Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Motion

Bertil Tomelius
Startsida


ÅterTidigare artiklar om Dagbok

Fysisk aktivitet är dundermedicin för hjärnan

 2018-10-1  F &V 2
 2017   2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Fysisk aktivitet fungerar som antidepressiva mediciner. Det hävdar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark, som föreläste under psykiatriveckan i Norrbotten.

- Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger han.

Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.
Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.
I boken Hjärnstark skriver Hansen att fysisk aktivitet är medicinen vi glömde - för att ingen tjänar pengar på den. Han tycker även att läkarna borde skriva ut motion på recept i större utsträckning än i dag. Vilket kan bli knepigt då en stor del av motståndet sitter i patienterna, enligt honom.
- När jag säger till någon som har en mild depression "jag tror det bästa du kan göra är konditionsträning", då säger de ibland "men vad är du för doktor? Jag vill ju ha ett piller, det är därför jag kom hit". Så det kan bli en pedagogisk utmaning att förklara för människor varje gång att fysisk aktivitet är en form av behandling vid depression.

Publicerad 12 oktober 2018 SvT     Boken Hjärnstark finns här.

Åter på gymmet

 2018-10-11 Motion
2017 2016  2015  2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Den 29 september åkte Lena och jag till Kreta. Vi reste med Apollo. Hade rum på hotellet Illanthhos Village. Allt fungerade mycket bra och natten till den 7 oktober var vi åter hemma i Trelleborg. Tyvärr lyckades jag stöka till det för mig så att jag fick ett sår på höger skenben just till höger om vadmuskeln, tydligen inget lämpligt ställe för att läka utan komplikationer. Det blödde mycket och vi fick användning för allt i plåsterväg. Det hör till sakien att jag äter blodförtunnande medel, i form av Waran, efter en lindrig stroke/hjärnblödning för tre år sedan.
Den 8 oktober tog Lena mig till distrikssköterskan på Vårdcentralen i Anderslöv som tog väl hand om mig, rensade såret och plåstrade om mig på nytt. Jag hade återbesök den 12 oktober och igen på tisdag den 16 oktober.
Resan och såret tvingade mig att göra uppehåll på gymmet i två veckor. Men torsdagen den 11 oktober var jag tillbaka och allt gick riktigt bra som vanligt igen!

På banan igen

 2018-02-19  Motion
2017 2016   2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Hoppsan, det har gått ett helt år sedan jag skrev något under rubriken motion. Och det beror på att det har blivit en självklarhet för mig att ägna de flesta av veckan dagar åt någon form av fysisk träning, hälsan tiger still som man säger. Men för tre veckor sedan drabbades jag av en sorts influensa - jag hade tagit min influensaspruta någon månad tidigare, men den hade tydligen inte fått med det aktuella viruset - som höll mig borta från gymmet 24-seven i Trelleborg. Men idag var jag där igen redan vid halvniotiden och det gick riktigt bra om än i något lugnare takt. Jag cyklade dit - med en lagom omväg på 6 km - det var skönt väder med svag vind, ingen nederbörd, och ingen riska för halka. Även om detbara var tre plusgrader känns det nästan som våren har kommit. Och snart, den 6 mars, fyller jag 75 år. Livet är skönt!
Tidigare bloggar om gymmet 24-seven.    Fitness 24seven.   

Fitness24seven 12-07-24,
Äntligen tillbaka på gymmet 10-12-08,
På banan igen?På banan igen? 09-07-28,

Nu är det vinter ...

 2017-02-09   Sport, Motion
2016 2015 2014  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006    
Ja, kanske ändå inte, eftersom meteorlogerna ju vill ha en vecka med minusgrader för att tala om vinter. Men snön har kommit. Idag den 8 februari har det snöat lätt men tätt i två dagar. Det gällde att komma ut tidigt på morgonen och skotta innan alltför många ännu morgontidigare trampat ner snön. Det var slitsamt men snart låg trottoarstumpen utanför Wemmenhögsgatan 32 skottad och saltad och lyser med sin svarta asfalt. Och vad kan passa bättre dessa dagar än att att placera sig på motionscykeln bakom TVn med vintersport på TV4 som visar inledningen på alpin-VM 2017, med Super G, för damer i går och herrar idag.

Det fanns inte många svenska tävlande att heja på, Kajsa Kling körde bort sig efter en usel inledning, i likhet med Lisa Hörnblad, och de två debutanterna Felix Monsén (bröt tävlingen) och Alexander Köll (30:e plats) (på bild) gjorde inte heller mycket väsen av sig, så för min del koncentrerade jag på tävlande från Schweiz (hemmamationen) och Österrike. Särskild gladdes jag av österrikiskan Nicole Schmidhofers (bild ovan) guldmedalj i Super G för damer. När det gäller herrarnas åk gillade jag naturligtvis de två norrmännen, Kell Jansrud på silver, respektive Aleksander Aamodt Kilde på fjärdeplats, men också österrikaren Vincent Kriechmayer på femte. Han ledde länge tävlingen.
Båda loppen var intressanta att följa och motion fick även jag.

Resultat, Super G, damer,   Resultat, Super G, herrar,  Nicole Schmidhofers hemsida,     Radiosporten - Skidsajten,   
Officiell Hemsida.

Sommarens bästa cykeltur

 2014-08-06  Dagbok, Motion
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Onsdagen den 6 augusti blev en verkligt skön dag. Först spelade vi boule på Malörtens boulebana i en timme. Vi var sex personer, ovanligt god anslutning alltså. Det var jag och Lena, Lisbeth och Lennart, Sten och Marianne, vidare Kristina, Claes. Ulla och Lilian. Tre par och fyra "löshästar". Några hade lämnat förhinder; Birgitta, Karin och Kerstin. Nästan alla i den bästa åldern, det vill säga 70 plus. För dagen var också två av Lenas barnbarn, Baldur och Tor med. Kring banan finns träd och natur för dem att leka i.
Efter boulen hade vi picknick tillsammans. Där finns bord och bänkar att sitta på. Det var min och Lenas tur att arrangera. Det blev skink- ostfrallor och spettkaka därefter.
På bilden, tagen vid ett tidigare tillfälle, finns Lisbeth, Lennart, Lilian, Lena och Bertil
Efteråt cyklade jag till (nästan) Trelleborgs golfbana och tillbaka. Underbart cykelväder. Lagom mycket motvind på utfarten. Varmt men fartvinden svalkade min nakna överkropp. Härligt!
Sedan blir det avslappning på solsängen i trädgården tillsammans med några tidskrifter.
I morgon kväll åker Lena och jag till Höganäs där min äldsta dotter Desirée firar sin födelsedag.

En lyckad dag

 2013-07-21  Dagbok, Sport, Motion
 tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Ännu en varm och solig sommardag med nordvästlig vind. Över 25 grader på eftermiddagen. Som gjort för en längre cykeltur längt kusten västerut. Till Skåre Skansar och sedan via Stavstensudde tillbaka. Det blev 26 km för dagen. Det längsta på länge. Att cykla i värmen med bar överkropp är en av sommarens njutningar.
Klockan tre på eftermiddagen var det dags för den första kvartsfinalen i årets EM i fotboll för damer. Den gick på ett fullsatt Örjans Vall i Halmstad. Sverige hade vunnit gruppspelet och mötte nu Finland. Det blev en fin match men utan spänning. Island blev helt utklassat och segersiffrorna skrevs till 4-0. Marie Hammarström inledde målgörandet med ett kraftigt och välplacerat vänsterskott redan efter tre minuter. I 14:e lyfte Josefin Öqvist bollen över den utrusande målvakten och sedan nätade Lotta Schelin två gånger. Nu väntar Tyskland i semifinalen den 24 juli efter att ha slagit Italien med 1-0. Läs mer på Svensk fotboll.
Sedan var vi på Vångavallen för att se Trelleborgs FF ta sig an Karlstads BK. Den 29.6 vann TFF borta med 2-1. Nu var det dags för returmatchen. Även denna gång blev det seger för TFF med 2-1. Linus Olsson gjorde segermålet 2-0 på straff. Sedan reducerade KBK till 2-1. Därpå följde 30 minuters nagelbitande.
Fyra segrar på de fem sista matcherna innebär att TFF placerat sig på kvalplatsen för uppflyttning till superettan. Se tabellen här. Nu tar Division 1 Södra semester.
Bilder: 1. Lotta Schelin, tvåmålsskytt mot Island. 2. Linus Olsson (14) gör segermålet 2-0 på straff.
Läs mer här: Blandade känslor efter TFFs seger.

Fitness24seven

 2012-07-24  Dagbok, Motion
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
Det är en mycket trevlig upplevelse att gå på gymmet på Nygatan. Det är en kollektiv, anonym upplevelse. Man nickar lite igenkännande. Alla är tillsammans och samtidigt var och en för sig.
Alla arbetar mot samma mål men var och en har sitt eget individuella sätt att nå det på.
Hjärnan svarar på muskelansträngningen med frigörande av substanser som ger ett långtidsverkande "lyckorus". Detta förstärks och samverkar med musik, i likhet med tankar på personer som man gärna önskade vore där.
Alla lyssnar på musik som stimulerar upplevelserna. Var och en har sin egen musik.
Detta kan man uppleva så ofta man vill, dygnet runt, året ut. Med eget fingeravtryck loggar man in och porten öppnas.
Kostar 100 kr i månaden för en pensionär. De estetiska upplevelserna är gratis. Yngre betalar det dubbla. Detta kallar jag positiv åldersdiskriminering!
Gymmet ligger på Nygatan 26 i Trelleborg.
En nackdel är att totala koncentrationen på känslor gör att man kan glömma kvar en del saker som man borde ta tagit med sig hem. Men oftast ligger de kvar till nästa gång. Väl omhändertagna av den vänliga och professionella personalen, ordinarie som vikarier. Diana Eilts är personlig tränare på gymmet. Facebook.
Fitness24seven i Trelleborg.
Tidigare blogg om Fitness24seven: Äntligen tillbaka på gymmet!

Inaktivitet är direkt livsfarlig!

 2011-11-03    Högalid & Söderslätt, Motion
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Anna Ohlsson (bild) lyckades överträffa tidigare professionella "föreläsare" inom ramen för Senior Sport School i Skåne. Men så har hon också lång erfarenhet av att vara idrottsterapeut och har magisterexamen från Umeå Universitet och forskar där i idrottsmedicin. Fyra årig utbildning i idrottsmedicin i Missouri State University finns också med. Hon har arbetat för Amerikanska Olympiska Kommittén samt med flertalet internationella landslag. Nu driver hon Anna´s House of Rehab i Karlskrona.
Hon är en mycket duktig föreläsare med en gedigen utbildningsbakgrund inom idrottsmedicin och med stor pedagogisk förmåga att fängsla sin publik. Jag fick ofta svar på mina frågor innan jag ställt dem. Tala om att "överträffa kundens förväntningar"!
Vi var ett tiotal deltagare för Senior Sport School som lyssnade på henne i går på Rådhuset i Trelleborg och vi lärde mig mycket nyttigt om kroppens reaktion på träning. Vi blev alla övertygade om att det är "livsfarligt" att inte röra på sig. Alla rörelser som utövas så länge att man blir "svettig på ryggen" är bra. Även hänga tvätt, dammsuga och räfsa löv. Men viktigt är också gå ner i varv efter träning, att stretcha och att sova. Goda sömnvanor är ett måste för att rörelse och träning ska ge resultat. Korta tupplurar på 20-30 minuter kan ersätta upp till två timmars nattsömn.
Hennes föreläsning rekommenderas varmt.

Tidigare bloggar om Senior Sport School
Restaurangkväll på Liljeborgsskolan, 11-10-18, Senior Sport School, 11-10-04 och Presentation av Senior Sport School, 11-09-07.

Undvik "svensk husmanskost"

 2011-04-17 Dagbok, Motion
För ett år sedan   För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
På två veckor har jag gått ner sex kilo. Visst har jag ätit och ätit gott. Det handlar inte om att inte äta utan bara om att låta bli att äta allt det som är fördärvligt. Tyvärr utgör detta över 90 % av utbudet i vilken livsmedelsaffär som helst. Man får nästan ha skygglappar när man passerar alla hyllor med godis, kakor, chips, köttbullar, korv, bröd, pommes frites, feta såser, ost, margarin, dressingar etc. Det gäller att låta allt detta stanna kvar på hyllorna när du handlar. Men stanna gärna länge vid frukt- och grönsaksdisken. Och läs det finstilta på baksidan av förpackningarna när du köper annan mat, minst åtta gram protein per 100 kalorier ska det vara för att hamna i varukorgen.
Det är den första utmaningen som du som är överviktig, som jag var, måste klara av.
Den andra är att börja motionera, eller om du redan gör det, öka dosen. Något varje dag måste vara målet. Gör din "almanacka" till en träningsdagbok där du skriver ner vad du gör.
Min metod bestod av två saker, för det första min "längtan" efter att komma i och "klä i" sommarkavajen jag köpte i fjol och inte har använt sedan dess och för det andra en gedigen kunskap om mat och näringslära som jag har haft sedan studier och arbete inom livsmedelsindustrin under 60- och 70-talet. Jag har också haft hjälp av så kallade "naturdrycker" väl sammansatta av de ämnen kroppen behöver kombinerat med låg kalorihalt.
Och motion förstås. Två dagar i veckan på gymmet och övriga dagar långa promenader eller cykelturer i det våruppvaknande Söderslätt. Sätt i gång, ta fram bikinin och börja längta!

Du är vad du äter

 2011-04-07 Film, TV, och Media & Motion
För ett år sedan  För två år sedan   För fem år sedan   
Heter en svensk livsstilsserie i tio delar som startade i kväll klockan åtta. Den kommer att gå i TV4 Plus ytterligare nio torsdagskvällar.
Det är kostexperten Anna Skipper som tar sig an överviktiga personer som har mat- och andra livstilsvanor som de knappast kan leva länge till med. Under åtta veckor fick nattarbetaren Therese en chans att lära sig ett mer hälsosamt liv utan rökning och kolhydratrik mat men med träning och nyttig mat.
Hon gick ner 11 kg och minskade midjemåttet med 21 cm. Det som drev henne var målet att komma i en sexig trång klänning som hon kunnat bära tidigare. Och hon lyckades.
Det var ett mycket bra TV-program. Jag såg allt till och med reklamen. Intressant att ett företag valde att göra reklam för falukorv och ett annat för "Macka med flora". Det vill säga sådan mat som Anna Skipperbörjade med att tömma Thereses kylskåp på. Förvånade mig att även ärter och majs åkte ut, för mycket kolhydrater tydligen.
Jag fick lära mig att kryddor ökar ämnesomsättningen, att omelett med keso och fetaost är bra och att en proteindrink aldrig är fel. Och naturligtvis den viktiga fysiska träningen även om träningsvärken är förfärlig i början.
Detta tycks vara en bra metod. Sådana program behöver nästan alla se.
Du är vad du äter på TV4 Plus.

Äntligen tillbaka på gymmet

 2010-12-08 Motion
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag har bara lite träningsvärk idag. Jag har inte tränat på gym på lång tid. Nu har jag äntligen kommit till skott. Jag fick en proffsig- och gratis - introduktion av "kroppsstylaren" Diana Eilts i går, sedan jag lyckats lära mig hur jag tar mig in. Efterson gymmet är tillgängligt dygnet runt, mesta tiden utan personal, så är det viktigt att hantera passerkortet rätt och att ha fått sitt fingeravtryck tillfredsställande fotograferat. Det känns säkert och bra med en omständlig digital inpasseringskontroll.
Fitness 24seven finns många olika apparater för uppvärmning och konditionsträning. De är lätta att hantera och ställa in liksom alla styrketräningsmaskiner.
Som pensionär betalar jag bara 99 kr i månaden! Halva priset, tala om förmåner för pensionärer!
Tidigare har jag tränat på Nautilus i Malmö, "Ett himla bra gym", Club Oasen i Trelleborg och Gymmet i Anderslöv.

På banan igen?

 2009-04-28  Dagbok, Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Sedan jag skadades i höger axel efter olyckan med hästen Glimma och sulkyn kvällen den 31 mars, har jag inte kunnat träna som vanligt. Det berodde också på att jag för några månader sedan överansträngde vänster axel i en överdriven skivstångsövning - pensionären tror fortfarande att han är ung - så jag har inte använt mitt hemmagym på ett tag. Jag har dock kunnat cykla som vanligt och gjort magövningar m.m. I går återupptog jag styrketräningen med en viss bävan. Med all rätt, vissa övningar kunde jag inte göra ens om jag tog bort vikterna. Och det gjorde ont. Dessbättre gick andra övningar som vanligt, nästan. Jag hade väntat mig en häftig träningsvärk från de otränade musklerna i axel, bröst och rygg i morse. Till min stora glädje och tillfredsställelse så uteblev denna. Det känns som vanligt, eller snarare bättre än vanligt!
För drygt ett år sedan hade jag också en tillbakagång fysiskt. Då var det influensa och en mycket irriterande rethosta som hindrade normal nattsömn som fick mig på fall. Men efter några veckors träning sedan jag tillfrisknat var allt som vanligt igen så det finns väl hopp även denna gång!

Styrketräning är bäst för äldre

  2009-02-01 Motion
 För två år sedan 
Äldre personer, män såväl som kvinnor, behöver motionera för att behålla sin muskelmassa. Att jogga i skogen eller promenera är bra för hälsan och välbefinnandet men betydligt bättre för att inte förslappa sina muskler är styrketräning. Det är den gamla beprövade metoden "att lyfta skrot" som är bäst. Styrketräning med hög belastning och få repetetioner ger bäst resultat för att behålla muskelmassan även vid hög ålder eller t o m öka den. Detta har molekylärbiologen Alexander Christea vid institutionen för klinisk neurofysiologi, Uppsala Universitet, visat i sin doktorsavhandling.
Läs mer i senaste numret av Forskning & Framsteg, s 5, "Så bör äldre träna" eller läs artikeln här.

Storslalom utan svenska framgångar

 2009-01-10 Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Åter dags för Vinterstudion på TV 1, det gäller att passa på och träna inomhus samtidigt. Vinterstudion fanns också förra vintern (se blogg). Jag trampade min nu välanvända Crosstrainer, som jag köpte för drygt ett år sedan (se blogg), den tränar verkligen både ben och armar - och i pauserna lyfte jag skivstång och hantlar.
Idag handlade det om alpina världscuptävlingar. Damerna körde storslalom i slovenska Maribor och herrarna storslalom i schweiziska Adelboden. Om man vill kan man också senare titta på Eurosports sändningar av Backhoppning, nordisk kombination och skidskytte. I nordisk kombination har ju Sverige knappast någonsin haft någon representation och i backhoppning ingen sedan Jan Boklövs dagar med sin så kallade V-stil. .
Det var intressant att följa andra åket av damernas tävling. Efter första åket låg Jessica Lindell Vikarby på 20:e plats, Anja Pärson 14:e och Maria Pietilä-Holmner på 6:e. Här finns alla resultat efter första åket. Anja var bästa svenska i andra åket och avancerade fyra platser, medan Jessica föll två platser och Maria vann en. Totalt blev Maria åtta och Anja tio, märkvärdigt nog exakt samma resultat som i denna tävling för ett år sedan! Här finns slutresultatet.
Under stort jubel från hemmapubliken vann "amazing" Tina Maze (bild) från Slovenien på hemmaplan.
I Adelboden gick det betydligt sämre för herrarna. Av sex svenska herrar klarade sig bara en enda till andra omgången. Det var Markus Larsson med en tionde plats. Näst bäst i första åket var Andre Myhrer med en 41:a och Niklas Rainer med en 42:a plats. I andra omgången körde Markus på en stolpe. Glasögonen gled ner och han fick köra med den isiga vinden i ögonen. Han gjorde ett tappert lopp och slutade på 14:e plats. Vann herrtävlingen gjorde Benjamin Raich (bild) från Österrike som därmed tog sin andra Världscup seger för säsongen. För tre år sedan var det också dags för tävlingar i Maridor. Då kom Therese Borssen på pallen i slalom.
FIS-ski:s hemsida.

Stegmätare och arbetsmotivation

 2008-10-14  Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Motivation är ett kärt ämne. Inom pedagogiken är det centralt fenomen.
Dagens människa är liksom vår stenåldersvariant gjord för jogga eller promenera. Hur kan man veta det? Jo, för att om vi joggar eller promenerar så belönar hjärnan oss genom att utsöndra må-bra-kemikalier. Under stenåldern var det inte svårt att komma igång och röra på sig. För att inte svälta ihjäl måste människan jaga ifatt bytesdjuren och tillfredsställa proteinbehovet. Redan när vi blev bönder minskade detta krav. Vad kan vi göra idag för att motivera oss för att jogga eller promenera? Idag kan vi ju få i oss allt nödvändigt protein bara genom att öppna dörren till kylskåpet eller ta fram äggkartongen.
Jag har länge haft en så kallad stegräknare liggande, sådana får man ju idag gratis vid prenumeration er och liknande.
Först idag använde jag den. Jag klipsade fast den i byxfickan, nollställde den och började gå. Jag vet att det är exakt en kilometer från kökstrappan på Gränsbo till den korsning där Äspövägen tar slut i Östra Klagstorp. Jag läste av mätarställningen i korsningen, 934 steg, och fortsatte gå. Det kändes bra att fortsätta promenera, jag kände extra schvung i stegen, då och då stannade jag för att kolla hur det gick,
När jag åter stod på kökstrappan, visade mätaren 3251 steg och jag kunde därför föra in i träningsdagboken att jag gått 3,5 km. Detta ska hädanefter bliva min musik! Vad jag vill påstå är att det är starkt motiverande att genomföra prestationer när man kan mäta dem. Sådan är människan och det är därför det är så viktigt att hitta metoder för att mäta, till exempel barns prestationer i skolan, betyg eller guldstjärnor. Att beröva barn, och även vuxna, denna källa till arbetsglädje är mycket inhumant.

Höstens första badmintonkväll

 2008-08-19  Motion
  
I kväll spelade jag badminton på Aurahallen i Malmö. Det var länge sedan sist. Senaste speldagen var den 7 maj! Jag kände mig ringrostig men de andra hade inte heller spelat så det gjorde ingenting. Vi blev bara tre, förutom mig själv, Bengt-Göran och Kari, en kollega till Bengt-Göran. Per led av fotbollsskador och Pelle hade lovat komma men uteblev. Det gick överraskande bra, jag lyckades röra mig över förväntan och några servar gick riktigt bra. Det blev en bra träningskväll. En varm bastu, en kall dusch och sedan var allt perfekt.
Kari var extra glad därför att han redan på lördag ska ha semester och åka med sina två pojkar till Mallorca på en vecka. Tyvärr kan jag inte spela nästa onsdag eftersom jag då åker med Tord till moderaternas Seniorråd i Malmö.

Tidigare badmintonbloggar:
2008:
9 januari: Lyckopalatset Aura.

2007:
10 oktober: Badminton med förhinder.
5 september: Trevlig dubbelkväll.
15 juni Och så var vi bara fyra.

TV och motion

 2008-06-22 Motion & Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Lördag-söndag gick helt i motionens tecken åtminstone för mig. Min fru och dotter var idag tillsammans med Charlotte "Loppan" Ahlströmi Göteborg för att tävla med två hästar i ponnytrav på Åby. Orsaken för min del var att jag upptäckte att TV hade sändning 2 gånger tre timmar från Europacupen i friidrott i Istanbul. Det är lika lockande som Finnkampen som avslutar friidrottssäsongen sista helgen i augusti varje år. Jag klädde mig i träningskläder, fyllde vattenflaskan och drog på löparskorna. Sedan gick Crosstrainern varm omväxlande med att jag betade av mitt styrkeprogram med hantlar och skivstång. Det är en njutning att känna att jag är tillbaka i gammal god form sedan jag lagt av med all styrketräning efter att ha varit "långvarigt" sjuk. Läs mer här.
Det var en usel föreställning, ja, en riktig pajas-tävling enligt Sydsvenskan men den dög till att uppmuntra mig till träning. Funktionärerna kunde inte lägga ribban på rätt höjd, visste inte reglerna och ogiltigförklarade hopp helt godtyckligt. Och detta i den stora idrottsnationen Turkiet och på den mäktiga Atatürk-stadion med plats för 80 000 åskådare. Tyvärr räknades publiken bara till några hundra! Producenten var också helt värdelös i valet av bilder!
Sverige vann herrtävlingen före Ukraina. Damtävlingen vanns av Grekland före Rumänien med Sverige på femte plats (av åtta). Utmärkta insatser gjordes av Carolina Klüft (bild) med 6,87 i längdhopp, Alhaji Jeng som vann stavhoppet och Johan Wissman (bild) som vann dubbelt, 200 m och 400 m på utmärkta tider.
Samtliga resultat i ett Worddokument.
Hur det gick i Göteborg? Muskot kom femma i ett starkt fält, gjorde 1,57, bara några tiondelar från personligt rekord. I ett lopp i Monté kördes han till en tredje plats av "Loppan" som själv också placerade sig som 3:a och 5:a med sin shettis Hampus.

Gratis livsnjutning

 2008-06-05   Motion, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Än en dag med högtryck och solsken och just idag något minskad ostanvind. Sedan i början av maj månad har det inte regnat alls - det är inte riktigt sant ty den 26.5 kom det 13 mm men de sög marken snabbt åt sig. Och det har varit riktigt varmt med temperaturer över 20 grader. Hur länge ska detta vara? I dag gjorde jag därför årets första 2 mils cykelrunda. Det gick österut förbi Klagstorp, Källstorp, Stora Beddinge, Tullstorp och Östra Vemmenhög. Verkligen skönt med de ljumma vindarna svalkande min bara överkropp! En av livets stora kostnadsfria njutningar.
Från backarna innan Östra Vemmenhög där en av de så kallade Vemmenhögarna ligger, enligt sägnen uppkallade efter en bronsålders hövdning vid namn Vemund, har man en utsikt över havet "en kvarts horisont". Mycket vackert och betagande. Man känner att man är i början av Sverige - åtminstone räknat från kontinenten och EUs sida.
Väl hemma tar jag mig ett dopp i den nyinköpta poolen i trädgården (bild). Sedan ska jag sätta mig i trädgården och läsa det senaste numret av Veckans Affärer, dagens alldeles färska Tempus nr 23 samt förra veckans Fokus, lånad på biblioteket i Anderslöv.
Detta kommer att bli en bra dag!
Några tidigare cykelbloggar:
Uppfriskande cykeltur 080330,
Cykeltur med Radio SMF 070813,
Cykeltur till Hönsinge, poeten Ola Hanssons födelseby, 060915
På väg mot Sturup 060719.

Uppfriskande cykeltur

 2008-03-30   Motion, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Det är nu nästan tre veckor sedan jag insjuknade i en svårartad influensa. Jag minns inte när jag senast varit sjuk under så lång tid. Det har i varje fall aldrig hänt att jag inte kunnat sova i en säng på 14 dagar! Så fort jag lagt mig ner och sömnen närmat sig har jag drabbats av häftiga hostanfall som omöjliggjort att sova. En annan obehaglig effekt av viruset var att jag fick akut gikt. Den ena foten svullnade upp, det gjorde ont och jag kunde inte ha skor på mig.
Men nu är jag nästan helt återställd. Livet leker samtidigt som det har blivit betydligt varmare efter den katastrofala påsken med kyla och snöstorm, inemot 10 plusgrader var det idag. Jag pumpade cykeln och eftersom vindarna var sydostliga gick turen söderut mot Smygehuk och sedan till Beddingestrand. Där tog jag favoritvägen som går alldeles ner vid vattnet. Underbart att köra och njuta av de skumfyllda vågorna. Och uppleva att vara precis vid gränsen där Sverige börjar!
Några bilder tagna längs strandvägen.

    
    

Lyckopalatset Aura

 2008-01-09  Motion
 För ett år sedan   
Kroppen är full av endorfiner och andra kemiska lyckosubstanser. Det är resultatet av en dryg timma badmintonspel i Aurahallen följd av en lång sittning i bastun där jag diskuterade politik med Malmös sossar och vänsternissar. Jag måste kanske klargöra att det är inte de jag spelar tillsammans med.
Allt fler får alltmer klart för sig att skillnaden mellan att må bra eller inte har att göra med den kemiska balansen i hjärnan. Det gäller att serva belöningscentrum med rätt kemikalier. Det kan man göra på många sätt, men alla är inte lika bra på grund av biverkningar. Nikotin och alkohol har ju sina risker för att inte tala om ännu farligare droger.
Badminton och bastu är en oöverträffbar metod enligt mina erfarenheter. Inte särskilt dyrt heller om man spelar dubbel och delar bankostnaden på fyra. Alla har råd. ”Alla kan vara med”.
Tidigare badmintonbloggar 2007:
10 oktober: Badminton med förhinder.
5 september:Trevlig dubbelkväll.
15 juni: Och så var vi bara fyra.

Träning till Vinterstudion

 2007-12-08  Motion, Sport
 För ett år sedan   För två år sedan
TV2 nya sportsatsning “Vinterstudion” som ska ge 130 timmars skidsport under vinterhelgerna startade idag. Programledaren André Pops hade hjälp av Magdalena Forsberg – Sverige bästa skidskytt genom tiderna.
Jag passade naturligtvis på att träna medan jag följde herrarnas 15 km längdåkning klassisk stil i Davos och därefter skidskytte, jaktstart 12,5 km i Hochfilzen i Österrike. Jag trampade på min nyinköpta Crosstrainer – den tränar verkligen både ben och armar - och i pauserna lyfte jag skivstång och hantlar. Det var skönt att vara inomhus. Ute var det blåsigt och ruskigt även om solen tittade fram emellanåt. Resultat från längdåkningen där Johan Olsson gjorde ett riktigt bra lopp, Mattias Fredriksson visade att han är på väg mot sin formtopp medan Södergren var en mindre besvikelse, kan man läsa på Fis-ski´s hemsida. Tysken Axel Teichmann (bild) gjorde en enorm avslutning och segrade klart. Norrmannen Ole Einar Björndalen (bild) var åter stark som en björn och vann skidskyttet trots tre missar i sista skjutningen. Carl-Johan Bergman, femma, och Björn Ferry på nionde plats gladde en svensk. Resultaten från Hochfilzen finns här.
Om några veckor är det VM i Östersund.

Cykelvinster avhämtade

 2007-12-04  Motion
 För ett år sedan   
Vi var tre personer, Rosa Andersson, Agne Lindskog och jag Bertil Tomelius (se bild) som mottogs på Kommunal Teknik i Rådhuset i Trelleborg av projektledare Greger Persson. Det var vi som vunnit de tre presentkorten i Trelletrampet. 80 personer hade lämnat in rapport över att de cyklat minst de 750 km som krävdes för att få deltaga i utlottningen. Själv hade jag cyklat 1057 km vilket jag trott vara ett toppresultat, men i själva verket bara snäppet över genomsnittet som var 1030 km. De två andra vinnarna hade cyklat nästan det dubbla. Totalt hade deltagarna alltså cyklat 82400 km under sju månader vilket motsvarar över två gånger jorden runt! Det är ingen dålig prestation. Greger hade räknat ut att vi sparat 14000 ton koldioxid jämfört med om vi i stället kört bil samma sträcka. En bra miljöinsats för Trelleborgs kommun och ett extra nyttigt inslag i stadens 750-års firande.
Priset var inte dåligt. Jag fick ett presentkort på 5000 kronor i Fribergs Motor & Cykel på Algatan 69. Vidare en fin cykelhjälm som jag nu ska börja använda på allvar, ett diplom, en jubileumsmugg och ett extra grattis från kommunalrådet.
Vi blev intervjuade och fotograferade av Trelleborgs Allehandas Jenny Isaksson. Det blev en trevlig artikel med bild.
Tidigare bloggar om Trelletrampet: 21 mars, 4 oktober och 30 november.

Cykelvinst i Trelletrampet

 2007-11-30  Motion
 För ett år sedan   För två år sedan
I våras introducerade Trelleborgs kommun ”Trelletrampet” som ett led i firandet av stadens 750-års jubileum. Den som ville vara med skulle cykla minst 750 km under sju månader och därmed göra en insats för den egna hälsan och för miljön. Jag tycker att det var ett mycket gott initiativ därför att allt som kan få oss att motionera mer är av godo. Jag blev klar med mina mer än 100 mil i god tid och skickade in min rapport. Sedan glömde jag det hela och blev därför mäkta överraskad när Greger Persson på Kommunal Teknik i går ringde mig och sa att jag vunnit en cykel! Jag ska hämta den på tisdag klockan 11 på Rådhuset i Trelleborg. Jag undrar om det blir en stor mottagning med Kommunalrådet Bingsgård i spetsen?

Tidigare bloggar om Trelletrampet den 21 mars och 4 oktober.

Det ska bli ett Sylvesterlopp på Nyårsafton, som ska utgöra avslutningen på Trelleborgs jubileumsår, påstår åtminstone oppositionsrådet Cathrine Persson (på cykel). Kanske kan jag vara med där också och lunka några kilometer.

Crosstrainer

 2007-11-26  Motion
 För ett år sedan   För två år sedan
Lågtryck i novembermånad ger inget väder på Söderslätt som man gärna vill ge sig ut i för att motionera. Man vill varken cykla eller promenera i regnet och blåsten. Jag har därför länge velat ha en så kallad crosstrainer (se bild) på vilken man kan utöva någonting mellan joggning och stavgång. Det kan man göra inomhus framför TVn medan man följer någon spännande sportsändning som skidåkning eller alpint. Man kan lyssna på blåsten och droppet från hängrännorna. Nu har jag skaffat mig en sådan och under helgen som gick hjälpte mig min dotter, amatörmekanikern, mig att sätt ihop den. Den är verkligen bra, man tränar både benmusklerna, armar, axlar och rygg. Det är nu nästan två år sedan jag köpte motionsutrustning senast så det var på tiden.

Badminton med förhinder

 2007-10-10  Motion
 För ett år sedan   
Idag var det äntligen åter dags för badminton i Aurahallen i Malmö. Vi har spelat en kväll i veckan i många år och över tio personer har varit med under olika perioder och i olika utsträckning och med varierande resultat. Men de har sökt sig andra vägar, många har slutat eller blivit uppsagda (arbetsbrist) från jobbet på Lernia, andra har flyttat eller helt enkelt tappat lusten. Nu ser det ut som om vi är decimerade till tre personer sedan Veronika Persson sagt sig tvingas prioritera arbetet en tid framåt. Bengt-Göran Lindvall och jag har varit arbetskamrater i flera decennier och spelat badminton inte fullt så längre, medan Per Wängberg kommit till under de senare 5 åren.
Det var fem veckor sedan vi spelade sist och trögheten och reaktionsförmågan var inte som vanligt. Men motion blev det och i den heta bastun fick jag höra att jag borde se Roy Anderssons nya film ”Du, människa” om jag så bara ska se en film om året.
Motion, förresten, under förmiddagen röjde jag och min dotter Nilla upp den sista hagen, den som ligger närmast trädgården, och det är minst sagt motion det också.

Trelletrampet fullbordat

 2007-10-04  Äspö & Söderslätt
 För två år sedan
I våras introducerade Trelleborgs kommun ”Trelletrampet” som ett led i firandet av stadens 750-års jubileum. Den som ville vara med skulle cykla minst 750 km under sju månader och därmed göra en insats för den egna hälsan och för miljön. Jag har fört journal över mina cykelturer och kan därför skicka in rapporteringskortet i god tid innan den 30 oktober. Det blev 68 dagliga cykelturer med längder från 5 km till 26 km och totalt 1057 km så marginalen till att delta i utlottningen av cykelpriset är god. Nu väntar jag bara på priset, en ny cykel till min cykelsamling. Fast ärligt talat har jag redan prisbelönats med underbara cykelturer på det vackra Söderslätt, senast i dag i det soliga, nästan vindfria sensommarvädret till Bunkeflostrand och den rogivande utsikten över ändlöst rullande havsvågor.
Tidigare blogg om Trelletrampet.

Trevlig dubbelkväll

 2007-09-05  Motion
För ett år sedan   
Vi har inte spelat badminton sedan ”avskedsmatchen” för Lars Borghem den 15 juni. Jag är väl inte heller helt i slag just nu eftersom jag precis återhämtat mig från de magproblem jag och mina döttrar ådrog oss under semestern i Tunisien. Men det gick riktigt bra i kväll och vi blev två dubbelpar med Vickan, Per, Bengt-Göran och jag. Lite skvaller blev det också om Lernia och nya konkurrenten Meritutbildning när det gäller att få Malmö kommun att köpa utbldning i svenska för alla nya invandrare.
Efter matchen blev det en lång skön stund i bastun och sedan hämtade jag min dotter Nilla som halv åtta var klar med dagens arbete, hästskötsel och undervisning, på Ung Jägersro i Malmö.
Vad mer är positivt? Jo att ett högtryck lagt sig över Söderslätt med en värmande sol även om det biter lite i vinden. Jag kunde åter sitta ute och äta frukost.
Annan blogg om Badminton.

Och så var vi bara fyra

 2007-06-15  Motion
    För två år sedan
I många år har jag spelat badminton med arbetskamrater från Lernia i Malmö och vi har fortsatt spela i Aurahallen även sedan jag mer eller mindre lämnade arbetslivet under våren 2005. Nu står Lars Borghem inför samma förändring, han lämnar sin arbetsplats efter en lång och trogen tjänst och flyttar till Nynäshamn för att njuta sitt otium med joggning och fisketurer. Själv flyttar jag till Äspö söder om Östra Klagstorp om några veckor. Frågan är om det går att fylla luckan efter Lars i dubbelgänget. För säkerhets skull såg vi till att fira av Lars med en enkel men superb supé på Vagabond efter spelet i onsdags.
På bilderna: Lars Borgham & Veronika "Vickan" Persson och Per Wängberg & Bengt-Göran Lindvall.

Trelletrampet, ett bra jubileumsarrangemang

 2007-03-21    Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Cykla 750 km (lika många år som Trelleborgs jubiléet) på sju månader och vinn en cykel! Med denna uppmaning vill Trelleborgs kommun få kommuninvånarna att göra en insats för den egna hälsan och miljön. Den som vill vara med ska föra journal över sina cykelturer på ett rapporteringskort som kan laddas ner från kommunens hemsida. Catherine Persson, socialdemokratiskt oppositionsråd (bild) utmanar trelleborgarna. Hon har ett förflutet som riksdagsman men framför allt som tävlingscyklist och ordförande i Trelleborgs cykelklubb.
I fjol gjorde jag 60 långa (15-30 km) cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar. Blir sommaren lika cykelvänlig som fjolårets ska jag väl kunna konkurrera om cykeln!.
Om detta kan man läsa i dagens Trelleborgs Allehanda.
Trelletrampet fullbordat.

Eurosport och motion hemma

2007-01-20  Sport & Motion

Det regnar och det blåser, det är nästan storm på Söderslätt idag. Även om det inte är kallt längtar man inte direkt efter motion utomhus. Men med egen träningsutrustning går det ju bra att motionera inomhus. Om träningen dessutom kan kombineras med TV-program (framför allt Eurosport) med intressanta vintersportevenemang så finns det inget att klaga över. Jag skaffade mig gratis endorfiner och en god nattsömn på motionscykeln och träningsapparaten samtidigt som jag gladde mig åt Björn Ferrys tredjeplats i skidskyttets sprinttävling i Pokljuka i Slovenien, Anna-Karin Olofssons femteplats i jaktstarten för damer (hon gick ut som etta) och Anja Pärsons fina störtlopp som gav en femteplats i Cortina d’Ampezzo.

En riktig sportkväll

2006-10-11  Sport & Motion

Kvällen började med badminton på Aurahallen i Malmö mellan 17 och 18. Efter det gjorde jag som vanligt det vill säga satt i bastun en stund och stretchade. Det var det gamla gänget i kväll, Lars B var tillbaka och Vickan och Bengt-Göran. Det gick bra. Vickan (bild) och jag slog B-G och Lars i två raka set! Men så är hon också min absoluta mixed partner favorit sedan flera år tillbaka.
Sedan på kvällen var det dags för fotbollslandslagets fjärde kvalmatch i uttagningen till EM i juni 2008. Den spelades mot Island på nationalarenan Laugurdarvöllur i den isländska huvudstaden Reykjavik. Matchen börjar inte bra: den svenske målvakten Shaaban står felplacerad och tvingas se en halvvolley från långt håll segla in i det svenska målet.
Chock, chock och kalldusch. Dessbättre kvitterar Kim Källström som verkligen visar att han är en man som ska vara med i startelvan med en frispark från 40 meter (!) bara minuten efter. Och i andra halvlek nätar Chippen Wilhelmsson riktigt snyggt till 2-1. Vad roligt det är att titta på svensk landslagsfotboll. Stort tack till Lasse Lagerbäck! Daniel Andersson (bild), son till den legendariske Roy Andersson, nr 4 i MFF under många, många år under 1970-talet som var en av MFFs glansperioder fick spela från start och var en av matchens höjdare.

Cykeltur till Hönsinge, poeten Ola Hanssons födelseby

2006-09-15  Motion, Anderslöv & Söderslätt

Uppe tidigt eftersom man bara kan träna till bortemot klockan tio på fredagar på gymmet i Anderslöv, för sedan kommer gympatjejerna, i Anderslöv handlar det om YG – yngre oldgirls – som orienterarna säger. Jag cyklade först en mil för att värma upp – en bit bortom Hönsinge och tillbaka passar bra. Hönsinge är känd för oss genom Ola Hanssons beskrivning av sin födelseby. "I höstsol ligger slätten i daggig morgontid och himmelen är vit och hög och horisonten vid." Fint sensommarväder och östlig svag motvind på utfarten. Jag tränade sedan på maskinerna – det är ett tag sedan eftersom jag köpt nytt årskort på Nautilus i Malmö – knappt en timme och sedan hem för att stretcha och duscha. På vägen hem var jag på banken men framför allt kollade jag vad Evas krog hade att erbjuda idag. Eftersom det är wienerschnitzel med potatisgratäng så kommer jag att hänga på låset klockan halv tolv när ”dagens” börjar serveras. 55 kr är hämtpriset med fräsch sallad och hembakat bröd. En njutning när man är hungrig efter träningen.

Badminton

2006-09-13  Motion

Sedan flera dagar är det underbart sensommarväder, med klar himmel, varm sol och svaga vindar. Jag har gjort flera långa cykelturer på Söderslätts ringlande småvägar och jag har hunnit med att läsa mycket på solaltanen. I kväll var det däremot åter dags för Badminton i Malmö. Det var femte veckan i följd sedan min axelskada och det är bara att konstatera att den blir bättre och bättre. I dag tänkte jag inte ens på den i stridens hetta. Extra trevligt var det att vi var fem personer, förutom mig själv, Steffi, Bengt-Göran, Lars B och Per W.

Åter hemma på Nautilus i Malmö

2006-09-01  Motion

Äntligen tillbaka till gymmet på Jägersrovägen 80 i Malmö. Jag har tränat där i över 7 år men när årskortet gick ut den 1 juni så förnyade jag det inte eftersom jag flyttat till Anderslöv tre mil utanför Malmö. Men situationen blev "ohållbar" så nu har jag skaffat nytt årskort och är tillbaka. Första träningstillfället var i eftermiddag.
Det är Rickard (bild) och Maria som står för den dagliga skötseln och servicen alltid på ett trevligt sätt så att man känner sig välkommen.
Visserligen har jag tränat på gymmet i Anderslöv under tiden men det kan aldrig ersätta detta.
Det känns bra, i onsdags var det tredje veckan på rad jag spelade badminton efter ett långt uppehåll på grund av skador och nu är jag "hemma" igen på Nautilus!

Badminton

2006-08-23  Motion

Jo då, det blev badminton i kväll också. Vi blev bara tre spelare så det blev mer motion än vanligt. Och inte mer ont i axeln efteråt än vanligt. Ja, jag vet att man ska använda spänsten i handleden i första hand men axeln måste också vara med särskilt när man som jag behärskar tekniken dåligt.

På banan igen?

2006-08-16  Motion

Senast jag spelade badminton var den 1 mars i år. Då fick jag så ont i min skadade axel att jag inte velat spela mer. I måndags ringde emellertid Lars Borghem, min kollega och vän sedan flera decennier, och lockade och pockade. Jag sa ja och i kväll har vi spelat den sedvanliga dubbeln på Aura-Hallen i Malmö. Det var Vickan, Bengt-Göran, Pär och jag. Och det gick riktigt bra. Det är inte bara jag som är ringrostig tydligen. Tack till alla tre och till Lars som ordnat det hela.
Man är bara en halv människa om man inte spelar badminton varje vecka!

På väg mot Sturup

2006-07-19   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Mycket fint cykelväder idag. Solsken hela dan, nästan ingen vind, över 20 grader i skuggan redan på förmiddagen. Jag cyklade norrut mot Börringe och Sturup.
Om man tar sig upp på åsen har man en fin utsikt från Sörbyhill.
Kring Börringe nedlagda järnvägsstation finns imponerande konstverk.
Jag passerade Börringekloster som grundades på 1100-talet som ett kloster för nunnor av Benediktinerorden. Idag är det ett Skånegods beläget i Svedala kommun. I anslutning ligger
Kvarnhuset som byggdes 1722 och fick ett attraktivt läge mellan de vackra fågelsjöarna Börringesjön, Fjällfotasjön och Havgårdssjön. Idag är Kvarnhuset ett populärt Bed & Breakfast hotell.

 
Börringekloster
 
Börringesjön
 
Börringe konstverk
 
Utsikt från Sörby Hill
 
Kvarnhuset

Gamla Möllan i Grönby

2006-07-11   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Under en cykeltur åt nordost från Anderslöv träffade jag på Gamla Möllan i Grönby (se bild) som verkligen är något värt att besöka. Föreningen har gjort en tacknämlig kulturinsats genom att få till stånd en behövlig renovering. Det är värt att åka dit bara för att få se den imponerande byggnaden utifrån men gör det ännu hellre en söndag under sommaren för då är den öppen att beskåda också inifrån.
Den har fem ”våningar” förbundna med smala, svårbestigna ”mölletrappor” och man får se upp så man inte plötsligt får en smäll av ett stort järnkugghjul som tycks vilja hindra uppfarten. Men det är det värt. Varje ”våning” är full av autentisk gammal mölleutrustning och en bit upp finns en dörr där man kan komma ut på den plattform (”bron”) som går runt hela möllan och på vilken man kan få en 360 graders utsikt över det vackra sydskånska landskapet. Se bilder från utflykten här.

Cykeltur och kultur i värmen

2006-07-08   Motion, Anderslöv & Söderslätt

Idag regnar det och är, dessbättre, lite svalare, men när värmeböljan var på sin höjdpunkt för några dagar sedan gjorde jag en underbar cykeltur, med riktning sydväst från Anderslöv.
Jag började med att bese kalkugnarna nordöst om den gamla kyrkbyn Östra Torp. Sedan åkte jag söderut till kusten i Smyge, tittade på vattnet och båtarna. Jag pratade med ett gammalt par som bodde i ett hus alldeles nere vid havet. Mannen berättade att han var tredje generationen i huset och att han nyss flyttat hem efter att ha tillbringat hela sitt arbetsliv i Stockholm. Det är en av Sveriges allra sydligaste bostäder och adressen är Jeppas väg tre i Smyge. På vägen hem stannade jag till i den skuggande grönskan som omger Lilla Isie gamla kyrkogård. Här ligger människor begravda, födda under Gustav III:s regeringstid i slutet av 1700-talet. Sista stoppet blev Gamla skolan i Södra Åby. Här bor sedan några år den berömda Amanda Ooms, skådespelare, författare och konstnär.
Bilder kan beskådas här.

Cykeltur till nedlagt sockerbruk

060416    Anderslöv & Söderslätt, Motion

13 november i fjol var senaste gången jag cyklade en längre tur på det vackra Söderslätts angenäma småvägar. I dag var det dags igen. Mitt på dagen var det tolv grader varmt så trots att det var mulet var det möjligt att för första gången i år cykla i shorts med bara knän. Säsongsinledningen blev en tur på 18 km på drygt en timme och turen gick via Fröjdenborg till Lilla Jordberga i Vemmenhögs härad med sitt år 2000 nedlagda sockerbruk och en bit förbi mot Källstorps kyrka innan jag vände och fick upp farten i den (nu) generösa medvinden. Skönt, skönt!
Skånska Biobränslebolaget AB är igång med att utreda möjligheterna att producera biogas från Jordberga sockerbruks nedlagda anläggning. Sockerbruket byggdes redan 1890-91 och var länge ett mycket viktigt centrum för alla bygdens betodlare.Bild på Jordberga sockerbruk nedlagt 2000 (se ovan).

Nypremiär av Badminton och Bibliotek

2006-03-01   Motion

Efter tre överhoppade onsdagar - tjänsteresor som prioriterades som viktiga, ishockeymatcher som vissa absolut skulle se under olympiaveckan och diverse skador som det nog tyvärr var jag som stod för, var det ikväll äntligen dags för badminton igen. Det blev en riktig dubbel med Lars, Micke och Vickan med många hårda kämpaset. Jag känner mig lite handikappad av min värkande högeraxel men det är ingen bortförklaring av förlusten. Hoppas att vi nu kan spela mer regelbundet igen som vi gjort i många år.
Äntligen kan man också säga om nyinvigningen av biblioteket i Anderslöv. Det har varit stängt i över tre månader för att renoveras mot mögelskador. Det var mycket folk vid ettiden idag, den lokala pressen uppvaktade - jag babblade en hel del för Skånska Dagbladet - och vi firade med cider, ost och kex.
Nu är Linnéa åter på sin plats vid lånedisken och en ung låntagare tar del av det stora utbudet:
   

Nytt hemmagym från COOP

060211   Motion

Vinterolympiaden börjar och jag tänker kombinera tittande på TV med att cykla på min nya motionscykel. Jag hade en cykel redan innan – ett stort åbäke jag köpte begagnad för 500 kronor av chefen för Aurahallen i Malmö för flera år sedan- men den lade av i januari. Nu går den bara frihjul och det ger ju inte mycket motion när hjulen rullar av sig själv. På Coop i Anderslöv har man som medlemserbjudande februari månad ut dels en motionscykel för 1500 kronor och dels ett hemmagym för 2500 kr – MaxFit Pro 6000 (låter proffsigt eller hur?). Det står att den är ”enkel att montera”. Det kommer väl att bli den första fysiska utmaningen att få den i användbart skick.
Cykeln hämtade jag i går, hemmagymmet som väger 100 kg ska komma omsider med lastbil. Att få upp det till mitt rum på andra våningen kommer också att bli en prestation. Hur det gick att montera cykeln? Det gick riktigt bra särskilt för att vara Sveriges minst tekniskt kunnige ingenjör. Alla delarna, bultarna och muttrarna fanns med även om jag minst tre gånger var helt övertygad om att det måste saknas någon väsentlig detalj för att få allt igång. Jag ska inviga den framför TVn med damishockeymatchen mot Ryssland. Inköp av en "crosstrainer" två år senare.

Onsdag kväll och äntligen Badminton!

060125   Motion

Jag har inte deltagit i vår traditionella onsdags dubbelmatch på Aura-Hallen i Malmö sedan den 14 december. Den 28.12 föll jag på isen på gatan utanför vårt hus. Fick en stukning och snart en kraftigt uppsvullen handled. Men i kväll hade jag helt glömt detta. Jag drar mig inte för att säga att i kväll spelade Vickan och jag bäst, i varje fall var det vi som vann. Tack Vickan du spelade som pånyttfödd och tack till Lars och Bengt-Göran för ett trivsamt motstånd och glatt humör. Nästa vecka är det er tur att ha tur. Ser redan fram emot detta.

En mot två blir aldrig dubbel

051207   Motion

Onsdagskväll och dags för sedvanligt badmintonspel på Aurahallen i Malmö. Vi blev tyvärr bara tre personer så någon verklig dubbelmatch blev det ju inte. Vi turades om att spela en mot två och det gav verkligen spring och motion. Det var bara svårt att hålla reda på huruvida man spelade på ”singelsidan”, med dess regler, eller på ”dubbelsidan” där andra linjer och mått gäller. Flera spelare kunde inte komma. Den främsta anledningen var förberedelser inför snart stundande julferier och ity långa semesterresor.
Bild på Lars, Vickan och Bengt-Göran. Anna var tyvärr inte med ikväll.

En inspirerande dag

2005-11-02   Arbetet, Motion

I dag gjorde jag något på jobbet som jag aldrig gjort förut. Jag hade ”studieplaneringssamtal” med några elever. Detta innebär att man frågar ut dem om deras utbildnings- och yrkesbakgrund. Detta sker i början av deras utbildning hos oss och eftersom de därför har otillräckliga kunskaper i svenska så gör man det i närvaro av en tolk. Tolken kostar kommunen 600 kronor i timmen så det gäller att vara effektiv. Ibland är också en representant för kommunen i form av en så kallad introduktionssekreterare närvarande. Kommunen, i vårt fall stadsdelarna i Malmö, har ansvar i två år för alla som kommer till den stadsdelen från något annat land. Ambitionen för introduktionssekreterarna är att så många som möjligt ska kunna försörja sig själv efter dessa två år med försörjningsbidrag. Tyvärr visar statistiken i Malmö att det målet långt ifrån uppnås.
Jag och min kollega Mona B hjälptes åt med samtalen och det är alltid extra trevligt att samarbeta med henne. Förutom allt annat positivt är hon också välinformerad och hjälpsam.
På kvällen var det badminton som vanligt och ja, Anna B var där. De två sista seten spelade hon och jag mot två manliga kolleger. Jag nämner inte deras namn eftersom ”Anna och jag” spöade dem ordentligt två gånger. Vilken glädje och inspiration!

 

Äntligen Anna B.

2005-10-26  Motion

Onsdag kväll och traditionellt dags för badmintonafton på Aurahallen i Malmö. I kväll blev det extra bra eftersom vi var sex deltagare. Det har inte hänt på länge. Dessutom kom Anna B. Ja, det är sant. Hon hade inte fastnat i Göteborg. Och hon spelade som om hon inte alls gjort något fyraårigt uppehåll sedan hon var med förra gången.
Dessutom var nu ombyggnaden av herrarnas omklädningsrum äntligen klar – efter åratal av många brister. Temperaturen i bastun var ovanligt hög och kallvattenduschen tillfredsställande sval. Med andra ord hela kvällen höll hög klass. Tröttheten i leder och muskler efteråt kändes inte heller illa. I kväll hade ju endorfinkicken dubbla orsaker.

Ett himla bra gym

2005-10-21  Motion

Det väldigt segt att arbeta de sista månaderna innan jag förhoppningsvis befrias. Det beror inte på att arbetet skulle vara särskilt svårt och ansträngande. Jag tror att segheten beror på att ”alternativkostnaden” för att yrkesarbeta aldrig varit så stor för mig som nu. Med det menar jag all den trevliga sysselsättning jag kunde ägna mig åt om inte arbetet tog större delen av min vakna tid. Jag har helt enkelt inte råd att lämna över min tid till någon annan som ska bestämma över vad jag ska göra.

Desto bättre är det att passera gymmet Nautilus på Jägersrovägen innan jag åker hem till Anderslöv. Det började bra direkt eftersom min favoritinstruktör hade passet. Sedan vågade jag mig på step-maskinen igen som jag undvikit flera veckor på grund av skador i fötterna. Och det gick riktigt bra fast jag kände mig en aning otränad. Halvvägs in i styrketräningsprogrammet hade endorfinproduktionen nått sitt maximum och börjat duscha lustcentra i hjärnan. Till detta bidrog också musik i min mp3-spelare som den fantastiske Dr Hook sångaren Dennis Locorriers(bild) ”The Ballad of Lucy Jordan” och Eagels legendariska ”Hotel California”. Och med tanke på den attraktiva personalen är det svårt att inte sjunga med i refrängen till Dr Hooks andra gamla ballad (skriven av Shel Silverstein and Dennis Locorriere) I've got a couple more years on you, babe, and that's all.
Bilden till höger är frå DrHook turnén i Sverige på 1970-talet.

Ska jag dö lycklig så ska det ske på gymmet i slutet av ett träningspass. Då kommer jag att gå ”in i himlen” med ett leende på läpparna!
Dennis Locorriers hemsida

Lyckad badmintonkväll (nästan)

2005-10-19  Motion

För några veckor sedan den 28 september spelade jag badminton med ett fatalt resultat. När jag skulle nå en stoppboll smällde det till i hålfoten och det gjorde jäkligt ont. Morgonen efter kunde jag knappast stödja på foten. Nu har det blivit bättre och i kväll kunde jag spela nästan som tidigare. Även min inflammerade hälsena i andra foten är till större delen återställd. Vi spelade dubbel i AuraHallen i Malmö. Vi var fyra av de ”vanliga” det vill säga förutom mig själv, John W, Mikael T och B-G L. Det var som vanligt en trevlig stund. Egentligen skulle Anna B också vara med men hon hade hastigt fått resa till Göteborg för att tillsammans med andra kvinnliga kolleger berätta om hur bra Lernias vuxenutbildningar är. Hoppas verkligen att hon kommer och spelar nästa vecka, och nästa och…

Riktigt bra blir det emellertid inte så länge som omklädningsrummen byggs om. Nu finns det bara duschar med varmt för att inte säga hett vatten. När jag suttit en stund i bastun måste jag ha kallt vatten i duschen. I dag gick det så långt att jag fick spola av mig under en kran i midjehöjd avsedd för städning av golvet. Jag fick sitta ner och spola huvudet under kallvattenkranen. Tur att ingen såg mig (tror jag).
Bild på Mikael T (han är bäst – och störst).

Seger trots sträckning

2005-09-28   Motion

I dag var det åter dags för badminton i Aurahallen i Malmö. Vi spelade drygt en timme med början kvart i fem. Man får vara nöjd. Jag spelade med Lars B och vi vann tre set mot våra arbetskolleger John W och Bengt-Göran L. Och sedan var det varmt och gott i bastun. Men just därför att min inflammerade hälsena nu inte längre gör sig nämnvärt påmind så sträckte jag i stället min vänstra fot. Jag lyckades göra en ”rusning” mot nätet för att rädda en förrädisk stoppboll och då sträckte det till. Hoppas att det är övergående besvär bara.

Åter på banan

2005-09-15  Motion

När jag sprang på löparbandet på Nautilus i Malmö den 30 juli överansträngde jag mig så att jag fick en inflammation i hälsenan. Några dagar tidigare fick jag en skada i axeln då jag och min fru klippte de jättehöga häckarna utanför sommarstugan i Klamby med en extrastor och extra tung elektrisk häcksax. Sedan dess har jag inte kunnat spela badminton vilket jag annars göra varje vecka på Aurahallen, också i Malmö. Jag har till och med besökt läkarmottagningen i Anderslöv, där för övrigt väntetiden menligt förkortades av att det fanns TV i väntrummet och där spelades just en gammal svensk långfilm med Åsa-Nisse och Klabbarparen, för att få hjälp. Där fick jag goda råd och ett recept av ungerskfödde läkaren Judith Köteles. Men igår var det dags att prova på igen. Jag spelade dubbel med mina arbetskamrater, Bengt-Göran, John, Lars och Mikael. Jag spelade inte så bra, men det gör jag inte annars heller. Det viktiga var att gick att spela 45 minuter med den dock värkande hälsenan. Människokroppen är ju så underbart konstruerad – eller snarare genom evolutionen utvecklad – att när man anstränger sig fysiskt så minskar smärtorna, ja man glömmer de helt och hållet i stridens hetta om att vinna matchbollen. När jag nu är tillräckligt återställd för att spela badminton igen känner jag mig nästan som Kajsa Bergqvist (Ha!). Läs hennes dagbok här.
(November 2008: Tyvärr driver hon inte längre sin hemsida sedan hon hoppat färdigt. Kajsa som är nygift med regissören Måns Herngren ska nu satsa på finansvärlden. Först blir det Carnegies marknadsavdelning. Läs mer här. Det finns en internationell webbsida, Kajsa has it, som lever men inte uppdaterats sedan 2002).

Cykla i motvind och regn går också bra

2005-08-25   Motion

I förra veckan cyklade jag till Malmö för att lämna in cykeln för reparation på Amiralsgatan. Då blåste det ostlig vind, det vill säga medvind och solen sken och det var varmt. Sedan fick jag lift med min fru tillbaka hem till Anderslöv. Avsikten var att göra samma sak, fast tvärtom en vecka senare. I går kväll såg jag att vinden hade vänt. Det blåste från nordväst vilket garanterade en skön resa hem från Malmö. Men vem kan lita på väder och vind? När jag hämtat cykeln i morse och betalt 250 kronor (vilket åter satte min favoritcykel i utmärkt skick - Jag kan verkligen rekommendera Bergs Cykelförsäljning & Service på Amiralsgatan 85 i Malmö – det är nära Nobeltorget/Olof Palmes plats) hade havsbrisen kommit mina meterologiska prognoser på skam. Det blev motvind hela vägen hem. Dessutom började det småregna mellan Käglinge och Arrie så i Östra Grevie tvingades jag stanna och köpa en rulle plastfolie för 19 kronor att lägga över min hastighetsmätare så att den ömtåliga elektroniken inte skulle bli förstörd. En tjusning med att cykla är att veta hur långt man cyklat – och hur fort det går.

Dybäck och Skateholm

2005-07-07  Motion

Eftermiddagens cykeltur blev längre än vanligt, 42 km, eftersom jag körde fel efter att ha passerat Dybäck som är Sveriges sydligaste herresäte (bild) och hamnade ända nere i Skateholm strax öster om Beddingestrand. Dessutom gick cykeln tungt, jag använde min ”andra” cykel som stått i garaget sedan i höstas. Och det var varmt och svettigt, solen sken och det var inte långt från 30 grader i skuggan. Men skönt när jag hade kommit fram, stretchat och duschat.

Badminton är den bästa motionen

2005-07-06   Motion

Efter några veckors uppehåll var det åter dags för badminton i Aurahallen i Malmö. Vi är en grupp arbetskamrater på Lernia i Malmö (Valdemarsro) som spelar dubbel en gång i veckan sedan flera år tillbaka. Det är en trevlig form av motion som man verkligen kan bli trött av. Det är också en trevlig social samvaro där vi oftare applåderar motståndarnas goda slag än ens egna fullträffar! Tack Lars och Mikael för en ärlig kamp i kväll!

 

Flow på Club Oasen

2005-06-18  Motion, Forskning & Vetenskap

Jag åkte tidigt till Trelleborg och ”Club Oasen”. Det är ett stort gym med en uppsjö av moderna träningsredskap. Särskilt imponerande är de många och olika uppvärmningsmaskinerna om man ska kalla dem så då många unga vältrimmade och prestationsberoende tjejer tycks tillbringa timmar på dem långt utöver vad som behövs för att värma upp. Antagligen för att förbränna kalorier och pumpa ut endorfiner till hjärnans belöningscentra. Det finns trampmaskiner, löparband, roddmaskiner m.m. Även ”stavgång” kan utövas på stället. Springer man på löparbandet har man en vacker utsikt från fjärde våningen över ett försommargrönskande Trelleborg. Det är glest med folk strax efter öppningsdags och jag slippa köa till maskinerna utan kan ta dem i den ordning jag själv vill. Den hottiga musiken lägger en uppmuntrande bakgrund till övningarna.
Förutsättningarna för att uppleva trivsel, lycka och ”flow” finns där om man ska tro den ungerskfödde amerikanske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi:

En av hans böcker ”Flow och idrott” finns beskriven här.

Lycka är att cykla

2005-06-15  Motion

Just hemkommen från en cykeltur. I solskenet kunde jag cykla med naken överkropp och riktigt njuta av de ljuva sommarvindarna. Jag blev helt lycklig av att cykla. Och detta nöje kostar praktiskt taget ingenting. Men det är nog också så att det inte alltid är de dyra upplevelserna som ger mest. I en stor empirisk undersökning i slutet av 1980-talet visade den ungerskfödde amerikanske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi att det snarare var tvärtom: att det var omvänd proportionalitet mellan kostnaden för t ex en hobby och den lycka man upplevde av att utföra den. Om Csikszentmihalyi och hans bok ”Flow” försökte jag en gång göra en sajt: här finns den.
Färden gick från Anderslöv över Vallby, Klagstorp, Källstorp, L:a Jordberga och Fröjdenborg (ett passande namn på en by att passera idag. Men det ska uttalas med accent på första stavelsen och det ska vara grav accent om man inte direkt ska avslöja att man inte är född söder om Landsvägen).
24 kilometer visade avståndsmätaren.

Våld och gamla deckare

2005-06-10  Nyheter & Politik, Böcker och Motion

- Är inbördeskriget på gång i Köpenhamn? Det är i varje fall ett allvarligt angrepp på demokratin då en ministers hus utsätts för mordbrand? Man kan inte låta bli att misstänka vänsterextremisterna eller som de ibland kallar sig ”autonoma anarkister” eller ”antifascistisk front” (afa). Snart är det väl dags att ta bort ordet ”anti”. Västerextremister slog ju till med våld och misshandel också i Sverige på nationaldagen. Och vem är det som skjuter genom fönstret in i kommunalrådet Ilmar Reepalus arbetsrum på Björkgatan i Malmö?

- Jag har läst några av Torbjörn Stålmarcks deckare från början av 1960-talet. Det är en hobby jag har sedan snart ett decennium tillbaka att läsa äldre svenska deckare. Stålmarck är tyvärr inte någon av de mest framträdande representanterna i den samling jag kallat ”från Trenter till Baldersson” och som finns redovisade på deckare.just.nu. Ingen av hans huvudpersoner, arkitekten Tore Nilertz med sin fru Ingela eller kriminalassistenten John Fors lämnar några större spår efter sig i mina tankebanor. Men livet var verkligen lugnare på 50- och 60-talen i Sverige. Det var bättre förr!

- På kvällen spelade jag badminton, en vana sedan flera år tillbaka. Jag spelar dubbel med mina arbetskamrater BGL, LB, MT och VP. I Aurahallen i Malmö. Jag gör stor affär av att jag förlorat mitt racket på väg in i lokalen. Av en vänlig dam i receptionen får jag låna ett annat för kvällen. Sen visar det sig att jag själv förlagt det. Har för mycket annat i huvudet!

 

 

 

sidans topp