Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2012

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Böcker, Deckare

En kanins minnen

 2012-04-29    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Inga Björstedt målar sina barndomsminnen från andra världskrigets upplevelser tillsammans med sina systrar i Japan. "Målningarna föreställer saker som följt mig genom livet", säger hon. Kaninen är både jag själv och ett exempel på livsmedel som var viktiga för överlevnad i Japan där hon föddes medan andra världskriget ännu pågick.
Utställningen heter "Scener ur kaninens liv" och hade vernissage på Trelleborgsmuseum den 21 april.Inga Björstedts utställning i Trelleborg pågår fram till den 3 juni.
Hennes målningar är gjorda i tempera en färg som hon själv tillverkar. Hon gär en emulsion som rivs med färgpulver.
Trelleborgs museum är på bettet. Detta är den femte utställningen i år.
Vernissaget hade många besökare. På bilden syns Jan Larsson, fd Kulturnämnden, Marianne Brandin, kommundirektören Jonas Rosenkvist, Lena Lantau med flera.
Inga Björstedt, född 1943, berättar om sitt liv och sin konst tillsammans med museichefen Ingela Jacobsson.

"Jag minns hur det var att bryta ett sockerrör
och nerhukad och dold
i köksträdgården till hus nr 10 i Shioya
suga ur saften
medan ödlorna kilade över mina nakna fötter"

Inga Björstedts hemsida.    Läs en artikel i Skånska Dagbladet.
Tidigare bloggar om Trelleborgs museum: Låt det läka, 11-09-27 och Hundarnas herre, 11-09-23.

Kungen av Swaziland tar allt både kvinnor och rikedom

 2012-04-27       Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Han har 13 fruar, sju palats och 200 miljoner dollar på banken. Medan kungen i Swaziland, Mswati III, Afrikas siste monark, badar i lyx håller hans land på att förblöda. Inför kungens födelsedag tidigare i veckan ombads hans undersåtar skänka honom ytterligare en slant.
Det lilla kungariket har världens högsta andel aidssjuka och kortast förväntad livstid; kungen lever i sus och dus; nästan 70 procent av swaziländarna lever under fattigdomsgränsen; och statskassan är tom.
Mswati III är 43 år och kung av Swaziland. Hans land är bara lite större än Västergötland och gränsar till Sydafrika och Moçambique. Han härskar över 1,3 miljoner människor och en Coca Colafabrik, som förser hela Afrika med den populära drycken.
I 25 år har han styrt sitt lilla imperium mer absolut och oinskränkt än någon annan afrikansk ledare. Experterna hos Forbes i USA uppskattar hans förmögenhet till ca 200 miljoner dollar.
Han älskar överdåd och sedvänjor. En gång varje år uppträder 50 000 barnlösa kvinnor i den s k Röda dansen, i vilken barbröstade ungmör betygar sin vördnad för regentens mor. Kungen påstås ha hittat två av sina 13 fruar bland de dansande jungfrurna.
Mörka moln tornar upp sig över skenidyllen. IMF beskriver landets ekonomi som "utom all kontroll". Landet är ruinerat och kungen kan inte regera.
Bilder från den årliga "Röda dansen" och Kung Mswati III som småpratar med Zimbabwes omstridde president och diktator Robert Mugabe.

Läs artikeln i der Spiegel: "Märchenland ist abgebrannt", läs den här, översatt i Tempus nr 16 2012.

Tidigare bloggar om denna enväldiga hövding:
Kommande mål för folkligt uppror? 2011-03-27
Afrikas andra Zimbabwe 2008-10-23
FI stöder kung Mswati IIIs månggifte i Swaziland? 2005-09-09

Cillas salladsbar

 2012-04-25    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Cillas Salladsbar har funnits i tre veckor men redan har jag handlat hem och ätit där flera gånger. Förenar väl smaklig mat, nyttigt innehåll, god och vänlig service och låga priser. Det är det ulimata valet för den som vill hålla vikten och samtidigt få i dig allt du behöver och må bra. Dagens sallad får du för 45 kr, för en tia mer mycket annat att välja på. Rekommenderas varmt, är verkligen värt ett besök.

Cillas Salladsbar AB finns på Algatan 70 i Trelleborg, granne med (M)ötesplatsen, moderaternas partilokal och med biografen Grand på andra sidan gatan.
Bilderna visar Sara som bereder en "Cillasallad" till mig och andra menyförslag på svarta tavlan.
För åtta månader sedan besökte jag en annan nyöppnad restaurang i Trelleborg. Toast på Jossans. Inredningen är den "amerikanska drömmen" förverkligad. I retroformat. Man kände sig genast hemma bland jukeboxar, amerikanska flaggor, Elvis bilder och bildekaler. Men det blev bara ett besök. Maten var alldeles för fet och kaloririk. Den var för mycket "amerikansk". Nej tacka vet jag Cillas Salladsbar!

Moderatlunch i april på Vattentornet Café och Bistro

 2012-04-24    Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vattentornet har verkligen utvecklats med nya brukare till Vattentornet Café & Bistro och vad är väl naturligare än att vi också förlägger en Moderatlunch där. Nypremiär för verksamheten ägde rum vid julskyltningen 2011.
Där kan var och en beställa sin mat och det fanns mycket att välja på. Dagens soppa, dagens sallad, Bakad potatis, diverse lockande smörgåsar, det mesta kan personalen blanda ihop efter kundens önskemål.
Dagens sallad blev mitt val. Man plockar ihop sin egen sallad och väljer sedan på räkor, kyckling eller rostbiff som "tillbehör". 55 kr kostar detta och man blir nöjd och glad. Kan verkligen rekommenderas. En flaska kallt vatten får man därtill utan extra kostnad.
Ove Carlsson hade förberett sig väl för att berätta om Vattentornets historia. Så det blev både andlig och lekamlig spis, en kombination som gärna får bli en tradition i framtiden.
En blandning av "gamla" trogna lunchgäster och nyare som kommit med och blivit medlemmar via Senior Sport School som Torbjörn och Britt-Marie Lanker, Katarina Borglin och Agnete Livenius. Vi "vanliga" som var där var Tord och Ann-Marie, Ulla Thornberg, Lena Lantau, Ove Carlsson och undertecknad.
Det är en lättsam miljö där man gärna sitter kvar en stund.
För de som vill serveras också vin eller öl.
Vattentornet firar sitt 100-års jubileum i juni månad tillsammans med "Trelleborg till tusen".

Senaste Moderatlunchen: Två rätters på Forum, 12-03-14
Tidigare bloggar om Moderatluncher:
Många nya deltagare, 12-02-15,
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26,
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.

Krigstrummorna ljuder i Sudan

 2012-04-23       Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Mindre än ett år efter skilsmässan står de båda länderna Sudan och Sydsudan på randen till ett nytt krig. Sydsudan har invaderat delar av Sudan. Militär från Sydsudan har erövrat grannlandets mest värdefulla oljefält, Heglig. En utsaga från Internationella Skiljedomstolen i Haag 2009 placerar oljefältet i den sudanesiska delstaten Kordofan. Detta erkänner inte den sydsudanesiska regimen. För en gångs skull verkar det som om regeringen i Khartoum (Sudan) har internationellt stöd för sin hållning. Övergreppet hotar den bräckliga fredsprocessen. Parlamenten i båda länderna manar till militär mobilisering. Ljudet från krigstrummorna hörs allt tydligare. Den bräckliga freden mellan Sudan och Sydsudan är allvarligt hotad.

Läs artikeln i The Economist: "Giving divorce a bad name", eller läs den här, översatt i Tempus nr 16-2012

Tidigare bloggar om Sydsudan: 2012-03-13 Sydsudan: FN kräver slut på våldet, 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Sportnostalgi

 2012-04-21      Film, TV, och Media & Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Vilka minnen det väcker, säsongstarten för Mästarnas mästare. Känslorna finns kvar, nästan från barndomen när det gäller skånske simmaren Gunnar Larsson från SK Ran i Malmö som 1972 tog två guldmedaljer i OS i München. Och vidare Annichen Kringstad, den fantastiska orienterartjejen som vann sex VM-guld på 1980 talet. Magnus Wieslander, legendarisk linjespelare i handbollslandslaget, VM-guld 1990-1999. Han utnämndes 1999 av Internationella handbollsförbundet till "Århundradets handbollsspelare". Och så Anna LeMoine! Hon spelade etta i Anette Norbergs lag som vann curling VM 2005 och 2006, samt tog guld i vinter-OS 2006 i Turin och 2010 i Vancouver. Med i första gruppen var också Linda Haglund och Håkan Loob.
Första dagens tema var fysik, gripkraft, 90 grader och först till fem. Överlägsen segrare blev Annichen Kringstad, före Anna LeMoine och Håkan Loob. Klart sist Linda Haglund.
Ett riktigt bra TV-program på ettan som jag för ovanlighetens skull kommer att följa. Det kan bli lika lyckat som Den sjungande trappuppgången, i februari 2012.
Annichen Kringstad blir min favorit, hon som tycker att "ha andra människor omkring sig bara är ett störande moment".
Tävlingen går i ett naturskönt område i Ungern vid Balatonsjön. Varje grupp tävlar under fyra program. Två deltagare från varje grupp går vidare till semifinal i program 9 innan de tre finalisterna gör upp i finalprogrammet om vem som slutligen blir Mästarnas mästare.
Tävlingsresultat Program 1: Tema fysik.         Curlingtjejernas officiella webbplats.    Annichen Kringstads blogg.     
Mästarnas Mästare, programmets hemsida.
(nästa avsnitt i kväll blev om möjligt ännu bättre, spännande, dramatiskt, nostalgiskt och känslosamt. Linda Haglund gör en bättre andradag, men blir ändå sist. Annichen Kringstad vinner och får immunitet. Linda utmanar inte Gunnar som han själv och andra tror, utan Håkan Loob som hon slår med 2-1 i reaktionssnabbhet. Håkan ser lite snopen ut, sedan han lett med 1-0. Håkan lämnar tävlingen, utslagen)

Exit Sofia Arkelsten

 2012-04-20        Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Moderaternas partistyrelse har i dag utsett Kent Persson till ny partisekreterare. Kent Persson är 41 år och kommer från Örebro. Sedan 2011 är han oppositionsråd i Örebro kommun och dessförinnan oppositionsråd i Örebro läns landsting. Han är även länsförbundsordförande för Moderaterna i Örebro län samt sedan 2011 ledamot av Moderaternas partistyrelse.
Jag blev nästan chockad då jag på radionyheterna klockan 10 i förmiddags fick höra att Sofia Arkelsten lämnat posten som partisekreterare. Presskonferens var utlyst till halv elva och då slog jag på TVn och fick se Fredrik Reinfeldt men en för mig dittills okänd person vid sin sida. Som såg sammanbiten ut i kavaj och öppen skjorta.
Inga direkta skäl gavs till att Sofia Arkelsten bytts ut mot Kent Persson med "omedelbar verkan". Men både han och Fredrik nämnde flera gånger behovet av "tempoökning" och att arbeta på ett smartare sätt.
Man kan anta att partistyrelsen tagits på sängen av Stefan Löwén(s) snabba framgångar i opinionssiffrorna, "det nya politiska läget" och insett att valkampanjen inför 2014 måste gå igång omedelbart. Kent Persson ansågs "energisk och sugen". Och hans förmåga att hantera "interna konflikter" talade också för honom.
Jag säger "Lycka till Sofia! Det finns ett liv också som ex-partisekreterare. Värna din hälsa och gör alla de roliga saker du inte hunnit med tidigare! Till exempel att komma ner till Trelleborg, det har vi längtat länge efter".
Det ironiska är att jag var lika chockad för ett och ett halvt år sedan, då jag fick reda på att Per Schlingmann blivit utbytt mot Sofia Arkelsten!

Passion för livet

 2012-04-17     Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Fyra personer från Senior Sport School i Trelleborg deltog i dag i den första av en tvådagars cirkelledarutbildning. Den 14 maj är det en uppföljning. Vi var på det vackra Medborgarhuset i Eslöv. Cirkelledare var Elsa Ingelsson, läkare och utvecklingsledare på Qulturum och Lars Stenbäck, SPF Jönköping (se bider). Qulturum är ett centrum för utveckling och förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård och tandvård inom Landstinget för Jönköpings län.
Det handlar om att bryta invanda mönster, bli medveten om förbättringar, gå från ord till handling och göra förändringar i det egna livet som gör skillnad. Arbetsmetoden för detta, verktyget för förändring, är "Livshjulet", de små förändringarnas metod." Planera, Göra, Studera och Agera".
Språket blir avsiktligt gärna poetiskt, handledarna är "guider" och träffpunkterna är "livscaféer" som är "möjlighetsrum".
Elsa Ingelsson gav oss en kort lektion i det "naturliga åldrandet" och vilka fyra faktorer som främst styr detta.
Katarina Borglin, Sten Andersson, Marianne Ahlgren och Bertil Tomelius var alla nöjda med dagen. Även om jag var kritisk här och var så trivdes jag riktigt gott!
På bilden med grupparbete syns från vänster: Marianne Dahl, Bozana Novakovic (skymd), Osmo Vuori, Bertil Tomelius, Lena Bottner och Bengt Björkman

Mer information om Passion för livet finns här.

Sundsvall 2012

 2012-04-15    Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Det gällde att gå upp tidigt för att hinna med allt. Under fredagen. 0630 skulle flyget gå från Sturup.
För att slippa dyr parkeringskostnad för två dygn hade min fru erbjudit sig att lämna av mig på flygplatsen. Klockan fem på morgonen lämnade jag därför Högalid för att köra till Gränsbo.
På Sturup träffade jag Karl-Gustaf Högberg som också skulle till Sundsvall och Moderata Seniorers årsstämmokonferens. Vi kom båda fram till Arlanda för att där byta plan till Sundsvall.
I Sundsvall sken solen från en blå himmel och flygbussen till centrum väntade utanför. Snart var vi installerade på anrika Hotell Knaust. Vi bjöds på lunch på hotellet och sedan tog vi oss till fots till före detta fullmäktigesalen i gamla Stadshuset, där vi hälsades välkomna av Bertil Persson och Eva Björne, båda ledare för Moderata Seniorers riksorganisation (MSS). Sedan fick vi lyssna på flera skickliga och intressanta lokala och regionala förmågor. Men mest intressant att lyssna på var Patrick Engellau, VD Den Nya Välfärden och Peter Seger VD Sophiahemmet.
Senare blev de mingel i Moderaternas partilokal och därefter "årsmötessupé" på Stadshusrestaurangen. Som blev riktigt, riktigt trevlig med många intressanta och glada bordsgrannar.
Fredag förmiddag omvaldes hela styrelsen. Det gick snabbt och därför hann vi lyssna på Mats Gerdau som leder Moderaternas arbetsgrupp för en politik för äldre. Det var en verklig höjdpunkt.
Mats Gerdaus blogg.
Arbetar de andra fem arbetsgrupperna lika bra behöver vi inte rädas oppositionen 2014!
Bilder: 1. Jag lunchar med Elsa Tibblin, MS-ordförande i Malmö, på anrika hotell Knaust. 2. På järnvägsstationen i Sundsvall, bl a K G Högberg, Adrian Borin och Elsa Tibblin 3. Eva Björne med ung, lokal artist. 4. Delegater i gamla fullmäktigesalen.
Årsstämma 2008 i Göteborg, Moderata Seniorers årsstämma i Malmö 2011.

Fjärde "skuggningen"

 2012-04-13     Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Navigatorcentrum startade i Trelleborg kommun den 1 januari 2008 med sin verksamhet riktad till alla ungdomar i åldern 16-24 år.
Ung Framtid är ett projekt som startade 1 mars 2010 och och finansierat av Europeiska socialfonden i samarbete med Trelleborgs Kommun. Ung Framtid samarbetar med Kraftsamling Trelleborg för att hitta arbete till ungdomarna i Trelleborg.
LinkTRBG är ett projekt som finansieras av Europeiska Socialfonden, 2012-2013. Det har samma målsättning som Ung Framtid. Deltagare tar fram en projektidé utifrån eget intresse och som förhoppningsvis blir ett verktyg för att skapa nätverk med mål att hitta ett jobb eller utbildning. På onsdag den 18 april är det Kick Off. Jag kommer att vara där.
Peter Ekstrand och Jonas Lovén presenterade Ung Framtids deltagare för mig. Först lyssnade vi gemensamt på en inbjuden företagsrepresentant. Det var Carl Aspegren som pratade om Trelleborgs Gummis fabriks sekellånga historia. Alla deltagarna lyssnade intresserade en timme långt och ställde frågor till Calle. Därefter var det en timmes övningar som inleddes med en samling "laterala" klurigheter som skapade skratt, aktivitet och kreativitet. Under Peters och Jonas skickliga ledning.
Sedan bjöds jag på lunch av Samordnaren på Navigatorcentrum Emma Dahlström. På mitt förslag på nyöppnade Cillas Salladsbar på Algatan 70.
Efter lunchen fick jag vara med Lovisa Andersson och Emil Samnegård som håller ihop LinkTRBGs kreativa ungdomar. Det var en mycket trevlig samvaro med en aning annorlunda ungdomar, i meningen öppna, okonventionella, idérika och fantasifulla. Så hemma jag kände mig där, trots 50 år äldre! Under Lovisas och Emils varsamma ledning kommer många att nå riktigt lång i livet, sanna mina ord!
Bilder på Emma Dahlström, Lovisa Andersson, Peter Ekstrand och Jonas Lovén.

3:e skuggningen: En dag på Förvaltningen, 28 mars.

Tidigare bloggar om besök på Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg: Välinvesterad tid och Något att vara stolt över.

Lokalpolitiskt samtal 2. Hållbar infrastruktur

 2012-04-11     Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Mikael Rubin, moderat ordförande i styrelsen för Trelleborgs Fjärrvärme AB, inledde med en presentation av det relativt unga bolaget. Det bildades 2002 och har sedan haft en snabb utveckling.
Han gav en snabb genomgång av prisutveckling, produktion och framtida utbyggnad. Bolaget ägs till 100 procent av Trelleborgs kommun. Den egna produktionen eldas med klimatneutralt förnybart biobränsle. Den största anläggningen är Östervångsverket. Ett lokal miljöprojekt.
Erik Samuelsson är moderat ordförande för Tekniska nämnden. Han beskrev nämndens omfattande arbete. Det finns två sektorer, den skattefinansierade som handlar om gator, parker och projekt och den avgifts-, taxefinansierade sektorn med Vatten & Avlopp, Elnät, Renhållning samt Avfalls- och återvinningshanteringen. Det blev mycket frågor under kvällens medlemsmöte.

Tidigare: Lokalpolitiskt samtal om bildningsfrågor.

Bevis för månlandningen hindras

 2012-04-09     Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Har Apolloprogrammet och månlandningarna på 1960-talet verkligen ägt rum?
Det finns ju ett antal konspirationsteorier vars budskap är att Apolloprogrammet aldrig ledde till några månlandningar, och att filmerna och stillbilderna från samtliga Apollofärder är tagna på jorden.
Nu finns det ett utomordentligt tillfälle att en gång för alla ta död på alla spekulationer och konspirationsteorier om att USA skapat en stor bluff om en bemannad månfärd för att inte ligga i underläge mot Sovjetunionen som dittills legat före i kampen om rymden.
Nu anser man på Internetföretaget Google att tiden är mogen att låta privata aktörer träda in. Google har instiftat ett pris med en tydligt definierad uppgift: Skicka en robot till månen, kör 500 meter och skicka tillbaka data till jorden. För denna bedrift väntar en kontant belöning på 20 miljoner dollar.
Om det lyckas, kommer lämningarna från NASA:s expeditioner för 40 år sedan att få sällskap. Det ska bli intressant att få se bilder från de tidigare månbesöken.
Denna möjlighet tycks emellertid ha skapat bekymmer hos den amerikanska rymdfartsorganisationen. NASA:s chef Robert Kelso vill freda upp till 36 definierade områden på månen. Robotarna ska alltså inte få komma nära de områden där det ska finnas bevis för att tidigare månladdningar verkligen ägt rum.
Kelsos argument är att det finns risk för att utrustningen och de historiska fotspåren skall förstöras av utsläpp eller uppvirvlande stoft.
Tidigare bloggar om Apolloprogrammet:

080819 Upplevelsen av rymdfärder 2.0 är billigare med Google.
060819 "Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst".

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 3 2012 s 38-39 "26 lag slåss om att nå månen"

Högklackat

 2012-04-07       Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En ny serie startade i SvT i går kväll. Den heter "Högklackat" och ska gå fredagskvällar i åtta avsnitt.
Sex svenska kvinnliga komiker. I huvudrollerna Anna Blomberg, Petra Mede och Susanne Thorsson. Medverkar gör även Rachel Mohlin, Anna Granath och Ing-Marie Carlsson.
Räddar programmet gör främst Anna Blomberg från Lomma, känd från Starke man.
Petra Mede har bara blivit sämre sedan jag såg henne tillsammans med Jan Malmsjö för drygt fyra år sedan i programmet Robins med Robin Paulsson. "Den urspårade intervjun med Jan Malmsjö och Petra Mede var bland det roligaste jag sett på en svensk talkshow sen Luuks storhetstid i slutet av 90-talet". Kunde man läsa här.
Sämst var väl ett långt avsnitt om en barnmorska och två unga fruar varav den ena i en långt framskriven graviditet. Det det var två fruar blev för mycket för barnmorskan. Förmodligen var det en drift mot de som har fördomar, men inte var det kul, inte.
Bäst var den om den stackars unga kvinnan som på patentverket visar upp flera redan välkända "uppfinningar". Djupt besviken lämnar hon kontoret med sin teleportör! Tala om att ha dålig marknadskunskap. 25 minuter är vad jag står ut med. Ett avsnitt alltså. Fler lär det inte bli.
Läste en recension av en ung kvinna, Joanna Wahlsten, som i GP sopade ut programmet ännu mer än jag. "Inga kvinnoklichéer jag känner igen mig i".
Hemsida på SvT. På bilden: Susanne Thorsson, Petra Mede och Anna Blomberg.

Påskliljekampanj, 4:e året i följd

 2012-04-06       Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går var det åter dags för moderaterna i Trelleborg att visa upp sig på stan. Det var ju skärtorsdag så vad kunde passa bättre än att dela ut påskliljor. Tillsammans med en önskan om en Glad Påsk och ett politiskt budskap förstås. "Trelleborgsmoderaterna - för ett bättre LIV". (L)ivskvalitet, (L)ängtan, (L)ångsiktighet. (I)nfrastruktur, (I)déer, (I)ntegration. (V)alfrihet, (V)erklighet, (V)isioner. Se påskkortet här.
Och så är det ju en tradition som i år firade sitt fyraårs jubileum. Och det med råge. Ettusenfemhundra påskliljor fördelade i buketter om tre delades ut till glatt överraskade påskshoppande trelleborgare, som gärna besvarade vår önskan till dem om en Glad Påsk. Det var mycket folk ute och rörde på sig så blommorna gick snabbt år både längs Algatan, kring Stortorget och busshållplatsen Övre.
På många ställen satt påsklediga trelleborgare och njöt i det gassande solskenet utanför caféer och restauranger.
Flera moderata medlemmar deltog inklusive kommunalrådet Ulf Bingsgård och gruppledaren i kommunfullmäktige Lars Mikkelä.

Rättspsykiatrisk vård avvecklas?

 2012-04-04        Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Sedan hösten 2010 har kommunala och regionala politiker diskuterat att förlägga ett rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge i Trelleborgskommun.
Det har senast utlysts en tävling för arkitekter om hur centrat ska se ut. Alldeles nyligen kunde man läsa i Trelleborgs Allehanda om det vinnande förslaget. Under rubriken "Rättspsyk i framkant" kunde man se kommunbstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård och Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen presentera arkitekten Anna Espling Rolf vinnande förslag "Framkant", en byggnad i tre flyglar på vardera två våningar med en gemensam innergård.
Båda verkade helnöjda med det vinnande förslaget. Allt verkar gott och väl, nu ska snart spaden sättas i marken.
Därför blir man minst sagt förvånad när man två dagar senare läser att "Rättspsykiatrisk vård avskaffas" i samma tidning. Psykiskt störda personer som begår brott ska inte längre dömas till rättspsykiatrisk vård. I framtiden kommer fängelse att bli den enda påföljden. Det föreslår en statlig utredning till socialminister Göran Hägglund (KD).
Verksamhetschefen för rättspsykiatrin i Skåne, Lennart Meyer, hävdar dock att behov av "psykiatrisk tvångsvård" fortfarande kommer att finnas. Frågan är väl då om det för detta nya ändamål finns behov av en ny byggnad i Trelleborg. Vi får se.
Läs mer här: Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd, SOU 2012:17.
Om skillnaden mellan Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård kan man läsa här: Socialstyrelsen, 2009.

Bildjournalen

 2012-04-02    Hågkomster
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Om man var tonåring mellan 1954 och 1969 så ska man minnas Bildjournalen, åtminstone enligt en artikel i senaste numret av SPFs medlemstidning Veteranen. Där presenteras Boken om Bildjournalen av journalisterna Börje Lundberg och Ammi Blom. De sägs ha har lusläst varenda nummer av Bildjournalen och plockat ut godbitarna år för år.
Alla omslag finns dokumenterade, de berömda elefantbilderna, idolbilderna, topplistorna, gratisskivorna. Men här nämns också stjärnporträtten, reportagen, modesidorna, frågespalterna och bildnovellerna. Många av dåtidens medarbetare och artister berättar om sina minnen.
Elefantbilderna var bilagor till tidningen som man kunde veckla ut och skapa posters av för att sätt upp på väggen i tonårsrummet om man nu hade ett sådant. Själv sov jag i en utdragssoffa bredvid köksbordet.
Min egen tonårsperiod inföll mellan åren 1956 och 1962, så visst var jag med från början.
Jag läste gärna gamla nummer. Det var ingen tidskrift som fanns i mitt hem i Askeröd, om det nu berodde på pengar, att den var syndig - med inskränkta frikyrkliga ögon - eller för att barnens intresse inte prioriterades. Men vår granne Karlie Johnsson, med vilken vi delade vindstrappan - huset hade två lägenheter, vi hyrde vår av henne, hade flera årgångar i sitt vindsförråd. Där smög jag mig in och läste i smyg. Detta intrång är väl preskriberat idag. Vilken värld som öppnade sig när det gällde aktuell musik och film.
1969 gick Bildjournalen upp i Veckorevyn och en tonårsepok var över. Idag läser mitt barnbarn Johanna Veckorevyn. Jag prenumererar åt henne.
Bilder på Elvis och Paul Anka samt Paul Dylan och Donovan.

Artikeln i Veteranen.
Boken om Bildjournalen.

Dödligt svek

 2012-04-01    Böcker deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Dödligt svek är Jan Mårtensons bok från 2004 och en av de sju jag hade kvar att läsa av de 39 han har skrivit sedan starten 1971 med "Telegrammet från San José".

Vi får möta en krets människor som alla sysslar med köp och försäljning av antikviteter. Gamla allmogemöbler förs ut ur Sverige utan tillstånd av myndigheterna. Här finns många som inte har så rent mjöl i påsen, många som tjänar stora pengar på att skicka dyrbara allmogeföremål till utländska mottagare, rika nog att inte behöva fråga efter priset. Men lagligt är det inte och både polis och försäkringsbolag vill gärna få ett slut på karusellen.
Handlingen i Dödligt svek kretsar kring en historisk raritet, en stor ryttarkanna i silver, som Gustav II Adolf fick när han tågade in i Augsburg 1632. Den har funnits i samma familj i snart fyra hundra år, men nu har den stulits. Jonas Eriksson har mött en ung flicka på Centralen, hon har följt honom hem och nästa morgon är hon borta, och med henne silverpokalen.
Jonas är desperat, för silverkannan ska stå på altaret fylld av blommor vid ett släktbröllop i Skåne om en dryg vecka. Det är hans svärföräldrar som äger pokalen, och han står inte på bästa fot med dem. I sitt beråd söker Jonas hjälp hos Johan Kristian Homan, som han känner sedan glada studentår i Uppsala. Detta är vad han berättar för vår vän Johan Homan och får denne som alltid att ställa upp och dras in i en malström av dramatiska förvecklingar, där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, hat kärlek, passion och svartsjuka finns bland ingredienserna - liksom mord - ett flertal. Eller kanske är det i vissa fall självmord eller olyckshändelser.

Men en Homandeckare vore inte en Homandeckare om inte läsaren medan handlingen flyter fram fick sig till livs en god portion intressant kulturhistoria, roliga historiska utblickar och mycket värdefullt vetande om antikviteter och gamla ting. God mat och goda viner kryddar som vanligt anrättningen.

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.