Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Sport

Bertil Tomelius
Startsida


En lyckad fotbollshelg

 2015-10-14 Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Det började på fredagen den 9 oktober. Då kunde vi på TV5 följa en match mellan Sverige och Liechtenstein i EM kval grupp G. Bortamatch i Vaduz.
Det var den näst sista matchen i seriespelet. En match återstår för Sverige, mot Moldavien. Resultatet blev 2-0 till Sverige vilket innebar att Sverige blir sämst trea i serien och därmed klar för spel i kampen om playoff.
Läget i alla 13 kvalgrupperna.

På lördagen den 10 oktober var det dags för spel på Vångavallen i Trelleborg. Kvalspel för uppflyttning till div 2 södra för IFK Trelleborg. Första matchen spelades borta  mot småländska FK Älmeboda /Linneryd. Den vann vi med 2-0. Tillsammans med Mårten Bönnemarck följde jag returmatchen och blev inte besviken. Ledningen med 2-0 borta späddes på med 3-0 hemma. Målen på Vångavallen gjordes av Armend Xhemajli, Emil Mårtensson och Oliver Oliveros. Referat från matchen.
Segraren går vidare till kvalomgång 2 och får där möta IFK Hässleholm som just nu ligger på kvalplats nedåt i sin division 2 serie.
Nu väntar ett dubbelmöte med IFK Hässleholm, från division två, och totalsegrande lag spelar i division två kommande säsong.
Fotbollshelgen avslutades söndagen den 11 oktober på Vångavallen i Trelleborg med en viktig match för avslutning av "söderettan". Nu var det upptill bevis för Trelleborgs FF att åter visa sig värdiga att ta steget tillbaka till Superettan nästa säsong.
Oskarshamns AIK kom på besök, nykomlingen i serien visade sig bli en svår motståndare. Dessbättre "målade" TFF redan efter sju minuter, men sedan kämpade Oskarshamn ända till slutsekunderna och bara helt underbara räddningar av Fredrik Persson lyckades hålla "nollan".
Så tre nya poäng till TFF, men eftersom konkurrenten Örgryte också vann är seriesegern inte helt i hamn. Det krävs minst en poäng till i det tre avslutande matcherna, Örgryte (b) och lokalderbyt mot Höllviken
Facebook: Trelleborgs FF en poäng från superettan. Bild på matchens lirare: Robin Jacobsson.

Fotbollsstjärnans man förbjuder henne att resa

 2015-10-05  Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Enligt en iransk lag kan inte en kvinna på egen hand skaffa pass. Hon behöver makens tillstånd.
Det iranska laget är en spelare kort när de nu spelar i fotbollsturneringen i Malaysia. Enligt lokala medier beror detta på att den kvinnliga lagkaptenen inte har något pass och att hennes man vägrar underteckna tillståndet som behövs för att hon ska kunna förnya passet. Ardulan har hyllats som landets bästa kvinnliga fotbollsspelare.
Niloufar Ardulan, 30 är, är gift med sportjournalisten Mahdi Toutonchi, som enligt iransk lag har rätt att förvägra sin fru att lämna landet. Skälet han anger är att han inte vill att hustrun ska missa deras sjuåriga sons första skoldag som är den 23 september. Turneringen "Futsal Championships" spelas mellan den 21 och 26 september.
Läs mer i the Washington Post: "Iran women's soccer team captain to miss tournament after husband refuses to let her travel", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2015.

Sista hemmamatchen i division 1 Södra för TFF?

 2014-10-25  Sport
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan   sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Nu är risken stor för att det blir nedflyttning till division 2 till våren även om en bortamatch återstår. I kväll krävdes det en seger och tre poäng för att ha en reell chans att hänga kvar. Och visserligen tog TFF ledningen med både 1-0 och 2-1 men på slutet var benen alldeles för tunga hjärnorna uttröttade så det blev ännu en kvittering från Norrbys sida och matchen slutade 2-2. En poäng för TFF men det räcker inte långt.
Det var de många tabbarna i slutskedet som tyvärr avgjorde: Trelleborgarna blev frånsprungna, slog passningarna fel och det brast också i bollmottagningen.
Det bästa med matchen var publiken, säsongsrekord med 873, och att den hela tiden var spännande, omväxlande och väckte starka känslor. Men ändå lugn och ro, inga bengaler, firmor och liknande. Inträdet var gratis, 30 sponsorer lovade att betala en krona var för varje person på läktaren.
I kväll förlorade Kristianstad med 1-0 mot Utsikten, serieledarna, som därmed är klara för superettan. Örgryte är realistiskt sett klara för kval till superettan.
Både Norrby och Halmia kommer över nedflyttningsstrecket. Kristianstads FF har 31 poäng, en match kvar, TFF 29 poäng. en match kvar och Trollhättan 29 poäng, med två matcher kvar.
Kristianstad möter Qviding, som inte har mycket att spela för,

TFF måste slå Örgryte, samtidigt som Kristianstad inte slår Qviding och Trollhättan tar mindre än fyra poäng mot Halmia och Uddevalla - sist i tabellen - för att stanna kvar i division 1 Södra. Det kan gå. Den 1 november kl 17 ca är det klart.

Seger för Europa i Fotbolls VM

 2014-07-15  Sport
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan nio år sedan
Till sist blev det ändå en seger för Europa mot Latinamerika i Fotbolls VM 2014. Sedan Brasilien blivit helt utspelat - resultat 7-1 av Tyskland i den första av semifinalerna och Argentina vunnit över Holland i den andra efter straffläggning 4-2 så återställdes ordningen med holländsk seger med 3-0 mot Brasilien i match om tredje pris och slutligen tysk seger mot Argentina med 1-0 efter förlängning i finalen. Det vill säga Brasilien fick 1-10 i baken i de två avslutande matcherna, en skymf det kommer att ta tid att komma över för hemmanationen.
Bilder på guld- och bronsmedaljvinnarna, Tyskland och Holland.
Rapport från Holland - Brasilien, rapport från Tyskland - Argentina.
FIFAs hemsida

Hemmanationen Brasilien utspelad och förnedrad

 2014-07-09  Sport
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan nio år sedan
Första semifinalen i årets fotbolls VM i Brasilien. Stora förväntningar på hemmalaget förstås. Enormt med pengar har satsats, skattemedel som en stor majoritet av landets befolkning menar hade bättre behövts till andra ändamål.
Den 8 juli 2014 kommer för evigt gå till den brasilianska fotbollshistorien. Det skulle bli kvällen då landslaget avancerade till en drömfinal på hemmaplan nia seger mot Tyskland i semifinalen.
Men det blev kvällen när Miroslav Klose petade ner Ronaldo från VM-tronen och Tyskland pulveriserade historiens bästa fotbollsnation.
Brasilien blir utspelat, ja förlöjligat av Tyskland som leker sig fram till en seger med 7-1. Ja, det är sant! Brasilianska fansen grät, buade, lämnade arenan och brände landets flagga
5-0 på en halvlek. 7-1 totalt. Det var en historisk kollaps fotbollsvärlden fick se när ett Brasilien utan fixstjärnan Neymar och försvarsgeneralen Thiago Silva försökte ta sig till VM-final.
- Vi kommer vara märkta resten av livet, säger avstängde Thiago Silva.
Rapport från semifinalen.
Brasilien är utslaget av ett europeiskt lag och i kväll väntar Argentina mot Holland. Holland som inledde gruppspelet med att slå Spanien med 5-1. Spanien som var regerande världsmästare sedan 2010 i Sydafrika.
Brasilien tog guld i VM 1994 och 2002 och silver 1998. Tyskland tog brons 2006 och 2010.
Holland tog silver 2010 och blev fyra 2002. Argentinas glansperiod ligger längre tillbaka, guld 1986 och silver 1990.

Och hur ska de styrande i landet Brasilien nu kunna motivera sina medborgare för ännu en jättestor ekonomisk satsning i form av olympiska Spelen om två år, 2016?

Klara kvartsfinaler, Latinamerika mot Europa i semin

 2014-07-07  Sport
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Nu märks det att det är allvar på gång. Nu handlar det inte om att göra mål utan till 95 % att undvika att släppa in ett mål. Värst blev det med Holland - Costa Riva som gick ända till förlängning utan mål. Och sedan vann Holland straffläggningen med 4-3. Långa, långa matcher med totalt 5 mål på fyra matcher. Och sent på natten går de. Inte mycket man hinner se innan klockan blir 11 på kvällen. Inte behagligt för en morgonpigg pensionär.
Övriga kvartsfinaler: Tyskland - Frankrike 1-0, Brasilien - Colombia 2-1 och Argentina - Belgien 1-0.
På tisdag 8.7 går semifinalen Brasilien - Tyskland och på onsdag 9.7 Holland - Argentina. Sjka man våga hoppas på en hel europeisk final Tyskland - Holland den 13 juli? Vilket i så fall väl vore en latinamerikansk katastrof. Kanske bäst att gardera mer Brasilien - Argentina i finalen och en bronsmedalj till Tyskland.
Tidigare bloggar:
14-06-30, Klara åttondelsfinaler.
14-06-18, Fotbolls_VM_2014.

Klara åttondelsfinaler

 2014-06-30  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Två kvällar - och nätter - med vardera två åttondelsfinaler färdigspelade. Inga stora överraskningar, snarare ungefär vad jag hade väntat mig.
28.6 Brasilien - Chile 3-2 efter straffar och Colombia - Uruguay 2-0
29.6 Holland - Mexiko 2-1. Det såg länge illa ut för mitt favoritlag Holland. Mexiko ledde länge med 1-0. Kvittering 10 minuter kvar så fick Holland en straff på tilläggstid. Glädjande! Men förstås en katastrof för Mexiko.
Costa Rica - Grekland 5-3 efter straffar.
Tre av sex latinamerikanska lag utslagna. Chile, Uruguay och Mexiko. Tre vidare till kvarten: Brasilien, Colombia, Costa Rica.

Fortsättning följer i kväll med Frankrike - Nigeria och Tyskland - Algeriet, en kamp mellan Afrika och Europa. Jag både hoppas och tror att det blir de två europeiska lagen som tar sig till kvartsfinalerna. Spännande värre blir det säkert.
(1 juli: Ja, så blev det: Frankrike slog Nigeria med 2-0, efter en lång jämn match
Ännu jämnare och kampfylld blev matchen Tyskland - Algeriet, där Algeriet hade en klart bästa första halvlek. Efter 0-0 vid full tid blev det förlängning som Tyskland vann med 2-1! Se matchrapport här. Och bild där Andre Schürrle gör det förlösande 1-0 målet)
Och på tisdag kväll Argentina - Schweiz och och Belgien - USA, även här två europeiska lag inblandade. Matcherna kan sluta hur som helst, jag hoppas på att (minst) ett euroepiskt lag går vidare.
Sedan är åttodelsfinalerna klara och den 4 juli startar kvartsfinalerna! Kampen mellan Sydamerika och Europa tar sin början!
Bilder: Holland - Mexiko, Colombia - Uruguay, Brasilien - Chile, Costa Rica - Grekland

Fotbolls VM Läget inför åttondelsfinalerna

 2014-06-28  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Så var det bara hälften av lagen kvar efter en spännande och överraskande gruppspelsomgång.
Åttondelsfinalerna startar i kväll lördag den 28 juni med Brasilien - Chile och Colombia - Uruguay.
I morgon söndag följer Holland - Mexiko och Grekland - Costa Rica.
På måndag: Frankrike - Nigeria och Tyskland - Algeriet, samt på tisdag Argentina - Schweiz och Belgien - USA.
13 av slutspelslagen kommer från Latinamerika (7) och Europa (6), två från Afrika samt USA.
Från Europa kom 13 kvalificerade lag, 6 gick vidare, från Latinamerika 9 lag, 7 gick vidare, från Afrika 5, 2 vidare och från Asien 3, inget lag vidare. USA gick vidade men inte Australien.
En hastig prognos ger mig 4 latinamerikanska och 4 europeiska lag till kvartsfinalen. En intressant koncentration av världens länder.
Slutställning i gruppspelet.    FIFAs hemsida.    VM 2014 på Wikipedia.

Tidigare blogg om årets VM: Fotbolls_VM_2014.

Bloggar från fotbolls VM 2010 i Sydafrika: Fotbolls-VM i Sydafrika, Fotbolls-VM, åttondelsfinalerna.

Bloggar från fotbolls VM 2006 i Tyskland: Sverige eller Tyskland?, Förlorad åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Fotbolls VM Läget inför åttondelsfinalerna

 2014-06-28  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Så var det bara hälften av lagen kvar efter en spännande och överraskande gruppspelsomgång.
Åttondelsfinalerna startar i kväll lördag den 28 juni med Brasilien - Chile och Colombia - Uruguay.
I morgon söndag följer Holland - Mexiko och Grekland - Costa Rica.
På måndag: Frankrike - Nigeria och Tyskland - Algeriet, samt på tisdag Argentina - Schweiz och Belgien - USA.
13 av slutspelslagen kommer från Latinamerika (7) och Europa (6), två från Afrika samt USA.
Från Europa kom 13 kvalificerade lag, 6 gick vidare, från Latinamerika 9 lag, 7 gick vidare, från Afrika 5, 2 vidare och från Asien 3, inget lag vidare. USA gick vidade men inte Australien.
En hastig prognos ger mig 4 latinamerikanska och 4 europeiska lag till kvartsfinalen. En intressant koncentration av världens länder.
Slutställning i gruppspelet.    FIFAs hemsida.    VM 2014 på Wikipedia.

Tidigare blogg om årets VM: Fotbolls_VM_2014.

Bloggar från fotbolls VM 2010 i Sydafrika: Fotbolls-VM i Sydafrika, Fotbolls-VM, åttondelsfinalerna.

Bloggar från fotbolls VM 2006 i Tyskland: Sverige eller Tyskland?, Förlorad åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Fotbolls_VM_2014

 2014-06-18  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan nio år sedan
32 lag deltar i slutspelet i Brasilien. Sverige är inte med.
8 grupper om fyra lag, de två bästa i varje grupp går till åttondelsfinaler som börjar den 28 juni.
Jag har hittills sett 3-4 matcher, tre mycket intressanta
Varför vinner ständigt mina favoriter i fotbolls VM? Först Holland 5-1 mot Spanien sedan Frankrike-Honduras 3-0 och senast Tyskland-Portugal 4-0. Ska det bli Nordeuropas VM 2014? Det är dessa matcher jag kollat på, njutbara TV-kvällar från klockan 18 lämplig tid efter sköna eftermiddagar i solen. Nästan Turkietväder under några dagar.

Störst negativ överraskning: Spanien, 1-5 mot Holland. I kväll avgörs det om världsmästarna ska åka ut redan i det inledande gruppspelet. Chile - Spanien kl 18.
Nästa negativa överraskning: Portugal, 0-4 mot Tyskland.
Ovanligt få oavgjorda matcher.
De europeiska lagen har gjort bra ifrån sig bortsett från Spanien, Portugal och Grekland.
Matcher i kväll den 18.6: Holland - Australien, Spanien - Chile, Kamerun - Kroatien
Tyskland, Holland, Italien, Frankrike, Schweiz.

Spelade matcher så långt: Grupp A: Brasilien - Kroatien 3-1, Brasilien - Mexiko 0-0, Mexiko - Kamerun 1-0
Grupp B: Holland - Spanien 5-1, Chile - Australien 3-1
Grupp C: Colombia - Grekland 3-0, Elfenbenskusten - Japan 2-1
Grupp D: Costa Rica - Uruguay 3-1, Italien - England 2-1
Grupp E: Frankrike - Honduras 3-0, Schweiz - Ecuador 2-1
Grupp F: Argentina - Bosnien 2-1, Iran - Nigeria 1-1
Grupp G: Tyskland - Portugal 4-0, USA - Ghana 2-1
Grupp H: Belgien - Algeriet 2-1, Sydkorea - Ryssland 1-1

Aktuell ställning i grupperna.    FIFAs hemsida.    VM 2014 på Wikipedia.

Bloggar från fotbolls VM 2010 i Sydafrika: Fotbolls-VM i Sydafrika, Fotbolls-VM, åttondelsfinalerna.

Bloggar från fotbolls VM 2006 i Tyskland: Sverige eller Tyskland?, Förlorad åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Bilder från matcherna: Holland-Spanien, Frankrike-Honduras, Tyskland-Portugal och Brasilien-Mexiko.

(Matcher spelade under kvällen - svensk tid - den 18.6: Chile slår Spanien med 2-0, därmed är världsmästarna utslagna redan i inledningsrundan! Holland besegrar Australien med 3-2 efter underläge 1-2. Därmed är Chile och Holland klara för 8-dels final i grupp B! Tredje matchen Kamerun - Kroatien slutar 0-4, och grupp 1 är fortfarande öppen. Matchen Kroatien - Mexiko den 23 juni avgör.)

(Matcher spelade under kvällen - svensk tid - den 19.6: Colombia slår Elfenbenskusten med 2-1, och är klara för 8-dels final i grupp C! Vidare England - Uruguay 1-2, England utslaget, och Japan- Grekland 0-0.)

(Matcher spelade under kvällen - svensk tid - den 20.6: Costa Rica slår det förväntade topplaget Italien med 1-0, och är klara för 8-dels final i grupp D!
Grupp E: Frankrike slår Schweiz med 5-2 klara för 8-dels final i grupp E! och Ecuador - Honduras med 2-1, jumbofinlen i grupp E.

(Matcher spelade under kvällen - svensk tid - den 21.6: Bjöd på överraskningar: Främst Tyskland - Ghana 2-2, Argentina - Iran 1-0, Nigeria -Bosnien 1-0.)

TFF - Utsikten 2-1

 2013-10-14 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
"Liket lever" efter 2-1 mot Utsikten i går kväll på Vångavallen.
Efter seger mot Utsikten finns det åtminstone en teoretisk chans för TFF att ta sig till en kvalplats till superettan. Detta sedan Oddevold i går förlorat mot Huskvarna med 3-1. Nu ligger TFF bara två poäng efter Oddevold med två matcher kvar att spela. Men även Halmia kan hota, på fjärde plats, 3 poäng efter. Helt avgörande kan seriens sista match bli då TFF möter just Halmia hemma.
Men dagens match började illa i ösregnet. Dan Mönell nickar in 0-1 via ribban efter inlägg mot bortre stolpen efter 16 minuter. Det dröjde ända till 68 minuten då Ali Jasim efter en bra löpning kom in efter väggspel och kvitterade till 1-1. Och så svarade Edward Ofere för förlösningen i slutminuterna då han vänder upp bra och skjuter bredvid stolpen in till 2-1.
Dawda Ngum och Ali Jasum fick gult kort.
IF Sylvia och Trollhättan spelade oavgjort 0-0 och försmådde både sista chansen till avancemang. De står båda på 38 poäng mot Halmias 40, TFFs 41, Oddevold 43 och Huskvarnas 50.
Bild: Ali Jasim, matchens lirare. Och matchvinnaren, Edward Ofere.
TA: "Ofere räddade kvalchans".

Blogg från senaste hemmamatch.
Tabellen Div 1 Södra. Utsikten BKs hemsida. TFFs hemsida, Spelschema Div 1 Södra, TFF på Svenska fans,
Närmaste hammamatch är den 26.10 mot Halmia på Vångavallen. Kan bli en avgörande match om kvalplats.

Spelschema: Halmia- Torslanda, Bunkeflo - TFF, Oddevold- Kristianstad
TFF- Halmia, Torslanda-Oddevold

Dramatik ledde till Play Off

 2013-10-12 Sport
ett år sedan två år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan 
Vilken underhållning, vilken dramatik! Från 0-1 till 2-1 på Friends Arena. Sverige vidare, Österrike borta från play off spel för VM-slutspel i Brasilien 2014. Zlatan passar till Martin Olsson som kvitterar Österrikes ledning till 1-1, sedan gör han själv 2-1, efter en magisk passning från Kim Källström, vilken glädje!
Det tackar vi TV 5 för som visade matchen i går kväll med början klockan 2045 (varför alltid så sent?).
I samma grupp vann Tyskland med 3-0 mot Irland och är därmed klart för VM.
Tabellen, med en match kvar.

DN: "Magiskt", Sveriges Radio: "Nu är det bara att njuta".

Skövde - Trelleborg 5-0

 2013-10-06 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Ett alldeles rysligt nederlag råkade TFF ut för mot Skövde AIK på Södermalms IP i går. Underläge med 4-0 redan i halvtid som sedan blev 5-0 i början av andra halvlek. De sex nödvändiga poängen för att ge TFF en chans till att återvända till superettan blev i stället 0 poäng och 1-8 i baken. Nu får man glädja sig över att TFF i alla fall inte måste flytta ner till division två. TFF lär väl klara av att hamna på övre halvan av Tabellen i alla fall? Efter Huskvarna, Oddevold, Sylvia, Halmia och Utsikten. Och tränaren Anders Grimberg lär knappast vara kvar.
Blogg från senaste hemmamatch. Och senaste segern mot Torslanda.
Tabellen Div 1 Södra. Skövde AIKs hemsida. TFFs hemsida, Spelschema Div 1 Södra, TFF på Svenska fans,
Närmaste hammamatch är den 13.10 mot Utsiktens BK på Vångavallen. Kan bli en match om femte plats
Senaste blogg om TFF: "Seger mot Torslanda IK".
Ett minihopp för TFF tändes i kväll då Oddevold tappade två poäng hemma mot Lunds BK, matchen slutade 1-1, och den andra konkurrenten, Silvia, förlorade 2-0 mot jumbon Karlstad BK.
Sydsvenskan : "TFF kan glömma superettan".
Hemma matchen mot Skövde den 6.5 slutade 2-2 (2-0).

Artiklar i TA: "TFF föll med 0-5".

Ridån gick ner för TFF

 2013-09-29  Högalid & Söderslätt
  tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I kväll spelade Trelleborgs FF borta mot Oviding FIF. Qviding vann med 3-1 vilket är som en katastof för TFFs förhoppningar om att åter ta en plats i fotbollens "superetta".
Av konkurrenterna i toppen av Div 1 Södra, vann idag Huskvarna hemma mot Limhamn/Bunkeflo med 3-0 och Oddevold vann borta mot Silvia med 3-2.
Huskvarna toppar just nu tabellen 2 poäng före Oddevold som i sin tur är fyra poäng före TFF.
Dessutom har både Huskvarna och Oddevold klart bättre målskillnad än TFF. Chansen för TFF att nå kvalplats med fyra matcher kvar är teoretiskt möjlig men knappast praktisk.
Det blir div 1 Södra minst en säsong till. Nu gäller det att hålla kvar de bästa spelarna. Annars är kanske snart IFK Trelleborg i fatt TFF, i div 2 södra alltså.
Det började bra, Daniel Jovanovic, gjorde 1-0 till TFF efter 40 minuter, men i halvlekens sista sekund stöter Alexanfer Jeremejeff in en målvaktsretur till 1-1.
Då hade redan två trelleborgare fått fult kort.
I andra halvlek varnas ytterligare två trelleborgare, varav en, Magnus Andersson, får ett rött kort fem minuter före slut, och visas ut.
Qviding gjorde 2-1 efter 76 och 3-1 efter 88 minuter. Tala om Ridå!
Blogg från senaste hemmamatch.
Tabellen Div 1 Södra. Quiding FIFs hemsida. TFFs hemsida, Spelschema Div 1 Södra, TFF på Svenska fans,
Närmast väntar nu bortamatch för TFF den 5.10 mot Skövde AIK. Närmaste hammamatch är den 13.10 mot Utsiktens BK. Nu är det bara segrar som gäller. Tyvärr lär, emellertid inte ens 4 segrar på rad räcka.
Senaste blogg om TFF: "Seger mot Torslanda IK".

Artiklar i TA: "Tuff förlust för TFF".

Seger mot Torslanda IK

 2013-09-22  Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sedan det snöpliga nederlaget mot Kristianstad FF på bortaplan den 15.9, Blev det hemmamatch mot Torslanda IK, som senast förlorade hemma mot Quiding FIF och därmed förpassades till näst sista plats.
TFF-Torslanda, en "måsteseger" för TFF pågår på Vångavallen. Redan efter 2 minuter gjorde Linus Olsson 1-0 (Bild). Nu är det paus.
Det blir kvittering 1-1, men Linus kommer tillbaka, 2-1, Målvaktsräddning och nick på returen och sedan gör Zoran Jovanovic 3-1. Långskott som sitter bra brevid stolpen.
Nu gäller det att hålla tätt sista kvarten. Är ju inte direkt TFFs starka sida. Men det gick bra denna gång och tre viktiga poäng är hemma!
Särskilt viktiga var poängen i kväll då Sylvia dagen före förlorat med 4-1 mot Halmia och Huskvarna mot Utsikten med 2-1!
Tabellen Div 1 Södra. Torslanda IKs hemsida. TFFs hemsida,
Närmast väntar nu två bortamatcher för TFF: 29.9 mot Qviding FIF och den 5.10 mot Skövde AIK. Inga omöjliga matcher alls. 6 poäng är ett måste. Närmaste hammamatch är den 13.10 mot Utsiktens BK.
Senaste blogg om TFF: "Hemmaseger mot serieledarna".

Artiklar i TA: "Vi ska ta oss till Superettan". "TFF hakar på i toppen".

Spelschema Div 1 Södra, Torslanda IKs hemsida. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans,

Hemmaseger mot serieledarna

 2013-09-08  Sport
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sedan det snöpliga nederlaget mot IF Sylvia, lyckades TFF med största möda och i sista ögon blcket vinna borta med 1-0 mot Lunds BK den 2.9. Nu var det hemmamatch igen och nu mot serieledaren i Div 1 Södra, Huskvarna FF. Och det blev en glänsande föreställning på Vångavallen i Trelleborg. TFF spelade som man sällan sett dem. Ingen rädsla alls för serieledaren, spelarna var nästan alltid först på bollen, välriktade och säkra passningar slogs. Spelarna visade "hjärta" dvs gav sig aldrig, en förlorad boll skulle genast tas tillbaka.
Det var en mycket spännande och underhållande match.
Kanske hade jag hoppats på lite större publik, nu uppgavs siffran till "bara" 620 personer. Huskvarna blev utspelade i första halvlek, redan efter 5 minuter gjorde Linus Olsson 1-0 och 2-0 kom efter 18 minuter genom Edward Ofere (se bild). I början av andra halvlek reducerade Huskvarna till 1-2, men mer blev det inter trots en väldig forcering på slutet. TFF backade tillbaka och låste försvaret på ett sätt jag aldrig sett tidigare. Fredrik Persson gjorde många fina räddningar.
Spännande var det också att följa Rapporttavlan, de andra topplagen IF Sylvia och IK Oddevold förlorade vardera 2 poäng genom att bara få oavgjort i sina matcher.
Därför ser tabellen extra trevlig ut. Tabellen här.
Artikel i TA: "TFF tog chansen". Artikel i Jönköpingsposten: "HFF:s forcering räckte inte".   
Närmast väntar nu Kristianstads FF borta 15.9 och Torslanda IK hemma 22.9.
Spelschema Div 1 Södra, Huskvarna FFs hemsida. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans,
(130915, Just vad som inte fick hända hände: Efter att förra söndagen slagit serieettan Huskvarna förlorade TFF i kväll mot bottenlaget (nästan) Kristianstad! Efter att ha haft ledningen två gånger: "TFF föll mot Kristianstads FF".)

2-4 efter uselt försvarsspel

 2013-08-26 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan 
Efter det snöpliga nederlaget mot Oddevold i den sista hemmamatchen innan sommaruppehållet, var TFF i det närmaste tvunget till att ta poäng när lagen möttes igen i Uddevalla. Och så blev det 1-0 till TFF. Sedan blev det seger med 2-1 hemma mot Karlstad och 1-0 mot Trollhättan borta. Söndagen den 25 augusti är det åter dags för en ny hemmamatch, nu mot tabellfyran IF Sylvia, två poäng efter och en svår konkurrent om kvalplatsen till Superettaan 2014. Sylvia är det näst bästa laget i Norrköping, det tredje är IK Sleipner. En sexpoängsmatch.
Kvällens match visade ett mycket gott spel från TFFs sida under första halvlek. Nyförvärvet Edward Ofere övertygade med att göra både 1-0 och 2-1. Under matchens sista tredjedel kroknade han efter att ha sprungit mycket och hela laget föreföll slut. Försvaret lade mer eller mindrr av och målen trillade in bakom Fredrik Perssom som ändå gjorde en godkänd insats med många fina räddningar.
Före matchen sade tränare Anders Grimberg att han aldig haft så starka spelare på "bänken", varför lät han inte fler byta av de trötta spelarna på planen? Bara ett byte gjordes. Sylvia gjorde trea byten.
Positivt var publiksiffran på nästan 800 personer. Men som sagt "ett nytt snöpligt nederlag" på hemmaplan. Bild på nyförvärvet Edward Ofere, "matchens lirare" och matchens verkliga ljuspunkt. Närmast väntar nu Lunds BK borta 2.9 och Huskvarna hemma 8.9.
Talande artikel i TA: "Mental kollaps fällde TFF". "Sur förlust hemma mot IF Sylvia".
Spelschema Div 1 Södra, IF Sylvias hemsida. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans,

Bitter förlust mot Tyskland

 2013-07-26  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan
Onsdagen den 24 juli blev inte lika lyckad. Här gick drömmarna om final och guldmedaljer i kras. Tyskorna blev för mycket och det svenska spelet låste sig. Det var som att åter se inledningsmatchen mot Danmark, där de svenska damerna med stort besvär lyckades få oavgjort. De stora segrarna mot Finland, 5-0, och Island, 4-0, kanske fick oss att överskatta damlandslagets förmåga.
Nu vann Tyskland semifinalen med 1-0. Men Sverige hade faktiskt ett snyggt kvitteringsmål inne. Men avblåst.
”Helt sjukt att målet döms bort” säger en arg Lotta Schelin som var målgöraren. Men det var inte bara hon som var upprörd över bedömningen utan Sveriges damer öste ut klagomål och besvikelse under gårdagens intervjuer. Det var mycket besvikna känslor och enligt Aftonbladet fick till och med Pia Sundhage bita ihop för att kunna hålla tillbaka känslorna och trösta sitt lag.
Traditionens makt är stor. För åttonde gången i rad blir Sverige utslaget av Tyskland i ett mästerskap. Marozsan gjorde segermålet i den 33:e minuten och nu väntar EM-final Tyskland mot antingen Norge eller Danmark.

Läs mer här i Svensk fotboll. Ett ursinnigt Sverige. Webbsporten.

Läs mer på: Svenska fotboll, EM-2013.se, Wikipedia, Fotbollskanalen TV 4.

En lyckad dag

 2013-07-21  Dagbok, Sport, Motion
 tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Ännu en varm och solig sommardag med nordvästlig vind. Över 25 grader på eftermiddagen. Som gjort för en längre cykeltur längt kusten västerut. Till Skåre Skansar och sedan via Stavstensudde tillbaka. Det blev 26 km för dagen. Det längsta på länge. Att cykla i värmen med bar överkropp är en av sommarens njutningar.
Klockan tre på eftermiddagen var det dags för den första kvartsfinalen i årets EM i fotboll för damer. Den gick på ett fullsatt Örjans Vall i Halmstad. Sverige hade vunnit gruppspelet och mötte nu Finland. Det blev en fin match men utan spänning. Island blev helt utklassat och segersiffrorna skrevs till 4-0. Marie Hammarström inledde målgörandet med ett kraftigt och välplacerat vänsterskott redan efter tre minuter. I 14:e lyfte Josefin Öqvist bollen över den utrusande målvakten och sedan nätade Lotta Schelin två gånger. Nu väntar Tyskland i semifinalen den 24 juli efter att ha slagit Italien med 1-0. Läs mer på Svensk fotboll.
Sedan var vi på Vångavallen för att se Trelleborgs FF ta sig an Karlstads BK. Den 29.6 vann TFF borta med 2-1. Nu var det dags för returmatchen. Även denna gång blev det seger för TFF med 2-1. Linus Olsson gjorde segermålet 2-0 på straff. Sedan reducerade KBK till 2-1. Därpå följde 30 minuters nagelbitande.
Fyra segrar på de fem sista matcherna innebär att TFF placerat sig på kvalplatsen för uppflyttning till superettan. Se tabellen här. Nu tar Division 1 Södra semester.
Bilder: 1. Lotta Schelin, tvåmålsskytt mot Island. 2. Linus Olsson (14) gör segermålet 2-0 på straff.
Läs mer här: Blandade känslor efter TFFs seger

Fotbolls EM, svensk storseger

 2013-07-14  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Andra matchen i gruppspelet i årets EM blev helt annorlunda än den första mot Danmark med två missade svenska straffar. Sverige slog Finland med 5-0 efter ett verklig målkalaseri. Nina Fischer inledde målgörande med 1-0 i 15:e och 2-0 i 36:e. Två miuter efter nätar Kosovare Ashllani till 3-0. Och så i andra halvlek bättar Lotta Schelin på målkvoten med 4-0 och 5-0.
Sverige stod för en magnifik insats när man fullständigt körde över Finland. Ett helt annat spel än mot Danmark. Allt heder åt lagledaren Pia Sundhage.
Nu var väl inte Finland speciellt vassa men Sverige öste på och lät dom aldrig komma in i matchen. Tycker också det är stort att dom fortsätter så i 90 minuter och ger nästan 16500 personer en upplevelse dom sent kommer glömma.
Det blir 5-0 till slut efter en total svensk överlägsenhet. Skönt att de båda straffmissarna, Lotta Schelin och "Kosso" Ashallani nu visade att de kan göra mål.
(2013-07-17: Den tredje och svslutande matchen i gruppspelet vann Sverige med 3-1 mot Italien och blev därmed grupp segrare med 7 poäng och 9-2 i målskillnad. Se tabellen här. Motståndare i kvartsfinalen är inte klart förrän på torsdag, men det blir en "trea". Läs mer om matchen i TA.

Fotbolls EM, två missade straffar, 1-1

 2013-07-11  Sport
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Årets fotbolls EM startade i går, på gamla Ullevi med match mellan Sverige och Danmark. Det var en underhållande och mycket spännande match. Båda lagen attackerade hårt, de var energiska och jagade hela tiden målet.
Men två saker var helt galna. Två missade svenska straffar.
Matchen hade en stor publik för att vara damfotboll. Ett genombrott för damfotboll i Europa kan kanske detta EM blir.
Sverige startade hårt och hade två heta målchanser redan efter två minuter.
Men mitt i den svenska målpressen gjorde Danmark 1-0. Det kändes som om luften gick ur matchen. Dessbättre kvitterade Nilla Fischer, Malmö tjejen, tio minuter senare. 1-1 i halvlek.
I pausen tipsade jag mina Facebook-vänner om att Kristianstadstjejen Kosovare Asllani kommer att göra segermålet 2-1. Och en verklig chans fick hon. Men ve och fasa hon brände straffen! Den danska målvakten Stina Lykke Petersen kunde lätt ta den. Hon blev stor hjälte i det danska laget. Tidigare hade hon tagit en straff som Lotta Schelin slagit.
På lördag väntar Finland som spelade 0-0 i första matchen mot Italien. En bra seger där och Sverige är fortfarande med i leken om en förstaplats i gruppspelet som ger en bekvämare motståndare i kvartsfinalen. Bilder: Lotta Schelin och Pia Sundhage (före matchen) och Lotta Schelin (efter straffmissen).
Matchreferat.
Läs mer på: Svenska fotboll, EM-2013.se, Wikipedia, Fotbollskanalen TV 4.

EM 2012: Slut för Sverige i fotbolls EM.
VM 2011: Gruppseger för Sverige.
EM 2008: Strålande svensk start.

TFF - IK Oddevold 0-3

 2013-07-08  Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
De båda lagen ligger exkt lika efter 12 spelade matcher, målskillnad + 5, poäng 20. Platserna 4-5 i Division 1 Södra. Man kan nästan tippa ett "enkelkryss". 11 poäng från toppen men bara fyra från kvalplats. Båda lagen aspirerar på plats i Superettan 2014.
Ja, så kunde man spekulera innan, men det hade man inget för. Ett starkt Oddevold (från Uddevalla) tog kommandot direkt och ett svagt TFF försvar kunde inte stå emot.
Som åskådare slets man från från glädje och hopp till ny förtvivlan. Efter två segrar på rad blev det nu förlust med 3-0. TFF - Oddevold 0-3.
Ett slött, okoncentrerat och nonchalant lag förlorade, Med den attityden blir väntan på återkomst till Superettan väldigt lång.
Bara publiksiffran fick godkänt - om än knappt! 762 personer var mer än dubbelt än vad andra i serien mäktade med.
Bild från Trelleborgs Allehanda.

Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, IK Oddevolds hemsida. Artikel i TA: Bedrövlig insats av TFF.
Blogg från senaste hemma matchen.

(20130715: Efter 0–3-nederlaget mot Oddevold förra söndagen var TFF i det närmaste tvunget till att ta poäng när lagen möttes igen i Uddevalla. Och ännu bättre blev det. 1-0 till TFF på bortaplan. Segern innebär att laget åter på allvar är med i kampen om andraplatsen.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda; TFF tog tung bortaseger).

TFF - FC Trollhättan 5-0

 2013-06-24 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Jag - och Lena - var där. På Vångavallen i går kväll där TFF segrade med 5-0 mot FC Trollhättan. Vilket spel, vilken geist, vilken glädje! Måtte denna segern sätta sig i självförtroendet.
FC Trollhättan kom till Vångavallen i går med de tre senaste segrarna i division 1 Södra.tagna på bortaplan. TFF hade 1-6 på sina senaste två matcher. Vad kunde man förvänta sig av detta? Jo, en TFF seger förstås. Själv hade jag tippat 3-0. Man jag hade fel, TFF nöjde sig inte med mindre än 5-0. Trollhättan blev helt utspelat när TFF verkligen visade vad laget kan.
TFFs inledningar var stark och snabb men första målet kom ändå inte förrän i 31a minuten av Egzon Sekiraca (bild). Efter 2-0 (Jonathan Asp) på första halvlekens övertid lossnade emellertid spelet. Direkt efter start i andra gjorde Linus Olsson 3-0 och sedan målade, direkt efter sitt inhopp, Michael Johnsson och åter Egzon Sekiraca.
Bakom segern låg ett lika stabilt spel bakåt som framåt. Alla slet och sprang och betraktade ingen boll för uppgiven.
Det var en stor glädje och en verklig förmån att få vara åskådare. 623 personer var där.
Trevligt också att Torslanda tog poäng på Sylvia som ligger på platsen före TFF.
Steget är fortfarande stort till en kvalplats till Superettan. Nästa hemmamatch är den 7 juli mot Oddevold kl 18.

Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, FC Trollhättans hemsida. Artikel i TA.

I matchen därpå den 29.6 vann TFF borta mot Karlstad BK efter att under sista kvarten vänt underläge 0-1 till vinst med 2-1!

TFF på övre halvan efter seger mot Quiding

 2013-05-13   Sport
 två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan  
Det blev äntligen hemmaseger för Trelleborg. Om än mot bottenlaget Quiding FIF.
Efter två mål av Egzon Sekiraca (bild) och ett av Magnus Andersson kunde TFF stänga matchen och vinna säkert framför 529 personer på ett soligt Vångavallen.

TFF öppnade bra i ett hårt tempo där Qviding inte hade mycket att säga till om, man spelade säkert och effektivt och efter 12 minuter kom då ledningsmålet. Egzon Sekiraca vann bollen utanför eget straffområde och löpte över hela planen och satte bollen i öppet mål:
Bara 4 minuter senare var Egzon framme ännu en gång och gjorde 2-0 efter gott förarbete av Linus Olsson.
I andra halvlek började TFF lika bra som man gjorde i första vilket resulterade i en tidig hörna där en framrusande Magnus Andersson klippte till på volley och gjorde 3-0 i 48:e spelminuten.
Qviding hade inte mycket att säga till om och TFFs målvakt hade inte mycket att göra.

Tre välförtjänta poäng till TFF och kanske var detta en vändning.

Förra hemmamatchen TFF - Skövde AIK 2-2.

Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, Quiding FIFs hemsida. Artikel i TA.
Nästa match är den 18 maj mot Torslanda IK borta och hemma på Vångavallen den 26 maj mot Kristianstad.
- BK Qviding fick sitt namn av Qvidingsgatan där kompisgänget som grundade klubben bodde.
Qvidingsgatan har i sin tur fått sitt namnet efter en buntmakare som hette Lars Quiding. Denne Lars Quiding var en omtyckt person som bodde på Fräntorps herrgård på 1700-talet.
Lars Quiding tog sitt namn då han flyttade till Göteborg från sin födelseort Kvidinge i Skåne.

TFF - Skövde AIK 2-2

 2013-05-06    Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
TFF spelar nu i division ett södra sedan laget inte klarat ens kvalplats i superettan i höstas. I går lördag spelade TFF, med ett till stor del nytt lag, sin andra hemmamatch för säsongen, nu mot Skövde AIK. Det var skönt att åter sitta på en bra plats på läktaren på Vångavallen. Nu kostade biljetten "bara" 100 kr - mot 160 tidigare - och platserna var inte numrerade. Antalet åskådare var lågt, bara drygt 500 personer, men entusiasmen var stor. En av fördelarna med att ha halkat ner i division 1 är tydligen att hemmamatcherna spelas klockan 16 i stället för 19, lika med mycket varmare väder för åskådarna.
Matchen startade riktigt bra med 2-0 efter en halvtimme. Målen gjorda av Jason Grannum och Linus Olsson (bild höger).
Men sedan kom Skövde tillbaka att slutresultatet blev oangjort 2-2. TFF har fortfarande problem med sitt försvar som inte hängde med då Skövde kontrade. I slutet kämpade TFF hårt, med ett stort antal hörnor som följd.
Laget är för tunt fortfarande. En snabb återkomst till superettan är inte trolig men risken att ramla ännu längre ner i seriesystemet är inte heller överhängande.
En stor positiv överraskning var Dawda Ngum (bild vänster). Han slet som ett djur över hela planen. Han är född i Gambia och har som mål att föra TFF tillbaka till superettan.
Läs mer om matchen här.
Div 1 Södra, tabell och resultat. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans, Skövde AIKs hemsida. Artikel i TA.

Dubbla segrar

 2012-10-23    Lokal politik, Sport
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Måndagar, särskilt den första kvällen i månaden hålls det möte i Kommunfullmäktige i Trelleborg. Sedan sommaren har jag en ordinarie plats bland de 16 moderata ledamöterna. Skillnaden är inte så stor eftersom jag som förste ersättare tidigare ändå nästan alltid "tjänstgjorde" på grund av någon annans återbud.
Mötet i måndags blev långt. Vi träffades klockan 17 och först efter 6 timmar var allt över. Det blev långa diskussioner om medborgarförslag, om Sverigedemokraterna motion om vikten att ersätta skolornas lättmjölk med mellanmjölk, "man kan inte äta flingor med lättmjölk" och om Trelleborgs Hamns behov av lån till nya investeringar och därmed utökade borgensförbindelser från kommunens sida.
Mot detta protesterade Söderslättspartiets (SSP) två "utbrytare", Lars-Olof Flinck (före detta Moderat) och Bertil Larsson (före detta Folkpartiet) (bild) i allt högljuddare toner medan kvällen gick mot midnatt.
Eftersom de båda största partierna M och SAP var överens i Hamnfrågan var utgången av omröstningen given. Birgitta Sandblom som satt på SSPs tredje mandat till och med i våras har hoppat av och är nu oberoende ledamot - och sedan någon månad tillbaka indragen i Senior Sport Schools verksamhet.
Betydligt mer spännande var ett annat fenomen som utspelade sig under kvällen, även detta med ett lyckligt slut (bild). TFF vann hemma på Vångavallen med 3-1 mot Falkenbergs FF, vilket "nästan" säkert räddar TFF från nedflyttningsplats från Superettan. Två matcher återstår, TFF har fyra poäng ner till Värnamo på nedflyttningsplats.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.
TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF slog Falkenberg.

Utspelade av Höörs HK på hemmaplan

 2012-09-19  Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I våras flyttades Trelleborg HBK ner från Allsvenskan i Handboll. I kväll var det premiär för spel i Div 1 Södra. Hemma match i Söderslättshallen mot Höörs HK H 65. Det började som alltid bra i Söderslättshallen. Låmg kö till biljettluckan. Bara 30 kr för en sittplatsbiljett om man var pensionär och sådana fanns det många. Det var nästan fullsatt på den ena av läktarsidorna, den andra var stängd men jag fick en fin plats längt upp nästan i mitten. Sedan blev det sedvanlig ljus- och ljudorgie medan hemmaspelarna lunkade in. Stämningen var god.
Matchinledningen var jämn och avvaktande. HBK gick till halvtidsvila med en två måls ledning.
Första 10 minuterna efter pausen hade HBK en stark period och ledde som mest med 5 bollar. Då började jag känna mig säker på att äntligen få vara med om Trellebollseger och inledningen på en lång återmarsch till Allsvenskan.
Men sedan gick luften ur laget och matchen slutade med bortavinst med fyra mål. Stundtals var HBK helt utspelat.
Spelarna orkade inte längre "jobba hem" och blev förbisprungna av pigga Höör-spelare som kontrade hej vilt och vann en välförtjänt seger.
Bra och kämpande trelleborgare var Marco Lapcevic, Sebastian Carlsson, Simon Skuthälla och Daniel Bygdemark.

Godkänd blir inte målvakten Georgio Jancevski. Han tog en straff i början av matchen, fick divalater av detta, och tog knappt ens åt bollarna på slutet. Han saknar också förmågan att inleda kontringar genom långa träffsäkra utkast. Det blir i stället lama utkast till närmaste medspelare. Borde ha bytts ut.

Artikel i Trelleborgs Allehanda: "Premiärförlust för HBK".

Trelleborg HBK hemsida, Höörs HK H 65 hemsida.
Division 1 Södra, Tabell och Resultat.

Tidigare handbollsbloggar:
Fall framåt för HBK, 11-11-11. Seger för Trelleborg HBK Elit i hemma premiären, 11-09-22.

Kämpaseger mot Assyriska

 2012-09-03  Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
En underbar kväll med ett kämpande TFF. Två mål på sluttampen vände 1-2 till seger 3-2 mot Assyriska. Tre underbara poäng till TFF som kommer att spela i Superettan även 2013. "Grimman" kommer att lyckas!
Det blir en förändrad och förbättrad Vångavallen eftersom det blir en ny säsong i Superettan 2013! 2015 är TFF ånyo i Allsvenskan!
Många samlades i VIP-tältet för After Game för att lyssna på den framgångsrike nya tränaren Anders Grimberg och han som sköt det avgörande vinstmålet, en överlycklig Imenger Barnabas, som tackade Gud efter matchen.
Om det var en övernaturlig hjälp eller inte han hade så gjorde 21-åringen från Nigeria med två A-landskamper för Nigeria på meritlistan en mycket övertygande match och fick oss att inte sakna skadade Fredrik Jensen från Löberöd alls.
Och mer publik än på förra hemma matchen! 1345, 20 % fler.
Nästa hemma match mot Halmstad ska det bli minst 1500! Halmstad som nu är ett topplag med minst en fot redan i Allsvenskan.
Dagens lirare blev Thiago Pinto Borges som som vanligt slet som ett djur och sprang på alla bollar. Slut och utbytt efter 78 min. Anders Grahm kom in och kvitterade till 2-2 nästan direkt.

Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat. Assyriska FFs hemsida. Superettan på Wikipedia.

Senaste bloggar om TFF:
Oavgjort mot Varberg efter otur, 12-08-23,
Seger efter lång väntan, 12-06-20,
Ny hemmaförlust för TFF, 120608,
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF vände till seger.

Oavgjort mot Varberg efter otur

 2012-08-23  Sport 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Satt ånyo igår på min plats på sektion C rad 18 plats 5 och hade god utsikt. Har upptäckt att i stället för att förhandsköpa sittplatsbiljett via Ticknet och betala 15 kr extra för det tar jag med mig den gamla biljetten till biljettkassan och säger att jag vill ha en lika dan! Fint fotbollsväder, solsken, varmt men lite blåsigt i längdriktningen. Fint shortsväder i slutet av augusti!
Dåligt var bara att publiksiffran var uselt låg, 1145 personer! Men som sagt ingen kö till pissoaren i halvtid och inte heller till Bamsekorven efteråt. Den sitter alltid bra.
Avstod "After Game" i VIP-tältet, regnskyarna hängde tunga och jag ville inte bli genomvåt under hemfärden.
Matchen inleddes med en stark TFF press som fick Varbergs BoIS FC att agera statister. Och rent logiskt sätter Fredrik Jensen 1-0 efter 16 minuter. Jag har aldrig sett honom springa så mycket och snabbt som idag. Ett ständigt orosmoment i anfallet. Tyväörr missade han en liknande chans i 22.
Under hela halvleken ett orädd och omväxlande anfallsspel från TFFs sida. I 42 minuten hände vad som inte fick hända. Magnus Andersson får rött kort och visas från plan.
Första 20 minuterna i andra halvlek spelade TFF ett säkert försvarsspel med sina 10 man. Skönt att skåda.
Varberg kvitterade till 1–1 i den 72:a minuten men till publikens stora förtjusning satte Kristian Haynes snyggt en frispark till 2–1 bara minuter efteråt (suddig bild till höger).
Men mot slutet orkade man inte riktigt stå emot bortalagets anstormning. I den 88 minuten kvitterade därför Varberg till 2-2.

Ändå ett fall framåt eftersom både Värnamo, Umeå och Assyriska alla förlorade. TFF ligger idag tre, egentligen fyra poäng, över nedflyttningsstrecket.
Närmast står TFF inför två helt avgörande macher först Värnamo borta den 27.8 och sedan Assyriska hemma den 2.9. Här kan TFF i princip säkra (åtminstone) en kvalplats.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat. Varbergs BoIS FCs hemsida.

Senaste bloggar om TFF:
Seger efter lång väntan, 12-06-20,
Ny hemmaförlust för TFF, 120608,
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF minuter från segern.

Seger efter lång väntan

 2012-06-20   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Det krävdes tydligen inte (minst) ett halvt, helt nytt lag, för att TFF skulle börja vinna igen. Det räckte - i alla fall i kväll - med en nygammal tränare på plats, Anders "Grimman" Grimberg (bild).
"Grimman" har anförtrotts tränarsysslan tidigare i Trelleborg, senast 2003 och då slutade med ett allsvenskt avancemang.
Hans två offensiva och en defensiv förändring i förhållande till matchen mot Falkenberg blev verkligen ett lyckokast. Mohamed Ramadan, som lånades på prov från HIF i mars och brasilianaren Thiago Pinto Borges (bild) visade båda hur spelsugna de var. Ramadan gjorde segermålet 2-1 och Thiago kämpade och slet och var ett ständigt orosmoment för Hammarbyförsvaret. Thiago borde blivit "matchens lirare" enligt min utsago. Defensivt så var Dennis Melander tillbaka med sin vilja och moral och ånyo en klippa i försvaret.
Alla målen kom under en kvart i början av andra halvlek. Först gjorde Hammarby 1-0 efter en lång TFF-press. Det tog bara en och en halv minut för TFF att kvittera. Magnus Andersson nickade in 1–1 på ett högerinlägg från Dennis Melander. Sju minuter efter kvitteringen tog sig Thiago igenom Hammarbys försvar efter att han fått en pass av Fredrik Jensen. Thiago hamnade i kamp med Hammarbys målvakt Johannes Hopf och Mohamed Ramadan snappade upp bollen och sköt in 2–1.

Och jag satt ånyo på min plats på sektion C rad 18 plats 5 och hade god utsikt. Idealiskt fotbollsväder, solsken, varmt och knappast någon vind. Fint sommarväder!
Och mer publik än mot Landskrona Bois, över 1800 personer. Men jag köade ändå för en "Bamse" med bröd. Av ren lojalitet!
Efter matchen gick jag på "After Game" i VIP-tältet, drack öl, pratade med Ulf Bingsgård och Sonny Spurrr, och med Anders Grimberg och det gjorde inte kvällen sämre!
Fler bilder: TFF gör vågen framför huvudläktaren efter segermatchen. True Blues, glada i VIP-tältet.

Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat. Hammarby IFs hemsida.

Senaste bloggar om TFF:
Ny hemmaförlust för TFF, 120608,
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF ett vinnarlag igen.

Slut för Sverige i fotbolls EM

 2012-06-16   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Ja då var det slut för Sverige i 2012 års EM i fotboll. Efter två raka förluster i gruppspelet, är tisdagens match mot Frankrike betydelselös. Men inte för Frankrike och de övriga lagen. Alla tre lagen i grupp D har åtminstone teoretisk möjlighet att avancera till kvartsfinal, även om mycket talar för Frankrike och England.
Sverige spelade mycket bättre i gårdagens match mot England än tidigare i förlustmatchen mot Ukraina. England ledde i halvtid med 1-0, men sedan gjorde Sverige (Olof Mellberg) två snabba mål och efter 60 miuter var Sverige i ledningen. Men glädjen varade inte läge och England vann med 3-2. Läget i grupp D.
Mina två främsta intryck från Sveriges två matcher är att försvarsspelet inte är tillräckligt bra och att förmågan att skjuta välplacerade bollar på mål från lång håll inte håller måttet i konkurrensen. Tyvärr var det Sverige och Irland som utmärkte sig som klart sämst av de 16 lagen.
Bilderna visar en glad Olof Mellberg som nickat in 2-1 och hur Danny Welbeck klackar in avgörande 2-3 förbi en chanslös Andreas Isaksson.
(120617: dagen efter avgjordes grupp A med överraskande resultat. Ryssland som inlett med 4-1 mot Tjeckien, kom inte vidare till kvartsfinal efter förlust mot Grekland med 1-0. Det gjorde däremot Tjeckien efter seger med 1-0 mot Polen. Värdnationen är därmed utslagen. Slutresultat för Grupp A. I kväll avgörs grupp B, där Tyskland redan är klart för kvartsfinal, medan Danmarks chanser att gå vidare är minimala. Det blir förmodligen Portugal som gör Tyskland sällskap.)

Artiklar i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Blogg om Fotbolls EM 2008.
Fotbolls EM 2012, Officiell hemsida, Svensk hemsida.
Ställningen i alla fyra grupperna.
Hela spelschemat.

EM i fotboll

 2012-06-13   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Utspelar sig 2012 i Polen respektive Ukraina. Sverige inledde gruppspelet den 11 juni mot hemmanationen Ukraina. Trots 1-0 till Sverige av Zlatan slutade matchen 1-2 med två mål av Schevtjenko. I samma grupp (D) inledde Frankrike och England med att spela 1-1. Katastrofal inledning för Sverige tycker många. Nästa match i gruppspelet är mot England den 14 juni och sedan mot Frankrike den 19 juni. Sverige behöver minst fyra poäng. Läget i grupp D.
Det är bara grupp A som har spelat två omgångar. Där startade Ryssland bra med 4-1 mot Tjeckien och leder gruppen. Sist ligger Grekland på bra 1 poäng. Läget i Grupp A.
I kväll, 13 juni spelas andra omgången i Grupp B. I första överraskade Danmark med att slå Holland med 1-0, medan Tyskland slog Portugal med 1-0. Just nu är det vinna eller försvinna för Portugal som leder med 2-1 över Danmark i halvtid. Läget i Grupp B.
I grupp C inledde Kroatien med att slå Irland med 3-1, medan Italien och Spanien spelade oavgjort, 1-1. Läget i Grupp C.

Fotbolls EM 2012,Officiell hemsida, svensk hemsida.
Ställningen i alla fyra grupperna.
Hela spelschemat.

Ny hemmaförlust för TFF

 2012-06-08   Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Der ser inte bra ut när TFF spelar fotboll. I dag kändes det långa stunder som ett sömnmedel. Slumrade nästan till emellanåt.
Och visst är väl Landskrona Bois ett bra lag - tabellmässigt åtminstone - som efter kvällens seger på bortaplan ligger på andra plats i Superettan, dvs för stunden på den andra uppflyttningsplatsen till Allsvenskan efter ett överlägset Öster. Och visst kämpade TFF, och visst hade Landskrona ofta tur, särskilt vid sitt 1-0 mål några minuter före halvtidsvilan. Men spelet knyter sig, det blir inga riktiga målchanser. Och dessa ständiga bakåtpassningar, särskilt till målvakten, visar tydligt att många spelare har dåligt självförtroende.
Det måste ha varit svårt för dagens matchvärd att hitta matchens lirare bland TFF-spelarna, det blev backen Peter Abelsson som var tillbaka efter en lång tid av skador. Jag hade valt Fredrik Jensen som också var tillbaka efter skador.
Det har inte varit någon bra inledning för säsongen i Superettan sedan TFF nedgraderades dit från Allsvenskan i fjol. En seger på nio matcher och nu på nedflyttningsplats. Det var verkligen inte vad man väntat sig. Snarare tippades TFF som ett topplag inför säsongsstarten.
Men jag satt bra på C rad 18 plats 5 och hade god utsikt. Lagom varmt, ingen besvärande vind och solen tittade fram sista halvtimmen. Hade sällskap av Mikael Rubin och hans två grabbar.
Och mer publik än mot Värnamo, över 1600 personer. Nu var korvköerna långa igen.
Men upplevelsen att se TFF ständigt förlora är inte värt 175 kr!
Och jag upprepar: TFF behöver (minst) ett halvt, helt nytt lag. Annars kan kräftgången gå långt.

Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.

Senaste bloggar om TFF:
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: Ny TFF-förlust. Artikel i Sydsvenskan: Westerberg blir sjukskriven.

Årets ungdomsledare är... Nilla Tomelius

 2012-05-27    Sport, Familj, Hästar
För ett år sedan   För fyra år sedan   För sex år sedan  
Under Elitloppshelgen i maj 2012 avslöjas vem som vunnit titeln Årets Ungdomsledare 2011. Nilla Tomelius, 23 år, från Jägersro är nominerad till titeln och övriga är Jennifer Ohlson, 19 år, från Bergsåker och Annie von Krusenstierna, 53 år, lärare från Wången.
"Nomineringen kom som en överraskning. Det känns jätteroligt att ha blivit nominerad och vara bland de tre uttagna. När man brinner för sitt jobb är det extra roligt att uppmärksammas. Skulle jag vinna titeln är det ren bonus, säger Nilla Tomelius som arbetar på sportavdelningen och även är ungdomsledare i travskolan.
Och vad hände i dag? Jo, hon blev vinnare. Nilla Tomelius blev årets ungdomsledare inom travsporten i Sverige.
23-åriga Nilla Tomelius har hållit på med trav i många år och började med ponnytravet på Ung Jägersro. Hon har en otrolig kunskapsbredd och kombinerar jobbet på travskolan med jobb på Jägersros sportavdelning. Hon är även väldigt aktiv i ponnytravklubben, där hon varit ordförande.
Priset var, förutom en VIP-helg på Solvalla, en guldhjälm samt ett stipendium på 10 000 kronor för förkovran inom travsporten.
Läs mer i senaste numret av Travsport: Nilla Tomelius – Årets ungdomsledare 2011.

Hemmaförlust mot jumbolaget (igen)

 2012-05-26    Sport
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Det har inte varit någon bra inledning för säsongen i Superettan sedan TFF nedgraderades dit från Allsvenskan i fjol. En seger på åtta matcher och nästan på nedflyttningsplats. Det var verkligen inte vad man väntat sig. Snarare tippades TFF som ett topplag inför säsongsstarten.
Men i eftermiddag ska det väl ändå bli en andra seger, när jumbolaget IFK Värnamo kommer till Vångavallen. De har förlorat alla bortamatcher och bara tagit två poäng hemma.

Men se upp för underskattning! Skadeläget är inte bra för TFF. Förutom långtidsskadade spelare saknas även Kristian Haynes, Thiago Pinto Borges och Fredrik Jensen.
"Tufft motstånd väntar IFK borta på Vångavallen" kan man läsa på IFK Värnamos hemsida.

Ja, så kunde man spekulera i förväg, men så blev det inte. I 1:a halvlek spelade båda lagen som om de vore nöjda med 0-0. Efter vilan kom TFF ut som nyuppväckta. Det blev 1-0 efter 52 minuter, Magnus Andersson. Sedan pressade IFK Värnamo medan TFF sprang bakåt som rädda, yra höns. Det kunde blivit större förlust än 1-2, om det inte vore för Zlatan, Azinovic alltså. Målvakt i TFF, den ende värd att applådera i kväll. Strålande räddningar i frilägen. Grattis till IFK Värnamo som tog sin första seger i serien.

TFF behöver (minst) ett halvt, helt nytt lag. Annars kan kräftgången gå långt. Nu ligger TFF på nedflyttningsplats till Division 1 Södra. Och publiksiffran! 1015 åskådare, verkligen glest på läktarna. Men i gengäld inga köer varken till toaletterna eller till Bamsekorven. Och fin placering på C, plats 5 på rad 17, gav mig en underbar utsikt. Kändes som om jag "ägde" spelplanen.

Bilder på båda lagen vid presentationen och på dagens hjälte Zlatan Azinovic.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.

Senaste bloggar om TFF:
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF föll mot jumbolaget. Artikel i Sydsvenskan: Ny förlust för krislaget TFF.

Sportnostalgi

 2012-04-21      Film, TV, och Media & Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Vilka minnen det väcker, säsongstarten för Mästarnas mästare. Känslorna finns kvar, nästan från barndomen när det gäller skånske simmaren Gunnar Larsson från SK Ran i Malmö som 1972 tog två guldmedaljer i OS i München. Och vidare Annichen Kringstad, den fantastiska orienterartjejen som vann sex VM-guld på 1980 talet. Magnus Wieslander, legendarisk linjespelare i handbollslandslaget, VM-guld 1990-1999. Han utnämndes 1999 av Internationella handbollsförbundet till "Århundradets handbollsspelare". Och så Anna LeMoine! Hon spelade etta i Anette Norbergs lag som vann curling VM 2005 och 2006, samt tog guld i vinter-OS 2006 i Turin och 2010 i Vancouver. Med i första gruppen var också Linda Haglund och Håkan Loob.
Första dagens tema var fysik, gripkraft, 90 grader och först till fem. Överlägsen segrare blev Annichen Kringstad, före Anna LeMoine och Håkan Loob. Klart sist Linda Haglund.
Ett riktigt bra TV-program på ettan som jag för ovanlighetens skull kommer att följa. Det kan bli lika lyckat som Den sjungande trappuppgången, i februari 2012.
Annichen Kringstad blir min favorit, hon som tycker att "ha andra människor omkring sig bara är ett störande moment".
Tävlingen går i ett naturskönt område i Ungern vid Balatonsjön. Varje grupp tävlar under fyra program. Två deltagare från varje grupp går vidare till semifinal i program 9 innan de tre finalisterna gör upp i finalprogrammet om vem som slutligen blir Mästarnas mästare.
Tävlingsresultat Program 1: Tema fysik.         Curlingtjejernas officiella webbplats.    Annichen Kringstads blogg.     
Mästarnas Mästare, programmets hemsida.
(nästa avsnitt i kväll blev om möjligt ännu bättre, spännande, dramatiskt, nostalgiskt och känslosamt. Linda Haglund gör en bättre andradag, men blir ändå sist. Annichen Kringstad vinner och får immunitet. Linda utmanar inte Gunnar som han själv och andra tror, utan Håkan Loob som hon slår med 2-1 i reaktionssnabbhet. Håkan ser lite snopen ut, sedan han lett med 1-0. Håkan lämnar tävlingen, utslagen)

Årets idrottsgala

 2012-01-21  Film, TV, och Media & Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vilken kväll det blev för årets Idrottsgala! Men så är programledaren också från Skåne,född i Åkarp i Burlövs kommun norr om Malmö! För andra året i rad var det Robin Paulsson som ledde programmet. Idrottsgalan är höjden av Blå-Gul Nationalism när den är som bäst.
Det började med två av mina stora favoriter vann, först den underbara Moa Hjelmer och sedan om möjligt ännu bättre Charlotte Kalla & Ida Ingemarsdotter som fick priset som årets lag. Moa Hjelmer van priset till Årets Nykomling + Svenska Dagbladets Lilla Bragdguldet. Förra året gick det till den då 16-åriga stavhopparen Angelica Bengtsson.
Mest imponerande var segern på 400 meter där hon satte nytt svenskt rekord med tiden 51,58. Hon inte bara utklassade konkurrenterna, hon slog också Ann-Louise Skoglunds rekord från 1986 med elva hundradelar.Glädjande var också att Marcus Hellner vann priset som årets manlige idrottare - före Zlatan Ibrahimovic - och att Jerringpriset för första gången gick till ridsporten, med Rolf-Göran Bengtsson.
Fanns också ett kul inslag med Markoolio som låtsades vara ombedd att göra EM-låten till årets EM i fotboll. En repris från 1994, "in med bollen i mål!!".
Där fanns också ett bra inslag som hedrade gångna idrottshjältar som gått ur tiden under året 2011. Sven Tumba, Ricky Bruch, Kjell "Hammaren" Johansson, Jan Svanlund, Sven "Plex" Pettersson med flera. Mest applåder, ja stående ovationer, fick Patrik Sjöberg, när Kajsa Bergqvist delade ut Sportspegelpriset, för boken om hans upplevelser.
Blogg om Idrottsgalan 2008. Redan då var Charlotte Kalla stor favorit.

Samtliga nominerade.
Idrottsgalan 2012 Hemsida.

BK Starke var för svagt

 2011-12-17   Sport
  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
För första gången i historien stod Trelleborg som arrangör för brottningsveriges mest klassiska tävling, A-Fyrstads.
De fyra främsta lagen i Sverige Örgryte IS, Arboga AK och Huddinge BK utmanade i Söderslättshallen BK Starke från Trelleborg.
De hade kvalificerat sig via två "semifinaler" där lag som Kungsbacka, Eslöv, Spårvägen och Enköping slagits ut.
Tyvärr räckte det reservbetonade BK Starke inte till. Det blev 0-7 mot både Arboga och Huddinge. I den tredje matchen vann dock både Keith Malmberg och Dennis Vollenweider. Så med en w.o. seger blev det bara 3-4 mot Örgryte.
Tyvärr saknade Starke Daniel Terkildsen och de två skadade Kim Malmberg och Anders Nilsson.
Huddinge BK, som vann Fyrstads 2010, hade ett hiskligt bra lag och förlorade bara en enda match.
Ett trevligt och välinitierat tal av Ulf Bingsgård invigde arrangemanget. Nationalsången sjöngs och Brottningsförbundets Ingela Andersson överräckte en gåva till Trelleborgsklubben.
Jag som inte sett brottning på decennier uppskattar de nya reglerna som gör matcherna snabbare och mer händelserika.

Alla matchresultat från Fyrstadsfinalen 2011.
Hemsidor: BK Starke, Arboga, Huddinge och Örgryte.
Skånes Brottningsförbund. Svenska Brottningsförbundet.
Brottningskalendern. Nya tävlingsregler.

BK Starke gav nostalgi känslor
Blogg om fristilsbrottaren och olympiasegraren Viking Palm.

BK Starke gav nostalgi känslor

 2011-11-19 Sport
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går kväll gjorde jag något jag inte har gjort sedan 1950-talet nämligen att vara åskådare på en brottningstävling.
Redan på den tiden fanns BK Starke, brottningsklubben från Trelleborg, och i kväll såg jag den "livslevande" i en match mot BK Ore från Vinslöv, även den en legendarisk klubb.
Både lagen tävlar i Skåneserien division 1. Där finns också andra gamla kända lag som Bergania från Helsingborg, Sparta från Malmö och framför allt Eslövs AI, som jag höll på den tiden det begavs sig. Då den olympiske guldmedaljören i fristilsbrottning i Helsingfors 1952 utgjorde ankaret. Han var vaktmästare på Eslövs högre allmänna läroverk, numera Ekenässkolan och min och andra elevers stora favorit.
Det blev en nostalgisk upplevelse. Det var kul med kämpaanda, en entusiastisk publik och vågade kast. Nästan som på 50-talet.
Starka göingar från Vinslöv, BK Ore, vann lätt med 26-11. Men "Starke man" Mattias Mårtensson grejade i alla fall en överlägsen fallseger i avslutande tungviktsmatchen. Seger blev det också i andra matchen där Daniel Terkildsen vann. För övrigt bara Ore-segrar för hela slanten. Inklusive en w.o. seger. Förlorade gjorde Linus Green, Lukas Borg, Keith Malmberg, Sebastian Green, Dennis Vollenweider och Anders Nilsson.
Besöket gav verkligen mersmak. Funderar på att bli stödmedlem. Nästa hemmamatch är den 1 december och snart är det Fyrstadsfinal i Trelleborg, den 17.12 klockan 11, med Arboga, Huddinge och Örgryte som alla har landslagsbrottare i sina lag.
Läs mer i en artikel av Sigge Hansson, lokalidrottens mästare, i Trelleborgs Allehanda.
Mer om Viking Palm och Eslövs AI: Kändisar 1, fristilsbrottaren Viking Palm.
BK Starke och BK Ore.
Skåneserien division 1

Fall framåt för HBK

 2011-11-11 Sport
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Dagen började lika dåligt som gårdagen slutade det vill säga att jag inte fick ordning på mina blogguppladdningar. Liknande problem både på tomelius.se/blogg som bertilarnold.blogspot.com och bertilius.wordpress.com.
Jag gjorde om webbsidorna gång på gång, kollade noga att bilderna hade rätt ändelser med mera men utan att lyckas. Ett Sisyfos arbete. Men utan att angripa felet som tydligen låg i webbläsaren Google Chrome. När jag provade Apples webbläsare Safari så fungerade plötsligt allt utan anmärkning!
Jag kom därför irriterad till Pelarsalen i Söderslättshallen klockan 11 för att vara med på Qigong. Inom ramen för projektet Senior Sport School i Trelleborg. Första gången jag provade det. Till min överraskning var det Margareta Segerhagen, min busskompis till Berlin i fjol, som ledde övningarna. Jag blev inte så imponerad men jag återfick mitt lugn och fick lust att ta ett pass på gymmet 24/7 på eftermiddagen. Och den verksamheten återställer ju allt. Som att trycka på Reset-knappen eller starta om operativsystemet. Vädret var underbart, soligt och över 10 grader varmt. Kanske sista gången för året som det gick att värma upp genom att cykla en mil utomhus.
Och på kvällen hemmamatch för Trelleborgs HBK i Söderslättshallen. Handbollsallsvenskan. Bra kämpat av Trelleborgarna. Tack för en spännande match. Men motståndet var OV Helsingborg, ett av topplagen som vann med ett mål, 23-22.
Resultat och serie. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda.

Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro

 2011-09-25  Sport
 För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den så viktiga ödesmatchen i fotboll i dag på Vångavallen togs nytt grepp för att öka stödet från publiken. Försäljning med generös rabatt på ICA Maxi i går. Jag köpte biljett av Barbro Bengtsson, charmig marknadschef för TFF (bild). En sittplats kostade bara 50 kr. Jag förväntade mig en dålig plats till så billigt pris. Men inte så. Jag kom in precis när alla stod upp och applåderade till Danne Stråheds fotbollshymn och jag satte mig sedan på en utmärkt plats på A rad 6, plats 18. Applåderna var starka och taktfasta när de himmelsblå spelarna gjorde entre. Mest fick den mörkhyade afrikanen Ibrahim Korona. Solen sken och flaggorna slokade. Allt var som bäst för en skön fotbollskväll. De första fem minuterna alltså. Efter sex minuter lyckade Viktor Noring släpp in ett löst skott. Chock efter 0-1. Sedan låste sig spelet - på båda sidor. Örebro var nöjda och TFF tog i för hårt. Många målchanser för TFF som under matchens sista tredjedel pressade hårt. Och hårresande nog: Mittbacken Peter Abelsson blev poängräddare med nicken till 1–1 på tilläggstid.
Matchvärden Harmony (och jag) utsåg Fredrik Jensen rill matchens TFF-lirare.
Artikel i TA. Resultat, tabell och spelschema.

Ännu roligare var det att, också i eftermiddag, vid nästan samma tid spelades allsvensk handboll i Söderslättshallen. Trelleborg HBK Elit mötte LIF Lindesberg och vann mycket imponerande och överraskande med 28-24. Lindesberg är ett av de lag som tippas vinna serien. Efter tre omgångar ligger Trelleborg HBK Elit på 5e plats av 14 lag. Nästa match blir mot Hästö IF borta och sedan den 10.10 hemmamatch mot Djurgården.
Handbollsbloggen.
Blogg från segermatchen mot Eslöv.

Seger för Trelleborg HBK Elit i hemma premiären

 2011-09-22  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Laddade upp inför första hemmamatchen för nya handbollslaget: Trelleborg HBK Elit mot Eslövs HF i Allsvenskan. Onsdag 21 september kl. 19:00. Söderslättshallen förstås.
Inträde 80 kr, men hoppsan, mot Eslöv är det förstås lokalderby och 100 kr. Jag skämtar om pensionärsrabatt i luckan och har ni sett, 50 % rabatt och 50 kr bara. Förbluffande att endast 287 åskådare såg denna historiska handbollsmatch! Första hemma matchen för nybildade Trelleborg HBK Elit.
Både Eslöv och Trelleborg hade inlett serien med förluster.
Matchen startade jämt och avvaktande. Nervositet, missade passningar, dålig precision i skotten och tekniska fel gjorde att Eslöv kunde leda med 14-11 i halvid. Sedan gick det bättre och HKK kom i ledningen med 21-20 som blev 27-23. Eslöv gav inte upp och närmade sig ånyo men till sist stod Trelleborg HBK Elit som kvällens segrare med 33-30. Johan Börjesson från gamla Stavsten slet som ett djur matchen igenom och segern är mycket hans verk. Tio mål varav tre straffar (bild, vänster). Andra bra var dansken Anders Larsen och Filip Bengtsson. På bilden rullar Filip och Daniel Bygdemark upp elövsförsvaret.
Hög stämning, mycket skrik och tjut och taktfasta applåder var det hela tiden. Handboll är roligt.
På söndag är det ny match i Södan. Då väntar elitseriesatsande Lindesberg. Jag tänker vara med och heja. Start klockan 15.
Artikel i TA, Trelleborg HBK slog Eslöv.
Trelleborg HBK Elit hemsida  Handbollsallsvenskan Resultat och serie.
Tidigare blogg om Trelleborgshandboll: "Stavsten slog serietvåan".

VM 2011 i friidrott

 2011-09-03  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Snart dags att summera de svenska friidrottarnas insatser vid året VM i Daegu i Sydkorea. Redan klart att det var kvinnorna som gjorde bäst från sig. Enda man i finalen blev Christian Olsson (bild).
Främsta framgångar hittills är Carolina Klüfts femteplats i längdfinalen och Isabellah Andersson som knep en imponerande sjundeplats i Maraton.
Emma Green Tregaro (bild) tog sig till final höjdhopp med 1,95 medan Ebba Ljungmark bara var nära att göra detsamma (1,92). Det blev en delad 15e plats.
En mycket bra insats av Moa Hjelmer som på 400 m gick till semifinalen efter en tredjeplats i sista försöksheatet med tiden 52,26.
På 200 m sprang hon på 23,31 och var bara en tiondel från en ny semifinalplats.
Jessica Samuelsson gjorde en godkänd sjukamp och blev 16:e av 28 startande.
Enda mannen som lyckades klara sig till final är Christian Olsson. Han hoppar final på söndag.
Alhaji Jeng var nära i stavhopp, han tog 5,50 i första försöket. Det hade räckt till final om han inte rivit första försöket på 5,35!

Utslagna utan chans i kvaltävlingarna var bröderna Arrhenius, Niklas och Leif i diskuskvalet. Leif med 61,33 (22) och Niklas 60,57 (28). 62,38 krävdes för final.
Släggkastaren Mattias Jons kom på 32a plats efter ett godkänt kast på 67, 93, nästan elva meter efter den bäste och 6-7 meter efter sitt eget bästa.
Misslyckades gjorde också Malin Dahlström som inte tog sig till final i stavhopp.
Michel Torneus hoppade 7,65 i längdkvalet, på det blev han 27a, 8,15 var kvalgräns, 8,02 räckte för final.
Gabriel Wallin blev bara i spjutkvalet26a med 74,44 långt från kvalgränsen på 82,50. Över 81 meter krävdes för att ta sig till final!
Världsmästerskapens officiella hemsida.   IAAF Internationella friidrottsförbundet
Tidigare bloggar om VM i friidrott: VM i Berlin, 090821, VM i Osaka, 070903, VM i Helsingfors, 050807.

Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget

 2011-08-28  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Matchen på Vångavallen i går var en ganska omväxlande under hållning, så länge det varade. Spelet var ganska jämt och målchanser saknades inte på något håll. Inte kunde man se att det var Halmstad som ligger klar sist i Allsvenskan. Det var mållöst i halvtid 0-0 och vi var nog många som förväntansfullt såg fram emot en trelleborgsk målkavalkad efter pausen. Men av detta blev inget. Halmstad tog kommandot och var nästan bäst på allt i andra halvlek.
Trelleborgarna gjorde ett intryck av feghet, trötthet och bristande koncentration.
Av de annars så goda målskyttarna Marcus Pode och Kristian Haynes märktes inte mycket, Fredrik Jensen sprang, kämpade och slet men precisionen på passningar och skott var dålig. "Vi måste kriga mycket mer då och vinna fler närkamper och springa mer än vad vi gör idag", säger Fredrik Jensen i en artikel i TA idag.
Bättre insatser av Magnus Andersson och Erdin Demir på backlinjen.
Joel Johanssons 1-0 till Halmstad (bild) var tyvärr helt rättvist. Lagets första bortaseger i år.
Tyvärr hägrar superettan vid horisonten. TFFs marginal till nedflyttning är inte stor. Se aktuell tabell.

Då var det betydligt trevligare att via fickradion parallellt med fotbollsmatchen följa inledningen av friidrotts VM i Daegu i Sydkorea. Det gick bra för Moa Hjelmer som på 400 m gick till semifinalen efter en tredjeplats i sista försöksheatet med tiden 52,26, (bild) hennes näst bästa lopp i livet, och Carro Klüft som i längdhopp redan i första försöket hoppade 6,60 och säkrade sig en plats i finalen som åttonde av tolv hoppare. Tidigare hade Isabellah Andersson knipit en imponerande sjundeplats på maraton och blivit bästa europé. Sämre gick det för herrarna, varken stavhopparen Alhaji Jeng eller släggkastaren Mattias Jons lyckades ta sig till final. Alhaji Jeng var nära, han tog 5,50 i första försöket. Det hade räckt till final om han inte rivit första försöket på 5,35! Jons kom på 32a plats efter ett godkänt kast på 67, 93, nästan elva meter efter den bäste och 6-7 meter efter sitt eget bästa.
Världsmästerskapens officiella hemsida.   IAAF Internationella friidrottsförbundet
Resultat Maraton.
Resultat försök 400 m K, Längdhopp K, Stavhopp H och Släggkastning H.

Zlatan på Swedbank Stadion

 2011-08-15  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För sex år sedan 
Verkligen fin show på Swedbank Stadion i Malmö i går kväll, söndag. Vänskapsmatch mellan MFF och Milan med Zlatan Ibrahimovic med i 60 minuter då han byttes ut efter vrickad fot. Han visade vilket oegennytig spelare han är med många kalaspassningar till sina medspelare. Det blev 2-2 vid fulltid sedan Milan kvitterat i slutet av matchen. Det blev straffläggning och sedan MFF bränt en straff vann Milan med 5-4.
Vilken publik, vilket engagemang, trummor, taktfasta applåder, sång och flaggviftande. En kokande gryta med 23500 personer. Zlatan spelade 60 minuter. Även det en upplevelse. En upplevelse man inte kan få på Vångavallen hur mycket man än gullar Trelleborgs FF. När det gäller publiken kan man omöjligen föreställa sig att TFF och MFF spelar i samma division.

Bild på Andreas Larsson som ordnat biljetter och på Ville med pappa Petri Ålderstam som björd på transport. På bilden med laguppställning ser man Zlatan Ibrahimovic till vänster med nummer elva på ryggen. Jag själv långt uppe på läktaren med en vidunderlig blick över planen och den gungande publiken, 23180 individer, kollektivt samlade som stående och viftande unisont sjunger med i Malmös "nationalsång", MFF-hymnen. Mäktigt är ordet. Det var den bästa match jag sett i mitt liv.
Matchrapport från MFF.

SM i friidrott på Gunder Hägg stadion

 2011-08-14  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan   
I år är SM i friidrott, som hålls i Gävle, extra intressant eftersom VM i friidrott stundar om några veckor. Det började redan på torsdagen med kulstötning för både herrar och damer. Där bröderna Arrhenius vann dubbelt, Niklas etta, Leif tvåa. Helena Engman vann förstås damtävlingen. Resultat torsdag.
Under fredagen övertygade Carolina Klüft genom att vinna 100 m (bild), Anna Söderberg imponerade genom att ta sitt 19:e raka SM-guld i diskus och Nil de Oliveira tog sitt första SM-guld på 100 m.
Johan Wissman vann sitt försök på 400 m men var långt ifrån kvalificeringstiden till VM, 46,24 mot 45,70. På 1500 m gick den blott 14-årige William Levay till final! VM-klara Alhaji Jeng vann stavhopp men utan att klara 553! Mattias Jons vann släggkastning men hans dryga 73 meter övertygade inte. Resultat fredag.
Under lördagen var den stora överraskningen att redan VM-klare Michel Tornéus inte vann längdhoppet. Han hoppade bara 779. Segern gick till Andreas Otterling som satte snyggt pers med 7,97! I diskus övertygade Niklas Arrhenius ned flera långa kast, längst blev det 63,09.
Johan Wissman vann överlägset 400 meters finalen, men segertiden 45,82 räckte inte till en VM-plats.
I damernas höjd gick både Emma Green Tregaro och Ebba Jungmark över 1,93.
Mest glädjande var att min favorit Moa Hjelmer (1990) överlägset vann 400 m med nästan tre sekunder till tvåan. Satte ett nytt svenskt rekord med 51,58. (bild) Tidigare årsbästa 53,34. Det gamla rekordet sattes 1986 på DN galan av legendariska Ann-Sofi Skoglund!
Ett annat glädjeämne var att unge (1990) Kim Amb från Bålsta IK tog sig över 80 meters gränsen och tog guld på 80,09. Resultat lördag. Resultat söndag.  

SM i friidrott 2011 i Gävle på Gunder Hägg stadion. Moa Hjelmer på Facebook.

Track and Field, allt om svensk friidrott.
Årsbästa män, Årsbästa kvinnor.
Friidrott.se.

Tidigare bloggar om friidrott: EM i friidrott, 100802, Folksam Grand Prix, 100701, VM i Berlin, 090821, Europacupen i Istanbul, 080622, VM i Osaka, 070903, EM i friidrott, 060807, VM inomhus i Moskva, 060311, VM i Helsingfors, 050807.

VM-brons till de svenska tjejerna

 2011-07-16   Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan
En mycket omväxlande och spännande match. Alla de svenska spelarna ville ge allt för att få revansch för semifinalen mot Japan. Den var många inte nöjda med. Den som Japan vann med 2-1 sedan Sverige tagit ledningen i matchens inledning. I morgon spelar därför Japan final mot USA (som Sverige slagit i gruppspelet).
Även i kväll var det Sverige som tog ledningen. I 29:e minuten frälste vår älskade Lotta Schelin alla svenska tittare. Hon får en rak långpassning springer sig fri från den franska målvakten och skarvar in bollen i det öppna målet (bild 1). Måååål!
I 40:e räddar Hedvig Lindahl ett svårt skott nere vid högra stolproten och på tilläggstid innan paus får Sverige en kontringschans och Lotta Schelin är såå nära att göra 2-0 men målvakten reflexräddar. Frankrike pressar, har ett stolpskott, men allt känns lovande i halvtid.
Men i 56:e kvitterar Elodie Thomis till 1-1 efter svagt svenskt försvarsspel (bild 2). Och Josefin Öqvist som nyss haft ett farligt skott i stolpen blir utvisad för ojust spel. Hur ska detta sluta?
Marie Hammarström byter av Forsberg och åtta minuter före fulltid gör hon 2-1 på ett underbart välplacerat långskott rätt upp i krysset (bild 3). Nu blir det långa minuter. Men även fem tilläggsminuter har ett slut och svenska laget segerdansar efter bronsvinsten (bild 4). Känns som guld!

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011: Svensk Damfotboll,
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.
Egna bloggar: Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM. Gruppseger för Sverige. Svensk seger i kvartsfinalen.

Svensk seger i kvartsfinalen

 2011-07-10   Sport
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
Det svenska damlaget går från framgångtill framgång i fotbolls-VM i Tyskland. I dag var det kvartsfinal i Augsburg mot Australien. Det blev Sveriges fjärde raka seger, efter segrar mot Colombia, Nordkorea och USA. Målskillnad 7-2 efter dagens match.
Mycket stark svensk inledning: Lotta Schelin passar, Therese Sjögran gör 1-0 efter 10 minuter. 15 minuter: Lisa Dahlkvist (bild höger) nickar in 2-0 efter passning från Therese Sjögran. Men matchen levde vidare. Nu blev det spänning också. Efter en kort hörna, snett bakåt vänster, och där får Ellyse Perry på ett underbart skott som tar exakt i krysset till höger om den svenska målvakten Lindahl. Ett otagbart skott (bild vänster).
Men efter en kvarts spänning snappar Lotta Schelin påpassligt åt sig en bakåtpassning, rundar målvakten och gör 3-1 (bild höger ! Äntligen mål för Lotta efter ett otal målchanser tidigare och kanske det viktigaste målet hittills!
Men visst gjorde jag själv vad jag kunde. Först cyklade jag en lång runda i det vackra, soliga sommarvädret och sedan tränade jag framför TVn, med hantlar skivstång och andra redskap. En underbar söndag.
Hann också med att sola på balkongen och läsa Expressens söndagsnummer. För 12 kronor får man minst en timmes intressant läsning. Annat än Trelleborgs Allehanda som är nästan bara annonser, bilder och nästan all text bara av lokalt intresse.
2045 på onsdag den 13 juli, semifinal mot Japan, den andra semifinalen spelas mellan USA som slog Brasilien efter straffläggning sedan Brasilien lett hela matchen och Frankrike. Båda lag som Sverige visat att de kan slå!
Och inte minst, nu har fotbollsdamerna kvalificerat sig för OS i London 2012, bara det alltså!!

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011: Svensk Damfotboll,
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.
Egen blogg: Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM. Gruppseger för Sverige.

Äntligen en seger för TFF

 2011-07-09   Högalid & Söderslätt
 För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
Vångavallen i kväll, en match som hade allt, spänning, straffar, målvaktsutvisning, fem mål - och vinst för TFF mot Kalmar! Men bara halvannat tusental fick se detta!
Verkligen värd sitt biljettpris vad gäller underhållning, omväxling och variation. Mer sådant vill vi se. Då kommer publiken. Nästa gång är det IFK Göteborg. Måndagen den 18 juli klockan 19.
Det blev inte den katastrof man fruktade sedan TFF åter åkt på ett tidigt baklängesmål. En rödvit kalmarspelare fick springa genom hela försvaret och slå en tämligen lös boll som Viktor Noring inte kunde hålla. Returen han släppte lämnade hela målet öppet åt Kalmars Erik Israelsson och 0-1 var ett faktum. Men trelleborgarna misströstade inte utan tryckte på hårt för en kvittering. Hade många chanser och i den 56:e minuten var det Marcus Pode som tog målvaktsreturen och kvitterade, 1-1.
Lite senare attackerade Kalmars målvakt Petter Westå inhopparen Andreas Grahm i ett friläge så hårt att han blev utvisad. Det blev straff och Kristian Haynes gjorde 2-1. Jublet steg mot den varma sommarskyn.
Men säg den glädje som varar för evigt. Trots en man mindre på plan kvitterade ett aggressivt Kalmar FF till 2-2 på straff. Målgörare Henrik Rydström och solen försvann och sommarkvällen kändes kylig. Men då öppnades himlen på nytt, och på övertid gör Fredrik Jensen vinstmålet 3-2. Efter några minuter av nervöst nagelbitande är matchen över och TFF har fått sina tre poäng. Det var hiskligt länge sedan. Sex raka förluster innan vinsten.

Som bäste TFF-are för kvällen utsågs Erdin Demir (bild), och det var han verkligen värd. Under slutminuterna kom Dennis Melander in. En annan duktig inhoppare var Andreas Wihlborg.
Reportage i Sydsvenskan och i Trelleborgs Allehanda.

Senaste matcherna på Vångavallen.
Ny förlust på Vångavallen, 26 juni mot AIK.
TFF - BK Häcken 1-4, 19 juni.
Syrianska skrällde på Vångavallen, 27 maj.

Gruppseger för Sverige

 2011-07-07   Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan  För sex år sedan 
För första gången i historien har de svenska fotbollsdamerna lyckats vinna det inledande gruppspelet i fotbolls VM. Efter två segrar, mot Colombia och Nordkorea, båda med 1-0 slog Sverige i går kväll mycket överraskande gruppfavoriten USA med 2-1.
Sverige tog ledningen i 16:e minuten sedan Lotta Schelin fällts i straffområdet. Straffen slog Lisa Dahlkvist halvhögt i målvaktens högra hörn (bild vänster). Det blev Lisas andra mål i detta VM. 20 minuter senare ökade Sverige ledningen till 2-0. Nilla Fischer slog en frispark som gick runt den amerikanska muren. Målvakten var på plats men bollen träffade ett ben och gick otagbart i mål (bild höger).
Tack vare gruppsegern slipper nu Sverige att möta Brasilien i kvartsfinalen.
En ny tuff utmaning väntar nu den 10 juli. Matchen sänds klockan 13 i TV4. Motståndare i kvartsfinalen blir Australien som blev tvåa i sin gruppen efter Brasilien efter att i går ha slagit Norge med 2-1. Helt klart finns det en chans för svenskorna att göra om herrarnas prestation från 1994 som då tog sig till semifinalen och sedan tog bronset efter seger i match om tredjepris. I semifinalen kan vi vänta oss Tyskland som motståndare. I match om tredjepris England eller Frankrike.

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011:
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.
Egen blogg: Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM.

Seger i inledningsmatchen i fotbolls-VM

 2011-06-29  Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Vilka målchanser, vilket överlägset spel i Leverkusen i Tyskland. Och ändå spänning. 1-0 mot Colombia. Svenska damlandslagets första seger i en öppningsmatch i VM. Ger mersmak.
Jag njöt av spelet, såg bara andra halvlek eftersom jag tog fel på starttiden. Men det gjorde inget. Jag fick se målet och många andra goda målchanser.
Jessica Landström blev lycklig målskytt (bild). Passningen kom från Lotta Schelin, bäst på plan (bild).
Och mot alla odds så upprepade sig inte historien, och varför ska den göra det? Varje match är ju ny. Nu väntar Nordkorea och Sverige har en klar chans att ta sig till kvartsfinalen i detta VM i fotboll i Tyskland 2011.
Sverige spelar i grupp C, USA är det fjärde laget i gruppen.
Hittills spelade matcher:
Grupp A: Tyskland-Kanada 2-1, Frankrike-Nigeria 1-0
Grupp B: England-Mexico 1-1, Japan-Nya Zeeland 2-1
Grupp C: Sverige-Colombia 1-0, USA-Nordkorea 2-0.

Spelschemat finns på Fifas sida.
Världsmästerskapet i fotboll för damer 2011:
Wikipedia, Svensk fotboll, Fotbollskanalen.se, Sydsvenskan, Der Spiegel online: "Fußball-WM der Frauen 2011", Der Spiegel Online Sport.

Ny förlust på Vångavallen

 2011-06-27  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Nu mot AIK. I torsdags spelade Trelleborgs FF mot HIF i Helsingborg och förlorade stort med 7-3. Det var den fjärde raka förlusten på rad. I går kväll, söndag, kom AIK på besök till Vångavallen. Optimismen var stor. Hemmaspelarna möttes med taktfasta applåder och stående ovationer. Visst har de publiken med sig alla de 2395 betalande, 50 % fler än till senaste hemmamatchen mot Häcken. Och det var ett annat lag som kom till start. Det blev en pigg första kvart med många chanser på båda håll. Stor glädje blev det då Ibrahim Koroma i 24e minuten nätade 1-0 för TFF. TFF hade många hörnor, bland andra en trippelhörna i slutet av första halvlek. Efter pausen kvitterade AIK till 1-1 efter en försvarstavla. Det var en spännande och underhållande match med öppet spel från lagen lagen. Tyvärr punkterade Ibrahim Bangura matchen med en nick som Viktor Noring borde ha tagit och den ledde till TFFs femte förlust i rad. Även Viktor Noring kan få problem med självförtroendet efter att ha släppt in så många mål. Nu är det nedflyttningsträsket som gäller. Näst sista plats i Allsvenskan, bara Halmstad bakom.
Kvällens lirare blev Martin Mutumba för AIK och Peter Abelsson för TFF (bilder). Nu väntar dubbelmöte mot Kalmar FF. Först borta, sedan hemma.
En bra beskrivning av matchen finns här.
Artikel i Trelleborgs Allehanda: "Nu är TFF borta även hemma".
För övrigt var det en varm sommarkväll med svag vind, som gjort för att njuta av fotboll.

IFK på Vångavallen

 2011-06-24  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
I går kväll var det fotboll på Vångavallen i Trelleborg. Där spelade IFK Trelleborg mot IFÖ Bromölla IF. Både lagen ligger i toppen av Division III Södra Götaland på fjärde respektive tredjeplats. Matchen blev jämn, det var två jämnstarka lag som möttes. Bromölla hade ett övertag i spelet medan Trelleborg hade de vassaste målchanserna. Spännande blev det först på slutet. I 83 minuten tog Trelleborg genom Mounir Fahro (bild) ledningen med 1-0. Men vad hände? På tilläggstid kvitterade Bromölla till 1-1. Då hade IFK dessutom bränt en straff i 57 minuten. Supportrarna var hörbarligen frustrerade över alla brända målchanser.
Klockan 19 började matchen och samtidigt började fem allsvenska matcher som man kunde följa på sportradion. Trelleborgs FF mötte HIF i Helsingborg. Min glädje blev stor då TFF tog ledningen tidigt i machen. Men den glädjen varade inte länge. Efter 36 minuter stod det 4-2 till HIF och vid slutsignalen 7-3!
Läs mer i Trelleborgs Allehanda: "SJUkt dåligt av TFF". Femton insläppta mål på de tre senaste matcherna, fyra raka förluster i följd!
Biljetten var billig, femtio kronor, bara tjugo för pensionärer. Jag köpte lotter - vinstlösa - för en annan tjuga och korv och bröd i pausen för femton. Drygt hundra personer i publiken.
På tisdag nästa vecka möts lagen igen, nu i Bromölla. Rapport från matchen finns här: "IFK tappade onödigt poäng".
Tabellen, Division III Södra Götaland.
IFK Trelleborgs hemsida, IFÖ Bromölla IFs hemsida.

TFF - BK Häcken 1-4

 2011-06-19  Sport
 För fyra år sedan För fem år sedan 
Inte mycket allsvenskt lag över TFF i kväll. Men köerna var korta både till kaffe- och korvkioskerna så jag unnade mig en korv med bröd innan matchen och kaffe och Dajmglass i pausen. Har jag aldrig gjort tidigare. Men så var det bara 1590 åskådare som valt att se eländet.
Joakim Nilsson gjorde TFFs tröstmål utan att vara klar över det själv. Skytteligaledaren Mathias Ranegie (bild) gjorde tre av Häckens mål. Han var överlägset bäst på plan. Andra bra var Josef Karlsson och målvakten Christoffer Källqvist.
Före detta TFF-spelaren Jonas Bjurström var också med i Häcken.
Häckens spelare var ofta fria för passningar och slog dessa rätt. Många missförstånd i TFFs förvirrade passningsspel. Föreföll förgäves försöka följa komplicerade anfallsmodeller som aldrig ledde längre än till straffgränsen med misslyckade långskott som följd. Medan Häckens anfallare gick direkt på och tilläts komma alltför nära TFFs målvakt med mål som följd.
Full pott för Göteborg i kväll. Mjällby föll hemma mot IFK Göteborg med 2-0.
Bloggar om tidigare allsvenska hemmamatcher på Vångavallen i år 2011:
Syrianska skrällde på Vångavallen, 1-2,
Överlägsen seger mot Elfsborg, 3-0,
Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen, 3-2 mot Djurgården,
Hemmapremiär på Vångavallen, 1-2 mot Norrköping.

Glädjefylld kvalfotboll

 2011-06-08  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För sex år sedan 
9-1 i EM kval i fotboll på 4 dagar. Zlatan gör äkta hat-trick mot Finland. Isaksson håller nollan. Vilken njutbar TV-underhållning! Levererad av TV3 och TV4.
Kvalificeringsomgångarna inför EM i fotboll 2012 är i full gång. Sverige spelar i kvalgrupp E. Totalt kämpar 54 europeiska länder om de 16 åtråvärda finalplatserna i Polen och Ukraina nästa år. Kvalet spelas i nio grupper och vinnarna från varje grupp plus den bästa 2:an går direkt vidare. Kvalet avslutas i november 2011 med play off-matcher, där de övriga åtta tvåorna deltar, och de fyra vinnarna tar sig till EM.
Under veckan som gått har sportintresserade kunnat njuta av en fantastisk fotbollsfest. 9-1 i kvalfotboll. Den 3 juni var fotbollslandslaget i Moldavien för att vinna säkert med 4-1, en match där särskilt Johan Elmander briljerade. Det följdes på den 7 juni på hammaplan på Råsunda där Sverige krossade Finland med 5-0. Zlatan Ibrahimovic visade vilken kung han är, även i svenska landslaget. Han startade på bänken, kom in efter 20 minuter och hade snart ökat Sveriges ledning från 1-0 till 4-0 med en äkta hat-trick! Om Sverige inte vinner sin grupp är målet att bli den bästa 2:an och därmed bli direktkvalificerad till finalomgången nästa år.

UEfas officiella webbplats. EM i fotboll 2012, officiell webbplats. Svensk fotboll.se. Annan svensk webbplats.
Rapport från matchen Moldavien-Sverige 1-4.
Rapport från matchen Sverige-Finland 5-0.
Bild på Zlatan Ibrahimovic sedan han gjort sitt andra, och Sveriges tredje mål på Finland. i går kväll.

Syrianska skrällde på Vångavallen

 2011-05-27 Sport
För två år sedan  För fem år sedan  
Syrianska FC valde sidan med stark medvind och inledde matchen starkt. Sedan tog TFF över spelet med dubbel- och trippelhörnor och allt ser bra ut. Då blir det ett missförstånd i försvaret och Syrianska nätar till 1-0 efter 20 minuter. Dinko Felic (bild) gjorde målet.
I dag saknades det självförtroende som har präglat TFF särskilt efter pausen i de senaste matcherna. Nu gick passningsspelet slarvigt, avslutningarna var bedrövliga och de blåa var oftast inte först på bollen.
Jensen, Pode och Koruma var inte att känna igen.
I andra halvlek då vi var några tusen som väntade på förlösningen fortsatte Syrianska att spela offensivt och attackerade i motvinden. Det var bara utmärkta räddningar av Noring som hindrade en större förlust.
Även Syrianskas målvakt som gjorde sin debut i Allsvenskas i går kväll spelade utmärkt.
Det mest tråkiga är att Syrianska var väl värda segern. De var tekniskt skickligare och visade ett säkrare passningsspel. Syrianska spelade klart bättre än vad deras placering i Allsvenska antyder. Det trevligaste var att matchen hade nerv och spänning, ända in i slutet.
2322 åskådare såg matchen.
Men jag var klädd så jag slapp frysa och jag hann hem på cykeln innan regnet kom.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda: "Segersviten sprack".
Mina bloggar om tidigare hemmamatcher i år:
Överlägsen seger mot Elfsborg
Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen
Hemmapremiär på Vångavallen

Överlägsen seger mot Elfsborg

 2011-05-16 Sport
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Tre hjältar i regnet på Vångavallen, Marcus Pode (bild), Fredrik Jensen och Kristian Haynes! Elfsborg utspelade i andra halvlek. Vilken glädje och självsäkerhet. Åter ett förvandlingsnummer i pausen. Synd att bara 2000 fick njuta. Tre segrar i rad: Djurgården, Mjällby och Elfsborg. Snart måste väl publiken komma. Kanske mot Syrianska den 26 maj.
Men vad är det som händer i halvtidspausen? Vad är det för "undermedicin" som tränaren Tom Prahl serverar sina spelare? Liksom under förra hemmamatchen mot Djurgården kom TFF ut som ett helt nytt lag efter pausen. Och nu som då gjorde TFF tre snabba mål i en följd.
Om man vill se TFF på Vångavallen ska man köpa en förköpsbiljett. Gärna på Internet men roligare på Bok- och pappershandeln på Algatan. Då kan man få någon av det bästa platserna. I dag hade jag plats 2 på rad 13. Så i mitten man kan komma med en utmärkt överblick. Men det finns ett annat skäl till förköp och det är att med en biljett i handen så måste man ta sig till Vångavallen även om vädret är motbjudande. Och då hade jag ju gått miste om den underbara show som TFF visade upp efter pausen i kväll. Fotboll ska ses live och på Vångavallen.
TFFs hemsida, TFF på Svensk Fotboll. Artikel i TA.

Fredrik Jensen, dagens hjälte på Vångavallen

 2011-05-01 Sport
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hemmamatch på Vångavallen, soligt och varmt på förmiddagen men det mulnar till ju närmare matchstarten kl 14 närmar sig. Svårt att veta vad man ska ha på sig. Jag valde att ha en hel del kläder och det visade sig vara riktigt
Första halvlek var ingen höjdare direkt. 80 % av tiden var det dåligt spel, och 20 % ännu sämre som radioreportern på Vångavallen sammanfattade halvleken. Tillsammans med Bengt Gunnarsson delade jag i pausen min besvikelse. Men ingen kö till toaletterna och dessbättre beslöt jag mig för att ge lagen en ny chans.
Vad som hände under halvtidsvilan kan man bara ana men faktum är att TFF kom ut som ett helt nytt lag. Trelleborgs spelare var nu plötsligt först på alla bollarna och passningar nådde fram. Efter fem minuter av andra halvlek ledde plötsligt TFF med 2-0, båda målen av Fredrik Jensen (bilden). Inte långt efteråt gjorde så Markus Pode ett snyggt mål och ökade ledningen till 3-0.
Sedan knöt det sig igen och Djurgården tilläts reducera till 3-1. Detta blev en injektion för det för dagen helgula laget och våg efter våg av anfall kom mot hemmaburen. Plötsligt blev det åter spänning och nerv i matchen.
Djurgårdaren Philip Hellquist gjorde också sitt andra mål men mer blev det dessbättre inte även om man satt med hjärtat i halsgropen under de fyra, långa tilläggsminuterna.
Första hemmasegern för säsongen var ett faktum med 3-2 mot Djurgården och alla hemmasupportrar gick hem med ett lätt sinne. Men inte många på läktaren, 2395 personer bara.
Tidigare bloggar om TFF:
Ett spännande Skånederby i allsvenskan
Ny hemmaförlust mot HIF
Tvåmålsskytt till ingen nytta
Publiken segrare på Vångavallen

Hemmapremiär på Vångavallen

 2011-04-18 Dagbok, Sport
För ett år sedan   För två år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Äntligen hemmapremiär på Vångavallen. Första matchen för två veckor sedan för TFF i årets allsvenska mot MFF, ett spännande lokalderby, med chans till fulla läktare, kunde inte spelas på hemmaplan. Planen var för dålig efter den långa vintern och underkändes av Fotbollsförbundet. Den fick i stället spelas i Malmö med en neslig förlust som följd med 1-4.
I går var planen godkänd och Norrköping kom på besök. Den anrika "Kamratföreningen" som dock tvingats tillbringa några säsonger i superettan var nu tillbaka i allsvenskan.
Hur gick det då? Jodå, vädret var bra, solen sken och ingen behövde frysa. Planen klarade två halvlekars spel, jag hade en alldeles utmärkt plats, spelet var juste och inga bengaliska eldar eller liknande från någon av supporterskarorna. TFF inledde alldeles utmärkt och skapade ett otal målchanser i första halvlek, publiken var fullt ut med på noterna, vi var över tretusen. Tyvärr trillade inga mål in.
I andra halvlek hade Norrköping medvind och vann med 2-1. Tredje förlusten i rad för TFF, noll poäng och 3-10 i målskillnad. Nästa hemmamatch är mot Djurgården. Jag ska köpa biljett. Jag är optimist. Då blir det vinst.
Artikel i Trelleborgs Allehanda "TA fast i bottenträsket". TFF-bloggen. TFFs hemsida.

Charlotte och Ida tar VM-guld

 2011-03-02 Sport, Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
För andra gången som jag tränar på motionscykeln hemma medan tårarna rinner. Detta är konst, av högsta rang, i TA skriver Mattias Karlsson, att konst är något som väcker känslor (reaktioner). I båda fallen är det naturligtvis Charlotte Kalla som är orsak till denna märkvärdiga kombination.
Det är frågan om där inte också finns ett omvänt orsakssamband. Jag tar i så att Charlotte får extra krafter. För tre år sedan gjorde jag samma sak, "drev" henne fram till en historisk insats som gav henne segern i Tour de Ski i januari 2008. Blogg: Kalla ny Megastjärna.
Idag gällde det sprintstafeetten och visst är Kalla formidabel men parnern Ida Ingemarsdotter ska lika mycket beröm, när hon på näst sista sträckan utmanade Saarinen och Kaspersen Falla.
De kör tre sträckor vardera och hela tävlingen var mycket spännande med den olidliga upplösningen.
Men jag har också ett annat likvärdigt minne.
För fem år sedan gjorde Lina Andersson Anna Dahlberg samma sak och tog OS-guld på samma distans. Segrade i sprintstafetten
Slutresultat, damernas sprintstafett, VM 2011. Eller som pdf-fil.
Resultat från alla grenar i VM 2010 i Holmenkollen.

Guld och brons första dagen

 2011-02-25  Sport
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Marcus Hellner tog guld och Emil Jönsson brons. Nu har 2011 års VM i Holmenkollen startat på riktigt. I går handlade det om sprinten för damer och herrar.
Jörgen Modin vann kvalet, Marcus Hellner kom på en mycket bra femteplats, Emil Jönsson en liten skuffelse 12:a och reserven för Mats Larsson Teodor Peterson klarade också kvalet med en 23:e plats. Alla var med så långt. Herrarnas kval, alla resultat finns här.
Tre herrar klarade sig genom kvarts- och semifinalerna. I finalen vann Hellner efter en mycket kraftfull långspurt som gav honom en överlägsen seger. Emil Jönsson låg tvåa ända in på upploppet. Då tvangs han släppa förbi sig Norges spurtkanon Petter Northug.
Men två svenska medaljer första dagen är inte fy skam. Regerande världsmästaren Ola Vigen Hattestad blev fyra och dagens svenska överraskning Jesper Modin femma.
Den fjärde svensken, Teodor Peterson, blev utslagen i kvarten och blev 16:e i slutprotokollet. Slutställningen finns här.

För damerna gick det inte lika bra även om det startade fantastiskt bra. Alla fyra svenskorna klarade kvalet. Charlotte Kalla blev 2a, Hanna Falk blev 7a, Ida Ingemarsdotter 22a och Hanna Brodin tog sista kvalificeringsplatsen, 30:e. Hon hade flera alldeles efter sig, bara tiondelar skilde. Det var spännande att följa alla som körde efter henne. Damernas kval, alla resultat finns här.
Även kvartsfinalerna blev lyckade:
Hanna Brodin kommer ut dåligt men spurtar bra och blir trea. Hanna Falk i nästa kvart har en vass finish och vinner med en skidspets.
I fjärde: Ida och Kalla. Kalla vinner före Ida, sedan två av konkurrenterna fått problem, bl a guldfavoriten från USA.
I femte handlar allt om Brodin ska få sista tiden av de som går till semifinal på tid eller inte. Ingen svenska är med men ytterst spännande ändå.
Alla svenskorna till semifinal. Helt fantastiskt. Men där tog det slut. Ingen vidare till final inte ens Charlotte Kalla. Men totalt sett en god prestation även för våra kvinnliga sprinterns första VM-dagen, med placeringarna 8, 10, 11, 12. Bredden är imponerande, inget annat land hade mer än två bland de 12 främsta. Slutställningen finns här.
VM på skidor i Holmenkollen, officiell hemsidaSkidor.com. Anna Haags blogg.   

Japans Sumoskandaler

 2011-02-20  Sport
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Sumobrottare förmodas förkroppsliga klassiska dygder som disciplin och heder. Men för många är detta idag bara gammal retorik. Nu handlar det mer om pengar, droger och fusk.
Det senaste slaget mot sumobrottarna är en skandal med uppgjorda matcher. Polisen har hittat textmeddelanden från drygt ett dussin sumobrottare som kommit överens om pengasummor för att lägga sig i kommande matcher.
Sedan 2007 har sportens utövare åkt fast för att röka hasch, delta i olagligt spel och, i ett speciellt olyckligt fall, slå en elev till döds.
En del kritiker påstår att sumo numera påminner mer om amerikanska brottningsturneringar - som ofta är uppgjorda på förhand - än om urgamla Shintoritualer.
Kanske kan sumo fortsätta att vara en populär underhållning men i så fall som tarvlig teater och inte som rättvis kamp.

Läs artikeln i Newsweek, "Sumo’s Big Bad Boys", eller läs den här, översatt i Tempus nr 7 2011.

Stavsten slog serietvåan

 2011-01-29 Dagbok, Sport, Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan 
Jag har inte sett en handbollsmatch live sedan slutet av 1970-talet då jag bodde i Malmö och såg IFK Malmö spela i Allsvenskan. När jag nu bor i Trelleborg på kort promenadavstånd från Söderslättshallen så är det kanske dags att göra ett nytt försök. I eftermiddag spelar Stavstens IF mot
serietvåan IFK Tumba.
Fram till 1991 var Allsvenska den högsta divisionen i Sverige. Då döptes den om till Elitserien. Stavsten spelar i nuvarande Allsvenskan som alltså är divisionen under.
Innan matchen invigdes den nyrenoverade A-hallen med att alla sjöng nationalsången och sedan kom alla handbollsspelande småttingar och ungdomar in och fyllde nästan den ena sidans läktare. Riktigt högtidligt var det.
Det blev en spännande och underhållande match även om Tumba aldrig kom längre än oavgjort. Till sist blev det en säker tremålsseger för hemmalaget, 30-27, där kanske målvakten Michael Andersson glänste mest.
Innan jag cyklade hem köpte jag korv och mos i Södans grill och kiosk av Kole Mitkovski.
30 kr med alla tillbehör! Flera år sedan sist. Och inträdet var billigt, 40 kr. Pensionärsrabatt!
Stavstens IFs hemsida, Serien och resultat, Spelarna.
Allt om Handboll.

Innebandy i Söderslättshallen

 2011-01-23 Dagbok, Sport
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
När man nu bor så nära Söderslättshallen ligger det nära till att kolla upp vad som händer där. I går var det Palmstaden IK som spelade innebandy mot Malmö FBC. Lagen spelar i Herrar div 2 Södra Götaland. Malmö FBC leder serien och har ännu ej förlorat en enda match.
Palmstaden bjöd på ett överraskande starkt motstånd, så länge krafterna räckte. Tog ledningen direkt genom Fredrik Sjöstedt och var nära 2-0 i Power Play. I början på andra perioden kvitterade Malmö, och av styrkan på jublet förstod jag att vi trelleborgare var i klar minoritet på läktaren.
Ny ledning direkt för hemmalaget genom Joon Berggren. Efter två perioder var ställningen 3-3 men i tredje rasade det. Två snabba baklänges mål och slutresultatet blev 4-9. Hemmalagets kondition tröt, varken hjärnorna eller benen fungerade de sista 15 minuterna.
En omväxlande och spännande match i 40 minuter.
Många utnyttjade pauserna till att besöka den välsorterade restaurangen.
Märkligt var att ljuset släcktes ner medan spelarna kom in för spel och att spelarna inte visade upp sig när de presenterades av speakern. Ribbstolarna längs långsidorna och upphissbara bommar för gymnastik täckte kortsidorna avslöjade den gamla gymnastiksalen. Akustiken påminde om ljudet i raspiga högtalare på Eslövs järnvägsstation på 50-talet. Hög nostalgipoäng.
Publik: 325 personer måste vara bra. Men det var ju lokalderby.
80 kr i inträde, ingen pensionärsrabatt.
Om två veckor är det dags för nästa hemmamatch, då mot Röke IBK, förhoppningsvis en något svagare motståndare än Malmö. Däremellan är det bortamatch mot Tvååkers IBK

Palmstadens hemsida och Malmö FBC.
Serien Herrar div 2 Södra Götaland presenteras på innebandy.se.
Christian Persson (främste målgöraren i serien) stod för tredje och Henrik Kronholm för fjärde målet.
Ett bra matchreferat på Malmö FBCs hemsida.

Utmärkt start för Kalla och Hellner

 2011-01-01 Sport
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  
Säsongens La Tour de Ski startade på nyårsafton i Oberhof i Tyskland med den så kallade prologen, 2,5 km för damer och 3,75 km för herrar.
Damerna var först ute. Charlotte Kalla (bild) kom tvåa efter polskan Justyna Kowalczyk. Övriga svenskor: Maria Rydqvist på 18:e och Anna Haag på 19:e.
Herrtävlingen vanns överlägset av Marcus Hellner (bild). För övriga svenskar gick det inte så glänsande bakom Hellner. Ingen bland de 30 bästa, Jesper Modin var bäst med en 33:e plats, 32 sekunder efter Hellner. De tre främste fick bonussekunder som innebär att de startar extra tidigt på jaktstarten på Nyårsdagen.
Alla resultat från prologen på Nyårsafton hittar du här.
Fortsättning följer idag i Oberhof med Jaktstart. Den är på 10 km för damer och 15 km för herrar, och man startar i den ordning man fick i prologen. Den går i klassisk stil och resultaten blev klart sämre. Charlotte Kalla kunde inte hänga med Justyna Kowalczyk som vann överlägset efter att ha lett från start till mål. Kalla föll tillbaka och slutade på sjunde plats 50 sekunder efter ledande Kowalczyk. Anna Haag åkte upp sig från plats 19 till 14 medan Maria Rydqvist backade från 18 till 27.
Marcus Hellner gick ut först av alla i dagens tävling men blev snart i fatt åkt. Dagens segrare blev schweizaren Dario Cologna, 33 sekunder för Hellner som ligger på 21:e plats. Andra svenskar presterade bättre, Johan Olsson avancerade till 12:e plats och Daniel Rickardsson till 15:e.
Ställning efter två dagars tävlingar hittar du här.

På söndag flyttar hela cirkusen till Obersdorf i Tyskland där det blir sprinttävlingar. Följda av förföljelselopp (pursuit) på måndag den 3:e
Fis-ski, Längdåkning, kalender med resultat.
Fiscrosscountry, Svenska skidförbundet.

Vinterstudion startade i Gällivare

 2010-11-22 Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Äntligen har SvTs Vinterstudion kommit i gång. En verklig ljuspunkt i höstmörkret. Under den gångna helgen kunde man följa världscuppremiären på skidor i Gällivare. Inget är så motiverande för fysisk träning framför TV-apparaten som dessa program. Då plockar jag fram motionscykeln, skivstången, hantlar av olika vikt och stretchgummibanden. Man mår bra medan det pågår och ännu bättre efteråt. På lördagen tittade jag på herrarnas 15 km. Det blev mycket spännande och intressant. Seger för Marcus Hellner på sin hemmabana Hellnerstadion och ännu mer överraskande var att Daniel Richardsson knep en bronsplats och tog steget in bland de riktigt stora. Läs resultatet här: Resultat 15 km herrar. På förmiddagen tävlade damerna på 10 km. Det blev också en stor svensk framgång med Charlotte Kalla på silverplatsen efter oövervinnerliga Marit Björgen från Norge. Resultat Damer 10 km.
Lika bra gick det under söndagen då efter en lång och spännande tävling Sverige lyckades vinna herrstafetten 4 * 10 km. Naturligtvis vara det Marcus Hellner som avgjorde på de sista metrarna framför Rysslands Alexander Legkov. Resultat Herrar Stafett. De tre övriga i det svenska laget var Mats Larsson, Johan Olsson och Daniel Richardsson. För de svenska damerna blev det åter en meriterande silvermedalj i 4 * 5 km efter omöjliga Norge. De svenska damerna var Britta Johansson Nordgren, Anna Haag, Maria Rydqvist och Charlotte Kalla. Resultat Damer Stafett.

Läs mer om världscuppremiären i Gällivare.
Hemsidan World Cup Gellivare Lappland.
Cross Country World Cup 2010, nästa helg fortsätter det i Kuusamo i Finland, med sprintpremiär.
Bloggen Vinterstudion. Min blogg om Vinterstudion 2009.

Finnkampen i Helsingfors

 2010-08-28 Sport
För ett år sedan  För två år sedan   För fyra år sedan  För fem år sedan
I går startade årets finnkamp. Mest glädjande var att Carolina Klüft förefaller vara återställd från alla sina gamla skador. Hon vann 100 m överlägset på fina 11,60! Och gjorde en imponerande slutsträcka i korta stafetten. Är hon på väg mot storformen igen? I dag får vi se hennes i längdhopp
Lena Berntsson och Emma Rienas ordnade en svensk trippelseger på 100 m. Positivt var också att Michel Tornéus vann längdhoppet på goda 7,95 och än en gång besegrade det finska esset Tommi Evilä. Anmärkningsvärt är att Johan Wissman fick stryk av en svensk på 400 m. När hände detta sist? Det var Nil de Oliveira som blev för svår. Vidare att Mustafa Mohamed blev sämsta svensk på 5000 m, före var Oskar Käck (tvåa) och Johan Wallerstein. Svaghetstecken i höjdhopp i Linus Törnblads frånvaro: bästa svensk trea på 2,17!
Flera svenska segrare: Thomas Nikitin, 400 m häck, Niklas Arrhenius, Kula, Helene Bourdin, 400 m, Charlotte Schönbeck, 1500 m, Isabellah Andersson, 10000 m och Anna Söderberg i diskus.
Bilder på Oskar Käck som förlorar spurtstriden till Matti Räsänen och Anna Söderberg, segrare i diskusringen.

Efter första dagen leder de svenska damerna med 111-93 och de finska herrarna med 107-98, ur svensk favör ett bättre resultat än väntat.
I dag tävlar Trelleborgstjejen Tracey Andersson i slägga. Hon har bäst årsbästa av alla deltagarna. Håller tummarna för en seger.

Bloggar från tidigare finnkamper: 2009, då den unga sprintern Moa Hjelmer slog igenom, och från Finnkampen 2008 då skånska häcklöperskan Frida Persson från IFK Helsingborg segrade på 400 meter häck - i år blev hon tvåa efter målfoto - och 2007 och 2005.

Officiell hemsida för Finnkampen. Alla Resultat.

EM i friidrott, slut

 2010-08-02 Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Så är då EM i friidrott i Barcelona slut och vi kan summera att det blev en medalj för de svenska deltagarna. En silvermedalj men med guldglans. Der var Emma Green som i kamp mot storheter som Blanka Vasic (etta) och Ariane Friedrich (trea), slog sitt personliga rekord två gånger, först med en centimeter till 1,99 och sedan med två till 2,01. Man kommer nästan att tänka på Benke Nilsson som under juli månad 1954 höjde svenska rekordet från 2,03 till världsårsbästa 2,10.
Men sedan blev det inte mer. Bara två poängplatser, en "förarglig" fjärdeplats av Linus Törnblad i höjd och en femteplats av Isabellah Andersson i maraton. Damlaget tog sig mycket glädjande till final och en sjundeplats på korta stafetten med Emma Rienas, Lena Berntsson, Ella Backman och Moa Hjelmer. De var nära att slå det svenska rekordet från Finnkampen 2005, då de "fantastiska damerna; tvillingarna + Carro + Emma Rienas" sätter svenskt rekord på korta stafetten och utklassar finskorna. I dag är det bara Emma som är kvar. En revansch?
Michel Tornéus, nia i länghopp, men en stor besvikelse. Helena Engman, nia i kulstötning, en habil insats, Jessica Samuelsson "persar" i sjukamp och blir tia, mycket bra, tre elfte platser: Tracey Andersson i slägga, en stor framgång för Trelleborgstösen, Carolina Klüft i längdhopp och Anna Söderberg i diskus.
Tilläggas kan att Johan Wissman blev utslagen i semifinalen på 200 m liksom Philip Nossmy på 110 m häck, Mustafa Mohammed utslagen i försöken på 3000 m hinder, Niklas Arrhenius i diskus, Gabriel Wallin i spjut med mera. Alla resultat finns här.

EM i friidrott

 2010-07-29 Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Under de två första dagarna, 27 och 28 juli har 17 svenska deltagare varit elden. Inte mycket skryta med på vykort hem till Sverige från Barcelona.
Ingen medalj, ingen poängplats, sex av 17 har tagit sig till final. Helena Engman blev 8a i kulstötning. Carolina Klüft blev 11a i längdhopp, Anna Söderberg blev 11a i diskus och Mattias Jons fick inget giltigt kast i släggfinalen.
Till final gick också Tracey Andersson (bild) i slägga och Linus Törnblad är i final i höjdhopp.
Den tredje dagen, den 29 juli, gick Phili Nossmy (bild) med 14e tid till semifinal på 110 m häck, liksom Johan Wissman med 10e tid på 200 m.

Ingen av de övriga 11 har varit i närheten av en final- eller semiplats.
Helene Nordquist var närmast med en 15e plats på 400 m försök, femma i heat 2 på 53,78. Sofia Larsson 21a i diskuskvalet, Hanna-Mia Persson i stavkvalet och Sofie Persson som i varje fall satte personligt rekord i försöken på 400 meter häck med 57,23.
Riktigt dåligt gick det för:
Ulrika Johansson som bröt hinderförsöket, Mattias Claesson, Anton Asplund och Joni Jaako på 800 m samt 100 m löparna Tom Kling Baptiste och Lena Berntsson.
Tiokamp för herrar pågår. Efter första dagen ligger Nicklas Wiberg på 8e plats och Daniel Almgren på 13e. Tyvärr bröt vårt medaljhopp Nicklas Wiberg efter häckloppet. Av uttorkning.
EM för fyra år sedan. Då gick det bättre!
Officiell Hemsida för EM i Friidrott i Barcelona 2010.

Folksam Grand Prix - Friidrott

 2010-07-01 Sport
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan
Bra TV på TV4 Sport i kväll. Bra att träna till framför TVn. Det var friidrott, passar bra nu några veckor innan EM i friidrott.
Folksam Grand Prix - friidrottens elitserie, med tre tävlingar under sommaren, i kväll Sollentuna, 15 juli i Karlstad och 10 augusti i Göteborg. Det var flera spännande tävlingar. Allra mest utmärkte sig Emma Green som för första gången klev över 1,98 i höjdhopp och slog världsettan Chaunte Howard-Lowe från USA som tog 2,05 för en vecka sedan. En skalp för Emma som höjer självförtroendet inför EM i Barcelona. En annan ny lovande hoppare är blott sextonåriga Angelica Bengtsson som tävlar i stavhopp. Förra året vann hon Ungdoms-VM i italienska Bressanone och den 22 maj i år noterade hon imponerande 4.47.
Alla resultaten här. European Athletics.

Fotbolls-VM, åttondelsfinalerna

 2010-06-27 Sport
För ett år sedan  För två år sedan 
Vad är detta? Hälften av åttondelsfinalerna är spelade och ännu har ingen match avgjorts genom straffsparkar. Och bara en har gått till förlängning. Det var Ghana - USA 2-1. Övriga tre var avgjorda efter ordinarie 90 minuters spel, ja egentligen betydligt tidigare eftersom Tyskland slog England med överlägna 4-1 och Argentina gjorde 3-0 på Mexiko efter drygt halva matchen. Uruguay - Sydkorea 2-1 höll dock spänningen uppe längre. Få hoppas på en jämnare match i den sista åttondelsfinalen, den mellan Spanien och Portugal på tisdag.

Fotbolls-VM i Sydafrika

 2010-06-24 Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Ett glänsande skådespel. Det spelar egentligen inte så stor roll om Sverige är med eller ej. Blogg från VM för fyra år sedan då Sverige gick till åttondelsfinalen och fick möta Tyskland.
Många har säkert andra länder än bara Sverige som favoritlag. Eller föredrar att hålla på länder från någon särskild världsdel som kanske Latinamerika? Hur som helst, det finns många skäl till att följa fotbolls-VM med stort engagemang och uppleva hög spänning även om inte just vårt land är med bland de 32 länder som håller på att göra upp som vem som ska bli världsmästare i fotboll. Dessutom kan en match bli spännande just för att den matchens resultat kan bli avgörande för huruvida ens favoritlag ska ta sig vidare från gruppspelet eller ej. Det krävs mycket tid för att se alla matcherna och för min del vill jag inte lägga så mycket tid på detta. Hittills har det emellertid visat sig att det mesta under matcherna händer under den sista kvarten så det räcker natt titta på den. De två senaste dagarna har varit ett sådant underbart skådespel.
I tisdags (22.6) avgjordes Grupp A med matcher mellan Mexiko och Uruguay samt Sydafrika och Frankrike. Båda spelades samtidigt. Oklart och mycket spännande in till sista tilläggsminuten. Mexiko och Uruguay vidare. På kvällen avgjordes Grupp B med matcher mellan Nigeria och Sydkorea samt Argentina och Grekland. Ännu mer spännande avslutning där ett enda mål hade förändrat situationen. Ett mål hade räckt för Nigeria (och Lagerbäck) men en öppen målchans brändes. Nu blev det Sydkorea som tillsammans med Maradonas Argentina (VM-favoriten?) gick vidare.
Det är mycket få TV-program som innehåller så mycket dramatik, känslostormar och fysiska påfrestningar som fotbolls-VM. Men så står ju också stora penningsummor på spel. Många miljoner kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. I kväll är det Danmarks vidare öden som står på spel. Danmark har ödet i egna händer. Seger mot Japan behövs.
Bilder från matcherna Australien-Serbien och Slovakien-Italien.
FIFAs officiella hemsida för VM.
Sydafrika kalender.

Femte guldmedaljen!

 2010-02-27 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Anette Norberg och hennes lagkamrater stod för en underbar idrottsshow när de slog Kanada i curlingfinalen på deras hemmaplan i Vancouver! Utöver deras fina prestation fick Sverige två fina fjärdeplatser i Maria Pietilä-Holmers slalomåk, resultatlistan här och Skidskyttekillarnas stafett, resultatlistan här.
Efter 6-6 vid "full tid" spelades en elfte omgång som Sverige vann med 1-0. Samma Lag Norberg tog guld också i Turin för fyra år sedan: Skippern Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl och Anna Le Moine (Anna Svärd, 2006). Alla guldmedaljörer, Sveriges nionde medalj och femte guldmedalj. 2006 tog samma svenska tjejer Sveriges första olympiska guldmedalj i curling efter en gastkramande final. Nu tog de Sveriges andra guldmedalj.
Resultat från finalmatchen mot Kanada här. En medalj till blev det senare på kvällen, Markus Larsson överraskade med en bronsmedalj i slalom. Se hela resultatlistan. På prispallen med ettan Giuliano Razzoli, Italien och tvåan Iveca Kostelic, Kroatien.
Det blev Sveriges 10:e medalj hittills, fem guld, 2 silver och tre brons.mens-slalom-2nd-run_asm020102kP.html

Fjärde guldmedaljen!

 2010-02-25 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Helt otroligt! Sverige manliga längdskidåkare är bäst i världen. Tala om tajming att nå toppen just när det är dags för vinterolympiaden. Och vilket ess som Marcus Hellner är! Den bäste vi haft sedan Gunde Svans dagar. I går kväll tog han sin andra guldmedalj i denna olympiad. Charlotte Kalla effekten som hon lade grund till genom sin guldmedalj redan andra olympiadagen på 10 km fristil lever vidare.
Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner heter segerherrarna, i en stafett om 4 gånger 10 km, de två första sträckorna i klassisk stil och den två sista i fri stil. Daniel Richardsson växlade som tredje lag efter första sträckan, sedan alla övriga som tätlag. Norge tog andraplatsen och Tjeckien tredje. Se hela resultatlistan.
Dessa fyra svenskar gör en prestation som skriver in dem i historieböckerna tillsammans med legendarer som Sixten Jernberg, Janne Stefansson och Assar Rönnlund och Thomas Wassberg och Gunde Svan.
Inget stafettguld på 22 år och aldrig så många längdåkningsmedaljer i någon olympiad sedan 1968 i Grenoble då Sverige tog åtta medaljer varav tre guld. Nu har vi också åtta medaljer men fyra av dem är av ädel guld-valör. Och fler medaljer kan det bli. Damlandslaget i curling spelar semifinal i dag mot Kina och Tre kronor spelar om en semifinalplats i ishockey mot Slovakien. Men precis nu händer det. Förlust med 3-4 och ingen medalj till Tre kronor i denna gång! Det är upp och ner. Glädje varvas med gråt!
I dag för fyra år sedan i Torino hände det också glädjande saker. "Tänk att det blev guld för Anna-Carin". AKO segrade i skidskyttets jaktstart och fick en kram av kungen!

Två jublande tjejer på silverpallen

 2010-02-23 Sport
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Silver blev det i sprintstafetten i går kväll för Charlotte Kalla och Anna Haag efter en spännande tävling med en rafflande avslutning. En heroisk insats av Anna Haag som dock fick ge sig på upploppet för Tysklands helt omöjliga Claudia Nystad som tillsammans med Evi Sachenbacher-Stehle tog guldet. Trea blev Ryssland. Se hela resultatlistan.
Charlotte Kalla: "Man lär sig hela tiden att njuta" (av fritiden mellan tävling och träning). Då läser hon sina SMS och tittar tillbaka på sina framgångar. Kommer Anna och Charlotte att bli 80-talets Gunde Svan och Tomas Wassberg - fast betydligt fnittrigare förståss. De är unga och hungriga och detta är deras första olympiad.
Detta var Sveriges sjunde medalj hittills, tre guld, tre silver och två brons.
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinterolympiader.

Två svenskar på samma pall

 2010-02-21 Sport
 För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan
Guld och brons i samma lopp blev det i går kväll. Marcus Hellner överst och Johan Olsson på bronsplats. Det handlar om skiathlon, 30 km, där åkarna byter skidor, och stil, efter halva loppet. De två medaljörerna plus Anders Södergren, använde "cykeltaktik" just efter bytet där Johan Olsson var extra snabb och fick en 10-12 sekunders ledning. De övriga svenskarna gick då fram i täten och lyckades länge bromsa förföljarna. Det höll dock inte ända in i mål. Klungan kom i fatt och den spurtsnabbe Marcus Hellner liksom Tysklands Tobias Angerer gick förbi Johan. Anders Södergren tog en god 10:e plats. Daniel Richardsson blev tjugotrea. Se hela resultatlistan. Vilket stafettlag det kan bli! Räknar man på placeringarna skulle Sverige vinna före Kanada och Tyskland och därefter Ryssland, Norge och Italien.
Sex medaljer hittills varav tre guld! Sverige ligger på sjätte plats (delar med Österrike) i världen om man räknar medaljpoäng. Före både Kina och Ryssland. Bilder: Målbild, Johan Olsson i ledningen och medaljörerna på prispallen.

Första silvermedaljen till Anna Haag

 2010-02-19 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Anna Haag ville inte nöja sig med en fjärdeplats häromdan då Charlotte Kalla. Idag var det Anna som var var bäst av de två svenskorna. i 15 km skiathlon som är en kombinerad klassisk - fristilstävling. Hon var nära en fjärdeplats igen men efter en stenhård, vältajmad spurt slog hon Jystyna Kowalczyk och Kristin Steira med några meter. Svenska vallarteamet är världens vallarteam. Värda en olympisk guldmedalj.
Charlotte Kalla blev åtta, sedan hon fallit efter att ha blivit pååkt, och Ida Ingemansdottir, 42:a. 53:a Britta Norgren Johansson. Se hela resultatlistan.
"Jag har aldrig mått så bra i mitt liv säger Anna Haag som förresten är sambo med sprintesset Emil Jönsson. Och för mig är silvret som en guldmedalj!
Hur gick det i andra olympiska grenar?
Tre kronor slog Vitryssland med 4-2. Nu väntar Finland som också inlett med två segrar.
Inget vidare i herrarnas skidskytte, distans, 20 km, med Mattias Nilsson bäst på 34e plats. Uselt skytte på övriga tre. Björn Ferry gick inte att känna igen efter guldmedaljen tidigare. Se hela resultatlistan
Herrarnas Super G: Både Hans Olsson och Patrik Järbyn bröt tävlingen. Den senare efter ett svårt fall som krävde sjukhusbehandling.
Bild med Marit Björgen, Norge som tog sitt andra olympiska guld i Vancouver och Jystyna Kowalczyk, Polen
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinterolympiader.

Brons till kraschskadad Anja

 2010-02-18 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var vi alla glada och tacksamma för att nationalikonen Anja Pärson hade överlevt den fruktansvärda kraschen hon gjorde i störtloppstävlingen bara sekunder från en säker medalj. Jan Boklöw Sveriges genom tiderna bästa backhoppare menade att hon nu borde satsa på denna nya karriär efter det hoppet på 60 meter. Fast hon behöver ju förbättra landningen menade han.
I dag stod hon åter på startlinjen för superkombinationens störtloppstävling. Och vi var väldigt glada och mycket överraskade för att hon lyckades ta sig ner på en god sjundeplats. På slalomtävlingen som är superkombinationens andra gren kramade vi tummarna hårt. Anja passerade den ena efter den andra tills hon låg på en förmodad fjärdeplats. Aj, aj tänkte alla, ännu en försmädlig svensk fjärdeplats i denna olympiad. Men som sist tävlande och ledande efter störtloppet, föll Lindsey Vonn, och plötsligt insåg en stormglad Anja att hon tagit en medalj. Se hela resultatlistan. Det är hennes 17e mästerskapsmedalj i karriären och hennes sjätte olympiska medalj, en mindre än Janica Kostelics rekord på sju OS-medaljer.
Och som historien upprepar sig. Vad hände idag för exakt fyra år sedan? Jo, Anja Pärson tog olympisk bronsmedalj i kombinationen i Torino! Läs bloggen här.
Bild: Anja än en gång på den olympiska prispallen med Julia Mancuso, USA och Maria Riesch, Tyskland.
Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinterolympiader.

Guld för Björn Ferry

 2010-02-17 Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Kalla-effekten börja verka. Skiddamerna läggar ribban för Sveriges olympiska prestationer. Det var likadant för fyra år sedan i Torino i Italien. Där var det Lina Andersson och Anna Ottosson som stod för "ketchup-effekten" efter en riktigt dålig inledning. De tog en överraskande seger i sprintstafetten. Sedan blev de 14 medaljer totalt varav 7 guldmedaljer.
I går kväll var det Björn Ferrys tur. Seger i jaktstarten. Till hans seger bidrog också den ilska han kände efter skidskyttets inledande sprinttävling där han fick klart sämre förutsättningar än den övriga eliten beroende på väderförändringar. Ferry i spåret och på pallen med Christer Sumann, Österrike och Vincent Jay, Frankrike.
För övriga svenskar gick det inte så bra i jaktstarten (Carl-Johan Bergman 19, Fredrik Lindström 33). Se hela resultatlistan.

Kalla vinner guld i sin OS-debut

 2010-02-16 Sport
 För två år sedan För fyra år sedan
Sent i går kväll så kom då första medaljen, och den blev av ädlaste valör! Charlotte Kalla, allas vår älskling, tog guld på 10 km längdåkning på skidor, fri stil. Hon ledde loppet från början till slut och vann med en betryggande marginal. Det hjälper när jag följer henne på min Crosstrainer, det är aldrig så inspirerande att trampa på som när Charlotte Kalla är i spåren och naturligtvis särskilt när hon vinner. För två år sedan gjorde jag samma sak, "drev" henne fram till en historisk insats som gav henne segern i Tour de Ski i januari 2008. Blogg: Kalla ny Megastjärna.
Vilken underbar kväll! Även Anna Haag gjorde en smått fenomenal insats, blev fyra på distansen och var bara några futtiga sekunder från en bronsmedalj. Se hela resultatlistan. På bilden också Kristina Smigun och Marit Björgen
Det är 42 år sedan en svensk kvinna vann OS-guld Längdåkning på skidor. Det var i Grenoble 1968 och då gjorde hon det två gånger! Toini Gustafsson tog guld på både 5 km och på 10 km. Barbro Martinsson var fyra på båda distanserna. Se resultaten på Anitas Os-sidor.
Man ska dock inte glömma den fantastiska prestationen i sprintstafetten 2006 i Olympiaden i Torino då Lina Andersson och Anna Dahlberg tog guld! Blogg: Dubbla OS-guld.

Bra gick det också för Sverige på herrarnas 15 km, fristil, samma kväll, även om Marcus Hellner fick dela Anna Haags öde med en fjärdeplats, 1,5 sekunder från medaljplats. Johan Olsson blev 11:a, Daniel Richarsson 23:a och Anders Södergren 25:a. Kan ha medaljchans i stafetten om alla presterar på topp. Starkaste konkurrenter är Schweiz (Dario Cologna vann loppet), Frankrike och Italien.
Se hela resultatlistan.

Inga olympiska medaljer så långt

 2010-02-14 Sport
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
 Vinterolympiaden i Vancouver har startat. Tidsskillnaden med Sverige är stor så sprinttävlingen i skidskytte för damer startade klockan 2200 i går kväll svensk tid. Och kanske lika bra det eftersom förhoppningarna om svenska medaljer redan första tävlingsdagen kom på skam. Våra två eminenta skidskyttar, Helena Jonsson och Anna-Karin Olofsson-Zidek, träffade tavlan bra. Helena med alla tio skotten och AKO nio av tio. Men det gick långsamt i skidspåret. De hängde inte alls med de främsta. Blev 12:a resp. 20:e. Det gick trögt. Var det skidvallan som spökade? Men varför gjorde då den tredje svenskan, Anna-Maria Nilsson (bild) sitt bästa resultat någonsin, slog AKO och slutade på en 16:e plats. Se hela resultatlistan.
Bättre gick det med det svenska damlandslaget i ishockey som säkert körde över Schweiz med 3-0. En bra dag på jobbet hade spelarna, däribland min frus kusinbarn, Maria Roth. Maria Roths hemsida.
Den tredje grenen Sverige hade representant i var 5000 meter skridsko där Johan Röjler blev 21:a i sin tredje olympiad. Ingen imponerande prestation. I Turin 2006 kom han 12:a. Se hela resultatlistan. För mig som följt skridskoåkning noga sedan tidig skolålder var det intressant att läsa resultatlistan. På 10e plats kom Sverre Haugli från Norge. Hans namne Sverre Haugli (farfar kanske) tog bronsmedalj på samma distans i olympiaden i Oslo 1952! Han var samtida med Hjallis Andersen och Sveriges Carl-Erik Asplund.
I kväll är det dags för herrarnas sprinttävling. Björn Ferry, startnummer 26.

Officiell hemsida för vinterolympiaden i Kanada. Sveriges olympiska kommitté. Läs mer om Sveriges placeringar i tidigare vinterolympiader.

Sportig lördag

 2009-12-05 Dagbok
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år seda  För fyra år sedan
I dag startade Vinterstudion, ett program på TV1, som rapporterar från olika vintersportevenemang. Idag kunde man titta på Skidskytte sprint från Östersund för både herrar och damer och dessutom Längdåkning sprint för herrar och damer i Düsseldorf. Helena Jonsson vårt senaste skidskytte ess efter Magdalena Forsberg och Anna-Karin Olofsson var en tiondels sekund från bronsplatsen. Hanna Falk slog till med en guldmedalj i sprint i Düsseldorf. Se resultaten här. Mer sport kunde man följa på TV 4 som visade första matchen i gruppspelet i VM i handboll för damer i Kina, Sverige mot Kongo (Brazzaville) 29-19. Jag tittade på detta medan jag tränade på min Crosstrainer och varvade med mitt program på skivstång, hantlar och situps på min magträningsbänk. Efter att ha duschat hamnade jag i bästa fåtöljen för att njuta av endorfinernas påverkan. Njöt gjorde också Alice Skogskatt som jag hade i knäet medan jag läste i senaste tidskrifterna, Fokus, Tempus och Veckans Affärer. Ingen dum sysselsättning alls. Bild på Hanna Falk.
Vinterstudions blogg.

Underhållande match på Swedbank Stadion

 2009-11-02 Sport
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I går gjorde jag ett besök på Swedbank Stadion i Malmö. Den är så stior att den såg tom ut med nästan 10000 publik. MFF- BP i säsongens sista match. Omväxlande och spännande men lite semesternonchalans på sina håll. Några låg redan på playan på Kanarieöarna, måntro.
Två gratisbiljetter till mig och min dotter Lina hade svärsonen Andreas Larsson ordnat. Som årskortsinnehavare, förstås.
Trevlig eftermiddag. Tiden gick ovanligt snabbt. Stadion är modern och bekväm med många toaletter och kiosker. Överraskande nog är en teknik bedrövlig. Det är högtalaranläggningen som mest låter som Eslövs JärnvägsCentral på 1950-talet.
Malmöpubliken blev allt mer frustrerad inför hemma lagets oförmåga att göra mål. Motståndarna, Brommapojkarna, ansågs knappt värdiga att ens få spela mot MFF. Förlösningen kom i 70:e matchminuten och frälsaren var nr 18 Edward Ofere, nigeriansk fotbollsspelare som kom till MFF för fyra år sedan. Därför blev chocken desto starkare och ilskan mot det egna laget ännu större en kvart senare då Nabil Bahoui kvitterade 1-1 för Brommapojkarna. Bahoui är alldeles ny, gjorde sitt första allsvenska mål för en månad sedan och vars önskan är att "spela i Barcelona och peta Zlatan".
Resultatet var rättvist även om det huvudsakligen var MFF som anföll och BP som försvarade sig och kontrade. Bra målvaktsspel på ömse sidor.
Förra gången jag var på Swedbank Stadion var i maj tidigare i åt. Då blev det 1-1 mellan TFF och MFF. Blogg om detta här. Bilder på målskytten Edward Ofere, den blåe mälskytten och på mig själv, för dagen på gratis plats med bra utsikt.

Sofia Mattsson, från Gällivare, världsmästare

 2009-09-30 Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan    
Tidigare har svensk dambrottning handlat huvudsakligen om Ida-Theres Nerell som tyvärr missade en medalj i senaste olympiaden. Ida-Theres satsning sträcker sig mot OS i London där hennes mål är att ta medalj. Ida-Theres är fyrfaldig europamästare varav senaste guldet kneps 2008. Ida-Theres tog VM silver 2007 och VM brons 2006.Det blir inga tävlingar i år eftersom hon och hennes make väntar barn i november. Se hennes hemsida.
I hennes frånvaro trädde nu i stället Sofia Mattsson från Gällivare fram och tog guld i Hon tävlar för Gellivare SK och det gör två av hennes systrar också. Tre systrar som brottas för Gellivare SK, Johanna, Sofia och Lisa Mattsson. (bild)
Läs om evenemanget i Norrbottenskuriren och på Swedewrestling.  FILA Senior World Championships Herning 2009
Tidigare bloggar om Ida-Theres:
2007-09-24 "VM-silver till Ida-Theres".
2006-10-28 "Bra skrivet om Ida-Theres Karlsson".
Ida-Theres blogg. och facebook. Grattis på 20-årsdagen Sofia!

Sverige ute ur Fotbolls EM

 2009-09-04  Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Jag tittade på fotbolls EM i Helsingfors för damer i kväll på TV 4. Tidigare kvartsfinaler spelades i går och tidigare i dag, Finland - England 2-3, Holland - Frankrike 5-4 efter straffar och Tyskland - Italien 2-1. Sverige spelade i kväll mot Norge. Vinst mot Norge skulle innebära semifinal mot Tyskland. Det gick emellertid inte alls bra för Sverige. Båda lagen inledde med ett stelt avvaktade spel, tydligt märkta av stundens allvar. Kosovare Asllani hade ett ribbskott efter 28 min men sedan kom de norska målen. I 40 min träffade ett enkelt norskt skott Sveriges rutinerade innerback Stina Segerström och styrdes förbi målvakten Hedvig Lindahl. Fem minuter senare kom nästa försvarsmiss, den här gången efter en norsk frispark. I andra halvlek efter 60 min spikades kistan igen med 0-3 efter fortsatt uselt svenskt försvarsspel. Självförtroendet förföll ligga i botten. Inte ens Victoria Svenssons fina reducering 10 minuter före full tid kunde ändra på det svenska spelet där nästan allting gick fel och ingenting fungerade. Hjärnorna föreföll ha gått i baklås. Den norska segern i vänskapsmatchen strax innan EM hade verkligen satt sina spår hos de svenska spelarna. Det är bara att gratulera Norge som spelade bra och mycket välförtjänt vann med 3-1.

Officiell webbplats för fotbolls EM i Helsingfors.

Finnkampen 2009

 2009-08-30 Sport
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Första dagen var de svenska herrarna klart nederlagstippade men det blev många glada överraskningar. Exempel var länghopparen Michel Tornéus (bild) som i sitt näst sista hopp slog alla finländarna med 7,97 och "gamlingen" Rizak Dirshe som tog segern på 1500 m efter en sprinterspurt. Där fanns också under gårdagens tävlingar ett ögonblick av "glädjens minuter" då många positiva saker händer samtidigt, Linus Törnblad tar 2,23 i höjdhopp och säkrar segern, 20-årige Oscar Åbergs namn kommer upp på resultattavlan på fjärde plats, en hundradel för finnen Jarkko Ruostekivi, på 100 m och Anna Söderberg klämmer i med ett segerkast i diskus efter en svag inledning. Men den jag lade mest märke till är den unga sprintern Moa Hjelmer (bild) som först överraskade med en seger på 200 meter, på fina personbästa 23,84, för att mindre än en timme senare komma tillbaka och göra samma sak på 400 meter. Banne mig om vi inte här ser början på en efterträdare till Carolina Klüft! Hon är född 1990 och tävlar för Spårvägens FK.
Andra dagens tävling blev mycket spännande och underhållande. Det blev återvändarnas tävlingsdag. Oscar Jansson som haft en lång period av rehabilitering och inte tävlat i Finnkampen sedan 2002, höjde sitt årsbästa från 5,45 till 5,60 och tog segern i stavhopp! En annan återvändare var Philip Nossmy som efter flera års skador tog segern på 110 m häck. För att nu inte glömma Christian Olsson som inte deltagit i Finnkampen sedan 2004 som idag vann tresteg på 16,61. Sverige vann damtävlingen och i herrtävlingen blev sista grenen helt avgörande för slutresultatet. Inför 800 m ledde Sverige med 6 poäng. Och där tar tre unga, "okända" svenska löpare poängseger med 12-10! Joni Jaako, Johan Walldén och den 19-årige Anton Asplund. Otroligt bra!
Finnkampen 2009 i Göteborg, officiell hemsida.
Resultaten finns här.
Finska finnkampssajten
Bloggar om Finnkampen 2008 och 2007 och 2005.

VM i friidrott i Berlin

 2009-08-21 Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Så bortskämda vi svenskar har varit när det gäller framgångar i fiidrottens stora mästerskap. Därför låg besvikelsen nära i årets VM.
Något bättre blev det under onsdagen som hade en klart bättre inledning åtminstone för svenskt vidkommande. Båda tiokamparna satte personblikt rekord i inledningsgrenen, 100 m, och blev tvåor i sina respektive heat. Daniel Almgren nådde 10,91 och Nicklas Wiberg 10,96. Av bara farten gör sedan Daniel Almgren 7,29 i längdhopp. Nicklas Wiberg 7,20.
De två diskuskastarna Anna Söderberg och Sofia Larsson, 54,28, är däremot många meter från final. Anna Söderberg inte mycket bättre, omkring 58 meter. Långt ifrån kvalgränsen 61,50. Flopp, flopp!
Linus Thornblad deltog i höjdkvalet. Linus Törnblad (bild) börjar höjdkvalet bra. 2,15 - 2,20 - 2,24 - 2,27. 2,30, kvalhöjden tar han i andra hoppet, och slutar som delad två:a i kvaltävlingen. I sanning en revansch efter allt ifrågasättande av honom i pressen. I torsdags hoppar Emma Green höjdfinal efter en bra kvaltävling. Motståndet är starkt. Hon lyckas inte överträffa sig själv genom att ta 1,98, utan stannar på 1,95 och en sjunde plats. På sjunde plats kom också Nicklas Wiberg (bild) i tiokamp. För detta krävdes en mycket bra andra dag som ledde till att han slog den legendariske Henrik Dafgårds 15 år gamla svenska rekord.
Annars var det inte så roligt: Robert Kronberg lämnade återbud till 110 m häck, Johan Wissman blev sjuk och missade semifinalen på 400 m. Jesper Fritz skadade hälsenan och kom aldrig till start i stavkvalet, Mattias Claesson blev bara 26:a i 800 meters kvalet, Mikael Tornéus 28:e med 7,78 i längdhopp (för 13 år sedan hoppade Mattias Sunneborn 8,21, nuvarande TV-kommentatorn), Cecilia Nilsson var 7 meter efter en kvalplats i slägga, ingen av damerna hade en chans i diskuskvalet o.s.v.
I var det dags för final för Linus Thörnblad. Finalen fick vi vänta länge på, startade nästan två timmar försenad av allt regnande. Linus tar 2,18 i första, 2,23 i första men han tar aldrig 2,28. Den höjden blev svår även för många andra så resultatet räckte dock till en femteplats, två placeringar bättre än Emma Green i damhöjd, och Sveriges hittills bästa placering i årets VM i friidrott.

VM i friidrott i Berlin 2009 officiell webbplats.
Hela programmet på SvT.
Resultaten finns här.
Bloggar om VM i Osaka 2007 och i Helsingfors 2005.

Ett spännande Skånederby i allsvenskan

 2009-04-19  Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En fantastisk fotbollsarena. Jag stod helt förstummad när jag kom in och såg den solbelysta planen och de redan fullsatta läktarna. Det handlar om nya Swedbank Stadion i Malmö. Den är vackert och ändamålsenligt byggd. Inledningen av föreställningen var stark. Hela publiken ställde sig upp för att unisont och med hög röst sjunga sin hyllningssång till Malmö FF. Sången ädla känslor föder och gav en andlig dimension i fotbollsupplevelsen. Den glada stämningen för malmöiterna försvann emellertid snabbt. Redan efter tre minuters spel satte Kristian Haynes 1-0 till Trelleborgs FF. Matchen var sedan jämn med en övervikt för ett starkt spelande TFF som visade upp säkert passningsspel och målfarlighet, men tyvärr kvitterade Daniel Larsson till 1-1 i första halvleks 45:e minut.
Matchen slutade också 1-1 liksom derbyt förra året, och det var rättvist även om TFF var närmare segern med ett rungande stolpskott i andra halvlek. Det var en omväxlande och underhållande match och den var spännande från start till slut. Och tänk att TFF drog 20109 åskådare!
Jag kan tänka mig att komma tillbaka till Swedbank Stadion men framför allt finns det skäl att se fler matcher på Vångavallen detta år. TFF kommer att bli ett lag i närheten av toppen i allsvenskan!

En vinterdag med vinteridrott

 2009-02-19  Dagbok, Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Dagens första uppgift var att sköta om hästarnas vattenhoar. Isen måste skakas loss efter den kalla natten och sedan fyllas på med vattenkannor som jag måste bära flera hundratals meter. Vattenslangarna är ju genomfrysta. Sedan skrev jag "kompendier" till de tvä deckare jag läser, dels Johan Theorins "Skumtimmen" och dels Ulf Durlings senaste bok "Den svagaste länken". Båda är så långt positiva överraskningar."Skumtimmen" är Ölandsförfattaren Theorins debutbok och är betydligt bättre än hans andra bok "Nattfåk" som jag nyss läst.

Sedan följer jag mixstafetten i Skidskytte från VM i Pyeongchang i Sydkorea. Det startar bra med de två kvinnorna, Helena Jonsson och Anna-Karin Olofsson håller andra platsen. Och till min förvåning lyckades sedan David Ekholm och Carl-Johan Bergman förvalta placeringen till en silvermedalj efter stafettstarka Frankrike. Dramatisk och spännande tillställning med ett gott slut! Det är Sveriges andra medalj i detta VM. Helena Jonsson har ju redan tagit guld i Jaktstart.
I VM för två år sedan tog nästan samma lag guldmedalj i mixstafetten i italienska Antholz. Läs mer här. Då med Björn Ferry i stället för David Ekholm.
Under tiden jag följer den spännande tävlingen "bränner" jag några hundra kalorier på min Crosstrainer. Jag vill gärna gå ner ytterligare något kilo till de drygt fem jag klarat hittills på tre veckors egendiet. Se tidigare blogg, "Lätt och billigt att gå ner i vikt".
Mer skidor på TV. Idag startar VM i längdåkning i tjeckiska Liberec med 10 km för damer. FIS-VM sida. Se resultaten här.
På eftermiddagen var jag i Trelleborg, bl a på Rådhuset för att hämta det skriftliga materialet till kommunfullmäktigemötet på måndag.

Storslalom utan svenska framgångar

 2009-01-10 Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Åter dags för Vinterstudion på TV 1, det gäller att passa på och träna inomhus samtidigt. Vinterstudion fanns också förra vintern (se blogg). Jag trampade min nu välanvända Crosstrainer, som jag köpte för drygt ett år sedan (se blogg), den tränar verkligen både ben och armar - och i pauserna lyfte jag skivstång och hantlar.
Idag handlade det om alpina världscuptävlingar. Damerna körde storslalom i slovenska Maribor och herrarna storslalom i schweiziska Adelboden. Om man vill kan man också senare titta på Eurosports sändningar av Backhoppning, nordisk kombination och skidskytte. I nordisk kombination har ju Sverige knappast någonsin haft någon representation och i backhoppning ingen sedan Jan Boklövs dagar med sin så kallade V-stil. .
Det var intressant att följa andra åket av damernas tävling. Efter första åket låg Jessica Lindell Vikarby på 20:e plats, Anja Pärson 14:e och Maria Pietilä-Holmner på 6:e. Här finns alla resultat efter första åket. Anja var bästa svenska i andra åket och avancerade fyra platser, medan Jessica föll två platser och Maria vann en. Totalt blev Maria åtta och Anja tio, märkvärdigt nog exakt samma resultat som i denna tävling för ett år sedan! Här finns slutresultatet.
Under stort jubel från hemmapubliken vann "amazing" Tina Maze (bild) från Slovenien på hemmaplan.
I Adelboden gick det betydligt sämre för herrarna. Av sex svenska herrar klarade sig bara en enda till andra omgången. Det var Markus Larsson med en tionde plats. Näst bäst i första åket var Andre Myhrer med en 41:a och Niklas Rainer med en 42:a plats. I andra omgången körde Markus på en stolpe. Glasögonen gled ner och han fick köra med den isiga vinden i ögonen. Han gjorde ett tappert lopp och slutade på 14:e plats. Vann herrtävlingen gjorde Benjamin Raich (bild) från Österrike som därmed tog sin andra Världscup seger för säsongen. För tre år sedan var det också dags för tävlingar i Maridor. Då kom Therese Borssen på pallen i slalom.
FIS-ski:s hemsida.

Finnkampen 2008

 2008-08-30  Sport
 För två år sedan  För tre år sedan  
Den traditionella Finnkampen går av stapeln sista veckohelgen i augusti varje höst. I år var det Finlands tur att var arrangör. Jag hade sett fram emot denna långa TV-sändning som i år inleddes under fredagen på Svt24 för första gången. Jag värmde upp på min Crosstrainer och började lyfta hantlar och skivstång så på den fronten var allt okej. Men själva tävlingen kändes lite avslagen. Kanske var det en reaktion på alla TV-sändningar från den nyss avslutade olympiaden, kanske var det för att de stora svenska idrottsstjärnorna var frånvarande för att de prioriterade andra mästerskapstävlingar på annat håll - som Johan Wissman, Mustafa Mohamed, Magnus Arvidsson, Susanna Kallur, etc. - eller var det alla okända nya förmågor som man inte riktigt kunde identifiera sig med? Visst fanns det glädjeämnen som skånska Frida Persson från IFK Helsingborgs seger på 400 meter häck, Lunds Linus Thörnblads seger i höjdhopp som ju tyvärr hindrade Stefan Holm för att vinna sin sista finnkamp, den svenska trippelsegern på damernas 10000 meter m.m.
I det segrande laget i korta stafetten sprang Helsingborgs 17-årige Benjamin Olsson en utmärkt startsträcka. Det är ett mega-löfte.
Bilder på två Helsingborgsstjärnor.
Mina tidigare bloggar om Finnkampen 2007 och 2005.
Läs mer på Finnkampen.se

OS-reflektioner

 2008-08-18  Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Jag tillåter mig några reflektioner så här mitt i OS-programmet. Den största besvikelsen har för mig varit Ida-Theres missade medalj i brottning. Hon är en av mina främsta favoriter inom svensk idrott. Men själv tycktes hon ta det med fattning och var redan helt inställd på nästa olympiad. Alla svenska brottare reagerar ju dessbättre inte på samma sätt som Abrahamian efter en förlust. Störst överraskning har det svenska damhandsbollslaget varit som genom segrar mot Brasilien och Tyskland tagit sig till kvartsfinal. Detta kommer säkert att sätta sina spår i intresset för handboll hos unga idrottstjejer som kanske om några år kan göra om vad herrlaget gjorde på 90-talet. Jag förbiser de två utomordentliga cykelprestationerna av Gustav Larsson och Emma Johansson som gav två svenska silvermedaljer därför att jag redan nämnt dem i min blogg.
Jag kan inte låta bli att kommentera Håkan Dahlbys insatser i dubbeltrap skytte. Han skröt före olympiaden vilt med att vara ett av Sveriges största guldhopp och framför allt startade han en kritikstorm mot Carolina Klüfts beslut att inte starta i sjukampen utan i stället satsa på tresteg och framför allt längd. Jag är övertygad om att denna hans insats inte har haft positivt inflytande på hur hon lyckas under olympiaden. Och hur gick det då för storskrävlaren och moralisten själv? Han gav ett visst ordspråk ett ansikte "stor i orden liten på jorden", eller som jag vill säga "lättare att truta brett än skjuta rätt". Läs om han OS-fiasko i Expressen.

Bortkastad medalj

 2008-08-15  Sport
 För ett år sedan  För tre år sedan  
Igår fick Sverige sin tredje medalj i detta årets olympiska spel i Kina. Eller fick vi det? Kommer IOK att ta tillbaka den svenske brottaren Ara Abrahamians bronsmedalj?
Varför skulle det vara en så stor personlig skymf för Ara att ta emot ”bara” en bronsmedalj! En så stor förolämpning att han inte kan stå kvar på prispallen och artigt lyssna till nationalsången och delta i hyllningarna till guldmedaljören utan i stället kasta medaljen på golvet och gå därifrån! (bild) Ara gav verkligen ”den dåliga förloraren” ett ansikte. En bild som kommer att sitta kvar länge. Själv är han emellertid stolt över vad han gjorde.
Se Expressens bildspel över medaljkastningen.
Och hur går det med hans sponsorer? Tycker de nu att han är mest lämplige att representera varumärket. Är det den dålige förloraren de vill bli förknippade med? Hur nöjd är Gabriella Almqvist som är sponsoransvarig?
I alla idrotter som helt eller delvis bygger på domares subjektiva bedömningar så händer det ibland att de inte är överens med någon av de tävlande. Men reglerna är och måste vara att ”det är domaren som dömer” och om detta ifrågasätts på till exempel en fotbollsplan så kommer det röda kortet snart upp och det blir utvisning och avstängning den som protesterar.
Det som förvånar mig är hur en idrottsman kan ha kommit så långt som han ändå gjort tills i förrgår och samtidigt ha ett så dåligt omdöme och en så svag självbehärskning.
Hans uppträdande var en förolämpning mot alla svenska TV-tittare och jag hoppas att jag aldrig mer behöver se honom mer i en svensk tävlingsdräkt i internationella sammanhang.
Oympiadens officiella hemsida med tider och resultat.

Efter ”Guld-Berndt” kom ”Silver-Gustav”

 2008-08-13  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Idag cyklade jag till Anderslöv för att klippa mig på Anderslövs frisörsalong. Det har jag gjort sedan juni 2005. På vägen hem var motvinden från sydväst stark utanför Fröjdenborg men plötsligt gick det lättare att trampa. På radion hörde jag rapporter från herrarnas linjelopp på cykel i Kina. En för mig okänd svensk cyklist som heter Gustav Larsson låg tvåa efter halva loppet. Senare tog han ledningen och det börjar lukta guld! Snabbt hemma slår jag på TVn och följer den spännande avslutningen. Tyvärr blev den dubble världsmästaren Fabian Cancellara från Schweiz honom för övermäktig till sist. Cancellara tog nu sin andra OS medalj i dessa spel. Jag känner igen den spänning jag kände 1976 då jag på TV följde OS-loppet på cykel i Montreal. Berndt Johansson bröt sig ur klungan, fick en stor ledning och sedan gällde det om klungan skulle köra i fatt honom eller ej. Det hoptryckta kameraperspektivet fick det att se ut som om klungan ibland var i fatt och man slets mellan glädje och förtvivlan tills han tog sin guldmedalj medan jag grät av glädje.
Vem hade trott att cykel skulle bli en så framgångsrik gren i OS i år. Emma Johansson tog ju också silver häromdagen i damernas linjelopp. Bilder på Gustav och Emma.
Berndt Johansson är imponerad över Gustavs bragd.

De va bättre förr...

 2008-08-11   Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Jag har alltid varit intresserad av sport, när jag var barn följde jag och min tvillingbror med stor entusiasm och en nästan överdriven nit för detaljer, allt vi kunde komma över. Kanske just därför att det var så svårt att komma över något. I familjen fanns ingen TV och radion kunde bara ta emot mellanvågssändningar. Men där satt vi med örat in i monohögtalaren och följde allt som sändes särskilt landskamper i friidrott. Hastighetsåkning på skridsko var också ett stort intresse och glädjen var stor när vi fick in den norska radion och kunde följa paråkningen och notera "rundetiderne". Där var kampen mellan Sigge Eriksson, guldmedaljör vid OS i Cortina 1956, och Hjallis Andersen (bild) på 50-talet. Vi hade Mellersta Skåne som husorgan och dess ynkliga sportsidor kunde inte tillfredsställa oss. Vi smög därför upp tidigt på helgmorgnarna för att i smyg och olovandes läsa Sydsvenskan som tidningsbudet satt i dörren hos grannen. Jag tänker på detta när det enorma utbudet från OS i Kina sköljer över oss. Jag hade sett fram emot dessa veckor men upptäcker till min sorg och förvåning att jag nästan inte tittar alls. Kanske beror det på att utbudet är så stort och så lättillgängligt. Det är verkligen inte mängden som ger upplevelserna.

TV och motion

 2008-06-22 Motion & Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Lördag-söndag gick helt i motionens tecken åtminstone för mig. Min fru och dotter var idag tillsammans med Charlotte "Loppan" Ahlströmi Göteborg för att tävla med två hästar i ponnytrav på Åby. Orsaken för min del var att jag upptäckte att TV hade sändning 2 gånger tre timmar från Europacupen i friidrott i Istanbul. Det är lika lockande som Finnkampen som avslutar friidrottssäsongen sista helgen i augusti varje år. Jag klädde mig i träningskläder, fyllde vattenflaskan och drog på löparskorna. Sedan gick Crosstrainern varm omväxlande med att jag betade av mitt styrkeprogram med hantlar och skivstång. Det är en njutning att känna att jag är tillbaka i gammal god form sedan jag lagt av med all styrketräning efter att ha varit "långvarigt" sjuk. Läs mer här.
Det var en usel föreställning, ja, en riktig pajas-tävling enligt Sydsvenskan men den dög till att uppmuntra mig till träning. Funktionärerna kunde inte lägga ribban på rätt höjd, visste inte reglerna och ogiltigförklarade hopp helt godtyckligt. Och detta i den stora idrottsnationen Turkiet och på den mäktiga Atatürk-stadion med plats för 80 000 åskådare. Tyvärr räknades publiken bara till några hundra! Producenten var också helt värdelös i valet av bilder!
Sverige vann herrtävlingen före Ukraina. Damtävlingen vanns av Grekland före Rumänien med Sverige på femte plats (av åtta). Utmärkta insatser gjordes av Carolina Klüft (bild) med 6,87 i längdhopp, Alhaji Jeng som vann stavhoppet och Johan Wissman (bild) som vann dubbelt, 200 m och 400 m på utmärkta tider.
Samtliga resultat i ett Worddokument.
Hur det gick i Göteborg? Muskot kom femma i ett starkt fält, gjorde 1,57, bara några tiondelar från personligt rekord. I ett lopp i Monté kördes han till en tredje plats av "Loppan" som själv också placerade sig som 3:a och 5:a med sin shettis Hampus.

Strålande svensk start

 2008-06-10  Sport
För ett år sedan  För tre år sedan 
Ja, så var det dags för Sveriges inledningsmatch i årets upplaga av europamästerskapen i fotboll. Det krävs nästan en seger mot Grekland för att vi ska nå en kvartsfinalplats. Och den kom ju med Zlatan "Ibra" Ibrahimovic (bild). Först var han nära med en elegant bakåtnick som gick strax över den grekiska målvakten och sedan i andra halvlek bredsidade han in ett mycket hårt skott som gav Sverige ledningen. Strax därefter gjorde Peter Hansson 2-0 i en tilltrasslad situation med målvakten (bild).
Spanien slog tidigare i kväll ett svagt Ryssland med 3-0 så nu ska det mycket till för att Sverige inte ska gå vidare. Det svenska landslagets prestation var av mycket hög klass, där fanns en vilja, moral och koncentration som bara kan jämföras med Stefan Holm och Carolina Klüft där de lyckades som bäst. De som inte var övertygade om det självklara fick nu bevis, den stora glädjeyran under och efter matchen visar att vi svenskar är glada nationalister precis som alla andra folk i världen är.
I går tittade jag på Frankrike-Rumänien och tränade samtidigt, precis som i kväll, med min Crosstrainer och hantlar och skivstång. Träning och sport på TV är en oslagbar kombination. Kanske var det därför som jag fann även den matchen mycket intressant och spännande intill sista matchminuten. Alla var inte av samma uppfattning. Programledaren bad oss tittare om ursäkt för den tråkiga 0-0 matchen och i nyheterna i dag på morgonen beskrevs matchen som ett sömnpiller som inte gav någon nämnvärd underhållning. Kan skillnaden bero på vilket lag man håller på? Mer om EM 2008.

EM i fotboll har startat

 2008-06-08  Sport
För tre år sedan 
Igår kom värmen ordentligt med snudd på 25 grader på eftermiddagen. Dessutom mojnade vinden för första gången på flera veckor. Och EM i fotboll startade.

Jag tittade med ett halvt öga och sörjde med värdnationen Schweiz som förlorade inledningsmatchen mot Tjeckien med 1-0. Hemmapubliken i Basel hade säker hoppats på något annat, en inledningsseger och avancemang till kvartsfinal. Det var inhopparen Vaclav Sverkos som sänkte Schweiz (bild). Däremot gladde jag mig med alla portugiserna över det fina spelet och den klara segern över Turkiet med 2-0. Nu blir det jobbigt för Turkiet att gå vidare.
I kväll är det Österrike-Kroatien och Tyskland-Polen, två verkliga "lokalderbyn"! Österrike är liksom Schweiz lag som jag håller på grund av mina anknytningar till båda länderna tidigare i livet. Under en period arbetade jag i Schweiz, i den fransktalande delen som kallas Suisse Romand, på Nestlés huvudlaboratorium i Vevey eller snarare La Tour de Peilz. Jag hade en underbar utsikt från mitt arbetsrum över Mont Blanc i Frankrike söderut, tvärsöver Lac Leman, eller Genfer See som tyskarna säger. Jag bodde med min familj i en chalet i Corsier-sur-Vevey, en underbar lite by. På semestern åkte jag och min fru för att hälsa på min svärmor (svärfar försvann i kriget) och hennes syskon i Mattersburg i den österrikiska delstaten Burgenland, liten stad några mil söder om Wien och mycket nära den ungerska gränsen.
Läs mer om EM i de båda länderna Schweiz och Österrike i La Tribune de Genève, Österrikiska Kurier och i tyska Bild Zeitung.
En massa länkar relevanta för EM 2008 finns på Inetmedias sajt.

Ny hemmaförlust mot HIF

 2008-05-12  Sport
För ett år sedan 
I går kväll var vi på Vångavallen i Trelleborg. Orsaken var densamma som förra gången, i juni i fjol, nämligen att HIF kom på besök och min fru ville se sin favorit Henke Larsson. Vi lyckades få tag på två bra sittplatser via TFFs hemsida dagen innan matchstart. I år kostade detta 490 kr, 20 kr mer än i fjol.
Det kan sägas direkt att TFF är ett bottenlag i allsvenskan. Det blev fjärde förlusten på rad. TFF får kämpa med de andra bottenlagen om att slippa nedflyttning. HIF var bättre på allt, slog säkra passningar och sprang fortare, medan TFF slog bollarna mest på måfå, missade brytningar och kom ständigt för sent på bollen.
Men matchen var ändå underhållande, vädret var idealiskt för fotbollsåskådning, svag vind, solsken och varmt så att man nästan svettade i skuggan. Men ändå lite folk, bara 3279 personer i ett Skånederby!
HIF hade ett ettrigt anfall med Henke Larsson, René Makondele (bild) och Razak Omotoyossi (som var lika farlig förra året) i spetsen, som ständigt ställde till problem för ett svagt TFF-försvar i vilket målvakten Fredrik Persson var bäst. Yousef Fahkro (bild) blev matchens lirare tillsammans med Henke Larsson.
TFF spelade i helvitt för att stödja Prostatacancerförbundet nationella kampanj Blå Bandet. Läs mer i Trelleborgs Allehanda.

Vilken underbar sporteftermiddag!

 2008-01-26  Sport
För ett år sedan För två år sedan
Åttio minuter EM-handboll med spänning, variation och dramatik! Sällan har väl matchen om 5-6 pris spelats med en sådan hängivenhet. Men det är ju klart, segraren i den matchen fick en direktbiljett till nästa års VM i Kroatien och dessutom en klart lättare lottning i OS-kvalet.
Sverige mötte Norge i Håkons hall i Lillehammer och hade länge en klar ledning i matchen. Men norrmännen kom tillbaka, svenskarna blev trötta och modstulna – särskilt vid straffkast – och det blev oavgjort vid full tid. Två förlängningsperioder om 2 * 5 minuter, den andra inledde Sverige med en man utvisad, men det gick vägen, Sverige vann med 36-34.
Gammal är äldst, det har tidigare under turneringen målvakten Tomas Svensson visat och idag behövde ”gamlingen” Johan Pettersson komma in och visa ungdomarna hur man slår straffkast.
Bild på det svenska EM-laget.
Utomhus är det stark blåst, ibland mer än halv storm, ofta tillsammans med kalla regnskurar. Skönt att man kan motionera inomhus med skivstång, hantlar och min älskade Crosstrainer som jag verkligen kan rekommendera för de som vill hålla sig igång på ett skonsamt sätt för både kropp och hem.
Läs mer på Handboll Euro 2008.

Idrottsgalan 2008

 2008-01-15  Sport
 För ett år sedan   
SvT har erbjudit mig några verkliga topprogram under det senaste året. Stjärnorna på Slottet, Dansbandsfilmen ”Leende guldbruna ögon”. Och i går kväll som grädden på moset Idrottsgalan. Jag såg hela programmet i sin helhet, över två och en halv timma, när gjorde jag detta sist? Att programmet blev så bra är nog mycket programledaren Petter Settmans förtjänst. Äntligen en intelligent programledare, det finns det inte många av på svensk TV. MenSettmans programledarassistent från Radiosporten, Annika Greder Duncan som hela tiden nervöst flackade med blicken var ingen höjdare. Kan inte radiosporten bjuda på något bättre? Hoppas bara att Settman inte smittade skidesset Charlotte Kalla (bild) inför VM med sin tjuvkyss.
Till och med Babben var rolig: ”Charlotte Kalla åker snabbare uppför slalombacken än jag nedför”.
Många av mina favoritidrotter på TV belönades, Mixstafettlaget som tog VM-guld i skidskytte, Anja Pärsons som blev årets kvinnligare idrottare (tidigare hade hon fått Svenska Dagbladets bragdguld) och hennes pappa Anders Pärson som blev årets manliga ledare och naturligtvis Carolina Klüft för årets prestation. Läs mer om Carros prestation på VM.
Det vore väl mycket märkligt om inte Anja Pärson (bild) nu är på väg att återfå det självförtroende hon visade i fjol då hon vid VM i Åre tog 4 medaljer, varav tre guld. I år har det hittills inte alls gått så bra och hon var själv tveksam att åka till Idrottsgalan. Hurra för de två Pärsons!
Läs mer om Anjas VM-guld, och om laget som tog stafettguld i skidskytte, där plötsligt den då okända men väldigt talangfulla Helena Jonsson (bild) gjorde en otrolig förstasträcka och tog VM-guld!
Mycket trevligt också att en kvinnlig brottare kom bland de 10 främsta på Jerring-listan och dessutom var det min stora favorit Ida-Theres Karlsson (läs mer). Mellaninslagen var av en helt annan klass än tidigare år: Operasångerskan och mezzosopranen Malena Ernman gjorde en rolig parodi, Carola Häggkvist sjöng med Andreas Johnson, Mirro & Dyall dansade och La Gaylia sjöng. Man kunde till och med uppskatta Johan Rheborg som visste allt om kvinnliga prestationer. Läs mer om förra årets idrottsgala.
Allt höll högsta klass frånsett ett bottennapp, cyklisten Claes Malmberg i sina trikåer. Vem hade plockat in honom?
Alla tycker inte som jag åtminstone inte i Helsingborgs Dagblad!
Och aldrig livet hade jag trott att den jag mest delar uppfattning med är Megabloggkändisen Katrin Schulman som bloggar på Stureplan. Men som sagt en kväll som denna älskar vi alla med tårar i ögonen!

Kallas ny Mega-stjärna

 2008-01-07  Sport
 För ett år sedan   För två år sedan
Charlotte Kalla (bild) född 1987 i Gällivare vann igår hela Tour de Ski efter ett formidabelt bragdåk sista tävlingsdagen. Jag vill åter skriva ”lyft henne till himlen och bär henne till paradiset!” som jag gjorde den 14 februari 2006 när Lina Andersson och Anna Dahlberg tog guld i sprintstafetten i OS i Torino 2006. Läs blogg.
Bättre inspiration för att träna själv än att titta på Charlottes bragdlopp kan inte finnas. Jag trampade på min Crosstrainer utan paus ända tills hon var i mål.
En prestation så överlägsen att man ser början på en karriär inom skidvärlden jämbördig med Ingemar Stenmarks och Gunde Svans. Hennes ryck förbi ledande finskan Kuitunen uppför den branta backen får mig att tänka på friidrottaren Dan Waerns, på 1950-talet berömda ryck på framför allt 1500 m vid utgången ur nästa sista kurvan som fick medtävlarna att synas stå stilla. Så gjorde Charlotte Kalla idag, tänk en 20-åring, första års senior.
Bara sex dagar har gått av året och redan är Bragdguldet bärgat menar många. Eller varför inte Jerringpriset.
Den bästa jämförelsen jag kan göra är dock med Carolina Klüft. Fast Carolina Klüft är nästan ouppnåelig.
Tour de ski är en längdskidtävling bestående av 8 fristående deltävlingar under 10 dagar. Den genomfördes första gången vid förra årsskiftet. Då vann finskan Virpi Kuitunen men i årets tävling blev Charlotte Kalla henne för svår. Kallas biografi på fis-ski.

Träning till Vinterstudion

 2007-12-08  Motion, Sport
 För ett år sedan   För två år sedan
TV2 nya sportsatsning “Vinterstudion” som ska ge 130 timmars skidsport under vinterhelgerna startade idag. Programledaren André Pops hade hjälp av Magdalena Forsberg – Sverige bästa skidskytt genom tiderna.
Jag passade naturligtvis på att träna medan jag följde herrarnas 15 km längdåkning klassisk stil i Davos och därefter skidskytte, jaktstart 12,5 km i Hochfilzen i Österrike. Jag trampade på min nyinköpta Crosstrainer – den tränar verkligen både ben och armar - och i pauserna lyfte jag skivstång och hantlar. Det var skönt att vara inomhus. Ute var det blåsigt och ruskigt även om solen tittade fram emellanåt. Resultat från längdåkningen där Johan Olsson gjorde ett riktigt bra lopp, Mattias Fredriksson visade att han är på väg mot sin formtopp medan Södergren var en mindre besvikelse, kan man läsa på Fis-ski´s hemsida. Tysken Axel Teichmann (bild) gjorde en enorm avslutning och segrade klart. Norrmannen Ole Einar Björndalen (bild) var åter stark som en björn och vann skidskyttet trots tre missar i sista skjutningen. Carl-Johan Bergman, femma, och Björn Ferry på nionde plats gladde en svensk. Resultaten från Hochfilzen finns här.
Om några veckor är det VM i Östersund.

Sport är bästa underhållningen på TV

 2007-11-21  Sport
För ett år sedan  
Om man ser till underhållningsvärdet och tittarnyttan så var resultatet 0-3 i Spanien i lördags optimalt. Ovissheten kvarstod och intresset och spänningen ökade. Matchen mot Lettland i kväll blev avgörande för om Sverige skulle få spela i nästa års EM i fotboll i Schweiz/Österrike eller inte. Detta skapade förväntningar om dramatik inför kvällens match. I vårt TV-utbud – Canal Digital - ingår inte TV 3 men jag blev så intresserad av matchen att jag tog mig till Malmö och ”hyrde” i mig i min dotter Lina lägenhet på Köpenhamnsvägen. För första gånge på länge såg jag en fotbollsmatch i sin helhet. Det var kittlande spänning men inte så mycket att det blev en obehaglig rysare. Till detta bidrog naturligtvis måltjuven Marcus Allbäcks mål redan i första matchminuten. När sedan i andra halvlek Kim Källström slog in 2-1 via stolpen samtidigt som Spanien på Kanarieöarna gjorde 1-0 mot Nordirland – Sverige största konkurrent om EM-biljetten – så kändes det lugnt och resten av matchen en ren njutning för en svensk. Och förbundskaptenen (bild) blev glad.
Och vad skrev jag tidigare om Zlatan? Aldrig har jag sett honom så bra som i kväll. Han var nästan för tjänstvillig och generös. Han använde son eminenta bollbehandling och passningsförmåga till att skapa målchanser för medspelarna.
Tack alla för ett riktigt bra TV-program!

En spansk lektion

 2007-11-17  Sport
För ett år sedan  
I vårt TV-utbud – Canal Digital - ingår sedan vi flyttade till Gränsbo, Kanal 9, som kallar sig “Sverige nya underhållningskanal” och säger sig ha sin målgrupp hos personer från 30 till 59 år och det kan ju passa mig som är lite ungdomlig för min ålder. Till min glädje upptäckte jag att kanal 9 sänder direkt fotbollsmatchen Spanien – Sverige i kväll klocka 21. Lite förvånad upptäcker jag emellertid att avspark inte sker förrän en timme senare kl 22. Det är mest reklam och propaganda fram till dess. Det är EM-kval och näst sista omgången. Tar Sverige poäng är det klart. Förlorar Sverige är ändå chansen att det blir EM slutspel mycket stor. Sverige har ju hemmamatch mot Lettland den 21.11. Ett poäng mot Lettland räcker. Tar der tid innan första målet kommer kan det bli en verklig rysare.
80000 åskådare på läktaren, 10000 är svenskar, det är Eviva l'Espania!
Spanien tar ledningen, men man får vara glad ändå. I det svenska målet står ju Trelleborgs stolthet, Andreas Isaksson, son till Jan Isaksson, moderat ordförande i Hamnstyrelsen.
I halvtid leder Spanien mycket välförtjänt med 2-0. Spanien spelar som Europamästare, det är en njutning att titta på dem. Om resultatet står sig matchen ut blir det nästa veckas match mot Lettland som avgör om Sverige får spela EM nästa år eller inte. Detta därför att Nordirland i kväll slagit Danmark med 2-1. Men att Zlatan aldrig ska göra någon bra landskamp för Sverige, åtminstone ingen som jag tittat på.

VM-silver till Ida-Theres

 2007-09-24  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan
Ett stort grattis till Ida-Theres Karlsson för hennes framgångar i brottnings-VM i Baku i Azerbadjan! Denna prakttjej från Hässleholm kommer från Norrland och tränas av sin farbror, den legendariske Jan Karlsson som har två olympiska medaljer från 1970-talet. Trots sin ringa ålder - född i april 1983 - har hon tidigare sju SM-guld och flera EM-guld och fick nu sin största internationella framgång genom att vinna silver vid VM och vara nära att final besegra sin japanska motståndare Saori Yoshida.
Ida-Theres Karlssons framgångar vid VM kan också betyda att hon får en OS-biljett till Peking nästa sommar. Jag har tidigare skrivit en blogg om denna elit idrottskvinna.
Ida-Theres hemsida.
Officiell webbplats för VM i Baku.

Aktionbild från en av segermatcherna och nyss hemkommen med tåg till Hässleholm med den guldglänsande silvermedaljen i handen.

Finnkamp igen

 2007-09-08  Sport
 För två år sedan  
Den årliga Finnkampen är det alltid roligt att följa på TV som generöst sänder hela tävlingen med tre timmar på lördagen och tre timmar på söndagen.
Vad vill man då främst komma ihåg från dagens kamp på Ullevi i Göteborg som tyvärr gav Finlands damer såväl som herrar ledningen?
Carolina Klüft (bild) provar på tresteg och vinner överlägset på 14,17 meter. Det är över det svenska rekordet men kan tyvärr inte godkännas beroende på medvind. I godkänd medvind hoppade hon 13,95. Jag undrar om inte Carro ska göra tresteg till sin gren den dag hon tröttnat på sjukamp. Hon skulle lätt kunna bli säker på 15 meter som är mycket bra även internationellt.
Linus Törnblad som misslyckades i VM finalen i Osaka satte personligt årsbästa på 2,30, slog Stefan Holm och blev finnkampssegrare för andra året i rad!
Per Jacobsson vinner hinder överlägset. Tar sin första finnkampsseger och Sverige vinner grenen med 14-8 trots att man sparar Sveriges två bästa på distansen för andra uppgifter, Mustafa Mohammed och Henrik Skoog.
Herrarnas trippelseger på 400 meter, och detta utan att den bästa på distansen Johan Wissman inte var med.
Malmötjejen Hanna Karlsson slår till med en raketspurt på upploppet på 5000 m och vinner 5000 m.
Erik Sjöqvist slår på en Dan Waern långspurt, 300 m före mål, på 10000 meter och vinner överlägset.
Den finska stavhopperskan Vanessa Vandy (bild) slår personligt rekord två gånger och är nära att ta det finska rekordet. Svenskorna är en klar besvikelse. Man saknar verkligen Kirsten Belin (bild) som vann för två år sedan och fortfarande har svenska rekordet på 4,51, men som tyvärr har lagt av med den sporten. Tidigare blogg om Finnkampen.

Carro hoppade högst

 2007-09-03  Sport
 För ett år sedan  
Sverige har två av världens bästa kvinnliga höjdhoppare som båda tagit medaljer i stora internationella mästerskap. I VM i Osaka som avslutades i helgen blev de emellertid inte ens bästa svensk. I sin serie i sjukamp hoppade Carolina Klüft 1,95 i sin fenomenala serie som ledde till överlägsen guldmedalj och europarekord. Det var hennes tredje raka guldmedalj i VM! De två specialisterna, Kajsa Bergqvist och Emma Green (bild tillsammans med Ebba Jungmark) stannade på 1,94! Detta är symptomatiskt för den svenska insatsen i sin helhet. Målet var sex medaljer men till slut blev det bara en. Det blev däremot flera meriterande men försmädliga fjärdeplatser: Kallur i häckloppet, Holm i höjdhoppet och Mohammed i hinderloppet, och några rejäla floppar: Linus Törnblad (höjd), Alhaji Jeng (stav) och Gabriel Wallin (spjut).
En orsak till medaljraset är naturligtvis också den oerhörda konkurrensen som svenskarna mötte.
Men visst fanns det glädjeämnen bland de icke förväntade medaljörerna. Främst naturligtvis helsingborgare Johan Wissman som blev den första svensk i en 400 meters final i ett VM och som sänkte svenska rekordet till en otroligt bra tid.
Om man tar på sig lite mer positiva glasögon kan man emellertid konstatera att följande förbättrade sina placeringar i jämförelse med VM i Helsingfors 2005: Sanna Kallur, Johan Wissman, Stefan Holm, Mustafa Mohammed och Robert Kronberg.
Och, en guldmedalj och fyra fjärdeplatser är inte ett misslyckande för svensk friidrott i denna mördande konkurrens!
Nu gäller det att ladda om till Finnkampen om några veckor som blir kommer att bli arbetsamma för både Johan och Carro.
Bild på tre svenska höjdhoppartjejer, Emma, Kajsa och Ebba Jungmark. Och på Anna Rahm som tog en hedrande 27:e plats i avslutande maratonloppet.

Officiella VM-resultat finns på IAAFs sajt. Mycket att läsa om VM i friidrott 2007 i Osaka på SvT.
Här kan du läsa om SM i friidrott.
Bloggar om VM i Helsingfors 2005 och Inomhus VM i friidrott i Moskva 2006.

Tvåmålsskytt till ingen nytta

 2007-06-25  Sport, Söderslätt
 För ett år sedan  
I går kväll var vi på Vångavallen. Det var ett tag sedan sist. Orsaken var att HIF kom på besök och min fru ville se sin favorit Henke Larsson. Vi lyckades få tag på två sittplatser via TFFs hemsida bara några timmar innan matchstart klockan 19. Det var dyrt, 470 kr för två platser, trots att jag fick några tiors rabatt på mitt medlemskort i SPF. Men vi fick valuta för pengarna. Visserligen var inte inledningen så lovande eftersom HIF hade ledningen med 2-0 efter tjugo minuter men sedan blev det kamp. Efter halvtidsvilan kom TFF ut som ett nytt lag och sattes skräck i det rödblå laget. Det blev en halvlek fylld av dramatik och många målchanser å ömse håll. Hjärtat satt ofta i halsgropen särskilt när HIFs kraftige center Razak Omotoyossi (bild) fick bollen. Han kommer från den lilla västafrikanska republiken Benin.
Besvikelsen för Erik Sundin (bild) måste ha varit stor. Här gör man både reducerings- och kvitteringsmålet och hinner bli utnämnd till bäst på plan tillsammans med Henke Larsson och så avgör HIFs lagkapten Andreas Jakobsson genom att göra segermålet i matchens allra sista sekund!
En stor dramatik som över 5000 åskådare fick ta del av. Det blev en kul och engagerad kväll med regntunga, åsklovande moln hängande över Vångavallen. Nästa hemmamatch är mot GAIS lördagen den 14 juli klockan 16. Boka biljett här. Väl mötta på Vångavallen!

Klaphatten ordnade 3-0 för Sverige

 2007-06-03  Sport
 
En dansk huligan som väl kan förmodas ha missat bussen till Rostock och de krigförande extremisterna utanför Heiligendamm och G8-mötet gav det danska fotbollslaget och alla danska fotbollsälskare en "fin" present igår. Han sprang ut på planen och gav sig på den tyske domaren sedan denne dömt utvisning av en den danske spelaren Christian Poulsen (som blev årets fotbollsspelare 2006, bild) och straff för Sverige i matchens slutminuter vid ställningen 3-3. Domarna tillsammans bröt då matchen och gav Sverige segern med 3-0. Danmarks möjligheter att gå till EM-slutspel har därigenom i hög grad försämrats.
Detta visar att den viktigaste förberedelsen för en så viktig match som en kvalifikationsmatch inför EM inte är vilka spelare som ska tas ut, hur träningen ska bedriva eller efter vilket strategi och taktik som spelat ska föras. Detta nyttjar föga om man inte som hemmalag har vidtagit tillräckliga åtgärder för att hålla de värsta rötäggen borta i bästa fall från fotbollsarenan överhuvudtaget men åtminstone från att få tillträde till planen medan matchen pågår. Troligen måste de sätta dit de höga staketen kring Parkens arena som fanns tidigare för att få spela viktiga landskamper med publik i framtiden. Men visst gjorde han Sverige en större tjänst genom att stanna i Köpenhamn i stället för att slåss med den tyska polisen i Rostock. Vi tackar för tre poäng och 3-0! Den danske "klaphatten" (Extrabladet) är anhållen av polisen. Han lär bo i Sverige. Läs mer i Expressen, Sydsvenskan, danska Extrabladet och på Svensk fotboll. Bild på Klaphatten.

Ny seger för Carro?

 2007-05-26   Sport
Idag och i morgon är det dags för mångkampstävlingar i österrikiska Götzis. Som vanligt har Götzis det bästa startfältet utanför de stora mästerskapen, elva av de 12 högst rankade i världen deltager. Carolina Klüft (bild) har vunnit de senaste fyra åren. Vinner hon i år också tangerar hon amerikanskan Jane Fredericks rekord med fem segrar – dock inte i följd – i början av 1980-talet. Största hotet är nog brittiskan Kelly Sotherton som bara var 17 poäng Carro senast de möttes i inomhus EM i Birmingham i vintras.
Starten i dag blev mycket bra med en seger på 100 meter häck och en bra tid i motvinden. Sämre gick det i höjdhopp där Carro bara klarade 1,85 och bara halvbra i kula där hon blev femma på 14,34. Efter tre grenar leder dock Carolina Klüft men bara ynka två poäng före Austra Skujyte från Litauen – som dock är kulstötningsspecialist – och med Kelly Sotherton på tredje plats.
Dagens fjärde och sista gren, löpning 200 m, vinner Carro överlägset och har därmed en överlägsen totalledning på 117 poäng inför morgondagen tre grenar.
Carros samtliga sjukamper.

Publiken segrare på Vångavallen

2007-04-06  Sport

Allsvensk nypremiär för Trelleborgs FF på långfredagseftermiddagen. Efter två säsonger i superettan är TFF åter i allsvenskan och spelade oavgjort 1-1 mot IFK Göteborg. Det var en seger som TFF måste vara nöjda med eftersom gästerna hade flest målchanser. TFFs goda tradition att inleda seriespelet hemma med att slå Göteborgslag hjälpte inte idag. För två år sedan fick Örgryte stryk med 3-0 och i fjol Västra Frölunda med samma siffror. OK, det handlade om Superettan men i alla fall.
Matchen präglades av den hårda vinden som gjorde det svårt för det lag som spelade i motvind. Blåvitt nätade redan efter fem minuter av matchen. Glädjen blev så stor för bortalagets mycket livliga och rikliga supporterskara att de ramlade ner från ståplatsläktaren, välte reklambarriären och rullade ut på planen. Några allvarligare incidenter inträffade inte mycket tack vara en stor skara matchvärdar som höll vakna ögon på dem. Ingen behövde däremot ha kontroll över hemmalagets ståplatsare. De märktes knappt och hade inga hejaramsor. Bäst i TFF var (enligt min mening) målvakten Fredrik Persson (bild) och anfallaren Mikael Mensah (bild).
Det bästa med matchen var publiken. 5480 betalade inträde och det ger förhoppningsvis fotbollsklubben ett betydligt bättre netto än de omkring 1500 personer som tittat på hemma matcherna under de senaste åren. Det måste också vara inspirerande för hemmaspelarna.
Den 22 april klockan 15 är den nästa hemmamatch då mot Malmö FF. Vi ses!

Tracey får medalj av Ulf Bingsgård

2007-02-28  Sport, Anderslöv & Söderslätt

I Trelleborgs Allehanda idag kan man på sportsidorna glädja sig över en bild med två värdiga och representativa personer för det nya Trelleborg. Den föreställer den pinfärska svenska mästarinnan i Viktkastning (som ersätter Släggkastning vid tävlingar inomhus) Tracey Andersson (bild) som gratuleras av det nästan lika färska kommunrådet Ulf Bingsgård (bild). Tracey fick förutom Trelleborgsmedaljen också de 10000 kr som tillfaller alla svenska mästare från Trelleborg. Trelleborgs kommun bjöd också på en specialgjord tårta.
Resultaten från Svenska inomhusmästerskapen i friidrott Friidrottens Hus, Göteborg 24-25 februari 2007 finns här.
Tidigare blogg om Tracey Andersson.

VM på skidor i Sapporo

2007-02-23  Sport

Samma snöväder som i går och inte så hälsosamt att vara ute. Det är lämpligare med en träningsrunda hemma på motionscykel och träningsapparat. VM på skidor i Sapporo i Japan har ju precis startat så vad kunde passa bättre än att samtidigt titta på gårdagens inspelade tävlingar från klassisk sprint för herrar och damer. Det började bra, alla svenska damer - Lina Andersson, Anna Dahlberg (bild), Britta Norgren och debutanten Ida Ingemarsdotter - kom bland de 10 bästa av 71 startande (varav en del dock var riktiga ”blåbär” från de så kallade små skidnationerna) i kvalifikationsomgången. De svenska herrarna kvalificerade sig också alla för kvartsfinalen. Emil Jönsson blev 3a, Mats Larsson (bild) 4a, Björn Lind 5a och Petter Myhlback 17e. De 30 främsta gick vidare.
Det artade sig till en spännande VM tävling med goda svenska insatser. Och så följde. Visserligen föll Britta Norgren i en brant utförskurva och kom sist i sitt heat, men Lina Andersson vann sitt heat och Ida och Anna var etta och två i sitt!
Samma prestation, att vinna dubbelt, gjorde Lind och Larsson i sin kvartsfinal, Emil Jönsson vann sitt heat men Myhlback blev utslagen.
Anna och Lina blir 3a och 4a i sin semifinal och tar sig båda med ett nödrop till finalen. Ida blir 4a i andra semifinalen men hennes tid räcker inte till final.
Mats Larsson vinner sin semifinal på ett säkert sätt och i den andra vinner Emil och Björn dubbelt. Man börjar ana flera svenska medaljer i finalen.
Så väl blev det tyvärr inte. Emil Jönsson vurpar i finalen och blir sist. Norrmännen Jena-Arne Svartedal och Eldar Rönning blir etta och trea, svenskarna tvåa och fyra. Mats Larsson tog silvermedalj och var överlycklig för detta.
Nästan lika lycklig var Anna Dahlberg över sin fjärdeplats i damfinalen. Alla resultat från torsdagens tävling finns här, damer och herrar.
Hemsida för Sapporo 2007.

Anja större än Stenmark

2007-02-09   Sport

Anja Pärson har passerat Sveriges legendariske utförsåkare Ingemar Stenmark. Nu har hon sex guldmedaljer i alpina världsmästerskap. Idag vann Anja superkombinationen i Åre (resultat).
Anja var överlägsen i störtloppet och därför räckte det att gå på säkerhet i slalomtävlingen för att säkra en komfortabel seger.
Jag gläder mig också åt det nya hoppet, Nike Bents, åttonde plats, efter ett kanonåk i störtloppet. Hon har haft många motgångar innan i år.
Anja Pärsons hemsida.

Bragdmedalj i skidskytte i italienska Antholz

2007-02-08

VM-Guldmedalj till 21-åriga Helena Jonsson (bild) i den mixade skidskyttestafetten! Helt otroligt, hon kan inte fatta det själv. Men så åkte hon också bättre än någonsin och växlade Sverige som tredje nation efter första sträckan. I den oerhört spännande tävlingen som följde lyckade till sist Carl-Johan Bergman gå i mål som första lag före fransmannen Raphael Poirée och fick därmed revansch för spurtförlusten i senaste OS.
På mellansträckorna gjorde Anna-Karin Olofsson och Björn Ferry också goda insatser.
Är detta värt en bragdmedalj? Det är i varje fall den första svenska guldmedaljen för herrar i VM sedan 1950-talet! Damerna har ju som alla vet skämt bort oss med medaljer under de senaste åren.
Det finns inte bättre TV-program än spännande idrottstävlingar med goda svenska prestationer. Det var fler än skidskyttetränaren Wolfgang Pichler som grät när Carl-Johan åkte i mål med en svenska fana i handen.
Här finns resultatet.

Anja, mästerskapens kvinna

2007-02-06  Dagbok, Sport

Efter en dryg veckas ”vårväder” med flera plusgrader, en hel del sol och framtittande vårblommor kom snön, kylan och trafikproblemen åter till Söderslätt.
Värre är det dock i Åre där vi fortfarande väntar på att det alpina VM ska komma i gång. Herrarnas och Damernas Super G tävlingar har nu uppskjutits i flera dagar ända sedan i lördags den 3 februari på grund av dåligt väder, främst en stark blåst men även snöfall. Nu annonseras på den officiella webbplatsen (2009:01, sajten finns inte men finns ändå som "veckans sajt" på internetlänkar) att de båda tävlingarna ska gå idag, tisdag. Få se vad som händer!
Vad mer kan man glädjas åt? Skolminister Björklunds presentation av den gymnasiereform (GY 09) - med tre inriktningar som säkert passar variationen bland ungdomarna i Sverige bättre än SAPs enkelspår där alla tvingades växla in - som regeringen vill genomföra till höstterminen 2010, lite sent kan man kanske tycka. Det behövs snabba förändringar för den akademiska kunskapens bevarande. Det får man idag ännu ett exempel på när man läser om att Lunds Universitet lägger ner grundutbildningarna i latin och grekiska medan högskolan i Malmö startar kurser i ”Fotbollen i samhället”.
Jo, men visst, det blev tävlingar för både herrar och damer och dessutom sänder TV också skidskytte-VM från Antholz i Italien. Jag tittar på tävlingarna medan jag som vanligt tränar på min motionsanläggning hemma. De svenska resultaten är länge usla men till slut, medan jag stretchar efter träningen kommer det som förlåter allt: Vår superunderbara Anja Pärson vinner Super G och tar VM guld! She makes my day. Segerbild på Anja.

Sanna Kallur är bäst

2007-01-16  Sport & TV

Vilken fantastisk idrottsgalakväll på TV! Och vilken otrolig glädje över att Sanna Kallur (bild) fick Jerringpriset, alltså svenska folkets framröstade pris. Hon fick de längsta applåderna av alla från de prominenta idrottsgästerna på golvet. Men varför nämnde hon inte sin tvillingsyster Jenny i tacktalet?
Annat som jag personligen gladde mig över var Anja Pärsons bragdguld. Hennes prestationer är alltid bättre än vad hon själv tycker.
Och ishockeylaget som var besvikna över att inte toppa Jerringspriset. Det gick ju ändå på ett sätt till ishockeyn, tvillingarnas far är ju Anders Kallur som spelade i NHL, i New York Islanders, med vilka han vann Stanley Cup åren 1980-1983.
Jag skrev fel i Google och fick på det sättet veta att det faktiskt också finns en Sandra Kallur (född 1998) som tävlar i Orientering för IK Jarl I Rättvik. Måste vara roligt för henne att ha ett sådant namn.
Är det för övrigt bara jag som tycker att det vore bra om tittarna slapp de långa så kallade humorinslagen som tar bort både värdefull tid och den trevliga för att inte säga högtidliga stämning som galan präglas av? (Programmakarna tog tydligen intryck av önskemålet att döma av nästa års gala. Läs här!)
Däremot är det mycket underhållande med de korta intervjustumparna från golvet av tidigare stora sportstjärnor som Stenmark, Ravelli etc som ger ett historiskt perspektiv på de aktuella idrottsprestationerna. Gärna mer av sådant tack!

Styrketräning hemma och bra idrottssändningar på TV

2006-11-12  Sport

Jag spelade in från TV andra åket från herrarnas världscupslalom i Levi i finska Lappland. Det blev mycket spännande med flera svenskar på bra placeringar efter första åket. Jag tittade sedan under eftermiddagen på detta åk medan jag tränade på mitt hermmagym. Det passade bra att vara inomhus, dagen som börjat bra med sol ändrade sig snart till hagelskurar från en kolsvart himmel. Mest intressant var att den unge och för mig helt okände, Jens Byggmark, körde helt respektlöst i andra åket och nådde en aktningsvärd sjätteplats. Fast Markus Larsson var ju ännu bättre, på pallen med en andraplats efter den omöjlige österrikaren Benjamin Raich. Tävlingsresultaten finns här. Om jag blev trött på den alpina skidtävlingen kunde jag slå över och i direktsändning titta på min stora favorit Hanna Ljungberg vars Umeå IK krossade det norska motståndet i Womens Cups semifinal med 6-0. Det var Kolbotn som fick stryk. Slutligen visade TV också ishockeymatchen i Karjala Cup mellan Sverige och Finland. Det blev svensk seger. Så det var en fin svensk idrottseftermiddag inomhus. Den känns i musklerna.
Bild på Hanna Ljungberg (till höger) när hon skålar med Umeå IKs stora stjärna Marta.

Elfsborg svenska mästare i fotboll. Grattis!

2006-11-05  Sport

I eftermiddags lyssnade jag på Sportradion medan jag tränade på mitt hemmagym. Skönt att slippa vara ute i blåsten och regnet. Det handlade om den 26:e och sista omgången i fotbollsallsvenskan där mycket stod på spel. Skulle AIK eller Elfsborg vinna guld och vilka lag skulle ramla ner till superettan, alternativt spela kvalmatcher mot Brommapojkarna? Och vilka lag skulle få spela i de åtråvärda internationella serierna? Det var många om budet.
Mina preferenser är MFF som före detta Malmöbo och jag hoppades på en medaljplats alltså sämst fyra, vidare att HIF ska behålla sin tredjeplats och att inte AIK ska vinna allsvenskan, i det fallet var jag överens med Djurgården supportrarna som jublade när Elfsborg gjorde mål på Djurgården. Allt för att hindra ärkefienden AIK att ta guld. De två första förhoppningarna grusade redan i början av andra halvlek av just AIK respektive Häcken.
Det var mycket spännande in i den sista matchminuten. Det är bedrövligt att SvT inte kan ordna en direktsändning i TV från denna spännande avslutning på allsvenskan som säkerligen intresserar många miljoner fotbollsintresserade svenskar.

SvT borde ha köpt rättigheterna till en av de två toppmatcherna att visa direkt med kontinuerliga kommentarer om hur de gick i de övriga sex matcherna. Jag förstår verkligen att det är många som inte tycker att de får valuta för TV-licensen och därför låter bli att betala.
Jag tror att de två radiokommentatorerna Lasse Granqvist och Ralf Edström inte var medvetna om hur tydligt partiska de var i AIKs favör. Märkvärdigt vad gäller Ralf Edström som alltid har spelat för klubbar i västra delen av Sverige att inte hålla på Elfsborg från Borås. Ralf var själv med om att vinna allsvenskan för Åtvidaberg redan som 20-åring 1972.

Bra skrivet om Ida-Theres Karlsson

2006-10-28  Sport

Oerhört roligt att få läsa en bra artikel om det svenska brottaresset Ida-Theres Karlsson (bilder) i Aftonbladets lördagsintervju. Här får hon den upprättelse hon varit mer än värd under lång tid. Heder åt Aftonbladet och artikelförfattaren Britt Peruzzi.
23-åriga Ida-Theres (bild) tävlar för Brottarklubben Snar i Boden men bor numera i Hässleholm i Skåne där hon går på socionomutbildning. Ordföranden för klubben är hennes farbror Jan Karlsson välkänd brottarlegend som tog både silver- och bronsmedalj i weltervikt i OS i München 1972. Ida-Theres är tuff och vågar säga vad hon tycker om idrottsförbundets syn på svensk dambrottning och har fått utstå mycket spott och spe för detta. Hon har länge varit framgångsrik, tillhört den internationella eliten under hela 2000-talet och tog senast brons vid VM i Kina för några veckor sedan. Ida-Theres hemsida. Hennes blogg på Norra Skåne.

En riktig sportkväll

2006-10-11  Sport & Motion

Kvällen började med badminton på Aurahallen i Malmö mellan 17 och 18. Efter det gjorde jag som vanligt det vill säga satt i bastun en stund och stretchade. Det var det gamla gänget i kväll, Lars B var tillbaka och Vickan och Bengt-Göran. Det gick bra. Vickan (bild) och jag slog B-G och Lars i två raka set! Men så är hon också min absoluta mixed partner favorit sedan flera år tillbaka.
Sedan på kvällen var det dags för fotbollslandslagets fjärde kvalmatch i uttagningen till EM i juni 2008. Den spelades mot Island på nationalarenan Laugurdarvöllur i den isländska huvudstaden Reykjavik. Matchen börjar inte bra: den svenske målvakten Shaaban står felplacerad och tvingas se en halvvolley från långt håll segla in i det svenska målet.
Chock, chock och kalldusch. Dessbättre kvitterar Kim Källström som verkligen visar att han är en man som ska vara med i startelvan med en frispark från 40 meter (!) bara minuten efter. Och i andra halvlek nätar Chippen Wilhelmsson riktigt snyggt till 2-1. Vad roligt det är att titta på svensk landslagsfotboll. Stort tack till Lasse Lagerbäck! Daniel Andersson (bild), son till den legendariske Roy Andersson, nr 4 i MFF under många, många år under 1970-talet som var en av MFFs glansperioder fick spela från start och var en av matchens höjdare.

Flera former av firande

2006-10-08  Dagbok, Sport

I går var hela familjen, alla fyra, på en krog i Malmö, JPs Bar och Restaurang, för att fira min frus födelsedag. Det var väldigt god och prisvärd mat och trevlig personal. Jag kan verkligen rekommendera detta matställe som går i gammal rustik stil. Krogen ligger på Köpenhamnsvägen 7 A.
Innan dessa hade jag varit på gymmet Nautilus för att skaffa aptit. Det var gott om plats, mycket lite folk på söndagseftermiddagen, nästan bara Marie och jag.
En bra dag, hela dagen, som ju verkligen inte blev sämre av den överraskande segern i fotboll på kvällen. Sverige slog Spanien i den tredje kvalmatchen till EM i juni 2008 i Schweiz och Österrike. Första målet gjordes av Johan Elmander som tillsammans med målvakten Rami Shaaban var Sveriges bästa på planen. Avgörande målet sattes av Marcus Allbäck. Zlatan Ibrahimovic, vem är det? Var det någon som saknade honom?

Regelbrytare sparkade

2006-09-05  Sport

Fotboll är ett lagspel och om ett lag ska klara sig bra måste alla noga hålla ihop och följa de regler som man gemensamt satt upp och accepterat. Alla måste kunna lita på att alla andra lagmedlemmar respekterar reglerna. Att därför göra som Ibrahimovic, Wilhelmsson och Mellberg att bara några minuter senare bryta mot reglerna är högst nonchalant och vittnar om en stor omogenhet hos dessa fotbollsmångmiljonärer. Att sedan försöka försvara handlingen med att man visserligen var på krogen men inte söp där är skrattretande. Heder åt Mellberg (eller kanske hans agent) som idag officiellt har beklagat regelbrottet.
Det är viktigt för hela laget att alla kan lita på varandra och därför är det nödvändigt att de man inte kan lita på måste lämna laget. Lagerbäck (bild) har alldeles rätt för sig och han ska beröm för det mod han visar då han ”ger rött kort” även åt mångmiljonärsspelare. Det skulle inte förvåna mig om detta leder till en ovanligt bra svensk insats mot Liechtenstein i morgon! Ska bli spännande att de vilka nya förmågor som får chansen i startelvan.
Det är svårt att veta men att döma av den mediaexponering som händelsen har fått i Sverige så går den nog inte heller internationella media spårlöst förbi. Vad detta kommer att betyda att sparkas från svenska landslaget för sponsorernas inställning och därmed spelarnas inkomster i framtiden kan man spekulera omkring men om jag får gissa så kommer påverkan att bli större där än på svenska landslagets möjligheter att kvalificera sig för EM i fotboll 2008!

Källström gör mål på Lettland

2006-09-02  Sport

Kändes nykommet att åter bänka sig framför TVn för att se på mästerskapsfotboll. Det var inget skönspel från Sveriges sida men en helt rättvis seger med 1-0 mot Lettland på bortaplan. Kim Källström lyckades göra Sveriges första mål på Lettland sedan 1997 och det gav tre viktiga poäng i kvalspelet inför EM. Det blev lite nervöst på slutet eftersom kabel TVn la av, 10 minuter kvar, på grund av ett mycket häftigt åskväder över Söderslätt.
Jag vet inte när jag senast såg Ibrahimovic göra en bra landskap, i kväll kom det i alla fall inte.

Nu ser vi framemot onsdagsmatchen mot Liechtenstein på Råsunda.

Bengt Nåjde snabbare än Henrik Skoog för 40 år sedan

2006-08-13  Sport

Henrik Skoog överraskade positivt med att bli sexa på 5000 m under avslutningsdagen vid EM i friidrott i För precis 40 år sedan, vid EM i Budapest 1966 hade Sverige också en man på sjätteplats i 5000 meters finalen. Det var Bengt Nåjde, Mälarhöjdens IK. En stor skillnad mot årets EM var att Nåjde var ensam om den prestationen. Det var Sveriges enda poängplats! Jämför med de sex medaljer vi tagit i år, varav tre guld, så förstår man hur mycket bättre Sverige blivit i friidrott.
En verklig kuriositet är att Bengt Nåjde sprang på den då verkligt gångbara tiden 13,48 som var åtta sekunder snabbare än vad Skoog gjorde idag!
Vid samma tillfälle, 1966 kom Bo Forssander åtta på 110 m häck med 14,3. Kjell-Åke Nilsson fick samma placering i höjd med 2,03. Det var allt då. Ingen enda svensk dam i någon final.
Redan i Athen 1969 gick det bättre med två silvermedaljer, Kjell Isaksson i stavhopp och Ricky Bruch i diskus! Den första kvinnan som tog medalj i ett EM blev Linda Haglund som 1978 tog silver i Prag. Ann-Louise Skoglund tog första kvinnliga guldmedaljen 1982 på 400 m häck.
Bild på Bengt Nåjde.  

Medaljer av alla valörer

2006-08-12  Sport

Sedan igår eftermiddag har Sverige tagit guld (2), silver och brons i friidrotts-EM i Göteborg. Christian Olsson helt överlägsen i tresteg, Susanna Kallur nästan lika överlägsen i 80 m häck, Johan Wissman silver på 200 m och Kajsa Bergqvist brons i höjdhopp. Det har gått en sådan inflation i medaljregnet så att många är besvikna på att inte Kajsa också tog guld. Men man kan inte vinna alltid när man är i den översta världseliten och särskilt inte då konkurrenterna gör fantastiska resultat. Sverige ligger ändå på 4:e plats i medaljstriden! Före länder som Frankrike, Spanien och Storbritannien!

Silver och rekord till Wissman

2006-08-11  Sport

Bäst av allt igår: Skåningen Johan Wissman noterade nytt svenskt rekord med 20,38 och tog silvermedalj på 200 meter efter den omöjlige Francis Obikwelu från Portugal. Obikwelu kom till Portugal från Nigeria 1994 och blev 2001 portugisisk medborgare sedan Nigeria inte tagit ut honom till OS i Sydney 2000. Johan Lukas Wissman är född 1982 i Helsingborg och där bor han än idag. Gå gärna in och gratta honom via hans gästbok på hemsidan. Den låg nere men jag fick igång den genom att ringa administratören Lars Caarp. Uselt att inte ha koll på detta!

Henrik Skoog gjorde ett bra 5000 meterslopp och tog sig till finalen på tid, 13,50. Christian Olsson slog till direkt i trestegskvalet med 17,51 som blev det överlägset längsta hoppet av alla. Han markerade tydligt att ”Olsson är bäst igen”. Vem vågade tro för ett halvår sedan att Kajsa och Christian skulle vara i gammal god form igen lagom till EM på hemmaplan?

Robert Kronberg, vår gamle pålitlige häcklöpare, vann klart första heatet på 110 m häck på utmärkt tid, 13,52 och är klar för semifinal. Han tycks inte bara vara i gammal fin form utan i ännu bättre form!

För övrigt kan man fråga sig om något land någonsin varit så överlägset i ett stort mästerskap som Ryssland är i EM 2006. Ryssland har tagit 20 medaljer, närmast kommer Frankrike och Tyskland med fyra var. President Putin vill ju gärna att andra länder ska uppfatta Ryssland som en stormakt. När det gäller friidrott i Europa är det verkligen så.

Fantastiska tvillingar

2006-08-10  Sport

Den mycket spännande höjdfinalen blev årets klart bästa tävling. Båda svenskarna tog sig över 2,34, för Stefan Holm var det tangerat världsårsbästa och för Linus Thörnblad personligt rekord. Detta räckte tyvärr bara till en medalj, brons för Holm.
Magnus Arvidsson lyckades inte komma över 80 m och fick därför bara göra tre kast i finalen. Rizak Dirsche gjorde ett riktigt bra lopp i den stjärnspäckade finalen över 1500 m.
Johan Wissman vann också sitt mellanheat över 200 m och delade näst bästa tiden.
Camilla Johansson kunde inte upprepa sitt goda kvalresultat i tresteg utan slutade 10:a på 13,74. Monica Svensson blev sist i gång 20 km.

Idag på förmiddagen sätter Ida Nilsson svenskt rekord på 3000 m Hinder med 9.40,31 och tar sig lätt till final.
I stavkvalet klarade sig Alhaji Jeng och Gustaf Hultgren till final på 5,60 resp. 5,55. Jesper Fritz utslagen på 5,45. Tämligen godkänt resultat för alla tre. Inte vanligt med två svenska stavhoppare i final i ett stort mästerskap.
Systrarna Kallur, helt otroliga i försöken på 100 m Häck. Susanne vinner sitt heat på 12,70 och Jenny som blir tvåa i sitt på 12,92 slår sitt årsbästa med 25 hundradelar. Tala om bra tajming!
Slutligen klarade sig Mattias Claesson vidare från försöken på tid, han sprang bra men blev instängd och kom bara femma i sitt heat men tiden räckte bra (10:e av de sexton som kvalificerade sig).

Glädjefnatt

2006-08-09  Sport

Carro Klüft var kanske den största favoriten av alla i EM och hon vann också helt överlägset. Ändå framkallade segern fullständig gädjefnatt hos publiken som aldrig ville sluta att hylla henne men alldeles särskilt av Carro som var så exalterad att hon idag, dagen efter, nog inte kommer ihåg mycket av det som hände. Det gjorde ju inte Jimmy Nordin heller, men han hade intagit berusningsmedlet oralt, Carro skapade sitt lyckorus själv. Carro grät av glädje på prispallen, det gjorde nog de flesta svenskar som såg henne också. Fråga mig!
Andra glädjeämnen i går kväll var Emma Green som med 1,92 tog en finalplats i höjdhopp; att Kajsa gjorde det var ju självklart, men sättet hon gjorde det på!

I förmiddags överraskade framför allt Johan Wissman genom att segra på 20,66 i sitt försöksheat på 200 m och få 5:e bästa tiden. Han måste anses ha stora chanser att nå finalen. Mustafa Mohamad sprang klokt och energisnålt på 3000 m Hinder och är klar för final. Det är emellertid inte någon av stavflickorna även om jag tycker att alla får godkänt och Maria Rendin (se bild) väl godkänt med sitt nya personliga rekord på 4,30. Hon blev 13:e i kvalet och Hanna-Mia Persson 14:e, så nära men ändå inte tillräckligt.

Idrottshistoriens största svensk?

2006-08-08   Sport

Har det funnits i hela den (moderna) svenska idrottshistorien någon man eller kvinna så överlägsen sina konkurrenter att vi beklagat att någon av dessa i ett stort internationellt mästerskap inte kunnat ställa upp eller blivit skadad? Jag vet ingen annan! Möjliga kandidater är Björn Borg och Ingemar Stenmark. Om inte så är Carro den största i den svenska historien och ser ut att bekräfta detta också idag. Med eller utan största konkurrenten Eunice Barber.

Min värdering av svenskarnas insatser hittills i Friidrotts-EM. Hittills handlar allt om försökstävlingar. Ingen svensk i final ännu.
Ej godkända:
Cecilia Nilsson Slägga
Tracey Andersson Slägga
Daniel Persson 100 m
Jimmy Nordin Kula
Joel Bodén 1500 m
Nadja Petersén 400 m Häck
Anneli Melin 400 m Häck
Beatrice Dahlgren 400m
Lena Aruhn 400 m

Godkända:
Thomas Nikitin 400 m
Stefan Holm Höjdhopp
Linus Thörnblad Höjdhopp
Rizak Dirsche 1500 m
Magnus Arvidsson Spjut
Daniel Ragnvaldsson Spjut
Camilla Johansson Tresteg

Mer än godkända:
Carolina Klüft Sjukamp
Erika Mårtensson 400 m Häck
Anna Söderberg Diskus

Carro får publiken (och mig) att jubla

2006-08-07   Sport

Friidrotts-EM startade på förmiddagen. Spänningen är olidlig inför starten på häckloppet som inleder sjukampen. Det ryktas om att Carro haft ont vid uppvärmningen. Efter två tjuvstarter kommer loppet i gång och spänningen släpper. Carro gör ett utmärkt lopp, sätter årsbästa och blir bara slagen med några tiondelar av häckspecialisten och främste konkurrenten Eunice Barber, Frankrike. I höjdhopp delar de två segern på 1,89. Så inför kultstötningen kommer antiklimax, Barber är skadad och bryter tävlingen. Samtidigt som detta mångdubblar Carros guldchanser så går luften ur tävlingen. Efter dagens fyra grenar leder Carro med 130 poäng före de två britterna, Kelly Sotherton och Jessica Ennis, två av dagens positiva överraskningar.
Andra goda svenska insatser var Erika Mårtensson till semifinal i 400 m häck på personbästa 56,75. Holm och Törngren båda lätt till final i höjdhopp och Thomas Nikitin som gjorde personbästa på 46,72 på 400 m.
Sämre gick det för Jimmy Nordin i kulkvalet. Han kom på 27:e plats – långt efter de 12 som gick till final. Han togs senare på kvällen omhand av polisen sedan han uppträtt kraftigt berusad utanför sitt hotell - iförd sin landslagströja.

Friidrotts-EM snart på gång

2006-08-04   Sport

Redan från början på måndag förmiddag den 7 augusti (som tillika är min äldsta dotters födelsedag) blir EM i friidrott högintressant. Allra först ut är Carolina Klüft med sjukampens 100 meter häck klockan 10.10, en nog så viktig gren som inte varit Carros bästa under säsongen. Men jag tror starkt på henne. En timme senare fortsätter sjukampen med höjdhopp. Troligen kommer man då att redan ana vem som kommer att ta guldmedaljen.
Tio minuter senare startar släggkvalet för damer där jag naturligtvis hoppas att årets svenska mästarinna och rekordhållare Cecilia Nilsson såväl som Trelleborgs eget unga löfte Tracey Andersson ska klara sig till finalen, men det kommer att bli mycket svårt!
Tre svenska kvinnor springer försök i 400 m häck, Erica Mårtensson, IF Göta, Anneli Melin, IFK Helsingborg, Nadja Petersen, Huddinge AIS. De är många men troligen överlever ingen av dem försöksomgången.
Under förmiddagen ska också Malmös Daniel Persson spring 100 meters försök.
Kvällspasset inleds med spjutkval med det nya svenska ässet Magnus Arvidsson. Daniel Ragnvaldsson, detroniserad mästare är också med.
Det blir också spännande höjdhoppsförsök med tre svenska deltagare Stefan Holm, Linus Thörnblad och Staffan Strand. En bör väl i varje fall ta sig till final!
Nästa vecka blir verkligen kul att se framemot!

Bra resultat för alla utom Zidane

2006-07-10   Sport

Den världsberömda franska "fotbollstjärnan" Zinedine Zidane måste vara bra dum för att utföra en kriminell handling, typ ”lindrig misshandel” inför TV-kamerorna och inför ögonen på flera miljarder av jordens befolkning. Och att göra detta i sin sista match i ”Les bleus” landslagsdräkt! De som till äventyrs missade situationen kommer att få se bilderna om och om igen på TV-skärmarna för att inte tala om vad alla världens tidningar kommer att skriva och vilka bilder de kommer att visa.
Det är bra för det avslöjar för många av idoldyrkarna att även om vissa fotbollsspelare är ”elit” när det gäller att behärska en boll och att ta hutlöst betalt för detta så är de ingen elit när det gäller att vara ett föredöme för idrottsungdomen när det gäller behärskning, sportsmanship eller ens allmänt hyfsat uppförande.
För övrigt blev resultatet av VM fotbollen nästan den optimala när det gäller positiv påverkan på EU-ländernas ekonomi. Inget land behövde så väl en seger som ger en positiv uppryckning och ett ökat självförtroende som Italien. Italien har EUs största statsskuld och har ett stort underskott i landets statliga finanser. Det dras också med en "hemlig brottslig organisation" som behärskar en stor del av södra Italien och som skapar stor korruption. Tyskland som hela EU önskar åter ska bli unionens ekonomiska ”lokomotiv” fick också en utmärkt och stimulerande injektion via seger i bronsmatchen mot Portugal, vilket för övrigt var en betydligt mer underhållande match att titta på än finalen. Och visst är det en skam och skandal att avsluta hela VM med straffsparksläggning? Låt dem spela tills första målet kommer om det så ska ta hela natten!

Förlorad åttondelsfinal i fotbolls-VM

060624   Sport

Tyskland var helt överlägset det svenska laget och startade på ett sätt som tycks ha paralyserat det svenska försvaret med två mål efter tolv minuter. Och värre kunde det ha varit om inte Anders Isaksson gjort ett så briljant målvaktsarbete. Ex-trelleborgaren var bäste svensk på plan och räddade Sverige från en brakförlust.
Dagens match måste ha gett det tyska laget ett starkt ökat självförtroende. Nu kan man bara hoppas att Tyskland klarar sig hela vägen fram med en seger i finalen och blir världsmästare. Det kommer att leda till en bättre ekonomisk utveckling i första hand i Tyskland men också inom hela EU, inklusive Sverige som behöver en expanderande tysk ekonomi.

För övrigt får vi väl säga att ”vi hade åtminstone tur med vädret” och glädja oss över två underbara midsommardagar åtminstone på Söderslätt i Skåne.

Sverige eller Tyskland?

060621   Sport

Visst har Sverige en chans mot Tyskland i åttondelsfinalen på midsommardagen. Det svenska fotbollslandslaget har redan gjort mer än vad många hade anledning att hoppa på, alldeles särskilt efter inledningsmatchen mot Trinidag & Tobago. Sverige har placerats sig bland världens 16 bästa fotbollsnationer. Svenskarna har också grusat Svennis sista möjlighet att som förbundskapten för England besegra sitt fosterland Sverige. Om alla, både spelare, kommentatorer och andra kunde ta detta som sin utgångspunkt inför matchen mot Tyskland på lördag så skulle laget därmed kunna spela avslappnat, försvara sig väl och ta vara på de kontringschanser som finns för Henke och Allbäck. Tyskarna däremot är hetsade och stressade av hemmapubliken och för att stå i centrum för hela nationens stora förhoppningar med Angela Merkel och de samlade koalitionspartierna CDU/CSS och SPD i spetsen.
Som svensk och med blågula ögon vill jag naturligtvis att Sverige vinner. Men som europé kan jag inte låta bli att inse vad en VM-seger skulle betyda för Tyskland som äntligen efter flera år av ekonomisk stagnation och tillbakagång nu åter har möjlighet att bli det ekonomiska ”lokomotiv” som hela Europa och EU behöver.
Förtroendet för Europas största ekonomi och världens största exportör växer. Det nya självförtroendet demonstrerades vid invigningen av fotbolls-VM när supermodellen Claudia Schiffer, draperad i den tyska flaggan lanserade en kampanj som syftar till att locka investeringar till hennes hemland och sprida bilden av ett land med framtidstro.

Brons till Sanna och Linus

060311   Sport

Så var det dags för en ny idrottshelg på TV, inomhus VM i friidrott inomhus i Moskva. Men inte är det som man är van vid: Ingen Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Patrik Kristiansson, Christian Olsson, Robert Kronberg eller Johan Wissman, alla svenska friidrottsstorheter som glatt oss så mycket.
I går blev Daniel Persson utslagen i hundrameterskvalet och Hanna-Mia Persson och Kirsten Belin var långt från kvalhöjden i stavhopp. Bättre gick det för Linus Thörnblad och Stefan Holm som var bland de sex som klarade kvalhöjden på 2,27.
Idag fortsatte det på samma sätt för Emma Green i damernas höjdkval. Kvalhöjden var 196, man kom till final också på 1,93 men Emma klarade bara 1,90 – och det i tredje försöket. Var är du Kajsa?
Men två bronsmedaljer blev det i alla fall. I höjdhopp tog Linus Thörnblad från Lund brons på 2,33. Han tog alla höjder i första försöket innan han rev ut sig på 2,35. Stefan Holm lyckades ta 2,30, vilket är helt godkänt för honom för tillfället. Det räckte till en femteplats.
Allra trevligast var kanske Sanna Kallurs bronsmedalj på 60 meter häck. Tvillingsystern Jenny kom också till final men slutade sist. Den unga irländskan Derval O’Rourke segrade mycket överraskande.
Alhaji Jeng imponerade i kvalet i stavhopp, där han tog 5,65 i första försöket och kvalificerade sig. Men han skrämdes genom att riva två gånger på ingångshöjden 5,55.

Tre kronor blev till guld

060226 Sport

Så blev det då ytterligare en svensk guldmedalj på den sista olympiadagen i Torino. De tre kronorna förvandlades till guld efter ett avgörande 3-2 mål av Niclas Lidström (bild) mot Finland i början av tredje perioden.
Sverige tog i och med detta 14 medaljer - varav 7 av den ädlaste valören.
Anja Pärson tog tre medaljer, Anna-Carin Olofsson två, Björn Lind två och Tobias Fredriksson två och de sällade sig därmed till de verkligt stora svenska olympierna genom tiderna. Det skadar inte att upprepa att detta blev Sverige bästa vinterolympiad någonsin - all time high.
Jag följde femmilen för herrar medan jag cyklade på min motionscykel. När de hade motlut ökade jag cykelns motstånd och när det gick utför minskade jag det. Jag kände att jag var med. Det var spännande men trots mina ansträngningar på hemmaplan blev det ingen medalj i denna gren. Men bra kört av Anders Södergren (5), Mattias Fredriksson (10) och Johan Olsson (25).

Tänk att det blev guld för Anna-Carin

060225 Sport

Då var det bara att låta tårarna komma fram igen när det kändes helt säkert det som man knappast vågat hoppas på nämligen att guldmedaljen var klar för Anna-Carin Olofsson (bild). Idag visade hon på skidskyttets masstart hela kopplet av jagande framgångsrika tyskor, Kati, Uschi och Martina, var skåpet skulle stå och nådde så den framgång som hon så innerligt önskat sig under hela säsongen. Alltså att som guldmedaljör få en kram av kungen. Men det är ju helt vansinnigt. Inte kan väl Sverige ha tagit ännu en guldmedalj i dessa underbart historiska olympiska spel.

I herrarnas slalom låg André Myhrer på sjätte plats efter första åket bara 0,58 sekunder efter ledande Benjamin Raich från Österrike. Johan Brolenius låg åtta och Martin Hansson 14:e.
Det blev ett mycket spännande andra åk där Myhrer delade fjärdeplatsen med japanen Minagawa trehundradelars sekund från en bronsmedalj. Även Brolenius och Hansson gjorde bra insatser och slutade åtta respektive tia. Österrike tog trippeln, det vill säga alla tre medaljerna men Sverige var näst bästa slalomnation.

I herrarnas 15 km masstart skidskytte blev framgångarna inte alls desamma. Mattias Nilsson sköt bra men åker alldeles för långsamt för att vara med bland de främsta. Men hans 14:e plats är ändå ett fall framåt för denne 26 åring från Östersund. Björn Ferry blev 19:e och Carl-Johan Bergman 29:a.

Olympisk alpin medalj för Anna Ottosson

060224 Sport

Allt tycks gå Sverige väg i OS i Torino. I kväll slog Sverige klart Tjeckien i ishockeyns semifinal med 7-3. Nu är det final och minst en silvermedalj (Sveriges trettonde) är bärgad. Tre Kronor har inte tagit medalj i ishockey sedan 1994.
I damernas slalom gick det inte riktigt bra för Anja Pärson i andra åket sedan hon legat på andra plats efter första åket utan hon slutade sjua. I stället tog Anna Ottosson (bild) steget fram och lyckades knipa en bronsmedalj efter att ha kört bäst av alla i det andra åket. Det förde henne från 16:e till tredje plats. Stort grattis till Anna för hennes första olympiska medalj! Detta är trettioåringen verkligen värd. Maria P-H gjorde ett bra andra åk och blev tia medan Jessica L-V hamnade på en artonde plats efter missar i andra åket.
Vet ni att de svenska tjejerna tagit åtta medaljer hittills i årets OS. Herrarna bara fyra. Kommer detta faktum att visa sig i hur SOK, Sverige Olympiska kommitté fördelar resurserna inför nästa vinterolympiad i Vancouver 2010?
Masstart 30 km är däremot inte de svenska damernas gren. Britta Norgren blev bäst med en 28:e plats, och Anna-Karin Strömstedt 30:e, 6 minuter efter segraren Katerina Neumanova från Tjeckien. Lina Andersson bröt loppet.

Herrarna körde 10000 m skridsko och där kom Johan Röjler på 10:e plats med tiden 13.29,50 nästan en halv minut efter segrande holländaren Bob de Jong.
Anna Ottossons hemsida. Johan Röjlers hemsida.
(Anna Ottossons hemsida existerar inte mer 2008. Nu får man läsa om henne på Wikipedia, där finns också en fin bild.

Anettes iskalla nerver gav femte guldmedaljen

060223 Sport

Det var det mest gastkramande jag sett som svenska deltagare varit inblandade i i detta VM, till och med värre än den fantastiska straffläggningen mot USA i ishockey och Anja Pärsons andraåk i slalom. Vem i hela världen har så iskalla nerver som Anette Norberg! Hur är det möjligt att fullständigt lyckas i ett läge som är helt avgörande - det var sista stenen i förlängningen - för om det ska bli en olympisk guldmedalj för första gången i historien för ett svenskt curlinglag? Jag är hyperimponerad över hennes kyla. Alla övriga lagmedlemmar, Cathrine Lindahl, Eva Lund och Anna Svärd pallade inte trycket lika väl men ska naturligtvis ändå ha en stor eloge för sin guldmedalj.

Anja, Anja, Anja!

060223 Sport

Alla vi svenskar är lika glada som du över att efter att ha tagit ett silver och tre brons i OS nu äntligen vann guld i slalom! Ingen är mer värd detta än du!
Blev onsdagen Sveriges främsta OS-dag genom tiderna? Klart är i varje fall redan nu att Sverige aldrig tidigare under någon olympiad i historien tagit fler medaljer. Det är all-time-high!
Anja guld i slalom, Björn Lind guld och Thobias Fredriksson brons i sprinttävlingen på skidor Dessutom slog damlaget Norge i curling med 5-4 och är därmed klart för final mot Schweiz (och därmed minst en silvermedalj) i morgon.
Och Tre Kronors seger mot Schweiz i kvartsfinalen med 6-2 är nästan också snudd på medalj. Vad har hänt med svensk vinteridrott sedan 1994 och 1998 då medaljskörden stannade vid tre - och inget guld alls. Det är de kvinnliga olympierna som varit mest framgångsrika.
Vad hände mer? På förmiddagen kunde man följa kvalificeringarna till damernas sprinttävling på skidor. Alla fyra svenska damerna placerade sig bland de 30 första som fick åka kvartsfinal under eftermiddag. Av 60 deltagare blev Lina Andersson 3:a, Anna Dahlberg 12:a, Britta Norgren 19:e och Emelie Öhrstig 21:a. Tyvärr gick det inte så bra i kvartsfinalerna. Bara Anna Dahlberg nådde en av semifinalerna där hon blev sist.
I damernas slalomtävling vann Anja Pärson. Bra gick det också för Therese Borssen som blev åtta. Anna Ottosson blev 18:e och Maria PH 21:a.
I snowboard, parallellslalom herrar gick två svenskar till åttondelsfinalerna, där de tyvärr båda blev utslagna, Richard Rikarsson, som tog silver i samma gren 2002 i Salt Lake City och Daniel Biveson.

Läggmatch på gång?

060221 Sport

Gårdagen (måndag) gav inga svenska medaljer om man bortser från de mycket välförtjänta silvermedaljer som de kvinnliga ishockeyspelarna fick ta emot av IOKs svenska ledamot Gunilla Lindberg för sin enastående bravad att slå USA i semifinalen.
Men det var nära. Den snart 37-årige, och därmed äldste deltagaren, Fredrik Nyberg boende i Seefeldt i Österrike gjorde ett mycket starkt första lopp i storslalom och placerade sig överraskande på en delad tredjeplats bara två tiondelar efter ledande fransmannen Francois Bourque. I andra åket föll han dock ner till en mycket hedrande femte plats.
I damernas super-G lyckades inte Anja Pärson få upp farten tillräckligt utan kom först på elfte plats med de tre andra svenskorna på platserna 21, 22 och 24. Glädjande nog var det Nike Bent som var bäst av de tre.
Idag hade jag tillfälle att se en mycket spännande tävling, sedan jag börjat dagen med ett pass på gymmet och sedan handlat frukt och fisk på torget i Anderslöv och samtidigt fått utlopp för en del sociala behov. På tal om det så pratade jag också med de tillfälliga ”kulturarbetarna” som i stora lådor återtransporterade de böcker till biblioteket i Anderslöv som varit förvarade på annat håll medan mögelsaneringen genomförts.
Tillbaka till tävlingen som var herrarnas skidskyttestafett 4 * 7,5 km. Sveriges position förbättrades hela tiden från reservens tolfteplats vid första växlingen. Tredjemannen Mattias Nilsson (bild) blev sträcksegrare och slutmannen Carl-Johan Bergman var så nära en bronsmedalj att målfoto fick avgöra, tyvärr till Sveriges nackdel.
Andra svenskar i elden var Johan Röjler på 1500 m skridsko, men 33:e platsen kan han väl knappast vara nöjd med?
I ishockeyns slutomgång är ett rävspel på gång för att skaffa sig den lämpligaste motståndaren i slutomgångens kvartsfinaler. Sverige möter under sena kvällen Slovakien och det är oklart om en seger eller en förlust är det bästa taktiken. För mig som är fyrtiotalist är allt resonemang om att av taktiska skäl ”lägga sig” nästan lika mycket fusk och etiskt oförsvarbart som att använda sig av förbjudna dopingmedel!

Ny stafettmedalj efter arton år

060220 Sport

Söndagen blev ännu en dag med medalj för Sverige. Denna gång var det herrarnas stafettlag som tog bronsmedalj. Det var nära att Mattias Fredriksson tagit tysken Angerer på upploppet och gett oss en silvermedalj. Italien var då redan i mål sedan länge. Mats Larsson gjorde en bra start och växlade i tätgruppen på fem åkare, Johan Olsson gjorde ett svagare lopp, blev 9:a på sin sträcka, och växlade som sexa, sex sekunder från täten. Anders Södergren förde upp Sverige till andra plats, efter Italien, vid sista växlingen sedan han presterat sträckans näst bästa tid. Första stafettmedaljen sedan Calgary 1988.

Efter söndagen har Sverige tagit 7 medaljer (jag inkluderar damkronornas redan säkrade medalj) och man får gå ända till Sarajevo 1984 och Calgary 1968 för att hitta en större skörd. Då ska vi dock inte glömma att de moderna vinterolympiaderna har fler grenar än tidigare.

Damernas super G blev inställd och går idag (måndag) i stället. En ny medaljchans för Anja. Som redan är en av de stora svenska olympiamästarna med de fyra medaljer hon tagit. Den legendariska Pernilla Wiberg tog ”bara” tre medaljer, varav dock två var guld.
Vad hände mer? Sverige gjorde en bra ishockeymatch och slog USA med 2-1.
I och med förlust 5-7 mot Tyskland och 3-8 mot Schweiz gled slutspelsplatsen för det svenska herrlaget i curling sin väg. Damerna förlorade mot Ryssland men är ändå med till slutspelet.

Anja-brons och stafettraffel

060218 Sport

Vilken dramatik, vilken spänning och vilken överraskning! De svenska olympiakvinnorna bjöd åter på en föreställning som höjde pulsen och skapade rysningar av glädje och spänning. Nära, nära att det blivit en ny medalj i damernas skidstafett på morgonen. Den spänningen varade ända fram till den sista halva procenten av loppet och då tycker jag att det ska bedömas efter vad som hände under de föregående 99,5 %-en. Det blev en fjärdeplats och bättre har tjejerna inte lyckats i stafett i en olympiad sedan 1968! Och som de körde. Tidigare har jag förstummats av Anna Dahlberg, Lina Andersson och Brita Norgren. Idag kom också Elin Ek till sin rätt och Anna-Karin Strömstedt (bild) var (liksom Brita) helt formidabel-fenomenal! Tack svenska tjejer för en ny svensk upplevelse i TV-fåtöljen.
Det var nästan så att Anja Pärsons andra bronsmedalj kom i skymundan. Hon rådde inte på Kostelic i den alpina kombinationen. Alla svenskorna kom på hedrande platser, Jessica Lindell-Vikarby blev åtta, Janette Hargin 12 och Nike Bent 14.

De svenska damerna tog sin sjunde seger i Curling, nu 10-5 mot Danmark.
I Super G fick Norge sin första guldmedalj. Patrik Järbyn blev 24:a – vad mer kan man vänta sig?
Tyvärr kom mina förhoppningar om guld för Anna-Karin Olofsson helt på skam. Hon gick ut som tvåa i jaktstarten i skidskytte men slutade på fjortonde plats efter sju bomskott! Men en silvermedalj har hon redan tagit! I stället vann en av mina favoriter överlägset, Kati Wilhelm, och hon ordnade med sin landsmaninna Martina Glagow tysk dubbelseger.
Det gick inte heller bra i herrarnas jaktstart med placeringar på 20, 27 och 40.
Erik Zachrisson blev diskvalificerad i skridskons 1 000 meter.
Dagens överraskning: Schweiz slog Kanada med 2-0 i ishockey. Sverige slog Litauen med 6-1.
Bilden är på på Anna-Karin Strömstedt som helt överträffade sig själv med en lysande insats som gladde mig och hela svenska folket:

Nya medaljer - Damkronorna i final!

060217 Sport

Vilken dramatik, vilken spänning och vilken glädje! Sverige slår USA i semifinalen i ishockey efter förlängning och straffläggning! Sverige är i final mot Kanada (eller Finland). Minst silvermedalj till ett lag som i sin helhet offrade sig, lyfte sig i håret och gav allt! Först gången som något lag – annat än Kanada - slog USA!
Maria Rooth från Ängelholm, det är min frus kusinbarn, jo, det är det faktiskt och det är just nu verkligen något att vara stolt över. Hon gör båda de svenska spelmålen i semifinalen mot USA och slår sedan in den avgörande straffen. Då har redan den blott 16-åriga Pernilla Winberg klarat den enorma olympiapressen och satt den föregående straffen sedan Sveriges två inledande straffskyttar missat. Kim Martin, den svenska målvakten, såg till att hindra alla USA-straffarna.
Skidor 15 km klassisk stil. OS-debutanten Johan Olsson tog en mycket hedrande sjätteplats. Södergren på 11:e, Mattias Fredriksson på 14:e och Mats Larsson på 20:e ger ändå hopp om medalj i den kommande stafetten. Om man räknar ihop platssiffrorna för ländernas fyra deltagare så var Sverige klart bäst, följt av Tyskland, Ryssland och Frankrike. OK, jag vet att stafett är stafett och inte statistik, men ändå!
I snowboard, bordercross för damer deltog Maria Danielsson och klarade sig bra. Hon blev femma i kvaltävlingarna och klarade en sjätteplats i finalen. Mer än godkänt för henne.
Curling herrar: Sverige-Finland 4-11 och Sverige-Storbritannien 2-8 och Sverige är utanför medaljdiskussionerna.
Damerna däremot vann den viktiga ”seriefinalen” mot Schweiz med 9-7 och leder nu serien. Två lag återstår att möta, Danmark och Japan, båda på nedre halvan av serien. Här stundar något stort.
Den alpina kombinationens störtlopp fick skjutas upp på grund av vädret. De två slalomåken gick som vanligt. Anja Pärson blev fyra efter M. Schildt, Kostelic och Kathrin Zettel. Jessica Lindell-Vikarby ligger på 14:e plats efter slalomåken, Janette Hargin 15:e och Nike Bent på 23:e.

Anna-Karin bättre än "Magda"!

060216   Sport

Så fick vi då se den ”riktiga” Anna-Karin Olofsson. Ny svensk OS medalj. Det blev en silvermedalj i skidskyttesprinten! Anna-Karin är därför redan olympiskt större än den legendariska Magdalena Forsberg. Magdalena tog aldrig mer än olympiskt brons – även om hon tog två. Anna-Karin har redan visat att hon kan ta silver! Och vilken inledning det blev till jaktstarten på lördag. Jag vågar sticka ut hakan och säga att det blir guld för Anna-Karin där.
Tar sedan Anja Pärson några medaljer till liksom herrarna och damerna i den individuella skidsprinten + Södergren på femmilen + ishockeylagen + curlinglagen etc etc så kanske denna vinterolympiad blir en av Sveriges bästa i modern tid. Man får gå tillbaka till Calgary 1988 då Sverige tog 6 medaljer – varav 4 guld. Det var på Gunde Svans och Tomas Gustafsons storhetstid. Vem hade anat detta efter de två inledande dagarna? Det var guldtjejerna Lina & Anna som visade vägen.
Britta Norgren visade att hennes placering på 15:e plats i söndags inte var en tillfällighet när hon idag tog en 11:e plats på damernas 10 km klassisk stil. Bättre gick det också för Elin Ek, 31:a i söndags, 23:a i dag. Lina Andersson, guldmedaljör från i förrgår hade däremot svårt att mentalt ställa om för ett nytt lopp och världsmästarinnan i sprint Emile Öhrstig blev bara 47:a. Tur att hon inte valdes att köra sprintstafetten, då hade det väl aldrig blivit guld där! Bra lagledare med känsla valde rätt.

Det blev två nya segrar för curlingdamerna. Först 8-4 mot Italien och sedan 5-4 mot USA. Efter fem omgångar ligger Sverige på delad första plats med Schweiz. Sverige har en mycket viktig (medalj)match i morgon mot Schweiz. Missa inte den. Stor chans för de svenska damerna att ta medalj precis som i Nagano 1998.
Men vad säger man om Sverige – Ryssland 0-5? Ska ”Vitrysslandsyndromet” från Salt Lake City 2002 åter drabba ”Tre Kronorna”?

Tre svenska deltagare i Snowboard – bordercross ska också nämnas. De kom på platserna: 12 Jonathan Johansson, 21 Jonte Grundelius och 28 Mattias Blomberg. I morgon blir det alpin kombination med Anja Pärson, Nike Bent, Jessica Lindell-Vikarby och Janett Hargin. Först störtlopp och sedan två slalomåk. Det blir spännande till tusen.
Det blir också semifinal i damishockey, Sverige – USA.

Medalj varje dag?

060215   Sport

Ny svensk OS medalj: Anja Pärson tar brons i störtlopp. En stor framgång för Anja. Övriga insatser mest besvikelse: Janette Hargin 17:e, Jessica Lindell-Vikarby 18:e och Nike Bent inte bättre än 22:a. Janica Kostelic, som är Anjas stora konkurrent startade inte.
Norge slår Sverige med 9-4 i curling. De svenska damerna slår Storbritannien med 8-6. Båda lagen har fortfarande medaljchans.
Säker svensk seger i Ishockey mot Kasakhstan med 7-2.
Herrar, puckelpist, tre svenskar deltog. Jesper Björklund tog en fin 5:e plats i finalen. Fredrik Fortkord blev 19:e medan Per Spett blev utslagen i försöken.

Själv ägnade jag mig mest åt att försöka montera det hemmagym för 2500 kr – MaxFit Pro 6000, jag köpt för medlemspris på Coop. Det levererades hem till mig idag. Det stod att det är ”enkelt att montera”. Jag använde en stor del av dagen till detta och den är fortfarande inte i körklart skick.

I morgon får Anna-Karin Olofsson chans till revansch i skidskyttesprinten. Jag tror på medalj för Anna-Karin. Vidare 10 km klassisk skidåkning för damer. Vad kan guldmedaljören Lina Andersson göra här?

Dubbla olympiaguld

060214   Sport

GULD, GULD, GULD: Underbart, underbart, underbart.
De svenska sprintamasonerna krigade ner allt motstånd och tog GULD! Lina Andersson och Anna Dahlberg; lyft dem till himlen och bär dem till paradiset!
25 minuter efteråt blir det SANSLÖST! GULD igen nu, är det den helt enastående Björn Lind och Tobias Fredriksson. (och det hade jag förmånen att via TV se ”live” medan jag cyklade på den nya motionscykeln. Bättre upplevelser kan man knappast få).
Efter 12 guldmedaljlösa år tar Sverige två guld på 25 minuter!

Inte mycket därför att gråta över att damerna förlorar curlingmatchen mot Norge med 10-3, att hockeydamerna förlorar stort mot Kanada (8-1) och att Markus Larsson och Johan Brolenius kommer på 25:e resp. 41:a plats i kombinationsstörtloppet. Det gick bättre efter slalomåken och totalt blev de elva respektive artonde man.

Hälften av de manliga skidskyttarna skötte dig däremot bättre i sprinttävlingen än i söndags. Mattias Nilsson blev 8:a och Björn Ferry 14:e.
Och Lag Peja Lindholm går som på räls. Tredje segern på rad kom mot Kanada med 8-7, sedan Kanada lett med 7-5.

De stora medaljgiganterna tycks bli Norge, USA, Ryssland och Tyskland. Norge har flest medaljer och Tyskland och USA flest guld.

I morgon onsdag är det ishockey Sverige – Kazakstan, störtlopp med Anja Persson och Nike Bent.
Lina Anderssons hemsida. Anna Dahlbergs sida.
(Lina Anderssons hemsida finns inte kvar 2008. I stället finns hon på SOKs sidor över aktiva och på Wikipedia.)

Träffsäkra stenar

060213   Sport

Svenska curlinglaget slog Nya Zeeland med 6-3. Senare på kvällen slog man Italien med 7-5. Det var det mest givande att följa på TV denna dag. Lag Peja Lindholm (bild) är verkligen värt att titta på. Här finns ett av Sveriges främsta medaljhopp.
Damernas curlinglag slog Kanada med 7-5.
Anna Olofsson kom på 16:e plats i kvalificeringsomgången i damernas snowboard, halfpipe, och var därmed utslagen från finalen.
I skidskytte 15 km missade medaljhoppet Anna-Karin Olofsson fem skott och kom på 16:e plats. Hon åkte näst snabbast av alla men fem minuters tillägg för bommarna blev för mycket.
I ishockey slog de svenska damkronorna Italien med 11-0. Det börjar också lukta medalj (brons).

På skridsko 500 m gjorde Erik Zachrisson en fullt godkänd prestation då han blir 20:e av 37 deltagare med två lopp på 35,80 och 35,81.
I damernas rodel och i konståkning hade Sverige ingen deltagare.

Hittills har 16 länder tagit medaljer. Norge har tagit åtta, USA, Ryssland och Tyskland 6 medaljer vardera. USA har tagit flest guldmedaljer (fyra).

I morgon är det sprinttävlingar i lag för både herrar och damer, då måste det väl ändå bli några medaljer för Sverige? Eller måste vi vänta på Anja Pärson?

Inte många ljuspunkter i Torino

060212   Sport

Under söndagen genomfördes åtta finaler i OS i Torino. I fyra fanns det inget svenskt deltagande alls: Backhoppning, Rodel, skridsko damer 3000 m och shorttrack herrar 1500 meter. Förväntningarna på de svenska deltagarna är nu inte högre än att den snart 23-åriga debutanten Britta Norgren (bild) från Östersund får betecknas som en stor positiv överraskning. Hon ledde loppet, Längdåkning damer, 7,5 + 7,5 km efter halva distansen och slutade på en mycket hedrande 15:e plats sedan hon tyvärr inte räckt till i den fria åkningen. Övriga svenska placeringar: Elin Ek blev 31:a och Anna-Karin Strömstedt 47:a!
I störtlopp deltog Patrik Järbyn född i Målsryd utanför Borås. Han var den äldste av alla femtiofem deltagarna på startlistan. Född 1969. Var finns de som ska ta över i Sverige efter honom? Järbyn kom på 33:e plats.
I Freestile Halfpipe klarade ingen av de tre svenskarna att gå till final. Efter de två kvalificeringsomgångarna kom Mikael Lundmark på 27, Mikael Sandy, på 36 och Stefan Karlsson, på 42 plats. Insatsen påminner om gårdagens skidskytte. Och samma kommentar: ”Hur kan de överhuvudtaget ha blivit uttagna?”

Det som räddade dagsäran blev herrarnas så kallade jaktstart. Anders Södergren skötte sig verkligen bra och tog ledningen strax innan slutet, klarade inte av spurten men slutade på en mycket hedersam 5:e plats. Övriga svenskar: Mattias Fredriksson 15:e, Johan Olsson 23:a och Jörgen Brink 31:a. Det var också den tävlingen jag valde att prova min nya motionscykel inför.
I morgon är det curling och Anna-Carin Olofsson i skidskytte: Lyfter det då?

OS-dag ett blev damernas

060211   Sport

Första OS-dagen i Torino blev utan tvivel Tysklands med två guldmedaljer eller kanske Norges, som inte fick något guld men imponerade med fyra medaljer totalt. De svenska herrarnas insatser blev inte mycket att skryta om. Johan Röjler blev 12:a på 5000 m skridsko och i skidskytte 20 km kom de svenska herrarna på 23, 28, 35 och 44 plats. Hur kan de överhuvudtaget ha blivit uttagna?
I nordisk kombination som är backhoppning och längdskidåkning i samma tävling hade Sverige
ingen representation alls, sporten existerar ju numera knappast i Sverige.
Nej, dagens behållning blev damkronornas 3-1 seger mot Ryssland i ishockey, en seger som nästan säkert ger minst semifinalspel och kanske till och med medalj igen? Det är tydligt att jag satsade på rätt sportgren när jag valde att prova min nya motionscykel framför ishockeymatchen på TV
Senare på kvällen ordnade Sara Kjellin en fjärdeplats i freestil, puckelpist.

Therese Borssen på pallen!

060108  Sport

Verkligt fint vinterväder i Anderslöv i dag. Jag tog en lång promenad i solskenet med god timing. I min bärbara radio var det sportsändning från damernas andra åk i slalom i Maridor i Slovenien. Det blev en spännande halvtimma. Tyvärr hade Anja Pärson åkt ut i först åket men det fanns andra goda svenskor kvar.
Efter första omgången var Therese Borssen sexa efter ett fint åk. Hon körde bra också i det andra loppet dock utan att kunna hålla försprånget till Janica Kostelic. Nu gällde det. Hur skulle de fem före henne köra? Femman, Nicole Hosp från Österrike lyckades inte behålla försprånget, fyran tyskan Gerg var borta efter bara några portar, trean Tanja Poutianinen föll. Tvåan i första loppet, österrikiskan Marlies Schild som vunnit så många slalomlopp denna säsongen, lyckades däremot bra och lade sig på första plats. Nu var Therese sämst fyra, bara Kathrin Zettel, bäst i första åket kvar att köra. Ve och fasa, Zettel bryter loppet och 21-åriga Borssen från Sverige är för första gången på pallen. Andra bra prestationer i Anjas frånvaro: 19-åriga Maria Pietilä-Holmner blev 8:a, hennes klart bästa placering någonsin i FIS World Cup och Anna Ottosson 16:e. Bra genrep inför vinterolympiaden nästa månad.
Therese har en fin hemsida här.

Ett fallet helgon?

2005-10-01  Sport

Ett stort och varmt tack till Stina Lundberg Dabrowski som gjort ett TV-program om Ludmila Engquist. Jag tycker att du Ludmila får i varje fall en viss upprättelse där.
Det finns de som gjort mångdubbelt värre saker än du som blivit både förlåtna och accepterade ändå. Jag har alltid tyckt att du blev mycket skamligt behandlad framför allt av sportjournalisterna i Sverige. Rent juridiskt begick du ett brott som fick som straff 20000 kr i böter – hur många andra svenskar har inte gjort sig skyldiga till så ringa kriminalitet. Dessutom hade du innan dess gett oss friidrottsälskare många höjdpunkter av lycka som ingen annan tidigare (Anders Gärderud får förlåta!). Detta borde ha gjort oss mer toleranta. Det skulle inte heller förvåna mig om många av dem som skrev ner dig själva flera gånger gjort sig skyldiga till till exempel rattfylleri, som är ett brott med mycket högre straffvärde. Men du begick ett annat brott utan att egentligen veta om det. Du visade att den person som pressen gjort till ett dyrkat helgon och en sol på Sveriges idrottshimmel också kunde ha sina fläckar, och det kunde inte accepteras!
Jag vet ingen svensk idrottskvinna som dittills varit så hedrad och så omtyckt av hela Sverige och särskilt av sportjournalisterna som du. Sedan dess har vi ju fått vår älskade Carolina Klüft. Må det dröja länge, länge innan hon utsätts för samma behandling.

Bild på Ludmila Engquist, vinnare av Jerringpriset 1996 och Svenska Dagbladets Bragdmedalj 1997. Hon vann guldmedalj i olympiaden i Atlanta 1996 och blev världsmästare 1997 i Aten på 100 meter häcklöpning.

Finnkampen del 2

2005-08-28   Sport

Det var roligt att titta på den unga släggkastaren Tracey Andersson. Hon tävlar för Heleneholm i Malmö men är uppväxt och grundtränad i IFK Trelleborg. Hon vann överraskande SM titeln för en vecka sedan. Idag fick dock Cecilia Nilsson revansch. Tracey ska kasta över 70 meter till Kina-olympiaden om två år! (annan blogg om Tracey).
Andra lokala storheter var MAI-tjejen Daniela Lincoln-Savaedra som blev tvåa efter Carro i längdhoppet och slog alla finskorna och helsingborgaren Johan Wissman som visade gammal god form med en överlägsen seger på 200 m.
Annars dominerade även idag den oövervinnerliga supertrion men är det verkligen nödvändigt att dessa tre tar på sig ett så enormt arbete. Sverige är ju på damsidan helt överlägset Finland och hade vunnit ändå. Susanna Kallur vann fyra segrar och Carro sprang 100 metersloppet mitt i sin längdtävling. Trots att hon redan vunnit kom hon tillbaka och hoppade nästan ett rekordhopp med 6,91. Så blev det också dödstyst över hela Ullevi när Carro ”störtade” i häckloppet. Det låter som om hon fick en muskelbristning men det såg helt hemskt ut. Allt stannade upp och det visar vilket ”nationalhelgon” som Carro är. Men för att tillfredsställa publiken får hon inte riskera sin hälsa. Jag är övertygad om att både Carro och tvillingarna mycket gärna gör denna jätteinsats och känner sig hedrade av det men förbundsledningen och tränarna borde ha förstånd att hålla tillbaka dessa excesser. Det kanske också är stimulerande för andra friidrottstjejer att få fler chanser att tävla i en finnkamp.

Finnkampen del 1

2005-08-27   Sport

Fin eftermiddag mellan tre och sex idag. En gammal friidrottstradition som är så bra att man knappt fattar att den kan få vara kvar. Att visa hela ”Finnkampen” på svensk TV. Första delen gick idag och nästa del kommer i morgon. Det är en verklig underhållning. Visst går det lite långsamt men den tiden fyller jag ut med att träna under tiden. Jag har en lyxig motionscykel som jag köpt begagnad och billigt av chefen för Aurahallen i Malmö, ni vet där man spelar badminton. Jag använder också skivstång och olika hantlar. Jag har ett helt program jag kör igenom samtidigt som jag följer den intressanta friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland. I år går den i Göteborg, den skulle egentligen gått i Finland men där har man haft nog med de nyss timade världsmästerskapen i friidrott.
Lördagens svenska höjdpunkter:

Tredubbelt svenskt på 200 m för damer: Susanna slår tvillingsystern Jenny på nytt personligt rekord!

Tredubbelt svenskt i Stavhopp för damer: Min personliga stora favorit Kirsten Belin segrar!
Camilla Johansson vinner tresteg före mer namnkunniga finskor. Men så fick hon också hjälp av magiske mirakeltränaren Yannick Tregaro.
De fantastiska damerna; tvillingarna + Carro + Emma Rienas sätter svenskt rekord på korta stafetten och utklassar finskorna.
Herrarna då? Mattias Claessons fantastiska långspurt och seger på 800 meter. Oscar Käck slår personligt rekord på 10000 meter med en halv minut och slår den legendariske finnen Janne Holmén efter en otrolig tempoväxling på sista varvet. Malmöbon Jimmy Laursen, säker segrare på 400 meter.
Här kan ni läsa mer om finnkampen och dess historia. Bild på stafettflickan Emma Rienas.

Glädjespridarna Kajsa, Emma och Yannick

2005-08-08    Sport

Två timmars fantastisk TV-underhållning på toppnivå. Mellan 18-20 i kväll bjöd SVT på en förstklassig thriller med spänningen på kokpunkten nästan hela tiden. Inget är så bra att se på TV som friidrott och särskilt stora mästerskap och gärna hopp, särskilt höjdhopp. Och allra bäst är det att få vara med om något så enastående som två svenska medaljer i samma gren. Kajsa Bergqvist var helt otrolig och vann överlägset sin första guldmedalj utomhus i ett stort mästerskap. Att kunna komma tillbaka på detta sätt efter en lång skadeperiod är mycket imponerande. Bakom denna framgång ligger naturligtvis den magiske mirakeltränaren Yannick Tregaro som också kunde glädja sig över att hans flickvän tog en mycket överraskande bronsmedalj. Emma Green är bara 20 år men tog medalj och satte personligt rekord i sin första stora seniortävling. Tala om att ha nerverna under kontroll! Mirakeltränarens hemsida.
Bilder på Kajsa, Emma och Yannick:

      

Underbara, makalösa Carro

2005-08-07   Sport

I dag regnar det men vad gör väl det. Visserligen har det kommit 40 mm regn i Anderslöv som ett antal brutala regn- och hagelskurar med en dånande åsknedslag så att strömmen flera gånger brutits. Men strömmen har räckt för att kunna följa, på TV, de tillfällen då Carolina Klüft tävlat i friidrotts-VM i Helsingfors idag. Inte nog med att hon gläder några miljoner svenskar (men säkert också idrottsintresserade i andra länder) med att åter ta en guldmedalj i sjukamp, hon gör det på ett ”olidligt spännande” sätt. Hennes andra spjutkast i dag, sedan hon inlett med ett vingligt kast som mer liknade en otränad amatörs, följdes av ett proffsigt kast, på över 47 meter, ett av hennes bästa någonsin i tiokampsserierna. Detta chockade ”halvspecialisten” madame Eunice Barber från Frankrike som inlett med nästan 48 meter. I ett huj tog Carro åter ledningen och kunde gå ut med ett försprång på ungefär en sekund till godo på Barber på avslutande 800 m. Egentligen synd om Barber som jag tror verkligen såg en chans att bli världsmästare. T o m så mycket att hon la in protest mot Carros första hopp i längdhopp med vilket hon vann på 6,85. Carro skulle ha trampat över! Protesten avslogs, förstås.
Och så denna ”fullständigt makalösa” avslutning på 800 m där hon först sätter hjärtat i halsgropen på någon miljon tittare för att så sätta personligt rekord och utklassa Barber med tre sekunder! En ny guldmedalj åt den som än en gång visar sig bäst i världen.
Glädje skänkte mig också ”goe gubben” från Lysekil, Mohamed Mustafa, född 1979 i Mogadishu, som gjorde ett väldisponerat och klokt lopp som ”lätt” kvalificerade honom till finalen i 3000 meter hinder och diskuskastaren Anna Söderberg som i kvaltävlingens allra sista kast ökade med över 3 meter och blev åtta och klart finalkvalificerad bland 22 deltagare. Tyvärr har inte Kirsten Belin den riktigt rätta stabiliteten när det gäller stora tävlingar och klarade inte kvalificering till finalen i stavhopp. Men oj vilken skönhet hon är! Hade det handlat om Miss-VM hade hon varit självskriven i finalen.
Kirsten Berlins hemsida.
Bilder på Kirsten och Carro samt Mohamed och Anna:

      

Hanna, min Hanna!

2005-06-16  Sport

En fantastisk fotbollskväll!
Två och en halv timme kunde vi alla njuta av en spännande fotbollsmatch. Semifinalen i europamästerskapen i damfotboll i England. Allt var optimalt förutom naturligtvis att Norge vann med 3-2. Jag har flera favoriter bland de duktiga fotbollstjejerna men en har sedan många år varit min absoluta favoritälskling. I kväll gjorde hon två mål, ni förstår vem, Hanna Ljungberg!

 

 

 

sidans topp