Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Valborg på Trelleborgen

 2009-04-30  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Det hände en hel del under valborgsmässoaftonen på Trelleborgen. Ett stort antal person - inemot sexhundra - hade betalt inträde för att gemensamt fira vinterns slut och vårens inträde. Vi bjöds på ett varierande program och kunde sedan avsluta festen med att dricka kaffe och äta morotsmuffin i Entrehuset. Förlåt, numera är namnet Vikingamuseet enligt en namntävling som vanns av Robin Johnsson.

19.30 öppnades portarna/kassan - fullt med marschaller var tända överallt. Småeldar brann lite överallt.
Arrangemanget började klockan åtta med att våren tutades in av kommunalrådet Ulf Bingsgård (bild). Därefter sjöng Trelleborgs kammarkör under ledning av dirigent Inge Frisk in våren. Vi fick höra bl a Vintern rasat och Oh, hur härligt majsol ler.

Talet till våren hölls av tenoren och solisten Joakim Bäckström (på bild med Ulf Bingsgård). Drakfolket uppträdde med eldövning och dragspelsackompanjemang. Därefter ledde de eldslukande artisterna marschen till bålet som de antände med brinnande pilar.
       
Kulturnämndens ordförande Rolf Perssom med Kammarkören i bakgrunden Bertil med "borgfogden" Peter Ross Lindholm Ulf Bingsgård "tutar in" våren Ett välklätt kommunalråd och en operasångare som repeterar sitt tal

En sömnlös historia

 2009-04-29   Böcker
  För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
När jag lämnade tillbaka de två böcker jag läst av den argentinske författaren och matematikern Guillermo Martínez tipsade mig den vikarierande bibliotekarien i Anderslöv mig om Paul Auster. Och ser man på en alldeles nyutkommen bok av honom låg i snurran. Den heter Mannen i mörkret, 2009, Man in the Dark 2008.
Detta är en bok producerad av en sömnlös författare. Då måste man producera mycket detaljrika texter för att kunna behålla den koncentration som krävs för att undvika alla obehagliga tankar som hjärnan alltför gärna vill "rota i", skapa obehagliga känslor och hindra sömnen. "Hans krigföring mot sig själv i nattens skyttegravar".
Mannen i mörkret är en man som inte kan sova. Han heter August Brill och han tänker jämt på sin hustru Sonia som efter 41 år tillsammans dog och lämnade honom. Han bor i Vermont med sin dotter, 47-åriga Miriam och dotterdotter, 23-åriga Katya. Katya lider av brustet hjärta sedan hennes fästman Titus Small omkommit. Miriam lider svårt sedan fem år tillbaka då hennes man Richard lämnade henne.
August Brill är själv skadad och har svårt att röra sig. Varje natt för han en ständig kamp mot tankar han förgäves söker värja sig mot.
När han inte kan sova tänker han ut en berättelse som hindrar honom från att fundera på de ting som han försöker glömma. Berättelsen handlar om en professionell trollkarl som heter Owen Brick och är gift med Flora från Argentina. Owen Brick vaknar en dag i ett djupt hål. Till sin förvåning är han klädd i en korpralsuniform. Han vet inte varför han är där och han har ingen chans att fly, han ropar på hjälp och då börjar ett vilt skjutande och bombande.
Nästa morgon vaknar han av att någon hjälper honom upp ur gropen. Det är Serge Tobak, hans sergeant. Tabak säger att det pågår ett inbördeskrig i USA. Owen Brick är utvald att stoppa kriget. Owen Bricks uppgift är att döda en man därför att han "äger" kriget. Mannen sitter och skriver en berättelse som alla måste leva med i. Mannen heter August Brill. Om Owen Brick vägrar kommer både han och hans fru Flora att dö. Inbördeskriget kräver hundratusentals offer och måste få ett snabbt slut. Owen skickar sin fru Flora till Argentina och vägrar utföra dådet.
Det är en mycket underhållande och omväxlande bok som jag gärna läste.
Paul Auster om boken.

Recensioner:
Anders Sjögren i Västerbottenskuriren "Bitarna faller på plats mellan dröm och verklighet"
Länstidningen: "Raffinerat romanbygge"
Ulla Strängberg i Värmlands Folkblad "Ursinnigare än någonsin"
Eva Johansson i Västerviks tidningen "Kriget i fantasivärlden"
Eva Johansson i SvD "Austers trollkonster börjar likna pastisch"

På banan igen?

 2009-04-28  Dagbok, Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Sedan jag skadades i höger axel efter olyckan med hästen Glimma och sulkyn kvällen den 31 mars, har jag inte kunnat träna som vanligt. Det berodde också på att jag för några månader sedan överansträngde vänster axel i en överdriven skivstångsövning - pensionären tror fortfarande att han är ung - så jag har inte använt mitt hemmagym på ett tag. Jag har dock kunnat cykla som vanligt och gjort magövningar m.m. I går återupptog jag styrketräningen med en viss bävan. Med all rätt, vissa övningar kunde jag inte göra ens om jag tog bort vikterna. Och det gjorde ont. Dessbättre gick andra övningar som vanligt, nästan. Jag hade väntat mig en häftig träningsvärk från de otränade musklerna i axel, bröst och rygg i morse. Till min stora glädje och tillfredsställelse så uteblev denna. Det känns som vanligt, eller snarare bättre än vanligt!
För drygt ett år sedan hade jag också en tillbakagång fysiskt. Då var det influensa och en mycket irriterande rethosta som hindrade normal nattsömn som fick mig på fall. Men efter några veckors träning sedan jag tillfrisknat var allt som vanligt igen så det finns väl hopp även denna gång!

Morden i Oxford

 2009-04-26   Böcker
  För ett år sedan  För tre år sedan
Sedan jag med njutning och spänning läst den argentinske författaren och matematikern Guillermo Martínez senast utgivna bok "Lucianas långsamma död" blev jag oclså intresserad en annan bok av honom, också utgiven på svenska, "Morden i Oxford".
Morden i Oxford är en riktigt bra titel, och innehållet är inte sämre. En argentinsk gäststuderande matematiker blir inblandad i vad som verkar vara början på en rad seriemord, med referens till matematiska talserier, särsklt Oxfordserien.
Han var 22 år och efter en examen fått ett stipendium i Oxford. Hans handledare hette Emily Bronson.Han bodde hos mrs Eagleton, änka efter en av hennes gamla lärare. Hon hade en gång i tiden hjälpt till att tolka Enigmakoden. Hos henne bodde också hennes dotterdotter Beth. Mrs Eageton hittas mördad. Strax innan det sker får den kände matematikprofessorn Arthur Seldom på Oxford Universitet ett anonymt meddelande. På en diskret lapp är en matematisk symbol ritad samt adress till mordplatsen och orden "Den första i serien". Anledningen till att Seldom får meddelandena kan bero på att han skrivit en känd bok om seriemord kopplat till logik och sannolikhet. Det andra mordet visar att mördaren är mycket hänsynfull i sitt val av offer. Varför symbolerna? Vilken matematisk ekvation måste räknas ut för att stoppa honom? En intelligent pusseldeckare av Agatha Christies eller Stieg Trenters klass. Snart kan du räkna ut hur det hela hänger ihop. Men aj vad du bedrar dig.
Guillermo Martínez , född 1962 i Bahía Blanca i Argentina, bor och arbetar i Buenos Aires, där han har doktorerat i matematik. Han har också arbetat på ett matematiskt institut i Oxford. Det avspeglar sig i flera av hans romaner, kanske mest i succén Los crímenes de Oxford (2003), som belönades med det prestigefulla Planeta priset, har filmats och översatts till trettiotre språk. I Sverige kom den ut 2006 med titeln Morden i Oxford, översättning Manni Kössler.
Författarens hemsida. http://guillermo-martinez.net/.
Recensioner:
En sida om böcker: En modern, intelligent deckare med bra upplägg.
Lenas Bokhörna.
Blogg - Martin Birkeldh.
Blogg - Bokidioten

Ekonomi ersätter religiös ideologi i krisens spår

 2009-04-25  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Vid sidan om export, sysselsättning och tillväxt skördar den finansiella krisen ännu ett, mindre omtalat offer, nämligen politisk islam. I muslimska länder världen runt har väljare börjat vända islamister och andra ideologiska partier ryggen till förmån för mindre spännande men kompetenta teknokrater.
I Turkiet led det religiösa Rättvise- och utvecklingspartiet" (AKP) stora förluster i förra månades lokalval. Premiärminister Tecep Tayip Erdogan koncentrerade valkampanjen på en rad islamistiska frågor, inklusive kritik av Israel men de turkiska väljarna var mer intresserade av jordnära frågor som landets krympande ekonomi.
Även i valet i Indonesien gick det dåligt för islamisterna som fick 25 % av rösterna mot 38 % 2004. I en opinionsmätning i februari s varade 76 % av de tillfrågade att regeringen borde koncentrera sig på ekonomisk utveckling medan bara 0,8 % ville ha religion och moraliska värderingar som kärnan i politiken.
Nästa test blir Iran där president Ahmadinejad ställer upp till omval i juni.
Tidigare har man ofta kunnat läsa om hur svenska s k experter påstod att den främsta orsaken till islamsk fundamentalism och terrorism var fattigdomen. Det var västvärldens skuld att många muslimska ungdomar tog till terrorn som vapen. Nu ser det i stället ut som om det var ett lyxbeteende och när den ekonomiska tryggheten hotas så litar man inte på mullorna och på Allah utan vänder sig snarare till kunniga teknokrater. Överlevnad och ekonomiska frågor har blivit mycket viktigare för folk än religiös ideologi. Det finns alltid något gott i skenbart onda förändringar.

Läs originalartikeln i Newsweek " As Economies Sink, Religious Radicals Suffer Setbacks" (översatt i Tempus nr 17 2009), eller läs artikeln här.

Låt nuet styra verksamheten

 2009-04-24  Media
 För två år sedan 
Bättre än att gissa en budget. Dagen it-verktyg gör det möjligt att ge beslutsfattarna en omfattande och aktuell kunskap om nuet i realtid. Det är bättre att styra efter den kunskapen än efter en budget som man gissat sig till i en gången tid med andra förutsättningar än de aktuella. Under en lång period av regelbunden tillväxt märks inte budgetstyrningens avigsidor men nu ser vi dem, menar Kjell A. Nordström (bild), ekonomie doktor och författare i en alldeles färsk artikel under temat "Affärsfokus" i Computer Sweden nr 31 2009. Om vi vet hur det ser ut just nu och hur det har sett ut den närmaste tiden förut kan vi ana hur det ska bli nästa vecka och snabbt parera för både hot och utnyttja möjligheter.
För mig är han mest känd för sin bok Funky Business, talang får kapitalet att dansa, som han skrev tillsammans med Handelshögskolekollegan Jonas Ridderstråle 1999, vid den tiden då den s k IT-bubblan blåstes upp till max. 2004 kom en ny bok Karaoke capitalism : management for mankind.
Och naturligtvis finns han på Facebook.

Twitter för att sprida budskap och kommunicera

 2009-04-23  Dagbok, D & I
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag satt jag ute några timmar i solen. Det var 13 grader varmt och nästan vindstilla, skönt, skönt. Mycket lägligt ankom några tidskrifter som bara väntade på läsning. Det var ett alldeles färskt nummer av Veckans affärer, d:o Computor Sweden och ett något äldre nummer av Fokus. (lånat på bibblan). I Veckans affärer kunde man läsa om en ny kommunikationsform för "politiker och andra med existentiell ångest". Jag tror snarare att det handlar om krönikören Jonas Malmborgs projektion av sin egen ångest för att lämnas utanför "kvittergemenskapen".
På listan över "Twitter Elit" hittar man bl a vår partisekreterare Per Schlingmann. Den som har eget Twitter-konto kan koppla upp sig här och bli en av hans "följare". En annan med Twitterkonto är Tobias Billström, Gunnar Hökmark, Mona Sahlin (jo!) och naturligtvis Fredrick Federley.
Om vad Twitter är kan man läsa på VAs webbsida, Twitter för dummies. För att komma igång behöver du bara gå in på Twitter.com och registrera dig. Ladda upp en bild på dig och skriv något om dig själv under "bio" så att folk kan identifiera dig och förstår i vilken egenskap du twittrar. Sedan är det bara att köra igång!
Det finns en Twittskola på Inetmedia man kan skaffa sig för 50 kr. Rekommenderas för Dummies.
Själv finns jag på http://twitter.com/bertil. Jag följer Gunnar Hökmark, Tobias Billström och Tina Ersson.

Värmen på väg

 2009-04-22  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan
I varje fall lovar SMHI detta från och med i morgon. Visserligen är det högtryck och inga moln skymmer den strålande solen men de kalla vindarna har blåst tillräckligt länge redan. På nätterna är det nästan risk för frost. Även i fjol var det en kall vår.
Solljuset har dock väckt upp växtligheten och i går hade jag möjlighet att se att både maskrosorna och tussilagon tittat fram i söderlägena. Även andra blommor vågade sticka upp.
Även i fjol dröjde våren länge och var ovanligt kall. Det var varmare betydligt tidigare åren innan vi började oroa oss för den "globala uppvärmningen". Då kunde man sitta och njuta av solen redan i mitten av mars! Se här: 13 mars 2007 och 14 mars 2006.

         

Toffs bok, bara för de närmast sörjande

 2009-04-21   Böcker
  För två år sedan  För tre år sedan
Tyvärr går Kalle Dixelius bok "Toffs bok" samma öde till mötes som Michael Gimres dvs i "soptunnan" efter hundra sidor jag plågat mig igenom, även om de innehållsmässigt är helt olika. Dixelius har gjort ett försök att skriva scince-fiction eller snarare ren fantasy.
Toff bor i ett framtida Stockholm, eller Ståkkolm som det nu heter. Vad som hände för 300 år sedan, på storhetstiden i början 2000-talet är det ingen som minns. De mer eller mindre livegna ”knegarna” som kallas för "skyfflare" utför ett Sisyfosartat men ytterst diffust arbete åt sina förtryckare – skyfflar de jord ur de gapande huskropparna, gräver de upp saker? Mycket förblir oklart i Dixelius roman.
Man håller gärna med Anna Nordenhöks bedömning i Helsingborgs Dagblad att "Dixelius debutbok blir i slutänden en ganska grumlig framtidsvision och samtidskommentar".

Kalle Dixelius är född 1974 och bor i Stockholm med sin familj. Han arbetar inom PR-branschen, men har ett förflutet som musikkritiker och nöjesreporter på bland annat DN och nyhetsbyrån TT Spektra. Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson är hans skönlitterära debut.
Recension i GP av Per Planhammar,
Lennart Götesson i Dalademokraten "Efter katastrofen"
Bokens tjugo första sidor kan man läsa gratis här, det är de bästa.

Mycket att glädja sig åt

 2009-04-20   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Den internationella bank- och finanskrisen har slagit till hårt när det lånemöjligheter och minskningen i den globala efterfrågan leder alltmer till arbetslöshet och gör fler människor beroende av de offentliga välfärdssystemen. På den politiska sidan finns det emellertid mycket att glädja sig åt.
Den svenska alliansregeringens resoluta hantering av krisen har skapat förtroende hos alltfler väljare i Sverige och den stabila negativa opinionsklyftan mellan regering och opposition har på några månader förbytts i en åtrminstone tillfälligt stabil positiv opinionsklyfta. Fler väljare föredrar idag de fyra borgerliga partierna och alldeles särskilt moderaterna medan alltfler tvekar inför socialdemokraterna och deras koalitionspartners.
En annan positiv förändring på den europeiska nivån är att opinionen i Irland idag har vänt när det gäller Lissabonfördraget. Irland som på ett par decennier gick från att vara ett av EUs fattigaste länder till att blir ett tillväxtland med höga inkomster och låg arbetslöshet har nu som en följd av den internationella krisen upptäckt sin grundläggande bräcklighet och vill gärna tillbaka in i den innersta trygga EU-famnen. Så Lissabonfördraget verkar snart vara i hamn med allt vad det betyder med möjlighet till ordnad styrning och förbättrat europeiskt samarbete på nya områden. Kanske kan detta komma redan under hösten när det är Fredrik Reinfeldt och den svenska regeringen som står för EUs ordförandeskap. Vilken framgång för Sverige i så fall.
Och så som grädden på moset visar den senaste SIFO-undersökningen att det idag finns en opinion i Sverige för att gå med i "euro-unionen" och skaffa sig en för allt fler europeiska länder gemensam valuta! Inte är det någon politisk kris inte! Happy days are here again!

Ett spännande Skånederby i allsvenskan

 2009-04-19  Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En fantastisk fotbollsarena. Jag stod helt förstummad när jag kom in och såg den solbelysta planen och de redan fullsatta läktarna. Det handlar om nya Swedbank Stadion i Malmö. Den är vackert och ändamålsenligt byggd. Inledningen av föreställningen var stark. Hela publiken ställde sig upp för att unisont och med hög röst sjunga sin hyllningssång till Malmö FF. Sången ädla känslor föder och gav en andlig dimension i fotbollsupplevelsen. Den glada stämningen för malmöiterna försvann emellertid snabbt. Redan efter tre minuters spel satte Kristian Haynes 1-0 till Trelleborgs FF. Matchen var sedan jämn med en övervikt för ett starkt spelande TFF som visade upp säkert passningsspel och målfarlighet, men tyvärr kvitterade Daniel Larsson till 1-1 i första halvleks 45:e minut.
Matchen slutade också 1-1 liksom derbyt förra året, och det var rättvist även om TFF var närmare segern med ett rungande stolpskott i andra halvlek. Det var en omväxlande och underhållande match och den var spännande från start till slut. Och tänk att TFF drog 20109 åskådare!
Jag kan tänka mig att komma tillbaka till Swedbank Stadion men framför allt finns det skäl att se fler matcher på Vångavallen detta år. TFF kommer att bli ett lag i närheten av toppen i allsvenskan!

Dödsfaran avskräcker inte desperata flyktingar

 2009-04-18  Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan  För tre år sedan
Italien och Libyen satsar på att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet med hjälp av patruller. Men det är nog inte rätt metod för att hindra nya flyktingtragedier. Människosmugglarna väljer bara andra, ännu farligare rutter. I Warszawa finns Frontex - EUs byrå för operativt samarbete när det gäller de yttre gränserna. De program som används heter Hera och Nautilus och de syftar till att uppehålla flyktingarna så långt från EUs gräns som möjligt. Sedan Frontex med framgång blockerat passagen från Senegal till Kanarieöarna (Spanien) måste flyktingarna ta omvägen genom Sahara och Libyen.
Egypten och Tunisien har utrustats med kustbevakningsbåtar, mörkersikten och annan avancerad teknik samt utbildning. Den 15 maj börjar EU-båtar att agera i libyska vatten och då ska den illegala invandringen därifrån upphöra.
Medelhavet har blivit en enda stor kyrkogård utanför porten till Europa. Sedan 1988 har nästan 14 000 människor mist livet under flykten till Europa. Till saken hör att en övervägande del illegala invandrare anländer helt lagligt per flyg med turistvisum till Europa och sedan går de under jorden. Båtflyktingarna är en minoritet förtvivlade som inte har en chans att släppas in på något konsulat för att få visum.
Detta är ett mycket märkvärdigt och tragiskt fenomen med tanke på vad alla egentligen vet nämligen att Europa har ett mycket stort framtida behov av invandrare. Antalet barn som föds i Europa räcker inte allt till för att upprätthålla arbetskraften när stora årgångar går i pension. Europa är i stort behov av arbetskraftsinvandring. Felet är att många europeiska länder i likhet med Sverige garanterar alla som kommer till Europa en generös försörjning - särskilt i jämförelse med de förhållanden som de lämnar - utan krav på egen insats. Sluta omedelbart med försörjningsgarantin, hälsa alla som vill arbeta och försörja sig välkomna och spara de många tusentals liv som idag offras i havet.
Artikeln finns att läsa i Tempus nr 16, 5-6 eller läs den här.
Se tidigare bloggar:
090907 - Vem ska arbeta i framtiden?
070921 - Blått kort för invandrare med rätt utbildning.
070721 - EU föreslår legal arbetsinvandring från Afrika
060625 - Bättre att hjälpa invandrarna i Afrika än i Europa
050707 - Förväntad demografi i Europa

Glimrar inte

 2009-04-16   Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Det var Crister Enanders recension betitlad "Vardagsliv i Kristianstad" i TA för två månader sedan som fick mig att beställa Michael Gimres debutbok: Ingen kommer till paradiset på biblioteksfilialen i Anderslöv. Det händer en hel del men alltför långsamt och det intresserar inte mig.
Fredrik Thorsson är fastighetsmäklare sedan många år. Han har förlorat både arbetslusten och sin fru. Inte heller barnen är förtjusta i honom. Han lägger ner alldeles för mycket tid enligt den alerta chefen Joakim Reiners på att sälja ett gammalt torp, före detta styrmannen Henning Perssons förfallna hus. Henning är försvunnen och den mystiken vill Fredrik reda ut. Ett särskilt skäl är att han därmed hoppas få närmare kontakt med frilansjournalisten Helena.
Det blir soptunnan direkt efter 100 sidors läsning. Bättre böcker väntar redan.
Andra recensioner är positiva:
P A Ydrefelt i Kristianstadsbladet: Lovande debut.
Helsingborgs Dagblad skriver: En mycket övertygande debut om en helt vanlig människa.
Michael Gimre har sina rötter i Kristianstadstrakten där berättelsen utspelas. Han är civilingenjör och har jobbat med försäljning och marknadsföring inom svensk exportindustri i många år och bott på flera platser i Asien och i England. Nu bosatt i Malmö.

Tio extra miljarder till arbetsmarknadspolitik

 2009-04-15   Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Anders Borg och Sven Otto Littorin presenterar i dag regeringens vårproposition. Redan i natt kunde man på DN Debatt ta del av huvudlinjerna. Som en mycket viktig insats för att hålla de arbetslösa på "huvudlinjen" och i kontakt med arbetsförmedlingarna så kommer under den kommande åren antalet personer " i åtgärder" att öka från 85000 till 250000 personer.
Bara för att det kan påminna om traditionell socialdemokratiskt politik är det inte fel att öka antalet personer i åtgärder när nu arbetslösheten även i Sverige stiger starkt som en följd av den internationella finansfrisen och den stora minskningen i den globala efterfrågan. Här gör finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin alldeles rätt.
Skillnaden är att socialdemokraterna använde sig av arbetsmarknadspolitik för att dölja arbetslösheten och för att använda den i väntan på förtidspension. På den tiden talades det därför om en officiell arbetslöshet som var låg och en reell som var mångdubbelt större.
Regeringens aktiva arbetsmarknadspolitik är en del av regeringens grundläggande arbetslinje under en period av lågkonjunktur. Det tackar vi för.

Orsak eller verkan eller slumpens vågor?

 2009-04-14 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Luciana är en ung flicka som arbetat med att skriva rent de romaner som den enormt firade och berömde argentinske författaren Kloster dikterar. Under en kortare period har hon utfört samma arbete för en måttligt framgångsrik författarekollega till honom, bokens "jag". Deras vägar skiljs, men så dyker hon plötsligt 10 år senare upp hos bokens jag, helt förtvivlad, och vädjar om hans hjälp.Hennes fästman har drunknat och hennes familj drabbats av en serie osannolika och hemska olyckor. Kan det bero på tillfälligheter? Är det hennes arbetsgivare Kloster, som straffar henne för att hon avvisat honom och anmält hans närmanden? Eller är det Luciana som är tokig när hon tror att han vill hämnas sjufalt, som det står i Bibeln?
Ett drama om vilket en själv inte helt objektiv person får sig presenterad två olika uppsättningar beskrivningar och förklaringar. Det lämnas åt läsaren att välja och tolka och finna ut den mest plausibla beskrivningen om den finns.
Människans subjektiva upplevelser är av naturnödvändighet inte objektiva och kan därför vara lika sanna om än helt olika.
Alla inblandade skyller varandra för att vara mördare. De drar in bokens jag i sina hot och fantasier.
Boken, som är mycket läsvärd, heter "Lucianas långsamma död" är alldeles nyuitkommen på svenska och är skriven av Guillermo Martínez på spanska 2007. Av samma författare finns en tidigare bok på svenska "Morden i Oxford", 2006.
Författarens hemsida.
Recensioner:
Tidningen Kulturen
Crister Enander: En berättelse som vrider sig runt sin egen handling.
NT, Inger Dahlman "den är värd varenda minut man ägnar åt den".
Per-Erik Tell i Kristianstadsbladet.
Jonas Thente i DN: Förnuft och känsla Argentina.
Mats Gellerfelt i SvD: Intrikat historia med chimära sanningar.

Kokainproduktionen bara ökar i Latinamerika

 2009-04-13  Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan 
Kokainproduktionen ökar i hela Latinamerika där våldet tilltar, människor drivs på flykt och korruptionen breder ut sig. Allt detta väcker krav på nya strategier i kriget mot narkotikan.
Colombia, som är världens största kokainexportör är kärnan i problematiken. Landet har i sitt krig mot narkotikan fått sex miljarder dollar i framför allt militärt stöd av USA sedan 2000. Men produktionen har inte minskat utan tvärtom ökat med 16 % tack vare större produktion i Bolivia och Peru.
Mer än 750 000 ton kokain produceras varje år i Anderna i Sydamerika. Narkotikan är en mångmiljardekonomi som tvingat jordbrukare att överge sina åkrar, orsakar dödande gängkrig och korrumperat statliga myndigheter. En ny drogrutt mellan Sydamerika och Västafrika har upprättats. Målet är främst Spanien och Storbritanniens marknader.
César Gavaria, före detta president i Colombia och en av ordförandena i Latinamerikanska drog- och demokratikommissionen menar att det är dags för ett "paradigmskifte", från förtryck mot en mer "hälsoinriktad linje", som inkluderar avkriminalisering av marijuana. Den förbudstaktiska policyn med utrotning, förbud och kriminalisering har inte gett förväntade resultat. Debatten intensifierades i mitten av mars när ministrar från hela världen samlades i Wien för att diskutera FNs syn på narkotika.
Colombias president Alvaro Uribe varnar för att "den organiserade brottsligheten kan förstöra oss allihop om vi inte förenas i kamp mot den".
Artikel i The Guardian: Cocaine production surge unleashes wave of violence in Latin America, eller läs en översättning i papperstidningen, Tempus nr 15.
Eller läs den här.

Ny bojkott i Malmö?

 2009-04-12 Funderingar
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Till hösten ska Malmöoperan ge en föreställning av Teaterbåten. Det är sångarna på Cap Town Opera från Kapstaden i Sydafrika som ska göra ett gästspel, rapporterar Sveriges Radios Mitt i musiken. Nu vill sångarna att Malmöoperan ställer in gästspelet eller skjuter upp det. Anledningen är arbetsvillkoren på operan i Kapstaden. Sångarna vill ha mer betalt och längre kontrakt. Och så vill de gå med i facket.
Det är väl inget problem för Malmö kommun att reagera på detta. Det rödgröna styret i Malmö har ju erfarenhet av att ta hand om internationella arrangemang som man vill bojkotta. Der är ju bara att låta sydafrikanerna sjunga teaterbåten inför tomma läktare! Låt fritidsnämnden tipsa om de praktiska detaljerna. Går det med tennis går det väl med opera?

Små ljusstrimmor blinkar i den svarta natten

 2009-04-11 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan
Spridda, små, gröna skott i den globala ekonomin väcker hopp om att recessionen kanske planerar ut senare i år och jämnar vägen för en ekonomisk återhämtning 2010. I USA är detaljhandeln överraskande stabil. Nyckelfrågan är om konsumtionens stabilisering på kort sikt är hållbar. En miljon tyska konsumenter har nappat på erbjudandet att mot 2500 euro i kompensation byta ut gamla bilar mot nya, mer bränsleeffektiva fordon, vilket främjar produktionen. I Kina kombineras en mer optimistisk stämning inom det kinesiska näringslivet med återhämtning inom detaljhandeln, ökat utlåning och stark återhämtning på aktiemarknaden.
Chefsekonomen hos Goldman Sachs, Jan Hatzius, menar att "detta kvartal blir nog lika dåligt som det förra, men nästa eller näst nästa ljusnar det kanske lite".
Det blir kanske en optimistisk, grön vår 2010, med ökade förhoppningar om en andra mandatperiod för den svenska alliansregeringen som följd!
Dessa glada men realistiska tongångar kunde man läsa i en artikel av Krishna Guha i Financial Times den 3 april, Signs of green shoots raise hopes. Eller här finns en kopia. Eller köp Tempus nr 15 för 30 kr och läs artikeln översatt till svenska. Här finns några andra artiklar på svenska: Tempus.

Gränsbo, vårlika påskbilder

 2009-04-10 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag är det långfredag och påsken har startat. Det blåser fortfarande kallt, kallt ifrån sjön - i detta fallet Östersjön - men luften är torr och därmed himlen alldeles klar. De enda skyarna bildas på milshöjd av reaplanens utsläpp av vattenånga så solstrålningen träffar de vita lemmarna obehindrat och värmer skönt. Jag läste flera mycket intressanta artiklar i Tempus om vad man kan kalla Narkotikakriget, om hur vallmon åter står i full blom i Laos och övriga länder i den "Gyllene Triangeln", om hur i Peru de maoistiska terroristerna Sendero Luminoso uppgraderat sig till kokainkartell, om det stora kriget mellan myndigheter och organiserad kriminalitet i Mexiko och om världens största produktion av opium som finns i Afghanistan. Och några aktuella bilder från Gränsbo, mellan Äspö och Klagstorp.

       
       
       
       
       
       

Moderaterna i Trelleborg spikar sin kampanjplan för EU-valet

 2009-04-09  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan 
I går träffades den nya styrelsen för året första gången på Rådhuset i Trelleborg. Många frågor hade anknytning till valet till EU-parlamentet som äger rum om precis två månader även om man kan poströsta redan den 20 maj. Valledaren Göran Gärtner presenterade sin plan för kampanjen som efter mindre förändringar och tillägg fastslogs. Jo, visst ska "lilla" Trelleborg ha en egen Europakampanj. Stadens betydelse framgick inte minst av att i tisdags besöktes Trelleborg av vice ordföranden för den största partigruppen i EU-parlamentet, moderaten Gunnar Hökmark, som för övrigt återkommer som valtalare under maj månad. Även Skånes egen aktuella kandidat Hans Wallmark från Ängelholm kommer att delta in Trelleborgs valkampanj.
Hela styrelsen var närvarande och därför blev det möjligt att föreviga denna på den mest lämpliga platsen nämligen Rådhustrappan.
Där syns i nedre raden: Laila Mårtensson, Dag Håkansson (vice sekreterare), Ina Liljeberg (kassör), Göran Gärtner (sekreterare).
Mellanraden: Bertil Tomelius, Pierre Kull, Sebastian Lindeberg.
Överst: Charlotte Odell-Zinn, Tina Ersson (vice ordförande), Ulf Bingsgård (ordförande).

Gunnar Hökmark i Trelleborg

 2009-04-08  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går kom Gunnar Hökmark till Trelleborgsmoderaterna för att informera och entusiasmera inför parlamentsvalet i juni. Gunnar är född i Ystad och talar fortfarande en "moderat" skånska. Han har varit moderat riksdagsman under perioden 1982-2002. 2004 blev han moderat representant i Europaparlamentet och är numera vice ordförande för partigruppen EPP-ED (Gruppen för Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) och Europademokrater), den största gruppen i EU-parlamentet och därmed en internationell politiker av stor vikt.
Trots en inledning som tog sin utgångspunkt i de nordiska vikingarnas härjningar för tusen år sedan och som en grund till det kulturellt så olika Europa hade Gunnar Hökmarks presentation genomgående en ödmjuk och humoristisk framtoning. Man lyssnade gärna på honom och han svarade gärna och innehållsrikt på våra frågor. Det var en lättsam och rättfram show med för mig nya infallsviklar som gav nya tankar och idéer om det europeiska samarbetet. Gunnar betonade vikten av att ta hänsyn till olika länders varierande kulturella traditioner och historia och låta de enskilda länderna så mycket som möjligt lösa sina enskilda problem och utvecklas på sitt eget sätt. Samarbete ska ske om globala problem och om den fortsatta gemensamma ekonomiska utvecklingen.
Och vad är det viktigaste att göra inför parlamentsvalet? Jo, att få de moderata väljare som gick till valurnorna 2006 att åter göra det i år 2009. Att få dem att förstå att moderat politik i Europa är lika viktig som moderat politik i Sverige. Politik gör alltid skillnad!
Mötet hölls i Trelleborgs konferenscenter med ett 20-tal personer närvarande.

Läs också i Trelleborgs Allehanda "Valupptakt i hamnen" och "Gunnar Hökmark på hamninspektion".
Gunnars hemsida och blogg. Presentation i EU.

eDN ersätter papperstidningen?

 2009-04-07  Film & TV & Media
 För tre år sedan  
Först idag fick jag klart för mig att det finns något som heter eDN.
eDN är är papperstidningen Dagens Nyheter i hela sitt format, men i digital form. Lättillgängliga nyheter i en lättbläddrad tidningsvy. Oavsett om du är hemma, på landet eller på andra sidan jordklotet får du alltid dagsfärska nyheter direkt i din dator.Har du en bärbar dator sätter du den på köksbordet och har en färsk Dagens Nyheter till morgonkaffet.
Allt innehåll i den ordinarie papperstidningen är med. Det presenteras på skärmen sida för sida precis som vanligt.
Jag tycker att det bästa sättet att läsa tidningen på skärmen är i helskärmsläge i pdf format.
Så kommer du igång: Gå in på DN.se/edn.

Man kan säga att man får allt virtuellt material gratis. Det enda som man får extra om man prenumererar på och betalar för papperstidningen är just papperet. Så om man behöver detta som isoleringsmaterial, på torrdasset på landet eller att torka av kängorna på finns det flera skäl att betala för en prenumeration - men annars knappast.
Man kan läsa eDN från vilken dator som helst.
Det är lätt att skriva ut sidorna. Vill du skriva ut en hel sida väljer du länken ”Visa som pdf ”och skriver sen ut pdf:en. Enstaka artiklar skrivs ut med hjälp av länken ”Skriv ut”.

Om du klickar här kommer du till tisdagens ex av tidningen.
Här kan du sedan byta datum manuellt i webbadressen och välja vilken dags tidning du vill läsa.

Hur kan DN göra detta gratis? Ja, det förstår man inte om man tror att det är prenumerationsavgifterna som betalar tidiningen. Men det är en gammal och felaktig uppfattning. Det är troligare att varje tryckt tidning inklusive distributionen och kostnaden för att administrera prenumerationerna är högre än vad det är möjligt att ta betalt för abonnemanget. Det är ju reklamen som betalar tidningarna. Ju fler som kan ta del av DN (och annonserna) genom att den sprids via webben ju högre blir inkomsterna av reklam.

Moderata Seniorer i Trelleborg

 2009-04-06  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  
I dag har vi haft styrelsemöte i moderata seniorerna i Trelleborg. Precis som förra gången höll vi mötet i konferensrummet hos vår senaste styrelsemedlem Mårten Bönnemark Det är verkligen en förmån att kunna göra detta i väntan på att moderaterna i Trelleborg skaffar sig en egen lokal. Där är bekvämt, tillräckligt avskilt och Mårten envisas med att bjuda på förmiddagsfrukost, kaffe och frallor. Vi låter oss trugas en stund som sig bör, men sedan kastar de flesta av oss sig över läckerheterna. Idag var vi många, åtta personer närvarande, bara Ola Pärson hade fått ledigt eftersom han var i Åre med sin dotter och, påstår han, idkar vintersport. En viktig punkt var att vi beslöt att Trelleborgsseniorerna ska ta på sig arrangörskapet för Skåneseniorernas höstträff 2009 under Temat "Den ökande brottsligheten och vårt behov av trygghet". Förhoppningsvis kan vi anlita Anderslövs Gästis som konferenslokal och måltidsarrangör.
Bild på Eva Ekström och Mårten Bönnemark, två av styrelsemedlemmarna. Till höger Ove Carlsson och Marianne Ohrlander. Nedan till vänster ordförande Bertil Tomelius och sekreterare Claes Jönsson.

Nya moderaterna, nu också störst

 2009-04-04  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En sak är då säker och det är att nästa opinionsmätning ser väl alla fram emot med en extra stor spänning. Ty någonting tycks ju ha skett med det politiska tillståndet i kungariket, frågan är bara hur beständig och hur omfattande som förändringen är. Det är väl för tidigt att tro att socialdemokraterna äntligen detroniserats som landets största parti. Att socialismen till sist lämnat också svenskarnas hjärnor tjugo år efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning. Men låt oss i dag glädja oss åt att moderaterna är populäraste parti och alliansen populärare än den röd-gröna laget för första gången sedan valet 2006. Å andra sidan sett är både Centern och KD mindre än Sverigedemokraterna och är dessutom under fyra procentsspärren. Se artikel i Expressen idag. Om denna situation fortsätter är det lätt att argumentera för en valteknisk samverkan mellan de fyra allianspartierna så att inga röster går förlorade.
Mona Sahlin skyller raset på LO, vill att Wanja Lundby-Wedin ska lämna AMFs styrelse. Krönikören Ulf Nilson tror att valet redan är avgjort, det lär inte hjälpa ens att byta partiledare.

Låt borgarna ta skiten

 2009-04-03  Nyheter & Politik, svensk
 För två år sedan  För tre år sedan
Man har tidigare i vår kunnat läsa om sossarnas hemliga valstrategi i DN där moderater skulle utmålas som falska och kristdemokraterna skulle tigas ihjäl (AB). Men det var bara ett spel för galleriet
Den verkligt hemliga taktiken är något helt annat, i varje fall om man får tro senaste numret av Veckans Agenda (Affärer) nr 14. Strategerna Baylan och Sahlin har planen klar. Hemligheten är att inte satsa alls på valseger 2010 utan helt inrikta sig på 2014. Planen går under arbetsnamnet "Låt borgarna ta skiten!". Frontfigurerna för strategin är Thomas Östros och Ibrahim Baylan. De anses av Verkställande utskottet och partiledningen vara de säkraste talesmännen för socialdemokraterna när det gäller att förlora ännu ett val. Med dem i fronten finns det ingen risk att alliansen förlorar valet 2010. Socialdemokraterna fruktar att de närmaste fem åren blir mycket arbetssamma och regeringen kommer att tvingas genomföra många impopulära beslut när det gäller t ex minskningar av den offentliga sektorn. Det är därför smartare att låta Anders Borg och Fredrik Reinfeldt städa upp efter krisen först. När konjunkturen vänder igen tänker Sahlin glida in på en räkmacka och "rädda" Sverige 2014. Frågan är väl bara om inte denna räddning redan glidit henne ur händerna. Men visst är det bra med en motståndare som gör självmål på planen.

Villette-sur-Meuse

 2009-04-02 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan  
I januari i år skrev den skicklige deckarskribenten Bengt Eriksson att han var överens med Svenska deckarakademin att (fjol)årets svenska debutant var Ingrid Hedström med sin "Lärarinnan i Villette".Han längtade så efter nästa titel i serien om den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot, "Flickorna i Villette", som kommer i mars, dvs just i ögonblicket. Om jag längtar vet jag inte efter att ha läst debutboken men visst är Hedström värd ett nytt försök.
Boken utspelar sig i en fiktiv belgisk stad Villette-sur-Meuse. Är hon på väg att göra en sorts analogi med den tidigare Håkan Nesser i sitt fiktiva holländska landskap och sin legendariske kommissarie van Veeteren, t ex i Fallet G från 2003?

Jag har aldrig läst en kriminalroman med så många personer, de måste vara nästan ett hundratal. Det är negativt och först i slutet av boken får man därför grepp om den och dem. Hur lyckas författaren själv hålla reda på dem? Hoppas de återkommer i nästa bok så att man känner igen dem.
Det är Ingrid Hedströms debutbok. Hon är svensk men har tillbringat många år i Bryssel och Belgien och hon har placerat sin kriminalroman "Läarinnan i Villette" (2008) i en fiktiv stad Villette-sur-Meuse. Den rör sig i det belgiska kriminalsystemet, kommissarier, åklagare och övriga domstolsväsendet. Där finns också inslag av den politiska världen. Det belgiska politiska systemet är komplicerat, mycket beroende på motsättningen mellan flamländare och valloner som talar olika språk. Där frodas också lätt politiska partier som är kritiska till invandring från främst utomeuropeiska länder.
Det som händer idag har en bakgrund i mord på afrikanska invandrare på 1960-talet samtidigt som aktuella krigs händelser i Rwanda från 1994 spelar in.
Huvudperson är undersökningsdomaren Martine Poirot. Och hennes notarie Julie Wastia som är av romersk släkt.

Ingrid Hedström är sedan många år journalist på Dagens Nyheter där hon skriver om Europa. Under åren 1992 till 1997 var hon bosatt i Belgien. Det var dramatiska år med en rad intressanta rättsfall. Här väcktes tanken på att förlägga en serie kriminalromaner till detta land. Med Lärarinnan i Villette inleder hon en ny serie med undersökningsdomaren Martine Poirot i huvudrollen.
Boken utspelar sig vid tiden strax före den svenska folkomröstningen om medlemskap i EU. Och vid tiden då kriget startade i Rwanda. Då ett flygplan med den rwandiske presidenten Juvénal Habyarimanas sköts ner under en inflygning till Kigali. Läs gärna mitt kompendium här.
Lotta Olsson i DN om boken och författaren
Recension av Magnus Persson i SvD
Johanna Wilkens i Tidningen Kulturen Ska Martine Poirot fånga mördaren?
Leif-Rune Stradell i DAST Därför är det 90-tal i Villette.

Klantig hästolycka på Gränsbo

 2009-04-01 Dagbok
 För två år sedan  För tre år sedan
I går kväll blev jag transporterad till akuten på MAS i Malmö. För ett år sedan fanns det en akut att ta sig till i Trelleborg, men nu är den stängd efter klockan åtta på kvällen. På Malmö Allmänna sjukhus blev jag sövd och fick axeln dragen i led. Innan dess fick jag hela kroppen röntgad eftersom läkarna fruktade att jag fått andra skador trots att jag haft hjälm på mig. Vad hade då hänt? Jo, när jag skulle klätta in i sulkyn blev hästen så orolig att hon hamnade i sken. Min annars så duktiga hästdotter Nilla lyckas inte stoppa henne utan jag släpades med fler meter hängande fast i ena foten. När vagnen välte och jag slapp loss blev jag liggande på marken med axeln ur led och hästen galopperande emot mig. Jag kunde inte komma undan och fruktade att min sista stund var kommen.
Nu när morfinen lämnat kroppen känner jag mig återställd både mentalt och kroppsligt om än med skrubbsår och blåmärken över kroppen och med med armen i en mitella. Ett stort tack till två duktiga läkare och min familj, min fru, två döttrar och Andreas Larsson som hjälpte mig att genomlida det senaste halva dygnet. Extra smärtsamt var det att jag skrämde min favorithäst, den vackra flickan Glimma! Se bild på Glimma med olycksvagn
Obs! Detta är inget aprilskämt.