Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Lokal Politik

Bertil Tomelius
Startsida

 

Moderatlunch på nya Dannegården

 2011-08-26  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan   För fem år sedan För sex år sedan  
I går var det dags för höstens första "Moderatlunch", väl förberedd och planerad som vanligt av Marianne Ohrlander, Tord Larsson och Ove Carlsson. Den avhölls på Dannegården belägen i centrala Trelleborg.
Vi bjöds på oxrullader med potatismos och andra tillbehör. Till detta fanns ett salladsbord som åtminstone i min smak var förträfflig med grönsaker i alla dess (nyttiga) färger. Isvatten, kaffe och skorpor ingick i priset som var 95 kronor. Vita dukar på bordet och vita linneservetter förhöjde njutningen. Vi var tjugo personer och fick därför ett eget rum vilket alltid är bra eftersom ljudnivån snabbt blir hög.
Dannegården hade åter fått nya ägare sedan vi var där senast och heter nu Hotell Duxiana Dannegården. Och finns förstås på Facebook!
Nästa lunch blir på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter Forum och där kommer vi att hålla till under hösten med bland annat Gåsamiddag i november.
Efter lunchen på Dannegården gick flera av oss till Moderaternas (M)ötesplats på Algatan 76 där det var Öppet Hus fram till klocka 19 på grund av den pågående Palmfestivalen.
Tidigare Moderatlunch på Dannegården, 09-02-25.
Senaste bloggar om Moderatluncher:
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.
På Facebook: Hotell Duxiana   Dannegården

Enkla frågor var för komplicerade

 2011-05-24 Lokal politik, Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kommunfullmäktigemötet i går kväll fick en annorlunda inledning. Ordförande Inger Hansson inledde med att tacka den nyss avskedade kommundirektören Christer Fredriksson (i hans frånvaro) för den nytta han inneburit för Trelleborgs kommun samtidigt som hon hälsade Jonas Rosenqvist väkommen som tillförordnad kommundirektör. Hon påbjöd också en tyst minut för framlidne Göran Gunnesson, ledamot av fullmäktige och ordförande för Trelleborgshems styrelse efter att ha hållit en personligt färgad, vördnadsfull nekrolog över honom.
Många ledamöter var frånvarande, tre från moderaterna, vilket innebar att jag åter tjänstgjorde, dvs flyttades upp från ersättare till ordinarie ledamot. Det var Pierre Kulls plats som jag intog, bredvid Tina Järvenpää, som för övrigt lämnade sin ersättarplats i Arbetsmarknadsnämnden av personliga skäl. Hon ersätts av Margaretha Blennhede, som liksom jag är styrelseledamot i Föreningen Sverige-Tyskland.
På punkten Delårsrapport 2011-03-31 var Lars-Olof Flink från Söderslättspartiet (Söd) snabbt uppe i talarstolen med bl a en fråga om kostnaden för att bygga om Rådhuset. På punkten Barnbokslut 2010 ställde Lizian Kyreus (s) en fråga till Karin Jeppsson som gick upp i talarstolen och därmed fick jag se hur hon (Karin) såg ut. Mycket yngre än jag väntat mig.
Mötet beslöt i enighet om att anslå 950 000 kr till kommunstyrelsens investeringebudget år 2011 för nya webbplatser vilket var välkommet.
SDs gruppledare Per Klarberg redovisade en interpellation till arbetsmarknadsnämndens ordförande Ina Liljeberg angående avtal med migrationsverket. Han frågade var de senaste 15 "ankarbarnen" skulle bo. Han fick svar och samtidigt en knäpp på näsan för att han använde detta uttryck i stället för det korrekta "ensamkommande flyktingbarn". "Sluta kalla dem för ankarbarn, det är kränkande" menade Lizian Kyreus argt. Sen urartade mötet i käbbel och osäkerhet om formerna. Det var Bertil Larssons (Söd) "enkla frågor" som visade sig vara alltför komplicerade och borde ha ställts som interpellationer. Eller inte, kanske? Vad ansåg mötet om detta menade Ordföranden. Dessutom handlade en av frågorna om anledningen till före detta kommundirektörens avsked vilket inte sågs som passande.
"Hårda ord och heta känslor" blev rubriken på Anders Mårtenssons artikel i Trelleborgs Allehanda idag.
Tidigare bloggar om möten i kommunfullmäktige i Trelleborg:
Lugn avslutning på politiken,
Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna,
En enig koalition slog lätt en splittrad och reservbetonad opposition,
Politikerföraktets kväll.

Vårträff i Helsingborg

 2011-05-13 Lokal politik
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
Jan Backman, ordförande för seniorerna i Helsingborg hälsade välkomna och Käthe Berggren, ordförande för Seniorrådet i Skåne presenterade ett förslag till ny organisation för moderata seniorers arbete i Skåne. Nästan 60 personer från de skånska kommunerna hade mött upp på de skånska seniorernas vårmöte på Parapeten i Helsingborg. De bjöds på ett varierat program och en underbar lunch. Från Trelleborg var vi sex seniorer, förutom jag själv, Ola Pärson, Eva Ekström, Helny Feustel, Ingegerd Möller-Leo och Jan Hjertsson.
Thomas Finnborg, ny riksdagsman för Helsingborg inledde som talare och presenterade en moderat politik för trygghet, lokalt och nationellt. Äldreombudet Iréne Berg presenterade sin verksamhet.
Carl-Johan Sonesson ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne höll ett intressant föredrag om ett antal utmaningar som sjukvårdspolitikerna står inför, om behovet av prioriteringar och om hur hälsovalet har förbättrat kvaliteten i vården.
Skådespelaren Gunilla Poppe gjorde ett bejublat framträdande och fängslade publiken med sina teaterminnen inklusive sin "Nisse" och Fredriksdals teater.
Till sist talade Lars Ohlsson om hur man jobbar med trygghetsfrågor i Helsingborgs stad just nu.

Bloggar om tidigare träffar:
Simrishamn, hösten 2010
Ystad, våren 2010
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

     
Thomas Finnborg, ny riksdagsman för Helsingborg.
I bakgrunden Jan Backman och Käthe Berggren
Nästan 60 personer från de skånska
kommunerna hade mött upp
Seniorer från Trelleborg: Ingegerd,
Helny, Eva, Ola och (bakom Eva) Jan Hjertsson.
     
 Äldreombudet Iréne Berg  Tre damer i kaffehörnan, Helny, Eva och Ingegerd Skådespelaren Gunilla Poppe gjorde ett
bejublat framträdande. Lars Ohlsson väntar på sin tur.

Sverigemötet i Karlstad: Here we come!

 2011-05-04 Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I morgon den 5 maj är det dags att ta sig till Karlstad och Karlstad Congress Culture Centre. Klockan fyra på eftermiddagen åker jag och tio andra moderata medlemmar från Trelleborg till Sverigemötet som ska pågå i dagarna två. Ungefär 1700 företrädare för nya Moderaterna är anmälda för att byta erfarenheter, träffa varandra och utveckla sig själva och sin politik. Det blir en mångfald av seminarier att ta del av. Själv har jag anmält mig till fyra seminarier: vårt nya kommunala handlingsprogram: arbete, välfärd, trygghet. Här har jag fått materialet att läsa i förväg - det var mycket bra. Men också till seminarier som handlar om Fler unga i arbete - Med Hillevi Engström och Tobias Tobé, Grov organiserad brottslighet - Beatrice Ask, och Ensamkommande asylsökande flyktingbarn - Tobias Billström.
Sedan blir det naturligtvis också föredrag av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, mingel, buffér och luncher.
Jag ska bo på Clarion Hotell Drott på Järnvägsgatan i dubbelrum med Gunnar Hedin. Vi är hemma igen på lördag kväll. Det ska bli kul.
Jag var med på Kommunala Rikskonferensen, som kongressen för kommunpolitiker hette tidigare, i april i fjol och den gjorde mig mycket glad och entusiastisk!

Skärtorsdag, blå kampanj med gula påskliljor

 2010-04-21 Lokal politik
 För två år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Åter dags för moderaterna i Trelleborg att visa upp sig på stan. Det var ju skärtorsdag så vad kunde passa bättre än att dela ut påskliljor. Tillsammans med ett litet lättsmält politiskt budskap förstås. "Trelleborgsmoderaterna - för ett bättre LIV". (L)ivskvalitet, (L)ängtan, (L)ångsiktighet. (I)nfrastruktur, (I)déer, (I)ntegration. (V)alfrihet, (V)erklighet, (V)isioner.
Och så är det ju en tradition som i år firade sitt treårs jubileum. Och det med råge. Mer än tusen påskliljor delades ut till glatt överraskade påskshoppande trelleborgare, som gärna besvarade vår önskan till dem om en Glad Påsk. Särskilt riklig var (gång)trafiken på Algatan utanför Systembolaget medan många andra satt och njöt i det gassande solskenet utanför caféer och restauranger.
Många moderata medlemmar deltog inklusive kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Fjolårets kampanj.

       
Kommunalrådet Ulf Bingsgård
smilar inför väljarna
Ulla Thornberg i korrekt och
klädsamt outfit
Nya Muf-ordföranden
Jennifer Jarl var med
Senioren Bertil Tomelius
delar med sig

Ungdomliga initiativ på Ungdomsveckan

 2011-04-06  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
Under Ungdomsveckan i Trelleborg, hölls under onsdagen den 6.4 Ungdomsstyrelsens Rikskonferens på Ångkvarnen. Under hela dagen var det olika aktiviteter i foajén. Jag tog mig en titt på dessa och fann bland annat:

Sandra Jeppsson och Mimmi Homouth startade nyligen "klädbytardagar" i Trelleborg. "Bytt mot Nytt" i samarbete med ABF.
Närmaste klädbytardag på Kulturhuset i Trelleborg är den 10 april. Mellan 12 och 13 kan du lämna in vad du vill. Följ dem på deras hemsida, byttmotnytt.blogg.se.

Fillis och Hanna berättade om sitt företag, Re Candles UF, som förstås står för Ungdomsföretag. De är en grupp på sju elever som går sista året på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Alla sju går ekonomisk inriktning, vilket innebär att under sista året startar man och driver ett UF-företag. Affärsidén är att erbjuda unika ljus gjorda på återvunnet stearin, för dig som både värnar om miljön och gärna avnjuter dina mysiga stunder med ett tänt ljus.
Fillis är VD och Hanna, inköpsansvarig. Låter som en underbar idé tycker jag. Läs mer på bloggen, www.ReCandlesUF.blogg.se.

Cecilia Lundh och Dorentina Dewa var på plats för att informera om Trelleborgs Ungdomsråd där Cecilia Lundh är ordförande.
Den senaste aktiviteten var i måndags den 3 April då ungdomsrådet ordnade en familjedag i parken med olika aktiviteter för barn och en talangtävling för både yngre och lite äldre.

Therese Olsson och Johan Karlgrund arbetar med Navigatorcentrums projekt "sommarlovsentreprenörer".

Moderatlunch på "Två trappor"

 2011-03-31 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
Aldrig varit där förut och den situationen delades av de allra flesta. Men vi hittade till restaurangen "Två trappor" på Gutenbergsgatan nära Forum i Trelleborg. Den har funnits där länge och kallades tidigare enligt historiska källor för G-man. Tack till Marina Theandersson som tipsat om "Två trappor", kanske också för att hennes dotter arbetar där. Men hur som helst. Det blev en trevlig upplevelse med god service, god mat och trevligt sällskap. Skivad rostbiff med stekt potatis och sås valde jag och blev inte besviken. Kaffe och småkakor på det. 70 kr är normalt.
Gutenbergsgatan heter så efter Johann Gutenberg som levde och verkade i 1400-talets Mainz i Tyskland och är den vi har att tacka för den moderna boktryckarkonsten. Men G-man har inte med honom att göra utan färgtillverkaren Gleitsmann från 1800-talet. Tilläggas kan att till bådas överraskning träffade jag Elisabeth Persson som jag just lärt känna på Bokcirkeln på Stadsbiblioteket.

   
 Marina Theandersson (närmast), med från vänster Elisabeth Persson, Lena Lantau, Eva Ekström och Ulla Thornberg  Ingegerd Möller-Leo och Aino Vastagh  Gunnar Hedin och Ola Pärson har roligt
 
 Gunilla Folkesson och Eva Holm, just hemkommen från Sydafrika  Jan Hjertsson, just hemkommen från Spanien, Ove Carlsson och Lars-Åke Lunéll  Gutenbergsgatan 2

Årsmöte på (M)ötesplatsen

 2011-03-24  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
I går kväll var det dags för Trelleborgsmoderaternas årsmöte. Ulf Bingsgård omvaldes som ordförande, Ina Liljeberg som kassör och Göran Gärtner som sekreterare. Två personer avtackades eftersom de lämnade styrelsen. Två nya valdes in, bland dem 18-åriga Jennifer Jarl. På bild med Anita Bingsgård och Helny Feustel i bakgrunden.
Lite statistik: det var lika många närvarande på årets som fjolårets årsmöte, men bara hälften var desamma. En del var nya, så det rör sig i leden.
Gunilla Folkesson som snart sköter det mesta hade ordnat en riktig fest med lite varjehanda. Flera dessertostar med matchande frukt och grönt till det och många olika drycker att välja på. Anthon Bergs chokladkartonger matchade det goda kaffet.
Och så som kronan på verket dök Pia Kinhult upp helt enligt vår Facebook överenskommelse. Hon pratade fritt ur hjärtat om Skånes framtidsutsikter men också om de som lägger hinder i vägen. Pia är nybliven chef för hela Skåne och väl insatt i det mesta. Pia Kinhult är ny ordförande i regionstyrelsen. Hon ser ekonomin som den största utmaningen framöver. Bild: Valberedningens ordförande Staffan Cederö med Ulf Bingsgård och Ove Carlsson.
Pia Kinhults blogg.
Bloggar om tidigare årsmöten: Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

Öppet Hus på första vårdagen

 2011-03-19   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, moderaternas partilokal i Trelleborg. Anders Hansson från Skanör var inbjuden som talare. Anders Hansson är inne på sin andra mandatperiod i riksdagen. Nu sitter han i försvarsutskottet, som ordinarie ledamot, förra perioden var han i justitieutskottet. Hur som helst är han alltid lika intressant att lyssna på. Det blev en lagom blandning av fakta och rykten i riksdagskorridorerna.
Naturligtvis diskuterades Håkan Juholt, socialdemokraternas senaste partiledarkandidat, kärnkraftsförespråkaren från Oskarshamn vars stora idol är Elvis Presley.
Anders delade med sig av sina egna och tydligen också andra moderata riksdagsledamöters synpunkter på regeringens nyliga överenskommelse med miljöpartiet som ger illegala invandrare, de så kallade "papperslösa" rätt till sjukvård på samma villkor som andra i Sverige.
Förändringarna inom försvaret, med inriktning mot insatsförsvar i stället för invasionsförsvar och med kontraktsanställda istället för värnpliktiga. Anders betonade, särskilt för yngre generationer att de inte ska ta demokratin för given, det är lätt för att göra detta, när näraliggande krig och katastrofer hamnar allt längre tillbaka i historien. Detta händer aldrig oss, kan man tänka. Men demokratin måste alltid försvaras.
Intresset bland de drygt tjugo deltagarna var stort och frågorna och kommentarerna haglade. Mycket var på tapeten .
Många frågor om ensamkommande flyktingar vars boende är en het potatis i Trelleborg för tillfället.
Om vad som händer i Libyen och behandlingen av Khadaffi hade många åhörare synpunkter på.
Tidigare bloggar om Anders Hansson:
Årets höstträff på Gästis i Anderslöv, Anders Hansson, ny ung moderat riksdagsman.

Utbildning för förtroendevalda

 2011-03-11   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hemma från dagens "Utbildning för förtroendevalda". Tack till personalchef Magnus Dahlberg och ekonomichefen Agneta Sjölund som bjöd på tävling och delade ut pris. Som jag förstås vann. Det gällde att utifrån en lista på ekonomiska termer hitta ett ord som inte hörde dit. Vilket? Fodra. Fodringar gör man ju i stallet. Fordringar kan vara osäkra. Se bild nedan till höger.

Agneta Sjölund basar för Ekonomikontoret och sina 18 medarbetare. Hon hade mycket intressant information att komma med som hon framförde på ett pedagogiskt sätt. Tydliga grafer gjorde det lätt att följa med och få en överblick över de nästan två miljarderna kronor som Trelleborgs kommun omsätter.
Personalchef Magnus Dahlberg redde ut frågor kring arbetsmiljöansvar, samverkanssystemet och klargjorde hur man gör arvodesberäkningar.
Aldrig har andelen äldre som förmodas behöva vård varit större och aldrig har tillgången på arbetskraft i Trelleborgs kommun varit lägre. Det är en verklig utmaning att se till att alla de många unga som inte har något arbete får de kompetenser som kommunen skriker efter. Lika viktigt är att göra kommunen till en attraktiv arbetsplats.
Raymond Lützhöft, budget- och utvecklingschef beskrev den ekonomiska organisationen. Vilka omständigheter som styr både internt och externt. "Pengarna eller lådan?" Det viktiga beslutet måste politikerna ta. Hur mycket får verksamheterna kosta? Vilka verksamheter utöver de obligatoriska ska finansieras av skattebetalarna.

Detta var andra utbildningsdagen av två. Förra fredagen lyssnade vi på den nye kommundirektören Christer Fredriksson. Han presenterade kommunens vision, dess strategiska inriktningar och verksamhetsidé. Vi fick också ta del av Styrkedjan och om hur kommunens mål formuleras från kommunstyrelsen och facknämnderna. Med mycket annat.
Christer Fredriksson är en mycket duktig talare som kan få "torra" ämnen att bli spännande och intressanta genom personligt framförande och lagom humor.
Jonas Rosenkvist, biträdande kommundirektören som förutom att gå igenom de viktigaste punkterna i kommunallagen också redde ut reglerna kring offentlighetsprincipen och sekretesslagen. Vi fick också en genomgång av hur ett sammanträde praktiskt gå till för att inte glömma de viktiga reglerna för offentlig upphandling.
Bilder till vänster: I förgrunden Agneta Sjölund och Magnus Dahlberg. Till höger: Raymond Lützhöft.

Två mycket värdefulla dagar särskilt för alla oss som är nya politiker i Trelleborg.

Lyckad informationsträff på Region Skåne för Seniorrådet

 2011-02-16  Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
För någon vecka sedan hade Seniorrådet i Skåne glädjen att få en inbjudan till det nya Regionhuset på Dockplatsen 26 i Malmö som invigdes så sent som i september i fjol. Det var Regionrådet Carl Johan Sonesson som bjöd in och var värd för mötet. Han är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Hela förmiddagen den 9 februari anslogs till mötet.
Först presenterade Carina Nordqvist Falk kundvalsmodellen i Region Skåne. Hon är chef för enheten för uppdragsstyrning av patientprocesser i vården.
Sedan berättade de två huvudprojektledarna Tomas Ekström (MAS) och Claes Arén (Lund) om historien bakom bildandet av SUS - Skånes Universitets Sjukhus, den så kallade PROLUMA-processen. Det handlar om sammanslagningen av Malmö Universitets Sjukhus och Lunds Universitets Sjukhus. Om det komplicerade fusionsarbetet och om de processer som det återstår att fullfölja. På bilde syns Claes Arén i "korridorsnack" med Carl Johan Sonesson.
Till sist återkom Carina Nordqvist Falk som arbetar med att introducera en ny utvärderings- och styrningsmodell med patientgruppen "Multisjuka äldre" som exempel. Detta tyckte jag var särskilt intressant eftersom jag själv arbetat med utvärdering och kvalitetstyrning inom tjänsteproduktion, exempel utbildning av vuxna.
Deltog gjorde också Hälso- och sjukvårdsdirektören Karin Christensson som syns på bild ovan tillsammans med Lars Hinsell och Käthe Berggren från Seniorrådet.
Alltihop var mycket intressant, pedagogiskt och kundvänligt upplagt. Det blev också många tillfällen till frågor.
Jag ser detta som ytterligare ett konkret exempel på hur de moderaterna politikerna, både regionalt (och lokalt i varje fall i Trelleborg) värnar om och respekterar sina seniorer i Skåne.
Ett stort tack till Carl-Johan och en särkild hälsning till hans fru hustru som gör allt hon kan för att välta socialdemokraternas styre i Malmö och äntligen göra det till en borgerlig kommun.

Arbetsmarknadsnämnden bildar sig

 2011-01-27 Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Den nybildade Arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg erbjöds ett dygns utbildning i Ystad för att förhoppningsvis ge oss grunderna i hur den nya förvaltningen arbetar. Den nya Arbetsmarknadsnämnden ersätter två tidigare nämnder, dels Individ & Familj och dels Arbete & Försörjning som tidigare låg direkt under kommunstyrelsen. Jag tror att vi alla var mycket nöjda med undervisningen. Den behövdes, mycket var nytt för de flesta. Utbildningen var väl planerad och väl genomförd och materialet vi fick var omfattande och relevant för nämndens arbete. Under tisdagen fick vi en övergripande presentation av verksamhetschefen Cecilia Leijon av Arbete & Försörjning som består av fyra enheter EEB (Enheten för ekonomiskt bistånd), Arbetsmarknad, Projekt/utveckling samt Boende som är alldeles ny och handlar om kategorin "ensamkommande flyktingbarn". De fyra enhetscheferna är Susanne Loveheim, Ola Jonsson, Zara Göransson resp. Thomas Djurfeldt.
Susanne Loveheim presenterade Enheten för ekonomiskt bistånd och gällande lagstiftning på området med dess olika "normer" och andra snåriga paragrafer. Onsdagens utbildning fortsatte med Arbetsmarknadsenheten och Introduktion av nyanlända. Kursen gav också utmärkt tillfälle att personligen lära känna Alliansens företrädare i Arbetsmarknadsnämnden såväl som de två oppositionspartiernas.
Cecilia Leijon avslutade kursen med att hälsa oss välkomna att "auskultera" i den så kallade verkligheten när helst vi så ville.

       
 Verksamhetschef Cecilia Lejon
pekar ut målet med utbildningsdagarna.
Med sig har hon enhetschefen Ola Johnsson.
Socialdemokraternas ledamöter i AMN: Lars-Åke Norin, Monica Nordblad och Anastasious Manetoupolos.  Och här finns röda ersättare i AMN:
Jörgen Tenggren, Martin Skånberg
och Lene Olsson.
 På plats i restaurangen:
Terezija Macas, Jörgen Tenggren,
Martin Skånberg och Lars-Åke Norin.
       
 Alliansare trivs ihop.
Staffan Svensson, Jan Jönsson, Johanna
Vargas och Jane Madsén Kristensen.
 Zara Göransson, Ina Liljeberg
Cecilia Leijon och Jörgen Löfstedt.
 Två Sverigedemokrater i AMN:
Anita Dewár och Helmuth Petersén.
 Enhetscheferna är glada att allt
är över.Tomas Djurfeldt, Zara Göransson,
Ola Johnsson och Susanne Loveheim.

Moderatlunch i januari

 2011-01-24 Lokal Politik
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
På Wärdshuset Två Leijon åt vi av Lunchbuffén som var Snitzel med wienergarnityr - kapris och ansjovisfiléer. Ingick en god salladsbuffé, måltidsdryck och kaffe och eftersom det var fredag även en dessert. Det var trevligt som vanligt men extra roligt var det att två nya personer deltog utöver de vanliga som är med nästan varje gång. Det var trevligt att få hälsa välkommen till före detta sjuksköterskan Lena Lantau och Jan Hjertsson som varit politiskt aktiv för moderaterna i Stockholmstrakten i många decennier, bland annat kommunalråd i Botkyrka. Nu bor han i Kurland.
Efter lunchen gick vi mangrant till (M)ötesplatsen där Mårten Bönnemark pratade om utvecklingen på bostadsmarknaden i Trelleborg framför allt för äldre. Mårten har drivit en fastighetsbyrå i flera decennier i Trelleborg och är nybliven ledamot i såväl Samhällsbyggnadsnämnden som Trelleborgshems AB. Det blev ett lättsamt föredrag som uppskattades av de närvarande tjugo personerna.

Wärdshuset Två Lejons hemsida.
Senaste moderatlunch var på Golfkrogen.

   
 Lena Lantau och Marina Theandersson  Jan Hjertsson och Mikael Rubin  Ingegerd Möller-Leo och Gunilla Folkesson,
i bakrunden Lars-Åke Lundell
och Marianne Ohrlander
 
 Gösta Kullenberg och Mona Evanth  Ola Pärson presenterar efterrätten för
bland andra Aino Vastagh och Ulla Thornberg
(med ryggen mot kameran)
 Lena Lantau och Aino Vastagh serveras kaffe

Lugn avslutning på politiken

 2010-12-21 Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Årets sista möte med Kommunfullmäktige i Trelleborg blev också mitt tredje. Märkvärdigt nog har jag som ersättare för Moderaterna redan fått "tjänstgöra" under två av dessa eftersom flera av vår ordinarie fått lämna återbud. Det är helt klart mer intressant än att sitta som ersättare. Det inleddes lugnt med julmusik under välkomstkvarten.
Förra mötet präglades av många personval till nämnderna vilket innebar att vi ledamöter fick springa fram och tillbaka och lägga en valsedel i urnan. I går var det dags rösta i en öppen votering. Det var första gången för mig så för säkerhets skull skrev jag med stora bokstäver ett "Ja" på ett vitt papper. Jag ville inte drabbas av det hjärnsläpp som representanter för Sverigedemokraterna råkade ut för i början av förra mandatperioden. Då var det någon som svarade fel och försökte förgäves ändra på det efter klubbslaget. Nej den nesan ville jag verkligen inte råka ut för.
Det handlade mycket om inval till olika fonder och organisation. Valberedningens förslag klubbades rutinmässigt igenom och jag fick en plats i "Selma och A E Anderssons donationsfond", men med ett undantag. Valberedningens förslag till "Borgerlig representant" i Kockska Stiftelserna, Inga Berggren fick mothugg då Bertil Larsson, Söderslättspartiet, nominerade fullmäktiges ordförande Inger Hansson. Det blev sluten votering och Inger Hansson vann med 21 röster mot 14 och 16 blanka.
Se Trelleborgs kommuns Stiftelseförteckning.
Senaste fullmäktigemötena, "Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna" och "Lovande inledning på mandatperioden".

Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna

 2010-12-07 Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För fem år sedan
Rena natta för röd politik i Trelleborg. Socialdemokraterna har inte förstått att de än en gång förlorat ett val. De har inte väljarnas förtroende för sin politik och därmed inte heller i kommunfullmäktige. Förra mötet för två veckor sedan utnyttjade (s)ocialdemokraterna möjligheten att med en tredjedel av fullmäktiges mandat kunna återremittera hela förslaget om ny politisk organisation tillbaka till Kommunstyrelsen för en ny beredning. De fick stöd för detta av Söderslättspartiets tre personer.
I går kväll var det därför ett extra inkallat fullmäktige. Nu var socialdemokraterna ännu mer förgrymmade. De krävde att alla nämnder skulle ha en andre vice ordförande som skulle ges till en socialdemokrat. Och så ville de att det under kvällen skulle beslutas om att Catherine Persson får fortsätta som oppositionsråd efter den 31.12 och vilket arvode (lön) hon får. Trots att denna fråga inte stod på dagordningen.
Då Catherine Per(s)son står för nästan 90 % av tiden i talarstolen skulle man kunna tro att hon är en god talare. Men det är hon inte. Aldrig har hennes framträdande varit så patetiskt som i går kväll. Den svartaste dagen i Trelleborgsocialisternas tidigare så stolta historia. Allt som återstår i dag är - historia.
Allting var bättre på Egil Ahls tid. Nu går allting i stället Trelleborgsalliansens , Femklöverns, väg.
Mötet som man hoppats vara avklarat på en timme tog nästan tre och en halv. En orsak var de långa inläggen från socialdemokrater som bedyrade att mötets viktigaste fråga var arvodet till Catherine Persson, en annan var att S tog "time out" vid flera tillfällen då CP inte visste hur hon skulle rösta men främst var det de långa voteringarna i personval som tog tid. I valet av vice ordförande till nio av nämnderna yrkade S på votering vilket betydde att 51 ledamöter i tur ordning nio gånger fick gå fram till "urnan" och lägga en papperslapp med kandidatens namn i den. Att socialdemokraterna förlorade varje votering med stor majoritet brydde som sig inte om.
Men visst är det sunda möten, man får tillfälle att röra på sig och för att stilla hungern finns bara frukt.
Bild på kommundirektör Christer Fredriksson, Kommunstyrelsen ordförande Ulf Bingsgård och vice ordförande Tina Järvenpää. Alla är lika glada då kvällen gått i Alliansens tecken.

Träff på Rådhuset

 2010-11-27 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I torsdags var det åter dags att samla Moderata Seniorer till ett möte på Rådhuset med kommunalrådet Ulf Bingsgård. Senast detta skedde var i oktober i fjol under mottot "Ett år kvar till valet". Vem kunde ana då den stora framgång som moderaterna fick i valet både i riksdagsvalet och i Trelleborg. Det blev en lång diskussion om det nya förslaget till politisk organisation med färre men större nämnder, arbetsutskott i nämnderna som kan fatta egna beslut i mindre frågor och presidium på bara två personer i stället för som under förra mandatperioden tre personer. Då lade socialdemokraterna beslag på alla 2:a vice ordförande posterna. Detta var tydligen för svårt att svälja för s-ledaren Catherine Persson som på senaste fullmäktigemötet begärde återremiss av ärendet och fick där stöd av Söderslättspartiet med Bertil Larsson och Lars-Olof Flink i spetsen. Extra fullmäktigemöte är inkallat till den sjätte december och då räcker det inte med bara 20 röster att fälla förslaget.
Men vi fick också en utförlig presentation av Trelleborgs kommun med trevligt bildspel. Trelleborgs kommuns vision är att vara en framgångskommun, med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt. Trelleborg har många framgångsrika företag och organisationer där varumärket "Trelleborg" kanske mest främjas av den världsomspännande koncernen Trelleborg AB men också av Trelleborgs FF som 2010 nådde en mycket meriterande plats på övre halvan i fotbollsallsvenskan. I Trälleborgen hålls i juli 2011 Vikingaslaget med deltagare från flera europeiska länder.
Intresserade åhörare: Till vänster Gun Blixt Andersen, Helny Feustel, Kenneth Bingsgård, Marina Theandersson och Ulla Thornberg. Till höger (överst) Bo Evanth, Ola Pärson, Ingegerd Möller-Leo och Anita Bingsgård. Till höger (nederst) Ulla Thornberg, Lisen och Torsten Mårtensson, Hans och Gun Odell samt Jane och Lars Kristersson.

Blogg från tidigare Seniorbesök på Rådhuset.

Lovande inledning på mandatperioden

 2010-11-23 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
I går var det fullmäktigemöte i Trelleborg med den nyvalda församlingen. För första gången hade jag en egen plats i salen eftersom jag nu är ersättare för moderaterna. Det blev en intressant och spännande show med mycket spel för galleriet. Åhörarna var många och ännu fler lyssnade förmodligen på direktsändningen i närradion som för övrigt var utmärkt att lyssna på även i salen.
Inger Hansson (M) omvaldes som fullmäktiges ordförande med rösterna 31-20. Åke Svensson (KD) valdes till förste vice ordförande med 24 röster mot 19. Motkandidat var Nils-Gunnar Snygg (S) som sedan med acklamation valdes till vice ordförande.
Det nya Söderslättspartiet med en fd moderat, Lars-Olof Flink och en fd folkpartist Bertil Larsson röstade på socialdemokraternas förslag.
Fastställandet av Budget 2011 med flerårsplan 2012-2013 gick snabbt. Hela beslutet blev en repris från förra året. Budgeten togs i sin helhet och det fanns tre budgetförslag, alliansens, Socialdemokraternas och Sverigedemokraterna. Vid val av motförslag till alliansens förslag ställdes S mot SD. Där fick SD flest röster i voteringen. Därefter i valet klubbades alliansens budget utan omröstning när den ställdes mot Sverigedemokraternas förslag.
På frågan om hur den politiska nämndorganisationen skulle se ut protesterade S och SSP (Söderslättspartiet). Catherine Persson slogs för att varje nämnd skulle ha förutom ordförande och vice ordförande även en andre vice ordförande - som under förra mandatperioden - som skulle ges till en socialdemokrat. Sverigedemokraternas Per Klarberg förklarade sig däremot nöjd med förslaget som också innebar att varje nämnd skulle ha ett arbetsutskott med sex ordinarie ledamöter av vilka en skulle gå till SD. Detta innebar en majoritet för Alliansens och kommunstyrelsens förslag till nämndorganisation. S och SSP kände sig slagna och tvingades ta till räddningsplankan minoritetsbegäran om återremiss. Då en sådan begäran bara behöver 17 av 51 röster vann denna med 20 röster mot 31. Detta voteringsresultat blev vanligt under kvällen. Oftast röstade SD på Femklöverns (Trelleborgsalliansens) förslag (31) medan Söderslättspartiet stödde Socialdemokraternas motförslag (20).
Redan den 6 december är det dags för nytt fullmäktigemöte. Då kommer frågan om den politiska nämndorganisationen åter upp på dagordningen. Då blir det majoritetsbeslut som gäller.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda. Mattias Karlssons blogg.

Utbildningsdag

 2010-11-14 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Det senaste kommunvalet i Trelleborg gav moderaterna 6 fler mandat än 2006 och i motsvarandegrad fler ersättare och ledamöter i nämnderna. Många nya representanter har därför valts in och därmed är behovet av utbildning stort. I lördags den 13 november samlades ett fyrtiotal förtroendevalda i Frans Malmros salen i Ångkvarnen för att trimmas under en heldag som avslutades först vid sextiden med en måltid.
Ingrid Wall, Trelleborgs kommuns informationschef, inledde med att tala om offentligheten och vårt förhållande till media. Sedan beskrev biträdande kommundirektören Jonas Rosenkvist vilka lagar som styr de förtroendevaldas verksamhet.
Efter en närande lunchpaus tog Ulf Bingsgård själv över ledarskapet och det blev en lång och mycket intressant eftermiddag och kväll. Samarbetet var gott, viljan att prestera var hög och kreativiteten flödade liksom gemytet. Det är ett sammansvetsat och ambitiöst gäng som ger sig ut i den politiska verkligheten för att ta upp kampen med oppositionen och med målet att göra Trelleborgs kommun till en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt.

     
     

Seniorerna på museet

 2010-11-10 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Idag var vi på det nya museet i Trelleborg. Ett knappt 20-tal moderata seniorer från Trelleborg hade mött upp. Vi hade förmånen att få bli guidade av museichefen själv Ingela Jacobsson. Först vi sätta oss i Bian där det rullar gamla filmer om Trelleborg kontinuerligt under många timmar om dagen. Den 22–25 november blir det "Troellvecka" då ett antal av Jan Troells kortare filmer om Trelleborg ska visas. Vi visades runt i Klosterköken och tittade länge på "Stadslifv", fd Stadshistoriska utställningen. Redan på 600-talet kom den första bebyggelsen hit!
Uppackningen av Bertil Herlow Svenssons skulpturutställning som ska avtäckas den 20 november tog vi oss också en titt på.
Efter museet var vi sugna på kaffe och därför passade det bra att det fanns bord bokade på Thebrödsbageriet på Kontinentgatan 2.
Bilden visar Ingela Jacobsson som tar emot sällskapet och informerar om museet och vad visningen ska handla om. Här ser vi också några av herrarna som Kenneth Bingsgård, Mårten Bönnemark, Wolfgang Österling, Gunnar Hedin och Hans Odell. På nästa bild ser vi utöver Wolfgang tre intresserade damer, Helny Feustel, Aino Vastagh och Hillevi Göransson.
Därefter Ann-Marie Jönsson, Gulli Nilsson, Ulla-Britt Levan, Eva Ekström. Eva Holm och Ingegerd Möller-Leo.

Skåneseniorernas höstträff: Inriktning mot framtiden

 2010-10-30 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Skåneseniorernas höstträff hölls den 29 november på anrika hotell Svea i Simrishamn. Det var välbesökt med över 80 deltagare från 20 av Skånes kommuner. Vi var nio personer från Trelleborg, nytt rekord. Jag, Aino Vastagh och Ola Pärson åkte med Eva Ekström som på ett utmärkt sätt forslade oss de 10 milen från Trelleborg i sin stadsjeep av märket Suzuki.
Förste talare var Anders Johnsson som tillsammans med sin fru driver Stockeboda Gård, ett före detta jaktskott som blivit konferensanläggning i det fagra Österlen. Nu är han Kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn, eller kanske bara nominerad, kommunfullmäktige sammanträder ju först på måndag.
Inger Koch som är ordförande för MSS, det vill säga Moderata Seniorer i Sverige, talade kring MSS mål för arbetet: vara en resurs för partiet, att stärka seniorernas ställning inom partiet och att vinna seniorväljare.
Ombudsman Daniel Runemalm kommenterade valresultatet.
Under dagens gång genomfördes också ett val av ordförandeoch vice ordf. för Seniorrådet. Till ordförande valdes Käthe Berggren, Malmö, till vice ordförande Sven Borgvald, Helsingborg och till 2:e vice ordförande Bertil Tomelius, Trelleborg.
Enligt god tradition deltar ordföranden för länsförbundet Lars-Ingvar Ljungman i seniorernas Skåneträffar. Så också denna gång.
I Region Skåne är nu Moderaterna största partiet. Detta innebär ett stort ansvar. Det gäller att fortsätta att identifiera vilka som är de viktigaste frågorna i väljarnas vardag. Och att erbjuda de rätta svaren och de bästa lösningarna.
Under rubriken Vin i stora mängder i Simrishamn presenterade Bo Thorsson, vd Nordic Sea Winery, ett nystartat livsmedelsföretag i kommunen. Det har tillverkning, förpackning och lagerverksamhet för vin i Simrishamn.
Till sist hade två nyblivna skånska riksdagsledamöter tillfälle att presentera sig för Skåneseniorerna i Simrishamn, Jonas Jacobsson från Hälsingborg och Patrick Reslow från Malmö. Jonas kommer från näringslivet medan Patrik varit partisekreterare. Båda fick direkt ordinarie platser i utskotten, Jonas i Näringsutskottet och Patrick i Justitieutskottet. Båda var goda talare med intressanta budskap. Läs en mer detaljerad rapport här.

Ystad, våren 2010
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

Nämndsförslaget klubbat

 2010-10-23 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
För knappt en månad sedan, den 25 september, började valberedningen arbete för att ta fram ett förslag på personer som ska sitta i de olika facknämnderna i Trelleborg. Det var jag Bertil Tomelius (seniorerna), Göran Gärtner (ordförande), Ina Liljeberg, Sebastian Lindeberg (MUF) och Charlotte Odell Zinn (kvinnomoderaterna). Vi hade valts på ett medlemsmöte möte den 22 september. För några dagar sedan blev resultatet klart och idag var det dags för nomineringsmöte där valberedningen redovisade sitt förslag för den moderata fullmäktigegruppen på 16 personer som skulle godkänna eller föreslå alternativa personer. 17 andra närvarande medlemmar kunde också kommentera men varken göra yrkande eller rösta. Enigheten var god, bara i två fall blev det votering och i en tredje blev det en lång diskussion där många medlemmar deltog innan beslut kunde fattas. I samtliga tre fall vann valberedningens förslag gehör.
Nu är det klart för Moderaternas del och näst intill klart vad gäller "Femklövern", dvs Alliansen + Miljöpartiet men sista ordet har Trelleborgs kommunfullmäktige på sitt möte den 22 movember klockan 1800.

     
 Ordförande Ulf Bingsgård inför den
samlade nya fullmäktigegruppen
 Nämndledamöter, Linda Nilsson, Clas Jönsson,
Helny Feustel, Gunilla Folkesson, Håkan Sjöberg, Gunnar Grafström och Jonas Bjunö
 Aino Vastagh, Tord Larsson. Ove Carlsson,
Göran Persson och Sebastian Lindeborg
     
I förgrunden: Bertil Tomelius, Mårten Bönnemark och Roger Persson   Ulf beskriver den nya nämndorganisationen Göran Gärtner framförde valberedningens förslag med hjälp av Charlotte Odell Zinn.

Seniorrådet på hotell Svea

 2010-10-13 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går träffades Seniorrådet i Skåne i Simrishamn. Vi hade bokat Piratenrummet och där höll vi vårt sammanträde medan Piraten själv blickade ut över de församlade.
Närvaron var glädjande hög, alla rådsmedlemmarna var där, förutom representanten för nordvästra Skåne, Gunilla Monsén-Lindström från Ängelholm som tyvärr fått förhinder. Alla rapporterade det "parlamentariska" läget efter valet sina kommuner. Torgil Rundcrantz rapporterade från Kristianstad där Alliansen har majoritet med hjälp av Miljöpartiet. I Simrishamn kompliceras situationen av två småpartier, Österlenpartiet och Gudrun Schymans Fi som fick fyra mandat vardera. Allt enligt Karl G Högberg. Mest tid ägnade vi åt att planera inför "Höstträffen" som i år är förlagd till just Hotell Svea i Simrishamn. Fredagen den 29 oktober kl 09.30 med Temat ”Efter valet – vad kommer att hända?”. Det gäller att boka in de rätta föredragshållarna och att dra publik.
Vi diskuterade hur vi bäst ska utveckla vår hemsida.
Efter sammanträdets slut åt vi Dagens Lunch, för min del Kalvkött i dillsås med kokt potatis. En klassiker, svensk husmanskost, riktigt gott.
Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Vi ska, vad gäller äldrefrågor, kunna var rådgivare till den moderata förbundsstyrelsen i vilken Rådets ordförande Käthe Berggren är ledamot. Sekreterareuppgiften delas mellan Sven Borgvald och mig, Bertil Tomelius. För att lösa våra uppgifter försöker vi hålla kontakt med länets Moderata Seniorer i de olika kommunerna. Vi är en sammansvetsad grupp som trivs med varandra och som därför kan arbeta effektivt och samtidigt ha roligt ihop.
Bloggar från tidigare möten med Seniorrådet: 2009-10-21, 2008-10-09 och 2008-08-26.

Moderatlunch på Golfkrogen

 2010-10-10 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Dags för en ny lunch för moderata seniorer i Trelleborg. Det var åter Golfkrogen på Stavstensudde som stod på tur. Visst är det lite blåsigt på vägen från parkeringsplatsen men det accepterar vi gärna för den underbara utsikt över ett blått hav och en grön golfbana vi får medan vi intar vår lunch. Som vanligt kunde man välja mellan en kötträtt och en fiskrätt och salladbuffén var fräsch och innehöll mycket att välja på. Nybakat bröd till detta. Och så det glada gemytet hos både de "gamla", trogna deltagarna och några nyare ansikten vi särskilt hälsade välkomna.
Tidigare lunch på Golfkrogen, i mars i fjol.

     
 Ulla-Britt Levan, Gulli Nilsson och
Lars-Åke Lundell
 Anita och Kenneth Bingsgård samt
Marianne Ohrlander
 Ove Carlsson, Helny Feustel och
Ingegerd Möller-Leo
     
 Ann-Marie Jönsson, Inga-Lill Pålsson och
 Aino Vastagh
 Bertil Tomelius och Ann-Marie Jönsson  Det innehållsrika salladsbordet

Historisk framgång för Moderaterna i Trelleborg

 2010-09-20 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Moderaterna ökar sitt rösteantal med 66 % jämfört med 2006, från 4749 röster till 7993 och får 16 mandat i fullmäktige, + 6 mandat. Moderaterna får 30,4 % av rösterna i Trelleborg. En fantastisk framgång efter ett fantastiskt valarbete. Allians för Trelleborg får 22 mandat, av fullmäktiges 51, jämfört med 18 i förra valet. Sverigedemokraterna förblir "vågmästare" med samma antal mandat, sju, som 2006. Socialdemokraterna tappar 700 röster och tre mandat.
Allra sämst val i Trelleborg gör SPI som tappar 1342 röster, de förlorar över 70 % av sina väljare och alla sina fyra mandat från 2006. In kommer i stället det nybildade Söderslättspartiet (SSP) som får 1285 röster och tre mandat.
En intressant konstellation är om Socialdemokraterna tar stöd av både Mp och SSP, då får de 22 mandat lika många som Allians för Trelleborg. Ganska osannolikt men ändå. Då blir det lottning. Förutsätter förstås att SD lägger ner sina röster.
Valdeltagande ökade med nästan en procentenhet till 79,3 %, också det en framgång för politiken i Trelleborg.
Uppgifterna hämtade från val.se.

Alliansträff på Trelleborgen

 2010-09-17 Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Under en fyraårsperiod har Trelleborgsalliansen styrt Trelleborg som en "minoritetsregering". Den har omfattat sex partier, Allians för Sverige plus Miljöpartiet och SPI. Inför valet 2010 ville SPI gå sin egen väg och Miljöpartiet vacklar. Detta gör det ännu mer glädjande att de fyra "riktiga" allianspartierna i Trelleborg, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har kommit överens om att bilda en valallians. För att samla våra gemensamma krafter och ladda inför den stora valdagen den 19 september träffades kandidaterna från de fyra partierna i går kväll på Trelleborgen.En kväll för uppladdning, gemyt, mat och lokal politik. Det fanns planer på att ha en kubbtävling men detta tillät dock inte vädret. Möllers stod för maten, det blev grillspett med tillbehör, gott och i rikliga mängden. Ingen kunde klaga på för små portioner.
Denna önskan om samarbete och behov av gemenskap manifesterades med alla önskvärd tydlighet under gårdagskvällens samkväm. Alla var nöjda och glada och man umgicks med förtjusning över partigränserna.
Några bilder från träffen på Trelleborgen. Vill du se fler bilder logga in på Facebook och titta här "Alliansträff på Trelleborgen".

     
 Riksdagsmännen Otto von Arnold (KD) och
Johan Linander (C) talade tillsammans.
 Marianne Ohrlander, Helny Feustel,
Henrik von Johansson, Emma von Andersson,
Staffan Cederö m fl.
 Åke Svensson, Göran Gunnesson,
Ove Carlsson, Lars Mikkelä och andra.
     
 Börje Zinn, Tord Larsson,
Håkan Sjöberg m. fl.
 Bert Ekstrand, Tina Järvenpää
och andra folkpartister i förgrunden.
 Kristdemokrater i långa banor.

Stor framgång för M i opinionen

 2010-08-21 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I Trelleborgs kommun ökar Moderaterna från 19,6 % i valet 2006 till 24,0%! Detta visar en aktuell opinionsundersökning. De tre mindre partierna C, KD och FP går tillsammans bakåt med 2,1 procentenhet och får tillsammans 13,7 %. Allians för Trelleborg får 37,7 % (2006 35,5) en halv procentenhet mer än Socialdemokraterna. Om SPI som får 5,9 % väljer att stödja Alliansen eller t o m gå in i den blir denna klart störst i Trelleborg och kan fortsätta styra Trelleborg en mandatperiod till.
SD backar från 12,6 till 10,4 %, MP går fram från 2,8 till 3,6 % och Vänsterpartiet tycks förbli utanför fullmäktige även efter valet.
Intressant är att "Övriga partier" bara ökar från 2,8 till 3,1, vilket tyder på att nykomlingen Söderslättspartiet inte har något större stöd i opinionen i Trelleborg och får inget eller max ett mandat.
Detta kan man läsa i dagens nr av Trelleborgs Allehanda: "Fortsatt medvind för M".

Öppet Hus på (M)ötesplatsen

 2010-07-10 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Fr o m i dag lördag den 10 juli och varje lördag ända fram till valdagen i september är det öppet hus klockan 10 till 13 på (M)ötesplatsen, trelleborgsmoderaternas offentliga lokal på Algatan 76. I dag var det Laila Mårtensson och Bertil Tomelius som fungerade som värdar. Det var en riktig högsommardag, temperaturen var uppe och nosade på 30 gradersstrecket, vinden var svag och luften så klar att flygplanen som startat från Sturup avtecknades sig tydligare än någonsin mot himlen. Vi bjöd törstande på kall saft och varmt kaffe, på kakor, vetelängd och färsk frukt. Och vi hade en alldeles färsk broschyr att dela ut. Den kom från trycket i går och innehåller trelleborgsmoderaternas lokala valprogram för nästa mandatperiod.

Bildtexter:
1. Per-Erik och Vera med barnbarnet Cornelia med flera. I förgrunden Marvet Kocakatar. Laila Mårtensson informerar om valprogrammet. 2. Bertil delar ut ett rykande nytt lokalt valprogram till flanörerna på Algatan.
3. Bröderna Risto och Mikael Cicovski charmar Marianne Ohrlander. 4. Cafébordet visade sig vara osäkert monterat och plötsligt vek sig benen. Men även detta löstes med glatt humör.

Moderatlunch på Högalid

 2010-05-20 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Maj månads Moderatlunch hade vi förlagt till Högalids äldreboende. Det är alldeles nytt, det invigdes den 11 januari i år och är enastående i sitt slag genom att vara det första särskilda boende som är byggt av någon annan än Trelleborgs kommun och där driften sköts av någon annan än Trelleborgs kommun.
Det är ett dotterbolag till det danska företaget Förenade Service, Förenade Care AB som driver Högalid. Verksamhetschefen Karen Ekelund informerade om äldreboendet (se bild) sedan vi ätit en god lunch tillsammans bestående av klassisk svensk husmanskost, Biff à la Lindström med sås och potatis, kokta grönsaker och sallad. Det var samma lunch som de boende ätit som huvudalternativ. Smakade bra. Företagets kvalitetspolicy sammanfattades i de tre ledorden Vänlighet, Omtanke och Service. Efter föredraget delades vi upp i grupper och övriga personal tog hand om var sin grupp och visade runt. Min grupp bjöds in av en av de boende, Ester Mikkelä, (bild) som gärna och utförligt berättade om hur det är att bo på Högalid. Ingen kunde tro att denna dam är fyllda 90 år!
Avslutningsvis bjöds vi på rabarberpaj med vaniljsås och vispgrädde. Smaskigt värre!
Detta var vårens sista Moderat lunch med ett tjugotal gäster varav de flesta gärna poserade framför boendet.
Förra Moderatlunchen med Sven Hanssons minnen.

Moderat 1 Maj firande

 2010-05-02 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Det har nästan redan blivit en tradition att trelleborgsmoderaterna inte ska lämna fältet öppet för vänsterpartierna den förste maj. Liksom i fjol ordnade vi därför ett möte klockan elva på lördagens förmiddag. Detta år var vi i egen lokal, (M)ötesplatsen på Algatan 76. I fjol var vi på Systrar och bönor Algatan 28 i Trelleborg. Då var vi mitt inne i valkampanjen inför valet till EU-parlamentet en månad senare. Då lyssnade vi till ett samtal mellan Per Stenmarck och Hans Wallmark. Nu var turen kommen till sjukvårdsregionrådet Catharina Blixen-Finecke att hålla "förstamajtalet". Som ansvarig för Region Skånes egna sjukvårdsförvaltningar ville hon gärna tala om de framsteg som den så kallade "femklövern" gjort för att skapa en likvärdig vård för alla i Skåne oberoende av var man bor. Andra viktiga framsteg har varit att skapa arbetsmetoder med ett tydligt patientfokus, incitamentsprogram för att belöna goda prestationer, rutiner för uppföljning, särskilt inom cancervården med mera. Hon fick många frågor att svara på. Intresset var stort som det alltid blir då det handlar om sjukvård och sjukhus.
Läs också artikel i Trelleborgs Allehanda: "Moderaterna firade första maj".

Seniorernas vårträff i Ystad

 2010-04-24 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
För sjunde gång deltog jag i en av moderata seniorers Skåneträffar som hålles traditionsenligt två gånger om året. Denna gång gick färden med bilkåristen Eva Ekström vid ratten till Trelleborgs mycket vackra och historierika granne Ystad. Åttio personer var anmälda till träffen, varav hela 27 från Ystad. Vi var många från Trelleborg, faktiskt åtta personer, Bengt, Bosse, Bertil, Eva, Gunnar, Helny, Inga och Ingegerd. Dragplåstret, europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, "bygdens son", kom emellertid inte, troligen till många Ystadsbors besvikelse. Mig gjorde det ingenting, ersättaren riksdagsmannen i justitieutskottet Anders Hansson var en mycket god ersättare.
Det nyblivna kommunalrådet Kristina Jönsson inledde med att beskriva den politiska situationen i Ystad. Chefsombudsmannen Mikael Larsson informerade om valarbetet och sedan kom höjdpunkten i form av migrationsminister Tobias Billström som pratade om hur den moderata migrationspolitiken hjälper oss att vinna valet.
Ökat europeiskt samarbete, ordning och reda i asylärendena, invandrad arbetskraft behövs, arbetslinjen ska gälla alla.
Anders Hansson talade om internationellt tullsamarbete för att hindra balkanruttens heroinsmuggling och Västafrikas kokainsmuggling (som har sitt ursprung i Latinamerika). Båda är grund för grov organiserad brottslighet. Vi ska ha drogtester för ungdom under 15 år efter åklagarbeslut för att hindra knarkförsäljning till ungdomar. Skadeståndsansvar för föräldrarna för barnens brott. 2500 fler poliser men vi kräver att de ska synas på gator och torg.
Ewa Thalén-Finné talade om "Föregångslandet Sverige" och vikten av enighet i Allliansen.
Som brukligt är var det sedan förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungmans tur att knyta ihop säcken under rubriken "En förbundsordförande inför valet och kvalet". Lasse har en märklig förmåga att skapa optimism bland åhörarna. I varje fall är jag nu övertygad om att vi klarar att vinna igen - om vi gemensamt arbetar hårt förstås. Vi har ödet i våra egna händer.
Vice ordförande för Ystadsseniorerna Ronny Nielsen presenterade en massa historiska kartor och andra dokument om det medeltida Ystad. Och till sist lämnade Peter Lindgren över "pinnen" till Karl-Gustaf Högberg från Simrishamn som ett tecken på var höstträffen ska hållas.
Väl mötta i Simrishamn till hösten, alla glada över en ny mandatperiod för Allians för Sverige.
Tidigare seniorträffar:
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

       
 Kristina Jönsson, kommunalråd i Ystad  Mikael Larsson avtackas av Peter Lindgren  Tobias Billström, arbetslinjen för invandrare  Inga Berggren, Trelleborg i samspråk med riksdagsledamoten Ewa Thalén-Finné
       
 Deltagare från Staffanstorp: Porutis Jurgis, Fred Oxenby, Berit Lagergren, Sune Cederpil  Deltagare från Trelleborg: Eva Ekström, Helny Feustel, Ingegerd Möller-Leo, Bo Evanth  Peter Lindgren presenterar mötesansvariga från Ystad: Bo Björkman, Jan Olof Fridenman, Lena Månsson.  Lars-Ingvar Ljungman, Vellinge och Thomas Lantz, Ystad
       
 Gunnar Eriksson från Trelleborg  Bengt Gunnarsson i sällskap med seniorer från Höör  Ronny Nielsen talar om "Historiska Ystad"  Karl-Gustaf från Simrishamn övertar stafettpinnen från Peter Lindgren, Ystad

Nya kvastar sopar bäst

 2010-04-20 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Vid den socialdemokratiska nomineringsstämman röstade medlemmarna för att en annan jämnårig kvinna skulle ta Lisbeth Gisselquists plats på fullmäktigelistan. Hon skulle alltså flyttas ner ett steg. Detta ledde till att hon hoppade av fullmäktigelistan helt och hållet. Nu har hon "talat" ut i pressen. Läs mer i dagens Trelleborgs Allehanda. Gisselquist känner sig utmanövrerad.
Samma sak hände på Moderaternas nomineringsstämma häromsistens. Där blev två personer bortröstade till förmån för andra medlemmar. Den ene valde att direkt lämna mötet och lämna fullmäktigelistan, den andre satt kvar och tog skymfen att om och om igen flyttas ner på listan till förmån för andra partikamrater. Den senare har sedan lämnat partiet och gått med i det nystartade Söderslättspartiet.
Det som förvånar mig är att förtroendevalda politiker inte förstår att mycket kan hända på fyra år. Det tillkommer nya medlemmar och kanske ens egna insatser under den gångna mandatperioden inte har varit de bästa. Dessutom har samhället förändrats, tänk bara på den explosiva utvecklingen av IT-sektorn under fyra år, och andra partimedlemmar kanske har erfarenheter och talanger som bättre passar förändringarna. Väljarnas preferenser kanske har föändrats. Konstigt vore det väl annars.
Jag ser det som uttryck för grav egoism att då inte ställa sin plats till förfogande till förmån för de partier man säger sig ha tjänat så väl under långa tider utan bara tänka på sig själv. En grogrund för politikerförakt är detta misstänker jag.

Två fantastiska dagar på Svenska Mässan i Göteborg

 2010-04-17 Lokal politik
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Jag deltog i Kommunala Rikskonferensen, i går och idag. Det låter högst prosaiskt men var raka motsatsen. Glädje och entusiasm förenade 2500 moderata ombud i Göteborg i dagarna två. Gräddan av partiet visade upp sina bästa sidor med Fredrik Reinfeldts finaltal som grädden på moset. Sakligt och känslosamt med humor och ironi var det värt de stormande applåderna!
Jag del tog i fyra av de många seminarierna som erbjöds. "Moderaternas viktigaste argument och budskap", "Tre budskap att vinna valet på", "Arbetslinjen för nya svenskar" samt "Så bemöter vi Sverigedemokraterna". Bäst var arrangemangen för samtliga deltagare, finansminister Anders Borgs tal på fredagen "En ansvarsfull ekonomisk politik för Sverige" som fick stående ovationer och naturligtvis statsminister Fredrik Reinfeldts avslutningstal i förmiddags.
På bilden ses fyra av Sveriges bästa politiker samlade för att lära oss mer om Sverigedemokraternas mål och väljare, Regionrådet Pia Kinhult, Partisekreterare Per Schlingmann, Riksdagsledamot Elisabeth Svantesson och Migrationsminister Tobias Billström. Fyra partikamrater väntar i Scandic Opalens foajé på att åka hem: Lars Mikkelä, Lajla Mårtensson, Göran Gärtner och Susanna Apostel. Och så idolbilderna, jag själv med justitieminister Beatrice Ask och flankerad av partisekreterare Per Schlingmann och finansminister Anders Borg. Oh, lyckliga ögonblick.

Städdag och samtalskampanj

 2010-04-10 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Solen lyste och värmde upp luften och sinnena allt mer som dagen led. Inget regnmoln på sikte som varslade om nederbörd. Det var utmärkta förutsättningar för lördagens trenne aktiviteter. Redan klockan nio var det dags för den traditionella vårstädningen av Pastoratsmuseet i Hemmesdynge. Sveriges sydligaste hembygdsmuseum, en halvmil norr om Smygehuk. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Mattorna skulle skakas, golven dammsugas och torkas, inventarierna dammtorkas och så vidare. Tidpunkten passar bra, om några veckor får vi besök av museichefen med sina experter på Trelleborgs museum.
Någon timme senare samlades kandidaterna på moderaternas fullmäktigelista för att fotograferas. Vi traskade runt på Algatan för att hitta den rätta omgivningen för några vinnande bilder i september. Därefter var det dags för dagens clou, inledningen på Samtalskampanjen, som ingår som ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 och innebär att vi ska genomföra minst 300 000 personliga samtal med människor i Sverige. Jag gick tillsammans med Göran Gärtner och Laila Mårtensson i ett område i Skegrie med många nyinflyttade, unga människor. Vi skapade kontakter med väljarna och fick ta del av vilka frågor de tycker är viktigast i Trelleborg. Jag träffade en man jag haft som elev på Lernia för 10 år sedan. Said Ali var i färd med att bygga ett hus på sin nyinköpta tomt.

Skärtorsdag, blå kampanj med gula påskliljor

 2010-04-02 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
En glad överraskning för många påskshoppande trelleborgsbor blev vår inledning på valkampanjen. Vi delade ut påskliljor i centrala Trelleborg på skärtorsdagseftermiddagen. Vi hade tur med vädret. En strålande sol kämpade väl mot snålblåsten. Många moderata medlemmar deltog inklusive kommunalrådet Ulf Bingsgård. Vi önskade trelleborgarna en Glad Påsk och bjöd in till ett möte 1 maj i vår lokal (M)ötesplatsen kl 11-13 på Algatan 76. För alla dem som hellre går på en blå träff än tågar i röda led.
Detta är en tradition som började i fjol och blev ännu mer lyckad i år.
Måttot för mötet den 1 maj är "Trelleborgsmoderaterna - för ett bättre LIV". (L)ivskvalitet, (L)ängtan, (L)ångsiktighet. (I)nfrastruktur, (I)déer, (I)ntegration. (V)alfrihet, (V)erklighet, (V)isioner.

       
 Glad gatumusikant utanför Valen  Glada trelleborgare i skärtorsdagsvimlet  Ulf Bingsgård, på språng och poserande Jennifer Jarl och Göran Gärtner  
       
 Marianne Ohrlander, Vård- och omsorgsnämnden  Jennifer Jarl, en av våra många nya, unga medlemar  Stadsparken, posering i solskenet  

Sven Hanssons minnen

 2010-03-28 Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I fredags var det åter dags för månadens traditionella "Moderatlunch". Den åt vi på restaurangen Två Leijon, där vi varit en gång förut. Vi åt Dagens rätt som var wienerschnitzel med stekt potatis, gurka och kapris. Till efterrätt bjöds vi på inlagda päron, fruktsallad och vispgrädde. Detta har jag knappast ätit sedan jag var barn. Riktigt smaskigt. Ett 20-tal moderata seniorer lät sig väl smaka. Mätta och glada vandrade vi i det underbara vårvädret den korta sträckan till (M)ötesplatsen på Algatan 76, där vi lyssnade till Sven Hansson som lät oss ta del av några av sina många minnen från gamla dagar. En person som betytt mycket för honom är amiral Arvid Lindman som i flera decennier var ordförande i högerns riksorganisation, Allmänna valmansförbundet. Lindman var med och skapade medborgarskolan på Gimo herrgård på trettiotalet och där lades grunden till Svens politiska skolning. Det som han inte redan fått med sina gener från föräldrarna och i sin tur lämnat vidare till sina döttrar Inger och Laila och sitt barnbarn Siri.
Sven Hansson föddes i Ö. Grevie och bodde där nästan hela sitt liv. Först på 2000-talet blev det en lägenhet i Trelleborg.

Glatt och blått Årsmöte

 2010-03-26 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
I går kväll höll Trelleborgs moderater årsmöte i den nya lokalen (M)ötesplatsen på Algatan 76. Ovanligt många medlemmar hade mött upp. De traditionella mötesförhandlingarna klarades av på rekordkort tid - och detta berodde inte enbart på att ordförandeproffset Lars-Ingvar Ljungman från Vellinge höll i klubban. Enigheten i partiet är nu större än på många år och alla är helt inriktade på att göra ett fantastiskt valarbete som ska leda till betydligt fler moderater i kommunfullmäktige. Enigheten hos partiets medlemmar manifesterades också i att den avgående styrelsen fick förtroendet att leda partiet också under 2010.
Den första grunden för att vinna valet i Trelleborg lades då vi skaffade oss en egen lokal på Algatan 76. Nästa viktiga steg var att skapa och komma överens om en valsedel med 51 namn. Där finns nu en kandidat till varje mandat i kommunfullmäktige. I går kväll bekräftades att vi är på rätt väg och med tillförsikt kan se fram emot valet i september. Till detta bidrog också att lyssna på kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, som med många egna exempel kunde bevisa att det går att förändra en kommun från att vara ett rött fäste till ett blått, även om det kan ta flera mandatperioder.
Tidigare årsmöten: En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007.

Val-kickoff på Sundspärlan

 2010-03-21 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går tog vi oss till Sundspärlan i Helsingborg, ett tjugotal förhoppningsfulla valarbetare från Trelleborg. Vi skulle delta i Valkickoff 2010 och det i gott sällskap med nästan 600 personer från Skånes alla kommuner. Och vi blev inte besvikna. Mest minns man naturligtvis Anders Borg, Sveriges, ja, nästan hela EUs, bästa finansminister. Han är en mycket god talare, en entertainer med ett allvarligt budskap. Tre långsiktiga strategier: öna sig att arbeta, återuppbygga Sverige som kunskapsland och förbättra företagsklimatet.
Extra applåder fick han av de närvarande seniorerna vid löftet om att pensionärerna står överst på listan över vad Anders Borg vill göra.
Men där fanns mycket annat att minnas med glädje. Camilla Andersson talade sig varm för "Samtalskampanjen", ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 som innebär att vinna väljare som tidigare röstat på socialdemokraterna.
Lars-Ingvar Ljungman, Vellingeordförande som förärade Migrationsministern Billström en "partipiska" drog ner applåder liksom Hans Wallmark som ställde frågan till Per Stenmarck om hur många medaljer Stenmarck vunnit. Detta visade sig vara inledningen till utdelningen av moderata samlingspartiets förtjänsttecken, Gösta Bohman Medaljen till europaparlamentarikern 1995-2004 med mera Per Stenmarck.
Ytterligare duktiga skåningar på styva linan var riksdagsmännen Anders Hansson och Margareta Pålsson.
Duktiga utfrågare på podiet var Håkan Fälth v. ordf i Malmö och Johanna Sjö (bild), politiskt sakkunnig hos Tobias Billström.
Och så mitt trevliga sällskap i bilen på vägen hem - och dit - Charlotte och Mona, som uppfann en valslogan "Det är häftigt att arbeta". Visst låter det bättre än arbetslinjen.
Tack för ett bra arrangemang av Skånekansliet: Mikael Larsson, Daniel Runemalm, Linda Andersson med flera.

Utbildningsdag för Moderata kandidater

 2010-03-10 Lokal politik
 För fyra år sedan
Den 6 mars träffades ett 20-tal personer i vår nya lokal (M)ötesplatsen på Algatan 76. Syftet med dagen var att ge inblick i hur det är att vara fritidspolitiker och vilka krav som ställs på en sådan men också för att informera om valkampanjen och ha en diskussion om förslaget till Trelleborgsmoderaternas valprogram.
Ulf Bingsgård inledde med att presentera vår aktuella kandidatlista. Efter nomineringsstämman den 10 februari fanns det 30 namn på listan. Efter ett aktivt värvningsarbete finns det nu 48 namn! En blå styrkedemonstration mot de andra partierna till valet i september.
Eric Samuelsson och Mårtensson berättade om hur det är att vara förtroendevald fritidspolitiker, han med erfarenheter från Tekniska nämnden, hon från Vård- och Omsorgsnämnden.
Årets valledare Göran Gärtner informerade om valkampanjen, både den nationella strategin och förslaget till moderat program i Trelleborg. Det blev många givande diskussioner om inriktning och formulering.
Efter en god och mättande lunch på restaurangen Två Leijon som ligger ett stenkast från vår nya lokal (M)ötesplatsen dök Camilla Andersson från Skånemoderaterna upp. Hon är regionalt ansvarig för "Samtalskampanjen". Den ingår som ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 och innebär att vi ska genomföra minst 300 000 personliga samtal med människor i Sverige. Avsikten är främst att vinna väljare som tidigare röstat på socialdemokraterna.
Grupparbetet under förmiddagen om vilka krav som kan ställas på en förtroendevald moderat kandidat ledde fram till att det alltid är viktigt att värna "varumärket" Moderaterna. En persons olämpliga uppträdande kan svärta ner hela partiet. Det gäller att vara tillgänglig för väljarna och ta den tid som behövs när någon vill fråga eller diskutera. Man ska vara ärlig och respektera andras åsikter.
På bilderna: 1. Valledare Göran Gärtner informerar, 2. Camilla Andersson, regional projektledare, 3. Brith Fryklund, Ingegerd Möller Leo, Susanna Apostel och Helny Feustel och 4. Ulf Bingsgård, KSO, Linda Nilsson, Inger Hansson, Laila Mårtensson och Mona Juhlin.

Årets första Moderatlunch

 2010-02-24 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Årets första "moderatlunch" utspelade sig som så många gånger förr på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter. Det var "tvåorna", det vill säga gymnasieskolans andra klass, som lagade maten och serverade. Vi var ett femtontal Moderata Seniorer som bestods med god mat och god servering allt till en billig peng. Nestorn inom moderat politik i Trelleborg, Sven Hansson, gjorde oss den äran genom att deltaga för första gången. Men det ska inte bli den sista, lovade Sven, som fick tillfälle att prata med många gamla, goda vänner under restaurangbesöket.
Vi började med en fräsch salladsbuffé. Sedan åt jag rökt ankbröst med fikon och valnötter som förrätt, andra valde Paprikasoppa med grillad pilgrimsmussla. Till huvudrätt valde jag Filé Black & White med grillade potatisklyftor - det fanns även Lasagne med svamp och gorgonzola att välja på. Och för ovanlighetens skull gav jag efter för frestelsen: Mangofromage med nöt och chokladbakelse som dessert. Efter en och en halv timme i trevligt sällskap åkte vi hem mätta och glada. Och bara en hundralapp fattigare.
Nästa gång vi äter tillsammans är den 26 mars klockan 13 på Två Lejon, eftersits med Sven Hansson på (M)ötesplatsem Algatan 76.
På bilderna: 1. Ove Carlsson, Marianne Ohrlander, Eva Ekström, Sven Hansson, Ann-Marie Jönsson och Hans Odell. 2. Tord Larsson, Gunnar Hedin, Mårten Bönnemark m fl. 3. Eva Ekström och Bertil Tomelius. 4. Aino Vastagh, Torsten och Lisen Mårtensson m fl.
Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gästgivaregården i Anderslöv, Golfkrogen i Trelleborg och Dannegården i Trelleborg.

Nomineringsstämma för Trelleborgs moderater

 2010-02-11 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går kväll hölls nomineringsstämma i vår nya lokal (M)ötesplatsen. Ett fyrtiotal personer fyllde möteslokalen till nära bristningsgränsen. De flesta bestod av de 32 namn som föreslagits till kandidatlistan. De närvarande medlemmarna var på alerten och flera större och mindre ändringar gjordes i ordningen mellan kandidaterna innan alla var nöjda och listan med 31 namn (en avböjde) kunde klubbas. Mötet leddes av Carl Sonesson och till sekreterare utsågs Tord Larsson. På mötet beslöts också att hålla listan öppen från och med plats 32 för ytterligare medlemmar som vill kandidera. Med tanke på de framgångar vi förväntar oss behövs många namn.
En speciell eloge till John Rogers som hade arrangerat mötet så att även de sist anlända lyckades få en sittplats. Hedras ska också Börje Zinn som tillsammans med ledamöterna i nomineringskommissionen under många månader väl förberett en kandidatlista på 32 namn.
Resten av tårtorna från invigningsfesten gick åt med god aptit. Detta var en verkligt god start på arbetet inför valet i september.

     
 Mötespresidiet: Tord Larsson och Carl Sonesson  Emil Borin, Mårten Bönnemark, Britt Fryklund och Willy Lind.
Bakom Lars-Olof Flink, Ove Carlsson, Tord Larsson och Börje Zinn och en skymd Mikael Månsson.
 Mikael Rubin, Susanna Apostolovska och Emil Borin.
Bakom Borin Ingegerd Möller Leo och Marianne Ohrlander
     Andra medlemmar som deltog i mötet: John Rogers, Mona Evanth, Bo Evanth, Bertil Tomelius, Dag Håkansson, Carl Tomaszewski, Ulf Bingsgård och Gunnar Grafström
 Ina Liljeberg, Sebastian Lindeberg, Göran Gunnesson (skymd), Linda Nilsson, Inga Berggren, Jonas Bjunö och Bengt Gunnarsson. Längst fram Laila Mårtensson.  Staffan Cederö, Bengt Gunnarsson, Tina Ersson, Eric Samuelsson, Gunnar Hedin (skymd), Rolf Rämberg (skymd), Jan Isaksson, Kenneth Bingsgård, Lars Mikkelä, Anita Bingsgård, Göran Gärtner, Lars-Olof Flink, Birgitta Nilsson, Sven Hansson
 Den av Trelleborgsmoderaterna tagna listan finns här.

Invigningsfest för (M)ötesplatsen

 2010-02-07 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var det dags för den officiella invigningen av Moderaternas nya lokal i Trelleborg. Den är döpt till (M)ötesplatsen. Namnet anger tydligt att den ska vara en naturlig träffpunkt för alla Trelleborgare som vill prata politik med oss, särskilt perioden fram till valet i september. Vi har varit utan lokal i flera år och därför tvingats hyra lokaler på olika håll i stan för arrangemang för våra medlemmar och sympatisörer. Nu blir detta mycket enklare och vi ser redan en större tillströmning av folk till våra möten. En egen lokal är naturligtvis också en verklig injektion av energi och motivation inför valrörelsen. Lokalen ligger på Algatan 76 och har en hållplats för Lokalbussens linje 1 direkt utanför. Om du kör bil kan du exempelvis parkera på Kvadratens p-plats med infart från Valldammsgatan.
Och pressen hittade naturligtvis inflyttningsfesten. Om detta kan man läsa här. "Moderaternas valrörelse går igång i nya lokaler".

     
 (M)ötesplatsen har en tydlig och central plats i staden konstaterar Lars Mikkelä, Tia Ersson,
John Rogers och Ulf Bingsgård.
 CharlotteOdell-Zinn, Moderatkvinnorna och
Ulf Bingsgård, ordförande, minglade glatt.
 Börje Zinn tittar in.
     
  Lars Mikkelä, Laila Mårtensson
och Ina Liljeberg
Bertil Tomelius håller upp det band som visar Trelleborgs Moderata Seniorers nära samarbete med partiet.  Bertil Tomelius, Ulf Bingsgård och CharlotteOdell-Zinn knyter det ljusblå bandet som ett signum för gott samarbete mellan de lokala moderata organisationerna.

Ledare i Folkpartiet startar eget

 2010-02-05 Lokal politik
För ett år sedan
I gårdagens Trelleborgs Allehanda kunde man läsa om att Folkpartiets årsmöte i Trelleborg varit stormigt. Fyra medlemmar aviserade att de lämnar partiet. Ordföranden Lars Hemzelius (bild överst) och styrelseledamoten Bertil Larsson i protest mot att folkpartiets gruppledare Bert Ekstrand på årsmötet placerats högst på valsedeln i årets kommunfullmäktige val. Lars Hemzelius är ordförande i Gymnasienämnden och Bertil Larsson är ordförande i Trelleborgs Utvecklings AB.

Ulla Bengtsson, (bild överst) ledamot i Kulturnämnden avgår av "strikt mentalhygienska skäl" och Christina Björklund som tillsammans med Bert Ekstrand är Folkpartiets ledamöter i kommunfullmäktige, går över till Centerpartiet. För henne har det främst varit Folkpartiets kärnkraftspolitik hon inte kan stå upp för.
I dag får man så reda på att Bertil Larsson har planer på att starta ett nytt parti och att Lars Hemzelius är intresserad.

Det låter som en omöjlig gärning att så nära inpå valet skapa en ny organisation som ska ha kraft att ta sig in i kommunfullmäktiga. Om det blir ett nytt parti så kommer det snarare ta borgerliga röster och därmed gynna socialdemokraterna. Catherine Persson gläder sig säkert över bråket i Folkpartiet.

Artiklar i Trelleborgs Allehanda: 2010-02-05 FP-toppar vill starta nytt parti och 2010-02-04 Ledande FP-politiker hoppar av samt 2010-02-03 Folkpartist byter parti i Skånska Dagbladet.

Årsmöte i M-lokalen

 2010-01-26 Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
I går den 25 januari höll Moderata Seniorer sitt årsmöte. Det var ett ovanligt välbesökt årsmöte särskilt i jämförelse med förra årets. Det var det första mötet i vår nya lokal på Algatan 76 som är så ny att den ännu ej officiellt har invigts. Det har därför varit en något stökig tid, särskilt senaste veckan för att få allt på plats för ett årsmöte. Men det gick väldigt bra, mest naturligtvis tack vare vår nye administratör, John Rogers, som verkligen kan hålla många bollar i luften samtidigt.
Större delen av fjolårets styrelse omvaldes om än på något annorlunda poster. Det kan kanske uppfattas som om vi inte vill släppa in några andra utan sitta på platserna själva men jag menar att det snarare är ett uttryck för att den avgående styrelsen har fungerat bra och varför ändra på ett vinnande lag? Dessutom blev det en märkbar förnyelse efter fjolårets årsmöte och val.
Hela mötet löpte efter ritningarna och en väl förberedd valberedning företrädd av Lars-Olof Flink
Efter årsmötesförhandlingarna blev det kaffedrickning med fastlagsbullar.som alla lät sig väl smaka. Vå lokal ligger granne med caféet La Strada som kommer att bli vårt konditorilokus.
Pina Kinhult som är Ragionråd i Skåne var inbjuden och hon talade om Region Skåne och det regionala utvecklingsmandatet. Hon uppehöll sig mest vid det miljöstrategiska programmet och innovationsstrategin men hade också mycket att säga om ESS investeringen samt infrastrukturpropositionen och det nya Trafikverket. Hon fick många frågor och intressanta kommentarer. En engagerad diskussion om framtiden för Trelleborgs hamn blev det också.
Nu kör vi igång med ett nytt särskilt spännande politiskt (val)år som vi har framför oss.

     
Från höger: Lars-Olof Flink, Ola Pärson,
Gunnar Carlsson, Mårten Bönnemark,
Eva Ekström, Ove Carlsson och Marianne Ohrlander
Bo och Mona Evanth, Ingrid Larsson och
Leif Malmgren
Ny medlem för dagen:
Brita Liljeroth
     
Ingegerd Möller Leo, Ann-Marie Jönsson,
Wolfgang Österling och John-Erik Andersson
Regionrådet Pia Kinhult pratar inför
en engagerad skara
Mötessekreterare och mötesordförande:
Claes Jönsson och Bertil Tomelius

Om tidigare årsmöten: 2009 och 2008.

Ny Möteslokal fick möbler

 2010-01-23 Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Idag fick M-lokalen sina första möbler tack vare en generös donation av Lars Mikkelä och ett idogt flytt- och städarbete av många partimedlemmar. Lokalen ligger på Algatan 76 mitt i centrum av Trelleborg. Den är stor och rymlig och har stora fönster ut mot gatan. Den är handikapp vänlig och lätt att ta sig in i även med rullstol. Det första mötet i lokalen blir redan i övermorgon, måndagen den 25 januari, då Moderata Seniorer håller sitt årsmöte där. Idag träffade jag och kassören Helny Feustel de två revisorerna Ingrid Larsson och Sten Johansson för att visa upp räkenskapen och protokollen från styrelsemötena som underlag för revisionsberättelsen till årsmötet.

Styrelsemöte, Trelleborgs Moderata Seniorer

 2010-01-18 Lokal politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Nytt år och sista styrelsemötet för verksamhetsåret 2009 för Trelleborgs Moderata Seniorer. Under 2009 har vi haft den stora förmånen att få ha våra styrelsemöten på styrelsemedlemmen Mårten Bönnemarks kontor där vi har fått utnyttja konferensrummet. Inte nog med det, han och hans medarbetare har varje styrelsemöte bjudit på kaffe och frallor. Det var därför med stor glädje Bertil Tomelius som ordförande, på hela styrelsens vägnar, kunde överlämna en blomsteruppsats som ett ringa tack. Från och med nästa styrelsemöte kommer vi att kunna vara i den egna Moderatlokalen på Algatan 76. Närvaron var god, sju personer av åtta ställde upp, bara vice sekreteraren Ola Pärson var frånvarande. På dagordningen fanns rapportering från genomförda aktiviteter sedan förra mötet, rapporter från de politiska nämnderna i Trelleborg, från nomineringskommittén och från den grupp som har ansvaret för uppläggningen av valkampanjen 2010. Vi diskuterade kring årsmötet nästa vecka och verksamhetsberättelsen för 2009 presenterades. Kring bordet: Mårten Bönnemarl, Claes Jönsson, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Tord Larsson, Helny Feustel och Bertil Tomelius.

Välbesökt medlemsmöte

 2009-12-02 Lokal politik
För ett år sedan   För fyra år sedan
Många medlemmar hade mött upp i går kväll på Vattentornets Café i Trelleborg. Det började med glögg och mingel där både nya och gamla medlemmar fick ett tillfälle att lära känna varandra bättre.
Den moderata riksdagskvinnan Ewa Thalén-Finné talade om sitt arbete i civilutskottet som har ett brett verksamhetsområde, från konsumenträtt till bolagsrätt, och där Ewa har ett speciellt ansvar för bostadspolitiken. Nyligen placerades hon på första plats på moderaternas nomineringsstämma för södra Skånes valkrets. Hon betonade stabila statsfinanser och utanförskapet och jobben som de överordnade målen för moderat politik. Under frågestunden diskuterades bland annat regeringsbildningen efter valet nästa år där Ewas övertygelse var att det block som blir störst ska ha regeringsmakten oberoende av om något nytt parti lyckas ta sig över spärren eller inte. Man håller gärna med om detta. En kvart över sju stod den förbeställda flygtaxin utanför för att köra hennet till Sturup för visare befordran till Stockholm och Riksdagshuset.
Därefter blev det kaffe med lussekatter och pepparkakor.
Ulf Bingsgård som är både Trelleborgsmoderaternas och kommunstyrelsens ordförande lät oss sedan följa med på en resa i tiden som startade den 1 januari 2007. Det var då som socialdemokraterna för första gången förlorade makten i Trelleborg. De har fortfarande inte förlikat sig med att tillhöra oppositionen. Det är mycket som hänt till trelleborgarnas glädje. Kunskapsskolan har tillåtits etablera sig och blivit en succé. En privat förskola har startats och niorna har fått möjlighet att välja gymnasium från hela Skånes utbud. Ett kulturstråk har skapats genom flytten av Stadsmuseet från sin undangömda vrå. Invigning den 15 januari med kulturministern. Anderslöv har fått ett nytt föreningshus i stället för det gamla mögelutdömda omklädningsrummet. Och första spadtaget till den nya motorvägen Trelleborg-Vellinge har precis tagits.
Läs mer om de moderata ledamöternas arbete i riksdagens civilutskott på bloggen.
På bilderna Ewa och Bertil, Lars-Åke Lunell samt Håkan Sjöberg, Gösta Kullenberg, Kerstin och John Rogers och Kenneth Bingsgård.

Taktik är till för att användas

 2009-11-18 Lokal politik
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  
Trelleborgs Allehanda tycks ha drabbats av något som kan betraktas som en "SD-fundamentalism". Sverigedemokraterna ska behandlas som "de oberörbara", de lägst stående i det indiska kastsystemet. På framsidan av dagens papperstidning slår man upp med grova rubriker hur det röstades i måndagens kommunfullmäktige (se tidigare blogg) och ger därmed stor publicitet åt just Sverigedemokraterna som om detta parti vore viktigt för kommunen Trelleborg och vad som händer i den nu och nästa år. Per Klarberg och hans gelikar skrattar säker förnöjda idag. Tack för den passningen TA säger de.
Vad är det då som TA tycker är så hemskt? Jo, att Trelleborgsalliansen röstade taktiskt för att säkerställa att kommunstyrelsens välgenomtänkta och balanserade budget för 2010 skulle bli godkänd och därmed ge klara förutsättningar och arbetsro åt de politiska facknämnderna 2010. Taktiken innebar att rösta på att Sverigedemokraternas budgetförlag skulle bli motförslag till kommunstyrelsens förslag. Sverigedemokraternas budgetförslag var av sådant slag att det inte utgjorde något hot mot kommunstyrelsens förslag i den slutliga omröstningen. Ingen ledamot i fullmäktige i den avgörande omröstningen, utom deras egna sju, kunde tänkas rösta på SDs förslag som var helt orimligt. Och så blev det också. Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 vann med 24 röster mot 7, alla 20 socialdemokraterna avstod från att rösta.
Jag förstår att Socialdemokraterna i Trelleborg är besvikna idag. Mest på sig själva för att de godkände förslagen till propositionsordning utan protester. De hade behövt en frisk Catherine Persson på plats.
Men att TA gör så stor affär av en taktisk manöver gynnar bara Sverigedemokraterna.
Se en artkel i TAs webbtidning.

En enig koalition slog lätt en splittrad och reservbetonad opposition

 2009-11-16 Lokal politik
 För ett år sedan  För tre år sedan  
Kvällens sammanträde i kommunfullmäktige i Trelleborg hade budgeten som huvudnummer. Därför startade mötet redan klockan fyra, två timmar tidigare än vanligt, så att det säkert skulle kunna vara klart innan midnatt. Och så var det klart redan vid sjutiden. Surprise, surprise. Men egentligen inte. Budgetlångpratarna hade lämnat återbud. Socialdemokraternas gruppledare, oppositionsrådet Catherine Persson var sjuk och Skolpartiets Claes Henriksson ersattes med Ulf Persson, den lågmälde Trelleborgsförfattaren. Efter en timmes debatt om budgeten, en debatt som var förutsägbar men ganska menlös från Sverigedemokraternas sida, inga pengar till hemspråksundervisning och ingen sfi-undervisning och oprecis och otydlig från socialdemokraternas sida, Nils-Gunnar Snygg trivdes inte i rollen som ersättare för Catherine Persson blev det kaffepaus och därefter tämligen omgående beslutsfattande. Tilläggas skall att Trelleborgsalliansens företrädare uppträdde på ett helt annat sätt än oppositionen, de präglades främst av enighet och tillfredsställelse över att ha lyckats få till ett budgetförslag givet det svåra ekonomiska läget utan krav på skattehöjning.
Nu var det dags för fullmäktigeordförande Inger Hansson (bild) att spela sin roll som den politiska demokratins främsta representant.
Först blev det votering om hur beslut skulle fattas. Ska det vara budget för budget, det fanns du tre på bordet, eller attsats för attsats, s tillstyrkte ju sju av Kommunstyrelsens tio attsatser och hade egna förslag till skrivning i de tre övriga. "Helhetsförslaget" vann med 31 röster mot 20, det vill säga bara socialdemokraterna röstade för "attsatsförslaget".
Att Kommunstyrelsens budgetförslag skulle vara huvudförslag kunde knappast någon invända mot. Därför blev det votering om huruvida Sverigedemokraternas eller Socialdemokraternas förslag skulle ställas mot KSs förslag. Det var ju en verkligt intressant omröstning. Socialdemokraterna skulle ju naturligtvis rösta på sitt eget förslag och det fick också alla det partiets röster, 20. De sju Sverigedemokraterna röstade naturligtvis för att deras parti skulle vara motförslag. Men vad gjorde övriga 24 ledamöterna? Jo, 14 röstade för att Sverigedemokraternas förslag skulle bli motförslag i den avgörande voteringen, medan 10 avstod.
Ganska självklart och mycket pragmatiskt eftersom Sverigedemokraternas budgetförslag knappast kunde vinna till slut. Och så blev det också. Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 vann med 24 röster mot 7, alla 20 socialdemokraterna avstod från att rösta.
Efter en beslutsam hantering av propositionsordningen av kf ordförande Inger Hansson (bild) flöt Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 i hamn i Trelleborg som på en räkmacka. Ett reservfyllt s hade inte mycket att sätta emot en enig och beslutsam Trelleborgsallians. Och hela kvällen ledig för hela Trelleborgsalliansens alla sex partier att fira segern. Medan besvikna och missnöjda Social- och Sverigedemokrater skrev reservationer mot det vinnande förslaget.

Demokratiuppvisning på Europaporten i Malmö

 2009-10-25 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Lördagens nomineringsstämma blev en lugnt och seriös tillställning. Åtminstone i de delar där jag deltog. Den politiska demokratin när den är som bäst. Därför blev jag lite förvånad att öppna lokaldelen i dagens Sydsvenskan med en stor rubrik om "bitter strid blottad" och på sidan fyra "Moderatbråk briserade på stämman". Men detta berörde ju Malmö. På landsbygden gick det lugnare till. Jag deltog som ombud på Riksdagsnomineringsstämman för Skåne läns södra valkrets. Där fick vi mentometrar för att trycka på de kandidater vi föredrog. Men först sedan de sex första kandidaterna, på den lista som nomineringskommittén utifrån en provvalslista, sammanställt, presenterat sig själva under 10 minuter. De hade olika strategier, mest kommer jag ihåg Boriana Åberg, från Kävlinge bördig från Bulgarien, (bild) som talade fritt och personligt, med ett mycket välgenomtänkt innehåll som gick direkt till både hjärtat och hjärnan på mig. Hon fick många röster och hamnade på en säker (?) plats till riksdagen. Dit kom också Anders Hansson, Skanör, Eva Thalén-Finné, Staffanstorp och Christine Jönsson från Lund, dessa tre sitter redan i riksdagen.
Vi bjöds på en läcker måltid på Stadionmässan, Europaporten Kongresscenter där vi uppehöll oss och sedan var det dags för eftermiddagens regionnomineringsstämma. Här var jag med både som ombud och som sekreterare. Ordförande var den (lokalt) legendariske politikern Per Stenmarck (bild som på ett briljant sätt snabbt klubbade igenom dagordningen. Den lista till Regionfullmäktige som blev resultatet är identinsk med den som Regionfullmäktigevalkretsstyrelsen för Skåne SV II föreslagit, med två undantag: Anders Hansson som på förmiddagen fått en riksdagsplats drog tillbaka sin kandidatur och detsamma gjorde Thomas Håkansson, Bjärred.
Ledsamt var att Trelleborgsmoderaterna inte kunde ställa upp med "fullt lag" på regionstämman. Trots att flera på bänken, (ersättarna) hoppade in blev vi ändå två man kort.

Med Seniorrådet i Malmö

 2009-10-21 Lokal politik
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I går tisdag, var jag i Malmö, på Skånekansliets kontor i Skandiahuset på Hans Michelsens väg 9. Det var styrelsemöte för Seniorrådet. Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Närvaron var glädjande hög, alla rådsmedlemmarna var där, förutom representanten för nordöstra Skåne, Inga Dahlberg, som tyvärr haft förhinder flera gånger på rad. Hon har väl sina skäl. De två nyaste medlemmarna, Lars Hinsell från Malmö och Gunilla Monsén-Lindström från Ängelholm, är aktiva och fick i uppdrag att till nästa möte utveckla tankarna kring projektet "äldres behov av trygghet" och att om möjligt komma med något konkret aktivitetsförslag.
Vi diskuterade den kommande Vårträffen 2010 i Ystad där planerat datum kolliderar med den Kommunala Rikskonferensen. Beslöts att skicka Lars Hinsell och Gunilla Monsén-Lindström till Moderata Seniorers Riksstämmokonferens 2010 som genomförs i Linköping 9-10 april.
Mikael Larsson, chefsombudsman, medverkade med den senaste politiska informationen. Det allra viktigast just nu är nomineringsstämman den 24 oktober. Det är då vi ska fastställa vilka som ska representera oss i riksdagen och i regionen. Den 13 november hålls ett seminarium med rubriken "Hur ska vi förhålla oss till SD" på Sturup Airport Hotel och om någon månad är de stora dragen i "valplanen 2010" klara.
Träffen avslutades med att resten av deltagarna åt en gemensam lunch på närliggande näringsställe. Förutom jag som jäktade hem för att utspisa fem hungriga hästar med hö och vatten.
Blogg från tidigare möten med Seniorrådet. 2008-10-09 och 2008-08-26.

Politikerföraktets kväll

 2009-10-20 Lokal politik
För två år sedan För tre år sedan  
I går var det kommunfullmäktige möte i Trelleborg. Jag önskar att jag inte varit där. Det började dock bra med två flickkörer som underhöll under samlingen. Därefter fick vi höra Lars Axel Sandén som är chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg och inte nog med det, han betonade särskilt att han också var områdeschef för Skånes sydliga kommuner. Han poserade framför OH-projektioner som visade siffror, statistik och diagram. Men hur statistiken ska användas för att få fler människor i Trelleborg att börja arbeta, det fick vi inte veta fast han höll på i en halv timme och skämtade om att han kunde ha pratat hur länge som helst. Inte konstigt att några av de närvarande gymnasieeleverna slumrade till redan tidigt i hans framträdande.

Delårsrapporten, efter tredje kvartalet, godkändes och lades till handlingarna utan kommentarer.
På § 10 blev det strid om påvens skägg, i form av 1000 kr som Alf Hansson, andre vice ordförande i Tekniska nämnden stred för gentemot Eric Samuelsson, ordförande i samma nämnd, som ville behålla det förslag till avgift som nämnden tidigare varit enig om och som nu var kommunstyrelsen förslag. Det gick så långt att Sverigedemokraterna begärde ajournering av mötet. Sedan dessa enats om vilket ben de skulle stå på gick kommunstyrelsens förslag igenom. Och Erik Samuelsson är ju alltid trevlig att lyssna på.
Nästa punkt som innebar att anslå en miljon kronor för stadsförnyelse, med cykelbanor, gångbana vid museet och rensning av buskage blev det också strid om. SAP ville avslå begäran med argumentet att vi vet för lite om framtiden. Förslaget från alliansen vann dock voteringen med 30 - 19.

Med punkt 16 startade striden på allvar med "Förslag om att återinföra kostnadsfria skolmåltider för gymnasieelever". Här fick åhörarna lyssna till smädelser, hån och förolämpningar från talarstolen, taktiska finter, låg klasskampsretorik, och populistiska utspel från för dagen samverkande Social- och Sverigedemokrater med ackompanjemang av applåderande gymnasieelever. Och en moderat ersättare i kommunstyrelsen som röstar med Social- och Sverigedemokrater i en budgetfråga. Mycket ska man uppleva i politiken.
Även om de ideologiska uttalandena från främst Sven Lindkvist och Catherine Persson var på en bedrövlig nivå så väckte de ändå en tydlig förtjusning hos den talrika publiken främst elever från gymnasiet. Det fanns inget liknande från Trelleborgsalliansens sida och det saknade jag verkligen. Den som kom närmast var (som vanligt) Susanna Apostel som är en hyggligt retorisk talare. Bra att hon nu är ordinarie i kommunfullmäktige. Även Lars Mikkelä, vice ordförande i Gymnasienämnden, skötte sig bra medan Lars Hemzelius, ordförande (fp) i samma nämnd och idémakaren till att avgiftsbelägga skolmaten var närmast en katastrof i talarstolen i går kväll. Jag led med honom och hans krampaktiga försök att raljera bort den starka kritik han fick från oppositionens Sverige- och Socialdemokrater.
Trelleborgsalliansen förslag att återremittera ärendet till Tekniska nämnden vann i den slutliga voteringen 22 av de 17 nödvändiga rösterna, även om en moderat, Lars-Olof Flink röstade för oppositionens mot förslag.
Bilder på Eric Samuelsson med en nerlagd hjort, Lars Hemzelius, en solbränd Lars Mikkelä på semester och Susanna Apostel med Ola Pärson och Lars Raneke.
Tidigare bloggar från fullmäktige: 2009-02-24,  2008-11-18.

Ett år kvar till valet

 2009-10-08 Lokal politik
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Ett tjugotal Moderata Seniorer samlades i eftermiddag några timmar på Rådhuset i Trelleborg för att tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård diskutera partiet och Trelleborgsalliansen, strategier och taktik. Mottot var ”Ett år kvar till valet”.
Alla var överens om att ett fortsatt samarbete med andra partier inom ramen för Trelleborgsalliansen var den bästa strategin.
Många framhöll också vikten av att ställa upp som ett enigt moderat parti med samma mål för ögonen. Det är vad alliansbröderna kräver och det är vad väljarna vill ha.
Vi tänker ställa upp mangrant på nomineringsstämman om några månader för att göra vad vi kan för att få en kandidatlista som kan vinna valet och sedan samarbeta för Trelleborgsalliansens och moderaternas mål under nästa mandatperiod.
Vi bjöds på kaffe och bröd och diskussionslustan var stor. Det är trevligt att vara ordförande för Seniorerna i Trelleborg.
Blogg från tidigare Seniorbesök på Rådhuset.

       
 Inga Berggren hade många frågor  Ulf Bingsgård målade upp nämndstrukturen  Inga Berggren, Mårten Bönnemark, m fl. Till höger Mikael Rubin  A-M Jönsson, Helny Feustel, Britt Fryklund, Ingegerd Möller och Aino Vastagh
       
 Gösta Kullenberg var med  Anita Bingsgård lyssnade engagerat  Liksom maken Kenneth  Gun och Hans Odell, Mona och Bo Evanth

Årets höstträff på Gästis i Anderslöv

 2009-09-26 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
I år hade Trelleborg äran att genomföra Skåneseniorernas Höstträff. Den ägde rum på Anderslövs Gästgivaregård i går fredag. Temas för träffen var ”Den ökande brottsligheten och vårt behov av trygghet”. Talare var representanter för polisen, åklagarmyndigheten och riksdagen.
Jörgen Sjåstad, ny biträdande närpolischef för Trelleborg, Svedala och Vellinge var glad över den nyligen genomförda undersökningen som visade att invånarna i distrikten känner en större trygghet än tidigare. Den visade bland annat att vad invånarna mest besvärades av var ”buskörning med mopeder” och ungdomsgängens verksamhet. På bilden får Jörgen ett exemplar av "vardens grannaste språg" av Bertil Tomelius, ordförande för Seniorerna i Trelleborg.
Chefsåklagare Mats Mattsson från Malmö väckte stort intresse när han öppenhjärtligt angrep flera av de ”politiskt korrekta” sanningarna inom rättsväsendet. Han är för nolltolerans mot brott och kräver att fängelserna ska hållas helt fria från knark.
I Sverige blev han beskjuten med ett elefantskott genom sovrumsfönstret, vilken han lyckades undvika när han som åklagare på 90-talet ledde utredningen om mutbrott mot en president i Bosnien.
Sveriges längsta riksdagsman, Anders Hansson från Skanör, gav exempel på hur en förändrad brottslighet lett till ett ”råare samhälle”. Ett viktigt område för moderaterna och alliansen att göra insatser på. Redan klart med 20 000 nya poliser till 2010. Med 4 miljarder kronor extra i höstbudgeten är det nu dags för polisen att börja leverera. Ny lag om ”utvidgat förverkande”, lyxprylar som köpts med kriminella pengar kan övertas av staten och säljas. Alla myndigheter ska samverka över gränserna mot den organiserade brottsligheten med bland annat öppna register. På bild med Käthe Berggren, ordförande för Skåneseniorena.
Ulf Bingsgård fick reda ut den prekära politiska situationen i Trelleborg med majoritet för den styrande Trelleborgsalliansen i nämnderna men inte i fullmäktige och vad det innebär att ha satt den länge styrande socialdemokratin i ”utvisningsbåset”.
Jörgen Flinck talade sig varm för Trelleborg som kulturkommunen på Söderslätt och ”borgfogden” Peter Roos-Lindholm, redde med stor bravur ut sambandet mellan Harald Blåtand och Trelleborgen.
Ett drygt 40-tal deltagare var klart nöjda med dagen och till slut kunde representanter för styrelsen lämna över pinnen till Jan Olof Friedenman, Moderata Seniorer i Ystad, som tar hand om Vårträffen i april valåret 2010. Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.

Högre skatt är inte vad väljarna i Trelleborg behöver

 2009-07-14 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Min insändare för drygt en vecka sedan väckte kritik hos två socialdemokrater i Trelleborg. "Vi fortsätter jobba för solidaritet" och "Stora utmaningar väntar kommunen".
Jag skrev ett svar på dessa två som pulicerades den 13.7 i Trelleborgs Allehanda.
"Det blev många stora ord och långa inlägg från inte bara en utan två socialdemokrater. Ben
Benrabbah får i Trelleborgs Allehanda (den 8 juli) hjälp av partibrodern Anastasios Manetopoulos,
vilka båda tydligen känt sig provocerade av rubriken på min insändare Trelleborgsalliansen betyder
ett stort lyft för hela Trelleborg (3 juli). Och trots de många orden inte ett enda ord om det som min
insändare egentligen handlade om nämligen Socialdemokraternas enda åtgärd efter finanskrisen och
mitt i den stora efterfrågekrisen nämligen att skatterna ska höjas. Och detta trots att vårt land ligger
på plats 26 av EU:s 27 länder när det gäller hårt skattetryck på medborgarna. Och trots att alla vet att
höjda skatter bara hindrar utveckling och innovation och tvingar fler att leva på bidrag. En minst sagt
märkvärdig inställning."
Läs vidare hela insändaren här. Eller på Trelleborgs Allehandas webbsidor.

Mycket bättre med Trelleborgsalliansen vid rodret!

 2009-07-04 Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan 
Jag skrev för någon dag sedan en insändare i Trelleborgs Allehanda som ett svar på Ben Benrabahs insändare den 26 juni.

Ben Benrabah är inte nöjd med den politiska ledningen i Trelleborg. Och så ska det ju vara. Han tillhör ju oppositionen. Särskilt går han till angrepp på kommunstyrelsens ordförande, Ulf Bingsgård. Ulf Bingsgårds kanske främsta bedrift är att ha hållit ihop en sexpartikoalition under snart hela mandatperioden. För det krävs det ledarskap och lyhördhet för alla partiernas önskemål. En kommuns lednings främsta uppgift är att hantera kommunens skattebetalares pengar på optimalt sätt så vi får ut mesta möjliga service för varje skattekrona. Om en kommuns intäkter minskar, vilket är en realitet för i princip alla svenska kommuner idag, efter finanskrisen och mitt i den stora efterfrågekrisen, är därför inte den bästa åtgärden att genast höja skatterna. Detta är ju vad Socialdemokraterna vill. Socialdemokraterna är Benrabahs parti, han tillhör Trelleborgs arbetarekommuns styrelse. Läs vidare hela insändaren här.
Eller på Trelleborgs Allehandas webbsidor.

Vårsäsongens sista Moderatlunch

 2009-05-29  Lokal politik
  För två år sedan För tre år sedan
Innebar att vi lämnade kommunens tätort och tog oss till en av byarna. Den största är Anderslöv där vi samlades på Gästgiveriet för att inta Dagens rätt.
Det gör man där till det facila priset av 45 kr förutsatt att man uppfyller två vilkor, du måste vara pensionär och och du får äta först efter klockan tretton. Dagens rätt var Porterstek med kokt potatis och pressgurka. Allt var gott och av hög kvalitet. Man fick också sallad, vatten på flaska och kaffe och kaka efteråt. Vi hade trevligt och alla 18 middagsgästerna var nöjda och de tre damer som var med för första gången tyckte att det gett mersmak inför hösten.
Tidigare moderatluncher under våren: vi var en gång på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter, en gång på Dannegården och två gånger på Golfrestaurangen.
Arrangörerna gläder sig åt att deltagarantalet under våren har varit högre i år än de tidigare åren.

     
Aino Vastagh, Mona och Bo Evanth Siv Jönerup, Ingegerd Möller, Eva Holm,
Gun Blixt Andersen, Marianne Ohrlander
och Ann-Marie Jönsson
Ann-Marie Larsson och Ann-Marie Flink
     
Eva Holm, Gun Blixt Andersen och
Marianne Ohrlander
Hillevi Göransson, Gulli Nilsson,
Ulla-Britt Levan och Ove Carlsson
Britten Rundkvist och Tord Larsson

Kryssat rätt på M-valsedeln

 2009-05-28  Äspö och Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går var jag i Anderslöv för att jag beställt tid för klippning. Men innan dess tog jag en promenad till Gröningen som är ett fint servicecentrum i Anderslöv. Där kan man nämligen förtidsrösta, eller poströsta som det hette förr när vi hade postkontor. Allt gick nimmt och rahänt, det gick lätt att hitta och kön till valbåset var obefintlig. Två herrar satt vid ett bord som om de bara väntade på mig. Service var god, i ett av båsen fanns en "krysspenna" utlagd, i det andra hade någon tagit med sig pennan som en souvenir, kan man tänka. Den enda svårigheten beredde mig valet mellan kryssobjekten. Skulle det bli en man eller en kvinna med skånsk bakgrund? Nej, det personliga mötet i Jönköping och kontakter via Facebook blev avgörande. Hjärtat och magkänslan fick avgöra. Det blev den norrländska Bosnien-tösen från Norrland som fick mitt kryss. Hon behövs verkligen i EU-parlamentet. Europas fred och säkerhet är viktiga frågor för henne och för mig.
På bilden ser man hur jag nöjd lämnar över en valsedel till valförrättare Börje Gunnarsson, med kryss på rätta stället.

Besök på biblioteket

 2009-05-15  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
17 medlemmar av Moderata Seniorer i Trelleborg samlades i går eftermiddag på huvudbiblioteket för att lyssna på den nya bibliotekschefen Bodil Jörgensen Schylit som anställts för att leda biblioteketets strategiska utveckling. Vi bjöds på kaffe och fika och fick sedan en beskrivning av hennes bakgrund och väg in i biblioteksvärlden som från att ha varit ett "hatobjekt" nu blivit en nödvändig livsstil. Det avgörande momentet som fick det att säga "klick" var när hon arbetade med arbetsplatsbibliotek.
Bodil visade att hon är mycket verbal och uttrycksfull och en talare man gärna lyssnar till. Hon pratade om bibliotekets eviga fråga huruvida det ska möta eller skapa efterfrågan på sina tjänster. Rätt tjänstekvalitet innebär att på rätt sätt balansera kundernas, personalens och uppdragsgivarens - politikerna och skattebetalarnas - behov.
Till slut visade bibliotekarien Jonas Larsson bibliotekets hemsida och hur man själv kan beställa böcker via Internet. Han visade också runt i den reella världen på golvet. Ett uppskattat besök som vi tackar båda för.

     
En uttrycksfull bibliotekschef Ann-Marie Flink, Britten Rundkvist, Sven Hansson, Ove Carlsson och Marianne
Österling lyssnar.
Helny Feustel från kulturnämnden som arrangerat träffen. Sonja Wallin som Ingrid Larsson inviterat samt Ann-Marie Jönsson.

Gunnar Hökmark och Tobias Billström i Trelleborg

 2009-05-13  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I eftermiddag genomförde trelleborgsmoderaterna en kampanj inför valet till Europaparlamentet. Till hjälp hade vi Gunnar Hökmark, första namn på moderaternas EU-lista och vice ordförande i EU-parlamentet. Med var också migrationsministern Tobias Billström som passade på att besöka Trelleborg under en eftermiddagstimme
Vi delade ut material till förbipasserande och försökte övertyga dem om hur viktigt det är att rösta i valet den 7 juni. Särskilt viktigt är det att rösta på Nya Moderaterna och just idag betonade vi också att det just är Gunnar Hökmark de ska sätta sin lit till. På bilderna syns Laila Mårtensson som är ordförande för Moderata kvinnor i Trelleborg samtala med Gunnar Hökmark medan Tobias Billström intervjuas av Trelleborgs Allehanda.
Läs artikel i TA: Toppnamn på valturné och bild med Helny Feustel.

Trelleborg klättrar på rankingen

 2009-05-05 Lokal politik
För två år sedan 
Det är mycket glädjande att konstatera att Trelleborgs kommunen tillhör de 20 bästa "Klättrarna" av Sveriges alla 290 kommuner enligt Svenskt Näringslivs Ranking 2009 det lokala företagsklimatet som presenterades igår.
Organisationen Svenskt Näringsliv producerar varje år en rapport om Sverige lokala företagsklimat. Man tar reda på de uppfattningar som företagarna i kommunerna har och mäter samtidigt sex statistiska faktorer som rör kommunen i fråga. Rankningen av kommunerna baseras sedan på tre block, statistiken, enkätsvaren och "sammanfattande omdöme om företagsklimatet". De tre blocken väger lika i bedömimgen av kommunens flretagsklimat. Hela listan över Sveriges 280 kommuner presenteras här. http://www.svensktnaringsliv.se/appkfakta/rankingall.do.
Trelleborg har klättrat 53 platser sedan i fjol och 95 platser upp sedan 2007. Ett mycket bra betyg åt den Trelleborgsallians med sex partier som tog över makten från socialdemokraterna i senaste valet!
Låt oss hoppas på fortsatta mandatperioder med samtida klättringar på rankingstegen!

Samtal om EU på 1 maj

 2009-05-02  Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan
Moderaterna i Trelleborg firade 1 Maj med en träff på Systrar och bönor, Algatan 28 i Trelleborg. Här får man sig en stor kopp kaffe och tre läckra "smörrebröd" för 61 kr. Trevlig service. Mötet handlade om det aktuella EU-parlamentsvalet och särskilt inbjudna var Per Stenmarck och Hans Wallmark. Stenmarck var ledamot av Europaparlamentet i tio år efter Sveriges EU-inträde 1995. Hans Wallmark står på moderaternas femte plats på listan med realistiska chanser att ta en plats efter årets val. De två diskuterade ämnet Europeiska unionen i dialogform som var intressant och informationsrik. En med erfarenhet som varit där förut och en som engagerar sig för att komma in. Några ungmoderater som tidigare under dagen demonstrerat under parollen "Vi städer upp efter socialdemokraterna" lyssnade koncentrerat (bild). Se också artikel i TA.

Per Stenmarcks blogg om Lettland . Stenmarck på Senorpartners.
Läs Hans Wallmarks valblogg. Följ honom också på Europaparlamentet.nu.

Moderaterna i Trelleborg spikar sin kampanjplan för EU-valet

 2009-04-09   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan 
I går träffades den nya styrelsen för året första gången på Rådhuset i Trelleborg. Många frågor hade anknytning till valet till EU-parlamentet som äger rum om precis två månader även om man kan poströsta redan den 20 maj. Valledaren Göran Gärtner presenterade sin plan för kampanjen som efter mindre förändringar och tillägg fastslogs. Jo, visst ska "lilla" Trelleborg ha en egen Europakampanj. Stadens betydelse framgick inte minst av att i tisdags besöktes Trelleborg av vice ordföranden för den största partigruppen i EU-parlamentet, moderaten Gunnar Hökmark, som för övrigt återkommer som valtalare under maj månad. Även Skånes egen aktuella kandidat Hans Wallmark från Ängelholm kommer att delta in Trelleborgs valkampanj.
Hela styrelsen var närvarande och därför blev det möjligt att föreviga denna på den mest lämpliga platsen nämligen Rådhustrappan.
Där syns i nedre raden: Laila Mårtensson, Dag Håkansson (vice sekreterare), Ina Liljeberg (kassör), Göran Gärtner (sekreterare).
Mellanraden: Bertil Tomelius, Pierre Kull, Sebastian Lindeberg.
Överst: Charlotte Odell-Zinn, Tina Ersson (vice ordförande), Ulf Bingsgård (ordförande).

Gunnar Hökmark i Trelleborg

 2009-04-08   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går kom Gunnar Hökmark till Trelleborgsmoderaterna för att informera och entusiasmera inför parlamentsvalet i juni. Gunnar är född i Ystad och talar fortfarande en "moderat" skånska. Han har varit moderat riksdagsman under perioden 1982-2002. 2004 blev han moderat representant i Europaparlamentet och är numera vice ordförande för partigruppen EPP-ED (Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokrater), den största gruppen i EU-parlamentet och därmed en internationell politiker av stor vikt.
Trots en inledning som tog sin utgångspunkt i de nordiska vikingarnas härjningar för tusen år sedan och som en grund till det kulturellt så olika Europa hade Gunnar Hökmarks presentation genomgående en ödmjuk och humoristisk framtoning. Man lyssnade gärna på honom och han svarade gärna och innehållsrikt på våra frågor. Det var en lättsam och rättfram show med för mig nya infallsviklar som gav nya tankar och idéer om det europeiska samarbetet. Gunnar betonade vikten av att ta hänsyn till olika länders varierande kulturella traditioner och historia och låta de enskilda länderna så mycket som möjligt lösa sina enskilda problem och utvecklas på sitt eget sätt. Samarbete ska ske om globala problem och om den fortsatta gemensamma ekonomiska utvecklingen.
Och vad är det viktigaste att göra inför parlamentsvalet? Jo, att få de moderata väljare som gick till valurnorna 2006 att åter göra det i år 2009. Att få dem att förstå att moderat politik i Europa är lika viktig som moderat politik i Sverige. Politik gör alltid skillnad!
Mötet hölls i Trelleborgs konferenscenter med ett 20-tal personer närvarande.

Läs också i Trelleborgs Allehanda "Valupptakt i hamnen" och "Gunnar Hökmark på hamninspektion".
Gunnars hemsida och blogg. Presentation i EU.

Moderata Seniorer i Trelleborg

 2009-04-06   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  
I dag har vi haft styrelsemöte i moderata seniorerna i Trelleborg. Precis som förra gången höll vi mötet i konferensrummet hos vår senaste styrelsemedlem Mårten Bönnemark Det är verkligen en förmån att kunna göra detta i väntan på att moderaterna i Trelleborg skaffar sig en egen lokal. Där är bekvämt, tillräckligt avskilt och Mårten envisas med att bjuda på förmiddagsfrukost, kaffe och frallor. Vi låter oss trugas en stund som sig bör, men sedan kastar de flesta av oss sig över läckerheterna. Idag var vi många, åtta personer närvarande, bara Ola Pärson hade fått ledigt eftersom han var i Åre med sin dotter och, påstår han, idkar vintersport. En viktig punkt var att vi beslöt att Trelleborgsseniorerna ska ta på sig arrangörskapet för Skåneseniorernas höstträff 2009 under Temat "Den ökande brottsligheten och vårt behov av trygghet". Förhoppningsvis kan vi anlita Anderslövs Gästis som konferenslokal och måltidsarrangör.
Bild på Eva Ekström och Mårten Bönnemark, två av styrelsemedlemmarna. Till höger Ove Carlsson och Marianne Ohrlander. Nedan till vänster ordförande Bertil Tomelius och sekreterare Claes Jönsson.

Moderata Seniorrådets Vårträff 2009

 2009-03-31  Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan   För tre år sedan 
Jag upprepar mig. Jag måste åter säga att detta är den bästa av de fem "träffarna" som jag deltagit i i moderata Seniorrådets regi. Jag skrev likadant efter höstträffen den 21 november i fjol. Men vad kan man göra annat än att skriva sanningen.
Träffen hölls den 30 mars i Torekov Hotell, vars senaste utveckling beskrivande delgavs oss av hotellets VD Christer Rådeström.
Jag var där som vanligt i sällskap med Helny Feustel och för första gången med Eva Ekström som på ett utmärkt sätt forslade oss de 15 milen från Trelleborg i sin stadsjeep av märket Suzuki.
Seniorrådets vårträff var välbesök med omkring 70 deltagare från hela Skåne. Innehållet präglades av naturliga skäl av att inom mindre än två månader är det dags att börja rösta i Europavalet.
Först ut i raden av talare var Hans Wallmark, skåningarnas främsta kandidat på listan till Europavalet. Han betonade vikten av en skånsk ledamot i Bryssel och han övertygade i varje fall mig om att det var just honom som vi skåningar ska kryss på valsedeln. Läs mer på den alldeles nystartade hemsida, Europarlamentet.nu.
Ordföranden i justitieutskottet, den moderara riksdagsmannen Henrik von Sydow underströk i sitt anförande "Använd EU till att bekämpa brottsligheten" moderaterna lever upp till sina två vallöften om 3000 fler poliser varav 200 "öronmärkta" för den organiserade brottsligheten samt skärptare straff. Det är frågor som är viktiga inte bara för moderata väljare utan också för en stor del av de socialdemokratiska. Den socialdemokratiska ledningen har därför svårt för dessa två reformer. För den är trygghet lika med bidrag och a-kassa.
Mest imponerad var jag emellertid av Anna Kindberg Batra. Hon blev ju känd för den stora allmänheten när hon uttalade att "stockholmare är smartare än lantisar" (sant?) under sin personvalskampanj till riksdagen 1998. Och känd för kretsarna kring Stureplan för att vara gift med den framgångsrike komikern David Batra. Men igår var hennes absoluta merit att, sedan 2007, vara ordförande i EU-nämnden i riksdagen. Läs hennes blogg.
I Fokus nr 18, 30 april 2009, finns under vinjetten "Lunch med Fokus" en intervju med Anna, eller läs den här.
Lars-Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas förbundsordförande, visade slutligen åter sin eminenta förmåga att med små ord och stora åthävor knyta ihop påsen. Han påminde oss om att "EU det är vi det! Och glöm inte den EUs historiska början som fredsprojekt efter den förödande ödeläggelsen av Europa. Tack för de påminnelserna Lars-Ingvar! Läs en längre rapport från vårträffen i pdf.http://www.fokus.se/2009/05/anna-kinberg-batra-08a-och-eu-kramare/

Moderata Seniorer gästar Golfkrogen

 2009-03-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   
I går var det dags för en ny "Moderatlunch" för Trelleborgsseniorerna. Vi hade flyttat vårt mål till Golfkrogen på Stavstensudde. Jag vet inte om detta var orsaken till att alla gästerna synbarligen trivdes så bra eller om det var maten och servicen. Trots att vi var "tretton till bordet" så flödade skratten och de roliga kommentarerna. Vi åt fläskkotlett med råstekta rotfruker och fick kaffe och kaka på det. Allt mycket gott och mättande.
Moderata seniorer i Trelleborg förmår verkligen skapa sig en trivsam miljö.
På den ena bilden syns två glada senorer: Karl-Erik Wiedel och Wolfgang Österling. På den andra Bertil Tomelius samt Hans och Gun Odell. Övriga nöjda gäster var Mårten Bornemark, Eva Ekström, Marianne Österling, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Gunnar Hedin samt Evy och Torsten Mårtensson.
Se blogg från en moderatlunch i april i fjol.

En hjältemodig kväll

 2009-03-19  Dagbok, Lokal politik
 För två år sedan  För tre år sedan 
 I går fick jag så mycket berörm av så många vänner att jag nästan känner mig som en hjälte. På Min Facebook skrev t ex kommunalrådet Ulf Bingsgård: "Du har all anledning att vara nöjd. Du skötte uppdraget perfekt med bra handlag och kloka klubbsving." (och golf spelar jag inte så det är inte det han menar). Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson instämde i lovorden liksom många andra. Det började med att moderaternas chefsombudsman Mikael Larsson på kansliet i Malmö ringde en kvart innan vårt årsmöte skulle starta i går kväll och anmälde förhinder. Styrelsen hade bett honom ta hand om den grannlaga uppgiften att vara mötesordförande för att på rätt sätt kunna ta hand om eventuella svåra frågor. Ingen var beredd att hoppa in och vad gjorde jag då om inte erbjöd mig. Jag ångrade mig efteråt men då var det för sent. Snabbt och pedagogiskt satte valberedningens ordförande Börje Zinn in mig i nomineringssnåret med alla nyval och omval. Börje var till stor hjälp under hela mötet och tillsammans förde vi det i säker hamn, allt enligt regler och stadgar. Till stor hjälp var också ett drygt trettiotal mötesdeltagare som fattade alla beslut med rungande acklamation. Så nu har Trelleborgsmoderaterna fått en delvis ny styrelse och jag har fått en (positiv) läxa för livet. Se bild 1 där nyvalde ordföranden Ulf Bingsgård avtackar avgående ordföranden Christina Birger och bild 2 på halva den nyvalda styrelsen - Ulf Bingsgård, Ina Liljeberg, Bertil Tomelius, Tina Ersson och Göran Gärtner.

Tack Pia Kinhult

 2009-03-11  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Som kom till Vattentornet i går kväll för att informera om EU-valet. Pia uppmanade oss att använda röstningsstatistiken för att hitta de moderattäta områdena i Trelleborg. Där ska vi selektivt sätta in stöten för att få moderata väljare från 2006 att åter gå till valurnorna och lägga sin röst. Ett bra argument för att lämna soffan och gå och rösta även i EU-valet är att ett bra EU-val är den bästa förutsättningen för ett bra riksdagsval (och kommunalval) 2010 så att vi kan behålla och öka våra mandat både i riksdagen och i Trelleborg. Kampanjen i EU-valet får gärna innehålla ny taktik och nya metoder som sedan kan utvärderas för att eventuellt också användas 2010.
Pia Kinhult visade åter sin förmåga att skapa energi och entusiasm hos åhörarna. Många var de som gärna kommer att ge henne ett hjälpande kryss i rutan på valsedeln. Många frågor som ställdes av de välinitierade mötesdeltagarna gav grund för livlig och meningsfull diskussion.
Moderaterna kommer att ha medvind i valet av att Fredrik Reinfeldt träder in som ordförande för hela EU (en halv miljard invånare) några dagar efter valet.

     
 Bertil Tomelius och Claes Jönsson  Gunnar Grafström lyssnar på Inga Berggren Bertil Tomelius avtackar Pia Kinhult
efter ett lyckat EU-möte.
     
 Bengts Gunnarsson och Staffan Cederö  Pia Kinhult i samspråk med Sven Hansson Partiets valledare Göran Gärtner, tillsammans med
Susana Apostel och Britt Fryklund

Moderatlunch på Dannegården

 2009-02-25  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Moderatlunch idag men inte på Restaurangskolan som brukligt är. Där var eleverna nämligen ute på praktik. En miss i internkommunikationen gjorde att vi i stället anlitade Dannegården på Strandgatan 32. Många var nöjda med det ändrade arrangemanget, särskilt de som bor på gångavstånd från restaurangen. Vi bjöds på Dagens lunch som bestod av Schnitzel med salvia och citronsås vilket var helt delikat. En Ramlösa och en kopp kaffe, liksom sallad och bröd ingick till det facila priset av 79 kr.

         
Ove Carlson, Ulla-Britt Levan,
Mona Evanth, Hillevi Göransson
och Bo Evanth
Eva Ekström och Mårten
Bönnemark var extra glada
Gulli Nilsson och Wolfgang
och Marrianne Österling
 

Kommunanställdas yttrandefrihet ifrågasatt

 2009-02-24  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Kommunfullmäktigemötet i går i Trelleborg avslutades med ett intressant triangeldrama mellan Claes Henriksson (Trelleborgs skolparti), Lars Hemzelius (Folkpartiet) och Lisbeth Netteberg (förvaltningschef).
Claes Henriksson (bild) som är gruppledare för Trelleborgs skolparti, ett parti som bildades inför valet 2006, av många lärare som var missnöjda med den omorganisation som gick under namnet "spjutspetsskolan" var den 10 december med på ett möte inom kommunen om internkontroll. Under ett avsnitt om demokratibegreppet och offentlighetsprincipen tog Henriksson upp rätten för anställda inom kommunen att framföra kritik offentligt utan att riskera repressalier. Henriksson blev mycket upprörd över förvaltningschefen Lisbeth Nettebergs (bild) invändning att hon tyckte att detta var fel eftersom "det kunde tas illa upp" och försämra möjligheten för kommunala skolor att tävla med fristående skolor. Henriksson ställde därför igår två frågor i form av en interpellation till Gymnasienämndens ordförande Lars Hemzelius (bild) hur han ser på detta och vilka åtgärder han vill vidta.
Henzelius svarade att Lisbeth Netteberg kom från det privata näringslivet, att betydelsen av den kommunala demokratins regler inte betonats tillräckligt för henne under den "socialdemokratiska eran" - som ju bröts först 2006, och att han tidigare föreslagit åtgärder mot Lisbeth Netteberg men då stoppats av Kommunstyrelsen. Se artikel i Trelleborgs Allehanda: Gymnasiechef klarar sig utan varning.
Därför kunde han nu bara "två sina händer". Med detta svar nöjde sig Claes Henriksson.
Lisbeth Netteberg kände sig föranlåten att betyga sin övertygelse om hur viktigt demokratibegreppet är för henne och att hon alltid hållit sig till detta. Dock var hon inte närvarande utan föredrog att framföra detta i ett brev till kommunfullmäktige.

Lyckad "show" kring Kommunallagen

 2009-02-14  Politik
För två år sedan  För tre år sedan
Det blev en mycket intressant och lärorik dag som kan bli ett avstamp för ett organisatoriskt utvecklingsarbete för Trelleborgsalliansen. Dagen präglades av en anda av samhörighet och en gemensam önskan av att ta till krafttag för en ny alliansseger 2010.

Konsulten Axel Danielsson föreläste i dag om hur man styr en kommun och hur metoderna har utvecklats och förändrats under det senaste halvseklet. Vilka politiska och socioekonomiska förändringar ligger bakom framväxten av den senaste Kommunallagen 1991:900.
Han hade i förväg skaffat sig en tydlig bild av hur alliansen arbetar idag i Trelleborg och anser att vi har mycket stora möjligheter i framtiden. Det gäller att skapa en mer effektiv organisation för styrning och att använda de rätta verktygen.
Ett hinder att komma över är att de allra flesta av Trelleborgsalliansens politiker är "födda i opposition" och att det tar tid att hitta rutinerna för hur man styr. Dessutom är vi som borgerliga politiker för mycket individer, ibland måste man agera som ett kollektiv och alltid hålla fast vid gemensamt fattade beslut.

Det övergripande budskapet var att den kommunala verksamheten inte har något existensberättigande om det inte vilar på "demokratins grund". Därför är kommunfullmäktige den viktigaste instansen och kommunfullmäktiges ordförande den högsta politikern i en kommun. Orsaken är naturligtvis att det är bara kommunfullmäktige som är vald av väljarna. Politikernas främsta uppgift är att försvara demokratin. Särskilt viktigt är detta i dessa dagar av svår lågkonjunktur och risk för nedskärningar.
Axel Danielsson visade sig vara en mycket skicklig och karismatisk talare. Han är van att tala och han har en stor kunskap och erfarenhet av sitt ämne och vet därför vad han pratar om. Han är mycket energisk och ger ingen en chans att slumra till. Han är en "demokratins apostel".

På bilderna syns konsult Axel Danielsson med kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson, en bild över deltagarna i stort, folkpartisterna Lars Hemzelius - ordförande i gymnasienämnden och Bertil Larsson - styrelseordförande i det kommunala Utvecklingsbolaget samt SPIs ordförande Birger Lindgren med fru Anna Lindgren, nämndeman och ersättare i miljönämnden.

Tidigare "alliansarrangemang" Halvtid för Trelleborgsalliansen, den 22 september 2009.

Tobias Billström besöker Trelleborg

 2009-02-11  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I veckan som gick gjorde migrationsminister Tobias Billström ett besök i Trelleborg. Han pratade inför drygt 100 elever på Söderslättsgymnasiet ( se bild). Läs mer i Trelleborgs Allehanda.  Sedan han svarat på frågor om stämningen i Rosengård och förhållandet mellan regeringspartierna bjöds han på lunch av Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård på Dannegården i Trelleborg. Dit var också en del av den moderata styrelsen inbjuden och själv fick jag vara med på en bild tillsammans med min favoritminister Tobias Billström. Tidigare har jag haft tillfälle att träffa honom och lyssna till honom i gamla Riksdagshuset i Stockholm på Moderata Seniorers Tema-dag och alldeles nyligen på "Ordförandefokus" i Jönköping. Med på lunchen fanns också nyvalda representanten för Moderata Kvinnor i Trelleborg, Charlott Odell-Zinn och moderata riksdagsledamoten Ewa Thalén-Finné (till vänster).

Seniorer besöker Rådhuset i Trelleborg

 2009-02-04  Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Ett 20-tal moderata seniorer hörsammadei går en inbjudan från kommunalrådet Ulf Bingsgård att göra ett besök i Rådhuset. Vi samlades och fyllde upp receptionen där vi välkomnades av Ulf. Tre trappor upp till Bruna salongen klättrade vi, där Ulf genomfört sitt första politiska uppdrag i Trelleborg, det var i Barn- och Ungdomsberedningen 2001. Salarna har tråkiga namn kvar sedan senaste kommunsammanslagningen, men det ska bli bättre, snart kommer de att döpas efter Byarna, den bruna kommer att få namn efter Anderslöv, andra efter Skegrie, Alstad och Smyge.
Varför heter huset Rådhuset? Jo, för att tidigare residerade Rådhusrätten där och det namnet bevarades på grund av skatterättsliga avskrivningsregler.
På våningen under finns Stadsbyggnadskontoret och "Mät och Karta" som idag sorterar under olika politiska nämnder. De kommer därför att slås samman under en ny nämnd i framtiden och som ännu längre fram sannolikt omfattar också en tredje nämnd, Miljönämnden. Deras arbetsområden överlappar varandra och arbetet kan på så sätt effektiviseras.
På våning ett passerade vi förvaltningarna, som Miljö- och Fastighetsförvaltningen, som har ansvar för kommunens lokaler. Synen på ägandet av lokaler håller på att ändras med den nya borgerliga regimen.
Vi passerade tavlor av de tidiga borgmästarna i Trelleborg. Den första var Folke Kraak, som utnämndes till borgmästare av kung Karl XV, då Trelleborg för andra gången fick stadsrättigheter 1867. Ulf pekade på att det är moderaterna som för första gången satte en kvinna på en ledande position i staden, då Inger Hansson 2006 blev kommunfullmäktiges ordförande. Och det utan kvotering! Det lyckades inte socialdemokraterna med under sitt halvsekellånga styre trots sin feministiska retorik.
Vigselrummet intresserade oss alla . Ulf Bingsgård har genomfört ett 50-tal vigslar sedan 2006, dock inte alla i vigselrummet. Önskemålen om vigselplatser varierar. Ulf har kunnat tillgodose alla, värst var det en 1 maj i vårregn i Albäcksskogen.
Besöket avslutades lämpligen på Ulf kontor. Det är känt för att ha världens minsta skrivbord och utan pappershögar. I rummet som har trelleborgsproducerade möbler har fullmäktigegruppen sina sammanträden. Förhoppningsvis inte så länge till menar Ulf. Några mandat till i nästa val och gruppen får inte längre plats. Vi blir bjudna på kaffe och kaka medan vi lyssnar till det unga kommunalrådet som framför den stora kommunkartan på väggen visar sitt starka intresse för den infrastrukturella utbyggnaden av Trelleborg både när det gäller Hamnen, ringvägen och pågatåget.

Bilder från besöket på Rådhuset
     
Kenneth och Anita Bingsgård, Lisen Magnusson, Ingegerd Leo-Möller och Torsten Mårtensson. Ulla-Britt Levan, Mona Evanth, Sven-Erik och Evy Magnusson, Ingrid Larsson, Eva Ekström, Ann-Marie och Tord Larsson.  Kommunalrådet i presentationstagen inför f d diplomatparet Ingegerd och Henry Leo.
     
Ulla-Britt Levan, Ingegerd Leo-Möller, Kenneth Bingsgård, Evy och Sven-Erik Magnusson, Siv Jönerup, Mona Evanth och Lisen Magnusson. Ulf Bingsgård framför världens minsta skrivbord. Före detta diplomaten Henry Leo var också där liksom Ann-Marie Larsson.

Gammal tradition återupptags

 2009-01-23  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  
I veckan startade vi årets".moderatluncher". Vi har som tradition att träffas på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7 ca en gång i månaden, men det var faktisk länge sedan förra gången som var i september i fjol. Men nu ska det bli regelbundnare. Vi har bestämt att träffas sista onsdagen i månaden fram till sommaren. Vi gladda oss över att bli så många som tolv personer till bords - i alla fall en bra början - jag hade bokat plats för 10 personer men de duktiga eleverna hade snabbt dukat till ytterligare två. Särskilt roligt var det att hälsa välkommen till Hans och Gun Odell (bild) som varit medlemmar i Moderata Seniorer under många år och till Eva Ekström som blev ny medlem idag, först nu hade hon åldern inne. På bilden ser ni Eva glad över att ha hittat såsen till den gravade laxen.
Det fanns flera rätter att välja på. Själv åt jag som förrätt "Skinkmousse på salladsbädd med apelsindressing" och som huvudrätt en gammal säker favorit "Friterad fiskfilé med remouladsås" och blev som vanligt mer än nöjd. Detsamma gäller bordsgästerna som jag verkligen kan rekommendera.
Vi ses igen onsdagen den 25 februari kl 12 på samma ställe!

En allianspolitiker med tyngd och många intressen i Trelleborg

 2009-01-22  Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Idag gjorde jag en intervju med Birger Lindgren för Moderaternas medlemstidning Blå Trelleborg. Birger har varit gruppledare och ordförande för SPI-seniorpartiet nästan hela tiden sedan det fick sin start för drygt 10 år sedan. För att något minska på arbetsbelastningen avgår han som ordförande till årsmötet. Med sina fyra mandat är SPI det näst största partiet, efter Moderaterna, i den borgerliga Trelleborgsalliansen om sex partier, som styr Trelleborg sedan valet 2006. Birger har och har haft många tunga politiska uppdrag ända sedan starten 1998. Nu är han ledamot av Kommunstyrelsen och 1:e vice ordförande i Kommunfullmäktige, ledamot av styrelsen för Trelleborgshem m.m.
Birger arbetade inom Kronofogdemyndigheten i 40 år, där han pensionerade sig som avdelningsdirektör. Då funderade han på att tillsammans med sin fru ägna sig åt långfärdssegling men i stället blev det politiken mycket beroende på de dåliga erfaranheter av äldrevården som han och hans mor gjort.
För segling har han alltid varit intresserad av nästan sedan barndomen. Intresset delar han med sin fru och sin son. Han har båt i Gislövs hamn. Men där finns också andra fritidsintressen. Han har en stor motorcykel, en Suzuki, som han gärna gör turer med under sommaren, och hans veteranbil, en Mercedes Cabriolet från 1966, står för tillfället på verkstad för renovering.
Några direkta politiska förebilder anser han sig inte ha men han gillar två allianspolitiker, det är Carl Bildt och Jan Björklund. Han säger att det lokalt i Trelleborg finns flera goda allianspolitiker som kan bli riktigt duktiga i framtiden.
Birger är en verklig Trelleborgspåg som är född i Skåre.
Han bor i i ett stort och välutrustat hus i Gislövs läge, några hundra meter från den svenska sydkusten. Jag fick ta en titt på hans egenhändigt grävda akvarium där han bedriver "avel" i ett utrerum.
Han har sett en film på Grand förra året, naturligtvis handlade det om "Mamma Mia" och senaste lästa bok är "Svensk maffia, en kartläggning av de kriminella gängen", där han känner igen mycket från sin yrkesverksamma tid, särskilt i Malmö. Resten av intervjun kommer att publiceras i årets första nummer av Blå Trelleborg.

Årsmöte för seniorerna i Trelleborg

 2009-01-14  Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Revisorerna var något irriterade, men löste naturligtvis sin uppgift på ett utomordentligt utmärkt sätt. Jag håller med om att det är överdrivet ambitiöst från min sida att förlägga ett årsmöte bara några dagar sedan verksamhetsåret tagit slut. Särskilt när vi har tre månader på oss enligt stadgarna. Nästa gång förlägger vi mötet under första veckan i februari i stället.
Precis som i fjol ställde skolledaren för Kunskapsskolan Mats Rosén mycket generöst sina utomordentliga lokaler till buds. Inte nog med det, han kokade kaffe och dukade och på det hela visade vilken serviceanda som präglar denna fristående skola i Trelleborg.
Tre personer, Ingegerd Möller-Leo, Siv Jönerup och Bo Evanth, lämnade styrelsen efter att under många år gjort en stor insats för partiet i stort och särskilt för Moderata Seniorer. De avtackades på tillbörligt sätt. Marianne Ohrlander, Ola Pärson och Mårten Börnemark valdes in.
Efter kaffepausen höll riksdagsledamoten Eva Thalen-Finné (bild) som sitter i civilutskottet ett intressant föredrag om hur tillfredsställande det är att vara riksdagsman "i majoritet". Hon fick många frågor om de stora samhällsområden som hennes utskott omfattar. Hon visade sig mycket väl insatt även utanför sitt specialområde, bostadspolitiken.
Nu kör vi igång med ett nytt spännande politiskt år framför oss.
Bild till vänster: Ove Carlsson och Marianne Ohrlander omvaldes.
Bild till höger: Mona och Bosse Evanth lämnade styrelsen som revisor respektive sekreterare efter många år i tjänst.

Om förra årsmötet har jag skrivit här.

Skåneträff för Moderata Seniorer

 2008-11-22 Politik
För ett år sedan   För två år sedan 
Detta är den bästa av de fyra ”träffarna” som jag deltagit i i moderata Seniorrådets regi. Den hölls den 21 november 2008 på Kockums fritid i Malmö med ett 50-tal deltagare. Det var i högsta grad ett regionalt möte med tjugo av Skånes kommuner representerade. Från Trelleborg deltog Helny Feustel, Bo Evanth, Ove Carlsson och jag själv Bertil Tomelius.
Tidigare träffar, 27 april 2008 i Ängelholm, 23 oktober 2007 i Hässleholm, och i Lund den 16 april 2007.

Riksdagsman Mats G. Nilsson (bild) var den förste talaren och han visade på ett mycket pedagogiskt sätt hur det nya pensionssystemets bakgrund och funktioner. Som att 90 % av riksdagen stod bakom systemet som startade 2003 och att det är de arbetande generationerna som skapar medel för dagens pensionärer även om det finns en ”buffertfond” som svarar för 13 % av pensionerna. Pensionsåldern måste höjas av rent matematiska skäl och ligga på 71 år, minst! Dagens pensionssystem är starkt kopplat till den ekonomiska utvecklingen vilket sätter press på landets regering att föra en tillväxtvänlig politik.

Sedan valet 2006 är Anja Sonesson (på bild med Skåneseniorernas ordförande Käthe Berggren) moderaternas kommunalråd i Malmö. Hon berättade om dråpliga situationer mellan henne och Ilmar Reepalu men framför allt visade hon upp en energi och en entusiasm som smittade av sig på publiken. Hon vill ha tydliga budskap och ett parti som får malmöborna att känna att moderaterna är ett parti som står på deras sida. Ibland till och med mot alliansregeringen i Stockholm!
Nu är Ilmar Reepalu trött efter många år i politiken, han har fyllt 65 år och det är tid för en 30 år yngre kvinnlig förmåga att ta över med en moderat och borgerlig politik.

Samma outtröttliga energi visade Pia Kinhult (bild) från Ängelholm, regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden upp med gester, mimik och rörelser, då hon tillsammans med ett annat regionråd, Catharina Blixen-Finecke (bild med Fredrik Reinfeldt) berättade om sina respektive områden. Blixen-Fineckes område är vårdproduktionsberedningen.

Avslutningsvis pratade Lars-Ingvar Ljungman som är förbundsordförande och som enligt honom själv har Sveriges roligaste jobb som kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, om förändringarna i Skånetrafiken. I januari sker en revolution, då får SJ för första gången konkurrens på sina linjer. Då har Skånetrafiken fått alliansregeringens tillåtelse att trafikera sträckorna Malmö-Göteborg, Malmö-Växjö och Malmö-Karlskrona.
Jag bifogar en pdf-fil med lite mer läsning om träffen. Ladda ner här.

Heder åt Seniorerna i Malmö som fått ihop ett så intressant program!
Next Stop är i Båstad veckan innan påsk 2009.

Klar budgetseger för Trelleborgsalliansen!

 2008-11-18 Politik
För ett år sedan   För tre år sedan 
Trelleborgsalliansens budgetförslag fick en övertygande majoritet i fullmäktige!
I går satt jag hemma vid webbradion inställd på Trelleborgs närradios kanal 92,8 MHz och lyssnade på fullmäktigemötet. Av den korta dagordningen kunde man förledas tro på ett kort möte, men punkt 14, Budget 2009 med Flerårsplan 2010-2011 ”garanterade” ju något annat och inte förrän kvart i elva kunde ordförande Inger Hansson med ett klubbslag förkunna mötet avslutat. Hon skötte sig för övrigt bra under hela kvällen.

Det ska sägas först som sist att de dokument som presenterades tyder på att professionalismen är hög hos kommundirektören Rutger Persson, budget- och utvecklingschefen Raymond Lützhöft såväl som hos den politiska ledningen i kommunstyrelsen.

På kommunstyrelsen förberedande möte hade alla sex allianspartierna ställts sig bakom det nu presenterade förslaget till budget. Även Sverigedemokraterna var helt eniga med förslaget. Därför fanns det en rigid majoritet för budgetförslaget i fullmäktige. Detta bevisar ett mycket gott förarbete hos den politiska majoriteten, det vill säga Trelleborgsalliansen, och särskilt hos kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård.

Efter flera timmars debatt vann också förslaget fullmäktiges godkännande med stor majoritet, 30 för och 19 emot. Alla socialdemokrater röstade mot, Skolpartiets Claes Henriksson avstod och en ledamot för socialdemokraterna, Gerd Klein, hade lämnat mötet.

Det måste också sägas att socialdemokraterna med Catherine Persson i spetsen, hade en mycket svag kväll. De hade inte alls deltagit i beslutet i kommunstyrelsens förberedande möte och kom nu med en föga genomtänkt lista med tilläggs- och ändringsförslag utan större sammanhang. Listan väckte inget större intresse bland ledamöterna. Man får nästan en känsla av att oppositionen hade lagt sig inför motståndet.
Ett annat tecken på detta är att det tidigare var Sverigedemokraterna som tröttsamt upprepade sina krav på att få bättre information och att få vara med där besluten diskuteras och fattas. I går kväll var det socialdemokraternas tur att dra samma litania. De känner sig motarbetade av majoriteten och får inte veta av något i förväg, menar Catherine Persson.

Vilka kontroversiella punkter innehöll då budgetförslaget utöver en allvarlig erinran till nämnder att hålla sig strikt inom ramarna?
Jo, bl a att införa en "borgensavgift" för två av kommunens bolag som en konkurrensfrämjande ersättning för att kommunen lämnar borgen för deras lån, att införa ett årligt utdelningskrav för Trelleborgs Hamn AB och att hålla kommunalskatten oförändrad 20,36.

En lyckad kväll för en samlad och beslutsam majoritet och en katastrof för en svag och splittrad opposition bådar gott för en ny valseger för Trelleborgsalliansen 2010.

God mat i trevligt sällskap

 2008-11-13  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag samlades många moderata seniorer på Källgården i Källstorp. I fjol vid samma tid var vi också där då för att äta gås och då jag för första gången i mitt liv åt svartsoppa. Därför valde vi i år en annan meny som bestod av sillasmörgås, inbakat vildsvin med brunkål och brysselkål och många andra tillbehör, efterrätt i form av Charlottenäpple och till sist kaffe och gräddtårta. En måltid som avnjöts under flera timmar, mycket njutbar och mättande. I år åt vi i den del av husen som en gång varit en gammal skola, sedan bostad för prästen Nils Åke Olandersson gamla moder och numera en vacker och trivsam matsal.
Det bästa var som vanligt det glada och avslappade gemyt som präglar Seniorernas tillställningar. Det handlar om god mat i glada vänners lag, om gemenskap och både andlig och lekamlig tillfredsställelse. Olandersson bidrog själv till skratten genom att berätta några av sina otaliga och obetalbara upplevelser han haft under sin tid som en kyrkans tjänare. Han säger sig vara den enda präst som också förrättar borgerliga begravningar.
På en bild visar han en tavla som han fått av församlingsbor när i slutet av 60-talet striden stod hård vid tillsättande av en kyrkoherdetjänst i Malmö mellan honom och Sven Chrona.
Till vänster: Hillevi Göransson med Torsten och Lisen Mårtensson samt dagens värd Nils Åke Olandersson, berättande historien bakom tavlan.
Till höger: Herrskapet Österlings, Wolfgang och Marianne, vilka med den äran ledde allsången, samt Mona Evanth och Eivor Malmros.

Äntligen på rätt väg!

 2008-10-31  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
När Allians för Sverige vann valet för två år sedan fick den 48,2 % av väljarnas röster. I dag visar DN/Synnovates opinionsundersökning att Alliansen har stöd av 42,3 %. Det är bara 5,9 % lägre stöd än i valet (vid förra mätningen låg stödet 8,0 % under). Vad än de pessimistiska experterna påstår så är naturligtvis detta möjligt att hämta in på de två år som återstår. Naturligtvis har Alliansen en helt rimlig chans att efter valet 2010 behålla regeringsmakten.
Tyvärr är det bara Moderaterna som växer, de tre andra allianspartierna minskar sedan förra mätningen (se grafiken med alla siffrorna: Bild 1 och Bild 2).
Vad tidningarna pratar mest om idag är emellertid det stora raset för Mona Sahlin och socialdemokraterna - och stor uppgång för vänsterpartiet. Dagens Nyheter: Historiskt ras för s. Aftonbladet: Jättera(s)et.
Jag tror att ett stort skäl till förändringarna är de tre politiska mediadebatter som hölls under mätningsperioden. Där framstod Fredrik Reinfeldt som den store fältherren som ska fortsätta att leda Sverige på rätt väg medan Mona Sahlin vacklade mellan fackbossarna och mittenväljarna och Lars Ohly log och var glad och fick säga vad han ville utan att utsättas för den kritik han och hans parti är värda.
Mera sådana debatter tack!

Ett besök i riksdagshuset

 2008-10-28  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  
Jag har precis kommit hem från Stockholm där jag varit med på Moderata Seniorers TEMA-dag i riksdagshuset. Vi var ett 80-tal personer som samlades i gamla första kammar salen. I dag är den moderata riksdagsmännens samlingssal. Vi flög från Sturup och jag blev vänligt men bestämt guidad av mina resvanare reskamrater, Stig Lomholt, Karl-Gustav Högberg och Käthe Berggren. (se bild).
Försvarsminister Sten Tolgfors (bild) var där och gav sin bild av försvaret i framtiden, en överblick över de försvarspolitiska och – säkerhetsfrågorna.
Vår egen skånske migrationsminister, Tobias Billström (på bild tillsammans med Moderata Seniorers riksordförande Inger Koch), talade om ”arbetslinjen in i migrationspolitiken”, den asylsökande ska möta en arbetsförmedlare vid gränsen, inte en socialsekreterare. Han vill koppla migration till utvecklings- och biståndspolitiken, liksom näringspolitiken. Även införa ”cirkulär migration” (invandring och återvandring). Alla måste inte stanna livet ut i Sverige.
Moderaternas analyschef Gunilla Sjöberg pratade on opinionsläget i politiken. Bland annat fick vi reda på att det som var bäst med moderaternas politik enligt väljarnas uppfattning var de sänkta skatterna, fler jobb och hårdare krav. Sämst var a-kassan, sjukförsäkringen, FRA och pensionerna. Något att tänka på i framtiden.
I matsalen träffade jag folkpartisten Birgitta Olsson, en av de främsta motståndarna mot FRA-lagen inom alliansen. Jag fick till och med henne med på bild.
Tilläggas kan att jag köpte min biljett på Stirling Airlines för några veckor sedan. Valde Low Fare och fick en retur biljett Sturup-Stockholm för totalt 750 kr! Vi hade verkligen tur som kom hem på kvällen. Nästa dag meddelade Stirling att företaget gått i konkurs och alla resenärer får nu ta sig hem på egen hand. Läs mer här.
Fler bilder: Moderata Seniorer i riksdagsmatsalen, Många samlade i riksdagsbänkarna, Lars Lindblad, moderat gruppledare med styrelseledamoten Gullan Lindblad

En eftermiddag på Kasinot

 2008-10-17  Politik
För ett år sedan    
I går var jag och tolv andra glada seniorer i Malmö för att söka lyckan på Kasino Cosmopol i Kungsparken. De har ett erbjudande med lunch, guidning och en spelcheck för sammanlagt 155 kronor. Alla var nöjda med den läckra ficksoppan i hummersås och intresserade av att få en rundtur i spelsyndens näste, men få blev bitna av slumpens spel så risken att hamna där igen är minimal. Det var en trevlig utflykt och vi har nu många medlemmar som återkommer på våra arrangemang samtidigt som det ofta dyker upp någon ny.
Men ärligt talat, själv tycker jag att man kan ägna sig år mer givande verksamhet. Jag har svårt att förstå att man kan slösa tid och pengar på detta sätt att skapa spänning i livet. Har man för mycket tid över kan man ju i stället arbeta för Nya Moderaterna. Jag tog en bild utanför foajén, därinne tog jag också en bild men blev genast upplyst om det otillåtna med att fotografera. Sex muntra damer poserar förväntansfulla inför det stora lyftet!

Styrelsemöten

 2008-10-09  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Dagen gick i de politiska mötenas tecken eller åtminstone eftermiddagen och kvällen. Klockan ett gav jag mig iväg från Klagstorp för att ta mig till Hans Michelsens väg 9. Där ligger moderaternas skånska centrum och där hade Seniorrådet möte klockan två. Det var synd eftersom just klockan ett blev det ett sådant väder att jag kunnat sitta ute och sola, liksom i går. Ordinarie sekreterare, eller skrivare som de säger hade lämnat återbud så jag ombads att skriva minnesanteckningarna. Närvarande representanter rapporterade från sina olika delar av Skåne, om genomförda kampanjer och aktiviteter. Flera kommande möten annonserades. Jag och Karl-Gustav från Simrishamn ska åka till Moderata Seniorernas Temadag i Stockholm den 28 oktober och den 21 november inbjuder Seniorrådet alla medlemmar till Höstträff i Malmö. Vi diskuterade också hur vi ska få fler besökare till seniorernas hemsida i Skåne. Bild på rådsordförande Käthe Berggren.
Efter en kort paus hemma bar det vid sjutiden iväg till Södra Åby och moderata föreningens (bild) styrelsemöte i Trelleborg. Även här hade sekreteraren förhinder så det blev vicesekreteraren som åter fick rycka in. Bild på moderatstyrelsen i Trelleborg.
Detta möte var det sista för Linda Andersson (bild) i Trelleborg. Hon flyttar nu till Bjärred och får sin politiska verksamhet där. Hon avtackades med presenter och vi önskar henne alla lycka till! Hon lämnar flera andra luckor efter sig, i skolnämnden, i fullmäktige, som valledare och som ledare för moderatkvinnorna.

 

Vem vill rösta på losers

 2008-10-01 Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Per Klarberg är något så ovanligt som en sverigedemokrat med humor. Han har en rolig insändare i Trelleborgs Allehanda dag onsdag där han påstår att det var sd i Trelleborg som ”bar kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård över tröskeln in i Rådhuset”.
Hans argumentering för detta är att han vägrade att bilda en majoritet tillsammans med socialdemokraterna efter valet 2004. Höjden av hybris! Han avstod avsiktligt, säger han från att bilda majoritet tillsammans med Egil Ahl et consortes– och få en kommunal anställning son kommunalråd i gengäld förmodar man – detta avstod Per Klarberg från för att han tänkte på trelleborgarnas bästa. Detta förväntar han sig nu att Ulf Bingsgård och andra moderater ska vara honom tacksam för, och sluta att behandla sverigedemokraterna illa.
Jag tror att Per Klarberg själv löser den besvärliga situationen han upplever som att vara ledare för ett ”förtryckt vågmästarparti” i Trelleborgs kommun. Så som han beskriver situationen lär han tappa många väljare i nästa kommunalval, för vem vill rösta på ett parti som ständigt beskriver sig som loosers? Så fortsätt uttrycka din stora besvikelse över att inte vara med i presidier och andra ledningsgrupper och låt väljarna ta del av hur mobbade ni känner er.
Bilder på Klarberg och Bingsgård (en missnöjd och en glad).

Lars-Ingvar Ljungman, moderat politiker med lång erfarenhet att dela med sig av

 2008-09-26 Politik
För ett år sedan  För två år sedan
Moderata seniorer i Trelleborg bjuder regelbundet in sina medlemmar till möten och träffar. De kan ha social, kulturell och politisk anknytning. Eller rent lekamlig som de så kallade Moderatluncher vi gemensamt äter några gånger om året på Restaurangskolan vid Trelleborgs konferenscenter. Detta gjorde vi senast den 10 september i år. Nästa gång vi träffas där är redan den 2 oktober. För en dryg månad sedan gjorde vi ett gemensamt besök på Bokenäs Konsthall i Hammarlöv,en halvmil norr om Trelleborgs centrum.
Nu senast, i måndags, hade vi möjlighet att lyssna på och diskutera med Lars-Ingvar Ljungman (bild) från Vellinge en kommun som sedan många år har en mycket stark moderat majoritet. Han har varit kommunalråd i flera decennier och är kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2006. Han hade mycket intressant att berätta om hur Vellinge styrdes av socialdemokrater och centerpartister när Vellinge blev egen kommun på 70-talet. Det tog tre mandatperioder att ändra på detta. Hans viktigaste budskap var just detta att det går att ändra en kommuns politiska inriktning och att detta också därför är möjligt i en kommun som Trelleborg även om den haft socialdemokratisk majoritet sedan "rösträtten infördes" ända till 2006. Då tog den borgerliga koalitionen, de sex partierna i Trelleborgsalliansen, makten för första gången i Trelleborgs historia. Det är viktigt att ha en tydlig ledning för den styrande koalitionen, en ledning som är klar och känd för väljarna i kommunen och som därför kan garantera en kontinuitet över flera mandatperioder. Lars-Ingvar är en sympatisk och engagerande talare som hade många angelägna saker att säga.
På bilden till vänster ser vi Siv Jönerup, Ulla-Britt Lewan, Lisbeth Mårtensson och Ann-Marie Jönsson. På bilden till höger (närmast kameran) Ola Pärson, Helny Feustel och Tord Larsson.

Halvtid för Trelleborgsalliansen

 2008-09-22  Politikl
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
För två sedan lyckades sex borgerliga partier efter ett lyckat val äntligen bryta den nästan sekelgamla socialdemokratiska hegemonin i Trelleborg. Nu gäller det att planera för en återupprepning i nästa val i september 2010.
Därför träffades söndagen den 21 september ett sextiotal lokala politiker från de sex trelleborgsallians partierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, SPI Seniorerna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet på Kunskapsskolan i Trelleborg. Det skedde under gemytliga former särskilt under förmiddagen då alla engagerat deltog i en varierad kompott av praktiska och sociala samarbetsövningar.
Representanter för den regionala alliansen ”Femklövern i Skåne” medverkade på eftermiddagen. Det var de tre regionråden, folkpartiets Gilbert Tribo, moderaternas Catharina Blixen Finecke och kristdemokraternas Rolf Tufvesson.
Den handlade om de erfarenheter som Femklövern gjort under två mandatperioder vad gäller att komma överens och få en regeringsduglig koalition men också om lokala sjukvårdsfrågor som är ofrånkomliga när skånsk regionalpolitik behandlas.
Några värdefulla praktiska tips kunde de tre från Femklövern också bjuda Trelleborgsalliansen på.

Den politiska redaktören för Skånska Dagbladet, Lars J Eriksson ledde presentations- och frågestunden på eftermiddagen med den äran.

Några bilder från dagen:
En välfylld aula på Kunskapsskolan (en fristående skola i Trelleborg).
Mingel i väntan på lunchen med bland andra det moderata kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Lars J Eriksson från Skånska Dagbladet frågade ut de tre skånska regionråden; folkpartiets Gilbert Tribo, kristdemokraternas Rolf Tufvesson och moderaternas Catharina Blixen Finecke.
Tre trelleborgspolitiker från kristdemokraterna och folkpartiet, Mats-Åke Svensson, Bert Ekstrand och Lars Hemzelius ler i kapp mot solen.

En läcker trerätterslunch

 2008-09-10  Politik
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan 
Mellan klockan 12 och 14 var jag och ett tiotal andra moderata seniorer på Restaurangskolans onsdagslunch på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7. Den kallas i år för ”Treans Restaurang”. Där kombineras ett lågt pris med en hög kvalitet både vad gäller mat och servering.
Jag valde som förrätt ”Ålakroppkakor med salviasky”, andra tog Ceasarsallad. Till varmrätt åt jag ”Halstrad lättgravad torskfilé med grillad palsternacka och gräslökssås. Pressad potatis till detta. Alternativ var entrecote och ankbröst. Efterrätt var inte att tänka på så mätt som jag blivit men de som ville serverades ”Chokladmousse i två färger, rabarberkompott och vaniljvispgrädde”. De som orkade alla tre rätterna betalade 95 kronor för denna läckra upplevelse.
Sällskapet var som vanligt av högsta klass. Bilder på glada lunchätare. Till höger Clas och Ann-Marie Jönsson. Till vänst herrskapet Evantt med flera gäster.
Boka gärna bord på 0410 – 733694.
Delikat moderatlunch i våras.

Moderata Seniorrådet i Skåne

 2008-08-26  Politik
För två år sedan  För tre år sedan 
I eftermiddag var jag för första gången med på möte med moderata seniorrådet i Malmö.
Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Vi ska, vad gäller äldrefrågor, kunna var rådgivare till den moderata förbundsstyrelsen i vilken Rådets ordförande Käthe Berggren därför är ledamot. Vice ordföranden är Inga Dahlberg och Sven Borgvald. För att lösa våra uppgifter försöker vi hålla kontakt med länets Moderata Seniorer i de olika kommunerna. Det kan handla om en "senioransvarig" i föreningsstyrelsen eller en speciell Seniorförening (bildad av partiföreningarnas 60+ medlemmar). Seniorrådet finns presenterat på Skånemoderaternas hemsida men har också numera en egen sida på nätet.
Alla var inte närvarande men jag passade på att ta några bilder för att bättre minnas namnen.
   
 Käthe Berggren, Malmö och Tord Larsson, Trelleborg  Inga Dahlberg, Kristianstad och Sven Borgvald, Helsingborg
 
 Stig Lomholt, Malmö  Gert Johansson, Ängelholm

Seniorer på Bokenäs konsthall

 2008-08-21  Politik
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går startade moderata seniorerna sitt höstprogram genom att erbjuda sina medlemmar ett besök på Bokenäs konsthall.
Konsthallen ligger i en nyrenoverad ladugårdsbyggnad på vägen mellan V. Tommarp och Hammarslöv en dryg halvmil från Trelleborgscentrum och är ett lysande exempel på vad man privat kan åstadkomma utan kommunala bidrag. Galleriägaren Britt-Marie Aulin Tonning tog emot oss och guidade oss sedan på ett charmant sätt bland egna och andras tavlor och visade också sin ateljé. Där fanns konst av mångahanda slag även textil- och keramikkonst. Hela byggnaden är för övrigt värd ett besök.
Britt-Marie som person är minst lika intressant som produkterna. Under kaffedrickningen i konstcaféet berättade hon om sitt brokiga liv. Hon berättade också om hur hon kom på sin senaste konstmodell "långhalsarna" som hon med enkla medel får att uttrycka hela skalan av känslor från glädje till sorg, från trygghet till oro. Britt-Marie vill gärna se sig som en mecenat för andra yngre konstnärer som för en billig peng kan inkvartera sig på sovloftet på den stora gården, studera konst och ställa ut sina tavlor i galleriet.
Det blev ett minnesvärt besök för alla deltagarna och vi rekommenderar gärna andra att ta sig en titt. Tider och utställningar kan man läsa på Bokenäs konsthalls hemsida.
Läs också en presentation av Britt-Marie på Svenska konstnärer och i konstnärslexikonet.

Tidigare blogg om Bokenäs konsthall.

Tre muntra damer framför långhalsarna  Britt-Marie visar hur idén växte fram  En intresserad publik
 Damerna avslöjar sitt intresse för vävnad  Bedårande interiör från loftet  Ateljén där långhalsarna växer fram

Bokenäs konsthall på Söderslätt

 2008-08-12  Politik
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
På onsdag den 20 augusti anordnar moderata seniorer i Trelleborg en utflykt till Bokenäs konsthall i Hammarlöv. Jag har inte varit där tidigare och ville därför ta mig en titt på hur den ser ut och hur man tar sig dit. Jag körde den vanliga vägen mot Trelleborg från Ö. Klagstorp via S. Åby till Gislöv. Där tog jag till höger mot Fjärdingslöv och passerade Gylle och Västra Vemmerlöv. Det är fantasieggande namn på nostalgiska gamla byar fulla av små hus, inget likt det andra. De ligger mitt ute på Söderslätt inramade av hundratals tunnland stora åkrar där skörden av den livgivande maten i form av spannmål just tagit sin början. Det är vete, råg och korn som odlas på ägorna på Söderslätt, Sveriges kornbod.
Vädret är mulet och duggregnet sätter torkarbladen i arbete, men landskapet är så vackert i det trolska ljuset att man blir lyrisk och mycket nöjd med att ha lämnat storstaden Malmö bakom sig.
Jag passerar sommarcaféet i Västra Vemmerlöv, (bild) alltid öppet 12-18, sommartid, vidare förbi Hammarlövs kyrka, där jag tar till vänster mot Västra Tommarp och snart har jag den till konsthall förvandlade bondgården på vänster hand.
Om man i stället kör från centrala Trelleborg, tar man Hedvägen västerut, korsar 108:an till Lund och direkt när man passerat Onoff, Willys och Överskottsbolaget tar man till höger in på Tommarpsvägen och fortsätter sedan riktning Hammarlöv. Efter 5 km dyker Bokenäsgården upp. Där finns gott om parkeringsplatser. (bild)
Här kan man läsa mer om konsthallen.
Här finns karta.

Fagerängsdagen och hamnens framtid i Trelleborg

 2008-05-31 Politik
För ett år sedan  För två år sedan
Yousef Fahkro (bild), Trelleborgs FFs säkre backspelare, Fagerängens egen "Zlatan", var en av celebriteterna när Fagerängsdagen i går eftermiddag arrangerades för andra året i följd. En annan var vår egen Inger Hansson, kommunfullmäktiges ordförande i Trelleborg. Hon lyckades vinna en tävling, en noslängd för oppositionsrådet Catherine Persson. Detta renderade henne inte bara en signerad gulboll i pris utan också Yousef Fahkros autograf på armen. Detta fick vi reda på senare på kvällen när ett 20-tal nämndsledamöter och andra medlemmar samlats i Södra Åby hos Christina Birger för att lyssna på hamnstyrelseordförande Jan Isakssons föredrag om Hamnen i Trelleborg, dess utveckling, ekonomi och planer för framtida placering. Allt medan vi tillsammans åtnjöt en mycket smaklig supé i en gemytlig stämning. Där överraskade vår egen fagerängskontaktman, Staffan Cederö, med att lämna över presentbollen till en glad Inger Hansson (bild). Ove C och Ina L (bild) var också där liksom Louise F (bild).


Alliansseger i kommunfullmäktige

 2008-05-20 Politik
 För ett år sedan  För två år sedan
Det blev en spännande tävling i går kväll i Parken i Trelleborg mellan Alliansen och det Röda laget. Det blev en klar seger för Alliansen i alla voteringar förutom en. Där fick SAP med stöd av Sverigedemokraterna igenom sitt förslag att dela ut fem miljoner extra av skattebetalarnas pengar till Vård- och omsorgsnämnden.
Den ena av kvällens två stora frågor var Skolutredningen 2008. Här inledde arkitekt Lars Karud, Arkitektgruppen i Malmö med en 45 minuters sammanfattning. Det är Karud som gjort utredningen på uppdrag av Skolnämnden.
Skolutredningen handlar om att:
Centralskolans lokaler ska avvecklas.
Pilevallsskolan utökas med högstadium och grundsärskola.
Köpingeskolan är redan avvecklad som skolbyggnad. Skolans sporthall bibehålles.
Liljeborgskolan och Ljunggrenska skolan byggs ut och moderniseras. Ny sporthall byggs.
På sikt kommer en ny skola att byggas i de västra stadsdelarna.
Investeringsbehovet är ca 175 miljoner kr varav drygt hälften inom fyra år. Elevantalet förväntas öka från höstens 4665 till 5058 hösten 2014.
Clas Henriksson (Skolpartiet) var mycket kritisk och yrkade på återremiss.
Per Klarberg (SD) ville ha kvar grundsärskolan på Vannhögsskolan.
Sven Lindkvist (SAP) ville ha en annan skrivning om grundsärskolan.
Efter en stunds debatt enades alla kontrahenter om att anta Skolutredningen med tillägget att grundsärskolan ska utredas särskilt. Detta förslag vann med acklamation mot Clas Henrikssons förslag om återremiss.

Den andra stora frågan handlade om budgeten "Direktiv för arbetet med Budget 2009 och Flerårsplan 2010-2011". Vid kommunstyrelsens tidigare behandling av ärendet meddelade Catherine Persson (SAP) att de socialdemokratiska ledamöterna inte deltog i beslutet. Därför var hon nu på bettet med flera olika ändringsförslag till kommunstyrelsens förslag. Även Per Klarberg (SD) hade två ändringsförslag, ett rörde att inte skära ner Tekniska Nämndens medel med tio miljoner.
Men den enda votering som alliansen förlorade var ovannämnda socialdemokratiska krav på mer pengar till Vård- och omsorgsnämnden.

Räddningsnämnden fick medel till en ny stegbil. Ändringen av taxan för felparkeringsavgifter antogs.
Däremot fick Tekniska nämnden och Kommunstyrelsen avslag på sitt förslag om ändrade bestämmelser för användande av Trelleborgs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Det yrkades på återremiss och så blev det.

En sångkör (bild) från Musik & Dansskolan under ledning av Kristina Nilsson underhöll innan mötet.
När Victoria Vucic (bild) sjöng Whitney Houstons Greatest love of all fick hon många svårflörtade fullmäktigeledamöters uppmärksamhet. Hon hoppas kunna bli en klar aspirant till nästa års "Idol".
Utanför ingången till Parken väntade två långa rader (bild) av lärare som delade ut material. De var en manifestation för bättre löner för lärare. Ett 80-tal personer anfördes av Maria Rönn och Tomas Sörensen (bild).

Kulturmöte på Trelleborgen

 2008-05-15 Politik
 För ett år sedan  För två år sedan
Vi var några kulturintresserade moderater som träffades på Trelleborgen (bild) i går kväll den 14 maj.
Programmet omfattade tre punkter. Först presenterade ordföranden Rolf Persson kulturnämndens syn på kultur i allmänhet i Trelleborgs kommun. Mottot är ”Kultur för Alla – från förvaltning till utveckling”.

Några önskeområden för framtiden: en musikallinje på Kulturskolan, flyttning av museet till Tingshuset som ska möjliggöra offentliga visningar av magasinen som idag är stängda och gömmer många skatter, skapa ett turistintresse kring Smyges kalkugnar, göra Garvaregården till ett kulturhus och kanske framför allt skapa många digitala aktiviteter för ungdomar i Tingshuset. Rolf Persson månar gärna om den digitala kulturutvecklingen i kommunen.

Sedan visades en 20 år gammal film om hur utgrävningarna av Trelleborgen startades 1989 då Sockerbruksfastigheten revs. Namnet Trelleborgar kommer av att de är byggda av jordvallar med en träpallisad av trästockar (trällor) ovanpå. Man kan läsa mer på Trelleborgens dagboksblogg.

 Slutligen berättade ”borgfogden” Peter Ross Lindholm (bild) sin detaljrika historia om Harald Blåtand, dennes son Sven Tveskägg och andra kungar i 900-talets Norden. Det blev många skrönor och andra berättelser i den muntliga traditionens anda. Harald Blåtand var dansk kung under den tid då Trelleborgen uppfördes.
Här kan man läsa mer om vikingatiden.
Det finns en D-uppsats av Tiina Widerberg om Trelleborgar på Etnologiska institutionen vid Lunds universitet 2007. Bild på "borgfrun" Ylva Kristina Ekelund.

 

Seniorer på Skyttsgården

 2008-05-10  Politik
För ett år sedan För två år sedan
Torsdagen den 8 maj träffades moderata seniorer på Trelleborgs museum. Museichefen själv, Ingela Jakobsson tog vänligt emot oss i den trevliga receptionen. Den såg ut som en gammal lanthandel på 40-talet med många unika varor från den tiden (bild). Jag kom genast att tänka på ”Kristofferssons” i Brogårda i Mellanskåne, där jag och min bror handlade som barn. Gubben och hans affär var antika redan då.

Vi samlades i kafeterian och Ingela Jakobsson gav oss en utmärkt exposé över museets historia för att sedan koncentrera sig på framtiden och flytten av museet till Tingshuset i centrala Trelleborg. Hon är en utomordentligt skicklig ambassadör för en flytt av museet till Tingshuset.

På ett pedagogiskt sätt med många tydliga planscher och grafer visade hon på alla fördelarna med att ha museet i Tingshuset (bild). Det är ekonomin, den ökade besöksfrekvensen – det är lätt att bara ”slinka in efter en shoppingrunda, bättre möjligheter att ordna visningar för skolklasser och utställningar, det blir en nystart för personalen etc. Museet kan jobba ihop med andra ”kulturhus” i stan och bli en turistmagnet i centrala Trelleborg. Den som eventuellt inte redan var övertygad om det riktiga i att använda Tingshuset för det nya museet fick något att tänka på!

Sedan lämnades vi för internt samspråk över en kopp kaffe och välsmakande kanelbullar. Helny köpte fyra med sig hem! Till sist gick vi en runda för att titta på vad museet kunde bjuda på när det gäller konst, installationer och andra utställningar.

Vårträff i Ängelholm för moderata seniorer i Skåne

 2008-04-27  Politik
För två år sedan
En stor framgång för arrangörerna med nästan hundra deltagare på Församlingsgården Åvalla. Lokalen och arrangemanget var extra trevligt. Man trivdes verkligen. Förra Skåneträffen hölls i Hässleholm i höstas. Läs mer här. Och dessförinnan i Lund i april i fjol.
Den moderate riksdagsmannen från Barkåkra, Hans Wallmark, fängslade sina åhörare med information om och funderingar kring den svenska kulturpolitiken, förr och i framtiden. Han hade flera böcker framför sig ur vilka han flitigt citerade. Så ska en kulturpersonlighet framträda. Han betonade vikten av att utreda och slå fast nya mål och riktlinjer för den svenska kulturpolitiken. Senast detta gjordes var på 1970-talet i en kontext med helt andra värderingar, förhållningssätt och nyckelord än idag! Nu gör Eva Schwartz en utredning som ska presenteras i slutet av året.
Fullmäktigeordföranden i Ängelholm Ingvar Eriksson - "en överlevande snapphane" - beskrev Ängelholms historia, utveckling och förhoppningar inför framtiden. Moderaterna är med sina 21 platser av 51 i fullmäktige det klart största partiet. De fem borgerliga partierna inklusive spi - har 33 mandat, en stark borgerlig majoritet.
Socialförsäkringsministerm från Bohuslän som numera bor i Kågeröd, Cristina Husmark Pehrsson, som dessutom är "Öresundsminister" talade om "socialförsäkringarna, pensionerna och jobbstrategin". Husmarks råd till pensionärerna var att eftersom pensionssystemet är kopplat till den totala lönesumman i landet så ska vi glädja oss åt att allt fler arbetar och därmed lönerna. Andra fördelar för pensionärerna är att förmögenhetsskatten liksom arvs- och gåvoskatten tagits bort och fastighetsskatten förändrats. Ingenting nytt alltså.

Vi fick också höra kommunalrådet från Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, som är både förbundsordförande för moderaterna i Skåne, talesman för regeringens politik och kommunalråd i Vellinge. Ett av hans budskap till oss var att det går att ändra den politiska situationen i en kommun. Det beror bara på det egna arbetet. Vellinge kommun är ett bra exempel. Efter valet 1973 hade M 15 mandat och SAP 16 mandat. Idag är siffrorna 35-6! En viss skillnad på 30 år.
Alla politiska partier i Sverige förlorar nu medlemmar. Han uppmanade alla närvarande att därför ordna två nya medlemmar var och vi tar gärna till oss hans avslutande råd "hem och värva!"
Kommunalrådet i Ängelholm Åsa Herbst presenterade kommunen under rubriken "staden med land och hav, med liv och lust".Under rubriken "Sveriges skyltfönster utåt" kåserade Eva Thorén kring minnen och upplevelser från sitt och maken Arne Thoréns liv utomlands. Eva Thorén var gift med journalisten och ambassadören Arne Thorén som avled 2003.

       
Hans Wallmark citerar Anders Paulrud om Aftonbladet på 70-talet Åsa Herbst om staden med "land och hav, liv och lust" Cristina Husmark har hand om halva statsbudgeten! Eva Thorén, från Össjö med Arne till USA och Bagdad
       
Lars-Ingvar Ljungman, skånsk moderat som väger tungt i politiken Michelle och Isabel Tran inledde med musik Helny Feustel var där i sällskap med fd diplomatparet Ingegerd och Henry R. Leo Nästan 100 personer hade samlats på Åvalla. Intresset är stort bland seniorerna.

Moderat systemskifte i Nacka kommun

 2008-04-08   Politik
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går var Mats Gerdau i Trelleborg för att presentera idéerna bakom och fördelarna med kundvalssystemet på skolans område.
”Det finns inte en skola som passar alla, men alla ska hitta en bra skola som passar just honom/henne. Då krävs alternativ och mångfald” säger Mats Gerdau.
Mats Gerdau är riksdagsledamot för moderaterna sedan 2006 och ledamot i utbildningsutskottet. Tidigare var han kommunalråd i Nacka i 8 år. Under denna tid skedde närmast en revolution i den kommunala organisationen. Man gick från en traditionell, hierarkisk organisation där politikerna i nämnder detaljstyrde och till en marknadsorganisation som kallas ”kundvalsmodellen”.
Man kan också säga att idag skiljer man tydligt mellan finansiering av de kommunala tjänsterna och utförandet av dessa. Utförandet genomförs av aktörer i konkurrens med varandra och där kunderna, skattebetalarna och deras barn fritt kan välja tjänsteleverantör. Aktörerna är privata företag, föräldrakooperativ, personalägda skolor och andra och kommunala enheter. Aktörerna har stor frihet att bedriva sin verksamhet inom de ramar som politikerna bestämmer.
Enligt min mening har moderaterna i Nacka äntligen visat att moderat politik står för ett systemskifte, det som socialdemokrater brukat varna för och skrämma sina väljare med inför valen. Moderaterna i Nacka har under flera mandatperioder visat den nödvändiga handlingskraften att genomföra moderat politik fullt ut. En politik som grundar sig i Nacka kommuns grundläggande värdering: ”Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga – samt deras vilja att ta ansvar”.
Det kan vara viktigt att veta att moderaterna nästan har egen majoritet i Nacka kommun. Alliansen har en kraftig övervikt i fullmäktige. Där finns inga Sverigedemokrater alls. Det finns också likheter med Trelleborg. Nacka är ett mycket heterogent samhälle. Till exempel finns det en skola med bara två svenska elever av 300.
Ibland är det extra roligt med politik. I går var en sådan dag.
Bilden visar Mats Gerdau och kommunalrådet Ulf Bingsgård flankerade av berörda nämndsordförandena Lars Mikkelä och Bengt Gunnarsson.

Delikat moderatlunch

 2008-04-05   Politik
 För ett år sedan   
I går var jag med på Restaurangskolans fredagslunch på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7. Vi var bara sex personer men detta hade det positiva med sig att alla kunde deltaga i ett och samma samtal vilket gav en extra trevlig stämning runt bordet. Maten var förträfflig: Jag valde Jordärtskockssoppa med rökt fjällröding som förrätt och Fläsknoisette med alla de goda tillbehören som huvudrätt. Till sist kaffe och Crème Caramel. Allt för en dryg hundralapp. Hög kvalitet på allt även om jag betvivlar att Brylépuddingen skulle ha klarat den test som kulturchefen på Trelleborgs Allehanda, Robert Dahlström, gärna utsätter nya restauranger för.
Läs mer om tidigare besök där till exempel den 11 maj i fjol.
Jag vill tillägga att jordärtskockssoppa har jag inte ätit sedan jag sommaren 1974 hamnat på Foodia AB i Staffanstorp. Jag var då en livsmedelteknisk expert på konserveringsmetoder, kvalitet och hygien. Min första uppgift var att ta reda på varför flera hundratusen konservburkar med jordärtskockssoppa ”exploderade” på lagret. Det var tiden för lagerstöd. Industrin skulle inte anpassa produktionsvolymen efter konjunkturläget och efterfrågan utan bara producera vidare i likhet med en sovjetisk flerårsplan. Orsaken till de sprängda burkarna var en ovanligt termoresistent sporbildande bakterie som fabriksledningen glömt ta hänsyn till då den bestämt hur burkarna skulle steriliseras.
Bild 1: Marianne Ohrlander, Annette Hedin och Gunnar Hedin
Bild 2: Ove Carlsson, Ann-Marie Jönsson och Bertil Tomelius (med blogg)

Moderata styrelsemöten

 2008-04-04   Politik
 För ett år sedan  För två år sedan 

(Detta är mitt 800:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
Nu är vi på gång i Trelleborg. I går kväll träffades den nya styrelsen för moderaterna i Trelleborg som valdes på årsmötet i förra veckan (läs mer här). Christina Birger som är ny ordförande gjorde en rivstart. Ansvarsområden fördelades. Jag fick ansvaret för den lokala hemsidan, så nu gäller det att få fart på den, även om den fick sig en ordentligt ansiktslyftning så sent som i januari i år. Det ska bli kul. Ulf Bingsgård gav den allra senaste informationen från kommunstyrelsens möte under dagen. Mycket positivt är också att det nu finns en representant för MUF i styrelsen sedan den föreningen nybildats i år efter att ha legat lågt under flera år. Nu börjar också riktlinjerna dras upp för de kommande valen närmast EU-parlamentsvalet nästa år.
På bilden från vänster till höger: Ulf Bingsgård (kommunalråd), Christina Birger (ordförande), Ina Liljeberg, Linda Andersson, Ola Pärson, Bertil Tomelius och Dag Håkansson. Frånvarande Tina Ersson (v. ordf.) och Gunnar Hedin (kassör).
Tidigare under förmiddagen hade också Moderata Seniorer styrelsemöte. Där bestämde vi att närmaste medlemsaktivitet ska förläggas på Trelleborgs museum. Museet diskuteras mycket på insändarsidorna i år. Då handlar det om en eventuell flytt från Östergatan 58 till Tingsrättens lokal i centrala Trelleborg som står tom sedan tingsrätten flyttats till Ystad. Vi bestämde också vilka som ska delta i Skånes seniorråds vårträff i Ängelholm den 25 april och att jag ska representera föreningen på Moderata seniorers årsstämma 2008 i Göteborg i maj.

Ny moderat ordförande i Trelleborg

 2008-03-29   Politik
 För ett år sedan  För två år sedan 
Trelleborgsmoderaterna har valt sin styrelse för 2008. Det ägde rum vid årsmötet den 27 mars 2008 på hotell Horizont på Hamngatan 9. Läs här om årsmötet 2007.
Ett knappt trettiotal medlemmar hade samlats. Efter mötet fortsatte de flesta av deltagarna med att äta pyttipanna i restaurangen.
Till ny ordförande valdes enhälligt Christina Birger, tidigare vice ordförande. Ny vice ordförande blev Tina Ersson. Avgående styrelseordförande Gunnar Grafström avtackades med blommor och den skånska ordlistan ”Grannaste språget” av kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Slutligen antog mötet på förslag av avgående ordförande Gunnar Grafström ett uttalande till stöd för Tullen i Trelleborg.
Den nya styrelsen har nio ledamöter. Jag har ett mandat i egenskap av ordförande i Moderata Seniorer. Två kvinnor, Tina och Christina (bild), ska nu leda partiet till en ny valseger i Trelleborg 2010.
Till det första styrelsemötet den 3 april hade Christina Birger vänligheten att bjuda oss till sin och sin man Brian Tomaszewskis gård Bokliden i Södra Åby. Där var vi i september i fjol. Läs mer.

Måndagar är mötesdagar

 2008-02-25   Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
Då var det åter månadens sista måndag och dessutom årets andra vårdag om man ska tro SMHI:s statistik. Här nere på Söderslätt kan man väl säga att hösten tog slut i lördags eftersom vi inte har haft någon vinter alls. Vinter innebär, fortfarande enligt SMHI, att den genomsnittliga dygnstemperaturen ska ha legat under noll grader Celsius i minst sju dagar i sträck och det har inte inträffat i år. Det är första gången i mitt liv som jag sluppit vintern helt och hållet. Så visst blir det varmare och skönare. Frågan är bara vad det beror på, är det naturkrafternas eller människans ”förtjänst”?
Trelleborgs moderata Seniorer har haft styrelsemöte idag. (Bild på styrelsen). Det andra mötet för året och det andra med mig som ordförande. Vi startade klockan elva som var en timme senare än brukligt eftersom vår nye styrelsemedlem Ove Carlsson skulle hinna hem från Stockholm där han bland annat bevakat Moderata seniorernas TEMA-dag i Stockholm den 22.2.
Vi fortsätter som vanligt med våra medlemsaktiviteter under våren och hösten. Flera önskvärda alternativ för våra aktivitetssamordnare att utreda och planera för är att den skånske ministern Tobias Billgren ska prata om ”Migration och arbetskraftsinvandring”, ett besök till sommaren på Trelleborgen bild) och en gemensam teaterföreställning till hösten på Ystads teater.
På kvällen var det som vanligt dags för fullmäktigemöte i Trelleborg. Det var långrandigt och jag gick efter två och en halv timme. Små för skattebetalarna helt betydelselösa, men för vissa partier tydligen principiellt viktiga, ärenden kan ta mycket lång tid medan miljonförsäljningar klubbas på sekunder. Många partier agerar ”partipoängplockare” i talarstolen. Lätta att genomskåda men man tvingas ju lyssna till deras skrävel.
Så här var sista måndagen i januari.

Utbildningsdag på Gästis

 2008-02-02 Politik
 För ett år sedan  För två år sedan
Idag deltog jag tillsammans med ett trettiotal moderata nämndledamöter från Trelleborg i ett kombinerat Utbildning / Strategimöte. Det hölls på Anderslövs Gästgivaregård och avslutades med en läcker måltid på kvällen. Mikael Larsson, ombudsman från Skåneregionen hade tagit som hjälp Per Rydström, Medveten Coaching. Det handlade om hur man skapar ett handlingsprogram och formar en strategi för att vinna valet 2010 men också om hur vi övervinner motsättningar och uppnår samförstånd och sammanhållning i vårt eget parti. Här är ”tillit” stickordet. Den som har den minsta tilliten till sig själv och därmed till andra är den svagaste länken i en organisation. Med svag tillit tror man gärna att andra människor har information som man inte själv har.
Som alltid trivdes jag bra i moderata vänners lag, där finns många med stor kunskap och lång politisk erfarenhet som det är en förmån att få ta del av.
Alla kommer inte lika bra överens men där finns ändå glädje, humor och en vilja att göra sitt allra bästa för en ny moderat valseger.
En lyckad dag som gärna kan få en fortsättning. Ett särskilt tack till Tina Ersson och Christina Birger som tillsammans kämpat för att göra dagen möjlig.

     
Kommunalrådet Ulf Bingsgård med Brian Tomaszewski och Clas Jönsson  Fullmäktigeordförande Inger Hansson i centrum Tord Larsson, Ove Carlsson, Göran Gärtner, Ola Pärson, Suisana Apostolovska, Eric Samuelson och Lars-Olof Flink
     
Ina Liljeberg, Lars Mikelä, Gunnar Hedin, Laila Mårtensson, Bengt Gunnarsson m fl Helny Feustel och Lars-Olof Flink Ola Pärson, Susana Apostolovska och Lars Raneke

Ett år med Moderata senioner

 2008-01-24 Politik
 För ett år sedan  För två år sedan
För precis ett år sedan höll Moderata Seniorer i Trelleborg årsmöte. Då valdes jag in i styrelsen som vice sekreterare. Idag var det dags igen och då årsmötet klubbades av befann jag mig vara ordförande. Flera dugliga medlemmar hade då omvalts och nyvalts. Direkt efter mötet höll vi ett konstituerande styrelsemöte där alla fick sin plats och uppgift i den nya styrelsen (se bild). Årsmötet (se bild) var relativt välbesökt kanske också för att det hölls Kunskapsskolans nya lokaler. Skolchefen Mats Rosén visade runt (se bild) och beskrev mycket entusiastiskt och engagerande den nya högstadieskolan som startade höstterminen 2007, som redan har 286 elever och som nästa hösttermin förväntas ha över 400 elever. Det innebär en växande konkurrens och en utmaning för de kommunala skolorna i Trelleborg. Se bilder på den nya glada styrelsen och på Mats Rosén som berättar om sin fantastiska skola.

 

Besök från diket

 2008-01-18 Politik
 För ett år sedan  För två år sedan
Niklas Sjöberg (bild) är kommunstyrelsens ordförande i Skurups kommun, det Skurup som Egil Ahl nedlåtande kallat för ”diket mellan Ystad och Trelleborg”. Nu är det dags att öppna upp kontakterna mellan de två kommunerna menade inledningsvis moderaternas ordförande i Trelleborg Gunnar Grafström. Idag är Skurups kommun något att ta efter och ha som en förebild att lära av. Detta gäller inte minns för moderaterna i Trelleborg som därför bjöd in Niklas till årets första medlemsmöte på Vattentornet i går.
Det går så bra för Skurups kommun att man på hemsidan har en stor knapp att trycka på som leder till ”Skrytsidan”.
Lika bra såg det inte ut då M och alliansen tog över styret från socialdemokraterna 2002. Kommunstyrelsens makt ökade starkt under förra mandatperioden. Nämnderna rationaliserades bort. De har ersatts med fyra beredningar och två ”myndigheter”. Det politiska organisationsschemat, läs här.
Det finns två förvaltningar; KSU – Kultur, socialtjänst, utbildning och Kommunutveckling & Samhällsbyggnad.
Övergripande förvaltningsorganisation, se här.
Idag är skattesatsen 30,50 kr – en tjugofemöring under Trelleborg.
Målet 2002 var att Skurups kommun skulle gå från att vara en i mängden av Sveriges landsortskommuner till att bli en utvecklingsbar förortskommun till Malmö- och Köpenhamnsregionen. Man tog hjälp av det nya varumärket ”Nils Holgerssons hembygd” (se bild).
Alliansen har majoritet i kommunstyrelsen i Skurup, M 4, C 1, Fp 1, S har 4 och det lokala ”Kommunens väl” har ett mandat.
Alliansen har inte majoritet i fullmäktige, de fyra partierna har 20 av 41 mandat. S+V+Mp har 15. Sd och KV vardera tre mandat. M har själv har 11 mandat.
I Trelleborg har alliansen 22 av 51 mandat. M har 10 mandat.
Både alliansen och M är starkare i Skurup, om än inte med egen majoritet, i jämförelse med Trelleborg. En annan viktig skillnad är att Alliansen styrde Skurup även under förra mandatperioden 2002-2006. Alliansen hade då 17 mandat, lika många hade S+v+Mp men alliansen hade då ett starkt stöd av KVs fem mandat.
Val till kommunfullmäktige 2006, Skurup.
Val till kommunfullmäktige 2006, Trelleborg.

Skåneträff och fullmäktigemöte

 2007-10-23  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I går hände det mycket. Redan innan klockan åtta hämtade jag min kollega i Moderata Seniorers styrelse, Helny Feustel, i Anderslöv för att köra till Hässleholm där vi tillsammans med en annan kollega Bo Evanth skulle deltaga i seniorernas Skåneträff. Där fick vi bland annat lyssna till Kristianstadstösen Anne-Marie Pålsson, doktor i nationalekonomi (bild) som sammanfattade sitt senaste riksdagsår.
”det var roligare förr när vi var i opposition, det är lättare att enas kring vad partiet är mot än vad det är för”. Lite krasst uttryckt är hennes uppgift att trycka på rätt knapp och att marknadsföra regeringens politik. Hon är fortfarande mest känd som den som på socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby 1993 framkastade ett förslag som kom att vålla en oerhörd debatt som till och med fick ett eget namn - pigdebatten.
Mona Sahlin sa i partiledardebatten med Fredrik Reinfeldt på TV i juni att det enda hon ville återinföra i den svenska politiken var ”rättvisan” (se min blogg). Detta har Anne-Marie Pålsson tagit fasta på. Hon menade att man måste skilja mellan ”förtjänta” och ”oförtjänta” orättvisor. Moderaterna måste ta hand om ordet rättvisa på samma sätt som tidigare med orden arbete och arbetarparti. Utgångspunkten för moderaternas argumentation ska alltid vara att våra förslag till förändring främst har som mål att skapa större rättvisa. Ordet rättvisa ska vara central på vår dagordning inte på socialdemokraternas. Mer att läsa här.
På kvällen deltog jag i fullmäktigemötet i Trelleborg. Kommunalrådet Ulf Bingsgård vill att jag ska vara med och sammanfatta dessa möten på den lokala hemsidan. Finns att läsa här.
Alla, både ledamöter, ersättare och åhörare var väldigt artiga och jag tog nog nära femtio personer i hand. Lars-Olof Flink (m) var ofta i talarstolen.
Under uppvärmningen spelade Trelleborgs Musikskolas Folkdanslag (bild).

Anders Hansson, ny ung moderat riksdagsman

 2007-10-02 Politik
 För ett år sedan  
I går kväll var jag på Vattentornets möteslokal i Trelleborg för att lyssna på Sydvästskånes moderata riksdagsman Anders Hansson, tillsammans med ett tjugotal intresserade och diskussionssugna personer.
Anders som är 31 år har Trelleborgsbakgrund via Söderslättsgymnasiet och som nämndeman vid tingsrätten. Han blev riksdagsman 2006 där han arbetar i justitie- och näringsutskottet. Anders hade mycket att säga om riksdagsarbetet, regeringens senaste budgetproposition men också en hel insiderinformation om den hektiska och kaotiska inledningen för ett år sedan med avhoppade ministrar. Anders Hansson är en ung och energisk talare, väl insatt politiken och han skapade både skratt och frågor från publiken.
Ett särskilt avsnitt ägnade han åt E 6-an som han ska lobba för kommer med i infrastrukturpropositionen hösten 2008.
Naturligtvis kom också pensionsfrågan upp. Många pensionärer tycker sig få dålig utdelning i förhållande till de skattelättnader som de som arbetar får. Anders Hansson menade att när fler kommit i arbete i Sverige kommer det att finnas utrymme också till förbättringar för pensionärerna. De 1,5 miljonerna (i arbetsför ålder) utanför arbetsmarknaden som han gärna pekade på kräver stora resurser och måste därför först åtgärdas. Anders Hanssons hemsida.

Utflykt till vingård

 2007-09-16 Politik
 För ett år sedan  
Hällåkra gård som är en mötesplats och vingård, ligger i ett naturskönt och kuperat backlandskap just norr om Söderslätt några kilometer väster om Norra Grönby. Vi var 15 personer som anmält oss till Moderata Seniorers höstutflykt och som togs emot av Håkan och Lotta Hansson. Lotta svarar främst för ”Mötesplats Hällåkra” som är ett konferenscenter. Håkan Hansson som var riksdagsman för Centerpartiet till 1991 då han förlorade sitt mandat till vår egen Inga Berggren har hand om allt annat inklusive vingården. Vi hade tur med vädret som blev soligt om än blåsigt efter morgonens trista mulenhet. Håkan förevisade vingården vars dominerande druvsort är Rondo som är en så kallad hybrid, framtagen i Tyskland och särskilt motståndskraftig mot sjukdomar och köld. Den klarar sig utan insektsgifter och kemikalier. Dock menade Håkan att när vädret är för varmt och samtidigt fuktigt kan det behövas medel mot mögelsvamp.
Det är dags för skörd om några veckor. Skörden ska klaras av på en dag med hjälp av många glada entusiaster. Håkan har drygt 10000 plantor som ger drygt en halv liter vin vardera. Innan man har kommit så långt är det en omständlig och komplicerad kemisk och biologisk process som ska lyckas. Tidigast nästa år tror Håkan att han uppnått en kommersiell kvalitet på vinet.
När vi åter var inomhus bjöds vi på kaffe och en läcker äppelkaka med vaniljglass. Det var en trevlig eftermiddagstur med glada och nöjda deltagare.
Bild på Håkan Hansson entusiastiskt bekrivande sin vingård inför lyssnande Seniorer.

Mysigt möte i stallet på Bokliden

 2007-09-14 Politik
 För ett år sedan  För två år sedan
I går kväll var jag och alla moderata nämndsledamöter i Trelleborg inbjudna till en sorts kick-off inför höstens arbete med namnet ”En kväll i skymningen”. Vi träffades hos Christina Birger & Brian Tomaszewski – Christina är vice ordförande i partiets lokala föreningsstyrelse – på deras gård Bokliden i Södra Åby. Där var dukat för många personer i det ombyggda och hemtrevliga häststallet. Det var hög tid för mötet eftersom redan nästa vecka är hästarna tillbaka i spiltorna efter sitt ”sommarlov” på bete. God mat och dryck serverades och stämningen och tonläget var mestadels på topp. Det var trevligt och jag fick tillfälle att lära känna ännu fler av det moderata arbetslaget i Trelleborg. Gemenskapen är stor och jag trivs bra. Några interiörbilder.

 

 

Häradshäktet i Klörup och andra sevärdheter i Trelleborg

 2007-05-24   Politik
 För ett år sedan
Vi fick var sin karta med färdvägen och 41 punkter inritade. Punkterna förklarades sedan i detalj av guiden Gunnar Eriksson. Han hade verkligen valt ut en underbar runda. Han var dessutom väl förberedd och hade mycket intressant att säga hela tiden. Historien, miljön och turismen blandades till en njutbar kompott.
Ett stort antal, hela 37 personer, deltog i Moderata Seniorers vårutflykt i den vackra och soliga försommardagen. Bussen var nästan full då den klockan halv tio den 24 maj avgick från Övre busstation i Trelleborg med ett förväntansfullt och glammigt sällskap.
Trelleborg har många turistmål, det är inte bara Smygehuk som gäller.
Jag kunde inte drömma om att kommunen innehöll så många fantastiskt vackra områden som Ugglarps mosse, Albäcksskogen, vattenfyllda dödisgropar och andra våtmarker. Vi såg också Maglarps nya och gamla kyrka liksom kyrkan i Hammarlöv från senare delen av 1100-talet. I församlingshemmet i Hammarlöv drack vi förmiddagskaffe och åt bullar.
Anderslövs Gästis som varit stängd i över ett år för nödvändiga renoveringar har just i dagarna öppnats igen med ett nytt krögarpar i ledningen, Gabriella Holz och Rickard Christensson. På nya Anderslövs Gästis åt vi tillsammans en läcker lunch. Stämningen var hög av ljudnivån att döma, då alla pratade i munnen på varandra. Det dussin personer som är blivande medlemmar i Moderata Seniorer måste ha känt sig hemma.

          
   Glada miner på Övre  Gunnar demonstrerar  den nya  fjärrvärmeanläggningen  Gunnar i trevligt  sällskap  Förväntansfulla  Seniorer  Lunch på Nya Gästis i  Anderslöv

Skånemoderaterna på Bruksgården

 2007-05-22   Politik
 För ett år sedan
I går kväll var jag på Bruksgården i Rydsgård. Jag hade anmält mig till en av de fyra ”verksamhetsträffar” som Skånemoderaterna anordnar i maj-juni. Där fick jag, tillsammans med ett tiotal skurupspolitiker (bild), inklusive kommunalrådet Niklas Sjöberg, lyssna på de duktiga och välinformerade skånska ombudsmännen Mikael Larsson, Lars Johansson och Daniel Runemalm. Med var också Vanja Forsman från Stockholm. Hon arbetar i riksdagen som en av åtta assistenter till de moderata riksdagsmännen, med inriktning på Skåne. Det blev mycket ny information för mig och därför en nyttig kväll.
Det var intressant att höra om partiets uppbyggnad, historia och organisation. Det diskuterades öppet om naturliga schismer både horisontellt mellan olika kommuner och vertikalt mellan Riksorganisationen, regionerna och kommunernas politiska föreningar. Vem ska bestämma, vem ska genomföra besluten och vem är ansvarig när det går snett?
Allianspartierna har ett gemensamt mål att förhindra en återkomst av en socialistisk regering samtidigt som varje parti också måste övertyga sina väljare om att rösta just på det partiet för att prioritera sin egen överlevnad. Det är en svår balansgång som kräver sinne för kompromisser och att ge och ta med samma glada min. I många kommuner i Skåne har centerpartister tvingats lämna över ordförandeklubban i kommunstyrelsen till en moderat – i Trelleborg var det dock socialdemokraten Egil Ahl som mycket motvilligt drabbades av detta.
Men det som är gemensamt för alla är en övertygelse om att ge allt för att nå en ny valseger 2010!

Medelhavsbuffé i trevligt sällskap

 2007-05-11  Politik
 För ett år sedan
Idag lockade Restaurangskolan med Medelhavsbuffé med rätter från Frankrike, Italien och Spanien. Restaurangskolan finns på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7.
Kallskänkorna hade bland annat dukat upp en underbart kryddad Gazpacho och Insalata Caprese (tomater, mozzarella och basilika).
Varmrätterna var Souvlaki med tsatziki, Paella Marinera, Ratatoille, Boeuf Bourguignon (burgundisk gryta) och Pasta Tricolore.
Och så efter detta ett stort "gottebord" med en underbar äppelkaka med choklad, Fagottini di mele, melonsallad och "Tira mi su" - en verkligt kaloririk delikatess vars namn lär betyda "pigga upp mig".
Som vanligt elegant, smakligt och med en servicenivå inriktad på att överträffa kundernas förväntningar. Ett tjugotal Moderata Seniorer lät sig väl smaka.
Nästa lunch är första fredagen i september klockan 12. Förra lunchen.
       

Seniorrikt styrelsemöte

 2007-05-08  Politik
 För ett år sedan
Styrelsemöte med Moderata Seniorer i Trelleborg idag på förmiddagen. Det är en fördel med Seniorer att det mesta kan läggas på dagtid. Snart är det slut på mötena på Västergatan 21 eftersom lokalen sagts upp då den ansågs oändamålsenlig. När det äntligen har blivit rutin för mig att hitta dit och hitta en parkering strax utanför. I dag kom alla, det vill säga Tord (bild), Siv, Ingegerd, Helny, Bo (bild) och jag.
Det är en grupp med lång erfarenhet både av att leva och hur man bedriver politik, om man nu kan skilja dessa verksamheter åt. Det blir alltid bra diskussioner och idéerna flödar.
I dag handlade mycket om planering av höstens aktiviteter, sedan den enda av vårens aktiviteter som återstår är en heldagsrundtur den 24 maj i Trelleborg och dess byar, Anderslöv, Gislöv etc.
Moderata seniorer finns på Trelleborgsmoderaternas hemsida. Tidigare styrelsemöte.

Första styrelsemötet för nya föreningen

 2007-05-03  Politik
 För ett år sedan
I dag samlades styrelsen (bild) för Moderaterna i Trelleborg för första gången. Gunnar Grafström ledde mötet och han gjorde detta på ett proffsigt sätt. Det var strukturerat, lyssnande och tydligt beslutsfattande. Tio av de tolv ledamöterna var närvarande. Det var intressant att vara med. Beslut fattades, bland annat om fyra medlemsaktiviteter under året och om uppsägning av den lokal vi har och som alla inte är helt nöjda med. Alla uppmanas att försöka hitta en ny lämpligare lokal i Trelleborg. En valanalysgrupp bildades och tidpunkter för kommande möten fastställdes. Alla föreföll nöjda med mötet och tyckte att det var en bra inledning på det nya sättet för medlemsorganisation i Trelleborg.

Med minnen sedan seklet var ungt

 2007-05-01  Politik
 För ett år sedan
I dag var Tina Ersson och jag i Smygehamn för att träffa Märta Norrman (bild). Vi ville intervjua vår moderatförenings äldsta medlem för tidningen Blå Trelleborg. Här vill jag bara ge en försmak på vad ni kommer att kunna läsa om några veckor.
Märta växte upp i Malmö på 10-talet i området där idag Kommendanthuset ligger. Hon tog studenten på flickläroverket med goda betyg, bland annat stora A i Teckning och Sång.
Märtas stora intresse var musik och då särskilt sång, men hon valde ändå en annan utbildning på GCI i Stockholm och blev gymnastikdirektör.
Sin goda sångröst skulle hon komma att få användning för, särskilt framför lägereldar på scoutträffar runt om i Sverige och stora delar av världen. Som ordförande för Svenska Flickscoutförbundet 1957-64 och senare medlem i internationella världskommittén med särskilt ansvar för scouterna i Europa skaffade hon sig många erfarenheter som kom till användning bland annat under de tre mandatperioder hon var kommunfullmäktiges ordförande i Svedala. Med sina 91 år är Märta Norman ett levande historisk lexikon. Hon kan detaljerat återge händelser och sammanhang som timat för många decennier sedan. Det är en verklig glädje att få lyssna på henne och vi ska försöka att återge så mycket som möjligt av hennes minnesskatter i nästa nummer av Blå Trelleborg.
Nämnas kan också att hennes tre år äldre bror Gunnar Norrman med tiden blev en mycket känd konstnär och kompositör.
Finns bla på Pucker Gallery.

Sista årsmötet för Moderata kommunkretsen i Trelleborg?

 2007-04-26  Politik
 För ett år sedan
För en dryg månad sedan var det årsmöte för den ”enda och enade moderatföreningen i Trelleborg” (LA). Då valdes Gunnar Grafström som ordförande. I går kväll var det då dags för årsmöte inom kommunkretsen för Trelleborg med styrelseordförande Ola Pärson som mötesordförande och jag själv som sekreterare. Den främsta frågan på dagordningen var att behandla styrelsens förslag i samband med kretsens upphörande. Efter en diskussion med flera inlägg för och emot en nedläggning särskilt av Lars-Olof Flink (bild) som gav en historisk bakgrund till den period då det fanns flera moderata medlemsföreningar i Trelleborg även om man aldrig nått visionen om "en förening i varje by", stödde mötet (bild) enhälligt styrelsens förslag om att kretsens organisationsnummer och ekonomiska och andra åtaganden finns kvar och att kretsen byter namn till föreningen ”Moderaterna i Trelleborg” som alltså är identisk med den förening som formerades vid det förra årsmötet (se tidigare blogg). Som ny medlem och tämligen oinformerad om vad som historiskt har formerat partiet och dess föreningar i Trelleborg har jag förståelse för visionen ”en förening i varje by” men kan också se fördelarna med att samla alla partimedlemmarna i Trelleborgs kommun i en medlemsförening. Så har det i varje fall nu blivit, både formellt och konkret.

Moderata Seniorrådets Skåneträff

 2007-04-16   Politik
 För ett år sedan
Idag var jag med på Moderata Seniorrådets Skåneträff på Akademiska föreningen i Lund. Vi vara många i publiken (bild).
Mest intressant var att lyssna på Jerker Swanstein, ordförande i Regionalstyrelsen. Han beskrev Region Skåne sedan dess start 1998, de kostnadsproblem den fått med sig och nödvändigheten av att få ekonomin i balans senast 2008. Han är en engagerande talare som också betonade hur viktigt det är med nära och regelbundna kontakter mellan representanter för Regionen, kommunerna och alla partiföreningarna i Skåne. Dagens träff skall ses som ett exempel på sådana kontakter.
Kommunfullmäktigeordförande Annika Annerby Jansson (bild) visade bilder och pratade om Lund. Stefan Müchler (bild) från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren upplyste oss om att Malmö idag är Sveriges andra stad med 970 000 invånare räknat på pendelavstånd.
Efter en god lunch fick vi lyssna på Håkan Rylander från SYSAV som bland annat visade på hur avfallshanteringen förbättrats med tekniska medel på bara fem år. Nu är det bara några procent av avfallet som måste deponeras. Övrigt ger energi eller nya produkter.
Till sist fick vi lyssna på en romantisk föreställning av den månghövdade Taubekören från Malmö. De hade en duktig dragspelare (bild).

 

 

 

Trelleborg, den smarta kommunen

 2007-04-12   Politik
 För ett år sedan
Det tycks som om ”regeringen” i Trelleborgs kommun är mer på bettet med att förvandla den gamla ”sossestadens” institutioner än vad regeringen Reinfeldt hittills varit mäktig i Stockholm. Och ändå har den borgerliga alliansen i Trelleborg, ”sextetten”, en bredare sammansättning då den inkluderar både miljöpartiet och SPI än vad Alliansen i Stockholm har med sina fyra partier. För att inte tala om att Trelleborg har en ”minoritetsregering”. Det är ibland lätt att glömma att de sex partierna i alliansen tillsammans har 23 av 51 platser (45 %) i kommunfullmäktige, varav moderaterna har 10 (Valmyndigheten).
Ett bra exempel på handlingskraft är den utförsäljning av en rad offentliga byggnader som redan är på gång. ”Finns det intresserade spekulanter är ingenting omöjligt” säger ordföranden i fastighetsnämnden enligt dagens Trelleborgs Allehanda som också i sin ledare prisar det nya styret under rubriken "En smartare kommun".
Att det händer mycket i Trelleborg beror säkert också på att många nu är så glada över att det nästan sekelgamla, enväldiga sossestyret äntligen är över.
Det ska också bli intressant att höra hur min Anderslövskollega Bengt Gunnarsson kommer att ställa sig till kravet, i Skolnämnden, på en upplysningskampanj om kommunismens brott.

De första hundra dagarna

2007-04-10  Politik

När en ny president eller statsminister verkat i sitt nya ämbete i 100 dagar brukar det vara tid för en redogörelse för vad han eller hon åstadkommit och vilka planerna är för framtiden. I eftermiddags var det därför dags för en utfrågning av Ulf Bingsgård, det nya moderata kommunalrådet i Trelleborg. Det var föreningen Trelleborgs Moderata Seniorer som bjudit in Ulf Bingsgård (bild) för en avslappnad träff. Det jag främst noterade, utöver att Bingsgård är en mycket god talare, både välformulerad och välinformerad, var den glädje, för att inte säga eufori han mötts av när han efter den borgerliga alliansens framgång och det tidigare kommunalrådet Egil Ahls avgång, träffade den kommunala förvaltningens ledning och medarbetare. De allra flesta näst intill jublade över att den socialdemokratiska eran med Egil Ahl nu var slut. Samarbetet mellan den politiska ledningen och tjänstemännen har blivit betydligt bättre än vad Ulf Bingsgård kunde ana. Tjänstemännen har visat att deras professionalitet är starkare än deras (tidigare) partitillhörighet.
Samarbetet mellan gruppledarna för de sex allianspartierna fungerar också bra med regelbundna och frekventa möten.
Mötet (bild) ställde många frågor om E-sexans utbyggnad, jubileumsårets höjdpunkter, Ulf Bingsgårds intresse för idrotten i kommunen, återinvigningen av Trelleborgen den 17 maj, hur man ska göra Smygehuk till en stor turistattraktion, vikten av att inte ”byarna” (som Anderslöv och Klagstorp) nonchaleras till förmån för tätorten och så vidare.

Moderat årsmöte

2007-03-22    Politik

I går kväll var jag ”kallad och inbjuden” till förenings-årsmöte 2007. Det hölls på Idala gård som ligger en halvmil norr om Trelleborg mitt på platta Söderslätt. Mötesordförande var Annika Williamsson och kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård fick hedersuppdraget att vara mötessekreterare. Trelleborgsföreningen fick en ny och välmeriterad ordförande i Gunnar Grafström. Flera av de andra styrelseledamöterna som valdes var också nya men ej obeprövade kort. Det förefaller mig att bli en bra styrelse och det är också tillfredsställande att alla medlemmarna i Trelleborg nu samlats i en gemensam förening och inte som tidigare varit uppdelade på flera. Fortfarande finns det ju dock en speciell kvinnoförening, MQ och en Seniorförening.
Efter årsmötesförhandlingarna berättade ägarna Pia och Hans Nyman om sin anläggning Idala gård som varit i familjens ägo sedan 1635. Därefter avslutades kvällen med att vi gemensamt åt en Antipasti-förrätt och Vedugnsbakad pizza som föll oss väl i smaken. Läs gärna Linda Anderssons blogg om samma företeelse, hon är ordförande för MQ.

Lyxig moderatlunch

 2007-03-07    Politik
 För ett år sedan
Idag var vi på Restaurangskolan som bjöd på "jubelmeny" med anledning av Trelleborg kommuns 750-årsjubileum. Restaurangskolan finns på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7.
Menyn bestod av tre rätter: 1. Hummer Thermidor (bild), 2. Knaperstekt ankbröst med balsamikoreduktion och krämig potatisgratäng 3. Rabarberparfait med sorbet caché, jordgubbar och spunnet socker (en njutning för både ögat och gommen). Tillkom ett "dryckespaket" med tre verkligt fina viner.
Ett åttiotal gäster, varav en tredjedel tillhörde Moderata Seniorer (bilder) i Trelleborg lät sig hörbarligen väl smaka av både maten och dryckerna.
Se Trelleborgs Allehandas bildspel om restaurangskolans förberedelser av jubileumsmenyn.

         

Äldrepolitik à la Staffanstorp

 2007-03-02    Politik
 För ett år sedan
”Sveriges bästa livskvalitet för äldre”. Under detta måtto informerade Stefan Möller, Socialnämndens ordförande i Staffanstorp, i Nicolaisalen i församlingshemmet den 1 mars. Arrangör var Trelleborgs Moderata Seniorer.
Han gav exempel på övergripande visioner för socialnämndens arbete men också på konkreta fall som hur förbättrad styrning och förenklad logistik både sparat pengar och förbättrat kvaliteten på de tjänster som levereras åt de äldre inom kommunen. Ett honnörsord var ”kundval” och Möller kunde visa hur både effektivitet och kvalitet blivit tydligt och mätbart bättre sedan den kommunala verksamheten som hemtjänst fått konkurrens av fyra andra leverantörer som kunderna/skattebetalarna kunde välja mellan.
En mängd andra positiva exempel väckte hörbart intresse hos de drygt 30 åhörarna som efter en kort paus för kaffedrickning ansatte Stefan Möller med frågor.
Stefan Möller (bild) är en mycket begåvad talare som fängslade sina åhörare med ett angeläget budskap viktigt att ta till sig för alla berörda beslutsfattare inom Trelleborgs kommun.
Moderaterna är mycket starka i Staffanstorps kommun. Partiet fick nästan 40 % i senaste kommunvalet, 10 procentenheter mer än socialdemokraterna.
En förändrad syn på politiken enligt Staffanstorpsmoderaterna.
Staffanstorps kommuns har egen seniorsida .

 

En upplevelserik dag

2007-01-29  Dagbok, Politik

Dagen började med styrelsemöte för Moderata Seniorer i Trelleborg mellan klockan 10 och 12 i den egna lokalen på Västergatan 21. Eftersom sekreteraren Bo Evanth var ledig för andra göromål så blev det jag, vice sekreteraren, som fick sköta protokollet. Det är mycket nytt, många nya namn och relationer som det gäller att sätta sig in i. Men det är en rolig utmaning. Mötets främsta uppgift var att planera för vårens, och delvis höstens, arrangemang. Bland annat kommer det nya kommunalrådet i Trelleborg, Ulf Bingsgård, att på ett medlemsmöte den 10.4 få svara på hur hans första "100 dagar" varit.
Därefter åkte jag till Malmö och ett två timmars pass på gymmet Nautilus. Tyvärr har min favoritinstruktör Maria slutat och börjat på ett annat gym.
Avslutningen blev på Trygghetsrådet i Malmö där jag träffade min handledare Roland Nilsson för andra gången. Första gången var den 14.12. Jag fick liksom förra gången flera goda och användbara råd.
Dessutom var det fint väder hela dagen med mycket sol och värme.

Årsmöte och jubileum i Trelleborg

2007-01-24  Politik

I eftermiddags var jag på Moderata Seniorers årsmöte i Trelleborg. Det inleddes med traditionella årsmötesförhandlingar varvid bland annat Tord Larsson omvaldes som ordförande och jag valdes som suppleant i styrelsen. Vi kommer att ha ett styrelsemöte redan på måndag för att försöka göra en plan för vårens arbete. Ett som redan är klart är att det blir så kallade ”fredagsluncher” på Restaurangskolan, Trelleborgs konferenscenter, varje första fredag i månaden klockan 12. Det ska det bli trevligt att vara med på.
Efter årsmötesförhandlingarna informerade självaste generalen för Trelleborgs 750 års jubileum, Jörgen Flink om festligheterna under 2007. Han är stadens kulturchef och tillika dirigent för Trelleborgs Musikkår. Även om vi inte fick veta allt, en del ska komma som en överraskning, så var det mycket intressant och för mig mycket ny information.
Läs gärna mer på Trelleborg 750 år!

En historisk dag

2006-09-17   Politik

Den 17 september 2006 kommer att bli en historisk dag. Alla stickprovsmätningar av den politiska opinionen i Sverige tyder på detta. För första gången sedan allmänna rösträtten 1919 kommer en allians av icke-socialistiska partier att vinna riksdagsvalet i Sverige. För första gången har fyra icke-socialistiska partier en överenskommen politik i form av ett skriftligt dokument och det finns ingen avgörande stor fråga där de inte är överens (som det var 1976 då den valda Fälldinregeringen snart föll på kärnkraftsfrågan).
Slutligen är det första gången som en socialdemokratisk regering faller i en högkonjunktur. En historisk händelse som sagt.
Jag drog mitt strå till stacken genom att rösta i mitt valdistrikt som är Trelleborg 28 och lokalen är Anderslövs Församlingshem utanför vilket fyra morgonpigga valsedelutdelare hade fattat posto.

sidans topp