Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Böcker  

Bertil Tomelius
Startsida
Tidigare artiklar om Böcker
Tidigare artiklar om Böcker

Mödrarnas söndag

 2018-02-12  Böcker3
2017 2016   2015 2014  2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Den 30 mars 1924. Det är "mödrarnas söndag", dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. En som inte åker hem är den föräldralösa Jane Fairchild, som i ställer möter sin älskare. En som inte åker hem är den föräldralösa Jane Fairchild, som i ställertmöter sin älskare i granngodset som ekar tomt efter att bröderna dog i första världskriget. Det som händer sedan ändrar deras liv för alltid - med ekon fram till vår tid. Mödrarnas söndag rör sig mästerligt mellan det tragiska och livsbejakande.

Cecilia Ekebjär i GD: "Cecilia Ekebjär kan ha läst årets bästa roman redan nu" (2017)
Ni vet den där första varma vårdagen, när allt badar i ett solljus som vi nästan glömt var möjligt. En sådan dag är mödrarnas dag i England i mars 1924. "Det var inte i juni, men det var som en dag i juni", konstaterar Jane Fairchild. Det är hennes berättelse som berättas, vad hon gjorde den där loja dagen, hur hon minns den.
Det är den enda dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att fara hem till sina familjer. Men föräldralösa Jane Fairchild, husjungfru på Upleigh, har ingen mamma eller pappa att åka till. Herrskapet på godset sätter sig i sin nya bil och åker för att äta lunch nedåt floden. Kökshjälpen har en mor att resa till och försvinner. Kvar finns Jane som nyss fått en inbjudan till granngodset, där huset son, Paul Sheringham, gjort sig lika ensam som Jane - genom att säga att han ska plugga juridik.
"Mödrarnas söndag" är en liten, tät roman som jag läser sakta för att den inte ska ta slut för fort. Grattis till er som har den kvar.
"Romanen överraskade mig totalt".
Graham Swifts "Mödrarnas söndag" utspelar sig under en enda eftermiddag men rymmer berättelsen om ett helt liv. För SvD berättar den engelske författaren om den plötsliga inspirationen till romanen och vad den säger om vår tids behov av falska förklaringar.
Man måste avundas en författare vars bok, en lyckad sådan dessutom, kommer till honom inom loppet av några minuter. Graham Swift var inte alls beredd på det - trots att han infinner sig vid skrivbordet halv sex varje morgon ifall det skulle ske - när idén till "Mödrarnas söndag" plötsligt dök upp i hans tankar.

- Även jag kan faktiskt avundas det, för det är inte vanligt. Jag har skrivit tio romaner och de flesta av dem har tagit lång tid att närma sig, och ännu längre tid att skriva. Det fantastiska med den här romanen var att den överraskade mig totalt. Jag är helt ärlig när jag säger att det bokstavligen tog några minuter för romanens olika delar att falla på plats framför mig.
Vid 67 års ålder åtnjuter den brittiske författaren således ett slags renässans - "Mödrarnas söndag" har kallats en av hans allra bästa romaner och gett honom en uppmärksamhet som han inte haft sedan Bookerprisvinnaren "Sista beställningen" från 1996.
Han framstår inte minst som förundrad över att just den här idén kom till honom.

Martina Haag
Livet går så fort. Och så långsamt

 2018-01-20  Böcker 3
2017  2016   2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    
Martina Haag: "Mer än trettio år har gått, men jag kan än idag ta ett klassfoto från högstadiet och på mindre än en minut gradera alla klasskompisarna, i coolhetsordning. Hur enkelt som helst lista varenda jävels exakta plats i hierarkin. Det gällde att försvara sin position, att hela tiden sträva uppåt, men om man gjorde fel sak, eller hade på sig fel kläder eller pratade med fel person kunde man plötsligt bara falla hjälplöst i rangordning och hamna bland de pinsamma eller mobbade eller bara bli en sån där som ingen pratade med".

Sonja tänker ofta tillbaka på den hon var sista terminen i nian. Alla känslor som stormade, de livsviktiga kompisarna, första pirrande kärleken och det första svidande sveket. Det är som att hon fortfarande är den där 15-åriga tjejen med blont fjunigt hår och vit täckjacka. Samma känsla av utanförskap. Samma känsla av att inte höra till ...

I Livet går så fort. Och så långsamt berättar Martina Haag om de där händelserna i livet som formar en och är så avgörande för vem man sedan blir. Om drömmar, brustna illusioner, relationer och längtan att höra till.

Det mesta är en tragisk beskrivning av hur hemskt livet var på högstadiet och i familjelivet. Det motsvarar för mig de sista åren på realskolan. Nästan ingentig känner jag igen. Kanske för att jag växte upp på landet i Mellanskåne och gick i realskolan i Eslöv. Det var en skön brytningstid där skolan och allt annat nytt var en tjusning.
Men boken är lätt att läsa och den har sina komiska poänger.

Tidigare läst bok av Martina Haag: Det är något som inte stämmer.

Det saknas en färg på Dalis Palett

 2018-01-18  Böcker 3
2017  2016   2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    
Anders och sjuårige Leo har precis hittat tillbaka till vardagen efter mamma Lindas död och lever ett stillsamt liv när livet tar en ny vändning. Det visar sig bli den svåraste kamp som de någonsin har att utkämpa. En kamp där hela tillvaron står på spel.
Det saknas en färg på Dalis palett av Assar Andersson är en stark bok om livet och hur det snabbt kan förändras. Anders har förlorat sin fru och sjuårige Leo sin mor. Lindas besvär med sin manodepressivitet blev tydligare efter graviditeten och till slut orkade hon inte mer. Finns det garanti att man kan ses igen?

Anders och Leo lever tajt, de är viktiga för varandra. Anders arbetar inte längre heltid, de två är mycket tillsammans i stället. Plötsligt blir Leo allvarligt sjuk och blir kvar på sjukhuset. Leos skyddsänglar har mycket att göra. Den tuffa cancerbehandlingen tär på båda. Ingen förälder vill se sitt barn lida och ha ont. De kan inte längre bara sticka, köpa sig husbil, penslar, palett, färger och måla för något saknas. Anders beslut är ovanlig, passar inte alla. När behandlingarna av Leo bara tycks leda till döden inom en kort tid. En tid med ett stort lidande för dem båda sig. Då bestämmer sig Anders för att med hjälp av Dignitas i Schweiz att dö utan lidande. De får var sitt glas med en snabbverkande vätska och befriar sig smärtfritt från det "jordiska lidandet". Leo med förhoppningar om att få möta sin mamma Linda.

En mycket bra och gripande berättelse som många borde läsa. Alla som har en anhörig eller vän med sjukdomen borde läsa denna, kunna hitta denna bok på sjukhuset. För att kunna förstå - om man nu kan förstå. Boken är välskriven, en bladvändare, omöjligt att vara likgiltig.

Jag har tidigare försökt läsa Assar Anderssins första bok, den första i en serie. Flickan i fönstret. Denna bok är något helt annat.

Recensioner: Hanneles Bokparadis, Smakprov, Janas bokhylla, Reko Bokförlag Facebook.

Indridason: Det tyska huset - eller kom Churchill till Reykjavik

 2018-01-14  Böcker 3
2017  2016  2015  2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    

Kom Churchill till Reykjavik, det får vi inte veta, bara antyds i den långa bokens sista rader. Läkarsonen och misslyckade spionen Felix tar livet av sig inför sin far och poliserna Flovent och Thorson. Det noteras som en familjetragedi. Att den misslyckade gårdfarihandlaren Eyvindur Ragnarsson, mördas, ja avrättas, betraktas som spill, något man får räkna med i krig. För mig är dett Arnaldur Indridasons sämsta bok hittill. Med glädje minns jag hans tidigare - översatta- böcker.

Arnaldur Indridason har i sin nya bok "Det tyska huset" hoppat ytterligare en bit tillbaka i den isländska historien. I de senaste böckerna har han förlagt handlingarna både till den amerikanska flygbasen vid Keflavik och till det klassiska schackmötet mellan Boris Spasskij och Bobby Fischer i Reykjavik 1972. Fast då med favoritpolisen Erlendur Sveinsson i centrum.
I "Det tyska huset" drivs utredningen utifrån flera olika mer eller mindre sannolika teorier. Det mest troliga när en man hittas skjuten efter att hans sambo i smyg flyttat ut från den gemensamma bostaden är väl att de två händelserna har med varandra att göra, eller? Det blir en hel del pusselläggande för Flovent och Thorson med olika bitar innan bilden på allvar klarnar.
Flóvent och Thorson kompletterar varandra perfekt, genom att angripa det brutala mordfallet från två olika håll. Och snart är de båda indragna i en mördarjakt med obehagliga förgreningar bland handelsresande och grossister, amerikanska och brittiska militärer, unga isländska flickor och gäckande skuggor med nazisympatier

En handelsresande har hittats mördad i en liten lägenhet i Reykjavik, skjuten i huvudet med pistol. Polisen drar snabbt slutsatsen att det rör sig om en förövare bland de många amerikanska soldater som staden kryllar av den här sommaren 1941. Soldaterna är strategiskt placerade på Island för att säkra det nordamerikanska luftrummet. De ställer också till med en hel del besvär, särskilt de som skaffar sig en isländsk fästmö under vistelsen. Mordfallet hamnar på isländske kriminalinspektören Konrad Flovents bord och eftersom han är den ende kriminalinspektören i Reykjavik tvingas han begära hjälp utifrån. Han träffar en ung kanadensare av isländsk härkomst, Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.

Recensioner:
Rolf Asmundson i Östra Småland: "Berättar om mycket mer än bara brott"
Recension i Norran: "Indridason byter stil i "Det tyska huset" - men det blir inte lyckat"
Ann-Charlotte Östman i LitteraturMagazinet: ”Det tyska huset” är förödande för min bekantskap med Arnaldur Indriðason. Här tror jag att jag säger upp den"

Hans senaste bok läste jag i januari 2016: Den som glömmer.
Hans senaste bok Nätter i Reykjavik, läste jag i januari 2015.
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason: Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter, 091204, Mörka strömmar, 110419, Svart Himmel, 111130, Den kalla elden, läste jag i februari 2013, Den stora matchen, 14-04-04.

Minnet av Renate

 2017-12-13  Böcker 3
2016 2015  2013 2011 2010 2009 2008 2007  2006 2005   
Boken ger en initierad bild av stämningen i det gamla DDR som få "icketyskar" upplevt. Den skildrar manlig vänskap över lång tid och under exceptionella förhållanden. Romanen är kort, koncentrerad och tät men spänner ändå över ett helt vuxenliv.
Den är en annorlunda spionroman, med vanliga människor och utan mord och hårdkokta hjältar.
I en prolog får vi följa tre av bokens huvudpersoner och berättarjaget under en semesterresa till DDR. Många år senare, när diktaturen fallit, återvänder en av dem, Roland, till Sassnitz för ett möte med Renates man.

Minnet av Renate handlar delvis om självupplevda händelser i det dåtida Östtyskland. Men den är också en kärleksroman om komplicerade relationer till en gift kvinna under diktaturens villkor.

Peter Ahlquists romandebut är på dryga hundra sidor och skildrar kärlek och vänskap mellan svenskar och östtyskar under det kalla krigets dagar. …. Först många år senare, när muren fallit, kan historien få ett slags avslut. Språket är okonstlat liksom berättelsens struktur. Det ger romanen en dagboksaktig form, som fungerar i detta mindre format. Även om det förekommer dramatikhöjande inslag, såsom människosmuggling och spionverksamhet, är Minnet av Renate mer en relationsskildring än en spänningsroman. Miljöerna och tiden är bra fångade och skänker berättelsen en vemodig klang av försvunna möjligheter.
Den tunna volymen äger också ett historiskt värde då den illustrerar hur en inte obetydlig mängd svenskar kunde svara på lockropen från det kommunistiska DDR.
Ett sorts kompendium.    Bok av Peter Ahlqvist: Det egna fallet.

Fejk

 2017-12-11  Böcker 3
2016 2015  2013  2010 2009 2008 2007  2006 2005   
Fejk (Genuine Fraud) är Emely Lockharts tredje bok.
Jule och Imogen är bästa vänner. Det är åtminstone vad Jule vill få oss att tro, men är det verkligen så?

Boken börjar i juni 2017, som är handlingens näst sista kapitel, och går sedan kapitel för kapitel några veckor eller dagar bakåt i tiden. För att till sist i boken hamna längst i framtiden.

Boken börjar med att Amerikanska Jule är i Mexiko på ett flott hotell, verkar ha obegränsat med pengar och träffar en kvinna på gymmet. Jule presenterar sig som Imogen från London men det visar sig senare att kvinnan inte tror henne, och snart får Jule bråttom att ge sig av.

När det är som mest spännande slutar kapitlet och vi får alltså i nästa hamna några veckor tidigare i handlingen. Då är vi i London och bakgrunden om Imogen och Jule rullas upp. Jule möter personer på vägen som alla kommer att ha betydelse för berättelsen senare.

Jule och Imogen möts inte förrän långt senare i boken, eller kanske vi ska säga möttes långt tidigare i livet, allt som vi vet om Imogen är genom Jule, vilket gör att man blir ganska misstänksam mot Jule. Är det hon berättar verkligen sant, eller är det bara fejk?

Det här är en spännande bok som flera gånger tar oväntade vändningar. När man tror att något ska hända så kommer en ny person in i bilden som gör att handlingen kastas om på nytt.
Den är lättläst och underhållande men inte riktigt min stil.

Tidigare när Jule var 8 år, skedde ett inbrott i familjens hus, varvid hennes föräldrar sköts till döds. Jule bodde ensam kvar. En svartklädd kvinna kommer. Jule flydde men blev skjuten i vaden med en pistolkula. Kvinnan är en "rekryterare". Allt enligt hennes egen berättelse. Jule hade två exceptionellt begåvade föräldrar. Jule genomgår en ovanlig utbildning som pågick i 10 år.

Modiano: Straffeftergift

 2017-12-03  Böcker 3
2016 2015 2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007  2006 2005   
Det är tidigt 1950-tal. Patrick och hans lillebror är inackorderade hos tre väninnor till deras mor i en by utanför Paris, medan hon själv är på en årslång turné med en teatergrupp och deras far på affärsresor i Afrika. Om kvinnorna i huset vet bröderna inte mycket: brottstycken av samtal genom dörrar på glänt, mystiska besökare, tårdränkta ansikten och de ständigt upprepade orden, "gänget på rue Lauriston". I denna osäkra värld håller bröderna ihop, gör nattliga utflykter till det övergivna gamla slottet, följer med på bilturer till Paris, allt medan de väntar på att någon en dag ska komma och hämta dem.
Boken utkom 1988 (på franska). Det är således ett intressant steg bakåt man tar i detta författarskap. Tiden vi lever i är tidigt 1950-tal. Ingenting är ännu helt begravt. Allt är egentligen välkänt. Det ovärdiga samarbetet med nazisterna ligger som ett blödande sår på Paris gator, det går alltjämt att se men det ska snart döljas helt. Vilken roll spelade pappan? Modiano skriver om kretsen av "fula fiskar" där man "från svartabörshandel övergick till att bli angivare åt tyskarna."

Patrick Modiano föddes 1945 i Boulogne-Billancourt strax utanför Paris som äldste sonen till en belgiskfödd teater- och filmskådespelerska med småroller, samt en judisk affärsman som levt på svartabörsaffärer och som under ockupationen skaffat sig ett ytterst tvivelaktigt kontaktnät med förgreningar i den undre världen. Uppväxten präglas av föräldrarnas rastlöshet och inbördes osämja - Patrick och hans lillebror Rudy lämnas mer eller mindre vind för våg - samt lillebroderns död vid tolv års ålder: Patricks nio första romaner är tillägnade den döde brodern. Modiano har sedan debuten 1968 skrivit ett trettiotal böcker. Han tilldelades 2014 års Nobelpris i litteratur "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

Ett kortare referat av boken.
Recensioner:
Lucas DeVeen: "Trivsam färd i sällskap med Modiano",
Thomas Nydahl: "Straffeftergift",

Per Arne Tjäders bok "Gare d'Austerlitz" är den första som presenterar Modiano och hans mentala geografi för svenska läsare. Den är skriven i föremålets anda, med nerv, lätthet och precision och med ett välutvecklat sinne för skuggornas lika överrumplande som ofrånkomliga djup.

Tidigare lästa böcker av Nobelpristagaren Patrick Modiano:
2016-04-10, Horisonten,  Boulevarderna, Dora Bruder, Lilla smycket och Nätternas gräs.

Flyktväg

 2017-11-12  Böcker 3
2016  2015  2014  2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Ett centraleuropeiskt land några år fram i tiden. En regim som stängt gränserna och förföljer flyktingar som sökt sig till landet för att undkomma sina egna krig, men de är inte välkomna. Uppehållstillstånd dras in, medborgarskap omprövas och egendomar beslagtas. Stora interneringsläger upprättas. Privata beväpnade grupperingar jagar och skjuter flyktingar. Sent omsider har det internationella samfundet reagerat och ett utdraget, skoningslöst krig brutit ut.

I en av landets avkrokar bor en familj på en gård, inte långt från fronten. De lever med kriget nära sig. En vinternatt dyker en kvinna och hennes dotter upp. De har flytt från ett av lägren. Familjen tvingas fatta ett beslut om hur de ska hjälpa dem. Ett beslut som påverkar dem alla, också långt efter det att kriget tar slut.

Torbjörn Flygts Flyktväg är en uppfordrande roman som ställer avgörande och högst aktuella frågor. Han gör ett ambitiöst försök att med spänningen som drivkraft också berätta något väsentligt om mänsklig godhet och ondska.

Berättartekniskt använder han sig av ett tredjepersonsperspektiv där läsaren får uppleva skeendet via Hart, sonen i familjen som har ett mentalt handikapp.


Ett kortare referat.    Om författaren.

Recensioner:
Anna Koldenius i Kristianstadsbladet: "Blir helt golvad av berättelsen om en familj som drabbas av krigets konsekvenser",
Magnus Persson i SvD: "Flygts nya roman omöjlig att lägga ifrån sig",
Aase Berg i DN: "Romanen får mig att känna mig som en syndare utan redskap för bot och bättring",
Sven Olof Karlsson i Expressen: "Torbjörn Flygt ger skräckbild av Centraleuropa".

Asparna

 2017-11-02  Böcker 3
2016  2015  2014 2013 2012 2011   2009 2008 2007  2006  2005  
Boken är väldigt rörig. Den växlar hela tiden tidsperspektiv, från 1800-talet till 1900-talet. Dessutom skriver författaren både oklart och otydligt. Många antydningar, Som läsare får man ingen säker klarhet över vad som hänt.

År 1838 bildas Råby Räddningsinstitut av friherre Gösta Gyllenkrok, fideikommissarie till Björnstorp och Svenstorp, som ett försök att hjälpa "vanartiga gossar" att återanpassas till samhället (se bild nedan)

Hanna Nordenhök beskriver suggestivt den originelle baronen som försökte tämja en varg till ett husdjur och vars egen son gjorde sig skyldig till en betydande stöld. Att tämja och tukta det vilda blir en utopisk idé för baronen som inför Johan Petrus - den tolfte av pojkarna som kommer till Råby - känner en underlig, nästan hjälplös ömhet, likt den han kände inför vargen.

Är Johan Petrus den förlorade son han vill sluta i sin famn? Eller den varg han försökte förvandla till ett troget tamdjur men till slut avlivade? Eller begår han ett övergrepp i sin längtan att rädda och frälsa?

Den andra berättelsen kretsar kring Sussi, som i nutid återvänder till Malmö, till Ramels väg för att följa spåren efter sin fem år yngre lillebror som intagits på Råby. Här i Malmös slitna, grå hyreskaserner utspelade sig deras barndom hos deras alkoholiserade mor Marga. Marga kunde inte skydda sin son mot övergrepp som begicks av en av hennes manliga vänner. Syskonen, övergivna av vuxenvärlden, fick ty sig till varandra.
Sussi blir den som tar ansvar, försöker undvika att de blir omhändertagna av samhället, men som också lär sin lillebror att boffa - missbruka tändgas - i deras hemliga gömställe bland asparna.

Om författaren.    Ett kortare referat.
Recensioner: i Svenska Dagbladet, i Expressen.

Tivoli

 2017-10-23 Böcker 3
2016  2015  2014 2013 2012  2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Ett annorlunda äldreboende byggs upp på Djurgården i Stockholm efter att Tivoli Gröna Lund gått i konkurs. De kinesiska investerarna vill satsa på kapitalstarka seniorer och erbjuder en gated community med full service, och med karaoke, tango, bingo och andra nöjen. Och som kronan på verket en livförsäkring med 100-årsgaranti! Bland de boende finns två gamla bröder, där den yngre försöker hålla ordning på den äldres eskapader. Anläggningen döps till BlissGardens - Lycksalighetens trädgårdar - men i folkmun får den heta De saligas ängder, eller kort och gott Kalkbrottet.
"Tivoli" innehåller åttio olika småkapitel som berättar om husets bakgrund och drift, om de som bor där och problemen de möter. Uppslagen i Jersilds böcker är ju alltid briljanta men här behåller de ändå i någon mening skissens form.

En handfull personer för egen talan i olika kapitel. Där är chefsläkaren, fastighetsskötaren Bosse, damerna i bokcirkeln och fler än så, men först och främst bröderna Tobias och Mikael som köpte sig en våning i Annexet nedanför ABBA-museet. I innehållsrika och lite rörande avsnitt skildras med Mikaels ord hur deras vardag gestaltar sig fram tills dess döden slår till. Mikael berättar bland mycket annat om hur Tobias blir fatalt förälskad och om hur den spekulationsglade Tobias vill investera i avlatsbrev (kyrkan behöver pengar och Jersild ironiserar) och i födelsedagspresent ger sin lillebror en stund med en prostituerad. Så blandar Jersild allvar med lek, troligheter med otroligheter och det är underhållande.
BlissGardens tillhör den nära framtid då robotarna är en självklar del av vardagen.
PC Jersild låter boende och personal berätta om detta experiment, som blir till en absurd skrattspegel för vår syn på åldrande och död.

Recensioner:
P C Jersild presenterar fantasifulla tankelekar om vad tekniken gör med oss människor, denna gång på ett äldreboende i ett nedlagt Gröna Lund. Men nya romanen "Tivoli" når inte upp till samma nivå som hans numera klassiska dystopi "En levande själ".
Kristina Lindquist i Sveriges Radio: "En elegant satir över samhällets krassa paketering av livets slut".
Monika Tunbäck-Hanson i GP: "Jersild roar och oroar".
Dan Sjögren i Arbetarebladet: "Jersilds skräckbild av äldrevårdslyx"

I en skog av Sumak

 2017-10-16 Böcker 3
2016  2015  2014 2013 2012  2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Klas Östergren (född 1955) gav senast ut romanen ”Twist” 2014. Året därpå publicerades så en volym ”Samlade noveller”. ”En skog av sumak” är den produktive akademiledamotens kanske sjuttonde roman, beroende på hur man räknar.
Inga tidshopp och inga parallellhistorier. När Klas Östergren ger ut sin första bok sedan inträdet i Svenska Akademien för tre år sedan har han inte, som ofta annars, följt en generalplan. "I en skog av sumak" är en ganska rak berättelse, något inte många förknippar med Östergren.
I 1970-talets Sverige anländer en ny kille till en Stockholmsskola märkt av pennalism och fattigdom. "Allt nu!" har någon klottrat som ett eko av tidsandan. Nye Dan Schoultze är världsvan, självsäker - och från en annan social klass. Han - och hans syster Hellen - trollbinder berättarjaget Kenneth Jansson.
Kontrasten mellan Kenneths socialt miserabla hemområde och syskonens stora villa är enorm. I trädgården, under en skog av sumak, har någon dessutom odlat stora mängder marijuana. Trion tillbringar dagarna i en dekadent sysslolöshet.
Samma kontrast mellan världar upplevde Klas Östergren som ung.
Den ensamhet som ungdomar kan utstråla är Klas Östergran känslig för. Han trodde att han var klar med att skriva om den tid vars "essens är vemod". Men hans egna tonårsbarn väckte minnen, av kärlekskrascher och avvisanden. Deras erfarenheter använder han sig dock inte av, han har alltid undvikit att hänga ut sina närmaste.

Bloggar om tidigare böcker av Klas Östergren:    
Twist, 141223, Den sista cigaretten, 091229, Orkanpartyt, 080311,  Gangsters, 050929,    Gangsters 050922. 
  
Recensioner:
Maria Montelius i Expressen: "Det är en nåd att läsa Klas Östergren"
Jens Liljestrand i Expressen: "Östergren om tonårens trauman"
Viola Bao i SvD: "”I en skog av sumak” skildrar en övergångsfas i dubbel bemärkelse. 60-tal har just blivit 70-tal".
Ulrika Milles i SvT: "En berättelse om klassresans alla avgrunder och gläntor".

Fyra dagar i Kabul

 2017-10-04 Böcker 3
2016  2015  2014  2012  2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Fyra dagar i Kabul är Anna Tells debutroman, och är första boken i en serie om förhandlaren Amanda Lund. Det är en spänningsroman som handlar om två svenska diplomater som kidnappas i Afganistan.
Polismössan av för debutanten Anna Tell, som kan sina fakta och hur man berättar en spännande historia. Efter 20 år som polis och inom Försvarsmakten, vet hon hur byxornas benfickor buktar av extra magasin till Glocken och hur en sten i högra kavajfickan gör det lättare att nå vapnet. Trovärdigt och drivet om 34-åriga Amanda som jobbar för Rikskrim i Afghanistan. Om en värld där politik är viktigare än människoliv. Plus för riktigt bra dialog."

Fyra dagar i Kabul är ett rafflande kidnappningsdrama med politiska förtecken som utspelar sig på den internationella arenan. Berättelsen drivs framåt i ett högt tempo med hjälp av en befriande stark och sund kvinnlig huvudkaraktär. Dessutom är den skriven av en polis med erfarenhet från internationellt operativt arbete, på fältet. Allt sammantaget blir det en mycket lockande och spännande historia.

Bakgrunden till vad som händer är att den svenske ambassadören Sven i hemlighet gärna har sex med män, en av dem är Erik Björk, ambassadtjänsteman och en afghan som visar sig vara inrikesministern Rassoul. Erik och Sven blir osams eftersom Erik öppet ville gå ut med att han var homosexuell, skickade Sven hem honom till Sverige. Sven tog ett kort som visade en homoerotisk akt med de tre bögarna.
Erik hämnades med utpressning. Han ville att Sven skulle smugga heroin till Sverige med diplomatpost. Men Sven spolade ner allt i toaletten. Återkommen till Sverige mördades Erik.
När inrikesministern Rassoul får reda på att det finns en film som avslöjar honom i sängen ger han order till specialpolisen att döda alla som vet något och att bränna upp allt som som kan innehålla kopior och filmer.
En sorts kompendium.

Snösommar

 2017-09-10  Böcker 3
2016   2013 2011   2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Linus Kaiser är död. En isande köld har lamslagit Sverige. Sommaren står för dörren men vintern vägrar envist släppa taget. I de djupa skogarna ställs människa mot troll i kampen om överlevnad. Ingra Varg är kvar i Stockholm. Undantagstillstånd råder och skillnaden mellan liv och död är rasslet i ett stuprör, vinden som viskar bakom nacken eller skuggorna som kryper över husfasaden. Regering har flytt huvudstaden. Från ett slitet vandrarhem i Danmark försöker man styra över ett Sverige begravt i snö och is där naturlagar och ordning inte längre gäller. En dag får finansminister Erik Skog besök av en man som vet var Linus Kaiser fann guldet och som dessutom påstår att det finns mer kvar att hämta. Snösommar är den spännande fortsättningen på Kleptomania, vinnare av Göteborg Stads Litteraturpris 2016.
Boken är för rörig, inte alls trovärdig. Hoppar snabbt mellan trollen i berget med guldet, kröning av en "falsk" Sibylla, kronprinsessa till drottning, giriga politiker som vill offra allt för att komma åt guldet, Spöket Astrakalia Gudmarsdotter en gång inmurad i en ödekyrka som kväver både troll och "mänskor".

En sorts kompendium.      Blogg om del 1: Kleptomania, Troll och människor 15-04-07.

Kristina Hård, hemsida. Snösommar, Wikipedia.
Kristina Elisabet Hård, född Björklund 8 februari 1966 i Helsingborgs Gustav Adolfs församling i dåvarande Malmöhus län, är en svensk författare som skrivit fantasy och science fiction. Hon debuterade med romanen Alba 2009 och har sedan dess givit ut ytterligare två romaner, Himalayabreven (2010) och Kleptomania (2014).

Recensioner:
Åsa Pettersson i Dast Magazine: "Hon bygger sin sagoliknande historia i ett lovvärt tempo"
I Bokhyllan: "Snösommar".

Anna Roos: Spel

 2017-08-28  Böcker 3
2016  2015  2014    2011  2010  2009 2008   2006  2005  
Bara för att man är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm är det int självklart att man skriver en bra kriminalroman! Men det var ett bra försök som var lite spännande att läsa.
Sol lämnar Sverige för USA och svär på att aldrig komma tillbaka. Men när hennes tvillingbror Gustavs kropp hittas i Årstaviken sedan han hoppat från Skanstullsbron och hans död avskrivs som självmord återvänder hon motvilligt.
Sol söker jobb på Handelshögskolans bibliotek för att ta reda på vad som egentligen hände Gustav.
Med ett förfalskat CV får hon anställning vid Handelshögskolans bibliotek. I korridoren träffar hon Erik, studenten som är lite bättre än alla andra och har en likadan tatuering som den hon sett på sin brors döda kropp.
Vad var det egentligen som hände Gustav? Jakten på svar tar Sol djupare in i hans värld. Ur sprickorna i den putsade fasaden börjar mörka sanningar sippra fram, och Sol dras in i ett spel där bara slumpen avgör vem som är vinnare och vem som är förlorare.

Anna Roos är civilekonom, utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Tidigare har hon arbetat på kasino och var under en tid bosatt i Atlanta i USA. Spel är hennes första roman.

Spel är ett samarbete mellan Modernista och Louise Bäckelin Förlag..
Anna Roos, webbsida,    Facebook.
Recensioner:
Sara Segraeus i Norrköpings tidningar: "Högt spel i romandebut",
Ann-Charlotte Östman i Litteraturmagazinet: "Den distanserade stilen hindrar läsaren från att engagera sig känslomässigt i hennes sökande"

Ord för ord, en polygraf

 2017-08-16  Böcker 3
2016   2013   2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Johan Asplund, som har ett omfattande vetenskapligt och essäistiskt författarskap bakom sig, förenar på ett ovanligt vis sociologens strikta resonemang med en skönlitterär författares upptäckarlust och iakttagelseskärpa. Oavsett om han tecknar vänporträtt, funderar över retorikens innebörd, fördjupar sig i en företeelse som "psyko diagnostiken" eller söker upp sin barndoms miljöer, förbehåller han sig rätten att stanna upp inför något som plötsligt fångar hans nyfikenhet och kanske ta ett steg åt sidan, ut i någonting helt annat. I de här essäerna kan i princip vad som helst överraska och liksom bli sett för första gången.
På ett fotografi kan i princip vad som helst "överraska och liksom bli sett för första gången", säger Johan Asplund på ett ställe i "Essä om en barndom" som ingår i föreliggande samling texter. Det kan handla om "en fönsterhake, mönstret i parketten, det infallande ljuset, sättet på vilket en krage omsluter en hals, grönskan utanför fönstret. En fönsterhake på ett fotografi kan te sig fängslande och vacker. Vad som helst kan förvandlas till tecken - men till en paradoxal sorts tecken: de betecknar ingenting. Det är som om fönsterhaken hade förvandlats till en fönsterhake.

Johan Asplund föddes 1937 i Finland och kom 1951 till Sverige. Han har varit professor i psykologi vid Köpenhamns universitet och professor i kultursociologi vid Lunds universitet. Asplund har publicerat "Om undran inför samhället" (1970), "Det sociala livets elementära former" (1987), "Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft"(1991) och en rad andra böcker.

Agnes Lidbeck

 2017-07-12  Böcker 3
2016 2015  2014 2013   2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Agnes Lidbeck är född 1981 och bor i Stockholm. "Finna sig" är hennes debutroman. Läsningen för tanken till den strama objektiviteten hos Lena Anderssons Ester-romaner. Det är den bästa bok jag läst sedan Lena Andersson.
Agnes Berenike Elinor Lidbeck, född Forsberg 15 juni 1981, är en svensk författare. Agnes Lidbeck har studerat litteraturvetenskap och historia vid Lunds universitet 1999–2005, där hon även var förman för litteraturutskottet Ordkonst. Hon är gift med Per Gudmundsson (bokens Jens?) På Facebook. Rätt Per Gudmundsson? Per Gudmundsson är född 1969, dvs 12 år äldre än Agnes.
Agnes jobbar på Svenska institutet Avdelningen för interkulturell dialog. Enheten för Sverigekommunikation.
Om henne på arbetsplatsen.

Bokens jag, Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död. I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Hon är väldigt klarsynt och har ett underbart språk. En njutning att läsa hennes bok.

Recensioner:
Tekoppens tankar. Mycket bra!
Just nu - Just här          
Aase Berg i DN: "Förväntansfull av en debutant",
Jens Liljestrand i Expressen: "Sensationell debut om att vara vit mans slav",

Majken, minröjare

 2017-06-06  Böcker 3
2016 2015 2014  2013 2012  2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Medan Ossian ger sig ut på sin livs resa till Bornholm fortsätter det lugna livet i den lilla Österlenska byn Skillinge. Tills Majken går på stranden och hittar en fin dekoration till rabatten och hela samhället får evakueras. Skäms gör hon, Majken, och blir lättad när allas uppmärksamhet istället riktas mot Ossians hus, som plötsligt står tomt. Inte minst orolig är Sara som går i nian, Majken och Sixtens barnbarn. Sara gillar Ossian och han behandlar henne som vuxen, trots att han är så gammal. Och så läser han böcker, kan massor om psykologi och är rolig att prata med.

Missing People bestämmer sig för att söka efter Ossian, men det enda de hittar i en badbod är Majkens otrogne granne Sven och hans lärare på målarkursen i Simrishamn.

Ossian vill helst göra sin resa ifred. Han har bestämt sig för att försöka ta reda på sanningen om branden på hans fars fiskebåt. Och även om han inte hittar hela sanningen, kommer han en bra bit på väg. Men viktigare är att han möter Ingelise och får nya vänner på värdshuset i Rønne.
När Ossian kommer tillbaka till Skillinge och förstår vilken uppståndelse hans försvinnande skapat blir han både glad och bekymrad. Helst vill han vara ifred med sina böcker, förutom för Sara, som förstår hans glädje i läsandet och som hjälper honom att köpa en mobiltelefon, så han kan ringa till Ingelise.

Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Akutbjällran, Kranvridarna, Kaffe med musik, Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes

Maria Johanssons memoarer

 2017-05-17  Böcker 3
2016 2015 2014  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
En nästan omöjlig bok att läsa. Men jag har gjort prestationen. Mest för att jag hittade den på biblioteket, den hade ett lättsamt format och för att den fick intressanta recensioner på nätet. Men jag borde ha vetat bättre. Man märker att det är en "kollektivroman". Vissa bitar är mindre dåliga än andra.
Slutet är riktigt bra. "Maria" har återkommit från Berlin till Sverige. Har flyttat in i familjens sommarstuga i Roslagen. I januari är det kallt. Vattnet är avstängt. Hon samlar pinnar i skogen och eldar i kakelugnen. Hon går långa promenader och hittar så småningom sig själv. Snart kommer våren och värmen. "Den ljusnande framtid är min. Hej & hej då!" (368)

För några år sedan var "Maria Johansson" det vanligaste namnet för en svensk kvinna. Författaren eller kollektivet funderar över hur det känns att vara en sådan "Medelkvinna" och vad hen kan göra för att ändra på detta. Hen funderar ut vad som är det mest avvikande i varje situation. Hur gör hen för att för att lämna "normalkurvans" medianvärde och ta sig till yttersta ytterkanten, med statistiska termer, hur bär sig en verklig "uteliggare" åt. "Uteliggare: Ett värde som ligger över 1,5 kvartilavstånd från Q1eller Q3".
Jo, lämna sin heterosexuella, normgivna, relation och sina minderåriga barn. Skilja sig, bli sexuellt lössläppt, knulla runt på barer och klubbar, ständigt supa sig full och vakna på golvet i en lägenhet i Thailand eller Berlin utan att komma ihåg något alls från kvällen och natten. Uppföra sig så illa att hon bli uppsagd. Facket hjälper henne att få 12 månadslöner som kompensationer. Knullar med lesbianer, transsexuella och andra "minoriteter" och förälskar sig bara för snart kasta dem på sophögen i jakt på nya sexuella utmaningar.

Det finns även en fiktiv blogg.   Maria Johanssons memoarer på Wikipedia.
Dockhaveri är ett förlagskollektiv. Bland medlemmarna döljer sig Maria Johansson.   Förlaget Dockhaveri.   Dockhaveri på Facebook.
Benny Holmberg i Tidningen Kulturen: "Jag kan bara säga Maria! Eller, skojar hon bara?"

Jenny Erpenbäck, Gå gick gått

 2017-05-06  Böcker 3
2016 2015 2014  2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
En alltför tung bok för mig, jag tvingar mig igenom hälften, ca 180 sidor, det får räcka. Den handlar om Richard som är änkling och professor i antikens historia vid ett universitet i forna Östberlin. När han går i pension vet han inte vad han ska ta sig för. Dagarna har förlorat sin struktur och tiden bara går. Och vem ska föra hans kunskaper och ägodelar vidare?
Han söker kontakt med asylsökande flyktingar från Afrika som ockuperar ett torg i Berlin. Deras dagar är fyllda av väntan - och plötsligt inser Richard att han har ganska mycket gemensamt med dem.
Ett återkommande motiv i romanen är böjningen av verbet gå: Gehen, ging, gegangen - gå, gick, gått. Det återkommer i flyktingarnas språkundervisning, men också i Richards syn på sitt liv.

Recensioner:
Ulrika Milles i Svt_Kultur: "En sorgsen historia om ensamhet och att vara osynlig – men också en uppgörelse med Tyskland",
Maria Schottenius i DN Kultur: "Märklig hybrid. En litterär risk som inte lämnar papperet", "Den lyfter inte mig".
Malte Persson i Expressen: "Blir besviken på ett bristfälligt romanbygge".

Anyurus dystopi om Sveriges framtid

 2017-04-10   Böcker
2016 2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Jag läser "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru. Johannes Anyuru flyttade vid åtta års ålder med familjen från födelsestaden Borås till Växjö där han växte upp i stadsdelen Araby. Nu bor han på Hisingen i Göteborg med sin familj. Föräldrarna träffades i Kenya där modern arbetade som volontär på ett biståndsprojekt. Fadern var stridspilot på flykt från hemlandet Uganda.
Boken är alldeles för rörig, samma pronomen används för olika personer, vem är det som påstår vad. Tidsperspektivet är också förvirrande och beskrivning av tillståndet i Sverige om 15 år minst sagt föga trovärdigt. Jag känner mig nöjd efter att ha tvingat mig igenom halva boken.
En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. Hondos. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.
Två år senare besöker en författare (bokens jag?) kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik som heter Tundra knappt två årefter attacken mot Hondos. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Recensioner:
Malena Rydell i DN: "En ny roman, om terror och fascism i dagens Europa",
Jenny Aschenbrenner i Svenska dagbladet "Anyuru tar ibland fram den stora släggan för att krossa svensk självgodhet, emellanåt känns dystopin lite trubbig",
Åsa Beckman i DN Kultur: "En roman som blir både vag och övertydlig"

Lina Wolf. De polyglotta älskarna

 2017-03-08  Böcker
2016 2015 2014   2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Mitt namn är Lucrezia Latini Orsi, dotterdotter till den skandalomsusade markisinnan Matilde Latini som dog av brustet hjärta sommaren 2012. Det är jag som är "jag" i detta avsnitt nr 3.
Två år efter den ödesdigra sommaren med Max Lamas i Tolentino fick jag ett samtal från vår familjeadvokat som meddelar att jag var helt barskrapad. Jag vet inte om jag vill sälja mitt älskade Tolentino. Giuseppe Martini ger mig 7 dagar att hitta en lösning med försäljningen av Tolentino. Jag skickar ett mejl till Max Lamas med anspelning på vad som hände när vi senast träffades. Jag ber om hjälp med ett lån på 100 000 euro för att slippa sälja.
"Hur blev det med manuskriptet? Blev det en bok?" svarar han.Han vill gärna ge mig de 100 000 euron. Men ber mig om en gentjänst.
I Stockholm hade Max Lamas träffat en kritiker, Calisto Rondas, Max bad honom läsa manuskriptet. Han samtyckte gärna, bjöd honom hem och visade var han tänkte läsa manuskriptet. Max hörde inte av Calisto Rondas på länge och blev alltmer orolig. Han delade sin oro med sitt "medium" Mildred Rondas. Hon gjorde efterforskningar och bad hon sedan glömma allt om något manuskript. Mildred Rondas hade då fått veta att hennes make våldtagit sin tillfälliga älskarinna Elinor som hämnats genom att elda upp manuskriptet (avsnitt 1).
Lina Wolff är född 1973. Hon bor i Hörby. Hon debuterade 2009 med novellsamlingen "Många människor dör som du". Hennes andra bok, romanen "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" (2012), belönades med tidningen Vi:s litteraturpris och nominerades till Sveriges Radios romanpris.
"De polyglotta älskarna" är titeln på Lina Wolffs nya roman. Den är byggd av tre sammanlänkande berättelser, tre olika berättarröster. Antalet bottnar är betydligt fler. De kyliga underströmmarna löper kors och tvärs i denna komplicerade relationsroman.

”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen".
En bok värdig Augustpriset, som ska läsas långsamt och eftertänksamt.   
Augustpriset - Årets svenska skönlitterära bok 2016
Årets August bor i Hörby.

Recensioner:
Jonas Thente i DN: "En bärkraftig och komplicerad relationsroman,"
Josefin Holmström i SvD: "Lina Wolff prövar sympatins gränser",
Benny Holmberg i Tidningen Kulturen: "Att ge sig hän eller inte",
Sydsvenskan: "Lina Wolff överträffar förväntningarna".

Carolina Neurath: Fartblinda

 2017-02-28   Böcker
2016 2015 2014  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Under en jakthelg i Skåne nås Peder af Rooth av ett samtal som kommer att förändra allt: den anrika bank där han är vd riskerar konkurs. Någon timme senare sitter han i ett privatplan med sin fru på väg tillbaka till Stockholm där dramatiska dygn väntar.
Den egensinniga ekonomijournalisten Beatrice Farkas fick tipset som skulle kunna fälla banken för länge sedan. I månader har hon stridit mot ett par av landets mäktigaste finansmän. Aldrig hade hon kunnat ana konsekvenserna av sitt avslöjande.
En natt väcks hon av ett sms. En av bankcheferna som blivit hennes bästa källa har fallit från sin balkong på Strandvägen. Kvällspressen skriver om det som ett självmord. Men hon är övertygad om att det inte stämmer. Någon ville stoppa honom.

Fartblinda är en thriller som utspelar sig i den svenska finansvärlden, delvis inspirerad av verkligheten.
I centrum står ST-bankens direktör Otto Rehnskiöld samt vd Peder af Rooth och deras allt mer desperata försök att mörka att bankens ”tradingportfölj” under lång tid har övervärderats för att få bankens resultat att framstå som bättre än det är. Men ingenting hjälper och när Bankinspektionen till sist drar in deras banktillstånd riskerar de omgående konkurs. Dramatiken förstärks av att de flesta anställda i banken har tecknat så kallade personalkonvertibler, vilket gör att de inte bara riskerar att förlora sina jobb utan också att dra på sig stora personliga skulder.

Carolina Neurath är verksam som ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har mottagit bland annat Stora Journalistpriset och Guldspaden och har uppmärksammats internationellt för sin granskande journalistik. Hon är författare till de två omtalade reportageböckerna De svenska riskkapitalisterna (medförfattare Jan Almgren) och Den stora bankhärvan. Fartblinda är Carolina Neuraths första roman.

Förlagets hemsida, Piratförlaget.

Recensioner:
Karl Berglund i SvD: "Profithungriga bankmän i Neuraths thriller",
Kerstin Bergman i Smålandsposten:"Carolina Neurath i egen deckarnisch",
Evelyn Jones i DN: "Spännande dramaturgi att hämta i finansvärlden",

Tecken som föregår jordens undergång

 2017-02-07   FTM
2016 2015 2014  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
En bok översatt från spanskan som handlar om Mexiko. Fördelen med boken är att den är så tunn och lättläst. Den är skriven av Yuri Herrera, född 1970. Han genombrott kom med denna bok, 2009, "Señales que precederán al fin del mundo", översatt 2016 av Maria Cederroth.
Det här inte den typ av bok jag brukar läsa. Herrara skildrar i boken vad som händer med människor i detta gränsland mellan Mexiko och USA, präglat av knarkhandel, militärer, människosmugglare och på något sätt känns alla svåra att komma nära. Som att miljön gör dem konturlösa, avvaktande och ständigt medvetna om att de är såväl oönskade som döda om de begår misstag.

Makina, en ung kvinna som arbetar i en telefonväxel, bor i en liten "lömsk skitstad" i Mexiko nära gränsen till USA. Hennes mor, Cora, ber henne att åka till Den lilla staden (i USA) med ett papper till sin bror.
Ta hjälp av bossarna säger Cora. Makina kontaktar bossar som alltså är kriminella maffia ledare. Först till señor W. Vars liv Cora en räddat. Sedan till señor H som spelar domino med tre av sina torpeder. Han vill att Makina tar med ett litet paket (förmodligen fyllt med narkotika som ska smugglas över gränsen). Den sista bossen, seño Q, äger en restaurang, Casino. Jag ska till Chilango City, säger Makina. Det är gränsstaden.
Sent på natten är de en man som vinkar åt henne, det är Chucho, som ska hjälpa henne över gränsfloden. De ror i en jättestor traktorslang och är båda nära att drunkna innan de kommer över.
Nu ska hon leta upp señor Hs kontakt för att leverera paketet. Kontakten är señor P den fjärde av bossarna, som hade flytt från Den Lilla Staden efter en revirstrid med señor H.
Resten av boken handlar om hur Makina försöker leta upp sin bror som tidigare illegalt tagit sig över gränsen för att "skaffa sig en jordbit". Det har inte gått så bra. Men nu har han tagit värvning i armén under falsk identitet. Det trivs han med. Så Makina får återvända ensam hem till Cora.

Luften är fri

 2017-01-10   Böcker
2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Så heter Sara Lövestams tredje bok om Kouplan, den papperslösa "detektiven" från Iran, som är född som en flicka, men känner sig som en man, och vill vara en man.
Kouplan har blivit hemlös igen. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.
I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv – men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre.
Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna – men det är inget mer än en andningspaus.

Kouplan tänker ofta tänker på sina föräldrar, sin släkt och vänner i Iran. Många var regimkritiker och var jagade av polisen. Hans föräldrar ville att han skulle rädda sitt liv genom att flytta till Sverige. Här fick han emellertid inte asyl. Han stannade ändå i Sverige. Gömde sig för polisen och blev "illegal". Han har klarat sig i fler år, under ständig rädsla för att bli gripen och utvisad. Nu kommer beslutet om att bli utvisad att preskriberas om några veckor och sedan kan han söka absyl igen.
Han tänker på när han var ung och hette Nasrine. Han kysste en ljuvlig flicka Fatemah. Om när han jobbade på Azads grill.
Luften är fri är en spännande och gripande berättelse om ett fall och en människas kamp för ett riktigt liv. Det är Sara Lövestams tredje bok om Kouplan.      En sorts kompendium.

Önska kostar ingenting, heter andra boken om Kouplan
Sanning med modifikation heter första boken om Kouplan.
Sara Lövestam om skrivandet av böcker om Kouplan.
Sara Lövestams blogg.

Det är något som inte stämmer

 2017-01-03   Böcker
2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Bokens titel - Det är något som inte stämmer - anspelar på tecken som Petra upptäcker och som pekar på att hennes make har ett annat förhållande.
Martina Haag, född Uusma 9 juni 1964 på Lidingö, är en svensk skådespelare, krönikör och författare.
Året efter sin skilsmässa från Erik Haag gav Martina Haag ut Det är något som inte stämmer, som handlar om Haags alter ego Petra som upptäcker att hennes make under en längre tid har varit otrogen. Boken blev utsedd till "Årets bok" under Bokmässan i Göteborg 2016.

Happy end, trots allt. Petra (Martina Haag" återhämtar sig från skilsmässan med Anders och sina två pojkar, Nisse och Sigge. Psykiaterns råd visar sig vara de rätta i längden. Att vara ensam och bearbeta sorgen. Petra blir stugvärd i fjällvärlden, mestadels helt ensam, inte många vandrare tar vägen över Ráhnukka. I ensamheten börjar hon skriva sin "Nya boken" av Petra Wallin. Stalojaure
Men det behövs att hon simmar över den "bottenlösa" sjön Stalojaure som alla varnat henne för och sedan ta sig upp ur en djup fjällravin för att känna sig stark och inse att "nu räcker det!"
För övrigt hänvisar jag till Jens Liljestrands utmärkta recension i Expressen.

Igenkänningsfaktorn är låg. Läsaren, jag, är en man, som visserligen upplevt två egna skilsmässor, men ingen har varit plågsam, snarare har livet blivit bättre.

Jens Liljestrand i Expressen": "En kortfattad, brutal skildring inifrån en mångårig relations sönderfall"
Malena Rydell i DN: "En hyllning till veckotidningsprosan när den är som allra bäst"Litteraturtokig: "Personligen tror jag att otrohet är en personlighetsläggning"

Björnstad

 2016-12-15  Böcker
2015  2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006 2005   
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.
Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.
Fredrik Backman debuterade 2012 med En man som heter Ove. Björnstad är hans fjärde roman.
Boken är alldeles för lång. Jag gör ett ordentligt försök med efter 200 sidor (hälften) sedan lägger jag av.
Jag läste hans första bok om "Ove" som jag verkligen tyckte om och sedan nästa bok som jag inte tyckte om. Nu säger jag stopp inför hotet om att två böcker i samma serie väntar.     Kompendium

Min mormor hälsar och säger förlåt, 140825
En man som heter Ove, 140108     Fredrik Backmans blogg

Recensioner:
Just här - Just nu: "Ja, hjälp, vilken fantastisk bok. Kanske årets bästa"
Feministbiblioteket: "Jag fångades av historien och kunde tillslut inte lägga boken ifrån mig"
Maria Friedner i Jönköpingsposten: "Backmans nya bok har för stort hjärta"  som jag citerar:
"Tur för mig som recensent att "Björnstad" egentligen inte handlar om hockey. Hockey är bara arenan där Backman valt att placera sin historia. I centrum för händelserna står hockeyspelarna Kevin, Benji och Amat, tränaren David, sportchefen Peter och hans dotter Maya. Och intrigen handlar egentligen inte om hockey utan är en illustration av hur det blir när pengar och makt är viktigare än rättvisa".

En nästan sann historia

 2016-11-23   Böcker
  2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Detta är den sämsta av de böcker jag läst till slut (373 sidor). Därför att författaren Mattias Edvardsson är uppvuxen i Trelleborg och arbetar som lärare på gymnasiet där. Och för att jag träffade honom på Bokens Dag i höstas.
Boken utspelar sig 1996 och 2008. Varannat kapitel då och varannat nu.
Den handlar om Zackarias som är student vid kursen i litterärt skapande på Lunds universitet. Han och hans kursare drömmer den stora författardrömmen: De ska erövra världen med sina texter. Deras lärare Li Karpe utmanar dem, hånar dem men låter drömmen växa sig än större.
Hon introducerar Zackarias och tre andra utvalda för Leo Stark - en av Sveriges främsta författare. Gänget kring honom tror att Leo Stark skrivit "den ultimata generationsromanen" som hyllats av läsare och kritiker. Men det är Zackarias älskade väninna som i hemlighet skrivit boken.
Recensioner:
Johannas deckarhörna: "Boken är mycket speciell och tilltalar nog främst en skara med ett stort intresse för språk och skrivande".
Li Eriksdotter Andersson i Skånska Dagbladet: "Genomtänkt litterär lek som gapar över mycket"
Bloggen "Just här.Just nu"
Fredrik Magnusson i Lokaltidningen, Lund: "En nästan sann Lundahistoria".

Bedrägligt sken

 2016-11-14   Böcker
2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Vi skriver april 2018. Ryssland har växt sig starkare och västvärlden blivit svagare. I Sverige har behandlingen av en flykting från Estland vållat allvarlig splittring inom regeringen, liksom synen på säkerhetspolitiken. Asylrätten är inte självklar när riket hotas av främmande makt. Främmande agenter tycks röra sig fritt i kusttrakterna mot öster. Regeringens hantering av krisen skapar stor oro bland lokalbefolkningen i Torsås kommun vid Kalmarsund och olika lojaliteter korsar varandra. Några otäcka våldsbrott av okända förövare spär på upprördheten och skapar problem för den lokale polischefen, kommissarie Olsson. Vems sanning är det som gäller?

Måns Ripa är signatur för Finn Bergstrand, statsvetare från Lund, som i sitt yrkesliv var ambassadör i UD med tjänstgöring på olika poster runt världen. Under fyra år var han internationell sekreterare i riksdagen. Som pensionär har han gett ut ett flertal böcker, oftast i gränsområdet mellan deckare och skälmromaner. De flesta utspelar sig i trakterna kring Kalmar.
Personregister.   Kompendium.

Jag har läst samtlig böcker av Måns Ripa, frånsett de två näst senaste Torsåskuppen, 2013, och Dimbankar, 2015. Min senaste lästa bok av Måns Ripa: Avsked på grått papper 2011-08-05.
Ska försöka få tag på även dessa, främst genom att föreslå inköp hos Biblioteket i Trelleborg.
Samtliga böcker av Måns Ripa.
Recensioner:
Nisse Schermans blogg: "En god idé, som kanske kan utvecklas till en god fortsättning".
DAST.nu: "Bedrägligt sken".

Tschick

 2016-11-10   Böcker
2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Boken handlar om Maik Klingenberg som går i klass 8 på en skola i Berlin, han har inga kompisar och kallas ibland Psycho sedan han i en uppsats berättade om sin mammas alkoholism. Mamman åker regelbundet till "skönhetsinstitutet" som egentligen är en avvänjningsklinik.
Tschick, som egentligen heter Andrej Tschichatschow, en rysktysk från Rostow, blir ny elev i Maiks klass. Han är ännu mer utanför än Maik.
En av sommarlovets första dagar kör Tschick in på Maiks tomt med en stulen Lada. Maik är ensam hemma, mamman är återigen på "skönhetsinstitutet", pappan har lämnat honom med 200 euro och åkt på affärsresa med sin unga kvinnliga assistent.

Tschick lyckas övertyga Maik att "i en stulen Lada är inget pinsamt längre" och så är de äntligen på väg. Först till klassens populäraste tjej Tatjana som har 14-årskalas med övernattning (dit killarna inte är bjudna) för att överlämna en teckning av Beyoncé som Maik har hållit på med i tre månader. Och efter det till Valakiet där Tschick säger att hans morfar bor.

Och nu blir berättelsen till en roadtrip, episoderna avlöser varandra och blir allt dråpligare tills färden genom Östtyskland tar slut på polisstationen. Men trots att Herrndorf staplar den ena märkvärdiga händelsen efter den andra finns där också en del melankoli och stillsam filosofi. Pojkarna färdas genom Brunkolstysklands övergivna byar och träffar en flicka på en soptipp. Samhällskritiken och moraldiskussionen finns där för den som vill ta den till sig, men den skrivs inte läsaren på näsan.

Wolfgang Herrndorf föddes i Hamburg 1965. Han gick på konstskola i Nürnberg och flyttade till Berlin där han skrev och illustrerade för satirtidskriften Titanic. Först 37 år gammal debuterade han med romanen "In Plüschgewittern" (2002). I början av 2010 fick Herrndorf diagnosen glioblastom, en oftast obotlig tumör i hjärnan. Herrndorf reagerade med att skriva som aldrig förr, och samma år kom romanen Tschick ut; den blev en kultroman, översattes till 24 språk och sålde två miljoner exemplar i Tyskland. 2015 utgavs den på svenska. Den 26 augusti 2013 tog Wolfgang Herrndorf sitt liv, han sköt sig vid Hohenzollernkanal i Berlin. Han hade skrivit vad han kunde innan han blev för sjuk.
Hans hemsida finns här. Boken finns på Facebook. Bilden är från den tyska filmen, Maik och Tschick.

Fullsatt Bokens Dag i Trelleborg

 2016-11-08   Böcker
2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Det var fullsatt i Trelleborgs församlingshem på måndagskvällen den 7.11 när fem skånska författare kom dit och berättade om sina böcker. Under Bokens dag fick trelleborgare chansen att lyssna på de fem författarna och få böcker signerade av dem.
Författarna delade med sig av sina egna historier och varför de började skriva, och pratade om sina senaste böcker.
Kerstin Rydholm, butikschef för Bokhandeln i Ystad, hälsade välkomna och sedan fick Anders de la Motte ordet.
"Det som hindrar de flesta från att skriva böcker är att de aldrig börjar skriva en", berättade Anders de la Motte, som tycker att alla borde våga testa på att skriva. Först det tredje manuset som han skrev gillades av ett förlag. I dag är hans böcker utgivna i 30 länder. Hans bok Ultimatum, blev förra året utnämnd till Sveriges bästa kriminalroman. Hans senaste bok heter "Sommaren som aldrig tog slut" som är riktigt bra och som jag nyss läst.
För mig som en gång började arbeta som nyexaminerad ingenjör på Findus AB i Bjuv, var det särskilt intressant att han är född i grannsocknen Billesholm och att hans mamma var bibliotekarie i Bjuv. I hans senaste bok finns många hänvisningar till de två orterna.
Efter honom kom gymnasieläraren i Trelleborg Mattias Edvardsson följd av Gunnar Wetterberg som växte upp i en hippiefamilj. Efter pausen dök
Tareq Taylor upp, han avslöjade - för mig - mycket om hur en kock tänker, särskilt om dietister.
Bästa titeln och bästa framförande svarare meteorologen Nils Holmqvist för, dessutom född i Anderslöv.
Efter Nils Holmqvists intressanta föredragande köpte jag hans bok "Himlen är vackrast med lagom mycket moln" för 200 kr. Lena har redan börjat läsa den och är förtjust.

Tidigare Bokens Dag i Trelleborg som jag bloggat om:
Bokens dag 2014  
Bokens Dag i Trelleborg 2012  
Intressant program för Bokens dag i Trelleborg  
Erotik, natur och humor på Bokens dag i Trelleborg  
Artikel i Trelleborgs Allehanda: Bokens dag lockade många.

     
Anders de la Motte: Sommaren som aldrig tog slut. Mattias Edvardsson: En nästan sann historia. Gunnar Wetterberg: Skånes Historia del ett.
     
Tareq Taylor: Mat som gör gott. Nils Holmqvist: Himlen är vackrast med lagom mycket moln. Signeringsdags i foajén i Trelleborgs församlingshem.


Mamma är bara lite trött

 2016-11-02   Böcker
2015  2014 2013 2012 2011  2009 2008 2007  2006  2005  
Minna fyller snart fyrtio. Runtomkring henne gör folk karriär. Själv jobbar hon som lärare. Den knappa fritid Minna har är schemalagd: träning, skjutsningar av barn, klassföräldrauppdrag, husrenovering, fredagsmys och middagsbjudningar.
En dag faller Minna ihop. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och blir sjukskriven en längre tid.
När Minna påbörjar sin arbetsträning möter hon Iris, en långtidsarbetslös konstnär. Iris har varken haft en fast anställning eller lyckats med sina konstnärliga projekt. Ändå finner hon livet både meningsfullt och njutbart.
Till en början ser Minna på Iris med avsmak, men utan att hon själv vet hur det går till blir Iris hennes vän – kanske den första riktiga vän Minna någonsin har haft. Och det får Minna att komma tillbaka till livet och att åter börja njuta av det. Hon vill absolut inte tillbaka till skolan utan ägna sig åt sina två barn och sin älskade maka Niklas.
Sara Beischer debuterade 2012 med den uppmärksammade och prisade romanen Jag ska egentligen inte jobba här Året därpå utkom hon med "Det finns råttor överallt utom på Antarktis", som också den prisbelönades och lovordades. Nu är hon tillbaka med en högaktuell samtidsskildring om en småbarnsförälders stressiga och kravfyllda vardag.
Jag träffade henna första gången då hon presenterade sin bok Jag ska egentligen inte jobba här på Östra Torps församlingshem i Trelleborg. I februari 2012 En fantastisk debut. Sedan har jag läst hennes andra bok i april 2014 Det finns råttor överallt utom på Antarktis Hennes tredje är den klart bästa.

Per Kågström i Hallandsposten: ”Sara Beischer skriver om modern farsot
Rescension i bloggen Just-nu_just_här.

Fågelskådaren

 2016-10-27   Böcker
2015  2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Falsterbo är platsen för det förlaget kallar en serie kriminalkomedier. "Fågelskådaren", handlar om hängivna fågelskådare där hobbyn i vissa fall är blodigt allvar. Rivalitet råder. Det gäller att se så många fåglar som möjligt i Sverige och kryssa för på en lista. En illa sedd skrävlare som dessutom kör en dyr Porsche hittas död under ett fågeltorn ställer till problem i kretsarna.
Men låtskrivaren och manusförfattaren Micke Hansen och civilekonomen Christina Olséni skriver inte särskilt bra, snarare kantigt. Flera personer känns som rena karikatyrer och riktigt flyt saknas.
Bra däremot är både den karta över platserna där allt utspelar sig och den inledande presentationen av de personer som förekommer i handlingen.
- Vi har påbörjat arbetet med den tredje boken som går under arbetsnamnet Ryttaren. I den har vi förlagt en del av handlingen till en av världens mest prestigefyllda hopptävlingar, nämligen Falsterbo Horse Show. Boken beräknas komma ut våren 2017".
Christina Olséni och Micke Hansen spelar i samma division som "humorförfattarna" Arto Paasilinna, Karin Brunk Holmqvist, Romain Puértola, Fredrik Backman och Jonas Jonasson. Och tyvärr hittills på jumboplats.
Ett slags kompendium.    Ett inledande persongalleri: A och B.    
Bilder från boken: Skjutbanan, Hagarondellen, Polisstationen, Naturistcampingen.
Recensioner:
Inger Lundqvist i Norran: "Oförarglig svensk kriminalbuskis"
Gunilla Wedding i SkD: "Dags för nya mord i Falsterbo"
Mikaela Landenius i Sydsvenskan: "Mysmorden på Näset"

Krigshästen och andra kämpar

 2016-10-10    Böcker
2015  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Under andra världskriget försökte Röda armén gång på gång infiltrera Finland genom så kallade "desanter" - fallskärmshoppare som i civila kläder skulle spionera och sprida förödelse i det finska samhället. De bestraffades med döden så fort man fick tag i dem. Se "Krigsmyter".
Två sovjetiska soldater landsätts via luften i de finländska skogarna. Året är 1942 och de är på ett underrättelseuppdrag i det snötäckta grannlandet. Soldaterna Savolenko och Kunitsin är goda sojvetmedborgare men inte alltid så pigga på att blint följa de order som ges från huvudkontoret. När de fastnar i fiendeland får de stifta bekantskap med finska soldater som gärna smörjer kråset med de tyska fienderna.
Den finska armén blir synad i sömmarna med en utomståendes blick tack vare de sovjetiska soldaternas äventyr, och den beskrivs inte lika självförhärligande som annars i finsk litteratur. Enligt utsaga är Krigshästen och andra kämpar författaren Arto Paasilinnas egen favorit i den långa rad av komiska pärlor han skrivit.
Oroginalet på finska publicerades redan 1979 med titeln "Sotabevonen".

Författarens Hemsida.
Gunder Andersson i Aftonbladet: "Humor bakom fronten"
Senast lästa böcker av Arto Paasilinna: På spaning efter farfar, De oanständiga profeterna i Tibet. De hängda rävarnas skogDen ylande mjölnaren, En lycklig man.

Pastor Viveka och tanterna

 2016-09-26   Böcker
 2014  2011  2010   2009   2008   2007  2006  2005  
Lättsam och underhållande mysdeckare, står det i förlagets presentation om boken, och det stämmer verkligen.
Boken är mycket välskriven, och den är enkel, lättsam, lättläst och snabbläst. Men den har ändå mycket djup och känsla i sig. Bäst är beskrivningen av alla relationer, och berättelserna om människornas liv.
Ett bra och ordentligt slut är det också i boken, men det känns ändå som om det finns en öppning till en fristående fortsättning på den, och det kanske kommer.
Viveka är en ganska vanlig frikyrkopastor runt femtio som börjar tröttna på att alltid finnas till för alla andra. Hemma har hon fyra barn och en tankspridd man och på jobbet de bitska, bakande tanterna. När en av kvinnorna i kaffekommittén hittas död börjar pastorn nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Är bokhandlaren Abbe att lita på? Vad har den lokale mäklaren i görningen? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?
Författaren, Annette Haaland, född 1965, är pastor i Equmeniakyrkan och undervisar i religion, filosofi och svenska på Bromma folkhögskolan .
Recensioner:
Jacob Carlander i Corren: "Lustfylld deckare med utmanande djup",
Susanne Lundell i Kommunalarbetaren: "Pastor Viveka och tanterna",
Carolina Klintefelt: "Kyrktanter hjältar i mysdeckare"
Belinda Graham i Tidningen Kulturen: "Det bästa med Pastor Viveka och tanterna är alltså tanterna - i alla åldrar",
Anne Pihlo i Borås Tidning: "Mysigt - men utan spänning".

Nortons filosofiska Memoarer

 2016-08-11  Böcker
 2015  2014  2013   2011   2010   2009   2008   2007  2006  2005  
Nortons filosofiska memoarer är författad av Norton Kierkegaard och nedtecknad av Håkan Nesser. Boken är tryckt 2016.
Norton är Håkan Nessers numera avlidna livskamrat som funderar runt tillvaron i den Nesserska familjekretsen. Det har blivit en charmig och tänkvärd berättelse där hans roströda, eftertänksamma och beresta rhodesian ridgeback skildrar tillvaron ur många aspekter på lättlästa 90 sidor. En perfekt resebok, för den lite kortare transporten. Den långa livsresan får man tillbringa med husse.
Norton är en av Sveriges mest beresta hundar. Han har jagat bollar i Central Park, tiggt köttbullar i Stockholm, spanat på tikar i Kensington Gardens och räddat en kvinna i nöd på Gotland. Allt under överseende av husse Håkan Nesser. Tillsammans fick de elva år tillsammans av äventyr och vänskap. Här berättar hunden, och tillika filosofen, Norton om sina talrika resor, sina bästa livsnjutartips och insikter han fått av att leva med oss tvåbenta.
Med kärlek, ömhet och underfundig humor har Håkan Nesser skrivit en tänkvärd liten hyllningsbok till sin älskade hund Norton. En bok som passar såväl hundälskare som alla som någon gång funderat på hur våra mänskliga beteenden egentligen ter sig för en hund.

Ur Nortons filosofiska memoarer:
"Om det finns någon som orkat läsa ända hit, kan det hända att han eller hon fått sig en liten missuppfattning till livs. Det skulle i så fall vara att husse är den mest betydelsefulla människan i mitt hundliv. Så är det inte alls. Han är helt okej, men det är matte som är number one. Ingen tvekan om detta. Sådant vet en filosofisk hund. Fråga mig inte hur. Det hände att de testade saken; vi kunde vara ute och vandra i någon skog alla tre, och så plötsligt gick de åt varsitt håll. Jag visste förstås omedelbart att det var bäst att följa med matte, men brukade ändå alltid stå kvar en stund i låtsad tvekan innan jag lämnade husse åt hans öde. Av hänsyn, förstås, jag ville ju ändå låta honom tro att jag övervägde mitt beslut en smula.

Läserskan: "Hur kunde jag missa att Nesser kommer med ny bok?",
Björn G. Stenberg i UNT: "Humanism och humor"

Senaste lästa böcker av Håkan Nesser
15-11-04 Elva dagar i Berlin,
15-04-10 Paula Polanskis straff,
14-02-06 Kommissarien och tystnaden,
13-09-03 Levande och döda i Winsford,
13-03-05, Styckerskan från lilla Burma,
13-04-05 Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
11-10-19 Himmel över London
10-06-20 De ensamma,  
09-10-07 Maskarna på Carmine Street,
08-10-16 Berättelse om herr Roos,
07-07-22 En helt annan historia,
06-08-18 Svalan, katten, rosen och döden,
06-06-22 Fallet G,
06-05-24 Människa utan hund,

På stort alvar

 2016-08-08  Böcker
 2015  2014  2013  2012   2011   2010   2009   2008   2007  2006  2005  
Johan Theorin publicerade för 4 år sedan en novellsamling med titeln "På stort alvar", Femton öländska berättelser.
15 spökhistorier och kriminalgåtor, skräckberättelser och vilda skrönor - alla med det sägenomspunna Öland som spelplats.
Novellerna utspelar sig på det öde alvaret, vid kusterna och ute på den nyckfulla Östersjön. Många av dem har skutskepparen Gerlof Davidsson i huvudrollen, en gammal bekant från romanerna Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge.
Vi möter osaliga döda, kusliga hundar, mordiska svanar, döende arkeologer, vettskrämda turistguider, nakna ålfiskare och många andra minnesvärda figurer. Novellsamlingen är en fantasifull och underhållande hyllning till den öländska berättartradition som Johan Theorin själv växte upp med och som utgjort en fruktbar mylla för hans författarskap.

Johan Theorins hemsida.
Recensioner:
Magnus Persson i SvD: "Genidrag att blanda rysare och Heimat"
Carl-Erland Andersson i GP: "Det kan vara en lättnad att få läsa sådan icke-kokett prosa,
Magnus Andersson i Ölandsbladet: "Theorins skrönor är på stort alvar".

Tidigare bloggar om Johan Theorins böcker:
14-02-22: Rörgast, 11-12-12: Sankta Psyko, 10-07-16, Blodläge, 09-02-26, Nattfåk och 09-01-31, Skumtimmen,   

Obetydlighetens högtid

 2016-06-04  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan  10 år sedan
Milan Kunderas senaste bok kom 2013, La fête de l'insignifiance, på svenska 2016 som Obetydlighetens högtid. En tunn bok med sju delar vilket inbjöd mig till läsning. Men fort gick det inte läsa den. Milan Kundera är gammal, han har skrivit böcker sedan 1971. Han är född 1929 i Tjeckoslovakien, Han blev fransk medborgare år 1981 och är bosatt i Paris.
Ett antal medelålders män, på väg till en cocktailbjudning, på plats med glaset i handen, eller på väg därifrån, reflekterar över tillvaron. Det ärAlain, med flickvän Madeleine. Tillsammans har de en motorcykel. Charles försörjer sig på att ordna cocktailpartyn för privatpersoner.
Caliban var tidigare skådespelare, men är nu bara arbetslös skådespelare. Understödet minskar alltmer och Charles anställer honom som servitör. Charles hade förvandlat sig till pakistanier. Han låtsades tala pakistanska. Vidare Ramon inte gillar D'Ardelo fast de har gemensamt "den passionerade driften att imponera på andra, att överraska dem med en lustig betraktelse, att erövra en kvinna framför ögonen på dem".
Här och var fantiseras det om andra saker främst om Stalin och hans vän Kalinin, som trots sin obetydlighet fått ge namn åt staden Kaliningrad, eftersom Stalin gillar honom – bland annat eftersom han så tappert kämpar med problem att hålla urinen.

Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "Att filosofera till vardags. Pessimistiskt men samtidigt paradoxalt försonat"
Jens Christian Brandt i DN: "Kul med Kundera. På jakt efter skrattet i en humorlös samtid"
Eva-Lotta Hultén i GP: "Obetydlighetens högtid".
Kundera på Wikipedia.      Ett slags kompendium.

När sista dörren stängts

 2016-05-09  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Nedjma växte upp i Algeriet och levde tämligen väl. Men när hennes farbror som flyttat till Marseille berättade om hur fantastiskt bra han lyckats där och att det var lätt för algerier att göra karriär och tjäna pengar i Frankrike tog hon sina två barn och make med sig och flyttade till Paris. Framtiden blev emellertid inte alls så som hon så falskeligen föreställt sig. Utan utbildning fick hon bara städjobb och hennes make lämnade henne. Hon fick slita hårt utan att kunna lämna misären. Lägenheten där Nedjma bodde, med sina barn Momo, 16 och Fathia, 13 var usel, ingången gick genom en barlokal och de måste dela toaletten med denna. Värden Jean Arnaud har blivit rik på de ockerhyror han tar ut. Klientelet på baren blir tända på Fathia och en kväll tar de sig in i lägenheten, våldtar och misshandlar henne så att hon avlider. Momo som känner skuld eftersom han lämnat sin syster ensam i lägenheten vill hämnas. Momo dödar Alain med en kniv. Detta är hans hämnd för att flera andra män våldtagit Momos syster i en lägenhet som Alain hyrde ut. Momo flyr och blir efterlyst av polisen.
Nedjma som säger sig inte någonting alls att förlora går med i den inre gruppen av "Bostadskrävarna".
På TV kan man några dagar senare kan man se hur den franske bostadsministern, tillsammans med andra EU-kollegor, utsätts för att bombattentat, utanför ett höghusområde i Paris. Efter några sekunder blev bildrutan svart.

Om Torun Börtz i YA  Kira förlag  På Facebook Torun Börtz finns ej på Wikipedia
Camilla Carnmo i YA: "Ett bottenlöst mörkt drama om samtidens delade och orättvisa Paris,
Thomas Nydahl i Nydahls Occident: "Det är en mörk sida av Frankrike som inte stämmer överens med rutiga dukar, vin och ost",

Lena Jeppsson i DAST.

Spanaren som bytte sida

 2016-04-22   Böcker
 1 år sedan  2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Året är 1969. Olof Palme blir statsminister och kriget i Vietnam splittrar världen. Författaren Erik Eriksson är tillbaka med en ny bok: - Det är en agentroman om en väldigt dramatisk tid säger han.
Spanaren som bytte sida" heter den fjärde delen i Erik Erikssons serie "Sagan om vår nya tid". Den handlar om Säpo-spanaren Sara Lundgren som får i uppdrag att kartlägga journalisten och Nordvietnam vännen Johan Steiner.
- Till sist börjar Sara Lundgren tvivla på den bild av verkligheten som hon har fått genom sitt jobb. Och en vacker dag tar hon kontakt med Johan, säger Erik Eriksson.

Erik Eriksson har själv upplevt Vietnamkriget på nära håll. Ett krig som han skildrade i sitt jobb som journalist på bland annat Aftonbladet och SVT. Liksom i de tre föregående delarna i serien ligger de egna livserfarenheterna till grund för romanen.- Jag fick en god inblick i svensk politik vid den tiden. Dessutom hade jag en källa inom säkerhetspolisen, berättar Erik Eriksson.
Erik Eriksson, Wikipedia, hemsida.

Detta är ingen bok jag blir förtjust i, jag beklagar att jag började läsa den. Jag ger den 100 sidor sedan får det räcka. Den är för långrandig, saknar spänning och ingen humor alls! Tack och goodbye!

Horisonten

 2016-04-10   Böcker
 1 år sedan  2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Horisonten är den senast översatta av nobelpristagaren Patrick Modianos många böcker. Den trycktes på originalspråket framska 2010. Nu vet jag varför jag gillar Modiano och nu, på kort tid läser den femte boken av honom. Modiano har ett litterärt och mentalt släktskap med Franz Kafka.
Boken börjar med att den unge mannen Jean Bosmans träffar en ung kvinna av en tillfällighet. Kvinnan, Margaret Le Coz, arbetar på ett kontor tillsammans med Mérovée, som är i sällskap med en auktoritär man med bulldogsansiket, han är kontorschef, och med en tredje man, en tjock ljushyllt yngling. Firman heter Richelieu Interim.
De tre kallar sig "Glada gänget" och vill att Bosman ska ansluta sig.
Bosman brukar vänta på henne när hon slutar arbetet för dagen.
Margaret Le Coz är född i Tyskland och är mycket hemlighetsfull. Hon vill byta jobb. Bosmans sitter och skriver i Margarets vindskupa medan hon är på sitt arbete. Det finns en man i hennes liv som jagar henne. Han heter Boyaval. Bosmans, i sin tur känner sig jagad av sin mor.
Boken slutar med att Margaret Le Coz flyr till Berlin, sedan de personer hon är guvernant hos, doktor Poutrel och Yvonne Gaucher, grips av polisen. Margaret Le Coz får i uppdrag av pojkens mor att lämna honom, "lille Peter" hos Susanne Kraay. Så snart Jean Bosman kan, reser han efter henne. Han har hittat hennes adress, Ladijnikov Buchladen. Utanför vilar han i en park. Nu vet han att hon inte är död. För en gångs skull känner han frid. Han ska snart få återse henne.

Recensioner:
Per-Arne Tjäder i GP: "Ingen annan roman av Patrick Modiano har slutat på detta sätt",
Anneli Dufva i P1 Kulturnytt: "Liksom portar in mot en och samma minnesgård"
Kristoffer Leandoer i SvD: "Modiano blir allt kärvare på svenska",
Jan Karlsson i Kristianstadsbladet: "Likheten med Franz Kafka allt tydligare"
Läs mer på Elisabeth Grate bokförlag.
Senaste lästa bok av Modiano: Boulevarderna,
Tidigare lästa böcker: Dora Bruder, Lilla smycket och Nätternas gräs.

Mordet på Margaret Thatcher

 2016-04-02   Böcker
2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Heter en novellsamling av Hilary Mantel som består av texter som skrivits under flera decennier och de flesta har publicerats tidigare. Så inte titelnovellen, Mordet på Margaret Thatcher, som avslutar samlingen. Jag lånade den på Trelleborgs bibliotek.
Boken publicerades 2014, The Assassination of Margaret Thatcher, 2014, och kom på svenska 2015.
Boken har blivit omtalad främst för det hat mot Margaret Thatcher som avslöjas.
Det finns andra noveller som är mer läsvärda än den. Jag vill särskilt nämna "Komma" som är en av samlingens starkaste noveller, tillsammans med "Engelska skolan", som också den kretsar kring motivet med den manlige inkräktaren. Den ger en fullständigt skoningslös bild av en kvinnlig migrantarbetares tröstlösa villkor i ett tjusigt samtida Notting Hill-hushåll: fullt utrustat med Nespressobryggare och våldtäktsman.

En av storheterna i Hilary Mantels författarskap - liksom det är en sorts berättarteknik - är främlingskapet inför världen. Inte ens de enklaste kroppsliga villkor eller simpla yttre skeenden tas för givna, utan förvandlas till oroliga händelser i egen rätt.

Recension i Bernur: "En så sällsynt gedigen novellsamling".

Den sista friheten

 2016-03-26 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
"Det är skam, det är en fläck på Sveriges baner att du omyndigförklaras på din dödsbädd."
Det är dags att kämpa för rätten till den sista friheten.
I sin senaste bok "Den sista friheten" (2016, Fri Tankes förlag) argumenterar Inga-Lisa Sangregorio på ett klarsynt sätt för att Sverige bör införa aktiv dödshjälp. För henne handlar det för det första om tid: hur länge ska den lidande patient som inte vill annat än dö utsättas för onödiga plågor? Och för det andra om makt: vem ska bestämma?
Våra fri- och rättigheter har aldrig förr varit så många, och vår valfrihet aldrig tidigare så stor. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen närmar sig som vi berövas rätten att besluta om det som återstår av våra liv.
Och vad är det som berövar oss den rätten? Jo, läkares makt att bestämma över om vi ska få tillgång till en enkelt och smärtfritt preparat att ha "gömt i byrålådan" tills det tillfälle kommer då våra smärtor är så stora att vi väljer döden. Och med detta följer en trygghet i att veta att denna möjlighet finns.
I dag är de flesta överens om att det bör vara en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp. Det är dock en ytterst selektiv rättighet. Om det är livet som mot din vilja växer i din buk har du rätt till abort och får samhällets hjälp och välsignelse. Men om det i stället är en obotlig cancer har du inte rätt att slippa den sista tidens lidande.
Läs "Den sista friheten", ett smakprov.      Fri tankes förlag.

Recensioner:
Lina Erkelius i DT: "Vill du kunna bestämma över din egen död?"
Monika Olin Wikman i Nyfiken Grå: "Smärtsam läsning om rätten till vår död"

PC Jersild, Georg Klein, Tuulikki Koivunen Bylund och Björn Ulvaeus på DN Debatt 160130 ”Partierna duckar och vågar inte utreda frivillig dödshjälp”.

Islamiska staten

 2016-02-23 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Islamiska Staten har, sedan dess början på 90-talet, vuxit till att bli en enorm verksamhet med många namn. Organisationen har ritat om nationella gränsdragningar i Mellanöstern och förslavat ett område större till ytan än Storbritannien under dess egna brutala tolkning av Sharialagarna.I Islamiska Staten tar den världsberömda terroristexperten Loretta Napoleoni oss bakom rubrikerna, och visar att västerländsk media underskattar organisationen, som hon menar håller på att införa ett nytt sätt att se på nationsbildning. IS använder modern teknologi för att rekrytera och finansiera sitt projekt och involverar den lokala befolkningen i den nya statens utformning. Napoleoni förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i den alltmer destabiliserade Mellanöstern.Som en Fenix som reser sig ur

askan av andra misslyckade jihadistiska projekt, visar IS en djupgående förståelse för politik i Mellanöstern. Detta är inte enbart ett terroristnätverk utan en formidabel fiende som är helt samspelt med världens rådande orospräglade tillstånd.Till skillnad från andra islamistiska terroristorganisationer vill IS inte förstöra, utan bygga upp. De vill skapa den 21.a århundradets moderna version av kalifatet. Det är det som gör dem så farliga., säger Napoleoni. "Känn din fiende" förblir det viktigaste rådet i kampen mot terrorismen. Därför är denna bok oerhört viktig.

Birgitta Hammarberg i SvD: "Västvärlden inser inte vad som pågår",
Martin Aagård i Aftonbladet: "Därför kan IS inte stoppas",

Fri Tanke förlag.

Trelleholla - ondare än ont

 2016-02-10 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Jag kan inte förstå varför denna bok har blivit skriven och ännu mindre varför den givits ut. Den blev mycket omskriven i lokala medier och så är ju också Michael Segerström en sorts lokal kändis från Skurup. Den är helt rörig, saknar både humor, spänning och logik.
Det var ialla fall tur att jag ställde mig i kö på biblioteket och inte kastade ut egna pengar, den är verkligen inte värd att betalas för. Vilken dålig bok, jag tror t o m att Assar Andersson från Anderslöv slår honom och det säger inte litet. Assar Andersson skriver också om Beddinge, Klagstorp och Källstorp med omgivningar.
Jag läste för fyra år sedan Assar Anderssons första första bok "Flickan i fönstret", nu är han på gång med sin femte roman i samma serie, "Veritas". Ges ut på eget förlag, Reko.
En kort beskrivning av första halvan av boken, sedan fick det räcka:

"Jan Detlef, en författare av ordinära kriminalromaner, försöker komma på en ny deckarintrig. Han fru har lämnat honom och han är i desparat behov att hitta en historia för att kunna sjunka in i skrivandet och dra ner på sitt alkoholintag, som är ganska avsevärt.
På en kvällspromenad, när han går och funderar på sin historia, ser han ett lik på stranden. Han anmäler sin iakttagelse till polisen. Vi tillfället är han full, men tror sig känna igen vem liket på stranden är, en polsk hantverkare, Peter Morzinski, som hjälpt honom med diverse saker.
Sten Lång, chef för kriminalpolisen i Trelleborg, tror att det rör sig om en olycka. Han misstänker att polacken stulit en segelbåt, fått bommen i huvudet, fallit överbord och drunknat.
Arne Ljung en av Sveriges längsta poliser får till uppgift att utreda fallet, men denne tror snarare att det för sig om ett försök till försäkringsbedrägeri.
Sten Lång vill helst vara med sin älskarinna Ulrika Kuylenstierna i Malmö.
Lång överlåter åt Erik Pervo att ta hand om förhören av Peter Morzinskis kunder och grannar.
När Pervo ska träffa Margit i Skateholm blir han överfallen av Margits brorson Per Henrik som försöker slå ihjäl Pervo med ett basebollträ. Denne lyckas gripa Per Henrik.
Plötsligt dyker Sten Lång upp, kommisarien. Han har besökt sin gode vän greve Steven Ulrich Schmitt".

Effekten av Susan

 2016-02-04 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Petter Höeg senaste bok "Effekten av Susan" handlar främst om en Framtidskommission, grundad av Susans mentor; en grupp människor och discipliner som tillsammans finner att deras spekulationer om framtiden slår in, en effekt som ingår i begreppet ”medvetandeinterferens”. Detta oroar många höga politiker som fruktar att förlora sina privilegier.
Susan och hennes familj, Laban, hämtad hem från Asien ta reda på vad gruppen vill. Främst Susan har en säregenhet som gör henna lämplig för förhör. Alla brister ut i gråt och erkänner sina innersta tankar och gärningar inför henne.
Det visar sig att det finns en plan, hemlig, för evakuering av ca 4000 danskar i händelse av en militär eller civil katastrof. Till Spray Island.
Apokalypsen närmar sig, det har alla vetenskapmän vetat i över 50 år. Nu gäller det att försäkra sig om att det blir de bästa som överlever. Spray Island har allt.
Susan Svendsen är Peter Høegs senaste kvinnliga superhjälte i fröken Smilla-traditionen. Fysiksnille Susan har en reell superkraft: hon framkallar hänsynslös, självutlämnande ärlighet hos människor hon träffar på.

Peter Høeg, född 1957, debuterade 1989 med romanen "Föreställning om det 20:e århundradet". Det stora genombrottet fick han med sin tredje bok, "Fröken Smillas känsla för snö" (1992), en kritikerhyllad thriller som även filmatiserades av Bille August.

Jesper Högström i DN: "Kvinnlig superhjälte. Peter Høeg bjuder på bildad underhållning"
Carl-Erland Andersson i GP: "Effekten av Susan är subversivt underhållande och tämligen suveränt berättad"
Jens Liljestrand i Expressen: "Ett familjedrama på full fysisk effekt",
Mette Francke, Vejle Bibliotekerne, Litteratursidan.dk: "En samfundskritisk spændingsroman"

Bloggar om tidigare böcker:
Peter Höeg driver med religioner, "Elefantskötarnas barn", 2011-01-12,
Den tysta flickan får hjälp, 2007-04-19.
Jag har tidigare läst Fröken Smillas känsla för snö (1992), Analys på litteratusidan.dk och De kanske lämpade (1993), Analys på litteratusidan.dk .

Önska kostar ingenting

 2016-01-18 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Sara Lövestam är född 1980 och arbetar som lärare i svenska för invandrare och som skribent och föreläsare. Detta är den andra fristående boken om Kouplan.
Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin privatutredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar han på Lidingö. Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne. Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv. Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. "Hämnas", är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.
Boken handlar mycket om sex mellan kvinnor och förförelse av heterosexuella kvinnor, sol-och-vårande kvinnor ellan.
Och så Kouplan, den papperslösa "detektiven" från Iran, som är född som en flicka, men känner sig som en man, och vill vara en man. Kaplan hatar sin kropp, särskilt de svällande brösten, och ändan. Tycker att han har en kuk om än väldigt liten.
Boken handlar om personer som känner att de är födda med felaktiga könsfunktioner, kallas förmodligen "transsexuella", alltså en född kvinna som känner att hen är en man, och en född kvinna som misstogs för att vara en man. Vidare om kvinnor som är födda som kvinnor men som föredrar andra kvinnor sexuellt, man kan säga "kvinnor som vill ha sex med kvinnor".
Personer med osäker könstillhörighet.

Recensioner: Anna Pihlo i Ystads Allehanda: "Privatdetektiven Kouplan förtjänar en stor och bred läsekrets",
Jakob Carlander i Corren: "Lövestam övertygar återigen".
Sanning med modifikation heter första boken om Kouplan.

Underkastelse (Islam)

 2016-01-10 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Michel Houellebecq senaste bok heter "Underkastelse" (på franska Soumission). Det är en titel som boken knappast lever upp till. Även om nu Islam betyder Underkastelse.
Den mest omedelbara följden av valet av Mohammed Ben Abbes till president och starten av den nationella samlingsregeringen blev att brottsligheten sjönk i en kolossal omfattning. Arbetslösheten var på väg att bli obefintlig mest beroende på att kvinnorna lämnat arbetsmarknaden, vilket i sin tur berodde på den rejäla höjningen av barnbidraget. Detta hade inte lett till att budgetunderskottet ökat, pengarna till barnbidraget kom från en drastisk minskning av utbildningsdepartementets budget. Ingen allmän skolplikt efter mellanstadiet, vid 12 års ålder. Grundskoleexamen återinfördes och skulle bli studietidens normala krön. Lärlingssystemet uppmuntrades och skattesystemet förändrades för att underlätta för hantverkare och andra egenföretagare. Ett mycket populärt beslut bland ungdomarna som drömde om att "öppna eget".
Möjligen kan man tala om en "anpassning" till de nya förhållandena som uppfattas som både bättre och sämre.

2022 vinner Muslimska brödraskapet det franska presidentvalet, i hård kamp med Nationella fronten. Det är utgångspunkten för Michel Houellebecqs omdiskuterade "Underkastelse", som handlar om litteraturläraren François och hans gradvisa anpassning till de politiska förändringarna. "Underkastelse" är en mångtydig idéroman, misantropisk och oväntad på Houellebecqs oefterhärmliga vis. "En författare på utmärkt gott humör" skrev DN om originalet, medan SvD kallade Houellebecq för "en osvikligt underhållande röst i vår samtid".

Boken kom ut på franska den 7 januari 2015, samma dag som attentatet mot satirtidskriften Charlie Hebdo, då 13 personer dödades. Mycket tidigt blev det för sent att läsa romanen i ett annat ljus än det mörker som lägrade sig över Paris. Frankrikes president Hollande anklagade Houellebecq för att vara islamofob och gå högerpopulistiska Nationella frontens ärenden, medan frontens ledare Martine Le Pen hade uttalat sig gillande om den hotbild romanen målar upp. Ingen av dem hade läst boken!
Författarens hemsida.

Om Michel Houellebecqs bok "Elementarpartiklarna", Mitt kompendium.

Recensioner:
Calle Flognman i Tidningen Kulturen: "Sanningen är en, otaliga är sätten att tiga om den",
Kristoffer Leandoer i SvD: "Houellebecq om Frankrikes muslimske president,
Ingrid Elam i Ystads Allehanda: "Tolkningen ligger i betraktarens öga och det tvivel han skapar tvingar till eftertanke".

Fransk feel-good

 2016-01-08 Böcker
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Fransosen Jean-Paul Didierlaurent har tidigare utmärkt sig som novellförfattare. Bland annat har han vunnit det prestigefulla Prix Hemingway två gånger, 2010 och 2012. Nu har han skrivit "Mannen som läste högt på 6.27-tåget".
Hans antihjälte Guylain Vignolles är en man som inte gör något väsen av sig direkt. 36 år gammal sammanbor han med sin guldfisk Rouget de Lisle, döpt efter sin namne, kompositören till Marseljäsen. Dagarna tillbringar Guylain vid den stora papperskrossen på en återvinningsstation för makulerade böcker och enda ljuspunkten i hans monotona tillvaro är morgonens tågresa in till jobbet då Guylain läser högt för sina medresenärer ur boksidor som han räddat ur papperskrossens käftar.
Men så en dag förvandlas Guylains trista liv och får ett rosenrött skimmer över sig. I pendeltågsvagnen hittar han en USB-sticka där en viss Julie har samlat sina dagboksanteckningar. Som genom ett trollslag drabbas Guylain av blind kärlek till den förmodat vackra Julie, vars dagbok han mer eller mindre lär sig utantill, och han beslutar sig för att leta upp henne. Problemet är att han bara vet tre saker om Julie: att hon är toalettvakt på ett stort köpcentrum i Paristrakten, men inte vilket, att hon heter Julie och att toaletten där hon sitter och skriver sin dagbok har 14 717 vita kakelplattor, eftersom Julie varje vårdagjämning räknar dem i hopp om att ett mirakel ska inträffa...

Recensioner:
Tobias i Holmgren i GP: "En sockersöt feelgood-roman som är rätt rolig".
Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "En stor hyllning till ordets och läsandes krafter".
En lättläst bok med ett gott budskap, litteratur och läsande är viktigt, underhållande och med humor.

Sånt är livet

 2015-12-23  Böcker
 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Rosa Liksom är en finsk författare som tuffade in i kritikernas hjärtan med "Kupé nr 6" (2012). I "Kupé nr 6" reser en ung kvinna transibiriska järnvägen genom ett land i sönderfall, före muren. Hennes ressällskap är en fördomsfull skitstövel som trots brist på elementära humanistiska kvaliteter fungerar som sällskap och följeslagare.
Nu återkommer hon med en betydligt tunnare bok, "Sånt är livet", som består av många korta berättelser, präglade av en grovkornig humor och ironi som gisslar många företeelser i dagens samhälle. Ibland bara några rader. Utan startsträckor slänger hon sin läsare rakt ner i en handling, burlesk, rå, tragiskt eller komisk, hur man nu vill se det. Det dröjer inte länge förrän vi får en knuff ut ur berättelsen. Och in i nästa.
Sammantaget blir hennes historiesamling, upplagd som freaky stories ur levande livet, en förvriden spegelbild av samhället.
Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara.
Blogg om Kupé nr 6, 13-06-07.

Maria Schottenius i DN BOK: "Grovkornig humor. Oemotståndliga skratt från samhällets sidlinje"
Martin Lagerholm i Ystads Allehanda: "Roligt ibland, hemskt hela tiden och ingenting undertecknad kommer att bläddra tillbaka i".
Lennart Bromander i Arbetarbladet: "Författaren Rosa Liksom gör sig rolig på andras bekostnad. Den här boken tycker vår recensent inte om, fy!"
Gunilla Brodrej i Expressen: "Burleskt barbari i rosa-liksoms-nya-bok"

Jag är en tjuv

 2015-12-19  Böcker
1 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
"Häng en skylt på den skyldige!" Jonas Karlssons nya kortroman Jag är en tjuv berättar historien om när säkerhetsansvarige Roland oturligt nog lyckas ertappa en av snattarna på köpcentret och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på.
Vi befinner oss i en liten stad och den här gången i ett varuhus som har stora problem med svinn. Personalen har vid ett möte spånat fram ett nytt sätt att ta sig an snattarna. De ska få välja på polisanmälan eller att stå i entrén med en skylt om halsen som lyder: Jag är en tjuv. Säkerhetsansvarig Roland kläcker idén och snart tas den förste snattaren. Det som tycktes vara en så enkel och smart lösning utvecklar sig till ett etiskt och känslomässigt dilemma.
Om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Oväntade vändningar, generationsöverskridande handfallenheter och en händelseutveckling som sätter allting i nytt ljus.
"Jag är en tjuv är ytligt sett en sedelärande bagatell, men också en klasskildring som frågar hur mycket en Roland är värd, hur mycket hans strävan efter en inre resning ska tas på allvar."

Lättläst, och lagom lång, med en 60 plus man i centrum, med starka värderingar om rättvisa och dygder, liknar mycket Ove, i En man som heter Ove, av Fredrik Backman.

Cecilia Nelson i GP: "Skruvar till och skrattspeglar en svenskhet av urspårade dygder",
Therese Eriksson i SvD: "Motståndslös som en mjukglass",
Anna Lindblom i Skånska Dagbladet: "Lite bok som rymmer många tunga frågor",
Dan Sjögren i Hallandsposten: "Allt ljus på Roland blir inte helt lysande".

Bombmakaren och hans kvinna

 2015-12-07  Böcker
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Leif GW skriver bra, underhållande och spännande, han är välinformerad och gör goda prognoser för vad som kommer att hända. Man läser gärna alla 550 sidorna. Tack för ännu en god bok!
Helena Palmbergs bakgrund: Hon hade på 90-talet haft omfattande sexuella relationer med klanledaren Mohammed Khalid Hussein. Nu är hon familjens mullvad inom polisen. Hon har använt sig av vår egen generaldirektör som uppgiftslämnare!
Frank Motoele hittar en "holk" mitt emot Helena Palmgrens bostad varifrån han kan bevaka henne. Och vem äger den om inte Evert Bäckström - "den enda polisen i landet som är värd namnet" (514)
Därför har polisen full kontroll över henne då hon försöker ta sig till förskolan där Lisa Matteis dotter brukar vara, för att kidnappa henne. Men dottern Ella är på annat håll för att undkomma detta.
När Helena Palmblad grips av polisen tar hon till vapen och skjuter. För att hindra detta skjuter Frank Motoele henne till döds. Den livsfarliga islamfrälsta "mullvaden" är för alltid oskadliggjord.
Den politiska ledningen i Sverige får reda på Helena Palmblads samröre med Säpochefen = den sol-och-vårade generaldirektören. Denne grips och i stället får Lisa Mattei löfte om att ersätta honom som tillförordnad Säpochef.
Men vad som inte går att hindra är det självmordsattentat som hela den somaliska familjen planerat och genomfört. Med en stor "framlastare" som Abbdo Khalid köpt av Ove Kristiansson (som för övrigt dör i hjärnblödning på sjukhuset - hans osunda levnadssätt tar till sist ut sin rätt) kör Abbdo Khalid genom portarna och skyddsvallarna till Harpsund och in huset där han utlöser sin stora självmordsbomb.
Många dör, flera av ministrarna; särskilt hårt drabbas Miljöpartiets ledamöter.
En ommöblering av regeringen äger rum. En majoritetsregering av S och M bildas.
(Det är väl något som snart är på gång även i IRL i Sverige!)

Recensioner:
Crister Enander i Allehanda: "Leif GW Perssons patos bär nya romanen",
Ingrid Bosseldal i GP: "Texten är ojämn och ibland tappar styrfart",
Fredrik Sjöberg i SvD: "Leif GW Persson i formsvacka"
Kjell E. Genberg i DAST Magazine: "Bombmakaren och hans kvinna".

Mina bloggar om Leif GW Perssons fyra senaste böcker;
Den sanna historien om Pinocchios näsa, 2013-12-09
Den döende detektiven, 2010-11-08
"Den som dödar draken" och "Faller fritt som i en dröm".

Ögat av Vladimir Nabokov

 2015-12-03  Böcker
2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
En av vår tids främsta stilister, Vladimir Nabokov, har äntligen kommit i nytryck. Nabokov, som först skrev på ryska, sedan engelska, och som även översatte sina böcker mellan de två språken, skriver på ett så utsökt vis att ibland spelar det ingen roll vad boken handlar om, bara jag får läsa meningarna som utgör historien.

I "Ögat" följer vi till en början en ung rysk man som lever i exil efter att ha flytt från Sovjetunionen i början av 20-talet. Han arbetar som privatlärare till två rika pojkar, och inleder snart en relation med en äldre dam. Men tillvaron travar inte på i den lunken särskilt länge. Kvinnans man söker upp berättaren och ger honom ett kok stryk som heter duga. Förödmjukad och skrämd flyr berättare till sitt förra hem, plockar fram sin pistol och skjuter sig i bröstet. När han senare vaknar, övertygad om att han bara har skärvor kvar av sitt medvetande, ser han på världen på ett nytt sätt. Han bosätter sig i ett hus och blir granne med en rysk familj i exil. Han gör deras bekantskap. I denna nya krets av människor får han sedan upp ögonen för en viss Smurnov. Nyfikenheten tänds, han vill veta allt om honom, och även vad de andra har att säga om denne man. Är han en spion, en bluff, eller bara en storstilad karl som är höljd i ett dunkel?

Ögat [1930], Vladimir Nabokovs koncisa fjärde roman, är lika mycket farsartad gåta som en svindlande filosofisk reflektion över identiteten som ett spel av förväntningar och roller, skriven många år innan dessa idéer blev på modet.
En klassiker som för första gången kommer på svenska. I översättning av Aris Fioretos och med ett efterord av författaren, ursprungligen publicerat som förord till den amerikanska utgåvan 1965.

Vladimir Nabokov [1899-1977] föddes i Sankt Petersburg. 1919 flydde han undan den ryska revolutionen till England och levde sedan i livslång exil i Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz. Sitt stora genombrott fick han efter att ha övergått från ryskan till att skriva på engelska. Hans mest läst verk är romanen Lolita [1955]. Utöver författarskapet var han även en erkänd fjärilskännare och konstruktör av schackproblem.

Bokens efterord: a b c.        För fyra år sedan läste jag Lolita av Vladimir Nabokov.

En annan Nesser

 2015-11-04  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Elva dagar i Berlin är en saga för barn över arton år i Tage Danielssons och Astrid Lindgrens efterföljd. Boken är också den tredje delen i Håkan Nessers storstadstrilogi; de bägge inledande är Maskarna på Carmine Street (2009) och Himmel över London (2011)
Underhållande, gripande, intressant, ja till och med spännande och lite mystisk. Lagom lång saga för vuxna. Kan rekommenderas för alla.
Lite Astrid Lindgren över det hela:
"så här är det alltså säger Beate Bittner till Arne Albin Hektor Murberg: din pappaTorsten och din mamma Violetta född Dufva träffas i Venedig, han köper en nyckel i en ask av en spåkvinna... en väldigt speciell nyckel, och kanske har hon först spått din mamma ... eller bägge två. Långt senare strax innan han dör, ger din pappa dig i uppdrag att åka till Berlin med nyckeln och lämna den till din mamma. Du åker hit men du åker också tillbaka till sextonhundratalet och efter en massa häxerier och hokuspokus stoppar du nyckeln i ett lås. Så att ...så att två av våra förfäder, Aron och Beata Greivald ska kunna träffas ... så att du och jag ska ... ja, så att du och jag ska kunna sitta här och dricka te och ha det trevligt! Hemma hos mig i Berlin!" (354)
Och så levde de lyckliga tillsammans i den stora staden Berlin, den rullstolsbundna Beate Bittner och den lindrigt handikappade Arne Albin Hektor Murberg med en lätt intellektuell funktionsnedsättning efter en dykolycka i barndomen. Nu fria från äldre dömande släktingar.
En sorts kompendium.

Recensioner:
Jonas Thente i DN:"Pratig pastisch. Håkan Nessers finurlighet kommer inte till sin rätt".
Ingrid Bosseldal i GP:"roligt i mötet med de tre särlingar som tillsammans väver intrigen"
Kristian Ekenberg i Sundsvalls Tidning: "Nesser i hokuspokusland".

Senaste lästa böcker av Håkan Nesser
150410 Paula Polanskis straff,
140206 Kommissarien och tystnaden,
130903 Levande och döda i Winsford,

På spaning efter farfar

 2015-10-22  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Farfar Verneri Väisänen har försvunnit igen. Förra gången farfar försvann var han borta i ett helt år och skickade vykort hem som enda livstecken. Den här gången bestämmer sig hemmets skräckinjagande härskare, farmor Letitia, att gubben ska hämtas hem. Barnbarnet Aukusti skickas ut för att hitta sin farfar. Sökandet tar honom till utanför Finlands gränser till såväl Sverige som till Norge. Men när han väl får tag på farfar har reslusten hos Aukusti väckts och de bestämmer sig för att tillsammans resa ut i Europa. De blir ett äventyr utan dess like och hem till farmor Letitia har ingen av dem bråttom längre. Arto Paasilinna har skrivit en äventyrsberättelse där hans humor och fantasi fått fritt spelrum.
Detta är den senaste boken på svenska av Arto Paasilinna (2015). Den skrevs 1977 redan och heter Isoisää etsimässä.
Det märks att denna bok är skriven för många år sedan. Kvinnosynen är som från en förgången tid. De frodiga infallen liksom konjaken flödar.     Läs mer på Wikipedia.

Recensioner:
Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "Den flyktbenägne skinnhandlaren",
Kjell E. Genberg i Dast: "sprudlar oavbrutet av berättarglädje".
Bengt Annebäck i Norrtelje Tidning: "Pålitlig och trevlig underhållning".

Senast lästa böcker av Arto Paasilinna: De oanständiga profeterna i Tibet. De hängda rävarnas skog.

Ingenting är glömt

 2015-10-18  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Linda Olsson (författaren till bl.a Nu vill jag sjunga dig milda sånger) skriver politisk thriller tillsammans med Tom Sainsbury.
Kvinnliga journalister som vill avslöja allt men som böjer sig inför risken att förlora sitt jobb och sitt barn.
Första boken i Matakana Trilogin. Boken kommer att bli en serie och därför är det många trådar som hänger lösa. Enligt uppgift ska kommande böcker skrivas utan Sainsbury. Det blir nog en fördel. Det märks i boken att två personser skrivit.

En ung man hittas död på ett bibliotek i Auckland, Nya Zeeland. Det är Brent Taylor, 28 år, doktorand och deltidsanställd i Aucklands universitetsbibliotek. Polisen är övertygad om självmord, men mannens nära vän misstänker mord. Hon vet att han skrev på ett bokmanuskript där något oerhört skulle avslöjas.
Sam Hallberg, med ett förflutet som expert på terrorism, tar sig an fallet. Han leds allt djupare in i en korrumperad värld där inget är som han tror. Samtidigt misstänker affärsjournalisten Lynette Church att hon är en smutsig politisk verksamhet på spåret. Med början i Nya Zeeland slingrar sig hennes sökande runt om i världen där maktfullkomliga personer och krigsförbrytare som utger sig för att vara hjältar från Irak tycks vara inblandade.

"Han är gay, så klart. Som alla andra intelligenta, snygga singelkillar" (112).
I den gamla bokhandeln såldes "Medfarna deckare av Ngaio Marsh" (125)
Ngaio Marsh, född 23 april 1895 i Christchurch, Nya Zeeland, död 18 februari 1982 i Christchurch, Nya Zeeland, var en nyzeeländsk författare av pusseldeckare i den klassiska stilen. Jag läste flera av dem för 50-60 år sedan.

Sam såg mannen med ärret. Och sedan också i undersökningsdomstolen. En man med ett vitt ärr som löpte tvärs över kinden från mungipan i ett ständigt leende som inte var något leende. (260)
Sam måste hitta honom.
Mannen heter Greg Nikula, säger Saskia. Kan han arbeta för regeringen? "Det gör vi alla!"

Det som inte dödar oss

 2015-10-07  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Som många andra har jag sett fram emot Stieg Larssons "fyra". Nu skriven av David Lagercrantz under rubriken "Det som inte dödar oss". Den är lång, över 500 sidor, och innehåller alltför många "trådar".
Det som räddar den är Artificiell Intelligence, och robotarna, matematiken och faktoruppdelningen, förutsättningen för att knäcka lösenorden.
Vidare kopplingen till professor Frans Balders autistiske son August som har en "savant" förmåga. Detta är saker som intresserar mig.
Och naturligtvis Lisbeth Salander,
För övrigt delar jag Jens Liljestrand uppfattning i Expressen att boken är en "hopplöst blek kopia"

Recensioner:
Johan Svedjedal i DN: "Nya Millennium är skicklig och respektfull",
Jens Liljestrand i Expressen: "Nya "Millennium" en hopplöst blek kopia",
Ingrid Bossedal i GP: "Inte den bästa romanen i serien",
Anna Koldenius i Kristianstadsbladet: "Det som inte dödar oss" är i sig själv spännande, men inte Stieg Larsson-spännande".
Eva Gabrielsson i Svd: "Ingen ska begå ett sådant övergrepp”.
David Lagercrantz ”Det som inte dödar oss” är en svensk boksatsning utan motstycke. Men vad skulle Stieg Larsson ha tyckt? SvD berättar historien bakom romanen.

För nästan 10 år sedan läste jag de tre föregångarna, av Stieg Larsson, Millennium 1, 2 och 3. Visst ser jag fram emot Millennium 5.
Flickan som lekte med elden, 2006-10-22,
Män som hatar kvinnor, 2006-10-01
Luftslottet som sprängdes, 2007-07-13

Mästare, väktare, lögnare, vän

 2015-09-09  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Mästare, väktare, lögnare vän är den tredje delen i Christoffer Carlssons serie om Leo Junker, en drygt 30-årig polisman anställd vid våldsroteln i Stockholm. Boken är fristående från de två första, Den osynlige mannen från Salem och Den fallande detektiven. Jag är dock övertygad om att man får större behållning av boken om man har läst de två tidigare, i synnerhet Mannen från Salem.
Christoffer Carlsson bjuder dock på en och annan återblick i Mästare, väktare, lögnare vän, för att förklara bakgrunden och varför vissa personer är viktiga för Leo Junker. Det gäller flickvännen Sam förstås, men också den person som inledningsvis mördas i boken, Charles Levin, en gång mentor för Leo samt John Grimberg, barndomsvännen som nu sitter inlåst på rättspsyk för mordförsök på Leo i första boken.

Mästare, väktare, lögnare, vän utspelar sig cirka ett år efter det uppdrag på Gotland där Leo råkade skjuta en kollega till döds och som fortfarande traumatiserar honom. Han klarar inte av sitt jobb, käkar lugnande tabletter och uppmanas av sin chef att tidigarelägga sin semester.

I samma veva får han vetskap om att hans tidigare mentor och vän hittats mördad i Bruket, en plats utanför Halmstad där Levin tidigare bott och nu på ålderns höst återvänt till. Leo tar sig snabbt ner till Bruket, utger sig falseligen för att vara från Rikskriminalpolisen, han har tvingats ta extra semester, och ger sig in i utredningsarbetet som leds av systern till den kollega han dödat ett år tidigare. Bruket på midsommar afton. Towe Waltersson, misshandlar svår Junker då hon får reda på vem som dödat hennes bror.

Det är svårt att hänga med i den långa boken med tre tidsperspektiv och och ett autentiskt fall från 1984 invävt i texten.
Mordet på Levin är alltså den gåta som boken kretsar kring. Det är en riktigt intrikat historia, där trådarna går mer än 30 år tillbaka i tiden. Det visar sig dessutom att Leo Junkers mentor var långt ifrån den rättrådiga polis han uppfattades som. I en intervju i Hallandsposten berättar Christoffer Carlsson att Mästare, väktare, lögnare, vän är den svåraste roman han skrivit hittills, "med tre olika berättarperspektiv och ett autentiskt fall från 1984 invävt i texten, Fallet Catrine da Costa.

Recensioner:
Intervju: Deckarhuset,             Hilda Blomberg i Hallandsposten: "Christoffer knyter ihop polistrådarna",
Johannas Deckarhörna: "Piratförlaget",

Tidigare böcker från samma serie: Den osynlige mannen från Salem,     Fallet Vincent Franke,    Den fallande detektiven.

Akutbjällran

 2015-09-01  Böcker
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Akutbjällran är Karin Brunk Holmqvists tolfte bok på Kabusa förlag. Den är en av hennes bättre böcker.
Den tar inte upp på världsavgörande frågorna utan behandlar i stället alla de små förtretligheter så väl som glädjeämnen som vardagen erbjuder. Och som för de allra flesta 70-plussare är viktigare än annat. Inte konstigt att hennes böcker har många läsare. Flera av hennes romaner har översatts till tyska, danska, norska och finska.
Brunk Holmqvist är som en snäll och vänlig Fritiof Nilsson Piraten eller en ännu vanligare Stig Claesson, berättar författaren Bengt Eriksson i Ystads Allehanda.
Akutbjällran, förresten, i romantiteln. Den hänger utanför Julias och Elsas ytterdörr. Om de rycker i den, då har det hänt nåt, då är det bråttom, och då hör deras granne Ragnar bjällrorna och skyndar sig för att hjälpa. Som när Elsa blev inlåst på toaletten.
I centrum står syskonen Julia och Elsa Nilsson, och så Ragnar förstås.

Jea Jonsson i Lokaltidningen, Ystad: "Akutbjällran, hennes tolfte bok på Kabusa förlag",
Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "Till sist, ett skratt av lättnad".

Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Kranvridarna, Kaffe med musik, Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes

Almedalen har fallit

 2015-08-28  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
"Almedalen har fallit" är en gastkramande thriller om en terrorattack mot Sverige, skriven av en före detta underrättelseofficer med unik insikt i ämnet. Det är också en påminnelse om hur symbolen för det öppna samhället på ett ögonblick kan förvandlas till skådeplatsen för vår värsta mardröm.
Erik Lewin har mer än tjugofem års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete. Som 25-åring rekryterades han till Sveriges hemliga elitförband SIG (numera en del av SOG - Särskilda operationsgruppen. som är en del av Försvarsmaktens specialförband (FM SF) och har verkat sedan år 2011. Förbandet är förlagd i Karlsborg.
Det senaste decenniet har Erik Lewin arbetat som säkerhetsrådgivare i bland annat Mellanöstern och Centralasien, och han är numera vd för ett säkerhetsföretag.
Låter som ett alias för bokens huvudperson Ben de Clerk, här kallad Mr Svensson, med ursprung och hemvist från Sydafrika.
I skuggan av folkfesten, seminarierna, talen och minglandet i Almedalen tar sig en grupp tungt beväpnade män in genom ringmuren. Deras attack är lika välplanerad som brutal. På mindre än en timme har de okända terroristerna tagit kontroll över Visby. Tusentals människor, inklusive statsministern, överbefälhavaren och flera av näringslivets makthavare, tas som gisslan. Samtidigt som polis och militär försöker reda ut vem som ska leda landets styrkor fortsätter terroristerna att sätta sin plan i verket. Och de ligger hela tiden minst ett steg före.

Recensioner:
Jennifer Paterson i DN: "Almedalen under attack",
Wisemans Wisdoms: "Klart läsvärd bok som jag varmt rekommenderar"
Niklas Wiklund i SvD: "Terrorberedskap sinkas av Ådalenrädsla"
Ruben Agnarsson i Inblick:"Fiktivt ryskt terrordåd blev muslimskt".

Under pseudonymen Adrian Andersson har Lewin redan tidigare skrivit en bok om terrorism mot Sverige, "Operation Scimitar".

Jag värmer te med dina brev

 2015-08-21  Böcker
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
En bok av Conny Palmkvist.
Året är 1941 och nazisterna tågar in i Litauens huvudstad Vilnius. Den fjortonårige Jitschok ser sitt liv slås i spillror när hans familj tvingas in i de nya ghetton som inrättas. Andra familjer försvinner spårlöst. Inspirerad av poeten Abraham Sutzkever börjar han skriva dagbok för att dokumentera allt som händer i hans stad. Så att ingen någonsin ska glömma.
"Jag värmer te med dina brev" utspelar sig under den tyska ockupationen i Vilnius, där Jitschok Rudasjevskij dog i judegettot 1943, femton år gammal. Texten är baserad på hans dagbok, som upphittades i lägerspillrorna. Boken innehåller även delar av Abraham Sutzkevers vittnesmål under Nürnbergrättegångarna 1946. Under den tyska ockupationen 1941-44 förintades 165 000 judar i Litauen, det vill säga ungefär sjuttiofem procent av den judiska befolkningen.
Conny Palmkvist (f. 1973) är uppväxt och bosatt i Skåne. Han har skrivit fem romaner sedan den kritikerhyllade debuten 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. 2014 utkom hans bok Håll inte tillbaka kärleken, William Holden, och 2015 tilldelades han Selmapriset för De flyende skyldiga (2011).
Denna författarens femte roman är baserad på en dagbok skriven av den verklige Jitschok Rudasjevskij, som dog endast 15 år gammal i judeghettot. Det är en gripande, välskriven berättelse där fiktion flätas samman med realism på ett skickligt sätt."
Intervju av författaren i Kulturkollo.
Recensioner:
Nydahls Occident: Om en fasansfull skamfläck i den sovjetiska, tyska och baltiska historien"
Tidningen Kulturen: "Stilla som döden"

Sanning med modifikation

 2015-08-01  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Första boken i nya serien om Kouplans överlevnad. Han är mörkhyad, ensamkommande flyktingungdom, och heter Kouplan. Han är inneboende hos Regina. Hon har två barn, Liam och Ida. Han är från Iran.
Kouplan tar på sig uppdraget att hitta Julia.
En papperslös flykting som i desperation försöker försörja sig som privatdetektiv.
Kouplans första uppdrag blir att hitta en sexårig flicka, Julia, som försvunnit, kidnappad när hon släppte mammans, Pernillas, hand mitt i Stockholm. Mamman vill lika lite som Kouplan ha med polis och myndigheter att göra.
Men det som mamman berättar stämmer dåligt med verkligheten.
Jag kommer nog att följa serien några år framåt.
Piratförlaget om boken.

Några recensioner:
Therese Eriksson i SvD: "Sara Lövenstam blåser friskt syre i deckargenren",
Bella Stenberg i GP: "Läsarens normer utmanas",
Stig Larsson i Expressen Kultur: "Viktig bok för självgoda män",

All inclusive av Hans Gunnarsson

 2015-07-18  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Av Hans Gunnarsson har jag aldrig läst någonting. Han har tydligen skrivit en del novellsamlingar, "Gunnarsson skriver kortare noveller i realistisk stil." Och så länge som denna s.k. kollektivroman består av många korta noveller, med träffsäkra människobeskrivningar, i övre medelålderna, där man verkligen känner igen sig själv så är den verkligen riktigt bra. Men i hans senaste bok "All inclusive" försöker han göra mer, en äventyrsroman, ja nästan en deckare - det är ju deckare som slår och säljer under senaste decennierna. Och det blir inte alls bra. Så första halvan av denna 400 sidiga bok är utmärkt men inte därefter.

Baksidans text förleder läsaren:
"C.G:s karriär har gått i stå, han behöver ett jobb. Mot alla odds får han ett erbjudande: åk till en all inclusive-resort på Guadeloupe. Skriv en roman som lockar människor att åka dit. Det är ett lockande uppdrag, men svårt, för en författare med skrivkramp. Och på plats i Guadeloupe är distraktionerna många. Obegränsat med alkohol, bara en sådan sak, sol, kvinnor... Omgiven av semestrande människor och deras berättelser börjar C.G. märka att han inte alls kan styra vad för historia han ska skriva. Och när dödsfallen börjar komma inser C.G. att det är någon annan som drar i trådarna - han är snarare intrigens fånge"

Om Hans Gunnarsson: Bonniers förlag, Wikipedia,

Magnus Persson i SvD: "Stilsäker fars med stor svärta",
Jonas Thente i DN: "En levande och lyhörd kollektivroman",
Annika Koldenius i Kristianstadsbladet: "Manlighetens upplösning i Sverige",

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet

 2015-07-17  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Romain Puértolas andra roman handlar om Providence, en ung kvinna som arbetar som brevbärare i Paris. Nu är hon på väg till Orly-flygplatsen för att ta ett plan till Marrakech och hämta den sjuåriga Zahera, en flicka som Providence äntligen ska få adoptera. Men Zahera lider av en allvarlig lungsjukdom - lungorna känns som de vore fulla av ett moln lika stort som Eiffeltornet - och måste till Frankrike och få expertvård, så det är ont om tid. Och just som Providence ska ge sig iväg så stoppas alla flighter. En vulkan på Island har nämligen fått ett utbrott och inga plan får lyfta. Providence är förtvivlad. Hon måste ta sig till Marocko - till Marrakech -
och då är bara frågan: är hennes moderskärlek så stark att hon kan lära sig att flyga på egen hand? Hon tar hjälp av diverse mystiska figurer som hon övertalas att tro på.
Boken är säkert rolig på sitt sätt. Men jag tyckte inte det. För andra gången lockade mig titeln och framsidans layout att låna den på Trelleborgs bibliotek.
Förbluffande nog har boken varit "Månadens bok".

Romain Puértolas är född 1975 i Montpellier och arbetade vid franska gränspolisen när han 2013 debuterade med succéromanen Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp.

Recension: Magnus Sjöholm i NT: "Romantisk feel-good roman".
Enligt Magnus Sjöholm borde jag ha läst slutet av boken " då sätter berättelsen fart och några alternativa slut presenteras".
Men en bok måste vara bra från början helst redan de första meningarna ska locka till läsning.

Författarens hemsida.
Jag läste hans förra bok Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp, den var inte heller bra.

Ingen bok för mig

 2015-07-10 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Hon heter Rachel. Hon är alkoholist, hon får ofta fylledille. Så här är det, boken igenom. Dricker hela dagen. Sätter mig på tåget och fortsätter att dricka. Vaknar om nästa. Vet inte hur jag kommit hem. Minns inget. Kanske ett slagsmål. Jag är naken. Jag är skadad. Jag har tydligen ringt Tom, han är förbannad! Tom är hennes fd make vars skilsmässa hon vägrar att acceptera
Cathy kommer hem. Jag försöker städa. Hon vill sparka ut mig.
Boken är skriven utifrån flera perspektiv, Rachels, Megans och Annas, och från flera tider. Blandas ihop i en svårtolkad röra. Dessutom har personerna olika alias.
Förutom Rachel är det Megan Hipwell ("Jess") och Anna Boyd. Och de "muskulösa männen".
Boken heter "Kvinnan på tåg" skriven av Paula Hawkins, en amerikansk journalist 2015 och blivit enormt populär enligt recensenter och förlag.
Men inte för mig som efter att ha tragglat igenom hälften, läst om flera stycken och skrivit "kompendium" ändå inte får ut någonting av den och stoppar den i "soptunnan".
Förlaget Massolit. På Facebook.
Två recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Nervkittlande lästips till helgen".
Ylwa Karlsson i Dagens bok: "Spännande thriller med visst psykologiskt djup".
En mycket bra beskrivning av boken som jag delar helt.

Indianlekar

 2015-06-28 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan 
Vad som händer i romanen är lätt att beskriva. Det är sommar, Ebbas självskadande kusin Edith kommer på permission för ett par månader, samtidigt som Ebbas pojkvän Jonathan sticker iväg för att jobba i Norge. Ebba och Edith: "Vad ska vi göra hela jävla sommaren?" Bara hänga och passa Jonathans hund? Ebbas far Frank lär ju klara sig själv.
Det är ungefär allt. Med en nästan sardonisk - eller är den förtvivlad? - ton tecknar Stenroth den nedlagda lanthandeln, Volvofabrikens spegelglas, Bacardiflaskan i skuggan av Axels tivoli, pojkvännens kvarlämnade hunds nästan sönderbitna koppel och maskrosorna som gror mellan stenplattorna på altanen.
Indianlekar är en skildring av ett tillstånd och handlar om vänskap och tillit i en tillvaro utan mycket hopp, i en tröstlös håla som ekar av tomhet och maktlöshet och där det under ytan ständigt finns ett hot om våld.
Felicia Stenroth är född 1990, kommer från Barum, utanför Ivösjön i nordöstra Skåne och är nu bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2012 med romanen Bilder som inte angår mig och har gått utbildningen Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet

Facebook.

Recensioner:
Therese Eriksson i Kristianstadsbladet: "Det är en väldigt precis skildring av ett väldigt diffust utanförskap".
Jonas Thente i DN: "Lantlig realism utan slitna klichéer och spekulationer".
Annina Rabe i Expressen: "Det enda som finns är tid, men ack så lite att fylla den med".

Oscar Levertins vänner

 2015-06-12 Böcker
3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan  10 år sedan
Kristina Lugns snart fyrtioåriga dotter försöker hitta sin väg. Hur ska hon blir berömd och välkänd, hur ska hon ta reda på om det är suga kuk eller slicka fitta hon önskar sig. Eller kanske bara en trygg modersfamn att vila ut i. Ska hon behöva banta bort sin övervikt för att bli accepterad?
För Martina Montelius betydde mötet med kulturen en värld där hon kunde passa in. När hon nu närmar sig 40 tänker hon bli ännu mer kulturtant.
Inget som intresserar mig alls. Att jag läste hela boken beror mest på att den var så tunn men också på att jag väntade mig en spännande avslutning, som jag blev lurad på.
" Äntligen stod Boel Märgåker, om inte i predikstolen så i alla fall på Finlandsfärjan. Nu jävlarihelvete ska det hända något i denna spolformade 62-åriga kvinnas liv. Hon är fett trött på sin hopplösa karslok Greger, de fyra utflyttade barnen och de erbarmliga medlemmarna i "Oscar Levertins vänner" - ett sällskap hon grundade för att finna något slags kvalitativ kärna i tillvaron. Vilket, för att uttrycka det kort, inte lyckades".
2011 tog Martina Montelius över som konstnärlig ledare på Teater Brunnsgatan Fyra efter sin mor Kristina Lugn. I november 2013 romandebuterade hon med Främlingsleguanen på Bokförlaget Atlas. Hon har tre barn tillsammans med sin make, dramatikern och översättaren Niklas Hellgren.
Recensioner:
Anna Hallberg i DN: "Kulturtantens själ. Roligt och skitläskigt om en tyst rebell"
Magnus Persson i SvD: "På kryss med anarkistisk tant"
I SvD Kultur: "Montelius kulturtant biter ifrån".

En kärleksroman om hjärnan

 2015-05-19 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Åsa Nilsonnes bok "H" är på samma gång lekfull och mycket lärorik. Det är den mänskliga hjärnan som står i centrum och särskilt dess tre delar Hippocampus, Amygdala och Kortex.
Det är Hippocampus - den del av hjärnan som organiserar våra minnen och utgör en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan - som är romanens berättarjag. Amygdala balanserar vår sinnes stämning från glädje och upprymdhet till oro och ångest och Kortex, hjärnbarken manar till besinning och gör sina analyser. Cortex har orden i sin makt, men inte mycket mer. Torr och logisk.
Hippocampusjaget bor i H, en man i trettiofemårsåldern som befinner sig mitt i en lovande forskarkarriär med just Hippocampus som specialområde.
Den originella idén är god, och påminner lite om Lena Anderssons kärleksromaner på grund av sin analytiska ton.
Boken "H" utspelar sig under ett dygn i H:s liv när frågorna om vem han är och vad han vill med sitt liv ställs på sin spets.
Åsa Nilsonne (född 1949) är senior professor i medicinsk psykiatri och författare till en rad uppmärksammade fackböcker och romaner, senast En passande död.
Men hon har också tidigare skrivit flera kriminalromaner och det var som älskare av deckare jag först tog henne till mig.
Tänk om all populärvetenskap kunde paketeras i sådan här intressant romanform! Överraskande lättläst och spännande.

Författarens hemsida.       Artikel i Modern Psykologi Rivningsobjekt: jaget. Entreprenör sökes.  

Recensioner:
Björn Gunnarsson i GP: "Föreläsningen är präglad av den hallelujastämning som råder inom neuropsykiatrin, hjärnforskningen och evolutionspsykologin".
Lotta Olsson i DN: "H blir aldrig mer än en klumpig konstruktion av en människa".
Therese Eriksson i Svd: "Så bestämmer hjärnan förälskelsens vindlingar".

Peter Kihlgård Serenader två

 2015-05-13 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
En novellsamling, ny för året på Biblioteket i Trelleborg. Jag tyckte mig känna igen författarens namn sedan länge sedan. Titelsidan var estetiskt tilltalande, liksom tjockleken, drygt 150 sidor. Korta meningar, korta rader. Mycket osammanhänganden både inuti novellerna såväl som mellan dem. Det mesta var eländigt, många barn dog tidigt, många levde under eländiga förhållande.
Många var beroende av droger. Många barn växte upp med alkoholiserade fädrar.
Det handlade mest om Sverige, men några kapitel utspelade sig i i Ryssland där läsaren lärde sig hur romska mästare gjöt kyrkklockor i brons under svåra hållanden.
Det som räddar en genomläsning av boken är det lilla formatet.
Många böcker från 1982 till 2015, och många priser. Kanske har han hållit på för länge? Wikipedia om Kihlgård.

Författaren Peter Kihlgård har sedan debuten 1981 gett ut hyllade romaner som "Strandmannen", "Fader Theresias vår" och "Kicki och Lasse", men han har också skrivit prosa i det kortare formatet. 1998 kom novellsamlingen "Serenader" ut och nu följer han upp den med "Serenader 2". Jenny Aschenbrenner har läst den.
Jenny Aschenbrenner i Kulturnytt: "Annat är ofullgånget, som ansatser till en stor berättelse om pappan och sonen",
Jonas Thente i DNBok: "Det är kanske det vackraste Peter Kihlgård någonsin skrivit".

En yxa åt Alice

 2015-04-17 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Inger Frimanssons senaste bok är inget att rekommendera. Det är ingenting jag vill läsa färdigt. Jag ångrar nästan att jag lånade boken på biblioteket. Boken är alldeles för lång och för spretig. För många personer att hålla reda på. Nästan alla är osympatiska. För mycket av författarens eget liv är invävt i texten.
Frimansson har lämnat Hässelby och dramat denna gång utspelar sig i en söderförort till Stockholm

I "En yxa åt Alice" är det journalisten Roland Järnek som långsamt drivs över gränsen. En förödmjukande skilsmässa har lämnat honom på bar backe, hans artiklar och krönikor är inte längre lika uppskattade som förr och när han ber om ett banklån möts han av ett föraktfullt avslag. Det blir droppen för den snälle, fantasifulle och lite undergivne Roland.

Jag har faktiskt läst en bok av Inger Frimansson tidigare, om än fär nästan 10 år sedan Farväl Inger Frimansson. Tyckte om möjligt ännu sämre om den.

Inger Frimanssons hemsida
Recensioner:
Sara Ullberg i Norran: "Nagelbitande sommarläsning"
Monica Lindström i DAST: "Som vanligt är det härligt att läsa Frimansson".

Kleptomania: Troll och Människor

 2015-04-07 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Håller gärna med Emma Kreü i i Litteraturmagazinet att boken är en "Suggestiv berättelse som lockar och drar" och jag vill inte heller säga emot henne att den är den bästa inom fantastikgenren hittills i år.
Tåget kränger, i en kupe sitter en ung man, Claudia och en annan man som presenterar sig som Gustaf. Bakom en laptop sitter heter Linus Kaiser.
Uppe på bagagehyllan gömmer sig ett väsen, nej, ett väsenskräp. Tåget gnisslade och skrek av väsensskräp.
Tåget krockar. Med vad? Trollkonan Kona som förvandlat sig till en Jättesten. Kona är hans mor med en enorm kroppshydda. Troll och människor skiftar gestalt men hatar varandra. Trollen gömmer sina rikedomar långt inne i bergen.

Kristina Hård debuterade 2009 med science fiction-romanen Alba och har därefter utkommit med Himalayabreven, båda på Kabusa Böcker. Kleptomania är den första boken i serien Arvet efter Kaiser.
Bokens hemsida på Styx Fantazy. Kristina Hård på Facebook.
Kristina Hård på Facebook
Intervju med Kristina Hård i Litteraturmagazinet: "Fantasin väver in sig i verkligheten"     Kristina Hårds hemsida.

Recensioner:
Emma Kreü i LitteraturMagazinet: "Suggestiv berättelse som lockar och drar".
Jessica Ahlström i Tidningen Kulturen: "I Bergakungens sal"

Isidor och Paula

 2015-03-30 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I tre delar rör sig berättelsen från ett nu som ligger strax efter psykiatrireformen 1995, bakåt till tidigt 80-tal och sen framåt igen, till en punkt strax innan berättelsens början. Del 1, som heter "Spår" är klart bäst. Den handlar om Isidor som kör tunnelbanetåg. Han är tunnelbaneförare, tutf, tunneltågförare. Övriga delar är alldeles för mörka, fyllda av misshandel, svärta och elände.
Han älskar sitt jobb, fruktar bara att han ska köra över en "hoppare". Rapporteras som "person under tåg" eller Put.
Eller ha en "sovande" i tåget. Någon uteliggare som vägrar lämnar kupén.
Ständigt utrop "Se upp för dörrarna. Dörrarna stängs".
Evert är en kollega, känd för att ha kört över 18 personer.
Efter jobbet går Isidor till Paula sin kusin. Just nu är hon på psykmottagningen. Annars bor hon i en illegal källarlokal. På psyket kommer man in om man påstår att man vill ta livet av sig. Får några veckors bekvämt liv.
De heter Elin och Andreas men kallas sig Paula och Isidor efter sin barndoms älsklingshästar.
Paula är starkt alkoholiserad.
I del två beskrivs Paulas barndom och uppväxt som sägs vara orsaken till hennes missbruk av alkohol och andra droger. Hur hon misshandlades av sin mor.

Recensioner:
Therese Eriksson i SvD: "Mänskliga band bortom alla nyttoaspekter",
Maria Schottenius i Svd: "Myten tar plats i t-banan",
Amanda Svensson i Sydsvenskan: "En fantastiskt fin roman, mörk, vacker och en liten smula magisk."
Pia Bergström i Aftonbladet: "Orfeus i tunnelbanan"

Sommaren 2011 läste jag Ola Nilssons andra bok Änglarna. Änglarna är en fristående fortsättning på boken Hundarna från förra året, det hela ska bli en trilogi. Nu har jag läst Hundarna.

Utan personligt ansvar

 2015-03-26 Böcker
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Utan personligt ansvar är den fristående fortsättningen på Egenmäktigt förfarande. Med skarp blick och mycket humor tar sig Lena Andersson denna gång an älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten.
Ester Nilsson är tillbaka. Och hon har inte lärt sig någonting.

Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid det första mötet känner hon igen sin kropps reaktion: hon håller på att bli handlöst förälskad. Olof gör ingen hemlighet av att han är gift med Ebba Silfversköld, men börjar samtidigt träffa Ester. De inleder en relation, som samtidigt inte är en relation enligt Olof. För han är ju gift, och säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Men vad gör han då hos Ester?

Ester köper en bil så att hon kan köra Olof kors och tvärs över landet, till teaterföreställningar och kärleksmöten. Somrarna blir outhärdliga för Ester, för på sommaren umgås gifta män med frun. Ester Nilsson har blivit älskarinna.
Men Olof Sten är märkligt ambivalent och hoppet om att han ska lämna sin Ebba, det finns där hela tiden.

Och det bli älskarinnan som "vinner". Ester lyckas resa sig igen. Hon vinner både över sin egen brinnande kärlek och alla de beskyllningar som Sten kastar över henne och som han falskeligen sprider bland deras vänner. Ebba S och hennes make får länge leva med sina eländen.

Egenmäktigt förfarande läste jag i mars för ett år sedan.

Agneta Pleijel i DN: "Plågsam njutning av hopplös kärlek"
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/plagsam-njutning-av-hopplos-karlek/

Boulevarderna

 2015-03-03 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Ännu en bok av årets Nobelpristagare i litteratur, Patrick Modiano, De yttre Boulevarderna, för vilken Modiano tilldelades Franska akademiens stora romanpris 1972..
Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2014 "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

" En ung man betraktar ett foto av sin far och hans vänner. Han beslutar sig för att söka sanningen om fadern och detta sökande leder honom tillbaka i tiden - till ockupationsåren. I en by i utkanten av Fontainebleauskogen brukade en skara män med tvivelaktigt uppsåt mötas för att göra affärer. Bland dem återfanns den malariesjuke "greve" Guy de Marcheret och tidningsredaktören Jean Murraille. Där återfanns också en ung blond skådespelerska i päls och så mannens egen fadern: "baron" Chalva Deyckecaire.

Berättaren tränger djupare in i den värld som var faderns, vem var han egentligen - en svartabörshaj, en förföljd jude, eller bådadera? Varför umgicks han med dessa män? Sökandet efter den undflyende fadersgestalten fortsätter och till slut smälter berättaren samman med fadern för att kunna dela det mörka förflutna som överskuggar hans eget liv.
Björn Waller i "Dagens bok": "Tjuven gör tillfället" .
Kristoffer Leandoer i SvD: "Besök i glömskans skymningsvärld".
,På Förlaget Elisabeth Grate.
Tidigare lästa böcker: Lilla smycket och Nätternas gräs.

Aldermanns arvinge

 2015-02-26 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
2013 utkom Gabriella Håkansson med Aldermanns arvinge, första delen i en episk, historisk romantrilogi som utspelar sig i London under tidigt 1800-tal.
Andra delen, Kättarnas tempel, kom i september 2014 och avslutningen, Nya Londinium, under 2015.
Aldermanns arvinge svämmar över av kufar. Övervintrade original från 1700-talet med pudrade peruker, stångpiskor, spetskrås och knäbyxor blandas med det excentriska tjänstefolket, originella fattiglappar och groteska uppenbarelser ur Londons folkmyller
Berättelsens nav är Templet, Londons allra mest överdådiga, men illa beryktade, privatbostad belägen på Harley Street nummer 45.
Där härskar Gideon Aldermann med oinskränkt makt. Han är rik som ett troll, har en kolossal kolossal förmögenhet grundad på slavhandel och sockerplantage i Jamaica.
Snart avslöjas att Aldermann är stormästare i det ljusskygga, depraverade och förhånade sällskapet "Dilettanti". Ordenssällskapet var en gång en fanatisk och samhällsomstörtande orden som dyrkade de grekiska gudarna och vurmade för allt som har med antiken att göra. I ett lönnrum förvarar Aldermann ett hemligt dokument som ska återskapa sällskapets glansdagar.
Romanens motor är jakten på Aldermanns hemliga dokument, som bland annat för oss till kontinenten.
Aldermanns arvinge, sonen, föds år 1800, blott några år innan fadern dör.
Testamentet är minutiöst: en detaljerad läroplan i ett dussin volymer. Inspirerad av den franska revolutionen var gamle Aldermann radikal och satte sina ideal i enlighet med parollen frihet, jämlikhet, broderskap, men likväl, bokstavligt och bildligt, fjättrar han sonens liv med sina storvulna planer.
Nu dyker det givetvis upp förmyndare och lärare som av ett eller annat skäl söker slå itu dessa bojor. En smula drastiskt uttryckt så handlar romanen om hur den unge Aldermann slits mellan olika krafter, Richard Payne Knight som tröttnat på sin tid som dilettant och vill skydda sonen från Gideons galenskaper, respektive läraren och exfången Gebhardt som vill återupprätta faderns ideal och sökandet efter den stora planen, le grand œuvre. Han tar därför med honom på en synnerligen strapatsrik och vådlig Grand Tour i skuggan av Napoleon Bonapartes härjningar på kontinenten. Kejsaren spelar en allt annat än obetydlig roll i den unge Williams liv.

Jag har alltid gillat Gabriella Håkanssons tidigare böcker och på Bokens Dag i Trelleborg i höstas lyssnade jag med stor glädje till henne.
Aldermanns arvinge köpte jag - för reapris - och även del två Kättarnas Tempel på Bokens dag.
Boken är lång!! 813 sidor

Bokens dag 2014.   Lästa tidigare böckern Gabriella Håkansson: Fallet Sandeman och Hjärnmänniskan.

Recensioner:
Carl-Johan Malmberg i SvD: "Stilistiskt kraftprov av Gabriella Håkansson",
" Slutsummeringen av Håkanssons eget Grand Oeuvre går inte att göra förrän den avslutande delen föreligger. "Aldermanns arvinge" lever gott på sitt hantverk, sin berättarglädje, sin intelligens - och sitt Fortsättning följer. Jag längtar efter den"
Per Svensson i DN: "Krävande nöjesläsning",
Claes Wahlin i AB: "Historiska lustar i mustigt verk"
Pär Thörn i GP:"Välresearchad, klichédriven och ställvis mycket underhållande",
Ulrika Knutson i Sydsvenskan: "För mycket av det goda",
Maria Edström i Kulturnytt, Sveriges Radio: "Det är själva tidsepoken som väcker störst intresse".

Dora Bruder

 2015-02-24 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Efter två självlysande kortromaner, "Lilla smycket" och "Nätternas gräs", har Elisabeth Grate Bokförlag nu låtit översätta ett tredje verk av Modianos hand - "Dora Bruder". 1997, på svenska 2014.
Denna Dora Bruder efterlyses redan i romanens upptakt. Efterlysarna är hennes föräldrar, monsieur och madame Bruder. Det är nyårsafton 1941 och unga Dora, född 1926, är försvunnen. Hon har avvikit från ett katolskt internat. Rymt.
Modiano kan inte släppa tanken på den judiska flickan och hennes föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet den kalla decemberkvällen 1941 till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942. Hans efterforskningar resulterar 1997 i boken "Dora Bruder".
Boken har dokumentär prägel och bygger på den sanna historien om en femtonårig flicka i Paris som blir förintelsens offer under andra världskriget.
Patrick Modiano på Wikipedia.      Dora Bruder på Wikipedia.

Klingsor

 2015-02-14 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Bokförlaget skriver att Klingsor är en roman om skapandets villkor. Med det gripande porträttet av konstnären Klingsor visar Torgny Lindgren återigen att han tillhör våra allra största berättare.
Det är inga överord. "Klingsor" är ett mästerverk, ett konstverk - en karg roman där varje ord, varje formulering, står helt naken och stark och lysande. Liksom Klingsor inte vill göra vackra konstverk utan i det mest vardagliga söker den innersta, djupaste sanningen berättar romanen om hur livets storslagenhet hittas just i det enklaste.
Recensioner:
Jonas Thente i DN: "Vardagen blir konst i "Klingsor"
Magnus Persson i SvD: "Märkvärdig njutning från början till slut"
"Hur det än ligger till med den saken kan konstateras att Lindgren skrivit en berättelse som sjuder av sinnlighet, humor, komplexa ironier och stort allvar. En märkvärdig njutning från början till slut.
Romanens handling går annars lätt att återge. Det är en levnadsteckning över den västerbottniske målaren Klingsor.
Elin Lucassi i Litteraturmagazinet: "Torgny Lindgrens universum gör mig euforisk"
Mattias Hagberg i GP: "Romanens öppningar är många och tvetydiga - så som det anstår ett äkta konstverk.
Bloggar om tidigare böcker av Torgny Lindgren:
101203: Torgny Lindgrens Minnen
071103: Norrlands Akvavit 2007

Passar bäst i soptunnan

 2015-02-06 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Ida Lindes senaste bok "Norrut åker man för att dö" blir jag fort trött på. Efter en händelserik inledning ramlar hela innehållet ihop och redan innan hälften är det dags för soptunnelockets befrielse.
Platsen är Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. På en bensinmack skjuter de pojken som står i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné. Snabbt följer andra lika slumpmässiga mord. Detta får naturligtvis konsekvenser för såväl offren som förövarna, deras familjer och släktingar.
Lávra städar och Karim, hennes älskare står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade vän frå Serbien, Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror. Hela vägen från Malmö till Västerbotten.
Ida Linde fick Aftonbladets litteraturpris 2014 för boken som är hennes femte sedan 2006, Född 1980.
Recensioner:
Linda Skugge i GP: "Det kunde ha blivit en fantastisk roman om åtrå, sex och våld men så bidde det ett slags novellsamling".
Therese Eriksson i SvD: "Inget annat än en magnifik roman".
Dan Sjögren i Skånskan: "En dåligt sammanhållen kollektivroman".

Lilla smycket

 2015-01-16  Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
För ett år sedan läste jag Patrick Modianos bok Nätternas gräs och blev både imponerad och intresserad. Sedan dess har han fått Nobelpriset i litteratur. Nu har jag läst boken Lilla Smycket som jag tycker ännu mer om. Jag ska hålla koll på Adlibris och Bokus erbjudanden av billiga nytryckta pocketupplagor av nya översättningar av denna lågmälda franska författare som låter sina fiktiva (?) personer vandra runt på gatorna i Paris eller ta le Metro till förorterna. Alltmedan minnena väller fram, ofta smärtsamma minnen som dessa tidigare förträngt. Vackra böcker med vackert och välskrivet (översatt) ninnehåll.

En presentation av boken Lilla Smycket.
En presentation av författaren Patrick Modiano.
Hedvig Sjöström i Litteraturmagazinet: "Vemodigt identitetssökande"
Svd Kultur: "Lektioner i konsten att hålla sig undan"

Tidigare läst bok av Patrick Modiano: Nätternas gräs 2013.