Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Storebror och lillasyster: Rysslands imperialistiska arv

 2014-04-29 NP inter
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
En artikel av Andreas Kappeler, professor emeritus i östeuropeisk historia vid universitetet i Wien och medlem av den österrikiska vetenskapsakademin.
Stora delar av det ryska samhället har alltid betraktat ukrainare som en del av den ortodoxa ryska nationen. Båda staterna uppstod först 1991, när de 15 sovjetrepublikerna utropade sin självständighet, och därmed gav dödsstöten åt Sovjetunionen.
För övrigt kan den ryska federationen åberopa sig på en obruten stats bildning långt tillbaka till medeltiden, medan Ukraina bara kan åberopa korta ansatser till statsbildning på 1600-talet och åren 1918 och 1920.
Detta imperialistiska arv åstadkom en asymmetri i de rysk-ukrainska relationerna som består än idag. En central faktor i det imperialistiska arvet är det ryska språkets historiskt sett starka ställning i Ukraina. Det självständiga Ukraina 1991 utropade ukrainskan som statsspråk, för att befria det från sin underlägsna position. Diskriminering av ryskan är en ogrundad anklagelse. Språk, religion och en lång gemensam historia förenar ryssar och ukrainare.

Läs mer i Neue Zürcher Zeitung: "Der grosse Bruder und die kleine Schwester", läs den här, översatt i Tempus 14 2014

En procent av befolkningen ansvariga för 63 procent av våldsbrottsdomarna i Sverige

 2014-04-27  F & V
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Majoriteten av alla våldsbrott i Sverige begås av ett litet antal personer. Dessa är nästan uteslutande män som tidigt debuterar i våldsbrott, som har missbruksproblem, personlighetsstörningar och även medverkar i annan brottslighet. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin under ledning av Örjan Falk (bild) som granskat 2,5 miljoner personer i svenska brotts- och befolkningsregister.
I den aktuella studien har Göteborgsforskarna samkört samtliga domar för våldsbrott som utfärdades i Sverige mellan 1973 och 2004 med befolkningsstatistik för personer födda 1958 till 1980.
Av de 2,5 miljoner individer som ingick i studien dömdes 4 procent för minst ett våldsbrott. Av dessa totalt 93 642 individer var 26 procent dömda tre eller fler gånger, vilket innebär att 1 procent av befolkningen (24 342 individer) stod för 63 procent av alla våldsbrott under studieperioden.
Artikeln: The 1 % of the population accountable for 63 % of all violent crime convictions publicerades i Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology i oktober.

Läs mer här: "En procent av befolkningen ansvariga för 63 procent av våldsbrottsdomarna". Läs också på Forskning.se.

Valkickoff med Moderaterna i Skåne

 2014-04-26  Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Plats Restaurang 1910 på Swedbank Stadion i Malmö. Insläpp 1215, Progammet började 1300 och slutade 1800 med en kort kafferast i mitten. Därefter en timmes mingel med mousserande vin och delikata snittar.
Deltagare på scenen: Finansminister Anders Borg, Regionsstyrelsen ordförande Pia Kinhult, Kommunikations- och analyschef Per Nilsson, Louise Meijer MUF, Gruppledaren i Riksdagen Anna-Kinberg Batra, Europaparlamentariker Gunnar Hökmark, Chefsombudsman Mikael Larsson, Val- och kampanjstrateg i Region Skåne Ulrika Fors.Stenmarck, Migrationsminister Tobias Billström, MUFs distriksordförande Marcus Lantz, Riksdagsledamoten och kandidat till Europaparlamentet Carl-Oskar Bohlin.
En imponerande samling skickliga moderata politiker som verkade extra engagerade, inte att förvåna sig över, snart stunder två val där många har personliga intressen.
På skärmen bidrog med videohälsningar: Kent Persson, Ulf Adelsohn, Gunilla Carlsson, Christoffer Fjellner, Björn Ranelid (??), Elisabeth Svantesson, Catharina Elmsäter-Svärd, Anna-Maria Corazza Bildt.
Och sedan träffade jag många trevliga vänner i förskingringen.
Alla behövs! Arbetskraften lyfter Sverige!

       
Per Nilsson, "modeexperten" och analyschefen, analyserade opinionssvängningar. Pedagogiskt rollspel, Tobias Billström ger tips för vinnande dörrknackningstaktik. Dan Ishaq och Maria Malmer Stenegard spelar svårflörtade.  Ulrica Fors Stenmarck och Pia Kinhult, vilken vältajmad presentation! En av eftermiddagens bästa. Gav energi och motivation! OS medaljör i Goalball, lyssnar på Anna Kinberg Batra. Det gör han rätt i!
       
Avkopplande vila i pausen Trevliga seniorvänner från Bromölla,
med Leif Zadig i spetsen
En del av Trelleborgsgänget, Linda Svensson, Birgitta Sandblom, Ina Liljeberg, Roger Persson mfl,  Anders Borg fick stående applåder, viktigt att bygga "skyddsvallar för hållbar sysselsättning"

Kranvridarna

 2014-04-24 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Karin Brunk Holmqvists 10-ende bok heter Kranvridarna. Det är fyra Seniordamer som träffas för att prova några nya viner. Ibland blir det en hel box.
I centrum står syskonen Edit och Hjalmar som bor kvar tillsammans i sitt föräldrahem. Edit är pensionär och Hjalmar har inte många år kvar han heller. Edit är med i vindrickar- och middagsgruppen Kranvridarna. Namnet syftar på bag-in-box-vinets kran och humorn kan väl sägas vara kännetecknande för hela boken. Författaren krånglar inte till det.
Bland de andra medlemmarna i Kranvridarklubben finns Gudrun, Edits bästa vän sedan barndomen. En enkel, rejäl och varm människa, med "tokig" humor. Likaledes rediga Kerstin, samt Carita Wall, som startat klubben, och som har fräckheten att känna skillnad på vad olika viner smakar och alltså är märkvärdig och gör sig förmer. Något som inte uppskattas vare sig i Spjutstorp eller hos Karin Brunk Holmqvist.
Där finns också Greta, i 40-års åldern, något "svagbegåvad". Hennes föräldrar är båda döda. Hon har skaffat sin en kille. Han heter Eskil.

Spjutstorp sörjer sin nedlagda affär och att sista bussen stannar vid årsskiftet. Men ortsbefolkningen tänker inte ge upp, Spjutstorp ska finnas kvar på kartan. Vinklubben Kranvridarnas träffar är månadens höjdpunkt för några kvinnor i byn. Särskilt viktiga blir de för Edit när hennes bror Hjalmar plötsligt börjar ränna ute på nätterna samtidigt som grannen Greta beter sig allt märkligare
Spjutstorps Byalags Hemsida.
Recensionet:
Camilla Varnmo i Ystads Allehanda: "Helt vanligt och vänligt på Österlen".
Emma Kreü: i Litterturmagazinet: "Trevlig läsning om vanliga hyggliga människor"

Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Kaffe med musik, Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes

Grand Budapest Hotel

 2014-04-22  FTM
ett år sedan  två sedan  tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Det var ett tag sedan Lena och jag var på bio på Grand i Trelleborg närmare bestämt den 30 december. Jag hade läst en intressant artikel i Fokus om filmen THE GRAND BUDAPEST HOTEL som belönats med en Silverbjörn i kategorin Grand Jury Prize vid Berlin Filmfestival 2014 och sista speldage tog vi oss dit.
Det var en berättelse om Gustave H, en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren, Budapest Hotell,och Zero Moustafa, en hisspojke som blev Gustave Hs närmaste vän. Deras fantastiska äventyr innehåller en stöld och ett återbringande av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt förändras hela kontinenten dramatiskt och så även på The Grand Budapest Hotel.
Filmens huvudhistoria startar 1932. På det glamorösa hotellet är det den legendariske M. Gustave (Ralph Fiennes) som styr och ställer och som gärna bäddar ner sig hos de kvinnliga gästerna, oavsett ålder. En av dessa är Madame D. En ung Zero Moustafaanställs som hotellpojke. Han och M. Gustave finner varandra över åldersgränsen, vilket blir till stor hjälp i en alltmer trasslig intrig, som involverar en stulen tavla, ett arv, ett stundande krig, en halsbrytande flykt från ett fängelse och skottlossning inne på hotellet.

Recensioner: Hynek Pallas i Svd: "Wes Anderson låter hjärtat vara med",
Maria Brander i Expressen: "Det hela är oavbrutet kitschigt och bubblar glatt som första glaset champagne",
Kritiker.se.

Senaste sedda filmer på Grand: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Familjeträff i Skegrie

 2014-04-20  Familjen
två sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
I förrgår, på påskafton var Lena och jag inbjudna till min dotter Lina och svärson Andreas på en påskmåltid. Det var gott både att äta och drick, trevliga lekar och gemytligt sällskap.
Där var ett tvärsnitt av Linas och Andreas familjer. Andreas morfar och mormor, Andreas farmor och hans far Roland och mor Britt-Marie. Vidare Andreas syster Annika, svåger Petri Ålderstam och systerbarnen Hanna och Ville.
Mina döttrar Lina och Nilla med hennes sambo Niels.
Min förra fru Anne var också där liksom hennes syster Barbro och svåger Folke. Inalles 18 personer alla kring ett långt bord. Och två hundar, Donna och Nelly som samsades väl.
Alla hade med sig var sitt påskägg.
Men första var det äggpickning och man fick välja påskägg utifrån vilken placering man fick i äggpickningstävlingen. Det var Lena som avgick med segern.
Mycket bra mat bjöds vi på. inledningsvis sillbord med hembakat mörkt bröd och ägghalvor, Sillbordet levererades från restaurang Johan P i Malmö där Niels arbetar. Sedan grillades det på uteplatsen och sedan kunde man välja på karré, grillspett och eller grillad kycklingbröst. Allt gott med potatisgratäng. Och som avslutning kaffe med "gottebord".
Det var gott både att äta och drick, trevliga lekar och gemytligt sällskap.

Restaurang Johan P Hemsida.

Påskrundan 2014

 2014-04-19  Högalid & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Öppna Sinnes Påskrunda gick av stapeln den 18 till 21 april. Lena och jag tog under Långfredagen en runda i Trelleborgs omgivningar. Främst till Samlingsutställningen som i år för första gången hölls på Galleri Isietio som har utvidgats stort sedan några år tillbaka. 80 utställare var där representerade med ett verk var. Mycket imponerade. Lars Danred, ordförande för kulturföreningen Öppna Sinnen, invigningstalade tillsammans med Dennis Dahlqvist, kurator, konst- och designkritiket, tillika lektor på Beckmans Designhögskola och Konstfack. Han berättade om hur han mötts av rena kaoset av utställningsföremål för bara några dagar sedan. Det krävdes mycket arbete för att förvandla ett stilkaos till en utställning med harmoni och sammanhang. Och visst har han lyckats!
Sedan tog vi oss en svängom på hemvägen till Galleri Lerkulan i Böste där vi träffade bland andra Pia Spåhl Edwin Håård från Fröjdenborg och tittade på Kenny Perssons alster.
     
Carole Book, Face it, Akvarell, Akryl,
8700 kr
 Kjell A Nilsson, She sends her Regards,
Akryl Mixed Media, 8000 kr
 Birgitta BIN Nilsson, Hund och katt i hatt,
Olja, 1500 kr
     
 Pia Håland Anheden, Zebrafamilj, Olja,
5000 kr
 Besökarna på Galleri Isiotio var många,
de lyssnade intresserade till
Lars Danred och Dennis Dahlqvist som svarat för upphängningen av tavlorna
     
 Pia Spåhl från Fröjdenborg var på
Galleri Lerkulan.
 Kenny Persson, The Wind Cries Mary!  


Påskrundan 2013   Påskrunda i Trelleborg 2011

Dennis Dahlqvist, kurator, konst- och designkritiket, tillika lektor på Beckmans Designhögskola och Konstfack, på Facebook.
Öppna Sinnen, Hemsida. Galleri Isietio, Hemsida. Folder Påskutställning 2014

Nu är det påsk igen!

 2014-04-17   Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
För sjätte året i följd, genomför Moderaterna i Trelleborg, sin Påskliljekampanj. Klädda i våra vackra ljusblå dräkter gläder vi medborgarna med blommor och Glad Påsk önskningar. Som vanligt vackert väder om än något kyligt. Som vanligt också fick vi ett nästa 100 procentigt gott bemötande inklusive hundratals Glada Påsk önskningar. På bilderna:
1. Peppade utanför (M)ötesplatsen, Bertil Tomelius, Lars Mikkelä,Ina Liljeberg, Marianne Ohrlander, Marina Thelandersson + hennes barnbarn samt Ulf Bingsgård. Saknades på bilden Helny Feustel och Göran Gärtner.
2. Febril aktivitet under förmiddagen för att förbereda utdelning av påskliljorna. Mikael Rubin, Lars Mikkelä, Ina Liljeberg, Aino Vastagh, Marianne Ahlgren, Sten Andersson, Marina Thelandersson, Lena Welinder, Linda Svensson med flera.

Några tidigare lyckade Påskliljekampanjer: 130329 Påskliljor på skärtorsdagen, 5 års jubileum och 120406 Påskliljekampanj, 4:e året i följd.

Tisdag - mötesdag

 2014-04-15   Dagbok
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Tog bussen i god bussen i god tid från Övre för att vara i Malmö före klockan 10. Det var första gången på en vecka som jag tog en promenad - för en vecka gjorde träningsskadan i det högre knäet påmind på ett smärtsamt sätt. Men ack på Bergsgatan var köerna långa och färden tog minst 45 plus. Det var asfaltarbeten med begränsad framkomlighet som ställde till det. Det var möte med Moderata Seniorer i Skånes Arbetsutskott på M-kansliet i Malmö som blev "lidande".
Detta handlade mycket om hur seniorerna i partiet ska arbeta strategiskt för att uppnå jämställdhet med MUF och MQ, det vill säga ungdomarna och kvinnorna, med målet att få en ordinarie plats i partistyrelsen senast 2015, och inte som idag "bara" ha en adjungerad plats. Som Bertil Persson från Lund besätter. För övrigt var det mest allmänna politiska diskussioner där återigen skatten för pensionärer var på tapeten.
Vi diskuterade också andra kommande aktiviteter såsom Årsstämman den 25-26 april, Valupptakten i Malmö den 26 april, Vårmötet i Ängelholm den 16 maj och Skåneseniorernas dag den 19 juli.
Vilka kan vara med respektive är redan anmälda och sådant.
Vid en avslutande dagens rätt fortsatte diskussioner, även här dominerade pensionsfrågan (tyvärr).
På kvällen var det styrelsemöte med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland. Alla 10 ledamöter var närvarande. Avhandlades bl a det medlemsmöte vi ska ha i nästa vecka om Anna Lindgren och hennes bok "Med brödet under bröstet". Vidare om en resa till Hammeln och Sagovägen den 15-18 maj.
Nästa Styrelsemöte är den 20 maj kl 18.
Läs mer om Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland på vår hemsida.
Läs mer om Årsstämman den 25-26 april, Valupptakten i Malmö den 26 april, Vårmötet i Ängelholm den 16 maj och Bilder från Skåneseniorernas senaste möte.
Tidigare Bloggar om Seniorrådet i Skåne: höstens Seniorråds möte i Malmö., Blogg om Seniorrådets Arbetsutskott.
Tidigare träffar med Seniorrådet: 9 mars 2012 och 28 oktober 2011.

Koleran kom till Haiti med FN soldater från Nepal

 2014-04-14 NP int
  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Nu vill FN ha "En Marshallplan mot koleran".
Koleraepidemin i Haiti utgör ett stort hot mot Latinamerika och Karibien. Haiti behöver en Marshallplan för vatten och sanitet för att stävja koleraepidemin som nu utgör ett stort hot mot Karibien och Latinamerika, enligt FNs biträdande generalsekreterare Pedro Medrano Rojas. Epidemin har sedan 2010 dödat 8540 personer och smittat nära 217000 människor.
Sannolikt har kolerabakterierna förts in i landet av FN-soldater som sattes in i Haiti efter den jordbävning som i januari 2010 dödade mer än 217 000 människor. Särskilt är det trupperna från landet Nepal och är misstänkta där för att strax innan ägde ett kolerautbrott ut i Nepal sedan avloppsvatten tillåtits förorena dricksvattnet.
Överlevande från utbrottet 2010 stämmer nu FN på höga skadestånd, medan FN hävdar juridisk immunitet.

Läs mer i The Guardian: "Cholera epidemic in Haiti 'poses major threat to Latin America and Caribbean", läs den här, översatt i Tempus 11 2014
Tidigare blogg om Haiti: Ledarna hindrar Haitis återhämtning, 2011-09-05

MemoRandom

 2014-04-12 Böcker deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Anders de la Motte har tidigare skrivit en serie om tre böcker som heter [geim], [buzz] och [bubble] som tilltalade mig mycket.
Nu inleder han en ny serie med början "MemoRandom". Den har som Tema "Alla ljuger. Lita inte på någon" vilket blir för mycket för läsaren. Vilka personer som än i olika "avsnitt" introduceras, ofta med vapen eller olyckshändelser som bakgrund, och de är många, så får man inget grepp om dem. Under många slutkapitel begränsas handlingen till att olika människor gör mantelrörelser, skjuter slut på ammunitionen, letar förtvivlat efter ny ammunition, griper efter gömda knivar i byxben eller kängor och sticker i bröstet på någon annan. Det förefaller vara en form av gängkrig med en stor summa pengar som lockbete, där också poliser och polischefer och justitieministrar är inblandade. Mutorna flödar och korruptionen är utbredd.
Boken sägs handla om -
1. En polis som utreder sig själv - Informatörshanteraren David Sarac som drabbas av grav minnesförlust efter en svår bilolycka. -
2. En torped på jakt efter en mördare - Den irakiska polisen Atif Abu Hamsa, en fet liten man, som återkommit till Sverige för att hämnas mordet på sin yngre bror Adnan Kassab.
3. En bedragare som söker sanningen - förmodlign avses Natalie Aden som lever på att utpressning och lurendrejeri. Hon värvas av Oscar Wallin, närmaste man till den nye justitieministern:
4. En minister med allt att förlora - Jesper Stenberg, som anlitar Oscar Wallin för att städa upp efter Jesper Stenbergs mord på sin fd älskarinna Sophie Thorning, dotter till Stenbergs fd chef och advokatkollega.
Ett slags läskompendium.

MemoRandom är den första boken i en serie. Den är såld till över 20 länder och filmbolaget Lionsgate producerar en amerikansk TV-serie baserad på samtliga böcker.
Recensioner: Deckarhuset: "Så har han lyckats igen? Ja!",   Åke Leijonhufvud i Sydsvenskan: "MemoRandom" är en spänningsroman utan spänning",
Tidigare bloggar om [geim] och [buzz] och [bubble].

Det finns råttor överallt utom på Antarktis

 2014-04-10 Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
För två år sedan läste jag med stor förtjusning Sara Beischers debutbok, "Jag ska egentligen inte jobba här". Blogg: En fantastisk debut. Nu har uppföljaren kommit. Det är en kärleksroman mellan Clara Holmgren (författaren själv) och hennes klassramrat på Sanngårdsskolan, Christian Breken.
Men det är också en ömsint och pricksäker beskrivning om hur det är att gå på högstadiet i mitten av 1990-talet i en mindre svensk stad. Med en frånvarande pappa och en kämpande mamma på gränsen till lägre medelklass. Clara är på väg att göra en klassresa med hjälp av ambitösa studier - hon längtar alltid tillbaka till skolan under loven. Hon gillar skolmaten, böckerna och läxuppgifterna. Hon har lite pengar och drömmer om att bli rik. Då ska hon köpa sig en Marwintröja och de snyggaste stövlarna, märkeskläder som de andre tjejerna i klassen har.
En bok verkligen värd att läsa. Jag är nyfiken på vad Sara kommer att ha som tema för sin nästa bok.
Saras hemsida,    Wikipedia.
Recensioner:
Lisa Ahlqvist i GP: "En stark påminnelse om det ängsliga klassamhällets konsekvenser",
Paulina Helgesson i SvD: "Beischer-minns-det-vi-vill-glomma".

Moldavien: EU eller Moskva

 2014-04-09 NP int
  två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Ryssland försöker vinna tillbaka Moldavien
Medan Moldavien förbereder sig att underteckna ett associeringsavtal med EU intensifierar Ryssland försöken att behålla landet i sitt hägn. Det finns några villiga medhjälpare i just Moldavien.
I den autonoma Gagauzienregionen genomförde ordföranden Formuzal en folkomröstning bland de 155 000 medlemmarna i den ortodoxt kristna minoriteten. 98,5 % röstade för att hellre vara med i en Rysslandledd tullunionen än med i EU. Formuzal vill att Gagauzien blir en egen stat med samma status som Republiken Transnistrien som får årliga subventioner på 30 miljoner dollar från Ryssland.
Europas största skoförsäljare, Heinrich Deichmann, som är Gagauziens störste beskyddare säger: "Vi gillar alla europeiska värderingar, förutom era homosexuella äktenskap".
Gagauzien ska bli Rysslands murbräcka. Bryssel vet att Ryssland försöker köpa en del av republiken Moldavien i syfte att stoppa den europeiska integrationen.
Moldavien, som har tre miljoner invånare, har en pro-europeisk koalition vid makten.
Bildtexter 1. Supporters hold placards saying "We want in EU" and "We want in the European Family" in front of the Moldovas Parliament in Chisinau, Moldova, on 5 March 2013. 2. A street scene in Comrat. “The people don’t feel like there’s been any improvement in their lives, every third Moldovan works outside of the country, most of them in Russia,” says Victor Chirila, a former advisor to the Liberal Democratic Prime Minister Vladimir Filat
3. Gagauziens President Mikhail Formuzal in the regional administration building. “We want our own state,” he says. “We want the same status as the Republic of Transnistria.” 4. Comrat, the capital of the autonomous region of Gagauzia.

Läs mer i Der Spiegel: "Russia Tries to Woo Back Moldova", läs den här, översatt i Tempus 11 2014
Eller här i New Eastern Europe: "Moldova, the EU and the Gagauzia Issue",

Tidigare bloggar om Moldavien:
12-10-07 Moldavien - De övergivna barnens republik
10-07-18 "Nya EU-medborgare"

"Hjärnan hör bön"

 2014-04-07 F & V
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan  sju år sedan  åtta år sedan
Björn Fjaestad som är VD för Sans, tidigare mångårig chefredaktör för Forskning & Framsteg,
letar inför varje nummer av tidskriften fram intressanta forskningsresultat.
I det senaste numret, nr 2 2014, kan man bland annat läsa att "Hjärnan hör bön" (s 6), oberoende om du är ateist eller troende. Bönen förbättrar din förmåga till koncentration, uthållighet och att motstå frestelser.
Här kan man läsa mer om detta. "Personal prayer buffers self-control depletion".
Vidare att det är en ren myt att människor skulle ha en dominerande hjärnhalva (s 11),
läs mer i PLOS one, i artikeln
"An Evaluation of the Left-Brain vs. Right-Brain Hypothesis with Resting State Functional Connectivity Magnetic Resonance Imaging".
Kanske är den mest provocerande insikten att "Ateister är smartare än religiösa"!
Läs mer den brittiska tidskriften Independent: "Religious people are less intelligent than atheists, according to analysis of scores of scientific studies stretching back over decades".
Läs Tidskriften SANS.

Den stora matchen

 2014-04-04 Böcker deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Så heter den senaste till svenska översatta boken av den isländske författaren Arnaldur Indridasons som är hans tionde bok. Den är annorlunda på så sätt att den utspelar sig på 1970-talet, dvs flera decennier innan författarens 9 första böcker, och den handlar inte om Erlandur Sveinsson, utan har som huvudperson Erlandurs mentor som ung, Marion Briem, om vars kön recencenterna diskuterar.
Men egentligen handlar den om hur en avhoppare från Sovjetunionen lyckas fly från Island till USA.
Inledningen är mycket bra. Året är 1972. Det året då alla lyssnade på Sylvia's Mother. Och då alla schackintresserade väntar på att "Den stora matchen", Århundradets match ska börja i Reykjavik, den mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij, mellan USA och Sovjetunionen.
En pojke hittas mördad på en biograf, knivhuggen i hjärtat. Pojken har en skolväska med sig och han går ofta på bio och sitter på samma plats varje gång på Hafnarbion. Pojken heter Ragnar Einarsson.
Boken på Norstedt förlag. En sorts läskompendium.

Hans senaste bok Den kalla elden, läste jag i februari 2013.
Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason: Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter, 091204, Mörka strömmar, 110419, Svart Himmel, 111130.

Recensioner:
Lars Ring i Svd kultur: "Indriðason skriver spänning som berör",
Siri Reuterstrand i Alba.nu: "En queer mordutredare",
Bloggar:  Bokdamen    Annika Koldenius

Påsklunch med stort P

 2014-04-02   Dagbok
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
En verkligt delikat påsklunch bjöds det på tisdagen den förste april - nej, var så säker det var inget skämt. I dag handlade det inte om någon så kallad Moderatlunch utan snarare en vänlunch. Vi blev åtta personer, Bertil och Lena, Eva Ekström, Karin Nilsson, Ulla Thornberg, Aino Vastagh, Marianne Ohrlander och Ove Carlsson. Alla lika nöjda om än något övermätta. Detta på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter Forum   
.
Gymnasieeleverna, från klasserna två och tre, hade än en gång överträffat sig själva.
Och priserna är verkligen generösa, var får man sig en excellent tre rätters för 210 kr. Det fanns lammkotletter och lax att välja på som huvudrätt. Som förrätt ett gemensamt sillbord med både kända och okända sill- och laxsorter med mera. Nytt var en sorts egenbakat tunnbröd, "bikarbonatsbröd", verkligen gott och till sist en himmelskt läcker efterrätt. Och ett stort glas vin fick man för 40 kr. Verkligen synd att denna restaurangverksamhet sjunger på sista versen!

       
Läckert, läckert - ett sillbord med överraskningar! Ulla, Karin, Eva, Marianne, Ove,
Lena och Aino. Bertil fotade.
Våra underbara servitriser.  Och hela det duktiga gänget!