Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Böcker Deckare

Bertil Tomelius
Startsida
Tidigare artiklar om Böcker, Deckare

 

Åke Edwardsson Marconi Park

 2014-12-02 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Åke Edwardson, en av de verkliga pionjärerna i det som kallas det svenska deckarundret, är tillbaka med en ny Winter-roman, den tolfte i ordningen. Utgivningsår 2013.
Romanens titel är hämtad från ett nybyggt område i Göteborg, Marconi Park, uppkallat efter den italienske uppfinnaren och fysikern som var en av pionjärerna inom radiotekniken.
En plastpåse har trätts över mannens huvud. På mannens kropp ligger en avriven bit kartong på vilken någon med bred pensel skrivit en versal bokstav. Det blir fler offer, i Göteborg och Stockholm, med samma sorts våldsamt tecknade lappar. Samtidigt som Winter lägger pussel med lapparna för att kunna utläsa ett ord, försöker man alltmer deseperat finna ett samband mellan de mördade. Det är ett mysterium.

En av de verkliga pionjärerna i det som kallas det svenska deckarundret, Åke Edwardson, är tillbaka med en ny Winter-roman, den tolfte i ordningen.
Många människor att hålla reda på. Först poliserna,
Tre kriminalkommissarier: Chefen Erik Winter, Kriminalkommissarie Fredrik Halders och d:o Bertil Ringmar. Kriminalinspektörerna Gerda Hoffner och Aneta Djanali
Torsten Öberg blev nyligen chef över tekniska roteln.
Recensioner:
Monika Tunbäck-Hanson i GP: " Känslor och reaktioner, där brottningen med egna våndor ges rum får texten att växa ur sin genre och det är bra",
Jens Liljestrand i Expressen: "Kommissarie Winter är behållningen",
Kjell E Genberg i DAST Magazine: "Marconi Park".

Fallet Vincent Franke

 2014-11-29 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
"Fallet Vincent Franke" av kriminologen Christoffer CarlssoFn provade jag på att läsa för något år sedan. Det gick inte så bra. Men sedan skrev han flera böcker och när hans senaste "Den fallande detektiven" gick som följetong i Dagens Nyheter i höstas väcktes mitt intresse. Jag fångades av både den och hans näst sista " Den osynlige mannen från Salem - som utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2013.
När jag nu gjorde ett nytt försök med "Fallet Vincent Franke" gick det mycket bättre och jag placerar nu Christoffer Carlsson bland de bättre nya krimininalförfattarna.
Boken "Fallet Vincent Franke" utspelar sig i Stockholms undre värld där en ung man och morfinist som normalt livnär sig som langare får i uppdrag att hålla en kvinna inlåst under en tid. Men han faller för henne och hans värld rasar snabbt samman. Han heter Vincent Franke, är en vilsen morfinist och i hans lägenhet hamnar en dag en ung kvinna. Hon kallar sig Maria, och det enda Vincent vet är att hon under inga omständigheter får rymma därifrån. På uppdrag av Pastor, den tyngste aktören i Stockholms undre värld, måste han hålla henne inlåst.
Vincent vet hur den undre världen fungerar, han kan spelreglerna. Att falla för Maria blir förödande. Och när hon plötsligt försvinner blir Vincents tillvaro allt annat än enkel.
Fallet Vincent Franke är en roman om vilka vi är och vilka vi kanske hade kunnat bli. Men det är också en berättelse om två omaka, utstötta människor och en flykt undan allt som hotar deras liv.
I nästintill vartannat kapitel får vi i återblickar lite mer insyn i varför läkarsonen Vincent hamnat i den situation han är i idag.

Den fallande detektiven

 2014-11-04 Böcker, deckare
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas Heber död. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck, men snart tas utredningen ifrån dem av skugglika män i polishusets korridorer. Det enda som finns kvar är Hebers kryptiska anteckningar, som tyder på att någon mer är hotad - men vem? Vad var det Heber visste som var så känsligt?
När hotet blir verklighet rasar en våldsam snöstorm. Och där, i stormens öga, befinner sig Gabriel och Leo, ovetande om att de är på väg rakt mot gärningsmannen.
Boken handlar om så kallade högerextrema organisationer. Den börjar med de två vännerna Michael och Christian som finner varandra för 20 år sedan. Osäkra på livet lockas de till olika former av nazisminspirerade grupper, som till exempel Svenskt Motstånd. Utvecklingen av partiet Sverigedemokraterna som innebär en allt mer omfattande utrensning av rasister och nazister leder till en allt större irritation bland dessa. Det utvecklas ett starkt hat mot "partiledaren", konspiration och mordplaner.
Det är en lång bok, över 400 sidor, dock lättläst, men innehållet är ointressant och känns "gammalt". Trots att boken kom i slutet av 2013.
En del tre lär vara på väg. Med Leo Junker, Gabriel Birck, Charles Levin och "Grim", John Grimberg och Sam Falk.

Del ett i serien:
14-07-03, Den osynlige mannen från Salem - som utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2013.

Recensioner:
Intervju med Christoffer Carlsson i Deckarhuset. Recension i Deckarhuset.
Lennart Högman i Dast: "Men när läsaren tagit sig igenom ett par hundra sidor och inte upplevt någon spänning börjar funderingarna".
Blogg: "Den döda Zonen": "En synnerlighen välskriven kriminalroman".
Hemsida på Piratförlaget.

Ny Gotlandsbekantskap - Laglöst land av Håkan Östlund

 2014-10-14 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
En äventyrsfylld bok. Många goda personbeskrivningar. Många namn det gäller att hålla reda på. Driftteknikern Josefin Broberg, kriminalinspektören Fredrik Broman och kollegerna Gustav Wallin och Eva Karlén. Vidare "Muraren", Klas-Olov Flodman, Mårten Emanuel Cederstedt mfl.
Boken handlar om kusinerna Victor och Rafael, vars styvfar Steffe länge plågat honom och många andra. Viktor och Rafael Engström har snart nått sitt mål: två miljoner kronor på ett konto i ett land långt borta där ingen ställer några frågor. Det är dags att lämna Sverige och Gotland för alltid. Och Viktors stora kärlek Nadja ska med på resan. Men något går galet på vägen dit.

"Laglöst land" är den sjätte titeln i serien om kriminalinspektör Fredrik Broman med flera vid polisen i Visby. Det är en djupt moralisk skildring av hur det kan gå om man tar steget från livets gråzon över till yrkeskriminalitet - import (från Estland) och försäljning via nätet av amfetamin.
Och samtidigt full av solidaritet med de människor som samhällsutvecklingen förpassat till ett - laglöst land".
Kan tänka mig att köpa några tidigare delar i serien när de reas på Bokus eller Adlibris för att ha på lager inför nästa solsemesterresa.

Bokens hemsida    Författarens hemsida

Carmen och döden

 2014-10-06 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett litet barn har drunknat i en damm. Det är en liten pojke med Downs syndrom. Det ser först ut att vara en olyckshändelse och de unga föräldrarna är förtvivlade. Men under förundersökningen uppvisar modern, Carmen Cesilie Zita, underliga personlighetsdrag, sidor som förbryllar den erfarne kriminalkommissarien Konrad Sejer. Han har en väl utvecklad intuition som ofta leder honom rätt. Men den här gången famlar han i blindo. Samtidigt drabbas Sejer av återkommande yrselanfall. Hypokondri eller allvar?
Det visar sig att Carmen är mycket besviken över att ha fått ett barn med en funktionsnedsättning. När hon badade pojken Tommy dränkte hon honom genom att hålla det under vatten till dess han dog. Själv menade hon att det var en olyckshändelse, hon led av epilepsi och fick ett anfall när hon badade tommy. Carmens sambo, Nicolai Brandt, som är mycket förtjust i Tommy, misstänker att Carmen dödat Tommy. När han får det klart försig blir han så förtvivlad att han hänger sig. Sedan han avslöjat sina misstankar för kriminalkommissarien Konrad Sejer.

Senaste lästa bok av Karin Fossum: När djävulen håller ljuset.

Björn Hellberg 2014

 2014-09-24  Böcker, deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I "De Tysta" har Hellberg återknutit till temat mobbning som han senast använde för 33 år sedan i romanen Dominans.
Titeln är "De tysta" och är den femte i serien om de så kallade Lovikenpoliserna. Precis som många av hans tidigare deckare bygger även denna på ett samhällsproblem: Den här gången - precis som för nio år sedan i Dominans - går han emot mobbning.
Björn Hellbergs nya kriminalroman tar avstamp hemma hos Nils-Gabriel Husar. Därifrån leds handlingen vidare till den smått beryktade Lyselska skolan, och en härva av förtryck och lögner trasslar till det för de poliser som ska försöka lösa inte bara ett grovt brott utan flera.
Efter några års uppehåll är det dags för efterlängtad come back för poliserna i den fiktiva storstaden Loviken. Populära profiler som exempelvis Carina Keller och Stig-Allan Jönsson är tillbaka i denna den femte fristående delen i serien. De tidigare titlarna är Paria, Club Karaoke, Dominans och minideckaren Fallet Martin Felt.
Bokens titel syftar på Oliver Jeppssons svåra skuldkänslor livet igenom för den passivitet han och andra visade när det gäller den pennalism och grova mobbning som existerade på skolan, och som fick djupt tragiska följder. Han var en av "de tysta".
Ett sorts kompendium.

Recensioner:
Linus Sunnervik i Kvällsposten: "Hellbergs bok tar upp mobbning i det tysta",
I Sydsvenskan: "Björn Hellberg drivs av nyfikenhet och disciplin"
Lena Jeppsson i DAST: "Jag gillar Hellbergs lite slingriga sätt att berätta",
Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Deckare om personal på internatskola",
Bo Ericsson i Dalademokraten: "Femte boken i krimserie".

Tidigare böcker av Hellberg
Senaste lästa böcker av Hellberg: Skumrask och Skarprättaren.
Läs mer om boken "Dominans" från 2005.

Den man älskar

 2014-07-17  Böcker, deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Så heter Mari Jungstedts senaste Gotlands deckare. Det är hennes tolfte.
Boken börjar exakt där den förra, "Du går inte ensam, 2013", slutade, att Knutas blir påkörd med avsikt av Stefan Norrström, vars liv han sedan själv sedan räddar sedan Norrström krockat med ett hus och blivit allvarligt skadad.
Norrström ville straffa Knutas som han håller medansvarig för att Norrströms fru och två barn omkom i en bilolycka då de jagades i de spanska bergen av den spanska polisen. Hustrun skulle gripas för att utlämnas till den svenska domstolen misstänkt för mord i Sverige.
Kriminalkommissarie Anders Knutas vaknar upp ur medvetslösheten på ett sjukhus. Norrström överlever och får ett långt fängelsestraff dömd för mordförsök.
Julia Ramberg, 35-årig fårbonde, oroar sig över att hennes syskon, Daniel och Maria, vill sälja deras arvegods, Gaustäde gård på Gotland. Båda är i stort behov av pengar men av olika skäl. En okänd person i bakgrunden vill hjälpa Julia att behålla gården. Han skyr inga medel, dödar släkt och vänner, allt för kärlek till sin dotter Julia.
Ett slags kompendium av "Den man älskar"
Senast lästa bok av Jungstedt, "Du går inte ensam", som är hennes sista. Mari Jungstedts samtliga böcker. Mari Jungstedts hemsida.

Den osynlige mannen från Salem

 2014-07-03  Böcker
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
För några veckor sedan startade Dagens Nyheter sin sommarföljetong "Den fallande detektiven". Det är andra delen i Christoffer Carlssons bokserie om den avstängde polisen Leo Junker. Verkar intressant. Samtidigt får jag ett erbjudande att billigt köpa del 1 i serien: "Den osynlige mannen från Salem" i pocket format. Den kom 2013. Och jag ångrar mig inte.
Boken skrivs i jagform. Boken fick Svenska Deckarakademin pris som Årets bästa svenska kriminalroman 2013.
Det är slutet på sommaren och en ung kvinna hittas skjuten till döds i ett härbärge för Stockholms hemlösa. Tre våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet av sirenerna. Leo Junkers nutid kopplas ihop med uppväxten i Salem och det som gör att han blev avstängd som polis för ett tag sen. Tre olika trådar alltså, och länge är den döda kvinnan den minst intressanta. Ungdomsskildringen är lång och rapsodiskt beskriven.
Den är lite annorlunda än de deckare man är van vid att läsa. Christoffer Carlsson är författare och kriminolog, detta är hans tredje roman och den första i en planerad serie om polisen Leo Junker.
Själv menar författaren att han är mycket påverkad av Sjöwall-Wahlöö. Bokens titel är en parafras på deckarparets bok "den vedervärdige mannen från Säffle".
I avsnitt 17 av Dagens Nyheters sommarföljetong av Christoffer Carlssons höstbok 2014 "Den fallande detektiven" finns en sammanfattning av "Den osynlige mannen från Salem".

Recensioner:
Viola Kondracki i LitteraturMagazinet: "En osynlig hand regisserar i suggestiv deckare".
Annika Bengtsson i Hallandsposten: "Vemodig noir blev bästa deckare".
Johanna Lindbäck i Bokhora: "Här får man en hel roman med komplexa karaktärer och mycket spännande historia med sig".
Sara Starkström i Dagens bok: "Polisroman som skiftar från realism till surrealism".

Bortfall

 2014-06-24  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan nio år sedan
Så heter Ingrid Hedströms senaste kriminalroman, som sägs vara den första i en serie om tre. Detta är den fjärde boken jag läser av Hedström och den är hennes klart bästa. Bättre flyt i texten, mer spänning, bättre personbeskrivningar, intressantare ämnesområde och framför allt färre personer, lång under de hundratals hon tidigare tvingade läsaren att hålla reda på.
Bortfall är första boken i en ny serie om diplomaten Astrid Sammils. Som Ingrid Hedströms tidigare böcker tar den avstamp i mörka verkliga politiska händelser både historiska och geografiska, svenskt 50-tal - Ramsnorets sinnesslöanstalt - och rumänsk nutid - läkemedelsjätten CalmedBelabSteiner.
Berättelsen följer två spår. Astrid upptäcker otäckheter i den granskogen och söker svar hos en läkemedelsjätte i Falun. Samtidigt börjar en ung läkare i Bukarest bli orolig över att orimligt många patienter hoppar av den läkemedelsprövning hon arbetar med.

Recensioner:
Lennart Högman i DAST: "Undrar om det går att skriva en bättre spänningsroman. Den har allt".
Radio P4 Dalarna: "Hon skriver om folkhemmets skelett".
Liv Beckström i Kommunalarbetaren: "En lovande start på en ny serie".

Senaste lästa böcker av Ingrid Hedström: Svarta korpar över Villette, 130823, Rekviem i Villette, 120719
Jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare.
Ingrid Hedströms hemsida.

AlfaBeta bokförlag.

Denise Rudberg, "elegant crime"

 2014-06-16  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sju år sedan åtta år sedan nio år sedan
Jag fick ett erbjudande från Adlibris några veckor innan Lena och jag skulle åka till Alanya i Turkiet på en veckas "semester". Man kunde köpa tre böcker av deckarförfattaren Denise Rydberg för 103 kronor inklusive frakt. Jag kände inte till böckerna och knappast något om Rudberg. Böckerna heter "Ett litet snedsprång" (2011), "Två gånger är en vana" (2012) och "Bara tre kan leka så" (2013). Totalt över 1000 sidor att fördriva långa flyg- och bussresor med för att inte tala om timmar på solstolar. De tre böckerna är en sorts trilogi med "elegant crime", en genre med kriminalhistorier i överklassmiljö. Åklagaresekreteraren Marianne Jidhoff med alkohol och överviktsproblem, är i centrum med sin familj; mycket om relationer och kärleksproblem, mycket alkohol och smygrökning. En blandning av pengar, flärd och dekadans och för all del lite spänning också.
Andra personer som återkommer i alla tre böckerna är Torsten Ehn, kommissarie vid Rikskriminalen, Olle Lundqvist, "råbarkad åklagare", Augustin Madrid, purfärsk polisassistent, Alexandra Baranski, beryktad åklagare, Nina Larson, Marianne Jidhoffs äldsta dotter, Sigrid Larson, mellandottern, som driver ett fashionabelt damskrädderi, Peder Larson, som flyttar hem efter studier i Australien och som visar sig vara världens festprisse. Samt Torstens son Noah Ehn, med relations problem i tonåren men som kommer ut som homosexuell och skaffar sig en äldre pojvän.
Recensioner:
Oline Stig i Sydsvenskan: "Ett litet snedsprång” är nog det tråkigaste jag har läst: Skräp kräver tålamod".
Kristian Fredén i Svenska Dagbladet: "Konservativt snarare än elegant".
Sofia Luthman i Dagens bok: "Himla bra bok".
Denise Rudberg, Wikipedia.
En tidigare blogg om Denise Rudberg i Damernas värld

Väster om friheten

 2014-05-22 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter Tomas Engströms senaste bok första delen i en serie politiska thrillers med huvudpersonen Ludwig Licht, en före detta Stasi-agent som varit informatör åt CIA. Numera är han frilansande problemlösare och krögare. Och förmodligen "nykter alkoholist". Skådeplatsen är Berlin, där den gamla världsordningens monument möter en ny tid. Vem är vän, vem är fiende och vilka vakar över vår frihet?
Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2013. Andra delen i trilogin, Söder om helvetet, utkommer i augusti 2014
Handlar om Lucien Gell, grundare till Hydraleaks som jagas av CIA för att han avslöjar amerikanska militärhemligheter.
Mycket prat om aktuella händelser världen runt som ger en förledande bild (?) av att vara dokumentär.
Och om vilka knep agenter/spioner använder för att inte bli avslöjade.Mycket om hemlig teknik och tekniskt/digitalt språk och termer.
Man får intryck av att Engström har en tanke att göra sig lika populär och bästsäljare som norske Jo Nesbö? Där huvudpersonen är antihjälten Harry Hole, en alkoholiserad polis, som en verklig Wallander typ.
Boken börjar inte bra, främst för att det är så många personer och deras relationer som ska introduceras och jag är nära att lyfta på locket till min soptunna men efter hälften ungefär skärper den till sig. Jag kommer att läsa nästa bok.
Thomas Engström, född 1975, är en svensk författare, skribent och översättare. Han är bosatt på skånska Söderslätt, där han lever tillsammans med författaren Gabriella Håkansson.
Recensioner: Thorbjörn Forslid i Svenska Dagbladet: "Thrillerns nya stjärna" Mikael Widell i Sydsvenskan: "Underhållande spionthriller".

Svikaren

 2014-05-16 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter Katarina Wennstams fjärde bok och den första som jag läser. Det är den första i en ny trilogi.
Kriminalinspektör Charlotta Lugn utreder, medan den unga och framgångsrika advokaten Shirin Sundin blir målsägandebiträde åt familjen Lilja. Huvudpersonerna är rätt ovanliga: en advokat med persiskt ursprung, en kvinnlig polis som är lyckligt gift med sin Agneta.
Det ser ut att handla om hämnd. För att fotbollsspelaren Sebastian Lilja vänt sin egen klubb ryggen och skrivit på för konkurrenten. Omdömena är både hårda och hotfulla: Jävla Bajenfitta! Du ska dö! Du pissade på oss! Sebastian Lilja får sitt sista år i livet förstört av anonyma hot. Och en dag hittas han i sin egen lägenhet i en stor blodpöl. Det ser ut att vara ett ganska enkelt fall att lösa för kriminalinspektör Charlotta Lugn. Men så blir det inta alls.
Det handlar mer om intoleransen mot bögar i idrottsvärlden exemplifierat genom ett hatbrott mot en homosexuell fotbollsspelare.
Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Hon har hittat helt rätt ton och sammanhang, och resultatet är ovanligt bra".
Ingrid Bosseldal i GP: "Ett debattinlägg i skissartad skönlitterär dräkt".
Författarens hemsida.

Alkemins eviga eld

 2014-05-08 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter Anna Janssons tolfte Gotlands-deckare om Maria Waern. Spännande och övcerraskande. Absolut värd att läsa.
Allting börjar när Veronica Seeger kommer till Gotland. Hon frågar efter Justus hos John Rask och sedan söker hon Justus i hemmet och pratar med grannen Irmeli Björkander.. Därefter mördas konsthandlaren Samuel Sander, Viktor Vadman och Dennis Bunge.
Kan Veronica Seeger vara Tomas Hartmans dotter? Adrian fick en fosterdotter 9 månader efter deras "seans". Papperen var utfärdade i Indien.
Angelica lämnade efter sig en dagbok.
Veronica straffade männen som utnyttjade hennes mor, med döden. Straffade Adrian, hennes fosterfar, som utnyttjade henne dagligen. Han dog av en överdos kalium i sitt morgonkaffe. Veronica är John Rasks dotter.
Recensioner:
Malin Nilsson i Kulturdelen: "ingen av de bättre Jansson",
Lennart Högmman i DAST Magazine: "En av hennes bättre böcker".
Senast läste bok av Anna Jansson Dans på glödande kol.
Jag har tidigare läst Anna Janssons två första böcker, Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda.

Anna Jansson på Norstedts förlag. Anna Janssons facebook sida

Möt mig i Estepona

 2014-05-06 Böcker deckare
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Åke Edwardson dök upp på den svenska 90-tals deckarhimlen vid samma tid som Henning Mankell (störst), Håkan Nesser (därefter) och på tredje plats Åke Edwardson. Jag läste allt av Mankell och Nesser - den senare läser jag fortfarande, men av Edwardson blev det inte mycket mer än "Dans med en ängel (1997) som fick Svenska Deckarakademins stora pris. Den var så obehaglig att läsa. Nu föll jag för ett lågt reapris på en av hans senaste böcket fån 2011, Möt mig i Estepona".
Den var spännande och överraskande men med att alltför krystat och komplicerat slut.
I ungdomen bodde Peter Mattéus en tid på Costa del Sol och umgicks, på jakt efter äventyret, med baskiska separatister, blev inblandad i terror och smuggling. Han gjorde sig skyldig till ett förfärande svek, då han tipsade polisen, om en narkotikatransport, och själv fick narkotika värd 3 miljoner. Flera av hans "vänner" dödades i tillslaget och andra fick långa fängelsestraff. Ett svek vilket han 20 år senare, som väletablerad reklamare och familjefar, tvingas sona.

Recensioner:
Pia Bergström DN: "Hotad av främlingar",
Magnus Persson i Svd: "Högeffektiv spänning",
Maria Schottenius i DN: "Hotad av främlingar",
Johan Werkmäster i GP: "Känner mig understundom vilsen, tappar fokus och orientering,

MemoRandom

 2014-04-12 Böcker deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Anders de la Motte har tidigare skrivit en serie om tre böcker som heter [geim], [buzz] och [bubble] som tilltalade mig mycket.
Nu inleder han en ny serie med början "MemoRandom". Den har som Tema "Alla ljuger. Lita inte på någon" vilket blir för mycket för läsaren. Vilka personer som än i olika "avsnitt" introduceras, ofta med vapen eller olyckshändelser som bakgrund, och de är många, så får man inget grepp om dem. Under många slutkapitel begränsas handlingen till att olika människor gör mantelrörelser, skjuter slut på ammunitionen, letar förtvivlat efter ny ammunition, griper efter gömda knivar i byxben eller kängor och sticker i bröstet på någon annan. Det förefaller vara en form av gängkrig med en stor summa pengar som lockbete, där också poliser och polischefer och justitieministrar är inblandade. Mutorna flödar och korruptionen är utbredd.
Boken sägs handla om -
1. En polis som utreder sig själv - Informatörshanteraren David Sarac som drabbats av grav minnesförlust efter en svår bilolycka. -
2. En torped på jakt efter en mördare - Den irakiska polisen Atif Abu Hamsa, en fet liten man, som återkommit till Sverige för att hämnas mordet på sin yngre bror Adnan Kassab.
3. En bedragare som söker sanningen - förmodlign avses Natalie Aden som lever på att utpressning och lurendrejeri. Hon värvas av Oscar Wallin, närmaste man till den nye justitieministern:
4. En minister med allt att förlora - Jesper Stenberg, som anlitar Oscar Wallin för att städa upp efter Jesper Stenbergs mord på sin fd älskarinna Sophie Thorning, dotter till Stenbergs fd chef och advokatkollega.
Ett slags läskompendium.

MemoRandom är den första boken i en serie. Den är såld till över 20 länder och filmbolaget Lionsgate producerar en amerikansk TV-serie baserad på samtliga böcker.
Recensioner: Deckarhuset: "Så har han lyckats igen? Ja!",   Åke Leijonhufvud i Sydsvenskan: "MemoRandom" är en spänningsroman utan spänning",
Tidigare bloggar om [geim] och [buzz] och [bubble].

Den stora matchen

 2014-04-04 Böcker deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter den senaste till svenska översatta boken av den isländske författaren Arnaldur Indridasons som är hans tionde bok. Den är annorlunda på så sätt att den utspelar sig på 1970-talet, dvs flera decennier innan författarens 9 första böcker, och den handlar inte om Erlandur Sveinsson, utan har som huvudperson Erlandurs mentor som ung, Marion Briem, om vars kön recencenterna diskuterar.
Men egentligen handlar den om hur en avhoppare från Sovjetunionen lyckas fly från Island till USA.
Inledningen är mycket bra. Året är 1972. Det året då alla lyssnade på Sylvia's Mother. Och då alla schackintresserade väntar på att "Den stora matchen", Århundradets match ska börja i Reykjavik, den mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij, mellan USA och Sovjetunionen.
En pojke hittas mördad på en biograf, knivhuggen i hjärtat. Pojken har en skolväska med sig och han går ofta på bio och sitter på samma plats varje gång på Hafnarbion. Pojken heter Ragnar Einarsson.
Boken på Norstedt förlag. En sorts läskompendium.

Hans senaste bok Den kalla elden, läste jag i februari 2013.
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason: Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter, 091204, Mörka strömmar, 110419, Svart Himmel, 111130.

Recensioner:
Lars Ring i Svd kultur: "Indriðason skriver spänning som berör",
Siri Reuterstrand i Alba.nu: "En queer mordutredare",
Bloggar:  Bokdamen    Annika Koldenius

Rörgast

 2014-02-22 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Johan Theorins fjärde och sista (?) bok i Ölandsserien, "Rörgast" är den avslutande delen i Johan Theorins romanserie om de fyra årstiderna på Öland. Sedan debuten med Skumtimmen 2008 har Theorin etablerat sig som en av de mest originella och hyllade författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 hade filmatiseringen av Skumtimmen biopremiär.
En verkligt spänningsfylld bok som man läser med stor njutning och inlevelse. Den bästa i serien. Förutom att vara en bok om hämnd, girighet, översitteri och familjesammhållning är det en beskrivning av Den stora terrorn, när Josef Stalin på 1930-talet startade ett hemligt krig mot sin egen befolkning som innebar massarresteringar och godtyckliga avrättningar och ett enormt band av arbetsläger över hela Sovjetunionen, kallad Gulag. Terrorn drabbade både landets egna medborgare och de invandrare som kom från väst i tron att Sovjetunionen var arbetarnas paradis. En av dem som gjorde detta var Sven med sin styvson Aron Fredh. Aron som var "oäkta" son till storgodsägaren Edvard Kloss.
Greta Fredh var Edvard Kloss dotter och Aron Fredh hans son. Oäkta barn som man sa på den tiden. Men de hade laglig rätt till Edvards mark. Kustmarken runt Stenvik, värd miljoner. Och båda kunde kräva sin del av Ölandic Resort.
Men Edvard Kloss barnbarn, Veronika och Kent rev Fredhs barndomshem. Och Greta lever inte längre. Hon mördades av Veronica Kloss. Deras girighet fick katastrofala följder.
Recensioner:
Magnus Persson i Svd: "Rysare med berättandet i högsätet".
Viola Kondracki i LitteraturMagazinet: "Johan Theorin avslutar Ölandskvartetten med bravur".
Sofie Peterson i Smålandsposten: " Rörgast är ett fint avslut på serien"

2011-12-12: Sankta Psyko, en "mellanbok"
Ett slags kompendium av boken.
Theorins förra bok, den tredje i serien var Blodläge. Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen, nummer 1 och Nattfåk, nummer 2.

Författarens hemsida.

Dans på glödande kol

 2014-02-10 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Pojken Leo är trött på att bli mobbad och vill skrämma en av sina plågoandar och hennes familj. Istället tänder han av misstag på grannfruns villa som blir totalförstörd. Snart därefter anläggs fler bränder i samma kvarter. I den andra branden omkommer mobbarens mamma. Ligger Leo bakom? Maria Werns uppdrag blir att hitta sanningen.
Dans på glödande kol är den fjortonde boken i Anna Janssons framgångsrika serie om Gotlandspolisen Maria Wern.
Simon Fredman var en tid i Indien för att hjälpa till med brunnsborrning i den lilla byn i Bihar i Indien, där träffade han Safina en indiska som var läkare. Nu bor de på Gotland och är gifta. Safina säljer Simons dyra Porsche för att kunna skicka pengar till sina vänner i Indien.
Simon som är kommunpolitiker, ordförande i byggnadsnämnden får ihop det med Liv Ekdal, en ung attraktiv ledamot i socialnämnden.
På sjukhuset får Safina förebråelser för att hon gett en dubbel dos morfin till Henrik Jakobsson, en svårt lidande och döende cancerpatient. Det är Liv Ekdals far. Liv hotar att anmäla Safina för mord.
Maria Waern är kriminalinspektör och mycket intresserad av räddningschefen Björn Bergström. Men Björn är sambo med Liv Ekdal.
Maria oroar sig över en fläck på skinkan. Vill att doktorn genast tar bort den.
Där finns också en skygg städerska, som heter Janet, före detta socialsekreterare som gått in i väggen. Hon ser misshandlad ut. Även hon mördas på ett brutalt sätt.

Boken har en långsam inledning, den innehåller många personer av vilka en hel del dyker upp under senare delen av boken, men den har sina lysande ögonblick av spänning. Dock leder inte "Dans på glödande kol" till en ny plats på läslistan.
Anna Jansson på Norstedts förlag. Anna Janssons facebook sida.

Recensioner:
Lottens Bokblogg   Med det här slutet så måste man ju läsa nästa bok också…
Dagens bok "Denna evinnerliga längtan om att verkligen bli sedd"   
Nisse Scherman i Dast Magazine: "Med ett flyt som är lättläst men ändå med ett djup som skapar eftertanke.

Jag har tidigare läst Anna Janssons två första böcker, Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda.

Håkan Nesser: Kommissarien och tystnaden

 2014-02-06 Böcker deckare
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  
Jag har läst de allra flesta av Håkan Nessers böcker. För ett tag sedan hittade jag dock en som jag inte läst. Första upplagan av boken kom ut 1997, så den har några år på nacken. Det är den fjärde boken i Nessers tio böcker om kommissarie Van Veteeren.

De tio böckerna om kommissarie Van Veteeren: Det grovmaskiga nätet (1993) · Borkmanns punkt (1994) · Återkomsten (1995) · Kvinna med födelsemärke (1996) · Kommissarien och tystnaden (1997) · Münsters fall (1998) · Carambole (1999) · Ewa Morenos fall (2000) · Svalan, katten, rosen, döden (2001) · Fallet G (2003)
De utspelar sig i den fiktiva staden Mardaam. Van Veeteren är huvudperson. I de fem första är han kommissarie och chef för kriminalavdelningen i Maadam. Intendet Münster är hans närmaste man. Andra medarbetare är intendenterna Reinhart, Rooth och Heinemann. Hiller är polischef och Ewa Moreno är kriminalinspektör.
I boken "Kommissarien och tystnaden" slutar Van Veteeren som polis och blir istället bokhandlare på Krantzes antikvariat.

En anonym kvinna meddelar att flickor försvinner från ett sommarläger hos den obskyra sekten Det Rena Livet. Talar hon sanning? Vem är hon? Och vad döljer sig bakom sektledarens fanatism? Kommissarie Van Veeteren tar sig an ett fall där alla frågor bemöts med tystnad och där hans egen intuition är det enda som kan ge honom svaren. Polisen spanar länge i en felaktig riktning, men sanningen finns på ett betydligt närmare håll vilket Van Veeteren - och jag - båda klurar ut.
Spännande och underhållande.

Wikipedia.

Håkan Nessers sex senaste böcker: 130901, Levande och döda i Winsford, 130305, Styckerskan från lilla Burma, 111019, Himmel över London, 100620, Att sluta cirkeln (De ensamma), 091007, Maskarna på Carmine Street, 081016, Berättelse om herr Roos.

Den sanna historien om Pinocchios näsa

 2013-12-09 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I höstas kom Leif GW Persson med en ny bok med poliskommissarien i Solna, Evert Bäckström. Även de andra personerna är med liksom gangstergäng som Hell Angels och invandrargänget från Iran, The Brotherhood of the Ibrahims. Kändisadvokaten Thomas Eriksson var rådgivare under flera år åt dem. Gav mycket pengar men innebar också faror.
För boken börjar med ett mord, en homosexuell advokat som Bäckström inte gillar blir mördad och Bäckström firar med en extra fettindränkt och förstärkt frukost.
Egentligen är alla gamla bekanta med sedan "Den som dödar draken"
Leif GW använder gärna ord som bög och flata, korvryttare och surfitta, analakrobat och attackflata. Stockholms- eller polisslang?
Boken är lång, ja väldigt lång, över 600 sidor, och det är inte utan besvär jag läser den till slut.
Måtte Bäckström-serien nu vara avverkad.
Leif GW Perssons blogg. Ett eget läskompendium finns här.

Recensioner:
Belinda Graham i Tidningen Kulturen: "Att följa Bäckströms inre monolog är väldigt tröttsamt"
Viola Kondracki i LitteraturMagazinet: "En mer motbjudande huvudperson får man leta efter".
Paolina Helgesson i Svd: "Raffel med odräglig antihjälte"
Ann Charlott Altstadt, som börjar gilla den odräglige Evert Bäckström i Aftonbladet: "Polissvin tar över"
Håkan Lindgren i GP: "Den sanna historien om Pinocchios näsa"

Tidigare bloggar om Leif GW Perssons böcker
”Den som dödar draken”, 2008-07-08, "Faller fritt som i en dröm", 2008-02-07.

Den grekiska hjälmen

 2013-11-08 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan  tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Den grekiska hjälmen är Jan Mårtensons 41:e bok om antikhandlare Johan Homan som han har skrivit sedan starten 1973 med "Helgeandsmordet". Minst sagt imponerande av denne vitale "pensionär". Han fyllde 80 år i februari - ingen ålder för en författare!
Louise Bergman, vars båda äkta makar fallit offer för våldsam död, vill bjuda "alla" (misstänkta) på middag. Hennes barn Henrik och Eva, Jeremy - internationell antikhandlare från London och hans nyblivna maka Anastasia, bördig från Ukraina, Maria Nyman, Rickard Bergmans sekreterare och så jag och Eric Gustafson. Eric ?, varför honom? frågar jag mig. Inalles åtta personer. På vägen dit i en taxi ringer Vladimir Sytenko, en rysk oligark med stort intresse för antika antikviteter, och varnar mig. "Lägg av innan det blir för sent!"
När jag hittar Erics eleganta sidenscarf på gräsmattan inser jag plötsligt vem som mördat Rickard Bergman och kanske Peter Hansson, ekonomichef och utpressar . Nu är det klippt för mördaren. Efteråt berättar jag allt för Francine, min älskade sambo-särbo.
Baksides texten här.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.
Recensioner: Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Homan ytterst välanpassad och rör sig främst i överklassmiljöer".
Malin Nilsson i Kulturdelen: "Underhållande deckare med "trivselkaraktär".

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Mord i blått, 120606, Spionen, 12-05-25,  Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Hellberg: Skumrask

 2013-09-12  Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Språket är perfekt liksom humorn. Men intrigen faller platt till marken. Den har han inte fått till. Det börjar gott med en internationell tiggarliga som hotar de inhemska tiggarna i Stockholm. Om inte Magnus Martinsson lämnar sina goda kvarter i centrala Stockholm hotar en storväxt man med utländskt utseende och bruten svenska att skär tungan av honom. Martinsson blir livrädd. Man anar kopplingar till etniska grupper från de nya EU-länderna Bulgarien och Rumänien. Men därav blir intet. Längre fram i boken får man veta att detta bara är påhitt av en vän till Martinsson som hela sitt liv ägnat sig åt skumrask av ekonomisk karaktär. Inblandning av tiggare var enbart rökmoln och dimridåer. Allt cirklade kring girighet och hans omåttliga begär efter pengar. Som allt leder till allvarliga konsekvenser för medborgare i Staden.
Baksidestexten     Storyn

Svarta korpar över Villette

 2013-08-23 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Det är oktober 2008 och kaos råder i världsekonomin. På en isländsk bank i Luxemburg kliver en sekreterare oväntat in på högste chefens kontor och störtar några minuter senare mot sin död i ett hisschakt. Samtidigt vänder sig uppretade belgiska småsparare till undersökningsdomaren Martine Poirot och kräver en utredning om den isländska bank i Luxemburg som försnillat deras sparpengar. Martine börjar nysta i bankhärvan och möter i Luxemburg en gammal vän som envist påstår att hans sekreterares död inte var en olycka som polisen anser, utan att hon mördats för att hon visste för mycket om banken. I en fiskeby på Islands östkust gräver under tiden Martines man, historikern Thomas, i en gammal historia om svek och hat och brinnande längtan efter hämnd.
Boken är tyvärr alldeles för lång - över 400 sidor - för att läsas ut. Jag avbryter efter hälften. En orsak är troligen att boken är den sjätte i en serie
av vilka jag bara läst två tidigare.
Antalet personer är också väldigt stort, jag räknar till ett femtiotal fram till halva boken. Vissererligen finns det en lista men den kommer till sist, och då är det ju så dags. Och dessutom finns bara hälften med där.
Senaste lästa bok av Ingrid Hedström, i juli 2012. Jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare.
Ingrid Hedströms hemsida.
Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Läser en deckare som är svår att släppa"
Monika Tunbäck-Hanson i GP: "Bjuder på mer än jakten efter en mördare".

Den sista akten

 2013-08-16 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I och med "Den sista akten", som är Mari Jungstedts näst sista, har jag nu läst samtliga hennes 11 böcker. Man kan fråga sig om vi nu fått reda på allt om hennes kända figurer kommissarie Anders Knutas, hans nuvarande käresta och kollega Karin Jacobsson, deras medarbetare kriminaltekniker Erik Sohlman, kriminalinspektör Thomas Wittberg, presstalesmannen Lars Norrby och åklagare Birger Smittenberg mfl. Liksom TV-reportern Johan Berg, hans fru Emma Winarve och deras barn, samt kollegorna Pia Lilja och Madeleine Haga.
I boken "Den sista akten" hittas den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, mördad på ett hotellrum i Visby, ett dåd som väcker dådet stor uppståndelse. Mordet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan. Utredningen pekar åt olika håll; ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare.
Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson tar sig an fallet. Men inte bara utredningen vållar de båda poliserna huvudbry. Vad ska de göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem?
Journalisten Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj, då bonusbarnens pappa omkomi en bliolycka.
Senast lästa bok av Jungstedt, "Du går inte ensam", som är hennes sista. Mari Jungstedts samtliga böcker. Mari Jungstedts hemsida.
Författarens Hemsida.
Recensioner:
Magnus Persson i SvD Kultur: "Överraskningen blir förväntad"
Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Villgärna se en mer rejäl nystart för Jungstedt",
Vivian Gustin i Kulturbloggen: "Slutet överraskar".

Kackerlackorna

 2013-08-09 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kackerlackorna är de norske författaren Jo Nesbös andra bok om kommissarie Harry Hole. Den skrevs 1998 och kom på svenska 2007.
En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum.
Hans första bok Fladdermusmannen läste jag i en bokcirkel vid Trelleborgs bibliotek våren 2010. Huvudpersonen då som nu är antihjälten Harry Hole, en alkoholiserad polis.
En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum. Att statsministerns nära vän har foton på nakna småpojkar i sin portfölj får inte komma till allmän kännedom. På UD i Oslo vill man snabbt tysta ner mordet och i samråd med polisen skickas Harry Hole till Bangkok för att på ett diskret sätt hitta den skyldige. Väl på plats i den myllrande storstaden kämpar Harry för att vänja sig vid hettan, trafiken och ett liv utan alkohol.
För varje dag klarnar mystiken kring mordet allt mer det är något oroväckande som pågår i den norska kolonin i landet. Ljusskygga personer vill hindra att sanningen ska komma fram och Harry förstår att han måste vara allt annat än diplomatisk för att lösa fallet.
Motiven bakom morden är helt andra än Harry Hole förväntat sig och upplösningen blr oväntad också för läsaren.
Jag har skaffat mig bok nr 3 "Rödhake", funderar på att läsa den även om jag inte gillar honom särskilt. Den fick bra kritik av Bokhora.
Recensioner: Annikas kultur- och litteraturblogg: "Han beskriver livet i Bangkok så som det faktiskt är och inte som han tror att det är".

Prinsessan

 2013-07-16  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kalmarförfattaren Tomas Arvidsson har gjort det igen, skrivit en ny snäll deckare med mycket humor och ironi. Humor, fräckhet och företagsamhet, ställs mot ärlighet och godtrogenhet. Han förmår skapa underhållning och spänning helt utan inslag av blodiga mord, organiserade brottslingar, lik från andra världskriget som hittas av en slump eller pedofiler. I hans böcker lyser också frånvaron av skuld och skam och andra religiösa fenomen.
Tre år efter sin senaste bok, Den poetiska hunden, 2009, återkom Tomas Arvidsson i höstas med "Prinsessan".
Det är hans trettonde bok sedan starten 1975 med serien om studierektorn Jan Bertilsson, "Enkelstöten". Bertilsson var med från den första t o m den tionde boken. Då blev han "upptagen på annat håll". Hans tidigare sekreterare, Lisa Dahl, finns med numera som arbetskamrat till försäkringsutredaren Karolina Jonsson.
Brotten: a) Stöld av värdefull tavla
Gärningsmän: a) John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 39 år, säkerhetsexpert och egen företagare, Kenneth Lind, 30 år, också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare. Trion kompletteras med Kenneth Linds farsa, 65 plus sådär, farfar och fixare. b) Axel X, medelålders, chef inom Kriminalvården. Opererar vid sidan om som arbetsförmedlare av lukrativa extraknäck.
c) Ulf Leo Mattsson, 63 kg irländsk varghund.
d) Susane Malone, 42, säkerhetschef vid Lloyd's i London.

Ett slags kompendium.

Nisse Schermans recension i DAST "Humorn är som vanligt det som kännetecknar Tomas Arvidssons kriminalromaner mest".

Tidigare bloggar: Den poetiska hunden, 2009-09-08   Andras pengar, 2006-11-04, Alla tidigare böcker.
Här kan man läsa mer om varifrån författaren fått sin idé till boken: Nästa års stora konsthändelse i Göteborg.

Du går inte ensam

 2013-07-13  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Fick möjlighet att läsa denna Mari Jungstedts, senaste bok, hennes elfte, innan jag ännu skaffat mig hennes tionde, "Den sista akten", alla övriga tidigare har jag läst.
Där finns som vanligt en "anonym" historia som löper parallellt. En dotter utan föräldrarnas kärlek. Bor ensam och är mörkrädd. Söker Gud på alla sätt. En begravning i en kyrka, Öja kyrka, på södra Gotland.
Anders Knutas är fortfarande med, men som deltidssjukskriven för depression. Hans hustru, danska Line har lämnat honom för Danmark, och dubbel mördaren Vera Petrov hittas i Schweiz. Knutas deltog i en biljakt där Petrov körde ner i en ravin. Både hon och hennes två barn omkommer. Bara hennes make Stefan Norrström överlevde och vill hämnas på Knutas.
Kollegan Karin Jacobsson är Anders till stor hjälp. De har nu blivit ett par och hon sköter ruljansen på polisstationen i Visby.
Cliffhanger: Blir Anders Knutas ihjälkörd eller överlever han? Bokens sista sida lämnar frågan öppen? "Gasen trampas i botten och bilen körde rakt emot honom. Knutas hann känna igen Stefan Norrströms ansikte bakom ratten".
Senaste lästa bok av Jungstedt var hennes 9:e bok som heter "Det fjärde offret". Mari Jungstedts samtliga böcker.
Mari Jungstedts hemsida.

Papperspojken

 2013-06-03  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  
Kristina Ohlssons femte - och senaste - bok om Fredrika Bergman och Alex Recht är en av hennes allra bästa. Centralt i boken, som heter Davidsstjärnor,är en gammal israelisk legend om Papperspojken som rövar bort och dödar små barn. Två små barn försvinner spårlöst från en judisk församling i Stockholm samtidigt som en lärare blir skjuten. Fredrika Bergman och Alex Recht följer spåren som leder till Israel. Det handlar mycket om judarnas/palestiniernas straffrätt, Öga för öga och tand för tand, den gamla judendomens hämndprincip. Och Gud, som låter straffet för fädernas missgärningar drabba barnen
Fädernas missgärningar.Varje krig kräver sina offer.
Boken är lång, nästan 500 sidor. Jag har lånat den på kortlån, två veckor, så jag har levt med den intensivt under en kort period. En verkligt bra kriminalroman.
Baksidestexten.
Senaste lästa bok av Kristina Ohlsson ärTusenskömor.
Bokens Hemsida.

Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: "Är i mitt tycke hennes bästa".
Viola Kondracke i LitteraturMagazinet: "Kristina Ohlsson sällar sig till våra bättre deckarförfattare".

Marcoeffekten

 2013-05-12 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
En zigenarklan (Romer) befinner sig i Danmark, den lever på att tvinga barn att tigga, råna och stjäla på Ströget i Köpenhamn.
Marco är lite speciell och vill fly från tvånget och bestraffningarna. Den mest brutale är hans farbror Zola.
Han flyr och får snart alla efter sig. Gänget fruktar att Marco ska avslöja dem för polisen. Ett pris sätts på hans huvud.
Och polisen är naturligtvis vice kommissarie Carl Mörck på Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen med sina envisa assistenter, Assad och Rose Knudsen. De blir allt mer skickliga på att lösa omöjliga mordgåtor samtidigt som språket de tre emellan blir alltmer humorfyllt och drastiskt. Boken antyder sambande mellas Assad och krigsplatser i Irak.
Flera mord förekommer med trådar in i regeringen och långt ut i Afrikas djungler. Det handlar om hur man bäst förskingrar 50 miljoner av skattebetalarnas biståndspengar. Girighet och våld präglar boken.

Marcoeffekten är den femte boken av Jussi Adler-Olsen som jag läser. Tyvärr är det hans klart sämsta av de fem. Boken är alldeles för lång. Nästan 500 sidor. Den slutar på flera ställen i mitten och i slutet men den tar ny sats som om författaren inte kan få till ett acceptabelt slut innan alla huvudpersoner är döda - avlivade. Bland annat av före detta barnsoldater i Afrika särskilt från kriget i Kongo och Rwanda.
Recensioner:
Örjan Abrahamsson i Corren: "Europas mest lästa och hyllade krimförfattare",
Bengt Eriksson i Kvällsposten: "Adler-Olsen gör det igen":
Esther Hansen i Litteratumagazinet:"Ung statslös pojke startar lavin av händelser".
Beskrivning i Månadess bok eller läs den här.

Blogg om den fjärde boken Journal 64.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker: 120110 Bättre än Stieg Larsson, 111123 "Flaskpost från P", 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet".

Memento Mori

 2013-03-24 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Det var sekreteraren, Gunvor Palmquist, på den rättsmedicinska avdelningen (i Lund?) som tog emot budet. Stanken mötte henne först när hon rivit bort tejpen och öppnat kartongen. Hon hade just tagit emot och kvitterat ett mänskligt huvud. Huvudet är vanställt av förruttnelse men kulan i skallen vittnar om en våldsam död. Vems är huvudet? Mycket tyder på att det är rättsläkaren Ella Andersson själv. Memento Mori är Elias Palms sista bok i derien om tre om Ella Andersson. Dags att avliva henne.
Kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen Anna-Lisa Win är förundersökningsledare. Mycket kretsar kring ett kriminellt brödrapar, Bojan och Goran Simic, som styr staden på ett mycket våldsamt sätt. De har specialiserat sig på avhuggna kroppsdelar för att skrämma till lydnad.
Det tycks mig som om Elias Palm vll försöka göra en ny Stieg Larsson, den svenska deckarhimlens Zlatan.
Ella Andersson är en (om än )svag kopia av Lisbeth Salander, en överlevare, en duktig slagskämpe, trots sin ringa längd och vikt. Hon har svårt med relationer till män, komplicerade förhållande till sin homosexuella far som redan som unga flydde Sverige, en briljant rättsläkare med stor emparti och vårdbehov gentemot de svaga. Dessutom härstammar hon från en rik släkt som hon ärver många miljoner från.

Elias Palms två tidigare böcker om rättsläkaren Ella Andersson
Causa Mortis och Corpus Delicti.

Recensioner:
Kerstin Bergman i Smålandsposten: Först nu har Palm blivit en författare att på allvar räkna med på den svenska deckarscenen.
Viola Kondracki i Litteraturmagazinet: "Ingen dålig verklighetsflykt".
Nisse Scherman i DAST: "Sinnrikt komplicerad intrig!"

"Boken accentuerar hur sårbart vårt samhälle är, när nyckelpersoners familjer hotas med ond bråd död. Alla människor väljer till sist att skydda sina egna. Hur tacklar man detta? Är det rätt att ta saken i egna händer?"

Jungstedts nionde

 2013-03-15 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Mari Jungstedts 9:e bok heter "Det fjärde offret"
Boken börjar med hur en pojke och hans far kommer hem och finner hur resten av familjen mördats.
Utanför banken i Klintehamn rånas en värdetransportbil på tre sedelväskor av tre personer, två män och en kvinna. Under flykten därifrån blir en flicka påkörd och så svårt skadad att hon dör på sjukhuset.
Kriminalinspektör Anders Knutas får problem både med sin danskfödda hustru Line och med det kompliverade fallet:
"Först rånet, kollisionen med den lilla flickan som slutade så olyckligt, skogsbranden, mordet i ödehuset, den kvarlämnade sedelväskan som någon försökt öppna, motorcykeln, skospåren och vittnesuppgifterna som talade om en en kvinna och en man av sydländsk härkomst. Misshandeln av Patrik Rosén. Jocke Erikssons medlemskap i mc-klubben,taturingen med initialerna på handleden, hans kontakter med kriminella både i Visby och i Stockholm.

Freke Räihä i Tidningen Kulturen: "Det är inte dåligt, det är bara inte värt den uppmärksamhet eller det pris den få".
Blogg "En bok om dagen": "Bra flyt, lagom komplicerat, lätt att hänga med".
Blogg "Annika Koldenius". "Mari Jungstedts bästa deckare hittills".

Förra boken
Senaste lästa boken (åttan) av Mari Jungstedt: Den farliga leken.
Mari Jungstedts hemsida.

Tusenskömor

 2013-03-01  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Boken börjar mitt i en svensk idyll på en sommaräng. En tonårsflicka våldtas. Våldtäkten får ödesdigra konsekvenser för en rad personer och ska många år senare leda fram till nya tragedier och mord i en härva av illegal människosmuggling och en gränslös lojalitet mellan två systrar. Handlingen rör sig i ett snabbt tempo mellan Stockholm, Bagdad och Bangkok. Det som är drivkraften i boken är en uppgörelse mellan två systrar.
Bakom frågan om illegala flyktingar finns ett personligt engagemang hos författaren Kristina Ohlsson som har en bakgrund inom Amnesty.
Jag läser denna Kristina Ohlssons andra bok efter att ha läst de övriga tre. Jag kan konstatera att Tusenskönor inte når upp till samma klass som de andra. Den är för lång och alltför många människor är inblandade så att man inte får ett riktigt grepp om dem. Förutom naturligtvis de som ständigt är med Alex Recht, Fredrika Bergman och Peder Rydh.
Tidigare lästa böcker av Kristina Ohlsson: Storartade Änglavakter. Askungar, en strålande debut och Paradisoffer.

Den kalla elden

 2013-02-07  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Så heter den isländske författaren Arnaldur Indridasons nionde och senaste bok från i höstas som översatts till svenska. Erlendur befinner sig i sitt barndomshem vid Islands östra fjordar när det förflutna hinner ikapp honom. Han är där ofta eftersom det var där hans lillebror Bergur försvann i en snöstorm när Erlendur var åtta år. Erlendur har aldrig kunnat släppa känslan av skuld för vad som hände. Händelser som han själv har varit med om och olösta fall. För flera decennier sedan hände det hemska saker när en hel trupp engelska soldater i ovädret och lokalbefolkningen samlades för att hjälpa, trots detta omkom flera soldater. I samma snöstorm, i januari 1942, försvann en ung kvinna, Matthildur, på väg till sin mor.
Det är Matthildurs försvinnande som intresserar Erlendur i den här boken och han börjar leta upp människor som kommer ihåg den unga kvinnan eller hört berättas om hennes öde. Han stöter på olika berättelser och även uppgifter om att kvinnan inte fått frid, utan hemsökt och kanske låg bakom den olycka som tog hennes mans liv.
Det är i hög grad ett "Cold case" fall med 60 år på nacken och Erlendur hjälper den 85-årige Ezra att få frid efter långt lidande av ovisshet. Men det krävs att Erlendur egenhändigt gräver upp två gamla gravar.
Bokens titel syftar på den känsla av stark värmed som människor paradoxalt nog upplever strax innan de fryser ihjäl.
Läs Storyn på egen risk. Hans förra bok läste jag i november 2011, Svart Himmel.

Recension i Litteraturmagazinet av Viola Kondracki: "En ung kvinnas försvinnande oroar".
Jean Bolinder i DAST.

Den farliga leken

 2013-02-04  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Så heter Mari Jungstedts åttonde bok. Som vanligt är vi på Gotland, särskilt på ön Furillen med en säregen natur och gott om stränder. Den är lång men lättläst och underhållande och med en intrig som man inte genomskådar så snabbt. Vi träffar som vanligt det gamla kända gänget med Anders Knutas, kriminalkommissarie i Visby, i spetsen. Hans biträdande chef Karin Jacobsson, som ständigt är på jakt efter sin bortadopterade dotter Hanna, den vältränade kvinno jägaren Thomas Wittberg, den missnöjde presstalesmannen Lars Norrby, åklagaren Birger Smittenberg med flera.
Den handlar om modellagenturernas hårda värld fylld av pengar, kändisfester och glamour. För Jenny tycks världen ligga för hennes fötter men för den några år yngre Agnes har det inte gått lika bra. Också hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu är hon på väg att tyna bort av svåra ätstörningar.
Jenny och Agnes är länge ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden.
Recensioner:
Carl Erland Andersson sågar boken helt i GP: " en härmning av exempelvis Henning Mankell".
Emelie Novotny i Dagens bok: "Semesterspänning".
En bok om dagen: "En galen svartsjuk kvinna".
Senaste lästa boken av Mari Jungstedt: Den dubbla tystnaden.
Läs Storyn på egen risk.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida.

Skarprättaren

 2013-01-27  Böcker, deckare
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Skarprättaren, så heter Björn Hellbergs 20:e deckare med kommissarie Sten Wall och ett av dem som vållat den populäre kommissarien störst huvudbry.
Staden av en skrämmande våldsvåg, till synes helt utan urskillning. En alltmer frustrerad och förvirrad Jack Gunnarsson, som ägnar sig åt släktforskning frågar sig om det på något makabert vis hänger samman med det som skedde på galgbacken flera hundra år tidigare. Har den obeveklige bödeln som avrättade en av hans tidigare släktingar återkommit i en nutida skepnad?
Medelålders, ensamstående posttjänsteman, hemmaboende tonårsflicka i välbärgad familj, luspank 75-årig uteliggare. Tre generationer, tre disparata sociala hemvister. Vad har de tre offren för våldet gemensamt?
Telefonabonnemang försäljare ska vara prestations- och tävlingsinriktade och ha behov av spänning. Hittar man bland dem också psykopater som Hellberg gestaltar i sin senaste bok "Skarprättaren"?
Underhållande och spännande. Klart läsvärd. Kul att Hellborg fortsätter att skriva böcker. Det har blivit en del sedan starten 1981.

Nisse Scherman i DAST: "Sten Wall är en seglivad polis".
Rose-Mari Södergren i kulturbloggen: " Hans formuleringar är lysande och roande."
Viola Kondracki i Litteraturmagazinet: "Trevligt och lättsmält".
Min senaste blogg om Björn Hellberg: Sankte Per.
En kort sammanfattning av några av Hellbergs böcker finns här. Ett kompendium kring "Skarprättaren" finns här.

Journal 64

 2012-10-25     Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Journal 64 är den fjärde boken av Jussi Adler-Olsen som jag läser. Det är den fjärde delen om Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Den utkom på danska i november 2010 och är nyligen översatt till svenska. Enligt författaren själv har den gjort störst succé av alla.
Vi fortsätter att följa den tjuriga kriminalkommisarie Carl Mørck. Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mörck att arbeta med den gamla utredningen om Rita Nielsen.
Berättelsen vandrar mellan tre olika tidsrymder, 1960-talet, 1987 och 2010. Dessa tider är klart och tydligt beskrivna och hoppen i tillvaron blir här logiska och rör sig fram och tillbaka mellan decennium. Ett intressant och spännande sätt.
Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. Långt in på sjuttiotalet skickades missanpassade kvinnor hit, till Kvinnohemmet på Sprogø, för att vara ur vägen. Rose Knudsen hittar mystiska samband mellan flera försvinnande 1987. Frågan är vad personerna har gemensamt och varför man aldrig hittade dem. När teamet gång på gång utsätts för fara förstår de att någon eller några gör vad som helst för att stoppa utredningen.

Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker: 120110 Bättre än Stieg Larsson, 111123 "Flaskpost från P", 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet".

Recensioner:
Leif-Rune Strandell i DAST: "Maktfullkomliga människor kan skapa monster".
Anna Liv Lidström i Dagens bok: "Det förflutna kommer alltid åter".
Esther Hansen i LitteraturMagazinet: "Romanen rymmer allt det som gör att jag läser så många deckare".

[Bubble]

 2012-09-30
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Tredje delen i de la Mottes trilogi heter [Bubble]. Boken har spänning. Det händer hela tiden något nytt. Där finns avancerad IT-användning, där finns också humor, kanske främst i uttrycken för Henriks paranoia, ömhet och omvårdnad i relationen mellan syskonen, hemligheter i deras ungdom. Men den är verkligen rörig särskilt den sista tredjedelen. Undrar om inte författaren har snurrat runt sida efter sida på tomgång i väntan på att hitta en trovärdig upplösning. Som han ändå inte lyckas med.
Men det är väl så att leva upp till de förhoppningar som [geim] och [buzz] innebar är inte lätt. Alla blir nog besvikna och Mottes stjärna sjönk, kanske i onödan. Han kunde ha väntat några år med del 3.
En riktigt spännande upplösning. Dramatik och faktiskt också en del romantik sedan Henrik förstått att Jeff inte är hans rival om Nora utan är hennes bror!
Spänning och total ovisshet om i vilka gäng som de många inblandade spelar. Och fortfarande efter att ha läst alla 430 sidorna vet jag inte.
Är kanske Palme-mördaren med? Vilken roll spelar kungen och hans säkerhetschef André Pellas. Handlar allt om att öka kungens alltmer vikande popularitet. Är det motståndare till EU kommande lag om Internetkontroll som någon vill stoppa? Stoppa omröstningen om EU-direktivet. Eller handlar det bara om pengar. Är det bara Henrik Pettersson och hans syster Rebecca som är de ärliga?
Vem är Magnus "Mange" Sandström, i vissa kretsar känd som Farook Al-Hassan.
Messet från farbror Tage gäller hela boken igenom "Lita inte på någon!"
Ett slags kompenium finns här.
Recensioner:
Bloggen Muntligt    DAST Nils Scherman
Tidigare bloggar om [geim] och [buzz].

När djävulen håller ljuset

 2012-08-24    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  
När djävulen håller ljuset, så heter Karin Fossums fjärde bok (2000), på norska "Djevelen holder lyset" (1998). Det är en oroväckande och spännande roman om hur människor lider av sina hemligheter och hur långt de kan gå för att inte tvingas avslöja dem. Det gäller särskilt bokens två huvudpersoner den 60-åriga Irma Funder och den 18-årige Andreas Winther.
Poliskommisssarie Konrad Sejer har till en början ingen anledning att se allvarligt på unge Andreas försvinnande. Inte ens när Irma, en udda varelse som ingen tar på allvar, ger antydningar om att en person inte kommer att leva så länge till. Allt för sent inser Sejer att något ohyggligt håller på att hända Andreas. Inte ens med hjälp av Jacob Skarres välkända intuitionsförmåga går det att bringa klarhet i vad det egentligen är som hänt. Varken för författaren eller för läsaren.
Vad jag inte tycker om i boken är det finns för många sidospår som ges stort utrymme utan att leda någon vart.
Av de fyra Sejer-böcker jag läst var detta den jag tyckte allra minst om, den tog emot att läsa.
Läs Storyn på egen risk. Men den ger inte heller någon klarhet. Slutar i ett frågetecken.

Recension i Bokmärkt.

Mina bloggar om Fossums tidigare tre tidigare böcker.
"Evas öga", "Se dig inte om" och "Den som fruktar vargen".   Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.
Recensioner av Helena Genberg i DAST och på Bloggen Bokmärkt.

Fossums hemsida på förlaget Forum.

Den som fruktar vargen

 2012-08-17    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Den som fruktar vargen, så heter Karin Fossums tredje bok (1999), på norska "Den som frukter ulven" (1997). En faschinerande bok med mycket kriminalpsykologipsykologi och en överraskande avslutning. Den har en cliffhänger till nästa bok, "Man ser inte mycket när djävulen håller ljuset" säger Erkki Johrma tyst till Morgan, bankrånaren. Så heter nästa bok!
Erkki går som en vingskjuten kråka. 24 år är han. Dåliga höftleder. Han är svårmodig, och obehaglig och ovårdad. Han har en tröja med texten "Döda de andra". Han har ett beteende som bokstavsbetecknas idag, men är samtidigt klok och genomskådande.

Morgan hade planerat allt ned till minsta detalj. Banken, tidpunkten, flyktbilen, till och med vilka kläder han skulle ha på sig. Men han hade inte planerat att det skulle vara en annan kund i banken. En kund, som han var tvungen att ta med sig som gisslan och som senare visade sig vara en mentalpatient, Erkki Johrma som hade rymt från sin anstalt och dessutom var efterlyst för ett brutalt mord.

Mordoffret är den gamla änkan Halldis Horn som hittats ihjälslagen på sin gård. Kriminalkommissarie Konrad Sejer är den som utreder fallet, och efterforskningarna pekar snabbt på Erkki, som setts på gården av ett vittne, en tolvårige barnhemspojke, Kannick Snellingen som bor på Guttebakken. Hans främsta intresse är bågskytte.
Sejer sätter in alla resurser i jakten på den misstänkte mördaren, och det är bara Sara Struel - psykiatrier och Erkkis terapeut - som tror att han är oskyldig. En stor roll i polisutredningen spelar som vanligt den unge och stilige kriminalinspektören Jacob Skarre.
Men det är Konrad Sejer som får ihop det med doktor Sara Struel! Konrad som dittills bara levt för minnet av sin döda hustru i åtta år!
Ett slags kompendium.

Mina bloggar om Fossums tidigare två böcker.
"Evas öga" och "Se dig inte om".   Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.
Recensioner av Helena Genberg i DAST och på Bloggen Bokmärkt.

Fossums hemsida på förlaget Forum.

Till offer åt Molok

 2012-08-08    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Ett slags lyckligt slut på Åsa Larssons bokserie? Åsa Larsson, världens bästa deckarförfattare!
I tredje Moseboken utlovas Guds vrede om någon offrar ett barn åt Molok. I överförd bemärkelse är det just vad som sker i Åsa Larssons nya spänningsroman. Den handlar om girighet som kan härledas flera generationer bakåt i tiden och där både barn och vuxna offras på girighetens altare.
Hjalmar Lundbohm, som var LKAB:s förste disponent i Kiruna och som anses i det närmaste ha grundat staden träffade Elina Pettersson, ung lärarinna som flyttat söderifrån sedan hon fått jobb i Kiruna. De två blir förälskade men med ett tragiskt slut. Hon blir med barn - Frans - han tror inte att det är hans. Sedan blir hon mördad av övergruvfogden Fasth. Elinas arbetskamrat Klara Andersson, "Flisan" kallad, tar hand om Frans som sitt eget barn.
Långt senare när Hjalmar är en döende föredetting möts de av en tillfällighet. Hjalmar känner igen sin tonårige son. Hjalmar är utfattig men har lyckats gömma undan flera aktiebrev som han vill ge till Frans. "Flisan" vägrar ta emot något av en person som handlat så illa mot Elina men Frans stoppar breven på sig av ren artighet. Det är om dessa brev som tycks vara värda hur många mord som helst över flera decenniers tid som boken handlar. Och den som kan reda ut detta till slut är naturligtvis alla vårs Rebecka Martinsson, alla läsares beundrade och älskade sedan debutboken "Solstorm" för snart tio år sedan. Hon blir misshandlad både fysiskt och fysiskt men får uppleva bästa happyenden med polisinspektören och hundföraren Krister Eriksson, han som Rebeccas fästman Mats i Stockholm kallar för "ufopolisen" därför att han drabbats av en brännskada i ansiktet som ung, och som länge älskat sin kollega Rebecka över allting men alltid tvingat sig att dölja det. Nu förstår Rebecca vem det är som är bäst och de möts i en ljuv kyss och så vidare. Och om Marcus tar de hand.

Storyn finns här att läsa på egen risk. Ett slags kompendium.
Tidigare bloggar om Åsa Larssons thrillerserie:
Till dess din vrede upphör,
Svart stig, en mästerlig bok, 14 dec 2007.
Det blod som spillts, 31 oktober 2007
Solstorm, 12 september, 2007

Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Det är miljöerna, människorna och den underliggande värmen som lyfter Åsa Larssons deckare",
Bengt Eriksson i Arbetet: "Behärskar antydningens konst",
Rose Marie Södergren i Kulturbloggen: "Kunde inte sluta läsa",
Nils Schwartz i Expressen: "En bortslösad begåvning",
Magnus Persson i DN: "Som ”Morden i Midsomer” med extra allt.

Till dess din vrede upphör

 2008-12-02 Böcker, deckare
 För tre år sedan

Boken har en mycket dramatisk inledning. Här har hon inget att lära av Stieg Larsson. Åsa Larsson är en mycket skicklig författare.
Boken innehåller många anspelningar och anknytningar till tidigare böcker. Men upplever verkligen att Åsa skriver en serie. Det ska tydligen komma två böcker till.
Någon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö när de dyker efter ett plan i Vittangijärvi.
Vad är det för gammal hemlighet de har kommit på spåren? Och vem är beredd att mörda för att hindra att den kommer ut?
En mordutredning tar sin början där polisinspektör Anna-Maria Mella hotas och kammaråklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda.Sen har vi det där som kommit inom svensk kriminallitteratur på sistone, nämligen att en död får komma till tals. Jag vet inte vad det beror på, men flera författare har använt sig av greppet på senare år. Jag tror inte att man ska uppfatta det som om författaren tror på änglar och ett liv efter detta utan snarare som en teknik att föra berättelsen framåt. För min del får man gärna använda andra knep. Men för övrigt är boken av mycket hög klass. Där finns en djup emparti, en ärlighet i känsloformuleringarna och personbeskrivningarna, en intressant verklighetsnära historiebeskrivning, det kärva norrländska klimatet med isvakar och djupsnö samt romantik och spänning. Åsa Larsson har gjort det jag knappast trodde vara möjligt, genom att än en gång överträffa sig själv.
Storyn finns här att läsa på egen risk.
Tidigare bloggar om Åsa Larssons thrillerserie:
Svart stig, en mästerlig bok, 14 dec 2007.
Det blod som spillts, 31 oktober 2007
Solstorm, 12 september, 2007

Mari Jungstedt på nytt

 2012-07-30    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan  
Jag har tidigare läst Mari Jungstedts sex första böcker. Den senaste var "Den mörka ängeln" som kom ut 2008 och som jag läste i december 2010. 2009 kom "Den dubbla tystnaden", den sjunde boken i serien om Anders Knutas och Karin Mårtensson. Ytterligare tre kriminalromaner har hon skrivit senare. Den tionde "Den sista akten" kom i år.
Den "Dubbla tystnaden" handlar om ett dubbelt svek eller ett förljugande av sanningen som till sist får fruktansvärda konsekvenser för kompisgänget som består av tre par, bara skenbart lyckligare och mer lyckade än många andra. Några "swingerpartyn" slår inte riktigt väl ut och när de tre paren åker på gemensam semester till den årliga Bergmanveckan på Fårö följt av ett besök på Stora Karlsö går flera av dem ett blodigt öde till mötes.
Vi får träffa våra vänner från tidigare böcker: kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg och hans fru Emma Winarwe, och skådeplatsen är Gotland. Kriminaltekniker Erik Sohlman, åklagare Birger Smittenberg men den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen liksom kriminalinspektören Thomas Wittberg och presstalesmannen Lars Norrby.

Det blir ett bättre happy end för Karin Jacobsson som efter långt letande hittar sin bortadopterade dotter, ett resultat av en ridlärares övegrepp på henne då hon var tonåring. Hanna von Schwerin som har samma glugg mellan framtänderna. Man blir glad när man läser sådant. Dessutom blir hon uppvaktad med röda rosor av ung man, fotografen Janne Widén.
Läs Storyn på egen risk.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida.

Ingrid Hedströms senaste

 2012-07-19    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan  
Ingrid Hedströms senaste Rekviem i Villette som kom 2012, jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare.
Hon börjar påminna om en ny, nu kvinnlig, Håkan Nesser, särskilt hans senast böcker, som en lång startsträck med en stor mängd människor inblandade, ibland svåra att hålla reda på. Det är arbetssamt att nå fram till bokens sista tredjedel. Men då får man belöningen genom att allt mer spännande upplösning där alla bitarna faller på plats.
Hösten 1983 hittas en ung kvinna mördad i en sovkupé på nattåget mellan Milano och Bryssel. Bredvid henne ligger ett litet spädbarn – en pojke. Senare på hösten mördas flera unga mammor i Bryssel. Ett av mordoffren bor i ett studenthem. Ingen av de övriga som bor i huset verkar närmare känna den mördade kvinnan. Hennes barn tas om hand av myndigheterna och adopteras bort. I samma hus bor den unga juridikstuderande Martine Poirot. Hon intresserar sig för fallet och följer polisens arbete. Via sin bror kommer hon i kontakt med undersökningsdomaren som har hand om mordet, och vid en middag passar hon på att diskutera det med honom. När undersökningsdomaren omkommer i en olycka läggs fallet i princip ner.
Tolv år senare kommer en ung flicka till privatdetektiven Julia Wastia och vill att hon tar reda på vem hennes föräldrar är. Julia har tidigare varit notarie till undersökningsdomare Martine Poirot. Martine utreder ett fall där tre personer hittats döda i ett garage. Allt tyder på självmord men när Martine får ett brev som den döda kvinnan skrivit tar det hela en ny vändning. Martine och Julia arbetar med sina fall och det visar sig så småningom att spåren leder mot samma mål.
Ingrid Hedströms hemsida.

Det finns en personlista bifogad, tyvärr finns den längst bak och inte som i gamla klassiska deckare från 1940-60 talet, före texten, där där man behövde dem.
Ett försök att reda ut de många trådarna i Ingrid Hedströms senaste kriminalroman Rekviem i Vilette.
Här finns en samling nyare svenska deckare som jag läst eller håller på att läsa.

Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: " Men Ingrid Hedström befäster sin plats som en av de allra bästa deckarförfattarna i landet…en av de fem bästa utan tvekan.
Jan Arnald i DN: "Det går att göra riktigt lyckade pusseldeckare i dagar som dessa.

Anna Janssons andra: Alla de stillsamma döda

 2012-07-07    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
Anna Janssons andra kriminalroman är från 2001.
En överraskande och dramatisk inledning och ett fantastiskt spännande och gripande slut är bokens behållning. Anna Jansson håller stilen även om boken är lite lång och tjatig emellanåt.
Boken inleds med att Maria Wern som nu avancerat till polisinspektör vaknar med svåra smärtor inlåst i en bunker. Det är mörkt, kallt och regnet droppar in. Det stinker fruktansvärt. Bredvid henne ligger ett lik.
Flera av de inblandade gjorde FN-tjänst på Cypern samtidigt. Kryddväxten rosmarin spelar en roll. Liksom odört.
Allt utspelar sig i Kronköping. Mycket underhållande böcker, spännande, invecklade intriger. Mycket människokunskap. Utmärkt språk, lättillgängligt.
En hel del icke PK avsnitt. Trevligt att ta till sig. Jansson kan tänka själv och vågar uttrycka sig i kontroversiella frågor.
Mycket om hur det är att vara småbarnsmamma och heltidsarbetande som hon är. Och misstänka att hennes man Krister är otrogen med en yngre kvinna,
Ett sorts kompendium.

Blogg om Anna Janssons debut: Stum sitter guden. Anna Janssons hemsida. Tidigare blogg om Anna Janssons kriminalromaner: Sommarens deckare, del ett.

Nu gör jag ett uppehåll i Anna Jansson långa svit om Maria Wern, som existerar i "verkligheten" som Eva Charlotta Röse, genom sina filmer och Facebook. Jag ska läsa två böcker jag lånat på biblioteket: Ingrid Hedströms senaste Rekviem i Villette som kom 2012, jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare. Och Mari Jungstedts senaste Den sista akten också från 2012. Av Marie Jungstedt har jag läst mycket. Senaste läste bok av Marie Jungstedt är Den mörka ängeln, (2008).

Anna Janssons debut: Stum sitter guden

 2012-06-24   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan
"Stum sitter guden" är en deckarroman från år 2000 av den svenska författarinnan Anna Jansson. Detta är den första boken om polisassistent Maria Wern.
I skogen utanför Kronviken hittas en man hängande med ett spjut genom magen. Runt honom hänger döda djur: hund, katt, kanin, tupp. Det liknar ett midvinterblot från asagudstiden.
Maria Wern och de andra jagar en galen mördare. Samtidigt har Maria problem hemma: Två små barn, en mer än lovligt bortskämd och strulig make och en besvärlig svärmor.
Boken är spännande, välskriven på god svenska, och en lagom blandning av spänningsmoment, familjelivet och asaläran, den nordiska originalreligionen, Niefelheim, Ragnarök, Asgård, Midgård. En utmärkt "bussbok", lagom lång och pocketlätt.
Filmen med Eva Röse i huvudrollen som kriminalinspektör Maria Wern. De två första avsnitten i serien bygger på Anna Jansons bok Stum sitter guden. De två sista på boken Alla de stillsamma döda.
Anna Jansson, född 1958 i Visby, är en svensk författare och sjuksköterska sen 25 år tillbaka.
Jag är redan på gång med Anna Jansson nästa bok "Alla de stillsamma döda" från 2001.
Ett sorts kompendium.
Anna Janssons hemsida.
Tidigare blogg om Anna Janssons kriminalromaner: Sommarens deckare, del ett.

Se dig inte om!

 2012-06-18   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan
Det var verkligen tur att jag fortsatte att läsa böcker av Karin Fossum för hennes andra bok "Se dig inte om!" (1999), på norska "Se deg ikke tillbake!" (1996). En verkligt spännande pusseldeckare med stor dramatik och en massa udda personligheter. Många tragiska händelser, flera mord och självmord. En bok man ogärna lägger i från sig. För denna bok fick hon den skandinaviska utmärkelsen Glasnyckeln.
Det är åter kommissarie Konrad Sejer som är i centrum. Men här träder inspektör Jacob Skarre tydligare fram, född och uppväxt i Sögne på det vänliga Sörlandet.
Det första man upptäcker är att hennes första bok "Evas öga" slutade med en verklig "Cliffhänger".
Ett nytt fall: "Sex år gammal flicka, Ragnhild Album" är försvunnen få väg hem från att ha sovit över hon en kompis i grannskapet. Hon drog en rosa dockvagn med en skrikdocka i. (Evas öga: 208-09). "Se dig inte om" börjar med detta som visar sig ha en helt oskyldig och lycklig upplösning.

Finns andra antydningar "metabudskap", Sejer letar i frysen efter mat. Hittar "ett litet paket märkt 'bacon'. Han ler "lite eftersom det påminner honom något" dvs Eva Marie Magnus som gömde en stor summa pengar under falsk märkning i frysen.
Eskil Johnas var ett mycket besvärligt tvåårigt barn som bara den 14-åriga Annie Sofie Holland ville passa. Han kunde aldrig sitta stilla. Och som plötsligt dog, alldeles ensam fastspänd i en stol, utan att någon kunde hjälpa honom. Han kunde aldrig sitta still. Annie Sofie fick av en tillfällighet - hon hade mens och gick tidigare hem från skolan - se vad som hände i det Johnasska köket. Det förändrade henne helt.
"Någonting låg över Annie som ett lock", säger hennes pojkvän Halvor Muntz som bor hemma hos sin farmor. Båda hans föräldrar är döda. Vad Annie bevittnat blev hennes öde. Och matthandlaren Henning fick sitt straff.
Ett sorts kompendium.

Blogg om Karin Fossums första bok: "Evas öga".
Recension av Helena Genberg i DAST och i Dantes bibliotek.

Fossums hemsida på förlaget Forum.
Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.

Evas öga, Fossums debut bok

 2012-06-12   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sju år sedan
Biblioteket i Trelleborg ska renoveras och hålla stängt i flera månader. Jag passade på att bunkra upp några deckare av en populär kvinnlig deckarförfattare som hittills helt undgått mig att läsa. Den norska författaren Karin Fossum, som jag hittade i Magasinet på Trelleborgs bibliotek. Hennes första bok är "Evas öga" (Evas øye, 1995) på svenska 1998.
Den handlar om konstnärinnan Eva Marie Magnus, ensamstående mor med usel ekonomi. Hon blir glatt överraskad när hon träffar sin barndomsvän Maja Durham efter 25 år. Maja är prostituerad och har gått om pengar och genom henne blir Eva Marie indragen i i händelser som får katastrofala följder både för henne själv och andra. Första delen av boken handlar om kommissarie Konrad Sejer. Han sörjer sin fru, tål inte salta jordnötter men tycker däremot om att hoppa fallskärm. Sejer har en hund som heter Kollberg - Kollberg är Karin Fossums högst medvetna reverens till teamet Sjöwall-Wahlöö (en av deras kommissarier hette så), vars böcker hon högaktar och även nyligen har läst om.
Man kan säga att boken består av tre delar. Den första är i "nutid" och handlar mest om kommissarie Konrad Sejer, i den andra berättar Eva Marie Magnus om sitt liv och bakgrund för Sejer - och läsaren och i den tredje kommer upplösningen i "nutid". Inte det bästa sättet att skriva tycker jag men det är helt klart att Karin Fossum ska få en ny chans. Nu väntar hennes andra bok på läsning: "Se deg ikke tillbake!" (1996), på svenska "Se dig inte om!" (1999).

Karin Fossum är född 1954. "Evas öga" är hennes kritikerrosade deckardebut. För sin andra bok, fick hon både det prestigefyllda deckarpriset Riverton och den skandinaviska utmärkelsen Glasnyckeln.
Ett sorts kompendium.
Några recensioner: Boksidan, Bokmamma, Intervju med Karin Fossum 2008 i Dast.

Karin Fossum på Wikipedia.
Fossums hemsida på förlaget Forum.
Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.

Mord i blått

 2012-06-06   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Mord i blått är Jan Mårtensons 40:e bok om antikhandlare Johan Homan som han har skrivit sedan starten 1973 med "Helgeandsmordet". Minst sagt imponerande av denne vitale "pensionär".
Mord i blått, en gammal titel som påminner om liknande titlar hos 50-talets Folke Mellvig med kapten Hillman handlar om den internationella brottsligheten som har problem med att transportera de olagliga förädlade råvarorna till marknadera i andra länder och andra kontinenter. Vägen från Latinamerika till USA blir allt besvärligare. USAs gränser blir allt svårare att genomtränga och konkurrensen ligorna emellan är hänsynslös och blodig. Tankar finns om att i stället gå via Västafrika, t ex Marocko, och sedan via EU till Nordamerika. Även Stockholm kommer här med på ett hörn (och säkert i verkligheten också Malmö). Ett stort svenskt modeföretag i Stockholm får agera fond. Swede fashion ska fira sitt 50 års jubileum och Johan Kristian Homan och hans fästmö följer med på jubileumsresan som går till Marrakech. Men som vanligt när Homan är i närheten som går det inte riktigt enligt planerna. Företagets styrelseordförande hittas mördad under själva jubileumskvällen och nu nystas en historia fylld av intriger, korruption, knark och smuggling upp.

Johan Homan berättade, metodiskt och pedagogiskt för sin gode vän Carl Asplund, chef för riksmordskommissionen. Der började i Marrakech och mordet på Sture Nilsson. Gick in på förhållandena på SwedeFashion och motsättningen mellan ägarna liksom ryktena om en "hostile takeover". Jag tog upp mordet på Tony Larnell och vad Diana berättat, liksom vad jag fått höra från Alexander kvällen innan. Kokainet i tyg försändelsen på Arlanda tog jag med och även vad Jonas Berg berättat om en misstänkt terroristverksamhet i Sverige med förgreningar i Marocko.

Johan Homans älskade Francine Silferstierna träffar en gammal studiekamrat från Uppsala, Birgitta Gren. Hon är en av ägarna till ett stort modeföretag, SwedeFashion. Det ska fira sin 50-årsdag i Marrakesch i Marocko och Johan och Francine blir inbjudna. Där händer det sedan saker.

En verklig överraskning är Jonas Berg som vi inte sett till sedan de två första böcker 1971 och 1972. Han var med i Mårtenson: "Telegrammet från San José", Den boken skrevs 1971, två år innan Helgeandsmordet 1973, då Johan Christian Homan, som har en antikaffär introducerades. Ingen kunde väl ana att Jonas Berg och Homan var kusiner!

Intressant är också att Företaget SwedeFashion existerar "IRL".
"Vi specialiserar oss på tillverkning och import av tyg produkter från en fabrik belägen i Dhaka, Bangladesh. Vi garanterar det bästa priset till våra kunder pga den låga tillverkningskostnaden i Bangladesh samt den avgiftsfria importen inom Europa. Tygprodukter tillverkade i Bangladesh har alltid varit högt prioriterat för importörer i Europa. "
Hemsida för SwedeFashion.  Finns på Facebook.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.
Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:

Spionen, 12-05-25,  Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Sommarens deckare, del två

 2012-06-03   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En annan populär kvinnlig deckarförfattare som hittills helt undgått mig att läsa är den norska författaren Karin Fossum. Jag hittade många av hennes tidigare böcker i Magasinet på Trelleborgs bibliotek. Nu ska detta bibliotek genomgå en renovering i sommar kommer därför att vara stängt mellan 12 juni och 16 september. Det gäller därför att bunkra upp inför sommaren.
10 av hennes kriminalromaner har översatts från norska till svenska. Den första kom 1998 och heter Evas öga. Den ser jag fram emot att börja läsa. Andra som jag lånat är När djävulen håller ljuset (2000), Älskade Poona (2002), Svarta sekunder (2002) med flera. Karin Fossum på Wikipedia.
Fossums hemsida på förlaget Forum.

En annan (svensk) kvinnlig deckarförfattare som jag inte gillade alls i början är Camilla Läckberg. Nu har jag bestämt mig för att ge henne en ny chans i pocketformat för sommarens bussresor. Tänker ju skaffa "Skånekortet", Jojo Sommar 2012. Men en bidragande orsak är att Fredrik Reinfeldt ifjol hade Läckberg som semesterlektyr. Jag har därför införskaffat hennes två första böcker, Isprinsessan och Predikanten., som handlar om polisen Patrik Hedström och författaren Erica Falck.
Läckbergs hemsida. Camilla Läckberg på Bokförlaget Forum.
Och som grädden på moset har jag också i hyllan en pocketupplaga av Kristina Ohlssons andra bok Tusenskönor. Jag har läst hennes övriga tre som placerat henne som Sveriges idag förnämsta kriminalförfattare. Egna bloggar om Kristina Ohlsson: Storartade Änglavakter. Askungar, en strålande debut och Paradisoffer.

Läs också min tidigare blogg: Sommarens deckare, del ett.

Sommarens deckare, del ett

 2012-05-30   Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fem år sedan För sex år sedan  
Har skaffat en del deckare i pocketformat för sommarens bussresor. Tänker ju skaffa "Skånekortet", Jojo Sommar 2012. Tre av Anna Jansson som jag inte läst något av tidigare: hennes tre första Stum sitter guden (2000), Alla de stillsamma döda (2001) och Må döden sova (2002). Aldrig läst något av henne tidigare vet bara att hon skriver deckare med Maria Wern som kriminalinspektör och som utspelar sig i huvudsak på Gotland där Anna Jansson själv växte upp. Sedan tidigare ligger Drömmen som förde dig vilse (2011) i bokhyllan och väntar på läsning.

Vidare Marie Jungstedts två senaste, alla hennes tidigare deckare har jag redan läst: Det fjärde offret (2011) och Den farliga leken (2010). Hon skriver också om Gotland. Om kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg och hans fru Emma Winarwe.
Senaste läste bok av Marie Jungstedt är Den mörka ängeln, (2008).

Alla dess fem köpte jag för billiga 192 kr, inklusive frakt, från Bokus.

Men innan jag börjar ska jag först läsa ut Jan Mårtensons senaste som är hans 40:e om antikvitetshandlaren Johan Christian Homan och hans "särbo", Säpo-polisen Francine Silfverstierna. Den heter Mord i blått. Mer om Jan Mårtensons böcker kan man läsa här.

Anna Janssons hemsida. Mari Jungstedts hemsida.

Spionen

 2012-05-25    Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Spionen är Jan Mårtensons bok från 2007 och en av de sex jag hade kvar att läsa av de 39 han har skrivit sedan starten 1971 med "Telegrammet från San José".
Jan Mårtenson är tillbaka med en ny bok om Johan Kristian Homan, antikhandlaren i Gamla stan. I Spionen dras Homan in i ett drama där han inte vet vem som är vän eller fiende.
Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har gått i spillror. Nu anklagas han dessutom för att ha arbetat som spion för ryssarna och vänder sig desperat till Johan Kristian Homan för hjälp.
Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt.
Homan dras in i ett drama där det förflutna, vare sig det handlar om spioneri under kalla kriget eller om ett brutalt mord, måste hållas hemligt till varje pris. Och Anders Molin - är han verkligen så oskyldig som han hävdar?

Boken är verkligen inte någon höjdare. Lite väl mycket den här gången om gamla militära hemligheter från det kalla krigets tid. Rysk spionageverksamhet före och efter kalla kriget.
Som vanligt har Internet och Wikipedia varit en omfattande källa för Mårtenson. Ger långa texter och förbättrar inte innehållet.

Jan Mårtenson, född 1933 och bosatt i Stockholm, började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960. Han har bland annat varit chef för kungens kansli, biträdande generalsekreterare i FN, chef för FN:s Europakontor i Genève och ambassadör i Schweiz.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan. Mårtensons senaste bok - hans 40:e! - heter Mord i blått och kommer ut i april 2012.

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:

Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Dödligt svek

 2012-04-01    Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Dödligt svek är Jan Mårtensons bok från 2004 och en av de sju jag hade kvar att läsa av de 39 han har skrivit sedan starten 1971 med "Telegrammet från San José".

Vi får möta en krets människor som alla sysslar med köp och försäljning av antikviteter. Gamla allmogemöbler förs ut ur Sverige utan tillstånd av myndigheterna. Här finns många som inte har så rent mjöl i påsen, många som tjänar stora pengar på att skicka dyrbara allmogeföremål till utländska mottagare, rika nog att inte behöva fråga efter priset. Men lagligt är det inte och både polis och försäkringsbolag vill gärna få ett slut på karusellen.
Handlingen i Dödligt svek kretsar kring en historisk raritet, en stor ryttarkanna i silver, som Gustav II Adolf fick när han tågade in i Augsburg 1632. Den har funnits i samma familj i snart fyra hundra år, men nu har den stulits. Jonas Eriksson har mött en ung flicka på Centralen, hon har följt honom hem och nästa morgon är hon borta, och med henne silverpokalen.
Jonas är desperat, för silverkannan ska stå på altaret fylld av blommor vid ett släktbröllop i Skåne om en dryg vecka. Det är hans svärföräldrar som äger pokalen, och han står inte på bästa fot med dem. I sitt beråd söker Jonas hjälp hos Johan Kristian Homan, som han känner sedan glada studentår i Uppsala. Detta är vad han berättar för vår vän Johan Homan och får denne som alltid att ställa upp och dras in i en malström av dramatiska förvecklingar, där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, hat kärlek, passion och svartsjuka finns bland ingredienserna - liksom mord - ett flertal. Eller kanske är det i vissa fall självmord eller olyckshändelser.

Men en Homandeckare vore inte en Homandeckare om inte läsaren medan handlingen flyter fram fick sig till livs en god portion intressant kulturhistoria, roliga historiska utblickar och mycket värdefullt vetande om antikviteter och gamla ting. God mat och goda viner kryddar som vanligt anrättningen.

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Tove Alsterdal, en stor bevikelse

 2012-02-25   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Längst upp står det: "Bästa deckaren i år" (Expressen). Tala om falsk varubeteckning. Den är varken bäst eller deckare! Tove Alsterdals kriminalroman från 2009 Kvinnorna på stranden är en berättelse om människohandeln främst från Afrika, slavhandeln har alltid varit lukrativ och är därför inte alls avskaffad. Boken vill kanske göra intryck av att vara dokumentär men är förstås fiktiv. Den handlar om hur mörkhyade och svarta personer från norra delarna av Afrika luras med på båtar över Medelhavet med hopp om att få större chanser att skaffa inkomster i europeiska länder. Många drunknar, andra dräps och misshandlas på vägen och när de kommer fram får de fortsatt dålig behandling och låses in. Asylvänner i Paris hjälper dem att fly till nya dåliga bostäder.
Det är en handel som är svår att få bukt med, alltför många tjänar grova pengar på den, från båtägare, fastighetsägare, arbetsgivare till höga politiker. Handeln är en av den organiserade brottslighetens mest vinstgivande branscher.
Bokens jag är Alena Cornwall som arbetar inom teatern i New York. Hennes man Patrick är frilansjournalist och försvunnen i Paris, på ett uppdrag där han ska avslöja människohandeln som pågår i Europa. När han varit borta ett tag åker Alena till Paris för att leta efter honom. Hon följer upp spår i hans anteckningar som han skickat till henne, telefonnummer, namn, adresser. Letandet tar aldrig slut och efter drygt hälften av de långa boken ger jag upp! Åter kommer soptunnan till heders. Det var dessbättre ett tag sedan sist, mer än tre år sedan när det gäller deckare. Då handlade det om den danska författaren Elsebeth Egholms Personskada 2007 (2005).
Författarens hemsida. Hon har skrivit en senare bok "I Tystnade begravd" som är en släktkrönika från Tornedalen och Karelen.

Recensioner:
Lennart Högman recenserar i DAST Magazine: "Hon är unik bland svenska författare att skriva på detta raffinerade och spännande sätt".
Lotta Olsson i DN: " Isande deckare om glamour och människohandel".

Den röda nyckeln

 2012-01-19   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Gösta Unefäldt har med sin femtonde polisroman på nytt bevisat sin kännedom om människans innersta slingrande drivkrafter och mörka avgrunder.
Den röda nyckeln är Gösta Unefäldts femtonde polisroman om de populära poliserna i Strömstad. Gösta Unefäldt var 85 år när han skrev denna bok (hösten 2011). En imponerande prestation. Men frånsett detta är det en ganska ordinär bok, där det främsta kanske är de ingående personbeskrivningarna.
Och att än en gång få läsa om de välkända personerna på Strömstads polishus, Chefen för Strömstads närpolisområde, kommissarie Bo Kronborg. Polisinspektörerna Pernilla Bitén och Johan Johansson "Teknik-Johan" kallad. Kriminalassistent Gillis Tokesson, assistent Grahn, polismannen Evald Larsson och hans sambo Anita Löfstedt med flera.
På sidan 185 lämnar författaren ett meddelande till läsaren: "Nu har du i din hand eller rättare sagt i ditt huvud i stort sett alla bitarna i den här historien, som rätt sammansatta, berättar om vem som mördade Lena Petersson". Och jag drar de rätta slutsatserna som sedan bekräftas i slutet av boken!
Liksom i Jan Mårtensons deckare om antikvitetshandlaren Homan är det katter som spelar den avgörande rollen.
Bokens titel hänför sig till den nyckel som Lena Pettersson delade ut till sin respektive älskare för att underlätta diskreta träffar. En av makarna hittade nyckeln och drog ödesdigra slutsatser. Ett sorts kompendium över boken.

Gösta Unefäldt är född 1926 och hans första roman kom redan 1979, Polisen som vägrade svara, och den fick pris som Årets Bästa Kriminalroman. Även Polisen och mordet i stadshuset 1992 förärades med samma pris.

Några tidigare bloggar om Unefäldts böcker: Hämnden är min, 100319 Het kärlek får katastrofalt slut, Högt spel, 071123, Polisen och den oförfalskade ondskan, 071107.
Unefäldts samtliga böcker finns här.

Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: "Unefäldt är mycket bra på att kombinera den klassiska pusseldeckaren med den nuförtiden vanligare polisromanen",
Jenny Johansson i Strömstads tidning: "Unefäldt signerade femtonde polisromanen"
Solbrith Eidenby i Länstidningen: "Bara att kapitulera inför Unefäldts nya",
Bengt Eriksson i Kristianstadsbladet: "Stillsam spänning i Strömstad".

Bättre än Stieg Larsson

 2012-01-10   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Om "män som hatar kvinnor" men lyft till en långt högre nivå än vad Stieg Larsson förmådde! Om män som gick på samma internatskola som deras förmögna fäder själva gått på. Överklassens män med höga positioner i företag eller statsförvaltningen. Som lärde sig hänsynslöshet och att inte sky några hinder. Barnen ställdes inför orimliga krav vilket fich dem att hata sina föräldrar. De är helt fascinerade av att jaga och döda både vilda djur och människor, måste hela tiden ha avancerade upplevelser, ofta under kokainrus. Om några ska kallas empatilösa psykopater så är det dem. Med ett undantag. Den enda flickan i gänget, Kimmie, som i stället blir hämnaren och som besparar samhället långa, dyrbara processer och livslånga förvaring inom rättspsykiatrin. Hon tvingar in dem i en bur ämnad för djur och avslutar med en skarpladdad handgranat. Så slutar den olidligt spännande avslutningen.
Men där finns mycket annat främst humor som präglar samarbetet mellan vice kriminalkommissarie Carl Mörcks och hans två medarbetare. Den orädde mörkhyade Hafez el-Assad från Libanon. Ständigt överlevare. Och Rose Knudsen, svartklädd och svarthårig. Uthållig och skicklig. Men krävande och obehaglig tycker Carl ibland. En Lisbeth Salander kopia med samma tydliga Aspergers symptom. Carl Mörcks attraktion av sin psykolog Mona Ibsen. Hans inneboende Morten Holland och hans son Jesper.

Mycket läsvärd är Fasanjägarna av Jussi Adler Olsen. Den kom ut på svenska 2011 och skrevs 2007 med titeln "Fasandraeberne". Den ligger eftere Flaskpost från P är Jussi Adler-Olsen andra bok på svenska (2011), på danska 2009. Och före "Kvinnan i rummet" som är den första delen i en serie om danska polisens Avdelning Q, kom 2007.
Det finns en fjärde del om Avdelning Q, Journal 64, den utkom på danska i november 2010. Enligt författaren själv har den gjort störst succé av alla. Ännu ej utkommen på svenska.

Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet". "Flaskpost från P".
Recensioner:
Per Magnusson i DAST: "Fasanjägarna".
Oscar Roth i Dagensbok: "Stig Larsson light". 
Gunilla Weddings Deckarblogg i Skånska Dagbladet: "Börja från början".
Annikas blogg: "Man gör bäst i att akta sig för allt vad internat heter".
Deckarhuset: " Alla tre böckerna har varit fantastiska".    

[Buzz]

 2011-12-23  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Vilken thriller avslutning. Oförutsägbar och spännande. Och med både cybervärlden och den internationella politiken inblandad. En given julklapp inte bara för nördar. Och glöm inte del ett [Geim] som man får till ett extra billigt pris till jul. Ett måste.
Boken slutar med flera spännande öppna frågor som garanterar att Anders de la Mottes tredje bok också kommer att sälja bra.
”[Geim]” utsågs till årets bästa debut av Svenska Deckarakademin 2010. Så visst har förväntningarna varit höga på Anders De La Mottes uppföljare ”[Buzz]”, del två i en trilogi om Henrik ”HP” Pettersson och hans storasyster, tillika polisinspektören Rebecca Normén.

Henrik "HP" Pettersson fruktar ständigt att Spelledaren är efter honom för att ställa honom till svars för att han förstört spelledningscentrum. Han är misstänksam mot alla nya personer han träffar under sin landsflykt som Mr Anderson. Han träffar Anna Argos, blir anklagad för att ha mördat henne blir förd till Dubai men släpps och blir hemskickad till Stockholm. Där får han jobb ArgosEye som är det företag som Anna äger men tvingats lämna kontrollen över till sin före detta make Philip Argos. ArgosEye hjälper sina kunder genom att ständigt bevaka allt som sägs om dem och av vilka. Och nästa steg är att påverka och kontrollera vad som sägs om dem. Knowledge - Security - Control.
Starta rykten är bästa sättet att få kontroll över "buzzet" - informationsflödet.
Henriks syster Rebecca Normén är i Darfur i Afrika som chef för en livvaktsgrupp. När gruppen är tillbaka i Stockholm får Normén reda på att hon är anmäld för tjänstefel och ska internutredas. I väntan på utredningen befrias Normén från sin tjänst med full lön.
Det sprids elaka rykten om henne och hennes kolleger på forum på Internet.

Om Buzz
Cecilia Isberg i Kristianstadsbladet: "Läs [geim] först",
Christian Johansson: "Läsarnas förväntningar är höga efter premiärboken",
Nisse Scherman i DAST: "Författaren hare en rakt utstakad lysande framtid som thrillerförfattare".

Blogg om förra boken [geim].

Sankta Psyko

 2011-12-12  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Johan Theorins femte handlar inte längre om Öland, utan om Sankta Patricias rättspsykiatriska regionklinik i den fiktiva staden Valla nära Göteborg.
Intill Sankta Patricia ligger förskolan Gläntan, där de intagnas barn går för att vara i närheten av sina föräldrar. Sjukhuset är en ointaglig fästning, men binds samman med förskolan utanför murarna via en källargång som barnen och deras ledsagare använder när de ska hälsa på föräldrarna. Huvudpersonen i boken är Jan Hauger, förskollärare. Han tar ett vikariat på Gläntan och vi förstår snart att han har alldeles speciella skäl till det. Han har nämligen fått veta att hans stora idol Alice Rami sitter inspärrad på Sankta Psyko (som sjukhuset förstås kallas). Han har också mörka hemligheter i bagaget och berättar inte gärna vad som egentligen hände den där gången en pojke försvann från en av de många förskolor han vikarierat på.

Vi får följa Jans liv under tre olika perioder. Dels som utsatt, svårt mobbad tonåring, därefter i början av hans förskolekarriär och slutligen när han tar vikariatet på Gläntan. Undan för undan mejslas Jans kamp för en dräglig tillvaro fram. Samtidigt som ondskan hela tiden ligger och lurar runt hörnet.
Ivan Rössel mördade därför att han är ond. Han är Satans son och vill vara herre över liv och död. Inte för att hade en besvärlig bakgrund som psykologerna önskar påstå.
Psykologernas samhälleliga funktion är att dölja det faktum att de finns onda människor som gör onda handlingar som av många betraktas som fasansfulla. Om samma problem handlar Marie Hermansons
"Himmelsdalen".
Boken handlar om ensamhet, utsatthet, trofasthet intill döden. Om pedofiler, ondska, och en rättspsykiatri med välmenande chefer som saknar kompetens för sitt jobb och som förlorat kontrollen över det. Om en om än omöjlig kärlek som varar för evigt. Om tillfälligheternas spel, missförstånd, förväxlingar, och kanske när allt är slut, ändå en happy end. En thriller, en stark bok. Mycket spännane till slut då författaren är på väg att knyta ihop de tre nivåerna. En riktig triller och det känns helt öppet och oförutsägbart hur boken kommer att sluta.Theorins absolut bästa av de fyra han skrivit.
Ett slags kompendium av boken.
Theorins förra bok var Blodläge. Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen och Nattfåk.

Författarens hemsida.
Recension i DAST, Kulturdelen och i Göteborgsposten. Om Johan Theorin på Akademibokhandeln.
Alice Rami finns på Facebook!

[geim]

 2011-12-02   Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Anders de la Motte är en ny stjärna på deckarhimlen. Han är säkerhetschef på ett stort internationellt it-företag och f.d. polis. Hans böcker är brett sålda internationellt och SF har köpt filmrättigheterna till [geim]. Boken har fått Svenska Deckarakademins debutpris med motiveringen "En roman, förankrad i vår tid, skriven på dagens språk, med humor och spänning".
Henrik HP Pettersson kommer en dag över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom. Via den blir han inbjuden att spela med i ett "realityspel". Efter det att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika spännande uppdrag som utspelar sig mitt bland det vanliga livet i Stockholm och som alla filmas via mobiltelefonen. Utmaningarna blir så småningom allt mer riskfyllda.
HP bor på Maria Trappgränd 7 på Södermalm, en tvårums bostadsrätt ärvd efter modern. Han är 31 år, 179 cm, ogift, saknar fullständig gymnasieutbildning och har en halvkriminell bakgrund.
Hans syster är Rebecca Normén, anställd vid Säpos livvaktsrotel och mycket ordentlig. Men någon tycks veta obehagligt mycket om hennes förslutna. Om sådant som ingen borde veta.
Henriks främste vän är Mange, mangelito, Mange the Muslim, som egentligen heter Magnus Sandström men som vill kallas Farook Al-Hassan. Har en liten butik med elektroniska prylar.
HP, Rebecca och kanske också Mange-Farook är namn på personer som kan komma att etsa sig in i medvetandet för en lång tid. Två böcker till är utlovade. De kan bli lika berömda som Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.
Ett slags kompendium av boken.

Man kan inte motstå bokens inledning. Och inte heller slutet: Tala om cliffhanger till nästa bok!
Ska kontonumret fungera? Vem skriver de hotfulla meddelandena till Rebecka? Vilken roll spelar Mange i Spelet? Dessbättre väntar [Buzz] redan i bokhyllan.

Presentation av författaren på Alfabeta bokförlag.
Några bloggar:
Boktoka: Skriv något mer på en gång! Jag längtar redan.
Deckarhuset: Det här är en av de bästa böcker jag läst, kanske den bästa!

Svart Himmel

 2011-11-30 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Arnaldur Indridason åttonde bok som översatts till svenska heter Svart himmel och kom för några månader sedan. På isländska "Svörtuloft".
Arnaldur Indridason har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har nu utkommit i över trettio länder, tagit sig in på bestsellerlistor i många av dem och sålt i miljontals exemplar.
En gammal vän, Patrekur, från skoltiden söker upp kriminalinspektör Sigurdur Óli för att få hans hjälp. Patrekurs syster och svåger har deltagit i swingerspartyn – partner byten och nu har en av kvinnorna som deltagit i detta börjat med utpressning mot dem.
Sigurdur Òli går motvilligt med på att hjälpa dem och åker till kvinnan för att prata med henne. När han kommer fram upptäcker han att hon precis blivit grovt misshandlat. Medan Sigurdur Óli är där lyckas förövaren fly.
En spännande lättläst deckare som utspelar sig på Island. I förra boken ”Mörka strömmar” var det inspektör Elinborg som var huvudperson, i denna får vi lära känna Sigurdur Óli bättre medan deras chef Erlendur som varit huvudperson i tidigare böcker är bortrest.
Boken handlar också om en äldre man, en halvkriminell uteliggare, som som barn fick en styvfar som utnyttjade honom på alla sätt och som får möjlighet att hämnas på det gruvligaste innan han själv dör.
Sigurdur Oli är intresserad av de isländska affärsmännens framgångar hemma och utomlands, han imponerades av deras handlingskraft och skicklighet och inte minst av deras köp av danska och brittiska företag. Han vill veta mer om varför vissa personer har så gott om pengar så plötsligt. Hans mor, Gagga, är revisor och kan svara. Den helt otroliga tillväxten i den isländska ekonomin bygger nästan uteslutande på utländska lån. En tillväxt som slutade med en ödesdiger krasch 2008
Sigurdur Oli är en av de poliser som vill skipa egen rättvisa. De blir mycket missnöjda med hur "snäll" rättsväsendet är mot unga män som misshandlar andra svårt. När de släpps efter förhör tipsar de närstående till offret som får chans att ha hämnd.
Ett slags kompendium av boken.

Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason:
Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter 091204, Mörka strömmar, 110419.

Recensioner:
Örjan Abrahamsson i Corren: "Främst ett porträtt av en osympatisk människa".
Lennart Högman i DAST: "Den står sig mycket väl".

Flaskpost från P

 2011-11-23 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Flaskpost från P är Jussi Adler-Olsen andra bok på svenska (2011), på danska 2009. 2010 fick hans roman "Flaskpost från P" Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln, det årets bästa skandinaviska kriminalroman. Det är de slutna, religiösa sekterna som Jehovas vittnen, Guds Barn, Hare Krishna och Scientologerna som är i centrum. I boken heter den "Moderskyrkan". Där finns hierarkin, krav på total lydnad, hoten och där finns straffen. Det sista straffet är utstötning, den kan vara det värsta men också det bästa. Ustötningen kan i bästa fall vara räddningen, en frälsning från det onda. De som är inne i sekten är så perversa att de räknar det goda i livet inklusive kärlek mellan människor som utslag av djävulen. De är paranoida och ser fiender, spioner utsända av djävulen överallt för att fresta dem.
Lydnaden måste vara total nerifrån och upp i den mycket hierarkiska organisationen.
På polisstationen finns samma personer som i förra boken boken jag läste, Kvinnan i rummet (2011), (Kvinden i buret (2007) på danska).
Boken inleds med att två kidnappade barn ligger fängslade i ett båthus. Den äldre lyckas få iväg en flaska med ett meddelande skrivit med hans eget blod.
När kriminalinspektör Carl Mørck på omvägar får den gamla flaskposten i sina händer, tror han först att det nästan utplånade nödropet är resultatet av ett grovt pojkstreck. Men efterhand som han och hans civilanställde assistent Hafez el-Assad, invandrare från Syurien, lyckas avkoda mer och mer av brevet, inser de att två pojkar förts bort någon gång på nittiotalet. Det blir ett nytt fall för Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Avdelningen har också en udda typ, med typiska Aspergers symtom, den ytterst klipska och känsliga sekreteraren Rose Knudsen med ett ogenomträngligt pansar av gothsvart arrogans". Ibland uppträder hon som sin tvillingsyster Yrsa. Hafez el-Assad är "nästan" namne med Syriens förre president och den nuvarande presidentens far, Hafez al-Assad. Vet inte vad författaren menar med dett? Ibland slåss han med polisassistenten Samir Ghazi från Irak. Något av gammal släktfejd kanske?
Det blir en mycket spännande avslutning, som man inte kan låta bli att sträckläsa. En nyckelring med ett bowlingklot med en etta på blir det som fäller gärningsmannen till slut.
Författaren förmår blanda de groteska inslagen med mycket humor utan att det "skär sig". Kanske kan man tala om svart humor.
Det är Carl Mörck som främst står för humorn. I sitt betraktande av sin omgivning Assad, Rose/Yrsa och de andra men också av sig själv.
Han exfru som tack vare styvsonen Jesper träffat en ny man. Mannen har skäggflätor och heter Gurkmeja och är från Punjab.
Ett slags kompendium av boken. Ytterligare en bok av Adler-Olsen är nu översatt till svenska, Fasanjägarna, som är andra bandet i serien om Carl Mörck och avdelning Q.

Blogg om förra boken: Bäst sedan Millennium.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.

Recensioner:
Leif Jacobsen i Kristianstadsbladet: "Ett befriande lättsamt under att skåda",
Bengt Heurlin i DAST: "Historien känns konstruerad",
Hallandsposten: "Tre gånger dansk spänning imponerar,
Per Ahlin i Östersundsposten: "Läsvärd".

Causa Mortis

 2011-11-12   Böcker, deckare
För ett år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Causa Mortis är Elias Palms uppföljare av sin debutbok Corpus Delicti.
Rättsläkaren Ella Andersson blir kontaktad av en organisation som jagar krigsförbrytare. De säger sig behöva en »second opinion« angående dödsorsaken på två äldre män i New York. Har de dött en naturlig död – eller är det någon i organisationen som gått ett steg för långt och tagit rättvisan i egna händer?Ella tar sig an uppdraget, även om hon undrar varför de bett just henne. I arbetet med fallet på rättsläkarstationen i New York börjar hon inse att det även innehåller ledtrådar till hennes fars öde. En historia som väver samman dagens Sverige, förtrycket av homosexuella i andra världskrigets Tyskland, hennes fars försvinnande och hennes egen bakgrund börjar rullas upp. Men någon utsätter henne för hot och följer varje steg hon tar. Vad är det hon inte får veta?

Enormt med sidospår som spretar åt alla håll. Och de behandlas detaljerat. Särskilt sedan de hamnat på undersökningsborden på rättsmedicinska institutionen. Då löper texten lång med beskrivningar av skador, sjukdomar eller frånvaron av sådana som man förmodat ska hittas. Och sedan långa funderingar kring hur obduktionsupptäckterna ska tolkas.
Och intrigen eller storyn är så hoptrasslad att man vet varken in eller ut, den rör flera världsdelar och olika tidsperioder, och olika släkter. Jag fortsatte att läsa den eftersom jag läst hans förra bok och för att jag hade ett visst hopp om att få se härvan redas ut innan boken slutar. Men det krävdes en stor ansträngning. Det är bara att konstatera att en stor författare blir aldrig Elias Palm. Också för att hans böcker helt saknar humor. Han har nog större framgång som fotomodell.
Anmärkningsvärt är att på sidan 300 börjar boken om på nytt. Bara sådär mitt i texten. Författaren gör en "omstart" och börjar på nytt berätta om hur Ella och hennes särbo Mikael klätt upp sig till tusen för att vara med om invigningen av en bilhall som arkitekten Mikael ritat. Precis så som boken startade. Märkvärdigt.
Ett slags kompendium av boken.
Intervju med Elias Palm. Hemsida på Ordfront.
Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: "Trovärdighetsvarning utfärdas",
Ronny Larsson i QX: "Elias Palm släpper ny bok",

Deckare med spänning och humor

 2011-09-19  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Matti Rönkä jobbar som journalist på Finlands statliga television YLE i Helsingfors men växte upp i norra Karelen nära ryska gränsen. I sina kriminalromaner återvänder Rönkä delvis till Karelen och låter huvudpersonen Viktor Kärppä (född Gornostaj) vara född i ryska Karelen men invandrad till Finland efter Sovjetunionens fall och numera bosatt i Helsingfors. Kärppä har sin mamma kvar i Karelen och en bror i Moskva och känner sig som en outsider i det finska samhället. I sitt jobb som privatdeckare rör han sig i en gråzon mellan lagligt och olagligt. Han har kontakter med både ryska maffian och finska polisen och växlar mellan att hjälpa till med enklare smugglingsuppdrag och att tipsa polisen.
En dag kommer Aarne Larsson på besök till privatdetektiven Viktor Kärppäs slitna kontor. Aarne Larssons fru Sirje Larsson har försvunnit i villaförorten Baggböle i Helsingfors. Hon är immigrant från Estland. Har Sirje flytt bort från sitt nya hemland eller fallit offer för en mördare?
Det är en riktig tuff kriminalroman som påminner om både Philip Marlowe, privatdetektiv av Raymond Chandler och Jens Lapidus "Snabba cash". Det känns ovant till en början men den blir allt bättre och jag ser fram emot fler översatta böcker av Matti Rönkä. "Med en mördares ansikte" (2011) kom redan 2002, på finska "Tappajan näköinen mies".
Rönkäs tredje bok om Kärppä, Ystävät kaukana, fick Glasnyckeln 2007 som årets bästa nordiska deckare och därmed blev också Matti Rönkä den första finska författaren som fått priset.

Recensioner:
Ann Liv Lidström i Dagens bok: "Under ytan är vi alla små",
Bengt Eriksson i Kristianstadsbladet: "Tung, mörk finsk noir",
Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet :" Hårdkokt från öst till väst",
Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Hårdkokt och korthugget".

Lindelövs bokförlag.

Till förväxling lik

 2011-09-06  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan   
Ett gammalt lik, kanske 30 år gammalt, hittas i ett skåp, i en lada i Karlslund, som ska värderas av antikvitetsexperter med Anne Lundberg och Knut Knutsson i spetsen. Den döde är en okänd man i 25-30 års åldern. Tycks ha sitt ursprung i Östeuropa. Mördad med ett skott bakifrån. Vapnet troligen ett jaktgevär.
Den 8 november 1981 sågs en "grodman" ligga på en brygga. När polisen kom dit fanns emellertid ingenting.
Läsaren vet att det handlar om Alexander Derjugin i båda fallen, en 30-årig rysk marinofficer, som verkade vid ett spetsnaz-förband i Sovjetunionen. Han fruktade att den kapitalistiska världen skulle angripa hans land. Lördagen den 24 oktober 1981 landsattes han av en ubåt. Vid samma tidpunkt gick en sovjetisk ubåt på grund utanför Karlskrona vilket väckte oro och rabalder.
Karl Olsson och Georg Hardemyr arbetar numera i Kalmar, underställda polismästaren där, sedan polisstationen i Torsås lagts ner.
Persongalleriet. Baksidestexten.

Någon har under pseudonymen Måns Ripa skrivit fyra humoristiska och politiska spänningsromaner från Kalmartrakten, från kommunen Torsås.
Jag började läsa den tredje boken "Varggropen" och för några månader sedan den fjärde och senaste "Avsked på grått papper". Därefter den första boken "Skarvar" och med "Till förväxling lik" är cirkeln sluten. Det är väl dock inte omöjligt att det blir en femte bok i framtiden. Och kanske också ett avslöjande om personen bakom pseudonymen.

Corpus Delicti

 2011-09-01  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Elias Palm debuterade i fjol med Corpus delicti, på Ordfronts förlag, med den första thrillern om Ella Andersson. Corpus delicti är en äldre straffrättslig benämning på spåren efter ett brott. Den andra delen i serien, Causa mortis, utkommer i augusti 2011. Elias Palm är bosatt i Helsingborg och arbetar som rättsläkare i Lund. I sitt arbete genomför han obduktioner och andra undersökningar på uppdrag av polis och åklagare och det är precis detta som Ella Andersson ägnar sig åt.
Ella Andersson är 39 år och rättsläkare. Hon utreder mord, självmord, dränkning eller drunkningsolyckor. Två historier löper samman i boken. Det gemensamma är vad släktingar kan göra för att hindra att det blir offentligt att en son eller make kommer ut som homosexuell.
När Ella var sex år gammal förlorade hon både sin far och sitt föräldrahem i en våldsam eldsvåda. Nu drygt trettio år senare upptäcker hon ett antikt bordsur som finns till försäljning. Ella dras in i en privat undersökning om sitt förflutna. Ett gammalt lik hittas i en trädgård och i Paris får hon veta att hennes var var förälskad i en man och att det var därför han ville lämna Ellas mor Judit. Rossingkoncenen har mycket att förklara, särskilt Waldemar Rossing, en kusin till Judit. Det finns massor av gamla, välförborgade hemligheter. Nyckeln är familjens pensionerade advokat. Och ja, John Westmark finns på Facebook. Undrar om han har kontakter med Elias Palm. Läs mer i Storyn.

Jag ger gärna Elias Palm en ny chans och ser fram emot "Causa mortis" (dödsorsak).
Recensioner:
Paulina Helgeson i SvD: "Palms intrig bättre än personteckningen".
Gunilla Wedding i Norra Skåne: "Verklighetstroget och humoristiskt
Mats Palmquist i Borås Tidning: "Fängslande när läkaren skriver själv".

Författarens hemsida   Ordfronts förlag

Skarvar

 2011-08-24  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan   
Någon har under pseudonymen Måns Ripa skrivit fyra humoristiska och politiska spänningsromaner från Kalmartrakten, från kommunen Torsås. Den första trycktes 2008 och fick namnet "Skarvar".
Jag började läsa den tredje boken "Varggropen" och för några månader sedan den fjärde och senaste "Avsked på grått papper".
En ständigt återkommande person är Vendela Karlsson, alias Jessica Bengtsson liksom ortens poliskommissarie Karl Olsson. Hans närmaste medarbetare är Georg Hardemyr, Hägg och Löfkvist.
Vendela Karlsson är nu revolutionär skolelev, en liten smal, ung tjej, som tas om hand av barnavårdsnämnden efter diverse överspända aktioner. Senare visar hon sig vara skärpt och manipulativ, duktig på datorer och nummerkonton på Internet.
I Ripas böcker är det alltid någon, oftast någon bifigur som genom tur eller skicklighet, blir den som drar det längsta strået. I Skarvar heter han Eddie Fransson.
Nu väntar min fjärde och författarens andra bok "Till förväxling lik".
Persongalleriet. Baksidestexten.
Recension i Nyheterna.

Sankte Per

 2011-08-22  Böcker, deckare
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Björn Hellbergs 18:e deckare med kommissarie Sten Wall. Den mytomspunne nyckelmannen Sankte Per vid himmelrikets portar tycks ha fått en ställföreträdare på jorden, men Wall inser förstås att det ligger världsliga motiv bakom de gräsliga brottsfall som skapar sådan skräck i bygden.
Det är nu trettio år sedan den rundlagde och hängivne kommissarien äntrade den litterära scenen i Gråt i mörker. Under de tre decennierna har Sten Wall erövrat positionen som en av landets populäraste fiktiva poliser. Här har den snart pensionsmässige kriminalaren sällskap av flera andra favoriter hos läsarna bland andra den kedjerökande länspolismästaren Helge Boström, puritanen Carl-Henrik Dalman, energiknippet Maggie Larsson och muskelbyggaren Otto Fribing.
Recensioner i:
Cecilia Isberg i Kristianstadsbladet: "Trivsamt Hellberg",
Nisse Scherman ger tre tomteluvor: "En god representant för ”Midsomergenren",
Webbtidningen: Blaskan "En utmärkt och lagom spännande roman med en välskriven dialog och mild humor mitt i det hemska".
Min senaste blogg om Björn Hellberg: Den flerfaldige mördaren.
En kort sammanfattning av några av Hellbergs böcker finns här. Ett kompendium kring "Sankte Per" finns här.

Ett liv värt att dö för

 2011-08-12   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Åsa Nilsonnes femte och sista (?) kriminalroman blev henne bästa. Återigen har Åsa Nilsone lyckats med konsten att skriva en riktigt bra deckare. Ett liv att dö för är Åsa Nilsonnes femte bok om polisinspektör Monica Pedersen. Monica är tillbaka på halvtid efter sin sjukskrivning från skadan hon fick i förra boken Bakom ljuset. Hon får dela på en tjänst med Bosse, ett annat rehab-fall som varit sambandsman i ett år i Amman, Jordanien. De har mycket svårt att komma överens vilket visar sig bero på att Bosse känner sig underlägsen sin fru som är en avbild av Monica Pedersen!
Skickligt trollar Nilsonne bort läsaren i början av boken genom att avslöja mördaren redan i början. Vad nu? hinner man tänka innan man kastas in i en mycket mer komplicerad mordgåta.
Västvärldens patienter vill gärna få sina röntgenplåtar granskade av kända professorer. Det ger dem trygghet. Det är emellertid mycket billigare för sjukhusen att anlita kunniga läkare i tredje världen för detta. Det finns ett egyptiskt konsortium som arrangerar mellanhänder. Det handlar om stora pengar och då hemligheten är på väg att bli avslöjad är risken stor att patienterna i västvärlden förlorar förtroendet för läkarna. Detta får inte ske. Torpeder anlitas och flera röntgenläkare i tredje världen mördas.

Bokens titel syftar främst på en pappa som dödar sin utvecklingsstörd flicka som han älskar. Han skär sedan ut två hudbitar från hennes armar. Han är övertygad om att genetikerna i Sydafrika ska kunna klona fram en ny likadan flicka som inte kommer att vara förstörd av att ha en tung narkoman som mamma, Alison McClure Honkanen.
Men också på sjuksköterskan Gretas offer. Hennes dotter Cassie som blev mamma vid 16 år, dog ung. Hon blev smittad med hepatit av sin älskade pojkvän Mitch som var narkoman.
Nu är Helena, hennes barnbarn, hennes allt. När Juri, en värsting som många gärna vill bli av med, och som är ihop med Helena, testas positivt för hiv-virus, använder Greta alla medel för att skydda sitt barnbarn. Hon är full av samvetsförebråelser för att hon inte skyddade Cassie.

Mina bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
Bakom ljuset, Kyskhetsbältet, Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.
Nu är det fem år sedan Åsa Nilsonnes senaste kriminalroman kom ut. Jag undrar om det blir fler. Hon skrev sina fem deckare under samma period 1991 - 2006. Under samma tid skrev en annan psykiater, Ulf Durling, sex deckare från Tills döden förenar oss 1993 till Den svagaste länken 2008. Han skrev totalt 16 kriminalromaner varav hans tidigare var några av mina favoriter.

Mårtensons bästa på länge

 2011-07-27  Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Safari med döden, redan en strikt klassisk titel, lockar till läsning liksom framsidans gamla gröna Rolls-Royce på tur genom Afrika.
Hans förra bok, Mord i Havanna, läste jag för nästan exakt ett år sedan.
Handlar om konstskatter från kungariket Benin. Etnografiska museet. Och mycket om vapensmuggling från Balkanländerna till Afrika och om "konfliktdiamanter" från Västafrika. Men som vanligt bygger intrigen snarare på andra mänsliga passioner och upplösningen kommer först sedan Johan Kristian Homan upptäckt "cherchez la femme"!
Ovanligt lite ond bråd död, först efter halva boken omkommer det första offret och då är det ett lejon som är "mördaren". Kanske är det detta som gör boken till en av Jan Mårtensons bästa på länge.
Recensioner:
Lennart Högman i DAST: "Jan Mårtenson skriver om konst- och kulturhistoria. Föreläsaren är förklädd till detektiv. Resultatet är detsamma för bägge. Man njuter av deras bekantskap,
Anna-Stina Kitsnik i Nya Wärmlandstidningen: "En bok fylld med intensiv spänning",
Benitas bokblogg: "Kultiverad, småputtrigt trevlig och med en rad anmärkningar som skildrar tidsandan".
Nisse Schermans blogg: "Författaren är egentligen lite obehaglig – extremt reaktionär".
Tove Ekström på Kulturdelen har problem: "Jag kan inte komma i kontakt med det, inte greppa det och sådeles inte engagera mig i det". Och så är det han "gubbunkna" åsikter.

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19

Insamlingsbedrägerier

 2011-07-12  Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Monika Pedersen, polisinspektör, är sjukskriven efter en svår olycka i tjänsten. Hon är hemma och läser många böcker. Nu läser hon "Mina patienter - mitt liv" av Sören Olzén, psykoanalytiker. Hon blir alltmer förvånad när hon upptäcker att en av de patienter han beskriver är Monikas mor. Mormodern fick en dotter vid 43 års ålder, dottern som var gravid (med Monika?) blev hans patient, 20 år. Dottern kallas i boken "Fröken F". Är hon identisk med Monikas mor "Babs", eller Barbara Ellen som hon döptes till? Hon blev mördad när hon var 35 år enligt boken. Men det var ju en bilolycka menar Monika. Monika minns ty hon blev vittne, tre dagar innan hon skulle fylla tretton. Monika far Niels vill inte alls prata om sin döda hustru och om hur hon dött eller vilken läkare hon besökt. Han ber Monika att glömma allt hon läst!
Så här intressant och spännande börjar boken "Bakom ljuset" som publicerades 2003 och var Åsa Nilsonnes fjärde kriminalroman. Och den hittills bästa.
Monika ger sig inte, vill ta reda på mer om sin mor och mormor och om sitt eget tidigare liv. Det blir alltmer komplicerat, med internationella förvecklingar, där Etiopien och SECFs bokföring, Swedish Ethiopian Childrens Fund, har mycket att avslöja med hotfulla och farliga konsekvenser. Och Monika som saknar sin släkt får plötsligt en halvbror, Calle, en kopia av modern Babs.

Helena Ehnbom i Dagens bok: "Okomplicerat och lättsmält",
Eva Johansson i Svd: "Lättläst pusselprosa förmår inte engagera",
Bokloggen: "Läsvärd om än en smula spretig".

Mina bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
Kyskhetsbältet, Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.

Bäst sedan Millennium

 2011-06-28   Böcker, deckare
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Jussi Adler Olsens bok "Kvinnan i rummet" är den bästa deckare jag läst sedan Millenniumserien av Stieg Larsson. Boken innehåller komplicerad teknik, mycket humor och kulturkrockar mellan danskt och libanesiskt. Den knyter an till aktuella politiska problem, men framför allt har den spänning, pusselbitar och komplexitet. Samtidigt är den lättläst och välskriven. Den har allt. Jussi Adler-Olsen är en deckarförfattare av mästarklass. Den är "hårdkokt, smart och spännande". En pusseldeckare är det och samtidigt en polisroman. Boken är full av humor och självironi.
Adler Olsens kriminalromanerna om Avdelning Q har snabbt blivit en stor framgång. De handlar om kriminalinspektör Carl Mørck som motvilligt går med på att starta Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Tillsammans med sin assistent Hafez el-Assad från Libanon tar han sig an brott som av alla anses som hopplösa att klara upp. Carl och Assad dras längre och längre in i en beräknande och känslokall kidnappares nät, och plötsligt går det upp för dem att tiden håller på att rinna ut. Även om många år har gått är kidnapparen fortfarande aktiv. Mardrömmen tar aldrig slut.
"Kvinnan i rummet" är första delen i en serie om danska polisens Avdelning Q, kom 2007. 2010 fick hans roman "Flaskpost från P" Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln, årets bästa skandinaviska kriminalroman. I april 2011 kom den på svenska. Jag har lagt en beställning på biblioteket i Trelleborg. Många är före före, får knappast läsa den förrän till senhösten.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker. I år, 2011, kom Jussi Adler Olsens fjärde bok om Avdelning Q ut. Den är inte översatt till svenska. Den heter "Journal 64".
Boken kunde vara skriven av Leif GW Persson, särskilt hans böcker om kriminalkommissarie Evert Bäckström, även om "Kvinnan i buren" står i en klass för sig. Adler-Olsens figur Carl Mörck har likhheter med Evert Bäckström men är mer positivt skildrad. Leif GW Persson är stark kandidat till att få årets Glasnyckeln 2011!
Mer om Leif GW Perssons böcker
”Den som dödar draken”, 2008-07-08, "Faller fritt som i en dröm", 2008-02-07.

Recension i DAST av Ulf Broberg,
Per Erik Tell i Kristianstadsbladet: "Gammalt mord, ny lösning",

Gul ondska

 2011-06-05   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Äntligen en ny bok av Peter Gissy! Nu har han lämnat sjukhusmiljön och ”diagnosböckerna” som handlar om akutläkaren Robert Krüger som har arbetat i Somalia för ”Läkare utan gränser”. Han har traumatiska minnen som ger honom mardrömmar som skrämmer hans sambo, journalisten Jonna.
Den tredje i "Diagnos-serien" var den bästa av de tre.
Nu är han tillbaka där han slutade med en ny bok med journalisten Kent Mortland i huvudrollen. Han har tidigare skrivit fyra böcker i den så kallade "färgserien".
Nu handlar det om polispsykologen Jessica Anehammer och Elof Jönsson som är kriminalkommissarie. Poliskolleger är Anders "Ankan" Gustavsson, kriminaltekniker. Moa Timmer och kriminalinspektör Lennart Hagerud.
Kent Mortland är frilansande journalist. Han harlevt ihop med Jessica Anehammer. Nu är de ett slags särbos. Kents dotter Paula kommer ut som lesbisk.
Hon var sju år då hennes mor Gretel gick bort. Gretel var född och uppväxt i Östtyskland.
Den döda kvinnan i skogsbrynet utanför Göteborg är naken. Hon ligger på en filt - i bakgrunden hänger hennes underkläder i träden. Mördaren har ägnat lång tid åt att avlägsna varje spår av sitt hemska brott. Varför har han arrangerat mordplatsen som en makaber teaterscen?
Kents tidigare kollega Robert Helm vill ha hjälp. Han är sjuk. Han visar en gammal film från 1937 hur ett litet flygplan under en uppvisning i Heidelberg störtar. Helms föräldrar var sudettyskar, tyskar i gamla Tjeckoslovakien. Mannen i flygplanet är en släkting till Helm. Helm vill att Mortlands ska ta på sig ett uppdrag.
Gissys första deckare kom ut 1996 och heter ”Röd död” och är den första i en serie om ”Kent Mortland” som ibland kallas för ”färgdeckarna” eftersom det ingår en färg i alla titlar i serien.
Sammandrag av boken finns här.

Recension i DAST av Nisse Scherman. Peter Gissys hemsida.

Mina bloggar om Diagnos-böckerna
Diagnos: Gisslan
Diagnos: Strypt och Diagnos: Mördad.

Bibliografi i Wikipedia. Peter Gissys hemsida. En författarpresentation.
Sammandrag av de två böckerna: Diagnos: Mördad (2006) och Diagnos: Strypt (2007). Båda är läsvärda underhållningsdeckare med framtiden för sig.
Gissys tredje bok, Diagnos: Gisslan, läser jag under julen 2008. Det är den bästa av de tre.

Justine eller Raschans hämnd

 2011-05-11   Böcker, deckare
 För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Raschans hämnd heter Bodil Mårtenssons senaste bok. Nu lämnar hon Helsingborg och den trygga Bjärehalvön och ger sig ut på internationellt vatten, för alldel inte längre än att den kapade färjan syns från både Helsingör och Helsingborg. "Imamens arvingar" slår till. En shiamuslimsk organisation kan man förmoda.

Denna elfte roman om kriminalkommissarie Joakim Hill vid Helsingborgspolisen introducerar en helt ny karaktär, Justine Jansen, vars speciella styrka och svaghet är att hon har diagnosen Aspergers syndrom. Det ger henne mycket speciella färdigheter men frågan är i vems ärende hon agerar? Hon är i alla fall en mycket sympatisk person även om hon "är hård mot de hårda" i Fantomens och Lisbet Salanders anda.
Justine – Raschans hämnd är en internationell thriller med fokus på terrorism och hämnd. Denna högaktuella spänningsroman är den elfte fristående boken i serien om Joakim Hill vid Helsingborgspolisen.
Turk-armeniern Rashan Makarian är känd från Brottskod 09, där han utnyttjades skändligen av en internationell Trafficking-liga. Nu har han tränat upp sig för att ta hämnd, eller är det bara någon ny person som utnyttjar honom?
Bodil Mårtensson är född i Karlskrona, men efter en längre tid i Lund och några år i Umeå bor hon sedan länge med utsikt över Tycho Brahes Hven. Detta är den elfte fristående boken i serien om Joakim Hill vid Helsingborgspolisen, som här också möter den Aspergerbegåvade kampsportsexperten Justine Jansen. Hoppas att hon blir en bestående förstärkning för Joakim Hill och Helsingborgspolisen.

Tidigare bloggar om böcker av Bodil Mårtensson:
Greppet   Brottskod 09 - om perversiteter   Cuba Red  

Mörka strömmar

 2011-04-19  Böcker, deckare
  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Ännu en bok av den isländska författaren Arnaldur Indríðason. Mörka strömmar är hans sjätte och senaste bok översatt till svenska. Det är den första där kommissarie Erlendur Sverínson enbart lyser med sin frånvaro. Han är defacto försvunnen. I hans frånvaro är det hans kollega kriminalinspektör Elínborg som som leder utredningen och det gör hon på ett utmärkt sätt.
En man hittas mördad i Reykjavik. Polisen hittar våldtäktsdrogen Rohypnol i mannens jackficka och misstänker att han använde drogen för att droga och våldta kvinnor. De tror därför att det är någon av hans offer som mördat honom. Blev han mördad i självförsvar?

I den avlägsna byn där Rúnólfur föddes och hans mor fortfarande levde - hans far hade tagit livet av sig genom att avsiktligt frontalkrocka med en stor lastbil för många år sedan - visste alla om vad som hänt men ingen pratade om.
När Elinborg kom dit utsattes hon för mer hon än svar på frågor. Bara en ung kvinna, en god vän till Valdimirs syster Adelheidur, antydde i hemlighet för Elinborg byn mörka och hemska hemlighet.
Boken ställer frågan om det inte är det rätta med dödsstraff för män som återfaller i våldtäktsbrott. "Serievåldtäktsmän" eller hur ska man stoppa deras verksamhet och skydda alla dessa unga kvinnor som annars hotas att bli offer och få sina liv förstörda.
Hur många liv får en människa förstöra innan han har förlorat rätten till sitt eget.
Ett av Elínborgs stora intressen är matlagning och flera sidor ägnas åt matbeskrivningar, vilket jag i och för sig inte har något emot. Hennes luktsinne hjälper henne dessutom flera gånger att komma närmare en lösning på mordgåtan
Mörka strömmar är andra delen i en kvartett böcker som tog sin början i Frostnätter förra året. Nästa titel i serien är Svarta skyar som utkommer 2011.

Hans förra bok "Frostnätter" läste jag i december 2009: Erlendur Sveinsson, en bra läsupplevelse.
Jag har läst alla hans fyra tidigare böcker som översatts till svenska, Vinterstaden, Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten och Mannen i sjön."

Recensioner i Tidningen Kulturen av Therese Bergman: "Fängslande balans mellan nuet och det förflutna"
I GP av Per Planhammar som tragglat mig igenom aktuella Mörka strömmar.
I DAST av Helena Sigander: "Fyllig berättelse och en absolut hygglig deckargåta".

Kyskhetsbältet

 2011-03-21   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
En iskall decembernatt hittas en kvinna mördad vid Kungsholms Strand i Stockholm. Och det är inte vem som helst utan den populära skådespelerskan Lottie Hagman. Lotties bekantskapskrets är nästan oöverskådlig, hennes döttrar är inte samarbetsvilliga, polisinspektör Monika Pedersen är trött och utarbetad och har dessutom svårt att komma överens med sin närmaste kollega. Boken handlar mycket om Monikas egna problem. Hon saknar de syskon hon aldrig haft. Och hon saknar sin mor. Hon känner igen sin egen familjrelation i Eva-Marias, Lotties dotter.
Monika är så trött på sitt arbete. Hon köper trisslotter och längtar efter livsstilsförändrande pengar. Om inte ens de mördades anhöriga tyckte att det var någon vits med det arbete som polisen utförde, varför skulle man då hålla på?
Om polisens organisation, hot om nedskärningar hänger över dem. Kanske ska den avdelning där Monika arbetar dras in. Detta ger ett dåligt arbetsklimat, det blir bråk arbetskamrater emellan, vilket hämmar effektiviteten. Monika ifrågasätter hela tiden om hon ska sluta vid polisen.
Religion, judendom. Att den mördade kvinnan är jude på mödernet och var på väg att konvertera. Att en av Monikas arbetskamrater är arab och muslim. Kändisskap: den mördade är en känd TV-personlighet och skådespelare och en känd politiker är alibit för en misstänkt person. Nästan för mycket av det goda.
Boken är något bättre än hennes två tidigare - som skrevs nästan tio år tidigare - åtminstone i början men sedan blir den lång, lång, plottrig och långtråkig. Även läsaren riskerar att drabbas av ett kykhetsbälte av trötthet.
Boken belönades med Polonipriset 2000.
Recenserad av Helena Genberg i DAST, "Lång väntan på spänningsmomenten".
"Ett Kyskhetsbälte av trötthet" IT-arkiv.Läkartidningen.
Bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.

Den flerfaldige mördaren

 2011-03-04   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
"Den flerfaldige mördaren" från 2010 är betydligt bättre än hans två tidigare dock inte i den klass han visade upp några decennier sedan.
Nu finner man åter de för Hellberg tidigare så typiska ingredienserna: spänning, fart och humor i en realistiskt återgiven svensk vardagsmiljö. "Den flerfaldiga mördaren" är signaturen för en journalist som med lust avlivar den ene efter den andre i sina tidningsartiklar och bloggar. Den mycket omtyckta miljöpartisten Leander Carell hittas dränkt och med stora skador på skallen. Från början vet inte polisen mycket mer än att han är en aktad politiker, som värnar starkt om miljön och att han tar ett kraftigt avstånd till rasism. Vad han gör i Staden är det ingen som vet. Upplösningen är mycket överraskande, dramatisk och passionerad.
Björn Hellberg är en av Sveriges mest lästa kriminalförfattare. Han har dessutom skrivit många böcker om tennis och varit en av programledarna i SVT:s stora publiksuccé På spåret.
Kjell E. Genberg recenserar i DAST.
Senast lästa av Hellberg: Hellbergdeckare med tennishistoria.
Alla Hellbergs deckare finns här.

Vitt är dödens färg

 2011-02-14  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Peter Heidens fjärde och sista deckare heter "Vitt är dödens färg". Den skrevs 1958 och är lika läsvärd som hans tre tidigare. Det är samma huvudpersoner som tidigare, den rödbrusige och överviktige kriminalkommissarien Wilhelm Zacharias Zander och tidningsredaktören Birger Brenner med sin kreativa och intuitiva unga fru Pyret Brenner. Det är en riktig puzzeldeckare med flera udda personligheter inblandade. Misstankarna om vem som förövat dådet och vilka de långsökta motiven kan vara går åt alla håll. Det är inte förrän Wilhelm Zacharias Zander, på bästa Hercule Poirot - eller Peter Wimseystil, har samlat alla överlevande i jaktstugan och reglat dörren som han kan reda ut hur det egentligen ligger till. Den är spännande, lättläst på ett stillfullt språk och har humor med finess. Synd att ingen svensk skriver så idag. Läs storyn "på egen risk" här.
Peter Heiden är psedonym för Bernt Christophs. Han dog i Halmstad 1964, bara 51 år gammal.
En intressant artikel av Elisabeth Peterzén om rökande och obrukbara vänsterarmar i DAST, 2009.
En annan av mina särskilda favoritförfattare, Jean Bolinder, har skrivit en lång artikel om Bernt Christophs, alias Peter Heiden, "En studie i tidsanda", 2009. Bernt Christophs på Facebook: En sida för att minnas journalisten och författaren Bernt Christophs som föddes 18 februari 1913 i Sundsvall och avled i Halmstad 28 augusti 1964.
Under tiden i Halmstad arbetade han på Hallands Dagblad.
Han skrev fyra detektivromaner i Halmstadsmiljö. En barnbok med allmän miljö, "Spiken och smugglarna", samt en ungdomsbok med Halmstadsmiljö, där flera områden är väl beskrivna.
Facebook;
En sida för att minnas journalisten och författaren Bernt Christophs som föddes 18 februari 1913 i Sundsvall och avled i Halmstad 28 augusti 1964.
Han skrev fyra detektivromaner i Halmstadsmiljö. En barnbok med allmän miljö, samt en ungdomsbok med Halmstadsmiljö, där flera områden är väl beskrivna.

Tidigare böcker av Peter Heiden: Bevingad död och Mördande fakta och Sista Ronden.

Fusk i forskarvärlden

 2011-02-04  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Inte heller denna andra bok, "I det tysta" av Åsa Nilsonne kan betraktas som bra. Det ena intressanta är dock miljön, biologiskt forskningslaboratorium kring DNA och bland annat utveckling av metoden Polymerase Chain Reaction. Det andra är det spännande slutavsnittet med klassiska ingredienser som att hjältinnan sätter sig i en farlig situation genom att mot polisreglerna om att aldrig arbeta ensam. Hon hotas med en pistol mot halsen av den okände (för läsaren) mördaren. Hon räddas av den späda thailändska gästforskaren som visar sig besitta österländska kampsport meriter.
Mördaren är professorn - veterinären - och psykopaten som säger sig gärna offra enskilda människoliv för den stora vetenskapens skull. Han och hans fru använder sig av unga, ambitiösa gästforskare från tredjevärlden för att göra arbetet och sedan själva publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter. De blir kända för sin höga publiceringstakt.
Det blir polisen Monika Pedersen, nu på ett längre vikariat på Krim, som lyckas reda ut genom ihärdigt arbete och trots på kant med sin chef Daga Eriksson bakgrunden i Hermine Gyldenklous liv och varför hon blev mördad.
Det finns väldigt många stickspår i utredningen. Ett gäng fanatiker på Jersey i Storbritannien vill rädda utrotningshotade djur genom att med biologisk krigföring ta död på tre fjärdedelar av jordens mänskliga befolkning. Hermine Gyldenklous bakgrund som dotter till greven Carl-Hugo och sin mor pigan. Hennes halvsyskon är ovilliga att dela arvet med henne. Hermine Gyldenklous tillfälliga älskare, konstnären Carl-Axel Hillman, är rädd att förlora de förmåner han har genom sin fru, om Hermine Gyldenklou publicerar en bok som heter "Glöd" och som han fruktar ska avslöja deras förhållande.
Humor? Tja, att boken han fruktar kommer ut på ICA-förlaget och är enkokbok för tandoori-ugn. Annars mest eländets relationer, främst mellan döttrar och deras mödrar.
Tidigare bloggar om Åsa Nilsonne, forskare och författare. Hennes första bok: Tunnare än blod. Hennes egen blogg.
Ingen av dessa böcker finns på Trelleborgsbibliotek. En serviceinriktad bibliotekarie tog därför hem dem kostnadsfritt från Malmö Stadsbibliotek. Ett stort tack!

Tunnare än blod

 2011-02-01  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Ett influensavirus sprider sig från det inre Mongoliet. Via Mexiko till Europa och Sverige. Terrorister har ockuperat den engelska ambassaden i Stockholm. Och tagit gisslan. Professor Bo Ekdal är i stort behov av pengar till sin forskning. Professor Hayakawa, enmansutredare för "The National Council of Basic Research" är en mycket viktig person i sammanhanget. Hans besök på institutionen har förberetts i månader. Hayakawa vill gärna demonstrera sina obduktionskunskaper inför kandidater men var finns liket? Gösta Persson heter han, men varför har han kläder på sig? En obetydlig alkis som ofrivilligt blir huvudperson i Åsa Nilsonnes första deckare, en "medicinskt kriminalroman". Hon skrev den redan 1991.
Monika Pedersen, patrullerande polis, men tillfälligt förordnad som polisinspektör, tar hand om fallet, med stor hjälp av sin "sidekick" Mikael. De uppfattar sig i bland som Sherlock Holmes och Watson, eller varför inte som Modesty Blaise och Willie Garvin?
Mycket om Monikas och Mikaels mammor. Monika har alltid varit en besvikelse i sin mors liv, som menade att Monika inte var tillräckligt attraktiv. Monika var tonåring när hennes mor dog.
Rose-Marie är 30 år och musiker. Hon är arvtagare efter sin morbror Gösta Persson. Hon är sångerska i ett band som heter Broken Rose. Hon vill satsa allt på detta. En stor summa pengar skulle betyda mycket. Hon faller för frestelsen att påskynda arvet och är nära att genomföra det perfekta brottet. Men hon hade inte räknat med Monika Pedersen!
Tidigare blogg om Åsa Nilsonne, forskare och författare. Hennes egen blogg.
Hennes nästa bok heter "I det tysta". Den har också några år på nacken, den kom 1992. Hoppas att den blir bättre. Jag blev mycket besviken på den långrandiga och spänningsbefriade "Tunnare än blod". Titeln anspelar på ett medel som hindrar blodproppar men i stället kan ge livshotande inre blödningar.

Sista Ronden

 2011-01-20  Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag läste boken med stort intresse. Där finns en spänning i den. Intrigen byggs upp stegvis och långsamt. Det finns många medicinska termer som inte var lätta att tyda på det internet- och Googlefria decenniet. Som läsare är man lika villrådig som Heidens huvudpersoner, den rödbrusige och överviktige kriminalkommissarien Wilhelm Zacharias Zander och tidningsredaktören Birger Brenner. Det är tur att de har hjälp av den klipska och snabbtänkta Pyret Brenner som förmår resonera mer intuitivt. Hon kan förefalla virrig men är ovanligt intelligent och klartänkt. Där finns mycket filosoferande, både Birger Brenner och Wilhelm Zacharias Zander och är djupingar med synpunkter på de flesta samhällstrender på 1950-talet parat med humor och mycket cynism.
En verkligt bra deckare åtminstone för mig som har en stor kärlek till svenska kriminalromaner särskilt för perioden sent 40-tal till tidigt 60-tal. Stieg Trenter, Vic Suneson, Maria Lang, Folke Mellvig, Fale Burman, H-K Rönblom, Anders Jonason m fl
Igenkänningsfaktorn är stor för mig som växte upp på 1950-talet, det årtionde då Bernt Christophs skrev sina romaner under pseudonymen Peter Heiden. Hans tredje bok, Sista ronden, som skrevs 1957 är helt klart den bästa. Man äter på en ny "Snack Bar". En sådan kom till Eslöv i slutet av 50-talet. Kallades i folkmun för "snacke-baren".
Typiskt 50-talsdeckare, alla röker t o m i sjukhuskorridorerna och en god frukost är svart kaffe med två wienerbröd.
Handlingen utspelar sig en härlig sommardag år 1957 i badorten Tylösand utanför Halmstad, några veckor innan lasarettsläkaren Herner Nimrod går sista ronden. På gammalt gott puzzeldeckarmaner samlar kriminalkommissarie Zander alla inblandade för att rekapitulera allt som hänt och framlägga indicier som pekar ut mördaren.
Tidigare lästa böcker av Peter Heiden, alias Bernt Christophs:
Bevingad död och Mördande fakta,

Åsa Nilsonne, forskare och författare

 2011-01-04   Böcker, deckare
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Åsa Nilsonne är en av de många nya kvinnliga deckarförfattarna. Hon har inte lockat mig men jag måste erkänna att jag aldrig provat att läsa något av henne.
I senaste numret av Forskning & Framsteg hittar jag så en verkligt intressant artikel om henne som psykiater och författare.
Det år mycket som lockar mig. Hon är tveksam till om det finns en skarp skiljelinje mellan människa och djur. För att en individs intellektuella och känslomässiga potential ska utvecklas till fullo krävs det en miljö med balans mellan trygghet och utmaning. En sådan miljö har av andra kallats "Flowkanalen". Och alla främst att hon i motsats till sina psykodynamiskt inriktade kolleger inte ser någon mening med att "i det omedvetnas dunkla djup famla efter förklaringar till svårigheter i nuet".

Hennes första kriminalroman kom 1991 och heter "Tunnare än blod". Året efter kom "I det tysta". Sedan har hon på 2000-talet skrivit ytterligare tre deckare om polisinspektör Monika Pedersen. Jag ska försöka få tag i dem. Får väl börja med arkivet på biblioteket i Trelleborg.
Hennes blogg

Den mörka ängeln

 2010-12-30 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Den mörka ängeln är titeln på Mari Jungstedts sjätte bok. Den skrevs 2008. Mats hade sett sin älskade lillebror Simon brytas ner och ville rädda hans liv genom att befria honom - och han själv - från modern. När han var barn såg han hennes som en ljus och vacker ängel som skulle komma och rädda honom en dag. Men hon var svart, ondskefull, tillintetgörande och med en förmåga att förinta människor i sin omgivning.
Mari Jungstedts sjätte kriminalroman kretsar kring relationen mellan barn och vuxna, ett återkommande tema i Maris författarskap.
Vi får träffa våra vänner från tidigare böcker: kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg och hans fru Emma Winarwe, och skådeplatsen är Gotland. Kriminaltekniker Erik Sohlman, åklagare Birger Smittenberg men den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen har hamnat på sjukhus och kan inte vara med, särskilt till Karin Jacobssons besvikelse.
Karin Jacobsson bestämmer sig för att söka upp sin dotter Lydia och Anders Knutas för att inte aldrig avslöja vad Karin gjorde på Gotlandsfärjan.
Bloggar om boken:
Böcker med mera, Du är vad du läser och Dagens bok.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004, "Den inre kretsen", 2005, "Den döende dandyn", 2006 och "I denna ljuva sommartid", 2007.

Näckrosen

 2010-12-10 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jenny Berthelius har skrivit främst kriminalromaner. Hon debuterade med Mördarens ansikte (1968) och fick sitt genombrott med den psykologiskt skickligt utformade Den heta sommaren (1969) samt rysaren Mannen med lien (1970). Hennes böcker förenar klassiska pusselkarakteristika med psykologiska motiv, tempoladdad handling och effektiva skrämselelement. Huvudpersonen i flera böcker är kommissarie Paul Sanger.
Näckrosen har hon skrivit betydligt senare. Den kom 2007 och handlar om två kvinnor Rose Lindh och Anna Poitier som ofrivilligt blir inblandade i den ryska maffians handel med människor. Ganska snart misstänker läsaren att kvinnorna är två sidor av samma mynt. Det tar längre tid för Paul Sanger att komma på lösningen.
En ung krokimodell hittas naken och knivskuren i en skrubb på målarskolan. Medan hon ligger i koma får vi följa hennes tidigare förehavanden. En spännande pusseldeckare utan bestialiska mord.
Det är en lättläst, lagom spännande bok. Jag hittade den i det öppna arkivet på Trelleborgs bibliotek. Jag upptäckte också att Jenny Berthelius skrivit ytterligare fler böcker utöver de sexton jag läst och som skrev under perioden 1968-1984. Bland andra Farlig sommar 1981, En död i skönhet 1981, Mardrömmen 1983 och Mångudinnans barn 1986. Ska försöka få tag på dem också.
Erik Rodenborg läser Jenny Berthelius böcker. Han har läst alla. Wikipedia om Jenny Berthelius

Recensioner på DAST, i Ystads Allehanda och Kvällsposten.

Tidigare lästa böcker av Jenny Berthelius.

I denna ljuva sommartid

 2010-10-27 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan
I denna ljuva sommartid är titeln på Mari Jungstedts femte bok. Den skrevs 2007.
Det är sommar och varmt och svettigt. Vi är åter på Gotland, denna gången på Fårö och Gotska sandön. Två medelålders män mördas båda på sätt som liknar avrättningar.
Det finns många spår som vilseleder Anders Knutas och Karin Jacobsson. Kanske handlar det om illegal arbetskraft från Baltikum som inte får betalt och hotar att hämnas.
Eller är det smuggling via hamnen i Slite med de stora kolbåtarna från Ryssland som levererar kol till cementfabriken. Sprit och amfetamin.
Men det är gamla synder som kommit i dagen. Tre ungdomnar som roar sig på Gotska Sandön, blir berusade och allt gå snett, väldigt snett. Det är tjugo år sedan men inget är glömt.
Vi får en inblick i Karin Jacobssons hemliga bakgrund. Hennes upplevelser i ungdomen kanske gör henne olämplig som polis, särskilt som efterträdare till chefen kommissarie Knutas.
Och så går den romantiska veckotidningsföljetongen vidare bok efter bok mellan frånskilda trebarnsmamman Emma och redaktören Johan. Nu blev det bröllop. Är det Happy End?
Recension: Per Erik Tell i DAST "Bravo Mari!"
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004, "Den inre kretsen", 2005 och "Den döende dandyn", 2006.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Den döende dandyn

 2010-09-29 Böcker, deckare
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den döende dandyn är titeln på Mari Jungstedts fjärde bok. Den skrevs 2006.
En vinterkall söndagsmorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad, upphängd till allmän beskådan i en av Visbys ringmurs portar. Bara några timmar tidigare hade han arrangerat en framgångsrik vernissage i sitt galleri där en ny litauisk konstnär presenterats för den gotländska publiken.
En våghalsig tavelstöld - Nils Dardels berömda målning "Den döende dandyn" försvinner från konstmuseet Waldemarsudde.
Det finns risker med adoption. En bortadopterad pojke kan senare i livet ha sexuella relationer med andra män och då av en tillfällighet (?) kan en av dessa visa sig vara hans egen far. Pojkens son som av en tillfällighet fått veta att hans farföräldrar inte är hans biologiska, vidtar undersökningar och spaningar varvid han kommer på en triangel på en bögklubb mellan hans farfar Hugo, hans far Erik och konsthandlaren Egon Wallin. På två sekunder blir han en mördare.
Mari Jungstedts böcker tenderar att bli allt mer stereotypa. Kriminalkommissarie Anders Knutas har problem med sin kriminalinspektör Karin Jacobsson som vill sluta och flytta till Gotland, Jonas Berg, Emma Winarwe och deras Elin blir åter inblandade i jakten på mördaren och diskussionen går vidare om vad media har rätt att avslöja.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004 och "Den inre kretsen", 2005.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Den inre kretsen

 2010-09-03 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Den inre kretsen är titeln på Mari Jungstedts tredje bok. Den skrevs 2005
Under den tryckande högsommarsolen gräver en grupp arkeologistuderande från olika länder ut en vikingatida hamnplats på Gotlands västkust. En sen kväll försvinner 21-åriga holländskan Martina Flochten från vännerna. Hon påträffas senare mördad på en fågelholme nära utgrävningsplatsen, och skadorna på kroppen tyder på rituella inslag. Kriminalkommissarie Anders Knutas tar hjälp av en rättspsykiater för att tolka de makabra spåren vid brottsplatserna. Journalisten Johan Berg bevakar den dramatiska utredningen och försöker samtidigt få sitt förhållande med Emma Winarve att fungera.
Ett planerat hotellbygge på en plats som var helig för två bröder som fastnat för asatron utlöste en mordvåg på Gotland. Metoderna var från förkristlig tid. Man tillämpade den "trefaldiga döden" att man tar livet av sitt offer på tre olika sätt. Ofta hängning, dränkning och knivskärning. Ofta tömdes den döde på blod. Blodet var viktigt i offerriten.
Ett annat inslag var nidstång, ett hästhuvud spetsas på en träpåle och ställdes vid den hotade personens hus. Det var en förbannelse som tydligt uttalades mot honom.
Vi får träffa våra vänner från tidigare böcker: kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg, och skådeplatsen är Gotland. Kriminaltekniker Erik Sohlman, åklagare Birger Smittenberg och den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen. Johan Berg blir pappa och är nära att själv förlora livet.
Läs ett något ostrukturerat kompendium om boken.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003 och "I denna stilla natt", 2004. Nu väntar "Den döende dandyn", 2006.
Läs mer om nyare svenska deckare här.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.
Skrivet om boken: Arkeolog i Väst, Facebook.

Slavhandlarna

 2010-08-17 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag läste några böcker av Olof Svedelid, en av Sveriges mest produktiva deckarförfattare, under våren 2004. Jag tyckte att det var för mycket blodig misshandel och därför blev det inte mer. När jag nu provade på en annan Roland Hassel bok, "Slavhandlarna" från 1979, blev jag därför positivt överraskad. Visst var det lite slagsmål, men det hör du till en spaningspolis vardag, åtminstone enligt Olof Svedelid. Der grymmaste Hassel utsätts för är emellertid mer spekulativt och utstuderat djävulskt än vanligt. Han blir drogad och sedan medvetslös placerad i en lokal i Stockholms Terrarium. Mördaren slår sönder akvarier och burar så att livsfarliga reptiler kan anfalla honom. Till saken hör att Hassel har ormfobi.
Det var inte många som visste att det förekom slavhandel vid den tiden (för 30 år sedan) i Stockholm. Kriminalinspektör Roland Hassel visste det inte heller förrän han under ett spaningsuppdrag ramlade över ett gäng utarmade och hemlösa invandrare. Det är illegal arbetskraft som får städjobb, diskjobb och andra jobb som ingen annan vill ha. De utnyttjas samvetslöst av smarta skojare.
Läsaren får också en inblick i 70-talets organiserade brottslighet med den grekiska maffian i spetsen.
Roland Hassel hoppas ständigt på ett livstecken från sin älskade Virena. I boken "Beskyddarna" träffade Hassel Virena och lyckades stadga sig och köpa en fritidstomt. Men han låter hela sin framtid gå i spillror när han offrar Virena när hon tas som gisslan för att kunna rensa Stockholm från kriminell beskyddarverksamhet. Hon får så mycket stryk av torpederna att hon aldrig vill se honom igen.
I boken medverkar som vanligt kommissarie Yngve Napoleum Ruda som är chef för spaningsroteln, Sune Bengtsson, analytiker och bridgespelare, Simon Palm, sexbarnsfar med rysk hustru, Pelle Pettersson, muskulös, biltokig med hetsigt humör samt Bolinder och Rolf Öhman.
Tidigare lästa böcker av Olof Svedelid.
Olof Svedelid dog för knappt två år sedan. Han blev 76 år gammal.

Skammens konsekvenser

 2010-07-23 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Karin Alvtegens fjärde och hittills näst sista bok, Skam (2007) är hennes kanske skarpaste och hemskaste bok.
Utgångspunkten är densamma som i alla hennes böcker men i denna tydligare än någonsin. Kyrkogården med gravstenen där hennes bror vilar. Hennes älskade storebror Lars som dog när han var sexton är. Sin far har hon aldrig träffat. För hennes mor existerar bara den döde sonen. Det hjälper inte att Monika Lundvall, som nu är trettioåtta år, varken blir den perfekta dottern, den exemplariska studenten eller den mest professionella läkaren. Hon kan aldrig gottgöra vad hon tror att hon gjort, nämligen att av feghet låtit bli att rädda broderns liv. Inte offrat sitt liv för att rädda hans ur lågorna.
Maj-Britt Pettersson växer upp i ett fundamentalistiskt kristet hem. Gud och Församlingen är allt. När modern kommit på henne med att onanera förstår hon att hon begått den största synd som finns i livet. Hon tvingas till att förnedra sig inför Församlingen. Hon flyr hemmet för alltid och förkastas av sina föräldrar för alltid. Hon är nu femtiofem år och gravt överviktig. Under de senaste trettio åren har hon vägrat att lämna lägenheten. Ett brev och en tragisk olycka återuppväcker onda minnen och de två kvinnornas liv förändras för alltid.
En bok man läser sakta för att den ska vara länge. Den är gripande och tragisk men också igenkännande och obehaglig. Kanske hennes bästa. Till hösten kommer äntligen en ny bok av Karin Alvtegen. Den heter "En sannolik historia" och är efterlängtad av mig och många andra.
Vet ni förresten att hon började som manusförfattare för tv-såpan "Rederiet" och att hennes morfar var bror till Astrid Lindgren? Att hennes andra bok "Saknad" tilldelades Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln år 2001. Min blogg om Alvtegens senaste bok "Skugga" (2007), Kärlek och lögner.
Tidigare böcker av Alvtegen som jag bloggat om.

Blodläge

 2010-07-16 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
En lång bok på över 400 sidor som man gärna läser. Den är fascinerande. Johan Theorin är på väg att bli en stor författare. Kommer kanske att överträffa Håkan Nesser med tiden. En fjärde bok i "årstidsserien" är i alla fall utlovad. Boktiteln "Blodläge" är namnet på ett rödaktigt skikt som löper genom den ljusa klippan i stenbrottet, en viktig miljö i Theorins böcker. En fördel är det med alla återkommande personer man lärt känna i tidigare böcker, nu i samma eller andra roller.
Historien finns i allt som händer idag. Utsatta människor, som Vendela Fors, tar sin tillflykt till andevärlden, till älvor och troll. Theorin är emellertid tydlig. Allt detta handlar om människors fantasier som förstärks av dimmorna på Öland och av äldre generationers berättelser. Men allt har naturliga, sinnliga och ofta "banala" förklaringar. Livet är banalt och enkelt om fantasierna förblir fantasier och drömmar. Övernaturliga väsen tar de till som inte vill acceptera livets banalitet.
Huvudpersonen Per Mörners högsta önskan har alltid varit att hans far skulle tycka om honom. När faderns drabbas av en stroke och sedan dör försöker han ta reda på mer om sin faders liv. Hur var det att vara "kändis" som porrfilmsproducent på 70-talet? Och vad blev det av flickorna och de välutrustade männen som var med i sexfilmerna eller på bilder i tidningarna Babylon och Gomorra.?
I boken finns också skrämmande mordbrännare, som helst bränner ner det som finns i närheten. "Mordbrännare jobbar nästan alltid hemma".
Och om aidsproblemet inom prostitutionen. Vilket ansvar har en filmdirektör för att "personalen" smittar varandra under akterna?

Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen och Nattfåk.

Författarens hemsida.
Recensioner:
Jonas Thente i DN: Han dammsuger Öland i jakt på folktro och atmosfärisk gistenhet.
Nils Schwartz i Expressen: Vill skingra gamla kvarlevande vidskepligheter.
Therese Bergman i Tidningen Kulturen: Längtan och saknad avlöser varandra.
Magnus Persson i Svenska Dagbladet: Theorin hittar rätt.
Ingrid P Bosseldal i Göteborgsposten: Den tredje Ölandsdeckaren är inte lika gripande som de första två.

Mari Jungstedts andra är ännu bättre

 2010-07-04 Böcker, Deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Mari Jungstedts andra bok som kom redan året efter (2004) hennes debutbok heter "I denna stilla natt" och är ännu bättre än den första. Samma personer återkommer, kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg, och skådeplatsen är Gotland. Med är också Thomas Wittberg, kriminalinspektör Lars Norrby och kriminaltekniker Erik Sohlman. Även åklagare Birger Smittenberg och den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen. Det handlar om Travbanan i Visby och om vad som unga hästintresserade tjejer kan drabbas av och om vådan av att driva utpressning för långt. Men också om Anders Knutas, hans danskfödda fru Line och deras tvillingbarn.
Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet. Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? En av journalisterna som noga bevakar händelserna är TV-reportern Johan Berg, lika förälskad i den gifta tvåbarnsmamman Emma Winarve som någonsin tidigare

Läs bokens story på egen risk här. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Mord i Havanna

 2010-07-02 Böcker, Deckare
  För två år sedan 
Jan Mårtensons senaste deckare, hans 38:e om antikhandlare Johan Christian Homan, är bättre än de senaste decenniets. Hundra sidor kortare gör innehållert mer stringent, mindre utsvävande i oväsentligheter. Avstampet tas i nazistiska koncentrationsläger och Fidel Castros revolution i Kuba på 50-talet som fick den amerikanska maffian att fly till Las Vegas. Meyer Lanski, född Suchowljansky, hoppades på att kunna återvända och gömde sin rikedomar i väntan på en återkomst. Rut Mandelbaum och hennes syster Sarah, både överlevare från Birkenau, var hans enda släktingar. De blir inblandade och därmed Johan Homan som igenkänner Rut Mandelbaum som sin pianolärare från barndomen.
Läs den avslöjande storyn på egen risk. Läs kompendiet.
Deckargurun Bengt Eriksson ska "som alltid inviga sommaren" med att läsa årets nya, mjuka Homan-deckare av Jan Mårtenson, "Mord i Havanna" (Wahlström & Widstrand).
Läs i Kristianstadsbladet: "Alltid populärare med mjukkokt".
Se intervu med Jan Mårtenson här.
Blogg om han senaste böcker: Hygglig standard på årets Jan Mårtenson, och Girighet är en av dödssynderna.

Mari Jungstedt lovar mer

 2010-06-22 Böcker, Deckare
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Jag såg Mari Jungstedt i ett program på TV och blev intresserad av hennes författande om Gotland och ond bråd död. På biblioteket i Trelleborg lyckades en hjälpsam arbetare plocka frm hennes första bok ur något slags arkiv. Den heter "Den du inte ser" och den kom 2003.
Där finns mycket om radio och TV, redaktioner, reportrar och journalister, redaktörer. Mari Jungstedt har arbetat som journalist inom radio och TV, bland annat på Ekot och Rapport, och senast som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten går Helena Hillerström ut med sin hund. Någonstans på den dimmiga stranden möter hon sin mördare. När småbarnsmamman Frida Lindh rapporteras saknad och sedan hittas död inser Anders Knutas vid Gotlandspolisen att han har med samma mördare att göra. Någon som kommer att döda igen. Boken blir alltmer spännande, allt fler personer blir misstänkta utan att utredningen lyckas ta sig framåt. Upplösningen blir något helt annat än man förväntat sig.

I Mari Jungstedts följande romaner, närmast "I denna stilla natt" återkommer personer från debuten, kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg, och skådeplatsen är Gotland, där författaren är bosatt på somrarna. Läs bokens story på egen risk här.
Läs mer om nyare svenska deckare här.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.