Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Alla får rösta på Irland

 2008-04-30   Nyheter & Politik, internationellt
 För ett år sedan  För två år sedan 
Irland kommer att låta polacker, tjecker och tiotusentals andra EU-medborgare, som arbetar i Irland, delta i de nationella valen.
Integrationsministern, Conor Lenihan (bild), påpekar att invandrare i utbyte mot rösträtt måste kunna bevisa att de kan tala engelska innan de gör anspråk på permanent uppehållstillstånd. För att få permanent uppehållstillstånd eller irländskt pass måste alla invandrare få godkänt i ett engelskprov.
Irland avvisar Storbritanniens mångkulturella modell för integrering som bara lett till uppkomsten av etniska getton. Ingenting är så effektivt när det gäller integration som att delta i den politiska processen och rösta, menar Lenihan, som vill öka antalet ”medborgarskapsceremonier” som innebär att utlänningar måste svära en trohetsed till författningen för att få medborgarskap. En förebild för vår migrationsminister Tobias Billström kanske?
Samtidigt kommer Irland att skärpa gränskontrollen för att stoppa fler illegala invandrare och asylsökande. ”Integration förutsätter ett visst mått av deportation” säger Lenihan.
Originalartikel i the Guardian eller läs mer här och översatt i Tempus nr 17 2008.
Tidigare blogg om Irland ”Den gröna ön”, 080212.

För knappt två år sedan kunde man – också i Tempus - läsa om att Irland är (var) EUs rikaste land näst Luxemburg. Detta efter att bland annat sänkt företagsbeskattningen till 12,5 %. Nio av 10 av världens ledande läkemedelsföretag har verksamhet i Irland. Det som lockar är en välutbildad arbetskraft och företags- och skattepolitiken. Irlands totala arbetskraft ökade från 1,1 till 2 miljoner under perioden 1990 till 2005! Och det föds mer barn än i något annat EU-land! Politiker – åk dit och lär!

Tvåa efter målfoto i säsongstart

 2008-04-29  Hästar
För ett år sedan För två år sedan
Säsongstart i söndags för vår sjuårige ponnytravare Muskot på Halmstads travbana. Se startlista. Han gick i lopp 10, Kraffts lopp Kategori B. Det mätte 1644 meter och hade voltstart. Han startade längst bak med 60 meters tillägg. Muskot började emellertid genast sin frammarsch i fältet. Han var så nära en seger att det krävdes målfoto för att ge segern till Ture II. Men en hedrande andraplats och framför allt en sänkning av den personliga kilometertiden med nästan två sekunder till 1.56,3 är verkligen ingen dålig säsongstart. Men så har också ägaren, tränaren och kusken Nilla Tomelius vårdat honom ömt och tränat honom väl sedan årets början och vintervilans slut. Han tycks ha mått bra av att förra sommaren flytta till Gränsbo i Äspö. Muskots bravader i Halmstad i fjol, läs här.
Provbilden är tagen av Hästfotograf Matilda Andersson, mpphotograph.se.

Hur har andra det?

 2008-04-28  Böcker
För ett år sedan För två år sedan
Det bästa man kan säga om Björn Collarps alldeles nya bok "Hur har andra det?" är att den är lätt att läsa. Det andra att den handlar om vissa grupper av människor och att han förmodligen beskriver dessa på ett både empatiskt och inträngande sätt. Det är svårt att veta. I de flesta av novellerna ligger detta tema gömt, nästan i undertexten.
Det ska sägas med en gång, det är en bok om homosexuella, om prostituerade av båda könen och om alkoholister och andra drogmissbrukare.
De åker ut och in på offentliga institutioner där offentligt anställd vårdpersonal tar hand om dem ett tag, alternativt på frivilliga organisationer som AA tills de knarkar eller super ihjäl sig. Om hur deras beteende påverkar deras släktingar och vänner. Om människor som gett upp allt - alternativt som inte längre försöker ta sig själva i kragen. De ser slutet på sina korta liv närma sig men utan att göra något åt det.
Eller om män som hamnar på psyket för att deras älskare lämnat dem för andra män.
Det är helt främmande miljöer för mig. Män som blir ledsna och deprimerade för att de sviks av sina älskare som nu träffat andra män de vill ha sex med. Narkomaner som vill bli avgiftade men som i sista stund inte förmår sig göra det. Främmande miljöer och främmande människotyper.
Det är titelnovellen som man främst bör läsa. Det övriga är utfyllnad. Här har boken ett enkelt och rakt språk, orden är lätta men tunga att ta till sig. De gräver djupa spår hos läsaren.
Den handlar om en högborgerlig medelålders kvinna som druckit bort familjen, kärleken och tilliten och inte har en aning om hur hon ska handskas med tillvaron efter att ha skrivits ut från behandlingshemmet. "Jag har slutat räkna med dig" säger hennes dotter Madeleine. Du har ljugit och skadat våra liv tillräckligt.
Björn Collarp har inte skrivit på nästan 10 år. Senast var det "Palatsbarnen" som kom 1999.
Hans debutroman 1985 var gay-romanen "Tårar för Alexander".

Recensioner av Magnus Eriksson i Svd, av Jonas Thente i DN, Anne Marcusson i UNT, Crister Enander i Tidningen Kulturen, Henrik Jansson i Hufvudstadsbladet, Jakob Carlander i Corren, Ann Lingebrandt i Helsingborgs Dagblad och Peter Viktorsson i Kristianstadsbladet.
Bonniers förlag presentation.
(Björn Collarp dog den 10 mars 2009, 61 år gammal. Läs minnsesord av Marie Peterson i Fokus nr 16 2009. Och i tidningen Kulturen av Sara Hjalmarsson "Han var en mästare i inlevelse").

Vårträff i Ängelholm för moderata seniorer i Skåne

 2008-04-27  Äspö & Söderslätt
För två år sedan
En stor framgång för arrangörerna med nästan hundra deltagare på Församlingsgården Åvalla. Lokalen och arrangemanget var extra trevligt. Man trivdes verkligen. Förra Skåneträffen hölls i Hässleholm i höstas. Läs mer här. Och dessförinnan i Lund i april i fjol.
Den moderate riksdagsmannen från Barkåkra, Hans Wallmark, fängslade sina åhörare med information om och funderingar kring den svenska kulturpolitiken, förr och i framtiden. Han hade flera böcker framför sig ur vilka han flitigt citerade. Så ska en kulturpersonlighet framträda. Han betonade vikten av att utreda och slå fast nya mål och riktlinjer för den svenska kulturpolitiken. Senast detta gjordes var på 1970-talet i en kontext med helt andra värderingar, förhållningssätt och nyckelord än idag! Nu gör Eva Schwartz en utredning som ska presenteras i slutet av året.
Fullmäktigeordföranden i Ängelholm Ingvar Eriksson - "en överlevande snapphane" - beskrev Ängelholms historia, utveckling och förhoppningar inför framtiden. Moderaterna är med sina 21 platser av 51 i fullmäktige det klart största partiet. De fem borgerliga partierna inklusive spi - har 33 mandat, en stark borgerlig majoritet.
Socialförsäkringsministerm från Bohuslän som numera bor i Kågeröd, Cristina Husmark Pehrsson, som dessutom är "Öresundsminister" talade om "socialförsäkringarna, pensionerna och jobbstrategin". Husmarks råd till pensionärerna var att eftersom pensionssystemet är kopplat till den totala lönesumman i landet så ska vi glädja oss åt att allt fler arbetar och därmed lönerna. Andra fördelar för pensionärerna är att förmögenhetsskatten liksom arvs- och gåvoskatten tagits bort och fastighetsskatten förändrats. Ingenting nytt alltså.

Vi fick också höra kommunalrådet från Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, som är både förbundsordförande för moderaterna i Skåne, talesman för regeringens politik och kommunalråd i Vellinge. Ett av hans budskap till oss var att det går att ändra den politiska situationen i en kommun. Det beror bara på det egna arbetet. Vellinge kommun är ett bra exempel. Efter valet 1973 hade M 15 mandat och SAP 16 mandat. Idag är siffrorna 35-6! En viss skillnad på 30 år.
Alla politiska partier i Sverige förlorar nu medlemmar. Han uppmanade alla närvarande att därför ordna två nya medlemmar var och vi tar gärna till oss hans avslutande råd "hem och värva!"
Kommunalrådet i Ängelholm Åsa Herbst presenterade kommunen under rubriken "staden med land och hav, med liv och lust".Under rubriken "Sveriges skyltfönster utåt" kåserade Eva Thorén kring minnen och upplevelser från sitt och maken Arne Thoréns liv utomlands. Eva Thorén var gift med journalisten och ambassadören Arne Thorén som avled 2003.

       
Hans Wallmark citerar Anders Paulrud om Aftonbladet på 70-talet Åsa Herbst om staden med "land och hav, liv och lust" Cristina Husmark har hand om halva statsbudgeten! Eva Thorén, från Össjö med Arne till USA och Bagdad
       
Lars-Ingvar Ljungman, skånsk moderat som väger tungt i politiken Michelle och Isabel Tran inledde med musik Helny Feustel var där i sällskap med fd diplomatparet Ingegerd och Henry R. Leo Nästan 100 personer hade samlats på Åvalla. Intresset är stort bland seniorerna.

Bra kämpat KIF!

 2008-04-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan

Det var säsongstart i eftermiddag för division 7 sydvästra B på Klagstorps vackra fotbollsplan.
Gert-Arne Persson, tränare för Klagstorps IF, tyckte att laget kämpade bra och gjorde en godkänd match, med tanke på förutsättningarna. Det har varit svårt att få ihop ett speldugligt lag och flera spelare har bara hunnit träna en kort tid. Makedonija är ett bra lag som i fjol kvalade till en högre serie.
Två av styrelsemedlemmarna tippade matchen innan start. Tyvärr kom Bertil Persson med 1-4 närmare slutresultatet än Göran Lundgren med 2-1.
Det var soligt och fint, planen var grön och jämn och vinden inte besvärande. Det blev en underhållande och omväxlande match där båda lagen kämpade väl och inte vek undan. Det började bra för KIF där Tim Gabrielsson nätade redan efter sju minuter. Makedonija lyckades emellertid sedan göra tre mål så slutresultatet blev rättvist 1-3.
Målvakten Andreas Nilsson gjorde en bra match i KIF liksom mittfältarna Andreas Hansson och Robin Persson. För att inte glömma målskytten Tim och hans bror Dick Gabrielsson som sprang och slet längst fram. Dick fick matchens enda gula kort av en domare som inte föll hemmapubliken i smaken.
KIFs hemsida.

       
   KIFs målgörare Tim Gabrielsson   Glatt humör på avbytarbänken   Tränare Gert-Arne Persson   Hetsig situation som gav gult kott
       
       

Göran Gunnesson Grands räddare?

 2008-04-25  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
I förrgår kunde man i Trelleborgs Allehanda läsa att biografen Grand, den enda biografen i Trelleborg var i fara.
Jag tycker mycket om att besöka Grand, både som biograf och revyscen. Jag har sett flera revyer och mer film sedan jag flyttade till Trelleborgs kommun för fyra år sedan än vad jag gjort på flera decennier i Malmö dessförinnan. Nu tycks Grand leva farligt.
John Nilsson från spi (Sveriges pensionärers intresseparti) som är ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Östersjöterminalen, menar att fastigheten där Grand ligger måste gå med vinst och ge avkastning till ägaren.
Desto trevligare är det därför att i dag läsa att Göran Gunnesson som är moderat och ordförande i Trelleborgshem erbjuder sig att rädda biografen genom att Trelleborgshem tar över fastigheten. Ulf Bingsgård, kommunalrådet i Trelleborg, tycker att Gunnessons idé är god. ”Trelleborg behöver en riktig teaterscen och en biograf. Om vi kan bidra till att staden får behålla den så ska vi göra det” säger Gunnesson. Heder åt en sådan moderat! Bild på Gunnesson.

Fel färg på rabattkupongerna?

 2008-04-23  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan
I maj förra året köpte jag ett häfte lunchkuponger. 11 Dagens rätt för 700 kr. Se blogg.
Orsaken var att Gästgivaregården i Anderslöv efter att ha varit stängd i ett år äntligen åter öppnats med ett nytt krögarpar, Gabriella Holtz och Rickard Christensson. I går var jag åter på Gästis och ämnade betala med en av de tre kuponger jag har kvar. Döm av min förvåning när de visade sig vara värdelösa! Enligt servitören jag pratade med hade "den nye" ägaren slutat acceptera de ”gula” rabattkupongerna.
Så det vara bara att betala 85 kronor och se glad ut. Inget fel på Wienerfärslimpan med gräddsås och tillbehör, men salladsbordet var en klass sämre än tidigare, trots prishöjningen. Sannolikheten för att jag köper nya rabattkuponger närmar sig noll!
En sak är bättre. Tidigare vägrade man envist att uppdatera hemsidan så att man inte kunde läsa veckans meny i förväg.
Jag vet inte vad jag ska tro om det hela. Ute i entrén finns det ett antal visitkort med namnet Rickard Backe. Är Rickard Backe identisk med Rickard Christensson? Är det samma ägare som förut. Är det bara så att de ansvariga på Gästis helt enkelt bestämt sig för att vägra lösa in rabattkuponger sedan de höjt priset? Någon skumt tycks det i varje fall vara. Varning utgår tills jag fått en förklaring!
Efter flera försök fick jag idag kontakt med Rickard Backe (som är identisk med Rickard Christensson) via mobiltelefonnumret på visit kortet. Han uppgav att han sedan en tid tillbaka instruerat sin personal att inte längre ta emot de gula rabattkupongerna som kostade 700 kr för elva måltider. Nu skulle i stället gälla de ”gröna” kupongerna som kostar 850 kr. Detta sedan man höjt priset för ”dagens rätt” till 85 kr. Detta agerande ställer två frågor. Om en krögare säljer ett rabatthäfte om ett antal kuponger till ett visst pris, gäller då inte dessa kuponger längre om han några månader senare höjer priset och ändrar färgen på kupongerna? Jag undrar vilken praxis som gäller i branschen?
Den andra frågan är hur långt krögaren är beredd att gå för att inte förlora en kund? Sedan jag idag påpekat vikten av service och kvalitet i restaurangbranschen några gånger erbjöd han mig att lösa in mina tre ”gulingar” mot ”gröningar”. Intressant fortsättning följer. Jag tror att jag ska vänta tills det på menyn blir rårakor och stekt fläsk som är min älsklingsrätt.

Underhållande möte i parken i Trelleborg

 2008-04-22   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
Mats Sjölin, som inte ska förväxlas med sin namne professorn i statsvetenskap i Växjö, var ledamot för vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Trelleborg under två mandatperioder 1998-2006, men åkte ut med hela sitt parti i senaste valet. Mats Sjölin håller tal på första maj bredvid de röda fanorna (bild).För ett år sedan lämnade han in ett medborgarförslag om att Trelleborgs kommun skulle ansluta sig till ”Europeiska koalitionen av städer mot rasism” som lanserades för några år sedan. Bara sju kommuner i Sverige är medlemmar. Kommunstyrelsen har enligt sin ordförande Ulf Bingsgård varit i kontakt med de sju kommunerna och därefter föreslagit kommunfullmäktige att kommunstyrelsen ska följa hur deras samarbete utvecklas och undersöka vilka resurser som krävs av Trelleborg för ett medlemskap innan beslut i frågan fattas 2009.
Det mest intressanta är att ordföranden i folkpartiet i Trelleborg Lars Hemzelius, på mötet i fullmäktige gick emot, den styrande alliansens gemensamma förslag, och hävdade att fullmäktige i stället redan nu skulle besluta om att ge en avsiktsförklaring att bli medlem i nätverket. Hans argument var att just i Trelleborg har främlingsfientligheten ett stark fäste. Detta bara några dagar sedan han ställt sig bakom just Sverigedemokraternas yrkande på att få ingå i de olika nämndernas ledningar. I dessa sitter sedan beslut i kommunfullmäktige hösten 2006 enbart representanter för den styrande alliansen och det största oppositionspartiet, socialdemokraterna. Anmärkningsvärt agerande. Man väntar bara på folkpartiets kommande utspel. Läs mer här.
Catherine Persson, socialdemokraternas gruppledare, anande en spricka i alliansen hakade genast på och ställde sig bakom Sjölins och Hemzelius’ förslag. Det hjälpte dock inte, den efterföljande voteringen slutade 28-23 till förmån för kommunstyrelsens förslag.
Även kvällens andra votering vanns av den styrande alliansen, nu med rösterna 31-20. Den handlade också om ett medborgarförslag om att rusta upp Gasverket. Allianspartierna vill avvakta med en upprustning tills man utrett Gasverkets framtida användning medan sppositionsrådet Catherine Persson yrkade på att man redan nu ska rusta upp de delar av lokalerna som inte är ändamålsenliga.

Före mötet spelade ”Sven Åkes Company” (se bild) från Musik & dansskolan. Det gav en nästan uppsluppen feststämning åt hela föreställningen. Snyggast (vårklädda) ”paret” var före detta kommunalrådet Egil Ahl och före detta riksdagsmannen Cathrine Persson (bild).

En överraskande jakttrofé

 2008-04-20  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan 
I dag var det åter en solig vårdag på Gränsbo. Inget regn på flera dygn så nu är alla vattenpölarna i hästhagarna är borta. Det gick bra att sitta och njuta i den nybyggda solaltanen. Men först sedan jag klippt färdigt gräsmatten som är på över tusen kvadratmeter. En del av det klippta gräset hamnade i de fyra hästarnas bukar. Lite till att börja med så att deras magar vänjer sig. Vår nyinflyttade katt Missi som jag matat några veckor gav mig i dag en ovälkommen belöning för detta. En död hare! Hon tycks ha försökt att dra upp det nerlagda bytet på höskullen men fastnat i kattluckan. Efter att ha fått ett riktig skrovmål på huvud och hals tog hon sig ut via loftet och stallet och lämnade resten till mig (se bilder).


Domedagen gryr

 2008-04-19  Böcker
För ett år sedan För två år sedan
Domedagen gryr är den senaste boken av Arto Paasilinna som översatts till svenska. Den handlar om den arbetslöse ambulerande skogshuggaren Hermanni Heiskari som sedan många år använt sina arbetsfria perioder till att arbeta fram en mycket detaljerad plan för en revolution i Finland. Alla de besvikna och djupt frustrerade arbetslösa ska ta makten och kräva arbete åt alla.
När Hermanni Heiskari av en tillfällighet räddar livet på den mycket förmögna svenskan Lena Lundmark, rederiägare och äventyrerska, får han tillgång till de pengar han behöver. Han får också till sin hjälp hennes onkel Ragnar, den bankrutte före detta översten, för att förbereda revolutionen.
Boken innehåller många dråpliga situationer men når inte alls upp till den nivå som flera av hans andra böcker ligger på. De bästa är kanske redan översatt till svenska?
Arto Paasilinna är en av Finlands mest lästa och älskade författare.
Från debuten med boken Harens år 1975 har han hunnit med att skriva hela 36 böcker, varav 28 romaner. Paasilinna är inte bara uppskattad i hemlandet Finland utan finns översatt till ett tiotal olika språk. På svenska finns 17 titlar utgivna med start i början av 90-talet.
Jag har tidigare läst Kollektivt självmord (1997) och Milda makter (2005). Recension av Bertil Arnold här och min blogg om boken här.
Därefter har översatts till svenska ”Snablar”, 2006 och senast ”Domedagen gryr”. Den senaste boken skrevs redan 1997.

En hyllningssajt på svenska.
Arto Paasilinna-sällskapet i Sverige

Sd-såpans fortsättning

 2008-04-17   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
Efter gårdagens utspel av folkpartiets ordförande i Trelleborg, Lars Hemzelius (se bild), att ge Sverigedemokraterna mer politiskt inflytande genom att erbjuda dem plats i nämndernas presidier får han idag stöd av sin partikamrat Bertil Larsson. Larssons argument är att ”vi ska ta ifrån Sverigedemokraterna deras oförtjänta martyrskap”. Men inte vinner något parti röster i nästa val genom att framstå som martyrer! Så låt de bara klaga och tycka synd om sig själva det ger dem inga politiska framgångar.
Tillskyndare till förslaget är också Inger Hansson som är moderat och ordförande för Trelleborgs kommunfullmäktige. Hon menar att man måste respektera Sverigedemokraterna eftersom de är det tredje största partiet i kommunen. Ett annat argument för att gå sd till mötes är att vi (moderaterna) ”tidigare samarbetat med andra partier som vi inte tyckt om” (läs socialdemokraterna). Se Sydsvenskans webbupplaga idag.
Det enda man kan glädja sig över är att halva mandatperioden ännu återstår så att vissa personer därför kan förmås att ta sitt förnuft tillfånga och sedan arbeta helhjärtat för att Trelleborgsalliansens sex partier ska kunna fortsätta att leda kommunen i rätt riktning även nästa mandatperiod. En tillnyktring önskas! De enda som gläder sig över eventuella sprickor i alliansens samarbete är ju socialdemokraterna. Läs mera på gårdagens blogg.

Folkpartiet och Sverigedemokraterna

 2008-04-16    Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
I dag kan man läsa i Sydsvenskan att ordföranden i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, folkpartisten Lars Hemzelius vill ge sverigedemokraterna (sd) mer insyn och inflytande i politiken i Trelleborg.
Jag förstår inte detta. Det finns en allians av sex partier som styr den politiska verksamheten i Trelleborg. Alliansen har visserligen inte egen majoritet men inte menar väl Hemzelius att alliansen ska ta hjälp av sd för att vinna större gehör för sina förslag i fullmäktige. Moderaterna har redan dagen efter valsegern tydligt klargjort att vi tar avstånd från allt samarbete med sd.
Dessutom förefaller sd enligt flera opinionsundersökningar var på väg tillbaka. Det främsta skälet till detta är säkert att regeringen har tagit krafttag när det gäller att hjälpa utanförskapet att börja arbeta och kunna lämna samhällets försörjning och dessutom vänt hela ”invandringsfrågan” till att handla om Sveriges behov av mer professionell arbetskraft från utomeuropeiska länder. Jag är övertygad om att detta minskat missnöjespartiet sds bas bland svenska väljare. Allt färre svenska väljare menar att vi behöver ett sverigedemokratiskt parti och därför finns det inget skäl alls för något annat parti att bereda väg för dem!
Kan folkpartiet verkligen förbli en del av den lokala alliansen i Trelleborg om Hemzelius vinner gehör för sina tankar i folkpartiet? Vi får hoppas att det finns klokare politiker bland hans partikolleger som kan tala honom tillrätta. Tidigare bloggar:
Arbetsinriktad invandringspolitik välkomnas, 2007-04-08, Framsynt förslag av Billström, 2007-07-18 och
Från flyktingmottagande till talangjakt, 2008-03-27.

Dags att börja sola

 2008-04-15   Äspö & Söderslätt och Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan 
I fjol inträffade den första verkliga solningsdagen den 13 mars och för två år sedan den 14 mars.
I år blev det tisdagen den 15 april. Jag förstår inte var den utlovade värmeökningen tagit vägen som utfästs av de som fruktar koldioxid mer än allt annat.  
Och ändå har vi satt upp ett rejält vindskydd (se bild) så att solen kan värma en vit vinterlik kropp även om det blåser en del. För det gör det ju ständigt på Söderslätt.
Men först var jag i Anderslöv för att uträtta en mängd ärenden. Sedan jag gjort min plikt och lunchutfodrat våra fyra hästar med 1,5 kg hö per styck placerade jag mig i solstolen.
I solen läste jag i National Geographic om hur det nuvarande polynesiska folkslaget befolkat hela Melanesien för fler tusen år sedan utgående från Nya Guinea. Ett skäl till varför de vågade sig ut på sina ranka kanoter mot världens ände tror forskarna vara att de ständigt hade motvind och därför visste att de alltid skulle kunna ta sig tillbaka till hemöarna igen. Alltså på samma sätt som när jag motionscyklar och kör i motvind nästan så långt jag orkar för att sedan bekvämt ”segla” hem.
I veckan Affärer som vigt det senaste numret åt reklam och varumärke läser jag att själva essensen är att varumärkes- och marknadsföringsarbetet måste upp på lednings- och styrelsenivå. Problemet tycks vara det samma som för 30 år sedan då samma budskap trummades in hos oss som läste marknadsföring på trebetygsnivån i Företagsekonomi i Lund med hjälp av gurun Philip Kotler’s bok Marketing Management.
Vår nyinflyttade katt Missi (Alice) som påstår sig vara född på Gränsbo men sedan flyttat till en granngård vaktar min stol (bild).

Ett oskrivet blad

 2008-04-14  Böcker
För ett år sedan För två år sedan
Marie Hermansson är en verkligt stor författare. Det gemensamma för hennes böcker är att verkligheten alltid är helt annorlunda än den framstår som.
Boken är också en deckare, en thriller, med flera mord, mordförsök och kidnappning. Bokens huvudperson, Angela, har en bakgrund som liknar Lisbeth Salanders, huvudpersonen i Stieg Larssons trilogi. Beskrivningen av Angelas barn- och ungdom, med misshandel, ansvar för mindre syskon och hämnd på fadern gör henne till Salanders eländessyster. Angelas liv är en katastrof men hon gömmer sig i drömmar om paradiset som hon själv pratar om som Australien. Reine har varit hunsad i hela sitt liv. När han träffar Angela ändras hans liv. Nu är det han som ska styra och lära "det oskrivna bladet" hur man lever i vardagen. Tror han, ja. Efteråt inser han att han bara varit ett medel för Angelas mål, syften som han inte lyckas genomskåda. Angela dör på sjukhuset och Reine upptäcker att han lärt sig ta vara på de små stunderna av trevnad och lycka, de som är livet.
Han vän och arbetskamrat Ture föreslår att de två ska gå någonstans och fira att Reine fått villkorligt straff. Reine blir glad över omtanken och "tänkte på hur skönt det var att ha en varm och tålig jacka och hur trevligt det skulle bli att gå in på något ställe med Ture, dricka en öl eller en kopp kaffe och lyssna på någon rolig historia".
Marie har skrivit nio böcker sedan starten 1986 med "Det finns ett hål i verkligheten". Jag har tidigare läst hennes tre senaste böcker, Svampkungen son, 07-11-24, Mannen under trappan, 06-09-07 och Hembiträdet 05-06-13. Nästa gång ska jag ge mig på "Musselstranden", som är boken före "Ett oskrivet blad".
En recension i Bokkanalen, i Bokmärkt, i Bulldozer och i Annas Bokhylla
Wikipedia Ett oskrivet blad. 
Författarens hemsida.

Mobilångest

 2008-04-12   Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
 I en brittisk undersökning förra månaden tillfrågades 2163 människor om dsina mobilvanor. Mer än hälften av de tillfrågade svarade att de blev stressade om de tappade bort sin mobil, fick dåligt batteri eller tappade täckning. Utan-mobil-fobin” är mycket verklig för många människor i Storbritannien, säger Stewart Fox-Mills, chef för avdelningen telefoni på det brittiska postverket som beställt undersökningen av YouGov. Han döper fobin till nomophobia. Om detta kan man läsa i Aftonbladetsom bygger på en artikel i The Independent.

2000-talets bidrag till den ökande stressen är mobilångesten, mobilen skapar ångest och är samtidigt ett ångestdämpande medel. En mycket farlig psykisk rundgång för många människor.
Många människor tror att deras liv består i deras kontakter med andra människor. De hittar inte något centrum och lugn i sig själva. Ger dåligt självförtroende. Ger inget utrymme för eftertanke och kreativitet. De fruktar att de ska förlora dessa kontakter om de inte kan nås hela tiden. Därav nomophobian. En ständig tillgänglighet ses som en förutsättning för själva existensen.
Sedan årtusenden vet människan att bästa medlet mot ångest är koncentration. Får hjärnan en lagom svår utmaning att arbeta med blir den ”glad”, utrymmet för ångesten försvinner, belöningscentrum får sina lyckosubstanser och man känner att ”detta blir en bra dag”. Men så ringer telefonen eller SMS signalen ljuder och förstör alltihop. Kreativiteten och arbetsglädjen försvinner. Stackars människor som har behov av att ständigt vara tillgängliga för andra därför att de fruktar för att bli ”glömda” eller ”förbigångna”. Sträva efter att bli den som väljer att gå förbi i stället för att vara rädd för att bli förbigången!

Yttrandefriheten vann i Frankrike

 2008-04-11   Nyheter & Politik, internationellt
 
Europeisk liberal tradition triumferade över muslimska medeltidslagar.
I början av förra året stämde muslimska grupper i Frankrike den satiriska tidskriften Charlie Hebdo för att ha publicerat de så kallade ,
ursprungligen i Jyllandsposten. Läs mer på min blogg i februari 2007.  Några bilder från februari 2007
Det blev den första domstolsprövningen i ett europeiskt land om huruvida lagar som tryck- och yttrandefrihet som har en tradition sedan Voltaires och Upplysningstidens dagar ska tillåtas i fortsättningen eller om de invandrade muslimerna nu blivit så många att deras medeltidslagar ska bestämma i detta strikt sekulära land där hädelse inte varit olaglig sedan 1830.
Problemet är att de finns människor som publicerar karikatyrer som hävdar att muslimer är våldsamma, och sedan finns det muslimer som hotar med att döda dessa människor för att visa att bilderna är falska och vilseledande.
Den 12 mars i år 2008 bekräftade en fransk appellationsdomstol tidskriften Charlie Hebdos rätt att publicera den danska satirteckningen med argumentet att den hade provocerat våld i muslimska länder och hade nyhetsvärde. Detta argument tillfredsställde emellertid inte Islamiska förbundet i Frankrike, som företräder 350 organisationer och som hade stämt tidskriften. I Frankrike är 10 % av invånarna muslimer vilket är den högsta andelen i Europa. Det finns 16 miljoner muslimer i Europa vilket motsvarar tre procent av EUs halva miljard invånare. Muslimer som behövs som arbetskraft i Europa och i Sverige i takt med de kommande stora pensionsavgångarna och det otillräckliga födelsetalet.
Läs mer om regler för att leva i "kulturellt blandade samhällen" i en artikel i International Herald Tribune, översatt i Tempus nr 14 " Samlevnaden kräver respekt och tolerans av alla parter. Läs mer här.

Månadens skyddängel får utmärkelse

 2008-04-10   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
I dag kom Emely Wastelius till Gränsbo. Hon hade flugit ner från Karlstad enkom för att dela ut Skyddsnätets pris till ”Månadens skyddsängel” till min dotter Lina Tomelius. Det var 61 första gången som priset delades ut. Bakom webbportalen Skyddsnätet står 21 myndigheter och organisationer, som är med och arbetar för ett säkrare samhälle. Webbportalen Skyddsnätet drivs av Räddningstjänst. Orsaken till priset är Linas insats vid en dramatisk händelse under påskhelgen då en fader med sina två döttrar kört ner med bilen i en å några hundratal meter från Gränsbo. Läs mer här. Lina som tidigare utpekats av pressen som ”Påskens hjältinna” fick nu emottaga en utmärkelse i form av en inramad illustration av teckaren Per Hardestam. På plats var TAs reporter Åsa Liliefeldt Lundström och fotografen Tomas Nyberg.

Bilder på Lina då hon emottar sitt pris, då Lina blir intervjuad av Trelleborgs Allehanda samt priset.
Se artikel i TA den 11.4.

Bildtext i TA: Pappa är stolt över dotterns modiga agerande när hon drog upp flickan och pappan ur bilen. Lina Tomelius var själv överväldigad över all uppmärksamhet i byn, bland vännerna och i medierna. Bild: Tomas Nyberg

Självmord säljer skivor

 2008-04-09   Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går var jag och min fru på Grand i Trelleborg och såg ”Angel”, Colin Nutleys hårt kritiserade film om rocksångerskan Angelica Angel Holst (se bild).
Artistlivet är hårt. Dagen hyllade artister glöms fort bort. Ett sätt att få dem aktuella och populära på nytt är att de dör, gärna under mystiska omständigheter som till exempel självmord. Rickard, make och producent, arrangerar ett fejkat självmord på sin hustru Angelica. Det ger resultat i form av platinaförsäljningar och stora vinster. Men själv bryts hon ner under sin exil i Thailand. Vid återkomsten på Arlanda jagas hon som en världskändis (bild). När hon ska ge sin första konsert efter ”återuppståndelsen” är hon så nervös att hon dör av hjärtslag direkt på scenen. En katastrof som väl garanterar ännu fler försäljningsrekord.
En annan sak jag lägger märke till är hur känsliga artister är inför de människor de har omkring sig. De är inga självständiga egoister – även om de låtsas vara detta - utan mycket beroende av vad de andra tycker om dem. Mycket handlar därför om svek och tillit. Självförtroende är ett måste för en artist med framgång. Många söker ett falskt sådant i alkohol och droger. Vad de behöver är en eller flera personliga coacher som har ansvaret för deras mentala träning. Någon sådan fanns inte med i filmen.
Rolf Lassgård spelar Rick, en psykopat som lyckas övertala alla sina medarbetar inklusive sin fru Angelica att följa honom oftast med löfte om stora vinster att dela på.
Ingen alls oäven film. Helena Bergström är alltid Helena Bergström och gör åter en mycket bra prestation som Angel. Detta gör också Elisabet Carlsson (bild) som Eva. Rolf Lassgårds otrevliga psykopat är trovärdig.
Men saxen saknas. Filmen är för lång. Saxen saknas. Filmen borde ha klipps ner minst 20 %. ”Kill your darlings” vore en bra utgångspunkt också för Colin Nutley.
Återkommande är frasen ”vi måste prata ut om det här” och då vet man att det blir minst 10 minuters långrandigt tjat som inte leder någon vart. De återkommer med en irriterande regelbundenhet som påminner om reklaminslag.
Senast sedda film på Grand i Trelleborg var den 22 februari "Morgan Pålsson - världsreportern".
Recensioner:
Mats Bråstedt i Expressen, Helena Lindblad i DN, Boell Gerell i Sydsvenskan, Karoline Eriksson i Svenska Dagbladet,
och Anders Pettersson i NWT.
Filmen får usel kritik men jag tycker att den helt klart är värd att titta på!
Presentationer i Imdb och Movizine.

Moderat systemskifte i Nacka kommun

 2008-04-08   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går var Mats Gerdau i Trelleborg för att presentera idéerna bakom och fördelarna med kundvalssystemet på skolans område.
”Det finns inte en skola som passar alla, men alla ska hitta en bra skola som passar just honom/henne. Då krävs alternativ och mångfald” säger Mats Gerdau.
Mats Gerdau är riksdagsledamot för moderaterna sedan 2006 och ledamot i utbildningsutskottet. Tidigare var han kommunalråd i Nacka i 8 år. Under denna tid skedde närmast en revolution i den kommunala organisationen. Man gick från en traditionell, hierarkisk organisation där politikerna i nämnder detaljstyrde och till en marknadsorganisation som kallas ”kundvalsmodellen”.
Man kan också säga att idag skiljer man tydligt mellan finansiering av de kommunala tjänsterna och utförandet av dessa. Utförandet genomförs av aktörer i konkurrens med varandra och där kunderna, skattebetalarna och deras barn fritt kan välja tjänsteleverantör. Aktörerna är privata företag, föräldrakooperativ, personalägda skolor och andra och kommunala enheter. Aktörerna har stor frihet att bedriva sin verksamhet inom de ramar som politikerna bestämmer.
Enligt min mening har moderaterna i Nacka äntligen visat att moderat politik står för ett systemskifte, det som socialdemokrater brukat varna för och skrämma sina väljare med inför valen. Moderaterna i Nacka har under flera mandatperioder visat den nödvändiga handlingskraften att genomföra moderat politik fullt ut. En politik som grundar sig i Nacka kommuns grundläggande värdering: ”Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga – samt deras vilja att ta ansvar”.
Det kan vara viktigt att veta att moderaterna nästan har egen majoritet i Nacka kommun. Alliansen har en kraftig övervikt i fullmäktige. Där finns inga Sverigedemokrater alls. Det finns också likheter med Trelleborg. Nacka är ett mycket heterogent samhälle. Till exempel finns det en skola med bara två svenska elever av 300.
Ibland är det extra roligt med politik. I går var en sådan dag.
Bilden visar Mats Gerdau och kommunalrådet Ulf Bingsgård flankerade av berörda nämndsordförandena Lars Mikkelä och Bengt Gunnarsson.

Delikat moderatlunch

 2008-04-05   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan   
I går var jag med på Restaurangskolans fredagslunch på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7. Vi var bara sex personer men detta hade det positiva med sig att alla kunde deltaga i ett och samma samtal vilket gav en extra trevlig stämning runt bordet. Maten var förträfflig: Jag valde Jordärtskockssoppa med rökt fjällröding som förrätt och Fläsknoisette med alla de goda tillbehören som huvudrätt. Till sist kaffe och Crème Caramel. Allt för en dryg hundralapp. Hög kvalitet på allt även om jag betvivlar att Brylépuddingen skulle ha klarat den test som kulturchefen på Trelleborgs Allehanda, Robert Dahlström, gärna utsätter nya restauranger för.
Läs mer om tidigare besök där till exempel den 11 maj i fjol.
Jag vill tillägga att jordärtskockssoppa har jag inte ätit sedan jag sommaren 1974 hamnat på Foodia AB i Staffanstorp. Jag var då en livsmedelteknisk expert på konserveringsmetoder, kvalitet och hygien. Min första uppgift var att ta reda på varför flera hundratusen konservburkar med jordärtskockssoppa ”exploderade” på lagret. Det var tiden för lagerstöd. Industrin skulle inte anpassa produktionsvolymen efter konjunkturläget och efterfrågan utan bara producera vidare i likhet med en sovjetisk flerårsplan. Orsaken till de sprängda burkarna var en ovanligt termoresistent sporbildande bakterie som fabriksledningen glömt ta hänsyn till då den bestämt hur burkarna skulle steriliseras.
Bild 1: Marianne Ohrlander, Annette Hedin och Gunnar Hedin
Bild 2: Ove Carlsson, Ann-Marie Jönsson och Bertil Tomelius (med blogg)

Moderata styrelsemöten

 2008-04-04   Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
 (Detta är mitt 800:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
Nu är vi på gång i Trelleborg. I går kväll träffades den nya styrelsen för moderaterna i Trelleborg som valdes på årsmötet i förra veckan (läs mer här). Christina Birger som är ny ordförande gjorde en rivstart. Ansvarsområden fördelades. Jag fick ansvaret för den lokala hemsidan, så nu gäller det att få fart på den, även om den fick sig en ordentligt ansiktslyftning så sent som i januari i år. Det ska bli kul. Ulf Bingsgård gav den allra senaste informationen från kommunstyrelsens möte under dagen. Mycket positivt är också att det nu finns en representant för MUF i styrelsen sedan den föreningen nybildats i år efter att ha legat lågt under flera år. Nu börjar också riktlinjerna dras upp för de kommande valen närmast EU-parlamentsvalet nästa år.
På bilden från vänster till höger: Ulf Bingsgård (kommunalråd), Christina Birger (ordförande), Ina Liljeberg, Linda Andersson, Ola Pärson, Bertil Tomelius och Dag Håkansson. Frånvarande Tina Ersson (v. ordf.) och Gunnar Hedin (kassör).
Tidigare under förmiddagen hade också Moderata Seniorer styrelsemöte. Där bestämde vi att närmaste medlemsaktivitet ska förläggas på Trelleborgs museum. Museet diskuteras mycket på insändarsidorna i år. Då handlar det om en eventuell flytt från Östergatan 58 till Tingsrättens lokal i centrala Trelleborg som står tom sedan tingsrätten flyttats till Ystad. Vi bestämde också vilka som ska delta i Skånes seniorråds vårträff i Ängelholm den 25 april och att jag ska representera föreningen på Moderata seniorers årsstämma 2008 i Göteborg i maj.

Verkligheten överträffar aprilskämtet

 2008-04-02   Nyheter & Politik, internationellt
 För ett år sedan  För två år sedan 

Det räcker inte med rök- och snusförbud för ett friskare Västerås. Nu ska staden gå ett steg längre - från 1 januari 2009 totalförbjuds socker i all kommunal verksamhet. Detta kunde man läsa i Vestmanlands Läns Tidnings webbupplaga i går den 1 april.
I Japan är det inget aprilskämt att företagen får böta om de inte förbättrar sina anställdas hälsa och vikt.
I Japan måste företagen enligt en ny lag minska antalet överviktiga anställda med 10 % till 2012. De företag som misslyckas kommer att få betala högre avgifter till en välfärdsfond för äldre.
Medelålders mäns övervikt leder till snabbt ökande kostnader i sjukvården. Män med midjemått över 85 centimeter kommer att få motions- och dietråd och i allvarliga fall uppmanas att söka läkare. Hälsovårdsdepartementet misstänker att 13 miljoner japaner lider av metaboliskt syndrom medan ytterligare 14 miljoner befinner sig i riskzonen. Metaboliskt syndrom ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes om det inte motarbetas.
Detta kan man läsa i en artikel i av Justin McCurry i The Guardian den 19 mars 2008 ” Japanese firms face penalties for overweight staff”. Eller läs mer här. Översatt i Tempus nr 13 2008.