Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Muslimsk terrorism, också i Sverige?

 2007-04-30  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan
Många mediamänniskor i Sverige är upprörda över att det finns en oro bland vanliga människor att det kan finnas terrorister i Sverige som planerar terrordåd. Särskilt arga bli de om denna oro riktar sig mot muslimer med svenskt medborgarskap från Nordafrika och Mellanöstern. Ännu värre anser de att det är att SÄPO bevakar områden i Sverige där det finns anledning att befara att dessa terrorister träffas och förbereder dödliga attacker. Fem personer, alla brittiska medborgare, har dömts till livstids fängelse för att ha planerat och förberett ett massivt terrordåd i London, Omar Khyam, Waheed Mahmood, Jawad Akbar, Salahuddin Amin och Anthony Garcia – som bytt namn från Rahman Benouis (se bild).
Heder åt den brittiska polisen som lyckats rädda Londons invånare från död och terror. Allt stöd åt den svenska polisen om ni kan göra samma sak i Sverige.
Aftonbladet, BBC, The Telegraph.

Sluta uppmuntra tiggarturisterna!

 2007-04-29  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
I dag kan man i Aftonbladet läsa om ett allt mer otrevligt inslag i gatubilden nämligen tiggande människor. Det hänger samman med att sedan några månader kan människor i Bulgarien och Rumänien fritt resa till andra EU-länder. Dessa länder har stora romska befolkningar. De kommer gärna till Sverige eftersom svenskarna är kända för att vara givmilda och generösa.
I Malmö har moderaten Carl-Axel Roslund krävt att ett förbud mot yrkesmässigt tiggeri ska införas i den lokala ordningsstadgan. Sverige har ett starkt socialt skyddsnät. Ingen behöver tigga för att överleva menar han,
Det effektivaste sättet att få bort tiggande människor från ett kvarter eller en stad är så enkelt att ingen tänker på det. Sluta ge tiggarna något och de flyttar snart till ett annat område eller slutar upp att tigga helt och hållet och söker sig något annat sätt att försörja sig på. Var och en som lägger pengar till dem har också ett ansvar för att tiggeriet växer.
Det som hindrar denna enkla åtgärd är sådana personer som menar att varje person som tigger gör det därför att "samhället" inte har givit dem tillräckligt med medel. En som påstår detta är till exempel Aftonbladets Lena Mellin som försöker få oss att tro att tiggeri är samhällets fel. Inte för att samhället inte stoppar tiggerier. Nej, för att välfärdssystemet inte fungerar tillräckligt bra. Tryggheten är inte total menar Lena Melin. Någon kan ramla genom de täta maskorna. Som till exempel turistande romer från Rumänien.

 

Jobbgaranti för återvändare

 2007-04-28  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
I radions nyhetssändning idag klockan 15 kunde man höra om ett nytt intressant initiativ från den borgerliga regeringen för att hjälpa personer från Irak som kommit till Sverige utan att ha giltiga skäl för asyl. Dessa skickas nu inte bara tillbaka utan de får hjälp med att skaffa sig ett jobb i den norra, kurdiska delen av Irak som nästan är de facto självständig. I den delen krigar inte de islamska fraktionerna shia och sunni mot varandra. Redan tidigare har den nya regeringen erbjudit kontantstöd åt de asylsökande som återvänder. Med det här nya avtalet som tecknats med den tyska hjälporganisationen Agef ska de också kunna vara säkra på att få jobb. Migrationsverket betalar Agef 2500 Euro per person. Under det första året är det Agef som betalar lönen, sedan tar arbetsgivaren över. Agef har tidigare haft avtal med flera andra europeiska länder och har lyckats väl med att hitta arbeten åt flyktingar som återvänder hem, säger Veronica Lindstrand Kant, biträdande verksamhetschef på Migrationsverket. Det nya förslaget visar att det är arbetslinjen som gäller också för asylsökande och att regeringen omfattar en tro på varje människas förmåga, eventuellt med lite starthjälp, att kunna försörja sig själv som anställd eller som egen företagare. Ett berömvärt initiativ, mer sådant tack!
Ännu bättre vore naturligtvis om irakierna kunde få denna möjlighet redan innan han lämnat sitt land. Det är ju tämligen ineffektivt att behöva ta vägen över Sverige för att få hjälp att hitta ett arbete på betydligt närmare håll.

Sista årsmötet för Moderata kommunkretsen i Trelleborg?

 2007-04-26  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
För en dryg månad sedan var det årsmöte för den ”enda och enade moderatföreningen i Trelleborg” (LA). Då valdes Gunnar Grafström som ordförande. I går kväll var det då dags för årsmöte inom kommunkretsen för Trelleborg med styrelseordförande Ola Pärson som mötesordförande och jag själv som sekreterare. Den främsta frågan på dagordningen var att behandla styrelsens förslag i samband med kretsens upphörande. Efter en diskussion med flera inlägg för och emot en nedläggning särskilt av Lars-Olof Flink (bild) som gav en historisk bakgrund till den period då det fanns flera moderata medlemsföreningar i Trelleborg även om man aldrig nått visionen om "en förening i varje by", stödde mötet (bild) enhälligt styrelsens förslag om att kretsens organisationsnummer och ekonomiska och andra åtaganden finns kvar och att kretsen byter namn till föreningen ”Moderaterna i Trelleborg” som alltså är identisk med den förening som formerades vid det förra årsmötet (se tidigare blogg). Som ny medlem och tämligen oinformerad om vad som historiskt har formerat partiet och dess föreningar i Trelleborg har jag förståelse för visionen ”en förening i varje by” men kan också se fördelarna med att samla alla partimedlemmarna i Trelleborgs kommun i en medlemsförening. Så har det i varje fall nu blivit, både formellt och konkret.

Rödgröna Kamraters FF

 2007-04-25  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
Nu har Mona Sahlin, enligt en artikel i Svenska Dagbladet, insett att för att vinna nästa stora politiska mästerskap 2010, måste hon göra som de fyra borgerliga partierna gjorde 2006 nämligen att formera sig som ett lag och enas om ett och samma spelsätt. Laget som tog namnen Alliansen, på gammalt fotbollsmanér, blev så starkt att det sopade banan med SAP i det senaste mästerskapet. Lagkapten HSB Persson såg sig själv stark nog utan att behöva ta hjälp av värvningar men så gick han också på pumpen. Nu är lagkaptenen utbytt mot en representant för ”det bättre könet” och Mona funderar på att ta upp en av mina idéer (se blogg som jag skrev i september och som blev en bra prognos för valutgången) nämligen att bilda Rödgröna Kamraters FF.
Det blir emellertid en svår utmaning att ena sina egna röda kombattanter med de mörkröda kommunisterna som vill att spelet ska ta en helt annan riktning för att inte tala om de gröna som plötsligt när domaren blåser för spel väljer att byta sida och spela på Alliansens planhalva, hävdande att de inte accepterar att det finns en vänster och en högersida i politiken och inga planhalvor i fotbollen. Att skapa ett enat och slagkraftigt fotbollslag som är klart för vinnande kamper och serieseger 2010 kommer förmodligen att bli en övermäktig uppgift för Mona Sahlin. Kanske kommer det att krävas ett nytt byte av lagkapten innan dess. För Alliansen däremot gäller det att hålla ihop laget och ändra i laguppställningen bara om detta leder till förstärkningar.

Dags att byta till Windows Vista?

 2007-04-24  Datorer & Internet
Men duger din dator?
Vi är nog många som funderar på om det är dags att uppdatera datorns operativsystem från Windows XP till Windows Vista. Om man väljer den bättre av de två konsumentversionerna, Home Premium, så kostar en uppdatering kring 2000 kr. Det finns emellertid fortfarande en del ”barnsjukdomar” som gör att systemet kraschar oftare än med den mer robusta XP. För att kunna köra Vista på en ”gammal” dator så krävs det vissa minimum prestationer vad gäller processorns arbetshastighet, internminnets storlek och att grafikkortet räcker till. Är din dator äldre än två år är det troligen inte så. Man kan ta reda på om ens dator klarar kraven genom att gå hit och ladda ner Windows Vista Upgrade Advisor. Programmet upplyser också om huruvida det finns program installerade i datorn som kan ge kompatibilitetsproblem med Vista.
Det resultat jag fick var att processorn och minnesstorleken är OK men att mindre problem med vissa program kan uppstå.
Datortillverkaren Dell har ett eget utvärderingsprogram, Vista Readiness Assessment Tool, som emellertid fungerar också med andra datormärken. Det kan du ladda ner här. Här fick jag reda på att mitt grafikkort NVIDIA GeForce 6200SE TurboCache(TM) inte räcker till. Det måste bytas till ett starkare. Kanske väntar jag ett tag till. Min Win XP gör fortfarande ett bra jobb.

Glädjeämnen

 2007-04-23  Dagbok
 För ett år sedan
Idag är det årets varmaste dag med termometern på över 18 grader. Det finns emellertid mycket annat att glädja sig över. Utgången av det franska presidentvalet var den optimala för att Francois Sarkozy ska vinna den andra omgången. Tvåan i den inledande omgången Ségolène Royal är nämligen den kandidat som experterna anser knappast har någon chans mot Sarkozy i andra omgången.
Trelleborgs FF lyckades äntligen vinna en allsvensk fotbollsmatch och den övertygande vinsten med 2-1 kom i lokalderbyt mot MFF. Hurra, hurra! Nästa hemmamatch är mot Brommapojkarna den 6 maj.
Anderslövs BoiK har drabbats av glädjefnatt efter de två inledande matcherna i Div 6 SV B. Slog först Sundet med 9-0 och senast Kick med 4-0! Nästa match är mot Skegrie den 28.4. Jag tippar en ny storseger!
Innan jag tränade på gymmet i Anderslöv idag cyklade jag en mil i det sköna vädret som uppvärmning. Det gäller att ligga i för att få ihop Trelletrampets 750 km som jag lovat Catherine Persson – se tidigare blogg. Sedan den 1 april har jag på rapporteringskortet fått ihop 159 km (21 %).
Jag var också hos Pernilla på biblioteket som erbjöd mig Bitterfittan som jag beställt, alltså Maria Svelands hyperaktuella debutbok.

HIV och sex i den amerikanska afrokulturen

 2007-04-21  TV
 För ett år sedan
Rikki Lake (bild) har en talkshow som ofta visas på TV 3. Den har en jury som består av svarta kvinnor. I veckan handlade det om ett nytt fenomen som kallades “Sex on the down low” eller DL och som ansågs vara en starkt bidragande orsak till att sju gånger så många afroamerikanska kvinnor i USA är smittade med HIV i jämförelse med andra kvinnor. AIDS är den vanligaste dödsorsaken för afroamerikanska kvinnor i USA. Att fenomenet är “nytt” kan diskuteras eftersom programmet sändes i USA redan 2003 och alltså nästan fyra år senare I Sverige. Det handlar om afroamerikanska män som är gifta och ofta har barn som har sex med andra män. De kallar sig inte “gay”, homosexuella eller bisexuella utan möjligen “ufos”. Andra anser sig vara “straight”. Verksamheten kan närmast beskrivas som gifta män som regelbundet besök prostituerade och använder sig av deras tjänster med den skillnaden att de prostituerade är män. Flera av dessa “ufos” var med i programmet och menade att män bäst vet hur en man vill ha det sexuellt. Ett annat skäl som angavs var att afrokulturen inte accepterar homosexualitet. För att bli accepterad måste man vara en “machoman”. Afroamerikanska bögar gifter sig därför och skaffar barn för att dölja sin homosexualitet.
Kvinnorna i programmet var mycket irriterade mest över den risk som dessa män utsätter sina kvinnliga parters för. De talar inte om att de är otrogna genom att ha sex med män vid sidan om samtidigt som de ofta smittar sina partners och ibland också barnen med den dödliga smittan. I programmet uppgavs att en av tre afroamerikaner är smittade med HIV i USA. Det är mycket skrämmande siffror som liknar de som gäller för flera länder i Afrika söder om Sahara.
"Lowdown on the down low" en bok av J.L. King. (den länken fungerar inte idag, 150424. Men en annan finns här med samma information).

Mona Sahlin kontra Jimmie Åkesson

 2007-04-20  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
Det är bara att konstatera faktum att Sverige kommer att få ett invandrarfientligt parti i riksdagen precis som Danmark och Norge och många andra länder i Europa, och vem kan egentligen förvåna sig över detta, med den katastrofala invandringspolitik som socialdemokraterna bedrivit i över ett decennium!
För första gången möttes en socialdemokratisk partiledare och en ordförande i Sverigedemokraterna i en debatt på torsdagskvällen i TV 4. Det var i premiären för det nya debattprogrammet Kvällsöppet med Lennart Ekdal & Johan Hakelius. Delar av debatten finns här.
I DNs nätupplaga är rubriken ”Genombrott för Sverigedemokraterna” och i en analys skriver Henrik Brors att ”Sverigedemokraterna glider som på en räkmacka in i den stora politiska scenen i dessa dagar”. Tidigare har Jimmie Åkesson bland annat mött folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag i TV8.
Mona Sahlin (bild) säger att hon inte vill debattera fler gånger med SD. Vi har tidigare försökt att tiga ihjäl Sverigedemokraterna, säger hon, men det har inte fungerat, därför var det nödvändigt att ta debatten. Jimmy Åkesson (bild) däremot var nöjd med debatten och vill gärna debattera med de andra riksdagspartierna.
Läsarna anser att det var rätt av Sahlin att möta SD i en TV-debatt! På DN svarar 82 % ja, på Expressen 87 % och på TV4 nästan 90%!

Den tysta flickan får hjälp

 2007-04-19   Böcker
 För ett år sedan
Jag började läsa Peter Höegs bok ”Den tysta flickan” för flera veckor sedan, gav upp, återkom och gav upp igen. Jag fann ingen röd tråd. Jag började från början igen, skrev kompendium men inget hjälpte.

Jag ville verkligen läsa boken eftersom jag vet att Höegs böcker innehåller enormt mycket och ger en stor behållning att läsa. Jag har läst två av hans tidigare böcker, hans första var ”Fröken Smillas känsla för snö” (1992) som både blev en bestseller och en film. Jag har också läst ”De kanske lämpade” (1995).

Och inte blev man inspirerad av att läsa recensioner av ”Den tysta flickan”; Sydsvenskan kulturchef avfärdade den som ”Känsla för snömos” och i Dagens Nyheter talar Ulrika Kärnborg om ”litteratur för new age-erans lätt fascistoida idealmänniska - ett strålande superego uppfyllt av sin egen kroppslighet, frustande hedonistisk mitt i all sin naiva fromhet”.
Nej, det gick inte bra förrän jag hittade en föredömlig analys på danska med ett innehållsrikt kompendium av boken som man kan läsa parallellt och som gör det mycket lättare att få ett grepp om vad som händer bakom Höegs alla metamorfoser och analogier.
Och inte nog med detta, på en tysk sajt hittade jag ett underbart persongalleri med personerna beskrivna i den ordning de förekommer i boken. Över huvudtaget är de tyska sajterna betydligt intressantare att läsa än de svenska kulturredaktörerna.

Sarkozy eller Royal eller ingen av dem?

 2007-04-18   Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan
Vad som helst kan hända i det franska presidentvalet om några dagar. Mittenkandidaten François Bayrous spektakulära framgångar ställer till det för övriga kandidaters valstrateger. Favoriten Nicolas Sarkozy möter Bayrous offensiv från mitten med nationalistiska paroller, och socialisten Ségolène Royal utmanar honom i rollen som småfolkets kandidat.
Bayrous parti UDF, liberala unionen för fransk demokrati, fick i senaste opinionsmätningen lika mycket som den socialistiska kandidaten medan Nicolas Sarkozy knappt leder. Jean-Marie Le Pen, ledare för Nationella Fronten är på fjärde plats. Den 55-årige katoliken Bayrou, sexbarnspappan och jordbrukaren från den sydvästfranska provinsen Béarn har blivit småfolkets hjälte - han som utmanar etablissemanget. Om han går till andra valomgången har han en klar chans att bli Frankrikes president. Sarkozys anhängare vill nämligen i ett sådant läge hellre stödja UDF än socialisterna och Royals väljare hellre stödja UDF än högern.
Jean-Marie Le Pen å sin sida säger att hans motståndare i valet stärker hans chanser att vinna valet när de stjäl hans åsikter om invandring, arbeten och säkerhet. Att de nu efterapar honom visar att han haft rätt hela tiden och att de flesta därför kommer att rösta på originalet. Le Pen håller sig i bakgrunden och låter sin fotogenetiska dotter och väntade efterföljare, Marine Le Pen, stå i rampljuset.
Det franska valet är viktigt för hela Europeiska Unionen, särskilt för Kommissionens och för den tyska förbundskanslern Angela Merkels försök att få igång en koncentrerad regeringskonferens om ett nytt fördrag före årets slut. Ett fördrag som är nödvändigt för att inte utvidgningen med till exempel Balkans länder helt ska stoppas! Den som tror på att den europeiska freden gynnas av ett utvidgat EU ska nog rösta på Sarkozy.

En stark debutbok om Oboy-generationen

 2007-04-17   Böcker
 För ett år sedan
Jag läste Bo Bjelvehammars recension av Ronnie Sandahls (bild) debutbok i Trelleborgs Allehanda i början av mars, beställde den på biblioteket i Anderslöv och har nu läst den.
Det är en sorts nyckelroman för de födda på 80-talet, något i stil med Ulf Lundells Jack, som var senfyrtiotalisternas generationsroman och som kom 1976. 80-talisterna, den första generationen barn som hade 40-timmars vecka på dagis, Oboy-generationen.
Miljön har likheter med filmen ”Farväl Falkenberg” som också handlar om ett antal barndomsvänner som med svårigheter växer upp till unga män. Boken handlar om Falköping, staden mellan två berg Mösseberg och Ålleberg och där det alltid regnar.
De unga männen Hannes, Kristian, Fribbe och Stig lockas inte av att stanna kvar och bli anställda på Falbygdens ost.
Boken heter ”Vi som aldrig sa hora”, men kunde också ha hetat ”vi som använde ett vårdat språk och därför inte fick de fräckaste flickorna” (som inte är något att ha – men det förstår de inte). Hannes blir förälskad i Wilma men det är Frippe hon vill ligga med. ”Vi som höll deras hår när de kräktes. Vi som aldrig sa hora. Vi är också de som aldrig blir deras”.
Jag håller gärna med Jan Arnald i Dagens Nyheter att Ronnie Sandahls debutroman har ett mörkt sug som gör den svår att släppa. Människan är låst vid sina destruktiva beteendemönster, och varje utbrytningsförsök är förgäves. "Vi som aldrig sa hora" är helt enkelt en riktigt stark debut.
Ronnie Sandahl är född i Falköping 2 december 1984. En presentation av honom finns här.
Intervju med Ronnie Sandahl. Recension i DN, Expressen, Sydsvenskan.
Bloggar: Åsa Petersen, Marcus Birro.
Läs sidorna 85-90 här.

Moderata Seniorrådets Skåneträff

 2007-04-16   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Idag var jag med på Moderata Seniorrådets Skåneträff på Akademiska föreningen i Lund. Vi vara många i publiken (bild).
Mest intressant var att lyssna på Jerker Swanstein, ordförande i Regionalstyrelsen. Han beskrev Region Skåne sedan dess start 1998, de kostnadsproblem den fått med sig och nödvändigheten av att få ekonomin i balans senast 2008. Han är en engagerande talare som också betonade hur viktigt det är med nära och regelbundna kontakter mellan representanter för Regionen, kommunerna och alla partiföreningarna i Skåne. Dagens träff skall ses som ett exempel på sådana kontakter.
Kommunfullmäktigeordförande Annika Annerby Jansson (bild) visade bilder och pratade om Lund. Stefan Müchler (bild) från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren upplyste oss om att Malmö idag är Sveriges andra stad med 970 000 invånare räknat på pendelavstånd.
Efter en god lunch fick vi lyssna på Håkan Rylander från SYSAV som bland annat visade på hur avfallshanteringen förbättrats med tekniska medel på bara fem år. Nu är det bara några procent av avfallet som måste deponeras. Övrigt ger energi eller nya produkter.
Till sist fick vi lyssna på en romantisk föreställning av den månghövdade Taubekören från Malmö. De hade en duktig dragspelare (bild).

 

 

 

Gränsöverskridande äktenskap förbjudna

 2007-04-15   Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan
Den snabba ekonomiska utveckling i Indien har bara lett till ytliga förändringar i det konservativa samhället. De traditionella värderingarna är djupt rotade i ett samhälle där familj, kast och religion fortfarande styr människornas liv.
Det finns flera starka social tabun när det gäller äktenskap i Indien. Det ena är att båda familjerna måste godkänna parterna. Ingen kan gifta sig mot sina föräldrars vilja. Ett indiskt äktenskap är snarare en ekonomisk transaktion än ett uttryck för kärlek.
Det andra är att man inte gifter sig över religionsgränserna. Det går inte för till exempel en hindu att gifta sig med en muslim. Men det som möter allra starkast motstånd är giftermål mellan olika kast. Indien är ett starkt socialt skiktat samhälle med människorna indelade i olika kast. En kärleksaffär över kastgränserna kan leda till döden, särskilt om den ene partnern är kastlös. Det finns fyra skikt i det hierarkiska kastsystemet som till stor del definieras genom de olika yrken de omfattar – från prästkastet till tjänarna. Utanför hela systemet står sedan de så kallade kastlösa eller ”oberörbara” som bara får ägna sig åt yrken som latrintömmare, sophämtare, liktransporter och liknande. Fenomenet jämlikhet existerar inte i Indien.
Original artikel i den brittiska tidningen the Guardian den 9 april 2007. I översättning i Tempus nr 15, 2007, s 30-31.

Resultat viktigare i Chile än empati och charm

 2007-04-14   Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan
För ett år sedan flöt hon upp på presidentposten i en varm bubbla av popularitet (se blogg). Men därefter är det inte mycket som gått vägen för Michelle Bachelet, socialisten som blev Chiles första kvinnliga president. Svårigheterna inleddes med oväntat kraftiga protester från skolungdomar. Sedan började den ekonomiska tillväxten mattas och det hela nådde sin kulmen med Santiagos nya bussystem som till mångas förtret visat sig vara ett riktigt fiasko.
Hon ärvde Latinamerikas starkaste politiska koalition men insisterade ändå på att skapa en ”kvoterad” regering med hälften kvinnor och utsåg ministrar utan hänsyn till politisk förmåga eller partitillhörighet.
Efter ett år som president vill människorna se resultat, inte bara empati och leenden, säger den ledande kristdemokraten Jaime Ravinet.

Cykeltur förbi lama vindmöllor

 2007-04-13   Anderslöv & Söderslätt
I går kväll träffades vi några personer för att göra senaste numret av Blå Trelleborg klart för utskick. Det blev många hundratals kuvert som skulle stämplas och förses med namnetiketter.
Eftersom jag glömde min digitalkamera i lokalen var jag tvungen att idag ta mig ut till Tords hus i Nya Dalköpinge som ligger alldeles i närheten av stranden och Dalabadet för att låna nyckeln. Vädret var fint och därför tog jag med cykeln, parkerade bilen vid Gislövs kyrka och trampade iväg. Trots bra vägbeskrivning och karta från Eniro kom jag inte rätt förrän jag konsulterat en invandrad tysk på cykel. Han visste var Bästemansvägen ligger. Jag införskaffade mig nyckeln från en trädgårdsarbetande Tord i shorts, cyklade sedan de sex kilometrarna till Västergatan i Trelleborg, hämtade min kamera och cyklade tillbaka. Sedan Tord och hans fru beskrivit den bästa vägen tillbaka till Gislövs kyrka hittade jag rätt på min bil i första försöket! Vädret var fantastiskt, nästan sommar med 18 grader, högtryck och framför allt mycket svag vind, så svag att Söderslätts alla vindkraftverk stod stilla. Det är en synnerligen ovanlig syn! Det är så varmt att man måste tala om årets första sommardag, en dag som faktiskt är fredagen den trettonde!
Det blev 21 km och totalt 78 km hittills av de 750 km vi ska cykla mellan första april och siste oktober i år. Vi som alltså vill deltaga i ”Trelletrampet”, en aktivitet inom ramen för Trelleborgs 750 års jubileum. Se tidigare blogg.

Trelleborg, den smarta kommunen

 2007-04-12   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Det tycks som om ”regeringen” i Trelleborgs kommun är mer på bettet med att förvandla den gamla ”sossestadens” institutioner än vad regeringen Reinfeldt hittills varit mäktig i Stockholm. Och ändå har den borgerliga alliansen i Trelleborg, ”sextetten”, en bredare sammansättning då den inkluderar både miljöpartiet och SPI än vad Alliansen i Stockholm har med sina fyra partier. För att inte tala om att Trelleborg har en ”minoritetsregering”. Det är ibland lätt att glömma att de sex partierna i alliansen tillsammans har 23 av 51 platser (45 %) i kommunfullmäktige, varav moderaterna har 10 (Valmyndigheten).
Ett bra exempel på handlingskraft är den utförsäljning av en rad offentliga byggnader som redan är på gång. ”Finns det intresserade spekulanter är ingenting omöjligt” säger ordföranden i fastighetsnämnden enligt dagens Trelleborgs Allehanda som också i sin ledare prisar det nya styret under rubriken "En smartare kommun".
Att det händer mycket i Trelleborg beror säkert också på att många nu är så glada över att det nästan sekelgamla, enväldiga sossestyret äntligen är över.
Det ska också bli intressant att höra hur min Anderslövskollega Bengt Gunnarsson kommer att ställa sig till kravet, i Skolnämnden, på en upplysningskampanj om kommunismens brott.

De första hundra dagarna

2007-04-10  Anderslöv & Söderslätt

När en ny president eller statsminister verkat i sitt nya ämbete i 100 dagar brukar det vara tid för en redogörelse för vad han eller hon åstadkommit och vilka planerna är för framtiden. I eftermiddags var det därför dags för en utfrågning av Ulf Bingsgård, det nya moderata kommunalrådet i Trelleborg. Det var föreningen Trelleborgs Moderata Seniorer som bjudit in Ulf Bingsgård (bild) för en avslappnad träff. Det jag främst noterade, utöver att Bingsgård är en mycket god talare, både välformulerad och välinformerad, var den glädje, för att inte säga eufori han mötts av när han efter den borgerliga alliansens framgång och det tidigare kommunalrådet Egil Ahls avgång, träffade den kommunala förvaltningens ledning och medarbetare. De allra flesta näst intill jublade över att den socialdemokratiska eran med Egil Ahl nu var slut. Samarbetet mellan den politiska ledningen och tjänstemännen har blivit betydligt bättre än vad Ulf Bingsgård kunde ana. Tjänstemännen har visat att deras professionalitet är starkare än deras (tidigare) partitillhörighet.
Samarbetet mellan gruppledarna för de sex allianspartierna fungerar också bra med regelbundna och frekventa möten.
Mötet (bild) ställde många frågor om E-sexans utbyggnad, jubileumsårets höjdpunkter, Ulf Bingsgårds intresse för idrotten i kommunen, återinvigningen av Trelleborgen den 17 maj, hur man ska göra Smygehuk till en stor turistattraktion, vikten av att inte ”byarna” (som Anderslöv och Klagstorp) nonchaleras till förmån för tätorten och så vidare.

Hjärnmänniskan

 2007-04-09   Böcker
 För ett år sedan
Gabriella Håkansson skriver böcker som inte liknar något annat även om man kommer att tänka på både Albert Camus’ ”Främlingen” och Franz Kafkas böcker om ensamma instängda människor när man läser hennes senaste bok ”Hjärnmänniskan” (2007). Hon har tidigare skrivit två böcker, Operation B (1997) och Fallet Sandeman (2002), vilka jag med stor förväntan snarast kommer att ta itu med.
Gabriella Håkansson tycks i likhet med flera evolutionsforskare mena att människans hjärna egentligen växt sig för stor och blivit en belastning. Människan befann sig i ett lyckligare tillstånd för många tusen år sedan då tankeapparaten inte var lika utvecklad som nu.
Annonsförsäljaren Hans Hermann Gustavsson i ”Hjärnmänniskan” är mycket ensam och vill inte ha något att göra med andra människor. Han har starka mindervärdeskänslor och döljer detta för sig själv genom att betrakta andra människor som lägre varelser. Ett sätt att överleva sin existentiella ångest och förhöja sig själv är att skriva ihop en massa ”Traktater”, kvasifilosofiska fantasier. Han känner sig behärskad av en inre röst som han föreställer sig som ”Hjärnmänniskan” och som ansätter honom med verbala trakasserier, kverulanta påhopp och ondsinta beskyllningar.
Under en semester till Sundaöarna i Indonesien tröttnar han på sitt inskränkta skriftställeri och börjar längta efter ett enklare ursprungstillstånd.
Men detta är ju ingen realistisk framtidsväg för människan, evolutionen går ju knappast bakåt. Bättre är att lära sig att använda hjärnan på rätt sätt menar jag, vår hjärna är ju inte bara en källa till ångest utan också till lycka, till upplevelser av ”flow”. Att lära sig att använda hjärnan på rätt sätt är varje människas plikt och ”mening med livet”.
Recensioner av Hjärnmänniskan:
Dagens Nyheter, Göteborgsposten, Aftonbladet, Sydsvenskan, Smålandsposten, Expressen.

Arbetsinriktad invandringspolitik välkomnas

 2007-04-08   Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan
Regeringen har presenterat sin invandringspolitik. Den har en klar och mycket välkommen inriktning mot arbete i motsats till den förra regeringens som enligt Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu präglades av ”flatliberalism”. Om det ska finnas en svensk välfärd i framtiden är det helt nödvändigt att även utlandsfödda börjar arbeta. Detta skriver utbildningsminister Lars Leijonborg, migrationsminister Tobias Billström och integrationsminister Nyamko Sabuni i en gemensam artikel i onsdags på DN Debatt.
Att man nu ställer samma tydliga krav på utlandsfödda som på andra svenskar är enligt min mening politikernas bästa recept för att förhindra att förvirrade och missnöjda Sverigedemokrater tar plats i riksdagen 2010.
400 miljoner kronor kommer att anslås till nya ”instegsjobb”. Dessa ska subventioneras med statliga pengar och göra det mycket förmånligt för arbetsgivare att anställa invandrare. Det ska också gå att kombinera bidragen till instegsjobbarna med subventionerna för de så kallade nystartsjobben så att en arbetsgivare själv bara ska behöva betala 20 % av lönen till de arbetslösa utlandsfödda svenskarna. Men ska det verkligen vara nödvändigt? Vågar man inte förutsätta att de på detta sätt anställda ska kunna leverera mer än 20 % av en normal arbetsprestation?

Publiken segrare på Vångavallen

2007-04-06  Sport

Allsvensk nypremiär för Trelleborgs FF på långfredagseftermiddagen. Efter två säsonger i superettan är TFF åter i allsvenskan och spelade oavgjort 1-1 mot IFK Göteborg. Det var en seger som TFF måste vara nöjda med eftersom gästerna hade flest målchanser. TFFs goda tradition att inleda seriespelet hemma med att slå Göteborgslag hjälpte inte idag. För två år sedan fick Örgryte stryk med 3-0 och i fjol Västra Frölunda med samma siffror. OK, det handlade om Superettan men i alla fall.
Matchen präglades av den hårda vinden som gjorde det svårt för det lag som spelade i motvind. Blåvitt nätade redan efter fem minuter av matchen. Glädjen blev så stor för bortalagets mycket livliga och rikliga supporterskara att de ramlade ner från ståplatsläktaren, välte reklambarriären och rullade ut på planen. Några allvarligare incidenter inträffade inte mycket tack vara en stor skara matchvärdar som höll vakna ögon på dem. Ingen behövde däremot ha kontroll över hemmalagets ståplatsare. De märktes knappt och hade inga hejaramsor. Bäst i TFF var (enligt min mening) målvakten Fredrik Persson (bild) och anfallaren Mikael Mensah (bild).
Det bästa med matchen var publiken. 5480 betalade inträde och det ger förhoppningsvis fotbollsklubben ett betydligt bättre netto än de omkring 1500 personer som tittat på hemma matcherna under de senaste åren. Det måste också vara inspirerande för hemmaspelarna.
Den 22 april klockan 15 är den nästa hemmamatch då mot Malmö FF. Vi ses!

Bli medlem i SPF Udden

 2007-04-04   Dagbok
 För ett år sedan
Så här lätt blir man medlem i en pensionärsförening: Man går in på Sveriges Pensionärsförbunds hemsida och klickar på en tydlig gul knapp med texten Bli medlem i SPF. Sedan väljer du distrikt och förening.
Jag väljer SPF Udden i Smygehamn trots att jag bor i Anderslöv därför att jag flyttar till Äspö söder om Klagstorp i juli månad. Jag skriver in person- och adressuppgifter. Klicka på sänd. Voilà.
Nu kommer jag att få SPFs tidning Veteranposten och information om möjligheter att teckna försäkring samt ett inbetalningskort. Sedan gäller det att bli accepterad av Sveriges sydligaste pensionärer.

Vi flytt igen

 2007-04-03   Dagbok
 För ett år sedan
För knappt 14 år sedan flyttade jag och min familj till ett gatuhus på Björkgatan 14B (bild) i Sofielund i Malmö. Då hade jag bott i Möllevången sedan början av 1970-talet i tre olika lägenheter, på Kristianstadsgatan och Ystadgatan. Då hade inte gatuvåldet och de organiserade kriminella ungdomsgängen ännu tagit över denna del av Malmö. På Björkgatan (samma gata som kommunalrådet Ilmar Reepalu fortfarande bor kvar på) bodde vi tills för knappt tre år sedan då vi flyttade till ett hus på Rådjursvägen 7 i Anderslöv. Här råder den lantliga idyllen, ingen fruktar att vistas utomhus på gator och torg även sent på natten. Här finns emellertid dålig plats för våra tre hästar. Så just idag har vi skrivit på papperen för köp av en hästgård i Äspö i närheten av Klagstorp. Vi stannar emellertid i Trelleborgs kommun. Inflyttning ska ske tidigast den 2 juli. Det blir ett hus med många byggnader, det är en kringbyggd gård med fyra tunnland mark, mest inhägnade hästhagar. Det är mitt ute på vischan en halvmil norr om havet. I omgivningen finns också fina vägar eller stigar där Muskot, Mirella och George Scott snart kommer att träna inför de stora evenemangen.

Grått är flott!

 2007-04-02   Nyheter & Politik, Internationell
Att den stora gruppen 40-talister kommer att sätta sin prägel på utvecklingen i Europa även som gråhåriga pensionärer är det väl ingen som blir överraskad av men att gruppen är trendsättare i Paris modevärld är mera förvånande. I radioprogrammet Efter Tolv med Gunnar Gramnes fick man i går söndag höra att den nya chica hårfärgen är grå. Det finns olika nyanser som silver-, pärl- och stålgrått. De som redan är naturligt gråhåriga färgar inte längre sitt hår för att verka ”ungdomligare” utan det är de som ännu inte fått denna mogna kulör som färgar sitt hår grått. Grått hårär teckan på erfarenhet och att man är seriös. ”C’est si élegante, c’est très chique” utropar en förtjust kvinnlig modefrisör i intervjun. Grått är flott!

Är du inte riktigt fisk?

 2007-04-01   Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan
Skrattrik fars på Rosenhagen
I går såg vi den anrika teaterföreningen Piggsvinsteatern spela ”Är du inte riktigt fisk” (Lasse halkar på en hälleflundra och stukar foten) på Rosenhagen i Anderslöv. Jag har inte sett dem sedan deras Nyårsrevys premiär på nyårsafton 2004. Jag var då nyinflyttad till Trelleborgs kommun och min bild av förre politiske storpampen Egil Ahl kom mycket att präglas av de många elaka men roliga inslagen om honom.
Nu handlade det om en verkligt galen fars med engelsk förebild enligt mönstret för ett klassiskt förväxlingsdrama.
Efter en något trög inledning ökar tempot allteftersom och skrattsalvorna avlöser snart varandra. Förvecklingarna blir allt mer vansinniga och det är knappt man hinner med i alla lögner och valser. Det var ett riktigt bra sätt att tillbringa några timmar om man vill glömma den andra verkligheten och bara ha roligt. Minst fyra stjärnor av fem möjliga till de sex skådespelarna av vilka jag främst vill nämna Magnus Christmar, Per Henrik Christmar, och Magdalena Mononen, men alla var duktiga och får överbetyg.
Piggsvinsteatern har sitt säte i Smygehamn och är Sveriges Sydligaste Teaterförening. Recension i Trelleborgs Allehanda.
       
Malin Jeppsson, Magdalena Mononen och  Ulrika Christmar-Stafström  Magnus Christmar  Malin Jeppsson och Per Henrik Christmar  Lotta Hansson, Michael Petersson m fl