Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Begravning i Gråmanstorp

 2010-04-30 Familjen
 För tre år sedan För fyra år sedan
I går begravdes Marta Wetzell Gråmanstorps kyrka strax norr om Klippan. Hon var min fru Annes faster. Marta fick ett mycket långt liv, om några månader skulle hon ha fyllt 101 år. I fjol deltog vi tillsammans med många andra släktingar i firandet av hennes 100-års dag. Marta gifte sig aldrig, hennes närmaste släktingar förblev hennes syskonbarn, Haralds pojkar Bertil och Jan och Nils döttrar Barbro och Anne. Prästen Olof Sandström talade utifrån "lär oss betänka hur få våra dagar äro". Det är så sant som det är sagt, det gäller att skapa sig en mening med livet och njuta av varje dag efter bästa förmåga, varje dag kan ju vara den sista. Trevligt med ceremonin var att jag kände igen alla psalmer och bönor, dessa lärde jag mig redan utantill på 50-talet i Gummastorps skola.
Gottländskan Gudrun Rooth, maka till Martas brorson Bertil Rooth sjöng rent himmelskt vackert till egen ackompanjemang "Där rosor aldrig dör" som avslutning.
Därefter gick färden till Klippans Gästgivaregård som just genomgått en omfattande renovering. Ett bord stod dukat med en kall buffet. Vi lät oss väl smaka liksom av den delikata tårtan till efterrätt.
Innan vi åkte hem gjorde vi ett besök på Klippans Yllefabrik för inköp av diverse mjuka produkter.

     
 Prästen Olof Sandström fick godkänt  Avskedstagande 1  Avskedtagande 2
     
 "Där rosor aldrig dör" himmelskt vackert  "Sov gott, kära Maria". Släktens sista hälsning  God mat, god service och en tilltalande miljö
     
 Släkten samlad: Anne, Jan, Gudrun, Bertil, Louise och Folke. Lina skymd i mitten.  Den läckra efterrätten  Gråmanstorps kyrka

Bevingad död

 2010-04-29 Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Förra bokens tema var det bedrövliga tillståndet på svenska mentalsjukhus. I denna andra bok av Peter Heiden alias Bernt Christophs, handlar det om alkoholisterna som lider av sin svåra "sjukdom". De blir missförstådda och utstötta i samhället. Människorna litar inte på dem. Men i hjärtat är de mycket känsliga människor med stor empati, beredda till hjältemodiga offer för sina nära och kära.
Pyret gör nu en aktivare insats och hjälper till att avslöja motsägelsefulla delar i de misstänktas redogörelse.
Birger och Pyret Brenner börjar likna Folke Mellvigs kapten John Hillman och hans fru Kajsa. Samarbetet med kriminalkommissarie Wilhelm Zacharias Zander går allt bättre.
Zander citerar gärna doktor J. E. Mc Keown i Chicago "en känd expert med stor erfarenhet av brottets psykologi" som hävdar att varje människa kan bli en mördare under tryck av omständigheterna. Zander/Heiden/Christophs är intresserad av brottspsykologi.
Stadsfiskal Jesper Svensson mördades på sitt arbetsrum i sin villa vid Rosengränd i förgår kväll. Tidpunkten för mordet har av polisläkaren fastställts till nån gång mellan åtta och tio på kvällen, och mordet har utförts på ett sätt som är alldeles unikt i moderna svensk rättshistoria. Det utfördes av en bågskytt och utredningen försvåras av att bågskyttet är ett omtyckt fritidsnöje i stan, där man har ungefär 25 medlemmar i bågskytteklubben.
Det första mordet förövades med en specialtillverkad pil, en vanlig tävlingspil av stål, och på den hade mördaren monterat en tveeggad spets från en jaktpil. Mordet tycks vara genomtänkt och överlagt i högsta grad och pilens mått och vikt säger oss att det är en pil av den typ som i vanliga fall begagnas av kvinnliga bågskyttar. Mordvapnet nr 2 är ett vanligt mausergevär.
Av alla drygt 500 svenska deckare jag läst finns det bara ytterligare en där "pil och båge" använts som mordredskap Nämligen Anders Hellens "Pil och båge" från 1951.
Läs bokens Story på egen risk. Baksidestexten finns här.

Tobleronepolitik

 2010-04-28 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Tobleronepolitik är ett tabuord inom socialdemokratin, kanske inom hela det röd-gröna experimentet. Det intrycket fick man då man tittade på ett inslag i Gomorron Sverige i morse kvart i sju. Eric Sundström var mycket upprörd över att den borgerliga alliansen sänkts sig till en så låg nivå att man använde sådana ord som i varje fall han betraktade som personliga angrepp på en person som snart kunde bli "Sveriges första kvinnliga statsminister".
Han syftade på att kristdemokraten Mats Odell kallat de Röd-grönas överbudspolitik för "Ren tobleronepolitik". Odell menade att Mona Sahlin ger löften om reformer utan att redovisa varifrån pengar ska komma. Hon handlar på kredit med andras pengar på samma sätt som hon själv privat gjorde för 15 år sedan.
Sofia Nerbrand som också satt i Gomorron-soffan tyckte att det hela var ett ganska oskyldigt tilltag, inte mycket att bli upprörd över och dessutom var det ju sant att Mona Sahlin använt statens pengar för personliga utgifter. Den så kallade Tobleroneaffären ledde 1995 till att Mona Sahlin lämnade den socialdemokratiska regeringen och posten som vice statsminister.
Jag tror att detta är början på ett hårdare debattklimat och att vi får se mera sådant ju närmare valet vi kommer. Att angripa Mona Sahlin och de andra två partiledarna, Maria Wetterstrand och Lars Ohly tror jag är en genomtänkt strategi hos Alliansen.
Eric Sundström är chefredaktör för socialdemokraternas nyhetstidningar.
Sofia Nerbrand är chef för liberala samhällsmagasinet Neo. Hon är gift med min främste favorit i bloggvärlden, Johan Norberg.

Örlogsmän

 2010-04-27 FTM
 För två år sedan  För fyra år sedan
Svensk långfilm, ett drama från 1943. Sjökadetterna Arne och Erik har hängt ihop ända sedan de var små, och alltid rivaliserat om den vackra Ingrid. Vid en stor kadettbal blir Erik svartsjuk på Ingrids danskavaljerer. Han hamnar i slagsmål och vägrar be om ursäkt på kommendörkaptenens order. Erik får avsked och tar jobb på en handelsångare. Ingrid lovar att vänta på honom, men kriget bryter ut och hon får beskedet att Erik förlist med sitt fartyg. Ett år senare förlovar sig Ingrid med Arne. Erik har emellertid överlevt och återvänder.
Filmen är en hygglig blandning av krigskildringar, spänning, humor och romantik.
Arne spelas av Karl-Arne Holmsten och Erik av Nils Kihlberg. Den vackra Ingrid av Anne-Margrethe Björlin. Andra medverkande är bland andra Fritiof Billquist, Artur Rolén och Hugo Björne.
Om filmen på Wikipedia och på Svensk Filmdatabas.
Filmen har starka patriotiska undertoner då den spelades in mitt under andra världskriget. Filmen hade förhandspremiär på biograf Royal i Stockholm 23 januari 1943 till förmån för Drottning Victorias Örlogshem.

Ultra segrar i premiären

 2010-04-26 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går var tävlingspremiär för hästarna på stall Gränsbo på Söderslätt. Det var Ponny Trav Tävlingar på HalmstadTravet. Bäst gick det för Farmens Ultra. Hon startade först i lopp 3. Låg länge trea men avancerade och gick i mål som tvåa. Överlägsen segrare var Uma Dar. Ultra sänkte sin kilometer tid med två sekunder till 2.26,6. I lopp elva gick det ännu bättre. Där vann hon sedan hon legat i täten hela loppet och sänkte sin tid med ytterligare tre sekunder. Pressade favoriten Ernst Ronaldinho till galopp och diskning.
Även Mirella II visade en stark form. Hon ledde hela lopp sex från start till mål (nästan). Tog i för hårt och diskades efter galopp på målrakan.
Sin mästerliga debut gjorde hon på småländska Tingsryds travbana i juni månad i fjol. Även då blev det en överlägsen seger.
För ett år sedan kvalade Ultra med gott resultat. Se också en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.

     
 Mirella II sträcker ut i ledningen  Ultra på väg mot seger i lopp 11  Ultra och Nilla poserar glatt i vinnarcirkeln

Seniorernas vårträff i Ystad

 2010-04-24 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
För sjunde gång deltog jag i en av moderata seniorers Skåneträffar som hålles traditionsenligt två gånger om året. Denna gång gick färden med bilkåristen Eva Ekström vid ratten till Trelleborgs mycket vackra och historierika granne Ystad. Åttio personer var anmälda till träffen, varav hela 27 från Ystad. Vi var många från Trelleborg, faktiskt åtta personer, Bengt, Bosse, Bertil, Eva, Gunnar, Helny, Inga och Ingegerd. Dragplåstret, europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, "bygdens son", kom emellertid inte, troligen till många Ystadsbors besvikelse. Mig gjorde det ingenting, ersättaren riksdagsmannen i justitieutskottet Anders Hansson var en mycket god ersättare.
Det nyblivna kommunalrådet Kristina Jönsson inledde med att beskriva den politiska situationen i Ystad. Chefsombudsmannen Mikael Larsson informerade om valarbetet och sedan kom höjdpunkten i form av migrationsminister Tobias Billström som pratade om hur den moderata migrationspolitiken hjälper oss att vinna valet.
Ökat europeiskt samarbete, ordning och reda i asylärendena, invandrad arbetskraft behövs, arbetslinjen ska gälla alla.
Anders Hansson talade om internationellt tullsamarbete för att hindra balkanruttens heroinsmuggling och Västafrikas kokainsmuggling (som har sitt ursprung i Latinamerika). Båda är grund för grov organiserad brottslighet. Vi ska ha drogtester för ungdom under 15 år efter åklagarbeslut för att hindra knarkförsäljning till ungdomar. Skadeståndsansvar för föräldrarna för barnens brott. 2500 fler poliser men vi kräver att de ska synas på gator och torg.
Ewa Thalén-Finné talade om "Föregångslandet Sverige" och vikten av enighet i Allliansen.
Som brukligt är var det sedan förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungmans tur att knyta ihop säcken under rubriken "En förbundsordförande inför valet och kvalet". Lasse har en märklig förmåga att skapa optimism bland åhörarna. I varje fall är jag nu övertygad om att vi klarar att vinna igen - om vi gemensamt arbetar hårt förstås. Vi har ödet i våra egna händer.
Vice ordförande för Ystadsseniorerna Ronny Nielsen presenterade en massa historiska kartor och andra dokument om det medeltida Ystad. Och till sist lämnade Peter Lindgren över "pinnen" till Karl-Gustaf Högberg från Simrishamn som ett tecken på var höstträffen ska hållas.
Väl mötta i Simrishamn till hösten, alla glada över en ny mandatperiod för Allians för Sverige.
Tidigare seniorträffar:
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

       
 Kristina Jönsson, kommunalråd i Ystad  Mikael Larsson avtackas av Peter Lindgren  Tobias Billström, arbetslinjen för invandrare  Inga Berggren, Trelleborg i samspråk med riksdagsledamoten Ewa Thalén-Finné
       
 Deltagare från Staffanstorp: Porutis Jurgis, Fred Oxenby, Berit Lagergren, Sune Cederpil  Deltagare från Trelleborg: Eva Ekström, Helny Feustel, Ingegerd Möller-Leo, Bo Evanth  Peter Lindgren presenterar mötesansvariga från Ystad: Bo Björkman, Jan Olof Fridenman, Lena Månsson.  Lars-Ingvar Ljungman, Vellinge och Thomas Lantz, Ystad
       
 Gunnar Eriksson från Trelleborg  Bengt Gunnarsson i sällskap med seniorer från Höör  Ronny Nielsen talar om "Historiska Ystad"  Karl-Gustaf från Simrishamn övertar stafettpinnen från Peter Lindgren, Ystad

Hur definieras ett land?

 2010-04-23 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Hur många länder finns det i världen? Svaret på frågan är inte så enkelt som man skulle kunna tro.
På listan till ansökan om visumfritt inreserillstånd till USA erbjuds 251 olika valmöjligheter.
Hotmail erbjuder 242 länder/territorier för den som vill ha e-mailkonto. På listorna finns platser som inte alls är riktiga stater, ön Bouvet och Sydjemen, samtidigt som platser som liknar riktiga stater inte finns med, Abchazien och Sydossetien, Kosovo och Västsahara.
Diplomatiskt erkännande är inte heller någon garanti för att vara en stat. Och inte heller att ha förmågan att utfärda pass som är användbara.
Medlemskap i FN ger inte heller någon hjälp i försöket att utröna hur många stater som finns. Det är varken ett nödvändigt eller tillräckligt kriterium för en fungerande stat.
En fotbollsturnering för etniska minoriteter och regioner som inte är medlemmar i internationella fotbollsförbundet FIFA börjar nästa månad på Malta. Viva World Cup - FIFA World Cup 2010.
Turneringen arrangeras varannat år och administreras av Turneringen arrangeras varannat år och administreras av Nouvelle Fédération-Board. 2010 års mästerskap hålls på Malta i maj-juni.
Hemsida för Och en delation bestående av erfarna politiker från Somaliland togs emot i Vita Huset 3 april i år. Trots att deras land inte fanns med på listan om inresetillstånd.

Artikel i The Economist "Defining what makes a country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 15 2010

Nya kvastar sopar bäst

 2010-04-20 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Vid den socialdemokratiska nomineringsstämman röstade medlemmarna för att en annan jämnårig kvinna skulle ta Lisbeth Gisselquists plats på fullmäktigelistan. Hon skulle alltså flyttas ner ett steg. Detta ledde till att hon hoppade av fullmäktigelistan helt och hållet. Nu har hon "talat" ut i pressen. Läs mer i dagens Trelleborgs Allehanda. Gisselquist känner sig utmanövrerad.
Samma sak hände på Moderaternas nomineringsstämma häromsistens. Där blev två personer bortröstade till förmån för andra medlemmar. Den ene valde att direkt lämna mötet och lämna fullmäktigelistan, den andre satt kvar och tog skymfen att om och om igen flyttas ner på listan till förmån för andra partikamrater. Den senare har sedan lämnat partiet och gått med i det nystartade Söderslättspartiet.
Det som förvånar mig är att förtroendevalda politiker inte förstår att mycket kan hända på fyra år. Det tillkommer nya medlemmar och kanske ens egna insatser under den gångna mandatperioden inte har varit de bästa. Dessutom har samhället förändrats, tänk bara på den explosiva utvecklingen av IT-sektorn under fyra år, och andra partimedlemmar kanske har erfarenheter och talanger som bättre passar förändringarna. Väljarnas preferenser kanske har föändrats. Konstigt vore det väl annars.
Jag ser det som uttryck för grav egoism att då inte ställa sin plats till förfogande till förmån för de partier man säger sig ha tjänat så väl under långa tider utan bara tänka på sig själv. En grogrund för politikerförakt är detta misstänker jag.

Alias Peter Heiden

 2010-04-18  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Journalisten Bernt Christophs debuterade 1954 som deckarförfattare under pseudonymen Peter Heiden med "Mördande fakta".
Det är en klassisk femtitals deckare både till omfång - omkring 200 sidor - och innehåll. Där finns fram för allt en svåravslöjad intrig, mycket spänning och en hel del humor och självironi. Alla Heidens fyra böcker handlar om det unga, äkta paret Birger och Pyret Brenner och kriminalpolisen, den rödbrusige Wilhelm Zacharias Zander.
Han skrev sedan ytterligare tre böcker som jag ser fram emor att läsa efter den lovande debuten. Boken är en riktig triller och mycket välskriven. Jag har en svaghet för den klassiska deckaren "slutspel", kriminalpolisen samlar alla inblandade inbjudna till bjudning där han avslöjar vad han kommit till och till sist får den skyldige att träda fram och erkänna. Birger Brenner, som är journalist har fått ett vikariat på en lokaltidning på Västkusten. Tidningens personal presenteras här.
En spännande avkoppling som också avslöjade fakta om dåtidens mentalsjukhus ganska brutala behandling av och inställning till patienterna. Grymma elchocksbehandlingar. Insulininjektioner som leder till chock och livsfarliga kramper då blodsockret försvinner.
Peter Heiden var samtida med de stora svenska deckarförfattarna Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson, Folke Mellvig och Hans Christer Rönblom men är alls inte lika känd som dessa. Detta delar han med flera andra som på 50-talet skrev utmärkta spännande pusseldeckare som Fale Burman, Anders Jonason, Arne Wingenfeldt, Elisabeth Kågerman och Anders Hellén med flera. Hellén skrev 1951 boken "Pil och båge" där mordvapnet är en pilbåge. Kanske fick Bernt Christophs sin idé därifrån till sin andra bok "Bevingad död" där också en pilbåge är inblandad.
På omslagsbilden syns Birger Brenner och den vackra sjuksköterskan Paula Wendelson med en insulinspruta i handen.
Baksidestexten finns här.

Två fantastiska dagar på Svenska Mässan i Göteborg

 2010-04-17 Lokal politik
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Jag deltog i Kommunala Rikskonferensen, i går och idag. Det låter högst prosaiskt men var raka motsatsen. Glädje och entusiasm förenade 2500 moderata ombud i Göteborg i dagarna två. Gräddan av partiet visade upp sina bästa sidor med Fredrik Reinfeldts finaltal som grädden på moset. Sakligt och känslosamt med humor och ironi var det värt de stormande applåderna!
Jag del tog i fyra av de många seminarierna som erbjöds. "Moderaternas viktigaste argument och budskap", "Tre budskap att vinna valet på", "Arbetslinjen för nya svenskar" samt "Så bemöter vi Sverigedemokraterna". Bäst var arrangemangen för samtliga deltagare, finansminister Anders Borgs tal på fredagen "En ansvarsfull ekonomisk politik för Sverige" som fick stående ovationer och naturligtvis statsminister Fredrik Reinfeldts avslutningstal i förmiddags.
På bilden ses fyra av Sveriges bästa politiker samlade för att lära oss mer om Sverigedemokraternas mål och väljare, Regionrådet Pia Kinhult, Partisekreterare Per Schlingmann, Riksdagsledamot Elisabeth Svantesson och Migrationsminister Tobias Billström. Fyra partikamrater väntar i Scandic Opalens foajé på att åka hem: Lars Mikkelä, Lajla Mårtensson, Göran Gärtner och Susanna Apostel. Och så idolbilderna, jag själv med justitieminister Beatrice Ask och flankerad av partisekreterare Per Schlingmann och finansminister Anders Borg. Oh, lyckliga ögonblick.

Utbildningskopior

 2010-04-15 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I förmiddags var jag hemma hos Anders Fagerberg i Beddingestrand. Han är kassör i styrelsen för Öppna Sinnen - kulturföreningen på Söderslätt. Jag är ny i styrelsen och avsikten är att jag ska ta över en del av hans ansvarsområde som handlar om medlemshantering. Med var också Lars Raneke, tidigare sekreterare och medlemsansvarig. Avsikten var att diskutera det framtida samarbetet, arbetsfördelningen och arbetsrutiner. Det gick väldigt bra och flera förändringar och förbättringar är på väg.
Det visade sig att Anders fru är "bjuvsing" precis som Anna Anka, dvs härstammar från gruvmetropolen Bjuv i nordvästra Skåne. Jag har själv bott flera år i Bjuv främst under 1960-talet då jag arbetade på Findus. Jag berättade att jag fick min första utbildning på Tekniska Gymnasiet i Helsingborg, 1960-63, och då visade det sig att Anders gjort detsamma tre år senare. Han hade dock gått vägen via studentexamen + 1,5 års el-utbildning, medan jag läste tre år till ingenjörsexamen direkt efter realexamen i Eslöv 1960. Det var ju intressant. Men inte nog med det. Efter flera år i arbetslivet läste Anders in en ekonomexamen vid universitet i Lund och det har ju också gjort. Jag var klar 1978, efter tre och ett halvt års studier och några år senare. Antingen finns det många fyrtitalister med den utbildningskombinationen eller så är det slumpen som placerat två stycken i samma styrelse på Söderslätt! En tavla med snyggt Smygehamnmotiv som Anders målat köpte jag i fjol. Hänger på mitt kontot på Gränsbo.

Litet är vackert - och kraftfullt

 2010-04-14 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Den 1 april var jag av alla dagar på Clas Ohlson på Valens Köpcentrum i Trelleborg. Det var skärtorsdags och vi hade haft en lyckad valkampanj med påskliljeanknytning. Det är alltid roligt för herrar i min ålder att besöka detta teknik- och prylparadis men den dagen hade jag ett ärende. Batterierna i mina två cykeldatorer var så svaga att de inte kunde läsas av under gång. Jag fick stanna, hoppa av cykeln och luta displayen i en stark vinkel för att kunna gissa vad där stod. Och att läsa av hastigheten på det sättet är ju stört omöjligt. Jag frågade efter nya batterier i kassan men fick svaret att det fanns olika batterier och att hon inte kunde veta vilka som passade mina cykeldatorer. Jag had naturligtvis glömt dem hemma. Jag bestämde mig då för att köpa en ny cykeldator och fick mig riktningen utpekad till cykel avdelningen. Cykelparadiset tog emot mig med öppna armar. Där fanns naturligtvis datorer men också många andra prylar, nödvändiga eller inte, trevliga var de. Jag fastnade för en ny sorts cykelpump jag aldrig sett förut. Den var kort, hopfällbar och hade utbytbara anslutningar så att den passar olika ventiler. Den heter Multipump zefal 318. "En praktisk pump med flera tillbehör förvarade i pumpen, nålmunstycke för bollpumpning, adapters för olika ventiler samt pumpning av leksaker och madrasser", enligt Clas Ohlson katalogen.
Innan jag packade upp den nya cykeldatorn gjorde jag en tur skrivbords- och byrålådorna och vad hittade jag om inte två oanvända batterier till mina två tidigare cykeldatorer. Så nu fungerar dessa perfekt.
För några dagar sedan började jag cykla på "sommarcykeln" eftersom min ordinarie fått punktering. Den har grova mountainbike-däck. Bakhjulet behöver pumpas, alla vet hur tungt det är att cykla med grova däck som inte hårdpumpats. Jag provade med flera av mina tillgängliga pumpar, men utan resultat, ingen luft gick in. I dag tänkte jag, varför inte prova den lilla pumpen från Clas Ohlson - und hast du mir gesehen - enkelt och smärtfritt, sedan rätt anslutning skruvats på, blev bakhjulet betydligt lättare att cykla med!
På bilderna ser man hur liten den funktionella och kraftfulla Zefal är i jämförelse med sina större och skämmiga kolleger!

Vårpromenad i Klagstorp

 2010-04-13 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För tre år sedan 
Det vackra eftermiddagsvädret med svaga, ljumma vindar och en värmande sol som knappast doldes bak molnens slöjor, inbjöd till en promenad genom Klagstorp Center på jakt efter vårtecken och andra begivenheter. Även Klagstorp har sina trafikhinder. Gulklädda, allvarliga män upplyste mig om att de var i gång med att åtgärda en läcka i dagvattenkanalerna. Ett litet fel bara men avspärrningarna har stått där över en vecka. På Storgatans södra sida har någon person förmodligen inspirerad av Lars Vilks tidigare installationer arrangerat diverse träskulpturer. Vackrare skultur är i min mening högen med huggen ved. Jag hoppas att den ska förvandlas till en "brännestack" när den torkat. Men skönast är naturligtvis alla vårblommorna antingen de är privata eller utplacerade kommunens personal!
       
       
       
       

Stark spansk peppar blir Indiens nya vapen mot terrorister

 2010-04-11 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan
Världens starkaste chili, eller spanska peppar är Bhut jolokia, eller spökchili, som förr användes till tårgasliknande granater för att stoppa misstänkta brottslingar. Dess frön påstås vara hundra gånger starkare än den vanliga chilin. Den indiska armén tror att den kan användas i rökgranater mot upploppsmakare eller för att tvinga ut terrorister från deras gömställen. Armén uppger att vapnet även kan användas i form av spray, av kvinnor eller män som behöver freda sig. Det är det ultimata biologiska krigsmedlet.
"Detta kommer definitivt att bli ett effektivt, icke-giftigt vapen", menar en avdelningschef på Försvarsforsknings- och utvecklingsinstitutet i New Delhi, R B Srivastava.
Bildtext:
Farmer Digonta Saikia shows a bhut jolokia pepper plucked from his field in the north-eastern Indian state of Assam. Photograph: Manish Swarup/AP

Artikel i The Guardian "India deploys world's hottest chilli to fight terrorism", eller läs den här, översatt i Tempus nr 14 2010

Städdag och samtalskampanj

 2010-04-10 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Solen lyste och värmde upp luften och sinnena allt mer som dagen led. Inget regnmoln på sikte som varslade om nederbörd. Det var utmärkta förutsättningar för lördagens trenne aktiviteter. Redan klockan nio var det dags för den traditionella vårstädningen av Pastoratsmuseet i Hemmesdynge. Sveriges sydligaste hembygdsmuseum, en halvmil norr om Smygehuk. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Mattorna skulle skakas, golven dammsugas och torkas, inventarierna dammtorkas och så vidare. Tidpunkten passar bra, om några veckor får vi besök av museichefen med sina experter på Trelleborgs museum.
Någon timme senare samlades kandidaterna på moderaternas fullmäktigelista för att fotograferas. Vi traskade runt på Algatan för att hitta den rätta omgivningen för några vinnande bilder i september. Därefter var det dags för dagens clou, inledningen på Samtalskampanjen, som ingår som ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 och innebär att vi ska genomföra minst 300 000 personliga samtal med människor i Sverige. Jag gick tillsammans med Göran Gärtner och Laila Mårtensson i ett område i Skegrie med många nyinflyttade, unga människor. Vi skapade kontakter med väljarna och fick ta del av vilka frågor de tycker är viktigast i Trelleborg. Jag träffade en man jag haft som elev på Lernia för 10 år sedan. Said Ali var i färd med att bygga ett hus på sin nyinköpta tomt.

Fladdermusmannen

 2010-04-09 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Jo Nesbøs bok "Fladdermusmannen" skulle jag aldrig ha läst färdig om det inte vore för att den ingår som en del i en bokcirkel som Trelleborgs Bibliotek erbjuder våren 2010. Jo Nesbø är den norske rockstjärnan som blev författare. Fladdermusmannen är hans första bok. Bokens titel anspelar på att fladdermusen är aboriginernas symbol för döden. Han skrev den 1997 (på svenska 2000) och sedan dess har det kommit ytterligare nio kriminalromer översatta till svenska, senast "Pansarhjärta", 2010. Huvudpersonen är antihjälten Harry Hole, en alkoholiserad polis, som en verklig Wallander typ. Fladdermusmannen fick priset "Glasnyckeln" för bästa nordiska kriminalroman, 1998. Samma pris erövrade 2003, den isländske författare Arnaldur Indriðason, för Kvinna i grönt. Han är också med i bokcirkeln med sin bok Glasbruket.
Harry Hole skickas till Sydney i Australien för att vara behjälplig med att hitta sin landsmaninna, Inger Holters mördare. Han misslyckas gruveligen då han orsakar en ung svensk kvinnas död. Han tas emot av Andrew Kensington som har bred näsa och krulligt hår. Han är aborigin. Eller "australien Negro" som Hole säger. En vän till Kensington, aboriginen och boxaren Robin "The Murri" Toowoomba spelar en stor roll i boken.
Boken är alldeles för lång. Det finns för mycket om aboriginernas historia. Långa sagor och skrönor berättas. Mycket om homosexualitet och transvestiter. Våldsamma sporter. Alkohol och tunga droger. Blod och våld. Undersöka ondska, ondskan på ett personligt plan. Har vi alla sadism i oss? Det tror jag, i olika grad, säger Jo Nesbø.
Ingen spänning alls förutom möjligen de sista 50 sidorna. Men då är det så dags sedan man tvingats ta sig igenom de första 300 sidornas transportsträcka.
Artikel i Dagens Nyheter: "Rockaren som blev deckare".
Recension i SvD "Nesbø omfamnar klichéerna".

Mitt föreningsliv

 2010-04-08 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Bra promenadväder på Söderslätt idag, i alla fall mellan Gränsbo och Smygehamn. Måttlig sydostlig vind, soldis och nästan tio grader varmt. Jag vittjade brevlådan på hemvägen och fann bland annat två medlemstidningar. Veteranen är min pensionsförenings, SPF, medlemstidning. Den har nyligen fått en verklig uppfräschning och börjar likna Veckojournalen på 1980-talet. Den andra var Humanistinfo, Föreningen Humanists medlemstidning.

Jag satte mig ner och läste och började samtidigt fundera på alla föreningar jag är med i, hur många kan de vara? Den förening jag senast gått med i är Vänskapsförbundet Sverige-Tyskland. Jag har varit med på årsmötet och en kvällsutflykt och om några veckor ska ett 20-tal medlemmar åka på en bussresa till Berlin. Kulturföreningen Öppna Sinnen blev jag medlem i för ett år sedan och är nu med i styrelsen. Där finns mycket man kan göra.
Sekreterare i styrelsen är jag för Hemmesdynges Hembygdsförening och där är jag mycket aktiv. Mest aktiv är jag dock naturligtvis i Trelleborgs moderata förening där jag också är med i styrelsen. Moderata seniorerna har en egen förening som jag är ordförande för.
Och sist men inte minst är jag medlem i Radio SMF i Trelleborg. Jag lyssnar ofta på sändningarna på Trelleborgs närradio. Och vad blev det? Jo, sju stycken. Men nu är det slut.

Skräpmat som knark

 2010-04-07 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan   För fyra år sedan 
Jag fastnade för rubriken "Skräpmat (junk food) som knark" i Sydsvenskan i förra veckan (20010-03-31).
Amerikanska forskare hävdar att skräpmat kan vara lika beroendeframkallande som kokain och heroin. Artikeln hänvisar till Aftonbladet som skriver att forskarna på The Scripps Research Institute i USA kommit fram till den slutsatsen efter studier på möss. Detta finns att läsa i en pressrelease från forskningsinstitutet i "Scripps Research Study Shows Compulsive Eating Shares Same Addictive Biochemical Mechanism with Cocaine, Heroin Abuse". Det ser ut som om det är samma mekanismer i hjärnan som ligger bakom både stark övervikt och drogberoende.

Forskningsrapporten finns publicerad i tidskriften Nature Neuroscience, och kan laddas ner som en pdf-fil "Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats".

Möss fick äta kaloririk mat med hög fetthalt som korv, bacon och ostkaka. Ju mer de åt ju mer ville de äta till de blev riktigt feta. Det kemiska belöningssystemet i hjärnan rubbas på samma sätt som vid användning av heroin och kokain. För var gång de använde "drogen" mat krävdes det en större dos nästa gång för att uppnå samma effekt i hjärnan.

"Tvesula" är dagens motto!

 2010-04-06 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För tre år sedan 
Tvesula inte! Är det någon som vet vad det betyder? Jag hörde det på femtitalet då jag växte upp i Askeröd i Mellanskåne. Kanske är det Göinge-dialekt eftersom båda mina föräldrar kom från trakten kring Västra Torup och norrut i "skoböjden" (skogsbygden) och de var nerflyttade till den mellanskånska slätten några år tidigare. "Tvesula inte" är ett förbud mot att äta mer än ett slags pålägg på en smörgås. "Sula" står för "sovel" som är ett gammalt ord för pålägg som ost eller korv eller annat. Bondesamhället innebar tungt fysiskt arbete och en måltid måste ge energi. Energin kom från bröd, gröt, potatis och andra kolhydratrika födoämnen. Pålägget var bara "grädden på moset".
Då promenerade barnen till skolan, lekte utomhus i flera timmar på rasterna och efter skolan eller hjälpte till i arbetet och gjorde snabbt av med de extra kalorier måltiderna gav.

"Tvesula inte" är i dag en verklig anakronism. Service- och kommunikationssamhället kräver inte mycket energi. Idag borde förbudet i stället vara att inte äta energirik föda. Idag handlar det om att inte äta bröd, gröt, potatis och andra stärkelsebaserade produkter som pasta, makaroner och liknande. Idag gäller det att äta näringsrik mat, särskilt mat med hög halt av protein, som skinka, kyckling, keso, kalvsylta och till det grönsaker med hög proteinhalt som ärter och bönor. Frukt är ett bra komplement.
Idag handlar det om att äta mer "pålägg" och minimera brödet.
Den som fortsätter med den energirika födan från femtiotalet blir snart överviktig med stor risk för att drabbas av sjukdomar.

Hög tid för ärlighet i Kosovo

 2010-04-05 Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan  
EU och USA har tröttnat på korruptionen och laglösheten i Kosovo och anklagar Kosovos ledare för att vara alldeles för toleranta mot korruption på allra högsta nivå. Korruptionen skrämmer bort utländska investerare, som skulle kunna skapa många nya jobb vilket också förargar vanligt folk i Kosovo. En ej namngiven minister misstänks ha förskingrat flera miljoner euro av statens pengar. EUs man i Kosovo, Pieter Fieth, har överlämnat bevis till premiärminister Hashim Thaci och kräver att ministern ska avsättas. Thaci vill emellertid inte göra detta.
Starka misstankar om valfusk finns också bland kosovoalbanerna men minoriteten kosovoserber är inte heller korruptionsimmun. De serbiska maffiabossarna i Kosovo har inget emot att samarbeta med sina albanska kolleger. Men det kanske allra värsta för minoriteten serber i Kosovo är att det avslöjats att hundratusentals euro som fanns i den ortodoxa kyrkans förvar och som ämnats för troende i Kosovo har stulits. Två personer har gripits, och den högste serbiske prästen i Kosovo, biskop Artemije, har suspenderats tillfälligt.

Artikel i The Economist "Corruption in Kosovo: Time to go straight", eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2010,

Mer om Kosovo:
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående.
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Strippklubbar förbjuds på Island

 2010-04-04 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Är Island på väg att bli feminist-fundamentalistiskt? I Island har strippklubbar förbjudits genom en ny lag.
Enligt den isländska polisen kommer ett hundratal utländska kvinnor varje år till Island för att arbeta i strippklubbar. Nu har strippklubbar förbjudits genom en ny lag som lades fram i alltinget (Islands parlament) av Kolbrún Halldórsdottir (bild höger). Nästan hälften av ledamöterna i alltinget är kvinnor.
Landets öppet lesbiska statsminister, Johanna Sigurdadóttir (bild vänster), kan ha haft ett finger med i spelet, men den egentliga orsaken anses vara att Island är det mest kvinnovänliga landet på vår planet, enligt artikelförfattaren Julie Bindel.
Island hamnar på fjärde plats efter Norge, Finland och Sverige på listan över jämställdhet mellan könen.
Det lilla landet med bara 320 000 invånare är på väg att utrota sexindustrin. Kritikerna menar att Island börjar likna Saudiarabien där också kvinnor är förbjudna att visa vissa delar av kroppen. Där dock av religlösa skäl. I Island av feministiska skäl.

Artikel i The Guardian "Iceland: the world's most feminist country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2010,

Konstrundan, galleri Isietio

 2010-04-03 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I går startade konstrundan och jag och min fru var några av de första besökarna på samlingsutställningen på Galleri Isietio redan vid elvatiden på förmiddagen. Jag föll direkt för Lis-Mari Olssons varma vävnad, Tranor, och lyckades köpa den före flera andra spekulanter. Där fanns mycket annat. Som Pia Alléns skulptur av Anna Q Nilsson, "Tösen från Ystad som blev vår största filmstjärna" med över 200 filmer i bagaget och med en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Pia Spåhls Kejsarkrona väckte också berättigat uppseende liksom Annika Lundströms och Gunhild Nordlunds färgglada tavlor.
Sedan åkte vi till Lis-Maris atelje, Väv & Prylar, belägen bredvid Sveriges sydligaste bageri i Smygehamn och skaffade mer snygga hemvävda textilier att hänga på väggen. Och avslutade rundan på Köpmansmagasinet i Smygehuk där jag träffade många kära vänner och bekanta.

     
 Pia Allén: Anna Q Nilsson  Gunhild Nordlund: Rädda våra hav  Pia Spåhl: Kejsarkrona
     
 Annika Lundström: Väninnor på GA  Lis-Mari Olsson: Tranor  Lis-Mari Olsson, fler snygga hemvävda textilier

Skärtorsdag, blå kampanj med gula påskliljor

 2010-04-02 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
En glad överraskning för många påskshoppande trelleborgsbor blev vår inledning på valkampanjen. Vi delade ut påskliljor i centrala Trelleborg på skärtorsdagseftermiddagen. Vi hade tur med vädret. En strålande sol kämpade väl mot snålblåsten. Många moderata medlemmar deltog inklusive kommunalrådet Ulf Bingsgård. Vi önskade trelleborgarna en Glad Påsk och bjöd in till ett möte 1 maj i vår lokal (M)ötesplatsen kl 11-13 på Algatan 76. För alla dem som hellre går på en blå träff än tågar i röda led.
Detta är en tradition som började i fjol och blev ännu mer lyckad i år.
Måttot för mötet den 1 maj är "Trelleborgsmoderaterna - för ett bättre LIV". (L)ivskvalitet, (L)ängtan, (L)ångsiktighet. (I)nfrastruktur, (I)déer, (I)ntegration. (V)alfrihet, (V)erklighet, (V)isioner.

       
 Glad gatumusikant utanför Valen  Glada trelleborgare i skärtorsdagsvimlet  Ulf Bingsgård, på språng och poserande Jennifer Jarl och Göran Gärtner  
       
 Marianne Ohrlander, Vård- och omsorgsnämnden  Jennifer Jarl, en av våra många nya, unga medlemar  Stadsparken, posering i solskenet