Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
April 2016

Bertil Tomelius
Startsida

Så viktigt var sex med neandertalare

 2016-04-29  F&V
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Analyser avslöjar att den moderna människan parade sig både med neandertalare och deras systerart kallad denisova. Speciellt neandertalargenerna har satt spår hos det europeiska folket.
För Homo sapiens var det tydligen inte tillräckligt spännande att bara ha sex med sin egen art.
För den moderna människan fick nämligen avkomma med den mer massivt byggda neandertalaren för 40-80000 år sedan på gränsen till den afrikanska kontinenten.
Och parningen med den utdöda människoarten var en överlevnadsstrategi, som i dag har en särskild betydelse för din kropp.

Forskare har också kommit fram till att både människor och neandertalare har parat sig med en människoart vid namn denisova, som upptäcktes 2010. Bland annat visar en ny studie att människor från bland annat södra Asien och Oceanien har arvsmassa från denisovamänniskan i sig.

Genetiska kartläggningar har avslöjat att icke-afrikaner har mellan 1,5 till fyra procent neandertalare i sig.
Andra drag från neandertalare:
Keratingener- som kan ha medverkat till att ge oss tjockare hud.
UV-skydd - bland asiater finns det spår från neandertalaren i 18 gener, som skyddar mot UV-strålar.

Läs mer här: Vad homo sapiens sex med neandertalare betyder for dig. Eller i Illustrerad vetenskap nr 2 2016.
Mer att läsa här: Sex gjorde oss starka.

Askeröds IF

 2016-04-27  Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Stort tack till min systerdotter Helena Tomelius som hade vänligheten att skicka mig färskt exemplar av Askeröds IF årskatalog. Där spelade jag i pojklaget på 1950-talet som en tämligen misslyckad målvakt. Bättre gick det senare för de vuxnas lag, både herrar och damer.
Askeröds IF spelar denna säsong i Div.5 Mellersta, en serie som Trelleborgs Allehanda vägrar att rapportera om. Askeröd leder serien med två segrar, målkvot 8-1. Ser bra ut, värt att följa på Everysport Div.5 Mellersta, där det finns aktuell tabell och senaste resultat.

Vinst i premiären mot Torna Hällestad med 3-1 (Matchreferat)
Vanstad IF - Askeröds IF 0-5. (Matchreferat).     Bild på Göran Rickbo, den årsfärske tränaren.
Den tredje matchen Askeröds IF - Snogeröds IF, en tidig "seriefinal". Tyvärr där förlorade Askeröd med 1-0 och fick lämna över förstaplatsen till Snogeröd. (Matchreferat).
I sin fjärde match förlorade Askeröd hemma mot Höörs IS med 1-2 den 7 maj. Nästa match fredagen den 13 maj visade bli en verklig turdag för Askeröd som vanna borta mot Marieholm med 11-0! (Matchreferat). Tabellen finns här.
Den 21 maj möter Askeröd Tollarp hemma och vinner med 2-0. (Matchreferat). Askeröd är nu på fjärde plats i serien och har tagit upp jakten på i första hand en kvalmatch till division fyra. Nästa match är 25.5 hemma mot Södra Sandby som leder serien! Det blev tyvärr förlust med 3-1, och Askeröd har har halkat efter topplagen!
Tyvärr visar sig Askeröds IF åter vara ett mittenlag. Inte som förra säsongen då laget var mycket när att ta klivet upp till Division 4!
Nästa match, 21.6, är mot Vanstads IF på hemma plan, borta vann Askeröd med 5-0!

AIFs hemsida. Askeröds IF på Facebook.  Askeröds IF på Everysport. Artikel i SkD "Succéöppning för Askeröds IF".
Tidigare artiklar i SkD om Askeröds IF.

Grekland fruktar konkursen

 2016-04-25   NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Grekland kräver ett klargörande från IMF om man är beredd att låta Grekland gå i konkurs på grund av Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap i juni. Uppmaningen kommer efter att en hemlig diskussion inom IMF läckt ut via WikiLeaks. Diskussionen handlar om vad som krävs för att få Greklands långivare att gå med på en skuldavskrivning. Diskussionen berör den växande klyftan mellan IMF och Greklands europeiska långivare, något som kan äventyra Greklands nya räddningspaket på 86 miljarder euro. Den grekiska regeringen beskyller IMF för att fördröja de framsteg som Grekland gjort med att genomföra åtstramningar.
Om IMF drar sig ur ökar riskerna för en grekisk konkurs i juli då Grekland ska betala tillbaka ett stort lån.
Poul Thomsen, chef för IMFs europeiska verksamhet säger att "endast en akut händelse kan få de europeiska bankerna att gå med på skuldavskrivning och hindra IMF att lämna räddningsaktionen". Ser illa ut för Grekland, Europas övriga länder har annat att ägna sig åt de närmaste månaderna. Framför allt folkomröstning om EU i Storbritannien.
Bilden: "Prime Minister Alexis Tsipras’s government has accused the I.M.F. of trying to “politically destabilize Europe"

Läs mer i New York Times: "After WikiLeaks Revelation, Greece Asks I.M.F. to Clarify Bailout Plan", eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2016

Borgerligt mingel

 2016-04-24 Politik
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Mikael Rubin presenterade resultaten av medlemsenkäten. På frågan om vad som den är viktigaste lokalpolitiska frågan, svarade 35%
Kommunens ekonomi i ordning. På andra plats med 25 % av svaren kom skolan. Övriga svarsalternativ hade ungefär lika många svar men ingen av de frågorna fick mer än 10 % av svaren. Övriga svarsalternativ var:
Äldreomsorg, Trygghet, Turism och upplevelser, Vackra parker och snygg stadsmiljö, Integration, Fler bostäder.
Ulf Bingsgård talade om läget i det politiska landskapet i Trelleborg. Med tydliga boxar och linjer lät han oss följa ett ärendes, ofta krokika väg, fram till avgörande i kommunfullmäktige. Det finns många hinder på den snåriga transportsträckan mest beroende på oenigheten inom den styrande Kvartettens fyra partier. Ulf skötte sig väl som den stand up comedian han är men så hade han också gott om absurt material från den aktuella kommunala politiken att häckla. Det var riktigt roligt att höra på.
Jag låter Ulf beskriva mötet så här: "Det blev en riktigt bra och trevlig förmiddag med De borgerliga i Trelleborg. Många bra tankar som lovar gott för framtiden när Liberalerna och Moderaterna möts och pratar om lokal politik och utveckling."

Jag var placerad i grupp 2 tillsammans med Jan Larsson, Sten Andersson, Margareta Blennhede och Tim Lundgren. Det blev konstruktiva samtal med många nya idéer inför vilka frågor vi ska gå till val på 2018.

En massa medlemmar var där, se anmälningslistan här.

       
 Mikael Rubin presenterade resultaten av medlemsenkäten  Ulf Bingsgård, höll en stand up om trelleborgspolitiken  Många lät sig väl smaka av frukostfrallan  Mårten Bönnemark förser sig. Jan Isaksson och Olof Blennhede
       
 Bengt Nilmo, Tim Lundgren, Eva Ekström, Sten Andersson och Marianne Ahlgren  Nästan 40 personer hade samlats denna lördagsförmiddag, moderater och liberaler  Till dagens ära, i kavaj och vit skjorta, i sällskap med med Kristina Silfverstolpe  Lars Raneke, Ann Kajson Carlqvist, Claes Jönsson och Mårten Bönnemark

Spanaren som bytte sida

 2016-04-22   Böcker
 1 år sedan  2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Året är 1969. Olof Palme blir statsminister och kriget i Vietnam splittrar världen. Författaren Erik Eriksson är tillbaka med en ny bok: - Det är en agentroman om en väldigt dramatisk tid säger han.
Spanaren som bytte sida" heter den fjärde delen i Erik Erikssons serie "Sagan om vår nya tid". Den handlar om Säpo-spanaren Sara Lundgren som får i uppdrag att kartlägga journalisten och Nordvietnam vännen Johan Steiner.
- Till sist börjar Sara Lundgren tvivla på den bild av verkligheten som hon har fått genom sitt jobb. Och en vacker dag tar hon kontakt med Johan, säger Erik Eriksson.

Erik Eriksson har själv upplevt Vietnamkriget på nära håll. Ett krig som han skildrade i sitt jobb som journalist på bland annat Aftonbladet och SVT. Liksom i de tre föregående delarna i serien ligger de egna livserfarenheterna till grund för romanen.- Jag fick en god inblick i svensk politik vid den tiden. Dessutom hade jag en källa inom säkerhetspolisen, berättar Erik Eriksson.
Erik Eriksson, Wikipedia, hemsida.

Detta är ingen bok jag blir förtjust i, jag beklagar att jag började läsa den. Jag ger den 100 sidor sedan får det räcka. Den är för långrandig, saknar spänning och ingen humor alls! Tack och goodbye!

Moderata Seniorers årsstämmokonferens

 2016-04-20 Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Jag, Marianne Ohrlander och Ove Carlsson deltog vid Moderata Seniorers årsstämmokonferensen den 15 - 16 april 2016 på Elite Hotel Savoy i Malmö.
Torbjörn Tegnhammar (m), vice ordförande i KS i Malmö, välklädd i slips, hälsade välkommen, talade sig varm för Malmö och Skåne och höll ett brandtal för ett borgerligt övertagande av staden 2018. En ny M politik inför valet 2018 "Kontrasternas stad". Det kommer att krävas tuffa beslut, mot bidragsfusk, kriminalitet, det "svarta Malmö".
Peter Strandell presenterade stiftelsen "Tryggare Sverige", som är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO (non governmental organization) som drivs i form av en allmän­nyttig stiftelse av folk­rörelse­karaktär.

Mårten Lagergren, docent och forskningsledare, Äldrecentrum presenterade en massa statistikbilder för att visa att vi fått mest fler friska år, inte sjuka, sedan livet förlängdes. Vidare att fler får hjälp 2010 än 1985, och att andelen med lätt ohälsa har minskat.

Bodil Jönsson, professor, författare och livskonstnär, skämtade, lockade många till skratt, och presenterade många allvarliga fakta om hur det är att bli äldre. Har nyss fått sin 73-årsring, föreställningen att vi växer som träd. Har vant sig vid beteckningen, Bodil Jönsson, pensionär.
Jag tog särskilt till mig att "när vi ser framåt, om tio år, ser vi den bilden våra föräldrar såg", men den är falsk. I stället: När jag bli 83 är jag fortfarande vital.
Hon presenterade sin senaste bok "Leva livet hela livet", som jag köpte med dedikation för 100 kr.

Torbjörn Tegnhammar, på Facebook,      Stiftelsen Tryggare Sverige,    Äldrecentrum,      Bodil Jönsson, Hemsidan, I en nygammal tid, Senaste boken: "Leva livet hela livet"; Hösten 2016 kommer hennes nästa bok: Tio tankar om arbete.

Programmet för de två dagarna hittar du här:
Lista över anmälda deltagare (ombud och observatörer)

     
 Bodil Jönsson, författare och livsfilosof, tidigare fysikprovessor  Bertil Persson, ordförande MSS med Peter Danielsson, vice ordf Moderaterna  Torbjörn Tegnhammar, moderat kommunalråd i Malmö
     
 Bertil Persson introducerar Peter Strandell  Ett åttiotal åhörare, ombud och observatörer  Mårten Lagergren, docent och forskningsledare, Äldrecentrum

Äntligen seger för TFF och det mot serieledarna

 2016-04-18  Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
TFF slog mot AFC United i kväll på Vångavallen med 1-0. Det var en verklig "kämpaseger" för TFF som slogs hårt för vinsten. Det var TFFs första mål för sässongen, gjort av Zoran Jovanovic, efter 22 minuter på en mycket välplacerad frispark.
Det blev en dramatisk match, mycket underhållande och spännande ända till sista tilläggssekunden. AFC United hade många tillfällen att göra mål. Den brände en straff i första halvlek och i andra hade de öppet mål, sedan Fredrik Persson gjort en galen utrusning, men lobben tog dessbättre i stolpen. Fredrik Persson gjorde resten av matchen många underbara räddningar. Nu är TFF över både nedflyttningsstrecket och kvalstrecket. Nästa match är mot Dalkurd borta, också nykomling.
Matchrapport på TFFs hemsida.

Machens lirare för Trelleborg blev Mattias Håkansson och publiksiffran blev godkänd med 1245 betalande på läktaren.
Lena bjöd på en korv med bröd i pausen. Den smakade bra.

Tabell och resultat i superettan.  Superettan, tabell efter tre omgångar,  Matcher i superettan våren 2016.

TFF på Facebook.   Athletic FC United hemsida    Trelleborgs FFs hemsida   Dalkurds hemsida  

Goal-Ball med Fatmir

 2016-04-16 Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
För ett andäktigt lyssnande 20-tal moderata medlemmar på (M)ötesplatsen i kväll berättade Fatmir Seremeti om sina första år i Kosovo, sin ankomst till Sverige som 10 åring och om sitt liv i Sverige. Han blev tidigt mycket intresserad av sport, särskilt fotboll men som en ögonsjukdom satta stopp för i tonåren. Snabbt förlorade han 80 % av synen, och när han blev 20 ville arbetsförmedlingen erbjuda honom förtidspension! 7000 kr i månaden! Nej tack, sa Fatmir. Det som räddade honom var idrotten, goalball och föreningen Fifth - föreningen idrott för handikappade. Där lärde han sig, förutom idtrooten goalball, även en massa knep för att underlätta livet som blind.
Nu är han goalball spelare på högsta internationella elitnivå och till sommaren blir det hans tredje paralympics i Rio.
Fatmir berättade mycket fängslande om hur det är att vara synskadad i Sverige och för sin kamp mot myndigheter för att i första hand bli betraktad som en individ och inte en ”funktionshindrad”.

Idag lever han som vem som helst, har jobb, fru och två barn.

Paralympics i Beijing 2008, medaljfördelning, Sverige bronsmedaljörer med Fatmir Seremeti.

Närvarande medlemmar.     Fifth - föreningen idrott för handikappade    Goal-ball, paralympics     Wikipedia  

Vårdgården

 2016-04-15  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I serien på TV 4 får vi följa den mer eller mindre inskränkta personalen på det familjeägda privatsjukhuset Reginahemmet och deras kamp för att få sjukhuset att gå med vinst. I rollerna ses bland andra Loa Falkman, Therese Andersson-Lewis, Jonas Malmsjö och Bahar Pars. Seriestart måndag 11 april 21.00. Reginahemmet brottas med ett stort problem, man har helt enkelt inte tillräckligt med patienter och styrelsen går hårt åt föreståndaren Erika Leijon (Therese Andersson Lewis) som står handfallen. Hon kallar till ett krismöte och plötsligt dyker den frånvarande farsgubben och tillika grundaren upp. Med sig har han sina nya, unga fru Melize, som han genast utser till ny VD. Sjukhuset ska förnyas under parollerna "Familj" och "Mångfald", något som inte kommer helt naturligt för resten av familjen Leijon.

Douglas (Loa Falkman) tar åter över verksamheten och lanserar det nya namnet Vårdgården. Alla tvingas anpassa sig till den nya åtstramade budgeten och gilla läget. Fr.o.m. nu skall man tänka mer på patienterna och mindre på sig själv, något som framför allt inte faller i särskilt god jord hos familjens narcissist Erik Leijon (Jonas Malmsjö).

Douglas dotter Erika som skött sjukhuset under pappas frånvaro ser sig plötsligt nerpetad från tronen. Hennes egoistiske bror Erik är mest bekymrad över att hans förmåner och privilegier ska försvinna. Till sin fasa upptäcker han att han håller på att förälska sig i pappas nya fru.
Erikas och Eriks tafatte halvbror Svante får plötsligt nya ansvarsfulla uppgifter på sjukhuset. Något som varken hans kompetens eller självförtroende räcker till för.
Chefssköterskan Amina välkomnar förändringarna. Hon har åsikter om allt, särskilt när det gäller övriga personalens privatliv. Hennes goda råd till kollegorna leder dock oftast till smärre katastrofer.
Erik Leijon spelas av Jonas Malmsjö, Wikipedia, som är son till skådespelarna Jan Malmsjö och Marie Göranzon
Amina Chamon spelas av Amina Al Fakir, Wikipedia, som är syster till Salem Al Fakir, känd från Melodifestivalen.

Programmets hemsida.

Superettan har startat

 2016-04-13  FTM
2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
På måndag den 18 april ska Lena och jag, vi har redan köpt subventionerade biljetter på Trelleborgs Allehanda, 60 kr styck, se på fotboll på Vångavallen. Då möter TFF AFC United, Athletic Football Club United, en fotbollsklubb i Solna, som 2014 kom på första plats i Division 1 norra och därmed avancerade till Superettan. Klubben hette tidigare Väsby United. AFC United har inlett starkt med två vinster; 2-0 borta mot Degerfors och 3-0 hemma mot GAIS.
TFF har börjat sämre; 0-0 hemma mot Värnamo och 0-3 borta mot Halmstad (se matchrapport här).
AFC United ligger i topp i Superettan, TFF i botten, se tabell. Övriga lag i topp är Sirius och överraskande nog Ängelholm, allmänt tippats ramla ur serien. TFF redan under nedflyttningsstrecket.

Superettan, tabell efter två omgångar,  Matcher i superettan våren 2016.

Trelleborgs FFs hemsida,  TFF på Svenska Fans,   Athletic FC United hemsida
Tidigare bloggar om Trelleborgs FF: Sista hemmamatchen i division 1 Södra för TFF?   TFF - Utsikten 2-1.

Handbollslandslaget till Rio-OS efter stor dramatik

 2016-04-12  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Sverige - Spanien i handboll på Malmö Arena söndagen den 10 april. Ska Sverige få en plats bland de 12 länderna som får deltaga i sommarens OS i Rio de Janeiro?
Sverige har slagit både Iran och Slovenien, nu handlar det om att inte förlora med mer än två mål mot Spanien, ett lag som spelade final i senaste EM (där Sverige hamnade på en blygsam åttonde plats. Fem sekunder kvar. Spanien leder med tre mål och är redan i OS. Men Niklas Ekberg vill annorlunda. Sverige får en straff. Ekberg som tidigare missat flera straffar slår in den! Höjden av dramatik.
I februari i år säkrade det svenska herrlandslaget en plats i kvalet till sommarens OS i Rio de Janeiro. Tack vare sin åttondeplacering på EM i Polen i februari.
För fyra år sedan tog de svenska handbollsherrarna en sensationell silvermedalj i OS i London, en turnering man tog sig till via OS-kvalspel inför storpublik i Göteborg.
TV 3 visade Sveriges alla tre matcher. Sverige - Iran 34-19, Sverige - Slovenien och slutligen Sverige - Spanien
Alla tre stor underhållning med mycket spänning och dramatik!

OS-kval till Brasilien 2016, Handboll, Sveriges damer klara!
OS-kval till Brasilien 2016, Fotboll, Sveriges damer klara!

(Detta är mitt 2700:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
Horisonten

 2016-04-10   Böcker
 1 år sedan  2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Horisonten är den senast översatta av nobelpristagaren Patrick Modianos många böcker. Den trycktes på originalspråket framska 2010. Nu vet jag varför jag gillar Modiano och nu, på kort tid läser den femte boken av honom. Modiano har ett litterärt och mentalt släktskap med Franz Kafka.
Boken börjar med att den unge mannen Jean Bosmans träffar en ung kvinna av en tillfällighet. Kvinnan, Margaret Le Coz, arbetar på ett kontor tillsammans med Mérovée, som är i sällskap med en auktoritär man med bulldogsansiket, han är kontorschef, och med en tredje man, en tjock ljushyllt yngling. Firman heter Richelieu Interim.
De tre kallar sig "Glada gänget" och vill att Bosman ska ansluta sig.
Bosman brukar vänta på henne när hon slutar arbetet för dagen.
Margaret Le Coz är född i Tyskland och är mycket hemlighetsfull. Hon vill byta jobb. Bosmans sitter och skriver i Margarets vindskupa medan hon är på sitt arbete. Det finns en man i hennes liv som jagar henne. Han heter Boyaval. Bosmans, i sin tur känner sig jagad av sin mor.
Boken slutar med att Margaret Le Coz flyr till Berlin, sedan de personer hon är guvernant hos, doktor Poutrel och Yvonne Gaucher, grips av polisen. Margaret Le Coz får i uppdrag av pojkens mor att lämna honom, "lille Peter" hos Susanne Kraay. Så snart Jean Bosman kan, reser han efter henne. Han har hittat hennes adress, Ladijnikov Buchladen. Utanför vilar han i en park. Nu vet han att hon inte är död. För en gångs skull känner han frid. Han ska snart få återse henne.

Recensioner:
Per-Arne Tjäder i GP: "Ingen annan roman av Patrick Modiano har slutat på detta sätt",
Anneli Dufva i P1 Kulturnytt: "Liksom portar in mot en och samma minnesgård"
Kristoffer Leandoer i SvD: "Modiano blir allt kärvare på svenska",
Jan Karlsson i Kristianstadsbladet: "Likheten med Franz Kafka allt tydligare"
Läs mer på Elisabeth Grate bokförlag.
Senaste lästa bok av Modiano: Boulevarderna,
Tidigare lästa böcker: Dora Bruder, Lilla smycket och Nätternas gräs.

Realitystjärnorna på godset

 2016-04-08  FTM
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
TV 3 har startat en serie som har SvTs "Stjärnorna på slottet" som en tydlig förebild. Det är andra året på rad.
Det är sju (åtta) personer som är mer eller mindre kända från "dokussåpor" från de senaste decennierna, från Expedition Robinson till Paradise Hotel som samlas på Yxtaholms slott.
De är glada för att ingen "ska röstas ut", i stället ska en ny gäst komma nästa vecka. Kanske blir det Victoria Silvstedt, som egentligen skulle vara med från början men uteblev. Eller Gunilla Persson?
Den första dagen är Robert "Robban" Anderssons, känd främst från Expedition: Robinson, som han deltog i flera gånger.
Robban inleder med "skotska krigare" (Braveheart) som visar sig vara en tävling i att med hjälp av "gåstavar" snabbast ta sig upp för en brant. Sedan berättar han om sin olyckliga barndom med en psykiskt sjuk mor och en våldsbenägen far. Som ung var han en lovande skidåkare (Han är kusin med Lina Andersson, längdskidåkaren som vann guld i OS sprintstafett Turin 2006) men bröt benet och fick sluta.

På Facebook: Isabel Adrian, Meral Tasbas, Qristina Ribohn, Jan Emanuel Johansson, Kristian Täljeblad, Robban Andersson och Tore Kullgren.

Wikipedia: Isabel Adrian, 43 år, Tore Kullgren, 36, Robert "Robban" Andersson, 42, Meral Tasbas, 37, Qristina Ribohn, 61, Jan Emanuel Johansson, 42, Kristian Täljeblad, 25 och Victoria Silvstedt, 41 år.

Blogg: Tore Kullgren, Robert "Robban" Andersson, Victoria Silvstedt, Isabel Adrian,     

På bilden: Stående Isabel Adrian, Robban Andersson, Victoria Silvstedt, Tore Kullgren och Merel Tasbas. Sittande Cristina Ribohn, Jan Emanuel Johansson och Kristian Täljeblad.
Programmets hemsida. En beskrivning av stjärnorna.

(Förra årets Realitystjärnor
Gunilla Persson från Svenska Hollywodfruar. Martin Melin och Zübeyde Simsek Gillström från Expedition Robinson. Samir Badran och Aina Lesse från Paradise Hotel. Håkan Hallin från Färjan. Linda Thelenius från Big brother och Fredrik Karlsson från Bonde söker fru.)

"Lyckan kommer, lyckan går"

 2016-04-06   NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Lyckotillståndet i världen varierar. Faktorer som krig, sjukdom, ekonomisk kris och naturkatastrofer påverkar lyckonivån negativt. Men ett solidariskt samhälle kan å andra sidan motverka negativa följder svåra händelser.
Nu föreligger en ny rapport om lyckliga och olyckliga länder. Danmark är lyckligt och Burundi olyckligt, men det betyder inte att alla danskar är lyckliga eller att alla burundier är olyckliga.
Danmark toppade listan i den första rapporten som kom 2012, och även 2013, men 2015 toppade Schweiz. I årets rapport är Danmark åter nr 1 följt av Schweiz, Island, Norge, Finland, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Australien och Sverige
Listan består av157 länder varav de tio "minst lyckliga" är Madagaskar, Tanzania, Liberia, Guinea, Rwanda, Benin, Afghanistan, Togo, Syrien och allra sämst Burundi. Av de 20 minst lyckliga är 17 afrikanska länder, undantag Syrien, Afghanistan och Kambodja.
Lyckomätningen bygger på enskilda personers svar i en global undersökning genomförd av Gallup. Undersökningen inkluderar en fråga som kallas för Cantrilstegen. "På vilken stegpinne tycker du att du står just nu? Från noll till tio?
Experterna fann att tre fjärdedelar av variationerna i jämförelsen mellan olika länder kunde förklaras av sex variabler; BNP per capita, antal friska år under förväntad livslängd, socialt stöd, förtroende, frihet att göra viktiga livsval samt generositet (mätt i "donationer").

Se hela listan: 1 till 53, 54 till 106 och 107 till 157.

Läs mer i New York Times: "Denmark Ranks as Happiest Country; Burundi, Not So Much", eller läs den här, översatt i Tempus nr 10 2016

World Happiness Report, Worldhappiness.report/ed/2016/, Hela rapporten i pdf.

Mästarnas mästare, grupp 2

 2016-04-04  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den åttonde säsongen av Mästarnas mästare spelades in under september 2015 i den spanska orten Almería (bild).
Den andra gruppen startade den 3 april. De mest för mig välkända är förstås skidskytten Björn Ferry och hans fru världsmästaren i armbrytning Heidi Andersson liksom den långe målskytten från VM i fotboll Kennet Andersson är också med.
Däremot kände jag inte till jockeyn Inez Karlsson, enduroåkaren Anders Eriksson eller basketspelaren Kicki Johansson.
De två första lagtävlingarna slutade så att alla sex deltagarna fick lika många poäng. Den sista tävlingen gick lagvis och ledde till dagens slutresultet att Kicki och Anders har 20 poämg, Heidi och Björn 16 samt Inez och Kennet 12.

Båda presentationerna blev lika lyckade. även om de flesta var mer bekanta med Kenneth Andersson insatser under VM i fotboll 1994 än med basketspelaren Kicki Johanssons med stora prestationer under 1980-talet - med 190 matcher har hon landskampsrekordet och med 3412 gjorda poäng även poängrekorden i det svenska landslaget och det inofficiella poängrekordet i damernas elitserie, med 62 gjorda poäng i matchen Södertälje BBK mot Söder (133-93),

Överhuvudtaget taget ett mycket trevligt och känslosamt program med våra underbara världsstjärnor som alla verkligen lyckats sätta Sverige på den internationell idrottskartan.
På bilden från vänster Björn, Kicki, Kennet, Anders, Inez och Heidi.
På listan över de 150 främsta svenska idrottarna toppar Kicki Johansson (84), före Björn Ferry (145) och Anders Eriksson (147).
I grupp 1 deltog Peter Forsberg (9), Jörgen Persson (19) och Niklas Jihde (97). Oplacerade Caroline Ek, Hanna Marklund och Karolina A. Højsgaard.
Facebook: Heidi Andersson, Björn Ferry, Inez Karlsson,
Bloggar: Heidi Andersson, Inez Karlsson, Anders Eriksson, Björn Ferry.
Wikipedia: Kennet Andersson, Kicki Johansson.

De 150 främsta svenska idrottarna genom tiderna.

Mordet på Margaret Thatcher

 2016-04-02   Böcker
2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Heter en novellsamling av Hilary Mantel som består av texter som skrivits under flera decennier och de flesta har publicerats tidigare. Så inte titelnovellen, Mordet på Margaret Thatcher, som avslutar samlingen. Jag lånade den på Trelleborgs bibliotek.
Boken publicerades 2014, The Assassination of Margaret Thatcher, 2014, och kom på svenska 2015.
Boken har blivit omtalad främst för det hat mot Margaret Thatcher som avslöjas.
Det finns andra noveller som är mer läsvärda än den. Jag vill särskilt nämna "Komma" som är en av samlingens starkaste noveller, tillsammans med "Engelska skolan", som också den kretsar kring motivet med den manlige inkräktaren. Den ger en fullständigt skoningslös bild av en kvinnlig migrantarbetares tröstlösa villkor i ett tjusigt samtida Notting Hill-hushåll: fullt utrustat med Nespressobryggare och våldtäktsman.

En av storheterna i Hilary Mantels författarskap - liksom det är en sorts berättarteknik - är främlingskapet inför världen. Inte ens de enklaste kroppsliga villkor eller simpla yttre skeenden tas för givna, utan förvandlas till oroliga händelser i egen rätt.

Recension i Bernur: "En så sällsynt gedigen novellsamling".