Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Forskning & Vetenskap

Bertil Tomelius
Startsida

Hur stoppa jordklotets uppvärmning?

 2010-06-13 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Plan A, att globalt sänka koldioxidutsläppen, tycks ta alltför lång tid för att förhindra den globala uppvärmningen. Den optimism som fanns försvann i och med att världens politiska ledare inte lyckades åstadkomma någonting från mötet i Köpenhamn i november 2009. Nu finns plan B, så kallad i en rapport från brittiska vetenskapsakademin i september 2009 över drastiska åtgärder som kan tänkas styra framtiden klimat. Den innehåller i huvudsak två sorters insatser: att skärma av solinstrålningen och att städa bort koldioxiden vi släpper ut.
Solstrålarna kan vändas bort med hjälp av olika sorters speglar i rymden. Havet kan gödas med järnsalter så att algerna konsumerar med koldioxid. Dessa former av geoengineering kan användas i väntan på nya tekniker för koldioxidneutral energiproduktion i stället för att använda fossila bränslen. Trovärdigheten för geoengineering har vunnits stegvis och science fiction stämpeln försvann nyligen.
För ekonomerna är de klimattekniska lösningarna klart att föredra. De är billiga. En av dessa förespråkare är den danske ekonomen Björn Lomborg som leder Climate Consensus Center i Köpenhamn tillsammans med ett femtiotal andra ekonomer, av vilka fem är Nobelpristagare.
Läs mer i Forskning & Framsteg nr 4 2010 s 20-24 eller på dess hemsida "Ska vi mixtra med klimatet?"

Vi är inte så ensamma som vi tror

 2010-05-30  Forskning & Vetenskap
  För tre år sedan För fyra år sedan
"Nordbor är mindre ensamma än sydeuropéer" kan man läsa i en rubrik i senaste numret av Forskning & Framsteg.
Vidare att " Svenskar är inte lika ensamma i dag som för 25 år sedan, och äldre svenskar är bland de minst ensamma i Europa." Pensionärerna i Danmark och Sverige är de minst ensamma, och de i Grekland de mest ensamma.
Man kan fråga sig vad man menar med "ensamma".
På tyska finns det två ord som på svenska har blivit ett ord med två betydelse.
På tyska säger man "ich bin allein" för att tala om att det inte finns någon annan människa i närheten. Man kan förstärka det med "ich bin ganz allein". Detta kan också betyda ungefär, "jag är den ende", jag är unik.
Om jag säger att "ich bin einsam" betyder detta snarare att jag saknar andra människor.
På svenska finns bara ordet "ensam" som har ovanstående två betydelser. Därför vet man inte vilken i betydelserna någon svarar på frågan "Är du ensam?".
På svenska använde vi tidigare uttrycket "allena", kans mest i betydelsen "mol allena" som svarar mot tyskans "ganz allein".
Att ha många människor omkring sig är ingen garant för att inte känna sig ensam och orolig. På samma sätt kan man vara för sig själv och trivas med det utan att känna sig ensam.
Ett stort socialt umgänge hjälper inte alltid mot känslan av ensamhet. Det gäller främst unga människor som ofta upplever sig ensammare än äldre människor som har färre vänner.
Idag börjar man tala om behovet av "egentid" hos de som lider av brist på "ensamhet".

Missbruka inte din dammsugare

 2010-05-23  Forskning & Vetenskap
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
"Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete" brukar vi som inte städar i onödan försvara oss med.
Nu har vi fått ett bättre argument. Man blir lycklig av damm. Jo, det är faktiskt sant. I damm finns en godartad bakterie vid namn Mycobacterium vaccae som aktiverar nervceller och frigör serotonin när man andas in den. Detta har författaren Bodil Malmsten läst i den franska tidskriften Psychologies. I varje fall skriver hon om detta i sin fantastiska lilla bok "De från norr kommande leoparderna".
Jag hittade den på snurran med nya böcker på Biblioteket i Anderslöv, en av de sista nya böckerna som fick dispens för inköp innan bibliotekschefen i Trelleborg beslöt att sluta köpa in varken böcker, tidningar eller tidskrifter som en protest mot att politikerna inte gav henne de pengar hon ville ha.
Jag hittar en artikel på webben med den provocerande rubriken "Is Dirt the New Prozac?" Den finns i Discover Magazine.
Bakterien aktiverar de nervceller i hjärnan som producerar serotonin alltså samma effekt man vill uppnå med Prozac.
Det finns en forskningsrapport om hur smärtan och illamåendet hos lungcancerpatienter som behandlades med värmedödade Mycobacterium vaccae celler, gick tillbaka!
Så ni som känner er deprimerade och ångestfyllda, för allt i världen, plocka inte fram dammsugaren! Det kan tvärtom vara så att det är er alltför flitiga användning av detta redskap som ligger bakom symptomen! Behovet av att städa är närmast att betrakta som en fördom.

Skräpmat som knark

 2010-04-07 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan   För fyra år sedan 
Jag fastnade för rubriken "Skräpmat (junk food) som knark" i Sydsvenskan i förra veckan (20010-03-31).
Amerikanska forskare hävdar att skräpmat kan vara lika beroendeframkallande som kokain och heroin. Artikeln hänvisar till Aftonbladet som skriver att forskarna på The Scripps Research Institute i USA kommit fram till den slutsatsen efter studier på möss. Detta finns att läsa i en pressrelease från forskningsinstitutet i "Scripps Research Study Shows Compulsive Eating Shares Same Addictive Biochemical Mechanism with Cocaine, Heroin Abuse". Det ser ut som om det är samma mekanismer i hjärnan som ligger bakom både stark övervikt och drogberoende.

Forskningsrapporten finns publicerad i tidskriften Nature Neuroscience, och kan laddas ner som en pdf-fil "Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats".

Möss fick äta kaloririk mat med hög fetthalt som korv, bacon och ostkaka. Ju mer de åt ju mer ville de äta till de blev riktigt feta. Det kemiska belöningssystemet i hjärnan rubbas på samma sätt som vid användning av heroin och kokain. För var gång de använde "drogen" mat krävdes det en större dos nästa gång för att uppnå samma effekt i hjärnan.

"Tvesula" är dagens motto!

 2010-04-06 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För tre år sedan 
Tvesula inte! Är det någon som vet vad det betyder? Jag hörde det på femtitalet då jag växte upp i Askeröd i Mellanskåne. Kanske är det Göinge-dialekt eftersom båda mina föräldrar kom från trakten kring Västra Torup och norrut i "skoböjden" (skogsbygden) och de var nerflyttade till den mellanskånska slätten några år tidigare. "Tvesula inte" är ett förbud mot att äta mer än ett slags pålägg på en smörgås. "Sula" står för "sovel" som är ett gammalt ord för pålägg som ost eller korv eller annat. Bondesamhället innebar tungt fysiskt arbete och en måltid måste ge energi. Energin kom från bröd, gröt, potatis och andra kolhydratrika födoämnen. Pålägget var bara "grädden på moset".
Då promenerade barnen till skolan, lekte utomhus i flera timmar på rasterna och efter skolan eller hjälpte till i arbetet och gjorde snabbt av med de extra kalorier måltiderna gav.

"Tvesula inte" är i dag en verklig anakronism. Service- och kommunikationssamhället kräver inte mycket energi. Idag borde förbudet i stället vara att inte äta energirik föda. Idag handlar det om att inte äta bröd, gröt, potatis och andra stärkelsebaserade produkter som pasta, makaroner och liknande. Idag gäller det att äta näringsrik mat, särskilt mat med hög halt av protein, som skinka, kyckling, keso, kalvsylta och till det grönsaker med hög proteinhalt som ärter och bönor. Frukt är ett bra komplement.
Idag handlar det om att äta mer "pålägg" och minimera brödet.
Den som fortsätter med den energirika födan från femtiotalet blir snart överviktig med stor risk för att drabbas av sjukdomar.

Fetma på gott och ont

 2010-03-31 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Det är aldrig bra att vara fet då det sliter på hjärta lungor och leder, men för de feta visar flera nya forskningsresultat på både goda och dåliga nyheter. Den dåliga är att det är väldigt svårt att gå ned i vikt och att det dessutom på längre sikt kan rubba kroppens balans och medföra hälsorisker.
Den goda är att vi har både nyttiga och skadliga fettceller i kroppen, och att det gäller att bevara det rätta förhållandet mellan dem. Medan det farliga fettet kan leda till såväl diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som cancer, så finns det också fett som är viktigt för kroppens funktioner.
Fettets placering är väldigt viktig. Det ofarliga fettet är det "synliga" det som ligger runt magen och höfterna, det subkutana fettet. Det farliga är det som sitter runt de inre organen, bland annat levern.
Våra gener kan ha betydelse för om vi har lätt för att gå upp i vikt. Under 2009 visade två enorma genetiska studier av sammanlagt över 100 000 européer och amerikaner att den så kallade FTO-genen på kromosom 16 verkar spela en avgörande roll. Personer med en viss mutation i denna gen äter i genomsnitt 200 kalorier för mycket varje dag. De känner sig inte mätta i tid utan fortsätter att äta.
Läs mer här Fett vän eller fiende? i Illustrerad Vetenskap nr 2 2010 s. 56-61.

Registrerade användare kan fritt hämta artiklarna i arkivet, och det är gratis att registrera sig som användare på Illustrerad Vetenskap. Om du sedan är inloggad kan du läsa hela artikeln i pdf-format här.

Kallt plasma får sår att läka

 2010-03-27 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Från fysikens värld finner kallt plasma nu vägen till sjukhusen med en helt ny, billig och smärtfri behandling. Plasmat kan på några sekunder döda farliga bakterier och virus och få blod att koagulera - utan att göra minsta skada på omkringliggande vävnader. Det är helt fantastisk vilka framsteg som både svenska och internationella forskare gör på många för många människor mycket viktiga områden.
Fysikerna har lyckats tämja det vanligtvis extremt varma plasmat till en kall version, som bokstavligt talat kan hållas i handen. En av de ledande plasmaforskarna är doktor Mounir Laroussi vid Old Dominion University i Virginia i USA. Han har uppfunnit en liten "blyertspenna" (bild), som med hjälp av ett tunt blått moln av laddade gaspartiklar kan döda farliga bakterier, virus och mikroorganismer utan att göra skada på människan.
Laroussis metod erbjuder för första gången ett plasma så hanterbart och billigt att framställa att en mängd medicinska möjligheter uppenbarar sig. Dessutom - och inte alls oväsentligt - har apparaterna blivit så små att de kan hållas i handen och är lika billiga som en vanlig dator. Laroussi och andra forskare har visat att plasmat kan döda bakterier på 10-15 sekunder. Den antibakteriella effekten beror på att plasmat är fullt av ytterst reaktiva molekyler och atomer. Man kan säga att bakterierna bombarderas av elektriska laddningar som förstör deras starka väggar. Plasmat skapar också en sur miljö, salpetersyra, som väldigt få bakterier tål och dessutom UV-strålning som effektivt förstör bakteriernas arvsmassa (DNA).

Läs resten av artikeln här: Kallt plasma får sår att läka eller i Illustrerad Vetenskap nr 1 2010.
Läs originalartikeln här: Plasma pencil sharpens up.

Mounir Laroussi demonstrates his "plasma pencil" at Old Dominion University recently. The tool emits a "plume" of plasma that can be used to kill bacteria on skin.

Hårt liv förändrade förändrade våra gener

 2010-03-17 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Människan "föddes" i centrala delarna av Afrika. Det är alla forskare överens om idag. Att en del av dessa för omkring 60 000 år sedan flyttade via Mellanöstern dels till övriga delar av Asien och dels till Europa är också klart. Sedan kom människan vidare till Amerika.
Dagens européer, asiater, amerikaner och indianer är genetiskt betydligt mer lika än de moderna afrikanerna, och det har länge förundrat antropologerna hur denna skillnad har uppstått. Nu finns det en hypotes om att detta kan bero på de strapatser som flyttningarna innebar. Forskare från University of Cambridge som studerat genprover från 53 olika folkslag från hela världen menar att utvandrarna två gånger upplevde så stora kriser att mycket få människor överlevde. Dagens icke-afrikaner skulle alltså härstamma från en liten grupp människor med en liten variation i generna. Man kan också uttrycka det som om människor som var bärare av många andra sorters gener efter katastroferna huvudsakligen bara fanns kvar i Afrika.

Artikel i Illustrerad Vetenskap nr 2, 2010, eller läs artikeln här: Hårt liv förändrade våra gener.

Tidigare bloggar om katastrofer i Världshistorien och genförändringar:
2007-08-15, Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden
2005-12-06, Homo sapiens nära utrotning

Friskare och längre liv med mindre mat

 2010-03-15 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Visst är det märkvärdigt. Alla är vi väl övertygade om att en självklar välfärdsingrediens är att det alltid finns tillgång på mat och att ingen ska behöva gå och lägga sig hungrig. Och så visar forskningen att det är tvärtom. Djur som står på kalorifattig kost är friskare och lever längre.
Försök visar att apor som äter få kalorier blir mindre sjuka i cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, och så lever de längre. De blir också klipskare. En kalorifattig diet bevarade mer hjärnmassa i de delar av hjärnan som har med motorik, problemlösning och så kallat arbetsminne att göra.
Artikel i Illustrerad Vetenskap nr 1 2010, eller läs artikeln här: Fettfattig kost.

Climate Gate

 2010-03-04 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Det är ganska tyst om klimatförändringarna sedan flera månader tillbaka och det beror inte bara på den ovanligt kalla vintern, även om denna får många drabbade att mer frukta en ny istid än en än varmare period.
Nej det finns många andra skäl till att allt fler börja tappa sin tro på FN som "forskningsinstitut". För några veckor sedan menade ett antal forskare i den högt ansedda vetenskapstidningen Nature att hela grundkonstruktionen med en forskningspanel under FN-paraplyet är fel.
För ett år sedan tog David Gee, professor emeritus i geologi vid Uppsala universitet, tillsammans med flera hundra andra forskare avstånd från FNs klimatpanel eftersom den tog alltför stora politiska hänsyn. Allvarliga faktafel har upptäckts i panelens (IPPCs) rapport från 2007, en rapport som hittills har styrt det mesta av åtgärderna på klimatområdet över hela världen.
Det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn visade för hela världen att någonting var fel med FN som "forskningsledare". Och nu börjar alltfler kräva att ordföranden för FNs forskningspanel IPPC, Rajendra Pachauri, ska avgå efter misstankar om ekonomiska oegentligheter vid sitt universitet i Indien.

Tidigare bloggar om klimatfrågan:
2010-01-31, Låg trovärdighet för FNs klimatpanel
2008-02-28, Skog och fjärilar på Grönland
2007-08-15, Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden
2007-05-30, Solaktivitet bakom den ökade värmen
2005-12-06, Homo sapiens nära utrotning

Människan är individ bara tekniken finns

 2010-01-28 Forskning & Vetenskap
 För två år sedan 
När jag var ung satt jag hemma med familjen samlad framför TVn. Alla tittade samtidigt och alla hade samma referensramar och kunde prata om samma TV-program. Ibland tittade också grannar och släktingar in när det var särskilt populära program, speciellt om de inte själva hade tillgång till TV. Det var ett uttryck för människan sociala behov ansågs det. En upplevelse man hade enskilt kunde aldrig vara lika stark som den man hade tillsammans med andra. Människan var en kollektiv varelse och annat trams fick man ofta höra på 60-talet och framåt.
Men orsaken till att vi satt i sällskap och tittade var att det bara fanns en TV-apparat i hushållet eller kanske bara en för flera hushåll. Nu när antalet TV-apparater är många och programkanalerna många så väljer vi svenskarna allt oftare att se på olika program framför våra egna apparater eller ser programmen på datorn eller i efterskott på SvT-play. Detta visar en undersökning Jacob Bjuhr gjort vid Göteborgs universitet och presenterat i en ny avhandling. "Vi blir mer och mer individualistiska också i våra tv-val, och jag är övertygad om att den utvecklingen kommer att fortsätta. Vi kan inte längre tala om TV som ett socialt kitt, en enande kraft", säger Jakob Bjur.
Avhandlingens titel: Transforming Audiences — Patterns of Individualization in Television Viewing.
Läs mer i en artikel på Forskning.se "Socialt tv-tittande på väg att försvinna".

Var gömmer sig värmen?

 2010-01-19 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan 
Det varmaste året vad gäller genomsnittlig global temperatur är 1998. Sedan har det blivit något kallare. Detta är något som de meteorologiska datormodellerna har svårt att förklara. Axiomet som alla av FN godkända forksare utgår ifrån är ju att det ska bli varmare och att temperaturen snart ska nå katastofala höjder beroende på felaktig mänsklig påverkan. Nu hoppas och tror därför forskarna på att det ska vända igen detta året 2010. Nu är det dags för en rejäl höjning. Men som alla har märkt så har året startat med en ovanligt stark kyla och inget tyder på att det vänder under de kommande veckorna.
Den som levcer får se. Kunskapen om hur planeten jordens temperatur förändras är fortfarande en stor utmaning för vetenskapen.

Hadley Center som tillhör Storbritanniens meteorologiska institut anser att det varmaste året sedan statistik började föras är 1998. Skeptikerna hävdar då att tolv år måste vara ett långt avbrott i en påstådd stigande trend. Men meteorologinstitutet (MO) säger att datormodellerna pekar på att 2010 blir ännu varmare än 1998. Ett argument för detta är att Stilla havet håller på att lagra värme som kan släppas ut i atmosfären. Från 1998 till 2003 sögs stora mängder energi upp av oceanerna trots att inte yttemperaturen steg. Det blev alltså varmare även om man inte kunde mäta detta, hävdar firskarna, åtminstone officiellt. Vad de skriver i interna mail kan vara en annan sak.
En varm El Niño medverkade till rekordet 1998. Och sedan har vi solen med sina cyklar. Solen var "i botten" 2009 och bör därför börja röra sig mot maximum 2010 menar MO.
USAs CERES-program antyder att jorden har absorberat mer energi och reflekterat mindre de senaste åren i stället för tvärtom. Det är ganska mystiskt.
Artikel i The Economist "No hiding place?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 2 2010.

Mammans drickande ger koncentrationssvårigheter hos fostret?

 2010-01-03 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Internationella studier som Folkhälsoinstitutet refererar till visar att även måttligt drickande under graviditeten, ett till fyra glas vin i veckan, kan skada barnet och ge det uppmärksamhetsstörningar, hyperaktivitet, känslomässiga problem och svårigheter med relationer.
En amerikansk forskargrupp uppskattar att förekomsten av FASD, som är ett samlingsbegrepp för mindre allvarliga hjärnskador hos barn med drickande mammor, hos skolbarn i USA och Västeuropa kan ligga på mellan två och fem procent. Om detta kan man läsa i senaste numret av Forskning & Framsteg nr 1 2009 s 43-44 eller läs på webben "Glaset som kan skada fostret"
Kanske ligger redan en måttlig användning av alkohol bakom en del av de koncentrationssvårigheter som allt fler barn uppvisar idag och som diagnosticeras med hjälp av olika bokstavskombinationer som ADHD, DAMP, Aspergers etc.
För fyrtio år sedan drack kvinnor i genomsnitt 25 % av vad män drack. Idag har den delen fördubblats, till 50 %. Och männen dricker mer än tidigare. Och kvinnorna alltså ännu mer än tidigare. I en tidigare artikel har man kunnat läsa om hur kvinnor i de nordiska länderna nu dricker nästan lika mycket som män, till skillnad från största delen av Europa. "Kvinnor kan inte dricka som en hel karl".
En logisk följd av detta bör vara att det idag föds fler barn med något slags alkoholskada än för 40 år sedan, menar Åsa Magnusson, doktorand och psykiater vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Många kvinnor är dessutom idag äldre då de föder barn och har hunnit lägga sig till med alkoholvanor som kan vara svåra att bryta under nio månader. 20 % av kvinnor över 40 år säger sig ha druckit alkohol under graviditeten.
Åsa Magnusson menar att även i de fall då läkaren vet att mamman druckit under graviditeten kopplas inte detta alltid som orsak till barnets utvecklingsskador. Läkaren vill inte skuldlägga kvinnan utan skyller på andra orsaker. Därför finns det en stor gråzon i statistiken i Sverige.

Evolutionen styr känslor och beteende

 2009-12-18 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan
Jag är mycket intresserad av evolutionens teorier och imponerad av forskarnas förmåga att formulera hypoteset om orsaker till mänsligt beteende. Man menar att orsaken till att kvinnor fortsätter att leva efter de fruktsamma åren är att de kan hjälpa till att vårda sina barns barn vilket förbättrar barnens chanser att nå vuxen ålder. Det är således en anpassning till evolutionen. Fler barbarn når vuxen ålder och kan sprida sina gener vidare.
Vilken farmor eller mormor som helst skulle nog värja mot påståendet att hon behandlar sina barnbarn olika. Men om hon gör det beror det kanske på generna?
Det är ju ett genetiskt faktum att far- och mormödrar står närmare vissa barnbarn än andra beroende på hur X-kromosomen överförs från förälder till barn.
En farmors ena X-kromosom finns alltid hos sondottern men aldrig hos sonsonen.
En mormors ena X-kromosom överförs i hälften av fallen till ett av barnbarnen oberoende av kön.
Vi favoritiserar de barn och barnbarn som vi delar mest gener med. Detta är en hypotes som testades i en undersökning som omfattade befintliga data om 43 000 barns överlevnad i sju traditionella samhällen - från byar på japanska landsbygden och byar i Malawi till städer i Tyskland och Kanada - från 1600-talet fram till vår tid. Och hypotesen stämde väl in på resultaten. Far- och mormödrars effekt stämde perfekt överens med DNA. "Ju högre X-relation desto gynnsammare effekt har far - eller mormodern på barnbarnets överlevnad". Skrev forskarna i sin rapport.
Hur går detta till? Bästa gissningen menar forskarna är att barnbarn överför en signal om genetisk relation i form av likhet eller doft, som farmor eller mormor omedvetet använder för att fördela tid och intresse till olika barnbarn. Otroligt? Och vi vill så gärna tro att det är medvetna val vi gör, när vi bara reagerar på kemikalier eller synintryck. Ovh förresten, medvetandet finns det?
Läs mer i en artikeln på Newsweek,"An Evolutionary Edge: How grandmas may play favorites".

Inte så dumt med lite ångest om du vill leva längre

 2009-11-17 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Depression förkortar livet lika mycket som rökning. Lätt ångest däremot visar sig nu öka livslängden. Psykologen Arnstein Mykletun och hans forskargrupp utgick från en stor norsk befolkningsundersökning som omfattar 62 000 personer.
Forskarnas resultat tyder på att en fjärdedel av befolkningen inte är orolig alls, medan 5-10 % har så mycket ångest att det plågar dem svårt. Däremellan finns en stor grupp med måttlig ångest och denna grupp lever längst. Två tredjedelar av undersökningsgruppen hade ångestsymptom som de beskrev som "fjärilar i magen", oro utan att veta varför, rastlöshet. Det kan vara en evolutionär fördel att ha lite ångest, menar han. De kan antas uppsöka läkare oftare vilket kan uppdaga sjukdomar lite oftare. Denna hypotes ska testas i en ny undersökning. I vilket stadium söker människor med milda ångestsymptom läkare för cancer jämför med dem som inte har det.
Läs mer i en artikel i Forskning & Framsteg nr 7 2009. En presentation av Arnstein Mykletun finns här.
Tidigare bloggar om ångest:
2009-10-22: Kan människans ångest minskas,
2008-04-12: Mobilångest

Världens univertitetsrankning, Asien på frammarsch

 2009-11-05 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För tre år sedan 
Fem svenska universitet finns bland världens 200 bästa enligt Times Higher Education som nyligen publicerade sin lista. Med detta delar Sverige 11:e platsen med Belgien och Hongkong.
Bara 10 länder i världen har fler universitet på listan än Sverige. USA toppar förstås 2009 liksom 2008. Lika överlägsen tvåa är Storbritannien. Tillsammans står dessa länder för över 40 % av världens högkvalificerade lärosäten. Tredjeplatsen delas av Kanada, Japan och Holland.
De främsta europeiska länderna när det gäller högre utbildning är Storbritannien, Holland, Tyskland, Schweiz, Belgien, Sverige, Frankrike och Danmark.
De fem svenska universiteten på listan är (deras placering inom parentes):
Lunds universitet (67), Uppsala universitet (75), KTH (174), nykomlingen på topplistan Göteborgs universitet (185) och Chalmers (198).
Lund har avancerat 21 platser på listan jämfört med i fjol medan Uppsala fallit 12 platser.
De sex främsta universiteten i världen är: Harvard University (USA), University of Cambridge (UK), Yale University (USA), University College London (UK), Imperial College London (UK) och University of Oxford (UK).Universitet i Japan, Hong Kong, South Korea and Malaysia har förbättrat sina positioner.
Universitet i Sydamerika och Afrika saknas helt på listan.
Läs mer här: Rankings 09: Asia advances.
Hela listan finns här: Top 200 world universities.
Här finns listor för åren 2004-2008

Forsman övertygade oss om Darwins betydelse

 2009-11-04 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I går kväll var jag på Limhamns föreläsningsförening och lyssnade på Birgitta Forsman som pratade utifrån sin bok "Arvet från Darwin. Religion, människa, moral". Hon är vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik i Lund. Evolutionsteorin som kort kan beskrivas som att det föds alltid fler djur och växter än vad som kommer att överleva och därför blir det för varje ny generation de med de lämpligaste generna som överlever - har förändrat vår världsbild i grunden. Särskilt kristna känner sig stressade av detta. Ända sedan Darwins tid har man varit rädd att hans insikter om människans utveckling ska göra Gud överflödig. Varken fd ärkebiskopen K. G Hammar eller biskop Antje Jackelén ser emellertid något problem med att acceptera evolutionen och samtidigt tro på en skapande Gud. Samma uppfattning har vår nuvarande ärkebiskop Anders Wejryd "Bibeln är ingen lärobok i naturkunskap". Birgitta Forsman var mån om att visa att Darwin varken var rasist eller sexist eftersom han ofta anklagas för detta. Fördomarna mot Charles Darwin är legio. Jag köpte boken från Fri Tankes förlag.
Ett trettiotal personer hade samlats. Det ställdes frågor som visade att församlingen inklusive föredragshållaren var initierad och intelligent vilket skapade en mycket god mental miljö som en medlem av Humanisterna trivdes utmärkt med.
Darwin är helt helt nödvändig för människans egen förståelse av biologin. Denna slutsats skulle man önska att skolan tog till sig allt från högsta skolmyndigheten till de aktiva lärarna.
Det enda tråkiga var att högtalaranläggningen i aulan på Bergaskolan inte fungerade alls - och tydligen inte brukade göra det hela. Det ger inget bra betyg åt skolan och vaktmästaren om det nu finns en sådan.
Birgitta Forsman skriver själv om sin bok i Sydsvenskan.
Recensioner av boken:
Ola Wihlke i Norrköpings Tidningar: Människan är ett djur precis som masken,
Benny Holmberg Tidningen Kulturen: En tankeväckande bok.

"En folkspillra dör ut"

 2009-10-28  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Akuntsustammen i Brasilien har nu krympt till bara fem medlemmar sedan gruppen äldsta medlem, kvinnan Ururu (bild), nyligen avled, meddelar organisationen Survival International, som värnar om ursprungsfolkens rättigheter. Om några decennier kan Akuntsustammen vara helt utrotad och vår planet har gått miste om ett unikt folkslag, språk och kultur. Denna folkstam i djupaste Amazonas hade sju medlemmar när den först upptäcktes av de brasilianska myndigheterna 1995. Survival International säger att stammen har fallit offer för skogsröjare och gangstrar som utrotade nästan hela stammen när de lade beslag på dess land under 1960- och 1970-talen. De är duktiga jägare, jagar vildsvin, agutier - ett slags marsvinsartade gnagare och tapirer och odlar små trädgårdar med maniok - en buske rik på stärkelse - och majs. Sista bilden på Ururu Akuntsu och på de överlevande.
Läs mer här: http://www.survivalinternational.org/news/4977
Mer om akuntsustammen: http://www.survivalinternational.org/tribes/akuntsu

Kan människans ångest minskas

 2009-10-22  Forskning & Vetenskap
För tre år sedan   
Har evolutionen resulterat i en människa med ångest inför de enorma möjligheter som finns. Eller kan biologin förändras. Det hoppas i varje fall forskarna efter att ha genomfört hoppfulla djurförsök. Tidigare forskning visar att när människor upplever stark rädsla, råder stor aktivitet i amygdala, en mandelformad struktur som sitter bakom tinningloberna. Detta ångestcentrum hålls dock i strama tyglar av hippocampus och pannloberna så att rädslan inte tar över och orsakar ett trauma eller invalidiserar oss med panikångest. En särskild typ av nervceller som kallas ITC har i ny forskning visat sig spela en central roll i detta kontrollsystem. Krigsveteraner och andra som utsatts för särskilt ångestframkallande händelser drabbas ofta av vad man kallar för PTSD - posttraumatisk stressreaktion, med hjärtklappning, andnöd och extrem ångest som följd.
Forskarna hoppas att deras nya kunskap kommer att bana väg för nya läkemedel som kan förstärka ITC-cellernas förmågan att försvaga både förekomsten av och styrkan i PTSD- patienternas ångestanfall och därmed göra att dessa personer kan leva ett helt normalt liv, trots att deras våldsamma och obehagliga upplevelser fortfarande ligger lagrade i minnet.

Genom att stimulera dessa celler hoppas forskarna därför kunna hjälpa patienter, vars rädsla har blivit dem övermäktig.
Artikeln finns i Illustrerad Vetenskap, eller läs den här.

Adhd lika naturligt som homosexualitet

 2009-10-18  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan  
Omkring var tjugonde svensk har adhd som påverkar deras vardagsliv. Nu kan den amerikanska forskaren Nora D Volkow för första gången i en studie på människor visa att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden i mitten av hjärnan. Just de områdena är centrum för hjärnans belöningssystem, som styr vår motivation att göra saker. Dopamin har som uppgift att förmedla signaler mellan cellerna i belöningssystemet. När en person utan adhd får ett nytt intryck från omgivningen stiger flödet av dopamin till en toppnivå, som varar en stund. Hos den som har fått diagnosen "adhd" stiger också nivån av dopamin, men minskar snabbt när han eller hon nås av ett nytt intryck. Man kan ju anta att detta innebär att man slutar koncentrera sig på det första intrycket och genast ger sig på det nya. I en del fall kan detta ha negativa konsekvenser men självklart kan det också vara positivt. Man är ständigt öppen fär nya inryck och beredd på uppgifter. Kanske är adhd en grund för kreativitet. Att betrakta det ena som friskt och det andra som sjukt är förskräckligt ungefär på nivå med att klassa homosexualitet som en sjukdom.
Artikel i Dagens Nyheter,  
Studien publicerades nyligen i medicintidskriften Jama. (The Journal of the American Medical Association) "Evaluating Dopamine Reward Pathway in ADHD".

Övning ger färdighet

 2009-09-06  Forskning & Vetenskap
För två år sedan För tre år sedan  
Visst är det bra att ha talang om man vill nå framgång men det räcker inte långt alls. Det som krävs är övning och hårt arbete antingen du vill bli en berömd författare, klassisk pianist eller idrottsstjärna. Orden "Övning ger färdighet" är verkligen besannade åtminstone om man får tro vetenskapsjournalisten Malcolm Gladwell (bild) och hans bok "Outliers - The Story of Success". I den samlar han flera undersökningar som visar att myten om naturtalangen som utan vidare bemästrar en konst till perfektion just är - en myt.
Det finns inga genvägar. Vill man bli expert krävs det 10000 timmar arbete och träning. Det motsvarar tre timmar om dagen i tio års tid. och utgör den nedre gränsen för hur mycket man måste träna för att briljera inom sitt område.
Så om man ska tala om talang är är det förmågan att ihärdigt och koncentrerat arbeta hårt och målinriktat för att ständigt förbättra sig.
Bokens hemsida och författarens.
Boken presenteras i DN där Madelaine Levy ser hur den amerikanska drömmen är tillbaka på agendan. Och föreslår kortare lov för svenska skolbarn.
Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskaps september nummer 2009 "Öva i 10000 timmar".
Gladwell har också skrivit boken "Blink" om den intuitiva intelligensen. Det snabba tänkande som leder till ett första rationellt intryck.
Köp Outliers på Bokus.

Kvinnors favoriter varierar under månaden

 2009-08-20 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan 
Ny forskning pekar på att pyskopatiskt och asocialt beteende hos män verkar ytterst attraherande på moderna kvinnor när de har ägglossning. I varje fall vill många kvinnor ha barn med män som skulle ha varit bra beskyddare och jägare under stenåldern men som är olämpliga för ett modernt parförhållande med gemensamt ansvar för barn och hushåll. Det kan man läsa i en bok av den populäre äktenskapsgurun John Grays bok "Män är från Mars, kvinnor är från Venus". Forskarna visar att kvinnan attraheras av två olika typer av män beroende på var hon befinner sig i sin menstruationscykel.
Maskulinitet tyder på goda gener. Maskulinitet kommer av höga halter av det manliga könshormonet testosteron. Detta ger ett sämre immunförsvar och därför måste detta paras med starka gener. Inom evolutionsforskningen menar man att det just är de goda generna som kvinnor är ute efter, när de har ägglossning och därför har chans att bli gravida.

Om John Grays bok i Aftonbladet.
Läs mer i en arttikel i Illustrerad Vetenskap nr 11 2009 s 30-35 "Kvinnor föredrar grottmän".

Framtidens (jord)bruk, version 2.0

 2009-08-12 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Jordens befolkning blir ständigt större och allt fler flyttar till städerna. Produktionen av mat har inte följt med.
Det nuvarande jordbruket medför många problem. Jordens sötvattenresurser används till stor del till bevattning. Denna leder till urlakning av näringsämnen som hamnar i vattendrag och hav.
Det behövs en omstart av jordbruket, en version 2.0 och inomhusodling i höghus är kanske den mest lovande tekniken. Då kan man bedriva odlingen under mer kontrollerade former och gårdagens bönder blir i framtiden laboranter och växtförädlare. Då kommer man att odla direkt i vatten utan jord, i s k hydroponisk odling. En amerikansk forskare, Dickson Despommier, vill ha smarta jordbruk på högkant inomhus - vertical farming . Ett enda höghus i 30 plan kan livnära 50 000 människor. Produktionen kan placeras nära konsumenterna och många långa transporter kan undvikas. Produktion kan ske året om, oberoende av vädret och med inga eller mycket lite bekämpningsmedel. Det innebär lägre vatten- och energiförbrukning och levererar färska råvaror till stadens invånare.
Om detta kan man läsa i Illustrerad vetenskap nr 10 2009 s. 60-67. Läs mer här: Bild 1, Bild 2 och Bild 3.

Ny teori om hur allting började

 2009-08-08 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Och den innebär ungefär att när hela universum började så var det bara en fortsättning eller nystart på ett tidigare universum vars början i sin tur var en nystart på ett tidigare existerat universum. Nya undersökningar av strålning från universums tidigaste period tyder på att det existerat ett universum före detta och att egenskaper därifrån kanske har överlevt och bidragit till att skapa vår nuvarande värld. Enligt den gamla modellen startade universum i en "singularitet", där alla avstånd var lika med noll och där tätheten var oändligt stor. Innan Big Bang fanns "ingenting". I den nya modellen sker starten fortfarande med en Big Bang men inte från en nollpunkt och tätheten blir aldrig oändligt stor. Tiden sträcker sig i båda riktningarna, det finns existens också innan Big Bang. I år kommer Plancksatelliten att skicka upp. Den ska leta efter ännu finare nyanser i bakgrundsstrålningen och kanske kommer tecken på ett tidigare universum att avslöja sig här. I så fall kommer fysikerna att för första gången närma sig ett konkret svar på den gamla frågan om vad som fanns före Big Bang.

Om detta kan man läsa i nr 10 av Illustrerad Vetenskap s. 54-55. Universum föds igen... och igen och igen.

Smartare att växa upp på landet?

 2009-08-05 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Blir man smartare av att bo på landet? En amerikansk studie visar att barn som utsätts för mycket avgaser i fosterstadiet klarar sig betydligt sämre på IQ-tester än andra barn.
Studien genomfördes på 400 blivande mödrar och deras barn. Den visar att de barn som utsattes för avgaser över gränsvärdena under fosterstadiet fick närmare 5 enheter lägre resultat på vanliga IQ-tester och verbala tester när de nådde förskoleåldern. Fredrik Ullén (bild) som är docent i neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna och en av Sveriges mest framstående unga hjärnforskare finner det intressant att miljöfaktorer kan visa sig ha så stor betydelse på hjärnans utveckling.
Man kan tycka att en minskning av intelligenskvoten på fem enheter är liten men omfattar de många barn i Sverige kan detta få en betydelse för framtida prestationer i arbetslivet och i det svenska samhället för övrigt. Man bör nog ta de här resultaten på allvar, säger Fredrik Ullén, särskilt för barn som har inlärningssvårigheter.

Nyhet på Sveriges Television i morse "Barn på landet smartare än stadsbarn". Eller läs den här.

"Choklad med få kalorier och inget kladd"

 2009-07-28 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
I Schweiz har man av en händelse uppfunnit choklad, som varken smälter eller innehåller särskilt många kalorier. Perfekt för den viktmedvetne västerlänningen och invånare i det varma Afrika. Chokladindustrin har i många år försökt framställa choklad med låg kalorihalt och nu tycks man ha lyckats. Uppfinningen är som ofta ett resultat av ett misstag när man testade en annan innovation. Vulcano är det interna arbetsnamnet på en ny produkt från den schweiziska chokladtillverkaren Barry Callebaut som är råvaruproducent åt bland annat Nestlé. Enligt Gaby Tschofen, talekvinna för Barry Callebaut är Vulcano god och har en rik chokladsmak med stark arom. Den är mer krispig än krämig. Den smälter i munnen men det är enzymer i saliven och inte tungans värme som gör att den smälter. Den har bara en tiondel av de kalorier som "vanlig" choklad har och smälter först vid 55 grader.
Inom två år ska produkten vara ute i handeln..
Läs artikeln i the Guardian, "Wunder bar! Swiss stumble on low-calorie, no-melt chocolate", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

"Positivt tänkande" är inte bara värdelöst utan ännu värre

 2009-07-18 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan

Sedan 1960-talet har psykologer känt till att människor har lättare att acceptera idéer, som stämmer någorlunda överens med deras egna åsikter. Och lätt tar direkt avstånd från helt avvikande idéer.
Joanne Wood (bild) vid Waterloouniversitetet i Kanada funderade på om detta också stämmer på hur människar tar till sig goda råd i form av så kallat "positivt tänkande". S k självhjälpsböcker har i alla tider uppmuntrat personer med dålig självkänsla att tänka positivt om sig själva och Joanne Wood ville undersöka om samma tendens att lättare ta till sig nya tankar om det passade in i eget tankemönster, kunde spåras i uppfattningar om den egna personen.
Hennes forskargrupp intervjuade en grupp med 68 män och kvinnor. Undersökningens resultat presenterades i tidskriften Psycological Science och de visar att de som har gott självförtroende och repeterade "jag är en person värd att älska" fick i genomsnitt 31 poäng på en skala som går från noll till 35. De med gott självförtroende som inte upprepade frasen fick 25. I gruppen med dålig självkänsla fick de som upprepade frasen 10 poäng, medan kontrollgruppen ficl 17 poäng. Det tycks alltså som om användande av positivt tänkande förstärker skillnaderna i människors självkänsla. Med tanke på att många som läser självhjälpsböcker, vilka uppmuntrar positivt tänkande om den egna personen, redan har ett dåligt självförtroende, är dessa böcker kanske värre än värdelösa.

Originalartikeln i The Economist eller läs den här.
Artikel finns översatt till svenska i senaste numret av Tempus, nr 29, s. 28-29.
Också i Expressen: Försöka tänka positivt? Glöm det!

"Edens lustgård" var nog inget paradis

 2009-06-16  
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan 
Mycket tyder på att arten människan kan ha sitt ursprung i den ogästvänliga gränstrakten där Angola och Namibia möts. En ny genetisk undersökning ledd av Sarah Tishkoff, bild, har där identifierat 14 ursprungsbefolkningar. En arts ursprung brukar anses vara den plats där enskilda individer uppvisar störst genetisk mångfald. Undersökningen publicerades i förra veckans nummer av tidskriften Science. Antropologen Alison Brooks vid George Washingtonuniversitetet säger att där finns en del vegetation men också mängder av djup sand. Området liknar absolut inte någon lustgård. Trakten är hemvist för bushmen, eller San-folket, vars språk kännetecknas av många klickljud.

Originalartikel i NY Times eller läs den här.

Karta som visar hur forskarna förmodar att de första människorna förflyttade sig från Afrika mot Asien och Europa.

Vårt behov av självbehärskning

 2009-06-04 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
Kokainmissbrukare är beroende av droger, därför att deras förmåga att behärska sig är nedsatt. Inte för att som man tidigare trott för att "lustcentra" i missbrukarens hjärna är överaktiva. Det kan man läsa om i en artikel i Illustrerad vetenskap nr 7 2009. Det är oklart vilket som är hönan eller ägget. är det kokainanvändningen som försämrar självbehärksningen eller är det människor med en bristfällig impulskontroll som lättare blir missbrukare. Men faktum är att hos narkomaner är den "hårdvara" i hjärnan som skulle göra att de kunde behärska sig förändrad på ett avgörande sätt. Denna brist kan ta sig andra uttryck som att dricka för mycket alkohol, äta för mycket eller kanske shoppa för mycket. Omedelbar behovstillfredsställelse kan man också kalla detta.
Neuroforskaren Hugh Garavan vid Trinity Cololege i Dublin har gjort en rad skanningar av hjärnor och visat att vissa människor har nedsatt aktivitet i områden som styr självbehärskningen. Andra forskare påstår att intelligens och självbehärskning är två sidor av samma sak. De människor som får mest omfattande aktivering i främre delen av prefontala cortex (APC) är bäst på att behärska sig och de får även högst poäng på intelligenstester.

Läs hela artikeln här: Illustrerad vetenskap nr 7 sid 64-65.

 2009-05-29 Forskning & Vetenskap
För två år sedan   För tre år sedan
På Rörsjö/Zenith skolan i Malmö har kemiläraren Ovidiu Ivan fått utmärkelsen årets lärare i Malmö. Själv säger han att en lärares viktigaste egenskaper är att vara ämneskunnig, rättvis, rolig.
Dessa svar fick han också då han frågade via en enkät andra lärare och elever i samband med att han 2001 gjorde sitt examensarbete på Lärarhögskolan. Vad utmärker en bra lärare? Jag är övertygad om att det är just så. Läs mer i en artikel i Sydsvenskan.
Läraren ska ha ämneskunskaper, långt utöver elevernas nivå, för att kunna svara på frågor, också i utkanten av sitt ämne. Om läraren inte har ämneskunskaper finner eleverna ingen annan anledning att gå till hans lektioner än tvånget och risk för sanktioner. Ämneskunskaper ger eleverna en förväntan och läraren en säkerhet i "katedern". Denna säkerhet ger honom mod att vara rättvis men också att improvisera och skämta. Då finner eleverna honom "rolig" vilket ger en avslappad stämning. Stressen som hindrar inlärning minskar eller försvinner helt. Tiden bara går och snart är det rast. Både lärare och elever ser redan fram emot nästa lektion.
Så snälla skolpolitiker, satsa på en ordentlig ämneskunskap hos lärarna, det är viktigare än allt annat. Bild på Ovidiu Ivan framför en av naturvetenskapens grundläggande kunskapsmodeller, det periodiska systemet.

Magnet slår ut moralen

 2009-03-24   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Etik och moral är något vi föreställer oss att det tar en lång tid av livet att lära sig. För att inpränta reglerna och skapa karaktären. Dessa moralbegrepp kan emellertid utsuddas på en kort tid om aktiviteten i en speciell del av hjärnan utsätts för särskild behandling. Metoden kallas transkraniell magnetstimulering, en teknik som under några minuter minskar aktiviteten i en viss del av hjärnan som finns i höger pannlob.
Detta område kallas för dorsolaterala prefrontalbarken (DLPRFC) och det behövs för beteenden som följer sociala normer.
Krasst uttryckt kan man säga att behandlingen kan göra en människa med hög moral till en kriminell person genom att stänga av en del av hjärnan.
Ernst Fehr, professor i ekonomi vid Universität Zürich i Schweiz berättade om experimentet under ett seminarium om människans evolution som hölls i Stockholm i november. Läs mer i Forskning & Framsteg nr 1 2009 sidan 6. "Magnet slår ut moralen" . Man kan bara hoppas att det snart finns metoder för att göra tvärtom, dvs att förvandla en djupt kriminell person till en person med hög moral. Det vore hjärntvätt i den bästa betydelsen. rengöring.

Snart är vi (åter?) på månen

 2009-03-17    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Inom ramen för Apolloprogrammet genomfördes den första bemannade landningen på månen den 20 juli 1969. Det ska bli intressant att se med vilken glans och glamour denna enorma prestations 40-årsdag kommer att firas den 20 juli i år.
Det finns ett antal konspirationsteorier vars budskap är att Apolloprogrammet aldrig ledde till några månlandningar, och att filmerna och stillbilderna från samtliga Apollofärder är tagna på jorden. Flera kritiker tror att USA ordnade en stor bluff enbart i propagandasyfte då USA egentligen låg efter Sovjetunionen som både hade varit före med att skicka upp en farkost i rymden och hade skickat upp världens första bemannade rymdfarkost. USA skulle då ha hamnat i ett underläge och skulle därför ha skapat en stor bluff om en månfärd för att inte ligga i underläge i jämförelse med Sovjet. Läs en sammanfattning av argumenten här.
Men snart ska vi få veta sanningen. En lång rad sonder från USA, Europa, Japan, Kina och Indien ska förbereda människans återvändande till månen. Avsikten är att hitta ett lämpligt ställe att placera en månbas på. Redan i februari 2009 skulle enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap nr 2 2009 sidorna 34-47, USA ha skjutit upp Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Den ska ta bilder med en upplösning på mindre än en meter. Den ska därför kunna upptäcka var det finns stora stenar på månens yta som kan försvåra en landning. Den kommer också att visa de gamla Apollorymdskeppen på månen.

Nu läser jag att uppskjutningen av Lunar Reconnaissance Orbiter uppskjutits till tidigast den 20 maj i år.Wikipedia (eng) som hänvisar till NASA's Shuttle and Rocket Missions, Så vad vet man egentligen. Jag har skrivit en blogg "Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst" för några år sedan i ämnet då det avslöjats att 700 lådor med inspelat material från Apollo saknas, bland annat filmen med Neil Armstrongs historiska månpromenad den 20 juli 1969.

Personligheten kan mätas i hjärnan

 2009-02-12    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Psykologerna beskriver vår personlighet utifrån fem grundläggande personlighetsdrag, och nu har neurologerna börjat kunna förknippa dessa drag med hjärnans funktioner. Genom att jämföra MR-skanningar med data från personlighetstester har flera av dragen kunnat lokaliseras i hjärnan. Hos mycket utåtriktade människor är hjärnans belöningssystem (dopamin) till exempel extra känsligt. Anspändhet berättar hur vi förhåller oss till möjliga hot och faror. Pålitlighet talar om att vi planerar och är målinriktade. Empati visar hur bra vi är på att leva oss in i andras känslor. Öppenhet pekar på hur vi hanterar ord och abstrakta idéer. Öppenhet betyder intelligens och associationsförmåga.
Evolutionsforskare har nu börjat intressera sig för varför det är så stor variation i människors personlighet. De menar att olika personligheter har gett fördelar under varierande omständigheter genom människans historia. Därför kan man inte framhålla en personlighetstyp som fördelaktigast, då det kommer an på både miljömässiga och sociala faktorer vem som klarar sig bäst. I en farlig miljö skulle anspändhet premieras och i en föränderlig miljö utåtvändhet och öppenhet.
Läs mer i Illustrerad vetenskap nr 18 2008 s. 28-35. Testa dig själv! (Bild).

Finland och Sverige minns historien på olika sätt

 2009-02-03    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
För 200 år sedan förlorade Sverige en tredjedel av sitt territorium och en fjärdedel av sin befolkning. Sverige och Finland minns händelserna 1809 på olika sätt vilket syns i märkesårets logotyper. Den svenska består av två likformiga bollar med resp lands färger medan den finska har som tema "Nationen växer fram". I Sverige är Märkesåret, ett regeringsprojekt för att uppmärksamma att det är 200 år sedan Finland och Sverige blev två länder.
Finska kriget 1809-09 var en del av Napoleonkrigen och ledde till att Sverige och Finland, efter 600 år av gemensam historia gick skilda vägar. Kriget började den 21 februari 1808 med att ryska styrkor anföll Sverige. Före jul hade de sista svenska trupperna lämnat finsk mark.
Den 13 mars 1809 avsattes den svenske kungen Gustav IV Adolf, i en statskupp. Orsaken var kungens ovilja att sluta fred och hans planer på nya fälttåg. Samma månad återupptog Ryssland krigshandlingarna, nu i det egentliga Sverige. I slagen vid Ratan och Sävar i augusti avslutades kriget. Den 6 juni undertecknades en ny svensk regeringsform som satte stopp för det kungliga enväldet. Fred mellan Ryssland och Sverige slöts i Fredrikshamn den 17 september. Finland blev nu en rysk provins med relativt stort självstyre.
Efter oktoberrevolutionen i Ryssland förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917. Självständigheten ratificerades av den ryska bolsjevikregeringen 31 december 1917.
Posten ger ut ett särskilt frimärke.
Läs mer i Populär Historia Sverige och Finland minns skilsmässan.

HIV bara ett av många livsfarliga virus

 2009-01-27    Forskning & Vetenskap
För två år sedan För tre år sedan
Med hjälp av pengar från Google.org ska de hittas och stoppas i tid.
Aidsviruset utvandrade en gång från urskogen, där det idag kan finnas ännu farligare virus. En amerikansk forskare försöker hitta dessa virus innan de börjar skada människan.
För hundra år sedan, tror forskarna, dödade en jägare i Kamerun en schimpans. När han styckade köttet skar han sig själv och blev smittad med apblodet. Den människan var som skapad för att bli värd för just HIV viruset.
HIV-viruset är ofarligt för schimpanser men hos släktingen homo sapiens är det dödligt. 1959 nådde viruset obemärkt staden Kinshasa i Kongo och 1981 när läkare i Los Angeles la märkte till viruset för första gången hade det redan invaderat hundratusentals människor. Fram till idag har 60 miljoner människor smittats av HIV, nästan en av hundra, och 25 miljoner har dött i aids. Forskaren Nathan Wolfe har gjort som sin uppgift att försöka stoppa andra virus i urskogen från att bli ett nytt "HIV" i framtiden. Hans organisation "Global Viral Forecasting Initiative" fick nyligen 11 miljoner dollar från Google.org, sökmotorns filantropiska gren. Systematiskt kommer forskarna att med hjälp av stickprov övervaka de människor som sannolikt skulle hemsökas av virus. Det är känt var de största farorna lurar. Det är i tropikerna och på platser-där människor och djur lever speciellt nära varandra.
Virus kan tänkas häcka i centralafrikanska regioner där invånarna ofta livnär sig på s k bushkött, d v s apor och andra vilda djur. Andra troliga virushärdar kan finnas på marknadsplatser i Kina, Sars och fågelinfluensa, där fåglar, grisar och andra djur hålls i trånga burar, som gör det lätt för mikroorganismer att byta värddjur och anta nya former.
I dessa miljöer, tror Wolfe, finns dödliga virus som ännu inte har nått människan men som går att spåra. Det gäller att hitta dem och bedöma dem korrekt.

Experterna är dock säkra på att allt fler virus från djurvärlden kommer att invadera människan i framtiden. Allt fler människor bosätter sig i regnskogarna, där de konkurrerar med djuren om livsrummet. De röjer skog, bygger vägar och kontakterna mellan människa och natur blir allt tätare och närmare. Bygger på en artikel i Der Spiegel, översatt i Tempus nr 3 2009.
Läs hela artikeln här.

Lyx och överflöd rimmar illa med kris, nya värden i finanskrisens spår?

 2009-01-25  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För tre år sedan
Något intressant har börjat hända. Kanske är det början till en trend mot ett sundare, arbetsammare och sparsammare liv.
I radion pratar idag Anna Mannheimer i morgonprogrammet Mannheimer & Tengby om att hon börjat fundera över om man inte skulle kunna städa hela huset rent med ett enda rengöringsmedel till exempel såpa i stället för att använda alla de medel hon har för golv, väggar, tak, möbler, fönster, vask etc i städskåpet och som är så många att någon plastflaska ramlar ut då hon öppnar dörren. Och kanske, menar hon, är det samma sak med de många olika slags krämer hon gnider in sin kropp och sitt ansikte med!
Det låter spännande. Riktningen är mot det liv som jag, som nyss pensionerad fyrtiotalist lever, och kanske många andra också. Det har redan börjat med att cykelpendlingen till arbetsplatserna har ökat. Inte längre lika självklart att sitta ensam i en bil. (Se en artikel i Tempus nr 50, 2008 med rubriken "Europa cyklar". Den kan läsas här.

Jag läser denna vecka en artikel ifrån International Herald Tribune översatt i Tempus, nr 4, 2009, om hur de stora glamourvaruhusen i USAs och Europas storstäder med fasa ser hur försäljningen rasar "Lyx rimmar illa med kris" (översatt från International Herald Tribune).och där den globala recessionen ses som en chans till moralisk upprustning.
I Frankrike är en era av överdåd slut och man återgår till en mer sansad fransk livsstil välsignad av president Sarkozy.

På bussen till Jönköping och Moderaternas valupptakt på Elmia i går för alla föreningsordföranden (läs mer här) läser jag i mitt gamla husorgan Helsingborgs Dagblad en mycket tankeväckande artikel av kulturskribenten Carl Johan de Geer om den livsfarliga reklamen som har förföljt honom genom livet. Artikeln heter "Reklam eller livet" och ger en förklaring till varför Anna Mannheimers städskåp är överfullt. De Geer tror att en ny "proggtrend" är på väg.
Vilket politiskt parti i Sverige vågar hänga med på denna växande trend? Dygd och moral?

Surfa, sök på Nätet och håll dig ung

 2009-01-02   Forskning & Vetenskap
  För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Att surfa och söka information på Internet är bra för hjärnan. Det konstateras i en rapport från University of California, Los Angeles:
När hjärnan åldras minskar bland annat aktiviteten i cellerna, vilket påverkar hjärnans prestationsförmåga negativt. Att korsord, schackproblem och andra aktiviteter som stimulerar hjärnan, motverkar detta åldrande har länge varit känt. Nu kan också internetanvändning tillföras den listan.
Detta gläder mig därför att jag löste mycket korsord fram till för snart 20 år sedan. Att jag då slutade berodde på att den aktiviteten var så hopkopplad med att röka pipa. Så när jag la av med rökningen så försvann och intresset för korsord. Jag började däremot med aktiv surfning för snart 15 år sedan. Och strax därefter med att bygga egna webbplatser.
Undersökningen baseras på 24 frivilliga mellan 55 och 76 år. Halva gruppen var vana internetanvändare. Hjärnaktiviteten undersöktes under bokläsning och internetsurfning. Jämfört med läsning visade det sig att hjärnaktiviteten ökade i de områden som kontrollerar beslutsfattande och komplext tänkande för den grupp som surfade på nätet. Valmöjligheterna på internet kräver många beslut för att man ska nå rätt information och det är denna aktivering av hjärnan som motverkar åldrande enligt rapporten.

Läs mer här: UCLA Newsroom 14.10 University of California, Los Angeles: Study finds that searching the Internet increases brain function.

Rapporten refereras av CNN: Study: Google does a brain good.

Homosexuella mäns mödrar föder fler barn

 2008-12-29  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan 
Homosexuella män blir sällan fäder och rent statistiskt borde därför deras antal med tiden minska och gå mot noll men så är det inte, deras antal förefaller ligga ganska stabilt på samma nivå.
Detta förklarar forskarna med att mammor till homosexuella män, alltså män som vill ha sex med andra män, föder fler barn än genomsnittet.
Detta visar forskning som professorerna Andrea Camperio Ciani and Giovanni Zanzotto vid universitetet i Padua i Italien, tillsammans med Paolo Cermelli vid universitetet i Turin, genomfört i år.
Om detta läste jag en sammanfattning i novembernumret av Illustrerad Vetenskap. Bättre förstår man emellertid sammanhangen om man går till ett abstract i Science News: "Gay men tied to population growth". eller om man vill läsa hela artikeln i Plos One.
Kvinnor som föder pojkar som är (blir) homosexuella föder i genomsnitt fler barn än andra mödrar.
Kan det vara så att "naturen" kompenserar för den återvändsgränd som den homosexuelle pojken innebär när det gäller människans fortplantning.
Enligt forskarna finns orsaken i X-kromosomen. Där sitter några gener som ökar kvinnornas lust till män, så att de blir extra intresserade av att ha sex. Den evolutionära baktanken är naturligtvis att generera barn, så att arten förs vidare. Generna påverkar emellertid inte bara kvinnornas lust till män utan även sönernas lust till män. Med andra ord, mödrarna med dessa speciella gener blir kåtare och det blir också deras söner och objekten har samma kön. Huruvida den genetiska förändringen också ärvs av döttrarna förtäljer inte historien.

Skogarna växer!

 2008-12-23  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan

Mitt bland alla negativa prognoser om vår jords framtida möjligheter kommer en miljörapport med ett betydligt mer optimistiskt budskap. Jordens skogar växer! Mätningar visar att arealen med skog har ökat liksom biomassan. Det finns alltså skog på större områden och de har dessutom växt till sig. T ex i Kina har skogsarealen ökat från 96 miljoner till 143 miljoner hektar på 30 år. Ökningen är också markant i USA, Europa och Ryssland. Det finns tyvärr undantag, främst Afrika och Sydamerika - regnskogen krymper. Om skogen skulle vara jämt fördelad mellan jordens invånare skulle var och en ha 6200 kvadratmeter.
Skogarna förhindrar erosion, genom att dämpa vinden och bromsa regnvattnet. Träden binder koldioxid och skapar grund för en biologisk mångfald.
För den nya mätningen står professor Pekka Kauppi vid Helsingfors universitet som använt en ny metod som bygger både på satellitmätningar och observationer på marken.
Läs mer i Illustrerad vetenskap nr 15, 2008 "Skogarna växer"

Är ”jaget” en illusion?

 2008-11-27  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Senaste numret av Forskning & Vetenskap har som TEMA ”Jaget”. En intressant artikel heter ”Jaget är en illusion” och handlar om den brittiska forskaren Susan Blackmore
Jaget är en illusion, åtminstone om man med ett jag menar något slags inre väsen som existerar genom hela livet, som håller reda på minnen och som fattar beslut, säger Susan Blackmore, verksam vid University of the West of England i Bristol, Storbritannien.
Om man tittar på hur hjärnan är organiserad, så ser man att det inte finns någon punkt där allt kommer samman, säger Susan Blackmore. Jaget är inte en medveten aktör utan snarare en efterkonstruktion, en sammanfattning av kroppens reaktioner på olika stimuli.
Hon är långt ifrån ensam om att uppfatta jaget som något annat än vad det verkar vara. På 1700-talet påstod den skotske filosofen David Hume att jaget bara existerar som ett antal sinnesintryck i kroppen. Och den nutida amerikanske filosofen Daniel Dennett  kallar jaget för en "godartad användarillusion".
Susan Blackmore anser för sin del att illusionen är elakartad. Idén om ett jag är roten till människans lidande. All oro för framtiden handlar om vad som ska hända med mig, mig, mig. Om man kan släppa illusionen om att jaget är så viktigt så slipper man den oron, säger Susan Blackmore.
För en helt annan uppfattning i frågan kan man läsa Stig Olssons artikel i katolska kyrkans webbtidning Signum.
Läs gärna hela artikeln om Susan Blackmore här.

Människan bildar sina egna reservdelar

 2008-11-20  Forskning & vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan   För tre år sedan 
I en blogg den 30.8 2005 skrev jag en kort snutt om stamceller sedan jag läst en artikel i National Geographic. Stamceller kan fås att utvecklas till vilka som helst av kroppens drygt 200 olika celltyper och tros av forskare vara framtidens stora botemedel mot bland annat Parkinsons, hjärtsvikt och blindhet. Då för tre år sedan var det stora problemet etiskt, därför att fosterceller var inblandade och många länder förbjöd därför forskning på området.
Nu har forskningen gått vidare och placerat de etiska problemen på ”historiens sophög”. Genom en ny metod kan man nu ”spola tillbaka” vuxna cellers utveckling. En fullt utvecklas cell från en vuxen människa kan fås att omvandlas till en omogen cell – klockan vrids tillbaka till start. Denna cell, som kalla en pluripotent cell, kan nu förvandlas till alla slags celler i kroppen och fås att reparera hjärnan eller hjärtat (se bild). Vad man funnit är de 3-4 gener som kan omprogrammera cellens utveckling.
Detta är verkligen en stor framgång för vetenskapen.
Om fler människor tog del av forskningens framsteg skulle de vara mindre mottagliga för massmedias domedagsprofetior som alla projicerar framtiden på den kunskap och teknik vi har idag utan att ta hänsyn till den stora mänskliga potential till utveckling och problemlösning som vetenskapssamhället besitter.
En viktig orsak till att denna kunskap inte sprids är att medborgarnas grundkunskaper i de naturvetenskapliga ämnena som fysik, kemi och biologi idag är svaga. En märklig paradox då utbildningens längd aldrig varit så lång i Sverige som idag. Men kanske är lärarnas kunskaper, särskilt i grundskolan, där grunderna ska läggas, i ämnen som fysik, kemi och biologi och matematik, numera för låga.
Hoppas att skolminister Jan Björklund får stöd för sin strävan att förvandla den svenska skolan till en kunskapsskola!

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 14 2008.

Etnicitet och högkvalificerade yrken

 2008-10-13  Forskning & vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan
Vi är säkert många som har hört talas om civilingenjören från Irak eller kärnforskaren från Somalia som tvingas köra taxi i Stockholm därför att han inte fått något mer kvalificerat jobb trots att han sökt många hundratals sådana jobb. Orsaken är, menar man, att de är diskriminerade på grund av att de invandrat till Sverige. Vi är säkert också många som berättat dessa historier vidare för andra. Nu anser två forskare vid Handelshögskolan i Kalmar, Dan-Olof Rooth och Magnus Carlsson att det mycket väl kan förekomma att ovannämnda personer kör taxi men att det kan vara en myt att orsaken till detta är att de är diskriminerade på arbetsmarknaden. De har forskat i jobbansökningar på den svenska arbetsmarknaden och funnit att visst är det svårare att få ett jobb som fordonsförare, restaurangarbetare och byggnadsarbetare om man heter Ali, Mohammed eller Resa i jämförelse med Lars, Erik och Karl. Men denna diskriminering fann de huvudsakligen inom lågkvalificerade yrken. Om personer sökte jobb som dataspecialist, lärare eller redovisningsekonom missgynnades inte de av att ha arabiska namn. Forskarna har ingen enkel förklaring till varför det är så stor skillnad mellan kvalificerade och okvalificerade yrken men säger att liknande fenomen rapporterats från amerikansk forskning.
Om detta kan man läsa i senaste numret av Forskning & Framsteg nr 7, "Etnicitet ett hinder - i okvalificerade yrken" eller läs här.

Människans design passar inte det moderna livet

 2008-10-08  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I nr 12-2008 av den populärvetenskapliga tidskriften Illustrerad vetenskap finns många intressanta artiklar om Människan, den historiska och den möjliga framtida. Särskilt fastnade jag för ”Människan 1.0”, den version som blev föråldrad redan för 10000 år sedan, och som idag biologiskt sett passar allt sämre och sämre till den fysiska och psykiska miljö människan har utvecklat och kommer att utveckla. Den första människan, version ”1.0” med datorprogramspråk, var anpassad till jägarlivet.
Artikelns poäng är att dagens människa är nästan oförändrad, evolutionen rör sig med längre tidsbegrepp än 10 000 år även om det finns tecken på att evolutionens hastighet har ökat. Som allting annat efter de stora uppfinningarna, transistorn, DNAs struktur, datorerna och webben, kan man frestas säga.
Tidigare jagade vi bytesdjur, fiskade och samlade nötter, nu går vi på jakt i stormarknaderna med plånboken som vapen. Vår anatomi är gjord för att springa efter byte, idag rör vi så lite på oss att vi blir sjuka.
Vår kropp och vår hjärna är gjorda för livet före jordbruket där vi rörde oss på jakt efter bytesdjur eller samlade rötter, nötter och bär. Det började gå snett redan för 10000 år sedan då vi blev bönder i stället för jägare, och idag är människans design ännu mer föråldrad i förhållande till hur vi lever. Kropp och själ haltar efter i utvecklingen i våra försök att anpassa oss till ett modernt liv.
I dag ställer arbetslivet såväl som det social livet krav på oss som är helt ur fas med våra mentala och fysiska kvalifikationer. Inte att undra på att många (de allra flesta?) inte mår bra, sjukskriver sig och skyller på ”utbrändhet”.

”Acting svenne”

 2008-10-03  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan
Hardvardprofessorn Roland Fryer (bild) har länge forskat kring varför svarta lyckas sämre än vita i dagens USA. Bland annat har han undersökt företeelsen ”acting white”, en nedsättande benämning bland svarta som används mot andra svarta som är ambitiösa. Freyers forskning visar att fenomenet är reellt i så måtto att svarta skolelever är mindre populära i sin egen etniska grupp om de har alltför höga betyg, medan det för vita skolbarna är precis tvärtom. Fenomenet finns rapporterat över hela världen bland minoritetsgrupper som är små och där framgång innebär att lämna den etniska gruppen. De andra kommer då att hålla den ”ambitiöse” nere med alla medel.
I Sverige skulle det ambitiösa beteendet kunna kallas ”acting svenne”, alltså föraktfullt om de som studerar och lönearbetar (svensson-liv).
Om detta kan man läsa i ett nummer av Fokus i augusti.

Jag tänker att detta måste förekomma och vara av betydelse för invandrarelevers möjlighet att skaffa sig godkända betyg också i Sverige. Det är svårt för lärarna att förändra detta hur mycket extrautbildning de än får. Det som i stället behövs är åtgärder som leder till en attitydförändring hos de etniska minoritetsgrupper som flyttat till Sverige. På något sätt måste de börja acceptera, för att inte säga sträva efter, att skaffa sig själva och sina barn en ordentlig svensk utbildning. Vilka åtgärder som skapar en sådan attitydförändring kan man bara sia om men jag vet att man lyckats bra på sina håll i USA genom att koppla försörjningsbidragen till en sådan förändring.

Nationalekonomer om Roland Freyer.
En economic analysis of “acting white”.

P-piller och partnerval

 2008-08-14   Forskning & Vetenskap
  För två år sedan  
I människans evolutionära utveckling ingår ett system för kontroll av att barn med lämpliga egenskaper föds. Egenskaper som gör att mänskligheten går framåt. Så har det varit under många tusentals år.
Det har med feromoner att göra, det vill säga vissa kemiska ämnen som både män och kvinnor utsöndrar. Feromonerna ”avslöjar” vilka gener vi bär på, exempelvis vilka gener som styr vår motståndskraft mot infektioner och andra farliga substanser i vår omgivning. Ett barn har störst chans att bli stark både mentalt och fysiskt om föräldrarnas genuppsättning kompletterar varandra. Kvinnan har under årtusenden utvecklat en förmåga att lukta sig till var män med en kompletterande genuppsättning finns.
Idag rapporterar nyhetsmedia att forskning visar att kvinnor som använder p-piller förlorar eller åtminstone försämrar denna luktförmåga och därmed sin förmåga att välja rätt fäder till sina barn. Media betonar att detta kan leda till missfall och barnlöshet.
Man kan bara spekulera i huruvida denna minskade förmåga att välja rätt äktenskapspartner kan ligga bakom de senaste femtio årens många skilsmässor och att så många barn växer upp med bara en förälder. Kanske finns det också samband mellan p-pillerätande kvinnor och barn med allergier och kanske till och med med barns försämrade skolprestationer. Detta kan vara mycket allvarligt! Mycket farligare än den kommande klimatförändringen som det ju är så politiskt korrekt att tro på. Tänk om påven har rätt!
En annan tanke som osökt inställer sig är dansbanornas betydelse för människans genetiska utveckling. Där träffas många män och kvinnor ofta i giftasvuxen ålder. Där finns ett varierat utbud att välja från. Temperaturen är ofta hög och ännu varmare blir deltagarna när de svänger runt i dansen. Svettningen sätts igång och med den frigörs de DNA-avslöjande feromonerna. I den traditionella håll-om-varandra-dansen kommer män och kvinnor nära varandra och kan känna varandras lukter.
Så en bra förutsättning för fungerande äktenskap och en frisk och motståndskraftig avkomma kan alltså vara att mor och far en gång träffades på en dansbana och där svängde runt till ”Lill-Evertz” eller vad byaorkestern nu kan ha hetat. Och att mor inte hade börjat äta p-piller! Och kanske också att far inte använde för mycket herrparfym.

Jobbet avgör livslängden

 2008-08-09   Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Tänk om vi kunde göra som bina, välja en sysselsättning som föryngrar oss. Hos bina styrs åldrandeprocessen inte av djurens faktiska ålder utan i stället av deras sociala funktion i bikupan. När honlarver kläcks får de unga bina först jobb som uppassare hemma i bikupan. Där tar de hand om äggen och drottningen. Efter fyra veckor blir de nektar- och polleninsamlare och som sådana dör de inom några veckor. Om det blir ont om uppassare kan bina återgå till kupan och återta sina vårdtjänster som amnings- och putsbin. Detta kan förlänga deras liv många gånger om, upp till 10 månader!
De vårdande bina har en högre halt av vitellogenin, som är ett zinkhaltigt protein, än de producerande bina. Ny forskning tyder på att vitellogenin motverkar binas åldrande och har en livsförlängande effekt genom att stärka immunförsvaret. Nu skall forskare försöka lära av bina, för att undvika åldersbetingade sjukdomar som alzheimer och parkinson. Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskap nr 10/2008, sidan 48-51. Se också här.
Läs mer i Bio-Medicine och om Gro Amdam Lab.

Störd mens kan ge OS-guld

 2008-07-27   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Hos elitidrottare tycks mensstörningar inte bero på tuff träning utan på ärftlig förhöjd testosteronhalt. Tidigare har många trott och påstått att orsaken till att idrottskvinnor får mensstörningar är att de tränar hårt. Som vanligt gör man det logiska tankefelet att om två fenomen "samvarierar" i tiden så är den ena orsak till den andra. Så kan det vara men minst lika ofta beror båda fenomenen på något tredje fenomen som är orsaken till de andra två.  Magnus Hagmar, biträdande överläkare på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Solna har gjort en studie av 90 kvinnor i Sveriges OS-trupp. 27 % hade störd mens (5 % i normalbefolkningen) vilket berodde på ett tillstånd som kallas polycytiskt ovariesyndrom, PCOS, vilket innebär en förhöjd halt av det manliga könshormonet testosteron. Det är ett ärftligt tillstånd som ger dessa kvinnor förmågan att lättare bygga upp muskler och öka sin syreupptagningsförmåga. Man kan därför anta att de lättare kunnat hävda sig bland andra kvinnliga idrottare särskilt i utpräglade kraftidrotter som ishockey och fotboll mer än i bågskytte och curling och att de just därför valt dessa  idrotter. Man skulle nästan kunna tala om en medfödd dopning. Det skulle vara intressant att undersöka graden av PCOS-tillståndet hos de öststatskvinnor som var så överlägsna under 70- och 90-talet i alla kraftsporter. Särskilt DDR-kvinnorna var ju fenomenala. En annan intressant framtidsidé är att genetisk modifiera kvinnor med avsikt att vinna olympiska guldmedaljer.
Om detta kan man läsa i Forskning & Framsteg nr 5 2008 s. 7 eller för den som inte är prenumerant och därför inte kan logga in på sidan, läs mer här.

Det är samhället som sätter ramarna för skolans utveckling

 2008-07-10   Forskning & Vetenskap
För två år sedan  För tre år sedan
Enligt den senaste Pisastudien från OECD (se finska undervisningsministeriet) som gjordes 2006 stärker Finland sin ställning som det land där 15-åringarna lär sig räkna och behärska naturvetenskapliga ämnen bäst - medan Sverige föll från 18 till 22 plats bland de 57 länderna som undersökningen omfattade, se min blogg "Finska skolbarn i täten, svenska halkar bakåt". Sedan dess håller världen på att trampa upp en stig till Finland för att utröna vad det är som har gjort att detta diskreta, nordiska land har världens bästa skola. Det finska utbildningsdepartementet har tre heltidsansällda, som arrangerar studiebesöken i landets skolor, som tar emot en ström av utländska politiker, byråkrater och journalister (läs mer i en artikel i The Economist som också finns här) . Alla vill veta hur skolans inre arbete ser ut. Men det är inte bara att "kopiera vinnarna i PISA". Långsiktig skolpolitik baserad på brett samförstånd är receptet på en effektiv skola. Men detta kan inte enkelt överföras till andra länders skolpolitik "därför att mycket beror på andra faktorer, som ligger utanför skolan". Finlands ekonomi som till ganska nyligen var beroende av jordbruk under svåra förhållanden på nordliga breddgrader har format en "stoisk och strävsam nationalkaraktär". Hårt arbete och gott uppförande är normen, läraryrket lockar de bästa förmågorna (nästan 90 % av de sökande till lärarutbildningen avvisas, det är eliten som blir lärare). Beslut om utbildning fattas i Finland i samförstånd. "De fortsatte arbetet tills de nådde en uppgörelse och det tog två år", berättar Hautamäki vid Helsingfors universitet. Därför har nästan ingenting behövts ändras på 30 år. I Finland betonas också vikten av att ha lärarna med sig när man planerar förändringar i skolan. "Om inte lärarna är med ombord händer ingenting" varnar Sam Freedman, utbildningschef vid tankesmedjan Policy Exchange i London.

Chockkyl huvudet och må bättre

 2008-07-04  Forskning & Vetenskap
 För två år sedan  För tre år sedan
Huvudet i kallt vatten gör oss gladare. Tänk så fel jag haft. När jag duschat kallt efter att ha spelat badminton och tvingats tvätta håret i kallt vatten också har jag trott att detta kunde vara farligt. Orsaken var att tills för några år sedan fanns det på Aurahallen i Malmö bara ljumma duschar som inte kunde vridas till kallt. Ett undantag fanns och det var en dusch med iskallt vatten. Den tvangs jag därför använda. Nu läser jag att kallt vatten stimulerar huvudet och därmed hjärnstammen. Detta leder till ökad produktion av noradrenalin. Som kemikalie i hjärnan har noradrenalin betydelse främst när det gäller vakenhet, aktivitet, uppmärksamhet och vid depressioner. Som blodburet hormon ökar det  hjärtverksamheten och höjer blodtrycket. Hjärnan påverkas också av kylan som av små elektriska stötar.
Vi är gjorda för och har behov av extrema temperaturskillnader men upplever dem sällan, menar forskaren Nikolai Shevchuk vid Virginia Commonwealth University i USA. Stenåldersmänniskan utsattes ofta för sådana och ett skäl till depressioner idag kan vara att vi idag bara lever i en "lagom värld". Vinterbadarna är de som tycks ha fattat detta bäst. Ut ur den varma bastun och ner i iskallt vatten. Så levde vi (åtminstone männen) för tusentals år sedan och det är det levnadssättet som kroppen och hjärnan mår bäst av även på 2000-talet.
Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskap nr 8 2008  Läs mer på Discovery News.
Originalartikel i Science Direct. Mer om vinterbadare.

Aidsvärlden och det politiskt korrekta

 2008-06-26  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan 

Den politiskt korrekta vägran att i klarspråk konstatera att sexvanor spelar roll har lett till att pengar satsats på andra ställen där det aldrig funnits någon risk för epidemi. Särskilt är det svårt överallt att tala om sambandet mellan homosexualitet och AIDS.
I senaste numret av Tempus (25, 2008) finns en intressant artikel översatt från The Economist som handlar om att oproportionerligt stora resurser läggs på aids- och HIV-bekämpning. Dessutom riktas informationen till fel grupper av människor vilket leder till slöseri med kraft och pengar.
Pengar till aidsbekämpning stjäl resurser från mer kostnadseffektiv hälsovård enligt doktor Roger England vid organisationen Health Systems Workshop. Kampen mot aids får en fjärdedel av det sammanlagda stödet till global hälsovård, trots att aids bara står för fem procent av sjukdomsbördan i fattiga och medelinkomstländer. Där finns ju också tbc och malaria som förmodligen dödar fler personer.
Enligt en aktuell rapport publicerad av WHO, UNAIDS och Unicef behandlades i slutet av 2007 omkring 3 miljoner människor med aidsmediciner. 2,5 miljoner människor infekterades med HIV förra året. 2,1 miljon aidssjuka dog.
Elizabeth Pisani (bild) är en journalist som också är kritisk till aids-världens korruption, slöseri och förnekelse har skrivit en bok "The Wisdom of Whores". Hon erkänner att hon själv vinklat rapporter för att lyfta fram oegentligheter, för att ”piska fram nyhetsvärdet”. Det har varit känt i flera år att HIV är svårt att sprida med ”normal” sexuellt umgänge. Bara i ett samlag av 500-1000 med en smittad person sprids viruset. Risker uppstår i stället vid speciella beteenden (analsamlag där det finns risk för sprickor i ändtarmsöppningen eller att injicera droger med redan använda sputor), i vissa yrkesgrupper (prostituerade av båda könen) och med viss livsstil (att ha samlag med många samtidigt). Att rikta propaganda till heterosexuella tonåringar är slöseri med pengar – åtminstone i alla länder utanför Afrika. Att rikta sig till tonåringar är emellertid lättare än att angripa ”narkotika, prostitution och sodomi – företeelser som många politiker inte vill låtsas om". Allt enligt Pisanis bok.
En annan som skrivit en bok om aids är den före detta epidemiologen Jim Chin. Både han och Pisani angriper oviljan att betrakta Afrika som ett specialfall. De hävdar båda att skälet till att sjukdomen finns i så stor utsträckning i Afrika inte är att den började där utan beror också på att många afrikaner, av båda könen, har flera, samtida sexpartners. Gifta män hat tonåriga flickvänner, lastbilschaufförer och gruvarbetare bor flera månader i taget hemifrån; hustrur tar tillfälliga partners när deras män arbetar på annan ort etc. Afrikaner har kanske inte fler älskare än andra människor under livstiden, men de tenderar att ha flera samtidigt. Dessa sexuella nätverk underblåser HIV-spridningen.

Tidigare bloggar om Afrika, aids och HIV.
2008-01-06 "Aldrig så många HIV smittade i Sverige som nu".
2007-07-27 "Ekonomisk kollaps stoppar spridning av Hiv.
2006-11-25 "Afrikanska seder och bruk sprider Hiv".

The Wisdom of Whores.
Artikeln kommenteras i den svenska katolska nättidskriften Respekt för livet.
Originalartikeln i The Economist, eller läs mer här.

Prioner kan stoppa Alzheimers

 2008-05-21  Forskning & Vetenskap
  För två år sedan
Galna kosjukan känner alla till. En motsvarande sjukdom som angriper människan kallas Creutzfeld-Jakobs sjukdom. Sjukdomarna är alla dödliga och obotliga. Sjukdomen är smittsam men orsakas varken av bakterier, virus eller andra mikroorganismer. Orsaken är ett protein som i sig är helt harmlöst. Det kan emellertid förvandla sig till en farlig variant (bild). Detta protein har samma kemiska sammansättning som det ofarliga men det kan anta en annan tredimensionell form. Proteiner med denna förmåga kallas prioner, "proteinaceous infectious particle". Den godartade versionen kallas PrP-C. Ibland kan denna "vecka sig" annorlunda så att den skadliga formen PrP-Sc bildas. Den skadliga formen får den godartade att också vecka sig. En kedjereaktion startar som skapar längre och längre trådar av sammanklistrade prioner. Trådarna kan inte brytas ner. De skapar en sådan oreda i hjärnan att denna inte längre kan fungera normalt (se bild).
Ny forskning visar att prioner kan ha en skyddande effekt gentemot Alzheimers sjukdom. En lämplig mängd godartade prioner kan ha en bromsande effekt visar försök med möss. Eventuellt kan denna inverkan också ske på flera andra sjukdomar.
Creutzfeld-Jakobs sjukdom kan överföra om man äter infekterat oxkött men kan också vara ärflig och uppstår spontant hos en människa på miljonen. Kuru är namnet på en särskild typ av prionsjukdom som överförs genom kannibalism (bild). Den är bara känd från Papua Nya Guinea, där den spreds när invånarna åt infekterade människohjärnor. Läs mer om "The Mystery of Kuru".
Jag har läst en artikel i Illustrerad Vetenskap nr 5 2008 "Prioner - skurkar och hjältar".
Originalartikel i Learn.Genetics.

Mobilångest

 2008-04-12   Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
 I en brittisk undersökning förra månaden tillfrågades 2163 människor om dsina mobilvanor. Mer än hälften av de tillfrågade svarade att de blev stressade om de tappade bort sin mobil, fick dåligt batteri eller tappade täckning. Utan-mobil-fobin” är mycket verklig för många människor i Storbritannien, säger Stewart Fox-Mills, chef för avdelningen telefoni på det brittiska postverket som beställt undersökningen av YouGov. Han döper fobin till nomophobia. Om detta kan man läsa i Aftonbladetsom bygger på en artikel i The Independent.

2000-talets bidrag till den ökande stressen är mobilångesten, mobilen skapar ångest och är samtidigt ett ångestdämpande medel. En mycket farlig psykisk rundgång för många människor.
Många människor tror att deras liv består i deras kontakter med andra människor. De hittar inte något centrum och lugn i sig själva. Ger dåligt självförtroende. Ger inget utrymme för eftertanke och kreativitet. De fruktar att de ska förlora dessa kontakter om de inte kan nås hela tiden. Därav nomophobian. En ständig tillgänglighet ses som en förutsättning för själva existensen.
Sedan årtusenden vet människan att bästa medlet mot ångest är koncentration. Får hjärnan en lagom svår utmaning att arbeta med blir den ”glad”, utrymmet för ångesten försvinner, belöningscentrum får sina lyckosubstanser och man känner att ”detta blir en bra dag”. Men så ringer telefonen eller SMS signalen ljuder och förstör alltihop. Kreativiteten och arbetsglädjen försvinner. Stackars människor som har behov av att ständigt vara tillgängliga för andra därför att de fruktar för att bli ”glömda” eller ”förbigångna”. Sträva efter att bli den som väljer att gå förbi i stället för att vara rädd för att bli förbigången!

Inget kul att vara vänster

 2008-03-04   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
Jag har blivit gladare de senaste åren och har hittills trott att det berodde på att jag lämnat yrkeslivet och fått möjlighet att själv få bestämma över mitt liv och min tid. Nu upptäcker jag att förändringen också kan bero på att jag blivit aktiv medlem i Nya Moderaterna i Trelleborg.
Lyckoforskaren Christian Björnskov vid Aarhus School of Business har analyserat data från den så kallade World Values Survey och funnit klara tecken på att det finns ett samband mellan politisk orientering och lycka. Det ser likadant ut i de flesta länder även om sambandet är något svagare i välfärdsstater som Sverige och Danmark (som för övrigt har världens lyckligaste folk). De som tillhör partier till vänster tenderar att uppfatta samhället som orättvist och de gör dem missmodiga, irriterade och olyckliga. Jag kan förmoda att de flesta feminister är olyckliga.
Det kan man läsa i en liten notis i senaste numret av Forskning & Framsteg (nr 2 2008). Det finns i ett pressmeddelande från den populärvetenskapliga tidskriften som jag verkligen kan rekommendera.

Vållar i stället för drabbas

 2008-03-01   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För ett år sedan  
Det politiskt korrekta har länge varit att människor ”drabbas” av sina problem. Men nu visar en ny studie med stor klarhet att de ofta själva ”vållar” sina egna problem. Resultatet av en ny rikstäckande enkät bland 26 000 män och 30 500 kvinnor i åldern 18-24 å presenteras av docent Sarah Wamala, lektor vid Karolinska institutet och avdelningschef vid Centrum för folkhälsa, samt Johanna Ahnquist, utredare vid Statens folkhälsoinstitut i en artikel under DN Debatt den 24.2 i år. ”Stillasittande och sprit driver på psykisk ohälsa”.

Människor som röker, dricker för mycket, äter dåligt och inte rör på sig löper flerdubbel risk att drabbas av dålig psykisk hälsa. Människor som dragit på sig flera slag av ohälsosam livsstil löper upp till 300 procent större risk att hamna i psykisk sjuklighet än människor med hälsosamma levnadsvanor.

Min uppfattning är den att människan har en fri vilja, människan kan välja mellan olika alternativ som att röka eller inte röka, supa eller inte supa, äta skräpmat eller frukt och grönsaker, motionera eller slötitta på TV och så vidare. Alla ”vanliga” människor vet ju detta lika väl som jag utifrån egna erfarenheter och egna iakttagelser.
Men för vissa passar det bättre att betrakta (andra) människor som ”offer”, ”drabbade” av än det ena än det andra, och att göra dessa människor till oansvariga föremål för den stora svenska ”vårdapparaten”, en massa personer vars löner skattebetalarna tvingas stå för. Det är företrädare för denna apparat som driver den svårgenomträngliga myten om att människor ”drabbas” av sina svårigheter och att det därför måste finnas andra som ”vårdar” dem. Man skulle kunna säga att en stor del av de som bor i Sverige antingen tillhör kategorierna ”drabbade” eller ”vårdare”. De är ömsesidigt beroende av varandra. Det är politiskt inkorrekt (pik) att ifrågasätta detta.
Nyspråk: En ”pikare” är en som genomskådat det politiskt korrekta och inte drar sig för att påpeka detta.

Skog och fjärilar på Grönland

 2008-02-28   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  
Det som man mest fruktar i klimatdebatten är att om temperaturen stiger med mellan tre och sju grader vilket FNs klimatpanel IPCC nyligen har förutspått så kommer inlandsisen att kollapsa med total katastrof som följd.
Under den senaste mellanistiden för drygt 100 000 år sedan, den så kallade Eemtiden, var det femgrader varmare på Grönland än i dag och vattennivån låg sex meter högre än idag. FNs forskare menar att Eemtiden kan vara en möjlig modell för vårt jordklot om hundra år.
Nu kommer det ett lugnande besked från danska forskare som undersökt utborrade iskärnor från Grönland. Där har man hittat DNA från växter för 800 000 år sedan. Om isen under Eemtiden tinat och kollapsat skulle denna DNA vara förstörd menar forskarna. DNAt tyder på att det fanns en grönskade skog på Grönland för knappt en miljon år sedan. Där fanns björkar, tallar och fjärilar. Ett betydligt snabbare och mer fullständigt sätt att förstöra jorden än att producera för mycket ”klimatgaser” är om vi träffas av gammastrålningen från kollapsande jättestjärnor. Då raderas allt liv ut. Sannolikheten är liten. Det kan hända i morgon eller om miljarder år. Exploderar en hypernova (hundra gånger större än solen) tillräckligt nära finns risk att hela vårt solsystem förintas om det ligger i vägen för den jetstråle i vilken hela jättestjärnans samlade energi koncentreras.45500

Läs mer på Illustrerad Vetenskap nr 1 2008 sidorna 34-39. ”Uråldrig skog dold under isen” eller på webbplatsen.
Läs mer om forskningen på danska.
Läs mer på Illustrerad Vetenskap nr 1 2008 sidorna 34-39. ”Domedagen på tre sätt” eller på webbplatsen.

Sin har gått i sin

 2008-01-23  Forskning & Vetenskap
Nu ger jag mig i kampen mot de som vägrar att använda det reflexiva possessiva pronominet sin i enlighet med Svenska Akademins grammatik. Orsaken? Jag har hittat samma fel i Klas Östergrens senaste bok ”Orkanpartyt”. På sidan 36 skriver han ”..vuxna människor som tituleras direktör och som betraktas med respekt och kanske också fruktan av sina underlydande”. Det låter väl bra och riktigt enligt regelboken. Problemet är att jag inte citerar rätt. Östergren skriver nämligen ”deras underlydande”.
Klas Östergren är min favorit bland moderna svenska författare, tillsammans med Torgny Lindgren, han är av mogen ålder, född 1955, han fick Samfundet De Nios stora pris 2005 och dessutom bor han på Österlen i Skåne. Jag böjer mig gärna för denne kulturens gigant och det svenska språkets auktoritet.
Vem fick ”Stora priset” året innan (2004)? Jo, just Torgny Lindgren!
En bra och klargörande artikel av Sofia Tingsell, doktorand i svenska, finns här.
Jag har tidigare bloggat om problemet, "Han älskar med hans fru".

Kvinnans val på "köttmarknaden"

 2008-01-20  Forskning och Vetenskap
För ett år sedan
Kvinnor klagar ofta på att sökandet efter en partner (dating) är som en boskapsmarknad och en aktuell uppsats som nyligen publicerades antyder att de har rätt. Men kvinnor har ingen anledning att klaga eftersom det är de som är köparna på denna marknad. Mannen friar, kvinnan väljer (bild).
Två evolutionspsykologiska forskare Thomas Pollet och Daniel Nettle har hittat stöd för hypotesen att kvinnor väljer män med resurser och hög status samt trevligt utseende. De har granskat data från en folkräkning 1910 i USA och upptäckt att äktenskapet verkligen är en marknad. Brist på köpare gör att säljarna måste ha speciellt attraktiva egenskaper att erbjuda för att det ska bli en affär av. I stater där överskottet av män var störst som i Arizona var det bara 24 % av lågstatusmännen som var gifta före 30 års ålder jämfört med 46 % av högstatusmännen. Man skulle kunna säga att om kvinnan får välja gifter hon sig inte i första hand av kärlek utan efter partnerns status! Det är kanske ändå så att det är storleken som avgör, och då storleken på den socioekonomiska positionen.
Därmed inte sagt att inte kärleken infinner sig när den manliga partnern har de rätta resurserna.
Original artikel i The Economist, översatt i Tempus nr 3 2008.
Forskningsrapporten, läs mer.

Aldrig så många HIV smittade i Sverige som nu

 2008-01-06  Forskning och Vetenskap
För två år sedan
Under första halvåret år 2007 rapporterades 86 fall av HIV jämfört med i medeltal 40 de föregående fem åren. Många nyupptäckta fall är personer som smittats innan de kom till Sverige. Fluktuationerna mellan olika år beror på från vilka länder de kom och hur stor smittan är i deras ursprungsländer. Det kan man läsa i senaste numret av Forskning & Framsteg, nr 01 2008.
Aldrig någonsin har så många varit hiv-smittade i Sverige som idag. 1990 var antalet människor med i Hiv i Sverige knappt 2000. Idag är det omkring 5000. Den främsta orsaken till detta att de många människor som sedan 1990 kommit från andra länder för att bosätta sig i Sverige i stor utsträckning kommit från länder där andelen som bär på viruset är mycket högre än i Sverige. I stort sett är det migrationen som svarar för hela ökningen. Se bilden som visar att övriga kategorier smittvägar allmänt sett ligger på samma nivå sedan 1996.
(I en artikel i Fokus nr 48 2008 föreslår infektionsläkaren Linda Morfeldt att alla som kommer till Sverige från endemiska områden i världen ska testas för hiv och andra smittsamma sjukdomar redan vid ankomsten. I dessa länder är hiv skambelagt och många är bärare av viruset utan att veta om det. Det var Linda Morfeldt (bild) som 1982 diagnosticerade den första patienten med hiv i Sverige. Hon vill också att unga som söker läkarvård för bl a klamydia ska testas för hiv.)

Ett annat forskningsresultat som nämns i artikeln i Forskning & Framsteg är den amerikanske forskaren John Talbotts genomgång av hur Hiv situationen ser ut i 77 länder. Den tyder på att det främst är andelen prostituerade i ett land som avgör hur stor smittspridningen är och inte om till exempel huruvida männen är omskurna eller ej, som bland annat en undersökning av Kenya skulle ha visat. Att Afrika som helhet är så hårt drabbat anser Talbott kan bero på att andelen prostituerade där är fyra gånger högre än i resten av världen och att de prostituerade dessutom bär på Hiv-smitta fyra gånger oftare än prostituerade på andra platser.
Läs mer i originalartikeln i PLoS ONE, Size Matters: The Number of Prostitutes and the Global HIV/AIDS Pandemic.
Jag har tidigare skrivit om Afrika och HIV:
070727 Ekonomisk kollaps stoppar spridning av HIV
061125 Afrikanska seder och bruk sprider HIV.

Influensavirus trivs bäst på vintern

 2007-12-28  Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Influensan drabbar oss alltid någon gång i perioden november till mars. Det finns många föreställningar om varför. Somliga trodde att influensan kom på vintern därför att människor vistas mera inomhus eller för att barnen umgicks nära varandra i skolor och förskolor, där de smittades och sedan förde smittan vidare till sina familjer. Andra pekade på lägre motståndskraft på grund av lägre halter av D-vitamin eller melatonin när dagarna är kortare. Nu visar alldeles ny forskning att vårt beteende inte är någon förklaring utan det är själva viruset som blir annorlunda under vintern. I motsats till förkylningsvirus som sprids genom direkt kontakt, sprids influensavirus genom luften. Det är stabilare och stannar kvar i luften längre när den är kall och torr, vilket den ofta är under influensaperioden november till mars. En kall och torr vinter är därför farligare för människan än en regnig och mild. Den bästa strategin för att undvika influensan är att vaccinera sig.

Originalartikel i N Y Times ”Study Shows Why the Flu Likes Winter”. Översatt i Tempus nr 51 2007 eller läs mer här.
Nyheten finns också nämnd i senaste numret av Forskning & Framsteg, januari 2008.

Den översvämmade hjärnan

 2007-12-10  Böcker, F & V
För ett år sedan  För två år sedan
När du samtidigt försöker följa med i CNN:s nyhetspresentation och läsa textremsan med aktiekurser i nedre delen av skärmen är din subjektiva känsla att du ligger på gränsen till vad du klarar av att ta emot och bearbeta. Hjärnan känns översvämmad. Analyserar man situationen genom att använda begreppet arbetsminne kan man konstatera att känslan motsvaras av något mätbart: simultansituationen är extremt arbetsminneskrävande. Vissa bestämda delar av pann- och hjässloben i din hjärna sätter gränsen för hur mycket du kan ta emot. Men känslan av att vara okoncentrerad kan också bero på fel relation mellan kraven och vår kapacitet. Och kapaciteten kan ökas genom träning. Genom att träna arbetsminnet får vi det att fungera bättre. Om vi låter oss utsättas för lagom mycket information blir vi smartare. Varför inte besöka ”mentala gym”? Bäst tycks vara att spela schack ty där tvingas vi att tänka ut flera drag framåt. Bra är också att läsa, helst lagom komplicerade texter. Titta på TV är inte lika nyttigt om du vill förbättra ditt arbetsminne och därmed också minska risken för tidig demens, även om bokförfattaren menar att flera TV-program har blivit mer komplicerade att följa och därmed ”nyttigare”. De slutsatser som professor Torkel Klingberg i sin bok ”Den översvämmande hjärnan” (2007) drar av den hjärnforskning han bedriver på Karolinska Institutet ligger mycket nära den amerikanske psykologen Mihály Csikszentmihalyi som för snart tjugo år sedan i sin bok Flow: The Psychology of Optimal Experience beskrev hur man genom att ägna sig åt uppgifter vars krav upplevs som att vara i balans med, eller i närheten av din maximal förmåga ökar din kompetens samtidigt som du upplever en känsla av ”Flow”, tillfredsställelse och glädje. Kanske är det meningen med livet att öka sitt arbetsminne. Åtminstone känns det så medan man håller på.
Läs båda böckerna men helst ”Flow”. Det är psykologins bibel. Klingberg refererar till en senare bok: Finna flow – den vardagliga entusiasmens psykologi. Den kom på svenska förra året.
Blogg om den översvämmade hjärnan. Recension i SvD. Fokus: Intelligensen har sina gränser.
Wikipedia om Flow. Presentation av Mihály Csikszentmihalyi .

Boreout

 2007-11-15  Forskning & vetenskap
  
Philippe Rothlin och Peter Werder (bild) har i sin bok Diagnose Boreout : Warum Unterforderung im Job krank macht myntat begreppet Boreout som en annan sorts negativ reaktion i dagens arbetsliv än Burnout (utbrändhet, utmattningsdepression). Boken recenseras i senaste numret (45-07) av Veckans affärer. De som drabbas av Boreout antas ha långtråkigt eftersom de inte har stimulerande uppgifter.
Själv tror jag att båda diagnoserna egentligen är samma sak. Det är anställdas reaktioner på ett arbetsliv där arbetsuppgifterna blir allt otydligare, styrningen – som ofta kallas målstyrning – är obefintlig eller åtminstone otydlig, befattningsbeskrivningar ses som ett mycket omodernt begrepp. Människor kan reagera på ett sådant arbete på minst två dysfunktionella sätt. Antingen arbetar de ihjäl sig eftersom de aldrig känner att de gjort nog – de vet inte var ribban ligger. De blir ”utbrända”. Eller så uppfattar de arbetsuppgifterna som så svåra och oöverstigliga att de inte ens orkar ta itu med dem. De har för många svåra uppgifter och för få arbetsuppgifter som motsvarar deras kompetens. Då försöker de fördriva arbetsdagen med långa luncher, många rökpauser eller med att göra en massa privata saker. Båda reaktionerna leder förstås till en stor ineffektivitet i arbetslivet, en ineffektivitet som får ledningen att kräva ”mer resurser”.
Allt hänger samman med övergången från industrisamhället med tydliga arbetsuppgifter och en klar hierarkisk ledning till dagens tjänstesamhälle med otydliga arbetsuppgifter och så kallade platta organisationer. Därför får vi nog dras med både ”burnout” och ”boreout” tills tjänstesamhället övergår i nästa organisationsform. Kanske kommer det att handla om att alla blir sina egna företagare – alla köper och säljer och ingen är längre löntagare?
Recension i Realtid.com.

Är Guds energi mörk?

 2007-11-01 Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Själv är jag övertygad ateist sedan gymnasieåren. Det var en nyttig förändring i tänkandet efter att ha fötts in i frikyrka, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Askeröd. Se blogg om Askeröd. Jag och mina syskon tvingades att närvara i Missionshuset i Brorstorp (bild) under olika möten, gå i söndagsskolan och deltaga i sommarens tältmöten i Korsholm söder om Hörby. Jag blev mycket intresserad av kemi på realskolan i Eslöv och på Tekniska Gymnasiet i Helsingborg högaktade jag en mycket duktig lärare i organisk kemi som hette Lars Bjellerup. På något sätt klargjorde han för klassen att han inte trodde på Gud och i min dåvarande föreställningsvärld innebar detta att hans framtid låg i ett brinnande Helvete och att han aldrig skulle få komma till himlen. Detta fick mig att på några veckor helt genomskåda och ta avstånd från alla de "falska läror" som frikyrkans predikanter lurat på mig. Det kändes mycket befriande och gjorde världen genast mer begriplig.
Men liksom de kristna säger att de lever av tron så är min ateism också grundad på en tro och övertygelse. Inte finns det några bevis vare sig för eller emot. Detta blir särskilt tydligt om man begrundar fysikernas vetenskapliga världsbild. Tidigare i år upptäckte de en mörk ring av osynlig materia inuti en galaxhop, alltså stora klumpar av stjärnor (Se Forskning & Framsteg nr 6 2007). Det är första gången som man har observerat den mörka materiens närvaro så tydligt separerad från den synliga materien. Man säger att det finns mörk materia när man inte kan förklara den gravitationskraft som påverkar synlig materia på annat sätt.
Vad består då den osynliga materien av? Det vet man inte trots att man tror att det finns fem gånger mer mörk materia än synlig i Universum.
Sedan det blev klart att universum ständigt utvidgar sig förklarar forskarna utvidgningen med att det finns en "antigravitation" som drar all materia ut i rymden. Denna kallas för mörk energi och tros utgöra 70 % av Universum. Kan man kalla denna "mörka energi" för Gud och tro på den? Är det Guds energi som styr? Det är inte mycket vi vet.

Gener bakom fetmaepidemin

 2007-10-09 Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Diabetes typ II förklarades av FN förra året som ett globalt hälsohot på samma sätt som AIDS, tuberkulos och malaria. Diabetes II innebär att kroppen producerar för lite insulin och/eller att kroppens celler blivit oemottagliga för insulin och därför inte kan ta upp sockret från blodet och förbränna det. Varje år sker åtta miljoner nya fall och var 10e sekund dör en människa av diabetes. Diabetes typ II kallades tidigare för ”åldersdiabetes” men nu drabbar sjukdomen alltmer också unga människor. Länge trodde man att skälet till detta enbart var en förändrad livsstil med fet- och sockerhaltig mat samtidigt som man inte längre använde sina muskler för att förbränna kalorier.
Med hjälp av nya tekniska metoder tror sig forskarna emellertid nu ha hittat stora delar av det gen-komplex där förändringar starkt ökar risken för att få sjukdomen och drabbas av fetma.
Det är stenåldersmänniskans gener som i dagens överflödssamhälle med bristande motion och kaloririk kost skapar problemen. De gener som idag gör många överviktiga och sjukliga var de som under tidigare århundraden gjorde det lättare att överleva genom att bygga upp kroppens fettreserver. I dagens samhälle är det tvärtom, nu skapar de en fetmaepidemi. Särskilt känsliga är världens så kallade ursprungsbefolkningar som med sina stenåldersgener helt abrupt hamnat i ett samhälle som de knappast överlever i, Amerikas siouxindianer, Australiens aboriginer, polynesierna med flera.
Möjligtvis kommer reglerna för människan biologiska utveckling att lösa problemet på sikt. Fetma och diabetes II hos barn och unga påverkar fruktsamheten så att de får färre barn och deras gener därför inte kommer att överföras i lika hög grad som de gener som bättre passar det nuvarande samhället.
En intressant artikel kan man läsa i Illustrerad Vetenskap nr 13 2007.

Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden

 2007-08-15  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Genetiska studier tyder på att jordens befolkning kan härledas till en liten population av människor som för 75000 år sedan levde i Östafrika. Den moderna människan var fullt utvecklad redan för 200 000 år sedan men förmodligen bara i fysisk bemärkelse. För 60-80000 år sedan när våra förfäder tog det stora kreativa steget framåt och lämnade Östafrika gick istiden in i sin hårdaste period. Ismassorna sög vattnet ur atmosfären och Afrika drabbades av svår torka. Resultatet blev en hård selektering av människor och djur. Bara de som bäst kunde anpassa sig överlevde. Människor med den högsta mentala förmågan överlevde, alla andra gick under. De utvecklade nya idéer, vapen, verktyg och till och med konst. Bara de skarpaste hjärnorna kunde klara utmaningarna och kanske är det därför vi kan följa vårt gemensamma stamträd tillbaka till några tusental människor som levde i Östafrika vid denna tidpunkt.
Verkligen en intressant teori som enligt många forskare har starkt empiriskt stöd. Kanske är det så att människans utveckling sker i stora hopp som tvingas fram av extrema förändringar i den yttre miljön.
Se artikel i Illustrerad Vetenskap nr 11 2007.
Mer information: National Geographic, National History Museum.

Han älskar med hans fru

 2007-08-07  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Det är snarare regel än undantag att tidningsskribenter idag inte vet när de ska använda hans eller sin. Se Wikipedias lilla grammatik (3:3).
Flera skribenter skiljer inte på sin och hans, sin och hennes eller sin och deras. I Tempus som jag läser regelbundet sedan över 15 år, hittar jag ofta felaktiga översättningar av det reflexiva pronominet sig i possessiv form. Till för några år sedan skrev jag flera gånger till tidskriften och påpekade felaktigheterna, möttes inte av något översvallande intresse och gav upp. Nu ser jag i Forskning & Framsteg nr 5 2007, sidan 41, att särskilt bland ungdomar i Stockholm, Göteborg och Malmö håller sin på att försvinna. Det påstår i varje fall språkforskaren Sofia Tingsell från Göteborg. Hon tror att det är ”en trend som kommer att sprida sig” och med det menar hon förmodligen att vi som fortfarande skiljer på hans och sin blir allt färre, vi som skiljer mellan: ”Olle säger till Klas att han älskat med sin fru” och ” Olle säger till Klas att han älskat med hans fru”. Artikeln kan läsas här. Orsaken att ungdomar inte skiljer mellan dessa två olika betydelser antar jag är att de i skolan idag inte lär sig skillnaden tillräckligt väl – kanske inte ens deras lärare själva kan. Troligen kommer den första utsagan i framtiden att bli ”Olle säger till Klas att han älskat med sin egen fru” om man nu tycker att det är viktigt att skilja på de två fallen. Några fler klagobrev till Tempus blir det emellertid inte för min del. Den tiden tycks vara förbi.

Solaktivitet bakom den ökade värmen

 2007-05-30  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan
En ansedd forskare vid Danmarks Rymdcenter har i åratal påstått att variationer i den kosmiska strålningen bär en stor del av ansvaret för den globala uppvärmningen. (Illustrerad Vetenskap, 2007-7) Teorin har mött motstånd från FNs expertis av klimatforskare som en gång för alla bestämt att det är människans aktiviteter särskilt i de rika länderna som bär skulden.
Han heter Henrik Svensmark och har nu bekräftat teorin genom försök. Teorin är ungefär så här:
Kosmisk strålning uppstår när en supernova exploderar i vår galax. En del av de elektriskt laddade partiklarna rör sig mot vårt solsystem. Där möts partiklarna av solsystemets heliosfär som skapas av solens magnetfält. Ju starkare magnetfältet är ju mer hindras partiklarna från att tränga in och därmed träffa vår jord. Solens magnetfält varierar regelbundet. Är magnetfältet svagt kommer många partiklar som mest består av energirika protoner in i vår egen atmosfär. När de träffar atomer frigör de atomernas elektroner. Elektronerna fäster på partiklar av svavelsyra som bildar klungor på vilka vattenånga kondenserar till vattendroppar. Vattendropparna bildar efter hand moln. Molnen reflekterar solljus och jorden medeltemperatur sjunker.
Svensmarks hypotes är att när solens magnetfält är ovanligt starkt stöts protonerna i den kosmiska strålningen bort. Detta leder till att det bildas färre moln och därmed stiger temperaturen.
Han har under åren 1982 till 1994 mätt den kosmiska strålningen och funnit ett starkt fysikaliskt (vetenskapligt) samband mellan den och satellitdata om jordens molntäcke. Solaktiviteten är idag den högsta på 700 år. Senast den var lika hög var under perioden 1000-1030. Då var det så varmt att vikingar bedrev lantbruk på Grönland.
Det ska bli mycket intressant att följa huruvida vetenskapliga data står sig mot den politiska korrektheten i FNs generalförsamling. Tyvärr talar inte mycket för detta.

Bättre vårdkvalitet och arbetstillfredsställelse med IT-stöd

 2007-03-30   Forskning & vetenskap
 För ett år sedan
Många artiklar har tidigare skrivits om hur effektivitet, kvalitet och arbetstillfredsställelse kan ökas inom vården. Nu har det kommit en avhandling om hur IT-stöd kan göra det bättre inom demensvården. Avhandlingen är skriven av den legitimerade sjuksköterskan Maria Engström vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet. IT-projektet startade hösten 2000, med tankar kring förbättring av de dementas boendesituation. Undersökningen bestod av enkäter till anhöriga och personal där man gjorde studier innan tekniken infördes, under tiden tekniken infördes och efter teknikens införande. En sammanfattning av resultatet finns i Forskning & Framsteg nr 2 mars 2007 (också på webben, om du är medlem).
Stöd av informationsteknik i vården av personer med demens kan skapa både förbättringar för personalen i det dagliga arbetet och trygghet för de boende. IT-stödet som studerats var bland annat passivt passagelarm i förbindelsegångar och trädgårdar, fallsensorer, rörelsesensorer, webbsida för boendet, tillgång till Internet för all personal samt e-post för kommunikation inom personalgruppen och mellan närstående och personalen. Enligt vårdpersonalen höjde IT-stödet inte bara vårdkvaliteten, det bidrar också till personalens personliga utveckling och minskade arbetsbelastningen. Avhandlingen A Caregiver Perspective on Incorporating IT Support into Dementia Care i fulltext finns här.

En verklig kulturgärning

 2007-03-26   Forskning & vetenskap
Den sjunde juli i år (070707) ska världens sju nya underverk presenteras sedan planetens Internetanvändare röstat på 21 kandidater. Idén kom från den schweiziska filmmakaren Bernard Weber som 2001 bildade den ideella stiftelsen New7Wonders med avsikten att "skydda mänsklighetens arv på hela jorden". Sedan dess har fyra miljoner lagt 28 miljoner förslag på nya underverk av vilka 21 finalister valts ut. Några av favoriterna är Kinesiska muren, statyerna på Påskön och Taj Mahal (bilder) (Washington Post).

De tidigare sju underverken är Fyrtornet i Alexandria, Artemistemplet i Efesos, Zeusstatyn i Olympia, Kolossen på Rhodos, Babylons hängande trädgårdar, Mausoleum i Halikamassos och Pyramiderna i Giza

Sex av dem byggdes (eller är bara påhitt) flera hundra år före vår tideräkning och förstördes också efter kort tid.
Ett undantag är Pyramiderna i Giza som konstruerades 2500 år f Kr och som fortfarande står kvar (Populär Historia).

 

Graffitimålare är ofta mentalt störda

2007-03-07   Forskning & vetenskap

En vetenskaplig studie av cirka 2600 stycken 13-åriga australier har visat att unga som målar grafitti löper större risk för att utveckla svåra personlighetsstörningar när de blir äldre. Redan som 13-åringar är de mer kriminella och mer asociala än jämnåriga icke-grafittimålande unga, fastslår den australiske barn- och ungdomspsykiatern Graham Martin vid University of Queensland. Det är speciellt så kallad 'tagging' som bekymrar forskaren. Tagging går ut på att spraya sitt namn eller märka till exempel en mur för att därigenom markera sitt revir och utslunga sin vrede mot auktoriteter. Taggare är markant mer asociala än andra tonåringar och betydligt oftare involverade i till exempel mordbränder, våld och stölder. Dessutom plågas de oftare av bland annat självmordstankar. Illustrerad vetenskap nr 4 (mars) 2007.
Läs mer på ABC Science Online:
They weren't just mildly conduct disordered, they were scoring to the extreme range of antisocial behaviour."
He says the study found adolescent graffitists had done around six to eight other acts, such as setting fires, beating people up and stealing. They also had higher rates of drug use, academic failure, physical and sexual abuse, depression, anxiety and suicidal thoughts.
Eller i Australian News.

Gamla hjärnor blir som nya

 2007-03-02      Forskning & vetenskap
 För ett år sedan
Fysisk motion och mentala utmaningar skapar nya nervceller och förbättrar minnet och förmågan att lära nytt. Åtminstone så är det för möss visar flera forskningar under den senaste tiden. I den del av hjärnan, hippocampus, som är centrum för inlärning och minne, bildas ständigt nya så kallade ”föregångarceller”. Dessa omvandlas emellertid bara till färdiga nervceller om hjärnan stimuleras. Det kan ske genom fysisk aktivitet och om hjärnan utmanas med nya uppgifter. Antidepressiva medel som Prozac har också visat sig stimulera bildningen av de neurala föregångarcellerna. Upptäckten öppnar nya perspektiv för behandling av bland annat demens och stroke. Ta ständiga promenader eller träna på annat sätt och ersätt TV-tittandet med korsord, frågesporter och schackproblem.
Läs mer här Neurogenesis in adult brain och i Illustrerad Vetenskap nr3 2007.

Enäggstvillingar

2007-02-25  Forskning & vetenskap

Jag är enäggstvilling, åtminstone påstod mina föräldrar detta och jag och min tvillingbror deltog i yngre ålder i flera projekt om tvillingforskning vilket visar att även läkarna var övertygade om detta. Ett problem har varit att medan jag hela livet med glädje ägnat mig åt motion och tidigare varit en hygglig medeldistanslöpare på korpnivå och detta utan några som helst medicinska besvär så föddes min bror med en mycket allvarlig hjärtsjukdom som kom att prägla hela hans uppväxt. Hur kan detta var möjligt när enäggstvillingar är genetiska kloner alltså har identiska arvsanlag? Läs mer om mina problem här.
Tills för helt nyligen har detta varit ett problem inte bara för en icke expert som jag utan också för experter på genetisk forskning.
Det biologiska arvet utgörs emellertid inte bara av arvsmassans följd av "kemiska bokstäver". Numera vet man att det också finns en epigenetisk kod som kan vara olika även för enäggstvillingar och att det därför kan finnas skillnader mellan enäggstvillingar - förutom de som kan ha orsakats av miljön - och att dessa ofta ökar med åldern. Denna kod kan också förklara uppkomsten av en del sporadiska sjukdomar, tror forskarna.
Vad är då detta? Jo, det handlar om att gener - alltså följder av kemiska bokstäver - kan vara mer eller mindre aktiva. Koden bestämmer vilka gener som är påslagna för proteinproduktion i cellen. Detta läste jag i F&F nr 1 2007, på webben här. En utdrag finns här. Se också artikeln "Därför kan vi inte kopieras" i F&F nr 2 2006. Du kan lyssna på denna artikel .

Könen syns i hjärnan

2007-01-18  Forskning & vetenskap

Professor Annika Dahlström (lyssna på henne här) har skrivit en bok om könsskillnader i hjärnan. ”Könet sitter i hjärnan” heter den och den kommer snart att publiceras. Forskning och Framsteg nr 1, 2007. Se också hennes artikel i tidskriften Neo.
Titeln som bland tänkande människor är helt självklar har ändå visat sig vara mycket kontroversiell och har väckt mycket ont blod och hätska angrepp. Blotta tanken på biologiska skillnader kan utlösa ideologiska attacker. Jag förstår att det finns en kategori människor med oklara könsroller som känner sig trängda. Det är inte förvånande trots att Dahlström i sin forskning visar att det inte finns en klar gräns mellan män och kvinnor. De skillnader hon talar om är de som gäller mellan populationen män och populationen kvinnor, inte skillnader mellan individer. Det finns kvinnor som är ”manligare” än genomsnittet för män och män som är ”kvinnligare” än genomsnittet för kvinnor. Man kan inte utifrån hennes forskning tala om hur enskilda individer är. Man kan emellertid inte heller som hennes motståndare vill, generalisera om ”män” och ”kvinnor” utifrån enskilda individer. Det är detta som gör empirisk forskning till vetenskap och enskilt tyckande till ideologiskt pladder.
Det är inte lätt att vara kvinnlig forskare idag och ifrågasätta det som är så politiskt korrekt att det inte får ifrågasättas (eller fick under den förra regeringens stenhårda direktiv). Dahlström menar att barn inte ska börja dagis förrän i treårsåldern, att samhället ska stödja de mödrar som vill vara hemma med sina barn och att män är sämre på att ta hand om småbarn på grund av hur deras nervsystem är konstruerat – alltså i allmänhet, vissa kategorier män passar däremot troligen bra.

En fåraktig historia?

2007-01-05   Forskning & vetenskap

I veckan kunde man i Aftonbladet läsa om att engelska fårägare förlorar pengar på att vissa bockar inte är intresserade av sex med tackorna. I stället uppvisar de ett homosexuellt beteende och försöker ha sex med andra bockar. Detta sexonomiska fenomen har blivit ett forskningsområde för Oregon State University. Forskare där har studerat dessa svikare (i tackornas ögon) och lyckats precisera en mekanism för att få dem mer intresserade av fåraktig fortplantning. En spruta med den rätta hormonblandningen och bockarna lär åter ha blivit intresserade av sex med tackorna.
Ursprungsartikeln ska finnas på http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2524408,00.html men jag har inte lyckats ”få upp den”.
På många bloggar kritiseras forskningen och gayvärldens företrädare känner sig förolämpade och oroade för att samma behandlingsform ska användas på människor. T ex FreeRepublic och Outside the Beltway. Risken lär väl dock vara liten. Det är inte många män som anlitas av engelska fårägare åtminstone inte för att betäcka deras tackor!
Läs också en artikel i NY Times.

Bättre med eller utan?

2006-12-27   Forskning & vetenskap 

Under större delen av mitt liv har jag cyklat flera hundra mil varje år. Jag har aldrig använt cykelhjälm utom vid de tillfällen då detta varit obligatoriskt som när jag deltagit i motionslopp som Ringsjön Runt, Bjäre runt etc. Ibland har jag tyckt att detta varit ett vårdslöst beteende med en ökad risk för att olycksdrabbas.
En färsk brittisk studie ger en ny aspekt på detta. Ian Walker som är trafikpsykolog vid University of Bath har gjort ”provcyklingar” med och utan hjälm. Han har mätt hur nära honom som 2500 bilar har kört. Hans slutsats är att bilister håller ett större avstånd till cyklister som är utan hjälm. Störst avstånd fick han då han använde en peruk som gjorde honom långhårig! Han blev påkörd två gånger. Båda gångerna hade han hjälm. Bild: Kanske säkraste utrustningen i trafiken för en cyklist?

På nya stolar livet ut

2006-12-21  Forskning & vetenskap

Igår den 20 december gjorde två kulturpersonligheter sitt inträde i Svenska Akademin vid dess högtidssammankomst. Det är stolarna 8 och 14 som ska besättas. Skåningen, antikspecialisten och forskaren i grekiska i Paris, Jesper Svenbro (se också SDS) (bild) och generalsdottern, författaren och teaterledaren Kristina Lugn (bild) är de nya ersättarna som blev akademiledamöter på livstid i går.
Det handlar om legendariska platser. På stol åtta satt Esaias Tegnér till sin död 1846. Han kom aldrig för att hämta priset den 20 december 1811 eftersom hans hustru skulle föda barn i Lund. Det blev hon som senare hämtade guldmedaljen, växlade in den och köpte 50 alnar lärft till särktyg för pigorna.
Verner von Heidenstam satt på samma stol – han fick Nobelpriset i litteratur 1916 och därefter den berömde författaren Pär Lagerkvist som efter sin storartade berättelse ”Barabbas” fick Nobelpriset i litteratur 1951.
Gustav III:s gunstling, den unge finländske friherren Gustaf Mauritz Armfeldt blev den första att inta stol 14. Därefter kom Erik Gustaf Geijer som skrev dikter som ”Odalbonden” och ”Vikingen”.
Närmast före tillträdande Kristina Lugn satt Lars Gyllensten, författaren och Svenska Akademiens ständige sekreterare 1977-1986. Han dog i maj i år 84 år gammal. Han anmälde sitt utträde ur Akademin (2009:01, artikeln finns inte kvar på Svenska Akademins hemsida men på Vetenskapsrådets kan man läsa om bakgrunden) i samband med konflikten kring dödsdomen mot Salman Rushdie 1989. (Det gjorde också Kerstin Ekman och Werner Aspenström). De ansåg att Akademin agerade alldeles för lamt i sina protester mot Irans dödshot mot författaren.
Vackra dikter ur Svenbros författarskap. Dikter av Kristina Lugn.

Ett längre liv med Resveratrol?

2006-12-16  Forskning & vetenskap

Det har varit känt ett tag att organismer som lever på 30-40 % mindre föda än normalt blir resistenta mot de flesta åldersrelaterade åkommor, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Alzheimers och deras livslängd ökar med 30-50 %.
Men vem vill svälta sig till ett längre liv?
Forskarna tror att det är en gen kallad Sir2 eller andra så kallade sirtuingener som är orsaken till de hälsofördelar som följer med minskat kaloriintag.
Nu vill man försöka förlänga livet utan att behöva svältdieten. Resveratrol är en sirtuinaktiverande komponent (STAC). Även vid normalt kostintag verkar ämnet utomordentligt prestationshöjande – åtminstone hos möss.
Det finns resveratroltabletter att köpa. Det är möjligt att de både ökar prestationen och förlänger livet. Vem vågar ta risken att låta bli att börja äta dem?

Om detta kan man läsa i en artikel i Newsweek ”Can we slow aging” av forskarna David Sinclair och Anthony L. Komaroff (översatt i Tempus nr 50 2006).

Annat om Resveratrol:
Resveratrol skyddar kroppen mot åldrande
Resveratrol får möss att springa dubbelt så snabbt
Resveratrol skyddar feta möss mot sjukdomar
Wikipedia

Finns att köpa på Supersmart 90 kapslar för 29 euro (dagsdos 1-2)
Rewiews i Nature Therapeutic potential of resveratrol
Harward Medical School:
Small Molecule Increases Lifespan and "Healthspan" of Obese Mice

Afrikanska seder och bruk sprider HIV

2006-11-25  Forskning & vetenskap

Den del av världen som har klart flest AIDS-sjuka och HIV-positiva är vad man kallar Afrika söder om Sahara (SOS), det vill säga det svarta Afrika. Forskare, som särskilt studerat Kamerun har upptäckt att det finns många stora smittvägar där som inte finns i den industrialiserade delen av världen. Visserligen är det sexuella förbindelser som är den främsta smittkällan även i SOS-länderna, men sedvänjor som tatuering, omskärelse och kollektiv amning bidrar också starkt till att viruset sprids. Även månggifte har sin betydelse. Polygami är lagligt i flera afrikanska länder. En annan faktor är också att många sjuka vänder sig till lokala medicinmän i stället för den reguljära sjukvården. Uppskattningsvis 70 % av afrikanerna anlitar medicinmän som främsta hälsovårdare. Medicinmännen saknar utbildning om sådana viktiga saker som att sterilisera sina redskap och ett besök hos medicinmannen innebär ofta att ”patienten” smittas med livsfarliga bakterier och virus som HIV. Bilden visar en kamerunsk medicinman med sina två fruar och sina fem barn.

I andra länder kan barn bara smittas av HIV av sina mödrar i samband med födseln. Men i Afrika finns det ceremonier som föreskriver kollektiv amning. Mödrar ammar inte bara sina egna barn utan också andras.
Samhällsstrukturen i Afrika bygger på familjen, klanen och stammen. Den etniska tillhörigheten anses vara mycket viktig och för att det inte ska bli tveksamheter om var man hör hemma i samband med äktenskap, stridigheter eller arvstvister så tatueras barnen tidigt genom att speciella identifikationstecken rispas in i ansiktet eller på bröstet. Detta är medicinmännens områden, där hygienen är bristfällig och infektionsriskerna stora. Det räcker med att ett barn i en by har HIV för att smittan ska spridas till dussintals andra som tatueras med samma redskap som detta barn. Omskärelse är en annan tradition som kan bära samma smitta vidare.
Se en artikel i International Herald Tribune den 14 november av Elisabeth Rosenthal ”Where traditional customs can mean AIDS”. Artikeln är översatt i Tempus nr 47 s. 26-27.
Det är tydligt att det är en mycket stor uppgift att skapa kunskap och insikt hos afrikanerna själv om hur deras sedvänjor hänger samman med den snabba spridningen av det dödliga viruset i deras länder. Visst är det viktigt att begränsa promiskuiteten och att få fler att använda kondomer särskilt vid tillfälliga sexuella kontakter men det räcker inte långt eftersom viruset utnyttjar en massa andra vägar för att infektera nya offer.

Ny biologisk teknik renar avloppsvatten och ger elektrisk energi

2006-11-14  Forskning & vetenskap

Det är forskning och teknikutveckling som ska lösa mänsklighetens just nu mest debatterade problem, energibehovet och koldioxidutvecklingen. Det är den vägen framåt som människorna alltid har gått för att lösa problem inte genom att minska sin konsumtion och förändra sitt levnadssätt i riktning mot tidigare seklers.
I Illustrerad vetenskaps oktobernummer kan man läsa om försök vid universitetet i Pennsylvania i USA att använda bakterier för att producera elektrisk energi. Det smutsiga avloppsvattnet som innehåller många bra mikrobiella näringsämnen kan renas samtidigt som det bildas ström. Mikrobiella bränsleceller kan skapa 15 watt per kubikmeter spillvatten. Bakterien Geobacter är särskilt bra för bränsleceller på grund av sina rörelseorgan, så kallade cilier eftersom dessa tråder fungerar som ledare för strömmen. Bakteriebatteriet består av två kammare, en med spillvatten och en med rent vatten. Bakterierna omsätter de förorenade ämnena till ström och renar därmed vattnet. Vattnet renas och ström bildas!
I USA går idag 4-5 % av den totala strömförbrukningen åt att rena spillvatten så det finns enorma besparingar att göra om reningsprocessen kan skapa energi i stället för att förbruka den. Spillvattnet från en stad med 100 000 människor kan producera ström nog för femhundra personers elförbrukning. Idag är metoden för dyr eftersom man bör ha en elektrod, den så kallade katoden, med hög ledningsförmåga och därför bör den vara täckt av platina eller guld. Därför måste metoden utvecklas innan den kan komma till kommersiell användning.

Stresshormon bra mot fobier

2006-10-21  Forskning & vetenskap

Det är tydligt att stress är ett fenomen som åtminstone har varit nödvändigt för att få människan att handla i livsnödvändiga situationer.
Vi vet att upplevd fara i en stressituation leder till att binjurebarken producerar cortisol som ska hjälpa oss att klara de allvarliga påfrestningarna. Normalt sett så regleras en hög halt av cortisol så att utsöndringen minskar. Det är när denna reglering slagits ut som en förhöjd halt av cortisol kan ge allvarliga hjärnskadaor i form av så kallat utbrändhet.
Nu har schweiziska forskare vid Zürichs universitet visat att stresshormonet cortisol kan ha en positiv effekt på människor som har fobier.
Försökspersonerna i testet konfronterades med sina olika fobier. För vissa gällde det att prata inför en stor grupp i fem minuter, medan andra var tvungna att titta på bilder av spindlar. Hälften av deltagarna fick en tablett med kortisol omedelbart före försöket, medan andra fick en placebotablett. Undersökningar av hur rädda de fobiska personerna var efter försöket visade klart och tydligt att de av försökspersonerna som hade fått kortisol både gav uttryck för att de var mindre rädda och enligt mätningar hade mindre hjärtklappning än de deltagare som endast hade fått tabletten med placebo. Dessutom gav preparatet inga mätbara biverkningar. Därmed kunde psykologerna dra slutsatsen att stora kortisolmängder verkar specifikt genom att försvaga återupplevandet av traumatiska minnen som mötet med en spindel eller en stor folksamling, och att kortisol kan användas vid fobibehandling.

Hjärnan säljer

2006-09-30  Forskning & vetenskap

I tidskriften Time 18 september 2006 finns en artikel ”Brain sells” som handlar om nya tekniker inom marknadsföring. Marknadsföring har alltid varit det delämne inom företagsekonomin som åtminstone försökt skaffa sig en vetenskaplig prägel. Hittills har det mest handlat om beteendestudier av konsumenter och att låta dem svara på frågeformulär. Nu har ekonomerna tagit ett steg längre. Nu studeras konsumenternas hjärnor direkt, särskilt vill man veta hur de reagerar på utformning av marknadsföringsåtgärder som TV-reklam. Inom Neuromarketing tar man hjälp av nya tekniker som hjärnskanning, så kallad fMRI (magnetisk resonansundersökning) med vilken man kan studera hur hjärnan reagerar omedvetet, till exempel ta reda på vilka områden i hjärnan som är mest aktiva inför ett stimuli. Dessa omedvetna processer kan ha stor betydelse för ett köpbeslut. Kunden väljer ett varumärke utan att veta varför. Det liknar subliminal perception som varit ett begrepp sedan länge men nu lyfter datorerna tekniken till en helt annan nivå.
I en undersökning mätte man aktivitetsförändringar under TV-tittande i nio delar av hjärnan. I reklampauserna ökade aktiviteten i åtta av de nio medan själva programmet alstrade hög aktivitet i enbart ett område. Det var området för ”absorption” som väl får översättas med att tittaren var starkt ”inne i” programmet eller filmen. Reklaminslagen gav starkare aktivitet ju mer som ”budskapet” överensstämde med programmets innehåll.

Förälskelse har sin tid

2006-09-26  Forskning & vetenskap

Alla har erfarenhet av att även den mest passionerade förälskelsen har ett slut. Den för båda parter bästa avslutningen är väl om den övergår i ett kärleksfullt äktenskap. Nu har forskare vid universitetet i Pisa hittat den biokemiska förklaringen till detta. Neutrofiner är substanser som främjar tillväxt av nya nervceller vilket ökar antalet nervförbindelser i hjärnan. Muskelaktivitet, speciellt koordinerade rörelser stimulerar kroppen att producera neutrofiner. Det är därför vi ofta får nya idéer medan vi tränar fysiskt. Hos nyförälskade är halten av neutrofiner hög. Halten minskar emellertid successivt och är helt borta efter 1-2 år. Då bildas i stället hormonet oxytocin som är ett så kallad trivselhormon. Oxytocin sätter igång förlossningen hos gravida och mjölkproduktionen hos nyblivna mödrar.
Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 12 och i ”Lunds universitet meddelar” och om sambandet mellan motionsidrott och neutrofiner.

Kvinnor får en kickstart av att föda barn

2006-08-31  Forskning & vetenskap

Enligt modern forskning är det främsta medlet för en kvinna att ”förverkliga sig själv” och må bra att bli gravid och föda barn. Att därför med det ”politiskt korrekta språket” kalla till exempel ett vårdnadsbidrag för ”kvinnofällan” förefaller vara fullständigt felaktigt och avslöjar grov okunnighet.
Det finns en seglivad myt om att gravida kvinnor blir glömska, disträ och stressade av mammarollen. Nya undersökningar visar tvärtom att mammor minns bättre, har bättre lokalsinne och är mindre rädda än jämnåriga utan barn. Inte nog med det, förbättringarna följer dem genom hela livet. Forskarna menar att det verkar som om barnafödsel ger sina mödrar en permanent injektion av effektiv ”hjärndopning” som verkar resten av livet.
Nya forskningsresultat visar att mindre stress och bättre minne är bland de fördelar som väntar blivande mödrar. De könshormoner som frisätts i samband med graviditeten rustar kvinnan för livet som mor. Från äggstockarna, moderkakan och hypofysen strömmar könshormoner genom den gravida kvinnans kropp. Dessa hormoner aktiverar centra i hjärnan, som utvecklas och förbättrar viktiga egenskaper hos den blivande modern. Oxytocin som är en av de mest aktiva kemiska substanserna spelar en nyckelroll i processen.
Läs mer här.
En artikel ”Giving birth to supermom” finns här.

Jesus var en skicklig trollkarl?

2006-08-29  Forskning & vetenskap

Alla har vi fått lära oss att i Bibelns Nya Testamente kan man läsa om hur Jesus gick på vattnet och att detta var ett av alla de mirakel som visade att han var Guds son. Ny forskning tyder på att Jesus snarare var en trollkarl, en magiker som förvände synen på sina lärjungar som inget hellre ville än att se honom ha överjordisk förmåga.
Doron Nof, som är professor i oceanografi vid Florida State University i USA, anser sig ha hittat en möjlig vetenskaplig förklaring till hur Jesus kunde gå på Gennesarets sjö i Israel. Klimatet i området var väsentligt kallare för 1500-2500 år sedan. Det kunde ha bildats isflak på sjöns vattenyta. Enligt Nofs studier kan isen ha blivit upp till tio centimeter tjock - mer än nog för att bära en fullvuxen man. Har lärjungarna på avstånd sett Jesus på ett sådant flak kan det ha sett ut som om han gick på vattnet. Läs mer här.

Strängteorin ifrågasatt

2006-08-26  Forskning & vetenskap

I Times senaste nummer presenteras två böcker som allvarligt ifrågasätter den moderna så kallade supersträngsteorin.
Peter Woits ”Not Even Wrong” (de är inte ens felaktiga) som hävdar att det visserligen är kreativt att komma med nya idéer men om dessa hypoteser inte kan testas, inte falsifieras så handlar det inte om vetenskap.
Den andre boken heter ”The Trouble with Physics” skriven av Lee Smolin. Båda är modiga och risktagande forskare som vågar ifrågasätta och peka ut att ”kejsaren faktiskt inte har några kläder” (H C Andersen).
Peter Woits hemsida och Lee Smolins hemsida.

Supersträngsteorin kom för drygt 25 år sedan som ett försök att lösa fysikernas stora kris som en följd av att det visade sig att 1900-talets två stora teoribyggen, relativitetsteorin och kvantmekaniken var fundamentalt oförenliga. De passade sin tid men inte för att förklara enorma massor som till exempel svarta hål eller enormt korta tidsperioder som det första ögonblicket efter Big Bang. Supersträngsteorin avsåg att förena relativitetsteorin och kvantmekaniken.
I supersträngsteorin består allt i universum av mikroskopiska supersträngar i en tiodimensionell rymdtid. Det forskarna uppfattar som partiklar är enligt teorin svängningstillstånd i strängarna, medan universum är ett flerdimensionellt membran.
Enligt Paul Steinhardt i Cambridge är Big Bang bara en i en oändlig rad av motsvarande explosioner som uppstår mellan ”membran i ett mångdimensionellt rum”. Vår tredimensionella värld är ett slags ”lakan, som är upphängt i en hyperrymd med 11 dimensioner. Det vi uppfattar som elektroner, kvarkar och ljuspartiklar är s k supersträngar som fastnar på lakanet”.
Fatta detta den som kan. Vad man kan förstå däremot är svårigheten att testa om dessa fantasihypoteser är falska eller ej. Och kan hypoteserna inte testas experimentellt så är teorin de facto inte en del av vetenskapen.

Svenska kvinnor blir muslimer som sina män

2006-07-12   Forskning & Vetenskap

Madeleine Sultán Sjöqvist, religionssociolog vid Uppsala universitet, har skrivit en doktorsavhandling om svenska kvinnor som konverterat till islam. Hon har intervjuat ett femtiotal kvinnor om deras syn på islam och sin konvertering, och resultatet finns att läsa i boken ”Vi blev muslimer: Svenska kvinnor berättar”.
Hon menar att konverteringen är en reaktion på dagens ambivalenta samhälle. I islam får man en fast punkt och tydliga normer, och kvinnorollen är tydlig. Muslimska kvinnor ska lyda sin make.
De är ofta ensamstående eller skilda svenska kvinnor som konverterar.
De som konverterar är långt fler nu än på 1970-talet. Detta beror på att religion spelar allt större roll i dagens samhälle menar Sultán Sjöqvist. En mycket tvivelaktig slutsats menar jag. Att fler svenska kvinnor blir muslimer beror nog mera på att antalet muslimska män som invandrar till Sverige har ökat starkt det senaste decenniet. Det innebär att allt fler svenska kvinnor träffar muslimska män och gifter sig med dem. Att dessa sedan övertar mannens religion är ju nästan en nödvändighet. Vilken muslimsk man står ut med att vara gift med en ”otrogen”? Att få stöd av Koranen för att få en lydig maka har han nog inte heller något emot.
Läs mer i Forskning & Framsteg.

Förböner är till för de som ber, stressar bara objekten till ohälsa

2006-07-05   Forskning & Vetenskap

I många religiösa sammanhang har ”förbönen” en central plats. Grunden för denna verksamhet är att en enskild eller flera troende tillsammans ska be till Gud för någon annan person och då ska denna person förhoppningsvis bli hjälpt av Gud att minska sin smärta, blir friskare etc. Men hur är det med detta egentligen? Upplever objektet för förbönen någon lindring eller bättring?
I senaste numret av Forskning & Framsteg redovisas en forskning som omfattar 1800 patienter som genomgick en hjärtoperation av så kallad bypass-typ. Flera kristna bönegrupper bad för en grupp patienter men inte för en annan grupp. Patienterna visste inte om de var utsatta för förbön eller ej. En tredje grupp patienter erhöll förböner och visste om det.
Vilket blev då resultatet? Jo, förböner hjälper inte (om nu någon verkligen trodde det). Ingen skillnad fanns mellan grupp ett och grupp två. Grupp tre gick det sämst för. Forskarna tror att vetskapen om att någon ber för en skapar en stress som försämrar sjukdomsutvecklingen.
Förböner är till för att skapa en känsla av gemenskap hos dem som ber tillsammans, en känsla som ska materialiseras i att kollekten ska bli stor och gynna prästerskapet, ledningen etc. Viktigt är att objekten för förbönerna inte vet om detta för det kan stressa dem till ohälsa.

Snabbare tänkande med testosteron

060418   Forskning & Vetenskap

I hjärnan bildar så kallade oligodendrocyter ämnet myelin. Det feta myelinet sveps runt nervcellerna och gör att de elektriska signalerna mellan cellerna leds snabbare. Ju bättre en elektrisk ledare är isolerad ju snabbare kan elektronerna röra sig i den. Myelinet är därför av stor betydelse för flödet av nervsignaler. Så det påverkar både våra känsloupplevelser och förmåga att tänka
Nu visar amerikanska forskare att hanar har omkring en tredjedel mer myelin i hjärnan än honor, åtminstone är det så när det gäller möss. De har också funnit att det manliga könshormonet testosteron har en positiv effekt på myelinbildning. Kastrerade hanmöss, som saknar testosteron, får myelinfattigare hjärnor än andra hanar. Det vore intressant att veta om man kan påverka sin egen hjärnas myelinmängd genom att inta mer av några specifika fettsyror som myelinet bland annat består av.
Studien presenteras i Journal of Neuroscience February 1, 2006, 26(5).

Längden har betydelse

060411   Forskning & Vetenskap

Längden har betydelse!
Det tycks förekomma en allmän lönediskriminering av kortväxta.
Ett flertal långtidsstudier från USA och Storbritannien visar faktiskt att det finns ett tydligt samband mellan en persons lön och hans eller hennes inkomst. Forskarna har jämfört flera tusen personer av båda könen och med helt olika arbeten. Slutsatsen är att årslönen ökar med omkring 10000 kronor för varje femtal centimeter man är längre.

Nyligen har en finsk undersökning dokumenterat att det även föreligger ett samband mellan vår längd som spädbarn och inkomsten senare i livet. Forskarna har följt sammanlagt 4630 män födda 1934 och 1944. De män som mätte över 80 centimeter som ettåringar tjänade 1990 hela 50 procent mer än de som var 72 centimeter långa på sin ettårsdag. Familjemässig och social status hade inte någon betydelse. Inte heller tillväxten mellan första och tolfte levnadsåret hade någon inverkan på inkomsten som vuxen. Forskarna har en teori om att det faktum att små spädbarn tjänar mindre senare i livet kan bero på att den ringa tillväxten är ett resultat av en dålig start i tillvaron. Kanske har näringen i maten inte varit optimal eller barnen ofta varit sjuka, vilket har bromsat deras utveckling

Undersökningarna visar inte på något kausalsamband det vill säga att det är skillnaderna i längd som orsakar skillnaderna i lönerna, utan bara att det finns ett statistiskt samband. Det kausala sambandet kan vara att någon tredje faktor orsakar både längd- och löneskillnaderna, till exempel genetiska faktorer och miljöfaktorer under fosterstadiet och/eller tidig barndom som mammans föda och trygghet. Denna tolkning tycks ju också den finska undersökningen peka på.

Det vore intressant att studera faktorer som huruvida mamman rökte eller använde andra droger under havandeskapet. Detta är ju känt för att ge lägre födelsevikt och längd hos barnet. Även den mentala utvecklingen och intelligensen kan påverkas hos barnet. Så det är viktigt att slå fast att det inte är längden som sådan som påverkar lönen utan det är andra faktorer kanske främst under fosterstadiet som leder till försämringar av både mental utveckling och kroppslängd.
Sedan finns (har funnits) teorier om att den korte mannen kompenserar för känslan av underlägsenhet genom att verkligen satsa hårt på att ”bli något” och därmed få en bättre inkomstutveckling. Det var särskilt Sigmund Freuds lärjunge Alfred Adler som var intresserad av detta, men de psykoanalytiska ”forskarna” kan vi väl lämna nu när psykologin äntligen börjar lämna det förvetenskapliga stadiet.

Skönheten är hormonstyrd

060220  Forskning & vetenskap

Vi hör ofta att skönheten ligger i betraktarens ögon och egentligen är ju detta ganska självklart. Men varför är det så och vad styr vad vi uppfattar som kvinnlig skönhet? Nu har forskningen visat att unga kvinnors skönhet som det mesta annat mänskligt har biologiska orsaker. I det här fallet handlar det om det kvinnliga könshormonet östrogen.

Det visar en undersökning gjord vid University of St Andrews i Skottland, där psykologen Miriam K Law Smith och hennes kollegor fotograferade 59 osminkade kvinnor mellan 18 och 25 år och mätte deras nivå av det kvinnliga könshormonet östrogen. En panel på 15 män och 15 kvinnor i samma åldersgrupp ombads därefter att bedöma hur vackra och attraktiva de fotograferade kvinnorna var, och resultatet var helt entydigt. Kvinnorna med den högsta östrogennivån fick flest poäng i alla kategorier. Forskarna gjorde därefter två datorbilder - en som utgick från de tio kvinnor som hade mest hormon och en utifrån de tio med lägst nivå. Här var panelens slutsats den samma. Den konstruerade bilden utifrån de kvinnor som hade mest kvinnligt könshormon ansågs av alla försökspersoner som mest attraktiv. Unga kvinnors skönhet tycks alltså vara genetiskt bestämd. Föds man med gener som främjar östrogenproduktion så kommer man att anses vara vacker och attraktiv.

Gud är en del av evolutionen!

060114   Forskning & vetenskap

En speciell version av en gen, VMAT2, som ger människan andlighet, har under människans historia odlats fram genom att den gav våra förfäder en fördel framför andra. Andlighet och religion enade samhället och gjorde det stabilare. Av detta samhälle följde sedan världsliga regler som ledde till ordning och trygghet och som gjorde det lättare att överleva. Detta enligt forskaren och genetikern Dean Hamer vid det amerikanska institutet i Maryland som menar att det troligen finns fler ”Gudsgener” som samverkar.
Genen VMAT2 påverkar signalsubstanserna i hjärnan, särskilt av serotonin och dopamin. Den senare är hjärnans belöningssubstans och den ger en närmast extatisk lyckokänsla. Hamer skiljer på andlighet som är en känsla medan religion är ett regelverk för hur de andliga känslorna ska hanteras. Andlighet är något strängt personligt medan religion är en kollektiv institution. Man behöver inte vara ”religiös” eller tillhöra något trossamfund för att man har en högre andlighet.
Detta är ett bra exempel på hur vetenskapen går framåt när den är kreativ och orädd.

Dean Hamers hemsida. En intervju med Dean Hamer. En artikel i Illustrerad vetenskap.

Varifrån kommer egentligen din DNA?

051223  Forskning & vetenskap

Vill du veta varifrån dina förfäder kommer sedan många generationer tillbaka? Då har du chansen nu. På National Geographics hemsida kan du köpa ett ”participation kit”. Paketet kostar 100 dollar och innehåller en DVD med en manual för hur du ska ta prov på ditt DNA genom att skrapa insidan av kinderna med en steril spatel. Du sänder sedan tillbaka provet för analys.
Du får en personlig kod med vilken du kan logga in på webbsidan och följa utvecklingen av din härstamning.
Ditt prov kommer att analyseras på Arizona Research Labs at the University of Arizona, via Family Tree DNA, det ledande företaget inom genetisk geneologi. Under de fem år som projektet pågår kommer din personliga historia att bli alltmer detaljerad.
Tre stora organisationer, varav det amerikanska National Geographic är en, ska genomföra ett stort forskningsprojekt, the Genographic Project, för att kartlägga människans erövring av jorden. 100000 blodprov av framför allt ursprungsfolk ska undersökas. Genetiska markörer ska avslöja våra förfäders vandringar.
Men vem som helst kan alltså delta i projektet genom att ta prov på sig själv.

Född moderat?

051218  Forskning & vetenskap

Politisk hållning ligger i generna
Människans spontana ställningstagande i politiska frågor som straff för våldsbrott, socialbidrag och egendomsbeskattning är fast förankrat i arvsmassan. Enäggstvillingar, som är genetiskt identiska, var betydligt oftare eniga än tvåäggstvillingar. Det konstaterar en forskargrupp under ledning av John Hibbing vid University of Nebraska, USA, mot bakgrund av försök med mer än 8000 tvillingar. Tvillingarna ombads att tala om huruvida de höll med om 28 påstående om politiska ämnen eller ej. Forskarna visade genernas betydelse genom att jämföra enäggstvillingarnas svar med tvåäggstvillingarnas. Försöket visade att enäggstvillingarna, som är genetiskt identiska, betydligt oftare var eniga än tvåäggstvillingarna. Min tvillingbror sitter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Södertälje. Kan han och jag verkligen vara enäggstvillingar? Man måste verkligen ställa sig den frågan sedan man läst detta.
En förklaring fick jag tag på drygt ett år senare. Läs mer här.

En presentation av John Hibbing
Mer om undersökningen här.

Homo sapiens nära utrotning

051206  Forskning & Vetenskap

För 74000 år sedan förmörkades himlen, då vulkanen Toba exploderade i Sumatra, det då största utbrottet på miljoner år. Den globala temperaturen sjönk med 4 grader och på delar av norra halvklotet med upp till 10 grader. Genforskare har påvisat att antalet av människans förfäder omkring denna tid reducerades till några få tusen exemplar. Homo sapiens blev med andra ord nästan utrotad som en följd av utbrottet. Det var nära att vi som lever idag aldrig hade fått chans att existera. Sådana är de naturens hänsynslösa villkor som människan lever under. Detta kan man läsa i en artikel om supervulkaner, vulkaner som har kapacitet att spy ut mer än 100 kubikkilometer aska vid ett utbrott, döda många miljoner människor och ödelägga landområde av Frankrikes eller halva Italien storlek och som genom den aska som sprids över större delen av jordklotet kan förändra klimatet mot nya istider. Artikeln hade beställts av den brittiska regeringen för belysa riskerna med supervulkaners utbrott. Den publicerades i brittiska Geological Society.

Ett naturens under

20051112  Forskning & Vetenskap

I en artikel i Illustrerad Vetenskap (nr 14 2005) spekulerar forskare kring vad som skulle hända om människan försvann från jorden. På relativt kort tid skulle allt som vi skapat vara försvunnet. Snart skulle naturen ta över. Kackerlackorna däremot skulle försvinna när värmen tar slut i husen och råttorna skulle dö ut utan mänskligt avfall att leva på.
Det finns emellertid områden att studera redan i dag. Mellan Nord- och Sydkorea finns en 25 mil lång och fyra kilometer bred demilitariserad zon som i över 50 år (sedan Koreakriget 1953) varit tömd på människor. Området har för länge sedan tagits över av mer än 50 sorters däggdjur. Här finns sällsynta arter som leopard, lodjurkragbjörn och japansk trana.
Ännu intressantare är hur området kring Tjernobyl som stått tomt sedan 1986 ser ut. 1999 undersökte man området och fann ett blomstrande naturreservat. Här fanns varken bisarra missfoster eller månghövdade monster utan ett levande ekosystem med massor av vilda djur. Det finns idag fler vilda djur nära det nedsmälta kärnkraftverket än i de riktiga naturreservaten i Ukraina. Djuren har inte fler skador i sitt DNA än man ser normalt. Djurlivet trivs fint även i de områden där radioaktiviteten är som högst. Både djur och växter har en tydligen en förmåga att skydda sitt DNA – alltså sina arvsanlag från radioaktiviteten.

Visst är naturen underbar! Är inte vi människor det också? Jag tror att även människan har en långt större förmåga att anpassa sig till och återhämta sig från katastrofer och andra "traumatiska" fysiska och psykiska upplevelser än vad många föreställer sig. Förmodligen kan vi snarare bli starkare efter sådana upplevelser.

Testosteron och ringfingrar

2005-09-17  Forskning & vetenskap

Forskaren Peter Hurd vid University of Alberta i Edmonton i Kanada har visat att män är mer aggressiva om de har ett ringfinger som är långt i förhållande till sitt pekfinger. Det finns ett samband med det långa ringfingret och en förhöjd halt av testosteron alltså det manliga könshormonet. Så kvinnor, kolla era mäns händer, undersök deras långfingrighet! Vill ni ha en toffelhjälte se till att ringfingret är kort.
Jag under hur Tiina Rosengrens fingrar ser ut? Hon har ju visat sig både manlig och aggressiv. Det är kanske därför hon tycker så illa on män. Både hon och männen konkurrerar ju om de unga och vackra kvinnornas gunst! Hennes mamma hade kanske en hög halt av testosteron i blodet när Tiina var ett litet foster. Forskarna anser nämligen att detta är en av orsakerna till att vissa får högre testosteronhalt som vuxna och därmed längre ringfingrar.

Hurd publicerade sina upptäckter första gången i marsnumret i år av den vetenskapliga tidskriften Biological Psychology. Biol Psychol. 2005 Mar;68(3):215-22.

Flow och bilnummer

2005-07-19  Forskning & vetenskap

I Trelleborgs Allehanda läser jag att reportern Lasse Bryggare har börjat med något som kallas för Platespotting. Man börjar med att hitta en bil vars bilnummer är 001 – och på den vägen blir det. Man måste hitta och notera bilnumren i tur och ordning, man får inte samla på hög. Däremot får man naturligtvis komma ihåg var andra bilar står, vars nummer man snart kommer att behöva.
De som ännu inte har börjat tycker att det är löjligt. Men när man hittat 001 – och 002 – och 003 – är man fast för livet, säger en som nu letar efter nummer 134.
Reglerna för denne hobby finns på en svensk hemsida www.platespotting.com. Där finns en lista på över 1500 personer som håller på. Det gläder mig att min favoritpsykolog Mihaly Csikszentmihalyi åter har träffat rätt när det gäller kunskap om den mänskliga hjärnan och dess förmåga att uppleva glädje och flow. För många år sedan skrev jag om honom här.
Förutsättningarna för att uppleva glädje och flow är goda i denna nya hobby ”Platespotting”:
- det ska finnas tydliga regler (se webbsidan)
- det ska finnas ett avlägset, konkret och realistiskt mål (1-999)
- man ska lätt kunna ställa upp många delmål som ska vara en utmaning men ändå lätta att uppnå (nr 001, 002 etc)
- man ska själv ha kontroll över när man utövar denna hobby och i vilken utsträckning. Man behöver t ex ingen spelpartner.
- man kan planera och därmed undvika att ens hjärna hamnar i kaos och därav följande ångest
- inre nyttan är stor, jag kan föreställa mig hur hittandet av ett länge sökt nummer är sin egen stora belöning
- yttre nyttan är nästan noll, visst får man motion och kanske frisk luft men absolut ingenting man får betalt för eller lär sig något av. Utom naturligtvis den största lärdomen av dem alla nämligen att veta hur man ska få sin hjärna delge en stor glädje, känsla av flyt i livet och därmed ökat självförtroende.

Flow på Club Oasen

2005-06-18  Motion, Forskning & Vetenskap

Jag åkte tidigt till Trelleborg och ”Club Oasen”. Det är ett stort gym med en uppsjö av moderna träningsredskap. Särskilt imponerande är de många och olika uppvärmningsmaskinerna om man ska kalla dem så då många unga vältrimmade och prestationsberoende tjejer tycks tillbringa timmar på dem långt utöver vad som behövs för att värma upp. Antagligen för att förbränna kalorier och pumpa ut endorfiner till hjärnans belöningscentra. Det finns trampmaskiner, löparband, roddmaskiner m.m. Även ”stavgång” kan utövas på stället. Springer man på löparbandet har man en vacker utsikt från fjärde våningen över ett försommargrönskande Trelleborg. Det är glest med folk strax efter öppningsdags och jag slippa köa till maskinerna utan kan ta dem i den ordning jag själv vill. Den hottiga musiken lägger en uppmuntrande bakgrund till övningarna.
Förutsättningarna för att uppleva trivsel, lycka och ”flow” finns där om man ska tro den ungerskfödde amerikanske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi:

En av hans böcker ”Flow och idrott” finns beskriven här.

 

 

 

sidans topp