Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Anderslöv & Söderslätt

Bertil Tomelius
Startsida

Det bästa med Trelleborg är Smygehuk

 2010-06-16 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Första cykelturen för året till Smygehuk i denna underbara sommardag med svag vind, blå himmel och tjugo grader i skuggan. Det blev naturligtvis ett besök på det mytomspunna Köpmansmagasinet för att titta på Smygehuk Art Festival 2010. I år består den av nordiska konstnärer som studerat vid eller undervisat på Konstakademin i Köpenhamn. Arrangör är Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB. Jag var alldeles ensam på Loftet och kunde i lugn och ro njuta av föremålen och den vackra utställningshallen. Där finns verk av 11 konstnärer från Sverige och Danmark Jag vill verkligen rekommendera ett besök på utställningen som varar till den 27 juni.
Läs mer på Trelleborg - Turism.

 

 
 
 Vicky Steptoe "For En Samler i", akryl 23 000SEK

 Carsten Nash "Selvporträt i Mexico", akryl
12 000 SEK
 Kenn André Stilling "Kvinde i nattens park",
olie 26 000 SEK
 

 
 
 Henrik Pryds Beck "Min man sejler paa varmen",
akryl 2004 18 500 SEK

 Bentemarie Kjeldbaek "La Paloma" 1
38 000 SEK
 Ulf Berg Verk i eloxerad aluminium + plexiglas
utan titel  9 750 SEK

Klagstorpselever på museibesök

 2010-06-08 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För fem år sedan
I förmiddags kom tre klasser från Klagstorps skola på besök till Hemmesdynges pastoratsmuseum. Bertil Tomelius, Rolf Mårtensson och Linda Olofsson guidade dem. Det var klasserna fyra, fem och sex med sina sex lärare. De transporterade sig miljövänligt och koldioxidfritt på sina cyklar de sex kilometrarna från skolan. Det var mycket vetgiriga och sympatiska ungdomar som mycket gärna får komma på besök igen. Hemmesdynges pastoratsmuseum är uppbyggt kring en prästgård från tidigt 1800-tal och grundades på 1950-talet av prästen Stig Sivenius. En stor del av museet består av inredningen från det gamla prästhemmet. I samlingarna finns även böcker och annat från Hemmesdynges skola, en uppbyggd lanthandel, en järnvägsutställning och fakta om Hemmesdynge.
     
 Många cyklar blev det  Jenny Lindwall med andra i femman  Susanne och Helen
     
 Eleverna i fyran  Helen och Ann-Marie  Cecilia Eriksson som kanske bor i samma hus som där den kände filosofen och poeten Hans Larsson föddes. Hans Larssons väg 3.

Loppmarknader på Söderslätt

 2010-06-05 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
På och utanför Församlingshemmet i Klagstorp hölls idag loppmarknad. Det var Kyrkans Ungdomskör i Källstorp som på så sätt försökte samla in pengar för att göra en resa till Skottland. Tidigare har de varit i Taizé i Frankrike. Det är en internationellt känd kyrklig körort och attraktiv vallfartsort. Samma kan sägas om Iona i Skottland som alltså är nästa mål. Carina Hansson som är kantor i Källstorps församling talade sig varm för resan till Taizé där hon och ungdomarna sjungit och fått lära sig att leva ett enkelt nunneliv. Ett tiotal tjejer - och en kille, Alexander - vill gärna göra en resa till så snart som det fått ihop tillräckligt med pengar.
Även I Södra Åby hölls det loppmarknad idag, enligt traditionen första lördagen i juni månad. Anki och Sara kände av konkurrensen från både Klagstorp och Anderlöv men såg också det positiva i att flera besäkare valda att åka runt på Söderslätt till de olika loppmarknaderma. Jag köpte många Kalle Anka till ett billigt pris och Alice Nilsson sålde mig två tomatplantor, Whippersnapper och Outdoor Gul. Odlingstipsen var gratis.

     
 Tina fick mig att handla så att
det fyllde en hel kartong
 Jag mellan två duktiga sångare och försäljare,
 Tina och Malin
 Stefan Friman med dotter Malin
     
 Carina Hansson, kantor och reseledare  Anki och Sara i Södra Åby väntar på kunder  Alice Nilsson från Vallby har
 trädgårdsodling som hobby

Gravöl med glada miner

 2010-06-03 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I kväll samlades en del av Hemmesdynges Hembygdsförenings medlemmar vid det gamla församlingshemmet. Dels ville vi av tacka alla de som ställde upp i april månad för att vårstäda Hemmesdynges pastoratsmuseum och dels skulle vi hålla ett slags gravöl sedan kyrkofullmäktige i Källstorps församling beslutat att sälja Hemmesdynges pastoratsmuseum och församlingshem. Hemmesdynges pastoratsmuseum är uppbyggt kring en prästgård från tidigt 1800-tal och grundades på 1950-talet av prästen Stig Sivenius. En stor del av museet består av inredningen från det gamla prästhemmet. I samlingarna finns även böcker och annat från Hemmesdynges skola, en uppbyggd lanthandel, en järnvägsutställning och fakta om Hemmesdynge.

     
 Grillmaster Peter Schmidt skötte sig med den äran  Monica Johansson, Agneta Sivenius och Gun Schmidt njuter av solskenet på trappan  Gertrud och Sune Larsson samt Bo-Göran Dahlberg
     
 Linda och Jan Olofsson med dottern Frida  Karl Erik Lundgren har koll på läget  Föreningens kassör och ordförande

Klipp här men inte där

 2010-05-21 Äspö & Söderslätt
 För två år sedan  För fyra år sedan
Hade tid hos frisören i Anderslöv klockan tio idag. Eftersom vädret var lika inbjudande idag som igår, sommarvarmt, svag vind och liten risk för nederbörd hade det varit starkt klimat osmart att inte ta cykeln dit. Svag vind dit och ändå medvind hem så de två milen gick snabbt. Hos Anderslövs frisörsalong klippte som vanligt Anna-Lena mig.
Första gången jag klippte mig där var i juni 2005 sedan vi flyttat från Björkgatan i Malmö till Anderslöv. Det var som det brukar Anna-Lena som klippte.
Förra gången jag klippte mig var i mitten av mars.
På Torget stod två trevliga damer och sålde lotter för PRO. Vinsterna var egna hemslöjdsarbeten gjorde i syföreningen. Jag tog tio lotter och hade tur. Men vad gör det. Det viktigaste är väl glädjen de innebär att själv genom att sy, brodera, virka eller sticka kunna producera alster man tycker om. Bästa medlet mot depressioner och stress. Bättre än de många kemikalier andra personer särskilt unga kvinnor erbjuds av läkare att stoppa i sig. Ena bilden visar hur snygg jag är efter Anna-Lenas skickliga behandling och den andra två damer som säljer lotter.

Utbildningskopior

 2010-04-15 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I förmiddags var jag hemma hos Anders Fagerberg i Beddingestrand. Han är kassör i styrelsen för Öppna Sinnen - kulturföreningen på Söderslätt. Jag är ny i styrelsen och avsikten är att jag ska ta över en del av hans ansvarsområde som handlar om medlemshantering. Med var också Lars Raneke, tidigare sekreterare och medlemsansvarig. Avsikten var att diskutera det framtida samarbetet, arbetsfördelningen och arbetsrutiner. Det gick väldigt bra och flera förändringar och förbättringar är på väg.
Det visade sig att Anders fru är "bjuvsing" precis som Anna Anka, dvs härstammar från gruvmetropolen Bjuv i nordvästra Skåne. Jag har själv bott flera år i Bjuv främst under 1960-talet då jag arbetade på Findus. Jag berättade att jag fick min första utbildning på Tekniska Gymnasiet i Helsingborg, 1960-63, och då visade det sig att Anders gjort detsamma tre år senare. Han hade dock gått vägen via studentexamen + 1,5 års el-utbildning, medan jag läste tre år till ingenjörsexamen direkt efter realexamen i Eslöv 1960. Det var ju intressant. Men inte nog med det. Efter flera år i arbetslivet läste Anders in en ekonomexamen vid universitet i Lund och det har ju också gjort. Jag var klar 1978, efter tre och ett halvt års studier och några år senare. Antingen finns det många fyrtitalister med den utbildningskombinationen eller så är det slumpen som placerat två stycken i samma styrelse på Söderslätt! En tavla med snyggt Smygehamnmotiv som Anders målat köpte jag i fjol. Hänger på mitt kontot på Gränsbo.

Vårpromenad i Klagstorp

 2010-04-13 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För tre år sedan 
Det vackra eftermiddagsvädret med svaga, ljumma vindar och en värmande sol som knappast doldes bak molnens slöjor, inbjöd till en promenad genom Klagstorp Center på jakt efter vårtecken och andra begivenheter. Även Klagstorp har sina trafikhinder. Gulklädda, allvarliga män upplyste mig om att de var i gång med att åtgärda en läcka i dagvattenkanalerna. Ett litet fel bara men avspärrningarna har stått där över en vecka. På Storgatans södra sida har någon person förmodligen inspirerad av Lars Vilks tidigare installationer arrangerat diverse träskulpturer. Vackrare skultur är i min mening högen med huggen ved. Jag hoppas att den ska förvandlas till en "brännestack" när den torkat. Men skönast är naturligtvis alla vårblommorna antingen de är privata eller utplacerade kommunens personal!
       
       
       
       

Städdag och samtalskampanj

 2010-04-10 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Solen lyste och värmde upp luften och sinnena allt mer som dagen led. Inget regnmoln på sikte som varslade om nederbörd. Det var utmärkta förutsättningar för lördagens trenne aktiviteter. Redan klockan nio var det dags för den traditionella vårstädningen av Pastoratsmuseet i Hemmesdynge. Sveriges sydligaste hembygdsmuseum, en halvmil norr om Smygehuk. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Mattorna skulle skakas, golven dammsugas och torkas, inventarierna dammtorkas och så vidare. Tidpunkten passar bra, om några veckor får vi besök av museichefen med sina experter på Trelleborgs museum.
Någon timme senare samlades kandidaterna på moderaternas fullmäktigelista för att fotograferas. Vi traskade runt på Algatan för att hitta den rätta omgivningen för några vinnande bilder i september. Därefter var det dags för dagens clou, inledningen på Samtalskampanjen, som ingår som ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 och innebär att vi ska genomföra minst 300 000 personliga samtal med människor i Sverige. Jag gick tillsammans med Göran Gärtner och Laila Mårtensson i ett område i Skegrie med många nyinflyttade, unga människor. Vi skapade kontakter med väljarna och fick ta del av vilka frågor de tycker är viktigast i Trelleborg. Jag träffade en man jag haft som elev på Lernia för 10 år sedan. Said Ali var i färd med att bygga ett hus på sin nyinköpta tomt.

Mitt föreningsliv

 2010-04-08 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Bra promenadväder på Söderslätt idag, i alla fall mellan Gränsbo och Smygehamn. Måttlig sydostlig vind, soldis och nästan tio grader varmt. Jag vittjade brevlådan på hemvägen och fann bland annat två medlemstidningar. Veteranen är min pensionsförenings, SPF, medlemstidning. Den har nyligen fått en verklig uppfräschning och börjar likna Veckojournalen på 1980-talet. Den andra var Humanistinfo, Föreningen Humanists medlemstidning.

Jag satte mig ner och läste och började samtidigt fundera på alla föreningar jag är med i, hur många kan de vara? Den förening jag senast gått med i är Vänskapsförbundet Sverige-Tyskland. Jag har varit med på årsmötet och en kvällsutflykt och om några veckor ska ett 20-tal medlemmar åka på en bussresa till Berlin. Kulturföreningen Öppna Sinnen blev jag medlem i för ett år sedan och är nu med i styrelsen. Där finns mycket man kan göra.
Sekreterare i styrelsen är jag för Hemmesdynges Hembygdsförening och där är jag mycket aktiv. Mest aktiv är jag dock naturligtvis i Trelleborgs moderata förening där jag också är med i styrelsen. Moderata seniorerna har en egen förening som jag är ordförande för.
Och sist men inte minst är jag medlem i Radio SMF i Trelleborg. Jag lyssnar ofta på sändningarna på Trelleborgs närradio. Och vad blev det? Jo, sju stycken. Men nu är det slut.

Konstrundan, galleri Isietio

 2010-04-03 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I går startade konstrundan och jag och min fru var några av de första besökarna på samlingsutställningen på Galleri Isietio redan vid elvatiden på förmiddagen. Jag föll direkt för Lis-Mari Olssons varma vävnad, Tranor, och lyckades köpa den före flera andra spekulanter. Där fanns mycket annat. Som Pia Alléns skulptur av Anna Q Nilsson, "Tösen från Ystad som blev vår största filmstjärna" med över 200 filmer i bagaget och med en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Pia Spåhls Kejsarkrona väckte också berättigat uppseende liksom Annika Lundströms och Gunhild Nordlunds färgglada tavlor.
Sedan åkte vi till Lis-Maris atelje, Väv & Prylar, belägen bredvid Sveriges sydligaste bageri i Smygehamn och skaffade mer snygga hemvävda textilier att hänga på väggen. Och avslutade rundan på Köpmansmagasinet i Smygehuk där jag träffade många kära vänner och bekanta.

     
 Pia Allén: Anna Q Nilsson  Gunhild Nordlund: Rädda våra hav  Pia Spåhl: Kejsarkrona
     
 Annika Lundström: Väninnor på GA  Lis-Mari Olsson: Tranor  Lis-Mari Olsson, fler snygga hemvävda textilier

Givande kvällsutflykt

 2010-03-24 Dagbok, Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Torups slott har en lång historia av statare. Först 1945 avvecklades detta system för anställning av lantarbetare. Vi bjöds in till "Långan", ibland kallad "Käringaträtan", ett bostadshus för statarna och deras familjer.
Museichef Barbro Frankie (bild) berättade på ett humoristiskt sätt om denna intressanta - och ganska förskräckliga - epok i Sveriges historia. En del av vårt kulturarv. Hon var mycket pedagogisk och illustrerade sin beskrivning av Karl och Karlas liv mycket åskådligt med leksaksfigurer (bild).
Vi fick också lära oss hur "förstrumpning" användes som barnbegränsningsmetod.
Därefter åkte vi till Caféet på Aggarps Tunnbrödsbageri och fick oss en smaklig tunnbrödsrulle med fyllning och en öl. Vi lärde oss också mycket om hur man bakar tunnbröd på äkta norrländskt sätt och att skillnaden mellan mjukt och hårt tunnbröd är tre sekunder. Det mjuka bakas sju och det hårda tio sekunder i den 450 grader varma ugnen. Vi bjöds på en trevlig miljö och en vänlig bagare (bild).
Jag bjöds på skjuts från Anderslöv av Helge och Anna Olsson och tur var det för jag hade nog inte hittat till statarmuseet på egen hand.
Utflykten var i Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands regi.
Statarmuseets hemsida. En artikel om statarmuseet: Här bevaras statarnas historia. Tunnbrödsgården i Aggarp.
       

Våren kommer med påskrundan

 2010-03-18 Dagbok, Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Nu vågar jag påstå att våren har kommit till Söderslätt! Det är sju grader varmt (i skuggan), vinden är måttlig och disiga mölnslöjor förmår inte dölja solen. Fler vårtecken: Jag har cyklat en runda i och runt Klagstorp för att i brevlådorna lägga ut reklamkort för Påskrundan 2010 med Öppna Sinnens samlingsutställning på Galleri Isietio. Galleriet på St. Isie 10 är öppet 2-5 april kl 11-17. Många kända konstnärer av av många handa slag och inriktningar kommer att ställa ut.
På Gränsbo har vårblommorna börjat dyka upp och till yttermervisso är det dags för Hemmesdynges hembygdsförening att ha årsmöte. Och efteråt äter vi hemmalagad ärtsoppa med plättar och jordgubbsylt.

En dag i Anderslöv

 2010-03-12 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I dag har jag varit i Anderslöv för att klippa mig. Bor man i Äspö-Klagstorp är det Anderslöv som är centralorten, i hjärtat av Söderslätt. Det var som vanligt Anna-Lena som klippte mig. Hon bor i Skurup. Hon har klippt mig sedan jag flyttade från Malmö för sex år sedan. Hon klippte hår och skägg för bara 200 kr.
Efteråt tog jag en lång promenad, gick hundraettan västerut och passerade då UNO-X bensinstation. Nej förlåt, den är ju nedlagd och omgjord till Veterans Place. Ett tillhåll för ett motorcykelgäng som kallar sig . För ett halvår sedan lade de till märket "1%" i sitt klubbemblem - en tydlig indikation på kriminell verksamhet menar polisen. Ledaren för Veterans MC, Kenneth Clemmensen, förnekar den tolkningen.
Nu hade de byggt ett högt nätstängsel runt hela tomten. Det är över två meter högt och det krönes av tre trådar taggtråd i en höjd på en halv meter. Den ena stängselsidan gränsar till Väståkraskolan. Det ser helt bisarrt ut. Kring skolan är det helt öppet och där går oskyldiga barn. Alldeles bredvid finns en verksamhet som måste skyddas med taggtrådsstängsel. Vad är det som finns innanför detta?
Innan jag åkte tillbaka till Gränsbo kunde jag inte låta bli att göra ett besök på Gästgivaregården där jag åt på den vackra verandan (bild). Det var ju torsdag. Där serverades en riktigt god ärtsoppa av skånsk modell med skivad kokt falukorv med senap och rimmad oxbringa följdes av plättar med hallonsylt och vispgrädde och kaffe därtill. Man kunde ta om så länge man orkade. Och allt till "pensionärspris", 50 kr! Veckans meny kan man läsa på hemsidan. Läs tidigare blogg om Gästgivaregården: Bra start i ny regi på Gästis.
Länlar om Veterans MC: The Brotherhood of Veterans MC. McRazzia. 1% KLUBBAR som rockar i media.

Öppna Sinnen

 2010-03-05 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan
Jag blev medlem i samband med ett öppet medlemsmöte i juli 2009. Öppna Sinnen är ett nätverk för alla kulturarbetare och kulturvänner på Söderslätt.
I går kväll deltog jag i föreningens årsmöte i Klagstorps Församlingshem. Jag blev invald i styrelsen och om en dryg vecka ska vi ha vårt första styrelsemöte i Vuxenskolans lokaler i Trelleborg. Ska verkligen bli intressant.
Efter de traditionella årsmötesförhandlingarna åt vi en Buffétallrik som var mycket närande drack kaffe och diskuterade livligt. Det blev en trevlig kväll och jag kände mig verkligen välkommen.
Vid niotiden promenerade jag Äspövägen hem till Gränsbo i nattmörkret. Gatlyktorna är få på Söderslätt, men stjärnhimlen var vidunderlig.
Öppna Sinnens hemsida. På bild: Avgående ordförande Birgitta Godlund avtackas av Birgitta Sülau och Reinhart Teltscher.

Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

 2010-02-26
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Nu har jag anslutit mig till ännu en förening i Trelleborg. Det är svensk-tyska vänskapsförbundet. Den ena orsaken var att Clas Jönsson tipsade mig, en annan att jag alltid, ända sedan realskoletiden i Eslöv på 1950-talet varit intresserad av det tyska språket och sedan tyska författare och det tredje är att föreningen anordnar flera resor till mål i Tyskland. Jag var med på föreningens årsmöte för några dagar sedan och blev förvånad över hur många de närvarande var, mellan 80 och 90 personer enligt min egen bedömning. Vi serverades en läcker räksmörgås och jag fick ett intressant samtal med min bordsgranne, Margareta Segerhagen, som i likhet med många andra också skulle åka med på bussturen till Berlin i början av maj månad. Hon kände jag igen som en av "poetdemonstranterna" mot bibliotekets besparingar i en artikel nyligen i Sydsvenskan.
Föreningen har en hemsida på Trelleborgskommuns hemsida för föreningar. Till ordförande för 2010 valdes Leif Jönsson, till vice ordförande Monica Rosenquist, till sekreterare Helge Olsson och som kassör Olle Pettersson.
Närmaste aktivitet är en utflykt till Torups Statarmuseum den 23 mars med avslutning i Caféet på Aggarps Tunnbrödsbageri i Svedala. Sedan blir det en resa till Berlin den 6 - 9 maj 2010, då vi åker från Trelleborg Övre den 6 maj kl 7.00 och är hemma efter tre övernattningar

Snöfåg och stormvarning på Söderslätt

 2010-01-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Detta är det utan motstyckte värsta snödrev som jag har upplevt i mitt liv. Eller "snöfåg" som vi säger i södra Skåne. Mängden snö som kommit är inte så stor men den starka vinden gör att det snöar horisontellt. Det är stormstyrka från sydväst och det bildas stora drivor på kort tid.
I morse låg barometern fortfarande på starkt "ryskt" högtryck på över 770 mm Hg, ett högtryck som varat i flera veckor med kallt och klart väder på nätterna och nästan ljumma soldagar. Barometern föll på 6 timmar idag ner till drygt 750 mm Hg. Min fru som arbetar i Malmö tänkte åka hem redan vid tre tiden men då var motorvägen mot Ystad redan avstängd. Det blir att övernatta hos dottern Lina och Andreas i Limhamn. Hästarna togs in redan vid fyratiden och sprang glatt den sista biten till stallet.

Välbesökt medlemsmöte

 2009-12-02
För ett år sedan   För fyra år sedan
Många medlemmar hade mött upp i går kväll på Vattentornets Café i Trelleborg. Det började med glögg och mingel där både nya och gamla medlemmar fick ett tillfälle att lära känna varandra bättre.
Den moderata riksdagskvinnan Ewa Thalén-Finné talade om sitt arbete i civilutskottet som har ett brett verksamhetsområde, från konsumenträtt till bolagsrätt, och där Ewa har ett speciellt ansvar för bostadspolitiken. Nyligen placerades hon på första plats på moderaternas nomineringsstämma för södra Skånes valkrets. Hon betonade stabila statsfinanser och utanförskapet och jobben som de överordnade målen för moderat politik. Under frågestunden diskuterades bland annat regeringsbildningen efter valet nästa år där Ewas övertygelse var att det block som blir störst ska ha regeringsmakten oberoende av om något nytt parti lyckas ta sig över spärren eller inte. Man håller gärna med om detta. En kvart över sju stod den förbeställda flygtaxin utanför för att köra hennet till Sturup för visare befordran till Stockholm och Riksdagshuset.
Därefter blev det kaffe med lussekatter och pepparkakor.
Ulf Bingsgård som är både Trelleborgsmoderaternas och kommunstyrelsens ordförande lät oss sedan följa med på en resa i tiden som startade den 1 januari 2007. Det var då som socialdemokraterna för första gången förlorade makten i Trelleborg. De har fortfarande inte förlikat sig med att tillhöra oppositionen. Det är mycket som hänt till trelleborgarnas glädje. Kunskapsskolan har tillåtits etablera sig och blivit en succé. En privat förskola har startats och niorna har fått möjlighet att välja gymnasium från hela Skånes utbud. Ett kulturstråk har skapats genom flytten av Stadsmuseet från sin undangömda vrå. Invigning den 15 januari med kulturministern. Anderslöv har fått ett nytt föreningshus i stället för det gamla mögelutdömda omklädningsrummet. Och första spadtaget till den nya motorvägen Trelleborg-Vellinge har precis tagits.
Läs mer om de moderata ledamöternas arbete i riksdagens civilutskott på bloggen.
På bilderna Ewa och Bertil, Lars-Åke Lunell samt Håkan Sjöberg, Gösta Kullenberg, Kerstin och John Rogers och Kenneth Bingsgård.

Julstart i Trelleborg

 2009-11-29 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Idag var inledningen av första veckans julfirande i Trelleborg. I Rotundan i Parken var det traditionell julmarknad med julpyssel och försäljning av nödvändiga attiraljer. På Valen uppträdde Martin Stenmarck inför en fulltalig publik och sjöng låtar från sin alldeles nya skiva. Bland andra "Fortsätt bara att andas här och nu". Han vart engagerade och skapade en bättre partystämning än söta julsånger. Trelleborgs musikkår koncerterade under ledning av Stadstrumslagaren Johan Rufelt. Kommunfullmäktigeordföranden Inger Hansson avslöjade och presenterade årets "Lykttändare", Erik Sandell, iklädd den obligatoriska slängkappan och en hög svart hatt, den tjugosjunde i ordningen och till sist fick vi lyssna på skönsång av Trelleborgs Luciakandidater, just hemkomna från en turné i Sassnitz. Ja, det var ett firande som heter duga.

       
 Julmarknad i Rotundan i Parken  Tomtar av diverse slag  Tomtemor övervakar
julmarknaden
 Martin Stenmarck drog stor publik
       
 Tomtefar ger intervjuer  Fullmäktiges ordförande Inger
 Hansson presenterar årets lykttändare
 Erik Strandell svänger
 lyktan för att tända granen
 Luciakandidaterna skönsjunger

Julmarknad på Rosenhagen

 2009-11-13 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Trots att det var Fars dag och tre av mina fyra barn gratulerade mig i söndags så fick jag ändå tillfälle att besöka Julmarknaden på Rosenhagen. Min son Jörgen följde med till Rosenhagen.
Tarja satt i insläppet och ville ha 25 kr i inträde. För tre år sedan var det hennes mor som hade samma funktion. Jag var tvcungen att åka dit eftersom jag lovat Gertie Persson, som jag aldrig träffat tidigare att köpa lotter av henne. Lotter blev det men inga vinster. Det fanns kanske inga. Jag köpte en stor "spedekaga", XL. Den innehöll många söta kalorier. Men det blev också korv och ostar ståndet från Ostboden i Limhamn. Sussys Shop i Tingbacken besökte jag också. Hennes företag nämns varje dag flera gånger i Trelleborgs Närradio då hon är en av sponsorerna.
Senast jag var på Julmarknaden var för tre år sedan.

     
 Tarja tog emot 25 kr i inträde Jag med Facebook vännen Gertie Persson   Sussies Shop, Tingbacken, Sponsor till Radio SMF
     
 Skickliga försäljare från Ostboden i Limhamn  Spettkaka model XL  Anrika dansrotundan Rosenhagen i Anderslöv

En gripande historielektion

 2009-11-11 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan    
Det blev ett mycket minnesvärt firande av Berlinmurens fall i går kväll i Trelleborg för ett hundratal personer som samlats i församlingshemmets stora sal. Det berodde främst på två ögonvittnen. Det ena var Walburga Habsburg Douglas, en av arrangörerna bakom den "paneuropeiska picknicken" i staden Sopron på gränsen mellan Österrike och Ungern den 19 augusti 1989 då taggtråden klipptes upp för första gången, så att mer än 660 personer från det dåvarande Östtyskland kunde resa in i väst. Detta var den största flyktingvågen sedan Berlinmuren byggdes, och var en viktig inledning till murens fall.
Det andra ögonvittnet var fotojournalisten på Dagens Nyheter, Martin Cejie Hegardt, som följde skeendet med kamera på Bornholmerstrasse och Brandenburger Tor, den 9.11 1989. Han visade bilder från den fantastiska natten i Berlin mellan den 9 och 10 november för 20 år sedan.
En underbar och gripande historielektion av två duktiga pedagoger.
Walburga Habsburg Douglas är född och uppvuxen i München men sedan 1992 bosatt i Sverige. 2006 valdes hon in i riksdagen. Anmärkningsvärt är att hennes farfar var Österrikes siste kejsare, Karl I och hon föddes som prinsessa av Ungern.
Bilder: Kommunalrådet Ulf Bingsgård invigningstalar med Walburga Habsburg Douglas som lyssnare. Monica Einarsson läser upp det välkomsttal till tidigare DDR-medborgare, nyblivna tyska medborgare, som dåvarande fullmäktigeordföranden Per Olof Håkansson höll på Trelleborgsdagen i december 1989. Walburga Habsburg Douglas trollband fullständigt hela salen då hon berättade om den paneuropeiska picknicken och dess förspel och konsekvenser. Fotojournalisten Martin Cejie Hegardt fångade intresset med sina ögonblicksbilder från den otroliga natten. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda: "Kejsarens barnbarn om en gränslös picknick".

Hembygdsmuseum

 2009-11-06 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
Häromdagen var jag för första gången inne i Hembygdsmuseet i Hemmesdynge. Jag blev mycket imponerad både av vad som fanns där men kanske framför allt över hur stort det var. Det är ett stort hus på två våningar och med många rum. Det är väl inte direkt några dyrbarheter som förvaras där, det vore verkligen en överdrift att påstå det, men det är många autentiska föremål som speglar bygdens historia för ett till två sekel sedan.
Museet är uppbyggt kring en prästgård från 1800-talet och grundades på 1950-talet av prästen Stig Sevenius. En del av museet består av inredningen från det gamla prästhemmet. I samlingarna finns även böcker och annat från Hemmesdynges skola, en uppbyggd lanthandel, en järnvägsutställning och fakta om Hemmesdynge.

     
 Kök och matsal  Diverse husgeråd  Vävstugan
     
 En tidstypisk skolbänk  Klassrummet  Okänt verk av okänd konstnär
     
 Den gamla lanthandeln  Sängkammaren med utdragssoffa  En mysig läshörna

Fem Kvinnor på galleri Isietio

 2009-10-26 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Min fru och jag var i går, söndag på Allhelgonahelgens Konstutställning på galleri Isietio på Söderslätt. Det var vernissage på lördagen men då hade vi inte tillfälle att vara med.
Utställningen "Fem kvinnor" omfattar verk av Christina Ganslandt, Jenny Lind Tyrstrup, Tina Apelgren, Bodil Schöön och Gunilla Hedenborg. De två sistnämnda deltog också i juliutställningen. Tina Apelgrens verk "Raining Dolls" tittade jag på på midsommarutställningen Females på Köpmansmagasinet i Smygehuk i fjol. Av Christina Ganslandt köpte jag en tavla. Den heter "Hus på Skåre" och den passar bra i mitt arbetsrum på Gränsbo tillsammans med de tre andra tavlorna jag köpt i sommar. Bild på konstnären framför två av sina tavlor och på hennes bild "Furor vid Skansarna". Också bilder på en av Bodil Schöns Afrika-motiv med vakande massajer (en etnisk folkgrupp som troligtvis har sitt ursprung i nedre Nildalen) och Tina Apelgrens "Mona Lisas Spegling".
Utställningen pågår också den 30-31 okrober och 1 november. Öppet tider 13.oo-17.oo
Blogg om tidigare utställning på galleri Isietio i juli i år.

Nordisk mytologi i ord, bild och med musik

 2009-10-12 Äspö & Söderslätt
För två år sedan För tre år sedan  
Ronnie Holmberg är en konstnär i 60-års åldern från Svedala. Han målar tavlor främst med motiv som han hämtar från sitt stora intresse för folktro och nordisk mytologi. Han håller också föredrag om asagudarna och andra övcrnaturliga fenomen från vikingatiden; jättarna, dvärgarna, de skickligaste hantverkarna i universum, trollen och vättarna. I går eftermiddag var han i gamla församlingshemmet i Hemmesdynge inbjuden av Hemmesdynges hembygdsförening för att tala om "Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik". Föreläsningen började med skapelseberättelsen, om hur allt kom till enligt de gamla isländska sagorna. Sedan fick vi en presentation av ett otal gudar, gudinnor och andra mytologiska varelser och om deras förehavanden och egenheter. Berättelserna illustrerades med bilder i form av många egna målningar, detaljrika i fantastiska färger, som han hade med sig och visade upp och berättade deras historia. Det är annat än overheadbilder och Power Point presentationer! The real world! Och inte nog med detta. Ronnie är också en skicklig sångare och med eget ackompanjemang på gitarr sjöng han flera gamla folkvisor sedan han berättat om sina tidigare generationers liv där många övernaturliga väsen tillhörde vardagen, som vättarna, Näcken, Bäckahästen och annat småknytt.
Efter föreläsn ingen vankades det kaffe och till kaffet äppelkakor (tre olika hembakade) med vaniljssås. Smarrigt och mättande. Den oförtröttlige Ronnie Holmberg bjöd på sång oich musik till kaffet. Knappt trettio personer deltog och alla verkade nöjda och glada.

Ronnie Holmbergs hemsida finns här. En av Holmbergs naturmålningar "Torups sjö" finns på Sane Society.
Bra informationssajter om Nordisk mytologi: Ginnungagap, Vikingar och asatron och Hedendom.se.
Bilderna som inte gör taveloriginalen rättvisa föreställer skapelsen enligt nordisk mytologi resp. ett sätt att skrämma bort vättarna från uthusen.

Ing-Britt Månsson, redig skånsk grebba

 2009-10-01 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Under perioden 26.9 - 4.10 2009 en Slöjd och Hantverksvecka under temat "Redig Skånsk Slöjd" (se hemsidan) Den allra sydvästligaste utposten finns i Klagstorp på Vallbyvägen 3 intill kyrkans församlingshus. Där har Ing-Britt Månsson sin textilverkstad och där producerar hon vävda och ulltovade produkter.
Här går man in, precis innan församlingshemmet och kyrkan i Klagstorp. Ett snyggt blomsterearrangemang på gården och sedan är man inne i verkstaden. Ing-Britt Månsson trivs bäst i vävstolen. Hon äger sju funktionsdugliga vävstolar, av vilka två är uppsatta. Flera av de andra är till salu, ge ett bud och börja med en trevlig hobby. Ring i så fall 040-982007. Ing-Britt har just satt upp en väv för att väva kökshanddukar. Hon håller på med skedning efter att ha solvat. Hon använder sig av tuskaft som är en av de tre vanligaste bindningstyperna vid vävning.
r att slå in använder hon halvblekt lingarn. Ing-Britt kan sitt hantverk från grunden och gör allt själv. Hon väver också trasmattor, gärna efter måttbeställning. Men hon är också hattmodist som designar och framställer hattar av tovad och färgad ull. Själv föll jag direkt för en mjuk men lagom maskulin herrhatt, det sa bara klick. I hyllorna finns också många vackra sjalar i varierande mönster och färg.

Intressant program för Bokens dag i Trelleborg

 2009-09-23  Böcker
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Till årets Bokens Dag i Trelleborg har samordnaren Sune Andersson bjudit in bland andra deckarförfattaren Jan Mårtenson och forskaren och författaren Stefen Einhorn. Mårtenson är en deckarlegend som skrivit om antikhandlare Johan Christian Homan sedan 1973. Se Homans hemsida där Jan Mårtenson presenteras som VSF (Vår store författare). Han är inte min favoritförfattare men det är en prestation att skriva nästan 40 böcker på lika många är. Av vilka jag läst de allra flesta. På bild med sin älskade sambo Cléo de Merode. Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Radiumhemmet. Mest känd för vanligt folk är han med sina böcker Konsten att vara snäll (2005) och årets Vägar till visdom.
 Stefans hemsida. Även Igor Ardoris, gympalärare och författare är med. Han är kändis från TVs program om Klass 9 A. Hemsida "Själförsvar".
Dety ska också bli intressant att ta del av vilka lokala kulturpersonligheter som ställer upp. I fjol var det Karin Brunk Holmqvist och Bernt Fribing. Läs mer i dagens nummer av Trelleborgs Allehanda.
Fjolårets Bokens Dag med René Vazquez Diaz och Carl Johan De Geer.

Talrik lunchpremiär på Två Lejon

 2009-09-18 Lokal Politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Vi öppnade höstsäsongens moderatlunch med ett besök på nyöppnade Wärdshuset Två Lejon med anor från 1400-talet. Ett ovanligt stort antal av moderaternas seniora medlemmar deltog. Vi var för första gången över tjugo personer. Restaurangen är verkligen värt ett besök - eller flera. Vi åt dagens rätt för 65 kr. Det var Snitzel med wienergarnityr som smakade näst in till som äkta Wienerschnitzel. Till det rikligt med sallad av allehanda slag, fräscht och smakligt och till efterrätt kaffe och äppelkaka med vanlijsås. Alla föreföll nöjda och glad och stämningen var som vanligt hög.
Bilderna:
1. En del av gästerna poserar på trappan uttanför restaurang
Övre raden: Ove Carlsson, Bertil Tomelius, Ann-Marie Flinck Ann-Marie Jönsson
Nedre raden: Britten Rundkvist, Eva Ekström, Helny Feustel, Siw Jönerup och Eivor Malmroos
2. En för dagen ny medlem, Lars-Åkr Lundell
3. Ola Pärson tar för sig av läckerheterna.
4. Servitrisen Hanna hjälpte gärna till.
Senaste Moderatlunchen ägde rum på Anderslövs Gästis i slutet av maj.

Utflykt med Snapssällskapet i Edvard Perssons anda

 2009-09-13  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I dag deltog jag med 36 andra glada människor från Söderslätt på heldagsutflykt i Skåne i Edvard Perssons anda i regi av Snapssällskapet och under ledning av den skickliga guiden Hasse Larsson.
Första stoppet var Trollenäs slott med dess imponerande trädgårdar. På väggen finns det en bild av trollet utan huvud. Det finns en sägen som förklarar varför. Sedan tog vi oss via Stockamöllan till Billinge, där det finns en av Skånes 25 speciellt utpekade trädgårdar, så tät att vi fick gå på gåsarad. Där finns också familjen Fricks spettkakebageri.
Lunchen på på Spångens gästgivaregård var läcker och mättande. Vi besökte också Jonstorps kyrkogård för att stanna vid Edvards och Mims gravsten. Edvard dog redan 1957, Min levde betydligt längre. Många år levde de tillsammans i den myckert vackra idyllen Rekekroken i "Gåsahuset" som har en fantastisk utsikt över Skälderviken, vilket vi själva kunde konstatera.
Eftermiddagskaffet intogs på Malvagården, omgivet av blommande malvor, som ligger strax utanför Höganäs. De musikaliska krögarna John och Ulla Blincoe bjöd på kaffe med dopp och egen underhållning på piano och tvärflöjt.
Tack till Södra Skånes Snaps Sällskap (SSSS) som arrangerade resan.


         
 Vi har embarkerat bussen på morgonen efter en gemensam lekamlig start i S. Åby  Vår utmärkte guide Hasse Larsson talar om vad det är för slott vi ser  Utflyktsdeltagarna lyssnar imponerade  Vad är det för ett troll som inte har något huvud?
Är det halshugget?
 Edvards och Mims gravsten på Jonstorps kyrkogård
         
 Per Frick, tredje generationensn spettekagebagare demonstrerar sitt hantver  En bro i den vackra trädgården i Billinge  Edvard Persson är den egentliga krögaren på Spångens gästgivaregård  Där fanns många originalaffischer från
Edvards många filmer
 Malvagården, festlokalen

Hemmesdynges hembygdsförening

 2009-09-11  Hemmesdynge & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
I går var jag för första gången på ett styrelsemöte med Hemmesdynges Hembygdsförening. Föreningen har ett sjuttiotal medlemmar. Förra gången jag var med var på årsmötet den 26 mars då jag blev invald i styrelsen som sekreterare.
Därimellan har jag dock deltagit i en lyckad bussutflykt i trevligt sällskap till Bjärehalvön och Hembygdsparken i Ängelholm i juni månad.
Ordförande i styrelsen är Rolf Mårtensson, (bild) som jag gjort en intervju med för Trelleborgsmoderaternas medlemstidning Blå Trelleborg. Vice ordförande är Peter Schmidt och kassör hans fru Gun Schmidt. Gun är politiskt aktiv för socialdemokraterna i Trelleborg, hon är ledamot av fastighetsnämnden, handikapprådet och pensionärsrådet. Övriga ledamöter är Lennart Malmberg och Eva Nilsson.. Det finns två suppleanter, Gertrud Larsson och Agneta Olofsson. På mötet planerades bland annat en insändare inför kyrkovalet (finns här) om bevarandet av Hembygdsmuseet (bild) och den föreläsning som Ronnie Holmberg (bild, höger) ska hålla 11 oktober klockan 14 om Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik. Det kommer att handla om skapelseberättelsen enligt gammal nordisk tro, om vad de gamla Eddorna berättar om gudar, gudinnor och andra mytologiska varelser, som alternativ till den bibliska berättelsen. Det låter väldigt intressant och personligen ser jag fram emot att träffa och lyssna till konstnären Ronnie Holmberg vars hemsida finns här.

Anderslövs marknad 2009

 2009-08-16 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I år hade marknaden tur med vädret, även om de första timmarna i går blev något blöta. Men sedan blev det allt varmare och regnfritt och kvällen närmast idealisk. Det var något färre knallar än föregående år men besökarna trängdes som vanligt och allra mest trångt var det framför scenen på torget då motorsågsskulptören Alf Skaneby startade sitt verktyg för att modellera fram ett hjärta, Hjärtat som är symbolen både för byn Anderslöv och dess marknad. Tidigare bloggar om Anderslövsmarknad 2008, 2007 och 2006.

       
 Måns & Company,
sång och musik.
 Alf Skaneby, motorsågsskulptören, drog mest publik till scenen där han sågade fram ett hjärta.  Cillas Cottage. Prydnader och inredningsdetaljer av sällan
skådat slag.
 Grytlappskonst
       
 Anna-Lena Lindberg, konsthantverkare från Hönsinge,
var som vanligt på plats.
Säljer under sommaren vid
Köpmansmagasinet.
 Bengt Olsson, i äkta Vegamössa, berättade om sina
veteranmopeder.
 Kraftigt reducerade priser på Foppa Tofflor, vars varumärke försvann för ett år sedan men tydligen har återuppstått.  I väntan på kunder
       
 En fröjd för ögat?  En glad prick. Blev klappad av många.  JWs 'Buffé & Café hade
uteservering.
 

En dramatisk nostalgikväll

 2009-08-15 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan
I går kväll var jag och min fru på Smygehamns idrottsplats. Där spelar Östra Torps GIF, klubben som i år firar 75-års jubileum.
Östra Torp leder serien division 5 Sydvästra med sina 32 poäng och på tredjeplats ligger Askeröd som har tagit 28 poäng.
Askeröd vann division 6 Mellersta ifjol och flyttades upp vilket också Östra Torps GIF har gjort. Jag var där för att Askeröd är min födelseort och dess forbollslag alltisd legat mig varmt om hjärtat.
Matchen slutade 5-5 och det var ett rättvist resultat. Östra Torp tog ledningen hela tiden och Askeröd kvitterade hela tiden. Sedan Östra Torp fått en spelare utvisad i mitten av andra halvlek pressade dock Askeröd hårt och hade flera goda målchanser, bl a tre skott i trävirket, och var därför närmast segern. Rydsgård som ligger tvåa i serien och om två veckor spelar serifinal på Smygehamns IP tackar säkert Askeröd för hjälpen.
Mycket valuta för entrén på 40 kr. Många mål och mycket dramatik. Två röda kort och många gula delades ut av en alert domare. En spännande och öppen match där båda lagen verkligen ville göra mål och kämpade för det.
Jag hade glädjen att träffa två legendarer på Askeröds bänken, från den tiden jag var med för 50 år sedan, se bild från vänster Sigge Emilsson, Kjell-Yngve Andersson, nu hedersordförande och jag själv.
Korven kostade 20 kr och var god. Toaletterna var rena och i gott skick. Hemmapubliken var artiga och skrattade åt våra plumpa skämt.
Ännu mer positivt, glömde att min fru tog lotter på Smygehamns IP i går kväll och vann första pris: presentkort 150 kr på Smyge Fisk Rökeri. Det ska bli gott i helgen!
Hemsidor: Östra Torps GIF Fotboll och Askeröds IF.

En marknad i mängden

 2009-08-02 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
På Gislövs marknad, där gjorde hela familjen - Bertil, Anne, Nilla, Lina och Andreas ett besök i går. Vädret var idealiskt, svag vind, drygt tjugo grader, och nästan molnfritt. Parkeringsvakten sa att han aldrig sett så många besökare på en marknadsdag i Gislöv tidigare. 20 kronor kostade det att parkera.
Sedan cyklade jag hem, via ett besök på Smygehuk, till Äspö Gränsbo, det blev drygt 15 km.
För 29 året arrangeras Gislövs marknad. Knallar, karuseller och musik, mat och glädje. Vi missade att "Pedalens pågar" skulle uppträda klovkan 19.
Alla skånska sommarmarknader ser mer eller mindre likadana ut. Det är samma knallar som säljer samma varor till samma priser. Om det är något som är starkt traditionsbundet så är det de skånska marknaderna från Gislöv till Hästveda. 12 kr hektot kostar marknadskaramellerna överallt. Avansen är hög.
Bild på de två döttrarna, för övrigt marknadsexteriörer inklusive lång kö till "Gislövarna", populära sillamackor.
       
       

Abbekås till Smyge på cykel

 2009-07-16 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
I förrgår gjorde jag en underbar cykeltur från Abbekås hem till Äspö, Gränsbo via Hörte, Bingsmarken och Smygehus. Där finns mycket vackert att titta på längs Sydkusten. Där finns fina cykelbanor avskiljda från biltrafiken längs med väg 9, tyvärr dock inte på alla sträckor, och det går också bra att göra korta avstickare ner till de små fiskelägena.

     
 Abbekås småbåtshamn  Abbekås småbåtshamn  Skånelänga, Sydkusten
     
 Trångboddhet med havsutsikt  Hörte ruin  Hörte fiskeläge
     
 Sydkusten, havsutsikt  Bingsmarken, naturlig vila  Våtmarker, Smygehamn

Jubel i Parken

 2009-07-11 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
Sommarens lustspel 2009 är "När Jins Månsson skulle fria". Trelleborgsrevyn har gjort en underhållande variant av denna välkända komedi som jag såg redan på 80-talet i Pildammsparken i Malmö. Då med Åke Jörnfalk i huvudrollen som Jins Månsson. I år gjordes rollen, med den äran, av Pierre Malmqvist.
Parken bjöd i eftermiddag på sin mest behagliga miljö. Solen sken och vindarna fläktade ljumma. Det blev en riktig sommarpjäs och man kom i stämning redan innan föreställningens början då Sarah Thörnqvist och Pierre Malmqvist värmde upp publiken med allsång, och alldeles särskilt värmde min älsklingslåt "Leende guldbruna ögon".
Det var aktion och högt tempo och sångnummer med riviga melodier med nyskrivna texter. En riktig jubelföreställning.
Länge handlade det om "Bäckalyckan och vem som har snyggast svin" med sedan blev det romantik och happy end.
Jag tycker faktiskt att de tre skådespelarna Sarah Thörnqvist, Nils-Gunnar Snygg och Pierre Malmqvist är klart professionella och mycket trevliga att se och lyssna på.
Kören Dreamgirls är också ett mycket trevligt inslag: Linn Stridh, Johanna Olsson Jönsson, Emmely Ahlqvist och Therese Erch ser jag mycket gärna mer av. En stor publik skrattade och applåderade.
Anmärkningsvärt är att när Pierre Malmqvist pratar så låtar han precis som Patrik Holmberg, centers gruppledare i Trelleborg. Är de släkt på något sätt eller har de växt upp i samma håla?
Recension i TA: Solsken vid premiären i Parken.
Senast jag såg Trelleborgsrevyn var i januari på Nyårsrevyn på Grand.

Vernissage på galleri IsioTio

 2009-07-08 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan  För fyra år sedan 
Igår, den 7 juli, var det vernissage på galleri Isietio, i Stora Isie i Trelleborgs kommun. Nio nya utställare ersatte de sex som jag tidigare skrivit om. Innehållet är mycket varierat och intressant. Själv betalade jag handpenning för två av Emma Anderssons tavlor. Gör gärna ett besök. Här finns karta till Galleri Isietio! Utställningen kan beskådas till och med den 26 juli.
Emma Andersson, akryl och olja
Bodil Schöön, olja
Anders Fagerberg, olja och akryl
Barbro Carlsson, bildkonst
Elisabeth Leonwiik, olja, tusch, akvarell
Anita Campbell, foto på canvas
Gunilla Hedenborg, akvarell
Hjördis Hansson, Silver och glas
Lisbeth Mandell, Silver och glas


         
 Böste-tjejen Emma Andersson.
 Tavlan till höger är min!
 Bodil Schöön med Maj-Lis Suikkonen  Hjördis Hansson vid
 glasmonter med Silver & Glas
           
 Bodil Schöön, Fyrtorn  Elisabeth Leonwiik,
 Signorita dei Misateri
 Anders Fagerbergs
 bedårande Smygemotiv

Premiärkväll i Smyge

 2009-07-01 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan   För tre år sedan   
I kväll var det premiär för Smygekväll, "25 år på Udden" med Sveriges Sydligaste teater, Piggsvinsteatern. Det var 25-årsjubileum för Piggsvinsteaterns populära ”Smygekvällar”, som i år bjuder på en kavalkad ur de tidigare 24 årens shower. Sång och musik varvat med skämthistorier som monologer och dialoger i det anrika Köpmansmagasinet. Tvärr var alla skämten av typ "Vi har hört den förut".
Piggsvinsteatern grundades av Jan Christmar 1985. Tyvärr kunde han inte vara med i årets föreställning och detta hade nog sitt pris. Även om hans ersättare Håkan Carlsson inte alls var oäven, han var i alla fall kvällens bästa dansare. Michael Petersson hade ett tungt lass att dra. Han var med i nästan alla av de 28 sånger och sketcher som årets show bestod av. Och allt på knappt fem kvart. På det sättet var det också en typisk premiärföreställning, mycket föreföll inte vara helt på plats och tillräckligt inövat. Det gick alltför fort, stressat och hektiskt.
Ulrika Christmar-Stafström lockade till skratt med "Pensionären med barnbarn" (Jonathan Gunnarsson), Mikael Petersson och Sanna Stafström gjorde en elegant "Faderittan hoppsan" och Kamilla Ek en extra välsvarvad tjej i "Gulliga Mulliga brudar". Alla bra i avslutningen "Här på slätten".
Trelleborgs Allehanda var där, med text och bilder.
Piggsvinsteatern, hemsida. Michael Petersons CV-sida.
Över två år sedan jag såg dem senast. Då på Rosenhagen i Anderslöv.

     
 Ensemblen anländer  Drängen Jonathan ihjäldansad av "Isiefrun"  Swing it, Magistern..
     
 Tre skojiga skojare  Kamilla Ek och Jonathan Gunnarsson avvaktar  Toreadoren

Sommarutställning på galleri IsioTio

 2009-06-26 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan   
Jag och min fru tog oss en cykeltur till Galleri IsieTio som drivs av Gunilla & Rolf Mårtensson på St Isie 665. Trots den t o m för Söderslätt ovanligt hårda vinden. Där fanns verk av sex utställare 16 juni - 5 juli, sedan blir det nytt vernissage med nya utställares alster att titta på.
Gun Wild-Nordlund, Söderslättsmärkt, medlem i Öppna Sinnen
Hjördis Hansson, Löddeköpinge, silversmide, akvarell, akryl och olja.
Maj-Lis Suikkonen, webbsida, Bunkeflostrand
Iréne Larsson, Löddeköpinge, olja, akryl och akvarell
Lars Flodin, webbsida, Smygehamn, olja & nostalgi
Gertrud Peterson, Trelleborg, presenterade både tavlor och keramik. Jag gillade hennes "Här sitter lilla jag" och en hel del av keramiken. Priserna överkomliga och jag köpte "Vätte" för 225 kr. Den ska jag ha i fönstret bredvid de vackraste av pelagonerna. Lars Flodins nostalgiska tavlor av Klostret i Erfurt föll jag också för.

Läs också mer på Öppna sinnen, Söderslätts kulturbyalag och Konstnärsgillet Söderslätt.
Tidigare galleribesök: Bokenäs konsthall och Köpmansmagasinet, Gripen av textil.

     
 Gertrud Peterson,
"Här sitter lilla jag"
 Lars Flodin,
Klostret i Erfurt
 Skrotskulptur
utanför galleriet
     
 Galleri IsieTio  Vätten  Maj-Lis Suikkonen,
Stenbunden strand

Dans kring Sveriges sydligaste majstång

 2009-06-20 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
Molnen låg till en början hotande över midsommarfirandet, men försvann sedan söderut mot Tyskland utan väta. Dansen kring majstången kunde fortgå utan det avbrott som drabbade den förra året då en störtskur rensade gräsmattan från alla firande (läs mer här). Smygehuk är verkligen ett föredöme för att fira midsommarafton med levande musik och sång för att leda den traditionella dansen kring Sveriges sydligaste majstång. Många sommarklädda barn och vuxna dansade och visade upp olika stilar till "små grodorna". Det ståtliga Köpmansmagasinet, vackert beläget bara ett stenkast från Östersjön, bildar en del av inramningen, Östersjön en andra. I Köpmansmagasinet finns konstutställningen 2009 Smygehuk Art Festival ytterligare en vecka.

     
Koack-ack-ack  Har annat i sikte  Så går vi runt kring en ...
     
 Stämningsfullt  Massor med folk framför Köpmansmagasiinet Tjejerna klara för dans
     
2009 Smygehuk Art Festival
Ingrid Schau, Ballet with a positive viewer
2009 Smygehuk Art Festival
Leif Eugen, Vinyl på duk
Hotande moln som försvann
söderut mot Tyskland utan väta.

Bussutfärd genom det fagra Sommarskåne

 2009-06-14 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan 
Jag har varit på en lyckad bussutfärd till Bjärehalvön med Hemmesdynges hembygdsförening. Sol hela dagen och tämligen ljumma vindar. Så ska utfärdsvädret vara!
Färden till Bjärehalvön gick via mindre vägar med många vackra scenarier. Skåne är verkligen sommarvackert särskilt när någon med den rätta blicken kan peka ut härligheterna. Det kunde bussguiden Göran Göransson. På ett föredömligt sätt blandade han historiska fakta och lokala sevärdheter med humor och ett stort engagemang.
Första stoppet var på Kullabygdens Keramik där Peter Nilsson visade hur man drejade gratängskålar. Många blev förtjusta, även jag, och det blev en hel del business. Sedan var det dags för lunch på Arilds Golfrestaurang. Fin utsikt, utmärkt service, salladsbord av hög kvalitet och en entrecôte att njuta länge av.
Därefter bar det av till Hembygdsparken i Ängelholm. Där tittade vi på bland annat Tekniskt museum, Skolmuseum och Grönvallska gården från 1817.
Kaffet intogs i gedigen allmogestil på Albertsgården i Norra Häljaröd. Det blev en passande avslutning på denna agrarromantiska dag som präglades av 1950-talets lantbruksnostalgi.
Bredvid mig i bussen hade jag trevlig färdkamrat. Det var Gudrun Olanders som äger och sköter det Söderslättsmärkta Spettkaksbageriet i Hemmesdynge. Se artikel i TA för några dagar sedan. Även personal från Perssons Livs i Klagstorp bidrog till den trevliga stämningen under resan.
Bild på Tora Celik som driver Albertsgården sedan 20 år i egen regi.

Val i Klagstorp

 2009-06-07 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Idag har jag delat ut röstsedlar på kommunalhuset i Klagstorp, valdistrikt 30 i Trelleborgs kommun. Ingen rusning precis, ca 30 väljare i timmen så där. Valaministratörerna kände sig inte särskilt stressade. De hade inget emot att bli förevigade på min blogg, men så var de inte heller nybörjare, utan hade varit med förr. På bilden syns från vänster Kerstin Remblegård, Andreas Larsson, Johanna Landin och Lene Olsson.
Trots att jag bott granngårds med Klagstorps by i snart två år visste jag inte förrän nu vilken byggnad det var som kallades för "kommunalhuset".

Nationaldagen i Trelleborg

 2009-06-06 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I dag är det Nationaldagen och dessutom dagen innan valdagen för EU-valet. Vi gjorde en sista insats i Trelleborg för de moderata kandidaterna. Vi hade eget bord med material på Valen köpcenter och flera medlemmar delade också ut material på Stortorget och vid Busstorget. Materialet gick åt som smör i solen och just solen visade också upp sin vackraste sida just idag efter flera dagar med kyla, rusk och regn. Trelleborg firade också Palmermas dag i dag.
Vi fick se Malin Nilsson, Förtrollande Val, Nordisk mästare i magi på scenen. Och Dennis Melander, känd TFF-are bjuda upp unga tjejer till en bugg som ett led i hans svensexa.
Per Stenmarck, tidigare, EU-parlamentariker, höll tal liksom kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson.
För precis fyra år sedan publicerade jag min första blogg på spaces.live.com!

     
 Bengt Gunnarsson, Staffan Cederö
 och Göran Gärtner, valledare
Många tog sista chansen att dansa
bugg med en ogift Dennis Melander
 En trio välklädda: Inger Hansson,
Per Stenmarck och Ulf Bingsgård.
     
 Sprittande marschtoner  Gamla bilar passade på att visa upp sig  Liksom vackra veterantraktorer

Brevlådor känsliga för blått

 2009-06-02 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   För tre år sedan
I dag var det fortsatt underbart skönt väder. På förmiddagen sken solen från en klar, blå himmel. det var 19 grader varmt i skuggan och nästan vindstilla. Jag bestämde mig snart för att få ut de sista av EU-kandidaten från Ängelholm, Pia Kinhults valbroschyr i grannbyarna på Söderslätt.
Jag började dagen med att skriva protokoll från Regionalfullmäktigevalkretsstyrelsen för Skåne SV II:s möte i går kväll i Malmö. En inspirerade början på dagen.
Sedan skrev jag en blogg om sambandet mellan intelligens, självbehärkning och missbruk utifrån en artikel i nr 7 av Illustrerad vetenskap.
Jag körde österut mot Källstorp och Stora Beddinge, fantastiska jordbruksbyar omgivna av välodlade landskap på Sveriges bästa åkerjord. Det var en trivsam tur och jag gjorde det möjligt för 70 brevlådeägare att bekanta sig med Pia Kinhult och bli inspirerade att kryssa henne på moderaternas valsedel! Några av brevlådorna var rena poesin i sin omgivning.

     
     

Vårsäsongens sista Moderatlunch

 2009-05-29  Lokal politik
  För två år sedan För tre år sedan
Innebar att vi lämnade kommunens tätort och tog oss till en av byarna. Den största är Anderslöv där vi samlades på Gästgiveriet för att inta Dagens rätt.
Det gör man där till det facila priset av 45 kr förutsatt att man uppfyller två vilkor, du måste vara pensionär och och du får äta först efter klockan tretton. Dagens rätt var Porterstek med kokt potatis och pressgurka. Allt var gott och av hög kvalitet. Man fick också sallad, vatten på flaska och kaffe och kaka efteråt. Vi hade trevligt och alla 18 middagsgästerna var nöjda och de tre damer som var med för första gången tyckte att det gett mersmak inför hösten.
Tidigare moderatluncher under våren: vi var en gång på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter, en gång på Dannegården och två gånger på Golfrestaurangen.
Arrangörerna gläder sig åt att deltagarantalet under våren har varit högre i år än de tidigare åren.

     
Aino Vastagh, Mona och Bo Evanth Siv Jönerup, Ingegerd Möller, Eva Holm,
Gun Blixt Andersen, Marianne Ohrlander
och Ann-Marie Jönsson
Ann-Marie Larsson och Ann-Marie Flink
     
Eva Holm, Gun Blixt Andersen och
Marianne Ohrlander
Hillevi Göransson, Gulli Nilsson,
Ulla-Britt Levan och Ove Carlsson
Britten Rundkvist och Tord Larsson

Kryssat rätt på M-valsedeln

 2009-05-28  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går var jag i Anderslöv för att jag beställt tid för klippning. Men innan dess tog jag en promenad till Gröningen som är ett fint servicecentrum i Anderslöv. Där kan man nämligen förtidsrösta, eller poströsta som det hette förr när vi hade postkontor. Allt gick nimmt och rahänt, det gick lätt att hitta och kön till valbåset var obefintlig. Två herrar satt vid ett bord som om de bara väntade på mig. Service var god, i ett av båsen fanns en "krysspenna" utlagd, i det andra hade någon tagit med sig pennan som en souvenir, kan man tänka. Den enda svårigheten beredde mig valet mellan kryssobjekten. Skulle det bli en man eller en kvinna med skånsk bakgrund? Nej, det personliga mötet i Jönköping och kontakter via Facebook blev avgörande. Hjärtat och magkänslan fick avgöra. Det blev den norrländska Bosnien-tösen från Norrland som fick mitt kryss. Hon behövs verkligen i EU-parlamentet. Europas fred och säkerhet är viktiga frågor för henne och för mig.
På bilden ser man hur jag nöjd lämnar över en valsedel till valförrättare Börje Gunnarsson, med kryss på rätta stället.

Globetrotter och mångsysslare

 2009-05-10  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Amanda Ooms har jag tidigare skrivit en blogg om i september 2007. "Denna intelligenta, känsliga, övereffektiva kvinna, ”Söderslätts kulturpersonlighet nr ett” som bor bara fem kilometer härifrån!". För några år sedan flyttade hon tillbaka till sina barndomstrakter och bosatte sig i den gamla skolan i Södra Åby på Söderslätt. Sedan dess har jag sett henne göra en strålande prestation i den Jan Troells rosade film "Maria Larsson eviga ögonblick". Häromdagen åt hon tårta på rådhuset i Trelleborg tillsammans med de andra trelleborgare som nedverkat i arbetet kring den flerfaldigt Guldbaggebelönade filmen. I TA har man tidigare kunnat läsa om att hon och sambon fotografen J H Engström i början av januari i fjol fick tvillingarna Tula och Mischa.

Till min glädje hittade jag i ett aktuellt nummer av tidskriften Fokus en intressant intervju med Amanda Ooms. Den kan man läsa i Fokus nr 17 eller här.

Valborg på Trelleborgen

 2009-04-30  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Det hände en hel del under valborgsmässoaftonen på Trelleborgen. Ett stort antal person - inemot sexhundra - hade betalt inträde för att gemensamt fira vinterns slut och vårens inträde. Vi bjöds på ett varierande program och kunde sedan avsluta festen med att dricka kaffe och äta morotsmuffin i Entrehuset. Förlåt, numera är namnet Vikingamuseet enligt en namntävling som vanns av Robin Johnsson.

19.30 öppnades portarna/kassan - fullt med marschaller var tända överallt. Småeldar brann lite överallt.
Arrangemanget började klockan åtta med att våren tutades in av kommunalrådet Ulf Bingsgård (bild). Därefter sjöng Trelleborgs kammarkör under ledning av dirigent Inge Frisk in våren. Vi fick höra bl a Vintern rasat och Oh, hur härligt majsol ler.

Talet till våren hölls av tenoren och solisten Joakim Bäckström (på bild med Ulf Bingsgård). Drakfolket uppträdde med eldövning och dragspelsackompanjemang. Därefter ledde de eldslukande artisterna marschen till bålet som de antände med brinnande pilar.
       
Kulturnämndens ordförande Rolf Perssom med Kammarkören i bakgrunden Bertil med "borgfogden" Peter Ross Lindholm Ulf Bingsgård "tutar in" våren Ett välklätt kommunalråd och en operasångare som repeterar sitt tal

Värmen på väg

 2009-04-22  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan
I varje fall lovar SMHI detta från och med i morgon. Visserligen är det högtryck och inga moln skymmer den strålande solen men de kalla vindarna har blåst tillräckligt länge redan. På nätterna är det nästan risk för frost. Även i fjol var det en kall vår.
Solljuset har dock väckt upp växtligheten och i går hade jag möjlighet att se att både maskrosorna och tussilagon tittat fram i söderlägena. Även andra blommor vågade sticka upp.
Även i fjol dröjde våren länge och var ovanligt kall. Det var varmare betydligt tidigare åren innan vi började oroa oss för den "globala uppvärmningen". Då kunde man sitta och njuta av solen redan i mitten av mars! Se här: 13 mars 2007 och 14 mars 2006.

         

Moderata Seniorer gästar Golfkrogen

 2009-03-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   
I går var det dags för en ny "Moderatlunch" för Trelleborgsseniorerna. Vi hade flyttat vårt mål till Golfkrogen på Stavstensudde. Jag vet inte om detta var orsaken till att alla gästerna synbarligen trivdes så bra eller om det var maten och servicen. Trots att vi var "tretton till bordet" så flödade skratten och de roliga kommentarerna. Vi åt fläskkotlett med råstekta rotfruker och fick kaffe och kaka på det. Allt mycket gott och mättande.
Moderata seniorer i Trelleborg förmår verkligen skapa sig en trivsam miljö.
På den ena bilden syns två glada senorer: Karl-Erik Wiedel och Wolfgang Österling. På den andra Bertil Tomelius samt Hans och Gun Odell. Övriga nöjda gäster var Mårten Bornemark, Eva Ekström, Marianne Österling, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Gunnar Hedin samt Evy och Torsten Mårtensson.
Se blogg från en moderatlunch i april i fjol.

Något som liknar våren

 2009-03-09  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 

Våren har länge dröjt på Söderslätt, även om några dagar varit soliga så långt. Men i dag sken faktiskt solen flera timmar i sträck och vinden var inte lika bitande kall som tidigare. Men lågtrycket ligger kvar och plusgraderna är få och när jag gjorde en cykeltur under eftermiddagen så kom det några regtnstänkt. Hittills i år har jag bara fått ihop knappt 130 km. För ett år desan låg snön vit på marken. Se blogg från den 5 mars och vi fick en vit påsk i fjol den 20 mars. För två år sedan kom våren ordentligt den 13 mars, då bodde vi fortfarande i Anderslöv. Se blogg.
Bilder på tidiga vårblommor och det åtta månader gamla fölet Minton med bäste kompisen Piraten.

       

Gammal tradition återupptags

 2009-01-23  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  
I veckan startade vi årets".moderatluncher". Vi har som tradition att träffas på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7 ca en gång i månaden, men det var faktisk länge sedan förra gången som var i september i fjol. Men nu ska det bli regelbundnare. Vi har bestämt att träffas sista onsdagen i månaden fram till sommaren. Vi gladda oss över att bli så många som tolv personer till bords - i alla fall en bra början - jag hade bokat plats för 10 personer men de duktiga eleverna hade snabbt dukat till ytterligare två. Särskilt roligt var det att hälsa välkommen till Hans och Gun Odell (bild) som varit medlemmar i Moderata Seniorer under många år och till Eva Ekström som blev ny medlem idag, först nu hade hon åldern inne. På bilden ser ni Eva glad över att ha hittat såsen till den gravade laxen.
Det fanns flera rätter att välja på. Själv åt jag som förrätt "Skinkmousse på salladsbädd med apelsindressing" och som huvudrätt en gammal säker favorit "Friterad fiskfilé med remouladsås" och blev som vanligt mer än nöjd. Detsamma gäller bordsgästerna som jag verkligen kan rekommendera.
Vi ses igen onsdagen den 25 februari kl 12 på samma ställe!

Noll-noll-nie på Grand

 2009-01-12  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan

Årets upplaga av Trelleborgsrevyn blev klart bättre än fjolårets. Det spelar säkert en roll att Nils-Gunnar Snygg som ersatt Ulf Björkegren som regissör stått för regin men också att han själv spelar så bra. Idag mäste Snygg anses tillhöra eliten av Skånes revyartister. Nyårsrevyn
2009 gick i James Bonds anda, åtminstone det rappa inledningsnumret. Där blev emellertid James Snygg upplyst om att detta bara var ett tryckfel i Trelleborgs Allehanda varför han slängde sin laddade pistol. Ett skott gick av, dessbättre utan att någon skadades. Så fortsatte det med flinka nummer, snabba scenbyten, ett högt tempo, en skicklig orkester och snygga dansinslag. Jag vill särskilt framhålla också Elin Kramer och Marcus Jönsson.
Jag skrattade mest åt "Klartext" som var kompletterat med "Klarbild" där Sarah och Marcus med dråpligt kroppsspråk gestaltade "Klartexts" komiskt torra information. En verklig höjdare.
Ett annat bra nummer var "Kvartssamtal" (bild) med Nils-Gunnar Snygg och Marcus Jönsson där båda tror att den andre är klassläraren men i själv verket är de två rivaler om samma kvinna, den enes fd fru och den andres sambo.
Den obligatoriska förväxlingssketchen hette i år "Målarglädje", där barnmorskan visar sig vara från Jehovas vittnen, fadern vara barnmorskan medan sambon som mamman nervöst väntade hem inför besöket av barnmorskan var en ung kvinna. Det drevs med stereotypa könsroller och var inslaget betydligt bättre än i fjol.
"Bonde söker fru" är ett populärt samhällsfenomen att driva med, det fanns med också för två år sedan i "Kulkalendern", Marcus Jönsson hade samma kläder i år. Snitsigare i år dock beroende på de fyra nya tjejerna. Generösa läkare som gör sjukskrivning till försörjningskälla fick sig också en känga i "Sjukt var det här" (bild).
De medverkande var Sarah Törnqvist, Caroline Lindqvist, Nils-Gunnar Snygg, Marcus Jönsson, Anna Törnqvist, Ewa Rebert, Alexandra Gonzaléz, Elin Kramer. De fyra sistnämnda var inte med förra året. Programbild på hela ensemblen.
Förra årets revy, Sjutton osse, för två år sedan, Kulkalendern.
Skånska Dagbladet om förberedelsearbetet
Lars Thulin recenserar i Kristianstadsbladet.

Bra start i ny regi på Gästis

 2008-12-16  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går var det nypremiär på Anderslövs Gästgivaregård som har stått tom i ett halvår. Windsun Fastigheter HB har köpt det anrika huset och anställt Emelie Skårstedt som husfru.
Jag var där på premiärdagen och kan rekommendera stället, särskilt om man är pensionär, då äter man för 45 kr efter klockan 13. Jag åt Dagens rätt som var Pannbiff med lök, potatis, äppelgräddsås och rårörda lingon. I priset ingick en Ramlösa och kaffe med stor pepparkaka. Första veckan får man också efterrätt! Servering vid borden och man äter på vita dukar. Husmanskost med lyxglans till låga priser, vad mer kan man begära.? För er ”ungdomar” som  har fått flera skatterabatter av den borgerliga regeringen är priset 75 kr. På fredag är det jultallrik, den ska jag inte missa.
Veckans meny kan man läsa på hemsidan. 

Läs mer i en artikel i TA .
Förra gången Gästis nyöppnades var i maj i fjol. Se min blogg.
Då höll det i ett år. Få se hur det blir med konkurrensen med nyss nyöppnade Café och Buffé? Se blogg.

Första Advent i Anderslöv

 2008-11-30  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag är det första Advent och julskyltningssöndag. Jag skulle ta mig till Trelleborg för att delta i firandet på Rådhustorget men tog först en sväng till Anderslöv där det var julmarknad. Jag parkerade bilen utanför Thysells. På väg mot torget passerade jag den sedan två år nedlagda blomsteraffären Lejonblomman. Ser man på, där öppnade just idag en ny affär, Cillas Cottage. Prydnader och inredningsdetaljer av sällan skådat slag. Bilder på några av många romantiska erbjudanden. Den ger internationell storstadsprägel över lilla Anderslöv som varit på väg mot dekis men nu på väg att repa sig mot oanade höjder. För detta talar också det faktum att Gästgivargården fått en ny ägare som snart ska öppna verksamheten.
Det är Cecilia Sjöstrand, inredningstokig ”tvåbarnsmamma”, som öppnat Cillas Cottage. Samma namn, Cillas Cottage, har webbutiken i Ystad. Cilla hade öppningsdagen hjälp av sin syster Anna (till vänster på bild).
Cilla skriver också blogg, Cillas blogg. Där kan man läsa om de hektiska veckorna innan "releasen".

Till sist kom jag ur butiken och hamnade på torget. Där fanns flera stånd uppsatta och korvgrillningen var förberedd men bara en ”knalle” var ännu på plats. Det var Anna-Lena Lindberg med sina kluriga och romantiska möss- och hälsningsstenar. Öppet var det däremot på museet som ligger vid torget och där fanns det saker att titta på. Man hade tagit i anspråk flera av de före detta poliscellerna och lyft in ett skolmuseum och Ugglarps gamla lanthandel (bilder). Verkligen en nostalgiskt tripp.
Jag tittade också på en annan present- och heminredningsbutik som firade ett års jubileum precis idag. Den heter Sandreva, present- och heminredningsbutik. På bilden Sandra Karlsson och Eva Kindmo. 

Lite kuriosa: Lejonblomman öppnade den 20 mars 1995 av Lina Leijon och Lilian Pettersson sedan de drivit en butik i Trelleborg tillsammans i sju år. 2002 tog Lena över butiken i egen regi.
Det finns en sajt kvar på Passagen från den tiden.

Jag hann aldrig till Trelleborg för att se årets Lykttändare och luciakandidater eller se Julträdet tändas. Det få bli nästa år i stället.

God mat i trevligt sällskap

 2008-11-13  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag samlades många moderata seniorer på Källgården i Källstorp. I fjol vid samma tid var vi också där då för att äta gås och då jag för första gången i mitt liv åt svartsoppa. Därför valde vi i år en annan meny som bestod av sillasmörgås, inbakat vildsvin med brunkål och brysselkål och många andra tillbehör, efterrätt i form av Charlottenäpple och till sist kaffe och gräddtårta. En måltid som avnjöts under flera timmar, mycket njutbar och mättande. I år åt vi i den del av husen som en gång varit en gammal skola, sedan bostad för prästen Nils Åke Olandersson gamla moder och numera en vacker och trivsam matsal.
Det bästa var som vanligt det glada och avslappade gemyt som präglar Seniorernas tillställningar. Det handlar om god mat i glada vänners lag, om gemenskap och både andlig och lekamlig tillfredsställelse. Olandersson bidrog själv till skratten genom att berätta några av sina otaliga och obetalbara upplevelser han haft under sin tid som en kyrkans tjänare. Han säger sig vara den enda präst som också förrättar borgerliga begravningar.
På en bild visar han en tavla som han fått av församlingsbor när i slutet av 60-talet striden stod hård vid tillsättande av en kyrkoherdetjänst i Malmö mellan honom och Sven Chrona.
Till vänster: Hillevi Göransson med Torsten och Lisen Mårtensson samt dagens värd Nils Åke Olandersson, berättande historien bakom tavlan.
Till höger: Herrskapet Österlings, Wolfgang och Marianne, vilka med den äran ledde allsången, samt Mona Evanth och Eivor Malmros.

En eftermiddag på Kasinot

 2008-10-17  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan    
I går var jag och tolv andra glada seniorer i Malmö för att söka lyckan på Kasino Cosmopol i Kungsparken. De har ett erbjudande med lunch, guidning och en spelcheck för sammanlagt 155 kronor. Alla var nöjda med den läckra ficksoppan i hummersås och intresserade av att få en rundtur i spelsyndens näste, men få blev bitna av slumpens spel så risken att hamna där igen är minimal. Det var en trevlig utflykt och vi har nu många medlemmar som återkommer på våra arrangemang samtidigt som det ofta dyker upp någon ny.
Men ärligt talat, själv tycker jag att man kan ägna sig år mer givande verksamhet. Jag har svårt att förstå att man kan slösa tid och pengar på detta sätt att skapa spänning i livet. Har man för mycket tid över kan man ju i stället arbeta för Nya Moderaterna. Jag tog en bild utanför foajén, därinne tog jag också en bild men blev genast upplyst om det otillåtna med att fotografera. Sex muntra damer poserar förväntansfulla inför det stora lyftet!

Styrelsemöten

 2008-10-09  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Dagen gick i de politiska mötenas tecken eller åtminstone eftermiddagen och kvällen. Klockan ett gav jag mig iväg från Klagstorp för att ta mig till Hans Michelsens väg 9. Där ligger moderaternas skånska centrum och där hade Seniorrådet möte klockan två. Det var synd eftersom just klockan ett blev det ett sådant väder att jag kunnat sitta ute och sola, liksom i går. Ordinarie sekreterare, eller skrivare som de säger hade lämnat återbud så jag ombads att skriva minnesanteckningarna. Närvarande representanter rapporterade från sina olika delar av Skåne, om genomförda kampanjer och aktiviteter. Flera kommande möten annonserades. Jag och Karl-Gustav från Simrishamn ska åka till Moderata Seniorernas Temadag i Stockholm den 28 oktober och den 21 november inbjuder Seniorrådet alla medlemmar till Höstträff i Malmö. Vi diskuterade också hur vi ska få fler besökare till seniorernas hemsida i Skåne. Bild på rådsordförande Käthe Berggren.
Efter en kort paus hemma bar det vid sjutiden iväg till Södra Åby och moderata föreningens (bild) styrelsemöte i Trelleborg. Även här hade sekreteraren förhinder så det blev vicesekreteraren som åter fick rycka in. Bild på moderatstyrelsen i Trelleborg.
Detta möte var det sista för Linda Andersson (bild) i Trelleborg. Hon flyttar nu till Bjärred och får sin politiska verksamhet där. Hon avtackades med presenter och vi önskar henne alla lycka till! Hon lämnar flera andra luckor efter sig, i skolnämnden, i fullmäktige, som valledare och som ledare för moderatkvinnorna.

 

En vändpunkt för hela Trelleborg

 2008-10-05 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  
2-1 mot serieledarna, mot årets svenska komet i fotbollsvärlden, Kalmar FF, man får väl säga att just nu är Trelleborgs FF, det blåvita TFF, Sverige bästa fotbollslag! Glöm Jantelagen, begrav för alltid den fula benämningen ”Trellehulla”, lyft blicken frimodigt och självsäkert mot den svenska himlen. Nu ska väl ändå självförtroendet vara på topp hos de underbara blåvita spelarna liksom hos alla övriga trelleborgare. Nu får det vara slut på de många negativa, griniga insändarna i Trelleborgs Allehanda om ditten och datten, nu ska vi i stället se till allt som är bra, till exempel att Trelleborgs Hamn fick miljöpris. Lite skam känner jag eftersom jag inte var på Vångavallen och fick se det fina offensiva spelet men vad gör man, halv storm och regn, och hela matchen visades på TV! Det var mycket spännande särskilt sedan TFF vänt 0-1 till 2-1 och klockan bara kröp fram mot slutsignalen.
Erik Sundin (bild) kivitterade med en utsida bollen förbi den utrusande Kalmarmålvakten.
Magnus Andersson (bild) fick till ett hårt skott direkt efter en hörna och ordnade de tre poängen.

Vem vill rösta på losers

 2008-10-01 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Per Klarberg är något så ovanligt som en sverigedemokrat med humor. Han har en rolig insändare i Trelleborgs Allehanda dag onsdag där han påstår att det var sd i Trelleborg som ”bar kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård över tröskeln in i Rådhuset”.
Hans argumentering för detta är att han vägrade att bilda en majoritet tillsammans med socialdemokraterna efter valet 2004. Höjden av hybris! Han avstod avsiktligt, säger han från att bilda majoritet tillsammans med Egil Ahl et consortes– och få en kommunal anställning son kommunalråd i gengäld förmodar man – detta avstod Per Klarberg från för att han tänkte på trelleborgarnas bästa. Detta förväntar han sig nu att Ulf Bingsgård och andra moderater ska vara honom tacksam för, och sluta att behandla sverigedemokraterna illa.
Jag tror att Per Klarberg själv löser den besvärliga situationen han upplever som att vara ledare för ett ”förtryckt vågmästarparti” i Trelleborgs kommun. Så som han beskriver situationen lär han tappa många väljare i nästa kommunalval, för vem vill rösta på ett parti som ständigt beskriver sig som loosers? Så fortsätt uttrycka din stora besvikelse över att inte vara med i presidier och andra ledningsgrupper och låt väljarna ta del av hur mobbade ni känner er.
Bilder på Klarberg och Bingsgård (en missnöjd och en glad).

Lars-Ingvar Ljungman, moderat politiker med lång erfarenhet att dela med sig av

 2008-09-26 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
Moderata seniorer i Trelleborg bjuder regelbundet in sina medlemmar till möten och träffar. De kan ha social, kulturell och politisk anknytning. Eller rent lekamlig som de så kallade Moderatluncher vi gemensamt äter några gånger om året på Restaurangskolan vid Trelleborgs konferenscenter. Detta gjorde vi senast den 10 september i år. Nästa gång vi träffas där är redan den 2 oktober. För en dryg månad sedan gjorde vi ett gemensamt besök på Bokenäs Konsthall i Hammarlöv,en halvmil norr om Trelleborgs centrum.
Nu senast, i måndags, hade vi möjlighet att lyssna på och diskutera med Lars-Ingvar Ljungman (bild) från Vellinge en kommun som sedan många år har en mycket stark moderat majoritet. Han har varit kommunalråd i flera decennier och är kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2006. Han hade mycket intressant att berätta om hur Vellinge styrdes av socialdemokrater och centerpartister när Vellinge blev egen kommun på 70-talet. Det tog tre mandatperioder att ändra på detta. Hans viktigaste budskap var just detta att det går att ändra en kommuns politiska inriktning och att detta också därför är möjligt i en kommun som Trelleborg även om den haft socialdemokratisk majoritet sedan "rösträtten infördes" ända till 2006. Då tog den borgerliga koalitionen, de sex partierna i Trelleborgsalliansen, makten för första gången i Trelleborgs historia. Det är viktigt att ha en tydlig ledning för den styrande koalitionen, en ledning som är klar och känd för väljarna i kommunen och som därför kan garantera en kontinuitet över flera mandatperioder. Lars-Ingvar är en sympatisk och engagerande talare som hade många angelägna saker att säga.
På bilden till vänster ser vi Siv Jönerup, Ulla-Britt Lewan, Lisbeth Mårtensson och Ann-Marie Jönsson. På bilden till höger (närmast kameran) Ola Pärson, Helny Feustel och Tord Larsson.

Halvtid för Trelleborgsalliansen

 2008-09-22  Äspö & Söderslättl
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
För två sedan lyckades sex borgerliga partier efter ett lyckat val äntligen bryta den nästan sekelgamla socialdemokratiska hegemonin i Trelleborg. Nu gäller det att planera för en återupprepning i nästa val i september 2010.
Därför träffades söndagen den 21 september ett sextiotal lokala politiker från de sex trelleborgsallians partierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, SPI Seniorerna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet på Kunskapsskolan i Trelleborg. Det skedde under gemytliga former särskilt under förmiddagen då alla engagerat deltog i en varierad kompott av praktiska och sociala samarbetsövningar.
Representanter för den regionala alliansen ”Femklövern i Skåne” medverkade på eftermiddagen. Det var de tre regionråden, folkpartiets Gilbert Tribo, moderaternas Catharina Blixen Finecke och kristdemokraternas Rolf Tufvesson.
Den handlade om de erfarenheter som Femklövern gjort under två mandatperioder vad gäller att komma överens och få en regeringsduglig koalition men också om lokala sjukvårdsfrågor som är ofrånkomliga när skånsk regionalpolitik behandlas.
Några värdefulla praktiska tips kunde de tre från Femklövern också bjuda Trelleborgsalliansen på.

Den politiska redaktören för Skånska Dagbladet, Lars J Eriksson ledde presentations- och frågestunden på eftermiddagen med den äran.

Några bilder från dagen:
En välfylld aula på Kunskapsskolan (en fristående skola i Trelleborg).
Mingel i väntan på lunchen med bland andra det moderata kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Lars J Eriksson från Skånska Dagbladet frågade ut de tre skånska regionråden; folkpartiets Gilbert Tribo, kristdemokraternas Rolf Tufvesson och moderaternas Catharina Blixen Finecke.
Tre trelleborgspolitiker från kristdemokraterna och folkpartiet, Mats-Åke Svensson, Bert Ekstrand och Lars Hemzelius ler i kapp mot solen.

En läcker trerätterslunch

 2008-09-10  Äspö. Söderslätt
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan 
Mellan klockan 12 och 14 var jag och ett tiotal andra moderata seniorer på Restaurangskolans onsdagslunch på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7. Den kallas i år för ”Treans Restaurang”. Där kombineras ett lågt pris med en hög kvalitet både vad gäller mat och servering.
Jag valde som förrätt ”Ålakroppkakor med salviasky”, andra tog Ceasarsallad. Till varmrätt åt jag ”Halstrad lättgravad torskfilé med grillad palsternacka och gräslökssås. Pressad potatis till detta. Alternativ var entrecote och ankbröst. Efterrätt var inte att tänka på så mätt som jag blivit men de som ville serverades ”Chokladmousse i två färger, rabarberkompott och vaniljvispgrädde”. De som orkade alla tre rätterna betalade 95 kronor för denna läckra upplevelse.
Sällskapet var som vanligt av högsta klass. Bilder på glada lunchätare. Till höger Clas och Ann-Marie Jönsson. Till vänst herrskapet Evantt med flera gäster.
Boka gärna bord på 0410 – 733694.
Delikat moderatlunch i våras.

Utsikt i fyra väderstreck

 2008-08-28  Äspö. Söderslätt
För två år sedan  För tre år sedan 
I går stod jag på infarten till vår hästgård Gränsbo som ligger en kilometer söder om Östra Klagstorp på vägen mot Äspö och Smygehamn. Jag stod där för att jag väntade på att bli hämtad av min vän och partikollega Tord Olsson för vidare transport till det moderata Seniorrådets möte i Malmö. Jag har som oftast min kamera med mig. Det blev några bilder i det disiga vädret, en bild i varje väderstreck. De visar tydligt att jag nu bosatt mig på landet efter att ha bott i städer som Helsingborg och Malmö i nästan 40 år. I vilket väderstreck är Söderslätt vackrast? Ja, det är frågan!

       
Norr: Mot Klagstorps kyrka och Perssons Lanthandel Söder: Mot Äspö kyrka och Smygehuk Öster: Våra hästhagar med spannmålstornet i bakgrunden   Väster: Maggies nyskördade veteåker

Moderata Seniorrådet i Skåne

 2008-08-26  Äspö. Söderslätt
För två år sedan  För tre år sedan 
I eftermiddag var jag för första gången med på möte med moderata seniorrådet i Malmö.
Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Vi ska, vad gäller äldrefrågor, kunna var rådgivare till den moderata förbundsstyrelsen i vilken Rådets ordförande Käthe Berggren därför är ledamot. Vice ordföranden är Inga Dahlberg och Sven Borgvald. För att lösa våra uppgifter försöker vi hålla kontakt med länets Moderata Seniorer i de olika kommunerna. Det kan handla om en "senioransvarig" i föreningsstyrelsen eller en speciell Seniorförening (bildad av partiföreningarnas 60+ medlemmar). Seniorrådet finns presenterat på Skånemoderaternas hemsida men har också numera en egen sida på nätet.
Alla var inte närvarande men jag passade på att ta några bilder för att bättre minnas namnen.
   
 Käthe Berggren, Malmö och Tord Larsson, Trelleborg  Inga Dahlberg, Kristianstad och Sven Borgvald, Helsingborg
 
 Stig Lomholt, Malmö  Gert Johansson, Ängelholm

Seniorer på Bokenäs konsthall

 2008-08-21  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går startade moderata seniorerna sitt höstprogram genom att erbjuda sina medlemmar ett besök på Bokenäs konsthall.
Konsthallen ligger i en nyrenoverad ladugårdsbyggnad på vägen mellan V. Tommarp och Hammarslöv en dryg halvmil från Trelleborgscentrum och är ett lysande exempel på vad man privat kan åstadkomma utan kommunala bidrag. Galleriägaren Britt-Marie Aulin Tonning tog emot oss och guidade oss sedan på ett charmant sätt bland egna och andras tavlor och visade också sin ateljé. Där fanns konst av mångahanda slag även textil- och keramikkonst. Hela byggnaden är för övrigt värd ett besök.
Britt-Marie som person är minst lika intressant som produkterna. Under kaffedrickningen i konstcaféet berättade hon om sitt brokiga liv. Hon berättade också om hur hon kom på sin senaste konstmodell "långhalsarna" som hon med enkla medel får att uttrycka hela skalan av känslor från glädje till sorg, från trygghet till oro. Britt-Marie vill gärna se sig som en mecenat för andra yngre konstnärer som för en billig peng kan inkvartera sig på sovloftet på den stora gården, studera konst och ställa ut sina tavlor i galleriet.
Det blev ett minnesvärt besök för alla deltagarna och vi rekommenderar gärna andra att ta sig en titt. Tider och utställningar kan man läsa på Bokenäs konsthalls hemsida.
Läs också en presentation av Britt-Marie på Svenska konstnärer och i konstnärslexikonet.

Tidigare blogg om Bokenäs konsthall.

Tre muntra damer framför långhalsarna  Britt-Marie visar hur idén växte fram  En intresserad publik
 Damerna avslöjar sitt intresse för vävnad  Bedårande interiör från loftet  Ateljén där långhalsarna växer fram

Anderslövs marknad 2008

 2008-08-16  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Årets marknad präglades av varmt och vackert väder. Stånden och knallarna var många liksom besökarna. Nytt för året var att det utöver korv och sillamacka också serverades grillspett. En annan nyhet var att man också öppnade upp för betydligt fler loppmarknadsstånd. Det är mer spännande att handla där än hos de professionella knallarna. Den nystartade Jw's Buffé & Café serverade dagen till ära både Texasburgare och en egenkomponerad Anderslövsbakelse!
Museet vid torget var öppet och jag passade på att ta mig en titt. Det var faktiskt första gången fastän jag bott tre år i Anderslöv, 2004-2007. Nyinflyttade Leif Nygren visade upp en gammal kamera för föreståndaren Börje Ekberg. Bloggar om tidigare höstmarknader, 2007 och 2006.
Julmarknad 2005,

       
Uppvisning i Capoeira, afrobrasiliansk kampsport Gittan Larsson och Agneta Svensson är erfarna loppisförsäljare Interiör från Anderslövs museum Börje Ekberg sköter om museet
       
Leif Nygren ville gärna donera en gammal kamera till samlingarna Stånden började vid Torget Många knallar och många besökare i år Nyhet för i år! Grillspett!!!

Bokenäs konsthall på Söderslätt

 2008-08-12  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
På onsdag den 20 augusti anordnar moderata seniorer i Trelleborg en utflykt till Bokenäs konsthall i Hammarlöv. Jag har inte varit där tidigare och ville därför ta mig en titt på hur den ser ut och hur man tar sig dit. Jag körde den vanliga vägen mot Trelleborg från Ö. Klagstorp via S. Åby till Gislöv. Där tog jag till höger mot Fjärdingslöv och passerade Gylle och Västra Vemmerlöv. Det är fantasieggande namn på nostalgiska gamla byar fulla av små hus, inget likt det andra. De ligger mitt ute på Söderslätt inramade av hundratals tunnland stora åkrar där skörden av den livgivande maten i form av spannmål just tagit sin början. Det är vete, råg och korn som odlas på ägorna på Söderslätt, Sveriges kornbod.
Vädret är mulet och duggregnet sätter torkarbladen i arbete, men landskapet är så vackert i det trolska ljuset att man blir lyrisk och mycket nöjd med att ha lämnat storstaden Malmö bakom sig.
Jag passerar sommarcaféet i Västra Vemmerlöv, (bild) alltid öppet 12-18, sommartid, vidare förbi Hammarlövs kyrka, där jag tar till vänster mot Västra Tommarp och snart har jag den till konsthall förvandlade bondgården på vänster hand.
Om man i stället kör från centrala Trelleborg, tar man Hedvägen västerut, korsar 108:an till Lund och direkt när man passerat Onoff, Willys och Överskottsbolaget tar man till höger in på Tommarpsvägen och fortsätter sedan riktning Hammarlöv. Efter 5 km dyker Bokenäsgården upp. Där finns gott om parkeringsplatser. (bild)
Här kan man läsa mer om konsthallen.
Här finns karta.

Äntligen görs det något för pensionärerna

 2008-08-05  Anderslöv & Söderslätt
  För två år sedan  För ett år sedan
Det café som hette Smaksak när jag flyttade till Anderslöv för fyra år sedan och som bytte ägare och blev Evas krog och som lades ner för ett år sedan är nu åter igång. Det öppnades igår av Veronika och Jörgen Wall. JW:s buffé och café, ett kombinerat lunch- och kaféställe utmed landsvägen. Se artikel i TA idag "Lunchbuffé ska väcka byn". Matstället ligger på "hundraettan" snett emot Thysells möbler. Förutsättningarna för att få kunder blir inte sämre av att Anderslövs Gästgivaregård just har slagit igen - igen frestas man med fog säga. Där serveras "pensionärbuffé" efter halv två på eftermiddagen för det facila priset av 49 kronor. Jag var där idag och kunde välja bland fyra rätter. Jag föredrog fisken tilapiafilé med kräftsås med kokt potatis vänd i varm olja. Det var väldigt gott. Tiliapia fisk hade jag varken ätit eller hört talas om tidigare. Att välja bland fanns också Pasta Bolognese, Riswok med fläskkött och Ugnsomlett med paprika. Till sallad blandade jag strimlade morötter och svarta och gröna oliver, mums! Bröd och smör och måltidsdryck ingick liksom gott och starkt kaffe efteråt. Tiliapia fisk hade jag varken ätit eller hört talas om tidigare. Det är tydligen en abborrliknande fisk som ursprungligen kommer från Afrika. Läs mer på Svensk Fisk. Bilder på Veronika Wall, buffén och dagens meny.

Gripen av textil

 2008-07-16 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I torsdags (se blogg Smyge, en sommaridyll i Trelleborg) var jag i Smyge för att äta "äggakaga". Då ägnade jag också en stund åt konstutställningen "Gripen av textil" i Köpmansmagasinet. Den pågår juli månad ut. Ett tjugotal konstnärer skildrar olika nutida och dåtida teman. Där fanns bland mycket annan verk av
Margareta Heijkenskjöld Holmgren vill skapa ett språk med sin konst, av Ingrid Malmström i Trelleborg som har hittat en användning för bortglömd kvinnokraft, av Eva Nilsson från Möllesom är intresserad av taglets karaktär och möjligheter och av Åsa Wågmark som vill låta mode och konst mötas och inspireras av varandra.
Mer om Ingrid Malmström kan man läsa på hennes hemsida, Ingrids ateljé.
Trelleborgs Allehanda hade den 7 juli en artikel om den första textila utställningen i Köpmanshuset i Smygehuk.
Det är den andra intressanta utställningen på kort tid i Köpmansmagasinet. I juni handlade det om "Females". Ett annat skäl att gå dit är den fantastiskt vackra utsikten genom de två söderfönstren.
     
 Inbjudning till vernissage  Margareta Heijkenskjöld Holmgren  Åsa Wågmark
     
 Ingrid Malmström  Eva Nilsson Den vackra utsikten

Smyge, en sommaridyll i Trelleborg

 2008-07-11 Äspö & Söderslätt
 För två år sedan  För tre år sedan 
Fint cykelväder, svaga vindar från sydväst och färden gick därför mot Smyge (som Smygehamn kallas av de som är bosatta i trakten). Smyge är en verklig idyll, särskilt för en cykeltrampare som jag, alltid lika roligt att komma dit. Fast just nu finns det ogräs i idyllen i form av den brandskadade butiken Coop Nära.
Strax före midnatt på måndagskvällen började branden (se artiklar i Sydsvenskan och i Trelleborgs Allehanda.
Se också Webb-TV från släckningen.
Men i går, torsdag, var det uppröjt även om brandlukten var märkbar och inne i butiken pågick utförsäljning av varor för fullt.
Det var därför trevligare att komma till Smygehuk där det traditionsenligt serverades den läckra "äggakagan" med hårdstekt fläsk och lingon. Även dryck ingår i det facila priset av 50 kr. Det är farmor Ingrid som sedan många år håller i arrangemanget. Ett av barnbarnen, Johanna Jobacker, serverade. I kön träffade jag Egon som var där i sällskap med sonen Erik samt Birgitta som tycker att det är lätt att ta sig från Täby till Trelleborg och Ystad som är favoritresmål under sommaren. Vinden var ovanligt svag så att det var möjligt att gå ända ut på utsiktsbryggan utan att få den vanliga duschen. Till sista tog jag mig uppför de 65 trappstegen i Fyren för att kunna njuta av utsikten därifrån. Läs mer om Fyren i Smygehuk här. Innan dess ägnade jag också en stund åt konstutställningen "Gripen av textil" i Köpmansmagasinet. Mer därom längre fram.


       
Uppröjt utanför Coop nära Livlig kommers i butiken Farmor Ingrid ansvarar för den läckra äggakagan
  
Barnbarnet Johanna Jobacker serverade
       
Glada sommargäster i Smyge Här kan du nå Sveriges sydligaste punkt utan dusch idag Fyren i Smygehuk Och njutbar utsikt från toppen

Midsommarafton på Söderslätt

 2008-06-20 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Midsommar firar man bäst i Smyge. Det är i varje fall Sveriges sydligaste midsommarfest. Jag kom dit vid tretiden. Då var dansen (bild) i full gång med de klassiska majstångsvisorna. Det hade varit soligt hela dagen men just då dök det upp fula mörka moln (bild) och snart kom det en regnskur som snabbt tömde platsen framför musikestraden. Många trängde sig in i Köpmansmagasinet bärande sin picknickkorgar, flaskor och filtar. Jag följde med och hittade en trappa upp från den värsta trängeln. Där uppe på vinden var det lugnt och stilla och en massa fin konst på väggarna. Det var konstutställningen "Females", åtta kvinnor som presenterade alster med stor variation (läs mer här). Jag var glad för att regnet kom så att jag fick ta del av detta. Särskilt fastnade jag för Irene Jarz' "Pierettas dans" och "I kön" (bild). Men också Tina Appelgrens "Raining Dolls" och Lena B. Mattsons "Pause in Lavender" (bild).
På eftermiddagen firade vi hemma i Gränsbo tillsammans med såta vänner som f.d diplomatparet Henry och Ingegerd Leo (bild) från Trelleborg och Helny och Lollo Feustel (bild) från Anderslöv. Lollo hade vi lockat dit med hjälp av hästar och fölet Minton. Det blev en glad kväll och totalt sett en mycket lyckad midsommarafton.

       
 Dansen i full gång i solskenet  Musikartisterna höll i gång  De mörka molnen tornade upp sig  och snart stod majstång och flagga ensamma
       
 Irene Jarz konstverk i Commedia dell'Arte tradition  Tina Apelgrens "Raining Dolls"  Lena Babiker Mattssons "Pause in lavender"  Lena B. själv som jag fick en intressant pratstund med. Hon bor i Klagstorp.
       
 Helny och Louise Feustel  Henry R Leo med hustru Ingegerd    

En fin dag på Söderslätt

 2008-06-13 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
 Vädret var fint så jag - och cykeln - liftade med min dotter till AG i Trelleborgs norra utkanter. Själv hade hon hästbestyr i St. Isie. Först cyklade jag till Rådhuset och hämtade dagordningen och bilagorna till kommunfullmäktigemötet på måndag. För ovanlighetens skull ska det hållas i Rosenhagen i Anderslöv (bild) och alla, ledamöter, press och åhörare ska bjudas på kaffe och tårta innan mötet. Så kom gärna dit, det börjar klockan sex på måndag. På Rosenhagen träffade jag och min fru Elviskopian Justin Shandor (bild) för tre månader sedan.
Sedan var jag på Hälsokostbutiken på Valen och köpte för hälsan och välbefinnandet lämpliga produkter. Det gäller att hålla serotoninhalten uppe.
Om man är på Valen är ett besök på Clas Ohlsson ett måste. Fast jag inte behövde något handlade jag ändå spännande saker som trådlös ringklocka, stegmätare, cykelbelysning med snäppkoppling – snart är hösten här igen – träningsmusik med Elvis Presley och Vikingarna. Det enda negativa var att mitt nya Master Card från Swedbank inte godkändes som betalningsmedel. Jag är helt säker på att jag använde rätt kod.
Att jag inte behövde handla berodde främst på att mitt behov av utrustning till min luftpistol och mitt luftgevär hade jag redan i morse tillfredsställt via postorder och Internet och e-handel. På puffra.se finns alla tillbehör (bild) man behöver om man ska träna skytte. Jag köpte ammunition, måltavlor och CO2 patroner. Inte heller här fungerade Master Card.
Jag cyklade Algatan österut för att se att Indiana Jones fortfarande går på biografen Grand. Mitt emot ligger den välsorterade Trelleborgs Bok & Pappersaffär. Jag hade med mig sex kulspetspennor av en liten annorlunda sort, en är till exempel köpt i London, som jag gärna använder och som därför slut. Några av de hade varit inne en vända till Malmö Bokhandel för ett halvår sedan men utan att få någon ny laddning. Men har ni sett! Här blev det bingo, alla sex av mina älsklingar blev som nya igen! Och detta för bara 125 kronor totalt! Heder åt sådan service.
Hem cyklade jag via Dalabadet och Gislövs läge. Det blev en skön tur på 24 km totalt.
När jag åter var på Gränsbo plockade jag fram min baguette med Ägg & Räkor som jag köpt på ICA Treklövern just innan jag startade min cykeltur. Den smakade utmärk i solstolen tillsammans med ett alldeles färskt nummer av Tempus.
Visst finns det mycket man kan sysselsätta sig med på Söderslätt (om vädret är vackert).

Sambarytmer och marschtakt på Nationaldagen i Trelleborg

 2008-06-06  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det blev ett glatt och annorlunda firande av Sveriges Nationaldag i Trelleborg. Samtidigt firades att palmerna kommit i marken och därmed markerat att sommaren har börjat. Jag kom till Trelleborg strax efter ett och hade turen att få delta i dagens första arrangemang, serveringen av Nationalbakelsen på Valen Köpcentrum. På Rådhustorget på andra sidan Valen var folksamlingen stor framför scenen. Där uppträdde flera av finalisterna från TV4-programmet Talang 2008. Där var trollkarlen Seth Engström som trollade med färgade trasor, kort och rep, den blott åttaårige Mathilda Lindström från Vimmerby, Sebastian Krantz, som sjöng till flickornas förtjusning m fl. Snart hördes det rytmiska sambatakter från Algatan. Det var Sambaparaden som närmade sig och snart fick konkurrens från andra hållet av Trelleborgs Musikkår.
Allt var mycket festligt och glatt och solen sken och värmen var hög som den varit de senaste veckorna på Söderslätt. Den svenska flaggan hissades, kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson, för dagen elegant skrudad i Oxie härads nationaldräkt, höll tal och flaggor utdelades till berörda personer. Den officiella delen av firandet avslutades med att Trelleborgs Musikkår spelade Försvarets honnörsmarsch "Under blågul fana" av Viktor Widqvist. Därefter visade medlemmar från Brasilianska föreningen, Estilo Faixa i Malmö upp prov på olika latinamerikanska danser. Häftiga sambarytmer med dansarna sprudlande av glädje och ungdomlig vitalitet.
Inne på Valen Torget var kön lång framför honnörsbordet där Talang 08-finalisterna signerade idoldokument och skrev autografer. Sydsvenskan rapporterar Palmerna i marken och flaggan i skyn. Skånska Dagbladet skrev mest om "Ilska i Anderslöv".
Två artiklar i Trelleborgs Allehanda: Sambatoner under 6-juni firande och "Tilda tog scenen i besittning".
       
Här erbjuds jag den allra sista Nationalbakelsen som man vänligt nog hållit i beredskap Seth Engström trollar med färgade dukar Mathilda Lindström, en
ny Siw Malmkvist
Sambaparaden dansar fram
       
Kommunalrådet Ulf Bingsgård njuter av föreställningen i palmernas skugga Inger Hansson, elegant
i Oxie härads folkdräkt håller tal
Trelleborgs Musikkår
ger högtidlig stämning
åt dagen
Trelleborgs Nattvandrare är också med

Gratis livsnjutning

 2008-06-05   Motion, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Än en dag med högtryck och solsken och just idag något minskad ostanvind. Sedan i början av maj månad har det inte regnat alls - det är inte riktigt sant ty den 26.5 kom det 13 mm men de sög marken snabbt åt sig. Och det har varit riktigt varmt med temperaturer över 20 grader. Hur länge ska detta vara? I dag gjorde jag därför årets första 2 mils cykelrunda. Det gick österut förbi Klagstorp, Källstorp, Stora Beddinge, Tullstorp och Östra Vemmenhög. Verkligen skönt med de ljumma vindarna svalkande min bara överkropp! En av livets stora kostnadsfria njutningar.
Från backarna innan Östra Vemmenhög där en av de så kallade Vemmenhögarna ligger, enligt sägnen uppkallade efter en bronsålders hövdning vid namn Vemund, har man en utsikt över havet "en kvarts horisont". Mycket vackert och betagande. Man känner att man är i början av Sverige - åtminstone räknat från kontinenten och EUs sida.
Väl hemma tar jag mig ett dopp i den nyinköpta poolen i trädgården (bild). Sedan ska jag sätta mig i trädgården och läsa det senaste numret av Veckans Affärer, dagens alldeles färska Tempus nr 23 samt förra veckans Fokus, lånad på biblioteket i Anderslöv.
Detta kommer att bli en bra dag!
Några tidigare cykelbloggar:
Uppfriskande cykeltur 080330,
Cykeltur med Radio SMF 070813,
Cykeltur till Hönsinge, poeten Ola Hanssons födelseby, 060915
På väg mot Sturup 060719.

Fagerängsdagen och hamnens framtid i Trelleborg

 2008-05-31 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
Yousef Fahkro (bild), Trelleborgs FFs säkre backspelare, Fagerängens egen "Zlatan", var en av celebriteterna när Fagerängsdagen i går eftermiddag arrangerades för andra året i följd. En annan var vår egen Inger Hansson, kommunfullmäktiges ordförande i Trelleborg. Hon lyckades vinna en tävling, en noslängd för oppositionsrådet Catherine Persson. Detta renderade henne inte bara en signerad gulboll i pris utan också Yousef Fahkros autograf på armen. Detta fick vi reda på senare på kvällen när ett 20-tal nämndsledamöter och andra medlemmar samlats i Södra Åby hos Christina Birger för att lyssna på hamnstyrelseordförande Jan Isakssons föredrag om Hamnen i Trelleborg, dess utveckling, ekonomi och planer för framtida placering. Allt medan vi tillsammans åtnjöt en mycket smaklig supé i en gemytlig stämning. Där överraskade vår egen fagerängskontaktman, Staffan Cederö, med att lämna över presentbollen till en glad Inger Hansson (bild). Ove C och Ina L (bild) var också där liksom Louise F (bild).

Alliansseger i kommunfullmäktige

 2008-05-20 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Det blev en spännande tävling i går kväll i Parken i Trelleborg mellan Alliansen och det Röda laget. Det blev en klar seger för Alliansen i alla voteringar förutom en. Där fick SAP med stöd av Sverigedemokraterna igenom sitt förslag att dela ut fem miljoner extra av skattebetalarnas pengar till Vård- och omsorgsnämnden.
Den ena av kvällens två stora frågor var Skolutredningen 2008. Här inledde arkitekt Lars Karud, Arkitektgruppen i Malmö med en 45 minuters sammanfattning. Det är Karud som gjort utredningen på uppdrag av Skolnämnden.
Skolutredningen handlar om att:
Centralskolans lokaler ska avvecklas.
Pilevallsskolan utökas med högstadium och grundsärskola.
Köpingeskolan är redan avvecklad som skolbyggnad. Skolans sporthall bibehålles.
Liljeborgskolan och Ljunggrenska skolan byggs ut och moderniseras. Ny sporthall byggs.
På sikt kommer en ny skola att byggas i de västra stadsdelarna.
Investeringsbehovet är ca 175 miljoner kr varav drygt hälften inom fyra år. Elevantalet förväntas öka från höstens 4665 till 5058 hösten 2014.
Clas Henriksson (Skolpartiet) var mycket kritisk och yrkade på återremiss.
Per Klarberg (SD) ville ha kvar grundsärskolan på Vannhögsskolan.
Sven Lindkvist (SAP) ville ha en annan skrivning om grundsärskolan.
Efter en stunds debatt enades alla kontrahenter om att anta Skolutredningen med tillägget att grundsärskolan ska utredas särskilt. Detta förslag vann med acklamation mot Clas Henrikssons förslag om återremiss.

Den andra stora frågan handlade om budgeten "Direktiv för arbetet med Budget 2009 och Flerårsplan 2010-2011". Vid kommunstyrelsens tidigare behandling av ärendet meddelade Catherine Persson (SAP) att de socialdemokratiska ledamöterna inte deltog i beslutet. Därför var hon nu på bettet med flera olika ändringsförslag till kommunstyrelsens förslag. Även Per Klarberg (SD) hade två ändringsförslag, ett rörde att inte skära ner Tekniska Nämndens medel med tio miljoner.
Men den enda votering som alliansen förlorade var ovannämnda socialdemokratiska krav på mer pengar till Vård- och omsorgsnämnden.

Räddningsnämnden fick medel till en ny stegbil. Ändringen av taxan för felparkeringsavgifter antogs.
Däremot fick Tekniska nämnden och Kommunstyrelsen avslag på sitt förslag om ändrade bestämmelser för användande av Trelleborgs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Det yrkades på återremiss och så blev det.

En sångkör (bild) från Musik & Dansskolan under ledning av Kristina Nilsson underhöll innan mötet.
När Victoria Vucic (bild) sjöng Whitney Houstons Greatest love of all fick hon många svårflörtade fullmäktigeledamöters uppmärksamhet. Hon hoppas kunna bli en klar aspirant till nästa års "Idol".
Utanför ingången till Parken väntade två långa rader (bild) av lärare som delade ut material. De var en manifestation för bättre löner för lärare. Ett 80-tal personer anfördes av Maria Rönn och Tomas Sörensen (bild).

Kulturmöte på Trelleborgen

 2008-05-15 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Vi var några kulturintresserade moderater som träffades på Trelleborgen (bild) i går kväll den 14 maj.
Programmet omfattade tre punkter. Först presenterade ordföranden Rolf Persson kulturnämndens syn på kultur i allmänhet i Trelleborgs kommun. Mottot är ”Kultur för Alla – från förvaltning till utveckling”.

Några önskeområden för framtiden: en musikallinje på Kulturskolan, flyttning av museet till Tingshuset som ska möjliggöra offentliga visningar av magasinen som idag är stängda och gömmer många skatter, skapa ett turistintresse kring Smyges kalkugnar, göra Garvaregården till ett kulturhus och kanske framför allt skapa många digitala aktiviteter för ungdomar i Tingshuset. Rolf Persson månar gärna om den digitala kulturutvecklingen i kommunen.

Sedan visades en 20 år gammal film om hur utgrävningarna av Trelleborgen startades 1989 då Sockerbruksfastigheten revs. Namnet Trelleborgar kommer av att de är byggda av jordvallar med en träpallisad av trästockar (trällor) ovanpå. Man kan läsa mer på Trelleborgens dagboksblogg.

 Slutligen berättade ”borgfogden” Peter Ross Lindholm (bild) sin detaljrika historia om Harald Blåtand, dennes son Sven Tveskägg och andra kungar i 900-talets Norden. Det blev många skrönor och andra berättelser i den muntliga traditionens anda. Harald Blåtand var dansk kung under den tid då Trelleborgen uppfördes.
Här kan man läsa mer om vikingatiden.
Det finns en D-uppsats av Tiina Widerberg om Trelleborgar på Etnologiska institutionen vid Lunds universitet 2007. Bild på "borgfrun" Ylva Kristina Ekelund.

Så nära en seger men ”bara” 4-4

 2008-05-11  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
Lyckan var inte på Klagstorps IFs sida vid hemmamötet med Janstorps AIF i går lördag. Redan efter 20 minuter ledde KIF med 2-0 tack vare bröderna Gabrielsson: Tim spelade fram och Dick (bild) satte bollarna i mål. När Dick precis innan halvtidsvilan slog en perfekt passning som Robert ”Robban” Nilsson förvandlade till 3-0 trodde vi väl alla att matchvinsten var säkrad.
Efter pausen hade KIF motvind i mer än en bemärkelse. Efter en kvart utnyttjade Janstorp en grov tabbe i hemmaförsvaret och reducerade till 3-1. KIF föll allt mer tillbaka och Janstorp pressade på. 3-2 kom efter ett slarvigt bakåtinkast till målvakten och de två sista Janstorpsmålen kom under matchens sista fem minuter. Däremellan hade ”Robban” gjort 4-2 på nick efter inlägg från Robin Persson. Hur är det med KIF-arnas kondition egentligen? Eller var det bara slarvigt försvarsspel i matchslutet?
I Janstorp svarade Ludvig Magnusson för en äkta hat trick.
Den talrika (?) publiken (bild) fick se en omväxlande och spännande match i det vackra sommarvädret.
Förra hemmamatchen mot Makedonija.

Seniorer på Skyttsgården

 2008-05-10  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
Torsdagen den 8 maj träffades moderata seniorer på Trelleborgs museum. Museichefen själv, Ingela Jakobsson tog vänligt emot oss i den trevliga receptionen. Den såg ut som en gammal lanthandel på 40-talet med många unika varor från den tiden (bild). Jag kom genast att tänka på ”Kristofferssons” i Brogårda i Mellanskåne, där jag och min bror handlade som barn. Gubben och hans affär var antika redan då.

Vi samlades i kafeterian och Ingela Jakobsson gav oss en utmärkt exposé över museets historia för att sedan koncentrera sig på framtiden och flytten av museet till Tingshuset i centrala Trelleborg. Hon är en utomordentligt skicklig ambassadör för en flytt av museet till Tingshuset.

På ett pedagogiskt sätt med många tydliga planscher och grafer visade hon på alla fördelarna med att ha museet i Tingshuset (bild). Det är ekonomin, den ökade besöksfrekvensen – det är lätt att bara ”slinka in efter en shoppingrunda, bättre möjligheter att ordna visningar för skolklasser och utställningar, det blir en nystart för personalen etc. Museet kan jobba ihop med andra ”kulturhus” i stan och bli en turistmagnet i centrala Trelleborg. Den som eventuellt inte redan var övertygad om det riktiga i att använda Tingshuset för det nya museet fick något att tänka på!

Sedan lämnades vi för internt samspråk över en kopp kaffe och välsmakande kanelbullar. Helny köpte fyra med sig hem! Till sist gick vi en runda för att titta på vad museet kunde bjuda på när det gäller konst, installationer och andra utställningar.

Uddens jubileumsfest

 2008-05-06  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
SPF Udden, Sveriges sydligaste pensionärsförening, firade i helgen som gick sitt 20-års jubileum. Det ägde rum i Torparlängan i Smygehamn, där över 100 personer hade samlats. Det bjöds på Västerbottenpaj med skaldjurssås till förrätt. Huvudrätten bestod av helstekt alemarinerad fläskfilé med rostad potatis, ugnsbakade rotfrukter & Calvadossås. Efterrätten var vit chokladpannacotta med doft av lime och till det marinerade bär. Till slut kaffe med chokladbit. "Tre glada spelmän" underhöll under festen. Bengt Hägglund, på dragspel, sjöng bland annat "Vals från Smygehamn" som en av spelmännen, Klas Lundgren komponerat. Bredvid mig hade jag Märta Norrman, en mycket minnesgod kvinna från Smygehamn. Hon har varit medlem i Udden nästan från start. Hon hade mycket att berätta om gångna tiden men kunde också presentera mig för flera av gästerna vid bordet. Mitt emot mig satt Pentti och Gunvor Ljunggren (bild). Gunvor har arbetat som textillärare i Anderslöv i 38 år och Pentti som verkmästare och sedan servicechef på Verdexa/Bilia. Han kände väl till min framlidne svärfar Nils Olsson som också arbetat på Volvo i nästan hela sitt liv! Där fanns också Sven Kristoffersson (bild) legendariskt fotbollsorakel och försäljare av ålalotterier i Östra Torps GIF. Han mindes på rak arm att GIF slagit ut min ungdomsklubb Askeröds IF i YA-cupen 1962! Vid bordet satt också "slaktaren i Smygehamn" (Märtas citat) Tage med sin fru Siri (bild). Charkuteributiken var välkänd i hela södra Skåne för sin hemlagade leverpastej och rökta korv med mera.

       
101 glada gäster firade Pennti och Gunvor Ljunggren Fotbollsoraklet Sven Kristoffersson Tage och Siri
       
Servering av hög kvalitet Bengt Hägglund sjöng och spelade dragspel Klas Lundgren, kompositör av Vals till Smygehamn Bertil själv med Märta Norrman

Valborg i Trelleborg

 2008-05-01  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
Många människor hade samlats i Stadsparken i Trelleborg. Mitt på torget finns ett stort bål. Tyvärr har den starka ostanvinden – och Räddningstjänst stoppat eldandet. Men solen skiner om än bakom slöjor av moln och temperaturen är tio grader över fryspunkten så Trelleborgs manskör (bild) under ledning av Christine Persson får oss ändå att förnimma vårkänslorna i kroppen. Trelleborgs store man, Ulf Bingsgård, gör sedan i talarstolen (bild) vad han kan genom att ställa oss frågan ”Vad är våren?” Svaret ligger i ordet! V står för Värme, Å för Återuppväckande av allt det som slumrat och väntat och R står för Romantik och de känslor av förväntan och glädje som våren alltid väcker. Publiken applåderade och reste sig för ett unisont trefaldigt leve för våren (bild).
Det var ett bra hyllningstal till våren, tycker jag.

       
 Trelleborgs manskör  Talet till våren  Publiken hurar för våren  Min fru med Ulf Bingsgård innan talet

Vårträff i Ängelholm för moderata seniorer i Skåne

 2008-04-27  Äspö & Söderslätt
För två år sedan
En stor framgång för arrangörerna med nästan hundra deltagare på Församlingsgården Åvalla. Lokalen och arrangemanget var extra trevligt. Man trivdes verkligen. Förra Skåneträffen hölls i Hässleholm i höstas. Läs mer här. Och dessförinnan i Lund i april i fjol.
Den moderate riksdagsmannen från Barkåkra, Hans Wallmark, fängslade sina åhörare med information om och funderingar kring den svenska kulturpolitiken, förr och i framtiden. Han hade flera böcker framför sig ur vilka han flitigt citerade. Så ska en kulturpersonlighet framträda. Han betonade vikten av att utreda och slå fast nya mål och riktlinjer för den svenska kulturpolitiken. Senast detta gjordes var på 1970-talet i en kontext med helt andra värderingar, förhållningssätt och nyckelord än idag! Nu gör Eva Schwartz en utredning som ska presenteras i slutet av året.
Fullmäktigeordföranden i Ängelholm Ingvar Eriksson - "en överlevande snapphane" - beskrev Ängelholms historia, utveckling och förhoppningar inför framtiden. Moderaterna är med sina 21 platser av 51 i fullmäktige det klart största partiet. De fem borgerliga partierna inklusive spi - har 33 mandat, en stark borgerlig majoritet.
Socialförsäkringsministerm från Bohuslän som numera bor i Kågeröd, Cristina Husmark Pehrsson, som dessutom är "Öresundsminister" talade om "socialförsäkringarna, pensionerna och jobbstrategin". Husmarks råd till pensionärerna var att eftersom pensionssystemet är kopplat till den totala lönesumman i landet så ska vi glädja oss åt att allt fler arbetar och därmed lönerna. Andra fördelar för pensionärerna är att förmögenhetsskatten liksom arvs- och gåvoskatten tagits bort och fastighetsskatten förändrats. Ingenting nytt alltså.

Vi fick också höra kommunalrådet från Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, som är både förbundsordförande för moderaterna i Skåne, talesman för regeringens politik och kommunalråd i Vellinge. Ett av hans budskap till oss var att det går att ändra den politiska situationen i en kommun. Det beror bara på det egna arbetet. Vellinge kommun är ett bra exempel. Efter valet 1973 hade M 15 mandat och SAP 16 mandat. Idag är siffrorna 35-6! En viss skillnad på 30 år.
Alla politiska partier i Sverige förlorar nu medlemmar. Han uppmanade alla närvarande att därför ordna två nya medlemmar var och vi tar gärna till oss hans avslutande råd "hem och värva!"
Kommunalrådet i Ängelholm Åsa Herbst presenterade kommunen under rubriken "staden med land och hav, med liv och lust".Under rubriken "Sveriges skyltfönster utåt" kåserade Eva Thorén kring minnen och upplevelser från sitt och maken Arne Thoréns liv utomlands. Eva Thorén var gift med journalisten och ambassadören Arne Thorén som avled 2003.

       
Hans Wallmark citerar Anders Paulrud om Aftonbladet på 70-talet Åsa Herbst om staden med "land och hav, liv och lust" Cristina Husmark har hand om halva statsbudgeten! Eva Thorén, från Össjö med Arne till USA och Bagdad
       
Lars-Ingvar Ljungman, skånsk moderat som väger tungt i politiken Michelle och Isabel Tran inledde med musik Helny Feustel var där i sällskap med fd diplomatparet Ingegerd och Henry R. Leo Nästan 100 personer hade samlats på Åvalla. Intresset är stort bland seniorerna.

Bra kämpat KIF!

 2008-04-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan

Det var säsongstart i eftermiddag för division 7 sydvästra B på Klagstorps vackra fotbollsplan.
Gert-Arne Persson, tränare för Klagstorps IF, tyckte att laget kämpade bra och gjorde en godkänd match, med tanke på förutsättningarna. Det har varit svårt att få ihop ett speldugligt lag och flera spelare har bara hunnit träna en kort tid. Makedonija är ett bra lag som i fjol kvalade till en högre serie.
Två av styrelsemedlemmarna tippade matchen innan start. Tyvärr kom Bertil Persson med 1-4 närmare slutresultatet än Göran Lundgren med 2-1.
Det var soligt och fint, planen var grön och jämn och vinden inte besvärande. Det blev en underhållande och omväxlande match där båda lagen kämpade väl och inte vek undan. Det började bra för KIF där Tim Gabrielsson nätade redan efter sju minuter. Makedonija lyckades emellertid sedan göra tre mål så slutresultatet blev rättvist 1-3.
Målvakten Andreas Nilsson gjorde en bra match i KIF liksom mittfältarna Andreas Hansson och Robin Persson. För att inte glömma målskytten Tim och hans bror Dick Gabrielsson som sprang och slet längst fram. Dick fick matchens enda gula kort av en domare som inte föll hemmapubliken i smaken.
KIFs hemsida.

       
  KIFs målgörare Tim Gabrielsson   Glatt humör på avbytarbänken   Tränare Gert-Arne Persson   Hetsig situation som gav gult kott
       
       

Göran Gunnesson Grands räddare?

 2008-04-25  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
I förrgår kunde man i Trelleborgs Allehanda läsa att biografen Grand, den enda biografen i Trelleborg var i fara.
Jag tycker mycket om att besöka Grand, både som biograf och revyscen. Jag har sett flera revyer och mer film sedan jag flyttade till Trelleborgs kommun för fyra år sedan än vad jag gjort på flera decennier i Malmö dessförinnan. Nu tycks Grand leva farligt.
John Nilsson från spi (Sveriges pensionärers intresseparti) som är ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Östersjöterminalen, menar att fastigheten där Grand ligger måste gå med vinst och ge avkastning till ägaren.
Desto trevligare är det därför att i dag läsa att Göran Gunnesson som är moderat och ordförande i Trelleborgshem erbjuder sig att rädda biografen genom att Trelleborgshem tar över fastigheten. Ulf Bingsgård, kommunalrådet i Trelleborg, tycker att Gunnessons idé är god. ”Trelleborg behöver en riktig teaterscen och en biograf. Om vi kan bidra till att staden får behålla den så ska vi göra det” säger Gunnesson. Heder åt en sådan moderat! Bild på Gunnesson.

Fel färg på rabattkupongerna?

 2008-04-23  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
I maj förra året köpte jag ett häfte lunchkuponger. 11 Dagens rätt för 700 kr. Se blogg.
Orsaken var att Gästgivaregården i Anderslöv efter att ha varit stängd i ett år äntligen åter öppnats med ett nytt krögarpar, Gabriella Holtz och Rickard Christensson. I går var jag åter på Gästis och ämnade betala med en av de tre kuponger jag har kvar. Döm av min förvåning när de visade sig vara värdelösa! Enligt servitören jag pratade med hade "den nye" ägaren slutat acceptera de ”gula” rabattkupongerna.
Så det vara bara att betala 85 kronor och se glad ut. Inget fel på Wienerfärslimpan med gräddsås och tillbehör, men salladsbordet var en klass sämre än tidigare, trots prishöjningen. Sannolikheten för att jag köper nya rabattkuponger närmar sig noll!
En sak är bättre. Tidigare vägrade man envist att uppdatera hemsidan så att man inte kunde läsa veckans meny i förväg.
Jag vet inte vad jag ska tro om det hela. Ute i entrén finns det ett antal visitkort med namnet Rickard Backe. Är Rickard Backe identisk med Rickard Christensson? Är det samma ägare som förut. Är det bara så att de ansvariga på Gästis helt enkelt bestämt sig för att vägra lösa in rabattkuponger sedan de höjt priset? Någon skumt tycks det i varje fall vara. Varning utgår tills jag fått en förklaring!
Efter flera försök fick jag idag kontakt med Rickard Backe (som är identisk med Rickard Christensson) via mobiltelefonnumret på visit kortet. Han uppgav att han sedan en tid tillbaka instruerat sin personal att inte längre ta emot de gula rabattkupongerna som kostade 700 kr för elva måltider. Nu skulle i stället gälla de ”gröna” kupongerna som kostar 850 kr. Detta sedan man höjt priset för ”dagens rätt” till 85 kr. Detta agerande ställer två frågor. Om en krögare säljer ett rabatthäfte om ett antal kuponger till ett visst pris, gäller då inte dessa kuponger längre om han några månader senare höjer priset och ändrar färgen på kupongerna? Jag undrar vilken praxis som gäller i branschen?
Den andra frågan är hur långt krögaren är beredd att gå för att inte förlora en kund? Sedan jag idag påpekat vikten av service och kvalitet i restaurangbranschen några gånger erbjöd han mig att lösa in mina tre ”gulingar” mot ”gröningar”. Intressant fortsättning följer. Jag tror att jag ska vänta tills det på menyn blir rårakor och stekt fläsk som är min älsklingsrätt.

En överraskande jakttrofé

 2008-04-20  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan 
I dag var det åter en solig vårdag på Gränsbo. Inget regn på flera dygn så nu är alla vattenpölarna i hästhagarna är borta. Det gick bra att sitta och njuta i den nybyggda solaltanen. Men först sedan jag klippt färdigt gräsmatten som är på över tusen kvadratmeter. En del av det klippta gräset hamnade i de fyra hästarnas bukar. Lite till att börja med så att deras magar vänjer sig. Vår nyinflyttade katt Missi som jag matat några veckor gav mig i dag en ovälkommen belöning för detta. En död hare! Hon tycks ha försökt att dra upp det nerlagda bytet på höskullen men fastnat i kattluckan. Efter att ha fått ett riktig skrovmål på huvud och hals tog hon sig ut via loftet och stallet och lämnade resten till mig (se bilder).

Dags att börja sola

 2008-04-15   Äspö & Söderslätt och Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
I fjol inträffade den första verkliga solningsdagen den 13 mars och för två år sedan den 14 mars.
I år blev det tisdagen den 15 april. Jag förstår inte var den utlovade värmeökningen tagit vägen som utfästs av de som fruktar koldioxid mer än allt annat.  
Och ändå har vi satt upp ett rejält vindskydd (se bild) så att solen kan värma en vit vinterlik kropp även om det blåser en del. För det gör det ju ständigt på Söderslätt.
Men först var jag i Anderslöv för att uträtta en mängd ärenden. Sedan jag gjort min plikt och lunchutfodrat våra fyra hästar med 1,5 kg hö per styck placerade jag mig i solstolen.
I solen läste jag i National Geographic om hur det nuvarande polynesiska folkslaget befolkat hela Melanesien för fler tusen år sedan utgående från Nya Guinea. Ett skäl till varför de vågade sig ut på sina ranka kanoter mot världens ände tror forskarna vara att de ständigt hade motvind och därför visste att de alltid skulle kunna ta sig tillbaka till hemöarna igen. Alltså på samma sätt som när jag motionscyklar och kör i motvind nästan så långt jag orkar för att sedan bekvämt ”segla” hem.
I veckan Affärer som vigt det senaste numret åt reklam och varumärke läser jag att själva essensen är att varumärkes- och marknadsföringsarbetet måste upp på lednings- och styrelsenivå. Problemet tycks vara det samma som för 30 år sedan då samma budskap trummades in hos oss som läste marknadsföring på trebetygsnivån i Företagsekonomi i Lund med hjälp av gurun Philip Kotler’s bok Marketing Management.
Vår nyinflyttade katt Missi (Alice) som påstår sig vara född på Gränsbo men sedan flyttat till en granngård vaktar min stol (bild).

Månadens skyddängel får utmärkelse

 2008-04-10   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
I dag kom Emely Wastelius till Gränsbo. Hon hade flugit ner från Karlstad enkom för att dela ut Skyddsnätets pris till ”Månadens skyddsängel” till min dotter Lina Tomelius. Det var 61 första gången som priset delades ut. Bakom webbportalen Skyddsnätet står 21 myndigheter och organisationer, som är med och arbetar för ett säkrare samhälle. Webbportalen Skyddsnätet drivs av Räddningstjänst. Orsaken till priset är Linas insats vid en dramatisk händelse under påskhelgen då en fader med sina två döttrar kört ner med bilen i en å några hundratal meter från Gränsbo. Läs mer här. Lina som tidigare utpekats av pressen som ”Påskens hjältinna” fick nu emottaga en utmärkelse i form av en inramad illustration av teckaren Per Hardestam. På plats var TAs reporter Åsa Liliefeldt Lundström och fotografen Tomas Nyberg.

Bilder på Lina då hon emottar sitt pris, då Lina blir intervjuad av Trelleborgs Allehanda samt priset.
Se artikel i TA den 11.4.

Bildtext i TA: Pappa är stolt över dotterns modiga agerande när hon drog upp flickan och pappan ur bilen. Lina Tomelius var själv överväldigad över all uppmärksamhet i byn, bland vännerna och i medierna. Bild: Tomas Nyberg

Moderat systemskifte i Nacka kommun

 2008-04-08   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går var Mats Gerdau i Trelleborg för att presentera idéerna bakom och fördelarna med kundvalssystemet på skolans område.
”Det finns inte en skola som passar alla, men alla ska hitta en bra skola som passar just honom/henne. Då krävs alternativ och mångfald” säger Mats Gerdau.
Mats Gerdau är riksdagsledamot för moderaterna sedan 2006 och ledamot i utbildningsutskottet. Tidigare var han kommunalråd i Nacka i 8 år. Under denna tid skedde närmast en revolution i den kommunala organisationen. Man gick från en traditionell, hierarkisk organisation där politikerna i nämnder detaljstyrde och till en marknadsorganisation som kallas ”kundvalsmodellen”.
Man kan också säga att idag skiljer man tydligt mellan finansiering av de kommunala tjänsterna och utförandet av dessa. Utförandet genomförs av aktörer i konkurrens med varandra och där kunderna, skattebetalarna och deras barn fritt kan välja tjänsteleverantör. Aktörerna är privata företag, föräldrakooperativ, personalägda skolor och andra och kommunala enheter. Aktörerna har stor frihet att bedriva sin verksamhet inom de ramar som politikerna bestämmer.
Enligt min mening har moderaterna i Nacka äntligen visat att moderat politik står för ett systemskifte, det som socialdemokrater brukat varna för och skrämma sina väljare med inför valen. Moderaterna i Nacka har under flera mandatperioder visat den nödvändiga handlingskraften att genomföra moderat politik fullt ut. En politik som grundar sig i Nacka kommuns grundläggande värdering: ”Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga – samt deras vilja att ta ansvar”.
Det kan vara viktigt att veta att moderaterna nästan har egen majoritet i Nacka kommun. Alliansen har en kraftig övervikt i fullmäktige. Där finns inga Sverigedemokrater alls. Det finns också likheter med Trelleborg. Nacka är ett mycket heterogent samhälle. Till exempel finns det en skola med bara två svenska elever av 300.
Ibland är det extra roligt med politik. I går var en sådan dag.
Bilden visar Mats Gerdau och kommunalrådet Ulf Bingsgård flankerade av berörda nämndsordförandena Lars Mikkelä och Bengt Gunnarsson.

Delikat moderatlunch

 2008-04-05   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan   
I går var jag med på Restaurangskolans fredagslunch på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7. Vi var bara sex personer men detta hade det positiva med sig att alla kunde deltaga i ett och samma samtal vilket gav en extra trevlig stämning runt bordet. Maten var förträfflig: Jag valde Jordärtskockssoppa med rökt fjällröding som förrätt och Fläsknoisette med alla de goda tillbehören som huvudrätt. Till sist kaffe och Crème Caramel. Allt för en dryg hundralapp. Hög kvalitet på allt även om jag betvivlar att Brylépuddingen skulle ha klarat den test som kulturchefen på Trelleborgs Allehanda, Robert Dahlström, gärna utsätter nya restauranger för.
Läs mer om tidigare besök där till exempel den 11 maj i fjol.
Jag vill tillägga att jordärtskockssoppa har jag inte ätit sedan jag sommaren 1974 hamnat på Foodia AB i Staffanstorp. Jag var då en livsmedelteknisk expert på konserveringsmetoder, kvalitet och hygien. Min första uppgift var att ta reda på varför flera hundratusen konservburkar med jordärtskockssoppa ”exploderade” på lagret. Det var tiden för lagerstöd. Industrin skulle inte anpassa produktionsvolymen efter konjunkturläget och efterfrågan utan bara producera vidare i likhet med en sovjetisk flerårsplan. Orsaken till de sprängda burkarna var en ovanligt termoresistent sporbildande bakterie som fabriksledningen glömt ta hänsyn till då den bestämt hur burkarna skulle steriliseras.
Bild 1: Marianne Ohrlander, Annette Hedin och Gunnar Hedin
Bild 2: Ove Carlsson, Ann-Marie Jönsson och Bertil Tomelius (med blogg)

Moderata styrelsemöten

 2008-04-04   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 

(Detta är mitt 800:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
Nu är vi på gång i Trelleborg. I går kväll träffades den nya styrelsen för moderaterna i Trelleborg som valdes på årsmötet i förra veckan (läs mer här). Christina Birger som är ny ordförande gjorde en rivstart. Ansvarsområden fördelades. Jag fick ansvaret för den lokala hemsidan, så nu gäller det att få fart på den, även om den fick sig en ordentligt ansiktslyftning så sent som i januari i år. Det ska bli kul. Ulf Bingsgård gav den allra senaste informationen från kommunstyrelsens möte under dagen. Mycket positivt är också att det nu finns en representant för MUF i styrelsen sedan den föreningen nybildats i år efter att ha legat lågt under flera år. Nu börjar också riktlinjerna dras upp för de kommande valen närmast EU-parlamentsvalet nästa år.
På bilden från vänster till höger: Ulf Bingsgård (kommunalråd), Christina Birger (ordförande), Ina Liljeberg, Linda Andersson, Ola Pärson, Bertil Tomelius och Dag Håkansson. Frånvarande Tina Ersson (v. ordf.) och Gunnar Hedin (kassör).
Tidigare under förmiddagen hade också Moderata Seniorer styrelsemöte. Där bestämde vi att närmaste medlemsaktivitet ska förläggas på Trelleborgs museum. Museet diskuteras mycket på insändarsidorna i år. Då handlar det om en eventuell flytt från Östergatan 58 till Tingsrättens lokal i centrala Trelleborg som står tom sedan tingsrätten flyttats till Ystad. Vi bestämde också vilka som ska delta i Skånes seniorråds vårträff i Ängelholm den 25 april och att jag ska representera föreningen på Moderata seniorers årsstämma 2008 i Göteborg i maj.

Uppfriskande cykeltur

 2008-03-30   Motion, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Det är nu nästan tre veckor sedan jag insjuknade i en svårartad influensa. Jag minns inte när jag senast varit sjuk under så lång tid. Det har i varje fall aldrig hänt att jag inte kunnat sova i en säng på 14 dagar! Så fort jag lagt mig ner och sömnen närmat sig har jag drabbats av häftiga hostanfall som omöjliggjort att sova. En annan obehaglig effekt av viruset var att jag fick akut gikt. Den ena foten svullnade upp, det gjorde ont och jag kunde inte ha skor på mig.
Men nu är jag nästan helt återställd. Livet leker samtidigt som det har blivit betydligt varmare efter den katastrofala påsken med kyla och snöstorm, inemot 10 plusgrader var det idag. Jag pumpade cykeln och eftersom vindarna var sydostliga gick turen söderut mot Smygehuk och sedan till Beddingestrand. Där tog jag favoritvägen som går alldeles ner vid vattnet. Underbart att köra och njuta av de skumfyllda vågorna. Och uppleva att vara precis vid gränsen där Sverige börjar!
Några bilder tagna längs strandvägen.

    
    

Ny moderat ordförande i Trelleborg

 2008-03-29   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Trelleborgsmoderaterna har valt sin styrelse för 2008. Det ägde rum vid årsmötet den 27 mars 2008 på hotell Horizont på Hamngatan 9. Läs här om årsmötet 2007.
Ett knappt trettiotal medlemmar hade samlats. Efter mötet fortsatte de flesta av deltagarna med att äta pyttipanna i restaurangen.
Till ny ordförande valdes enhälligt Christina Birger, tidigare vice ordförande. Ny vice ordförande blev Tina Ersson. Avgående styrelseordförande Gunnar Grafström avtackades med blommor och den skånska ordlistan ”Grannaste språget” av kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Slutligen antog mötet på förslag av avgående ordförande Gunnar Grafström ett uttalande till stöd för Tullen i Trelleborg.
Den nya styrelsen har nio ledamöter. Jag har ett mandat i egenskap av ordförande i Moderata Seniorer. Två kvinnor, Tina och Christina (bild), ska nu leda partiet till en ny valseger i Trelleborg 2010.
Till det första styrelsemötet den 3 april hade Christina Birger vänligheten att bjuda oss till sin och sin man Brian Tomaszewskis gård Bokliden i Södra Åby. Där var vi i september i fjol. Läs mer.

Dramatik i Klagstorp

 2008-03-24  Äspö & Söderslätt
I går kväll vid niotiden kom en flicka springande utan skor och ytterkläder till vår gård Gränsbo. Hon skrek att hennes pappa var på väg att dö. Min fru larmade 112 - och fick svar på femte försöket - då var redan de båda döttrarna på väg ut med starka strålkastare i händerna. En bil hade kört av väg 963, söder om Klagstorp, rätt igenom två av våra vintervilande hästhagar och stoppat först i ån som rinner utanför vår mark. Min äldre dotter Lina klättrade ner i ån och tog hand om de skadade i bilen. För det kallades hon kvällens hjältinna av den samlade pressen.
Först på plats av utryckningsfordonen var Klagstorps frivilliga brandkår med två bilar, en kördes av charkuterichefen på Perssons Livs. Betydligt längre tog det för övriga utryckningsfordon.
Vi som arbetat hela sommaren med att få fason på de många kilometrarna elstängsel - tursamt nog var det spänningslöst sedan hästarna tagits in för nattvilan i stallet - nu är det att börja på ny kula igen. Men viktigast är naturligtvis att ingen kom till allvarlig skada.
Mannen var på väg hem till Äspö efter att ha köpt pizza i Trelleborg tillsammans med sina två flickor. Det blev något galet med föraren. Troligen drabbades han av någon för bilförare olämplig sjukdom.
På Aftonbladets webbsida kunde man en timme senare läsa följande under "senaste nytt" "Bil körde ner i å. Barn och pappa satt fast i bilen".
Även Trelleborgs Allenhanda var tidigt ute med en artikel. Uppföljare idag.
Ett stort tack till PPpress (Patrick Persson) för bilderna.
     
     

En vit påsk

 2008-03-20   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
En vit jul är något som tillhör barndomsminnena för många. De moderna jularna utmärks snarare av milt och regnigt väder. Ännu ovanligare måste det vara med en ”vit påsk”, så vida man inte menar en helg under vilken man enbart intar alkoholfria drycker till sillen och äggen. Men i år tycks det bli så. Ett par centimeters snö täcker Söderslätts platta åkrar idag på Skärtorsdagsmorgonen. Det är flera minusgrader och SMHI på Sturup varslar om nya snöbyar under dagen. Det ser glatt och trevligt ut, solen skiner och det är nästan vindstilla. En fin vinterdag är på väg. Fram med skidorna och pulkorna!


Elvis i Rosenhagen

 2008-03-09   Musik och Anderslöv & Söderslätt
 För två år sedan 
Jag och min fru var i går kväll på ”raggarfesten i Anderslöv” som Tommy Blom, kvarlevan av Tages, sa när han vågade sig på att sjunga ”Smile” inför den gungande och rockande publiken i danspalatset Rosenhagen med många uppklädda damer i medelåldern. Han ledde ”The Cadillac Band” i väntan på att den unge Elvis kopian Justin Shandor från Las Vegas skulle framträda. Justin var i Sverige och Rosenhagen i vintras och charmade då framför allt så många Söderslättskvinnor att det blev en repris nu.

Förbluffande hur många olika kategorier människor, unga och gamla, slipsklädda och raggarmunderingar, som samsades i sitt stora intresse för ”the King”, Elvis Presley. Jag hamnade bakom tre medelålders damer med ”Wollsjö Cruisers” på skinnjackorna, vilt dansande till musiken längst fram vid scenkanten.
Elvisdyrkare har en religiös uppfattning om Elvis att han egentligen inte dött utan han försvann från omvärlden via ett flygplan som aldrig återfanns. Han var jagad, han stod inte ut med all den dyrkan människorna bestod honom med, anser man. Därav den tillbedjan denna kopia bestods med.

Visst var Justin Shandor förvånande Elvis lik både i sång och uppträdande men min favorit för kvällen var ändå B. B. Cunninghams tolkning av odödliga countrysånger som ”The green, green Grass of home”. Cunningham har spelat med Jerry Lee Lewis.
Med i orkestern var också Glenn D Hardin som själv spelat med den verkliga Elvis Presley. Bilder på dessa två legendarer. Arrangör var Dream-Cruisers som i sina svarta skinnvästar svarade för ordning och service på ett föredömligt sätt. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda "Tunggung à la 50-tal".

   
 Justin "Elvis" Shandor  Tommy Blom med Cadillac Band
   
 B B Cunningham  Glenn D Hardin

Frida – megastjärnan med fötterna i den skånska myllan

 2008-03-06 Musik, Film & TV & Media
För ett år sedan   För ett år sedan 
Jag har just varit på Radio SMF i Trelleborg där jag träffade Frida Muranius och lyssnade på den intervju av henne som Nils-Göran Karlsson gjorde och sände på Trelleborgs Närradiokanal 92,8 MHz. Det var alldeles fullt i lokalen men jag blev väl emottagen och informerad av främst av Lasse Törnqvist som talade om att ett fyrtiotal medlemmar arbetar ideellt med att hålla sändningarna igång. Nu går det på det 17:e året. Man möter alltid trevliga människor på Radio SMF och jag vill särskilt nämna två unga kvinnor, Birgitta och Carolina, den senare ivrigt antecknande när hon tillsammans med mig intensivt lyssnade på den direktsända intervjun.
Frida berättade under intervjun att hon bara känt sig som artist sedan den 23 februari i Linköping då svenska folkets röster förde henne direkt till Melodifestivalens final i Globen. Men även om hon nu är artist förblir hon alltid mer medmänniska - vilket hon också visade under kvällen. Och fortfarande är hon låtskrivare, hon tonsätter sina texter och då måste hon sjunga dem och det var därför hon också blev sångerska. Det viktigaste för denna unga, skånska poet är att få skriva och ge äkta uttryck för de känslor hon har, av vilka kärleken och glädjen är nummer ett. Hennes personliga måtto är att vara sig själv, att vara intuitiv och lita på sina egna känslor även om detta inte alltid gör henne så målmedveten. Men hon ser nu framemot finalen i Globen främst därför att hon vill göra en bättre prestation än i Linköping där hon hämmades av att vara sjuk och att ha en inflammerad visdomstand.
Hon håller på BVO i finalen och tycker också att Krister Sjögren har en chans, ”han har en röst som håller för allt”. Hon önskar sig inte själv till Belgrad. Hon tycker att hon redan vunnit mer än hon någonsin kunnat föreställa sig, först att hennes låt blev en av de 32 utvalda, sedan att hon vågade gå upp på scenen i Linköping fast hjärtat bultade som om det var på väg att lämna kroppen och sedan att vinna deltävlingen.
Jag blev imponerad av hur klokt och eftertänksamt hon svarade på intervjufrågorna och förvånad över hur ung hon ser ut. Kanske det är den stickade mössan.

Bild på mig och Frida Muranius i Radio SMFs lokal på Strandgatan 20 i Trelleborg. Och när Frida stärker sig med den goda tårtan innan sändning.
Frida Erika Muranius, snart 27 år, bloggar på Expressen.
Se tidigare bloggar: Frida på Radio SMF i Trelleborg, Skånska Frida i finalen.

Snö men ingen vinter

 2008-03-05 Äspö & Söderslätt
  För två år sedan
Det närmaste vinter vi kommer i år är att det i morse liksom i går morse låg snö på marken. Det blir under dagen solsken och varmt och det mesta försvinner igen. Hästarna såg lite förvånade ut över vad som hänt i hagarna och smakade nyfiket på allt det vita. Till vänster Muskot och Mirella (dräktig) och till höger den unga tjejen Glimma. En ny sorts växter (bild) har också stuckit upp sina stjälkar ur marken. Jag vet inte vad det är men de har efterträtt snödropparna och vintergäcken som kom för en månad sedan.
Intressant är också att vintern tycks uppträda på Söderslätt först i månadsskiftet februari – mars och att den blir allt kortvarigare eller inte förekommer alls (som i år i meteorologisk mening). 2006 kom snön för exakt två år sedan och 2007 någon vecka tidigare. "Då 101-an blev gågata".

Måndagar är mötesdagar

 2008-02-25   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
Då var det åter månadens sista måndag och dessutom årets andra vårdag om man ska tro SMHI:s statistik. Här nere på Söderslätt kan man väl säga att hösten tog slut i lördags eftersom vi inte har haft någon vinter alls. Vinter innebär, fortfarande enligt SMHI, att den genomsnittliga dygnstemperaturen ska ha legat under noll grader Celsius i minst sju dagar i sträck och det har inte inträffat i år. Det är första gången i mitt liv som jag sluppit vintern helt och hållet. Så visst blir det varmare och skönare. Frågan är bara vad det beror på, är det naturkrafternas eller människans ”förtjänst”?
Trelleborgs moderata Seniorer har haft styrelsemöte idag. (Bild på styrelsen). Det andra mötet för året och det andra med mig som ordförande. Vi startade klockan elva som var en timme senare än brukligt eftersom vår nye styrelsemedlem Ove Carlsson skulle hinna hem från Stockholm där han bland annat bevakat Moderata seniorernas TEMA-dag i Stockholm den 22.2.
Vi fortsätter som vanligt med våra medlemsaktiviteter under våren och hösten. Flera önskvärda alternativ för våra aktivitetssamordnare att utreda och planera för är att den skånske ministern Tobias Billgren ska prata om ”Migration och arbetskraftsinvandring”, ett besök till sommaren på Trelleborgen bild) och en gemensam teaterföreställning till hösten på Ystads teater.
På kvällen var det som vanligt dags för fullmäktigemöte i Trelleborg. Det var långrandigt och jag gick efter två och en halv timme. Små för skattebetalarna helt betydelselösa, men för vissa partier tydligen principiellt viktiga, ärenden kan ta mycket lång tid medan miljonförsäljningar klubbas på sekunder. Många partier agerar ”partipoängplockare” i talarstolen. Lätta att genomskåda men man tvingas ju lyssna till deras skrävel.
Så här var sista måndagen i januari.

Cykeldebut i februari

 2008-02-11 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Torra vägbanor, svag vind, sex plusgrader och ingen nederbörd i sikte. Dags för årets första cykeltur en vecka tidigare än cykeldebuten i fjol. Cykeln stod på sin plats i hönshuset. Framhjulets däck var tomt på luft men dessbättre var det bara ett normal vinterutsläpp, en snabb pumpning och lufttrycket var åter normalt. Sedan var det dags att hitta cykeldatorn, var fanns den och framför allt var fanns instruktionsbladet för hur man justerar hjuldiametern! Det blev ett letande på alla ”naturliga platser” i pärmar och skrivbordslådor innan det dök upp. Inställningen ändrades till 26 tum och därmed en rättare visning än den jag haft i höstas.
Fram med cykelväskan och i med packningen; plånbok, kamera, mobiltelefon men aj, den var helt urladdad. Det blev att vänta en kvart innan den var tillräckligt laddad.
Sedan gick allt bra, äntligen på väg den ”långa” sträckan på nästan en mil från Gränsbo till Anderslöv. Det var trögt i början och sadeln kändes hård, sittfläsket har ännu inte utvecklats. Väl framme blev glädjen stor då Gästis skyltade med min favoriträtt Rårakor med stekt fläsk och på biblioteket med sin bärbara dator satt Hönsinges stolthet, min favorittorghandlare och webmakaren Anna-Lena (bild). Det tog flera timmar innan jag mätt och nöjd åter trampat hem. Och inte ett regnstänk föll!
Bilder också på Gästis läckra salladsbar (observera genom fönstret min cykel) och några hungriga gäster.

Vårkänslor

 2008-02-04 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Våren är här på Söderslätt eller åtminstone vårblommorna? Eller vad man nu ska kalla dem. Det handlar ju om snödroppar och vintergäck (se bilder).
Och någon vinter blir det inte på flera veckor än, om den överhuvudtaget kommer. Enligt SMHI är det vinter först när dygnets medeltemperatur legat under noll grader i minst fem dagar i sträck och det lär dröja. Även om det var vinter en vecka i februari förra året (se här). 2006 kom vintern och snöhindren en månad tidigare, den 20 januari.
Idag var vinden svag om än kylig. Den var från sydost och jag satt och solade i lä en timme. Himlen var alldeles klar och solen värmde skönt mot ansiktet. De hårda, blöta stormvindarna från nordost som vi plågades av bara för några dagar sedan kändes långt borta. Låt dem stanna länge där.

Utbildningsdag på Gästis

 2008-02-02 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Idag deltog jag tillsammans med ett trettiotal moderata nämndledamöter från Trelleborg i ett kombinerat Utbildning / Strategimöte. Det hölls på Anderslövs Gästgivaregård och avslutades med en läcker måltid på kvällen. Mikael Larsson, ombudsman från Skåneregionen hade tagit som hjälp Per Rydström, Medveten Coaching. Det handlade om hur man skapar ett handlingsprogram och formar en strategi för att vinna valet 2010 men också om hur vi övervinner motsättningar och uppnår samförstånd och sammanhållning i vårt eget parti. Här är ”tillit” stickordet. Den som har den minsta tilliten till sig själv och därmed till andra är den svagaste länken i en organisation. Med svag tillit tror man gärna att andra människor har information som man inte själv har.
Som alltid trivdes jag bra i moderata vänners lag, där finns många med stor kunskap och lång politisk erfarenhet som det är en förmån att få ta del av.
Alla kommer inte lika bra överens men där finns ändå glädje, humor och en vilja att göra sitt allra bästa för en ny moderat valseger.
En lyckad dag som gärna kan få en fortsättning. Ett särskilt tack till Tina Ersson och Christina Birger som tillsammans kämpat för att göra dagen möjlig.

     
Kommunalrådet Ulf Bingsgård med Brian Tomaszewski och Clas Jönsson  Fullmäktigeordförande Inger Hansson i centrum Tord Larsson, Ove Carlsson, Göran Gärtner, Ola Pärson, Suisana Apostolovska, Eric Samuelson och Lars-Olof Flink
     
Ina Liljeberg, Lars Mikelä, Gunnar Hedin, Laila Mårtensson, Bengt Gunnarsson m fl Helny Feustel och Lars-Olof Flink Ola Pärson, Susana Apostolovska och Lars Raneke

Ett år med Moderata senioner

 2008-01-24 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
För precis ett år sedan höll Moderata Seniorer i Trelleborg årsmöte. Då valdes jag in i styrelsen som vice sekreterare. Idag var det dags igen och då årsmötet klubbades av befann jag mig vara ordförande. Flera dugliga medlemmar hade då omvalts och nyvalts. Direkt efter mötet höll vi ett konstituerande styrelsemöte där alla fick sin plats och uppgift i den nya styrelsen (se bild). Årsmötet (se bild) var relativt välbesökt kanske också för att det hölls Kunskapsskolans nya lokaler. Skolchefen Mats Rosén visade runt (se bild) och beskrev mycket entusiastiskt och engagerande den nya högstadieskolan som startade höstterminen 2007, som redan har 286 elever och som nästa hösttermin förväntas ha över 400 elever. Det innebär en växande konkurrens och en utmaning för de kommunala skolorna i Trelleborg. Se bilder på den nya glada styrelsen och på Mats Rosén som berättar om sin fantastiska skola.

Besök från diket

 2008-01-18 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Niklas Sjöberg (bild) är kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun, det Skurup som Egil Ahl nedlåtande kallat för ”diket mellan Ystad och Trelleborg”. Nu är det dags att öppna upp kontakterna mellan de två kommunerna menade inledningsvis moderaternas ordförande i Trelleborg Gunnar Grafström. Idag är Skurups kommun något att ta efter och ha som en förebild att lära av. Detta gäller inte minns för moderaterna i Trelleborg som därför bjöd in Niklas till årets första medlemsmöte på Vattentornet i går.
Det går så bra för Skurups kommun att man på hemsidan har en stor knapp att trycka på som leder till ”Skrytsidan”.
Lika bra såg det inte ut då M och alliansen tog över styret från socialdemokraterna 2002. Kommunstyrelsens makt ökade starkt under förra mandatperioden. Nämnderna rationaliserades bort. De har ersatts med fyra beredningar och två ”myndigheter”. Det politiska organisationsschemat, läs här.
Det finns två förvaltningar; KSU – Kultur, socialtjänst, utbildning och Kommunutveckling & Samhällsbyggnad.
Övergripande förvaltningsorganisation, se här.
Idag är skattesatsen 30,50 kr – en tjugofemöring under Trelleborg.
Målet 2002 var att Skurups kommun skulle gå från att vara en i mängden av Sveriges landsortskommuner till att bli en utvecklingsbar förortskommun till Malmö- och Köpenhamnsregionen. Man tog hjälp av det nya varumärket ”Nils Holgerssons hembygd” (se bild).
Alliansen har majoritet i kommunstyrelsen i Skurup, M 4, C 1, Fp 1, S har 4 och det lokala ”Kommunens väl” har ett mandat.
Alliansen har inte majoritet i fullmäktige, de fyra partierna har 20 av 41 mandat. S+V+Mp har 15. Sd och KV vardera tre mandat. M har själv har 11 mandat.
I Trelleborg har alliansen 22 av 51 mandat. M har 10 mandat.
Både alliansen och M är starkare i Skurup, om än inte med egen majoritet, i jämförelse med Trelleborg. En annan viktig skillnad är att Alliansen styrde Skurup även under förra mandatperioden 2002-2006. Alliansen hade då 17 mandat, lika många hade S+v+Mp men alliansen hade då ett starkt stöd av KVs fem mandat.
Val till kommunfullmäktige 2006, Skurup.
Val till kommunfullmäktige 2006, Trelleborg.

Vart tog tandvårdsförsäkringen vägen?

 2008-01-16  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
Mellan jul- och nyår tappade jag en rejäl bit av en hörntand under flitigt ätande av hårda karameller. (Tandläkaren kallade det dock för långsam materialförsvagning.) Tandläkarna hade semester över nyår men dagen efter trettondagen lyckades jag få en tid hos Ingrid och Claes-Jöran Frankman i Anderslöv redan onsdagen den 10 januari. Jag åkte dit och var där i god tid innan klockan tio bara för att få reda på att vi hade avtalet klockan nio. Penibelt för mig men det visades förståelse för folk på landet. Jag fick en ny tid idag klockan halv elva. För säkerhet skull skickade tandläkaren mig ett påminnelse-SMS ett dygn innan. Åter var jag färdig i god tid bara för att upptäcka att bilen hade punktering på vänster framdäck! Jag började känna paniken komma, det är över åtta kilometer från Gränsbo till Anderslöv. Jag lyckades emellertid bemästra stressen, tog på mig de varma skidbyxorna och jackan jag köpt på utförsäljning på Granhyddan i Beddingestrand för några veckor sedan, just för att ha vid mopedkörning under vintern. EU-moppen startade direkt – tursamt, eller kanske förutseende nog hade jag tagit mig en runda redan i går – och sedan gick det i hög fart till Pålsvägen 7 i Anderslöv. Bara sju minuter försenad var jag där.
Behandlingen gick snabbt och bra, men det sved i kassan – den kostade 961 kr för en dryg kvarts arbete – av detta fick jag själv betala 855 kr. Försäkringskassan stod alltså bara för drygt 10 %. Inte har vi väl någon fungerande tandvårdsförsäkring att tala om, eller?
Innan 1990-talet betalade Försäkringskassan mellan 60 och 75 % av kostnaden. Försämringen är ett exempel på vad den enormt stora sociala kostnaden för det ständigt växande utanförskapet sedan 1990-talets början har fört med sig för skattebetalarna. Inte har FK idag några pengar över till tandvård inte, i varje fall inte för skattebetalare.

Töntigt och trist

 2008-01-08 Äspö, Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
I fjol såg jag och min fru Trelleborgsrevyn för första gången. Då hette den Kulkalendern och hade premiär på Nyårsafton 2006. Läs mer.
I år var premiären först på Trettonafton och vi såg föreställningen på Trettondagen. Nu hette den ”Sjutton Osse!”
Det ska sägas med en gång att det inte blev någon lyckad kväll. Det var främst manus och innehållet som inte höll måttet. Jag vet inte vad det beror på men inte lyfte revyn i år för att Nils-Gunnar Snygg kommit tillbaka. Hans transvestitroller lockade i varje fall inte oss.
Annars var skådespelarprestationerna mer tillfredsställande. Till exempel Katarina Johnsson, Malin Zaar och Anders Rufelt kan man framhålla. Men det var inte mycket som var roligt. Kulkalendern var betydligt bättre förra året.
Det var till och med så att de amatörmässiga dansinslagen höjde kvaliteten. Markus Hammarsten och Malin Zaar (bild) presenteras i en artikel i TA.
De roligaste numren var terapigruppen för spelmissbrukare, Maglarps kyrka om man sluppit den tjatiga inledningen och vinprovningen om tiden för numret halverats. Det mesta var helt enkelt dåligt men bottennappen var Nils Gunnar Snyggs Trojanska skuggan och Arvsanlag. Där speglade den före detta kommunalfullmäktigeordföranden mest sin och socialdemokraternas grämelse över att ha förlorat den politiska makten i Trelleborg. Passar inte i en nyårsrevy.
Man instämmer gärna i Oscar Sundell sammanfattning när han för Trelleborgs Allehandas räkning recenserar föreställningen: ”Få ljuspunkter i löjlig nyårsrevy”. Läs mer här. Kvällspostens Christer Borg var mera nöjd. Läs här.
Trelleborgsrevyns hemsida.
Nej, det var betydligt mer underhållande att se lokalkonkurrenten Piggsvinsteatern spela ”Är du inte riktigt fisk” (Lasse halkar på en hälleflundra och stukar foten) på Rosenhagen i Anderslöv den 31 mars i fjol. Mer här.
På bilden ses deltagare från ovan och vänster: Caroline Lindkvist, Anders Rufeldt, Marcus Jönsson, Sarah Thörnqvist, Malin Zaar, Nils-Gunnar Snygg, Katarina Johnsson och Markus Hammarsten.

Dan före dan

 2007-12-23 Äspö, Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
I morse tog vi in julgranen och klädde den (bild). För ovanlighetens skull har jag själv huggit den. På vägen mellan Smygehus och Äspö såldes det nämligen granar på rot. Vi gick länge i den planterade granskogen tills vi hittade vår gran. Det är en Blågran, som väl kallas så därför att den är så vackert grön!
Sedan tittade jag på TV2s ”… slutet på historien” med min senaste favoritförfattare Åsa Larsson, Kirunas deckardrottning.
Vädret är sedan flera veckor mycket ovanligt; det är högtryck, nästan vindstilla och ”torreväder”. Det var därför skönt att ta en långpromenad ner förbi Äspö kyrka (bild) och Äspögården (bild) och sedan tillbaka via Källstorpsvägen (bild) och markvägen över ängarna. Tre av våra hästar stod och samspråkade i sina hagar. På kvällen kom min dotter Desiré med familj för att barnbarnen Joel och Johanna skulle få sina julklappar.

     
   Äspö kyrka    Äspögården    Vägen från Äspö till Källstorp
     
   Blågranen smyckad    Hedenborg, ett gammalt fint hus i Äspö kyrkby    Johanna och Desiré

En dag på Söderslätt

 2007-11-13  Dagbok, Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan
Det börjar bli halt på morgnarna på Söderslätt. Dags att byta till vinterdäck. Därför lastade jag mina fyra dubbdäck i Toyotan och körde till Magnus Bildemontering på Omvägen 27 i Trelleborg. Jag kan verkligen rekommendera service och pris. Väntetiden var kort, tillfällighet kanske, däckbytet gick också snabbt, det fanns gräddbullar att äta under väntetiden och trevlig personal. Alla fyra hjulen för 100 kr.
Sedan var jag inne på Rådhuset och hämtade handlingarna till måndagens fullmäktigemöte. Även där snabb service.
Vad kan jag mer berätta? Jo, att alla våra fyra hästar går tillsammans i den stora ”sommarhagen” så att den kan betas ner. Jag håller också på med att länspumpa en av hagarna som ofta vattenfylls.
Sedan åkte jag till biblioteksfilialen i Anderslöv. Där jobbar Pernilla sedan lång tid som vikarie för Linnéa Jescke som är föräldraledig. På biblioteket finns en rykande aktuell utställning med temat Astrid Lindgren som barnen i klass L3 gjort. I morgon är det ju 100 år sedan Astrid föddes. Se också artikel i Trelleborgs Allehanda.
Bilder från däckbytet, hästar, vattenfylld hage, Pernilla och utställningen.

         

TFF kvar i allsvenskan

 2007-10-21 Trelleborg & Söderslätt
 För ett år sedan 
Hurra, hurra, hurra!
Trelleborgs FF är kvar i allsvenskan och solen skiner och värmer över Söderslätt. Tack till Kalmar FF som slog Brommapojkarna med 2-1 (och därmed tog täten i allsvenskan) vilket betyder att TFFs enda mål mot Hammarby ger säsongens tredje hemmaseger och TFF ett trepoängsförsprång framför BP inför sista matchen. Då TFF har nio mål bättre målskillnad är det hela klart. Brommapojkarna åker åter ner till Superettan medan TFF får en ny allsvensk chans nästa säsong. Vilken fröjd och lycka och en fin present åt stadens 750-års firande! Stor hjälte är försvararen Rasmus Bengtsson (bild) som gjorde målet genom att nicka in en hörna. Trelleborgarna har all anledning att fira ikväll. Om den avgående tränaren Conny Karlsson gör detta vet jag inte men han kan åtminstone lämna Vångavallen med högburet huvud och hedern i behåll efter att ha lyckats bevara TFF i allsvenskan.
Läs mer om matchen på Svenska Fans.

Trelletrampet fullbordat

 2007-10-04 Äspö & Söderslätt
 För två år sedan
I våras introducerade Trelleborgs kommun ”Trelletrampet” som ett led i firandet av stadens 750-års jubileum. Den som ville vara med skulle cykla minst 750 km under sju månader och därmed göra en insats för den egna hälsan och för miljön. Jag har fört journal över mina cykelturer och kan därför skicka in rapporteringskortet i god tid innan den 30 oktober. Det blev 68 dagliga cykelturer med längder från 5 km till 26 km och totalt 1057 km så marginalen till att delta i utlottningen av cykelpriset är god. Nu väntar jag bara på priset, en ny cykel till min cykelsamling. Fast ärligt talat har jag redan prisbelönats med underbara cykelturer på det vackra Söderslätt, senast i dag i det soliga, nästan vindfria sensommarvädret till Bunkeflostrand och den rogivande utsikten över ändlöst rullande havsvågor.
Tidigare blogg om Trelletrampet.

Anders Hansson, ny ung moderat riksdagsman

 2007-10-02 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  
I går kväll var jag på Vattentornets möteslokal i Trelleborg för att lyssna på Sydvästskånes moderata riksdagsman Anders Hansson, tillsammans med ett tjugotal intresserade och diskussionssugna personer.
Anders som är 31 år har Trelleborgsbakgrund via Söderslättsgymnasiet och som nämndeman vid tingsrätten. Han blev riksdagsman 2006 där han arbetar i justitie- och näringsutskottet. Anders hade mycket att säga om riksdagsarbetet, regeringens senaste budgetproposition men också en hel insiderinformation om den hektiska och kaotiska inledningen för ett år sedan med avhoppade ministrar. Anders Hansson är en ung och energisk talare, väl insatt politiken och han skapade både skratt och frågor från publiken.
Ett särskilt avsnitt ägnade han åt E 6-an som han ska lobba för kommer med i infrastrukturpropositionen hösten 2008.
Naturligtvis kom också pensionsfrågan upp. Många pensionärer tycker sig få dålig utdelning i förhållande till de skattelättnader som de som arbetar får. Anders Hansson menade att när fler kommit i arbete i Sverige kommer det att finnas utrymme också till förbättringar för pensionärerna. De 1,5 miljonerna (i arbetsför ålder) utanför arbetsmarknaden som han gärna pekade på kräver stora resurser och måste därför först åtgärdas. Anders Hanssons hemsida.

Anderslövs BoIK i femman!

 2007-10-01 Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
I går förmiddag kunde man konstatera att Anderslövs BoIK, byarnas fotbollsstolthet, ledde serien med en poäng inför sista omgången i division 6 Sydvästra B . Anderslöv skulle klockan 15 möta hemma Gislövs IF som ligger väl förankrad på en tredjeplats i serier oberoende av hur det går i sista matchen. Tredjeplatsen innebär också kvalmatch till den högre divisionen.
Matchen är för Anderslövs del avgörande för om laget ska gå upp direkt till division 5 eller tvingas kvala. Konkurrenten om seriesegern är Skanör/Falsterbo IF som Anderslöv slog borta med 2-1 i den senaste omgången. Nu återstår "bara" att spela hem seriesegern.
Skanör/Falsterbo möter i sista omgången på bortaplan malmölaget Kick, ett lag som nästan måste vinna för att inte falla ur serien! Kan bli en hård nöt för S/F!
Hur gick det då? Ja, så bra det kunde gå. Samtidigt som Anderslöv vann med 2-0 förlorade, som jag anat, Skanör/Falsterbo med 3-2 mot Kick, så Anderslöv vann serien med fyra hela poäng. Bild på segrarlaget.
I och med Kicks seger så hjälpte det inte att Bosniska Behar vann utan de flyttades ändå ner till sjuan tillsammans med Sundet. Kick däremot tog kvalchansen att stanna kvar i sexan. Fullt med bilder från matchen på annan sajt!

Södra Åby och Amanda Ooms

 2007-09-29 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
I dagens Trelleborgs Allehanda presenterar Michael Högberg en ömsint intervju av Amanda Ooms (bild) med anledning av hennes framträdande på Stadsbiblioteket i Lund i veckan. Den har rubriken ”Vändpunkten låg i Södra Åby”.
Den kända kulturpersonligheten Amanda Ooms flyttade in den gamla skolbyggnaden för några år sedan och fick då ordning på sitt liv.
Hon är född 1964 i Kalmar, men växte upp hos sin holländske far, Cornelis Ooms och gick i skolan i Södra Åby sedan föräldrarna skilt sig.
När hon var 16 år rymde hon och pendlade mellan Malmö, Holland och Stockholm. Hon har haft ett 10-årigt förhållande med Joakim Thåstrom och i sin bok ”Varg söker sin flock” erkänner Ulf Lundell indirekt att Amanda Ooms som han hade en relation till räddade hans liv genom att se till att han kom in på ett kristet rehabiliteringshem för alkoholister.
De senaste åren har hon bott i England. Hon är en känd skådespelare, författare och konstnär. Hon spelade huvudrollen i Vit som en snö som handlade om Sveriges första kvinnliga flygare, Elsa Andersson (bild). Och snart aktuell i en annan Troellfilm ”Eva Larssons eviga ögonblick”. Hon har skrivit två romaner, ”Nödvändighet” och i fjol ”Tålamod” och målar gärna och bra, helst proträtt.
Denna intelligenta, känsliga, övereffektiva kvinna, ”Söderslätts kulturpersonlighet nr ett” bor bara fem kilometer härifrån! Jag har också skrivit om henne i april 2009.
Bra intervjuer i Sydsvenskan och Svenska Dagbladet.

Utflykt till vingård

 2007-09-16 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  
Hällåkra gård som är en mötesplats och vingård, ligger i ett naturskönt och kuperat backlandskap just norr om Söderslätt några kilometer väster om Norra Grönby. Vi var 15 personer som anmält oss till Moderata Seniorers höstutflykt och som togs emot av Håkan och Lotta Hansson. Lotta svarar främst för ”Mötesplats Hällåkra” som är ett konferenscenter. Håkan Hansson som var riksdagsman för Centerpartiet till 1991 då han förlorade sitt mandat till vår egen Inga Berggren har hand om allt annat inklusive vingården. Vi hade tur med vädret som blev soligt om än blåsigt efter morgonens trista mulenhet. Håkan förevisade vingården vars dominerande druvsort är Rondo som är en så kallad hybrid, framtagen i Tyskland och särskilt motståndskraftig mot sjukdomar och köld. Den klarar sig utan insektsgifter och kemikalier. Dock menade Håkan att när vädret är för varmt och samtidigt fuktigt kan det behövas medel mot mögelsvamp.
Det är dags för skörd om några veckor. Skörden ska klaras av på en dag med hjälp av många glada entusiaster. Håkan har drygt 10000 plantor som ger drygt en halv liter vin vardera. Innan man har kommit så långt är det en omständlig och komplicerad kemisk och biologisk process som ska lyckas. Tidigast nästa år tror Håkan att han uppnått en kommersiell kvalitet på vinet.
När vi åter var inomhus bjöds vi på kaffe och en läcker äppelkaka med vaniljglass. Det var en trevlig eftermiddagstur med glada och nöjda deltagare.
Bild på Håkan Hansson entusiastiskt bekrivande sin vingård inför lyssnande Seniorer.

Mysigt möte i stallet på Bokliden

 2007-09-14 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
I går kväll var jag och alla moderata nämndsledamöter i Trelleborg inbjudna till en sorts kick-off inför höstens arbete med namnet ”En kväll i skymningen”. Vi träffades hos Christina Birger & Brian Tomaszewski – Christina är vice ordförande i partiets lokala föreningsstyrelse – på deras gård Bokliden i Södra Åby. Där var dukat för många personer i det ombyggda och hemtrevliga häststallet. Det var hög tid för mötet eftersom redan nästa vecka är hästarna tillbaka i spiltorna efter sitt ”sommarlov” på bete. God mat och dryck serverades och stämningen och tonläget var mestadels på topp. Det var trevligt och jag fick tillfälle att lära känna ännu fler av det moderata arbetslaget i Trelleborg. Gemenskapen är stor och jag trivs bra. Några interiörbilder.

 

Anderslövs Marknadsfest

 2007-08-18 Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan   
Solsken och torra vindar gav en annan inramning till årets Anderslövs marknad än förra året då en stor del regnade bort. De enda som blev våta var de tappra "anderslövare" som frivilligt dök i vattentunnan för 20 kr, så fort som någon lyckades träffa måtavlan med en boll. Hästkapplöpningen ville många prova på under marknadsgeneralen Johans Nilssons ledning. Det fanns mycket att köpa och titta på i de många stånden. Fyaåriga Sheena Wallin sålde sina avlagda nallar utanför nedlagda Evas krog.
Anna-Lena Lindberg visade upp sina romantiska hälsningsstenar som kan beses på sajten Möss & Annat . Samsades om utrymmet gjorde DesignFrida och Casos Hemstickat med Caroline och Sofia (ej på bild). På ljugarbänken i solskenet hittar vi kolonisten och ungkarlen Egon, Markus från Anderslöv och vännen Gert Olsson från Söderkulla. I vimlet sågs nya medlemmarna i Dixies Linedance som hade en uppvisning på förmiddagen på dansbanan i trädgården vid Gästis. Se många bilder här.

     
 Anna-Lena från Hönsinge   Trängseln var stor på marknadsgatorna  Johan Nilsson, årets ordförande i marknadskommitté
 Driver annars Johans Järn i Anderslöv
     
 Tar det lugnt på ljugarbänken vid Torget  Samsades och var glada, Frida och Caroline  Cissi AallFlood och Ebba Johansson skötte Nallelotteriet
     
Linedansare: Eva Håkansson, Lena Hansson och Ulla Hovi  Glada sillamacksproducenter (liksom 2006)  Annorlunda hästkapplöpning med glass i pris
     
 Sheena Wallin höll egen marknad  En lång kö utanför bankomaten  Jonas Christensson väntar på ett dopp

Cykeltur med Radio SMF

 2007-08-13 Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
För två dagar sedan kom världens ösregn med blixtar och åska. Vi fick minst 60 mm, mer kan inte regnmätaren mäta, och vi fruktade översvämning av innergården. Det blev akut utryckning för att gräva ”diken” så att vattnet kunde rinna undan.
Idag är detta glömt. Det är solsken, blå himmel, svag vind. Jag cyklar till Klagstorp, Vallby, Stora Isie och Östra Torp och därefter åter hem via Hemmesdynge. Utsikten är underbar över det böljande Söderslätt, den blå Östersjön och alla kyrkorna jag passerar. På Perssons Livs i Klagstorp inhandlar jag hemmagjord leverpastej och gurksallad. Jag lyssnar på Radio SMFs sändningar på Trelleborgs Närradio och gläder mig över att radion ska vara stängd i tre dagar. Under tiden ska de nämligen sätta upp en dubbelt så hög antenn så att även vi i Äspö kan lyssna utan störningar! Radio SMF står för Söderslätts musikförenings radiokanal, adress Strandgatan 20 i Trelleborg.
Om Radio SMF har Jan Troell gjort en film ”92,8 MHz - Drömmar i söder”.

Bokbusstop vid Perssons Livs

 2007-08-01  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan
Bokbussen i Trelleborg stannar vid Perssons Livs (affären har drivits sedan 1974, först av Bo Persson och numera av sonen Joakim Persson) i Klagstorp varje vecka. Ojämna veckor håller bussen tisdagar en timme på eftermiddagen. Dit har jag en kilometer att cykla. När jag var där i går slog det mig att jag nu för första gången i livet har användning för det mobila biblioteket. Jag har alltså hamnat på landet långt utanför tättbebyggt område. Det är inte riktigt sant. Mina första 13 år bodde jag i Askeröd, en dåtida järnvägsstation på Tomelilla-Eslöv järnvägen, men då var ju inte bokbussen uppfunnen. Vi lånade böcker redan då men jag minns inte var. Kanske var det i municipalsamhället Löberöd, en dryg halvmil därifrån.
Mitt, och min tvillingbrors, första riktiga upplevelse av bibliotek, blev därför i Eslöv, där vi gick på realskolan mellan 1956 och 1960 – jag har ännu den grå examensmössan från Tore Jönssons Hatt- och Pälsaffär på Storgatan 5, kvar. Det är att betrakta som mitt första ”andra” hem under många år. Därefter följde Helsingborgs nybyggda bibliotek under gymnasieåren 1960-63.
I bokbussen hittade jag, förutom en deckare av av Björn Hellberg, Fanny Fanny, flera böcker om mitt nya ”närområde”. Där fanns böcker förutom om Klagstorp och Äspö, som nu är min adressort, också om grannbyarna Vallby och Brönnestad. De ska bli en intressant läsning under någon höstmånad.
Bokbussen ”uppfanns” faktiskt redan på 1940-talet. Den första körde i Borås 1948 enligt en magisteruppsats vid Bibliotekshögskolan i Borås.
Tidigare blogg om bokbussen i Trelleborg.

På cykel till Smygehamns bibliotek

 2007-07-25  Äspö & Söderslätt
   
Sveriges sydligaste biblioteksfilial finns som sig bör i Smygehamn, några stenkast från Smygehuk som blev sydligare i somras då landshövdingen invigde en specialbrygga som förlängde Trelleborgs kommun söderut med ett tiotal meter. Längst ut kan man emellertid bara gå om man inte är rädd för en "impulsdusch". Vid bryggan träffade jag på landets sydligaste cykeltaxi.
Biblioteksfilialen hittar man på adressen Villavägen 13 B som är ett seniorboende som heter Smygehem. Där finns ett hyggligt urval av böcker, jag fann snart två deckare som jag saknat, Jenny Berthelius Turturduvorna i Arles, 1991 och Ulf Durlings Vildsvinets tal från 1999.
I Smygehamn finns respekt och förtroende för bibliotekskunderna. Man sköter själv om utlåningsproceduren. Det är den gamla fördigitala metoden med ett utlåningskort i en ficka längs bak i boken som gäller. Man fyller i sitt lånekortsnummer och lägger kortet i "därför avsedd korg". Sedan tar man ett med återlämningsdatum förstämplat kort och stoppar i nämnd ficka längs bak i boken. Voilà!
Hur jag tog mig dit? På cykel förstås (17 km tur och retur från Gränsbo).

     
 Invigd av landshövningen  Bjuder på impulsduchar  "Korta sträckor till fasta priser"
     
 Smygehem på Villavägen 13 B  Välförsedd biblioteksfilial  Pedagogiska låneinstruktioner

Tvåmålsskytt till ingen nytta

 2007-06-25 Sport, Söderslätt
 För ett år sedan  
I går kväll var vi på Vångavallen. Det var ett tag sedan sist. Orsaken var att HIF kom på besök och min fru ville se sin favorit Henke Larsson. Vi lyckades få tag på två sittplatser via TFFs hemsida bara några timmar innan matchstart klockan 19. Det var dyrt, 470 kr för två platser, trots att jag fick några tiors rabatt på mitt medlemskort i SPF. Men vi fick valuta för pengarna. Visserligen var inte inledningen så lovande eftersom HIF hade ledningen med 2-0 efter tjugo minuter men sedan blev det kamp. Efter halvtidsvilan kom TFF ut som ett nytt lag och sattes skräck i det rödblå laget. Det blev en halvlek fylld av dramatik och många målchanser å ömse håll. Hjärtat satt ofta i halsgropen särskilt när HIFs kraftige center Razak Omotoyossi (bild) fick bollen. Han kommer från den lilla västafrikanska republiken Benin.
Besvikelsen för Erik Sundin (bild) måste ha varit stor. Här gör man både reducerings- och kvitteringsmålet och hinner bli utnämnd till bäst på plan tillsammans med Henke Larsson och så avgör HIFs lagkapten Andreas Jakobsson genom att göra segermålet i matchens allra sista sekund!
En stor dramatik som över 5000 åskådare fick ta del av. Det blev en kul och engagerad kväll med regntunga, åsklovande moln hängande över Vångavallen. Nästa hemmamatch är mot GAIS lördagen den 14 juli klockan 16. Boka biljett här. Väl mötta på Vångavallen!

Nationaldagsfirande på Idrottsplatsen

 2007-06-06  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Allt fungerade bra när Anderslöv på Söderslätt firade den svenska nationaldagen 2007. Avmarsch ägde rum på utsatt tid (bild), vädret var det lämpligast möjliga med 24 plusgrader och måttlig vind som fick fanorna att veckla ut sig, tunna skyar skyddande mot den heta solen och vår grannson Jens Olsson på Rådjursvägen (bild) som med fyllig röst agerade försångare för ”Du gamla, du fria”. Publiken ställde mangrant upp (bild) och kyrkoherden K G Lundmark delade traditionsenligt ut Svenska Flaggor och medaljer.
Avslutningsvis fick vi se en tävling i att snabbast och på scoutsätt få vatten att koka. Brandkåren (bild) fick först fyr men segrade gjorde, som sig bör, Anderslövs Scoutkår.
   
 Hästparaden vöckte intresse  Avmarsch med Söderslätts Musikkår i spetsen  Jens Olsson bördig från Anderslöv sjöng nationalsången
     
 Rikligt med publig i det vackra sommarvädret  Utdelning av flaggor  Brandkåren kämpar för att hålla grytan kokande

Rårakor och fotbollslag

 2007-05-28   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag har jag åter njutit av att äta lunch på Anderslövs Gästis. Först tog jag en sallad med fetaost, majskorn, gröna oliver och russin. Till detta drack jag en porlande kall Loka Natur. Precis när jag vara klar med förrätten blev jag serverad min älsklingsrätt som är Rårakor. Dessa var läckert guldbruna med rikligt med knaperstekt bacon, rårörda lingon och en rödlökskräm allt oemotståndligt matchande. Till efterrätt kaffe och en chokladkaka. Allt detta för 63,60 svenska kronor - eftersom jag köpt kuponger förra veckan. Nu ser jag bara fram emot att också webbsidan ska fungera.
Det blir svårt att flytta från Anderslöv till Gränsbo i Klagstorp om en månad just nu när Gästis haft en lovande nypremiär. I Klagstorp finns bara en pizzeria. Och Anderslövs BoIK som efter att ha harvat i nedre halvan av division 6 sydvästra B under flera år, leder denna säsong överläget serien och tycks ha stora möjligheter att ta sig upp till femman. Klagstorps IF ligger i slutet av division sju - grusplansserien! Spelar mot lag som IK Bolivia och Café Vinyl!

Häradshäktet i Klörup och andra sevärdheter i Trelleborg

 2007-05-24   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Vi fick var sin karta med färdvägen och 41 punkter inritade. Punkterna förklarades sedan i detalj av guiden Gunnar Eriksson. Han hade verkligen valt ut en underbar runda. Han var dessutom väl förberedd och hade mycket intressant att säga hela tiden. Historien, miljön och turismen blandades till en njutbar kompott.
Ett stort antal, hela 37 personer, deltog i Moderata Seniorers vårutflykt i den vackra och soliga försommardagen. Bussen var nästan full då den klockan halv tio den 24 maj avgick från Övre busstation i Trelleborg med ett förväntansfullt och glammigt sällskap.
Trelleborg har många turistmål, det är inte bara Smygehuk som gäller.
Jag kunde inte drömma om att kommunen innehöll så många fantastiskt vackra områden som Ugglarps mosse, Albäcksskogen, vattenfyllda dödisgropar och andra våtmarker. Vi såg också Maglarps nya och gamla kyrka liksom kyrkan i Hammarlöv från senare delen av 1100-talet. I församlingshemmet i Hammarlöv drack vi förmiddagskaffe och åt bullar.
Anderslövs Gästis som varit stängd i över ett år för nödvändiga renoveringar har just i dagarna öppnats igen med ett nytt krögarpar i ledningen, Gabriella Holz och Rickard Christensson. På nya Anderslövs Gästis åt vi tillsammans en läcker lunch. Stämningen var hög av ljudnivån att döma, då alla pratade i munnen på varandra. Det dussin personer som är blivande medlemmar i Moderata Seniorer måste ha känt sig hemma.

          
   Glada miner på Övre  Gunnar demonstrerar  den nya  fjärrvärmeanläggningen  Gunnar i trevligt  sällskap  Förväntansfulla  Seniorer  Lunch på Nya Gästis i  Anderslöv

Service och kvalitet åter på Gästgivaregården

 2007-05-23   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Vad vore Anderslöv utan sin Gästgivaregård? I över ett år har den varit stängd för nödvändiga renoveringar. För en dryg vecka sedan öppnades den igen med ett nytt krögarpar i ledningen, Gabriella Holz och Rickard Christensson. Restaurangen har fått en grundlig uppfräschning både till det yttre och vad gäller serveringen. Salladsbordet (bild) är stort där alla hittar några av sina favoriter, dagens rätt var verkligen smaklig idag och efteråt serverades det kaffe och småkakor. En gedigen lunch som sitter bra ända fram till kvällens badmintonspel klockan 17 med efterföljande bastu.
Tråkigt att webbsidan inte är uppdaterad utan fortfarande visar meny och priser från vecka 21 förra året. Det kan bli missförstånd hos de som idag efterfrågar "Kryddiga färsbiffar med grekisk oliv och tomatsås" för 65 kr när det serveras Falukorvtournedos med bacon och potatismos för 75 kr. Men det viktigast är ändå att mat och service finns IRL (In the Real Life). I morgon ska jag köpa ett rabatthäfte, 11 dagens rätt för 700 kr, verkligen billigt för att bli serverad mat på vita dukar (bild).

Skånemoderaterna på Bruksgården

 2007-05-22   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
I går kväll var jag på Bruksgården i Rydsgård. Jag hade anmält mig till en av de fyra ”verksamhetsträffar” som Skånemoderaterna anordnar i maj-juni. Där fick jag, tillsammans med ett tiotal skurupspolitiker (bild), inklusive kommunalrådet Niklas Sjöberg, lyssna på de duktiga och välinformerade skånska ombudsmännen Mikael Larsson, Lars Johansson och Daniel Runemalm. Med var också Vanja Forsman från Stockholm. Hon arbetar i riksdagen som en av åtta assistenter till de moderata riksdagsmännen, med inriktning på Skåne. Det blev mycket ny information för mig och därför en nyttig kväll.
Det var intressant att höra om partiets uppbyggnad, historia och organisation. Det diskuterades öppet om naturliga schismer både horisontellt mellan olika kommuner och vertikalt mellan Riksorganisationen, regionerna och kommunernas politiska föreningar. Vem ska bestämma, vem ska genomföra besluten och vem är ansvarig när det går snett?
Allianspartierna har ett gemensamt mål att förhindra en återkomst av en socialistisk regering samtidigt som varje parti också måste övertyga sina väljare om att rösta just på det partiet för att prioritera sin egen överlevnad. Det är en svår balansgång som kräver sinne för kompromisser och att ge och ta med samma glada min. I många kommuner i Skåne har centerpartister tvingats lämna över ordförandeklubban i kommunstyrelsen till en moderat – i Trelleborg var det dock socialdemokraten Egil Ahl som mycket motvilligt drabbades av detta.
Men det som är gemensamt för alla är en övertygelse om att ge allt för att nå en ny valseger 2010!

Medelhavsbuffé i trevligt sällskap

 2007-05-11  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag lockade Restaurangskolan med Medelhavsbuffé med rätter från Frankrike, Italien och Spanien. Restaurangskolan finns på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7.
Kallskänkorna hade bland annat dukat upp en underbart kryddad Gazpacho och Insalata Caprese (tomater, mozzarella och basilika).
Varmrätterna var Souvlaki med tsatziki, Paella Marinera, Ratatoille, Boeuf Bourguignon (burgundisk gryta) och Pasta Tricolore.
Och så efter detta ett stort "gottebord" med en underbar äppelkaka med choklad, Fagottini di mele, melonsallad och "Tira mi su" - en verkligt kaloririk delikatess vars namn lär betyda "pigga upp mig".
Som vanligt elegant, smakligt och med en servicenivå inriktad på att överträffa kundernas förväntningar. Ett tjugotal Moderata Seniorer lät sig väl smaka.
Nästa lunch är första fredagen i september klockan 12. Förra lunchen.
       

Seniorrikt styrelsemöte

 2007-05-08  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Styrelsemöte med Moderata Seniorer i Trelleborg idag på förmiddagen. Det är en fördel med Seniorer att det mesta kan läggas på dagtid. Snart är det slut på mötena på Västergatan 21 eftersom lokalen sagts upp då den ansågs oändamålsenlig. När det äntligen har blivit rutin för mig att hitta dit och hitta en parkering strax utanför. I dag kom alla, det vill säga Tord (bild), Siv, Ingegerd, Helny, Bo (bild) och jag.
Det är en grupp med lång erfarenhet både av att leva och hur man bedriver politik, om man nu kan skilja dessa verksamheter åt. Det blir alltid bra diskussioner och idéerna flödar.
I dag handlade mycket om planering av höstens aktiviteter, sedan den enda av vårens aktiviteter som återstår är en heldagsrundtur den 24 maj i Trelleborg och dess byar, Anderslöv, Gislöv etc.
Moderata seniorer finns på Trelleborgsmoderaternas hemsida. Tidigare styrelsemöte.

Första styrelsemötet för nya föreningen

 2007-05-03  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
I dag samlades styrelsen (bild) för Moderaterna i Trelleborg för första gången. Gunnar Grafström ledde mötet och han gjorde detta på ett proffsigt sätt. Det var strukturerat, lyssnande och tydligt beslutsfattande. Tio av de tolv ledamöterna var närvarande. Det var intressant att vara med. Beslut fattades, bland annat om fyra medlemsaktiviteter under året och om uppsägning av den lokal vi har och som alla inte är helt nöjda med. Alla uppmanas att försöka hitta en ny lämpligare lokal i Trelleborg. En valanalysgrupp bildades och tidpunkter för kommande möten fastställdes. Alla föreföll nöjda med mötet och tyckte att det var en bra inledning på det nya sättet för medlemsorganisation i Trelleborg.

Med minnen sedan seklet var ungt

 2007-05-01  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
I dag var Tina Ersson och jag i Smygehamn för att träffa Märta Norrman (bild). Vi ville intervjua vår moderatförenings äldsta medlem för tidningen Blå Trelleborg. Här vill jag bara ge en försmak på vad ni kommer att kunna läsa om några veckor.
Märta växte upp i Malmö på 10-talet i området där idag Kommendanthuset ligger. Hon tog studenten på flickläroverket med goda betyg, bland annat stora A i Teckning och Sång.
Märtas stora intresse var musik och då särskilt sång, men hon valde ändå en annan utbildning på GCI i Stockholm och blev gymnastikdirektör.
Sin goda sångröst skulle hon komma att få användning för, särskilt framför lägereldar på scoutträffar runt om i Sverige och stora delar av världen. Som ordförande för Svenska Flickscoutförbundet 1957-64 och senare medlem i internationella världskommittén med särskilt ansvar för scouterna i Europa skaffade hon sig många erfarenheter som kom till användning bland annat under de tre mandatperioder hon var kommunfullmäktiges ordförande i Svedala. Med sina 91 år är Märta Norman ett levande historisk lexikon. Hon kan detaljerat återge händelser och sammanhang som timat för många decennier sedan. Det är en verklig glädje att få lyssna på henne och vi ska försöka att återge så mycket som möjligt av hennes minnesskatter i nästa nummer av Blå Trelleborg.
Nämnas kan också att hennes tre år äldre bror Gunnar Norrman med tiden blev en mycket känd konstnär och kompositör.
Finns bla på Pucker Gallery.

Sista årsmötet för Moderata kommunkretsen i Trelleborg?

 2007-04-26  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
För en dryg månad sedan var det årsmöte för den ”enda och enade moderatföreningen i Trelleborg” (LA). Då valdes Gunnar Grafström som ordförande. I går kväll var det då dags för årsmöte inom kommunkretsen för Trelleborg med styrelseordförande Ola Pärson som mötesordförande och jag själv som sekreterare. Den främsta frågan på dagordningen var att behandla styrelsens förslag i samband med kretsens upphörande. Efter en diskussion med flera inlägg för och emot en nedläggning särskilt av Lars-Olof Flink (bild) som gav en historisk bakgrund till den period då det fanns flera moderata medlemsföreningar i Trelleborg även om man aldrig nått visionen om "en förening i varje by", stödde mötet (bild) enhälligt styrelsens förslag om att kretsens organisationsnummer och ekonomiska och andra åtaganden finns kvar och att kretsen byter namn till föreningen ”Moderaterna i Trelleborg” som alltså är identisk med den förening som formerades vid det förra årsmötet (se tidigare blogg). Som ny medlem och tämligen oinformerad om vad som historiskt har formerat partiet och dess föreningar i Trelleborg har jag förståelse för visionen ”en förening i varje by” men kan också se fördelarna med att samla alla partimedlemmarna i Trelleborgs kommun i en medlemsförening. Så har det i varje fall nu blivit, både formellt och konkret.

Moderata Seniorrådets Skåneträff

 2007-04-16   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag var jag med på Moderata Seniorrådets Skåneträff på Akademiska föreningen i Lund. Vi vara många i publiken (bild).
Mest intressant var att lyssna på Jerker Swanstein, ordförande i Regionalstyrelsen. Han beskrev Region Skåne sedan dess start 1998, de kostnadsproblem den fått med sig och nödvändigheten av att få ekonomin i balans senast 2008. Han är en engagerande talare som också betonade hur viktigt det är med nära och regelbundna kontakter mellan representanter för Regionen, kommunerna och alla partiföreningarna i Skåne. Dagens träff skall ses som ett exempel på sådana kontakter.
Kommunfullmäktigeordförande Annika Annerby Jansson (bild) visade bilder och pratade om Lund. Stefan Müchler (bild) från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren upplyste oss om att Malmö idag är Sveriges andra stad med 970 000 invånare räknat på pendelavstånd.
Efter en god lunch fick vi lyssna på Håkan Rylander från SYSAV som bland annat visade på hur avfallshanteringen förbättrats med tekniska medel på bara fem år. Nu är det bara några procent av avfallet som måste deponeras. Övrigt ger energi eller nya produkter.
Till sist fick vi lyssna på en romantisk föreställning av den månghövdade Taubekören från Malmö. De hade en duktig dragspelare (bild).

 

 

 

Cykeltur förbi lama vindmöllor

 2007-04-13   Anderslöv & Söderslätt
I går kväll träffades vi några personer för att göra senaste numret av Blå Trelleborg klart för utskick. Det blev många hundratals kuvert som skulle stämplas och förses med namnetiketter.
Eftersom jag glömde min digitalkamera i lokalen var jag tvungen att idag ta mig ut till Tords hus i Nya Dalköpinge som ligger alldeles i närheten av stranden och Dalabadet för att låna nyckeln. Vädret var fint och därför tog jag med cykeln, parkerade bilen vid Gislövs kyrka och trampade iväg. Trots bra vägbeskrivning och karta från Eniro kom jag inte rätt förrän jag konsulterat en invandrad tysk på cykel. Han visste var Bästemansvägen ligger. Jag införskaffade mig nyckeln från en trädgårdsarbetande Tord i shorts, cyklade sedan de sex kilometrarna till Västergatan i Trelleborg, hämtade min kamera och cyklade tillbaka. Sedan Tord och hans fru beskrivit den bästa vägen tillbaka till Gislövs kyrka hittade jag rätt på min bil i första försöket! Vädret var fantastiskt, nästan sommar med 18 grader, högtryck och framför allt mycket svag vind, så svag att Söderslätts alla vindkraftverk stod stilla. Det är en synnerligen ovanlig syn! Det är så varmt att man måste tala om årets första sommardag, en dag som faktiskt är fredagen den trettonde!
Det blev 21 km och totalt 78 km hittills av de 750 km vi ska cykla mellan första april och siste oktober i år. Vi som alltså vill deltaga i ”Trelletrampet”, en aktivitet inom ramen för Trelleborgs 750 års jubileum. Se tidigare blogg.

Trelleborg, den smarta kommunen

 2007-04-12   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Det tycks som om ”regeringen” i Trelleborgs kommun är mer på bettet med att förvandla den gamla ”sossestadens” institutioner än vad regeringen Reinfeldt hittills varit mäktig i Stockholm. Och ändå har den borgerliga alliansen i Trelleborg, ”sextetten”, en bredare sammansättning då den inkluderar både miljöpartiet och SPI än vad Alliansen i Stockholm har med sina fyra partier. För att inte tala om att Trelleborg har en ”minoritetsregering”. Det är ibland lätt att glömma att de sex partierna i alliansen tillsammans har 23 av 51 platser (45 %) i kommunfullmäktige, varav moderaterna har 10 (Valmyndigheten).
Ett bra exempel på handlingskraft är den utförsäljning av en rad offentliga byggnader som redan är på gång. ”Finns det intresserade spekulanter är ingenting omöjligt” säger ordföranden i fastighetsnämnden enligt dagens Trelleborgs Allehanda som också i sin ledare prisar det nya styret under rubriken "En smartare kommun".
Att det händer mycket i Trelleborg beror säkert också på att många nu är så glada över att det nästan sekelgamla, enväldiga sossestyret äntligen är över.
Det ska också bli intressant att höra hur min Anderslövskollega Bengt Gunnarsson kommer att ställa sig till kravet, i Skolnämnden, på en upplysningskampanj om kommunismens brott.

De första hundra dagarna

2007-04-10  Anderslöv & Söderslätt

När en ny president eller statsminister verkat i sitt nya ämbete i 100 dagar brukar det vara tid för en redogörelse för vad han eller hon åstadkommit och vilka planerna är för framtiden. I eftermiddags var det därför dags för en utfrågning av Ulf Bingsgård, det nya moderata kommunalrådet i Trelleborg. Det var föreningen Trelleborgs Moderata Seniorer som bjudit in Ulf Bingsgård (bild) för en avslappnad träff. Det jag främst noterade, utöver att Bingsgård är en mycket god talare, både välformulerad och välinformerad, var den glädje, för att inte säga eufori han mötts av när han efter den borgerliga alliansens framgång och det tidigare kommunalrådet Egil Ahls avgång, träffade den kommunala förvaltningens ledning och medarbetare. De allra flesta näst intill jublade över att den socialdemokratiska eran med Egil Ahl nu var slut. Samarbetet mellan den politiska ledningen och tjänstemännen har blivit betydligt bättre än vad Ulf Bingsgård kunde ana. Tjänstemännen har visat att deras professionalitet är starkare än deras (tidigare) partitillhörighet.
Samarbetet mellan gruppledarna för de sex allianspartierna fungerar också bra med regelbundna och frekventa möten.
Mötet (bild) ställde många frågor om E-sexans utbyggnad, jubileumsårets höjdpunkter, Ulf Bingsgårds intresse för idrotten i kommunen, återinvigningen av Trelleborgen den 17 maj, hur man ska göra Smygehuk till en stor turistattraktion, vikten av att inte ”byarna” (som Anderslöv och Klagstorp) nonchaleras till förmån för tätorten och så vidare.

Är du inte riktigt fisk?

 2007-03-31   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Skrattrik fars på Rosenhagen
I går såg vi den anrika teaterföreningen Piggsvinsteatern spela ”Är du inte riktigt fisk” (Lasse halkar på en hälleflundra och stukar foten) på Rosenhagen i Anderslöv. Jag har inte sett dem sedan deras Nyårsrevys premiär på nyårsafton 2004. Jag var då nyinflyttad till Trelleborgs kommun och min bild av förre politiske storpampen Egil Ahl kom mycket att präglas av de många elaka men roliga inslagen om honom.
Nu handlade det om en verkligt galen fars med engelsk förebild enligt mönstret för ett klassiskt förväxlingsdrama.
Efter en något trög inledning ökar tempot allteftersom och skrattsalvorna avlöser snart varandra. Förvecklingarna blir allt mer vansinniga och det är knappt man hinner med i alla lögner och valser. Det var ett riktigt bra sätt att tillbringa några timmar om man vill glömma den andra verkligheten och bara ha roligt. Minst fyra stjärnor av fem möjliga till de sex skådespelarna av vilka jag främst vill nämna Magnus Christmar, Per Henrik Christmar, och Magdalena Mononen, men alla var duktiga och får överbetyg.
Piggsvinsteatern har sitt säte i Smygehamn och är Sveriges Sydligaste Teaterförening. Recension i Trelleborgs Allehanda.
       
Malin Jeppsson, Magdalena Mononen och  Ulrika Christmar-Stafström  Magnus Christmar  Malin Jeppsson och Per Henrik Christmar  Lotta Hansson, Michael Petersson m fl

Moderat årsmöte

2007-03-22    Anderslöv & Söderslätt

I går kväll var jag ”kallad och inbjuden” till förenings-årsmöte 2007. Det hölls på Idala gård som ligger en halvmil norr om Trelleborg mitt på platta Söderslätt. Mötesordförande var Annika Williamsson och kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård fick hedersuppdraget att vara mötessekreterare. Trelleborgsföreningen fick en ny och välmeriterad ordförande i Gunnar Grafström. Flera av de andra styrelseledamöterna som valdes var också nya men ej obeprövade kort. Det förefaller mig att bli en bra styrelse och det är också tillfredsställande att alla medlemmarna i Trelleborg nu samlats i en gemensam förening och inte som tidigare varit uppdelade på flera. Fortfarande finns det ju dock en speciell kvinnoförening, MQ och en Seniorförening.
Efter årsmötesförhandlingarna berättade ägarna Pia och Hans Nyman om sin anläggning Idala gård som varit i familjens ägo sedan 1635. Därefter avslutades kvällen med att vi gemensamt åt en Antipasti-förrätt och Vedugnsbakad pizza som föll oss väl i smaken. Läs gärna Linda Anderssons blogg om samma företeelse, hon är ordförande för MQ.

Trelletrampet, ett bra jubileumsarrangemang

 2007-03-21    Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Cykla 750 km (lika många som Trelleborgs jubiléet) på sju månader och vinn en cykel! Med denna uppmaning vill Trelleborgs kommun få kommuninvånarna att göra en insats för den egna hälsan och miljön. Den som vill vara med ska föra journal över sina cykelturer på ett rapporteringskort som kan laddas ner från kommunens hemsida. Catherine Persson, socialdemokratiskt oppositionsråd (bild) utmanar trelleborgarna. Hon har ett förflutet som riksdagsman men framför allt som tävlingscyklist och ordförande i Trelleborgs cykelklubb.
I fjol gjorde jag 60 långa (15-30 km) cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar. Blir sommaren lika cykelvänlig som fjolårets ska jag väl kunna konkurrera om cykeln!.
Om detta kan man läsa i dagens Trelleborgs Allehanda.
Trelletrampet fullbordat.

Lyxig moderatlunch

 2007-03-08    Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag var vi på Restaurangskolan som bjöd på "jubelmeny" med anledning av Trelleborg kommuns 750-årsjubileum. Restaurangskolan finns på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7.
Menyn bestod av tre rätter: 1. Hummer Thermidor (bild), 2. Knaperstekt ankbröst med balsamikoreduktion och krämig potatisgratäng 3. Rabarberparfait med sorbet caché, jordgubbar och spunnet socker (en njutning för både ögat och gommen). Tillkom ett "dryckespaket" med tre verkligt fina viner.
Ett åttiotal gäster, varav en tredjedel tillhörde Moderata Seniorer (bilder) i Trelleborg lät sig hörbarligen väl smaka av både maten och dryckerna.
Se Trelleborgs Allehandas bildspel om restaurangskolans förberedelser av jubileumsmenyn.

         

Äldrepolitik à la Staffanstorp

 2007-03-02    Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
”Sveriges bästa livskvalitet för äldre”. Under detta måtto informerade Stefan Möller, Socialnämndens ordförande i Staffanstorp, i Nicolaisalen i församlingshemmet den 1 mars. Arrangör var Trelleborgs Moderata Seniorer.
Han gav exempel på övergripande visioner för socialnämndens arbete men också på konkreta fall som hur förbättrad styrning och förenklad logistik både sparat pengar och förbättrat kvaliteten på de tjänster som levereras åt de äldre inom kommunen. Ett honnörsord var ”kundval” och Möller kunde visa hur både effektivitet och kvalitet blivit tydligt och mätbart bättre sedan den kommunala verksamheten som hemtjänst fått konkurrens av fyra andra leverantörer som kunderna/skattebetalarna kunde välja mellan.
En mängd andra positiva exempel väckte hörbart intresse hos de drygt 30 åhörarna som efter en kort paus för kaffedrickning ansatte Stefan Möller med frågor.
Stefan Möller (bild) är en mycket begåvad talare som fängslade sina åhörare med ett angeläget budskap viktigt att ta till sig för alla berörda beslutsfattare inom Trelleborgs kommun.
Moderaterna är mycket starka i Staffanstorps kommun. Partiet fick nästan 40 % i senaste kommunvalet, 10 procentenheter mer än socialdemokraterna.
En förändrad syn på politiken enligt Staffanstorpsmoderaterna.
Staffanstorps kommuns har egen seniorsida .

Tracey får medalj av Ulf Bingsgård

2007-02-28  Sport, Anderslöv & Söderslätt

I Trelleborgs Allehanda idag kan man på sportsidorna glädja sig över en bild med två värdiga och representativa personer för det nya Trelleborg. Den föreställer den pinfärska svenska mästarinnan i Viktkastning (som ersätter Släggkastning vid tävlingar inomhus) Tracey Andersson (bild) som gratuleras av det nästan lika färska kommunrådet Ulf Bingsgård (bild). Tracey fick förutom Trelleborgsmedaljen också de 10000 kr som tillfaller alla svenska mästare från Trelleborg. Trelleborgs kommun bjöd också på en specialgjord tårta.
Resultaten från Svenska inomhusmästerskapen i friidrott Friidrottens Hus, Göteborg 24-25 februari 2007 finns här.
Tidigare blogg om Tracey Andersson.
(Mars 2008. Även i år vann Tracey samma gren och fick ånyo träffa kommunalrådet. (se bild) Artikel i TA den 12 mars 2008.)

Dagen då 101:an blev gågata

2007-02-22  Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

I går blev det kallt och det blev snöstorm över Söderslätt. Väglaget blev så osäkert att jag lät bli att åka till Malmö för att spela badminton på kvällen och väl var det att döma av de "rapporter" jag i dag fått av de som tvingades köra från Malmö till Anderslöv i går kväll.
I morse var vi nästan helt insnöade. Jag fick trycka upp bakdörren så mycket att jag kunde pressa mig ut och börja skotta. Drivorna framför huset låg midjehöga på sina ställen. Ingen tidning hade kommit i lådan. Jag lyckades ta en promenad ner i centrum. Trottoarerna var helt snöfyllda så fotgängarna höll sig på gatan. Det gick emellertid bra, jag har aldrig sett så få fordon på 101:an som genomfartsleden i Anderslövs city heter. De allra flesta hade uppenbarligen lytt rekommendationen att inte ta sig till jobbet i dag. För första gången hade hundraettan blivit gågata! Det var en mysig julstämning mitt i allt det vita.
Det enda som var välskottat var fram till kyrkan och runt denna. Herrens vägar ska alltid vara framkomliga.

 
  Huvudingången
  Rådjursvägen 7
 
  Bakdörren
 
  Annat hus på Rådjursvägen
 
  Glada snöskottare vid   Bankomaten
 
  Inga kunder hos Ladyway
 
  101:an, för dagen gå-gata

En upplevelserik dag

2007-01-29  Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

Dagen började med styrelsemöte för Moderata Seniorer i Trelleborg mellan klockan 10 och 12 i den egna lokalen på Västergatan 21. Eftersom sekreteraren Bo Evanth var ledig för andra göromål så blev det jag, vice sekreteraren, som fick sköta protokollet. Det är mycket nytt, många nya namn och relationer som det gäller att sätta sig in i. Men det är en rolig utmaning. Mötets främsta uppgift var att planera för vårens, och delvis höstens, arrangemang. Bland annat kommer det nya kommunalrådet i Trelleborg, Ulf Bingsgård, att på ett medlemsmöte den 10.4 få svara på hur hans första "100 dagar" varit.
Därefter åkte jag till Malmö och ett två timmars pass på gymmet Nautilus. Tyvärr har min favoritinstruktör Maria slutat och börjat på ett annat gym.
Avslutningen blev på Trygghetsrådet i Malmö där jag träffade min handledare Roland Nilsson för andra gången. Första gången var den 14.12. Jag fick liksom förra gången flera goda och användbara råd.
Dessutom var det fint väder hela dagen med mycket sol och värme.

Årsmöte och jubileum i Trelleborg

2007-01-24  Anderslöv & Söderslätt

I eftermiddags var jag på Moderata Seniorers årsmöte i Trelleborg. Det inleddes med traditionella årsmötesförhandlingar varvid bland annat Tord Larsson omvaldes som ordförande och jag valdes som suppleant i styrelsen. Vi kommer att ha ett styrelsemöte redan på måndag för att försöka göra en plan för vårens arbete. Ett som redan är klart är att det blir så kallade ”fredagsluncher” på Restaurangskolan, Trelleborgs konferenscenter, varje första fredag i månaden klockan 12. Det ska det bli trevligt att vara med på.
Efter årsmötesförhandlingarna informerade självaste generalen för Trelleborgs 750 års jubileum, Jörgen Flink om festligheterna under 2007. Han är stadens kulturchef och tillika dirigent för Trelleborgs Musikkår. Även om vi inte fick veta allt, en del ska komma som en överraskning, så var det mycket intressant och för mig mycket ny information.
Läs gärna mer på Trelleborg 750 år!

Nyårsrevy på Grand

2007-01-01  Anderslöv & Söderslätt

Nyårsrevyn Kulkalendern hade premiär på biografen Grand i Trelleborg på Nyårsafton. Den var verkligen bra.
Det bjöds på hela 30 nummer. Alla nummer var inte av samma höga klass men alla roade och fick publiken på gott humör. Många av de medverkande var riktigt bra på att sjunga.
Så ska ett bra år avslutas. Ett stort tack till alla deltagare inklusive Regissör Ulf Björkegren, före detta operasångare, vilka gav allt på ett professionellt sätt! Nummer jag vill särskilt nämna är Bonde söker fru, (bild) Höga krav – där Alice Bange (bildhöger) snabbrabblar alla de oförenliga krav som ställs (av vem?) på en yrkeskvinna som är mamma och älskarinna. Vidare:
Man ska inte vara som man é – antingen är de unga kvinnorna för tjocka eller för smala, för snälla eller för bitchiga- en bra parodi med en allvarlig bakgrund. Partisekreterarens sista sång – Marita Ulvskog får sig en känga av Caroline Lindqvists (bild) sossegrå partisekreterare, Trelleborgs charmigaste man - jag skrattade nästan på mig - och Det var bättre förr.

Systemet går i graven

2006-12-30  Anderslöv & Söderslätt

Jag tog några bilder några minuter innan den sista kunden expedierades på Systembolaget klockan 13 den 30 december. Nu har den trevliga personalen sålt sin sista dryck åtminstone i Anderslöv.
Söker man på Systembolagets hemsida så finns det numera bara 48 butiker i Skåne. Anderslöv är borta och har nu degraderats till division två den som består av 17 orter som Veberöd och Önneköp och som har "ombud" där man kan beställa varor. I Anderslöv är ombudet Coop Nära.
Det hjälpte inte att jag skrev en insändare i Trelleborgs Allehanda i somras när nedläggningsryktena kommit:
"Det är bedrövligt att höra att det finns planer på att lägga ner Systembolaget i Anderslöv. Det är nästan ett hån att samtidigt läsa om hur fantastiskt bra det blivit i Trelleborg sedan man där infört självbetjäning. Där kan man investera men i Anderslöv med sina nästan 3000 invånare ska det läggas ner. Ska vi verkligen vara tvungna att åka 15 km för att köpa en flaska rödvin till fredagskvällens grillade kött eller några starköl till TV-fotbollen? Vad är detta för affärsverksamhet? En nedläggning kommer dessutom att drabba annan företagsamhet i samhället. Att handla på Systembolaget kombineras ju ofta med andra inköp i affärerna på centralorten. På sikt finns därför risk för nedläggning också av andra affärer som en följd av nedläggning av Systembolaget. Nej, Systembolaget ska vara kvar!
Om nu Anderslöv inte genererar den vinst som det statliga aktiebolaget kräver så tycker jag att man ska låta andra ta hand om försäljningen. Det finns i Anderslöv både Gästgiveriet och Evas krog båda med fullständiga rättigheter och lång erfarenhet av att hantera både mat och alkoholhaltiga drycker – den sistnämnda med erfarenheter från vinlandet Spanien. Dessa kan ha hand om försäljningen, de är två så det blir konkurrens och vi slipper monopolet. Om detta är omöjligt så vill jag slå ett slag för att dessa krogar blir så kallade utlämningsställen där man kan hämta ransonen som man beställt dagen innan. Vilket lokalt politiskt parti lovar att verka positivt för Anderslövsborna och på vilket sätt? Det är ju valtider nu!"

     
     

Julmarknad på Rosenhagen i Anderslöv

2006-11-13  Anderslöv & Söderslätt

I november förra året var det ”Bokens Dag” på Rosenhagen i Anderslöv. I år var detta evenemang flyttat till Trelleborg. I stället bjöd det anrika dansstället igår på premiären för Söderslätts Hantverks- och Julmarknad. Arrangör var Studieförbundet Vuxenskolan. Av antalet besökande att döma var den mycket populär. Vid elvatiden för förmiddagen räknade jag in över 100 bilar på parkeringsplatsen utanför. Att det kostade 25 kronor i inträde för att komma in hindrade inte många besökande att ta del av utbudet från ett 30-tal utställare. Spettkakorna och chokladen från Belgien föll oss väl i smaken. Caroline (bild) såg till att alla betalade. Tomtar och julgranar fanns det gott om.

Klippning på Anderslövs frisörsalong

2006-11-09  Anderslöv & Söderslätt

Idag var det (minst sagt) dags för hårklippning. Det blir alltid för långt mellan gångerna för mig. Sedan ett drygt år klipper jag mig på Anderslövs frisörsalong. Första gången var i juni 2005 och då blev resultatet så bra att jag fortsatte med detta. Jag klippte av (ha!) banden med min Mia i Malmö som klippt mig sedan hon startade sin verksamhet för sju år sedan. Första gången var det Elin som klippte mig. Nu har hon tagit time-out, eller så kallad ”ledighet för studier” och läser pedagogik i Lund. En skolkamrat till henne som heter Emelie har tagit hennes plats och det är hon som med den äran klippt mig i dag.
Jag kan verkligen rekommendera frisörsalongen.
Bilden visar interiören från den nyrenoverade salongen och längst fram är Emelie på väg att ta betalt efter klippningen.

En historisk dag

2006-09-17  Nyheter & Politik, Svensk, Anderslöv & Söderslätt

Den 17 september 2006 kommer att bli en historisk dag. Alla stickprovsmätningar av den politiska opinionen i Sverige tyder på detta. För första gången sedan allmänna rösträtten 1919 kommer en allians av icke-socialistiska partier att vinna riksdagsvalet i Sverige. För första gången har fyra icke-socialistiska partier en överenskommen politik i form av ett skriftligt dokument och det finns ingen avgörande stor fråga där de inte är överens (som det var 1976 då den valda Fälldinregeringen snart föll på kärnkraftsfrågan).
Slutligen är det första gången som en socialdemokratisk regering faller i en högkonjunktur. En historisk händelse som sagt.
Jag drog mitt strå till stacken genom att rösta i mitt valdistrikt som är Trelleborg 28 och lokalen är Anderslövs Församlingshem utanför vilket fyra morgonpigga valsedelutdelare hade fattat posto.

Cykeltur till Hönsinge, poeten Ola Hanssons födelseby

2006-09-15  Motion, Anderslöv & Söderslätt

Uppe tidigt eftersom man bara kan träna till bortemot klockan tio på fredagar på gymmet i Anderslöv, för sedan kommer gympatjejerna, i Anderslöv handlar det om YG – yngre oldgirls – som orienterarna säger. Jag cyklade först en mil för att värma upp – en bit bortom Hönsinge och tillbaka passar bra. Hönsinge är känd för oss genom Ola Hanssons beskrivning av sin födelseby. "I höstsol ligger slätten i daggig morgontid och himmelen är vit och hög och horisonten vid." Fint sensommarväder och östlig svag motvind på utfarten. Jag tränade sedan på maskinerna – det är ett tag sedan eftersom jag köpt nytt årskort på Nautilus i Malmö – knappt en timme och sedan hem för att stretcha och duscha. På vägen hem var jag på banken men framför allt kollade jag vad Evas krog hade att erbjuda idag. Eftersom det är wienerschnitzel med potatisgratäng så kommer jag att hänga på låset klockan halv tolv när ”dagens” börjar serveras. 55 kr är hämtpriset med fräsch sallad och hembakat bröd. En njutning när man är hungrig efter träningen.

Blöt marknad i Anderslöv

2006-08-12  Anderslöv & Söderslätt

Aldrig har Anderslövs marknad haft så många stånd som i år. Och aldrig har det regnat som i år. Just när marknaden firar sitt 30 års jubileum. Det kom 30 mm på några timmar. Jag var ute nästan så länge och blev genomblöt trots helt innesluten i regnkläder.
Jag fick titta på uppvisning av Anderslövs folkdansgille som modigt trotsade vätan, inspektera de många marknadsstånden med knallar från när och fjärran, köpa mig marknadskarameller, diskutera med Otto von Arnold, lokal politiker på kristdemokraternas riksdagslista och det bästa av allt förtära en underbara sillamacka med en kopp kaffe. (fler bilder: a, b, c) Bättre väder blev det ett år senare.

   
   
 

På väg mot Sturup

2006-07-19   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Mycket fint cykelväder idag. Solsken hela dan, nästan ingen vind, över 20 grader i skuggan redan på förmiddagen. Jag cyklade norrut mot Börringe och Sturup.
Om man tar sig upp på åsen har man en fin utsikt från Sörbyhill.
Kring Börringe nedlagda järnvägsstation finns imponerande konstverk.
Jag passerade Börringekloster som grundades på 1100-talet som ett kloster för nunnor av Benediktinerorden. Idag är det ett Skånegods beläget i Svedala kommun. I anslutning ligger
Kvarnhuset som byggdes 1722 och fick ett attraktivt läge mellan de vackra fågelsjöarna Börringesjön, Fjällfotasjön och Havgårdssjön. Idag är Kvarnhuset ett populärt Bed & Breakfast hotell.

 
Börringekloster
 
Börringesjön
 
Börringe konstverk
 
Utsikt från Sörby Hill
 
Kvarnhuset

Gamla Möllan i Grönby

2006-07-11   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Under en cykeltur åt nordost från Anderslöv träffade jag på Gamla Möllan i Grönby (se bild) som verkligen är något värt att besöka. Föreningen har gjort en tacknämlig kulturinsats genom att få till stånd en behövlig renovering. Det är värt att åka dit bara för att få se den imponerande byggnaden utifrån men gör det ännu hellre en söndag under sommaren för då är den öppen att beskåda också inifrån.
Den har fem ”våningar” förbundna med smala, svårbestigna ”mölletrappor” och man får se upp så man inte plötsligt får en smäll av ett stort järnkugghjul som tycks vilja hindra uppfarten. Men det är det värt. Varje ”våning” är full av autentisk gammal mölleutrustning och en bit upp finns en dörr där man kan komma ut på den plattform (”bron”) som går runt hela möllan och på vilken man kan få en 360 graders utsikt över det vackra sydskånska landskapet. Se bilder från utflykten här.

Cykeltur och kultur i värmen

2006-07-08   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Idag regnar det och är, dessbättre, lite svalare, men när värmeböljan var på sin höjdpunkt för några dagar sedan gjorde jag en underbar cykeltur, med riktning sydväst från Anderslöv.
Jag började med att bese kalkugnarna nordöst om den gamla kyrkbyn Östra Torp. Sedan åkte jag söderut till kusten i Smyge, tittade på vattnet och båtarna. Jag pratade med ett gammalt par som bodde i ett hus alldeles nere vid havet. Mannen berättade att han var tredje generationen i huset och att han nyss flyttat hem efter att ha tillbringat hela sitt arbetsliv i Stockholm. Det är en av Sveriges allra sydligaste bostäder och adressen är Jeppas väg tre i Smyge. På vägen hem stannade jag till i den skuggande grönskan som omger Lilla Isie gamla kyrkogård. Här ligger människor begravda, födda under Gustav III:s regeringstid i slutet av 1700-talet. Sista stoppet blev Gamla skolan i Södra Åby. Här bor sedan några år den berömda Amanda Ooms, skådespelare, författare och konstnär.
Bilder kan beskådas här.

En högsommardag

060620   Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

Fantastisk fint väder idag. Redan klockan åtta är det 18 plusgrader i skuggan. Jag antar att meterologiskt kan detta betraktas som att högsommaren har anlänt till Söderslätt i Skåne. Himlen är helt blå frånsett ”fartränderna” från reaplanen en mil upp i rymden. Jag går ut på min nyklippta gröna gräsmatta och beundrar den prydande blomprakten. Jag handlar på torget i Anderslöv. Det är ju tisdag, lika med torgdag idag. Det blir nypotatis, frukt av alla de sorter, gräslök att själv odla och från fiskhandlerskan, löksill och inlagd stekt sill i stora mängder. Därefter blir det i lång cykeltur i den sydvästliga svalkande blåsten på Söderslätts smala men välskötta vägar. Jag lyssnar på Radio Malmöhus som har önskeprogrammet Jukebox: Där har flera personer önskat sig att höra ”Anna & Mej” med Lalla Hansson. Det är en av mina absoluta favoritmelodier, möjligen kan den slås av Janis Joplins insjungning av Me and Bobby McGee som finns på hennes andra Album Pearl 1971. Men då var hon ju redan död av en överdos av heroin. Fast det var väl Kris(toffer) Kristofferson som sjöng originalet? Vars farfar kom från Örnsköldsvik trakten.
Plötsligt känns det som om det finns mer i livet än Sveriges VM-match mot England i kväll!

Nu är det sol å vår

20060504  Anderslöv - Söderslätt

Nu är väl alla glada och nöjda över detta underbara väder som kommit. I går var det 17 grader i skuggan på eftermiddagen på Söderslätt och solen sken från en klar himmel. Särskilt för oss som inte behöver arbeta antingen vi är glada pensionärer eller tillhör den allt större skaran ungdomsarbetslösa.
Jag cyklade en lång runda i går förmiddag. Det var helt underbart – och gratis! Sedan solade jag på altanen och läste intressanta affärstidningar och vetenskapliga tidskrifter. Mycket givande – och gratis (lånade på biblioteket).
Idag har jag tränat på gymmet här i Anderslöv. Känns skönt efteråt i muskler och hjärna – inte gratis. Det kostar faktiskt 20 kr per gång om man köper ett kort för 400 kr. Men man får nästan tre träningstillfällen för en paket cigarretter. Det har alla råd med.
Jag skulle önska att också andra arbetsbefriade lärde sig att njuta av dessa verksamheter så att ni inte behövde vandalisera arbetsförmedlingen i Trelleborg som skedde under helgen. 22 fönsterrutor krossades som andra (skattebetalarna) nu måste betala. Eller skicka ett bombhot signerat ”Balkan Terrorists” till Köpingeskolan och oroa oskyldiga elever där.
Nu ska jag sätta mig i solen på altanen och bakåtlutad i solstolen följa de ”suprasoniska” flygplanens snabba framfart från horisont till horisont. De syns tydligt över en mil upp i luften. Det ska bli ännu varmare idag.

Cykeltur till nedlagt sockerbruk

060416    Anderslöv & Söderslätt, Motion

13 november i fjol var senaste gången jag cyklade en längre tur på det vackra Söderslätts angenäma småvägar. I dag var det dags igen. Mitt på dagen var det tolv grader varmt så trots att det var mulet var det möjligt att för första gången i år cykla i shorts med bara knän. Säsongsinledningen blev en tur på 18 km på drygt en timme och turen gick via Fröjdenborg till Lilla Jordberga i Vemmenhögs härad med sitt år 2000 nedlagda sockerbruk och en bit förbi mot Källstorps kyrka innan jag vände och fick upp farten i den (nu) generösa medvinden. Skönt, skönt!
Skånska Biobränslebolaget AB är igång med att utreda möjligheterna att producera biogas från Jordberga sockerbruks nedlagda anläggning. Sockerbruket byggdes redan 1890-91 och var länge ett mycket viktigt centrum för alla bygdens betodlare.Bild på Jordberga sockerbruk nedlagt 2000 (se ovan).
(Ovannämnda länk fungerar inte. Hösten 2008 började rivningen. Se bild till höger)

Vårens ankomst till Söderslätt

060407   Anderslöv & Söderslätt

I dag kom verkligen våren till Anderslöv och Söderslätt. Mitt på dagen var det nästan 10 grader varmt och när jag satt i min solstol på solaltanen kunde jag följa flygplanens vita jetstrålar kilometerhögt upp på himlen, så klart och molnfritt var det. Innan dess ägnade jag mig åt att räfsa upp brunsvarta fuktiga höstlöv, nyss befriade från ett tungt och långvarigt snötäcke, från gräsmattan, stenpartiet och andra ställen i trädgården. Överallt upptäckte jag då blommor, vårens primörer som gladeligen och färgrika lät sig friläggas.

April, april

060401   Anderslöv & Söderslätt

Idag var det extra roligt att läsa den utomordentliga dagstidningen "Trelleborgs Allahanda"!
Redan i ledaren kan chefredaktören Petter Birgersson berätta en glad nyhet. Carl Bildt flyttar till Trelleborg. Han har väl tröttnat på den "rrrödblå röran" i Rådhuset. Bildt siktar på en kommunalrådsplats. Då moderaterna redan fastslagit sin lista till fullmäktige är Calle inte främmande för att starta eget precis som Sharon gjorde i Israel innan han förlorade medvetandet. Aprilrörelsen tycker Bildt i så fall är ett passande namn.
Ännu bättre blir det på sportsidorna där vi får veta att TFF ska göra en unik satsning för att nå Handbollens elitserie. IFK Trelleborgs framgångar inom handbollen har gett TFF blodad tand. Man planerar en handbollssektion under namnet TFF-Rostock Handboll. Laget ska spela hälften av sina hemmamatcher i Trelleborg och hälften inför storpublik i Rostocks hypermoderna sportcenter "Luren Dreyerei Arena".

Våren kommen till Söderslätt

060327   Anderslöv & Söderslätt

Äntligen har våren kommit till Söderslätt och Anderslöv. Enligt meteorlogerna är det vår när dygnets medeltemperatur överskrider noll grader och redan i morse var det flera plusgrader. Jag lämnade min dotters bil på verkstad för en genomgång inför besiktningen. Jag promenerade tillbaka i den tidiga morgonen, det var milt, det var dimmigt och vinden nästan obefintlig. Trots avsaknad av sol fick jag starka vårkänslor. Äntligen! Nu gäller det bara att ha tålamod med alla jättelika, isiga och sotsvarta snöberg som ligger på alltför många ställen som en påminnelse om den långa och snörika vintern.

Anderslöv i "Vi i Femman"

060207   Anderslöv & Söderslätt

"Vi i Femman" är en traditionell kunskapstävling för elever på mellanstadiet i de lokala P4 kanalerna. I Radio Malmöhus är Roger Eriksson programledare. Domare är Magnus Bertilsson.
17 januari vann Anderslövs representanter klass "Omega 5" den andra kvartsfinalen. Då slog Adam Nyberg, Stellan Jacobsen och Victoria Nordgaard Jönsson klass 5, Löderups skola med 15-11. Löderup ledde till sista frågan men då satsade Anderslövsgänget på en fempoängare och gick förbi. I kväll var det dags för semifinalen nu mot Lukas Prabert, Carl Lundberg och Jennifer Lundmark från Amalienborg på Mellanhedsskolan i Malmö. Tyvärr gick det inte lika bra denna gång. Det blev 7-18. Det är bara att erkänna att Amalienborg kunde mer om de frågor som ställdes och framför allt var de snabbare på att svara - de vann snabbfrågsavdelningen med 8-1! Det är bara att gratulera och önska Amalienborg lycka till i finalen. Men naturligtvis ska de duktiga 5:e klassarna från Anderslöv ha stort beröm för att ha tagit sig så långt i tävlingen.

Snödrivor och presidenter

060121 Anderslöv & Söderslätt   Nyheter & Politik Internationell

Andra dagen med kraftigt snöfall över Anderslöv. Det är kalla, ostliga vindar och inte särskilt angenämt att ge sig ut i naturen. I går var jag ute och skottade i flera timmar runt huset och garaget. Mellan garaget och bilen låg en snödriva på över en meter. Jag skottade och sopade fina gångbanor men i morse var allt åter igensnöat. Det var bara att börja på ny kula igen. Det ger ju bra motion. Allting går att vända till något positivt. Detta gäller ju också skolbarnen som gladdes åt att skolbussen var inställd. Den enes snöhinder är andras glädje, för att travestera ett känt ordspråk.
Man kan också, för andra gången på mindre än ett år, glädja sig åt en ny kvinnlig president. Den första var Angela Merkel i Tyskland som redan har påverkat utvecklingen både i Europa och internationellt – senast besöket i Washington. Det senaste är Michelle Bachelet i Chile. Men inte har någon av dessa nått sina toppositioner varken på grund av eller trots att de är kvinnor. De är helt enkelt de bästa i respektive land just nu!
Vet ni förresten en sak de två har gemensamt? De har båda bott flera år i Östtyskland. Det är kanske därför Michelle på sin ”presidenthemsida” under rubriken ”Musica” har Marlene Dietrichs:
”Sag mir wo die Blumen sind,
wo sind sie geblieben,
Sag mir wo die Blumen sind,
was ist geschehen?”
Michelle är född 1951 och tillhörde på sin tid 1960-talets gitarrspelande samhällsomstörtare.

Nu rår man sig själv

2005-12-14   Dagbok,  Anderslöv & Söderslätt

Min första av många arbetsfria dagar. Det känns väldigt trevligt och det får man väl vara glad för. Enligt många politiskt korrekta opinionsspridare så är det ju de arbetsbefriade som lider mest i landet, de får ofta depressioner och blir långvarigt sjukskrivna. Att detta sedan mest beror på överintag av alkohol och narkotika talar man tyst om.
Jag har gett mig i kast med de många populärvetenskapliga tidskrifter och datortidningar som samlats på hög. Jag har hunnit läsa dagens Trelleborgs Allehanda i lugn och ro. Det hinner man inte när man arbetar.
Jag har också börjat läsa Jan Mårtensons 19:e deckare som heter ”Ramses hämnd” och handlar om det gamla Egyptens pyramider och den hotfulla inskriptionen över faraon Ramses II:s grav. Mårtenson började skriva om antikhandlaren Johan Kristian Homan redan 1973 i ”Helgeandsmordet”.
Boken ska jag läsa i bussen jag tar till Malmö från Anderslöv för att enligt en lång tradition spela badminton på Aura-hallen i eftermiddag. Men innan dess ska jag träffa Linnéa Jeschke i bokbussen bakom Konsum. Under tiden biblioteket utsätts för en omfattande mögelsanering är detta vår enda möjlighet att träffas.
Två interiörbilder från bokbussen med Linnéa Jeschke.

Julmarknad i Anderslöv

20051127   Anderslöv & Söderslätt

Första advent hålls det traditionellt en julmarknad på torget i Anderslöv. En vänlig och gemensam start på julen. Jag tog en lång promenad i den klara höstsolen som jag avslutade på torget. Snart förstod jag att brandsirenerna inte handlade om utryckning utan för att roa (eller skrämma) de barn som bjöds på en tur i brandbilen. En populär åkning att döma av den långa kö av barn som otåligt väntade på sin tur.
På torget fanns Tomtefar med sin familj och det fanns flera stånd uppställda. Här fick bara ortens egna producenter av hant- och bakverk ställa upp, inte några marknadsknallar var välkomna. Ålalotteri och fiskdamm fanns det också. Föreningen Anderslövarna som var arrangör för festligheterna såg till att besökarna fick varm glögg och varm korv i sig. Glöggen värmdes i ett stort brygghuskar över öppen eld så den värmde på flera sätt i minusgraderna.
Allt utspelade sig runt den stora julgranen där det också gick att röra sig till de traditionella juldanserna.

Fotboll med jubileumspriser

2005-09-25  Anderslöv & Söderslätt

Jag flyttade från Malmö till Anderslöv i Trelleborgs kommun sommaren 2004 och bestämde mig då för att betrakta Trelleborgs FF som mitt hemmalag. Jag och min fru var därför åskådare vid säsongspremiären hemma den 17 april då Trelleborgs FF slog Västra Frölunda med 3-0. Vi var också med den 1 maj då TFF vann hemma mot Norrköping med samma siffror 3-0. Laget spelade bra och det var en trevlig medryckande stämning på läktaren. Det gick bra några matcher till för TFF med därefter har det inte varit trevligt att följa utvecklingen nedåt i superettan. Mycket beror på att den kvickfotade och alltid målfarlige kanadensaren Stephen Ademolu (bild) försvann ur laget och gick till norska Tromsö.
I dag kom Åtvidaberg på besök och då firade klubben 21-årsjubileet (egentligen en månad för tidigt) av en match mot samma lag Åtvidaberg som TFF då besegrade i en kvalmatch och tog plats i allsvenskan 1984. Då slogs publikrekord för fotboll i Trelleborg, 9790 personer!
Klubben firade nu med att ta samma priser i kväll som 1984. 40 kronor mot annars 140 kr för en sittplatsbiljett. Så vi gick dit igen. Det blev inte samma sak idag trots att de yttre förutsättningarna var de bästa med klar sol och en svag, måttlig vind. 1393 betalande åskådare bara trots det låga priset. Många varningar utdelades, riktigt bra i TFF var bara målvakten Richard Richardsson och backen Dennis Melander. För övrigt var det knappast godkänt. Åtvidaberg var närmast till segern med stolpskott och flera goda chanser. Tack vare sin gode målvakt kom TFF undan med 0-0. Man förstår att publiken sviker. Men med den poängen undviker TFF i varje fall att göra en ”GAISare” det vill fritt fall från allsvenskan genom superettan direkt ner i division två!
Bild på Stephen Ademolu.

Besök i ett 1700-tals hus i Haglösa

2005-06-24 Anderslöv & Söderslätt

Det bästa man kan göra på midsommarafton är nog att ta en cykeltur på Söderslätt. För ovanlighetens skull var det nästan vindstilla idag. Svag sol från en ganska molntäckt himmel gav en temperatur på över 25 grader. Jag cyklade sydväst från Anderslöv idag eftersom vinden var sydvästlig. Medan jag cyklade 32 km hann jag passera många små byar som Norra Åby, Simlinge, Fjärdingslöv, Gylle, Norra Gylle, Haglösa, Västra Alstad, Lilla Alstad och Fru Alstad. I Haglösa gjorde jag ett kort stopp för att hälsa på min uppskattade arbetskamrat, uppdragsledaren på Lernia, Catharina Bernhardtz. Hon bor i ett fantastiskt 1700-tals hus med en imponerande vildvuxen trädgård och en väldigt gullig hund. Gylle har ett fotbollslag i division sex, Gylle AIF. (2008 finns det en ny hemsida för Fru Alstad).

Till Sveriges sydligaste punkt   

2005-06-20   Anderslöv & Söderslätt

En ny cykeltur, i soldiset, 24 grader varmt i skuggan. Bara svag vind från sydost. Några dagar innan midsommar har den verkliga högsommaren kommit. Sverige är fantastiskt. Nu cyklade jag söderut via Fröjdenborg, Norra Åby, Södra Åby, Lilla Isie med sin gamla kyrkogård, Västra Torp, Böste vid kusten och Smygehuk. Där vid Sveriges sydligaste udde vände jag. 30 km blev det fram och tillbaka.

Media och service på Söderslätt

2005-06-12  Böcker, Anderslöv & Söderslätt

Jag läser med glädje Christer Enanders recension av Thomas Nydahls bok: Kön, Klass och Kultur. Rubriken är ”En intellektuell aladåb utan ryggrad” och Enander menar att Nydahl som har hyllat både Stalin och den albanska diktaturens förskräcklige ledare Enver Hoxha, har gett hållningslösheten och ryggradslösheten ett ansikte genom att följsamt ta efter tidsandan och utropa varje ny vindriktning till den stora och enda sanningen.

Enander är en av de många skickliga skribenterna (andra är t ex politiske redaktören Petter Birgersson och krönikören Robert Dahlström) i det som är mitt husorgan ”Trelleborgs Allehanda” sedan ett år tillbaka.

Ett stort steg för min integrering i Anderslöv har jag tagit idag. Jag har klippt mig på Anderslövs frisörsalong. Det blev ett så gott resultat att jag allvarligt funderar på att klippa av banden till min Mia i Malmö som klippt mig alltsedan hon startade sin verksamhet.

sidans topp