Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2013

Bertil Tomelius
Startsida

(M)öteslokalen med krossat skyltfönster

 2013-04-29    Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Tidigt i morse fick jag ett telefonsamtal från en glasmästare i Trelleborg som av Securitas blivit informerad om att skyltfönstret till Nya Moderaternas partilokal på Algatan 76 var sönderslaget. Jag cyklade genast dit och såg förödelsen (se bilder). Ett stort hål, ca 40 cm i diameter, fanns i fönstrets mitt. Såg ut som efter ett slag med en slägga eller en grov hammare, eller kanske en grov sten som dock inte återfanns. En kvadratmeter av fönstret hade fallit sönder och täcktes av genomskinlig plast. Ingen föreföll ha tagit sig in och inget var stulet.
Jag ringde Ulf Bingsgård, vår ordförande som var oanträffbar, satt i budgetmöte. Den andra som har hand om pengarna är vår kassör Ina Liljeberg och henne fick jag tag på. Ina kontaktade vårt försäkringsbolag, if, och kontaktade glasmästaren. Själv cyklade jag till Polisen och gjorde polisanmälan.
På kvällen hade ännu ingen ny glasruta satts in. Men glasmästaren har varit på plats och stagat upp rutan. De beställer ny ruta,
beräknad leveranstid 1 1/2 - 2 veckor.
Min uppfattning är att det handlar om ren vandalism, sönderslagna skyltfönster är tyvärr ingen ovanlighet i centrala Trelleborg. Några politiska skäl är mig främmande.

Facebook ger dåliga betyg

 2013-04-26 Forskning & Vetenskap 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
En undersökning visar att de elever som vistas mycket på Facebook under fritiden får sämre betyg än genomsnittet medan de som lyssnar på musik eller läser böcker får bättre betyg. Forskarna har följt kvinnliga universitetsstudenter under deras första högskoleår. Vi ville kolla hur olika medier påverkar betygen, säger Jennifer Walsch som är ansvarig för undersökningen som gjorts av ett medicinvetenskapligt center i Los Angeles. Undersökningen som publicerades i aprilnumret av tidskriften Emerging Adulthood nästan 500 kvinnliga universitetsstudernde i nordöstra USA.
Det är osäkert om resultaten kan appliceras också på manliga studenter.

Läs artikeln här "Too Much Texting, Facebook Time May Lower College Women's Grades"eller läs den här, översatt i Tempus nr 16 2013

Seniorrådets AU

 2013-04-25   Lokal politik 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I går den 24.4 sammanträdde för första gången det nya Arbetsutskottet för den Moderata Seniorrådet i Skåne. En stor överraskning väntade mig på Förbundskansliet i Malmö där ordförande Karl-Gustaf Högberg hade dukat upp med kaffe och Prinsesstårta för att i efterskott fira min nyss timade 70-års dag.
De tre nya i AU, Barbro Sellman, Höör, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg och Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm presenterade sig. Vi diskuterade AUs arbetssätt under det kommande året och planerade för Vårmötet i Bara/Svedala den 3 maj, Höstmötet i Malmö den 25 oktober, Malmö mässan den 31 maj - "Seniorer i centrum" med mera. Det blev också en fotografering för hemsidan och Blå Skåne.
På bilden syns från vänster Barbro Sellman, Höör, Karl-Gustaf Högberg, Simrishamn, ordförande, Elsa Tibblin, Malmö, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, sekreterare och Bertil Tomelius, Trelleborg, vice ordförande.

Regionfullmäktigevalkretsens styrelse sammanträder

 2013-04-24   Lokal politik 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Enligt nomineringreglerna för regionfullmäktigeval ska varje kommun utse två representanter i regionfullmäktigevalkretsens styrelse. För Trelleborgs kommuns räkning utsågs Ina Liljeberg och jag, Bertil Tomelius till representanter i styrelsen för Skåne Sydväst 2. Övriga kommuner är Lomma, Burlöv, Svedala och Vellinge. Representanter för MUF, Seniorerna och MQ ingår också i styrelsen.
Vi hade första mötet i går den 23.4. Till ordförande valdes Christer Mars (Vellinge), till vice ordförande Ina Liljeberg och till sekreterare Bertil Tomelius (båda Trelleborg). Åtta personer var närvarande, flera av ledamöterna saknades emellertid
Vi gick bl a igenom samtliga inkomna kandidatförslag (38 styck) i tur och ordning. Ingen av dessa valdes bort.
På bilden ses från vänster till höger medsols: Ina Liljeberg Trelleborg, Karin Hansson Lomma, Mats Malmgren Svedala, Bertil Tomelius Trelleborg, Lars Johnsson Burlöv, Anne Jönsson Svedala, Christer Mars Vellinge, Kristina Fredin Vellinge.

Paasilinna: De hängda rävarnas skog

 2013-04-21    Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den tredje boken jag läste under semestern var "De hängda rävarnas skog". Den skrevs 1983 och översattes till svenska 1998. Det är den bästa av de tre. Mycket humor och klurigheter och som alltid en bister kritik av överheten.
Oiva Juntunen är bov till yrket och ägare till ett tiotal kilo guld. Efter en smart guldkupp där kumpanerna åker fast kan han själv leva ett bekymmerslöst lyxliv. Men när deras frigivningsdag närmar sig blir Juntunen orolig - framför allt är det den flerfaldige mördaren Hemmo Siira som skrämmer honom: han lär inte bli glad över att ha gått miste om sin andel av guldet. Juntunen flyr till den finska ödemarken som emellertid inte är helt öde. Där finns redan en alkoholiserad major, Salo Remes, som tagit tjänstledigt från det militära. Tillsammans slår de sig ner i en skogsarbetarförläggning, och snart utökas hushållet med en gammal gumma på rymmen undan de sociala myndigheterna. Samtidigt kommer den hämndlystne Hemmo Siira allt närmare på spåret...Där till kommer två lyxprostituerade, influgna från Stockholm, för förnöjelse och omväxling. Samt en rådjursdetektiv som anar att något skumt pågår i den avlägset belägna stugan. Förrädiskt konstruerade rävfällor spelar en stor roll både för att slutgiltigt ta hand om alla fiender och för att hålla tyska turister bort från den finländska vildmarken under många år framåt.

Paasilinna: Den ylande mjölnaren

 2013-04-18    Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan

Den andra boken jag läste under semestern var "Den ylande mjölnaren". Den skrevs 1981 och översattes till svenska 1996. Mjölnaren Gunnar Huttunen kommer strax efter 2:a världskriget till en by i norra Finland. Han rustar upp en gammal kvarn och en kvinnlig trädgårdskonsulent hjälper honom att odla grönsaker. Hans egenhet att yla som en varg om nätterna retar grannarna och han sätts på sinnessjukhus. Därifrån rymmer han och beger sig ut i ödemarken där han lever som eremit.
Där försöker han klara sig själv. Men det är svårt. För varje gång mjölnaren försöker slå tillbaks, slår samhället ännu hårdare.
Ingen får sticka ut. Ingen får existera som inte hela tiden bekräftar riktigheten i allmänhetens vedertagna livsstil.
Han jagas men får till slut hjälp av den slitna brevbäraren Piittisjärvi som behöver hjälp med att sköta sin hembränningsutrustning. Men sedan Huttunen bränt ner bykyrkan sätts alla samhällsresurser in. Han grips och polisen Portimo får i uppdrag att föra honom tillbaka till Uleåborgs sinnessjukhus. Men de två kommer aldrig dit. Enligt skrönas förvandlas de till en hund och en varg som då och då kommer till hembyn för att stjäla mat.

Barbröstad feminist dödshotad

 2013-04-17   NP, internationell 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan

En 19-årig kvinna, Amina, har mottagit dödshot som en konsekvens av att hon lagt ut bilder på sig själv med nakna bröst på Facebook - flankerade av feministiska slagord som "min kropp tillhör bara mig". Inspirationen till detta har hon hämtat från den feministiska rörelsen Femen där aktivisterna uppträder barbröstade. Aminas protest var direkt riktad till det islamistiska partiet Ennahda.
Efter dödshoten försöker Amina nu att fly från Tunisien. Hon fruktar inte bara för sitt eget liv utan även för sin familjs.

Läs artikeln i The Guardian "Tunisian feminist who staged topless protest 'fears for her life'"eller läs den här, översatt i Tempus nr 15 2013
Tidigare bloggar om Tunisien: Tunisien: Revolutionens baksida, 120115. Gärna exilen men först ett brådskande ärende i banken, 110131.

En lycklig man av Paasilinna

 2013-04-15    Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Jag har under åren läst en hel del böcker av den klurige finländske författaren Arto Paasilinna. Vid ett besök på Pingstkyrkans Second Hand Butik på Hedvägen 176 i Trelleborg hittade jag flera tidiga böcker av honom. Den äldsta heter "En lycklig man" och skrevs 1976. Jag tog med mig några för att läsa under semestern i vecka 16 i Turkiet.
"En lycklig man" handlar om Akseli Jaatinen, en riktig Jesusfigur som ständigt förlåter sina ovänners oförrätter. Dock bara om det gagnar hans egna affärer och behov. Det är en rejäl karl som inte tycker om korrumperade byråkrater, 36 år.
Han har lättare för att komma överens med vanligt arbetsamt folk.
Jaatinen kommer till den lilla finska byn Granbacka och vänder upp och ner på allas tillvaro där. Men Jaatinen är trots allt en rättvis man och hut går hem och alla får vad dom förtjänar.
Boken skrevs på finska 1976 och idén till boken säger sig författaren ha fått då han en gång uppmärksmmade ett sällskap med en man, två kvinnor och fem barn i en minibuss. Han fick deras historia berättad för sig.
Den bok jag läste senast är den som senast översatts till svenska är Skojarna i Örtagården.
Hans fem tidigare översatta böcker som jag läst är Paradisets fångar, Skyddsängel, Domedagen gryr, Milda makter och Fabrikör Liljeroos luftskepp.

Moderatlunch i glada vänners lag

 2013-04-11   Lokal politik 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Så var det dags för årets andra moderatlunch. Vi var åter på Restaurangskolan på Forum men nu var det tredjeklassarna som stod för tillagning och servering.
Förrätten bestod av Sparrissoppa med räk och laxfylld ravioli. Den var god men lite annorlunda, raviolin bjöd på en överraskning.
Varmrätten innebar Ankbröst med pommes mouseline, rotfrukter, champinjoner och rödvinsås med rårörda lingon. Ugnsrostade endivsallad till det. Det ville de flesta ha men tyvärr fanns det bara till sex personer. De övriga erbjöds i stället lammrulle och lammkotlett och det tycktes inte göra dem besvikna. En person valde dagens husmanskost som var Fetaost fyllda pannbiffar med hasselbackspotatis, tsatsiki och rostad karamelliserad paprika.
Fina namn på alla rätterna och elegant upplagt på tallriken. Blev högt betyg på alla rätter inklusive en efterrätt som var Mangacheesecake med hallongelé. Lägre klass var det på serveringspersonalen. Synd att skolan inte prioriterar högre hur man förhåller sig till kunderna.
10 personer åt och hade trevligt några timmar tillsammans. Tre rätter inklusive dryck och kaffe, 130 kr inalles. Ett klipp!

Senaste moderatlunchen den 13.2 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag.
Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 2012-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Medlemsmöte Tema Hamburg

 2013-04-10   Högalid & Söderslätt 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Många kommer redan en halv timme i förväg. Bengt bevakar ingången och tar upp tributen för kaffe och hembakat bröd.
Stämningen är förväntansfull.
Roland Pettersson från RP Sport och Nöjen, även känd som tidigare reseledare för föreningens arrangemang anländer för att informera om Hamburg och dess sevärdheter.
I början av augusti planerar nämligen Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland att arrangera en fyra dagars resa till Hamburg. Den kommer att ha en särskild tonvikt på årets trädgårdsutställning, IGS Hamburg, en trädgårdsutställning som arrangeras vart 10:e år.
Mötet som hölls på Fackborgen var fullsatt och avslutades med kaffe och hembakade kakor under muntert samspråk. Vår senaste nytillkomna medlem Lilian Jönsson trivdes i sällskap med väninnan Birgit Andersson (bild). Vänskapsföreningens ordförande Monica Rosenqvist avtackar kvällens föredragshållare Roland Pettersson (bild).
Läs mer om Vänskapsföreningen Sverige Tyskland i dess Medlemstidning Utblick. Och på dess hemsida.
En tidigare resa i Vänskapsföreningens regi Vårresa till vackra Spreewald och Dresden den 3 - 6 maj 2012, Dag 2-4.

Fler än 140 miljoner blir barnbrudar 2020 om inget görs

 2013-04-07   Högalid & Söderslätt 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Fler än 140 miljoner flickor kommer att giftas bort som barn år 2020. Av dessa kommer 50 miljoner vara yngre än 15 år.
Antalet barnäktenskap varierar mellan olika länder, men de flesta äger rum på Afrikas landsbygd söder om Sahara samt i Sydasien. I Sydasien är nästan hälften av de unga kvinnorna gifta när de fyller 18 år, i Afrika mer än en tredjedel.
Nio av 10 länder med högst andel barnäktenska ligger Afrika, där är det Niger som har högst andel barnäktenskap, dvs när de gifter sig omyndiga, under 18 års ålder. Med 75 %, närmast följer Tchad, CAR, Guinea Mocambique och Mali, med 55 %.
De föder barn vid låga åldrar och dör ofta under havandeskapet eller vid förlossningen.
I Malawi försöker "Rädda mödrarna" förmå lokala stamhövdingar att skicka de unga flickorna till skolan och förjaga van föreställningen att det är en välsignelse för familjen att gifta bort flickorna så fort som möjligt.
Men att gifta bort unga mödrar innebär en mun mindre att föda. Någon kommer in och ger fadern en ko för en flicka när hon är åtta eller nio år gammal. Och när flickan några år senare når puberteten blir det ännu en ko.
Michelle Bachelet, chef för FNs kvinnokommission, menar att barnäktenskap våldför sig på flickornas mänskliga rättigheter; de bromsar deras utbildning, ökar hälsoriskerna genom tidig graviditet och tidigt mödraskap samt ökar riskerna för att flickorna utsätts för sexuellt våld i hemmet.

Läs artikeln i The Guardian "140 million girls will become child brides by 2020 at current rates"eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2013

Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

 2013-04-05    Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Piccadilly Circus ligger inte i Kumla är en sorts uppföljare till Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö som kom fyra år senare (2002). De kan dock läsas helt oberoende av varandra. Själv föredrar jag boken om "Kim Nowak", kanske för att i den får Erik till slut sin själs älskade Ewa Kaludis.
Huvudpersonen är Mauritz Bartolomeus Målnberg, en sjuttonårig pseudoepileptiker som bor med sina föräldrar och sin syster Katta på Fimbulgatan i Kumla, som är Världens mitt. Han älskar Signhild och längtar ut i världen, London, Paris, San Francisco. Signhild bor mittemot i Lundbohmska huset. Det är sommar 1967. Mauritz kommer att behöva många år av sitt liv för att lära sig sluta tänka på Signhild. Många tragiska händelser ger ett svart slut.
Läs mer av storyn här.
"Pendang-boken": Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.

En omväxlande dag i partiets och vänners lag

 2013-04-03    Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Vaknade tidigt och väntade på ett sms från Christer Hedberg om att aprilnumret av Blå Trelleborg var färdigtryckt på Cehå Färgkopiering AB. Lena körde mig dit för att hämta de 80 exemplaren. Vi delade upp adresserna i två delar, en för 60 + och en för yngre medlemmar. Den som var över 60 år fick ett inbetalningskort inbladat som uppmande dem att förnya sitt medlemskap i Moderata Seniorer i Trelleborg. Sedan lade vi alla i kuvert färdiga för att postas på Posten Företagscenter på Vannhögsgatan - sedan jag lyckats leta fram rätt blankett på nätet "Inrikes brev - Föreningsbrev".

Klockan tretton samlades vi sex personer på boulebanorna i Parken i Trelleborg. Vädret var som vanligt underbart. Eva, Ulla, Marina, Karin, Lena och jag. Mitt lag förlorade men vad gör det.
Jag hann hem några timmar för att läsa på inför femklövermötet på kvällen. Sedan var det dags att köra Lena till Sturup och se till att hon kom med på Norwegian flighten till Arlanda.En bra dag avslutades med femklövermöte inför arbetsmarknadsnämnden på måndag. Alltid trevligt i goda alliansvänner lag. Ina Liljeberg, Ann-Christine Seéhusen, Mariann Sjöström, Jane Madsen, Jan Jönsson med flera. Efter livliga diskussion bjöds det på kaffe och frallor. Kvällsfika!
Vad mer? Jo, jag flyttade min Hp-dator (desktop) från Högalidsvägen 24 C till Wemmenhögsgatan 32. Nu var tajmningen - äntligen - den rätta.
Och på kvällen ringde Lena! Allt väl, förstås! Bild på Lena och jag på mitt 70-årskalas den 6 mars i år.

Påskrundan 2013

 2013-04-01   Högalid & Söderslätt 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Öppna Sinnes Påskrunda gick av stapeln den 29 mars till 1 april. Lena och jag tog en runda i Trelleborgs omgivningar. Först till Samlingsutställningen på Smygehus Havsbad. Det var en väldigt fin lokal, tyvärr lyckades man inte ordna den utlovade serveringen. Enligt vår plan tog vi oss därefter till Galleri Isietio som ligger utmed småvägarna mellan Smygehamn och Vallby.
För att sedan avsluta med Köpmansmagasinet i Smygehuk. Det fick räcka, jag var redan trött och hade ont i mitt skadade knä.
Det var ingenting som tilltalade mig så att jag blev köpintresserad även om priserna var ganska modesta. Men det var trevligt att träffa många gamla kära vänner från den tiden då jag satt i Öppna Sinnens styrelse och var medlemsansvarig.

Påskrunda i Trelleborg 2011

   
     
 Ann Hingström Urban Friends  Porträtt i blått av Mallou Pallon  Hamlet av Greta Wetterlöf Rhodin
     
 Kungen av Malmö av Susanne Grimbe Göransson  Anita Kinnman: Ljusning vid horisonten  Christel Andersson: En dag i juni
     
 Irene Claesson: I Kungens stora slott  Irene Claesson: Benövningar Lena Welinder njuter av Samlings-
utställningen på Smygehus Havsbad.