Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Årets förvillare

20060430    Nyheter & Politik, Svensk

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) utser varje år en ”Årets Folkbildare”. Priset för 2005 fick Nils Uddenberg, professor i Livsåskådning. I senaste numret av Forskning & Framsteg debatterar han bland annat vad man kan säga och inte säga i evolutionens namn. Föreningen utser också en ”Årets förvillare”, detta år fick Ella Bohlin, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, välförtjänt den tvivelaktiga äran att bli mottagare för sin vilja att jämställa skapelsetro med vetenskap i svenska skolor.

Bohlin intervjuades nyligen i tidskriften Humanisten och sade då: "Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med Bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning för vilken av dessa läror som är korrekt."
Man håller gärna med chefredaktören Christer Sturmark att en politiker som har en kreationistisk världssyn, det vill säga tror på en skapare av världsalltet och människan, underkänner förnuft, rationell analys och accepterande av fakta. En politiker måste ta fakta på allvar. En makthavare som inte gör det är en fara för demokratin.
Tidigare tyckte jag att SSUs ungdomsförbundsordförande Anna Sjödin hade nått gränsen för vad som är acceptabelt för en politiker med ansvar för att fatta beslut som berör andra människor. Nu vet jag att KDU har trätt över den gränsen!

Kvinnors villkor här och där

20060429     Nyheter & Politik, Internationell

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, är moralens väktare. Det gäller att förbereda sig på den tid då Imam Mahdi, som gick bort för över tusen år sedan, ska återkomma och ta makten i världen. Kvinnor som låter hår sticka fram under huvudduken eller som bär snäva jackor och byxor som inte täcker hela benet kommer därför att gripas. De riskerar att få böta motsvarande 500 kronor eller sitta två månader i fängelse. Att gå ut med hunden och att ha parabolantenn är också i strid med islam, den enda sanna läran, och ger höga böter.
Bättre är det däremot i Spanien. Där angriper den spanska regeringen ”storlek-36-diktaturen”. Regeringen menar att modekedjorna använder för små storlekar i sin reklam och därmed orsakar ätstörningar hos unga flickor. Målet är att det estetiska idealet ska närma sig verkligheten. Vilket bra initiativ!
I Rio de Janeiro tröttnade unga kvinnor på alla män som tafsade på dem i den trånga tunnelbanan och fick en lag om separata kvinnovagnar på tunnelbanan under rusningstid dit män inte har tillträde. Två konkreta förbättringar i västvärlden. Fortsatta försämringar i den islamistiska.

Islamistisk trojansk häst på Balkan

20060428    Nyheter & Politik, Internationell

En underrättelserapport gemensamt gjord av amerikanska och kroatiska underrättelseexperter visar att extremister som delvis finansierar sin verksamhet med narkotikasmuggling, försöker infiltrera Västeuropa från Afghanistan och andra länder via en korridor genom Turkiet, Kosovo och Albanien. Det handlar om militanta islamister med koppling till al-Qaida och andra terrororganisationer ofta förklädda till ”vanliga” invandrare och flyktingar. Terroristerna utnyttjar Bosniens och Kosovos slappa gränsbevakning för att träffas, träna och eventuellt planera attacker på andra håll i Europa.
Under Balkankriget i början av 90-talet kom tusentals ”heliga krigare” till Europa för att slåss på muslimernas sida i Bosnien. Många aktiva militanta fanns i Bosnien redan tidigare innan det etniska kriget startade.
Jag har placerat min blogg i Anderslöv på bloggkartan.se

Lustmord biter inte på odödlig deckarfigur

20060427   Böcker, Deckare

Ulla Trenter ”gick i lära” hos sin man den berömde kriminalförfattaren Stieg Trenter från 1959–1967. Sedan inledde hon sin egen författarbana med att avsluta Stiegs knappt påbörjade bok ”Rosenkavaljeren”.
Hon skrev sedan själv tjugotre böcker och avslutade sin deckarkarriär 1991 med ”Sköna juveler” som är riktigt bra, mycket bättre än de böcker som blev Maria Langs sista ungefär vid samma tidpunkt. Trots att upplägget av ”Sköna juveler” mycket liknar Langs ”Flyttbil försvunnen” från 1989. Med stygga brottslingar och en snäll brottsling som får den unga kavata flickan på slutet.
Riktigt sant är detta emellertid då det efter en paus på åtta år 1999 kommer två noveller av Ulla. De ingår i boken ”Lustmord” som hon skriver tillsammans med Inger Jalakas. Den första novellen ”Hotell är till för att vila” är verkligen värd att läsa främst därför att Harry Friberg och Vesper Johnson här för första gången framträder i sin rätta ålder. Tidigare har de inte drabbats av tidens tand trots att de varit med i inemot ett halvt sekel!
Det är tydligt att Ulla här gör ett sista(?) försök att bli av med sin avlidne mans Stieg Trenters fantasiskapelse (?) Harry Friberg (se bild) som förföljt henne genom hela hennes skrivande. Hon har gjort försök att skriva utan att han var med men det har aldrig blivit bra resultat. I hennes senaste böcker har han ofta endast vilat över händelserna som en osynlig ande men till sist alltid kommit med under den sista avslutande måltiden då alla intrigens lösa trådar nystas upp, ofta tillsammans med Vesper Johnson. I detta sitt sista försök att göra sig av med honom griper ödet in medelst förväxling av glas och kaliumcyaniden som var avsedd för att för alltid släcka fotograf Fribergs livslåga hamnar i en annan persons glas. Lustmordet slår fel. Ulla blir inte av med honom.
Bild av det legendariska deckarparet – troligen fortfarande i livet – kriminalintendenten Vesper Johnsson, en ”originell, impulsiv och fåfäng herre" som borstar sin lilla mustasch omsorgsfullt, han har en knäande gång, är kort till växten och bär skor med ovanligt höga klackar (se bild). Filar med nagelfil på sin vänstra tumnagel och fotograf Harry Friberg med en förbluffande förmåga att råka in i mordfall men också att charmera de unga flickor som finns med i alla böcker och utan vilkas rådiga och modiga uppträdande kunnat leda till herr Fribergs förtidiga bortgång.

Rapsbaggarna

060426   Böcker

Jag har just läst en verkligt bra bok som gett mig glädje och kunskap och som jag verkligen kan rekommendera. Det är ”Rapsbaggarna” av Karin Brunk Holmqvist, Kabusa böcker, 2005.
Det är en naivistisk bok men varför inte? De allra flesta bokälskare är naiva och varför ska det inte skrivas böcker som gör alla oss glada? För glad är vad ”Rapsbaggarna” gör mig.
Den är nostalgiskt och beskriver en period som vi gärna vill minnas hade varit just så som Karin Brunk Holmqvist beskriver den. Den handlar om två bröder i tidig pensionsålder, Henning och Albert, som bor i en gammal stuga i Onslunda på Österlen. De lever ett enkelt liv som skapar förnöjsamhet och tolerans. Den verkliga, upplevda och självklara toleransen mot våra medmänniskor som är ett resultat av det liv de lever i motsats till den tolerans som idag predikas uppifrån av politiker och massmedia och som dessa snarare vill ska vara en acceptans av sitt förtryck över oss andra.
Boken är en uppgörelse med dessa de dryga, okunniga och fega översittarna, de är som ”uppblåsta påfåglar som trör högt och spissar truten”. Det är ryktesspridarna, skvallertanterna.
Bröderna lever ett liv i fåordighet därför att de så väl förstår varandra. Det enkla liv de lever gör att de upplevelser som för andra kan framstå som trista och intetsägande är för dem ett firande med hjälp av Mariekex med riktigt smör emellan till eftermiddagskaffet.
Bröderna är inte modiga men inte heller fega. Deras avlidna moders regler och önskningar är smått heliga för dem som vägvisare i livet och när dessa överträds av andra reagerar de genomtänkt, aktivt och modigt.
Boken är också en kärleksförklaring till Österlen med sina bethögar, pilealléer, sina små grusvägar och alla sina vanliga människor.

Datainspektionen, Göran Gräslund

060425     Nyheter & Politik, Svensk

I Computer Sweden, Sveriges IT-tidning finns det ofta intervjuer med aktuella personer, nu senast med Göran Gräslund bild) som sedan två år är chef för Datainspektionen. Intervjuerna avslutas regelbundet med ”På en skala” där intervjupersonerna får välja ett av två alternativ. I dagens it-värld och en tidning som Computer Sweden väljer Gräslund ”tidning framför Webb”, ”stationärt framför bärbart”, ”humaniora framför teknik” samt ”Deckare framför Nobelpris! Det visar en självsäkerhet och ett civilkurage som är lika ovanligt som välkommet och nödvändigt. Om sin fritid säger han att ”Jag lever ett trist, behagligt liv”. Om jag får vara förmäten nog att tolka detta så betyder det att han lever ett liv som är behagligt för honom men som för andra som inte förmår dela denna hans förmåga förefaller vara trist. Det är män som Göran Gräslund, som av CS benämns ”Integritetens riddare” vi behöver i den nya regeringen i stället för Tomas Bodström vars många, nya lagförslag urholkar vår integritet, förminskar vår mänsklighet och inskränker vår personliga frihet!

Fri tävlan mellan kulturer

060423    Nyheter & Politik, Svensk

En socialdemokratisk politiker i Trelleborg, Eva-Christin Arkenlund, som är ledamot av Individ- och Familjeomsorgsnämnden har skrivit en insändare i Trelleborgs Allehanda den 22.4 där hon ställer frågan vilken kultur som ska ha företräde i ett svensk samhälle.
Jag har aldrig uppfattat uttrycket multikulturellt Sverige som att alla de många kulturerna som Sverige nu består av ska ner i en och samma smältdegel ur vilken ska komma ut en likriktad, ointressant produkt avsedd för alla men som ingen kultur egentligen kan känna sig hemma i. Att sträva efter detta tror jag är en mindre lyckad strategi. I stället betyder ett multikulturellt Sverige för mig, ett Sverige med många olika kulturer sida vid sida.
Låt oss ha en fri tävlan mellan dessa kulturer. I denna tävling ska emellertid de spelregler följas som sätts av att Sverige är ett demokratiskt samhälle. De lagar som riksdagen stiftat ska följas av alla oberoende av vilken kultur man tillhör. Under denna förutsättning ska det sedan vara fritt för vilken kultur som helst att framträda och samla sina egna medlemmar och värva nya medlemmar från andra kulturer. Jag tycker inte att någon kultur ska ha företräde – ingen kultur ska diskriminera någon annan kultur - alltså under förutsättning att man följer de svenska lagarna.
Alla ska bidra med den insats, den skatt och arbete som krävs av varje person för att finansiera de offentliga, gemensamma utgifterna. Detta ska krävas i lika stor utsträckning av alla kulturer. Låt under dessa förutsättningar alla kulturer tävla med varandra om att bäst tillfredsställa människornas behov i Sverige.
Låt varje kultur utveckla sin kultur – låt oss ha ett mångkulturellt samhälle – med kulturer som konkurrerar med varandra inom ramen för de parlamentariska – demokratiska reglerna.
De kulturer som t ex fostrar sina barn på annat sätt än vad svenskarna gör ska få göra det så länge det inte strider mot svensk lag och män ska få vara den nödvändiga förebilden som pojkar behöver. Detta ska inte hindras för att det eventuellt ”krockar med svensk kultur” eller inte överensstämmer med den svenska moralen eller svenska värderingar! Detta är en god integration.

En bra dag med en bra avslutning

060422   Dagbok

På väg till Malmö
Del 2. Nautilus, Stadsbiblioteket, Konsthallen och Lernia.
Snart är jag på Gymmet Nautilus på Jägersrovägen i Malmö. Det känns alltid som att komma hem. Det är åttonde året som jag tränar där. Jag börjar med 18 minuter på ”trappan”. Redan efter halva tiden börjar endorfinerna rinna till och därmed börjar känslan av att vara ”hög” som kommer att vara i flera timmar. Bidrar gör också musiken från 50-70-talet som jag har på min mp3-spelare. Efter en timmes träning med styrkemaskinerna avslutar jag med stretching och kalldusch. Jag funderar på ett pass i solariet också men cancerrisken känns för stor.
Jag parkerar bilen på Johannesskolans personalparkering där jag kan använda då min frus frikort. Hon är på en tredagars rektorsutbildning i Båstad. Skolan är en av de 100 skolorna i Sverige som snart kommer att få 10 resurspersoner med utländsk bakgrund, som dock inte behöver vara lärare. Denna extra resurs går till de skolor som har lägst andel elever med gymnasiegodkända betyg då de slutar grundskolan. Det finns tio sådana skolor i Malmö, de flesta i stadsdelarna Rosengård, Södra Innerstaden och Fosie. Men parkeringsplatsen var bra.
Jag promenerar tjugo minuter till Stadsbiblioteket där jag lämnar mina böcker. Sedan sätter jag mig vid en skrivplats högst uppe i galleriet med god utsikt över den alltmer vårgrönskande Slottsparken. Jag sitter länge i en lugn och kreativ miljö med flitiga studenter runt mig. Där går det bra att arbeta.
På vägen hem passerar jag Konsthallen och går in och får mig en titt på Ernesto Netos ”The Malmö Experience” (se bild). Den är värd en egen mässa. Till sist söker jag upp min gamla arbetsplats på Lernia på Fosievägen. Jag välkomnas av mina arbetskamrater på ett trevligt sätt. Det blev en bra avslutning på en bra dag.

Fotboll och återvinning

060421   Dagbok

På väg till Malmö
Del 1. Fotboll och återvinning i Anderslöv.
Första anhalten var redan i Anderslöv, vid återvinningsstationen som ligger i anslutning till idrottsplatsen för byns hjältar, Anderslöv Bois, som precis har startat säsongen med en bortaseger med 3-0 mot Hakoah, en judisk-etnisk förening från Malmö. Naturligtvis nätade målspottaren, som dessutom är min granne, Tim Gabrielsson, även denna gång. Nästa match är på söndag klockan 14, då hemma mot Blentarps BK. Spelar gör man i div. 6 Sydvästra B.
Intressant är att både ”byalaget” Anderslöv Bois och ”kommunlaget” Trelleborgs FF, i superettan, inledde säsongen bra liksom förra året. För båda lagen gick det sedan betydligt sämre och de klarade sig med ett nödrop från nedflyttning. Måtte det bli en förändring i år.
Jag hade tidningar, kartonger och glas, ofärgade och färgare att lägga i sina respektive containrar. Containrarna var nytömda och hela platsen föredömligt städad. Det är bättre att tömma och städa regelbundet än att utse speciella ”poliser” i pensionsåldern som ska anmäla personer som när de inte hittar en plats att deponera sitt avfall ställer det vid sidan. Det är skamligt att bötfälla människor som frivilligt ställer upp och hjälper till att förbättra miljön med ett aktivt sopsorteringsarbete. Dessa ska hedras, inte bestraffas. Här är Trelleborgs kommun på rätt väg. Nöjd över att ha gjort min plikt åkte jag sedan ”hundraettan” till Malmö, landsvägen som utgör Söderslätts norra gräns.

Ovälkomna nya medlemmar

060420   Nyheter & Politik, Internationell

Nu är det dags för en ny utvidgning. Nu är det Bulgarien och Rumänien, två länder som genomsyras av maffia och korruption, som ska väljas in i klubben. Samtliga 25 EU-länders regeringar har godkänt Bulgariens och Rumäniens medlemskap liksom EU-parlamentet. Därför kan praktiskt taget ingen stoppa EU-kommissionen att i maj föreslå att Rumänien och Bulgarien blir medlemmar i januari 2007, alltså om drygt ett halvår. Jag undrar om detta inte riskerar att bli nådastöten för Europeiska Unionen i varje fall i den formen som den har nu.
Den tyska domaren Susette Schuster återvände nyligen från ett uppdrag i Bulgarien med en ”oroväckande” rapport: ”ett kaotiskt rättsväsen, utbredd korruption och lågt förtroende för staten bland medborgare”. Ett annat EU-organ har varnat för att EUs kamp mot terrorism, narkotika -, vapen – och barnhandel, kommer att undergrävas när ”gangstergängen” får tillgång till alla akter och dokument via Bulgariens medlemskap.
Samma personer som i Bulgarien på uppdrag av den kommunistiska statsledningen för 20 år sedan handlade med droger, innehar i dag nyckelposter inom polis, rättsväsende och politik. Dessa politiker och myndigheter kommer också att få kontroll över de 2,3 miljarder euro (22 miljarder svenska kronor) som Bulgarien får i stöd av skattebetalare inom andra länder i EU de kommande tre åren.
Jag tror att risken är mycket stor att EU-medborgarnas förtroende för EU-byråkratin kommer att sjunka till en nivå där EUs fortbestånd ifrågasätts och kanske omöjliggörs. Var detta verkligen nödvändigt? Varför har inte en enda av de 25 regeringarna haft mod att vika av och säga ifrån i tid? För att en utvidgning ska vara legal räcker det ju med att ett land röstar emot. Samma regler som stoppade Kommissionens förslag om en ny författning. Men då var det ju folket som bestämde – inte regeringarna!

De vassa tänderna

060419   Böcker, Deckare

Jag har just läst Staffan Tjernelds bok ”De vassa tänderna”, 1956.
Skeppsredaren och kaptenen Torsten Bernard bjuder anställda på en lång båttur med den stora och lyxiga segelbåten ”Mariana”. Han vill fira sin förlovning med den unga Viola Sten. Detta uppskattas inte av hennes före detta fästman Rolf Randgate som under hela segelturen på olika sätt försöker störa, hota och skapa stor skräck. När en man hittas drunknad vid Helligdomens klippor (se bild) på Bornholm befarar de därför att någon har mördat Torsten Bernard. I själva verket handlar det om en berusad betplockare från Norrland.
Torsten Bernards företag grundar sig på att hans farfar kommit över ett strandat fartyg, troligen genom att slå ihjäl en person på båten. Detta kommer Sam Bergman på då han gör research för att skriva en hyllningsbok till företagets 100 års jubileum. Detta våller honom moraliska problem.
Ytterligare ett antal personer med många olika bindningar sinsemellan, de kan vara av ekonomisk eller känslomässig art eller båda, samlas mer eller mindre tvångsmässigt i det trånga utrymmet som även en stor segelbåt ger. Till sist gör de två unga paren myteri, kapar båten och flyr genom Öresund till Oslo.

Det är en mycket spännande bok, men inte en ”deckare” i traditionell mening.
Bokens titel ”De vassa tänderna”, anspelar på skeppsredarens dotter Marianas spontana kommentar då hon för första gången ser Helligdommen på den danska ön Bornholm, som är ett vackert klipparti med branta klippor och djupa grottor. Mariana tycker att klipporna ser ut som tänder, "Vassa tänder som biter sönder allt som råkar komma i närheten".

Staffan Tjerneld (1910-89) var journalist på DN och Expressen, men var mest känd som revy- och operettförfattare.
Han skrev också ”Brott i sol” 1946, vars slut är så mystiskt att jag när jag läst boken skrev kommentaren: ”sedan slutar boken. 4 tomma sidor följer. Man tror nästan att någon rivit av de sista sidorna. Verkligen ett ovanligt och mystiskt slut” samt ”Röd Amaryllis” 1951 som är en mer traditionell deckare.

Snabbare tänkande med testosteron

060418   Forskning & Vetenskap

I hjärnan bildar så kallade oligodendrocyter ämnet myelin. Det feta myelinet sveps runt nervcellerna och gör att de elektriska signalerna mellan cellerna leds snabbare. Ju bättre en elektrisk ledare är isolerad ju snabbare kan elektronerna röra sig i den. Myelinet är därför av stor betydelse för flödet av nervsignaler. Så det påverkar både våra känsloupplevelser och förmåga att tänka
Nu visar amerikanska forskare att hanar har omkring en tredjedel mer myelin i hjärnan än honor, åtminstone är det så när det gäller möss. De har också funnit att det manliga könshormonet testosteron har en positiv effekt på myelinbildning. Kastrerade hanmöss, som saknar testosteron, får myelinfattigare hjärnor än andra hanar. Det vore intressant att veta om man kan påverka sin egen hjärnas myelinmängd genom att inta mer av några specifika fettsyror som myelinet bland annat består av.
Studien presenteras i Journal of Neuroscience February 1, 2006, 26(5).

Sammanfattning finns här.

Kejsarsnitt allt vanligare

060417   Nyheter & Politik, Internationell

Ett kejsarsnitt är ett stort ingrepp. En ärrig livmoder ökar risken för att moderkakan hamnar fel eller lossnar vid nästa graviditet. Dessutom är kostnaden för ett planerat kejsarsnitt, 36 000 kr, dubbelt så hög som för en vanlig förlossning. I Sverige har andelen kejsarsnitt ökat med 50 % från 1990 till 2003 och ligger nu på över 16 % vilket är högre än Världshälsoorganisationen, WHOs, rekommendation på 10-15 %. En undersökning som gavs ut av Socialstyrelsen 2005, Kejsarsnitt i Sverige 1990-2001, finner att den främsta orsaken till att kejsarsnitten ökat för den kategori förlossningar där barnet är fullgånget och ligger med huvudet rätt nedåt är att mammorna idag är äldre och fetare. Kvinnor med högre vikt får ofta stora barn som väger över 4,5 kg och detta anses ibland vara tillräckligt skäl till kejsarsnitt. Ett annat skäl som uppges är att äldre kvinnor kan vara sjukligare.
Hur som helst tycks vi ha fått i Sverige en ganska betydande förändring när det gäller tidpunkten och sätten för fertilitet, graviditet och födslar.
(se Forskning & Framsteg, 2006 nr 3, April). Sammanfattning finns här. Mer om kejsarsnitt här.

Cykeltur till nedlagt sockerbruk

060416    Anderslöv & Söderslätt, Motion

13 november i fjol var senaste gången jag cyklade en längre tur på det vackra Söderslätts angenäma småvägar. I dag var det dags igen. Mitt på dagen var det tolv grader varmt så trots att det var mulet var det möjligt att för första gången i år cykla i shorts med bara knän. Säsongsinledningen blev en tur på 18 km på drygt en timme och turen gick via Fröjdenborg till Lilla Jordberga i Vemmenhögs härad med sitt år 2000 nedlagda sockerbruk och en bit förbi mot Källstorps kyrka innan jag vände och fick upp farten i den (nu) generösa medvinden. Skönt, skönt!
Skånska Biobränslebolaget AB är igång med att utreda möjligheterna att producera biogas från Jordberga sockerbruks nedlagda anläggning. Sockerbruket byggdes redan 1890-91 och var länge ett mycket viktigt centrum för alla bygdens betodlare.Bild på Jordberga sockerbruk nedlagt 2000 (se ovan).
(Ovannämnda länk fungerar inte. Hösten 2008 började rivningen. Se bild till höger)

Koka(in) på skolköksmenyn i Bolivia

060415   Nyheter & Politik Internationell

Sedan en indian och representant för landets kokaodlare valdes till president i Bolivia har den traditionella produkten kokain kommit till heders igen. Fram tills Evo Morales tillträdde presidentposten i slutet av januari bedrev landets armé en systematisk utrotningskampanj mot kokaodlarna. Den nye presidenten som har Fidel Castro som sin stora idol har nu stoppat utrotningskampanjen. Miljoner fattiga bolivianer har sedan sekel tuggat kokabuskens blad, ett missbruk som anses dämpa hungerkänslan och göra det tunga arbetet uthärdligt. Eller så är indianerna sedan generationer förblivit fattiga just för att de förslöats av ständigt intag av kokain. För Bolivias indianer är inte kokablad narkotika. Narkotika blir det först då växten förädlats till kokain men inte när man intar den i ”rå” form. Nu föreslås till och med att kokablad ska inkluderas i skolmaten. Utåt försäkrar dock Morales att Bolivia kommer att respektera alla internationella avtal om bekämpning av narkotika och narkotikahandel. Bolivia är utfattigt och vågar inte riskera att förlora de generösa dollarbidragen som landet får från USA och andra västländer. Andra bloggar om: narkotika, kokain, Morales, Bolivia

Polisen nöjd med brottsutvecklingen i Malmö

060414   Nyheter & Politik, Svensk

I veckan som gick höll polismästaren i Malmö, Ulla Ardermark, presskonferens. Orsaken var att hon var så glad över att kunna rapportera att det faktiskt denna vinter funnits dagar utan att det rapporterats ett enda ungdomsrån. Att det inträffat fem rån av ungdomar just samma dag som polisen satt och förberedde presskonferensen var bara simpel otur. Vad Ulla ville framhålla för den samlade pressen som ett tecken på en ”ljus och positiv utveckling” var att vissa typer av brott varit färre under det första kvartalet 2006 än under motsvarande period förra året. Ulla vill att vi ska se denna minskning som en effekt av polisens ändrade arbetssätt men det kan lika väl bero på den ovanligt kalla, snörika och långa vintern som gjort det mindre inbjudande för buset att ge sig ut på stan och hota och råna. Värre är att andra brott under samma period har ökat mer än vad gaturånen minskat. Så totalt sett har brottsligheten ökat! Särskilt knarkbrotten ökade med 59 %!
En annan statistik är att av 905 personrån i Malmö stad under 2005 har polisen lyckats ”knyta en misstänkt” till knappt 200 av dessa. Antalet som åtalats och dömts är ännu lägre. Risken att drabbas av åtal och dom är inte särskilt stor för de ungdomar som rånar andra och gör Malmö till en otrygg stad för många att leva i. En ljus och positiv utveckling Ulla? Den känner nog inte många Malmöbor igen.

Makten framför allt!

060412   Nyheter & Politik, Svensk

I dag vill 50 % av svenskarna enligt en undersökning gjord av Göteborgs universitet ha kvar och fortsätta använda kärnkraft. Var sjätte svensk vill till och med bygga ut den. Och det är lätt att förstå, det är en ren form av elproduktion som inte bidrar till koldioxideffekten. Detta har man också upptäckt i andra länder. Varför i herrans namn beslutar då regeringen om en minskning av kärnkraft i stället? Svaret är naturligtvis att de anser att en borgerlig regering är värre än smutsig energiproduktion. Kärnkraften måste bort annars riskerar den socialdemokratiska regeringen att fällas av det pyttelilla miljöpartiet.
Detta visar att den socialdemokratiska regeringen bara tar ansvar för en sak nämligen att får vara kvar vid köttgrytorna = den enorma mängd skatter som svenska folket betalar till den. Tänk att vara stats- och finansminister och få bestämma över många hundratals miljarder kronor varje år. Visst är det viktigare att behålla denna maktposition än att undvika en koldioxidökning i miljön och en global värmeökning på sikt med alla dessa allvarliga konsekvenser.

Längden har betydelse

060411   Forskning & Vetenskap

Längden har betydelse!
Det tycks förekomma en allmän lönediskriminering av kortväxta.
Ett flertal långtidsstudier från USA och Storbritannien visar faktiskt att det finns ett tydligt samband mellan en persons längd och hans eller hennes inkomst. Forskarna har jämfört flera tusen personer av båda könen och med helt olika arbeten. Slutsatsen är att årslönen ökar med omkring 10000 kronor för varje femtal centimeter man är längre.

Nyligen har en finsk undersökning dokumenterat att det även föreligger ett samband mellan vår längd som spädbarn och inkomsten senare i livet. Forskarna har följt sammanlagt 4630 män födda 1934 och 1944. De män som mätte över 80 centimeter som ettåringar tjänade 1990 hela 50 procent mer än de som var 72 centimeter långa på sin ettårsdag. Familjemässig och social status hade inte någon betydelse. Inte heller tillväxten mellan första och tolfte levnadsåret hade någon inverkan på inkomsten som vuxen. Forskarna har en teori om att det faktum att små spädbarn tjänar mindre senare i livet kan bero på att den ringa tillväxten är ett resultat av en dålig start i tillvaron. Kanske har näringen i maten inte varit optimal eller barnen ofta varit sjuka, vilket har bromsat deras utveckling

Undersökningarna visar inte på något kausalsamband det vill säga att det är skillnaderna i längd som orsakar skillnaderna i lönerna, utan bara att det finns ett statistiskt samband. Det kausala sambandet kan vara att någon tredje faktor orsakar både längd- och löneskillnaderna, till exempel genetiska faktorer och miljöfaktorer under fosterstadiet och/eller tidig barndom som mammans föda och trygghet. Denna tolkning tycks ju också den finska undersökningen peka på.

Det vore intressant att studera faktorer som huruvida mamman rökte eller använde andra droger under havandeskapet. Detta är ju känt för att ge lägre födelsevikt och längd hos barnet. Även den mentala utvecklingen och intelligensen kan påverkas hos barnet. Så det är viktigt att slå fast att det inte är längden som sådan som påverkar lönen utan det är andra faktorer kanske främst under fosterstadiet som leder till försämringar av både mental utveckling och kroppslängd.
Sedan finns (har funnits) teorier om att den korte mannen kompenserar för känslan av underlägsenhet genom att verkligen satsa hårt på att ”bli något” och därmed få en bättre inkomstutveckling. Det var särskilt Sigmund Freuds lärjunge Alfred Adler som var intresserad av detta, men de psykoanalytiska ”forskarna” kan vi väl lämna nu när psykologin äntligen börjar lämna det förvetenskapliga stadiet.

Bra - och dåliga - städer att leva i.

060410   Nyheter & Politik, Internationell

Vad är det som gör en stad extra mycket värd att leva i? En expertpanel från brittiska Economist Intelligence Unit, som ger råd åt politiker och affärsmän, har under hösten 2005 utarbetat en så kallad liveability ranking av 127 städer i hela världen. Faktorer som är viktiga enligt denna expertpanel är stabilitet, hälso- och sjukvård, terrorhot, utbildningsmöjligheter och infrastruktur, men även klimat, inköpsmöjligheter, kulturutbud och tillgång till rekreationsområden ingår i bedömningen. Vilken av städerna hamnade högst på listan? Jo, Vancouver i Kanada. Sämst av alla blev Alger i Algeriet och Port Moresby i Papua Nya Guinea. Även andra städer i Kanada liksom i Australien, Österrike och Schweiz betraktas som de mest idealiskiska städerna att resa till eller bosätta sig i tack vare en riklig tillgång på varor och tjänster, låga risker och effektiv infrastruktur.

Alla städer högt på listan har det gemensamt att hotet från terrorister bedöms som lågt eller obefintligt.
Undersökningen ger en klar bild i mätbara termer av de enorma skillnaderna som existerar mellan städer i olika länder. Alla undersökta städer i Nordamerika och Västeuropa rankas högst på listan, liksom tre städer i Östeuropa och tretton asiatiska städer. Ingen enda stad i Latinamerika, Afrika eller Mellanöstern når upp till samma (godkända) standard.
En sammanfattning av rapporten finns här. (det går inte att hitta länken 2008)

Haagtribunalens misslyckande

060408   Nyheter & Politik, Internationell

Jag läste i en tidskrift, International Herald Tribune att rättegången mot Slobodan Milosevic vid den internationella domstolen i Haag, som varade i fem år genererade omkring 120 DVD skivor, 46000 sidor utskrifter och 300000 sidor muntliga och skriftliga vittnesmål. Den totala mängden dokument består av 1,2 miljoner sidor och ännu fler höll på att färdigställas när den åtalade dog. Man kan fråga sig om denna den första rättegången mot en statschef resulterade i något mer än en oerhört stor frustration. Den 13 mars, två dagar efter Milosevics död, satte domstolen slut för ärendet utan att någon domare fick tillfälle att väga bevisen.
Domstolens strategi i fallet Milosevic kan aldrig bli en modell för kommande rättegångar av samma typ.
Rättegången är ett av de största monumenten i världshistorien över en ineffektiv och meningslös byråkratisk apparat utom i ett avseende. Byråkratin överförde stora mängder pengar från västvärldens skattebetalare till domare, advokater, och alla andra den byråkratiska rättsapparatens otaliga tjänstemän.
Det blev aldrig något åtal mot de två andra jugoslaviska krigsherrarna, mot varken den muslimske presidenten i Bosnien, Alija Izetbegovics eller den sedan 1999 avlidne Franjo Tudjman, före detta Kroatiens president. Däremot dömdes före detta presidenten i Republika Srpska, Biljana Plavsic, för folkmord och andra krigsförbrytelser till ett elvaårigt fängelsestraff som hon för närvarande avtjänar på det svenska kvinnofängelset Hinseberg norr om Örebro sedan 2003. Där skriver hon på sina memoarer där hon bland annat beskriver Radovan Karadzic, sin företrädare som president och f d förtrogen.

Vårens ankomst till Söderslätt

060407   Anderslöv & Söderslätt

I dag kom verkligen våren till Anderslöv och Söderslätt. Mitt på dagen var det nästan 10 grader varmt och när jag satt i min solstol på solaltanen kunde jag följa flygplanens vita jetstrålar kilometerhögt upp på himlen, så klart och molnfritt var det. Innan dess ägnade jag mig åt att räfsa upp brunsvarta fuktiga höstlöv, nyss befriade från ett tungt och långvarigt snötäcke, från gräsmattan, stenpartiet och andra ställen i trädgården. Överallt upptäckte jag då blommor, vårens primörer som gladeligen och färgrika lät sig friläggas.

Risk för cancer med mobil?

060404   Nyheter & Politik, Svensk

För mycket mobil- och trådlöstpratande kan öka risken för hjärntumör
I ett pressmeddelande från Arbetslivsinstitutet kan man läsa om en nyligen gjord undersökning som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften International Archives of Occupational and Environmental Health.

Studien omfattar 905 personer i åldrarna 20-80 år, bosatta i Mellansverige och som under åren 1997-2003 diagnostiserades med elakartad hjärntumör. Av de 905 fallen var 85 personer så kallade höganvändare - de började tidigt använda mobil- och/eller trådlösa telefoner och har gjort det mycket. Största riskökningen noteras i den åldersgrupp som började sin användning före 20 års ålder. Studien visar också att riskökningen är markant för tumörer på den sida av huvudet som telefonen rapporterats ha använts på. Risken är störst hos dem som har pratat mycket i telefon, 2 000 timmar eller mer. För den som använder en mobiltelefon och/eller en trådlös telefon två timmar om dagen uppnår man denna gräns på 2000 timmar redan efter tre år.
Bakom undersökningen ligger Kjell Hansson Mild, anställd på Arbetslivsinstitutet Norr i Umeå och adjungerad professor, Biologi med inriktning på Elektromagnetiska fält, Örebro universitet.
Han vill inte kalla undersökningen för en larmrapport men vill mana till handsfree när det gäller mobiltelefoner och vanliga icke-trådlösa så mycket som möjligt.

Bra deckare är inte politiskt korrekta

060403   Deckare, Böcker

Jan-Olof Ekholm har skrivit ett stort antal deckare sedan starten 1968 med "Sista resan mord" och han har varit en av mina stora favoriter sedan jag läste denna bok för fyra år sedan. Den och ytterligare många böcker har som huvudperson, tidningsredaktören och antihjälten Göran Sandahl, måttligt skarpsinnig journalist. Först 1990 bytte Ekholm ut Sandahl mot den "tänkande lantbrevbäraren" Ingemar Bo Svensson, i 50-årsåldern - även om dess bättre Sandahl fortfarande finns i bakgrunden, han är mycket seglivad - och så är det även i boken Jobspost från 1993 som jag just läst. Titeln anspelar på att lantbrevbäraren inte alltid kommer med goda nyheter till prästen Arild Klingberg som är ordförande i styrelsen för Hembygdsföreningen, kring vilken allt i boken kretsar.
Lantbrevbäraren är en feg figur, han vill hålla sig väl med alla andra människor, kanske främst med Anna-Lena Persson som han en gång som ung var förälskad i, av misstag blev svartsjuk på och sedan av "stolthet" inte velat erkänna detta misstag. Han ljuger ofta för att andra inte ska bli arga på honom. Tvärtom irriterar detta emellertid hans omgivning och hans lögner leder till ryktesspridning. Som i "Jobspost" där Svensson varit sjukskriven för hemorrojder. Då han skäms för att erkänna vad han blivit behandlad för sprids rykten om att han är bög, HIV-smittad och Anna-Lenas släktingar får anonyma brev om att han smittat henne.
Ekholm beskriver människorna som de är, egoistiska, osäkra och som gärna hävdar sig på andras bekostnad men innerst inne är hjälpsamma och hänsynsfulla.
Det bästa med Ekholms böcker är dock humorn. Den är befriande jämfört med många av de s k nya moderna svenska deckarna som är fulla av påklistrad samhällsförbättrarideal. De trampar varandra på tårna i iver att försäkra läsarna om att just han eller hon är den mest politiskt korrekte och i sin iver tvingas de ge falska bilder av sina romanpersoner liksom av sig själv som författare. Varför har det blivit så? Vad har hänt de senaste 20 åren? Har det skett en förändring i bidragssystemet så att någon statlig myndighet ska kunna garantera att de korrekta nya samhällsvärderingarna även slår igenom i deckare?
Deckare ska vara underhållning. Det är något som alla behöver särskilt idag då nästan alla är stressade av allt fler oförenliga krav som ställs på oss som lever i det svenska samhället.

April, april

060401   Anderslöv & Söderslätt

Idag var det extra roligt att läsa den utomordentliga dagstidningen "Trelleborgs Allahanda"!
Redan i ledaren kan chefredaktören Petter Birgersson berätta en glad nyhet. Carl Bildt flyttar till Trelleborg. Han har väl tröttnat på den "rrrödblå röran" i Rådhuset. Bildt siktar på en kommunalrådsplats. Då moderaterna redan fastslagit sin lista till fullmäktige är Calle inte främmande för att starta eget precis som Sharon gjorde i Israel innan han förlorade medvetandet. Aprilrörelsen tycker Bildt i så fall är ett passande namn.
Ännu bättre blir det på sportsidorna där vi får veta att TFF ska göra en unik satsning för att nå Handbollens elitserie. IFK Trelleborgs framgångar inom handbollen har gett TFF blodad tand. Man planerar en handbollssektion under namnet TFF-Rostock Handboll. Laget ska spela hälften av sina hemmamatcher i Trelleborg och hälften inför storpublik i Rostocks hypermoderna sportcenter "Luren Dreyerei Arena".