Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Lokal politik

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Lokal politik

Moderatlunch på Kockens

 2015-11-30  Politik
2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I torsdags var det dags för Lunch för Moderata Seniorer i Trelleborg. På menyn stod en traditionell kalops men kanske mest lockande var en underbart god ärtsoppsbuffe. Med allt vad detta kan innebära, en läcker ärtsoppa med skivad fläskkorv och oxbringa, och som efterrätt smaskiga plättar med hallonsylt och vispgrädde. Därtill ett välsorterat salladsbord med gröna och svarta oliver, stekt sill i ättika med mera.
18 seniorer njöt av maten och av det gemytliga sällskapet. På Kockens Hörna i Biliahuset vid Lidl. Och där kan man äta för 65 kronor som pensionär efter klockan 13. Och en stor eloge till Eva Ekström som hade arrangerat allt till stor belåtenhet.
Vi har gått på många luncher tillsammans, flera sedan 6-7 år tillbaka, därför trivs vi ihop och har mycket att prata om. Men visst finns det nytillkomna under det senaste året som Inger Persson, Kristina Silfversparre och allra senast Anita Pettersson.
Om alla är med så är vi drygt 30 personer, men alla kan ju inte komma varje gång.

Senaste moderatluncherna "Sopplunch i Nicolaikyrken", "Synagogan i Malmö", Moderatlunch på Manges,

Närvarolista

     
 Ingegerd, Inger och Ulla Mårten, Marianne och Clas Lena och Mårten Bönnemark 
     
Marianne och Ove Ola, Anita, Lena, Gunnar och Bosse Bertil och Helny

Skånemoderaternas Seniorers Höstmöte i Ystad

 2015-11-14 Politik
2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Varit på Skånemoderaternas Seniorers Höstmöte i Ystad igår. En verkligt trevlig dag på det anrika Teatercaféet på Ystads Teater. Trevligt sällskap och god mat och trevliga underhållare av vilka jag särskilt vill nämna Marie Holmström, turismstrateg Ystads kommun och Christina "Tina" Persson, Programansvarig Ystads kommun. Mycket att lära där.
Maria Holmström presenterade Ystad & Österlens turismverksamhet, ett samarbete mellan Ystads och Simrishamns kommuner.
Hon är en verklig eldsjäl och inspirationskälla som pratade sig varm om Tourism in Skåne
Christina Persson imponerade stort i sin beskrivning av hur man i samarbete mellan Tomelilla, Ystad och Simrishamns kommuner lyckats minska transporttiden med 75 % vid distribitionen av livsmedel till 60 000 personer på 125 enheter med användning av Samordnad varudistribution 2.0. Samtidigt ökat antalet grupper i upphandlingen så att många lokala producenter fick en chans.
Flera andra intressanta föreläsare medverkade, bland annat fick vi en visning av teatersalongen av teaterdirektören själv, Thomas Lantz.
Vi, jag, Helny, Ove och Marianne, togs emot med kaffe och frallor, i teatercaféet. Det var en samling småbord tillräckliga för de cirka 50 personerna som samlats. Dagsprogrammet genomfördes sedan i samma lokal så vi kunde sitta kvar på samma platser hela dagen. Även lunchen som gulashsoppa med tillbehör och eftermiddagsfikat med läcker kanelsnäcka intogs i caféet. En bra lösning. Ljudförhållandena med mikrofoner och snäckor fungerade också bra.

Avslutningsvis överlämnade Bo Lönnerblad, senioransvarig för Ystadsmoderaterna stafettpinnen till Lennart Holst från Sjöbo.
Här finns Inbjudan och program.

Läs mer här: Samordnad varudistribution 2.0, Visit Ystad & Österlen, Facebook Österlen, Tourism in Skåne.

Senaste träffen: 150515 Vårträff på Smygehus Havsbad,

       
Kristina Bendz, oppositionsråd, hälsade oss välkomna till Ystad Christina "Tina" Persson imponerade stort Några av de 50 nöjda deltagarna  Maria Holmström, turistchef för Skåne Sydost 
       
Thomas Lantz, VD Ystads Teater, talade varmt om teatern Pontus Lindberg och Bertil Persson  Ann-Margreth Ohlsson och Sten Hamberg Helny Feustel och Ove Carlsson
       
Pontus Lindberg, regionråd: Regional utveckling i Skåne Bertil Persson, ordförande för Moderata Seniorer i riket. Lennart Holst, Sjöbo med stafettpinnen till Vårmötet 2016   

Moderatlunch

 2015-10-20  A & S
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Bestod denna måndag av så kallad "sopplunch" i Svenska kyrkans regi i Nicolaikyrkan i Trelleborg. Den var mycket god och bestod av en läcker champinjonsoppa - med gratis påfyllning - och sedan ännu läckrare äppelkaka med sås oc kaffe. Förståeligt att cafédelen utanför församlingsdelen var knökfull. Och allt till en kostnad av 35 kr!
Efter denna måltid tog vi - Moderata Seniorer - oss till Nicolaikyrkan där vi under en timma fick lyssna till kyrkoherde Gustav Centerwall som stolt berättade om kyrkans installation av en ny digital orgel. Den gamla piporgeln står kvar men kommer att användas allt mer sällan. En kontroversiell fråga är nu om församlingen kommer att behöva behålla sin "mänskliga" kantor. I Danmark ser man annorlunda på saken. Där anses en kantor aldrig kunna ersättas av "en maskin".
Vad har skett? Golven är nya. Inga gravstenar längre ni de nya golven. Ben hittades i de gamla gravarna. Dessa har fått en ny "kollektiv" begravningen.
Ingen förbättring av kyrkan hade skett sedan 1977. Då använde man sig av "flytande" golv. Det var dags för en förändring.
Han uppehöll sig länge vid "gradänger" som nog ingen förstod vad det betydde förrän jag frågade.
Gustav är en mycket intressant och roliga berättare. Han blandar seriöst och historiskt med med många humorfriska anekdoter, mycket skämt och mycket allvar.
Om man är trygg i sin egen kultur är det lättare att vara mer tolerant gentemot andras.
Det är bara arr konstatera. Jag har aldrig varit så "kyrklig" som nu sedan jag träffat min fru Lena.

V 6 i Skurup

 2015-10-16  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Vi träffades på Hylteberga Gård den 16 oktober. Vid pennan: Ann-Margret Ohlsson.
Närvarande var Bertil Tomelius ordf., Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Kristina Silfversparre, Sune Cederpil, Sten Hamberg, Gunilla Björck och
Sten Hamberg hälsade oss välkomna till Hylteberga Gård och informerade oss om det politiska läget i Skurups kommun, medan vi njöt av en god frukost i ett ombyggt stall. En gård som var så vackert belägen på den Skånska slätten.
Skurup tar inte emot några ensamkommande flyktingbarn i transit. Däremot har de 70 barn i familjehem.
Alliansen styr även efter valet 2014 men moderaterna har problem eftersom av deras ledamöter i kommunfullmäktige inte accepterar majoritetens budgetförslag.
Bertil Tomelius redogjorde för det aktuella läget i Trelleborg då det gäller ensamkommande flyktingbarn. De har tagit emot 1.900 barn! Det har gällt att ge dem tak över huvudet, mat, säng - annars gatan. Merparten är under transit. Barnen hämtas med buss vid färjan - de skall stanna max 7 dagar - därefter skall barnen till Malmö för registrering. Trelleborg har tagit emot ca 200 barn om dagen. 200 personer har fått anställas för att hjälpa till inom olika områden. Ca 1000 barn har "försvunnit" som ej registrerats.Trelleborgs Cecilia Lejon (chef på arbetsmarknadsförvaltningen) har nu bjudit in generaldirektör Anders Danielsson för att han skall få ta del av verkligheten!
Ann-Margret Ohlsson redogjorde för situationen i Vellinge och Sune Cederpil rapporterade från Staffanstorp att Eva Thalen-Finne` flyttat till Stockholm. Kristian Sonesson är fortfarande ordf. i fullmäktige. M, F, C och KD har 20 mandat av 41.Sune berättade om deras kampanj vid tåg-, busstationer och utanför Citygross. Utdelning av frukt och flyers. Vi informerades också om ESS som kommer att kosta 18 miljarder, anställa personer från 40 olika länder, klart 2019, driftklart 2020.
Bertil informerade om Höstmötet i Ystad. Mötet äger rum på Teatercafeet den 13 november kl. 9.00. Sune vidarebefordrar kallelsen till oss.
Moderata Seniorers Sverigeledare Bertil Persson kommer att väljas in i partistyrelsen (äntligen). Karl-Gustav Högberg kommer att vara ledamot i Länsförbundet Skåne.
Bertil tackade för allt gott och ett trevligt och givande möte i Skurup. Nästa gång ses vi i Staffanstorp fredagen den 22 januari 2016 kl. 10.00.

Minnesanteckningar från mötet
V6ans första möte möte för året 2015.
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner, hösten 2014 i Staffanstorp
Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg 2015
Vårträff på Smygehus Havsbad

Seniorrådsmöte i september

 2015-10-03  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Höstens seniorrådsmöte för Skånes moderata seniorer gick i "stämmans tecken"; den 15-18 oktober 2015 samlas cirka 1000 personer på Karlstad Congress Culture Centre för att delta i Moderaternas Partistämma. Ordförande för seniorrådets arbetsutskott, Karl-Gustaf Högberg, deltar som ombud för seniorerna.
Men innan dess firade vi hans födelsedag som infallit under den gångna veckan.
Bo Lönnerblad fick tillfälle att slå ett slag för Höstmötet i Ystad den 13 november på Teatercaféet, som kommer att ha miljö- och kulturanknytning. Med ämnen kring Besöksnäring, samordnad varudistribution kustskydd.

Dagens förste talare var Jonas Jacobsson, riksdagsledamot ftån Helsingborg, som framhöll vikten av att moderaterna måste öka väljarnas förtroende för vårt parti även när det gäller så kallade "mjuka frågor", välfärd, äldreomsorg, sjukvård och skola. Idag är det socialdemokraterna som "äger" detta område.
Därefter Carina Wuzler, kommunstyrelseordförande i Vellinge kommun. Hon knöt an till den aktuella "massinvandringen" av ensamkommande barn och ungdomar. Hon höll ett uppskattat och engagerande tal.
Därefter följde den som vanligt mycket uppskattade "smörrebrödslunchen", läcker och mättande, och som vanligt i trevligt sällskap.
Efter lunchen uppehöll sig Michael Sandin, tidigare långvarig kommunstyrelseordförande i Staffanstorps kommun, om bekämpning av kriminalitet både historiskt och framtida. Som alltid väl påläst om ämnet. Det blev många frågor och diskussion.
Bertil Persson, ordförande för Moderata Seniorer avslutade mötet.
Program och inbjudan. Här finns en länk med bilder från ett tidigare Seniorrådsmöte.

Tidigare möten med Skåneseniorer:
Seniorrådsmötet, mars 2015, Arbetsutskott med eftervalsanalys, oktober 2014, Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist, februari 2014,
Höstens Seniorrådsmöte, september 2013.

Arbetsutskottet

 2015-09-03  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Moderata Seniorers Arbetsutskott i Skåne träffades i veckan på Moderata Länsförbundets kansli i Malmö. Nya medlemmen Bo Håkansson från Simrishamn deltog för första gången.
På besök var Benkt Ragnarsson, ordförande för seniorerna i Båstad. Han informerade om arbetet och den positiva utvecklingen som har skett i Båstad.
Vi diskuterade vilka talare vi ska erbjuda deltagarna i Seniorrådsmötet den 2 oktober. Själv fick jag i uppgift att "ordna" Mikael Sandin, som ska prata om "Trygghet mot brott i hela Sverige" Det kommer säkert att bli bra.

Näste AU genomföras direkt efter Seniorrådsmötet den 2 oktober och nästa AU planeras till den 26 oktober kl 10. Maija-Liisa M kontaktar Landshövdingen Margareta Pålsson för att höra om hon kan ta emot oss och berätta om arbetet som Landshövding, samt bjuda på lunch på residenset.

På bilderna: 1. Elsa Tibblin, Bertil Tomelius, Maija-Liisa Mogensen, Karl G Högberg, Bo Håkansson och Carl-Johan Carlborg.
2. Ann-Christin Kullgren och Benkt Ragnarsson.

Protokollet från Arbetsutskottets möte finns här.
Tidigare möten med Skåneseniorer:
Seniorrådsmötet, mars 2015, Arbetsutskott med eftervalsanalys, oktober 2014, Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist, februari 2014,
Höstens Seniorrådsmöte, september 2013.

Medlemsmöte, Migration

 2015-08-07  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Hanif Bali, ofta på besök i sydvästra Skåne, eftersom han har en sambo i Staffanstorp, hälsade på oss på (M)ötesplatsen i i juni månad.
Hanif Bali, 28 år, är en svensk riksdagsledamot. Invald i riksdagen 2010, som ledamot i arbetsmarknadsutskottet där han har ansvar för integrationsfrågorna för Moderaterna.
Han började med en historisk exposé över människans och dess produktionsmedels utveckling från samlarstadiet för 10 000 år sedan till dagens reglerade tjänstesamhälle.
Den första revolutionen var jordbrukssamhället och sedan religionerna.

In flyttning till Sverige präglades av arbetskraftsinvandring på 70-talet och från och med 80-talet av asylinvandning. Vi måste ha en humanitär målsättning menar Hanif Bali.
Nu har vi fått "smugglarna" som grindvakter. Deras bedömning av sin riskminimering och vinstmaximering är det som avgör vilka flyktingar det är som tar sig till EU och till Sverige, vars bidragssystem lockar. Detta kan aldrig bli ett humanitärt system. Nej, menar Hanif Bali, det är bättre att satsa på FN:s kvotflyktingsystem som en säker väg för flyktingar till Sverige. Och
att permanenta uppehållstillstånd fortsatt ges till dem som kommer till Sverige via FN:s kvotflyktingsystem, men att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln för dem som anländer på egen hand.
Denna ökade kvotinvandring ska kombineras med en minskning av nuvarande flyktingssmuggling.
Detta är Hanif Balis recept på en moderat och humanitär invandringspolitik.
Läs mer om mötet här: Recept på en moderat och humanitär invandringspolitik.

Hanif Bali, född 10 april 1987 i Kermanshah i Iran, är en svensk riksdagsledamot. Invald i riksdagen 2010, boende i Solna kommun där han har kommunalpolitiska uppdrag. Han vara bara tre år när han kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Hanif Balis hemsida    Moderaternas 61 nya förslag till bättre invandring

"Snart över"

 2015-06-02 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I går träffades moderata V6 gruppen med seniorer från sydvästra Skånes sex kommuner. Mötet har varit bestämt sedan februari månad.
På första styrelsemötet (den 26 mars) för Moderata Seniorer i Trelleborg efter årsmötet 2015 meddelade jag att jag av tidsskäl avgår och lämnar styrelsen efter dagens styrelsemöte. Jag kommer därför ej att delta vid nästa styrelsemöte den 8 september. Innan dess lovade jag dock genomföra i första hand "Vårmötet" den 13 maj och i andra hand dagens V6 möte. Nu är detta klart och genomfört med gott resultat.
I dag blev vi 12 personer, men då räknades också Sune Cederpils hustru.
Nästa V6 möte ska äga rum den fredagen den 25 september kl 10-16 i Skurup. Ansvarig för detta är Sten Hamberg, som numera ersätter Kent Olsson. Det är oklart om jag väljer att deltaga i detta möte.

Vidare beslutades på på första styrelsemötet (den 26 mars) att Marianne Ohrlander från och med den 26 mars representerar Seniorerna i styrelsen för Moderaterna i Trelleborg. Jag har också mot kvitto överlämnat mina nycklar till (M)ötesplatsen till Marianne Ohrlander. Till ömsesidig glädje och belåtenhet.

Jag hade tidigare meddelat valberedningen för Föreningstyrelsen att jag inte längre kandiderade Moderata Styrelsen i Trelleborg. Orsaken till allt är att jag känner att jag måste begränsa mitt alltför stora engagemang.

V6ans första möte möte för året 2015.
Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg 2015
Vårträff på Smygehus Havsbad

Vårträff på Smygehus Havsbad

 2015-05-15 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Äntligen var det dags för Skåneseniorernas Vårträff på Smygehus Havsbad. Under flera månader hade mitt arbete med att planera och organisera denna tillställning som till sist kom att omfatta 60 åhörare, många av vilka vi inte tidigare haft som gäster. Det såg nästan ut som ett generationsbyte.  Lättnaden känns stor när det nu är över och det med ett gott lättsamt slut. Många uttryckte efteråt hur nöjda de var.

Ulf Bingsgård drog i gång med en presentation Trelleborgs kommun på sitt vanliga humoristiska sätt. Längst fram lyssnade trelleborgarna Marianne Ohrlander och Ova Carlsson, och strax bakom syns Anastasios Manetopoulus Christer Holst. Främst hittar vi också Kerstin Raudmets från Landskrona, en "en trogen moderat tjänare". Därefter talade riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné från Staffanstorp om "Modern bostadspolitik" och avtackas med en läcker Söderslättsprodukt av vice ordförande i Skåneseniorernas Arbetsutskott. Han hade ensam i flera månader planerat och förhandlat fram eventet på Smygehus Havsbad som visade sig bli mycket uppskattat av gästerna. Detta tack vare ett mycket gott samarbete den serviceinriktade och erfarna värdinnan Anna Wild. Riksdagsledamoten Anders Hansson pratade om brottsbekämpning och försvarsfrågor och avtackades av Karl-Gustaf Högberg, ordförande i Skåneseniorernas Arbetsutskott.
Museichefen Ingela Jacobsson väckte intresse med sin presentation av Skateholmsmänniskorna, 7000 år gamla.
Peter Danielsson, 1:e vice partiordförande blev enligt mig dagenshöjdpunkt. Ett mycket övertygande försvar av Decemberöverenskommelsen.
Karl- Gustaf Högberg och Bertil Tomelius var båda mycket nöjda med dagen. Fattades bara vilken kommun som tar upp stafettpinnen till hösten. Men det ska vi säkert ordna på Arbetsutskottets kommande möte den 26 maj i Sjöbo.

       
60 moderata seniorer trivdes syn- och hörbarligen Deltagare från Trelleborgsmoderaterna Bertil och Ewa. Anna Wild, alltid redo!
       
Ordförande Karl-Gustaf Högberg avtackar muntert Anders Hansson. Museichefen Ingela Jacobsson väckte engagerat intresse. Peter Danielsson, 1:e vice partiordförande kom sist men bäst. Karl-Gustaf Högberg och Bertil Tomelius var båda mycket nöjda med dagen.

Bildningsnämnden, ärende Alstad skola

 2015-04-27 Lokal Politik
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Den borgerliga gruppen, Moderaterna och Folkpartiet, i Bildningsnämnden kommer på onsdag att yrka på återremiss av ärendet om att flytta elever från Alstad skola till Väståkraskolan i Anderslöv. Vi anser att det inte finns tillräckligt underlag för att fatta ett så genomgripande beslut. Se det fullständiga yrkandet nedan:

Precis som det uttrycks i den fördjupade översiktsplanen ser vi Alstad som en utvecklingsort och anser att alla alternativ skall uttömmas för att behålla undervisningen lokalt innan ett sådant beslut kan fattas.
Stor respekt skall visas dem som vår verksamhet är till för och dialoger med berörda är nödvändiga för att beslut skall få så goda effekter som möjligt. Bildningsnämnden har själv beslutat att barns och elevers perspektiv och åsikter skall vägas in i alla beslut.
Därför yrkar vi att ärendet återremitteras och återkommer till nämnden med
Redovisning av dialog med berörda elever. Hur har den gått till och vad är resultatet?
Redovisning av dialog med vårdnadshavare. Hur har den gått till och vad är resultatet?
Redovisning av dialog med personal. Hur har den gått till och vad är resultatet?
Redovisning av andra möjliga lösningar för att tillgodose lagkrav och elevernas rätt till en utbildning av god kvalité.

Bilder på Alstads skola och Sven Lindkvist (s) ordförande i Bildningsnämnden (i mitten) och Lars Mikkelä (m) gruppledare i nämnden.

Alstad skola.

Moderatlunch på Manges

 2015-04-15 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Moderatlunch i Trelleborg. Vi var på "Mange på Horizont" på Hamngatan 9 i går, där vi bjöds på två rätter: Stekt panerad Alaska filé och Viltskavspanna med bulgur. 20 moderata seniorer njöt tillsammans av det trevliga sällskapet och den vänliga stämningen. Många förväntanfulla "hemvändare" gladde särskilt. Allt var så postitivt att jag nästan fick för mig att kanske fortsätta som ordförande för Moderata Seniorer ännu en period.

Närvarolista.

     

 

Bertil i trevligt sällskap med
herrskapet Jane och Lars Kristersson!

 

Kristina Silfversparre, Eva Holm,
Eva Ekström, Clas Jönsson,
Marianne Ohrlander, Ove Carlsson
som fyllde 75, med flera.

 

Inga Berggren i muntert sällskap med två "hemvändare" Ingrid Malmquist
och Inga-Lill Pålsson.


Tidigare Moderatluncher: 141016 Moderatlunch med museibesök i Anderslöv,
Senaste moderatlunchen, 140327, ModeratLunch på Kockens Hörna

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag på Gästis,13-11-11,  Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb, 13-08-31
Moderatlunch i glada vänners lag, 2013-04-11 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, 13-02-1 , Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 12-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Påskliljekampanj 2015

 2015-04-04 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Åttonde gången i rad som jag deltar i Moderaternas påskliljekampanj i Trelleborg
Som vanligt var jag först klar med mitt pensum. Inte för att jag hade färre knippor än andra men jag var uppmärksam och charmade särskilt äldre (jämnåriga). En dam ville inte bara ta emot blommor utan också att jag friade till henne.
Detta var första gången sedan jag lämnade styrelsen för någon månad sedan. Det känns befriande att kunna sköta sig mer på egen hand.

2014 Nu är det påsk igen! Några tidigare lyckade Påskliljekampanjer: 130329 Påskliljor på skärtorsdagen, 5 års jubileum och 120406 Påskliljekampanj, 4:e året i följd.

Årsmöte för Moderaterna i Trelleborg den 10 mars 2015

 2015-03-11 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Ulf Bingsgård fick förnyat förtroende att vara föreningens ordförande med Göran Gärtner som vice ordförande.
Till nya ledamöter i styrelsen valdes Staffan Svensson och Fatmir Seremeti. Håkan Sjöberg och Ina Liljeberg omvaldes.
Självskrivna ledamöter i styrelsen (enligt stadgarna) är Matilda Malmgren, kontaktperson MUF, Mikael Rubin, gruppledare kommunfullmäktige och Linda Strandfjäll, ordförande för MQ. Vid det efterföljande konstituerande styrelsemötet utsågs Ina Liljeberg till kassör och Håkan Sjöberg till sekreterare.

Efter "moget övervägande" meddelade jag i god tid valberedningen att jag inte kandiderade till 2015 års styrelse. Jag har varit med länge, 7 år år, - egentligen längre eftersom jag var adjungerad tidigare i egenskap av ansvarig för hemsidan - , och har sett många ledamöter komma och gå under denna tiden. Bakom beslutet ligger också förväntade familjära förändringar. Jag vill ha mer tid för att ägna mig åt andra nöjen och glädjeämnen.

Läs mer här: Tankar inför Seniorernas årsmöte 2015      Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg     
Ny styrelse vald för Moderaterna i Trelleborg, 2014
Bilden är från den nyvalda styrelsen 2008. Bara Ulf och Ina är kvar nu sedan även jag lämnat styrelsen.

Seniorrådsmöte

 2015-03-14 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I går hade vi det första mötet med Seniorrådet i Skåne sedan (det förlorade) valet i september. Detta har lett till krav på en åtstramad budget, färre kvadratmeter för förbundskansliet och därmed flytt från fjärde till nionde våningen i Öresundshuset. Men det har gått bra, alla 30 deltagarna fick plats och utsikten var vidunderlig ända till ett soligt Köpenhamn.
Först höll vi med Arbetsutskottets ordförande Karl G Högberg en tyst minut för den nyss avlidne Sven Borgvald, en långvarig kämpe i de moderata leden. Han var överste i Flygvapnet och tidigare Helsingborgs kommunfullmäktigeordförande.
Först fick vi höra Maria Malmer Stenergard, (se bild) en alldeles färsk riksdagsledamot från Åhus, 33 år gammal, före detta kronofogde med två barn i förskoleålderna. Mycket intressant att lyssna på under rubriken "Nya tider - vad händer i riksdagen och vad händer med "politikutvecklingen".
Sedan pratade Stefan Lamme, (se bild)ledamot i regionfullmäktige, Beredning och SUS (Skånes Universitetssjukhys) med glimten i ögat om hur det går till på de skånska sjukhusen och svårigheten att effektivisera verksamheten.
Efter en uppskattad "smörrebrödslunch" skulle vi fått lyssna till Oppositionsrådet i Malmö Torbjörn Tegnhammar som dock blivit förhindrad. I stället kom han politiske sekreterare Björn Wretfeldt (se bild) med bl a en rapport från den s k Malmö problematiken. Också de trevligt att ta del av.
Chefsombudsmannen Mikael rundade av med "Nytt från kansli och politik i Skåne" och därefter presenterades valberedningens förslag inför Länsförbundsstämman i maj månad. Till ordförande valdes Karl Gustaf Högberg och till vice ordförande Bertil Tomelius. Övriga ledamöter i Seniorrådets Arbetsutskott blev Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, Elsa Tibblin, Malmö, Ann-Christin Kullgren, Sjöbo och Bo Håkan Håkansson, Simrishamn.
Och som vanligt många gamla vänner och nya bekanta att mingla med i pauserna.
Några bloggar om tidigare Seniorrådsmöten: 130920    120309    111028

Kallelsen till mötet finns här.

Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg

 2015-03-07 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Lite om bakgrunden. Någon i valberedningen hade fått för sig att jag inte kandiderade för omval som ordförande, trots att jag meddelat de två ordinarie ledamöterna, Leif Malmstein och Kenneth Bingsgård, att jag gjorde så. Ersättaren i valberedningen drev en egen kampanj för att få bort mig och två andra personer från styrelsen och i stället sätta in sig själv och två andra. Ett förslag med detta innehåll spreds tillsammans med falska uppgifter för att inte säga lögner. Jag blev förvånad och undrade om detta verkligen var hela valberedningens uppfattning.
Nej, så var det förstås inte! Ett nytt förslag kom snart undertecknat av de två ordinarie ledamöterna, Leif Malmstein och Kenneth Bingsgård. Ersättaren deltog ej i detta utan försvann och lämnade fältet fritt.
Detta senare förslag presenterades på årsmötet vilket enhälligt antog detta.
Mötet genomfördes på (M)ötesplatsen.
Innan mötet höll vi en tyst minut för medlemmar som avlidit under året.
Staffan Svensson valdes som mötesordförande och Ola Pärson som mötessekreterare. Till justerare valdes Claes Jönsson och Marianne Ohrlander.
Bertil Tomelius omvaldes som ordförande på ett år. Nu för sjunde gången på rad.
Ove Carlsson, Helny Feustel och Marianne Ohrlander valdes på två år vid årsmötet 2014 och sitter alltså kvar till 2016.
Nu valdes Ove Carlsson, Eva Ekström och Birgitta Sandblom till ordinarie ledamöter på två år.
Till suppleanter på ett år valdes Aino Vastagh och Kristina Silfversparre.
Som vanligt bjöds vi på kaffe och fastlagsbullar efter avslutat möte. 18 medlemmar var närvarande.
Årsmötesprotokollet
Protokoll från det konstituerande styrelsemötet

Tankar inför årsmötet

 2015-03-05 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I morgon fyller jag 72 år och då tänker jag börja trappa ner för att på sikt bli vanlig pensionär. Det är nu 10 år sedan jag slutade arbeta på Lernia AB. Det finns mycket jag nu alltmer ska ge mig tid att ägna mig åt.
Började redan i dag med att använda mig av det presentkort jag fick i födelsedagspresent för ett år sedan - minus en dag, nämligen Thai-massage på Nygatan av Chaweewan Rasmussen och hennes medarbetare. En öm njutning. Som jag gärna ska bjuda mig på flera gånger.
Jag har idag skickat ett mail till valberedningen för Moderatera föreningsstyrelsen i Trelleborg, Birgitta Sandblom, Veronica Rubin och Bengt-Göran Strandfjäll och anmält att jag inte kandiderar till Styrelsen för 2015. Jag har varit med i sju år och det räcker.
Det finns många andra kompetenta medlemmar som kan göra en god insats och som dessutom är yngre. Jag anmäler mig däremot till Årsmötet på tisdag den 10 mars.

Sedan den sk Kvartetten ordnat en bred koalition bestående av fyra partier med majoritet i fullmäktige och nämnder och vi hamnat i oppositionsställning efter åtta år med majoritet för Femklövern har stämningen i partiet förändrats. Och inte till det bättre.

Blogg från Årsmötet 2014 Ny styrelse vald för Moderaterna i Trelleborg

Thai-Massages hemsida.

Utbildningsdag

 2015-02-16 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Utbildningsdag nr två handlade om ekonomi, redovisning och budget, samt personalfrågor. För redovisning svarade Agneta Sjölund, alltid på alerten, mycket kunnig och påläst. En ekonom som jag njuter av alla sköna begrepp och termer som sätts i i sina rätta sammanhang.
Viktig är likviditetsbudgeten, intäkterna, skatterna måste komma minst någon dag innan kostnaderna, löneutbetalningarna.
Kommunens resultat har sjunkit, 2014 är det lägsta på 10 år. Budgeten för 2015 tyder på underskott.
De största skulderna finns i de kommunala bolagen.
Även de två andra talarna var av mycket hög klass, Raymond Lützhöft och Magnus Dahlberg, liksom maten och alla vi politiker som lyssnade, ställde frågor och diskuterade. En riktigt bra heldag i Trelleborgs kommun.
Bilder: Agneta Sjölund, ekonomichef och , personalchef och Magnus Dahlberg, personalchef.

V6ans första möte 2015

 2015-02-10  Lokal Politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Moderata Seniorers sydvästra grupp i Skåne, "V6an", har haft möte på Skanörs Gästis. 10 personer deltog från fyra skånska kommuner. Tyvärr hade representanterna från Skurups och Svedala kommuner tvingats lämna återbud. Kent Olsson och Lennart Kindmo som annars bruka deltaga.
Deltagare var Ann-Margreth Olsson, Jan Nyberg, Kjell-Åke Lindberg och Gunilla Björck från Skanör/Vellinge, Sune Cederpil från Staffanstorp, Bo Anehus och Birgitta Hansson från Lund, samt Bertil Tomelius, Helny Feustel och Kristina Silfversparre från Trelleborg.

På dagordningen stod bland annat:
Diskussionsområden:
Skanör - Falsterbo seniorerna behöver "nytt blod"
Decemberöverenskommelsen - hur länge överlever den?
Allianspartiernas förslag till förbättrad integration av nyanlända, vad tycker vi om dem?
Intressanta samtal, god stämning och njutbara räkmackor.
Nästa möte blir i Trelleborg måndagen den 1 juni, klockan 10-12. Vi funderar på att ha mötet på Trelleborg. Kanske kan vi få oppositionsrådet Ulf Bingsgård att kåsera kring Trelleborgen.

Senaste V6 i möte i Lund 28.10 2014
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner 26.8 2014
Se minnesanteckningar från senaste mötet den 28.5 2014 skriven av Lennart Kindmo
Se minnesanteckningar från mötet den 6.2 2014 skriven av Bertil Tomelius
Se tidigare minnesanteckningar från mötet den 27.9 2013 skriven av Mats Malmgren

Nytt politiskt styre i Trelleborg

 2014-12-18 Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Socialdemokraten Torbjörn Karlsson blev ny ordförande i kommunstyrelsen efter votering mot avgående ordföranden Ulf Bingsgård. Karlsson vann med med en klar majoritet, 34 röster mot 17. För Bingsgård röstade de 11 moderaterna, de två fokpartisterna samt de fyra tidigare avhoppade Sverigedemokraterna, nyblivna moderaterna.
För Karlsson röstade "majoriteten" den så kallade "Kvartetten", inklusive socialdemokraterna (17), Söderslättspartiet (5), Miljöpartiet (2) samt Centern (2) plus Sverigedemokraterna (7).
Enligt Helmuth Petersén (SD) var valet lätt.
- Ulf har tacksamt tagit emot de fyra avhopparna från vårt parti och efter det äventyret väger vågskålen klart över för Torbjörn. Ulf har kört med för mycket lögner på sistone, säger han, enligt Trelleborgs Allehanda.
Under gårdagens möte valdes också de ny representanterna i nämnder och kommunstyrelse. Se bilaga.
Det långa mötet i Kommunfullmäktige startade redan klockan nio på morgonen för att bli klart i god tid innan klockan sex så det dukats upp för julbord.
Detta sedan Sverigedemokraterna krävt "proportionella val" för alla ledamöter. Detta innebar att sammanlagt 918 röstsedlar skulle läggas ner i valurnan och sedan räknas under dagen. Det tog några timmar. Lång debatttid krävdes också innan den nya budgeten kunde klubbas i genom (se bild från TA 141219).

Öppet Hus med Anders Hansson

 2014-11-17 Lokal Politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Till årets första eftervals Öppet Hus i Trelleborg var Anders Hansson inbjuden. Anders är riksdagsledamot för Moderaterna, "listetta" för Sydvästra Skåne, och nu i början på sin tredje mandatperiod.
Under första perioden arbetade han i justitieutskottet, den andra i försvarsutskottet för att nu åter hamnat i justitieutskottet.
Vi fick höra mycket om det parlamentariska läget i riksdagen särskilt inför onsdagen den 3 december då riksdagen kommer att debattera och votera om Regeringens budgetförslag för år 2015.
Eftersom regeringen S + MP med hjälp av V inte har över 50 procent av mandaten i riksdagen går budgeten endast igenom om SD eller något av de andra oppositionspartierna (Alliansen) stödjer regeringsbudgeten. Alla spekulerar kring hur SD kommer att rösta. På det parti som de själva vinner mest på. Och inte är detta Socialdemokraterna kan man förmoda.
Om en majoritet av riksdagen röstar ner budgeten kan regeringen inte regera - och det leder till regeringskris. Allianspartierna och SD har redan lagt fram egna budgetförslag.
Då kan statsminister Löfven tvingas avgå. Och kanske slutar det med ett extraval (nyval). Vilket troligen ytterligare stärker Sverigedemokraterna.
Sedan blev det en lång diskussion om invandringspolitiken och den starkt ökande invandringen som väntas främst från mellanöstern. Åsikterna går ofta starkt isär mellan Stockholm och övriga kommuner kanske särskilt i Skåne. Detta beror, tror jag, på att vi skåningar, sedan över ett decennium, lärt oss känna Sverigedemokrater, både politiker och deras väljare, medan de i Stockholm,betraktas som exotiska och "farliga". Många lider där av "beröringsskräck" menar jag.
Viktigast av allt är emellertid att hålla ihop Alliansen. En enad allians är en nödvändig förutsättning för att åter komma i regeringsställning, förhoppningsvis redan 2018.
Närvarolista.
Bloggar från tidigare Öppet Hus:
14-03-24 Carl Johan Sonesson,
13-05-01 Första Maj firande med Pontus Lindberg,
13-02-16 Boriana Åberg,
12-11-10 Gunilla Nordgren,
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19, Anders Hansson
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Lyckad start för Seniorcafét

 2014-10-30  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sex år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Glöm inte nästa Seniorcafé på (M)ötesplatsen onsdag den 26 november kl 14. Opretentiös träff med enkel fika (gratis). Kom som du är.
Ingegerd Möller Leo som under flera decennier följt med din make diplomaten Henry Leo, anställd av Utrikesdepartementen, i många av väldens länder, berättade om en händelse som satt djupa spår i hennes minne. Det handlade om att få träffa Drottning Elisabeth av Storbritannien. En av drottningens traditioner var att hålla ett så kallat Garden Party för alla länders ambassadörer och andra diplomater en gång varje år. Det handlade om många hundratals personer. Det började en brevinbjudan från drottningen förmedlat av Lord Chamberlain. Året var 1989 och klädreglerna var tydligt uttalade.
Det var ett märkligt, högtidligt, ja, ett historiskt ögonblick som Ingegerd gärna tänker tillbaka på och från vilket hon, föutom brevet, även sparat andra ting i 25 år.
Moderata Seniorers styrelse bjöd på kaffe och vetebröd och de blev mycket prat och skratt, som det ska vara på ett café.
Hela tjugo personer deltog. Vi kom överens om att fortsätta med Seniorcafé och att hålla dem sista onsdagen i varje månad kl 14-16, närmast den 26.11 och 28.1.
Flera har anmält intresse att få prata en stund på kommande caféer om någon hobby, tidigare yrkesliv eller någon spännande upplevelse man haft.

De 20 närvarande medlemmarna, se här.

V6 i Lund

 2014-10-28  Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan   sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I går den 27.11 träffades Moderata Seniorer från de sex kommunerna i sydvästra Skåne. Plats Moderaterna kanslihus på Bredgatan 25 i Lund.
Vi var fler personer närvarande än vid något tidigare V6 möte. Inalles elva personer.
Moderata Seniorstyrelsen i Lund var väl representerad med Rickard Anehus, ordförande, Bo Alfredsson, vice ordförande, Ulla Wallander, sekreterare. Vidare från Lund: Ingegerd Rabow, Birgitta Hansson och Astrid Rugsveen.
Övriga närvarande: Från Skanör/Höllviken Gunilla Björck och Ann-Margret Ohlsson, från Staffanstorp Sune Cederpil, från Skurup Kent Olsson, från Trelleborg Bertil Tomelius, från Svedala Lennart Kindmo.
Första timman ägnades åt vad som hänt efter valet i våra sex kommuner. Genomgående för alla var att Moderaterna förlorat kraftig och att Sverigedemokraterna gått kraftigt framåt. Med vissa undantag.
Sedan gjorde vi ett slags valanalys av detta faktum. En sammanfattning var att det finns en växande skara av människor vars intressen och behov Sverigedemokraterna bättre tillgodoser än Moderaterna. Vi ska inte vända oss till Sverigedemokraterna för samarbete men däremot lyssna bättre på Sverigedemokraternas väljare. Mer prata om välfärd för sjuka och äldre och mindre om stora skrytbyggen som många väljare inte förstår fördelarna med.
Det var som vanligt ett trivsamt möte och vi beslöt oss för att nästa möte, förslagsvis i februari månad 2015, ska anordnas i Höllviken/Skanör av Gunilla Björck och Ann-Margret Ohlsson. Väl mötta där!
Bild överst vänster: Kent Olsson, Ann-Margret Ohlsson, Gunilla Björck, Lennart Kindmo och Birgitta Hansson. Bild överst höger: Rickard Anehus, Sune Cederpil, Astrid Rugsveen, Bo Alfredsson och Ingegerd Rabow.

Bloggar från några tidigare V6 träffar:
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner, 140826,
V6-ans andra möte, 130917,

Se minnesanteckningar från mötet den 28.5 2014 skriven av Lennart Kindmo
Se minnesanteckningar från V6 mötet den 6.2 2014 skriven av Bertil Tomelius
Se tidigare minnesanteckningar från V6 mötet den 27.9 2013 skriven av Mats Malmgren

Moderatlunch med museibesök i Anderslöv

 2014-10-16 Lokal politik
 två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Tretton personer, varav tolv från Moderata Seniorer i Trelleborg deltog orsdagen den 16 oktober klockan 1230, i Moderatlunch på Anderslövs Gästgivaregård.
Det blev en buffet på ärtsoppa, oxbringa, kokkorv och goda pannkakor med sylt och vispgrädde. Läckert och mättande. Dessutom ingick ett salladsbord, med smör och bröd och till sist kaffe med flera sorters småkakor. Det gällde att hålla igen på något även om det var svårt. Alla deltagare var verkligen nöjda.
Som vanligt är alla på gott humör och gläder sig över den gemenskap som alltid präglar Moderata Seniorers verksamheter i Trelleborg.

Halv två hälsades vi sedan välkomna till Anderslövs museum av Lennart Olsson - ordförande och kontaktperson - som gav en kort berättelse om Kulturgruppen Anderslöv och Bygden museet.
Därefter blev det en guidad tur i två mindre grupper. Guider var Lennart Olsson och Bertil Kanf, kassör. Fri entré men det fanns en mjölkkanna, där man kunde visa sin tacksamhet.

Bilaga: Närvarolista

Kulturgruppen Anderslöv och Bygden Museet.
Senaste moderatlunchen, 140327, ModeratLunch på Kockens Hörna

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag på Gästis,13-11-11,  Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb, 13-08-31
Moderatlunch i glada vänners lag, 2013-04-11 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, 13-02-1 , Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 12-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

       
Stassos samt Mårten och
Lena Bönnemark
Tv: Ola, Ingegerd, Helny
Th: Kenneth och Anita Bingsgård
Lennart Olsson berättar om Kulturgruppen Anderslöv
och Bygden museet.
Lena Welinder i rollen som
Lanthandlare i Ugglarp

Arbetsutskott med eftervalsanalys

 2014-10-02 Lokal politik
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Möte med Skåneseniorernas Arbetsutskott den 30 september klockan 10-1330. På Kansliet Hans Michelsensgatan 9 Malmö.
Vi var tacksamma att ha besök av Seniorernas riksordförande Bertil Persson som presenterade och kommenterade sin valanalys och som rapporterade från mötet med partistyrelsen där han är adjungerade medlem.
Vi hälsade också välkommen åt den nya ledamoten Ann Christine Kullman från Sjöbo som efterträtt Barbro Sellman som flyttat från Höör till Stockholm.

Därefter gav Bertil Tomelius en kort rapport från Länsförbundets styrelsemöte den 21 september i Malmö där han ersatt ordinarie ledamot Karl G Högberg.
Därefter gick vi igenom valresultatet, särskilt vad gäller kommunvalet i våra egna hemkommuner. Det ser ingen stans särskilt trevligt ut. Tillbakagång för alliansen och då särskilt Moderaterna och fortsatt framgång för Sverigedemokraterna.
Mycket tyder på att för de allra flesta kommuner såväl som för Region Skåne blir det fyra år i opposition Moderaterna och Alliansen.
Vi diskuterade också Seniorernas Höstmöte i Kristianstad den 24 oktober och ett preliminärt Vårmöte i i Trelleborg den 8 maj 2015. Kanske på Smygehus.

Den 20 november bjuder Moderata Seniorer i Sverige in till en traditionell TEMA-dag i Gamla Riksdagssalen i Stockholm klockan 10 - 17.

Gästspel i Förbundsstyrelsen. Program för Seniorernas Höstmöte i Kristianstad. Seniorernas valanalys.

På bilden syns från vänster till höger: Caroline Wessel, Carl-Johan Carlborg, Bertil Persson, Bertil Tomelius, Maija-Liisa Mogensen, Ann Christine Kullman och Karl G Högberg, ordförande.

Gästspel i Förbundsstyrelsen

 2014-09-22 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Möte med Moderaternas Förbundsstyrelse på Skånekansliet i Malmö i går kväll. Mycket intressant möte. Jag var med som ersättare för ordinarie Seniorledamot Karl Gustav Högbergsom fått förhinder. Diskuterades bland annat konsekvenser för ekonomin efter mandatförlusterna och Fredrik Reinfeldts ersättare. Ordförande i Riksorganisationens valberedning är Lars-Ingvar Ljungman som också år Förbundsstyrelsen ordförande. Han hade mycket att säga om planeringen av ny partiordförande. Kul att få vara med där det händer saker. På andra håll verkar det ganska dött.
Mycket tid ägnades också följderna i kommuner och region av valresultatet. Regionchefen Pia Kinhult var också närvarande och gav en bild av förändringar i Region Skåne.
En valutvärderingsgrupp bildades. Förståndiga personer. Kommer säkert ut något klokt därifrån.
Nästa möte blir den 21 oktober kl 18, då sammanträdesplan för hösten ska spikas.
En tidigare bild (2013) av Förbundsstyrelsen i Skåne med ersättare. Från vänster Bertil Tomelius senirorepresentant, ersättare, Håkan Fäldt Malmö, Anders Berngarn, Patric Åberg, Ulrika, Anna Palm, Lars-Ingvar Ljungman, Mikael Zander m fl.

En epok som går i graven

 2014-09-15 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Min första känsla i morse, dagen efter valdagen och valvakan på kvällen var varken andlig eller fysisk baksmälla utan snarast en känsla av lättnad. Nu får jag tid att ägna mig mer åt andra saker, framför allt mer åt min sambo Lenas önskningar och behov. Min 18:e plats på valsedeln gav inte ens en ersättareplats i kommunfullmäktige.
Det fanns ett sorts skimmer mellan mig och verkligheten som fortsatte under förmiddagens träningspass på gymmet 24/7 och sedan ytterligare under Arbetsmarknadsnämndens möte på förmiddagen. Kanske också för att jag där oförhappandes och oväntat plötsligt såg en av mina käraste medarbetare från min arbetsplats på Lernia AB i Malmö för över 10 år sedan. Anna Blagojevic som presenterade sig som ny medarbetare på Etableringsenheten på Arbetsmarknadsförvaltningen.
Och bakgrunden till detta då? Jo, valresultatet - det preliminära i kommunvalet - Sverigedemokraternas stora framgång - från sju till elva mandat och Nya Moderaterna stor förlust - från 16 till elva mandat.
Alla koalitioner är fortfarande möjliga, om än mycket osannolika. De kommer att diskuteras länge.

För partiets bästa och för kommunens bästa i Trelleborg förordar jag ett samarbete med S och M, S gick från 17 till 18 mandat och står stabilt, tillsammans med våra 11 mandat skulle vi ha en stark majoritet på 29 mandat av 51 som skulle kunna "regera" oberoende av Sverigedemokraterna och Söderslättspartiet.
Då blir Torbjörn Karlsson (S) Kommunstyrelseordförande och i och med detta lämnar Ulf Bingsgård, enligt tidigare uttalade löften, politiken och Lars Mikkelä (M) tar över som vice Kommunstyrelseordförande alternativt oppositionsråd! En bra lösning menar jag. Eventuellt får även SD ett oppositionsråd.

Val till Riksdagen, Trelleborgs Kommunval, 27 av 29 valdistrikt räknade. Läs här på val.se.

Bilder från "spurtveckan":
Valsedelutdelning på Kockska Huset Östergatan 54; Slutdebatt på Rådhustorget, Ulf Bingsgård, Torbjörn Karlsson och Petter Birgersson, TA; Åskådare på Rådhustorget, Birgitta, Ina, Roland Hansson, Bertil Tomelius, Anders Colstrup; Åskådare på Rådhustorget Marianne Ohrlander, Kristina Silfversparre, Torbjörn Lanker, Olle Zinn, Staffan Svensson, Jan Isaksson; Möte om skolan på Vattentornet; Lars Mikkelä, ordförande i Bildningsnämnden informerar, Superknackdagen med start vid ICA i Anderslöv, Jan Isaksson, Håkan Sjöberg, Bertil Tomelius, Göran Gärtner.

Kampanjdagar

 2014-09-07 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Idag, söndag, var det den stora "dörrknackardagen". Det var inte så många av partikamraterna som ägnade sig åt detta. Vi skulle träffas i Anderslöv för att prata med våra väljare och vinna dem för Nya Moderaterna. Bara tre personer jag, Jan Isaksson och Göran Gärtner. Håkan Sjöberg var också aktiv men på annan håll. Själv tog jag mig seriöst an uppgiften, travade runt i villor och hyreshus och ringde på dörrarna i flera timmar. Resultatet blev gott: trettio hushåll öppnade, de flesta dörrar förblev stängda. Av dessa 30 var 29 positiva till de "goda skäl" för att rösta på Nya Moderaterna som jag presenterade. En kvinna ville dock att jag skulle kasta allt i soptunnan. Det finns ju missnöjda Sverigedemokrater!
Annars moderatvänliga väljare som spred ett glatt budskap om framgång för oss! Modet inför valdagen den 14 september växer!
I lördags höll Moderatkvinnorna ställningarna på Hamnens Dag utanför Ångkvarnen, Hamngatan 8 och i fredags var det åter bara Göran Gärtner och jag som "kampanjade" på Övre busstation kl 16-1730 och delade ut "myspåsar" till återvändande pendlare. Skönt att vara mitt i centrum där väljarna finns.
Bilder: 1. Jan Isaksson, Håkan Sjöberg, Göran Gärtner och jag samlade på ICA parkeringsplats. 2. Birgitta Sandblom, Ulla Thornberg, Linda Strandfjell ocg Gunilla Nordgren, riksdagsledamot från Svedala utanför Hamngatan 18. 3. Göran Gärtner, jag och Jonny Nilsson (S) vars Socialdemokrater också var på Övre och kampanjade.

Debatt mellan Miljöpartiet och Nya Moderaterna

 2014-08-30 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Nya Moderaterna i Trelleborg fick en inbjudan att debattera mellan Miljöpartiets Karin Svensson Smith, Första kandidat på riksdagslistan Skåne södra och klimatansvarig i Miljöpartiets partistyrelse och Nya moderaternas riksdagsledamot Anders Hansson, ledamot i försvarsutskottet.
Moderator för debatten var MP Trelleborgs ordförande Emil Samnegård.
Andra närvarande var bland annat Lina Wedin Hansson, 1:a på kommunvalsedeln.
Amanda Stjärnqvist och Tomas Tigererschiöld.
För Moderaterna i Trelleborg deltog bland andra, Ina Liljeberg, Nils Svensson, Bertil Tomelius, Anastasios Manetopoulos, Håkan Sjöberg, Mikael Rubin och Göran Gärtner.
Debatten i går lördag - under Palmfestivalen - eller snarare utfrågningen var strikt strukturerad. Den omfattade fyra områden: Jobb, försvar, infrastruktur och miljö - överraskande nog var inte välfärdsområdena, Skola, vård och omsorg med. Inom varje område ställde Emil Samnegård tre frågor. Inom området jobb, a. Hur skapas det jobb i Sverige, b. Vad kan arbetsförmedlingen göra bättre? etc. Anders Hanssons som är ledamot i försvarsutskottet i riksdagen fick goda tillfällen att visa upp sin stora kunskap på det området. Karin fick tala sig varm för höghastighetståg - för att minska på flygtransporterna, och förbjuda export av vapen till Saudiarabien. Samt att hon helst ville samarbeta med Socialdemokraterna.

Hemsidor
Karin Svensson Smith. MP Trelleborgs hemsida.

Moderata Seniorer från sex Skånekommuner

 2014-08-26 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan   åtta år sedan nio år sedan
består av seniora representanter från för skånekommunerna Skanör/Vellinge, Svedala, Staffanstorp, Skurup, Lund och Trelleborg, gruppen gemenligen kalla kallad "" (vi sex).
Vi samlades på Rådhuset i Staffanstorp i går. Vi var inbjudna av Sune Cederpil.
Ett vackert Rådhus beläget i ett mycket trevligt område i centrala Staffanstorp.
Vi samlades i lokalen "Uppåkra" som ligger på den översta våningen, den sjätte. (Bild 1)
Vi fick lyssna till Staffanstorps nya kommunstyrelseordföranden Christian Sonesson som oktober 2012 efterträdde kommunstyrelseordföranden Michael Sandin.
Christian Sonesson hade mycket att informera om sin kommun och avslutade riktigt nog med ett brinnande valtal som värmde och entusiasmerade. (Ove, Sune, Helny och Christian, Bild 2.)
Vi pratade bland annat om hur utdelningen av Skånebroschyrorna organiserats och hur de tagits emot av väljarna.
Det politiska läget i kommunerna presenterades och mer eller mindra vågade gissningar gjordes om hur läget kunde bli i kommunerna efter valet.

Vi var fler personer närvarande än vid något tidigare möte; från Skanör/Vellinge tre, från Trelleborg tre och vardera en från Skurup, Staffanstorp, Lund och Svedala. Skanör: Gunilla Björck, Ann-Margret Ohlsson och Jan Nyberg, Trelleborg: Helny Feustel, Ove Carlsson och Bertil Tomelius, Svedala: Lennart Kindmo, Staffanstorp: Sune Cederpil: Skurup: Kent Olsson och Lund: Birgitta Hansson.
Bild nere till vänster: Janne, Gunilla och Lennart. Nere till höger: Birgitta och Ann-Margret.
Det var ett trivsamt möte och vi beslöt oss för ett nytt möte måndagen den 27 oktober klockan 10. Birgittas Hansson arrangerar och bjuder in.

Se minnesanteckningar från senaste mötet den 28.5 2014 skriven av Lennart Kindmo
Se minnesanteckningar från mötet den 6.2 2014 skriven av Bertil Tomelius
Se tidigare minnesanteckningar från mötet den 27.9 2013 skriven av Mats Malmgren

Stimulerande valupptakt i Helsingborg

 2014-08-18 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Åtta trelleborgsmoderater var vi på Skånemoderaternas valupptakt på Helsingborgs Arena i går, söndags. 500 deltagare fick sig en riktig "kickon" och vitaminspruta som höjde arbetsmotivationen och viljan att kämpa hårt för en tredje valseger.
Jag fick skjuts dit och hem av min före detta fru Anne, vilket var bekvämt, med i bilen var också Ingegerd och Sanna. Totalt var vi åtta personer från Trelleborg, Ulf, Göran, Marianne och Matilda var också där. Alldeles för få tycker jag men många medlemmar tycker kanske inte att det är värt att "offra" nio timmar av en söndag. Men det var det verkligen. Det är som "Skånegeneralen" Lars-Ingvar Jungman, sa, "nu är det bara energi som gäller". Liksom för TFF, om man inte springer fort och ända fram till matchens slut, efter övertid och allt, så vinns ingen kamp. Något för fler att tänka på!

Det var fint och omsorgsfullt arrangerat, jag träffade många bekanta, och programmet var digert. Det var inspirerande att lyssna på Tomas Tobé ordförande i utbildningsutskottet, som Anne blev särskilt förtjust i, hon är ju i skolbranschen, vidare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, själv föredrog jag emellertid Tobias Billström. Fredrik Reinfeldt fick avslutningsvis som vanligt stormande applåder och såg glad och berörd ut av detta.
Vi trelleborgare satt allra längst fram så avståndet till Fredrik var inte många meter där han stod längst fram på scen.

Inte heller att förglömma Ulrika Fors Stenmarck, valledare för Regionen som presenterade Valmanifestet och speciellt den stora M-satsningen "Cancermiljarden" i par med Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande.
Båda två är mycket skickliga talare på hög retorisk nivå.
Vi fick av dem lära oss en ny slogan, inför regionvalet" "Håll Fritzon borta!"
Tobias Billström lärde oss att koppla alla samtal till väljare tillbaka till "Jobb, Skola och Ekonomi". Det är frågor som är viktiga för väljarna och där vi har de bästa argumenten och den bästa politiken! Så ska det gå till för att uppnå en tredje mandatperiod för Alliansen.

Bilder: 1. Bertil Tomelius i solstolen med Susana Apostel, Ingegerd Möller Leo och Anne Tomelius. 2. Ulf Bingsgård, Susana Apostel, Ingegerd Möller Leo, Göran Gärtner, Anne Tomelius 3. Anne Tomelius, Matilda Malmgren, Marianne Ohrlander

Lyckad seniorkampanj i Trelleborg.

 2014-08-09 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Idag var det dags för andra lördagen på rad för lokal kampanj inför kommunvalet i Trelleborg 2014. Moderatera Seniorerna ville gärna få tillfälle att sprida sitt valmaterial "Moderata Seniorer i Trelleborg - Med ålderns rätt i valet 2014". En mycket fin broschyr, om jag får säga det själv eftersom jag själv haft stor del i dess utformning under våren. I samerbete med seniorer i andra kommuner kommuner i Skåne, särskilt i sydväst.
Förra lördagen var anslutning av medlemmar direkt dålig så under veckan som gått provade jag att skicka ett personligt mail med inbjudan till särskilt utvalda medlemmar i den Moderara seniorföreningen. Det blev ett gott resultat. Alla - utom en - som svarat positivt på inbjudan kom också.
Bilder på tio Moderata Seniorer samlade på (M)ötesplatsen inför Kampanj på Valens Köpcentrum och på Stortorget idag, för att tillsammans dela ut Seniorbroschyren "Moderata Seniorer i Trelleborg - Med ålderns rätt i valet 2014". Dessutom flera andra "yngre" medlemmar på Valens köpcentrum (bild) och några som deltog utan att fångas på bild, t ex Moderatkvinnornas ordförande. Årets talrikaste insats så långt. Nu kommer vi! Häng på!

Debatt Moderaterna - Socialdemokraterna

 2014-08-07 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Debatten mellan mellan kommunalråd Ulf Bingsgård (M) och oppositionsrådskandidaten Torbjörn Karlsson (S) på Rådhustorget i går eftermiddags blev en ganska lugn historia. Skillnaden mellan partierna föreföll små. I sitt inledningsanförande sa Torbjörn Karlsson bland annat "Svårt att göra kommunen lite bättre än den är". Bra beröm åt den styrande Femklövern tycker jag.
Ulf som var bäst påläst mötte inget större motstånd och var nöjd efteråt.
P4 Radio Malmöhus arrangerade debatten som föregicks av intervjuer på stan. Vad dessa avslöjade var mest en okunnighet om fakta om kommunen.


     
 Duellanterna Ulf Bingsgård och Torbjörn
Karlsson
 Ett 40-tal personer lyssnade  En nöjd och glad Ulf Bingsgård
efter duellen
     
Två supportrar Inger Persson och
Ulla Thornberg
Anhängare till Söderslättspartiet:
Rikard Lehmann och Madeleine Brandin
Fler supportrar, Ina Liljeberg, Kenneth Bingsgård, Anita Bingsgård och Lars  Mikkelä

Valspurt, EU-parlamentsvalet

 2014-05-25  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Under de senaste dagarna före valdagen den 25 maj var jag extra aktiv. Efter styrelsemötet den 21 maj var jag med om att packa "fredagsmyspåsar" på kvällen den 22:a. Kampanjsamling inför valspurten (bild 1).Vi samlade också ihop "blå" 33 cl vattenflaskor. Nästa morgon stod vi på Övre busshållplats halv sju på morgonen för att dela ut till törstiga bussresenärer (bild2).
Har just varit ute och "kampanjat"; Blå vattenflaskor på Övre busstation, Moderaterna i Trelleborg, till törstiga resenärer i sommarvärmen.
I eftermiddag vid fyratiden ska "fredagsmyspåsarna" fördelas bland Trelleborgs bussresenärer. Adrenalinet stiger med valspurten.
Blå påsar med godis och information, "fredagsmyspåsarna", med önskan om en trevlig fredagskväll, utdelade på Övre busstation, till återvändare. Många kände igen oss från morgonen. Riktigt kul verksamhet (bild 3). Marina Thelandersson visade upp sin pikanta Christofer Fjellner T-shirt (bild 4.).
Lördag: Spurtkampanj för Trelleborgsmoderaterna I EU-Parlamentsvalet. Vi var bland annat på Valen-Galerian! Där fick vi god hjälp av vår riksdagsledamot Eva Thalén Finné som alla ville bli fotograferade tillsammans med (bild 5-6). Många ville ta emot vårt material men överraskande många hade redan poströstat. Flera goda samtal med väljarna hade vi också. Bland annat med Ingemar Sleman, fd medlem från Norrköping som nu flyttat ner till Trelleborg och gärna vill återknyta bekantskapen.

Bloggar från EU-valet 2009:
Kryssa dig fram till Bryssel!
Gunnar Hökmark och Tobias Billström i Trelleborg
EU-valet på Internet
Samtal om EU på 1 maj
Moderaterna i Trelleborg spikar sin kampanjplan för EU-valet
Gunnar Hökmark i Trelleborg 

Sirmiones Skeppslag välkomnade moderata Seniorer

 2014-05-23 Högalid & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
På eftermiddagen den 22 maj träffades knappt 20 moderata Seniorer i Trelleborg i Gislövs läge, i Trelleborgs Båtsällskaps lokal.
Det blev en riktig höjdareftermiddag med många helnöjda deltagare. Vi bjöds på vänlighet, generositet, betagande miljö och intressant information.
Vi var inbjuda av Föreningen Sirmionis Skeppslag som bildades i september 2004. Skeppslagets namn kommer från snipan Sirmione, som är byggd på Väster Jär omkring år 1915 Föreningens inriktning är att ta vara på gamla bruksbåtar och fiskesnipor byggda av båtbyggare runt Skånekusten. Föreningen skall i övrigt främja medlemmarnas intresse vad gäller bevarande av materiel med anknytning till kustnära miljön kring Trelleborg.
Vi fick en lång och intressant introduktion av Lars Winblad som visade upp gamla fiskeredskap och Bertil Wagner som berättade föreningens och Gislövs hamns historia, fick se en film "100 årig bro mellan dåtid och nutid".
Sedan njöt vi av kocken Per-Åke Persson berömda Fisksoppa.
Därefter gick vi ut i hamnen för att i det varma och soliga sommarvädret beskåda de nio båtarna som skeppslaget renoverat och som nu tillägnats en egen del av hamnen, Veteranbåtshamnen. Till sist tog vi oss en titt på båtsmuséet.

Slutligen blev det kaffe och kaka på Stetti Harbour Café hos Johan Pärson.

Hemsidan: sirmiones-skeppslag.se.

Valkickoff med Moderaterna i Skåne

 2014-04-26  Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Plats Restaurang 1910 på Swedbank Stadion i Malmö. Insläpp 1215, Progammet började 1300 och slutade 1800 med en kort kafferast i mitten. Därefter en timmes mingel med mousserande vin och delikata snittar.
Deltagare på scenen: Finansminister Anders Borg, Regionsstyrelsen ordförande Pia Kinhult, Kommunikations- och analyschef Per Nilsson, Louise Meijer MUF, Gruppledaren i Riksdagen Anna-Kinberg Batra, Europaparlamentariker Gunnar Hökmark, Chefsombudsman Mikael Larsson, Val- och kampanjstrateg i Region Skåne Ulrika Fors.Stenmarck, Migrationsminister Tobias Billström, MUFs distriksordförande Marcus Lantz, Riksdagsledamoten och kandidat till Europaparlamentet Carl-Oskar Bohlin.
En imponerande samling skickliga moderata politiker som verkade extra engagerade, inte att förvåna sig över, snart stunder två val där många har personliga intressen.
På skärmen bidrog med videohälsningar: Kent Persson, Ulf Adelsohn, Gunilla Carlsson, Christoffer Fjellner, Björn Ranelid (??), Elisabeth Svantesson, Catharina Elmsäter-Svärd, Anna-Maria Corazza Bildt.
Och sedan träffade jag många trevliga vänner i förskingringen.
Alla behövs! Arbetskraften lyfter Sverige!

       
Per Nilsson, "modeexperten" och analyschefen, analyserade opinionssvängningar. Pedagogiskt rollspel, Tobias Billström ger tips för vinnande dörrknackningstaktik. Dan Ishaq och Maria Malmer Stenegard spelar svårflörtade.  Ulrica Fors Stenmarck och Pia Kinhult, vilken vältajmad presentation! En av eftermiddagens bästa. Gav energi och motivation! OS medaljör i Goalball, lyssnar på Anna Kinberg Batra. Det gör han rätt i!
       
Avkopplande vila i pausen Trevliga seniorvänner från Bromölla,
med Leif Zadig i spetsen
En del av Trelleborgsgänget, Linda Svensson, Birgitta Sandblom, Ina Liljeberg, Roger Persson mfl,  Anders Borg fick stående applåder, viktigt att bygga "skyddsvallar för hållbar sysselsättning"

Nu är det påsk igen!

För sjätte året i följd, genomför Moderaterna i Trelleborg, sin Påskliljekampanj. Klädda i våra vackra ljusblå dräkter gläder vi medborgarna med blommor och Glad Påsk önskningar. Som vanligt vackert väder om än något kyligt. Som vanligt också fick vi ett nästa 100 procentigt gott bemötande inklusive hundratals Glada Påsk önskningar. På bilderna:
1. Peppade utanför (M)ötesplatsen, Bertil Tomelius, Lars Mikkelä,Ina Liljeberg, Marianne Ohrlander, Marina Thelandersson + hennes barnbarn samt Ulf Bingsgård. Saknades på bilden Helny Feustel och Göran Gärtner.
2. Febril aktivitet under förmiddagen för att förbereda utdelning av påskliljorna. Mikael Rubin, Lars Mikkelä, Ina Liljeberg, Aino Vastagh, Marianne Ahlgren, Sten Andersson, Marina Thelandersson, Lena Welinder, Linda Svensson med flera.

Några tidigare lyckade Påskliljekampanjer: 130329 Påskliljor på skärtorsdagen, 5 års jubileum och 120406 Påskliljekampanj, 4:e året i följd.

ModeratLunch på Kockens Hörna

 2014-03-27 Lokal politik
  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Idag provade vi för första gången att genomföra en sk Moderatlunch på Kockens Hörna i Bilia-huset på Hedvägen i Trelleborg som nyligen fått en ny ägare. Och alla sjutton deltagarna blev lika förtjust och ville gärna återkomma.
Vi hade fått den ena av de stora matsalarna för oss själva och ett långt bord där alla kunde få plats hade ställts in.
Efter klockan 13 äter vi seniorer som är minst 65 år gamla för ett lägre pris 60 kr - ordinarie är 75 kr. Men allt var fortfarande fräscht och alla fat och grytor välfyllda hela tiden. Och det bjuds på härlig mat och i generösa mängder. Dagens meny bestod av:
- Ärtsoppbuffé med fläskbog, fläskkorv, kokt färskpotatis & skånsk senap samt pannkakor med sylt och vispad grädde
och
- Italienska kryddiga köttbullar med parmesan & rostade pinjenötter i sötstark tomatgräddsås, smörslungad pasta & basilika och potatisgratäng.
Jag vill också gärna ge en eloge för det rikliga och varierande salladsbordet med hembakat bröd därtill. Det ingick också måltidsdryck och kaffe.

Bilaga: Närvarolista

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag på Gästis,13-11-11,  Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb, 13-08-31
Moderatlunch i glada vänners lag, 2013-04-11 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, 13-02-1 , Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 12-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Aktiv lördag för Trelleborgsmoderaterna

 2014-03-24 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Öppet Hus den 23 mars klockan 10-14 med Carl-Johan Sonesson som är regionråd i Region Skåne och därtill ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd sedan 2010.
Många hade tagit tillfället i akt att komma till (M)ötesplatsen för att lyssna och ställa frågor. Och vi fick höra mycket intressanta fakta som avslöjar den stora mängden av fördomar som i form av muntligt eller skriftligt skvaller som helt okritiskt sprids genom insändare och sociala media.1980 fanns det 10000 verksamma läkare i Sverige. Idag 35000! 1990 fanns det 75000 slutna vårdplatser - idag 25000. 1990 cirka en läkare per sju vårdplatser, idag 1,4 läkare per vårdplats!
Medellivslängden i dag är 4 år längre än 1990.
Färre vårddagar är möjliga på grund av den medicinsk-tekniska utvecklingen.
Fler personer jobbar idag inom vården. Socialdemokraterna framhåller ofta att det finns 300 färre inom Regionens sjukvård, men glömmer då med avsikt att under samma period har de som arbetar inom Hälsovalet i primärvården ökat med 2000!
Under den senaste mandatperioden (2010-14) har vårdköerna minskat och färre söker hjälp utomlands (5 % nu, 60% under sossarnas styre) samt att budgeten är i balans.
Carl-Johan Sonesson pratade också om ambulanser och akutsjukvård med partikamraterna i Trelleborg, och kunde ge lugnande besked.
Redan innan klockan tio kom "kampanjarna" som skulle ut på stan för att dela ut valmaterial och lyssna på vad väljarna i Trelleborg har för önskemål. De fick förstärkning av Boriana Åberg från Kävlinge som oväntat dök upp för att kampanja med trelleborgarna. Boriana är riksdagsledamot med stora chanser att fortsätta med detta också efter valet i september.
Ulf Bingsgård kunde inte vara med på förmiddagen. Han var inbjuden att närvara på Hyresgästföreningens torgmöte i Trelleborg mellan klockan tio och tolv.
Seniorkvinnorna Helny Feustel och Aino Vastagh svarade med den äran för den lekamliga vården under mötet.

Läs hela texten här.
Bilder: Intresserade åhörare på (M)ötesplatsen, Ulf Bingsgård avtackar Carl-Johan Sonesson, Boriana Åberg och Carl-Johan Sonesson
Några av de aktiva valarbetarna på stan: Mikael Rubin, Birgitta Sandblom och Göran Gärtner
Bilaga: Närvarolista

V-an möte i Svedala

 2014-03-20 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Resan började igår med att jag hämtade Ove Carlsson hemma hos honom vid Dalabadet. Jag var tidig. Vi åkte tillsammans till Svedalas Folkets, där vi var ännu tidigare. 35 minuter innan utsatt tid klockan 10. Men vi slog oss ner i den trevliga restaurangen, beställde kaffe, och jag dessutom en tallrik sallad, den såg så fräsch och läcker ut.
Snart kom Anne Jönsson, som ordnat mötet. Och strax därefter, som en trevlig överraskning, Birgitta Hansson från Lundaseniorerna. Vi tog plats i en mindre lokal, hämtade nytt kaffe och en god smörgås. Snart kom de övriga deltagarna. Lennart Kindmo från Svedala och sist Kent Olsson, Skurup, något försenad från ett tidigare möte. Därmed var 4 kommuner representerade, frånvarande var Skanör/Vellinge - alla förhindrade - liksom Staffanstorps Sune Cederpil - på semesterresa.
Anne Jönsson blev ordförande och Lennart Kindmo sekreterare.
I Lund har den tidigare ordföranden Rolf Hallgren lämnat styrelsen liksom Ingeborg Rabow. Kvar är Birgitta Hansson. Ny ordförande är Rickard Anehus.
Aktuellt ämne att diskutera var det fortsatta arbetet med den folder rubricerad "med årens rätt" som, med lokala variationer kan utgöra ett material för Moderata Seniorer i deras valarbete i alla Skånes kommuner.
För tillfället är det bara Trelleborg som skickat iväg ett färdigt förslag till Ola Wemmert för tryckning. Skurup är på god väg liksom Svedala. Det finns hopp också för Skanör/Vellinge och Lund. Mer tid behövs dock.
Vi pratade också om deltagande i kommande möten för Moderata Seniorer som Seniorrådet i Skånes möte i Malmö den 31 mars, Götalandsträffen i Nässjö den 11 april, Årsstämmokonferensen i Lidingö den 25-26 april och Vårmötet den 16 maj i Ängelholm.
Det vilade en trevlig stämning över mötet, liksom vid årets första möte i Trelleborg den 6 februari, alla var nöjda med vad vi åstadkommit och ville vara med på nästa möte som bestämdes till 28 maj klockan 10 på (M)ötesplatsen, Algatan 76, i Trelleborg.

Adresser till medlemmar i V6-an

Ny styrelse vald för Moderaterna i Trelleborg

 2014-03-18 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Moderaterna i Trelleborg har haft ordinarie årsmöte. Ett möte som var välbesökt och god stämning präglade hela kvällen. Vid mötet utsågs styrelsen för kommande år. 2014 blir det sjunde året i följd som jag är ledamot i Trelleborgsstyrelsen. Det är jag och Ina Liljeberg och Ulf Bingsgård som suttit så länge. Bild på styrelsen från 2008 (1)
Ulf Bingsgård fick förnyat förtroende att vara föreningens ordförande med Göran Gärtner som vice ordförande. Vid det konstituerande styrelsemötet valdes åter Ina Liljeberg till kassör och Håkan Sjöberg till sekreterare. Själv fortsätter jag som vice sekreterare. I styrelsen ingår följande ledamöter Matilda Malmgren, kontaktperson MUF, Lars Mikkelä, gruppledare kommunfullmäktige, Mikael Rubin, Fredrik Schlyter, Linda Strandfjäll, ansvarig MQ samt Bertil Tomelius, vice sekreterare och ordförande Trelleborgs Moderata Seniorer.
Ledamöterna Charlotte Odell-Zinn och Jennifer Jarl lämnade styrelsen. Ny som ansvarig för MUF:s verksamhet, efter Jennifer, är Matilda Malmgren. Ny med ansvar för Moderatkvinnornas verksamhet, MQ, efter Charlotte är Linda Strandfjäll. Ny in i styrelsen är Fredrik Schlyter.
Kommer att bli en väldigt bra grupp särskilt för att hantera "supervalåret" 2014.

Efter årsmötet presenterades förslaget till valprogram. Samtidigt som vi njöt av en smaklig gulashsoppa med tilltugg och lämpliga drycker.

Bilaga: Närvarolista
Årsmöte moderata Föreningen i Trelleborg 2013, Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012,
Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

     
Fatmir Seremeti, OS-medaljör i Goalball
och färskast medlem.
 Lars Raneke, Tord Larsson, Susana Apostel Linda Svensson, Anita Bingsgård,
Bengt Andersson, Inga Berggren
     
Anders Colstrup, ny medlem och Eva Ekström  Mikael presenterar kampanjplanen Fredrik Schlyter, ny i styrelsen och
Linda Svensson

Moderata Seniorers årsmöte i Trelleborg

 2014-03-08 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Moderata Seniorer har hållit årsmöte 2014. Som vanligt i partilokalen på (M)ötesplatsen. Jag själv utsågs som mötesordförande och Ola Pärson som mötessekreterare. Till justerare valdes Birgitta Sandblom och Clas Jönsson.
Samtliga ledamöter från 2013 omvaldes inklusive Bertil Tomelius som ordförande. Även vid de två föregående åren omvaldes hela styrelsen. Dags med en förnyelse tycker jag nog även om det är ett uttryck för förtroende att nu bli omvald som ordförande för sjätte gången på rad.
Den enda förändringen i styrelsen var att på det konstituerande mötet efter årsmötet adjungerades Birgitta Sandblom efter Ingegerd Möller Leo som lämnat styrelsen.
Som vanligt bjöd vi på kaffe och fastlagsbullar efter avslutat möte. 24 medlemmar närvarade, se bilaga)
Vi var glädjande många medlemmar på årsmötet, 24 personer hade ställt upp. Vilket uppmärksammandes av Moderata föreningens ordförande Ulf Bingsgård som var inbjuden för att tala om hur vi vinner valet i Trelleborg till hösten för tredje gången på rad.

Direkt efter årsmötet följde det konstituerande styrelsemötet varvid platserna fördelades enligt som följer:
- vice ordförande Ola Pärson
- andre vice ordförande Ove Carlsson
- Sekreterare Ola Pärson
- vice sekreterare Jan Hjertsson
- kassör           Helny Feustel
Aktivitetssamordnare: Eva Ekström, Aino Vastagh,
Övriga ledamöter: Tord Larsson och Marianne Ohrlander
Firmatecknare: Ordförande/Kassör var för sig.
Adjungerade till styrelsen: Sten Andersson och Birgitta Sandblom

Tidigare årsrsmöten 2013 2012, 2010, 2009 och 2008.

Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist

 2014-02-18  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Extra AU-möte för Skånes Moderata Seniorer i dag. Dagens ämnen var två dels en presentation av förslag till en folder benämnd "Med årens rätt" som ska kunna användas för Moderata Seniorer i vårt valarbete i alla Skånes kommuner. Syftet är att få igång kommunernas seniorer i hela Skåne med hjälp av ett konkret material i form av en gemensam (delvis) broschyr.
Beslöts att föreslå en gemensam "Moderatseniordag" för torgmöte med utdelning av broschyrerna lördagen den 19 juli.
Och dels ett förslag till dagordning för Skåneseniorernas Vårmöte som ska hållas. Programmet presenterades av Lisbeth Holmqvist representerande Ängelholmsseniorerna som för dagen var inbjuden till AU-mötet. På programmet finns bl a riksdagsledamoten Hans Wallmark: "Vårt Europa - ansvar och möjligheter", riksdagsledamoten Lars Arne Staxäng: "Våra pensioner" samt en prestation av Ängelholms kommun som "Hälsostaden". Mötet kommer att hållas den 16 maj i Stadsbiblioteket. Lunch serveras på restaurangen "Nilssons skafferi" i samma byggnad.

På bussen till Malmö och delvis hem läste jag ut boken "Rörgast", Johan Theorins fjärde och sista (?) bok i Ölandsserien. Han första bok "Skumtimmen" kom redan 2007. En mycker bra serie, bästan i klass med Stig Larsson "Millenium".

Politiken har vårstartat

 2014-01-21 Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vecka fyra inleddes med 3 möten på två dagar. Först var det möte med Arbetsmarknadsnämnden klockan halv tre på måndagseftermiddagen. Det bestod som vanligt av Informationsärenden, som i dag tog lång tid med lång orientering från Cecilia Leijon, förvaltningschefen och sedan en lång information från en representant från Samhällsbyggnadsförvaltningen om Granskning av den fördjupade Översiktsplanen FÖP . Vidare Delegations- och Anmälningsärenden. Till sist Beslutsärendena och då hade vi också hunnit ha en kaffepaus dessförinnan.
Sedan tog jag snabbt bussen till Malmö, för att där deltaga i Förbundsstyrelsen styrelsemöte på förbundskansliet med början klockan 1730. Jag är med där de gånger då Skåneseniorernas ordinarie representant Karl-Axel Högberg, har förhinder. Mesta tiden gick åt att diskutera ett utkast till Skånemoderaternas Valprogram 2014. Det är trevligt att lära känna - och blir FB-vänner med - aktiva moderater utanför Trelleborgs område.
Samma sak ägnade vi oss dagen efter i Helsingborg då fem av de sex ledamöterna i Skåneseniorernas Arbetsutskott diskuterade vårens verksamhet med främsta inriktning på att ta fram en folder "med årens rätt" som ska kunna användas för Moderata Seniorer i deras valarbete i alla Skånes kommuner.
Bilder från dagens möte i Helsingborg: Arbetsutskottet i det trevliga konferensrummet på gatan, Bertil Tomelius, Maja-Liisa Mogensen, Karl G. Högberg, Carl-Johan Carlborg och Barbro Sellman, Elsa Tibblin var på semester, vidare Sophia Nevalainen (Facebook), som tog väl hand om oss, och sedan bild på en av Sundsbussarne som jag turade redan på tidigt 60-tal, samt en välkänd vy, gamla rådhuset med Kärnan i bakgrunden.

Julkalas både här och där

 2013-12-17 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kommunen bjuder på julbord för politikerna i kommunen, ett stort antal anställda, särskilt de som under kvällen förärats klockor och blommor för lång och trogen tjänst samt en del av kändisar och makthavare i Trelleborg utomlands. Så skedde också i år, i Parken, måndagen den 16 december kl 18, efter det att årets sista Kommunfullmäktigemöte genomförts klockan 13 - 1630. Vi var över 200 personer, det tog lite tid för alla att servera sig av de traditionella läckerheterna, men stämningen var hög och sällskapet angenämt.
Några dagar tidigare den 9 december, hade Arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg möte. Dagen till ära var detta förlagt till hotell Mossbylund i Skivarps kommun utanför Abbekås. Efter mötesförhandlingarna bjöds vi på ett intressant föredrag av Mattias Wikner, kvalitetsstrateg från Kommunledningsförvaltningen, avdelningen för strategi och kommunikation, om Resultatstyrningsmodellen tillämpad på Trelleborgskommun.
Därefter ägnades kvällen åt ett något annorlunda men ett verkligt gott julbord på Mossbylunds hotell.

       
Parken: Kommunfullmäktiges
ordförande Inger Hansson
och vice ordf. Nils-Gunnar
Snygg delar ut klockor 
Parken: Det skön-
sjungande lussetåget 
Ledningen för Arbets
marknadsförvaltningen
SD i nämnden.
       
Jan och  Sarka  Jane och Mariann Glöggmingel i väntan på
maten 
Sarka, Ina, Cecilia och Ola

Årsavslutning - Julfest

 2013-12-05 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Sedan flera år tillbaka har moderaterna i Trelleborg haft ett medlemsmöte första veckan i december som en avslutning på arbetsåret och samtidigt som ett förmöte till julfirandet. Traditionsenligt är det jag och Gunilla Folkesson som står för arrangemanget, i år också med stor hjälp av Lena Welinder vars långa erfaranhet av liknande verksamhet kom väl till pass. Många bjöd in sig själva och tillsammans med de som jag "personligen" via epost fick att tacka ja blev det 45 anmälningar. En anmälde sedan förhinder. Tyvärr uteblev sedan flera andra så vi blev inte fler än 38 närvarande, två mer än vad vi dukat åt. Och förmodligen rekord för detta slag av arrangemang. Först fanns det glögg av tre sorter att välja på under minglet. När sedan alla satts sig ner gick ordet till den inbjudne gästen Bo Lundgren.
Han var partiledare för Moderata samlingspartiet 1999 - 2003 och sedan riksgäldsdirektör och chef för Riksgäldskontoret 2004-2013. Sedan 2012 är han ordförande för Sparbanken Öresund. Blev Hedersdoktor i Lund 2010.
Han höll ett föredrag fullt av nostalgi och humor men oockså med en skarp analys av det ekonomiska läget i Europa och Sverige och en sannolik kalkyl för framtiden och valet 2014.
Hela närvarolistan.
Fler bilder:
Torbjörn Lanker med flera, Matilda Malmgren med flera,
"Dubbelbordet", Ingegerd med flera.

Nomineringsstämman i november 2013

 2013-11-27 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En dag vart fjärde år håller Skånemoderaterna en så kallad Nomineringstämma. Det är då som de moderata medlemmarna ska bestämma vilka personer som ska sitta på valsedlarna till Riksdag och till Region under fyra år framåt. Eller snarare de ombud som föreningsstyrelserna i varje kommun tidigare på bland annat sina årsmöten har beslutat om.
I Trelleborg var vi 13 ombud som tillsammans med ett flera ersättare och observatörer tog oss till Malmömässan lördagen de 23 november.
Under förmiddagen skulle riksdagsvalsedel för Skåne södra valkrets väljas och efter lunchen ledamöterna i valkretsen Skåne läns Sydvästra II fastställas till Regionfullmäktige.
När det gäller riksdagen så hade "valberedningen" det vill säga Styrelsen för Skåne södra valkrets utsett en grupp på åtta personer som inför ombuden från hela Skåne skulle presentera sig och sedan svara på eventuella frågor.
Därefter röstade ombuden med hjälp av "mentometrar". Bland de åtta fanns fyra personer som idag sitter i riksdagen. Dessa fyra tog de fyra första platserna. De har skött sig väl under innevarande mandatperiod och hade starka presentationer, så där fanns inget att anmärka på. Sedan fanns det en femteplats att slåss om för återstående fyra kandidater. I den kampen kom Ulf Bingsgård tvåa, det vill säga han kom på sjätte plats på listan En utmärkt prestation som ger honom chans till en riksdagsplats om någon lämnar/hoppar av sin riksdagsplats under nästa mandatperiod 2014-18 samtidigt som han blir kvar i Kommunfullmäktige med möjlighet att arbeta ännu mer för trelleborgarnas bästa.
På riksdagslistan behöll Jennifer Jarl den elfteplats hon tilldelats av Styrelsen för Skåne södra valkrets. En utmärkt prestation.
På eftermiddagen röstade ombuden om listan till Regionfullmäktige. Där behöll Ulf den andraplats han tilldelats av Regionvalkretsstyrelse Skåne läns Sydväst II.
Matilda Malmgren behöll sin tiondeplats. Också en utmärkt prestation.
Ungdomslistan i vår valkrets till regionfullmäktige toppades av Matilda Malmgren.
Övriga kandidater från Trelleborg hamnade längre ner på listorna.
Läs mer här: Nomineringsstämman 2013
Bildtexter: Ulf kör hårt i sin 6 minuters presentation.   Trelleborgsombuden i främsta ledet. Birgitta Sandblom ger tips åt Ulf Bingsgård.

De fullständig listorna finns att läsa här:
Riksdagsvalsedlar   Regionvalsedlar   Ungdomsvalsedlar

TEMA dagen 2013 "Long life Society"

 2013-11-23 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Torsdagen den 21 november fick jag ett erbjudande om att delta i Moderata Seniorers årliga TEMA-dag i Stockholm. Den hålls alltid i den gamla förstakammarsalen som i dag är moderaternas samlingssal. Inbjudan och program.
Programtemat var "Long life Society" på svenska "En annorlunda värld för annorlunda seniorer".
Detta tema slogs an av framför allt den nytillträdda ordföranden för Europeiska seniorunionens ordförande An Hermans, belgiska, som höll ett tal under rubriken "An agefriendly Society".
Dagen inleddes traditionellt av riksdagens Talman Per Westerberg som bland annat pratade om den mycket aktuella striden mellan Alliansen och Oppositionen om ändring av brytpunkten för statlig skatt. Den handlar mycket om grundlagsenliga procedurfrågor där talmannen kan spela en helt avgörande roll.
Välkände professorn Göran Hermerén talade om "Ålderism" utifrån ett forskningsperspektiv och etiska frågor. Ett intressant föredrag som gick i ett rasande tempo. Jag lyckades fånga flera av hans informationstäta bilder med min kamera.
Man träffar många gamla vänner men framför allt blev jag mycket inspirerad och då framför allt moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg som vältalade och motiverade alla med övertalande argument "Inför en tredje valseger".
Mycket intressant var också professor Stefan Fölster, chef för nya tankesmedjan Reforminstitutet, som slog ett slag för att släppa fram innovatörerna och kreativiteten och släppa på hindren och motståndet från politikerna. Människors obändiga nyfikenhet tas inte till vara, menar han. Han delade med sig av sin skrift "7 reformer för ett innovativt Sverige". T ex "Öppna kvalitetsupphandlingar" och "Redovisa vad som faktiskt fungerar". Finns att ladda ner gratis här.
Bildtexter:
a)Trelleborgare och skåningar i främsta ledet, frv Victoria Pehrsson och Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, Bertil Tomelius, Trelleborg, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, samt bakom dessa Hans-Peter Dahlquist, Helsingborg samt Ove Carlsson, Trelleborg (delvis dold)
b) Gruppledare Anna Kinberg charmar Bertil Persson, riksordförande för Moderata Seniorer.
c) Bild på An Hermans

En pubkväll i November

 2013-11-19 Lokal politik
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sedan många år tillbaka är första onsdagskvällen i varje månad ägnad åt "Pubkväll med kommunalrådet" och så också den 6 november. Under Hösten har pubkvällarna utspelat sig på Restaurang Nya Horizont, Hamngatan 9.
Det var en välbesökt kväll, jag räknade till en bra bit över 20 personer. En blandning av för mig kända personer, drygt hälften var medlemmar.
Men det fanns också en hel del som kommit för att ställa frågor till framför allt Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård. Ulf var flitigt i elden hela kvällen.
Det var samtal kring Trelleborgs framtida planering men också om mer praktiska ting som den östliga stadsgatan och vår kommande ringväg.
Andra samtal handlade om trafiksäkerhet på Kurland och Stavstensudde. Trafiken har ökat sedan Maglarpsrondellen öppnats och de undrade vad som kan göras för att göra vägen säkrare.
En kanske olycklig vägdragning inne i Strandbyn, det bostadsområde som nu byggs vid Dalabadet nämndes ockaå. Tursamt nog var Göran Gärtner med under Pubkvällen och kunde delta i samtalet. På så sätt kom frågan direkt till Samhällsbyggnadsnämnden.

Ulf Bingsgård hade en god uppbackning av andra närvarande medlemmar (se bilder) och särskilt av kvällens gäst Marianne Ohrlander, ordförande i socialnämnden som också fick många frågor. Alla socialnämndens ansvarsområden berördes det vill säga äldreomsorgen, LSS-boende och Individ & Familj. (Ett LSS-boende är en insats enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Det blev frågor om till exempel biståndsbedömning av rätt till ledsagare. Marianne fick förklara att här har Trelleborgs kommun varit klart mer generösa än vad lagen kräver. Många var intresserade av hur barnen i kommunen mår, varför många får neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, Aspergers autism och liknande, och tvångsomhändertas enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Sista Pub-kvällen för året är onsdagen den 4 december kl 18. Vi hoppas att det åter en gång blir fullt med pratglada gäster.

Handelsministern på Trelleborgsbesök

 2013-11-15 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Handelsminister Ewa Björling (M) besökte Trelleborg och företaget FMT under onsdagen. Det blev studiebesök på FMT och den internationella hamnkonferensen.
Där fick hon se hur produktionen av passagerarbryggor går till, och höra hur företaget skulle gynnas av ett frihandelsavtal med USA.
FMT är ett innovativt företag med egna patent och lösningar med smart tekniskt kunnande. Producerar till exempel passagerarbryggor för flyg och färjor ut för vidare leverans runt om i världen.
En annan produkt är markförsörjningssystem till flygplan. DSG som de kallas, förser planen med el, vatten och bränsle.
Varje år anordnar Trelleborgs Hamn AB en transport- och logistikkonferens. På konferensen diskuteras transport och logistikfrågor på det internationella planet.
Lunch åt vi gemensamt på Rådhuset. Det blev en avkopplande halvtimma innan det var dags för Ewa Björling och henne pressekreterare att bege sig på nya äventyr. Lars Mikkelä var strategiskt placerad liksom jag själv och fick en intressant pratstund. Styrelsen för Trelleborgsmoderaterna hjälptes åt att sätta Trelleborg på kartan.

Transportkonferens, FMT.
Artiklar i Trelleborgs Allehanda: Korridorsnack på hamnens konferens, Handelsministern kom till Trelleborg.

Gåsamiddag på Gästis

 2013-11-11   Lokal politik
 två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Moderatlunch på Gästgiveriet i Anderslöv, som snabbt förvandlats till Gåsamiddag avnjöts av ett stort antal Moderata Seniorer fredagen den 8 november.
Anrättningen var helt acceptabel men kunde tyvärr inte nå upp till den exceptionellt höga nivå som Restaurangskolan på Forum i Trelleborg uppnått de två föregående årens (se nedan). Tlill exempel serverades ingen svartsoppa eller alternativ soppa som förrätt.
Huvudrätten - Gås med tillbehör - bestod av kokta katrinplommon, äppelmos, rödkål, stekta äpplen och brynt kulpotatis. Möra och fina skivor av gåsen och det var bara att ta om för den som orkade. Själv orkade jag en hel del - alldeles för mycket enligt Lena. Ställer krav på snabb bantning.
För ett extra påslag, 60 kr, fick vi också äppelkaka med vaniljsås. På Restaurangskolan fick man välja på två sorter, Skånsk och Fransk äppelkaka, och vaniljsås eller vispgrädde. Så inte på Gästis. Ingen höjdare.
Vi var sjutton nöjda seniorer från moderaterna i Trelleborg som motvilligt efter skålande och glatt skrålande lämnade bordet efter två timmar. Inga missnöjda miner där inte. Vi har alltid det så trevligt tillsammans. Extra trevligt att vi fick med en medlem som inte tidigare deltagit i luncherna, Carl-Adam Olander. Se bild ovan till vänster i herrskapet Börnnemarks sällskap.

Tidigare bloggar om Gåsamiddagar
Gåsamiddag, 12-11-14 och Gåsamiddag med njutning11-11-10. Båda gångerna på Restaurangskolan på Forum i Trelleborg.

Med Europeiska Unionen i centrum

 2013-10-31  Lokal politik
  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Höstträff i Malmö 2013 för Skånes Moderata Seniorer
Vi var ett dussin Moderata Seniorer från Trelleborg som tog oss till Kockums Fritid i Malmö i den arla morgonstunden fredagen den 25 oktober.
Elsa Tibblin, ordförande för seniorerna i Malmö välkomnade oss alla och särskilt förste talare som var Anna-Maria Corazza Bildt, "direkt från New York".
Men ingen jet lag där inte. Hon tog direkt scenen i besittning med sitt vinnande leende och tog alla de över 90 lyssnarna i sin famn.
Sedan talade hon i över en timme helt utan skrivet manus om sitt omfattande arbete nationellt men framför allt internationellt och alldeles särskilt om EU och Europaparlamentet. Hon talade sig varm för att politiken ska ha ett företagarperspektiv, den ska ha ansvar för att förenkla för företagen, men också ett konsument perspektiv, Anna-Maria ser som ett särskilt viktigt uppdrag för henne som vald ledamot av Europaparlamentet att värna om den fria rörligheten inom EU för både varor, tjänster och människor, den inre fria marknaden är nämligen inte så fri som det låter.
För en underbar avslutning stod Gunnar Hökmark - med många års erfarenhet av arbete i Europaparlamentet - även han. Han höll ett gripande valtal, med mycket engagemang, patos och karisma som lockade till både skratt och eftertanke.
Därimellan hade vi fått lyssna på vice ordförande i Malmö kommunstyrelse, Anja Sonesson och statssekreteraren i Justitiedepartementet Minna Ljunggren med ansvar för Migrations- och asylpolitik som ersatte Tobias Billström som lämnat återbud.
Till sist överlämnade Elsa Tibblin stafettpinnen till Lisbeth Holmquist Ängelholm som ansvarar för Vårmötet 2014, den 16 maj. Alla hjärtligt välkomna dit!

Bildtexter: 1. Trelleborgare: Bertil Tomelius, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Bosse Evanth, Ola Pärson. Bakom Sten Andersson, Claes Jönsson, Ingegerd Möller-Leo med flera.
2. Bertil poserar med Anna Maria Corazza Bildt som också signerade sin nya bok "Jag gör skillnad".
3. Elsa Tibblin, seniorledare för moderaterna i Malmö, på väg att tackomfamna Gunnar Hökmark efter välförrättat värv.
4. Elsa Tibblin överlämnar stafettpinnen till Lisbeth Holmquist Ängelholm som ansvarar för Vårmötet 2014, den 16 maj. Karl G Högberg, Seniorrådet i Skånes, ordförande övervakar.

Läs mer här: Med europeiska Unionen i centrum.  Senaste "träff", Vårträffen i Bara, Svedala.

Intervjudags Regionvalkretsens Skåne Sydväst II

 2013-10-03  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vid förra mötet kom vi gemensamt fram till de 12 personer (se lista här) på kandidatlistan som skulle prioriteras och därför intervjuas. I måndags intervjuades 7 personer och idag resterande fem. Jag var med på förmiddagen tillsammans med Christer Mars, Vellinge, ordförande, Lars Johnsson, Burlöv, Ina Liljeberg, Trelleborg samt Hans Mårtensson, Svedala. Christer Mars ledde utfrågningen. Intervjuarena varade 45-60 minuter. Jag var med om att ställa frågor till En av de yngsta kandidaterna, Emma Köster från Lomma, och en av de äldsta, Göran Holm från Vellinge. Efter intervjuerna fattade vi enhälligt beslut om huruvida de skulle föreslås placeras på någon av de främsta platserna, 1-6, eller plats 7-12. De två har många konkurrenter.
Under de senaste veckorna har ett provval genomförts. Resultaten blir färdiga nästa vecka. Och det kan också komma att påverka den sluliga listans utseende.
Bild från ett tidigare möte: På bilden ses från vänster till höger medsols: Ina Liljeberg Trelleborg, Karin Hansson Lomma, Mats Malmgren Svedala, Bertil Tomelius Trelleborg, Lars Johnsson Burlöv, Anne Jönsson Svedala, Christer Mars Vellinge, Kristina Fredin Vellinge.
Lista över samtliga ledamöter i Regionvalkretsens Skåne Sydväst II styrelse.

Arbetet i Regionvalkretsens Skåne Sydväst II styrelse startade den 23 april 2014.

V6-ans andra möte

 2013-09-27  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Fredag den 27.9 hade vi samlat representanter för fyra av de sex kommunerna i sydvästra Skåne. Vi kallar oss . Vårt förra möte som var det första ägde rum den 4 februari i Folkets Hus i Svedala.
Det blev ett möte präglat av öppenhet och intresse för de olika förhållanden som Moderata Seniorer arbetar under.
Tyvärr hade Sune Cederpil från Staffanstorp förhinder liksom Lundagänget Rolf Hallgren, Birgitta Hansson och Ingegerd Rabow.
Men Bertil Tomelius och Ove Carlsson kunde hälsa välkomna Mats Malmgren Svedala, Gunilla Bjöck och Jan Nyberg från Skanör samt Kent Olsson från Skurup.
Mats Malmgren har skrivit minnesanteckningar från mötet, läs mer här.
Nästa möte blir i början av februari 2014, även denna gång i Trelleborg. Deltagarna blev förtjusta i den eleganta partilokal vi har.
-an är en (sjätte)del Moderata Seniorrådet i Skåne.
Bilden som är från ett tidigare möte visar, från vänster, Gunilla Bjöck, jag själv, Kent Olsson, Ove Carlsson och Mats Malmgren.
Blogg om höstens Seniorråds möte i Malmö.
Blogg om Seniorrådets Arbetsutskott.

Höstens Seniorrådsmöte

 2013-09-20  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Riksdagsledamoten Anders Hansson, som är ledamot av försvarsutskottet, visade på pedagogisk sätt att "allt inte var bättre förr" när det gäller den svenska försvarsmakten (FM). Vi får nu betydligt mer för varje satsad krona är effektivare och bättre tränade.

Lunchen vi bjöds på var den bästa hittills, enligt samfällda kommentarer, tre välmatiga danska "smörrebröd" garanterande mättnad.

Riksdagsledamoten Christer Akeij, som bland annat är ersättare i Miljö- och jordbruksutskottet pratade om varför det byggs så få bostäder i Sverige, bara hälften så många som i våra nordiska grannländer.
Vår senaste riksdagsledamot Anette Åkesson, presenterade skatteutskottet, där hon är ersättare. Hon passade också på att ta upp den rykande aktuella höstbudgeten. Hon är en entusiasmerande "valtalare" som fick åtminstone mig
Till sist diskuterade vi viktiga frågor att ta upp på partiets arbetsstämma den 17 oktober. Ordförande Karl G Högberg föreslog ett uttalande angående pensioner, "bromsen" och skatter vilket enhälligt antogs av mötet.

Bildtexter: 1. Christer Akeij, bakom honom Birgitta Hansson och Ingegerd Rabow, Lund, Mats Malmgren, Svedala och Bo Håkansson, Simrishamn. Längre bak syns Sune Cederpil, Staffanstorp och Leif Zadig, Bromölla.
Bild 2: Ove Carlsson, Trelleborg, Ulla Brobeck, Kristianstad, Olle Ydstedt, Malmö. Bild 3: Chefsombudsman Mikael Larsson presenterar partiets målgruppe i balet 2014, bl a är "Äldre" en målgrupp.
Bild 4: Anette Åkesson pratar med bland andra Sten Sandström, Perstorp, Sune Cederpil, Staffanstorp, Christer Akeij och Kent Olsson, Sturup
Bild 5: Damerna låter sig väl smaka av smörrebröden, bl a A-C Kullman, Sjöbo, Ulla Brobeck, Kristianstad och Ulla Ståhl, Ängelholm

Tidigare träffar med Seniorrådet: 9 mars 2012 och 28 oktober 2011.

Besök på KulturMagazinet

 2013-09-14  Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I förrgår var Moderata seniorer med vänner på besök i Trelleborgs museums Kulturmagasinet som ligger på Karbingatan 2 i Trelleborg. I huset där sportcentrum Oasen ligger. Norr om Bastionskolan. Här finns verkligen många skatter i gömmorna!
Åsa Bill, 1:e antikvarie på Trelleborgs museum guidade skojfriskt men stilenligt tillsammans med Johanna Thornberg - utlånad från Svaneholms slott. Båda två hade mycket att berätta och gladde sig uppenbart över att ha så många intresserade och frågvisa gäster. Kulturmagasinet är inte öppet för allmänheten utom bara i samband med bokade visningar. Så vi kände oss hedrade över att få beträda en så historiefylld plats. 2000 kvadratmeter rymmer en hel del särskilt med tanka på att mycket ligger i fyra hyllplan. Dessutom finne det en övervåning till med mycket textilvaror men denna är ännu inte klar för visningar.
Åsa Bill har varit med att placera ut varenda pryl och hon vet de finns. Vad hon mest av allt önskar sig är att museet skulle få råd med en konservator, dvs en person med specialkunskaper för att vårda och bevara historiskt material. Men säger hon: "Det är inte modernt idag att satsa på det gamla".
Det är tänkt att allt ska vara fotograferat och digitaliserat i mars 2014 för att då bli också ett digitalt museum.
De flesta museum i Sverige visar bara två till fem procent av sitt samlade material. Det övriga är magasinerat. Trelleborg är ett av de främsta i Sverige när det gäller att ha offenliga visningar av sina magasin.
Senaste "utflykt" för Moderata Seniorer: Seniorutflykt till klockgjuteriet i Ystad.

Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb

 2013-08-31  Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vi blev 14 personer personer, Jan Hjertsson tvangs tyvärr att lämna återbud. Det var ett glatt och hjärtligt sällskap.
Det flesta åt "Dagens" för 80 kr. Då ingick citrondryck, sallad och kaffe, det vill säga ett rimligt pris.
Vi kunde välja på Biff Lindström, Pasta med Het Kycklinggryta och Varmrökt lax.
Maten var väl OK, och salladen också, dock fylldes det inte på i skålarna i takt med att de tömdes. Värst var att personalen var stressad så att servicen blev lidande.
Inger Persson som var med för första gången tyckte att det var gemytligt stund, ett bra sätt att träffa ny människor - läs medlemmar - och att utsikten över golfbanan och havet var ett plus.
Ett särskilt tack till Aino Vastagh och Eva Ekström som ordnat det hela.
Bild 1: Aino Vastagh, Birgitta Sandblom, vänster och Clas Jönsson, Bertil Tomelius och Sten Andersson, höger.
Bild 2: Ingergerd Möller Leo, Ulla Thornberg, Leif Malmstein och Sten. Övriga närvarande Marianne Ohrlander, Ove Carlsson och Marianne Ahlgren som fotograferade.
Bild 3. Jane Madsen, Bertil, Inger Persson och Lena Welinder.
Nästa Moderatlunch blir fredagen den 4 oktober klockan 1300 på Tegelbergs Golfklubb. Anmäl er gärna till Aino Vastagh redan nu, 0410-17028 alt aino.vastagh@bredband.net.
Därefter tar vi oss till Anderslövs Gästgivaregård fredagen den 8 november klockan 13

Senaste moderatlunchen den 11.4: Moderatlunch i glada vänners lag.
Tidigare bloggar om Moderatluncher: Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 2012-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Säsongsstart för politiken

 2013-08-13  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Semestern är över. Politiken är här igen. Startade med ett trevligt möte på Skåneförbundets kansli i Malmö. Arbetsutskottet för Moderata Seniorrådet i Skåne var fulltaligt. Karl G Högberg, ordförande, Bertil Tomelius, vice sekreterare, Maja-Liisa Mogensen, sekreterare. Övriga ledamöter Barbro Sellman, Carl-Johan Carlborg och Elsa Tibblin.
Vi givk igenom föregående mötes noteringar, diskuterade och utvärderade vårmötet i Bara/Svedala samt Seniormässan i Malmö.
Mycket tid ägnades åt att planera Seniorrådsmötet i Malmö den 19 september och Höstträffen, även den i Malmö den 25 oktober.
Slutligen diskuterade vi lämpliga frågor att ta upp på Förbundsstyrelsen möte den 19 augusti.
På bilden syns från vänster Barbro Sellman, Höör, Karl-Gustaf Högberg, Simrishamn, ordförande, Elsa Tibblin, Malmö, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, sekreterare och Bertil Tomelius, Trelleborg, vice ordförande.

Politikstart för ett år sedan: Måndagar är lyckodagar.

Resan framåt för FRAMTIDENS TRELLEBORG fortsätter

 2013-06-05  Lokal Politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
I samband med Framtidsdagen den 2 mars bestämde vi att vi skulle ses igen för att fortsätta vår politikutveckling. Fortsätta våra samtal kring valet 2014 och vad vi vill gå till val på.
Därför bjöds alla medlemmar i Trelleborg in till möte måndagen den 3 juni kl 18.00 på (M)ötesplatsen.
Under kvällen gjorde vi en återkoppling till det vi pratade om under Framtidsdagen. Mötet inleddes med att Göran Gärtner presenterade kvällens program.
Ulf Bingsgård presenterade själva utgångspunkten för valprogrammet 2014, Trelleborgs Kommuns strategiska inriktningar, det vill säga Arbete, Livskvalitet och Långsiktigt hållbar tillväxt. Och sedan diskuterade vi underrubrikerna Näringsliv, Utbildning och Självförsörjning, respektive Hälsa, Trygghet, Boende och Upplevelser, respektive Miljö, Ekonomi och infrastruktur.
En sammanfattning av den Swot-analys som gjorts den 2 mars vad gäller Styrkor, Svagheter, Hot och Möjligheter presenterades och diskuterades.

Planer på kommande kampanjer och information från riksorganisationen presenterades också. Liksom en kortare dragning av Femklöverns förslag på Budget 2014.
De 25 medlemmarna fick så nöjet av avnjuta två läckra och mättande smörgåstårtor från vår granne Cillas Salladsbar.

Bild: Ulf Bingsgård pratade om framtiden och valet 2014.

Seniormässan i Malmö

 2013-05-31   Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Region Skånes kongress Senior i Centrum arrangerades under fyra dagar på Malmö Arena och Malmömässan 29 maj till 1 juni 2013, varav tre dagar parallellt med Senior Mässan. Här fokuserades på äldres livssituation och äldrevård och man väntar ett stort antal AT/ST-läkare, hälso-, vård- och omsorgspersonal, närstående och allmänhet som besökare.
Moderata Seniorer i Skåne ansvarade för bemanningen av ett utställningsstånd.
Min uppgift var att mellan 12 och 14 på fredagen den 31 maj bemanna Moderata Seniorer i Skånes "stånd" på Malmömässan. Olle Ydstedt från Malmö seniorerna var också med (bild).
Vi bytte av Elsa Tibblin från Malmö och blev själva senare avlösta av Maja-Liisa Mogensen från Hässleholm.
Vi lockade med blå karameller, delade ut information och ställde frågor om vilka äldrefrågor som låg mässbesökarna varmast om hjärtat. Många av besökarna var i vår egen ålder.

Timmarna gick fort och jag hann träffa gamla kära bekant från mina många år i Möllevången - Sofielund i Malmö. Bland andra Leif Jönsson och hans fru Marianne från gamla Byalaget Sofia. Träffade också Gisela Löfström som liksom jag var med, i slutet av 80-talet, i en föräldrastyrelse på Sofielundsskolan, där hon en kort tid var ordförande. Bild på Gisela Löfström hittade jag här och hennes företag GLE-design här.

Läs mer: Seniormässan i Malmö.

Seniorutflykt till klockgjuteriet i Ystad

 2013-05-10   Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
En solig och varm dag i början av maj åkte några moderata seniorer till Ystad för att i första hand besöka klockgjuteriet där. Vi togs emot Rune Ahlgren,(bild) före detta slöjdlärare, som också arbetat länge på företaget men slutat med ålderns rätt. Nu leds företaget av Sven-Erik Kempe och hans son Tony. Ett tvåmans hantverksföretag som kräver en alldeles specifik kompetens. En avancerad hantverkstradition som som det är svårt att hitta en ny generation till.
Rune berättade på ett engagerat sätt historien om hur klockorna utvecklats med början på 1000-talet då de alltmer kom att ersätta vårdkasarna som informationsbärare. Det blev ett alltmer invecklat signalsystem där olika toner betydde olika saker.

AB M & E Ohlssons klockgjuteri grundades 1805 i Solberga med att laga spräckta klockor. Har nu lokaler på Koppargatan 26 på det östra industriområdet i Ystad. Har tidigare gjutit klockorna till bland annat Katarina kyrka i Stockholm. Kyrkklockorna har formen "Gloriosa", kyrkklockornas Stradivarius, som har en hel oktav olika toner från toppen till botten.
Det finns bara två klockgjuterier i Sverige, förutom AB M & E Ohlssons I Ystad är det Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna

Efter klockgjuteriet åt vi en gemensam lunch på Restaurang & Nattklubben "Litemer…"
De flesta åt Saltimbocca på kyckling med ugnsbakad färskpotatis och sky. Innan dess hade vi njutit av en riklig salladsbuffet. Med måltidsdryck och kaffe efteråt gick allt på rimliga 95 kr.
Läs mer om besöket här.
M & E Ohlssons Klockgjuteri AB, Bergholz klockgjuteri.

Vårträffen i Bara, Svedala

 2013-05-05   Lokal politik
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Vi åkte till Bara i Svedala kommun och letade upp PGA, Bara, en jättestor anläggning för golf och hotellverksamhet. Vi checkade in, satte på oss våra namnskyltar och minglade en stund med övriga fyrtiotal deltagare från Skånes övriga kommuner. Vi var många från Trelleborg, Inga Berggren, Ove Carlsson, Eva Ekström, Helny Feustel, Jan Hjertsson, Marianne Ohrlander, Bertil Tomelius och Aino Vastagh.
Vi samlades i den stora golfrestaurangen där Karl-Gustav Högberg och Mats Malmgren, ordförande för Moderata Seniorer i Skåne respektive Svedala hälsade välkomna och presenterade dagens program.
Jörgen Dahlström, försäljningschef på PGA National, Bara, berättade om anläggningens idé, bakgrund och framtidsversioner. Platsen för "en tidlös upplevelse med golf, mat och boende i högsta klass".
Efter en läcker lunch tog vi oss till Värbygården, som är församlingshemmet för Värby församling. Där inledde kyrkoherden Lars H. Johansson med att berätta om Slaget om Klågerup år 1811. Han väckte stort intresse och entusiasm hos publiken.
Kommunalrådet i Svedala Linda Allansson Wester höll ett intressant föredrag under rubriken "Svedala nu och i framtiden". Svedala är kommunen med "det perfekta läget" där turismen är en huvudnäring med bland annat "Svedala Open, Sturup Raceway och Sommar Rock i Svedala.
Därefter var det tid för Svedalas egen riksdagsledamot, förre kommunalrådet i Svedala, Gunilla Nordgren, som har besökt oss flera gånger i (M)öteslokalen i Trelleborg att ge sin syn på "Aktuellt i Rikspolitiken".
Hon följdes av sin make Sverker Nordgren, Bygg & Miljönämndens ordförande i Svedala som presenterade sin och PEABs hisnande vision för "Bo vid Bad i Bara".
En lyckad dag som avslutades med att Mats Malmgren överlämnade stafettpinnen till Elsa Tibblin, ordförande för Moderata Seniorer i Malmö som den 25 oktober anordnar höstträffen 2013 i Malmö. Välkomna dit!
Läs mer om vårträffen här!

Första Maj firande med Pontus Lindberg

 2013-05-02   Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Många personer hade kommit till (M)ötesplatsen på Algatan 76 i Trelleborg för att lyssna på Pontus Lindberg. Han är Regionråd i Region Skåne och ordförande i Regionala Tillväxtnämnden som är den andra stora delen av Region Skånes verksamhet efter Hälsa och Sjukvård. Region Skåne har 32 000 anställda, och är Skånes största kunskapsorganistion som omsätter 36 miljarder kronor per år. En organisation som aldrig vilar och som ständigt ökat sina resurser de senaste sju åren.
Under dessa år har köerna kraftigt minskat.
Tillväxten i Skåne hämmas av låg produktivitet i Näringslivet på grund av låg utbildnings- och kunskapsnivå. Pontus talade om fem strategiska arbetsområden för Regionala tillväxtnämnden. De är infrastruktur, Innovationer, Miljö och Kompetensförsörjning och arbetsmarknadsutveckling.
Visioner för infrastrukturen är 19 nya pågatågsstationer, superbusslinjer, och fast förbindelse Helsingborg-Helsingör. Allt för att tränga samman hela den skånska arbetsmarknaden. Det ska vara lätt att ta sig till nya arbetsplatser från hela Skåne.
Innovationer handlar om samarbete i kluster som livsmedelsakademin, förpackningssamarbete, exportsamarbete kring miljöteknik och rent vatten, utveckling av besöksnäringen.
Miljöarbetet handlar bland annat om biogasbussar och andra förändringar för att fasa ut användningen av fossila beänslen.
I östra Skåne finns ett projekt som heter Kompetenssamverkan Skåne.
Alla vi åhörare bjöds på stans största räkmackor, eller alternativet rostbiff. Det blev en riktigt lyckad 1 Maj.

Senaste Öppet Hus med riksdagsledamöter: Boriana Åberg, 130216, Gunilla Nordgren, 121110.
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19,
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Seniorrådets AU

 2013-04-25   Lokal politik 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I går den 24.4 sammanträdde för första gången det nya Arbetsutskottet för den Moderata Seniorrådet i Skåne. En stor överraskning väntade mig på Förbundskansliet i Malmö där ordförande Karl-Gustaf Högberg hade dukat upp med kaffe och Prinsesstårta för att i efterskott fira min nyss timade 70-års dag.
De tre nya i AU, Barbro Sellman, Höör, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg och Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm presenterade sig. Vi diskuterade AUs arbetssätt under det kommande året och planerade för Vårmötet i Bara/Svedala den 3 maj, Höstmötet i Malmö den 25 oktober, Malmö mässan den 31 maj - "Seniorer i centrum" med mera. Det blev också en fotografering för hemsidan och Blå Skåne.
På bilden syns från vänster Barbro Sellman, Höör, Karl-Gustaf Högberg, Simrishamn, ordförande, Elsa Tibblin, Malmö, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, sekreterare och Bertil Tomelius, Trelleborg, vice ordförande.

Regionfullmäktigevalkretsens styrelse sammanträder

 2013-04-24   Lokal politik 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Enligt nomineringreglerna för regionfullmäktigeval ska varje kommun utse två representanter i regionfullmäktigevalkretsens styrelse. För Trelleborgs kommuns räkning utsågs Ina Liljeberg och jag, Bertil Tomelius till representanter i styrelsen för Skåne Sydväst 2. Övriga kommuner är Lomma, Burlöv, Svedala och Vellinge. Representanter för MUF, Seniorerna och MQ ingår också i styrelsen.
Vi hade första mötet i går den 23.4. Till ordförande valdes Christer Mars (Vellinge), till vice ordförande Ina Liljeberg och till sekreterare Bertil Tomelius (båda Trelleborg). Åtta personer var närvarande, flera av ledamöterna saknades emellertid
Vi gick bl a igenom samtliga inkomna kandidatförslag (38 styck) i tur och ordning. Ingen av dessa valdes bort.
På bilden ses från vänster till höger medsols: Ina Liljeberg Trelleborg, Karin Hansson Lomma, Mats Malmgren Svedala, Bertil Tomelius Trelleborg, Lars Johnsson Burlöv, Anne Jönsson Svedala, Christer Mars Vellinge, Kristina Fredin Vellinge.

Moderatlunch i glada vänners lag

 2013-04-11   Lokal politik 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Så var det dags för årets andra moderatlunch. Vi var åter på Restaurangskolan på Forum men nu var det tredjeklassarna som stod för tillagning och servering.
Förrätten bestod av Sparrissoppa med räk och laxfylld ravioli. Den var god men lite annorlunda, raviolin bjöd på en överraskning.
Varmrätten innebar Ankbröst med pommes mouseline, rotfrukter, champinjoner och rödvinsås med rårörda lingon. Ugnsrostade endivsallad till det. Det ville de flesta ha men tyvärr fanns det bara till sex personer. De övriga erbjöds i stället lammrulle och lammkotlett och det tycktes inte göra dem besvikna. En person valde dagens husmanskost som var Fetaost fyllda pannbiffar med hasselbackspotatis, tsatsiki och rostad karamelliserad paprika.
Fina namn på alla rätterna och elegant upplagt på tallriken. Blev högt betyg på alla rätter inklusive en efterrätt som var Mangacheesecake med hallongelé. Lägre klass var det på serveringspersonalen. Synd att skolan inte prioriterar högre hur man förhåller sig till kunderna.
10 personer åt och hade trevligt några timmar tillsammans. Tre rätter inklusive dryck och kaffe, 130 kr inalles. Ett klipp!

Senaste moderatlunchen den 13.2 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag.
Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 2012-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Påskliljor på skärtorsdagen, 5 års jubileum

 2013-03-29 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Verksamheten startade klockan 10 på förmiddagen. Då hade Ulf Bingsgård redan ordnat att all nödvändig attiralj fanns framtagen och 3000 påskliljor hämtade till (M)ötesplatsen på Algatan 76 i Trelleborg. Där var samlade förutom jag själv och Lena, alltid lika effektiv och arbetsvillig, vidare Ina och Helny,och senare anslöt sig också Gunnel Folkesson. Att klippa snörstrumpar i lagom längder, stoppa genom hålet i det medföljande kortet(se bild) samt knyta allt runt tre påskliljor till en bukett var en grannlaga uppgift som tog två och en halv timma. Se utgångsläget (bild).
Klockan 14 ankom Göran Gärtner med sitt manskap för att ta hand om utdelningen på stan. I våra vackra blå jackor eller med M-halsdukar gav de sig ut i den lite kyliga tidiga vårdagen. Många hade ställt upp men det tog ändå flera timmar för att dela ut 1000 buketter till glada och tacksamma trelleborgare!
Förra året: Påskliljekampanj, 4:e året i följd.

Årsmöte moderata Föreningen i Trelleborg

 2013-03-26 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den 26 mars höll moderata Föreningen i Trelleborg årsmöte. Ett enigt möte av 35 närvarande medlemmar röstade alla i enlighet med valberedningens, med Tord Larsson, i spetsen förslag, att omvälja alla styrelseledamötet. Som ordförande omvaldes, inte oväntat, Ulf Bingsgård. Även jag själv omvaldes. Under det efterföljande konstituerande styrelsemötet, tog Håkan Sjöberg, enligt min önskan, över posten som ordinarie sekreterare- Under 2013 kommer jag undan med viceposten.
Blogg från Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012.
Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

Läs protokollet från årsmötet här. Konstituerande protokollet här. Närvarolistan här.

Årsmöte Moderata Seniorer 2013

 2013-03-19 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Moderata Seniorer har hållit årsmöte 2013. Som vanligt i partilokalen på (M)ötesplatsen. Jag själv utsågs som mötesordförande och Lars Fränngård som mötessekreterare. Samtliga ledamöter från 2012 omvaldes inklusive Bertil Tomelius som ordförande. Även vid förra året omvaldes hela styrelsen. Dags med en förnyelse tycker jag nog även om det är ett uttryck för förtroende att nu bli omvald som ordförande för en femte gång på rad.
Som vanligt bjöd vi på kaffe och fastlagsbullar efter avslutat möte.19 medlemmar närvarade, se bilaga)
Direkt efter årsmötet följde det konstituerande styrelsemötet varvid platserna fördelades enligt som följer:
- vice ordförande Ove Carlsson
- Sekreterare Ola Pärson
- kassör           Helny Feustel
Aktivitetssamordnare: Eva Ekström, Aino Vastagh, Marianne Ohrlander (för M-luncher enbart)
Övriga ledamöter: Tord Larsson och Jan Hjertsson
Firmatecknare: Ordförande/Kassör var för sig.

Tidigare årsrsmöten 2012, 2010, 2009 och 2008.

Diskussion kring FÖPen

 2013-03-14 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Lördagen den 13 mars bjöds alla ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i Trelleborg till ett möte i Rotundan i Parken. Avsikten var att öka kunskapen om den Fördjupade Översikts Planen (FÖP) för Trelleborgs Stad.
Vu hade alla fått papper i god tid i förväg för att kunna förbereda oss.
Träffen bestod av två delar.
Förmiddagen ägnades åt Trelleborgs förutsättningar, vilka visioner och målbilder vi har av utvecklingen av Trelleborgs stad.

Efter en god och nyttig lunch handlade eftermiddagen om att förstå de begränsningar och konsekvenser som är kopplade till de förutsättningar, förstärkningar, framgångsfaktorer och målbilder som har diskuterats under förmiddagen.

Hur hänger frågorna ihop och vilka är de strategiskt viktiga satsningarna som vi behöver fokusera på i Trelleborg? Eftermiddagens workshop handlade om att hitta ett strategiskt fokus för stadens utveckling i relation till hur vi ska planera att använda vår mark. Kartan är en direkt konsekvens av våra valda prioriteringar.

Både för- och eftermiddag innehöll ett grupparbete eller Workshop där vi diskuterade och gemensamt hittade konkreta förslag och lösningar. Alla partier och var med i alla grupper och det blev intressanta samtal över partigränserna.
Som underlag för diskussionerna hade vi FÖPens IDENTITETSBÄRARE samt FÖPens föreslagna STRATEGIER i en överskådlig lista.

Framtidens Trelleborg

 2013-03-07 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Trelleborgsmoderaterna samlades den 2 mars i Malmrossalen, Hamngatan 9 för att under hela dagen ägna oss åt att forma vår politik för Trelleborgs kommun nu och i ett framtida perspektiv mot 2020.
En dag med högt i taket och kreativiteten på topp för att få fram idéer och visioner för Framtidens Trelleborg.
Efter samling med kaffe klockan 0930 inledde Ulf Bingsgård med en nulägesanalys av hur långt vi kommit med det som vi lovade i vårt valprogram 2010, "Vi vill göra ännu mer för Dig!"
Det var mycket som vi med stolthet kunde pricka av som genomfört t ex:
- Tillgänglig och valfri äldrevård utan köer
- Flera LSS-boenden i Trelleborgs kommun
- Mindre centralstyrning i kommunala skolor
- Skolbuss åt alla
- Vi ska satsa på både elit- och breddidrott
- Bygga färdig motorvägen
- Få ringväg till Trelleborg
- Verka för praktik och lärlingsplatser åt ungdomar
- En fortsatt bra dialog med företagarna i kommunen

Sedan kom Rune Larsson (bild). Med en inspirationsshow man svårt glömmer.
En ståuppare som sprungit sig genom livet och bokfört alla löpturer sedan 1973. 23150 mil har det blivit, nära två tredjedelar av avståndet mellan jorden och månen. Han avfärdar uttrycket "att sikta på stjärnorna" som alltför otydligt, nej satsa på månen, den ligger på löpavstånd.
Rune har gjort en verklig klassresa. Uppfödd i ett fattigt hem, ynklig, mesig och kortväxt som barn. Har var så obetydlig i skolan att han inte ens var värd att mobba.
Men som utnyttjat sina mindrevärdskomplex som en stark drift att komma framåt och ständigt överträffa sig själv. Också i att springa långt och springa längre och vinna över andra.
Hans mantra var offer - fighter - bilden. En skala med två ytterligheter. Att ta en offer position kan vara bekvämt. Att låta någon annan ta hand om problemet. Ta inte ansvar, skyll dina problem på andra eller på omständigheterna som du säger dig inte kunna påverka.
Det är bättre med en fighter inställning "JAG ska göra något åt det". Försök att i varje situation röra dig några millimeter på skalan i riktning mot "Fighter".
Var vaksam mot offermentaliteten! Den ligger ständigt på lur.
Var också vaksam mot den fördärvliga "annanismen". Problem och arbetsuppgifter dyker ständigt upp i en organisation. Låt bli att låtsas som om det är "någon annan" som ska hand hand om dessa. Då blir inget gjort. Personen "annan" existerar nämligen inte. Det är "Jag själv" som måste göra det!
Läs mer på Rune Larssons hemsida.
Efter en god lunch i trevligt sällskap presenterade Ulf resultatet av den lokala opinionsundersökningen som genomförts under februari.
Därefter blev det en Workshop kring den lokala politiken under ledning av Mats Svanberg, stabschef på Region Skåne.
Och så till sist "mingel och mys" som avslutning lördagseftermiddagen. Skönt och trivsamt i goda vänners lag!

Ut i verkligheten

 2013-02-21  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Arbetsmarknadsförvaltningen (bild) ger politikerna i nämnden möjlighet att följa verksamheten på nära håll. Genom att vara närvarande i det dagliga arbetet kan politikerna dela med sig av sina upplevelser och upptäckter till förvaltningens tjänstemän. Dessa kommer att ligga till grundför nämndens fortsatta arbete.
Detta började vi med för ett år sedan och nu var det dags för en ny omgång. I mitten av februari "skuggade" jag verksamheten på Etableringsenheten, de tre övriga är Arbete och kompetens, Myndighetsenheten, och Navigatorcentrum. Dessa tog andra nämndsledamöter hand om.

Chefen för etableringsenheten Tomas Djurfeldt visade mig till Jobb Service Syd - JSS - och dess arbetande förman Bengt Andersson (bild). Bengt har varit med länge och tycks vara en som har god hand med sina "gubbar". De som är anställda på Jobb Service Syd är personer som på ena eller andra sättet blivit arbetslösa och varit detta länge. Att komma tillbaka till arbetslivet kan vara svårt men underlättas av att arbetskamraterna har liknande erfarenheter. Där finns också flera praktikanter som arbetar utan lön i väntan på att företaget ska expandera så att det blir plats även för dem.
Bengt tog med mig i tjänstebilen först till Alstad skola och sedan till Väståkraskolan i Anderslöv för att besöka tre av sina "gubbar" i full verksamhet med professionella målningsarbeten.
En övergripande uppgift för "nya" Jobb Service Syd är att hitta nya kunder, RUT och ROT är två bra hjälpmedel.

Jag fick också tillfälle att träffa "Fixar-Malte", Roland Björk (bild). Han har ett jobb som underlättar livet för många 75-plussare i Trelleborg. Hans jobb präglas av förtroendeskapande, flexibilitet och social förmåga. Han tar många egna initiativ för att hjälpa sina kunder. Alla ska inte avslöjas här.
Även för "Fixar-Malte" är problemet att nå ut med information om sin verksamhet till sina brukare. Han skulle önska sig mer hjälp av Hemtjänstens personal.
Efter lunch fick jag träffa Åsa Lindstedt (bild), administratör på halvtid, med den viktiga uppgiften att få Migrationsverket att betala för alla extra kostnader som kommunen har för bland annat ensamkommande ungdomar från framför allt Afghanistan. Kallas "återsökning" av pengar.
Till sist fick jag följa med Kristina Löfstedt, nybliven avdelningsföreståndare för ungdomsboendet Pegagus, som tog mig till ett nytt utslussningsboende, det tredje i kommunen. Där ska två ungdomar i taget träna sig tills de är klara för att klara sig på egen hand.
I fjol besökte jag de övriga tre enheterna. Senaste skuggningen .

Öppet Hus med Boriana Åberg

 2013-02-16  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Många personer hade kommit till (M)ötesplatsen på Algatan 76 i Trelleborg för att lyssna på Boriana Åberg, en av vår valkrets, Skåne Södra, representanter i riksdagen. Hon är ledamot sedan 2010 och är ersättare i näringsutskottet.
Som läget är nu måste man ta människornas oro för sin ekonomi och sitt jobb på allvar men samtidigt också framhålla att den svenska alliansregeringen har klarat den finansiella krisen betyligt bättre än andra europeiska länder. 2012 är 200 000 fler människor i arbete än 2006. Det finns 17 miljarder kronor att spendera på olika reformer inför september 2014. Oppositionen däremot, som förutom att inte kunna samlas inför ett eget gemensamt förslag, har mest skattehöjningar och bidragsökningar att komma med.
Boriana betonade att hon är vår representant i riksdagen och hon tar villigt emot både telefonanrop och emails.
Hon visade sig åter igen - senast var hon här i mars i fjol - vara en uppskattad och engagerande talare.

Senaste Öppet Hus med riksdagsledamöter: Gunilla Nordgren, 121110.
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19,
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Moderatlunch på Alla Hjärtans dag

 2013-02-13  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Det var förstaklassarna på Restaurangskolan på Forum som bjöd på sin första lunch för terminen.
Först fick vi gotta oss med ett stort salladsbord med en massa nyttigheter och hemmabakat bröd. Riktigt bra sammansatt som i varje fall jag själv uppskattade stort.
Efter detta följde huvudrätten "Brässerat kycklingbröst med ugnsrostade potatis" och en härlig sås till det. Något som väl numera får kallas för svensk husmanskost. Ett generöst iskänkt glas rödvin passade bra till detta. Efterrätten blev pricken över i-et i form av "Glass med varma bär" där man hittade både jorgubbar, blåbär, hallon och lingon.
Det föreföll som om det finns brister i marknadsföreningen. Inga gäster fanns utöver de som Moderata Seniorer tillsammans med Senior Sports School lyckats trimma samman.
Ett stort tack till de nya eleverna som verkligen visat framfötterna både i köket och restaurangen. De fick också gästernas varma applåder.
Bara att beklaga de som inte tagit tillfället i akt att njuta av god mat i glada vänners sällskap. Men elva personer blev vi i alla fall.
Och kaffet servades gratis.
     
 Hovmästarna presenterar dagens meny  Lena och Marianne ler vänligt mot fotografen  Liksom Gunnar Hedin och Birgitta Sandblom
     
 Lena Welinder tar för sig av det nyttiga
salladsbordet
 Den fantastiska efterrätten  Välförtjänta applåder efter välförrättat värv

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 2012-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Gåsamiddag

 2012-11-14  
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Årets gåsamiddag på Restaurangskolan på Forum i Trelleborg blev mycket lyckad även i år. 14 personer hade bänkat sig kring det det för Moderata Seniorers räkning dukade bordet. Till förrätt Svarsoppa med krås eller som alternativ, vilket jag valde, Skaldjurssoppa. Till huvudrätt Gås med tillbehör, dvs sås. äppelmos, rödkål och vinärsgelé. Till efterrätt kunde man välja mellan fransk eller skånsk äppelkaka. Allt mycket läckert till det facila priset av 245 kr per kuvert. Öl, vin och vatten fanns att beställa.
Röster i vimlet. "Roligt att prova på något nytt och träffa nya människor" (Lena Welinder). "Moderatluncherna är altid trevliga. Man träffar många nya människor och trevliga ungdomar som serverar. Svartsoppan smakade annorlunda, men på ett gott sätt (Maj-Lis Svensson). "Vi lät oss alla väl förplägas" (Lars Fränngård).
Bloggar om tidigare gåsamiddagar:
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Källgården i Källstorp, 08-11-13.

     
 Ove Carsson & Marianne Ohrlander och Lars Fränngård (th) samt Lena & Mårten Bönnemark, Lena Welinder och Ulla Thornberg (tv) lät sig väl smaka av gåsens alla läckerheter.  Huvudrätten avfotograferad  Staffan och Maj-Lis Svensson poserade glatt
      
 Kenneth Bingsgård och Eva Ekström trivdes bra ihop  Liksom Lena Welinder och Bertil Tomelius Restaurangskolans elever fick välförtjänta applåder

Öppet Hus: Gunilla Nordgren

 2012-11-10  Lokal politik 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Dagens gäst vid Öppet Hus på (M)ötesplatsen, Algatan 76 var Riksdagsledamot Gunilla Nordgren berättade om vad som händer och sker i riksdagen. Hon sitter i Socialförsäkringsutskottet, så det blev mest frågor om detta. Gunilla Nordgren var ekonom på SE-banken i 20 år innan hon blev heltidspolitiker för 10 år sedan, först som kommunstyrelse ordförande i Svedala och sedan sedan 2010 riksdagsledamot. Hon presenterade Statens budget för 2013 lagom detaljerat och erbjöd information som alltid är bra att ta till sig och använda politiskt. Hon var aktiv och engagerad och gav ett mycket positivt intryck. En bra riksdagskontakt för sydvästra Skåne och inte minst för Trelleborg.
På bilden överräcker kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård läckra lokala produkter till riksdagsledamoten Gunilla Nordgren som tack för besöket. Flera frågor från publiken väckte skratt! Ulf Bingsgård deltog uppmärksamt i debatten!

Tidigare bloggar om Öppet Hus på (M)ötesplatsen:
Öppet Hus på förste Maj 2012,
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19,
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Dubbla segrar

 2012-10-23    Lokal politik, Sport
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Måndagar, särskilt den första kvällen i månaden hålls det möte i Kommunfullmäktige i Trelleborg. Sedan sommaren har jag en ordinarie plats bland de 16 moderata ledamöterna. Skillnaden är inte så stor eftersom jag som förste ersättare tidigare ändå nästan alltid "tjänstgjorde" på grund av någon annans återbud.
Mötet i måndags blev långt. Vi träffades klockan 17 och först efter 6 timmar var allt över. Det blev långa diskussioner om medborgarförslag, om Sverigedemokraterna motion om vikten att ersätta skolornas lättmjölk med mellanmjölk, "man kan inte äta flingor med lättmjölk" och om Trelleborgs Hamns behov av lån till nya investeringar och därmed utökade borgensförbindelser från kommunens sida.
Mot detta protesterade Söderslättspartiets (SSP) två "utbrytare", Lars-Olof Flinck (före detta Moderat) och Bertil Larsson (före detta Folkpartiet) (bild) i allt högljuddare toner medan kvällen gick mot midnatt.
Eftersom de båda största partierna M och SAP var överens i Hamnfrågan var utgången av omröstningen given. Birgitta Sandblom som satt på SSPs tredje mandat till och med i våras har hoppat av och är nu oberoende ledamot - och sedan någon månad tillbaka indragen i Senior Sport Schools verksamhet.
Betydligt mer spännande var ett annat fenomen som utspelade sig under kvällen, även detta med ett lyckligt slut (bild). TFF vann hemma på Vångavallen med 3-1 mot Falkenbergs FF, vilket "nästan" säkert räddar TFF från nedflyttningsplats från Superettan. Två matcher återstår, TFF har fyra poäng ner till Värnamo på nedflyttningsplats.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.
TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF slog Falkenberg.

Där väljarna finns...

 2012-09-27  Lokal politik, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
Det gäller att vara där väljarna och de blivande medlemmarna finns. Som här på färjan mellan Mukran och Trelleborg lördagen den 22 september. Där vi njuter av en delikat och näringsriktig buffet. Den annars ofta långtråkiga hemfärden gick snabbt i sällskap med Ingrid Tunestål, sekreterare i styrelsen för Vänskapsförbundet Sverige-Tyskland och Karin Nilsson som anmält sig till höstens Senior Sport School som redan kommit i gång i tisdags den 25 september. Och där fick jag, och mina "assistenter" Sten Andersson och Marianne Ahlgren, som redan arbetar för partiet, tillfälle att träffa Karin tillsammans med ett tjugotal andra förväntansfulla damer och herrar i övre medelåldern. Lika många väntar på sin tur till våren. Varför inte blivande aktiva seniora valarbetare 2014!
Bild på Ingrid, Karin och mig.
Blogg för Senior Sport School i Trelleborg.

Hamnen och Staden, två siamesiska tvillingar

 2012-09-18    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Hamnutbyggnaden pågår i Trelleborg och i går kväll hölls ett möte i Ångkvarnen, Hamngatan 9. Ett lyckat möte med mycket intressant information och stor variation.
Hamnstyrelsens ordförande Jan Isaksson hälsade deltagarna välkomna och angav kvällens "dagordning".
Jan Isaksson gav en historisk exposé över Trelleborgs Hamns utveckling ända från 1500-talet då köpmän och jordbrukare gick samman för att skapa möjligheter för handel med andra länder. 1619 förlorade Trelleborg sina stadsprivilegier och därmed sina rättigheter att idka handel.
200 år senare byggdes en ny hamn och 1862 bildades ett hamnbolag. Från och med 1867 är det staden som är ägare.
Nu är det nya visioner som styr, hamnen ska flyttas och Sjöstaden ska bli verklighet om något decennium eller kanske tidigare.
Jan Isaksson betonade att Hamnen och Stadens utveckling är som två siamesiska tvillingar, båda är varandras förutsättning.
Efter en kort paus då det bjöds på baguetter och dricka berättade Hamnens VD Tommy Halén om utbyggnaden, hur långt den är klar och vad som ligger i framtiden. Rean idag är Trelleborgs hamn den största Ro-Ro hamnen i Skandinavien och Östersjöns största järnvägshamn.
Därefter vidtog ett intressant studiebesök där vi fick åka runt i hamnen och titta på och få beskrivet både gammalt och nytt och framtida visioner.
Tidigare bloggar om hamnen i Trelleborg:
Hamnens Dag, 12-20-09.
Hamnens dag, 11-08-21

Samkväm på (M)ötesplatsen

 2012-08-28   Lokal politik 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
I går den 27 augusti kl 16-18 bjöd Moderata Seniorer i Trelleborg in till ett samkväm på (M)ötesplatsen. Avsikten var att skapa en god och engagerande inledning på höstens politiska arbete.
Vi blev många fler än vi förväntat oss och det krävde en stora insats av våra flitiga damer att få ihop tillräckligt med assietter med mumsiga snittar att kalasa på. Ett bra arbete främst av Helny Feustel, Ingrid Möller Leo och Aino Feustel och ett varmt tack till dem.
Trelleborgs kommunalråd och kommunstyrelseordförande Ulf Bingsgård underhöll länge kring rubriken med den retoriska frågan "Trelleborg - en fläck på kartan eller en stad ett räkna med?". Att Trelleborg tillhör Sveriges 50 största och Skånes fem största städer i Skåne är ju svar nog. VI måste lära oss se Trelleborg som en del av hela sydvästra Skåne och öresundsområdet. Vi har Sveriges näst största hamn och Östersjöns klimatsmartaste. Ulf presenterade också ett förslag till ny kommunslogan, 3Ten, Trygghet, Trivsamhet och Tillväxtlighet.
Även moderaternas gruppledare Lars Mikkelä var med och fick flera frågor att besvara. En handlade om nya medlemmar och vilka olika roller dessa kan få i det politiska arbetet för moderaterna.
Efter Ulfs föredrag blev det nästan en timmes frågestund där många passade på att fråga och diskutera områden som utveckling av byarna i kommunen. Där kunde Ulf Bingsgård presentera att Utvecklingsbolaget har i uppdrag att under hösten presentera en färdplan för bland andra, Skåre, Gislöv och Smygehamn.

   
Bo Evanth, Aino Vastagh, Ingegerd Möller Leo,
Ina Liljeberg, Marianne Ohrlander och Clas Jönsson
Lars Fränngård, Anita Bingsgård, Ove Carlsson, Lars Mikkelä,
Helny Feustel. I förgrunden Jane Madsen-Kristersson,
Ingrid Malmquist och Inga Berggren.
   
Jan Regnell, Inger Persson, Marianne Ahlgren,
Sten Andersson, Torbjörn Lanker och Kerstin Gahne
Jane Madsen-Kristersson och Ingrid Malmquist
lyssnar på Ulf Bingsgård

Hallongården i repris

 2012-08-02   Lokal politik 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Det blev en tidig start för höstens aktiviteter i Moderata Seniorers regi också i år. En repris på förra årets besök i fjol.
Femton moderata seniorer (bild) tog sig i går den 1 augusti i det vackra sensommarvädret till Hallongården i Bodarp. Hallongården drivs av Kerstin och Johan Biärsjö med familj. Vi blev energiskt guidade av Kerstin (bild) som visade oss runt bland 6000 löpmeter hallonbuskar av olika sorter. Men vi fick också tillfälle att bekanta oss med tackan Lina och lammen Ola och Viktor och att klappa getterna. Och ta bilder på de vältvättade änderna (bild).
Ett tjugotal ungdomar arbetar med att plocka hallon och klassa dem i två kategorier. Kerstin berättar att man har provat svenska ungdomar men de tycker att jobbet är för ansträngande. Nu är det främst personer från Polen (bild) som plockar.
Men de viktigaste medarbetarna är faktiskt bina, som levereras av bidrottningen i Räng och som svarar för den så viktiga pollineringen.
Efter visningen av odlingar, ängar och dammar fick vi en presentation av alla de produkter som tillverkas av hallon och andra bär som odlas på gården. Även sparris som är en stor produkt på gården.
Och till sist bjöds vi på kaffe och hallontårta i "finrummet".
Deltagarna var så nöjda med eftermiddagens arrangemang att de "kollektivt" anmälde sig till nästa års besök i samma regi. Och vill ha det som en tradition i framtiden, första onsdagen i augusti månad!

Kerstin Biärsjös Facebook sida.
Hallongårdens hemsida. Bidrottningens hemsida.
Blogg om förra årets besök, 2011-08-04.

Läckert på Europadagen

 2012-05-09    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Helt ny var Stig Svensson, som var helt nöjd med maten, men främst imponerad av att det fanns så många matgäster vid vårt framdukade bord. Och visst fanns det flera anledningar till detta denna dag. Den 9 maj 1950 lades grunden för Kol- och Stålunionen, ett projekt som skapats av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman och hans medarbetare Jean Monnet, och som sedan blev EG, som blev EU. Glädjande var att några gäster som vi inte sett på ett tag, dök upp, som Lisen och Torsten Mårtensson och Hans och Gun Odell.
Temat för lunchen var som sig bör "Europa Runt" och utmärkande var "Läckert, mycket och billigt". På buffen serverades Moussaka, Paella, Bouillabaisse samt Pasta med vitlök, typiska rätter i respektive Grekland, Spanien, Frankrike och Italien. Som mellanrätt serverades Brie ost och vindruvor och som dessert Choklad mousse med körsbär. Gott hemmabakat bröd fanns det och Sofie serverade vid vårt bord som vanligt till stor belåtenhet. Det var helt riktigt att alla inblandade kallades in för att avtackas med en varm applåd.

Senaste Moderatlunchen: Moderatlunch, 2012-03-14.
Tidigare bloggar om Moderatluncher:
Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26,
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.

Öppet Hus på förste Maj

 2012-05-03    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Sedan flera år tillbaka har moderaterna i Trelleborg Öppet Hus på 1 maj. Årets huvudtalare var Riksdagsledamot Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet sedan 2010.
Hans Wallmark, för ovanlighetens skull inte iklädd röda byxor, är nu partiets andreman i försvarsutskottet. Han säger sig ofta får höra att "vi har ju inget försvar längre". Men, menar han, något måste det väl vara som kostar 42 miljarder om året. Tidigare hade vi en stor "papperstrupp" som det tog tre år för att mobilisera 30 000 man. Men nu kan vi med det nerbantade försvaret mobilisera 50 000 man på tre veckor!
Hans Wallmark pratade länge om den "arabiska våren" och vilka stora effekter den unge grönsakshandlarens förtvivlade gest i Tunisien fick. Han brände sig till döds då myndigheterna beslogtag hans vagn och grönsakslager. Hans samlade förmögenhet vid sin död var 24 dollar. När ledaren för kleptokratin i Tunisien Ben Ali störtats hittas revolutionärerna stora högar av dollarsedlar dennes vardagsrum. Tala om bristande jämlikhet.
Men Wallmark hade också synpunkter, humoristiska och allvarliga, på det faktum att Stefan Lövén ska förstamajtala för första gången som s-partiledare och visade tydligt att han inte var en stor beundrare av socialdemokraten Peter Persson som samtidigt talade i Stadsparken, inför glesa skaror.

2009 handlade 1 Maj mötet om det då aktuella och särskilt inbjudna var Per Stenmarck och Hans Wallmark. Stenmarck var ledamot av Europaparlamentet i tio år efter Sveriges EU-inträde 1995. Hans Wallmark stod på moderaternas femte plats på listan med realistiska chanser att ta en plats efter EU-parlamentsvalet 2009.
2010, för första gången i egen lokal, var dat dags för sjukvårdsregionrådet Catharina Blixen-Finecke att hålla "förstamajtalet".

Mycket uppskattat blev den förtäring som vi bjöd på, danska smörrebröd från den nyss öppnade delikatessbutiken "Den Lille Danske" på Nygatan av de olika slag, med lax, räkor, leverpastej, sill och dessertostar. Och lämpliga drycker av många slag till det

Välkommen till Den Lille Danske.

Fjärde "skuggningen"

 2012-04-13     Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Navigatorcentrum startade i Trelleborg kommun den 1 januari 2008 med sin verksamhet riktad till alla ungdomar i åldern 16-24 år.
Ung Framtid är ett projekt som startade 1 mars 2010 och och finansierat av Europeiska socialfonden i samarbete med Trelleborgs Kommun. Ung Framtid samarbetar med Kraftsamling Trelleborg för att hitta arbete till ungdomarna i Trelleborg.
LinkTRBG är ett projekt som finansieras av Europeiska Socialfonden, 2012-2013. Det har samma målsättning som Ung Framtid. Deltagare tar fram en projektidé utifrån eget intresse och som förhoppningsvis blir ett verktyg för att skapa nätverk med mål att hitta ett jobb eller utbildning. På onsdag den 18 april är det Kick Off. Jag kommer att vara där.
Peter Ekstrand och Jonas Lovén presenterade Ung Framtids deltagare för mig. Först lyssnade vi gemensamt på en inbjuden företagsrepresentant. Det var Carl Aspegren som pratade om Trelleborgs Gummis fabriks sekellånga historia. Alla deltagarna lyssnade intresserade en timme långt och ställde frågor till Calle. Därefter var det en timmes övningar som inleddes med en samling "laterala" klurigheter som skapade skratt, aktivitet och kreativitet. Under Peters och Jonas skickliga ledning.
Sedan bjöds jag på lunch av Samordnaren på Navigatorcentrum Emma Dahlström. På mitt förslag på nyöppnade Cillas Salladsbar på Algatan 70.
Efter lunchen fick jag vara med Lovisa Andersson och Emil Samnegård som håller ihop LinkTRBGs kreativa ungdomar. Det var en mycket trevlig samvaro med en aning annorlunda ungdomar, i meningen öppna, okonventionella, idérika och fantasifulla. Så hemma jag kände mig där, trots 50 år äldre! Under Lovisas och Emils varsamma ledning kommer många att nå riktigt lång i livet, sanna mina ord!
Bilder på Emma Dahlström, Lovisa Andersson, Peter Ekstrand och Jonas Lovén.

3:e skuggningen: En dag på Förvaltningen, 28 mars.

Tidigare bloggar om besök på Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg: Välinvesterad tid och Något att vara stolt över.

Lokalpolitiskt samtal 2. Hållbar infrastruktur

 2012-04-11     Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Mikael Rubin, moderat ordförande i styrelsen för Trelleborgs Fjärrvärme AB, inledde med en presentation av det relativt unga bolaget. Det bildades 2002 och har sedan haft en snabb utveckling.
Han gav en snabb genomgång av prisutveckling, produktion och framtida utbyggnad. Bolaget ägs till 100 procent av Trelleborgs kommun. Den egna produktionen eldas med klimatneutralt förnybart biobränsle. Den största anläggningen är Östervångsverket. Ett lokal miljöprojekt.
Erik Samuelsson är moderat ordförande för Tekniska nämnden. Han beskrev nämndens omfattande arbete. Det finns två sektorer, den skattefinansierade som handlar om gator, parker och projekt och den avgifts-, taxefinansierade sektorn med Vatten & Avlopp, Elnät, Renhållning samt Avfalls- och återvinningshanteringen. Det blev mycket frågor under kvällens medlemsmöte.

Tidigare: Lokalpolitiskt samtal om bildningsfrågor.

Påskliljekampanj, 4:e året i följd

 2012-04-06       Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går var det åter dags för moderaterna i Trelleborg att visa upp sig på stan. Det var ju skärtorsdag så vad kunde passa bättre än att dela ut påskliljor. Tillsammans med en önskan om en Glad Påsk och ett politiskt budskap förstås. "Trelleborgsmoderaterna - för ett bättre LIV". (L)ivskvalitet, (L)ängtan, (L)ångsiktighet. (I)nfrastruktur, (I)déer, (I)ntegration. (V)alfrihet, (V)erklighet, (V)isioner. Se påskkortet här.
Och så är det ju en tradition som i år firade sitt fyraårs jubileum. Och det med råge. Ettusenfemhundra påskliljor fördelade i buketter om tre delades ut till glatt överraskade påskshoppande trelleborgare, som gärna besvarade vår önskan till dem om en Glad Påsk. Det var mycket folk ute och rörde på sig så blommorna gick snabbt år både längs Algatan, kring Stortorget och busshållplatsen Övre.
På många ställen satt påsklediga trelleborgare och njöt i det gassande solskenet utanför caféer och restauranger.
Flera moderata medlemmar deltog inklusive kommunalrådet Ulf Bingsgård och gruppledaren i kommunfullmäktige Lars Mikkelä.

Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012

 2012-03-30          Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Trelleborgsmoderaterna höll årsmöte den 29 mars 2012. 30 personer deltog och tog för sig av ost och kex som Jennifer och Matilda arrangerat. Talare för kvällen var Sverigeordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, Erik Bengtzboe.
Den nyvalda styrelsen består av följande personer: Ulf Bingsgård, ordförande, Göran Gärtner, vice ordförande, Bertil Tomelius, sekreterare, Ina Liljeberg, kassör, Håkan Sjöberg, vice sekreterare, Linda Strandfjäll, ledamot, Matilda Malmgren, ledamot, Mikael Rubin, ledamot.
Lars Mikkelä, gruppledare i fullmäktigegruppen, ledamot, Jennifer Jarl, ordförande för MUF, ledamot, Charlotte Odell-Zinn, ordförande Moderatkvinnorna, ledamot
Valberedningen fick beröm och omvaldes: Tord Larsson, Susana Apostel och Staffan L. Cederö
Även revisorerna omvaldes.
Efter de traditionella årsmötesförhandlingarna lyssnade vi på Sverigeordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, Erik Bengtzboe. En lysande talare, engagerad och engagerande. MUF är idag det klar största politiska ungdomsförbundet och växer som aldrig förr.

Han beskrev hur den politiska kartan i Sverige skrivits om från det år han blev medlem i MUF tills nu. Moderaterna har gått från att ha varit ett "onödigt parti" 2001 för att till 2006 bli ett "intressant parti" som började intressera sig för alla människors problem och inför 2010 bli ett "nödvändigt parti". För att hindra en rödgrön allians med Lars Ohly att nå makten.

Risken inför 2014 är att vi upplevs som trötta och idésvaga. Vi måste åter visa upp en bild av oss som relevanta och intressanta. Genom att noggrant fokusera på de samhälleliga problem som finns kvar och övertyga väljarna om att vi har förslag till lösningar.
Fler bilder från årsmötet finns här.

Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

En dag på Förvaltningen

 2012-03-28      Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Så var det dags igen för "skuggning" på Arbetsmarknadsförvaltningen.
I november 2011 "skuggade" jag på Myndighetsenheten och Etableringsenheten.
Jag blev nu återigen påmind om vilken fantastisk samling människor som finns på Gasverkgatan. Det är en stor förmån för nämndsledamot att få "prya" på sin förvaltning. Det ökar kunskapen om och förståelsen för det arbete som bedrivs. Och man möts med vänlighet, omsorg och respekt som på få andra ställen i mitt liv.
Nu handlade det om enheten "Arbete och kompetens". De anställda är arbetsmarknadssekreterare, stolt benämnda "askarna" och deras uppgift är att leverera arbetstagare. Ibland kan vägen dit vara lång.
Lena Fors som är chef ledde mig med varsam hand till berörda personer och grupper.
Ett stort tack till alla andra på Arbete och kompetens som pedagogiskt och engagerat presenterade sina arbetsuppgifter och projekt:
Andreas Thunholm som håller i "nysamtalen", Pierre Svensson som pratade om det nya projektet "Kraftsamling Trelleborg", Eva Chelbat om volontärprojekt som Europeisk volontärservice erbjuder och slutligen arbetsmarknadssekreterare Linn Olsson, viktig kugge i hjulet på denna målmedvetna och välfungerande apparat som leds med säker hand av förvaltningschefen Cecilia Leijon.
Bilder på Lena Fors och på en stolt medarbetare på Jobb Service Syd som visar upp sina alster.

Läs mer här.

Tidigare bloggar om besök på Arbetsmarknadsförvaltningen: Välinvesterad tid och Något att vara stolt över.

Öppet Hus

 2012-03-24    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag var det Öppet Hus i (M)öteslokalen på Algatan 76.
Jag hade av styrelsen fått uppgiften att ansvara för arrangemanget, från att utforma annons, förhandla med Trelleborgs Allehanda om priset, marknadsföra och bjuda in medlemmar och andra intresserade. Och självklart ordna en talare. Och ordna förtäring. Men allt avlöpte väl utan anmärkning mycket beroende på mina kompetenta och hjälpsamma medarbetare, Gunilla Folkesson och Aino Vastagh. Och naturligtvis på den inbjudna talaren, riksdagsledamoten Boriana Åberg från Kävlinge där hon också är ordförande i Kommunfullmäktige.
Boriana är en mycket kompetent talare som helt utan tekniska hjälpmedel i två timmar trollband ett 20-tal deltagare, som visade stort intresse med många kommentarer och frågor. Mycket information, mycket humor och en hel del skvaller från riksdagen levererades.
Boriana Åberg växte upp i Bulgarien. Efter kalla krigets slut kom hon till Sverige där hon utbildade sig därför till socionom och började arbeta som socialsekreterare inom socialförvaltningen i Helsingborg.
Hon gick med i Moderaterna inför valet 1998 och blev ordinarie riksdagsledamot 2010. Där hon arbetar i näringsutskottet.

Tidigare bloggar om Öppet Hus: Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19, Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Medlemsmöte kring boende

 2012-03-22    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Den 21 mars hade Moderata Seniorer i Trelleborg anordnat ett medlemsmöte på (M)ötesplatsen på Algatan. Anslutningen var god och extra trevligt var att få se ett par nya medlemmar men också "gamla" medlemmar som varit mindre aktiva ett tag dök upp.
Mötets rubrik var "Boendeformer för äldre i Trelleborg".
Det är ett område som socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander har en lång erfarenhet av. Hon delade med sig av sin kunskap på ett medryckande sätt som väckte stort intresse och många frågor. Främst handlade det om så kallade biståndsboende som Socialnämnden beviljar men vi kom också in på behovet av så kallade Trygghets- och Serviceboenden. För tillfället existerar inga sådana i Trelleborgs kommun.
Biståndsboenden omfattar "särskilda boenden", korttidsboenden och växelvårdsplatser - för att avlösa anhörigvårdare. Det finns också en dagcentral för de äldre som föredrar att bo hemma. Två av de särskilda boendena drivs i privat regi, det är Högalid och Täppan, båda av hög kvalitet. Övriga tolv har kommunen som huvudman.
Efter föredraget bjöds det på smörrebröd från "Den lille Danske" med kaffe, öl och vatten.
På bilden syns socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander i samtal med nämndskollegan Eva Ekström och nya medlemmen Katarina Borglin. I bakgrunden Jan Regnell, också ny medlem.

Moderatlunch 2012 mars

 2012-03-14    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Andra moderatlunchen för året åt vi också på Restaurangskolan, Forum i Trelleborg. Vi var 16 personer och nu var det mera en blandning av gamla trogna gäster och nya nyfikna. Men det vi hade gemensamt var en stor tillfredsställelse med den delika rätterna som serverades, så nöjda att all personal, kockar och serviritörer, bjöds fram för att få applåder för sitt utmärkta arbete. På bilden syns från vänster Robin, Erika, Alex, Filip, Johanna och Sofie, alla duktiga elever på gymnasieskolan.
Förrätten var en sallad på rökt ankbröst i tunna skivor, ädelost och päron, vackert dekorerat med mycket välsmakande och nyttigt grönt. En sallad i min smak! Huvudrätten var om möjligt ännu bättre med Grillad lax Vin Blanc med ostronskivling, blåmusslor, räkor och pommes Duchess. En kall melonsoppa, svalkande och lågkalori avslutade trerätters menyn. Allt detta för 110 kr. Som hittat.

Senaste Moderatlunchen: Moderatlunch 2012, 12-02-15
Tidigare bloggar om Moderatluncher:
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26,
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.

     
Gunnar Hedin, Marianne Ohrlander, Lena Lantau
Mårten Bönnemark, Staffan Svensson
Ingalill Pålsson, Tibor Vastagh, Aino Vastagh,
Mona Evanth, Ove Carlsson, Jan Regnell,  Katarina Borglin
Bo Evanth, Majlis och Staffan Svensson 
     
Ulla Thornberg, Bertil Tomelius, Katarina Borglin  Robin, Erika, Alex, Filip, Johanna och Sofie,
alla duktiga elever på Restaurangskolan
 

Nya Seniorrådet växer

 2012-03-09    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
För andra gången samlades Nya Seniorrådet i Skåne, nu den 8 mars 2012. På Förbundskansliet i Skåne, Hans Michelsensgatan 9 i Malmö. Senioransvariga moderater från 24 av Skåne kommuner hade tagit sig dit trots det överraskande snöfallet under natten och morgonen. Totalt var vi 33 personer.
Chefsombudsman Mikael Larsson presenterade partiets verksamhetsplanering. Han visade intressanta "nedbrutna" siffror för Skåneregionen vad gäller väljarnas uppfattningar i välfärdsfrågor och presenterade Skåneförbundets verksamhetsplan med vårens tidplan.
Åsa Herbst, kommunalråd i Ängelholm och vice ordförande i förbundsstyrelsen pratade om äldrefrågor inför valet. Hon är partiets ansvarige i Skåne för dessa frågor. Hon var också intressant att lyssna på och hade god kontakt med oss som lyssnade. Åsa är en ovanligt god talare. Vi glömmer aldrig hennes engagerade berättelse om "smöret på skorpan" på Åshaga vårdboende i Hjärnarp i Ängelholms kommun. Budskapet är att det alltid finns myter om den politiska majoriteten och att enskilda händelser gärna förstoras upp av oppositionen som försök att bekräfta myterna. Vad vi ska göra är inte att hamna i försvarsställning om detaljer utan anstränga oss för att på nytt bygga upp förtroendet för moderat äldreomsorg. Lärorikt!
Bo Silverbern, ordförande i omsorgsnämnden i Kristianstad presenterade stolt kommunens andraplats i Sverige (efter Nykvarn) i tävlingen SPFs utmärkelse "Årets seniorvänliga kommun".
Och regionrådet Pontus Lindberg som är ordförande i Regionala tillväxtnämnden presenterade tillväxtfrågor i Regionen.
Se fler bilder här:         Förra mötet i oktober 2011.
Tidningsartikel i HD om "smörbråket".
Åsa Herbst på Facebook.

Årsmöte två, Moderata Seniorer i Trelleborg

 2012-03-01    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går den 29 februari var det dags för årets årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg. För tredje året i rad hölls detta i vår egen lokal på Algatan 76. Ett tjugotal medlemmar hade mött till mötesförhandlingarna. Kallelse hade går ut med vår lokala medlemstidning Blå Trelleborg. För första gången i "modern tid" dvs sedan 2007, blev det ett totalt omval. Ordföranden, alla medlemmar och allasuppleanter omvaldes liksom båda revisorerna, Sten Johansson och Claes Jönsson. Mötet valde som valberedning Leif Malmstein och Bo Evanth med Kenneth Bingsgård som revisor.
Efter mötesförhandlingarna bjöd styrelsen på kaffe och fastlagsbullar och en lång stund ägnades åt diskussioner och samtal mellan gamla och nya medlemmar.
Efter det konstituerande styrelsemötet ser styrelsen 2012 ut som följer:
Ola Pärson, sekr, Marianne Ohrlander, Bertil Tomelius, ordf, Ingegerd Möller-Leo (adj), Tord Larsson, v.ordf, Helny Feustel, kassör, Eva Ekström, ers och Aino Vastagh, ers.
På bilden saknas Ove Carlsson, v. ordf, för dagen i Stockholm och Jan Hjertsson, v. sekr, för säsongen i Spanien, se bild.
På övriga bilder syns: (vänster) Lars Fränngård, Marina Thelandersson, Ulla Thornberg, Leif Malmstein med flera, och (höger) Helny Feustel, Inga-lill Pålsson, Ola Pärson, Katarina Borglin med flera
och på den tredje bilden delar av Revisor och valberedning, Claes Jönsson, Bo Evanth och Kenneth Bingsgård.

Bloggar om tidigare årsmöten:

2007 blev jag invald som suppleant i styrelsen.
2008 höll vi för första gången årsmöte i Kunskapsskolans lokaler. Jag blev vald till ordförande. Se också här.
2009 åter på samma plats med omvald ordförande.
2010 för första gången i egen lokal på Algatan 76 i M-lokalen. John Rogers arrangerade.

Moderat Lunch 2012

 2012-02-15     Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Första moderatlunchen för året åt vi på Restaurangskolan, Forum i Trelleborg. Vi var 15 personer och dessa var inte de som traditionsenligt brukade deltaga. Vi kunde särskilt hälsa välkomna Bengt Andersson, som länge varit medlem i Moderata Seniorer och därutöver en stor skara från den nyligen avslutade Senior Sport School i Trelleborg, Agnete Levenius, Jan Regnell, Katarina Borglin, Kerstin Hansson, Marianne Ahlgren, Sten Andersson och Torbjörn Lanker.
Som förrätt valde jag Rostbiffcanapé med remouladsås, Rostbiff med bröd och philadelphiaost, och den var helt delikat liksom alternativet som andra avnjöt, Creme Vichyssoise som är en Potatis och purjolöksoppa med grädde och gräslök.
Som varmrätt valde jag Smördegsöverbakad frsk med skaldjursragu. Den var helt underbar. Det var en skål med en stuvning med fisk och skaldjur helt täckt av smördeg. Jag brukar alltid välja fisk på Restaurangskolan. Jag hoppade över desserten men de som ville ha det tog Hallonsorbet i mandelkorg.
För två rätter plus en Loka naturell och kaffe betalade jag 110 kr. Kan verkligen rekommenderas.

Senaste Moderatlunchen: Gåsamiddag med njutning.
Tidigare bloggar om Moderatluncher:
Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26,
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.

Karatemästare med rätt att fatta beslut

 2012-01-22   Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går gjorde jag en intervju Med Tina Järvenpää, ny ledare för Folkpartiet Liberalerna i Trelleborg. Hon är vice ordförande i Kommunstyrelsen.
Tina är andra generationens invandrare. Hennes föräldrar kom från Finland till Trelleborg på 70-talet för att arbeta på Gummifabriken. Hon är född och uppvuxen i Trelleborg och under tre år var hon klasskamrat med Ulf Bingsgård. Hon minns honom som att han gärna stod på scenen, skötte klasskassan och speleade bra klarinett.
Tina säger sig ha hög arbetsmoral och pliktkänsla. Men så är hon ju också en riktig storasyster med två yngre bröder. En är fyra år och den andre sju år yngre än Tina.
Tina har kampsportat i flera år och tävlat i karate där hon har blått bälte, sjunde Kuy. Hon har också undervisat kvinnor i praktiskt självförsvar och varit idrottslärare på högstadiet.
Men främst prioriterar hon ändå alltid dottern Hanna.
Läs mer i kommande nummer av Blå Trelleborg. Eller läs den här: Intervju med "Tina Järvenpää".

Kickoff för valet 2014

 2011-11-27 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Ja, det var vad Skånemötet den 25-26 november handlade om.
Ett hundrafemtiotal personer från Skånes alla hörn från kommunalråd och föreningsordföranden till alla vi andra som vill göra en extra aktiv insats för en fortsatt moderat seger i september 2014, hade samlats i Landskrona på hotell Öresund.
Tonvikten låg på att framgången hittills har legat mer på riksplanet än i kommunerna men nu ska det bli ändring på den saken. Ta tag inte bara i lokala frågor, utan lokal-lokala frågor, börja med dina närmaste grannar. Lyssna på deras behov av förändring. Visa att vi lyssnar och tar till oss, att vi lyssnar och tar tag.
Ett annat viktigt budskap som ständigt återkom var att nu ska slaget stå om välfärdsfrågorna.
På det området handlar det inte om "kunder" eller "brukare", inte om siffror och statistik.
Utan här möter vi väljarna som människor, som individer, för att vinna deras förtroende inom områden som äldrevård, sjukvård, skola och barnomsorg.
Vi måste visa att vi vill alla väl och ha ett utifrån - in - perspektiv.
Väljarna har redan ett stort förtroende för moderat politik när det gäller ekonomi och skattepolitik nu måste vi också vinna väljarnas förtroende för de "mjukare" frågorna.

Därför inleddes konferensen med att socialförsäkringsministern Ulf Kristersson talade utifrån rubriken "Hur gör vi den lokala socialpolitiken mer moderat?"
Peter Danielsson kommunstyrelsens ordförande Helsingborg följde upp med att presentera Moderaternas nya kommunpolitiska handlingsprogram.
En bra utgångspunkt för att vinna nya väljare på välfärdsområdet är att ha ett "lyssnande förhållningssätt". Stora öron och en mindre mun. Erfarenheter av detta sätt att arbeta presenterades av Jörgen Engvall som är chef för Moderaternas utvecklingsenhet och utvecklingssamordnare Camilla Andersson.
"Med sikte på 2014 och ännu bättre valresultat i alla tre val" var vad lördagsförmiddagen ägnades åt.
Nu fick vi lyssna på partiets biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg och det lyfte föreställningen enligt min uppfattning. Hon visade själv det förhållningssätt som är så viktigt för oss alla att ta till oss om vi ska kunna ta initiativet också i de "mjuka frågorna" och öka förtroende hos väljarna för partiet också på detta plan. Att arbeta engagerat med hjärta, känslor och omtanke om människan i centrum.
Men inte blev det sämre att vi sedan fick ta del av den regionala politiken med tre verkliga ess på podiet: Pia Kinhult regionstyrelsens ordf, Carl-Johan Sonesson, ordf i hälso- och sjukvårdsnämnden samt Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden, som pratade om Skåne som den "nya miljonstaden".
Varefter förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungman som fungerat som moderator tackade alla som offrat en fredag kväll och en lördag i partiets tjänst.
Vad mer kan sägas? Jo, att vi på fredagskvällen bjöds på mat i en fantastisk miljö och med trevligt sällskap på restaurangen på Citadellet.
Bilder: 1. Staffan Cederö och Håkan Sjöberg trivdes som fisken i vattnet, liksom Susanna Apopstel i samspråk med Lars-Ingvar Ljungman och Ina Liljeberg med Lars Mikkelä, båda nämndsordförande i Trelleborg. Själv hade inger emot sällskapet varken vid bordet Ulrika Dakouri, föreningsordförande i Åstorp eller med vice partisekreterare Gunilla Sjöberg. Gladast var dock Ulf Bingsgård och det trivsamma gänget från Regionala styrelsen.

Gåsamiddag med njutning

 2011-11-10 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Gåsmiddag på Restaurangskolan, Forum i Trelleborg. Underbar icke-svartsoppa och skön gås med alla delikata tillbehör. Vi njöt i två timmar. Inte minst tack vare Sofie, som serverade vid vårt bord. Hög servicenivå, hjälpsam, leende och vänlig.
Icke-svartsoppan, alltså alternativet till svartsoppan bestod av Skaldjursbisque med ostronskivling (Pleurotus ostreatus), en av de mest odlade svamparna i världen. Bisque är en fyllig soppa, nästan en puré, i allmänhet gjord på skaldjur. I den vi åt fanns också hela räkor, crème fraiche och dessutom bitar av ostronskivling. Mycket mjuk och god rund smak och mycket mättande - hög fetthalt. De som åt originalet, svartsoppa - med "pepparkakssmak" - och med krås var också synnerligen nöjda. Valfrihet ger nöjda kunder.
Huvudrätten - Gås med tillbehör - kokta katrinplommon, äppelmos, rödkål, stekta äpplen och brynt kulpotatis. Möra och fina skivor av gåsen och det var bara att ta om för den som orkade.
Som om detta inte vore nog ingår även äppelkaka i en riktig gåsamiddag. I det här fallet två varianter att välja på Skånsk och Fransk äppelkaka, och vaniljsås eller vispgrädde.
Vi var fjorton mycket nöjda seniorer från moderaterna i Trelleborg som motvilligt lämnade bordet efter två timmar. Inga missnöjda miner där inte.

Nya Seniorrådet i Skåne

 2011-10-28     Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Arbetsutskottet i det moderata Seniorrådet i Skåne bjöd in en moderat senioransvarig i varje kommun i Skåne till ett första möte torsdagen den 27 oktober klockan 10 - 14.
Vi träffades på Skånemoderaternas kansli i Malmö, Hans Michelsensgatan 9.
Det nya Seniorrådet i Skåne omfattar en representant från varje skånsk kommun. Det är personer som är engagerade i mycket både politiskt och annat så vi var nöjda att kunna samla tjugo personer.
Arbetsutskottets ordförande Käthe Berggren hälsade välkommen och informerade om den nya strukturen för Seniorrådet i Skåne och syftet med förändringen.
Två personer från Skanska (bild), Daniel Ryman och David Eriksson informerade sedan om Burlövs första certifierade äldreboende, ett så kallat särskilt boende.
Våra ombudsmän Michael Larsson och Daniel Runemalm presenterade moderat politik inför valet 2014 som inleds med höstens äldrekampanj och delade ut kampanjmaterial. Anders Lunderquist presenterade Seniorrådets hemsida på www.skanemoderaterna.se/seniorerna. Anders har under hösten fräschat upp denna med ett mycket gott resultat.
Klockan var mycket och vi grep oss gärna an de förberedda smörgåsarna av modernt snitt.
Efter den korta lunchpausen presenterade arbetsutskottets Karl-Gustav Högberg (bild) "Seniorrådets uppdrag inom moderata partiet". Han är - liksom Käthe - ledamot av Moderata Seniorers riksstyrelse och är väl insatt i ämnet.
Det blev också tid för en frågestund och diskussion kring gemensamma lokala problem och förslag till lösningar.
Nästa möte ska hållas i mars månad.
Här finns en länk till bilder och namn på de närvarande kommunrepresentanterna.
Bild på Bo Håkansson, Helsingborg som presenterar sig medan Käthe Berggren bläddrar fram ett datum för nästa möte.

Falska profeter

 2011-10-25     Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Det blev ett extra långt möte i kommunfullmäktige i Trelleborg i går kväll. Vi började redan klockan fem, då ledamöter och ersättare i de fem partierna i Femklövergruppen träffades för att gå igenom och diskutera oss fram till en gemensam syn på kvällens ärenden. En av Centerns ledamöter framhärdade i att vara emot förslaget att kommunen överlämnar huvudmannaskapet för färdtjänsten till Region Skåne.
Eric Samuelsson är förhindrad att delta och därför får jag som 1:e ersättare åter igen tjänstgöra som ledamot.
En bra nyhet är att vi numera har ett elektroniskt system för närvarokontroll och för votering, det är bara att trycka i rätt ögonblick och på rätt knapp på "mentometern".
Först ut i talarstolen är Söderslättspartiets Bertil Larsson. SÖS är ett litet parti utan representation varken i nämnder eller styrelser och är därför extra aktiva i kommunfullmäktige. Larsson och Lars Olof Flink utnyttjar alla möjligheter. De slår på allt genom att ställa oändligt med frågor, kritiserar och anklagar andra partiers representanter, särskilt moderaterna för korruption och inkompetens även med bara lösa rykten och antaganden som grund.
Värst var Lars Olof Flink som utifrån en "enkel fråga" till Hamnbolagets moderata ordförande Jan Isaksson höll en lång domedagspredikan angående Trelleborgs Hamns framtid. Den svavelosande profeten varnade i flera långa inlägg för kommande skuldkris i Trelleborg.
Det blev också en lång debatt om framtida huvudman för färdtjänsten som flödade av innehållslös retorik. Man argumenterade med hänvisning till egna eller närståendes upplevelser av färdtjänst i Trelleborg och sjukresor i Regionen. Konkreta fakta lyste med sin frånvaro.
Intressant för mig personligen var att medborgarförslaget från min dotters svägerska i Skegrie, Annika Ålderstam, "Farthinder i Skegrie" lyftes upp ett steg. Kommunstyrelsen rekommenderade att förslaget skulle behandlas och avgöras i Tekniska nämnden. Men nu beslöts att Tekniska nämnden ska återkomma till Kommunfullmäktige för beslut.
Först klockan halv elva var det hela över.
Bloggar om några tidigare fullmäktigemöten, 11-05-24, Enkla frågor var för komplicerade, 10-12-21, Lugn avslutning på politiken, 10-12-07, Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna.

Ett gott exempel

 2011-10-16     Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Moderata fullmäktigegruppen, 24 personer, var inbjudna till en utbildningsdag den lördagen 1 oktober i Trelleborg. En del var förhindrade att komma och det var nog synd.
Den handlade om politikerrollen och grundläggande retorik. Båda sakerna alltid lika behövliga och nödvändiga.
Hur arbetar man som politiker? Var går gränsen mellan kommunala politiker och kommunala tjänstemän? Vem gör vad? Alltid viktigt att diskutera detta inte minst utifrån vad kommunallagen säger.
Hur påverkar det faktum att du blir känd som politiker i kommunen? Det första är att du är politiker i varje situation. Du måste värna och vårda ditt eget och partiets varumärke. Du har ögonen på Dig!
Hur gör man för att hålla ett bra anförande i kommunfullmäktige och i nämnderna? Hur behärskar man nervositeten? Det var de andra punkten på programmet.
Kursen innehöll föreläsningar och en massa övningar vilket gjorde att tiden gick snabbt. Vi aktiverades och hade roligt särskilt under övningarna. Vi deklamerade dikter med inriktning på kroppsspråk och betoning. Vi lärde oss sammanfatta och återge muntligt svåra byråkratiska texter.
Till sist fick vi ett PM i tio punkter "Att tänka på som talare" att sätta på väggen eller kylskåpet för att alltid ha i minnet. "Stå upp så att alla kan se dig. Inled med ett leende och ögonkontakt".
Det är mycket bra att ha en kursledare som Jörgen Rundgren. Han har själv en lång erfarenhet av politiskt arbete för moderaterna både regionalt och kommunalt. Han har hållit kurser under lång tid från Trelleborg till Haparanda och hade praktiska exempel hur man löst problem i andra kommuner. Inget problem är nytt!
Dessutom visade han i sitt eget agerande och sin uppläggning hur man ska agera inför en församling för att få ut sitt budskap och att göra det på ett övertygande sätt. Han var hela dagen ett gott exempel för oss alla.
Tidigare utbildningsdagar i större eller mindre format:
110928 Bildningsnämnden, 110311 Utbildning för förtroendevalda, 110127 Arbetsmarknadsnämnden bildar sig, 101114 Utbildningsdag, 100310 Utbildningsdag för Moderata kandidater, 090214 Lyckad "show" kring Kommunallagen, 080408 Moderat systemskifte i Nacka kommun och 080202 Utbildningsdag på Gästis.

Höstträff i Hässleholm

 2011-10-05    Lokal politik
 För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Än en gång hölls Höstträffen i moderata Seniorrådets regi i Hässleholm. Än en gång träffades vi i det trivsamma Församlingshemmet. Fredagen den 30 september. Förra gången var för fyra år sedan, också i oktober. Då fick vi bland annat lyssna till Kristianstadstösen Anne-Marie Pålsson, doktor i nationalekonomi som sammanfattade sitt senaste riksdagsår. Men nu var det mest lokala förmågor som visade upp sig. Helt med den äran.
Jag var där som vanligt i sällskap med Helny Feustel, nu också med Aino Vastagh och Jan Hjertsson som bekvämt och säkert lotsade oss till Hässleholm i sin bil. Alla i Moderata Seniorers styrelse i Trelleborg.
Fler bilder här.

Läs mer här: Trivsam Höstträff i Hässleholm för Skånes Seniorer.
Bloggar om tidigare träffar:
Helsingborg, våren 2011
Simrishamn, hösten 2010
Ystad, våren 2010
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

Lokalpolitiskt samtal om bildningsfrågor

 2011-09-28   Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Medlemsmöte tisdagen den 27 september kl 18. Bildningsnämnden uppstod efter valet 2010 som en sammanslagning av Skol- och Gymnasienämnden. Lars Mikkelä (bild) som varit ordförande för Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden blev ordförande för Bildningsnämnden. Övriga moderata ledamöter är Charlotte Odell-Zinn och Dag Håkansson, med ersättarna Aino Vastagh, Veronica Rubin och Christer Rönnhage. Vice ordförande är Roland Hansson (KD).
Mötet kan också betraktas som en lärorik beskrivning av hur ett lyckat nämndsarbete kan bedrivas på ett bra och effektivt sätt. Och hur man redan från början klargör vilka spelregler som ska gälla mellan nämnden och förvaltningen, mellan de förtroendevalda politikerna och de kommunala tjänstemännen
.Efter en inledning av Lars Mikkelä som beskrev nämnden, verksamheten, moderaternas valprogram och Femklöverns (M, Fp, C, Kd och Mp) valprogram, blev det blev en livlig diskussion som varade länge, det är ju så att bildningsområdet har alla på ena eller andra sättet egna erfarenheter av och gärna synpunkter på. Särskilt Inga Berggren (bild), med lång erfarenhet både som lärare och riksdagsledamot, berömde vältaligt Bildningsnämndens arbete men också MUFs styrelse främst representerade av sin ordförande Jennifer Jarl (bild), Mathilda Malmgren och Sebastian Lindeberg ställde flera frågor.
Lars Mikkelä och övriga moderata ledamöter har som målsättning att utveckla bildningsverksamheten och inte bara förvalta den . Det finns tröghet i systemet på flera håll men det är ju så att demokrati måste få ta sin tid. Men det krävs både mod och effektivitet och att tydligt klargöra att det är den moderata ideologin, tillsammans med övriga allianspartiers, som lägger ribban för utveckling och förändring, varken opposition eller förvaltning.
Lite tråkigt var bara att förutom Lars Mikkelä var det bara ersättaren Christer Rönnhage som haft tillfälle att deltaga i kvällen möte. Totalt hade ett femtontal personer samlats.
Nästa gång handlar samtalet om arbetsmarknads- och integrationsfrågor.