Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2006

Bertil Tomelius
Startsida


Kvinnor får en kickstart av att föda barn

2006-08-31  Forskning & vetenskap

Enligt modern forskning är det främsta medlet för en kvinna att ”förverkliga sig själv” och må bra att bli gravid och föda barn. Att därför med det ”politiskt korrekta språket” kalla till exempel ett vårdnadsbidrag för ”kvinnofällan” förefaller vara fullständigt felaktigt och avslöjar grov okunnighet.
Det finns en seglivad myt om att gravida kvinnor blir glömska, disträ och stressade av mammarollen. Nya undersökningar visar tvärtom att mammor minns bättre, har bättre lokalsinne och är mindre rädda än jämnåriga utan barn. Inte nog med det, förbättringarna följer dem genom hela livet. Forskarna menar att det verkar som om barnafödsel ger sina mödrar en permanent injektion av effektiv ”hjärndopning” som verkar resten av livet.
Nya forskningsresultat visar att mindre stress och bättre minne är bland de fördelar som väntar blivande mödrar. De könshormoner som frisätts i samband med graviditeten rustar kvinnan för livet som mor. Från äggstockarna, moderkakan och hypofysen strömmar könshormoner genom den gravida kvinnans kropp. Dessa hormoner aktiverar centra i hjärnan, som utvecklas och förbättrar viktiga egenskaper hos den blivande modern. Oxytocin som är en av de mest aktiva kemiska substanserna spelar en nyckelroll i processen.
Läs mer här.
En artikel ”Giving birth to supermom” finns här. (2008-12, adressen fungerar inte. En kort inledning finns här, sedan krävs betalning för artikeln. Hela artikeln - tror jag - finns reprinted här på Natural Childbirth.org).

Arbetslöshet och arbetskraftsbrist

2006-08-30  Nyheter & Politik, svensk

Jag läser i pressen (Trelleborgs Allehanda förstås) att Göran Persson är på valturné i Skåne. I ett torgtal i Helsingborg hävdar han att det Sverige framför allt har är arbetskraftsbrist, inte arbetslöshet. Ekonomerna i Sverige hävdar det motsatta. Men på ett sätt har båda parter rätt. Naturligtvis är arbetslösheten i Sverige skrämmande hög. Det är det absolut största hotet mot Sveriges framtida välfärd och det är höjden av populism av socialdemokraterna att förneka detta samtidigt som att det är naturligt att göra det om inte partiet ska råka ut för ett stort valnederlag och förlora alla de lukrativa och statusfyllda poster som partiets politiker och tjänstemän besitter idag.
Men det finns också en arbetskraftsbrist och denna kommer att bli ännu större under de allra närmaste åren när alla fyrtiotalister går i pension. Det är förövrigt ett problem som Sverige delar med de allra flesta av EUs medlemsländer – gamla som nya. Orsaken är att det finns alldeles för många personer i Sverige med för låg utbildning och/eller felaktig utbildning som inte passar in i arbetslivet. Det rör sig om de många personer som kommit till Sverige från andra länder under de senaste femton åren och som i stor utsträckning har otillräcklig utbildning för och/eller bristande erfarenhet av de högteknologiska, men även serviceinriktade jobb som finns i Sverige. Men det rör sig också om att den svenska skolan under en lång period inte tillfyllo levt upp till den viktigaste biten av sin uppgift nämligen att se till att eleverna får de rätta kvalifikationerna för det nuvarande och det kommande arbetslivet, kvalifikationer som inte bara handlar om de viktiga tekniskt-kunskapsmässiga utan också om lämpliga värderingar inför och i arbetslivet vilka är minst lika viktiga om Sveriges välfärd ska bevaras och helst förbättras.

Jesus var en skicklig trollkarl?

2006-08-29  Forskning & vetenskap

Alla har vi fått lära oss att i Bibelns Nya Testamente kan man läsa om hur Jesus gick på vattnet och att detta var ett av alla de mirakel som visade att han var Guds son. Ny forskning tyder på att Jesus snarare var en trollkarl, en magiker som förvände synen på sina lärjungar som inget hellre ville än att se honom ha överjordisk förmåga.
Doron Nof, som är professor i oceanografi vid Florida State University i USA, anser sig ha hittat en möjlig vetenskaplig förklaring till hur Jesus kunde gå på Gennesarets sjö i Israel. Klimatet i området var väsentligt kallare för 1500-2500 år sedan. Det kunde ha bildats isflak på sjöns vattenyta. Enligt Nofs studier kan isen ha blivit upp till tio centimeter tjock - mer än nog för att bära en fullvuxen man. Har lärjungarna på avstånd sett Jesus på ett sådant flak kan det ha sett ut som om han gick på vattnet. Läs mer här.

Lika som bär i Veckans Affärer

2006-08-29  Film & TV & Media

I senaste numret av Veckans Affärer (nr 34, 24 augusti) uppmärk-sammar man på sidan 65 att likheten mellan Jan Wifstrand, avgående chefredaktör på DN och Björn Afzelius, avliden protestsångare är så liten att man satt rubriken "Lika som bär" över deras foton (se bild till vänster). De är verkligen så lika att redigeraren av sidan förväxlat bilderna så att Afzelius uppstått från det döda som före detta VD och Wifstrand inte bara avgått utan betecknas som avliden! Riktiga bilder på protestsångaren Björn Afzelius - Här med Mikael Wiehe, och Jan Wifstrand finns till höger.


 

Nobels testamente av Liza Marklund

2006-08-28  Böcker, deckare

Jag är en mycket van läsare av svenska deckare och jag har både utbildning och lång yrkeserfarenhet inom multinationella företag i området biokemi/mikrobiologi och jag följer – via den populärvetenskapliga pressen ämnen som stamcellsforskning och biomedicin – jag är som predestinerad för att tycka om Liza Marklunds nya bok – men jag gör det inte. Det är en pina att komma igenom den. Min fråga måste bli – vilka är de många som läser ”Nobels testamente” och då menar jag läser den från pärm till pärm? Säkert finns det ett antal som köper den via bokklubbar eller lånar den på bibliotek men verkligen läser den? Har någon recensent orkat läst boken i sin helhet?

Mest handlar boken om Marklunds alter ego Annika Bengtzon själv. Om hennes mardrömmar alltsedan den hemska natten i tunneln under olympiastadion (Sprängaren 1998). Om hennes relation till sin sambo Thomas Samuelsson som inte tar tillräckligt ansvar för hem- och hushållsarbetet i den nya villan på Djursholm som hon köpt för sina pengar. Hon bråkar ofta med honom om detta men mest om att han haft ett (kort) förhållande med sin medarbetare den blonda och attraktiva Sophia Grenborg. Hon förmår sig inte ligga med sin man sedan dess. Hon oroar sig för att hennes 6-åring Kalle ska bli mobbad i förskoleklassen och för att inte räcka till som mamma och yrkeskvinna. Hon får starka skuldkänslor när hon stänger av sin mobiltelefon och dagis försöker nå henne sedan Kalle knuffats ner från en klätterställning och skadat sig. Kvinnor särskilt mammor förväntas vara nåbara dygnet runt, kanske för att de vill vara nåbara det är ett bevis för att de är ”behövda”.

Hon har så stora problem att hon knappt står ut trots att hon är rikare än få andra. Hon hittade en gigantisk summa knarkpengar där hennes hittelön blev 8,5 miljoner euro! Hon köper förutom lyxvillan en lägenhet till sin bästa väninna Anna Snapphane som emellertid tycks vara en verkligt otrevlig typ, snyltande parasit och överlägsen streber i ett.

Liza Marklund vill visa att hon är påläst om stamcellsforskning och om hur vetenskapen börjar närma sig gåtan kring Alzheimers och Parkinsons. Hon vill in i forskarvärlden via Karolinska Institutet och Nobelpriset i medicin. I dess utkanter placerar hon den kriminella intrigen. Marklund lyckas få upp lite tempo och spänning när man läst 80 % av boken. Vägen dit har varit en enda lång transportsträcka. Jag tror att hon hade klarat den på mindre än 100 sidor i stället för 370! Det hade boken vunnit mycket på.
Recension i DN   (2008-12: Länken fungerar inte, däremot finns det lång intervju med Marklund om boken i Dagens Nyheter "Jag är snuskigt nöjd").

Ligaledare skjuten

2006-08-27  Nyheter & Politik, svensk

I går kväll sköts den 46-årige ligaledaren Naser Dzeljilji i Göteborg. Han överlevde men är allvarligt skadad. Han utpekas som ledare för den så kallade Albanligan i Göteborg, numera ”Naserligan”. Ligan ägnar och har ägnat sig åt allt från mord och misshandel till narkotikahandel, utpressning, indrivning av skulder och bedrägerier.
Naser Dzeljilji har varit kriminell större delen av sin tid i Sverige. Han är makedonier och kom till Sverige 1981. Då ansåg han att jobbet som diskare inte var fint nog utan försörjde sig hellre genom att stjäla plånböcker ur damers handväskor. Han dömdes för grova stölder, misshandel och vapeninnehav vid flera tillfällen fram till mitten av 1990-talet. Han var också verksam som bankomatsprängare.
Trots denna kriminella belastning fick han tillsammans med ett 20-tal andra kriminella invandrare svenskt medborgarskap i maj år 2000. Ingen av dem borde ha fått medborgarskap men en tjänsteman på Migrationsverket ordnade detta mot god betalning. Regeringen har försökt ändra besluten om medborgarskap men Naser Dzeljiljis svenska medborgarskap skyddas av den svenska grundlagen. Visst är Sverige fantastiskt, åtminstone för vissa kategorier människor!
(130803 läser jag om Naserligan på Bloggen Svensson. Bl a om hur han började med omfattande bidragsfusk sedan han skadats 2006).
(I en artikel i Expressen presenteras hur det gått för gangsterkungarna 10 år senare, )

Strängteorin ifrågasatt

2006-08-26  Forskning & vetenskap

I Times senaste nummer presenteras två böcker som allvarligt ifrågasätter den moderna så kallade supersträngsteorin.
Peter Woits ”Not Even Wrong” (de är inte ens felaktiga) som hävdar att det visserligen är kreativt att komma med nya idéer men om dessa hypoteser inte kan testas, inte falsifieras så handlar det inte om vetenskap.
Den andre boken heter ”The Trouble with Physics” skriven av Lee Smolin. Båda är modiga och risktagande forskare som vågar ifrågasätta och peka ut att ”kejsaren faktiskt inte har några kläder” (H C Andersen).
Peter Woits hemsida och Lee Smolins hemsida.

Supersträngsteorin kom för drygt 25 år sedan som ett försök att lösa fysikernas stora kris som en följd av att det visade sig att 1900-talets två stora teoribyggen, relativitetsteorin och kvantmekaniken var fundamentalt oförenliga. De passade sin tid men inte för att förklara enorma massor som till exempel svarta hål eller enormt korta tidsperioder som det första ögonblicket efter Big Bang. Supersträngsteorin avsåg att förena relativitetsteorin och kvantmekaniken.
I supersträngsteorin består allt i universum av mikroskopiska supersträngar i en tiodimensionell rymdtid. Det forskarna uppfattar som partiklar är enligt teorin svängningstillstånd i strängarna, medan universum är ett flerdimensionellt membran.
Enligt Paul Steinhardt i Cambridge är Big Bang bara en i en oändlig rad av motsvarande explosioner som uppstår mellan ”membran i ett mångdimensionellt rum”. Vår tredimensionella värld är ett slags ”lakan, som är upphängt i en hyperrymd med 11 dimensioner. Det vi uppfattar som elektroner, kvarkar och ljuspartiklar är s k supersträngar som fastnar på lakanet”.
Fatta detta den som kan. Vad man kan förstå däremot är svårigheten att testa om dessa fantasihypoteser är falska eller ej. Och kan hypoteserna inte testas experimentellt så är teorin de facto inte en del av vetenskapen.

Turkarna tappar intresset för EU

2006-08-25   Nyheter & Politik, Internationell

För ett halvår sedan stred flera av EUs medlemsländer mer eller mindre öppet om hur man skulle förhålla sig till Turkiets önskan och ansökan om att bli medlem i EU. De fanns argument för och ännu fler mot. Stora förändringar har genomförts i Turkiet under de senaste fyra åren under trycket av EU-kommissionens krav på medlemskap vilka har minskat korruptionen och gjort landet till en modernare stat. Intresset för EU har emellertid nu sjunkit kraftigt i Turkiet, delvis på grund av EUs digra regelverk, enligt en intressant artikel i Newsweek (refererad i senaste numret av Tempus). Stödet har sjunkit till 43 % och det sjunker snabbt. Det främsta skälet är Cypern. EU-kommissionen ställer stora krav på att Turkiet ska göra ytterligare eftergifter i konflikten om den delade ön. Detta sårar många turkars nationella stolthet. Många tycker också att det blir för kostsamt att följa EUs regelverk. Ett exempel är de dåliga söndervittrande ledningar för dricksvatten som måste byggas om till stora delar för att möta kravet på vattenstandard. Företagare är rädda för att Bryssels arbetsrättslagar skall hindra okontrollerat övertidsarbete och stoppa skolbarns deltidsjobbande. Säkerhets- och arbetsmiljöreglerna skulle kunna leda till konkurs för de många företag som skulle tvingas byta ut sin gamla maskinpark som tillverkades i Östtyskland för flera decennier sedan.

Bra sommardag, igen

2006-08-24  Dagbok

Efter flera dagars ostadigt väder med mycket kraftiga regnskurar har högtrycket kommit tillbaka. Idag skiner solen igen och det är 20 grader i skuggan. När jag hade sammanfattat K A Bloms "Svarta änglar i Berlin i Berlin" och lagt upp materialet på min deckarsajt skrev jag ihop en blogg om Bloms romanserie om andra världskriget (se nedan). Därefter tog jag mig en cykeltur över Söderslätts fagra nejder i det sköna solskenet och svaga vinden. Det var helt underbart och turen blev därför längre än vad jag planerat.
Åter i Anderslöv gjorde jag ett besök på Biblioteket, och ja, visst hade Linnea Jeschke en bok till mig som jag hade beställt. Den fanns på Skegriefilialen och nu är den hos mig. Jag har blivit trött (tillfälligt) på Bloms "spionböcker" om Loman och tänker koppla av med Strömstadförfattaren Gösta Unefäldts "Polisen och den beskedlige utpressaren". Det blir den fjärde boken jag läser av honom. Den är från 1987 och handlar som vanligt om polischefen i Strömstad, Gustav Jörgensson och hans kolleger bland annat den fryntlige pistolskytten Evald Larsson.
Jag tittade också in på Evas krog och jovisst, utöver dagens rätt med falukorv och potatismos så fanns det pyttipanna, stekt ägg och rödbetor, en av mina favoriträtter. När jag ätit lunch ska jag sätta mig i solstolen på altanen och läsa veckans nummer av Tempus och Veckans affärer. Min katt James sover i en stol brevid. Kan man ha det bättre?
Och sedan hände det igen. Harpan gick upp utan att behöva någon alls av de tre livlinorna! Senaste gången var den 25 maj i år. Se blogg! Borde kanske köpa en lott idag??

Romanserie om andra världskriget

2006-08-24  Böcker, Deckare

I Lundaförfattaren K Arne Bloms rikliga och långa bokproduktion ingår en serie om sju böcker under perioden 1988 till 1994. K Arne Bloms historieintresse avspeglar sig i en romanserie om Skåne som behandlar andra världskriget med utgångspunkt från Lunds och Malmös horisont och med hjälten Loman som svensk säkerhetspolis. Jag har nu läst de tre första. Var och en har sitt budskap vars gemensamma nämnare är att de svenska banden med Tyskland och nationalsocialismen avslöjas.
I ”Skuggan av en stövel” ställs frågan om alla medel är tillåtna för att avslöja nazisterna. Det menade docenten och kommunisten Holmstet i Lund. Han var en fanatiker och tyckte att ändamålet helgade medlen. Han dödade flera unga judiska kvinnor och rita hakkors i deras ansikten som ett sätt att skrika ut hur hemska nationalsocialisterna är i Tyskland och i Sverige.
Den andra, ”Sista turisten i Europa” handlar om den svenska (och tyska) rasbiologiska forskningen på 1930-talet som utövas särskilt på patienter på mentalsjukhuset Sankt Lars i Lund. Loman rapporterar om detta för sin överordnade, "Majoren" som lägger på locket. Ingenting får komma ut till offentligheten. I det stora perspektivet handlar det om att se till att tyskarna är på gott humör så att det inte blir någon invasion av Sverige.
I den tredje med den träffande titeln ”Svarta änglar i Berlin” ändrar den svenske säkerhetspolisen Loman sin inställning till det nazistiska Tyskland sedan han fått information om koncentrationslägren och behandlingen av judarna av den tyske spionen Wolfgang Apfel som i onyktert tillstånd och med skrytsamt tonfall anförtrott honom att han själv tjänstgjort i ett av koncentrationslägren i två år och därför kunde leverera realistiska detaljer om judeutrotningen.

Vänstern ut ur riksdagen?

2006-08-23   Nyheter & Politik, Svensk

Vid demonstrationen mot fastighetsskatten i går kväll var ”yrkesdemonstranten” Lilly Näslund på plats bland dem som störde demonstrationen. Det var tredje gången hon greps av polisen. Det var ungdomar från grupper som kallar sig Global intifada och Gatans parlament som försökte störa evenemanget. Global intifada säger sig vara antisionister – alltså mot judar. Tidigare har polisen ingripit mot hennes beteende utanför Israels ambassad och på 1 maj. Hon vill med våld störa demonstrationsrätten eller vara den som bestämmer vilka som ska ha rätt att demonstrera.

Tills för ett år sedan var Lilly Näslund anställd som politisk sekreterare för vänsterpartiet i Stockholm. Fram till slutet av maj i år var hon fortfarande förtroendevald nämndeman för vänsterpartiet men lämnade uppdraget sedan hon filmats i färd med att kasta en stol på en civilklädd polis på 1 maj där hon deltog i Reclaim the citys (Gatans Parlament) demonstration.

Med sådana löss under kappan är det inte att undra över att vänsterpartiet enligt två oberoende opinionsundersökningar håller på att ramla ur riksdagen. Antalet som vill rösta på dem kan mycket väl vara färre än 4 % och då blir det inga platser i parlamentet om en månad. I så fall kan väl Lilly Näslund anställas igen för att leda den ”utomparlamentariska kampen” mot den nya regeringen med nya fräscha ministrar från de fyra Allianspartierna.

Badminton

2006-08-23  Motion

Jo då, det blev badminton i kväll också. Vi blev bara tre spelare så det blev mer motion än vanligt. Och inte mer ont i axeln efteråt än vanligt. Ja, jag vet att man ska använda spänsten i handleden i första hand men axeln måste också vara med särskilt när man som jag behärskar tekniken dåligt.

Övningskörning i Trelleborg

2006-08-22   Dagbok, Familj

I dag har jag övningskört med min dotter Nilla igen. Idag var vi för andra gången i Trelleborg, innan har vi kört i Anderslöv och på landsväg. Vi började den 27 juli och detta var den 12:e ”lektionen” med mig. Det är förbluffande hur fort hon lär sig köra, båda att hantera fordonet och att lära bilkörningens teori och regler. Hon har hittills haft en lektion på bilskolan och då var jag med. De påpekanden som ”greken” Erik gjorde, tränade vi idag. Det var mycket nytt för mig också främst kring hur man kör och växlar för att köra så ekonomiskt och miljövänligt som möjligt. Det är intressant att vara privat handledare därför att det är mycket som jag nu lägger märke till i min egen bilkörning som inte stämmer längre med vad de lär ut på bilskolorna. Men så är det ju också över 30 år sedan jag tog mitt körkort. Jag var då mer än tio år äldre än Nilla är i dag och jag fick övningsköra på bilskolan under en ”skämmigt” lång tid.

Väljarna är för en borgerlig regering

2006-08-21   Nyheter & Politik, Internationell

Det var längesedan det var så roligt att läsa opinionsundersökningar som nu. Synnovate Temo har undersökt hur många som kan tänka sig att rösta på ett parti. De borgerliga allianspartierna får en procent högre resultat än de fick inför valet 2004, medan s-v-mp får 20 % lägre värden än vid förra valet. Ett tydligt språk eller hur?
Samma språk talar Skops senaste partisympatiundersökning där Alliansen får 50,3 % mot 45 % för s+v+mp.
Vilka utspel ska trötta Göran kunna göra för att vända på detta? Väljarna tycks ju inte direkt falla för hans ständigt upprepande av hur sunda som statens finanser är. De faktiska förhållanden som många av väljarna lever under och som de känner av varje dag påverkar dem mer än alla Görans siffror som dessutom ifrågasätts av många, som till exempel nivån på arbetslösheten.
Man förstår att det är oro i sosseleden, många riskerar att förlora sina välavlönade och lukrativa positioner i offentliga sektorns stora gräddfil.

Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst

2006-08-19 Nyheter & Politik, Internationell

Under veckan som gick fick vi reda på att omkring 700 lådor med inspelat material från Apollo saknas, bland annat filmen med Neil Armstrongs historiska månpromenad den 20 juli 1969. Trots att NASA har letat under ett års tid går de inte att hitta. Jag har varit misstänksam en lång tid, det har ju funnits mycket att läsa i frågan på Internet i många år.
För en tid sedan läste jag i Forskning & Framsteg (nr 6 2004) en artikel om möjligheterna att placera människor på Mars år 2030. Det ansågs där att detta var en optimistisk vision med tanke på att ”det inte går att skicka någon ens till månen förrän man har byggt tillräckligt kraftiga bärraketer. Sådana finns inte just nu, så nästa månfärd blir verklighet tidigast år 2015”.
Men om det inte är tekniskt möjligt att skicka människor till månen förrän om 10 år hur kan det ha varit möjligt att göra det för 37 år sedan? Datorn var inte uppfunnen, eller var så stora och långsamma att de inte var brukbara för en rymdfärd. Transistorn var precis uppfunnen. Men Hollywood hade stor kompetens och lång erfarenhet av att ljuga med bilder och få oss att se det vi ville se.
Avsikten var naturligtvis god, att visa att den fria världen kunde vara tekniskt överlägsen det kommunistiska Sovjetunionen och på så sätt kanske rädda något land från att hemfalla åt den lögnaktiga men så förföriska propagandan från Sovjetunionen.
Idag är väl de flesta överens om att i kampen för att rädda världen från den kommunistiska fasan var (nästan) alla medel tillåtna. Inom parantes vill jag påstå att om några decennier kommer de flesta att på samma sätt tycka att i kampen för att rädda världen från de terroristiska staterna och de terroristiska icke-statliga organisationerna så var (nästan) alla medel tillåtna. Men många uppfattar inte detta idag precis som många på 60-70-talen såg kommunismen som en världsfrälsare i stället för som dåtidens stora terrorapparat.
Slumpen gör att läser de sista sidorna i en av Håkan Nessers Van Veeteren böcker idag ” Svalan, katten, rosen och döden”. Där säger (sid. 482) kommissarie Münster till bokhandlaren Van Veeteren att när pionjären på månen försökte uttrycka sin hänförelse för den förstummade menigheten nere på jorden så blev det bara ”It’s great up here”. Det är ingenting att förvåna sig över att han inte fick till något mer hänförande och betagande. Där han stod i en hangar i en okänd militärbas i den amerikanska öknen.

Svalan, katten, rosen och döden

2006-08-18  Böcker, deckare

Jag har läst flera av Håkan Nessers böcker. Först hans senaste bok från i år ”Människa utan hund” där han lämnar sin långa serie om kommissarie Van Veeteren och hans kolleger i staden Maardam, Europa för att i stället föra in kriminalinspektör Gunnar Barbarotti (namnet efter sin italienska fader som hans mor lämnade direkt efter hans födsel).
Vidare har jag läst Nessers två sista böcker om Van Veeteren, först ”Fallet G” från 2003 och nu senast ” Svalan, katten, rosen, döden” från 2001. Kommissarie Van Veeteren har här liksom redan i ”Fallet G” lämnat sin tjänst vid polisen för att ägna sig åt sin antikvitetsbokhandel, sin nya sambo Ulrike Fremdli och sitt barnbarn Andrea som hans son Erich själv aldrig fick se innan han dog. I ”Svalan..” ställer Van Veeteren sig dock tillfälligt på den offentliga lönelistan för att kunna jaga mördaren till slut i Grekland.
Boken handlar om en seriemördare, en etablerad samhällsmedborgare och akademiker som under falska namn letar upp och stryper unga kvinnor som han föraktar och äcklas av. Det är en lång bok med vissa onödiga transportsträckor men i allmänhet riktigt spännande.

Bra sprunget av Muskot på Gotland

2006-08-17  Hästar

Vår femårige ponnytravare Muskot deltog under den gångna helgen i den så kallade Femårsbaggen i Visby på Gotland. Tävlingen började med försökslopp under fredagen. Det var två försök med totalt 18 hästar från hela Sverige. Det var en så kallad insatstävling där ägarna som ville ha med sina hästar fått betala en viss summa pengar i förskott. De tre första i varje heat + de sex snabbaste tiderna utöver dess gick till final. Denna kördes söndagen den 13 augusti. Muskot blev femma i sitt försök på nya rekordet 2.03,0 vilket väl räckte till en plats i finalen. Denna kördes söndagen den 13 augusti. Muskot kom bra iväg i finalen och höll en fjärdeplats till 900 meter kvar. Det höga ingångstempot hade tagit på krafterna men dock inte mer än att han kunde gå i mål på en sjätte plats. Han sänkte i finalen sitt personbästa till 2.01,6. Kusk var som vanligt Nilla Tomelius, nybliven svensk mästare i Kusk-SM.

På banan igen?

2006-08-16  Motion

Senast jag spelade badminton var den 1 mars i år. Då fick jag så ont i min skadade axel att jag inte velat spela mer. I måndags ringde emellertid Lars Borghem, min kollega och vän sedan flera decennier, och lockade och pockade. Jag sa ja och i kväll har vi spelat den sedvanliga dubbeln på Aura-Hallen i Malmö. Det var Vickan, Bengt-Göran, Pär och jag. Och det gick riktigt bra. Det är inte bara jag som är ringrostig tydligen. Tack till alla tre och till Lars som ordnat det hela.
Man är bara en halv människa om man inte spelar badminton varje vecka!

Få betalt för att inte släppa ut växthusgaser?

2006-08-14     Nyheter & Politik, Internationell

Jag ser fram emot ett kommande sätt att skaffa lättförtjänta pengar. I Europa finns en marknad för handel med utsläppsrätter. Till denna vill Arnold Schwarzenegger ansluta Kalifornien via avtal med Tony Blair och Storbritannien trots att USA inte skrivit på Kyotoprotokollet. Det intressanta för mig är att man i Storbritannien också tittat på möjligheten att införa individuella utsläppsbegränsningar. Personer som samlar på sig oanvända utsläppsrätter, till exempel genom att köra bil mindre skulle då kunna sälja dessa till personer som överskrider sina utsläppsbegränsningar. Hoppas att Sverige följer efter. Jag har många grannar i Anderslöv som kör långt till jobbet varje dag. Där skulle jag som huvudsakligen transporterar mig via cykel (som inte ger några utsläpp av växthusgaser alls) kunna tjäna en hacka. Hoppas att jag kan få handla med retroaktiva rättigheter också. 2004 minskade jag min bilkörning med minst 80 %. Handeln med utsläppsrättigheter kom ju till i samband med att Kyotoprotokollet skrevs under 1997 av ett 25-tal länder bland dem Sverige.

Bengt Nåjde snabbare än Henrik Skoog för 40 år sedan

2006-08-13  Sport

Henrik Skoog överraskade positivt med att bli sexa på 5000 m under avslutningsdagen vid EM i friidrott i För precis 40 år sedan, vid EM i Budapest 1966 hade Sverige också en man på sjätteplats i 5000 meters finalen. Det var Bengt Nåjde, Mälarhöjdens IK. En stor skillnad mot årets EM var att Nåjde var ensam om den prestationen. Det var Sveriges enda poängplats! Jämför med de sex medaljer vi tagit i år, varav tre guld, så förstår man hur mycket bättre Sverige blivit i friidrott.
En verklig kuriositet är att Bengt Nåjde sprang på den då verkligt gångbara tiden 13,48 som var åtta sekunder snabbare än vad Skoog gjorde idag!
Vid samma tillfälle, 1966 kom Bo Forssander åtta på 110 m häck med 14,3. Kjell-Åke Nilsson fick samma placering i höjd med 2,03. Det var allt då. Ingen enda svensk dam i någon final.
Redan i Athen 3 år senare gick det bättre med två silvermedaljer, Kjell Isaksson i stavhopp och Ricky Bruch i diskus! Den första kvinnan som tog medalj i ett EM blev Linda Haglund som 1978 tog silver i Prag. Ann-Louise Skoglund tog första kvinnliga guldmedaljen 1982 på 400 m häck.
Bild på Bengt Nåjde.  

Blöt marknad i Anderslöv

2006-08-12  Anderslöv & Söderslätt

Aldrig har Anderslövs marknad haft så många stånd som i år. Och aldrig har det regnat som i år. Just när marknaden firar sitt 30 års jubileum. Det kom 30 mm på några timmar. Jag var ute nästan så länge och blev genomblöt trots helt innesluten i regnkläder.
Jag fick titta på uppvisning av Anderslövs folkdansgille som modigt trotsade vätan, inspektera de många marknadsstånden med knallar från när och fjärran, köpa mig marknadskarameller, diskutera med Otto von Arnold, lokal politiker på kristdemokraternas riksdagslista och det bästa av allt förtära en underbara sillamacka med en kopp kaffe.

   
   
     

Medaljer av alla valörer

2006-08-12  Sport

Sedan igår eftermiddag har Sverige tagit guld (2), silver och brons i friidrotts-EM i Göteborg. Christian Olsson helt överlägsen i tresteg, Susanna Kallur nästan lika överlägsen i 80 m häck, Johan Wissman silver på 200 m och Kajsa Bergqvist brons i höjdhopp. Det har gått en sådan inflation i medaljregnet så att många är besvikna på att inte Kajsa också tog guld. Men man kan inte vinna alltid när man är i den översta världseliten och särskilt inte då konkurrenterna gör fantastiska resultat. Sverige ligger ändå på 4:e plats i medaljstriden! Före länder som Frankrike, Spanien och Storbritannien!

Silver och rekord till Wissman

2006-08-11  Sport

Bäst av allt igår: Skåningen Johan Wissman noterade nytt svenskt rekord med 20,38 och tog silvermedalj på 200 meter efter den omöjlige Francis Obikwelu från Portugal. Obikwelu kom till Portugal från Nigeria 1994 och blev 2001 portugisisk medborgare sedan Nigeria inte tagit ut honom till OS i Sydney 2000. Johan Lukas Wissman är född 1982 i Helsingborg och där bor han än idag. Gå gärna in och gratta honom via hans gästbok på hemsidan. Den låg nere men jag fick igång den genom att ringa administratören Lars Caarp. Uselt att inte ha koll på detta! (2008-12: Nu är hemsidan borta. Det vill säga adressen finns men den handlar om annat än den framgångsrike sprintern från Helsingborg. "Robban" har däremot en fin, fungerande hemsida).

Henrik Skoog gjorde ett bra 5000 meterslopp och tog sig till finalen på tid, 13,50. Christian Olsson slog till direkt i trestegskvalet med 17,51 som blev det överlägset längsta hoppet av alla. Han markerade tydligt att ”Olsson är bäst igen”. Vem vågade tro för ett halvår sedan att Kajsa och Christian skulle vara i gammal god form igen lagom till EM på hemmaplan?

Robert Kronberg, vår gamle pålitlige häcklöpare, vann klart första heatet på 110 m häck på utmärkt tid, 13,52 och är klar för semifinal. Han tycks inte bara vara i gammal fin form utan i ännu bättre form!

För övrigt kan man fråga sig om något land någonsin varit så överlägset i ett stort mästerskap som Ryssland är i EM 2006. Ryssland har tagit 20 medaljer, närmast kommer Frankrike och Tyskland med fyra var. President Putin vill ju gärna att andra länder ska uppfatta Ryssland som en stormakt. När det gäller friidrott i Europa är det verkligen så.

Fantastiska tvillingar

2006-08-10  Sport

Den mycket spännande höjdfinalen i EM i friidrott blev årets klart bästa tävling. Båda svenskarna tog sig över 2,34, för Stefan Holm var det tangerat världsårsbästa och för Linus Thörnblad personligt rekord. Detta räckte tyvärr bara till en medalj, brons för Holm.
Magnus Arvidsson lyckades inte komma över 80 m och fick därför bara göra tre kast i spjutfinalen. Rizak Dirsche gjorde ett riktigt bra lopp i den stjärnspäckade finalen över 1500 m.
Johan Wissman vann också sitt mellanheat över 200 m och delade näst bästa tiden.
Camilla Johansson kunde inte upprepa sitt goda kvalresultat i tresteg utan slutade 10:a på 13,74. Monica Svensson blev sist i gång 20 km.

Idag på förmiddagen sätter Ida Nilsson svenskt rekord på 3000 m Hinder med 9.40,31 och tar sig lätt till final.
I stavkvalet klarade sig Alhaji Jeng och Gustaf Hultgren till final på 5,60 resp. 5,55. Jesper Fritz utslagen på 5,45. Tämligen godkänt resultat för alla tre. Inte vanligt med två svenska stavhoppare i final i ett stort mästerskap.
Systrarna Kallur, helt otroliga i försöken på 100 m Häck. Susanne vinner sitt heat på 12,70 och Jenny som blir tvåa i sitt på 12,92 slår sitt årsbästa med 25 hundradelar. Tala om bra tajming!
Slutligen klarade sig Mattias Claesson vidare från 800 meters försöken på tid, han sprang bra men blev instängd och kom bara femma i sitt heat men tiden räckte bra (10:e av de sexton som kvalificerade sig).

Glädjefnatt

2006-08-09  Sport

Carro Klüft var kanske den största favoriten av alla i EM och hon vann också helt överlägset. Ändå framkallade segern fullständig gädjefnatt hos publiken som aldrig ville sluta att hylla henne men alldeles särskilt av Carro som var så exalterad att hon idag, dagen efter, nog inte kommer ihåg mycket av det som hände. Det gjorde ju inte Jimmy Nordin heller, men han hade intagit berusningsmedlet oralt, Carro skapade sitt lyckorus själv. Carro grät av glädje på prispallen, det gjorde nog de flesta svenskar som såg henne också. Fråga mig!
Andra glädjeämnen i går kväll var Emma Green som med 1,92 tog en finalplats i höjdhopp; att Kajsa gjorde det var ju självklart, men sättet hon gjorde det på!

I förmiddags överraskade framför allt Johan Wissman genom att segra på 20,66 i sitt försöksheat på 200 m och få 5:e bästa tiden. Han måste anses ha stora chanser att nå finalen. Mustafa Mohamad sprang klokt och energisnålt på 3000 m Hinder och är klar för final. Det är emellertid inte någon av stavflickorna även om jag tycker att alla får godkänt och Maria Rendin (se bild) väl godkänt med sitt nya personliga rekord på 4,30. Hon blev 13:e i kvalet och Hanna-Mia Persson 14:e, så nära men ändå inte tillräckligt.

 

Bögreklam säljer

2006-08-09     Nyheter & Politik, Internationell  

Om man tar del av svensk massmedia kan man lätt få den uppfattningen att bögar är en förtryckt minoritet som lever under svåra förhållanden. Ett helt annat intryck får man av en artikel i senaste numret av Time där bögar beskrivs som mer förmögna, mer intresserade av stil och märkesvaror och reser mer än genomsnittskonsumenten. I Storbritannien är deras årsinkomst 18000 pund högre än normalinkomsten medan lesbianer ligger 12000 pund över. Även i den homosexuella världen råder ojämlikhet. I Frankrike råder liknande förhållanden.
Detta har fått stora europeiska företag att ändra sin marknadsföring. Det italienska designföretaget D&G gör reklam med bögtema (se bild). Även om bögar är få till antalet, i Storbritannien anses de utgöra 3 % av befolkningen är de goda och köpstarka konsumenter och därför inriktas nu alltmer av reklamen mot dem. Reklam som riktar in sig mot konsumenters livsstil som bög eller lesbisk visar sig vara de som starkast påverkar ett köpbeteende och skapar märkeslojalitet, mer än att till exempel ge sken av kvalitet.
Framför allt i USA är en sådan typ av marknadsföring riskabel då den får en avvisande effekt hos icke-homofiler som ofta väljer bort de märken som associeras med homosexuella.

Idrottshistoriens största svensk?

2006-08-08   Sport

Har det funnits i hela den (moderna) svenska idrottshistorien någon man eller kvinna så överlägsen sina konkurrenter att vi beklagat att någon av dessa i ett stort internationellt mästerskap inte kunnat ställa upp eller blivit skadad? Jag vet ingen annan! Möjliga kandidater är Björn Borg och Ingemar Stenmark. Om inte så är Carro den största i den svenska historien och ser ut att bekräfta detta också idag. Med eller utan största konkurrenten Eunice Barber.

Min värdering av svenskarnas insatser hittills i Friidrotts-EM. Hittills handlar allt om försökstävlingar. Ingen svensk i final ännu.
Ej godkända:
Cecilia Nilsson Slägga
Tracey Andersson Slägga
Daniel Persson 100 m
Jimmy Nordin Kula
Joel Bodén 1500 m
Nadja Petersén 400 m Häck
Anneli Melin 400 m Häck
Beatrice Dahlgren 400m
Lena Aruhn 400 m

Godkända:
Thomas Nikitin 400 m
Stefan Holm Höjdhopp
Linus Thörnblad Höjdhopp
Rizak Dirsche 1500 m
Magnus Arvidsson Spjut
Daniel Ragnvaldsson Spjut
Camilla Johansson Tresteg

Mer än godkända:
Carolina Klüft Sjukamp
Erika Mårtensson 400 m Häck
Anna Söderberg Diskus

Carro får publiken (och mig) att jubla

2006-08-07   Sport

Friidrotts-EM startade på förmiddagen. Spänningen är olidlig inför starten på häckloppet som inleder sjukampen. Det ryktas om att Carro haft ont vid uppvärmningen. Efter två tjuvstarter kommer loppet i gång och spänningen släpper. Carro gör ett utmärkt lopp, sätter årsbästa och blir bara slagen med några tiondelar av häckspecialisten och främste konkurrenten Eunice Barber, Frankrike. I höjdhopp delar de två segern på 1,89. Så inför kultstötningen kommer antiklimax, Barber är skadad och bryter tävlingen. Samtidigt som detta mångdubblar Carros guldchanser så går luften ur tävlingen. Efter dagens fyra grenar leder Carro med 130 poäng före de två britterna, Kelly Sotherton och Jessica Ennis, två av dagens positiva överraskningar.
Andra goda svenska insatser var Erika Mårtensson till semifinal i 400 m häck på personbästa 56,75. Holm och Törngren båda lätt till final i höjdhopp och Thomas Nikitin som gjorde personbästa på 46,72 på 400 m.
Sämre gick det för Jimmy Nordin i kulkvalet. Han kom på 27:e plats – långt efter de 12 som gick till final. Han togs senare på kvällen omhand av polisen sedan han uppträtt kraftigt berusad utanför sitt hotell - iförd sin landslagströja.

Beck - Skarpt läge

2006-08-07   Film

En ny spännande Beck-film med Peter Haber och Mikael Persbrandt där den senare i rollen som Gunvald Larsson visar andra sidor än vi är vana vid. Som vanligt såg vi den på den intima och bekväma Grandbiografen i Trelleborg.
Ett mord och två fall av kvinnomisshandel, i det ena fallet är Gunvald Larsson själv inblandad via sin yngre syster.
Två kvinnor misshandlas och två män dör, en blir mördad och den andre tar livet av sig. En tredje man kommer troligen att fällas för mord. De båda kvinnorna får all hjälp de behöver och förefaller kunna komma tillbaka till ett normalt liv. Är det i dag i Sverige männen som är de största offren för kvinnomisshandel? Det finns hjälp åt kvinnor i institutionella former, både frivillig och offentlig (kommunal) sådan men finns det hjälp också för männen?

Guldmedalj till avelstoet

2006-08-06   Hästar

Vår häst Mirella II har varit på Skånes Russelavelsförenings utställning i Tomelilla. Där bedömdes bland annat ston, fyraåriga och äldre som inte fölat.
Mirella fick enligt bedömningsprotokollet 40 poäng vilket räckte för en medalj av ädlaste valör. Hon bedömdes som ”feminin”, ”ha vackert huvud och väl ansatt hals” och ha en ”energisk” skritt. Nu är Mirella inte bara en utmärkt ponnytravhäst utan har också högst betyg som avelssto. Ett stort tack till Sanna Langmarker som visade Mirella så professionellt för domaren.

Ge Somalias talibaner enchans!

2006-08-05   Nyheter & Politik, Internationell

Somalia har i 15 år präglats av krig mellan olika fraktioner, stammar och etniska grupper. Staten har kollapsat totalt och det är anarki som råder. Ingen offentlig service finns. Det finns ingen tillgång till vatten bara om man vill köpa det privat. Ska du till sjukhus måste du ta med en egen madrass att ligga på och eget bränsle till generatorerna.
Visserligen har hjälporganisationerna öst in bistånd men det mesta har gått till tjuvaktiga krigsherrar. Västvärlden har hjälpt till och satsat stora mängder pengar på att bygga upp en somalisk övergångsregering och riksdag som i april för första gången samlades på somalisk mark – dock ej i huvudstaden.
Nu har de så kallade shariadomstolarna (ICU) tagit makten och bildat ett parlament, de Islamiska domstolarnas råd som utnämnt Hassan Dahir Aweys, en hårdför muslimsk shejk till ordförande. Den tidigare övergångsregeringen är nu inte mycket värd och de flesta har avgått.
Det sägs att ICU, en folkrörelse byggd kring traditionell islamisk sharia samlade ihop vapen och körde omkring i sina jeepar med automatvapen monterade. På 15 dagar lyckades de med mer än ingen annan på 15 år säger en FN-tjänsteman.
Man måste ju verkligen fråga sig vad det var som ICU kunde erbjuda och som så väl emottogs av folket. Jo, samma islamism som talibanerna i Afghanistan kom till makten på för 10 år sedan, det vill säga en hård, wahhabi-inspirerad islamism. Det är tydligen detta enormt strikta och förtryckande styre som en majoritet av Somalias folk vill ha, som innebär dödsstraff, stympning av händer och fötter och ett totalt förtryck av kvinnor.
Men varför ska vi som vill leva på annat sätt fördöma detta? Låt människor leva efter de regler de finner bäst. Om den nya regimen får vara i fred för västvärldens ”hjälp” så kan det kanske åter byggas upp en statsapparat som kan få slut på anarkin, kriminaliteten och de ständiga stamkrigen mellan olika krigsherrar.

Friidrotts-EM snart på gång

2006-08-04   Sport

Redan från början på måndag förmiddag den 7 augusti (som tillika är min äldsta dotters födelsedag) blir EM i friidrott högintressant. Allra först ut är Carolina Klüft med sjukampens 100 meter häck klockan 10.10, en nog så viktig gren som inte varit Carros bästa under säsongen. Men jag tror starkt på henne. En timme senare fortsätter sjukampen med höjdhopp. Troligen kommer man då att redan ana vem som kommer att ta guldmedaljen.
Tio minuter senare startar släggkvalet för damer där jag naturligtvis hoppas att årets svenska mästarinna och rekordhållare Cecilia Nilsson såväl som Trelleborgs eget unga löfte Tracey Andersson ska klara sig till finalen, men det kommer att bli mycket svårt!
Tre svenska kvinnor springer försök i 400 m häck, Erica Mårtensson, IF Göta, Anneli Melin, IFK Helsingborg, Nadja Petersen, Huddinge AIS. De är många men troligen överlever ingen av dem försöksomgången.
Under förmiddagen ska också Malmös Daniel Persson springa 100 meters försök.
Kvällspasset inleds med spjutkval med det nya svenska ässet Magnus Arvidsson. Daniel Ragnvaldsson, detroniserad mästare är också med.
Det blir också spännande höjdhoppsförsök med tre svenska deltagare Stefan Holm, Linus Thörnblad och Staffan Strand. En bör väl i varje fall ta sig till final!
Nästa vecka blir verkligen kul att se framemot!

Ingen hjälp åt grannen utan en peng till Nuder

2006-08-03   Nyheter & Politik, Svensk

I landet med världens högsta skatter – frånsett vissa "skurkstater" - det vill säga Sverige blir det med nödvändighet viktigt för alla människor att försöka minimera skatten. Nu har detta också bevisats i en undersökning som visar att Sverige ligger i toppskiktet i Europa när det gäller svartarbete. Skatteverket har själv kommit fram till att staten förlorar hundratals miljarder kronor varje år på arbete som inte deklareras öppet. Det är uppenbart att regeringen nu i sin girighet att få in ännu mer pengar att bestämma över gått över en gräns över vilken det i praktiken kommer in mindre pengar till staten. Men för Jan-Erik Beckman, enhetschef på Skatteverket, så är detta inte en tankeställare att sänka skatten – trots att undersökningen också visar att landet med lägst svartjobb, Schweiz, också är landet med lägst skatt -, utan han vill i stället stärka kontrollen så att ingen kommer undan de giriga fogdarna och regeringen kommer att anställa 420 personer för detta. Beckman är också orolig för att ”vänner och grannar hjälper varandra”. Det är lätt att de glömmer att skicka en stor summa pengar till Pär Nuder var gång som grannsämjan på detta sätt stärks.

Bättre eller sämre väder på gång

2006-08-02   Dagbok

Äntligen blir vädret ”bättre”. Under en normal sommar skulle man ha sagt att ”sämre” väder är på gång, men aldrig har vi väl så längtat efter regn som efter en julimånad som varit den varmaste i mannaminne och nästan helt utan nederbörd. Idag på morgonen är det ”bara” 14 ºC (mot över 20 ºC) förra veckan, barometern ligger på 749 mm Hg, det vill säga ett rejält lågtryck. I natt åskade det ordentligt över Söderslätt, elektriciteten försvann temporärt och det har kommit 30 mm regn! Och det regnar fortfarande. Temperaturen inomhus har sjunkit till angenäm nivå. Det går att arbeta vid datorn i mitt arbetsrum på andra våningen utan att kläderna klibbar vid kroppen även när man är nyduschad.

Superman returns

2006-08-01   Film

Vi har blivit så nöjda med den lilla gemytliga biografen Grand i Trelleborg så att nu har vi varit där och sett ännu en film, Superman Returns, Officiell hemsida (för mindre än två veckor sedan såg vi Pirates of the Caribbean 2: Död mans kista).

Det har gått fem ”Stålmannen” filmer tidigare, senaste var 1987. Det är verkligen en bra och gripande film och absolut sevärd åtminstone för en 40-talist som nästan är uppväxt med serietidningen Stålmannen, Clark Kent och Lois Lane. Den har religiösa övertoner med fadern som sänder sin ende son till Jorden för att leda människorna till godhet.
Han växer upp hos en enkel bondfamilj och de ger honom namnet Clark Kent. Han blir världens räddare! Men när astronomer påstår att de har hittat bevis på att hans hemplanet, Krypton, fortfarande existerar, överger han jorden för att återvända hem. Brottsligheten har gått upp i storstaden Metropolis, och Stålmannens klassiska fiende Lex Luthor har släppts från fängelset. Men fem år senare, när världen har gett upp hoppet om att någonsin få se honom igen, landar han på jorden - Superman är tillbaka!
Han återvänder till sitt jobb som journalist, som den tafatte, lite töntige Clark Kent. Och kvar på tidningen finns Lois Lane, hans stora kärlek. Lois Lane har gått vidare med sitt liv och har man och en son som redan har Stålmanskrafter och med tiden ska bli nästa generations Stålman. Kvar finns också Lex Luther, hans gamle ärkefiende, i full färd med att erövra världen.
Att vi valde tisdagsföreställningen beror på att man som prenumerant på Trelleborgs Allehanda får ett ”Lustkort” som berättigar till olika rabatter, på Grand är det ”gå två för 80kr”.
På Grand kan man boka biljetter i förtid. Det lustiga är att man inte kan göra det via Internet utan med telefon. På biografens webbplats finns det däremot en utmärkt manual hur man ska gå tillväga när man ringer och bokar! Du kan läsa här!

sidans topp