Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Familjen

Bertil Tomelius
Startsida

Oväntat och trevligt besök från Nora och Älgabäcksryd

 2015-07-31  Familjen
 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Lenas exmake Lennart Engholm hade en storebror Torsten, nu avsomnad sedan många år tillbaka. Men Torstens fru Wivi Engholm, lever i god välmåga trots sina snart 86 år i den lilla byn Älgabäcksryd i Tenhults kommun mellan Jönköping och Nässjö. Hon är min Facebook vän sedan flera år. Nu hade hon fått för sig att besöka sina släktingar i Skåne.
På Wemmenhögsgatan 32 i Trelleborg dök hon upp i går eftermiddag med tre barn och en svärdotter. Annika, Klas och Johan och Klas maka Rosa. Johan var ursprungligen busschaufför men sadlade om till gymnasielärare - matematik - liksom sin far Torsten Engholm. Johan är också en höjdare på att stöpa ljus.
Klas gick den fackliga svängen och är sedan länge ombudsman, hustrun Rosa är sjuksköterska.
Alla som jag träffade för första gången i mitt liv visa sig vara mycket trevliga personer som jag gärna ser igen.

Klas Jörgen Engholm, är född 1963, liksom min äldsta son Hans Jörgen Tomelius, slumpens skördar, dess utom är båda ovanligt långa, strax under två meter. En annan kuriositet är att Wivi känner min syster Birgit Tomelius sedan de tillsammans jobbat i många på Johnsson & Co.

För mig var det särskilt kul att Johan och Rosa bor i den lilla staden Nora i Västmanland, där den kända deckarförfattaren Dagmar Lange eller Maria Lang, bodde största delen av sitt liv. Hon började 1949 med "Mördaren ljuger inte ensam" och slutade med "Se Skoga och sedan ... (1990). Det blev totalt 43 vuxenböcker. Om Maria Lang på visitNORA.
Om Maria Langs böcker kan man läsa här.

Linas födelsedag 2015

 2015-07-02 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I dag var Lena och jag i Skegrie för att fira min "mellandotter" Linas 34:e födelsedag. Det fanns också skäl att fira att Lina just blivit en väletablerad förstelärare i matematik och NO på en grundskola i Malmö.
Flera överraskande gäster fick jag träffa i Skegrie i det soliga och varma sommarvädret. Vi satt utomhus på altanen hela kvällen. Annes systerdotter Johanna, alltså Linas och Nillas kusin från Stockholm dök plötsligt upp. Hon hade med sig sin dotter Moa men dessutom Hugo, tre år som jag hittills inte träffat. Johannas föräldrar var också där. Folke och Barbro som nu vistades i sommarstuga utanför Båstad.
Vidare var där Andreas, Linas make, och hans syster, svåger och syskonbarn Ville och Hanna. Och även Andreas farmor. Inalles 17 personer.
Det blev grillad korv, med extra god tysk smak, hamburgare med alla tillbehör och en extra fin sallad med fetaost. Lite öl, vitt vin och ett glas champagne avslutade det hela. För att inte glömma hembakad chokladtårta och och kaffe.

       
Farmor, Hanna, Annika och
Lina
Nilla tar hjälp av sitt
kusinbarn Hugo
Lina, Folke och Anne Donna försöker gräva
fram kaniner under altanen
       
 Lena och jag lyckades hamna
i solskenet hela kvällen.
Niels, Nilla, Barbro,
Petri och Lena
Niels, Nilla, Barbro och
Petri
Anne med sin yngsta syster-
dotter Johanna och hennes
barn Hugo och Moa.


Tidigare födelsedagar i Skegrie: 2014, 20102008 och 2006.     

Under valven i Fulltofta kyrka

 2015-03-16 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Har börjat fundera på att dra ner på det myckna partiarbete för Moderaterna jag prioriterat de senaste åtta åren till förmån för många nuvarande och kommande familjemedlemmar. Ett aktuellt exempel: i går kväll åkte min förlovade Lena Welinder och jag till Fulltofta kyrka för att lyssna på min systerdotter, komminister Helena Tomelius, träffa min syster Birgit Persson och svåger Lennart, samt Bengt Tomelius (Helenas make) och beundra de vackra, symbolmättade 1400-tals kalkmålningarna i kyrkvalven.
Helena satte in bilderna i ett teologiskt sammanhang, för mig blev det en repetetion av småskolans och söndagsskolans Bibliska Historien. Jag blev förvånad över att den fortfarande kan användas som jämförelseobjekt för aktuella krigiska företeelser. Organisten Glenn Nilsson försökte tolka målningarna med orgelmusik av Johann Sebastian Bach.

Riktigt trevligt var det att Lena fick tillfälle att för första gången träffa mina släktingar i Mellanskåne. Det är ju där jag fötts, växt upp och bott tills jag var 17 år. Då flyttade jag till Helsingborg för Tekniska Gymnasiet där. Utbildningen där ledde till att jag träffade min första fru, "Marina", Elfriede Aufner från Burgenland i Österrike, och inte så långt senare till mina två första barn, Hans-Jürgen och Desiré, 1963 och 1966.

Dessutom bjöds vi på kyrkkaffe efteråt! Med extra smakliga mellanskånska kakor.

Mina födelsedagar 2015

 2015-03-09 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Som vanligt fyllde jag år den 6 mars, denna gång blev jag 72, en ålder som som jag för 10 år sedan betraktade skulle vara alldeles i närheten av döden. Och idag har jag ännu inte börjat ta på mitt pensionssparande. Och jag är fortfarande yrkesarbetande. Har allt håret kvar och är sedan två år tillbaka nyförlovad. Mycket har verkligen förändrats i synen på ålder. Men nu ska jag börja varva ner med politiken och ägna mig mer åt familjen. Både den gamla och den nya. Firandet skedde på två ställen. Det första var egentligen en inflyttningsfest. Det var min yngsta dotter Nilla och hennes Niels som flyttat till en bostadsrättslägenhet i Malmö.
Där träffade jag och Lena för sta gången Nillas svärföräldrar, Åke och Linda och Niels bror Martin och desses fru Rebecka och deras ett-åriga son Wilhelm. Trevliga bekanta särskilt Åke som gått på Eslövs högre Allmänna Läroverk, liksom jag på 50-talet och Lena som arbetat där som idrottslärare på 60-talet. Många gemensamma muntra minnen.
Allt detta under lördagen den 7 mars. På kvällen den 8 mars firade vi på Rådhuskällaren i Malmö. På menyn stod "filéfrossa"och vi åt så vi nästan storknade. En riktigt trevlig kväll. Vi tog bussen hem till Övre.

Filéfrossa på Rådhuskällaren i Malmö      Födelsedagsfirande på Wemmenhögsgatan 2014

     
 Linda, Lina, Nilla med lille Wilhelm.  Niels, Lena och Åke skålar.  Åke, Martin, Rebecka, Niels och Lena
     
 Jag utanför Rådhuskällaren  Nilla och Niels  Lena, jag, Lina, Nilla och Niels. Andreas fotar.

Jörgen fyller 52 år

 2015-02-22  Familj
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
På min sons Jörgens födelsedag den 18 februari åkte Lena och jag till Helsingborg för fira honom med en stor flaska whisky. Vädret var uselt, de slitna vindrutetorkarna nästan obrukbara - de är utbytta nu - så Lena fick slita med sikten. Men vi hittade hem till honom i Stattena området på Hälsovägen, dit man tidigare kunde åka spårvagn från Centralstationen.

Vi träffade Elfi och Leif, Elfi är min första fru som jag träffade på Felix konservfabrik i Eslöv i början av 1960-talet. Vi har alltid mycket att prata om, t ex vad som hänt hennes släktingar i Burgenland öster om Wien sedan sist.
Vi bjöds på en mycket läcker soppa, hembakat bröd och gott vin.

På bilden syns från vänster till höger, Hans-Jürgen, Håkan, en grannkvinna Cecilia, Leif Starck, Elfis make, en vän Ivi, Elfi och ytterligare en vän Mats.

Blogg från Jörgens 50 års dag

Nilla fyller 26 år

 2014-12-19 Familj
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Denna gång är det på Pilåkersvägen 7 B i Malmö, där hon nu bor med sin sambo Niels. Jag har inte varit där innan och det var i sista ögonblicket därför att lägenheten är redan såld och de är på väg att flytta till en ny bostadsrättslägenhet, alldeles i närheten men betydligt större. Nilla firade i går men fyller egentligen först i dag den 19:e. Där var Lena och jag, Niels och Nilla, Lina och Andreas samt min fd fru Anne. Hon har också nyligen flyttat från hästgården på Gränsbo, mellan Klagstorp och Äspö, till Malmö i en lägenhet alldeles i närheten av det stora kopcentrat Emporia i Malmö.
Vi bjöds på mycket god - och mättande - tre rätter meny. Inte att förvåna sig över, Niels är ju kock och Nilla är också duktig på matlagning. Först en förrätt, smörbrynt bröd med champinjonstuvning, sedan mos på jordärtskocka och palsternacka plus långkok på högrev samt kladdkaka med grädde och frysta hallon. Rödvin genomgående för de som inte körde bil.
På bilden till vänster jag, Lena, Lina, Niels, Andreas och Anne. Nilla tog bilden. Bilden till höger tog jag och då är Nilla med.

Blogg från Nilla 25 årsdag.

Med Nilla på Emporia

 2014-09-28  Familj, Dagbok
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Min dotter Nilla och jag åkte till Emporia på Svågertorp i går kväll. Förra gången var jag där med Lina. Nilla var ett gott sällskap som kunde hålla reda på mig och lotsade mig rätt, även om hon inte var lika väl hemmastadd där som storasyster Lina i somras. Lina älskar ju exklusiva shoppingcenter.
Vi traskade runt en lång stund, tittade in på Sephora, vars serviceinriktade personal jag föll för förra gången. Nilla provade senaste iphonen hos Applestore, provade ut vilstolarna där man kan pausa om man vill stanna en hel dag och tittade på barnens Toy Wonderland. Men till Akademibokhandeln hittade vi inte trots tappra försök.
Innan vi åkte hem åt vi på restaurangen Vapiano som jag besökt tidigare och då tyckt om. Den var nästen fullbelagd så här vid åtta tiden en lördagkväll, dessutom var det lönehelg. Beställde en pizza för 89 kr, billigt tyckte jag, men det visade sig att man borde beställt till något mer som kyckling, skinka eller räkor som så skulle ha gjort den till "en normal" pizza men också lyft priset lyft priset till 130 kr. Det blir inte fler besök. En annan restauran, Sultan Palace Emporia, serverade en "Buffet" med självplock på en bricka. Ska provas nästa gång.
Nilla körde mig till busshållplatsen Mobila östra, varifrån jag inväntade 146an och snart var jag hemma igen på Övre i Trelleborg. Hann med lite lördagsgodis inköp på "Hemmakväll" i Mamö också.

13-06-02 Med Lina på Emporia,

       
 Toy Wonderland  Diskret placerade vilstolar  Rökrutan - ute men ändå inne  Pizza på Vapiano
       
 På väg till Emporia  Bertil trivs på Sephora  En man klädd o Hugp Boss  Nilla provade senaste iphonen hos Applestore

Födelsedag i Höganäs

 2014-08-10 Familjen
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Den sjunde augusti fyllde min äldsta dotter, Desireé Elisabeth 48 år. Namnen engång utvalda av hennes mor Elfriede, nyss inflyttad till Sverige. Hon var också med på partyt i Höganäs. Desireé var ett vacker prinsessnamn och Elisabeth hette Elfriedes mor i Mattersburg, Burgenland.
Och för att jag tre år tidigare valt namnen till vår son, Hans-Jürgen Bertil.
Det var första gången Lena och jag var på ett kalas i Höganäs utan att mina andra barn var med. Lina och Nilla hade redan varit där för några veckor sedan med sina respektive, Andreas och Niels.
Det bjöds som vanligt överdådigt på mat, grillat med sallad, efterrätt och rikligt på dryck av allehanda smak. Trevlig stämning, man mådde bra. Jag räknade till 15 personer, de flesta Flemings släktingar, hans systrar med respektive och Desirés barn och far (jag).
Lena och jag åkte till Höganäs en timme tidigare för att efter tips från min dotter Lina ta oss en titt på den nya "Saluhallen" på Magasin 36: Shopping & detaljhandel · Mat och restaurang · Konst och underhållning. Allt mycket intressant. Verkligen värt ett besök.
Vi hann också med en runda till hamnen i Höganäs. Den var verkligen värd ett besök. Många vackra båtar och lättgångna bryggor att promenera på i den sköna sommareftermiddagen.
Höganäs saluhall. Magasin 36 på Facebook. Höganäs gästhamn. Höganäs båtsällskap.

     
Gästerna börjar samlas  Bertil fick present av Leif Stark   Elfriede med skön dotter Johanna
     
 Mitt barnbarn Joel i knät på
faster och farbror
 Bjarne, make till Flemmings syster  Magasin 36
     
 Saluhallen: Här finns många (och dyra)
delikatesser
 Dyra produkter på Saluhallen.
Kotletterna kostade 399 kr kilot!
 En underbar hamn med många
sköna båtar

Födelsedag i Skegrie

 2014-07-06  Familjen
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Lina fyller år den 2 juli. Nu är hon 33 år och väletablerad lärare i matematik och NO på en grundskola i Malmö. I sommar har hon arbetat extra med "sommarskola" för elever som har svårt för att få godkända betyg i alla ämnen för flytt upp till högstadiet till hösten. Jag tror att det är en uppgift hon sköter galant och som hon också trivs med. I går den femte juli bjöd hon sina närmaste släktingar på ett födelsedagskalas på Vallmovägen i Skegrie.
Jag och Lena var där förstås. Liksom Linas make Andreas, hennes syster Nilla och hennes mor Anne. Linas syster Desiré med familj från Höganäs var där, make Flemming och mina två barnbarn Johanna och Joel.
Andreas syster Annika med familj var där förstås - de bor ju också i Skegrie - Petri, Hanna och Ville. Och Andreas föräldrar Britt-Marie och Roland Larsson.
Samt den äldre generationen - alltid still going strong - Andreas far- och morföräldrar. Inalles 19 personer och jag räknat rätt. Saknas bara Jörgen, Linas storebror från Helsingborg.
Som vanligt var det svårt att hitta på en present till Lina men själv tipsade hon mig om att snart skulle hon och Andreas åka till Cypern på semester så en laddning eurosedlar skulle sitta bra. Vi samlade ihop vad vi hade över. Det blev 100 euro vilket hon föreföll nöjd med.
Och som vanligt inbjöd Donna gästerna att leka "bollapport" men henne tills hon flåsande föll ihop bredvid spaljén.

Födelsedagar i Höganäs

 2014-05-31  Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
I Höganäs firades den 30 maj mitt barnbarns födelsedag Johannas 20 års dag. Och det var naturligtvis det stora evenemanget, men inte nog med detta, Leif Stark fyllde 70 år samma dag och 2 juni fyller Johannas lillebror 12 år. Så det fanns mycket att fira, sjunga och hurra för.
Det var första gången som alla mina tre "fruar", sammanstrålade. Elfriede Tomelius, född Aufner, var min första. Nu är hon gifte med Leif Stark. Min andra fru, vi skildes för några år sedan är Anne Tomelius.
På kalaset på Bunkegatan fanns tre generation: "övre medelåldern", jag själv, Lena, Leif och Elfriede, alla kring 70 år, kanske räknas även Anne in, som snart ska fylla 62. Sedan fanns det flera "medelålders", min son Jörgen, 51, dotter Desiré, 47, hennes make Flemming samt Magnus och Maria Svensson. Tredje kategori var "ungdomar", mellan 12 och 33, med mina döttrar Lina och Nilla med sina respektive, Andreas och Niels i spetsen.
Som vanligt god mat och dryck, i generösa mängder och en hög stämning.

     
Johanna 20 år, har samlat massor
med vuxenpoäng
Jag med Leif Stark som äktat min
första fru Elfriede Aufner och
min förstfödde son Hans-Jürgen.
Niels och Nilla Tomelius fortfarande
kära i varann.
     
  Min första fru från Österrike, via
Felix från Mattersburg, med make
Leif Stark-Tomelius.
Lena Welinder, ett blomster bland
rhododendron skönheterna.
     
Mina två äldsta barn, Desiré och
Hans-Jörgen. En glädje för en far.
   
     
Mina två yngsta döttrar, Nilla och Lina  Studenten, maj 2013   Johannas konfirmation, maj 2009

Familjeträff i Skegrie

 2014-04-20  Familjen
två sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
I förrgår, på påskafton var Lena och jag inbjudna till min dotter Lina och svärson Andreas på en påskmåltid. Det var gott både att äta och drick, trevliga lekar och gemytligt sällskap.
Där var ett tvärsnitt av Linas och Andreas familjer. Andreas morfar och mormor, Andreas farmor och hans far Roland och mor Britt-Marie. Vidare Andreas syster Annika, svåger Petri Ålderstam och systerbarnen Hanna och Ville.
Mina döttrar Lina och Nilla med hennes sambo Niels.
Min förra fru Anne var också där liksom hennes syster Barbro och svåger Folke. Inalles 18 personer alla kring ett långt bord. Och två hundar, Donna och Nelly som samsades väl.
Alla hade med sig var sitt påskägg.
Men första var det äggpickning och man fick välja påskägg utifrån vilken placering man fick i äggpickningstävlingen. Det var Lena som avgick med segern.
Mycket bra mat bjöds vi på. inledningsvis sillbord med hembakat mörkt bröd och ägghalvor, Sillbordet levererades från restaurang Johan P i Malmö där Niels arbetar. Sedan grillades det på uteplatsen och sedan kunde man välja på karré, grillspett och eller grillad kycklingbröst. Allt gott med potatisgratäng. Och som avslutning kaffe med "gottebord".
Det var gott både att äta och drick, trevliga lekar och gemytligt sällskap.

Restaurang Johan P Hemsida.

Le Boule Brunch på BouleBar

 2014-03-10 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Igår var Lena och jag inbjudna till Boulebaren på Drottningtorget i Malmö. Det var ett sätt att fira min nyss timade 71-års dag med familj, i detta fall mina två döttrar Lina och Nilla och deras respektive Andreas och Niels. Vi började med 90 minuters inomhusboule och valde därefter en härlig fransk brunchbuffé fram till klockan 15. 245 kr person och då fick man själv laga till sina våfflor med vispgrädde och sylt. Croissanter i riklig mängd och franska ostar. Burgundiska grönsaker, choucrout, omelette och tomatsallad.
Lockande efterrätter: Crème brûlée, tarte de Caramel.
Och framför allt trevligt sällskap för Lena och mig i form av två döttrar Lina och Nilla Tomelius och två svärsöner, Andreas Tomelius och Niels. Gör vi gärna om. Le Boule Brunch på BouleBar. Det visade sig att 70-åringarna lätt klådde de otränade ungdomarna. Gammal är äldst! Det ska dock sägas att banorna inte är särskilt lämpliga för seriöst boulespel, de är väldigt smala, knappt två meter vilket inte ger möjlighet till någon större variation och utmaningar. Dessutom är de väldigt hårda med lite grus, nästan som att spela på asfalt!
Boulebaren på Drottingtorget i Malmö

Födelsedagsfirande på Wemmenhögsgatan

 2014-03-07 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Medan jag genomförde Moderata Seniorers årsmöte på (M)ötesplatsen på eftermiddagen i går den 6 mars, så förberedde min sambo, delvis "bakom ryggen" på mig, ett mycket trevligt födelsedagskalas åt mig. Överraskade blev jag då det dök upp skönsjungande damer på andra sidan ytterdörren, lastade med blommor, vinflaskor och andra vänliga hyllningar. För all del även flera välkomna herrar. Det var en kär blandning av boulegruppen, särskilt de vi kallar Senior Sport School 2011, som har gett både Lena och mig många vänner för livet, och representanter för Moderata Seniorers styrelse, som har varit mina vänner sedan ännu fler år tillbaka.
Lena hade rullat ihop delikata "wraps" som vi intog tillsammans med grissinipinnar, röda paprika strimlor och gröna och svarta oliver. Drycker serverades av varierat slag beroende på vilket transportmedel som gästerna plägade använda för hemresan.
Allt smakade väl och stämningen var som vanligt högljudd och full av skratt.
Många var gästerna: Jan Regnell, Katarina Borglin, Lena Welinder, Gunilla Folkesson, Torbjörn Lanker, Aino Vastagh, Agnete Livenius, Sten Andersson, Britt-Marie Lanker, Kristina Silfversparre, Ulla Thornberg, Marianne Ahlgren, Lisbeth Nilsson och Birgitta Sandblom.
Stefan Bladh kom senare efter ett sammanträde På Odd Fellows med Huvudpatriarken i lägret nr 1 Suecia, David Parry.
Förra året fyllde jag 70 år. Den dagen firades på (M)ötesplatsen, Algatan 76. 70-års kalas i dagarna två. Det andra firandet ägde rum lördagen den 16 mars hemma hos min dotter Lina och Andreas i Skegrie.

      
Sköna buteljer och läckra blomster i mängder Lena hälsar Stefan välkommen
 
Jan, Katarina, Lena, Gunilla och Torbjörn
     
Torbjörn, Katarina, Aino, Agnete Gunilla, Jan och Britt-Marie   Aino, Kristina, Ulla, Marianne, Lisbeth, Birgitta

Mellandagsparty hos Nilla

 2013-12-29 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Familjen Söndergårds i Höganäs hade inte möjlighet att delta i firandet av julafton i Skegrie hos Annika och Petri. Därför hade Anne och Nilla ordnat ett extra mellandagsparty hemma i sin väldisponerade etta på Nygatan i Trelleborg. Och det krävdes eftersom det kom elva personer!
Mitt äldsta barnbarn Johanna, 20 år till sommaren, presenterade sin senaste pojkvän Tobias Svanberg från Blekinge. Det var en trevlig bekantskap som jag hoppas att hon håller fast vid länge.
Närvarande var också Lina och Andreas, nygifta sedan i somras, hela Söndergårdsfamiljen med Desiré, Flemimg, Johanna och Joel. Johanna fick jul- eller snarare nyårsgåvor av mig i form av presentkort från H&M respektive Intersport.
Det bjöds på slottsstek, köttbullar med en läcker sås och dito potatissallad.
På bilderna syns, till vänster, mina tre äldsta barn, Lina, Jörgen och Desiré och jag själv. Och till höger mitt äldsta barnbarn Johanna med sin senaste pojkvän Tobias Svanberg från Blekinge.
Och längs ner gör Nilla och jag en "selfie".

Julafton hos Annika och Petri Ålderstam i Skegrie.
Julfirande 2012, på Vallmogatan i Skegrie

Julafton

 2013-12-25 Familjen
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nilla och Anne kom från Gränsbo, och på vägen till Skegrie hämtade de upp mig i god tid för att hinna fram till Kalle Ankas julafton klockan tre. Färden dit gick utan problem, vädret var av traditionellt slag i Trelleborg, milt - 8 grader varmt - och Söderslättsblåsigt. Vi skulle till Annika, syster till Andreas, gift med min dotter Lina. Där var mycket folk, Annikas make Petri och deras två barn Hanna och Ville, Linas svärföräldrar Britt-Marie och Roland Larsson. Vidare Rolands "lillasyster" Åsa, med make och två barn. En riktig familjejul alltså.
Min sambo Lena, å andra sidan, firade i Dalköpinge, med sina barn Pia och Peter och barnbarn samt Ex-maken Lennart. Ävet det en riktig familjejul.
Även idag, juldagen, är våra vägar skilda, när jag vaknade klockan sju, var Lena redan i Ljungkyrkan i Höllviken för att deltaga i julottan.
I Skegrie avlöstes Kalle Anka av ett läckert julbord, där ingenting fattades, sill och lax avlöste Janssons frestelse, sillsallad och prinskorvar, för att inte tala om stor skål med delikat Ris à la Malta med hallonsylt. Det blev många nyttiga kalorier där. Sedan traditionella julklappsutdelning, som äldst fick jag vänta till sist med att öppna mina. Sedan hade vi klappleken, med skrik, hets och adrenalinutsöndring. Ett alltid av alla uppskattat nöje.
Nilla bjöd på en egenkomponerad Musik-Quiz, där framför allt hennes syster Lina, visade upp imponerande vinnade kunskaper.

Julfirande 2012, på Vallmogatan i Skegrie
För två år sedan firades julafton hos Andreas syster Annika i Skegrie. Innan dess firade jag jul på gården Gränsbo mellan Klagstorp och Äspö.
Snörik julafton i Skegrie 2010.
Bloggar om tidigare jular: 2009, 2008, 2006 och 2005.

Nilla 25 årsdag

 2013-12-19 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Min dotter Nilla fyller 25 år den 19 december. Och det ville hon och familjen fira vid två tillfällen. Först den 13.12 då hennes syster Lina och Anne hade ordnat en festlig tillställning i Linas och Andreas hus i Skegrie. Då kom Nillas jämnåriga kompisar, främst de från gymnasietiden på Söderslätts gymnasium i Trelleborg men också många vänner och bekanta ponnytravsvärlden. Det blev mycket sång och glam och glädje och inte minst en Musikquiz som Nilla själv hittat på. Inbjudna var också min systerdotter Helena Tomelius och hennes make Bengt.
Den 19.12 bjöd Nilla och hennes nya pojkvän Nils på skaldjursafton i Gränsbo. Det blev många läckerheter på bordet. Förutom hummer fanns det krabbor, räkor och havskräftor. Det var familjen som träffades: Min fd fru Anne, jag, våra två döttrar, Lina och Nilla och deras respektive, Andreas och Nils.

Skegrie: Bengt, Helena, Bente och Anne Skegrie Skegrie: Nilla sköter Quizen.
     
Gränsbo: Läcker skaldjurstallrik   Gränsbo: Nills öppnar presenterna Gränsbo: Nils, Anne, Bertil, Andreas Nilla

Johannas Student

 2013-06-11  Familjen
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan
Den 5 juni tog Johanna Söndergård studenten efter tre år på John Bauer gymnasiet i Ängelholm, mitt äldsta barnbarn, nyss fyllda 19 år. Vädret var helt underbart, soligt och varmt och vi var där i god tid inför "utspringet" på Tingstorget klockan 14. Både Desirés (min dotter) och Flemmings släkt var samlade i en stor skara för att hylla henne med blommor och plakat. Själv hade jag på mig min 50 år gamla studentmössa från Tekniska Gymnasiet i Helsingborg 1963.

Senare på eftermiddagen var vi inbjudna till en mottagning hos föräldrarna Flemming och Desiré på Bunkegatan i Höganäs. Där vankades både mat och diverse drycker i stora mängder i det för dagen uppsatta partytältet.

Dagarna efter terminslutet lades skolan ner p g a förminskat elevunderlag. Artikel i HD.


     
Uppklädd med 50-årig vit mössa.  Jag och min dotter Desiré.  Det glada och ljudrika utspringet.
     
Felix och Johanna lika stolta båda. Johanna med morfar Bertil  Jag me mina tre döttrar Desiré, Lina och Nilla
     
Bjarne och Leif Segerkyssen  Släkt och vänner firar 
     
Johanna framför presentbordet  Anne pratar med Felix föräldrar Nedläggningshotad skola

Dubbelfirande i Höganäs

 2013-06-09  Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  åtta år sedan
Vid månadsskiftet maj-juni då båda mina barnbarn fyller år åkte jag med min dotter Lina traditionsenligt till Höganäs för att fira. Jag tog bussen till Skegrie och därifrån fick jag lift till Höganäs.
I år fyllde Johanna 19 år och Joel 11 år. Johanna fick exklusiva handdukar inköpta på Lexington på Emporia i Malmö. Relationen med pojkvännen Felix har fördjupats så det är dags att börja tänka på hemgiften.
Joel hade önskat sig en it-koppling som gör det möjligt att se på You-tube filmer via datorn på TV. Och det fick han, inköpt på exklusiva Apple Store på Emporia.
Det bjöds på kaffe och tårta och trevligft sällskap.

Tidigare födelsedagsfirande, 2012, 2011, 2009, 2007 och 2006.

   
Andreas, Dennis, Dennis tjej Johanna, Maria och
Marias dotter Sandra och Magnus (skymd).
Anne, Felix, Johanna, Lina,Johanna (19) och
Nilla, hennes moster.
   
Fleming, Maria, och mina mellanbarn Lina (31),
Desiré (46) samt Flemings mor.
Jag med äldsta och yngsta barnet,
Jörgen (50) och Nilla (24) 

70-års kalas i dagarna två

 2013-03-17 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I många veckor funderade jag - och Lena Welinder - på hur jag skulle fira min stundande 70-års dag. Det fanns många förslag från i princip ingenting till ett stort kalas i hyrd lokal. Slutligen fastnade vi för att dela upp firandet i två omgångar, en för familjen och en för andra vänner och bekanta. Det första firande ägde rum i Moderaternas samlingslokal på Algatan 76 i Trelleborg, en lokal för drygt 40 personer. Det blev snittar, rödvin och annan dryck. Snittarna beställde på Cillas salladsbar som gillar granne med lokalen. God service och humana priser. Till det kaffe med Kärleksmuffins och marängtårta, allt bakat av mina döttrar Lina och Nilla. Det blev Öppet Hus med inbjudna personer. Stommen av gäster blev deltagare i Senior Sport School (SSpS) och styrelsen för Moderata Seniorer i Trelleborg (TMS), men även representanter för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland (VFST), Hemmesdynges Hembygdsförening (HHF), Styrelsen för Moderaterna i Trelleborg etc.
En mycket lyckad eftermiddag och kväll. Totalt blev vi 40 personer.
Det andra firandet ägde rum lördagen den 16 mars hemma hos min dotter Lina och Andreas i Skegrie. Där var Andreas far Roland, min syster Birgit och Lennart från Söderskog, mina övriga barn Nilla, Jörgen och Desiré med sin familj, Flemming, Joel och Johanna med Felix. Mina syskonbarn Tomas och Helena var också där. Inalles 15 personer.

     
 Bertil i lagerkrans mottar Monica Rosenqvist och Birgit Holmberg
från vänskapsföreningen Sverige-Tyskland
 Britt-Marie och Torbjörn Lankar, SSpS  Värdarna Lena Welinder och Bertil Tomelius
     
 Kerstin Hansson, Berit Lundahl, Katarina Borglin, Agnete Livenius, Lilian Rosenquist, Torbjörn Lanker, alla vänner från SSpS   Pärson, Eva Ekström, Marianne Ohrlander,
Inga Berggren som håller tal för jubilaren, Ove Carlsson, Helny Feustel
Ingegerd Möller-Leo (alla TMS)
 Ina Liljeberg gratulerar från Arbetsmarknadsnämnden
     
Ulf Bingsgård, KSO och ordeförande får moderaterna uppvaktar   Inga Berggren och Helny Feustel tar för sig av läckerheterna.  Runt bordet medsols: Inger Persson, Monica & Birgit VFST, Rolf Mårtensson HHf, stående, Eva Ekström, Marianne Ohrlander,
Inga Berggren, Ove Carlsson, Helny Feustel, Ingegerd Möller-Leo (TMS),
     
 från höger Jan I. Persson, Berit Lundahl, Kerstin Hansson (skymd), Ulla Thornberg, Karin Nilsson, alla vänner från SSpS Agnete och Katarina   
     
 Gänget från Moderata Seniorer på gång  Presentbordet i Skegrie  Bertil med sonen Jörgen som precis fyllt 50.
   
 
 
 Med dottern Lina i köket som arrangerat allt
till allas stora belåtenhet
 Dottern Desirés familj, Fleming och Johanna med Felix  Dottern Nilla med sin faster Birgit och Lennart
     
 Helena Tomelius, präst i Hörby församling. Kommer att viga sin kusin Lina i september i Gislövs kyrka  Syster Birgit och systerdotter Helena  I kö till maten: Lennart, Fleming, Desiré, Johanna och Felix


Jörgens 50-årsdag

 2013-02-19  FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den 18 februari firade min son Jörgen Tomelius sin 50 årsdag. Om två veckor firar jag själv min 70-årsdag. Det har gått några decennier sedan hans mor kom hem med det lilla knytet ordentligt invecklat till vår omoderna lilla tvåa på Röamöllagatan i Stattena området i Helsingborg. Då gick jag sista terminen på Tekniska Gymnasiet, för att en tid senare rycka in på T4 i Hässleholm.
Vi firade hans bemärkelsedag i hans lilla lägenhet på Hälsovägen i Helsingborg där han bott de senaste 25 åren bara mågra hundra meter från det hus där han växte upp. Vi fick mycket god mat och goda drycket av diverse slag. Med på kalaset var också två av Jörgens vänner, Mats och Håkan. Om några veckor ska Jörgen fira sin födelsedag en gång till med dem och andra vänner med en resa till Budapest.
Bilderna överst visar Jörgen som 14 årinmg och som "halv-åring" på pappas axel 1963.
Nederst ser vi Jörgen med sin snart 19-åriga systerdotter Johanna och mina två tidigare fruar, Elfriede som är Jörgens och Desirés (också på bilden) mamma samt Anne, mor till mina två yngsta barn, Lina och Nilla.

Julfirande 2012

 2012-12-27  Familj
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Julen är familjens högtid. Det blev extra tydligt för mig detta år. Julafton var som vanligt vikt för en samling i Skegrie. På Vallmogatan i Skegrie hos Lina och Andreas liksom i fjol. Där var Anne och Nilla, men också Annes systerdotter Nina från Stockholm, liksom Andreas föräldrar Roland och Britt-Marie, syster Annika med familj samt hans faster med familj.
Nytt var att jag tillbringade juldagen på Wemmenhögsgatan i Trelleborg med min nya käresta Lena och hennes dotter Pia Engholm, svärson Gisli och deras tre barn Eldor, Baldur och Tor. Alla med vackra isländska namn efter pappan. Lena bjöd på en helt underbar lutfisk. Nästan utan ben. En riktigt trevlig stund. Lena plockade fram ett gammalt Kina-schack. Vem tror ni vann?
I går på Annandag Jul var jag åter inbjuden till Skegrie. Min dotter Lina har tagit på sig uppgiften att samla släkten. Nu var det min syster Birgits tur. Hon var där med sin make Lennart och sin dotter Helena - Linas kusin. Det var kusinträff, även Tomas Persson var där liksom Helenas make Bengt och två barn, Jakob och Joel..

För två år sedan fitrades julafton hos Andreas syster Annika i Skegrie. Innan dess firade jag jul på gården Gränsbo mellan Klagstorp och Äspö.
Snörik julafton i Skegrie 2010.
Bloggar om tidigare jular: 2009, 2008, 2006 och 2005.

Andra familjeträffar:
Födelsedagskalas i Höganäs, 2012
Linas 30-års kalas, 2011
Min födelsedag, 2011
Födelsedagsfirande på Åkersberg, Birgit och Lennart, 2007
Linas 25-årsdag firad i Anderslöv, 2006

Födelsedagskalas i Höganäs

 2012-06-04   Familj
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den 2 juni åkte jag med Andreas och Lina till Höganäs för att fira mina två barnbarns födelsedagar. De blir allt större. I år ver det en alldeles speciell situation då Johanna fyllde "myndig" och Joel 10 år. Den 2 juni är Joels födelsedag medan Johanna fyller några dagar tidigare. Både hade önskat sig pengar i år och det fick de. Joel dessutom en prenumeration på Kalle Anka Pocket. Till min glädje har han börjat intressera sig för serie tidningar.
Hela släkten var samlad, både Desirés och Flemings på samma sätt som för tre år sedan. Tillkommit har Felix gjort, Johannas nya pojkvän.
Det blev en stunds mingel med hälsningar och välkomstdrink, och sedan kunde man välja mellan två stora och mättande smörgåstårtor, eller ta en bit av varje. En var baserad på rostbiff, en annan på lax och räkor. Vin och öl med alkoholfria alternativ erbjöds som dryck. Till kaffet fanns kakor av allehanda slag och två stora tårtor, en för firande av Joel och en för Johanna att välja mellan. Till kaffet bjöds ocks frikostigt på starkare dryckor. Jag dricker aldrig whisky, med ett undantag, när Fleming bjuder på kalas! Dår är några centiliter en verklig njutning!

Jag tog bussen från Övre till Skegrie varifrån jag liftade med Andreas och Lina. Hem blev jag körd ändå till porten. Vilken Service!

Tidigare födelsedagsfirande, 2011, 2009, 2007 och 2006.

     
 18-åriga Johanna med pojkvän Felix och
bästa väninna Sandra
 "Gamlingarna", alla kring 70 år, min svärsons mor,
jag själv, Elfi, min första fru och hennes man Leif.
 Felix, Johanna och Sandras mamma Maria
     
 Ett jätteglatt födelsedagsbarn, Joel, 10 år.  Fleming till vänster och hans släkt och vänner.  
     
     

Årets ungdomsledare är... Nilla Tomelius

 2012-05-27    Sport, Familj, Hästar
För ett år sedan   För fyra år sedan   För sex år sedan  
Under Elitloppshelgen i maj 2012 avslöjas vem som vunnit titeln Årets Ungdomsledare 2011. Nilla Tomelius, 23 år, från Jägersro är nominerad till titeln och övriga är Jennifer Ohlson, 19 år, från Bergsåker och Annie von Krusenstierna, 53 år, lärare från Wången.
"Nomineringen kom som en överraskning. Det känns jätteroligt att ha blivit nominerad och vara bland de tre uttagna. När man brinner för sitt jobb är det extra roligt att uppmärksammas. Skulle jag vinna titeln är det ren bonus, säger Nilla Tomelius som arbetar på sportavdelningen och även är ungdomsledare i travskolan.
Och vad hände i dag? Jo, hon blev vinnare. Nilla Tomelius blev årets ungdomsledare inom travsporten i Sverige.
23-åriga Nilla Tomelius har hållit på med trav i många år och började med ponnytravet på Ung Jägersro. Hon har en otrolig kunskapsbredd och kombinerar jobbet på travskolan med jobb på Jägersros sportavdelning. Hon är även väldigt aktiv i ponnytravklubben, där hon varit ordförande.
Priset var, förutom en VIP-helg på Solvalla, en guldhjälm samt ett stipendium på 10 000 kronor för förkovran inom travsporten.
Läs mer i senaste numret av Travsport: Nilla Tomelius – Årets ungdomsledare 2011.

Linas 30-års kalas

 2011-07-03  Familjen
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
I går lördag firade Lina sin 30:e födelsedag på Gränsbo. Det var Öppet Hus från klockan två på eftermiddagen och väldigt många gäster dök upp. Främst var det släkten. Från Linas fästman Andreas Larsson kom hans föräldrar Britt-Marie och Roland Larsson, Andreas syster och svåger, Annika och Petri Ålderstam med sina två barn Hanna och Ville. Vidare Andreas mor- och farföräldrar, Gunnar och Rut, respektive Britt.
Linas moster Barbro Pärnerteg var där och Linas kusin Johanna med Staffan och dottern Moa. Linas kusiner på min sida, Thomas Persson och Helena Tomelius, som kom med sina två stora söner, Jakob och Joel.
Från Höganäs kom min dotter Desiré Söndergaard med make Fleming och mina två barnbarn Joel och Johanna. Mina barn kompletterades med min förstföddason, Hans-Jörgen Tomelius, som körde mig hem till Högalid på väg till Helsingborg.
Flera av Linas vänner var där. Jessica Abelin liksom Linda Andersson med make Fredrik och dottern Maja. Andreas kompis Daniel och hans fru Neda med sin dotter Izabella.
Olivia Sjöstedt är en av hörnen i min yngsta dotter Nillas nära väntriangel, det tredje hörnet Sanna Langmarker var upptagen med hästarbete.
Anne Tomelius skötte värdinneskapet med den äran.


     
Lina och Andreas anländer till Gränsbo Lina välkomnar sin kusin Johanna med make Staffan och dotter Moa Lina med sin bror Jörgen
     
Nilla Tomelius och Olivia med Nillas kusiner Jakob Tomelius och Joel Tomelius. Med ryggen mot kameran Joel Söndergaard, mitt barnbarn.  Här finns också Andreas Larsson, i röd skjorta, och hans far Roland i bakgrunden. Izabella och Moa, Annes syster barnbarn.
     
 Linda Andersson med sina två söta hundar Min dotter Desiré Tomelius Söndergaard med
make Fleming och Johanna Söndergaard.
Mitt vackra barnbarn Johanna Söndergaard.
     
Linda, Maja, Nilla, Anne, Barbro, Moa,
Staffan och Johanna
Bertil Tomelius med dotter Nilla och
Olivia Sjöstedt
Hans-Jörgen Tomelius med sin far.
     
Vid bordet Nilla, Daniel, Lina, Neda och Fredrik. Anne och Andreas Larsson grillar grillspett.  Här finns bilder från Linas 25-års kalas i Anderslöv.

Födelsedagskalas i Höganäs

 2011-06-03   Familjen
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan   
I går åkte jag med Andreas och Lina till Höganäs för att fira mina två barnbarns födelsedagar. De är stora nu. Joel fyllde 9 år och Johanna sjutton. Den 2 juni är Joels födelsedag medan Johanna fyller några dagar tidigare. Johanna fick liksom i fjol ett presentkort från Gina Tricot och Joel ett nyutkommet datorspel, Pirates of the Caribbean. Han började omedelbar spela och föreföll nöjd med presenten.
Hela släkten var samlad, både Desirés och Flemings på samma sätt som för två år sedan. Desiré bjöd på nyttig mat, en sallad som hon är duktig på och grillade kotletter. För andra gäster fanns det också pommes frites och bearnaisesås och salladsdressingar. Men av den goda tårten kunde jag inte motstå att ta om och inte heller en "Brasiliendrink" och några centiliter whisky till kaffet. Trivsamt och trevligt. Och i bussen mellan Trelleborg och Malmö läste jag nästan ut Peter Gissys senaste Mortland-deckare, Gul ondska.

Tidigare födelsedagsfirande, 2009, 2007 och 2006.

       
Desiré och Fleming i köket Joel började genast testköra presenten  Prydnad i trädgården Annan prydnad
       
Fleming grillar kotletter i massor Flemings syster och svågrar På altanen i solskenet Jörgen tar kort
       
Alla hurrar för Joel Sandra och Johanna har ätit tårta    

Födelsedag

 2011-03-07  Familjen
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I går firade jag min 68:e födelsedag - och känner mig fortfarande ung och barnslig. Lina och Andreas hade ordnat maten. Ett fat med lax, kaviar, räkor, sparris och alla andra tillbehör. Ett annat med kyckling och rostbiff. Nilla hade bakat en underbar gräddtårta med jordgubbar. Det var väldigt gott och alla tio åt, tog om och mådde bra. Det är inte så ofta som alla mina fyra barn med sina respektive träffas och de föreföll ha mycket roligt ihop. Jag fick en modern träningsutrustning, en bok och en fin blomsteruppsättning i present. Detta var en av de bättre födelsedagar jag firat.
Till detta bidrog också att jag min födelsedag uppmärksammades av över etthundra Facebook-vänner! Vissa av vilka jag inte hört av på mycket länge.

       
 Tre barn och ett barnbarn:
Jörgen, Lina, Joel och Nilla
 Fleming, Johanna och Desiré
angriper matfaten
 Bertil bjuder in kaffe och tårta  Får tala för sig själv
       
 Fleming, Johanna, Jörgen och Desiré  Tvår barn och ett barbarn  En tveksam position  Joel trivs bättre i gungan

Snörik julafton i Skegrie

 2010-12-24 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan
Jag hade glädjen att bli inbjuden att fira julafton i Skegrie tillsammans med övriga familjen. Vi var hos Annika och Petri Ålderstam och deras två barn Hanna och Ville, förtjusande ungar. Annika är syster till Andreas Larsson som är förlovad med min dotter Lina. De har förresten köpt tomt och är på väg att bli Skegriebor de också. Så nästa jul är jag kanske julfirare i den västra delen av Skegrie i stället för som nu i den östra delen av Trelleborgsmetropolen. Linas blivande svärföräldrar var också där, det är Roland och Britt-Marie.
Jag blev hämtad på Högalid - god service - av Andreas och Lina som dessförinnan hämtat Anne och Nilla på Gränsbo utanför Klagstorp. Själva kunde de inte köra eftersom drivorna låg höga utanför gården. De fick plumsa 300 meter i snön över Maggis åker innan de kom på farbar väg.
Det bjöds på mycken god mat och goda och närande drycker av traditionellt slag till sillen och skinkan. Tomten kom och sedan blev det en lång julklappsutdelning. Jag fick många välkomna julklappar och en del av det dignande julbordet med mig hem.

     
 Lina, Andreas, Hanna och
Britt-Marie följer noga "julklappsleken"
 Hanna knäcker nötter  Nilla på jakt efter sina julklappar
     
 Äntligen kom tomten och
julklappsutdelningen kunde börja
 Rädda för tomten? Anne och Lina.  På bordet fanns allt man
kunde önska sig

Bloggar om tidigare julaftnar: Jul på Gränsbo 2009, Julafton 2008, Dan före dan, 2007, Nu är det jul igen 2006 och Jag fick många julklappar, 2005.

Nilla fyller 22

 2010-12-20 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
I går var hela familjen i Malmö. Vi träffades på Jensens Böfhus. Det var Anne, Nilla, Lina, Andreas och jag.
Riktigt bra var det inte eftersom servitören presenterade en felaktig nota som var 200 kr för hög. Sedan vi påtalat detta kom han tillbaka inte med en ny nota utan med pengarna i handen. Och inget erbjudande om något som skulle kunna få oss att komma tillbaka efter denna incidenten, inte jag i alla fall. Dessutom var toaletten tämligen sunkig. Men trerättersmenyn med fläskfilé som Nilla, Anne och jag åt var god och värd sitt (rätta) pris. Det var Snackkorg, Jensen's Pork Steak, Dessert efter eget val inkl. kaffe eller te för 224 kr. Nilla bytte snackkorgen mot Räkcocktail vilket jag också borde ha gjort.
Den enda presenten Nilla önskat sig fick hon också. En massa pundsedlar som hon ska shoppa för i London under nyårshelgen.
Efteråt gick vi till Gustav Adolfs torg för att titta på "Musikhjälpen". För att besvikna konstatera att det var slut, bara nedmonteringen höll på. Jag bhade gärna bjudit en hel del för Filippa Barks (Sissela Benn) sombrero (se bild).
Bloggar om tidigare födelsedagar:
Nilla fyller 20, 2008
19 år 2007, Ny cykel från Fribergs.
18 år 2006, Klarar körkortsprovet.

Fredag-Lördag i juli

 2010-07-07 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Fredag-Lördag hade jag träff med båda svärsönerna och blev bjuden på whisky. Det har blivit en god tradition och sådana ska man värna.
Det handlar om Fleming Söndergaard och Andreas Larsson, boende i Höganäs respektive Malmö, den senare dock tillsammans
med min dotter Lina tomtägare i Skegrie i Trelleborgs kommun. Fredag den 2 juli var Anne, Nilla och jag i Limhamn för att gratulera Lina på hennes 29:e födelsedag. Där var också Andreas föräldrar. Andreas skötte grillen (bild) och därav blev mycket gott att äta. Lördagen den 3 juli gick kosan till Höganäs för att gratulera barnbarnen Johanna och Joel som fyllt år. Av olika skäl en månad för sent. I gengäld var det varmt och soligt och skönt att bada i bassängen. Som vanligt blev vi alla synnerligen väl trakterade av min dotter Desiré, på bild med hela familjen, Johanna, Desiré, Joel och Fleming.

Begravning i Gråmanstorp

 2010-04-30 Familjen
 För tre år sedan För fyra år sedan
I går begravdes Marta Wetzell Gråmanstorps kyrka strax norr om Klippan. Hon var min fru Annes faster. Marta fick ett mycket långt liv, om några månader skulle hon ha fyllt 101 år. I fjol deltog vi tillsammans med många andra släktingar i firandet av hennes 100-års dag. Marta gifte sig aldrig, hennes närmaste släktingar förblev hennes syskonbarn, Haralds pojkar Bertil och Jan och Nils döttrar Barbro och Anne. Prästen Olof Sandström talade utifrån "lär oss betänka hur få våra dagar äro". Det är så sant som det är sagt, det gäller att skapa sig en mening med livet och njuta av varje dag efter bästa förmåga, varje dag kan ju vara den sista. Trevligt med ceremonin var att jag kände igen alla psalmer och bönor, dessa lärde jag mig redan utantill på 50-talet i Gummastorps skola.
Gottländskan Gudrun Rooth, maka till Martas brorson Bertil Rooth sjöng rent himmelskt vackert till egen ackompanjemang "Där rosor aldrig dör" som avslutning.
Därefter gick färden till Klippans Gästgivaregård som just genomgått en omfattande renovering. Ett bord stod dukat med en kall buffet. Vi lät oss väl smaka liksom av den delikata tårtan till efterrätt.
Innan vi åkte hem gjorde vi ett besök på Klippans Yllefabrik för inköp av diverse mjuka produkter.

     
 Prästen Olof Sandström fick godkänt  Avskedstagande 1  Avskedtagande 2
     
 "Där rosor aldrig dör" himmelskt vackert  "Sov gott, kära Maria". Släktens sista hälsning  God mat, god service och en tilltalande miljö
     
 Släkten samlad: Anne, Jan, Gudrun, Bertil, Louise och Folke. Lina skymd i mitten.  Den läckra efterrätten  Gråmanstorps kyrka

Jul på Gränsbo

 2009-12-24 Familjen
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Det är tredje julen vi firar på Gränsbo. Det blev den närmaste familen inklusive Linas blivande make (?) Andreas. Det blev god mat i flera omgångar, dessbättre med en begränsad upplaga av så kallad traditionell julmat, den som passade bra under bondesamhällets tid, då de fysiskt hårt arbetande folket behövde kalorier i massor för att bli mätta. Idag är det väl ingen som mår bra av sådan mat, förutom de som producerar och säljer den. Befriande var också avsaknaden av Frälsaren och Jesusbarnet till vars ära julen firas enligt den allt mindre minoriteten kristna i landet. För traditionen stod i stället Disneys tecknade figurer och Tage Danielssons Karl-Bertil Jonssons julafton liksom att vi spelade ett nytt sällskapsspel. Alice och James fick extra julgodis och jag fick en fin filt där Alice och jag kan mysa tillsammans.
Bloggar om tidigare jular:: 2008, 2006 och 2005.

       
       

100-års kalas i Skälderviken

2009-07-29 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
I strålande solsken tillbringade vi gårdagens eftermiddag i en lyxig villa på den idylliska Centralvägen i det lilla samhället Skälderviken. Från rätt ställe på tomten har man en fin utsikt över det solglittrande vattnet i Skälderviken, Bjärehalvöns stolthet. Vi var där för att fira faster Martas etthundraårsdag, hon är mina barns framlidne morfar Nisses syster. Själv blev han 97 år innan han gick bort för 7 år sedan. . Den hundraåriga Marta var gift en period med Tage Wetzell, men de hade inga barn, i likhet med hennes nyss bortgångna syster Klara. Hennes två bröder Nils och Harald förde emellertid släktet vidare, Nils fick två barn, Anne, min fru och Barbro, Folkes fru. Harald fick två pojkar, Jan och Bertil, se bild 1. De i sin tur har fört släktet vidare med sina repektive makar och makor (bild 2). Marta har därför åtta syskonbarnbarn, av vilka två är två av mina fyra barn, Lina och Nilla. Vid ankomsten fick vi en kall buffet, som var mycket uppskattad och njutbar och sedan kaffe och hallontärta, en delikatess värd en 100-åring. Det blev en ovanligt trivsam eftermiddag.

       
 Klara, 100 år, med sina syskombarn,
Jan, Barbro, Anne och Bertil.
 Syskonbarnen med sina makar och
makor, Louise, Folke, Bertil och Gudrun.
 Marta Wetzell gläder sig över telegrammet från Karl Gustaf XVI och hans fru Silvia.  Värdparet, Louise och Jan Roth överträffade gästernas förväntningar när det gällde mat, service och komfort.
       
 Marta med syskonbarnan Barbro Pärnerteg och Bertil Rooth.  Jonas och Isak  Syskonbarnbarnet Fredrik med sina barn Lukas och Timothy, alltid trevliga att träffa.  Här ser vi bland annat mina döttrar Lina och Nilla, samt Daniel med sina två kära barn.
       
 Centralvägen 31 har många trevliga och samarbetsvilliga grannar och en fin utsikt över Skälderviken.  Bertil Roth med sin gotländska fru Gudrun, Louise Roth och Barbro Pärnerteg.  Undertecknad får äran att provsitta en av fåtöljerna tillsammans med värden Jan Roth,  Webbmastern själv, poserar framför den underbara utsikten över Skäldervikens vatten.

Shoppinghelgedomen i Ullared

 2009-07-19 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
I dag var min dotter Nilla och jag i Ullared, eller som det heter "Gekås Ullared, Skandinaviens största varuhus". Hon har varit där flera gånger men för mig var det första gången. Vi hade sällskap med Sanna Langmarker, som körde, och hennes svägerska Kristin Lekander. Vi åkte tidigt på morgonen och var där strax efter öppningsdags. Och väl var det. Den förste timmen gick det både att uthärda och att göra många inköp men sedan blev det alldeles för trångt och man fick nästan cellskräck bland alla människor med sina stora vagnar. Tidvis var köerna utanför insläpp hundra meter långa av ivrigt förväntansfulla shoppare i alla ålder och kön.
Men servicen var god. Det gick mycket snabbt att komma till ett provrum, för kvinnor fannt det över 60 rum, och kläder som inte passade kunde man lätt hänga på en stång utanför. Kassorna var många och väntetiden där förvånansvärr kort. För 5 kronor kunde man tryck fram en mugg läsk, för törstig blev man. Personalen var vänlig och serviceinriktad och priserna självklart löjligt låga.
Gratis fick vi också se en del av inspelningen av filmen "Ullared" som Strix Television gör för Kanal 5.

     
Träden in alla ni som hungrar efter varor  Många köade länge för att få släppas in  Nilla, Christine och Sanna, trevligt ressällskap
     
 God service vid provhytterna  Sanna L och Christine L, såta svägerskor  Nilla skötte packningen med den äran

Årligt födelsedagskalas i Höganäs

 2009-05-31  Familj
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Maj månad blev kall, blåsig (som vanlig) och en hel del (välkommet) regn. Skulle det aldrig bli sommar? Sommarmånaden juni närmade sig ju i rask takt. Men så kom då sommaren idag. Den hade (symptomatiskt?) nogsamt väntat in Mors Dag. Det är 22 grader i skuggan, barometern står på nästan 770 mm Hg och vinden är svag. Jag sliter med glädje med den nyinköpta grästrimmern till extra sommarpris på Jula i Malmö. Men egentligen började det efterlängtade vädret redan i går eftermiddag. Hela familjen tog sig då till Höganäs för att fira mina två barnbarn, Johanna och Joels, födelsedagar. Vi kunde sitta utomhus hela kvällen. Min dotter Desiré och svärson Fleming såg till att vi utspisades på ett rikligt och delikat sätt både med mat och dryck och den sociala inramningen fanns det inget att klaga på.
Tidigare födelsedagsfirande, 2007 och 2006.
     
Joel får hjälp att packa upp presenter Det var gassigt i solskenet,
poolen lockade en del
Nilla med Andreas - blivande svåger? 
     
Min son Jörgen och barnbarnet Johanna,
med nya löparskor 
 Släkt och vänner samlade  Leif Stark, ny Facebook vän.

Johannas konfirmation

 2009-05-17  Familj
För två år sedan För tre år sedan
Det var längesedan jag var i kyrkan. Närmare bestämt i september 2002 då Johannas lillebror Joel döptes. Bilder från den ritualen kan beskådas här. Nu var det Johannas tur att bli konfirmerad. Det ägde rum i Himmelsfärdskyrkan i Höganäs. För mig som sedan dess blivit medlem i Humanisterna var detta en minst sagt makaber historia. Inte bara pinsam utan en ren pina var det att "tvingas" följa med i kyrkans ritualer som är lika otidsenliga som falska och förljugna. Dessbättre var Johannas motiv för att bli konfirmerad och enligt henne också de övriga elva ungdomarnas, att få ha en fest med familjen och att få många och dyra presenter. Det var en lättnad att höra. 250 personer fyllde kyrkan för att delta i denna skenbart viktiga ceremoni. Några bilder:

     
 Mina förtjusande barnbarn, Joel och Johanna Lina Tomelius, Johannas mormor Elfi, hennes faster Bente och farbror  Konfirmationstårten med jesusbild eller är det "heliga Johanna?
     
 Kollekten blev stor men utan vår medverkan  Jag i familjens sköte, Jörgen och Lina  Lina, mamma Desiré och pappa Fleming och mormor Elfi

Julafton 2008!

 2008-12-24  Familj
 För två år sedan  För tre år sedan
Julaftonsvädret är som vanligt i södra Skåne, dvs milt, lagom blåsigt och med några få solglimtar. Vid lunchtid är Lina och jag på Valen i Trelleborg. På torget står den gröna renen "Granulf" spanande efter den obefintliga snön. ICA Stormarknad har en egen julgran utanför kassorna.
Fölet Minton står luvprydd i stallet på julaftonkivällen och väntar på den efterlängtade "julgröten" bestående av betfor med morötter, äpplen, knäckebröd m.m. Tomten med egen skäggprydnad förbereder sig på julklappsutdelning på Gränsbo i Äspö. Vår egen gran blir barrfri i år. I sista stund bestämnde vi oss nämligen för att inte dra hem en stor gran från skogen utan att nöja oss med den plastgran som vi hade i förrådet på vinden. Den behöver inte vattnas och den är helt fri från de flera hundra sorters småkryp som följer med en "äkta" gran in för att leva upp i den goda stugvärmen. Och den kräver ingen återvinning. Men lika många julklappar som vanligt fick plats under granen. Mest nöjd var jag för min del med en fin grå, blå randig skjorta med lång ärm, sådana har jag få, ett par nya handskar och ett par träningshandskar. De lämnar övre delen av fingrarna bara och är i ställer förstärkta på andra ställen för en bekväm hantering av skivstång och hantlar. De passar också bra som cykelhandskar. Nilla fick bl a en extern hårddisk där hon kan ha en reservplats för sina tusentals hästbilder och Lina fick en hel del pengar till kläder av vilka hälften försvann direkt på två plagg i Valen i dag.


 

Nilla fyller 20

 2008-12-20   Familj
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går den 19 december var det precis tjugo år sedan min yngsta dotter föddes. Hon är ett verkligt praktexemplar som för två år sedan klarade gymnasiet med goda betyg, tog körkort och nu jobbar på en förskola samtidigt som hon är travskoleinstruktör på Jägersro. Denna höst blev hon klar med sina studier till travskoleinstruktör. Samtidigt har hon under flera år tränat och tävlat med både våra egna travponnyers och andras och vunnit stora framgångar på travbanorna i Sverige.
Vi firade lite försiktigt inom familjen i går kväll. Den stora festen äger rum i Malmö i kväll. Nilla var nöjd med presenterna. Hon fick flera böcker, sminkattiraljer, ett antal dvd-boxar, kläder med mera. Av böckerna ska jag läsa "Förstå din hästs beteende". Det finns så många myter och vandringssägner i hästkollektivet så det kan behövas lite vetenskap som motvikt. Den bästa presenten var emellertid det senaste Wii-spelet, WiiSport, där man kan tävla mot varandra i bordtennis, tennis, bowling, boxning etc. Nillas syster Lina har svårt träningsvärk i dag efter att ha boxats vilt i går. Själv hade jag stora problem med att träffa bollen i tennis och till och med i bordtennis. Jag måste nog läsa bruksanvisningen och sedan träna i hemlighet. Bilder på Nilla med presenter och Lina och Nilla provar Wii-spelet framför TVn.
Tidigare födelsedagar:
19 år Ny cykel från Fribergs.
18 år Klarar körkortsprovet.

Lina kandidat till årets "Svenska Hjältar"

 2008-09-14   Familj
För ett år sedan  För två år sedan
TV 3 och Aftonbladet har ett årligt gemensamt jippo som kallas ”Svenska Hjältar”. Vem som helst kan nominera och sedan utser en jury de tio vinnarna. I juryn sitter bland annat Helena Bergström och Björn Ulveus. Programledare är Mark Levengood. Min dotter Lina Tomelius skapade stort ståhej sedan hon ingripit då en bil förvillat sig in i våra hästhagar och kört ner i en bäck (läs mer här). Senare fick hon räddningsverkets pris som "Månadens skyddsängel" (läs mera här).
Nu har hon nominerats som kandidat av någon till "Svenska hjältar". Om detta kan du läsa i Aftonbladet.
Så nu väntar vi bara på att hela TV3 gänget ska komma till Äspö och sätta Gränsbo på TV-kartan.

Mina tidigare bloggar om händelsen:
Dramatik i Klagstorp, 24 mars
Månadens skyddsängel får utmärkelse, 10 april.

Fredrik och Marie på Gränsbo

 2008-08-01   Familj
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går hade vi besök på Gränsbo från Åkersberga som ligger i södra Roslagen en bit norr om kungliga huvudstaden. Min fru Annes enda syskon, Barbro bor där sedan länge. Det var Barbros yngste son Fredrik Pärnerteg som kom med sin fru Marie Pärnerteg, förskollärare på Bikupan i Österåker, och två speciellt försigkomna barn, Lucas och Timothy. Fredrik är kriminalvårdare på den slutna behandlingsanstalten Österåker. Där utspelar sig det mesta av Tomas Bodströms nya deckare Rymmaren. De kom inte direkt från Stockholm utan från ett sommarhus de hyr i Borrby som ligger i sydöstra Skåne bara några kilometer från Östersjökusten. Det var en varm och solig dag och vi uppehöll oss mest på gräsmattan i trädgården sedan de obligatoriska hästrundan genomförts. Det stora dragplåstret var ju som vanligt fölet Minton som busade runt och trivdes med uppmärksamheten. För några veckor sedan var Fredriks lillasyster Johanna Pärnerteg på besök. Hon kom i sällskap med partnern Staffan Gudin. De visade stolt upp flickan Moa.
Bilder på familjen Pärnerteg, kusinerna Lina och Fredrik, Timothy och Lucas i poolen samt Lina och "gammelmoster" Anne.

Födelsedag med högsommarväder

 2008-07-03   Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Den 2 juli blev en underbar sommardag som jag startade med en cykelrunda ner till havet förbi Beddingestrand. På återvägen passerade jag Henry och Ingegerds (se tidigare blogg) sommarstuga och fick tillfälle att ta mig en titt på denna idyll, bara en kilometers promenad från Östersjön. Det fina vädret passade utmärkt för att fira min dotter Linas födelsedag utomhus i trädgården. Linas storasyster Desiré med mina två barnbarn Joel och Johanna var också här för att gratulera. Dagen innan hade alla varit på Zoo i Köpenhamn. Lina ordnade grillningen och det var gott med grillspett och grillad fläskfilé och nypotatis med jordgubbstårta som efterrätt. Lina hade bland annat önskat sig böcker: Marina Haags "I annan del av Bromma" som tycks blivit en ny storsäljare för Piratförlaget och Camilla Läckbergs senaste bok "Sjöjungfrun". Rekord i fånighet enligt DNs recensent Lotta Olsson, men smaken är ju olika. Själv läste jag Dickens, Dostojevskij och Sartre redan långt yngre än min dotter. Lina fick också en väska anpassad till cykelkorgen, semesterpengar m.m.
Blogg om Linas födelsedag 2006.

Månadens skyddängel får utmärkelse

 2008-04-10   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
I dag kom Emely Wastelius till Gränsbo. Hon hade flugit ner från Karlstad enkom för att dela ut Skyddsnätets pris till ”Månadens skyddsängel” till min dotter Lina Tomelius. Det var 61 första gången som priset delades ut. Bakom webbportalen Skyddsnätet står 21 myndigheter och organisationer, som är med och arbetar för ett säkrare samhälle. Webbportalen Skyddsnätet drivs av Räddningstjänst. Orsaken till priset är Linas insats vid en dramatisk händelse under påskhelgen då en fader med sina två döttrar kört ner med bilen i en å några hundratal meter från Gränsbo. Läs mer här. Lina som tidigare utpekats av pressen som ”Påskens hjältinna” fick nu emottaga en utmärkelse i form av en inramad illustration av teckaren Per Hardestam. På plats var TAs reporter Åsa Liliefeldt Lundström och fotografen Tomas Nyberg.

Bilder på Lina då hon emottar sitt pris, då Lina blir intervjuad av Trelleborgs Allehanda samt priset.
Se artikel i TA den 11.4.

Bildtext i TA: Pappa är stolt över dotterns modiga agerande när hon drog upp flickan och pappan ur bilen. Lina Tomelius var själv överväldigad över all uppmärksamhet i byn, bland vännerna och i medierna. Bild: Tomas Nyberg

Dramatik i Klagstorp

 2008-03-24  Äspö & Söderslätt
I går kväll vid niotiden kom en flicka springande utan skor och ytterkläder till vår gård Gränsbo. Hon skrek att hennes pappa var på väg att dö. Min fru larmade 112 - och fick svar på femte försöket - då var redan de båda döttrarna på väg ut med starka strålkastare i händerna. En bil hade kört av väg 963, söder om Klagstorp, rätt igenom två av våra vintervilande hästhagar och stoppat först i ån som rinner utanför vår mark. Min äldre dotter Lina klättrade ner i ån och tog hand om de skadade i bilen. För det kallades hon kvällens hjältinna av den samlade pressen.
Först på plats av utryckningsfordonen var Klagstorps frivilliga brandkår med två bilar, en kördes av charkuterichefen på Perssons Livs. Betydligt längre tog det för övriga utryckningsfordon.
Vi som arbetat hela sommaren med att få fason på de många kilometrarna elstängsel - tursamt nog var det spänningslöst sedan hästarna tagits in för nattvilan i stallet - nu är det att börja på ny kula igen. Men viktigast är naturligtvis att ingen kom till allvarlig skada.
Mannen var på väg hem till Äspö efter att ha köpt pizza i Trelleborg tillsammans med sina två flickor. Det blev något galet med föraren. Troligen drabbades han av någon för bilförare olämplig sjukdom.
På Aftonbladets webbsida kunde man en timme senare läsa följande under "senaste nytt" "Bil körde ner i å. Barn och pappa satt fast i bilen".
Även Trelleborgs Allenhanda var tidigt ute med en artikel. Uppföljare idag.
Ett stort tack till PPpress (Patrick Persson) för bilderna.
     
     

Den nittonde födelsedagen

 2007-12-19  Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Den nittonde idag och min yngsta dotter Nilla fyller nitton år. På bilden syns hon i sin rätta miljön bakom favoriten och vinnarhästen Muskot. Av sin mamma fick hon ett teleobjektiv till sin digitala systemkamera. Hon är mycket intresserad av att fotografera och anlitas redan på hobbybasis främst inom travbranschen. Hästbilder hon tagit finns bland annat på sajten StallGränsbo.com. Av mig fick hon en ännu finare present nämligen ett presentkort på 5000 kronor till en ny cykel på Fribergs Motor & Cykel. Eftersom hon inte hade någon fungerande cykel och jag redan har minst tre, donerade jag min cykelvinst från Trelletrampet till henne – fast det hade varit kul med en ny Crescent! Nu lovar hon att cykla halvmilen till Smygestranden till sommaren. Kanske på en ny Crescent City Dana (bild)?
Själv tog jag en lång promenad till Perssons i Klagstorp och lunchutfodrade sedan fem hungriga hästar. Det finns inte mycket att mätta magen med i hagarna i december. Förra födelsedagen.

Födelsedagsfirande på Åkersberg

 2007-12-09  Familjen
   För två år sedan
I dag var jag med min fru och mina två yngsta barn Lina och Nilla på stiftsgården Åkersberg i Höör för att tillsammans med ett 50-tal andra gäster fira min syster Birgits och hennes make Lennarts 70-åriga födelsedag. Birgit fyller den 12 december och Lennart har fyllt tidigare under året. Till lunch bjöds vi på Basilikamarinerad fläskfilé, rödvinssky och duchessebakelse. Därtill en läcker sallad och efteråt en delikat efterrätt som särskilt Nilla föll i hänryckning för. Sedan gjorde vi en paus, bland annat för att besöka det vackra Frihetens kapell. Sedan blev det kaffe och gräddtårta.

     
 Dagens jubilarer, Birgit & Lennart Persson  Nilla tänder ljus i Frihetens kapell  Jag själv, min systerson Tomas, min kusin Tomas, syskonbarnbarnet XXX och min dotter Lina
     
 Birgit inspekterar presentbordet  Lennart är som sig bör först på gräddtårten  Tomas tycks begrunda sitt öde
     
Lina som studerar på Malmö Högskola  Nilla, travkusken med högre intressen?  Sajtinnehavaren och bloggaren ser nöjd ut
     
Tre personer + Helenas svärmor  "Ungdomsbordet", 43 minus  Lennart underhåller sina gäster

Med familjen i Höganäs

 2007-10-28  Familjen
 För ett år sedan  För två år sedan
I går åkte jag och min dotter Lina till Helsingborg och tog färjan över till Helsingör. Det är nio år sedan jag gjorde den turen så återseendet blev nostalgiskt och känslosamt. I Helsingör fanns samma goda röda pölser med bröd och gul stark senap kvar på samma plats som tidigare. Sedan åkte vi till Höganäs för samvaro och övernattning hos min dotter Desirée, svärson och barnbarn.
Sommartidens slut missade jag i morse. Jag vaknade sent, trodde jag, och gav mig iväg för att handla frukostfrallor. Men Kakboden hade stängt. Efter en stund förstod jag att klockan inte var en kvart i nio utan bara en kvart i åtta. Jag fördrev väntetiden med en promenad och fick se delar av ”Höganäs övre” bland annat Brukstorget och en staty av Eric Ruuth, på vars sockel det står ”Grundläggare av Skånska Stenkolswerken”. Se artikel i Helsingborgs Dagblad. När jag kom tillbaka var det kö ut på gatan där människor stod med nummerlappar i händerna. Det såg ut som utanför Systembolaget en fredagskväll på 80-talet.
Det blev ett riktigt trevligt veckoslut som vi beslöt att göra om. Då ska bastun vara klar för uppvärmning och vi ska spela badminton på Centralskolan. Barnbarnet Johanna (bild) har nyligen börjat spela i BK Kruset.

Sol, Medelhavsutsikt och café au lait

 2007-08-29  Resor, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Vi hade ett "all-inclusive" arrangemang med Apolloresor i Sousse i Tunisien. Mottagandet i passkontrollen i Monastir dit vi anlände trötta på kvällen blev inte så lyckat beroende på informationsbrist från Apollo. Det kändes nästan som vi var i gamla DDR. Annars var havet vackert och varmt, polen lagom tempererad och lagom djup, jag har aldrig badat så mycket under en vecka. Utsikten från rummets balkong var bedårande, solen sken från en blå himmel alla dagar utom den första. Vi tillbringade många timmar vid poolen och där var bekvämligheten av hög klass. Gratis liggstolar med mjuka madrasser. Parasoller och många palmer som skydd mot solen - när så behövdes. Många böcker hann både jag och döttrarna plöja igenom.
Frukosten var OK, som fransktalande land erbjöd hotellet riktig café au lait som jag älskar, tomater och fräscha baguetter. Den övriga maten var emellertid inte att hurra för. Gratisdrycker som öl och drinkar kunde man också vara utan. Ingen internationell klass alls. Det positiva var att vi inte gick upp i vikt under veckan, snarare tvärtom. En del av mina synpunkter känner jag igen då jag läser om Riadh Palms Sousse på Reseforum.
Så beskriver hotellet sig själv på sin sajt.
Bloggar från tidigare semesterresor med döttrarna, Mallorca, Sunny Beach (Bulgarien).
Några bilder på de tre resenärerna.

     
 Bedårande utsikt fån hotellbalkongen   Bertil poserar i Palmernas skugga  Nilla och Lina har bunkrat upp på Kastrup inför avresan
     
 Nilla i la Piscine (i nyinköpta solglasögon)  Nillas favoritlunch (och middag), pasta och grönsaker  Bertil och Lina på promenad i den stekheta värmen
     
Det finns inga oskyldiga. Det finns bara olika grader av ansvar (Lisbeth Salander). Lina läser Stieg Larsson.  Bertil läser Kvinna i grönt utan att distraheras av bakgrunden  Det bekväma och ändamålsenliga poolområdet
     
 En skön badnymf i Medelhavet  En ny poseringsbild av 64-åringen  

En vecka på Riadh Palms i Sousse

 2007-08-22  Resor, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Resfebern ökar. Om två timmar åker jag med mina två döttrar till Kastrup för att ta planet till Tunisien och en veckas semester. Vi ska till Riadh Palms i Sousse vid den södra Medelhavskusten. Stranden lär ligga alldeles i närheten av hotellet (bild)och poolen är fin.
Den tuniska ölen Celtia, som är som svensk mellanöl, lär serveras kall från tidig till morgon till sen kväll och helt gratis eftersom vi betalt för ”all inclusive”. Det är tur att jag gått ner i vikt av allt utomhusarbete jag drabbats av sedan vi flyttat till Gränsbo.
Enligt vad jag hört av besökare så kan bartendern bara blanda två drinkar San Francisco och Gin & Tonic. Tur att man gillar en av dem i varje fall. Man får hoppas att de har kaffe också, åtminstone till frukost.
Bloggar från tidigare semesterresor med döttrarna, Mallorca, Sunny Beach (Bulgarien).

Nyfikna släktingar på besök

 2007-08-06  Dagbok, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Helgen gick i släktens tecken. Många är nyfikna på vår gård och våra hästar. I lördags kom min frus syster, svåger och systerdottern Nina som normalt bor i Stockholmstrakten men som under sommaren mest är i sommarstugan utanför Båstad. Med sig hade de också Ninas ostyriga valp, Texas.
Vädret var soligt och varmt båda dagarna, söndagen nästan för het och för ovanlighetens skull inte en droppe regn.
I går var det min släkts tur från Höganäs. Min dotter Desiré, Fleming och de två barnbarnen Johanna och Joel. Till Johannas stora glädje sadlade Nilla en av de inhyrda hästarna så hon fick rida runt i paddocken. Jag passade på att gratulera Desiré som fyller år i morgon.
Trots besöken hann vi med att påla färdigt ”sommarhagen” och jag ta en ljuvlig cykeltur söderut i solskenet och den svaga sydvästan. I dag ska det bli ännu varmare lovar Radio Kristianstad, upp emot 28 grader på eftermiddagen!

Ompålad hästhage

 2007-06-21  Familj, hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
Idag gjorde jag min första fysiska insats (bild) på vår nya gård Gränsbo (bilder) som ligger söder om Östra Klagstorp i Trelleborg kommun. Vi flyttar in den 2 juli och i kväll var vi i hagarna för att sätta upp nya pålar där hästarna ska gå om några veckor. Det var slitsamt i axlar, rygg och händer.
Två km söder om Gränsbo ligger kyrkbyn Äspö som sägs ha fått sitt namn från en nu försvunnen aspskog. Äspö var till 1952 en egen kommun då den uppgick i Klagstorps kommun. 1967 blev allt Trelleborgs kommun.
En km norr om Gränsbo ligger Östra Klagstorp med ICA-affär, pizzeria, skola och kyrka. I pizzerian (bild) köpte jag pizzor med hem. Jag valde bland annat "Smygepizza", med stark korv och svamp.
     

Släggan var tung och pålarna många

Arbetsledaren Nilla

 Lätt att hitta dit
     

Vacker vy av Gränsbo

Klagstorps matställe

Pizzabagaren, bördig från "Kurdistan"

Studentens lyckliga dag

 2007-06-16  Familjen
 För ett år sedan   För två år sedan
I går var det skolavslutning på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg för min dotter Nilla och 431 andra elever som sjöng om studentens lyckliga dagar. Det var mycket skratt och lycka och ett ihållande blåsande i visselpipor innan limousinfärden gick hemåt. Efter en veckas ledighet kan hon sedan ägna sig åt arbete och åt sina hästar på Gränsbo gård i Äspö på heltid.
Att ”ta studenten” tycks bli ett allt större evenemang för varje år. Kanske beror detta på att den kristna konfirmationen har upphört att vara ritualen för inträdet i vuxenlivet och nu har ersatts av ”studenten”. Den enda skillnaden är att konfirmerad blev man i 15-års ålder medan studenten inte tas förrän 3-4 år senare. Det är motsägelsefullt att ungdom i dag blir samhälleligt vuxna betydligt senare än för 30 år sedan samtidigt som de blir biologiskt vuxna i lägre ålder nu än någon gång tidigare i historien.

     
 Färdigutrustad för den lyckliga dagen  På skolgården, alldeles "nykläckt"  Med syskonen Desiré, Jürgen och Lina
     
 Johanna med morbror Jürgen  Min syster Birgit med familj; Tomas, Lennart och Helena  

Födelsedagar i Höganäs

 2007-06-05  Familj
 För ett år sedan
I helgen som gick var hela familjen traditionsenligt i Höganäs i nordvästra Skåne för att gratulera barnbarnen på födelsedagarna. De båda syskonen fyller båda år kring månadsskiftet maj-juni. Johanna fyllde tretton och lillebror Joel fyllde 5 år. Joel fick två stora byggsatser i Playmobil, en piratö och en riddarborg. Johanna fick en hel kass med varierande saker som matchar hennes flickrum i rosa, som påslakan med örngott, ljusstakar, karamellask, smyckeshängare, skrivblock etc. Dessutom fick hon en inbjudan att tillbringa en hel vecka på hästgården Gränsbo i Äspö, med gratis ridning, körning och hästskötsel. Min dotter Desiré (på bild med mig och Johanna) serverade oss en läcker måltid och därefter gick det häftigt till på studsmattan (Nilla och Joel & Johanna). Se förra årets firande.
Min blogg på egen server!

Nu är det jul igen

2006-12-24  Familj, Hästar

Så blev det då till slut julafton även om vädret och termometern antyder att våren redan är på väg.
Jag fick som vanligt, liksom min dotter Nilla (bild) alldeles för många, välönskade och överraskande julklappar som en Soda Stream Jet för att göra läsk och sodavatten, DVD med mina hyperfavoriter ”Helt Hysteriskt”, senaste deckarna av Björn Hellberg och Peter Gissy, dubbel samlings CD med store favoriten och countrysångaren Alf Robertson, seriealbum med Kalle Anka, Kronblom, Ernie och 91:an, När Var Hur 2007 etc. Sedan spelade vi en modern variant av Monopol (bild) där de fladdriga ”monopolpengarna” ersatts med 2000-talets kontokort och kortavläsare.
Det blev också ett besök i stallet och de julsmyckade boxarna (bild) med Muskot och Mirella som önskar alla läsare en särdeles God Jul!

         

Nilla fyller 18 år, blir myndig och klarar körkortsteoriprovet

2006-12-20  Familj

De senaste dagarna har min dotter Nilla använt till att fira sin myndighetsdag. Födelsedagen är den 19 december men redan i lördags var klasskamraterna på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg hemma hos oss. Sedan kom syskon och syskonbarn från Höganäs & Helsingborg och i går var det barndomskamraters tur. Inte nog med det igår klarade Nilla - med glans - teoridelen i körkortsprovet och sedan fick hon veta att hon fått 5000 kr i stipendier. Det är Jörgen Sjunnesson och hans sponsor Svanströms som delar ut stipendier till ponnykuskar mellan 8 och 20 år i Skånes ponnytravklubb. Nilla fick samma pris i fjol.
Några bilder från festligheterna: (klasskamraterna fick jag inte fotografera)

 
Barn och barnbarn
 
Johanna spelar dataspel
 
Joel läser hästtidning
 
Jöreg och Desiré
 
Lina i fint sällskap
 
Nillas bardomskompis Madde
 
Festföremålet själv
 
Syskonen
 
Present och blombordet
     

Familjebilder

2006-11-06  Familj

Min näst yngsta dotter Lina, tidigare leksaksförsäljare på Toys ”R” US i Malmö, numera lärarestudent på Malmö Högskola, chattar ofta med min äldsta dotter Desiré. Lina mejlade mig några bilder som hon fått under chatten. Hon vill att jag ska lägga ut dem på min blogg. Det är bilder på Desiré och mina två barnbarn Johanna och Joel. Så då gör jag väl det. Det finns andra bilder att hänvisa till som Desirés 40-årsdag i juli i år och Linas 25-årsdag i samma månad.
Annars finns det ju annat att skriva om idag som att rättsväsendet i den nya (åtminstone formellt) demokratiska republiken Irak kan fungera så bra att dess domstol efter flera månaders rättegång nu har utdömt dödsstraff på despoten Saddam Hussein för massmord på det egna folket vilket framkallat konvulsioner av glädje bland exilirakier runt om i världen.Besök från Arpagnon

2006-09-28  Familj

Just nu pågår ett utbyte mellan en gymnasieklass från Frankrike och en gymnasieklass i Trelleborg. Förra året var klass SP04B på Söderslättsgymnasiet i Paris. Den här veckan är en klass från ”Lycée René Cassin” på besök i Trelleborg. Skolan ligger i Arpagnon norr om Paris. Avsikten är att lära sig hur ungdomars vardag skiljer sig i de båda länderna. De franska ungdomarna reagerade bland annat på att det i Sverige var tillåtet att bära kristna kors och slöja och andra religiösa symboler i skolan och kunde inte förstå att bilarna hade ljuset på även soliga dagar mitt på dagen! Eftersom vår dotter Nilla går i klassen härbärgerar vi denna vecka en av de franska eleverna, Natacha Ruby. En kväll hade hon två av sina ”copines” hemma hos oss. Då tog jag en bild av de tre ”mademoiselles”. De är från vänster Natacha, Magalie Pommier och Audrey Dorbe (vänster). Till höger är Natacha med en kompis på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Födelsedagsfirande i Höganäs

2006-07-30   Familj

I går kväll åkte hela familjen i värmen till Höganäs för att vara med om firandet av min dotter Desirés 40-årsdag, som egentligen infinner sig om en vecka. Hennes make, Flemming, lät sig också firas, även om hans 40-årsdag infaller först senare under hösten. Det var trivsamt med flera välsmakande maträtter och drycker av varierande sorter. Efter maten rastade och roade vi oss med diverse lekar som slalombandy med tunnelseende och vattentransport i liten skottkärra på snitslad bana. Den senare grenen vann mitt lag.
Vi var inte hemma i Anderslöv förrän halv två på natten. På bilderna här låter sig ses trevliga representanter för Desirés och Flemmings släkt i skiftande situationer.

Nillas första biltur bakom ratten

2006-07-28   Dagbok, Familj

Jag började övningsköra med min snart 18-åriga dotter Nilla (med Lina övningskörde jag i Malmö för åtta år sedan). Vi började på Thysells parkeringsplats i Anderslöv i går kväll sedan den stora möbelaffären stängt för dagen. Där övade vi krypkörning, och starta och stanna.
Vi avslutade ”mängdträningen” med att köra till Norra Åby och tillbaka, det är 7-8 km. Allt gick riktigt bra och Nilla var mycket stolt efter sin första biltur bakom ratten.
Från och med 1 januari 2006 måste man för att få vara handledare vid privat övningskörning gå en tretimmars (dyr) utbildning på en bilskola. Så för en månad sedan var hela familjen på Söderslätts bilskola, sedan skickade vi in en mängd papper till Länsstyrelsen i Kristianstad och därför är både jag och min fru nu diplomerade att vara handledare åt vår dotter men bara åt henne.

Linas 25-årsdag firad i Anderslöv

2006-07-03   Familjen

I trädgården i Anderslöv bjöds det på stora mängder mat, desserter, tårtor och kakor med anledning av min dotter Linas 25:e födelsedag. Allt var hemmalagat av Anne och Lina. Det var nästan för varmt i solen under eftermiddagen så de flesta föredrog att uppehålla sig i skuggan.
Mina fyra barn var där; Jörgen, Desiré, Lina (så klart) och Nilla. Desiré hade med sig sin make Flemming och mina två barnbarn Johanna och Joel. Det är alltid trevligt att få tillfälle att samla alla barnen och barnbarnen på en gång.
Välkommen var också min syster Birgit och hennes man Lennart och deras två barn Tomas och Helena. Helena kom med sin make Bengt och deras två barn Joel och Jakob (Jo då, två av nästkusinerna har samma förnamn). Gratulerade gjorde också vår tidigare granne i Malmö, Bente och hennes dotter Madde, jämnårig och väninna till Nilla. Slutligen var Linda där. Hon är arbetskamrat med Lina. Linda kom med sin sambo Fredrik och deras förtjusande lilla dotter Maja, som blev allas älskling.
Jag har försökt avbilda så många som möjligt här.

En vecka vid Svarta Havet

060616   Familjen

Jag måste få göra en recension av vår charterresa till Sunny Beach vid Svarta Havet i Bulgarien.
Vi hade ett ”all-included” arrangemang med Fritidsresor. Detta fungerade helt klanderfritt. Servicen på det fyrstjärniga hotellet Riu Helios Pallas var av mycket hög klass. Jag hade andra, mycket lägre förväntningar med tanke på det gamla kommunistlandet. Rummen och städningen får också höga betyg, dusch och luftkonditionering funkade. Svarta Havskusten var otroligt härlig, lagom långgrunt, genomskinligt blått och varmt vatten, helt ren sandbotten. Hotellpoolen var också fin med härligt svalkande vatten.
Efterrättsbordet lämnade mycket att önska. Mest giftgröna puréer och margarinkrämsstinna tårtor. Tyskar och engelsmän tog för sig med god aptit. Men varför klaga? Jordgubbar och bigarråer fanns alltid till hands.
Maten var för övrigt inte oäven och tämligen varierande. Bäst var frukostarna med svart kaffe och (min favorit) tomatjuice. Förutom flera sorters pålägg och mycket frukt och grönsaker serverades omeletter, stekta ägg och pannkakor.
Öl, vin och andra drycker fanns tillgängliga större delen av dygnet helt gratis.
Underhållningen var det ena bedrövliga; dagisframträdanden och amatörföreställning av ”Grevinnan och betjänten” i ett extra långsamt tempo.
Det andra bedrövliga var det kyrilliska alfabetet. Man känner sig som an analfabet inför detta. Ska Bulgarien bli EU-medlem måste landet gå över till bokstäver som övriga Europa kan läsa. Men ärligt talat så har ju EU-staten Grekland också ett annat alfabet.
Sist men inte minst hade jag trevligt sällskap i form av mina två döttrar Lina och Nilla. De var en förutsättning för alla de märkes (pirat) kläder jag köpte och är mycket nöjd med.

   
   

Trio på semester i Bulgarien

060613   Familjen

Sedan i torsdags är jag och mina döttrar Lina och Nilla på Sunny Beach vid Svarta Havet i Bulgarien. Vädret ar bra, sandstranden fantastisk, vattnet klarblått och servicen på hotellet nästan i Disneyklass. Antingen har de anställda fått sig en total makeover sedan kommunistidens slut eller så är den importerad från andra länder. Att den ekonomiska brottsligheten däremot florerar lika bra då som nu erfar man då man strosar längs de tusentals små bodarna som kantar den långa stranden. Många är de märkeskläder som mina döttrar fått mig att köpa till minimala priser.
I dag regnar det och åskar. Dessbättre hann jag ut en timme innan frukost for min dagliga promenad & lunkningstur. Lina och Nilla får tiden att gå med hjälp av medhavda vecko & hästtidningar. Själv läser jag min femte bok: Vaka över död vän av Inga Thelander.
I morgon kväll är vi åter i Anderslöv.

Från Sturup till Burgas

060606   Familjen

I morgon eftermiddag tar vi oss till Sturup för att flyga med SAS SK 7937 till Burgas i Bulgarien klockan 1745. Det är bra att starta där, vi bor ju bara en dryg mil från Sturup. Flygturen ska ta 2 timmar och 45 minuter. Sedan blir det att lägga till en timme beroende på tidszonerna.
Vi ska till Sunny Beach i Bulgarien. Burgas är Bulgariens näst största stad och den ligger vid Svarta Havet (Cerano More). Den är känd för turism och sin fiskeindustri. Fyra mil norr om flygplatsen ligget Slanchev Bryag (Sunny Beach Resort) som omfattar 120 hotell som ligger längs en tio kilometer lång strand.
För att dämpa resfebern har jag gjort en lång, lång packlista över allt jag tror att jag behöver ha med mig. Jag prickar av allt eftersom jag samlar ihop prylarna. Jag har förresten köpt en ny resväska bara för ändamålet.
Listan ska jag försöka spara på ett ställe (på datorn) så att jag kan återanvända den vid annat tillfälle. Döttrarna har fått rena nippran och påstår att vi ska åka till Thailand på 14 dar i december! Men bara om börsen återhämtar sig säger jag.

Födelsedagskalas i Höganäs

060605   Familjen

I går var hela familjen i Höganäs i Nordvästra Skåne för att fira att mina två barnbarn haft födelsedag. Det är Johanna som fyllde 12 och Joel som fyllde 4 år. Johannas present var ett löfte om en kommande heldag på Tivoli i Köpenhamn i sällskap med sina två trevliga och Tivoliälskande mostrar och med ”all included”. Joels önskepresent var en ”obbot” som kan röra sig, blixtra med lampor och hålla ett förfärligt oväsen medan han gör detta.
Det blev en bra dag med lämpligt temperatur för att äta ut och sedan genomföra en sorts kombinerad motionsövning med hoppmatta och fotboll.
Kommunen Höganäs passade på att fira sin 70-årsdag den 5-6 juni. Höganäs fick sina stadsprivilegier 1936 i juni månad. Många associerar nog Höganäs med Höganäs Keramik, som startade sin tillverkning redan 1909 och fortfarande producerar stengodsprodukter i fabriken på orten. Även om företaget idag heter ittala ab. Höganäs är en liten stad med drygt 13000 invånare. Den omnämndes första gången 1488 som fiskeläget Höyenaess.
Några bilder på barnen Desiré och Jörgen och barnbarnet Joel:

      

Sol, snö och presenter

060305    Dagbok, Familjen

Ännu mer snö har kommit i natt så min ambition att hålla en del av tomten snöfri kom åter på skam. Men när jag kom ut i solen vid åttatiden för att köpa frukostbröd på Coop fick jag erkänna att det är underbart vackert med snö, sex minusgrader och en helt blå himmel. Det är en ovanlig kombination för att vara sydvästra Skåne och därför skäl att glädja sig. Så det är bara att ta nya tag med snöskyffeln. Solaltanen måste ju hållas snöfri inför solandet.
Vi firar min födelsedag i dag - som egentligen är i morgon - men då får jag fira den för mig själv. Sedan vi ätit frukost fick jag av min fru och mina två döttrar en hel hop fina presenter. Jag hade önskat mig träningskläder och det fick jag, tre par speciella idrottsstrumpor, jag har aldrig haft så fina så det är verkligen på tiden, två märkeströjor, Adidas och en med en logga som återfanns på två svettband att ha på handleden - med dem ska man torka sig i ansiktet när man svettas, istället för att ha med en ohygienisk handduk enligt äldsta dottern.
Vidare ett träningsställ av god kvalitet, långa byxor och en rymlig jacka, köpt på Aurahallen, det ser ut som om de användes förra året vid svenska mästerskapen i Badminton eftersom jackan är märkt ”Senior SM-2005”. Det måste i så fall varit någonting för extra äldre oldboys. Till sist fick jag en bok av författaren till Da Vinci koden, Dan Brown. Denna heter ”Änglar och demoner”. Den är skriven 2000, alltså före ”Koden”, men översatt först 2005. Den ska jag läsa med stort intresse.
Vad mer idag? Jo, på eftermiddagen var solen så stark och vinden så obefintlig att det gick att sitta bar på solaltanen. Helt underbart! Men ingenting varar för evigt snart var snömolnen framme igen. Då var det dags att äta födelsedagstårtan, beställd från ”Smaksak” i Anderslöv som just bytt ägare.

Julfest på Rådjursvägen

051210  Familjen

Ända sedan förra hösten har vi funderat på att ha en inflyttningsfest sedan vi flyttat från Malmö till Anderslöv. Det har dock förblivit funderingar så långt. Tills nu. Idag hade vi en kombinerad inflyttnings- och julfest på Rådjursvägen sju. Det blev pajer, lasagne, sill, öl och julmust för att inte tala om efterrätterna som Toys’r Us säljaren Lina fabricerat. Allt mycket gott och därefter skrattframkallande spel. Det ena barnbarnet fick några förskottsjulklappar och höll sig lugn. Det andra hade fräckheten att vinna sällskapsspelet till förfång för sin far och morfar.
Bilder på:
1. min syster Birgit och svåger Lennart, nyblivna pensionärer i Västerstad
2. min dotter Lina och systerson Tomas, busschaufför som snart blir socionom.
3. barnen Nilla och Lina och barnbarnen Johanna och Joel

Barn och barnbarn

2005-07-23   Familj

I dag åkte jag till Malmö för att träna några timmar på Nautilus gym på Jägersrovägen. Sedan cyklade jag de fem kilometrarna till Köpenhamnsvägen, till lägenheten dit Lina, en av mina döttrar precis flyttat. Det var en sorts invigningsfest. Där var också min fru och min andra dotter Nilla som båda varit på Jägersro för att köra ”stora” hästar. Som 16-åring kör hon annars normalt något av våra två egna russ, Muskot och Mirella eller är kusk åt andras russ. Till lägenheten kom också min tredje (eller första) dotter Desiré som bor med sin make Fleming och mina två barnbarn Johanna och Joel. Därefter åkte vi till Anderslöv för att äta och barnen bada i plastpoolen i trädgården. Därefter for de flesta till Dala gård i Dalköpinge för att titta på ovannämnda hästar. Min äldsta son Jörgen, som bor i Helsingborg kom inte eftersom han nyss opererats för diskbråck.

Sol, bad och tre dagliga måltider på Mallorca

2005-07-04  Familjen

Hela förra veckan var jag med mina två döttrar på Mallorca. Det var första gången någon av oss satte sin fot på den turistön. Vi var i Alcudia på öns norra del och fick därför åka buss i drygt en timme från flygplatsen i Palma. Men den var sval och skön. Vi bodde på hotell Saturno som låg inhägnat tillsammans med två andra hotell på ett stort område. Det var en sorts Disney "resort" med mycket personal fulla av service och kundkvalitet vars måtto tycktes vara att göra allt för att gästerna skulle trivas. Och det gjorde vi.
Där var fullt med engelsktalande turister, engelsmän, skottar och irländare. Engelsmännen bor ju gärna i öns norra del medan tyskarna har lagt beslag på den södra delen. Vi hade två rum på 10:e våningen med en fin utsikt över bl a ett "waterland".
Det var "all inclusive" det vill säga vi fick tre extravaganta måltider per dag. Det fanns barer öppna dygnet runt för alla som var törstiga. Kaffe, läsk, sodavatten, öl, drinkar etc. Där fanns också möjlighet att få diverse gratis mellanmål som hamburgare, korv, pommes frites och liknande. Många åt hela tiden och en stor andel av gästerna var redan ordentligt överviktiga, vissa t o m groteskt feta. Jag motionerade, joggade och promenerade en timme varje morgon - och gick uppför alla trapporna till rummet - för att förbruka en del kalorier, men jag var ganska ensam om detta bland de 1000 gästerna. Solen sken praktiskt taget hela dagarna, drygt 30 grader i skuggan var det. Der fanns många rena och behagliga pooler och en mycket fin sandstrand, 12-15 minuters promenad från hotellet - men det gick buss dit varje halvtimma.

Palma de Mallorca

2005-06-25   Familjen

Midsommardagen 2005. Idag åker jag med mina två döttrar, Lina och Nilla på semester till Mallorca. Det blir första gången för mig. Vi lyfter från Kastrup kl 1405 och kommer att landa på Palma de Mallorca klockan 18.15. Jag har betalt för ett enkelrum med balkong på hotell Saturno alternativt Alcuidia. Vi kommer få tre mål mat om dagen så veckan kommer väl att handla om att äta, sola, bad och läsa deckare. Jag har med mig två Maria Lang, hennes två näst sista och Elisabet Kågermans ”Vågspel till döds” som hon skrev redan på 1950-talet. Vi är hemma igen den 2 juli sent på kvällen.
Som ett tecken i skyn är det ösregn och åska när vi åker från Anderslöv. I går var det inemot 30 grader varmt, vindstilla och mest sol. I dag är det 14 grader bara! Extra skönt att åka till Medelhavet.

 

 

 

 

sidans topp