Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2005

Bertil Tomelius
Startsida

En vanlig dag i Anderslöv

2005-08-30   Dagbok

Gick upp extratidigt idag. Det är klart, fint höstväder. Jag jobbar lite med mina webbsidor och tar sedan en cykeltur på en mil över den vackra Söderslätt. Det blåser en ganska frisk vind från västsydväst och för första gången sedan i våras behöver jag ha en T-shirt på – annars cyklar jag i ärmlöst linne eller med bar överkropp. Det är bara 14 grader idag. Jag blir dock tillräckligt uppvärmd för att kunna gå direkt på träningsmaskinerna på det lilla gymmet vid torget i Anderslöv. Jag är ensam på gymmet halva tiden. Jag tränar en timme och återvänder sedan hem.
Hemma sätter jag på en video med en gammal svensk goding med Sickan Carlsson och Karl-Arne Holmsten, tar fram några hantlar och fortsätter träningen en stund. Sedan följer jag mitt standardprogram för stretchning. Därefter ordnar jag frukost som jag äter på solaltanen medan jag noga läser Trelleborgs Allehanda. Den har en mycket tydligare borgerlig inriktning än till exempel Sydsvenska Dagbladet i Malmö.

Det är fortfarande soligt och varmt och därför stannar jag ute på solaltanen som skyddar mot de friska västanvindarna som förebådar en snar höst i Skåne. Jag tar fram näst senaste numret av National Geographic (på svenska) som jag lånat på biblioteket som ligger mitt i den lilla idylliska byn och läser i solskenet.
Där finns några mycket intressanta artiklar. En handlar om en kinesisk långfarare till sjöss på 1400-talet. Zheng He stod vid rodret på ledarskeppet för en kolossal armada och förvandlade Kina till en supermakt.

Ännu intressantare är naturligtvis frågan om vad man ska få lov att använda stamceller till och varifrån man ska få ta dem. Det är de politiska opinionerna som bestämmer forskningens gränser på detta område. Därför ligger Sverige på andra plats, efter USA när det gäller att skapa ”embryonala stamcellslinjer”. I Sverige godkänns nämligen användning av så kallad terapeutisk kloning för att framställa dessa stamceller som kan fås att utvecklas till vilka som helst av kroppens drygt 200 olika celltyper.

Den tredje artikel tar upp vad som hänt i Tjetjenien där frågan är om det handlar om ett exempel på global muslimsk terrorism som de ryska ledarna påstår eller om det är ett uttryck för nationalism och etnisk rivalitet.

Jag läser också i Sven Sörmarks bok ”Väck inte Marie!”. Han levde mellan 1923 och 1987. Han skrev denna sin första deckare 1970. Enligt Libris, det nationella biblioteksdatasystemet, har han skrivit åtta deckare av vilka jag hittade fem i min egen samling av deckare på svenska som jag skaffade främst under åren kring sekelskiftet – det senaste – och allra mest på något som kallades Miljöstationen i Malmö, en enorm ”loppmarknad” där man bland annat sålde böcker för några kronor stycket. Men först nu har jag alltså börjat läsa Sven Sörmark. Det är en liten bok med en psykologisk thriller som man har svårt att lägga åt sidan.
Hans andra bok ”Hur Elsa Wilson försvann” beställde jag i går Hos Linnéa Jeschke som är bibliotekarie och kulturens glädjespridare i Anderslöv. Hon har ordnat fram många böcker som jag inte kunnat få tag på på annat håll och det anmärkningsvärda är att hon är så serviceinriktad att hon varje gång tycks ta det som en personlig favör att få hjälpa till. Mycket trevligt att bli bemött som kund på det viset.

Vad har jag mer hunnit med idag? Jo, att steka sill som man kan köpa billigt på torget i byn varje tisdag. Vidare har jag bakat två sockerkakor – typ ”enklare” enligt den kokbok jag använder. Den hade jag redan på ”hemkunskapen” i realskolan i Eslöv på 50-talet. Och städat ”uterummet”. Det är bra för kvinnor att ha en ”hemmaman”. Jag hoppas att det inte är fult att använda detta ord. Det är väl bara ordet ”hemmafru” som det politiskt korrekta etablissemanget i jämlikhetens namn tabubelagt?

Muskot vann igen

2005-08-28   Hästar

Denna söndag på travbanan i Tingsryd i Småland vann han ett lopp för hästar som sprungit in mindre än 6000 kr. Det var med autostart och med Nilla Tomelius som van kusk tog Muskot ledningen efter 200 meter och höll den sedan säkert i mål. Han vann med flera längder. Som pris vann han bland annat Värendveterinärens hederstäcke.
Sämre gick det för Muskots yngre väninna Mirella som var för het på gröten och diskades för galopp.

Finnkampen del 2

2005-08-28   Sport

Det var roligt att titta på den unga släggkastaren Tracey Andersson. Hon tävlar för Heleneholm i Malmö men är uppväxt och grundtränad i IFK Trelleborg. Hon vann överraskande SM titeln för en vecka sedan. Idag fick dock Cecilia Nilsson revansch. Tracey ska kasta över 70 meter till Kina-olympiaden om två år!
Andra lokala storheter var MAI-tjejen Daniela Lincoln-Savaedra som blev tvåa efter Carro i längdhoppet och slog alla finskorna och helsingborgaren Johan Wissman som visade gammal god form med en överlägsen seger på 200 m.
Annars dominerade även idag den oövervinnerliga supertrion men är det verkligen nödvändigt att dessa tre tar på sig ett så enormt arbete. Sverige är ju på damsidan helt överlägset Finland och hade vunnit ändå. Susanna Kallur vann fyra segrar och Carro sprang 100 metersloppet mitt i sin längdtävling. Trots att hon redan vunnit kom hon tillbaka och hoppade nästan ett rekordhopp med 6,91. Så blev det också dödstyst över hela Ullevi när Carro ”störtade” i häckloppet. Det låter som om hon fick en muskelbristning men det såg helt hemskt ut. Allt stannade upp och det visar vilket ”nationalhelgon” som Carro är. Men för att tillfredsställa publiken får hon inte riskera sin hälsa. Jag är övertygad om att både Carro och tvillingarna mycket gärna gör denna jätteinsats och känner sig hedrade av det men förbundsledningen och tränarna borde ha förstånd att hålla tillbaka dessa excesser. Det kanske också är stimulerande för andra friidrottstjejer att få fler chanser att tävla i en finnkamp.

Finnkampen del 1

2005-08-27   Sport

Fin eftermiddag mellan tre och sex idag. En gammal friidrottstradition som är så bra att man knappt fattar att den kan få vara kvar. Att visa hela ”Finnkampen” på svensk TV. Första delen gick idag och nästa del kommer i morgon. Det är en verklig underhållning. Visst går det lite långsamt men den tiden fyller jag ut med att träna under tiden. Jag har en lyxig motionscykel som jag köpt begagnad och billigt av chefen för Aurahallen i Malmö, ni vet där man spelar badminton. Jag använder också skivstång och olika hantlar. Jag har ett helt program jag kör igenom samtidigt som jag följer den intressanta friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland. I år går den i Göteborg, den skulle egentligen gått i Finland men där har man haft nog med de nyss timade världsmästerskapen i friidrott.
Lördagens svenska höjdpunkter:

Tredubbelt svenskt på 200 m för damer: Susanna slår tvillingsystern Jenny på nytt personligt rekord!

Tredubbelt svenskt i Stavhopp för damer: Min personliga stora favorit Kirsten Belin segrar!
Camilla Johansson vinner tresteg före mer namnkunniga finskor. Men så fick hon också hjälp av magiske mirakeltränaren Yannick Tregaro.
De fantastiska damerna; tvillingarna + Carro + Emma Rienas sätter svenskt rekord på korta stafetten och utklassar finskorna.
Herrarna då? Mattias Claessons fantastiska långspurt och seger på 800 meter. Oscar Käck slår personligt rekord på 10000 meter med en halv minut och slår den legendariske finnen Janne Holmén efter en otrolig tempoväxling på sista varvet. Malmöbon Jimmy Laursen, säker segrare på 400 meter.
Här kan ni läsa mer om finnkampen och dess historia. Bild på stafettflickan Emma Rienas:

Nostalgi på TV

2005-08-26   Film

Jag har börjat spela in gamla svenska långfilmer från TV. Jag upptäckte att TV 4+ visar en gammal film varje morgon med start vid sjutiden! Vem tittar på TV då? Men passar bra att spela in för att se på vid en annan tid. Sedan har moderkanalen TV4 ofta en annan gammal svensk film vid elvatiden på förmiddagen. Den spelar jag också in. Antingen ska jag spara dem på VHS eller titta på och spela över. Jag har spelat in Aktören med Nils Poppe från 1943, Trav, hopp och kärlek från 1945 med Harry Persson och Sonja Stjernquist, Sten Stensson kommer till stan med Nils Poppe från 1945 och Alla tiders Karlsson från 1936 med Sigurd Wallén och Anna-Lisa Ericson. Det ska bli fler om TV ställer upp!

Cykla i motvind och regn går också bra

2005-08-25   Motion

I förra veckan cyklade jag till Malmö för att lämna in cykeln för reparation på Amiralsgatan. Då blåste det ostlig vind, det vill säga medvind och solen sken och det var varmt. Sedan fick jag lift med min fru tillbaka hem till Anderslöv. Avsikten var att göra samma sak, fast tvärtom en vecka senare. I går kväll såg jag att vinden hade vänt. Det blåste från nordväst vilket garanterade en skön resa hem från Malmö. Men vem kan lita på väder och vind? När jag hämtat cykeln i morse och betalt 250 kronor (vilket åter satte min favoritcykel i utmärkt skick - Jag kan verkligen rekommendera Bergs Cykelförsäljning & Service på Amiralsgatan 85 i Malmö – det är nära Nobeltorget/Olof Palmes plats) hade havsbrisen kommit mina meterologiska prognoser på skam. Det blev motvind hela vägen hem. Dessutom började det småregna mellan Käglinge och Arrie så i Östra Grevie tvingades jag stanna och köpa en rulle plastfolie för 19 kronor att lägga över min hastighetsmätare så att den ömtåliga elektroniken inte skulle bli förstörd. En tjusning med att cykla är att veta hur långt man cyklat – och hur fort det går.

Folkpartist

2005-08-23   Nyheter & Politik, Svensk

Folkpartiet har haft landsmöte och partiet har enats om sin politik inför nästa års riksdagsval. I tidningen kan man läs om 12 beslut som tagits. Det är 12 saker som de allra flesta kan hålla med om och rösta för. Vem tycker inte att lagen ska skärpas mot de män som stympar sina kvinnors könsorgan – det borde vara flera års fängelse för grov misshandel - eller som gifter bort 14-åriga flickor till äldre män? Att utvisa grova brottslingar som är medborgare i andra länder är också riktigt, jag tycker att man också borde underlätta för dessa att avtjäna sina straff i sitt eget land, alltså utvisa dem direkt efter det att domen vunnit laga kraft. Här har folkpartiet säkert en stor majoritet bakom sig. Landsmötet handlade vidare om att skolor ska få sätta betyg redan från årskurs tre om alla berörda är överens. Att det ska bli förbjudet att strejka på enmans – eller familjeföretag. Också bra, Sverige behöver så många småföretag som möjligt. Hellre företagare än bidragstagare tycker jag. Som snart pensionär håller jag också gärna med om att vården ska garanteras inom två månader.
Ett märkvärdigt inslag är dock ”avidentifiering av jobbansökningar för offentliga jobb”. Det är säkert värt att pröva men till vilken nytta? Ingen personalchef anställer väl någon som den inte har intervjuat och det är väl svårt att bli intervjuad identitetslös.
Jag är inte folkpartist, även om min far var det – jag minns fortfarande väl hur vi som barn åkte med på valmöten och lyssnade på Bertil Ohlin. Men jag kan bli.

En dag på travbanan

2005-08-21   Hästar

Ännu en dag på travbanan, denna gång på sprintermästarbanan i Halmstad. Det blev en tredjeplats för Mirella II i lopp 5. Det blev en nervös start med två snabba galopper så att Nilla fick hålla in henne på slutet för att undvika diskvalificering. Ändå sänkte hon sin tid med knappt en sekund till 2.33,1 (voltstart). Sedan körde Nilla Carina Andersson, Grönby:s häst Ljungens Jocke i två lopp. Båda gav medaljplats. I lopp 6 klarade han en fin tredjeplats i konkurrens med 12 hästar och 180 meters tillägg och i lopp 9 blev han tvåa av sju hästar, med sänkning av volttiden med en sekund till 1.56,1.
Solen sken och det var en riktigt het brittsommardag. Tre nya pokaler att försöka pressa in bland de tidigare snart fyrtio i prishyllan blev dagens resultat.

Beskyddarverksamhet?

2005-08-18   Datorer & Internet

Problem, problem med datorerna! Jag är invaderad av något program som jag inte kan ta bort. Det stjäl mitt ”skrivbord”, jag kommer inte längre åt mina skrivbordsinställningar genom att högerklicka och välja egenskaper. Programmet lägger en text på skrivbordet som säger ”Your computer might be infected by spyware or ad-ware. Click here to get the latest software removal spyware!”. Kanske är det bara ett program som vill lura mig att köpa något. Låter som någon sorts ”beskyddarverksamhet” i den ”reella världen”. Om du inte köper mitt program som skydd så får du själv ta konsekvenserna. När jag är inkopplad på Internet blinkar sidan och bär sig mycket illa åt.
Lavasofts Ad-aware hittar inte det elaka programmet och det gör inte heller SpyBotSearch & Destroy som gratulerar mig till att ha en “ren” dator.
Datorn är fyra år gammal, har bara usb 1.0 portar, internminne på 256 MB bara och på tangentbordet kan man bara läsa 80 % av tangenterna. Dessutom tar det flera minuter för att klistra in ett urklipp som jag tagit på någon internetsajt.
Det verkar inte vara så allvarligt sedan jag dragit ur Internetkontakten. Jag kan då bränna ner allt material jag vill rädda för framtiden.
Därför köpte jag mig en ny dator på SIBA på Mobilia i Malmö. Den är av märket ACER. WIN XP Home med Service Pack 2. Internminnet är på 1034 MB och den har 7 usb portar 2.0 (känns mycket bra). Och naturligtvis 19 tums platt skärm. Ändå inte så hiskligt dyr.
När jag ändå var i köptagen – skattepengarna har ju nyss kommit – köpte jag också en digitalkamera hos Foto-Lasse på Södra Förstadsgatan. En Olympus C-480 för 1550 kr plus ett minneskort för 225 kr. Med den kan jag ta tusen bilder med låg – Internet – upplösning. Jag har haft så mycket att göra med datorn att jag inte ens packat upp kameran. Bland annat har min dotters dator kraschat riktigt allvarligt. Tycks vara hårdvarufel.

Nästa ayatollah – en idol på satellit-TV?

2005-08-16   Nyheter & Politik, Internationell

I senaste numret av Newsweek kan man läsa att befrielsen i arabvärlden är på väg i form av hemodlade varianter av pratshower och dokussåpor i de över 200 arabiska satellitkanalerna. Saudiska kvinnor kan sätta på TVn och få se sina jordanska och libanesiska systrar ägna sig åt sådant som är förbjudet enligt saudisk lag – som att t ex gå omkring lättklädda eller köra bil. För många av arabvärldens kvinnor är TVn enda nyhetskanalen eftersom hälften inte kan läsa tidningar eftersom de är analfabeter. Det populäraste programmet på satellit-TV är den arabiska versionen av ”Idol”. Miljontals araber som aldrig röstat i ett politiskt val, lägger sin röst i ”Superstar”, den enda gemensamma grunden för folkligt deltagande som finns i arabvärlden. Visst finns det ett stort intresse bland araber att vara med och bestämma. I artikeln citeras en essä som nyligen publicerades i Transnational Broadcasting Studies, en webbtidskrift om satellitmedier i arabvärlden. Där påstås det att ”Superstar” är den enda gemensamma grunden för folkligt deltagande som finns i arabvärlden.
Tänk om ett kommande presidentval i Iran kunde gå till så att först hade man lokala kvalificeringstävlingar runt om i landet där alla som vill kandidera fick framträda i programmet ”Superayatollahn”. Folket fick rösta fram de två bästa som gick vidare till regionala finaler för att till sist drabba samman i en riksfinal där segrarna så långt verkligen fick visa sig på styva linan för att få folkets röster. Vilket engagemang bland väljarna det skulle skapa! En verkligt lönsam affärsidé för teleoperatörerna skulle det också vara. För att inte tala om vilken ökning av demokratin det skulle bli i global skala!

Tre travlopp på Jägersro

2005-08-15   Hästar

Min dotter Nilla hade en bråd dag i går på Jägersro i Malmö. Det var Jägersrotränarnas dag. Hon var med i 3 lopp. I tredje loppet sänkte hon kilometertiden för 4-årige Muskot till 2.07,7 och blev fyra. Det loppet var en så kallad derbytest. Den 4 september är set derby på Jägersro för de 12 bästa fyraåriga russen i Sverige så det gäller att skaffa sig en tillräckligt bra tid.
I lopp 10 körde hon den andra av våra två hästar, det treåriga stoet Mirella, som tog en meriterande tredjeplats och sänkte sin kilometertid med 12 sekunder till 2.19,6.
Slutligen vann hon det sista loppet, lopp 16, med Ljungens Jocke.
Muskot och Mirella är för övrigt inte alls släkt med varandra som jag felaktigt har skrivit tidigare. Däremot har Muskot en syster som heter Hiprex och som idag vann ett lopp på Bodens travbana. Mirella har flera syskon i eliten.
Bilder på Mirella och Jungens Jocke:

      

Män (och kvinnor) är djur

2005-08-13   Nyheter & Politik, Svensk

Roks är åter på tapeten med en extrakongress idag. Följande inlägg kan därför vara aktuellt:
Det värsta man kan säga i Sverige är att säga sanningen. När Ireen von Wachenfeldt säger att ”män är djur” vilket är en helt korrekt utsaga enligt de senaste genetiska rönen, så tar det ”hus i helsicke”. En liten minoritet av Roks medlemsjourer valde att lämna organisationen och andra hotade med samma sak om inte von Wachenfeldt och resten av styrelsen avgick. Den 6 juli meddelade von Wachenfeldt sin avgång och ett extra årsmöte bestämdes till den 13 augusti.
Det är tydligt att feminister kan göra nästan vilka uttalanden som helst om män, att de är som talibaner, sa Schyman till exempel, dock bör de ej säga sanningen. Sanningen är den enda som inte får uttalas om den politiska korrektheten ska upprätthållas i detta land som sägs vara fullt av demokrati och jämlikhet.
Ny genetisk forskning visar att män är genetiskt mer lika schimpanshanar än de är lika (människo)kvinnor. Och det är faktiskt så att kvinnor är mer lika schimpanshonor än de är lika (människo)män. Så visst kan man säga utan att ljuga att män är djur och kvinnor är djur! Så stå på dig Ireen!
I en artikel med rubriken ”Mannens gener har sex med sig själva” kan man i Illustrerad Vetenskap 6/04 s 44-45 läsa att nya genetiska rön visar att män och kvinnor genetiskt sett skiljer sig hela 1-2 procent från varandra. (Man bygger på artiklar i den vetenskapliga tidskriften Nature som finns här.) Den skillnaden är­ lika stor som mellan en kvinna och en schimpanshona eller mellan en man och en schimpanshanne. Det är ännu för tidigt att säga vilken betydelse upptäckten har för de biologiska skillnaderna mellan könen med avseende på beteende, anatomi och utsatthet för sjukdomar.
Hittills har dessa skillnader nämligen tillskrivits könshormonerna. De nya genetiska avslöjandena ger forskarna en anledning att åter titta på könsskillnaderna med nya ögon. De nya forskningsresultaten har dock visat att ”den lilla skillnaden” inte alls är så liten, sedd ur ett genetiskt perspektiv.
Man behöver dock inte bli orolig. I en tidigare artikel i Illustrerad Vetenskap 3/04 kan man läsa att ”babianhanar är omsorgsfulla pappor”. Man får hoppas att samma sak gäller schimpanser.

En dag i Malmö

2005-08-12   Dagbok

I dag var jag i Malmö en stor del av dagen. Jag började på Ånglokets förskola för att diskutera avslutningen av ett EU-projekt som rör pedagogisk dokumentering på förskolorna med förskollärarna Christina Lundh och Marie Carsund.
Johan Lundgren som också är med är fortfarande på semester. Projektet ligger inom Comenius som är ett övergripande EU-program som rör skolutbildning. Läs mer här.
EU-projektets webbsida som snart är klar finns på http://www.tomelius.se/Peddoc.

Sedan åkte jag för att träna på gymmet Nautilus på Jägersrovägen. Jag började på trampmaskinen som gick bra trots att jag fortfarande har något ont av en inflammation i hälsenan. Och inte nog med det.
För några veckor sedan klippte jag och min fru de höga häckarna utanför sommarstugan i Klamby. Vi hade köpt en extrastor och tung elektrisk häcksax. Jag märkte nu att jag tagit skada av det arbetet. I de båda tricepsövningarna kunde jag bara belasta den högra muskeln med en tredjedel av vad den vänstra klarade och ändå gjorde det ont och var besvärligt. Samma sak med en övning som är till för bröstmusklerna. Nu gäller det att fortsätta träna på med låga vikter så att styrkan kommer tillbaka. Inklusive stretch och dusch tillbringade jag drygt 2 timmar på gymmet och då hoppade jag över solariet även om vädret var så mulet i dag att det var bud på ett pass även där.

Tredje stoppet var på bilbesiktningen vid Valdemarsro och skamligt nog var det ”tredje gången gillt”. Det andra återbesöket blev bilen alltså inte heller godkänd. Men nu gick det! Det var obokat men väntetiden var minimal.

Till sist gjorde jag ett besök på Fosievägen 8. Där finns en del av Lernia AB, den som ägnar sig åt introduktionsutbildning av människor som nyss kommit till Malmö från andra länder. De erbjuds utbildning i svenska så länge tills de kan börja på en annan utbildning eller börja arbeta. Vi har elever som har en högre utbildning i det land de kommer ifrån, motsvarande minst gymnasieutbildning. Om två månader ska jag vara tillbaka efter ett halvt friår. Det var väldigt trevligt att träffa mina arbetskamrater och de fick mig nästan att få ny lust att börja undervisa igen. Jag träffade vidare Vippan, Mats, Pauli, Erik, Björn, Christina, Mona och Ola och några till. Vår uppdragsledare Catharina Bernhardtz, det är hon som har 1700-tals hus i Haglösa.
Färsk bild på Mona medföljer:

Seger på Tryde travbana

2005-08-11   Hästar

För några dagar sedan var det ”Travtränarnas dag” i Tomelilla och det tävlades på Tryde travbana, strax norr om samhället som väl för de flesta är mest känt för ”Bo Ohlssons”, - här får du mest för pengarna, Tosselilla – Skånes Sommarland och Svampabanan – motortävlingar. Vår travhäst Muskot placerade sig som tvåa i lopp åtta. Han kördes av ägaren Nilla Tomelius som var segraren alldeles i hälarna. Det skilde 0,3 sekunder. I det sista loppet för dagen, som var ett Montélopp, red Charlotte ”Loppan” Ahlström Muskot till en mycket säker seger, många längder före tvåan. Vädret var bedrövligt med åska och kraftiga regnskurar vilket syns på bilden.
När de inte tävlar är våra hästar Muskot och Mirella – som är halvsyskon, med samma pappa, på Dala Hästgård i Dalköpinge som ligger alldeles utanför Trelleborg. De rider ofta och badar i havet.
Bild på Loppan på Muskot i Monté:

Hjälpfonden, tiggeri som affärsidé

2005-08-10   Nyheter & Politik, Svensk

Jag fick idag ett telefonsamtal från en man som sa sig representera ”Hjälpfonden” i Stockholm. Den samlar in pengar till sjuka.
Det är verkligen märkvärdigt att i Sverige som är det land i världen, frånsett några totalitära stater, där alla som arbetar betalar den högsta skatten där ska vi också betala pengar av den mindre del vi får behålla sedan vi betalt skatt, för att få bra sjukvård. Skattepengarna ska väl användas till att ge en bra vård och omsorg, eller vad används de till? Inte bara att vi betalar en hög skatt, vi betalar också avgifter för att få vård, jag läste nyligen att det kostar 65 % mer att gå till tandläkaren idag än det gjorde för 6 år sedan! Vem kan förklara detta? Och så finns det 536 företag/föreningar som får lov ringa och tigga pengar av svenska skattebetalare (jag menar de som ha s k 90-nummer). Nej annat är det i Danmark! Den genomsnittlige dansken har motsvarande nästan 150000 svenska kronor på bankkontot eller kontant. Det är 55 % mer än för 10 år sedan. Det är bättre när förändringen går åt det hållet.

Uppringaren nämnde en hemsida www.hjalpfonden.se. Kanske det är symptomatiskt att när jag klickar på den länk som ska ge mig information om att ”Hjälpfonden” är ett seriöst insamlingsföretag så får jag upp en sida ”kansliet stängt vecka 29”. Idag är det vecka 32!

(Kommentar två år senare:

Idag den 10.8 2007 ger klick på www.hjalpfonden.se resultatet "This site is temporarily unavailable. Please notify the System Administrator".)
En artikel om "Hjälpfonden" . En blogg om Hjälpfonden, februari 2007, från en som arbetat som insamlare.
Tydligen var min intuition rätt för två år sedan. Verksamheten var och är skum! Bakom företaget står Dimitris Stavropoulos som också är/var invald som ersättare för socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.) En avslöjande artikel i Svenska Dagbladet i december 2007. André Bergstedts blogg.

(Kommentar tre år senare:

Idag den 5.9 2008 finns Hjälpfonden uppe. I texten står
Hjälpfonden skall inte blandas ihop med "Svenska Hjälpfonden". Hjälpfonden är en ideell organisation som arbetar utan vinstintressen. Tydligen görs ett nytt försök att dra in pengar från aningslösa.
Postgiroadressen PG 22 45 98-3 alltså inget 90- kpnto

(Kommentar sju år senare)

Idag den 10.8 2012 hittar jag en artikel från den 2010-12-22 att "Dimitris Stavropoulos och Josef Särfatz döms till 6 respektive 4 års fängelse för inblandning i mångmiljonkuppen mot Vin & Sprit 2008".
Nu finns en hemsida för "Svenska Hjälpfonden". Den är på dålig svenska och nu har den ett Bankgiro (!) för insamling! Eller som det står: på Banggirot till vår värksamhet.

 

Glädjespridarna Kajsa, Emma och Yannick

2005-08-08    Sport

Två timmars fantastisk TV-underhållning på toppnivå. Mellan 18-20 i kväll bjöd SVT på en förstklassig thriller med spänningen på kokpunkten nästan hela tiden. Inget är så bra att se på TV som friidrott och särskilt stora mästerskap och gärna hopp, särskilt höjdhopp. Och allra bäst är det att få vara med om något så enastående som två svenska medaljer i samma gren. Kajsa Bergqvist var helt otrolig och vann överlägset sin första guldmedalj utomhus i ett stort mästerskap. Att kunna komma tillbaka på detta sätt efter en lång skadeperiod är mycket imponerande. Bakom denna framgång ligger naturligtvis den magiske mirakeltränaren Yannick Tregaro som också kunde glädja sig över att hans flickvän tog en mycket överraskande bronsmedalj. Emma Green är bara 20 år men tog medalj och satte personligt rekord i sin första stora seniortävling. Tala om att ha nerverna under kontroll! Mirakeltränarens hemsida.
Bilder på Kajsa, Emma och Yannick:

      

Underbara, makalösa Carro

2005-08-07   Sport

I dag regnar det men vad gör väl det. Visserligen har det kommit 40 mm regn i Anderslöv som ett antal brutala regn- och hagelskurar med en dånande åsknedslag så att strömmen flera gånger brutits. Men strömmen har räckt för att kunna följa, på TV, de tillfällen då Carolina Klüft tävlat i friidrotts-VM i Helsingfors idag. Inte nog med att hon gläder några miljoner svenskar (men säkert också idrottsintresserade i andra länder) med att åter ta en guldmedalj i sjukamp, hon gör det på ett ”olidligt spännande” sätt. Hennes andra spjutkast i dag, sedan hon inlett med ett vingligt kast som mer liknade en otränad amatörs, följdes av ett proffsigt kast, på över 47 meter, ett av hennes bästa någonsin i tiokampsserierna. Detta chockade ”halvspecialisten” madame Eunice Barber från Frankrike som inlett med nästan 48 meter. I ett huj tog Carro åter ledningen och kunde gå ut med ett försprång på ungefär en sekund till godo på Barber på avslutande 800 m. Egentligen synd om Barber som jag tror verkligen såg en chans att bli världsmästare. T o m så mycket att hon la in protest mot Carros första hopp i längdhopp med vilket hon vann på 6,85. Carro skulle ha trampat över! Protesten avslogs, förstås.
Och så denna ”fullständigt makalösa” avslutning på 800 m där hon först sätter hjärtat i halsgropen på någon miljon tittare för att så sätta personligt rekord och utklassa Barber med tre sekunder! En ny guldmedalj åt den som än en gång visar sig bäst i världen.
Glädje skänkte mig också ”goe gubben” från Lysekil, Mohamed Mustafa, född 1979 i Mogadishu, som gjorde ett väldisponerat och klokt lopp som ”lätt” kvalificerade honom till finalen i 3000 meter hinder och diskuskastaren Anna Söderberg som i kvaltävlingens allra sista kast ökade med över 3 meter och blev åtta och klart finalkvalificerad bland 22 deltagare. Tyvärr har inte Kirsten Belin den riktigt rätta stabiliteten när det gäller stora tävlingar och klarade inte kvalificering till finalen i stavhopp. Men oj vilken skönhet hon är! Hade det handlat om Miss-VM hade hon varit självskriven i finalen.
Kirsten Belins hemsida. (fungerar inte idag 2008).Se också Wikipedia. Här finns bilder på Kirsten Belin.
Bilder på Kirsten och Carro samt Mohamed och Anna:

      

Äntligen ett brutalt Systemskifte

2005-08-06   Nyheter & Politik, Svensk

Göran Persson dök till sist upp på det socialdemokratiska ungdomsförbundets möte för att varna dem för att vad han kallar för ”ett brutalt systemskifte” kan komma att ske om Göran Persson inte får fortsätta att bestämma och ha makten efter det svenska riksdagsvalet i september 2006. Det borde han ha begripit tidigare och varnat för tidigare. Fast Göran Persson vet mycket väl och har vetat länge att om han inte får sitta kvar och bestämma trots att hans parti bara har omkring en tredjedel av väljarna bakom sig så kommer han, alla hans ministrar, alla flera hundratals högavlönade verk- och myndighetsschefer, höga tjänstemän inom dessa verk och myndigheter (många verk och myndigheter kommer att läggas ner helt och hållet), höga tjänstemän inom länsstyrelserna etc etc. att få uppleva en stor förändring. Detta blir en ”brutal” förändring för de som drabbas. En stor mängd andra människor omkring dessa kommer också att märka en förändring till det sämre, som släktingar och vänner som genom att vara ”trogna socialdemokrater” fått fina jobb och leverantörer och konsulter som tack vare samma skäl fått fina kontrakt. Det kommer att bli många ”uppsägningar” inom denna stora sosseapparat! Gräddfilarna får lämna skatteskutan som de bekvämt glidit fram på under ”evig” tid. Låt oss bara hoppas att de inte får fortsätta att ”glida” med hjälp av stora pensioner och vederlag!
Den blir särskilt ”brutal” också i betydelsen oväntad eftersom det ”naturliga” i Sverige för de flesta är att det bara ska finnas ett parti vid makten. Staten är socialdemokraterna! Skattebetalarnas pengar är socialdemokraternas! Ha, ha! Tänk att det inte måste vara så i evig tid!
Att Persson nu tar upp frågan ska väl tolkas som att nu har t o m denna ”Han som Bestämmer” fattat att detta för ovannämnda personer inklusive han själv så ”brutala systemskifte” faktiskt inte bara är möjligt utan t o m sannolikt. Han har tydligen stort för förtroende för Fredrik Reinfeldt som ledare för omorganisationen eftersom det är han som Persson menar är farligast för ”apparaten”.

Det finska undret

2005-08-05   Nyheter & Politik, Internationell

Finlands ekonomi har genomgått ett under av förbättring sedan de slapp att vara ett ”lydland” under Sovjetunionen. Nu är det mer Nokia som gäller och vissa är t o m oroade för att Nokia får alltför mycket att säga till om när det gäller ekonomi och politik i Finland: "Förr bugade vi för Sovjetunionen, nu bugar vi för Nokia".

Pekka Himanen, en 31-årig filosof som är medförfattare till en mycket omtalad bok om Finlands framgångar kallar förändringen för ”det finska undret”. För 15 år sedan stod Finland inför en omfattande depression som en följd av att de förlorade sina viktigaste marknader i samband med Sovjetunionens upplösning. Men finnarna tog kontrollen över framtiden, gjorde smärtsamma anpassningar och kom ut ur krisen med en ekonomi som Världsekonomiskt Forum i schweiziska Davos klassar som den mest konkurrenskraftiga i världen. Trots att många har blivit riktigt rika i Finland är Välfärdsstaten i Finland ändå i nivå med den i övriga Europa.
Landet har dragit nytta av sin litenhet (5,2 miljoner) och sin ”etniska homogenitet”. Sverige har ju som bekant i stället valt den ”multikulturella vägen” i avsikt att dra nytta av vad människor födda i andra länder kan bidraga med ekonomiskt i Sverige.

På 90-talet var den svenska regeringen dock ytterst irriterad på att Finland var ett av de europeiska länder som tog emot minst invandrare från det forna Jugoslavien, medan Sverige tog emot näst mest (efter Tyskland) räknat per capita. Jag har för mig att Sverige tog emot flera hundra gånger fler bosniska flyktingar än Finland. Relationerna var desamma då senare afghanerna och irakierna kom. Finland tog inte sitt ansvar då heller när det gällde att bevilja asyl menade den svenska regeringen.
Förutom homogeniteten är den främsta orsaken till den snabba utvecklingen av ekonomin att Finland satsar mycket på F&U, 3,5 % årligen av BNP.
Det är märkvärdigt att inte Sverige som satsar 4,3 %, mest i världen, har lyckats lika bra. Varför startar det så få nya, expanderande företag i Sverige som skulle kunna suga upp den arbetskraft som industrins nedskärningar frigör? Företag som borde satsa intellektuellt och tekniskt för att kunna behålla Sveriges position eller snarare återta den som Sverige har haft.
Den offenliga sektorn spelar en stor roll när det gäller F&U i Finland. Finnarna litar nämligen på sin regering. Men så är Finland också nummer ett i världen när det gäller att ha minst korruption enligt Transparency Internationals korruptionsindex. Där används skattepengarna på det sätt som skattebetalarna förväntar sig mer än i något annat land i världen.

Himanen menar också att finnarna är bättre på handlingar än på ord, medan människor i andra europeiska länder är bättre på prata om vad man ska göra … någon gång och ge tomma löften som aldrig infrias.

Infertilitet och könsstympning

2005-08-02   Nyheter & Politik, Internationell

I Sudan har en undersökning nyligen gjorts av sambandet mellan oförmåga för kvinnor att få barn och könsstympning av dem själva som barn. De får då ofta infektioner som kan sprida sig till livmodern och ge ärrbildningar som försvårar graviditet.
Undersökningen visade att risken för att inte kunna få barn var mycket högre för de som fått könsorganen stympade, oftast som små barn. För att inte tala om alla de många flickor som dör i samband med stympningen.

Den allvarligaste formen av könsstympning är så kallad infibulation eller ”faraonisk omskärelse”. Då skärs clitoris och både de inre och yttre blygdläpparna bort. Hålet som uppstår sys sedan ihop. Bara ett litet hål för urin och mens lämnas kvar. Man vill knappt föreställa sig hur smärtsamt ett samlag sedan blir. Svårt att förstå hur detta överhuvudtaget kan förekomma. Svenska RFSU, till exempel anser att kvinnlig könsstympning ska betraktas som grov misshandel. Vem vill ha det på detta viset? Var förekommer denna sed? Jo, huvudsakligen i Afrika, men också i andra arabiska länder i Mellanöstern. Dessutom också i de länder i Europa med invandrare från dessa områden, trots att det är förbjudet där. Det är också svårt att ta på allvar islamisternas avsky över den ”ogudaktiga och dekadenta västvärlden” när de själva godkänner denna hänsynslösa tortyr av sina egna kvinnor.

Jag tror att denna undersökning gjorts för att koppla könsstympning till barnlöshet och på det sättet få ett argument för att få stopp för denna skändliga verksamhet. Både män och kvinnor värderar fertilitet högt i Sudan idag. Man uppskattar att 135 miljoner av världens kvinnor idag lever med sina könsorgan stympade.

Några av höstens böcker

2005-08-01   Böcker

Böcker jag tänker försöka skaffa mig och läsa under hösten:
Ludvig Rasmusson: Åldersupproret, i vilken han hävdar att Sverige har den värsta åldersdiskrimineringen i världen.

Göran Hägg skriver en antologi ”Välfärdsåren – Sveriges historia 1946-1986

Ann Lindgren och Jonas Hellman ger råd i sin handbok om pensioner och pengar ”Vad varje 40-talist bör veta!

Ernst Brunner kommer om några veckor ut med en bok om Karl XII ”Carolux Rex” där han avslöjar att kungen inte hade normala medkännande känslor utan var helt känslokall. Modern forskning brukar använda uttrycket Aspergers syndrom för dessa symptom hos en människa. Detta har väckt ont blod hos dyrkarna av ”hjältekonungen” eller är det bara ett reklamtrick från förlagets sida?

Forum för levande historia ger ut en antologi om ”det fördrivna folket”, romer/zigenare/resande med Karl-Axel Jansson som redaktör. Den heter ”Ett fördrivet folk” och majoriteten medverkande är själva romer.

Jag vill också läsa Klas Östergrens nya bok ”Gangsters” som är en fortsättning på den bok ”Gentlemän” som han skrev för 25 år sedan och som blev en bibel för flera generationer unga.

Ulla Bolinder har skrivit ”Utsaga” en detektivroman som sjunger det svenska samhällets alltmer näraliggande svanesång.

Jonas Bonnier: Eva Lauri & jag. Eva Lauri gestaltar och personifierar makten med en närapå gudagiven självklarhet. Den beordrade, Anna Malm reflekterar inte över ordern utan gör den direkt till handling.