Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Senior Sport School

Bertil Tomelius
Startsida

Onsdagar

 2013-10-09 Dagbok, SSpS
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Onsdagar är sedan länge Bouledagar. Och onsdagar är det alltid vackert väder, så även idag den 9 oktober.
Sedan en tid spelar vi på Malörtens boulebana, den är inte i särskilt gott skick, mycket ogräs och ojämnheter. Vi har framfört klagomål till Tekniska förvaltningen och hoppsan idag när vi kom dit fanns där stora maskiner som grävde upp och fyllde i (bild). En mycket glädjande överraskning.
Vi hittade en annan bana i närheten, strax utanför ingången till Akka. Det gick att spela trots all växtlighet och "bunkers".
Idag var vi ovanligt många, 12 personer, flera har kommit till under de senaste veckorna, som Kristina Silversparre, Clas Jönsson och Gert Linder. Dessa finns på bilden till höger tillsammans med Marianne Ahlgren och Ulla Thornberg.
Ett tag hade vi vad vi kallar "sommerboule med picknick". Detta är nu ersatt med att vi efter spelandet klockan11 till 12 äter lunch på Akka Bistro, där man äter en god dagens för 65 kr, om man är medlem i SPF eller PRO.
En onsdag kväll i månaden är alltid vikt åt ett Alliansgruppsmöte inför nästa veckas Arbetsmarknadsnämnd. Det nya här är att nu är alla stora luntor med papper borta, i stället får vi alla handlingar på en läsplatta, en I-Pad, som kommunen i Trelleborg nu delat ut till alla ledamöter i fullmäktige, nämnder och styrelser. Det är mycket bra och sparar papper och miljö. Efter en del försök har jag blivit en riktig hejare på denna apparat och trivs nu mycket bättre med de än alla pappersluntor!
För mer information om Senior Sport School och Boule se bloggen här.

God fortsättning

 2013-08-22    Senior Sport School
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sommarboule med picknick har har visat sig vara en god idé som utvecklats vidare. Senast var vi där i går, femte gången på rad, och nu har vi fått med både helt nya och nygamla deltagare. Flera veckor på rad har vi varit minst 8 deltagare vilket har inneburit att vi kunnat spela två matcher samtidigt med två personer i varje lag. Efter en inledande omgång har det sedan blivit en match mellan segrarna och en match om tredjepris. Lennart hade fräckheten att vinna finalen tillsammans med "återvändande" Karin Nilsson. Bild vänster ovan. I går var det Lisbeth och Lennart Nilsson som bjöd på fika. Lisbeth bjöd på kaffe med goda frallor och en läcker banankaka som efterrätt. Och hur var vädret då? Jo, strålande solsken, vindstilla och varmt!
För en vecka sedan åt vi sallads lunch hemma hos Sten o Marianne efter boulespelet och vi vi fick också kaffe o kaka, mycket uppskattat av alla. Inte de muntraste minerna direkt men maten var superb och sällskapet njutbart under denna afterboule måltid, väl skyddade från hällregnet utanför. Bild vänster nedan.
För två veckor sedan fick vi två helt nya deltagare, Lisbeth Nilsson och Lennart Nilsson hälsades särskilt välkomna. "Värvades" via Facebook. Bild höger nedan.
Sommarboule med picknick startade den 24 juli.

Sommarboule med picknick!

 2013-07-25   Senior Sport School
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sommarboule med picknick! På Malörtens Boulebana, Den är omgiven av höga träd som läar för vinden men ändå tillåter solen att lysa varmt på spelarna.
Ulla Thornberg bjöd på kaffe och bredda frallor som smakade helt utmärkt. Fortsättning följer nästa vecka.
Tidigare har vi länge spelat i Parken.
Efter spelets slut, på cirka en timma, smakade det väldigt bra med kaffe och hembredda frallor med ost och saltkött.
För att komma dit med bil kör man Köpingevägen norrut, tar till vänster in på Hagtornsvägen, kör 100 meter och där går en liten väg till höger till en alldeles utmärkt boulebana. Den är omgiven av höga träd som läar för vinden men ändå tillåter solen att lysa varmt på spelarna. Där finns också fina möjligheter för att fika.
Om man vill kan man kalla den Malörtens boulebana.
Idag var vi inbjudna av Ulla Thornberg som bor på Malörten.
Vi blev sju personer: Ulla Thornberg, Marina Thelandersson, Lena Welinder, Gerd Hansson och Anne Larsson kommer alla från Senior Sport School hösten 2012 medan Bertil Tomelius var med redan hösten 2011. Lilian Rosenquist hoppas på deltagande hösten 2013.
Nästa vecka träffas vi där igen klockan 11 onsdag den 31 juli. Bertil bjuder på kaffe med frallor. Hoppas att vi blir många.
En vanlig tisdag: Boule i Parken och lunch på Cillas salladsbar för 13 månader sedan.

Säsongstart på Vattentornet

 2013-01-30  Senior Sport School
Ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan  sju år sedan
Lördag den 26 januari var det säsongstart för lunchträffarna på Vattentornet i Trelleborg. Nu ska vi fortsätta med detta varannan lördag förmiddag klockan halv tolv. Där finns en hel del att välja på, från en förmiddagskopp kaffe med tilltugg, till en hel lunch med kycklingsallader och bakad potatis. Det kom folk från den första Seniorsport School hösten 2011 och från den senaste under hösten 2012, plus en del andra trevliga människor som vi gärna har med. På bilderna ses Sten Andersson, Marianne Ahlgren, Kerstin Hansson, Karin Nilsson, Bernt och Margit Hellesöy, Jan Persson, Ulla Thornberg och Bertil Tomelius.

     

Bowling i Söderslättshallen

 2013-01-23  Senior Sport School
Ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Hej idag har vi spelat bowling i Söderslättshallen. 12 personer - Margit, Bernt, Katarina, Gunnel, Birgit, Gerd, Marie, Karin, Lilian, Ulla B, Gullis och Birgitta. Alla med lika glatt humör. De spelade en timme. Egentligen skulle vi haft bowling redan i december men det blev strul med bokningen och det gick ju lika bra idag. Nu är Senior Sports School för hösten 2012 i Trelleborg klar med alla avsnitt! Snart startar vårsäsongen.
Tidigare blogg om Senior Sport School hösten 2012: Stavgång och Skön nostalgi.

   
 Gerd, Gullis, Katarina, Ulla B och Gunnel  Marie, Birgitta, Birgit och Gerd
   
 Lilian i aktion, Karin undrar vart klotet tagit vägen och Marie lägger an. Karins vinnande stil
   
 Katarina kämpar på, snart blir det en spärr!  Bernt och Margit pustar ut

Stavgång och Skön nostalgi

 2012-11-29  Högalid, Söderslätt, Senior Sport School 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Aktivitetsdag för Senior Sport School i Albäcksskogen i Trelleborg. Vackert väder och många glada deltagare.
Bra instruerat av Lena Andersson (bild) från Korpen Skåne/Halland som visade stort tålamod när hon hjälpte mig att justera stavarna och få händerna rätt i byglarna.
På kvällen var jag och Lena W i S:t Nicolai kyrka för att lyssna på Jan Johansen som förlagt Trelleborg som premiärort för sin julkonsert "Vit Jul". Det blev en känslofylld timma med blandad repertoar från svenska och engelska julsånger och naturligtvis tidigare topphits som "Se på mig" och "Sista andetaget". Han fick hjälp av S:t Nicolai sångensemble under ledning av Britt-Louise Håkansson vilket ytterligare höjde julstämningen. Konserten arrangerades i samarbete med IOGT-NTO.
Men dyrt var det och det var väl därför kyrkan bara var halvfylld. 374 kr kostade kalaset, såvida man inte gjorde som jag, väntade till sista dagarna innan då man fick två biljetter för det priset med TA-kort.

Mer text och fler bilder från stavgången finns på Senior Sport Schools blogg - tack till Sten Andersson.
Lyssna på Jan Johansen när han 1995 vann Melodifestivalen i Malmö med den underbara låten "Se på mig" (jag var där på Stadsteatern, ett oförglömligt minne).
Se på mig låg 15 veckor på Svensktoppens förstaplats och i 30 veckor totalt på listan. 28 september 2008 slutade Jan Johansen att dricka alkohol och har sedan dess levt nykter. Han senaste skiva är "Christmas Time again".
Läs mer i Trelleborgs Allehanda.

Höstens sista tematräff

 2012-11-27  Senior Sport School 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I förmiddags genomfördes den sjätte och sista tematräffen för höstens Senior Sport School, de så kallade 2012-orna. Jag har varit lärgruppsledare - nytt namn på studiecirkelledare - med mycket stor hjälp av såväl Sten Andersson som Marianne Ahlgren. I dag var det emellertid Marianne Ohrlander som var huvudpeersonen. Många av de knappt 20 deltagarna var intresserade av hur boendefrågorna och vården för seniorer i Trelleborg var organiserad. Vem var bättre på att svara på den frågan än Marianne som är nämndsordförande för Socialnämnen i Trelleborg. Hon hade mycket information att presentera och svarade också länge på frågor under de påföljande kaffepausen.
Enligt planeringen skulle alla sex tematräffarna hållas i konferensrummet på det nyrenoverade biblioteket, men då snart en ny vattenläcka uppräckts har vi fått husera i konferenslokaler i Rådhuset eller som idag - för andra gången - i Moderaternas lokal på Algatan 76.
Utöver Marianne Ohrlanders uppskattade framställning, innehöll förmiddagen en gympaövning och en gruppövning som sammanfattade alla sex tematräffarna. Avslutning med en gemensam sång.
Mer text och fler bilder finns på Senior Sport Schools blogg - tack till Sten Andersson.

Senior Sport School på utflykt till Albäcksskogen

 2012-10-30     Högalid & Söderslätt 
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I det överraskande fina vädret på tisdagen samlades ett gäng gamla (Katarina Borglin, Jan Regnell, Agnete Levenius, Torbjorn G. Lanker och jag själv), nya (Lena Welinder och Ulla Thornberg) och blivande (Ulla Anniesdotter, Lilian Rosenquist) SSS-are i Trelleborg på parkeringsplatsen vid Västra Småbåtshamnen i Trelleborg. Det blev sedan en skön promenad längs kusten - Söderslätts Riviera - en halvannan kilometer till Albäcksskogen. Halvägs in i skogen finns ett bra ställe för att pausa och fika. Vi som inte hade försett oss hemifrån blev för den skull inte utan utan bjöds på kaffe och kardemumma kakor från höger till vänster. Kamratlig generositet var måttot för dagen. Alla kunde njuta i solskenet.

     
 Halvvägs, dags för fikastund, Lilian Rosenquist, Agnete Levenius och Katarina Borglin delade systerligt med sig till dem som glömt termosarna hemma.  Ulla Anniesdotter hade hunden Lucy med sig. Lilian Rosenquist njuter av solskenet.  Katarina Borglin, Lena Welinder och Torbjorn G. Lanker i samspråk.
     
 Ulla Thornberg och Jan Regnell njöt tillsammans i ett eget hörn.  Vacker utsikt över Rådmansängarna  

Höststart Senior Sport School 2012

 2012-10-02    Högalid & Söderslätt 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Senior Sport School i Trelleborg startade den 25 september men en inledande träff på Rådhuset. Ett rekordstort antal personer hade anmält intresse och de första 24 "till kvarn" hade antagits och av dessa kom 23 - en hade ammält förhinder.
Jag var själv deltagare på förra årets skola och blev då mycket nöjd liksom alla andra och vi har hållit ihop sedan dess.
Nu är jag "lärgruppsledare" med två duktiga "assistenter", Marianne Ahlgren och Sten Andersson. Det är det nya för Trelleborgs version av Skånes Senior Sport School, att lärgruppsledarna är före detta deltagare. Vi gick igenom programmet för de 12 veckorna, genomförde aktiviteter med syfte att få deltagarna att börja lära känna varandra, namnormen, parvis intervjuer och så vidare och delade ut material.
Liksom i fjol har skolan fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor.

Se bilder med namn på de 23 deltagarna.
Senior Sport School: Start 2011. Här kan du läsa många bloggar om Senior Sport School i Trelleborg.

Knytkalas på Pionvägen

 2012-07-05  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan  
I går eftermiddag träffades vi hemma hos Sten Andersson och Marianne Ahlgren på Pionvägen i Trelleborg. Det var ett grillparty i deras underbara trädgård.
Vädret var inte det soligaste men det var varmt och regnet lyste med sin frånvaro. Vi hade kommit överens om att ha ett knytkalas så alla hade med sig något att grilla och att dricka.
Det blev en mycket festlig kväll i goda vänners lag, som man säger. Sångerna flödade liksom pratet och alla lät sig väl smaka av den myckna maten. Där var Sten och Marianne, Agnete, Katarina, Jan, Berit och Bertil från Senior Sport School hösten 2011.
Ulla Thornberg och Lena Welinder som kommer att deltaga i Senior Sport School hösten 2012, och Lena Lantau. Och vidare Ulf och Anna från Purpureus som i våras ledde en 7-veckors kurs i personlig utveckling genom mental träning för många av oss. Det kallas Seniorprojektet.
Fler bilder finns här: Grillfest.

       
 Lena Welinder, Lena Lantau,
Ulla Thornberg och Agnete Livenius
 Ulf Sellberg, Sten Andersson
och Bertil Tomelius
 Bertil och Lena  Lena, Lena Lantau, Katarina Borglin
och Jan Regnell
       
 Jan, Berit Lundahl och Ulf  Ulla, Marianne Ahlgren och Anna Dibell Sellberg  Anna, Agnete och Jan  Agnete, Katarina, Lena, Ulla,
Marianne och Anna.

En vanlig tisdag

 2012-06-26   Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan För sju år sedan 
Sedan många veckor tillbaka spelar vi boule på tisdagar klockan 11. Det är resterna av Senior Sport School hösten 2011 som träffas tillsammans med nya "prospects" till hösten 2012 som vi värvat bland annat under "Skåne lyfter" den 12.5. Efteråt går vi som oftast på Cillas Salladsbar på Algatan och äter gott.
Senior Sport School har startat en blogg.

Bilder från en blåsig och kall tisdag och en mysigare stund på "Cillas".

Återträff för Senior Sport School

 2012-06-01   Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Återträff i Frostavallen för de som gått "skolan" Senior Sport School under hösten 2011. 100 personer från hela Skåne var samlade. Det första intrycket var att alla hade "sunda kroppsformer", var alerta, pigga och glada och såg friska ut. De flesta var i åldern 65-75 år. Här kommer de blivande 90-åringarna, tänkte jag, och varav få kommer att belasta äldrevården innan dess.
Det fanns många tillfällen att utbyta tankar med andra än vi Trelleborgare och det är alltid trevligt att umgås med 40-talist generationen.

Britta Larsson, sjukgymnast på Region Skånes utvecklingscentrum/Adaptus, höll ett mycket intressant föredrag under rubriken "Fakta om kroppen och åldrandet". Det är aldrig för sent att börja med fysisk aktivitet. Och fysisk aktivitet är en bra behandlingsform vid många sjukdomstillstånd. Ja, tänk om läkarna kunde ordinera några introduktionstimmar hos en personlig tränare och sedan ett "klippkort" på ett gym. Mer om detta kan man läsa på Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling, Fyss. Ett sätt att komma igång med nyttiga promenader är att använda en stegräknare.

Jenny Önnevik, ansvarig för projektet "Hälsosamt åldrande" i Region Skåne, pratade om Regionens folkhälsostrategi och presenterade Folkhälsoenkäten som görs vart fjärde år, senast var det 2008, och en ny görs under 2012 då 50000 skåningar får svara på frågor. Tyvärr utmärks skåningarna för att vara mer överviktiga, fysiskt inaktiva och dricka mer alkohol än genomsnittssvensken.

Dagen avslutades med en heltimme "Seniordans" under ledning av Detlef Voigt och Lotta Österdahl från Friskis och Svettis i Höör/Hörby.
Det var en mycket lämplig och inspirerande avslutning på en också för övrigt mycket professionellt och pedagogiskt genomförd dag.

Senior Sport Schools hemsida.
Lotta Österdahls blogg.
Folkhälsoinstitutet. Länkar till hälsosamt åldrande.
Folkhälsoenkäten 2008.

     
 Hela gänget från Trelleborg: Bertil,
Kerstin, Berit, Agnete, Marianne och Sten
 Nära 100 personer från hela Skåne  Bertil med Kerstin Hagdahl, Ulla Nilsson och Charlotte från Malmö
     
  Kerstin Hagdahl, Ulla Nilsson, Charlotte och Eva Hedin  Kerstin och Ulla med Bertil och hälsocoachen Malin Frisk i bakgrunden  Detlef Voigt och Lotta Österdahl från Friskis och Svettis i Höör/Hörby. I bakgrunden Jenny Önnevik.
     
 Charlotte "Challe" Karlsson, Jenny Önnevik och Sandra som presenterar enkätsvaren  Glada betraktar Lena Andersson och Malin Frisk
de många deltagarna som samlas
 Seniorsports vackra logga

Skåne lyfter

 2012-05-12    Högalid & Söderslätt, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går kom Skåne lyfter till Trelleborg. Ett lyft för sundare vanor i vardagen.
Nästan hela Senior Sport School var där under många timmar för att informera om ett nytt program till hösten. Ett dussin personer anmälde intresse och vill gärna ha en inbjudan till ett informationsmöte längre fram. Vi var utrustade med alldeles nytryckta vita T-shirts som tydligt visade vilka vi var.
Själv passade jag på att prova Sveriges första klimatsmarta smoothiecykel. Mossagården bjöd på en läskande drink till alla som trampade fram en läcker smoothie.
Vi spelade boule med alldeles nyinköpta klot på gräsmattan kring fontänen Sjöormen på Stortorget. Det var inte det bästa underlaget men det var kul och vi fick flera besökande att prova på. Bland andra Cecilia och Ola från Arbetsmarknadsförvaltningen. Vi fick också tillfälle att visa upp oss på scenen tillsammans med konferencieren Ola Selmén - en känd programledare från TV, sades det -och propagera för Senior Sport School programmet till hösten 2012.
Vi gick också tipsrundan, eller Gångsafari som den kallades, och flera belönades med matpåsar från matstånden.
Programmet för Trelleborg.   Mossagården.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011: Nytt liv efter jul.
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Passion för livet

 2012-04-17     Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Fyra personer från Senior Sport School i Trelleborg deltog i dag i den första av en tvådagars cirkelledarutbildning. Den 14 maj är det en uppföljning. Vi var på det vackra Medborgarhuset i Eslöv. Cirkelledare var Elsa Ingelsson, läkare och utvecklingsledare på Qulturum och Lars Stenbäck, SPF Jönköping (se bider). Qulturum är ett centrum för utveckling och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård och tandvård inom Landstinget för Jönköpings län.
Det handlar om att bryta invanda mönster, bli medveten om förbättringar, gå från ord till handling och göra förändringar i det egna livet som gör skillnad. Arbetsmetoden för detta, verktyget för förändring, är "Livshjulet", de små förändringarnas metod." Planera, Göra, Studera och Agera".
Språket blir avsiktligt gärna poetiskt, handledarna är "guider" och träffpunkterna är "livscaféer" som är "möjlighetsrum".
Elsa Ingelsson gav oss en kort lektion i det "naturliga åldrandet" och vilka fyra faktorer som främst styr detta.
Katarina Borglin, Sten Andersson, Marianne Ahlgren och Bertil Tomelius var alla nöjda med dagen. Även om jag var kritisk här och var så trivdes jag riktigt gott!
På bilden med grupparbete syns från vänster: Marianne Dahl, Bozana Novakovic (skymd), Osmo Vuori, Bertil Tomelius, Lena Bottner och Bengt Björkman

Mer information om Passion för livet finns här.

Nytt liv efter jul

 2012-01-12    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Hela Senior Sport School träffades på Nya Vattentornet klockan 13 idag för en gemensam träff med lunch. Det var mycket trevligt att ses igen sedan den "känslosamma avslutningen".
En viss abstinens hade drabbat en del. Vi har ju träffats över tjugo gånger under hösten.
Planer gjordes för framtiden. På torsdag den 2 februari bjuder Sten och Marianne på ärtsoppa i Kyrkoköpinge. Något att se framemot.
I mitten av februari ska vi ha en ny lunchträff på Vattentornets restaurang som vi verkligen vill rekommendera.
Sedan blir det mars och då är det dags för bouleträningen. Många är pigga på detta.

Men innan dess är vi inbjudna av Trelleborgs kommun den 26 januari för att delta i en diskussion på Rådhuset. Det handlar om vad vi kan göra inom ramen för ett evenemang som heter "Skåne Lyfter" som kommer till Trelleborg den 11 maj. Då skall det vara event kring goda matvanor och fysisk aktivitet på Stortorget. Region Skåne och kommunen är arrangörer.
Kampanjen "Skåne lyfter" för sundare vanor är en långsiktig satsning för att få alla skåningar att röra sig mer och äta sundare. Kommer till Trelleborg den 4 - 12 maj. Så bra, alla ska med!

Torsdagen den 23 februari kl 10 är Senior Sport School i Trelleborg välkomna att träffa Anne-Christine Frick från studieförbundet Vuxenskolan. Hon kommer att informera om Passion för Livet och om de nya cirkelledarutbildningarna som kommer lite längre fram i vår. Lokal är Sessionssalen på rådhuset.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011:
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Känslosam avslutning

 2011-12-21    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Igår var det avslutning på Senior Sport School. Då fick vi träffa också Lena Andersson, administratör från Korpen Skåne/Halland, Charlotte Karlsson från Skåneidrotten och Susanne Larsson, vår egen spindel i nätet, folkhälsosamordnare från Trelleborgs Kommun. Bild på Lena Andersson och Susanne Larsson.
Alla i gruppen var med utöver Sigyn Karlsson som tyvärr var förhindrad av sjukdom. Men hennes make Sven var där och han fick med en blomma hem till henne. Bild på alla deltagarna och lärgruppsledaren Lina Larsson.
Och naturligtvis "lärgruppsledare" Lina Larsson som betytt så mycket för gruppen.
Gladde mig över Lina Larsson som delgav oss sin egen upptäckt från våra träffar att "ålder spelar ingen roll". En förnuftig insikt i denna tid av åldersdiskriminering.
Det var utvärdering av de 24 träffarna under hösten och funderingar inför framtiden. Alla verkade intresserade av att upprätthålla kontakterna.
Det finns något som kallas "Passion för livet", som är en studiecirkel där någon av oss kan få utbildning som cirkelledare. För Region Skåne svarar Jenny Önnevik, 044-3093304, jenny.onnevik@skane.se, för kontakterna.
Susanne Larsson lovade att hjälpa oss med lokaler och kontakter med personer och föreningar som vi kan få hjälp från.
Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta att träffas om inte förr så tisdagen den 24 januari klockan 10 på Fame Fitness på Hedvägen där Lina kommer att hålla ett gympapass.
En God Jul och ett riktigt Gott Nytt År med en God Fortsättning på "Senior Sport School" i vår egen regi.
Nio av elva deltagare finns på utskickslisten, plus Lena, Lina, Charlotte och Susanne. Karolina Borglin och Agnete Levenius lovar jag att hålla kontakt med per telefon.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011:
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Senior Sport School

 2011-12-15    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
I dag var det bowling på Söderslättshallen. För min del var det över 40 år sedan sist. Men det gick överraskande bra. Ingen strajk men väl några "spärrar" blev det. Bästa av oss från Senior Sport School var Torbjörn Lanker. Marianne Ahlgren på väg mot en strajk medan Jan, Kerstin Berit och Bertil pustar ut med kaffe och kanelsnäckor.
I måndags kom Lill Spenninge från Hushållningsällskapet och pratade om "Maten och våra sinnen" med särskild inriktning på julens kryddor och traditioner. Inte nog med det, vi bjöds också på glögg med tillbehör och som alltid på humor och glada skratt. Bild: Lill Spenning serverar glögg åt Jan Regnell.
I förra veckan handlade det om Hjärt & Lungräddning där vi fick lära oss använda den nya Hjärtstartaren. Björn Ladeland som arbetar som ambulanssjuksköterska inom Region Skåne men som också representerade företaget Via Medici AB, var lika professionell och pedagogisk som alla andra "föredragshållare" som programmet erbjudit under hösten.
Under förra torsdagen fick vi också tillfälle att besöka Word Class gymmet på Flockergatan där vi fick en fin introduktion och tillfälle att prova på många av gymmets otaliga träningsmaskiner (Bild: Jag Regnell, Sten Andersson, Marianne Ahlgren, Tanja, Kerstin Hansson, Katarina Borglin).

Känns vemodigt att den 20.12 är sista gången då vi med Lina Larsson avslutar och utvärderar höstens alla 24 träffar. Men kanske blir det en fortsättning under våren?

Tidigare bloggar om Senior Sport School som verkligen satt sina avtryck under denna höst i Trelleborg. Det blir många nya julkortsmottagare i år!
Inaktivitet är direkt livsfarlig
! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.
Bilder på deltagarna och Lina Larsson.

Inaktivitet är direkt livsfarlig!

 2011-11-03    Högalid & Söderslätt, Motion
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Anna Ohlsson (bild) lyckades överträffa tidigare professionella "föreläsare" inom ramen för Senior Sport School i Skåne. Men så har hon också lång erfarenhet av att vara idrottsterapeut och har magisterexamen från Umeå Universitet och forskar där i idrottsmedicin. Fyra årig utbildning i idrottsmedicin i Missouri State University finns också med. Hon har arbetat för Amerikanska Olympiska Kommittén samt med flertalet internationella landslag. Nu driver hon Anna´s House of Rehab i Karlskrona.
Hon är en mycket duktig föreläsare med en gedigen utbildningsbakgrund inom idrottsmedicin och med stor pedagogisk förmåga att fängsla sin publik. Jag fick ofta svar på mina frågor innan jag ställt dem. Tala om att "överträffa kundens förväntningar"!
Vi var ett tiotal deltagare för Senior Sport School som lyssnade på henne i går på Rådhuset i Trelleborg och vi lärde mig mycket nyttigt om kroppens reaktion på träning. Vi blev alla övertygade om att det är "livsfarligt" att inte röra på sig. Alla rörelser som utövas så länge att man blir "svettig på ryggen" är bra. Även hänga tvätt, dammsuga och räfsa löv. Men viktigt är också gå ner i varv efter träning, att stretcha och att sova. Goda sömnvanor är ett måste för att rörelse och träning ska ge resultat. Korta tupplurar på 20-30 minuter kan ersätta upp till två timmars nattsömn.
Hennes föreläsning rekommenderas varmt.

Tidigare bloggar om Senior Sport School
Restaurangkväll på Liljeborgsskolan, 11-10-18, Senior Sport School, 11-10-04 och Presentation av Senior Sport School, 11-09-07.

Restaurangkväll på Liljeborgsskolan

 2011-10-18     Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Nu har Senior Sport School avverkat de första veckorna med bland annat Line Dance med Heidi Christensen som instruktör. Detta uppmärksammades med en längre artikel i dagens Trelleborgs Allehanda.
I kväll var det dags för kursens första matlagningspass. Det hölls på Liljeborgsskolans hemkunskapssal och leddes av Lill Spenninge som till vardags arbetar för Hushållningssällskapet Malmöhus.
Lill visade stor pedagogisk förmåga att leda gruppen till ett förvånansvärt gott resultat. Hennes hjälpsamhet, serviceanda och mycket energi garanterade att vi alla presterade något utöver vår förmåga.
En tre rätters middag av minst tre stjärnors klass. Det känns som om mättnaden kommer att sitta långt in på nästa dygn.
Det blev en fantastiskt trevlig kväll.
Vad åt vi då? Förrätten bestod av en underbar indonesisk Morotsoppa med Marinerat kycklingspett. Den var mycket god. Till huvudrätt Medelhavsfrikadeller med oregano och vitlök och till detta Bulghur.
Till detta severades en sallad på kikärter med mera. Efterrätten var "Smarrig äppelkaka" med vaniljsås. Den stod Katarina Borglin och jag själv för.
Och vad firade vi under kvällens måltid. Jo att Jan Ragnell fyllde 65 år. Bara det alltså!
Bild på födelsedagsgrisen Jan Regnell bredvid Lill Spenninge, hela gruppen, Agnete Levenius, Katarina Borglin och jag själv samt Berit Lundahl, Sten Andersson och Marianne Ahlgren.
Tidigare blogg om Senior Sport School.

Senior Sport School

 2011-10-04    Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag var det första träffen för Senior Sport School. 12 personer dök upp vilket var lite litet eftersom 21 anmält sig för att vara med. Lina Larsson (bild), marknadsförare som alldeles färskt anställts av Fame Fitness & Wellness på Hedvägen tog hand om oss. Hon informerade oss om programmets innehåll och lät oss sedan göra olika "övningar" för att vi skulle lära känna varandra och uttycka ytterligare önskningar om utformningen av programmet. Jag skulle t ex gärna få tillfälle att skjuta luftpistol och luftgevär. Vi intervjuade varandra, gammal känd metod, och det var förbluffande hur lika många var med mig, vad gäller utbildning, arbetserfarenhet, familj och intressen. Inte konstigt eftersom det mesta vi hade gemensamt var att vi var fyrtiotalister av medelklass. Det var mycket trivsamma två timmar. Även om det säkert finns fler som bättre behöver denna kurs i förebyggande hälsovård för äldre.
Utbildningen har fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor. Exempel skjuta luftgevär, spela boule och laga mat.
Jag tycker att detta är en av de bästa idéer jag hört talas om på länge. Det handlar om förebyggande hälsovård för alla oss som börjat bli äldre.
Nästa pass är i övermorgon på Fame Fitness. De ska bli Line Dance med Maria Lippe som instruktör.
Fler bilder från dagens övningar.

Se tidigare blogg om Senior Sport School

Senior Sport School

 2011-09-07   Högalid & Söderslätt
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Det finns något som heter Senior Sport School, ett nytt fenomen som kom igång som pilotprojekt i fjol i Simrishamn och Hässleholm.
Ett samarrangemang mellan Skåneidrotten, Region Skåne, Korpen med flera. Idag var vi ett trettiotal personer som samlats i Bruna Salongen på Rådhuset för att bli informerade av Charlotte Karlsson från Skåne Sporten. De som vill vara med erbjuds en kurs som varar i 12 veckor under hösten med två träffar i veckan. Utbildningen har fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor. Exempel skjuta luftgevär, spela boule och laga mat.
Jag tycker att detta är en av de bästa idéer jag hört talas om på länge. Det handlar om förebyggande hälsovård för alla oss som börjat bli äldre.
Jag anmälde mig direkt på stubben och det gjorde många andra också. Plats finns bara för 20 personer under höstens kurs så det gällde att vara på alerten.
Jag ska deltaga och propagera för att många andra också kommer i gång.
Läs mer här: Inbjudan Senior Sport School Trelleborg.