Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Hästar

Bertil Tomelius
Startsida


Ny nedkomst på Gränsbo

 2013-05-08    Hästar, Familj
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
För en vecka sedan var det åter dags för russtoet Ultra att föda på Gränsbo, en hästgård belägen mellan Östra Klagstorp och Äspö i Trelleborgs kommun. Även denna gång blev det ett hingstföl som fick namnet Missimo.
För nästan precis ett år sedan fick Ultra sitt första föl, Silas.
För tre år sedan hade Ultra en mycket stark period på travbanorna: Farmens Ultra fortsätter sin segerrad.
Jag besökte den nyfödde och hans mamma hos min dotter Nilla.

   
   
   

Årets ungdomsledare är... Nilla Tomelius

 2012-05-27    Sport, Familj, Hästar
För ett år sedan   För fyra år sedan   För sex år sedan  
Under Elitloppshelgen i maj 2012 avslöjas vem som vunnit titeln Årets Ungdomsledare 2011. Nilla Tomelius, 23 år, från Jägersro är nominerad till titeln och övriga är Jennifer Ohlson, 19 år, från Bergsåker och Annie von Krusenstierna, 53 år, lärare från Wången.
"Nomineringen kom som en överraskning. Det känns jätteroligt att ha blivit nominerad och vara bland de tre uttagna. När man brinner för sitt jobb är det extra roligt att uppmärksammas. Skulle jag vinna titeln är det ren bonus, säger Nilla Tomelius som arbetar på sportavdelningen och även är ungdomsledare i travskolan.
Och vad hände i dag? Jo, hon blev vinnare. Nilla Tomelius blev årets ungdomsledare inom travsporten i Sverige.
23-åriga Nilla Tomelius har hållit på med trav i många år och började med ponnytravet på Ung Jägersro. Hon har en otrolig kunskapsbredd och kombinerar jobbet på travskolan med jobb på Jägersros sportavdelning. Hon är även väldigt aktiv i ponnytravklubben, där hon varit ordförande.
Priset var, förutom en VIP-helg på Solvalla, en guldhjälm samt ett stipendium på 10 000 kronor för förkovran inom travsporten.
Läs mer i senaste numret av Travsport: Nilla Tomelius – Årets ungdomsledare 2011.

Två nyfödda på Gränsbo

 2012-05-15    Hästar, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Nyligen har det varit tillökning på hästgården Gränsbo, belägen mellan Östra Klagstorp och Äspö. De båda stona Mirella, 11 år och Ultra, 7 år har båda nedkommit. Mirella fick et stoföl, Mistra och Ultra ett hingstföl, Silas.
För fyra år sedan föddes Minton: Glädjande tilldragelse på Gränsbo.
För två år sedan hade Ultra en mycket stark period: Farmens Ultra fortsätter sin segerrad.
Stall Gränsbo

   
 Hästägaren Nilla, min yngsta dotter, med stolta mamman Ultra
och hingstfölet Silas. I bakgrunden Mirella med stofölet Mistra.
 Jag själv med Ultra och Silas.
   
 Nilla med Mintons lillasyster Mistra.  Fölet Mistra i egen hög person.

Dubbelseger på Jägers igår

 2011-05-22 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Stor framgång för Nilla Tomelius då ponnytravet säsongstartade på Jägersro. Först körde hon Muskot till nytt säsongsbästa på 1.48,6 över 2200 meter. Han startade näst längst bak men körde förbi alla de 10 startande och var redan efter 1000 meter i ledningen som han höll ohotad i mål. Om några veckor fyller han 10 år.
I ett senare lopp körde Nilla Tomelius Mirellas lillasyster Melody också till vinst. Melody ägs av Carina Andersson men Nilla ska köra henne denna säsong.
En tidigare bild på Muskot och Nilla.

Stall Gränsbos hemsida.

Senaste blogg om Hästar: Höstliga framgångar på travbanorna.

Höstliga framgångar på travbanorna

 2010-09-30 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Under de senaste veckorna har hästarna på Gränsbo presterat flera goda resultat. Den 18 september tävlade Nilla Tomelius med Mirella och Sanna Langmarker. med Ljungens Pirat.
Piraten tog sin andra raka seger. Mirella var i fin form och förhoppningen var att hon för första gången skulle gå under 2 minuter. Första loppet blev hon trea med 2,05 men i det andra gick hon i mål som tvåa på 1.59,3 och gjorde sitt livs bästa lopp på alla sätt, utan en enda galopp.
19 september tävlades det på Jägersro. Nu var det dags för Muskot. Han vann sitt lopp på 1.49,1 bara en tiondel över sitt personbästa. Se bilden.
På Jägersro körde Nilla Tomelius också Micinda, som är Mirellas lillasyster åt Carina Andersson i Tolånga.
I första loppet blev hon tvåa och i det andra blev det seger till Carinas stora glädje.
Den 26 september var det åter dags för Muskot i Halmstad. Nyinflyttade shettlandsponnyn Elvis var ressällskap. Muskot deltog i två lopp. Det första vann han, startade långt bak men tog sig snart fram och vann lätt. I det andra loppet blev han trea, trots god tid kring 1,50.
Nilla var mycket nöjd och stolt över sin fina häst som skötte sig så bra på Halmstadstravet. Muskots lillebror, Farmens Sprinter, skötte sig också bra med seger i ett annat lopp.
Bra resultat i Halmstad också i jui månad.

Jägersro, Dubbeltrav

 2010-07-11 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Skånes Ponnytravklubb arrangerade sitt traditionella dubbeltrav denna vecka med hela 30 lopp! På fredag kördes 14 lopp med första start kl 17.00. På söndag avgjordes 16. Under fredagens tävlingar avgjordes också finalerna i Brizy Cup.
Glimma och Muskot tävlade båda dagarna. I fredags gjorde Muskot ett strålande lopp och var på väg mot en ny fin seger. En idiotgalopp gjorde dock att han ramlade ner flera positioner och därför fick han trots en fin spurt nöja sig med tredjeplatsen. Kilometertiden, knappa 1,54, blev ändå loppets snabbaste. I lopp elva knep Ljungens Glimma en god fjärdeplats i hård konkurrens.
Idag söndag gick Muskot ut som sista häst, med 200 meters tillägg, i lopp 3. Han sprang förbi alla utom de tre främsta vilket alltså gav en hedrande fjärdeplats. Han presterade alldeles i närheten av sitt personbästa. I lopp 13 var han med på nytt. Tyvärr blev han hindrad av ett intermezzo med ett annat ekipage när han var på väg mot segern. Starkt att ändå bli tvåa. Dessbättre avlöpte olyckstillbudet utan skador.
Ljungens Pirat med Sanna Langmarker i sulkyn var lyckosam med en andraplats i sitt lopp där han för första gången sprang under drömgränsen och landade på 1.59,2. Kanske var det den alldeles nya, blåfärgade transporten som inspirerade? Pirat tog också en andraplats i Montéloppet, nu med Kajsa Lindsjö på ryggen. Hela programmet finns här.
Blogg om Jägersros dubbeltrav förra året.

Farmens Ultra fortsätter sin segerrad

 2010-06-28 Hästar
 För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan     
Ultra tog sin femte seger i rad för säsongen. Denna gång på "hemmabanan" Jägersro i går söndagen den 27 juni. Hon startade i lopp tre, i första volten med två andra hästar, tog snabbt ledningen, höll den hela loppet igenom och vann överlägset. Hon sänkte sin tre veckor gamla personbästa med över fem sekunder och vann med kilometertiden 2.10,7. För ett år sedan var Ultra med som sällskap och för att få social träning på Jägersro.
I lopp sju startade Muskot långt bak, avancerade snabbt genom fältet men lyckades inte ta Kima Frenning med Ravenna Ernst som vann med tre tiondelar. Ändå en bra prestation av vår Muskot som för andra gången gick under 1,50. I lopp elva återkom Ultra. Hon lyckades inte gå lika snabbt som i lopp tre men det blev ändå en andra plats. Muskot deltog också i tävlingens monté lopp, riden av Kajsa Lindsjö, där han blev trea. Linda Kvants Carrabass skötte sig också med den äran då han i lopp fem tog en tredjeplats med kilometertiden 1.59,7 bara någon tiondel över personbästa.
Slutligen deltog även Mirella II i lopp fem. Hon gick bra men motståndet var starkt och hon blev diskad för galopp.
Men totalt ett guld, två silver och två brons för Stall Gränsbo är inte fy skam!

Dubbelseger i Halmstad

 2010-06-21 Hästar
 För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Mirella II går från klarhet till klarhet. I går startade hon i två lopp på Halmstads travbana och vann båda två. Hon sänkte sin kilometertid till 2,01,7 i sin första start.
I lopp fem startade Mirella i första volten tillsammans med Ljungens Nina och höll täten hela vägen i mål. I lopp tio startade hon med 80 meters tillägg men lyckades ta sig förbi tre hästar och vinna säkert framför en spurtande Kristian Larsen med Amo Liz.
Bilder: Både Mirella och Nilla Tomelius njuter av segerns sötma efter vinst i lopp fem och uppvärmning inför lopp tio som också vanns av Mirella.

Fyra segrar på raken för Farmens Ultra

 2010-06-06 Hästar
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
I går tävlade Ultra på Tingsrydstravet. På den banan debuterade hon för ett år sedan med den äran med en seger. Se "Mästerlig debut av Ultra". I går var det dags igen. Hon gjorde två starter med Nilla Tomelius i sulkyn och hon vann båda loppen. Det var hennes fjärde seger i rad i år. Först i Halmstad i april ("Ultra segrar i premiären") och sedan på Jägersro i maj. Ultra startade längst fram i lopp nummer ett. Hon höll ledningen loppet igenom och vann med flera längders försprång. Hon höll flera duktiga hästar bakom sig särskilt nr 4 Emorin som inte klarade pressen utan blev diskad för galopper. I sjunde loppet gick hon ut som nr åtta av 12 startande. Hon hamnade länge i femte spår men lyckades komma i fatt och spurta förbi Ernst Romario i en underbar finish. Travet gick helt felfritt utan en enda galopp. Hon sänkte sin bästa kilometertid med fem sekunder till drygt 2,16. Kusken Nilla Tomelius fick två fina vinnarbucklor med hem
I juli i år ska våra två femåringar, Ultra och Glimma, tävla i 5-årsbaggen på Gotland. Där deltog för fyra år sedan vår då femårige ponnytravare Muskot med den äran "Bra sprunget av Muskot på Gotland". Då gick han på 2.01,6. Blir svårt för flickorna att slå den tiden.

Minton på sommarbete

 2010-05-10 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I lördags var det åter dags för hingstfölet Minton att åka på "kollo". Han är en stor häst nu, den 9.5 fyllde han två år. Turen gick till Stuteri Axtorp på Torastorp utanför Linderöd i nordöstra Skåne. Där finns ett stort område med lösdrift för unghästar på nästan tre tunnland där han ska vara en tid tillsammans med å

Därför tog han igår "hästdroskan" tillsammans med sin mamma Mirella till åtta andra hingstar och valackar; russ, shettisar och minishettisar. Hästarna ska gå ute dygnet runt med möjlighet att gå in i ett stall med boxar när de vill. På området finns en yta med tät granskog som ger både vind- och regnskydd. Russet Stenskott anlände samma dag som Minton så de kan nog bli kompisar.

Muskot under drömgränsen

 2010-05-03 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Säsongspremiär för ponnytrav på Jägersro den 2 maj. Muskot gick ut som tvåa i lopp 11. Bara fem hästar i loppet men alla av hög klass. Muskot var taggad till tusen. Han tog ledningen direkt och vann säkert med fyra längders försprång. Han sänkte sitt personbästa med 1,5 sekunder till 1.49,0. Muskot blir nio år om en månad. Sen presentation av Muskot på Stall Gränsbos webbplats. Vann gjorde också femåriga Farmens Ultra som därmed tog sin andra seger på rad. Hon startade i lopp nio som nummer sju av 12 hästar, sprang säkert förbi häst efter häst och sänkte sitt personbästa med flera sekunder till 2.21,4. Hon har nu redan i år sänkt sin kilometertid med över sju sekunder! Se en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.
Kusken Nilla Tomelius fick två fina vinnarbucklor med hem.

Ultra segrar i premiären

 2010-04-26 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var tävlingspremiär för hästarna på stall Gränsbo på Söderslätt. Det var Ponny Trav Tävlingar på HalmstadTravet. Bäst gick det för Farmens Ultra. Hon startade först i lopp 3. Låg länge trea men avancerade och gick i mål som tvåa. Överlägsen segrare var Uma Dar. Ultra sänkte sin kilometer tid med två sekunder till 2.26,6. I lopp elva gick det ännu bättre. Där vann hon sedan hon legat i täten hela loppet och sänkte sin tid med ytterligare tre sekunder. Pressade favoriten Ernst Ronaldinho till galopp och diskning.
Även Mirella II visade en stark form. Hon ledde hela lopp sex från start till mål (nästan). Tog i för hårt och diskades efter galopp på målrakan.
Sin mästerliga debut gjorde hon på småländska Tingsryds travbana i juni månad i fjol. Även då blev det en överlägsen seger.
För ett år sedan kvalade Ultra med gott resultat. Se också en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.

     
 Mirella II sträcker ut i ledningen  Ultra på väg mot seger i lopp 11  Ultra och Nilla poserar glatt i vinnarcirkeln

Carrabass flyttar in på Gränsbo

 2009-10-17 Hästar
För ett år sedan För två år sedan   
För ungefär en vecka sedan fann Linda Kvant det för gott att flytta sin ponnytravare, valacken Carrabass från Dala hästgård till stall Gränsbo. Hästen är född 2001 och är stor, bara en centimeters mankhöjd under den maximal godkända för ponnytravspoeten. Han deltog i Derbyt 2005 och i 5-års Baggen finalen 2006.
Född: 2001 och med ett travrekord under två minuters gränsen. Bilder: det är Carrabass till vänster.
Förresten. i veckan kom också hingstfölet Minton hem, efter att ha tillbringat flera månader på "kollo". För precis elva månader sedan flyttade Ljungens Pirat in på Gränsbo.

Guld-Lördag

 2009-10-04 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan  
Storm, över 15 sekundmeter, och stundtals piskande regn och hagelskurar präglade lördagens Malmöväder. Men det besvärade inte våra hästar som tävlade på Jägersro. Det bekom dem inte nämnvärt att vattnet stod högt på de leriga banorna. Det vankades ju en varmdusch efter välförrättat dagsverke. Nilla var också på gott humör och lyckade få alla tre hästarna inte bara på pallplats utan till seger. Tre guld blev resultatet för Muskot, Mirella och Glimma. Bara Ultra var hemma i hagen tillsammans med nye kompisen Carrabass, överflyttad från Dala hästgård av ägaren Linda Kvant.
Glimma inledde segerraden genom att ta ledningen redan från starten i lopp sex och hålla den ända till mål. Muskot visade sin styrka i lopp åtta där han med 120 meters tillägg arbetade sig fram och vann ganska ohotad. Slutligen i sista loppet överraskade Mirella genom att ta årets första seger och det på ett enkelt sätt! Vältränade, topptrimmade hästar från stall Gränsbo visade välbevarad dagsform ända in i tävlingssäsongens sista veckor.

Glimma har en bra vecka

 2009-08-24 Hästar
För ett år sedan  För tre år sedan 
Våra ponnytravhästar har varit ordentligt i farten under veckan som gått. Bäst klarade sig Ljungens Glimma, det vackra stoet. som i Tingsryd i går tog både en seger och en andraplats i ett autolopp och sänkte sin personbästa kilometertid med fem sekunder till 2.18. Hon har fått ett verkligt lyft nu liksom hennes halvbror Ljungens Pirat fick på Gotland en vecka tidigare. Även Mirella II gick bra, även om hon blev oplacerad i det starka fältet. Här finns alla resultat från Tingsrydstravet.
Tidigare under veckan gjorde vår travchampion Muskot åter ett mycket bra lopp på Jägersro. I tisdags blev han tvåa i ett s k "insprängt lopp" med nya personbästa på 1,50 lågt. Även Glimma var duktig på Jägersro, under torsdagens tävlingar, då hon tog två andra platser, båda i autolopp efter Fröken Fri ´resp. Emorin. Resultaten finns här.
Tidigare bild på Glimma på Tingsryd.

Mellan sänker igen

 2009-08-18 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I helgen tävlade vårt sto Mirella II, mamma till hingstfölet Minton, på Gotland i det s k Dubbeltravet för ponnytravare. Gotland är ju russens födelselandskap. Med på resan var Sanna Langmarkers Ljungens Pirat. De hade hyrt en extra stor transportvagn, en Boj, för att få gott om plats både för hästarna och och allt "bagage" som måste med. Redan halv fem i tidig gryning gick avfärden i torsdags. På eftermiddagen kunde de stalla in hästarna på Skrubbs travbana i Visby. Fredag var första täclingsdagen. Då kvalade Pirat till Femårsbaggen. Han tog sig lätt till söndagens final med en femteplats med kilometertiden 2.05,9. Mirella sprang i lopp åtta där hon nådde en fin bronsplats på 2.07,8. Under den tävlingsfria lördagen deltog de två hästarna i en drop in utställning för deltagande hästar. Mirella nådde fina 39 av fyrtio poäng och fick medalj för detta. Detta är viktigt före fölande ston liksom bra kilometeretider. På söndagen gick finalen för Femårsbaggen med autostart. Här fick Pirat en meriterande 7:e plats bland 12 hästar och han sänkte sitt personbästa till finfina 2.02,1. I ett annat lopp sänkte Mirella sitt personbästa till 2.05,5 efter ett jättefint lopp.
För tre år sedan deltog vår nu åttaårige "mästertravare" Muskot i Femårsbaggen. Han blev då femma och sänkte sitt personbästa till 2.01,6. Nu var hans yngre kompis Pirat bara halvsekunden långsammare. Nu springer Muskot själv tio sekunder snabbare. Bild med Mirellas två priser och Nilla Tomelius (10) med Mirella och Sanna Langmarker med Ljungens Pirat.

Muskot på topp igen

 2009-07-13 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan  
I helgen som gick hade Jägersro dubbeltrav, dvs ponnytrav tävlingar både fredag och söndag. Muskot startade båda dagarna med Ljungens Glimma nöjde sig med fredagen. Muskot gjorde tre strålande insatser med en seger och två andraplatser. I sitt första lopp på söndagen tangerande han sitt rekord med kilometertiden 1.52,1. Det är 3,5 sekunder bättre än för precis ett år sedan. Läs mer här. Förhoppningsvis har denna vältravande häst ännu mer att ge under kommande år. I år har han gjort sju starter och alltid hamnat på pallplats, 2 vinster, 3 andra- och två tredjeplatser. Vem slår detta?
Ljungens Glimma gjorde också en bra start och kom trea på nya rekordet 2,26. Hon är bara fyra år och har debuterat i år. Helgens totalresultat blev fyra pokaler och fyra rosetter och prispengar därtill. Och dessutom ett hästtäcke, Korsnäs Brådis hederspris. Korsnäs Brådis är Glimmas och Ultras pappa.

Muskot gjorde det igen!

 2009-06-29 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan 
Jägersro hade i söndags en heldag för ponnytravet.
Unga Ultra var med som sällskap och för att få social träning. Hon fick vara med på uppvärmningen tillsammans med de andra hästarna som skulle starta i tävlingen. Mirella startade i lopp ett med Sanna Langmarker som kusk. Tyvärr blev hon diskad p g a upprepade galopper. Muskot med Nilla Tomelius i sulkyn skötte sig bättre. Framför allt gjorde han ett mycket bra halvkilometer, fick tyvärr en galopp, men nådde ändå en pallplats, 3:a på 1,52.
I nästa start gick det riktigt bra. Där segrade Muskot, trots att han emot sig hade Katla, en erkänd mycket snabb häst. Det var en viktig skalp att ta. Bild på målfotot.
Nilla körde också en annan häst, O'Fritz, ägare Josefin Sellberg, till en bra tredjeplats. Många sköna "rosetter" blev det att ta med hem.

En kvartett till Tomelilla

 2009-06-25 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var det dags igen för tävling. Nu med fyra hästar från Gränsbo. Färden gick till Tommelilla ponnytravbana. Två av våra egna hästar, Mirella och Glimma. Sanna Langmarkers Piraten var också med liksom tolvåringen Romeo som normalt står på Jägersro men som under sommaren är uthyrd till Lisa Åkerblom som bor i Fröjdenborg. Bäst gick det för Mirella i hennes andra start som var ett kvalificeringslopp för Brizis cup där hon tog tredjeplatsen med Nilla Tomelius i sulkyn I sin första start blev Mirella diskad. Det blev också Ljungens Pirat i i Brizis cup, mycket onödigt, då hon redan låg välplacerad för avancemang till finalen. Lisa Åkerblom gjorde sin första tävling sedan hon erövrat tävlingslicens. Bästa placering blev en sjätteplats i lopp 10 vilket är helt godkänt. Bättre debuter gjorde emellertid Cecilia Ivarsson och Elin Kindmo, båda tävlande för Unga Jägersro i Malmö, som tog en första resp. andraplats, i två olika lopp. Båda två är Nillas adepter.
Vi ska inte glömma vår fyraåring Glimma som skötte sig utmärkt, väntade lugnt hela tiden till lopp tretton, där hon sprang disciplinerat och "klockrent" och låg tvåa länge i loppet men blev tyvärr diskvalifierad på slutet för galopp. Ägaren och tränaren Nilla Tomelius var helt nöjd med de framsteg Glimma gjort. Glimma startade säsongen bra i mitten av maj men sedan har hon haft problem. Se bloggen "Glimma glänste i debuten"

Mästerlig debut av Ultra

 2009-06-08 Hästar
För ett år sedan  För fyra år sedan
I lördags tävlade Nilla Tomelius med två av Gränsbos ponnytravhästar på småländska Tingsryds travbana. Fyraåriga Farmens Ultra gjorde sitt första tävlingslopp. Loppet omfattade 14 hästar. Tillsammans med åtta andra hästar startade hon i främsta volten och tog snart en stabil ledning som hon höll i mål med flera längders försprång. Hennes första kilometertid blev 2.29,1. För tre månader sedan tog Ultra "körkort". Se också en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.
Glimma startade i lopp fem men blev tyvärr diskad efter flera galopper. Dessbättre tog hon en skön revansch senare i tävlingen i lopp 13 som var ett montélopp genom att ta en meriterande andraplats. Säkert i sadeln satt då Kajsa Lindsjö. Bilder på Ultra och Glimma från tävlingarna på Tingsryds travbana.

Lyckad årsdebut för Muskot

 2009-06-03 Hästar
För två år sedan  
I söndags den 31.5 var det dags för stortävlingar på Jägersro i Malmö för våra ponnytravare. Utfallet blev gott. En andraplats, två tredjeplatser, en fjädeplats och en femteplats.
Jag låter min dotter Nilla berätta:
"Vi hade med oss 4 hästar från stallet, tre egna (Mirella, Muskot, Glimma) och även Pirat.
Först ut i lopp 1 var Muskot, han stog på distansen 1840m med dryga 200m tillägg. Var lite för överladdad och så vi fick ta det lite lugnt för att det inte skulle bli för många galopper, men vi slutade ändå 3a på en bra kilometertid tid, 1.54,0.
I lopp 2 startade Glimma, hon stod på start, 1640m. Ledde loppet ett bra tag men blev lite stirrig när bakhästarna närmade sig och blev till slut diskad för galopp. Lite tur i oturen för dom andra hästarna i loppet sänkte rekorden väldigt mycket. Nu fick hon behålla sin "mediokra tid" till nästa lopp. Se bloggen "Glimma glänste i debuten".
I lopp 5 var det dags för Muskot igen. Denna gången stog han på distansen 2200m. Snabb iväg från start och var snabbt ifatt hästarna där framme. Låg i 2a och 3e spår hela loppet och slutade 2a bara en halv längd efter vinnaren. Han gick på nytt rekord 1.52,1. En riktigt bra prestation och dessutom utan en enda galopp!
I lopp 6 var det Mirellas tur, hon ledde loppet i ca 1000m men sen drog hon på sig en liten galopp och då var det en häst som gick om. Sen höll hon 2a platsen fram till början av upploppet då två hästar kom upp utanpå och pressade sig förbi. Mirella slutade 4:a, bra prestation i ett tufft gäng!
I lopp 9 var det dags för Pirat, körd av Sandra Langmarker han var inte riktigt på hugget men blev trots detta 5:a
I Lopp 12 var det Glimmas tur igen, denna gången var hon lite lugnare och höll sig i rätt gångart hela loppet. Hon slutade 3:a!
I lopp 14 gick Pirat monté med Kajsa Lindsjö på ryggen, han gick riktigt bra men fick tyvärr sin tredje galopp i slutet av loppet och diskades!"

Glimma glänste i debuten

 2009-05-18  Hästar
För två år sedan 
Ljungens Glimma som är henne officiella namn gjorde en utmärkt debut i går. Det var dessutom första gången kusken Nilla Tomelius tävlade på Kalmar travbana. Glimma gick i två lopp, nr 3 och 6. I båda loppen tog Rezeda Ernst täten och höll den överlägset i mål. Men Glimma tog de båda andraplatserna, i lopp tre efter en hård kamp på upploppet och i lopp 6 överlägset från start.
Mirella visade sig åter stark efter sin "fölledighet" och visade rent och fint trav och sänkte sitt kilometerrekord med sex sekunder till 2,07. Hon blev tvåa i det 13 hästar stora startfältet. Kämpade hårt på upploppet men nådde inte ända fram till segraren Maroon. Bilder på Mirella (4) under prisutdelningen och Glimma i full fatrt under loppet. Tidigare blogg om ponnytrav: "Utmärkt nypremiär för Mirella".
Kalmar Ponnytravare.

Minton på sommarbete

 2009-05-16  Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går var det dags för vår årsgamla hingst Minton att flytta till sommarbete på Ljungens stuteri utanför Veberöd i Skåne där den välkände russuppfödaren Allan Nilsson "släppte hästarna på bete" som hästfolket säger. Minton ska lära sig umgås med andra unghingstar, två andra russ och en Shetlandsponny. Minton verkade trivas från början att döma av bilderna. Här möttes han av en stor hage och bekantade sig med de andra hästarna särskilt ett av russen kanske för att det liknade honom till utseendet. De får nu göra upp om makthierarkin. De kommer att ha bra med tid på sig för detta eftersom de ska leva ihop ända till oktober. Vi får besöka honom ofta så att han inte glömmer var han hör hemma. Minton med vit fyrkant i pannan.
Se tidigare bloggar: "Minton flyttar till kollo" och  Han föddes den 9 maj i fjol.

Utmärkt nypremiär för Mirella

 2009-05-08  Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går den 7 april åkte Nilla Tomelius och Sanna Langmarker till Göteborg för att delta med sina ponnytravhästar i ett "insprängt lopp" på Åbytravet, med det menas ett lopp som går mellan storhästarnas lopp. Nilla startade som nr 10 med Mirella och Sanna som nr 5 med Ljungens Pirat. Stoet Mirella hade inte tävlat på nästan två år beroende på att hon fött fölet Minton och alltså varit "föl-ledig". Därför var det extra spännande hur det skulle gå. Men det gick lysande. Mirella blev trea och sänkte t o m sin bästa tid med nästan en sekund. En bra prestation gjorde också Pirat som kom i mål sonm femma dock förargligt förklarad som diskad pga galopp. Läs mer om hästarna på Stall Gränsbos hemsida.

Klantig hästolycka på Gränsbo

 2009-04-01  Dagbok
 För två år sedan  För tre år sedan
I går kväll blev jag transporterad till akuten på MAS i Malmö. För ett år sedan fanns det en akut att ta sig till i Trelleborg, men nu är den stängd efter klockan åtta på kvällen. På Malmö Allmänna sjukhus blev jag sövd och fick axeln dragen i led. Innan dess fick jag hela kroppen röntgad eftersom läkarna fruktade att jag fått andra skador trots att jag haft hjälm på mig. Vad hade då hänt? Jo, när jag skulle klätta in i sulkyn blev hästen så orolig att hon hamnade i sken. Min annars så duktiga hästdotter Nilla lyckas inte stoppa henne utan jag släpades med fler meter hängande fast i ena foten. När vagnen välte och jag slapp loss blev jag liggande på marken med axeln ur led och hästen galopperande emot mig. Jag kunde inte komma undan och fruktade att min sista stund var kommen.
Nu när morfinen lämnat kroppen känner jag mig återställd både mentalt och kroppsligt om än med skrubbsår och blåmärken över kroppen och med med armen i en mitella. Ett stort tack till två duktiga läkare och min familj, min fru, två döttrar och Andreas Larsson som hjälpte mig att genomlida det senaste halva dygnet. Extra smärtsamt var det att jag skrämde min favorithäst, den vackra flickan Glimma! Se bild på Glimma med olycksvagn
Obs! Detta är inget aprilskämt.

Farmens Ultra tar "körkort"

 2009-03-21  Hästar
 För två år sedan  För tre år sedan 
I dag var det dags för Farmens Ultra att göra det kvallopp som alla nya hästar måste göra innan de får anmäla sig till tävlingsloppen. Det gick bra, säger tränaren och kusken Nilla Tomelius. Ultra klarade kvaltiden med god marginal och uppförde sig allmänt helt exemplariskt på banan på Jägersro i Malmö. Om allt går som det ska ska hon börja tävla om en månad.
Farmens Ultra är fyra år gammal och uppfödd på Farmens Ponnystuteri i Vollsjö.
Se också en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.
Två bilder på Ultra och Nilla från dagens begivenheter på Jägersro.

Minton flyttar till "kollo"

 2009-01-19   Hästar
För ett år sedan  
Vårt föl Minton föddes den 9 maj i fjol, är 8 månader gammal, och det är dags att lämna mamma Mirella. Hon och "plastpappa" Muskot behöver tänka på sin träning inför travsäsongens nya framgångar. Därför tog han igår "hästdroskan" tillsammans med sin mamma Mirella till Stuteri Axtorp på Torastorp utanför Linderöd i nordöstra Skåne. Där finns ett stort område med lösdrift för unghästar på nästan tre tunnland där han ska vara en tid tillsammans med åtta andra hingstar och valackar; russ, shettisar och minishettisar. Hästarna ska gå ute dygnet runt med möjlighet att gå in i ett stall med boxar när de vill. På området finns en yta med tät granskog som ger både vind- och regnskydd. Russet Stenskott anlände samma dag som Minton så de kan nog bli kompisar.

     
 Minton på väg att lämna mamma Mirella  Minton i täten följd av Stenskott och Brisad  Alla vill vara med i visningen av hagen
     
 Tre färggranna minishettisar närmast i bild  Minton, Benetton och Bugatti  Nästan hela flocken samlad, längst fram minishettisen Bugatti

Ridturer på nyåret

 2009-01-06   Hästar
  För ett år sedan  För tre år sedan

Kajsa Lindsjö som bor i Bonderup där hon har åtta egna hästar är en utmärkt jockey. Hon hälsade på hos oss på Gränsbo under några dagar på nyåret och fick fart på flera av våra hästarn En annan "assistent" i stallet är Jenny från St. Beddinge som kommer då och då. Hon är också skicklig på hästryggen. Här ser vi några bilder. Först Kajsa på Glimma. Glimma har aldrig haft någon på ryggen förut så därför håller Anne ett vakande öga på ekipaget. Glimma föreföll emellertid nöjd med debuten. Två dagar senare går det bra utan att någon annan håller i tyglarna. Sedan galopperade Kajsa med stoet Mirella medan Jenny hängde med på Georg "Jojje" Scott.

     

Blont halvsyskon flyttar in på Gränsbo

 2008-11-17 Hästar
För ett år sedan   För två år sedan 
I lördags flyttade Ljungens Pirat (bild) in på Gränsbo. Han ägs och ska skötas av Sanna Langmarker. Han togs väl emot av sin släkt. Bild på Sanna Langmarker när hon vann med Pirat i Halmstad i höstas.
Både ”Piraten” och vår egen Glimma har samma mamma ”Ljungens Copia”, så de är halvsyskon. Med vår George Scot delar han pappan, Tyson II, så de är halvbröder. Tyson II är världsrekordinnehavare med tiden 1,39,3 satt på Jägersro år 2003. Glimma visade tydligt ”kvinnligt” intresse för sin nya storebror (bild). Mirellas föl Minton har nu blivit sex månader och är stor och galopperar snabbt (bild). Bild på Mirella och Minton på födelsedagen den 9 maj.

 

 
 
Ljungens Glimma hälsar på sin halvbror
Ljungens Pirat
Minton med mamma Mirella på födelsedagen En galopperande ståtlig hingst
6 månader senare
     
Den nyinflyttade "Piraten" Stoet Glimma visar intresse för två sina
uppvaktare, George Scot och Pirat
Sanna Langmarker efter segern
med Pirat i Halnstad i oktober

Muskot på medaljplats i Tingsryd

 2008-08-25 Hästar
För två år sedan  För tre år sedan
I går var det ponnytävlingar i Tingsryd. Tingsryd är en turbana för Muskot som redan i augusti 2005 vann en seger där. Förra året tog Muskot en andraplats där, men i år fick han nöja sig med att bli trea (bild till vänster).Vår andra tävlande travhäst Georg "Jojje" Scot hade kusken Nilla Tomelius större svårigheter med och han blev diskad för galopp. På bilden är Jojje (nr 4) på väga att passera nr 2 Lojstamille medan han jagas av nr 3 Rondessa och nr 5 Jösta, som slutade trea. Muskots kilometertid blev 1.57,2, några sekunder sämre än rekordet, men ändå en av hans bättre tider. I samma lopp som Jojje tävlade också Sanna Langmarker med sin häst Pirat. Han blev tyvärr också diskad.
Tingsrydstravets hemsida.

Mönstring på Bollerup

 2008-08-23 Hästar
För två år sedan  För tre år sedan
Idag var det dags för vårt drygt tre månader gamla föl Minton att mönstra in. Det krävdes att han tog med passet för att kunna legitimera sig. I detta kan man läsa att hans pappa är Junisorken. Hans mamma Mirella, vars föräldrar är Skotte och Memory, följde med på färden.
Fölmönstringen ägde rum på Bollerups Lantbruksinstitut där Birgitta Larsson var domare.
Minton bedömdes vara välutvecklad och maskulin och han visade god takt och energi i sitt trav. Det sammanlagda betyget räckte till en silvermedalj vilket tränaren och ägaren Nilla Tomelius var nöjd med. Han fick också Österlens Hästvänners hederspris.
Ett särskilt tack till Sanna Langmarker som ledde Minton framför domaren och Charlotte "Loppan" Ahlström som tog hand om Mirella.

Mer finns att läsa på Österlens Hästvänners hemsida. Blogg om Mintons födelsedag.

Bra kört på Åbytravet

 2008-08-17 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan 
I helgen blev det en lång tur med två hästar till Göteborg och Åbytravet. För Muskot var det ingen ny erfarenhet, dessutom var han med bara som färdkamrat och psykologiskt stöd för tre-åringen George ”Jojje” Scot. Jojje kände dock igen sig när han kom av vagnen eftersom han kommer från Göteborg från början och stått uppstallad på Åby under ett halvår innan vi köpte honom. Den ”förlorade sonen” blev hälsad med glädje av många som minns honom. Jojje gick i tredje loppet som hade gemensam start och erövrade en fin andraplats bland de sex startande. Han sänkte sitt personliga rekord från 2.28,8 till 2.23,5. Segrade gjorde Mathias Sjöberg från Lövestad med Jösta. Vi gratulerar honom liksom Nilla Tomelius till andra platsen. Bild på Jojje i hagen på Gränsbo och med sin kusk Nilla på Åbytravet.
Några länkar: Åby-travet, Ponnytravklubbens hemsida, Ponnytrav i fokus, Stall Gränsbo.
Tidigare bloggar om ponnytrav: Jägersro 2 augusti, Vaggeryd 20 juli och Jägersro 13 juli. 

Seger på Jägersro

 2008-08-02 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Vår ponnytravare Muskot trivs på Jägersro. Senast han var där den 13 juli (min blogg) sänkte han sitt personliga rekord till 1,55,6 och i går blev det en ny rejäl putsning till 1.52,4. I går kväll startade han i det tolfte och sista loppet i "Dubbeltravet". Han startade 120 meter från täten, fick en bra start och var i rygg på konkurrenterna redan på första rakan och började passera dem. Efter första varvet var han i rygg på ledarhästen. Han lade in en ny växel och vann med en hästlängd på ny personlig kilometertid (se målfoto) framför tvåan Niquila med Caroline Gustavsson. Bakom framgångarna i år - en seger och sex andraplaceringar - ligger Nilla Tomelius målmedvetna körning på de utmärkta träningsvägarna kring Gränsbo och Äspö, men kanske också en mental förändring hos Muskot som blivit "bonuspappa" och älskar att springa och busa med fölet Minton.

Vaggerydstravet

 2008-07-20 Hästar
För ett år sedan   För tre år sedan

I går var det en ny tävling för Muskot och George "Jojje" Scott, nu på travbanan i Vaggeryd. Vaggeryd är en liten kommun med drygt 12000 invånare som ligger tre mil söder om Jönköping. Det är en lång resa dit. Det bekom emellertid inte de två ponnyhästarna illa. Det blev bra placeringar för båda. Muskot gick i lopp fem där han blev två efter Linda Olssons Martelle. Det blev en hård kamp över mållinjen mellan tre hästar (se bild till vänster). Från vänster till höger Kima Frenning med Martelle (1), Jessica Gustafsson med Marster (3) och Nilla Tomelius med Muskot (2).
George "Jojje" Scott (bild) gjorde åter ett bra lopp, i sitt livs tredje travtävling, och blev trea i lopp 7. Båda loppen gick över 2100 m och hade voltstart. "Körsven" i båda loppen var Nilla Tomelius. Bilderna kommer från Pixbox.

Bra utdelning på Jägersro

 2008-07-13 Hästar
För ett år sedan
Trav på Jägersro i dag. George "Jojje" Scott genomförde sitt premiärlopp som treåing. Han kom till Gränsbo i september 2007. Han startade i första volten, där han var fyra i starten. Arbetade sig snabbt upp till en andraplats som han lätt höll i mål. Bra tid för att vara ett debutlopp, 2,28. För honom är det start igen redan på onsdag i Tomelilla.
Hans kompis Muskot, som är sju år och betydligt mer erfaren på travbanorna runt om i södra Sverige, inklusive Gotland, gjorde två starter. I lopp 1 startade han längst bak med 100 meters tillägg. Han sprang bra och satte nytt personligt rekord med 1.55,6 vilket räckte till en fjärdeplats. Det gamla rekordet på 1.56,3 satte han i Halmstad i april. I lopp 13 där de flesta av Skånes bästa travare var med startade han längst fram och lyckades hålla undan för alla utom segraren. Två andra- och en fjärdeplats blev alltså dagens facit och med detta var ägaren och tränaren Nilla Tomelius helt nöjd.
Bild på Muskot med familj, han är bara reservpappa som valack, men fostrar fölet Minton som vore det hans egen son. Mamma Mirella har han gått tillsammans med under större delen av sitt liv. Muskot håller sig här lite i bakgrunden.

Kalle och Daisy

 2008-05-16  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
Nya hästar flyttar in. Det är Daisy och Kalle (bild). De är i treårsåldern, det är då de ska sättas i "skola" för att lära sig att bli travhästar. De ska köras in så att de blir tävlingsdugliga på travbanorna i år. Det är Nilla Tomelius som ska träna dem. De ska stanna några månader hos oss. De kommer båda från den kände russuppfödaren Per Nilsson från Ripadal. De har gått tillsammans nästan hela sitt liv och är mycket nära vänner.
Vårt eget föl, Minton, är bara en vecka men redan en liten buse (bild). Läs mer om hans födelsedag.

Glädjande tilldragelse på Gränsbo

 2008-05-09  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
Tidigt i morse troligen vid halv sex tiden förlöste vårt sto Mirella sitt föl Minton. Allt gick väl. Det är förbluffande så fullgånget ett föl är redan efter någon timme. Han reste sig, stapplade runt och kunde snart ta sig fram obehindrat. Lite hjälp med att hitta spenarna så att han kunde inta sin mjölkfrukost behövde han dock.
Mintons pappa är elittravaren Junisorken från Lövestad. Läs mer här. Mintons morfar heter Skotte och mormor är Memory. Läs mer om Mirellas "stamtavla" här. Minton är Mirellas första föl.
Bilder på Mirella och Minton och ägaren och "barnmorskaren" Nilla Tomelius som följt utvecklingen i stallet via trådlös webbkamera varje timmar de senaste dagarn men sov över själva förlossningen.
Följ den vidare utvecklingen på www.stallgransbo.com.

 

Ponnytrav på Jägersro

 2008-05-04  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
I går var det dags igen för Muskot. Senast var det i Halmstad. Nu på Jägersro. Han startade i lopp 2 som nummer 8 (se bild) 120 meter efter täten. Han avancerade hela tiden och lyckades ta sig förbi alla utom Carrabas med Linda Kvant i sulkyn som tvingades sänka personliga rekordet med två sekunder för att hålla emot. I lopp nio startade Muskot i första ledet mot mycket snabba hästar. Han höll sin förstaplats främst i kamp med Pampe (också med Linda Kvant) och Befana och gick först över mållinjen. Då förklarades han diskad för galopp trots att många var övetygade om att han inte haft mer än de två tillåtna galopperna. Men så är det nu för alla, diskvalifikation är ingen exakt vetenskap utan snarare en subjektiv bedömning hos domaran.
Extra roligt var att Ripadals Cindy tog två andra platser i sin tävlingspremiär. Hon tränades och kördes in i fjol på Gränsbo av Nilla Tomelius. Läs mer här. Bild på Cindy med småväxt sällskap.

Och idag gick alla våra fyra vackra hästar för första gången i år tillsammans i en av de redan frodiga gräshagarna (bild). Glimma, George Scot, Muskot och Mirella, i väntans tider.

Två efter målfoto i säsongstart

 2008-04-29  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
Säsongstart i söndags för vår sjuårige ponnytravare Muskot på Halmstads travbana. Se startlista. Han gick i lopp 10, Kraffts lopp Kategori B. Det mätte 1644 meter och hade voltstart. Han startade längst bak med 60 meters tillägg. Muskot började emellertid genast sin frammarsch i fältet. Han var så nära en seger att det krävdes målfoto för att ge segern till Ture II. Men en hedrande andraplats och framför allt en sänkning av den personliga kilometertiden med nästan två sekunder till 1.56,3 är verkligen ingen dålig säsongstart. Men så har också ägaren, tränaren och kusken Nilla Tomelius vårdat honom ömt och tränat honom väl sedan årets början och vintervilans slut. Han tycks ha mått bra av att förra sommaren flytta till Gränsbo i Äspö. Muskots bravader i Halmstad i fjol, läs här.
Provbilden är tagen av Hästfotograf Matilda Andersson, mpphotograph.se.

Små gäster i hagen

 2008-01-12  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
I dag var det dags för Myra att åka hem efter sin rehabiliteringsperiod på exakt tre månader på Gränsbo. Myra kom den 12 oktober. Läs mer. Att åka tillbaka till Jägersro i Malmö var emellertid inget hon såg fram emot. Hon ville i stället gå till sin egen invanda hage. Det krävdes mycket av både lock och pock innan Myra installerat sig i transporten.
I stället kom nu två "shettisar". Den ena är Emmeros Caesar, som var den häst som min dotter Nilla Tomelius körde i sin första ponnytravtävling i Jularp 2002. Hon vann sitt lopp och på den vägen har det sedan gått vidare.
Caesar (bild till vänster) och hans kompis Pålex (bild till höger) visade vad "hästar på grönbete" betyder. De blev båda som tokiga av glädje när de kom ut i en av våra stora gräshagar. Det sprang omkring som galningar. Pålex i vild galopp medan Caesar visade vilken stilren travare han är. När de sprungit av sig den värsta gjorde Caesar 5-6 rullningar av pur förtjusning över det stora utrymmet och gräset att beta.

Blivande lärare på besök

 2008-01-05  Hästar
För ett år sedan
I dag hade vi besök på Gränsbo av Sara och Matilda. Matilda bor i Lund och Sara i Trelleborg. De kom tillsammans med vår dotter Lina. De har gemensamt att de går på Lärarutbildningen på Malmö Högskola. De håller på att avsluta tredje terminen. De går på den Naturvetenskapliga linjen och läser en 15-poängskurs i Teknik. I den ingår att eleverna ska göra två projekt i ”verkligheten”. Det första handlade om att besöka och dokumentera ett renings- eller vattenverk. Då besökte gruppen Vombs vattenverk. Nu skulle projektet gälla lantbruksverksamhet och husdjursskötsel. Därför kom de till Stall Gränsbo och där fick de dels vara med om de dagliga göromålen och dels få göra en intervju med Nilla Tomelius, ansvarig för verksamheten.
Denna vecka har det varit trångt i stallet - 7 hästar - eftersom vi haft Charlotte Ahlström från Stuteri Axtorp på besök under jullovet med sina hästar Hugo Boss och Nanny. Det var två trevliga gäster.
Bilder på Matilda och Sara i stallet och på mig med hästarna Hugo Boss och Nanny i trädhagen på Gränsbo.

     
 Matilda och Sara i stallet på  Gränsbo  Sara inspekterar gödselkärran  Lina, Matilda och Sara: Hur  mycket väger 1,5 kg hö?
     
 Bertil med Hugo Boss och Nanny  Hugo Boss och Bertil  Bertil och en kärvänlig Nanny

Femte - och sista - hagen klar

 2007-10-18  Hästar
 För ett år sedan  
Äntligen är den femte och sista hästhagen på Gränsbo färdigröjd och färdigpålad och inhägnad. Nu finns det nästan 20000 kvadratmeter för hästarna att beta på och motionera på. Muskot och Mirella var mycket nöjda med att ta hagen i bruk i eftermiddag. Och fattas bara, nu har ju även ”min” gräsmatta fått dela med sig. Här växer gräset grönare och längre än på andra sidan staketet och till sommaren kommer de höga träden att ge skydd både mot heta solstrålar och överraskande regnskurar.
Senaste hästbloggar: Rehabilitering på Gränsbo, Två nya hästar.
Bilder från tidigare pålningsarbete.
Bilder på nöjda hästar i nya hagen.

Rehabilitering på Gränsbo

 2007-10-12  Hästar
 För ett år sedan  
Myra, en galopp ponnyhäst tillhörande Ung Jägersro har fått en sena i ena hoven skadad. Idag kom hon därför till vår gård Gränsbo för att gå och skrota i hagen några månader som konvalescent. Hon visade redan från början att hon trivdes förträffligt i den gräsrika hagen. Våra egna hästar, främst Muskot som är äldst, reagerade med en blandning av nyfikenhet och misstänksamhet mot den nya, tillfälliga gästen. Bild på stoet Myran, ensam och med Muskot och Mirella i bakgrunden.

Två nya hästar flyttar in på Gränsbo

 2007-09-17  Hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
I lördags hämtade vi George ”Jojje” Scot från sommarbetet i Veberöd. Samtidigt köpte vi från Allan Nilssons uppfödning – Stuteri Ljungen - ett tvåårigt sto som heter Ljungens Glimma. Hon är fallen efter mamma Copia och pappan Korsnäs Brådis. Korsnäs Brådis är en av de mest eftertraktade hingstarna för tillfället tillsammans med Tyson II som är George Scots pappa. Nu har vi fyra travare i ponnyklassen alla med de bästa travgenerna i Sverige, Muskot, Mirella, Jojje och Glimma. Mirella som föder nästa år är på väg att bli avelssto. De tre övriga ska tävla på travbanorna i södra Sverige de kommande säsongerna.
Bilder på George Scot och Glimma samt Muskot och Nilla.

Nya framgångar på travbanorna

 2007-08-21  Familj, hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
De två senaste veckorna har det varit fart på tävlingsfronten.
Söndagen den 12 augusti var det dags för Halmstads travbana. Vår egen Muskot hade sällskap i transporten med Sanna Langmarkers "Ljungens Pirat". Muskot (bild) deltog i två lopp och blev 2:a resp. fyra medan Ljungens Pirat vann sitt lopp, det vara Sannas och Piratens första seger. De vann täcke, pokal och prispengar kr (bild). Glädjen var stor i bilen på hemfärden.
I söndags var det dags för travet i Tingsryd. Denna gång var det Romeo som var sällskap åt Muskot. Romeo är Ung Jägersros häst som Nilla kört tidigare. Muskot blev 2:a i sitt lopp, förlorade efter målfoto, trots att han sänkte sin bästa kilometertid med 1,1 sek till 2.00,2 - så nära drömgränsen! Det var ett långt lopp över 2400 m, första gången han gått så långt så han var rejält trött på slutet. Romeo kom femma, förlorade två platser på en kort galopp strax före mål, men tycktes vara nöjd med det.
I fredags kvalade vårt dräktiga sto Mirella eftersom hon på grund av skada inte tävlat på ett år. Hon kördes av Charlotte "Loppan" Ahlström, och för henne var det premiär för att köra russ, monté har hon hållit på med ett tag redan.

Ompålad hästhage

 2007-06-21  Familj, hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
Idag gjorde jag min första fysiska insats (bild) på vår nya gård Gränsbo (bilder) som ligger söder om Östra Klagstorp i Trelleborg kommun. Vi flyttar in den 2 juli och i kväll var vi i hagarna för att sätta upp nya pålar där hästarna ska gå om några veckor. Det var slitsamt i axlar, rygg och händer.
Två km söder om Gränsbo ligger kyrkbyn Äspö som sägs ha fått sitt namn från en nu försvunnen aspskog. Äspö var till 1952 en egen kommun då den uppgick i Klagstorps kommun. 1967 blev allt Trelleborgs kommun.
En km norr om Gränsbo ligger Östra Klagstorp med ICA-affär, pizzeria, skola och kyrka. I pizzerian (bild) köpte jag pizzor med hem. Jag valde bland annat "Smygepizza", med stark korv och svamp.
     

Släggan var tung och pålarna många

Arbetsledaren Nilla

 Lätt att hitta dit
     

Vacker vy av Gränsbo

Klagstorps matställe

Pizzabagaren, bördig från "Kurdistan"

Kusk SM i för ponnytrav 2007

 2007-07-19  Hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
De 15 kuskar som i tävlingar i ponnytrav vunnit flest tävlingar under 2006 gjorde i helgen på Sundbyholm travbana i Eskilstuna upp om vem som är bäst. Förra årets tävling i Malmö vann Nilla Tomelius med vår egen häst Muskot. Detta år fick man inte köra med egen häst utan hästarna lottades ut på kuskarna. Nilla fick hästen Skogsdala Tiburus (se bild) som var en av de snabbaste hästarna och därför fick Nilla starta långt bakom de övriga hästarna.
Läs Nillas egen beskrivning av äventyret:
” Vi kom upp till Eskilstuna på lördagskvällen vid halv 5 tiden, åt buffe och därefter var det femkamp tävlingar, artister på scenen och sen blev alla Kusk SM deltagare intervjuade på scen, efter det lottades morgondagens hästar ut i kusk SM loppen. Jag fick hästen Skogsdala Tiburus och startade som häst nr 15 i loppet med 280m tillägg. Det gick jätte bra och vi kom 4a i mål, bara en halv längd efter hästen som kom 3a.
Ägarna var jättenöjda efter loppet.”

Bra premiärlopp i Tomelilla

 2007-05-06  Hästar
 För ett år sedan
Tävlingspremiär för Muskot som idag satte personligt rekord i voltstart på Tryde travbana. Han ledde loppet efter ett mycket starkt förstavarv men fick till sist nöja sig med en tredjeplats. Vann gjorde Erika Persson med CD’s Mascot som överraskande spurtslog Maija Lähdekorpi med Ernst Ravelli. Muskot visade en god form som lovar gott inför fortsättningen av säsongen. Vår andra travare, stoet Mirella, får vänta med sin start eftersom hon ska opereras efter en benskada.

Tillökning i hästfamiljen

2007-03-12  Hästar

Den nye valacken hämtades i Göteborg hos Mikaela Kajrud som ville sälja sitt russ för att hon ska börja på Travgymnasiet i Östersund. Han heter George Scot, kallas Jojje (se bild) och är två år och har fina föräldrar. Pappa är Tyson II som är världsrekordinnehavare med tiden 1,39,3 satt på Jägersro år 2003. Mamma är Gina Scot ett mörkbrunt 13 årigt sto som också hon är en duktig travare. Nu ska han stå på Dala gård i Dalköpinge några månader tillsammans med de blivande kompisarna Muskot och Mirella och får sedan ett halvårs ”semester” på grönbete under sommaren i Veberöd. Då ska han bli stor och stark så att han kan göra en fin debut på travbanorna våren 2008.

Vårvinterlov för Muskot och Mirella

2007-02-18

I morse åkte de två vännerna Muskot och Mirella till en hästgård i Torastorp, som ligger några km norr om Ekerödsrasten i nordöstra Skåne. Med sig hade de proviant i form av 65 kg hö och utrustning som träningsvagn, selar och annat. De kände sig genast hemma i den stora gräshagen och galopperade omkring lyckliga som kalvar på grönbete. Det är familjen Ahlström som tidigare ägde Norregård i Grönby norr om Trelleborg som nu köpt Stuteri Axtorp.

Stipendieutdelning

2007-01-17  Hästar

I samband med tisdagstravet på Jägersro i Malmö delades Jörgens Sjunnessons och Svanströms Ponnystipendier för 2006 ut. Det var festligt för de fyra stipendiaterna som först bjöds på middag i restaurang Derbyclub tillsammans med anhöriga för att efter lopp 7 intervjuas av sportchefen på Jägersro och därefter få sina stipendier. Nilla Tomelius fick 5000 kronor i Kategori B med motiveringen ”Nilla har haft en stark utvecling som kusk under 2006. Hon har med sina två hästar en platsprocent på 64 %. Höjdpunkten för året var segern i kusk SM”.
Bild på de fyra stipendiaterna med Jörgen Sjunnesson en av Sveriges bästa travkuskar i mitten. Från vänster: Malin Lundberg Vollsjö, Kevin Elofsson Vollsjö, Nilla Tomelius Anderslöv och Linda Kvant Trelleborg.

Nu är det jul igen

2006-12-24  Familj, Hästar

Så blev det då till slut julafton även om vädret och termometern antyder att våren redan är på väg.
Jag fick som vanligt, liksom min dotter Nilla (bild) alldeles för många, välönskade och överraskande julklappar som en Soda Stream Jet för att göra läsk och sodavatten, DVD med mina hyperfavoriter ”Helt Hysteriskt”, senaste deckarna av Björn Hellberg och Peter Gissy, dubbel samlings CD med store favoriten och countrysångaren Alf Robertson, seriealbum med Kalle Anka, Kronblom, Ernie och 91:an, När Var Hur 2007 etc. Sedan spelade vi en modern variant av Monopol (bild) där de fladdriga ”monopolpengarna” ersatts med 2000-talets kontokort och kortavläsare.
Det blev också ett besök i stallet och de julsmyckade boxarna (bild) med Muskot och Mirella som önskar alla läsare en särdeles God Jul!

         

Muskot segrare på Jägersro

2006-09-12  Hästar

Vår femårige ponnytravare Muskot visade åter att han är en av Sveriges bästa travare i sin åldersklass. Under Tisdagstravet på Jägersro i Malmö vann han ett så kallat ”insprängt” lopp för ponnys. Elva hästar deltog i loppet. Kravet för att delta var att de gått på en kilometertid på högst 2,08. Muskot startade i andra volten och kämpade sig fram i 3-4 spår till ledningen och vinst. Kusk var som vanligt årets SM-segrare Nilla Tomelius. Muskot fick för sin prestation Jägersros traditionella vinnartäcke, blomsterbukett och fick köra ett ärevarv (se bild) inför en entusiastiskt applåderande publik.

Bra sprunget av Muskot på Gotland

2006-08-17  Hästar

Vår femårige ponnytravare Muskot deltog under den gångna helgen i den så kallade Femårsbaggen i Visby på Gotland. Tävlingen började med försökslopp under fredagen. Det var två försök med totalt 18 hästar från hela Sverige. Det var en så kallad insatstävling där ägarna som ville ha med sina hästar fått betala en viss summa pengar i förskott. De tre första i varje heat + de sex snabbaste tiderna utöver dess gick till final. Denna kördes söndagen den 13 augusti. Muskot blev femma i sitt försök på nya rekordet 2.03,0 vilket väl räckte till en plats i finalen. Denna kördes söndagen den 13 augusti. Muskot kom bra iväg i finalen och höll en fjärdeplats till 900 meter kvar. Det höga ingångstempot hade tagit på krafterna men dock inte mer än att han kunde gå i mål på en sjätte plats. Han sänkte i finalen sitt personbästa till 2.01,6. Kusk var som vanligt Nilla Tomelius, nybliven svensk mästare i Kusk-SM.

Guldmedalj till avelstoet

2006-08-06   Hästar

Vår häst Mirella II har varit på Skånes Russelavelsförenings utställning i Tomelilla. Där bedömdes bland annat ston, fyraåriga och äldre som inte fölat.
Mirella fick enligt bedömningsprotokollet 40 poäng vilket räckte för en medalj av ädlaste valör. Hon bedömdes som ”feminin”, ”ha vackert huvud och väl ansatt hals” och ha en ”energisk” skritt. Nu är Mirella inte bara en utmärkt ponnytravhäst utan har också högst betyg som avelssto. Ett stort tack till Sanna Langmarker som visade Mirella så professionellt för domaren.

Kusk SM på Jägersro

2006-07-17   Hästar

De 12 kuskar som i tävlingar i ponnytrav vunnit flest tävlingar under 2005 gjorde i går på Jägersro travbana upp om vem som är bäst. I Svenska mästerskapen vann Nilla Tomelius med Muskot och hon vann överlägset med mer än femtio meter före tvåan Camilla Nilsson-Borg med Ina Roll, detta sedan Anne Olsson som körde sitt sista Kusk-SM (ålderstrecket) fått galopp med Marimo på upploppet. Anne Olsson har tidigare vunnit två Kusk-SM. Trea blev Erika Persson med Befana.

Referat av loppet på ”travjargong”:
”Marimo och Muskot snabba ut. Muskot får en rejäl galopp och Marimo drar ifrån med 40 m. Muskot kommer fort igen och går om Marimo på bortre rakan. Marimo ligger 10 m efter Muskot in på upploppet men får en galopp och Muskot är då ohotad i mål. Marimo diskas och Ina Roll blir då tvåa. Trea blir Befana som går fort på slutet.”

Nilla Tomelius vann förutom prissumman, ett segertäcke (se bild), stor pokal och en särskild Guldhjälm som bara SMsegrare får bära. Muskot sänkte sin bästa kilometertid från 2,12 till 2.06,3 minuter. Så nu kan min dotter titulera sig ”svensk mästare” och har därmed gjort sig ännu mer attraktiv på kuskmarknaden.

Nilla tog tre segrar på Tryde travbana

20060514  Hästar

I dag var det ”Hingstarnas dag” på Tryde Travbana i Tomelilla. Båda våra hästar var med. I lopp tre vann Mirella II överlägset 1640 m med voltstart.
Säkert vann också Muskot i lopp fyra sedan han lett nästan från start till mål. Många uttryckte sin beundran för hans rena och fina travstil. Mirella ställde sedan upp ytterligare en gång nu i tolfte och sista loppet för dagen som var ett propagandalopp, och även där blev det seger. Det var idel glada miner på vägen hem.
Det blev tre fina segertäcken och en hel del pengar att handla bensin för i sommar.
Bra hjälp hade Nilla av sina skickliga assistenter Sanna Langmarker och Charlotte ”Loppan” Ahlström. Loppan som annars brukar rida Muskot till fina framgångar i Monté tävlingar.

Två pallplatser på Jägersro ponnytrav

20060507  Hästar

Den 7 maj var det officiell tävlingsstart på Jägersro för ponnytrav. Vårt ponnysto Mirella II var anmäld till två lopp samma dag. Rena sommarvädret rådde med sol och temperatur över 20 grader.
Hon var våryster och måste köras många varv under uppvärmningen för att lugna ner och hindra galopp under tävlingen. Men så gick det också bra. I lopp tre över 1640 m segrade hon och i lopp åtta över 2140 m blev det en tredjeplats. Kusken Nilla Tomelius lyckades dessutom uppnå detta utan att sänka hästens bästatid vilket ger bra startplaceringar framöver.
Vår andra häst Muskot var med i ett uppvisningslopp i Monté med som vanligt Charlotte ”Loppan” Ahlström på ryggen.

Segrar för båda hästarna i premiären

20060501  Hästar

Tävlingspremiär för våra två hästar var det under helgen. Först ut var 5-årige Muskot på Jägersro i Malmö i lördags. Han tävlar i Ponny, kategori B. Han vann det ena av de två propagandalopp som låg insprängda mellan de stora hästarnas tävlingar på ”Jägersrolördagen”. Loppet gick över 1720 m med voltstart. Han förlorade ledningen efter start men kom igen och tog ledningen 500 m kvar och höll den till en säker seger. För det fick han ett grönt vinnartäcke.
4-åriga Mirella vann i dag den 1 maj ett propaganda lopp i Tomelilla. Hon startade sist i fältet, 80 m efter, men var snabbt i fatt. Låg sedan på utsidan av ledaren till 400 m kvar och vann säkert med 20 meter.
Den 7 maj är det officiell tävlingsstart på Jägerso. Mirella går i elden först med två lopp samma dag.

Grattis Nilla!

051222  Hästar

Grattis säger jag till min dotter, Nilla Tomelius, som just har tilldelats Skånes Ponnytravklubbs ”Stora stipendium” på 5000 kronor i ponnyer kategori B. Motiveringen är:
”Hon är en kusk som utvecklats genom åren. Hennes främsta merit i år är att hon vunnit klubbchampiontiteln i kategori B. På meritlistan står också att hon har visat en stor bredd på deltagandet i olika storlopp. Slutligen deltog hon i Derbyt och Kriteriet med ett egentränat material”.
Tilläggas kan att pengarna söktes för inköp av en till tävlingssele, tömmar och ett huvudlag. Hon tävlar ofta med båda våra hästar, Muskot - presentation här - och Mirella – presentation här - i samma tävlingar och då finns verkligen behov av att ha två fullständiga tävlingsuppsättningar. Och en sådan kostar en hel del!
Vidare att Nilla är webbmaster för Skånes Ponnytravklubbs webbsidor sptk.nu som kräver mycket arbete.
Hon lägger ner samma koncentrerade energi på sitt skolarbete och sin webbverksamhet som på träning och tävlingskörning av egna och andras hästar.

Säsongsavslutning för ponnytravet

2005-10-23  Hästar

Ponnytravsäsongen avslutades i dag på Tryde travbana norr om Tomelilla. I lopp 7 som var ett Montélopp, red Charlotte ”Loppan” Ahlström åter igen vår travhäst Muskot till seger. Därmed blev Muskot champion på Tomelillabanan i år och ”Loppan” kom på delad förstaplats i Tomelillas championliga för ryttare. Muskot vann förutom prispengar, täcke, blommor, pokal och rosett. I lopp 2 kom Muskot trea efter att ej ha körts för fullt på upploppet eftersom han han redan hade två varningar för galopp. Kusk var som vanligt Nilla Tomelius som var flitigt i elden idag. Hon körde två lopp med Ljungens Jocke som idag gjorde sin sista tävlingsdag i livet. Han har redan fyllt 15 år och det är mycket för en travare. Med 250 meters tillägg erövrade han en hedrande 4:e plats i lopp 4 och i lopp 10 som var ett autolopp blev han tvåa! En värdig avslutning på ett långt och fint tävlingsliv. Nummer 11 var ett propagandalopp och där fick Nilla möjlighet att åter engång få köra Ung Jägersros shetlandsponny Emmeros Ceasar till en femteplats. Ceasar var den häst med vilken Nilla gjorde sin första tävlingsstart våren 2002 och vann på Jularps travbana – som idag är historia – i Höör.

När tävlingssäsongen 2005 är över kan vi konstatera att Nilla Tomelius blev klubbchampion i SPTK (Skånes Ponny Trav Klubb) med flest segrar på Jägersro. I poängligan vann Hanna Lähdekorpi – dotter till Kari L. förstås. Tvåa blev Anne Olsson, Jägersro och trea Nilla Tomelius, Jägersro.

Själv har jag idag ägnat mig åt att räfsa löv och klippa gräs i trädgården i Anderslöv och att läsa ut Mikael Niemis bok ”Svålhålet” Efter den kritikerrosade och mångmiljoninbringande ”Populärmusik från Vittula” provade Mikael Niemi fyra år senare (2004) på att göra om bravaden med en sorts norrländsk Science fiction rapsodi på decenniets enorma vetenskapliga framgångar i Kosmos-forskningen. Mera om detta vid annat tillfälle.

Ponnytrav

2005-10-09  Hästar

Ponnytrav på Jägersro med säsongsavslutning. Vår häst Mirella II startade i andra loppet med voltstart och fick en hedrande andra plats med 300 kr i prispengar och en pokal. Detta var hennes tredje andraplats i år. Hon har också tagit två andraplatser i de tio lopp hon deltagit i denna hennes första tävlingssäsong. För en vecka sedan deltog Mirella II i Kriteriet för treåringar på Solvalla. Där blev hon nia vilket var helt godkänt eftersom hon tidsmässigt kvalade in på den tolfte och sista tiden.
Den snart 17-åriga kusken Nilla Tomelius körde sedan också i lopp 11 Ljungens Jocke som hon varit framgångsrik med i flera år. Han blev tvåa, slagen med en förarglig noslängd. Snart faller den duktiga hästen emellertid för ålderstrecket. Den 23.10 springer han sitt sista lopp i Tomelilla. Därefter får denne femtonåring gå och skrota i hagen hemma i Grönby utanför Anderslöv och ha det bra och vara ridhäst ibland.

Nya framgångar i Tomelilla

2005-09-10  Hästar

Tomelilla Ponnytravklubb anordnade den 10.9 en ”Sponsor Dag”. I lopp två om 2140 meter segrade Nilla Tomelius med Ljungens Jocke, voltstart 120 meter efter. I lopp tio återkom hon med den egna hästen Mirella II som gjorde sin bästa prestation för året genom att ta en andraplats. Det var på 1640 meter med linjestart.
Nilla är nu en av Skånes Ponnytravklubbs (SPTK) mest framgångsrika ponnytravkuskar för år 2005 med hittills 6 segrar och ett flertal andra- och tredjeplatser.

Derby på Jägersro

2005-09-04   Hästar

Idag var det svenskt Ponnytrav derby för ponnyer A och B på Jägersro i Malmö. Tävlingen för kategori B det vill säga russ omfattade 1640 meter med autostart. Tävlingen kan betraktas som en sorts Svenskt juniormästerskap för 4-åriga hästar. Vår Muskot placerade sig mycket välförtjänt på en femteplats av 12 startande hästar och vann därmed 1000 kronor i prispengar. Han kördes som vanligt av Nilla Tomelius som sänkte kilometertiden med några tiondelar till 2,07 blankt och var mycket nära en fjärdeplats. Vann med flera längder gjorde Janina Seppälä med Ravenna Ernst. Som segrare utropades först Carmas Aloevera med Johanna Ekstrand som kusk. Hästen fick lagerkrans och täcke innan domarna slog till och diskade hästen för en tredje galopp på upploppet.
Muskot visar alltmer att han brås på sin pappa Granit och kanske ännu mer på sin morfar Vagabond, en världsberömd ponny.

Muskot vann igen

2005-08-28   Hästar

Denna söndag på travbanan i Tingsryd i Småland vann han ett lopp för hästar som sprungit in mindre än 6000 kr. Det var med autostart och med Nilla Tomelius som van kusk tog Muskot ledningen efter 200 meter och höll den sedan säkert i mål. Han vann med flera längder. Som pris vann han bland annat Värendveterinärens hederstäcke.
Sämre gick det för Muskots yngre väninna Mirella som var för het på gröten och diskades för galopp.

En dag på travbanan

2005-08-21   Hästar

Ännu en dag på travbanan, denna gång på sprintermästarbanan i Halmstad. Det blev en tredjeplats för Mirella II i lopp 5. Det blev en nervös start med två snabba galopper så att Nilla fick hålla in henne på slutet för att undvika diskvalificering. Ändå sänkte hon sin tid med knappt en sekund till 2.33,1 (voltstart). Sedan körde Nilla Carina Andersson, Grönby:s häst Ljungens Jocke i två lopp. Båda gav medaljplats. I lopp 6 klarade han en fin tredjeplats i konkurrens med 12 hästar och 180 meters tillägg och i lopp 9 blev han tvåa av sju hästar, med sänkning av volttiden med en sekund till 1.56,1.
Solen sken och det var en riktigt het brittsommardag. Tre nya pokaler att försöka pressa in bland de tidigare snart fyrtio i prishyllan blev dagens resultat.

Tre travlopp på Jägersro

2005-08-15   Hästar

Min dotter Nilla hade en bråd dag i går på Jägersro i Malmö. Det var Jägersrotränarnas dag. Hon var med i 3 lopp. I tredje loppet sänkte hon kilometertiden för 4-årige Muskot till 2.07,7 och blev fyra. Det loppet var en så kallad derbytest. Den 4 september är set derby på Jägersro för de 12 bästa fyraåriga russen i Sverige så det gäller att skaffa sig en tillräckligt bra tid.
I lopp 10 körde hon den andra av våra två hästar, det treåriga stoet Mirella, som tog en meriterande tredjeplats och sänkte sin kilometertid med 12 sekunder till 2.19,6.
Slutligen vann hon det sista loppet, lopp 16, med Ljungens Jocke.
Muskot och Mirella är för övrigt inte alls släkt med varandra som jag felaktigt har skrivit tidigare. Däremot har Muskot en syster som heter Hiprex och som idag vann ett lopp på Bodens travbana. Mirella har flera syskon i eliten.
Bilder på Mirella och Jungens Jocke:

      

Seger på Tryde travbana

2005-08-11   Hästar

För några dagar sedan var det ”Travtränarnas dag” i Tomelilla och det tävlades på Tryde travbana, strax norr om samhället som väl för de flesta är mest känt för ”Bo Ohlssons”, - här får du mest för pengarna, Tosselilla – Skånes Sommarland och Svampabanan – motortävlingar. Vår travhäst Muskot placerade sig som tvåa i lopp åtta. Han kördes av ägaren Nilla Tomelius som var segraren alldeles i hälarna. Det skilde 0,3 sekunder. I det sista loppet för dagen, som var ett Montélopp, red Charlotte ”Loppan” Ahlström Muskot till en mycket säker seger, många längder före tvåan. Vädret var bedrövligt med åska och kraftiga regnskurar vilket syns på bilden.
När de inte tävlar är våra hästar Muskot och Mirella – som är halvsyskon, med samma pappa, på Dala Hästgård i Dalköpinge som ligger alldeles utanför Trelleborg. De rider ofta och badar i havet.
Bild på Loppan på Muskot i Monté:

Trav och Monté

2005-07-31   Hästar

Vår fyraårige travhäst Muskot som tävlar i klassen för ponnyer kategori B vann idag på Jägersro i Malmö lopp 7, som var Brodda Stuteris lopp. Trots att han hade ytterspår i autostarten tog han sig till ledningen som han sedan säkert höll i mål. Han var två sekunder före tvåan. Han vann ett fint hederstäcke och travkusken Nilla Tomelius, min dotter, vann pokal, rosett och förstapriset på 1000 kronor. Kilometertiden blev 2.09,0. Inte nog med det. Muskot var med också i andra loppet som var ett s k Montélopp. Med monté menas travridning, hästen springer i trav men i stället för kusken i sulky bakom sitter kusken på hästen. Detta är en gammal sport i Frankrike (sedan 1931) som nyligen kommit till Sverige. Charlotte ”Loppan” Ahlström, red honom som vanligt med den äran, sänkte kilometertiden till 2.18,5 och tog andraplatsen.

Skruttibangbang, blodtryck och näringslära

2005-06-14  Dagbok och Hästar

Körde min dotter till stallet i Dala (se här)
Och Nilla själv och hennes favorithäst Muskot här: (ny adress 2007: http://www.malmo.bonet.se/tomelius/Gransbo/muskot.html)
Hon ska tävla med ”Skruttibangbang” på Jägersro i kväll i ett så kallat ”insprängt lopp”. Hon vann faktiskt och han kvalificerade sig för finalen på Solvalla.
Då var jag nära lågpriskedjan ”Netto” i Trelleborg, där min avsikt var att köpa mjölk och ägg, men kom ut med bland annat trädgårdsbord för min solaltan och blodtrycksmätare – inte för mig, jag lider snarare av lågt blodtryck som jag ”kurerar” med kolsyrat vatten och Q10 tabletter. De innehåller coenzym Q som ingår som en viktig del i människans energiomsättning, särskilt oxidationen av glukos, och som ger en energikick och höjer blodtrycket.
Sedan köpte jag vitkål och broccoli, två grönsaker som medicinexperterna säger innehåller sulforafan som är en antioxidant som attackerar cancerceller. Ämnet finns också i rosenkål och grönkål. Helst ska grönsakerna ätas råa! Kål är nyttigt, se här! Mer här.

 

sidans topp