Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Dagbok

Bertil Tomelius
Startsida

Fyra dagar i Berlin, dag 4

 2010-05-09 Dagbok
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Fjärde och sista dagen, söndagen, var jag som vanligt tidigt uppe. Mobiltelefonen fortsätter att väcka mig 0631. Och ändå blev jag mycket stressad innan jag satt i bussen för avfärd. Detta berodde främst på att jag när jag skulle åka ner för att äta frukost vid halv åtta tiden inte kunde hitta det kort jag behövde för att öppna rumsdörren. Utan detta kunde jag varken ta mig tillbaka till 28:e våningen eller öppna dörren. Alltså kunde jag inte äta frukost förrän jag packat allt och lämnat mitt rum. Jag letade överallt men kunde inte hitta kortet, inte förrän jag packade upp min väska hemma i Äspö vid halv tolv tiden på kvällen. Alltså återstod en snabb packning och utcheckning. När jag dragandes på mitt bagage hittade till frukostsalongen klockan åtta fick jag veta att avfärden skjutits fram tre kvart till kvart över åtta. Det var den andra stressfaktorn. Jag fick dock min frukost, det enda konsekvensen blev att jag fick hoppa över frukostägget, och snart satt jag i bussen, en ny kvinnlig guide presenterade sig och lovade en intressant och innehållsrik dag. Och så blev det!
Turen gick först till Potsdam, länshuvudstaden för Brandenburg med 130 000 invånare. Där tittade vi på Neues Palais, Fredrik den Stores "skrytobjekt" som byggdes 1763-69. Men själv uppehöll han sig hellre på sitt "sommarslott" några kilometer därifrån. Det heter "Sanssouci" och där levde han utan bekymmer tillsammans med sina kära pojkar.
Sedan gick färden till Sachsenhausen i närheten av Oranienburg, där Gedankstätte minner om det före detta koncentrationslägret. Minnesmärket konstruerades 1961. Jag blev inte särskilt imponerad av vad vi fick se. Det var guidens berättelser om alla hemskheter som var rörande och känsloframkallande. Och krematoriet låg för långt bort för att vi skulle hinna gå dit.

       
Söndagens duktiga guide framför
Fredrik II:s Neues Palais.
"Fredrik själv" hälsar oss välkomna till parken med sin tvärflöjt. Fredrik den stores grav Sanssouci, här föredrog den store kulturmänniskan att tillbringa sina dagar.
       
Ingången, "Arbeit macht frei" Vakterna sköt den som försökte rymma I en av fängelsecellerna satt
jesuitpastorn Rupert Mayer
Tortyrredskap

Fyra dagar i Berlin, dag 3

 2010-05-08 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Tredje dagen, lördagen, startade efter en rejäl frukost med en rundtur i bussen i Berlin med guidning av den duktige guiden Wolfgang Eshka från Vänskapsföreningen i Berlin. Vid tolvtiden åt vi lunch på Café Italia. Fin service och en god och mättande pizza för min del. Men det var svårt att komma igenom bottnen, så det tog tid att äta. Därefter blev det rundvandring och visning av Riksdagshuset (Bundestag) med en engelsk- och tysktalande guide.
Sedan blev det fortsatt guidad rundtur till fots vid Brandenburger Tor, Pariser Platz, Holocaust Gedenkstätte med mera. Kvällen ägnade jag åt mig själv. Gick runt och insöp lördagskvällen på Berlin-Alexanderplarz. Titta på Galeria Kaufhofs mannekänguppvisning, diverse svensexor med mera. Tidigt i säng, fortfarande inte helt frisk. Andra i sällskapet valde att ägna sig år besök på en varieté eller träff med medlemmar från Vänskapsföreningen i Berlin.

       
Spänd förväntan inför
besöket i Riksdagshuset
Det nya riksdagshuset är delvis
byggt med autentiskt material
från det tidigare sönderbombade.
Historien lever i Berlin.
Guiden visar upp SPDs sessionssal Samling på åhörarläktaren i
Riksdagshuset. Wolfgang Eshka
från Berlinföreningen i förgrunden
       
Bundestag Denkmal fur die
ermordeten Juden Europas
Mannekänguppvisning utanför
Galeria Kaufhof
Mannekänger på Alexanderplatz

 Fyra dagar i Berlin, dag 2

 2010-05-07 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Andra dagen, fredagen, började med en riklig och varierad frukost som jag i min ensamhet njöt av en lång stund. Jag gladde mig över att fortfarande med lätthet kunna läsa en tysk dagstidning, i detta fallet Berliner Zeitung. Känner mig verkligen hemma i Berlin fast det är första gången jag är här.
Hela förmiddagen var ledig för egen verksamhet och därför tog jag på mig promenadskorna och begav mig ut. Målet var Brandenburger Tor och vägen dit var paradgatan Unter den Linden. Det blev en lång promenad på flera timmar som nästan knäckte mig, sjuk som jag var.
De tolv närmaste bilderna nedan visar några av de monument och byggnader jag gick förbi.
Tillbaka till hotellet för en dusch och sedan hämtade bussen oss för att ta oss till en båttur på floden Spree.
På kvällen bjöds vi på middag på Schinkel Klause, Unter den Linden 5. Mycket fin mat och fin service och trevligt och intressant sällskap. Kalkonbröst överbakad med ananas och ost, mycket läckert. Mycket promenerande, 2-3 km fram och tillbaka. Mellan flodturen och restaurangen var vi också några som tog oss till Domkyrkan. Tre euro kostade det att komma in i "Guds Hus".

       
 Karl Marx och Friedrich Engels
i parken vid Palast der Republik
 Gamla Museet  Berliner Dom  Nya vakthuset
       
 Berliner Staatsoper  Brandenburger Tor  Ryska ambassaden  Humboldt universitetet
       
 Sovjetiska segermonumentet  Denkmal fur die ermordeten
Juden Europas
 Gendarmenmarkt  Floden Spree med sina turistbåtar
       
Flodbåt på Spree: Herta
och Harry Jönsson
 Irene och Leif Jönsson  Jan, Johnny och
Marie-Louise Delbrant
 Berliner Dom från insidan

Fyra dagar i Berlin, dag 1

 2010-05-06 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Torsdagen den 6 maj steg jag på bussen vid Övre klockan sex på morgonen för att tillsammans med ett trettiotal andra medlemmar i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland åka på ett fyradagars besök till Berlin. Vi åkte med Trelleborgsföretaget RP Sport & Nöjen. Vi åkte över Öresundsbron och vidare till Gedser där vi med färjan Prins Joakim tog oss över till Rostock. Därifrån var det 23 mil till Berlin dit vi ankom vid tre tiden på eftermiddagen. Redan här fick vi många sevärdheter utpekade för oss. Sedan vi checkat in på hotell Park Inn och jag packat upp i ett trevligt rum på 28:e våningen, tog jag en promenad kring Alexanderplatz, trots att det regnade. På kvällen åt vi en buffet i hotellets matsal, drack öl och umgicks i några timmar.

     
 På färjen: Anna och Helge Olsson
flankerar Harry Nilsson
 Utsikt från hotellfönstret på 28:e
våningen: TV-tornet som med sina
368 meter är högst i Europa
 Mer utsikt
     
 Berlin - Alexanderplatz  Buffet-sällskap: Jan Delbrant,
 Bodil Frostholm och Ingemar Green
 Mer buffetsällskap: Bertil Tomelius
och Margareta Segerhagen

Utbildningskopior

 2010-04-15 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I förmiddags var jag hemma hos Anders Fagerberg i Beddingestrand. Han är kassör i styrelsen för Öppna Sinnen - kulturföreningen på Söderslätt. Jag är ny i styrelsen och avsikten är att jag ska ta över en del av hans ansvarsområde som handlar om medlemshantering. Med var också Lars Raneke, tidigare sekreterare och medlemsansvarig. Avsikten var att diskutera det framtida samarbetet, arbetsfördelningen och arbetsrutiner. Det gick väldigt bra och flera förändringar och förbättringar är på väg.
Det visade sig att Anders fru är "bjuvsing" precis som Anna Anka, dvs härstammar från gruvmetropolen Bjuv i nordvästra Skåne. Jag har själv bott flera år i Bjuv främst under 1960-talet då jag arbetade på Findus. Jag berättade att jag fick min första utbildning på Tekniska Gymnasiet i Helsingborg, 1960-63, och då visade det sig att Anders gjort detsamma tre år senare. Han hade dock gått vägen via studentexamen + 1,5 års el-utbildning, medan jag läste tre år till ingenjörsexamen direkt efter realexamen i Eslöv 1960. Det var ju intressant. Men inte nog med det. Efter flera år i arbetslivet läste Anders in en ekonomexamen vid universitet i Lund och det har ju också gjort. Jag var klar 1978, efter tre och ett halvt års studier och några år senare. Antingen finns det många fyrtitalister med den utbildningskombinationen eller så är det slumpen som placerat två stycken i samma styrelse på Söderslätt! En tavla med snyggt Smygehamnmotiv som Anders målat köpte jag i fjol. Hänger på mitt kontot på Gränsbo.

Litet är vackert - och kraftfullt

 2010-04-14 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Den 1 april var jag av alla dagar på Clas Ohlson på Valens Köpcentrum i Trelleborg. Det var skärtorsdags och vi hade haft en lyckad valkampanj med påskliljeanknytning. Det är alltid roligt för herrar i min ålder att besöka detta teknik- och prylparadis men den dagen hade jag ett ärende. Batterierna i mina två cykeldatorer var så svaga att de inte kunde läsas av under gång. Jag fick stanna, hoppa av cykeln och luta displayen i en stark vinkel för att kunna gissa vad där stod. Och att läsa av hastigheten på det sättet är ju stört omöjligt. Jag frågade efter nya batterier i kassan men fick svaret att det fanns olika batterier och att hon inte kunde veta vilka som passade mina cykeldatorer. Jag had naturligtvis glömt dem hemma. Jag bestämde mig då för att köpa en ny cykeldator och fick mig riktningen utpekad till cykel avdelningen. Cykelparadiset tog emot mig med öppna armar. Där fanns naturligtvis datorer men också många andra prylar, nödvändiga eller inte, trevliga var de. Jag fastnade för en ny sorts cykelpump jag aldrig sett förut. Den var kort, hopfällbar och hade utbytbara anslutningar så att den passar olika ventiler. Den heter Multipump zefal 318. "En praktisk pump med flera tillbehör förvarade i pumpen, nålmunstycke för bollpumpning, adapters för olika ventiler samt pumpning av leksaker och madrasser", enligt Clas Ohlson katalogen.
Innan jag packade upp den nya cykeldatorn gjorde jag en tur skrivbords- och byrålådorna och vad hittade jag om inte två oanvända batterier till mina två tidigare cykeldatorer. Så nu fungerar dessa perfekt.
För några dagar sedan började jag cykla på "sommarcykeln" eftersom min ordinarie fått punktering. Den har grova mountainbike-däck. Bakhjulet behöver pumpas, alla vet hur tungt det är att cykla med grova däck som inte hårdpumpats. Jag provade med flera av mina tillgängliga pumpar, men utan resultat, ingen luft gick in. I dag tänkte jag, varför inte prova den lilla pumpen från Clas Ohlson - und hast du mir gesehen - enkelt och smärtfritt, sedan rätt anslutning skruvats på, blev bakhjulet betydligt lättare att cykla med!
På bilderna ser man hur liten den funktionella och kraftfulla Zefal är i jämförelse med sina större och skämmiga kolleger!

Våren kommer med påskrundan

 2010-03-18 Dagbok, Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Nu vågar jag påstå att våren har kommit till Söderslätt! Det är sju grader varmt (i skuggan), vinden är måttlig och disiga mölnslöjor förmår inte dölja solen. Fler vårtecken: Jag har cyklat en runda i och runt Klagstorp för att i brevlådorna lägga ut reklamkort för Påskrundan 2010 med Öppna Sinnens samlingsutställning på Galleri Isietio. Galleriet på St. Isie 10 är öppet 2-5 april kl 11-17. Många kända konstnärer av av många handa slag och inriktningar kommer att ställa ut.
På Gränsbo har vårblommorna börjat dyka upp och till yttermervisso är det dags för Hemmesdynges hembygdsförening att ha årsmöte. Och efteråt äter vi hemmalagad ärtsoppa med plättar och jordgubbsylt.

 

En dag i Anderslöv

 2010-03-12 Dagbok, Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I dag har jag varit i Anderslöv för att klippa mig. Bor man i Äspö-Klagstorp är det Anderslöv som är centralorten, i hjärtat av Söderslätt. Det var som vanligt Anna-Lena som klippte mig. Hon bor i Skurup. Hon har klippt mig sedan jag flyttade från Malmö för sex år sedan. Hon klippte hår och skägg för bara 200 kr.
Efteråt tog jag en lång promenad, gick hundraettan västerut och passerade då UNO-X bensinstation. Nej förlåt, den är ju nedlagd och omgjord till Veterans Place. Ett tillhåll för ett motorcykelgäng som kallar sig . För ett halvår sedan lade de till märket "1%" i sitt klubbemblem - en tydlig indikation på kriminell verksamhet menar polisen. Ledaren för Veterans MC, Kenneth Clemmensen, förnekar den tolkningen.
Nu hade de byggt ett högt nätstängsel runt hela tomten. Det är över två meter högt och det krönes av tre trådar taggtråd i en höjd på en halv meter. Den ena stängselsidan gränsar till Väståkraskolan. Det ser helt bisarrt ut. Kring skolan är det helt öppet och där går oskyldiga barn. Alldeles bredvid finns en verksamhet som måste skyddas med taggtrådsstängsel. Vad är det som finns innanför detta?
Innan jag åkte tillbaka till Gränsbo kunde jag inte låta bli att göra ett besök på Gästgivaregården där jag åt på den vackra verandan (bild). Det var ju torsdag. Där serverades en riktigt god ärtsoppa av skånsk modell med skivad kokt falukorv med senap och rimmad oxbringa följdes av plättar med hallonsylt och vispgrädde och kaffe därtill. Man kunde ta om så länge man orkade. Och allt till "pensionärspris", 50 kr! Veckans meny kan man läsa på hemsidan. Läs tidigare blogg om Gästgivaregården: Bra start i ny regi på Gästis.
Länkar om Veterans MC: The Brotherhood of Veterans MC. McRazzia. 1% KLUBBAR som rockar i media.

Storseger mot serieledarna

 2010-02-20 Dagbok
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går kväll var jag i Malmö och såg Redhawks slå Leksand med 4-1 på Malmö Arena-rinken. 12300 djupt engagerade personers ovationer ackompanjerades av ljud- och ljuseffekter. Vilken show! Och över 12000 personer på läktarna. Man förstår varför ishockeyspelare tjänar bra. Och detta är inte ens Elitserielagen.
Första målet kom tidigt i matchen i en powerplaysituation. Publiken fullkomligt exploderade (bild) och för mig som inte varit med om detta blev den tekniska följden av ett hemmamål chockerande och nästan öronbedövande. Hela arenan lystes upp som en blinkande stjärnhimmel. För övrigt var ljudläget mycket högt under hela kvällen. Det slog mig att för att gilla spelet och bli engagerad måste man hålla på ett lag och känna identitet med detta så att det som händer på rinken är något betydelsefullt för mig. Annars känns spelet ganska meningslöst.
Mellan varje period var det 20 minuters paus då de flesta lämnar sina platser för att köa för att köpa kaffe, ta en öl eller bara gå på toaletten, som det finna många av.
Redhawks slog serieledarna i Allsvenskan och förbättrade därmed sin situation avsevärt. Se tabellen.
Malmö Redhawks hemsida.
En verklig upplevelse att se på ishockey på Malmö Arena. Första gången jag var där var under Melodifestivalen för ett år sedan.

Bokslut 2009

 2009-12-31 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
En förändring blev det när jag skaffade mig ett Facebook konto i mitten av mars månad, inbjuden av Tina Ersson, tror jag. Jag har också ett Twitter konto, men som inte används regelbundet trots Twittskolan, trots genomgången distanskurs på Inetmedia. Facebook har etablerat sig i min värld. Jag har fått kontakt med grannar jag hade i Möllevången, sent 70-tal, arbetskamrater jag hade på Lerna för 5-10 år sedan och kända och okända representanter för släkten, som kusinbarn, och -barnbarn. Men naturligtvis även egna barn och barnbarn. Även med min tystlåtne broder i Södertälje. Diverse "kändisar" inom kultur-, sport- och nöjesvärlden och många partikamrater från Umeå till Smygehamn. Jag har 212 vänner.
Jag har blivit styrelsemedlem i Hemmesdynges Hembygdsförening och börjat köpa konst på galleri Isietio.
Ett mycket positivt år på så sätt att jag inte varit sjuk en enda dag. Ingen influensa har bitit på mig. För tre veckor sedan vaccinerade jag mig mot den nya influensan A (H1N1). Ska snart ta en spruta till mot den "vanliga". Nej, sjuk var jag inte, men jag råkade ut för en mycket smärtsam olycka den 31 mars. Mina vänner på facebook trodde att det var ett förtidigt aprilskämt. När jag skulle klätta in i sulkyn blev hästen Glimma så orolig att hom hamnade i sken. Jag föll av och slog axeln i stenarna så att den gick ur led. Efter bara några veckor var jag emellertid återställd tack vare två duktiga läkare på UMAS och kunde börja träna igen.
Min dotter Lina som bor i Malmö, har flyttat in i en lägenhet i Limhamn med sin nye fästman Andreas. Det är också en nyhet värd att nämnas. Och att hela familjen ägnade en stor del av året att ändra matvanor och livsstil så att många kilo försvann och vi tvingades skaffa nya kläder. Lätt och billigt att gå ner i vikt. Alternativet var att göra nya hål i livremmen. Plötsligt passade gamla kavajer på nytt. Den gångna julhelgen har synderna varit många och svåra och en del av det goda resultatet har åter förlorats.
Jag läser fortfarande "gamla" svenska deckare men inte alls så många som tidigare, bara 17 detta år. Av nyare deckarförfattare har jag läst Maskarna på Carmin Street av Håkan Nesser, Frostnätter av Arnaldur Indriðason, Greppet av Bodil Mårtensson, Det lömska nätet av Helen Thursten, samt Nattfåk och Skumtimmen av Johan Theorin.
Av årets övriga böcker jag läst vill jag särskilt framhålla: Klas Östergrens "Den sista cigaretten", Håkan Nessers "Maskarna på Carmine Street", Nils Claessons "Blåbärsmaskinen" och Guillermo Martínez "Lucianas långsamma död".
Det har blivit många besök på biografen Grand i Trelleborg, 10 filmer har jag sett, lika mång som i fjol, mest tillsammans med familjen. Bäst i år har varit Maria Larssons eviga ögonblick, The Reader och Stieg Larssons Millenniumtrilogi.
Bloggandet har fortsatt och har passerat 1300 bloggar sedan starten i juni 2005. Sedan några månader bloggar jag också på Blogspot.
Läs tidigare bokslut, 2005, 2006, 2007 och 2008.
Min politiska aktivitet i Trelleborg har fortsatt. Jag blev i januari omvald som ordförande för Moderata Seniorer och behåller därför en ordinarie plats i Moderata föreningsstyrelsen. Sedan i fjol har jag också en plats i det skånska Seniorrådet. Jag har varit mycket aktiv i vår medlemstidning Blå Trelleborg och på vår hemsida Trelleborgsmoderat.se. Jag deltog aktivt i valrarbetet inför EU-parlamentsvalet i juni.
Jag deltog i januari i "Ordförandefokus" i Jönköping.
Motionerandet har fortsatt i samma utsträckning som tidigare, med undantag av att jag slutat med badmintion och att cykelturerna blivit något kortare, men promenaderna är långa och skivstången, hantlarna och annan träningsutrustning används flitigt som tidigare för att inte tala om allt arbete på gården med hästar, hagar, gräsklippning och röjning, ja t o m snöskottning blev det denna vinter.

Min bror och jag, del 2.

 2009-12-30 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  
Kan inte låta bli att fortsätta förevigandet av det utbyte av artigheter som jag och min tvillingbror Börje inledde den 7 december på Facebook. Han bor i Södertälje. Humor och sanning i ett.
Få se om det blir någon fortsättning 2010.
Här finns del 1.

Börje Tomelius den 11 december kl. 16:16
Att du läser Claes Hylinger ger ju ett visst hopp ändå. Jarrys verk läste jag redan för 40 år sedan. Sen tycks du ju ha ett stort intresse för släkten på fars sida och det är väl i och för sig inget fel. Men själv är jag inte intresserad. Jag har aldrig brytt mig om att ha många bekanta. Däremot några riktigt goda vänner och alla kommer från tiden efter att jag flyttade från Skåne.

Bertil Tomelius den 11 december kl. 17:12
Ja,ja där fick man. Inga skånska vänner inte. Men det är intressant med vad som hände för fyrtio år sedan. Då satt jag några år nere på Nestlé i Suisse Romand, läste Sartre och Camus och franska klassiker och behövde ett lexikon som du vänligen skickade mig från Sverige. Svensk-franska lexikon var svåra att få tag på i Lausanne.

Börje Tomelius den 26 december kl. 12:21
Intressant. Jag har inget som helst minne av detta. Men var ligger poängen? Jag har aldrig ifrågasatt att du både var intelligent och politiskt progressiv en gång i tiden. Nu verkar du ju emellertid nöja dig med en medelklassares intresssen och dessutom med moderata sympatier. Det tycker jag är en väg utför.

Bertil Tomelius den 26 december kl. 12:34
Väldigt vad du tycks ogilla medelklassen och dess intressen. Ibland kan språkliga klyschor förleda tanken. Särskilt de som användes i den socialistiska propagandan. Som" radikal" t ex. Vem vill vara radikal islamist, och att vara "politiskt progressiv" är ju att hålla med auktoritära ledare och folkförtryckarare som Fidel Castro och Hugo Chávez. Men var och en står ju för sina värderingar.
Tråkigt att du inte är intresserad av våra kusiner, kusinbarn och kusinbarnbarn. Det är ju de som för släktens gener vidare. Det är en sak att glädja sig åt när man börjar bli gammal.

Vinter på Söderslätt

 2009-12-20 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Idag är det fjärde dygnet sedan den blev kallt och började snöa. Här på Söderslätt några kilometer från Östersjön och Tysklandsfärjorna har vi i allmänhet ett milt klimat på vintern, sällan minusgrader och ännu mer sällan snö som lägger sig. Men nu har vi fått en riktig vinter lagom till jul och jullov. Ja frågan är om inte jullovet redan startat för en del eftersom skolbussarna ställer in många turer. Nu är det omkring fem minusgrader dygnet runt och snön faller och faller. Kring 20 - 30 cm snö har kommit och allt ligger kvar och även om vinden är svag så har det också bildats drivor på vägar och kring hus. Det är mycket jobb med snöskottning men det är ljust och fint och vädret är bra utan den vanliga irriterande blåsten.

     
     
     

Återvinn värmeljusen

 2009-12-16 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Den här hösten har jag köpt ovanligt många värmeljus och jag har också fått några ovanliga sorter i present. Det blir snart stora mängder "brunna" ljus och det kändes märkvärdigt att kasta aluminiumformerna i hushållssoporna. Så jag började samla dem i påsar för inlämning på återvinningsstationen i Beddingestrand. I bland brinner inte all stearinen upp så nu samlar jag in den separat för att kunna lämna in ljushållarna som ren metall. Det kändes lite nördigt att hålla på så här. Men nu har jag läst en tidningsartikel i Sydsvenskan om hur bra det är att göra som jag ur miljösynpunkt men också av ekonomiska skäl. Aluminium är ju en metall som kräver mycket elektricitet för sin framställning. Däremot är energibehovet för att återvinna aluminium mycket mindre. Bara 5 % av vad som krävs för nyproduktion. Se information på Sopor.nu.
225 ton aluminium går åt årligen i Sverige till värmeljus. 1000 ton koldioxid släpps ut för att producera detta.
Men den bästa miljöåtgärden är naturligtvis att varken köpa eller bränna värmeljus. När ljusen brinne bildas det ju också "växthusgaser". Man ska egentligen låta bli att elda. Ta på varma kläder i stället.
På Facebook svarar två vänner, Veronika Persson och Kristina Lindberg att de självklart återvinner ljushållarna till värmeljus.

Julshopping och Julmarknad

 2009-12-13 Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Jag kände mig direkt som en VIP gäst när det fanns en plats bokad för mig allra längt fram i bussen. Där satt jag i går med min dotter Lina, blivande svärson Andreas och hans föräldrar Roland och Britt-Marie som hade arrangerat resan för personal och pensionärer på Posten. Den trevlige chauffören som hette Bojan, presenterade sig. Efter några timmar kom vi på färjan mellan Rödby och Puttgarden där man kunde köpa en superb frukost för ungefär 100 SKr. Där fanns äggröra och prinskorv, koka ägg och mycket annat. Sedan kom vi till Heiligenhafen, en liten pittoresk stad en bit från den danska gränsen. Där fanns många ställen att köpa flytande föda. Vi var på Fleggaards och Calles Grenz-shop. Allt var ju billigt med svenska ögon mätt och det var lätt att handla mer än vad man planerat. Efter inköp och avsmakningar i butikerna blev stämningen i bussen extra hög på väg mot Lûbeck. Där gick vi runt och tittade på den stora Julmarknaden, den berömda Lübecker Weihnachtsmarkt. Men har man varit på Sjöbo-marknad så känner man ju igen det mesta. När vi promenerade tillbaka till bussen kom vinterns första snö som övergick i hagel. Några kände sig frusna och våta.
Återkomsten till det danska fastlandet gick utan problem. Den förstärkta polisen tog väl oss inte för att vara potentiella "lymmeler" på väg att störa Klimatmötet i Köpenhamn!
På hemvägen från Rödby fick vi titta på en gammal amerikansk långfilm som fördrev tiden: "Top Gun", från 1986 med Tom Cruise . Det är tröttsamt med långa hemresor i buss.

     
 Bekväma säten i bussen.  Efter den stora köpfesten på "Calles" Hvornår smager en Tuborg best?
 
 Färdigpackad, med lätt slagsida  Kaspersteater i Lübeck  Familjeunderhållning
 
 Sterneslicht  Historischer Markt  Kindern-Freude
 
 Der grosse Mann  Märchenmarkt Positivhalare i Armens tjänst
 
 Marzipan aus Lübeck  Vinterns första snö i luften ...och på jackan

Renspolad

 2009-12-11 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan 
För tre år sedan (september 2006, besöket var naturligtvis noterat i rullorna) var jag på Vårdcentralen i Anderslöv för att få ta bort en vaxpropp i ena örat. På den tiden bodde vi i denna lokala metropol på Söderslätt, på Rådjursvägen 7. Sedan många månader tillbaka är min hörsel starkt nedsatt och mycket talade för att jag drabbats av en ny propp, eller kanske t o m flera proppar som hindrade ljudvågorna att nå trumhinnan. Jag ringde därför i tisdags till vård centralen. Jag hamnade i en lång kö, men dessbättre fanns alternativet att uppge sitt telefonnummer för att bli uppringd senare. Och så skedde efter några timmar och efter några minuter hade jag fått tid för ett besök hos distriktssköterskan. Väldig rahänt så långt. Idag kom jag till mottagningen några minuter i elva. Hann inte ens sätta mig ner i väntrummet förrän jag hälsades välkommen av distriktssköterskan. En unge sköterskeelev fick ta sig en titt i båda öronen och blev snart klar över att spolning var av nöden. Det tog några minuter och sedan var allt klart. Jag tackade för den goda servicen, satte på mig hatten och gick ut för att ta mig tillbaka till Gränsbo och utfodra den sju ponnytravarna med lunchmålet. Hoppsan, så oartig jag var. Hade glömt att betala. Jag vände, öppnade dörren och bad om ursäkt för min försummelse. Men har ni hört, behandlingen var Gratis! Leve den svenska sjukvården, Region Skåne och Trelleborgs kommun för en sådan service åt medborgarna!
Vårdcentralen i Anderslöv.
Rahänt: enkelt, praktiskt, lättvindigt. Ex: "Vi laga ente midda ida, vi tar nått rahänt".

Nyvaccinerad!

 2009-12-10 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Nu har också jag vaccinerat mig mot den nya influensan A (H1N1), gemenligen kallad "svininfluensan".
Min yngsta dotter Nilla ville inte att jag skulle köra bil hem efter vaccinationen så hon erbjöd sig att köra mig den knappa milen från Gränsbo till Rosenhagen i Anderslöv. Själv hade jag funderat på att cykla fram och tillbaka. Det hade nog gått bra det också.
Det gick väldigt rahänt, inte alls som de traumatiska minnen man har från Calmette vaccinationen på femtiotalet i Gummarstorps skola i Askeröd.
Sjuksköterska Anna skötte sig exemplariskt. Ho, får man förmoda, har fått en viss erfarenhet av att sticka under den senaste tiden.
Nu är det bara att vänta på att influensasjukdomen, orsakad av den injektion med försvagat virus som vaccinationen innebär, ska bryta ut. Eller så händer ingenting. Svårt att sia om.
Genom min dotters försorg har jag också ordnat några julklappar till min fru. Nilla hämtade ut dem i Anderslövs Spel o. Tobaksaffär AB. Det är julklappar jag aldrig skulle ha drömt om att köpa själv men enligt Nilla är det prydnadsvaror som min fru önskat sig. Halleluja.

Min bror och jag

 2009-12-08 Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Kan inte låta bli att föreviga det utbyte av artigheter som jag och min tvillingbror Börje hade igår på Facebook. Han bor i Södertälje. Humor och sanning i ett:

Börje Tomelius den 7 december kl. 12:12
Jag förstår mig allt mindre på dig. Trodde en gång att du var ordentligt stöddig men åtminstone en radikal sådan. Och nu moderater, dansband ... samlar du inte på deckarböcker också?? Du tillhör verkligen det "verklighetens folk" som KD-ledaren ojar sig för. Det känns främmande.

Bertil Tomelius den 7 december kl. 14:23
Tack för meddelandet. Det är det längsta jag fått från dig på de senaste 30 åren. Och ändå vet du inte allt. Jag läste just en mycket intressant artikel i tidningen Humanisten av Pernilla Ouis, forskare på Malmö högskola, jag är sekreterare i Hemmesdynges hembygdsförening och använder Facebook till att leta upp mina kusinbarn och kusinbarnbarn, som Frida i Småland (Stens), Hanna i Vaxholm (Jan-Axels) och Lina i Umeå, alla Thomelius. Ska jag adda några till dig?
Det är väl vad livet går ut på? Att bli en av "verklighetens folk"? Misströsta ej, din tid kommer också.
Har du förresten läst något om Alfred Jarry, hans "Père Ubu" och patafysiken. Claes Hylinger har ett intressant avsnitt om detta i sin senaste bok. Det är min senaste njutning.
Bilder på Börje och Bertil och på Frida Thomelius och Père Ubu.

Sportig lördag

 2009-12-05 Dagbok
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år seda  För fyra år sedan
I dag startade Vinterstudion, ett program på TV1, som rapporterar från olika vintersportevenemang. Idag kunde man titta på Skidskytte sprint från Östersund för både herrar och damer och dessutom Längdåkning sprint för herrar och damer i Düsseldorf. Helena Jonsson vårt senaste skidskytte ess efter Magdalena Forsberg och Anna-Karin Olofsson var en tiondels sekund från bronsplatsen. Hanna Falk slog till med en guldmedalj i sprint i Düsseldorf. Se resultaten här. Mer sport kunde man följa på TV 4 som visade första matchen i gruppspelet i VM i handboll för damer i Kina, Sverige mot Kongo (Brazzaville) 29-19. Jag tittade på detta medan jag tränade på min Crosstrainer och varvade med mitt program på skivstång, hantlar och situps på min magträningsbänk. Efter att ha duschat hamnade jag i bästa fåtöljen för att njuta av endorfinernas påverkan. Njöt gjorde också Alice Skogskatt som jag hade i knäet medan jag läste i senaste tidskrifterna, Fokus, Tempus och Veckans Affärer. Ingen dum sysselsättning alls. Bild på Hanna Falk.
Vinterstudions blogg.

Favoritfika

 2009-11-26  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Jag slog på "cykelradion" inställd på 92,8 som är Trelleborgs Närradios frekvens. Men jag upptäckte ju snart att klockan var före tolv och att Radio Smf därför inte hade börjat ännu. Där var i stället "Klassiskt i skivspåret" med Radio ABF och det som erbjöds var inget att lyssna på för en cyklist i motvind på Söderslätt. Det fick bli Lokalradion på P4 i stället och då Radio Kristianstad, en station som jag gärna lyssnar på ända sedan slutet av åttiotalet, då vi bodde i en lägenhet i Malmö nära Möllevången och hade en sommarstuga mellan Sjöbo och Vollsjö. Då spelade man minst en Elvis låt i timmen och gärna en hel den av en ung Sanna Nielsen från Bromölla. Programmet för dagen var emellertid, och för ovanlighetens skull, enbarmerligen dåligt. Och då talar jag om inslaget med gästerna Jesper Mattsson och Louise Wetterlund som betecknades som "proffsfikande" och som "fikar sig genom Skåne". Vi drar en barmhärtighetens slöja över detta. Även programmet Förmiddag med Malin Nilsson (bild) kan ha sina bottennoteringar, särskilt med hällörade gäster i avsaknad av självkritik.
Vad jag emellertid uppmärksammade var att de fick svara på frågan "Vilken är din bästa fikaupplevelse?" Det fick mig att börja fundera på vilken som är min favoritfika, där jag rullade fram någonstans på raksträckan mellan S. Åby och Vallby nästan mitt för Peter och Gun Schmidts hus. Svaret vet jag på förhand. Det är min frukost som jag intar hemma vid köksbordet på Gränsbo vid elva tiden varje dag. Där ska finnas hett kaffe med (lite) mjölk. Jag vill också ha ett glas iskall FunLight, men det måste vara Citron-Lime varianten, inget annan duger. Vidare gärna också ett kokt ägg med en klick kaviar. Men det viktigaste är en hel tallrik fylld med grönt och andra nyttigheter. Där ska vara ärter, rädisor, paprika och oliver, klyftor av clementiner, små tomater och bitar av fetaost. Till detta något nyttigt bröd som t ex små mörka bullar som kan köpas under namnet "Malte" eller "Råger" hos Perssons Livs i Klagstorp. Med gott, kalorisnålt och proteinrikt pålägg som skinka eller kalvsylta.
Och så krävs det naturligtvis något att läsa till detta. Trelleborgs Allehanda passar utmärkt! Detta ger en bra, daglig fikaupplevelse.

Global efterfrågan på min gamla Toyota

 2009-11-19  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Jag har råkat ut för ett nytt fenomen under det senaste året. Det är att jag får erbjudanden om att köpa min snart 15 år gamla Toyota Corolla. Jag får lappar i brevlådan, jag får erbjudande broschyrer mig tillsända och några ringer mig och verkar mycket förvånade över att jag inte vill sälja min gamla bil. Den är av värde för mig, jag har användning för den, särskilt under vinterhalvåret, men jag har svårt för att förstå att någon annan skulle vilja betala för den.
Senast var det M. I Bilar i Surte som hörde av sig. De säger sig vilja köpa bilar "oavsett skick". De betonar att de har F-skattsedel.
Andra avsändare är Bilservice A-K HB (lär finnas på Muskötgatan 6, 25466 Helsingborg), Akkouch-Bil Export i Våxtorp, Josephs Bil Export i Malmö, Alamecompany (som erbjuder mig 20 trisslotter om jag säljer min bil), MGK Bil Export i Vällingby etc.
Det som utmärker dem alla är att broschyrerna innehåller stav- och andra språkliga fel, och att de innehåller ord som avställda, långmilare, och smådefekta. Bilarna köps i befintligt skick, köparen kräver inga garantier och kontant betalning. Många uppger att bilarna exporteras till Afrika och Sydamerika där efterfrågan på begagnade bilar är stor.

Garaget.org kan man få information om att många personer som kommer från andra länder och har kontakter där vill köpa gamla bilar, gärna Toyota eller andra japanska bilar för att köra dem till Afrika eller mellanöstern. Toyota har bra rykte om att vara bensinsnål och underhållsfri men det viktigaste är att bilen kan fyllas med kapitalvaror för att säljas söder ut. Det finns alltså en verklig efterfrågan på sådana bilar som min.
Även på Flashback diskuteras fenomenet.
Exportera din bil? Ett varningen ord. Här finns regler för export av fordon. Viktig information så att du som säljare undviker att länge efter försäljningen står kvar som ägare, med krav på att betala skatt, trafikförsäkring, parkeringsböter etc.

En vanlig höstdag

 2009-10-29  Dagbok
  
Började dagen med att ta några bilder på "Höstlikt Gränsbo i Morgonsol" och lägga upp bilderna på Facebook. Vid lunchtid var det dags att utfodra de sju hästarna uppdelade på tre hagar. Carrabass har återhämtat sig från sina knäproblem och får nu springa ihop med de andra. Promenerade i det kyliga med solvarma vädret en runda ner och förbi Äspö kyrka och vidare en bra bit på väg till nästa kyrkby som är Lilla Beddinge. Det är alltid lika svårt att komma ut och motionera och alltid lika skönt efter 10-15 minuter och alltid lika skönt att komma hem igen.
Tömma diskmaskinen hann jag också med, inte klokt att det blir en ny maskin efter bara ett dygn. Alla i familjen är inte minimalister (och därmed en som sparar på fossila bränslen)som jag.
Jag har tittat i en av mina två datortidningar och fick där idén om att lägga upp en egen profil på Google. Egentligen är en sådan viktigare för personer med vanliga för- och efternamn än för mig. Det är bara jag som heter Bertil Tomelius (men två heter faktiskt Lina Tomelius som min dotter) men heter man Karl Johansson försvinner man - i Googles träfflistor - bland flera tusentals andra. Den som har ett gmail-konto kommer åt tjänsten direkt, annars får man börja med att skaffa sig ett sådant. Så här ser min sida ut. Den går att utveckla vidare.
I postlådan fanns veckans nummer av Fokus och Veckans Affärer så efter en dusch var det skönt att varva ner med läsning i skönaste fåtöljen.
Alice, hon har mest sovit i skrivbordsstolen hela dagen, med korta uppehåll för mat, medan James sprungit ut och in hela dagen främst för att kolla innehållet i matskålen.
Bildtexter: Körsbärsträd i höstskrud, Ljungens Pirat och Carrabass betar lugnt i morgonsolen, Motljusbild mot Äspöhållet.
För sent upptäcker jag att jag inte borde ha skrivit någon blogg idag. Den 29 oktober har hittills varit bloggfria.

Hans Larsson från Klagstorp och andra djupsinniga

 2009-08-26 Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Jag började idag gå igenom alla de papparskassar och -lådor av "psykologiböcker" jag samlat på från från studieåren och framåt. För att nu samla dem en gång till men nu mer systematiskt med indextermer och SAB-rubriker och allt vad det heter enligt bibliotekens system. Det var det första "tag"- systemet långt före det digitala. Alla böcker hittar jag när jag söker på Libris, De svenska universitets- och forskningsbibliotekens söktjänst. Bland böckerna hittar jag Hans Larssons (bild) Lärobok i psykologi från 1908. Den kom på P. A. Norstedts & Söners förlag och kostade 1 krona 25 öre. Säkert mycket pengar på den tiden. Boken har en gång tillhört Adolf Hillman på Floragatan 8. Hans bok "Psykologi" kom 1937 och var mer utvecklad. Hans Larssons bok "Logik" hittade jag också i mina samlingar. Den kom 1958.
Hans Larsson, var född 18 februari 1862. Han var filosof, professor vid Lunds universitet, ledamot av Svenska Akademien 1925-1944, stol 15. Larsson kallades "Kloke-Hans" (uttalades på skånska: "Kloge-Hans"). Men framför allt var han född i Klagstorp, där det finns en "Hans Larssons väg" och där jag bor nu. En annan bok är Karen Horneys "Den neurotiska nutidsmänniskan" som ju låter aktuell men faktum är att den skrevs 1937!
Men jag hittar också John Stuart Mills Om friheten "Ett av den politiska liberalismens klassiska verk". NOK 1967 originalet skrevs 1859.
det är ett glödande försvar för den individuella friheten, så långt den är förenlig med andras frihet. Stuart Mill beslyser också den makt som den allmänna opinionen kan utöva på medborgerliga friheter.
Andra verkliga klassiker är Immanuel Kants "Kritik av det rena förnuftet", Gleerups förlag, 1922. Kritik der reinen Vernunft, som först gavs ut 1781.
Albert Camus, nobelpristagare som dog som 47-åring i en trafikolycka, som i sin bok Myten om Sisyfos (1942) slog fast "Människan lever här och nu. Hennes öde kan aldrig förklaras, rättfärdigas, försonas i ljuset av ett ovisst paradishopp". Tänk vad man samlat på sig.

En sund vecka

Jag har gått ner några kilo till den här veckan, med sund kost, näringsriktig lågkaloridiet, och undvikande av öl och godis. Och mycket fysisk träning förstås! Snart kan jag knäppa den snygga nyinköpta kavajen. Jag tillhör verkligen inte de karaktärsstarka och om jag så lätt kan gå ner i vikt, trivas med det och verkligen må bra, så föreställer jag mig att detta är möjligt också för väldigt många andra överviktiga. De kan också förvandla sin kropp från överviktig till normalviktig. Termerna kommer från BMI enligt vilken den övre gränsen för normalvikt för en man med min längd är 77 kg, genomsnittet för normalvikt är 68 kg. Någonstans kring 72 kg vill jag hamna på. I början av detta år låg jag på omkring 86 kg! Det handlar bara om att skaffa sig andra saker att njuta av i livet än att proppa magen full med godis, chips, pizza, feta såser och öl, vin och brännvin! Tänker man lite efter så måste ju alla hålla med om detta! Alltså att det finns annat här i livet. Börja med att rensa i kylen, frysen och barskåpet. Köp sedan hem lågkalorimat med hög proteinhalt och börja motionera. Börja med 20 minuters promenad om dagen och öka sedan på. I dag cyklade jag 28 km, till Skurup och halvvägs till Veberöd. Fick lift hem av familjen som besökt fölet Minton som tillbringar sommaren på hingstbete utanför Veberöd

Se tidigare blogg, "Lätt och billigt att gå ner i vikt".

Lekamlig och kulturell föda

 2009-07-27 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Fint väder idag, ovanligt svag vind, från sydväst, en varm bris på nästan 22 grader och halvklar himmel med en hel del sol. Det blev en cykeltur till Anderslöv och Gästgivaregården där. Det är knappt en mil dit från Äspö, Gränsbo. Maten var som vanligt utsökt, det är förbluffande att kocken eller kockan eller kanske köksmästaren kan förvandla vanlig husmanskost till så exklusiva rätter. Man kan nästan tala om "Haute cuisine". I dag var det kalvfärsjärpar med lingonsås och en mycket god potatissort. Pensionärer äter denna dagens rätt för bara 45 kr efter klockan 13. Hör och häpna. Till det får man en Ramlösa på flaska och en kopp kaffe med påtår.
Jag var tvungen att låta kalla in kockan Sandra för att ösa beröm över henne. Se bild på henne och hovmästaren Emelie. Jag rekommenderar verkligen ett besök på Anderslövs Gästgivaregård, belägen mitt i byn, på Landsvägen, även benämnd hundraettan, som går mellan Malmö och Ystad.
Biblioteket besökte jag också, och lånade bl a en bok av Bodil Mårtensson, Cuba Red, som jag inte läst.
och Swedbanks lokalkontor för att skaffa cash nog för att betala tavlorna på Galleri Isietio.
Jag cyklade hem igen, blev riktigt varm och tog därför ett dopp i poolen sedan jag stretchat - jag har en vadmuskel som annars kan spela mig spratt under nattimmarna. Därefter åkte jag och min fru, nu i bil till galleriet Isietio för att betala och hämta hem de tre tavlor jag betalat handpenning på. Emma Andersson (bild) och Anders Fagerberg lär vara nöjda med mina köpval. Var de ska hänga har jag redan bestämt.

En dag på stranden

 2009-07-03 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Ännu en av dessa fantastiska sommardagar på Söderslätt. Högtrycket har nu varat i över två veckor utan förändring. Det enda som hänt är att himlen någon eftermiddag tornat upp sig med några blixtar och några regnstänk som följd, som mest har det blivit 3 mm regn. Temperaturen är redan klockan nio 23 grader i skuggan för att sedan max kring 27 grader bort mot eftermiddagen. Det är nästan vindstilla så det känns mycket varmt.
Jag tog tillfället i akt i förmiddags att göra en lång cykeltur på 25 km via Klagstorp, Vallby, Stora Isie och Böste till Smyghuk och Smygehamn och sedan hem igen. Vi stranden i Böste såg jag fler svanar samlade än någon gång tidigare. Kanske är det den starka lukten av rutten tång som har dragningskraft. Men vacker var det (bild). Dagar som idag känns det knappast som att man har motvind, enbart medvind. Då är det ett verkligt nöje att cykla. I Smygehuk grillades det hela grisar inför måltiderna i kväll (bild).
Min fru och jag valde i stället att inta en måltid på Galleri Isietio, där föreningen "Öppna Sinnen" hade medlemsmöte och det gjorde vi rätt i. Det var en trivsam tillställning med många vänliga människor. "Tangotanten" Bodil Bendixon underhöll sedan vi ätit. Hon var mycket aktiv och aktiverade också en hörbarligen förtjust publik.

Brevlådor känsliga för blått

 2009-06-02 Dagbok, Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   För tre år sedan
I dag var det fortsatt underbart skönt väder. På förmiddagen sken solen från en klar, blå himmel. det var 19 grader varmt i skuggan och nästan vindstilla. Jag bestämde mig snart för att få ut de sista av EU-kandidaten från Ängelholm, Pia Kinhults valbroschyr i grannbyarna på Söderslätt.
Jag började dagen med att skriva protokoll från Regionalfullmäktigevalkretsstyrelsen för Skåne SV II:s möte i går kväll i Malmö. En inspirerade början på dagen.
Sedan skrev jag en blogg om sambandet mellan intelligens, självbehärkning och missbruk utifrån en artikel i nr 7 av Illustrerad vetenskap.
Jag körde österut mot Källstorp och Stora Beddinge, fantastiska jordbruksbyar omgivna av välodlade landskap på Sveriges bästa åkerjord. Det var en trivsam tur och jag gjorde det möjligt för 70 brevlådeägare att bekanta sig med Pia Kinhult och bli inspirerade att kryssa henne på moderaternas valsedel! Några av brevlådorna var rena poesin i sin omgivning.

     
     

Första sommardagen

 2009-05-19  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan

Första sommardagen har särskilda kännetecken. Ett är att jag kan ha fönstret öppet så att katterna själva kan promenera ut och in utan att någon öppnar för dem. Det är en livlig trafik så det är skönt att slippa släppa in och ut ideligen. Ett annat är att det går bra att äta frukost ute. Det är bara vid frukostens intagande utomhus som jag tar mig tid att läsa tidningen. Hög temperatur, svag vind och en blå himmel utmärker också en eftertraktad sommardag. I morse skrev jag ihop intervjun jag gjorde i går med Folkpartiets gruppledare i Trelleborg, Bert Ekstrand, nyutnämnd styrelseordförande för Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB, och skickade den till honom för påseende. Bilden på honom blev riktigt bra. I eftermiddags samlades vi några stycken styrelsemedlemmar i Södra Åby för att hos vår tidigare Ordförande Christina Birger (se bild) som nu ska flytta, ta hand om allt det partimaterial som samlats i ladorna - i bokstavlig bemärkelse. Det mesta kördes till soptippen. På kvällen tog jag mig runt "Rundan", över vägar och ängar, långsamt lunkande, men över två minuter snabbare än förra gången! Det är min duktiga dotter Nilla som inspirerar mig.

På banan igen?

 2009-04-28  Dagbok, Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Sedan jag skadades i höger axel efter olyckan med hästen Glimma och sulkyn kvällen den 31 mars, har jag inte kunnat träna som vanligt. Det berodde också på att jag för några månader sedan överansträngde vänster axel i en överdriven skivstångsövning - pensionären tror fortfarande att han är ung - så jag har inte använt mitt hemmagym på ett tag. Jag har dock kunnat cykla som vanligt och gjort magövningar m.m. I går återupptog jag styrketräningen med en viss bävan. Med all rätt, vissa övningar kunde jag inte göra ens om jag tog bort vikterna. Och det gjorde ont. Dessbättre gick andra övningar som vanligt, nästan. Jag hade väntat mig en häftig träningsvärk från de otränade musklerna i axel, bröst och rygg i morse. Till min stora glädje och tillfredsställelse så uteblev denna. Det känns som vanligt, eller snarare bättre än vanligt!
För drygt ett år sedan hade jag också en tillbakagång fysiskt. Då var det influensa och en mycket irriterande rethosta som hindrade normal nattsömn som fick mig på fall. Men efter några veckors träning sedan jag tillfrisknat var allt som vanligt igen så det finns väl hopp även denna gång!

Twitter för att sprida budskap och kommunicera

 2009-04-23  Dagbok, D & I
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag satt jag ute några timmar i solen. Det var 13 grader varmt och nästan vindstilla, skönt, skönt. Mycket lägligt ankom några tidskrifter som bara väntade på läsning. Det var ett alldeles färskt nummer av Veckans affärer, d:o Computor Sweden och ett något äldre nummer av Fokus. (lånat på bibblan). I Veckans affärer kunde man läsa om en ny kommunikationsform för "politiker och andra med existentiell ångest". Jag tror snarare att det handlar om krönikören Jonas Malmborgs projektion av sin egen ångest för att lämnas utanför "kvittergemenskapen".
På listan över "Twitter Elit" hittar man bl a vår partisekreterare Per Schlingmann. Den som har eget Twitter-konto kan koppla upp sig här och bli en av hans "följare". En annan med Twitterkonto är Tobias Billström, Gunnar Hökmark, Mona Sahlin (jo!) och naturligtvis Fredrick Federley.
Om vad Twitter är kan man läsa på VAs webbsida, Twitter för dummies. För att komma igång behöver du bara gå in på Twitter.com och registrera dig. Ladda upp en bild på dig och skriv något om dig själv under "bio" så att folk kan identifiera dig och förstår i vilken egenskap du twittrar. Sedan är det bara att köra igång!
Det finns en Twittskola på Inetmedia man kan skaffa sig för 50 kr. Rekommenderas för Dummies.
Själv finns jag på http://twitter.com/bertil. Jag följer Gunnar Hökmark, Tobias Billström och Tina Ersson.

Gränsbo, vårlika påskbilder

 2009-04-10  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag är det långfredag och påsken har startat. Det blåser fortfarande kallt, kallt ifrån sjön - i detta fallet Östersjön - men luften är torr och därmed himlen alldeles klar. De enda skyarna bildas på milshöjd av reaplanens utsläpp av vattenånga så solstrålningen träffar de vita lemmarna obehindrat och värmer skönt. Jag läste flera mycket intressanta artiklar i Tempus om vad man kan kalla Narkotikakriget, om hur vallmon åter står i full blom i Laos och övriga länder i den "Gyllene Triangeln", om hur i Peru de maoistiska terroristerna Sendero Luminoso uppgraderat sig till kokainkartell, om det stora kriget mellan myndigheter och organiserad kriminalitet i Mexiko och om världens största produktion av opium som finns i Afghanistan. Och några aktuella bilder från Gränsbo, mellan Äspö och Klagstorp.

       
       
       
       
       
       

Klantig hästolycka på Gränsbo

 2009-04-01  Dagbok
 För två år sedan  För tre år sedan
I går kväll blev jag transporterad till akuten på MAS i Malmö. För ett år sedan fanns det en akut att ta sig till i Trelleborg, men nu är den stängd efter klockan åtta på kvällen. Där blev jag sövd och fick axeln dragen i led. Innan dess fick jag hela kroppen röntgad eftersom läkarna fruktade att jag fått andra skador trots att jag haft hjälm på mig. Vad hade då hänt? Jo, när jag skulle klätta in i sulkyn blev hästen så orolig att hom hamnade i sken. Min annars så duktiga hästdotter Nilla lyckades inte stoppa henne utan jag släpades med fler meter hängande fast i ena foten. När vagnen välte och jag slapp loss blev jag liggande på marken med axeln ur led och hästen galopperande emot mig. Jag kunde inte komma undan och fruktade att min sista stund var kommen.
Nu när morfinet lämnat kroppen känner känner jag mig återställd både mentalt och kroppsligt om än med armen i en mitella. Ett stort tack till två duktiga läkare och min familj, min fru, två döttrar och Andreas som hjälpte mig att genomlida det senaste halva dygnet. Extra smärtsamt var jag att jag skrämde min favorithäst, den vackra flickan Glimma!
Obs! Detta är inget aprilskämt.

På spaning efter den tid...

 2009-03-23  Dagbok
För ett år sedan
Jag var på Golfkrogen för en inspektion. På onsdag ska vi ha vår "Moderatlunch" där. Den ligger vid golfbanan en hel del kilometer utanför Trelleborgs centrum. Men det är värt att ta sig dit måste jag säga. Utsikten över grönområdet och havet är väldigt vacker och ger säkert aptit. Stora fönster gör det möjligt att njuta av panoramat även om man äter inomhus. På onsdag bjuder restaurangen på "Fläskottlet med råstekta rotfruker och ost och smör" det låter smaskigt. Veckans meny kan man läsa här. Man kan också till ett billigare pris välja en "lätträtt" bestående av salladsbuffé med antingen kycklingfilé, tonfisk eller fetaost. Det är kanske någonting för mig.
På väg ut såg jag en man livligt samtala med en golfspelande dam. Jag kände igen honom men kunde inte placera honom. Det var nämligen nästan tjugo år sedan vi sågs. Naturligtvis hade vi arbetat samtidigt på Lernia i Malmö, eller som detta utbildningsföretag hette på den tiden AMU, eller möjligen AmuGruppen. Då arbetade vi på el-tele-styr- och reglerutbildningarna på Valdemarsro i Malmö tillsammans några några år kring decennieskiftet 1990. Det var då jag slutade röka och började träna. Tänk vad tiden går. Vad gör jag om tjugo år till? Antagligen ingenting, så då är det problemet ur världen.
Ulf Ståhl heter han förresten och bor i Höllviken så han har nära till golfbanan.

Lugnt ute och inne

 2009-03-20  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
På andra sidan vägen, knappt trettio meter från mitt sydvästra fönster, breder den mörka myllan ut sig. Tiopoängaren, den bästa jordbruksmarken i världen, säger experterna, värd många hundratusentals kronor per tunnland. Snart kommer den att grönska för att senare vara fylld av livsbärande spannmål, vete eller korn.
Jag har "nattat" båda katterna, James har jag släppt upp på vinden där han genast kryper ner i extrasängen i gästrummet. Alice, den norska skogskatten som ingick i köpet av Gränsbo, ligger ovanpå min säng, hon tillbringar helst sin tid i mitt rum, sitter på radion eller på tangentbordet men helst i knät. Det är lugnt både ute och inne och frid i sinne. Inte mycket som måste göras innan halv tolv då jag ska lägga ut hö i tre hagar till de sju hästarna.

Okej, jag ska under förmiddagen tömma diskmaskinen och köra några maskiner tvätt, jag funderar faktiskt på att försöka torka den utomhus idag, det är ju kallt nu men det ser ut att bli både soligt och varmt lite längre fram under dagen. Jag ska också sätta mig i den vindskyddade solaltanen och läsa några nummer av Illustrerad Vetenskap.

En hjältemodig kväll

 2009-03-19  Dagbok, Lokal politik
 För två år sedan  För tre år sedan 
 I går fick jag så mycket berörm av så många vänner att jag nästan känner mig som en hjälte. På Min Facebook skrev t ex kommunalrådet Ulf Bingsgård: "Du har all anledning att vara nöjd. Du skötte uppdraget perfekt med bra handlag och kloka klubbsving." (och golf spelar jag inte så det är inte det han menar). Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson instämde i lovorden liksom många andra. Det började med att moderaternas chefsombudsman Mikael Larsson på kansliet i Malmö ringde en kvart innan vårt årsmöte skulle starta i går kväll och anmälde förhinder. Styrelsen hade bett honom ta hand om den grannlaga uppgiften att vara mötesordförande för att på rätt sätt kunna ta hand om eventuella svåra frågor. Ingen var beredd att hoppa in och vad gjorde jag då om inte erbjöd mig. Jag ångrade mig efteråt men då var det för sent. Snabbt och pedagogiskt satte valberedningens ordförande Börje Zinn in mig i nomineringssnåret med alla nyval och omval. Börje var till stor hjälp under hela mötet och tillsammans förde vi det i säker hamn, allt enligt regler och stadgar. Till stor hjälp var också ett drygt trettiotal mötesdeltagare som fattade alla beslut med rungande acklamation. Så nu har Trelleborgsmoderaterna fått en delvis ny styrelse och jag har fått en (positiv) läxa för livet. Se bild 1 där nyvalde ordföranden Ulf Bingsgård avtackar avgående ordföranden Christina Birger och bild 2 på halva den nyvalda styrelsen - Ulf Bingsgård, Ina Liljeberg, Bertil Tomelius, Tina Ersson och Göran Gärtner.

Melodifestivalen Live

 2009-03-01  Dagbok, Musik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I går kväll var jag för första gången på den nybyggda Malmö Arena, Percy Nilssons testamente. Det är en mycket imponerande byggnad, gjord för att tillfredsställa besökarnas behov av grundservice. Till exempel av att äta och dricka (alla kategorier) och därefter besöka toaletten. Där fanns enormt med toaletter och alla tip-top välstädade kvällen igenom.
Att vara med om en av Melodifestivalens deltävlingar, den fjärde i år, in the real life är annorlunda på många sätt än att se den på TV. Programmet började redan klockan sju, en timme innan TV-sändningen. Då satte ett förband i gång, Larz Gröningz (bild), Tessan Löf, Lars Säfsund, Joanna Eriksson och Jimmy Källqvist tror jag de hette, och de blev allt bättre ju mer stämningen hos publiken steg.
Vi ficr se uppvärmingsprogramledaren Anna Mourou, med sitt stora hår, på plats, fast henne fick jag tillräckligt av när hon satt i TV i juryn under långköraren Dansbandskampen.
Man fick se dansbandsvärldens mest populära band in live, jag menar naturligtvis Thorleifs, som tyvärr inte räckte till mer än en femteplats. Man fick höra den sympatiske Christer Björkman sjunga "I morgon är en annan dag". Här kan du se och höra hur han vann melodifestivalen 1992.  Eller klicka här. Man fick se hur Petra Mede en halv timme kvar till sändning klädd i tossor och morgonrock, ändå klart visar skillnaden mellan professionell artist och en uppklädd amatör (AM). En annan professionell artist var studiomannen Henrik som vet hur man får en publik med sig att klappa, ropa, tjuta och göra vågen om och om igen.
En trevlig kväll men lite lång med det omständiga röstandet. Vi var där från halv sju till kvart i tio.
Bilder på mig själv, mina döttrar Nilla och Lina, den gungande publiken och Gröningz.
Om Förbandet Gröningz.
Ljuscrewets rapport med en massa bilder från kvällen.

En vinterdag med vinteridrott

 2009-02-19  Dagbok, Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Dagens första uppgift var att sköta om hästarnas vattenhoar. Isen måste skakas loss efter den kalla natten och sedan fyllas på med vattenkannor som jag måste bära flera hundratals meter. Vattenslangarna är ju genomfrysta. Sedan skrev jag "kompendier" till de tvä deckare jag läser, dels Johan Theorins "Skumtimmen" och dels Ulf Durlings senaste bok "Den svagaste länken". Båda är så långt positiva överraskningar."Skumtimmen" är Ölandsförfattaren Theorins debutbok och är betydligt bättre än hans andra bok "Nattfåk" som jag nyss läst.

Sedan följer jag mixstafetten i Skidskytte från VM i Pyeongchang i Sydkorea. Det startar bra med de två kvinnorna, Helena Jonsson och Anna-Karin Olofsson håller andra platsen. Och till min förvåning lyckades sedan David Ekholm och Carl-Johan Bergman förvalta placeringen till en silvermedalj efter stafettstarka Frankrike. Dramatisk och spännande tillställning med ett gott slut! Det är Sveriges andra medalj i detta VM. Helena Jonsson har ju redan tagit guld i Jaktstart.
I VM för två år sedan tog nästan samma lag guldmedalj i mixstafetten i italienska Antholz. Läs mer här. Då med Björn Ferry i stället för David Ekholm.
Under tiden jag följer den spännande tävlingen "bränner" jag några hundra kalorier på min Crosstrainer. Jag vill gärna gå ner ytterligare något kilo till de drygt fem jag klarat hittills på tre veckors egendiet. Se tidigare blogg, "Lätt och billigt att gå ner i vikt".
Mer skidor på TV. Idag startar VM i längdåkning i tjeckiska Liberec med 10 km för damer. FIS-VM sida. Se resultaten här.
På eftermiddagen var jag i Trelleborg, bl a på Rådhuset för att hämta det skriftliga materialet till kommunfullmäktigemötet på måndag.

Vinter till sist

 2009-02-13  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan 
Så blev det vinter i alla fall på Söderslätt också i år även om det satt långt inne. När redan snödropparna och vintergäcken kommit upp så kom kylan och även några centimeter snö föll i onsdags och torsdags. I morse var det minus åtta grader efter en kall och stjärnklar natt. I dag har det varit solsken hela dagen. Solen värmer redan så det var skönt med en promenad. I fjol kom snön en månad senare den 5 mars och för två år sedan hade vi ett ordentligt snöväder i mitten av februari "Då 101:an blev gågata".

       
  "Sommarhagen" i vinterskrud    Fem av våra sju hästar njuter av sol   och snö   Vinterns synliga spår här...   och där.


Lätt och billigt att gå ner i vikt

 2009-01-30  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan
Jag har börjat ta efter några av familjemedlemmarnas viktminskningsprojekt som är väldigt lyckade. Jag har köpt Naturdiets drinkmix, ett chokladpulver man ska blanda i kallt vatten och dricka. Varje påse ger alla nödvändiga vitaminer och mineraler och 12 gram protein per 100 kcal energi. Dessutom har jag ändrat min diet grundligt medan jag motionerar som vanligt. Det ger resultat. Nya hål behövs redan i livremmen.
Jag åkte till en livsmedelshall för att handla lågkalorimat. Jag tänkte inte använda mig av leverantörernas märkning, den är jag inte övertygad om utan jag tänkte tillämpa mina egna kunskaper från tiden då jag läste livsmedelteknik och näringslära på Tekniska Högskolan i Lund. Det var inte för att ta någon examen utan det var en distanskurs som AB Findus köpt in som fortbildning för sina produktutvecklare och forskare. Och det var länge sedan, över trettio år sedan. Men mycket jag lärde mig då har följt mig livet igenom inte minst vid sysslorna i köket. Eftersom jag får behovet av mineraler och vitaminer tillfredsställt genom att dricka några deciliter av drinkmixen varje dag var jag på jakt efter livsmedel med hög halt protein i förhållande till kaloriinnehållet. Jag myntade själv en gång begreppet "PK-värde" med enheten "gram protein per 100 kcal". Jag funderade då på att livsmedel skulle märkas med cirklar med olika färger beroende på PK. Grön cirkel skulle de få stämplas med som har minst 10 gram protein per 100 kcal. Röd färg skulle de få med PK <1. Och andra färger där emellan. En ännu mer orealistisk idé hade jag om att produkterna i livsmedelshallen skulle grupperas efter PK-värde. Helt orealistisk naturligtvis eftersom gruppen PK <1 skulle uppta över halva affären. Och det är på dessa produkter som avansen är störst. Det är inget fel på dessa produkter för t ex en normalviktig person som har ett hårt kroppsarbete och behöver vad vi andra kallar för "tomma kalorier". Han eller hon behöver ju energi för att orka med sitt arbete. Problemet är bara att sådana personer är lätt räknade i dag. De flesta har ett stillasittande arbete idag, eller arbetar inte allas, och många är mer eller mindre överviktiga.
Nå vad hittade jag för produkter på Netto i Trelleborg i går? Jag kan rekommendera kalvsylta, kan ätas med några skivade rödbetor, Keso är alltid bra och då i sin naturliga form utan sockertillsatser, mörkt bröd med hög fiberhalt är bra, räkor i saltlag liksom kräftstjärtar kan verkligen rekommenderas, liksom olika sorters skinkpålägg (inte korv) - men kolla innehållsdeklarationen. Vanlig ost är alldeles för fet men prova gärna Arlas Apetina-3 %. Ost i tärningar i saltlake, PK värde på 18! Ni vet väl att man ska äta ost och bröd samtidigt, proteinet i de båda livsmedlen kompletterar nämligen varandra så att varenda nödvändig aminosyra kommer ner i magen för att bli viktiga byggstenar i dina muskler och annat kroppseget protein! Ta gärna efter!

Årets första dag 2009

 2009-01-01   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 

Nyårsafton blev en riktigt fin vinterdag där bara snön fattades. Marken var emellertid vit av frost. Det var några minusgrader, nästan ingen vind, stilla och fint med en klar, blå himmel.
Jag skrev mitt "bokslut" för året, liksom jag gjort den 31 december de tre föregående åren.
Kvällen ägnade jag mig åt att titta på Strindbergsdramat Hemsöborna i en alldeles speciell tappning. En verklig skrattfest bjöd Stefan & Christer-gänget på i nära tre timmar. En repris från Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2007. Några av de bästa skådespelarna var med, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Claes Månsson, Gösta Janson, Thomas Hedengran, Kent Vickell, Jenny Antoni, Martin Östh och Elin Gradin. Experterna på svensk revy bor på västkusten. Jag gillar de verkligen och det här är en av deras bästa produktioner som jag inte sett förut. Ibland är det tur att TV4 finns. Se några av bilderna från skådespelet.

Sedan var det dags att ta hand om djuren. Fyra av hästarna visade inget större intresse för nyårssmällarna, men två, Georg Scot och Piraten blev mycket oroliga. Det var smällarna och i ännu högre grad ljuseffekterna som skrämde dem.
Vii fick tillbringa en lång stund i stallet omkring och efter tolvslaget för att försöka få dem lugna. Är denna smällartradition verkligen så nödvändig att upprätthålla? Den skadar och skrämmer både människor och djur och förstör egendom och skräpar ner.

Nyårsdagen är det samma fina, vindstilla väder. Barometerns fall indikerar dock att mildare och blåsigare väder är på gång.
Året börjar med att vi bogserar Toyotan med brusten kamrem till verkstad i Anderslöv.

Bokslut 2008

 2008-12-31  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Min politiska aktivitet i Trelleborg har ökat markant under 2008. Jag blev i januari ordförande för Moderata Seniorer och fick därmed också en ordinarie plats i Moderata föreningsstyrelsen. Sedan i höstas har jag också en plats i det skånska Seniorrådet. Jag har varit mycket aktiv i vår medlemstidning Blå Trelleborg och på vår hemsida Trelleborgsmoderat.se. Jag deltog i maj i Moderata Seniorers årsstämma i Göteborg och på Temadagen i Stockholm i oktober.
Bloggandet har fortsatt och den 26 november skrev jag min 1000:ende blogg sedan starten i juni 2005. Jag har gjort några tekniska förbättringar.

Jag har nått mitt "mål" med att läsa 500 "gamla" svenska deckare har mer eller mindre lämnat denna hobby. Detta skedde i september med Björn Hellbergs "Nattvandraren". De 500 böckerna finns redovisade här i läsordning. I stället läser jag nu modernare svenska deckare som Åsa Larsson och Håkan Nesser och jag har börjat i år med Karin Alvtegen och Peter Gissy.

Det har blivit många besök på biografen Grand i Trelleborg, 10 filmer har jag sett, mest tillsammans med familjen. Bäst i år har varit Mamma Mia och Australia.

På hästsidan har Mirella fått sitt första föl, Minton, som redan är stor och stark och snart ska tillbringa några månader på "kollo" Linderödsåsen tillsammans med andra samma ålder. Det behövs för att Muskot "bonuspappan" och Mirella ska kunna börja förbreda sig för den kommande tävlingssäsongen. Vi har nu sex travponnyes i stallet, inklusive, en häst, Piraten, som hyr box hos oss.

Jag var långvarigt sjuk från den 10 mars till den 26.3. Det var en slags influensa som ledde till en svår och irriterande hosta som gjorde att jag bara kunde sova sittande. Det var en besvärlig period men gick över.
Flytten till Gränsbo har inneburit att många fler motionsinsatser än tidigare förvandlats till praktiskt arbete på gården. Jag har helt slutat med att åka bort för att träna på gym. I stället använder jag mig av utrymmen på gården. Jag har ett rum med motionscykel och träningsapparat och på kontoret har jag en nyinköpt "Crosstrainer" som jag kombinerar med hantlar och skivstång. Det har blivit 15 pass på "hemmagymmet" och 44 pass med Crosstrainern + styrketräning. Drygt en gång i veckan och det är kanske där det ska ligga framöver när jag nu närmar mig min 66:e födeösedag i mars.
Badmintonspelandet i Malmö har gått ned, det är för långt att köra till Malömö särskilt i mörker. 14 gånger blev det i år i år, -3 mot i fjol. Cyklandet har jag fortsatt med som tidigare. 61 cykelturer under året gav drygt 110 mil. Jag har promenerat 28 gånger knappt en timme åt gången.
Jag har gjort arbetspass på gården under 136 dagar, alldeles för mycket tycker jag själv. Det handlar om hästarbete, arbete i hagarna, röjning bland buskar och träd och många dagars gräsklippning. Jag har utövat någon form av motion alla dagar utom 76, varav 15 "förlorades" i mars månad då jag var långvarigt sjuk. Läs mera här

Av årets böcker jag läst vill jag särskilt framhålla:
Ismail Kadaré "Grymma april", Carl-Henning Wijkmarks ”Stundande natten", "Klas Östergrens "Orkanpartyt", Leif GW Perssons bok om Palmemordet "Faller fritt som i sen dröm" och Håkan Nessers "Berättelse om herr Roos".

Lekamliga njutningar

 2008-12-07 Dagbok
För tre år sedan
I dag har jag gjort något jag aldrig gjort förut. Jag har varit på ”spa”, närmare bestämt ”Spa & Konferenshotellet” på gamla regementsområdet i Ystad. Först fick jag helkroppsmassage både fram och bak, från hjässan till tårna – viss kroppsdel hoppades dock över. Det tog en timme och jag var angenämt tagen efteråt. Den sköna avslappnade känslan förstärktes sedan då jag fortsatte i bastun som var av verklig högt klass. Därefter tvagning och tvätt och ett besök i jacuzzin, där jetstrålarna och det heta vattnet gav kroppen ännu en omgång.
Massören kunde sin sak, han var också brottare i fjädervikt som nyss vunnit EM-medalj för veteraner, 35 +. Vi hade en lång pratstund om klassiska skånska brottarklubbar och brottare så tiden för behandlingen gick snabbt. Bild från relaxrummet.
När vi åkte hem passerade vi Skivarp med sin Byakrog. Jag var så hungrig efter dagens påfrestningar att jag hämtade hem ryggbiff med klyftpotatis, grönpepparsås och bearnaise och sallad. Det var en så stor portion att den inte är slut än. Krogen är värd ett besök, 0411-30775, om man nu inte föredrar Gästgiveriet med sitt julbord förstås.

Tusen bloggar

 2008-11-26  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Ett tusen bloggar skrivna just idag. Jag började i juni 2005, skrev min 500:e blogg i mars 2007. Det var min arbetskamrat Erik Cronqvist (bild) som gav mig tipset jag fick och det fastnade jag för. Det var i samband med att jag beviljats ledighet - ett halvt sabbatsår - från Lernia i mars 2005, några dagar innan jag fyllde 62 år.
Idag hittar man Erik på nätverkssajten linkedin.com som executive editor, China och i verkligheten troligen i Kina, där han kommer att bli en viktig kontakt med Sverige för den blivande stormakten.
30 % av mina bloggar handlar om Nyheter och Politik, jämt fördelade mellan svensk och internationell, med en svag övervikt för det senare. På platserna därefter kom Dagbok och Anderslöv & Söderslätt som döptes om i fjol till Äspö & Söderslätt. De omfattar vardera cirka 10 %. Minst är avdelningen Arbete. Där finns ingenting sedan februari 2007. Den senaste bloggen där heter symptomatiskt "Arbetsfriad för evigt?"
Musik är på väg upp mot tre procent på grund av mer skrivit om Melodifestivalen och Dansbandskampen.
Totalt är bloggarna fördelade på 17 olika kategorier.
Mitt allt större engagemang hos nya moderaterna i Trelleborg (och nu också i Skåne) har tvingat fram en ny avdelning som jag kallat Lokal Politik.
Alldeles nyligen har jag börjat med en avdelning som heter "Hågkomster", minnen från mitt tidigare liv som hittills handlat om "kändisar" jag ofrivilligt träffat på.
Jag har fortsatt att lägga mina bloggar på två ställen i cybervärlden även om det är arbetsamt. Avsikten är förstås att nå ut. Förutom här finns ju en "kopia" på Spaces.live.com.

En fredag i ett grått november

 2008-11-07  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan 
Förbereder mig inför det styrelsemöte som Moderata Seniorer i Trelleborg ska ha på måndag förmiddag, dagordning ska sättas ihop och skrivas ut, föregående mötes protokoll studeras, rapporter om vad som sig timat har sedan förra mötet skrivas ner och samlas ihop, lokal ska bokas etc.
Jag har också börjat sätta ihop frågor jag ska ställa till Åke Svensson (bild) som är lokal partiledare för kd och som tillsammans med sin i riket mer kände bror Alf, varit med i kristdemokraterna nästan ända sedan det startade som KDS 1964.
På måndag eftermiddag ska jag sedan göra en intervju med honom för vår partitidning Blå Trelleborg.
Kd ingår i den styrande Trelleborgsalliansen som består av sju partier.

Jag har hunnit med en cykeltur på 15 km från Gränsbo via Klagstorp och St. Beddinge halvvägs till Skateholm och tillbaka. Det är inget trevligt cykelväder. Sedan en vecka tillbaka har vi haft högtryck på Söderslätt. Det regnar inte och är ganska milt (8-10 C) men det är helmulet och mörkt och blåser en hel del, (mot)vindarna är starka. Som tur är har jag nyligen fått punktering på min ordinarie cykel. Jag har nu upptäckt att den jag hade i reserv, var mycket bättre. Den är vilsammare att sitta på och ligger bättre i kurvorna. Den är dessutom nästan alldeles oanvänd och vacker (se bild). I går var jag på biblioteket och fick som vanligt tag i en hel del tidskrifter. Därför har jag också ägnat dagen åt att läsa Fokus, Illustrerad Vetenskap och National Geographic. Det är fantastiskt att man fortfarande kan göra detta gratis. Ingen prenumeration behövs, tack alla snälla skattebetalare och kulturnämnden i Trelleborg. Bild på kulturnämndens ordförande Rolf Persson och bibliotekets nya chef, Bodil Jörgensen Schylit.

Som en ruin efter ett östtyskt vakttorn

 2008-09-04  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Idag har jag haft en lugn dag efter gårdagens ansträngande badmintonmatch och bastubad. Högtrycket kom tillbaka och det gick åter att sitta utomhus. Jag passade på att läsa veckans tidningar. På Trelleborgs Allehandas utmärkta kultursida kunde man följa de ibland hätska diskussionerna om Kivik Art Center och skulpturen på Lilla Stenshuvud som framprovocerats av tidningens frispråkige kulturchef Robert Dahlström som lakoniskt på ren skånska konstaterat ”Riv möget!”. Även Ulf Lundell var inblandad eftersom han anser att besökarna med kikare från utkikstornet kan se hem till honom. Dahlström befarar att när snön lagt sig kommer tornet att se ut som ”en ruin efter ett östtyskt vakttorn” hur mycket berömdheter som den internationelle museichefen Sune Nordgren än påstår annorlunda! En nyttig ordväxling.
Trelleborgs Allehanda är särskilt på plats i Anderslöv denna vecka. Byn tycks ha lämnat sin svacka, Café och Buffé har återöppnat den nerlagda Evas krog och den tidigare praktikanten på nerlagda Lejonblomman, Kjersti Rosdahl (bild), har nu som färdigutbildad florist startat egen butik med namnet ”En blomma på torget”. Nu väntar vi bara på att Gästgivaregården åter ska börja servera mat. Läs alla TAs artiklar om Anderslöv i september 2008.
Och plötsligt kände jag något stryka min arm där jag satt i solen, det var min favoritkatt Missy som var tillbaka efter några dagars frånfälle. Det blev ett ömsesidigt kärt möte. Hon var hungrig som vanligt.
Bild på ”utkikstornet”.

En glädjeskapande livsuppgift

 2008-07-25   Dagbok
För ett år sedan 
I går skrev jag mitt 899:e blogg inlägg. Därför är detta det 900:e. För exakt fyra månader sedan skrev jag mitt 800:e, alltså den 25 april 2008.
Jag tror att vi är ganska få som kontinuerligt sedan 2005 skrivit så många bloggar och publicerat dem på samma plats. Det är ju inget nytt i sig, människan har skrivit dagbok sedan skrivkonsten uppfanns för många tusen är sedan. Det var sumererna, 5000 år f Kr, enligt Carl Ivar Sandströms bok 1989 "Utbildningens historia", som använde kilskrift på lertavlor. 1900-talets dagböcker hamnade emellertid i byrålådan, inte sällan låsta med hänglås, idéerna och tankarna skulle förbli författarens egna och privata. Annorlunda är det i dag. Nu ska dagböckerna publiceras och göras tillgängliga för många, tusentals eller ännu fler. Många kommenteras av andra och ibland blir det debatt kring vad som skrivits. Jag tror att förra århundradets psykologer skulle kalla författarna för exhibitionister. Utvecklingen mot en ökat öppenhet är emellertid mentalt sund och om fler skrev skulle förmodligen färre ha "psykiska problem", det vill säga ångest och underlägsenhetskänslor.
Om jag höll samma takt med skrivandet under de kommande fyra månaderna skulle jag skriva mitt tusende inlägg i slutet av november i år. Få se hur det blir med den saken.

Sommarförkylning

 2008-07-24   Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan
Igår jobbade vi hårt med att köra flera stora lass med med grenar och annat skräp till soptippen i Beddingestrand. Vi har haft (och har fortfarande) stora högar med grenar på tomten, ett resultat främst av allt som jag sågat och klippt ner och samlat ihop under ett års tid men också av skräphögar som vi tyvärr "övertog" när vi flyttade in på Gränsbo i juli i fjol. Det virus som min dotter tydligen smittat mig med fick då en chans att slå till och jag blev genast orolig över den irriterande hosta det innebar. Jag hade något likande i mars i år som fick nästan fruktansvärda konsekvenser, främst genom att jag inte kunde sova. Därför tar jag det lugnt några dagar och hoppas att det ska bli bättre. I går kväll tvingades vi ställa in ett besök på Piggsvinens sommarshow (bild) på Magasinet i Smyge trots beställda biljetter. Se Trelleborgs Allehanda. Jag hoppas att vi stället kan gå på "smygpremiären" på Grand på The Dark Knight klockan halv tio i kväll.
Vädret är mycket fint idag, meteorologernas löfte om sommarens återkomst tycks ha slagit in.
I mitt "hemmagym" har jag fått en grön beläggning på de nykalkade väggarna. Jag antar att det är fukten. Därför har jag skaffat en avfuktare av märket Bahag (bild). Det första dygnet drog den ut halvannan liter vatten och sänkte den relativa fuktigheten med nästan fem %.
Jag har börjat att skanna in gamla foton på mina barn. De är svartvita och från 60-talet! Verkligen någonting värt att bevara på en extern hårddisk och på Internet. Se bild på min son Hans-Jürgen då han fyllde 1 år i februari 1964! Han var söt redan då.

Modemstrul

 2008-07-07   Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan
För nästan precis ett år sedan satt jag där jag sitter nu nämligen framför en av datorerna på biblioteket i Anderslöv. Den femte juli i fjol hade vi nyss flyttat in på Gränsbo söder om Östra Klagstorp och Bredbandsbolaget behövde nästan två veckor för att åter ge oss kontakt till den livgivande linan ut till Internet. Liksom då har Pernilla Mörstam åter vänligen ställt sin ena dator till förfogande. Jag ringde supporten i morse och han lovade att genast se till att ett nytt modem skickas - det kan ta upp till tre dagar, och det få vi väl försöka stå ut med. Det tycks vara strömbrytaren som pajat på modemet.
Jag har cyklat hit, det är nästan nio kilometer. Det är nästan för varmt, med svag vind, 22 grader i skuggan och bara ett lätt dis som skymmer solen.

Tre år har gått

 2008-06-06  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 

I dag finns det anledning att fira inte bara att Nationaldagen för tre år sedan blev en röd dag utan också att jag för tre år sedan skrev min första blogg. Den var inte mycket att skryta om men här finns den: 6 juni 2005 och här.
Det har varit en intressant period och jag kommer att fortsätta att skriva och kommer att nå min tusende blogg innan årsskiftet. Det är åtminstone min ambition. Att blogga gör livet intressantare och både den personliga historien såväl som framtiden framstår i ett nytt ljus.
För ett år sedan när jag firade tvåårsdagen skrev jag att min första blogg skrevs den 8.6 2005, men sedan dess har jag återfunnit en tidigare, den 6.5 2005. Orsaken är att på bertilius.spaces.live.com där jag började blogga försvann vissa inlägg efter ett tag. Dvs själva inlägget försvann inte från servern men länken dit försvann. Om man kan lura ut länkadressen så kan man få dem att återuppstå ifrån det döda.
Jag märker nu som då att jag var överdrivet försiktig i början och använde många omskrivningar för att människor inte skulle känna igen sig. Idag har jag lärt mig att skriva på ett annat sätt, mer rakt på sak, men utan att vara utmanande och provokativ i onödan. Det finns det tillräckligt många andra som gör. Bild (nyare) på mig.

Rätt tid men fel plats

 2008-05-25  Dagbok
För två år sedan
I går hade KIF, Klagstorps IF, åter hemmamatch. Tyvärr hann jag inte dit för att se den tredje matchen på rad. Läs mer om tidigare matcher. Det var kanske lika bra det. Det blev förlust med 1-0 mot serieledande bosniska Behar. Jag åkte nämligen till Malmö för att hämta min dotter som halv tolv skulle medverka på Räddningstjänst Syds "Öppet Hus" som hon bjudits in till för att erhålla en gåva för sitt "rådiga ingripande i samband med en trafikolycka den 24 mars i år" då en bil körde ner i en å på våra marker, Gränsbo, mellan Klagstorp och Äspö. Läs mer här. Efter att ha snurrat runt med hjälp av Eniros karta hittade vi till sist "Fågel Fenix väg 5". Men där fanns inget Öppet Hus, snarare ett mycket stängt hus med alla dörrar låsta och ingen människa i sikte.
I stället åkte vi till Toys"R"US vid Jägersro i Malmö och köpte en ny pool i väntan på den verkliga sommarvärmen. Med alla tillbehör och kemikalier. Hela familjen hjälptes sedan åt med monteringen så det tog mindre än två timmar att få upp den och klar för vattenpåfyllning. Nilla påstod att hon skulle bada i kväll! Det blev inte mycket med detta, men Lina och jag doppade oss. Se bild där jag njuter i solen och föreställer mig vara vid en hotellpool på Mallorca.
Via Internet, har jag senare konstaterat att det fanns två Öppna hus i går, ett i Kävlinge och ett på Center Syd i Löddeköpinge, som också ligger i Kävlinge kommun, vi förväntades till Kävlinge brandstation men fick adressen till kommunens andra brandstation på Center Syd där Öppet Hus verksamheten startade först klockan ett. Så kan det gå. Projektledare Margareth Ekberg på Räddningstjänst Syd har bett om ursäkt och kommer i kväll till Malmö för att överlämna "gåvan".

Dags att börja sola

 2008-04-15   Äspö & Söderslätt och Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
I fjol inträffade den första verkliga solningsdagen den 13 mars och för två år sedan den 14 mars.
I år blev det tisdagen den 15 april. Jag förstår inte var den utlovade värmeökningen tagit vägen som utfästs av de som fruktar koldioxid mer än allt annat.  
Och ändå har vi satt upp ett rejält vindskydd (se bild) så att solen kan värma en vit vinterlik kropp även om det blåser en del. För det gör det ju ständigt på Söderslätt.
Men först var jag i Anderslöv för att uträtta en mängd ärenden. Sedan jag gjort min plikt och lunchutfodrat våra fyra hästar med 1,5 kg hö per styck placerade jag mig i solstolen.
I solen läste jag i National Geographic om hur det nuvarande polynesiska folkslaget befolkat hela Melanesien för fler tusen år sedan utgående från Nya Guinea. Ett skäl till varför de vågade sig ut på sina ranka kanoter mot världens ände tror forskarna vara att de ständigt hade motvind och därför visste att de alltid skulle kunna ta sig tillbaka till hemöarna igen. Alltså på samma sätt som när jag motionscyklar och kör i motvind nästan så långt jag orkar för att sedan bekvämt ”segla” hem.
I veckan Affärer som vigt det senaste numret åt reklam och varumärke läser jag att själva essensen är att varumärkes- och marknadsföringsarbetet måste upp på lednings- och styrelsenivå. Problemet tycks vara det samma som för 30 år sedan då samma budskap trummades in hos oss som läste marknadsföring på trebetygsnivån i Företagsekonomi i Lund med hjälp av gurun Philip Kotler’s bok Marketing Management.
Vår nyinflyttade katt Missi (Alice) som påstår sig vara född på Gränsbo men sedan flyttat till en granngård vaktar min stol (bild).

Äntligen utsövd!

 2008-03-16   Dagbok
 För två år sedan 
Mitt oprofessionella referat från igår har verkligen sina orsaker. I söndags drabbades jag av en förkylning som växte sig starkare för varje dag (och natt). Det värsta var en mycket obehaglig rethosta som gjorde att jag knappast sov någonting alls under de två (näst) senaste nätterna. Eftersom jag inte visste om jag skulle stå ut med ännu en natt utan sömn - det kändes som psykisk tortyr - körde min fru mig till jourläkarcentralen i Trelleborg i går kväll vid femtiden: Där avslöjade en duktig och trevlig legitimerad läkare, Mette Barth, att jag varken hade hjärtsvikt eller lunginflammation, vilket de som hörde mig hosta trott. Men framför allt fick jag en effektiv medicin mot rethosta. Den heter Cocillana-Etyfin, vilket hade effekt även om det dröjde länge, Vid två tiden på natten var hostan ännu värre än de två tidigare nättare. Då fattade jag enväldigt beslutet att ta en halv dos till med den goda effekten att jag lyckades sova flera timmar i stöten från halv fyra till kvart över nio. Helt underbart, idag är jag en ny människa, om än sömnig och olämplig som bilförare.
Detta var min första konkreta erfarenhet av sjukvården i Trelleborg. Jag träffade tre kvinnor som alla arbetade snabbt och professionellt och som uppenbarligen vet vad kvalitet inom vården innebär.
Jag kände mig "Välkommen till verkligheten" så som det viktiga projekt kallas som moderaterna dragit i gång inom olika välfärdsverksamheter.

Födelsedagsfirande

 2008-03-07   Dagbok
För ett år sedan   För två år sedan 
I går fyllde jag 65 år. För många är detta en stor dag i livet, den dag då man inte längre är beroende av att arbeta för någon annan för att kunna försörja sig utan man rår sig själv och kan bestämma över sin tid på ett helt annat sätt än tidigare. För mig började denna ”fria period” emellertid redan för nästan tre år sedan, jag skaffade mig först ett så kallat friår, fick sedan ett års lön som avgångsvederlag och tog pension när jag fyllde 64. Blogg om detta den 20 mars 2006.
I stället tycks firandet i år bli helt annorlunda. I går morse fick jag min present, en extern hårddisk. Det är en ”My Book” från Western Digital. Den rymmer 400 GB det vill säga nästan tre gånger min interna hårddisk. Sedan åkte min dotter Nilla och jag till Smygehamn och köpte tårta och extra goda kakor. På kvällen firade jag genom att få ett foto tillsammans med Frida Muranius på Radio SMF.
Idag äter jag ”Moderatlunch” på Restaurangskolan på Trelleborgs Konferenscenter. En god vana sedan i fjol. Där kan man se en elegant Siv Jönerup räkna in det ena bordets gäster (bild). Vid det andra bordet väntar kända Trelleborgsprofiler på förrätten, den smördegsinbakta räkröran, sedan väntar lövbiff Tyroliènne.
I morgon kväll har min fru och jag biljetter till Rosenhagen i Anderslöv där vi ska äta och drick gott och sedan lyssna till Elviskopian Justin Shandor (se bild) från Las Vegas. Och till sist äter hela familjen tillsammans på min dotter Linas kvarterskrog JP’s Bar och Restaurang i Malmö på söndag kväll.
Fest hela veckan när man fyller pensionär!

Nu är det över

 2008-02-26   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
För stunden åtminstone. Jag vet ju inte hur det kommer att kännas när bedövningen släpper om någon timme. För ett och halvt år sedan rekommenderade min tandläkare Eva Sjögren i Malmö mig att snarast ta bort en visdomstand, i vänstra överkäken, som hade ett stort hål som satt så illa till att det var omöjligt att laga. Det var inget jag ville göra eftersom tanden inte gjorde ont. Jag sköt det framför mig allt längre. När jag i december tappade en stor del av en lagning i en annan tand och därför behövde en akut insats tog jag kontakt med en tandläkare i Anderslöv, Claes-Jöran Frankman. Han reparerade den skadade tanden och fick mig även att äntligen våga göra något åt det gamla problemet. Tanden hade nu börjat kännas obehaglig och ibland hade jag tandvärk. För en dryg timme satt jag så i stolen, eller rättare sagt låg ner. Jag slog på min mp3-spelare på hög volym med de bästa låtarna från Melodifestivalen 2007 och väntade på det första sticket från bedövningssprutan. Till min förvåning kändes det knappast, men vad visste jag, det var nästan tjugo år sedan sist, på grund av min sprutskräck. Efter tio minuter var tanden helt bedövad och efter ytterligare några minuter var fulingen (se bild) ute. Nu sitter jag och biter ihop om den bomullskudde som ska stoppa blödningen och känner mig lugn, avkopplad och mycket, mycket nöjd.
Blogg om tidigare tandläkarebesök: 08-01-28 och 08-01-16.

Måndagar är mötesdagar

 2008-02-25   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
Då var det åter månadens sista måndag och dessutom årets andra vårdag om man ska tro SMHI:s statistik. Här nere på Söderslätt kan man väl säga att hösten tog slut i lördags eftersom vi inte har haft någon vinter alls. Vinter innebär, fortfarande enligt SMHI, att den genomsnittliga dygnstemperaturen ska ha legat under noll grader Celsius i minst sju dagar i sträck och det har inte inträffat i år. Det är första gången i mitt liv som jag sluppit vintern helt och hållet. Så visst blir det varmare och skönare. Frågan är bara vad det beror på, är det naturkrafternas eller människans ”förtjänst”?
Trelleborgs moderata Seniorer har haft styrelsemöte idag. (Bild på styrelsen). Det andra mötet för året och det andra med mig som ordförande. Vi startade klockan elva som var en timme senare än brukligt eftersom vår nye styrelsemedlem Ove Carlsson skulle hinna hem från Stockholm där han bland annat bevakat Moderata seniorernas TEMA-dag i Stockholm den 22.2.
Vi fortsätter som vanligt med våra medlemsaktiviteter under våren och hösten. Flera önskvärda alternativ för våra aktivitetssamordnare att utreda och planera för är att den skånske ministern Tobias Billgren ska prata om ”Migration och arbetskraftsinvandring”, ett besök till sommaren på Trelleborgen bild) och en gemensam teaterföreställning till hösten på Ystads teater.
På kvällen var det som vanligt dags för fullmäktigemöte i Trelleborg. Det var långrandigt och jag gick efter två och en halv timme. Små för skattebetalarna helt betydelselösa, men för vissa partier tydligen principiellt viktiga, ärenden kan ta mycket lång tid medan miljonförsäljningar klubbas på sekunder. Många partier agerar ”partipoängplockare” i talarstolen. Lätta att genomskåda men man tvingas ju lyssna till deras skrävel.
Så här var sista måndagen i januari.

Vad har hänt idag?

 2008-02-18   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
Nilla och jag har varit i Fribergs cykelaffär i Trelleborg för att använda det presentkort som jag vann i december och som Nilla sedan fick i födelsedagspresent. Hon valde en Skeppshult Nova (bild) med alla lyxiga tillbehör och fick lägga till 600 kr till presentkortets 5000. Sadeln formar sig efter stjärten och gör den personlig. Lampor och lås och alla tillbehör fanns med.
Jag var på Rådhuset och hämtade material till måndagens fullmäktigemöte.
”Småttingarna” Caesar och Pålex åkte hem idag. Jens Ingemanssons ”hästtaxi” hämtade hem dem till Jägersro inför vårsäsongens tävlingar. De har varit hos oss sedan den 12 januari.
Ny vårvädersdag med åtta plusgrader och solglimtar. Det är torrt och fint, ingen nederbörd på nästan två veckor fast högtrycket försvagas nu och lågtryck är på väg in säger Sturupsmeteorologen. Jag sitter ute i solen och läser mötesdokument i flera timmar.
Jag ringer till min son i Helsingborg som fyller 45 år idag. Han säger att han nyss kommit hem från en månads semester i Damaskus i Syrien!

En hektisk måndag

 2008-01-28  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
På förmiddagen var jag hos tandläkaren i Anderslöv. Han undersökte mig noga med hjälp av den modernaste röntgentekniken, talade om för mig vad som behöver göras – inte så mycket egentligen – men ett stort, växande hål i en visdomstand kräver utdragning – eller ”utvickning” som han säger. Jag har dragit mig för detta i över ett år men nu känns det som om jag skulle våga. Jag fick en psykoterapeutisk behandling idag. Den var dyr, men troligen nödvändig. Läs tidigare blogg.
På eftermiddagen var jag på SPFs årsmöte. Pensionärsföreningen Udden – Sveriges sydligaste – på Östra Torps församlingshem. Jag blev medlem 4 april i fjol och detta var mitt första årsmöte.
Mötet inleddes med att ljus tändes för de medlemmar som avlidit under året. De ägnades därefter en tyst minut. Det ger en något att tänka på. Att jag nu är med i en förening där det är naturligt att avgå med döden.
Där var mycket folk, 70-80 personer, en tredjedel av medlemsantalet. Efter mötesförhandlingarna var det dags för kören och mina tankar gick till Missionshuset i Brorstorp på tidigt 50-tal där evangelisternas predikan varvades med körens sånger. Ackompanjemanget var dessbättre på dragspel denna gång och inte på änglagitarrer.
På kvällen var det åter dags att bevista månadens fullmäktigemöte i Trelleborg. Det började för ovanlighetens skull med VD och styrelseordföranden för AB Trelleborgshem presenterade det kommunägda bolaget och pratade bland annat om den nya bovärdsorganisationen och en kommande differentiering av hyresnivåerna så att lägenheter med gott läge och hög standard ska betala mer. Nytt var också att före detta socialdemokratiska kommunalrådet Egil Ahl åter satt på sin stol sedan han bojkottat fullmäktige efter att ha förlorat valet. Till slut hade Per Klarberg, gruppledare för Sd, en dispyt med kulturnämndens ordförande Rolf Persson om lämpligheten av att låta rappgruppen Advance Patrols ledare Gonza medverka i ett arrangemang för barn på Trelleborgs bibliotek.

Bokslut 2007

 2007-12-31  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Det som mest utmärkt det gångna året 2007 för mig och min familj är för det första att vi flyttat från Anderslöv till Gränsbo, mellan Äspö och Klagstorp. Den förändringen var större för mig än när vi för tre år sedan flyttade från Malmö till Anderslöv. För det andra att jag blivit aktiv för Moderaterna i Trelleborg, där jag skriver i Blå Trelleborg och på hemsidan, är med i styrelsen för Moderata seniorer och adjungerad i föreningsstyrelsen. För det tredje att jag blev pensionär som 64- åring i mars. Jag är nu medlem i SPF Udden , Sveriges sydligaste pensionärsförening.
Min dotter Nilla tog studenten och har börjat arbeta samtidigt som hon ägnar fritiden åt sina hästverksamhet, hemma, på Jägersro och på sin webbsida. Lina är inne på sitt andra år på Lärarhögskolan och jobbar samtidigt en hel del inom skolan och förskolan i Malmö.

Mitt bloggande har blivit en ännu viktigare del av mitt liv. Genom att länka till vad jag skrev för ett resp. två år sedan blir bloggen också en historiebeskrivning av mitt liv. Jag lägger ner mer tid, de blir mer genomarbetade och kanske därför färre än i fjol. Det här året har jag gjort 291 "Funderingar". Läs mer här.
Den 24.3 gjorde jag mitt 500:e blogginlägg sedan juni 2005 och den 8.12 mitt 700:e. Möjligheten finns att jag skriver min tusende blogg kring nästa årsskifte, 2008/09.
Flytten till Gränsbo har inneburit att många fler motionsinsatser än tidigare förvandlats till praktiskt arbete på gården.
Jag har tränat på gym 74 av årets dagar (- 38 mot i fjol), spelat badminton i Aurahallen 17 gånger (+ 1), tagit många (63, +3) och långa cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar och promenerat 40-60 minuter 57 gånger. Hela året har haft 309 tränings- och/eller arbetspass, vilket är 51 mer än i fjol. Skillnaden mot i fjol är allt slitsamt arbete med att klippa gräs, räfsa löv, röja hagar och annat hästarbete. (Läs mera här).
Jag har fortsatt med att läsa "gamla" svenska deckare som nu alltmer närmar sig nutid. Gösta Unefäldt, Björn Hellberg, Jan Mårtenson och Willy Josefsson skriver ju fortfarande. Det blev 43 (-22 mot 2006). Läs mer här. Totalt sedan 1999 har det blivit 485 och jag närmar mig alltmer mitt mål att läsa 500. Flest har jag läst av Hellberg (12), Unefäldt (7), Josefsson (6) och Ulf Durling (5).
I gengäld har jag läst många modernare deckare som Stieg Larsssons trilogi om Lisbeth Salander, Åsa Larssons trilogi om Rebecka Martinsson, alla Arnaldur Indríðasons isländska deckare, flera böcker av Håkan Nesser etc.

Av årets övriga böcker vill jag framhålla Torkel Klingbergs ”Den översvämmande hjärnan”, Tomas Lappalainens, ”Camorra – en bok om maffian i Neapel", Maria Hermanssons "Svampkungens son", Torgny Lindgrens "Norrlands Akvavit", Dan Browns "Änglar och demoner", Peter Höegs "Den tysta flickan" och Gabriella Håkanssons "Hjärnmänniskan".
Läs tidigare bokslut, 2005 och 2006.

Influensa och vårkänslor

 2007-12-30  Dagbok
 För ett år sedan   
Helt plötsligt har jag blivit sjuk, snuva, ont i halsen, täppt i näsan och tung i huvudet. Är det influensan som slagit till? Någon vidare vinter har det ju inte varit. Det blir till att stanna inomhus idag vilket är synd eftersom det nästan känns som om våren är på gång på Söderslätt. Vinden har mojnat och solen tittar fram efter flera veckor med himlen heltäckt av tjocka gråa moln. Barometern är på väg upp och det är sex grader varmt! Hästarna trivs riktigt bra i hagarna.
Jag ska tillbringa en stor del av dagen i sängen och läsa min julklapp, Leif G W Perssons nyutkomna bok ”Faller fritt som i en dröm”. Den handlar om Palmemordet för tjugo år sedan och är verkligen värd att rekommenderas! Boken ingår i en trilogi av kriminalromaner. Det kände jag inte till. De två tidigare heter ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld” (2002) och ”En annan tid, ett annat liv” (2003). Se Svenska Dagbladet.
Jag följde dock med min fru till ett outletställe Price Off i Granhyddan i Beddingestrand, 5-6 km hemifrån, för att köpa jacka, byxor, handskar och strumpor och varma underkläder. Snart är det dags att ta ut EU-mopeden. Jag handlade för 1200 kr.
Annars håller jag på med att gå igenom min deckarsajt och göra om den. Jag har börjat med Stieg Trenters 27 böcker. Jag kontrolläser och checkar stavningen, förbättrar formatet med hjälp av stilmallar, lägger in bilder och annat. Jag tycker att det blir en verklig ansiktslyftning. Se före och efter.

Meningen med livet och evigt liv

 2007-12-21  Dagbok, Funderingar
 För ett år sedan  För två år sedan 
I programmet ”Carin” på TV2 i går kväll säger kognitionsforskaren och den internationellt erkända filosofen Peter Gärdenfors att människorna söker efter en mening med livet. Det är ett sätt på vilket de skiljer sig från djuren. Och detta är säkert ett faktum och de många religionerna är ett exempel på detta. Men även Gärdenfors vet att det inte finns någon mening att leta efter. Det är ett falskt sökande. Det är slumpen som styr i Universum. Universum är inte avsiktstyrd. Det finns ingen som har en ”plan” varken med Universums, planeten jordens eller ditt eget liv. Varje människa får lösa sitt behov av mening genom att själv skapa den. Jag tror att det bästa sättet är att skaffa barn. Det engagerar nästan fullt ut både föräldrarna, mor- och farföräldrarna och andra släktingar. Det får konsekvenser som varar hela livet. En inte dålig bifeffekt är också att barnalstring ger ”ett evigt liv”. Mina gener fortsätter sitt liv också efter min död, vissa av dem kanske för evigt.
Så de människor som väljer att inte skaffa barn, eller kanske skaffa dem så sent i livet att det rent biologiskt har blivit omöjligt, ska veta att de väljer bort en av de främsta meningsskapande möjligheterna. Det är värt att reflektera noga över inte bara inför julen.
Peter Gärdenfors skrev ifjol boken ”Den meningssökande människan”.

Sex timmars rolig rysare

 2007-11-20  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I går kväll, den 19.11, satt jag sex timmar på samma stol i Trelleborgssalen i Parken i Trelleborg. Budgeten för 2008 skulle behandlas i kommunfullmäktige. Jag behövde bara lufta mig två gånger varav den ena var en påbjuden paus av fullmäktigeordförande Inger Hansson. Kroppen ljuger aldrig säger psykologerna och det var verkligen ett underhållande möte med snabba byten av aktörerna i talarstolen – eller predikostolen fick man nästan intryck av då kristdemokraten Mats-Åke Svensson glödande av iver pläderade för värmeslingorna under Vångavallen.
Det var spännande med de många omröstningarna där ibland den styrande alliansens och ibland oppositionens förslag antogs. Humor saknas inte heller även om aktörerna inte alltid själva var medvetna om hur komiska de är för en åskådare som kanske har en större distans till vad det handlar om. Det blodiga allvar som flera talare gav exempel på kan vara riktigt roligt att ta del av.
Men medan timmarna gick blev stämningen alltmer uppsluppen och kvällens skratt – särskilt bland alliansens representanter – kom då fullmäktigeordföranden felaktigt gav socialdemokraten Cathrine Perssons förslag segern därför att ja-rösterna segrat. Men förväxlingar kan lätt ske då ett nej kan betyda ett ja och ett ja betyda ett nej i den kommunpolitiska byråkratins namn. I detta fall betydde ett ja att förslaget avslogs.
Men varför inte bjuda på större mängder frukt, alla kunde ju förstå att det blir ett långt möte då nästa års budget ska avhandlas, och bananerna får gärna vara mogna! I alla fall inte helt gröna. Redan innan pausen var allt slut. Men så var det också minst 200 personer i lokalen. Läs mer!
Läs mer om tidigare fullmäktigemöten.

Skåneträff och fullmäktigemöte

 2007-10-23  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I går hände det mycket. Redan innan klockan åtta hämtade jag min kollega i Moderata Seniorers styrelse, Helny Feustel, i Anderslöv för att köra till Hässleholm där vi tillsammans med en annan kollega Bo Evanth skulle deltaga i seniorernas Skåneträff. Där fick vi bland annat lyssna till Kristianstadstösen Anne-Marie Pålsson, doktor i nationalekonomi (bild) som sammanfattade sitt senaste riksdagsår.
”det var roligare förr när vi var i opposition, det är lättare att enas kring vad partiet är mot än vad det är för”. Lite krasst uttryckt är hennes uppgift att trycka på rätt knapp och att marknadsföra regeringens politik. Hon är fortfarande mest känd som den som på socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby 1993 framkastade ett förslag som kom att vålla en oerhörd debatt som till och med fick ett eget namn - pigdebatten.
Mona Sahlin sa i partiledardebatten med Fredrik Reinfeldt på TV i juni att det enda hon ville återinföra i den svenska politiken var ”rättvisan” (se min blogg). Detta har Anne-Marie Pålsson tagit fasta på. Hon menade att man måste skilja mellan ”förtjänta” och ”oförtjänta” orättvisor. Moderaterna måste ta hand om ordet rättvisa på samma sätt som tidigare med orden arbete och arbetarparti. Utgångspunkten för moderaternas argumentation ska alltid vara att våra förslag till förändring främst har som mål att skapa större rättvisa. Ordet rättvisa ska vara central på vår dagordning inte på socialdemokraternas. Mer att läsa här.
På kvällen deltog jag i fullmäktigemötet i Trelleborg. Kommunalrådet Ulf Bingsgård vill att jag ska vara med och sammanfatta dessa möten på den lokala hemsidan. Finns att läsa här.
Alla, både ledamöter, ersättare och åhörare var väldigt artiga och jag tog nog nära femtio personer i hand. Lars-Olof Flink (m) var ofta i talarstolen.
Under uppvärmningen spelade Trelleborgs Musikskolas Folkdanslag (bild).

Knappt 17 år kvar att leva?

 2007-10-11  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
KP Pension & Försäkring har skickat mig ett papper med en förfrågan om hur jag vill ha min avtalspension. Jag arbetade nämligen på kooperationens företag Foodia i Staffanstorp under några på 70-talet. Jag kan nu välja mellan att få en högre summa under åren från 65 år till 70 år och därefter en lägre summa livet ut eller få en ”mittemellan” summa från 65 år livet ut. Det intressanta är inte hur stor avtalspension jag får utan hur försäkringsmatematikerna på KP gjort beräkningen. Det finns en osäker faktor i beräkningen, nämligen min ungefärliga dödstid. För att jag ska kunna göra ett realistiskt val mellan de två alternativen, mest nu respektive lika mycket livet ut måste jag veta hur lång tid som KP Pension & Försäkring anser att jag har kvar innan jag går till de ”sälla jaktmarkerna”. Ugh!
Eftersom jag behärskar elementär ekvationsberäkning, en konst jag lärde mig redan under de lägre klasserna på realskolan i Eslöv, - idag lärs konsten ut till alla i grundskolan - är det lätt att räkna ut att ”break-even” det vill säga den utbetalningstid då båda alternativen ger lika mycket är exakt 16 år och 5 månader det vill säga min troliga dödsstund infaller när jag är nästan 82 år. Om jag nu tror att jag lever längre ska jag ta alternativ B, lika mycket livet ut, om jag tror att livet tar slut tidigare ska jag välja alternativ A. En prekär situation!

Gym, ministrar och hästar

 2007-09-06  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan   
Äntligen lite normal verksamhet! Senaste dagbok.
Åja, gårdagen var inte heller oäven. Idag var jag åter på gymmet i Anderslöv, första gången sedan vi flyttade därifrån till Gränsbo i Äspö för flera månader sedan. Jag lyckades slita mig från de slitsamma lantgårdsplikterna och tog mopeden dit. Det kändes ovant och tungt till en början med blev allt bättre efter hand. Efter två timmar var jag hemma igen. Efter att ha strechat framför TVn där Fredrik Reinfeldt och nyutnämnde försvarsministern Sten Tolgfors höll presskonferens - det är andra gången på ett år som Tolgfors tar över efter en avhoppad minister. Förra gången var det min favorit Maria Borelius som gick och då blev Tolgfors handelsminister – dukade jag och åt frukost på den stora gräsmattan under den blå himmeln som dagen till ära visade flygplanens kondenserade gasutsläpp.
Kanske blir det lite gräsklippning ändå i eftermiddag så att mina favorithästar i hagen, Cindy och minishettisen Lilleman, kan få lite grönt godis till kvällen. Cindy är såld och flyttar snart till Göteborg och Lilleman som varit ett lånesällskap åt henne flyttar då troligen åter hem till husse.
Glömde jag säga att Fredrik gjorde ett självsäkert och statsmannamässigt intryck på konferensen?
Bild på hästarna ätande nyklippt gräs.

Cykeltur med Radio SMF

 2007-08-13  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
För två dagar sedan kom världens ösregn med blixtar och åska. Vi fick minst 60 mm, mer kan inte regnmätaren mäta, och vi fruktade översvämning av innergården. Det blev akut utryckning för att gräva ”diken” så att vattnet kunde rinna undan.
Idag är detta glömt. Det är solsken, blå himmel, svag vind. Jag cyklar till Klagstorp, Vallby, Stora Isie och Östra Torp och därefter åter hem via Hemmesdynge. Utsikten är underbar över det böljande Söderslätt, den blå Östersjön och alla kyrkorna jag passerar. På Perssons Livs i Klagstorp inhandlar jag hemmagjord leverpastej och gurksallad. Jag lyssnar på Radio SMFs sändningar på Trelleborgs Närradio och gläder mig över att radion ska vara stängd i tre dagar. Under tiden ska de nämligen sätta upp en dubbelt så hög antenn så att även vi i Äspö kan lyssna utan störningar! Radio SMF står för Söderslätts musikförenings radiokanal, adress Strandgatan 20 i Trelleborg.
Om Radio SMF har Jan Troell gjort en film ”92,8 MHz - Drömmar i söder”.

Nyfikna släktingar på besök

 2007-08-06  Dagbok, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Helgen gick i släktens tecken. Många är nyfikna på vår gård och våra hästar. I lördags kom min frus syster, svåger och systerdottern Nina som normalt bor i Stockholmstrakten men som under sommaren mest är i sommarstugan utanför Båstad. Med sig hade de också Ninas ostyriga valp, Texas.
Vädret var soligt och varmt båda dagarna, söndagen nästan för het och för ovanlighetens skull inte en droppe regn.
I går var det min släkts tur från Höganäs. Min dotter Desiré, Fleming och de två barnbarnen Johanna och Joel. Till Johannas stora glädje sadlade Nilla en av de inhyrda hästarna så hon fick rida runt i paddocken. Jag passade på att gratulera Desiré som fyller år i morgon.
Trots besöken hann vi med att påla färdigt ”sommarhagen” och jag ta en ljuvlig cykeltur söderut i solskenet och den svaga sydvästan. I dag ska det bli ännu varmare lovar Radio Kristianstad, upp emot 28 grader på eftermiddagen!

Bokbusstop vid Perssons Livs

 2007-08-01  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan
Bokbussen i Trelleborg stannar vid Perssons Livs (affären har drivits sedan 1974, först av Bo Persson och numera av sonen Joakim Persson) i Klagstorp varje vecka. Ojämna veckor håller bussen tisdagar en timme på eftermiddagen. Dit har jag en kilometer att cykla. När jag var där i går slog det mig att jag nu för första gången i livet har användning för det mobila biblioteket. Jag har alltså hamnat på landet långt utanför tättbebyggt område. Det är inte riktigt sant. Mina första 13 år bodde jag i Askeröd, en dåtida järnvägsstation på Tomelilla-Eslöv järnvägen, men då var ju inte bokbussen uppfunnen. Vi lånade böcker redan då men jag minns inte var. Kanske var det i municipalsamhället Löberöd, en dryg halvmil därifrån.
Mitt, och min tvillingbrors, första riktiga upplevelse av bibliotek, blev därför i Eslöv, där vi gick på realskolan mellan 1956 och 1960 – jag har ännu den grå examensmössan från Tore Jönssons Hatt- och Pälsaffär på Storgatan 5, kvar. Det är att betrakta som mitt första ”andra” hem under många år. Därefter följde Helsingborgs nybyggda bibliotek under gymnasieåren 1960-63.
I bokbussen hittade jag, förutom en deckare av av Björn Hellberg, Fanny Fanny, flera böcker om mitt nya ”närområde”. Där fanns böcker förutom om Klagstorp och Äspö, som nu är min adressort, också om grannbyarna Vallby och Brönnestad. De ska bli en intressant läsning under någon höstmånad.
Bokbussen ”uppfanns” faktiskt redan på 1940-talet. Den första körde i Borås 1948 enligt en magisteruppsats vid Bibliotekshögskolan i Borås.
Tidigare blogg om bokbussen i Trelleborg.

Klimatvänliga transporter

 2007-07-23  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I dag liftade jag med min dotter Nilla (som är vuxen nu, har tagit studenten och körkort och börjat jobba) till Malmö för att träna på gymmet Nautilus. Jag hakade på min cykel på bilen och låste den utanför biblioteket på lilla torget i Anderslöv. Som vanligt blev det en njutning att träna på löparbandet och maskinerna.
På bussen tillbaka från Malmö till Anderslöv började jag läsa Torkel Klingbergs bok ”Den översvämmade hjärnan”. Vi föds med samma hjärna som stenåldersmänniskorna för 40 000 år sedan. Inte konstigt att vi ibland får en känsla av att vår kapacitet inte riktig hänger med. Han är professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och har en ovanligt god pedagogisk förmåga att skriva lättfattligt och intressant som komplicerade saker. Jag ska återkomma när jag läst boken.
I Anderslöv hängde regnet i luften på ett lurigt sätt och jag vågade inte som jag planerat stanna till på biblioteket för att invänta Gästgiveriets öppnande. Jag skulle nämligen cykla de nio kilometrarna hem till Gränsbo och ville inte bli genomvåt. På det sättet blev jag lurad på min älsklingsrätt rårakor med bacon och lingon. Och naturligtvis blev det inget regn på hela dagen.
Jag känner mig stolt över mina utsläppsvänliga transportsätt. Jag liftade till Malmö och tillbaka åkte jag kollektivt och cyklade resten! Jag ser framemot ett EU-beslut om individuella utsläppsbegränsningar av koldioxid. Jag skulle kunna bli rik på att sälja mina utsläppsrättigheter till alla de som bara vill förflytta sig i egen bil. Se tidigare blogg.

Exit Anderslöv

 2007-07-16  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Nu är förbindelserna med Anderslöv brutna. Åtminstone är detta sant vad gäller bostaden på Rådjursvägen 7. Mina kontakter med Pernilla på biblioteket och med gymmet kommer däremot att kvarstå länge än. Idag var min fru och jag på Handelsbanken på Lundavägen där vi lämnade över nycklarna till de nya ägarna och fick i gengäld full likvid för huset.
Eftersom detta ägde rum i Malmö så startade jag naturligtvis dagen med att träna på Nautilus. Det var som alltid en skön och rogivande upplevelse och tänk att jag kan springa längre och fortare på löparbandet än jag gjorde för att halvår sedan. Sedan var vi på Expert och skaffade utrustning för trådlöst bredband och för satellit TV. Därefter till Jysk för att hitta en garderob till mig. Den första affären hade ingenting hemma och på den andra kunde jag inte förklara vad jag ville ha. Det fanns en dyr lyxvariant (enligt mina mediokra krav alltså) för 1999 kr som jag till sist uppgivet bestämde mig för. När vi kom till kassan sa expediten att priset var fel, just denna vecka såldes lyxgarderoben för 1000 kr! Ett fynd som verkligen gladde mig. Nu kan jag snart hänga upp alla mina nerpackade kläder, åtminstone sommargarderoben.
Sedan åkte vi hem och drack kaffe i solen i vår nya stora trädgård på Gränsbo. Jag läste ut det näst senaste numret av Populär Historia som jag lånat hos Pernilla.

Sol, cykling och "Äggakaga"

 2007-07-14  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Äntligen lite sol och fint väder efter flera dagars kyliga, regniga och blåsiga väder. Vinden är den rätta, svagt sydlig. Som gjort för en cykeltur söderut från Gränsbo. Jag cyklar de första kilometrarna till Äspö kyrka utanför vilken byborna ordnat en loppmarknad på förmiddagen. Den är trevlig med tyngdpunkt på böcker. En verklig bokrea men med lägre priser. Jag köper sju nyssutkomna böcker för bara 100 kronor, bland annat två olästa Håkan Nesser och Jan Guillous två Arnböcker, Vägen till Jerusalem och Tempelriddaren. Därutöver två video för en femma styck, Braveheart som jag länge velat se och Klienten som bygger på John Grishams roman.
Sedan ner mot Smygehamn, vidare väster ut mot Beddingestrand längs cykelbanan och havet som jag luktar och hör. Till sist tillbaka till Smygehuk där jag utanför Köpmansmagasinet (bild) förtär den berömda "Äggakagan" som lunch. Rikligt med lingon och stekt fläsk därtill, allt för 40 kronor, kan verkligen rekommenderas. Åter på Gränsbo visar mätaren 19,99 km, bra beräknat.
Nu ska jag klippa gräsmattan. Livet är bra härligt.

Flytt till Gränsbo

 2007-07-05  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Nu har vi kommit så lång att de enklaste rutingöromålen fungerar på den nya gården. I förrgår gick det stora flyttlasset från Rådjursvägen till Äspö, Gränsbo, 23199 Klagstorp som blir den nya dressen. Vi fick utomordentlig hjälp av Uffe Stenshammar som hyrt ett rymligt släp till ett rimligt pris och också ställde upp som chaufför och packare. Till stor hjälp var också Fredrik och Linda med lilla charmtrollet Maja Elisif, drygt ett år. Döttrarna Lina och Nilla liksom kompisen och Carolina Klüft - kopian Madde visade sig också ha mycket ork och styrka.
Här är tyst och lugnt med vidsträcka gräsmattor och hagar inhägnade av lummig grönska och omgivna av det vackraste landskap Söderslätt kan erbjuda. Bara ett smolk i glädjebägaren: Väntedagarna innan vi åter är uppkopplade. Detta skriver jag därför på biblioteket i Anderslöv där Pernilla vänligen ställt sin ena dator till mitt förfogande.

Hästarna i nya hagen

 2007-06-30  Dagbok
 För ett år sedan  
Nu har flyttningen börjat. Två av hagarna i Gränsbo är nu elsäkrade så både Muskot och Mirella har flyttat in. Hoppas de inte har förätit sig idag på all den goda klövern som stått i träda och väntat på dem i flera månader. I natt får de övernatta för första gången i sina nya boxar. Trettio av mina hundra bokkassar har också förflyttats till sin nya adress. På måndag skrivs papperen, bankvillkoren ställs upp och nycklar överlämnas. Sedan går den stora flyttransporten på tisdag. En stor kraftanspänning ligger på lut. Men det värsta är att flytten av Internetabonnemanget ger en tidslucka i uppkopplingen. Det blir inga bloggar på en tid. Kanske är denna den sista så långt.

En bok med sagor

 2007-06-28  Dagbok
 För ett år sedan  
I några dagar har jag packat böcker i ICA- och Coop-pappkassar för att kunna transportera dem till vårt nya hem i Gränsbo. Som alla bokälskare vet kan en sådan syssla ta hur lång tid som helst. Jag har upptäckt många förnäma böcker jag knappt visste att jag hade i min ägo. En är en samling av H C Andersens "Sagor och berättelser". Den är från 1880 och innehåller förutom 207 träsnitt åttio av hans sagor. Den är i ett mycket gott skick och på försättsbladet kan man läsa "Börje Tomelius, ett minne av den 30.5 1969, Karlie". Vid den tidpunkten då min tvillingbror erhöll boken som belöning för någon tjänst han gjort nämnda dam bodde jag utomlands (nära Montreux vid Genèvesjön) och måste ha fått tag i boken vid ett senare tillfälle.
Jag letade förgäves efter sagan "Lyktgubbarna äro i sta'n, sade kärrfrun" som enligt Jean Bolinder är förebilden till namnet på det bokförlag, "Lyktgubben" som han skriver om i sin bok från 2005, "Bara början på en saga, kriminalmoralitet om hur man kommer till helvetet". En bok verkligen värd att läsa. Jean Bolinder är en STOR författare som tyvärr inte fått denna storhet till fullo uppskattad.
Bland de 80 sagorna finner man välkända berättelser som "Den fula ankungen", "Kejsarens nya kläder" och "Den lilla flickan med svavelstickorna".

 

 

 
 Tron I att det här är hela verlden? sade modern.  Men han har ju ingenting på sig! sade ett litet barn.

 Hungrig och utfrusen gick hon.

Vädret styrs av Murphys lag

 2007-06-22  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Lagen om alltings jävlighet, om denna svenska variant av Murphys lag kan man läsa hos Klantskallarnas Riksförbund - föreningen som finns till för att alla vi klantiga inte ska känna oss ensamma.
Att Murphys lag också bestämmer över vädret har jag fått flera empiriska bevis för under denna sommar. Sedan en månad tillbaka har det varit fint väder, omkring eller över 20 grader och väldigt många ordentliga soldagar. Med två tydliga undantag. Fredagen den 15 juni och fredagen den 19 juni då det blir kallt, bara 12 grader och med blåst och regn. Den 15 juni samlades nästan 50 personer till min dotter Nillas studentfirande i vår trädgård, pyntad med partytält, flaggor och ballonger och den 22 juni är det midsommarafton, sommarens största utomhus helgdag! Detta kan inte hända enbart av slumpen utan måste vara lagbundet!

Ett Köpenhamnsbesök

 2007-06-10  Dagbok
 För två år sedan
Jag fick möjlighet att åka tillsammans med personalen på Ånglokets förskola i Södra Innerstaden i Malmö till Köpenhamn. Vi bodde på ett hotell nära Rådhusplatsen och Tivoli som heter Ascot Hotel. Där fanns ett litet gym som jag gärna utnyttjade. Det var första gången jag provade på pneumatiskt styrda träningsmaskiner och det tog ett tag innan jag klurade ut hur de fungerade, men sedan var det väldigt "rahänt" med den steglösa inställningen av belastningen. Innan dess tog jag en lång promenad i centrala Köpenhamn. Det var trevligt och mycket att titta på men det var hett. Skönt att göra en paus i Rådhusets Gårdhaveanlaeg där jag åt min medhavda matsäck i den svala grönskan. Jag hann också ned ett besök på konstmuseet Glyptoteket - en anläggning skänkt av Carlsberg - och där jag, skam till sägandes, aldrig varit förut. En briljant upplevelse var det, särskilt den fornegyptiska avdelningen tilltalade mig storligen.

       
 Den pampiga ingången till Glyptoteket  Det forntida Egypten  Sjakalhövdade guden Anubis från Templet i Luxot 1400 f Kr.  Skadad amason från den grekisk-romanska perioden.
     
 Rådhustorget  Rådhusets gårdshaveanlaeg  En riklig och kulinarisk frukost serverades  Det trevliga ressällskapet från Malmö

Tvåårsjubileum i bloggosfären

 2007-06-07  Dagbok
 För ett år sedan    För två år sedan
I morgon ska jag åka till Köpenhamn och stanna där över natten till lördag. Jag passar därför på att redan idag – en dag för tidigt – fira 2-årsdagen av mitt bloggskrivande. Det finns ännu ett skäl att fira i förtid. Sedan jag hållit på ett halvår under hösten 2005 upptäckte jag att i mitt arkiv på bertilius.spaces.live.com försvann några bloggar i början på månaderna. Jag skapade då en spegel på ett eget webbhotell (tomelius.se) som säkerhet och försökte rekonstruera de som gått förlorade. Men poängen är att jag publicerade några bloggar i början av juni 2005 men den första som finns med idag är från den 8 juni.
Jag märker att jag var överdrivet försiktig i början och använde många omskrivningar för att människor inte skulle känna igen sig. Idag har jag lärt mig att skriva på ett annat sätt, mer rakt på sak, men utan att vara utmanande och provokativ i onödan. Det finns det tillräckligt många andra som gör. Bild på mig.

Träff med gamla arbetskamrater

 2007-06-01  Dagbok
 
Två Kockar är en ny krog i Staffanstorp - den lilla staden på slätten. Där träffas regelbundet "Foodias Vänner" för att inte glömma varandra och sin arbetsplats Foodia som lades ner för 15 år sedan. Foodia AB var moderbolag för KFs tillverkningsföretag för djupfrysta och konserverade livsmedel med bland annat varumärkena Winner och Blåvitt. Foodia Staffanstorp var dess stora livsmedelsfabrik som byggdes 1973 för att konkurrera med privata Findus och Felix. Själv arbetade jag där som ingenjör mellan åren 1974 och 1980 framför allt med produktionskontroll. När jag för några månader sedan var med på Moderata Seniorrådets Skåneträff på Akademiska föreningen i Lund träffade jag där Sune Cederpil, som jag mindes som min arbetskamrat Sune Persson, och han berättade om de sammankomster som hans tidigare arbetskamrater brukade ha på Två Kockar. Han ordnade så att jag fick en inbjudan av Barbro Nilsson och efter att ha velat runt i stadens nybyggda centrum och frågat mig fram så hittade jag dit. Vid ett bord utanför fann jag före detta VD-sekreteraren Ingalill. Det var en trevlig början på en trevlig kväll med många skratt och minnen. Vi var elva personer, jag hade önskat att där varit många fler av mina gamla arbetskamrater. Men jag klagar inte. Som bordsgranne hade jag Sigge Ingman, född 1916 och ett levande lexikon för kooperationens historia.

     
 Ingalill, Lena och Tommy  Fd guiden Margareta, växeln Eva, systemmannen Lennart och Barbro, marknad  Kooperativa nestorn Sigge Ingman med Nuska Jivhed

Massage ger ingen baksmälla

 2007-05-18   Dagbok
I dag var jag åter på Nautilus i Malmö. Efter 20 minuter på löpningsbandet och en timme på träningsmaskinerna var det åter dags för massage. I dag var det Flora som gav mig en stor njutning genom att massera mina vader och lår. Känslan av avkoppling och lugn sitter i länge efteråt. Denna behandling bestående av fysisk träning och därefter massage kan kallas för Jägersros ”spa” och kostar bara 50 kr. Helt fantastiskt är det. Jag undrar om den sköna ”relaxkänslan” åstadkommes av kemiska substanser i hjärnan som en reaktion på smärtan i spända vadmuskler eller om själva beröringen av ömma händer är tillräckligt.
Egentligen skulle alla redan i grundskolan lära sig grunderna i massage. Sedan kunde vi massera varandra och alla må bättre utan att behöva ta till droger och andra farliga kemikalier. Massagen ger inte heller någon baksmälla utan ”dagen efter” utmärks snarare av att man mår bättre än vanligt och till och med bättre än dagen innan. Tänk så enkelt det vore att betydligt höja den allmänna livskvaliteten!

Den avstressande massagen

 2007-05-04  Dagbok
 För ett år sedan
Fredag och dags för ett nytt besök på gymmet Nautilus i Malmö. När tränat en stund och nått vad man tidigare kallade ”andra andningen”, numera oftare ”Flow” sedan Mihaly Csikszentmihalyis forskning blivit allmängods inom idrottsvärlden, så får jag plötsligt en mångfald idéer. Det tycks som om hjärnan arbetar mer hämningsfritt – Jantelagen har dövats med kroppens egna lyckokemikalier. Därför måste man alltid ha papper och penna med sig i träningshallen.
När jag duschat och skulle hasta in till Hälsotekets massageerbjudande kunde jag inte hitta min klocka. Den är fin, det är en guldklocka jag fick av Lernia efter 25 års ”trogen” tjänst. Därför letade jag efter klockan alltmer överallt, vände ut och in på väskor och kläder. Jag drog in flera personer både besökare och personal som bekymrade deltog i mitt alltmer besatta letande. Jag var stressad av att massagebehandling snart skulle starta. Jag var så rationell att jag kunde tänka att jag fick skjuta upp fortsatt letande till efter massagen. Snart tog Elisabeth (Elle) hand om mig, fick ner mig på en massagebänk och alla tankar på min förlorade guldklocka bara försvann. Jag mådde bara bättre och bättre. De är verkligen duktiga, de blivande massage terapeuterna, Elle var ännu bättre då hon gick på utbildningens steg 2 och få försökskaniner kan må bättre än vi som ”utsätter” oss för deras ömma (kärleksfulla, inte smärtsamma) behandling. Jag har beskrivit ett tidigare besök här.
Hur som helst, medan jag väntade på 144:an som skulle ta mig hem till torget i Anderslöv visste jag plötsligt att jag lagt klockan i ett ”hemligt” fack i min väst. Där låg den och låtsades som om inget hade hänt, och det hade det ju inte heller, retrospektivt. Då insåg jag i hur hög grad stress gör oss ineffektiva och olyckliga och hur en åtgärd som massage kan lindra obehagen och åter göra oss normala.

Glädjeämnen

 2007-04-23  Dagbok
 För ett år sedan
Idag är det årets varmaste dag med termometern på över 18 grader. Det finns emellertid mycket annat att glädja sig över. Utgången av det franska presidentvalet var den optimala för att Francois Sarkozy ska vinna den andra omgången. Tvåan i den inledande omgången Ségolène Royal är nämligen den kandidat som experterna anser knappast har någon chans mot Sarkozy i andra omgången.
Trelleborgs FF lyckades äntligen vinna en allsvensk fotbollsmatch och den övertygande vinsten med 2-1 kom i lokalderbyt mot MFF. Hurra, hurra! Nästa hemmamatch är mot Brommapojkarna den 6 maj.
Anderslövs BoiK har drabbats av glädjefnatt efter de två inledande matcherna i Div 6 SV B. Slog först Sundet med 9-0 och senast Kick med 4-0! Nästa match är mot Skegrie den 28.4. Jag tippar en ny storseger!
Innan jag tränade på gymmet i Anderslöv idag cyklade jag en mil i det sköna vädret som uppvärmning. Det gäller att ligga i för att få ihop Trelletrampets 750 km som jag lovat Catherine Persson – se tidigare blogg. Sedan den 1 april har jag på rapporteringskortet fått ihop 159 km (21 %).
Jag var också hos Pernilla på biblioteket som erbjöd mig Bitterfittan som jag beställt, alltså Maria Svelands hyperaktuella debutbok.

Bli medlem i SPF Udden

 2007-04-04   Dagbok
 För ett år sedan
Så här lätt blir man medlem i en pensionärsförening: Man går in på Sveriges Pensionärsförbunds hemsida och klickar på en tydlig gul knapp med texten Bli medlem i SPF. Sedan väljer du distrikt och förening.
Jag väljer SPF Udden i Smygehamn trots att jag bor i Anderslöv därför att jag flyttar till Äspö söder om Klagstorp i juli månad. Jag skriver in person- och adressuppgifter. Klicka på sänd. Voilà.
Nu kommer jag att få SPFs tidning Veteranposten och information om möjligheter att teckna försäkring samt ett inbetalningskort. Sedan gäller det att bli accepterad av Sveriges sydligaste pensionärer.

Vi flytt igen

 2007-04-03   Dagbok
 För ett år sedan
För knappt 14 år sedan flyttade jag och min familj till ett gatuhus på Björkgatan 14B (bild) i Sofielund i Malmö. Då hade jag bott i Möllevången sedan början av 1970-talet i tre olika lägenheter, på Kristianstadsgatan och Ystadgatan. Då hade inte gatuvåldet och de organiserade kriminella ungdomsgängen ännu tagit över denna del av Malmö. På Björkgatan (samma gata som kommunalrådet Ilmar Reepalu fortfarande bor kvar på) bodde vi tills för knappt tre år sedan då vi flyttade till ett hus på Rådjursvägen 7 i Anderslöv. Här råder den lantliga idyllen, ingen fruktar att vistas utomhus på gator och torg även sent på natten. Här finns emellertid dålig plats för våra tre hästar. Så just idag har vi skrivit på papperen för köp av en hästgård i Äspö i närheten av Klagstorp. Vi stannar emellertid i Trelleborgs kommun. Inflyttning ska ske tidigast den 2 juli. Det blir ett hus med många byggnader, det är en kringbyggd gård med fyra tunnland mark, mest inhägnade hästhagar. Det är mitt ute på vischan en halvmil norr om havet. I omgivningen finns också fina vägar eller stigar där Muskot, Mirella och George Scott snart kommer att träna inför de stora evenemangen.

Sommartid

 2007-03-24    Dagbok
 För ett år sedan
Idag är det sommartid. Det har vi haft sedan 1980. Hela Europa har samma tid utom Island som har ”sommartid” året om.
Jag ställde tydligen fram mig själv redan i går kväll. Jag lade mig något tidigare än vanligt så jag vaknade nästan en timme tidigare än jag brukar. Men så tillhör jag ju också den minoritet av mänskligheten – 10 % säger forskarna – som är morgonpigga (och därmed kvällströtta). Människans dygnsrytm styrs av hormonet melatonin som tillverkas av tallkottkörteln utifrån bland annat aminosyran tryptofan. Produktionen styrs (naturligtvis) av våra gener. Min far var också morgonmänniska. Om det är så som professor Jan Hedner säger att kapaciteten hos morgonmänniskor är något högre än hos kvällsmänniskor så får man vara glad för detta arvsanlag. Lyssna här.
Det var bara att gå runt i huset och ställa om klockorna. Hittills har jag skruvat fram tolv stycken, det ska bli några till innan allt är klart. Jag är tydligen klockberoende.
Datorerna ställer om sig själva. När ska marknaden erbjuda samma service för vanliga klockor?
Högtrycket har förstärkts märker jag. Barometern har stigit ytterligare och himlen är blå som igår. Tyvärr tycks den starka ostliga vinden från igår också vara kvar. Blåsten är Söderslätts gissel.

Våren är här

 2007-03-13    Dagbok
 För ett år sedan
Idag är det precis som i går en alldeles solig himmel över Söderslätt, det känns som om man kan se rakt ut i rymden där det enda som hindrar sikten är reaplanens kondenserade vita utsläpp. När de rör sig mot horisonten upplever man också att jorden är rund. Det är elva grader varmt och blommorna växer så det knakar i trädgården (bilder). Jag satt ute och solade på altanen i Anderslöv också idag om än kortare tid än i går. Jag hade nämligen en avtalad tid för massage klockan 12 på Hälsoteket på Jägersrovägen 80 i Malmö. Hälsoteket finns också i Göteborg och Stockholm och är "akademin för medicinska utbildningar". De utbildar massörer och massageterapeuter och behöver ofta träningsobjekt för sina övningar. Jag åkte därför med min fru dit och tränade dessförinnan några timmar på gymmet på Nautilus. Nautilus och Hälsoteket ligger i samma byggnad. Det var verkligen skönt med massage efteråt. De är minsann duktiga de unga massörseleverna och det kostar bara 50 kr för att vara träningsobjekt åt dem.
I går hann jag förutom att sola också med att titta på tredje (och sista) delen av den underbara serien "Leende guldbruna ögon" på SVT1. Se tidigare blogg. Det blev ett lyckosamt slut för det multikulturella dansbandet som tog publiken på Allsång på Skansen med storm när Lennart Johansson sjöng och tillägnade sin egenkomponerade kärleksvisa till Sandra som satt i publiken. Ett värdigt slut fullt jämförbart med slutscenerna i "Livet är en schlager" med Helena Bergström och Björn Kjellman. Båda tilltalar en romantiker. Se tredje delen här.

Födelsedag på Rådjursvägen

2007-03-06  Dagbok

Våren är här lagom till min födelsedag! Idag var de över 7 plusgrader och även om solen försvann bakom molnen så var det ett behagligt väder för en långpromenad. Vad fick jag i födelsedagspresent? Först överraskade Lina mig med en jättestor heliumballong med Happy Birthday motiv som gjorde katten James mycket misstänksam.
En V-ringad T-shirt i moderiktig diskret randning och färg. En skrivbordslampa av märket Tertital, min gamla är färgavflagad och utan spänst, vill helst bara vila sitt trötta huvud mot datorskärmen. En specialdesignad digital klockradio som kan fästas var som helst i huset med hjälp av en kraftig klämma som också är dess namn. En sak jag önskat mig vare Caroline af Ugglas nya CD där hon sjunger texter av Janis Joplin. En sådan fick jag också liksom möjligheten att ”rippa” och spara ner alla låtar från de två CD-skivorna från boxen Melodifestivalen 2007. Dessutom mer matnyttiga saker som en drös med värmeljus att lysa upp mitt rum med och ett helt rör med Snickers. Sedan åt vi potatisgratäng med oxfärsbiffar och firade med läckra wienerbröd och Budapesttårta avhämtade från Evas krog i Anderslöv. Så här var min förra födelsedag.

Från TMS till Eva Sjögren

2007-02-20  Dagbok

Idag fanns det mycket på dagordningen. Jag packade bilen, en Toyota Carolla 1995, med förpackningar att panta på Netto i Svedala, och flaskor och kartonger att lämna på återvinningsstationen vid Idrottsplatsen i Anderslöv. Sedan bar det iväg till Trelleborg där TMS, alltså Trelleborgs Moderata Seniorer, hade styrelsemöte. Jag blev invald i styrelsen vid det senaste årsmötet. Det är en intressant verksamhet och jag kanske ska ta hand om medlemstidningen för Moderaterna i Trelleborg ”Blå Trelleborg”. Mötet blev inte långt och tur var det för klockan 12 skulle jag vara hos min tandläkare i Malmö, Eva Sjögren, som gjort mig många (och dyra) tjänster under åren. För en vecka sedan satt jag plötsligt med en tandbit i handen och det är inget man blir lycklig över. När hon tittat efter sa hon att den biten var det som utgjorde resten av tanden, allt annat var hennes lagningar – som alltså hållit. Hon lyckades dock utan större besvär och för mig utan smärta bygga upp något nytt jag kan tugga med. Heder åt Eva och hennes sköterska!
Som vanligt när jag är i Malmö, blir det en tur till gymmet Nautilus på Jägersro. Det gick överraskande bra trots att jag för drygt en vecka sedan knappast kunde gå över golvet. Nu sprang jag på löparbandet en lång stund. Jag firade detta med att lägga mig en stund i solariet. Därifrån till Jägersro Shoppingcenter där jag köpte batterier plus en massa ”onödiga” saker fast egentligen har en man behov av allt som finns på Jula utan att veta om det. Det blev också besök i flera sorters ”hälsokostaffärer”. På vägen hem handlade jag på Netto och pantade flaskor och burkar och slutligen en sväng in till återvinningsstationen men har ni sett, hela ”kartongcontainern” var så full att det stack ut lådor ur hålen. Varför finns det inte en återvinningsspion på plats som kan tipsa de som har ansvaret för regelbunden tömning!

Arbetsbefriad för evigt?

2007-02-19  Arbetet & Dagbok

I dag är första dagen av resten av mitt liv brukar man ju klichéartat säga men för mig är det första dagen på mitt nya pensionärsliv. I framtiden kommer jag bara att arbeta om jag själv så önskar. Jag har haft möjlighet att "träna" under en lång tid, redan i mars 2005 tog jag så kallat "friår" även om det bara blev 6 månader. Efter tre månaders arbete blev jag sedan uppsagd och fick så som ett sorts avgångsvederlag 12 månaders uppsägning med lön men utan arbetsplikt. Den 1 januari i år anmälde jag mig som arbetslös och det har jag varit till och med i går. Men det var inget kul, mitt jobb skulle ha blivit timvikarie på Köpingeskolan och det var inte akasseersättningen värd. Vad jag fick var 7 veckors erfarenhet av arbetsförmedling och jobbsök.
Den första dagen är ovanligt mild och nästan vindfri så jag firar den med en lång cykeltur till Hönsinge och Jordberga. Hönsinge är den svenska poeten Ola Hansson födelseby och om honom kan man läsa här.

Anja, mästerskapens kvinna

2007-02-06  Dagbok, Sport

Efter en dryg veckas ”vårväder” med flera plusgrader, en hel del sol och framtittande vårblommor kom snön, kylan och trafikproblemen åter till Söderslätt.
Värre är det dock i Åre där vi fortfarande väntar på att det alpina VM ska komma i gång. Herrarnas och Damernas Super G tävlingar har nu uppskjutits i flera dagar ända sedan i lördags den 3 februari på grund av dåligt väder, främst en stark blåst men även snöfall. Nu annonseras på den officiella webbplatsen (2009:01, sajten finns inte men finns ändå som "veckans sajt" på internetlänkar) att de båda tävlingarna ska gå idag, tisdag. Få se vad som händer!
Vad mer kan man glädjas åt? Skolminister Björklunds presentation av den gymnasiereform (GY 09) - med tre inriktningar som säkert passar variationen bland ungdomarna i Sverige bättre än SAPs enkelspår där alla tvingades växla in - som regeringen vill genomföra till höstterminen 2010, lite sent kan man kanske tycka. Det behövs snabba förändringar för den akademiska kunskapens bevarande. Det får man idag ännu ett exempel på när man läser om att Lunds Universitet lägger ner grundutbildningarna i latin och grekiska medan högskolan i Malmö startar kurser i ”Fotbollen i samhället”.
Jo, men visst, det blev tävlingar för både herrar och damer och dessutom sänder TV också skidskytte-VM från Antholz i Italien. Jag tittar på tävlingarna medan jag som vanligt tränar på min motionsanläggning hemma. De svenska resultaten är länge usla men till slut, medan jag stretchar efter träningen kommer det som förlåter allt: Vår superunderbara Anja Pärson vinner Super G och tar VM guld! She makes my day. Segerbild på Anja.

En upplevelserik dag

2007-01-29  Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

Dagen började med styrelsemöte för Moderata Seniorer i Trelleborg mellan klockan 10 och 12 i den egna lokalen på Västergatan 21. Eftersom sekreteraren Bo Evanth var ledig för andra göromål så blev det jag, vice sekreteraren, som fick sköta protokollet. Det är mycket nytt, många nya namn och relationer som det gäller att sätta sig in i. Men det är en rolig utmaning. Mötets främsta uppgift var att planera för vårens, och delvis höstens, arrangemang. Bland annat kommer det nya kommunalrådet i Trelleborg, Ulf Bingsgård, att på ett medlemsmöte den 10.4 få svara på hur hans första "100 dagar" varit.
Därefter åkte jag till Malmö och ett två timmars pass på gymmet Nautilus. Tyvärr har min favoritinstruktör Maria slutat och börjat på ett annat gym.
Avslutningen blev på Trygghetsrådet i Malmö där jag träffade min handledare Roland Nilsson för andra gången. Första gången var den 14.12. Jag fick liksom förra gången flera goda och användbara råd.
Dessutom var det fint väder hela dagen med mycket sol och värme.

Körkortet klarat med glans

2007-01-10

I dag gjorde min dotter Nilla uppkörning för körkort på Örestads trafikskola i Trelleborg. Det gick med glans. Tiden har gått fort sedan jag, min fru och Nilla gick på utbildning på Söderslätts trafikskola den 4 juli för att få bli handledare. Nilla bytte sedan till Örestads trafikskola
och den 28 juli började hon och jag övningsköra. Teoriprovet tog hon på sin 18-årsdag den 19.12, och nu är det dags att köra på egen hand vilket hon också gjort idag. Ett stort grattis är hon värd. Jag hoppas att nu kunna få skjuts när jag behöver.

Hemtrakter, halvsekel efteråt

2007-01-04  Dagbok

I dag gjorde min fru och jag en liten runda i centrala Skåne i trakter där ”barn jag lekt”.
Västerstads kyrka, den församling i vilken jag föddes 1943, och där mina föräldrars gravsten står. Sveriges första nykterhetsförening grundades i Västerstad av prästen Peter Wieselgren 1837.
Åker man vidare vägen mot Löberöd och tar till höger kommer man till Brorstorp. Där fanns på min tid handlare Kristofferssons lanthandel, den var gammal redan på 1950-talet. I dag heter den ”Brorstorps diverseaffär”. Där finns också en gammal restaurerad kvarn. Brorstorps missionshus med Evangeliska fosterlandsstiftelsen spelade en stor roll för familjen, där tvingades vi barn gå i söndagsskolan.
Om man i stället tar till vänster kommer man till Askeröd, den by där jag föddes i det vita huset som ligger kvar men har ändrats en hel del. Edith och Johns hus passerade vi varje dag på väg att ta tåget till Eslöv. Många gånger skickades vi att handla hos handlare Nilsson.
Jag såg en kvinna vid den byggnad som tidigare var Askeröds järnvägstation. Hon var tidigare gift med min klasskamrat Lennart Bengtsson. De hade bott i en gård i Askeröds utkanter som heter ”Månbacka”, på den växte min klasskamrat Bertil Persson upp. Historiens vingslag? Lennart Bengtssons bror, journalisten och tidigare Rapportchefen på TV, Ingvar Bengtsson har just skrivit en bok om ”Askeröd i backspegeln”.
På väg hem körde vi genom grannbyn Löberöd. Konditoriet har funnits där sedan 30-talet. Nu drivs det av svärdottern sedan 1964.

 
Västerstads kyrka
 
Gravsten
 
Lanthandeln
 
Brorstorps kvarn
 
Missionshuset

Födelsehuset

Järnvägsstationen

Edith & Johns hus

Nilssons affär

Konditoriet

Bokslut 2006

2006-12-31

Det som mest utmärkt det gångna 2006 för mig privat är att har varit uppsagd från mitt arbete på Lernia med rätt att under uppsägningsåret göra vad jag vill. På tisdag ska jag därför gå till arbetsförmedlingen i Trelleborg för att söka jobb under det år jag har kvar till pensionen.
Det viktigaste är dock den borgerliga Alliansens seger i riksdagsvalet och den borgerliga ”sexklöverns” maktövertagande i Trelleborg. För första gången är det inte socialdemokraterna som styr!

Min dotter Lina har börjat på Lärarhögskolan och Nilla har tagit körkort – OK, hon kör upp den 10.1 – men allt pekar i rätt riktning. Anne har köpt en ny Volvo för långa hästtransporter under vår-höst tävlingsäsongen.
Mitt bloggande har intensifierats, främst har jag mina inlägg nu inte bara på http://www.spaces.msn.com/members/bertilius/ utan, för säkerhets skull också på min ”egen” server http://www.tomelius.se/ där de kan sökas dels månadsvis och dels efter någon av 15 kategorier. Jag har gjort 333 inlägg under 2006, inte långt ifrån ett om dagen.

Jag har tränat på gym 112 av årets dagar (exakt samma som förra året!), inklusive 54 gånger i Anderslöv, 22 på Nautilus i Malmö, 4 på Club Oasen i Trelleborg, kompletterat med 32 gånger på mitt ”hemmagym”. Spelat Badminton i Aurahallen 16 gånger, betydligt mindre än förra året, årets onormala snöfall gjorde att jag skadade axeln under idogt snöskottande.
Tagit många (60) och långa cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar. Hela året har haft 258 (6 mer än i fjol) dagliga träningspass. Övrigt har handlat om promenader, motionscykeln men också trädgårdsarbete och liknande fysiska övningar.

Jag har läst 65 ”gamla” svenska deckare (+5 mot 2006) fördelade på 19 (-3) författare. Flest av K Arne Blom (femton), Jan Olof Ekholm (tio) och Ulf Durling (åtta). Jag har börjat läsa Björn Hellberg som är en god pusselförfattare. Se vidare här och här. Sven Sörmarks ”De objudna” och ”Änglarna” och Ulf Durlings ”Lugnet efter stormen” är de som renderats 10 poäng.
Av årets skönlitteratur jag läst toppar Ninni Holmqvists ”Enhet” klart listan tillsammans med Stieg Larssons två postumt utgivna böcker ”Män som hatar kvinnor” och ”Flickan som lekte med elden”. ”Da Vinci koden” av Dan Brown får också godkänt – men filmen var bättre! Däremot går Mikael Niemis ”Mannen som dog som en lax” och Carina Rydbergs ”Den som vässar vargars tänder” till soptunnan.
Mitt nyårslöfte för ett år sedan har jag faktiskt hållit och de får bli även årets:

”Att allt bättre använda min tid till att göra saker jag tycker om att göra och att försöka få gjort de andra ”nödvändiga” sakerna på ett sätt så att även de kan ge glädje och tillfredställelse”.
Jämför också förra nyårsaftons balansräkning!

De senaste dagarna

2006-11-16  Dagbok

I lördags var fem av mina närmaste kvinnor; fru, döttrar och barnbarn på Nöjesteatern i Malmö och såg musicalen Grease som sattes upp första gången i USA 1972. Nu spelas den med Eva Rydberg som regissör och många lokala förmågor. Innan föreställningen åt vi middag tillsammans på en trevlig restaurang varifrån några bilder togs. I måndags var jag med min fru åter i Malmö. Nu handlade det om den årliga träffen med vår personlige rådgivare Roland Jönsson på Swedbank (tidigare Föreningssparbanken).
I går, onsdag var jag på ett politiskt medlemsmöte på Café Vattentornet i Trelleborg. På fullmäktigemötet på måndag den 20.11 ska det avgöras om det blir den borgerliga sexklövern (M, Fp, C, Kd, Mp och SPI) som kommer att styra de närmaste fyra (eller förhoppningsvis flera) åren eller om Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna ska hålla sig kvar vid den makt partiet haft sedan urminnes tider. Sexklövern har 23 mandat (plus skolpartiet som har ett mandat som lär komma att stödja den borgerliga alliansen), SAP som gick starkt bakåt har 20 och SD (som gick starkt fram) sju mandat. Förhoppningsvis blir resultatet på måndag att moderaten Ulf Bingsgård (bild) blir kommunalråd.
Några bilder av mig och min familj på restaurangen:

 
Hela familjen

 
Nilla, Lina, Anne

 
Nilla, självporträtt

 
Bertil och Desiré

 
Johanna tar en drink

En väderrapport

2006-11-02  Dagbok

I onsdags fick vi en exceptionell förändring av vädret på Söderslätt från morgon till kväll. Klockan åtta på morgonen var det + 4°C, det var mulet och barometern låg på starkt lågtryck, 742 mm Hg. Under dagen blev det kallare, det kom snö nästan i form av snöstorm samtidigt som temperaturen sjönk och barometern rusade uppåt. Klockan åtta på kvällen hade det slutat snöa, vinden var svag och det var klar himmel med stjärnor och nästan fullmåne. Det var stjärnklart och kallt. Det var då – 6°C och barometern pekade mot högtryck 758 mm Hg. Det är mycket sällan man ser en så stor barometerförändring under ett halvt dygn.
I dag på morgonen var himlen klar och vinden svag men så kallt att jag för första gången sedan den 14 maj i år inte värmde upp inför styrketräningen på gymmet i Anderslöv med att ta en cykeltur utomhus utan använde mig av en motionscykel på gymmet – och har man sett, en ny cykel var inköpt, helt professionell och bra.

Flera former av firande

2006-10-08  Dagbok, Sport

I går var hela familjen, alla fyra, på en krog i Malmö, JPs Bar och Restaurang, för att fira min frus födelsedag. Det var väldigt god och prisvärd mat och trevlig personal. Jag kan verkligen rekommendera detta matställe som går i gammal rustik stil. Krogen ligger på Köpenhamnsvägen 7 A.
Innan dessa hade jag varit på gymmet Nautilus för att skaffa aptit. Det var gott om plats, mycket lite folk på söndagseftermiddagen, nästan bara Marie och jag.
En bra dag, hela dagen, som ju verkligen inte blev sämre av den överraskande segern i fotboll på kvällen. Sverige slog Spanien i den tredje kvalmatchen till EM i juni 2008 i Schweiz och Österrike. Första målet gjordes av Johan Elmander som tillsammans med målvakten Rami Shaaban var Sveriges bästa på planen. Avgörande målet sattes av Marcus Allbäck. Zlatan Ibrahimovic, vem är det? Var det någon som saknade honom?

Bra sommardag, igen

2006-08-24  Dagbok

Efter flera dagars ostadigt väder med mycket kraftiga regnskurar har högtrycket kommit tillbaka. Idag skiner solen igen och det är 20 grader i skuggan. När jag hade sammanfattat K A Bloms "Svarta änglar i Berlin i Berlin" och lagt upp materialet på min deckarsajt skrev jag ihop en blogg om Bloms romanserie om andra världskriget (se nedan). Därefter tog jag mig en cykeltur över Söderslätts fagra nejder i det sköna solskenet och svaga vinden. Det var helt underbart och turen blev därför längre än vad jag planerat.
Åter i Anderslöv gjorde jag ett besök på Biblioteket, och ja, visst hade Linnea Jeschke en bok till mig som jag hade beställt. Den fanns på Skegriefilialen och nu är den hos mig. Jag har blivit trött (tillfälligt) på Bloms "spionböcker" om Loman och tänker koppla av med Strömstadförfattaren Gösta Unefäldts "Polisen och den beskedlige utpressaren". Det blir den fjärde boken jag läser av honom. Den är från 1987 och handlar som vanligt om polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson och hans kolleger bland annat den fryntlige pistolskytten Evald Larsson.
Jag tittade också in på Evas krog och jovisst, utöver dagens rätt med falukorv och potatismos så fanns det pyttipanna, stekt ägg och rödbetor, en av mina favoriträtter. När jag ätit lunch ska jag sätta mig i solstolen på altanen och läsa veckans nummer av Tempus och Veckans affärer. Min katt James sover i en stol brevid. Kan man ha det bättre?
Och sedan hände det igen. Harpan gick upp utan att behöva någon alls av de tre livlinorna! Senaste gången var den 25 maj i år. Se blogg! Borde kanske köpa en lott idag??

Övningskörning i Trelleborg

2006-08-22   Dagbok, Familj

I dag har jag övningskört med min dotter Nilla igen. Idag var vi för andra gången i Trelleborg, innan har vi kört i Anderslöv och på landsväg. Vi började den 27 juli och detta var den 12:e ”lektionen” med mig. Det är förbluffande hur fort hon lär sig köra, båda att hantera fordonet och att lära bilkörningens teori och regler. Hon har hittills haft en lektion på bilskolan och då var jag med. De påpekanden som ”greken” Erik gjorde, tränade vi idag. Det var mycket nytt för mig också främst kring hur man kör och växlar för att köra så ekonomiskt och miljövänligt som möjligt. Det är intressant att vara privat handledare därför att det är mycket som jag nu lägger märke till i min egen bilkörning som inte stämmer längre med vad de lär ut på bilskolorna. Men så är det ju o

Bättre eller sämre väder på gång

2006-08-02   Dagbok

Äntligen blir vädret ”bättre”. Under en normal sommar skulle man ha sagt att ”sämre” väder är på gång, men aldrig har vi väl så längtat efter regn som efter en julimånad som varit den varmaste i mannaminne och nästan helt utan nederbörd. Idag på morgonen är det ”bara” 14 ºC (mot över 20 ºC) förra veckan, barometern ligger på 749 mm Hg, det vill säga ett rejält lågtryck. I natt åskade det ordentligt över Söderslätt, elektriciteten försvann temporärt och det har kommit 30 mm regn! Och det regnar fortfarande. Temperaturen inomhus har sjunkit till angenäm nivå. Det går att arbeta vid datorn i mitt arbetsrum på andra våningen utan att kläderna klibbar vid kroppen även när man är nyduschad.

Nillas första biltur bakom ratten

2006-07-28   Dagbok, Familj

Jag började övningsköra med min snart 18-åriga dotter Nilla (med Lina övningskörde jag i Malmö för åtta år sedan). Vi började på Thysells parkeringsplats i Anderslöv i går kväll sedan den stora möbelaffären stängt för dagen. Där övade vi krypkörning, och starta och stanna.
Vi avslutade ”mängdträningen” med att köra till Norra Åby och tillbaka, det är 7-8 km. Allt gick riktigt bra och Nilla var mycket stolt efter sin första biltur bakom ratten.
Från och med 1 januari 2006 måste man för att få vara handledare vid privat övningskörning gå en tretimmars (dyr) utbildning på en bilskola. Så för en månad sedan var hela familjen på Söderslätts bilskola, sedan skickade vi in en mängd papper till Länsstyrelsen i Kristianstad och därför är både jag och min fru nu diplomerade att vara handledare åt vår dotter men bara åt henne.

Cykeltur, siestastol och skinkschnitzel

2006-06-30   Dagbok

Äntligen återvänder sommaren! Efter tre dagar med traditionellt skånskt ”juliväder” det vill säga svalt, blåsigt och mulet med regnskurar, är det i dag ostliga, svaga vindar, klar blå himmel, redan på morgonen nära tjugo plusgrader och högtryck, barometern står på 763 mm Hg. Senare under eftermiddagen är det bud på 24 °C.
Eftersom det är vind från öster blir en cykeltur till Malmö på förmiddagen. Jag cyklade totalt 34 km i mest medvind. Sedan gick jag och min fru till Jula på Jägersro och köpte två solstolar ”siestastolar”, bara 149 kr på rea, mycket funktionella visade det sig. Det fann bara två exemplar kvar, min fru tog det ena, jag sträckte mig fram och tog det andra, en knapp halvmeter före nästa kund! Har aldrig varit med om detta tidigare! Sedan hämtade vi hem lunchmat för tre personer på Restaurang Kniv & Gaffel/Jägersro Center, en mycket rekommenderbar restaurang vid Jägersro köpcentrum. Dagens rätt, Skinkschnitzel med gorgonzolasås och stekt potatis med mycket sallad och dressing kostade bara 55 kr. Efter lunchen provade Nilla och jag genast solstolarna i trädgården i det soliga vädret. Jag läste National Geographic och veckans nummer av Tempus. När jag förlängde min helårsprenumeration fick jag tillfälle att gratis bjuda en månads prenumeration åt två intresserade vänner. Vem ska få dem?

En högsommardag

2006-06-20   Dagbok, Anderslöv & Söderslätt

Fantastisk fint väder idag. Redan klockan åtta är det 18 plusgrader i skuggan. Jag antar att meterologiskt kan detta betraktas som att högsommaren har anlänt till Söderslätt i Skåne. Himlen är helt blå frånsett ”fartränderna” från reaplanen en mil upp i rymden. Jag går ut på min nyklippta gröna gräsmatta och beundrar den prydande blomprakten. Jag handlar på torget i Anderslöv. Det är ju tisdag, lika med torgdag idag. Det blir nypotatis, frukt av alla de sorter, gräslök att själv odla och från fiskhandlerskan, löksill och inlagd stekt sill i stora mängder. Därefter blir det i lång cykeltur i den sydvästliga svalkande blåsten på Söderslätts smala men välskötta vägar. Jag lyssnar på Radio Malmöhus som har önskeprogrammet Jukebox: Där har flera personer önskat sig att höra ”Anna & Mej” med Lalla Hansson. Det är en av mina absoluta favoritmelodier, möjligen kan den slås av Janis Joplins insjungning av Me and Bobby McGee som finns på hennes andra Album Pearl 1971. Men då var hon ju redan död av en överdos av heroin. Fast det var väl Kris(toffer) Kristofferson som sjöng originalet? Vars farfar kom från Örnsköldsvik trakten.
Plötsligt känns det som om det finns mer i livet än Sveriges VM-match mot England i kväll!

Datorspel ger Flow

20060525   Dagbok

Jag roar mig ofta med datorspelet Harpan, Las Vegas varianten, Ta tre kort åt gången. Den gick just ut för första gången sedan 1993 utan att jag använde mig av fusk. Det måste ha blivit minst 10000 spel. Med fusk går den ut ganska regelbundet. Fusket består i att när det kommer upp något ”bra” kort bland de tre så kan man få fram detta kort genom att klicka på ”Ångra” och sedan klicka på korthögen igen medan man trycker ner tangenterna Alt+Shift+Ctrl. Då kommer korten upp ett och ett och låter sig väljas. Jag har sedan 1993 tillåtit mig tre sådana försök per spel. Men idag var första gången som Harpan gick ut utan hjälp av detta trick. Och detta ska alltså hända på Kristi Himmelsfärdsdagen 2006. Kanske jag borde köpa en lott?
Något är på gång. Nu har Idioten också gått ut. I går också, i förrgår också. Och på inte många försök.
Och vädret är fint och soligt. Ute på solaltanen läser jag Veckans Affärers mycket intressanta och tjocka specialnummer om Indien, den stora kontinenten som just vaknat och är på väg med stormsteg som konkurrent till västvärlden. Livet leker.

En bra dag med en bra avslutning

060422   Dagbok

På väg till Malmö
Del 2. Nautilus, Stadsbiblioteket, Konsthallen och Lernia.
Snart är jag på Gymmet Nautilus på Jägersrovägen i Malmö. Det känns alltid som att komma hem. Det är åttonde året som jag tränar där. Jag börjar med 18 minuter på ”trappan”. Redan efter halva tiden börjar endorfinerna rinna till och därmed börjar känslan av att vara ”hög” som kommer att vara i flera timmar. Bidrar gör också musiken från 50-70-talet som jag har på min mp3-spelare. Efter en timmes träning med styrkemaskinerna avslutar jag med stretching och kalldusch. Jag funderar på ett pass i solariet också men cancerrisken känns för stor.
Jag parkerar bilen på Johannesskolans personalparkering där jag kan använda då min frus frikort. Hon är på en tredagars rektorsutbildning i Båstad. Skolan är en av de 100 skolorna i Sverige som snart kommer att få 10 resurspersoner med utländsk bakgrund, som dock inte behöver vara lärare. Denna extra resurs går till de skolor som har lägst andel elever med gymnasiegodkända betyg då de slutar grundskolan. Det finns tio sådana skolor i Malmö, de flesta i stadsdelarna Rosengård, Södra Innerstaden och Fosie. Men parkeringsplatsen var bra.
Jag promenerar tjugo minuter till Stadsbiblioteket där jag lämnar mina böcker. Sedan sätter jag mig vid en skrivplats högst uppe i galleriet med god utsikt över den alltmer vårgrönskande Slottsparken. Jag sitter länge i en lugn och kreativ miljö med flitiga studenter runt mig. Där går det bra att arbeta.
På vägen hem passerar jag Konsthallen och går in och får mig en titt på Ernesto Netos ”The Malmö Experience” (se bild). Den är värd en egen mässa. Till sist söker jag upp min gamla arbetsplats på Lernia på Fosievägen. Jag välkomnas av mina arbetskamrater på ett trevligt sätt. Det blev en bra avslutning på en bra dag.

Fotboll och återvinning

060421   Dagbok

På väg till Malmö
Del 1. Fotboll och återvinning i Anderslöv.
Första anhalten var redan i Anderslöv, vid återvinningsstationen som ligger i anslutning till idrottsplatsen för byns hjältar, Anderslöv Bois, som precis har startat säsongen med en bortaseger med 3-0 mot Hakoah, en judisk-etnisk förening från Malmö. Naturligtvis nätade målspottaren, som dessutom är min granne, Tim Gabrielsson, även denna gång. Nästa match är på söndag klockan 14, då hemma mot Blentarps BK. Spelar gör man i div. 6 Sydvästra B.
Intressant är att både ”byalaget” Anderslöv Bois och ”kommunlaget” Trelleborgs FF, i superettan, inledde säsongen bra liksom förra året. För båda lagen gick det sedan betydligt sämre och de klarade sig med ett nödrop från nedflyttning. Måtte det bli en förändring i år.
Jag hade tidningar, kartonger och glas, ofärgade och färgare att lägga i sina respektive containrar. Containrarna var nytömda och hela platsen föredömligt städad. Det är bättre att tömma och städa regelbundet än att utse speciella ”poliser” i pensionsåldern som ska anmäla personer som när de inte hittar en plats att deponera sitt avfall ställer det vid sidan. Det är skamligt att bötfälla människor som frivilligt ställer upp och hjälper till att förbättra miljön med ett aktivt sopsorteringsarbete. Dessa ska hedras, inte bestraffas. Här är Trelleborgs kommun på rätt väg. Nöjd över att ha gjort min plikt åkte jag sedan ”hundraettan” till Malmö, landsvägen som utgör Söderslätts norra gräns.

Glädjen över ett fritt liv

060320   Dagbok

Jag får riktigt anstränga mig ibland för att inse hur oerhört privilegierad jag är som kan säga ”äntligen måndag” och med glädje se fram emot en ny vecka på söndag kväll i stället för att som många andra känna oro och ångest inför en ny arbetsvecka, känslor som försvårar att på rätt sätt njuta av den lediga söndagen. Att själv få bestämma över hur man ska disponera sin dag är det allra viktigaste för en människa.
Det är i varje fall den erfarenhet jag gjort under de senaste året då jag först hade ”friår” i sex månader och nu sedan 1 januari njuter av att vara anställd med full lön med utan arbetsplikt.
Det därefter viktigaste är att ha förmåga att använda tiden på ett sätt som gör livet meningsfullt. Den förmågan är nog olika hos olika personer men jag är övertygad om att detta är något som man kan träna upp. Det viktigaste inslaget i det ”anställningsfria” livet är att vara fysiskt aktiv. Det ska man göra regelbundet och en bra beståndsdel i detta är att träna på gym. Men också hjärnan ska hållas aktiv och ett bra sätt är att vara aktiv på Internet och att läsa tidskrifter som om man prenumererar dyker upp som små presenter regelbundet i brevlådan.
Det bästa är om det blir så lite tid som möjligt över för att titta på TV. Fast för Melodifestivalen och Carola Häggkvist får man göra ett undantag.

Anja bättre än Sigurd Wallén

060315   Dagbok

Idag börjar jag bli märkbart bättre från maginfluensan. Så bra att jag kan städa och stryka.
Jag hade spelat in en riktigt gammal svensk långfilm: Familjen Andersson med Sigurd Wallén och Björn Berglund, från 1937, på TV4 plus tidigt på morgonen för att ha den att titta på under strykningen. Ja, jag använder fortfarande en vanlig videobandspelare. Läs mer om filmen på Filmtipset.

Jag visste emellertid att det också visades störtlopp på någon kanal och tänkte titta lite där innan jag slog på filmen. Jag hade turen att komma in bara några minuter innan Anja Pärson skulle åka. Och som hon åkte, trots sina smärtande knän som hon snart ska låta operera. Hon ledde från start till mål, vann och tog 100 nya världscuppoäng.
Inför den senaste säsongen betonade Anja Pärson att det nu var olympiamedalj som gällde och främst då en guldmedalj – och alltså inte den sammanlagda världscupen. Att det målet är uppfyllt med råge vet alla idrottsintresserade, hon tog ju en guldmedalj i slalom och två bronsmedaljer i kombination och störtlopp i Torino för några veckor sedan. Ändå kämpar hon vilt för att komma i fatt kroatiskan Janica Kostelic som leder Världscupen sammanlagt. Enormt imponerande. Vad är det som ger den tösen en så enorm sisu och förmåga att ge allt i varje tävling?

Jag, ett vårtecken

060314   Dagbok

I Trelleborgs Allehanda uppmanas läsarna i dag att mejla in vårtecken som de upptäckt. Jag har inte sett några snödroppar dyka upp eller hört någon lärka men jag kan ända erbjuda ett verkligt vårtecken. Jag själv har dykt upp. I går och idag har jag suttit och gottat mig i vårsolen på min solterrass i Anderslöv. Iklädd enbart korta träningsbyxor. Drygt en timme varje dag kunde jag sitta och är redan svagt brun på framsidan. Jag har läst TA, VA, Computer Sweden och några deckare där ute i solstolen. Mycket mer klarar jag inte av sedan jag drabbats av maginfluensa. Trots att hela min familj har haft det trodde jag länge att mitt immunförsvar skulle hålla det aggressiva viruset stången men ack nej! Klockan tre på natten till söndagen slog det till med aktiva kräkningar och sedan kom alla andra symptom. Enda fördelen (förutom att sola) är väl att jag tappar något kilo.

Massage för ömma muskler

060309   Dagbok

Idag var jag hos sjukgymnasten Mats Johansson på Anderslövs Sjukgymnastik & Akupunktur för min onda axel. Jag fick göra en mängd rörelser och spänna musklerna och tala om vilka övningar som var smärtsamma. Diagnosen var att ingenting var skadat utan det handlade om en överansträngning av speciellt en stor muskel vid skulderbladet som hade ett vackert namn. Sedan jag satt mig i massagestolen identifierade Mats den mycket hårda, spända muskeln och tryckte till på de rätta punkterna. Det kändes verkligen. Han hade också tillfälligtvis en ”lärling”, en tjej som skulle bli massageterapeut. Hon fortsatte att massera skuldran och axeln. Det kändes verkligen bra och mjukade upp. Man kan säga att jag fick en lång gratismassage. Jag är alltmer övertygad om att jag överansträngde muskeln när jag skottade den första snön denna vinter. Det var redan den 20 januari. Det är farligt med fysiskt arbete, annat än under kontrollerade former på gymmet!

Styrketräning, griljerade revben och Time Magazine

060306   Dagbok

I dag är det min födelsedag. Jag går upp tidigt. Det tretton minusgrader på morgonen, men stigande barometer och bara lite nysnö så jag kan cykla till gymmet och stanna där några timmar. Jag kommer mig äntligen för att beställa tid hos sjukgymnasten där för min onda axel som jag lidit av en lång tid. Den har bland annat gjort det svårt för mig att spela badminton. På torsdag ska hon titta på den. Jag undrar om hon kan göra något. Det var ovanligt mycket folk på gymmet så träningen tog längre tid än vanligt med allt prat. Hemma fortsatte jag att träna med hantlar och avslutade allt med att stretcha och sedan duscha. Allt medan jag i lugnt och behagligt tempo såg fortsättningen av den inspelade långfilmen om ”Kalle på Spången” med Edvard Persson. Den är verkligen bra.
Sedan cyklade jag åter ner till centrum, nu till biblioteket som fortfarande har nypremiärens behag. Jag lämnade några böcker och tidskrifter och lånade nya nummer av National Geographic. Jag läste några dagstidningar i läsehörnan och hämtade sedan dagens rätt på Gästgivaregården som ligger vid samma lilla torg som biblioteket. Mitt emot torget ligger gymmet och sjukgymnastiken. I dag bjöds det på Honungsgriljerade revben och äppelmos och rödkål. Verkligen delikat födelsedagsmat
Eftermiddagen ägnade jag bland annat åt att läsa senaste numret av Time Magazine, som jag nyligen tagit en prisvärd helårsprenumeration på, kostnaden blir bara ungefär tio kronor per nummer. Det är ofta mycket intressanta artiklar och jag vill dessutom gärna förbättra min engelska.

Sol, snö och presenter

060305    Dagbok, Familjen

Ännu mer snö har kommit i natt så min ambition att hålla en del av tomten snöfri kom åter på skam. Men när jag kom ut i solen vid åttatiden för att köpa frukostbröd på Coop fick jag erkänna att det är underbart vackert med snö, sex minusgrader och en helt blå himmel. Det är en ovanlig kombination för att vara sydvästra Skåne och därför skäl att glädja sig. Så det är bara att ta nya tag med snöskyffeln. Solaltanen måste ju hållas snöfri inför solandet.
Vi firar min födelsedag i dag - som egentligen är i morgon - men då får jag fira den för mig själv. Sedan vi ätit frukost fick jag av min fru och mina två döttrar en hel hop fina presenter. Jag hade önskat mig träningskläder och det fick jag, tre par speciella idrottsstrumpor, jag har aldrig haft så fina så det är verkligen på tiden, två märkeströjor, Adidas och en med en logga som återfanns på två svettband att ha på handleden - med dem ska man torka sig i ansiktet när man svettas, istället för att ha med en ohygienisk handduk enligt äldsta dottern.
Vidare ett träningsställ av god kvalitet, långa byxor och en rymlig jacka, köpt på Aurahallen, det ser ut som om de användes förra året vid svenska mästerskapen i Badminton eftersom jackan är märkt ”Senior SM-2005”. Det måste i så fall varit någonting för extra äldre oldboys. Till sist fick jag en bok av författaren till Da Vinci koden, Dan Brown. Denna heter ”Änglar och demoner”. Den är skriven 2000, alltså före ”Koden”, men översatt först 2005. Den ska jag läsa med stort intresse.
Vad mer idag? Jo, på eftermiddagen var solen så stark och vinden så obefintlig att det gick att sitta bar på solaltanen. Helt underbart! Men ingenting varar för evigt snart var snömolnen framme igen. Då var det dags att äta födelsedagstårtan, beställd från ”Smaksak” i Anderslöv som just bytt ägare.

Realskola med kollaps

060117 Dagbok

Idag har jag bakat två sockerkakor. I kokboken beskrivs receptet som ”Sockerkaka (enklare)”. Kokboken är från 1950-talet och heter ”Kokbok för skola och hem”. Den använde jag när jag gick på Högre Allmänna Läroverket i Eslöv i slutet av 1950-talet. I dag heter skolan Ekenässkolan. Ämnet hette ”Hemkunskap” och det var mycket lärorikt och användbart. Som slutuppgift gjorde jag kroppkakor enligt ett öländskt recept. Jag vet inte varför men jag minns att jag fick beröm för mina kroppkakor.
Sockerkakorna är mycket enkla att göra – och goda. Man börjar med att smörja två runda bakformar med margarin och sedan hälla på skorpmjöl. Jag gör alltid ”dubbel sats”. Sedan vispar jag 5 ägg och 5 dl socker noga så att det blir en läcker och porös smet. Därefter 2-3 teskedar vaniljsocker, 2 dl vätska (mest vatten och lite mjölk) och slutligen 6 dl vetemjöl blandat med två teskedar bakpulver. 30-40 minuter svag ugnsvärme, 175 grader. Det blir en bild på den halvsekelgamla kokboken men inte på sockerkakorna denna gång. De kollapsade på grund av för mycket bakpulver tror jag och är inget man stolt kan visa upp. Men goda att äta var de. Också en bild på Ekenässkolan som idag ser likadan ut som på ”realskoletiden”.

Jan Larsson väcker minnen

060110  Dagbok

Precis när jag kommit hem från torget i Anderslöv – det är torgdag varje tisdagsförmiddag – där jag köpt grönsaker och rotfrukter med mera för att göra en god vardagssoppa (dock inte med de enklare ingredienser som Falstaff Fakir rekommenderar) just då fick jag ett telefonsamtal från Jan Larsson. Jag känner honom väl trots att han slutade arbeta på arbetsförmedlingen på Valdemarsro för många år sedan. För drygt 10 år sedan hade AmuGruppen (som nu heter Lernia, ett statligt helägt bolag) och Arbetsförmedlingen sin verksamhet i samma lokaler. Det var mycket praktiskt eftersom de allra flesta elever vi hade då var betalade av Länsarbetsnämnden och frågor och problem kring eleverna kunde lätt och enkelt lösas gemensamt. Men det bästa med denna ”samlokalisering” var att AmuGruppen och Arbetsförmedlingen tillsammans hade en personalklubb. Både Jan och jag satt många år i styrelsen för denna. Den ”evige” ordföranden var en annan af-anställd, Eilert Johnsson, som jag också minns med stor glädje. Det var många lyckade personalfester, teaterföreställningar, vissångarkvällar och andra personalarrangemang som vi kunde ordna tillsammans. Sedan samlokaliseringen avbrutits gjordes flera krampaktiga försök att få igång personalklubben igen, men förgäves.
Jan ringde för att han ville ha min e-postadress. Det som gladde mig mest var att han hade läst det allra mesta av min blogg. Jag försökte berätta lite om vad som hänt mig men blev varje gång avbruten med att han redan kände till detta. Det fanns i skriftlig form på webben. Adressen till bloggen hade han fått av min arbets- och badmintonkollega Lars Borghem som jag därför speciellt vill tacka för detta!

Fritidshuset tömt

060106  Dagbok

Nu är vårt fritidshus med adress Klamby 7:16 i Sjöbo kommun tömt, städat och klart för inflyttning av ny hyresgäst nästa vecka. Vi har haft huset i sexton år. En ensamstående dam med hund och katter ska flytta in. Hur det ska gå till mitt i vintern kan man fråga sig. När vi var ute och gjorde klart var det kallt, kraftiga kalla vindar blåste och tidvis snöstorm. Tillfartsvägarna var knappt farbara trots att vi hyrt en bonde på platsen

att ploga för oss i förväg. Kvinnan bor i Malmö, hon har sålt sin bostadsrättslägenhet för att hon vill flytta ut på landet. Båda parter är därmed nöjda.
Bilder från de båda tillfartsvägarna, tomten idag och hur huset såg ut på sommaren.

Årets balansräkning

051231  Dagbok

Jag hade 6 månaders ledigt, ”friår”, från april till oktober. Det lärde mig dels att det går att klara sig på en lägre inkomst och dels att jag kan fördriva min tid även utan ordinarie lönearbete. Bra att veta när pensionsåren kommer.
Jag har börjat blogga – Tack Erik Cronqvist för tipset jag fick och fastnade för. Jag började blogga i juni och har i och med detta gjort 119 inlägg, motsvarande 16-20 per månad.
Jag har tränat på gym 112 av årets dagar, inklusive 42 gånger i Anderslöv, 35 på Nautilus i Malmö, 13 gånger på Lernias eget gym på Valdemarsro och 11 på Club Oasen i Trelleborg, kompletterat med 11 gånger på mitt ”hemmagym”. Spelat Badminton i Aurahallen 34 gånger, tack till alla mina badmintonkamrater. Tagit många (32) och långa cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar, och köpt en ny cykel (min femte). Cykelsäsongen kröntes av Ringsjön Runt den 4 juni. Hela året har haft 252 dagliga träningspass. Övrigt har handlat om promenader, motionscykeln men också trädgårdsarbete och liknande fysiska övningar.
Jag har läst 60 ”gamla” svenska deckare fördelade på 22 författare. Flest av Jan Mårtenson (nio) och Ulla Trenter (sju). Det har blivit fyra böcker av Maria Lang och därmed har jag lästa alla hennes 42 böcker. Jag har börjat läsa sju författare som jag inte läst tidigare: Sven Sörmark, Kjell E Genberg, Joakim Bergman, Ulf Durling, Gösta Unefäldt, Nils Hövenmark och Torbjörn Ståhlmarck. Där finns mycket kvar att göra nästa år!
(En speciell nyårshälsning till Anderslövs bibliotekarie Linnéa Jeschke som skaffat fram många av böckerna!)

Jag har börjat läsa aktuell svensk skönlitteratur, men det gav inte mycket. Positiva undantag finns naturligtvis. Jag läste under sommaren Torgny Lindgrens tre senaste böcker: Hummelhonung (1995), Pölsan (2002) och årets Dorés bibel. Bra var också Klas Östergrens ”Gangsters” (årets bästa bok!) och hans Gentlemän (1979). Mikael Niemi: Populärmusik från Vittula och årets bok ”Svålhålet” är inte heller att förakta. Men däremot motsvarade inte Björn Ranelid, Inger Alfvén, Inger Frimansson, Marie Hermansson eller Ernst Brunner mina förväntningar.
Jag har skaffat mig ett skrivbord till. Detta kan höjas och lutas så att jag kan spara ryggen genom att stå och skriva. Jag har köpt en EU-moppe (bild), främst till min dotter, men jag har önskat mig en sådan sedan länge.
Aktierägarna har haft ett bra år, alla sparare – i aktier eller aktiefonder har fått en bra ökning under året.
Politiskt har jag blivit ännu mer tveksam till den ”regeringskoalition” vi har i Trelleborgs kommun. Spjutspetsskolans fantasier kunde varken SAP eller M genomskåda utan lät dilettanterna bland skoltjänstemännen genomdriva en försämring av skolan tack vare att de var så okunniga om de pedagogikens ramar (som alla lärare känner till) att de förväntade sig att projektet, som det bedrevs, skulle leda till en förbättring.
Om jag ska avlägga någon sorts nyårslöfte för 2006 så är det:
Att allt bättre använda min tid till att göra saker jag tycker om att göra och att försöka få gjort de andra ”nödvändiga” sakerna på ett sätt så att även de kan ge glädje och tillfredställelse.

Halkig promenad i snön

051228  Dagbok

Idag snöar det för tredje dagen i följd och enligt väderlekstjänsten ska det fortsätta i morgon för att sedan bli mildare på fredag. Det är ovanligt med så vita och kalla mellandagar och snön har bildat drivor så att det är svårt att ta sig fram på de mindre vägarna. Det är främst den södra halvan av Skåne som ”drabbast”. Jag har gett upp försöket att hålla infarten till huset snöfri, bara jag vänder ryggen till har snön åter tagit överhanden. Jag lyckades dock ta en längre promenad i byns utkanter idag, jag fick pulsa ordentlig i drivorna på sina ställen och det var så halt under nysnön att jag gick omkull och fick en ömmande skada i handleden. Några bilder från det snöiga Anderslöv.

Julafton 2005

051224  Dagbok

Julafton, frid och fröjd och familjen samlad, åtminstone är mina två yngsta barn här, även om det ena är sjukt. Jag är alltid sjuk till julen säger hon. Jag är rädd för att hon stressar för mycket i arbetet och därför blir sjuk när hon är ledig.
Riktigt ”normalt” julväder för att vara i södra Skåne, fem plusgrader, lite småregnigt och bitande västvindar. Dagen inleds med julklappsbyte i stallet, de två hästarna ska ju också känna av den juliga generositeten.
Efter en stunds stök och stim kring var ljusen ska sitta för att bäst komma till sin rätt är också julgranen pyntad och på plats i uterummet. Julklapparna får ligga en stund under granen.

Jag fick många fina julklappar

051224  Dagbok

Julnummer av Kronblom, Ermie och 91:an, tre av mina favoritserietidningar. Fast här jag ”fuskat” genom att köpa dem själv i oktober redan. Två syskon på min gata i Anderslöv säljer jultidningar och man måste ju beställa och vara en god kund eftersom deras morbror är (var) min chef på jobbet, Jörgen Aall-Flood.
Vidare en ny mp3-spelare (spelar också wma-formatet) som har ett minne på en GB. Äntligen kan jag lägga in alla Jill Johnson, Dr Hook, godingar från 60-talet etc. Jag fick också en Silva Pedometer så att jag får en objektiv mätning av mina promenader, hur långt går jag egentligen? En snygg kronometer så att jag vet på hur lång tid jag utför mina prestationer och så vidare. Allt mycket nyttigt och oumbärligt.
Jag fick också boken Da Vinci koden av min dotter. Jag hade inte tänkt läsa den men nu säger hon att den är så fantastisk så jag gör väl ett försök. Ännu fler julklappar fick jag men det håller jag för mig själv. Däremot delar jag gärna med mig av de upplevelser som ”Karl-Bertil Jonssons julafton” ger mig. Ett måste varje jul! Om ni vill se julgranen med alla julklapparna så får ni en bild här.

Jullunch

051220  Dagbok, Arbetet

Idag bjöd Lernia på jullunch i matsalen på Valdemarsro. Jag träffade många av mina arbetskamrater, det har blivit en hel del på de 25 år jag arbetat där. Det var bra mat och i lämpliga mängder så att man inte bara njuter av måltiden utan faktiskt kan må bra efteråt också. För min egen del spelade det säkert också in att jag varit och tränat på Nautilus några timmar innan lunchen och förbränt kalorier. På eftermiddagen åkte jag till stadsbiblioteket i Malmö där jag placerade mig allra högst upp och satt och läste medhavda tidskrifter medan jag njöt av utsikten. Jag lånade några böcker – t o m en svensk deckare som passade in i mitt projekt - och en bok om XML och sedan var det dags att åka hem till Anderslöv.
Några bilder från jullunchen bifogas. Det var trångt om saligheten. På en bild finns flera av mina medspelare i badminton.

Nu rår man sig själv

051214   Dagbok

Min första av många arbetsfria dagar. Det känns väldigt trevligt och det får man väl vara glad för. Enligt många politiskt korrekta opinionsspridare så är det ju de arbetsbefriade som lider mest i landet, de får ofta depressioner och blir långvarigt sjukskrivna. Att detta sedan mest beror på överintag av alkohol och narkotika talar man tyst om.
Jag har gett mig i kast med de många populärvetenskapliga tidskrifter och datortidningar som samlats på hög. Jag har hunnit läsa dagens Trelleborgs Allehanda i lugn och ro. Det hinner man inte när man arbetar.
Jag har också börjat läsa Jan Mårtensons 19:e deckare som heter ”Ramses hämnd” och handlar om det gamla Egyptens pyramider och den hotfulla inskriptionen över faraon Ramses II:s grav. Mårtenson började skriva om antikhandlaren Johan Kristian Homan redan 1973 i ”Helgeandsmordet”.
Boken ska jag läsa i bussen jag tar till Malmö från Anderslöv för att enligt en lång tradition spela badminton på Aura-hallen i eftermiddag. Men innan dess ska jag träffa Linnéa Jeschke i bokbussen bakom Konsum. Under tiden biblioteket utsätts för en omfattande mögelsanering är detta vår enda möjlighet att träffas.
Två interiörbilder från bokbussen med Linnéa Jeschke.

Sista dagen på jobbet

051213   Dagbok, arbetet

Idag arbetade jag min sista dag på Lernia. Där har jag arbetat i 25 år och 4 månader. Det är helt otroligt. Jag hoppade in som vikarie för Lars B. i augusti 1980 för att tjäna några kronor medan jag studerade. Efter att ha läst in en civilekonomexamen fortsatte jag med pedagogik och de första åren på 1980-talet försökte jag doktorera och vikarierade samtidigt på AMU, som det då hette. Inte drömde jag om att jag skulle vara kvar så länge. Men värre saker kunde väl ha hänt. I dag blev jag väldigt snällt behandlad, jag fick presenter av mina kolleger och av platschefen Annika fick jag blommor och presenter. Jag har öppnat den ena. Den uppskattar jag verkligen. Den andra som ser ut som en bok ska jag ge mig själv i julklapp. Tillsammans med John W som också ska sluta (om två dagar) bjöds kollegerna på pajer och en fantastiskt god efterrätt. Alla föreföll glada och nöjda. Här finns några bilder från avslutningsfesten: John W, Teresa, Veronica, Staffan och Vippan, Anja och Ola, Mats, Inga, Christina, Catharina och Ante, Björn, Lotta och Erik. Mona B var inte med men får självklart en bild i alla fall.


 

 
   
     

 

Sista "lediga" måndagen

051205  Dagbok

Då var det måndag igen. En av mina sista "lediga" måndagar, eftersom jag snart kommer att vara ledig hela veckan, den årslånga "semester" som Lernia erbjudit mig, och ett antal kolleger, för att de skulle kunna säga upp oss utan att behöva följa Lagen om anställningsskydds regler om "först in - sist ut".
Det regnar och det känns normalt. Så brukar det ju vara vid den här årstiden, milt och regnigt och inte som det varit sedan den 17 november, soligt och kallt (vissa dagar var morgontemperaturen minus sju grader). I fjol kom inte vintern till Anderslöv förrän i mars, då var det ett sådant snöoväder att vi blev insnöade. Enligt ortsbefolkningen så händer detta 1-2 gånger per år. Skolbarnen ser fram emot dessa skolfria dagar nästan som om det var julafton.
Eftersom det regnade körde jag min dotter till busshållplatsen varifrån hon tog bussen till gymnasiet i Trelleborg där hon snart avslutat tredje terminen. Sedan fortsatte jag med bil till gymmet (se bilder), kändes lyxigt, det tar bara tre minuter att cykla. Jag fick, som vanligt tidigt på morgonen, hela gymmet för mig själv. Det är också lyxigt och jag kunde spela min medhavda CD-skiva i allsköns ro. Gästgiveriets Dagens rätt tilltalade mig emellertid inte. Det blir ingen "Fylld falukorv" för mig idag. Jag får klara mig med resterna av kycklingen och potatissalladen från igår.
Här kan man läsa vad Gästgiveriet erbjuder.

Sommarstuga till salu

20051120   Dagbok

Idag körde jag och min fru de knappa sex milen till vår sommarstuga som vi har i Klamby, en liten by som ligger i triangeln Vollsjö-Sjöbo-Lövestad strax intill den region som anser sig ha monopol på beteckningen ”Österlen”. En sommarstuga är inget roligt på senhösten eller vintern. Det har redan varit flera kalla nätter och vi åkte dit främst för att stänga av vattnet, det vill säga tömma pumpen som tar upp vatten från vår egen brunn, så att den inte fryser sönder. Vi passade också på att samla ihop alla utemöblerna, som redan stått ute alltför länge, till vinterförvaring under altanens tak. Vi har lämnat huset till en mäklare för försäljning och han förefaller nu ha fått en köpare på kroken även om köparens bud är lägre än vad vi hoppats på. Vi har haft stugan i över 15 år och börjar tröttna allvarligt på den.
Huset är litet, 55 m2, men med en stor överbyggd altan och en tomt på 2800 m2 av vilken hälften är skog.

Från gym till hungrig katt

2005-11-04   Dagbok

Jag är ledig från jobbet idag och tillbringade därför en del av förmiddagen på gymmet i Anderslöv. Sedan cyklade jag hem och fortsatte träna en stund med hantlar och skivstång. Under tiden tittade jag på ”Hur tokigt som helst” med Elof Ahrle och Nils Poppe från 1949, en gammal svensk långfilm (svartvit) jag spelat in på morgonen från TV4 plus. Den innehöll bland annat Kai Gullmars (pseudonym för Gulli Bergström) ”Vicke snack, vicke snack”.
Därefter hämtade jag mat på Gästgivaregården och åt mig alldeles mätt på ”Dagens rätt” som var Piccata Milanese medan jag läste Trelleborgs Allehanda. Recept finns här.
Sedan har jag ägnat dagen åt att läsa veckans Tempus och ett tidigare nummer av Illustrerad Vetenskap med en intressant artikel om nya vetenskapliga rön när det gäller stora skillnader mellan mannens och kvinnans hjärna. En konsekvens menar författaren är att pojkar och flickor borde undervisas separat eftersom de lär på helt olika sätt. Det finns ingen ”pedagogik” som passar båda könen. För 40-50 år sedan gick det ju faktiskt till på det sättet även i Sverige.
Jag har läst ut Kjell E Genbergs deckare ”Gomorron, Sodom” som är hans tredje polisroman från mitten av 1970 talet och som handlar om kriminalarna Lennart Lindh och Stig Olsen som får ta hand om alla brott och allt elände i samhället. Det tycks vara ett försök att ta vid där Sjöwall-Wahlöö slutade. Deras polisromaner om Martin Beck, Gunvald Larsson, Lennart Kollberg med flera skrevs ju mellan 1965 och 1975. Poliskommissarie Månsson i Malmö förekommer både hos Genberg och Sjöwall-Wahlöö.
Jag har börjat läsa Joakim Bergmans ”Midsommarmord” (1967) som är av en helt annan typ. Författaren är själv huvudpersonen. Han är en språklektor som redan i femtioårsåldern tvingats begära avsked från sin gymnasietjänst efter att ha visat vissa av eleverna ett alltför kärleksfullt intresse. Några av de vackraste eleverna samlades om kvällarna i hans hem. Han flydde till Italien där han började skriva och 15 år senare kom han till Stockholms skärgård för att träffa en förläggare, en som ung varit en av hans elever…
Jag har också ställt ut mat till en liten helt uthungrad katt som jag inte vet var den kommer ifrån.
En bild på den okända katten (ovan).

En inspirerande dag

2005-11-02   Arbetet, Motion, Dagbok

I dag gjorde jag något på jobbet som jag aldrig gjort förut. Jag hade ”studieplaneringssamtal” med några elever. Detta innebär att man frågar ut dem om deras utbildnings- och yrkesbakgrund. Detta sker i början av deras utbildning hos oss och eftersom de därför har otillräckliga kunskaper i svenska så gör man det i närvaro av en tolk. Tolken kostar kommunen 600 kronor i timmen så det gäller att vara effektiv. Ibland är också en representant för kommunen i form av en så kallad introduktionssekreterare närvarande. Kommunen, i vårt fall stadsdelarna i Malmö, har ansvar i två år för alla som kommer till den stadsdelen från något annat land. Ambitionen för introduktionssekreterarna är att så många som möjligt ska kunna försörja sig själv efter dessa två år med försörjningsbidrag. Tyvärr visar statistiken i Malmö att det målet långt ifrån uppnås.
Jag och min kollega Mona B hjälptes åt med samtalen och det är alltid extra trevligt att samarbeta med henne. Förutom allt annat positivt är hon också välinformerad och hjälpsam.
På kvällen var det badminton som vanligt och ja, Anna B var där. De två sista seten spelade hon och jag mot två manliga kolleger. Jag nämner inte deras namn eftersom ”Anna och jag” spöade dem ordentligt två gånger. Vilken glädje och inspiration!

Arbetsfri måndag = meningsfull sysselsättning

2005-10-31  Dagbok

Fantastiskt väder idag den siste oktober. ”Sommaren” har svårt att lämna Söderslätt. Jag kan sitta ute och sola några timmar på en plats som hade lä och vätter mot söder.
Innan dessa hade jag varit på gymmet i Anderslöv och tränat halvannan timme. Och sedan som vanligt avslutat träningen hemma medan jag tittar på en inspelad gammal svensk långfilm. Idag blev det "Här kommer vi" en militärfars från 1947 med Gunnar Björnstrand och Sigge Fürst, som TV4 + visat tidigt på morgonen.
Min dotter Nilla har ”Halloween-lov”, så bör det väl heta nu på modern svenska – själv har jag tänt en rysansvärd pumpalampa i mitt fönster och innan hon tog bussen för att se om våra hästar på Dala gård i Dalköpinge gick jag till Gästis för att handla lunch åt oss båda. Där hade de – som vanligt – god husmanskost. Jag hämtade ”Dagens” – stekt fläsk med löksås till mig själv och Pasta med Pesto till henne. Till det fick vi sallad och nybakat bröd. Allt gick på 110 kronor och vi kunde knappt äta upp allt. Det var gott och mättande. Heder åt Gästgivaregården och hoppas att den kommer att kunna drivas vidare.
Sedan hann jag, förutom hushållssysslorna som att tvätta, stryka och diska, läsa några tidskrifter och böcker och ta en tur till biblioteket. Det gäller att ta vara på tjänsterna nu eftersom där snart ska vara stängt i två månader för mögelsanering!

En dag på jobbet

2005-10-04  Dagbok, Arbetet

Idag var jag åter på jobbet efter ett fri(halv)år. Plötsligt är det någon annan som äger min tid.
Förmiddagen gick bra men på eftermiddagen trodde jag mig återförd till minnen från tidigt sextiotals värnplikt och andra militära övningar. Ett underbefäl, ja det handlade om själva överfuriren, hade varit på ordergenomgång hos bataljonschefen och där fått utstå djup smälek och kraftiga bannor därför att överfurirens pluton hade utfört sitt senaste uppdrag på ett sätt som var helt under all kritik. Överfuriren använde sig av det välkända militära knepet att om man är osäker och saknar starka argument ska man höja rösten och peka med hela handen. Plutonen hukade sig under detta fördömande klander. Det var ord och inga visor och flera meniga soldater kände att risken för att bli hemförlovade inom en snar framtid var en realitet. Nu var det dags för en skärpning. Vad skulle då göras åt detta? Jo, en nyligen befordrad sergeant skulle nagelfara plutonens arbetssätt. Då plutonen inte visade den rätta glädjen inför att bli synad i sömmarna av sergeanten, framfördes att flera officerare med stabstjänst minsann stödde det beslutet. Så det rätten och packen vi oss efter!
(2008: Ja, så här skrev jag tre år sedan. Jag var fortfarande anställd på Lernia AB i Malmö och vågade inte skriva i klartext vad och vilka det handladeom! Idag sitter "överfuriren" i fritidsnämnden i Malmö).

Plus och minus i Malmö del 2

2009-09-24   Dagbok

Sedan jag hämtat mig från ”chocken” av att ha fått en falsk böteslapp för felparkering på vindrutan på min 10 år gamla Toyota Corolla åkte jag till parkeringen på skolgården på Sankt Petri Läroverk i Malmö. Jag utnyttjade därvid de rättigheter som min fru har som anställd vid Sofielundsskolan.
Från Sankt Petri, där för övrigt min dotter Lina tog studenten för sju år sedan, är det ett kort gångavstånd till min tandläkare på Södra Tullgatan 3. Eva Sjögren har varit min tandläkare nästan så länge som jag kan minnas och har åldrats i samma takt som jag. Hon lagade två hål och frågade som alltid om jag ville ha bedövning och jag svarade som alltid att det ville jag inte. Dels för att jag har sprutskräck och dels för att jag inte vill vara bedövad under hela eftermiddagen. Men visst gjorde det ont!
Sedan gick jag till Stadsbiblioteket i Malmö. Redan utanför träffade jag på kolleger och elever från min arbetsplats Lernia. De gjorde studiebesök på ”1000 vägar till kunskap”.
När jag kom in träffade jag på fler kolleger och elever som var där med samma ärende. Jag gick upp en våning och hittade ett ledigt bord att arbeta vid. Jag kände mig mycket tillfreds och packade upp tidningar och böcker ur min ”AMU-ryggsäck”. Jag kände mig nästan tillbaka till den tid då jag satt på Universitetsbiblioteket i Lund och skrev på min avhandling i pedagogik. Då hade jag något så fint som en ”forskarvagn”.

Jag gör nu en upptäckt. Detta ord ”forskarvagn” måste vara helt ute. Jag söker på Google och får en, säger en träff! Så här står det i en magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap vid biblioteks- och informationsvetenskap/bibliotekshögskolan 2003:23”: "Samma sak kan sägas om den form av formellt erkännande som det kanske kan sägas vara att få forskarprivilegier på KB, forskarvagn, tillträde till forskarsal etc.”.
(Men en förbättring har sejett sedan dess. I november 2008 får jag fem träffar, inklusive den jag just nu kompletterar, och en från Lunds universitet "Forskar vagn och forskarskåp").

Men låt oss inte bry oss om detta. Jag var väldigt tillfreds med att ”studera” tillsammans med ett stort antal ungdomar som föreföll mycket koncentrerade på vad de gjorde och föreföll njuta av att lära sig något, flera hade bärbara datorer med sig med vars hjälp de utförde sina studier. Trevligt för en lärare som mycket sällan gör samma erfarenheter på sitt jobb.
Alltför snabbt blev det dags att åka och hämta min fru på Katrinetorps gård för att tillsammans åka hem till Anderslöv.

Plus och Minus i Malmö

2005-09-23   Dagbok

Idag gick jag upp klockan sju prick. Fem i åtta åkte vi till Malmö. Jag lämnade min fru på Katrinetorps gård. Där skulle ledningsgruppen för Sofielundsskolan konferensa hela dagen. Sex personer skulle avgöra vilka löner som lärarna på skolan var värda att få under det kommande avtalsåret. 0850 var jag på motionscentrat Nautilus på Jägersrovägen. Det är mitt ”andra hem” sedan länge. Jag började med 25 minuter på trappmaskinen och betade sedan av 16 olika träningsmaskiner flera gånger. Jag hade inte mer än 10-12 träningskamrater så jag kunde följa mitt eget tempo och egen ordning. Man kommer snart in i fullständig koncentration på uppgiften vilket innebär en total avkoppling. Till detta bidrager
1. att jag kan utrustningen väl och kan alla inställningar och vikter utantill.
2. att jag har musik på min MP3 spelare som passar och som jag tycker om.
3. koncentrationen skapar kemiska förändringar i hjärnan som i sin tur förstärker koncentrationen och minskar tröttheten (mest bildas så kallade endorfiner).
Det är märkvärdigt att inte fler personer idag använder sig av detta det allra bästa sättet att koppla av på och minska den stress som tydligen är nationalåkomman idag!
Mp3 spelaren är motionärens önskedröm. Millenniets uppfinning. Innan hade jag en tung, omständlig bandspelare att lyssna på.
På min mp3-spelare har jag pop-rock musik från 50-60 talet. Cliff Richards Lucky Lips, Paul Ankas Love me warm and Tender, Rickiy Nelsons Hello Mary Lou, Save the last dance for me, The Smokies, Doctor Hook, men också country sångare som Christina Lindberg och Jill Johnson. 1145 åkte jag till Lernia på Valdemarsro för att lämna tillbaka en vagn jag lånat för att köra mitt material därifrån till Fosievägen 8 där jag numera ska bedriva min yrkesutövning. Jag hade parkerat fel för att komma närmare ingången, så när jag kom ut efter max tio minuter hade jag en böteslapp på rutan. Fy för! 500 kronor. Men när jag tittade närmare på lappen såg jag att felparkeringen skett på Ramels väg. Någon av eleverna från Rosengård hade varit väl optimistisk och trott att jag var dum nog att betala hans böter. Då visste jag att jag åter var i Malmö och varför jag flyttat därifrån för ett år sedan! (fortsättning följer).

En ny dag i Malmö

2005-09-08   Dagbok

Halv elva i dag hade jag tid beställd hos min husläkare sedan decennier tillbaka, Natalia Schönland i Läkarelaget på Jägersrovägen 151 i Malmö. För länge sedan arbetade hon på Vårdcentralen i Möllevången i Malmö och kunde då konstatera att de starka smärtor jag hade i höger fot inte berodde på en akut blodförgiftning som jag befarade utan var symptom på gikt. Gikt är en ärftlig sjukdom som beror på ett fel i nedbrytningen av aminosyror. I stället för urinämne som är en liten vattenlöslig molekyl bildas i stället urinsyra, en stor molekyl som fastnar i lederna och orsakar stor smärta särskilt kring stortån (”portvinstå”). Dessa problem kan emellertid medicineras bort med hjälp av Zyloric som innehåller ett ämna, allupurinol, som hämmar det enzym som medverkar vid bildandet av urinsyra. Zyloric är receptbelagt och därför behöver jag uppsöka min läkare varje höst för att få ett nytt recept. Det kostar 150 kronor.
När detta var klart åkte jag till On-Off på Mobilia. Jag köpte där för två veckor sedan en ny dator, en Acer E300 med en 19 tums platt bildskärm. Den fungerade till belåtenhet med ett undantag. De medföljande högtalarna gav inget ljud från sig. Jag lämnade därför tillbaka dem med löfte om att snart få mig hemsänt nya fungerande högtalare.

Sedan åkte jag till mitt ”andra hem”, det vill säga Nautilus Sport och Friskvård på Jägersrovägen 80. Där har jag tränat circa 60 gånger per år sedan 1999. Jag kan alla maskinerna utantill, det går bra att fundera på helt andra saker medan jag tränar. En verklig avkoppling i inemot två timmar som följs av en svalkande dusch.
På väg hem från Malmö till Anderslöv åkte jag in på NETTO i Svedala där jag betade av 17 poster från min inköpslista. På NETTO handlar man kvalitet till billiga priser medan man får utomordentligt bra och trevlig service från personalen. Hur upptagna de än är har de alla alltid tid att hjälpa till och peka ut var olika varor finns.
Hemma stretchade jag medan jag tittade på en gammal svensk långfilm – en militärfars med Nils Poppe.
Sedan arbetade jag med att återställa program och dokument till min dotters dator som vi nu fått tillbaka efter reparation – systemåterställning. Det mesta förefaller lyckat idag.

En vanlig dag i Anderslöv

2005-08-30   Dagbok

Gick upp extratidigt idag. Det är klart, fint höstväder. Jag jobbar lite med mina webbsidor och tar sedan en cykeltur på en mil över den vackra Söderslätt. Det blåser en ganska frisk vind från västsydväst och för första gången sedan i våras behöver jag ha en T-shirt på – annars cyklar jag i ärmlöst linne eller med bar överkropp. Det är bara 14 grader idag. Jag blir dock tillräckligt uppvärmd för att kunna gå direkt på träningsmaskinerna på det lilla gymmet vid torget i Anderslöv. Jag är ensam på gymmet halva tiden. Jag tränar en timme och återvänder sedan hem.
Hemma sätter jag på en video med en gammal svensk goding med Sickan Carlsson och Karl-Arne Holmsten, tar fram några hantlar och fortsätter träningen en stund. Sedan följer jag mitt standardprogram för stretchning. Därefter ordnar jag frukost som jag äter på solaltanen medan jag noga läser Trelleborgs Allehanda. Den har en mycket tydligare borgerlig inriktning än till exempel Sydsvenska Dagbladet i Malmö.

Det är fortfarande soligt och varmt och därför stannar jag ute på solaltanen som skyddar mot de friska västanvindarna som förebådar en snar höst i Skåne. Jag tar fram näst senaste numret av National Geographic (på svenska) som jag lånat på biblioteket som ligger mitt i den lilla idylliska byn och läser i solskenet.
Där finns några mycket intressanta artiklar. En handlar om en kinesisk långfarare till sjöss på 1400-talet. Zheng He stod vid rodret på ledarskeppet för en kolossal armada och förvandlade Kina till en supermakt.

Ännu intressantare är naturligtvis frågan om vad man ska få lov att använda stamceller till och varifrån man ska få ta dem. Det är de politiska opinionerna som bestämmer forskningens gränser på detta område. Därför ligger Sverige på andra plats, efter USA när det gäller att skapa ”embryonala stamcellslinjer”. I Sverige godkänns nämligen användning av så kallad terapeutisk kloning för att framställa dessa stamceller som kan fås att utvecklas till vilka som helst av kroppens drygt 200 olika celltyper.

Den tredje artikel tar upp vad som hänt i Tjetjenien där frågan är om det handlar om ett exempel på global muslimsk terrorism som de ryska ledarna påstår eller om det är ett uttryck för nationalism och etnisk rivalitet.

Jag läser också i Sven Sörmarks bok ”Väck inte Marie!”. Han levde mellan 1923 och 1987. Han skrev denna sin första deckare 1970. Enligt Libris, det nationella biblioteksdatasystemet, har han skrivit åtta deckare av vilka jag hittade fem i min egen samling av deckare på svenska som jag skaffade främst under åren kring sekelskiftet – det senaste – och allra mest på något som kallades Miljöstationen i Malmö, en enorm ”loppmarknad” där man bland annat sålde böcker för några kronor stycket. Men först nu har jag alltså börjat läsa Sven Sörmark. Det är en liten bok med en psykologisk thriller som man har svårt att lägga åt sidan.
Hans andra bok ”Hur Elsa Wilson försvann” beställde jag i går Hos Linnéa Jeschke som är bibliotekarie och kulturens glädjespridare i Anderslöv. Hon har ordnat fram många böcker som jag inte kunnat få tag på på annat håll och det anmärkningsvärda är att hon är så serviceinriktad att hon varje gång tycks ta det som en personlig favör att få hjälpa till. Mycket trevligt att bli bemött som kund på det viset.

Vad har jag mer hunnit med idag? Jo, att steka sill som man kan köpa billigt på torget i byn varje tisdag. Vidare har jag bakat två sockerkakor – typ ”enklare” enligt den kokbok jag använder. Den hade jag redan på ”hemkunskapen” i realskolan i Eslöv på 50-talet. Och städat ”uterummet”. Det är bra för kvinnor att ha en ”hemmaman”. Jag hoppas att det inte är fult att använda detta ord. Det är väl bara ordet ”hemmafru” som det politiskt korrekta etablissemanget i jämlikhetens namn tabubelagt?

En dag i Malmö

2005-08-12   Dagbok

I dag var jag i Malmö en stor del av dagen. Jag började på Ånglokets förskola för att diskutera avslutningen av ett EU-projekt som rör pedagogisk dokumentering på förskolorna med förskollärarna Christina Lundh och Marie Carsund.
Johan Lundgren som också är med är fortfarande på semester. Projektet ligger inom Comenius som är ett övergripande EU-program som rör skolutbildning. Läs mer här.
EU-projektets webbsida som snart är klar finns på http://www.tomelius.se/Peddoc.

Sedan åkte jag för att träna på gymmet Nautilus på Jägersrovägen. Jag började på trampmaskinen som gick bra trots att jag fortfarande har något ont av en inflammation i hälsenan. Och inte nog med det.
För några veckor sedan klippte jag och min fru de höga häckarna utanför sommarstugan i Klamby. Vi hade köpt en extrastor och tung elektrisk häcksax. Jag märkte nu att jag tagit skada av det arbetet. I de båda tricepsövningarna kunde jag bara belasta den högra muskeln med en tredjedel av vad den vänstra klarade och ändå gjorde det ont och var besvärligt. Samma sak med en övning som är till för bröstmusklerna. Nu gäller det att fortsätta träna på med låga vikter så att styrkan kommer tillbaka. Inklusive stretch och dusch tillbringade jag drygt 2 timmar på gymmet och då hoppade jag över solariet även om vädret var så mulet i dag att det var bud på ett pass även där.

Tredje stoppet var på bilbesiktningen vid Valdemarsro och skamligt nog var det ”tredje gången gillt”. Det andra återbesöket blev bilen alltså inte heller godkänd. Men nu gick det! Det var obokat men väntetiden var minimal.

Till sist gjorde jag ett besök på Fosievägen 8. Där finns en del av Lernia AB, den som ägnar sig åt introduktionsutbildning av människor som nyss kommit till Malmö från andra länder. De erbjuds utbildning i svenska så länge tills de kan börja på en annan utbildning eller börja arbeta. Vi har elever som har en högre utbildning i det land de kommer ifrån, motsvarande minst gymnasieutbildning. Om två månader ska jag vara tillbaka efter ett halvt friår. Det var väldigt trevligt att träffa mina arbetskamrater och de fick mig nästan att få ny lust att börja undervisa igen. Jag träffade vidare Vippan, Mats, Pauli, Erik, Björn, Christina, Mona och Ola och några till. Vår uppdragsledare Catharina Bernhardtz, det är hon som har 1700-tals hus i Haglösa.
Färsk bild på Mona medföljer:

Sommarstugan och "Lilla Åbergs"

2005-07-26   Dagbok

Jag och min fru tillbringade två dagar i sommarstugan i Klamby mellan Vollsjö och Sjöbo för att
1. Klippa den enormt långa och enormt höga häcken.
2. Klippa gräset, städa plus allting annat som behövde göras.
3. Ta emot en mäklare från Jan af Ekenstam i Svedala som kom för att titta på torpet, värdera det och ge råd vad vi ska göra för att få ett bra pris. Vi vill nämligen sälja det sedan vi numera redan bor på landet i Anderslöv. Vi köpte huset i Klamby redan 1989. Här finns några interiör bilder. Tomten är stor, nästan 3000 kvadratmeter, varav hälften är skog. Den ligger på en liten höjd med utsikt åt norr och öster över åkrar och ängar.
Vi jobbade intensivt i nära 6 timmar så jag var ganska mörbultad på kvällen. Bara för att upptäcka idag att nästan hälften av arbetet återstod.
I kväll är min fru och min dotter Nilla på Åbergs på Jägersro. Sommarens stora internationella travfest, Hugo Åbergs Memorial. För ponnykategori russ körs Lilla Åbergs efter lopp 4 och där ska Nilla starta.

EU-project om utbildning

2005-07-15   Dagbok

De senaste dagarna har jag hållit på med att sätta ihop några webbsidor kring ett EU-projekt som rör pedagogisk dokumentering på förskolorna. Projektet ligger inom Comenius som är ett övergripande EU-program som rör skolutbildning. Tre förskolor är med, en i Malmö, en i Provence i Frankrike och en i Bulgarien. Förskolorna presenterar bl a hur de dokumenterar för varje elev teman som författare, sång och musik, ”de fyra årstiderna” samt konst. Vädret har ju blivit betydligt vänligare när det gäller att sitta inomhus och arbeta.
I går ägnade jag dock dagen mest åt att träna på gymmet Nautilus i Malmö och sedan hjälpa min 24-åriga dotter att flytta till Köpenhamnsvägen, ett ovanligt lugnt och städat och naturvänligt område för att vara i Malmö. Men hela västra Malmö är ju något helt annat än den östra – en ”delad stad”.

Gräsklipp och hantverkare

2005-07-09  Dagbok

Medan min fru och dotter åkte till Bjärsjölagård för att visa upp vårt sto Mirabella på Svenska Hästavelsförbundets premiering åkte jag till vår sommarstuga i närheten i Klamby. Förutom att slita med gräsklippning i flera timmar skulle jag också ta emot hantverkaren Pers rör och smide från Vollsjö. För att laga en skada från vintern på vattenrören. Jag kan rekommendera Pers Rör & Smide Per Sandell 0416-30325, 0416-30845 070-2690224 Säterivägen 8, 270 33 Vollsjö.

Flitiga myror fick flytthjälp

2005-07-08  Dagbok

Tidigare idag grävde jag och min fru upp en myrstack som flitiga myror byggt under ett stenparti och varifrån de gjort alltmer irriterande vandringar in i köket och i uterummet. Stacken låg an direkt mot den ena ytterväggen och gick minst 20 cm ner i jorden. Nu har de möjlighet att fortsätta bygga bakom komposten ca 20 meter från huset. Vi har gett dem en ofrivillig flytthjälp.

Han/hon blir den

2005-06-23   Dagbok

Idag har jag monterat ”Procent”, ”Summera” och ”Hol” allt inköpt på IKEA. Det gick bra även för mig som inte har några större tekniska anlag. Instruktionerna är verkliga pedagogiska och lätta att följa med med sina tydliga bilder. Jag förstår inte de som klagar på IKEA och dess försäljningssätt som innebär att kunden får bra kvalitet mot att den själv utför en del av arbetet. Jo, så ska det heta numera i stället för han/hon enligt Svenska språknämndens Språkriktighetsboken som publicerades den 17 juni. En konkret jämlikhetsåtgärd. Vår könstillhörighet ska offras på jämlikhetens altare. Det är kanske dags att helt ta bort de båda könsbundna pronomina.

Personlig service med tempo

2005-06-22   Dagbok

Bilbesiktning på Valdemarsro i Malmö. Svensk Bilprovning är ett av få exempel på hur offentliga sektorn anpassat sig till de senaste tekniska förändringarna. Man kan boka tid på Internet, betala via sin Internetbank. När man kommer dit är det knappt att jag hinner knappa in bilnumret förrän samma nummer blinkar i ljusskrift och kallar mig till port 1 som redan har öppnats välkomnande. Jag springer till bilen för att hinna inställa mig i tid. Annorlunda var det för 10 år sedan då jag alltid hade en bok med mig i bilen för att fördriva den långa väntetiden innan numret ropades upp sedan jag först stått i en lång kö inför en sömnig kvinna i kassan. En ung man hade nu hand om min bil. Efter varje avsnitt sa han ”så här långt har det gått bra” eller ”bra bil den här” eller andra uppmuntrande kommentarer. Tidigare fick man vänta på att den surmulne besiktningsmannen med stor oro avgav den slutliga domen. I bilen pratade vi sedan lämpliga pensionsåldrar och han berättade att han inte tänkte arbeta längre än till 60 år eftersom han redan genomgått en hjärtoperation. Hur det gick för min Toyota Corolla 1995? Godkänd med bara två mindre anmärkningar!

Torsdagar är Tempusdagar

2005-06-16  Dagbok

Det är torsdag och Tempus-dags. Jag har läst Tempus sedan flera decennier tillbaka och för snart 10 år sedan började jag att metodiskt skriva ner i kompendieform något om varje artikel (med undantag av Sven Svenssons krönikor om svensk politik). Tempus är unik i svensk media på två sätt, dels är den en "obunden nyhetstidning" vilket gör den mera objektiv än många andra svenska tidningar och tidskrifter och dels har den ett samarbetsavtal med en stor mängd internationell media och detta gör den till en utomordentlig informationskälla för en svensk om vad som händer i världens alla länder. Den har funnits sedan 1980.

Kompendiet består dels av artiklarnas rubriker och underrubriker och dels en kort sammanfattning av artikelns innehåll. Ibland är denna präglad av mitt eget intresse för saken och kan då innehålla mer personliga kommentarer, ibland (oftast) är det en återgivning av själva innehållet.
Tempus hemsida finns här och mitt snart 10-åriga kompendium finns här. (på en gratis sajt på Angelfire med servrar i Kalifornien).

Skruttibangbang, blodtryck och näringslära

2005-06-14  Dagbok och Hästar

Körde min dotter till stallet i Dala (se här)
Och Nilla själv och hennes favorithäst Muskot här: (ny adress 2007: http://www.malmo.bonet.se/tomelius/Gransbo/muskot.html)
Hon ska tävla med ”Skruttibangbang” på Jägersro i kväll i ett så kallat ”insprängt lopp”. Hon vann faktiskt och han kvalificerade sig för finalen på Solvalla.
Då var jag nära lågpriskedjan ”Netto” i Trelleborg, där min avsikt var att köpa mjölk och ägg, men kom ut med bland annat trädgårdsbord för min solaltan och blodtrycksmätare – inte för mig, jag lider snarare av lågt blodtryck som jag ”kurerar” med kolsyrat vatten och Q10 tabletter. De innehåller coenzym Q som ingår som en viktig del i människans energiomsättning, särskilt oxidationen av glukos, och som ger en energikick och höjer blodtrycket.
Sedan köpte jag vitkål och broccoli, två grönsaker som medicinexperterna säger innehåller sulforafan som är en antioxidant som attackerar cancerceller. Ämnet finns också i rosenkål och grönkål. Helst ska grönsakerna ätas råa! Kål är nyttigt, se här! Mer här.

Varierande tidsfördriv

2005-06-13  Dagbok

Började rymma upp i garaget, bakade två sockerkakor, gammalt recept från hemkunskapsundervisningen i realskolan i Eslöv. Tvättade och avverkade några timmar på gymmet – det finns faktiskt i Anderslöv! Dessutom var jag hos Linnéa på biblioteket som alltid trollar fram några böcker. Den här gången Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”
Även vädret var varierande, kraftiga regnskurar under dagen, blå himmel på kvällen.

EU-fördrag och Usb-kabel

2005-06-08 Dagbok

Intressant att se hur politikerna nu alltmer börjar ta det med ro som bara för någon vecka sedan ansågs vara höjden av betydelse för Europas framtid. Nu tycks det som om vi skulle klara oss bra även utan EUs nya fördrag. Men alla vet ju att varken fransmän eller holländare egentligen sa nej till fördraget utan de såg ett välkommet tillfälle att i en folkomröstning få visa vad de ansåg och anser om hur den politiska eliten skött sig de senaste åren. Tidigare har denna elit inte lyssnat särskilt mycket på vad vanligt folk tycker utan tvärtom förklarat sådana åsikter och värderingar för felaktiga för att inte säga värda förakt. Nu gav folket igen! Man förstår att Göran Persson för allt i världen inte vill ge det svenska folket en sådan chans!

Den nya skrivaren levererades utan usb-kabel, jag hittade den på inwarehouse och beställningen gick bra tills Föreningssparbanken skulle kopplas in för betalning då stoppade kontakterna.

Regnigt och kallt hela dagen trots att meteorologen på Sturup lovat att molnen skulle försvinna söderut ner mot Tyskland fram på eftermiddagen. Ingen dopp idag heller i den nyinköpta poolen.

 

 

 

 

 

sidans topp