Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Böcker 4

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Böcker

Johanna Glembo: Rötmånad

 2020-11-06 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  

När de infekterade tar över världen finns bara en sak att göra. Spring för livet.
Rötmånad handlar om besluten som fattas när mänsklighetens värsta mardröm besannas och om människorna som befinner sig mitt i förödelsen. Kan en människa göra skillnad? Går det att undkomma sitt öde?
Ulrika är en helt vanlig bibliotekarie. Hemma finns hennes tre tonårsbarn och en make med egna planer. Drömmen om en ny tillvaro är det enda som håller henne uppe, men förändringen kommer fortare och mer kraftfullt än hon någonsin kunnat ana.
Vad skulle du vara beredd att göra för dina barn? Vem är du när katastrofen kommer?

RÖTMÅNAD skriven av JOHANNA GLEMBO!

Rötmånad är en stark spänningsroman med full rulle från första sidan. Boken är härligt karaktärsdriven och författaren väjer inte för de svåra ämnena. Det är en riktig zombiestänkare som får håret att resa sig på armarna och som sig bör blir det inte bara rafflande spänning, utan även häftiga känslor och odöda äckligheter. Rötmånad är inget för nervsvaga läsare!

Nu ska vi passa in boken i vår kommande utgivning och sedan finslipa romanen till perfektion tillsammans med Johanna. Ett arbete jag verkligen ser fram emot. Och du, kära läsare, som nu har en febrig RÖTMÅNAD att se fram emot – följ Swedish Zombie så kommer mer information längre fram.

https://nejtackzombies.wordpress.com/2020/07/12/boktipset-rotmanad/

För två år sedan hade förlaget Swedish Zombie en zombieromantävling och nu är äntligen boken som vann – Rötmånad av Johanna Glembo – ute. Rötmånad handlar om Ulrika, en bibliotikarie med tre tonårsbarn och en idiot till make. En smitta har drabbar världen och många insjuknar i en långdragen feber. Även om ingen dör är det påfrestande på samhället. Vi får följa delar av folkhälsomyndigheternas presskonferens och det blir extra intressant och trovärdigt trots att boken skrevs innan vi förknippade Corona med något annat än öl. Plötsligt blir alla insjuknade fullfjädrade zombier och undergången är ett faktum. De försöker ta sig genom ett kaosigt Göteborg mot en osäker framtid på Bornholm (av alla ställen).

Rötmånad är en fartfylld blandvändare. De korta kapitlen med cliffhangers gör att det är lätt att sträckläsa. En hel del obehagliga scener med mer skräckkaraktär blandas med fartfylld action. Jag skulle kanske önska att det fanns mer återhämtning mellan det fartfyllda, även om just farten är boken starkaste delar. Jag tyckte den öppnade och avslutades starkast, några partier i mitten kändes som om de inte tillförde så mycket, men tycker att slutet vägde upp det hela och det var aldrig så att jag funderade på att inte läsa klart den. Rötmånad var inte särskilt förutsägbar och de trådar som lades ut följdes upp på ett bra sätt. Läsaren får aldrig hela storyn om varför eller exakt vad som händer och det är skönt.

Johanna Glembo som i en intervju berättade att hon var ganska obekant med zombiegenren när hon började skriva lyckas ändå få med en hel del av det som tillhör genren. Att döda sina föredetta nära och kära, instängdhet, ovisshet, att komma på vad som är viktigt i livet och att försöka förstå det oförklarliga. Det är alltid roligt med nya svenska zombieböcker och Rötmånad är ett välkommet tillskott. Värd att läsa!

Stöd Swedish Zombie och köp den på: Adlibris eller Bokus

Ewa Klingberg: Nya begravningsbyrån: Hemligare kan ingen vara

 2020-11-04 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  

Det har återigen blivit höst i Tranås och Sandra har bestämt sig för att stanna kvar på begravningsbyrån Tranan. Verksamheten växer liksom behovet av en större lokal. Fyndet av en mystisk portfölj vänder upp och ner på tillvaron, och snart undrar Sandra om hon ändå inte fattat ett förhastat beslut. Kanske skulle livet trots allt bli enklare någon annanstans.

Feelgood-drottningen Ewa Klingberg har gjort succé med sin nya serie Begravningsbyrån Tranan, som med värme och humor skildrar vardagen på en begravningsbyrå och livet i en svensk småstad. Hemligare kan ingen vara är den efterlängtade femte delen i serien.

Det här en den femte delen i serien Begravningsbyrån Tranan i Tranås. Det är ett kärt återseende att få läsa om livet som fortgår på begravningsbyrån med Sandra, Majken, Christoffer och de andra, det känns som att träffa sina vänner igen. I denna bok hittar Sandra en mystisk portfölj som vänder upp och ner på tillvaron. Jag har läst hela denna serie och gillar dom mycket. Den charmiga småstadskänslan med livet och de händelser som berör begravningsbyrån gör att dessa böcker tilltalar mig, de är mysiga, lättlästa feelgood böcker men inte alltför sockersöta, vilket jag gillar. Jag gillar Evas sätt att skriva - enkelt och vardaglig, inte för att jag tror att det är så enkelt att skriva på detta sätt - skickligt gjort.

Oline Stig: Bli till

 2020-10-28 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  

Oline Stigs nya roman "Bli till" är berättelsen om fyra unga människor som inte tror att de har så mycket gemensamt, när ett enda dramatiskt ögonblick får följder som svetsar samman dem för livet. Det börjar på en studentkorridor i Lund 1989.
De fyra har samlats för ett pliktskyldigt grupparbete.Stämningen är trevande och lite nervös eftersom de knappt känner varandra.

Egentligen har den socialt tafatte Svante, ordentliga Norma, hopplöst flirtiga Lollo och rotlöse Mårten inget gemensamt. Hade det inte varit för introduktionskursen i drama-teater-film, hade de med största säkerhet aldrig träffats. Grupparbetet går trögt, först efter inmundigandet av en större mängd alkohol börjar stämningen lätta. Det är då Svantes underlige korridorkamrat Kaspar kommer in i köket och vill säga något viktigt. Svante viftar irriterat bort honom, korridorkamraten stör. Några minuter senare har Kaspar hoppat från sitt fönster och ligger död på gatan nedanför.

Kvällen övergår i natt, i intensiv natt - då inträffar det oväntade, det chockartade som bara inte får hända, och som kommer att leda till långtgående konsekvenser för dem alla.

"De hade sammanförts, inte av en lycklig slump utan av en tragedi. De hade haft en gemensam upplevelse av fasa och chock som inom loppet av ett dygn förvandlat dem från främlingar till syskon."

Bli till är en roman som rör sig över tid och rum, från Lund till Paris, via en idyllisk Waldorfskola och en sekt i de sörmländska skogarna. Norma, Lollo, Svante och Mårten stiger ut i livet med många öppna frågor. Hur blir man sig själv? Går det att bli någon annan? Kan man överhuvudtaget styra de nyckfulla kursändringar i livet som kallas slump och öde?

Den traumatiska upplevelsen i Svantes kök svetsar samman de fyra studenterna. Under några månader lever de ihop som ett sorts improviserat kollektiv för att gemensamt försöka bearbeta sin chock. Sedan skingras de för vindarna och försöker ha så lite med varandra att göra som möjligt, men i själva verket fortsätter de att påverka varandras liv mer än de vet om. Kalla det öde eller slump, men de fyras livstrådar är för evigt sammantvinnade på märkliga vis.

Oline Stig har utkommit med fem novellsamlingar och två romaner. Hon har bland annat belönats med De Nios Vinterpris och Ludvig Nordström-priset. Hon är verksam som kulturskribent i Sydsvenskan och Tidningen Vi och är sedan en tid tillbaka bosatt i Köpenhamn.

Gangsterparadiset

 2020-10-20 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  

Hur kunde vi låta det hända? Den kriminella gängmiljön i Sverige har exploderat och består i dag av mer än 350 olika grupperingar.
År 2020 lever minst en halv miljon svenskar i samhällen som i hög grad påverkats av beväpnade unga män.
Antalet skottlossningare och sprängdåd har nått en nivåsom är unik inom EU. I Gangsterparadiset tar kriminalreportern Lasse Wierup med läsaren på en resa till några av gängens många spelplaner.
Orten vid Arlanda flygplats som hoppades locka kapitalstarka barnfamiljer, men i stället blev en bas för grovt krininella.
Sydsvenska småsamhällen där den nya generationens mc-gäng bötfäller och utpressar folk på pengar.
Arbetarstadsdelen i Göteborg som blev en marknadsplats för narkotika handelns nyrika.
Den svenska rapmusikebs Mecka, där våldet skrämt en hel befolkningsgrupp till tysrnad.
Gangsterparadiset är en avslöjande djupdykning i den nya gängkriminaliteten, en bok för alla som vill förstå Sverige år 2020.

Lasse Wierup är en av Sveriges mest erfarna och välmeriterade krimialreportrar som har arbetat på bland annat Sydsvenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, TV 4 och Dagens Nyheter. Han är dessuyom författare till böcker som succén Svensk Maffia - en kartläggning av de kriminella gängen (tillsammans med Matti Larsson) och Helvetet inifrån - femton år i Sveriges största brottsorganisation (tillsammans med Daniel Olsson. För närvarande är han bosatt i Washington DC.
En avslöjande djupdykning i den nya gängkriminaliteten, skriven av Sveriges främsta kriminalreporter. Människors rädsla och otrygghet dominerar numera samhällsdebatten. Sverige har blivit ett europeiskt undantag där polisen tycks stå maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas. Hur har vi hamnat här? Genom att granska flera av de mest våldsamma grupperingarna blottlägger Lasse Wierup gärningsmännens drivkrafter och polisens brister. Vad krävs för att samhället ska återta makten och skapa trygghet för medborgarna? Wierup är författare till böcker som Svensk maffia och Helvetet inifrån. Gangsterparadiset är en bok för alla som vill förstå Sverige år 2020.

När jag läser Lasse Wierups senaste bok om den grova brottsligheten i Sverige undrar jag hur den kommer att betraktas om trettio år. Boken kommer att vara borta från biblioteken och bara återfinnas hos KB och universitetsbibliotek som har skyldighet att bevara ett exemplar. ”Gangsterparadiset” kommer att samla damm på enstaka antikvariat.

Hur läser den som då får boken i händerna? Som en skildring av en parentes, ungefär som Lasse Wierup nämner de kriminella gäng som växte fram ur industrialiseringens slum för över hundra år sedan: inflyttade från landsbygden som sökte en bättre framtid i de nya stora städerna, barnrika och trångbodda familjer där den kritiska massan av unga män utan fast plats i tillvaron och utanför social kontroll bildade samhällsfarliga ligor?

Eller blir boken en skildring av början på Sveriges förfall?

Det finns ingen lagbundenhet i historien.

Den som om trettio år läser Wierups bok gör det inte av en slump. Läsaren kommer att vara en forskare eller journalist, om sådana finns kvar, och hen försöker förstå vad som skedde i vårt land år 2020.

Kriminaljournalistiken är en ofta underskattad genre. Den har aldrig varit fin och reportrarna tillhör sällan de självklart respekterade, de som bjuds in till panelsamtal. Det kan bero på att genren har sådan spännvidd – från referenter som sitter i knät på polis och åklagare till reportrar av Lasse Wierups kaliber. (Möjligen är kriminaljournalistiken på väg att få ett uppsving nu tack vare Wierups journalistik och Johanna Bäckström Lernebys uppmärksammade bok ”Familjen”.)

Alla genrer har samma avstånd mellan det bästa och sämsta, det finns gott om politiska reportrar som sitter i knät på politiker också, men ett skäl till kriminaljournalistikens vanrykte är att den i sina sämsta former lätt blir snaskig medan den politiska bara blir trist och oförarglig.

Annons:

Anja Haglund: Gangstrar anser att de vunnit mot staten
https://www.svd.se/gangstrar-anser-att-de-vunnit-mot-staten

Om våra annonser
Den politiska journalistiken framställer ofta samhället som ett spel, vem tar vem i regeringsbildningen, vad ligger bakom utspelet X, transfereringar hit och skattesänkningar dit.

Det är den genrens motsvarighet till kriminaljournalistikens sommarmord. Läsaren blir sällan klokare, lär sig inget om vad som driver utvecklingen.

Därför kommer framtidens historiker att ha större nytta av en rapport som Lasse Wierups än av åtskilliga politiska skildringar. Verkligheten är konkret. Det är verkligheten ute i de så kallade utsatta områdena som driver viktiga delar av samhällsutvecklingen i Sverige år 2020. Det är ofrånkomligt eftersom 550 000 människor i vårt land lever på platser där kriminella ligor till stor del styr och ställer.

Över en halv miljon.

Wierups bok är en rafflande skildring av hur några av ligorna fungerar. Han har läst tusentals sidor förundersökningsprotokoll, hundratals domar, ändlösa utredningar, gjort mängder av intervjuer, noga noterat debatten i riksdag och press och har i detalj kartlagt 183 gangsters.

Det är spännande och fascinerande.

Och skrämmande. Polisen är ofta hjälplös och tvingas till tomma gester som att parkera en buss på ett torg när ytterligare en skjutning inträffat, en av alla dessa trygghetsskapande åtgärder som upphör efter några dagar när larmet ljuder någon annanstans. Politiker som famlar. Alla dessa häpnadsväckande milda domar och svindyra terapier för unga gangsters som inte har det minsta intresse av att bli hederliga knegare.

Det är en samhällsutveckling som tillåtits pågå tills den exploderar inte bara i förorterna utan också i politiken. Plötsligt finns ingen gräns för alla hårda tag som ska tas!

Dystert? Ja. Men på slutet visar Wierup med demografiska modeller och matematik att problemen går att bekämpa, det är inte ens särskilt komplicerat. Det kräver emellertid att vi förmår diskutera verkligheten sådan den är.

Självklart har jag en del invändningar. Lasse Wierup låter ibland som en ämbetsman snarare än reporter. Finns inget annat ord än ”inkapacitering”? Möjligen blir den tredje noggranna skildringen av ett gängs tillblivelse lite för mycket.

Det är anmärkningar i marginalen. Den som vill förstå Sverige år 2020 har stor glädje av ”Gangsterparadiset”.
Recensioner:
https://www.dn.se/kultur/rafflande-och-skrammande-om-sveriges-gangkriminalitet/

https://www.dn.se/kultur/rafflande-och-skrammande-om-sveriges-gangkriminalitet/

Jonas Eika: Efter solen

 2020-10-08 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
På en strand i Cancún utför unga pojkar tjänster åt de välbeställda i solen. I Köpenhamn missar en IT-konsult sitt arbetsmöte och träffar i stället en ung man som inviger honom i derivatbranschen, en spökekonomi som ersatt den gamla aktiemarknaden.
En äldre man i sorg finner ett främmande föremål i öknen, som alltmer upptar hans existens: medan hans fru är på konsert i Las Vegas försöker han förena sig med det.
I vad som kunde kallas London utgör tre personer ett slags familj, men pressas av beroenden, ekonomi och det barn som är på väg.
Medvetet eller omedvetet deltar de alla i avvecklingen av denna värld. Och i förberedelserna för den som komma skall.Efter solen av Jonas Eika är vinnaren av Nordiska Rådets litteraturpris 2019.

Boktiteln är hämtad från novellen ”Bad Mexican Dog” som är uppdelad i två delar. På en strand i Cancún, Mexiko, slavar unga förföriska beach boys för rika turister. Deras mellanhavanden med turisterna kan bestå i att smörja in deras kroppar i just ”eftersol”, de kan utmynna i sex, de kan utmynna i våld, de kan utmynna i utpressning.
Utanför arbetstid pågår gemensamma ritualer på denna strand vid undergångens rand där pojkarna rider på upp och nedvända parasoller införda i röven. ”Det finns ett hål i alla boys”, står det, att läsa såväl konkret som metaforiskt. Och kanske även parallellt med Georges Batailles ”Solärt anus”.

Med detta förtingligande av verkligheten pågår här ett slags solekonomi. Men det är lika mycket ett försinnligande. Varseblivningen är uppskruvad, nästan extrem. Förfrämligandet ett faktum.

Michael Larsson i Opulens: "Nyskapande noveller som speglar vår tid"

Det är inte långsökt att tolka “solen” i titeln som en omskrivning av “livet”, och visst går det att läsa Eikas bok som en svanesång över en civilisation som håller på att kvävas till döds av sina egna ångor. Det tycks dessutom finnas en stark ekologisk och civilisationskritisk strömning i den danska samtidslitteraturen, med Theis Ørntofts Solar och Olga Ravns De Ansatte som ett par aktuella exempel. Men det vore kanske förminskande att rubricera denna litteratur som en uppgiven och kanske rentav eskapistisk uppgörelse, inte bara med klimatet, utan också med litteraturens oförmåga att ha någon som helst inverkan på samhällsutvecklingen. Snarare handlar det, som ofta med litteraturen, om hur något nytt kan skapas, om nya begrepp och tan+kevärldar som ska ersätta de gamla. Kanske är det bara mer akut än någonsin.

Arkadij & Boris Strugatskij: En miljard år före världens slut

 2020-10-06 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Bröderna Arkadij (1925-1991) och Boris Strugatskij var rysk sovjetiska författare som tillsammans skrev internationellt uppmärlsammad "realisisk" science fiction. De levde och verkade i Leningrad. "En miljard år före världens slut" har tidigare utkommit i över sättning från engelska under titeln "Definitivt kanske", som togs från den engelska utgåvan.
Ni förstår sa han till slut, det är alltid obehagligt att kapitulera.
Av: Arkadij Strugatskij & Boris Strugatskij | 1977

En roman som tidigare publicerats på svenska under titeln Definitivt kanske och på engelska som Definitely Maybe.

I ett hyreshus i Leningrad, till stor del reserverat för forskare av olika slag, utspelas under loppet av några dygn ett drama med ofattbara personliga och mänskliga konsekvenser. En efter en upptäcker forskarna att de hindras i sitt arbete; de får egendomliga telefonsamtal, erbjudanden om chefsbefattningar som i framtiden skulle hindra dem från forskningsarbete, säkerhetstjänstemän rotar igenom deras tillhörigheter. En sexuellt lössläppt forskare får sitt hem invaderat av oerhört krävande kvinnor. På bakgården växer under loppet av några timmar ett väldigt träd upp. Något eller någon försöker hindra forskarna i deras arbete. Vem? En utomjordisk civilisation, som en av forskarna tror, eller en hemlig jordisk organisation kallad De Nio, som en mystisk besökare påstår? Eller är det själva universum som försöker bibehålla en känslig balans genom att slå till mot fridstörare? En sak är klar: ingen kan längre arbeta och verka som förut.

Thorvald Steen: Det sista fotografiet

 2020-10-04 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Det sista fotografiet av Thorvald Steen handlar om lögner och bedrägeri, om kärlek, skam och sorg. Samtidigt konstruerar han en sykologisk thriller som gör att läsaren bara måste hänga med till det sista och avslöjande kapitlet.
Det är ett imponerande välkonstruerat stycke litteratur som Steen levererar med denna roman, och kvinnoporträtten intar en särställning.
"Det är bra gjort att kunna skapa ett så skoningslöst porträtt av modern och samtidigt visa respekt för henne, men den balansgången klarar Thorvald Steen. Han lyckas också skapa ett rörande, och samtidigt osentimentalt, porträtt av huvudpersonens benhårda arbete med sin egen fysik.

Det sista fotografiet är en tunn bok, den är också fattig på yttre handling. Men Herre min skapare så mycket den rymmer.
Ole Jacob Hoel i Adresseavisen

Thorvald Steen har skrivit en stark, själv-biografisk roman om att vara annorlunda, skammen som kan förfölja en familj genom generationer och vad det vill säga att leva med en ärftlig sjukdom. Steen har ett viktigt budskap att komma med: Det är möjligt att komma över skammen över den man är. Och kanske viktigast av allt: Ingen bör sätta sig till doms över vilket liv som är värt att leva. Det sista fotografiet är en pärla.

Thorvald Steen (f. 1954) debuterade 1983 och har genom ett rikt författarskap skrivit romaner, diktsamlingar, skådespel, noveller, barnböcker och essäer. Genombrottet kom 1992 med diktcykeln Elden, och kort därefter blev han internationellt erkänd för sina nyskapande historiska romaner DonCarlos och Giovanni, som följdes av romanerna Konstantinopel, Den lilla hästen, Kamelskyar, Lejonhjärta och Det osynliga biblioteket. Steen har också fått en stor läsekrets med uppväxtromanen Snökristallers tyngd, följd av Det längsta hoppet och Balans.

Thorvald Steen har mottagit en rad priser och utmärkelser inom- och utomlands. Hans böcker är översatta till 27 språk

Österlandsfärden

 2020-10-02 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Hermann Hesses roman Österlandsfärden i nyöversättning och med efterord av Bengt Samuelson.

Huvudpersonen i Hermann Hesses berättelse har initialerna H. H. Han är musiker "och sagoförtäljare". Han tillhör en orden, en hemlighetsfull sammanslutning som i århundraden sökt efter livets mening. Tillsammans med sina ordensbröder ger han sig ut på en vandring - målet är Österlandet. De vandrar genom tid och rum, genom fiktion och verklighet.

Den hemlighetsfulla sammanslutningen är verkligen mycket hemlighestfull, så hemlighetsfull att deltagarna själva aldrig får riktigt klart för sig vart de är på väg eller hur långt de har kvar, inte heller kan de ha en uppfattning om hur många som anslutit sig, de vet inte ens om den som tycks vara ledare verkligen är det. Ändå är det viktigt för dem att fortsätta vandringen, allt görs i hopp om att det finns ett mål värt att sträva mot.

Hesse var själv noga med att berättelsens gåtfullhet är avsiktlig, det förklarade han i ett brev till en kollega. Han menade att symboliken i romanen kommer att nå fram till läsaren utan att den behöver förklaras. Det handlar bara om att öppna sina sinnen, ta emot bilderna och sluka deras mening, vad de nu kan bjuda på av likheter med livet. Effekten kommer att inställa sig omedvetet.

När boken skrevs var Hesse nykär. Efter två urspårade äktenskap hade han funnit kvinnan som skulle bli hans kärlekspartner för resten av livet, Nino Dolbin. Hon var konsthistoriker, expert på antiken, forskare, föreläsare, allmänkulturellt intresserad och intellektuell på Hesses vis. De gifte sig 1931, samma år som Österlandsfärden skrevs klar, och flyttade till den pampiga villa som döptes till Casa Hesse i Montagnola i Schweiz, med hänförande utsikt över Alperna.

Hesse tilldelades Nobelpriset i litteratur 1946. På Bakhåll har vi tidigare utgivit fyra av hans romaner - Demian, Knulp, Gertrud och Brunnsgästen - nu kommer Österlandsfärden.

Hermann Hesses kortroman Österlandsfärden. Översättning och efterord Bengt Samuelson. ISBN 978-91-7742-536-6. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband (=hårda pärmar med tygrygg). 96 sidor.

Johanna Mo: Döden tänkte jag mig så

   
 2020-09-06 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  

Paniken sprider sig i Stockholms tunnelbana
Helena Mobacke försöker leda den svåra utredningen samtidigt som de gamla såren är på väg att rivas upp. Till slut tvivlar både hennes omgivning och hon själv på att hon faktiskt ska orka.

Helena Mobacke står länge och tvekar utanför polishuset i Västberga. Ett helt år har hon varit sjukskriven från sin tjänst som kriminalkommissarie och försökt komma över sorgen efter sonens död. Nu ska hon bli chef för en nybildad utredningsgrupp. Men det blir aldrig den mjukstart hon hoppas på.

En tonårspojke knuffas framför ett tunnelbanetåg och omkommer. Någon dag senare blir en kvinna nerknuffad på ett annat tunnelbanespår. Skräcken sprider sig i Stockholm och perrongerna står tomma.

Döden tänkte jag mig så är första delen i kriminalserien om Helena Mobacke.
Jag blev rekommenderad att läsa boken i en annons i Vi Läser. Jag läste de 200 första sidorna av boken. Sedan blev den alltför rörig med ständigt nya personer som krävde en stor anteckningsbok.

Läs mer om Johanna Mo och hennes bok.

Recensioner:
LitteraturMagazinet    Johannas deckarhörna

Får jag följa med dig hem

 2020-08-30 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
En kvinna blir hårdhänt behandlad av en sporadisk älskare, men hon berömmer sig själv för att hon är en sån som nöjer sig med att vara knullkompis. En man ska adoptera en liten pojke med sin fru, och vill absolut att han ska heta Jens efter den norska statsministern Stoltenberg, trots att pojken på barnhemmet heter Angelo.
En svartsjuk bästa kompis beter sig dumt när väninnan bjuder på middag med sin nya man. En sjuksköterska på neonatalavdelningen minns när hans för tidigt födda bror dog, och hur han många år efteråt trodde att han återfunnit lillebrodern efter en långvarig kidnappning. En syster som troligen begått ett allvarligt brott och kommit ut från någon typ av anstalt blir bjuden på middag hos sin bror – det blir fel. Små lögner, stora lögner.

Norska Marie Aubert är aktuell på svenska med sin imponerande debut från 2016, novellsamlingen "Får jag följa med dig hem?" som är snyggt översatt av Cilla Naumann. Förra året kom Auberts roman "Vuxna människor". Ett svart samtidsdrama i en sommarstuga, två vuxna systrar ska fira sin mammas födelsedag där, storasystern framgångsrik i karriären men ofrivilligt ensamstående och barnlös, lillasystern nybliven sambo, plastmamma och nu planerat gravid. Sommarhuset som en klassisk scen för ett kammardrama i film och litteratur, bara de senaste åren har exempelvis Agnes Lidbeck skrivit om systrar i släkthus i sin roman "Förlåten", och Vigdis Hjorts lysande skildring av en sårig familjefejd i "Arv och miljö" börjar med att släktens sommarstugor i skärgården inte ska fördelas lika mellan syskonen - bara två av de fyra syskonen ska få ärva dem.

Läs mer här:              Tidigare läst Marie Aubert: Vuxna människor.  

Hur liten kan en punkt bli?

 2020-08-28 F &V 3
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
I matematiken är en punkt ett objekt med dimensionen noll, liksom en linje har en dimension, en yta har två och så vidare.
I matematisk bemärkelse har en punkt ingen utsträckning och är oändligt liten, eftersom den inte breder ut sig i någon dimension.
I fysiken sätter kvantmekaniken dock en undre gräns för hur liten en punkt kan bli, nämligen Plancklängden, som fått sitt namn efter den tyske fysikern Max Planck,
Plancklängden är 1,6x10-35 meter, alltså en nolla och ett komma följt av 34 nollor och så "sexton" till sist. Det är 1022 gånger mindre än en atomkärna.
Enligt teorin utgör objekt av den storleken massans mittpunkt - singulariteten - i svarta hål och strängarna i den teoretiska fysikens strängteori för de allra minsta av materiens byggstenar. Plancklängden är så liten att inget instrument kan mäta den och det är teoretiskt omöjligt att mäta längder som är mindre.

Hur liten kan en punkt bli?

 2020-08-28 F &V 3
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
I matematiken är en punkt ett objekt med dimensionen noll, liksom en linje har en dimension, en yta har två och så vidare.
I matematisk bemärkelse har en punkt ingen utsträckning och är oändligt liten, eftersom den inte breder ut sig i någon dimension.
I fysiken sätter kvantmekaniken dock en undre gräns för hur liten en punkt kan bli, nämligen Plancklängden, som fått sitt namn efter den tyske fysikern Max Planck,
Plancklängden är 1,6x10-35 meter, alltså en nolla och ett komma följt av 34 nollor och så "sexton" till sist. Det är 1022 gånger mindre än en atomkärna.
Enligt teorin utgör objekt av den storleken massans mittpunkt - singulariteten - i svarta hål och strängarna i den teoretiska fysikens strängteori för de allra minsta av materiens byggstenar. Plancklängden är så liten att inget instrument kan mäta den och det är teoretiskt omöjligt att mäta längder som är mindre.Marie Aubert
Recension: https://www.kultmagasin.se/bokrecension-far-jag-folja-med-dig-hem-marie-aubert/

Kristina Sandberg
https://www.svd.se/kranglande-manniskor-far-omsint-behandling

En sextonårig tjej smyger in i ett hus som inte är hennes. En ung kvinna får blåmärken och vet inte om hon tycker om det. En man åker till Sydamerika med sin fru för att adoptera en liten pojke, men fattar istället tycke för en äldre flicka.

I Marie Auberts nio noveller är det en kort väg från längtan till skamlöshet och vidare till övertramp. Det handlar om människor i uppbrott – från vänskap, äktenskap och kärleksförhållanden. Alla gör saker de skäms över, men klamrar sig ändå fast vid föreställningen om att det finns något som är större än det de lämnar.

Våld, sex och gränser som korsas, sprängs och bryts upp. Marie Auberts nio noveller delar dessa tre beståndsdelar och den gemensamma hierarkin där Längtan står högst i kurs – den som leder huvudkaraktärerna till övertramp som annars (ofta) är reglerade av skräcken för skam. Eller i alla fall väl dolda bakom den där (ofta) igenbommade porten.

I Får jag följa med dig hem, översatt från norska till svenska av Cilla Naumann, finns inget som skymmer sikten, utan vi tvingas se rakt på saker som blicken ryggradsmässigt vill vrida bort ifrån. Tvingas se kvinnan som låter sin kk vara lite hårdhänt – inte för att hon vet om hon gillar hårda tag, utan för att hon vet att hon gillar att vara “någon som inte ville bli en flickvän och ligga på armen”. Den ansvarsfulle mannen som ska bli far men istället för att adoptera ett barn blir poff! (bara sådär!) en sån som köper sex av en kvinna som kanske, kanske inte är ett barn. Kändisen som alla vet har suttit i fängelse och som kommer ut som något annat än innan; “en tjockis som ler dumt och inte klarar av ett vanligt samtal”. Tvingas se, från ett närgående inifrånperspektiv, hur pappan som i ett upplösningstillstånd slog sitt barn “får lust att säga det till henne, du går runt och drömmer om att få barn med en barnmisshandlare”.

Aubert skildrar skamfyllda, i samhället nedvärderade till kloakstatus, beteenden som är djuriskt själviska – djuriska i att de många gånger saknar en “rationell”, etiskt försvarbar förklaring. För vilken godtagbar förklaring finns, utifrån samhällets idealiserade syn på människan, till att fortsätta, skamlöst och utan ånger, upprätthålla en skengraviditet när han som har barn och fru faller sönder? Han som skriker och ber för att hennes ord inte ska vara sanna, för att skengraviditet ska vara just en skengraviditet, eller ett misstagande. Hon som trots detta tvingar honom ner i detta fall, för att på så vis tvinga honom in i sin hamn (famn). Förklaringen är: det mänskliga hoppet. Hoppet om en annan, högre, verklighet. Den längtan så stark att inget beteende är skamfullt, oförlåtligt eller fel nog för att undvikas i strävan efter det högre. Denna människans natur, som samhället stämplat som faulty, skildrar Aubert med rå pricksäkerhet.

I Får jag följa med dig hem fortsätter Aubert ifrån den plats där den kritikerhyllade romandebuten Vuxna människor sviktade. Svarar på kritiken av romandebuten, svarar dem som menade att det blev spretigt för att hon “som en späckad confiterad anka vill lite för mycket”, genom att välja ett format som tillåter att vara spretig och kräver att vilja lite för mycket. Trots dessa novellens premisser väljer Aubert att gå ytterligare längre genom att fokusera novellsamlingen kring just ett tema. Bygga ett miniuniversum av personer i uppbrott – från äktenskap, vänskap, ungdom – där dessa inte bara varierar i vad de bryter upp ur utan även från vilket perspektiv, vilken utgångspunkt och på vilket sätt det görs på.

Som hur vi i novellen Förlåt, förlåt, förlåt återges utifrån mannens perspektiv, han som hittar en annan, lämnar den första och måste leva mellan dessa två, för att sedan i Otroligt cool kvinna ge oss den andra sidan, ge den andra kvinnans syn på det hela. Ett binda-ihop-novellsamlings-säcken-grepp som går att känna igen från hyllade novellsamlingar som Stina Stoors Bli som folk, och som inte bara är fördelaktigt för att det ger ett relativistiskt (och realistiskt) synsätt på relationer människor emellan, utan även för att det engagerar läsaren i att detektivgranska verket på jakt efter ledtrådar. Vilket ger spänning och en egoboostande effekt – när, eller om, en finner samband.

En bra novell sträcker ut sig längre än sitt fysiskt korta format. En riktigt bra novell sträcker ut sig längre och djupare än sitt fysiskt korta format genom att öppna upp luckor mellan orden. Luckor varifrån allt är möjligt, varifrån den skärva liv som utspelar sig i texten kan ta flera, många, oändligt många vändningar. I detta kan en novell, i sin till synes simpla form, fånga det komplexa i människan och livet. Aubert gör just detta. Fångar det komplexa och motstridiga i att vara en människa driven av icke-rationell längtan som lever i ett rationell-fetischerande samhälle

Lärarinnans såmg

 2020-08-26 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Vigdis Hjorth.
Lotte Bøk är en medelålders kvinna som är tillfreds med sitt liv. Hon trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo och har ofta fått höra att hon är levande och engagerad i sin lärargärning. Det är konstens oerhörda förmåga att få oss att se världen på nya sätt, att ta ställning och agera annorlunda, som Lotte Bøk vill förmedla till sina studenter.

När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i hans konstprojekt tackar hon ja. Han vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma några lärare, både i och utanför undervisningssituationen.

När Lotte tvingas in i rollen som den som blir betraktad uppstår snart en ny, främmande blick på hennes liv – men vems blick är det? Mötena med Tage förändrar henne, och genom honom ser hon sig själv utifrån och börjar tycka att hon framstår som uppblåst och deklamatorisk. Vad är det hon har försökt säga i alla år? Vem har hon blivit? Och vad betyder hennes så kallade engagemang?

Lärarinnans sång är ett psykologiskt drama om en kvinna som tvingas till självrannsakan. Hjorth avtäcker med stor precision vad som händer när slöjan dras av och en människa står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk.

Läs mer om boken här.

Brevet till Helga

 2020-08-16 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005   Brevet till Helga är en roman om den förlorade kärleken, men också om en förlorad kultur. En gammal man skriver brev till Helga, kvinnan som han en gång hade ett kortvarigt, intensivt förhållande med och som han aldrig har slutat att älska.
Hon bad honom att lämna sin fru och sin gård och följa med henne till staden, men han valde att stanna.
Först nu, decennier senare, känner han sig redo att förklara varför. Birgissons prisbelönta roman ångar av erotik och är sprungen ur den isländska berättartraditionen.
Men framför allt är den en stark berättelse där stad ställs mot land, tradition mot framsteg och kärlek mot plikt.

Boken har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och fick det isländska bokhandlarpriset.
Bergsveinn Birgisson (1971) föddes i Reykjavik och bor idag i Bergen där han är verksam som forskare och författare. Brevet till Helga är hans andra roman. Den nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, belönades med det isländska bokhandlarpriset och har getts ut i en rad olika länder.
Recensioner:
Boklysten,  Bokprataren,  

1713 - Niklas Natt och Dag

 2020-08-10 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Vinnare av Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin Gustav III är död. 452 sidor.
Jag har lyckats traggla mig igenom 358 sidor fyllda av död och elände åren efter att Gustav den tredje blivit mördad. Det får räcka. Känns som en befrielse.

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Istället för adel/högreståndsmänniskor i stora salar i palats handlar den här boken om den solkiga baksidan. Den handlar om det Stockholm som är fult, mörkt, skitigt och som rent ut sagt stinker. En människas värde mäts i hur mycket man kan utnyttja hen och det mesta går ut på egennytta. De rika utnyttjar de fattiga för nöjes skull, de fattiga utnyttjar varandra för att överleva. Den som inte kan eller vill sänka sig till den nivån, klarar sig inte.
Sammanfattningar,   

Carolina läser, Bokbloggar,

Recensioner:
Boklysten,   Carolina läser, Bokbloggar, En Recension av fru E,

Finn Bergstrand, Buss 121 från Kalmar

 2020-08-08 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Det är sen fredagskväll i november. Buss 121 står och väntar på sina passagerare i regnet och mörkret på Busstorget i Kalmar. En blandning av festfirare, unga som gamla, kliver på och när klockan slår tolv börjar färden söderut mot Blekingegränsen. Den får en dramatisk avslutning.
Detta är handlingen i bokens titelnovell. De övriga berättelserna rör sig till viss del i Kalmarsundsbygden, men också i andra miljöer; författarens studentstad Lund, Australien samt utomjordiska lokaler. Nostalgi och tragik blandas med händelser av mera uppsluppet slag. Somligt har en självbiografisk prägel medan annat är ren fantasi.

En presentation av Bergstrands böcker.
Finn Bergstrand på Facebook.
Fnn Bergstran skrev länge under pseudonym: Måns Ripa.
Hag har länst många av hans tidigare böcker.

Bockerdeckare3
Måns Ripa: Hugget i sten, 18-04-02,
Måns Ripa: Silverbäcken, 15-02-20

Bockerdeckare2
Måns Ripa: Till förväxling lik, 11-09-06

Måns Ripa: Skarvar, 11-08-24


Måns Ripa: Varggropen, 09-10-11

Agartha : Jordens inre värld

 2020-07-16 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Agartha : Jordens inre värld av Mariana Stjerna
För några hundra år sen ansågs det att jorden var platt. När forskare insisterade på att jorden är rund, var det många som protesterade. Som ni alla vet fick den runda jordens förespråkare rätt - bevisligen!
I den här boken kommer nästa stora avslöjande, att jorden är ihålig och bebodd av mer utvecklade människor, som kommer att hjälpa oss på yttre jorden inom en snar framtid. Hur kommer det att tas emot av oss människor, som science fiction eller fiction, eller som en befrielse? Lyssna till denna lättillgängliga och gripand roman och känn gensvaret i ditt hjärta, det är det enda råd som kan ges.
Det finns de som redan besökt inre jorden, Agartha, och upplevt denna del av vår planet som högt utvecklad och välmående. Dit hör amiral Richard E. Byrd, USA (1947) och han spred inga amsagor.

Mariana Stjerna fick kontakt med kanadensaren Timothy Brooke, som visade sig för henne fysiskt en kort stund och som "dikterade" denna bok. Han räddades av inomjordingar efter en fartygsförlisning utanför Kanadas kust i mitten av 1900-talet och lever idag i högsta välmåga i Agartha. I boken berättar han om hur han hamnade där och om livet i denna paradisiska del av vår jord som dessutom är femdimensionell.

Utdrag ur boken.

Innehållsförteckning:
 Några höjdpunkter från boken:
Agartha - ett paradis inuti Jorden
En rundtur i Telos och dess omgivningar
Möte med Saint Germain
Shamballa - ett paradis inuti Jorden
Kärleksförbundet
Trons tempel och ett mte med Melchisedek
Festligheter i Agartha
Hur Jorden kommer att förändras

SANS nr 3 2020

 2020-07-04 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005  
Tro, tvivel och vetenskap - Nytt nummer av Sans!
Så kom den till slut. Pandemin som satte världen på halt.
Många har varnat för detta länge, bland annat Bill Gates i ett uppmärksammat TED Talk för flera år sedan. Kunskapen om beredskapsbehovet har funnits där, men kanske inte viljan fullt ut.

I det senaste numret av Sans återkommer frågan om just kunskap i flera av texterna - i relation till tro, till tvivel och, så klart, till vetenskap.

Sociologiprofessor Mikael Klintman diskuterar frågan om var vi människor vänder oss för att nå kunskap. Forskare finnerdet ofta fåfängt att försöka nå Sanningen. I stället försöker de förkasta det som är falskt.

Med utgångspunkt i tre aktuella böcker diskuterar Niklas Anderberg hur trosbegreppet har spridit sig till samhällets sekulära dimensioner.
Alla tror ju på någonting, hävdar vissa, och konstaterar att religiös tro och icke-tro hör ihop som ler och långhalm.
Men är det inte lite väl enkelspårigt, frågar Anderberg.

Organtransplantationer är ett område där vetenskap möter sociala och kulturella gränsdragningar. Är det etiskt korrekt
att hålla en människa som saknar utsikt att överleva vid liv för att rädda andra? Föreställningar om vad som händer efter
döden har betydelse för hur man hanterar den döende, menar
socialantropologen Lisbeth Sachs, som frågar sig om vi skullekunna tänka oss att döden faktiskt är en resurs för liv.

I detta fullmatade nummer av Sans finns dessutom en artikelmed rubriken "Varför?" Den är mer intrikat än man i förstone
anar; läs den omsorgsfullt och noga - den bjuder nog på flera aha upplevelser för många!
Du vet väl att du som medlem i Humanisterna kan teckna en provprenumeration till rabatterat pris?
Gå till sansmagasin.prenservice.se och använd koden: Humanisterna

Läs mer här.

Rolf

 2020-06-29 Böcker 4
2019 2018 2017 2016   2014    2013  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005   
Bokens inledning; "Jag skriver denna text i blodfläckade byxor, bara timmar efter flickans död. Hela natten har jag suttit i köket, kedjerökt och försökt sträcka handen över bordet fram till telefonen, men kroppens förbindelse med hjärnan verkar bruten
Näven ligger slapp på bordet. Ett kadaver på rygg. Om jag bara förmådde flytta den cirka 10 centimeter fram till apparaten, slå ett nummer och invänta svar vore det kanske möjligt att bli människa igen....".
" Jag kommer nu att skriva ned allt du behöver veta för att sätta dig in i mitt fall. Mitt namn är Rolf Boman. I natt har jag dödat en flicka".

Denna mening med 12 ord ord upprepas i bokens sju avslutande sidor.

Rolf är Komvuxvikarie, snart 60 år och bor ovanför Safiren Livs. Inatt har han dödat en flicka. Nu väntar han på polisen som ska komma och förlösa honom från hans brott. Och från hans ensamhet.

I Rolf tecknar Malin Lindroth ett porträtt av en man i en flock av män, de obetydliga männen i beiga vinterjackor som varje morgon står och väntar i busskuren. Det är en tillvaro i tystnad och anonymitet, i avsaknad av nära relationer.

Rolf är en mörk och underhållande roman som fortsätter och utvidgar den granskning av samhällets normer som Lindroth inledde med Nuckan. Men det är också en mångbottnad roman, om ett människoöde i all sin komplexitet.

Malin Lindroth är författare och dramatiker. Lindroth debuterade 1985 med diktsamlingen Lära gå och har gett ut ett flertal diktsamlingar och prosaverk. Romandebuten Vaka natt (1999) belönades med Aftonbladets litteraturpris. 2018 fick hon sitt stora genombrott med Nuckan, som både blev omtalad och hyllad av kritiker, och dramatiserades för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Tidigare läst bok av Malin Lindroth: "Nuckan", 18-07-18-

Recensioner:
Karin Olsson i Expressen: "När den ratade Rolf ville mörda en flicka".

Damen med bysten

 2020-06-14 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
I Hammenhög på Österlen bor Lovisa och Elvy. De är bästa vänner och träffas så gott som varje dag, då deras hus ligger mitt emot varandra i den lilla byn.

En av Lovisas käraste ägodelar är en staty som hon fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna och Lovisa brukar prata med henne när hon sköter sysslorna därhemma.

När Antikrundan kommer till Simrishamn beger sig Lovisa och Elvy dit, kånkande på Helga Müller. Enligt tv-programmets expert är bysten värd sjuttiofemtusen kronor, och Lovisa blir närapå stum av förundran.

I tv-myllret smyger sol-och-våraren Edmund omkring. Han ställer sig in hos Lovisa och lovar henne ännu mer pengar om hon låter honom sälja bysten. Lovisa är frestad medan den mer klarsynta Elvy anar oråd.

Det stilla livet i Hammenhög hotas och inte bara av Edmunds upptåg. Ungkarlen Jens samlar mod för att våga närma sig den väna Lovisa och skvallret går om hemska upptäckter i Ljungs gamla hus. Följ med in i en varm och humoristisk berättelse i sann Karin Brunk Holmqvist-anda! Majken, minröjare   Majken, minröjare

Recensioner: Bokprataren   

Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Tango i tabernaklet,  Majken, minröjare, Akutbjällran, Kranvridarna, Kaffe med musik, Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes

Solsken och Parmesan

 2020-06-04 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015   2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar dagarna på sin systers soffa och har svårt att komma över sitt ex. Hilda älskar matlagning mer än något annat, men jobbet som kock på en förskola ger inte direkt utlopp för hennes drömmar. Särskilt inte när hon gått och blivit KK med sin chef.
För att komma ut i världen har båda två bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. Men på Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, en liten stad vid Roslagens kust. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen.

Rasmus har slutat sjunga, är deprimerad och vet inte riktigt hur han ska ta sig vidare i livet. Hans syster Carina ska åka på en italiensk matlagningskurs till Toscana och drar med sig en motvillig Rasmus när hennes kompis får förhinder.

På kursen finns även Hilda. Hon har alltid älskat mat men jobbet som kock på en förskola är inte riktigt det hon drömmer om. Under kursens gång lär deltagarna känna både varandra och Paula, som ansvarar för kursen.

Boken är en riktig lättviktare som presenteras som : "En riktig feelgoodbok som bjuder på kärlek, drama, sorg, underbar miljö, och sist men inte minst...italiensk mat!"

Recensioner: Bokbloggar,     Malins Bokblogg,   

Viveka Sten, I maktens skugga

 2020-05-18 Böcker 4
2019 2018 2017 2016   2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel - orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia.
Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Larsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Larsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Larsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?

I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien får Thomas Andreasson ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i sommarparadiset. Samtidigt som han brottas med sina egna känslor av otillräcklighet står han inför sitt svåraste fall någonsin.

Viveca Sten, hemsida.
I den här ordningen läser du Viveca Stens serie Morden i Sandhamn.

Psykodrama

 2020-05-10 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Texten bågnar av isolering och hot, skriver Malin Lindroth om Magnus Dahlströms nya roman Psykodrama, men blir samtidigt upplyft av att läsa om människor vars liv handlar mindre om att lösa eller slänga av sig paradoxer och mer om att bära dem. En lysande skarp roman, anser Malin Lindroth.
Med nya boken Psykodrama avrundar Magnus Dahlström sin löst sammanhållna trilogi som inleddes med Spådom och Sken. Och Malin Lindroth konstaterar att Sverige var både tommare och mindre utmanande under Dahlströms litterära frånvaro.

I Dahlströms nya roman Psykodrama finns en kvinna som befinner sig i ett närbesläktat limbo. Gång på gång går hon igenom ett splittrat minne: vad var det egentligen som hände den där natten när hon stod i trädgården och såg huset brinna? Till skillnad från de dömda i järnbördshelvetet är kvinnan inte inlåst i en oföränderlig monolog satt på evig repeat utan för en dialog med en manlig terapeut.

Med nya boken Psykodrama avrundar Magnus Dahlström sin löst sammanhållna trilogi som inleddes med Spådom och Sken. Och Malin Lindroth konstaterar att Sverige var både tommare och mindre utmanande under Dahlströms litterära frånvaro
Romanen, som är den sista fristående delen i Dahlströms trilogi om utsatthet, utspelar sig till stor del i samma slutna rum, närmare bestämt i den lägenhet där terapeuten har sitt tillfälliga mottagningsrum. Formellt sett pågår samtalsterapi mellan terapeut och patient, men i samtalet finns starka underströmmar som snart tar överhanden.

Magnus Dahlström debuterade 1986 och skrev under 10 år romaner och pjäser som rosades av kritiker och väckte starka känslor hos publiken. Efter en nästan 15 års lång tystnad återkom Dahlström med romanen ”Spådom” 2011, följd av ”Sken” året därpå och nu idag kommer romanen ”Psykodrama” ut.

Läs mer här:    Malin lindroth.   Maria Edström.   Om förra boken: Magnus Dahlström: Spådom.

Kajsa Grytt: Performance

 2020-04-08 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Med Performance har Kajsa Grytt byggt en snygg berättelse om makt och konstens villkor som påminner om Ruben Östlunds film
The square.
Båda använder de konstvärlden som metafor för att undersöka maktstrukturer i stort.
Beskrivningen av staden och konstvärlden smälter samman: drömsk, cynisk, moraliskt upplöst.
På ett berg ovanför Los Angeles, med utsikt över Stilla havet ska en ny spektakulär konstplats invigas. Den svenska konstnären Johanna har fått fria händer att skapa ett verk som blir det första att visas där. Hon kommer till Los Angeles med dubbla känslor. Det är ett mycket välbetalt uppdrag, men projektbeskrivningen är vag, gör vad du vill!
Vilka är miljardärsparet som gjort detta möjligt och vad vill de med sin investering?

Under några febriga veckor söker Johanna i West Lake och Glendale efter sitt tema med frågan, går det att göra självständig konst på miljon-uppdrag? ringande i sitt inre. Gradvis inser hon att den dokumentära konst hon gör måste handla om uppdragsgivaren, och konstnärens möte med pengarna.
Performance är en roman om konst, kapital och relationell handel.

Kajsa Grytt skrev först en självbiografi, Boken om mig själv. Den blev framgångsrik, med stor uppmärksamhet, pocketutgåvor etc.
Nu släpps Performance, som är Grytts tredje roman, efter Nio dagar, nio nätter samt Du lever i mig

Hemsida Kajsa Grytt.

Magnus Dahlström: Spådom

 2020-03-30 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     

Det är 15 år sedan Dahlström senast gav ut en roman. Då hade han sedan debuten 1986 etablerat sig som Sveriges mest omsusade unge författare (född 1963) med en novellsamling, tre romaner och fyra pjäser utgivna under en tidsrymd av tio år – ett genombrott och en karriär som påminde om Stig Dagermans 40 år tidigare, även om Dahlström inte blev, eller ville bli, en offentlig ”kändis” på samma sätt.
En annan likhet med Dagerman är det latenta våld som hela tiden förnimms under texternas yta.
Dagermans lika korta som lysande kometbana slocknade för gott i ett garage i Enebyberg, Dahlströms tycktes bara plana ut i ett borttynande eko.

Spådom är Dahlströms hittills mest omfångsrika verk. Så är den också tre berättelser i en, likartade men ändå åtskilda som i en triptyk, och med en elegant och lätt förbryllande återknytning till inledningen i slutscenen.

Att läsa romanen kan i långa passager kännas som att återvända till den franska nya romanen för 50-60 år sedan – ett detaljerat och till synes objektivt registrerande av rumsinteriörer, landskapsexteriörer, väderlekar och människors utseenden sida upp och sida ner.
Det där registrerandet av yttre detaljer är ju noga taget inte alls objektivt, utan högst subjektivt. Det är i ordvalet, i upprepningarna, i fixeringarna som de tre huvudpersonerna liksom omedvetet avslöjar sina neuroser.
De berättar sina historier – som alla sträcker sig över några år – i jagform. I romanen förekommer inga egennamn, vare sig på människor eller geografiska platser. Man kan ana sig till att de tre – en läkare, en polis, en socialarbetare – bor i samma lilla stad någonstans i norra Sverige, men det är egentligen inte viktigt vare sig för dem eller läsaren.

Romanen har fått sin titel efter läkarens berättelse – han oroas av en möjligen missuppfattad spådom om att någon är ute efter hans liv. En mera heltäckande titel kunde vara ”Paranoia”. Utmärkande för de tre är att de i sina noggranna iakttagelser av omgivningen, också tror sig iakttagna av andra som förföljer dem och vill dem illa – en kollega, en klient, en familjemedlem.

Läs mer här: Dahlström, Spådomen

Karta över Kanada

 2020-03-28 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Fjorton texter samsas i en liten volym där vi möter människor som på olika sätt missar målet. En del verkar dömda till att bli besvikna och räknar med det; det gick inte den här gången heller. Men de flesta när ett litet hopp om att något ska hända. Gnistor tänds för att snart slockna igen. Det kan se bra ut till att börja med, som med Anja när hennes exman hade barnen över helgen, och berättaren och hon skulle vara i hennes släktsommarstuga över helgen. Men när han kommer fram visar det sig att stugan är dubbelbokad och de hamnar i stället på Anjas mosters åttioårsfest. Vilket inte slutar bra.

Danmarks internationella författarstjärna Dorthe Nors är tillbaka med en novellsamling om längtan i alla dess former. I Karta över Kanada möter vi män och kvinnor, tillsammans och var för sig, vars tillvaro inte tycks matcha deras förväntningar. De befinner sig i Norge, Los Angeles och Köpenhamn men är alla långt hemifrån. Det är förtätade texter som slår upp dörrar till stora rum. Det är noveller om kärlek, våld, omsorg och ensamhet, och som alltid hos Nors blixtrar humorn till när det är som mörkast.

Det är svårt att hitta en mer egensinnig och stilsäker nordisk författare än danskan Dorthe Nors, född 1970 i Herning på Jylland. Hon slog igenom i USA snabbare än hemma i Danmark, med dragloket Oprah Winfrey framför sig. 2014 fick hon P O Enquists pris och 2017 nominerades hon till det internationella Bookerpriset med romanen ”Blicken, pilen, filen”. Den boken är mästerlig i beskrivningen av känslomässig tillvänjning. Skrivet med mörk humor, dribblingar och laddningar som inte lämnar någon ro. Det handlar om den 40-åriga Sonja, som går i körskola och inte kan lära sig växla.

Ordfront förlag: Karta över Kanada.

Marie Aubert: Vuxna människor

 2020-03-14  Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     

Marie Aubert, född 1979, debuterade 2016 med novellsamlingen Får jag följa med dig hem som fick strålande mottagande och många läsare, och som kommer på svenska sommaren 2020. Vuxna människor är Marie Auberts andra bok och den var en stor snackis redan innan utgivning. Född: 17 juli 1979 (ålder 40 år)

Boken heter "Vuxna människor", men från första meningen kretsar allt kring barn. Barnen som stör, barnen som inte kommer, barnen vi aldrig slutar vara i relation till våra syskon och föräldrar. Barnet som blir en bricka i de vuxnas maktkamp.

Barn är också nyckeln till en gemenskap som innesluter vissa i ett os av grillkvällar och gemensamma förkylningar och myskvällar framför tv:n. Familjerna isolerar sig på campingturer och i stugor med andra familjer där de njuter av att vara bara vi. Andra lämnas ensamma utanför.
Här är den elaka styvmodern utbytt mot den elaka styvmostern, som försöker hångla upp sin systers man och gadda ihop sig med hans barn. Men trots att Ida är en rätt så osympatisk huvudperson blir hon aldrig en karikatyr.

Varje replikväxling är laddad med betydelse i den här tunna men dramaturgiskt skickliga romanen, där frågor om ensamhet, barnlängtan och hur man ska stå ut med att vara vuxen ställs på sin spets. Det är väldigt bra.
Trots att systrarna båda äger stugan är det Marthe och Kristoffer som boat in sig. Målat fasaden vit utan att fråga, köpt nya kuddar och flyttat på porslinet. Är vuxna i huset.

Ida är fyrtio, framgångsrik arkitekt, ser bra ut (bättre än systern enligt sig själv) och har vänner. Ändå är det som att livet kört fast:
"Med mig är allt som det var för fem år sen, eller tio, en lite större lägenhet, lite högre lön eller några fler projekt på jobbet, tröttare hud, grå hårstrån jag lägger två tusen på att kamouflera."
Ett besök i Göteborg för att börja processen att frysa ner sina ägg ska bli biljetten till det riktiga livet. Annars är det enda som tycks vänta innan döden tjugo eller trettio år till av exakt samma.

Recensioner:
Clara Block Hane i SvD: "Smutsigt syskonkrig i sommaridyllen"
Victoria Greve i GP: "Vuxna människor" kretsar allting runt barn. Barnen vi kanske aldrig kommer få och barnen vi alltid kommer att vara.

Karin Alvtegen: Osynligt sjuk

 2020-03-10 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Karin Alvtegen, Karin Thunberg: Osynligt sjuk - Medan livet passerar

Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet är ett hårt slag. När sjukdomen dessutom smyger sig på med diffusa och osynliga symptom blir bördan ännu tyngre. Vården misstänkliggör och ifrågasätter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgångsrika författaren Karin Alvtegen när hon för sex år sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som få svenska läkare har kunskap om. Hennes gripande historia berättas här av den prisbelönade journalisten och författaren Karin Thunberg.

Karin Alvtegen beskriver hur det är att leva i ”skuggan av det verkliga livet”, sorgen, men också hur hon funnit nya ljuspunkter när hon väl accepterat att livet förändrats. Generöst och med värme berättar hon om sina nya vänner på nätet och hur nära relationer har förstärkts. Om hunden Selma och det lilla livets små njutningar. Och om hatkärleken till sin rullstol, som förvandlats från fiende till en möjliggörande vän.

Osynligt sjuk berättar hur det är att lära sig leva med en obotlig sjukdom, hur man tvingas ompröva sina livsval och se på dem med nya ögon, något som vi alla skulle behöva göra ibland. Karin Alvtegen är en av Skandinaviens mest lästa och uppskattade författare. Hennes böcker har översatts till ett trettiotal språk, bland andra Skam, Saknad, En sannolik historia och Fjärilseffekten.

Mina tidigare - äldre - bloggar om hennes böcker:
Tämligen effektlös bok, 13-05-21, Fjärilseffekten,
Alvtegen sviker, 10-11-15,

Karin Alvtegens böcker: Skuld till Fjärilseffekten.
1998 – Skuld
2000 – Saknad
2003 – Svek
2005 – Skam
2007 – Skugga
2010 – En sannolik historia
2013 – Fjärilseffekten
2016 – Nyckeln till Hinsides (tillsammans med Albin Alvtegen)
2017 – Hinsides brinner (tillsammans med Albin Alvtegen)
2018 – Hinsides väktare (tillsammans med Albin Alvtegen)
2018 – Osynligt sjuk - medan livet passerar (tillsammans med Karin Thunberg)
Karin Alvtegen om sitt senaste boksläpp.

Proleterka

 2020-02-26 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     

Bokens femtonåriga huvudperson grips av en plötslig önskan: hon skulle vilja ha sin döde fars aska. I tillbakablickar följer sedan berättelsen om hennes ungdom och om den sista resan hon företog med fadern, reserverad, utblottad, men ändå den enda fasta hållpunkten i hennes kringflackande tillvaro. Modern, hennes lagliga vårdnadshavare, befinner sig på andra sidan Atlanten, och överlåter dotterns uppfostran på släktingar och olika flickinternat. Fadern får endast träffa henne när det behagar den kallsinniga modern. Ombord på Proleterka får hon för första gången i sitt liv stifta bekantskap med den andra delen av världen, den manliga. Den sexuella skolning hon får av sjömännen är hårdhänt. Men hon är uppslukad av sin iver att vinna livserfarenhet. Inlevelsefullt och koncist beskriver hon sina kärleksmöten och hur hon nästan totalt försummar sin far.

Proleterka är en rasande studie i egoism, osäkerhet och sömnlös förbittring. Hennes meningar är hårda och kompakta, ädelstenar snarare än kött. Bilderna blixtrar fram, osammanhängande, fängslande, sedan är de borta. New Yorker

Författare: Fleur Jaeggy
Under de senaste fyrtio åren har den nu 77-åriga schweizisk-italienska författaren skänkt oss åtminstone två mästerverk: Tuktans ljuva år(1989) och Proleterka (2001)."
Proleterka utnämndes av The London Times Literary Supplement till en av årets bästa böcker.
Nilsson förlag har i dagarna givit ut två av schweiziskan Fleur Jaeggys mest hyllade romaner: Proleterka och Tuktans ljuva år. Fleur Jaeggy är till skillnad från de framlidna vännerna Ingeborg Bachmann och Thomas Bernhard gudskelov fortfarande vid liv.

Helle, Helle: "De"

 2020-02-24 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
Vi möter en 16-årig flicka och hennes mamma, som diagnostiseras med en dödlig sjukdom. Men mor och dotter
pratar inte alls om sjukdomen och sorgen; de pratar om allt möjligt annat, de skrattar väldigt mycket och lever
vidare nästan som om sjukdomen inte existerar.
Men ändå bara nästan. Genom hela den kristallklara romanen finns det en underton av sorg och förlust, som verkar starkare än tidigare i författarskapet. Kanske för att sorgen nu har flyttat in i grammatiken, så att säga.
Med den rena nutiden kan dottern leva med sin mor i nuet utan att mista henne. Romanen rymmer således också ett kärleksfullt porträtt av en mor, som talar om kaffe, mat och dagliga sysslor i stället för att tala om sorg och sjukdom:

Förhållandet mellan mor och dotter är varmt och omtänksamt, men framstår i all sin ömhet också som skört och utsatt,
när vi som läsare blir vittne till allt det de inte talar om. När väninnan Nete vid en tidpunkt frågar huvudpersonen
varför hon är ledsen, svarar denna i all sin enkelhet: ”Fordi”. I sådana träffande repliker skymtar det osagda
och humorn fram.

Romanen har 51 korta kapitel och sträcker sig över ett års tid. Både dottern och hennes mamma är namnlösa och
det gör att de då och då flyter samman i texten. Titeln de syftar på de två, en enhet som finns,
men som också snart ska försvinna. Samtidigt är de också de andra från staden och gymnasiet: Vänner, pojkvänner och fester beskrivs konkret och detaljerat, så läsaren kan se det framför sig.
Romanens egen cirkelrörelse lämnar läsaren med en cyklisk känsla. Den är bunden till tidens och årets gång, men också till
upprepningen, som inrymmer ett hopp. Huvudpersonens ”Fordi” är således både en tom förklaring och en träffande konjunktion.
För det är i förbindelserna vi finner både kärlek och det som gör ont i Helle Helles universum. Och det är möjligtvis därför det finns så mycken ömhet närvarande mellan mor och dotter.

Recensioner:
Ingrid Elam i Kristianstadsbladet:"Danska författaren Helle Helles nya roman är en vacker, rolig och hjärtskärande historia
med dödens subtila närvaro, menar Ingrid Elam.
Malin Ullgren i DN Kultur: "Fundamentalt vackert om kärlek mellan mor och dotter",
Annina Rabe i Expressen: "Absolut ingenting var som det skulle",

Dr Weiss sista uppdrag

 2020-02-08 Böcker 4
2019 2018 2017 2016 2015  2014 2013   2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
"Det rådde inget tvivel längre. Jag var fri. Fri att gå genom en svagt uppåtlutande korridor, vars väggar såg ut som ett på något mirakulöst sätt lodrätt stillastående vatten. Jag hoppades verkligen att den nyvunna friheten förr eller senare skulle visa sig vara något mer än så."

En tidsresenär, doktor Weiss, ger sig ut på en halsbrytande jakt efter Järnkronan, Fredegesiusbrödernas förlorade intelligensförstärkare. Sökandet för honom till jungfruliga landskap i en avlägsen framtid, till livsfarliga sagoskogar och obegripliga museer långt efter människans tid, men också till förindustriella skeppsvarv, det sena 1800-talets Potsdam och 1950-talets England.

Lars Gustafssons postuma Dr Weiss sista uppdrag är en roman i vilken en av våra riktigt stora författare spelar ut hela sitt register. Den färdigställdes kort före hans död och kan läsas som en färgrik och spännande framtidsberättelse, men också som ett slags coda, eller som ett enda utdraget, febrilt, drömlogiskt ögonblick, en ekokammare där tankar från hela författarskapet en sista gång får mötas och brytas mot varandra.

Lars Gustafsson (1936-2016) var författare, filosof och professor vid University of Texas i Austin. Han debuterade 1957 med romanen Vägvila och gav sedan ut ett åttiotal böcker, däribland romaner, diktsamlingar och essäsamlingar. Få svenska författare har erhållit så många svenska och internationella priser och utmärkelser, av vilka kan nämnas Svenska Dagbladets och Aftonbladets litteraturpris, Prix International Charles Veillon des Essais, Henrik-Steffens-Preis, Una vita per la letteratura, John Simon Guggenheim Memorial Fellow of Poetry, Premio Grinzane Cavour, Tranströmerpriset, Selma Lagerlöfs litteraturpris, Svenska Akademiens nordiska pris samt Thomas Mann-priset.

Aktuell med Bernard Foys tredje rockad.    

Recensioner:
Sigrid Combüchen i Svd:  "Sista boken av svensk litteraturs sista snille",
i DN: "Lars Gustafssons sista roman är djupt gripande",
Daniel Erlandsson i Kuriren: "Svindlande romankonst en sista gång".

Serotonin

 2020-01-10 Böcker 4
2019 2018 2017 2016  2015 2014  2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006     
I egenskap av europeisk samtidslitteraturs mesta enfant terrible, är Michel Houellebecq vare sig han vill det eller ej verksam i
underhållningsbranschen.
Det är meningen att vi ska förfäras, förbryllas, förstöras av hans kontroversiella romaner – det är det som är underhållningen.
Viss risk finns därmed att författarskapet blir ett självspelande piano, men det gör inte så mycket när det spelar såhär bra. Och så roligt!
I Serotonin – titeln syftar på syftet med de antidepressiva som huvudpersonen Florent-Claude äter – möter vi en man som på alla
sätt och vis är typiskt houellebecqsk; misogyn, sexfixerad, etablissemangskritisk, utled, ensam.
Deprimerad, såklart. Tjatigt? Ja, lite. Men, det utesluter inte att boken också är vemodig, vacker och framför allt välskriven.
I denna sin sjunde roman är Houellebecq åter i samma litterära högform som i genombrottet Elementarpartiklarna från 1998.

(Boktips i Vi Läser)       Ingrid Elam i SvT Nyheter: "Provokatören Michel Houellebecq är tillbaka – och det gör ont"  
i Sydsvenskan: "Houellebecq tillbaka med ny roman"    Cecilia Blomberg i Sveriges Radio_kultur.   

I Aftonbladet: En rolig studie över manlig impotens.  Houellebecqs nya roman är en greatest hits av prostitution, nudism och misogyni.
Sérotonines huvudperson, den ensamme, blaserade och lätt deprimerade mannen i medelåldern är bekant vid det här laget.
Florent-Claude, en 46-årig barnlös agronom, är ett destillat av tidigare Houellebecq-karaktärer.
Här tycks författaren ha gett upp alla ambitioner att variera sig, om han nu någonsin haft några.

Han är missnöjd med sitt namn 46-åriga Florent-Claude Labrouste och kickar igång dagen med en påhittad antidepressiv medicin
benämnd Captorix – några cigaretter och en kopp kaffe. Depression är den andra vanligaste sjukdomen i världen idag.

Konsumtionen av antidepressiva mediciner ökar. Och lyckohormonet serotonin – det hormon som på konstgjord väg nu ska hjälpa
Florent-Claude ur sängen på morgnarna.

Det känns som en fullständigt logisk romantitel för Michel Houellebecq och hans bistra betraktelse över samtiden.
Som vanligt pepprad med skarpa samtidsmarkörer som gör att det drar i mungiporna.
Det handlar om att befinna sig mitt i livet och inte känna någon mening, trots att allt det yttre med jobb, bostad och vacker flickvän är på plats.
Där någonstans börjar berättelsen.

Det är inte bara en käftsmäll mot ett samhälle som tappat riktningen, utan också om vad det gör med oss människor på ett individuellt plan.
På många sätt är Florent-Claude också en sann Houellebecq-antihjälte. Det är mycket det går att reta sig på. Och kanske några saker upprepas
en gång för mycket som ett sidospår om en tysk pedofil och det vanliga grottandet i perverterade sexklubbar.

I Aftonbladet: En rolig studie över manlig impotens.  Houellebecqs nya roman är en greatest hits av prostitution, nudism och misogyni.
Sérotonines huvudperson, den ensamme, blaserade och lätt deprimerade mannen i medelåldern är bekant vid det här laget.
Florent-Claude, en 46-årig barnlös agronom, är ett destillat av tidigare Houellebecq-karaktärer.
Här tycks författaren ha gett upp alla ambitioner att variera sig, om han nu någonsin haft några.

Oktoberbarn

 2019-12-15 Böcker 4
 2018 2017 2016  2015  2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Linda Boström Knausgård debuterade som poet 1998. Hennes första roman, Helioskatastrofen (2013), belönades med Mare Kandre-priset. Romanen Välkommen till Amerika nominerades till Augustpriset 2016 och har översatts till tretton språk.

Periodvis mellan 2013 och 2017 är författaren tvångsinlagd på en psykiatrisk avdelning, där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, det vill säga elektricitet som framkallar ett slags epileptisk kramp. Behandlingen är vanlig och anses vedertagen för många psykiska åkommor, men forskare är ännu oense om dess effekter och bieffekter. För författaren började liv och minnen försvinna redan medan behandlingarna på »fabriken« pågick.

Linda Boström Knausgårds tredje roman Oktober­barn är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar.

Linda Boström Knausgård stora genombrott kom 2011 med novellsamlingen Grand Mal som består av tjugo korta, intensiva och täta prosatexter med dyster stämning. Novellsamlingen kom till under en mellanperiod mellan första boken och det att hon hade fått småbarn. Den inledande novellen handlar om tro, vilket författaren själv hävdar att hon vill men inte kan göra eftersom hon uppfattar världen som farlig, "med en känsla av att allt kan gå sönder precis när som helst." Boström Knausgård har bipolär sjukdom, om vilket hon, år 2005, bland annat gjorde radiodokumentären Jag skulle kunna vara USA:s president.

Sedan januari 2013 är hon krönikör på Ystads Allehanda. 2013 släpptes även hennes tredje bok, romandebuten Helioskatastrofen som belönades med Mare Kandre-priset och nominerades till Sveriges Radios Romanpris.

Boström Knausgård gifte sig 2007 med den norske författaren Karl Ove Knausgård och har tillsammans med honom fyra barn. Paret separerade 2016. Hon är dotter till skådespelaren Ingrid Boström.

Författarens hemsida.

Recensioner:
Åsa Beckman i DN: "Linda Boström Knausgårds roman berör men förlorar fokus"

Jenny Teleman i PI-Kultur: "Linda Boström Knausgård har kämpat med psykisk sjukdom hela sitt liv. Nu har hon skrivit "Oktoberbarn" - en rasande roman om tvångsvård och elektricitet".

Ulrika Milles i SvT.se: "Det är en svår roman att läsa, smärtsam för att den är på en gång så insiktsfull och förtvivlad, så utan hopp och skriven i en skrämmande vrede som inte skonar någon, allra minst berättarjaget".

Vi Läser - boktips.
Linda Boström Knausgård har i sitt författarskap alltid arbetat med diffusa gränser mellan liv och dikt, men aldrig så utpräglat auto-fiktivt som i sin tredje roman,
Oktoberbarn. Här möter vi ett berättarjag som ligger nära författaren själv, på ett mycket intimt vis. Romanens jag rör sig i psykiatrins korridorer, men i synnerhet bland de minnen som hennes ECT-behandlingar hotar att utplåna. Olika tider och avgörande ögonblick i livet – pappans sjukdom, äktenskapet, skilsmässan, barnen – flimrar, oordnat, förbi i en roman som också kan sägas vara en svidande vidräkning med psykiatrin och dess metoder. Oktoberbarn är kanske inte den mest välkomponerade av hennes böcker, men den har det driv i språket som är så typiskt för Boström Knausgård – som grabbar tag i läsarens uppmärksamhet och behåller den i stadigt grepp.

Muren

 2019-12-09 Böcker 4
 2018 2017 2016  2015  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Jag tar hand om det här nu. Alla kan koppla av. Jag har en mycket vacker plan.

Morgonen efter Berlinmurens fall tar språkexperten och den före detta Stasi-agenten Angelika Mittag tåget till Stockholm. Tillsammans med den svenske diplomaten Pälle Berg ska hon förverkliga en storslagen vision, och den här gången ska inga senila män i grå kostymer förstöra allt.

Snart har kungen tacksamt abdikerat och statsministern avgått. När Angelika Mittag frontar Vogue som The New Queen Of Cool håller världen på att förändras. Inget blir som förut, men inte heller som det var tänkt.

Är Muren den mest skruvade roman du kommer att läsa i år? Eller den sannaste? Du bestämmer.

Mats Samuelsson är författare, journalist, musikproducent och regeringstjänsteman. Han har tidigare gett ut Då stannade Sverige historien om Björn Borg och Ingemar Stenmark och den hyllade reportageboken Hjältarna om fotbollslaget Åtvidabergs FF och livet i en bruksort i folkhemmets Sverige. Muren är hans debutroman.
Verbal förlag   

Nora

 2019-11-30   Böcker 4
 2018 2017 2016  2015  2013  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Nora Helmers utveckling från en undergiven docka i ett förljuget äktenskap till en kvinna som går sin egen väg
sker i tre akter: från det på ytan idylliska julpyntet, över avslöjandet som förfalskare, den vilda tarantelladansen, räddningen från att ha blivit avslöjad som brottsling och den samtidiga insikten att maken inte bryr sig om henne utan bara sig själv.

Porten slår igen. Ridå. I Merete Pryds Helles roman får vi följa hur Nora kommer till insikt om sig själv, inte i tre akter utan under ett helt liv.

Hon har alltid blivit behandlad som ett barn, först av fadern, sedan av maken, men genom kvinnor i sin närhet förmått att utvecklas intellektuellt såväl som sexuellt, och på så sätt leva ett parallellt liv. Hennes kärlek till
maken är stor, hon har till och med förfalskat sin fars underskrift för att genom ett lån kunna bekosta en resa för att
rädda hans hälsa efter ett sammanbrott.
Men i Italien förstår hon att ju mer kraft maken får, desto tommare blir hon.
Så när julen närmar sig i familjen Helmers hem är vi läsare väl rustade för det slut vi så väl känner.
Och några verkliga överraskningar har vi fått på vägen.

Författare: Merete Pryds Helle

Nora Helmer har alltid blivit behandlad som ett barn, först av fadern, sedan av sin man, men genom kvinnor i sin närhet har hon fått en stark lust att leva och utvecklas. På många sätt är hennes tillvaro ett dubbelliv.

Hon älskar förvisso sin man Torvald, så till den milda grad att hon förfalskar sin fars underskriftt för att kunna låna pengar till en resa så att Torvld kan repa sig efter ett sammanbrott. Men Italien medför en stor förändring i deras liv.
Så när julen närmar sig i familjen Helmers liv är vi läsare väl rustade för det slut vi känner så väl. Och några verkliga överraskningar har vi fått på vägen.

Merette Pryds Helle skildrar Nora Helmers liv med skärpa och stor inlevelse, och ger henne ett liv både före och vid sidan av Ett dockhem.

Ibsen Nor är ett samarbete mellan tre nordiska förlag: Natur & Kultur, Norska Oktober och Danska Rosinante. Tre framstående nordiska författare har skrivit romaner inspirerade av Ibsens samtidsdramer: Nora av Merete Pryds, Hilde av Klas Östergren och Henrik av Vigdis Hjorth.

Natur & Kultur ger i samband med Nor även ut Klas Östergrens översättning av de fyra dramer som romanerna inspirerats av : Frun från havet, Byggmästare Solness, Ett Dockhem och Hedda Gabler.

Merete Pryds Helle är författare till en lång rad kritikerrosade böcker. 2018 kom hennes roman , Folkets skönhet, som vann det prestigefyllda litteraturpriset De gyldne lauerbaer, ut i svensk översättning. Hon har utöver studierna i skapande skrivande och litteraturvetenskap också studerat arkeologi.

Med ont fördrivas

 2019-11-27  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Anna Tell är tillbaka efter den uppmärksammade debuten med Fyra dagar i Kabul. Uppföljaren, Med ont fördrivas, utspelar sig på Balkan och Sverige, och det är en dramatisk actionthriller med högt tempo, hög spänningsfaktor och med hämnd som drivkraft.

Tillbaka är därmed också actionhjälten Amanda Lund, en svensk superpolis som utöver en del kärlekstrassel är helt befriad från genrens annars vanliga trasigheter, demonfyllda själsliv och/eller missbruk.

Efter händelserna i den förra boken har Amanda fått tvillingarna Mirjam och Linnea och varit föräldraledig ett bra tag. Pappan är frånvarande men hon har fått tag på en fantastisk barnflicka. Hon kämpar med att komma i form för det tuffa jobbet som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan. Det går så där. Men ganska omgående dyker det upp ett ärende, en svensk polis har försvunnit i Kosovo och snart sitter Amanda på planet till Pristina. I Sverige försvinner snart också polisens fru.

Boken har en traditionell och effektiv arkitektur i huvudsak baserad på tre parallella berättarperspektiv. Utöver Amanda har vi Ellen Engwall, en polis som gått över till ett litet privat säkerhetsföretag och som fått i uppdrag att ansvara för en mystisk transport genom Europa på väg till Stockholm. I det tredje perspektivet finns en svensk man som bär på en stor sorg, en stark vrede och som ruvar på hämnd. De tre berättelserna flätas in i varandra på vägen mot en dramatisk upplösning.

En styrka hos Anna Tell är mycket hög trovärdighet i de miljöer och situationer där handlingen utspelas. Det är inte så konstigt eftersom hon har omfattande personlig erfarenhet, som polis i Stockholm och militär i både Afghanistan och på Balkan.

Hennes språk är rakt och okomplicerat. Tempot är högt, på samma nivå som spänningsfaktorn. 349 sidor går fort att läsa, det är en effektiv bladvändare. Det ska bli spännande att återse Amanda Lund i nästa bok! Undrar var hon då befinner sig?

Recension:
Tove Kullenberg: i Selma Stories.

Tidigare bok:
Fyra dagar i Kabul, 17-10-04

Varför tigger romer?

 2019-11-23  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Det tiggs som aldrig förr i Sverige. Rumänska och bulgariska romer med tiggarmuggar har på kort tid blivit en del av den svenska gatubilden.
Tiggarna berör och upprör, samtidigt som det råder stor okunskap om vad tiggeriet egentligen beror på. Myter och vanföreställningar
är utbredda hos såväl journalister som politiker, något som ställer sig i vägen för konstruktiva diskussioner och reformer.

Varför tigger romer? är en populärvetenskaplig studie i fenomenet romskt tiggeri - den första i sitt slag som utgivits på något språk.
Författaren kartlägger grundligt tiggarbranschens omfattning och dess aktörer, problem och trender i dagens Sverige.

Han tränger in i tiggeriets mekanik och psykologi och försöker förstå hur tiggande hänger samman med romernas historia, kultur och livsstil.
Sammantaget ger boken många överraskande insikter och lägger fram flera djärva förslag på hur de tiggerirelaterade problemen kan lösas.

OM FÖRFATTAREN
Stanislav Emirov är utbildad finansekonom med en lång karriär som analytiker och utredare i näringslivet. I dag är han präst, arbetar med välgörenhet och har sedan 2007 varit engagerad i diverse projekt kring utländska tiggare i Sverige.

De missförstådda romerna, En recension av Kajsa Ekis Ekman om en ojämn bok som avlivar myter
Av Hanna Westerlund i Fria Tidningen: "Allvarliga brister i bok om romer",
Jonathan Lönnqvist i Svd:"Tiggarna har ett eget ansvar",

Emirov är irriterad på de humanister som hävdar att romer tigger för att de är utsatta för diskriminering i Rumänien.
Det är många folk som är utsatta för diskriminering, men inte alla tigger, skriver han. Tiggeri är enligt Emirov en del av den
romska kulturen precis som hästhandel varit. Här hänfaller Emirov till ett historielöst hopbuntande av romer. Till exempel då han skriver:
”Romerna har funnits i Rumänien i över 600 år, och hittills har samtliga integrationsförsök misslyckats”. Han nämner inte att en av de
största grupperna tiggare i Sverige tillhör rudari, som varit slavar i Rumäniens gruvindustri i 500 år.

Det står snart klart att Emirovs perspektiv är anti-assimilatoriskt. Han vill hylla olikheterna i Europa, han vill bevara romernas kultur och
menar att integration endast ska ske på romernas villkor. Det är förmodligen detta som misstagits för ett ”skyll dig själv”-perspektiv.
Dock är hans stora problem ett alltför statiskt kulturbegrepp, precis som Ivar Lo hade på sin tid. Minns att han ville
”lämna romerna i fred i sina läger” medan Katarina Taikon replikerade: ”varför gäller FN:s mänskliga rättigheter inte oss?”
En debatt som blivit högaktuell igen.
Läs mer om ROMER

Cedervall Sorgeängel

 2019-11-21  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Sorgeängel, Marianne Cedervalls sjätte och av många läsare mycket efterlängtade bok i serien om vännerna Mirjam och Hervor, tar vid precis där bok fem, Solsvärta (2014), slutade.

Mirjam och Hervor anländer med båt till en liten strand vid Torneälven. Här, i ett hus i skogen några mil från Hervors hemby Kuivalihavaara, ska de ta det lugnt, plocka bär, landa och samla kraft.
Det sistnämnda gäller framför allt Mirjam, som har svårt att komma över sin älskade Calles bortgång.

Helt isolerade är de dock inte. Via skogspromenader och utflykter till byn skaffar de sig nya bekanta, allt ifrån två glitterpinnar från Stockholm till en tatuerare, byns nya frisör samt en sameflicka som säljer fisk.
Men allt går inte bara sin gilla gång i skogen utanför Kuivalihavaara. I en isolerad stuga i skogen möts de av oerhört tragiska livsöden.

Dessutom härjas området av bränder, som försvåras av kraftiga vindar. Det räcker med en enda förflugen liten gnista så kan katastrofen vara ett faktum.
Och frågan är om alla bränder verkligen är olyckshändelser.

Marianne Cedervall blev med sina originella och varma berättelser om vännerna Mirjam och Hervor snabbt en favorit hos många läsare. Efter debuten med Svinhugg (2008) kom ytterligare fyra böcker i samma serie, sedan följde den omtyckta feelgood-deckarserien med den Gotlandsbaserade, och något motsträviga, mysterielösarduon Anki och Tryggve.

Men allt är inte bara vackert och idylliskt i skogen utanför Kuivalihavaara. Spåren efter en gammal sekt som hette Mikkelirovabröderna finns kvar i trakten, och dessutom härjas området av bränder, som försvåras av kraftiga vindar. Frågan är om alla bränder verkligen är olyckshändelser? Och vad är det för ljussken som Mirjam tycker att hon sett i skuggorna på andra sidan älven?

Cedersläpp firade boksläpp på hemma plan.
Cedervall firade boksläpp på hemmaplan
Kiruna Marianne Cedervall lämnade Vittangi för snart 30 år sedan. Men under lördagen var hon tillbaka i den gamla hemkommunen för att fira sitt tionde boksläpp.
Boken Sorgeängel är den tionde på lika många år. Och den sjätte i serien om Mirjam och Hervor som delvis utspelar sig i Vittangi.

som daggen stilla kysst, 19-04-02,
Dit solen aldrig når, 19-03-24,
Låt det som varit vila, 19-03-15,
Av skuggor märkt, 19-03-01.

Vitsar för milisen

 2019-11-06  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Det absurda och fantastiska, skrattet och humorn, framstår som en överlevnadsstrategi i Mazen Maaroufs prisbelönta novellsamling Vitsar för milisen. Mazen Maarouf, född i Beirut 1978, är en palestinsk-isländsk författare och poet. Han är översatt till ett tiotal språk och är i dag bosatt i Reykjavik och Beirut. Vinnare av Al-Multaga-priset, och nominerad till 2019 års Man Booker Prize.
Mazen Maaroufs novellsamling "Vitsar för milisen" utspelar sig i namnlösa, drömlika städer – krigszoner där livet fortgår men där varje dag består av surrealistiska misstag, tragiska olyckor och smärtsamma möten. Många av de 14 novellerna berättas ur barnets stridslystna och ofta kaotiska perspektiv. Verkligheten – egentligen blodig och grym – förmedlas som en saga. Det är berättelser om en fantastisk matador, om förlorade lemmar och om en bestört voyeur.

Fjorton noveller om sex, döden och, inte minst, den oumbärliga förmågan att kunna göra livet till ett skämt.

Med 14 noveller introduceras Beirut-födde Mazen Maarouf på svenska, i känslig översättning från arabiska av Tetz Rooke, professor i arabiska språk vid Göteborgs universitet.

Titelnovellen handlar om en pojke som vill göra sin pappa enögd för att denne ska se grym ut och skrämma de beväpnade män som »försvarar« kvarteret. Händelserna är dråpliga, med tragikomisk, ofta burlesk karaktär.
Kriget kan vara inbördeskriget i Libanon; Israels invasion 1982 och palestiniernas situation anas, men inget av detta skildras med historisk blick. I stället får berättelserna allmängiltighet genom platsernas anonymitet och en hisnande fantasi.En förhöjd realism löper genom berättelser om mörker och död, om voyeurism och galghumor.
Världslitteratur.se.

Roxy

 2019-10-28   Böcker 4 
 2018 2017  2016 2015 2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Roxy dricker öl i Malmö med sina kompisar och längtar efter kärleken. Alla killar hon träffar pratar om sina ex, är porrmissbrukare eller För Känsliga För Sex. Hon är intresserad av Josef men alla hans diagnoser står i vägen. Samtidigt tjatar hennes mamma om att Roxys hormonspiral är cancerframkallande. Roxy vill bli framgångsrik men har inga tydliga projekt. Hon läser Elis Burrau, följer Tone Schunnesson på Instagram och när hon drömmer om att vara med i Babel tänker hon mest på vad hon skulle ha på sig och vem som skulle se programmet. Det här är en generationsroman i exakt takt med samtiden där det inte går att veta vem som sårar vem. Alice Dadgostar gestaltar en ung kvinnas sökande efter en egen plats i tillvaron. "Roxy" är hennes debut.
Alice Dadgostars debutroman "Roxy", som utspelar sig i den nya Instagramgenerationens kulisser.
Roxy bor i Malmö, läser en skrivarutbildning, går på klubbar, lyssnar på Lorentz och Moodymann, läser Athena Farrokhzad och Elis Burrau, och följer Tone Schunnesson på Instagram. Hon undrar huruvida Knausgård blivit fascist och huruvida genusfrågan existerar för rika människor med vältränade kroppar när hon ser filmen "Call me by your name".

Recensioner:
Sinziana Ravini i GP: "Den känns både oavslutad och icke-genomarbetad, utan att det stör",

Rebecka Bülow i Svd: "En alltför hårt beskuren instagram värld"
Feminism och klassanalys blir poser i Alice Dadgostars debutroman om Roxy som går en skrivarlinje. Bäst är boken då den gestaltar motsägelsefulla tillstånd, tycker Rebecka Bülow.
Rebecka Åhlund iYstads allehanda: " I en tid där alla oavbrutet berättar historien om sina liv, är debuterande Alice Dadgostar en som verkligen behärskar hantverket. "Roxy" handlar om anknytning, frigörelse och att flyta omkring i väntan på något. En perfekt debutroman, tycker recensenten Rebecka Åhlund och tackar gud för att hon inte är ung längre"

Stormvarningen

 2019-10-22   Böcker 4 
 2018 2017  2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Det är juletid när en man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö. Karen Eiken Hornby kastar sig in i utredningen, lättad över att slippa julfirandet. När ytterligare ett mord sker framträder kopplingar till ett lokalt whiskydestilleri, men Karen oroas mest över om hennes lindrigt laglydiga släktingar är inblandade. Det blir en svår balansgång mellan hennes privata jag och rollen som polis.

Doggerland är en ögrupp i Nordsjön mellan Storbritannien och Skandinavien. Landet är en kvarvarande del av den landmassa som tidigare förenade de brittiska öarna och den europeiska kontinenten. Idag består Doggerland av huvudöarna Heimö, Noorö och Frisel. Kulturen präglas av en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska.

Miljöbeskrivningarna bidrar tveklöst till stämningen i boken, och om Doggerland fortfarande fanns kvar skulle jag vilja resa dit direkt för att själv få höra ljudet från havet och uppleva det blåsiga, karga och klippiga landskapet på nordligaste Noorö och de frodiga våtmarkerna och det rika fågellivet på den sydligaste ön Frisel.

Stormvarning är den andra boken i den planerade serien om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby på Doggerland, en påhittad ö i Nordsjön.

Boken är på 424 sidor, jag orkade med knappt hälften innan jag lade av. Skälet var det stora antalet personer som passerade förbi i flera generationer. Kanske borde jag ha läst förra boken "Felsteg" innan.

Recensioner:
Johannas Deckarhörna,   Just.nu,   
Bella Stenberg i Ystads Allehanda: "Smart och gediget när en ny kropp hittas i Doggerland"

Avdelningen för känsliga brott

 2019-10-16   Böcker 4 
 2018 2016   2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Avdelningen för känsliga brott av Alexander McCall Smith är första boken i serien om Detektiven Ulf Varg.
I det svenska rättsväsendet betraktas vissa fall som särskilt svåra och egendomliga. För att utreda dessa brott finns en grupp inom polisen i Malmö: Avdelningen för känsliga brott. Det här är deras berättelser.

Det första fallet: ett tämligen enkelt ärende gäller en man, knivhuggen i bakre delen av knäet. Vem begår ett sådant brott och varför? Nästkommande fall: en ung kvinnas imaginära pojkvän försvinner. Hur i hela världen eftersöker man en person som inte existerar? Och den slutgiltiga utredningen: otäcka hemligheter som avslöjas under fullmåne verkar inte fullt lika övernaturliga i dagsljus.

Inget fall är för ovanligt, för komplicerat eller för betydelselöst för gruppen att lösa. Avdelningen för känsliga brott är en fullspäckad fars skriven av en sann mästare.

Ledaren för gruppen är den eftertänksamme detektiven Ulf "vargen" Varg och hans medhjälpare: Anna Bengtsdotter, förälskad i Ulfs bil och kanske även i honom själv; Erik Nykvist som är mycket intresserad av flugfiske samt Carl Holgersson, som älskar pappersarbete.Samt naturligtvis den klurige lokalpolisen Blomkvist

Avdelningen för känsliga brott är belägen i Malmö. Ulf Varg har till sin hjälp ytterligare två inspektörer samt en administratör. Ibland arbetar Ulf självständigt och ibland löser de tre inspektörerna fallen tillsammans. Emellanåt har de hjälp av en "vanlig" uniformsklädd polis också.
Ulf Varg löser delikata mysterier och mellan varven funderar han en hel del på livet. Som läsare får man naturligtvis hänga med både på jobbet och hemma hos Ulf.

Recension i Sydsvenskan: "En varg i tweed löser brott i Malmö",

"Avdelningen för känsliga brott" utspelas i Malmö och är den första boken i en serie med samma namn. Alexander McCall Smith är just nu sysselsatt med uppföljaren, där vi återigen får stifta bekantskap med Ulf Varg och hans kollegor.

Avdelningen för känsliga brott av Alexander McCall Smith är första boken i serien om Detektiven Ulf Varg.

Det svenska rättsväsendet i Malmö har en grupp som undersöker särskilt märkliga och svåra fall. De är en elitgrupp, kända som Avdelningen för Känsliga Brott.

Maria Montelius: Avlivningskliniken Tusenskönan

 2019-09-24 Böcker 4
 2018 2017 2016  2015  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Detta måste vara en av de allra sämsta böcker jag läst. Varför läste jag den, jo gör att jag är mycket intresserad av euthanasi och boken gav sken av att
handta om detta ämne i praktisk tillämpning.
June är premiumkund i allt hon gör, såväl vacker som framgångsrik. Men hon storknar i det här pk-samhället till den grad att hon inte vill leva längre. Alida, i sin tur, har aldrig velat leva. Hon ser sig som den första pannkakan, den som alltid går sönder.
Nu vill Alida utverka sin lagstadgade rätt och avlivas som landets genom tiderna yngsta suicidpatient.
För Uffe är alltihop en impulsgrej, likt det mesta i hans liv. Det ena ledde till det andra och nu är han här. Vill han ens dö? De tre möts på Tusenskönan, Sveriges främsta klinik för frivillig terminering av människoliv, som drivs av den omtalade Brage Weindel ihop med hans båda ex-fruar Marianne och Françoise. Här erbjuds patienterna service och komfort av högsta klass innan det är dags att checka ut för gott. Men livet är fullt av överraskningar, också i sitt slutskede. Avlivningskliniken Tusenskönan är ett relationsdrama i självmordsmiljö om det som gör livet värt att leva och det som är värt att dö för.
Tidigare läst bok av Maria Montelius:
Oscar Levertins vänner, 15-06-12,

Johan Kling

 2019-09-08 Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014  2013   2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Johan Kling skriver intressanta betraktelser över vår tid. Hans nya roman "Lycka" tillfogar ytterligare en bit i ett påbörjat litterärt livspussel.
David är författare och har delad vårdnad om sin dotter Fia. Utan att vilja det har han hamnat i en känslomässig dragkamp med Fias mor Marina,
där han är den ständige förloraren: hans semestrar och helger med Fia är gråare, hans vardagar likaså, han har inte råd med vare sig kläder
eller utflykter, knappt ens med glass. Fia verkar ha allt tråkigare i hans sällskap.

David är rädd för att förlora kontakten med sin dot ter, men känner ständigt att han är det sämre alternativet i dotterns liv.
Samtidigt dyker en kvinna från förr upp och gör sig påmind, Kajsa, som han inte är förälskad i men nog skulle kunna bli.
Om han kunde tillåta sig det. Han är alltför rädd för att binda sig. Han upptäcker att kärleken till dottern Fia är viktigare än
att söka kärlek hos en ny eventuell partner.

Johan Kling har en speciell förmåga att ge vardagligt stillsamma Stockholmsmiljöer en mycket speciell laddning.
Boken "Lycka" skildrar en man mitt i livet som försöker förena kärleken till ett barn med drömmen om att kunna leva nära en annan vuxen igen.

Huttunen, Elddjur

 2019-08-17  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015   2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
I himlen brinner rävarnas eld och i Lumi brinner saknaden. Endast kyla och fysisk ansträngning kan få henne att glömma sin storasysters dödsom hon föreställer sig vara skyldig till.

Lumi, en ung lovande skidtalang, blir erbjuden en plats på ett elitläger. Det är hennes chans att nå toppen och hon ger allt. Men under de stenhårda träningspassen händer något. Nya skrämmande nivåer av tillvaron visar sig och hon ställs inför flera svåra val och ett djupt mörker.Elddjur är en historia om hur saknad och förlust kan få en att pressa sig till det yttersta, långt bortom vad som egentligen borde vara möjligt.

Joni Huttunen är född 1980 och uppväxt i Bollebygd. Han är en mångsysslare som växlar mellan musik, filmskapande och det litterära skrivandet.
År 2016 kom hans debutroman, den rosade spökhistorian Barrfiolernas rike.
Elddjur är Jonis andra roman och rör sig på många sätt i samma litterära landskap som debuten.

De försvunna

 2019-08-07   Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Handlingen i De försvunna är våldsam och oförutsägbar. Minnesbilder fladdrar förbi för att villa bort läsaren. Man är medveten om att man vilseleds men läser vidare för att få alla frågetecken uträtade, alla antaganden fastslagna.
Boken berättas i jagform. Huvudpersonen Greta är med om ett sådant där mysterium som lär få varenda läsare att fortsätta läsa. Greta och hennes pojkvän Alex befinner sig i hans sommarstuga för en kort semester, tillsammans med hans dotter. Så tar de roddbåten för att åka till en liten ö. Alex och Smilla går ur båten medan Greta sitter kvar. Så plötsligt är de borta, helt utan spår.
Så långt är boken en lovande thriller.
Men sedan tar allt annat vid. Som läsare tröttnar jag snart på alla märkliga människor som fyller skogen, på återblickarna på Gretas liv som visserligen är mörka men inte direkt fångar mitt intresse, och framför allt ledsnar jag på Greta själv. Som person är hon intetsägande och ointressant och hennes relation med sin mamma lyckas inte direkt föra handlingen framåt, trots att det är den enda konstanten i Gretas liv. Caroline Eriksson

Recensioner:
Elisbeth Östnäs i Skånska Dagbladet: "Varken karaktärerna eller temat berör",
Barbro Lindborg i DAST Magazine: "Hon laborerar med sanning och lögn på ett sätt som emellanåt ger läsaren kalla kårar",
Litteraturmagazinet: "En smart psykologisk thriller",
Döda Zonen: "De försvunna är en av de bästa svenska spänningsromaner jag läst på länge. Punkt"
Johannas deckarhörna: "En suggestiv berättelse i den psykologiska thrillerns bästa anda".

Ett system så magnifikt att det bländar

 2019-08-05   Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006  2005    
Den blev för lång för mig.Jag läste 244 av 548 sidor. En skön bok men ger mig inte mycket. För mycket bortkastad tid.
Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Sebastian, Clara och Matilda är trillingar, uppvuxna i Lund men nu skingrade på olika platser i världen. De har alltid haft en knepig relation till varandra, framför allt de två systrarna, och när en tragisk händelse inträffar glider de isär.

Tjugofem år efter att trillingarna fötts: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat.

Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar tacklar klimatkris — och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.
Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare, uppvuxen i Malmö men numera bosatt i England. Hon debuterade med den uppmärksammade Hey Dolly (2008).

Amanda Svensson nominerades till Augustpriset 2011 för "Välkommen till den här världen" med motiveringen:
”En oliksidig triangel är inte perfekt, konstaterar författaren till den här romanen, om kärlek, vänskap och en ödesdiger svartsjuka. I ”Välkommen till den här världen:” svingar sig Amanda Svensson suveränt mellan olika språknivåer och skildrar färgsprakande, lekfullt och hektiskt tre unga människor på jakt efter mening i Köpenhamns elektrifierade natt. En nattklubbstragedi, en hela-havet-stormarlek på liv och död. Det är intensivt, det är innovativt och det är alldeles alldeles underbart.”

I februari 2012 nominerades Amanda Svensson till DN:s kulturpris i kategorin litteratur. Motiveringen löd: "För att hon i "Välkommen till den här världen:" skriver en glimrande kärlekshistoria om tre unga människor. Vacker och sorgsen, poetisk och magnifik. Suveränt svingar hon sig mellan stilar, tempon och bilder. En redan unik röst har fångat det moderna jagets olidliga mättnad."

Alba Mogensens recension i PDF.

Recensioner:
Kajsa Bergström Feiff i GP: "Det är en bok, som för att låna författarens egna ord, gör att man känner livet i sig".
Therese Eriksson i :Expressen: "Imposant romanbygge"
Clara Block Hane i SvD: ”Mångordig, knasig och alldeles underbar”,
Alba Mogensen i Sveriges Radio: "Galet och komplicerat i Amanda Svenssons nya roman".

Karin Alfredsson Sista färjan från Ystad

 2019-07-29 Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005     
Karin Alfredsson har i sin nya spänningsroman Sista färjan från Ystad plockat upp flera samtidsfenomen och fogat samman dem i en spänningsroman som kanske inte är fylld av just spänning utan mer psykologi. Bekräftelse och önskan om att bli älskad är ett tema, ett annat är att skenet bedrar. De två syskonen har specialiserat sig på att tjäna pengar genom att utnyttja andra människors längtan efter kärlek, ekonomisk trygghet, lite sällskap eller sex. De
vänder sig till de som av olika anledningar är ensamma och utsatta och kan genom dem finansiera ett liv i lyx.
När romanen börjar så åker de på färjan mot kontinenten i den splitternya mercedesen och man får följa dem under några veckor, hemma i Sverige får vi följa de som de utnyttjat. När Aina, en snart pensionerad polis i Stockholm, får vetskap om en kvinna som är på väg att sälja sin stuga för att finansiera en väninnas cancerbehandling i Tyskland så börjar hon nysta i alla de konton som syskons flyttar pengar mellan. Hur många brottsoffer finns det egentligen och vill de ens se sig själva som offer? Kanske fick de precis det som de önskade av de här moderna sol-och-vårarna?

En svårt sjuk kvinna i Solna läser ett mejl från en sommarstugemäklare. Hon måste nog sälja sitt älskade torp, ändå.
En professor i Bromma ser fram emot en romantisk hotellhelg med sin älskare.
En lantbrukare i Uppland provar en alldeles för dyr ny kavaj och väntar på sms från en förbjuden kärlek.
I Stockholm steker en polis, ovetande om situationen, pannkakor till sina barnbarn och ser fram emot pensionen. Snart kommer hon att hamna i en brottsutredning som inte liknar något hon tidigare varit med om.

Recensioner:
Hanna Lager i Feministbiblioteket: "En perfekt bredvidläsning i lurarna",
Bosse Scherman i Dast Magazine: "De brottsliga huvudpersonerna som läsaren får följa är ett syskonpar som satt i system att lura och bedra allt och alla de möter".

Hans Gunnarsson Nattsida

 2019-07-28 Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005     
Det är 23 år sedan Hans Gunnarsson debuterade med novellsamlingen "Bakom glas" som belönades med Katapultpriset. Av hans hittills elva verk har romanen "All inclusive" från 2015 inneburit den kanske största kommersiella framgången. Nu är författaren tillbaka med syskonromanen "Nattsida".
När vi möter bokens huvudperson, Per Boman, så har han just fått beskedet att hans halvbror på fädernet, Ronny Eklund, har avlidit vid en ålder av 56 år. En lillebror som Per har haft högst sporadisk kontakt med och inte ens känt till förrän i vuxen ålder.
Ronny lämnar efter sig en lägenhet i Stockholm. Per, som har tid, beslutar sig för att åka dit och ta hand om bohaget. Kanske kan det vara en känsla av att komma Ronny närmare som driver på Per. I vilket fall flyttar han in i lägenheten och hans ursprungliga plan på en kort sejour i Stockholm går om intet.
Pers granskning av broderns tillgångar väcker en massa frågor. Här finns hemligheter han inte kände till om sin bror och han frågar sig vem Ronny egentligen var. Här finns en sida av brodern som Per inte alls känner igen. Som det alltid brukar bli, ju mer han söker och finner, desto större blir mysteriet och fler blir gåtorna. Till slut vet Per knappt vad som är verkligt längre.
Varför var hans döde brors lägenhet redan städad när han kom dit, och vart har broderns tavla signerad GAN tagit vägen? Hans Gunnarssons elfte roman håller inne med viktiga nycklar till berättelsen – men får läsaren att längta till en förklarande uppföljare.

Om ”All inclusive” på något sätt höll sig på den ljusa, låt oss åtminstone säga den komiska och ironiska, sidan av myntet, så är ”Nattsida” den mörka och dolda sidan som ligger nedåt. Det finns naturligtvis en anledning till det. Men Per kan bara inte låta bli att vända på myntet för att se vad som döljer sig där. Något han kommer att ångra men inte kunna göra ogjort.

Recensioner:
Daniel Gunnarsson i Litteraturmagazinet: "Om det som skrämmer allra mest",
Hanna Nordenhök i Expressen: "Svensk maskulinitet har nått vägs ände",
Henrik Sahl Johansson i SvD: "Austers New York-trilogi kan få svensk motsvarighet".

Din vän Forsete

 2019-07-20  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005     
En mördare som leker med polisen, som ständigt ligger steget före. En rad brutala kvinnomord får kommissarie Elias Svensson att vända sig till
författaren Cornelia Lind för att förstå mördarens psyke. Cornelia har egna, personliga erfarenheter som kan komma till nytta, men som samtidigt
försätter henne i livsfara. Under tiden rör sig en annan kraft i skuggorna. Någon som utger sig för att vara en vän.

Din vän Forsete är den första boken i Christina Eriksons nya serie spänningsböcker där människans inre hemligheter drivs upp till ytan.
Christina Erikson har skrivit en spänningsroman som både skrämmer och sticker ut. Hon skildrar ingående hur en manipulativ person får sin vilja igenom,
men också vad som händer när han stöter på motstånd. Psykopaten gillar inte att vara den som förlorar och tar till alla knep och metoder för att vända
situationen till sin fördel, oavsett situationen. Boken skildrar förvisso brutala mord, men också Cornelias utsatthet i relationen
till sin före detta man.
Berättelsen är skriven ur en intressant vinkel och det finns en skrämmande realism i det Christina Erikson skildrar. Spänningen finns också där,
som sig bör i en deckare och berättelsen är skickligt sammansatt. Slutet väcker en del frågetecken och funderingar, vilket gör det extra spännande att
invänta uppföljaren till den här boken. För vem är egentligen din vän Forsete?

Recensioner:
Elisabeth Carlsson i DAST Magazine: "En spännande och trovärdig bok om psykopaters förmåga att manipulera sin omgivning"
Läs mer här: Christina Eriksson: Din vän Forsete.

Gå förlorad

 2019-07-06  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006      
Den tredje boken i Agnes Lidbecks triptyk.
Agnes Lidbeck är född 1981 och bor i Stockholm. ”På dagtid arbetar jag som analytiker, kvällarna är upptagna av tre barn.
Det blir alltså nätterna och andra små pauser som finns kvar för att skriva. Jag kan till exempel rekommendera kön på ICA
och tunnelbanan som bra ställen att skriva på – man får mycket gjort om man antecknar i mobilen.”

Finna sig, hennes romandebut från 2017, är ett resonemang kring och undersökande av kvinnoroller. Romanen möttes av lysande
recensioner och blev en av det årets mest omtalade och omtyckta böcker. Agnes Lidbeck tilldelades Borås Tidnings debutantpris för Finna sig.

Våren 2018 kom hennes andra bok, Förlåten, där författaren fortsätter sitt utforskande av vad det är att vara kvinna i dag.
Även den mottogs väl av läsare och kritiker. Gå förlorad (2019) är hennes tredje roman.

Anders är osäker på vad han tycker om sitt jobb. Det blir inte som han tänkt sig. Han är osäker på bilderna han tar, de blir inte heller riktigt bra.
Han är osäker på om han orkar träffa sin älskarinna ikväll, han är osäker på sina drömmar och han är osäker på om han verkligen trivs i villakvarteren.
Han är osäker på om han trivs med sig själv. Men trots all sin osäkerhet är Anders helt övertygad om andra saker. Han är till exempel säker på att
han älskar sin fru, sin dotter och sin mamma. Han tvivlar inte en sekund på sina känslor för dem. Finns det något problem så är det att han älskar dem för mycket.
För vad skulle hända om han inte gjorde det? Ensamheten är den största skräcken. Och den stora lockelsen - den som är ensam kan inte bli lämnad.

I Gå förlorad undersöker Agnes Lidbeck livets små sanningar och stora lögner, avståndet mellan att vilja vara och att kunna bli, sprängkraften
i våra känslomässiga reaktioner och våra rationella förklaringar till varför vi inte kunde mer än vad vi klarade av.
Under loppet av tjugo år får vi följa Anders: make, pappa och son. Ett äktenskap som utvecklas, en dotter som växer upp, en mor som åldras.
I mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden.

Gå förlorad är den avslutande delen i den triptyk som inleddes med Finna sig och Förlåten. Agnes Lidbeck, 17-07-12, Finna sig,
Om Agnes Lidbeck.   

Recensioner:
Ulrika Milles i SvT: "Gå förlorad är en existentiell skräckroman som utspelar sig i köket nära en spis".
Jens Liljestrand i Expressen: "Surdeg, misshandel och Instagram",
Jenny Aschenbrenner i SvD: "Lidbecks kliché på två ben ger suddigt mansporträtt".

Monopolet

 2019-07-02  Böcker 4
 2018 2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006      
Alice börjar som "timmis" på Systembolaget och jobbar sig upp till en tillsvidareanställning. Hon ser nya muskler utvecklas
i sin kropp och lär sig ett språk som bara kan användas i Butiken – ett slags organism som lever i samklang med löneutbetalningar,
helger och årstider och vars anställda årligen samlar sig till den strid som stavas julhandeln.
I “Monopolet” träder huvudpersonen Alice in i ett annorlunda underland; det som bebos av tusen sinom tusen flaskor
och bag-in-boxar, mer eller mindre suspekta kunder, whiteboards och kontrollräkning.
Från början är hon timanställd, men hon sugs ända ned i flaskans botten av den långsamma tillvänjningens hypnotiska kraft.
Successivt marineras hon i sin arbetsmiljös osunda vätskor; först är det språket, som är klaustrofobiskt arbetsplatsspecifikt.
Personalen har smeknamn på stamkunderna: “Gårdstomten”, “Explorertanten”, “Bajsmannen” – och givetvis lär sig Alice snabbt att
kommunicera professionellt om druvor och regioner.

"Monopolet" är Måns Wadensjös fjärde roman.

Maria Montelius i Expressen: "Farlig äventyrsresa in i Systemets spritdimmor"

Georges Bataille "Himlens blå"

 2019-06-28 Böcker 4
  2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006      
Georges Bataille, född 1897 och död 1962, var verksam som författare och bibliotekarie. Han publicerade böcker i flera ämnesfält:
filosofi, ekonomi, antropologi och litteratur. Lika ofta som han rörde sig mellan tankeströmningar och discipliner bröt han mot deras konventioner och uttryck.
Han har gått till historien som en av det franska 1900-talets viktigaste och mest säregna intellektuella krafter.

Romanen Himlens blå skrevs 1935 men publicerades först 22 år senare. Den utgör en av höjdpunkterna i författarskapet och berör liksom många
andra av Batailles verk en mörk erotik, genomsyrad av ständigt närvarande död.

Den svenska översättningen är gjord av poeten Katarina Frostenson och utkom första ga ngen 1990. Den har inför denna nyutgåva grundligt reviderats.
Recension:
Viktor Andersson i UNT: "Inte bara för de förryckta",
Bokrecension "Himlens blå" är en ödesmättad förkrigsroman om Europas och hela mänsklighetens förfall. Viktor Andersson känner sig dock märkligt upplyft av Georges Batailles nihilism.    
Mer om Georges Bataille.  Wikipedia,

Cirkusflickan

 2019-06-18 Böcker 4
2018  2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006    2005  
Jag kämpade mig igenom halva boken, sedan föredrog jag att sluta. Det blir som ett staplande av hårda livsöden men ändå framstår det lite för glättat,
lite för glättigt. Det finns ett efteråt som binder ihop lösa trådar och tiden lägger ett försonande skimmer över brotten som begicks
och det är så dubbelt.
Året är 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland. Den sextonåriga Noa försörjer sig som städerska på en tågstation
efter att ha blivit utslängd hemifrån.
Då hon en kväll följer ett märkligt ljud upptäcker hon till sin fasa en godsvagn fylld med övergivna judiska barn.
Innan hon hinner tänka fattar hon tag i ett spädbarn och flyr hals över huvud ut i vinternatten.

Noa och barnet, som får namnet Theo, räddas och tas om hand av ett kringresande cirkussällskap, och för att smälta in tränas hon till trapetsartist.

Hennes lärare är den några år äldre Astrid, en kvinna med ett hemlighetsfullt förflutet som starkt ogillar Noas uppdykande.
Men kriget kommer närmare och deras skyddade tillvaro på cirkusen. hotas alltmer.
Theos liv är i fara och snart inser Noa och Astrid att derasenda chans att överleva är att släppa taget om sina hemligheter
och våga lita på varandra.

Pam Jenoff är författare och advokat, bosatt i Philadelphia. Cirkusflickan är hennes sjätte roman och den klättrade
direkt upp på New York Times bestsellerlista. Hennes stora intresse för judisk historia väcktes under åren som diplomat i Krakow.

Recensioner:
Boklysten: "Det här är en otroligt spännande berättelse som slutar på ett helt annorlunda sätt än vad jag hade förväntat mig".
Saga Nordwall: "Lite för lättvändigt under brinnande kriig",

Tidigare lästa böcker i "Läslustan", Söderslätts Bok & Papper, Trelleborg  
De hemlösa katterna i Homs, Våldets vändkrets,   Ghachar Ghochar   

Kedjereaktion

 2019-06-14 Böcker 4
2018  2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007     2005  
”Vem vågar plocka upp liftare nu för tiden? sa han.
Det fick Simon att skratta. Det var obehagligt, hans skratt. Det var som om han visste saker som Linn inte gjorde.”
Bilsemestern till Tyskland avbryts i förtid, och liftarens stumma närvaro i baksätet hotar att tippa den trycka stämningen i en farligare riktning. I solskyddets spegel bjuder dottern på godis, pratar alldeles för mycket. Så händer något.

I sex noveller skildrar Camilla Prell Weichl rädslan för katastrofen. De inträffade, de avvärjda och de vi i hemlighet önskar ska ske. Vardagen framträder i skräckinjagande skärpa i Camilla Prell-Weichls debut.

Om tillit vore ett vitamin, tror jag att människorna i Kedjereaktion lider av ett livshotande underskott på just detta. Läkaren skulle studera deras lämnade blodprover med bekymrad min och skriva ut ett kraftfullt vitamintillskott. Men jag antar att sådana tabletter inte fungerar på den som befinner sig alltför nära det svarta gapet.

Det snitsigt formgivna omslaget har en varningsskylt för den som åker i hissen. På formgivarspråket tolkar jag in att det alltid finns en risk under en färd – och att det Goda Livet hastigt kan förvandlas till ett fall.

Camilla Prell-Weichl är född 1978 och utbildad grafisk formgivare-illustratör. Hon är uppvuxen i Göteborg, men bor sedan länge i Norge med familjen. Kedjereaktion är hennes debut.

Recensioner:
Lisa Marques Jagemark i Ystads Allehanda: "Vad kan hända när man plockar upp en liftare?"

Lena Nöjd i Dagens bok: "Sjukt uppslukande noveller".

Mer om boken.

Agathe

 2019-05-26 Böcker 4
2018  2017 2016   2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
En äldre terapeut i 40-talets Paris går motvilligt med på att ta emot en sista patient innan pensionen. Men någonting oväntat sker under deras samtal och det blir inte patienten Agathe som börjar omvärdera sig själv och sitt liv utan terapeuten själv. Kärleken, döden, livsglädje och ensamhet livets stora frågor hanteras med lätthet och glimtar av lågmäld humor.
Den här lilla romanen lyckas på sina ynka 112 sidor omfamna några av livets stora teman: ensamhet, kärlek, döden och den meningslöshet som kan lamslå en livstrött människa. Den är flytande och poetisk i sitt språk, den har en lätthet över sig från första sidan.

Samtalen med patienten Agathe får honom allt mer ur balans, vem av dem är det som behöver hjälp egentligen?
Kärlek, död, livsglädje och ensamhet - med lätthet och glimtar av lågmäld humor hanterar Anne Cathrine Bomann livets stora frågor i denna underbara debut.
Anne Cathrine Bomann är född 1983 och bor i Köpenhamn med sin sambo och deras hund. Hon är utbildad psykolog och Agathe är hennes debutroman.
Den här romanen skildrar hur psykiatern som alltid har varit den kloka, förståndiga personen som lyssnar till andras problem stegvis börjar förlora greppet om sin egen trygga tillvaro. Han längtar så efter att styra över sin egen tid och slippa gå till jobbet varje dag, men innerst inne är han livrädd för det som stundar. Han har ingen aning om hur han ska få tiden att gå och ensamheten hotar att bli kvävande. Han är en man som lever livet efter en väl inrutad rutin och både sekreterarens frånvaro och den nya friska fläkt det innebär att lära känna Agathe gör att hans cirklar rubbas. Agathe är en lågmäld roman som berättar en djup historia på relativt få sidor. Anne Cathrine Bomann är en författare som inte behöver svänga sig med stora ord och långa utläggningar för att förmedla det hon vill ha sagt, hon skriver istället med självklarhet och precision. Resultatet blir en tänkvärd och finstämd roman som bjuder på sann läsglädje.

Johannas Deckarhörna https://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2019/04/08/agathe-av-anne-cathrine-bomann/

Du är alltså svensk?

 2019-05-22 Böcker 3
2018  2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
En bok som driver med etablissemanget. I den första delen så blir flyktingen Fatima utfrågad med absurda frågor när hon bara vill ha ett jobb. I nästa del så har hon lyckats få jobb i statsministerns korridor där hon plötsligt får en viktig roll. Men på en resa till presidenten så blir hon misshandlad för att hon inte lyfte upp en flaggpinne i tid. I sista delen så har statsministern en del funderingar. Bitvis så är boken rolig i sin satir men på andra ställen är den seg. Mitt betyg blir lågt men en omläsning kanske ger högre betyg.

Fatima har kommit till Sverige som flykting och behöver ett jobb. Hon får en chans att bli en del av Den nya blodgiven, ett stort integrationsprojekt inspirerat av president Roosevelts 30-talsreformer. Men är hon tillräckligt annorlunda? Kan hon erbjuda den mångfald som hennes intervjuare söker? Fatima anar oråd när hon aldrig får de kakor hon blir erbjuden och på fikan kommer hon alltför bra överens med chefen. Kanske håller projektet på att falla sönder.

Slumpen kommer till Fatimas hjälp när hon blir upplockad av en mörk bil som kör henne till regeringskansliet.
Statsministern vill göra henne till vaktmästare och så småningom: till sin älskarinna. Fatima fylls av en passion som är blind för älskarens sämre sidor och hon sköter sitt arbete klanderfritt. Tills den dag då hon glömmer sig och blir överfallen av den amerikanske presidentens livvakter. Allting ställs på sin spets: Hur viktig är egentligen Fatima för statsministern? Har hon återigen blivit ett projekt för någon, en mångfaldssatsning?

Lena Anderssons andra roman Du är alltså svensk? är en tillståndsbeskrivning och en absurd samtidssaga. I maktens barnsliga speglingsbehov, hoppet om kärlek och vilsenheten i ett samhälle baserat på välordnat, distanserat rollspel växer bilden av ett nutida Sverige fram genom främlingens blick och den inföddes likgiltighet.

Lena Andersson (f 1970) bor i Stockholm och arbetar som frilansskribent. 1999 debuterade hon med den uppmärksammade romanen Var det bra så?.

Recensioner
SvD: "Orädda frågor om måmgfaldssamhället",
LitteraturMagazinet: "Dur är alltså svensk".
Vem vill vara mångfalden?

Det lilla hotellet på rue d'Amour

 2019-05-02 Böcker 3
2018  2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Paris 1965: Rum nummer ett på lilla Hôtel d’Amour på rue d’Amour i det sjätte arrondissemanget är större och finare än de andra, och det är rummet som berättar historien om de människor som kommer och går. Till sin hjälp har hon La clé, nyckeln som följer med gästerna ut på stan och kan avslöja vad som sker där; La fenêtre, fönstret, som berättar vad som händer ute på gatan och Bakélite, den gamla telefonen som skvallrar om inkommande samtal. Berättelsen handlar också om den unga städerskan Estelle som tvingats fly från sin onde far i en landsortsby, om hennes längtan efter kärlek och om rummets ständiga oro för henne.
Under historiens gång upplever rummet glädje och sorg, kärlek och svek, hopp och förtvivlan, lögner och svidande sanningar. Och till och med ett giftmord! Som om detta inte vore nog är rummet och hennes vänner nervösa för att den skrikande, svärande och ytterst labile ägaren Darcel Chagal ska göra allvar av sitt hot om att sälja hotellet.
Det lilla hotellet på rue d’Amour är en mysig feelgood fylld med härlig Parisnostalgi och ett och annat oväntat spänningsmoment.
Dag Öhrlund, tidigare mest känd för succéböckerna om Christopher Silfverbielke, har innan han blev författare arbetat som journalist och fotograf. Öhrlund har också skrivit flera kriminalromaner om den buttre och tjurige kommissarien Ewert Truut, och en ny serie om den psykopatiska domaren Suzanne.

Det lilla hotellet på rue d’Amour är en charmig och trevligt annorlunda berättelse om ett rum på ett hotell. Det är själva rummet som berättar gästernas samt den unga städerskans historia, tillsammans med telefonen Bakélite, fönstret La fenêtre och nyckeln Le clé. Först trodde jag inte jag skulle tycka om det, men upptäckte en bit in att jag faktiskt gjorde det. Det blev en riktigt uppiggande läsning, just för att det var så annorlunda.

Wikipedia,   Bokens hemsida.

Rosa Liksom

 2019-04-14 Böcker 3
2018  2017 2016   2014   2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv. På uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. På livet med den trettio år äldre mannen, han som är överste i en nazistisk armé, och deras inledande förälskelse som övergår i ett stormigt äktenskap."Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.
Genom en åldrad kvinnas blick skildrar Rosa Liksom ett livsöde präglat av hat och hämnd – som också blottar Finlands nationella sår. Clara Block Hane har läst en otäck och viktig roman som rymmer både kärlek och våld.
Rosa Liksom är kulturpersonligheten Anni Ylävaaras pseudonym. 2011 debuterade hon med ”Kupé nr 6”. I sin nya roman ”Överstinnan” skildrar hon finsk nationalism genom ett kvinnligt levnadsöde.

Hennes senaste böcker: "Sånt är livet" 15-12-23; och: Blogg om Kupé nr 6, 13-06-07.

Brutalt om Finlands våldsamma historia  
Rosa Liksom: Överstinnan
En recension av Clara Block Hane i Svenska Dagbladet
5 mar, 2019

Andra Recensionrer:
Anneli Jordahl i Sydsvenskani: "Rosa Liksom gör den finska krigsromanen intressant igen
Amanda Svensson i Expressen: "Hon drar i det råa och fula med förtvivlad munterhet

Nora eller Brinn Oslo Brinn

 2019-04-04 Böcker 3
2018  2017 2016  2015 2014 2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Endometrios och vansinnig svartsjuka: Johanna Frid ger känslolivets smutsigaste sidor fritt spelrum.
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt? Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt som Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern. I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn undersöker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinnosjukdomar - Instagram och endometrios.

(Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.
Det är viktigt att du får träffa en gynekolog för att få hjälp med utredning och behandling om du har mycket ont vid mens. Både för att slippa smärta och för att undvika komplikationer.  Vårdguiden.)
Recensioner:
Therese Eriksson i SvD: "Hon tänker mer på killens ex än på honom själv"
Victor Mallm i Expressen: "Johanna Frid skriver som August Strindberg"  

Operation Saif

 2019-03-29 Böcker, Deckare
2018  2017 2016  2015 2014   2012   2010 2009 2008 2007   2006    
Erik Lewin har tidigare skrivit boken Almedalen har fallit som gavs ut sommaren 2015 och fick stor uppmärksamhet. Erik har mer än tjugofem års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete. Som tjugofemåring rekryterades han till Sveriges hemliga elitförband SIG (numera en del av SOG) när det startades. Det senaste decenniet har Erik Lewin arbetat som säkerhetsrådgivare i bland annat Mellanöstern och Centralasien, och han är numera vd för ett säkerhetsföretag. Västvärldens agerande i Mellanöstern har under flera generationer skapat grogrund för misstänksamhet, bitterhet och i många fall hat gentemot väst. Trötta på att pressas, splittras och utnyttjas av väst bestämmer sig några muslimska ledare för att de en gång för alla ska skaka av sig det västerländska oket och samtidigt skapa en ny världsmakt. Västvärlden ska splittras och först ut är Västeuropa och EU. De ska få erfara vad Iraks och Afghanistans befolkning fått utstå: bomber, prickskyttar, lönnmord, övergrepp. Kort sagt: terror.

I största hemlighet rekryteras och tränas över tusen män till samma höga förmåga som världens främsta militära elitförband. Deras mål: att störta västvärlden i kaos och på sikt bana väg för en ny muslimsk stormakt.

Operation Saif är en skräckvision i romanform om de möjliga konsekvenserna av organiserad terrorism och den sårbarhet vi själva byggt in i våra samhällen. Det är också en tankeställare till västvärldens medborgare om vad vårt agerande i Mellanöstern kan skapa. Det som kallas The war on terror motverkar alltför ofta sina egna syften eftersom varje terrorist som dödas skapar flera nya.

Under pseudonymen Adrian Andersson gav Erik Lewin 2012 själv ut boken Operation Scimitar. Operation Saif är en redigerad och omarbetad version av Operation Scimitar. Inte minst har den anpassats efter de senaste årens händelseutveckling.

Almedalen har fallit, 2015-08-28

Recensioner:
Nisse Scherman i Dast Magazine: "Jag är dock inte säker på vad Erik Lewin vill med denna bok",
Sveriges Radio: "Thriller om terrordåd";
Ing-Britt Perssons Blogg: "Operation Saif” från 2016 är mycket verklighetstroget skildrad".

Swedish Love - Filmhelgen

 2019-02-25 Böcker 3
2018  2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Efter fem år är filmstjärnan Venus Willendorf tillbaka. När hennes gamle vapendragare Ted Wetter ringer så ställer hon upp till slut. Veteranerna Venus och Ted ska spela in ”Herr Arnes penisar” tillsammans med tre unga amatörer i den ensligt belägna villa som Ted har hyrt för helgen. Det är årets sista porrfilmning, sent i december och borde vara ett enkelt jobb. Det är en helt annorlunda berättelse än vad Johan Theorin tidigare skapat.
Unga Linnéa planerar vara med i en porrfilm. Hon har sina skäl till det. Hon har tjatat med sig sin kompis Agnes. Men när Linnea väl är på plats och filminspelningen börjar så ångrar hon sig. Regissören Ted vill naturligtvis inte alls att hon och hennes vän slutar och försöker få henne att stanna.

Johan Theorin har skrivit ett mörkt relationsdrama i kortromanens form, en berättelse om en grupp människor som isoleras av en snöstorm och tvingas konfrontera sina livsval. Han är tidigare mest känd för böckerna i Ölandskvartetten och har mottagit både Glasnyckeln och International Dagger Award för sina kriminalromaner. "Swedish Love - filmhelgen" ställer frågor om vem som har makten, om kvinnor och mäns möjligheter till fria livsval och vad som ryms inom kärlekens råmärken.

Tidigare böcker av Johan Theorin:
2014-02-22, Rörgast,  2011-12-12: Sankta Psyko, en "mellanbok"
Den tredje i serien var Blodläge. Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen, nummer 1 och Nattfåk, nummer 2.
Om Johan,

Jag släpper dig aldrig

 2019-02-14 Böcker 3
2018  2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Detta är en bok som jag nästan skäms för att jag läste till slut. Den är lång men förledande.
"Jag släpper dig aldrig är en relationsrysare där ingenting är som det ser ut att vara, om otrohet och manipulation, och om vikten av att lära känna sig själv innan man kan lita på andra.
Isabel och Anna har varit bästa vänner så länge de kan minnas. När Isabel träffar Annas man David på en lägenhetsvisning dras hon mot sin vilja till den karismatiske David. Fast hon inte vill svika Anna blir det allt svårare för henne att stå emot sina känslor.
När sommaren går mot sitt slut måste Isabel bestämma sig. Men vad vill egentligen David? Tänker han lämna Anna eller går han rentav bakom ryggen på dem båda?Anna är sjukskriven för depression och går i terapi för att få bukt med sin svartsjuka.

Vad gör man när man börjar ifrågasätta sina egna sinnen? När det man tycker sig uppleva inte erkänns av ens omgivning? Och värst av allt, inte erkänns av den man bor ihop med?
Denna klaustrofobiska iscensättning är temat i Petra Holsts senaste roman Jag släpper dig aldrig. Petra är utbildad högstadielärare i svenska och engelska och bor i Bjärred. Hon har tidigare gett ut tre romaner som alla på ett stillsamt, nagelbitande sätt behandlar relationer och nära vänskap.

Läs mer här.

Recension:
Sophie Lossing i SkD: "Petra holst håller läsaren i järngrepp",
Johannas Deckarhörna : "Jag släpper dig aldrig".

Var det bra så?

 2019-02-02 Böcker 3
2018  2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Jag har läst Lena Anderssons tre senaste böcker som jag och många med mig har uppskattats stort. Nu vet jag att hon har skrivit fyra böcker innan dess, med början i "Var det bra så? 1999.
»Husen ska vara höga och långa så att vi får in mycket folk. Och fort ska det gå.«
Lena Anderssons roman Var det bra så? berättar om unga människor födda in i ett samhällsbygge som kommer av sig.

I sin debutroman "Var det bra så?" från 1999 ville Lena Andersson göra upp med det hon uppfattade som en snedvriden mediabild av förorten som en mångkulturell idyll. Själv uppvuxen i Tensta var inte det hennes erfarenhet. Utsattheten var inte en enkel fråga om etnicitet, utan om
klass.

Lotta Svensson växer upp i förorten Stensby under sjuttio- och åttiotalen. Det heter att samhället blir alltmer jämlikt och att de flesta får det bättre. Men i höghuset där Lotta bor är porten sönderslagen och det stinker piss i de trasiga hissarna.

En brandfackla, eller snarare en Molotovcocktail om hur folkhemmet rämnar. Och Lena Anderssons debutroman om en uppväxt i förorten Stensby är vass som ett rakblad. Det är en krönika som inte försöker lägga tillrätta eller ge några svar på varför allt blev så fel - i Tensta eller i Rinkeby eller i Hammarkullen. Lena Andersson fångar in det svenska samhället med absolut skärpa.

Lotta Svensson växer upp i förorten under det expansiva 70-talet. Retoriken talar om jämlikhet och de flesta får det bättre. Men under tiden reproduceras de uteblivna livsmöjligheterna, för svenskar som för invandrare. Lotta är duktig i skolan men det är alltid tjejer som Pia och Mia som är populära, de som har hård röst som döljer rädslan för att hamna lägre i hackordningen. Lotta vill bli som de.

Leyla har helt andra mål i sikte, hon ska bli författare eller riksdagsman. Uppbackad av sina föräldrar får hon möjlighet att ta sig ifrån Stensby. Men Zeynep, Lotta och Mustafa ser att samhället tillhör några andra. Privilegierna är några andras. De vet att de borde vara tacksamma över att de fått det så bra som de har det - och ändå: ska det inte vara bättre än så här?

Lena Andersson: Wikipedia,    

Slumrande minnen

 2019-01-20 Böcker
2018  2017 2016    2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Patrick Modianos senaste roman Slumrande minnen är ett strålande exempel på den »minneskonst» för vilken den franske författaren Patrick Modiano 2014 tilldelades Nobelpriset i litteratur. I romanen väcks minnen från tidigt 1960-tal ur sin slummer och möten med personer, huvudsakligen kvinnor, som hade betydelse för Modiano på olika vis dyker i hans medvetande. Ett mord, där en av kvinnorna är inblandad och där även författaren snart blir medbrottsling, löper som en röd tråd genom boken. Patrick Modiano, född 1945, har med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Modiano har genom åren mottagit en rad litterära utmärkelser och tilldelades 2014 års Nobelpris i litteratur »för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld»»vid närmare påsyn är han inte den där tankspridde, milde dagdrömmaren. Utan en tekniskt enastående skicklig författare, makalös framför allt i konsten att kombinera högt och lågt. Kioskdeckare och poesi, en chanson av Piaf, en strof av Apollinaire; allt fogas samman till en mosaik som är så fulländad att man ibland tar den för självklar och inte ser det mästerliga hantverket. ... Det fina är ju att man aldrig blir färdig med detta författarskap; saknaden som infinner sig när man läst ut en bok dämpas av insikten att man när som helst kan läsa om hans tidigare.»
Recensioner:
Malte Persson i Expressen: "Minneskonstnären når inte ända fram",
Jens Christian Brandt i DN: "Höstens lilla mästerverk",
Ulf Eriksson i GP Kultur: " "Gåtan växer för varje ord".

Tidigare lästa böcker av Nobelpristagaren Patrick Modiano:27-12-03, Straffeftergift ,
27-12-03, Straffeftergift, 2016-04-10, Horisonten,  Boulevarderna, Dora Bruder, Lilla smycket och Nätternas gräs.

Hippie av Paulo Coelho

 2019-01-12 Böcker
2018  2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
1970. Hippiegenerationen drömde om en värld i fred och frihet. Om människors lika värde och kärlek över alla gränser. I Hippie, Paulo Coelhos mest självbiografiska bok hittills, får vi följa med honom som ung man med författardrömmar. Han låter håret växa långt och reser världen runt i sitt sökande efter svar på de eviga frågorna kring meningen med livet och vår existens i universum.

Allt kan hända - och händer. Från att bli arresterad som terrorist av den brasilianska militärjuntan till mötet med Karla i Amsterdam, där en livslång kärlekshistoria tar sin början. Paret bestämmer sig för att åka till Nepal tillsammans på. Den magiska bussenoch längs vägen förändras både de och världen omkring dem.

Den viktigaste inspirationskällan till Paulo Coelhos böcker är hans eget liv. Han har flörtat med döden, undflytt galenskap, experimenterat med narkotika, överlevt tortyr, lekt med magi och alkemi, studerat filosofi och religion, slukat böcker, förlorat och funnit sin tro och upplevt kärlekens djupa sorg och intensiva glädje. Under sitt sökande efter sin plats i världen har han funnit svar på frågor alla människor står inför. Han tror att vi alla innerst inne besitter den nödvändiga styrka vi behöver för att finna vår egen väg.

Paulo Coelho har sålt över 200 miljoner böcker över hela världen. Hans verk har översatts till 80 språk vilket gör honom till den mest översatta nu levande författaren i världen. Paulo har en enorm digital närvaro. Han är författaren med det högsta antalet sociala medier-följare, över 28 miljoner fans på sin Facebooksida och 11 miljoner följare på Twitter.

Josefin Holmström i SvD: "Klichéfyllt: Som ett vykort från en new age-mässa",

Den lilla bistron i Bretagne

 2019-01-04 Böcker
2018  2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006    
Den lilla bistron i Bretagne är lika välskriven och charmig som sin föregångare, Den lilla bokhandeln i Paris, full av frodiga karaktärer och förföriska maträtter! Den tyska hemmafrun Marianne har varit gft i 41 år, men det var länge sedan det kärlekslösa och olyckliga äktenskapet gav henne någon glädje. En kväll under en kort semesterresa till Paris hoppar hon diskret och prydligt ner i floden Seine med en enda önskan: låt det äntligen ta slut. Men ödet vill annorlunda, hon räddas och vaknar upp på sjukhus.

Marianne flyr från Paris och hamnar av en slump i en liten by i Bretagne där hon välkomnas, trots att hon inte kan tala franska, av de färgstarka och oförglömliga byborna. De inkluderar henne i gemenskapen och in i sina liv, och hon förundras över den naturliga lätthet med vilken de verkar leva, där små detaljer i vardagen får skapa njutning och eftertänksamhet.

I den franska solen, omgiven av saltstänkt havsluft, börjar Mariannes livsgnista sakta vakna till liv. Hon börjar minnas saker om sig själv hon för länge sedan glömt och inser att det aldrig är för sent att få en andra chans i livet. Men hur länge kan hon gömma sig från sitt gamla liv, och hur ska hon kunna förena de två?

Nina George fick sitt stora genombrott med Den lilla bokhandeln i Paris, som enbart i Sverige sålt över 50 000 exemplar och hamnade därmed på plats 17 över 2017 års mest säljande pocketar i Sverige.
Nina George föddes 1973 i Bielefeld, Tyskland. Sedan hon började sin karriär som frilansjournalist och författare 1992 har hon producerat 26 böcker (romaner, deckare och faktaböcker) samt över etthundra noveller och 600 krönikor. George har arbetat som kriminalreporter, krönikör och redaktör för ett antal publikationer såsom Hamburger Abendblatt och Die Welt, samt produktioner inom TV. Hon skriver även under tre olika alias, varav ett är ”Jean Bagnol” för en serie kriminalromaner som utspelar sig i Provence.

180419 läste jag Den lilla bokhandeln i Paris.
Tidigare lästa böcker i "Läslustan", Söderslätts Bok & Papper, Trelleborg 
Våldets vändkrets,   Ghachar Ghochar    De hemlösa katterna i Homs,  

De hemlösa katterna i Homs

 2018-12-26 Böcker
2017 2016  2015      2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Sami växer upp i Homs i Syrien. Hans barndom är trygg, men som vuxen får han alltmer erfara regimens förtryck. Som kartritare i militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, samtidigt som demonstrationer börjar äga rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av alla som deltar i protesterna. En dag får han ett sms från henne, som bara går att tolka på ett sätt: De skjuter mot oss.

De hemlösa katterna i Homs är en varm och skakande roman om revolutionens hopp och krigets fasor, en unik inifrånskildring av en stad i ruiner i efterdyningarna av den arabiska våren. Det är en berättelse om död och lidande, men ännu mer om liv och kärlek.
Eva Nour är en pseudonym. De hemlösa katterna i Homs är hennes debutroman och har skrivits till huvudpersonen Sami. De lever tillsammans i Paris.

Recensioner:
Kristina Lindquist i DN: "Smärtsam skildring inifrån den syriska tragedin",
Niklas Qvarnström i Sydsvenskan: "De hemlösa katterna i Homs" är en helvetesskildring"
Rebecka Åhlund i Kristianstadsbladet: "Eva Nour skriver nära och starkt om Syrien",
Krigets fasor, solblekta minnen och hoppet om en bättre framtid vävs fint samman i Eva Nours roman som recensent Rebecka Åhlund kallar "en mycket stark läsupplevelse.
Tidigare lästa böcker i "Läslustan", Söderslätts Bok & Papper, Trelleborg 
Våldets vändkrets,   Ghachar Ghochar   

Mer om boken finns här.

Ett lik i garderoben

 2018-12-21 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Ester Karlsson,71år och änka. blir tillsammans med systern Barbro och hennes hypokondriske make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. Barbro som älskar god mat och stora sällskap, blir entusiastisk över inbjudan. Arne och Ester däremot hittar bara nackdelar med det tre dagar långa firandet. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att fördriva sin tid med och hon drar med full entusiasm igång en egen mordutredning. När sedan även Arne får blod på händerna så gör Ester vad hon kan för att leda polisen på villovägar. Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben ...

Ett lik i garderoben är den fristående fortsättningen på Ester Karlsson med K. En pusseldeckare med starka karaktärsskildringar och en stor dos humor.

Christina Olséni föddes 1968 i Malmö, men är uppvuxen på Falsterbonäset. Hon har en internationell civilekonomexamen från Lunds universitet. Numera är hon entreprenör med eget företag och ett skrivande som tar allt mer plats.
Micke Hansen föddes 1966 i Lund och har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till tv.
Mer att läsa om boken finns här.

Recension:
Lena Lundgren i DAST Magazine: "Tyvärr framstår den kavata Ester fortfarande som en märkligt platt och anonym personlighet",

Våldets vändkrets

 2018-12-13 Böcker
2017 2016  2015   2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
I Våldets vändkrets stiger vi rakt ner i ett mänskligt helvete. Råbarkade och livsmärkta kan de te sig, men de män som framträder är ändå bara unga pubertetspojkar. Det man blir i 14-15-årsåldern bestäms ju inte minst av de faktiska omständigheterna. I den här romanen är de brutalast tänkbara.
Romanens centralgestalt är Moïse. Hans mamma har förskjutit honom. Har man ett svart och ett grönt öga är man alldeles bestämt besatt av djinner och det kan hon inte uthärda. Det blir sjuksköterskan Marie som bestämmer sig för att ta hand om honom. Men han blir så småningom lämnad helt ensam i det getto, den kåkstad, som kallas Gaza men som egentligen är ”den missgynnade stadsdelen Kaweni i utkanten av Mamoudzou” på den tropiska ön Mayotte i Indiska oceanen. Den är fortfarande fransk sedan kolonitiden. En paradisö dit många flyr med risk för livet.

Man skulle kunna säga att de är de redan döda som talar till oss i romanen. gripande, stundtals obehagligt realistisk, en historia om överlevnad och undergång i just vår egen föränderliga tid.

På den tropiska franska ön Mayotte i Indiska oceanen lever Moïse, en ung pojke med ett svart och ett grönt öga. Efter att vid födseln ha övergivits av sin mor som ser det gröna öget som ett tecken på att hennes son är besatt av djinner, och därmed olycksbringande, tar sjuksköterskan Marie hand om honom. När Moïse är fjorton år dör Marie i en olycka och Moïse blir lämnad ensam att möte kåkstadens växande fattigdom, laglöshet och våld. Våldets vändkrets har väckt stor uppmärksamhet i Frankrike och blivit mångfaldigt prisbelönad.

Nathacha Appanah föddes 1973 i Mahébourg på Mauritius, där hon efter litteraturstudier arbetade som journalist innan hon 1998 flyttade till Frankrike. Hon debuterade som författare 2003. Hon är fransk-mauritisk.
Elisabeth Grates bokförlag,
Recension:
Ida Therén i SvD: "Våldets vändkrets. Han får Nutella till frukost – men identifierar sig med papperslösa"

Ghachar Ghochar

av Vivek Shanbhag, utgiven av: Appell Förlag

 2018-12-04 Böcker
2017 2016  2015   2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Förtroligheten försvinner, lojaliteten tar nya former, ett arrangerat äktenskap krackelerar... Ghachar Ghochar är en klassisk historia om rikedom och moralisk undergång. Den har kallats den finaste indiska romanen på ett decennium och Vivek Shanbhag en indisk Tjechov.
En ung man sitter på Kaffehuset, där han varit alldeles för ofta under den senaste tiden. Kyparens närvaro ger honom en smula lugn då han har svårt att bringa klarhet i sina tankar. De är tilltrasslade på ett sätt som påminner om ordet "ghachar ghochar" – det alldeles egna uttryck som hans hustru Anita anförtrott honom under bröllopsnatten. Men deras stund av närhet är långt borta nu. Och ännu mer avlägsen är tiden då han tillsammans med sina föräldrar och sin syster bodde i ett trångt och enkelt hus. När hans farbror nått framgång med sitt kryddföretag flyttade de istället till ett hem som var så stort att det var svårt att möblera. I överflödet av mat och vackra kläder styrs deras samvaro snart av nya villkor.
Vivek Shanbhag bor i Bangalore och skriver på det sydindiska språket Kannada. Shanbhag är utbildad ingenjör, men har även arbetat som redaktör och utgivare av en litterär tidskrifter och redaktör för litteraturbilaga till den ledande dagstidningen på kannada.
Första boken i "Läslustan" 2018-19

Doktor Bagges anagram av Ida Jessen

 2018-11-30 Böcker
2017 2016  2015   2013   2011  2009 2008 2007   2006   2005  
Det är tidigt 1900-tal och doktor Vigand Bagges arbete är förenat med motgångar och elände. On dagarna gör han sjukbesök i byarna kring det lilla samhället Thyresgod på den jylländska, om nätterna ägnar han sömnlösa timmar åt att skapa anagram. Han inser att han är obotligt sjuk och att den stora nedräkningen har börjat. Men inte ens hans hustru Lilly får veta något om hans tillstånd.
Vigand Bagge är en gåtfull man som vigt sitt liv åt läkekonsten. Han har uppmanats att skriva en text om sin yrkesgärning, men det dröjer länge innan han fattar pennan. När han äntligen klär sitt liv i ord blir formuleringarna långt mer personliga än han tänkt sig. Hans berättelse sättwr äktenskpet med Lilly i ett nytt ljus, men blir vi klokare på honom nu när han själv har ordet?

Doktor Bagges anagram är den andra av Ida Jessens två finstämda romaner om makarna Bagge, som skildrar deras relation i tidigt 1900-tal. Böckerna har belönats med flera litterära priser. I ”Doktor Bagges anagram” som nu är aktuell får vi makens reflexioner kring äktenskapet och livet som läkare på landsbygden. Han körs på långväga patientbesök med häst och vagn. Det är under dessa som han roar sig med att skriva anagram, att ur ett ursprungligt ord försöka få ut så många nya som möjligt.

I den kritikerrosade romanen En ny tid mötte vi Lilly Bagge. Som nybliven änka blev hon tvungen att lära känna sig själv på nytt. I Doktor Bagges anagram får vi nu istället följa Lillys make Vigand Bagge. Det är en märklig man som vigt sitt liv åt läkekonsten. Hans anteckningar ger oss en ny och överraskande bild av deras äktenskap.

Recensioner:
Anne-Charlotte_Östman i Litteraturmagazinet: "Sorgligt men stilsäkert",
Nydahlsoccident: "När han tänker på sitt eget och på hustruns namn blir brevet istället ett anagram, Lovgyldig lian".

Blogg om tidigare bok: Ida Jessen: En ny tid, 18-03-17.      

Tango i tabernaklet

 2018-11-22 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Den före detta svärdslukarassistenten Kerttu har lämnat sitt tivoliliv bakom sig och flyttat till lugna Brösarp på Österlen. För att inte bli rastlös bestämmer hon sig för att rusta upp uthuset och ordna tangokurser. Uthuset får fina rosa fönster och ett piano och i renoveringen gör Kerttu ett dyrbart fynd.

Tangokursen blir genast en stor succé med en brokig skara återkommande gäster. Men även om Kerttu fått liv omkring sig är hon inte helt nöjd. Kanske skulle hon kunna bli kyrkovaktmästare? Hon vet att den nuvarande vaktmästaren börjar bli till åren och ser sin chans till ny stimulans.

Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för det där med kyrkorådets snokande ordförande Johanna och den försvunna kollekten. De tror väl inte att det är Kerttu som har tagit pengarna?

KARIN BRUNK HOLMQVIST, född 1944 i Simrishamn, har sedan den skönlitterära debuten med Potensgivarna 1997 skrivit tretton böcker. Hennes humoristiska och hoppingivande historier har sålt i över en miljon exemplar och legat stadigt bland Sveriges mest utlånade. Förutom författaryrket har Brunk Holmqvist även varit verksam som socionom, trollkarl, mannekäng, politiker och revyprimadonna.

Hon skriver om hjärte- och livsfrågor ... om ensamhet och kärlek, som blixtrar till på ålderns höst. Som en stilla predikan, inte religiös utan mänsklig, över de styrkor och svagheter som vi människor rymmer. (Trelleborgs Allehanda).
En av hennes bästa böcker på länge skriver denna snart 75-åriga kvinna.

Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Majken, minröjare, Akutbjällran, Kranvridarna, Kaffe med musik, Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes

En helt vanlig familj

 2018-11-18 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Själv kämpade jag mig igenom 160 sidor, ungefär en tredjedel av boken, innan jag gav upp!

Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?
De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.

Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

Mattias Edvardsson har skrivit en oavlåtligt spännande roman som skildrar varje förälders mardröm. En helt vanlig familj handlar om tre människor som tror sig känna varandra men lever i olika världar. Och den fina linjen mellan rätt och fel, lögn och sanning. Den har redan sålts till 29 länder.

Med sin fjärde vuxenroman "En helt vanlig familj" känner författaren och psykologiläraren på gymnasiet i Trelleborg att han hittat hem. Den psykologiserande spänningsromanens form erbjuder allt för en som är "osunt" intresserad av brott.
Hans förra bok, En nästan sann historia, 2016-11-23.

Recensioner:
Selma stories: "Han skrev sommarens måste-läsning och hyllas nu världen över",
Conny Palmkvist i Boktugg.se:"Att vi har en ny stjärna på den svenska romanhimlen råder det ingen tvekan om,

Hans senaste bok: En nästan sann historia, 16-11-23.

Sara Beischer

 2018-11-13 Böcker
2017 2016    2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
"Jag ska egentligen inte prata om det här" är en fristående fortsättning på den kritikerrosade "Jag ska egentligen inte jobba här."
För det unga vårdbiträdet Moa öppnar sig en ny värld då hon ror hem ett förlagskontrakt på sin självbiografiska och omskakande inifrånskildring av äldreomsorgen.
Romanen får stor uppmärksamhet och över en natt blir Moa både äldreomsorgsexpert och en ny lovande arbetarförfattare.
Men framgången har sina baksidor. Det är inte bara den nya rollen som författare Moa ska axla. Hon ska också hantera sveket mot sin chef och sina kollegor som känner sig både uthängda och förrådda. Dessutom blir hennes redan trassliga kärleksliv ännu trassligare när hon låter sig bli förförd av en nästan tjugo år äldre författarkollega på Bokmässan.
Tidigare lästa böcker:
Mamma är bara lite trött, 16-11-02,
Jag träffade henna första gången då hon presenterade sin bok "Jag ska egentligen inte jobba här" på Östra Torps församlingshem i Trelleborg. I februari 2012 En fantastisk debut. Sedan har jag läst hennes andra bok i april 2014 Det finns råttor överallt utom på Antarktis Hennes tredje är den klart bästa.

Sara Beischer, Hemsida,
Recensioner:
Catarina Berglund i Kommunalarbetaren: "Första meningen sätter tonen. ”Utanför likrummet står blöjleveransen i stora kartonger”,
Ann Jornéus i Kulturnytt på Sveriges Radio: "Visselblåsarens obekväma roll inom äldrevården",
Bloggbohemen: "Boken handlar om hur de gamla på äldreboenden har det och hur personalen har det."

Bengt Ohlsson: De dubbelt så bra

 2018-11-09 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Tidigt 1900-tal. Två ynglingar växer upp på olika håll i Sverige. Arvid söker sig norrut med sin pappa för att arbeta i skogen. Ragnar drömmer om en karriär i det militära, och när finska inbördeskriget bryter ut rymmer han hemifrån och ansluter sig till den Svenska Brigaden för att besegra "de röda".
Någonstans på vägen flätas deras öden samman. Arvid tvingas lämna sitt arbete när fackföreningen utlyser blockad. Ragnar kommer hem från kriget och fryses ut på den ena arbetsplatsen efter den andra, eftersom han slagits på "fel" sida i Finland.
Arvid och Ragnar blir strekjbrytare, i en tid när motsättningarna hårdnar, arbetslösheten stiger och nöden är stor. Berättelsen slutar i Ådalen, och skildrar ett stycke svensk historia från ett nytt och oväntat perspektiv.
Titeln syftar på att de som stämplas som strejkbrytare i själva verket är "dubbelt så bra", de vill arbeta hårt och göra ett bra jobb, inte stå vid sidan om och strejka.
Boken är lång och lång, ordrik och komplicerad, jag hinner in med mer än drygt hälften, innan lånetiden går ut.
De dubbelt så bra är ett stycke svensk 1900-talshistoria i romanform och från ett annorlunda perspektiv. På samma gång är det en berättelse om en stor och förbjuden kärlek, kärleken mellan två unga pojkar och alla de konsekvenser detta kunde medföra.

Recensioner:
Hanna Nordenhök i Expressen: "Den här kärleken glömmer jag aldrig",
Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet: " Homofiler" - det enda som enar fack och strejkbrytare",
Thomas Almqvist i Skånska Dagbladet: "Arbetarroman med annorlunda anslag".

Åsa Nilsonne Processen

 2018-11-04 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Processen: Möten, mediciner, beslut
Boken är en professionell självbiografi där psykiatern Åsa Nilsonne berättar om mänskliga möten som hjälpt henne att växa i sitt yrke. Det är en spännande, rörande och tankeväckande bok om människans utsatthet.
I Processen får vi bland annat möta den förtvivlade mannen som skulle få rätt dos antidepressiv medicin, kvinnan som äntligen vågade berätta och mannen som inte kunde styra sin tunga.
I samband med att Åsa Nilsonne drabbas av förstadium till panikångest ger sig minnen från barndomen till känna. De många uppbrotten, tiden i Afrika med familjen, de olika skolorna och en ständig språkförbistring som gav en känsla av utanförskap.
På många sätt blir skildringen av panikångesten en vändpunkt eller rent av en omvändelseberättelse som föder fram något nytt och gott. Möten med den amerikanska psykologiprofessorn Marsha Linehan är också avgörande.

Kanske är det utanförskapet som fått Åsa Nilsonne att söka det egna språket i psykiatrin.
Psykologin blev viktig och många händelser leder fram till den terapiform vi kommit att förknippa Åsa Nilsonne med; DBT, dialektisk beteendeterapi.

Till skillnad från flera av de manliga författarna i genren är det inte psykoanalysen som lockar Åsa Nilsonne. För henne står de kognitiva och behavioristiska terapierna i centrum. Det som förenar är den skeptiska hållningen till medicinerna.

Det är en spännande, rörande och tankeväckande bok om människans utsatthet och styrka, psykiatrins komplexitet och det egna professionella ansvaret.

Recension
Jacob Carlander i UNT: "Panikångesten blev en vändpunkt",

Författarens hemsida, Åsa Nilsonne blogg,


Mina bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
En kärleksroman om hjärnan, 15-05-19,

Åsa Nilsonne skrev tidigare sina fem första detektivromaner mellan 1991 och 2006. Under samma tid skrev en annan psykiater, Ulf Durling, sex deckare från Tills döden förenar oss 1993 till Den svagaste länken 2008. Han skrev totalt 16 kriminalromaner varav hans tidigare var några av mina favoriter.
Dessa var:
Bakom ljuset, Juli 2011, Kyskhetsbältet, Mars 2011, Fusk i forskarvärlden, februari 2011 och Tunnare är blod, februari 2011.

Ulf Durlings böcker finns här.

Skrik tyst så att inte grannarna hör

 2018-10-04 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Karin Alfredssona senaste bok, "Skrik tyst så att inte grannarna hör", som är nominerad till Årets bok, blev den andra boken jag jag läste under min semesterresa på Kreta, under en vecka i sept/oktober 2018.

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan, den ensamstående mamman, Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig.

Skrik tyst så inte grannarna hör är en gripande roman om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap - och häxeri. Efter flera år som biståndschef i södra Afrika är Karin Alfredsson äntligen tillbaka som författare.

Karin Alfredsson har varit verksam som journalist i drygt 40 år och är författare till femton böcker. Hennes 80 grader från Varmvattnet (2006) belönades med Svenska deckarakademins debutantpris. Karin Alfredsson arbetar för att belysa och förändra flickors och kvinnors villkor världen över.

Karin Alfredssons blogg, Karin Alfredsson följer upp förra höstens succé "Skrik tyst så inte grannarna" med en relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. I boken Vajlett och Rut.

Recensioner:
Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet: "Skriver med ilska som drivkraft",
Hanna Lager i Feministbiblioteket: "Boken utspelar sig i Zambia i diplomatkretsar".

Dagboken

 2018-09-16 Böcker
2017 2016   2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007   2006 2005  
En man och en kvinna sitter på en bänk. Hon minns inte längre vem han är. Han har en dagbok i sitt knä och han läser för henne. Han berättar en historia om kärlek som utspelat sig ett halvt sekel tidigare kanske den största kärlekshistorien av dem alla.

North Carolina, 1946. Noah har precis återvänt hem efter Andra världskrigets terror. Fjorton år tidigare träffade han Allie, flickan han aldrig kunnat glömma. Det var kärlek vid första ögonkastet. De var unga och passionerade, och de hade en underbar sommar tillsammans. Men de kom från olika världar han fattig, hon rik.

Kanske hade historien kunnat sluta där. Men så återvänder Allie. Hon är förlovad med en framgångsrik man och bröllopet väntar runt hörnet. Men det är också något hon måste fråga Noah om

NICHOLAS SPARKS är en av världens mest älskade historieberättare. Samtliga hans böcker har blivit New York Times bestsellers och sålt sammanlagt 105 miljoner exemplar världen över, på fler än 50 språk. Dagboken [The Notebook] som är baserad på en verklig historia är hans mest kända roman, som också blev en stor filmsuccé 2004, med Gena Rowlands och James Garner i huvudrollerna.

Nicholas Sparks på Wikipedia.

Tystnaden före skräcken

 2018-08-29 Böcker
2017 2016  2015 2014    2013 2012 2011 2010 2009 2008    2006 2005  
"Knacka på, eller snarare ringa på.
Höra ringsignalen inne i lägenheten. Höra hjärtat bulta allt högre. Höra steg närma sig. En regel dras ifrån. En tunn, ljus röst.
Och tystnaden håller andan. Dörren öppnas."

En oönskad dotter söker efter nära ett halvsekel upp sin far som hon aldrig tidigare träffat. Tystnaden före skräcken är den gripande berättelsen om hennes föräldrar, om deras brutalt avslutade kärlekshistoria och om hur frånvaron av en far dramatiskt påverkat hela hennes liv.

Den franska skådespelerskan, översättaren och författaren Anny Romand leder sedan 2006 Une Saison de Nobel, ett litterärt evenemang som syftar till att väcka den franska publikens intresse för verk av Nobelpristagare i litteratur. Romand debuterade som författare 2015 med boken Min mormor från Armenien, som förlaget gav ut i svensk översättning 2017.

På drygt hundra sidor skänker oss Romand sin berättelse om att vilja ta reda på, att rentav söka upp innan det är för sent, att se sig själv och sitt ursprung för att kunna ta sig vidare. En stor liten bok, detta.    Mer om bokens innehåll, här!

Elisabeth Grate förlag.
Recensioner på Boktugg.    Anny Romand på Wikipedia.   

Komedi i moll

 2018-08-27 Böcker
2017 2016  2015 2014    2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007   2006 2005  
Komedi i moll berättar en Anne Frank-liknande historia men så att säga från den andra sidan, från de som gömmer juden. Det är en vacker, gripande och stundtals riktigt humoristisk skildring av en tid som inte får falla i glömska. Denna till synes oansenliga bok är definitivt något som fastnar i minnet - ett mästerverk i det lilla formatet. Henrik B. Nilsson har gjort ett utmärkt arbete i sin översättning från det tyska originalet.
Wim, bokhållare på en maskinfabrik och Marie är ett helt vanligt par som lever i Holland under den tyska ockupationen. Men de bär på en hemlighet sedan flera månader tillbaka har de en judisk man, Nico, gömd i sitt hem. Ingen har hittills fattat någon misstanke, men när Nico plötsligt blir sjuk i lunginflammation och dör uppstår problem: hur ska de göra för att bli av med kroppen på ett anständigt sätt? Deras försök blir mitt i allvaret nästan komiska.
Med stora svårigheter lyckas Wim och doktorn få ner honom för trappan inrullad i en filt och bära honom till en park alldeles i närheten. Där finns en gammal träbänk. Med gjutjärnsfötter. De knuffar inliket mellan dessa och skyndar sig hem.
Nästa dag berättar mjölkbudet att man hittat en död man i parken, påstås vara en jude.
Marie känner sig sviken vid tanken på att just han, Nico, som Wim och hon tagit hand om så länge för att han skulle undkomma döden i nazisternas våld, skulle dö av lunginflammation. Så meningslöst!

Författaren Hans Keilson (1909- 2011) fick sitt internationella genombrott som 100-åring i samband med den amerikanska utgåvan av Komedi i moll. Han kallades geni och boken såldes till en rad länder. Boken skrevs medan Keilson, som var av judisk börd och tvingats i exil, satt gömd i ett litet rum hos ett par i Delft, Nederländerna. Originalutgåvan utkom på exilförlaget Querido i Amsterdam 1947, samma år som Anne Franks dagbok.
Allt som Keilson upplevt in på bara skinnet har han fått med i den här perfekt komponerade boken, som lyckas fånga både de oräkneliga anonyma offrens sorgliga öden och enskilda människors tragedier.
Recensioner
Elisabeth Brännström i Tidningen Kulturen: "Hans Keilson - Komedi i moll och Vedersakarens död ",
Martin Lagerholm i Svd: "Geniförklaradbvid 101 års ålder",
Facebook, Nilsons förlagförlag.   

Jag går och lever

 2018-08-07 Böcker
2017 2016  2015 2014    2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007   2006 2005  
Mirja Unge, född 1973, har hyllats för sin särpräglade berättarstil och fått flera prestigefyllda priser för sina böcker. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, och har sedan dess givit ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005) samt novellsamlingen Brorsan är mätt (2007).
Nu har hon kommit med en ny bok: Mirja Unge: "Jag går och lever".
Världen i romanen är kall, skoningslös och våldsam. Högstadietjejen Tove bor på landet med farsan, en opålitlig skiftarbetare, syrran som flyttat hem igen och är arbetslös och orkeslös och mest bara ligger på sitt rum och onanerar. Mamman har dragit. Miljön är fientlig och präglas av övergrepp, kaos och pennalism. Det är inte första gången Unge skildrar en svår ungdomstid, hon återvänder ofta dit i sitt skrivande.
Tove rör sig liksom viljelöst mellan den fasansfulla högstadiemiljön som präglas av övergrepp, kaos och pennalism, hemmafester hos skitiga killar i skitiga hus med bedövande sprit, och hemmet, som hon vill vara i så lite som möjligt. I byn bor de samhällsfrånvända, dårarna och andra udda existenser.

Jag tröskar mig igenom halva boken, slutar läsa på sidan 96. Så långt är det en av de sämsta böckerna jag läst!
Mirja Unge på Wikipedia.

Mördarens mamma

 2018-08-04 Böcker
2017 2016  2015 2014    2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007   2006 2005  
Ida Lindes nya roman "Mördarens mamma" är en psykologisk skildring av ett undantagstillstånd och en beskrivning av den oväntade kärleken med dess oerhörda konsekvenser.

Ida Linde är född 1980 och uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. Hennes senaste roman var den kritikerhyllade Norrut åker man för att dö (2014), för vilken hon tilldelades både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris.
Hon lever ett ensamt liv tillsammans med sin son. Sonen växer upp och blir redo för livet. Så knackar två okända människor på hennes dörr. De är poliser och berättar att hennes son har mördat en annan pojke. I ett slag vänds hennes tillvaro på ända.

En mamma älskar sin son och hon fortsätter att älska honom, åker till anstalten för att upprätthålla kontakten och för att hon inte vet vad hon annars skulle göra. Vid ett av dessa besök blir hon varse att en annan kvinna är där lika ofta som hon. Trevande söker de kontakt och med tiden börjar de åka från anstalten tillsammans för att fortsätta prata på kaféer och restauranger.
Och snart hamnar de i samma säng, och söker tröst i ett lesbiskt kärleksförhållande.

Men så en dag ställs en fråga som ruckar hela jämvikten - och med ens går inget längre att ta för givet, varken det som skett eller det som kommer att ske. Den andra kvinnan har (hade) två barn, två pojkar, hon dödade den ene av dem. Den andre sonen tog på sig skulden för att skona modern. Så i hennes fall borde boken ha hetat "mamman, sonens mördare".

En presentation av boken.    Hennes förra bok Norrut åker man för att dö (15-02-06) var jag inte alls nöjd med. Denna var trots allt bättre.

Recensioner:
Fredrik Bornekrans i Kuriren: "Linda är en språklig virtuos"
Katarina Wikars i Seriges Radio: "Svåra frågor men alltför mycket av konstruktion i "Mördarens mamma"
Cecilia Nilsson ni GP Kultur: "I huvudet på mördarens mamma"

Nuckan

 2018-07-18 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008  2007  2006 2005  
Odejtbar" – redan som tonåring fick Malin Lindroth höra att hon inte gick att vara ihop med. I "Nuckan" skriver hon om sorgen och skammen som omger ofrivillig ensamhet - men också om den särskilda blick på världen som ensamskapet ger.
Malin Lindroth är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta. Därför bestämde hon sig för att skriva om en livserfarenhet som efterfrågas lika lite idag som i det förflutna.

Malin Lindroth vill reclaima ordet nucka. Ta tillbaka det fulaste namnet och tvätta skammen ur det. Detta är ett befrielseprojekt, ett ifrågasättande av de normer som vi fortfarande är så knutna till och kanske blinda inför och ett beredande av plats för den större berättelsen om kärlek, makt och relationer.

Malin Lindroth är författare, dramatiker och kulturskribent, bosatt i Mölndal. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Lära gå och har gett ut ett flertal diktsamlingar och prosaverk. Romandebuten Vaka natt (1999) belönades med Aftonbladets litteraturpris.

Recensioner:
Maria Edström i Aftonbladet: "Den här nuckan har något att lära oss alla"
I SvD: En kampskrift för ensamma, barnlösa kvinnor"  
I Expressen: "Den här gamla nuckan har något att lära oss alla"  
Kristina Lindquist i DN: "Malin Lindroth skriver skimrande och uppriktigt om nuckor"  
Lena Kvist i Kristianstadsbladet: "”Nuckan” visar mod och kraft"    

Hur man gör succé på dårhus

 2018-07-11 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008  2007  2006 2005  
Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. Inte hennes liv i övrigt heller. Det började när hennes mammas pessar gick sönder, och på sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, avtapetserat sin bästis väggar - till hälften - som en överraskning och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Men det är väl inget att bli inlagd på psyket för, eller?

Den handlar om den kvinnliga stå upp-komikern Maja. Hon blir tvångsintagen på psykiatrin i Malmö. Vi får följa hennes tid på sjukhuset, med tillbakablickar på hennes liv.
Det låter dystert, fast Emmy Abrahamson påpekar själv att komik kan rymmas i tragik.
- Den bästa komedin är en genljud av tragedin.
Emmy Abrahamson grundar också porträttet av den kvinnliga komikern på egna upplevelser.
- Jag själv har lidit av depressioner.
- För sex år sen hade Emmy Abrahamson ett ettårigt tvillingpar, hennes man pluggade i Köpenhamn och hon kunde inte sova. Till slut gick det inte längre, eller som hon själv säger, ”jag kunde inte tänka klart”. Den terapeut hon då gick hos blev orolig och det slutade med att Emmy Abrahamson blev tvångsintagen på Malmö psykakut. Hämtad i hemmet av två snygga poliser, fick en säng i korridoren, ställd på en medicin hon inte ville ta – men inga som helst frågor om hur hon egentligen mådde.

– Jag blev förfärad över hur patienterna behandlades och har länge velat skriva på det här temat, säger hon.
Nu har hon gjort det. I ”Hur man gör succé på dårhus” blir Maja, precis som Emmy, hämtad hemma av två snygga poliser och tvångsinlagd. Och precis som Emmy, använder sig Maja av humor som en sköld mot det som är svårt i livet, inklusive psykisk sjukdom.

– Vi måste kunna skämta om det. Gör man det så blir det lättare att alls ta upp ämnet, det blir befriande för alla.

Emmy Abrahamson, född 1976, debuterade 2011 med ungdomsromanen Min pappa är snäll och min mamma är utlänning. Hon har gett ut ytterligare tre böcker inom ungdomsgenren, och Augustnominerades 2012 för Only väg is upp. Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske är hennes första vuxenbok.
Recensioner:
Karin Cellton i LitteraturMagazinet: "Komiskt och viktigt trots tveksam titel",
Anna Andersson i Aftonbladet: "En depression kan ha många olika skepnader"

Aldrig mer

 2018-07-03 Böcker 3
2017 2016  2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008    2006 2005  
En bok av Sara Larsson, hon har tidigare skrivit en annan bok med samma ämnesområde.
16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna.
Terapeuten Patrik finns på plats då en man grips för att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan. Han nekar till brott. Patrik blir snart övertygad om att mannen talar sanning. Men varför plockade han då upp flickan?
Ted har i många år köpt sex under sina arbetsresor till Stockholm. En kväll räcker hans fru över ett lila kuvert som har kommit med posten. Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad Ted håller på med, och vill tvinga honom att börja ta ansvar för sitt handlande.

Tre människor och tre öden vävs samman i denna högaktuella roman om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa.

Ted är en notorisk sexköpare. Han bedrar både sig själv och sin fru. När han konfronteras med sin eget beteende försöker han göra något åt det. Patrik arbetar på prostitutionsgruppen som samarbetar med polisen för att få torskar att ändra sitt beteende. Han har en gammal skuld att betala och försöker betala den med sitt arbete.

Sara Larsson första bok, Den första lögnen, 15-04-21
Om den skrev jag "Boken är intressant, välskriven och bitvis spännande, denna debutbok. Den behandlar också ett mycket angeläget ärende. Men den är för lång, över 400 sidor och därför räcker första halvan för mig!
Och det blir samma sak igen. Alltför lång bok, hälften räcker långt!

Recensioner:
Johannas deckarhörna:"Aldrig mer av Sara Larsson"

Nisse Scherman i DAST Magazine: "Romanens ämne är extremt angeläget. Jag tycker tyvärr att författaren inte når ända fram"

Sveas son

 2018-07-01 Böcker 3
2017 2016  2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008   2007 2006   
Lena Anderssons "Sveas son" är liksom "Egenmäktigt förfarande" en roman om olycklig kärlek - men denna gång mellan föräldrar och barn. Ragnar, huvudfiguren i "Sveas son", påminner i sin strävan att förstå sin omvärld om författarens motsvarande försök i tidningskrönikor.
Ragnar Johansson är en karaktär i Lena Anderssons nya roman, rentav dess titelgestalt: det är han som i dubbel bemärkelse är "Sveas son", det vill säga barn till Svea Johansson född Svensson, men också barn av den svenska socialdemokratins samhällsbygge, folkhemmet. Ragnar, vår typiske svensk, är stöpt i måtta och återhållsamhet. Hans rädsla över att vara för mer eller för fin styr hans mest avgörande livsval. Ambitiös och principfast dock, skyr han lättja och fåfängt umgänge. Svettpärlor tränger fram när han träder in i "finare" rum, i akademiska kretsar där hans hantverkskunskaper inte räcker till.
Författaren Lena Anderssons egen beskrivning av boken.

Recensioner:
Petter Lindgren i Aftonbladet: "En folkhemsk svensk",
Nina Lekander i Expressen: "I det här folkhemmet finns ingen plats för utsvävningar"
Kristoffer Leandoer i SvD: "Inre tvång driver på författarskap av rang",
Lisa Fransson i LitterturMagazinet: "Boken är en rik källa till bildning om Sverige och svenskarna. En roman att läsa och läsa om i flera generationer".
Tidigare lästa böcker av Lena Andersson:
Utan personligt ansvar, 15-03-26   
Egenmäktigt förfarande, 14-03-03  

Historiegeneratorn

 2018-06-16 Böcker 3
2017 2016  2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008   2007 2006 2005  
Historiegeneratorn är Danny Wattin femte bok sedan starten 2006. Jag har läst hans senaste bok "Herr Isakowitz skatt, 2014",
Historiegeneratorn har allt: Lärarinnor som går ut i krig för att skapa en god klassrumsmiljö, berättelser som får läsare att ta ut skilsmässa och algoritmer som genererar bästsäljande böcker. Ja, till och med fredagsmys och en och annan kränkt liten gubbe.
I detta referat från den märkliga plats vi kallar verkligheten, i sex sammanflätade historier, serveras en berättelsebuffé med smak av skratt, spänning, skönhet och sorg. En måltid vi äter så gott som varje dag utan att ens tänka på vad det är vi egentligen stoppar i oss.

En mycket underhållande, lättläst och överraskande. Klart bäst är "startnovellen" "Allt är tillåtet i krig och skolpolitik". Finns att läsa här som "smakprov".
Danny Wattin debuterade som författare med boken Stockholmssägner 2006. Han bor med sin fru och tre barn i Uppsala.

Herr Isakowitz skatt, 14-06-02.
Bibliografi::
Historiegeneratorn, 2018
Herr Isakowitz skatt, 2014
Ursäkta, men din själ dog nyss, 2009
Vi ses i öknen, 2007
Stockholmssägner, 2006

Den stora utställningen

 2018-06-14 Böcker 3
2017 2016  2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008   2007  2005  
Äntligen en ny bok av min tidigare så stora favorit Marie Hermanson. Den uppfyller inte helt mina förväntningar men bjuder ändå på god underhållning som jag läste med glädje.
Den 8 maj 1923 invigs Jubileumsutställningen i Göteborg. På plats finns den unga journalisten Ellen, men också polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse.
Med Den stora utställningen har Marie Hermanson skrivit en medryckande roman om några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse.
Mitt i det surrande nattlivet pågår en mordisk konspiration …

Ellen blir inhyst i sin fasters våning nära utställningen. Där hålls både seanser och diverse hemliga sammankomster, och Ellen tycker att det är skönt att hon kan komma och gå lite som hon vill. Hon vill så gärna vara en av flapper-kvinnorna, med sotade ögon och lite mer svängrum än hon själv har vuxit upp med. Därför är det ett lyckokast när hon en dag ramlar in i grannen Vendela som bjuder på en starkt färgad likör och tar med henne ut på galej på utställningens stora dansställe. Här får hon en chans att hamna mitt i händelsernas centrum samtidigt som hon jobbar.

Författarens hemsida

Recensioner
Annina Rabe i Expressen: "Jag förväntar mig mer av Marie Hermanson",
I SvD: "Hermansons nya bättre som synopsis än roman"

Bloggar om tidigare lästa böcker av Marie Hermanson: Skymningslandet, 14-09-13, Himmelsdalen ger Akademiplats? 11-09-16.
Musselstranden, 08-05-24, Ett oskrivet blad, 08-04-14, Svampkungens son, 07-11-24, Mannen under trappan, 06-09-07 och Hembiträdet 05-06-13.
Alla hennes böcker är mycket läsvärda. "Mannen under trappan" har blivit film och visades nyligen på TV.
Marie Hermanssons, hemsida.   Svenska Akademins ledamöter hösten 2011.

Sara Lövestam: Finns det hjärterum

 2018-06-06  Böcker 3
2017 2016  2015 2014  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Kouplan vill aldrig mer tänka på livet han en gång levde. Han har sitt uppehållstillstånd nu, och detektivuppdragen har bytts ut mot praktik på Farsta bibliotek. Jo, en sak lämnar fortfarande inte hans tankar: Vad har hänt hans bror?
I Uppsala vaknar Victor Holmberg kallsvettig om nätterna. Hans förflutna släpper honom inte. Just när han trodde att det fruktansvärda var bakom honom, kommer de igen med förnyad kraft. Männen som aldrig slutar söka.
I en trea i Hagsätra bor fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar, duckar för gränspoliser och chefers chefer. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt.
I sökandet efter sin bror befinner sig Kouplan plötsligt i sitt sista detektivuppdrag, och tvingas möta skuggorna igen. Kanske har de aldrig lämnat honom.
Finns det hjärterum är den fjärde och sista delen om den ovanlige detektiven Kouplan och hans liv.

Leif-Rune Strandell i DAST Magazine: Egentligen behövs inte någon längre recension här, för alla vi som läst de första böckerna har för länge sedan insett att vi måste läsa denna, både för att vi vet att här finns deckarintriger som inte är så vanliga och för att få veta hur det går. Får han stanna i Sverige? Hittar han sin bror och kan han komma i kontakt med sina föräldrar?

Tidigare lästa böcker av Sara Lövestam:
Luften är fri, heter tredje boken om Kouplan
Önska kostar ingenting, heter andra boken om Kouplan
Sanning med modifikation heter första boken om Kouplan.
Sara Lövestam om skrivandet av böcker om Kouplan.
Sara Lövestams blogg.

Syndafall i Wilmslow

 2018-04-24  Böcker
2017 2016  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Brittiska spioner har flytt till Sovjetunionen och en jakt på homosexuella, inspirerad av McCarthy i USA, drar genom landet. Ingen blir därför förvånad när en dömd homosexuell i Wilmslow, en matematiker vid namn Alan Turing, hittas död i sitt hem på Adlington Road. Det antas allmänt att han inte stått ut med förnedringen. Men den unge kriminalassistenten Leonard Corell, som alltid drömt om ett liv i den högre matematiken, börjar ställa en serie frågor: Varför valde mannen just att ta livet av sig med ett förgiftat äpple? Varför hade han fått en medalj som han tycktes vilja hålla dold? Och vad är det egentligen för märkliga paradoxer denne Turing sysslat med och hur kan dessa motsägelser betyda liv och död?

Driven av en vilja till revansch lägger Corell ett pussel som för honom till en av krigets mest välbevarade hemligheter - forcerandet av nazisternas koder - och långsamt förstår han inte bara det hisnande i Alan Turings tänkande. Han upptäcker något som gått förlorat inom honom själv, och snart tvingas han till ett avgörande ställningstagande. Men hans nya insikter har gjort honom till en farlig person i kalla krigets tilltagande paranoia, och när han upptäcker att han är förföljd inser han att han utgör ett hot och att han befinner sig i livsfara.

Syndafall i Wilmslow bygger på många års research och är en fängslande och stor roman om Alan Turing, mannen som skapade datamaskinen och förkortade andra världskriget men som drevs in i döden för att han var alltför annorlunda.

Den lilla bokhandeln i Paris

 2018-04-19  Böcker
2017 2016 2015 2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provence lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev - som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa.

Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp, Max Jordan, och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provence.

Den lilla bokhandeln i Paris är en internationell bästsäljare, fylld med värme och äventyr, och tillägnad alla dem som tror att sagornas kraft kan förändra människors liv.

Under 2012 och 2013 tilldelades Nina George DeLiA och Glauser-Prize. Under 2013 fick hon sitt stora genombrott med sin första bästsäljare Den lilla bokhandeln i Paris (Das Lavendelzimmer) som översatts till över 30 språk och sålt över 800000 exemplar. Enbart i Sverige har Den lilla bokhandeln i Paris sålt över 50000 exemplar.

Nina George: Hemsida.

Arto Paasilinna: Adam och Eva

 2018-03-29   Böcker 3
2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
2014, på finska 1993. Jag läste boken på flygresan ner till Mallorca.
Adam och Eva. Det får man kalla en boktitel som förpliktigar. Det är naturligtvis omöjligt att kalla en bok så utan att på ett eller annat sätt förhålla sig till första mosebok. Och Paasilinnas berättelse står också i mångt och mycket i analogi med bibelns skapelseberättelse.
Småföretagaren Aatami Rymättylä har lösningen på hela världens energikris: en idealisk ackumulator i miniformat. Men för att kunna förverkliga idén behöver han pengar och det har han inga.
Hjälpen kommer i form av juristen Eva Kontupohja, försupen men fullt kapabel och mer än villig att bistå med juridiska råd och finansiering av Adams Ackumulator AB.

Adams resurssnåla uppfinning väcker delade känslor. Miljövännerna jublar och intressenter världen över vill köpa hans patent, medan de rika oljeländerna önskar livet ur honom...

Arto Paasilinna är född 1942 i Kittilä i Finland. Hans mustiga skrönor, fyllda av halsbrytande finsk humor, har gjort honom till en av Nordens populäraste författare. I Månpocket finns även Kollektivt självmord och De hängda rävarnas skog.

Senast lästa böcker av Arto Paasilinna: Krigshästen och andra kämpar, På spaning efter farfar, De oanständiga profeterna i Tibet. De hängda rävarnas skogDen ylande mjölnarenEn lycklig man.

Ida Jessen: En ny tid

 2018-03-17 Böcker3
2017 2016 2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
3 januari 1904, "Jag är på väg nu. Allt är packat. Jag har inte ens tid att skriva det här. Jag fortsätter senare".

Så inleder fröken Lilly Høy sin dagbok. Hon ska precis påbörja sin första lärartjänst i det lilla jylländska samhället Thyregod. Men det kommer att dröja tjugotre år innan hon tar fram sin dagbok igen.
Nu är hon fru Bagge, en moderns kvinna på 50 år, och gift med distriksläkaren Vigand, som ligger för döden.
Dagboken är romanen och hågkomster kring hennes liv: ungdomsåren, Ringe Utbildningsskola, tiden som lärare på Thyregod friskola och äktenskapet med Vigand.

Kritikerrosade romanförfattaren Ida Jessen är ett stort namn i Danmark. Nu kommer den första av hennes två finstämda romaner om makarna Bagge.
Hösten 2018 kommer uppföljaren på svenska, ”Doktor Bagges anagram”. Där får vi hans syn på livet och äktenskapet.

I En ny tid möter vi Lilly Bagge. Hon är en kvinna av sin tid, som troget följt sin make genom livet. Först som änka måste Lilly lära känna sig själv på nytt och inser då att det är dags att vända om, återgå till den hon var för tjugo år sedan.

Ida Jessen (född 1964) är författare och översättare. Hon är en av Danmarks mest älskade författare och har genom åren mottagit flera litterära priser. Jessens utmärkande drag är att med psykologisk skärpa skildra mänskliga relationer i små samhällen. I En ny tid ger hon prov på detta. Romanen fick 2016 Blixenpriset och DR:s Romanpris. Hösten 2018 kommer Jessens bok Doktor Bagges anagram ut på svenska. I den får läsaren följa Lilly Bagges make, den gåtfulla läkaren doktor Bagge, och hans tankar om livet, relationer och äktenskapet.

Recensioner:
Charlotte Östman i LitteraturMagazinet: "Poetiskt och finstämt i dansk roman" ,
Blogg Fiktiviteter: "Lillys funderingar",

Håkan Nesser: Intrigo: Tom och Rein

 2018-03-05 Böcker3
2017 2016 2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Håkan Nesser, filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet, kom till världen 1950 i Kumla. Han arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Debuten skedde 1988 med kärleksromanen Koreografen och den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtromanerna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet och en hel mängd romaner och deckare. Hans böcker har legat till grund för tio filmer och översatts till ett tjugofemtal språk. De uppges ha sålts i mer än tjugo miljoner exemplar världen över.
I INTRIGO finns några av Håkan Nessers bästa romaner och noveller samlade i en volym: Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria samt All information i fallet. Dessutom den nyskrivna kortromanen Tom. Berättelserna utspelar sig i Nessers eget Maardam och kretsar alla kring ämnen som flykt, skuld, hämnd, försoning och hemligheter som kommer upp till ytan. Boken knyter an till INTRIGO-trilogin, amerikanska storfilmer regisserade av Daniel Alfredson.

Den nyskrivna novellen Tom handlar om titelpersonen som försvann för 22 år sedan men ännu inte dödförklarats. En natt får hans mor ett telefonsamtal från någon som påstår sig vara sonen och säger sig vilja träffa henne på ett kafé. Detta är begynnelsen på en labyrintiskt nyckfull och långt ifrån riskfri katt- och råtta-lek.

Lång novellen Rein ingår i Håkan Nessers trilogi Barins triangel från 1996.
David Möerk lyssnar på en radiosänd konsert och hör en hostning från publiken. David tvekar inte – det var hans hustru Ewa som hostade. Hustrun som han trott vara död sedan tre år. David börjar söka efter sin fru Ewa. Hon blev kär i sin terapeut och lämnade David som planerade ett djävulskt mord som hämnd. Och han trodde han lyckats – tills han hörde hostningen. Nu måste han ha tag i henne och få veta vad som verkligen hände för tre år sedan.

Handlingen i boken kretsar kring översättaren David Möerk som trott att hans hustru varit död i tre år. När han så lyssnar på en radiokonsert hör han en liten hostning från publiken och vet genast att hans fru lever. David, som blev lämnad av sin fru Ewa när hon blev kär i sin terapeut, planerade ett mord som hämnd och trodde att han lyckats med det. Hostningen gör att han förstår att så inte är fallet. Radiokonserten är inspelad i staden A som ligger i ett för Nesser så typiskt odefinierat europeiskt land. Genom det förlag som David är knutet till får han ett annorlunda översättningsuppdrag som tar honom till staden A och där kan han kombinera jakten på hustrun med översättningen av författaren Germund Reins sista bok. Det hela visar sig bli allt annat än ett ordinärt översättningsarbete och historien med fru Ewa tar också oväntade vändningar.

Senaste lästa böcker av Håkan Nesser
151104 En annan Nesser,
150410 Paula Polanskis straff,
140206 Kommissarien och tystnaden,
130903 Levande och döda i Winsford,
130305, Styckerskan från lilla Burma, 111019, Himmel över London, 100620, Att sluta cirkeln (De ensamma), 091007, Maskarna på Carmine Street, 081016, Berättelse om herr Roos.

Kvinna utan minne

 2018-03-01  Böcker3
2017 2016  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    

Kvinna utan minne är en bok av Petter Lidbeck. Petter Lidbeck är född 1964 i Helsingborg, är en svensk författare. Han gick den 25 augusti 2010 ut med att det är han som är personen bakom hyllade pseudonymen Hans Koppel.
Boken ger mig inget förutom att vara kort och lättläst och i viss grad spännande. Kunskapen om den mänskliga hjärnan är för ytlig för att väcka intresse. Bokens början:

"Jag öppnar ögonen. På min högra sida sitter en oklippt pojke med hängande axlar, till vänster två flickor i tidig skolålder. Mittemot mig har jag en fånigt leende man.
- Allt bra? frågar han.
Jag förstår inte. Pratar han med mig?
Jag har en gaffel i min vänstra hand, en kniv i den högra. På tallriken framför mig ligger en påbörjad pannbiff, sallad och potatis. Det är som om jag satt och åt.
Mia Berggren drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet".

Jag försöker sätta mig in i hur det skulle kännas att plötsligt förflyttas till en främmande ort, en främmande familj och främmande släkt och vänner. Jag vet ingenting om någon medan alla vet mer eller mindre mycket om mig. De har komplicerade känslor för mig. Jag har inga alls för dem.
De förväntar sig att jag ska leva upp till den bild de har av mig. Hur ska jag kunna det, helt okunnig som jag är. Många av de jag träffar, även läkarna tror att jag jag bara spelar och blir irriterade. Jag skulle bara ha fått en tanke i huvudet, att jag måste bort, måste fly.
I boken kastar sig Mia framför en lastbil.

Bokens hemsida, Piratförlaget, Johannas deckarhörna, verkar inte ha förstått särskilt mycket.

Ester Karlsson med K

 2018-02-24  Böcker3
2017 2016   2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Ester Karlsson bor på fjärde och översta våningen i bostadsrättsföreningen Lärkan på Sandgatan i Lund. Hon är änka och bor ensam med kakaduan Roland och sörjer sin man Bengt som var en välkänd rättsläkare i Lund. När bostadsrättsföreningens vaktmästare Rolf Hansson hittas död på vinden med en skruvmejsel intryckt i bröstet går Ester med liv och lust in för att hitta mördaren före poliserna. Till sin hjälp har hon sin syster Barbro och hennes sjukdomsfixerade man Arne och Ester drar sig inte för att fråga ut samtliga boende i bostadsrättsföreningen.

Christina Olséni och Micke Hansen har arbetat som civilekonom respektive som artist och manusförfattare innan de övergick till författarskap på heltid. År 2015 debuterade författarduon med romanen Badhytten. Den blev första delen i deras romanserie Morden i Falsterbo, som även omfattar romanen Fågelskådaren (2016) och Ryttaren (2017). Parallellt med att Olséni och Hansen fortsätter att skriva nya delar i Falsterboserien har de nu presenterat den första boken i vad som planeras bli en ny serie pusseldeckare. Denna gång är miljön den ärevördiga universitetsstaden Lund och huvudpersonen heter Ester Karlsson. Ester Karlsson med K är titeln på Olséni och Hansens nya deckarroman.

En recension i DAST ger lite mer kött på benen.

Jag har tidigare läst  Fågelskådaren, den varinte bra den heller. Ester Karlsson med K läste jag bara knappt hälften av. Inte värd att lägga mer tid på!

Begynnelsen

 2018-02-16  Böcker3
2017 2016   2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    

Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att "förändra vetenskapen för alltid". Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor. Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg?

När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism.

Efter sensationella bästsäljare som Da Vinci-koden, Änglar och Demoner och Inferno är Dan Brown nu tillbaka med en av sina hittills mest hisnande, banbrytande och underhållande romaner.

"Dan Brown är jätteskicklig på cliffhangers, förvirrande spår, på att korsklippa berättelsen så att man bara måste läsa vidare.

Det är action i halsbrytande fart och Brown har gått framåt [...] Kärnpunkten är 'avslöjandet' i slutet. Brown kunde gett ut 50 sidor separat: de är matiga, tekniskt intressanta och tar upp den heta frågan om artificiell intelligens (på ett dubbelbottnat vis).

Men kika inte i slutet. Att Brown lindar in sitt budskap (som är extatiskt jämfört med det i Inferno) är den väg som gör mödan värd."

Varifrån kommer vi?
Vart är vi på väg?


Tidigare lästa böcker av Dan Brown:
Religionen fruktar vetenskapen: Änglar och demoner, 2007-08-31
Da Vinci koden, 2007-01-16

Mödrarnas söndag

 2018-02-12  Böcker3
2017 2016   2015 2014  2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Den 30 mars 1924. Det är "mödrarnas söndag", dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. En som inte åker hem är den föräldralösa Jane Fairchild, som i ställer möter sin älskare. En som inte åker hem är den föräldralösa Jane Fairchild, som i ställertmöter sin älskare i granngodset som ekar tomt efter att bröderna dog i första världskriget. Det som händer sedan ändrar deras liv för alltid - med ekon fram till vår tid. Mödrarnas söndag rör sig mästerligt mellan det tragiska och livsbejakande.

Cecilia Ekebjär i GD: "Cecilia Ekebjär kan ha läst årets bästa roman redan nu" (2017)
Ni vet den där första varma vårdagen, när allt badar i ett solljus som vi nästan glömt var möjligt. En sådan dag är mödrarnas dag i England i mars 1924. "Det var inte i juni, men det var som en dag i juni", konstaterar Jane Fairchild. Det är hennes berättelse som berättas, vad hon gjorde den där loja dagen, hur hon minns den.
Det är den enda dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att fara hem till sina familjer. Men föräldralösa Jane Fairchild, husjungfru på Upleigh, har ingen mamma eller pappa att åka till. Herrskapet på godset sätter sig i sin nya bil och åker för att äta lunch nedåt floden. Kökshjälpen har en mor att resa till och försvinner. Kvar finns Jane som nyss fått en inbjudan till granngodset, där huset son, Paul Sheringham, gjort sig lika ensam som Jane - genom att säga att han ska plugga juridik.
"Mödrarnas söndag" är en liten, tät roman som jag läser sakta för att den inte ska ta slut för fort. Grattis till er som har den kvar.
"Romanen överraskade mig totalt".
Graham Swifts "Mödrarnas söndag" utspelar sig under en enda eftermiddag men rymmer berättelsen om ett helt liv. För SvD berättar den engelske författaren om den plötsliga inspirationen till romanen och vad den säger om vår tids behov av falska förklaringar.
Man måste avundas en författare vars bok, en lyckad sådan dessutom, kommer till honom inom loppet av några minuter. Graham Swift var inte alls beredd på det - trots att han infinner sig vid skrivbordet halv sex varje morgon ifall det skulle ske - när idén till "Mödrarnas söndag" plötsligt dök upp i hans tankar.

- Även jag kan faktiskt avundas det, för det är inte vanligt. Jag har skrivit tio romaner och de flesta av dem har tagit lång tid att närma sig, och ännu längre tid att skriva. Det fantastiska med den här romanen var att den överraskade mig totalt. Jag är helt ärlig när jag säger att det bokstavligen tog några minuter för romanens olika delar att falla på plats framför mig.
Vid 67 års ålder åtnjuter den brittiske författaren således ett slags renässans - "Mödrarnas söndag" har kallats en av hans allra bästa romaner och gett honom en uppmärksamhet som han inte haft sedan Bookerprisvinnaren "Sista beställningen" från 1996.
Han framstår inte minst som förundrad över att just den här idén kom till honom.

Martina Haag
Livet går så fort. Och så långsamt

 2018-01-20  Böcker 3
2017  2016   2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    
Martina Haag: "Mer än trettio år har gått, men jag kan än idag ta ett klassfoto från högstadiet och på mindre än en minut gradera alla klasskompisarna, i coolhetsordning. Hur enkelt som helst lista varenda jävels exakta plats i hierarkin. Det gällde att försvara sin position, att hela tiden sträva uppåt, men om man gjorde fel sak, eller hade på sig fel kläder eller pratade med fel person kunde man plötsligt bara falla hjälplöst i rangordning och hamna bland de pinsamma eller mobbade eller bara bli en sån där som ingen pratade med".

Sonja tänker ofta tillbaka på den hon var sista terminen i nian. Alla känslor som stormade, de livsviktiga kompisarna, första pirrande kärleken och det första svidande sveket. Det är som att hon fortfarande är den där 15-åriga tjejen med blont fjunigt hår och vit täckjacka. Samma känsla av utanförskap. Samma känsla av att inte höra till ...

I Livet går så fort. Och så långsamt berättar Martina Haag om de där händelserna i livet som formar en och är så avgörande för vem man sedan blir. Om drömmar, brustna illusioner, relationer och längtan att höra till.

Det mesta är en tragisk beskrivning av hur hemskt livet var på högstadiet och i familjelivet. Det motsvarar för mig de sista åren på realskolan. Nästan ingentig känner jag igen. Kanske för att jag växte upp på landet i Mellanskåne och gick i realskolan i Eslöv. Det var en skön brytningstid där skolan och allt annat nytt var en tjusning.
Men boken är lätt att läsa och den har sina komiska poänger.

Tidigare läst bok av Martina Haag: Det är något som inte stämmer.

Det saknas en färg på Dalis Palett

 2018-01-18  Böcker 3
2017  2016   2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    
Anders och sjuårige Leo har precis hittat tillbaka till vardagen efter mamma Lindas död och lever ett stillsamt liv när livet tar en ny vändning. Det visar sig bli den svåraste kamp som de någonsin har att utkämpa. En kamp där hela tillvaron står på spel.
Det saknas en färg på Dalis palett av Assar Andersson är en stark bok om livet och hur det snabbt kan förändras. Anders har förlorat sin fru och sjuårige Leo sin mor. Lindas besvär med sin manodepressivitet blev tydligare efter graviditeten och till slut orkade hon inte mer. Finns det garanti att man kan ses igen?

Anders och Leo lever tajt, de är viktiga för varandra. Anders arbetar inte längre heltid, de två är mycket tillsammans i stället. Plötsligt blir Leo allvarligt sjuk och blir kvar på sjukhuset. Leos skyddsänglar har mycket att göra. Den tuffa cancerbehandlingen tär på båda. Ingen förälder vill se sitt barn lida och ha ont. De kan inte längre bara sticka, köpa sig husbil, penslar, palett, färger och måla för något saknas. Anders beslut är ovanlig, passar inte alla. När behandlingarna av Leo bara tycks leda till döden inom en kort tid. En tid med ett stort lidande för dem båda sig. Då bestämmer sig Anders för att med hjälp av Dignitas i Schweiz att dö utan lidande. De får var sitt glas med en snabbverkande vätska och befriar sig smärtfritt från det "jordiska lidandet". Leo med förhoppningar om att få möta sin mamma Linda.

En mycket bra och gripande berättelse som många borde läsa. Alla som har en anhörig eller vän med sjukdomen borde läsa denna, kunna hitta denna bok på sjukhuset. För att kunna förstå - om man nu kan förstå. Boken är välskriven, en bladvändare, omöjligt att vara likgiltig.

Jag har tidigare försökt läsa Assar Anderssins första bok, den första i en serie. Flickan i fönstret. Denna bok är något helt annat.

Recensioner: Hanneles Bokparadis, Smakprov, Janas bokhylla, Reko Bokförlag Facebook.

Indridason: Det tyska huset - eller kom Churchill till Reykjavik

 2018-01-14  Böcker 3
2017  2016  2015  2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    

Kom Churchill till Reykjavik, det får vi inte veta, bara antyds i den långa bokens sista rader. Läkarsonen och misslyckade spionen Felix tar livet av sig inför sin far och poliserna Flovent och Thorson. Det noteras som en familjetragedi. Att den misslyckade gårdfarihandlaren Eyvindur Ragnarsson, mördas, ja avrättas, betraktas som spill, något man får räkna med i krig. För mig är dett Arnaldur Indridasons sämsta bok hittill. Med glädje minns jag hans tidigare - översatta- böcker.

Arnaldur Indridason har i sin nya bok "Det tyska huset" hoppat ytterligare en bit tillbaka i den isländska historien. I de senaste böckerna har han förlagt handlingarna både till den amerikanska flygbasen vid Keflavik och till det klassiska schackmötet mellan Boris Spasskij och Bobby Fischer i Reykjavik 1972. Fast då med favoritpolisen Erlendur Sveinsson i centrum.
I "Det tyska huset" drivs utredningen utifrån flera olika mer eller mindre sannolika teorier. Det mest troliga när en man hittas skjuten efter att hans sambo i smyg flyttat ut från den gemensamma bostaden är väl att de två händelserna har med varandra att göra, eller? Det blir en hel del pusselläggande för Flovent och Thorson med olika bitar innan bilden på allvar klarnar.
Flóvent och Thorson kompletterar varandra perfekt, genom att angripa det brutala mordfallet från två olika håll. Och snart är de båda indragna i en mördarjakt med obehagliga förgreningar bland handelsresande och grossister, amerikanska och brittiska militärer, unga isländska flickor och gäckande skuggor med nazisympatier

En handelsresande har hittats mördad i en liten lägenhet i Reykjavik, skjuten i huvudet med pistol. Polisen drar snabbt slutsatsen att det rör sig om en förövare bland de många amerikanska soldater som staden kryllar av den här sommaren 1941. Soldaterna är strategiskt placerade på Island för att säkra det nordamerikanska luftrummet. De ställer också till med en hel del besvär, särskilt de som skaffar sig en isländsk fästmö under vistelsen. Mordfallet hamnar på isländske kriminalinspektören Konrad Flovents bord och eftersom han är den ende kriminalinspektören i Reykjavik tvingas han begära hjälp utifrån. Han träffar en ung kanadensare av isländsk härkomst, Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.

Recensioner:
Rolf Asmundson i Östra Småland: "Berättar om mycket mer än bara brott"
Recension i Norran: "Indridason byter stil i "Det tyska huset" - men det blir inte lyckat"
Ann-Charlotte Östman i LitteraturMagazinet: ”Det tyska huset” är förödande för min bekantskap med Arnaldur Indriðason. Här tror jag att jag säger upp den"

Hans senaste bok läste jag i januari 2016: Den som glömmer.
Hans senaste bok Nätter i Reykjavik, läste jag i januari 2015.
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason: Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter, 091204, Mörka strömmar, 110419, Svart Himmel, 111130, Den kalla elden, läste jag i februari 2013, Den stora matchen, 14-04-04.