Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2011 (25)

Bertil Tomelius
Startsida


Sveriges bistånd - öppet och samlat på ett ställe på nätet

 2011-04-30  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Regeringen har lanserat en helt ny tjänst, där medborgarna kan hitta alla offentliga dokument som rör det svenska biståndet.
- Vi är pionjärer inom biståndet. Kanske kan detta bidra till att fler myndigheter blir mer transparenta på nätet, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M).
Den nya informationstjänsten, som finns på Openaid.se, gör det möjligt för medborgare, forskare, journalister och andra att följa hela biståndskedjan - från beredning av biståndsinsatser, via beslut och rapporter till utvärdering av insatsernas resultat.
Dokumenten är offentliga handlingar, men har tidigare endast lämnats ut på begäran.
Nu tillgängliggörs över 40 000 dokument om det statliga biståndet på nätet. De flesta av dem är från 2007 och framåt, men det finns även historiska dokument om det svenska biståndet från 1975 och framåt.

Riksdag och Departement:: "Biståndsdokument ut på nätet".
Synpunkter och frågor kring det svenska biståndet kan lämnas på blogg.ud.se/utvecklingspolitik. Läs mer om det svenska biståndet på www.ud.se och www.sida.se.

Nytt ämne kan avslöja alzheimer

 2011-04-29    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Alzheimer är en invalidiserande sjukdom, som gör att hjärncellerna fortlöpande bryts ned. Drabbar många äldre och är en hemsk sjukdom.
Läkarna har stora problem bara med att ställa en säker diagnos. Omkring 20 procent av alla patienter som söker läkare med symptom på demens frias från att lida av alzheimer, även om sjukdomen i själva verket redan är i full gång med att bryta ned deras hjärnor.
Orsaken är att skadorna sitter djupt inne i hjärnan. Därför kan läkarma inte bara ta ett prov av hjärnvävnaden och analysera det i laboratoriet. I stället är de hänvisade till att använda skannrar, som kan titta in i kraniet. Sjukdomen måste dock vara mycket långt framskriden, innan hjärnan har krympt så mycket och fyllts med så stora, tomma hålrum att det direkt syns på skanningbilderna.
Nu har dock en grupp amerikanska forskare lyckats utveckla ett radioaktivt märkt ämne, florbetapir F 18, som binder sig till hjärnans skadade nervceller och får dem att lysa upp tydligt på skanningbilderna från en vanlig PET-skanner.
Kan behandlingen påbörjas tidigare kan patienter med alzheimer kanske får glädje av de redan nu existerande behandlingsmetoderna.

Detta enligt ny forskning som man kan läs mer om i Illustrerad Vetenskap nr 5-2011 eller här "Nytt ämne kan avslöja alzheimer".

Ett-barns-politiken kan bli ett dyrt experiment

 2011-04-28  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kinas befolkning blir äldre, mycket på grund av landets ambitiösa barnbegränsningspolitik. Nu visar det sig att de strikta reglerna för barnafödande kanske är onödiga och framför allt skadliga. Kinas låga födelsetal som tidigare var en ekonomisk fördel kan nu komma att bromsa landets ekonomiska utveckling. Men ett-barns-kulturen är nu så accepterad av kineserna att myndigheterna får svårt att uppmuntra barnafödande även om de försöker. Många tycker inte att de har råd med mer än ett barn.
Experterna är också oroade över den obalans mellan könen som har följt i ett-barns-kulturens spår. 2005 fanns det 32 miljoner fler män och pojkar under 20 år än kvinnor och flickor. Denna disparitet kommer att förvärras under de kommande två decennierna och den kan leda till instabilitet i samhället.

Tidigare blogg om ett-barns-kulturen:
Bortexperimenterade kvinnor vållar problem i Kina, 2008-03-22.

Läs artikeln i The New York Times: "As China Ages, Birthrate Policy May Prove Difficult to Reverse",eller läs den här, översatt i Tempus nr 16 2011.

Mentala chokladkakor mättar bra

 2011-04-26    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Vad gör man med godissuget när man vill gå ner i vikt? Jo, man koncentrerar sig på något som man tycker mycket om men som tyvärr är förkastlig föda. Som Marabou Frukt & Mandel, 200 g. Man ska tänka igenom hela proceduren att man stoppar godsakerna i munnen, tuggar, smakar och sväljer. Då blir man mätt. Tankens kraft är stor.
Det hjälper dock inte att bara tänka på chokladkakorna där de ligger bredvid kassan på ICA-Persson i Klagstorp. Ofta till extrapris. Då blir vi bara ännu mer godissugna.

Amerikanska forskare lät en grupp försökspersoner föreställa sig att de åt 30 små Non-Stop, medan en annan grupp skulle föreställa sig att de kastade 30 mynt i en tvättmaskin i en tvättomat. Efteråt visade det sig att den grupp som i tankarna hade ätit godis, bara tog hälften så många Non-Stop från en skål jämfört med dem som hade varit på den mentala tvättomaten.
Det är också väldigt viktigt att tänka på rätt livsmedel. Sålunda stillar ett tankemässigt intagande av godis inte suget efter till exempel ost. Resultaten tyder på att man under en bantningskur kan stilla sitt godissug bara genom att tänka på att äta just det man helst vill undvika.

Detta enligt ny forskning som man kan läs mer om i Illustrerad Vetenskap nr 5-2011 s.17 eller här "Tanken på att äta gör oss mätta".

En ”levande Gud” dog på påskdagen

 2011-04-25  Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Sathya Sau Baba, av miljoner anhängare betraktad som en ”levande Gud”, dog igår söndag på ett indiskt sjukhus efter en hjärtoperation. Sai Baba har även en svensk organisation som engagerar hans svenska anhängare.
Dagens Nyheter skriver i en dödsruna att ”Sai Baba har tillmätts övernaturliga egenskaper och sägs bland annat ha kunnat trolla fram föremål ur tomma luften, minnas tidigare liv och bota obotliga sjukdomar”. Aftonbladet skriver om hur han lade grunden för många hälso- och utbildningsprojekt i Indien.

Ingenstans omnämns att Sai Baba var under utredning för flera fall av sexuella övergrepp mot pojkar, liksom flera mord. Inte heller uppmärksammas att hans ”övernaturliga förmåga” att trolla fram saker ut tomma luften är avslöjade i smygfilmade upptagningar av hans trick. Hans fingerfärdighet kommer inte ens i närheten av svenska illusionister som till exempel John Houdi eller Joe Labero. Sai Babas trick kan snarare betraktas som amatörtrolleri.
I ett pressmeddelande skriver Humanisternas ordförande Christer Sturmark att Sai Baba har vilselett miljoner anhängare världen över, och med sina anspråk på gudomlighet har han både manipulerat och utnyttjat människor världen över. Det är anmärkningsvärt att massmedia så okritiskt skriver om Sai Babas omfattande kvacksalveri.

Det finns en svensk hemsida där man för fram en annan bild av "Den levande Messias" genom att dokumentera de förstahands-upplevelser som ett antal långvariga anhängare till Sai Baba har haft, vilka kan beskrivas vara en total motsägelse till vad Sai Baba utger sig för att vara.

Han hade mycket höga tankar om sig själv: "Jag är allting, överallt, allvetande och allsmäktig, så vad jag än vill inträffar genast." Detta uttalande är inte hämtad ur någon psykiatrisk journal, utan så har Sai Baba faktiskt själv sagt, och hans anhängare tror på det. Folkvett, 1994.
En annan artikel i Aftonbladet: "Veronica var fast i sektens klor".  

Påskrunda i Trelleborg

 2011-04-24  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   För fyra år sedan   
Det var inte mycket att välja på när det gäller att hitta utställningar inom Trelleborgs centrala delar. På Garvaregården samsades Ulla-Kersti Carlsson med Christina Ganslandt om utrymmet. Det är en stor och fin lokal på tredje våningen och de båda konstnärerna fick plats för många objekt. Christina Ganslandt höll sig till tavlor medan Ulla-Kersti Carlsson bjöd på föremål i keramik och glas.
Det var lätt att hitta till Garvaregården men betydligt svårare att hitta till Nygatan 41 där Elisabeth Leonwiik hade ateljen i sin bostad, ett gammalt hus från 1800-talet. Hon är lärare i naturvetenskapliga ämnen på Väståkraskolan i Anderslöv. Där fanns mycket intressant att titta på både i ateljén och inne i bostaden, som var full av konst.
Men allra först gjorde jag en avstickare till Kulturbruket på Gråbrödersgatan 12 för att, enligt en notis i TA den 21 april, titta på Rosenkransens mysterier. Det är en CP-skadad konstnär som i text och bild låter oss ta del av sina religiösa uppenbarelser sedan han blev omvänd till den katolska tron. Han heter Ola Samnegård och har med hjälp av särskilt datorprogram lyckats skapa en produkt av förbluffande hög kvalitet. Det är också en Påskutställning, värd att ses.

     
 Christina Ganslandt  Christina Ganslandt: Farfars stol  Ulla-Kersti Carlsson
     
 Ulla-Kersti Carlsson  Elisabeth Leonwiik: Eken i Hammarlöv  Elisabeth Leonwiik: Motiv från Fårö, Gotland

Bosniens framtid: delat och utan styrning?

 2011-04-23  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Landet är splittrat och illa styrt. Utan hjälp utifrån riskerar Bosnien falla sönder och i värsta fall kan ett nytt inbördeskrig bryta ut.
Bosnien genomlider sin värsta kris sedan kriget slutade 1995. Milorad Dodik, president för Republika Srpska, kräver öppet att Bosnien ska upplösas. Än mer oroväckande är den trassliga Bosniak-kroatiska federationen. De två största kroatiska partierna vägrar att sitta med Socialdemokraterna i federationsregeringen. Socialdemokraterna som domineras av muslimska bosniaker vann det senaste valet. Den kroatiske ledaren Martin Raguz anser att den konstitution som antogs 1995 och som stoppade kriget är föråldrad. Han föreslår ett nyval vilket Socialdemokraterna är helt emot.
Serben Milorad Dodik har bildat en allians med de ledande bosnienkroatiska ledarna. De har till och med ingått ett avtal om att bilda en regering på statsnivå med varandra.
Tidigare bloggar om:
2006-11-17 Vad är det för särskilt med Bosnien?
2005-11-26 Bosnien en monsterstat?

Läs artikeln i The Economist: "Bosnia's future: Divided and unruled",eller läs den här, översatt i Tempus nr 16 2011.

Påskutställning på Galleri Isietio

 2011-04-22  Högalid & Söderslätt
  För två år sedan  För tre år sedan För fem år sedan   
Under påskveckan ställer 70 konstnärer från föreningen Öppna Sinnen på Söderslätt ut sina verk. Jag valde att börja på Gallerie Isiotio, där jag ofta har köpt tavlor. Och så blev det också i år. Även om det fanns mycket annat prisvärt av hög kvalitet så föll jag direkt för Bibbi Nawroths stora akvarell på polyesterväv. Efter utställningen flyttar hennes Livsrum hem till mitt vardagsrum där den redan har sin utsedda plats. Det blev en röd plupp redan första dagen.
Bibbi Nawroths hemsidor Bibi Nawroth      Bibbis bilder  Cecilia Unelands hemsida Cecilia Uneland Facebook.
Birgitta Burens hemsida.  Magnus Wallons hemsida.  Katarina Sülaus hemsida. Rolf Reimers hemsida. Thomas Sülaus hemsida.

       
Cecilia Uneland: Collage Akryl Bibbi Nawroth: Livsrum,
Akvarell på polyester väv
Katarina Sülau: La Fille de Z, Akryl Katarina Sülau: Paris
       
Magnus Wallon: Foton Rolf Reimer: Tusch  Thomas Sülau: Fyren Birgitta Buren: Vägen till Skivarp,
Blandteknik

Skärtorsdag, blå kampanj med gula påskliljor

 2010-04-21 Lokal politik
 För två år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Åter dags för moderaterna i Trelleborg att visa upp sig på stan. Det var ju skärtorsdag så vad kunde passa bättre än att dela ut påskliljor. Tillsammans med ett litet lättsmält politiskt budskap förstås. "Trelleborgsmoderaterna - för ett bättre LIV". (L)ivskvalitet, (L)ängtan, (L)ångsiktighet. (I)nfrastruktur, (I)déer, (I)ntegration. (V)alfrihet, (V)erklighet, (V)isioner.
Och så är det ju en tradition som i år firade sitt treårs jubileum. Och det med råge. Mer än tusen påskliljor delades ut till glatt överraskade påskshoppande trelleborgare, som gärna besvarade vår önskan till dem om en Glad Påsk. Särskilt riklig var (gång)trafiken på Algatan utanför Systembolaget medan många andra satt och njöt i det gassande solskenet utanför caféer och restauranger.
Många moderata medlemmar deltog inklusive kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Fjolårets kampanj.

       
Kommunalrådet Ulf Bingsgård
smilar inför väljarna
Ulla Thornberg i korrekt och
klädsamt outfit
Nya Muf-ordföranden
Jennifer Jarl var med
Senioren Bertil Tomelius
delar med sig

Änglarna

 2011-04-20  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Boken Änglarna som kom ut i år är den fristående fortsättningen på Ola Nilssons Hundarna från förra året, det hela ska bli en trilogi.
"Jag betalar kontant" säger Anna till sin far Oskar. Med det menar hon att hon betalar varje fylla varje dag. Tvingar sig igenom bakfyllans hemskheter. Oskar däremot börjar dricka direkt när han vaknar och är ständigt berusad. Anna vet hur en avtändning efter en veckas fylla känns. Oskar har en enorm nota att betala.
Man måste omge sig med människor som älskar en brukade pappa Oskar säga. Annars går människor som vi under. Anna trodde att killarna som festade loss på hennes kropp verkligen älskade henne. En gång blev det en spricka i illusionerna. Hon upptäckte den avgrundsdjupa skillnaden mellan hur det är i verkligheten och hur hon tycker att det är.
När hon sitter på första rälsbussen hem träffar hon Anders, också han på väg hem till samma ensliga norrländska samhälle efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff för mord. Han ser ledsen ut. Anna känner igen honom. Hon vill trösta honom med flaskan med sprit och cola men han avböjer. Han dricker inte säger han.
Anders skar en kvinna till döds. Kanske var det Lisa i Grillbaren i byn. Man får inget veta. Jag såg ingen annan utväg säger Anders inför tingsrätten.
Man får lust att också läsa Hundarna. Den finns inne för lån på Stadsbiblioteket. Tänk så bekvämt.
Recensioner i:
Eva Johansson i Svenska Dagbladet "Vingklippt och vingligt".
Aris Fioretos Dagens Nyheter "en text trimmad som den finaste Sachs­motor".
Thomas Löthman i Tidningen Kulturen "En svensk country noir".
Nils Schwartz i Expressen "Övertygelsen om Ola Nilssons litterära begåvning är grundfast".
Malin Lindroth i Göteborgsposten "Ensamheten".
Sara Ullberg i Kristianstadsbladet " Landsbygdssvärta i nytt ljus".
Rebecka Åhlund i Borås Tidning "Fängslande änglar som skaver".

Mörka strömmar

 2011-04-19  Böcker, deckare
  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Ännu en bok av den isländska författaren Arnaldur Indríðason. Mörka strömmar är hans sjätte och senaste bok översatt till svenska. Det är den första där kommissarie Erlendur Sverínson enbart lyser med sin frånvaro. Han är defacto försvunnen. I hans frånvaro är det hans kollega kriminalinspektör Elínborg som som leder utredningen och det gör hon på ett utmärkt sätt.
En man hittas mördad i Reykjavik. Polisen hittar våldtäktsdrogen Rohypnol i mannens jackficka och misstänker att han använde drogen för att droga och våldta kvinnor. De tror därför att det är någon av hans offer som mördat honom. Blev han mördad i självförsvar?

I den avlägsna byn där Rúnólfur föddes och hans mor fortfarande levde - hans far hade tagit livet av sig genom att avsiktligt frontalkrocka med en stor lastbil för många år sedan - visste alla om vad som hänt men ingen pratade om.
När Elinborg kom dit utsattes hon för mer hon än svar på frågor. Bara en ung kvinna, en god vän till Valdimirs syster Adelheidur, antydde i hemlighet för Elinborg byn mörka och hemska hemlighet.
Boken ställer frågan om det inte är det rätta med dödsstraff för män som återfaller i våldtäktsbrott. "Serievåldtäktsmän" eller hur ska man stoppa deras verksamhet och skydda alla dessa unga kvinnor som annars hotas att bli offer och få sina liv förstörda.
Hur många liv får en människa förstöra innan han har förlorat rätten till sitt eget.
Ett av Elínborgs stora intressen är matlagning och flera sidor ägnas åt matbeskrivningar, vilket jag i och för sig inte har något emot. Hennes luktsinne hjälper henne dessutom flera gånger att komma närmare en lösning på mordgåtan
Mörka strömmar är andra delen i en kvartett böcker som tog sin början i Frostnätter förra året. Nästa titel i serien är Svarta skyar som utkommer 2011.

Hans förra bok "Frostnätter" läste jag i december 2009: Erlendur Sveinsson, en bra läsupplevelse.
Jag har läst alla hans fyra tidigare böcker som översatts till svenska, Vinterstaden, Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten och Mannen i sjön.">

Recensioner i Tidningen Kulturen av Therese Bergman: "Fängslande balans mellan nuet och det förflutna"
I GP av Per Planhammar som tragglat mig igenom aktuella Mörka strömmar.
I DAST av Helena Sigander: "Fyllig berättelse och en absolut hygglig deckargåta".

Hemmapremiär på Vångavallen

 2011-04-18 Dagbok, Sport
För ett år sedan   För två år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Äntligen hemmapremiär på Vångavallen. Första matchen för två veckor sedan för TFF i årets allsvenska mot MFF, ett spännande lokalderby, med chans till fulla läktare, kunde inte spelas på hemmaplan. Planen var för dålig efter den långa vintern och underkändes av Fotbollsförbundet. Den fick i stället spelas i Malmö med en neslig förlust som följd med 1-4.
I går var planen godkänd och Norrköping kom på besök. Den anrika "Kamratföreningen" som dock tvingats tillbringa några säsonger i superettan var nu tillbaka i allsvenskan.
Hur gick det då? Jodå, vädret var bra, solen sken och ingen behövde frysa. Planen klarade två halvlekars spel, jag hade en alldeles utmärkt plats, spelet var juste och inga bengaliska eldar eller liknande från någon av supporterskarorna. TFF inledde alldeles utmärkt och skapade ett otal målchanser i första halvlek, publiken var fullt ut med på noterna, vi var över tretusen. Tyvärr trillade inga mål in.
I andra halvlek hade Norrköping medvind och vann med 2-1. Tredje förlusten i rad för TFF, noll poäng och 3-10 i målskillnad. Nästa hemmamatch är mot Djurgården. Jag ska köpa biljett. Jag är optimist. Då blir det vinst.
Artikel i Trelleborgs Allehanda "TA fast i bottenträsket". TFF-bloggen. TFFs hemsida.

Undvik "svensk husmanskost"

 2011-04-17 Dagbok, Motion
För ett år sedan   För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
På två veckor har jag gått ner sex kilo. Visst har jag ätit och ätit gott. Det handlar inte om att inte äta utan bara om att låta bli att äta allt det som är fördärvligt. Tyvärr utgör detta över 90 % av utbudet i vilken livsmedelsaffär som helst. Man får nästan ha skygglappar när man passerar alla hyllor med godis, kakor, chips, köttbullar, korv, bröd, pommes frites, feta såser, ost, margarin, dressingar etc. Det gäller att låta allt detta stanna kvar på hyllorna när du handlar. Men stanna gärna länge vid frukt- och grönsaksdisken. Och läs det finstilta på baksidan av förpackningarna när du köper annan mat, minst åtta gram protein per 100 kalorier ska det vara för att hamna i varukorgen.
Det är den första utmaningen som du som är överviktig, som jag var, måste klara av.
Den andra är att börja motionera, eller om du redan gör det, öka dosen. Något varje dag måste vara målet. Gör din "almanacka" till en träningsdagbok där du skriver ner vad du gör.
Min metod bestod av två saker, för det första min "längtan" efter att komma i och "klä i" sommarkavajen jag köpte i fjol och inte har använt sedan dess och för det andra en gedigen kunskap om mat och näringslära som jag har haft sedan studier och arbete inom livsmedelsindustrin under 60- och 70-talet. Jag har också haft hjälp av så kallade "naturdrycker" väl sammansatta av de ämnen kroppen behöver kombinerat med låg kalorihalt.
Och motion förstås. Två dagar i veckan på gymmet och övriga dagar långa promenader eller cykelturer i det våruppvaknande Söderslätt. Sätt i gång, ta fram bikinin och börja längta!
(Läste idag den 2011-06-06 i Expressen om vad de kallar "GI-turbo" och som till stora delar motsvarar min egen hemmasnickrade metod.
1. Undvik bröd, gröt, pasta, ris och potatis 2. Skippa juicer. 3. Ät protein - fyll kylskåpet med ägg, keso, kesella, kalkonkött, makrill, kyckling och fetaost. 4. Krydda maten. 5. Minst halva tallriken ska bestå av grönsaker - råa morötter, sallad, paprika, rädisor, tomat (jag har lagt till oliver) 6. Satsa på motion som cykling, promenader (jag har lagt till styrketräning) 7. Mät midjemåttet, är exaktare än vågen (jag använde min trånga kavaj, först utan, sedan med t-shirt.
Det är min metod till 95 %. Nu vet jag vad jag ska svara de som frågar. Svaret är "GI-turbo". 

Water for Elephants

 2011-04-16 Film, TV, och Media
För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Premiär på Grand i går kväll den 15 april 2011. Jag var ensam över 30 år i den stora salongen, resten var grupper av unga flickor och förälskade unga par. Malplacerad, jag? Det tog tid innan jag fattade
att den manliga huvudpersonen Robert Pattinson är den sexiga vampyren Edward Cullen i Twilight filmerna, därav det ungdomliga intresset. Mig gav han inget. Det är hemskt men det är nästan att jag håller med Helena Lindblad i Dagens Nyheter i att Robert "Edward Cullen" Pattinson, trots sina stora och mörka ögonbryn, har lika mycket känsla för skådespeleri som en bättre begagnad tältpinne.
Tyvärr är de orden som ligger närmast en beskrivning sedan jag sett filmen att det är en pekoral och att alltför många scener och episoder är minst sagt patetiska. Det är absolut ingen film jag vill rekommendera någon. Den är dessutom för lång och hade mått brev av rejäla klippningar både i slutet och för all del, lite överallt.
Det är först gången jag lämnat biografen Grand i Trelleborg och känt mig lurad! 80 kr förspillda!
Pattinson spelar Jacob, en veterinärstudent på 1920-talet som hoppar av skolan och söker sig till vägarna när hans föräldrar dör i en olycka. Han hoppar på ett tåg med en kringresande cirkus och tas efter ett buffligt mottagande under den psykotiske ägaren Augusts (Christoph Waltz) vingar som cirkusens veterinär. Gissa två gånger vad som händer när Jacob träffar cirkusens vackra stjärna tillika Augusts fru Marlena spelad av Reese Witherspoon?
Recensioner:
Helena Lindblad i DN: "Som en bättre begagnad tältpinne",
Anna Hellsten i Sydsvenskan: "En mäktig kärlekshistoria",
Marlene Krutmeijer i HD: "Stackars elefant",
Bernt Eklund i Expressen: Water for Elephants,
Karin Svensson i UNT: " Hollywood minns glamourens dagar".
Filmens officiella hemsida. IMDb.

"Snälla" fundamentalister

 2011-04-15 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
Häromdagen damp det ner en liten färgglad broschyr på min dörrmatta innanför brevinkastet. Det var en hälsning och en inbjudan från Jehovas vänner. De har tidigare varit här personligen men då beklagade jag dem för vad de höll på med så de vände snabbt på klacken för att försöka förföra och vilseleda någon annan stackars boende i en bostadsrättslägenhet på Högalid.
Broschyren bjöd in till ett möte på söndag den 17 april på "Jehova vittnens Rikets sal" på Ripagatan 53 i Trelleborg. Enligt broshyren samlas Jehovas vittnen en gång om året för att minnas Jesu död. Den 17 april efter solnedgången är årsdagen för Jesu död får man läsa vidare.
Det glädjande med denna variant av religiösa fundamentalister är att de inte använder sig av våld eller annan terrorism för att sprida sin religion. Det hedrar dem. De har mitt medkännande och jag hoppas att de en gång ska finna sanningen i livet bakom de villoläror de sprider.

I dur och skur (Detta är mitt 1700:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2011-04-14 Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   
En ny svensk långfilm på Svt1. "I ur och skur", en komedi med mycket musik från 1953 som regisserades av debutanten Stig Olin. Det är en verklig nostalgitripp med två gånger Povel Ramel som spelar både sig själv, Stig "Sid" Hassler, teaterdirektören och sin tvillingbror, den blyge ornitologen Filbert. Där finns Alcie Babs som kunde sjunga underbart redan för snart 60 år sedan och Martin Ljung med sin fantastiskt roliga karaktärer. Filmen har en romantisk story, mycket musik,den självklara förväxlingsdramatiken som följer av medverkande tvillingpar och en massa fristående sketcher med mycket humor.
Och fullt också med andra gamla älskade skådisar som de underbara damerna Siw Erichs och Yvonne Lombard med sina karaktäristiska och lätt igenkännbara röster
Vidare Sven Lindberg, Sigge Fürst, Gunvor Bergkvist, Torsten Lilliecrona, Olof Thunberg med flera.
Verkligen sevärd än i dag!

Sigge Fürst, dog 1984 som 79-åring, Olof Thunberg är 85 år och svärfar till Malena Ernman, Torsten Lilliecrona blev 79 år, dog 1999, Sven Lindberg dog 2006, 88 år gammal och Gunwer Bergkvist fyllde nyligen 75 år och bor med sin man i Frankrike.

Recension i DVD kritik, Recension i Vujer Filmtidning. IMDb. Wikipedia. Här finns storyn.

Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer:
En melodi om våren, Resan till dig, Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad och Maj på Malö.

Vaccinering och autism = förfalskad hypotes

 2011-04-13    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Påståenden om att vaccinering av barn kunde leda till autism har visat sig vara falska. För många år sedan oroades många föräldrar om påståenden om att trippelvaccinering mot kikhosta, mässling och stelkramp kunde leda till att deras barn blev autistiska. Många vägrade att låta vaccinera sina barn och flera av dessa barn drabbade därför av sjukdomar. grunden för deras oro var en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet 1998 presenterad av läkaren Andrew Wakefield och hans medarbetare. Det visade sig senare att Andrew Wakefield var betald av en advokatbyrå som ville starta en skadeståndsprocess mot vaccintillverkare. Hans undersökning gav inte det önskade resultatet och därför ändrade han uppgifterna så att det skulle passa hans uppdragsgivare.
I fjol drogs rapporten tillbaka och Andrew Wakefield har förlorat sin läkarlegitimation. Journalisten Brian Deer önskar sig en forskningsinspektion där någon utan förvarning ska kunna göra en kontroll på samma sätt som vid dopingkontroll för att undvika fusk inom forskningen.
Bild: Journalisten Brian Deer (t.h.) springer ikapp den fuskande läkaren Andrew Wakefield på väg till ett möte i centrala London.

Läs mer i Forskning & Framsteg nr 3 2011: Avancerat fusk bakom vaccinlarm eller läs artikeln här.

Agnes Grey, en romantisk historia

 2011-04-12  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Detta är den andra boken av de så kallade Brontë-systrarna från mitten av 1800-talet. Nu är det Anne Brontës tur med boken om Agnes Grey. Anne var den yngsta och minst uppmärksammade av de tre författarna Brontë.
Förra boken jag läste i bokcirkeln på Trelleborgsbibliotek som så föredömligt leds av Skegriebibliotekarien Linda Boström var Charlotte Brontës Jane Eyre. En kvinnlig utvecklingsroman från viktoriansk tid.
Nu är det lilla syster Annes tur. Hennes bok har inte översatts till svenska tidigare.
Det händer inte så mycket i boken men mitt mest bestående minne av boken är kärlekshistorien mellan guvernanten Agnes Grey och prästmannen och sedermera kyrkoherden Edward Weston. De fattar tidigt tycke för varandra. Deras blyghet och oförmåga att tydligt ge uttryck för sin alltmer växande ömsesidiga kärlek gör att det blir en lång bok. Anne Brontës vill visa alla turer fram och tillbaka och gör långa bveskrivningar om hur hon fantiserar kring Edward Westons sätt att förhålla sig till henne. Först sedan hennes far dött och hon försiktigt presenterar Edward Weston för sin mor börjar det hända något. Det blir bröllop, äktenskap och snart är de föräldrar till tre barn. Men då har Agnes Grey redan för länge sedan slutat skriva dagbok.
visar sin storhet i att inte väja för obehagliga ting som djurplågeri av grövsta slag och misären i överklassens arrangerade äktenskap, men tillåta en gammal fattig arbetarkvinna att sitta vid sin kolbrasa och diskutera teologiska spörsmål.
Anne Brontë skrev ytterligare en roman, ”Främlingen på Wildfell Hall”, i vilken hon utan försköningar skildrade ett alkoholistäktenskap, Den blev hennes sista fullbordade, hon dog redan 1849 vid 29 års ålder.
Recension i Svenska Dagbladet 2009 "Skarp kritik av överklassfasoner".
Läs den på originalspråk här.
En bild på huset där de tre systrarna föddes i Thornton, England.

Moderata Seniorers årsstämma i Malmö

 2011-04-10  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Det är tre år sedan någon från Trelleborg deltagit i Moderata Seniorers årsstämma. Då var jag ensam med om detta i Göteborg. Men eftersom den detta år hölls i Malmö deltog förutom jag själv, Bertil Tomelius också Eva Ekström och Ove Carlsson från Moderata Seniorers styrelse i Trelleborg.
Mötet som hölls på anrika Savoy inleddes med att ordföranden för Moderata Seniorer i Sverige, Inger Koch, hälsade alla delegater och åhörare välkomna, ca ett 90-tal. Sedan talade Malmös före detta kommunalråd Joakim Ollén om Malmös förvandling från krisande sossefäste till kreativ tillväxtregion. Moderaternas nuvarande kommunalråd Anja Sonesson gav sedan en presentation av Malmö i dag och visioner för framtiden.
Efter en god och näringsanpassad lunch talade Regionrådet Carl-Johan Sonesson om Sveriges regioner i Regionernas Europa, ett ämne som var mycket populärt på EGs sextiotal och som det är högst befogat att damma av igen idag. Han följdes av Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark som framhöll forskningens betydelse för Sveriges framtid. Två inbjudna vänner från Köpenhamn avslutade första dagen, Konservative Folkepartis ordförande i socialutskottet, Vivi Kier, presenterade den danske modellen för äldreservice med alternativ och valfrihet och Bent Johansen, ordförande för Köpenhamns äldreråd, talade om hur man skaffat seniorer inflytande i Danmark.

Andra dagen ägnades åt årsstämmoförhandlingar som leddes av ordföranden för Sveriges Moderata seniorer Inger Koch som i och med detta verksamhetsårs slut avgick som ordförande. Till ny ordförande valdes Bertil Persson från Lund. Eftersom Käthe Berggren från Malmö omvaldes som sekreterare kan man säga att Skåne har ett gott grepp den Moderata styrelsen i Sverige när det gäller Seniorerna!
Men innan årsstämmoförhandlingarna hade vi fått lyssna till partiets nya partisekreterare Sofia Arkelsten som gav ett mycket inspirerande och entusiasmerande framträdande. En underbar kvinna med stor karisma som bjöd på sig själv, lockade till skratt och gav många aha-upplevelser. Alla som lyssnade måste ha blivit övertygade om att vi vinner valet 2014. Och dessutom har Sofia ett påbrå från Arkelstorp i den skånska Göingebygden! Bara det!
Bilder: Nye och avgående ordföranden, Bertil Persson och Inger Koch, flankeras av Lena Jarnbring Lindholm, kretsordförande i Malmö och Elsa Tibblin, ny ordförande för Malmöseniorerna.
Bertil Tomelius, ordförande för Trelleborgseniorerna med en ny favorit, partisekreterare Sofia Arkelsten.

Du är vad du äter

 2011-04-07 Film, TV, och Media & Motion
För ett år sedan  För två år sedan   För fem år sedan   
Heter en svensk livsstilsserie i tio delar som startade i kväll klockan åtta. Den kommer att gå i TV4 Plus ytterligare nio torsdagskvällar.
Det är kostexperten Anna Skipper som tar sig an överviktiga personer som har mat- och andra livstilsvanor som de knappast kan leva länge till med. Under åtta veckor fick nattarbetaren Therese en chans att lära sig ett mer hälsosamt liv utan rökning och kolhydratrik mat men med träning och nyttig mat.
Hon gick ner 11 kg och minskade midjemåttet med 21 cm. Det som drev henne var målet att komma i en sexig trång klänning som hon kunnat bära tidigare. Och hon lyckades.
Det var ett mycket bra TV-program. Jag såg allt till och med reklamen. Intressant att ett företag valde att göra reklam för falukorv och ett annat för "Macka med flora". Det vill säga sådan mat som Anna Skipperbörjade med att tömma Thereses kylskåp på. Förvånade mig att även ärter och majs åkte ut, för mycket kolhydrater tydligen.
Jag fick lära mig att kryddor ökar ämnesomsättningen, att omelett med keso och fetaost är bra och att en proteindrink aldrig är fel. Och naturligtvis den viktiga fysiska träningen även om träningsvärken är förfärlig i början.
Detta tycks vara en bra metod. Sådana program behöver nästan alla se.
Du är vad du äter på TV4 Plus.

Ungdomliga initiativ på Ungdomsveckan

 2011-04-06  Högalid & Söderslättl
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
Under Ungdomsveckan i Trelleborg, hölls under onsdagen den 6.4 Ungdomsstyrelsens Rikskonferens på Ångkvarnen. Under hela dagen var det olika aktiviteter i foajén. Jag tog mig en titt på dessa och fann bland annat:

Sandra Jeppsson och Mimmi Homouth startade nyligen "klädbytardagar" i Trelleborg. "Bytt mot Nytt" i samarbete med ABF.
Närmaste klädbytardag på Kulturhuset i Trelleborg är den 10 april. Mellan 12 och 13 kan du lämna in vad du vill. Följ dem på deras hemsida, byttmotnytt.blogg.se.

Fillis Usein och Hanna berättade om sitt företag, Re Candles UF, som förstås står för Ungdomsföretag. De är en grupp på sju elever som går sista året på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Alla sju går ekonomisk inriktning, vilket innebär att under sista året startar man och driver ett UF-företag. Affärsidén är att erbjuda unika ljus gjorda på återvunnet stearin, för dig som både värnar om miljön och gärna avnjuter dina mysiga stunder med ett tänt ljus.
Filis är VD och Hanna, inköpsansvarig. Låter som en underbar idé tycker jag. Läs mer på bloggen, www.ReCandlesUF.blogg.se.
Flis Usein vann senare årets entreprenörsprofil på Söderslättsgymnasiet och belönades med ett stipendium på 500 kr för sin insats i företaget. Se artikel i Trelleborgs Allehanda den 26.5 2011.

Cecilia Lundh och Dorentina Dewa var på plats för att informera om Trelleborgs Ungdomsråd där Cecilia Lundh är ordförande.
Den senaste aktiviteten var i måndags den 3 April då ungdomsrådet ordnade en familjedag i parken med olika aktiviteter för barn och en talangtävling för både yngre och lite äldre.

Therese Olsson och Johan Karlgrund arbetar med Navigatorcentrums projekt "sommarlovsentreprenörer".

En melodi om våren

 2011-04-05 Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
En svensk långfilm från 1943 på SvT 1 i eftermiddag. Regissör och manus: Weyler Hildebrand.
Förvecklingskomedi om sångerskan Nina Brand som på ett tåg träffar Sten, som blir mycket intresserad av henne trots att han redan är förlovad med Marie-Louise. Sten bjuder ut Nina på restaurang och olyckligtvis dyker hans farbror upp, som utgår ifrån att Nina är Marie-Louise, vilket Sten låter honom tro. Det blir värre när farbrodern bjuder ut paret till sitt gods och de försöker med förenade krafter att få farbrodern att tro att Nina är Marie-Louise.Håkan Westergren spelar legationssekreteraren Sten Hedberg, Gösta Cederlund spelar godsägare Valdemar "Valle" Hedberg, Stens morbror och Lilian Ellis, som var en tysk-dansk skådespelerska, dansare och sångare, spelar sångerskan Nina Brandt. Bra skådespelare alla.
Det är en musikfilm som utspelar sig i krigets skugga. Jazz- och swingmusik har just kommit till Sverige. Och mycket lättklädda damer sprattlar med benen i baletten. Svenska diplomaters resor i Europa är inte riskfria.
Det flödar av humor, romantik och dramatik och nostalgifaktorn är hög, Sten Hedberg lämnar Arlanda för att flyga till Spanien i ett litet propellerplan.
IMdB Wikipedia  
Filmens handling kan man läsa här.
Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer:
Resan till dig, Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner, Tärningen är kastad och Maj på Malö.

Dödsstraff för väskryckning

 2011-04-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Världens mest tragiska rangordning är den över antalet avrättningar. Högst upp finns Kina. Inget annat land avrättade så många människor förra året som Kina, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Enligt Amnestys rapport "Dödsstraff och avrättningar 2010" avrättades 527 människor förra året medan 2024 dömdes till döden. Mörkertalet misstänks vara högt. Antalet länder som använder dödsstraff blir emellertid färre. Också i Kina är trenden positiv. Men i andra länder ser det sämre ut. Där har dödsstraffet blivit vanligare även för mindre allvarliga brott. I Laos för innehav av narkotika, i Irak för terrorbrott, i den Kinesiska provinsen Guangdong för väskryckning och i Saudiarabien för homosexuella handlingar.

Läs artikeln i The Guardian: "China and US among top punishers but death penalty in decline", läs den här, översatt i Tempus nr 13 2011.

Vilken konsert!

 2011-04-03  Musik
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
En fantastisk musik kväll i går. Konserten hölls på Victoriateatern i Malmö. Och arrangerades av Margit Music. Den gjorde skäl för sitt namn "Närproducerade godsaker av lyxiga råvaror". Det är Malmömusiker av vilka flera är bosatta i Trelleborgskommun, i den lilla byn Södra Åby, mitt på Söderslätt.
Det är en fantastisk scen där man sitter kring små bord och börjar med att förtära den medtagna picnicken. Man tror sig vara på en musikkrog i Paris eller Berlin. Överraskande medelålders publik. Jag kände mig mycket hemma direkt. Och ännu mer naturligtvis när Södra Åbys storheter, Lotta Wenglén och Erika Rosén (som jag nyligen hade glädjen att träffa på Klagstorps Kick-off dök upp på scenen. Men scenen var full av många skickliga artister, som Måns Wieslander (ny för mig) och vänner från Äspöfestivalen i fjol: Christine Owman och Magnus Sveningsson liksom Cecilia Nordlund från succéfilmen Jag är min egen Dolly Parton. Jag saknade bara Helena Josefsson och Nina Persson. från filmen. Å andra sidan var Helena Josefsson med vi veckans "Så ska det låta" och Nina Persson i "Skavlan".
Jag förmår inte recensera musiken bara att den har tempo, överraskningsmoment och är av hög klass. Den fascinerar och griper en totalt. Man fångas utan pardon. Nästan tre timmar för bara 190 kr. Men det är klart, jag köpte skivor för 220 kr. Men vad gör man inte för Lotta och Erika som bereder sina medmänniskor så stor glädje.

Jag är min egen Dolly Parton. Äspöfestivalen 2010.

"Ingen rast och ingen ro - här gäller det att jobba"

 2011-04-02  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
OECD varnar i en rapport "En blick på pensionerna 2011" om att de rika ländernas regeringer snabbt måste höja pensionsåldern till över 65 år och ta bort alla hinder som håller äldre borta från arbetsmarknaden, om de nationella pensionssystemen ska förbli både adekvata och ekonomiskt hållbara. "Vi kan inte riskera att de äldre blir fattiga i framtiden". Bara en handfull länder - däribland Danmark och Sverige - har för närvarande planer på att koppla pensionsåldern till framtida ökningar i livslängden. Bara fem av de 34 OECD- länderna har ökat den allmänna pensionsåldern tillräckligt mycket för att bevara fördelningen mellan total arbetstid och tiden som pensionär någorlunda balanserad. För 23 OECD-länder kommer utgifterna för pensionerna att öka från nuvarande 9,2 % av BNP till 18 % enbart på grund av att att andelen äldre blir större och större.

Läs artikeln i Financial Times: "OECD calls for rapid rise in retirement age", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011.
Här finns rapporten: Pensions at a Glance 2011: Retirement-Income Systems in OECD and G20 Countries.

Pensionsforum: "OECD - pensionssystemen måste reformeras!"