Intervju med Rolf Mårtensson

Rolf Mårtensson har ett stort kontaktnät, han känner många personer på Söderslätt främst genom de många föreningar och organisationer han tillhör.
Själv lärde jag känna Rolf Mårtensson vid årsmötet för Hemmesdynges Hembygdsförening. Där är han ordförande sedan många år
En viktig uppgift för föreningen är att ta hand om och visa upp Hemmesdynge Hembygdsmuseum. Muséet är uppbyggt kring en prästgård från 1800-talet. Har samlingar av bruksföremål. Föreningen ordnar också midsommarfirande, sommargudstjänst och minst en bussutflykt till något kulturarrangemang varje år.

Galleri Isietio

Rolf Mårtensson lägger mycket tid, pengar och arbete på att förverkliga sin idé att utveckla kulturen på Söderslätt mellan "Strandvägen och Landsvägen". Det kanske allra viktigaste verktyget är hans galleri på den ombyggda gården, "Galleri Isietio". Galleri Isietio startade sommaren 2007 med en sommarutställning med hjälp av Öppna Sinnens konstnärer. Föreningen Öppna sinnen är ett gränsöverskridande nätverk för alla kulturarbetare och kulturvänner på Söderslätt.
Efter en renovering i fjol hade galleriet utställningar i tre perioder med tre sommarveckor i varje + Allhelgonahelgens utställning och Kyrkans vattenfestival med föreläsning om jordenruntseglare. Programmet med tre perioder utställning är detsamma i år.
Galleriet har en egen hemsida som han lite stolt avslöjar att han sköter helt själv. Adress http://www.isietio.se. Där kan man läsa om pågående och kommande utställningar och annan kulturell verksamhet. Där finns också en karta.
Han målar inte själv men tycker om att göra skrotskulpturer som finns placerade lite överallt på gården under namn som Golfaren, Dirigenten, Kyrkoherden och Nybyggaren. Konsten i verksamheten är att hitta delarna och få dem att passa samman till en figur med liv.

Familjen, släkten och gården

Rolf har bott hela sitt liv på den gård där han växte upp som barn. På gården Stora Isie nr 10 på Söderslätt. Han har två syskon, Ingemar och Brita och två barn. Dottern Malena är 35 år, är gift med med Magnus och båda arbetar som bankanställda i London. Dottern Emma, 30 år, arbetar på Storebrand i Oslo. Brorsonen Håkan har numera hand om större delen av gårdens mark, Rolf och Gunilla har kvar åkermarken som sin "pensionsförsäkring".
Rolfs farfar Per Mårtensson köpte gården 1918 av syskonen Petrisi. Namnet tog de efter sin far Peter Persson, kallad "Peter i Isie". Han var landstingsman och under åren 1880-86 riksdagsman. I kyrkoboken noteras: "Peter Persson lämnade vid påsktiden 1895 hemmet och har ej sedan låtit höra av sig". Enligt uppgift tog han tåget från Äspö station för att resa till Stockholm. Andra menar att han emigrerat till Amerika. Han dödförklarades 1915 av Vemmenhögs Häradsrätt.
Rolf och hans fru Gunilla var i flera år mycket aktiva i Sydslättens Ryttarförening när döttrarna Malena och Emma var unga.

Kyrkan och snapssällskapet

Rolf är verksam inom kyrkan. Han är ersättare i kyrkofullmäktige för Källstorps församling.
Rolf är också engagerad i något som kallas Södra Skånes Snaps Sällskap. Det håller snapsprovningar och berättar om brännvinets historia i olika föreningar och sällskap. Ordnar utflykter i Skåne i skånska storheters anda närmast till hösten blir det en utflykt till Spångens gästgivaregård till minne av Edvard Persson. Kryddsätter snaps åt företag och organisationer. Slogan: Att dricka snaps är inte fult, det är kultur. Här finns också en hemsida, http://www.snapssallskapet.se.
Rolf har varit medlem av Siriuslogen i Trelleborg så länge, över 25 år, att han fått titeln veteranmedlem.
Siriusorden är ett svenskt ordenssällskap som grundades i Ystad år 1906. Sällskapet har cirka 5000 medlemmar i ungefär 45 loger från Trelleborg i söder till Stockholm i norr.
Rolf han också andra strängar på sin lyra. Han är kyrkvärd i Hemmesdynges kyrka och arrangerar konstutställningar i samband med sommarkonserter i våra kyrkor.
I gamla fyrtornet i Trelleborg var han i somras en av de inbjudna talarna till sammankomsterna på onsdagskvällarna. Under temat Färdriktning talade han då om hur det är att vara rotad i Söderslätt och fäst vid sin gård.
Rolf läser gärna, håller jämt på med en bok. Det blir gärna svenska deckarförfattare som Åke Edwardsson, Henning Mankell men också Camilla Läckberg och Åsa Larsson.

Bertil Tomelius