Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Film, TV och Media

Bertil Tomelius
Startsida
Tidigare artiklar om Film, TV och Media

Stjärnorna på slottet 2014, Helena Bergström

 2014-12-30 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Helena Bergström inledde årets första Stjärnorna på Slottet. Programmet är inspelat på Bjärsjölagårds slott i Skåne.
Det blev en långsam inledning - som vanligt får man väl säga men sedan kom Helena i gång och pratade själv nästan hela programmet igenom. För mycket av det goda blev det måste man säga. Men hon är trevlig och öppen hjärtlig och hittar på många hyss så det må vara henne förlåtet. Ska bli intressant att se om hon kommer att ta över de fyran andra gästernas "egna dagar" också.
Efter frukosten utmanade Helena de andra gästerna på hästhoppning. Visserligen var hindren låga eller inga alls och hästen leddes av en van hästtjej.
Helena berättade vidare om hur hon överföll Colin Nutley i en hiss och att deras utomäktenskapliga romans pågick samtidigt som inspelningen av den stora succén Änglagård. Medan filmen "Änglagård" gjorde succé pågick Colin Nutleys uppslitande skilsmässa.
När vi hade framgång på biograferna hade vi det tufft privat, det var innan Colin verkligen kom hem till Sverige. Colin sa "ge inte upp, en gång kommer vi att dra en barnvagn". Vi drog inte en, vi drog två, berättar Helena Bergström i programmet.
Rikard Wolff, Helena Bergström, Örjan Ramberg, Özz Nûjen och Harriet Andersson var stjärnorna som deltog.
Harriet Andersson, 82 år, Helena Bergström, 50 år, Özz Nujen, 39 år, Örjan Ramberg, 66 år, Rikard Wolff, 66 år.

Programmets hemsida på SvT      Stjärnorna på slottet, Wikipedia

Bloggar från tidigare omgångar:
Stjärnorna del fem, 2014, Lasse Åberg
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Stort av Scenfolket på Grand

 2014-11-27 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Såg i går kväll musikalkomedin "All shook up" på Grandbiografen i Trelleborg. Scenfolket bjöd på två och en halv timmas skön underhållning för 100 kr (Allehanda-pris) baserad på många av Elvis Presleys oförglömliga låtar och bygger på Shakespeares "Trettondagsafton".
Huvudrollerna gestaltas av Emma Ståhl, som spelar den kvinnliga huvudrollen Nathalie, och Simon Sköldekrans, som spelar Chad.
Rekommenderas varmt.
"All shook up"är en musikalkomedi som utspelar sig i en liten stad i 50-talets USA. När den läderjackklädde ynglingen Chad kommer åkandes in i den lilla stillsamma staden på sin MC vänds hela samhället upp och ner. Med sin gitarr och sina höftrullningar får han kvinnorna att svimma och borgmästaren att se rött. Staden och dess invånare blir aldrig desamma igen.

Bilder: Scenfolket samlade på scenen. Bland andra Monica Alfredsson som borgmästaren, Dennis Andersson som Sheriff  Earl.
Emma Ståhl, som spelar den kvinnliga huvudrollen Nathalie, och Simon Sköldekrans, som spelar Chad.
Scenfolket på Facebook.

Interstellar

 2014-11-23 FTM
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Interstellar är en amerikansk science fiction-film om en grupp forskare som via ett maskhål ger sig ut på en interstellär resa. Filmen hade premiär den 7 november 2014. Christopher Nolan har skrivit manus, regisserat och producerat filmen som är baserad på Kip Thornes teorier om gravitationsfält, maskhål och andra hypoteser.
I en nära framtid kan inte längre planeten vi bor på uppehålla mänskligt liv. Skörd efter skörd av grödor dukar under och förödande sandstormar plågar befolkningen. Men från ingenstans uppenbarar sig en möjlig lösning: att lämna planeten bakom oss och flytta till en annan planet i en annan galax. Cooper är en av de sista skickliga piloterna som tvingas välja att stanna med sin familj på Jorden och bli en av de sista generationerna här, eller ge sig av och försöka hitta en lösning på problemen och kanske även skapa en koloni ute i världsrymden.

Vetenskapliga vurpor - tjugo logiska luckor i "Interstellar".

Recensioner:
Michael Tapper i Sydsvenskan: "Dyrt hokuspokus betalar sig inte i Nolans nya epos"
Ronny Svensson i Expressen: "Så bra är Interstellar"

Den världsberömde evolutionsgenetikern Svante Pääbo gäst hos Skavlan

 2014-11-07 F & V
 två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I fredags kväll var Svante Pääbo gäst hos Skavlan.
Pääbo anses vara en av grundarna av paleogenetiken, som använder genetiska metoder för att studera vår förhistoria och våra förfäder. År 2005 kom hans arbete att klassificera schimpansens arvsmassa på första plats i tidskriften Science' årliga tio-i-toppgradering av forskningsresultat i världen.
Svante Pääbo blev världsberömd i och med att han lyckades rekonstruera neandertalarnas hela arvsmassa och visa att gener från neandertalare finns hos alla individer i dagens Europa och Asien.
Svante Pääbos pappa var Sune Bergström, nobelpristagare i medicin. Idag nämns Svante Pääbos eget namn ofta i Nobelsammanhang.
I sin nya bok beskriver Pääbo arbetet som ledde fram till det vetenskapliga genombrottet. I boken visar Pääbo att neandertalarna inte var våra förfäder utan en annan form av människor med vilka våra förmödrar fick barn när de lämnade Afrika. Han beskriver också hur en bit ben från lillfingret av en liten flicka ledde till upptäckten av en tidigare okänd utdöd människoart.

Beställ boken här på Fri Tankes förlag.
Mer om Neandertalarna och den moderna människan kan man läsa här.
"Intervju" med Svante Pääbo efter TV-programmet.

Turist

 2014-09-03  FTM
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Första dagen på skidsemestern i Schweiz sitter Tomas med sin fru Ebba och deras två barn Vera och Harry på en utomhusrestaurang högt uppe i bergen. Utsikten över de snöbländande bergen är bedårande. Det smäller till och snön rasa ner och blir en lavin. Alla tar fram sina kameror och filmar. Men snart blir det allvar lavinen växer och är på väg att dränka restaurangen. Panik utbryter. Ebba försöker fly från restaurangen men orkar inte få med sig båda barnen, skriker efter hjälp från Tomas. Upptäcker att han redan satt sig själv i säkerhet. Inte "kvinnor och barn och först" där inte.
Först försöker Tomas förtränga/ljuga om att han ofrivilligt (?) visat upp omanliga sidor - utifrån ett evolutionärt perspektiv. När han senare fattar vad han gjort blir han förtvivlad och vill inte leva längre med de nyupptäckta sidorna av sig själv. Mannen måste få vara den som skyddar sin familj. Detta inser till sist Ebba som arrangerar en fejkad situation - som Tomas naturligtvis aldrig genomskådar - här gäller att "kvinnans list övergår mannens förstånd" - där Tomas får rädda Ebba från att gå vilse och dö på fjället.
Sens moral: Även dagens män måste få möjlighet att leva utifrån sina stenålders gener annars kan inga äktenskap hålla ihop och inga familjer bli lyckliga.
Alltför långrandig, 80 minuter i stället för 119 vore bättre. Men de evolutionära inslagen njutbara.

Johannes Bah Kuhnke som Tomas
Lisa Loven Kongsli som Ebba
Clara Wettergren som Vera
Vincent Wettergren som Harry
Kristofer Hivju som Mats
Fanni Metelius som Fanni

Recensioner:
Jan Söderqvist i SvD: "Filmen Turist har frustrerande svagheter".
Jan-Olov Andersson i Aftonbladet: "Snygg välspelad och engagerande".
Fredrik Sahlin på Kulturnyheterna: "Relationsterapi, situationshumor och existentiella avgrundsvrål i samma finsnickrade filmpaket".
Camilla Larsson i HD: "Kärnfamiljen på glid".

Senaste sedda filmer på Grand: Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Apornas planet - Uppgörelsen

 2014-07-22  FTM
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Det var ett tag sedan jag såg en premiär på Grand.
I nya storfilmen APORNAS PLANET: UPPGÖRELSEN leder nu Caesar en växande grupp genetiskt utvecklade apor som hotas av de få människor som överlevt ett dödligt virusutbrott. Trots deras försök att leva sida vid sida så bryter ett krig ut som ska komma att avgöra vilken ras som regerar på Jorden.
Detta är den tredje inkarnationen, påbörjad 2011 med ”Apornas planet: (r)Evolution” och nu följd av ”Apornas planet: Uppgörelsen”, film nummer åtta i serien.
Det ger både spänning och underhållning, och visuellt mycket imponerande i tredimensionellt, första gången jag ser detta på Grand i Trelleborg
De dryga två timmarna gick snabbt undan.

Jan Lumholdt i SvD: ”Apornas planet - inte så lite omskakande
Sydsvenskan: "Animerade apor spelar bättre än människorna"

Senaste sedda filmer på Grand: Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Grand Budapest Hotel

 2014-04-22  FTM
ett år sedan  två sedan  tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Det var ett tag sedan Lena och jag var på bio på Grand i Trelleborg närmare bestämt den 30 december. Jag hade läst en intressant artikel i Fokus om filmen THE GRAND BUDAPEST HOTEL som belönats med en Silverbjörn i kategorin Grand Jury Prize vid Berlin Filmfestival 2014 och sista speldage tog vi oss dit.
Det var en berättelse om Gustave H, en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren, Budapest Hotell,och Zero Moustafa, en hisspojke som blev Gustave Hs närmaste vän. Deras fantastiska äventyr innehåller en stöld och ett återbringande av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt förändras hela kontinenten dramatiskt och så även på The Grand Budapest Hotel.
Filmens huvudhistoria startar 1932. På det glamorösa hotellet är det den legendariske M. Gustave (Ralph Fiennes) som styr och ställer och som gärna bäddar ner sig hos de kvinnliga gästerna, oavsett ålder. En av dessa är Madame D. En ung Zero Moustafaanställs som hotellpojke. Han och M. Gustave finner varandra över åldersgränsen, vilket blir till stor hjälp i en alltmer trasslig intrig, som involverar en stulen tavla, ett arv, ett stundande krig, en halsbrytande flykt från ett fängelse och skottlossning inne på hotellet.

Recensioner: Hynek Pallas i Svd: "Wes Anderson låter hjärtat vara med",
Maria Brander i Expressen: "Det hela är oavbrutet kitschigt och bubblar glatt som första glaset champagne",
Kritiker.se.

Senaste sedda filmer på Grand: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Melodifestivalen 2014 del 2: Linköping

 2014-02-08 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Del 2 går på Gloetta Center i Linköping som tre gånger tidigare stått värd för Melodifestivalen, 2005, 2008 och 2011. 2011 vann Eric Saade här i Linköping med låten "Popular". En låt som i finalen vann hela Melodifestivalen och fick tävla i Eurovision Song Contest.
Min storfavorit i kväll var förstås Sanna Nielsen, lika klart är att Martin Stenmarck "Änglarna går hem" kommer att slå, men helst lyssnde jag på The Refreshments med "Hallelujah Hallelujah There’s somebody waitin’ for me", uppväxt med Frälsningsarmén som jag är! Ett rockigt rockabillynummer helt i min smak!
Och så blev det nästan, Sanna Nielsen vann med "Undo", Martin Stenmarck gick till andra chansen med "När änglarna går hem“ och The Refreshments kom (tyvärr) femma med “Hallelujah“ . Störst överraskning var att rapparna Panetoz tog sig till final med låten "Efter solsken". Till andra chansen gick också gruppen JEM med "Love trigger" en något enformig soinning soundtrack.
Utslagna i första omgången blev 6. “Set Yourself Free“ med Little Great Things med bland andra Grönwallbröderna Charlie och Felix, söner till sångarna Peter och Nanne Grönvall. 7. "I Am Somebody“, Pink Pistols, som består av Straight Up-killarna Mikael Landby och Matias Garzon som gjorde 2011 års pridelåt "Show the world tonight", liksom dragshowveteranerna Dennis Bröchner och Conny Bäckström som de senaste åren uppträtt med After Dark. Och åtta och sist “Glow“ med Manda.
Vad gäller programmet i stort så finns det ju ljusglimtar som t.ex. 7-åriga Sigrid och Herrey’s, som alltid är ett trevligt inslag i MF, men i det stora hela så kan jag inte påstå att det är speciellt imponerande.
Bilder: 1. alla deltagare, 2. segrarna, 3. Herreys, 4. JEM.

Schlagerpinglan: Resultat del 2. Svt del 2.
Melodifestivalen 2014 del 1: en favoritseger och en stor överraskning.
Melodifestivalen på Facebook, Melodifestivalen på SvT.

Återträffen, ett motbjudande experiment

 2014-02-04 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Filmen "Återträffen" av Anna Odell kan inte rekommenderas. Hon spelar sig själv - tror jag - mycket är oklart. Hon är oerhört provocerande och elak mot de som ska föreställa hennes klasskamrater på Enskede grundskola 20 år tidigare. Använder alla fula knep för att få andra att må dåligt. Ett verktyg är hennes stirrande ögon. Bottennivå vad gäller etik och moral. Förmodligen ett konstprojekt för att se hur långt hon gå med att såra andra och samtidigt framställa sig själv som offer.

Filmen börjar med "återträffen", en grundskoleklass från Enskede ska fira sitt 20-årsjubileum. Skådespelare sägs spela eleverna från klassen. Plötsligt dyker Anna Odell upp - jag tror att hon själv spelar rollen som Anna Odell. Hon knackar i glaset och kommer med påstående om hur illa de alla har behandlat henne under de nio åren i grundskolan. Den glada feststämningen försvinner snabbt. Hon återkommer flera gånger med sina stirrande ögon och gälla, skrikande röst. med ännu mer beskyllningar. Till sist blir hon ivägkörd, men går inte frivilligt, så hon får bäras ut med våld till en väntande taxi.
Detta är en spelfilm enligt Anna Odell, ingen dokumentär.
Del två handlar om hur Anna kontaktar den "äkta varan" alltså livslevande klasskamrater. De har nyss haft en "äkta" klassträff som Anna inte deltagit i. Anna bjuder hem dem parvis för att titta på avsnitt från spelfilmen. Hon vill att de kommenterar den. Hon är även här provocerande och elak. Anna gör en stor sak av sina "svårigheter" att få sina före detta klasskamrater att ställa upp. De är undvikande och ovilliga att träffa henne.

Anna Odell på Facebook. IMdB. Wikipedia.  

Recensioner:
Gunnar Bergdahl i Afronbladet: "Odells succédebut en riktig fullträff"
Jeanette Gentele i SvD: "Återträffen en lysande fullträff".
Kritikerna:
Anders Johansson i AB: "Återträffen – en lögnaktig film".
Tulsa Jansson i DN Debatt: "Tveksam moral i ”Återträffen”. http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/tulsa-jansson-tveksam-moral-i-atertraffen/
Dan Jönsson i AB: "Tidstypisk öga för öga-moral har förblindat recensenterna".               
Rakel Chukri i Sydsvenskan: "Vi kan inte använda konsten som manual för livet".

Melodifestivalen 2014: en favoritseger och en stor överraskning.

 2014-02-01 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Deltävling 1 i Malmö i kväll. Mello har ett stark startfält i kväll. Omöjligt att gissa utgången. Men mina favoriter är Elena Paparizou, Survivor, proffset. Alvaro Estrella Bedroom, högst tempo. Elisa Lindström Casanova, dansband och Sylvester Schlegel Bygdens son, innehållet + Christine Owman (blond på bild från Greenroom). Håller tummarna.
Anders Jansson och Nour El-Refai leder Melodifestivalen 2014 (bild). Programledarna öppnde Melodifestivalen 2014 med en nakenkupp.
Det ger ett komiskt intryck att se de två stående bredvid varandra, Anders Jansson är tämligen stor, Nour mycket liten. Hennes klänning är en katastrof, liksom hennes frisur och förskräckligt fula skor. Vem har designat henne? Anders blir räddningen.
Annars blir det en kul inledning med skånsk profil. Schamanen "Jörgen från Hjärup" försöker häva förbannelsen från fjolåret då Danmark vann Eurovision Song Context.
Hur som helst så var det fem låtar som gick vidare till andra omgången dvs tre av dem åkte ut direkt. Dessa var: plats nr 6: Alvaro Estrella med Bedroom, som jag själv höll bland de bättre i fältet, plats nr 7: Mahan Moin med Aleo, en iranskfödd ung kvinna och nr 8: Sylvester Schlegel med Bygdens son, där en av mina favoriter blan "Äspötjejerna" körade. Christine Owman höll sig väl framme och fick en fin gratispresentation.
Andra omgångens röstning blev än mer spännande:
Debutanten Ellen Benediktson skrällde sig hela vägen till final med Songbird och YOHIO upprepade förra årets succé med To the End (bild). Linus Svenning med Bröder och Helena Paparizou med Survivor gick till Andra chansen.
Elisa Lindström, med dansbandslåten Casanova blev femma och utslagen.
Stor bild på samtliga deltagare i deltävling 1.

Melodifestivalen på Facebook, Melodifestivalen på SvT. Alla bidragen på Schlagerpinglan.

Deltävling 1 2013 i Karlskrona: Favoritseger
Melodifestivalen 2012 startar.

Stjärnorna del fem

 2014-01-25 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Som vanligt brukar det sista avsnittet av "Stjärnorna" rädda hela serien. Men så hade jag också väntat mig en hel del av Lasse Åbergs dag. Som producenten förstås sparat till sist. Lasse Åberg tillhör ju en annan högre division än alla de övriga, utom möjligen Malena Ernman, och symptomatiskt nog fann de ju varandra direkt. Redan i början undrade han om någon skulle "försöka locka in honom i några sentimentala träskmarker". Troligen tänkte han framsynt på Maria Lundqvist och hon blev också för programmets bottennapp.
Men det var mycket annat överraskande och roande och humorfullt vi fick se som Ballongdansen på Nobelfesten, en "baklängesmiddag" och en cricketmach - "väldigt roligt men helt obegripligt" enligt Claes Månsson.

Blogg om del 3, Leif Andrée..
Blogg om del 2, Claes Månsson.
Blogg om del 1, Malena Ernman.
Bloggar från tidigare omgångar:
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!


Stjärnorna del tre

 2014-01-14 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Efter två knappt medelmåttiga delar av Stjärnorna på Slottet, lyfte trean "mot stjärnorna". Och det var Leif Andrée förtjänst. Han visade en oerhörd kreativitet. Om denna hans förmåga att lösa problem beror på hans barn- och ungdomsupplevelser kan man bara spekulera i men jag är övertygad om att de barn som "curlas" livet igenom inte når några höjder direkt. Eller de som blivit "bortskämda" av sina föräldrar och andra vuxna som vi 40-talister säger.
Särskilt kvinnorna, Malena Ernman och Maria Lundqvist, föreföll helt chockade över de hemskheter som drabbat Leif Andrée. Hans far hade en bisyssla, han var kassaskåpssprängare som trots att han använde silkeshandskar, snart greps av polisen och hamnade flera år i fängelse. I samband med detta placerades Leif hos fosterföräldrar, Majsan och Lennart, där han trivdes bra (se svartvit bild). Efter tre år återförenades han med sin mor. Mamman gick tillbaka till Rune som var storebroderns pappa. Rune dog dock snart i magcancer. Mamman hittade en ny karl som misshandlade henne och syskonen. Leif lämnade då hemmet och flyttade till Sundsvall, medan brodern slog den nya styvpappan med en köttyxa nästan till döds.
Leif hade som ung varit med i en punkorkester, "Pizzoar". Han var den förste punkaren i Sundsvall. Han fick med sig de fyra "stjärnorna" till en inspelningsstudio. De var motvilliga till en början med det var väl förberett och Leif och hans övertalningsförmåga var stor. De spelade in en skiva tillsammans, en punklåt som heter "Visa lite känslor". Det blev väldigt bra och känslorna svallade hos alla.
Originalet finns på Spotify. Och på You Tube.
Recensioner:
Jan Olof Andersson i Aftonbladet: "Ett av de bästa programmen under åtta säsonger",
i Svd: "Leif Andrée rör de andra till tårar",

Blogg om del 2, Claes Månsson.
Blogg om del 1, Malena Ernman.
Bloggar från tidigare omgångar:
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Allo allo emliga armén med Fredriksdalsteatern

 2014-01-10 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En mångårig tradition är att SVT visar en fars på Trettonafton och så även i år. Likson i fjol handlar det om en inspelning från i somras av en föreställning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Den var två timmar lång och lyfte aldrig riktigt. Kanske är det inte riktigt roligt att de allra flesta på scen talar med "brytning", några på engelska, andra på tyska och alla övriga på franska. Humorn flödar inte direkt och jag skrattar bara få minuter och då är de på grund av Sven Melanders torra skämt. I slutet nickar jag till vid flera tillfällen.
Huvudpersonerna är caféägaren René Artois (Sven Melander) och hans fru Edith Artois (Eva Rydberg). Vidare den haltande Gestapomannen Herr Otto Flick (Kim Sulocki), kvinnojägaren, italienska befälhavaren, kapten Alberto Bertorelli (Ulf Dohlsten), Löjtnant Hubert Gruber (Robert Rydberg) och den kvinnliga Gestaposoldaten Helga Geehart (Birgitta Rydberg)

Se samtliga medverkande på scenen sommaren 2013 när Eva Rydberg jubilerade med sin tjugonde uppsättning som chef för Fredriksdalsteatern.
Hela programbladet i pdf-format.

Wikipedia: Kim Sulocki, Ulf Dohlsten, Birgitta Rydberg,

Stjärnorna del 2

 2014-01-06 FTM
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Inte ens Claes Månssons stora och generös charm fömådde höja höja nivån på årets Stjärnorna på Slottet nämnvärt.
Visserligen bjöds det på tangolektioner som kan vara både eldiga och amorösa och med en charmerande "lärarinna" i form av Ann Wilson, danspedagog från Helsingborg, och en av jurymedlemmarna i "Let's dance" på TV4. men för mig ledde hela programmet mest till gäspningar. Inte ens turerna på den automatiska jättetjuren blev särskilt dramatiska. Men Claes Månsson var glad och överraskad över att alla fyra gästerna utan att knota ställde upp
Claes Månsson var otrolig blyg i skolan, ja, egentlige fortfarande, med på scen med manus går det bättre.
Intressant var hans ständigt föränderliga livshistoria som han menade helt varit utan rim och reson. De stora avgörande händelserna i hans liv berodde helt på slumpen, menade han. Som när han av yrkesvägledarna fick två telefonnummer att ringa och då valde ett som visade sig honom både en praktikplats, ett jobb, vidareutnildning, en fru och barn.

Jag får en känsla av att det under sommarveckan 2013 hände mycket mer av konflikter och känsloutbrott än som visas. Har programmet en ovanligt mesig producent?
Stjärnorna på slottet: Del 2. Danspedagog Ann Wilson.

Blogg om del 1, Malena Ernman.

En svag inledning på Stjärnorna

 2014-01-02 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Programmet som har premiär den 28 december spelades in somras på Bäckaskog slott i Fjälkinge nordost om Kristianstad. Gästerna hälsades välkomna av VD Anna Lundin.
Den första dagens är Malena Ermans, det blir mycket operasång. Vi får veta att Marlena redan som åttaåring visste vad hon ville bli och redan då behärskade sina nerver även på scenen. Vi får också veta att varken Malena eller Lasse har körkort. För övrigt är frukostkonversationen helt ointressant.
På väg till dagens aktivitet avslöjas att dessa båda har varit småkära i varandra. Sen får de prova på att köra bil och de övriga tre gör våghalsiga övningar på en halkbana. I ösregn, så roligt nu detta kan vara.
Programmet blir lite bättre från och med lunchen. Bjöds på extrastark sushisås. Vi får veta att Malena Ermans framgångar är en revansch på sin barndoms upplevelser - utanförskapet i plugget. ”Lite mobbad i skolan”, som Malena försiktigt uttryckte det - och att det ökade intresset för operamusik allt sedan hennes genombrott med vinsten i Melodifestivalen 2009, av kulturministern kallats "en Malena effekt".
Dagen var verkligen Malenas som pratade hela tiden, som god tvåa kom Maria Lundqvist. De övriga tre hörde man inte mycket av.

Deltagarna var Malena Ernman, 43 år, Wikipedia, hemsida. Hennes svärfar är Olof Thunberg, gift med Svante Thunberg.
Claes Månsson, 63 år, Wikipedia. Gift med två barn.
Leif Andrée, 55 år, Wikipedia.         Familj: Hustrun Sophia Artén, teaterchef och fyra barn.
Maria Lundqvist, 49 år, Wikipedia. Eventbolaget. Familj: Partnern Kristoffer, 28 år, fyra barn från en tidigare relation.
Lasse Åberg, 72 år, Wikipedia, Åbergsmuseum. Familj: Hustrun Inger och två barn.

Nästa gång är det Claes Månssons tur.

Bloggar från tidigare omgångar:
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Stjärnorna på slottet_2014 Wikipedia.

Hundraåringen av som klev ut genom fönstret och försvann

 2013-12-30 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Boken var inte mycket att skryta med, jag orkade bara hälften, och filmen var inte mycket bättre. Det var komikern Robert Gustafsson som räddade filmen. Felix Herngren som regissör blev inte så lyckad. Men den drog publik i massor, som man sällan sett på Grand i Trelleborg då film visas. Annat är det med nyårsrevyer och Bokens Dag t ex. En tom film med ett visst underhållningsvärde. Tiden gick fort.
"Författaren Jonas Jonasson har inte gjort det enkelt för en framtida filmmakare: hans debutroman är sprängfylld av miljöer - från Malmköping till Bali, via Moskva, Paris och koncentrationslägret Gulag - och avverkar historiska personer som Stalin, Einstein och general Franco på löpande band. Felix Herngren antar utmaningen och ger sig inte förrän han återskapat Allan Karlssons 100-åriga liv in i minsta skruvade detalj".
Recensioner
Jan-Olof Andersson i Aftonbladet: "Puttrar filmen på i ett trivsamt tempo".
Jan Lumholdt i SvD: "Synd då att här också finns inslag av fars och buskis.
Mats Johnson i GP: "På tok för mycket är snott från Robert Zemeckis dramakomedi Forrest Gump".
Maria Brander i Expressen: "Det är roligt, varmt och godhjärtat, men med lite för mycket fylla och skrik".
Viking Almquist i Filmeye: "Roliga gubbar, men ojämnt tempo och ryckig handling".

Senaste sedda filmer på Grand: Hotellet, Captain Philips.
Blogg om boken "100 åringen".  

Fångade i det svarta hålet

 2013-12-23 FTM
två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
23:e och näst sista avsnittet av 2013 års Julkalender. Barna Hedenhös uppfinner julen. Först blir pappa Ben fångad i det svarta hålet. När resten av familjen tar sig dit för att rädda honom blir alla fångade i det svarta hålet varifrån inget kan ta sig ut. För barn är säkert årets julkalender extra spännande.
Hur ska det hela sluta? Ja, det får vi se imorgon då det är julafton och sista luckan ska öppnas.
Stenåldersfamiljen Hedenhös råkar ta sig till nutidens Stockholm. Där träffar de Stella, en ensam flicka vars pappa bara tänker på rymdraketen som ska åka till framtiden. ”Barna Hedenhös uppfinner julen” handlar om kulturkrockar, vänskap och magiska sagogryn som gör det omöjliga möjligt.
Knota är mamma i familjen Hedenhös. Hon tycker om att ta befälet och gillar kaffe. I hennes mage ligger bebisen Bumling. Ben Hedenhös är en kärleksfull pappa som är svag för smicker och älskar att uppfinna saker. 11-åriga Stella längtar efter sin pappa Sture som bara ägnar sig åt jobbet. Hon önskar att hon hade en familj som alltid höll ihop – precis som stenåldersfamiljen Hedenhös.
Statsminister Erland är allergisk mot gamla saker. Det enda han verkar tycka om är sin raket och framtiden.
Dessa fyra roller spelas av Sissela Benn, Fredde Granberg, Mirjam Kjellman och Sten Ljunggren.
Hemsida Barna Hedenhös uppfinner julen.

2013 års julkalender i radio heter "Alla barnen firar jul" och handlar om familjen Svennesson. De bor i en liten hyreslägenhet någonstans i Sverige och har 23 härliga barn. Persongalleriet.

Hemsida Sveriges radios julkalender.

Bloggar om tidigare julkalendrar:   
Tjuvarnas jul, en lovande inledning, 2011, Hotell Gyllene Knorren 2010, Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.

Hotellet

 2013-12-11 FTM
  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Erika har allt: ett bra jobb, god ekonomi, många vänner och en trygg relation. Tills den dagen då allt rasar samman. Plötsligen betyder det perfekta livet ingenting och känslorna som hon tidigare haft full kontroll över går inte att styra. Hon känner en stor social skam över att ha misslyckats med att föda ett "normalt" barn. Förhållandet knakar och hon börjar i gruppterapi och möter där andra människor med andra trauman i livet. En dag ställs frågan av gruppen: Varför ska inte vi få må bra, varför har vi inte rätt att leva med positiva tankar? Gruppen bestämmer sig för att ta sig till en plats där man kan vara helt anonym. Ta semester från sig själva och vara precis den de vill vara. En lika rolig som djupt rörande resa tar sin början.
Men egenterapin ger bara en lindring för stunden. När de på nytt hamnar i besvärliga och krävande situationer dyker demonerna och spökena upp igen.
En mycket gripande och engagerande film, en av de allra bästa svenska filmerna i år.
I huvudrollen ser vi Hollywoodstjärnskottet Alicia Vikander (bild 2 och 3 tillsammans med filmens regissör Lisa Langseth). På bild ett den förtjusande Mira Eklund som Ann-Sofie och David Dencik som Rikard.
Mira Eklund, född 1981, fick vid sexton års ålder diagnosen Tourettes syndrom och är sångerska i bandet The Tourettes.Nu ser jag fram emot att se Anna Odells "Återträffen" premiär på Grand den 18.12 och Felix Herngrens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" Biopremiär 25/12. Ska väl läsa boken först. Alla andra tycks ju ha gjort det.

Recensioner:
Jan Söderqvist i SvD: "Spännande men utan styrfart"
Maria Brander i Expressen: "Sötsalt blandning av klassiskt svenskt svårmod och kaxig situationskomik"
Carl Vato i DN: "Alicia Vikander på flykt från verkligheten"
Johan Malmberg i HD "Sjukt imponerande"
22 recensioner.
Artikel i Fokus 2013.

Egna bloggar om Alicia Vikander:
Anna Karenina den 2013-05-03
Kronjuvelerna den 2011-07-02
Senaste sedda film på Grand: Captain Philips.

Settman på plats

 2013-11-04 FTM
 två år sedan  tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Helt klart ett annorlunda program vars like jag ej sett på svensk TV. Visst var det lite spretigt, kanske mest för att det ville ge sken av att vara en direktsändning där snabbt skiftande inslag "jäktades" fram. Fast inspelat i förväg var det, det kunde man läsa i recensionerna dagen innan.
Bisittarna i ordets verkliga betydelse var Sanna Nielsen, i jättehöga klackar och Johan Pettersson. De hade man gärna sett lite mer av, särskilt Sanna. Medverkar i varje program gör den svensk-nyazeländske ståuppkomikern Al Pitcher som gjorde världen minsta stå-upp-show, hemma i vardagsrummet. Måmns Zelmerlöv besökte sin fans Linas vardagsrum för att hålla en minikonsert.
Temat var skräck och Halloween,
Sanna, 27 år, (bild höger) utarbetad äldrevårdare fick en veckas "höstlov" och en resa till New York för att träffa sin syster. I publiken satt männsikor och väntade på att framträda och försökte se förvånade och jätteförtjusta ut när Petter Settman bjöd upp dem på scenen.

Programtiteln exemplifierades av att "redaktionen" "satte Settman på plats" i avslutningsminuterna genom att "tvinga" den höjdrädde Peter att genomföra ett fallskärmshopp. Hur det blir med den saken i verkligheten återstår väl att se.
Programmet gick klockan 20-21 på SvT 1.
Direkt efter sändes på samma kanal del 3 av "Svensk Humor". Mycket där var betydligt roligare och mer underhållande, alldeles särskilt avsnittet med Galenskaparna som leddes på ett helt underbarat sätt av Claes Eriksson.

Programmets hemsida på SvT, Al Pitchers hemsida,

Tidigare bloggar om TV-program:
Sportnostalgi, april 2012, Högklackat, april 2012, Svensk Kontorshygien, februari 2012 och Den sjungande trappuppgången, februari 2012.

Captain Philips

 2013-10-26 FTM
  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vi har sett på Grandbiografen i Trelleborg: Captain Philips, en verklig thriller-rysare med Tom Hanks och Barkhad Abdi. Båda presterar stort och ger en verklighetsdimension till detta sjörövardrama.
Och med vilken precision och kallblodighet ett kidnappardrama kan få sin "lyckliga" upplösning - med en räddad amerikansk gisslan, Captain Philips, och med tre skjutna somalier + en infångad och dömd till 30 års fängelse. "Vi är alla fredliga fiskare" sa denne, men alla fyra fanns med i det amerikanska förbrytarregistret.
På den somaliska kusten är sjöröveri den näring som erbjuder många ett löfte om försörjning. Den bedrivs i industriell skala av krigsherrar som tvingar unga män med sig. En av dem är den tanige Muse, spelad av Barhhad Abdi. Han hoppas på stor summa pengar för gisslan, men slutet blir ett helt annat. Mycket spännande, tiden gick rasande fort.
Filmen har en verklig bakgrund: I april 2009 kapitulerade och överlämnade sig fartygskaptenen Richard Phillips till somaliska pirater för att skydda sin besättning utanför Afrikas kust. Efter ett misslyckat flyktförsök blev han senare räddad av amerikanska Navy SEAL. Det var första gången på 200 år som ett USA-flaggat fartyg, MV Maersk Alabama, blev utsatt för sjörövare.

Vi är bäst

 2013-10-19 FTM
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Det var verkligen länge sedan vi var på bio. Känn ingen sorg..., den 20 juli! Men Lukas Moodyssons "Vi som vet bäst" var verkligen värd att vänta. Så mycket positiv reklam den har fått, lång artikel i tidskriften Fokus, långt och förtjusande framträdande hos TV-programmet Skavlan och många andra positiva tidningsomnämnande.
I salongen sågs huvudsakligen flickor i 12 - 13 åldern, begynnande "fjortisar", många lika de på filmduken.
"Vi är bäst!" är baserad på Coco Moodyssons (Lukas fru) serieroman "Aldrig godnatt", om hennes högstadietid på Södermalm tillsammans med två kompisar och en utlevande, frånskild mamma i början av 80-talet.
Här har Coco bytt namn till Bobo. Hon och kompisen Klara går i sjuan, har hemklippta punkfrisyrer, ett brinnande engagemang i kärnkraftsfrågan och - till skillnad från till exempel Elin i "Fucking Åmål" - tillgång till ett kulturellt kapital som gör att de kan formulera sig, ta plats och våga boka tid i fritidsgårdens replokal. För att de kan, snarare än för att de vill spela. Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne är strålande som Bobo, Klara och Hedvig, den sistnämnda en rollfigur som är skriven speciellt för filmen, och som behövs för att förstärka bilden av att Bobo och Klara, till skillnad från den utstötta, blyga Hedvig, har valt sitt utanförskap själva.
Imdb, Moviezine. Bioklubben har intervjuat tjejerna.

Karoline Eriksson i SvD: "En enkel och genial återkomst".
Malin Roos i Expressen: "Inte en enda gång bränner det till ordentligt"
Patrik Andersson i GP: "Livsbejakande punkurladdning"
Vad blir det nästa gång vi ser på Grand? Filmen om Monica Zetterlund kanske?

Känn ingen sorg...

 2013-07-20  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

I går var Lena och jag på Grand i Trelleborg. Tio veckor sedan vi senast var på bio. Bara femte gången för året.
Känn ingen sorg (för mig Göteborg) passar mest för Håkan Hellström fans särskilt de födda i Göteborg. Filmen handlar om barndomsvännerna Pål, Lena och Johnny, som växer upp i den minst sagt stökiga musiksvängen med knark fylla och slagsmål. Det blir förvecklingar när den attraktiva Eva dyker upp i trion. Lika musik intresserad som Pål som hindras av alla de beteendestörningar som sägs utmärka Tourettes, schizofreni och autism, som alla tycks grunda sig i en fobi för mänskliga kontakter.
Bra skådespelarprestationer och ett bra slut, gripande och spännande dock hela tiden på gränsen till det melodramiska. Premiär på Grand med lite publik. Man kan undra vad Håkan Hellström själv har med detta att göra.
På bild, vänster överst, Jonathan Andersson (Johnny), Josefin Neldén (Lena), Adam Lundgren (Pål) och Disa Östrand. (Eva). Höger nederst, samma fyra huvudpersoner nu med Håkan Hellström själv.
IMdB, MovieZine

Recensioner:
Erik Hallhagen i SvD som förväntat sig mer än en "Kålle och Ada-sketch",
Någon "Mamma mia!" för Håkan Hellström-generationen blir filmen aldrig, även om göteborgarens musik är handlingens röda tråd.
Mats Johnson i GP: Filmen, som är fragmentarisk, är ojämn och halvrisigt agerad från en del håll, men spelet från Adam Lundgren håller verkligen hög klass,
Jan-Olov Andersson i AB: "Känn ingen sorg" går inte att stå emot,
Mattias Dahlström i HD: "Påtvingad koppling till musiken"

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 3.5 2013 Anna Karenina, 23.2 2013 Små citroner gula, 25.1 2013 Amour, 21.1 2013 Les Miserables, 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, 27.12 2011, The Girl With the Dragon Tattoo, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Anna Karenina

 2013-05-03    FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I går var jag på på bio på Grand med Lena Welinder som sällskap. Det var ett tag sedan nu. Vi såg Anna Karenina, en film baserad på Leo Tolstojs klassiska roman från sent 1800-tal. Det var för mycket dansscener, för mycket rysk överklass, alldeles för långsamt tempo. Den var lång 2 1/4 timme. Dessutom var det ingen spelfilm utan en sorts TV-teater. Filmen föll mig inte alls i smaken.
Historien utspelar sig under sent 1800-tal i rysk överklassmiljö och handlar om kärlekens oerhörda kraft, från passionen mellan två äktenskapsbrytare till bandet mellan en mor och hennes barn. När Anna ifrågasätter sin äktenskapliga lycka förändras hennes liv dramatiskt och även hennes familj, vänner och hela omgivning påverkas. Att bryta not överklassens normer straffas hårdareän brott mot lagarna.
Romanen handlar delvis om den gifta Anna Kareninas passionerade kärlekshistoria med officeren Vronskij. Parallellt skildras den lyckligare kärlekshistorien mellan Kitty och godsägaren Levin. Den senare lär vara inspirerad av Tolstojs eget äktenskap.

Recensioner:
Jan Söderqvist i Svd: "Alice Vikander bäst i Karenina",
Ronnit Hasson i Expressen: "Ett gripande och vaket kostymdrama",
Mikaela Gustin i Kulturbloggen: "En otroligt vacker film, med makalösa kostymer, och förtrollande musik".
17 recensioner.

Små citroner gula

 2013-02-23  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
En romantisk komedi om kärlek, vänskap och modet att följa sina drömmar, baserad på succéromanen med samma namn av Kajsa Ingemarsson. En charmerande film på Grand med Lena Welinder i sällskap. Där finns goda skådespelarprestationer särskilt av Rakel Wärmländer, som spelar Agnes, den unga kvinnliga kocken, som har otur med både sitt kärleksliv och framför grytorna. Josephine Bornebusch som spelar den ärliga men hjälpsamma vännen och Sverrir Gudnason som spelar den nördiga matskribenten.
Utöver dom har vi bland annat Dan Ekborg som är den elaka krögaren i sagan.
Den är underhållande, lite spännande och engagerande, jag såg inte på klockan alls.Rörande med självuppofffrande personer, begravningsscener etc. Rärande och romantisk. En njutning.
Men naturligtvis sågas filmen till fotknölarna av en enig kritiker kår.
Och Sofia Rönnegård hade en märkvärdig roll som Pernilla.


Recensioner:
Bernt Eklund i Expressen: "Anrättningen blir hyggligt roande, matig men tämligen tam".
Johan Lindqvist i GP: "ett förutsägbart, tempofattigt och fullständigt smaklöst långkok",
Karoline Eriksson i SvD "Trovärdighetsproblem på filmduken".
Moviezine   ImdB

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 25.1 2013 Amour, 21.1 2013 Les Miserables, 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Ingen favoritseger i Skellefteå

 2013-02-17  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Deltävling tre i Skellefteå blev för mig en stor överraskning och en stor besvikelse. Vem kunde önska sig att Ravaillacz, dvs Kvartetten Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander (bild) skulle gå direkt till finalen i Globen med En riktig, jävla schlager. "Vi fick låten och en bra idé av Henrik Dorsin och sen åkte vi bara". Till Globen gick också State of Drama (bild) med Falling.
Däremot klarade sig av mina favoriter bara Martin Rolinski Andra Chansen med In And out of Love medan både Janet Leon (femma) med Heartstrings och Amanda Fondell (sjua) med Dumb blev utslagna. Mycket överraskande tog sig Caroline af Ugglas till Andra Chansen med Hon har inte.
Sexa blev Eddie Razaz med Alibi och "Webbjokern" Elin Pettersson kom sist med Island.
Trellebogs Allehanda hade Eddie Razaz och Amanda Fondell som klara favoriter. Nu blev de 6 och 7! Så kan det gå.

Deltävling 2 i Göteborg. Deltävling 1 i Karlskrona.
Melodifestivalen 2013, Poplight.

Louise Hoffsten skrällde

 2013-02-09  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Deltävling två i Göteborg blev klart bättre än starten i Karlskrona. Jag gladdes stort över att bluesdrottningen från "Stjärnorna på slottet" Louise Hoffsten blev kvällens vinnare, (bild 1) med Only The Dead Fish Follow The Stream. Det var hennes debut i Melodifestivalen. Direkt till sluttävlingen i Globen gick också Sean Banan med Copacabanana. Han var med 2012 då han gick till andra chansen. Till andra chansen gick debutanten Anton Ewald med Begging liksom Erik Segerstedt & Tone Damli, (bild 2) en svensk och en norsk "idol" stjärna, med Hello Goodbye. Ovannämnda tre var mina favoriter tillsammans med Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund, Jenny Silver, Swedish House Wifes, (bild 3) alla rutinerade Mello-deltagare, med On Top Of The World. Denna schlager-variant föll dock inte röstarna på läppen, dem kom först på 6:e plats, utslagen.
Femma blev feymnasieeleven Felicia Olsson med Make me No 1, fin röst med inte mycket till låt. Sjua blev Rikard Wolf, en mycket långsam låt, med banal titel och raspig röst och allra sist Joacim Cans med Annelie. Fin röst med stor inlevelse men inte mycket till låt.

Deltävling 1 i Karlskrona. Melodifestivalen 2013, Poplight.

Favoritseger

 2013-02-02  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Många hade nog väntat sig att David Lindgren, med Skyline skulle bli en av de som tog sig direkt till Globen då Melodifestivalen startade med deltävling ett i Karlskrona. Till min och förmodligen många andras glädje fick han sällskap dit med YoHio, med Heartbreak Hotel, en blott 17-årig ung man från Sundsvall (bild). Men naturaliserad japan. Han ställde upp i lolitaklänning med ett docklikt feminint utseende. Till andra chansen gick också en av mina favoriter Cookies N Beans (bild)med Burning Flags. Glädjen var stor i gänget, förra gången countrygruppen Cookies N Beans ställde upp i Melodifestivalen slutade de på en femte plats i sin deltävling och gick inte vidare till final. Till andra chansen gick också veteranen men debutanten i Mello, Eric Gadd med Vi kommer aldrig attförlora. Debutanten Mary N'diaye lyckades knipa en femte plats i första omröstningen med Gosa. Men hon liksom övriga tre deltagare fick lämna tävlingen. Sexa blev Michael Feiner & Caisa - We're Still Kids, sjua Anna Järvinen - Porslin och sist Jay-Jay Johansson - Paris. De två sistnämnda debutanter i Mello. Tydligen svårt att lyckas bra första gången. Ofattbart att Järvinens långsamma 70-tals ballad kunde slå Jay Jay Johanssons romantiskt fina låt.
Programledare var Gina Dirawi och Danny Saucedo. Gina Dirawi (bild) är en strålande talang och var klart bäst av alla på scenen i kväll. Bra var också mellanspelet med inhopp av Kristian Luuk och Lena Philipson - och Eva Hamilton - kring temat korrekta kläder på SvT - läs Daniel Saucedo och Mello.
Mello förra året: Melodifestivalen 2012 startar.

Medianörden, med dödssjuk storebror

 2013-01-31  FTM
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I sin helhet såg jag bara det första och det sista avsnittet av säsongens "Stjärnorna på slottet" och några snuttar av övriga tre avsnitt. Det första med Claes Malmberg var nog det sämsta och det sista med Robert Gustafsson det bästa.
Det började med att alla fick var sin dumstrut att sätta på huvudet som "straff" för att de drivit med honom för att han påstått att ordet kiosk kom från turkiskan. Och så hade han ändå rätt.
Roberts uppväxt präglades mycket av att hans storebror fötts som en "blue baby" med allvarligt klaffel. Dödshotet hängde ständigt över familjen. Brodern opererades i omgångar och han fick inte överanstränga sig. Det var smärtsamt för Robert att som lillebror ha ansvaret för sin storebror. Han menade att det var svårt att konkurrera med en sjuk bror om föräldrarna uppmärksamhet och kärlek. Hos mig träffade allt vad han berättade mitt i prick eftersom jag själv haft samma upplevelser. Skillnaden var att min "blue baby" var min tvillingbror.
Men ändå minns Robert sin barndom som oerhört ljus och kreativ. Själv blev han "medianörden"

Programmet som har premiär den 29 december spelades in somras på Bäckaskog slott i Fjälkinge norr om Kristianstad.

Deltagarna var Ewa Fröling, 60 år, Wikipedia,
Robert Gustafsson, 48 år, Wikipedia,
Claes Malmberg, 51 år, Wikipedia,
Barbro "Lill-Babs" Svensson, 74 år, Wikipedia,
Philip Zandén, 58 år, Wikipedia.
Hemsida på SvT.

Amour

 2013-01-25  FTM
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Slutet var mycket gripande, överraskande men det var ändå ett logiskt slut. Det var dödstyst i salongen mest hela tiden. Man satt fascinerad. Det är en film jag är glad över att ha sett.
Mycket goda skådespelarprestationer av framför allt maken men även hustrun och dottern. Jean-Louis Trintignant, som spelade maken George, Emmanuelle Riva somspelade den döende makan Anne och deras dotter Eva som spelades av Isabelle Huppert. Filmen är gjord av Michael Haneke.
Emellanåt långsam med alla dagliga vardagsbestyr och trivialiteter. Men det är väl så det är, döden är en trivial sak, dock inte i denna film där den är mycket spektakulär.
Trots att filmen börjar med sitt slut kan man aldrig gissa slutet!

Georges och Anne är ett par i åttioårs-åldern. Båda har undervisat i klassisk musik och även dottern, som är bosatt utomlands, är utbildad musiker. En dag drabbas Anne av en stroke. Hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet mellan Georges och Anne sätts på sitt yttersta prov.
Vinnare av Guldpalmen i Cannes 2012.
Amour blev 2012 års bästa film enligt Sveriges filmkritiker. Mer information på IMDb.

Recensioner:
Jeanette Gentele i SvD: "Vardaglig död utan stråkar".
Annika Gustafson i Sydsvenskan: "Mästerligt om kärlek och sjukdom".
Malin Krutmeijer i Helsingborgs Dagblad: "Störst av allt är kärleken".

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 21.1 2013 Les Miserables, 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Les Miserables

 2013-01-21  FTM
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I går kväll såg jag och Lena Les Miserables på Grand, en filmversion av Victor Hugos "Samhällets olycksbarn". Det var låång, verkligen lång, över två och en halv timme och tidvis nästan omöjlig att genomlida. Tiden gick fortare under actionscenerna som dock snabbt klipptes bort till förmån för långa ballader av skönsjungande herrar och damer. Knappt en enda talad mening. Kändes som om avsikten var att låta några få sjunga så mycket och långt som möjligt. Aldrig varit så skönt att nå en föreställnings slut.
Huvudpersonerna i dramat är två. Jean Valjean, dömd till livstids straffarbete för att ha stulit ett stycke bröd, rymmer under en permission och lyckas skapa sig ett hederligt och framgångsrikt liv. Den andre är polisinspektör Javert som aldrig ger upp sökandet efter Valjean under de nästan 20 år som dramat utspelar sig, från 1815 till 1832. Den unga Fantine (Hathaway) kastas ut på gatan av misstag, blir prostituerad och föder en dotter innan hon dör. Dottern Cosette (Seyfried) hamnar i händerna på ett sniket värdshuspar, här spelade med glans av Sacha Baron Cohen och Helena Bonham Carter, vars nummer "Master of the house" är en riktig show stopper.
Filmens egen hemsida. På Wikipedia finns hela storyn.

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 9.12 2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Revy till tusen

 2013-01-12  FTM
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Såg nyårsrevyn "Revyn till tusen" på Grandbiografen i Trelleborg i kväll. Nästan fullsatt redan en halvtimme innan start, men vi lyckades ändå få två platser på andra raden.
Särskilt tursamt sedan Lena förlagt sin biljett jag köpt i förköp, men den vänliga personalen trodde på min (vår) ärliga uppsyn.
Det var andra spelningen efter premiären den 4 januari och nu satt det mesta utmärkt.
Koreografin, sångerna, musiken, skämten och texterna, allt var av högsta klass som garanterade några timmars skön underhållning och många skratt.
Hela ensemblen (Nils-Gunnar Snygg, Charlotte Karlsson, Magnus Christmar, Katarina Johnsson, Therese Erch, Sebastian Johansson, Magdalena "Malla" Mononen och Pierre Malmqvist) får högsta betyg men jag vill ändå framhålla som personliga favoriter Magdalena Mononen och Therese Erch.
Bloggar om tidigare nyårsrevyer: Hoppsan, nytt år igen, 2012 Hög klass på årets Nyårsrevy 2011, Noll-noll-nie på Grand 2009, Töntigt och trist 2008 och Kulkalendern 2007.
Jag köpte som vanligt min biljett på Gunillas Hemsy på Algatan 33.
Trelleborgsrevyns hemsida. Gilla på Facebook.
Recensioner: Trelleborgs Allehanda, Skånska Dagbladet, Sydsvenskan.

     
 Hela ensemblen  Trelleborg - pangstad - roligt med Ulf Bingsgård, Tina Järvenpää och Cathrine Persson i KS.  Vikingateknik med Magnus, Pierre och Katarina
     
 "Malla", Therese och Katarina  "Malla", Charlotte och Katarina  Theres och Charlotte
     
 Den talrika publiken, höger  Den talrika publiken, vänster  

Stjärnorna på slottet 2012-2013

 2012-12-30  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Den 29 december var det säsongstart för årets "Stjärnorna på slottet". Denna gång, den sjunde, var programmet inspelat på Bäckaskogs slott i Skåne (Kristianstads kommun) sommaren 2012.
Första stjärnan ut i år var Claes Malmberg, 51 år. Och det var en riktigt dålig start. Det handlade mycket om hans far, operettsångaren och alkokolisten, som dog när Claes var liten. Sedan pratades det om varför Claes blev alkoholist och sedan kokainist. Det var motbjudande att höra hur Claes nästan skröt med att han visste hur man tar till sig ett kokainrus. Detta är väl straffbart om jag förstår narkotikalagen rätt. Ingen höjdare heller att att yvas över ett program i gamla Tv5 som hette "Ett besök i Fettan". För övrigt Yoga, frukost och fotbollsträning. Claes gjorde inget större intelligent intryck.
Nyheter på SvT.
Nästa vecka är det Barbro "Lill-Babs" Svensson som står för programmet.

Precis som fjol fanns det anledning att notera producentens uppenbara motvilja (rädsla?) att ändra någonting programmet. Det ska vara "the same procedure every year", inget nytt under solen sedan programstart 2005-2006.
Claes Malmberg 51 år, presenteras på Wikipedia. Liksom Ewa Fröling 60 år, Robert Gustafsson 48 år, Barbro "Lill-Babs" Svensson 74 år, och Philip Zandén 58 år.   
Första stjärnan ut 2011: Kim Anderzon. Första stjärnan ut: Kim Anderzon.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

 2012-12-09  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 - hade en ännu långsammare inledning än del 1 - och "inledningen" vara nästan en timme! Lite mer action blev det till sist och det bästa var att "cliff-hanger" saknades. Detta hade del 1 och den fick mig att satsa en slant även på 2:an. Lena Welinder var mitt sällskap på bion, hon var helt uttråkad för att inte säga irriterad och båda sov vi till och från under den s k inledningen.

Bella och Edwin har blivit småbarnsföräldrar. Då lilla dottern Renesmee vortsätter att växa rekordsnabbt är de jobbiga småbarnsåren snabbt överstökade.
Den mäktiga italienska härskarklanen Volturi uppskattar dock inte alls att klanen Cullen har fått tillökning på ”olaglig” väg. Ryktet går att de tänker komma till nordvästra USA för att utöva rituell bestraffning. Under striderna kan man räkna till minst sex huvuden som slits av från kroppar i stridens hetta, folk både eldas upp och faller ner i glödande avgrundsdjup.
För under ledning av den menlöse regissören Bill Condon (och med Twilight-författaren Stephenie Meyer som producent) knyts alltså säcken ihop, klanen Cullen samlar sina bundsförvanter och den sista stora striden ska utkämpas. Bellas beundrare, varulven Jacob (Taylor Lautner) samlar förstås sin fyrbenta flock av vargar.
Men allt slutar väl. Klockan vrids tillbaka och alla fallna kämpar blir åter levande och oskadda.

IMDb,  The Twilight Sweden,

Fullsatt salong med jubel. Urusel enligt "experterna", 2011-11-21, The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1.

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Hypnotisören

 2012-10-10  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Äntligen dags för bio på Grand igen. En ny era inleddes i veckan med Hypnotisören som bygger på Lars Keplers roman med samma namn och är Lasse Hallströms första svenska film på 24 år.
Boken Hypnotisören har sålts i närmare 600.000 exemplar bara i Sverige och filmen har sålts till över 30 länder utanför Norden.
Mikael Persbrandt, som gör rollen som läkaren och hypnositören Erik Maria Bark och Lena Olin, som hans fru Simone Bark liksom den relativt okände, finlandssvenske skådespelaren Tobias Zilliacus i huvudrollen som Joona Linna gör mycket goda roller och lyfter filmen till en hög nivå. Absolut sevärd, två timmars bra underhållning. Ingen av oss två hade läst boken och det var nog en fördel för en biobesökare. Recenterna tycks sakna delar av boken men så är det väl alltid.
Handlingen tar avstamp i ett ohyggligt brott. En ung pojke överlever ett brutalt familjemord, och är den ende som kan ge polisen de pusselbitar som krävs för att lösa fallet. Men pojken befinner sig i ett apatiskt tillstånd. Det får kriminalkommissarie Joona Linna att ta kontakt med Erik Maria Bark, en läkare som forskat på hypnos som metod för bearbetning av trauman.
Innan jag förstod varför fick jag för mig att det var något skumt med att använda hypnos. Hypnos är ju en mycket bra metod för att bota fobier och tvångstankar.

Bilder: Mikael Persbrandt och Lena Olin, Jonatan Bökman som Josef , Anna Ascarate som Lydia och Helena af Sandeberg som Daniella.

Recensioner:
Jeanette Gentele i SvD: Istället för psykodrama har "Hypnotisören" blivit pusseldeckare. Tyvärr.
Jens Peterson i AB: "Hypnotisören" saknar logik - men räddas av fina relationer"
Elin Larsson i Metro "De logiska luckorna är för många och viktiga delar av boken har uteslutits helt".

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 22.7 2012 Cockpit,30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Cockpit

 2012-07-22  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
Sett Cockpit på Grand i kväll. En riktigt underhållande romantisk komedi med favoritskådespelare som Jonas Karlsson, Marie Robertson och Björn Gustavsson.
Marie Robertson står för romantiken och kärleken. Passade mig bra. Marie Robertsons hemsida.
Piloten Valle (Jonas Karlsson) behöver desperat ett nytt arbete sedan han fått sparken och förlorat hustru och bostad på kuppen. När han får höra att flygbolaget Silver Airlines letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i en kvinnlig uniform, ta på en attraktiv peruk och söka och få jobbet. Han lånar sin syster Marias (Elin Jelinek) identitet mot en helårsprenumeration på DN. Att pilotkollegan Cecilia (Marie Robertson) blir förälskad i Valles nya, kvinnliga jag ingår dock inte riktigt i planen.
Som "Maria" står han för en hjälteinsats under en flygincident och blir plötsligt hela Sveriges mediaälskling. Men vad hände egentligen under kraschen? Ja, den frågan ställer man sig verkligen.
Första bion jag sett i år! Senast var i december 2011. The Stig-Helmer Story.

Cockpit belönad på Peace & Love Film Festival.     IMdB    

Recensioner:
Mats Bråstedt i Expressen "Rapp, rolig och begåvad",
Eva af Geijerstam i DN: "En riktigt underhållande romantisk komedi",
Karoline Eriksson i SvD: "Uddlös lek med normer",
Emma Engström i GP: Enbart Jonas Karlssons starka närvaro och förmåga att ta även den mest bisarra roll på humoristiskt allvar räddar tvåan i betyg.
Clara Szolnoky på Graffiti:" En bra familjefilm med humor som alla kan förstå".
På bilderna Marie Robertson som "Cecilia", Marie Robertson och Jonas Karlsson som "Maria", Jonas Karlsson och Ellen Jelinek som hans "syster Maria" och "Maria" med filmens regissör Mårten Klingberg som "Jens".

När syrenerna blomma

 2012-06-28  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan 
En film baserad på verkligheten om den unge Johannes som växer upp i Stockholm under sekelskiftet. Hemmet är präglat av disharmoni och ingen av hans föräldrar, Johannes och Alexandra Weijner bryr sig om honom. Han tas om hand av fattigvården och placeras hos en skomakare i Vada socken, där han får arbeta hårt och får mycket stryk. Vid vuxen ålder återvänder han till Stockholm för att söka arbete. Bittra minnen från hans barndom förföljer honom men han möter också kärleken. Det är ett allför eländigt drama för att vara i min smak. Men sedan Johannes visat sitt mod och trofasthet inför själve konungen går det bättre och det bli happy end med gyllene ringar tillslut.
Johannes Weijner spelas av Kenne Fant, "Trubbnos" av Nine-Christine Jönsson, John Weijner av Willy Peters och hans fru Alexandra av Gudrun Brost.
Läs mer om handlingen här.

Svensk långfilm från 1952.
SFI - Svensk filmindustri, IMDb.

Nine Christine Jönsson blev senare författare. Skrev bland annat "Djävulens anhang" 1983. Dog 2011, 84 år gammal. Dödsannons i Svenska Dagbladet.

Senaste sedda svenska långfilmer: Saltstänk och krutgubbar, August Karlssons återkomst, Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslätt, "Söder om landsvägen" med Edward Persson, "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

Sportnostalgi

 2012-04-21      Film, TV, och Media & Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Vilka minnen det väcker, säsongstarten för Mästarnas mästare. Känslorna finns kvar, nästan från barndomen när det gäller skånske simmaren Gunnar Larsson från SK Ran i Malmö som 1972 tog två guldmedaljer i OS i München. Och vidare Annichen Kringstad, den fantastiska orienterartjejen som vann sex VM-guld på 1980 talet. Magnus Wieslander, legendarisk linjespelare i handbollslandslaget, VM-guld 1990-1999. Han utnämndes 1999 av Internationella handbollsförbundet till "Århundradets handbollsspelare". Och så Anna LeMoine! Hon spelade etta i Anette Norbergs lag som vann curling VM 2005 och 2006, samt tog guld i vinter-OS 2006 i Turin och 2010 i Vancouver. Med i första gruppen var också Linda Haglund och Håkan Loob.
Första dagens tema var fysik, gripkraft, 90 grader och först till fem. Överlägsen segrare blev Annichen Kringstad, före Anna LeMoine och Håkan Loob. Klart sist Linda Haglund.
Ett riktigt bra TV-program på ettan som jag för ovanlighetens skull kommer att följa. Det kan bli lika lyckat som Den sjungande trappuppgången, i februari 2012.
Annichen Kringstad blir min favorit, hon som tycker att "ha andra människor omkring sig bara är ett störande moment".
Tävlingen går i ett naturskönt område i Ungern vid Balatonsjön. Varje grupp tävlar under fyra program. Två deltagare från varje grupp går vidare till semifinal i program 9 innan de tre finalisterna gör upp i finalprogrammet om vem som slutligen blir Mästarnas mästare.
Tävlingsresultat Program 1: Tema fysik.         Curlingtjejernas officiella webbplats.    Annichen Kringstads blogg.     
Mästarnas Mästare, programmets hemsida.
(nästa avsnitt i kväll blev om möjligt ännu bättre, spännande, dramatiskt, nostalgiskt och känslosamt. Linda Haglund gör en bättre andradag, men blir ändå sist. Annichen Kringstad vinner och får immunitet. Linda utmanar inte Gunnar som han själv och andra tror, utan Håkan Loob som hon slår med 2-1 i reaktionssnabbhet. Håkan ser lite snopen ut, sedan han lett med 1-0. Håkan lämnar tävlingen, utslagen)

Högklackat

 2012-04-07       Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En ny serie startade i SvT i går kväll. Den heter "Högklackat" och ska gå fredagskvällar i åtta avsnitt.
Sex svenska kvinnliga komiker. I huvudrollerna Anna Blomberg, Petra Mede och Susanne Thorsson. Medverkar gör även Rachel Mohlin, Anna Granath och Ing-Marie Carlsson.
Räddar programmet gör främst Anna Blomberg från Lomma, känd från Starke man.
Petra Mede har bara blivit sämre sedan jag såg henne tillsammans med Jan Malmsjö för drygt fyra år sedan i programmet Robins med Robin Paulsson. "Den urspårade intervjun med Jan Malmsjö och Petra Mede var bland det roligaste jag sett på en svensk talkshow sen Luuks storhetstid i slutet av 90-talet". Kunde man läsa här.
Sämst var väl ett långt avsnitt om en barnmorska och två unga fruar varav den ena i en långt framskriven graviditet. Det det var två fruar blev för mycket för barnmorskan. Förmodligen var det en drift mot de som har fördomar, men inte var det kul, inte.
Bäst var den om den stackars unga kvinnan som på patentverket visar upp flera redan välkända "uppfinningar". Djupt besviken lämnar hon kontoret med sin teleportör! Tala om att ha dålig marknadskunskap. 25 minuter är vad jag står ut med. Ett avsnitt alltså. Fler lär det inte bli.
Läste en recension av en ung kvinna, Joanna Wahlsten, som i GP sopade ut programmet ännu mer än jag. "Inga kvinnoklichéer jag känner igen mig i".
Hemsida på SvT. På bilden: Susanne Thorsson, Petra Mede och Anna Blomberg.

Loreen till Baku!

 2012-03-11       Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Finalen i Melodifestivalen blev en strålande föreställning i Globen. Gina Dirawi (bild) lyckades ännu en gång överträffa sig själv. Till och med Helena Bergströms figurer var roliga och vältajmade för första gången i serien.
Lasse Ekström (bild), överviktig spärrvakt med schlagermani, Simone de Paula, svensk-brasiliansk "Melodikarnevalen"-älskare, Majsan Bergqvist, kritisk Östermalmsdam eller glamdyrkande mäklare med ansiktet gömt i skämskudden.

Jag är nöjd och glad att Loreen (bild) vann med Euphoria - och lika glad över att hon vann över Daniel Saucedo (Amazing) - som i sin tur var värd att bli tvåa. Jag tror att detta var en oväntad chock för honom. Han var visserligen nervös med segersäker.
Delade tredjeplatsen gjorde David Lindgren, det gladde mig och Ulrik Munther, det förvånar mig. Femma Molly Sandén och sexa Top Cats, värda ett bättre öde.
En annan stor överraskning var att Torsten Flinck blev trea i finalen - om man nu bara räknar de svenska rösterna. Till dessa kom ju också de internationella experternas röster och där hade han inte mycket att hämta.
Det tidigare "Miraklet" Björn Ranelid fick varken stöd internationellt eller nationellt, kanske för att Björn Ranelid inte var riktigt bra.
Men min lokalpatriotism för Ystadsparet gjorde mig rörd i hjärtat. Enda gången under kvällen.
Och slutligen hamnade på min privata prispall tillsammans med Torsten Flinck och Björn & Sara Li - och allra överst - den fantastiskt duktiga och underbara programledardebutanten Gina Dirawi. Och vilket manuskript hon hade! Tidigare mest känd för sitt eget webb-tv-program "The Ana Gina Show".

Deltävling ett i Växjö två i Göteborg tre i Leksand.  Andra chansen i  Nyköping

Allt om Melodifestivalen 2012 på SvT.se
Melodifestivalen på Sveriges Radio med Carolina Norén.
Melodifest på Sveriges Radio
Popdrömmen     Poplight

Andra Chansen i Nyköping, bästa hittills

 2012-03-04       Film, TV, och Media
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vintersaga gjorde Ted Ström 1984, den blev som bäst presenterad av Jerry Williams. Nu har Ted Ström skrivit en låt åt Torsten Flinck som i går kväll den 3 mars i andra chansen tog sig till finalen.
Vem hade från början trott att både han och Björn Ranelid skulle vara men i finalen på Globen.
Men hela kvällen var bra.
1. Top Cats, som blir bättre för varje gång, slår ut Dynazty.
2. Timoteij slår ut Andreas Lundstedt.
"för unga, för långa och för snygga" enligt Sarah Dawn Finer. Kopior av Emma Green och Ebba Ljungmark.
3. Torsten Flinck slår ut Lotta & Christer.
För första gången i årets tävling ringer jag, men inte på mina Dansbands- och Svensktoppsfavoriter utan på Torsten Flinck! Otroligt vilka känslor dennes passion, innerlighet och ärlighet väcker. En representant för Nils Ferlins Barfotabarn. Och varför inte? Visst slår alltid "Jag reser mig igen" - Don't let me down!
5. Top Cats slår ut Timoteij i första finalen och är nu i Globen.
4. Otroligt nog slår Sean Banan ut Youngblood sedan han haft den dåliga smaken att förutom alla sina svordomar föreställa kungen som har den unga Estelle i form av en docka i famnen.
Men dessbättre åkte han sedan dit mot Torsten Flinck som tog sista Globen platsen.
Fantastisk kväll, enbart favoritsegrar, Top Cats kommer att vinna finalen och Banankungen är utslagen av Torsten Flinck (tack vare mina tio röster - trots svårt som attan att komma fram). Det är den stora glädjen som rullar in i kväll, inte "vemodet" som i Vintersaga.
Vi som i många år fått kalla rysningar av njutning när vi lyssnat på Jerry Williams när han sjunger "Vintersaga" av Ted Ström röstar gärna på Thorsten Flinck som sjunger Ted Ströms låt "Jag reser mig igen".
Sydsvenskan. Torsten Flincks hemsida.

En skräll och en favoritseger

 2012-02-26     Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vid Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö Arena den 25 februari gick direkt till Globen, inte oväntat favorittippade Danny Saucedo med "Amazing", medan Lisa Miskovsky med "Why Start A Fire", skrällde och överraskade de flesta inklusive sig själv. En annan överraskning var att Charlotte Perrelli med "The Girl", som gick ut först av alla bara blev femma och därmed utslagen. Att bli utslagen av Lotta Engberg och Christer Sjögren med "Don't Let Me Down" förvånade nog henne. Mer självklara till andra chansen enligt min mening var mina favoriter Dynazty med "Land of Broken Dreams" en pompös hårdrockslåt med 90-talsinfluenser. Dynazty är ett Heavy Metal-band från Stockholm.
På min "5-bästa lista" uppställd efter att ha lyssnat på alla låtarna i går eftermiddag , hade jag alla som gick dit, förutom Lisa Miskovsky. Där hade jag i stället Axel Algmark med "Kyss mig". En mycket trallvänlig melodi. Axel blev sexa, musikalartisten Hanna Lindblad med "Goosebumps" blev sjua och självklart sist OPA! som med låten "Allting blir bra igen" förde in grekiska folktoner i tävlingen.
Bilder på segrarna, Dynazty, Axel Algmark och samtliga.

Deltävling ett i Växjö två i Göteborg tre i Leksand.  

Allt om Melodifestivalen 2012 på SvT.se
Melodifestivalen på Sveriges Radio med Carolina Norén.
Melodifest på Sveriges Radio
Popdrömmen     Poplight

Saltstänk och krutgubbar

 2012-02-22      Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En gammal svensk långfilm från 1946.Vi befinner oss i Roslagen omkring 1915. På en av öarna bor bonden och fiskaren Ericsson (Sigurd Wallén) med sin hustru Johanna och Johannas far Isak. Ericsson är skenhelig, snål och smygsupande. Inför församlingen vittnar och domderar han mot "flärd och skörlevnad" och "dans och dryckenskap" men själv unnar han sig vad som helst efter några supar genever. Bara det är gratis.
Sjömannen August Karlsson (John Elfström), är en sjöman som går i land efter lång tid i Amerika (John Elfström). En skärgårdsbon som räds varken Gud eller länsman. Ericsson får en propp mitt på näsan för sin skenhelighet och hyckleri. Han tar väl hand om sin gamle far Isak Karlsson (Ludde Gentzel).
Att läsa Åhlen & Holms "priskurrant" var dagens näthandel. Transporterna ombesörjdes av storväxta ardennerhästar. Där finns mycket humor och bondkomik.
Filmen premiärvisades 28 oktober 1946 i Stockholm. "En mustig, rolig och hjärtlig folklivsskildring" baserad på Albert Engströms skärgårdslivsberättelser och särskilt på hans novell "August Karlssons återkomst".
Svensk Filmdatabas, Film för alla.
Senaste sedda svenska långfilmer: Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslätt, "Söder om landsvägen" med Edward Persson, "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

Miraklet

 2012-02-19      Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Ett mirakel skedde under Mellos tredje deltävling i Leksand. Och på ett mycket spännande sätt. Av de fem låtarna som klarat sig vidare efter första omröstningen hade tre redan fördelats på Globen och "Andra chansen". Två återstod, en direkt och en skulle åka ut. Björn Ranelid feat. Sara Li med "Mirakel" eller Mattias Andréasson, "M" i EMD som blev tre 2009, nu med egen smäktande r'n'b-låt på svenska, "Förlåt mig". Och till publikens stora jubel blev det "nummer åtta"
Björn Ranelids engagerade prat om hur kärleken övervinner allt och Sara Lis häftiga sång gjorde vad ingen - fast kanske jag innerst inne - trott, gick direkt till finalen.
Då hade redan Molly Sandén – "Why Am I Crying" Facebook Blogg på Veckorevyn - redan tagit sig dit.
Till andra chansen gick Andreas Johnson – "Lovelight" Officiell Hemsida och Youngblood med låten med samma namn, "Youngblood".
Alla dessa fyra hade jag på min "Fem bästa" lista sedan jag hört låtarna i förväg. Min femte var Love Generation – "Just A Little Bit". Men där tog sig ju Mattias Andréasson in i stället.
De två sista var verkligen utanför: Maria BenHajji och årets webjoker "I mina drömmar" Carolina Wallin Pérez – "Sanningen" Officiell Hemsida.
Nästa, och sista deltävling, ska jag se live på Malmö Arena nästa lördag. Förresten, vilken fantastisk progression Gina Dirawi har visat som programledare! Men för all del, Sara Dawn Finer har också visat sig vara ett starkt kort. Men Helena Bergströms "kommenterande figurer" borde snarast försvinna från programmet.
Deltävling ett i Växjö två i Göteborg.

Svensk Kontorshygien

 2012-02-14     Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Den svenska versionen av The office - Kontoret, har startat som serie på TV 4 på måndagskvällar i åtta veckor framåt. Henrik Dorsins karraktär Ove från Solsidan dyker upp som kontorschef på Svensk kontorshygien. Ett företag med minst sagt många udda personligheter.
I första delen får Ove Sundberg (Henrik Dorsin) i uppdrag av ägarna genom sin chef Idun Falkenberg (Lisa Linnertorp) att skära ner på kostnaderna vilket innebär att han måste sparka en anställd. Valet står mellan den tråkiga Lennart och den trevliga Janne och för Ove är det inget svårt val. Men lagen om anställningsskydd sätter käppar i hjulet. Säljaren Viking (Björn Gustafsson) har fått ett höj- och sänkbart skrivbord som han höjer och sänker hela tiden till kollegan Erik Lundkvists (Kim Sulocki) stora irritation. Men han löser det med hjälp av en "pakt" har har med
receptionisten Therese Johansson (Sissela Ben).
Det är dessutom Lennarts födelsedag och alla på kontoret skramlar till en present.
Det är vad som händer och vid dagens slut är Ove Sundberg, trots alla motgångar och misstag, ännu mer övertygad om sin egen förträfflighet som kontorschef.

Verksamheten ser mycket verklighetstrogen ut och Svensk Kontorshygien har följriktigt en egen hemsida där man kan beställa produkter som Luxury Soft och Premium Hair & Body Exklusiv Mini.

Den enda kritik jag har är att avsnitten kunde ha varit längre, med reklam och allt blir den effektiva tiden under 20 minuter! Och så måste man få se mycket mer av Sissela Benn!

TV-programmets hemsida, Företaget Svensk Kontorshygiens webbsida.

Deltävling 2 i Göteborg

 2012-02-12      Film, TV, och Media
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Deltävling 2 i Göteborg den 11 februari blev en skräll tyckte förståsigpåarna då den "okände" musikalartisten David Lindgren, redan van vid stora scener och publiker, tog sig direkt till Globen med sin "Shout It Out". Jag hörde den för första gången i går kväll och tyckte direkt att den spelade i en annan högre division än resten. För mig var det däremot en mindre chock att den mesige Ulrik Munther med sin mesiga låt "Soldiers", gjorde honom sällskap. Tydligen var de yngre tittarna snabba på knapparna. Själv röstade jag ju inte ens.
Två av mina andra favoriter gick till andra chansen så jag får ju vara nöjd med kvällen. Timoteij - Bodil Bergström, Cecilia Kallin, Elina Thorsell och Johanna Pettersson, bjöd på fart och energi!
I "Stormande hav" sjöng de om kärlekstrassel ute på ett känslohav. En ny chans fick också Rockabillybandet Top Cats från Torsby i Värmland med låten "Baby Doll". Den borde ha gått till Globen i stället för Ulrik Munther. Femma blev Mimmi Oh (Mimi Olsen) med "Det går för långsamt". Inte alls dum var den. Utslagna direkt blev Sonja Aldén med "I din himmel", Andreas Lundstedt med "Aldrig aldrig" och Thomas Di Leva med "Ge aldrig upp".
Programmet var bra och Gina Dirawi lyfte sig i håret på ett förbluffande sätt och visade sig som en driven programledare. Henne vill jag gärna se mer av! Allt bra utom programstarten - och det var inte Ginas fel.

Ulrik Munter: Blogg1 Blogg 2-fansajt   Top Cats: Blogg   Timoteij: Hemsida   Sonja Aldén: Hemsida   Andreas Lundstedt: Hemsida  Melodifestivalens hemsida.

SvD: "David Lindgren skrällde i Göteborg", Expressen: "Skrälldebuten, David Lindgren till final".

Melodifestivalen på Sveriges Radio med Carolina Norén.
Melodifest på Sveriges Radio
Popdrömmen     Poplight

Melodifestivalen 2011 deltävling 1 i Luleå, Melodifestivalen startar 2010, 2009-02-08 Melodifestivalen startar förra året: "Scotts till "andra chansen". 2008 var det Frida Muranius tur.

Den sjungande trappuppgången

 2012-02-09      Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
32 personer från Lindängen i Malmö ska lära sig att sjunga tillsammans i en operakör. Hela ålderskalan är med 16 till 82 år. Även mammor och papper med barn utan barnvakt vilket blir en utmaning att bemästra. En annan är att en del av den ursprungliga "laguppställningen" på 32 personer, från sopraner till basar, inte vågar komma. Nya måste rekryteras så att kören blir fullständig.
Stor dramatik, Linda och Tony Bengtsson, som är nära att förlora sitt barn, två månader före tiden, dock med lycklig utgång, och en vecka efter förlossningen är båda tillbaka i kören och sjunger!
Erling Fryde, 62 år, nybliven pappa, slits mellan familjen och kören. Familjen offrar han aldrig hur mycket han än älskar kören.
Lena Ekman Frisk, från Musikhögskolan i Malmö, växlar mellan glädje och förtvivlan. Hon har ett engagemang till tusen och får hjälp av deltagarnas entusiasm även när det är motgång.
Det blir en hemlig utflykt flykt från Lindängen till Malmö Arena och där inför 10 000 åskådare och lyssnare sjunger de MFF hymnen. Solosångare är allas favorit Fernando Concha! Mäktigt och en berörande upplevelse för alla.
"Ja, vi älskar Malmö FF. Ja, vi brinner för vårt lag". Det sjöng "Den sjungande trappuppgången", den nybildade kören på Malmö Arena.Vilket fantastiskt TV program På SvT i kväll. Vilken prestation av Lena Ekman.
Här finns en teambildning som även den dyraste management konsult skulle avundas.
Programmets hemsida.
Intervju med Valentina Öberg: "blev jag vald till stämledare för sopranerna och då kände jag mig riktigt stolt".
Artikel i Sydsvenskan: "Lindängen - en stadsdel det sjunger om".
(120216, andra avsnittet blev om möjligt ännu bättre. En fantastisk "lära känna de nya kväll" med ett magiskt program. Busstur till Köpenhamn, besök på Operan - känner sig som barn på julafton - sjunger på Ströget i Köpenhamn efter 4 veckors övning. Går inte bra, men det förtar inte glädjen över att ha gjort det. Ett misstag men inget misslyckande!)

SvTs nya dramasatsning "Trettio grader i februari".

 2012-02-07      Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Inledningen var verkligen bra och får mig att vilja se fler avsnitt. Men så är det också Anders Weidemann som står för idé och manus till dramaserien "Leende guldbruna ögon" som jag verkligen gillade och skrev om för nästan precis fem år sedan (Hänförande dansbandsfilm på SvT).
Glenn (Kjell Wilhelmsen) är 45 år och tycker att det är dags att gifta sig och skaffa barn. Han är inte så attraktiv på äktenskapsmarknaden. Han blir nonchalerad på speed-date och börjar chatta med ett fejkat foto. Han lockar en kvinna från Thailand och åker sedan dit. Där träffar han thailändska Oh (DoungJai "Phiao" Hiransri), som hjälper Glenn att leta efter sin dröm: någon att bilda familj med.
Efter att ha fått en stroke gör sig Joys (Hanna Ardéhn) och Wildas (Viola Weidemann) mamma Kajsa (Maria Lundqvist) av med både jobb och hus hemma i Sverige, och köper en bungalowby i Thailand. Nu ska hon och barnen äntligen sluta bråka. De letar efter byn Happiness från vilken de alla har underbara minnen.
Majlis (Lotta Tejle) övertalar sin man Bengt (Kjell Bergqvist) att åka till sitt älskade Thailand. På flygplatsen blir hon haffad för snatteri i en parfymaffär.
Thailändaren Chan (Thomas Chaanhing) har bestämt sig för att återvända hem och träffa sin son Pong (Sanong "Love" SudLa). Tyvärr hittar han honom i en knarkarkvart.
Programmets hemsida på SvT.
(Andra avsnittet en vecka senare blev en stor besvikelse, tråkigt, humorlöst, förutsägbart och mycket långsamt. Kan jag nog vara utan i fortsättningen).

Melodifestivalen 2012 startar

 2012-02-05      Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Melodifestivalen startade i i Växjö den 4 februari på Vida Arena. Jag lyssnade på eftermiddagen innan tävlingen och konstaterade då i ett inlägg på FB: " Bäst i alla kategorier är nr 8 Loreen, bästa träningslåt är Afrodite, och störst positiva överraskning är Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern "Jag reser mig igen" - blir en höjdare men inte på "mellan".
Och hur gick det då? Ett mycket blandat startfält gav bra underhållning. Loreen gick direkt till Globen, Thorsten Flinck till andra chansen och Afrodite kom femma. Ganska hyfsad prognos alltså. Loreen som heter Lorine Zineb Noka Talhaoui, med marockanskt-berbiskt påbrå.
Sist av alla blev The Moniker, överraskande nog, sjua - tyvärr - Abalone Dots, med en smäktande kärleksballad. Tre skönsjungande unga kvinnor, Rebecka Hjukström, Sophia Hogman, Louise Holmer, framför ett vackert sceneri. Väckte de första positiva känslorna. Det lyckades också Torsten Flinck bra med. För övrigt var det mest kallt och stelt och oengagerande. Sexa blev Marie Serneholt, förbluffande nog. Bra låt, sjöng bra och trevlig att titta på, en av mina stora favoriter. Pop-metal bandet "Dead by April" tog sig också direkt till Globen, inte min stil alls särskilt inte strupsångaren som "growlade".
De tre programledarna Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi skötte sig riktigt bra, åtminstone två av dem. De höll sig föredömligt mer i bakgrunden och lät artisterna ta över. Bäst var de i sitt eget bidrag i mellanakten "Det är inte bara bögarnas fest". Värd att titta på en gång till.
Programmet inleddes med en lång repris av förra årets Melodifestival, mest utfyllnad, tycker jag. Men desto bättre spänning på slutet vid omröstningen. Men jag ringde inte en enda gång.

Resultatlistan:
1. Loreen – "Euphoria"    2. Dead by April – "Mystery"    3. Thorsten Flinck & Revolutionsorkesternm– "Jag reser mig igen"    4. Sean Banan – "Sean Den Förste Banan"
5. Afro-Dite – "The Boy Can Dance"    6. Marie Serneholt – "Salt And Pepper"   7. Abalone Dots – "På väg"   8. The Moniker – "I Want To Be Chris Isaak. It's just the beginning"

Hemsidor: Loreen, Sean Banan, The Moniker, Marie Serneholt, Thorsten Flinck, Abalon Dots. Melodifestivalens hemsida.

Melodifestivalen 2011 deltävling 1 i Luleå, Melodifestivalen startar 2010, 2009-02-08 Melodifestivalen startar förra året: "Scotts till "andra chansen". 2008 var det Frida Muranius tur.

Johan Rabaeus, en man med många roller

 2012-01-25  Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Johan Rabaeus satsade tidigt på teatern trots att hans föräldrar, läs fader, förväntade sig en karriär för honom inom Handelsbanken. En total brytning med fadern blev nödvändig. Först efter att ha sett en dokumentärfilm som sin son Johan 2005 försonades de båda. Modern hade han goda kontakter med så länge hon levde.
Deltagarna får färgglada sprayflaskor. Sedan gäller ordern "Mot havet!". Där väntar ett sjöflygplan som blir en upplevelse för alla dock inte helt angenäm. En gammal folkvagnsbuss ska förvandlas till ett konstverk i Hippiestil, det är 70-talet som gäller. Men den ska de åka råka runt och gissa gåtor så att alla till sist hamnar på taket till Dramatiska teatern där lunchen ska intagas. Gåtorna hänför sig alla till alla de pjäser som Rabaeus spelat, det är hans teaterliv som är hans liv. Rabaeus förefaller vara summan av sina roller.
Han sambo (fru?) Camilla (bild) nämns bara i en bisats. Camilla Thulin, född 1961, är en svensk modeskapare och författare. Och hans minns av en ren tillfällighet att han som nioåring hade en lillasyster, Cecilia, som satte i halsen och kvävdes till döds. Han har två yngre bröder. När han senast såg den ene, hälsade de inte ens på varandra.

Som ung sökte han sin väg genom studier vid Handelshögskolan, drev en tid restaurang, arbetade på Svenska Dagbladet och på UD, innan han genom en flickvän fick intresse för teatervärlden och sökte sig till Inge Waerns Teaterstudio och fick därefter engagemang vid Riksteatern 1975–76.
När han var 13 år började han på gymnasiet på Lundsberg 1961 och gick där i fyra år. Hela systemet är väldigt auktoritärt. Det i sig väckte en lust
för det antiauktoritära, som han haft stor glädje av.

Detta var det sista avsnitten av säsongens Stjärnorna på slottet. Det har varit en totalt helgjuten föreställning där det har känts som en självklarhet att se alla fem avsnitten.

Johan Rabaeus. Programmets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim Anderzon. Andra stjärnan ut: Christer Lindarw. Tredje stjärnan ut: Louise Hoffsten. Fjärde stjärnan ut: Johan Rheborg.

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Årets idrottsgala

 2012-01-21  Film, TV, och Media & Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vilken kväll det blev för årets Idrottsgala! Men så är programledaren också från Skåne,född i Åkarp i Burlövs kommun norr om Malmö! För andra året i rad var det Robin Paulsson som ledde programmet. Idrottsgalan är höjden av Blå-Gul Nationalism när den är som bäst.
Det började med två av mina stora favoriter vann, först den underbara Moa Hjelmer och sedan om möjligt ännu bättre Charlotte Kalla & Ida Ingemarsdotter som fick priset som årets lag. Moa Hjelmer van priset till Årets Nykomling + Svenska Dagbladets Lilla Bragdguldet. Förra året gick det till den då 16-åriga stavhopparen Angelica Bengtsson.
Mest imponerande var segern på 400 meter där hon satte nytt svenskt rekord med tiden 51,58. Hon inte bara utklassade konkurrenterna, hon slog också Ann-Louise Skoglunds rekord från 1986 med elva hundradelar.Glädjande var också att Marcus Hellner vann priset som årets manlige idrottare - före Zlatan Ibrahimovic - och att Jerringpriset för första gången gick till ridsporten, med Rolf-Göran Bengtsson.
Fanns också ett kul inslag med Markoolio som låtsades vara ombedd att göra EM-låten till årets EM i fotboll. En repris från 1994, "in med bollen i mål!!".
Där fanns också ett bra inslag som hedrade gångna idrottshjältar som gått ur tiden under året 2011. Sven Tumba, Ricky Bruch, Kjell "Hammaren" Johansson, Jan Svanlund, Sven "Plex" Pettersson med flera. Mest applåder, ja stående ovationer, fick Patrik Sjöberg, när Kajsa Bergqvist delade ut Sportspegelpriset, för boken om hans upplevelser.
Blogg om Idrottsgalan 2008. Redan då var Charlotte Kalla stor favorit.

Samtliga nominerade.
Idrottsgalan 2012 Hemsida.

Johan Rheborg, alias Percy Nilegård

 2012-01-17   Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Johan Rheborg har betänkligheter inför sin och programmets fjärde dag: "Jag har alltid fått lära mig att inte skryta, och här går det ut på att framhålla sig själv". Tyvärr får han rätt. Det är inte lätt att överträffa Christer Lindarw och Louise Hoffsten. Det enda han visade sig vara bättre på än alla de andra i programmet är förmågan att köra Segway. Han överraskade sina gäster med att låta dem träna på att köra Segway med varierande framgång. Efter en stunds träning dök det upp ett gäng segway-polo spelare som uppgavs vara svenska landslaget. Det blev en minst sagt rörig match mot Stjärngänget. Men roligt var det.
Världscupen i Segwaypolo kommer till Sverige till sommaren. Gratis inträde.
Johan Rheborg är tråkig helt enkelt. Och räcker han inte själv till så gömmer han sig bakom sin mest kända gestalt Percy Nilegård som han beskriver som sin "murbräcka" in i artistvärlden.
"Alla komiker bär på en svärta. Vilken är hans?" frågar Kim Anderzon. Jo, det är att hans föräldrar dog strax efter varandra, modern efter en lång sjukperiod i Alzheimers. Detta väckte så starka känslor att Johan Rheborg tvingades lämna det supérande sällskapet en stund.

Johan Rheborgs hemsida. På Facebook. Programmets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim Anderzon. Andra stjärnan ut: Christer Lindarw. Tredje stjärnan ut: Louise Hoffsten. Nästa stjärna på tur är Johan Rabaeus.

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Tredje stjärnan ut: Louise Hoffsten, det blir bara bättre och bättre

 2012-01-08   Film, TV, och Media
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Louise Hoffsten, född 1965, sångerskan som fick sitt breda genombrott med albumet Rhythm & Blonde. Hon förefaller vara en oerhört viljestark person som liftar till Paris som 15-åring för att få se Eiffeltornet. Efter nian blev det highschool i Florida, USA. Då hade hon redan börjat sjunga i bandet Dysenteri. Hela livet igenom har hon haft bildningskomplex. Ville utbilda sig och skaffa sig ett yrke.Men hon har sjungit för både Bob Dylan och kungen på hans 50-års dag.
Underbara Louise Hoffstens dag var det på slottet.Hon är i stånd att hitta på vad som helst var övriga deltagares uppfattning. "Hon har en skruv lös".
Dagens utmaning : "Jag ger er skatter dolda i mörkret" (Jesaja 45) var ledtråden till dagens utmaning. Även en soptipp kan innehålla en oväntad skatt.
Ett bord var dukat i soplukten. Efter letandet efter barndomsminnen blev det lunch sittande i ösregn med otillräckliga paraplyer som skydd mot den bullrande åskan. De inlagda strömmingarna simmade i vattenpölarna medan de fem synbarligen oberörda samtalade om allvarliga ting i sina liv. De verkade trivas bra. En absurd teater ledd av en genuin artist. Påminner om den surrealistiska satiren i Luis Buñuel 40 år gamla film film "Borgarklassens diskreta charm".
Sångerskan Louise Hoffsten berättar om när hon 1996 fick diagnosen MS. Hennes man hade lämnat henne, hon blev utbytt, en sak hon aldrig kunnat föreställa sig hände. Hon blev lämnad, det "mest förnedrande" hände henne. Louise Hoffsten: "Jag trodde symtomen berodde på ett brustet hjärta". Men fortsätter att sjunga och skriva musik. "The show must go on".

Louise Hoffstens hemsida. På Facebook. Programmets hemsida på SvT.
Första stjärnan ut: Kim Anderzon. Andra stjärnan ut: Christer Lindarw. Nästa stjärna på tur är Johan Rheborg.

Bloggar om tidigare "Stjärnor": Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Hoppsan, nytt år igen

 2012-01-07    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vilken höjdare på Grand i kväll! Premiär för Nyårsrevyn - Hoppsan, nytt år igen!
Mest glädjande var det naturligtvis att Therese Erch åter är tillbaka. Hon saknades i fjolårets nyårsrevy.
Särskilt andra akten fick MVG med inslag som Kontantlöst, Planket. Fräls oss från svåra beslut och Generationsparken. Se den!
I "Änglar finns de?" drevs det med de lokala politikerna och liksom i fjol särskilt med centerns Patrik Holmberg som liksom då framträdde halvnäck i Pierre Malmqvists gestalt (bild).
Kontantlöst med Anders Rufelt, Therese Erch och Pierre Malmqvist (bild) samt Anders Rufelt med den tillfälliga (?) stjärnan Charlotte Karlsson som gjorde en otäckt porträtt lik "ängel" av Cathrine Persson (s. )
Och visst är regissören Nils-Gunnar Snygg själv en säker ståuppare som i avslutningsnumret som "Gengångaren" drog ner flerfaldiga applåder för öppen ridå! Det var knappt han ville lämna scenen. Så njöt han av publikens gunst.
Information och speltider på Trelleborgsrevyns hemsida och på Trelleborgsrevyn på facebook,
Lars Thulin skriver om föreställningen i Trelleborgs Allehanda, "Trelleborgsrevyn + piggsvinen = sant". Mats A Klingen i Skånska Dagbladet: "Trelleborgsrevyn
häcklar med sång
.
Bloggar om tidigare nyårsrevyer: Hög klass på årets Nyårsrevy 2011, Noll-noll-nie på Grand 2009, Töntigt och trist 2008 och Kulkalendern 2007.
Jag köpte som vanligt min biljett på Gunillas Hemsy på Algatan 33.

The voice

 2012-01-05   Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Säsongstart för TV4s The Voice i går kväll. Carina Berg (bild) var bra som programledare, men de fyra i "juryn" var inga höjdare. Satt mest och pratade om hur bra de själva var. Det är inte lätt för artister när de inte har manus att följa. Då visar de vilka medelmåttor de är. Magnus Uggla var minst dålig. Carola sämst. Det blir första och sista avsnittet för min del.
Programmet är en version av det holländska programmet med samma namn.
De fyra coacherna (bild) lyssnade på 10 särskilt utvalda personer med "ryggarna emot dem" och hävdade att de aldrig sett deltagarna förut. När de hörde något positivt skulle de vända sig om.
Det var som att lyssna på en deltävling av Melodifestivalen på radio. Inte särskilt fascinerande. Men programledaren Carina Berg var helt OK.
Två av de tio fick bara se ryggarna. Åkte ut alltså.
De åtta godkända deltagarna skulle sedan välja i vars lag de skulle ingå.
Fyra valde Petter, två Ola Salo medan Magnus Uggla och Carola Hägg fick var sin att bearbeta och hjälpa till framgång i finalen.
Varken Ola eller Carola föreföll särskilt bekväma i sina roller, Petter var bättre och Magnus Uggla levererade till och med några skämt. Alla fyra i juryn var översvallande positiva till alla tio deltagarna. Inte så konstigt, programmet ger de fyra mycket stor gratisreklam.
Vanligt förekommande kommentarer var "sjukt bra röst", du gjorde låten sjukt bra", "grym röst".
Och som vanligt, långa reklamavbrott, då fick jag chansen att sortera tvätt. The Voice hemsida: Hemsidan på TV4.
PS. TV3 satsar på ett liknande program, True Talent, med Tommy Körberg, Danny Saucedo och Pernilla Andersson som jury. Låter nästan bättre.

Andra stjärnan ut: Christer Lindarw

 2012-01-02   Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Efter den dåliga inledningen på juldagen blev nyårsdagens program en verklig fullträff. Ett oerhört fascinerande program. Christer Lindarw spelar i en högre division än Kim Anderzon. Han är både intelligent, kreativ och sensibel. Han spelade skickligt ut sig själv och fick de övriga fyra med sig i spralligheterna på ett sätt som man aldrig kunnat tro efter att ha sett förre programmets inledning. Det blev högklackade skor och hångel i fontänen på La Dolce Vita sätt. Kim och Louise kläddes och sminkades för att bli Anita Ekberg kopior (se bild).
Vi fick reda på att han växt upp utan sin far. Landslagsmannen i speedway försvann redan under graviditeten och först många år senare dök han upp för att överlämna en ny cykel i present. När Christer var 17 år gifte sig föräldrarna! På Christers 50-års kalas höll fadern ett tal där han bad om förlåtelse för att han varit mer ett svin än en far under Christers uppväxt.
Christer gillade från början att uppträda för andra och att klä ut sig. Han blev en erkänd modedesigner och slog igenom med showen After Dark.
Andra trevliga inslag var att alla skulle hjälpa till att baka sju sorters kakor. Som man sedan avnjöt medan man lyssnade till professor Torgny Åkerstedt som pratade om hur viktigt det var att "inte göra någonting". Hjärnan måste få tid att återhämta sig då och då. Detta efter att först ha skrämt de andra från vettet genom att låtsas erbjuda en livsfarlig övning som innebar att åka tefat från toppen av taket på slottet. En drift, menar jag, med alla "management kurser" som bjuder på våghalsiga inslag.
Christer Lindarw har aldrig bott ihop med någon. "Det är svårt med kärleken".

Läs mer om Stjärnorna i Aftonbladet och Expressen.

Första stjärnan ut: Kim Anderzon.

Bloggar om tidigare "Stjärnor":Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

The Stig-Helmer Story

 2011-12-30    Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan   
"En helgad stund" så kan man med frälsningssoldaten Annika Jönssons (Ida Högberg) ord beskriva hur det var var att se The Stig-Helmer Story på Grand. Sentimental nostalgi av allra bästa sort. Den bästa film jag sett på Grand sedan mars i år, med Lotta Wenglén och Nina Persson Jag är min egen Dolly Parton. En film för nostalgiska seniorer som får hjälp att blicka tillbaka på 50-talet.
Här var det Ole Bramserud (Jon Skolmen) som var den norske detektiven som hjälpte Stig-Helmer Olsson (Lars Åberg) att efter 50 år hitta sin första förälskelse som han aldrig kunnat glömma. Det var den dåvarande frälsningssoldaten Annika Jönsson (Ida Högberg) och vägen till Kinna var lång med många omvägar. Särskilt sedan norrmannen förväxlat orten med Kina.
De två yngre Stig-Helmer spelades utomordentligt bra av (12 år) och Tobias Jacobsson (20 år).
En annan mycket trevlig bekantskap är också Stig-Helmers kusin Hjördis (Tove Edfeldt) för att inte tala om Hjördis mamma Elisabeth Carlsson, som alltid är mycket sevärd.

Recensioner:
Jorun Amcoff i Expressen: "Ett smörgåsbord av igenkänning", Helena Lindblad i DN: "Stig-Helmer Åberg, "autistic-light". Mats Johnson i GP: "Tillbakablickarna förmedlar en 50-talskänsla, som känns genuin",
Erik Helmerson i Östran: "Livet före alla sällskapsresor"

Bilder: Ida Högberg och Tobias Jacobsson, Tobias Jacobsson och Tove Edfeldt, Jon Skolmen och Lasse Åberg, samt Lasse Åberg (12) - Filip Arsic Johnsson.

The Girl With the Dragon Tattoo

 2011-12-27    Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Kan verkligen rekommendera er att se "The Girl with the Dragon Tattoo". Regissören David Fincher låter Rooney Mara tolka Lisbeth Salander på ett trovärdigare sätt
än vad Stieg Larsson själv kunde. Lyfter Aspergers syndromet till nya oanade höjder. Inget öga är torrt. Daniel Craig spelar Mikael Blomkvist på ett sätt som får oss att glömma Mikael Nyqvist. Yorick van Wageningen som Nils Bjurman är ännu äckligare och kvinnoförnedrande än Peter Andersson. Och Stellan Skarsgård spelar psykopaten Martin Vanger på ett övertygande sätt.
Såg den på Grand i Trelleborg Annan Dag Jul med Anne, Andreas och Lina.
Men visst är Lisbet Salander ett offer. Som andra med svårigheter att visa känslor förälskar hon sig i Mikael Blomkvist. Hon är beredd att göra allt för honom men han kan inte tolka hennes känslor - och hon förstår inte detta. Hon räddar hans liv, hon räddar hans rykte som journalist och hon köper världens dyraste skinnjacka i julklapp. Bara för att få se hur hon blir försmådd då han ger sig iväg med sin älskarinna för att fira jul. En djupt tragisk scen man inte glömmer och som David Fincher ska ha stort tack för för att han ändrade i Stieg Larsson bok och i den svenska filmen.
Bloggar om den svenska förlagan "Män som hatar kvinnor, Boken: Da Vanger-koden, en svensk industriklans morbida hemligheter och Filmen: Noomi Rapace är Lisbert Salander.
Recensioner:
Mattias Oscarsson i Sydsvenskan: ""Hollywood ger mer av allt",
Helena Lindblad i DN: " Lyxig och nervig film som vida överträffar den svenska förlagan",
Karoline Eriksson i SvD: "Lisbeth Salander mer utsatt än hämnare".

IMDb CNN: 'Dragon Tattoo' screenwriter on changing the story. Bilder från The Girl With the Dragon Tattoo här.

Första stjärnan ut: Kim Anderzon

 2011-12-26    Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
På juldagen var det som vanligt säsongstart för årets "Stjärnorna på slottet". För första gången var programmet inspelat i Stockholm, på Görvälns slott.
Kim Anderzon är jämnårig med mig, född i mars 1943. Första dagen var hennes dag.
Tre saker lade jag märke till. Den ena var hur vilsna mediakändisarna visar sig vara när de träffar människor de inte känner och när de inte har manus utan måste "spela sig själva". Men de har ju sina varumärken att vårda och kanske oroar sig för att sätta en plump i protokollet.
Den andra är att producenterna tydligen fått för sig att programmets färdigstöpta form är optimal: Ingenting får ändras. Det är "the same procedure every year". Lite tröttsamt tycker jag.
Den tredje är att de två fyrtiotalisterna Johan Rabaeus och Kim Anderzon försökte framställa åren kring decennieskiftet 1960-1970, då när "alla låg med alla" i ett idealistiskt skimmer, "det fanns ju inga sjukdomar". Jag håller helt med Johan Rheborg, född 1963, som min son, som ifrågasatte detta, "det fanns väl i varje fall avundsjuka och svartsjuka". I den politiska vänstervärlden präglades ju tvärtom många relationer av detta, konkurrens, avundsjuka, intriger och svartsjuka. Perioden var en ovanligt sjuk tid. Vet ju jag som var med.
Mest sympatisk av de fem deltagarna var Louise Hoffsten, född 1965, sångerskan som fick sitt breda genombrott med albumet Rhythm & Blonde. 1996 fick Louise diagnosen multipel skleros men hon fortsätter att sjunga och skriva musik. Hon visade sin stora glädje över att klara av ridturen med töltgång som Kim Anderzon bjöd på. Hon kom med därför att Maria Lundqvist hoppade av. Vilken tur!
Alltid trevlig är också Christer Lindarw, full av självironi men vänlig mot andra. Han avslöjade att han och Kim haft samma älskare! Stor uppståndelse, men inga namn nämndes. Avslöjades gjordes däremot att den skådespelare som den tonåriga Kim Anderzon föll för då hon kom från Östersund till Stockholm var Börje Ahlstedt! Bild på Kim som utvikningsflicka i Lektyr.
En talande recension i Expressen.
Stjärnorna på slottet 2010. Bloggar om tidigare "Stjärnor": Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Kan doktorn komma

 2011-12-09  Film, TV, och Media
   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För sex år sedan
En gammal svensk långfilm från 1942. Efter den välkände lappmarksdoktorn Einar Wallquists berättelser från vardagen som läkare. Att vara doktor i ödemarken innebär att man måste fungera som både präst och socialkurator och därtill kommer de strapatsrika resorna. I filmens början förbereder sig det lilla samhället på att fira midsommarafton, men doktorn (Olof Widgren) har annat att tänka på. Han har just fått bud från ett sameläger att han behövs där.
Efter flera timmars färd med bil, båt och till fots är han äntligen framme. Under färden har han fått sällskap med den unge nybyggaren Bengt (Björn Berglund). Anna i Kraja (Birgit Tengroth) har redan hunnit före honom och förberett hans arbete. Medan doktorn håller på med sin patient, språkas Anna och Bengt vid och kommer bra överens. Jon i Jovik (Emil Fjellström) är en kanalje av den gamla skolan som har svårt att förlika sig med "nymodigheter" som kronojägare, fiskeförbud och jakt endast på lovlig tid.
Anna insjuknar plötsligt i blindtarmsinflammation och doktorn ringer efter flygambulansen. Denna måste emellertid vända på grund av tjock dimma. Enda räddningen är att med båt forsla den sjuka till närmaste sjukstuga. Det blir en vådlig färd nedför virvlande forsar och vilda fall.
"Kan doktorn komma", en bok med läkarhistorier av Einar Wallquist.

Pilsnerfilm i fokus. Filmens handling finns här.
Senast sedda "Gammal svensk långfilm" var I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslät, "Söder om landsvägen" med Edward Persson och "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel.
Einar Wallquist på Wikipedia. Doktorn i Arjeplog. IMdB.

Slaget om Sverige

 2011-12-06  Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Slaget om Sverige är ett frågesportprogram med premiär i söndags kväll den 4 december 2011 på TV4. Det leds av Ingvar Oldsberg med Björn Hellberg som domare.
Båda ser pigga ut, även Oldsberg som nyligen drabbades av cancer. Upplägget liknar mycket "På spåret" som de båda ledde tidigare under många år. Slaget om Sverige har ett lugnande tempo med färre effekter, är mer pedagogiskt och seniorinriktat. Åtminstone gäller detta reklaminslagen. Owe Törnqvist är med från Upsala likson bandyfinalen på Studenternas IP.
I varje program tävlar två lag med tre tävlande i varje lag, alla personer inom laget kommer från samma ort. De tävlande svarar på ett antal frågor i tur och ordning innan det är dags för final. I finalen deltar enbart lagledarna från de två lagen. De ska svara rätt på så många frågor som möjligt inom en begränsad tid. Tiden är lika många sekunder som antal procent av den totala poängen som den tävlandes lag fick ihop. Totalt deltar sex lag under varje säsong.
Den första kampen stod mellan Eskilstuna och Sveg. Maria Wetterstrand, fd legendariskt språkrör för Miljöpartiet, var lagledare för Eskilstuna. Hon tävlade tillsammans med sin barndomsvän Måns Vestin och sin mammas väninna Kersti Bauer Birgersson.
Erik Ekstrand, känd från Erik och Mackan på TV6, har tagit hjälp av sin pappa Alf Nilsson och gymnasievännen Maria Weimer.
Hur det gick? I den avgörande finalen slag Maria Wetterstand över Erik Ekstrand med 6 rätta svar mot 4.
Nästa söndag blir det Gustaf Hammarsten mot Belinda Olsson. Stockholm mot Göteborg.

Tjuvarnas jul, en lovande inledning

 2011-12-01   Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Årets julkalender "Tjuvarnas jul" är en saga i Charles Dickens anda, inspelad i gammal miljö på Skansen. Ett kriminellt gäng lett av pirathövdingen Madame och som bor i ett tjuvnäste i staden underjord har specialiserat sig på att stjäla julklappar. En av hennes tjuvar är den misslyckade trashanken Kurre, ficktjuven med hål i fickan. Han får besök av den föräldralösa flickan Charlie som med för papper på att hon är hans dotter. Först försöker han lämna henne på Himmelska fröjdens barnhem men får så dåligt samvete att han hämtar henne tillbaka.
Första avsnittet var absolut sevärt och jag är frestad att se fler avsnitt. Den 10-åriga Tea Stjärne, en verklig stjärna, gör en mycket bra prestation som Charlie. Liksom Gustaf Hammarsten som "Kurre". Andra skådespelare är Elisabet Carlsson och Claes Månsson, som den girige barnhemsföreståndaren.

Julkalenders hemsida. Tjuvarnas jul på Facebook.
Tjuvarnas jul på Facebook. Tea Stjärne på Wikipedia. Tea Stjärne på Facebook.

Recension i:
NSK: "Läskigt och kul i Tjuvarnas jul",
SvD: "Julkalender med klassikerpotential",
Allehanda: "Julkalender - en saga i Dickens anda".

Bildtext, ovan till vänster: Bert Gradin, Gustaf Hammarsten, Tea Stjärne, Siw Carlsson, Calle Carlswärd och Maria Kim i "Tjuvarnas jul".
Julkalendern på Radion: "Allt du önskar".

Bloggar om tidigare julkalendrar: Hotell Gyllene Knorren 2010, Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.

Fullsatt salong med jubel. Urusel enligt "experterna"

 2011-11-21  Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vampyrerna mot varulvarna. Låter som speedway. Jag såg The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 tillsammans med Andreas, Lina, Nilla och Sanna och ett hundratal tjejer i yngre tonåren. Filmen har en mycket lång startsträcka innan det tar fart sista halvtimmen. Och blir riktigt, riktigt bra!
Bella (Kristen Stewart) var död. Inga upplivningsförsök hjälpte. Så i filmens sista ögonblick flashade det till en sekund. Ögonen öppnades. En skälvning gick genom publiken. Glädjeskrik hördes. Hur många tror ni vill se fortsättningen del två?
Jag förstår nu varför Twilightfilmerna efter Stephenie Meyers böcker är så populära.
Först åt vi fyra tillsammans på Istanbul och jag fick presenter, vi firade ju Fars Dag en vecka senare än alla andra.
Recensioner:
Elin Larson i Metro: " Inväntar den sista delen i det här spektaklet om ett år med viss entusiasm".
Jane Magnusson i DN: "Reaktionär kvinnosyn och förtryckta sexualitet".
Annika Gustafsson i Sydsvenskan: "Blodigt och blodfattigt".
Malena Janson i SvD: "Sadistiskt kvinnovåld".
Mattias Dahlström i HD: "Uselt och träigt".
Inte nådiga precis, men få eller inga av de som betalt 85 kr för en plats i den fullsatta salongen skulle känna igen filmen i de sura recensionerna. Vad har vi recensenterna till?

Senast sedda filmer i år på Grand i Trelleborg: 30.10 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 The King's Speech, en gripande film, 10.6  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 
Nästa lär väl bli Sherlock Holmes: A Game Of Shadows. Premiär 16.12.

Landstormens lilla Lotta

 2011-11-08  Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En gammal film på SvT1 till minnae av Sickan Karlsson som dog för några dagar sedan. Alltid roligt att titta på filmer med Sickan - som Elsa Strid "Landstormens lilla Lotta" och andra komedifavoriter från den tiden, som Åke Söderblom - som Wille Nilsson, bankvaktmästare och furir, Thor Modéen - som Kalle Högkvist, slaktare, Ludde Gentzel -som Charlie Swanson alias Kalle Svensson, svenskamerikan.

Det skall bli repetionsövning utanför den lilla staden Lillköping. Vaktmästaren blir befäl och bankdirektören menig. Soldaterna försöker bjuda ut lottan Elsa och ingen tar övningarna på allvar.
Detta är dåtidens romantiska komedi, full av sång, Lottakårer och militärer och ett stänk av "Romeo och Julia". Filmen premiärvisades 2 oktober 1939 på biograf Palladium i Stockholm.
Bild till höger med Allan Bohlin, Sickan Carlsson, Åke Söderblom och Thor Modéen.
Det var trevligt att se filmen som faktiskt var ny för mig. Och många trevliga schlagers från slutet av 1930-talets som sjöngs unisont och med kläm. Som "Vi ska ut och leka indianer" av Sven Paddock:
Visst ska varje ränsel packas tung, tung, tung
men lätt den bärs för fosterland och kung, kung, kung.
För med mod och goda nerver med kex och armékonserver,
kan man komma och gå så långt man vill och lite till.
Vi ska åla, tassa, ränna kring, kring, kring
så sista mohikanen är ingenting, ting, ting.
Piff paff puffra, piff paff puffra, vi ska ut och leka indianer.

Mer om filmen på Wikipedia. och på IMDB. Pilsnerfilm i fokus.
Filmens handling finns här.
Senast sedda "Gammal svensk långfilm" var I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslät, "Söder om landsvägen" med Edward Persson och "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel.

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

 2011-10-30  Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, såg jag i kväll på Grand i Trelleborg, "tveklöst en av årets mest emotsedda filmer", skriver Gunnar Rehlin i Skånska Dagbladet. Kan bara beklaga dem som inte har roligare saker att se fram emot.
Det är tekniken som väckt intresset, digital teknologi - i det här fallet främst så kallad motion-capture (som landar någonstans mitt emellan animation och vanlig film) och 3D, är ett lyckat experiment.
Mest påminde den om Pirates of the caribbean, med sin långa - långtråkiga - scener från sjöslag mot pirater och sjörövare. Steven Spielberg sägs ju vara extra proffsig. Här gäller verkligen den gamla klyschan, "boken var bättre".
Slutet utgjordes enbart av en övertydlig cliffhanger. Det kommer mera… Jovisst. Krabban med guldklorna och Rackham den rödes skatt lär vara på gång.
Det roligaste var en tonårstjej till vänster om mig som skrattade hejdlöst och pärlande vid vissa händelser som jag på så sätt förstod vara komiska.
Men har man som jag läst alla Tintin-album både en och flera gånger så måste man ju bara se filmen.
Men alltid roligt att titta på Milo och Gustaf Fridolin, förlåt, Tintin.

Senast sedda filmer i år på Grand i Trelleborg: 21.10 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 The King's Speech, en gripande film, 10.6  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 
Nästa lär väl bli Tintin, tecknad nostalgi. Premiär om en vecka.

Recensioner:
Gunnar Rehlin i Skånska Dagbladet: "Spielberg filmade Tintin efter 30 år,
Jan Söderqvist i SvD: "En fest för öga och hjärta".

Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust

 2011-10-21   Film, TV, och Media
 För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Underhållande, romantisk och gripande gripande. Full av humor och underbar fotbollsnostalgi. Och med två verkligt rutinerade och goda skådespelare, Allan Svensson och Suzanne Reuter. För att inte nämna en av mina egna stora favoriter Marie Robertson från Rallybrudar - hon som tränades i en barnkarusell för att sluta spy i de häftiga svängarna.
Ett budskap i filmen är att "gammal kärlek rostar aldrig". De skiljs och lever separat under ett års tid. Då tycker båda att det är dags att börja på ny kula. Det är frånvaron av den andre som lett till den övertygelsen. Att försöka ändra på sitt beslut att skiljas genom att ha en kärleksweekend som familjeterapeuten föreslår hjälper föga. Höga förväntningar, lögner och löftesbrott förstör allt.
Ett annat budskap är att om man har ett, eller flera stora intressen i livet, eller mycket bestämda vanor som man trivs med så är det lönlöst att tro att det går att lämna allt detta bara för att få behålla en annan människas kärlek.
Handling Gustav och Lena Svensson står inför sin 30-åriga bröllopsdag, men Lena orkar inte med Gustav längre utan vill att de ska skiljas. Det enda Gustav gör är att titta på sport - vilken sport som helst - och ger inte Lena någon uppmärksamhet alls. Gustav däremot tycker att allt är toppen och tycker inte att de kan ge upp bara en vecka innan sitt jubileum. Lena ger Gustav en absolut sista chans och de åker iväg på en kärleksweek-end där Gustav ska få bevisa att Lena är viktigare än fotboll och TV. Men på hotellet dyker fotbollslegend Tommy Franzén (Peter Dalle) upp och förstör allt.

Några recensioner: Oftast är det bättre att se filmen innan man läser recensionerna!
Miranda Sigander i Expressen: "trist och förbluffande hafsigt upplöst",   
Maria Domellöf-Wik i GP: "Är vi gifta, medelålders svenskar verkligen så här förfärligt olyckliga?",   
Jan Lumholdt i SvD: En tunn, förutsägbar sitcom, 30-40 år efter sin tid".

Senast sedda filmer i år på Grand i Trelleborg: 4.9 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 The King's Speech, en gripande film, 10.6  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 
Nästa lär väl bli Tintin, tecknad nostalgi. Premiär om en vecka.

Bron

 2011-09-24   Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Mord på Öresundsbron är en ny svensk-dansk kriminalserie på SvT ett.
Ett spektakulärt mord mitt på Öresundsbron tvingar den svenska och danska polisen till ett nära samarbete. Så börjar handlingen i Bron, en svensk-dansk storsatsning som samproduceras av SVT och DR. I huvudrollerna ser vi Sofia Helin (Nina Frisk, Masjävlar) och Kim Bodnia (Brottet, Pusher).
Serien börjar med att man hittar en död kvinna mitt på Öresundsbron exakt på gränsen mellan Sverige och Danmark. Poliserna Martin Rhode från Danmark och Saga Norén från Sverige kommer ut till fyndplatsen från varsitt håll.
Sofia Helin spelar svensk kriminalkommissarie med Aspergers och Hans Rosenfeldt stjäl upplägget från Bodil Mårtensson, där terroristerna kapar en färja precis mellan Sverige och Danmark. Och har ni sett, agenten Justine Jansen har också Aspergers!
I alla fall påminner Sara Norén (Sofia Helin) mycket om Bill Skarsgård "I rymden finns inga känslor"I rymden finns inga känslor där han gör en mycket stark insats som Simon ("jag har Aspergers"). Men Simon är mycket mer sympatisk än Sara.
I helsingborgsförfattaren Bodil Mårtenssons senaste kriminalroman " Justine eller Raschans hämnd" som kom i år,
introduceras en helt ny karaktär, Justine Jansen, vars speciella styrka och svaghet är att hon har diagnosen Aspergers syndrom. Det ger henne mycket speciella färdigheter. Hon är en mycket sympatisk person även om hon "är hård mot de hårda" i Fantomens och Lisbet Salanders anda.
Där är det "Imamens arvingar"som slår till. Få se vem det är som hotar demokratin i "Bron" denna gång.
Bron har en ganska trög, långsam och rörig inledning. Det krävs en ordenlig skärpning om jag ska de alla tio avsnitten.
Recension i UNT.
Seriens hemsidaSvT.

Kyss mig

 2011-09-04    Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Har just sett "Kyss mig", ett relationsdrama med kärlek, passion och otrohet men med happy end i Barcelona. För två av dem. De svikna och bedragna är inte lika glada.
Men denna oförglömliga Liv Mjönes! (Har tidigare setts i Bibliotekstjuven och Drottningoffret)
Den var lite seg till en början, men efter hand hände det mer eller så anpassade jag mig till den låga hastigheten.
Mia och Frida, båda i 30-års åldern, möts för första gången på deras respektive föräldrars förlovningsfest. Mias pappa Lasse (Krister Henriksson, "Wallander") och Fridas mamma Elisabeth (Lenda Endre) ska gifta sig. Nu ska döttrarna från deras tidigare äktenskap äntligen träffa varandra. Lasses dotter, Mia, (Ruth Vega Fernandez) är nyss hemkommen med pojkvännen Tim (Joakim Nätterqvist, "Arn") och de planerar för fullt sitt bröllop. Frida (Liv Mjönes) lever i ett förhållande med Elin (Josefine Tengblad som är filmens producent).
Trots den komplicerade familjekonstellationen uppstår starka känslor mellan Mia och Frida som inte går att stoppa.
Det är en romantisk kärlekssaga med goda skådespelarprestationer. Särskilt Liv Mjönes som spelar Frida. Romantiskt för två men djupa tragedier för de två som förlorar sina älskade.
En djupt allvarlig film, utan en gnutta humor, eller kanske Björn Kjellman som prästen bjuder på några sekunder.
Artikel i Sydsvenskan om inspelningen av filmen.
Recension i P1: Jenny Teleman "På gränsen till erotikpedagogik".
Johan Croneman i DN: En vacker kärleksfilm".
Hanna Jakobson i Expressen: "Rykande heta scener".
Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: Bridesmaids, vulgärt kul, Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, Lincoln Lawyer. Nästa lär väl bli Melancholia.

Bridesmaids, vulgärt kul

 2011-08-17       Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Jag har aldrig sett så många flinande ansikte när ljuset tändes i Salong 2 på Grand som när filmen Bridesmaids var slut. Aldrig heller fått den sista lediga platsen och sett andra människor besvikna återvända hem utan att ha fått plats. Filmen är tydligen populär i Trelleborg.
Många verkligen dråpliga situationer, flygfärden till Las Vegas, Montesumas hämnd i den eleganta bröllopsbutiken full av vita kläder, det överdrivna lysningskalaset som helt spårar ur.
den här ovanliga typen av filmer där kvinnor när de pratar med varandra om sina relationer, pratar om andra kvinnor och inte om män. Det hade den kvinnliga publiken tydligen förstått, männen i salongen var en försvinnande liten minoritet. När jag kom fördubblades antalet.
Nästan alla kvinnliga roller var huvudroller, männen var bara bifigurer, möjligen med undantag för den sympatiske poliskonstapeln.
Det finns rollfigurer jag kommer att minnas. Kristen Wiig är unik i sin förmåga att imitera aviga karaktärsdrag lika träffsäkert som hysteriskt roligt. Ellie Kemper från The Office.
IMdB  Sf.se
Recensioner:
Miranda Sigander i Expressen: "Castad med komiker i toppklass och högform",
Erik Augustin Palm intervjuar i SvD:" Minspelens mästarinna",
Jan Lumholdt i SvD: "Påhittig Vuxenkomedi",
Helena Lindblad i DN: "Balanserar genialt på gränsen mellan flabb och ångest",
Ingrid Stigsdotter i Sydsvenskan: "Fluffigt men kul i tärnträsket".

Tidigare sedda filmer under sommaren:
Bad Teacher, 11-07-24, Kronjuvelerna, 11-07-02, Lincoln Lawyer, 11-06-23, The King's Speech, 11-06-17, X-Men: First Class, 11-06-10

Lucy Punch som Sarah Palin

 2011-07-24     Film, TV, och Media
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Premiär för "Bad Teacher" på biografen Grand i Trelleborg. I lilla salongen satt jag och ett drygt dussin ungdomar.
En mycket underhållande komedi som också innehåller en del bistra sanningar. Andra lärare i grundskolan, kolleger till Elisabeth Halsey (Cameron Diaz) sätter dem i halsen eller skyddar sig genom att skoja bort dem. Elisabeth Halsey tycks immun mot all politisk korrekthet. Hon är målmedveten och skyr inga medel för att nå sitt mål som tycks vara att få ihop pengar till en plastik operation för att förstora brösten. Det mest anmärkningsvärda med filmen är dock de många mycket skickliga bifigurerna, kanske främst lärarkollegan Amy Squirrel (Ekorre) som spelas av Lucy Punch, som gör en fantastisk insats och är filmens främsta behållning. Hon lär ha haft Alaska guvernören Sarah Palin som förebild. Andra är idrottsläraren Russell Gettis som spelas av Jason Segel, den blyga och överviktiga Lynn Davies (Phyllis Smith) och lärarvikarien Scott Delacorte (Justin Timberlake).
Många roliga avsnitt. Elizabeth är en kontroversiell lärare som svär och är generellt ointresserad av sina elever. När en ny lärare börjar på skolan blir det en fajt mellan skolans mest älskade lärare Amy Squirrel och Elizabeth om vem som ska vinna Scott Delacortes hjärta.
Bilder: Lucy Punch, Cameron Diaz och Phyllis Smith, Cameron Diaz, Jason Segel och Justin Timberlake samt Cameron Diaz och Lucy Punch.
IMDb.

Recensioner:
Jan Lumholdt i SvD: "Skamlöst skruvad Diaz",
Mattias Dahlström i HD "Hyfsat betyg åt läraren",
Miranda Sigander i Expressen: "En roande bagatell",
Isabelle Espinoza på SvT: "Bad Teacher" har vulgär humor och stora uttryck, javisst, men också en stadig, subversiv underton, som ledigt räddar hem den.

I mörkaste Småland

 2011-07-20     Film, TV, och Media
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Matine film på TV 1 är en svensk långfilm från 1943. Detsamma som mitt födelseår. Jag blir nostalgisk vid åsynen av gamla ånglok som då var symboler för "högst uppskruvade hastigheter". Och marknader och nöjefält som på Piratens tid. Riktigt underhållande. Kul avsnitt "Militär på Rönneslätt".
Det är en folklivsskildring i småländsk sekelskiftesmiljö efter tre Albert Engström-berättelser, "Tattare", "Går-botten", och "Älg". Med folkhumor skildras de vanliga människornas vardag i de karga tegarnas Småland. Där finns mycket burlesk humor som man känner igen från gamla Åsa-Nisse filmer. I vissa avsnitt är han själv med liksom hustrun Eulalia. Filmen är full av bonderomantik, särskilt kampen på de karga, steniga tegarna i Småland och är en hyllning till den småländska segheten och envisheten. Det är nationalromantik eller snarare landskapsromantik med upproriska individualister

I filmen framställs tattare, eller "totere" på småländska, som tjuv- och rackarpack. Man får uppfattningen att dessa var sin tids Hells Angels eller Blac Cobra, fräcka gangstrar med hästar i stället för motorcyklar och bilar. Detta får Michael Tapper att skriva en kritisk recension i Sydsvenskan "Denna obekymrade normalisering av rasism".

Några av skådespelarna är: Sigurd Wallén, Kaj Hjelm, John Botvid, Emil Fjellström och Gullan Natorp. Manus: Erik Lundegård (Eld) efter Albert Engströms berättelser. Regi: Schamyl Bauman
Filmens handling finns här.
Senast sedda "Gammal svensk långfilm" var "Söder om landsvägen" med Edward Persson och "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel.

Tag aldrig någon annans nycklar!

 2011-07-02     Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För tre år sedan  
Ett ordspråk och levnadsmotto som kan leda till en katastrof om det överträdes. Jag går ofta på bio denna sommar. Man vet inte hur länge det varar. Jag känner mig ganska ensam i salongerna. Det är tommare än på Vångavallen.
Kronjuvelerna av Emma Lemhagen är faktiskt bättre än sitt rykte. Kanske har recensenterna bara sett filmens början. Första halvan av filmen består av barndomsminnen där de spelas av barnskådespelare som tyvärr inte riktigt övertygar.
Det som främst höjer filmen är Alicia Vikander som har huvudrollen som Fragancia Fernandez, men även Bill Skarsgård som Richard Perssonoch Björn Gustafsson som Pettersson-Jonsson gör helt godkända prestationer. Andra skådespelare är Loa Falkman, Michael Segerström och Alexandra Rapaport. Jesper Lindberger gör en fin roll av den funktionshindrade Jésus Fernandez med Down's syndrom. Det handlar mycket skam och skuld och starka hämndkänslor. Filmen är både ett drama och kanske en ofrivillig komedi. Filmen spretar åt en hel del håll.

Och trots alla tragedier och olyckor så slutar filmen med Happy End på flera sätt. Den fenomenale ishockeyspelaren Pettersson-Jonsson som först faller för en NHL-spelare och är nära att gifta sig med honom kommer till sist tillbaka till sin käresta Fragancia Fernandez. Fraganzias pappa, skoarbetaren och alkemisten Fernandez Fernandez lyckas till sist göra guld, men först sedan han, av misstag, sprängt huset i luften i en gasexplosion som dödade hans fru.
På bilderna: Michalis Koutsogiannakis (Dragan Armanskij i Millenniumserien) som Fernandez Fernandez, Alicia Vikander och Björn Gustafsson, Alicia Vikander och Jesper Lindberger samt Bill Skarsgård och Natalie Minnevik.

IMdB, Bioguiden.
Recensioner:
Annika Gustafsson i Sydsvenskan: "En svensk film att verkligen glädjas åt",
Karoline Eriksson i Svenska Dagbladet: "Tungfotad skröna",
Miranda Sigander i Expressen: "Det är någonting som haltar i den här nästan överlastade berättelsen".
Jenny Teleman för Sveriges Radio: "Ett intressant misslyckande",
Helena Lindblad för DN Kultur: "Ella Lemhagens brett upplagda "Kronjuvelerna" är för rörig för att övertyga".
Senast sedda filmer på Grand: Lincoln Lawyer, The King's Speech, X-Men: First Class, Water for Elephants och Jag är min egen Dolly Parton (klart bäst!)

Allsång på Skansen 2011

 2011-06-30  Film, TV, och Media
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
"Äntligen allsång på Skansen". Nu med Måns Zelmerlöv som programledare. Och Måns lyfte programmet till hittills oanade höjder. Det blev ett fantastiskt bra program. Men så klart, med skånska höjdare som Edward Persson, Peps Persson och Mikael Wiehe (perfekt "tolkad" av Pär Andersson), måste det ju lyckas.
Herre Gud, vad mycket skånskt det blev innan programmet var slut. Helt underbart. Chansen är stor att detta program blir en vana för mig denna sommar. Allsång: Jag har bott vid en landsväg. Siv Malmqvists 50 år gamla låt "Ingenting går upp mot gamla Skåne".
Kvällens artister var BAO, Lunds studentsångare, Danny Saucedo och September.
Helen Sjöholm och Tommy Körberg sjöng "Kära syster" med stor känsla och glädje. Den nya stjärnan och idolen September visade hög klass. Och Anton Lundqvist, webbens programledare, en verkligt trevlig bekantskap. Detta är faktiskt min första blogg om "Allsång på Skansen".
.
Kvällens artister:
BAO består av BAO, Benny Anderssons orkester, består av musiker och artister som Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Kalle Moraeus under ledning av Benny Andersson.
Lunds studentsångare, Lunds Studentsångare är en av Sveriges äldsta och mest uppskattade körer.
Danny Saucedo, Danny Saucedo, eller Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski, är den forne idoldeltagaren som snabbt fick skivkontrakt och nu har släppt sitt tredje soloalbum.
September, Petra September Marklund fick skivkontrakt som 18-åring och slog igenom med låten "La, La, La (Never Give It Up)".

Programmets hemsida på SvT.se

Lincoln Lawyer

 2011-06-23  Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan
Såg denna underhållande och ibland också spännande film i går på Grand i Trelleborg. Det är inget man måste se.
Mick Haller är en hal och karismatisk försvarsadvokat som jobbar från baksätet på sin Lincoln. Han dras in i en förrädisk härva av svek och mord när hans livs fall dimper ner framför motorhuven. Rikemanssonen Louis Roulet står åtalad för mordförsök på en ung kvinna och pengar är inget som står i vägen för han ska frikännas. Men när Mick tar sig an Roulet som klient sätter han i gång ett händelseförlopp som hotar hela hans existens och snart visar det sig att han bara är en bricka i ett infernaliskt spel. Som bedrivs av motorcykelgäng, rika miljonärer som anser sig stå över lagen och mutade poliser och tjallande kriminella, horor och langare. En bild av verkligheten i Los Angeles i tidigt 2000-tal?
Matthew McConaughey spelar Mick Haller och Marisa Tomei hans exfru och kompis Maggie McPherson. William H Macy spelar mjukisdetektiven Frank Levin.
Recensioner:
Miranda Sigander i Expressen: "Filmen haltar rejält mot slutet",
Fredrik Sahlin i Kulturnyheterna: "En amerikansk dussinfilm",
Jane Magnusson i DN: "Med kortare rättegångsscener och färre bihandlingar vore ”The Lincoln lawyer” nog en riktigt bra film",
Mats Johnson i GP: "Ett traditionellt rättegångsdrama".
Andra recensioner.

The King's Speech

 2011-06-17  Film, TV, och Media
   För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För sex år sedan 
Såg den sista föreställningen av "The King's Speech" på Grand i Trelleborg. Och det var tur det för den var verkligen värd att se. En verkligt gripande film om arvprinsen, prins Albert, som hånats och förtryckts under sin uppväxt av sin krävande far, kung Georg V, och hans outbildade men mycket skickliga talterapeut Lionel Logue. Den senare lyckades med mycken möda och stort besvär få prins Albert att komma över sin livslånga stamning. Och till sist kunna förmå honom att göra sitt livs framträdande i radio för att ingjuta mod i nationen efter krigsförklaringen mot Tyskland. Känsloläget är starkt under större delen av filmen.
Prins Albert, blivande kung Georg VI, spelas av Colin Firth, hans fru, blivande drottningen av Helena Bonham Carter och talterapeuten Lionel Logue spelas av Geoffrey Rush född i Australien.
Läs mer om filmen på IMDb.
Recensioner:
Kerstin Gezelius i DN: "Orden som befriar",
Jens Peterson i Aftonbladet: "Rolig och rörande",
Jeanette Gentele I SvD: " Rörande kunglig tallektion",
Annika Gustafsson i Sydsvenskan: "Välgjord in i minsta detalj".
Den klart bästa film jag sett i år efter Jag är min egen Dolly Parton, med Lotta Wenglén och Erika Rosén förstås.
Nu står The Lincoln Lawyer på tur. Går en vecka till på Grand.

Evolutionär dramatik

 2011-06-10  Film, TV, och Media
   För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För sex år sedan 
X-Men: First Class på Grand i Trelleborg. Underhållande och omväxlande. Evolutionär dramatik. Hjältar och vänskap. Rädda världen undan kärnvapenkriget. Vilket är budskapet? När den moderna människan utvecklades gick neandertalsmänniskan under. När mutanterna blir fler och tar över kommer den moderna människan att försvinna?
Efter fyra framgångsrika filmatiseringar av en av Marvels mest älskade serier kommer äntligen historien om hur allt började. Hur de två bästa vännerna Charles Xavier/Professor X och Erik Lensherr/Magneto sida vid sida tillsammans med andra mutanter kämpade för att rädda världen från en säker undergång och kom ut på andra sidan som bittra fiender. Filmen regisseras av Matthew Vaughn ("Layer Cake", "Kick-ass"). I rollerna ser vi bl.a. James McAvoy ("Försoning", "Last King of Scotland"), Michael Fassbender ("Inglorious basterds", "300"), January Jones ("Mad Men"), Kevin Bacon och Oliver Platt. Unga Jennifer Lawrence gör en fin roll.
Filmen tar avstamp i andra världskrigets koncentrationsläger men utspelas till största delen under tidigt 1960-tal då de båda specialbegåvade männen möts och blir vänner. De börjar också samarbeta med CIA när det visar sig att det finns fler av samma sort, naturligtvis ondsinta sådana, som jobbar med ryssarna.
IMdB, Moviezine, Wikipedia, SF filmer.
Recension i SvD, Expressen  
Nästan två månader sedan senaste filmen på Grand: Water for Elephants.
Näst på tur står The King's Speech och Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten.

Söder om landsvägen

 2011-05-17  Film, TV, och Media
För ett år sedan   För två år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan  
En verklig klassiker med Edward Persson visade SvT1 som matinéfilm idag. Det är en av de bästa gamla svenska långfilmer jag sett. Den är full av dramatik, romantik och starka känslor och samtidigt full av humor. Bättre kan det inte bli. Den är från 1936 så man får se självbindare under slåttern dragna av hästar. I filmen prisas Skåne och dess bönder, liksom dygder som ärlighet, barmhärtighet och givmildhet. Och så pratar de flesta skådespelare en härlig skånska.
Landsfiskalen får Edvard Månsson att skriva på ett papper där han lovar att betala sonens studieskulder, pengar som landsfiskalen står för. Sedan går han till Edvards dotter och hotar med att driva in skulden om hon inte gifter sig med honom. Hon tackar nej eftersom hon redan är kär i en flygare (Arne) som har nödlandat på Edvards åker. Det utlyses auktion på gården för att skulden ska betalas. Edvard och Arne flyger då till Arnes mor och far för att låna pengar och på så sätt rädda gården.
Några av skådespelarna är:
Edvard Persson - Edvard Månsson, hemmansägare
Fritiof Billquist - Måns Månsson, hans son
Inga-Bodil Vetterlund - Inga Månsson, hans dotter
Mim Ekelund - Karna, piga
Benkt-Åke Benktsson - Truls, dräng

Filmens handling finns här.

Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer:
I dur och skur, En melodi om våren, Resan till dig, Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad och Maj på Malö.

Water for Elephants

 2011-04-16 Film, TV, och Media
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Premiär på Grand i går kväll den 15 april 2011. Jag var ensam över 30 år i den stora salongen, resten var grupper av unga flickor och förälskade unga par. Malplacerad, jag? Det tog tid innan jag fattade
att den manliga huvudpersonen Robert Pattinson är den sexiga vampyren Edward Cullen i Twilight filmerna, därav det ungdomliga intresset. Mig gav han inget. Det är hemskt men det är nästan att jag håller med Helena Lindblad i Dagens Nyheter i att Robert "Edward Cullen" Pattinson, trots sina stora och mörka ögonbryn, har lika mycket känsla för skådespeleri som en bättre begagnad tältpinne.
Tyvärr är de orden som ligger närmast en beskrivning sedan jag sett filmen att det är en pekoral och att alltför många scener och episoder är minst sagt patetiska. Det är absolut ingen film jag vill rekommendera någon. Den är dessutom för lång och hade mått brev av rejäla klippningar både i slutet och för all del, lite överallt.
Det är först gången jag lämnat biografen Grand i Trelleborg och känt mig lurad! 80 kr förspillda!
Pattinson spelar Jacob, en veterinärstudent på 1920-talet som hoppar av skolan och söker sig till vägarna när hans föräldrar dör i en olycka. Han hoppar på ett tåg med en kringresande cirkus och tas efter ett buffligt mottagande under den psykotiske ägaren Augusts (Christoph Waltz) vingar som cirkusens veterinär. Gissa två gånger vad som händer när Jacob träffar cirkusens vackra stjärna tillika Augusts fru Marlena spelad av Reese Witherspoon?
Recensioner:
Helena Lindblad i DN: "Som en bättre begagnad tältpinne",
Anna Hellsten i Sydsvenskan: "En mäktig kärlekshistoria",
Marlene Krutmeijer i HD: "Stackars elefant",
Bernt Eklund i Expressen: Water for Elephants,
Karin Svensson i UNT: " Hollywood minns glamourens dagar".
Filmens officiella hemsida. IMDb.

I dur och skur

 2011-04-14 Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
En ny svensk långfilm på Svt1. "I ur och skur", en komedi med mycket musik från 1953 som regisserades av debutanten Stig Olin. Det är en verklig nostalgitripp med två gånger Povel Ramel som spelar både sig själv, Stig "Sid" Hassler, teaterdirektören och sin tvillingbror, den blyge ornitologen Filbert. Där finns Alice Babs som kunde sjunga underbart redan för snart 60 år sedan och Martin Ljung med sin fantastiskt roliga karaktärer. Filmen har en romantisk story, mycket musik,den självklara förväxlingsdramatiken som följer av medverkande tvillingpar och en massa fristående sketcher med mycket humor.
Och fullt också med andra gamla älskade skådisar som de underbara damerna Siw Erichs och Yvonne Lombard med sina karaktäristiska och lätt igenkännbara röster
Vidare Sven Lindberg, Sigge Fürst, Gunvor Bergkvist, Torsten Lilliecrona, Olof Thunberg med flera.
Verkligen sevärd än i dag!

Sigge Fürst, dog 1984 som 79-åring, Olof Thunberg är 85 år och svärfar till Malena Ernman, Torsten Lilliecrona blev 79 år, dog 1999, Sven Lindberg dog 2006, 88 år gammal och Gunwer Bergkvist fyllde nyligen 75 år och bor med sin man i Frankrike.

Recension i DVD kritik, Recension i Vujer Filmtidning. IMDb. Wikipedia. Här finns storyn.

Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer:
En melodi om våren, Resan till dig, Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad och Maj på Malö.

Du är vad du äter

 2011-04-07 Film, TV, och Media & Motion
För ett år sedan  För två år sedan   För fem år sedan   
Heter en svensk livsstilsserie i tio delar som startade i kväll klockan åtta. Den kommer att gå i TV4 Plus ytterligare nio torsdagskvällar.
Det är kostexperten Anna Skipper som tar sig an överviktiga personer som har mat- och andra livstilsvanor som de knappast kan leva länge till med. Under åtta veckor fick nattarbetaren Therese en chans att lära sig ett mer hälsosamt liv utan rökning och kolhydratrik mat men med träning och nyttig mat.
Hon gick ner 11 kg och minskade midjemåttet med 21 cm. Det som drev henne var målet att komma i en sexig trång klänning som hon kunnat bära tidigare. Och hon lyckades.
Det var ett mycket bra TV-program. Jag såg allt till och med reklamen. Intressant att ett företag valde att göra reklam för falukorv och ett annat för "Macka med flora". Det vill säga sådan mat som Anna Skipperbörjade med att tömma Thereses kylskåp på. Förvånade mig att även ärter och majs åkte ut, för mycket kolhydrater tydligen.
Jag fick lära mig att kryddor ökar ämnesomsättningen, att omelett med keso och fetaost är bra och att en proteindrink aldrig är fel. Och naturligtvis den viktiga fysiska träningen även om träningsvärken är förfärlig i början.
Detta tycks vara en bra metod. Sådana program behöver nästan alla se.
Du är vad du äter på TV4 Plus.

En melodi om våren

 2011-04-05 Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
En svensk långfilm från 1943 på SvT 1 i eftermiddag. Regissör och manus: Weyler Hildebrand.
Förvecklingskomedi om sångerskan Nina Brand som på ett tåg träffar Sten, som blir mycket intresserad av henne trots att han redan är förlovad med Marie-Louise. Sten bjuder ut Nina på restaurang och olyckligtvis dyker hans farbror upp, som utgår ifrån att Nina är Marie-Louise, vilket Sten låter honom tro. Det blir värre när farbrodern bjuder ut paret till sitt gods och de försöker med förenade krafter att få farbrodern att tro att Nina är Marie-Louise.Håkan Westergren spelar legationssekreteraren Sten Hedberg, Gösta Cederlund spelar godsägare Valdemar "Valle" Hedberg, Stens morbror och Lilian Ellis, som var en tysk-dansk skådespelerska, dansare och sångare, spelar sångerskan Nina Brandt. Bra skådespelare alla.
Det är en musikfilm som utspelar sig i krigets skugga. Jazz- och swingmusik har just kommit till Sverige. Och mycket lättklädda damer sprattlar med benen i baletten. Svenska diplomaters resor i Europa är inte riskfria.
DSet flödar av humor, romantik och dramatik och nostalgifaktorn är hög, Sten Hedberg lämnar Arlanda för att flyga till Spanien i ett litet propellerplan.
IMdB Wikipedia  
Filmens handling kan man läsa här.
Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer:
Resan till dig, Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad och Maj på Malö.

Jag är min egen Dolly Parton

 2011-03-12   Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
En fascinerande kärleksfilm över alla gränser. Med lokala världsartister från S. Åby som Lotta Wenglén och Erika Rosén. Måste ses på Grand i Trelleborg. Och snart blir det vår och sommar igen och Äspöfestivalen blommar åter upp med dessa underbara musiker. Plus många andra. På en åker norr om Smyge, i den lilla byn Äspö.
Denna lokalt producerade film är helt fantastisk, man sitter fängslad av den hela tiden, musiken, artisterna, ärligheten. Jag tycker också att den är oerhört fint filmad med blandade vyer från Möllevången och Söderslätts natur. Ett mycket stort beröm till regissören Jessika Nettelbladt som verkligen lyckats med sin långfilmsdebut.
Och det är inte bara Lotta Wenglén, även om närbilder på henne ger "ståpäls" över hela kroppen utan även Helena Josefsson och Nina Persson. Kvinnor som viger sina liv åt musiken. Men som också lyckas hinna med att skaffa barn och bli mammor. Lotta som berättar att hennes mamma för fem år sedan var helt förtvivlad över att hon bara förmått föda "flator och alkoholister" men som nu älskar både sitt barnbarn och Erika. "Jag tror det ligger en Dolly i oss alla som bara vill ut", säger sångerskan Lotta Wenglén.
Tyvärr tar musikproducenten Gudrun Hauksdottir själv upp för mycket tid med sina familjerelationer, till dottern och till sin mamma på Island hon inte träffat på 30 år. Men det glömmer man lätt, allt det andra är så mycket bättre.
Bild på Lotta Wenglén och Vicky Ahlberg och Erika Rosén, Äspöfestivalen.

Christina Gaki på Film.nu "Detta är årets bästa film".
Miranda Sigander i Expressen "Djupt fascinerande".
Cecilia Alstermark i Kommunalarbetaren "En lysande dokumentär".
Lars Thulin i Trelleborgs Allehanda "Dollys skånska döttrar".
Lotta Wenglén på MySpace.

Det börjar som en konsertfilm. Det så kallade Dolly-kollot, som hyllar den legendariska countrystjärnan, består av Nina Persson, känd från Cardigans, Cecilia Nordlund, med bakgrund i indie-bandet Souls, Malmöbaserade Lotta Wenglén och Helena Josefsson, som haft musikaliska äventyr med bland andra Per Gessle och producenten, den isländska Gudrun Hauksdottir med illrött hår.

Åsa-Nisse - wälkom to Knohult

 2011-02-22  Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
En film som verkligen underhöll från början till slut. Man fick se "fröken Britta" live i form av Sofia Helin. Liksom hennes fästman "handlare Sjökvist" som Johan Rabaeus gör mycket origfinaltroget. Här finns många roliga saker, nämnas kan ett ett styrelsemöte på Skånsk petroleum där alla pratar obegriplig skånska, även för skåningar, och ett sång- och dansnummer som sticker ut. Andra klassiska figurer: Åsa-Nisse spelas av Kjell Bergqvist, Klabbarparen av Michael Segerström, deras fruar och huskors: Eulalia av Ann Petrén och Kristin av Sissela Kyle. Knohultaren av Henrik Dorsin på det rätta pillemariga sättet.

Story: I Knohult i Aneby församling, knappt sex mil nordväst om Vetlanda, står tiden tämligen stilla. Eulalia är trött på sin Nisse som ägnar sig åt allehanda uppfinningar i sin verkstad eller tjuvjakt i skogen istället för att laga gårdens vattenpump. När Eulalia i protest börjar bada i Champis och vattna blommorna med sprit ser Åsa-Nisse inget annat råd än att laga pumpen. Som med alla hans uppfinningar får pumpen några extra finesser. När han drar igång den så mullrar det till i marken och upp kommer olja i stället för vatten!! Nu har inte bara Åsa-Nisse utan hela Knohult chansen att bli förmögna! Men Dunderpumpen visar sig vara kraftigare än någon kunnat ana och när skumma skånska oljemagnater med Sveriges regering i ryggen vill ha sin del av kakan utropar sig Knohult till republik, där en brokig samling invånare gör sig redo att bjuda på tappert motstånd.  
Svensk filmdatabas,      
Moviezine.se   

Johan Glans har huvudroll som Mårten Dagelid och Maria Lundqvist som statsminister (bild vänster), Lars "Brasse" Brännström gör en underbar hovmästare, Stig Grybe en senil greve (bild höger). Claes Månsson är med, liksom Sven Melander, David Batra, Johan Wahlström, Henrik Hjelt och Annika Andersson. Ja, nästan hela Sveriges humor elit är med i små eller mindre roller.
Recencenterna är oeniga:
SvD: Åsa-Nisse, folklig och föraktad,
Mårten Blomkvist i DN "Jösses Eulalia så uselt!"
Hans Wiklund i Aftonbladet: Åsa-Nisse är en bra svensk film.
Roy Andersson i Aftonbladet: Nya Åsa-Nisse är en skam.
Erik Helmersson i Värmlands Folkblad "Går buskis fullt ut" http://www.vf.se/kultur-noje/bio/gar-buskis-fullt-ut
Kulturbloggen     20 recensioner      Persongalleri från den gamla goda tiden.

Melodifestivalen 2011, deltävling tre

 2011-02-19  Musik, FTM
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Deltävling tre i Linköping blev den bästa hittills, Bra låtar - Fredrik Kampe hade själv med tre - och Marie Serneholt växer för varje program, och inte bara med hjälp av höga klackar. Men klart bäst var förstås Lena Philipson och kvällens segrare var Fredrik Kempe som fick två låtar direkt till Globen med hjälp av Eric Saade och The Playtones. Även Simon Forsberg med Tid att andas borde tagit sig vidare.
Mycket glädjande var att Sara Vargas innerliga schlagerballad "Spring för livet" tog sig till Andra Chansen liksom Shirley's Angels. Som jag kunnat vara utan.
Trött är jag på dessa flåsiga aerobic ackompanjemang med ibland robotlika rörelser.

Följande deltog i Deltävling tre:
Sara Lumholdt, Enemy Blogg: Sara Lumholdt.
Shirley's Angels, I thought it was forever. Det är Shirley Clamp med Jessica Marberger - Grebbestads stjärna och koreografen Vera Prada. Blogg: Shirley's Angels.
Linda Sundblad, Lucky you    Hemsida: Linda Sundblad.
Sebastian Karlsson, No one else could.  Blogg: Sebastian.
Eric Saade, Popular. Född i Kattarp, utanför Helsingborg. Hemsida: Saade.
Sara Varga, Spring för livet Hemsida: Sara Varga.
The Playtones, The King.  Vann Dansbandskampen 2009! Hemsida: Playtones.
Simon Forsberg, Tid att andas Blev Mr Gay, 2010  Blogg: Simon.

De enda jag hört talas om tidigare är Eric Saade och The Playtones och sen så klart Shirley Clamp.
Bilder nere: Shirley's Angels samt Sara Lumboldt med Eric Saade.
Överst dansbandet The Playtones.
Nästa vecka är det live i Malmö Arena. I varje fall genrepet. Då får jag se Lasse Stefanz! Äntligen en höjdare!
Deltävling 1  Deltävling 2

Linköpingsfestivalen  Melodifestivalens Hemsida på SvT  Melodifestivalen på Sveriges Radio  Melodifestivalklubben  

Melodifestivalen 2011, deltävling två

 2011-02-13  Musik, FTM
  För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan  
Varför inte korta ner sändningstiden 15 minuter, spara licenspengar och låta programledarna slippa göra bort sig totalt med sin pinsamma inledning. Om inte slår jag på TVn klockan 2010 nästa lördag. Nästan lika pinsamma är de återkommande "förhören" av deltagarna som Per Andersson & Co håller. Det måste finnas roligare personer. Eller kanske producenten är tvingad att ta de sämsta från AF med lönebidrag? Roligast av "komikerna" är ju Carl Bildt.
Och att göra om Christer Sjögren. Nej, Usch och Fy!
Men till ljuspunkterna. Sanna Nielsen från Bromölla vann andra deltävlingen i Göteborg med "I´m in Love" och gick direkt till Globen. Hon gör aldrig en dålig insats. Brolle gjorde samma prestation som tvåa. med "Seven days and seven nights".
Min andra favorit, The Moniker, skötte sig genom att bli trea och därför tillsammans med fyran - för mig mycket överraskande - Loreen, gick till andra chansen.
Oförklarligt nog blev min tredje favorit, Christian Walz, bara femma och utslagen.
Unga Kristianstadsflickan Anniela tyvärr bara sexa, och övriga Babsan och Elisabeth Andreasson talar vi tyst om.
Luleå.
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio

Resan till dig

 2011-02-02  Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Ny gammal svensk långfilm från 1953 visades idag på SvT 1. Det är inte klokt, det är 58 år sedan. Det var det året jag fyllde 10 år och fick för första gången gå på bio. Vi, min bror och jag, såg då Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Kalle Blomkvist.
Resan till dig är en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg och många andra underbart härliga gamla komediskådespelare från 1950-talet som Nils Hallberg, Stig Järrel, Douglas Håge, Sigge Fürst och Anders Henriksson. Mycket hög nostalgifaktor.
Mille (Sven Lindberg) och Gun (Alice Babs) är lyckligt gifta. Milles dröm är att spela klarinett och Gun vill bli sångerska. Det går bäst för Gun som blir upptäckt. Mille blir svartsjuk och äktenskapet börjar knaka i fogarna.
Gamla, härliga slagdängor: Stig Olins "En gång jag seglar i hamn". "Det är din da' i da'" och "På söndag" och andra.
Jussi Björling sjöng "Till Havs" i filmen. Han som föddes den 2 februari, 1911, alltså i dag för exakt 100 år sedan. Han var en av världens största tenorer och endast 49 år gammal i en hjärtinfarkt.
Recensioner i Svensk filmdatasbas. Mer om filmen här: IMdB.
Senast sedda gamla svenska långfilmer: Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad, Hjältar i gult och blått.

Bottenrekord med Meet The Parents: Little Fockers

 2011-01-28 Film, TV och Media
För ett år sedan   För tre år sedan  
Att se Fockers 3 utan att ha sett de tidigare är inte att rekommendera. En usel upplevelse! Då är nya versioner av Göta kanal och Änglagård betydligt bättre.
"Little Fockers" är film tre i serien om Ben Stillers civilisationskrig med sin svärfar, Robert De Niro. Den klart sämsta filmen jag sett på Grand hittills. Osammanhängande, osannolikt beteende och helt utan humor. Det ryckte inte ens en enda gång i mungiporna.
Den handlar om den store amerikanske patriarken som ville förvissa sig om att ha någon son eller svärson som kunde föra och leda familjen eller klanen efter den store Jack Byrnes död. Detta blev allt brådare när hjärtinfarkterna började varsla om snar hädanfärd.
Man förstår att det finns tidigare delar av filmen, på samma sätt som Änglagård och Göta kanal, och om man hade sett dessa så kanske denna vore intressantare. Men om inte: ett totalt fiasko.
Det pågår ett dussin förvirrande trådar. Allt för att dölja det faktum att filmen inte har en enda hållbar handling.
Eller som Jane Magnusson skriver i DN: "Första filmen "Släkten är värst" var väldigt kul. Uppföljaren "Familjen är värre" var ungefär hälften så rolig. Tredje filmen i sagan om Gaylord Focker (Ben Stiller) och hans mardröm till svärfar Jack Byrns (Robert De Niro) är inte rolig alls. Gaylord och Pam (Teri Polo) är numera lyckligt gifta med tvillingar. Barnen fyller fem och föräldrarna planerar stort kalas.
Miranda Sigander i Expressen är ännu mer kritisk: På ett sätt är det sorgligt att se stora skådespelare som De Niro, Dustin Hoffman och Barbara Streisand besudla sina karriärer så här. Å andra sidan läste jag att Hoffman tjänade 50 miljoner kronor på sina fem inspelningsdagar. Så eventuella förlorare här är väl bara de stackars fockers som går och ser skiten.

Officiell webbplats. sf.se. IMdB: synopsis.

En pedant som aldrig blir nöjd

 2011-01-18 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Den fjärde dag i Stjärnorna på Slottet blev Ulf Brunnbergs. En person som har ångest för att inte motsvara andras förväntningar. Det går tillbaka till fadern som aldrig kom över att hans son inte fullföljde sina studier på Tekniska Högskolan och blev någonting i firman. "Folkkär, han". Men kanske han lärde sig något av den feedback han fick under dagen. Det fanns mycket humor och självironi men också känslosamhet då dottern berördes. Ulf Brunnberg som är pedant och som genast måste åtgärda allt som kräver en insats. Mañana, mañana är inget för honom. Framtiden ska vara väl förberedd.
Sina åtta Jönssonligor är han nöjd med men det är nu ett avslutat kapital.
Dagen börjar tidigt. Alla blir väckta för sex. Morgonhumöret är inte det bästa. Det blir tidigt friluftsliv i oömma kläder. Korna ska mjölkas och sedan fösas ut i hagen. Sedan blir det lerduveskjutning och till sist ska kassaskåpet sprängas. Den Ekborg får äran att göra detta. Vilken jäkla smäll!
Ingen höjdare är dett avsnittet men omväxlande och annorlunda.
Dan Ekborgs dag: Ekborg fick aldrig slottet att lyfta. Monika Dominiques dag: Räddad av barbershop sång. Niklas Strömstedts dag: Stjärnorna lyfte.

Bibliotekstjuven

 2011-01-14 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Bibliotekstjuven är en ny svensk TV-serie. Jag har sett första delen och jag tycker att den är den bästa jag sett sedan "Häxdansen" jag såg för två och ett halvt år sedan. Den utspelar sig i en ovanlig miljö. De icke publika delarna av Kungliga Biblioteket är inte man ser i vanliga fall. Biblioteket har en plikt att bevara allt som trycks, från månghundraåriga (värdefulla) skrifter till dagens massreklam. Den är faktiskt spännande, jag ska gärna följa alla tre delarna, även om slutet - förmodligen - är förutsägbart eftersom TV-serien bygger ett autentiskt fall. Och det är goda skådespelarprestationer. John, som spelas av Gustaf Skarsgård, är biblioteksanställd och får tillgång till det allra heligaste. Där finns 15 miljoner objekt som ingen har full kontroll över. I hemlighet river han ut kortet ur den manuella katalogen och tar bort markeringen i hyllan där boken står. Sedan stjäl han den. Frågan är om boken sedan överhuvudtaget har existerat. Kanske är detta det perfekta brottet som ger honom möjlighet att leva det lyxiga liv han anser sig ha rätt till efter att ha studerat länge, ha doktorerat och ha studieskulder. Problemet är att hitta hälare med förmögna kunder som betalar utan att kräva för mycket information om objektens ursprung.
Andra bra skådespelare är Gunilla Röör som kollegan Lisbet, Reuben Sallmander som Johns chef Tom Goldman (på bild med John), Maria Kulle som kollegan Karin och Liv Mjönes som hustrun Pia. På bild kollegerna Lisbet, John och Karin.
Daniel Lind Lagerlöf står för regin oc Malin Lagerlöf för manus.

Programmets hemsida på SvT.
Recensioner:
Sydsvenskan "Thriller-for-tankande-tittare",
Aftonbladet "Den som gillar svenskt tv-drama blir knappast besviken",
Expressen "Komma upp sig".

Stjärnorna lyfte

 2011-01-09 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Niklas Strömstedt skulle egentligen inte ha existerat. Han föddes med ett tumör i halsen, en sjukdom som han var den ende som dittills överlevt. Han blev tidigt intresserad av fotboll, hans far var en stor auktoritet vars råd och åsikter Niklas inte började ifrågasätta förrän i 40-års åldern. Niklas Strömstedt är son till f d chefredaktören för Expressen Bo Strömstedt och författaren Margareta Strömstedt.
Han började tidigt med musik och blev pianist i Ulf Lundells band.
Han ger ett mycket både ödmjukt och självsäkert intryck. Han är en "lugn och behaglig person" säger Ulf Brunnberg.
Sin nuvarande sambo Jenny Östergren träffande han genom att rädda livet på henne. Sin första fru Efva Attling träffande han på Atlantis, då var hon fotomodell. Hon blev sedan både partner och gift med Eva Ahlgren. Niklas har tre barn. Och med Jenny tre bonusbarn. Han har levt med fyra kvinnor, alla kändisar som Kattis Ahlström och Agneta Sjödin. Niklas har en stor familj. Om detta blev det inte mycket sagt. Några få ord i bilen tillsammans med Monika Dominique.
Som av en tillfällighet (?) kunde man njuta av samboparet Niklas & Jenny en hel timme kvällen innan på TV i "På spåret". Tala om TV-kändisar.
Och så fick vi reda på att alla fem har stor ångest inför audition, intressant!
Och ändå lyckades Niklas genomföra att alla fem skulle uppträda på torget inför offentligheten och sedan samla in pengar i hattarna till en frugal lunch på en korvkiosk. En verkligt kul och engagerande grej som gjorde detta program till det klart bästa. Det blev ett lyft också för artisterna, som tvingades arbeta på marknaden (torget) och upptäcka att de dög.
Bilder: Jenny och Niklas i buren på "På spåret", "I natt jag drömde" och Margareta och Ulf spelar Romeo och Julia.

Dan Ekborgs dag: Ekborg fick aldrig slottet att lyfta. Monika Dominiques dag: Räddad av barbershop sång.

Hög klass på årets Nyårsrevy

 2011-01-07 Film, TV och Media
 För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Hög klass på årets premiär av Trelleborgs revyn 2011 i regi av Nils-Gunnar Snygg. Samtliga i revygänget finns på bild till höger: I det glada revygänget syns stående: Håkan Widerström Sleman, Katarina Johnsson, Joakim Kjellberg, Pierre Malmqvist och Nils-Gunnar Snygg, och sittande Lisette Eriksson-Frisk, Alexandra Gonzalés och Sarah Thörnqvist.
Trelleborgspolitikerna kom lindrigt undan i år. "Ulf Bingsgård" ville hellre ha pensionärer i politiken eftersom med dem blev det inga diskussioner om ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Mer vilt drevs det med centerns Patrik Holmberg som ville vinna röster i september genom att bada (halv)näck i fontänen på Stortorget.
Flera riktigt bra inslag:
Första aktens tre små grisar med Nils-Gunnar Snygg, Pierre Malmqvist och Alexandra González i rollerna som beskrev på ett åskådligt sätt förhållandena mellan Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna före, under och efter valet 2010. Helt fascinerande var också Alexandra Gonzalés som klichétyngd tonåring - tillsammans med en "förstående" - men i verkligheten alltmer oförstående fader Nils-Gunnar Snygg. Bara det inslaget var värt inträdet.
Förväxlingsdramat "Sjukskriven" var också bra. Effektören där Pierre Malmqvist spelade huvudrollen var full av effektfulla effekter till ett Shakespeardrama i radion.

En bra och omväxlande blandning av sketcher, och av dans och sångnummer. Proffsig koreografi. Högt tempo gav inte utrymme för longörer snarare viss ömhet i applådhänderna.
Håller gärna med Kvällspostens Staffan Wictorin om att "mycket proffsigare än så här kan man inte begära av amatörer".

Personligen hoppas jag att nya Alexandra González stannar kvar många säsonger till. Vilken charm och engagemang! Särskilt nu när Therese Erch inte längre är med. Hon var den lysande stjärnan in sommarens När tocken gal.
Recension av Lars Thulin i TA den 6.1.
Artikel i TA den 30.12 "Okej att skämta om nästan allt".
Jag köpte min biljett på Gunillas Hemsy.
Här bokat du biljetter, Trelleborgsrevyn på facebook, Trelleborgsrevyns hemsida.

Hinner du så vinner du

 2011-01-06 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan
Evelina Simonaho, 26 år programledare för lekprogram på Kanal 5, gjorde succé på veckans upplaga av det nya programmet "Minuten". Vilket temperament och engagemang hon visade! Hon nådde efter ett starkt kämpande fram till första säkerhetsnivån och kunde lämna tävlingen 25 000 kr rikare.
Fredrik Johansson, 25 år, idrotts- och mattelärare på en skola i Torslanda, gjorde mycket goda konditionsprestationer, var ett tag uppe på 5000 kr men förlorade allt.
Programmet var överraskande spännande och engagerande med många omväxlande övningar som alla skulle klaras av på en minut. Ingen plats för longörer.
Missar man en övning får man göra ett nytt försök. Man får missa totalt två övningar sedan blir man "eliminerad". En hård tävling med strikta regler och jag undrar om någon kommer att klara av att nå "kvarts miljon" nivån.

Minuten på SvT 1, Instruktionsmanualer för dig som vill träna hemma.
Recensioner: Aftonbladet och Sundsvalls tidning.
Artikel i Aftonbladet.
Evelina Anima Simonaho: Blogg - Tesselina, Facebook.

Hipp, hipp men knappast hurra

 2011-01-03 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
"Hipp hipp" startade 2001.Nu är det tillbaka i SvT, I går började den tredje säsongen. I sex avsnitt ska Anders Jansson och Johan Wester spela både bekanta karaktärer som Tiffany och Kajan och en del helt nya figurer.
Jag vet inte, jag drog inte på munnen en enda gång. Och ändå hade de med säkra komiker som Per Andersson. Jag tror att skämten inte håller tillräcklig klass. Jag gillar inte heller att snuttarna är så korta, ibland bara ett antal sekunder.
Roligast är det ändå då Tony och Zunken (bild) får hjälp av Knut Knutson på "Antikrundan" att värdera några föremål de kommit över. Och sedan får med honom på stöldturnéer så att de kan stjäla med experthjälp.
Och för all del, Tiffany Persson, som startat en videoblogg (Vlogg) från sin tvättstuga går väl an. Möjligen också Lars Christer Pralin på trafikradion som gör en bra parodi på dessa ständiga avbrott, uppenbarligen tämligen i onödan.
Däremot är den nye figuren, väktaren Kim Andersson, snarast motbjudande. Och Itschak, musikälskaren har jag aldrig uppskattat.
Programmets hemsida på Svt.

Räddad av barbershop sång

 2011-01-02 Film, TV och Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Monica Dominique berättar sitt livs historia, vid frukosten i sin säng - ty hon är van vid att hennes man Carl-Axel serverar en sådan varje morgon, under slottslekarna - äggrusning och krocket - och medan hon och Marie Göranzon får fotmassage och, ja hela dagen. Ganska menlöst och meningslöst. Det jag minns är att hon var underbarn redan i treårsåldern. Oh, Gud vad häftigt! är Niklas Strömstedts stående kommentar. Som ändå inte är nöjd; "Vi fick inte svar på vad vi ville veta", säger han.
Som till exempel hur det känns att fram till sin död ha en garanterad inkomst på minst fem prisbasbelopp (ca 214 000 kr år 2009) per år från Svenska staten. Kanske det är fel att välja deltagare ur denna kategori.
Man instämmer gärna med Marie Göranzons: "Nu får det hända något". Man väntar på när programmet ska lyfta.
Dagens höjdare blir när Dan Ekborg, Niklas Strömstedt och Ulf Brunnberg bildar en barbershop-grupp och framför "Side by Side" så att damerna blir gråtfärdiga av förtjusning.
Tänk att för ett år sedan skrev jag om Björn Ranelids dag på Slottet: Stjärnorna på slottet, Björn Ranelid. Och för två år sedan om Jonas Gardells fantastiska dag: Svensk TV när den är som bäst. Herre Gud, vad har hänt med svensk TV!
Programmets hemsida på svt.
Paret Dominiques hemsida.
Statlig inkomstgaranti för konstnärer.
Stjärnorna på slottet 2010-11, del 1, Dan Ekborg.

Drottingoffret lockar inte

 2010-12-28 Film, TV och Media
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går kväll startade en serie på SvT 1 som heter Drottningoffret.
Det är en fristående fortsättningen på tv-serierna Kronprinsessan och Kungamordet som handlar om kvinnor och makt i politikens toppskikt. Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport är tillbaka i rollerna som Elizabeth Meyer och Charlotte Ekeblad (på bild tillsammans med Sven Ahlström). Det är sex år sedan sist. Jag har inte sett tidigare delar och jag är inte intresserad av någon fortsättning heller. Jag tycker att den är full av stereotyper. De organisationer som slåss mot poliser i Sverige är ju snarare vänster- än högerextremister som tillhör AFA och de "autonoma" och står nära socialdemokraternas lierade vänsterparti. Ingen spänning förmår den heller att väcka. Helt misslyckad är den.

I "Drottningoffret" är det Elizabeth Meyer, socialdemokraternas partiordförande, som står i centrum. Suzanne Reuters rollfigur får mitt under brinnande valrörelse veta att hon lider av Alzheimers sjukdom. Hon bestämmer sig dock för att dölja sin sjukdom för alla och genomföra valrörelsen.
Säkerhetspolisen identifierar ett mordhot mot partiordföranden som hon helst negligerar.
Det antyds att högerextremister ligger bakom hotet som hon menar beror på att hon har judisk bakgrund.
Den socialdemokratiska partiledaren är besatt av makten och förstår inte Charlotte Ekeblad som inte vill offra sin familj för att ta över som partiledare. "Den som har förmågan har också skyldigheter" säger Elisabeth Meyer.
Hemsida på SvT.

Änglagård, tredje gången gillt

 2010-12-27 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Detta är en typisk julfilm, inte särskilt bra men av tradition går väldigt många och ser den ändå. Många av rollerna spelas av samma personer som tidigare. De har "bara" blivit 16 år äldre. Fast när det gäller Helena Bergström, kan man knappast tro det. Det främsta skälet att se filmen är hennes charm och magiska skönhet.
Den första Änglagårdsfilmen gjorde redan 1992 av Colin Nutley med Helena Bergström, Rikard Wolff och Sven Wolter i rollerna. Den följdes upp redan två år senare med Änglagård - andra sommaren. Jag hade nog fått ut mer av filmen om jag sett de tidigare filmerna. Å andra sidan, det är 16 år sedan. Troligen är det för lång tid emellan även för andra. För de som är under 25 år kan knappast ha några minnen alls.
Alla tre handlar mycket om vem som är far till vem vilka som är syskon eller kusiner.
Det löses på ett rationellt sätt mellan Axel Flogfält (Sven Wollter) och Ivar Pettersson (Tord Peterson) (på bild 1) genom en överenskommelse om "delat föräldraskap" till Fanny Zander (Helena Bergström).
Vem som är far till Fannys dotter Alice Zander, spelad riktigt bra av Molly Nutley är fortfarande oklart. Men det är i varje fall inte Mårten Flogfält (Jakob Eklund) för han och Fanny är syskon. Colin Nutley sparar kanske detta mysterium till en ny uppföljare liksom hur Fanny ska förvandla den gamla prästgården till ett internationellt spa!
Man lägger också märke till Reine Brynolfssons stackars präst (Henning Collmer, bild) som går runt och mumlar övertydlig filosofi och hans adjunkt och "lärjunge" Kristofer. Han spelas av Lindy Larsson (bild) som är en frisk fläkt men så är han också något speciellt nämligen en homosexuell resandeson.
Läs mer om honom i QX.
Om filmen Änglagård i Moviezine och IMDb.
Recensioner:
Miranda Sigander i Expressen, "Det är bara Reine Brynolfssons präst som kommer loss ordentligt", Maret Koskinen i DN, "Änglagård revisited", Annika Gustafsson i Sydsvenskan, "Den starka känslan av tillit och tolerans", Karoline Eriksson i SvD "Överflödig återblick",  GP "en funktionsduglig övergripande story saknas", Dalarnas tidningar "Änglagård tredje gången gillt går på tomgång", Norran "Skådespelarna är däremot genomgående duktiga".

Stjärnorna på slottet 2010

 2010-12-25 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Det finns knappt något TV-program som jag har så stora förväntningar på som det årligen återkommande " Stjärnorna på slottet". Dessa kom mig dock på skam denna gång. Första dagen var Dan Ekborgs (55) dag och i slutet av den första dagen säger han att han kommer att få svårt att sova "eftersom dagen varit så fantastiskt innehållsrik". För honom kanske men det är inget som en trogen tittare kan hålla med om. Tvärtom är det alldeles för lite som händer. Han startar visserligen bra med att avslöja vilken chock - särskilt ekonomiskt - som drabbade familjen när fadern Lars Ekborg dog av levercancer 1969, bara 46 år gammal. Då var Dan bara 13 år. Även Ulf Brunnberg, en annan "stjärna" säger sig vara överraskad, trots sin långvariga bekantskap med Dan Ekborg. Men sedan detta spelkort satsats fanns det inte mycket kvar i leken.
Ett intryck man får är att livet är hårt - men framstår som glamouröst - i nöjesvärlden, stor konkurrens gör det svårt att bygga upp ett självförtroende, lätt att man tar till droger av olika slag, vilket naturligtvis försämrar självförtroendet ännu mer. Det blir inte lättare av att ha (haft) en krävande far som förebild. Men vad ska jag annars ägna mig åt säger Dan Ekborg. Jag kan ju inget annat.
För allmänheten är han mest känd som "Kommissarie Grin i Jönssonligan". En tragisk tillvaro.
Nästa dag är det Monica Dominique (70) som står för arrangemangen. Sedan följer Niklas Strömstedt (52), Ulf Brunnberg (63) och Marie Göranzon (68). Blir 2010-11 den svagaste omgången? Lågbudgetens fel kanske. Svårt att samla ihop folk? Kanske prova andra än artister?
Det utspelar sig på Thorskogs slott, fyra mil norr om Göteborg, ligger omgärdat av sin engelska park på västra sidan om Göta älv mittemot Lödöse på älvens östra sida.
Bloggar om tidigare "Stjärnor": Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!
Ewa Fröhling hoppade av programmet. Monica Dominique fick ta över med kort varsel.
Så minns vi Lars Ekborg.
Recension i Aftonbladet "Ekborg fick aldrig slottet att lyfta",    

Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner

 2010-12-15 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
Ryttare i blått är en svensk långfilm från 1959 med dåtidens mest populära skådespelare. Den bjöd SvT1 sina tittare på den här veckan. Förlagan var Folke Mellvigs bok med samma namn. Folke Mellvig var en av de stora svenska deckarförfattarna från 40-50 talen. Andra storheter var Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson och Hans-Christer Rönblom. Folke Mellvigs "hjälte" var John Hillman, kapten titulerad. Alltid spelad av Karl-Arne Holmsten. Men inte i denna film - och bok. Här vinkas han av på Bromma flygplats av sin fru och assistent för att åka till London och hjälpa Scotland Yard. Själv ska Kajsa Hillman (Anna-Lisa Eriksson) resa till Strömsholms slott och ridskola för att gå på en Blå Stjärnan kurs. På slottet händer det underliga saker och Kajsa reder på egen hand ut fallet med den mystiske Blå ryttaren. I en bra deckare ska det finnas både spänning och humor och det finns det i Mellvigs böcker. För humorn står främst paret Freddy Sjöström (Nils Hallberg) och Sonja Svensson (Lena Granhagen) för. Andra skådespelare man minns med glädje är Gunnel Broström, Bengt Brunskog, Mona Malm, Gio Petré och Erik Hell, de flesta födda på 20-talet eller tidigare. Bilder på Nils Hallberg med Anna-Lisa Eriksson och kärleksrivalerna Gio Petré och Mona Malm med Björn Bjelfvenstam.
En underhållande film som tillfredsställer behovet av femtiotalsnostalgi. Bara lite för mycket hästar, honnörer, givakt och uniformer.
IMDb. Wikipedia. Recension.
Här finns filmens handling eller läs den här.
Folke Mellvigs böcker. Ryttare i blått läste jag för över tolv år sedan och skrev om.

Svinalängorna

 2010-12-12 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Eländes elände, så synd det var om arbetarna på 70-talet, särskilt om dem som invandrade från Finland. Eller det var kanske alkoholistbarnen det var synd om?
Boken Svinalängorna läste jag för drygt tre år sedan och imponerades inte alls. Filmen hade jag också kunnat vara utan. Även om jag naturligtvis tjusas av att åter se både den äldre och den yngre Lisbeth Salander den obeskrivliga hjältinnan från Millenium-serien. Då som nu spelade av Naomi Rapace och den blivande världsartisten Tehilla Blad.
Bara några dagar efter premiären på "Svinalängorna" som till stor del bygger på Susanna Alakoskis bok med samma namn såg jag och min fru den i kväll på Grand i Trelleborg.
Pernilla August regisserar och Lolita Ray har gjort boken mer filmisk. Den handlar om en flickas uppväxt i en finsk missbrukarfamilj i sjuttiotalets Ystad.
Lena (Noomi Rapace) lever i en kärnfamilj med man (Ola Rapace) och två barn. När hon en dag får ett samtal från ett sjukhus om att hennes mor, som hon inte träffat på länge, är svårt sjuk ger hon sig motvilligt iväg för att träffa henne. Hennes resa blir också en resa tillbaka till barndomen i Ystad, i miljonprogramsområdet Fridhem under 60 och 70-talet. Området fick öknamnet ”Svinalängorna”. Bokens författare Susanna Alakoski växte själv upp i detta område.

Recensioner i DN: Helena Lindblad "Det förflutnas material".
Magnus Nilsson i Aftonbladet "Svinalängor utan klass".
Emma Engström i GP "Filmen är svartare än boken".
Miranda Sigander i Expressen "En känslomässig pärs att se Svinalängorna".

I rymden finns inga känslor

 2010-12-04 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Såg i går filmen "I rymden finns inga känslor" gjord av Andreas Öhman. Det är en film som engagerar och väcker känslor som sitter kvar. Inledningen var lång och fick mig nästan att lämna lokalen men allt blev så mycket bättre efter hand. Det är verkligen en film att rekommendera.
Bill Skarsgård gör en mycket stark insats som Simon ("jag har Aspergers") men det gör också Martin Wallström som Simons bror Sam, som offrar allt för sin bror, flickvän och föräldrar. Mycket trevlig är också Cecilia Forss - från ICA reklamen - som Jennifer
Jag tror aldrig att jag varit så överens med att det blev I rymden finns inga känslor som Svenska Filminstitutet skickar som bidrag till Oscarsnomineringen 2010. Oscarsgalan hålls 27 februari 2011.
Filmen visar att diagnosen Aspergers inte är ett handikapp eller funktionsnedsättning som den politiskt korrekta termen lyder idag utan snarare tyder på egenskaper som är berikande om än ovanliga.
Simon löser problem med en vetenskaplig metod, för honom är vatten en stor cirkel med två små cirklar på "huvudet". Det förstår inte hans vänner som ser vatten som vågor och vått. Han låter inte känslor stå i vägen för rationellt tänkande. "Jag förstår inte" är hans svar på andras känslomässiga argument. Han är fixerad vid klockan och vid tider.

Recensioner:
Hynek Pallas i SvD: "Ett hjärtslag ifrån toppen",
Maria Domellöf-Wik i GP: "I rymden finns inga känslor"
Helena Lindblad i DN: "tvättunna förvandlad till en fantasirymdraket",
Expressen: "Sveriges Oscarsbidrag".

Den 50:e julkalendern

 2010-12-02 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan För fem år sedan
En riktigt lovande inledning på årets julkalender i SvT 1. Maria Sid, den finländska skådespelaren man minns som Annika i långköraren Livet i Fagervik för några år sedan gör en mycket bra roll som Ritva Rantanen. Ritva tröttnar på sitt jobb på Finlandsbåten där hon får sköta alla jobb som inga andra vill ha. Hennes man Roger misslyckas som dammsugarförsäljare i Stockholm. Familjen Rantanen lämnar därför storstaden bakom sig för att driva hotell på landet i "det bortesta hörnet av östra glesbygden". De drömmer om idyll men de möts av något helt annat. Årets julkalender Hotell Gyllene Knorren, i regi av lokalbördiga Mikael Syrén, innehåller alltifrån otursförföljda grisar till lustiga spöken.
Årets julkalender bygger på Måns Garthons och Johan Unenges böcker men i extra julig tappning. Regissör Mikael Syrén lovar äkta julstämning.
Tv-julkalendern fyller i år 50 år. Julkalendrar från 1960 till 2009.
Roger Rantanen spelas av Peter Engman och deras två barn av Linnea Firsching och Buster Isitt. Se bilder.
Hotell Gyllene Knorrens Hemsida.

Expressens expertpanel ger julkalendern högsta betyg
GP: "En riktigt trevlig familjeserie".
UNT: "Bökiga griserier på udda hotell".
Bloggar om tidigare julkalendrar: Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.

Cornelis

 2010-11-21 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag har sett "Cornelis" på Grand biografen i Trelleborg. Sveriges största poet blev aldrig svensk. Cornelis Vreeswijk är ett exempel på idoler som snabbt och abrupt blir populära och därmed rika. De kan inte bära varken framgångarna eller rikedomen. Det blir alkohol och kvinnor. Äktenskapen krascher. Filmen har ett gripande slut som får alla besökare att sitta kvar medan eftertexterna rullar färdigt. Aldrig varit med om detta. Bör absolut ses.
Cornelis är en film om en av våra största musiklegender – Cornelis Vreeswijk. Filmen är en naken, ärlig och kärleksfull skildring av ett unikt konstnärskap, där vi får följa och uppleva stora delar av hans breda musikalster. Men den skildrar också människan Cornelis, mannen bakom scenen, som hela sitt liv sökte efter kärlek och bekräftelse. Cornelis Vreeswijk är en av de mest älskade och folkkära artister Sverige har haft. I huvudrollen Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Hell, främst känd genom sitt band Turbonegro. Andra skådespelare är David Dencik, Kim van Kooten, Malin Crepin, Johan Glans och Vera Vitali.

Mer information på IMdB.
Recensioner:
Astrid Söderbergh Vidding i SvD: "En berättelse stämd i moll".
Georg Cederskog i DN: "Cornelis – polare, visgeni och ensam".
Maria Domellöf-Wik i GP: "Ett varmt och rikt porträtt av Cornelis".
Martin Andersson i Sydsvenskan: "Filmens Cornelis väger för lätt".
Sandra Wejbro i Aftonbladet: "Turbonegro-stjärnan som Cornelis Vreeswijk".
Tre månader jag senast var på bio och såg Bröderna Karlsson, Stureplan möter Luleå.

Starke man, avsnitt 1

 2010-09-27 Film, TV och Media
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Start av ny svensk serie på SvT1. Den ska gå i tretton delar. Starke man är skapad av Wiktor Ericsson och Anders Jansson.
Del ett heter "Offentligt byte". Svinarp har, av lokalpressen, blivit utsedd till Skånes näst tråkigaste kommun. Kommunalråd Lars-Göran Bengtsson och kommundirektör Matts Johansson blir invalda i den förnäma Hubertus-orden, just när kommunen upphandlar om ett nytt badhus. Kanslichef Gunvor Halldén introducerar Jonna Wetterström, den nya kommunsekreteraren, i rutinerna. I rollerna: Anders Jansson, Anna Blomberg, Claudia Galli och Magnus Mark. De flesta övriga medverkande är amatörer och statister från närområdet.
Där fanns mycket humor och självironi i första avsnittet som också var en svidande och besk kritik av hur det kan gå till i en kommun där kommunalrådet har låg utbildning och kanske därför har lättare för att imponeras av rika personer i kommunen som bor överdådigt utan att förstå att detta mycket beror på mer eller mindra brottslig verksamhet. Låter sig lätt lockas med in i oegentligheter som kan leda till personliga katastrofer. Bengtsson har dock hjälp av sina klarsynta kvinnor med mer grundläggande moral och kunskap.
Och så Claudia Galli en av mina min favoritskådespelare allt sedan hon spelar Lina Svensson i Svensson, Svensson.
Lommatösen Anna Blomberg får sitt genombrott i "Starke Man". Magnus Mark medverkade i början av TV-serien "Andra Avenyn" men blev skjuten och dog.
Recension i Sydsvenska av Östen Rosvall "”Starke man” har sina svagheter"
I expressen av Joakim Gerhardsson "Politisk maktkamp i tråkiga Svinarp".

Sagan om den fula ankungen

 2010-09-14 Film, TV och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Så kan man kalla det första avsnittet av den nya TV-serien som heter "i Anneli" och som ska gå i åtta halvtimmes avsnitt på måndagskvällar på SvT 1. Titeln uppfattar jag som att det finns två personer i Sissela Benn. En har alldeles för låga tankar om sig själv och den andra som hon kallar "Liket" vågar ta för sig på ett helt annat sätt. "De kompletterar varandra" säger Liket.
Anneli är 26 år, hon har inga kompisar och ingen pojkvän och så jobbar hon på ett café, Majsans Corner, så beskriver hon sig själv. "Jag är en osynlig mes".
Majsan är en översittare och utnyttjar gärna sin anställde Annelis behov av att visa sig duktig och vara alla till lags.
Rebecca, miss Perfect, intervjuar Anneli, för hon behöver en "looser". Anneli blir förälskad i hennes pojkvän Joel, som är den verkliga loosern av alla och vars förhållande till kvinnor tycks vara att de ska låna honom pengar. I sju år har han försökt bli färdig med sin skiva.
Anneli tycker att han är "cool" och låter sig luras. Visst har han Chlamydia menar Anneli men vad gör det han är ju singel!
Sissela Benn visar än en gång vilken underbar skådespelare hon är. Anneli är den enda av figurerna som har självinsikt.
SvTs presentation av programmet.
Tidigare bloggar om Sissila Benn: Månadens Citybo, Filippa Bark och döden.
Filippa Bark på Wikipedia. Sissela Benns blogg.

Feminismen på tillbakagång

 2010-09-06 Film, TV och Media
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
För några år sedan läste jag en bok av Maria Sveland som heter "Bitterfittan". Jag blev inte särkilt imponerad. Den handlar om hur hennes uppväxttid i Örebro fick henne att hata "Kärnfamiljen". Jag skrev en blogg "Feminismen är en falsk frälsningslära" efter att ha läst boken, där man får veta att "När glappet mellan dagdrömmarna och verkligheten blir för stort, det är då man blir en bitterfitta". För säkerhets skull har hon med sig en lista över alla de områden där män förtrycker kvinnor som hon kan ta till för att bevara bitterheten i fall hon skulle känna sig glad och nöjd med livet och förledas till andra tankar.
I senaste numret av Fokus har Lisa Bergman gjort en intervju med Maria Sveland där man bland annat får ta del av hennes uppfattning om politiskt arbete "Det verkar skittråkigt och jättejobbigt att sitta i riksdagen och gå på utskott, förhandlingar och möten. Jag skriver hellre böcker".
Hon är upprörd över att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inte vill kalla sig feminist. Feminist är ju enligt Maria Sveland "ett begrepp som bygger på kunskap och fakta". Hennes samhällssyn är en "vänster-maktanalys". Annars är hennes huvudbudskap i intervjun att många kvinnor har svårt för att leva jämställt i praktiken, svårt att leva upp till de krav som feministerna ställer och att de skäms över detta. Att feminismen är på stark tillbakagång skyller hon på att den är "skambelagd".
Intervjun finns här.

Inte mycket liv i "Här är ditt liv"

 2010-09-05 Film, TV och Media
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
I går kväll, på bästa sändningstid, åtta till halvtio på SvT1, startade årets upplaga av "Här är ditt liv" I centrum var Lena Endre, en skådespelare som slog igenom i SVT:s succéproduktion Varuhuset 1987. och sedan hade framgång med humorserien Lorry, 1989. Född 1955 och är norrländska från börden.
Det blev mest en långtråkig historia med alltför mycket fokus på programledaren Ingvar Oldsberg. Han passar bra i "På spåret" men inte här. Kanske behöver han sin bisittare Björn Hellbergs intelligens.
Lena Endre är vacker och charmig och trevlig både att titta och lyssna på men hennes liv är inte särskilt intressant. Åtminstone hade inte programledaren lyckats få fram någiot speciellt om henne.
Första gästen var ungdomsvännen Gunilla Röhr, sedan kom hennes första man jazzbandsmannen Vieko Benzon, båda ganska menlösa som inte gav mycket. Och i den stilen fortsatte det.
Det bästa med programmet är att det har samma vinjett och musik (lyssna) som originalprogrammet och man måste instämma i "Det gjordes bättre TV på Lasse Holmqvists tid" för att nu travestera Torsson (lyssna).
Mark Lewis från USA som var utbytesstudent som femtonåring i den endreska familjen har Lena hållit kontakten med sedan dess. På den tiden var hon anarkist. H C Ericson, tidigare arbetsgivare, såg Lena som "folkbildare och eldsjäl". Liv Ullman via länk betecknade henne som "stor skådespelare och en fantastisk vän". En helt malplacerad Jacques Werup upplevde henne som "intensivt närvarande" och både Thomas Hanzon som hon levde ihop med i 13 år och som är hennes barns - Rosanna och Eddie (bild) - far var där liksom hennes nuvarande man - sedan 10 år - Richard Hobert.
Jag kommer inte att se fler avsnitt av serien.
Man lär sig mer på Wikipedia, och det går mycket fortare. Alla som medverket i "Här är ditt liv".

Bröderna Karlsson, Stureplan möter Luleå

 2010-08-15 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fem år sedan

Jag är själv ena halvan i tvillingparet Bertil & Börje. Kanske därför jag gillar filmen jag såg på Grand i Trelleborg i kväll. Helt klart värd att titta på.
Bröderna Karlsson är en förväxlingskomedi som handlar om ett tvillingpar som till en början inte känner till varandras existens. Den ene, Niklas är en framgångsrik, pedantisk advokat i Stockholm. Den andre, Hasse som är bosatt i Norrland med fru och barn är en notorisk otrogen slarver.
I samband med en bouppteckning träffas de första gången. När Niklas, som är adopterad, får veta att hans biologiska mor avlidit får han även veta att han har en tvillingbror. När de var 10 månader tvingades modern adoptera bort ett av barnen, Niklas. Hasse letade länge efter sin försvunna bror.
Bröderna träffas för första gången i samband med en bouppteckning. Deras möte leder till kaotiska förvecklingar och vänder upp och ner på deras tillvaro. En dag ringer Hasse plötsligt på hemma hos Niklas, fast besluten att stanna i några dagar; något som Niklas motvilligt accepterar. En mängd förvecklingar följer på grund av tvillingbrödernas identiska utseende; vilket drabbar Niklas arbets- och kärleksliv.
Björn Bengtsson spelar rollerna som tvillingparet. Ibland vet man inte säkert vem av de två han spelar. Jag blir lurad flera gånger.
Tuva Novotny gör en mycket fin roll som Clara. Även Vanna Rosenberg Synnerholm är bra som Hasses fru Mona.
Vidare Jessica Zandén som Lisbeth, Johan Rabaeus som hennes make Bo och ståupparen Per Andersson som Jesper.

Bröderna Karlssons hemsida
Recensioner:
Jan Lumholdt i Svenska Dagbladet" En påver soppa trots god potential".
Miranda Sigander i Expressen: "Björn Bengtssons stora genombrott".
Mats Johnson i Göteborgs Posten:  "Mycket Bengtsson och lite humor".

Farsan, ingenting att glädja sig åt

 2010-08-08 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
En långsamt framskridande film som glimtar till då och då. Ibland farsartade skämt ibland cynism och svart humor. Filmen driver med svenska män Jörgen - Torkel Pettersson, det finns bara en svensk man i filmen, deras vänlighet och artighet och jämställdhet är något att skratta åt. Män ska vara macho, ha stora kukar och "bara köra in den". En verklig man är Aziz - Jan Fares.
Utanför Jörgens Cykel sitter tre vänner. Jörgen är rädd för att bli lämnad, Juan oroar sig över hur labradoren mår, men Farsan, han är förträfflig. Han är snygg, lagar den godaste maten och vet vad en kvinna behöver. Snart ska han bli farfar också, till en perfekt liten pojke. Det är helt säkert. Men när han ger sig ut på jakt efter en kvinna är det inte mycket som går enligt planerna.
Josef Fares är regissör och Torkel Pettersson har gjort sitt första filmmanuskript och det får inte stort beröm.
Varken fars eller svart komedi. Mest genomfående tycks vara att visa hur naturlig och manlig som Aziz från Mellanöstern är i jämförelse med de svaga och förkvinnligade männen som inte vågar ta till våld när de blir angripna. Burdus och hänsynslös.
Det viktigaste tycks vara att man kan skryta med att ha en stor kuk!
Affischbilden visar Nina Zanjan som Amanda, Hamadi Khemiri som Sami, Jan Fares som Aziz och Torkel Petersson som Jörgen. På bild också Jessica Forsberg som Jörgens fru Lotta och Anita Wall som Jörgens mot Edith.

Johan Croneman, Recension i DN "Farsans världsåskådning skulle väl beskrivas – inte befästas?"
Malena Janson i SvD "Farsan är en riktigt dålig film."
Miranda Sigander i Expressen "Farsan blir en karikatyr".
Karolina Fjellborg i Aftonbladet "Ganska svagt manus".
Emma Engström i GP menar att Farsan är Josef Fares sämsta film hittills.

IMdB. Vujer.

Tärningen är kastad

 2010-08-07 FTM
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag såg verkligen fram emot att se denna film från 1960, en film efter manus av Vic Sunesson och Kerstin Ekman. Jag som älskar gamla svenska deckare i bokform från denna tiden. Men aj så besviken jag blev. Och ändå är filmen full av duktiga och legendariska svenska skådespelare.
Jerk Domare, författare till en populär deckarserie, är ständigt på jakt efter nya intriger och idéer. Hans nya uppslag blir hur man enkelt kan få ett mord att se ut som självmord. När man hittar ett lik i tv-studion dagen därpå kommer polisen fram till att mordmetoden är densamma som Jerk tidigare demonstrerat i studion. Misstankarna faller i första hand på Jerk, men även de övriga som medverkar i tv-serien blir utsatta för förhör och undersökningar. Regi: Rolf Husberg. Filmen är från 1960.
I rollerna:
Åke Falck - Jerk Domare, Anita Björk - Rebecka Striid, Sven Lindberg - Holger Palm, Gio Petré - Monica Sundberg, Gunnar Sjöberg - Leonard Brett, Sif Ruud - Elly Larsson, Sigge Fürst - Simon Odd, Toivo Pawlo - Hilding Björk. Allan Edwall - Dag Serén, Olof Thunberg - Didrik Cornelius, Jan Malmsjö - Leif Hagman.
Läs storyn på egen risk här.
IMdB, Svensk filmdatabas.
Wikipedia.

Hjältar i gult och blått

 2010-08-03 FTM
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Svensk långfilm från 1940 visades på TV1. Det är ganska vanligt på måndagar men jag hade inte haft något emot om det skedde oftare. Det är dags att mobilisera ovh kalla in den militära reserven.Thor, som spelas av Thor Modéen, och som har en skräddarverkstad, blir i egenskap av löjtnant i reserven inkallad hösten 1939. Den tidigare smärte skräddaren är nu tjockare och äldre och föreslår en av sina anställda, Loffe, spelad av Elof Ahrle, att rycka in i hans ställe. I gengäld skall Loffe få bli delägare i skrädderifirman. Loffe accepterar, men en dag får också Loffe en inkallelseorder och Thor blir tvungen dra på sig uniformen, nu i Loffes namn. Givetvis hamnar de på samma kompani och skräddaren blir underställd Loffes befäl.
I denna tidiga militärfars med allvarliga patriotiska övertoner blir det gott om förväxlingar och förvecklingar, ofrivilliga vinterbad men också mannamod, heder och ära. Spänningen står särdeles klantiga spioner för - en spelad av en ung Sigge Fürst. Som vanligt mycket romantik med garanterad Happy End.
De två kvinnliga huvudpersonerna spelas av Barbro Kollberg (Louise Delmer) och Emy Hagman (Ulrika, tjänsteflicka).

Både Modéen och Ahrle stod på toppen av sin popularitet runt 1940. Till skillnad från tidigare komedifilmer om "livet i lumpen" kännetecknas den här av en tydlig patriotism och respekt för Sveriges armé. Anledning är förstås andra världskriget som utbrutit ett halvår innan filmpremiären.
Läs storyn på egen risk här.

Svensk filmdatabas, IMDb.

Maj på Malö

 2010-07-19 FTM
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan
Svensk långfilm från 1947 på SvT1 på matinétid idag. Inte så dum, även om jag sett bättre "gamla svenska långfilmer". Där finns nostalgi och romantik, humor och spänning. Vacker miljö med puttrande fiskebåtar bland Bohusläns kobbar och klippor. Inga Landgré gör en förtjusande och skicklig roll som "Maj på Malö". Även Åke Söderblom gör en bra roll.
På Malö i Bohusläns skärgård har handelsman Flinck (Ludde Gentzel) en diverseaffär som blivit samlingspunkten för traktens befolkning. Flinck älskar att tala om sin son Janne (Olof Bergström) och alla brev han skickar hem från världens hörn, men ingen på ön har sett honom. Faktum är att handelsman inte hört ifrån sin son sedan han gav sig av till sjöss för tio år sedan. Hans uppbrott hemifrån hade tragiska orsaker, men en dag stiger Janne in i affären till Flincks stora glädje. Den fd tjuven frestas svårt när han anförtros en stor summa pengar men tankar på hans älskade Maj hjälper honom att motstå den lede frestaren.
Mer om filmen på IMdB och Svenskt Filminstitut.
Texten till Everts Taubes visa Maj på Malö. Sången och annat Taube-material blev senare till filmen Maj på Malö. Visan sjungs i filmen av operasångaren Bernhard Sönnerstedt.
Läs storyn på egen risk här.

Lång-Lasse i Delsbo

 2010-07-14 FTM
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I dag kunde man på SvT 1 se en gammal svensk långfilm från 1949. "Lång-Lasse i Delsbo". Det är en av de bästa gamla filmer som SvT har visat. Den är engagerande och gripande. Tiden är 1840-tal och den i verkligheten existerande Lars Landgren, sedermera kallad Lång-Lasse, är ny kyrkoherde i Delsbo i Hälsingland. Han har kallats dit av bekymrade församlingsbor som oroar sig för förfallet i socknen. Med hästskjuts förd av Mickel Hansson gör han sin eriksgata genom socknen och kan med egna ögon se det beryktade förfallet hos många av församlingsmedlemmarna. Illegal hembränning, slagsmål med knytnävar och kniv, stölder och hot är vardagsmat.
Den andliga moralen är låg, bygden är full av brottsliga element och befolkningen håller på att dränkas i brännvinsfloden. Lång-Lasse blev den man som med sin folkliga predikometod lyckades stoppa förfallet och höja den sedliga moralen i Delsbo. Han förstår snart att det främsta medlet måste vara att bygga skolor och lära alla att leva upp till 1842 års skolstadga. Låmg-Lasse är en modig personsom vågar ta hand om ortens fähundar, med eller utan Guds hjälp. En eller ännu hellre flera sådana personer skulle behövas i Sverige i dag.
Sten Lindgren spelade prästen Lars Landgren, hans fru Matilda av Amma Lindahl, Ulla Andreasson spelade den unga vackra, modiga och sedliga Margit Bryngel.
Läs storyn på egen risk här.

Regi: Ivar Johansson. I rollerna: Sten Lindgren, Anna Lindahl, Ulla Andreasson, Peter Lindgren, Erik Sundquist m.fl.
Svensk filmdata bas. IMDb.