Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Dagbok

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Dagbok

Bokslut 2013

 2013-12-31  Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan
31 december 2012 inledde jag "Bokslut 2012" Årets allra största händelse var att bli förälskad i Lena Welinder och sedan vinna hennes kärlek! Tilläggas bör att jag skilde mig från min tidigare hustruiAnne efter ett långt äktenskap innan dess.
Nu bor vi tillsammans på Wemmenhögsgatan 32 sedan ett år tillbaka, jag håller på att hyra ut min bostadsrätt på Högalid och om en månad flyttar jag ut för gott.
Min dotter Lina har gift sig med Andreas och Nilla har skaffat pojkvän. Mitt barnbarn Johanna som fyller 20 till sommaren, har skaffat en ny pojkvän, Tobias Svanberg, Må de leva lyckliga allihopa.
I slutet på April var Lena och jag på semester i Turkiet (bilder).

Vad är det mer jag brukar skriva om på årets sista dag? Mitt politiska arbete har varit ovanligt hektiskt särskilt under hösten mycket beroende på att jag varit varit med i valberedningara i Skåne båda för riksdaglistan och Region Skåne.
Jag är ordinarie ledamot av kommunfullmäktige för Moderaterna. Jag sitter kvar som ledamot i Arbetsmarknadsnämnden och trivs med det. Jag är med i Seniorrådet i Skåne, numera vice ordförande. Fortfarande ordförande för Moderata Seniorer i Trelleborg. På senaste årsmötet för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland blev jag vice ordförande. Jag sköter föreningens hemsida. (bilder)

Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag fortsätter att träna flitigt. Tyvärr med vissa avbrott under året på grund av skador på handled och knän. Vi är en stor grupp som regelbundet spelar Boule på Malörtens boulebana (bilder).
Bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till några gånger i veckan. Facebook uppdateringarna är många och jag har över 600 vänner.

Jag har läst 17 deckare av 11 författare, flest, fyra, av Mari Jungstedt och två, av vardera Björn Hellberg och Kristina Ohlsson.
Sjutton "vanliga" böcker, bäst var Håkan Nessers "Styckerskan från Lilla Burma" och hans "Levande och döda i Winsford", vidare Angelika Klüssendorfs bok Flickan, 2013 (Das Mädchen, 2011) liksom Kupé nr 6 skriven av Rosa Liksom, pseudonym för Anni Ylävaara.
Sämre var "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson liksom "Surt sa räven om rabarberna" av Karin Brunk Holmqvist och samt Catharina Ingelman-Sundbergs bok "Kaffe med rån", en ointressant skröna om äldrevård.

Hela december har kännetecknats av milt och regnigt väder. Inte en enda gång har vi tvingats skotta snö på trottoaren. Vädret fortsätter in på det nya året. Skönt!

Onsdagar

 2013-10-09 Dagbok, SSpS
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Onsdagar är sedan länge Bouledagar. Och onsdagar är det alltid vackert väder, så även idag den 9 oktober.
Sedan en tid spelar vi på Malörtens boulebana, den är inte i särskilt gott skick, mycket ogräs och ojämnheter. Vi har framfört klagomål till Tekniska förvaltningen och hoppsan idag när vi kom dit fanns där stora maskiner som grävde upp och fyllde i (bild). En mycket glädjande överraskning.
Vi hittade en annan bana i närheten, strax utanför ingången till Akka. Det gick att spela trots all växtlighet och "bunkers".
Idag var vi ovanligt många, 12 personer, flera har kommit till under de senaste veckorna, som Kristina Silversparre, Clas Jönsson och Gert Linder. Dessa finns på bilden till höger tillsammans med Marianne Ahlgren och Ulla Thornberg.
Ett tag hade vi vad vi kallar "sommerboule med picknick". Detta är nu ersatt med att vi efter spelandet klockan11 till 12 äter lunch på Akka Bistro, där man äter en god dagens för 65 kr, om man är medlem i SPF eller PRO.
En onsdag kväll i månaden är alltid vikt åt ett Alliansgruppsmöte inför nästa veckas Arbetsmarknadsnämnd. Det nya här är att nu är alla stora luntor med papper borta, i stället får vi alla handlingar på en läsplatta, en I-Pad, som kommunen i Trelleborg nu delat ut till alla ledamöter i fullmäktige, nämnder och styrelser. Det är mycket bra och sparar papper och miljö. Efter en del försök har jag blivit en riktig hejare på denna apparat och trivs nu mycket bättre med de än alla pappersluntor!
För mer information om Senior Sport School och Boule se bloggen här.

En lyckad dag

 2013-07-21  Dagbok, Sport, Motion
 tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Ännu en varm och solig sommardag med nordvästlig vind. Över 25 grader på eftermiddagen. Som gjort för en längre cykeltur längt kusten västerut. Till Skåre Skansar och sedan via Stavstensudde tillbaka. Det blev 26 km för dagen. Det längsta på länge. Att cykla i värmen med bar överkropp är en av sommarens njutningar.
Klockan tre på eftermiddagen var det dags för den första kvartsfinalen i årets EM i fotboll för damer. Den gick på ett fullsatt Örjans Vall i Halmstad. Sverige hade vunnit gruppspelet och mötte nu Finland. Det blev en fin match men utan spänning. Island blev helt utklassat och segersiffrorna skrevs till 4-0. Marie Hammarström inledde målgörandet med ett kraftigt och välplacerat vänsterskott redan efter tre minuter. I 14:e lyfte Josefin Öqvist bollen över den utrusande målvakten och sedan nätade Lotta Schelin två gånger. Nu väntar Tyskland i semifinalen den 24 juli efter att ha slagit Italien med 1-0. Läs mer på Svensk fotboll.
Sedan var vi på Vångavallen för att se Trelleborgs FF ta sig an Karlstads BK. Den 29.6 vann TFF borta med 2-1. Nu var det dags för returmatchen. Även denna gång blev det seger för TFF med 2-1. Linus Olsson gjorde segermålet 2-0 på straff. Sedan reducerade KBK till 2-1. Därpå följde 30 minuters nagelbitande.
Fyra segrar på de fem sista matcherna innebär att TFF placerat sig på kvalplatsen för uppflyttning till superettan. Se tabellen här. Nu tar Division 1 Södra semester.
Bilder: 1. Lotta Schelin, tvåmålsskytt mot Island. 2. Linus Olsson (14) gör segermålet 2-0 på straff.
Läs mer här: Blandade känslor efter TFFs seger.

Hörby marknad och Askeröd

 2013-07-04 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan  åtta år sedan 
Hörby Marknad är kanske Sveriges äldsta marknad. I 264 år i följd, ända sedan 1748, har det arrangerats marknad i Hörby.
I modern tid alltid den första torsdagen i juli med förmarknad på onsdagen. Då förvandlas hela Hörby till en jättelik folkfest med femhundra knallar och nöjesfält.
Lena och jag var där tidigt på förmiddagen.
Hörby marknad i underbart väder, kanske Sveriges äldsta, 264 år i följd. Med bland annat sockervadd och vykort. Sedan kyrkogården i Västerstad och barndomshemmet, Gummastorp 4, i Askeröd. Men först ett stopp på vägen: Östraby, med frisör då det begav sig. Gästskivaregården finns kvar sedan gamla dagar. Åtminstone på Internet. Har anor från 1722.
Sedan till Askeröd, idrottsplatsen där Askeröds IF firat många triumfer, nu med nytt idrottshus. Gustav Jönsson hade lantbruk mitt emot huset där jag växte upp. Bild på drängbostaden. Brandstationen nerlagd. Nu ersatt av Räddningstjänst, när palsten där min gamla skola låg.

Östraby Gästis, på Facebook. Brostorps Mölla.

För sex och ett halvt år sedan gjorde jag också en runda i centrala Skåne i trakter där ”barn jag lekt”. Hemtrakter, halvsekel efteråt

     
Rätt plats för en gottegris! Tio kort för en tia! Lena alltid glad! Mycket folk var där.
     
Nöjesfält utan överraskningar.   Östraby Gästis, fortfarande vid prima liv!  Östraby kyrka
     
 Fd Telefonstationen i Askeröd Barndomshemmet, 0-17 år,
Gummastorp 4, i Askeröd,
folkskolan riven, bäcken
igenlagd, tågen är borta.
 Fd drängbostad på 50-talet.
     
Nya Räddningstjänsten på rivna skolans plats.  Idrottsplatsen Brorstorp, Lena framför nerlagda lanthandeln
     
Gamla Missionshuset i Brorstorp,
renovering på gång?
Nu rivningsobjekt, men en gång
på 30-talet, flyttade mina
föräldrar hit från Västra Torup.
Min syster föddes här.
 En pampig, inhägnad gård i Västerstad
     
Prydlig gravvård på Västerstads
kyrkogård hedrar far och mor.
Frid över deras minne.
Självklart med ett (nytt) besök på
Löberöds Konditori och bageri.
Storgatan 16.
 I över 50 år i familjens tjänst!

Dagbok, en onsdag i juli

 2013-07-03 Trelleborg & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan 
Klockan 10 var det dags att justera protokollet från kommunfullmäktigemötet i Rådhuset i Trelleborg den 19 juni. Det var ovanligt långt, över 60 A4 sidor som alla skulle signeras efter det att jag jämfört de noteringar jag gjort under mötet.
Sedan var det dags för veckans bouleövningar i Parken. Det har vi hållet på med mer eller mindre regelbundet sedan den första "Senior Sport School" i Trelleborg avslutades i december 2011.
Sedan hämtade jag lunch på Restaurangen Två Trappor Upp (bild). Den ligger på Gutenbergsgatan alldeles i närheten av Wemmenhögsgatan där Lena - och jag - bor sedan ett halvår.
Därefter cyklade jag till Stadsbiblioteket för att lämna några böcker och tidskrifter och kolla om det finns något nytt att låna.
Var inom på Valen Gallerian och köpte Plackers på Apoteket. Upptäckte att ett nytt konditori som kallas Ambrosia just har öppnat mellan ICA och rulltrapporna (bild).
Ambrosia finns redan på fyra ställen i Malmö och har nu kommit till Trelleborg. Konkurrensen i Konditoribranschen är stor i Trelleborg. Få se vem som först faller i från.
Länkar:
Ambrosia. Senior Sport School. 2 Trappor Upp.

Hos Perlhagens i Vejbystrand

 2013-06-14   Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I går, åkte Lena och jag till Vejbystrand, för att träffa John och Ulla Perlhagen. Båda är gamla vänner till Lena redan sedan hennes ungdomstid i Malmö. Till exempel var John klasskamrat med Lenas förre make Lennart Engholm. John är pensionerad barnläkare, men arbetar fortfarande flera dagar i veckan som allmänläkare i Ängelholm. Ulla är musiker, har varit musiklärare och har kantorsexamen. De var båda intressanta personer att träffa. John och jag har båda tagit realexamen på Eslövs Allmänna Läroverk och tittade båda gärna på brottning i Idrottshemmet i Eslöv där den anrika brottarklubben, Eslövs AI, med Viking Palm i spetsen var en av Skånes främsta klubbar.
John och Ulla bor sedan några år i en stor och fin lägenhet med en underbar utsikt över Skälderviken i Vejbystrand. Huset ligger alldeles i närheten av Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium (KVS) där Hohn länge var verksam.
Vi bjöds på en läcker och hälsosam måltid och när vi gick fick Lena en present bestående av "närodlade" Bjäreproukter.
En intressant artikel om John Perlhagen "Den siste överläkaren".

Med Lina på Emporia

 2013-06-02   Dagbok
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I går var Lina och jag på Emporia i Malmö, det nya och imponerande varuhuset i Hyllie i Malmö. Det är faktiskt tredje gången jag är där. Jag trivs bra, kanske beror det på Linas goda sällskap. Hon är välinformerad och serviceinriktad. Jag blev imponerad redan första gången den 19 december i fjol. Se blogg Mitt i julveckan.

Vi gick först till Lexington eftersom barnbarnet Johanna önskat sig "lyxiga" handdukar och badlakan. Om de var lyxiga kunde jag inte bedöma, men att de var dyra insåg jag. En badhandduk och ett badlakan kostade 1100 kr! Inte precis Ullared!
Vi var också på Apple Store och köpte ett tillbehör som kopplar hans i-pad till TVn som present till barnbarnet Joel som också ska firas i Höganäs i dag. Han fyller år just i dag den 2 juni, medan hans syster fyllde 19 år den 30 maj.
Sist men inte minst hann vi också med att äta en god sallad på Redfellas - verkligen värt ett återbesök (bild).
Redfellas är den tredje restaurangen jag provat på Emporia, tidigare var det Jensen's BöfHus och Vapiano.

Länkar: LexingtonApple Store, Redfellas, Jensen's BöfHus, Vapiano

Klippning, Moderatlunch och Flyttstart

 2013-05-23   Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Redan klockan 9 var det dags att klippa sig hos Anna-Lena. Första gången jag klippte mig på Anderslövs frisörsalong var i juni 2005 sedan vi flyttat från Björkgatan i Malmö till Anderslöv. En bild från maj 2010.
Klockan 12 var det dags fär Moderatlunch på Restaurangskolan, Forum, i Trelleborg. Det är också en lång tradition att äta där. Det var den bästa lunch jag ätit där på år och dag. Och dessutom den billigaste. Nackdelen var att detta var att i framtiden kommer tillfällen att äta där att bli betydligt färre. Nu ska eleverna få praktik "ute på stan" i stället för på skolans restaurang.
Menyn var Krämig kycklingsoppa som förrätt, Gratinerad spätta med hummersås som varmrätt och som dessert Tartelette, vilket innebar fem olika smaskiga tårtor att välja på - eller ta en bit av varje. Med kaffe blev priset för denna superba måltid 85 kr.

Bild på bagarna med tårtbordet. Vidare Marianne Orlander med sin mamma, Ulla Thornberg, Eva Ekström, Aino Vastagh och Inga Berggren. På andra sidan Lena Weliner, Ola Pärson, Ingegerd Möller-Leo och Bo Evanth.
Eftermiddagen och kvällen blev desto jobbigare. Flytt från Högalid till Wemmenhögsgatan av bland annat tre stora bokhyllor upp på andra våningen via en smal spiraltrappa på Wemmenhögsgatan 32. Och sedan hämtning av en stor och tung garderob från en lägenhet på Östergatan. Men där fick Lena och jag stor hjälp av Lenas svärdotter Marcelle. På kvällen fick Lena ett brådskande sms från sin dotter Pia. Så nu blir det en tur till Stockholm igen.

Valborg på Trelleborgen

 2013-05-01    Högalid & Söderslätt, Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Ulf Bingsgård inledde med att traditionellt tuta våren in. Han höll sedan i kvällens föreställning på ett bra sätt och lottade bland annat ut biljetter till den pågående utställningen på Trelleborgen
Första majtalet som hölls av Gustaf Centervall, kontraktsprost i Skytts kontrakt, tycktes mig något osammanhängande. Det mesta jag minns är avslutningen som innehöll nedkallande av Guds välsignelse, sjungande av nationalsången och ett trefaldigt hurrande för att fira Hans Majestät Konungens födelsedag. Pompöst och patetiskt. Det är bättre att lyssna på Ulf Bingsgård när han talar.
Men vädret blev förvånansvärt bra, efter kalla vindar tidigare under dagen blev det lugnt och förhållandevis varmt.
Trelleborgs Kammarkör sjöng på ett härligt och medryckande sätt de gamla välkända vårsångerna. Två män från FireNflow bjöd på en acceptabel "Eldshow" som dock var underlägsen tidigare års, som Tin Josefsdotters elddans i fjol.
Mest pampigt var den avslutande majbrasan som indränkt i bensin brann så att åskådarna flydde för att undvika regnet av gnistor. Men snyggt var det. Och visst var Lena med, för första gången.

Tin Josefsdotters elddans, Trelleborgs Kammarkör, FireNflow, om Trelleborgen, Trelleborgens blogg.
Tidigare bloggar om Valborg: 2012, 2009 och 2008.

(M)öteslokalen med krossat skyltfönster

Tidigt i morse fick jag ett telefonsamtal från en glasmästare i Trelleborg som av Securitas blivit informerad om att skyltfönstret till Nya Moderaternas partilokal på Algatan 76 var sönderslaget. Jag cyklade genast dit och såg förödelsen (se bilder). Ett stort hål, ca 40 cm i diameter, fanns i fönstrets mitt. Såg ut som efter ett slag med en slägga eller en grov hammare, eller kanske en grov sten som dock inte återfanns. En kvadratmeter av fönstret hade fallit sönder och täcktes av genomskinlig plast. Ingen föreföll ha tagit sig in och inget var stulet.
Jag ringde Ulf Bingsgård, vår ordförande som var oanträffbar, satt i budgetmöte. Den andra som har hand om pengarna är vår kassör Ina Liljeberg och henne fick jag tag på. Ina kontaktade vårt försäkringsbolag, if, och kontaktade glasmästaren. Själv cyklade jag till Polisen och gjorde polisanmälan.
På kvällen hade ännu ingen ny glasruta satts in. Men glasmästaren har varit på plats och stagat upp rutan. De beställer ny ruta,
beräknad leveranstid 1 1/2 - 2 veckor.
Min uppfattning är att det handlar om ren vandalism, sönderslagna skyltfönster är tyvärr ingen ovanlighet i centrala Trelleborg. Några politiska skäl är mig främmande.

Semesterresa med Lena

 2013-04-22    Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan

Resan gick till Turkiet. Flyg med Norwegian.
Frös första natten tills vi hittade tjocka filtar i skåpet. För kvällarna var kalla när solen gått ner vid åttatiden.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

En omväxlande dag i partiets och vänners lag

 2013-04-03    Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Vaknade tidigt och väntade på ett sms från Christer Hedberg om att aprilnumret av Blå Trelleborg var färdigtryckt på Cehå Färgkopiering AB. Lena körde mig dit för att hämta de 80 exemplaren. Vi delade upp adresserna i två delar, en för 60 + och en för yngre medlemmar. Den som var över 60 år fick ett inbetalningskort inbladat som uppmande dem att förnya sitt medlemskap i Moderata Seniorer i Trelleborg. Sedan lade vi alla i kuvert färdiga för att postas på Posten Företagscenter på Vannhögsgatan - sedan jag lyckats leta fram rätt blankett på nätet "Inrikes brev - Föreningsbrev".

Klockan tretton samlades vi sex personer på boulebanorna i Parken i Trelleborg. Vädret var som vanligt underbart. Eva, Ulla, Marina, Karin, Lena och jag. Mitt lag förlorade men vad gör det.
Jag hann hem några timmar för att läsa på inför femklövermötet på kvällen. Sedan var det dags att köra Lena till Sturup och se till att hon kom med på Norwegian flighten till Arlanda.En bra dag avslutades med femklövermöte inför arbetsmarknadsnämnden på måndag. Alltid trevligt i goda alliansvänner lag. Ina Liljeberg, Ann-Christine Seéhusen, Mariann Sjöström, Jane Madsen, Jan Jönsson med flera. Efter livliga diskussion bjöds det på kaffe och frallor. Kvällsfika!
Vad mer? Jo, jag flyttade min Hp-dator (desktop) från Högalidsvägen 24 C till Wemmenhögsgatan 32. Nu var tajmningen - äntligen - den rätta.
Och på kvällen ringde Lena! Allt väl, förstås! Bild på Lena och jag på mitt 70-årskalas den 6 mars i år.

Fyrtal i möten

 2013-02-28    Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I måndags startade det med Seniorrådets arbetsutskott på Skåneförbundets kansli i Malmö. Den 5 februari valdes ett nytt arbetsutskott med av någon anledning var det ändå det "gamla" som träffades. Jag tog åttabussen till Malmö Central och läste Kristina Ohlssons bok "Tusenskönor" på vägen. Var hemma vid tre tiden.
På kvällen var det möte i Kommunfullmäktige där framför allt två frågor väckte lång debatt. Den första var ett Medborgarförslag av Sten Andersson som handlade om "nedskräpningen" i Trelleborg och om det var möjligt att låta arbetslösa ungdomar hjälpa till med att göra Trelleborg "turistvänligare". Den andra handlade åter om renoveringen av Klagstorps skola. Den var alla partier med på men inte på att samtidigt bygga om tillagningsköket för skolbespisningen. "Som vanligt" blev det dock Femklövern som vann voteringen med Sverigedemokraternas stöd, mot Socialdemokraterna och Söderslättspartiet.
I tisdags ägnades förmiddagen åt styrelsemöte för Moderata Seniorer i Trelleborg. Förberedelser av nästa veckas årsmöte.
Och i går kväll var det dags för Föreningsrådets årsmöte dit medlemsföreningarna inbjudits. Vi fick höra några korta föredrag, priser delades ut och sedan hölls själva årsmötet. Jag representerade Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland och dett var mitt första möte med Föreningsrådet. Tyvärr gav detta ingen mersmak.
Alla var sura på Kommunen att det inte kom mer pengar i bidrag. Tonen var ofta fräck och insinuant. En annan sak var att utdelningen av årliga priser som "Årets ungdom" i fjol upptog över hälften av årets kostnader och ledde till ett stort underskott, märkligt tycker jag.
Föreningsrådet, läs Sonny Spurr, vill vara en paraplyorganisation för kommunens föreningar som betalar höga medlemsavgifter. Jag tycker att vi ska sluta vara medlem.

Anderslövs Vårdcentral, bäst i klassen?

 2013-01-10  Dagbok
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I går tog jag kontakt med Anderslövs Vårdcentral, därjag är "listad" som patient, trots att jag flyttat från byn för fem år sedan. Jag ville få min högra handled bedömd eftersom den svullnat upp och gjorde ont. Kanske hade jag stukat den för några dagar sedan. Det gick lätt i går att få en tid redan klockan 0830 i dag. Jag körde bil dit och redan i receptionen fick jag ett extra gott bemötande av Anna Rydberg, en av mina Facebook vänner jag lärt känna från min tid i styrelsen för "Öppna Sinnen". Jag använde väntetiden till att läsa i Illustrerad Vetenskap - som jag haft med mig. Min egen husläkare, Henrik Skansjö, var på utbildning, som många andra, men hans ersättare, Julia, tog väl hand om mig. Hon skrev en remiss för akut röntgenundersökning på Trelleborgs lasarett, hon tycktes vara nära att beställa en ambulans, innan jag övertygade henne om att jag kunde köra själv.
Nu hade jag ett problem. Jag hade en förbeställd tid hos tandläkaren i Anderslöv om en timme. En som man måste betala för om man inte avbeställer ett dygn i förväg. Jag åkte dit och kunde glädja mig över att två vänliga sköterskor direkt erbjöd sig att stryka tiden sedan de sett min svullna handled.
På lasarettet blev jag väl mottagen och fick vänlig hjälp att hitta rätt. Väntetiden blev kort då jag upptäckte en bekant från Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland, Olof Blennhede, maka till Margaretha som är med i Arbetsmarknadsnämnden liksom jag. Vi hade mycket att prata om.
Två sjuksköterskor tog väl hand om mig på röntgen. De verkade mycket kompetenta och trodde inte på att det handlade om en stukning, vilket röntgenbilderna sedan också visade, utan snarare en inflammation/infektion. Detta bekräftades av Julia, även om hon menade att ett lite "båtben" kunde ha fått sig ett brott utan det syntes på röntgenbilderna. Nu fick jag penicillin mot en infektion, särskilt sedan ett blodprov visat förhöjd sänka.
Min fobi mot blodprov avhjälptes snabbt av laboratoriesköterskan Linda Mohlin, (bild) en verklig höjdare, som ska ha stort tack för hög grad av kompetens vänlighet och service. Liksom alla andra inblandade.
Och allt kostade bara 160 kr. Leve Region Skånes sjukvård!

Nyårskonsert i Gislövs kyrka

 2013-01-01  Dagbok
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
"En ton i veckan big band" är Gert Gustafsson jazzorkester. I kväll höll han nyårskonsert i Gislövs kyrka. Kyrkan var hemtrevlig, med alla sina levande ljus (bild) och nästintill fullsatt. Nyårskonserten är en tradition sedan många år tillbaka.
I en hel timme höll han och hans dussin mannar (förlåt en kvinna fanns det faktiskt i gänget), och ändå var hela föreställningen gratis. Själv briljerade Gert Gustafsson med sina solonummer på klarinett (bild), som han började öva på redan som tioåring. Men där fanns flera andra briljanta soloartister, bland annat Roland Johansson på sitt dragspel - jo men visst (bild).
Under sitt "mellansnack" avslöjade Gert han att i Malmö haft en musikaffär under 25 år. En dag dök det upp en kvinna som vill köpa ett piano, av allra högsta kvalitet. Till sin svärson var en världscelebritet. Först senare fick Gert reda på att svärsonen var självaste Charles Aznavour! Som blev nöjd med instrumentet!
Jag var där med Lena Welinder, vi har lyssnat på Gert Gustafsson band tidigare. Picknick med Jazz till 100.

Bokslut 2012

 2012-12-31  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
31 december 2011 inledde jag "Bokslut 2011" sålunda "Första året på Högalid i Trelleborg har gått till ända. Nu bor jag här. Jag har anpassat mig och trivs bra".
Nu har andra året gått till ända och jag vet inte riktigt var jag bor. Lägenheten har jag kvar men använder den mest som "kontor". Övriga tiden bor jag i Lenas hus på Wemmenhögsgatan, tre km söderut härifrån och i centrala Trelleborg. Årets allra största händelse var att bli förälskad i Lena Welinder och sedan vinna hennes kärlek! Tilläggas bör att jag skilde mig från Anne efter ett långt äktenskap innan dess.
Den 4 juli sa det klick på en grillfest med deltagarna i Senior Sport School hemma hos Marianne och Sten på Piongatan (se bild) och efter några hektiska veckor i nov-dec blev vi ett "officiellt" par. Det är en förändring i mitt liv som är mycket nöjd och glad över. Det känns som om vi är "minst" särbos.

Vad är det mer jag brukar skriva om på årets sista dag? Har blivit ordinarie ledamot av kommunfullmäktige för Moderaterna. Jag sitter kvar som ledamot i Arbetsmarknadsnämnden och trivs med det. Jag är med i Seniorrådet i Skåne, ledamot dess arbetsutskottet. På senaste årsmötet för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland blev jag vice ordförande.

Jag var "lärgruppsledare" för Senior Sport School under hösten, där jag träffat många nya trevliga personer, både ledare och deltagare.
Vi hjälps åt att hålla ihop "Party och vandrargruppen" som nu är en epostlista med 16 namn som träffas regelbundet. Om några månader är det dags att starta vårvinterns boule-turneringar.

Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag fortsätter att träna flitigt, bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till några gånger i veckan.

Jag har läst 17 deckare av 10 författare, flest, fyra, av Karin Fossum och tre, av Jan Mårtenson. Jag har börjat med två "nya", Anna Jansson (Maria Waern) och norska Karin Fossum (Konrad Sejer).
Elva "vanliga" böcker, av vilka några varit verkliga ess och några usla.
Till de förra hör Kristina Ohlssons "Askungar" och "Paradisoffer" samt Sara Beischers "Jag ska egentligen inte jobba här".

Botten nivån, all-time-low är "Flickan i fönstret" av Anderslövsförfattaren Assar Andersson.
Paul Austers senaste bok "Sunset Park" blir en stor besvikelse för mig efter att ha läst hans två föregående.
Vill särskilt också nämna boken "Den vita kvinnan" av Pia Engholm, som jag haft förmånen att träffa, eftersom hon är dotter till Lena Welinder:

Nämnas ska också att min tvillingbror Börje Tomelius avled i november månad efter en längre sjukdom på Södertälje lasarett.
Min yngsta dotter Nilla, som nu fått en tillvidareanställning på Jägersro, flyttar in i en bostadsrättlägenhet den 1 februare alldeles centralt på Nygatan i Trelleborg, inte långt från Wemmenhögsgatan.

Efter en kortare period med kyla och snö i början av december avslutas 2012 med milt och regnigt väder.

Mitt i julveckan

 2012-12-19  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan

Onsdagen den 19 december var det partaj för party- och vandringsgruppen. Aldrig har vi varit så många som hos Lena Welinder på Wemmenhögsgatan i Trelleborg, där jag också är bosatt sedan några veckor tillbaka. Party- och vandringsgruppen är en fortsättning på Senior Sport School hösten 2011, 9 personer - Sten Andersson och Marianne Ahlgren, Agnete Levenius, Kerstin Hansson, Katarina Borglin, Jan Regnell, Berit Lundahl, Torbjörn Lanker och Bertil Tomelius. Dessa har sedan komplatterats med 7 nya namn varav Ulla Thornberg, Birgitta Sandblom och Lena Welinder kommer från Senior Sport School 2012. Vidare Marina Thelandersson, Britt-Marie Lanker och Lilian Rosenqvist.
Jan Ingvar Persson var förhindrad att deltaga då han firar jul med vänner i Schweiz.
Stämningen var hög från början, kl 16, till slutet på småtimmarna. Lena hade ordnat intresseväckane ordvrängartävlingar och Berit svarade för allsångerna. Och många lyclönskningar fick Lena och jag som sedan en tid tillbaka befinner oss på väg in i ett nytt tillsammans eller för att citera Jan Regnell "Bertil har kommit i hamn och kan få ett stöd för att styra upp sitt liv".
Själv fick jag avvika några timmar på kvällen för att åka till Malmö och fira min yngsta dotter Nillas 24-årsdag. Pengar på ett presentkort från IKEA - hon ska snart flytta hemifrån till en bostadsrättslägenhet på Nygatan.
Det blev Jensen's Bøfhus - på Emporia i Malmö. Fläskfilén var ett under av mjällhet och sällskapet oklanderligt, Anne, Andreas och Lina.
Första gången på Emporia, blev förtjust. Fastnade för Sephora vars serviceinriktade personal visualiserade kedjans skönhetskoncept. Värt ett nytt besök.

Första partajet:
Knytkalas på Pionvägen, 7 juli

Julmarknad i Ljungkyrkan

 2012-12-01  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I dag var jag några timmar vid middagstid på scouternas traditionella Julmarknad i Ljungkyrkan i Höllviken. Vann tre vinster på de första fyra lotterna i Lenas delikatesslotteri! Bra start på en lyckad förmiddag på alla de sätt.Det var också roligt att träffas Lenas son Peter Engholm och hennes svärdotter Marcelle.
Hemsida "The Engholm Tribune".
Peter Engholms antavla.
Utanför kyrkan kunde jag direkt köpa mig en nygrillad korv för 10 kr och erbjöds sedan små pannkakor med lingon gratis liksam varm glögg.
Det var mysigt och trevligt med mycket folk. Många lotterier av allehanda slag. Enligt säker uppgift gick kommersen bra i Guds Hus. Man kunde fika i kaféet, köpa hembakat, delikatesser, böcker, godis och hemslöjd. Eller bara titta på folk medan man lyssnade på levande julmusik. Intäkterna går till kyrkans scout- och ungdomsarbete samt till församlingens arbete
Ljungkyrkan, hemsida

Mötesdag med gym

 2012-10-16  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Det blev en fin start på dagen tack vare Facebooks teknik för att utbyte av meddelanden.
Halv tio började sedan mötet med styrelsen för Moderata Seniorer i Trelleborg. Jag har varit ordförande där sedan snart 5 år och lär så förbli.
För 5 år sedan valdes jag in i styrelsen som vice sekreterare, i januari 2008 blev jag ordförande, Ett år med Moderata senioner, (se bild till vänster från 2008).I dag sitter 6 av de 9 fortfarande kvar. Får se hur det ser ut efter årsmötet i februari nästa år.
Jag tog bilen dit och tog med mig träningsväskan för att gå på gymmet efteråt. På gymmet gick det ovanligt bra. Vissa dagar är det verkligen uppåt. Och dagen efter kände jag mig betydligt bättre i min axel.
På kvällen var det dags för Moderata föreningens styrelsemöte. Där har jag varit ledamot nästan lika länge. Jag fick grönt grönt ljus för pengar till en resa till Stockholm den 15 november. Moderata Seniorers "Temadag" i gamla första kammarsalen i riksdagen. Och sedan skriva protokoll. Jag är sekreterare i styrelsen.
Men sedan är det bara kul hela veckan ut. Ser fram emot i morgon.Senior Sport School äter lunch 1215 på Restaurang Vattentornet Café och Bistro för att sedan spela Boule 1330. Torsdag - fredag kväll är det "Minifestival i jazz" på Kulturhuset i Trelleborg i extra trevligt sällskap. Jazzt 4 Fun & 8-Bones, fredag Goodman Dixielandband & Blow Out.

Isietio och Skegrie

 2012-10-14  Dagbok, Familj
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Isietio och Skegrie, två för mig betydelsefulla lokala platser inom Trelleborgs kommun. Galleri Isietio ligger mellan Smygehamn och Hemmesdynge och Skegrie är en välmående, växande by i kommunens nordvästra del. I Skegrie bor sedan ett år tillbaka min näst äldsta dotter Lina med sin förlovade Andreas Larsson. Tankeväckande är att om hon skulle byta till hans efternamn så kommer Lina att heta Lina Larsson inte långt från Axellina Larsson, hennes sedan länge avsomnade farmorsmor - som Lina för drygt 30 år sedan fick sitt namn från -, småbrukarhustru från Strandböke norr om Västra Torup i Skåne.
Galleri Isietio som drivs av min vän och Söderslätts kulturapostel Rolf Mårtensson har jag besökt många gånger särskilt under det året jag tillhörde styrelsen för Öppna Sinnen, Nätverket för Konst och Kultur på Söderslätt.
I eftermiddags höll Hemmesdynges Hembygsförening sin traditionella höstföreläsning i Galleriet. Inbjuden talare var Carl Aspegren, Senior Vice President, som höll ett föredrag om Trelleborg AB genom tre århundraden. Från de sista åren på 1800-talet, då Veloxfabriken startades av Dunker och Kock, till våra dagar 2012 då Trelleborg har verksamhet i 40-talet länder. Carl Aspegren är bräddfull av kunskap och svarade gärna på frågor efter föredraget.
Som vanligt serverades det äppelkaka med vaniljsås och kaffe efter föredraget (bild).
På kvällen var jag så i Skegrie för att hos Lina och Andreas fira hans födelsedag som hade infallit den 8 oktober. Där var massor av folk. Hela Andreas och Linas släkt var där.
Bilder på Carl Aspegren och Rolf Mårtensson.
Hemmesdynges Hembygdsförenings föreläsning 2010 - Sydkusten i ord och bild.

Där väljarna finns...

 2012-09-27  Lokal politik, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
Det gäller att vara där väljarna och de blivande medlemmarna finns. Som här på färjan mellan Mukran och Trelleborg lördagen den 22 september. Där vi njuter av en delikat och näringsriktig buffet. Den annars ofta långtråkiga hemfärden gick snabbt i sällskap med Ingrid Tunestål, sekreterare i styrelsen för Vänskapsförbundet Sverige-Tyskland och Karin Nilsson som anmält sig till höstens Senior Sport School som redan kommit i gång i tisdags den 25 september. Och där fick jag, och mina "assistenter" Sten Andersson och Marianne Ahlgren, som redan arbetar för partiet, tillfälle att träffa Karin tillsammans med ett tjugotal andra förväntansfulla damer och herrar i övre medelåldern. Lika många väntar på sin tur till våren. Varför inte blivande aktiva seniora valarbetare 2014!
Bild på Ingrid, Karin och mig.
Blogg för Senior Sport School i Trelleborg.

Kustvandring

 2012-09-21  Dagbok, Sydkusten
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Vilken fin dag det var i går. Kyligt på morgonen, men högtrycket var stabilt och över Sydkusten sken solen varmt. Vilket sätt kan vara bättre för att njuta av sensommaren och samtidigt få motion än att vandra längs kusten. Det gick bra att ta sig till Gislöv och därifrån vandra den dryga halvmilen till Böste. Sedan solen kommit högre upp gick det till och med att ta av kläderna på överkroppen.
Underbart vacker väg att gå. Med utsikt mot horisonten söderut mot den osynliga tyska kusten och skummande vågor som rullade in.
Det fanns flera rastplatser där man kunde sitta en stund, njuta av en lätt matsäck i kärt sällskap och av havets lugnande ljud.
Och till slut guidning genom den vackra byn Böste med alla vackra hus, många med historiska anor och minnen. Oförglömligt.
Och sedan med bussen från Böste tillbaka till Övre busstation i Trelleborg. En buss full av stojande förskoleungar som också varit på utflykt.
En underbar dag. Något att minnas länge.

Söderslätts Country Festival, en succé

 2012-09-09  Högalid & Söderslätt, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I går startade Söderslätts Country Festival i Anderslöv. Jag var där på eftermiddagen främst för att klockan halv sju lyssna på Tall Dark Strangers (bild 1) som jag haft glädjen att ta del av en gång tidigare i Församlingshemmet i Trelleborg, Bedårande countrymusik. De var bra även här även om akustiken i Ridhuset inte var den bästa och att den stora scenen kändes lite "ödslig" enligt kommentar från Lillbabsvännen Brita Björs från Järvsö och Jonas Frank Jirhamn när jag träffade dem efteråt på väg till glasskiosken. Då stod vi ute för lyssna på Mississippi Preachers (bild 2) som spelade i "Vagnen". Kanske bäst var ändå Alligator Gumbo (bild 3) som spelade Cajunmusik från Louisiana mellan åtta och nio.
Arrangörerna till denna första Söderslätts Country Festival hade dessutom tur med vädret. Och vi önskar dem verkligen en fortsättning kommande år. Det känns redan som om det blir en uppföljning nästa år, säger arrangören Jonas Lundh.
Men redan i eftermiddag, på festivalens andra och avslutande dag, kan man lyssna på Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Rocky Martin & The Flamboyant Group (bild 4) med mera. Se båda dagarnas program här.
Alligator Jumbo, hemsida.
Tall Dark Strangers på Facebook.
Mississippi Preachers, i Sveriges Radio.
Rocky Martin, hemsida. Facebook.
Artikel i Sydsvenskan: "Festival hakar på trend", Artikel i TA: "Hästjazz drog folk och fä till Anderslöv". Artikel i TA: "En fest som höll för test".

Fler bilder från andra dagen: "Vilken avslutning på Söderslätts Countryfestival i Anderslöv, Hasse Andersson och hans Kvinnaböske band, vilken känsla, inlevelse, rytm och glädje. En mycket stor artist gav allt!" och "Söderslätts Country Festival: Köpte en skiva av Hasse "Kvinnaböske" Andersson efter hans fantastiska konsert, fick den signerad och en bild med favoriten".

En förmiddag i slutet av augusti

 2012-08-31  Dagbok, Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Dagen började med regnskurar och åska. Då passade det bra med några maskiner tvätt. Men bättre blev det.
I Anderslöv var jag på Biblioteket - fortfarande är Trelleborgs stängt på grund av renovering. Där satt Hanna Söderblom (bild), lika förtjusande som alltid, som rekommenderade mig Bokcirkeln som börjar i oktober. Hon och Linda Boström ska hålla denna. Jag är gärna med. Bokcirkel. Första boken att läsa i höst är "Extremt högt och otroligt nära" av Jonathan Safran Foer. Den berör viktiga känslor om sorg och förlust med elfte september som bakgrundsfond.
En mängd böcker och tidskrifter fick jag med mig hem.
Men egentligen var jag i Anderslöv eftersom jag hade tid hos Anna-Lena som åter en gång klippte både hår och skägg till stor belåtenhet.
Och en lång promenad hann jag också med i den fuktiga värmen, nu var det 24 grader, och vindstilla.
Det gav aptit och snart fastnade jag på Gästgivaregården för dagen rätt. Potatisgratängen var en smarrig sak med kryddig potatis och många tunna skivor av ben- och fettfri kassler.
Och till Seniorpris 60 kr, inklusive måltidsdryck, smör och bröd, kaffe och kaka. Som hittat. Dricks blev det förstås åt den förtjusande servitrisen Sofie. Hon serverade flera gånger vid våra "Moderatluncher" på Forum under gymnasietiden (bild). Nu har hon första jobb. Och lika kvalitets- och servicemedveten nu som då.
Senaste bokcirkeln jag var med i var hösten 2011, Lolita av Vladimir Nabokov.
Läckert på Europadagen.
Tidigare blogg: En dag i Anderslöv.

Bedårande countrymusik

 2012-08-15  Dagbok, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I går var det höststart för Vänskapsföreningen Sverige - Tyskland i Trelleborg. Första styrelsemötet efter sommaren. Ordförande Monica Rosenqvist ledde mötet med den äran. Det blev mycket diskussioner kring höstens aktiviteter. Främst en busstur den 22 september till Rügen. Den 23 oktober blir det ett medlemsmöte med föredrag av Per Rodahl om Svenska Pommern på programmet och den 27 november "Julfest" där pensionärskören "Glädjespridarna" underhåller.
På kvällen blev det konsert i Församlingshemmet. Som den sista sommarkonserten i Trelleborgs kyrka arrangerade Söderslätts Countryfestival en konsertkväll som en försmak inför den stundande Countryfestivalen.
Medverkade gjorde de lokala förmågorna countrysångerska Carina Gunnarsson och gitarristen Simon Böös men de som gav den stora upplevelsen var countrygruppen "Tall Dark Strangers".
Jonas Frank Jirhamn, störst och äldst, Brita Björs från Järvsö i Hälsingland, med sång, inspirerande mellanprat och ett otroligt engagerat kroppsspråk, Max Tellving på bas med stor inlevelse och Hanna Grahm på fiol. Alla mästerliga av hög klass. Medryckande rytmer och stor variation i låtvalet. Klassisk country varvat med Gospel Plow och andra amerikanska religiösa folksånger.
Jag stod upp och applåderade, och fick många med mig, stående ovationer. Har alltid älskat countrymusik men gårdagens gav upplevelser som aldrig förr, gick direkt till hjärtat.

En tidig artikel - innan bandet hittade fiolvirtuosen Hanna Grahm - finns i kulturtidskriften Tidskrift.nu.
Hanna Grahm på Facebook, "outbildad men engagerad förskolepedagog på Äppellundens waldorfförskola".
Brita Björs på Facebook, "Finabrita" på Myspace, Jarrsestinta i själ och hjärta, nu i exil i glada Malmö. Lill-Babs stipendiat. En kort snutt från "I huvudet på Brita Björs"-konserten i Malmö på Café Glassfabriken, 50 års jubileet, 1961 då Lillbabs sjöng "April, april" i Eurovision.

Söderslätts Countryfestival: Hela familjens countryfest den 8-9 september i Anderslöv!
Artikel i Trelleborgs Allehanda "Gungande country fyllde konsertsal"

Måndagar är lyckodagar

 2012-08-13  Dagbok, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Semestern är över. Politiken är här igen. Startade med ett trevligt möte på Skåneförbundets kansli i Malmö. Arbetsutskottet för Moderata Seniorrådet i Skåne var fulltaligt så när som på Elsa Tibblin som fått rycka in i Tingsrätten i Malmö med kort varsel. Käthe Berggren, ordförande, Karl G Högberg, Ulla Brobeck, Jan Backman och Bertil Tomelius (sekreterare). Det handlade mycket om förberedelser inför seniorrådsdagen den 24 september. Men också om utvecklingen av vår hemsida på Skånemoderaterna. På bilden saknas Jan Backman.
Kvällen lockade med Trelleborgs musikkårs sista sommarkonsert i bästa sommarvädret. Det blev en verklig upplevelse, inte minst beroende på mitt så trevliga sällskap. Joachim Bäckström sjöng helt fantastiskt fint men hade också ett charmerande och avslappnat "mellansnack" med orkestern och publiken. Dessutom signerade han sin senaste skiva, kön var lång. Joachim Bäckström är 2012 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris! Bara det alltså. (bild). Presentation av Joachim på Malmö Opera.
Dirigent Jörgen Flinck hade en extra god dag på jobbet och konferencier Bertil Ahlberg var extra rolig med musikkrysset kvällen till ära. Kul och känslosamt. Tofsvipa blev lösenordet i Musikkrysset i kväll.

Inte lika roligt var det förstås att TFF förlorade på bortaplan i kväll. IK Brage var det starkare laget i matchen och vann över Trelleborgs FF med 3-1. TFF kämpar fortfarande i bottenstriden.

Allsång i Parken 2012

 2012-07-26  Dagbok, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
I går kväll var jag på Allsång i Parken. Det är en traditionell företeelse i Stadsparken i Trelleborg varje sommar men för mig var det första gången.
Under en timmes föreställning mellan 19 och 20 hanns det med mycket. En fin variation av inslag fick tiden att gå fort. Mest applåder fick - med all rätt - den blott 16-åriga gästartisten Tove Ask. Facebook. Hon sjöng bland annat "sakta vi går genom stan" så att man kunde tro att Monica Zetterlund var uppstånden. Och sedan den kända jazzstandarden "Fly me to the Moon". Mycket njutbar var också Söderslätts Musikkår, hemsida, under ledning av Michael Nordberg med solisten Gert Lindelöf på saxofon. Facebook.
Många klämmiga låtar med hög grad av igenkänning som Muchu Gusto (Sportradions signaturmelodi) , Leroy Anderson medley med flera. Leroy Anderson är son till svenska invandrare från byn Övarp utanför Kristianstad. Finns på Ströövägen öster om Vinslöv.
Men det var också mycket allsång ledd av Lasse Berggrensson som också var konferencier. Temat vara Robban Broberg, så allt var inte så lättsjunget, särskilt "Dann will ich vråla Carola". Lättare sjöng alla med i Lasse Dahlquists "Gå upp och pröva dina vingar". Trevligt sällskap hade jag också och vi hade dessutom tur med vädret. En av sommarens finaste kvällar var det.

Fitness24seven

 2012-07-24  Dagbok, Motion
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
Det är en mycket trevlig upplevelse att gå på gymmet på Nygatan. Det är en kollektiv, anonym upplevelse. Man nickar lite igenkännande. Alla är tillsammans och samtidigt var och en för sig.
Alla arbetar mot samma mål men var och en har sitt eget individuella sätt att nå det på.
Hjärnan svarar på muskelansträngningen med frigörande av substanser som ger ett långtidsverkande "lyckorus". Detta förstärks och samverkar med musik, i likhet med tankar på personer som man gärna önskade vore där.
Alla lyssnar på musik som stimulerar upplevelserna. Var och en har sin egen musik.
Detta kan man uppleva så ofta man vill, dygnet runt, året ut. Med eget fingeravtryck loggar man in och porten öppnas.
Kostar 100 kr i månaden för en pensionär. De estetiska upplevelserna är gratis. Yngre betalar det dubbla. Detta kallar jag positiv åldersdiskriminering!
Gymmet ligger på Nygatan 26 i Trelleborg.
En nackdel är att totala koncentrationen på känslor gör att man kan glömma kvar en del saker som man borde ta tagit med sig hem. Men oftast ligger de kvar till nästa gång. Väl omhändertagna av den vänliga och professionella personalen, ordinarie som vikarier. Diana Eilts är personlig tränare på gymmet. Facebook.
Fitness24seven i Trelleborg.
Tidigare blogg om Fitness24seven: Äntligen tillbaka på gymmet!

En torsdag i juli 2012

 2012-07-20  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
Gick ner för att boka tvättid - exakt två veckor sedan sist - och träff på första försöket. Det blir fyra maskiner idag, brukar vara två, extra med mörka och ljusa handdukar.
Kastade sopor i miljöhuset, sorterade i tidningar, plast och metall. Förbluffande hur många plastförpackningar det blir på kort tid, liksom tidningar + reklampapper. Sedan december sorterar vi också matavfall separat inom bostadsrätten Högalid. Blir mest grönsaks- och fruktskal och kaffesump, det andra äter jag upp. Sopsortering ger mening i livet.
Pluggade tyska en stund, sedan jag blev ansvarig för "PR" i styrelsen för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland, skaffade jag mig en internetkurs som heter Babbel. Kan vara ett trevligt tidsfördriv ibland.
På kvällen sände TV2 faktiskt en film på tyska - hur ofta händer det - Emmas lycka. Den var mycket bra. Det skulle jag behöva oftare för mina studier. Emmas Glück. (se bilder)
Det är regn i luften, men vinden är borta, det blir en cykeltur till Skegrie innan kvällen. På hemvägen kom solen. "Med vinden och solen i ryggen" - och en fullpumpad cykel.
Trelleborgs Allehanda lyfter sig själv i håret. Lagom till lunchen: En artikel om Kivik Art Center "Modlös reträtt" men främst en presentation av två intressanta böcker. Amy Waldmans "Paradisträdgården", enligt Sune Johannesson årets bästa bok och P C Jersilds "Ypsilon" om rätten att själv få bestämma över sin död. Kommer i augusti.
Vad hände mer? Min yngsta dotter ringde och önskade sig ett rejält bidrag till en ny åkgräsklippare. Ett så behjärtansvärt ändamål kan man inte motstå.

Knytkalas på Pionvägen

 2012-07-05  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
I går eftermiddag träffades vi hemma hos Sten Andersson och Marianne Ahlgren på Pionvägen i Trelleborg. Det var ett grillparty i deras underbara trädgård.
Vädret var inte det soligaste men det var varmt och regnet lyste med sin frånvaro. Vi hade kommit överens om att ha ett knytkalas så alla hade med sig något att grilla och att dricka.
Det blev en mycket festlig kväll i goda vänners lag, som man säger. Sångerna flödade liksom pratet och alla lät sig väl smaka av den myckna maten. Där var Sten och Marianne, Agnete, Katarina, Jan, Berit och Bertil från Senior Sport School hösten 2011.
Ulla Thornberg och Lena Welinder som kommer att deltaga i Senior Sport School hösten 2012, och Lena Lantau. Och vidare Ulf och Anna från Purpureus som i våras ledde en 7-veckors kurs i personlig utveckling genom mental träning för många av oss. Det kallas Seniorprojektet.
Fler bilder finns här: Grillfest.

       
 Lena Welinder, Lena Lantau,
Ulla Thornberg och Agnete Livenius
 Ulf Sellberg, Sten Andersson
och Bertil Tomelius
 Bertil och Lena  Lena, Lena Lantau, Katarina Borglin
och Jan Regnell
       
 Jan, Berit Lundahl och Ulf  Ulla, Marianne Ahlgren och Anna Dibell Sellberg  Anna, Agnete och Jan  Agnete, Katarina, Lena, Ulla,
Marianne och Anna.

En vanlig tisdag

 2012-06-26   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan 
Sedan många veckor tillbaka spelar vi boule på tisdagar klockan 11. Det är resterna av Senior Sport School hösten 2011 som träffas tillsammans med nya "prospects" till hösten 2012 som vi värvat bland annat under "Skåne lyfter" den 12.5. Efteråt går vi som oftast på Cillas Salladsbar på Algatan och äter gott.
Senior Sport School har startat en blogg.

Jag hämtade en beställd bok på Biblioteket, nej, förlåt på Trelleborgs Museum, biblioteket är ju stängt under hela sommaren, 12 juni - 16 september. Stål av Silvia Avallone. I ett litet rum finns tillfälligtvis ett tusental böcker, två personal och några datorer (bild).

Fotboll på Vångavallen klockan 19 IFK Trelleborg mot Malmö City FC i Division 3 södra Götaland. Ett (nästan) topplag mot ett nedflyttningslag.
Det blev bedrövligt spel från båda håll. Mlmö City tog ledningen efter 25 minuter och det dröjde till slutminuterna innan IFK kunde rädda något av äran genom att kvittera till 1-1. Det var var precis ett år sedan jag såg IFK senast. Då blev det också 1-1, mot Bromölla.
Division 3 södra Götaland.
IFK Trelleborg hemsida, Malmö City FC hemsida.

Ja, och vädret då? Om det inte sker någon verklig förbättring under veckan så kommer juni månad 2012 att bli en av de kallaste på lång tid med temperaturer även mitt på dagen sällan över 20 grader. Sedn midsommarafton har det varit busväder i fem dagar med blåst, kallt och regnskurar.

Bilder från en blåsig och kall tisdag och en mysigare stund på "Cillas". Och en bild från Vångavallen och ett IFK som pressar under slutminuterna.

Med Maria Wern på väg till Öresundshuset

 2012-06-22   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan 
Tog i förrgår en tidig promenad från Högalid till busstationen Övre i Trelleborg. Ångrade snart att jag inte tagit shorts på mig. Det skulle komma att bli en varm dag. Höll mig i skuggan. Jag var på väg till ett möte med Seniorrådets arbetsutskott i Malmö på moderaternas Skåne kansli på Öresundshuset.
Som vanligt njuter jag av bussturens 45 minuter genom att läsa en lämplig bok. Nu handlade det om Anna Janssons debutbok "Stum sitter guden" från 2000, nu i bekvämt pocketboksformat.
Den är verkligen bra, handlar om mycket, riter från den gamla asaläran, kulturkrockar mellan unga kvinnliga polisassistenter, i detta falla Maria Wern, som snart skulle komma att bli en verklig medial kändis genom sina filmer där hon gestaltades av Eva Röse, å ena sidan och äldre snart pensionerade manliga kommissarier å den andra. Och om Marias make Krister, som tar livet alltför lätt, enligt Maria, deras två barn och om Marias svärmor, en verklig ragata.
Vi är fem i arbetsutskottet, förutom jag, Ulla Broberg, Käthe Berggren, Karl G. Högberg och Elsa Tibblin, från vänster till höger på bilden.
Innan jag tog bussen hem till Trelleborg, bjöd Elsa mig på lunch på Centralstationen, Caesar-sallad, så rikligt att Elsa utverkade doggybags till oss båda. Verkligen gott, rekommenderas hjärtligt.

Eva Röse blir Maria Wern. Anna Janssons hemsida. Moderata Skåneseniorers hemsida.

Återträff för Senior Sport School

 2012-06-01   Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Återträff i Frostavallen för de som gått "skolan" Senior Sport School under hösten 2011. 100 personer från hela Skåne var samlade. Det första intrycket var att alla hade "sunda kroppsformer", var alerta, pigga och glada och såg friska ut. De flesta var i åldern 65-75 år. Här kommer de blivande 90-åringarna, tänkte jag, och varav få kommer att belasta äldrevården innan dess.
Det fanns många tillfällen att utbyta tankar med andra än vi Trelleborgare och det är alltid trevligt att umgås med 40-talist generationen.

Britta Larsson, sjukgymnast på Region Skånes utvecklingscentrum/Adaptus, höll ett mycket intressant föredrag under rubriken "Fakta om kroppen och åldrandet". Det är aldrig för sent att börja med fysisk aktivitet. Och fysisk aktivitet är en bra behandlingsform vid många sjukdomstillstånd. Ja, tänk om läkarna kunde ordinera några introduktionstimmar hos en personlig tränare och sedan ett "klippkort" på ett gym. Mer om detta kan man läsa på Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling, Fyss. Ett sätt att komma igång med nyttiga promenader är att använda en stegräknare.

Jenny Önnevik, ansvarig för projektet "Hälsosamt åldrande" i Region Skåne, pratade om Regionens folkhälsostrategi och presenterade Folkhälsoenkäten som görs vart fjärde år, senast var det 2008, och en ny görs under 2012 då 50000 skåningar får svara på frågor. Tyvärr utmärks skåningarna för att vara mer överviktiga, fysiskt inaktiva och dricka mer alkohol än genomsnittssvensken.

Dagen avslutades med en heltimme "Seniordans" under ledning av Detlef Voigt och Lotta Österdahl från Friskis och Svettis i Höör/Hörby.
Det var en mycket lämplig och inspirerande avslutning på en också för övrigt mycket professionellt och pedagogiskt genomförd dag.

Senior Sport Schools hemsida.
Lotta Österdahls blogg.
Folkhälsoinstitutet. Länkar till hälsosamt åldrande.
Folkhälsoenkäten 2008.

     
 Hela gänget från Trelleborg: Bertil,
Kerstin, Berit, Agnete, Marianne och Sten
 Nära 100 personer från hela Skåne  Bertil med Kerstin Hagdahl, Ulla Nilsson och Charlotte från Malmö
     
  Kerstin Hagdahl, Ulla Nilsson, Charlotte och Eva Hedin  Kerstin och Ulla med Bertil och hälsocoachen Malin Frisk i bakgrunden  Detlef Voigt och Lotta Österdahl från Friskis och Svettis i Höör/Hörby. I bakgrunden Jenny Önnevik.
     
 Charlotte "Challe" Karlsson, Jenny Önnevik och Sandra som presenterar enkätsvaren.  Glada betraktar ledarna de många deltagarna samlas  Seniorsports vackra logga

Billös

 2012-05-24   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag har jag skrotat min Toyota Corolla som jag haft i 15 år. Den föll på att reparationen för att få den i besiktningsgodkänt skick blev för dyr i förhållande till bilens övriga tillstånd - en nästan nedsliten stötdämpare med flera skavanker. Jag oroade mig för separationsångest men oj vad jag bedrog mig. Det var underbart att bli med henne. Det var med en stor lättnad jag lämnade Magnus Bildemontering på Omvägen i Trelleborg med 1500 kr i fickan och skrotintyget på DLN 054 i handen. Jag hade cykeln i bagaget så jag tog en lång cykeltur genom det sommarfagra Trelleborg och dess vackra stränder och hamn. Solen värmde och fartvinden svalkade. Det blev en traditionell Cillas Sallad på Salladsbaren på Algatan och sedan cyklade jag hem till Högalid och bara njöt.
Ska bli intressant att se hur länge jag kan klara mig utan bil. I morgon ska Arbetsmarknadenämnden inspektera ett nytt boende på Syster Jennys väg 2 i Fagerängen, dit tar man sig med cykel, liksom till Parken och Kommunfullmäktigemöte på måndag och till (M)ötesplatsen på Algatan 76 och moderaternas fullmäktigegrupp på tisdag.
Till min dotter Linas grillkväll på söndag eftermiddag tar man sig lätt och snabbt med buss 146. För att inte tala om Vångavallen på lördag eftermiddag, TFF - Värnamo i Superettan. Livet leker och solen skiner!
Bild på bilen i dess glans dagar för 9 år sedan på Björkgatan i Malmö.

Två nyfödda på Gränsbo

 2012-05-15    Hästar, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Nyligen har det varit tillökning på hästgården Gränsbo, belägen mellan Östra Klagstorp och Äspö. De båda stona Mirella, 11 år och Ultra, 7 år har båda nedkommit. Mirella fick et stoföl, Mistra och Ultra ett hingstföl, Silas.
För fyra år sedan föddes Minton: Glädjande tilldragelse på Gränsbo.
För två år sedan hade Ultra en mycket stark period: Farmens Ultra fortsätter sin segerrad.
Stall Gränsbo

   
 Hästägaren Nilla, min yngsta dotter, med stolta mamman Ultra
och hingstfölet Silas. I bakgrunden Mirella med stofölet Mistra.
 Jag själv med Ultra och Silas.
   
 Nilla med Mintons lillasyster Mistra.  Fölet Mistra i egen hög person.

Skåne lyfter

 2012-05-12    Högalid & Söderslätt, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går kom Skåne lyfter till Trelleborg. Ett lyft för sundare vanor i vardagen.
Nästan hela Senior Sport School var där under många timmar för att informera om ett nytt program till hösten. Ett dussin personer anmälde intresse och vill gärna ha en inbjudan till ett informationsmöte längre fram. Vi var utrustade med alldeles nytryckta vita T-shirts som tydligt visade vilka vi var.
Själv passade jag på att prova Sveriges första klimatsmarta smoothiecykel. Mossagården bjöd på en läskande drink till alla som trampade fram en läcker smoothie.
Vi spelade boule med alldeles nyinköpta klot på gräsmattan kring fontänen Sjöormen på Stortorget. Det var inte det bästa underlaget men det var kul och vi fick flera besökande att prova på. Bland andra Cecilia och Ola från Arbetsmarknadsförvaltningen. Vi fick också tillfälle att visa upp oss på scenen tillsammans med konferencieren Ola Selmén - en känd programledare från TV, sades det -och propagera för Senior Sport School programmet till hösten 2012.
Vi gick också tipsrundan, eller Gångsafari som den kallades, och flera belönades med matpåsar från matstånden.
Programmet för Trelleborg.   Mossagården.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011: Nytt liv efter jul.
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012, Dag 2-4

 2012-05-07   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Resor med Vänskapsföreningen ger alltid tillfälle att träffa trevliga gamla vänner och stifta bekantskap med nya personer som blir nya vänner. Det är resornas viktigaste resultat.
Förbluffande mycket kvalitet erbjöds alla dagarna till en förhållandevis låg kostnad.
Jag upptäckte att jag under resan varken saknade min mobiltelefon, min mail eller min Facebook. Känns sunt och bra men är naturligtvis också ett mycket bra betyg åt arrangemanget och ressällskapet som var en god social ersättning för "sociala medier".

Nästa morgon stod frukosten elegant och näringsriktig serverad. Vi satte oss i bussen för färd mot Lübbenau och Spreewald, som ofta kallas "Skogens Venedig" på grund av alla sina många kanaler.
Lübbenau är centrum för den del av Tyskland där sorberna bor.
Spreewald berikas av kulturarvet från sorber/vender med deras slaviska sedvänjor. "Spreewald" är ett starkt och mycket användbart varumärke. I Spreewald delar sig floden Spree i en labyrint med många mindre flodarmar eller kanaler. Kanalerna formades vid den senaste istidens slut, 300 kanaler, totallängd över 1500 km.
De är grunda och trafikeras av kanoter och typiska flatbottnade båtare "Kahn".
Nästan ljudlöst gled vi i flera timmar framåt med en sådan Kahn eller snarare stakades framåt mot strömmen av en "gondoljär" i aktern. Det var en fantastisk upplevelse.
Nästa dag åkte vi till Dresden där vi under en sakkunnig guides ledning fick göra både en rundtur i bus i omgivningarna och en runda till fots i "Alte Stadt".

Dagen avslutades med ett besök på Meissens porslinsfabrik som är Europas äldsta grundad 1710. Staden är känd över hela världen för sitt porslin med de korslagda blå svärden som kännetecken.
Det blev ett mycket imponerande besök som startade med en TV-show där fabrikens historia och kemiska utveckling presenterades.
Sedan fick vi se hantverkare genomföra de olika stegen i framställningen av porslinsföremålen , från formandet av leran till handmålning av detaljer.
Allt var mycket pedagogiskt upplagt med bakgrundsmusik och texter som fångade uppmärksamheten. Vi gick runt länge i utställningshallen. Där fanns mycket att titta på. En upplevelse jag inte velat missa.

Läs mer om resan här: Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012.

     
     
     
     
     
     
 Från vänster: Helge, Dieter, Bertil Tomelius, Anna-Stina, Margareta, Ann-Marie, Birgit, Olof, Jan, Elisabeth, Irene, Kjell, ?, ?, Leif, Ingrid (dold), Anna, Jan, Karin, Kerstin, Eva. Margareta.

Läs också om Dag 1 ditresan och ankomsten.

Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012, Dag 1 ditresan och ankomsten

 2012-05-04   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Torsdagen den 3 maj gick avfärden. Jag lyckades få en av de bästa platserna alldeles bakom reseledaren och chauffören. Och med Kerstin Gahne som trevligt och pratsamt resesällskap. Jag hade varit uppe klockan fyra för att vara i god tid för avfärd kvart i sex på Övre busstation i Trelleborg. Vi var 35 personer i bussen, nästan alla medlemmar i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Snart serverades vi kaffe och dubbelfralla (à 35 kr) och färden gick snabbt till Geder för avfart mot Rostock.
Till kaffet serverades färska Metro och där fastnade jag för en artikel om hur man kan skona kroppen från träningsstressen med ett glas tomatjuice. Tomatjuice innehåller höga halter av antioxidanten lykopen. 1,5 dl om dagen ska man dricka.
Tyvärr blev det inte den nya färjan Berlin utan vi fick nöja oss med Prinz Joachim. Det blev flera korta pauser på väg genom Tyskland mot Dresden inklusive en längre lunchpaus på en TopRast Restaurant. Vid femtiden var vi framme i Cottbus och gjorde oss klara för middagen klockan kvart i sju. Därefter var vi ganska trötta efter den tidiga morgonen och den långa bussresan under vilken Kerstin Gahne underhöll mig om föreningen Samkultur som hon länge varit med i. Den har 225 medlemmar som ägnar sig åt målning och konsthantverk.
Vid middagsbordet hade jag sällskap av bland andra Sven och Karin Sandgren, Margareta Segerhagen, Eva, Birgit och Kerstin Gahne, Karl och Heidi Sedlacek. Jan Delbrandt och Jan Persson, Bengt och Anna-Stina Siwersson (se bilder).
Överst poserar researrangören Roland Peterson och chuffören Anders med vår reseledare Margareta Blennhage i mitten.

Tidigare resor med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Busstur till Stade, Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin,

Valborg på Trelleborgen 2012

 2012-05-01    Högalid & Söderslätt, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Blev en fin tillställning, mycket med folk, det mesta jag sett på flera år. Och naturligtvis det fina vädret!
Träffade vänner där, Jan R, Vive O, Helny F, Ingegerd M, Lars F, Kerstin G med mera.
Jan hade tyska korvar med som vi grillade över den tända eldarna.
Snart blev klockan åtta och vi drog oss mot scenen där kvällens konferencier Ulf Bingsgård traditionsenligt tutade in våren.
Där lyssnade vi på Trelleborgs kammarkör som hälsade in våren med sånger, inte allt var helt enligt min smak, vårkänslorna vägrade att släppa loss.
Inte blev det mycket bättre för att Michael Nordberg höll "Talet till våren" och ändå är han både bibliotekschef och Kulturskolechef.
Nej, det rätta känslorna kom med Tin Josefsdotters elddans på scenen, mystiska ljussken mot den mörknande himlen. Valborgsbålet som hon sedan tände blev häftigt och värmde både kropp och själ.
Sedan cyklade jag hem, frös om händerna, och hemma tittade jag på de bilder jag tagit och läste långt in i vårnatten Kristina Ohlssons senaste bok "Paradisoffer". Det blev en god, och nykter avslutning på Valborg.

Hemsidor: Trelleborgs Kammarkör och Tin Josefsdotter.
Tidigare bloggar om Valborg på Trelleborgen: 2009 och 2008.

Sundsvall 2012

 2012-04-15    Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Det gällde att gå upp tidigt för att hinna med allt. Under fredagen. 0630 skulle flyget gå från Sturup.
För att slippa dyr parkeringskostnad för två dygn hade min fru erbjudit sig att lämna av mig på flygplatsen. Klockan fem på morgonen lämnade jag därför Högalid för att köra till Gränsbo.
På Sturup träffade jag Karl-Gustaf Högberg som också skulle till Sundsvall och Moderata Seniorers årsstämmokonferens. Vi kom båda fram till Arlanda för att där byta plan till Sundsvall.
I Sundsvall sken solen från en blå himmel och flygbussen till centrum väntade utanför. Snart var vi installerade på anrika Hotell Knaust. Vi bjöds på lunch på hotellet och sedan tog vi oss till fots till före detta fullmäktigesalen i gamla Stadshuset, där vi hälsades välkomna av Bertil Persson och Eva Björne, båda ledare för Moderata Seniorers riksorganisation (MSS). Sedan fick vi lyssna på flera skickliga och intressanta lokala och regionala förmågor. Men mest intressant att lyssna på var Patrick Engellau, VD Den Nya Välfärden och Peter Seger VD Sophiahemmet.
Senare blev de mingel i Moderaternas partilokal och därefter "årsmötessupé" på Stadshusrestaurangen. Som blev riktigt, riktigt trevlig med många intressanta och glada bordsgrannar.
Fredag förmiddag omvaldes hela styrelsen. Det gick snabbt och därför hann vi lyssna på Mats Gerdau som leder Moderaternas arbetsgrupp för en politik för äldre. Det var en verklig höjdpunkt.
Mats Gerdaus blogg.
Arbetar de andra fem arbetsgrupperna lika bra behöver vi inte rädas oppositionen 2014!
Bilder: 1. Jag lunchar med Elsa Tibblin, MS-ordförande i Malmö, på anrika hotell Knaust. 2. På järnvägsstationen i Sundsvall, bl a K G Högberg, Adrian Borin och Elsa Tibblin 3. Eva Björne med ung, lokal artist. 4. Delegater i gamla fullmäktigesalen.
Årsstämma 2008 i Göteborg, Moderata Seniorers årsstämma i Malmö 2011.

Fjärde "skuggningen"

 2012-04-13     Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Navigatorcentrum startade i Trelleborg kommun den 1 januari 2008 med sin verksamhet riktad till alla ungdomar i åldern 16-24 år.
Ung Framtid är ett projekt som startade 1 mars 2010 och och finansierat av Europeiska socialfonden i samarbete med Trelleborgs Kommun. Ung Framtid samarbetar med Kraftsamling Trelleborg för att hitta arbete till ungdomarna i Trelleborg.
LinkTRBG är ett projekt som finansieras av Europeiska Socialfonden, 2012-2013. Det har samma målsättning som Ung Framtid. Deltagare tar fram en projektidé utifrån eget intresse och som förhoppningsvis blir ett verktyg för att skapa nätverk med mål att hitta ett jobb eller utbildning. På onsdag den 18 april är det Kick Off. Jag kommer att vara där.
Peter Ekstrand och Jonas Lovén presenterade Ung Framtids deltagare för mig. Först lyssnade vi gemensamt på en inbjuden företagsrepresentant. Det var Carl Aspegren som pratade om Trelleborgs Gummis fabriks sekellånga historia. Alla deltagarna lyssnade intresserade en timme långt och ställde frågor till Calle. Därefter var det en timmes övningar som inleddes med en samling "laterala" klurigheter som skapade skratt, aktivitet och kreativitet. Under Peters och Jonas skickliga ledning.
Sedan bjöds jag på lunch av Samordnaren på Navigatorcentrum Emma Dahlström. På mitt förslag på nyöppnade Cillas Salladsbar på Algatan 70.
Efter lunchen fick jag vara med Lovisa Andersson och Emil Samnegård som håller ihop LinkTRBGs kreativa ungdomar. Det var en mycket trevlig samvaro med en aning annorlunda ungdomar, i meningen öppna, okonventionella, idérika och fantasifulla. Så hemma jag kände mig där, trots 50 år äldre! Under Lovisas och Emils varsamma ledning kommer många att nå riktigt lång i livet, sanna mina ord!
Bilder på Emma Dahlström, Lovisa Andersson, Peter Ekstrand och Jonas Lovén.

3:e skuggningen: En dag på Förvaltningen, 28 mars.

En dag på Förvaltningen

 2012-03-28      Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Så var det dags igen för "skuggning" på Arbetsmarknadsförvaltningen.
I november 2011 "skuggade" jag på Myndighetsenheten och Etableringsenheten.
Jag blev nu återigen påmind om vilken fantastisk samling människor som finns på Gasverkgatan. Det är en stor förmån för nämndsledamot att få "prya" på sin förvaltning. Det ökar kunskapen om och förståelsen för det arbete som bedrivs. Och man möts med vänlighet, omsorg och respekt som på få andra ställen i mitt liv.
Nu handlade det om enheten "Arbete och kompetens". De anställda är arbetsmarknadssekreterare, stolt benämnda "askarna" och deras uppgift är att leverera arbetstagare. Ibland kan vägen dit vara lång.
Lena Fors som är chef ledde mig med varsam hand till berörda personer och grupper.
Ett stort tack till alla andra på Arbete och kompetens som pedagogiskt och engagerat presenterade sina arbetsuppgifter och projekt:
Andreas Thunholm som håller i "nysamtalen", Pierre Svensson som pratade om det nya projektet "Kraftsamling Trelleborg", Eva Chelbat om volontärprojekt som Europeisk volontärservice erbjuder och slutligen arbetsmarknadssekreterare Linn Olsson, viktig kugge i hjulet på denna målmedvetna och välfungerande apparat som leds med säker hand av förvaltningschefen Cecilia Leijon.
Bilder på Lena Fors och på en stolt medarbetare på Jobb Service Syd som visar upp sina alster.

Läs mer här.

Tidigare bloggar om besök på Arbetsmarknadsförvaltningen: Välinvesterad tid och Något att vara stolt över.

Födelsedag, tre gånger 23

 2012-03-07      Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Redan innan klockan åtta på morgonen i går har en dotter ringt, en dotterdotter messat och 40 grattat mig på Facebook.
Jag uppmärksammas, alltså existerar jag!
Totalt hörde 125 personer av sig på Facebook, vilket är 25 % av mina Facebook-vänner.
Många olika kategorier: Anette Jeppsson, från "gamla" Byalaget Sofia i Malmö, Kristina Lindberg, granne på Ystadgatan på 80-talet, Beatrice Ask, Regeringen, Hans Wallmark, Riksdagen, Majvi Niveborn och Eva Andersson, 70-talets Foodia, Lars Borghem, 80-talets röda Möllevången, Carina Bäckström, 90-talets Lernia, Christine Owman och Victoria Ahlberg, Äspöfestivalen.
Då hade jag också hunnit med att fira tillsammans med vännerna från Senior Sport School på Vattentornet Café och Bistro. Där Heidi Christensen dukat upp "Three o'clock afternoon tea"!
I söndags firades jag av närmaste släkten, barn och barnbarn, i Skegrie. Det var Lina och Andreas som än en gång erbjudit sig att arrangera allt. Själv bjöd jag på danska smörrebröd från "Den lille Danske" på Nygatan. De blev uppskattade.
Jag på bild med barn och barnbarn framför den nya villan i Skegrie. Även Nillas hund Donna var med.
Fjolårets Födelsedag: 2011.

På plats igen

 2012-02-28     Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I lördags kväll var jag på Malmö Arena för att uppleva den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2012. Nu skulle de två sista finalisterna koras och de två sista till "Andra Chansen". Jag tog bilen till Vallmovägen i Skegrie där min dotter Lina väntade på mig. Hon lotsade mig vidare till den stora parkeringsplatsen och sedan ända fram till våra platser högt uppe på läktaren. Där hamnade vi långt från scenen men i gengäld riktig nära "Green Room" där vi kunde beskåda både artister och låtskrivare. Och framför allt den spännande omröstningen.
Men innan klockan slog åtta och TV-sändningen började var det Jacob Zetterberg (bild) som var konferencier för 45 minuters showen. Ingen höjdare precis. Samuel Ljungblahd och Sara Borch uppträdde med live band (bild). Betydligt bättre var, precis som förr om åren "studiomannen" Henrik von Zweigbergk (bild) som kom in den sista kvarten innan sändning och gick igenom publikens scenografi på ett mycket imponerande sätt men mycket humor och ironi.
Jag fick se mina gamla favoriter Krister Sjögren och Lotta Engberg "live". De sjöng om en tidigare romans de haft men som nu är avslutad. Och har man sett, de tog sig till "Andra Chansen" genom att detronisera Charlotte Perrelli till en snöplig femteplats.

Och riktigt spännande blev det när resultatet skulle presenteras. Redan efter första omröstningen skrällde Lisa Miskovsky, genom att komma med bland de fem som fick mest röster. Där åkte Axel Algmark med "Kyss mig" ut från min tippade "fem-bästa-lista"
Och efter andra omröstningen var det hon som fick den första biljetten till Globen. I tävlingens sista skälvande minut stod det så mellan de två stora favoriterna Daniel Saucedo och Charlotte Perrelli. Och som sagt Charlotte Perrellis Mellosaga var slut för denna gången.
En nyhet för det här årets festival, angående livekänslan, är att inför varje artists framträdande kommer artisterna att promenera på en lång catwalk till scenen. Samtidigt har SVT flyttat på green room (där artisterna sitter efter sitt framträdande) till en plats längst bak i arenan så att även artisterna kan se sina konkurrenters uppträdanden samt att få se mer av publiken.
Helena Bergström var tillbaka som programledare och det var inte särskilt bra alls.

Jag har varit på Malmö Arena fyra år i följd.
2011: Genrep på Malmö Arena.
Genrep 2010: Genrep på Malmö Arena
Genrep 2009: Melodifestivalen Live

Datasupport på (M)ötesplatsen

 2012-01-27   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I onsdags var vi många på (M)ötesplatsen mellan elva och ett.
Alva Johnsson från Trelleborgs poesisällskap, Margareta Segerhagen, QiGonginstruktör på Träningcentret på Söderslättsgymnasiet och naturligtvis Moderata Seniorers "maskot" Kerstin Gahne. Ett gammalt löfte från mig om att lära ut hur man skaffar sig ett bloggkonto skulle implementeras.
Bengt Andersson, en nestor i Moderata Seniorer i Trelleborg, dök också upp, liksom förra onsdagen, då ville han diskutera partisekreterare Sofia Arkelstens historiekunskaper medan jag försökte göra en intervju för Blå Trelleborg med kommunstyrelsens vice ordförande och karatemästaren Tina Järvenpää. I dag upptäckte han Kerstin Gahne, sedan länge en gammal bekant, de var snart förlorade för yttervärlden.
Undervisningen gick inte så bra, det blev tre damer om en dator, Kerstins uppkoppling lyckades vi inte få igång och Margareta kom tomhänt. Vår egen dator var också seg och vi fick nästan flytta ut den på Algatan innan kontakten med "molnet" blev god.
Entusiasmen var hög och motivationen inte klaga på men vi får nog ha en fortsättningskurs en annan onsdag.
Men visst skaffade sig Alva Johnsson en blogg! Titta själv här: "Ur hjärtat" på alvathepoet.blogspot.com/.
Det blev sedan brått eftersom jag hade date med Jan Regnell på gymmet fitness24seven, halv två. Jan är en av alla de trevliga personer jag lärt känna inom ramen för Korpens och Region Skånes projekt Senior Sport School. Tre av dem har jag lockat bli medlemmar i partiet, Katarina, Torbjörn och Britt-Marie.
Med ett "tillsvidare" abonnemang på gymmet kan jag bjuda in vänner att gratis prova på. Jag skulle visa honom men han visade i stället mig hur en av maskinerna, Turning Torso, nej förlåt Rotating Torso, fungerade. Bra för bålen och sidomuskulaturen.
I en paus kom vi in på ett för seniorer kärt ämne, inbillade eller verkliga sjukdomar och blev överens om att en halv magnecyl om dagen inte är att förakta. Alltfler medicinska forskare anser att acetylsalicylsyra är bra mot mycket även cancer.
Bilder på Margareta och Alva.

Vi Läser i solen

 2012-01-23   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
I går var det lågtryck och de första snöflingorna den här vintern kom som ett hastigt försvinnande lapptäcke. Idag har vi ett begynnande högtryck, solen skiner från en helt blå himmel och tid för min andra "soldag" denna vinter. Jag plockar fram några aktuella tidskrifter, klär av mig på överkroppen och öppnar dörren till söderbalkongen. Halvägs inne, halvägs ute hittar jag en lämplig plats för min solstol. Det är skönt, jag får vår-sommar känslor.
Först läser jag ut fredagens nummer av veckotidskriften Fokus, för mig oumbärlig. Där ifrågasätts övertron på att en yrkeslegitimation automatiskt ger lärarna högre status och högre lön. Arbetsterapeuterna vet bättre av egen erfarenhet.
Mycket intressant innehåll har också "Vi läser" som jag lånar på biblioteket. Med en lång intervju med Jonas Karlsson "Jonas lyckliga dubbelliv", som skådespelare och novellskribent. Han är aktuell med nya novellsamlingen "Spelreglerna" och i rollen som Hamlet i Danmark. Han har skrivit två tidigare novellsamlingar, "Det andra målet" och "Den perfekte vännen".
Jag har beställt den förstnämnda på biblioteket. Tänker läsa den. Den fick en bra recension av bloggen Bokhora, fyra kvinnor som också finns presenterade i tidskriften.
Men gladast blir jag förstås av att hitta en av mina stora favoritförfattare portträtterad i tidningen, Marie Hermanson, som berättar om hur hon med hjälp av Google Earth flög över Schweiz för att hitta en djup spricka i Alperna, Lauterbrunnental, som kunde bli den klaustrofobiska helvetesdalen där hennes senaste bok Himmelsdalen kunde utspela sig. Egen blogg: Himmelsdalen ger Akademiplats?

Bokslut 2011

 2011-12-31  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Första året på Högalid i Trelleborg har gått till ända. Nu bor jag här. Jag har anpassat mig och trivs bra. Utnyttjar flitigt bastun.
En stor orsak till detta är att min dotter Lina, tillsammans med sin fästman Andreas, flyttat från Limhamn till en nybyggd villa i Skegrie. Cykelvägen dit - min egen över åkrarna - är bara 7 kilometer så jag är där ofta. Jag har upptäckt fördelarna med att sola på balkongen i söder. Och att bo centralt i Trelleborg med lagom cykelavstånd 2-3 km till allt.

Har blivit 1:e ersättare i kommunfullmäktige för Moderaterna - i praktiken alltid "tjänstgörande" som ordinarie. Jag ärockså ledamot i Arbetsmarknadsnämnden. Jag är med i Seniorrådet i Skåne, ledamot i arbetsutskottet. Här har tillgången till min hörapparat varit till stor hjälp.
Har kommit med i styrelsen för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland.
En annan trevlig sak under hösten har varit Senior Sport School, där jag träffat många mycket trevliga personer, både ledare och deltagare.
Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag tränar flitigt, en uppgång jämfört med "Gränsbo-åren".
Bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till varannan dag. Jag har fortsatt att läsa böcker och ofta gått på bio.
Jag har deltagit i vårens och höstens bokcirklar på Biblioteket. Under hösten läste vi Thérèse Raquin av Emile Zola och Lolita av Nabokov.
Vårens handlade om systrarna Bronté:
Emely Bronté Svindlande höjder, Anne Bronté Agnes Grey och Charlotte Brontës Jane Eyre.
Bästa böckerna jag läst är:
Håkan Nesser, Himmel över London, Marie Hermanson, Himmelsdalen, Paul Auster, Osynlig och Peter Hoeg, Elefantskötarnas barn.
På deckarsidan vill jag framhålla Kristina Ohlssons Änglavakter, liksom Arnaldur Indríðasons "Svart Himmel" och "Mörka strömmar".
Åsa Nilsonne som är en av de många nya kvinnliga deckarförfattarna har jag börjat läsa under året. Hennes femte Ett liv att dö för kan särskilt nämnas.
En ny svensk favorit har dykt upp: Anders de la Motte med böckerna [geim] och [buzz]. Fortsättning följer.
Och en ny dansk favorit lika så:
Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen och Kvinnan i rummet (bäste sedan Millennium). Fortsättning följer.
Varit på Bio på Grand 14 gånger, nytt rekord.
Bäst var The Stig-Helmer Story och Jag är min egen Dolly Parton liksom The Girl With the Dragon Tattoo (en amerikansk "Män som hatar kvinnor").
Stig-Helmer sågades rejält av kritikerna och när jag såg Jag är min egen Dolly Parton var jag ensam i salong (för alldel den lilla). Nu sänds den på bästa sändningstid nyårsafton i SvT2. Dags att byta ut kritikerna.
I fjol nämnde jag den enorma kylan och stora mängder snö som drabbat Trelleborg under årets sex sista veckor 2010. I år är det tvärtom mildaste sex veckorna i mannaminne. Betydligt bättre.

Sopsortering ger mening i livet

 2011-12-19  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Sedan den förste december ska vi sortera även matavfall på Högalid, och förmodligen på flerområden i Trelleborg. Tanken är att utvinna biogas till drivmedel åt bilar och bussar och biogödsel till lantbrukarnas åkrar på Söderslätt.
I matavfallspåsen ska man lägga matrester men också kaffefilter, hushållspapper och servetter.
För min del blir det mest vegetabilier, apelsinskal, avokadoskal, trimningsrester från morötter, brysselkål, äppleskruttar med mera. Ibland behöver man också tömma kylskåpet.
Senast kom det med också det bortskurna fettet från den ovanligt feta julskinkan jag köpt.
Jag tycker att det är en bra idé att sortera matavfall. Jag har också ett påse för restavfall. Det tar nu lång tid innan jag behöver byta den.
Matavfallspåsen byter jag 1-2 gånger i veckan.
Naturligtvis sopsorterar jag också tidningar, kartong, glas och metall. Det blir en sport som ger en extra mening i livet.
Bild på första fyllda påsen.

Något att vara stolt över

 2011-11-24 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun, med chefen Cecilia Lejon i spetsen, har erbjudit något man kallar "Skuggning" för ledamöter och ersättare i Arbetsmarknadsnämnden. Det ges möjlighet att under en hel dag få vara med i verksamheten, en "vanlig dag".
Alla ledamöterna som deltog i skuggningen fick skriva under ett papper om sekretessbestämmelserna.
Jag deltog häromdagen på Myndighetsenheten på Gasverksgatan. Först satt jag bredvid Malin Nordlund som hade telefontid för nya anmälningar om försörjningsstöd. Högtalaren var på så att jag kunde följa samtalen. Det var mycket intressant och tiden gick fort. Sedan var det dags för Linda Etverk som presenterade sin slutrapport från projektet "Felaktigt utbetald ersättning (FUT)" som lett till avsevärda besparingar för kommunen.
Camilla Mellinder-Odier visade hur arbetet i servicedisken, receptionen, går till.
Jag fick också vara med om ett så kallat jour-ärende, det var två kvinnor med barn som råkat illa ut och behövde omedelbar hjälp. Detta tog Lisette Eriksson Frisk omsorgsfullt hand om. Också ett ärende om en hemlös man som behövde hjälp med bostadsanskaffning. Detta skötte Berit Olofsson som har hand om bostadsrådgivningen på förvaltningen. I bakgrunden fanns hela tiden avdelningschefen Susanne Loveheim ständigt beredd till hjälp och råd när socialsekreterarna behövde fråga. Hon garanterade att allt gick enligt lagar och regler.
Jag blev mycket imponerad av den höga grad av professionalitet som alla socialsekreterarna visade både mot "kunderna" och mot mig. Ett stort tack till alla som gav mig en verkligt minnesvärd dag.
En vecka tidigare hade jag varit på Etableringsenheten. Där fick jag bland annat vara med om undervisning i svenska av "våra" nya utländska ungdomar som bor på Fenix. De så kallade "ensamkommande". Många hade redan goda kunskaper i svenska, en arbetade deltid, gjorde ett mycket gott intryck på mig och flera är nu bland mina Facebook vänner.
Ett stort tack också för den dagen till Kristina Löfstedt, Jessica Ohlsson och Katarina Ackovska med flera skickliga och engagerade medarbetare som gav mig ett mycket gott intryck av offentliga sektorn i Trelleborg. Blev mycket imponerad. Något för Trelleborgs kommun att vara stolt över.
Bilder på Malin Nordlund, Camilla Mellinder-Odier och Lisette Eriksson Frisk (från Trelleborgsrevyn), vänster samt Linda Etverk och Susanne Loveheim, höger.
Tidigare blogg: Välinvesterad tid.

Välinvesterad tid

 2011-11-15 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Gårdagen blev en välinvesterad dag. Bra tidsanvändning.
Började klockan nio på Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg. Där var jag, Staffan Svensson och Terezija Macas, alla politiker i Arbetsmarnadsnämnden.
Det handlade om "Skuggning" på förvaltningen. Vi skulle följa en avdelning en vanlig arbetsdag.
Det började med att Förvaltningschefen Cecilia Leijon med sina enhetschefer informerade om organisation, mål och personal. För min del var det verksamheten på Etableringsenheten med sitt nyinvigda kontor som gällde, en var fyra arbetsområden. Ett stort tack till Kristina Löfstedt, Jessica Ohlsson och Katarina Ackovska med flera skickliga och engagerade medarbetare som gav mig ett mycket gott intryck av offentliga sektorn i Trelleborg. Blev mycket imponerad. Något för Trelleborgs kommun att vara stolt över.
Sedan direkt till Senior Sport School: Mycket nytt att prova på. "Lättgympa" på Träningscentret, Söderslättsgymnasiet idrottshall.
"Lätt", javisst, musklerna hängde nog med och konditionen också. Men koordinationen var så svag för min del att jag var benägen att ge upp. Men allting har ett slut och en skön känsla efteråt.
En kort paus sedan var det dags för styrelsemöte på Moderaternas (M)ötesplats på Algatan 76 med kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård som ordförande. Utvärdering av genomförd och och planering av ny verksamhet.
Och när jag kom hem på kvällen efter styrelsemötet låg en försenad Fars Dags present på hallgolvet. Ett filmogram från min dotter Lina Tomelius. Ett stort tack och en stor kram.

Byte av webbläsare

 2011-11-11 Dagbok
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Dagen började lika dåligt som gårdagen slutade det vill säga att jag inte fick ordning på mina blogguppladdningar. Liknande problem både på tomelius.se/blogg som bertilarnold.blogspot.com och bertilius.wordpress.com.
Jag gjorde om webbsidorna gång på gång, kollade noga att bilderna hade rätt ändelser med mera men utan att lyckas. Ett Sisyfos arbete. Men utan att angripa felet som tydligen låg i webbläsaren Google Chrome. När jag provade Apples webbläsare Safari så fungerade plötsligt allt utan anmärkning!
Jag kom därför irriterad till Pelarsalen i Söderslättshallen klockan 11 för att vara med på Qigong. Inom ramen för projektet Senior Sport School i Trelleborg. Första gången jag provade det. Till min överraskning var det Margareta Segerhagen, min busskompis till Berlin i fjol, som ledde övningarna. Jag blev inte så imponerad men jag återfick mitt lugn och fick lust att ta ett pass på gymmet 24/7 på eftermiddagen. Och den verksamheten återställer ju allt. Som att trycka på Reset-knappen eller starta om operativsystemet. Vädret var underbart, soligt och över 10 grader varmt. Kanske sista gången för året som det gick att värma upp genom att cykla en mil utomhus.
Och på kvällen hemmamatch för Trelleborgs HBK i Söderslättshallen. Handbollsallsvenskan. Bra kämpat av Trelleborgarna. Tack för en spännande match. Men motståndet var OV Helsingborg, ett av topplagen som vann med ett mål, 23-22.
Resultat och serie. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda.

Restaurangkväll på Liljeborgsskolan

 2011-10-18     Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Nu har Senior Sport School avverkat de första veckorna med bland annat Line Dance med Heidi Christensen som instruktör. Detta uppmärksammades med en längre artikel i dagens Trelleborgs Allehanda.
I kväll var det dags för kursens första matlagningspass. Det hölls på Liljeborgsskolans hemkunskapssal och leddes av Lill Spenninge som till vardags arbetar för Hushållningssällskapet Malmöhus.
Lill visade stor pedagogisk förmåga att leda gruppen till ett förvånansvärt gott resultat. Hennes hjälpsamhet, serviceanda och mycket energi garanterade att vi alla presterade något utöver vår förmåga.
En tre rätters middag av minst tre stjärnors klass. Det känns som om mättnaden kommer att sitta långt in på nästa dygn.
Det blev en fantastiskt trevlig kväll.
Vad åt vi då? Förrätten bestod av en underbar indonesisk Morotsoppa med Marinerat kycklingspett. Den var mycket god. Till huvudrätt Medelhavsfrikadeller med oregano och vitlök och till detta Bulghur.
Till detta severades en sallad på kikärter med mera. Efterrätten var "Smarrig äppelkaka" med vaniljsås. Den stod Katarina Borglin och jag själv för.
Och vad firade vi under kvällens måltid. Jo att Jan Ragnell fyllde 65 år. Bara det alltså!
Bild på födelsedagsgrisen Jan Regnell bredvid Lill Spenninge, hela gruppen, Agnete Levenius, Katarina Borglin och jag själv samt Berit Lundahl, Sten Andersson och Marianne Ahlgren.
Tidigare blogg om Senior Sport School.

Senior Sport School

 2011-10-04    Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag var det första träffen för Senior Sport School. 12 personer dök upp vilket var lite litet eftersom 21 anmält sig för att vara med. Lina Larsson (bild), marknadsförare som alldeles färskt anställts av Fame Fitness & Wellness på Hedvägen tog hand om oss. Hon informerade oss om programmets innehåll och lät oss sedan göra olika "övningar" för att vi skulle lära känna varandra och uttycka ytterligare önskningar om utformningen av programmet. Jag skulle t ex gärna få tillfälle att skjuta luftpistol och luftgevär. Vi intervjuade varandra, gammal känd metod, och det var förbluffande hur lika många var med mig, vad gäller utbildning, arbetserfarenhet, familj och intressen. Inte konstigt eftersom det mesta vi hade gemensamt var att vi var fyrtiotalister av medelklass. Det var mycket trivsamma två timmar. Även om det säkert finns fler som bättre behöver denna kurs i förebyggande hälsovård för äldre.
Utbildningen har fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor. Exempel skjuta luftgevär, spela boule och laga mat.
Jag tycker att detta är en av de bästa idéer jag hört talas om på länge. Det handlar om förebyggande hälsovård för alla oss som börjat bli äldre.
Nästa pass är i övermorgon på Fame Fitness. De ska bli Line Dance med Maria Lippe som instruktör.
Fler bilder från dagens övningar.

Se tidigare blogg om Senior Sport School

Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro

 2011-09-25  Sport
 För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den så viktiga ödesmatchen i fotboll i dag på Vångavallen togs nytt grepp för att öka stödet från publiken. Försäljning med generös rabatt på ICA Maxi i går. Jag köpte biljett av Barbro Bengtsson, charmig marknadschef för TFF (bild). En sittplats kostade bara 50 kr. Jag förväntade mig en dålig plats till så billigt pris. Men inte så. Jag kom in precis när alla stod upp och applåderade till Danne Stråheds fotbollshymn och jag satte mig sedan på en utmärkt plats på A rad 6, plats 18. Applåderna var starka och taktfasta när de himmelsblå spelarna gjorde entre. Mest fick den mörkhyade afrikanen Ibrahim Korona. Solen sken och flaggorna slokade. Allt var som bäst för en skön fotbollskväll. De första fem minuterna alltså. Efter sex minuter lyckade Viktor Noring släpp in ett löst skott. Chock efter 0-1. Sedan låste sig spelet - på båda sidor. Örebro var nöjda och TFF tog i för hårt. Många målchanser för TFF som under matchens sista tredjedel pressade hårt. Och hårresande nog: Mittbacken Peter Abelsson blev poängräddare med nicken till 1–1 på tilläggstid.
Matchvärden Harmony (och jag) utsåg Fredrik Jensen rill matchens TFF-lirare.
Artikel i TA. Resultat, tabell och spelschema.

Ännu roligare var det att, också i eftermiddag, vid nästan samma tid spelades allsvensk handboll i Söderslättshallen. Trelleborg HBK Elit mötte LIF Lindesberg och vann mycket imponerande och överraskande med 28-24. Lindesberg är ett av de lag som tippas vinna serien. Efter tre omgångar ligger Trelleborg HBK Elit på 5e plats av 14 lag. Nästa match blir mot Hästö IF borta och sedan den 10.10 hemmamatch mot Djurgården.
Handbollsbloggen.
Blogg från segermatchen mot Eslöv.

Seger för Trelleborg HBK Elit i hemma premiären

 2011-09-22  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Laddade upp inför första hemmamatchen för nya handbollslaget: Trelleborg HBK Elit mot Eslövs HF i Allsvenskan. Onsdag 21 september kl. 19:00. Söderslättshallen förstås.
Inträde 80 kr, men hoppsan, mot Eslöv är det förstås lokalderby och 100 kr. Jag skämtar om pensionärsrabatt i luckan och har ni sett, 50 % rabatt och 50 kr bara. Förbluffande att endast 287 åskådare såg denna historiska handbollsmatch! Första hemma matchen för nybildade Trelleborg HBK Elit.
Både Eslöv och Trelleborg hade inlett serien med förluster.
Matchen startade jämt och avvaktande. Nervositet, missade passningar, dålig precision i skotten och tekniska fel gjorde att Eslöv kunde leda med 14-11 i halvid. Sedan gick det bättre och HKK kom i ledningen med 21-20 som blev 27-23. Eslöv gav inte upp och närmade sig ånyo men till sist stod Trelleborg HBK Elit som kvällens segrare med 33-30. Johan Börjesson från gamla Stavsten slet som ett djur matchen igenom och segern är mycket hans verk. Tio mål varav tre straffar (bild, vänster). Andra bra var dansken Anders Larsen och Filip Bengtsson. På bilden rullar Filip och Daniel Bygdemark upp elövsförsvaret.
Hög stämning, mycket skrik och tjut och taktfasta applåder var det hela tiden. Handboll är roligt.
På söndag är det ny match i Södan. Då väntar elitseriesatsande Lindesberg. Jag tänker vara med och heja. Start klockan 15.
Artikel i TA, Trelleborg HBK slog Eslöv.
Trelleborg HBK Elit hemsida  Handbollsallsvenskan Resultat och serie.
Tidigare blogg om Trelleborgshandboll: "Stavsten slog serietvåan".

Als der Schwede nach Stade kam

 2011-09-12   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan   
Lördag morgon startade med en utmärkt frukost, makrill, många olika sorters pålägg, mycket grönsaker, tomatjuice och paprikasallad. Man kunde göra vad man ville och de flesta av oss strövade timvis omkring i den gamla stadskärnan. Centrala Stade är som en fyrkant med större gator runt omkring och utanför dessa vattendrag, Burggraben och floden Winkler. Innanför finns ett myller av mindre gator, gränder och "tunnlar" där man knappast kan mötas ens till fots.
De flesta byggnader är gamla korsvirkeshus och där finns många små butiker och krogar. Med karta i hand kunde jag hjälpligt ta mig fram och hitta tillbaka. Det blev flera långa promenader under lördagen och på kvällen njöt jag av "Spa't" en ångbastu - Dampfbad. Sedan var det middag på rådhuskällaren. Det var så varmt väder att vi kunde sitta utomhus och alla mådde bra och trivdes. På natten blev det ett häftigt åskväder som väckte de flesta.
Men redan efter frukosten och avfärd från hotellet på söndagen var molnen som bortblåsta. Det blev ännu en varm och soli dag.
Vi fick en lång och intressant vandring genom det gamla Stade under ledning av Den professionelle stadsguiden Heinrich "Heiner" Brandt lärde oss mycket om Stade och Altes Land. Fick högsta poäng på "service och kvalitets" skalan. Liksom förövrigt också reseledaren Peter och busschauffören Bengt.
Vi tittade på Schweden Speicher, ett museum som tidigare byggdes av den svenske kungen Karl XII för att fungera som livsmedelsförråd för de svenska trupper under den period som staden var svensk. Han anlade också ett vapenförråd.
Heiner presenterade många statyer som den med "Mutter Flint mit dem Stint" (gädda) en ökänd fiskmånglerska på sin tid.
Det gamla Rådhuset som anlades redan på kung Karl XIs tid.
Stade är verkligen staden med kultur och historia inte minst intressant för svenskar än idag.
Därefter blev det guidning genom "Altes Land", området mellan Elbe och Weser. "Altes Land" är fullt av körsbärs- och äppelodlingar. Där finns 10000 fruktträd som ger 300 000 ton frukt om året. Det är ett platt land men där finns ett "berg" eller snarare en ås som är 8300 mm hög. Det är Altevallen som ska skydda odlingarna från översvämningar av floden Elbe I staden Jork höll traktens odlare Öppet Hus med en stor marknad med mat och frukt, Altländer Apfeltage 2011. Vi tittade också på die St. Matthias-Kirche zu Jork med urgamla bänkar där kyrkobesökare kunde få en egen plats som sponsor. Lunchen intog vi på restaurang Zum Petri i Buxtehude. Det var gott med grillad korv med diverse tillbehör. Buxtehude är Tysklands svar på Grönköping. I Buxtehude "skäller hunden med svansen", ett uttryck som uppstod för längesedan när tyckarna fick hjälp av holländare att ringa i kyrkan Huntes klocka med hjälp av en lina. Då behövde inte ringaren riskera livet på en skranglig stege. Uttrycket kom av språkförbistringen med holländskan.
Vägen hem genom Danmark till Trelleborg. Reseledaren Peter presenterade två frågesporter som vi fokuserat kämpade med medan tiden gick.
Se fler bilder här. "Rollbesättningen".
Tidigare resor med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin,

Busstur till Stade

 2011-09-10   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Tidigt på fredag morgon den 9 september bär det av till den tyska staden Stade, söder om Hamburg.
Mellan 1645 och 1719 var Stade huvudstad i den svenska provinsen Bremen-Verden. De svenska anspråken på staden gavs upp 1719. Då hade staden 1715 kommit under Hannovers styre.
Idag kan man fortfarande finna spår av den svenska tiden i staden.
Jag får en bra plats bakom chauffören Bengt och får Kerstin Gahne som medpassagerare. Peter som är reseledare är en glad typ från Hökarängen. Vi är 18 personer från föreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Andra personer fyller ut bussen så vi blir ett trettiotal.
Medan Bengt styr bussen över Öresundbron serveras "Palmbladsbulle" och lämpliga drycker. Vi kommer till Rödby och tar färjan över till Puttgarden. I Heilenhafen i Tyskland handlar vi på Fleggaards och fyller i dokument för att slippa betala pant för ölburkarna. Några vilar ut i solskenet efter inköpen (bild).
Vi åt lunch på restaurang Piräus i Neustadt, en grekisk restaurang beläget i ett gammalt magasin. Se bild. Där fick jag som bordsgrannar Berit och Allan Carlsson (bild), förhoppningsvis blivande medlemmar i föreningen.
Chauffören vill undvika de långa köerna på motorvägarna kring Hamburg. I stället fastnar vi i den långa kön av fordon som vill ta den lilla färjan över Elbe. Men det gör ingenting. På bilden poserar jag och Harriet Wellin i väntan på färjan. På kvällen blir det middag på hotellet.
Se fler bilder här. "Rollbesättningen".
Tidigare resor med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin,

Väder-leken

 2011-08-25  Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Vilka väderförändringar vi har på Söderslätt! Under två dagar var det soligt och jag har suttit på min söderbalkong och läst, solat och njutit. När jag vaknade i dag vid halvsjutiden var det så mörkt att jag trodde att klockorna visade fel. Det hade regnat massor under natten och regnade fortfarande från en mörkgrå himmel. Det första jag gjorde var att flytta mina två balkonglådor till en från nederbörden skyddad plats. Det andra var att flytta ner cykeln till cykelförrådet. EU-mopeden står redan regnskyddat under ett plasthölje egentligen avsett för utegrillar.
Hela Trelleborg avvaktar med bävan väderutsikterna. Redan i kväll går ju den årliga Palmfestivalen i gång!
Jag har cyklat och promenerat en hel del under de soliga dagarna. Idag får det bli gymmet i stället. Tur att Fitness 24/7 på Nygatan är tillgängligt dygnet runt och till låga pensionärspriser.
Jag arbetar med inbjudan till Seniorrådets Höstträff i Hässleholm den 30 september och Moderata Seniorers hemsida hos Skånemoderaterna. Där har vi just fått stor hjälp av webbansvarige ombudsman Anders Lunderquist.
Ska väl också läsa ut en ny bok, Elias Palms första försök som är mycket lovande. Kom i höstas och heter Corpus Delicti. Två historier löper tillsammans. Dels en släktkrönika där rättsmedicinaren Ella Andersson själv är inblandad och dels en homoerotisk dödsolycka som någon vill dölja som ett självmord.
En ny bok kommer under hösten 2011 och heter Causa morta. Kanske en ny Håkan Nesser!
Kanske också lägga upp några album på FaceBook.
Författarens hemsida.   Ordfronts förlag.

Släckning av vatten- och lästörst

 2011-07-15   Dagbok
 För ett år sedan  För tre år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
När jag kom hem efter min inköpsrunda längs Hedvägen i Trelleborg låg tre nya tidskrifter på hallmattan. Inte bara Tempus, som alltid kommer på fredagar utan också Illustrerad Vetenskap och Contra.
Eftersom sommaren tycks ha tagit semester, åtminstone igår och idag, och då bilen är på verkstad med en sprucken kylare, fick jag ta cykeln mellan skurarna. Jag ville också ha med mig ett stort antal returflaskor och - burkar och anlände till Lidl sålunda fullastad. Nöjd packade jag upp men bara för att mötas av ett anslag att returmottagaren var trasig. Men skam den som ger sig. Några kilometrar till västerut och jag hamnade hos Netto. Där gick det både att panta och att handla bland annat tolv flaskor kolsyrat vatten som jag baxade hem på cykeln.
Tempus är alltid bra, sedan jag accepterat att den ömsat skinn efter flera decennier med samma layout. Illustrerad Vetenskap har blivit mycket bättre under senare år. Och detsamma gäller Contra där jag gillar allt jag läser frånsett de smygreligiösa inslagen.
I Tempus en artikel om att det i dag är 75 år sedan det spanska inbördeskriget startade 1936 och att det spanska folket ännu inte kommit över den fascistiska perioden under general Franco.
I Illustrerad Vetenskap - ditt fönster mot morgondagens värld - kan man läsa om problemet med att allt mer information blir digital. Det kräver enorm lagringskapacitet och lagringsformer som klarar att "läsas" efter många år. Vem kan läsa en vanlig diskett idag till exempel . En annan om vilka insekter som är godast och mest näringsrika i framtiden då människan måste ändra sin kost. Fjärilslarver är utmärkta!
I nr 3 av Contra, slutligen kan man bland annat läsa om den svenska terroristen Taimour Abdulwahhab som lät sig inspireras av nättidskriften Inspire och en presentation av "jämställdisten" Pär Ströms nya bok "Sex feministiska myter" eller på Pär Ströms blogg "Genusnytt".

Jordgubbar, bröllop och semesterstress

 2011-06-22  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan
Veckan snackisar på en frisörsalong i Helsingborg avslöjades nyligen i Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Medan man väntar på att bli fin i håret pratar man om jordgubbar, bröllop och stress inför semestern.
På tredje plats kom Jordgubbar, det röda guldet som ska provsmakas inför midsommar. Om priser, kvalitet och tillgång. Ätes med glass eller grädde.
På andra plats kom Bröllop. Midsommar aktualiserar kundernas egna bröllop. De minns händelser och upplevelser från egna bröllop, vilka frisyrer de bar och speciella händelser som fastnat i minnet från just deras bröllop.
På första plats kom Semesterstress. Och då handlar det inte om att planera inför semestern, hur man ska hinna med många upplevelser utan man känner sig stressad av att hinna med att avsluta allt arbete innan man ska gå på semester. "Rensa skrivbordet" är ett måste menar många kunder. Några funderar på att "gå in och jobba" några dagar under ledigheten. De känner sig tydligen oersättliga eller kanske är det tvärtom så att de rädda för att deras frånvaro ska avslöja att de inte behövs särskilt väl. Kanske "går man in" för att förvissa sig om att jobbet finns kvar efter semestern.

Sista vårdagen, nu börjar sommaren?

 2011-06-01 Dagbok
 För tre år sedan För fyra år sedan   

Det känns nästan så. Det är tjugo grader i skuggan mitt på dagen, himlen är helt blå och vinden är svag.
Årets bästa cykelväder? Det blev en tur från Högalid till Gislövs läge. Tur och retur. Svag motvind dit, skön medvind hem. Mest cykelväg eller nästan bilfri landsväg gör cyklingen till en njutning.
Men innan dess träffade jag Lars Mikkelä, moderaternas gruppledare i Trelleborg. Snällt av honom, jag hade glömt att notera mig på närvarolistan för gårdagskvällens alliansgruppmöte. Ett möte som verkligen hade sina poänger, både positiva och negativa. Underteckna gjorde jag gärna eftersom närvaro berättigar till visst arvode från kommunen. Och biblioteket skulle jag ändå för att hämta en beställd bok: "Den onödige mannen" av Erik Helmersson. Presenteras på Norstedts förlag.
Där hittade jag också nr 4 av National Geographic. Blir bra att läsa i solstolen i eftermiddag, den också.
Sedan tog jag mig in på Valen för att traditionsenligt köpa ett presentkort på 500 kr till min dotterdotter Johanna som just fyllt åt och som jag ska gratulera på torsdag. Gina Tricot finns också i Höganäs. Bild på en yngre Johanna.
Blev dock lite besviken över att inte grönsakshandlaren fanns på torget. Hade planerat att köpa rädisor.

Enkla frågor var för komplicerade

 2011-05-24 Lokal politik, Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kommunfullmäktigemötet i går kväll fick en annorlunda inledning. Ordförande Inger Hansson inledde med att tacka den nyss avskedade kommundirektören Christer Fredriksson (i hans frånvaro) för den nytta han inneburit för Trelleborgs kommun samtidigt som hon hälsade Jonas Rosenqvist väkommen som tillförordnad kommundirektör. Hon påbjöd också en tyst minut för framlidne Göran Gunnesson, ledamot av fullmäktige och ordförande för Trelleborgshems styrelse efter att ha hållit en personligt färgad, vördnadsfull nekrolog över honom.
Många ledamöter var frånvarande, tre från moderaterna, vilket innebar att jag åter tjänstgjorde, dvs flyttades upp från ersättare till ordinarie ledamot. Det var Pierre Kulls plats som jag intog, bredvid Tina Järvenpää, som för övrigt lämnade sin ersättarplats i Arbetsmarknadsnämnden av personliga skäl. Hon ersätts av Margaretha Blennhede, som liksom jag är styrelseledamot i Föreningen Sverige-Tyskland.
På punkten Delårsrapport 2011-03-31 var Lars-Olof Flink från Söderslättspartiet (Söd) snabbt uppe i talarstolen med bl a en fråga om kostnaden för att bygga om Rådhuset. På punkten Barnbokslut 2010 ställde Lizian Kyreus (s) en fråga till Karin Jeppsson som gick upp i talarstolen och därmed fick jag se hur hon (Karin) såg ut. Mycket yngre än jag väntat mig.
Mötet beslöt i enighet om att anslå 950 000 kr till kommunstyrelsens investeringebudget år 2011 för nya webbplatser vilket var välkommet.
SDs gruppledare Per Klarberg redovisade en interpellation till arbetsmarknadsnämndens ordförande Ina Liljeberg angående avtal med migrationsverket. Han frågade var de senaste 15 "ankarbarnen" skulle bo. Han fick svar och samtidigt en knäpp på näsan för att han använde detta uttryck i stället för det korrekta "ensamkommande flyktingbarn". "Sluta kalla dem för ankarbarn, det är kränkande" menade Lizian Kyreus argt. Sen urartade mötet i käbbel och osäkerhet om formerna. Det var Bertil Larssons (Söd) "enkla frågor" som visade sig vara alltför komplicerade och borde ha ställts som interpellationer. Eller inte, kanske? Vad ansåg mötet om detta menade Ordföranden. Dessutom handlade en av frågorna om anledningen till före detta kommundirektörens avsked vilket inte sågs som passande.
"Hårda ord och heta känslor" blev rubriken på Anders Mårtenssons artikel i Trelleborgs Allehanda idag.
Tidigare bloggar om möten i kommunfullmäktige i Trelleborg:
Lugn avslutning på politiken,
Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna,
En enig koalition slog lätt en splittrad och reservbetonad opposition,
Politikerföraktets kväll.

En glädjens dag

 2011-05-21 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
I går var det dags för besiktning av min snart tjugo år gamla Toyota Corolla. Jag fick en del "Bra att veta" information förra året i Skurup och efter vad jag minns är inget av detta åtgärdat. Jag ville stanna till på Ö&B på Hedvägen på vägen dit för att köpa några saker som reades, ampelkrukor, blomsterlådor, balkongbord, balkongparasoll med mera men tvekade eftersom jag fruktade att få körförbud på bilen och inte kunna transportera hem varorna. Men har ni sett! Bilen gick igenom utan anmärkningar. Bara några av "Bra att veta" upprepades.
Men inte nog med det. På Ö&B som i mina ögon är jättelikt med många möjligheter att gå vilse hittade jag förstås inte vad jag sökte. Jag hade en tid att passa på bilbesiktningen, blev stressad och panikångesten väntade om hörnet. Då hittade jag en personal som genast avbröt vad hon höll på med och följde med mig och har ni sett! Snabbt plockade hon fram alla de varor jag kryssat för i reklambroschyren. Evigt tacksam antydde jag att det bara fanns svarta blomsterlådor medan jag behövde en brun. Snabbt var hon på språng igen rakt genom den ofantliga hallen på väg till lagret där det fanns röda som hon packade upp. Jag kryssade förtvivlat för att undvika att köra på någon med min kundvagn. Ville inte för allt i världen förlora henne ur sikte.
Något mera? frågade hon. Jag var emellertid nöjd men lovade att aldrig handla annorstädes än på Ö&B på Hedvägen i Trelleborg. Vem var då detta föredöme för god service? Vet ej, men hon var blond och bröt sexigt på polska.
Att jag senare upptäckte att det var en svart blomlåda jag egentligen behövde för att matcha den jag redan satt upp på balkongen kunde inte förta glädjen.
Idag är det dags att kolla Lottoraden som jag köpte i förrgår i Anderslöv eftersom en Trelleborgare just vunnit flera miljoner! Kanske turen varar!

Överlägsen seger mot Elfsborg

 2011-05-16 Sport
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Tre hjältar i regnet på Vångavallen, Marcus Pode (bild), Fredrik Jensen och Kristian Haynes! Elfsborg utspelade i andra halvlek. Vilken glädje och självsäkerhet. Åter ett förvandlingsnummer i pausen. Synd att bara 2000 fick njuta. Tre segrar i rad: Djurgården, Mjällby och Elfsborg. Snart måste väl publiken komma. Kanske mot Syrianska den 26 maj.
Men vad är det som händer i halvtidspausen? Vad är det för "undermedicin" som tränaren Tom Prahl serverar sina spelare? Liksom under förra hemmamatchen mot Djurgården kom TFF ut som ett helt nytt lag efter pausen. Och nu som då gjorde TFF tre snabba mål i en följd.
Om man vill se TFF på Vångavallen ska man köpa en förköpsbiljett. Gärna på Internet men roligare på Bok- och pappershandeln på Algatan. Då kan man få någon av det bästa platserna. I dag hade jag plats 2 på rad 13. Så i mitten man kan komma med en utmärkt överblick. Men det finns ett annat skäl till förköp och det är att med en biljett i handen så måste man ta sig till Vångavallen även om vädret är motbjudande. Och då hade jag ju gått miste om den underbara show som TFF visade upp efter pausen i kväll. Fotboll ska ses live och på Vångavallen.
TFFs hemsida, TFF på Svensk Fotboll. Artikel i TA.

Sverigemötet i Karlstad: Here we come!

 2011-05-04 Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I morgon den 5 maj är det dags att ta sig till Karlstad och Karlstad Congress Culture Centre. Klockan fyra på eftermiddagen åker jag och tio andra moderata medlemmar från Trelleborg till Sverigemötet som ska pågå i dagarna två. Ungefär 1700 företrädare för nya Moderaterna är anmälda för att byta erfarenheter, träffa varandra och utveckla sig själva och sin politik. Det blir en mångfald av seminarier att ta del av. Själv har jag anmält mig till fyra seminarier: vårt nya kommunala handlingsprogram: arbete, välfärd, trygghet. Här har jag fått materialet att läsa i förväg - det var mycket bra. Men också till seminarier som handlar om Fler unga i arbete - Med Hillevi Engström och Tobias Tobé, Grov organiserad brottslighet - Beatrice Ask, och Ensamkommande asylsökande flyktingbarn - Tobias Billström.
Sedan blir det naturligtvis också föredrag av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, mingel, buffér och luncher.
Jag ska bo på Clarion Hotell Drott på Järnvägsgatan i dubbelrum med Gunnar Hedin. Vi är hemma igen på lördag kväll. Det ska bli kul.
Jag var med på Kommunala Rikskonferensen, som kongressen för kommunpolitiker hette tidigare, i april i fjol och den gjorde mig mycket glad och entusiastisk!

Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen

 2011-05-01 Sport
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hemmamatch på Vångavallen, soligt och varmt på förmiddagen men det mulnar till ju närmare matchstarten kl 14 närmar sig. Svårt att veta vad man ska ha på sig. Jag valde att ha en hel del kläder och det visade sig vara riktigt
Första halvlek var ingen höjdare direkt. 80 % av tiden var det dåligt spel, och 20 % ännu sämre som radioreportern på Vångavallen sammanfattade halvleken. Tillsammans med Bengt Gunnarsson delade jag i pausen min besvikelse. Men ingen kö till toaletterna och dessbättre beslöt jag mig för att ge lagen en ny chans.
Vad som hände under halvtidsvilan kan man bara ana men faktum är att TFF kom ut som ett helt nytt lag. Trelleborgs spelare var nu plötsligt först på alla bollarna och passningar nådde fram. Efter fem minuter av andra halvlek ledde plötsligt TFF med 2-0, båda målen av Fredrik Jensen (bilden). Inte långt efteråt gjorde så Markus Pode ett snyggt mål och ökade ledningen till 3-0.
Sedan knöt det sig igen och Djurgården tilläts reducera till 3-1. Detta blev en injektion för det för dagen helgula laget och våg efter våg av anfall kom mot hemmaburen. Plötsligt blev det åter spänning och nerv i matchen.
Djurgårdaren Philip Hellquist gjorde också sitt andra mål men mer blev det dessbättre inte även om man satt med hjärtat i halsgropen under de fyra, långa tilläggsminuterna.
Första hemmasegern för säsongen var ett faktum med 3-2 mot Djurgården och alla hemmasupportrar gick hem med ett lätt sinne. Men inte många på läktaren, 2395 personer bara.
Tidigare bloggar om TFF:
Ett spännande Skånederby i allsvenskan
Ny hemmaförlust mot HIF
Tvåmålsskytt till ingen nytta
Publiken segrare på Vångavallen

Hemmapremiär på Vångavallen

 2011-04-18 Dagbok, Sport
För ett år sedan   För två år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Äntligen hemmapremiär på Vångavallen. Första matchen för två veckor sedan för TFF i årets allsvenska mot MFF, ett spännande lokalderby, med chans till fulla läktare, kunde inte spelas på hemmaplan. Planen var för dålig efter den långa vintern och underkändes av Fotbollsförbundet. Den fick i stället spelas i Malmö med en neslig förlust som följd med 1-4.
I går var planen godkänd och Norrköping kom på besök. Den anrika "Kamratföreningen" som dock tvingats tillbringa några säsonger i superettan var nu tillbaka i allsvenskan.
Hur gick det då? Jodå, vädret var bra, solen sken och ingen behövde frysa. Planen klarade två halvlekars spel, jag hade en alldeles utmärkt plats, spelet var juste och inga bengaliska eldar eller liknande från någon av supporterskarorna. TFF inledde alldeles utmärkt och skapade ett otal målchanser i första halvlek, publiken var fullt ut med på noterna, vi var över tretusen. Tyvärr trillade inga mål in.
I andra halvlek hade Norrköping medvind och vann med 2-1. Tredje förlusten i rad för TFF, noll poäng och 3-10 i målskillnad. Nästa hemmamatch är mot Djurgården. Jag ska köpa biljett. Jag är optimist. Då blir det vinst.
Artikel i Trelleborgs Allehanda "TA fast i bottenträsket". TFF-bloggen. TFFs hemsida.

Undvik "svensk husmanskost"

 2011-04-17 Dagbok, Motion
För ett år sedan   För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
På två veckor har jag gått ner sex kilo. Visst har jag ätit och ätit gott. Det handlar inte om att inte äta utan bara om att låta bli att äta allt det som är fördärvligt. Tyvärr utgör detta över 90 % av utbudet i vilken livsmedelsaffär som helst. Man får nästan ha skygglappar när man passerar alla hyllor med godis, kakor, chips, köttbullar, korv, bröd, pommes frites, feta såser, ost, margarin, dressingar etc. Det gäller att låta allt detta stanna kvar på hyllorna när du handlar. Men stanna gärna länge vid frukt- och grönsaksdisken. Och läs det finstilta på baksidan av förpackningarna när du köper annan mat, minst åtta gram protein per 100 kalorier ska det vara för att hamna i varukorgen.
Det är den första utmaningen som du som är överviktig, som jag var, måste klara av.
Den andra är att börja motionera, eller om du redan gör det, öka dosen. Något varje dag måste vara målet. Gör din "almanacka" till en träningsdagbok där du skriver ner vad du gör.
Min metod bestod av två saker, för det första min "längtan" efter att komma i och "klä i" sommarkavajen jag köpte i fjol och inte har använt sedan dess och för det andra en gedigen kunskap om mat och näringslära som jag har haft sedan studier och arbete inom livsmedelsindustrin under 60- och 70-talet. Jag har också haft hjälp av så kallade "naturdrycker" väl sammansatta av de ämnen kroppen behöver kombinerat med låg kalorihalt.
Och motion förstås. Två dagar i veckan på gymmet och övriga dagar långa promenader eller cykelturer i det våruppvaknande Söderslätt. Sätt i gång, ta fram bikinin och börja längta!
(Läste idag den 2011-06-06 i Expressen om vad de kallar "GI-turbo" och som till stora delar motsvarar min egen hemmasnickrade metod.
1. Undvik bröd, gröt, pasta, ris och potatis 2. Skippa juicer. 3. Ät protein - fyll kylskåpet med ägg, keso, kesella, kalkonkött, makrill, kyckling och fetaost. 4. Krydda maten. 5. Minst halva tallriken ska bestå av grönsaker - råa morötter, sallad, paprika, rädisor, tomat (jag har lagt till oliver) 6. Satsa på motion som cykling, promenader (jag har lagt till styrketräning) 7. Mät midjemåttet, är exaktare än vågen (jag använde min trånga kavaj, först utan, sedan med t-shirt.
Det är min metod till 95 %. Nu vet jag vad jag ska svara de som frågar. Svaret är "GI-turbo".

"Snälla" fundamentalister

 2011-04-15 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Häromdagen damp det ner en liten färgglad broschyr på min dörrmatta innanför brevinkastet. Det var en hälsning och en inbjudan från Jehovas vänner. De har tidigare varit här personligen men då beklagade jag dem för vad de höll på med så de vände snabbt på klacken för att försöka förföra och vilseleda någon annan stackars boende i en bostadsrättslägenhet på Högalid.
Broschyren bjöd in till ett möte på söndag den 17 april på "Jehova vittnens Rikets sal" på Ripagatan 53 i Trelleborg. Enligt broshyren samlas Jehovas vittnen en gång om året för att minnas Jesu död. Den 17 april efter solnedgången är årsdagen för Jesu död får man läsa vidare.
Det glädjande med denna variant av religiösa fundamentalister är att de inte använder sig av våld eller annan terrorism för att sprida sin religion. Det hedrar dem. De har mitt medkännande och jag hoppas att de en gång ska finna sanningen i livet bakom de villoläror de sprider.

Ulla Brobeck och Jane Eyre

 2011-03-14  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I dag var det åter dags för Seniorrådet att träffas i Malmö. Der var intressant att träffa representanten för "Nordöstra hörnet" från Kristianstad. Redaktör Ulla Brobeck har arbetat som journalist hela livet och flera decennier som producent på Radio Kristianstad, P 4. Under samma tid hade min familj en sommarstuga i Klamby, en liten by belägen mellan Vollsjö och Sjöbo, och när vi tillbringade semestrar och helger där, lyssnade jag alltid på Radio Kristianstad, som jag fortfarande är en verklig vän av. Medan vi åt en enkel lunch efter mötet fick vi tillfälle att minnas program och kolleger.
I väntan på att min dotter Lina och svärson Andreas skulle hämta mig efter arbetets slut gick jag en runda till stadsbiblioteket i Malmö. Där gjorde jag upptäckter. Den ena var att mitt lånekort fortfarande fungerade även om adress och epost var flera steg efter. Den andra var att alla som arbetade där var så unga att de såg ut som praktikanter. Allt ligger ju i betraktarens ögon och betraktaren har blivit äldre! Vi tog oss till MärkesOutlet på Lundavägen på jakt efter träningskläder och skor. För 815 kr fick jag allt jag sökte inklusive en mössa. En bra och snabb shopping tack vare medföljande expertiser.
På kvällen var det dags för den inledande träffen i vårens bokcirkel på stadsbiblioteket i Trelleborg. Vi var elva personer, inklusive två från biblioteke, Jonas Larsson och Linda Boström. Cirkelledaren Linda Boström (bild) visade åter prov på sin optimala service, en verklig förebild för alla kommunens 3700 anställda. Boken vi hade läst var Charlotte Brontës klassiska roman "Jane Eyre" som hon skrev 1847. Kompetensen i gruppen var hög och jag fick nu en annan uppfattning av bokens betydelse än den som jag gav uttryck för i en blogg. "En kvinnlig utvecklingsroman från victoriansk tid".

Tidigare träffar med Seniorrådet "Med Seniorrådet i Malmö". Bloggar från tidigare möten med Seniorrådet. 2008-10-09 och 2008-08-26.

Har jag blivit politiker?

 2011-02-08  Dagbok, Politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
I går eftermiddag hade den nya Arbetsmarknadsnämnden sitt andra möte sedan den bildades den förste januari. Jag är ledamot. I förra veckan träffades "Femklöverns" representanter i ett förberedande möte. I förrgår, söndag, arbetade valberedningen, där jag ingår, ånyo flera timmar, nu för att få fram ett förslag till vilka vi vill ha i de kommunala bolagens styrelser. I går kväll träffades moderaternas fullmäktigegrupp som består av 24 personer. Bland annat klubbades valberedningens förslag till bolagens styrelser. I morgon onsdag är det en tur till Malmö och en träff i Regionhuset i Västra Hamnen med seniorrådet för Skåne där jag blivit 2:e vice ordförande.
På fredag träffar jag, i egenskap av handledare för en praktikant vi har, en representant för arbetsförmedlingen. Sedan är det "Alla Hjärtans" aktiviteter och två årsmöten under vecka sju. Det är först moderata föreningsstyrelsen som ska väljas och sedan Moderata Seniorers årsmöte. Jag är sedan flera år ordförande för Moderata Seniorer.
Så såg inte min Agenda ut för ett år sedan. Har jag blivit politiker? Var det verkligen meningen?

Stavsten slog serietvåan

 2011-01-29 Dagbok, Sport, Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan 
Jag har inte sett en handbollsmatch live sedan slutet av 1970-talet då jag bodde i Malmö och såg IFK Malmö spela i Allsvenskan. När jag nu bor i Trelleborg på kort promenadavstånd från Söderslättshallen så är det kanske dags att göra ett nytt försök. I eftermiddag spelar Stavstens IF mot
serietvåan IFK Tumba.
Fram till 1991 var Allsvenska den högsta divisionen i Sverige. Då döptes den om till Elitserien. Stavsten spelar i nuvarande Allsvenskan som alltså är divisionen under.
Innan matchen invigdes den nyrenoverade A-hallen med att alla sjöng nationalsången och sedan kom alla handbollsspelande småttingar och ungdomar in och fyllde nästan den ena sidans läktare. Riktigt högtidligt var det.
Det blev en spännande och underhållande match även om Tumba aldrig kom längre än oavgjort. Till sist blev det en säker tremålsseger för hemmalaget, 30-27, där kanske målvakten Michael Andersson glänste mest.
Innan jag cyklade hem köpte jag korv och mos i Södans grill och kiosk av Kole Mitkovski.
30 kr med alla tillbehör! Flera år sedan sist. Och inträdet var billigt, 40 kr. Pensionärsrabatt!
Stavstens IFs hemsida, Serien och resultat, Spelarna.
Allt om Handboll.

Innebandy i Söderslättshallen

 2011-01-23 Dagbok, Sport
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
När man nu bor så nära Söderslättshallen ligger det nära till att kolla upp vad som händer där. I går var det Palmstaden IK som spelade innebandy mot Malmö FBC. Lagen spelar i Herrar div 2 Södra Götaland. Malmö FBC leder serien och har ännu ej förlorat en enda match.
Palmstaden bjöd på ett överraskande starkt motstånd, så länge krafterna räckte. Tog ledningen direkt genom Fredrik Sjöstedt och var nära 2-0 i Power Play. I början på andra perioden kvitterade Malmö, och av styrkan på jublet förstod jag att vi trelleborgare var i klar minoritet på läktaren.
Ny ledning direkt för hemmalaget genom Joon Berggren. Efter två perioder var ställningen 3-3 men i tredje rasade det. Två snabba baklänges mål och slutresultatet blev 4-9. Hemmalagets kondition tröt, varken hjärnorna eller benen fungerade de sista 15 minuterna.
En omväxlande och spännande match i 40 minuter.
Många utnyttjade pauserna till att besöka den välsorterade restaurangen.
Märkligt var att ljuset släcktes ner medan spelarna kom in för spel och att spelarna inte visade upp sig när de presenterades av speakern. Ribbstolarna längs långsidorna och upphissbara bommar för gymnastik täckte kortsidorna avslöjade den gamla gymnastiksalen. Akustiken påminde om ljudet i raspiga högtalare på Eslövs järnvägsstation på 50-talet. Hög nostalgipoäng.
Publik: 325 personer måste vara bra. Men det var ju lokalderby.
80 kr i inträde, ingen pensionärsrabatt.
Om två veckor är det dags för nästa hemmamatch, då mot Röke IBK, förhoppningsvis en något svagare motståndare än Malmö. Däremellan är det bortamatch mot Tvååkers IBK

Palmstadens hemsida och Malmö FBC.
Serien Herrar div 2 Södra Götaland presenteras på innebandy.se.
Christian Persson (främste målgöraren i serien) stod för tredje och Henrik Kronholm för fjärde målet.
Ett bra matchreferat på Malmö FBCs hemsida.

Nyårsgåvor, alltid välkomna!

 2011-01-08 Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Fick oväntade presenter på morgonen. En glad överraskning!
Två efterlängtade tidskrifter, en antik julbock, en Tefal smörgåsgrill för Croc Monsieur, glögg och diverse annat gott att dricka.
Det handlade om senaste numren av Forskning & Framsteg och Populär Historia.
Julbocken tillhör mina få efterlämnade objekt från mitt föräldrahem i Askeröd, tillsammans med den utdragbara kökssoffan, som jag och min tvillingbror delade på under skolåldern och och den 150-åriga Amerikaklockan som slår så högt att den kan väcka döda till liv.
Smörgåsgrillen vet jag inte varifrån den kommer men jag har redan tinat skivat bröd för att testa den.
Ser ut att kunna bli en bra måltid.
Tomtarna gladde sig åt det oväntade sällskapet. "Det var verkligen på tiden du dök upp. Snart är det tjugodag Knut. Då åker också bockar ut!"

Bokslut 2010

 2010-12-31 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den största förändringen under året har varit att jag köpt en bostadsrätt på Högalid i Trelleborg och flyttat dit den 1 november. Det tar tid att vänja sig och att hitta var jag har alla prylarna. Men det var helt nödvändigt. Tre år på hästgården Gränsbo i Äspö var redan flera år för många. Nu har jag 71,5 kvadratmeter för mig själv, nytt historiskt rekord. Finns många bra saker, en gratis bastu att använda, och lugn och ro. Inget bus eller trafik. Varmt och gott. Nära till centrum.
Politiskt är det viktigaste naturligtvis att det varit valår. Jag deltog mycket aktivt och framgången för Moderaterna i Trelleborg blev enorm, från 10 mandat till sexton i kommunfullmäktige! Jag har en ersättareplats och har redan fungerat som ordinarie flera gånger. Jag är ledamot i den nya Arbetsmarknadsnämnden från 1 januari.
Jag läser fortfarande "gamla" svenska deckare men inte alls så många som tidigare, bara 13 detta år. Jag har börjat läsa Marie Jungstedts Gotlands-deckare och har nyss avverkat hennes sjätte bok "Den mörka ängeln". Av andra nyare deckarförfattare har jag läst "De ensamma" av Håkan Nesser, "Den döende detektiven" av LGW Persson och "Blodläge" av Johan Theorin.
Av årets övriga böcker jag läst vill jag särskilt framhålla: "Arvet från Darwin" av Birgitta Forsman, "Fallet Sandeman" av Gabriella Håkansson, "Igelkottsklubben" av Ann-Charlotte Alverfors och - bäst av alla - "Elefantskötarnas barn" av Peter Höeg.
Det har blivit få besök på biografen Grand i Trelleborg, Bara har sex filmer har jag sett, varav fyra sedan jag flyttat. Bäst i år har varit "I rymden finns inga känslor" och sämst "Farsan".
Motionerandet har fortsatt i samma utsträckning som tidigare med en stor förbättring, att jag skaffat årskort på gymmet gymmet Fitness 24seven på Nygatan i Trelleborg. En underbar plats. Jag ser också fram emot cykelturer mot nya okända mål bara snön vill försvinna. December har varit den kallaste månaden någonsin.
Bloggandet har fortsatt och jag har passerat 1600 bloggar sedan starten i juni 2005. Det blev nästan 300 nya under 2010.
Nämnas bör väl också den enorma kylan och stora mängder snö som drabbat Trelleborg under årets sex sista veckor. Om några dagar ska jag hämta ut en ny hörapparat från Hörseltjänst.

Hörseltjänst

 2010-12-18 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den 22 november cyklade jag från Högalid till min favoritbutik på Östergatan, Trelleborg där jag köpte färska frallor till frukosten. De är goda och billiga. Samma sorter finns varje dag.
Jag upptäckte då att snett mittemot på andra sidan gatan fanns en annan butik, Hörseltjänst. Jag hade varit där för något år sedan när min hörapparat börjat krångla men mer blev det inte den gången.
En styrelsekamrat i Kulturföreningen Öppna Sinnen hade emellertid berättat för mig att han nyligen ordnat en hörapparat på Hörseltjänst till ett överraskande lågt pris. Sagt och gjort, jag gick dit och träffade Kerstin Santén (bild), legitimerad audionom. Hon förhörde sig om mina problem, tittade mig i öronen och bad mig komma tillbaka som i förrgår, den 16 december. Nu blev det en grundlig undersökning där jag fick höra ljud och tal av olika styrkor och frekvenser. Den tog nästan en timme och kostade bara 200 kr.
Om ett par veckor den 5 januari är jag välkommen tillbaka för att prova hörapparaterna som är digitalt anpassade efter mina hörselsvagheter, en i varje öra. Detta kostar mig 800 kr, otroligt billigt för att förhoppningsvis kunna höra bra igen, lagom till första mötet med den nya Arbetsmarknadsnämnden. Ett stort tack, särskilt till politikerna i Region Skåne, som gjort denna tjänst möjlig.
Hörseltjänst i Skåne, hemsida.

En dag i Anderslöv

 2010-12-13 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I dag var jag i Anderslöv. Främsta skälet var att jag hade tid hos tandläkaren Claes-Jöran Frankman. Det var mitt tredje besök denna gång. Jag fick betala 3600 kr. Det är mycket på en gång men inte mer än 200 kr per månad eftersom det här halvannat år sedan jag var där förra gången. Besök i november.
Sedan var jag och tankade på Bilverkstaden. Halvljus på höger fram har inte fungerat på flera veckor. Jag köpte en ny lampa och en äldre man följde med ut, bad mig öppna motorhuven och på några minuter hade han bytt lampa. Vilken lyx och han var nöjd med vad jag erbjöd honom för hjälpen. Själv hade jag säkert behövt timmar och blivit halvt ihjälfrusen. Kan verkligen rekommendera den servicen.
Sedan tittade jag in på Gästgivaregården. Jag föll för en klassiker, riktig husmanskost, Korv Stroganoff med ris. Även denna enkla rätt lyckas man på Gästis piffa upp till läckerhet. Innan bjöds man på salladsbord med dressingar att välja på och nybakat grovt bröd med smör. Efter erbjöds kaffe och lussebulle. Som seniorer får man allt detta för 50 kr.
Till slut var jag på biblioteket, lånade en del tidskrifter och Mark Levengoods senaste bok "Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig".
Efter att ha uträttat några andra nödvändiga ärenden kom jag tillbaka till Högalidsvägen i Trelleborg strax innan skymningen. Lagom för att sköta min förkylning resten av dagen.
Blogg om tidigare tandläkarebesök.

Blogg IKEA

 2010-11-06 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
På IKEA finns allt som livet kräver. Stort tack till mina shoppingguider Lina och Andreas som på ett bestämt men vänligt sätt lotsade mig runt på Svågertorp idag. Inköp av allt möjligt från toaborste till lyxig bäddsoffa.
Jag hade en lista med mig med en hel den nyttiga varor som kan komma väl till pass när man flyttar till en ny bostadsrättslägenhet på Högalid i Trelleborg. Vi började på andra våningen och när det var dags för lunch hade vi ännu inte börjat beta av listan. Men lunchen var god och med nya krafter tog vi oss en trappa ner där allvaret började. Där fanns allt jag sökte - inte helt sant, en tvålask hittade vi inte, tydligen en anakronistisk pryl - och tusen gånger mer. Och allt var billigt, även om tusenlapparna tickade iväg, beroende på den stora kvantiteten. Och alla stod vi ut även om tålamodet frestades ordentligt medan vi i minst en timme väntade på att beställa hemkörning av soffan. Tillbaka i Trelleborg visade Andreas sin eminenta förmåga att på kort tid installera nya taklampor medan Lina satte upp diskställ och jag tog hand om alla pappförpackningar för vidare transport till Miljöstationen.

En onsdag i november

 2010-11-04 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Först åkte jag till tandläkaren i Anderslöv, Claes-Jöran Frankman. Jag hade tid kvart över nio. Det var en smula smärtsamt eftersom jag inte tar bedövning. Men mycket nyttigt blev gjort.
Därefter åkte jag till Klagstorp. Perssons Livs är utlämningsställer för paket. Från Tele 2. Med en speciell dosa kan man använda sitt "gamla" vanliga telefonnummer via Internet. Det visade sig vara svårare än jag, och försäljaren, trott, eftersom numret hos Telia är kopplat till min frus namn och personnummer. Mer måste göras. Sedan var jag hemma på Gränsbo och hämtade en del "akuta" grejor jag behövde. På söndag går slutflytten till bostadsrätten på Högalid dit jag ankom i tisdags. Det var ömsom regnskurar och ömsom solsken och fint cykelväder. Jag hann därför med en runda till Albäckskogen och sedan tillbaka längs stranden. Mycket fin cykelväg! Och vacker utsikt. På seneftermiddagen träffade Ulf Bingsgård och jag Gunilla Folkesson i partilokalen på Algatan 76. Hon har möjlighet att hjälpa till med diverse administrativa uppgifter och praktiska sysslor av service karaktär. Allt efter ork och förmåga. Jag blir kontaktperson gentemot försäkringskassan. Kanske en ny John Rogers?

Trea på Högalid

 2010-10-15 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Sedan några månader tillbaka har jag letat efter en bostadsrättslägenhet i Trelleborg. Jag har tittat på lägenheter både i centrum och i lite lugnare områden. Nu har jag fastnat för en trea på Högalid och kommit överens med säljaren Lena Åkesson om priset. Det är en lägenhet på första våningen med ett stort och två mindre rum. Den är på drygt 70 kvadratmeter och har balkong i söder läge. Där finns tvättstuga, torkrum, förråd och cykelförråd. Allt passar mig utmärkt och så också en tvättmaskin och en del möbler som jag övertar. Och som grädden på moset, när jag satt på biblioteket och kände efter hur det vore att läsa dagstidningarna där, fick jag ett SMS av mäklaren Marie Kullberg. OK, det finns också tillgång till bastu. Bastu har jag saknat ända sedan jag slutade spela badminton på Aurahallen för några år sedan.
Det hela började med en slump. När jag kampanjade inför valet i höstas utanför moderaternas partilokal på Algatan 76 i Trelleborg, läste jag en annons om ett ledigt hus i fönstret till en fastighetsmäklare på andra sidan gatan. Jag gick in och träffade stans trevligaste och effektivaste fastighetsmäklare, Marie Kullberg. Hon har sedan hört av sig via SMS då och då och idag var det klart för att deponera 10 procent av priset som förskott på Handelsbanken.
Jag tog en sväng om Systembolaget och där fann jag två av mina favoriter på Trelleborgs Allehanda. Nilla Olsson och Fanny Johansson i planeringstagen inför helgens begivenheter. Trevligt!
På bilden säljaren Lena Åkesson (vänster) och mäklaren Marie Kullberg som driver Hus & Hem Fastighetsförmedling. Kan verkligen rekommenderas.

Plikter och pumpor

 2010-09-26 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går var jag i Trelleborg. Lämnade den lantliga idyllen för stadens plikter och fröjder. Först hade valberedningen möte på (M)ötesplatsen på Algatan 76 som vi nu har råd att ha kvar åtminstone en mandatperiod till sedan vi fått sex nya mandat i kommunvalet i Trelleborg. En 60 procents ökning ger många sköna slantar att betala hyra med. Vilka av våra medlemmar ska få platsa som ledamöter eller ersättare i de kommunala nämnderna, och vilka aspirerar på tunga poster som ordförande eller vice ordförande i nämnderna? Det är saker vi fem i valberedningen ska försöka ta reda på. Det är många fakta som ska hämtas in och många faktorer att väga mot varandra. Allra sista deadline är den 22 november för då ska beslut fattas i kommunfullmäktige om vilka nämnder som ska finnas, hur stora de ska vara och vilka personerna ska vara.
Efter mötet gick jag en runda i Trelleborg och passade på att besöka lördagens kultur- och skördefest i Stadsparken. Stora pumpor tävlade om att vara störst och vackrast och andra bjöds ut på marknaden. Jag poserade med en av tävlingsdeltagarna och liksom i fjol köpte jag pumpor av Jeanette Larsson, Granlunda, Norra Åby.

Valpejl

 2010-09-01 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Valpejl är en publik och sökbar databas/webbtjänst över samtliga kandidater som ställer upp i valet 2010 - i riksdag, landsting och kommun. Se SvTs Valsajt. Riksdagskandidaterna i de sju etablerade riksdagspartierna samt Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt initiativ har även fått ta ställning till 50 st politiska sakfrågor vilket gör dem matchningsbara i Kompassen. I Kompassen kan man ta ställning i 50 olika politiska frågor inom 12 olika ämnesområden och jämföra dig med hur kandidaterna för 10 olika partier har svarat. Jag gjorde detta och fick som resultat (se grafiken) att min uppfattning i dessa 50 politiska frågor stämmer väl överens med alla allianspartiernas riksdagskandidater. Med en viss övervikt för Moderaterna. Jag är en "Alliansmänniska".
De rödgröna partierna har jag däremot inte mycket till övers för. Allra minst med Vänsterpartiet.
Det förvånar mig att min uppfattning i dessa 50 politiska frågor stämmer klart bättre överens med Sverigedemokraterna än med de rödgröna. Och att jag är nästan lika mycket FI- som MP-anhängare. Jag skulle vilja dra den slutsatsen att de fyra Allianspartierna är mycket väl överens i de 50 politiska frågorna, klart mer överens än de rödgröna samt att Sverigedemokraterna i stor utsträckning är ett borgerligt parti.

Anderslövs marknad

 2010-08-24 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I lördags var det det dags för årets traditionella marknad. Jag var där som vanligt men i år framför allt för att tillsammans med Charlotte Odell Zinn göra "reklam" för Trelleborgsmoderaternas lokala valprogram. Vädret var fint, marknadsanpassat skulle man kunna säga, och vi fick snart ut vårt valmaterial inklusive våra personkampanjer. Men så hade vi också Trelleborgs Allehandas opinionsundersökning i ryggen som visar att Moderaterna i Trelleborg ligger 4,5 procentenheter över valresultatet 2006 och att Allians för Trelleborg har goda förutsättningar för att styra kommunen ännu en mandatperiod. På marknades lyssnade jag på trevlig dansmusik framförd av halva "Ninnas orkester". De kommer på allvar till Rosenhagen den 16 oktober. Läs mer här.
En ny butik har öppnat i Anderslöv. Det är Bitte och Sten Ahlquist med "Rost o´ Lin o´ ...". Hemsida här.
I söndags åkte jag med min dotter Lina och svärsonen Andreas till Höganäs för att förära min äldsta dotter Desiré ett keramikkrus "Äpplet Keramik" på Lorensdal. Och naturligtvis för att hälsa på barnbarnen Joel och Johanna i Höganäs.

       
 Charlotte Odell Zinn pratar politik  Bra dansmusik severades av halva "Ninnas" Bitte framför sina designade linkläder  I Helsingör kan man äta röda pölser i samma kiosk som å 60-talet.
       
 Bertil på återväg från Helsingör  De e sånt som hör måsar till  Barnbarnen Johanna och Joel  Andreas, Flemming, Desiré och Lina

Månadens Citybo

Tog bussen till Malmö i dag för att vara med på ett möte med Seniorrådet för Skånes moderater. Jag tog bussen tillbaka till Anderslöv från Stadsbiblioteket 1244. Den kom inte. Jag stod och väntade. Varje minut var lång. Jag visste att Skånetrafiken ställt in vissa turer på grund av Malmöfestivalen som startar i morgon. Kollade åter tidtabellen. Plockade till mig ett ex av City Malmö Lund eftersom Metro var slut. Ringde upplysningen när sex minuter gått. Uppmanades trycka på "trean" för personlig service, kom fram och då tryckte jag bort samtalet. För då kom bussen.
Satte på säkerhetsbältet, troligen den enda i bussen som lydde den uppmaningen. Slog upp City. Blev varm i hela kroppen. Det fanns en jättebild på framsidan av Sissela Benn. En god granne som inte skriver arga lappar utan snarare lämnar anonyma förlåt mig-blomma till grannen. Sissela Klara Sivsdotter Benn, född 14 maj 1980.
Jag Har varit fascinerad av henne ända sedan hon blev rikskändis som högstadietjejen Filippa Bark.
Tidigare blogg om Sissela Benn, Filippa Bark och döden.
Filippa Bark på Wikipedia. Sissela Benns blogg.

Kampanjdag

 2010-08-18 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Ännu en kampanjdag inför valet. Klockan kvart i tio öppnade jag dörren till vår partilokal, (M)ötesplatsen i Trelleborg på Algatan 76. Aino Vastagh och jag arbetade tillsammans med att dela ut valmaterial till förbipasserande och locka in dem i lokalen för att få bjuda på kaffe med dopp. Jag har gjort detta många gånger redan så jag börjar kunna rutinerna. Vi får nästan alltid ett mycket vänligt bemötande och ibland frestas man att tro att det övervägande är moderater som rör sig på stan i Trelleborg. Lovar gott inför valet!
Jag åkte hem efter välförättat värv och kontaktade Jenny Lundell för att få en vägbeskrivning till Arrieboden, Ateljé nr 7 på Lorensdal i Vellinge. Hon var skicklig med detta så jag hittade direkt. Men när jag kom dit för att köpa den presentkorg hon lovat mig så hade hon gått för dagen. En närbelägen ateljé i samma korridor var emellertid bemannad så att jag där kunde införskaffa mig en keramikskål i stället som present till min dotter Desiré på hennes nyss förlidna födelsedag. Den köpte jag hos Bitte Elnertz och Micke Löwgren som tillsammans driver Äpplet keramikverkstad.
På seneftermiddagen var det tid att kampanja igen. Nu var vi betydligt fler och till vår hjälp och inspiration hade vi riksdagsledamoten Ewa Thalén-Finné ( på bild med Lars Mikkelä och dessutom ingen mindre än kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Jag lyckades förstås kommamed på bild. Andra kampanjare var Jan Isaksson, Brith Fryklund och Mikael Rubin resp. Jonas Bjunö och Ina Liljegren på bild med prosten Gustaf Centervall.

En dag på stan

 2010-07-21 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
Jag lämnade Gränsbo och Östra Klagstorp för att ta mig till Trelleborg. Det var varmt och solen sken så jag försökte hitta en skuggig parkeringsplats. Den fann jag på Ehrenbuschsgatan där en gammal knotig och välväxt ek gav skydd mot solen i flera timmar. Därifrån var promenaden inte lång till Trelleborgen. De omgivande grönskande ängarna påminde emellertid mer om en öde öken men inne i Vikingamuseet hittar jag några äkta vikingar som tar sig en kaffepaus. Inger Jörgensson är klädd i lämplig utstyrsel berättade gärna om det nyss utkämpade Vikingaslaget.
På Algatan i Centrum träffade jag Ivar Ek, en riktig kändis som skrivit en stor mängd insändare i Trelleborgs Allehanda där han argumenterat och protesterat mot det delaktiga i att bygga om hamnen. Kul att se och höra honom "in real life".
Nere i hamnen kunde jag beskåda passagerarfartyget Galileusz från Limassol på Cypern. Det går två gånger per dag till Swinoujscie i Polen.
Jag avslutade turen med att göra ett besök på Trelleborgs Museum. Det var första gången jag var där sedan flytten och invigningen i januari. Men är detta verkligen ett museum eller är det Tingshuset som ligger kvar? Av personalen får jag reda på att de väntar på en skylt. Men det kan ta tid. Ta tid? Det har redan gått över ett halvår. Och det är synd för den Stadshistoriska utställningen är verkligen fantastisk. Den måste alla trelleborgare gå och se. Det är mycket man får för de trettio kronorna.
Samma sak var det med Turistinformationen som nyligen flyttat till Kontinentgatan 2. Det har övertagit postens gamla lokaler som gett ett stort utrymmer för verksamheten med plats för mycket material och information. Här kan man hitta allt om Trelleborg, Söderslätt och hela södra Skåne. Men skyltningen är dålig. Två små skyltar och en större text det står "Kungl.Post". Och på Hamngatan två där Turistinformationen fanns tidigare finns bara en liten oansenlig skylt som talar om att Trelleborgs Turistbyrå har flyttat.

Några timmar på Hörby marknad

 2010-06-30 Dagbok
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
 Idag var jag och min fru på Hörby Marknad. På Hörby Marknads hemsida kan man läsa att den är sommarens första och Skånes äldsta marknad. Den fanns redan för 260 år sedan. Den hade precis startat så vi behövde inte trängas utan kunde i maklig takt ta oss runt området. Den var betydligt större än vid förra besöket för många år sedan. Under de år vi hade sommarstuga i Klamby i Vollsjötrakten på 80- och 90-talen var det naturligare att börja marknadsperioden med Hörby, Degeberga och Tomelilla.
Vädret var nästan "marknadsoptimalt" med svalkande skyar och vindar och omkring tjugo grader i skuggan. Jag köpte två västar, de där med oräkneliga fickor och fack, av Jan från Helsingborg (bild). Marknadskarameller blev det också med den traditionella blandningen (bild). Jag köpte fem par blandade strumpor med extra lös resår, lämliga för 40-talister och äldre, och ett par korta arbetsbyxor av det gula, refekterande materialet som hindrar bilar att köra på mig när jag klipper gräset längs vägrenen.
Naturligtvis fanns det knallar som alert och övertygande talade för och demonstrerade sin varor.

 

 

 

 

 

 

sidans topp