Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar

Nyheter & Politik, internationell

Bertil Tomelius
Startsida
Tidigare artiklar om Nyheter & Politik, internationell

 

Allt är inte meditation i Sydkoreas största Buddhistorden

 2013-10-15 NP Internationell
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
"Vördnadsvärde" (THE Venerable) Jaseung ledaren för Sydkoreas största buddhistsekt, Jogyeorden, fick problem, när det upptäcktes att åtta munkar rökte och drack sprit vid ett pokerspel med höga insatser på ett hotellrum förra året.
Jaseung genomförde genast de traditionella 108 bugningarnas ånger (bild). Han försäkrade också att han inte skulle ställa upp för omval. Men de 16 september ställde han upp igen - och skyndade sig genaste att på samma sätt be om ursäkt för att han ändrat sig!
Precis som inom politiken - liksom i en del amerikanska megakyrkor - blandas korruption och sex. Berättelser om lyxbordeller följde på pokerskandalen.
Rivaliserande fraktioner inom sekten har varit inblandade i gatubråk och vidtagit razzior för att driva bort ledare som i sin tur anlitat brottslingar för att klå upp sina motståndare.
"Vördnadsvärde" Boseon som är "Vördnadsvärde" Jaseungs främste rival, säger att spelorgien visar att ordensällskapet är i behov av "total förändring".

Läs artikeln i The Economist: "Buddhism in South Korea: Monkey business'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2013

"Energifattigdom" ett nytt ord i Tyskland

 2013-10-11 NP Internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nedsläckningen av Tysklands kärnkraftverk och avvänjningen från användandet kol allt kopplat till en total övergång till förnybara energikällor har stött på problem när den nu ska genomföras i praktiken. Tyska familjer drabbas av snabbt växande elräkningar, i en del fall räkningar som inte kan betalas. Vattenfall hotar med att stänga av elen till många hushåll på grund av av obetalda elräkningar.
Affärslivet oroas alltmer för att deras energikostnader ska försvåra konkurrenskraften mot länder med lägre kostnader.
Det handlar om den mest genomgripande omvandling av energiproduktionen som genomförts av något annat industrialiserat land.
En ny fras, "energifattigdom" har tagit sig in i uppslagsboken.

Läs artikeln i New York Times: "Germany’s Effort at Clean Energy Proves Complex", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2013

Tillbaka till månen 45 år senare

 2013-09-24  NP Internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
USA är åter på väg till månen. 45 år sedan flera människor lyckats landa på månytan och ta sig levande tillbaka till jorden, har NASA nu uppnått en sådan teknisk och ekonomisk utveckling att det åter är att möjligt att landa på månytan.
Fast den här gången är det en obemannad farkost, det är ännu inte dags att skicka levande människot att beträda månytan och för en gångs skull sköts raketen inte upp från Cape Canaveral eller någon annan känd rymdbas utan från Wallops Island i Virginia. Rymdfarkosten Ladee ska göra 100 varv runt månen och undersöka den svaga atmosfär som finns innan den kraschlandar på månytan.

Läs artikeln på CSN News: "NASA aiming for moon again, this time from Va",eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2013

Nigerias mest eftersökte man: Död eller levande

 2013-09-10  NP Int, terrorism
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Det handlar om Abubakar Shekau, ledaren för Boko Haram, en gerillagruppering i norra delen av Nigeria. Hans mål är att införa en islamisk stat där sharialagarna ska gälla i hela Nigeria. Hittills har hans ansträngningar orsakat cirka 3000 människors död under fyra års tid.
Abubakar Shekau var länge andreman efter Boko Haram grundaren Muhammed Yusef, som dödades i en polisarrest 2009. Sedan dess har rörelsen genomfört alltfler dödsbringande överfall.
USA har erbjudit 7 miljoner dollar för information som leder till Abubakar Shekaus gripande.
Den 19 augusti påstod Nigerias säkerhetsstyrkor att Abubakar Shekau skjutits ihjäl vid en eldstrid den 30 juni eller sårats och dött senare sedan han flytt till Kamerun. Det är femte gången som terroristledaren förklarats sårad eller dödad.
Den 13 augusti sågs han på en video där han tog på sig ansvaret för de senaste anfallen. Kanske var det en dubbelgångare eller kanske inte!

Läs artikeln i The Economist: "Nigeria’s most wanted man: 'Dead or alive'",eller läs den här, översatt i Tempus nr 36 2013

Venezuelas nya brottsvåg: Hårtjuvar tvångsklipper kvinnor

 2013-09-04  NP Int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I Venezuela upplever man sedan länge en brottslighet som växer med hejdlösa kidnappningar och man har världens högsta mordtal. Nu tillkommer ett nytt hot: tjuvar som kallar sig Piranhas, försedda med saxar attackerar långhåriga kvinnor, klipper av dem håret och säljer det som hårförlängning. De flesta opererar i Maracaibo, landets näst största stad. Hårförlängningar har blivit mycket attraktiva. Det betalas uppemot 800 dollar för naturligt hår.
Brottslingarna är för det mesta två eller tre, ofta kvinnor, som omringar offret, tvingar henne att luta huvudet bakåt till en hästsvans som klipps av.
I Venezuela lever många, särskilt unga kvinnor, i en ständig fruktan för den alltmer växande brottsligheten. Särskilt ingångarna till stadens gallerior har de anledning att frukta för det är där som de flesta övergreppen sker.
Maracaibo, som ligger nära gränsen till Colombia, har länge fört ett misslyckat krig mot en vildvuxen brottslighet, däribland mord, kidnappningar och smuggling utmed gränsen.

Läs artikeln i The Guardian: "Venezuelan women get short, sharp shock as hair thieves cut and run",eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2013

Tidigare bloggar om Venezuela:
Demokratisk tillbakagång 2011-01-25
Bra land har många golfbanor 09-09-15

De är anställda för att ge tummen upp"

 2013-08-28  NP, internationell, IT
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sju år sedan åtta år sedan
Brittiska programmet Dispatches på Chanel 4 avslöjade nyligen vad som kallas "klickfarmer" och att dess omfattning riskerar att förstöra förtroendet för vad som såg ut att vara en objektiv mätare. Klickfarmer kan skapa en falsk popularitet för nya varumärken.
I Dhaka i Bangladesh finns ett antal lågavlönade arbetare som har som jobb att lägga upp falska konton på Facebook, YouTube och Twitter och använda dessa för att klicka på "Gilla knappen" på företags Facebooks sidor, ordna "följare" på Twitter och så vidare. De kan skapa 1000 gillanden eller följa 1000 människor på Twitter för att tjäna 6-7 kronor på en dags arbete. Detta missleder både konsumenten och strider mot lagar om konsumentskydd.
Förmodligen hittar Facebook snart ett tekniskt "försvar" mot detta.

Läs artikeln i The Guardian: "How low-paid workers at 'click farms' create appearance of online popularity",eller läs den här, översatt i Tempus nr34 2013

Nepal: Framgångssaga står och stampar

 2013-08-07  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I ett andra försök ska Nepal få en ny författning. Om partierna kan enas denna gång är oklart. Knäckfrågan handlar om att ge missgynnade grupper en starkare ställning genom federala strukturer. Politisk apati har brett ut sig. Nepal hankar sig fram i ett rättsligt vakuum. Nepals övergångsregering har annonserat val till en ny konstituerande församling den 19 november. Den ska fungera som Parlament efter det att den antagit en ny författning. Den stora knäckfrågan är decentraliseringen av makten. I Nepal lever över hundra olika etniska och religiösa grupper och kaster. Cirka 80 % är hinduer och knappt 10 är buddister. 30 % av befolkningen består av Bahun och Chhetri, det vill säga hinduer av den högsta kasten. Sedan monarkins avskaffande 2008 har de missgynnade grupperna stärkt sitt självförtroende. De starkaste av dessa tillhör Madhesi, som utgör knappt hälften av befolkningen. Även Daliterna, de oberörbara, det understa skiktet i kastsystemet, som utgör 13 % vill ha mer inflytande.
I den konstitutionella församlingen har maoisterna majoriteten.
Den politiska instabiliteten skadar landets näringsliv enormt. Investeringsklimatet är dåligt, arbetslösheten är låg och flera nepaleser lämnar sitt land för att söka lyckan i Gulfstaterna.

Läs artikeln i Neue Zurcher Zeitung: "Demokratisierung in Nepal: Eine ins Stottern geratene Erfolgsgeschichte",eller läs den här, översatt i Tempus nr27 2013

Tidigare blogg om Nepal: Maoistledare öppnar gerillastig för fotvandrare.

Om egyptier och demokrati

 2013-08-05  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Demokrati är inte bara fria val utan mycket mer.
Egyptens näste ledare står inför en uppsjö av utmaningar. Ta fram en ny författning som kan accepteras av en majoritet bland annat. Att ta fram en författning som tillåter religionsfrihet i ett muslimskt land lär bli en prövning.
En riktig demokrati betyder så mycket mer. Det handlar om mänskliga rättigheter, yttrande- och religionsfrihet, äganderätt samt inte minst tolerans mot oliktänkande.
Egypten är egentligen ett delat land där kampen står mellan den mer konservativa landsbygdens folk och städernas mer sekulära befolkning. Det ledande partiet Muslimska Brödraskapet har inte mycket till övers för det vi kallar demokrati.
Pew Forums världsomfattande studier av deras åsikter visar att Egypten och egyptierna utmärker sig på flera punkter på sätt som västerlänningar i allmänhet inte ser förenliga med demokrati
74 % av av egyptierna vill införa sharialagar,
75 % tycker att religiösa ledare ska ha politiskt inflytande,
81 % tycker att stening ska införas som straff för otrohet,
86 % tycker att dödsstraff ska gälla för dem som konverterar från islam,
55 % vill att sharialagarna ska gälla också för icke-muslimer.

Läs artikeln i NY Times: "Islamist Party a Surprise Force in a New Egypt",eller läs den här, översatt i Tempus nr27 2013
Se också Pew Forum: "Egypt, Democracy and Islam".

Kroatien kommer försent till festen

 2013-07-18  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Den första juli blev Kroatien EU-medlem. Men det står redan nu klart att Zagreb kan behöva akut understöd från Bryssel, vilket väcker frågan om det lilla landet på Balkan är redo för inträde i gemenskapen.
Tysklands lågpriskedja Lidl välkomnar Kroatien som den Europeiska Unionens senaste medlem genom att kapa priserna. Eftersom deras varor blivit betydligt billigare över en natt, förbereder producenter och handlare över hela Europa sedan länge en marknads­offensiv i Kroatien. Inte minst tyska företag kommer att vinna på förändringarna och de förtrollas av tanken på 4,4 miljoner nya kunder som är särskilt förtjusta i tyska märken som Miele, Volkswagen och Adidas.
Men det är dock osannolikt att det lilla landet självt kommer att ha stor nytta av EU-inträdet inom en snar framtid. Sedan fem år befinner sig Kroatien i djup ekonomisk kris. Statens skulder växer snabbt. Över hälften av unga kroater är arbetslösa. Ekonomin är i starkt behov av avbyråkratisering. På grund av de relativt höga lönerna och bristen på investeringar i Kroatien är landet knappast konkurrenskraftigt ute i Europa.
Bilder på presidenten Ivo Josipovics och från huvudstaden Zagreb.

Läs mer i Der Spiegel: "Late for the Party': No Joy in Croatia's EU Accession", läs den här, översatt i Tempus nr 27 2013
Tidigare bloggar om Kroatien: Jugosfären efterträder Jugoslavien, 2009-09-07, USA och Europa 2008, 2008-01-02.

Högre koldioxidhalter får öknen att blomma

 2013-07-10  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Flera av jordens öknar och savanner har blivit grönare under de senaste 30 åren skriver forskare från Australien. Har de rätt innebär det att varningar för torka genom klimatförändringar är felaktiga.
Andra forskare har länge antagit att växthuseffekten kommer att fungera som konstgödsel för jordens växtlighet. Det bekräftas nu av ekologen Ronald Donohue och hans kollegor vidn forskningsorganisationen Csiro i Canberra, Australien.
Koncentrationen av koloxid som sedan 1982 ökat med 24 % har gett fler blomstrande öknar. Grönska i USAs, Sydamerikas och Afrikas öknar har ökat med 11 procent. Bilder från satelliter visar också att det inte har skapats några nya öknar under de senaste årtiondena.

Läs mer på The Sunday Times: "Deserts turn leafy in global greenhouse", läs den här, översatt i Tempus nr25 2013.

Läs mer här: AGU The American Geophysical Union "Elevated carbon dioxide making arid regions greener".

Nicaragua ger Kina kontrakt att bygga alternativ till Panamakanalen

 2013-06-19  N&P Inter
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nicaraguas beslut att låta Kina bygga en kanal som förenar Atlanten med Stilla Havet kommer att få djupgående geopolitiska följder. Projektet som är kostnadsberäknat till 265 miljarder kronor kommer att vidga Beijings växande inflytande i världshandeln och försvaga USAs dominerande ställning. Nicaragua planerar att bevilja en kinesisk operatör ett 100-årigt kontrakt.
Nicaraguas nya kanal får hög kapacitet som överträffar den 99-åriga Panamakanalen som för närvarande breddas till en kostnad av 34 miljarder kronor. Nicaraguas kanal blir 22 meter djup, 20 meter bred och 286 kilometer lång.

Läs artikeln i The Guardian: "Nicaragua gives Chinese firm contract to build alternative to Panama Canal", läs den här, översatt i Tempus nr 24 2013

Israeliska och palestinska miljonärer vill ha fred

 2013-06-16  N&P Inter
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Vid Världsekonomiskt forums möte vid Döda havet i Jordanien för en kort tid sedan meddelade den israeliske riskkapitalisten Yossi Vardi och den palestinske oljemagnaten Munib al-Masri att de har arbetat på ett hemligt projekt under det gångna året.
de har bildat en gemensam front som består av 200 affärsmän på högsta toppnivå från Israel och Västbanken i avsikt att övertala sina respektive ledare att ställa sig bakom den amerikanske utrikesministern John F. Kerrys ansträngningar att återuppta fredssamtalet, som i stort sett har legat tillplattade sedan slutet av 2008.
Gruppen kallar sig "Breaking the Impasse" och består av rika tungviktare från vänster till höger, religiösa och sekulära, personer som alla delar den uppfattningen att det ska finnas en israelisk och en palestinsk stat, som lever i fred med varandra, sida vid sida.
Gruppen representerar en meningsfull del av Israels BNP och kanske en ännu större del av palestiniernas.

Läs artikeln i The Washington Post: "Israeli and Palestinian tycoons push for peace", läs den här, översatt i Tempus nr24 2013

Den värsta ekonomiska krisen i Egypten sedan 30-talet

 2013-05-27   NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Egypten genomgår sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talets stora depression. Sedan Hosni Mubaraks fall 2011 har Egypten upplevt en dramatisk tillbakagång både vad det gäller utländska investeringar och turistinkomster. Det har följts av en minskning med 60 % av valutareserven, en minskning med tre % av tillväxten och en snabb devalvering av det egyptiska pundet. Statens budgetunderskott
Allt detta har lett till stigande matpriser, tilltagande arbetslöshet och en brist på bränsle och hushållsgas. Ingen har längre råd att bry sig om de fattiga. Nästan halva befolkningen befinner sig i farozonen till fattigdom. Statens budgetunderskott ligger på 13 % och det finns inte pengar hos Mohamed Morsis (bild) islamistledda regering till de stora subventioner som många har levt på alltsedan diktatorn Gamal Abdel Nassers dagar.

Läs artikeln i Guardian: "Egypt 'suffering worst economic crisis since 1930s'", läs den här, översatt i Tempus nr21 2013.

Pirater avskräcks av hårda straff

 2013-05-14   NP, internationell
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Kampen för att bekämpa somaliska pirater har varit så effektiv att att ingen utpressning lyckats på ett helt år.
Det inträffar fortfarande försök till attacker men ingen har. lyckats sedan den 12 maj 2012. Och redan då hade piratverksamheten minskat med 75 %.
Somaliska pirater attackerade 237 fartyg 2011 och bara 75 2012, av vilka bara 14 kidnappades.
Anledningen antas bland annat vara att fartygen numera har beväpnade vakter. Hårda straff avskräcker också. Mer än 1100 har satts i somaliska fängelser där förhållandena anses vara mycket hårda. De hårda straffen gör att verksamheten som sjörövare inte länge är lika glamorös.

Läs artikeln i Guardian: "No Somali pirate hijacking in nearly a year, says UN", läs den här, översatt i Tempus nr193 2013.

Barbröstad feminist dödshotad

 2013-04-17   NP, internationell 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan

En 19-årig kvinna, Amina, har mottagit dödshot som en konsekvens av att hon lagt ut bilder på sig själv med nakna bröst på Facebook - flankerade av feministiska slagord som "min kropp tillhör bara mig". Inspirationen till detta har hon hämtat från den feministiska rörelsen Femen där aktivisterna uppträder barbröstade. Aminas protest var direkt riktad till det islamistiska partiet Ennahda.
Efter dödshoten försöker Amina nu att fly från Tunisien. Hon fruktar inte bara för sitt eget liv utan även för sin familjs.

Läs artikeln i The Guardian "Tunisian feminist who staged topless protest 'fears for her life'"eller läs den här, översatt i Tempus nr 15 2013
Tidigare bloggar om Tunisien: Tunisien: Revolutionens baksida, 120115. Gärna exilen men först ett brådskande ärende i banken, 110131.

Fler än 140 miljoner blir barnbrudar 2020 om inget görs

 2013-04-07   Högalid & Söderslätt 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Fler än 140 miljoner flickor kommer att giftas bort som barn år 2020. Av dessa kommer 50 miljoner vara yngre än 15 år.
Antalet barnäktenskap varierar mellan olika länder, men de flesta äger rum på Afrikas landsbygd söder om Sahara samt i Sydasien. I Sydasien är nästan hälften av de unga kvinnorna gifta när de fyller 18 år, i Afrika mer än en tredjedel.
Nio av 10 länder med högst andel barnäktenska ligger Afrika, där är det Niger som har högst andel barnäktenskap, dvs när de gifter sig omyndiga, under 18 års ålder. Med 75 %, närmast följer Tchad, CAR, Guinea Mocambique och Mali, med 55 %.
De föder barn vid låga åldrar och dör ofta under havandeskapet eller vid förlossningen.
I Malawi försöker "Rädda mödrarna" förmå lokala stamhövdingar att skicka de unga flickorna till skolan och förjaga van föreställningen att det är en välsignelse för familjen att gifta bort flickorna så fort som möjligt.
Men att gifta bort unga mödrar innebär en mun mindre att föda. Någon kommer in och ger fadern en ko för en flicka när hon är åtta eller nio år gammal. Och när flickan några år senare når puberteten blir det ännu en ko.
Michelle Bachelet, chef för FNs kvinnokommission, menar att barnäktenskap våldför sig på flickornas mänskliga rättigheter; de bromsar deras utbildning, ökar hälsoriskerna genom tidig graviditet och tidigt mödraskap samt ökar riskerna för att flickorna utsätts för sexuellt våld i hemmet.

Läs artikeln i The Guardian "140 million girls will become child brides by 2020 at current rates"eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2013

Prag är droghandelns europeiska centrum

 2013-03-28  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Tjeckiska republikens beslut 2010 att avkriminalisera mindre innehav av narkotika för privat bruk har gjort nationen till ett mecka för droghandlare och narkomaner. Tjeckien som gränsar till Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike, ligger nu som en oas av droger mitt bland länder varav de flesta har strängare lagar.

Alla kan skaffa sig ett litet tält som rymmer fyra fullvuxna cannabisplantor. Utbudet av marijuana flödar över och priserna faller.
Drogkulturen har sedan början av 1990-talet blivit något av en integrerad del i den tjeckiska kulturen. Hälften av alla tjecker i åldrarna 15 till 34 har rökt hasch åtminstone en gång i livet. Sedan 2010 betraktar myndigheterna inte längre narkotikainnehav i smärre kvantiteter som ett brott utan som en förseelse.

Läs artikeln i Der Spiegel "Czeched Out: The Losers of Prague's Drug Liberalization"eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2013

Hur kinesisk är Italiens tomatpuré?

 2013-03-12  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den växande kinesiska tomatindustrin orsakar oro bland länder med en längre tradition av tomatodling. Tomater har ingen plats i ett traditionellt kinesiskt kök. Ändå odlar Kina nu fler tomater som processas än någon annanstans, bortsett rån Kalifornien. De odlas på statskontrollerade plantager i provinsen Xinjiang, där många av invånarna är Kazaker eller uigurer eller från Mongoliet.
När tomaterna väl har pressats till pasta exporteras de, i första hand till Europa, där de sedan förvandlas till puréer, ketchup, pastasås, salsa och andra produkter.
Kina exporterar också färska och torkade tomater, tomatpulver och burktomater.
Men det är pastan som skapar problemen i Europa. Ett land som Italien som är en stor producent av tomatprodukter utgår från importerat kinesiskt, billigt, koncentrat men vill ändå använda "kvalitetsstämpeln" Made in Italy och "producerat i Italien". Det ska räcka med att späda ut det kinesiska koncentratet med vatten, tillsätta salt och fylla i nya burkar menar "tomatkungen" Antonino Russo, 83 år, som nyligen dömts till fängelse för brott mot livsmedelslagstiftningen.

Läs artikeln i The Guardian: "Pulp fiction: Asda's 'made in Italy' tomato puree hails from China"eller läs den här, översatt i Tempus nr 09 2013

Ryska livslängden måste öka

 2013-03-03  NP, interntionele
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I Ryssland dör fler människor än som föds. År 2050 kan den ryska befolkning ha minskat med 36 miljoner! Rysslands existens som nation hotas i längden.
Den förväntade livslängden är 60,1 för män och 73,2 för kvinnor, i jämförelse med USA och EU som har nästan 80 år för båda könen. Ryssarna bär med sig en tung börda av riskfaktorer för sjukdomar med 60 % av männen som röker och varje medborgare förbrukar 15 liter ren alkohol om året. Halva befolkningen är överviktig. Den usla demogrfiska trenden har plågat Ryssland alltsedan Sovjetunionens kollaps. Barnadödligheten ökade i fjol från 7,1 till 8,7 dödsfall. En halv miljon om året dör i tobaksrelaterade sjukdom. Tobaksindustrin lobbar aktivt och skickligt för att hålla tobakspriserna nere.
Särskilt män avlider redan i produktiv ålder. Få bryr sig om att sätta på sig säkerhetsbälte vid bilkörning vilket ger många dödsfall vid trafikolyckor.

Läs artikeln i Washington Post: "Russia tries to improve life expectancy with laws curbing drinking, smoking"eller läs den här, översatt i Tempus nr 09 2013

Ukrainska brudar räddar ett utdöende släkte på Västbanken

 2013-02-25    Nyheter & Politik, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Gerizimbergets samariter på Västbanken är en religiös gemenskap som krympte så snabbt att det riskerade att utrotas. Inaveln som accelererat från generation till generation har alstrat barn med svåra funktionshinder.
En handfull unga ukrainska brudar ger dem nytt hopp. Samfundets fyra släkter på 320 personer ser nu fram emot en snabb tillväxt.
Fem ukrainska kvinnor har lämnat ett dystert liv bakom sig. Mot kraven på rigorös efterlevnad av de religiösa föreskrifter som bergets samariter följer får de trygghet och gemenskap.
Samariterna var som flest under den romerska eran med runt en miljon medlemmar. Men efter blodiga uppror och tvångskonverteringar till islam minskade den religiösa gruppen dramatiskt. Vi 1900-talets början fanns bara ett hundratal kvar.

Läs artikeln i The Guardian: "How Ukrainian women saved the Samaritans of Mount Gerizim"eller läs den här, översatt i Tempus nr 08 2013

Skynda dig att dö

 2013-01-29  Nyheter & Politik, internationell
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Japan är ett land i världen som har ännu sämre ålderspyramid än Sverige, dvs förhållandet mellan pensionärer och människor i arbetsför ålder. Den ekonomiska belastningen är hög och detta har fått finansministern och vice premiärministern Taro Aso att komma på "kreativa" förslag.
Finansminister Taro Aso i Japans nytillsatta regering har nyligen föreslagit att den japanska staten inte längre ska betala för livsuppehållande sjukvård. Han menar att vårdinsatserna för äldre människor dränerar Japans ekonomi. "Jag skulle hellre dö än leva vidare med vetskapen att den japanska staten tvingas betala för att hålla mig vid liv längre än nödvändigt", sa han vid ett sammanträde på Socialdepartementet. "Problemet kommer inte att lösas förrän de tvingas skynda sig att dö".
Läs artikeln i The Guardian: "Let elderly people 'hurry up and die',"eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2012

Förbud för kvinnor att använda mobiler

 2012-12-20  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Byrådet i Sunderbari i den östindiska staten Bihar har förljudit kvinnor att använda mobiltelefon. Enligt rådet förgiftar kvinnors användning av mobiler den "sociala atmosfären" och uppmuntrar dem att rymma med älskare.
Ogifta kvinnor som ertappas riskerar över 1000 kronor i böter medan gifta kommer undan med cirka 200 kronor. Dock kan kvinnor få tala i mobilen i närvaro av en manlig familjemedlem.
"Okontrollerat bruk av mobiltelefoner främjar föräktenskapliga och utomäktenskapliga förbindelser", säger Manuwar Alam, byrådets ordförande som uppger att sex flickor och kvinnor rymt under det gångna året.

Läs artikeln i Huffington Post: "India's Women Cell Phone Ban: Sunderbari Village Bars Mobile Use For Females", eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2012

EU gör ingen större nytta i Kosovo

 2012-11-19  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
EUs arbete med att stärka rättsstaten i Kosovo får mycket dåligt betyg av Europeiska Revisionsrätten i en aktuell rapport. Eules som EUs uppdrag i Kosovo heter, har till exempel knappt lyckats minska vare sig den organiserade brottsligheten eller korruption.
Inget land får så mycket pengar per capita av EU som Kosovo. Runt 680 miljoner euro satsades mellan 2007 och 2011.
I totalt internationellt stöd fick Kosovo 3,5 miljarder euro mellan 1999 och 2007.
Det är Kosovos samhällsstruktur som är baserad på klaner som främst hindrar kampen mot svågerpolitik. Det är nästan omöjligt att skydda vittnen i Kosovo vilket gör det svårt att avslöja olagliga manipulationer. I norra Kosovo där varken Belgrad eller Pristina utövar tydlig politisk kontroll, råder det ett rättsligt vacuum och där har kriminaliteten en mycket god jordmån.
Läs artikeln i Neue Zuricher Zeitung: "Teure Ohnmacht der EU in Kosovo", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2012.

Tidigare bloggar om Kosovo:
12-09-23: "Kosovo ännu inte självständigt"
2011-02-07 "En ful fisk i Europas salonger"
2010-12-07 Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo,
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Danskarna ger igen efter brustna vallöften

 2012-11-07  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
För ett år sedan blev Danmarks statsminister Helle-Thorning Schmidt fanbärare för dela den europeiska socialdemokratin, nu har hennes eget parti rasat till den lägsta nivån på minst ett århundrade. I valet fick hon 25 % av rösterna, nu är stödet nere på 17 %. Hon är Danmarks första kvinnliga statsminister. Sonhustrun till den fd brittiska Labourledaren Neil Kinnock har fjärmat sig från både sina egna väljare och väljare längre till vänster genom att driva igenom ett skatteförslag med hjälp av oppositionen främst en skatteförändring som gynnade höginkomsttagare på pensionärers och arbetslösas bekostnade.
Helle-Thorning Schmidt har tvingats bryta många vallöften vilket har tillåtit oppositionen som under ett helt århundrade innehaft regeringsmakten och leds av den fd statsministern Lars Lökke Rasmusen att utmåla den nya vänsterregimen som opålitlig. Av alla nordiska länder, förutom Island, drabbades Danmark hårdast av den ekonomiska krisen. Landet BNP har fortsätt sjunka under årets andra kvartal.
Även systerpartiet, Socialistiska Folkeparti har rasat i opinionen. Oppositionspartierna leder nu stort med 53 %.

Läs artikeln i Financial Times: "Danish bite back at broken promises", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2012.

Dödshjälp alltmer accepterad

 2012-11-02  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Över mina döda kropp.
Dödshjälp till dödligt sjuka människor blir en allt mer accepterad företeelse. I Europa tillåts aktiv dödshjälp i Nederländerna, Belgien, Schweiz - i dessa länder även för icke dödligt sjuka - och Luxemburg. Motioner med förslag om att aktiv dödshjälp ska legaliseras kommer att läggas fram under nästa år både i det skotska och engelska parlamentet. Även Kanada och Australien är på gång. Till och med i det djupt katolska Irland antas Högsta Domstolen snart besluta om att en partner till en MS-sjuk ska få hjälpa sin partner att dö utan att riskera åtal.
Allt detta speglar en markant förändring mot en mer sekulär inställning och större vikt vid individens rätt att bestämma över sitt liv. Det finns en växande roro över den dyra, plågsamma och läkemedelsberoende dödsprocess som väntar väldigt många människor i den rika världen.
Men medan aktiv dödshjälp vinner allt större allmänt stöd och domstolarna driver på, avvaktar lagstiftare, abortmotståndare, kyrkor och läkargrupper.
I Asien och i muslimska länder är dödshjälp fortfarande tabu.

Läs artikeln i The Economist: "Assisted suicide: Over my dead body", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2012.

Maoistledare öppnar gerillastig för fotvandrare

 2012-10-15  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Förre maoistledaren Prachanda, som ledde ett uppror i Nepal, satsar nu på en helt ny verksamhet. Han har ordnat en turistled och en guidebok som gör det möjligt för turister att bokstavligen vandra i gerillans fotspår och se gömställen som användes för upproret. Att vandra sträckan tar fyra veckor och går genom flera distrikt i centrala och västra Nepal. Avsikten är att locka mer turister till den fattiga nationen i Himalaya. Cirka 16 000 människor dog i det tioåriga inbördeskriget innan fred slöts 2006.
Prachanda fick sina idéer från rebellerna i Perus gerilla Sendero Luminoso och drömde om att skapa en kommunistrepublik. Prachanda är fortfarande ordförande för maoisterna i Nepal.

Läs artikeln i BBC News Asia: "Nepal Maoist leader Prachanda opens 'guerrilla trail'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2012.

Moldavien - De övergivna barnens republik

 2012-10-07  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Desperata moldaver flyttar västerut utan sina familjer. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället
Moldavien var en ganska välmående republik medan det ännu tillhörde Sovjetunionen. Men nu har dess allt sämre ekonomi drivit närmare en fjärdedel av befolkningen utomlands i hopp om en bättre framtid. Offren är tusentals barn som växer upp där hemma helt ensamma.
Nadia Popa arbetar i södra Verona, en av Italiens vackraste städer. Popas döttrar bor ensamma kvar i ett land som är ökänt för människohandel (human trafficking) och illegal handel med mänskliga organ.
Moldavien var relativt välmående under sovjettiden, då det var en betydande exportör av frukt och grönsaker till resten av landet. Men i dag är det Europas fattigaste land. Av en befolkning på 4 miljoner har en miljon moldaver flyttat till andra länder där de ofta bor illegalt.
De pengar migranter skickar hem, över en miljard euro per år utgör nästan en fjärdedel av landets BNP.
Familjen är traditionellt helig i Moldavien men det har nu uppstått en stor klyfta mellan verkligheten och idealen. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Desperate Moldovans Head West without Families", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2012.
Tidigare blogg om Moldavien "Nya EU-medborgare" 2010-07-18

Grekland säljer rubb och stubb

 2012-10-04  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Grekland som håller på att kvävas av skulder, basunerar nu ut att man tänker sälja allting: öar, kungliga palats, fastigheter, småbåtshamnar, flygplatser, vägar, det statliga gasföretaget, lotteriverksamhet och postverket. Tataoi-palatset, den kungliga familjens historiska slott vid foten av berget Parnitha är till salu!
Det nationella inkomsten förväntas falla med 25 % 2012, och ekonomin är på väg ned i en depression liknande 1930-talet!
För många greker innebär den nya satsningen det mest förödmjukande inslaget hittills i en brutal process av en fiskal omstrukturering, där fattigdom och arbetslöshet har hamnat på rekordnivåer. Eurozonens svagaste medlem har sålt sitt familjesilver sedan krisen började.
Bild på Tataoi-palatset, den kungliga familjens historiska slott vid foten av berget Parnitha, som är till salu.

Läs artikeln i The Guardian: "Greece embarks on a firesale", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2012.

Tidigare bloggar om Grekland, 11-11-01 Ansvarslöst slöseri, 11-07-11 Greklands feodala demokrati och 11-02-12 Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta.

Kosovo ännu inte självständigt

 2012-09-23  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Kosovo förklarade sig självständigt 2008 som en del av en överenskommelse med det nya landets uppbackare i väst. Överenskommelsen innebar att landets myndigheter skulle stå under övervakning av ett internationellt organ, the International Civilian Office (ICO). För landets regering innebar därför slutet på ICOs handledning den 10 september en orsak att fira landets fulla självständighet. Andra, däribland ett stort oppositionsparti menar att det handlar om mycket väsen för ingenting.
ICO kan förvisso visa upp en del framgångar för sin insats. ICO har hjälpt Kosovo att förbli stabilt och har puffat på den lagstiftning som ingick i den självständighetsplan som utformades av Martti Ahtisaari, den f d finske presidenten och mottagaren av Nobels fredspris. ICO övervakade således skapandet av nya kommuner (municipliteter), som ger serberna i söder och centrala Kosovo en del kontroll över sina egna affärsområden.
Men ICO förmådde inte att reducera korruptionen och kunde inte inkorporera Kosovos norra del som är bebodd av serber.
EUs polis- och rättskommission stannar kvar i landet och Kosovos säkerhet granteras fortfarande av den Nato-ledda fredsbevarande missionen.
Bilden visar "A place Beyond Belief" - "en helt otrolig plats" - en konstinstallation vars avtäckning var tänkt att markera slutet på landets "handledda självständighet".

Läs artikeln i The Economist: "Kosovo gains more sovereignty: Independence light", eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2012.

Tidigare bloggar om Kosovo:
2011-02-07 "En ful fisk i Europas salonger"
2010-12-07 Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo,
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Världens bästa universitet

 2012-09-15  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Quacquarelli Symonds i London som specialiserat sig på utbildning utomlands har kommit med listan över världens bästa universitet 2011/2012.
Dominansen för "västvärlden" är enorm, av de 100 främsta är 31 amerikanska och 39 europeiska, varav 19 ligger i Storbritannien.
Överst på listan ligger Masschusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Tvåa är Cambridge. USA och Storbritannien (UK) dominerar listans topp. Inget annat lands universitet är bland de 10 främsta på listan. 13 av de 20 främsta är amerikanska.
Tekniska Högskolan i Zürich 13,
McCill Universitetet i Kanada 18,
Universitetet i Toronto 19.
På platserna 21 - 50 finns också universkitet i Hongkong, Australien och Singapore, Ecole Polytechnique i Lausanne i Schweiz, Ecole Normal Superiur i Paris, Japanska universitet, sydkoreanska och kinesiska.
Tyskland har München på 52:a och Heidelberg på 55:e.
Köpenhamns universitet hamnade på 51:a plats, Lunds på plats 71, Uppsala 81 och Stockholm på 171:a plats.
Av nordiska universiteten ligger Köpenhamn i täten på 51, Lund 71, Helsingfors 78, Upsala 81, Århus 89, Oslo 111, Danmarks Tekniska Högskola 132, KTH 142, Bergen 145, Stockholm 171, Göteborg 193.
20 länder har ett eller flera universitet bland de 100 främsta, hälften är europeiska, sex asiatiska, övriga är USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
Moskva kommer först på plats 116, Jerusalem på 140. De främsta i Sydamerika är Sao Paulo 139, Chile 195 och Argentina 230. Kapstaden har det enda afrikanska universitetet bland världens 200 främsta. Och Saudiarabien ligger på 208 och Libanon på 250!

Bybor gör uppror mot talibaner

 2012-09-06  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Strider har utbrutit mellan bybor och talibaner i Ghazni-provinsens Andar-distrikt, söder om huvudstaden Kabul. I ett fullständigt krig har talibanerna drivits bort från byar med manfall på båda sidor. Gnistan som tände revolten var när talibanerna förbjöd en pojkskola och utfärdade restriktioner som stängde en del bazarer. Lokalbefolkningen har reagerat länge på att utländska talibaner från Pakistan håller på att ta över och bli maktfullkomliga.
Att de bekämpar talibanerna betyder dock inte att de är vänner till president Karzai och i än mindre grad till NATO. Många bybor säger att de är trötta på korruptionen och orättvisorna hos Kabul-regimen. De vill bara bli lämnade i fred. I Kabul menar man att upproret attraherat ledare med anknytning till Hezb-e-Islami partiet. Detta är en fraktion som grundades av Gulbuddin Hikmatyar som slogs mot ryssarna under den sovjetiska ockupationen. Han tros gömma sig i Pakistans skrovliga gränsområden och är ingen vän av Karzais regim.

Läs artikeln i The Economist: "Afghanistan and the Taliban: The worm turns", läs den här, översatt i Tempus nr 53 2012.

Tidigare bloggar om Afghanistan:
11-07-17, President Karzais halvbror dödad,
10-12-29, Pakistan föredrar talibaner i Afghanistan
09-09-20, Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar?
06-07-21, NATO tar över i Afghanistan

Presidentdotter kan bli president

 2012-08-30  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
Dottern till Sydkoreas tidigare ledare Park Chung-hee har nominerats som presidentkandidat för regeringspartiet. Om 60-åriga Park Geun-hye skulle vinna presidentvalet blir hon Sydkoreas första kvinnliga president. Hon vann utnämningen av sitt Saenuri parti med stor marginal, fick 84 procent av rösterna. De återstående rösterna delades bland fyra andra konkurrenter.
Hennes far ledde landet åren 1961 till 1979 då han lönnmördades av sin egen spionchef. Även hennes mor lönnmördades. Park Geun-hye har aldrig varit gift utan sägs vara gift med sitt land. Hon har tidigare sagt sig ha drottning Elizabeth I av England som sin förebild. Hon levde hela sitt liv som ogift.

Läs artikeln i Newyork Times: "Ex-Dictator’s Daughter Nominated for South Korean Presidency", läs den här, översatt i Tempus nr 34 2012.

Diplomater och dokumentärer

 2012-08-26   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Alla människor i Liberia är på jakt efter en film som släppts som DVD. Dokumentär följer den danske journalisten Mads Brügger på hans surrealistiska äventyr där han spelar en korrumperad liberiansk diplomat i Centralafrikanska Republiken där han låtsas sätta upp en tändsticksfabrik för en grupp pygméer. Men hans egentliga projekt är att smuggla diamanter. Charlatanen som beskrivs när han delar ut tjocka "kuvert fyllda med glädje", dansar med berusade pygméer och besöker diamantgruvor som drivs av milsmän handlar om hur Brügger i verkligheten drar både presidenten och ordföranden för det regerande partiet vid näsan. Ellen är rasande för att han lurat henne att göra honom till hederskonsul och ambassadör. Hon skrev personligen under papperen och en hel del pengar var inblandade i skojet. Hela Liberia skrattar medan Johnson Sirleaf vill få den journalisten Mats Brügger utlämnad.
Liberia försöker fly sitt förflutna. Många av dem, som Ellen Johnson Sirleaf, som var förgrundsgestalter i den gamla Liberia försöker nu övertyga världen om detta. Vad Bruggers film visar är vad alla i Liberia redan vet: Rötterna från den gamla tiden finns kvar överallt, utmaningen är att hålla dem i schack. Detta kan leda till framsteg i landet inte att låtsas som om problemen inte finns.

Läs artikeln i The Economist: "Diplomats and documentaries", läs den här, översatt i Tempus nr 33 2012.
Tidigare blogg om Liberia 2007-06-12: "Ett monster inför rätta"

Libyen har fått en provisorisk president

 2012-08-21   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Libyens nya generalförsamling har valt den forne oppositionsledaren Mohammed el-Megarif till landets interimspresident. Det var det senaste steget på vägen att etablera ett demokratiskt ledarskap efter årtionden av diktatur under den mördade Muammar Gaddafi. Han fick 113 röster och besegrade en annan oppositionsledare, mänskliga rättighetsjuristen Ali Ziadan som fick 85 röster. Båda männen var diplomater som hoppat av och arbetat mot Gaddafi i exil sedan 1980-talet.
Mohammed el-Megarif som har skrivit en rad böcker om Gaddafis förtryckarpolitik levde som en eftersökt flykting i åratal. Vid sin återkomst till Libyen efter förra årets beväpnade uppror, skapade han ett nytt parti, Nationella Fronten, som ser Islam som en bred riktlinje för statens affärer, men som inte trycker på införande av sharialagar.
En viktig uppgift nu är att se till att det skapas en ny konstitution.

Läs artikeln här "Mohammed el-Megarif elected as Libya's interim president", eller läs den här, översatt i Tempus nr 34 2012.

Tidigare egna bloggar om Libyen:
Svart och vitt i Libyen, 2011-11-16
Muammar Gaddafis uppgång och fall, 2011-09-15
EU viker sig för Libyens utpressning, 2007-07-19

Oljemiraklet smörjer världsekonomin

 2012-08-10   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Den förväntade ökningen av produktionskapaciteten av olja och gas fram till år 2020 blir den mest betydande sedan 1980-talet. Detta enligt en aktuell studie presenterad av John F. Kennedy School of Government vid Harvard University. Den är gjord av Leonardo Maugert och heter "Den mirakulösa ökningen av kapaciteten att producera olja och vad den betyder för världen", The Unprecedented Upsurge of Oil Production Capacity and What It Means for the World.
Oljan kommer tvärtemot vad en rad domedagsprofeter förutspått av allt att döma kunna smörja den globala ekonomin ytterligare många år framöver.
De flesta kända oljereserverna av okonventionellt slag finns i den västra hemisfären, 70 % av dem i Brasilien, Kanada och USA. Beroendet av oljan från Mellanöstern-länderna och Saudiarabien kommer att minska.
Det är främst utvecklingen av Shale Oil (oljeskiffer eller skifferolja) som ökar produktionskapaciteten i USA.
Många oljefält har fått ett andra och tredje liv med hjälp av ny teknologi eller bättre tekniktillämpning.
Man kan konstatera att den pessimistiska framtidsvisionen om "Peak Oil" (oljeproduktions-toppen) att oljeutvinningsmöjligheterna redan har nått sin topp inte är grundad på geologiska fakta utan på ekonomiska faktorer - den lättåtkomliga och därmed billiga oljan sinar, men med nya teknologiska framgångar finns det mycket kvar att hämta.
Det är inte omöjligt att produktionen av olja och gas kommer att öka så snabbt att den kommer att skapa ett utbudsöverskott som kan leda till prisfall.
I Harwardstudien nämns dessutom inget om "oljeboomen" i Afrika, där det varje vecka rapporteras om ytterligare nya fynd av olja och gas.

Läs artikeln här "Oil: The Next Revolution", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2012.
Hela rapporten i pdf: "The Geopolitics of Energy Project".

Flickor är en handelsvara i Niger

 2012-08-06   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Niger har den högsta frekvensen barnäktenskap i hela världen. Hälften av alla flickor gifter sig före 15 års ålder. En del är inte äldre än sju. Den väl tilltagna brudpengen som föräldrarna - pappan - får är lockande. Niger har en av världens snabbast växande befolkningar. Den genomsnittliga kvinnan i Niger har fler än sju barn, den högsta fertiliteten i världen.
Nigers regering har infört lagar som förbjuder äktenskap för 15 års ålder men dessa står sig slätt mot sekelgamla traditioner och konservativa religiösa åsikter.
I många fattiga samhällen i Afrika och södra Asien betraktas flickor som en handelsvara som gifts bort till välbärgade familjer. Det anses också viktigt att de gifter sig tidigt så att de har oskulden kvar och därmed värda mer. Rädda barnen konstaterade att numera är Niger det sämsta landet på jorden att vara mor i. Tidigare var det Afghanistan. I Niger går en flicka fyra år i skolan och vart sjunde barn dör före 5 års ålder.
Den rådande matkrisen i stora delar av Sahelregionen ökar risken för barnäktenskap.
En tidigare blogg om Niger: "För många munnar att mätta", 2010-05-12.

Läs artikeln i The Washington Post "In Niger, hunger crisis raises fears of more child marriages", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2012.

"Rwanda - Afrikas Singapore?

 2012-07-14   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Rwandas president Paul Kagame sitter i kaptenens stol. Hans teknokratiska ministrar sitter nära intill honom. När samtalet kommer in på affärsverksamhet blir Paul Kagame livlig. Affärer är hans passion. Han vill förvandla Rwanda till ett Singapore i Centralafrika även om landet saknar alla Singapores fördelar. Singapore har världens mest hektiska hamn. Rwanda är inklämt och saknar tillgång till ett världshav. Singapore har en av världens bäst utbildade befolkningar. Rwandas medelklass slaktades 1994. Singapore är en port till Kina. Rwandas grannar är "allt annat än idealiska". Uganda är korrumperat. Burundi är dysfunktionellt. Kongo ännu värre.
Ändå har Rwanda en stor fördel: rättssäkerhet råder. Inget annat land har lagt ned så mycket arbete på att kväsa korruptionen. Ministrar har hamnat i fängelse.
Rwanda är underbart nog också befriat från byråkrati. Landet rankas som nummer 45 bland länder när det gäller att göra affärer. Rwanda är "en plats där det är mycket enkelt att göra affärer". Exemplet Rwanda visar att rättssäkerhet kan slå rot också i Afrika.

Läs artikeln i The Economist "Business in Rwanda Africa’s Singapore?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2012.

Tidigare bloggar om Rwanda: Rwanda folkmördare dömd, Förbjuden folkmordsideologi, Afrika måste finna sin egen väg till välstånd, Blodigt raskrig i Rwanda och Krigets rötter i östra Kongo.

Island - världens fredligaste land

 2012-07-08   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
Enligt GPI (Global Peace Index) är Island, tätt följt av Danmark och Nya Zeeland, de mest trygga och fredliga länderna att bo i. Sverige hamnar först på 14:e plats. Bland de sista platserna på trygghetslistan återfinns Somalia, Afghanistan, Sudan och Irak. Island var också etta på listan 2008. Två år tidigare hamnade Island på andra plats i världen när det gällde avsaknad av korruption.
15 av de 20 fredligaste länderna tillhör Europa. De utomeuropeiska fem är Nya Zeeland, Kanada, Japan, Quatar och Bhutan.
Sverige har fallit på rankingen från sjunde plats 2007 till femtonde 2012. Baltiska staterna samt Bulgarien och Rumänien ligger lägst inom EU.
Men allt som allt har världen blivit allt fredligare sedan 2009, fastslår GPI.
Man mäter 158 länder med 23 variabler, bland dem grova brott, trygghetsupplevelse, självmord, antal personer i fängelse, terrorbrott och militärutgifter.

Hela listan från 2007 till 2012 finns här.

Läs artikeln i The Guardian "Global peace index 2012: the full list", eller läs den här, översatt i Tempus nr 26 2012.
Alla data finns på The Vision of Humanity: 2012 Global Peace Index.

Tidigare bloggar om Island: 06-11-19 "Finland, Island och Nya Zeeland i topp", 08-06-07 "Island, fredligast i världen" och 10-04-04 "Strippklubbar förbjuds på Island".

Man får inte glömma kommunismens fasor

 2012-07-01   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan
Enver Hoxha var nog den halsstarrigaste härskaren i det gamla östblocket. Minsta motstånd kunde straffas med fängelse eller döden. Han kom också på kant med de andra kommunistländerna Jugoslavien, Sovjetunionen och Kina. När han dog 1985 var Albanien helt isolerat från omvärlden. Trots detta upprättade hans efterträdare så sent som 1988 ett monument över honom i form av en pyramid av stål, betong och glas. Det skedde tre år innan kommunismen kollapsade också i Albanien.
Nu vill den albanska regeringen riva pyramiden. Men Sali Berishas planer möter motstånd.
6000 albaner har protesterat med namnlistor mot rivningen däribland författare, journalister och arkitekter som satt i fängelse under Hoxhas tid. Deras argument är att man inte får lov att glömma gårdagens fasor.

Läs artikeln i Balkan Insights: "Albania Activists Lament Demolition of Hoxha Pyramid", läs den här, översatt i Tempus nr 25 2012.

Usel sopmiljö i Ramallah

 2012-06-10   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sju år sedan
Medan palestinierna väntar på en egen stat försöker de övervinna politiska och ekonomiska hinder för att bevara den så grön som möjligt.
Omsorgen om miljön har ofta försummats, vilket återspeglas i brinnande skräphögar och högar av sopsäckar på trottoarerna i Ramallah, en stad på Västbanken med 30000 invånare norr om Jerusalem. Den betraktas ofta som en huvudstad i Västbanken.Tio procent av avfallet i Ramallah samlas inte upp eftersom en del invånare är alldeles för lata för att transportera det till containrarna som finns uppställda runt om i staden. Man bränner avfallet i stället vilket leder till giftiga utsläpp eller slänger det på grannens gård eller en öppen yta var som helst.

Läs artikeln i The Washington Post: "As Palestinians await statehood, they face political and financial hurdles to keeping it green", läs den här, översatt i Tempus nr 21 2012.

Tidigare blogg om Västbanken: Vem vill hjälpa islamisterna i Gaza? 070624.

Mördaren Mladic inför domstol

 2012-05-29    Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Av alla de män som knyts till de brutala övergreppen under kriget i Bosnien är det ingen som är så avskydd som Ratko Mladic, den Bosnienserbiske före detta militäre befälhavaren. Förra veckan ställdes han inför domarna i den speciella tribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Mladic, som greps i maj 2011, åtalas för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och två folkmord - det ena den etniska resningen - Mladic ledde bland annat belägringen av Sarajevo i 44 månader - och den andra massakern i Srebrenica som inträffade under krigets kulmen. Då körde han över en liten FN-kontingent varefter man förde bort alla kvinnor och flickor och sedan dödade 8000 obeväpnade män och pojkar.
Fyra av Mladics medarbetare och högt uppsatta officerare avtjänar redan livstids fängelsestraff.
I en annan rättssal dömdes för en tid sedan Liberias före detta president, Charles Taylor, skyldig till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Sierra Leone.
Läs artikeln i The New York Times: "Former Bosnian Serb General Hears Indictment, and Insults, as Trial Opens", läs den här, översatt i Tempus nr 21

Tidigare blogg om Ratko Mladic: 09-10-10 Den serbiske massmördaren och krigsförbrytaren Mladic.

Kaos i ökensanden

 2012-05-20    Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I stora delar av Sahel söder om Sahara råder anarki. I Mali kämpar kuppmakare mot den förra regimens anhängare, och i norr har tuareger och islamister utropat en stat.
Det västafrikanska statsförbundet Ecowas regeringschefer samlades i ett katastrofmöte, därför att just Mali, som länge var en demokratisk förebild, hade förfallit i kaos. Två tredjedelar av ökenlandet kontrolleras inte av regeringen, och till och med i huvudstaden har kuppmakarna svårt att hålla ställningarna.
Det är inte bara Mali som har förvandlats till en häxkittel. Samma kaos råder i stora delar av regionen. Tuaregrebeller har i norra Mali utropat en egen stat kallad Azawad i samarbete med den islamistiska gruppen Ansar al-Din, som samarbetar nära med al-Qaida i Islamiska Maghreb. I stora landområden härskar banditgäng, som tjänar miljoner på kidnappningar och narkotika- och vapensmuggling. Ofta är det omöjligt att veta vem som är tuareg, terrorist eller bandit.

Det var just därför som maliska soldater lojala mot kapten Amadou Sanogo (bild vänster) gjorde en kupp 21 mars mot den mångårige presidenten, Amadou Touré (bild höger). De revolterade för att förbättra sin förtvivlade situation i kampen mot tuareger och islamister. Touré hade före kuppen beskyllt militären för "oduglighet i kampen mot den islamistiska terrorismen."
Men hittills har kuppmakarna bara uppnått motsatsen till vad de eftersträvade. Bara några få dagar efter det att Touré hade störtats, invaderade tuareger och Ansar al-Din-krigare städerna Gao och Timbuktu med terrängfordon och svarta fanor. De kontrollerar fortfarande dessa städer. I och med att den maliska statsmakten retirerade blev ett område i Sahara och Sahel, en yta fyra gånger så stor som Frankrike, helt oregerligt över en natt. Islamisterna rör sig sedan dess nästan obehindrat på en yta som sträcker sig från Tindouf i västra Algeriet till gränsen mellan Libyen och Tchad och i söder till norra Nigeria.
Övriga bilder: 3. Islamists near Timbuktu stand guard last month as they prepared to hand over a hostage from Switzerland och 4. Exempel på varutransport i norra Chad.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Disaster in the Sahel: Fighting in Mali Adds Chaos to Troubled African Region", läs den här, översatt i Tempus nr 20 2012.

Blå himmel, mozzarella och falska eurosedlar

 2012-05-17    Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Att producera falska pengar är en stor inkomstkälla för delar av den italienska maffian. 500 euron är favoriten bland narkotikahandlare världen över och falska euro utgör en del av deras affärsverksamhet. Ibland köper invandrare från Afrika och Latinamerika medvetet falska euro för att löpa hus i sina hemländer. Falskmyntarnas huvudstad ligger i Giugliano i Kampanien. Där pågår en ständig katt-och-råtta-lek med poliser och sedeltryckare, vars olagliga produkter är så konstfärdiga att till och med polisen är imponerad. När polisen gjorde en räd mot några av verkstäderna i trakten av Giugliano och i Kalabrien längre söderut i januari 2009 genomsökte de 162 ställen och grep 109 personer samt beslagtog ett berg av olagliga sedlar och utrustning.
Trots denna räd, som var den största på många år, fortsätter tillverkningen, enligt överste Gentili. Sedeltryckning är en tradition - precis som vintillverkning, keramik, tyger och andra hantverk som Italien är känt för - som ofta går i arv från far till son.

Läs artikeln i The New York Times: "In Southern Italy, Fake Euros That Even the Police Admire", läs den här, översatt i Tempus nr 19 2012.

Kungen av Swaziland tar allt både kvinnor och rikedom

 2012-04-27       
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Han har 13 fruar, sju palats och 200 miljoner dollar på banken. Medan kungen i Swaziland, Mswati III, Afrikas siste monark, badar i lyx håller hans land på att förblöda. Inför kungens födelsedag tidigare i veckan ombads hans undersåtar skänka honom ytterligare en slant.
Det lilla kungariket har världens högsta andel aidssjuka och kortast förväntad livstid; kungen lever i sus och dus; nästan 70 procent av swaziländarna lever under fattigdomsgränsen; och statskassan är tom.
Mswati III är 43 år och kung av Swaziland. Hans land är bara lite större än Västergötland och gränsar till Sydafrika och Moçambique. Han härskar över 1,3 miljoner människor och en Coca Colafabrik, som förser hela Afrika med den populära drycken.
I 25 år har han styrt sitt lilla imperium mer absolut och oinskränkt än någon annan afrikansk ledare. Experterna hos Forbes i USA uppskattar hans förmögenhet till ca 200 miljoner dollar.
Han älskar överdåd och sedvänjor. En gång varje år uppträder 50 000 barnlösa kvinnor i den s k Röda dansen, i vilken barbröstade ungmör betygar sin vördnad för regentens mor. Kungen påstås ha hittat två av sina 13 fruar bland de dansande jungfrurna.
Mörka moln tornar upp sig över skenidyllen. IMF beskriver landets ekonomi som "utom all kontroll". Landet är ruinerat och kungen kan inte regera.
Bilder från den årliga "Röda dansen" och Kung Mswati III som småpratar med Zimbabwes omstridde president och diktator Robert Mugabe.

Läs artikeln i der Spiegel: "Märchenland ist abgebrannt", läs den här, översatt i Tempus nr 16 2012.

Tidigare bloggar om denna enväldiga hövding:
Kommande mål för folkligt uppror? 2011-03-27
Afrikas andra Zimbabwe 2008-10-23
FI stöder kung Mswati IIIs månggifte i Swaziland? 2005-09-09

Krigstrummorna ljuder i Sudan

 2012-04-23       Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Mindre än ett år efter skilsmässan står de båda länderna Sudan och Sydsudan på randen till ett nytt krig. Sydsudan har invaderat delar av Sudan. Militär från Sydsudan har erövrat grannlandets mest värdefulla oljefält, Heglig. En utsaga från Internationella Skiljedomstolen i Haag 2009 placerar oljefältet i den sudanesiska delstaten Kordofan. Detta erkänner inte den sydsudanesiska regimen. För en gångs skull verkar det som om regeringen i Khartoum (Sudan) har internationellt stöd för sin hållning. Övergreppet hotar den bräckliga fredsprocessen. Parlamenten i båda länderna manar till militär mobilisering. Ljudet från krigstrummorna hörs allt tydligare. Den bräckliga freden mellan Sudan och Sydsudan är allvarligt hotad.

Läs artikeln i The Economist: "Giving divorce a bad name", eller läs den här, översatt i Tempus nr 16-2012

Tidigare bloggar om Sydsudan: 2012-03-13 Sydsudan: FN kräver slut på våldet, 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Syd Sudan: FN kräver slut på våldet

 2012-03-13      Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
FNs säkerhetsråd uppmanar till omedelbart stopp för allt våld vid gränsen mellan Sudan och Sydsudan. Rådet deklarerar att det hyser stor oro för den eskalerande spänningen mellan de båda länderna.
Sedan Sydsudan avskildes från Sudan förra sommaren har situationen i gränsnära områden blivit allt mer laddad. I förra veckan beskyllde Sydsudan Sudan för att ha bombat oljeanläggningar.
I början av februari misstänks Sudan ha brutit mot icke-angreppspakten som har undertecknats av de båda länderna.
I ett annat område, i delstaten Sydkordofan, som efter delningen tillhör Sudan, bekämpas regeringsstyrkor av rebeller. Regionen kan lätt förvandlas till ett nytt Darfur menar en före detta FN medarbetare, Mukesh Kapila (se bild) från Nairobi i Kenya.

Läs artikeln i United News Center: "Security Council concerned over renewed clashes along Sudan-South Sudan border", eller läs den här, översatt i Tempus nr 10-2012
Läs mer i Washington Post: "In violence between Sudan and South Sudan, 'echoes of Darfur'".
Och i BBC: "Sudan denies attacking South Kordofan civilians".

Tidigare bloggar om Sydsudan: 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Pesetan tillbaka i spansk by

 2012-03-06      Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
 Den europeiska krisen har fått butiker i den spanska byn Villamayor de Santiago att acceptera den gamla valutan, pesetan. Samhället har 3000 invånare och ett torg med kullerstenar. Fårflockar betar i omgivningarna. Det här är den plats där en av världslitteraturens mest kända gestalter slogs mot vindmöllor, Don Quijote från La Mancha.
Affärsmännen har insett att många invånare har pesetas i spargrisar och byrålådor medan de har ont om euro. En fjärdedel av samhällets invånare är arbetslösa. Hittills har byborna använt pesetas för över 50 000 svenska kronor. Och människor kommer nu från andra orter för att använda sina pengar, som har varit värdelösa sedan 2000 då Spanien övergick till euron. Vid månadens slut åker alla handlare till "Bank of Spain" i Madrid och växlar in sina pesetas till "hårdvalutan" euro. Något för Grekland att ta efter?

Läs artikeln i The Guardian: "The Spanish town that's bringing back the peseta", eller läs den här, översatt i Tempus nr 07-2012

Brittiskt minister gillar påven och Vatikanen

 2012-03-03       Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vatikanen välkomnar den muslimska brittiska ministern, baronessan Sayeeda Warsis tal om att Europa bör följa påvens exempel. Hon är född 1971 i Dewsbury och är minister utan portfölj i regeringen Cameron sedan 12 maj 2010. Tillsammans med Andrew Feldman är hon ordförande för det konservativa partiet sedan 2010.
Hon är den första kvinnliga muslim som är engelsk minister.
Vatikanen välkomnar den muslimska brittiska ministern, baronessan Sayeeda Warsis tal om att Europa bör följa påvens exempel och avvisa "intolerant sekularisering". Europa bör ställa sig mer positivt till kristendomen, hävdar hon. Lady Warsi är ordförande för det konservativa partiet. Hon gjorde sitt uttalande i Vatikanen i tisdags då hon i spetsen för en delegation om sex ministrar träffade påven. Hon framhåller att den brittiska regeringen behöver en större global samverkan med Vatikanen eftersom Vatikanen har ett stort nätverk av präster, diplomater och biskopar.
Hon ser Vatikanen som "en inflytelserik röst i dagens viktiga etiska, moraliska och intellektuella diskussioner".

Läs artikeln i La Stampa: "Europe needs to become more confident in its Christianity", eller läs den här, översatt i Tempus nr 07-2012

"Superhotellet är klart - 23 år senare än planerat"

 2012-02-21   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Hotell Ryugyong i Pyongyang i Nordkorea räknas som en av världens märkligaste - och löjligaste - byggnader. Hotellet är högre än Chrysler Building i New York och dess bas är större än ett helt kvarter. Byggnaden består nästan enbart av betong, ser ut som ett rymdskepp och kastar en sågtandad skugga över den nordkoreanska huvudstaden.
Ryugyong har aldrig varit i drift, vilket förklarar varför utomstående har betraktat byggnaden som en symbol för allt som har blivit fel i Nordkorea. 1987 började man bygga en struktur som med 105 våningsplan skulle spegla landets välstånd. Nordkorea kunde då med Sovjetunionens hjälp unna sig ett eller annat jätteprojekt. Byggnadsarbetet avbröts bara fyra år senare då Sovjetunionen kollapsade och pengarna tog slut. Byggnaden hade då nått planerad höjd, men den stod där som skelettet av en pyramid med gapande fönsterhål. I många år stod en ensam kran på toppen av byggnaden som en påminnelse om det förfärliga misslyckandet.
"Det var hotellet med den symboliska kranen," säger Simon Cockerell på resebyrån Koryo Tours i Beijing, som arrangerar turistresor till Nordkorea. "Byggnaden dominerade hela staden."
Någon gång i vår kommer Hotell Ryugyong att öppnas delvis, 23 år för sent. I början kommer det kanske att fungera som kontorskomplex, inte hotell, men med tiden är det meningen att huset ska öppnas för turister, enligt nyhetsbyrån Yonhap i Söul.
Enligt sydkoreanska bedömare var Hotell Ryugyong från början det som en gång för alla skulle sätta den sydkoreanska huvudstaden. Söul, på plats.

Läs artikeln i The Washington Post: "North Korea’s super-size hotel is set to open — 23 years behind schedule", eller läs den här, översatt i Tempus nr 07-2012

"Det nya Europa"

 2012-02-03    Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I en artikel i der Spiegel presenterar den brittiske historikern Niall Fergusons ett satiriskt framtidsscenario.
Året är 2021 och Europa ser helt annorlunda ut än idag. Euron är räddad men den har förändrat det europeiska landskapet i grunden.

Britterna har lämnat Europeiska Unionen, Tyskland regerar även vid Medelhavet. Bryssel är inte längre Europas huvudstad, utan det är numera Wien med tyskarnas goda minne.
Britterna har lämnat EU som döpts om till EFS, Europeiska Finansieringsbyrån. Länderna inom EFS levererar en stadig ström av pengar till Grekland, Spanien, Portugal och Italien. I Sverige betyder EFS Evangeliska fosterlands Stiftelsen eller den Europeiska fackliga samorganisationen.

Den Europeiska Finansieringsbyrån omfattar 2021 29 medlemsländer sedan de sex återstående före detta jugoslaviska staterna anslutits sig, Bosnien, Kroatien, Kosovo, Makedonien, och Serbien, samt Flandern och Vallonien sedan Belgien spruckit upp i två delar. Det är det habsburgska imperiet som på något sätt återuppstått som Europas förenta stater.

Inspirerade av Sannfinnländarna i Helsingfors vägrade svenskar och danskar att acceptera det tyska förslaget om en "transfereringsunion" till stöd för länderna i Sydeuropa. De energirika norrmännen föreslog ett nordiskt förbund med fem länder inklusive Island och detta fick gehör.

Läs mer här: 2021: The New Europe.

I Brasilien styr kvinnorna

 2012-01-30   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
President Dilma Rousseff är efter bara ett år vid makten populärare än vad till och med företrädaren Lula var. I presidentpalatset, där det vimlar av kvinnliga medarbetare, styr hon med järnhand.
Vart man än vänder sig i regeringens vita marmorpalats ser man kvinnliga ministrar, kvinnliga rådgivare, kvinnliga sekreterare och kvinnliga sakkunniga. De enda männen verkar vara antingen servitörer eller säkerhetsvakter. Brasiliens regeringssäte tycks ligga helt och hållet i kvinnliga händer. Det är Dilma Rousseffs förtjänst.
Rousseff är den första kvinnliga ledaren för det största landet i Latinamerika. Hon har satt kvinnor på nästan alla viktiga poster. Tio av dem sitter i hennes regering, och även den innersta kretsen består med ett undantag av kvinnor.
Dilma Rousseff styr landet med järnhand. Hennes bittraste motståndare finns i kongressen. Det är män från religiösa grupper som blockerar varje försök att liberalisera till exempel abortlagen.
Dilma Rouseffs närmast förtrogna är Carlos Araújo, exmake och far till hennes dotter. Ett annat känt ansikte är den tysktalande regeringschefen Gleisi Hoffman, hon övervakar bland annat satsningarna inför fotbolls-VM 2014.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Women Take Power in Brazilian Government", översatt i Tempus nr 4 2012.

Tunisien: Revolutionens baksida

 2012-01-15    Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
När tunisierna Mohamed Bouazizi brände sig själv till döds i december 2010 tände han gnistan till den arabiska våren. Och igår för exakt ett år sedan flydde Tunisiens diktator, Ben Ali till Saudiarabien. På årsdagen hedrade det tunisiska folket de människor om dödades i upproret. Men hyllningarna till deras minne sker mot bakgrund av stora samhällsproblem. Många tunisier har det ekonomiskt sämre efter revolutionen, bland annat därför att turismen har minskat markant liksom utländska investeringar.
Läs mer här.

Friheten dödar i Sydsudan

 2011-11-28   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Sydsudan har varit självständig sedan den 9 juli 2010, den har en egen regering, egen flagga och egen valuta. Men den nya självständiga staten Sydsudan orkar inte leva upp till förväntningarna. I december förra året var stämningen euforisk. Alla röster i folkomröstningen behövdes, folket var rusiga av framtidstro. Budbärare från Juba, huvudstad i södra Sudan kom till Khartoum , huvudstad i Sudan, och berättade om ett bättre liv och om utveckling och välstånd. Många sydsudaneser, det vill säga icke-araber, ofta kristna svarta, nappade och begick sitt livs misstag.

Den nya staten Sydsudan är inte livskraftig. Människor som har återvänt till hembygden från norr kan inte försörja sig och dör i svält och sjukdomar. De bor i tält i stora läger, de dör av hunger och utmattning, av malaria och lunginflammation. De betalar priset för bildandet av en stat som inte är livskraftig. De dör i massor för den förmenta friheten.

Sydsudans självständighet har blivit en fälla för tusentals människor. Kort tid efter den erövrade friheten hungrar nu tusentals sydsudaneser som har vänt hem från norra Sudan. Under det långa inbördeskriget har de glömt bort hur man försörjer sig. Den nya regeringen i huvudstaden Juba ignorerar eländet.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Hunger im Südsudan, Todesfalle Freiheit", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46
Tidigare bloggar om Sydsudan: 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.
Bildtexter: Üppige Regenfälle, gute Böden, große Rinderherden - und trotzdem hungern die Menschen im Südsudan. Viele haben verlernt, sich selbst zu versorgen. (Rikligt med regn, bördiga åkrar, stora boskapshjordar - och ändå svälter människorna. Många har glömt hur man försörjer sig.)

Svart och vitt i Libyen

 2011-11-16  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Vad händer när smekmånaden är över?
Amnesty International och Human Rights Watch har båda rapporterat om godtyckliga gripanden, tortyr och avrättning av svarta. Trots att Libyen länge har haft en ganska stor svart befolkning finns det inga svarta i övergångsregeringen och det finns inga svarta i den ekonomiska och kulturella eliten. Staden Tawergha, en liten stad mellan hamnstaden Misrata och Gadaffis hamnstad Sirte, hade drygt 30 000 invånare men nu är den etniskt rensad. Tawergha förblev Gadaffi trogen ända in i det sista. Gaddafi skämde bort det svarta Afrika mera än arabvärlden och idag är landets svarta invånare lovligt byte. I de många nystartade tidningarna surrar det av rykten om bland annat svarta män som specialiserar sig på våldtäkt och säljer viagrapaket som de tidigare fått av Gaddafi.
Religiositeten har släppts fri. "Omskolningen" för fångar som stod på Gaddafis sida består i att läsa Koranen från morgon till kväll. Omskolningscentrets ledare, Imam Haitem, vill att Libyen ska bli en modern, islamisk stat: "Ungefär som Saudiarabien", förklarar han (!).

Läs artikeln i New York Times: "Black and White in Libya", eller läs den här, översatt i Tempus nr 44

Amerikas inflytande i världen avtar

 2011-11-07  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Denna vecka sammanträder G20-länderna i Cannes. Där möter den förut enda supermakten USA allt hårdare konkurrens från andra stormakter. På vägen dit kan Kinas president Hu Jintao fundera på en vädjan om ett bidrag på tiotals miljarder dollar till Europas stödfond. USAs president Barack Obama däremot har inget att erbjuda. Hans pengar är slut. Ett talande exempel på Amerikas minskande inflytande.
De senaste månaderna kan mycket väl markera tidpunkten när USA avsade sig en del av ansvaret för världens väl och ve. "Vi har inte längre råd att skriva ut checkar till hela världen och skicka soldater till när och fjärran som vi gjorde förr". Så säger David J Rorhkopf, som satt i Clintons regering och som nyss kommit med boken "Running the World". Han pekar på de enorma kostnaderna för kriget i Irak som USA finansierade nästan på egen hand, medverkade till den statsskuld och det budgetunderskott som nu hindrar USA från att hjälpa Europa i dess ekonomiska kris. Det är inte riskfritt för USA. Kina kommer till exempel att kräva något från Europa som tack för hjälpen, som till exempel att inte längre stötta USA i dess strävan att få Kina att skriva upp sin valuta vilket skulle underlätta den amerikanska exporten.

Läs artikeln i New York Times: "A Silver Lining to America's Waning Influence", eller läs den här, översatt i Tempus nr 44

Ansvarslöst slöseri

 2011-11-01  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Var femte grekisk löntagare arbetar i den offentliga sektorn.Varenda familj har någon som försörjs av staten ibland utan att utföra något arbete alls. Experter säger att sektorn kan reduceras med en tredjedel utan att samhällsservicen påverkas negativt.
Historierna om häpnadsväckande slöseri och maktmissbruk inom den grekiska byråkratin är oräkneliga. I det grekiska parlamentet finns så många tjänstemän att vissa inte bryr sig om att gå till jobbet, därför att det inte finns arbetsplatser till alla, enligt en undersökning som gjordes av en lokal dagstidning. De statligt anställda är väl organiserade och är anställda på livstid. Den grekiska byråkratin har vuxit kontinuerligt sedan demokratin infördes 1974. Och löneutvecklingen har stigit brant senaste decenniet. Allt betalat med lånade pengar, lån som man nu inte ens kan betala räntorna på.
En storbantning av byråkratin är ett mycket viktigt led i försöken att ta kontroll över utgifterna, vilket i sin tur är en förutsättning för fortsatt internationellt stöd. Minst en tredjedel kan tas bort utan att den offentliga services behöver försämras. En del experter tror emellertid att det inte går att besegra vänskapskorruptionen och den uppblåsta byråkratin. I förra månaden föreslog utbildningsministern att 150 anhängare till premiärminister Papandreous (bild) parti Pasok skulle anställas i ett nytt statligt Ungdomsinstitut.
Tidigare bloggar om Grekland, 11-07-11 Greklands feodala demokrati och 11-02-12 Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta.

Läs artikeln i New York Times: "Bureaucracy in Greece Defies Efforts to Cut It", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2011

Gilad Shalit får komma hem

 2011-10-23  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Hamas och representanter för den israeliska regeringen kom överens om ett utbyte av fångar. Den israeliske soldaten, Gilad Shalit, blir fri i utbyte mot cirka tusen palestinska fångar. Avtalet ska realiseras inom en vecka. Shalit tillfångatogs i juni 2006 på den israeliska sidan om gränsen och fördes till Gazaremsan. Man vet väldigt lite om hans tillstånd och internationella försök under årens lopp bland annat med hjälp av både tyska och egyptiska medlare har varit fruktlösa.
Hur kan 1000 palestinska fångar motsvara en israelisk? 1000 muslimer motsvarar en jude?
I dagens läge kanske Israel gärna tömmer några fängelser, sparar en massa skattepengar och får som en mycket stor bonus en kidnappad medborgare frisläppt levande. Men ett hundratal av de frisläppta palestinierna betraktas som speciellt farliga. De har planerat eller iscensatt terrorattacker mot civila israeler och många avtjänade livslånga straff.
Nu kommer Gillad Shalit att visas upp för all internationell media, det kommer att skrivas massor av böcker av vilka minst en kommer att bli "Månadens bok" i Sverige och fylla bokhyllorna hos alla dem som missar att avbeställa den. Själv har jag på det sättet tvingats försöka komma igenom den 600 sidor långa "Även tystnaden har ett slut" av Ingrid Betancourt, som kidnappades av den marxistiska FARC-gerillan 2002. Inget att rekommendera.
Läs artikeln i The Guardian: "Gilad Shalit prisoner swap deal reached", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2011.

Läs också "Gilad Shalit release: winners and losers".

Medeltida häxtro i Afrika

 2011-10-12  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Anklagelser om trolldom tvingar kvinnor i Afrika att fly från sina familjer och hem. I vissa delar av Afrika tror man fortfarande på häxor. I Ghana är häxtron mycket utbredd. Sjukdomar, galenskap, otur eller död - allt kan skyllas på svart magi. Häxor tros ha övernaturliga krafter (juju) som kan invadera själar, åsamka sjukdomar och förbanna oskyldiga små barn. De misstänkta misshandlas och tvingas lämna hemorten. Varje vecka är det någon som flyr från en våldsam mobb för att söka skydd i Gnanilägret. De flesta är kvinnor.
Ghanilägret styrs av en spåman, prästen Nwini Binamba, som tar bra betalt för den "asyl" han erbjuder. Binamba säger sig ha krafter som kan rena dem från deras häxkrafter.
En anklagelse för häxeri har sällan med trolldom att göra. För det mesta handlar det om gamla oförrätter och hämnd. Splittring och motsättningar inom polygama familjer kan leda till svartsjuka och angiveri.
En spåman kallas in för att utföra en rituell test som avgör om en anklagad är skyldig eller oskyldig. Spåmannen skär halsen av en höna som han sedan kastar upp i luften. Om hönan faller ner på magen är "häxans" skuld bevisad. Och flyr hon inte från hem och familj riskerar hon att misshandlas, iblad till döds. Flera kvinnor tror själva att de är häxor och att de har ärvt sina övernaturliga krafter från sina föräldrar.

Läs artikeln i Newsweek: "Witches", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2011.

Fler bilder här: "Scenes from a Ghana Witch Camp". Och här: "The Witch Camps of Ghana".

Turket vill ha "Mellanösternunion"

 2011-10-10  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den trassliga härvan av uppror och revolutioner träder Turkiet fram som en enande kraft. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är förmodligen den populäraste ledaren i hela Mellanöstern. Han har otvetydigt lyckats ställa sig bakom förändringens förespråkare i de arabiska upproren och revolutionerna. Turkiet erbjuder en vision om något som kan uppstå ur det tumult som kullkastat gamla antaganden och sanningar. För en region som var mäkta trött på sina impotenta ledare och deras eftergivenhet gentemot USA och Israel framstår Erdogan som oberoende och stark.
Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu talar stolt om att en axel mellan Egypten och Turkiet, två av regionens folkrikaste och militärt starkaste länder, kommer att ligga till grund för en ny regional ordning i vilken Israel förvisas till marginalen tills det har slutit fred med sina grannar.
Utöver alliansen med Egypten sluter Turkiet upp bakom revolterna, inte minst den i Syrien. Kanske en vision om en tidig version av Europeiska unionen för Mellanöstern: ekonomisk integration och politisk koordination. Kanske också visst mått av militärt samarbete.
Relationerna mellan Israel och Turkiet bröt samman när israeliska soldater dödade nio människor ombord på ett turkiskt fartyg som förra året försökte bryta Israels blockad mot Gaza. Syriens och Turkiet ledare talar inte längre med varandra.

Läs artikeln i The New York Times , "In Riddle of Mideast Upheaval, Turkey Offers Itself as an Answer"eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2011.

Läs också i Turkish Forum "Turkey Predicts Alliance With Egypt as Regional Anchors".

Brickor för självständighet

 2011-09-18 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien hoppas man på en dominoeffekt i ordets bokstavliga mening.
Efter två decennier av försök att bli erkänd har den lilla rebellregionen Abchazien äntligen hittat en allierad - utöver Ryssland. Det är Internationella Dominoförbundet som organiserar dominoturneringar i hela världen som välkomnar Abchazien som fullfjädrad medlemsnation sedan i fjol efter ett möte i Las Vegas. I oktober är det dags för Abchazien att arrangera VM i huvudstaden Sukhumi. 200 spelare förväntas komma från ett tjugotal länder och regeringen som är beroende av ekonomiskt stöd från Ryssland har lovat 100 000 dollar i prispengar till segraren, detr högsta priset någonsin.
Domino har, med rätt eller inte rykte om sig att vara ett spel för dagdrivare. I Abchazien är arbetslösheten skyhög, och det finns många som inte har något att göra. På Strandpromenaden framför hotell Ritsa träffas många män för att spela timmar i sträck. Andra män kan ses spela schack och ibland kort med det är dominospelarna som dominerar.
I Georgien där man betraktar Abchazien som en del av georgiskt territorium är man upprörd över den förestående turneringen. Flera gånger har georgiska sändebud försökt övertala Internationella Dominoförbundet att flytta VM till annat land.

Läs artikeln i The New York Times: "For Abkhazia, Recognition Is Coming Piece by Piece", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2011.

Muammar Gaddafis uppgång och fall

 2011-09-15  Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Nyckfull och karismatisk, farlig och motsägelsefull, skrytsam, våldsam och fåfäng - detta är bara några av de epitet som kännetecknar den libyske ledaren, som nu utkämpar sin sista strid. I september tog han och en grupp unga officerare makten i en oblodig revolution. Under hela 70- och 80-talen var Gadaffi ökänd som en av den internationella terrorismens ledande sponsorer. Han var den förfärlige mannen bakom bombattentatet mot Pan Ams flyg 103 över Lockerbie i Skottland då 270 människor miste livet.
Men 2003 var han på väg att radikalt ändra relationerna med väst, framför allt USA. Usama bin Ladin var en gammal fiende till Gadaffi, han var rädd att bli attackerad och han behövde internationellt kapital för att rusta upp oljeindustrin. En viktig sak var att Libyen öppnades upp för satellit-tv. Folk började undra varför de inte hade samma välståndsnivå som andra oljeländer. När det började röra sig i andra arabländer startade folket ett uppror också i Libyen för att i verkligheten ta den makten som Gadaffi alltid hävdat redan låg i folkets och "folkkommittéernas" händer. Samtidigt som hans säkerhetsstyrkor var snabba att krossa varje tillstymmelse till oliktänkande.

Läs artikeln i The Washington Post: "The rise and fall of Libyan leader Moammar Gaddafi", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2011.

Ledarna hindrar Haitis återhämtning

 2011-09-05   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  
Haiti har stått utan regering i tre månader, gatuoroligheter och bristande tålamod bland biståndsgivarna hotar nu landets långsamma återhämtning efter förra årets jordbävning. Det politiska dödläget i landet riskerar att orsaka oroligheter på gatorna.
Haitis parlament vägrade åter i förra veckan att acceptera den kandidat till premiärministerposten som den nyvalde presidenten, Karnevalssångaren Michel "Sweet Micky" Martelly (bild) föreslagit.
Utan en godkänd premiärminister kan ingen ny regering bildas. I parlamentet är det den förre presidenten René Prévals allierade som har majoritet. Préval anser sig ha vunnit presidentvalet och det var en omräkning av röster som hindrade honom.
Nu gäller det att handla snabbt, tålamodet tryter hos såväl haitierna som biståndsgivarna.
Han måste ta hänsyn till utländska regeringar, NGO, inhemska eliter och senaten som kontrolleras av anhängare till Préval, den förre presidenten.

Tidningen Miami Herald hade innan presidentvalet rapporterat att Martelly har missat räntebetalningar på tre hus i södra Florida och att banker som lånat honom pengar beslagtagit husen. Han påstås också vara nära vän med den notoriske före detta polischefen i Port-au-Prince och misstänkte narkotika handlaren Michel Francois som var ledare för kuppen som störtade den tidigare presidenten Aristide.

Läs artikeln i The Economist: "A bitter baptism for “Sweet Micky", eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2011.

Dalai Lama avgår

 2011-08-13  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
När Dalai Lama dör kommer det att bli strid om vem som ska efterträda honom. Den kinesiska regimen har ett annat förslag på vem som är den blivande "inkarnationen" av Dalai Lama än vad Tibets buddhistmunkar har.
1959 flydde den nuvarande Dalai Lama till norra Indien där den indiska regeringe lät honom upprätta den tibetanska exilregeringen i Dharmsala. Nu lämnar han ledarskapet för att undvika risken att den nye ledaren blir styrd av Kina.
Lobsang Sangay, en Harvardutbildad akademiker som aldrig besökt Tibet har svurits in som chef för den tibetanska exilregeringen och ersatt Dalai Lama som ledare för det tibetanska folket. Han valdes till posten Kalon Tripa som motsvarar premiärminister.
Kina vägrar att erkänna Sangays legitimitet och framhåller att de enbart kommer att förhandla direkt med Dalai Lamas representanter.
De tibetanska buddisterna tillber Osel Hita Torres. För dem är han Lama Tenzin Osel Rinpoche. Själv vill han emellertid hellre vara student av filmvetenskap i Madrid än tro på tibetanska fantasier om "själavandring".
Se tidigare blogg "Den motvillige munken".
Läs artikeln i The Guardian: "Dalai Lama's political successor sworn in at Indian ceremony", eller läs den här, översatt i Tempus nr 31 2011.

Straffångar används som kanonmat

 2011-07-26   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan För sex år sedan
Burmas krigsmakt utnyttjar fångar som bärare och sköldar mot anfall. Dessa arbetar under livsfarliga förhållanden. Burmas armé gör sig enligt människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Karen Human Rights skyldig till krigsförbrytelse. Bärarnas uppgift är bland annat att gå genom minerade fält före soldaterna och tjäna som deras skottsköldar. Fångar som skadas får ingen hjälp. De får inte heller tillräckligt med mat och de utsätts för tortyr och misshandel. Den burmesiska regeringen struntar i att landets militärer bryter mot de mänskliga rättigheterna. Burma styrs sedan ett halvt sekel av militärer. Och fortsätter med detta även om de formellt lämnat över till en civil regering.
Human Rights Watch föreslår tillsättandet av en FN-sponsrad undersökningskommission med uppdrag att utreda brotten mot de folkrättsliga och mänskliga rättigheterna i Burma.
Bilder: Fångar som tvingas arbeta som bärare och Funna rester av dödade fångar.

Läs artikeln i Neue Zürcher Zeitung: "Wer versucht zu fliehen, wird erschossen", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2011.
Läs rapporten från Human Rights Watch och Karen Human Rights här: "Dead men Walking".

President Karzais halvbror dödad

 2011-07-17   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fyra år sedan För fem år sedan
Ahmed Wali Karzai, bror till Afghanistans president, var Kandahars inofficiella kung, ordförande för Kandahars provinsparlament och en av landets allra mest inflytelserika personer. Ahmed Wali Karzai var Hamids Karzais mäktige halvbror. Ingenting hände där utan hans vetskap och medgivande. Den som ville ha ett jobb eller lösa en tvist vände sig till Karzai. Genom sitt stora nät av personliga allianser utgjorde han den stödpelare som presidenten använde som medel för att kunna utöva inflytande i det vidsträckta landet utanför Kabul.
Ahmed Wali Karzai har stått emot de medierapporter som anklagat honom för att profitera på narkotikahandeln i landet och för suspekta markaffärer. Han tillbakavisade anklagelserna som politiskt motiverade med syfte att destabilisera regeringen och familjen Karzai.
I tisdags förmiddag sköts Karzai i sitt hem av chefen för hans livgarde. Bara några timmar efter mordet tog talibanerna på sig skulden. I en kommuniké meddelade de att livvakten sedan länge hade varit deras kontaktman "i huset" och att han "med Guds hjälp tog chansen att skjuta Karzai". Mördaren hade tjänat Karzai i sju år.
På bilden Ahmed Wali Karzai, till vänster, tillsammans med andra afghanska krigsherrar. Till höger: The Karzai Brothers.

Läs artikeln i The Guardian: "The king of Kandahar is dead – who will succeed Ahmed Wali Karzai?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Tidigare artikel om Ahmed Wali Karzai: "Brother of Afghan Leader Said to Be Paid by C.I.A".
Mer om bröderna Karzai i en artikel i Tempus i höstas: "Den afghanska eliten lever loppan i Dubai".

Sydsudan ser dagens ljus

 2011-07-13   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fyra år sedan 
Denna vecka föds en ny stat i Afrika när det oljerika södra Sudan förklarar sig självständigt. Men konflikten mot norra Sudan och ett stort antal krigsherrar med varierande ambitioner dämpar glädjen.
Lördag 9 juli förklarar sig Sydsudan självständigt. Sudan, Afrikas största land, förlorar en fjärdedel av sitt territorium, världen får en ny stat, Förenta nationernas 193:e medlemsstat som blir Afrikas yngsta land. Det råder brist på allting som en fungerande stat behöver. Här saknas lärare och skolor, läkare och sjukhus, broar och regntåliga vägar.
Regeringen i Khartoum gör ingenting för att bidra till stabiliseringen i söder. Varför skulle den det? Norra Sudan har en statsskuld på ca 38 miljarder dollar, men den främsta anledningen till regimens avoga inställning är att striden om oljeintäkterna inte är löst.
Ett halvdussin krigsherrar, som tidigare kämpade i befrielsearmén, underblåser också konflikter. Fram till folkomröstningen i januari i år höll de sig lugna, därför att de inte ville äventyra självständigheten, men de har aldrig blivit helt integrerade i det som nu blir Sydsudan. Sedan i februari anfaller de på nytt byar och militärförläggningar, stjäl boskap och lägger ut minor.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Southern Sudan Prepares for Independence", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Bildtexter: Salva Kiir ska bli Sydsudans första president.
Barn skular överraskade av ett skyfall under förberedelserna för självständighetsceremonierna.
Sydsudan har oljereserver och bördig mark men är ändå en av de fattigaste trakterna i världen. Staden Akobo kallas "den hungrigaste platsen på jorden".

Tidigare bloggar om Sudan: 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Greklands feodala demokrati

 2011-07- 11  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan 
I och med att det grekiska parlamentet antog regeringens sparplan vann euroländerna lite tid. Men grekerna har en lång, svår tid framför sig. Tre familjer har hjälpts åt att ruinera landet. Under de gångna decennierna har eliten, vars kärna utgörs av familjerna Papandreou, Karamanlis och Mitsotakis, byggt upp en vänskapsekonomi. Denna elit har spenderat miljarder som staten inte hade. Klanöverhuvuden har lyckliggjort vänner och släktingar med välstånd på kredit. De har blåst upp statsapparaten så att alla fick smaka på kakan och skapade på så vis en monsterbyråkrati.
I umgänget de politiska partierna emellan handlade det mer om tjänster och gentjänster än om politik. Den som kunde skänka bort stora mängder offentliga medel köpte sig vänner och väljare. Så uppstod en grekisk feodal-demokrati. Generationer kommer och går men namnen på dem i toppen består. Papandreou och Karamanlis och Papandreou och däremellan en och annan Mitsotakis. Ingen annan europeisk demokrati har något liknande.
medan politiker och partier klådde staten på pengar lade även folket beslag på allt de kunde komma över. De rika lät bli att deklarera tillgångar värda miljarder, de fattiga klarade livhanken genom att arbeta svart och offentliganställda bättrade på lönen genom att låta sig mutas.
Nu måste premiärminister Papandreou ändra på allt det som var självklart under hans fars tid vid makten, som tillät människorna att arbeta mindre och pensionera sig unga.
Bild på tre generationer av Klanen Papandreou som förde Grekland till ruinens brant: Nuvarande premiärminister Georgios Papandreou, som pojke, med fadern Andreas Papandreou och farfar Georgios Papandreou.

Läs artikeln i Der Spiegel: "How Greece's Political Elite Ruined the Country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2011.

Röd kulturkampanj väcker minnen från Kulturrevolutionen

 2011-07-06   Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För sex år sedan 
En våg av röd nostalgi och patriotism drar fram genom Kina när kommunistpartiet firar 90 års jubileum. Ingenstans märks detta så mycket som i Chongqing, en megastad med 32 miljoner människor i sydvästra Kina. Chongqing har blivit centrum för "den röda kulturens" renässans. Invånarna i staden uppmanas att läsa revolutionära böcker och revolutionär poesi och att regelbundet samlas i parkerna för att sjunga gamla sånger som hyllar den kommunistiska revolutionen.
Många i Kina, inte minst övertygade partikamrater, håller med om att den revolutionära glöden behövs för att ingjuta stolthet och enighet bakom gemensamma mål. För andra är den röda kulturkampanjen en ovälkommen påminnelse om ett av de mörkare kapitlen i Kinas turbulenta historia. De är skakade över återupplivningen av Maoism och röd kultur och vill påminna om brotten som begicks under Kulturrevolutionen då rödgardister ignorerade alla mänskliga rättigheter.

Ett historiskt bildspel på The Washington Post.
Läs Keith B Richburgs text här: "China's 'red culture' revival unwelcome reminder to some", eller läs den här, översatt i Tempus nr 26 2011.

Allt fler mitten-höger regeringar i Europa

 2011-06-14  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan 
Socialisterna åkte ut i det portugisiska valet. José Sócrates förlust innebär ytterligare en förlust för den europeiska mitten-vänstern. Nu är det inom EU bara fem av tjugosju länder som styrs av vänsterregeringar: Spanien, Grekland, Österrike, Slovenien och Cypern.
Socialdemokraterna i Portugal, PSD, som är ett borgerligt parti, vann med 39 % av rösterna en tydlig seger över det styrande Socialistpartiet, som fick 28 % i söndagens allmänna val. Premiärminister José Sócrates. som har lett den portugisiska regeringen i sex år, erkände sig besegrad och lämnar posten som Socialistpartiets ledare på grund av partiets sämsta valresultat på drygt 20 år.
PSD-ledaren, Pedro Passos Coelho (bild), är den som ska bilda ny regering. Han kommer att söka samarbete med ett mindre borgerligt parti, Folkpartiet, CDS-PP, som fick nästan 12 % av rösterna. Tillsammans får de två en majoritet på minst 126 mandel av totalt 230 i parlamentet. Den nya regeringen står inför en överväldigande utmaning att genomföra mycket stora budgetnedskärningar och långtgående ekonomiska reformer enligt krav från EU och IMF.

Läs artikeln i Financial Times: "Socialists ousted in Portugal election", eller läs den här, översatt i Tempus nr 23 2011.

Belgien lyfter på slöjan

 2011-06-07  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
Burka förbjuds i lag och överträdelse kan bestraffas med fängelse. Som andra land i Europa efter Frankrike har Belgien infört förbud mot burka. Ingen får dölja sitt ansikte till oigenkännlighet i det offentliga rummet. Muslimska kvinnor får därför inte bära vare sig heltäckande burka eller nikab (se bild) offentligt, det vill säga dessa plagg får inte bäras på gator, i parker eller offentliga byggnader. Men inte heller när de åker buss, går på museum eller på bio.Alla människor måste kunna identifieras. Överträdelse av lagen kan bestraffas med böter på 15 - 25 euro och upp till sju dagars fängelse. Lagens förespråkare menar att burkan/slöjan är en symbol för förtrycket av muslimska kvinnor och en nedvärdering av dem som människor. Då det är får kvinnor som bär burka idag är det belgiska beslutet mer en politisk signal än en praktisk förändring. Spanien och Holland planerar att införa liknande förbud.
Läs artikeln i Neue Zûrcher Zeitung: "Erstes Burka-Verbot in Europa in Belgien verabschiedet", eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

OECD vill mäta "bättre liv"

 2011-06-02   Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
Det är dags för en bredare ansats än enbart BNP när man mäter länders välstånd. Detta har OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, kommit fram till i en revidering av riktlinjerna för organisationens internationella uppdrag och verksamhetsfält.
Till skillnad från tidigare mått med sammansatta indikatorer - som till exempel FNs index för mänsklig utveckling, Human Development Index (HDI) - kan användarna av OECDs nya index ange sina egna prioriteringar och bedömningar av de olika indikatorernas relativa vikt och få ett individuellt mått på de olika ländernas läge på välståndstopplistan.
Luxemburg leder i topp bland OECDs medlemsstater när det gäller BNP per capita men när det gäller det nya indexet hamnar landet på 10:e plats.
Australien och Kanada ligger högst på "bättre-liv-skalan", därefter Sverige följt av länder som Danmark, Finland, Nya Zeeland. Klart sämst är Turkiet och näst sämst Chile, Mexiko och Estland. Se resultatet här.

Skapa ditt eget index för att mäta de 27 medlemsländerna genom att ange den vikt du ger för de olika variablerna:
Boende, Inkomst, Arbets, Samhälls- och föreningsliv, Utbildning, Miljö, Samhällsstyre och institutioner, Hälsa, Tillfredsställelse med tillvaron, Trygghet och Balans arbete/privatliv. Det kan du göra här:
Create Your Better Life Index! Så här ser mitt eget ut. Se bild ovan.

Läs artikeln i Financial Times: "OECD looks to measure the ‘better life’", eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

Jordens undergång framflyttad

 2011-05-29   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Harold Camping medger att han gjort felberäkningar i fråga om tidpunkten för världens undergång. Enligt de reviderade beräkningarna får de som väntar på domens dag tåla sig i ytterligare fem månader, till den 21 oktober. Camping hade förespått att 200 miljoner kristna skulle uppstiga till himmelriket den 21 maj varpå jorden skulle förvandlas till ett eldklot och gå under. Ja, hela universum skulle Gud då förstöra. Många av hans lärjungar hade sagt upp sig från sina jobb eller donerat en del av de runt 100 miljoner dollar som ska ha spenderats på reklam och information om jordens framtid enligt tolkningar av bibeln.
Men bibeln kan vara svår att tolka så vem som helst kan väl ta fel på fem månader så här nästan 2000 år sedan den skrevs. Följ gärna utvecklingen på Campings egen radiokanal "Family Radio" och hans radioprogram den 22 oktober för att höra om han kan komma igen efter ett nytt misslyckande.
Tidigare har Harold Camping spått jordens undergång till den 21.5 1988 och den 21.5 1994. Måste man inte vara sinnessjuk för att kunna upprätthålla tron på Gud efter alla dessa misslyckanden?
Läs artikeln i The Guardian: "Apocalypse still imminent: Rapture now coming in October", eller läs den här, översatt i Tempus nr 21 2011.

Vem är Harold Camping?
Lyssna på hans Family Radio. Open Forum.

Rwanda folkmördare dömd

 2011-05-23   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
En av huvudpersonerna i folkmordet i Rwanda, den före detta arméchefen Augustin Bizimungu, dömdes i veckan till 30 års fängelse för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten av den internationella tribunalen i Rwanda. Bizimungu förberedde bland annat listor över de tutsier som skulle "utrotas". Hutumiliser massmördade runt 800 000 etniska tutsier och moderata hutuer mellan april och juni 1994. Den 59-årige Bizimungu verkade helt oberörd när domaren konstaterade att han i rollen som arméchef hade haft full kontroll över de soldater och miliser som utförde massmordet.
Samtidigt med Bizimungo rannsakades även den före detta chefen för Rwandas militärpolis, Augustin Ndindiliyimana, som dock slapp straff, därför att han verkat aktivt för försoning och redan har suttit i fängelse i elva år.
Bild på folkmassmördaren Augustin Bizimungo från 1994. Efterlysningsaffish med Bizimungu och ett flertal andra. Läs mer på Wikipedia.

Läs artikeln i The Guardian: "Rwanda genocide: former army head Augustin Bizimungu jailed",eller läs den här, översatt i Tempus nr 20 2011.

Tidigare bloggar om Rwanda: Förbjuden folkmordsideologi, Afrika måste finna sin egen väg till välstånd, Blodigt raskrig i Rwanda och Krigets rötter i östra Kongo.

Kuba: Ökad frihet i etapper

 2011-05-20 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Även den kubanska auktoritära regimen känner sig hotad av de revolutionsstämningar som inleddes i Tunisien. Den kubanska regeringen presenterar åtgärder för en friare marknad och större frihet för folket. För första gången sedan revolutionen för 52 år sedan kommer kubanerna att tillåtas köpa och sälja hus och köpa nya, moderna bilar. De ska också kunna resa utomlands som turister enligt nya lagar, som presenterades i början av veckan och som syftar till att stimulera landets ekonomi. Kubanerna flyttar som regel aldrig och de är i allmänhet hänvisade till gamla bilar från sovjettiden som de har köpt av statliga försäljare. Nu talar man öppet om det som tidigare var en svart marknad.

Nu köar kubanerna utanför tidningskiosker för att köpa pamfletter innehållande de 313 nya riktlinjer som det kubanska kommunistpartiet godkände på en historisk partikongress i förra månaden. Pamfletten finns inte tillgänglig på internet. Exilkubaner i USA följer med stort intresse förändringarna och ser möjligheter att köpa fastigheter via släktingar på ön. President Raúl Castro har dock svurit på att hålla kvar socialismen på Kuba även om han nu tillåter lite mer fri företagsamhet.

Läs artikeln i NY Times: "Cuban Government Outlines Steps Toward a Freer Market",eller läs den här, översatt i Tempus nr 19 2011.

Den förmögne terroristen från Saudiarabien

 2011-05-12 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
I söndags dödades Usama bin Ladin i Pakistan. Det tog nästan tio år innan jakten på Usama bin Ladin slutade i Pakistan i en konfrontation med amerikanska soldater, som angrep ett boningshus där han höll sig gömd.
Man trodde länge att han flyttade nattetid med hustrur och barn mellan olika bergsgrottor i Afghanistan. I stället bodde han i ett vanligt hus i en vanlig stad.
Med en radikal, våldskampanj försökte han återskapa ett muslimskt imperium av 600-talsmodell. Hans terrorkampanj kom att definiera de första åren på 2000-talet.
Med attackerna mot World Trade Center och Pentagon 11 september 2001 upphöjdes bin Ladin till ondskans högsta rang, som tidigare var reserverad för diktatorer som Hitler och Stalin. Bin Ladin blev USAs värsta fiende, och han var ett hån mot USA och den västerländska civilisationen.
Usama bin Ladin föddes 1957 som sjunde son och sjuttonde barn av ungefär 50 syskon. Fadern var ägare till Saudiarabiens största byggföretag. Fadern byggde ett palats till kung Saud på 1950-talet och sedan stod han kungafamiljen så nära att kung Faisal överlät alla byggprojekt till Bin Ladin Group.
Fadern dog när Usama var 10 år. Alla syskonen ärvde miljoner och levde mycket flott. När Usama var liten lekte han med saudiska prinsar och vid 15 års ålder hade han ett eget stall med 15 hästar.
På ett sätt var han kanske missanpassad. Hans mor, den sista av faderns fyra hustrur, kom från Syrien. Usama hade inga helsyskon. Inom familjen kallades hon för "slaven" och Usama för "slavbarnet".

Läs artikeln i NY Times: "The Most Wanted Face of Terrorism",eller läs den här, översatt i Tempus nr 18 2011.

Det stalinistiska paradiset förbereder hundraårskalaset

 2011-05-09 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Trots fattigdom och hunger anser sig diktaturen Nordkorea vara en nation med lysande framtidsutsikter. Nu förbereder sig regimen för att fira hundraårsdagen av statsgrundaren Kim Il Songs - som 18 år efter sin död fortfarande kallas "den evige presidenten - födelse nästa år och då ska världen få se ett välmående blomstrande land, lovar ledarna. Samtidigt ber de utlandet om hjälp och vill att det internationella samfundet levererar gratis livsmedel.
Fasaden vittrar sönder. På banvallar och i vägrenar ser man kvinnor leta efter ätbara rötter och blad. Den kroniska undernäringen i decennier har lett till att många nordkoreaner är kortvuxna. Myndigheterna har tvingats sänka kravet på soldaters längd från 1,50 till 1,47 meter för att få tillräckligt stort rekryteringsunderlag.

Läs artikeln i Neue Zürcher Zeitung: "Aufbruch ins stalinistische Paradies",eller läs den här, översatt i Tempus nr 17 2011.

Tidigare bloggar om Nordkorea:
2009-11-15 Det kalla krigets sista gräns
2009-08-06 Nordkoreas Gulag
2006-10-10 Nordkoreas atombluff
2006-05-31 Tomma vapen skramlar mest
2005-09-27 Hopp även om Nordkorea

Usama bin Ladin är död

 2011-05-03 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Det har man ju i och för sig hört rapporterats flera gånger tidigare men nu finns ju liket till beskådande i Pakistan. Han bodde ju i landets huvudstad Islamabad nära ett arméhögkvarter. Det verkar minst sagt komprometterande.
Vad kommer bin Ladins död att betyda?
Kommer den internationella terrorismen att försvagas? Kan det finnas fog för att minska oron för nya vansinnesdåd i någon religions namn?
Vad man skulle önska sig är ju att detta kunde vara början på slutet av det pågående kriget på samma sätt som kanske andra världskriget hade slutat om Hitler inte överlevt 20 juli attentatet mot honom 1944. Vad man däremot säkert kan veta är att andra diktatorer som för krig mot omvärlden eller mot sina egna undersåtar som till exempel Libyens och Nordkoreas ledare nu med all rätt ännu mer drabbats av dödsskräck.
Liksom att detta starkt ökar Barack Obamas möjligheter att bli återvald som Amerikas president. Han visade nu den militära beslutsamhet som många väljare ifrågasatt.
Många av de anhöriga till offren för 11 september-attentaten 2001
känner nu en lättnat och upprättelse. Rättvisa har skipats.

Tidigare blogg: 2006-09-24 "Är Osama Bin Laden död eller bara döende?"

Ett-barns-politiken kan bli ett dyrt experiment

 2011-04-28  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kinas befolkning blir äldre, mycket på grund av landets ambitiösa barnbegränsningspolitik. Nu visar det sig att de strikta reglerna för barnafödande kanske är onödiga och framför allt skadliga. Kinas låga födelsetal som tidigare var en ekonomisk fördel kan nu komma att bromsa landets ekonomiska utveckling. Men ett-barns-kulturen är nu så accepterad av kineserna att myndigheterna får svårt att uppmuntra barnafödande även om de försöker. Många tycker inte att de har råd med mer än ett barn.
Experterna är också oroade över den obalans mellan könen som har följt i ett-barns-kulturens spår. 2005 fanns det 32 miljoner fler män och pojkar under 20 år än kvinnor och flickor. Denna disparitet kommer att förvärras under de kommande två decennierna och den kan leda till instabilitet i samhället.

Tidigare blogg om ett-barns-kulturen:
Bortexperimenterade kvinnor vållar problem i Kina, 2008-03-22.

Läs artikeln i The New York Times: "As China Ages, Birthrate Policy May Prove Difficult to Reverse",eller läs den här, översatt i Tempus nr 16 2011.

En ”levande Gud” dog på påskdagen

 2011-04-25  Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Sathya Sau Baba, av miljoner anhängare betraktad som en ”levande Gud”, dog igår söndag på ett indiskt sjukhus efter en hjärtoperation. Sai Baba har även en svensk organisation som engagerar hans svenska anhängare.
Dagens Nyheter skriver i en dödsruna att ”Sai Baba har tillmätts övernaturliga egenskaper och sägs bland annat ha kunnat trolla fram föremål ur tomma luften, minnas tidigare liv och bota obotliga sjukdomar”. Aftonbladet skriver om hur han lade grunden för många hälso- och utbildningsprojekt i Indien.

Ingenstans omnämns att Sai Baba var under utredning för flera fall av sexuella övergrepp mot pojkar, liksom flera mord. Inte heller uppmärksammas att hans ”övernaturliga förmåga” att trolla fram saker ut tomma luften är avslöjade i smygfilmade upptagningar av hans trick. Hans fingerfärdighet kommer inte ens i närheten av svenska illusionister som till exempel John Houdi eller Joe Labero. Sai Babas trick kan snarare betraktas som amatörtrolleri.
I ett pressmeddelande skriver Humanisternas ordförande Christer Sturmark att Sai Baba har vilselett miljoner anhängare världen över, och med sina anspråk på gudomlighet har han både manipulerat och utnyttjat människor världen över. Det är anmärkningsvärt att massmedia så okritiskt skriver om Sai Babas omfattande kvacksalveri.

Det finns en svensk hemsida där man för fram en annan bild av "Den levande Messias" genom att dokumentera de förstahands-upplevelser som ett antal långvariga anhängare till Sai Baba har haft, vilka kan beskrivas vara en total motsägelse till vad Sai Baba utger sig för att vara.

Han hade mycket höga tankar om sig själv: "Jag är allting, överallt, allvetande och allsmäktig, så vad jag än vill inträffar genast." Detta uttalande är inte hämtad ur någon psykiatrisk journal, utan så har Sai Baba faktiskt själv sagt, och hans anhängare tror på det. Folkvett, 1994.
En annan artikel i Aftonbladet: "Veronica var fast i sektens klor".  

Bosniens framtid: delat och utan styrning?

 2011-04-23  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Landet är splittrat och illa styrt. Utan hjälp utifrån riskerar Bosnien falla sönder och i värsta fall kan ett nytt inbördeskrig bryta ut.
Bosnien genomlider sin värsta kris sedan kriget slutade 1995. Milorad Dodik, president för Republika Srpska, kräver öppet att Bosnien ska upplösas. Än mer oroväckande är den trassliga Bosniak-kroatiska federationen. De två största kroatiska partierna vägrar att sitta med Socialdemokraterna i federationsregeringen. Socialdemokraterna som domineras av muslimska bosniaker vann det senaste valet. Den kroatiske ledaren Martin Raguz anser att den konstitution som antogs 1995 och som stoppade kriget är föråldrad. Han föreslår ett nyval vilket Socialdemokraterna är helt emot.
Serben Milorad Dodik har bildat en allians med de ledande bosnienkroatiska ledarna. De har till och med ingått ett avtal om att bilda en regering på statsnivå med varandra.
Tidigare bloggar om:
2006-11-17 Vad är det för särskilt med Bosnien?
2005-11-26 Bosnien en monsterstat?

Läs artikeln i The Economist: "Bosnia's future: Divided and unruled",eller läs den här, översatt i Tempus nr 16 2011.

Dödsstraff för väskryckning

 2011-04-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Världens mest tragiska rangordning är den över antalet avrättningar. Högst upp finns Kina. Inget annat land avrättade så många människor förra året som Kina, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Enligt Amnestys rapport "Dödsstraff och avrättningar 2010" avrättades 527 människor förra året medan 2024 dömdes till döden. Mörkertalet misstänks vara högt. Antalet länder som använder dödsstraff blir emellertid färre. Också i Kina är trenden positiv. Men i andra länder ser det sämre ut. Där har dödsstraffet blivit vanligare även för mindre allvarliga brott. I Laos för innehav av narkotika, i Irak för terrorbrott, i den Kinesiska provinsen Guangdong för väskryckning och i Saudiarabien för homosexuella handlingar.

Läs artikeln i The Guardian: "China and US among top punishers but death penalty in decline", läs den här, översatt i Tempus nr 13 2011.

Ingen rast och ingen ro - här gäller det att jobba"

 2011-04-02  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
OECD varnar i en rapport "En blick på pensionerna 2011" om att de rika ländernas regeringer snabbt måste höja pensionsåldern till över 65 år och ta bort alla hinder som håller äldre borta från arbetsmarknaden, om de nationella pensionssystemen ska förbli både adekvata och ekonomiskt hållbara. "Vi kan inte riskera att de äldre blir fattiga i framtiden". Bara en handfull länder - däribland Danmark och Sverige - har för närvarande planer på att koppla pensionsåldern till framtida ökningar i livslängden. Bara fem av de 34 OECD- länderna har ökat den allmänna pensionsåldern tillräckligt mycket för att bevara fördelningen mellan total arbetstid och tiden som pensionär någorlunda balanserad. För 23 OECD-länder kommer utgifterna för pensionerna att öka från nuvarande 9,2 % av BNP till 18 % enbart på grund av att att andelen äldre blir större och större.

Läs artikeln i Financial Times: "OECD calls for rapid rise in retirement age", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011.
Här finns rapporten: Pensions at a Glance 2011: Retirement-Income Systems in OECD and G20 Countries.

Pensionsforum: "OECD - pensionssystemen måste reformeras!"

Sannfinnländarna

 2011-03-29  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Även i Finland finns det populistiska partier. Och där är de verkligen stora. I Finland har Sannfinnländarna under Timo Soinos ledning gått från obemärkthet till chansen att sitta med i regeringen efter valen den 17 april. Partiet har vidgat sitt väljarstöd från den tidigare basen på landsbygden och fiskar röster hos alla övriga partier. Sannfinländarna är nu är lika stora som Finlands tre partier i mittfåran enligt senaste opinionsundersökningar.
Partiledaren Timo Soino är intresserad av statsministerposten. Statsminister Mari Kiviniemi, som leder Centern säger att hon kan tänka sig att regera med Sannfinnländarna. Hennes finansminister, Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet, säger att Soini skulle kunna bli statsminister.
Sannfinnländarna har en invandrarfientlig inställning men den viktigaste frågan är fientligheten mot EU och speciellt de ekonomiska stöden från ekonomiskt ansvariga nordbor till eurozonens sydeuropeiska medlemmar.
De har alltså en hel del gemensamt med Sverigedemokraterna.

Läs artikeln i The Economist: "Populist anti-immigration parties are performing strongly across northern Europe", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011

Tidigare bloggar om Finland:
Finska skolbarn i täten, Bättre konkurrenskraft med kärnkraft, Det finska undret.

Kommande mål för folkligt uppror?

 2011-03-27  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kung Mswati III har en Rolls Royce, 13 palats och 14 fruar. Nyligen fick han också höjd lön trots att akut brist på kontanter har tvingat Swaziland att minska statens utgiftsbudget rejält, vilket har underblåst missnöjet med hans regim. Kung Mswati III styr enväldigt den sista svarta absoluta monarkin. Kung Mswati är landets andre regent sedan självständigheten från Storbritannien 1968. I april har den 42-årige kungen suttit på tronen i ett kvartssekel. Kungen utnämner premiärministern och ledamöterna i parlamentet får inte tillhöra politiska partier. Säkerhetsstyrkorna har krossat oppositionella protestaktioner under 32 år av undantagstillstånd. I september "grep, misshandlade och trakasserade säkerhetsstyrkorna godtyckligt människorättsaktivister", enligt Amnesty International.
Förra året förlorade Swaziland med 1,2 miljoner invånare över en tredjedel av landets inkomster när en regional tullunion upplöstes i kölvattnet av den globala ekonomiska krisen, som ledde till markant minskad handel, enligt regeringen. Försöken att få in pengar via obligationer har misslyckats. I januari sålde Swaziland bara en femtedel av sjuåriga obligationer värda sammanlagt 106 miljoner dollar som bjöds ut på marknaden. Fackförbunden strejkar och protesterar för att regeringen fryser lönerna i offentliga sektorn.
Monarkin Swaziland kommer att gå miste om ett lån på 100 miljoner dollar från Afrikanska utvecklingsbanken om man inte lyckas minska statens skyhöga lönekostnader i förhållande till budgeten. Mswati har en personlig förmögenhet som uppgår till 200 miljoner dollar, nästan 10 procent av landets BNP.
Kan man vänta sig att det är i Swaziland som proteststormarna kommer att starta i länderna "Söder om Sahara"?

Tidigare bloggar om denna enväldiga hövding:
Afrikas andra Zimbabwe 2008-10-23
FI stöder kung Mswati IIIs månggifte i Swaziland? 2005-09-09

Läs artikeln i Bloomberg: "Rolls-Royce Riding Swazi King’s Pay Rises as Cuts Stoke Rage", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011.

Goodbye Lenin

 2011-03-17  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I mausoleet på Röda torget (bild) i Moskva har vårstädningen börjat igen. Under två månader utförs profylaktiskt arbete på de mumifierade kvarlevorna av den sovjetiske revolutionsledaren. Experter lagar kropp, kläder och sarg tillhörande den man som i 87 år haft sin vila i en grav nära Kreml.
I år är debatten om mumien ovanligt häftig. Några medlemmar i regeringspartiet Enade Ryssland har på webbsidan goodbyelenin.ru frågat sina landsmän om de tycker att det är dags att respektera Lenins sista vilja och begrava honom ordentligt i St Petersburg tillsammans med sin mor. Fram till i dag hade 323 585 ryssar svarat. 67,44 % anser att ledaren för världsproletariatet ska få vila i en grav. Förutom expresident Michail Gorbatjov har företrädare för den ryskortodoxa kyrkan propagerat för att mausoleet ska stängas. "Att ha Lenin, denne gudlöse man på lit de parade mitt i Moskva är helt enkelt osmakligt", utropade också Rysslands högsta mufti.
Lenin, som dog 1924, betraktas fortfarande av det ryska kommunistpartiet som ett ideologiskt geni som lade grunden till världens största supermakt.
Lenins vaxartat lik (bild) är fortfarande en populär turistattraktion som regelbundet behandlas med en speciell cocktail av kemikalier för att stoppa den nedbrytning.

Läs artikeln i The Telegraph: "Russians want Lenin removed from Red Square", läs den här, översatt i Tempus nr 10 2011.

Kristen minister avrättad i Pakistan

 2011-03-08  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hans brott var att han hade föreslagit att "hädelselagen" (blasphemy) skulle ändtras. Den omstridda lagen förordnar dödsstraff för den som förolämpar Islam. Mördarna signerade sitt blodiga verk 'Taliban al-Qaida'.
Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, dog efter det att beväpnade män, öppnat eld mot hans bil i Islamabad. Bhatti som var den enda kristna ministern i regeringen, har hotats till döden flera gånger därför att han hade föreslagit att hädelselagen skulle ändras. I januari sköts guvernören i Punjab i Punjab till döds. Han var också motståndare till den rådande hädelselagen.
Inte vill vi ha hit till Europa fler människor med den inställningen att de som inte hyllar Mohammed ska dödas och sedan själva verkställer avrättningen.
Antingen de hävdar sig vara flyktingar eller ej och särskilt inte om de bränt sina identitetshandlingar. De så kallade "papperslösa" som många värnar om.

Läs artikeln i The Guardian: "Pakistan minister Shahbaz Bhatti shot dead in Islamabad", läs den här, översatt i Tempus nr 9 2011.
Läs mer här: "Shahbaz Bhatti, Pakistan's Most Prominent Christian, Assassinated".

Ska de komma undan så lätt?

 2011-02-28  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Med en symbolisk fottvagning har den katolska kyrkan i Irland bett om ursäkt för en lång historia av övergrepp mot barn.
Offren säger att detta är den tydligaste ursäkten hittills från kyrkans ledare för att de har tillåtit övergreppen.
Den av Vatikanen utsände ärkebiskopen i Boston, kardinal Sean O'Malley och ärkebiskop Diarmuid Martin i Dublin, lade sig på kyrkgolvet framför ett altare av sten som ett tecken på ödmjukhet. Fyra kvinnor och tre män, alla offer för kyrkans övergrepp när de var barn bjöds fram till altaret och därefter knäböjde de höga prelaterna inför offren och tvättade deras fötter. Det är en traditionell gest av katolsk ödmjukhet.
Några av offren kände sig förolämpade, de menade att denna akt inte alls kunde utplåna eller gottgöra vad katolska präster i Irland gjort eller tillåtits göra mot oskyldiga barn under en lång tid.
En rapport från den irländska regeringen avslöjade 2009 ett omfattande övergrepp mot barn av präster i Dublin mellan 1975 och 2004 och att kyrkans ledare gjort allt för att dessa brott inte skulle uppdagas..

Kan det verkligen vara så att inom den katolska kyrkan räcker det med att be Gud om förlåtelse. Den sätter sig upp mot alla "världsliga domar" och är ju då mer fundamentalistisk är någon annan religiös sekt.

Läs artikeln i Dailymail, "Asking forgiveness: Irish archbishop washes feet of sexual abuse victims", läs den här, översatt i Tempus nr 8 2011.

Vad är det som händer?

 2011-02-21  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan
Förra decenniet kännetecknades av "kampen mot terrorismen". Den startade 2001 den elfte september då kapade flygplan flög in i de två tornen i USA.
Några få rika och mäktiga personer drivna av religiöst patos stod inte ut med vad de såg som en dekadent värld. Den stora Satan var USA.
Deras egna ledare i arabvärlden var också smittade och avvek alltmer från den rätta läran. Ledarna måste bort. Dessa få rika och mäktiga personer tänkte sig ta hjälp av massorna i länder som var i krig med USA. Det ledde till krig som i Irak och Afghanistan, många blodiga och lömska attentat men inga bestående förändringar.
Nu händer det däremot något. Nu är det "massorna" själva, utan ledare som vill störta sina ledare i arabvärlden och de lyckas på ett förbluffande sätt. Ben Ali och Mubarak har flytt med svansen mellan benen - dock tyvärr med resväskor fulla av stöldgods.
Jag undrar om Ghadaffi kommer lika lätt undan. Jag tror att det går för honom som för Ceausescu .
Vad beror det på? Delvis den ekonomiska finanskrisen som ledde till elände för vanligt folk i arabländerna och delvis den nya tekniken som gör det möjligt att snabbt sprida information och tips om hur man gör revolutionen från land till land.
Vad händer sedan? Nu har folket störtat sina ledare. Blir det många nya Irak? Eller kan man bygga demokrati på spillrorna av sekellångt tyranneri?
Några artiklar i Tempus som jag gärna rekommenderar:
vecka 3 2011: Arabledarna fruktar att revolutionsfebern sprider sig i hela regionen
vecka 4 2011: Stabilitet eller demokrati, det är den stora frågan
vecka 6 2011: Brödraskapets intentioner är oklara
vecka 7 2011: Mardrömmen är över; nu börjar drömmen

Rumänska häxor hotas med beskattning

 2011-02-17  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Vidskepligheten i Rumänien är så utbredd att många tjänar stora pengar på att spå framtiden eller att ägna sig åt annan ockult verksamhet. Samtidigt behöver staten förbättra sina finanser som i de flesta andra europeiska länder.
För en månad sedan började de rumänska myndigheterna beskatta landets häxor och spågummor. Det rumänska parlamentet diskuterar nu ett nytt lagförslag, som kan leda till böter eller till och med fängelse om spådomar inte går i uppfyllelse.
Vidskeplighet tas på stort allvar i Rumänien och myndigheternas beslut att beskatta affärer i vidskeplighet var ett försök att öka statens intäkter. Det nya lagförslaget om straff för vilseledande spådomar innehåller också ett krav på att häxor och yrkesutövare i liknande kategorier ska ha legitimation och kvittera kundernas avgifter.
Häxorna hävdar att det inte är deras fel om spådomar inte slår in, säger Bratara Buzea, som kallar sig "häxdrottning".

Läs artikeln i The Guardian, "Romanian witches curse latest government clampdown", eller läs den här, översatt i Tempus nr 6 2011.

Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta

 2011-02-12  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Grekland har blivit yttersta muren i det europeiska fortet och flyktingar från länder utanför EU strömmar in i Grekland via Turkiet. Landgränsen mellan Grekland och Turkiet består av två parallella vägar och ett dike. Det är den enklaste bakvägen in i EU. Sedan november får Grekland hjälp av en gränsstyrka på 175 man från Frontex, det europeiska gränsskyddet. Men det är otillräckligt och den grekiska regeringen har planer på att bygga ett taggtrådsstängsel längs gränsen. 2009 lyckades 3600 invandrare ta sig över gränsen, 2010 var antalet 36 000! Många flyger billigt från Afrika till Istanbul och får sedan hjälp av människosmugglare att ta sig in i Grekland. Dessa tar ifrån dem deras id-papper vilket hjälper Turkiet att vägra ta tillbaka dem när Grekland försöker utvisa dem tillbaka till Turkiet. Merparten är inte flyktingar utan ekonomiska invandrare som söker försörjning i EU. Den grekiska polisen förser dem med dokument som ger dem rätt att vistas i detta EU-land i 30 dagar. Sedan ska de deporteras men då har flertalet försvunnit i vimlet i Aten eller är redan på väg till annat EU-land, där det är lättare att skaffa försörjning, kanske är det Sverige som hägrar.

Läs artikeln i The Guardian, "Fortress Europe: Greece bids to stem migrant surge from Turkey with guns, wire and a 'wall'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 6 2011.

"En ful fisk i Europas salonger"

 2011-02-07  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Kosovos premiärminister, Hashim Thaci pekas ut som en av "de stora fiskarna" i den organiserade brottsligheten i sitt land. Det gör även Xhavit Haliti, (till vänster) före detta logistisk chef i UCK-gerillan och numera nära allierad till Hashim Thaci. Dick Marty hävdar i en rapport som han skrivit på uppdrag av Europarådet att Kosovos premiärminister, Hashim Thaci, Under kriget på Balkan, ledde ett maffianätverk som hade kontroll över våldsam heroinhandel och var kopplad till kidnappningen av serber och andra i Kosovo. En del fångar fördes till Albanien där de mördades och deras njurar och andra eftertraktade organ på den svarta marknaden såldes. Xhavit Haliti hävda sidag ha starka band till den albanska maffian och Kosovos säkerhetspolis KshiK. Rapporten har fått förödande effekter för Kosovos redan dåliga internationella image. Den formella utredningen om organhandel i Kosovo föranleddes av avslöjanden från den före detta chefsåklagaren vid krigstribunalen i Haag, Carla del Ponte.

Läs artikeln i The Guardian, "Report identifies Hashim Thaci as 'big fish' in organised crime", eller läs den här, översatt i Tempus nr 5 2011.
En annan tidigare artikel i The Guardian: "Kosovo PM is head of human organ and arms ring, Council of Europe reports".

Tidigare bloggar om Kosovo.
2010-12-07 Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo,
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Gärna exilen men först ett brådskande ärende i banken

 2011-01-31 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  
Leila Trabelsi, hustrun till den störtade diktatorn Ben Ali i Tunisien misstänks ha flytt från Tunisien med en rejäl reskassa i form av 1,5 ton guld till ett värde av 49 miljoner euro.
Leila Trabelsi och hennes familj har länge ansetts vara extremt korrupta och glupska.
Enligt Le Monde bordade Leila Trabelsi ett privatflyg med guldet och reste till Dubai. För närvarande sägs Trabelsi och hennes make, expresidenten Ben Ali, befinna sig i Jidda i Saudiarabien. Klanen Trabelsi påstås också ha varit involverad i kriminalitet. Efter att president Ben Ali störtats förra fredagen plundrade upprörda tunisier klanens villor i Tunis flotta förorter. Affärsmannen Imed Trabelsi som förkroppsligar korruptionen i Tunisien mördades av okända gärningsmän. Han var brorson till Leila Trabelsi. Senare uppgavs han ha undkommit men gripits av polisen.
Bild på Leila Trabelsi, Arabvärldens Imelda Marcos.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Flucht aus Tunesien: Diktatorengattin mit Gold im Gepäck", eller läs den här, översatt i Tempus nr 3 2011.
Mer om familjerna Ben Ali och Trabelsi: "Le clan Ben Ali, une mafia à la tête de l'Etat".

Demokratisk tillbakagång

 2011-01-25 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan 
Det amerikanska vakthundsgruppen Freedom House rapporterar om en reträtt för demokratin i 25 länder. Enligt institutets senaste rapport var 2010 femte året i rad som de politiska rättigheterna och medborgerliga friheterna krympte. "Våra motståndare ägnar sig inte bara åt omfattande förtryck, de gör detta med oöverträffad aggressivitet och självförtroende, säger David J. Kramer, chef för gruppen, "Och det demokratiska samhället antar inte utmaningen."
Rapporten utvärderar läget i 194 länder och 14 icke-statliga territorier. I stater som Kina, Egypten, Iran, Ryssland och Venezuela fortsätter förtrycket att öka. Antalet demokratiska stater har minskat från 123 2095 till 115 2010, det värdet sedan 1995.
"Auktoritära regimer kommer att ha en mycket friare händer för att tysta sina inhemska kritiker om det inte finns något motstånd från omvärlden", säger Arch Puddington, chef för forskning vid Freedom House i ett uttalande som åtföljer den årliga rapporten.
I 25 länder har de politiska rättigheterna och medborgerliga friheterna försämrats: Afghanistan, Bahrain, Burundi, Kambodja, Elfenbenskusten, Djibouti, Egypten, Etiopien, Fiji, Frankrike, Guinea-Bissau, Haiti, Ungern, Iran, Kuwait, Lettland, Madagaskar, Mexiko, Rwanda, Sri Lanka, Swaziland, Thailand, Ukraina, Venezuela och Zambia. Av dessa är tre europeiska: Frankrike, Ungern och Lettland.

Läs artikeln i The Guardian, "Watchdog group: Freedom slipped worldwide in 2010", eller läs den här, översatt i Tempus nr 3 2011.

Vana vid våld men saknar utbildning

 2011-01-22 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan 
I Algeriet har en hel generation vuxit upp omgiven av våld och utan tillräcklig utbildning för att kunna fly till ett bättre liv.
Efter att i 132 år ha lytt under kolonialmakten Frankrike blev 1962 det allt övergripande målet ett fullständigt oberoende. En nationell identitet befriad från västerländskt inflytande blev målet. Framtvingad arabisering ledde till att utländska företag och investeringar fick kalla handen. Engelska som är det internationella näringslivets språk, ignorerades i skolor och högskolor liksom moderna "utländska" ämnen som företagsekonomi och marknadsföring. Misstänksamhet mot utländsk kapitalism blev ännu intensivare under inbördeskriget, när islamska rebeller bekämpade en vald regering. Resultatet blev att hela generationer växte upp omgivna av våld och utan nödvändiga kunskaper. Drygt 75 % av befolkningen i Algeriet är under 30 år.
Trots Algeriets rikliga tillgång på naturgas och olja - landet har tjänat mer än 600 miljarder dollar under president Bouteflikas tid vid makten - lever stora delar av befolkningen i fattigdom. Kombinationen av bristen på jobb, offentlig service, drägliga bostäder, galopperande inflation och ett misslyckat utbildningssystem ger inte de många ungdomarna många chanser. Många satsar helt på att bli "harragas" - de som bränner. Vid ankomsten till Europa eldar de nämligen upp sina dokument och försöker börja om sina liv.

Läs artikeln i The Guardian, "Algeria has let its rioting youth down", eller läs den här, översatt i Tempus nr 2 2011.

"Hotet från höger"

 2011-01-17 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan 
Marine Le Pen , 42-årig dotter till Jean-Marie Le Pen, väcker skräck hos både regeringspartiet, UMP, och hos de oppositionella socialisterna i Frankrike. Hon kommer att utses till partiledare för Nationella Fronten (NF) den 16 januari varmed hon avlöser sin far på posten. Hon är lika demagogisk som sin far men mycket farligare. Hon skulle få 17 % av rösterna om det vore presidentval idag. Den föga populäre statschefen Nicolas Sarkozy kan befara att det blir Marine Le Pen och inte han själv som utmanar vinnaren i presidentvalets andra omgång. En del "otrogna" UMP-väljaren kan förväntas rösta på NF.
Marine Le Pen har lyckats bättra på NFs image och satsar på konservativa hjärtefrågor som invandring och säkerhet. Hon är mot invandring men aktar sig för att bli stämplad som rasist.
Besvikna, missnöjda vänsterväljare gillar också henne eftersom förespråkar fri abort, homoäktenskap och sekulära värderingar.
27 % av fransmännen har en positiv syn på Marine Le Pen. För tillfället är hon poplärare än presidenten Nicolas Sarkozy.

Nationella Frontens hemsida.

Läs artikeln i The Telegraph, "National Front's Marine Le Pen to prove formidable rival to Nicolas Sarkozy", eller läs den här, översatt i Tempus nr 1 2011.

Bibeltrogna vänner bygger Noas Ark i Kentucky

 2011-01-10 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan 
Det finns i USA en organisation kristna fundamentalister som kallar sig "Svaren i Genesis". Det är en affärsgrupp i Kentucky vars medlemmar tror på skapelseberättelsen bokstavligt. Den driver Creation Museum (Skapelsemuseum) i Kentucky.
Nu planerar organisationen "Svaren i Genesis" att bygga Noas ark.
De är övertygade om att Bibelns ark och syndafloden verkligen fanns och att en ny syndaflod kommer. De ska bygga "Ark Encounter", ett bibliskt Disneyland som ska kosta 150 miljoner dollar och beräknas kunna ta emot 1,6 miljoner besökare per år (bild).
De följer bygginstruktionen i Första Moseboken, kapitel 6. Kristna fundamentalister i USA är övertygade om att det gick till precis så.
Evolutionsläran är i deras ögon en irrlära som sprids av djävulen själv. De påstår också att planeten jorden är bara 6000 år gammal. Den kan också ange en exakt tidpunkt för syndafloden. Gud fick nog av alla syndiga människor 2348 f.Kr.
Guvernören i Kentucky, Steven Beshear, har beviljat fundamentalisterna generösa skattelättnader för arkprojektet. Deras framtid mål är att bygga en sjöduglig ark. Man kan ju aldrig veta …

Läs artikeln i der Spiegel, "Sie glauben, dass es Schiff und Sintflut wirklich gab", eller läs den här, översatt i Tempus nr 1 2011.

Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen?

 2011-01-05 Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
President Omar Hassan al-Bashir hotade i söndags med att hans land kommer att bli en stat styrd av islamsk lag om landets södra del väljer att bli en självständig stat i folkomröstningen i januari. Sydsudaneserna väntas stödja förslaget om södra Sudans utträde med stor majoritet.
Bashir har många andra bekymmer. I förra veckan avslöjade Wikileaks att brottmålsdomstolens chefsåklagare, Luis Moreno-Ocampo, misstänker Bashir för att ha smugglat ut nio miljoner dollar från Sudan. Dessutom har han åtalats vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser och folkmord i Darfur, som ligger i västra Sudan.

Sharia och Islam kommer att ligga till grund för konstitutionen; Islam blir officiell religion och arabiska det officiella språket. Den tillfälliga författning som infördes 2005 och som erkänner landets etniska och religiösa mångfald kommer att ändras. De icke muslimska sydbor som väljer att stanna kvar i norr efter valet kan befara repressalier och förföljelse.
Dags för en "etnisk rensning" där alla svarta afrikaner ska ut och bara araberna finnas kvar?

Läs artikeln i New York Times, "Islamic Sudan Envisioned if South Secedes", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2010.

Tidigare bloggar om Sudan: Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, Tredje världskriget.

Pakistan föredrar talibaner i Afghanistan

 2010-12-29 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Nu ska den amerikanska krigsplanen "klämma livet ur" det talibanska upproret. General David Petraeus har redan lyckats kväsa upproret i Helmand och talibanernas hemprovins Kandahar.
En betydande orsak till det långa kriget i Afghanistan är förhållandet mellan de två kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Pakistans militärer och civila ledning fruktar inget så starkt som att Indien ska börja dominera den afghanska regeringen.
De har hellre talibaner vid makten än Indien. Pakistans militära ledning - och väldigt många civila pakistanier - betraktar därför fortfarande de afghanska upprorsmännen som allierade.
Talibanernas styrande råd, Quetta shura, har sitt högkvarter i en del av Pakistan, där USAs så kallade drönare, det vill säga pilotlösa flygplan inte har flygtillstånd. Där kan Shurans medlemmar och andra höga upprorsledare fortsätta att leda, rekrytera och försörja sina krigare från fristäder inne i Pakistan. Den dag Pakistan ändrar uppfattning och öppnar för USA att komma åt talibanledningen kommer kriget snart att var slut.
Snart är det dags för president Hamid Karzais säkerhetsstyrkor och civila administratörer att ta över efter USA och Natoalliansen men hittills har de inte verkat klara av uppgiften. De upproriska verkar säkra på att kunna härda ut minst två eller tre år till. Pakistan låter dem ju bakom ryggen.
Talibanerna kommer alltid att kunna slingra sig ur general David Petraeus klor så länge som de har säkra tillflyktsorter i Pakistan.

Läs artikeln i Newsweek, "Newsweek Afghanistan Feels the Squeeze", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2010.

Andra bloggar om Afghanistan: Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar? 2009-09-20 och NATO tar över i Afghanistan. 2006-07-21.

Oppositionen växer i Sydafrika

 2010-12-22 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan
Ett parti som stöds huvudsakligen av vita och färgade sydafrikaner vinner sakta men säkert allt fler sympatisörer. För första gången sedan Afrikanska nationalkongressen (ANC) tog makten för 16 år sedan känner sig partiet hotat. Det lilla uppnosiga Demokratiska Alliansen (DA) nafsar ANC i hälarna inför de lokal valen nästa år. DA, hemmahörande i mitten-högerfältet bildades för tio år sedan. DAs ledare, Helen Zille, hoppas med en dåres envishet och tålamod kunna besegra ANC "i distrikt efter distrikt, och i stad efter stad" och sedan bygga förebilder av integritet, gott styre och effektiva samhällstjänster. Hennes parti började i Kapstaden där det besegrade ANC 2006 och där Helen Zille blev borgmästare. Förra året tog DA kontroll över regionen Västra Kap, partiets första regionala erövring. Där utgör färgade (blandrasiga) 60 % av befolkningen och de stöder DA. Omkring en tredjedel av DAs parlamentariker är icke-vita. Den blonda, hårt arbetande Helena Zille, som talar xhosa är populär bland alla grupper i Västra Kap. Hennes mod att utmana svarta, patriarkaliska auktoriteter beundras inte minst av unga, svarta kvinnor. ANC-medlemmar beskyller henne för att vara "rasist" och "vild hora" men hon ger igen med samma mynt.
Läs artikeln i The Economist, "Making a little difference", eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2010.
Andra bloggar om Sydafrika:
2010-06-12  Sydafrika, värdnation för fotbolls-VM
2010-01-09  Fler fruar för Zuma
2009-09-29  "Ut med de vita farmarna"
2009-03-04  Flykten från Sydafrika
2008-08-22  Helen Zille, ny president i Sydafrika?
2008-05-28  Sydafrikansk främlingsfientlighet.
Tidigare bloggar om Sydafrika, Låt alla arrestera alla, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo

 2010-12-19 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Misstankar om fusk fläckade valet i Kosovo. I tre vallokaler i Drenica där den sittande premiärministern Hashim Thacis parti PDK (Kosovos Demokratiska parti) har starkt stöd var det fler som röstade än som var registrerade, enligt en källa i valkommissionen. I en vallokal blev röstdeltagandet 149 %!
PDKs farligaste rival, Kosovos Demokratiska förbund, har också utropat sig som segrare. En trolig utgång är en uppgörelse mellan Thaci, före detta ledare av Kosovos befrielsearmé och det parti som tros ha kommit fyra i valet, Alliansen för Kosovos framtid. Detta parti leds av Ramush Haradinaj, en annan rebelledare vars korta tid som premiärminister tog slut när han åtalades för krigsförbrytelser av domstolen i Haag. Ramush Haradinaj blir föremål för förnyad prövning i Haag i början av nästa år.
Alldeles nyligen presenterade Europarådet en rapport som avslöjar att Kosovos befrielsearmé (KLA) under ledning av Hashim Thaci var inblandad i omfattande organiserad brottslighet, bland annat handel med mänskliga organ. 1999 identifierades Hashim Thaci som den farligaste av de "kriminella bossarna" i internationella underrättelserapporter.

Läs artikeln i The Guardian, "Kosovo election fraud suspicions undermine PM's victory claim", eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2010.
Tidigare bloggar om Kosovo.
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Sydsudan ligger i startgroparna

 2010-12-14 Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Tre miljoner människor har registrerat sig inför folkomröstningen den 9 januari. Södra Sudans rätt att bli självständigt finns inskriven i ett fredsavtal från 2005, som satte punkt för 20 års inbördeskrig mellan det arabiska norr och det icke-arabiska syd. En separat och samtidig folkomröstning äger rum i Abyei, ett oljeproducerande område som gränslar gränsen mellan norr och söder. Tre fjärdedelar av Sudans dagliga oljeproduktion, ca 500 000 fat, kommer från söder. För närvarande delas intäkterna lika mellan norr och söder, men om södra Sudan blir självständigt skadas norra Sudan ekonomiskt. Vid de gemensamma valen i april i år förekom mycket valfusk. FN ska nu garantera ett fuskfritt val och att resultatet respekteras. Oberoende av hur det blir med valet i Abyei kommer ett delat Sudan att försvaga Omar al-Bashirs (bild) NCP-regering i Khartoum. Kanske kommer detta att leda till att han tar till våld för att hindra södra Sudans utträde.
Redan 1975 startade inbördeskriget mellan Sudans arabstyrda islamistiska regering i Khartoum och dess svarta, huvudsakligen kristna rebeller i söder. Minst en miljon människor har slakten skördat.
Läs artikeln i The Guardian, "Southern Sudanese independence vote stays on track as registration closes", eller läs den här, översatt i Tempus nr 49 2010.

Julian Assange erbjuds fristad i Ecuador

 2010-12-06 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Regeringen i Ecuador och president Rafael Correa erbjuder WikiLeaks grundare, Julian Assange, asyl. "Vi är beredda att ge honom en fristad utan villkor", säger landets ställföreträdande utrikesminister, Kintto Lucas. Från Ecuador kommer han att "få möjligheter att sprida all information och alla dokument som han förfogar över - inte bara via Internet utan också via andra offentliga fora". Lucas förklarade att hans land är bekymrat över de offentliggjorda dokumenten, som inte precis förbättrar förhållanden mellan Quito och Washington. Wikileaks påstår att det finns 1600 dokument att publicera som har "läckt ut" från den amerikanska ambassaden i Ecuadors huvudstad Quito.

Publicerades - på spanska - Ecuador Inmediator.
Nyheten finns också på BBC "Ecuador offers Wikileaks founder Assange residency"

Uselt val för spanska socialister

 2010-12-05 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Stora framgångar för den politiska höger-mitten i regionparlamentet i Katalonien.
Den spanske regeringschefen José Luis Rodríguez Zapateros socialistiska parti led ett svidande nederlag i de katalanska regionvalen i söndags. Storseger blev det däremot för de katalanska nationalisterna (CiU) som ökade från 48 till 62 mandat (av 135). Partiledaren Artur Mas blir ny regeringschef efter socialisten José Montilla.
José Montillas socialistiska parti fick bara 28 mandat mot 37 2006. Det är socialisternas sämsta val någonsin i det katalanska regionparlamentet.
Även flera mindre vänsterpartier förlorade tillsammans många mandat. Vänsterrepublikanerna (ERC) fick bara 10 mandat vilket var mer än en halvering av resultatet för fyra år sedan. Även Ekosocialisterna (ICV) gjorde ett dåligt val.
Det största spanska oppositionspartiet, Folkpartiet (PP) som hittills inte haft någon betydelse i Katalonien, gick starkt framåt i Katalonien och fick 18 mandat i Regionparlamentet.
Artur Mas har som mål att göra regionen helt självstyrande och inte betala något till centralregeringen i Madrid.
Läs artikeln i La Cerca, "La elecciones en Cataluña dan a CiU una rotunda victoria, el PSC y ERC se hunden y el PP obtiene su mejor resultado", översatt i Tempus nr 48 2010På engelska, CiU wins Catalan elections – without absolute majority.

Den franska måltiden upphöjdes till kulturskatt

 2010-11-26 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Till mänsklighetens värdefullaste skatter hör Pekingopera, spansk flamencodans och en lunch i Frankrike. Det bestämde FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, tidigare i veckan. Parisarna har själva länge ansett att ingenting är så kulturellt högtstående och så andligt upplyftande som att äta en vällagad fransk måltid tillsammans med familj och vänner, allt från aperitifen och aptitretaren till huvudrätt, sallad, ost dessert och kanske lite frukt.
Det som Unesco nu har fört upp på världsarvslistan är i första hand den traditionella söndagslunchen hos mormor, inte middagen på en trestjärning restaurang. Samma sak finns i andra länderna men fransmännen menar att de hatr en speciell sorts gastronomi med en kombination av mat och vin, olika rätter i följd, dukning och samtal om maten.
Kulturarvslistan föddes 2003 som en parallell till Unescos monumentlista och har utnämnt 178 "abstrakta" traditioner och seder. Merparten är folkliga traditioner som danser och ceremonier. Unesco vill att alla dessa ska bevaras åt eftervärlden.

Läs artikeln i Washington Post, "UNESCO adds French food to cultural heritage list", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46 2010.

Kina uppmanar till bojkott

 2010-11-16 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  
Kina trycker på för att få Europas ledare att bojkotta den norska Nobelkommitténs prisutdelningsceremoni i Oslo 10 december. Pristagare är dissidenten Liu Xiaobo som dömts till elva års fängelse där för att han spelat en viktig roll i Charter 08, ett manifest på Internet som kräver demokratiska reformer och politisk pluralism i Kina. Kina betraktar Liu som en brottsling. Kina investerar massor av pengar i Europa, köper upp skulder och tillgångar och har blivit ett slags räddande ängel för hårt pressade länder som Spanien och Grekland.
Prisutdelningen i Oslo kommer att bli ett test på Kina nyvunna diplomatiska inflytande som landet fått till följd av sin nya roll som ekonomisk stormakt. Kina äger ju i dag till exempel en stor del av USAs offentliga sektor.
Redan innan det blev officiellt att Liu Xiaobo skulle få fredspriset varnade regeringen i Beijing Norge för att de diplomatiska förbindelserna skulle skadas om Liu fick priset. De ska bli mycket intressant att de vilka länder som faller till föga för Kinas hotelser och vilka som vågar stå emot och därmed riskera affärsförbindelser och andra kontrakt.
Läs artikeln i New York Times, "China Urges Europeans to Snub Nobel Ceremony", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2010.

EU förstärker Greklands gränsbevakning

 2010-10-31 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
EU har beslutat att hjälpa Grekland vakta sina gränser. De europeiska myndigheterna skickar en grupp gränsvakter som ska förstärka den grekiska gränsstyrkan vid gränsen mot Turkiet som är den gräns där flest illegala invandrare passerar in i EU. Det är första gången som EU hjälper till att vakta en yttre EU-gräns.
Insatsen är ett svar på Greklands vädjan efter en explosion av nya asylsökande och invandrare som försöker ta sig in i EU via Grekland. Enligt EU-kommissionen kommer 90 procent av de illegala invandrarna i EU via gränsen mellan Grekland och Turkiet. Under första halvåret i år kom cirka 45 000 in den vägen.
När invandrarna, som främst kommer från Afghanistan, Somalia, Irak and Iran väl har tagit sig in i Grekland söker sig de flesta vidare till andra länder som har tagit bort gränsbevakningen som ett resultat av Schengenavtalet från 1984.
Läs artikeln i Newsweek, "EU Border Guards to Secure Greek Frontier", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2010.

Livets viktigaste molekyl som handelsvara

 2010-10-25 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  
I Sitka i Alaska finns Blå sjön, en av världens största sjöar med världens renaste vatten. Sitka har färre än 10 000 invånare utspridda på en yta av 130 kvadratmil så vatten kan räcka till många andra. Och så kommer att ske. Om några månader kommer 300 miljoner liter (300 000 kubikmeter) att transporteras i ett tankfartyg till en anläggning utanför Mumbai i Indien varifrån vattnet ska distribueras till ett antal städer i Mellanöstern med svår torka. Ett amerikanskt företag, True Alaska Bottling, har köpt rättigheterna att ta elva miljarder vatten per år från Blå sjön. Ett annat företag, S2C Global, bygger anläggningen i Indien. Om allt blir en realitet har företagen hittat en vinstrik affärsidé och samtidigt en lösning på ett av vår planets största klimatrelaterade problem. Men de kommer också att ha omvandlat livets viktigas molekyl till en global handelsvara. Många fruktar att priset på vatten kommer att öka. Andra menar tvärtom att det farliga slöseriet med den ändliga resursen vatten främst beror på att priset på vatten är för lågt. Bör privata intressen få kontrollera planetens dyrbaraste naturresurs?

Läs artikeln i Newsweek, "The New Oil: Should private companies control our most precious natural resource?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2010.

Inga förhoppningar på COP-16

 2010-10-17 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Efter 16 år av årliga förhandlingar och klimatmöten står det klart att delegaterna som förbereder sig för det 16:e mötet i FNs regi om klimatförändringar (COP-16) inte tror på några framsteg. Mötet kommer att hållas i Cancún i Mexiko och börjar den 29 november. Chansen till framsteg på det kommande klimatmötet i Cancún är väldigt liten.
I det sista förmötet i Tianjin i Kina rivs beslut som togs i Köpenhamn i december 2009 upp igen, ett tunt dokument kallat Köpenhamnsfördraget.
Stämningen är totalt annorlunda inför årets möte jämfört med för ett år sedan då många trodde att Köpenhamnskonferensen skulle resultera i ett globalt klimatfördrag där de rika länderna skulle förbinda sig att minska sina utsläpp och med pengar och teknik hjälpa de fattiga länderna att hantera klimatförändringens följder. Men Köpenhamnskonferensen blev ett fiasko som ledde till öppen misstro mellan rika och fattiga länder.
Det är omöjligt att inte ifrågasätta om FN är rätt forum för miljö- och klimatfrågor.
För några år sedan talades det vitt och brett om hur bråttom det var att komma överens om radikala åtgärder om man ville rädda planeten. Nu har det gått ett år till och det borde därför var ännu brådare.
Den enda slutsats man kan dra är att antingen är det ett antal galningar som sitter på de ledande politiska posterna i världen eller så finns galningarna i FNs Klimatpanel, IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change som gjort felaktiga prognoser.

Läs artikeln i The New York Times, "Poor Prospects for New Climate Meeting", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2010.

Deutschland schafft sich ab

 2010-10-08 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I Sverige chockas politikerna av att Sverigedemokraterna tagit sig över spärren till riksdagen och i Tyskland debatterar man en bästsäljare, som beskyller muslimska invandrare för att "fördumma samhället". Bankmannen Thilo Sarrazins bok "Tyskland avskaffar sig själv" hävdar att landets generösa välfärdsförmåner har lockat stora mängder muslimska invandrare som vägrar att låta sig integreras i samhället. Boken beskriver muslimerna som generellt underlägsna.
Boken är populär, den såldes i 600 000 exemplar på en månad. Hans parti, Socialdemokraterna är på väg att utesluta honom.
Opinionsmätningar i Tyskland berättar att ett nytt högerparti skulle kunna få omkring 20 procent av rösterna. Många CDU-väljare tycker att Angela Merkel svikit dem. I september bildade de ett nytt parti, Frihet. Erika Steinbach har lämnat CDUs styrelse på grund av dess politiska korrekthet att inte diskutera vissa frågor som nationalism, religion, minoriteter och inte minst invandring. De flesta tyskar delar inte Steinbachers och Sarrazins idéer men de ogillar att man försöker tysta eller ignorera dem. Nu saknas bara en karismatisk ledare som kan elda massorna.

Deutschland schafft sich ab på Wikipedia.
Läs mer i Sydsvenskan, Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Läs artikeln i The New York Times, "Right-Wing Sentiment, Ready to Burst Its Dam", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2010.

Kina passerar Japan

 2010-09-10 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Världens näst största ekonomi är nu den kinesiska, siffror som ses som ett symboliskt maktskifte.
Under det andra kvartalet 2010 petade Kina ner Japan till tredje plats i listan på världens största ekonomier. Med en glödhet tillväxt på runt nio procent årligen, räknar nu vissa ekonomier med att landet kommer att passera också USA så tidigt som 2030.
För bara sex år sedan låg Kina på sjätte plats bland världens stora industrinationer men har nu världens näst största BNP med 41 biljoner svenska kronor, dock ännu långt efter USA som leder med 112,5. Kina är emellertid redan världens största exportland och världens största bilmarknad! Kina har vunnit på den globala finanskrisen medan de allra flesta andra länder har förlorat.
Kinas ökade ekonomiska styrka har naturligtvis ökat landet makt inom det politiska området. Det har redan varit tydligt i en hel rad internationella sammanhang, från Köpenhamnsmötet och klimatförhandlingarna till G20 mötena. Det är omöjligt att internationellt komma fram till rimliga lösningar utan att ta stor hänsyn till Kinas uppfattningar.

Läs artikeln i Guardian, "China overtakes Japan as world's second-largest economy", eller läs den här, översatt i Tempus nr 34 2010.

Att överväga det otänkbara

 2010-09-04 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Kriget mot narkotikan förefaller inte ha någon ände. I ett krigstrött Mexiko inleder president Felipe Calderón nu en legaliseringsdebatt. En uppfattning som börjar få allt fler förespråkare i landet. Den före detta presidenten, Vicente Fox, har krävt legalisering av produktion, försäljning och distribution av all narkotika. Om vissa droger som marijuana görs tillgängliga under ordnade legala former så hindrar detta de kriminella ligorna från att tjäna enorma vinster, pengar som dessa sedan använder till korruption för att få inflytande och stärka den egna makten, skrev Fox i sin blogg. Självklart kommer en sådan förändring att kraftigt motarbetas av alla de "grossister" som tjänar stora förmögenheter på transport och distribution av droger.
Även i USA finns det vissa som trycker på i samma riktning. I november kommer en folkomröstning att hållas i Kalifornien där väljarna får ta ställning till om staten ska legalisera och beskatta, försäljning av marijuana till myndiga vuxna. Mätningarna visar att opinionen är delad mer eller mindra mitt itu.
Då marijuana står för nästan hälften av gangsterligornas intäkter skulle om man berövar dem denna smugglingsverksamhet den ekonomiska balansen i narkotikakriget förändras. De grupper som i Kalifornien starkast är mot en legalisering är typiskt nog människor med latinamerikansk bakgrund.

Läs artikeln i The Economist, "Thinking the unthinkable", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2010.

Sverige är grönast i EU

 2010-09-02 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Svenskarna är i särklass bäst i EU på grönt leverne. Sverige är bäst i miljöklassen. Vi ligger långt framme i vårt generella miljötänkande, vi omsätter det i praktiken och har det t o m i våra gener. "Vi har Europas mest ambitiösa miljöpolitik", som miljöminister Anders Carlgren säger. Undersökningen grundar sig på internationella miljörapporter.
Bedömingen av hur EU-länderna presterar i miljöhänseende grundar sig på fem indikatorer:
EPI (Environmental Performence index), Happy Planet Index, Climate Change Performance Index, Biologisk Mångfald och Förnybara energisystem som Förnybara energikällors bidrag till inhemsk bruttoenergiförsörjning.
Sverige ligger längst framme av alla 27 medlemsländer i Europeiska Unionen vad gäller Environmental Performance Index (EPI), ungefär vad vi redan gör för att ta hänsyn till miljön, vad gäller Happy Planet Index, tillfredsställelse med livet, medellivslängd och miljöpåverkan samt Climate Change Performance Index och på andra plats (efter Österrike) när det gäller tillgång på förnybara energisystem.
Hela artikeln med bilder och allt finns i Readers Digest i juninumret 2010 "Sverige är grönast i EU".

Mer realistisk klimatpolitik

 2010-07-28 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Man måste börja ställa krav på att klimat- och miljöpolitiken i fortsättningen ska leverera nytta i förhållande till vad den kostar med tanke på att resurserna är begränsade.
För bara tre år sedan hade den globala uppvärmningen sin guldålder. Al Gores Oscarsbelönade film "En obekväm sanning" jagade upp människor överallt med sina varningar om en katastrofal framtid. Efter bara tolv månader hade ledande mäktiga politiker som "klimatkanslern" Angela Merkel och Tony Blair hoppat ombord på det gröna tåget. I december 2007 blev Australiens Kevin Rudd premiärminister genom att utnyttja klimatfrågan.
Idag har den gröna politiken ramlat ner på mer realistiska nivåer nästan överallt. Efter två ovanligt stränga vintrar i i USA och Europa och efter den omfattande ekonomiska krisen tycker väljarna inte längre att den globala uppvärmningen är den viktigaste frågan. Förra månaden kallade Kanadas premiärminister Stephen Harper klimatförändringen för en "bisak" till viktigare ekonomiska frågor och ställde in ett planerat klimatmöte med G20s miljöministrar. Angela Merkel strök utgifter för grönt utvecklingsstöd i de senaste budgetnedskärningarna och Barack Obama verkar ha svalnat inför planerna på att minska utsläppen och i förra månaden valdes Kevin Rudd bort som premiärminister på grund av sin gröna politik. Främsta orsaken till förändringen är att klimatpolitiken blivit skum och tueggad. Grön politik har blivit av med oskulden på många sätt sedan 2007. Biobränslen är den nya etiketten på vanliga gammaldags jordbrukssubventioner. De tyska subventionerna till solenergi är kanske det mest slösaktiga miljöprogrammet i hela världen.
Läs artikeln i Newsweek, "A Green Retreat", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2010.
Läs också här på Climate Realists.
Tidigare bloggar om klimatpolitik och global uppvärmning:
FNs klimatforskning har förlorat förtroendet, 100614
Låg trovärdighet för FNs klimatpanel, 100131
Slut med den billiga maten, 071216

"Nya EU-medborgare"

 2010-07-18 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
En frusen konflikt med de ryskstödda separatisterna i Transdnjestrien har lamslagit Moldavien sedan 1992. Hundratusentals moldaver arbetar utomlands, mestadels illegalt. Pengarna som de skickar hem håller landet flytande. Sedan Rumänien gick med i EU 2007 har det blivit svårare för moldaverna at att resa utomlands. Och ännu svårare kommer det att bli om Rumänien tillåts gå med i Schengensamarbetets passfria zon nästa år. Rumäniens statschef vill göra någonting åt detta.Hans land ska ha fler invånare. För att uppnå detta använder han en mycket ovanlig metod. Han delar nämligen ut rumänska pass till hundratusentals fattiga moldavier, som inte har något emot att bli medborgare i EU-landet Rumänien, eftersom det ger dem möjlighet att söka arbete i vilket EU-land som helst. Det är inte Rumänien som hägrar utan möjligheten att komma in i förhoppningsvis ett Schengen-land och därmed ha fritt val bland 25 EU-länder. Bulgarien intresserar dem inte.
Redan har nästan en halv miljon moldavier lämnat fosterlandet där BNP per capita ligger på Sudans nivå. Omkring 120 000 av Moldaviens 3,6 miljoner invånare har skaffat sig rumänska pass, och drygt 800 000 har lämnat i passansökan. Folkmängden är 3,6 miljoner invånare. För att klara anstormningen har Rumänien öppnat två nya konsulat i städerna Balti och Cahul - allt på EUs bekostnad.
Populistiska partier i EU-parlamentet som det österrikiska FPÖ har reagerat och riktat en formell fråga till Kommissionen om vad den kan göra för att stoppa Rumäniens passutdelningar. Det tyska CDU avvaktar och förväntar sig invandringsströmmen främst till Italien och Spanien - från Rom till Lissabon.
Bilden visar Rumäniens konsulat i Chisinau som är Republiken Moldaviens huvudstad, Europas fattigaste land.

Läs artikeln i Der Spiegel, "Romanian Passports For Moldovans- Entering the EU Through the Back Door", eller läs den här, översatt i Tempus nr 28 2010.

Lady Ashtons byråkratiska megamyndighet

 2010-07-13 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
EUs nya utrikesdepartement får 8000 medarbetare och en budget på 8 miljarder euro. Även med Bryssels mått mätt handlar det om en gigantisk apparat. EU-parlamentets ledamöter har sällan varit så eniga i sin kritik. Men ingen vill eller vågar attackera det nya prestigeprojektet, som ger EU-skeptikerna gratis ammunition. Det värsta är att i Catherine Ashtons jättemyndighet har alla rätt att skriva ut checkar. Och att den personliga ansvarsfriheten för Ashtons diplomater i praktiken avskaffats. I snitt ska 22 miljoner euro omsättas varje dag, sju dagar i veckan. Verksamheten är komplicerad och fungerar illa redan nu. I Addis Abeba har bristande samordning resulterat i att 65 miljoner euro "hamnat fel". Att få tillbaka felskickade pengar är alltid svårt och ofta omöjligt. I EU-parlamentet har Inga Grässle som är talesperson för dess kristdemokratiska ledamöter i budgetutskottet slagit larm, att ansvarsprincipen tagits bort för vad hon kallar "ämbetsmannakårens lyxlirare" och att EU skapat ett "nästan rättslöst område", ett allvarligt brott mot "europeiska budgetregler". Är EUs nya megamyndighet ett vansinnesprojekt?"
Läs artikeln i Der Spiegel, "Brüssels Mega-Behörde für Geldvernichtung", eller läs den här, översatt i Tempus nr 27 2010 eller läs den här.

Demokratin viker i Afrika

 2010-06-29 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Den sudanesiske miljardären Mo Ibrahim erbjuder 5 miljoner dollar i prispengar under 10 år till den afrikanske president som när han avgår från sitt ämbete kan bevisa att han varit Afrikas mest demokratiske och laglydige statschef. Men under de senaste två åren har det inte funnits någon kandidat alls.
Många länder i Afrika tycks glida in i en ny autokratisk era trots ekonomiska framsteg. Detta i motsats till åren efter det kalla krigets slut då en demokratisering påbörjades.
I land efter land syns tecken på en ny våg av auktoritärt styre. Oppositionsledare förtalas och förföljs, myndigheterna utfärdar ödesdigra varningar för etniska konflikter och kaos om regeringspartiet skulle förlora makten, valkommissioner befolkas med lojala regimanhängare och säkerhetsstyrkor och statliga resurser utnyttjas av det regerande partiet.
Västmakter har en tendens att bortse från det växande politiska förtrycket i Afrika. Strategin är att stödja otäcka regeringar för att kunna påverka händelseutvecklingen i en bråkig del av världen.
Förutom säkerhetsaspekter och konkurrensen om naturresurser finns det en tredje orsak till att bortse från politiskt förtryck i Afrika. Det är hjälporganisationernas växande inflytande på deras länders utrikespolitik. Internationella påtryckningar för att komma närmare FNs mål att skänka 0,7 procent av BNP till utvecklingsstöd har ökat biståndet även om det finns bevis för att detta bäst tjänar auktoritära regeringars egna syften bäst.
Läs artikeln i Newsweek, "Uncertain Science: Why Democracy Isn’t Working", eller läs den här, översatt i Tempus nr 25 2010.
Tidigare bloggar om den felaktiga biståndspolitiken i Afrika:
Sudanesisk miljardär skapar pensionsfond för att få afrikanska despoter att avgå 2006-11-03
Givarländerna blundar för korruptionen i Afrika  2009-07-06
"Afrika måste finna sin egen väg till välstånd" 2009-05-24
De stora utsugarna 2007-09-10
Biståndspolitiken leder till ny kolonialisering av Afrika 2005-11-06