Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Film, TV och Media

Bertil Tomelius
Startsida

Sjöman i frack

 2010-05-24  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Svensk långfilm från 1942. Styrman Frithiof Karlsson (Adolf Jahr) kommer till Stockholm och väl där tar en massa personer honom för en annan person och verkar känna honom - till hans stora förvåning.
Sjömannen Fritjof Karlsson och filmskådespelaren Allan Linde ser försvinnande likadana ut men lever desto mer olika liv. Då Karlsson mönstrar av i Stockholm en vacker dag är det bäddat för förvecklingar.
Karin Nordgren spelar Sonja Brink, blond och vacker skådespelare, är en kopia av en yngre Carolina Klüft, som hon såg ut när hon inledde sin fantastiska karriär i sjukamp. Hon hette egentligen Karin Elisabet Håkansson, född 30 april 1919 i Landskrona, död 20 januari 2001 i Stockholm. Stig Järrel är med som Petréus, professor och psykiater och en ung Åke Grönberg är med i spionligan. För det handlar också om spioneri, det var ju mitt under brinnande krig och ritningar till en ny svensk torped är på vift. Där finns också ett avsnitt som gör reklam för "Hemmets beredskap".
Helt klart en sevärd film med mycket humor, men också romantik, dramatik och lite spänning. Vilda krogslagsmål och jagande över takåsarna. Men mest alla förväxlingar som uppstår. Och så Karin Nordgren förstås.
Filmens story läs här.
Wikipedia, IMDb.
Mer om gamla filmer på Klassikerfilm, Swedish Filmposters och Nordic Posters.
Senast sedda gamla svenska långfilmer: Örlogsmän och Dum-Bom.

Örlogsmän

 2010-04-27 FTM
 För två år sedan  För fyra år sedan
Svensk långfilm, ett drama från 1943. Sjökadetterna Arne och Erik har hängt ihop ända sedan de var små, och alltid rivaliserat om den vackra Ingrid. Vid en stor kadettbal blir Erik svartsjuk på Ingrids danskavaljerer. Han hamnar i slagsmål och vägrar be om ursäkt på kommendörkaptenens order. Erik får avsked och tar jobb på en handelsångare. Ingrid lovar att vänta på honom, men kriget bryter ut och hon får beskedet att Erik förlist med sitt fartyg. Ett år senare förlovar sig Ingrid med Arne. Erik har emellertid överlevt och återvänder.
Filmen är en hygglig blandning av krigskildringar, spänning, humor och romantik.
Arne spelas av Karl-Arne Holmsten och Erik av Nils Kihlberg. Den vackra Ingrid av Anne-Margrethe Björlin. Andra medverkande är bland andra Fritiof Billquist, Artur Rolén och Hugo Björne.
Om filmen på Wikipedia och på Svensk Filmdatabas.
Filmen har starka patriotiska undertoner då den spelades in mitt under andra världskriget. Filmen hade förhandspremiär på biograf Royal i Stockholm 23 januari 1943 till förmån för Drottning Victorias Örlogshem.

Petra Mede Show

 2010-03-16 Musik, FTM
För två år sedan  För fyra år sedan
TV 3 ger Mede sin egen talkshow. Det ska bli tio avsnitt - som väl redan är inspelade sedan länge(?). Första avsnittet sändes i går klockan 10 på kvällen.
Jag kommer inte att se fler avsnitt. Vad ger hon av sig själv, hon är gammal - och vill att alla ska säga emot, hon har ingen partner, hon har inga barn och skämtar med att hon har ett fadderbarn i Rhodesia. Hon kan mycket, mycket mer men i det här programmet är hon en katastrof. Och hennes "sidekicker", Andreas Lundstedt, är inte heller bra.
Hennes gäster är däremot mycket bra, hur kan hon förstöra detta? En man med stor personlighet och professionalitet som Tommy Körberg vars storhet hon försöker reducera genom att skämta om att han var med på "Fångarna på fortet", alltså Stjärnorna på slottet. Tommy är avslappad, han har självironi och humor. Petra Mede är raka motsatsen, tillgjord och hysterisk. Med i programmet är - av okänd anledning - en vinpimplande, pissnödig tant som stjäl inventarier från Körbergs hem.
Gäst är också Aleksandra Rapaport, en snäll, uppriktig och trevlig person vars judiska pappa kom från Polen som flykting från nazisterna övervåld och Marie Serneholt som man också gärna lyssnar på. Marie var med i Melodifestivalen 2009.
Programmet var så dåligt att reklamen kom som en välkommen paus. Aqvia kolsyremaskin med stil gör sig riktigt bra.
Sidan om Aleksandra Rapaport. MarieSerneholt, officiell webbplats. Maries blogg på Elle. Bild på Marie Serneholt.
I Helsingborgs Dagblad skriver Fredrik Lassen:
"Gästerna i premiäravsnittet höll hög klass men fick finna sig i att vara statister och objekt för programledarens förskrivna skämt. De inklippta småsketcherna höll ännu lägre klass där en överklassdam bröt sig in i Tommy Körbergs hem och drack upp hans vin. Inte ens studiopubliken gick med på att skratta åt det".

Finalen i Globen

 2010-03-14 Musik, FTM
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
När varken Sanna Nielsen eller Frida Muranius är med så röstade jag på Anna Bergendahl och Timotei. Två gånger var. Men visst har Salem Al Fakir nåt särskilt.
Bra inramning och en trevlig och underhållande show var kvällens final i Melodifestivalen i Globen. SvTs främsta underhållningsprogram för året. Ett fint startfält med en fantastisk segrare. Min favorit redan från deltävlingen i Malmö Anna Bergendahl vann med sin "This is my Life" främst tack vare de svenska rösterna. Efter juryrösterna ledde Salem Al Fakir, som blev tvåa med "Keep on Walking". De två veteranerna, Peter Jöback och Pernilla Wahlgren tog de två sista platserna.
Bild på Anna med låtskrivarna Kristian Lagerström och Bobby Ljunggren. Bild på Timotei, glada över femteplatsen.
"Jag är helt chockad", sa Anna direkt efteråt. "Jag tror att jag är den lyckligaste människan på jorden", sa 18-åringen från Nyköping, direkt efter omröstningens slut. För henne gäller nu semifinal två torsdagen den 27 maj på Fornebu Arena i Oslo och sedan - förhoppningsvis - finalen lördagen den 29 maj. Artister från 38 andra länder har hon att bekämpa.
I år röstades vinnaren fram av en jämviktad balans mellan jurygrupper och telefonröster.
Läs mer i Carolina Noréns blogg från Sveriges Radio.

Eurovision Song Contest - den officiella webbsidan     Diggiloo Thrush - allt om Eurovision genom tiderna
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio

Gamla svenska långfilmer på SvT, cirkus och militärliv

 2010-03-09 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Nils Poppes sista film i Bom-serien om sju filmer heter Dum-Bom, där han skojar om idealsamhället Bomsta, visades idag som Matinéfilm på SvT 1. Svensk långfilm från 1953, det år då jag för första gången gick på bio. Det var på biografen i Löberöd, 5 km från Askeröd där jag föddes. Då såg jag Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist.
I stan bor Camilla och tvillingbröderna Bom: Fabian, som det alltid går bra för, och den snälle Dumbom, som alltid har otur och råkar illa ut. Camilla måste flytta från stan när hennes mor dör och Dumbom skickas bort för att uppfostras på annat håll, och hamnar så småningom som clown på cirkus. Men Camillas och Dumboms vägar korsas igen. Fabian Bom är nu borgmästare i staden Bomsta, en stad han fått att blomstra genom sin enorma förmåga för perfektionism och effektivitet. Det enda ineffektiva som finns kvar i staden nu är en gammal bondgård som drivs av Fabians barndomsvän Camilla. En dag får Bomsta besök av en kringresande cirkus och Fabian Boms okände tvillingbror Dumbom visar sig vara cirkusens populäre clown. Det blir ett kärt återseende men bröderna inser snart att de är så olika två bröder kan bli. Nils Poppe spelar båda tvillingbröderna och Inga Landgré spelar Camilla Palm, arvtagerska till bondgården Rosengård. Andra skådespelare är Hjördis Pettersson, Dagmar Ebbesen och en ung Bibi Andersson, som påstår sig ha fått sin första kyss under inspelningen av filmen.
I går såg jag påKamrater i vapenrocken. Svensk långfilm från 1938 med skådespelare som Gösta Cederlund, Fritiof Billquist, Sigge Fürst, Elof Ahrle, och Sture Lagerwall. Om den värnpliktssmitande telearbetaren Loffe och hans olycksbroder Pelle som egentligen är skådespelare men ändå tvingas in i kronans kläder.
Filmen premiärvisades 28 januari 1938 på biograf Röda Kvarn i Strängnäs.

Dum-Bom: IMDB, Teatermuseet om Nils Poppe,
Kamrater i vapenrocken: Wikipedia, IMDB.

Andra Chansen i Örebro

 2010-03-06 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Mina favoriter i kväll är Neo och Alcazar. Första kvartsfinalen går mellan Pain of Salvation med Road Salt och Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar. Pernilla vinner och går till semifinalen.
Andra kvartsfinalen går mellan Pauline med Sucker for love mot hårdrockande Crucified Barbara med Heaven or Hell. Här vinner Crucified Barbara.
Kalle Moraeus & Orsa spelmän Underbart mot Neo med Human Frontier. Här vinner Kalle Moraeus & Orsa spelmän. En jätteöverraskning. Bedrövligt!
Alcazar Headlines tävlar mot Jessica Anderssons I did it for love. Och vem vinner om inte Jessica Andersson.
Semifinal 1, där tävlar Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar mot Crucified Barbara med Heaven or Hell. Segrare blir och en plats i finalen i Globen tar Pernilla Wahlgren! Bara att gratulera.
Semifinal 2, där tävlar Kalle Moraeus & Orsa spelmän med Underbart mot Jessica Anderssons I did it for love. Segrare blir och en plats i finalen i Globen tar Jessica Andersson. Så glad jag blev!

Fjärde deltävlingen på Malmö Arena

 2010-03-01 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Anna Bergendahl, (bild) 18-åringen från Nyköping, gjorde vad ingen trott men många inklusive mig hoppats på. Hon vann den fjärde deltävlingen med låten "This is my life" och blev den förste som gick direkt till Globen! Seger i Melodifestivalpremiären. Läs mer på hennes blogg.
Betydligt mer väntat var att den andra direktplatsen i Globen skulle tas av Peter Jöback, som var den tredje Jokern och som mycket övertygande sjöng "Hollow". Hemsida här.
Till andra chansen på lördag gick Pernilla Wahlgren med låten "Jag vill om du vågar". Hon möter där Pain of Salvation. Pernilla var med i Melodifestivalen redan för 25 år sedan, då med Piccadilly Cirkus. Pernillas Hemsida
Till andra chansen gick också NEO med låten "Human Frontier" (en annan av mina favoriter) som möter "Crucified Barbara". Goda chanser för final för NEO.
Utslagna blev:
5. Noll Disciplin (bild, vänster) med låten "Idiot" Fyra unga killar från Mariestadstrakten som jag gärna sett gå vidare. Hemsida.
6. Lovestoned (bild höger) med "Thursdays" Fyra medlemmar från Sverige och Berlin Officiell hemsida
7.Sibel sjöng "Stop". Sibel Redzep föddes 1987 i Makedonien men har en turkisk bakgrund. Sibels blogg på finest.se
8. Py Bäckman Magisk stjärna. Ingen konkurrens om sista platsen. Hemsida
Ann-Christine Bärnsten sjöng 1975 i Melodifestivalen "Ska vi blocka körsbär i min trädgård". Hon deltog i pausprogrammet tillsammans med Svante Thuresson, som redan 1966 tillsammans med Lill Lindfors vann Melodifestivalen med "Nygammal vals". Bild.

Eurovision Song Contest - den officiella webbsidan     Diggiloo Thrush - allt om Eurovision genom tiderna
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio

Genrep på Malmö Arena

 2010-02-28 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
På fredagskvällen var jag med familjen och Linda Andersson med sin magiska dotter Maja på genrepet till fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Och naturligtvis var vi på Malmö Arena denna fantastiska nöjeslokal för masspublik. När man ser Melodifestivalen Live får man också ta del av "uppvärmningen" mellan klockan 19 och 20 och den var verkligen bra denna gång. Även i fjol hade vi tillfälle att vara med det var då Malena Ernman gick direkt till Globen för att sedan vinna hela tävlingen. Ett duktigt coverband inledde och skapade snabbt en god, uppsluppen och förväntansfull stämning. Henrik Johnsson som ledde förövningarna kallade bandet för "Bästa bandet". För min hästtokiga dotter Nilla var han den mest intressante personen under hela kvällen kanske näst efter Peter Jöback. Detta därför att han är gift med Malin Bayard.
Tino Räisänen ordnade en bejublad allsång med "Fyra Bugg" och studiomannen och ståuppkomikern Henric von Zweigbergk tränade publiken att klappa, vinka med blåa flaggor och skrika.
Sedan fick vi lyssna på de åtta bidragen, mina favoriter blev NEO med Human Frontier, Anna Bergdendahl med sin ballad "This is my Life" - En ny Sarah Dawn-Finder på gång? - samt de unga killarna i Non Disciplin med sin låt ""Idiot". Men visst är det Pernilla Wahlgren och Peter Jöback som är proffsen!
Vad jag inte gillade var att man inte avbröt föreställningen när det var dags att rösta utan lät "The Show go on" med ett "lottat" resultat. Jag menar att detta kan skapa föreställningar i huvudet hos deltagande och dessutom påverka åskådarna när de röstar dagen efter.

Tredje deltävlingen i Göteborg

 2010-02-22 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Först att röstas direkt till Globen var Timoteij (hemsida), fyra nittonåriga tjejer som pluggar på musikgymnasiet i Skara, Cecilia Kallin, Bodil Bergström, Elina Thorsell, Johanna Pettersson, med låten Kom!, rytmisk moll-pop. Den tog jag till mig direkt. Min andra favorit Alcazar, Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund lyckades bara ta sig till Andra chansen med diskolåten Headlines. Direkt till Globen gick också Darin, som man kunde vänta sig. Han blev känd 2004 sedan han blivit tvåa i TV4:s Idol. Han sjöng smäktaren You are out of my life. Inte min favorit. Till Andra chansen gick slutligen också Crucified Barbara (hemsida), en hårdrockgrupp med låten "Heaven or Hell".
De fyra utslagna var musikalsångaren Johannes Bah Kuhnke med "Tonight" (8), Getty Domein med Kongo-Kinshasa låten "Yeba" (7), som framfördes på det afrikanska språket Lingala, Elin Lanto med dagispop låten "Doctor, doctor" (6) och Erik Linder - som vann TV4s Talang 2009 - med Kenneth Gärdestad låten "Hur kan jag tro på kärlek" (5). Den var en av mina favoriten

Darins hemsida, Om Darin på Wikipedia.
Erik Linders hemsida, Wikipedia om Erik Linder.
Wikipedia om Johannes Bah Kuhnke.

Säkert vårtecken, Melodifestivalen startar

 2010-02-08 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 

Jenny Öhlund, en av många älskade dansbandssångerskor som numera uppträder under namnen Jenny Silver, blev klart sist i Melodifestivalens första deltävling i Örnsköldsvik. Hon hade en usel låt och som hon var klädd. Vilken bevikelse för ett tidigare fan. Näst sist de åtta bidragen blev Frispråkaren Håkan Bäckman som rappade låten Singel. Åkte ut i "kvalet" gjorde, något överraskande, också Anders Ekborg men sin "Ernman-inspirerade" låt "The Saviour". Direkt till Globen gick mycket rättvist Salem Al Fakir med med låten "Keep On Walking". När man ser honom vid pianot kommer man att tänka på irländaren Johnny Logan som två gånger på 80-talet vamm Eurovision Song Contest.
Övriga fyra gick till en nu omröstning. Här segrade Ola Svensson med sin låt "Unstoppable" och gick därmed även han till Finalen i Globen. Till andra chansen gick Jessica Andersson med låten "I Did It For Love" och Pain of Salvation med låten "Road Salt" medan Linda Pritchard med You're Making Me Hot-Hot-Hot försvann ur tävlingen med sin femteplats. Det var en bra up-tempo låt som kanske vore värd ett bättre öde. Aldrig har jag emellertid varit så enig med svenska folkets bedömningar i denna gång!

Jenny Silvers blogg, Linda Pritchards hemsida, Jessica Anderssons hemsida och Pain of Salvations hemsida.


Melodifestivalens Hemsida på SvT
Melodifestivalen på Sveriges Radio
Gyllene Skor
Bilder på: (vänster) Segrarna Ola Svensson och Salem Al Fakir, Jenny Öhlund och Pain of Salvation
Bilder på (höger) Programledarnna Måns Zelmerlöw, Christin Meltzer och Dolph Lundgren, Linda Pritchard och Salem vid pianot.

2009-02-08 Melodifestivalen startar förra året: "Scotts till "andra chansen". 2008 var det Frida Muranius tur.

Solsidan, inte lysande

 2010-01-30 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För fyra år sedan
Solsidan är TV4s svar på SvTs Succéduon. Att döma av programmets första avsnitt som sändes i går kväll halv tio så kan det vara dags att kasta in handduken redan nu. Inte mycket till humor inte. Jag tror inte att jag drog på mungiporna en enda gång. Och ändå var så duktiga komiker med som Felix Herngren, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch och alldeles särskilt min favoritkomiker Mia Skäringer. Och det var ju också hon som räddade avsnittet från betyget I.G.
Seriens huvudregissör är Felix Herngren och han är också en av manusförfattarna.
Alex (Herngren) och hans fru Anna (Skäringer) har flyttat till Alex barndomshem. Problemet är att Alex mor är så fäst vid hemmet att hon vill bo kvar eller åtminstone ha ett eget rum med alla sina prylar. Anna kräver att Alex klargör för sin mor att hon måste flytta och då ljuger han om att Mia har graviditetsdepressioner och hans mor har Alzheimers. En gammal kliché som funnits i många hundra år om hur svärmor inte vill lämna över varken huset eller sonen till sonhustrun. Och detta helt utan humor. Grannen och Alex barndomsvän Fredde (Rheborg) finner varandra och hjälps åt att såga ner ett träd som hindrar kvällssolen. Naturligtvis faller trädet fel och en välputsad båtrelik får sina skråmor. Och den tredje klichén handlar om föräldrars oenighet om hur man nattar ett barn. Pappa Alex är sträng, mamma Mickan (Josephine Bornebusch) är vek. Har funnits i tusen år antagligen. Man skrattar på sig!
Men Fredrik Arefalk programchef på TV4 är av annan mening: "Solsidan är en modern komedi med vass humor, hög igenkänning och stor värme som garanterat går hem hos tv-tittarna".
Programmets hemsida på TV 4.

Tommy Körberg, ett verkligt föredöme

 2010-01-24 FTM
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Det blev en riktigt bra avslutning på säsongens "Stjärnorna på slottet". Det var Tommy Körbergs dag och han använde den till att verkligen propagera för att inte låta sig luras av kokainen. Visst känner man att självförtroendet växer för stunden men det är en mycket bedräglig känsla. Efteråt känner man sig bara ännu mer mindervärdig och hälsan tar snabbt stryk. Det vet han alltför väl av egen erfarenhet. Och snart står polisen där, med rättegång och fängelse som påföljd. Och det var han glad för. Han behövde den smällen för att inte gå bort sig helt och försvinna i drognedbrytningsprocessen. En förebild för dagens ungdom som ofta ser upp till Stureplans gängen.
Tommy Körberg förklarade redan som 5-åring att han skulle bli estradör. Och från karriären vid 18 års ålder med popgruppen Maniacs gick det spikrakt uppåt. Som 21-åring vann han Melodifestivalen och hamnade på nionde plats i Eurovision Song Contest med "Judy min vän".
Sedan dess har det varit många höjdpunkter. Några är samarbetet med HasseåTage, med Astrid Lindgren vars favoritlåt var "Fattig bonddräng" uppförd av Tommy personligen samt arbetet med Björn & Benny.
Men det blev också mopedåkning till Health Club, ett spa i närheten för fotbehandling och naturligtvis ett underbart sångframträdande som avslutning på. Dessutom björnskulptering och lyxsupé där värden själv uppträdde.
De flesta av deltagarna har inte haft särskilt bekväma uppväxtmiljöer. Så också för Tommy som tidigt blev bortlämnad av sin mor och fick bo hos mormor. Sedan hittade hon en annan man, en alkis, och fick flera barn. Räddningen blev Ingvar Körberg, en lärare som adopterade alla barnen.
Programmet gav mig en helt annan bild av Tommy Körberg, hans bakgrund och hans storhet som en internationell artist med stor originalitet.
Och så är han en samlarnörd som samlar på isbjörnar av alla de slag.
Jag har funderat på varför "Stjärnorna på slottet" blivit ett av mina favoritprogram. Detta var ju den fjärde årgången. En orsak kan vara att man slipper titta på en "programledare" som oftast mest är intresserad av att själv synas och bli omskriven av media. De är också ofta okunniga, ointelligenta och saknar professionalitet. Fler sådana program utan programledare, tack!
Programmets hemsida Stjärnorna på slottet.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Stjärnorna på slottet, Dag 2, Björn Ranelids dag
Stjärnorna på slottet, Dag 3, Med Westergrens dag
Stjärnorna på slottet, Dag 4, Kjell Bergqvists dag

Kjelle, rebell och förebild

 2010-01-17 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Kjell Bergqvist är ett föredöme för mig menade Björn Ranelid, efter dagens slut. Jag ska ta efter hon om och inte låta sig tryckas ner. Meg Westergren var mycket imponerad över hur "Kjelle" vågat gå sin egen väg i livet och hellre avbrutit karriärer om det krävdes för att kunna behålla ryggraden rak. Kjell Bergqvist berättade humoristiskt men oförbehållsamt om sin rebelliska uppväxt och på många goda historier ur sitt brokiga skådespelarliv.
I går kväll var det Kjell Bergqvists dag och det fjärde avsnittet i Stjärnorna på slottet. Egentligen ville han bli gymnastiklärare. Men gymnasiet blev ingen höjdpunkt i Kjell Bergqvists liv. Han strulade, skolkade och sedan han hade tryckt upp en päronglass i rektorns ansikte gick han direkt hem och packade väskan och drog hemifrån, bara 15 år gammal. Kjell flyttade in hos sin äldre kusin, en före detta kassaskåpssprängare som jobbade extra som scenarbetare på Folkteatern i Stockholm. Svenne gav honom rådet att söka in på Dramatens elevskola för "där var det mycket akrobatik och fäktning".
Kjell Bergqvist kom in som den yngste någonsin, 17 år. Det gick bra. Han fick lärare som Sif Ruud och Ulla Sjöblom. Direkt efter skolan fick han stora och viktiga roller bland annat i filmen Jack, efter Ulf Lundells generationsroman.
Björn Ranelid kunde förstås inte låta bli att briljera med straffsparksläggning. Det var modigt av "Kjelle" att agera målvakt.
Det mest spektakulära var när alla skulle vila ut i var sin hängmatta. Det gick hjälpligt för de flesta att komma till rätta med den men för Meg Westergren gick det sämre. Många glada hysteriska skratt så att Björn Ranelid fruktade för hjärtinfarkten.
Fiskafänget gick bättre och till sin stora förtjusning fick Siw Malmkvist upp en liten gädda.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Stjärnorna på slottet, Dag 2, Björn Ranelids dag
Stjärnorna på slottet, Dag 3, Med Westergrens dag

 Succé för Succéduon

 2010-01-14 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
I dag inlerder SvT en humorserie i åtta delar med Anders Johansson och Måns Nilsson som heter Succéduon. Programmet presenteras som en "humorserie i åtta delar om manlig vänskap och mänsklig dumhet".
I serien medverkar även Karin Lithman, Siw Erixon, Karin Bergqvist, Petra Brylander, Saga Gärde, Johan Svensson, Märta Lundin, Kajsa Erickson och Tom Ahlsell.
Del 1 heter Boken. Anders lever ett utsvävande singelliv medan Måns lever ett stilla familjeliv med gravid sambo (spelad nav Karin Lithman), bil och bostadsrätt. De är också kollegor och bästa vänner. Anders och Måns försöker tjäna en hacka genom att skriva en bok. Den ska bygga på vad de själva är övertygade om är ett program från 2003 som alla känner till "Så funkar det". Frågor som "Varför är navlludd alltid blått? Frågor som är "humoristiska och seriösa".
När Anders ska övertyga den kvinnliga förlagschefen (som spelas av Siw Erixon) om bokens förträfflighet hamnar han i stället i hennes säng. Det får dock ett abrupt slut när Anders blir nödig och sedan finner att toapapperet ät helt slut. Enda lösningen är att tvätta sug ren i rumpan. Han sätter sig på tvättstället som går sönder och vattnet sprutar.
Måns begår ett oplanerat hatbrott och boken får ett nytt omslag och ett nytt utgivningsdatum.
Anders & Måns m fl är riktigt bra! Självironin är humorns bästa bundsförvant. SvT2 21.30. Bör ses! Ser fram emot nästa avsnitt.
Programmets hemsida.

Med glorian på sned

 2010-01-11 FTM
För ett år sedan  För fyra år sedan
Idag visade SvT en matinéfilm, en komedi från 1957, en komedi med Sickan Carlsson och Hasse Ekman, som heter med "Med glorian på sned" med många andra gamla, kända och älskade skådespelare som Sture Lagerwall, Yvonne Lombard, Siv Ericks, Stig Järrel och Holger Löwenadler. Med på ett hörn finns också som en ung liftare, Claes-Håkan Westergren, bror till Meg Westergren.
Birgitta Lövgren (Sickan Carlsson), bokförläggare Per-Axel Dahlanders (Hasse Ekman) sekreterare, har i hemlighet skrivit en roman, "Ärbarhetens vanmakt" som handlar om ett äktenskap som håller på att gå sönder. På första sidan anger hon som författare en pseudonym -- Eurydike. Sedan lägger hon manuskriptet i ett kuvert och åker till Strängnäs för att posta det. Per-Axel Dahlander visar inget större intresse, när han mottar Eurydikes manus med posten. Han ber Birgitta läsa det för bedömning.
Birgittas man, violinisten på Sveriges Radio, Sixten Lövgren (Sture Lagerwall), har en älskarinna Vera Alm (Yvonne Lombard). Hon vill att Sixten ska skilja sig och tipsar honom om att söka bevis på hans frus Birgittas otrohet på hennes arbete. Han sig till hennes kontor i hemlighet och hittar originalmanuskriptet i Birgittas skrivbordslåda. Älskarinnan avslöjar nu falskeligen att det är hon som är pseudonymen Eurydike. Men med hjälp av Birgittas farfar återställs ordning till slut så det blir Happy End.
Det var ingen av de stora bland de halvsekelgamla filmer som SvT har visat. De många drömsekvenserna kunde man kanske ha varit utan.
Senast sedda "halvsekelfilm", Fridolfs farliga ålder, 1959 och Med ära, skyldighet och vilja, 1942.

Wikipedia om filmen.
Svenska filminstitutet. IMDb.
Filmens story läs här.

Stjärnorna på slottet, Tre halvnakna män

 2010-01-10 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Ett bärande tema i gårdagens avsnitt var att Meg Westergren och hennes bror Claes levde "i skuggan av" sina berömda föräldrar, särskilt teaterikonen Inga Tidblad men också Håkan Westergren som var en firad skådespelare.
När Meg Westergren var 14 år blev hon barnvakt åt familjen Wretman. Sju år senare gifte hon sig med kändiskrögaren Tore Wretman. Äktenskapet varade i 16 år, sedan kände hon sig instängd och bröt upp. Nu är hon gift med Carl Magnus Nyström, befriande avlägsen från teatervärlden.
Herrarna får hjälpa till i köket med lunchen medan Meg och Siw (Malmkvist) tar igen sig på ett skönhetsinstitut. Där berättar Meg om sin dotter Malins insjuknade och död i hjärntumör. Det är ett gripande avsnitt.
Meg Westergrens stora intresse efter teater är teckning. Som ung utbildade hon sig till modeteckare i Paris. Så dagens övning blir därför krokiteckning. Herrarna får själva utse vem av de tre som ska stå nakenmodell. De försöker övertala stjärnkocken Ulf Wagner men ingen känner sig manad så de erbjuder i stället "en och en halv" naken man, dvs tre nakna överkroppar. Kjell Bergqvist erbjuder sig att posera upp- och-nervänd men så snabbt kan inte Meg teckna.
Meg Westergren var länge med i programmet "Gäster med gester" och kvällen avslutas med ett försök att få med deltagarna på detta. Det blir emellertid programmets bottennapp.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Stjärnorna på slottet, Dag 2,Björn Ranelids dag

Stjärnorna på slottet, Björn Ranelid

 2010-01-02 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Del 2 av 5. I kväll är det Björn Ranelids dag, även om han själv betonar att det är "allas" dag och han bjuder in till en dag på Göteborgsoperan. Han tar även på sig nystruken linnekavaj. Man ska vara prydligt klädd för att hedra sina gäster. Det är en skyldighet mot medmänniskan. Bara de ointellektuella avstår från att motionera och sköta sig. Dagens hemliga uppgift genomförs på Göteborgsoperan vilket tycks tilltala alla utom Kjell Bergkvist som blir svettig av nervositet. Och där ska alla fem framträda tillsammans med en kammarkör och det ska utföras inför publik. Och det blir naturligtvis en stor succé.

Jag ska villigt erkänna att jag inte varit någon stor fan av Björn Ranelid. Nu förstår jag att jag varit offer för de lögner och förtal som spridits om honom främst av Linda Skugge, påhejad av dåvarande kulturchefen på Expressen, Per Svensson. Jag säger som de fyra andra deltagarna i programmet, att nu känner vi Björn på ett helt annat sätt. Det är jag tacksam för att också få göra. I kvällen program tar han tillfället i akt att tala om hur han lidit av alla dessa imfama och lögnaktiga påhopp av många från kulturchefer till stå-uppare och säger att nu är det slut, nu har han imaginärt brutit ryggen på alla sina vedersakare.

Ranelid berättar hur det gick till när han som barn föll tre meter ner i ett cementgolv och fick svår tinnitus för livet och hur han mobbades i skolan på grund av sin underläpp som i tonåren växte ut i onaturlig storlek. Han beskriver sin fotbollskarriär; "den ende i Sverige som både spelat i Malmö FF och fått Augustpriset". Björn talar också öppenhjärtigt om kvinnorna, kärleken och sexualiteten.
Det fordrades 14 år av förberedelser innan Björn Ranelid började skriva. Sedan dess har han skrivit 29 böcker, 850 artiklar och gjort 3 000 framträdanden. 1994 tilldelades han Augustpriset för sin roman "Synden".
Han konstaterar själv att 2009 är hans år. Under våren och sommaren har han medverkat i en rad radio- och tv-program och är aktuell med flera nya böcker och i en dokumentär om sitt liv. Lever med hustrun och livskamraten Margareta på Söder i Stockholm. Han är 60 år och Meg Westergren faller helt för hans skönhet, särskilt det guldlockiga håret.
Stjärnorna på slottet, Dag 1, Siw Malmkvists dag
Programmets hemsida Stjärnorna på slottet.
Om Ranelid: Egen hemsida, Wikipedia.
Tidningskommentarer till Björn Radelids svslöjanden:
Anna Lindström i Expressen, Björn Ranelid kränkt av Linda Skugge.
Kerstin Magnusson i GD, Ranelid gör upp med det förflutna .
Lasse Gransestrand i DN, Björn Ranelid: Jag knäcker ryggraden på alla som ljugit om mig.
Anna Lindström i Kvällsposten, Ingmar Bergman får sig en känga av stjärnorna på slottet.
Blogg: Miss Oli, Björn Ranelid du är en riktig stjärna att se upp till!

Stjärnorna på slottet, Siw Malmkvists dag

 2009-12-26 FTM
  För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan
Start för fjärde årgången av "Stjärnorna på slottet" på SvT 1. Det blev en lättsam historia utan gräl och konflikter. Kanske har deltagarna kommit överens om att inte låta sig provoceras varken av programledning eller massmedia. Stjärnorna denna gång, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren, Kjell Bergqvist och Tommy Körberg samlades på ångaren Wilhelm Tham. Under en vecka bodde de ihop på Thorskogs slott norr om Göteborg.
Veckan börjar med Siw Malmkvists dag. Hon är 72 år, sångerska och scenartist och är sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson. Hon slog igenom 1959 som värdinna i Lennart Hylands tv-program "Stora famnen". Samma år vann hon Melodifestivalen med låten "Augustin".
- Jag växte upp i Borstahusen utanför Landskrona i ett barnrikehus. Jag har åtta syskon och det var nog 90 barn i huset. Vi hade väldigt roligt!
Siw har en gigantisk lista på allt hon gjort: Spelat in 640 låtar på nio språk, spelat musikal och fars, gjort Astrid Lindgrens egen Pippi Långstrump, haft en jättekarriär i Tyskland, sjungit i Melodifestivaler och Eurovision Song Contest. Och odödliggjort låtar som Flickor bak i bilen, Tunna skivor, Mamma är lik sin mamma.
Sivs pappa var dräng och hennes mamma var piga och hemmafru. Siw har gjort världens klassresa. Det är säkert en orsak till hennes enorma framgångar. Jag tror att det är svårare att uppnå en "hållbar" utveckling om man föds med en silversked i munnen, blir bortskämd, och därför faller vid första motgång, tar till droger och dör i förtid.
För mig var hela programmet en nostalgisk resa. Siws underbara låtar från femti- och sextitalen låg som bakgrundsmusik och gav rysningar av glädje. Meg Westergren som är sex år äldre än jag sammanfattade dagen som en "mfl-dag", ett minne för livet. Björn Ranelid beskrev Siws liv poetiskt som att "hon gjort en resa från hjärtat till ögat, den längsta resa man kan göra".

Stjärnorna på slottet på Wikipedia. Bloggar om "Stjärnorna": 2008, 2007 och 2005.
Anders Björkman i Expressen "Siw-Malmkvist-ar-storsta-stjarnan-pa-slottet".
Martin Gustafsson i Aftonbladet "Siw fick Pippi-roll efter Astrids krav".

Göta kanal 3 - en svensk Da Vinci-koden

 2009-12-25 FTM
  För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Kronofogden är återigen på besök hos Anderssons Båtvarv. Men denna gången är det lugnt, menar Janne Andersson (Janne Loffe Carlsson). De sista båtmotorerna till Italien är levererade. När betalningen väl är i hamn, är varvet skuldfritt. Dottern Petra (Eva Röse) kör turister i en gammal ångslup på Göta Kanal medan hon berättar myten om kanalbyggaren Baltzar von Platens hemlighet. Allt verkar vara frid och fröjd hos Andersson. Men så slår den italienska maffian till. Det kommer inga pengar. Trots att Janne Andersson gör ett besök med gondolfärd i Venedig. Kronofogden jagar Andersson, men blir också själv jagad. Båtar sjunker, båtar exploderar, andra kör på land.
Jag och min fru såg premiären på Göta Kanal 3 i kväll på Grand i Trelleborg. Trean är den klar sämsta av de tre. Inget att rekommendera även om man kastat in en kampglad miniSalander i form av Tanja Svensson spelad av Sara Sommerfeld och letade Balzar von Platens skatt à la DaVinci koden! Filmens senare del handlade om flera personers kamp att bli först med att tolka ledtrådarna rätt för att avslöja var skatten med guldpengarna fanns.
Nog behövs det lite mer av romantik än att dottern Petra gör sin far rörd av glädje även i en komedi. Särskilt som inga alls av de komiska inslagen fick mig att dra på munnen en endaste gång.
Det mesta innehållet handlar om situationskomik på låg nivå. Kronofogden Peter Black (Magnus Härenstam) råkar välta en motorcykel i sitt letande efter en väska med pengar, varvid alla andra också faller i en utdragen dominoeffekt, eller på lägsta nivå, en båt kör ini ett skithus och avslöjar en nödig person på tronen med byxorna nere. Spridda skratt i salongen hördes. Vilket säger mer om publiken äm filmen.
Vi såg Göta Kanal 2 den 3 januari 2007 Göta Kanal 2 – Kanalkampen.
Bio.nu och Sfi, Filmdatabasen.   Wikipedia. Kanalkungens hemlighet.
Recensioner:
Jens Peterson i Aftonbladet Kriminellt idiotiskt.
Bernt Eklund i Expressen http://www.expressen.se/noje/recensioner/film/1.1816238/gota-kanal-3-kanalkungens-hemlighet
Astrid Söderbergh Widding i SvD "Hundarna Debet och Kredit var väl största behållningen".
Upsala nya tidning "En svensk Da Vinci koden".
Annika Gustafsson i Sydsvenskan "Nattståndna försök till lustigheter".
Fredrik Strage i Dagens Nyheter "Det gick att göra en sämre komedi än ”Göta kanal 2 – Kanalkampen".

     
Sara Sommerfeld, Janne Carlsson och Magnus Härenstam Eva Röse och Jan Skolmen Svante Grundberg
     
Magnus Härenstam och Magnus Samuelsson Sara Sommerfeld och Rafael Edholm Rafael Edholm och Eric Ericson
     
Janne Carlsson i gondol i Venedig Hela gänget i dispyt om skatten Kronofogdens båt exploderar i jakt efter skatten

Bröllopsfotografen

 2009-12-19 FTM
  För två år sedan  För tre år seda  För fyra år sedan
I går var jag och min fru på bio i Malmö. Det var länge sedan sist. Nästan på dagen för fyra år sedan såg vi Borat.Vi var på Filmstaden på Storgatan och såg Bröllopsfotografen. Dotter Nilla ville fira sin födelsedag på Gränsbo föräldrafritt. Och det var de värt. Filmen om Robin från hålan i Värmland sär brukets ska läggas ner är verkligen värd att titta på. Bra skådespelare, Tuva Novotny, Johannes Brost, Björn Starrin, och så klart Kjell Bergqvist, briljant humor, dramatik och djupa känslor, mycket varierande värderingar, men inga skrevs en på näsan. Olika värderingar som vi har beroende på vilka gener vi ärvt av våra föräldrar och på vilken uppfostran vi fått. Det finns en röd tråd i berättelsen, naturligtvis, men många av scenerna kunde stå för sig själva oberoende av denna. Intressanta, roliga, gripande och spännande.
Många väldigt bra skådespelarprestationer, Tuva Novotny som Astrid föll jag för direkt, Kjell Bergqvist gör en trovärdig roll som den alkoholiserade skådespelaren få väg utför både på teatern och i vänkretsen, Johannes Brost gör en underbar rik, men skrupelfri och överlägsen uppkomling. Och naturligtvis unge Björn Starrin som Robin.
Filmens hemsida.
Läs mer på IMDb och Bio.nu.
Recension i DN av Eva af Geijerstam "Mycket roligt, tragikomiskt och träffsäkert".
Jan Lumholdt i SvD: Banalt upplägg blir pärla.  

Matiné: Fridolfs farliga ålder

 2009-12-09 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För fyra år sedan
En svensk långfilm från 1959 på TV 1 i går eftermiddag. Fridolf har glömt att Selma snart fyller 60 år. Paniken växer, hur ska han lösa detta? I en juvelerarbutik försöker Fridolf köpa ett halsband, men expediten behöver Selmas halsmått. När Selma sover tar Fridolf ett strypliknande grepp på henne för att ta måttet, men Selma vaknar och kalabalik utbryter. En väninna, Agatha, får Selma att känna att hon svävar i livsfara så länge hon bor kvar tillsammans med Fridolf.
Lilla Fridolf var ursprungligen en serie radiosketcher, med start hösten 1955, som sändes i cirka 40 veckor, med Douglas Håge och Hjördis Pettersson i huvudrollerna. Serieversionen fick sin debut 1956 i tidningen Bildjournalen, med Torsten Bjarre som tecknare.
Filmen har en uppsjö av gamla kära skådespelare och gör en helt nostalgisk. Douglas Håge, Hjördis Petterson, Siv Ericks, Inga Gill, Marianne Nielse Georg Rydeberg etc. Kerstin Dunér som spelade Inger Gullström, expedit i juvelerarbutiken, var gift med Bepper Wolgers. Gjorde trots sin ungdom bara en film till. Leif "Burken" Björklund, som var 16 år spelade kontorspojken Kalle. Han blev sedan känd med Rockfolket och låten Hey Baberiba.
Är man som jag också en älskare av gamla svenska serietidningar där Lilla Fridolf kommer som god tre efter Kalle Anka och 91:an vad gäller kategorin "roliga" så är succén given. Underhållande och lite spännande på slutet.

IMDB, Svenska filminstitutet. Filmens synopsis finns här.

Julkalender 2009

 2009-12-03 FTM
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år seda  För fyra år sedan
Supersnällasilversara och Stålhenrik har blivit pensionärer och bor på en pensionärsplanet i rymden som heter Julstjärnan. Där är det alltid jul! En dag kommer deras barnbarn Vega och Nova på besök och Stålhenrik tar tillfället i akt att berätta om sitt och Supersnällasilversaras första äventyr tillsammans. Äventyret då de besegrade bov efter bov och hjälpte massor av barn i nöd.
Barnverket har fått en ny chef, Gjerta (Eva Rydberg). Hela styrelsen får avsked på grått papper och hon kallar in en ny styrelse. Den består av bovar av varierande slag. Det är en härlig skara med namn som Ture Tvestjärt, Anna Flabet och Klante Volante Alla är rädda för Gjerta och hennes ordförandeklubba som hon flitigt använder. Nu ska "Operation Skrattfritt" genomföras. Alla glada barnskratt ska tystas. Hennes problem är att hon måste ta hand om sin systerson Fleming Flink Han är familjens "vita får". Han försöker vara elak men allt han gör blir gott. Julkalender i SvT.
Tidigare julkalendrar:
"Tomten är kidnappad" 2008.
"En riktig jul" 2007
"Lassemajas detektivbyrå" 2006

Med ära, skyldighet och vilja

 2009-11-30 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
På SvT 1 i dag som Matinéfilm gick General von Döbeln. Ett drama från 1942 med Edvin Adolphsson i regi av Olof Molander. Den handlar om general Georg Carl von Döbeln. Som förlaga har man Sven Stolpes roman Döbeln. En berättelse från 1813 som utgavs 1941 och pjäsen med samma titel som uruppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm 1941. För Edvin Adolphson blev det andra gången han spelade rollfiguren von Döbeln, första gången var i stumfilmen Fänrik Ståls sägner-del I 1926.
Året är 1813 och de allierades kamp mot Napoleon pågår. I Tyskland står 7000 svenska soldater under befäl av general von Döbeln. Franska trupper rycker fram mot Hamburg och staden begär undsättning. Von Döbeln gör sina trupper beredda men måste först invänta sina överordnades order. Fransmännen kommer närmare och utan att invänta högkvarterets godkännande sänder han trupperna vidare. Kronprins Carl Johan Bernadotte (sedermera Karl XIV Johan) anländer till Stralsund och får veta om von Döbelns självsvåldighet. Han låter häkta honom och von Döbeln ställs inför krigsrätt.
Edvin Adolphson , som general Georg Carl von Döbeln, Poul Reumert, som kronprins Karl Johan och Eva Henning, som Marianne Skjöldebrand, fästmö till generalens brorson, löjtnant von Döbeln (Hans Strååt) gör alla utomordentliga skådespelarprestationer. En mycket ung Sif Ruud är också med som piga.
Där finns mycket militärromantik, det gäller att försvara fosterlandet med ära, skyldighet och vilja. För en krigsmans heder och ära får kärleken ge vika.
General von Döbelns hemsida.
Läs mer på Svenska Filminstitutet och Filmdatabasen. Filmens synopsis finns här.

Luftslottet som sprängdes

 2009-11-27 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I kväll såg jag på Grand i Trelleborg premiären av "Luftslottet som sprängdes" på Grand i Trelleborg. Spännande och gripande. 154 minuter gick i ett nafs. Kanske de bästa av de tre i Millenniumserien.
."Luftslottet som sprängdes" är en direkt fortsättning på "Flickan som lekte med elden". Helikoptern med den svårt skottskadade Lisbeth Salander (Noomi Rapace) lämnar Gosseberga i västra Götaland och tar henne till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon anklagas för mordförsök på sin far, den ryska avhopparen och kvinnomisshandlaren Zarachenko. Salander försvaras med bravur av sin advokat (Annika Hallin), som tar hjälp av sin bror Mikael Blomkvist (Mikael Nyqvist). Anders Ahlbom Rosendahl gör en bra gestaltning av den vidrige psykologen Peter Teleborian.
Den djupa relationen mellan Lisbeth och Mikael som förklarar varför Mikael är beredd att offra nästan allt för att få henne rentvådd, kommer inte heller här till uttryck men än enstaka ord av tacksamhet. Men de finns för ett känsligt öra.
Det känns tomt när jag lämnar biografen, efter att ha läst alla tre böckerna och sett alla tre tre filmerna i Millennium serien.

IMdB och Moviezine.
Recension i Expressen av Miranda Sigander " Millennium-sagan tar sig i mål med äran i behåll"
Jan Söderqvist i SvD: "Nej det håller inte hela vägen".
Martin Roshammar i GP "Rasande spännande".
Jens Peterson i Aftonbladet "Bläddervänlig spänningsfilm",
Annika Gustafsson i Sydsvenskan "Noomi Rapace är briljant".
Tidigare Millennium delar: Del 2 "Flickan som lekte med elden" och Del 1 "Män som hatar kvinnor". Senast på Grand: "Så olika".

Människors rike

 2009-11-24 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Heter en gammal svensk långfilm från 1949. Den visades som matinefilm i dag på SvT 1. Den bygger på den andra fristående delen av Sven-Edvin Saljes romansvit om lantbrukarfamiljen Loväng och livet i Motorpa by. Salje var en författare som jag minns att min mor gärna läste när jag var liten. Själv har jag aldrig läst en bok av honom.
Han föddes i Jämshög på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Det finns ett Saljesällskap.
Kjell Loväng har tvingats lämna sin släktgård och starta på nytt. Han är mycket bitter på sin bror Aron som han anser var skuld till detta.
Kjell spelas av Ulf Palme (en senare bild) och hans fästmö Birgit av Anita Björk (bild). Brodern Aron av Erik Hell och hans fästmö Sonja av Ragnvi Lindbladh. Gösta Folke är regissör.
Det är ett gammalt bondedrama från min förskoletid. Skörderedskapen är lie och räfsa och för några en hästdragen slåttermaskin. Där finns auktioner med både juverstinna kor och dragvilliga hästar.
Där finns mycket av både dramatik, romantik och sensualitet. Småbönder på karga tegar kämpar för sin överlevnad hellre än att be om hjälp och sätta sig i skuld. Den engagerade åtminstone mig som växt upp nära den verklighet som beskrivs i filmen. I sanning värd att titta på.
Förra långfilmen jag såg på TV heter "Ett brott" och var från 1940.

Sjuka personer skapar frisk humor

 2009-11-20 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Det är verkligen roligt att läsa i dagens tidning om hur sjuka eller handikappade personer skapar humor kring sin sjukdom och sitt handikapp. Det är naturligtvis danskar (bild) som kommit på detta. Humorns land framför alla. Läs en artikel om detta i Sydsvenskan "Skämten är dödssjuka - och komikerna med".
Grunden för sann humor är självironi. Att någon driver med sig själv på ett sätt som åhörarna känner igen, kan identifiera sig med och skratta hjärtligt åt. Hjärtligt därför att det i skämtet inte ligger någon mobbning i form av att någon annan person pekas ut. Jag tror att det är få som tycker om att det drivs med andra människor på ett elakt och överlägset sätt och allta minst när det handlar om personer som redan har det svårt i livet.
Jag är övertygad om att danskarnas initiativ kan ha en annan positiv effekt på de som har liknande sjukdomar och handikapp. Att höra att en likasinnad kan beskriva sina symptom och problem på ett humoristiskt sätt kan ge andra ett nytt sätt att se på sig själv, och humor och ett gott skratt är kanske redan det bästa botemedlet.
Men med sig själv kan man alltid driva, man kan skämta med sig själv utan att någon upplever det som att man mobbar sig själv.
Mästare på att skapa självironisk komik var naturligtvis Hasse & Tage. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Den senare har tyvärr redan gått ur tiden.
Jag tror att det krävs ett visst mått av intelligens för att kunna skapa "självironi-humor". Beror dagens "stå-uppares" oförmåga kanske på att denna egenskap saknas. Det får bli en hypotes.
Tänk om dessa tre danskar kan vara början på en ny våg av humor på TV och andra scener. Kanske kan någon enstaka av dagens estradörer ändra sitt tema och smälta in i den nya trenden. Alla de andra får söka sig nya försörjningsmöjligheter.

Kärlek och politik

 2009-11-08 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Helena Bergströms film "Så olika" hade premiär i veckan som gick. Jag och min fru såg den på Grand-biografen i Trelleborg i kväll. Salen var tom så det skramlade, ett 25-tal personer bara. Kanske hade recensionen i Sydsvenskan skrämt bort dem. Och den var inte heller mer än precis sevärd. Det som räddar filmen är goda prestationer av flera av de välkända skådespelarna. Främst vill jag nämna Johan Widerberg som den djurälskande Skansenskötaren, men också Siw Malmkvist som åldrad mormor, Rolf Lassgård som förbigången politiker med homosexdrömmar, Philip Zandén som borgerligt oppositionsråd och Anna Ulrika Eriksson som TV-producent. Konstigt att så duktiga skådespelare ställer upp på ett så uselt manus.
Titeln "så olika" ska väl anspela på att människor som är olika kan bli kära i varandra. Inte särskilt originellt tema. En homosexuell djurskötare som lever i en fast relation med en man ändrar sig och blir förälskad i en kvinnlig TV-producent. Två borgarråd av olika kön men av motsatt politisk uppfattning gör detsamma.
"Så olika" kretsar kring två systrar, den ena nytillsatt finansborgarråd i Stockholm, nyskild och mamma till två döttrar. Den andra en självständig tv-producent som har fått i uppdrag att göra ett nytt direktsänt sångprogram från Skansen - nu mitt bland djuren!
Lotta Lövdahl (Ingela Olsson) blir finansborgarråd i Stockholms stadshus efter en överraskande framgångsrik personvalskampanj. Hon har ett stort engagemang och vill driva sina hjärtefrågor. Samtidigt passar hon inte riktigt in i Stadshuset. Det finns många oskrivna regler och både oppositionen och hennes egna partikamrater vill inte ha någon nyordning i ett så anrikt hus som Stadshuset.
Recensioner; Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet "För mycket av det goda", Mats Bråstedt i Expressen "Lite väl mycket att slå armarna om", Ingrid Stigsdotter i Sydsvenskan "Schablonartade miljöer och karaktärstyper", och Johan Croneman i Dagens Nyheter "En ovanligt politiskt korrekt historia".
Bilder: De två systrarna Ingela Olsson och Anna Ulrika Eriksson, bröllop mellan Rolf Lassgård - som kommer ut - och Richard Wolf -utkommen, politikerna Philip Zandén, Ingela Olsson och Rolf Lassgård, lemurer - bilder på Skansendjuren var en av filmens behållning liksom TV-producenten och djurskötaren.

Tonåringarnas kväll

 2009-11-01 FTM, Musik
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Ett gäng glada amatörer mot två erfarna band. Det är Dansbandskampens andra omgång. Och till stor överraskning tar ett av amatörbanden, Zekes, (bild) som sjöng "Aj aj aj (Det Bultar Och Det Bankar)" hand om guldstjärnan, första platsen och avancemang till tredje omgången. Förra veckans guldstjärnevinnare Date gjorde en ny bra insats med "Var ska vi sova i natt?" och "Cara Mia" och klarade med sin andra plats ytterligare en omgång. Black-Ingvars som enligt mitt förmenande gjorde en betydligt bättre dansbandsinsats nu än förra veckan åkte ut tillsammans med färggranna "Neverstop" PerGunnarz (bild) från Östersund. 90's Avenue (bild) från Kalmar försvann redan i kvalomgången. Måns Zelmerlöv var extradomare och hade valt ut vad de skulle sjunga i andra omgången.
Det här programmet är det i särklass sämsta av program av dansbandskampen jag sett i år och i fjol. Det är tveksamt om det blir en fortsättning för min del. Ett tag fick jag för mig att jag halkat in på "Idol" i stället. Men det kanske är med avsikt. Programmet "Idol" är ju en säker tittarmagnet på TV 4. Det var som om bara pojklagen fick ställa upp, kanske charmiga inslag, men ändå för mycket "Knattekampen".
Vinnaren Zekes är ett band som bildats i år. Det är fem ungdomar från Skövde som alla gått eller går på en musikproduktionsutbildning i Skara. PerGunnarz är sex tonåringar från Östersund. På Facebook kan man följa dem. 90's Avenue är från Kalmar och går på artist- och producentgymnasiet i Torsås. Har hemsida på MySpace.
Black-Ingvars är föräldragenerationen på mellan 46 och 50 år. De sjöng Sven-Ingvars "Kristina från Wilhelmina" i ett svängigt men högt tempo.

Amatörernas afton

 2009-10-24 FTM, Musik
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Äntligen dags för säsongens Dansbandskampen! Det är 10 månader sedan finalen för förra årets tävling avlöpte. Precis som då blev starten i år mycket blandad med några erfarna band och andra glada amatörer. Det fanns två nyheter för i år, en bra och en dålig. Den goda var att en speciell jurygäst varje vecka ska välja ut de låtar som de tävlande banden ska spela efter inledningsomgången. I kväll var det Tomas Ledin och det blev mycket bra. Den andra var att ny i juryn är Melissa Williams som till vardags sjunger i det jämtska dansbandet Zlips. Och det var inte bra. Flera av deltagarna hade svårt att uppfatta hennes bedömningar på hennes brutna svenska. Fast det kanske inte gjorde så mycket. Thomas Deutgen är som vanligt fantastisk och Magnus Carlsson alltid en klippa.
Peter Settman är en mycket duktig programledare för Dansbandskampen. Vi ser framemot de kommande åtta lördagskvällarna tills finalen den 19 december. Dansbandskampen sänds liksom förra säsongen direkt från "Svenska Hem Arena" i Strängnäs.
Gamla bandet Black-Ingvars inledde tävlingen. De träffade jag för nästan 20 år sedan i hotell Sheratons festival inför Melodifestivalen. Deras stil med läder och handklovar är densamma och fick Thomas Deutgen att demonstrativt hålla för både ögon och öron. Men de gick vidare till nästa vecka. De spelade "Leende guldbruna ögon" och sedan Thomas Ledins "Snart tystnar musiken" på ett riktigt bra sätt.
Date (bild) var med i förra årets tävling (och åkte ut redan i förtävlingen) blev nu kvällens vinnare. De spelade "Till de ensamma" och och sedan Thomas Ledins "Galen i dig". Nu fick gruppen Guldstjärnan. Vilken revansch för i fjol!

Bandet Essex från Eslöv åkte ut redan i förtävlingen. De sjöng "Aldrig ska jag sluta älska dig" och det gick inte med en förkyld sångerska, Line (bild).
Inget avancemang till nästa vecka blev det heller för mycket duktiga Shame från Kivik med sin eminenta sångare Lars Johnson (bild) som sjöng "Hos dig är jag underbar" och sedan Ledins "Senusella Isabella" eller pubertetspojkarna i von Hofstenz (bild) som sjöng "Blue Hawaii".
En verklig skam att juryn röstade bort "Shame"!

Ett brott, 70-år gammalt

 2009-10-13 Film & TV & Media
För ett år sedan  
Mycket dramatiskt, särskilt slutet, med ett gemensamt självmord inför ögonen på fängelsevakten där Rutger von Degerfeldt, spelad av Edvin Adolphsson, sitter dömd till livstids sraffarbete. Han fru, Maud, spelad av den vackra Karin Ekelund (bild), har lyckats smuggla in cyanidampuller i en medaljong hon bär i sitt halsband.
Ett justitieråd, Andreas von Degerfelts, spelat av Carl Barcklind (bild), skall fira sin 60-årsdag. Hans bror Hugo, en narkoman och ockrare, spelad av Sigurd Wallén, kommer hem till Sverige efter en lång vistelse utomlands. Han försöker övertala brodern att återvända utomlands. Hugo är morfinist, växelförfalskare och ockrare. Justitierådets son Rutger går tillsammans med sin fru för att låna pengar av Hugo. Men bråk uppstår och Hugo mördas av Rutger. Kommissarie Lilja spelas av Gösta Cederlund och journalisten Bror Risberg av Håkan Westergren Matiné film visad på TV 1 i går eftermiddag med titeln, "Ett brott".
Svensk långfilm från 1940 efter en teaterpjäs som bygger fritt på en verklig händelse då en häradshövding mördades i Stockholm, de så kallade von Sydowska mordenett av de medialt mest uppmärksammade brottsfallen i svensk historia. 
Filmen hade Sverigepremiär i Stockholm i augusti 1940. Karin Ekelund blev mycket uppmärksammad för sin roll. Filmen har visats på SVT ett antal gånger.
SVT gör en kulturinsats genom att visa gamla svenska långfilmer, särskilt med så hög kvalitet som denna. Vilka skådespelare vi hade för längesedan!
Om Karin Ekelund. IMDB.

Mord, lillavän

 2009-10-06  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
För tre och ett halvt år sedan skrev jag i min blogg om en bok av Anders Jonason som jag läst. Det var hans första av fyra deckare han skrev på 50- och 60-talen. Den heter "Mord mer mera" belönades med Svenska Detektivromanpriset, och skrevs 1953. Jag skrev då att den boken blev film 1955 med titeln ”Mord, lilla vän”, och att jag gärna skulle vilja se den.
I eftermiddags had jag nöjlighet att göra detta då SvT visade den filmen. Se hemsida på SvT.
Det är en typisk 50-talsfilm med många tidsmarkörer. Stig Olin gestaltar redaktören och privatdetektiven Dick Mattsson på ett sympatiskt sätt. Han lever farligt och få ta många smällar. Hans kvinnliga motspelare Brita Ljungdahl är mycket attraktiv, spelas av Inga Landgré, som var gift med Nils Poppe åren 1949-59. (se bild) Hon hade ofta på den tiden roller med romantisk och oskuldsfull ungflickskaraktär.
Filmen var verkligen cärd att titta på. En intressant detals är att redaktör Dick Matsson i boken är en inbiten piprökare men blir icke-rökare i filmen.
Andra mer kända skådespelare i filmen är Torsten Lilliecrona, Ingvar Kjellson, Curt Masreliez, Carl-Gustaf Lindstedt och Inga Gill.
Mer om filmen på Wikipedia, på IMDB och Svenska filmdatabas. Här finns också filmens synopsis.

Playa del Sol del 2

 2009-09-28 Film & TV & Media
För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
Komediserien Playa del Sol är tillbaka efter nästan två och ett halvt år med nya halvtimmesavsnitt om reseföretaget Shine Travel. Liksom i förra omgången spelar Mikael Tornving, Henrik Hjelt och Richard Ulfsäter tre av reseledarna och ny i gänget är Marie Robertson, som jag minns med glädje från filmen Rallybrudar.
Mårten (Henrik Hjelt) har blivit platschef. Det gick inte så bra på hemmaplan. Varken med den glassiga karriären, den vackra flickvännen eller det tjusiga hemmet. Men Mårten är ganska nöjd, han gillar sitt nya liv och sin nya familj - personalen på Shine. Han gör sitt bästa för att undvika konflikter och hålla allting perfekt. Fast redan i första avsnittet avslöjas hans dubbelmoral när han hamnat i fel säng och han blir fast med hot om skadestånd på 50 000 kr till Mia Skäringer. Men vilken man kan motstå henne när hon spelar ut sin sex appeal.
Tommy (Mikael Tornving) är också ganska nöjd. Nu när han slipper vara chef så kan han lite mer ostört ägna sig åt sina fiffiga affärer vid sidan av. Hans bedrägerier och hur han lurar kundernas avslöjas. Även i det nya programmet är Steffen (Richard Ulfsäter) den godhjärtade killen som bistår med fullt engagemang.
Det finns mycket humor som är bra och på en annan nivå 'än den de nya standupparna presenterar i andra TV-program. Riktigt spännande på sina håll och för kvinnlig attraktion svarar främst Mia Skäringer. Jag ser gärna fler avsnitt.
För två och ett halvt år sedan gick del 1 på TV. Vem kunde ana att det skulle bli en uppföljare?
Playa del Sols hemsida på SvT.

Flickan som lekte med elden

 2009-09-19  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
I går, på premiärdagen, var jag, Anne, Lina, Nilla och Andreas på Grand i Trelleborg för att se "Flickan som lekte med elden". Filmen är gjord efter den andra boken i Millennium-serien av Stieg Larsson, med samma namn. Den första filmen i serien, "Män om hatar kvinnor" såg vi i början av mars i år.
Denna var ännu bättre. Den var fängslande och spännande. Dramatisk och hisnande. Främst för Noomi Rapace/Lisbeth Salanders skull men Mikalel Nykvist/Blomkvist gjorde också en fantastisk prestation. Nu blir det 10 plus plus på poängskalan. Kanske beror det på att jag läst alla tre böckerna, men min fru är lika förtjust utan att ha tagit del av någon. Böckerna: Luftslottet som sprängdes, Flickan som lekte med elden, Män som hatar kvinnor. Det finns ju en story som som belyses ur olika aspekter i de tre bok-delarna. Jag förstår mer vad de olika avsnitten innebär och kan sed dem som delarna i en helhet, även om de inte kommer i kronologisk ordning.
Annika Gustavsson recension i Sydsvenskan, Fredrik Stagges recension i DN och Hynek Pallas recension i SvD.
18 andra recensioner, Info på Wikipedia.

Världens mäktigaste kvinnor enligt Forbes

 2009-09-03  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Affärstidningen Forbes senaste "lista" handlar om "The World's 100 Most Powerful Women".
Inte särkilt förvånande är att Tysklands förbundskansler Angela Merkel, toppar listan, nu för fjärde året i följd.
Två är Sheilka Bar är styrelseordförande FDIC, USA. Federal Deposit Insurance Corp.
trea är Indra Nooyi ,VD för Pepsi, USA
fyra är Cynthia Carroll, VD Anglo American, Storbritannien
femma är Ho Ching, VD Temasek, Singapore
sexa är Irene Rosenfeld, VD Kraftfoods, USA.

Listan är full av presidenter, verkställande direktörer och drottningar. 64 av dem är amerikanska kvinnor. 14 kvinnor representerar nio europeiska länder. Flest är från Storbritannien och Frankrike. Några svenskar finns det dock inte plats för bland de hundra mäktigaste.
Den argentinska presidenten Cristina Fernandez kommer på elfte plats, Sonia Gandhi som är ledare för det mäktiga kongresspartiet i Indien på 13:e plats, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf finns med på listan liksom Finlands president Tarja Halonen och Islands premiärminister Johanna Sigurdardottir.
Här är hela listan.

Kungsgatan 1943

 2009-09-01  Film & TV & Media
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Idag visade SvT en gammal svensk långfilm från 1943, Kunggatan. Förlagan till filmen var Ivar Lo-Johanssons roman Kungsgatan som utgavs 1935. Det är landsbygdsromantik från tiden för mitt födelseår. De unga kvinnorna ville inte bli statarkärringar som sina mödrar utan lockades av alla fröjder i Stockholm. Landsortsflickan Marta, spelad av en ung och vacker Barbro Kollberg (bild vänster), kommer till Stockholm och hamnar bland de prostituerade på Kungsgatan, Stockholms paradgata på 30- och 40-talet men även dess prostitutionsstråk. Hon blir smittad av en könssjukdom som hon sedan för vidare till sin ungdomskärlek Adrian, spelad av Sture Lagerwall (bild). Filmen följer deras levnadsöden; Marta går under medan Adrian blir en av de unga landsortsbor som ska bygga upp Stockholm. Det bli inte det förväntade slutet med happy-end utan Marta tar sitt liv framför ett godståg. Dolly, en av de prostituerade, spelas av Marianne Löfgren (bild höger). "Det är aldrig försent. Vad som än händer får man inte ge upp". Det är ett måtto som Adrian ofta framhåller. Men ge upp det var vad Marta gjorde, när synden och skammen blev för stor.
Man blir fångad av dessa gamla svenska filmer och det blir en angenäm flykt från verkligheten.
Länkar: Filmtipset, Svensk filmdatabas, IMDB.
Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer: Brott i sol, Bröllopet på Solö, Biffen och Bananen, Släkten är bäst.
Externa länkar: KlassikerfilmFilmjournalen.

Filippa Bark och döden

 2009-08-17  Film & TV & Media
För två år sedan För tre år sedan  
Jag hade verkligen stora förväntningar på att få se Sissela Benn i en dramatisk roll på teaterscen och de kom inte på skam utan överträffades med råge. Jag satt helt trollbunden i en timme av denna otroliga Malmötös som har en mimik, ett ansikte, ögon och näsa som ingen annan. Ingen kan uttrycka känslor som hon. Även Bengt Nilsson och Therese Söderberg spelade utmärkt. . Det var en mycket dramatisk teater som leder tankarna till den absurda teatern med sina surrealistiska inslag från 60-talet med företrädare som Samuel Beckett och Eugène Ionesco.
Den fjortonåriga Filippa Bark är en missförstådd fjortis som har flyttat in i källaren på Uppsala Stadsteater med sin gosedjurskanin och sidekick Milky. Hon saknar sin pappa som flyttat till Kalmar med en ny familj och hatar sin mamma Yvonne som skaffat en ny karl. Hon mobbas i skolan för sina glasögon och sitt utseende. Hon fantiserar om Helen Sjöblom och klär ut sig till Kristina i Duvemåla (bild). Hennes tröst är en vit tygkanin. Denna vägrar hon att lämna och vägrar ta steget in i vuxenvärlden.
Filippa Bark och döden på SvT.
Recension av teaterföreställningen i Upsala Nya Tidning "Filippa Bark utför stordåd på Stadsteatern".
En artikel i UNT om skådespelaren Sissela Benn och regissören Ada Berger.
Fliippa Bark och döden i SvD, "Filippa Bark gör upp med sig själv".
Filippa Bark på Wikipedia. Sissela Benns blogg.

Brott i sol eller vad fanns det under Silvergranen?

 2009-08-11  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Staffan Tjerneld skrev 1947 en svensk deckare som heter "Brott i sol" (se bild till höger). Staffan Tjerneld (1910-89) var journalist på DN och Expressen, men var mest känd som revy- och operettförfattare.
Samma år, 1947, gjordes en film utifrån boken med samma namn (se bild till vänster) med Birger Malmsten och Gunnel Boström i huvudrollerna. Denna film visades i dag på eftermiddagen i SvT 1.

Harry återvänder hem efter att ha vårdats för sinnessjukdom orsakad av alkoholism i sex år. (Psykoanalys tog lång tid). När han kommit hem gräver trädgårdsmästaren upp en silvergran som planterades för sex år sedan och hittar ett skelett. Detta får Harry att höra röster inom sig, han minns plötsligt vad som hände för sex år sedan.Den rike Raoul Kessler (Curt Masreliez) går ut i segelbåt tillsammans med Rickard (Ulf Palme) som är rasande därför att Roul har lurat Rickards fästmö Eva Winning. Det blir oväder, båten kapsejsar och bara Rickard kommer i land.
Harry bestämmer sig för att bjuda in personerna som var närvarande den dagen för att avslöja vem av dem som är en mördare. Det är en spännande film, engagerande och fylld av dramatik och starka känslor. Den har mycket av Hitchcock i sig.
Mer om filmen på IMDB och filmens story här. Eller läs den här.

Bröllopet på Solö

 2009-08-10  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Prästen citerar: "Tro, hopp och kärlek är treenigheten, men störst av alla är ..., nykterheten", skriker Kalle Österman, som spelas av Adolf Jahr. Han vet för den håller på att förstöra hans liv och hans familj.
Svensk komedi från 1946. Kalle Österman bor på Solö tillsammans med sitt rivjärn till hustru, Agneta. Det är bara när Kalle är full som han har något att säga till om på gården, annars står Agneta (Rut Holm) för alla beslut. Kalle Österman har en dotter, Ella, från ett tidigare äktenskap, och en fosterson, Torsten (Sven Magnusson). Torsten och Ella är kära i varandra och Ella lovar att vänta på Torsten när han skall gå till sjöss.
Agneta Österman försöker få sin man Kalles dotter från ett tidigare äktenskap att gifta sig med traktens rike man, handlaren och postmannen Anton Andersson, som spelas av John Elfström. Men Ella älskar Torsten som är tvungen att gå till sjöss. De skriver brev till varandra men alla brev tar handlaren hand om för att få Ella att glömma Torsten. Anton lockar den svage Kalle Österman med konjak och får honom att skriva under papper som tvingar honom att välja mellan att lämna gården eller ge handlaren sin dotter till fru. Men i sista ögonblicket dyker länsman upp och handlaren få fly med svansen mellan benen på själva bröllopsdagen.

Filmen premiärvisades 21 september 1946 på biograf Astoria i Stockholm. Filmen spelades in vid Sandrewateljéerna i Stockholm med exteriörer från Skeppsdal i Roslagen av Erik Blomberg. Som förlaga har man Oscar Wennerstens pjäs Bröllopet på Solö som uruppfördes på Södra Teatern i Stockholm 1915. Filmen är en fristående fortsättning av filmen Bröderna Östermans huskors. Även drängen Anders (Lasse Krantz) och pigan Anna (Emy Hagman) gör bra roller.

Jag ser denna dramakomedi på Svt 1 i dag på eftermiddagen. Den är riktigt spännande och dramatisk i vacker svensk roslagsmiljö. Kärlek och trofasthet ställs mot girighet och falskhet. Och så naturligtvis farorna med alkoholberoende.

Läs mer om filmen på Wikipedia. Information också på SFI.

Fel frieri på Grand

 2009-07-31 Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Jag var på bio i går kväll. Jag var säker på att jag skulle se "Sommaren med Göran", och blev förvånad men inte besviken när det visade sig att jag kommit en dag för tidigt och i stället "The Proposal" (Frieriet) rullade fram på duken. Först i kväll, fredag är det dags för premiären på Göran. The Proposal är en amerikansk komedifilm från 2009, regisserad av Anne Fletcher
När den krävande kvinnliga chefen Margaret Tate (spelad av Sandra Bullock) i New York står inför att bli deporterad tillbaka till Kanada tvingas hon tänka snabbt. Ett sätt att få fortsatt uppehållstilstånd är att gifta sig med en amerikan. Vilket i stundens hetta blir hennes hunsade assistent Andrew Paxton (spelad av Ryan Reynolds), som fått utstå hennes egenheter i åratal. Han går endast med på att följa med i charaden med några förebehåll, hons ska fria till honom (bild) och befordra honom till chefredaktör. Det omaka paret flyger hem till Andrews stora familj i Alaska. Där finns också Andrews blonda och snygga f d flickvän Gertrude (spelad av svenskan Malin Åkerman, bild). Olika händelser och situationer gör att affärsöverenskommelsenm blir allt mer en kärleksrelation. Särskilt komplicerat blir det med ett improviserat bröllop i antågande och med immigrationskontrollanter i hälarna. Allt håller på att sluta med en skräll för många inblandade men då griper farmor (Betty White, bild) in och med hjälp av en påhittad hjärtattack får hon allt på plats och de äkta känslorna tar över.
En omväxlande och underhållande film med mycket duktiga skådespelare som det var en njutning att titta på. Mycket romantik och humor.
Fakta på IMDb.
Omväxlande och underhållande med mycket duktiga skådespelare som det var en njutning att titta på. Mycket romantik och humor. Och som sagt. ikväll blir det premiär klockan 21. Senaste sedda film på Grand var The Reader.

Biffen, Bananen och 6-dagarsloppet

 2009-07-20 Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan
Att titta på en film mitt på blanka eftermiddagen är närmast en plikt för en pensionär. Den plikten lever jag sällan upp till men idag lyckades jag. Halv tre började på SvT 1 en gammal svensk långfilm från 1951. Det var "Biffen och Bananen", Rit-Olas populära seriegubbar i form av Åke Grönberg och Åke Söderblom (bild) ger sig ut i 1950 års Sexdagars på cykel. Den vackra kvinnan spelas av Lillebil Kjellén och sporthjälten Stickan Berglund av Lennart Lindberg.

Övriga skådespelare: Håkan Westergren, Gösta Prüzelius, Maj Larsson, Siv Larsson, Harriet Andersson, Nils Hultgren, Wiktor Andersson. Med var också tävlingsåkarna Yngve Lund och Sven "Svängis" Johansson som spelade sig själva.
Läs mer om filmen på Wikipedia. Eller på Svenska Filminstitutet.

1951 var jag 8 år och hade ännu ej varit på bio. Då var det ingen som tänkte på cykelhjälm. Det räckte med en chic cykelmössa även vid stortävlingar. Det fanns telefonautomater, tioväxlade cyklar med "bockastyre". I filmen som är underhållande och spännande, finns uppfinningar, humor, romantik och vänskap. Bra skådespelarprestationer genomgående.
6-dagars: Starten går från Tylöhus i Halmstad med fest, glam och musik. 37 cyklister från sju länder. Första etappmålet i Malmö. Sedan följer Kristianstad, Kalmar, Västervik, Nynäshamn och Stockholm.
Läs storyn på egen risk.

The Reader

 2009-06-27 Film & TV & Media
För ett år sedan  
Att vara analfabet behöver inte innebära ett större handikapp men om det är förknippat med starka skamkänslor kan det få allvarliga konsekvenser som att bli dömd till livstids fängelse. Vad är du beredd att göra för att bevara en hemlighet? Det är frågan filmen ställer. "The Reader" berättar historien om Michael Berg genom nedslag i olika faser ur hans liv. Först som framgångsrik åklagare (spelad av Ralph Fiennes) på nittiotalet, sedan en tillbakablick till hans ungdom som den sprallige levnadsglade unga pojken (spelad av David Kross) i femtiotalets Berlin, (och till sist hans brutala uppvaknande under sextiotalet då han som juridikstuderande åhör en rättegång mot kvinnliga lägervakter i Nazi-Tyskland.
Handling: En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av den runt 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, underväldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord.
The Reader är Stephen Daldrys filmatisering av den kritikerrosade romanen ("Högläsaren", Der Vorleser") med samma namn av Bernard Schlink.
En betagande och berörande film med ett tittarvänligt, långsamt tempo. Det är vackert producerad film, med ett par fantastiska skådespelare, historiskt korrekta miljöer och en gripande berättelse i botten.
Recension i SvD "Winslet fantastisk i The reader"
DN Kärlek på liv och död. Litterär passion i krigets skugga.
Jan Aghed i Sydsvenskan,
Bernt Eklund i Expressen

Många andra recensioner finns här.
IMDB

Senaste sedda filmer på Grand i Trelleborg:
 14 maj Änglar och demoner     3 mars Män som hatar kvinnor  5 februari Maria Larssons eviga ögonblick  

Historiens 100 viktigaste svenskae

 2009-06-10 Media
För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan
På Dagens Nyheters webbupplaga kunde man för några veckor sedan läsa om en tävling "Historiens 100 viktigaste svenskar".
Journalisterna Niklas Ekdal och Petter Karlsson har skrivit en bok om ”Historiens 100 viktigaste svenskar”. Läs en recension av boken i SvD.
Den viktigaste kvinnan är Astrid Lindgren (2). Hon slår t o m Heliga Birgitta (11) som är långt före Selma Lagerlöf (23). Av nu levande kvinnor hittar vi bar Barbro Svensson och Inga-Britt Ahlenius på listan över historiens 100 viktigaste svenskar.
Alla viktigast anses Gustav Vasa vara. Han följs av Astrid Lindgren, Rikskanslern Axel Oxenstierna, uppfinnaren Alfred Nobel, politikern Olof Palme och bankdirektören Marcus Wallenberg.
Av nu levande svenskar finns Ingvar Kamprad på 18:e plats, Björn Borg på 32:a plats, Hans Alfredsson på 34:e och Tage Danielsson på 35:e. Övriga i livet bland de hundra är fotografen Lennart Nilsson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus, Zlatan Ibrahimovic, Jan Guillou, dramatikern Lars Norén, skådespelaren Anita Ekberg, sångartisten Barbro Lill-Babs Svensson, finansminister Kjell-Olof Feldt, Inga-Britt Ahlenius, fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson, samt Jan Carlzon, företagsledare.
Se hela listan här.

Änglar och demoner

 2009-05-14   Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
För snart tre år sedan såg jag Da Vinci koden Da Vinci koden på Grand. Det var det första besöket på denna trevliga biograf. Och för snart två år sedan läste jag boken Änglar och demoner av Dan Brown och blev mycket nöjd. Blogg Religionen fruktar vetenskapen. Så det var med en viss förväntan jag och familjen bokade biljetter på biografen Grand i Trelleborg igår den 13.5 för att se världspremiären på till filmen "Änglar och demoner". Men jag blev verkligen besviken. Delvis på att filmen mest bestod av "häftiga" biljakter och ljuseffekter men främst för innehållet som var en hyllning till religionen, läs katoliscismen, i sin kamp mot vetenskapen. Budskapet var att religionen måste hindra den snabba vetenskapliga utvecklinge samtidigt som det påstods att vetenskapen inte var tillräckligt "mogen" för att inse de "sanningar" som kyrkan nått fram till. Att människan lott är att tro på en Gud som är allsmäktig och som skapat allt. Vilket Herrans dravel! Max tre poäng av tio, främst för Tom Hanks som Robert Langdon, Stellan Skarsgård som Commander Richter och Ewan McGregor Camerlengo.
Man håller gärna med Moviezine: "Bokstavstrogen som "Änglar & Demoner" är når den inte ens halvvägs jämfört med boken. Formatet gör sig inte helt enkelt. Visserligen är det mäktigt och pampigt från första bildruta med en vag känsla av matiné med sina två timmar och tjugo minuter, men Ron Howards filmidé punkteras av en simpelhet och hast som lämnar en påtagligt ointresserad".
IMDBs filmdatabas, Officiell hemsida.

Låt nuet styra verksamheten

 2009-04-24  Media
 För två år sedan 
Bättre än att gissa en budget. Dagen it-verktyg gör det möjligt att ge beslutsfattarna en omfattande och aktuell kunskap om nuet i realtid. Det är bättre att styra efter den kunskapen än efter en budget som man gissat sig till i en gången tid med andra förutsättningar än de aktuella. Under en lång period av regelbunden tillväxt märks inte budgetstyrningens avigsidor men nu ser vi dem, menar Kjell A. Nordström (bild), ekonomie doktor och författare i en alldeles färsk artikel under temat "Affärsfokus" i Computer Sweden nr 31 2009. Om vi vet hur det ser ut just nu och hur det har sett ut den närmaste tiden förut kan vi ana hur det ska bli nästa vecka och snabbt parera för både hot och utnyttja möjligheter.
För mig är han mest känd för sin bok Funky Business, talang får kapitalet att dansa, som han skrev tillsammans med Handelshögskolekollegan Jonas Ridderstråle 1999, vid den tiden då den s k IT-bubblan blåstes upp till max. 2004 kom en ny bok Karaoke capitalism : management for mankind.
Och naturligtvis finns han på Facebook.

eDN ersätter papperstidningen?

 2009-04-07   Media
 För tre år sedan  
Först idag fick jag klart för mig att det finns något som heter eDN.
eDN är är papperstidningen Dagens Nyheter i hela sitt format, men i digital form. Lättillgängliga nyheter i en lättbläddrad tidningsvy. Oavsett om du är hemma, på landet eller på andra sidan jordklotet får du alltid dagsfärska nyheter direkt i din dator.Har du en bärbar dator sätter du den på köksbordet och har en färsk Dagens Nyheter till morgonkaffet.
Allt innehåll i den ordinarie papperstidningen är med. Det presenteras på skärmen sida för sida precis som vanligt.
Jag tycker att det bästa sättet att läsa tidningen på skärmen är i helskärmsläge i pdf format.
Så kommer du igång: Gå in på DN.se/edn.

Man kan säga att man får allt virtuellt material gratis. Det enda som man får extra om man prenumererar på och betalar för papperstidningen är just papperet. Så om man behöver detta som isoleringsmaterial, på torrdasset på landet eller att torka av kängorna på finns det flera skäl att betala för en prenumeration - men annars knappast.
Man kan läsa eDN från vilken dator som helst.
Det är lätt att skriva ut sidorna. Vill du skriva ut en hel sida väljer du länken ”Visa som pdf ”och skriver sen ut pdf:en. Enstaka artiklar skrivs ut med hjälp av länken ”Skriv ut”.

Om du klickar här kommer du till tisdagens ex av tidningen.
Här kan du sedan byta datum manuellt i webbadressen och välja vilken dags tidning du vill läsa.

Hur kan DN göra detta gratis? Ja, det förstår man inte om man tror att det är prenumerationsavgifterna som betalar tidiningen. Men det är en gammal och felaktig uppfattning. Det är troligare att varje tryckt tidning inklusive distributionen och kostnaden för att administrera prenumerationerna är högre än vad det är möjligt att ta betalt för abonnemanget. Det är ju reklamen som betalar tidningarna. Ju fler som kan ta del av DN (och annonserna) genom att den sprids via webben ju högre blir inkomsterna av reklam.

Om Thomas Nydahls konsekventa hållningslöshet

 2009-03-12  Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Jag läste med glädje Christer Enanders recension av Thomas Nydahls bok: Kön, Klass och Kultur. Rubriken var ”En intellektuell aladåb utan ryggrad” och Enander menade att Nydahl som har hyllat både Stalin och den albanska diktaturens förskräcklige ledare Enver Hoxha, har gett hållningslösheten och ryggradslösheten ett ansikte genom att följsamt ta efter tidsandan och utropa varje ny vindriktning till den stora och enda sanningen. Detta läste jag i Trelleborgs Allehanda i juni 2005 (läs min blogg här) och idag över tre och ett halvt år senare är det dags igen. Nu handlar det om Thomas Nydahls nyutkomna bok "Alla de andra som också skrev" som Enander menar präglas av författarens "konsekventa hållningslöshet" för att inte säga hans "brist på intellektuell hederlighet".
Enander har svårt att tro på Thomas Nordahls "bekännelser", och känna sig berörd av hans själsliga våndor och långa nätter av hemsökelser och plågsam oro, sett mot bakgrund av de hyllningsdikter han har skrivit till komunistiska diktaorer, senast om Libyens diktator Muammar Khadaffi.
En sak är klar, det är en betydligt större njutning att läsa Enanders recension av Thomas Nydahl än att läsa Nydahls eget skrivande.

Crister Enander skriver ofte i Tidningen Kulturen.
Thomas Nydahls blogg.
Här finns recensionen, "Nydahl skymmer sina egna texter".
Annars kan du läsa den här.

Andra chansen i Norrköping

 2009-03-07  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Duell 1 (bild)
Scotts möter Sarah Dawn Finer. Scotts gör en riktigt bra "Jag tror på oss" . Men "naturligtvis" vinner den långsamma balladen "Moving On".

Duell 2 (bild) Lili&Susie möter BWO "Show me Heaven" mot "You're not alone". En ofattbar överraskning. Lili&Susie vinner!

Duell 3 (bild) Amy Diamond möter Star Pilots. "It's My Life" mot "Higher" som vi hörde i Malmö. Äntligen går mitt tips in, Stjärnpiloterna vinner. Otroligt!

Duell 4 (bild) Rigo & The Topaz Sound fet Red Fox möter Caroline af Ugglas. "I got you" mot "Snälla, snälla". Här måste väl ändå de latinamerikanska rytmerna vara populärare än Ugglans kvinnoballad. Mångfald mot svenskt politiskt korrekt. Och "naturligtvis" triumferar det korrekta. Sanslöst men så är det.

Semifinal 1 Sarah Dawn Finer slår Lili&Susie och går till finalen i Globen. Hade någon väntat sig något annat?
Semifinal 2 Caroline af Ugglas slår Star Pilots och går till finalen i Globen. Ska vi skicka "Snälla, snälla" till Moskva?
Och Internationella juryn ger finalplats nummer elva till Sofia Berntsson (bild) som sjöng Allá på grekiska. Vilket betyder att Amy Diamond inte tog sig till finalen.
Ingen bra kväll i Norrköping för mina favoriter Scotts och BWO.

Mina favoriter får det att låta

 2009-03-06  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Jag slår på TV1 strax efter halv nio och vad ser jag? Jo, Olle Jönsson, Sveriges främste dansbandssångare, som med en stor inlevelse och känsla (bild) sjunger sin största hit, "Jag minns den ljuva tiden" i veckans avsnitt av "Så ska det låta". Den låten hade rekordet i många år på Svensktoppen. Och inte nog med detta. Där är också min stora favorit när det gäller countrysång, den evigt vackra och charmiga Ängelholmstjejen Jill Johnsson. Hon är Sveriges självklara countrydrottning. Jag hade turen att få vara med vid hennes genombrott när hon vann Melodifestivalen i Malmö 1998 med "Kärleken är". Och inte nog med detta. Där var också min senaste älskling i schlagervärlden, Frida Muranius. Hon gjorde Timbuktus "Alla vill till himlen men ingen vill dö" med stor bravur i kväll. Förra året medverkade hon i Melodifestivalen, tillsammans med rapparen Headline, och tog sig direkt till finalen med låten "Upp o hoppa". Se tidigare bloggar om Frida Muranius. Skånska Frida i finalen och Frida – megastjärnan med fötterna i den skånska myllan

Noomi Rapace är Lisbert Salander

 2009-03-03  Film &TV & Media
 För två år sedan   
"Män som hatar kvinnor" är en mycket bra film som tog min uppmärksamhet helt i anspråk. Jag fångades helt av den i två och en halv timme. Och det trots att jag läst boken med samma namn av Stieg Larsson. Det kändes tvärtom som att det var en fördel att ha läst boken. Läs min blogg i oktober 2006: "Da Vanger-koden, en svensk industriklans morbida hemligheter". Att känna till Lisbeth Salanders bakgrund och därför bättre förstå hennes beteende och svårigheter att ge gensvar åt män som beundrar och tycker om henne. För det är ju i grunden en kärleksfilm, den handlar om Lisbeth Salanders kärlek till Mikael Blomkvist, en kärlek som hon aldrig lärt sig hur hon ska uttrycka utan bara lärt sig att frukta. Hon avslöjar sig i svaret på sin mors fråga om hon har en man: "ja, det finns en" mumlar hon blygt i slutscenerna. Och hon hackar sig in i Mikael Blomkvist dator och när hon där finner ett svårlöst problem så löser hon det och skickar lösningen till honom. Hon vill så gärna ha kontakt med honom att hon på det sättet sätter sin hemliga identitet som hackare på spel.
Lisbeth Salander är Mikael Blomkvist skyddsängel. Det är så de världsliga, dvs de verkliga änglarna, ser ut, mörkhåriga, tatuerade och helt hänsynslösa när det handlar om att skydda sina "objekt".
Noomi Rapace gör rollen som Lisbeth Salander så bra som det bara är möjligt. Det är en "Oscars-prestation". Nu vet alla som sett filmen hur Lisbeth Salander ser ut. Men Michael Nykvist gör också rollen som "Kalle jävla Blomkvist" som är Lisbeth Salanders smeknamn, på journalisten Mikael Blomkvist, utomordentligt bra.

Journalisten Mikael Blomkvist har blivit dömd för förtal och vill undslippa uppmärksamheten i Stockholm. Av industrimagnaten Henrik Vanger får han i uppdrag att skriva familjen Vangers släktkrönika, men egentligen vill Vanger att han ska titta närmare på dennes brorsdotter Harriets märkliga försvinnande sommaren 1966. Blomkvist får hjälp av den unga datahackern Lisbeth Salander. I sitt grävande i familjen Vangers förflutna snubblar de över en mörkare och blodigare historia än vad de kunnat föreställa sig. Man får också se kortare avsnitt om händelser som format Lisbeth Salanders liv. Vill du veta mer så läs boken "Flickan som lekte med elden" i väntan på DVD filmen till julen. Läs min blogg: En blodig familjevendetta i högt tempo.

Filmen baserar sig på Stieg Larssons roman med samma namn. Filmen hade svensk biopremiär den 27 februari 2009. Filmen kommer på DVD lagom till julen 2009 tillsammans med Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes
Verklighetens Lisbeth Salander var Stieg Larssons brosdotter Therese.
Visst var Maria Larsson eviga ögonblick som jag såg för en månad sedan en fantastiskt bra film men "Män som hatar kvinnor är bättre". Den får 10 plus.

Andra duktiga skådespelare: Lena Endre - Erika Berger, Sven-Bertil Taube - Henrik Vanger, Marika Lagercrantz - Cecilia Vanger, Peter Haber - Martin Vanger, Peter Andersson - Nils Bjurman, Ingvar Hirdwall - Dirch Frode.

Recensioner:
Jeanette Gentele i SvD: Träffar mitt i prick.
Helena Lindblad i DN: Sanslöst säker Salander.

Bio.nu.    Moviezine.   Bioguiden.   IMDB.   

Sista deltävlingen i Malmö Arena

 2009-03-02  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Äntligen har turen kommit till Malmö. Melodifestivalens fjärde kvalificeringsomgång går i Malmö Arena så att jag själv får tillfälle att vara med. Min dotter Lina skaffade biljetter dit redan för flra månader sedan. Se också min rapport från Malmö Arena.
De tre inslagen som åkte ut i första röstningsomgången var:
8. Susanne Alfvengren (bild) med Du är älskad där du går, jag hade svårt att förstå varför den var med, kanske för att ge artisten en möjlighet att visa att hon fortfarande finns.
7. Maria Haukaas Storeng  MLP & Anna Sahlene (bild) (Gyllene Skor) med Killing me tenderly, konstigt att ingen gillade dem.
6. Next 3 (bild) med Esta noche, en häftig och enkel melodi framförd med stor energi, den hade jag röstat på.
I nästa röstomgång åkte tyvärr Theorleifs (bild) ut, Sveriges bäst dansband och min storfavorit. De framförde Sweet kissin´in the moonlight, Hemsida.
Direkt till finalen i Globen gick Agnes Carlsson (bild) med Love, love, love, det var hon absolut värd, Hemsida. Det gjorde också operasångerskan Malena Ernman (bild) med La voix, hon är mycket duktig men inget jag vill lyssna på.
Och en andra chans fick Sarah Dawn Finer (bild) med Moving on, Hemsida, hon har aldrig varit min idol. Jag gillade betydligt bättre Star Pilots (bild) med HigherHemsida. Sarah Dawn Finer blev den internationella juryns favorit.

De långsamma balladernas kväll

 2009-02-21  Film &TV & Media
För ett år sedan  För tre år sedan
Melodifestivalens tredje deltävling går i Leksand. Den bästa Melodifestivalort som Bert Karlsson någonsin varit på. Klart bäst så långt är Mikael Rickfors med Du vinner över mig. Han sjunger klart bäst. Maja Gullstrand får också godkänt med sin låt om hur bra hon mår när hon är själv. Så kom då till sist BWO, tyvärr också blev en besvikelse, men dock överlägsen de flesta andra bidragen.
Kvällens program är i varje fall det sämsta av de tre deltävlingarna. Jag undrar hur det blir nästa lördag då jag och min familj ska vara på plats i den nya Arenan i Malmö för att se och lyssna på den fjärde och sista deltävlingen.
Utslagna i första omgången i kväll på plats 8. kom Maja Gullstrand (bild) Här för mig själv, på plats 7. Sofia Berntsson (bild) som sjunger Allá på grekiska och på plats 6. Velvet (bild) (Jenny Pettersson) med The Queen. I andra röstningsomgången föll Mikael Rickfors (bild) Du vinner över mig bort.
I duell ett ställdes det latinamerikanska bandet Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox (bild) I got you mot E.M.D: (bild) Baby, Goodbye. I den separata omröstningen vann E.M.D. som alltså går direkt till Globen. EMD består av de inte helt okända Idolstjärnorna Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo.
I duell två vann sedan Molly Sandén (bild) med Så vill stjärnorna över BWO (bild) med You’re Not Alone.
Den internationella juryn valde i kväll Sofia Berntssons Allá som därmed fick chans att ta sig vidare till Globen.

H.E.A.T till Globen direkt

 2009-02-15  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I Melodifestivalens andra deltävling som utspelade sig i Skellefteå föll tre låtar bort i lyssnarnas första röstningsomgång. Det var precis de som jag hade förväntat mig. Det var Lasse Lindh och Bandet (bild) med Jag Ska Slåss I Dina Kvarter! på 6.e plats, Jennifer Brown (bild) med Never Been Here Before på 7:e plats och Markoolio (bild) med Kärlekssång från mig på 8:e plats. I andra röstningsomgången föll Cookies’n Beans (bild) bort med låten What If. Det är en mycket duktig countrytrio så där blev jag besviken.
Övriga fyra gjorde upp i duellerna och där slog H.E.A.T (bild) med 1000 Miles ut Amy Diamonds (bild) It’s My Life i den första också helt enligtb ritningarna. Jag blir inte förvånad om H.E.A.T blir slutsegrare även om gruppen naturligtvis kommer att få hård konkurrens av populäre Måns Zelmerlöw (bild) som med Hope & Glory vann den andra duellen över Lili & Susie (bild) som med låten Show Me Heaven minst sagt förvånande därmed tog sig så långt som till "andra chansen".
Den internationella juryn valde i kväll Amy Diamond som därmed fick dubbla chanser att ta sig vidare till sluttävlingen.

Mia & Klara, inte som förr

 2009-02-09  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går såg jag det tredje avsnittet (av åtta) av Mia och Klaras nya TV-serie. Jag tittade ofta och gärna på dem förra året. Där fanns mycket humor, självironi men också glädje och sprallighet. Att döma av avsnittet jag såg i går är årets serie mycket annorlunda. De olika scenerna är mycket korta, oavslutade och abrupta. Det byggde på att provocera andra människor för att sedan med en "release" skapa en spricka där de kunde nå den andra människan. Handlade programmet om att driva med människor som har denna strategi? Men vilka har det? Inga som jag känner. Provokationerna var plumpa och ofta mycket sårande för de människor som kände sig träffade. Den så kallade "releasen" var dum och ogenomtänkt, eller saknades helt och resultatet blev snarare en ny provokation än en öppning, "sprickan" visade sig inte. Det var så illa att "Rolles dataskola" blev programmets behållning.
Vem är det som har förändrat detta så glada och humoristiska program så att det har blivit mycket sämre. Med saknad och sorg säger jag, "aldrig mer för min del! Mia Skäringer, varför gjorde du mig detta?

Scotts till "andra chansen"

 2009-02-08  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan 
Scotts (bild) från Dansbandskampen och Lidköping hade maximal otur när de ställdes inför segrarna Alcazar (bild) i semifinalen när Melodifestivalen säsongssstartade med första deltävlingen i Göteborg i går kväll. Med en annan motståndare hade det varit Globen direkt. Men inte dåligt ändå för att vara debut. I den andra semifinalen hade Caroline af Ugglas ingen chans mot Emilia som med låten You’re My World tog sig till finalen i Globen. Med låten Tick Tock erövrade Nina Söderquist femteplatsen medan tre deltagare åkte ut redan i första omgången. Mest överraskande var att Shirley Clamps Med hjärtat fullt av ljus inte var tillräckligt populär hos de tittare som ringde och röstade, men även Marie Serneholts (bild) Disconnect Me och unge Jonathan Fagerlunds (bild) Welcome To My Life var, enligt min mening värda ett bättre öde.
Mest överraskade var dock att Caroline af Ugglas (bild) "Snälla, snälla" tog sig vidare i tävlingen. En ballad som skulle ha passat bättre på ett boende för utsatta kvinnor än här. Men för all del den skilde sig starkt från övriga inslag som mer påminde om musikvideos än om livesändningar.
Kvällens mest udda inslag var 58-årige Fredrik "Freddie" Wadling (bild) (se artikel i Expressen) som länge och pinsamt paus-sjöng "Alla har glömt" och mest utmanande klädsel hade Nina Söderquist (bild) som generöst exponerade bysten i sin Lady Domina utstyrsel.
Men visst är Melodifestivalen en enorm folkfest, kanske "Skandinaviens största TV-produktion" som debuterande programledare Petra Mede påstod. Programmets inledning var bra med Charlotte Perelli men Petra Mede borde se över sina grimaser och särskilt sina "hrmm" som hon avslutar alltför många meningar med. Man började nästan räkna dem i TV-soffan. Och var var humorn som enligt Petra Mede var ett av de tre ledorden för TV-serien. Finns det ingen som kan göra "en ny Björn Gustafsson"? Det var ju han som lyfte fjolårets tävling!

 Melodifestivalens hemsida på SvT  Gyllene Skor  Esc Sweden  Expressens specialsajt  Sveriges Radios melodifestial-special.

Maria Larsson eviga ögonblick

 2009-02-05  Film &TV & Media
Det började redan på trottoaren utanför biografen. För första gången fick jag köa utanför Grand. Och det var en mastig kö. Hela det kulturintresserade Trelleborg vara där.
Det var en fascinerande film. Man kan säga att den trollband mig. Bara mycket få och korta ögonblick var jag medveten om att jag såg en film, nästan hela tiden levde jag mig in i filmen. Den var mycket dramatisk. Filmen var hårt klippt, mycket effektfullt kanske också konstnärligt, vad det nu det betyder i detta sammanhang. Sekvenserna blev korta, man kastades från den ena scenen till den andra på ett hisnande sätt som nästan tog andan ur mig. Jan Troell är en mycket skicklig filmmakare, i denna film till och med bättre än Roy Andersson. Troell bevisar att de verkligt stora kan skapa spänning och dramatik i en film utan vare sig biljakter, blodiga mord, långvariga slagsmål eller andra påkostade effekter.
Filmen var mycket känsloväckande, främst med detta lyckades Maria Heiskanen i sin roll som Maria Larsson . Hon gjorde en enormt stark prestation, men Mikael Persbrandt som hennes make, Sigfrid Larsson, stod inte långt efter. Mycket bra var också Ann Petrén som Ida och inte minst Callin Öhrvall Delmar (se egen blogg och intervju av henne på bloggen Mondiablo) som den tonåriga Maja.
Ateist som jag är tackar jag Gud för att jag äntligen tog mig till Grand sista visningskvällen så att jag inte missade detta unika tillfälle att se kanske decenniets bästa film.
I varje fall den bästa film jag sett på biografen Grand på fem år. Det man kunde invända var att filmen var lång, 2 timmar och 20 minuter och kanske var ambitionen att spegla Sverige 1900-tals historia något överdriven. Men visst var det kul med Amalteamannen Anton Nilsson, trekungar mötet på Stortorget i Malmö för att inte tala om inspelningarna i det gamla huset på Hasselgatan i Malmö, vår granne under de 10 år vi bodde på Björkgatan i Sofielund. Senaste sedda film på Grand, Australia 26.12.
Recensioner:
Johan Malmberg i Helsingborgs Dagblad, Mästerlig Magi, Johan Croneman i DN, Alexander Kuprijanko i Sydsvenskan, Sveriges Oscarshopp, Astrid Söderbergh Widding i SvD, Helgjuten bild av minnesfragment.
Mer om filmen på IMDb.

Bloggaren Åse Sjöberg i Morgonsoffan

 2009-01-16  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Jag tittade som hastigast på en kort debatt på Gomorron Sverige på SvT 1 mellan Aftonbladets Jan Helin och Åse Sjöberg, bloggare (bild). Den handlade naturligtvis om superfenomenet i den litterära världen, hur sann är Liza Marklunds bok "Gömda, en sann historia". Den har påståtts vara osann och sålts under falsk varubeteckning. Varför tog det så lång tid innan de stora medierna skrev om att Liza Marklunds bok Gömda ifrågasätts?
Åse Sjöberg 43, Uppsala, är arbetslös och skribent. Hon har skrivit flera inlägg på sin blogg ”The Witch”. Rekommenderas varmt för läsning.
Man tänker genast på den statliga myndigheten "Styrelsen för psykologiskt försvar"  om bl a har som uppgift att ha "en viss" kontroll över den information som massmedia lämnar. Som ansvarig utgivare känner Jan Helin, ny chefredaktör för kvällstidningen Aftonbladet, väl till den "frivilliga" överenskommelsen som finns mellan de traditionella medierna och myndigheten om vad som är lämpligt att skiva. Den kontrollen finns inte vad gäller det som skrivs på internet i den så kallade bloggvärlden även om den nya FRA-lagen kommer att öka den möjligheten.
Jan Helin talar om "bloggvärlden" som om det finns en homogen grupp, och att det är avundsjuka son styr inläggen där. Jag tror tvärtom att om det finns individualister i "skrivarvärlden" så är dessa snarare bloggare än journalister och krönikörer i de traditionella medierna. Han ser en "otäck underström i bloggvärlden", människor skriver där om andra ämnen och uttrycker andra åsikter än i "gammelmedia" vilket naturligtvis är högst önskvärt men kan upplevas som hot för de som har sin utkomst inom gammelmedia. Förhoppningsvis kommer nya krafter inom mediavärlden att påverka det bestående.

Intressant är för övrigt att "Styrelsen för psykologiskt försvar" försvann som enskild myndighet för några veckor sedan och nu ingår i den nya "Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Tack Alliansen för minskade kostnader för myndigheter.

Det finns mycket att läsa om detta, t ex "Så ödelade Marklunds artiklar mitt liv" av Elisabeth Hermon, fd föreståndare för stiftelsen Trossen som hjälpte våldsutsatta kvinnor:
Där bodde Mia Eriksson en tid. Mia Eriksson kontaktade Liza Marklund - som då arbetade på Expressen - för att hon ville ha publicitet för sin sak i media. Marklund lovade Hermon anonymitet men bröt löftet. Idag träder också Mia Eriksson f d make, "mannen med de svarta ögonen", fram och berättar om hur hans liv förstörts p g a boken Gömda. Läs här.
Intressant är också att tidvis säljs både Expressen och Aftonbladet med hjälp av varumärket "Liza Marklund", ljudband av hennes böcker säljs i kombination med tidningen. Självklart finns det starka ekonomiska skäl för de båda tidningarna att skydda varumärket mot nedsmutsning, även om det får ske på sanningens bekostnad.
Det ska sägas också att Åse Sjöberg, som aldrig varit med i direktsänd TV förut gör ett mycket gott intryck. Hon imponerar genom sin säkerhet och ger bloggvärlden ett ansikte.att vara stolt över.

Svensk TV när den är som bäst

 2009-01-11   Film &TV & Media
  För tre år sedan
Detta var det absolut bästa avsnittet, jag vill gärna påstå att det är ett av SvTs allra bästa TV-program. Stjärnorna på slottet del 4. Med Jonas Gardell i huvudrollen blev det helt annorlunda än med Staffan Scheja. Känsloväckande, informerande, överraskande, underhållande. Man får stark träsmak där bak även om fåtöljen är mjuk och benen ligger på en mjuk pall. Kroppen ljuger aldrig och avslöjar för medvetandet hur koncentrerat det varit under 60 minuter.
Varför? Jo, för att Jonas Gardell stod för regin och mycket pedagogiskt ledde de övriga deltagarna fram till prestationer som de själva blev glada inför. Han är en mycket skicklig pedagog, vilket hänger samman med hans stora människokunskap, det är alldeles rätt att han är teologie hedersdoktor. Jonas är medkännande och själva motsatsen till den fyrkantighet som Staffan Scheja visade upp i förra avsnittet. Jonas pratade om sin mamma som han älskat i hela sitt liv och som nu ligger för döden. Mamman gav honom sin kärlek (bild) och skänkte honom sin totala övertygelse om att Guds nåd alltid fanns för honom, en trygghet som han aldrig glömt.
Om hur mobbad han var som barn, men han bestämde sig för att inte bli ett offer. Han vände mobbningen till att bli något positivt, den tvingade honom och gav honom tid att ägna sig åt annan kreativ verksamhet, han fantiserade ihop berättelser och skapade teaterföreställningar.
Det var så jäkla fint det han sa, sa en rörd Loffe Karlsson (bild) som medgav att han nästan blivit kär i Jonas efter den dagen.
Dagens uppgift handlade om att tillsammans med Jonas Gardell leda ett allsångsprogram på Ystads teater. Kjerstin Dellert var arg och irriterad eftersom hon inte hade rätt kläder med sig för att stå på scen. Efteråt var hon rörd över hur positivt hon tagits emot av publiken, sa att det "varit som ett väckelsemöte" när hon tog publiken med storm med sin "Å Karl-Gustav" (bild). Själv sjöng Jonas sin egen sång, "Aldrig ska jag sluta älska dig" inför en hänförd publik (bild)
Jag tror att detta program var ett totalt genombrott för Jonas Gardell inför, får man hoppas, hela svenska folket. Ni som inte sett programmet se repriserna, det ska jag göra! Eller se avsnittet här!
Jonas Gardells hemsida.
Bedrövlig artikel om programmet skriven av Lina Berggrén - har vi sett samma program?
Föregående avsnitt av "Stjärnorna på slottet".
Programmets hemsida på SvT.

Fyra stjärnor möter usel pedagog

 2009-01-04  Film &TV & Media
  För ett år sedan  För två år sedan 
Herr professor Staffan Scheja, uppvuxen i Östermalms borgarklass och ovanligt liten till växten hade flera farhågor inför att ställa upp i årets "Stjärnorna på slottet", och det med rätta visade det sig. Gårdagens avsnitt kan få hela serien att falla eller åtminstone leda till en noggrannare bedömning av deltagarnas kvalifikationer i förväg. Hans osäkerhet fick honom att satsa på ett område där han känner sig säker, det vill säga framför flygeln och i den pedagogiska verksamheten på Kungliga Musikhögskolan där han är professor. De fyra deltagarna skulle därför på "Schejas dag" lära sig spela stråkinstrument för att på kvällen inför publik uppföra ett klassiskt stycke av Bach. För det ändamålet presenterade han sin allra bästa musikpedagog, "superpedagogen Eva" (bild). Därefter placerade professor Scheja sig själv bekvämt i gröngräset småpratande medan han fick massage av en kvinna bild). Därifrån kunde han höra det förskräckliga gnisslet från misshandlade stråkar och strängar. Musikpedagogen var en total katastrof. Hur kunde professor Scheja välja henne som lärare. Hans personkunskap på Kungliga Musikhögskolan kan inte vara särskilt god. Hon drog och slet i "eleverna", hon skällde ut dem och påstod att hon blev ledsen när de inte lydigt följde hennes anvisningar. Tydligast reagerade Jonas Gardell för denna mästrande attityd, som är själva kännetecknet på en usel lärare. Sedan han förklarat för henne vad han ansåg om hennes undervisning lämnade han "lektionssalen"
Kjerstin Dellert och alldeles särskilt den chockade Christina Schollin betonade att "så gör man inte" angående Jonas Gardells sorti. Janne "Loffe" Carlsson sa sig ha förståelse för Gardells reaktion. Det hedrar honom, själv håller jag till minst 100 % på Jonas Gardell. Han var den ende av de fyra som hade stake och integritet nog att inte spela med i tramset.
Föregående avsnitt av "Stjärnorna på slottet".
Programmets hemsida på SvT.

Läs Niklas Wahllöfs klarsynta artikel i DN "Vad ska vi med "Stjärnorna på slottet" till?" Det man får ut av serien är "upptäckten att Jonas Gardell var en ovanligt klarsynt och sympatisk stjärna. Men det hade det väl inte behövts en hel programserie till?" menar Wahllöf.

Bäst av allt är emellertid Fredrik Virtanens krönika i Aftonbladet under rubriken "Årsskiftets kung". Läs den! "Gardell säger sanningen så långt den kan sägas utan att bli snaskig. Han är nyfiken och vill till kärnan utan att klampa över integritetsgränser. Medan de andra ack-så-välpolerade trivselstjärnorna mest förefaller sugna på fem gratisnätter på slott och tjusiga äroskildringar". Heder Fredrik, jag håller helt med dig!

Fest i byn med Tati

 2008-12-30  Film &TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan
Jag började detta år med att återse Semestersabotören på TV 1. Se blogg.
I dag, på årets näst sista dag får jag tillfälle att se en annan Tatifilm lika legendarisk och rolig. Det handlar om "Fest i byn 1948" (Jour de fête) (även visad som Den glade brevbäraren) i SvT 1.
I den lilla franska byn förbereder man sig för fest. Nationaldagen ska firas med pompa och ståt. Ett kringresande tivoli anländer. En tältbio monteras upp. Och det är här som byns brevbärare François, spelad av Jacques Tati själv, storögt bevittnar en skrytfilm om det amerikanska postverket. Våghalsiga akrobater virvlar förbi och sprider sin post medels flygplan och motorcykel. Snabbt bestämmer han sig. Han ska effektivisera postbärandet.
På sin skraltiga cykel inleds en rad halsbrytande strapatser, lika kaotiska som älskvärda. Bland annat trampar han rätt in i tätklungan på Tour de France. "Rapidité! rapidité!"
Där finns många dråpliga episoder, som resningen av en flaggstång och den gamla krokiga gumman med geten som på sitt kluriga sätt kommenterar allt som sker. Det är en underhållande och avstressande film som man kan se många gånger.

Recension i "Russin.nu".
Presentation av Jacques Tati.

Stjärnorna på slottet 2008

 2008-12-28  Film, TV & Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan
I går såg jag andra delen (av fem) av årets "Stjärnorna på slottet). I år utspelade sig dramat på Häckeberga slott utanför Genarp i Skåne. Detta avsnitt var Janne "Loffe" Carlssons och det blev verkligen mycket intressant, spännande och fullt av humor. För detta svarade förutom Janne själv förstås, också i hög grad Jonas Gardell som visade vilken god människokännare han är. Detsamma kan man inte säga om varken Christina Schollin (71-årig affärskvinna) eller Kjerstin Dellert (pigg för sina 83 år) medan jag ingenting har att kommentera om den femte deltagaren som mest var tyst. Det var Staffan Scheja, professor i piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sedan 1997 och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2001.
Jag fick lära mig att namnet "Loffe" fick Janne från sin rollfigur i Jolos långa TV-serie "Någonstans i Sverige". Serien handlar om en grupp värnpliktiga i Sverige under andra världskriget och hade premiär på juldagen 1973. Jag lärde mig också att Kjerstin Dellert är den som lånat sin röst åt de glada och hjälpsamma mössen som syr upp Askungens klänning i den tecknade Disneyfilmen som visas på varje julaftons eftermiddag. Vidare att Janne är en så känslig person att han inte har kommit över den roll han spelade 1976 i Drömmen om Amerika. Han spelade Konrad Petterson Lundqvist Tector, den siste offentligt avrättade i Sverige, tillsammans med Gustav Adolf Eriksson Hjert.

Programmets hemsida på SvT.
Här kan man följa del 1.

Stjärnorna på slottet har sänts två gånger tidigare: julen 2007 med Peter Stormare, Magnus Härenstam, Britt Ekland, Jan Malmsjö och Arja Saijonmaa samt julen 2005 med Maud Adams, Mona Malm, Peter Harrysson, Börje Ahlstedt och Sven-Bertil Taube.

Selma

 2008-12-27  Film, TV & Media
För ett år sedan   För två år sedan 
Är detta SVTs juldrama? Med drama trodde jag menades dramatik men "Selma" kan snarare betecknas som helt händelselös, tråkig och ett sömnpiller. Den saknar både underhållningsvärde och spänning. Inte ens något avslöjande om Selma Lagerlöfs sexualliv som inte alla redan känner till. Om man inte med detta menar antydningar om sex med en prostituerad kvinna hon träffar på restaurangen. Jag har sett första delen som sändes fredagen den 26.12 klockan 21-22 på SVT 1. Visst gillar jag Helena Bergström men hennes Selma blir ett svagt mähä, som ständigt ler vad hon än utsätts för och som vet varken ut eller in.
Selma Lagerlöf är på besök i Taormina på Sicilien 1896 med sin "livskamrat" Sophie Elkan. Hon läser en positiv recension av George Brandes av sin bok Gösta Berlings saga i Politiken. Sophie föreslår en supé för att fira. Dit kommer också målaren Carl Larsson (bild) som vill måla hennes porträtt. Även den danska målaren Marie Kröyer är där.
Sophie Elkan är osäker på om hon är lesbisk eller om hon fortfarande attraheras av män. Mannen hon experimenterar med ger dock inget entydigt svar.
För första gången ser jag Helena Bergström i ett skådespel tillsammans med en kvinna som är vackrare än hon. Det är Alexandra Rapaport som spelar Sophie Elkan.
Ansvaret för manuset är Åsa Lantz som hittat på en egen historia med inspiration av brev mellan Selma och Sophie.
Jag kan inte låta bli att kopiera den lysande kulturkritikern från tidningen Kulturen, Crister Enander, som under rubriken "Selma blev ännu sämre", den 3 januari i Trelleborgs Allenda, kommenterar Sveriges Televisions Dramasatsning.

Läs mer på hemsidan på SvT. Se avsnittet på Webben. Om inspelningen i Dagens Nyheter.
Selma Lagerlöf.nu, Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem och Selma Lagerlöf-sällskapet.

Premiär på Grandbiografen

 2008-12-26  Film, TV & Media
För ett år sedan  För tre år sedan
Det romantiska eposet Australia ger tre timmar spännande underhållning, utmärkta skådespelarprestationer särskilt av Nicole Kidman som Lady Sarah Ashley och Hugh Jackman som Drover men även många andra rollfigurers insatser minns man med glädje. Där finns mycket dramatik men kanske framför allt många scener som väcker starka positiva känslor. Där finns oclså problematiken kring ursprungsbefolkningen aboroginerna och särskilt kring de s k halvbloden alltså barn med en engelsk och en aboroginsk förälder. Det framstår som pojkens största problem. Detta slutar dock med att han väljer att leva sin morfars ursprungsliv. Det är den tredje bästa film jag sett på Grand i Treelleborg, av tjugo totalt, bättre är bara Da Vinci koden och Mamma Mia.
Baz Luhrmann som skrev och regisserade "Moulin Rouge" har återvänt till sitt hemland Australien och jobbar med två av landets främsta filmstjärnor; Nicole Kidman och Hugh Jackman.
Det storslagna australiensiska landskapet utgör bakgrunden till denna historia om brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley som kommer till Australien i slutet av 30-talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch. När hon kommer fram finner hon maken död och att hennes enda tillgång är en boskapsranch lika stor som Belgien. För att rädda sin egendom måste hon tillsammans med en råbarkad boskapsfösare driva boskapen genom det oändliga, karga landskapet. Det blir en svindlande resa och tillsammans upplever de en kärleksaffär, hur andra världskriget drabbar Australien i och med Japanernas bombningar av Darwin och ställs inför val som kommer att förändra deras liv.
Landet down under upphör aldrig att fascinera.
Det är ändå landet Australien, den mytiska naturen och den mystiska kulturen, som är filmens verkliga huvudperson.

Officiell hemsida
Fakta hos IMDB

Recensioner:
Sveriges Radio Kulturnytt: Australien huvudperson i Australia.
Smålandsposten: Julbord à la Baz Luhrman.
Fyra stjärnor i Göteborgsposten.
Annika Gustafsson i Sydsvenskan.
Intervju med regissören i SvD.

Final i Dansbandskampen!

 2008-12-21  Film, TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Finalen hade allt, där fanns känslor, spänning och dramatik, underbara melodier och mycket professionella orkestrar. Och främst av allt en underbar stämning präglad av vänlighet och generositet och sann humor. Allt var egentligen perfekt förutom att vinnaren inte var bäst musikaliskt. Det fanns minst tre som var bättre, själv ringde jag för Scotts och CC & Lee. Vinnaren Larz-Kristerz från Älvdalen behärskade emellertid tekniken vad gäller "röstningslogistik" bättre än alla andra deltagare och detta av utslag. Inget fel i det, även om vi som ville ringa på Scotts i den avslutande "Duellen" fick mycket kortare tid att göra det än de som ville stödjua Larz-Kristerz. Själv tror jag dock inte att detta avgjorde. Dessutom var faktiskt L-K, läs sångaren Peter, riktigt bra i den omgång som handlade om att sjunga helt nyskrivna låtar. Deras "Carina" kommer att bli ett örhänge på Svensktoppen 2009, sanna mina ord - och Magnus Carlsson som höll med. Riktigt bra var här också Jannez med "I djupet av mitt hjärta".
I den inledande omgången försvann två av finalisterna, Bengt Hennings som valt att sjunga “I was made for lovin you” och Shake som valt att sjunga “Mercy”. Jag hade tippat Bengt Hennings och Jannez. I andra omgången då varje band fick en nyskriven låt var alla lika bra och jag tänkte att alla skulle kunna klara sig bra både i Melodifestivalen och Svensktoppen. Jag var glad att inte vara tvungen att välja någon. Därför fick min lokalpatriotism ta över kommandot och jag ringde flera gånger på CC & Lee, som sjöng "Himlen kan vänta", som också fick en översvallande rspons av juryn. Men det räckte inte till "Duellen".

Övriga inledningslåtar var:
Jannez “Guenerina”, CC & Lee “Leende guldbruna ögon”, Larz-Kristerz “Purple rain” och Scotts “Jag ringer på fredag”.
Läs mer om finalbanden på deras respektive hemsidor:
Shake  Scotts  Bengt Hennings  Jannez  CC & LEE  Lars-Kristerz   

Tomten är kidnappad!

 2008-12-18  Film, TV & Media
För ett år sedan   För tre år sedan
En spännande julkalender 2008. Tomtemor och nissarna oroar sig för var tomten befinner sig.
Avsnitt 17 handlar om hur Renée (Sandra Huldt) i sin ingenjörsverkstad hittar en gannal bok om den hemliga organisationen Gallus Callus som visar sig vara en tomtehatarklubb. Är det den som kidnappat tomten? Är det direktör Dahmén som är ledare för klubben? Frågorna är många och Klas (Måns Nilsson) och Lage (Anders Johansson) beger sig till leksaksaffären för att spionera. En mobilsignal avslöjar dem emellertid och de grips av direktörens män.
Ett omväxlande och ganska spännande avsnitt får mig att vilja se fortsättningen.

Julkalenders hemsida på SvT
Julkalendern i Radion.
Tidigare julkalendrar:
"En riktig jul" 2007
                                      "Lassemajas detektivbyrå" 2006

Vi hade i alla fall tur med vädret - igen!

 2008-12-15  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan
I går var hela familjen, fyra personer, på bio i Trelleborg. Det var en upprepning av filmen med samma namn för snart 30 år seda. En nostalgisk resa var planerad. Det är samma skådespelare i huvudrollerna som 1980, som Gösta Backlund ser vi Rolf Skoglund och som Gun Backlund ser vi Claire Wikholm. Barnen är dock utbytta och sonen Johan spelas av Robin Stagmar och dottern Lotta spelas av Magdalena in de Betou. I den här filmen finns även barnbarnen med, Magda spelas av bla. Mikaela Knapp, och hennes pojkvän Jens av Gustav Berg.

Året var 1980 när vi första gången fick stifta bekantskap med familjen Backlund på deras resa genom sommar-Sverige i kultförklarade tv-filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret". Nästan 30 år har gått och Gösta och Gun är pensionerade. Den här sommaren ska de resa till sonen Johans bröllop i Norrland. Gun har bestämt att de ska flyga, hon vägrar att åka i den gamla trånga husvagnen. Gösta vill emellertid återuppleva husvagnssemestern och byter det gamla husvagnsekipaget mot en modern och välutrustad husbil och till sist får han en mycket motvillig Gun med sig på resan. Ett vägande skäl är att hon vill komma ifrån uppvaktningen av en efterhängsen grek som är hennes teckningslärare.
Under resans gång inträffar flera episoder som är besvärliga för Gösta och inte särskilt lustiga att titta på heller. Gösta är en antihjälte, han har överdrivet höga tankar om sig själv men också snäll och hjälpsam. Han har turen med sig ock till sist når han sitt mål, en fiskerik fjällsjö i Norrland. Där kan han uppfylla en nära väns sista önskan då han sprider vännens aska i sjön.
Det är förbluffande att en så ogenomarbetad film verkligen släppts ut på biograferna. Resten av familjen var emellertid tämligen nöjda. Och delar tydligen den åsikten med många andra eftersom filmen blivit en publiksuccé.
Filmens hemsida på SF.
Jan Andersson sågar filmen helt i Expressen.
Mikael Hagner i Barometern ser inget kul alls.
Malena Janson, Svenska Dagbladet, "Ljumt återseende med Gösta och Gun".
"Ett sympatiskt drag är den humana synen på gestalternas åldrande. Den ser man inte så ofta i svensk film" skriver Annika Gustafsson i Sydsvenskan.
"Humorbefriad uppföljare" skriver Helena Lindblad i Dagens Nyheter.

Äntligen finalklart i dansbandskampen

 2008-12-13    Film & TV & Media
 För två år sedan  För tre år sedan 
Jag vet inte vad det beror på men det tycks vara omöjligt för någon av utmanarna att ta sig upp på finalplats. I kväll var det återigen Scotts från Lidköping och Älvdalengänget Larz-Kristerz som knep de två första platserna.
Lokalkonkurrenten från Lidköping, countrybandet Kindbergs, svek mina förhoppningar totalt och blev sist i första omgången. De är trevligare att lyssna på på Internet, Lyssna på oss.
Wahlströms från Vadstena lyckades bra med dansbandslåten  ”Ljus och värme”. Den är en av mina stora personliga favoriter. Lyssna gärna på originalet här: Ljus och värme.
Ännu bättre sjöng Jenny Salén den gamla Barbados låten ”Kom hem” även om Magnus Carlsson föredrog sin egen version. Lyssna på den här ”Kom hem”.

Det var första delen av kvällens föreställning. Den andra var att de tre jurymedlemmarna presenterade vilka tre av de tidigare utslagna banden som de vill ha med i finalen. Det blev Bengt Hennings (Thomas Deutgen), CC & Lee (Magnus Carlsson) och Shake (Anna Mourou).

Den tredje delen av föreställning kan jag genomföra på egen hand. Dansbandskampens hemsida kan du rösta fram ”Tittarnas Joker” som en sjätte finalist.
Jag väljer mellan Jenny Saléns och Jannez.
Och det blev Jannez som vann. Jämtarna vann en övertygande seger och Highlights hamnade på andra och Zlips på tredje plats. Sammanlagt kom det in hela 41 000 röster.

Första deltävlingen för två månader sedan.

Inget rubbar Scotts och Lars-Kristerz

 2008-12-06 Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Efter en veckas uppehåll var det dags för den sjunde omgången av "Dansbandskampen". Mycket hög klass på de tävlande banden. Mycket spännande kväll. Ett verkligen trivsamt och engagerande program. En stor skräll redan efter första omgången då Jives åkte ut efter vad jag tyckte var en mycket bra prestation. Jonas Näslund & Jive från Sundsvall som är Medelpads mest populära band sjöng "Every Breath You Take" (Police ) på ett mycket dansbandsvänligt sätt. I kväll ställdes Scotts från Lidköping mot ett samlat Norrlandsmotstånd, om nu Älvdalen ska räknas dit. Scotts hade under veckan skrivit kontrakt med Bert Carlsson. I andra omgången med dansbandslåtar fick Timråbandet Shake med "Vad har du under blusen Rut" mycket goda vitsord av juryn och dansbandsprofessorn Deutgen sprang upp på scenen och knäböjande kysste handen på sjönsjungande Christina Granholm (bild). Men det röstande svenska folket lät sig inte luras. Det blev som vanligt Larz-Kristerz från Älvdalen och Scotts från Lidköping som åter knep de två åtråvärda förstaplatserna. Inte heller Zlips som började på Timrå värdshus 1986 lyckades hota den framgångsrika duon. Själv hade jag hellre sett att Larz-Kristerz hade åkt ut, och den uppfattningen delade jag helt med Magnus Carlsson och Thomas Deutgen. Det är förbluffande vilket röstarstöd Älvdalingarna har oberoende av prestation. Ligger hela kommunen bakom?.

Läs Michael Nystås Dansbandsblogg för dig som vill veta mer.

Inte ens Jannez kunde få bort Lars-Kristerz

 2008-11-23  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  
För fjärde veckan i rad lyckades Lars-Kristerz från Älvdalen gå vidare till nästa omgång efter att ha gjort ”I love Europé” bättre än Krister Sjögren själv enligt juryns Magnus Carlsson. Jämtlänningarna Jannez från Laxjö gjorde en formidabel version av ett av Paul Paljetts gamla örhängen men lyckades inte konkurrera med alla röstande från Dalarna och Älvdalen.
Och Scotts då? Jo, de vann igen – med Sven-Ingvars gamla ”Fröken Fräken” och inte bara det. Melodifestivalens Christer Björkman avslöjade under sista röstningspausen att de var välkomna att sjunga en riktigt bra melodi i Melodifestivalen. Det handlar om "Jag tror på oss" skriver av Lars "Dille" Didriksson och Ingela "Pling" Forsman.
De övriga två banden var Face 84, 4 tjejer från Varberg som framförde “Start Me Up” (Rolling Stones). De överlevde inte första omgången.
Det gjorde Martinez med sångerskan Louella "Lillan" Vestman och Danne Strandberg som båda är uppvuxna i Kiruna. De lyckades bra med “Dancing In The Street” (Mick Jagger & David Bowie) men fick varken domarnas eller röstarnas gehör för sin dansbandslåt ”Miss Decibel”.
Förra veckans tävling, läs mer här. Bilder på Martinez, Jannez och Face 84.

Malmö band bortröstat av Norrlandsmaffian

 2008-11-16  Film & TV & Media
 För två år sedan  
Jag är helt chockad, och det är nog ingenting jämfört med hur skakade som juryn för dansbandskampen känner sig. Kvällen bästa band var CC & LEE, bandet med två skönsjungande systrar från Ronneby som bor i Västra Klagstorp utanför Malmö. De gjorde två 12-poängs framträdande (Med Melodifestivalpoäng mätt) enligt juryn, både med Dolly Partons "I Will Always Love You" och sedan helt underbart med Vikingarnas dansbandsklassiker "Leende guldbruna ögon". De tog juryn med storm men röstades sedan bort av svenska folket till förmån för Lars Kristerz från Ålvdalen! Det är tydligt att Larz Kristerz har en stor supporterskara som ringer allt vad tygen håller på sina favoriter från Dalarna. Själva föreföll bandet känna sig borta sedan dansbandsexperten och jurymedlemmen Thomas Deutgen begärt skilsmässa från dem efter det att sångaren Peter Larsson drabbats av stora skälvan och inte kunnat göra Friends "Lyssna till ditt hjärta" rättvisa.
Men det blev Larz Kristerz som för fjärde gången i följd gick vidare till nästa veckas tävling tillsammans med "självklara" Scotts som åter gjorde en gedigen insats med Lena Philipssons "Det gör ont" och sedan Bert Månssons och Sven-Ingvars "Två mörka ögon". Henrik Strömberg är vår nästa Magnus Carlsson?
Countrybandet Nova framförde "Killing Me Softly" (Roberta Flack) och sedan blev det inte mer den här gången. De består till tre femtedelar örebrolänningar och två Lidköpingsbor Cathrine och Andreas Nycander.
Nizeguys framförde "Your Song" (Elton John). Andreas, Patrick, Marcus och Dennis kommer från Falkenberg och hängde med till andra ronden där deras version av "Tre gringos" blev ett lätt byte för konkurrenterna.
Bilder på CC & Lee, Nova och Nizeguys.

Kampen går vidare

 2008-11-09  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  
I går var det dags för fjärde omgången i dansbandskampen. Programmet är fortfarande lika bra. Scotts från Linköping gjorde en överraskande god första låt av Mauro Scoccos ”Sarah” och tog sedan alla till sitt hjärta med sin dansbandslåt. Jag var själv övertygad om att de skulle vidare trots dålig kritik från juryn. Kanske jag blivit ett slags ”svenska-folket” expert efter att i åratal lyssnat på Dansbandsdax via webben.  Med från förra vecka var också Lars-Kristerz från Älvdalen. De gjorde en medelmåttig version av den urgamla ”Corinna”, fick dålig jurykritik men klarade sig ändå vidare till nästa vecka. Man kan fråga sig om de är de två blivande finalbanden eller om någon kommande utmanare ska lyckas slå ut dem.
Ut redan i första ronden i går kväll åkte Good Timers från Uppsala. I finalen försvann sedan Glennartz från Onsala söder om Göteborg och Karlstadgänget Sandins.  
Förra veckans omgång, den tredje finns här.

På bilderna: Goodtimers, kvällens jumbo, Sandins med vokalisten ”Kattis” Fursth och
Glennartz med Christopher Jarnebrink som fick välgångsönskningar av sin bror Casper i Arvingarna.

"En smula tröst"

 2008-11-03  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  
Eller med originaltiteln  ”A Quantum of Solace” är den senaste James Bond filmen. Jag och min fru såg den på Grand i Trelleborg i går, den hade premiär i torsdags natt. Förra James Bond filmen, Casino Royal, såg vi i november 2006 – det är inte klokt att det gått 1 år och 11 månader sedan sist! Det är fortfarande Daniel Craig som spelar Bond, mannen med stenansiktet, när han någon gång drar på munnen, ser han naivt infantil ut. Det är ännu mera action än i Casino Royal. Jag vill emellertid hellre ha en spännande story att följa än vilda bil- och båtjakter, hisnande klättringar, störtande flygplan och långa och blodiga slagsmål. En av filmens behållningar är Olga Kurylenko som har den kvinnliga huvudrollen som Camille. Camille drivs att hämnas mordet på sin far och skändandet av hennes mor och syster på den blivande diktatorn i Bolivia, general Medrano. Bond lär henne hur man dödar en människa. Det är det han är bäst på.
Quantum of Solace är en direkt fortsättning på Casino Royale. Efter att ha blivit förrådd av Vesper Lynd i Casino Royale är Bond ute efter hämnd på dem som låg bakom Vespers svek; samtidigt måste han akta sig så att uppdraget inte utvecklar sig till en personlig vendetta. Med hjälp av herr White, som Bond fångade i slutet av Casino Royale, får Bond och hans chef M veta att organisationen som Le Chiffre och herr White jobbade för är mycket mer välorganiserad och farligare än vad någon föreställt sig, med agenter placerade i såväl MI6, CIA som den brittiska och amerikanska statsledningen. Med ledning av herr Whites uppgifter och hjälp från Mathis får Bond en hel del ledtrådar vilka leder till Dominic Greene, en stenrik affärsman som visar sig vara en högt uppsatt medlem i den än så länge icke namngiva organisationen och som inte skyr några medel för att nå sina mål. På vägen träffar Bond Camille som har sina egna motiv att döda Greene.
Blogg om Casino Royal.
Senaste sedda film på Grand, Rallybrudar den 11 oktober.

Läs mera här:
IMDB, Agent Agent 007s hemsida, Officiell webbplats.

För tredje veckan i rad

 2008-11-02  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Dansbandskampen går vidare och blir allt bättre och mer spännande. Dock inte efter det första momentet då det var ganska uppenbart att Yvonne & Quick Picks skulle åka ut. Efter andra momentet där banden skulle arrangera, spela och sjunga någon av de 50 mest populära dansbandslåtarna var spänningen så tät att den kunde skäras med en slö kniv.
Scotts som sågades av juryn förra veckan och ytterst häpna ändå gick vidare till dagens tävling fick ännu sämre kritik i kväll. Men vad händer, svenska folket röstar som jag vill och inte som juryn vill och Scotts går vidare till nästa vecka tillsammans med överlägsna Larz Kristerz medan Mickeys och Highlights slås ut.
Och jag har rätt om svenska folkets preferenser. På Aftonbladets webbupplaga kan man på lördag kvällen se att
av 5000 som röstat har 43 % Scotts som favorit, följt av Larz Kristerz med 34%. Se här.
Samma resultat får man i Expressen. Se här.
Ingen av de tre utmanarna var ens i närheten av att hota Scotts eller Larz Kristerz som gick vidare efter rond 2. Dessa har nu klarat alla utmanarna hittills.
Fortsätter det så här så köper jag snart en biljett till Strängnäs. Detta kommer att bli årets bästa program på SvT ettan.
Vad är det som händer? Efter denna framgång för SvT på lördagskvällarna följer man upp med att köra repris på dansbandsserien "Leende guldbruna ögon" med Lennartz på söndagskvällarna tre veckor framåt med start den 2.11 kl 1815. Ett av mina stora älsklingsprogram! Jag följde det noga i februari 2007.
På Expressen bloggar min älsklingsartist Kim Kärnfalk som på bild är överlycklig tillsammans med dotter Stella över hur svenska folket röstat.
"Tack Sverige!!Nu vet vi. Jag och Stella är överlyckliga!" skriver hon. Bilder också på Highlights och på Mickeys - med jurymedlemmarna.

Fler danslänkar:
Svenska dansband. Dansaktuellt. Dansbandsmaffian. Dansbandslistan.

Förra veckans deltävling två.

Dansbandskampen, nu ännu bättre

 2008-10-26  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Andra omgången av Dansbandskampen blev ännu bättre än förra gången. Dansbanden var bättre, låtarna var bättre, juryn var rolig och charmig och det fanns till och med spänning och dramatik. Ett exempel är att jag ringde och röstade, inte bara en gång utan tre gånger på skånska Susann Nordströms från Österlen. Men det hjälpte inte.
Skrällen var att Bengt Hennings som var klart bäst i deltävling ett inte klarade sig vidare till nästa deltävling utan slogs ut av Scotts som själva blev likna häpna som tittarna. Men inte mig emot. Vann gjorde Lars-Kristerz, i tidstypisk utstyrsel och            instrument (70-talet).
Ny för kvällen, Dates, åkte ut redan i förtävlingen.
Riktigt bra är Peter Settman son programledare. Dansbandskampen kommer säkert att bli hans största och mest framgångrika insats i TV och nöjesbranschen. Programmet kommer också att ge många nya dansband en rejäl skjuts in i dansbandsvärlden och öka intresset för dansbandsmusik överhuvudtaget. Förra veckans deltävling ett. Bilder på Lars-Kristerz, Susann Nordströms och Date.

Dansbandskampen

 2008-10-19  Film & TV & Media
 För två år sedan  För tre år sedan
Äntligen en musiksåpa som jag tänker följa, den första jag tittade på sedan dansbandsserien ”Leende guldbruna ögon” för snart två år sedan med Lennartz. Dansbandskampen startade i går med fem band, av vilka två var klart bäst och de tre andra nästan väl amatörmässiga, för att inte säga rena nybörjarna.
Bengt Hennings (bild)och Scotts (bild) var de som självklart gick vidare till nästa lördag då de får möta tre nya dansband.
För båda banden är denna framgång troligen ett stort steg framåt i karriären.
Kändiz åkte ut direkt och Kalas och Dollies i ”andra chansen”. Juryn bestod av artisten Magnus Carlsson, med ett förflutet i dansbandet Barbados, Anna Mourou, känd från tv-programmet "Tv-stjärnan" och Thomas Deutgen, programledare för programmet "Dans" i Sveriges Radios P 4. De kompletterade varandra, inget av de fem banden var så dåliga att de inte fick beröm av någon av domarna.
Programmets hemsida på SvT 1. Dansbandskampen i Strängnäs. Får jag lov?

SvT 1 avslutade sedan kvällen med ett ännu bättre program. Videokväll Med Luuk som pratade med denna unga helt fascinerande kvinna som heter Mia Skäringer och som man aldrig kan lyssna sig trött på antingen hon spelar sina komiska roller, som Gullitussan, Tabita m fl eller eller som nu i en öppenhjärtlig intervju. Jag säger som Mia själv när programmet var slut: ”Oj, är det redan slut!” (Bild på mig själv och Mia på Göteborgs central och på samtliga fem deltagarbanden).

Bio igen: Rallybrudar

 2008-10-11  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En riktigt bra film, engagerande och känslomässig som man inte kan låta bli att gripas av. Det händer mycket, tempot är högt och det växlar snabbt precis som veterinärassistenten Ulla (Eva Röse) vars livsdröm är att köra rally. Bedårande och förtjusande är bonddottern Birgitta (Marie Robertson) som svärmar för det franska språket och vurmar för målning och konst. Hon blir kartläsare sedan hon tränats i en barnkarusell för sluta spy i de häftiga svängarna.
Där är ett trevligt lokalt dansband ”Roffes med Eivor”, filmens ledmusik är Anita Lindbloms ”Sånt är livet”, rallybilen är en Volvo Amason, på Eivors (Maria Lundqvist) café serveras Pucko och Pommac,  allt bidrar till nostalgiska känslor av 60-tal. I dansbandet spelar lokaltidningens redaktör Melin trummor på fritiden. Han görs av den erfarne och folkkäre Janne ”Loffe” Carlsson. Dansen går på ett rökigt Folkets hus i det sömniga samhället Torsby.
Andra bra prestationer gör Claes Malmberg som verkstadsägaren Roffe och Björn Bengtsson som bilmekanikern Kenta. Bilder på Eva Röse, Marie Robertson och Janne ”Loffe” Carlsson.
Information på IMDB.
Recensioner: Nwt, DN, Expressen, SvD, AB, och Helsingborgs Dagblad.

Tidigare biobesök i år:
13 september, Arn - Riket vid vägens slut.
26 juli, Batman, ett bottennapp på Grand.
5 juli, Mamma Mia.
25 juni, The happening.
9 april, Angel.
22 februari, Morgan Pålsson - världsreportern

Livet i Fagervik

 2008-09-27   Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En ny seriesatsning på SvT1 ”Livet i Fagervik” startade i måndags. Den ska gå i tolv avsnitt och det första var verkligen lovande. Detta beror mycket på huvudpersonerna Johan och Annika. Men naturligtvis också på den gedigna skådespelaren Lars Lind som spelar Johans far Bernard.
Johan som spelas av Henrik Johansson är naiv och klumpig men ärlig och öppen och gör ett sympatiskt intryck på tittaren. Annika (spelas av Maria Sid) är en attraktiv mor till en tonårsdotter, Hanna. Hon är ihop med en tjej. Hanna spelas av Nadine Kirschon som jag blev förtjust i redan i Kanalkampen.
Filmen börjar dramatiskt med att Bernards gamla receptionist Harriett slår sönder sitt hem. Det är jul och Johan, advokat med jobb i Stockholm, kommer hem till Fagervik. Johan känner att han behöver en öl innan han orkar möta sin far. I baren träffar han Annika. Ett möte som kommer att få stora konsekvenser. Bilder på Lars Lind, Nadine Kirschon och Hanna Alström.


Arn - Riket vid vägens slut

 2008-09-13    Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Det här var inte mycket att titta på. Det räcker mer än väl med en omgång Arn Magnusson. Det mesta var patetiskt, omväxlande pinsamt patetiskt och komiskt patetiskt. Dessutom var filmen rörig och direkt långtråkig.
Arn (Joakim Nätterquist) återvänder hem från kampen om Jerusalem med araberna och ärkefienden Saladin för att äntligen gifta sig med sin Cecilia Algotsdotter (Sofia Helin) som just avtjänat sitt straff på klostret. De bygger ett hem på Forsvik och får ett barn till. Men Arn vet att kriget hotar – det är bara en tidsfråga innan sverkrarna kommer att försöka återta kronan från den styrande kung Knut (Gustaf Skarsgård) med hjälp av sina danska fränder. Med sin kännedom om utländska stridstekniker och strategier bygger Arn en armé på Forsvik.
Arn-Tempelriddaren del 1 såg vi under julhelgen i fjol.
Info om filmen på IMDB och Moviezine.

Recension av Berndt Eklund i Expressen, Mats Johnson I Göteborgsposten, Gunnar Bergdahl i Helsingborgs Dagblad, Andreas Degerhammer I Kristianstadsbladet,   
Martin Andersson i Sydsvenskan,
Malena Janson för Svenska Dagbladet och Maret Koskinen i DN.
Officiell webbplats för de båda Arn-filmerna

Batman, ett bottennapp på Grand

 2008-07-26    Film & TV & Media
För tre år sedan

I går kväll var min fru och jag på smygpremiär på "The Dark Knight" på Grand i Trelleborg. Min fru som bryr sig om den sociala omgivningen uppmärksammade mig på att foajen var full med 20-25 åringar. En snabb blick avslöjade att en hel del skulle till och med komma att få visa legitimation till denna barnförbjudna film. Visst har han förändrats 50-talets Läderlappen! Så hette Batman fram till den första filmen 1989!  Den nya filmen om Batman, Jokern och Two-Face (bild) är den sämsta av de 15 filmer jag sett på Grand. Och den var lång, över två och en halv timme och klockan var över 12 när vi åter satt i bilen.
Det var svårt att se skillnad mellan skurkar och hjältar, vilka som var korrumperade läckor hos polis och åklagare resp. hederliga skurkar inom den organiserade grova brottsligheten. Det blev bara en röra till sist. Visst var en del av actionscenerna spännande och sevärda men snart visste man inte vilka man skulle hålla på. Det värsta var dock de långa moralpredikningar som främst den vidrige Jokern höll vid flera tillfällen. En sorts kvasifilosofi om människan, dess bevekelsegrunder och öde. Maximum två poäng av tio.
Filmen är gjord av Christopher Nolan och den har redan slagit kassarekor i USA!
Bild på Christian Bale som Batman och på Heath Ledger som spelar The Joker tippas av många få en postum Oscar för sin roll. Han hittades död i sin New York-lägenhet i januari i år. Han blev 38 år gammal.

Recensioner: Jens Person i Aftonbladet,  Caroline Hainer i DN, Michael Tapper i Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda.
Fakta hos IMDB.

Tidigare biobesök i år:
5 juli, Mamma Mia.
25 juni, The happening.
9 april, Angel.
22 februari, Morgan Pålsson - världsreportern

Falskt kvinnoideal

 2008-07-06    Film & TV & Media
För tre år sedan
Aftonbladets webbsajt har man de senaste dagarna kunnat se en snygg tjej som drar blickarna till sig på en framträdande plats. Tyvärr försvinner hon efter en stund och ersätts med en annan mycket smalare kvinna. Hon ser ut att vilja ge de anorektiska kvinnorna en kropp. Hon är inte alls tilldragande och inget man vill vila ögonen på. Men hör och häpna! Jag begriper ingenting, det är ju den sistnämnda kvinnan man ska beundra. Det är hon som är idealet att eftersträva. Det handlar om en "före-efter" annons. Före och efter "One Week" metoden. Man ska klicka för att komma till "Hälsoklubben" - tala om ordförfalskning - där man kan köpa en flaska Diet Cleanse så att man kan "bli av med sin övervikt". Titta på bilderna och döm själv vilken kvinna som är mest attraktiv. Och vad säger Marknadsdomstolen om denna falska marknadsföring? Man får betala 300 kr för en flaska med garanti att gå ner i vikt "med rimlig motion och lämplig diet". Det vet väl alla redan! Det är klart att det är bra att äta lämplig mat, som mycket grönsaker och frukt, och att undvika godis och alkohol, och att motionera, detta behöver alla. Vad jag vänder mig mot är dels att man ska betala 300 kr för detta och dels och främst att visa upp en bild på en anorektisk kvinna som ett ideal att sträva efter. Bilder på "före" och "efter".
(Två månader senare upptäcker jag att reklammakarna för "One Week" har bytt ut bilderna för före efter till något mindre anorexigt, se här och här).

Mamma Mia på Grand

 2008-07-05    Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Benny Andersson och Björn Ulveus är genier i en ännu högre grad än jag har förstått. Det är deras musik som gör filmen fängslande och mycket underhållande och fyller hela salongen på Grandbiografen i Trelleborg. Mamma Mia är en musikalfilm som är baserad på musikalen Mamma Mia som i sig delvis är baserad på melodier av popgruppen ABBA. Min fru och jag var på en så kallad förhandsvisning i går kväll klockan 9. Jag fick höra mycket som vi kände igen och mer ändå som var nytt för mig. Handlingen i filmen är gjord utifrån låtarna som därför kommer in på alldeles exakt ställe och får stor effekt på tittarna. Det var mycket njutbart att höra det underbara soundet som präglat ABBAs musik sedan 30 år tillbaka. Större än Beatles det är vad de är. Annars är handlingen i filmen banal och mycket sentimental även om skådespelarnas prestationer är av hög klass. Man ser gärna Meryl Streep (bild) som Donna, Amanda Seyfried (bild) som hennes Sophie och Pierce Brosnan (bild) som Sam Carmichael. Donna är en medelålders ensamstående mamma som fruktar ögonblicket då hennes 20-åriga dotter ska börja leva sitt eget liv. Inför bröllopet som väntar försöker Sophie få tag på sin okända fader. Därför bjuder hon in tre män som alla enligt hennes mors dagbok kan vara hennes far.
Filmen hade galapremiär i Storbritannien den 1 juli och i Sverige den 4 juli.
Filmens officiella hemsida, Mamma mia The Movie och dess svenska officiella hemsida. Fakta hos IMDB och på Movizine. Officiell Abba sajt. Musicalen Abbas hemsida.
Tidigare biobesök i år:
25 juni, The happening.
9 april, Angel.
22 februari, Morgan Pålsson - världsreportern.

Komedi-favoriter

 2008-07-01    Film & TV & Media
För två år sedan 
Många av mina favoritprogram på TV är humorprogram och många av dessa är engelska och många är gamla program som går i repris. Jag vill nämna tre utan någon inbördes ordning som alla är brittiska humorserier: Det är "Keeping up Appearances" (Skenet bedrar) med Hyacinth, Richard, Onslow och Daisy (bild). Det är en brittisk komediserie producerad av BBC 1990-95. "Absolutely Fabulous" (Helt hysteriskt) som också är en BBC produkt om Edina Monsoon och Patsy Stone, två medelålders kvinnor i London (bild), som desperat försöker verka yngre och hippare än vad de är och "The Vicar of Dibley" (Ett Herrans liv) med Geraldine Granger, en kvinnlig präst i den konservativa kyrkan. Där finns också med far och son Horton samt den härliga svärdottern Alice Tinker (bild).
Av svenska komediserier kan jag titta på "Care of Segemyhr" med den förnäme Fredrik Segemyhr, lägenhetens ägare spelad av Johan Ulveson. De tre övriga huvudpersonerna är hans flickvän Cecilia, Cilla, spelad av Sussie Eriksson, Fredriks kompis och diversearbetaren Jan-Olof, spelad av Lennart Jähkel och taxichauffören Anton, spelad av Olle Sarri (bild).
Och den i år nyinspelade Mia & Klara, som jag gillar alltmer sedan jag träffat Mia Skäringer på Centralstationen i Göteborg.
Officiell webbsida för Absolutely Fabulous.
Officiell webbsida för Keeping up Appearances.   
Officiell webbsida för The Vicar of Dibley
Officiell webbsida för Mia & Klara.  
Jag har tidigare bloggat om Keeping up Appearances 07-12-20 och om Absolutely Fabulous 06-11-01 och 
och om mötet med Mia "Gulletussan" Skäringer den 08-05-22.

VM 58, lika falsk som månlandningen?

 2008-06-30    Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan 
Jag såg ett TV-program i fredags kväll den 27.6 på SvT. Det var en mycket intressant film som hette Konspiration58.  Jag trodde verkligen på att det finns en förening som har en konspirationsteori med egen hemsida och övertygande bevis. Fotbolls VM 1958 spelades aldrig i Sverige därför att vi inte hade den teknik och kompetens som krävdes. USA ville använda fotbolls VM som en test på vilken inverkan TV kan ha på tittarnas attityder och övertygelser. Sändningen kom lagom till veckans visning av finalen mellan Sverige och Brasilien i fotbolls VM 1958. Konspiration58 var en repris av filmaren Johann Löfstedts dokumentär "Konspiration 58" producerad av Stavro Filmproduktion AB. Det är en fiktiv dokumentär om en förening som förnekar att fotbolla-VM ägde rum i Sverige 1958. På föreningens hemsida finns påstådda bevis i form av bilder artiklar och böcker. Bror Jacques de Waern (bild) spelar själv rollen som grundare av föreningen, Bror Jacques de Waern, i programmet. Han är en svensk skådespelare, född 1927.
Konspiration 58 har en egen hemsida, eller snarare har den falska dokumentärfilmen en hemsida som ska förafalla vara föreningen Konspirations hemsida. På hemsidan uppges Olof Arnell (bild) vara ordförande för föreningen. Kan han vara identisk med Olof Arnell på Drabantg. 37 i Linköping? Konspiration 58 är i själva verket en reklamsajt för Stavro Filmproduktion AB som vill sälja en DVD för 149 kr inklusive frakt. Det som fick mig att tvivla är den länksida som finns på hemsidan, där det finns länkar till tio "systerföreningar i världen". Ingen av dessa fungerar som de borde och jag är övertygad om att om det verkligen fanns en konspirationsförening så hade den sett till att uppdatera sina länkar korrekt.
Men det är alltid skoj och spännande med konspirationssajter, även i det här fallet då det handlar om en "falsk" konspirationssajt. Läs gärna Flashbacks forum om "Fotbolls VM 1958 (Fejkad konspiration).
Läs mer på bloggen "Sanningen om VM 58".
VM i Sverige 1958, den sanna versionen?
Läs om månlandningen i min blogg "Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst".

The Happening - sommarbio på Grand

 2008-06-25   Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det kommer från ingenstans och börjar utan förvarning. På bara några minuter inträffar hemska oförklarliga dödsfall i flera amerikanska städer. Människor gör kollektivt självmord. Vad är det som orsakar att det mänskliga beteendet bryter samman? Elliot Moore (Mark Wahlberg) är högstadielärare i naturvetenskap i Philadelphia och för honom gäller det bara att hitta ett sätt att undkomma den dödliga farsoten. Trots att äktenskapet med frun Alma (Zooey Deshanel) är i kris beger de sig iväg från Philadelphia och ut på vägarna. Först med tåg och därefter med bil i sällskap med Elliots kollega, matteläraren Julian (John Leguizamo) och hans 8-åriga dotter Jess (Ashlyn Sanchez). Det är bara när Elliot börjar förstå vad som orsakat detta hot mot mänskligheten som han upptäcker en möjlighet för familjen att klara sig.
The happening är en spännande katastrofilm som är bra underhållning och väl värd att se även om många kritiker hade väntat sig mer av producenten och manusförfattaren Manoj Night Shyamalan.
I bakgrunden finns tankar om att människorna håller på att förstöra naturen och att naturen utvecklar möjligheter att slå tillbaka. Men där finns också hopp om att människan med sitt rationella tänkande och med hjälp av ett vetenskapligt arbetssätt kan finna utvägar för att rädda sig.
Min fru och jag inledde semesterveckan med ett besök på biografen Grand i Trelleborg. Många var vi inte i salongen.

Officiell webbplats.
Se trailer här.  
Fakta hos IMDB. Filmtipset.
Recension i Aftonbladet, i DN, i Sydsvenskan, i NWT, i Corren och i Ystads Allehanda.
Kommentarer i Tellusfilm
Information på Wikipedia. 

Möte med Gulletussan på Centralen

 2008-05-22  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan
När jag satt på Göteborgs Centralstation i söndags kväll och läste Karin Alvtegens tredje deckare "Saknad" som jag köpt för 69 kr i pocketbokhandeln på stationen medan jag väntade på Öresundståget som 1740 skulle ta mig till Malmö såg jag alldeles framför mig en person jag kände igen. Ibland är tanke och handling ett hos mig och jag frågade om hon inte var en känd komiker. Jo, visst var hon det, Mia Skäringer från Göteborg som var på väg till Malmö för att spela in fortsättningen på den TV-serie som gjort henne mest känd, nämligen "Mia och Klara". Mest gillar jag hennes figur hårfrisörskan Gulletussan. Jag stoppade en stressad resenär och fick honom att ta en "idolbild" av Mia och mig. Hon var mycket trevlig och föreföll glad över att vara igenkänd.
Mia Skäringer har en blogg på mama.nu som dock tyvärr slutade uppdateras för några månader sedan. Men det som finns där är verkligen värt att läsa. Hon blev årets roligaste mamma 2007 och intervjuas i "Allt om Barn".
Läs mer om henne på Wikipedia.
Där finns likheter med "upp-och-hoppa-Frida" och med min mycket stora favorit Kim Kärnfalk (bild), tidigare med Nina Inhammar i duon Nina & Kim och innan dess i Friends numera miljonutdelare för Postkodmiljonären. Läs hennes blogg.

Veteranen, bra seniortidskrift

 2008-05-03   Film & TV & Media
 För ett år sedan 
Som medlem i SPF, med mottot ”Seniorer i tiden” – Inflytande, valfrihet, livskvalitet (låter som ett bra motto för en moderat) får jag regelbundet medlemstidningen Veteranen. Den ser inte inbjudande ut att läsa. Den ser ut ungefär som Lärarförbundets medlemstidning, Lärarnas tidning, som jag konsekvent kastat direkt till pappersåtervinning sedan många år tillbaka.
Solen skiner, jag har byggt ett skydd mot den starka vinden på Söderslätt, och vill gärna läsa i solen. Jag letade fram nummer två av Veteranen (kanske för att det fanns en stor bild av Fredrik Reinfeldt på framsidan) och hoppsan blev jag förvånad. Snacka om fördomar. Den innehöll mycket som jag läste med stort intresse.
"Inflytande och valfrihet är verktyg för att nå en bra livskvalitet" skriver Mats Bergström, tf förbundsordförande, när han berättar om en bok av Alf E Sjöberg ”Livskvalitet” som också finns på Internet. En intressant detalj om Mats Bergström är att han är far till ett känt tvillingpar Henrik och Magnus som när de blivit kända via TV-programmet "Så ska det låta" tog sin mors släktnamn Rongedal. Melodifestivalen i Globen är sedan historia.
Till hösten blir troligen Karl Erik Olsson från Skåne ny förbundsordförande. Han kommer från Sösdala, satt i EU-parlamentet i åtta år och har just fyllt 70 år.
En lång artikel om en ny utmaning för den svenska välfärden: de utlandsfödda äldre som om 10 år beräknas vara nästan en halv miljon. Mycket intressant.
En intervju med Fredrik Reinfeldt som säger nej till en generell höjning av garantipensionen.
En intressant intervju med författaren Carl-Henning Wijkmark som fick Augustpriset för sin senaste bok ”Stundande natten” som handlar om fyra döende män. Han är 74 år och har varken dator eller mobiltelefon.
Ett kul reportage om Little Gerhard som nu heter Karl-Gerhard Andrä efter sin fru. På Ricos pianobar i Phuket extraknäcker han med sina populära låtar som Buena Sera och Den siste mohikanen.
Min favoritjournalist, Bertil Torekull skriver krönika om minnesord över de döda.
Där finns bra bokrecensioner etc.
Jag upptäcker att Veteranen numera också har en egen hemsida. Det finns en regional variant av "Veteranen". Den heter "Skåne Veteranen" och den har en hemsida här.
Min blogg på egen server!
Så här kan ett exemplar av Veteranen se ut.

Självmord säljer skivor

 2008-04-09   Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går var jag och min fru på Grand i Trelleborg och såg ”Angel”, Colin Nutleys hårt kritiserade film om rocksångerskan Angelica Angel Holst (se bild).
Artistlivet är hårt. Dagen hyllade artister glöms fort bort. Ett sätt att få dem aktuella och populära på nytt är att de dör, gärna under mystiska omständigheter som till exempel självmord. Rickard, make och producent, arrangerar ett fejkat självmord på sin hustru Angelica. Det ger resultat i form av platinaförsäljningar och stora vinster. Men själv bryts hon ner under sin exil i Thailand. Vid återkomsten på Arlanda jagas hon som en världskändis (bild). När hon ska ge sin första konsert efter ”återuppståndelsen” är hon så nervös att hon dör av hjärtslag direkt på scenen. En katastrof som väl garanterar ännu fler försäljningsrekord.
En annan sak jag lägger märke till är hur känsliga artister är inför de människor de har omkring sig. De är inga självständiga egoister – även om de låtsas vara detta - utan mycket beroende av vad de andra tycker om dem. Mycket handlar därför om svek och tillit. Självförtroende är ett måste för en artist med framgång. Många söker ett falskt sådant i alkohol och droger. Vad de behöver är en eller flera personliga coacher som har ansvaret för deras mentala träning. Någon sådan fanns inte med i filmen.
Rolf Lassgård spelar Rick, en psykopat som lyckas övertala alla sina medarbetar inklusive sin fru Angelica att följa honom oftast med löfte om stora vinster att dela på.
Ingen alls oäven film. Helena Bergström är alltid Helena Bergström och gör åter en mycket bra prestation som Angel. Detta gör också Elisabet Carlsson (bild) som Eva. Rolf Lassgårds otrevliga psykopat är trovärdig.
Men saxen saknas. Filmen är för lång. Saxen saknas. Filmen borde ha klipps ner minst 20 %. ”Kill your darlings” vore en bra utgångspunkt också för Colin Nutley.
Återkommande är frasen ”vi måste prata ut om det här” och då vet man att det blir minst 10 minuters långrandigt tjat som inte leder någon vart. De återkommer med en irriterande regelbundenhet som påminner om reklaminslag.
Senast sedda film på Grand i Trelleborg var den 22 februari "Morgan Pålsson - världsreportern".
Recensioner:
Mats Bråstedt i Expressen, Helena Lindblad i DN, Boell Gerell i Sydsvenskan, Karoline Eriksson i Svenska Dagbladet,
och Anders Pettersson i NWT.
Filmen får usel kritik men jag tycker att den helt klart är värd att titta på!
Presentationer i Imdb och Movizine.

Häxdansen, spänning, sport och romantik

 2008-03-31   Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Kan man som fotbollstränare för ett damfotbollslag riskera att drabbas av ”onda ögat” för att hon bänkat en lagmedlem för många matcher? Ja, detta tycks vara möjligt om laget heter Bosjö Bruk (bild) och om hemmaarenan varit platsen för kollektiva avrättningar av kvinnor oskyldigt anklagade för att vara häxor på medeltiden. Kvinnor som brändes på bål i slutet av 1600-talet. Och om inte detta varit nog så finns där också under jorden ett mentalsjukhus med en hemlig avdelning. Finns det moderna häxor i fotbollslaget som tror sig ha kvar krafter och besvärjelser?
Laget förlorar sin huvudsponsor och satsar i stället på att producera och sälja en kalender med häxtema och djävulsstuk.
En charmerande och rysande blandning av mysticism och hemskheter. Det finns spänning både på och utanför fotbollsplanen. Det finns också spänning och romantik mellan två av tjejerna som finner varandra sedan laget firat vilt att de oväntat vunnit en svår kvalmatch.
Jag har sett del två och tre av TV1s serie i sex delar och jag är mycket nöjd. Jag ser fram emot andra halvlek! Läs mer om Häxdansen.
Se bilder på fotbollslaget
Den bästa serien på SvT sedan Leende guldbruna ögon för drygt ett år sedan.
Bild på Hanna Malmberg som spelar Sussie och på Julia Dufvenius som spelar Sara, en av huvudpersonerna. Hon spelade Helena Sverkersdotter i "Arn, Tempelroddaren".

Gammal svensk långfilm

 2008-03-17   Film & TV & Media
 För ett år sedan 
Blåsigt men soligt och fint på morgonen. Solskenet visade sig emellertid vara en chimär. Tidigt på eftermiddagen drev det in svarta moln, blåsten blev till halv storm och täta snöbyar följde. Vad gör man en deprimerande måndag eftermiddag på Söderslätt medan hostmedicinens verkan släpper? Jo, tittar på en riktigt gammal svensk långfilm på TV 1, Släkten är bäst från 1944. Det är förbluffande hur en film som gjordes för nästan 65 år sedan kan engagera mig så och framkalla starka känslor. Det är tidlösa mänskliga problem som behandlas. Den gnidige och skenhelige grosshandlaren Ekberg (Sigurd Wallén) vänder ryggen åt sin enda dotter Anna då hon blivit förälskad i Kurt (som spelas av Frank Sundström), förlovat sig. Ännu värre blir det då hon blir med barn, Kurt kallas in, råkar ut för en olycka och avlider. Slutet blir gott, sedan Anna fött en son och gjort Ekberg till morfar. En stor roll för det goda slutet är Annas handlingskraftiga faster (Dagmar Ebbesson). Mindre roller gör John Botvid och Emil Fjellström (se affischbild).

Den grandiosa finalen

 2008-03-16   Musik, Film & TV & Media
 För två år sedan 
Under rådande omständigheter så var mitt tips inte så uselt. Av de jag tippade på pallplatserna hamnade två där, Sanna Nielsen och BWO. Mitt tredje namn, Linda Bengtzing, som var ett önsketänkande från min sida, kom på femte plats och Charlotte Perrelli vann, vilket de flesta insett utom jag. När Charlotte Nilsson vann förra gången, i Malmö 1999, var jag där och jublade. Sedan vann hon ju också Eurovision Song Contest.
Den svenska Melodifestivalen är ett stort evenemang även internationellt och jag kan bara önska henne stor framgång och en ny seger i Belgrad.
Två andra verkliga vinnare är Björn Gustafsson och Kristian Luuk. Genombrott har Rongedal och Frida Muranius från Skivarp fått - kanske inklusive hennes skolkamrat "Mowgli".
Björn Gustafsson är en artist som förmår förena humor, självkännedom, självironi och intelligens. Det har vi knappast sett sedan Tage Danielssons dagar. Däremot har vi unde många år sett hundratals ståuppare som försöker vara roliga utan att ha så mycket av dessa förutsättningar. Ofta med ett erbarmligt resultat.

Äntligen schlagerfinal!

 2008-03-15   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Rubriken kan betyda två saker, antingen har jag stora förväntningar inför upplösningen och vem som ska få representera Sverige i Belgrad eller så är det skönt att det äntligen är över för detta året – åtminstone i Sverige. Jag är inte särskilt imponerad av vad jag hört idag, när de tre första låtarna är klara, med Pirelli, Sibel eller gossarna Rongedal. Bättre blir det med Linda Bengtzing: Hur svårt kan de va? – action och engagemang.
Christer Sjögren: Vilken rytm och vilken flärd för EU- och dansbandsälskare.
Amy Diamond: för lättviktigt och knyckigt. Sanna Nielsen vill jag naturligtvis också ha högt upp, den proffsiga och erfarna Bromölla tösen. Aldrig varit bättre.
Frida feat. Headline ger allt med ”Upp och hoppa” och det blir för mycket. Överenergiskt och spänt.
BWO sist och bäst, de enda som har europeisk professionell toppklass, kommer att vinna och har stor chans i Belgrad.
På pallplats Linda Bengtzing, Sanna Nielsen och BWO, med BWO i mitten och guld.
Nu får vi se hur juryn och svenska folket röstar.

Svår konkurrens i Deltävling 4

 2008-02-29   Musik, Film & TV & Media
 finns ej det är skottår i år   
Melodifestivalen i Karlskrona. Denna veckans omgång är som det brukar vara den bästa. Sist är bäst, därför krävs det särskilt mycket för att ta sig vidare. Jag tror därför inte att varken Nordmans I lågornas sken, debutanten Sibel Redzeps ballad That is Where I’ll Go eller Niklas Strömstedt med sin För många ord av kärlek kommer att klara första röstningsomgången.
I andra röstningsomgången kommer den halvgrekiske artisten Daniel Mitsogiannis Pame, trots sitt fördelaktiga yttre att hamna på femte plats och därmed vara utslagen. Direkt till Globen går i stället Charlotte Perrelli (bild) med Europop-låten Hero, gjord av Fredrik Kempe och Bobby Ljunggren. Hon vann Eurovision Song Contest i Jerusalem med låten: "Take Me To Your Heaven".
Det gör också den rutinerade Linda Bengtzing (bild) med Hur svårt kan de va. Hon var med i finalen både 2006 och 2006, senast med ”Jag ljuger så bra”. Slutligen tror jag att rapparen Fronda tar sig till Kiruna och Andra Chansen.
Den sista chansen tas av countrygruppen Calaisa (bild), nykomligar från Malmö, som består av de två syskonparen Troedson-Lundin från Bjärred och Thörnqvist från Ljunghusen/Höllviken.

Bristande TV-tittande

 2008-02-27   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Kandidaterna till TV-priset 2007 är nu klara kan man läsa på Aftonbladets Nätupplaga. Det finns 13 kategorier från årets dokusåpa till årets utländska program. Det finns fem kandidater att välja på i varje kategori. Jag känner inte till något av årets utländska program och kan alltså inte rösta. Samma sak med årets livsstilsprogam.
De enda jag skulle vilja rösta på är Katarina Sandström (bild) som årets nyhetsankare och Johanna Sällström (Wallanders dotter Linda) (bild) som årets kvinnliga skådespelare i TV-program för att postumt hedra hennes minne. Det är en stor tragedi och en enorm skandal att hon inte kunde få den hjälp hon behövde för att orka leva vidare.
Årets program för mig är Melodifestivalen men det tillhör inte kandidaterna så det kan jag inte rösta på. Men Andra Avenyn finns med!
Nu glömde jag att Årets dokussåpa naturligtvis är ”Stjärnorna på slottet” (bild). Det programmet har jag berömt flera gånger. Läs mer.

Vad är det för fel på mig? Jag har satellitabonnemang på Canal Digital med över 50 kanaler och jag är pensionär och har tid att titta! Är det fel på mig eller på TV-utbudet?

Skånska Frida i finalen

 2008-02-24   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Mina förhoppningar kom på skam. De överträffades helt. Frida från Skivarp direkt till Globen! Med Frida Muranius på plats får vi höra skånska med rediga diftonger i Melodifestivalens final; det blir första gången sedan malmöpågen Dan Tillbergs dagar. Han var med i Melodifestivalen 1986 med ABCD.
Men jag tippade i alla fall tre av fyra rätt! Det var bara Patrik Isaksson som svek till förmån för operasångerskan Thérèse Andersson med "When you need me".
Fridas melodi var kul och medryckande, hennes sidekicker Headline eller Lariemar Krokvik från Sala rappade på av bara farten men främst tror jag att Frida gick hem "i stugorna" för att hon är så naturlig och vanlig i jämförelse med de flesta andra vi ser på TV som har lärt sig att förställa sig och att gömma sig själva bakom masker och halvsanningar. Bild på de två segrarna.
Sydsvenskans rapport idag.

Tredje deltävlingen i Linköping

 2008-02-23   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Nu har jag lyssnat på SvT Play och mitt tips är att BWO vinner överlägset denna deltävling och tar med sig Patrik Isaksson och Bandets ”Under mitt tunna skinn” direkt till Globen finalen. Bland de fem bästa hamnar också Caracola med ”Smiling in Love”, Frida Muranius från Skivarp och Skåne med ”Upp och hoppa” och slutligen Ainbusk med ”Jag saknar dig ibland”. Jag hoppas verkligen att Frida får åka till Andra chansen i Kiruna som hon säger sig önska så högt eftersom hon alltid bott längst ner i söder! Lycka till Frida! Banka på dom bara! Vi här nere ska ringa ditt nummer.
Håkan Engström skriver om Frida i Sydsvenskan.

Frida Erika Muranius, snart 27 år, bloggar på Expressen.
Bildblogg på Aftonbladet.
Bilder på Frida, BWO, Caracola och Patrik Isaksson och Bandet.

Morgan Pålsson - världsreportern

 2008-02-22   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Jag var där, på premiären av Morgan Pålsson – världsreportern, på Grand i Trelleborg. Och det gjorde jag och ett tjugotal andra biobesökare – fler var vi faktiskt inte – alldeles rätt i. Filmen var riktigt bra, där fanns både humor, spänning och känslor av vänskap, som fick tiden att gå fort. Jag tittade inte på klockan en enda gång, det minns jag inte när detta hände senast på bio. Morgan Pålsson (Anders Jansson), reporter vid Sveriges Television, tror att han ska bli utnämnd till ny utrikeskorrespondent i Washington. Istället blir han skickad med sin fotograf Robert (Johan Wester) att bevaka valet i ett litet afrikanskt land ingen någonsin hört talas om. Redan första dagen i Matòbo utbryter en militärkupp och Morgan hamnar som enda utländska journalist i centrum för hela världens nyhetsrapportering. Det kändes som att jag var med om något viktigt och mycket aktuellt. När jag tidigare under dagen slog på radion hörde jag flera inslag om filmen. Både Kulturnytt i P1 och P4 Radio Malmö höjde den till skyarna som en klassisk svensk komedi medan andra recensenter är betydligt mer svårflörtade, som i DN och Göteborgsposten. De talade om ”Kalle Anka-äventyr i öknen” eller kände sig deprimerade inför ”detta valhänta spexande”. Kanske kände de sig träffade parodierna på reportrar.
Många bra skådespelare, förutom Johan Wester och Anders Jansson var Suzanne Reuter som Eva, chefen på SvT, norska Camilla Frey som Åse Seierland, Rolf Skoglund (bild) som Stig och inte att glömma Karim Rashed som Mohammed.
Filmens hemsida. Information på Movizine och IMDB.
Intervjuer i Svenska Dagbladet och i Östran.
Recension i Aftonbladet
Senaste filmen jag såg på Grand med min fru var Arn, Tempelriddaren juldagen 2007.
Bilder på Morgan, guiden Mohammed och fotografen Robert Flycht samt på Åse Seierland.

Sanna Nielsen slog Carola!

 2008-02-17   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Vilken fantastisk glädjekväll för en Sanna Nielsen älskare som jag. Hon blev den som först röstades fram direkt till Globen. Lite senare blev det klart att hon slagit Carola Häggkvist trots dennes goda partner Andreas Jonsson. Häggkvist-Jonsson får ta sig till Stockholm via Kiruna och ”Andra Chansen” den 8 mars.
Detta är höjdpunkten i Sannas karriär som blixtstartade redan när hon var elva år och då länge låg etta på Svensktoppen sommaren 1996 med ”Till en fågel” som jag njöt av hela sommaren i sommarstugan ute på landet i Klamby mellan Sjöbo och Vollsjö. Där lyssnade jag på Radio Kristianstad och det var alldeles speciellt eftersom Sanna är från Edenryd utanför grannkommunen Bromölla.
”Jag vet. att fågeln har sitt näste, där stjärnan har sitt fäste, där finner den ro” (hela texten).
Sanna sjöng nu en powerballad ”Empty Room” som passade henne briljant
Verkligen värda att gå direkt till Globen var också tvillingarna Rongedal (bild) med sin rockiga partymelodi ”Just a minute”.
Idol Ola tog den andra chansen med Love in Stereo.
Bilder på Sanna Nielsen nu och som 12-åring med sitt första album ”Silvertoner”.

Rongedal bloggar på Aftonbladet. Sanna bloggar på Aftonbladet.
Varför inte testa dina kunskaper om Melodifestivalen på Kristianstadsbladets Quiz (inte så lätt, jag fick 10 rätt av 22). Deltävling 1 i Göteborg.
Melodifestivalbloggar 2007: Deltävling 1, Deltävling 2, Deltävling 3, Deltävling 4, Andra chansen.
Melodifestivalblogg 2006.

Oscar Sundell, släng dig i väggen!

 2008-02-09   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Trelleborgs Allehandas unge reporter Oscar Sundell med stor förkärlek för glamour, glitter och melodifestivaler skrev från generalrepetitionen i Göteborg efter att ha sett Christer Sjögrens ”I love Europe” att det var så ”fruktansvärt genomuselt att orden inte räcker till”. Ja, han får självmordskänslor av eländet, påstår han. Enligt Daniel Åberg i samma tidning viker sig "hela presskåren dubbel av skratt under Sjögrens repetitioner". Inte ens de dansanta flickorna med sina fjäderplymer finner nåd hos Oscar. Men vad händer? Vilket bidrag blir det första att gå direkt till finalen i Globen om inte Christer Sjögrens! Skrattet måste ha fastnat nånstans långt nere i halsen.
Jag vill travestera Sundells lilla vers om den ”knappt könsmogna” Brandur (bild) från Färöarna. ”Man vill liksom plocka upp honom i famnen och trösta, snarare än ringa och rösta”. Då blir det:
”Christer behöver ej Oscar-Tröstare,
klarar sig bra med många röstare!”
Länge leve den 56-årige Vikingen Christer Sjögren!
Den andra som gick direkt till finalen var programledare Kristian Luuks egen lilla speciella älskling, Amy Diamonds (bild) med "Thank You".

Melodifestival, tjuvstart

 2008-02-08   Musik, Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Jag har just lyssnat på Lantz i P4 på Radio Kristianstad. Där kunde man mellan halv tre och tre lyssna på alla låtar som tävlar i morgon kväll i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Visserligen bara en minut från varje tävlingsbidrag men det gav redan en bra bild. Det var ett trevligt och humoristiskt program där en ung ungdomsjury satte betyg på låtarna. Jag sätter mina egna betyg utifrån hur väl de passar att träna till, gym, cykel eller annat. Det föreföll barnen också göra eftersom vi var överens om att sätta höga betyg (betyg A, barnen använde sig redan av skolminister Jan Björklunds nya betygsförslag) på E-type & the Poodles med ”Line of Fire” liksom på Velvet (Jenny Pettersson) med Deja Vu (trots hennes amerikanska uttal av den franska titeln). Att inte ungdomarna delar min förkärlek för den snart 60-årige Christer Sjögrens dansbandsmusik är däremot kanske inte att förvåna sig över. Min tredje favorit är festivaldebutanten Sjögrens ”I Love Europe”. De övriga är inte mycket att skryta med.
Melodifestivalbloggar 2007: Deltävling 1, Deltävling 2, Deltävling 3, Deltävling 4, Andra chansen.
Melodifestivalblogg 2006.

Hur startade din ”drogkarriär”?

 2008-02-03  Film & TV & Media
 För ett år sedan 
Av en tillfällighet såg jag i eftermiddag en snutt av reprisen på programmet ”Carin 2130” på TV2. Orsaken var att den alpina Super G tävlingen tog slut innan jag tränat färdigt hemma så jag slog över. Jag fastnade direkt för intervjun av Erica Lejonroos (bild). För flera år sedan lyckades hon komma ur ett starkt drogberoende.
Hon testade heroin som 18-åring och blev fast. Hon var verkligen förfallen innan hon lyckades få stopp på det. I dag har hon ett starkt politiskt engagemang och jobb på riksdagskansliet. Jag känner sig verkligt glad över att hon lyckats klara av att lämna drogträsket och glad och stolt över att hon på regeringskansliet arbetar för moderaterna. Nu satsar hon på en plats i riksdagens justitie- eller socialutskott efter nästa val. Jag håller med henne om att det vore slöseri att inte använda sig av hennes erfarenhet. Se Aftonbladet.
Men jag blir arg och förtvivlad över att programledaren Carin Hjulström ställer frågan: Hur började din drogkarriär?”
Lämpligare fråga hade varit: ”Hur började ditt drogförfall? Eller hur började din drogfria karriär? Hur kan Hjulström blanda ihop ordet karriär med användning av allt mer beroendeframkallande droger? Hon går ju droglangarnas ärenden! Dessa försöker ju få skolbarn och andra unga att prova droger genom att framställa det som ”coolt” och inne! Fy skäms Carin för din dumhet och obetänksamhet!

Semestersabotören

 2008-01-01  Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Eftersom jag fortfarande är sjuk, slog jag på TVn och hade turen att just då började på SvT2 Semestersabotören - Les vacances de M. Hulot. Jag har sett den tidigare men det var länge sedan. De sägs vara den film som mest av alla visats på svenska biografer. Det är en Tati-film, den kom 1953 och det är Tati själv som spelar rollen som Monsieur Hulot. Iförd sin tyghatt, byxorna med de allt för korta benen och den ständigt slocknande pipan anländer Monsieur Hulot till den lilla badorten. Med sin oefterhärmliga, struttande stil kliver han ur sin ilsket puttrande bil framför Hôtel de la Plage och sedan är det slut med den lantliga friden.
Filmen är otroligt bra, jag satt helt fängslad ända till slutet. Den består av en massa korta avsnitt, alla med slapstick-skämt och det är det oväntade och omöjliga som fångar intresset. Varje stycke inleds i en lugn, avslappnad miljö. Det är verkligen semester på den franska Atlantkusten, en pastoral med fågelsång och solsken, båtar med vita segel i blåa böljor. En idyll på femtiotalet vi längtar tillbaka till innan det kalla kriget och dagens terrorverksamhet tog över. Men Tati visar att idyllen är falsk och trots Monsieur Hulots välvilja och hjälpsamhet blir resultatet förvirring och kaos. Läs mer i Vujer-filmtidning.

Magnus Härenstam på Slottet

 2007-12-29  Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Andra avsnittet av Stjärnorna på Slottet blev betydligt bättre än det första som handlade om Bondbruden Britt Ekland. Nu var det Magnus Härenstam som stod i centrum. Magnus som under de senaste åren förlorat både sin fru och sitt mångåriga jobb som programledare för Jeopardy (1991-2005).
Det var dramatiska turer i små segelbåtar i Barsebäckshamn, tävlingar om vem som skulle bli "Ålakung" och en delikat supé på restaurangen "Magnus von Färsen". Magnus Härenstam visade sidor av sig själv som inte tidigare har blivit offentliga och gjorde ett mycket sympatiskt intryck.
Magnus Härenstam var Sveriges första stå upp komiker då han i slutet av 80-talet turnerade med sin enmansshow "Föredraget". Det är inte många som sedan dess nått upp till hans standard!  
Om Magnus på TV-planeten.
Under inspelningen av programmet i juli 2007 nåddes deltagarna av budskapet om att Peter Stromares mentor Ingemar Bergman avlidit. Om de starka reaktionerna på nyheten kan man läsa här.

Stjärnorna på Trolleholms slott

 2007-12-27  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Ett riktigt bra program då Stjärnorna på slottet startade på Annnandag jul. Förra gången jag såg det var för två år sedan, Blogg. Nya stjärnor åter på Trolleholms slott i Skåne, knappt en mil norr om Eslöv. Programmet spelades in under perioden 29 juli-4 augusti 2007.
Dag ett var Britt Eklands (se bild). Britt Eklands artistliv från 1962 till 2000. Av bilderna att döma var hon en ovanligt bedårande ungdom - en verklig pin-up flicka - med ett stort prestationsbehov. Idag har hon just passerat pensionsåldern och tycks ha en god självsäkerhet liksom behovet av att sköta sin kropp med regelbunden träning. Hon är singel efter att ha gått igenom stormiga äktenskap med en manodepressiv Peter Sellers och en otrogen Rod Stewarth. Hon älskar att vara singel och menar att en man har större behov av att ha en kvinna bredvid sig att visa upp som bevis på sin manlighet än vad en kvinna har. Hon vågar att vara sig själv och att bejaka den säregenhet som ofta förnekas idag, menade Peter Stormare. Med var också Jan Malmsjö som sa sig veta ”allt” om Britt Ekland, en mäkta imponerad Magnus Härenstam samt Arja Saijonmaa som såg glad ut och föreföll trivas väl. Kanske för att hon fick visa sin förmåga att träffa lerduvor?
Britt Ekland fick rollen som Mary Goodnight i Bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen 1974. Hur hade hennes liv gestaltat sig om hon inte fått rollen? Hennes insats förefaller inte ha varit den bästa:
”Britt Eklands roll som Mary Goodnight (se bild) finns det inte mycket snällt att säga om - det är definitivt en av de sämsta skådespelarinsatserna i hela Bondserien och sänker nästan filmen.” (Agent007). Även Maud Adams deltog i den filmen. Hon som var med i 2006 års ”Stjärnorna på slottet”. Se affisch med de två svenska Bond-brudarna.
1964 gifte sig Britt Ekland med Peter Sellers och tillsammans fick de dottern Victoria. Efter fyra år sprack äktenskapet. Tillsammans med skivproducenten Lou Adler fick hon 1973 sonen Nicolaj. Därefter hade hon ett uppmärksammat förhållande med Rod Stewart under några år på 1970-talet. 1984 gifte hon sig med rocktrummisen Slim Jim Phantom, som är pappa till hennes yngste son Thomas Jefferson, TJ. Paret skildes 1992. Man förstår att hon tycker att det är skönt att vara singel idag efter alla dessa relationer män.
Nästa program handlar om Magnus Härenstam. Artikel om programserien i Expressen.

Arn, Tempelriddaren

 2007-12-26  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Ett fantasifullt hopkok på Jan Guillous böcker om Arn Magnusson är Arn, Tempelriddaren som hade premiär igår på juldagen i 168 svenska städer. Den första boken om Arn, Vägen till Jerusalem, kom redan 1998. Vi hade köpt fyra biljetter i förväg till biografen Grand i Trelleborg så hela familjen kunde se den. Det var en lång film som varade nästan två och en halv timme och är den dyraste produktionen i svensk filmhistoria. Regi av Peter Flinth och huvudrollen har den ganska okända skådespelaren Joakim Nätterqvist. Han har häst och ridning i generna. Nu visade han sig också vara en fullgod skådespelare. Den kvinnliga huvudrollen, Arns kärlek Cecilia spelas av Sofia Helin, lika duktig som någonsin i Masjävlar.
Filmens genomgående tema är hur den manliga styrkan, hedern och ädelmodet blandat med trohet och gudsfruktan triumferade i Västra Götaland såväl som i Jerusalem och Det Heliga Landet, där Arn får titeln Al Ghouti, på 1100-talet. En mans hedersord kan man lita på även om det lämnas till en dödsfiende som Salah ad-Din, muslimernas högste ledare under tredje korståget.
Det blev ingen bortkastad kväll för mig och mina tre kvinnor var mer eller mindre förtjusta.
Vi ser fram emot del 2 som ska handla om hur Arn återvänder hem för att kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.
Bilder med Joakim Nätterqvist och Sofia Helin och med Stellan Skarsgård, Michael Nyqvist, Joakim Nätterqvist och Morgan Alling, samt Arn, tempelriddaren i Det Heliga Landet.
Filmens officiella hemsida och information på IMDB.
Vi har inte varit mycket på bio detta år, senast var faktisk den 3 januari då vi såg Göta Kanal 2 – Kanalkampen.
Blogg om Guillous bok Madame Terror, som jag läste i fjol.

Brittisk humor på topp

 2007-12-20  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Keeping up Appearances, (på svenska ungefär: "Håll skenet upp") en BBC TV-serie 1990-95, kan man nu beskåda i repris på TV4 plus. Det är en av mina absoluta favoriter och har varit så i många år. Det är brittisk humor när den är som bäst! En julspecial (Christmas Special 1992) QE II, som TV4 plus visade sent på tisdagskvällen, mellan 23 och 24, var själva höjdpunkten. Kanske också för att Hyacinths hela inbillade värld för ett ögonblick rasade när hon såg Daisy och Onslow intaga sin middag vid kaptenens bord på kryssningsfartyget QE II (Queen Elisabeth II). Onslow, som vunnit en en lyxkryssning på en tävling, låter sig emellertid inte imponeras av att han och Daisy "tvingas äta med personalen"!
Hyacinth Bucket, som hela tiden envisas med att namnet ska uttalas på franska, "bouquet", spelas av Patricia Routledge. Richard, hennes toffelhjälte till man spelas av Clive Swift. En mer karismatisk man och Rickards motsats är Onslow (Geoffrey Hughes). Hans kärlekskranka hustru och tillika Hyacinths syster Daisy spelas av Judy Cornwell.
Hyacinths enda intresse är att försöka stiga på samhällsstegen och inbilla sig själv och andra att hon är förmer. En local celebrity med sina "candlelight suppers".
Andra återkommande uttryck och situationer är när Hyacinth svarar i telefonen "the Bucket residence, the lady of the house speaking!", Onslows "Oh Nice" och Elisabeth som ständigt spiller kaffe av rädsla för sin dominanta syster Hyacinth.
Hemsida på BBC och en omfattande fansite, Kua-Central.

Bättre att titta än att spela

 2007-12-18  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
En fjärdedel av de som spelar poker på Internet får problem med spelandet. Det handlar om att man spelar för alltmer pengar och lägger ner alltmer tid på spelandet. Man lurar anhöriga och vänner för att få pengar till spel och missköter sig i allmänhet. Detta visar både Folkhälsoinstitutets statistik och en ny undersökning som gjorts från Stockholms universitet. Ett skäl till att just pokerspelet har större risker är att det har egenskaper som gör att det är lättare att fastna. Det är underhållande, slumpen är alltid med och där finns en skicklighetsfaktor, man blir skickligare eller åtminstone tror man det allteftersom man spelar. Man vinner mer och mer kanske men oftast så rasar ekonomin ihop.

Jag tittar själv ofta på nätpoker på TV, när andra spelar, det är underhållande och kan vara mycket spännande, det ger adrenalinkickar till och med åt tittarna - särskilt Texas hold'em som är det populäraste spelet och särskilt programmet Celebrity poker Showdown med den karismatiske Dave Foley och hans skicklige bisittare Phil Gordon (bilder).
Själv spelar jag inte alls. Lämnar jag in en tipskupong någon gång så glömmer jag att kontrollera den. Jag tror nämligen aldrig att jag vinner. Antagligen blev jag immun mot spel under de många terminer jag tillbringade på statistiska institutionen i den gamla trevliga byggnaden på norr i Lund på 70-talet.

Information från Statens folkhälsoinstitut
Rapporten från Stockholms universitet

Luciamorgon

 2007-12-13  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Började dagen innan halv sju med att koka kaffe och värma glögg. Framför TV intog sedan familjen lussekatter, pepparkakor och glögg med russin och mandel. Detta har jag inte gjort sedan barnen var små för flera decennier sedan. Idén fick jag när jag såg julkalendern i förrgår.
TV2 sände tre kvart från storstugan på Zorngården i Mora. Den första moderna lucian på Skansen var ju en flicka från Mora. Det var en verkligt fin föreställning med sång av bland annat barn- och ungdomskörer från Mora och Orsa. Årets tv-lucia heter Linnea Henriksson (bild).
Sedan luciasången tonat ut slog jag över på TV1 och såg avsnitt tretton av ”En riktig jul”. Den julfixerade Pascal Petersén (spelad av Johan Ulveson) jagar tomtenissan Elfrid. Han vill bli berömd genom att ta reda på Tomtens hemligheter.
Lagom till Lucia slutade äntligen de djupa lågtryck som legat över Söderslätt med sitt regnande och idoga blåsande. Sedan några dagar har vi ett starkt högtryck. Det är nästan vindstilla, inget regn och några plusgrader. Hagarna börjar torka upp. I den värsta ”sjön” hjälper en länspump till.
Men ärligt talat, vi lever ju i den digitala tiden. Varför gå upp så tidigt? Luciafirandet kan man ju se vilken tid som helst på SvT Play på datorskärmen i helbild. Där kan man också titta på alla avsnitten av ”Centralskolan” med min favorit Filippa Bark (bild).

En riktig jul

 2007-12-11  Film & TV & Media
    
Jag såg i kväll det elfte avsnittet av SvT:s julkalender. Den heter ”En riktig jul”. Den var verkligen bra. Utmärkta rollprestationer av Olivia Nystedt som flickan Mila (bild) och Suzanne Ernrup som Elfrid Nilsson (bild), Nordpolens i särklass lataste tomtenissa. Johan Ulvesson var bra som rollfiguren Pascal, vem nu det ska föreställa. Helst tittade jag dock på Milas mamma Katerina, spelad av Vanna Rosenberg (bild). Henne träffade jag, min fru och dotter Lina på den östtyska badorten Binz i mitten på 80-talet när hon var där tillsammans med sin mor Annika Isaksson. Som då var skild från Göran Rosenberg, känd svensk kulturpersonlighet.
Jag tror faktiskt att jag ska se även nästa avsnitt. De vackra juldekorationerna och ljusen gav mig årets första julkänslor.
Recension i Sydsvenskan. Tidigare julkalender: 2006.

 

Tredje gången gillt för Jack Sparrow vid världens ände

 2007-11-18  Film & TV & Media
   För två år sedan 
När jag sett the Pirates of The Carribian nr 2 i juli förra året var jag inte så intresserad av att se den sista delen. Men nu har jag ändå sett ”trean”. Jag blev inte missnöjd. Den är full av humor, stora mått av självironi, starka känslor både av kärlek och hat, svek och lojalitet. Dessutom naturligtvis en massa dråpliga actioninslag. Det är kampen mellan piraternas Brödraskap och Ostindiska kompaniets generaler, mellan den godtyckliga lagen som bestraffar och avrättar och de upproriska sjörövarna. Jack Sparrow: ”Man måste vara vilse för att hitta dit ingen annan hittar”. Will Turner, Elizabeth Swann, kapten Barbossa och besättningen från Svarta pärlan åker till Singapore som ett led i sitt försök att få tillbaka Kapten Jack Sparrow från de dödas rike. Bild på Hector Barbarossa (Geoffrey Rush), Elisabeth Swann och Jack Sparrow). För att lyckas måste de få tag på en karta som visar dem vägen dit och tillbaka. Samtidigt har representanterna för brittiska kungen i Karibien satt press på sjörövare överallt eftersom de har lyckats få tag på det enda sättet att styra havets skräck, Davy Jones och hans skepp, Den flygande Holländaren. När Jack Sparrow blivit fritagen inser han och Barbossa att det enda sättet att förhindra britterna och Davy Jones från att förinta varenda pirat är att samla de nio piratledarna för att eventuellt frige havets gudinna Kalypso, något som kan få katastrofala effekter för alla sjöfarare. Bilder på Johnny Depp som Jack Sparrow och Keira Knightley som Elisabeth Swann.
Recenserad på Vujer, IMDB och Lovefilm.

Avenyn på fel väg

 2007-09-23  Film & TV & Media
   För två år sedan 
Den mycket upphaussade ungdomsserien Andra Avenyn har startat. Den passar inte mig som är i morfargenerationen. Men varken min fru eller mina döttrar visar heller intresse. Det är märkvärdigt att inte de ansvariga på SvT bemödar sig om att göra det första avsnittet i en serie till en framgång. Det ör ju inledningen som bestämmer hur många som kommer att följa serien.
Tony har avtjänat fängelsestraff för att han mördat sin son Kims mamma. Tony vill ”lära känna” Kim som inte vill veta av honom. Tony hämtas av sin bror från fängelset och får en bil och en pistol. Brodern säger att Tony måste hämnas på Jonte, ”hämnd är som ett reningsbad”.
Filmen är långtråkig och hoppen mellan de olika scenerna kräver en uppmärksamhet som i varje fall inte jag hade.
Det bästa på avenyn är musiken och bitchen Roxanna (bild) - spelad av Fortesa Hoti (bild) - som låser in mesen David i hans egen garderob. Hon vill inte att han ska göra intrång i hennes värld.
Det är inget fel på de unga amatörskådespelarna, många blir säkert stora kändisar vad det lider. Det är manuset det är fel på, det är stereotypt och lätt att förutsäga vad som kommer att hända. Och som sagt inga tittare i vår familj!
Jag ger avsnittet en ”tvåa” i Aftonbladets online röstning. Det är förvånande nog bättre betyg än genomsnittet. Klart fler än 60 % ger en stjärna eller ingen alls. Att döma av denna mätning är SvTs satsning en totalmiss! Expressen har en liknande omröstning. 66 % klickar på "Uselt".

Höstläsning

 2007-09-22  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Jag har börjat läsa Veckans Affärer igen. Det är många månader sedan jag gjorde det. Tidningen har fått ett nytt utseende och känns annorlunda i handen. Den känns som Månadsjournalen på 1990-talet. Den läste jag i flera år och kände mig alltmer hemma i. Nya Veckans Affärer känns däremot främmande med sitt långa reportage om glättiga Stockholmsadvokater.
Bäst i VA nr 38 är Mats Qviberg som under rubriken ”Maud, giv oss perestrojka” uttrycker sin beundran för och tilltro till Maud Olofsson. ”Hon har visionerna, lyfter blicken och kan genomföra en svensk glasnost på riktigt.” Ja, visst är det något särskilt med landstingsrådsdottern från Örnsköldsvik.
Jag läste ett antal nummer av tidningen vid samma tid i fjol. Skälet är naturligtvis de frestande erbjudanden (12 nr plus en massa presenter för 199 kr) som tidningar kommer med för att locka (tillfälliga) prenumeranter när det är dags för Tidningsstatistik ABs årliga räkning av upplagan – och som lägger ribban för tidningens reklamintäkter.
Jag kommer att ha mycket att läsa de närmaste månaderna. Jag nappade också på ett antal Computer Sweden som erbjöd 36 nr av tidningen i 3 månader för bara 100 kr + två dvd-boxar med komediserien Little Britain – engelsk humor av hög klass.
Och Digitalfoto som ger mig klocka och kameraväska.
Och ett erbjudande om klassisk musik som jag fått eftersom jag länge varit kund hos Nationalencyklopedin! För att koppla av från läsningen och öka min obefintliga musikkunskap.

Venstre är inte vänster

 2007-09-15  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Jag framhåller ofta Tempus som ett föredöme när det handlar om internationella nyheter och analyser. Tyvärr har en viss försämring inträtt under de senaste åren. ”Höjdpunkten” hittills är en artikel i senaste numret (37 2007) på sidan 12 där rubriken angående det norska kommunvalet lyder ”Fiasko för Venstre”. Samma fel görs genomgående i hela artikeln. Originalartikeln kommer från Neue Zürcher Zeitung där man korrekt kallar partiet ”Sozialistische Linke” och översättaren/redaktören har blandat ihop det norska socialliberala partiet ”Venstre” med ”Socialistisk Venstreparti”. TTs rubrik förklarar bättre: ”Katastrofval för vänstern hotar norska regeringen.”
Faktum är att det borgerliga partiet Venstre gjorde ett bra val och ökade från 3,8 till 5,8 %. Bild på partiledare Lars Sponheim som gläder sig över Venstres framgångar. Däremot halverades nästan Socialistisk Venstreparti som gick från 12,3 till 6,1%! Betydligt trevligare nyheter än vad den falska rubriken antyder!
Jag har i ett mail påpekat för tidskriftens chefredaktör Katarina Barnekow behovet av att byta medarbetaren mot en som har åtminstone en minimal kunskap om internationell politik. Eller i varje fall vet hur man hanterar Google.
Även Danmark har ju ett ”Venstre” som är ett liberalt parti som ingår i den borgerliga koalitionsregeringen.Dr Strangelove står sig efter 40 år

 2007-09-01  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går kväll visade TV 4 den svarta komedin ”Dr Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben” med Peter Sellers i tre olika roller (se bild), group captain Lionel Mandrake, president Merkin Muffley och Dr. Strangelove – en tysk som ursprungligen hette ”Merkwürdigliebe” . Filmen är från 1964 och handlar om en galen amerikansk general som ger order om ett kärnvapenanfall mot Sovjetunionen eftersom han är övertygad om att kommunisterna försöker ”förgifta amerikanska kroppsvätskor”.
Filmen som är i regi av Stanley Kubrick kom strax efter det amerikanska misslyckandet i Grisbukten på Kuba, Kubakrisen och mordet på president John F. Kennedy.
Dr Strangelove är en av de 100 filmer som man ska ha sett innan man dör så det var ju på tiden att jag såg den. Mycket spännande och full av humoristiska inslag fyllda av ironi, och en drift med kärnvapenbalansen mellan de två stormakterna.
Mer information: Imdb, Greatist films, Moviebox.

Gränsbo får satellitkontakt

 2007-07-29    Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan
Uppdaterade blev vi i veckan då en trevlig installatör såg till att vi fick satellitboxar och tillgång till Canal Digitals Familjepaket med 55 TV kanaler och 20 musikkanaler. Jag ser särskilt fram emot TV 4 Comedy och Eurosport. På TV 4 Comedy kan man till exempel få se gamla repriser av Faulty Towers, c/o Segemyhr och den gamla humorserien Cheers (bild).
Installatören hjälpte oss också som bonus att få igång det trådlösa nätverket (Broadband) så nu kan vi surfa trådlöst på den bärbara datorn över en stor del av fastigheten. Nu ska vi bara se till att få usb-nätverkskorten att fungera i de andra datorerna också. Ett avancemang för den digitala tekniken mitt ute på Söderslätts landsbygd.

HIV och sex i den amerikanska afrokulturen

 2007-04-20    Film & TV & Media
 För ett år sedan
Rikki Lake (bild) har en talkshow som ofta visas på TV 3. Den har en jury som består av svarta kvinnor. I veckan handlade det om ett nytt fenomen som kallades “Sex on the down low” eller DL och som ansågs vara en starkt bidragande orsak till att sju gånger så många afroamerikanska kvinnor i USA är smittade med HIV i jämförelse med andra kvinnor. AIDS är den vanligaste dödsorsaken för afroamerikanska kvinnor i USA. Att fenomenet är “nytt” kan diskuteras eftersom programmet sändes i USA redan 2003 och alltså nästan fyra år senare I Sverige. Det handlar om afroamerikanska män som är gifta och ofta har barn som har sex med andra män. De kallar sig inte “gay”, homosexuella eller bisexuella utan möjligen “ufos”. Andra anser sig vara “straight”. Verksamheten kan närmast beskrivas som gifta män som regelbundet besök prostituerade och använder sig av deras tjänster med den skillnaden att de prostituerade är män. Flera av dessa “ufos” var med i programmet och menade att män bäst vet hur en man vill ha det sexuellt. Ett annat skäl som angavs var att afrokulturen inte accepterar homosexualitet. För att bli accepterad måste man vara en “machoman”. Afroamerikanska bögar gifter sig därför och skaffar barn för att dölja sin homosexualitet.
Kvinnorna i programmet var mycket irriterade mest över den risk som dessa män utsätter sina kvinnliga parters för. De talar inte om att de är otrogna genom att ha sex med män vid sidan om samtidigt som de ofta smittar sina partners och ibland också barnen med den dödliga smittan. I programmet uppgavs att en av tre afroamerikaner är smittade med HIV i USA. Det är mycket skrämmande siffror som liknar de som gäller för flera länder i Afrika söder om Sahara.
"Lowdown on the down low" en bok av J.L. King.

Återvändare och avundsjuka

2007-03-18  Film & TV & Media

I fredags visade TV 1 Masjävlar.
Mia (Sofia Helin) är drygt 30 år och ensamstående karriärkvinna i Stockholm. Hon lämnade sina hemtrakter i Dalarna för 15 år sedan. Hennes far ska fylla 70 år och då åker hon hem på besök. Det dröjer inte länge förrän hon är inblandad i familjestridigheterna särskilt med sina äldre systrar Eivor (Kajsa Ernst) och Gunilla (Ann Petrén). Mia är yngst och har alltid varit sin fars älsklingsdotter. Förhållandet till systrarna blir inte bättre av att han ger henne en ganska så värdefull hustomt nere vid sjön, underförstått att hon ska flytta "hem" igen. Eivor och Gunilla får inget vilket väcker en diskussion om vem som stannat, vem som tar hand om föräldrarna, vem som bara stack och vem som uppoffrat sig.
Under födelsedagsfesten där den hembrända spriten flödar exploderar de undertryckta känslorna hos systrarna.
Livet i Stockholm ställs mot livet i hembygden i Dalarna. Båda parter upplever att de gått miste om mycket som den andra parten erinrar om. Det som Mia berättar från Stockholm tycker hemmasystern Eivor är viktigare än allt som hon varit med om och som Mia har missat. Eivor uttrycker sin avundsjuka som aggressivitet och att hon tycker synd om Mia. Felet som många människor gör är att stirra sig blinda på allt det som de menar att de gått miste om i livet i stället för att glädja sig över det de har upplevt och kommer att uppleva. Möjligheterna i livet är oändliga och att därför söka efter allt detta - "ett jagande efter vind" som Predikaren säger - i stället för att optimera de som vi har i oss och omkring oss är en dålig strategi för att leva ett lyckligt liv.
Om regissören har lyckats klargöra detta för tittarna är filmen värdefull och förtjänar att rekommenderas. Annars är det tveksamt.

Masjävlar som hade premiär i december 2004 fick 2005 tre guldbaggar, i kategorierna bästa film, bästa manus (Maria Blom) och bästa kvinnliga biroll (Kajsa Ernst).
Maria Blom gjorde filmdebut med Masjävlar. Hon skrev både manus och regisserade.
Sofia Helin är högaktuell som flygvärdinnan Nina Frisk i filmen med samma namn som haft premiär i mars månad. Även här är Maria Blom regissör.Maria Blom är regissör och har också skrivit manus till denna sin filmdebus. och fick 2005 filmpriset för bästa film och manus i Sverige.

Bilder på Sofia Helin, Kajsa Ernst och Ann Petrén:
           

Hänförande dansbandsfilm på SvT

2007-02-27  Film & TV & Media

Man tänker verkligen på den mycket populära filmen "Livet är en schlager" från år 2000 med Helena Bergström som Jonas Gardell skrivit. Då var det fyrabarnsmamman Mona som var besatt av schlagermusik och kunde gå hur långt som helst ända tills hon vann Melodifestivalen.
I "Leende guldbruna ögon" som i går kväll startade på SvT är en ung man, Lennart Johansson, (spelad av Yankho Kamwendo) lika tänd på dansbandsmusik. Han sjunger gudomligt och han vill bli vokalist i ett dansband. Det finns ett hinder, Lennart är adopterad från Afrika och mörkhyad. Men man får inte ge upp. Det är mottot här liksom i "Livet är en schlager" och han tar sig över varje hinder och kommer tillbaka efter varje motgång.
Han är en god förebild för unga företagare i Sverige i dag. Han har en vision, en affärsidé, en otrolig övertalningsförmåga och en tro på att det nya som slår i framtiden inte måste vara en kopia av vad som gäller idag, mörkhyade dansbandssångare är kanske vad alla kommer att vilja ha framöver! Hans kärlek till sin vän Sandra (sandras sång) är också en viktig del av hans kamp. Sandra spelas av Ann-Sofie Rase (bild).
Det är en mycket bra film med mycket goda insatser av alla (bild) i det blivande bandet Lennartz. Det är bland det bästa jag sett på SvT på lång, lång tid och jag ser verkligen fram emot de två återstående delarna kommande måndagar.
Lennartz har en egen hemsida och en blogg. Man kan lyssna på när Lennartz sjunger andra danstoppsartisters hits som "De sista ljuva åren" och "Två mörka ögon".
Intervju med manusförfattaren Anders Weidemann som verkligen har lyckats med innehållet.
Recension av filmen i Kristianstadsbladet och i DN. Och glöm inte att du kan lyssna på dansbandsmusik dygnet runt på webben på Dansbandsdax, gratis!

Bluffa, ljug och bli rik

2007-02-26  Film & TV & Media

TV4 startade i går, söndag, med Pokerfejs en frågetävling där den som bluffar bäst vinner mest. TV4:s programchef Åsa Sjöberg säger att hon hämtat idén från engelska ITV och bara översatt namnet ”Pokerface”. ”En bra bluffare kan gå hur långt som helst” är mottot. Programledare är Gry Forsell och Adam Alsing.
Det är en blandning av ”Vem vill bli miljonär”, Jeopardy och Texas Hold’em poker.
Programmet skulle må bra av att få mer karismatiska och humoristiska deltagare. Nu var det bara skåningen Magnus från Malmö som hade något av detta. Han hade den skånska dryghet som lär ha retat 08-orna. Däremot fanns det två duktiga ”pokerfejs” av vilka den ene vann två hundra tusen och gick till finalen där han kan vinna en miljon.
Jag hade inte väntat mig att programmet skulle vara så spännande och underhållande. Frågorna var lagom svåra så att även tittarna kunde var med och testa sig. Särskilt Magnus var en hejare på att svara rätt men nerverna höll inte till slut.
Sedan kan man ju fråga sig om det är ett tidens tecken att lura sig till framgång och rikedom. Moralen är inte längre att tala sanning och vara ärlig utan att bluffa och ljuga och utnyttja sina medmänniskor som inte är så smarta som du!

Att skjuta sig själv i foten hjälper inte

2007-02-14

Tredje delen av den brittiska serien ”Poirot” från 2000 bygger på Agatha Christies bok ”Death on the Nile” som publicerades 1936 (bild) och var en av hennes älsklingsböcker. Boken översattes till svenska och kom ut på Bonniers bokförlag 1937. Det är ond, bråd död i lyxförpackning. Medan M/S Karnak glider uppför Nilen inträffar det ena dödsfallet efter det andra till synes utan samband. Men allt är planerat i detalj dock inte bättre än att mordkonspirationen avslöjas av den belgiske mästerdeckaren Hercule Poirot. Miljön är betagande, pyramiderna, Nilen, vackra kvinnor och små fezklädda egyptier. Bra skådespelarprestationer och en stegrande spänning, allt bidrar till en angenäm kväll framför TVn och TV4. Jag såg del ett den 28.12 och var lika nöjd då.

Tittat men inte mer

2007-02-11  Film & TV & Media

I kväll såg jag klockan 20 på SvT komediserien Playa del Sol, del 4 av 12. Den ligger på en av veckans bästa sändningstider och utspelar sig i en verkligt positiv miljö som det soliga charterresmålet Gran Canaria och man har därför skäl att förvänta sig något bättre än detta lågklassiga barnprogram. Visst är ”parlamentet” kändisarna Henrik Hjelt och Mikael Tornving duktiga och roliga men för övrigt! Två sextokiga reseledare, Sandra och Linn och miffot Steffen som tror att han är kriminell för att han ovetandes satt på sin kusin Petra. Amatörmässig och dåligt manus! Regissör och ansvarig är ”Så ska det låta Settman”.
Hemska tanke, nio delar till är inspelade och väntar på sina tittare.
Mycket bättre blev det inte en halv timma senare när jag slog över på TV 4 för att se Filip Hammars program i sex avsnitt han gjort om sin syster Linda Hammar och hennes tre vänner på ett gruppboende för utvecklingsstörda och som kallas ”I en annan del av Köping”. Massor har skrivits om hur bra detta program är. Själv tycker jag att det var intressant att se hur lik Filip Hammar är sin far, samma gester och haka. Om man ville ha spänning, underhållning och lite humor var man däremot hänvisad till reklaminslagen i mitten av programmet. Svensk TV imponerade inte i kväll!

Kvinnorna bakom Fi

2007-01-21  Film & TV & Media

Viljornas kamp – filmen om Fi är en utmärkt dokumentär som filmaren Liv Weisberg har gjort. Den är mycket avslöjande, i vissa fall in på bara skinnet. Den är spännande, rörande och engagerande. Den säger mycket om kvinnor som organisationsmänniskor och blivande politiker. Flera av huvudpersonerna ger ett verkligt sympatiskt intryck och man känner medlidande med dem för att så mycket försakande och seriösa ansträngningar gav så dålig utdelning i riksdagsvalet i september i fjol. När resultat blev att partiet fick så få röster att även Sverigedemokraterna blev klart större och detta trots den enorma massmediebevakningen som Fi gratis erhållit så blev naturligtvis besvikelsen stor i ledningen.
Filmen visade tydligt hur det hårda praktiska arbetet med att få organisationen att fungera, ordna utskick och kämpa med tredskande teknik gjorde den lilla aktiva gruppen uttröttad. Det blev inte tillräckligt med tid att reda ut vilken politik och vilka mål som Fi skulle ha. Alla tog för givet att alla hade samma mål med sin verksamhet och det blev därför ett chockartat uppvaknande när det blev tydligt att de inre motsättningarna var stora – när Witt-Brattström lämnade styrelsen och sedan pekade ut Rosenberg och Fia Karlsson som livsfarliga för Fis framtid. Det finns hos huvudpersonerna en gemensam glöd för att inte ibland säga hat mot ”patriarkatet”. Vad man inte gjorde klart i början var att grunden för denna glöd var olika. Vissa var lesbiska andra hade olika negativa erfarenheter av män, från underordning på arbetsplatsen till våldtäktsförsök. Detta visade sig i olika målsättningar och därmed motsättningar.
Bilder på Tiina Rosenberg, Fia Karlsson och Ebba Witt-Brattström.
     

Sanna Kallur är bäst

2007-01-16  Sport & TV

Vilken fantastisk idrottsgalakväll på TV! Och vilken otrolig glädje över att Sanna Kallur (bild) fick Jerringpriset, alltså svenska folkets framröstade pris. Hon fick de längsta applåderna av alla från de prominenta idrottsgästerna på golvet. Men varför nämnde hon inte sin tvillingsyster Jenny i tacktalet?
Annat som jag personligen gladde mig över var Anja Pärsons bragdguld. Hennes prestationer är alltid bättre än vad hon själv tycker.
Och ishockeylaget som var besvikna över att inte toppa Jerringspriset. Det gick ju ändå på ett sätt till ishockeyn, tvillingarnas far är ju Anders Kallur som spelade i NHL, i New York Islanders, med vilka han vann Stanley Cup åren 1980-1983.
Jag skrev fel i Google och fick på det sättet veta att det faktiskt också finns en Sandra Kallur (född 1998) som tävlar i Orientering för IK Jarl I Rättvik. Måste vara roligt för henne att ha ett sådant namn.
Är det för övrigt bara jag som tycker att det vore bra om tittarna slapp de långa så kallade humorinslagen som tar bort både värdefull tid och den trevliga för att inte säga högtidliga stämning som galan präglas av?
Däremot är det mycket underhållande med de korta intervjustumparna från golvet av tidigare stora sportstjärnor som Stenmark, Ravelli etc som ger ett historiskt perspektiv på de aktuella idrottsprestationerna. Gärna mer av sådant tack!

Kanalkamp, varken spänning eller humor

2007-01-03  Film & TV & Media

I går var jag med fru och dotter på Grand i Trelleborg. Vi såg Göta Kanal 2 – Kanalkampen. Det var ingen höjdare tycker jag även om Lina var helt nöjd. Om föregångaren Göta kanal skrev Hans-Erik Hjertén i Dagens Nyheter för 26 år sedan (vad tiden går) ”Mer bekymmersammast är det kanske att se framstående skådespelare göra korta inhopp som imbecilla kanalvakter utan att de lyckas förvandla idiotin till humor”. Man tycker att regissören Bengt Palmers 25 år senare inte hade behövt upprepa samma saker. Hur kan man åstadkomma ett så dåligt resultat med så goda skådespelare? Filmen består mest av fysiska skämt som att falla i vattnet eller i gropar på land eller knuffa omkull varandra. Dialogen var aldrig humoristisk, jag tror att jag skrattade två gånger på sin höjd. Detta trots att en väldigt stor skara av våra svenska kändisar var med men de användes mest till att fylla ut tiden. De trevligaste att titta på var de unga som syskonen Petra och Basse Andersson, spelade av Eva Röse (bild) och Henrik Lundström (bild) samt TV-filmaren Fia,
spelad av Nadine Kirschon (bild), vars erfarenhet av segling och båtar inskränkte sig till att ha turat på Finlandsfärjan. En av de roliga inslagen stod komikern Pia Johansson för (bild).
Länkar: Filmens hemsida, Göta kanal bloggen, IMDB.

Utmärkt Poirot på TV4

2006-12-28  Film & TV & Media

TV4 visade i går första delen av ”Poirot” som är en brittisk serie från 2000. Den handlar om Agatha Christies belgiske mästerdetektiv, den excentriske privatdetektiven Hercule Poirot (ärrkyll påarå). Första delen bygger på boken ” The murder of Roger Ackroyd” som skrevs 1926. Den kom på svenska bland annat i Wahlströms månadsdeckarserie 1964 med titeln ”Dolken från Tunis”. Filmen är utomordentligt bra, den är spännande och underhållande med utmärkta skådespelarprestationer. Man sitter fängslad de två timmar den varar.
Den berömde Hercule Poirot (bild) har slagit sig ner på landet för att leva ett nytt liv och odla pumpor. När hans gamle vän Roger Ackroyd blir mördad kan han dock inte låta bli att ta på sig uppdraget att lösa mordet. Han gör det med sedvanlig briljans som överglänser hans kollega och vän kommissarie Japp. Del tre i serien, Döden på Nilen.

Obehaglig lyteskomik

2006-12-17  Film & TV & Media

I går såg vi på bio i Malmö för ovanlighetens skull, det var på Filmstaden och det var fullsatt i salong 8. Vi tittade på ”Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of ”. Jag hade stora förväntningar och kanske därför blev jag ganska besviken. De första tjugo minuterna skrattade jag och den övriga publiken en hel del åt de dråpliga scenerna som beskrev Borat Sagdiyevs (spelad av Sacha Baron Cohen), hans familj och grannars liv i Kazhakstan och jag såg verkligen fram emot en höjdare till biokväll. (Bild på hemmet i Kazakhstan) Men när sedan skämten om handikappade, mentalt störda, judar, horor etc upprepades i över en timme och samtidigt blev allt plumpare så var det med en suck av lättnad jag lämnade salongen. En film man verkligen kan vara utan.
Nej. nu ser jag framemot Göta Kanal på Annandag Jul. Då naturligtvis på Grand i Trelleborg. Filmerna är bättre där!

Nörden är individualist

2006-12-10  Film & TV & Media

I dagarna kan man läsa i pressen om att Ugly Betty - America Ferrera (bild) är tv-världens först stora kvinnliga nörd och att det sedan några år tillbaka är trendigt att vara nörd. Jag har inte sett TV-serien på Kanal 5 och vet därför inte om detta är sant däremot är jag övertygad om att det aldrig blir trendigt att vara nörd.
De mest nördiga som visas på TV nu är väl alla dessa pokerturneringar och där kan ju både kvinnor och män delta på ett helt jämställt sätt.
Nörden är en individualist och individualister utmärks just av att inte titta på vad andra gör och inte följa trender.
Min favorit i nördarnas fotbollsklubb FCZ är Tore Kullgren (bild), snart civilingenjör i teknisk fysik som menar att en nörd är mest intresserad av att förverkliga sig själv, antingen det är i sitt yrke, studier eller hobby. Han tror inte att det finns någon nördtrend. Nördar är per definition inte trendiga. Jag håller helt med honom om detta.
Sedan kan ju TV-kanalerna påstå precis vad som helst, kanske har de märkt det minskade intresset för dokusåpor som bygger på mobbning eller utröstning och vill uppfinna en ny ”trend” som de kallar ”nörd” som kan locka de många tittarna som krävs för att dra in tillräckligt mycket pengar från de företag som köper reklam.
Att vara nörd kräver intelligens och förmåga att ha distans till sig själv. Nörden är individualist, han är mindre beroende av beröm från andra än av hur han värderar sig själv och sina handlingar. För honom är det de ”inre belöningarna” som gäller. I det förhållningssättet finns det inte mycket rum för tankar på status, moden eller trender. Nördegenskaperna är troligen till största delen medfödda och därför knappast ett mode eller en trend som man kan följa om man inte har förutsättningarna redan.
Egna kommentarer:
I Fokus nr 26 2007 finns det en intressant kulturartikel med titeln "Nörden är en man" där författaren Anders Rydell slår fast att "nörden är någon som passionerat och besatt hänger sig åt mer eller mindre intellektuella ämnen, på bekostnad av fysiska och sociala aktiviteter". Jag tror emelletid inte på detta med fysiska aktiviteter, det finns nog träningsnarkomaner bland nördarna, Rydell nämner själv fotbollslaget FC Z som exempel, och visst är väl Stieg Larssons hacker Lisbeth Salander ett praktexemplar på kvinnlig nörd?

Let’s dance again med Erica!

2006-12-03  Film & TV & Media

Idag presenterade TV 4 deltagarna i nya Let’s dance som börjar i januari. Otroligt nog tänker jag titta på det programmet. Varför då? Jo, för att jag fått en personlig favorit att följa. Erica Johansson (bild), underbarnet i längdhopp som redan som 15-åring satte svenskt rekord och tre år senare, tog guld i junior VM. Hon har fortfarande det svenska rekordet på 6,99, inte ens fenomenet Carolina Klüft har rått på det. Se alla vackra foton på henne på hemsidan ”Longjump.se”. Hon ska dansa med Daniel da Silva som i förra årets tävling hade Carolina Gynning (bild på David och Carolina) som partner. Hon som vann Big Brother finalen 2004. Hon har mer hudnära bilder på sin sajt, ”carolinagynning.com”.

Julkalendern har startat

2006-12-01  Film & TV & Media

Första avsnittet av årets julkalender på SvT var trögt och långsamt. Två mesiga barn har bildat "Lassemajas detektivbyrå". Genom ett missförstånd får de kontakt med "polismästaren" som de tror vill ha hjälp att jaga bovar. Han vill emellertid ha med dem i sitt julspel att spela får och änglar.
Polismästaren i Valleby är den ende som man lägger märke till i första avsnittet. Kanske för att han spelas av Tomas Norström känd som "Olle" från "Pistvakt" (bild).
Årets kalender kan säker bli bra längre fram - en lång rad av goda skådespelare lär ju ha medverkat - men inledningen var i svagaste laget.
Att skapa intresse hos barn med barn som detektiver är ett gammalt knep. Mitt första biobesök gjorde jag när jag var tio år. Då såg jag "Mästerdetektiven Kalle Blomkvist och Rasmus" av Astrid Lindgren. Med kompisarna Anders och Eva-Lotta som de övriga "Riddarna av den via Rosen". Den gjorde ett outplånligt intryck.
Visst var julkalendrarna bättre förr (?) När mina barn var små såg jag Teskedsgumman 1967 med Birgitta Andersson (bild) och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. 1969 var det "Herkules Jonssons storverk". Tage Danielsson skrev manus och hade en huvudroll.
Vad är bättre nu? Kanske att man kan ladda ner varje avsnitt och se dem på sin dator?

Casino Royale, tredje gången gillt

2006-11-29  Film & TV & Media

Spänningsgraden var låg, ingen behövde oroa sig över hur James Bond (Daniel Craig) skulle klara sig. Det finns ingen så farlig situation att han inte reder sig. Låt husen i Venedig rasa över honom, skicka mörka, storväxta afrikanska lönnmördare på honom eller hela arméer i någonbananrepublik mot honom. Ingenting hjälper mot den självsäkre, vältränade Bond. Dock var det på vippen ett tag när han kärade ner sig i en fager kvinna, den vackra brittiska Riksbankstjänstemannen Vesper Lynd (Eva Green). Då bestämde han sig för att lämna agentyrket för gott och i stället leva ett familjeliv med henne. Han är rädd för att jobbet ska få honom att ”förlora sin själ” om han inte slutar i tid. Han till och med mejlar sin ”resignation” till sin arbetsgivare. Då tänkte jag, är detta en ”engångs-Bond” som slutar som familjefar, låter lite märkvärdigt eller hur? Men kvinnan lurade honom på både kärleken och alla miljonerna han vunnit på Texas Hold’em mot Le Chiffre (Mads Mikkelsen) i Casino Royal i Montenegro. I sin stora besvikelse över svekfulla kvinnor tog han tillbaka sin uppsägning och är snart tillbaka i selen igen som den som både dödar och riskerar sitt eget liv för den engelska kronans skull mot väldens alla lömska terrororganisationer.
Filmen bygger på Ian Flemings bok ”Casino Royale” och är den tredje versionen. De två övriga filmatiseringarna gjordes 1954 och 1967.
Jag har det senaste halvåret sett sex filmer på Grand i Trelleborg, mer än de två senaste decennierna tillsammans, och Bond placerar sig på tredje plats efter den självklara ettan, Da Vinci koden, och strax efter tvåan Superman Returns. Men helt godkänd var han den gode James och värd de 75 kronor man betalar på anrika biografen Grand.
Agent 007s egen hemsida. En massa Bondlänkar.

Dramatisk upptakt på AK3

2006-11-26  Film & TV & Media

En rafflande inledning blev det på Ernst Billgrens AK3. Han är både författare till boken ”Kommittén” och regissör till ett TV-drama som är det bästa man sett på SvT på mycket länge. Skådespelarna gör mycket trovärdiga prestationer, miljön är spännande och skön.
Huvudperson är måleriprofessorn Carl Moritz (Sven Ahlström), en avbild av Ernst Billgren som ung. Ylva (Ella Matsson) är elev på Akademin sedan snart fem år. Knappast någon har under denna tid lagt märke till henne och hennes konst. På sin examensdag låser hon därför in ledningen med rektor och lärare och häller ut bensin på mattor och sina egna kläder. Det mest perversa är kanske att innan hon slår eld på en tändare är det knappast någon i rummet som förefaller förvånad eller oroad, många tror att vad eleven Ylva vill visa är en ”performance” och sådana konstfenomen kan tydligen rymma precis vad som helst. Är inställningen sådan så förstår man ju att det behövs en grupp människor som kan hålla eleverna, vilka understöds med andra människors pengar, inom någon form av ramar som man kan kalla ”god konst”, någon form av hemlig Kommitté. Carl Moritz tyck nu göra det till sin uppgift att avslöja vilka personer som ingår i denna grupp. Intressant fortsättning följer nästa vecka.

Böglobbyn, inte bara glamour

2006-11-20  Film & TV & Media

För att informera mig en smula om Sveriges Televisions nya programutbud såg jag i veckan del 2 av Böglobbyn. I programmet presenterades två män. Den ena hade nyligen ”kommit ut” och han sa att detta fenomen för honom inneburit en ”underbar känsla av att tillhöra en utvald skara”. Jag föreställer mig att dessa känslor kan förekomma också hos en nyfrälst medlem hos Pingstvännerna eller något annat frireligiöst samfund. Den andre mannen hade helt andra erfarenheter av bögvärlden. Han kallades Marco, han såg mera ut som en kvinna än en man och han klädde sig mycket feminint. Han tycks vara en mycket duktig artist som hade valts till ”Miss Pride” (bild) under Stockholms Pride festival två år efter varandra och valts till Dragqueen of the Year 2005. Det låter ju som om hans status i den homosexuella världen skulle vara hög. Men det var tydligen tvärtom. Enligt programmet finns det en strikt hierarki inom bögvärlden där machokillarna står högst i rang och kvinnorna längst ner. Det finns idag ingen solidaritet i bögvärlden. Utseendefixeringen är stor i bögvärlden, Marco säger att man ska vara ung, muskulös och ha stor kuk. ”Är man inte det – då är det inte lätt!” säger han.
Jag tror att man kan beskriva Marco som en kvinna i en manskropp. Jag tror att han är en av dem som idag kallas för ”transsexuella”. Han har mannens sexuella attribut men vill klä sig och agera som en kvinna och han vill älska med män och bli älskad av dem. Men hans tragedi är att de homosexuella männen inte vill ha honom. Sex har han med bisexuella män som alla, säger Marco, har sällskap med kvinnor eller är gifta. De vill bara ha Marco för att det är spännande med en stunds sex med en man som ser ut som en vacker kvinna. Marco är en sorts fantasifigur för männen. Allt ska ske i hemlighet och Marco tvingas leva ensam, numera blir han bara förälskad i nya, vackra kläder.
Bilden Marco ger gör mig verkligen sorgsen och nedstämd och jag tänker att bögvärlden kanske inte alltid är så glättig och fylld av glamorösa schlagerbögar. Det är en hård värld med tryck både utifrån och inifrån och där säkert många blir deprimerade och går under.

Inte mina idoler

2006-11-01  Film & TV

Skådespelaren och riksbusen Kjell Bergqvist skriver idag ett öppet brev i Aftonbladet till TV4s VD Jan Scherman. Bergqvist kritiserar TV4 för att i vinstintresse sända program som förnedrar och mobbar ungdomar och han nämner som exempel ”Idol”. Bergqvist menar att såporna vilseleder ungdomar framför allt unga tjejer.
Själv tittar jag inte på Idol, trots att det är ett av de absolut mest populära TV-programmen i Sverige idag. För mig räcker det verkligen med alla försök och semifinaler innan Melodifestivalen kan komma till skott. Jag tittade inte heller på Big Brother som är ännu svagsintare och ungdomsmobbande än Idol.
Bergqvist har alldeles rätt i att det handlar om verkligt usla (barn) program. Det handlar inte direkt om Fem myror. De lär barnen att de allra flesta inte duger här i livet och att det är OK att håna och mobba de som inte når upp till elitens nivå. Jag tänker på hur idrottsledare ofta kritiseras på TV för att inte satsa lika mycket på alla deltagare antingen barnen är blivande mästarämnen eller helt omöjliga för idrotten i fråga. Detta är ett helt annat budskap.
Men naturligtvis har Scherman också rätt. Flera miljoner tittare kan inte ha fel, så enkelt är det. Den lilla minoritet som sådana som Bergqvist och jag delar andra intressen med får helt enkelt låta bli att se skiten! Det finns fantastiska alternativ till underhållning, till exempel BBC Primes halvtimmeslånga humorprogram. För att inte tala om det helt hysteriskt underbara "Helt hysteriskt" (Absolutely Fabulous) med min absoluta favorit Bubbles spelad av Jane Horrocks (bilder).
Och man måste ju inte heller titta på TV hela tiden, eller hur?

Girighet och falskspel

2006-09-29  Film

Vi var på Sverigepremiär på ”Sju miljonärer”. Här avslöjas den mänskliga girigheten som tar hjälp av bedrägerier, falskspel och lögner för att tillfredsställas. I regi av 60-talisten Mikael Hjorth som närmast skrivit manus till Wallanderfilmen ”Steget efter” och gjort tidigare succéer som TV-serien Cleo och Svensson, Svensson. Från dessa har han med Suzanne Reuter vars skådespeleri som ”Svarta Änkan” räddar filmen. Några kanske också gärna tittar på Sanna Bråding (bild) som Änkans dotter. Dock minns man också den antipatiske gangstern ”Kowalski” säkert spelad av Reine Brynolfsson. Det finns inga övriga skäl att se filmen och det tycker tydligen de flesta eftersom bara ett drygt trettiotal personer såg denna premiärföreställning på den anrika Grandbiografen i Trelleborg.
Det bästa var faktiskt de betagande sköna naturscenerna kring Himlabackens herrgård.

 

Lika som bär i Veckans Affärer

2006-08-29  Film & TV & Media

I senaste numret av Veckans Affärer (nr 34, 24 augusti) uppmärk-sammar man på sidan 65 att likheten mellan Jan Wifstrand, avgående chefredaktör på DN och Björn Afzelius, avliden protestsångare är så liten att man satt rubriken "Lika som bär" över deras foton (se bild till vänster). De är verkligen så lika att redigeraren av sidan förväxlat bilderna så att Afzelius uppstått från det döda som före detta VD och Wifstrand inte bara avgått utan betecknas som avliden! Riktiga bilder på protestsångaren Björn Afzelius - Här med Mikael Wiehe, och Jan Wifstrand finns till höger.

 

 

Beck - Skarpt läge

2006-08-07   Film

En ny spännande Beck-film med Peter Haber och Mikael Persbrandt där den senare i rollen som Gunvald Larsson visar andra sidor än vi är vana vid. Som vanligt såg vi den på den intima och bekväma Grandbiografen i Trelleborg.
Ett mord och två fall av kvinnomisshandel, i det ena fallet är Gunvald Larsson själv inblandad via sin yngre syster.
Två kvinnor misshandlas och två män dör, en blir mördad och den andre tar livet av sig. En tredje man kommer troligen att fällas för mord. De båda kvinnorna får all hjälp de behöver och förefaller kunna komma tillbaka till ett normalt liv. Är det i dag i Sverige männen som är de största offren för kvinnomisshandel? Det finns hjälp åt kvinnor i institutionella former, både frivillig och offentlig (kommunal) sådan men finns det hjälp också för männen?

Superman returns

2006-08-01   Film

Vi har blivit så nöjda med den lilla gemytliga biografen Grand i Trelleborg så att nu har vi varit där och sett ännu en film, Superman Returns, Officiell hemsida (för mindre än två veckor sedan såg vi Pirates of the Caribbean 2: Död mans kista).

Det har gått fem ”Stålmannen” filmer tidigare, senaste var 1987. Det är verkligen en bra och gripande film och absolut sevärd åtminstone för en 40-talist som nästan är uppväxt med serietidningen Stålmannen, Clark Kent och Lois Lane. Den har religiösa övertoner med fadern som sänder sin ende son till Jorden för att leda människorna till godhet.
Han växer upp hos en enkel bondfamilj och de ger honom namnet Clark Kent. Han blir världens räddare! Men när astronomer påstår att de har hittat bevis på att hans hemplanet, Krypton, fortfarande existerar, överger han jorden för att återvända hem. Brottsligheten har gått upp i storstaden Metropolis, och Stålmannens klassiska fiende Lex Luthor har släppts från fängelset. Men fem år senare, när världen har gett upp hoppet om att någonsin få se honom igen, landar han på jorden - Superman är tillbaka!
Han återvänder till sitt jobb som journalist, som den tafatte, lite töntige Clark Kent. Och kvar på tidningen finns Lois Lane, hans stora kärlek. Lois Lane har gått vidare med sitt liv och har man och en son som redan har Stålmanskrafter och med tiden ska bli nästa generations Stålman. Kvar finns också Lex Luther, hans gamle ärkefiende, i full färd med att erövra världen.
Att vi valde tisdagsföreställningen beror på att man som prenumerant på Trelleborgs Allehanda får ett ”Lustkort” som berättigar till olika rabatter, på Grand är det ”gå två för 80kr”.
På Grand kan man boka biljetter i förtid. Det lustiga är att man inte kan göra det via Internet utan med telefon. På biografens webbplats finns det däremot en utmärkt manual hur man ska gå tillväga när man ringer och bokar! Du kan läsa här!

Pirates of the Caribbean 2

2006-07-22   Film

Pirates of the Caribbean 2: Död mans kista
Filmen är ett bra sömnmedel för tillfälligt hjärndöda. Man kan säkert sova 20 minuter, vakna och vara med i handlingen igen utan att ha missat något. Men kanske ska man ha sett del ett av Karibiens pirater som kom för tre år sedan för att fatta intrigen, om den nu finns. Det är mest actionavsnitt hela tiden som lavas på varandra. Är det inte långa fäktdueller så är det Stora Sjöodjuret som drar ner skeppen i djupet med man och allt. Bakom ”Kraken” som sjöodjuret kallas ligger Den Flygande Holländaren och dess kapten Davy Jones med ansiktet fullt av tentakler som verkar leva ett eget liv. Jones och hans besättning är en del av havet självt, en övernaturlig, osannolik blandning av slemmiga skaldjur och sjömonster med få mänskliga drag kvar. Jones rekryterar sina män bland sjöfarare som hittas på dödens brant och erbjuds en sista chans, en livslång anställning på hans spökskepp.
Våren 2007 dyker den tredje delen av Piraterna i Karibiska sjön upp. Den kommer jag nog att kunna klara mig utan.
Jag och min fru såg filmen på Grand biografen i Trelleborg. Sedan en tid tillbaka har Grands framtid varit oviss. Trots sänkt hyra har företaget fått stora skulder. Men nu vänder det glädjande nog. Bioföretaget Videvox har bestämt sig för att investera i Trelleborgs enda biograf.

Da Vinci koden på Grand

20060528   Film

Grand i Trelleborg är en trevlig gammal biograf som borde kulturminnesmärkas. När jag kom in i salongen i kväll kändes det nästan som att vara i Löberöd på 50-talet dit jag och min bror åkte för att se söndagsmatinéer för 25-50 öre per biljett.
I kväll tittade vi på Da Vinci-koden i regi av Ron Howard. Trots att jag läst boken, eller kanske just därför blev det två och en halv timme av mäktiga upplevelser i snabb takt. Min fru som inte läst boken tyckte att spänningen nästan var ”olidlig” ibland. Men nästan allt kände jag igen och det blev som en förstärkande repetition av bokens budskap att Jesus var gift med Maria Magdalena och hade ett barn. Detta påstående har självfallet väckt både bestörtning och uppbragthet hos kristna världen över särskilt hos katoliker. Ättlingarna till Jesus har den katolska kyrkan försökt att dölja eller döda under historiens gång eftersom de skulle uppdaga att Jesus var en människa och inte Guds son.
Och varför inte? Den ena sagan är väl lika mycket värd som den andra, den som vi fick lära oss i ämnet ”kristendom” för flera decennier sedan. Nio poäng på en tiogradig skala. Jag läste boken i januari 2006.

27 sekundmeter snö

060107  Böcker, deckare, Film & TV

I går kväll startade miniserien 27 sekundmeter snö, en deckare som bygger på Kjerstin Göransson-Ljungmans bok med samma namn. Hon var en av Sveriges första kvinnliga deckarförfattare och denna bok skrev hon redan 1939. Sedan följde Ond bråd död 1941. Hennes sista böcker blev På turné med döden 1948 och Mord på auktion 1959 (hon dog 1971, 70 år gammal).
Som alltid när en film bygger på en bok man läst blir man besviken. Skillnader mellan bok och film måste ju alltid finnas men att byta ut Einar Hävert, försäkringstjänsteman från Stockholm mot stugföreståndaren Frida Hävert, tycker jag är väl grovt. Ett offer på jämlikhetens altare? Einar Hävert dyker plötsligt upp i stugan dagen efter det att den äldre grosshandlaren Wiesmann blivit mördad med sin egen slidkniv efter att ha tvingats övernatta i en grotta i snön. Einar Häverts bolag försäkrar Wiesmanns bolag.
En tveksam helikopter har också den moderna varianten fått med och var finns de två unga teknologerna Börje Ankarhjelm, som ofta vill ta sig en styrketår, och Peter Furudalen eller det "norska brudparet", Bergljot och Odd Tveterud? Odd som egentligen är Odd Haugelie, olympiasegraren, backhopparen. Men vem som är mördaren tänker jag inte avslöja, det får ni se ikväll i del två. Men blod är ibland tjockare än vatten.
Min personliga favorit är Majken Lund, vältränad och muskulös. Här finns hon på bild som Ulricha Johnson.

Jag har sett på TV!

060102  Film & TV

Maud Adams, Mona Malm, Peter Harrysson, Börje Ahlstedt och Sven-Bertil Taube har bott tillsammans under en sensommarvecka förra året på slottet Trolleholm i mellersta Skåne.
I det första programmet av "Stjärnorna på slottet" som gick i går kväll (nyårsdagen) var Peter Harrysson en sorts värd. Varje kväll ska ha sin värd. Värd nummer två ska bli Mona Malm. Det blev en väldigt intetsägande historia under en timme som kändes verkligen lång. Peters ”strapats” var att gruppen skulle åka ut med en fiskebåt i Öresund och dra upp torsk. Torsken skulle bli middagens huvudingrediens.
Börje Ahlstedt vill gärna framställa sig som den enkle mannen från arbetarklassen som nu får tillfälle att frottera sig med överklassen. För att duga har han köpt dyra kläder och har till och med en smoking med sig. Han är avundsjuk på Peter Harryssons popularitet som denne fått efter ”Så ska det låta”. Harrysson å sin sida vill få de andra (och sig själv?) att tro att han hoppat av från programmet frivilligt för att kunna ägna sig åt sitt verkliga kall som skådespelare. Detta upprepar han som ett mantra samtidigt som han inte pratar om något annat än just de åren han varit programledare och om hur han spelat in CD-skivor med sina Evert Taube tolkningar! Det är tydligt att i detta ”illustra sällskap” ska man låtsas som att man inte bry sig om att vara populär och att tjäna pengar utan i stället seriöst och oegennyttigt tjäna Dramatiska Teatern. Ett verkligt hyckleri!
Sven-Bertil gör intryck av att vara en nöjd och vänlig gammal aristokrat med blått blod i ådrorna (och det har han kanske?). Mona Malm är snäll och mormoderlig och Maud Adams – ja vem är det egentligen? Är hon verkligen en av ”vår tids största stjärnor inom svenskt kultur- och nöjesliv” som det heter i programförklaringen.
Det stora slottet som ägs av Carl Trolle-Bonde har 80 rum och ligger 9 km norr om Eslöv i Mellersta Skåne. Alla skånska slott presenteras på en fin hemsida av Sylve Åkesson. En riktigt bra uppföljning av programmet sändes kring årsskiftet 2007-08. Läs här!

Nostalgi på TV

2005-08-26   Film

Jag har börjat spela in gamla svenska långfilmer från TV. Jag upptäckte att TV 4+ visar en gammal film varje morgon med start vid sjutiden! Vem tittar på TV då? Men passar bra att spela in för att se på vid en annan tid. Sedan har moderkanalen TV4 ofta en annan gammal svensk film vid elvatiden på förmiddagen. Den spelar jag också in. Antingen ska jag spara dem på VHS eller titta på och spela över. Jag har spelat in Aktören med Nils Poppe från 1943, Trav, hopp och kärlek från 1945 med Harry Persson och Sonja Stjernquist, Sten Stensson kommer till stan med Nils Poppe från 1945 och Alla tiders Karlsson från 1936 med Sigurd Wallén och Anna-Lisa Ericson. Det ska bli fler om TV ställer upp!

 

 

 

sidans topp