Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Religionen fruktar vetenskapen

 2007-08-31  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
Inte behöver väl det europeiska vetenskapliga centret CERN frukta konkurrensen från den katolska kyrkan? Det är ett välkänt fenomen att den katolska kyrkan är på marsch tillbaka samtidigt som naturvetenskapen inte på sekler haft en sådan stark period av positiv tillväxt någonsin som det senaste decenniet. De muslimska oljestaterna har anledning att frukta CERNs avancerade energiforskning.
Boken handlar om hur en forskare lyckas framställa och förvara mängder av antimateria och genomföra kontrollerade experiment som ger upphov till enorm energiutveckling. Forskarens mål är att experimentellt bevisa att materia kan skapas av Intet och menar sig därmed kunna bevisa Bibelns skapelseberättelse. Han vill därmed förena naturvetenskapen med religionen.
Dan Brown skrev ”Änglar och Demoner” år 2000, men den översattes till svenska först 2005 och därför kom den ut efter ”DaVincikoden” även om Browns skrivordning var den motsatta. Davincikoden läste jag i januari 2006 och såg filmen ett halvår senare.
Men naturligtvis är boken full av hedniska och kristna symboler som bara Harvardprofessorn Robert Langdon kan tolka och som ska visa vägen till den plats där en sinnesjuk och överspänd person gömt den antimateria han stulit från CERN. Langdon har en ung kvinna till hjälp, CERN-doktorn Vittoria Vetra, och särskilt de mycket suggestiva symbolerna som tillskrives Illuminati, en organisation som sägs stå Frimurarlogerna nära. Så kallade ambigram – ord som kan läsas både rättvända och upp och ner – av de fyra elementen, jord, eld, luft och vatten, spelar en stor roll i jakten som främst utspelar sig i Vatikanstaten i Italien.
Boken är på många sidor, men går snabbt att läsa, den är spännande och innehåller många spektakulära för att inte säga övernaturliga moment. Jag läste den under min semestervistelse i Tunisien i augusti 2007.
Det finns en ambigrammaskin som kan göra ambigram av vilket ord som helst.

Sol, Medelhavsutsikt och café au lait

 2007-08-29  Resor, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Vi hade ett "all-inclusive" arrangemang med Apolloresor i Sousse i Tunisien. Mottagandet i passkontrollen i Monastir dit vi anlände trötta på kvällen blev inte så lyckat beroende på informationsbrist från Apollo. Det kändes nästan som vi var i gamla DDR. Annars var havet vackert och varmt, polen lagom tempererad och lagom djup, jag har aldrig badat så mycket under en vecka. Utsikten från rummets balkong var bedårande, solen sken från en blå himmel alla dagar utom den första. Vi tillbringade många timmar vid poolen och där var bekvämligheten av hög klass. Gratis liggstolar med mjuka madrasser. Parasoller och många palmer som skydd mot solen - när så behövdes. Många böcker hann både jag och döttrarna plöja igenom.
Frukosten var OK, som fransktalande land erbjöd hotellet riktig café au lait som jag älskar, tomater och fräscha baguetter. Den övriga maten var emellertid inte att hurra för. Gratisdrycker som öl och drinkar kunde man också vara utan. Ingen internationell klass alls. Det positiva var att vi inte gick upp i vikt under veckan, snarare tvärtom. En del av mina synpunkter känner jag igen då jag läser om Riadh Palms Sousse på Reseforum.
Så beskriver hotellet sig själv på sin sajt.
Bloggar från tidigare semesterresor med döttrarna, Mallorca, Sunny Beach (Bulgarien).
Några bilder på de tre resenärerna.

     
 Bedårande utsikt fån hotellbalkongen   Bertil poserar i Palmernas skugga  Nilla och Lina har bunkrat upp på Kastrup inför avresan
     
 Nilla i la Piscine (i nyinköpta solglasögon)  Nillas favoritlunch (och middag), pasta och grönsaker  Bertil och Lina på promenad i den stekheta värmen
     
Det finns inga oskyldiga. Det finns bara olika grader av ansvar (Lisbeth Salander). Lina läser Stieg Larsson.  Bertil läser Kvinna i grönt utan att distraheras av bakgrunden  Det bekväma och ändamålsenliga poolområdet
     
 En skön badnymf i Medelhavet  En ny poseringsbild av 64-åringen  

En vecka på Riadh Palms i Sousse

 2007-08-22  Resor, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Resfebern ökar. Om två timmar åker jag med mina två döttrar till Kastrup för att ta planet till Tunisien och en veckas semester. Vi ska till Riadh Palms i Sousse vid den södra Medelhavskusten. Stranden lär ligga alldeles i närheten av hotellet (bild)och poolen är fin.
Den tuniska ölen Celtia, som är som svensk mellanöl, lär serveras kall från tidig till morgon till sen kväll och helt gratis eftersom vi betalt för ”all inclusive”. Det är tur att jag gått ner i vikt av allt utomhusarbete jag drabbats av sedan vi flyttat till Gränsbo.
Enligt vad jag hört av besökare så kan bartendern bara blanda två drinkar San Francisco och Gin & Tonic. Tur att man gillar en av dem i varje fall. Man får hoppas att de har kaffe också, åtminstone till frukost.
Bloggar från tidigare semesterresor med döttrarna, Mallorca, Sunny Beach (Bulgarien).

Nya framgångar på travbanorna

 2007-08-21  Familj, hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
De två senaste veckorna har det varit fart på tävlingsfronten.
Söndagen den 12 augusti var det dags för Halmstads travbana. Vår egen Muskot hade sällskap i transporten med Sanna Langmarkers "Ljungens Pirat". Muskot (bild) deltog i två lopp och blev 2:a resp. fyra medan Ljungens Pirat vann sitt lopp, det vara Sannas och Piratens första seger. De vann täcke, pokal och prispengar kr (bild). Glädjen var stor i bilen på hemfärden.
I söndags var det dags för travet i Tingsryd. Denna gång var det Romeo som var sällskap åt Muskot. Romeo är Ung Jägersros häst som Nilla kört tidigare. Muskot blev 2:a i sitt lopp, förlorade efter målfoto, trots att han sänkte sin bästa kilometertid med 1,1 sek till 2.00,2 - så nära drömgränsen! Det var ett långt lopp över 2400 m, första gången han gått så långt så han var rejält trött på slutet. Romeo kom femma, förlorade två platser på en kort galopp strax före mål, men tycktes vara nöjd med det.
I fredags kvalade vårt dräktiga sto Mirella eftersom hon på grund av skada inte tävlat på ett år. Hon kördes av Charlotte "Loppan" Ahlström, och för henne var det premiär för att köra russ, monté har hon hållit på med ett tag redan.

Borgmästare belönar viktminskare

 2007-08-19  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan   
I den lilla italienska alpstaden Varallo Sesia (bild) i Regionen Piemonte oroar sig borgmästaren över sina medborgares allt tjockare midjor. Han beslöt att göra något åt detta och erbjöd pengar i belöning åt de som går ner i vikt. De som vill vara med väges in och får dietråd. De som tappar tre kilo på en månad får 50 euro och ytterligare 100 euro om de fortfarande håller vikten efter tre månader.
Själv ska han föregå med gott exempel sedan hans son kallat honom ”jättemagen”.
Italiens hälsominister Livia Turco vill sprida initiativet över hela landet eftersom allt fler italienare överger den traditionella medelhavsdieten till förmån för skräpmat.
Artikeln i The Guardian översatt i Tempus nr 33 2007.
Något för Ulf Bingsgård, Åke Svensson och Catherine Persson (ordförandena i kommunstyrelsen) att ta efter i Trelleborg?

Anderslövs Marknadsfest

 2007-08-18  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan   

Solsken och torra vindar gav en annan inramning till årets Anderslövs marknad än förra året då en stor del regnade bort. De enda som blev våta var de tappra "anderslövare" som frivilligt dök i vattentunnan för 20 kr, så fort som någon lyckades träffa måtavlan med en boll. Hästkapplöpningen ville många prova på under marknadsgeneralen Johans Nilssons ledning. Det fanns mycket att köpa och titta på i de många stånden. Fyaåriga Sheena Wallin sålde sina avlagda nallar utanför nedlagda Evas krog.
Anna-Lena Lindberg visade upp sina romantiska hälsningsstenar som kan beses på sajten Möss & Annat . Samsades om utrymmet gjorde DesignFrida och Casos Hemstickat med Caroline och Sofia (ej på bild). På ljugarbänken i solskenet hittar vi kolonisten och ungkarlen Egon, Markus från Anderslöv och vännen Gert Olsson från Söderkulla. I vimlet sågs nya medlemmarna i Dixies Linedance som hade en uppvisning på förmiddagen på dansbanan i trädgården vid Gästis. Se många bilder här.

     
 Anna-Lena från Hönsinge   Trängseln var stor på marknadsgatorna  Johan Nilsson, årets ordförande i marknadskommitté
 Driver annars Johans Järn i Anderslöv
     
 Tar det lugnt på ljugarbänken vid Torget  Samsades och var glada, Frida och Caroline  Cissi AallFlood och Ebba Johansson skötte Nallelotteriet
     
Linedansare: Eva Håkansson, Lena Hansson och Ulla Hovi  Glada sillamacksproducenter (liksom 2006)  Annorlunda hästkapplöpning med glass i pris
     
 Sheena Wallin höll egen marknad  En lång kö utanför bankomaten  Jonas Christensson väntar på ett dopp

Brunners missfoster

 2007-08-17  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
I dagens Trelleborgs Allehanda recenserar Crister Enander (bild) en bok av Ernst Brunner. Den heter ”Yngling på guld” och handlar om en välplanerad kupp mot Nationalmuseum i Stockholm år 2000. Enander kallar boken för ”ett grandiost misslyckande”.
Jag tycker att recensionen är ett ”grandiost mästerverk”. Språkvirtuosen Enander har gjort ännu en intellektuell prestation på hög nivå.
Exempel: ”Det svider snart i hjärnan av snubblande syntax, syftningsfel och en okänslig meningsbyggnad som närmast påminner om en tondövs desperata försök att dansa foxtrott”.
Slutklämmen: ”Det är ingen deckare han har skrivit. Det är ingen roman värd namnet. Det är en litterär katastrof, ett pretentiöst missfoster till bok.”
Enander skriver numera gärna i Tidningen Kulturen. Där får man 55 interna träffar på Enander. Det senaste är en kritisk recension av Maja Lundgrens bok Myggor och tigrar. Läs den!
Jag har tidigare skrivit blogg om Crister Enanders recension av en bok av före detta kommunistkramaren Thomas Nydahl.
Det är intressant att TA valt att matcha recensionen med en intervju av Brunner som Lisa Boda gjort. Där säger Brunner att han är ”sårbar och ångerköpt” och inte har så gott självförtroende som det verkar. Hur ska han klara av att läsa Enanders artikel?
(läser idag 120817, en artikel i Aftonbladet från juli 2007 ”Nu lägger de stora författarna av”. Han har tydligen fått nog efter många usla böcker.)
(läser i dag 130803, om "Ernst Brunner, pretentiös slarver", på Faktoider.)

En kurd är en person med kurdiska släktingar

 2007-08-16  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan 
Vad är en kurd?
Är det en kurdisk medborgare? Knappast, det finns ingen erkänd nation som kan dela ut kurdiska medborgarskap.
Är det en person som bor inom ett visst geografiskt område? Men det finns inget sådant område vars gränser är oomtvistade.
Är det människa med en viss genetisk kod, det vill säga en specifik ras? Inga vetenskapliga undersökningar har mig veterligt gjorts för att kunna säga ja på denna fråga.
Är det en människa med en viss religion, precis som det kan finnas kristna, muslimer och buddister? Men det finns kurder med olika religioner.
Är det en person som talar kurdiska? Det finns emellertid inget fastlagt kurdisk standardspråk. I Irak använder kurder i norr latinska bokstäver, i söder arabisk skrift och kurder i före detta Sovjetunionen skriver med kyrilliska bokstäver. Det finns få egna litterära verk.
Det närmaste man kan komma är nog att betrakta som en kurd en person som tillhör en släkt som kallar sig kurdisk.
Frågan är aktuell just nu efter terrordådet som dödade minst 200 människor i norra Irak. De flesta som dödades var yazidier, en urgammal religiös sekt. De talar kurdiska och har en religion som är äldre än islam och har egna kulturella sedvänjor. Sunnimuslimer i Irak räknar yazidierna till ”de otrogna”, det vill säga mot vilka jihad, det ”heliga kriget” ska bedrivas. Kurderna kallar dem för ”urkurder” men vill egentligen inte veta av dem.
Sedan jag skrivit denna blogg ser jag att frågan ”Vem är en kurd?” också ställts och diskuterats på ett forum på en kurdisk nättidning på svenska, Komar.se.

Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden

 2007-08-15  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Genetiska studier tyder på att jordens befolkning kan härledas till en liten population av människor som för 75000 år sedan levde i Östafrika. Den moderna människan var fullt utvecklad redan för 200 000 år sedan men förmodligen bara i fysisk bemärkelse. För 60-80000 år sedan när våra förfäder tog det stora kreativa steget framåt och lämnade Östafrika gick istiden in i sin hårdaste period. Ismassorna sög vattnet ur atmosfären och Afrika drabbades av svår torka. Resultatet blev en hård selektering av människor och djur. Bara de som bäst kunde anpassa sig överlevde. Människor med den högsta mentala förmågan överlevde, alla andra gick under. De utvecklade nya idéer, vapen, verktyg och till och med konst. Bara de skarpaste hjärnorna kunde klara utmaningarna och kanske är det därför vi kan följa vårt gemensamma stamträd tillbaka till några tusental människor som levde i Östafrika vid denna tidpunkt.
Verkligen en intressant teori som enligt många forskare har starkt empiriskt stöd. Kanske är det så att människans utveckling sker i stora hopp som tvingas fram av extrema förändringar i den yttre miljön.
Se artikel i Illustrerad Vetenskap nr 11 2007.
Mer information: National Geographic, National History Museum.

Cykeltur med Radio SMF

 2007-08-13  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan 
För två dagar sedan kom världens ösregn med blixtar och åska. Vi fick minst 60 mm, mer kan inte regnmätaren mäta, och vi fruktade översvämning av innergården. Det blev akut utryckning för att gräva ”diken” så att vattnet kunde rinna undan.
Idag är detta glömt. Det är solsken, blå himmel, svag vind. Jag cyklar till Klagstorp, Vallby, Stora Isie och Östra Torp och därefter åter hem via Hemmesdynge. Utsikten är underbar över det böljande Söderslätt, den blå Östersjön och alla kyrkorna jag passerar. På Perssons Livs i Klagstorp inhandlar jag hemmagjord leverpastej och gurksallad. Jag lyssnar på Radio SMFs sändningar på Trelleborgs Närradio och gläder mig över att radion ska vara stängd i tre dagar. Under tiden ska de nämligen sätta upp en dubbelt så hög antenn så att även vi i Äspö kan lyssna utan störningar! Radio SMF står för Söderslätts musikförenings radiokanal, adress Strandgatan 20 i Trelleborg.
Om Radio SMF har Jan Troell gjort en film ”92,8 MHz - Drömmar i söder”.

Smalmaten finns på barnmatshyllan

 2007-08-12  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan 
Baby eating är den senaste metoden för unga kvinnor att hålla vikten enligt en artikel i dagens Aftonbladet. Det låter mycket troligt, det finns nog inga maträtter som är så vetenskapligt utformade vad gäller näringsrikedom, kaloriinnehåll och smaklighet som den mat som produceras för små barn. Den är dessutom sterilt förpackad, har lång hållbarhet och är lätt att ta med sig till arbetet eller på resor. Nu blir det konkurrens i småbarnshemmen om vem som ska äta barnmaten. Det måste också bli ett stort lyft för barnmatsproducenterna som kan förvänta sig stora försäljningsframgångar. De är nog mer än nöjda över att få gratisreklam från storheter som Jennifer Aniston (bild, känd från Friends och äktenskap med Brad Pitt) och Reese Witherspoon (Vanity Fair).
En intressant nyhet för en gammal Felix- och Findusmedarbetare som jag.
Findus, numera Nestle barnmat och Felix, sedan länge Semper barnmat.

Rysk "månlandning" under Nordpolen

 2007-08-11  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan 
För en vecka sedan, den 2 augusti, placerade en rysk expedition en rysk flagga i titan i den gula sanden 4200 m under havsytan vid Nordpolen. Det var den första bemannade expeditionen dit utförd av en polarflotta inga andra länder kan matcha. ”Det är som att placera en flagga på månen” menar Rysslands arktiska institut. Detta kan bli en nyttig påminnelse om det världsledande tekniska kunnande och det mänskliga snille som fortfarande står till Rysslands förfogande för alla som brukar hävda landets underutveckling och klantighet.
Ryssland inleder en guldrush under isen. Arktisområdet har mycket stora förekomster av olja och gas, viktiga mineral plus fisk. I takt med den globala uppvärmningen blir dessa naturresurser alltmer tillgängliga. Medan isen smälter blir striden om vem som äger vad allt hetare. Det är fem länder inblandade; förutom Ryssland är det USA, Kanada, Danmark (som bevakar Grönlands intressen) och Norge. De har vardera en ”ekonomisk zon” på 200 sjömil (370 km) sig tilldelade i enlighet med FNs havsrättskonvention. Frågan är bara varifrån zonen ska räknas. Ryssland hävdade 2001 att dess kontinentalsockel sträckte sig norrut in i Arktis. Ryska myndigheter förfäktade att Lomonosovryggen, en undervattensbergskedja, utgör en fortsättning på Rysslands landmassa och därför har Ryssland rätt till en större bit av kakan. Danmark å sin sida satsade 2004 tjugofem miljoner dollar på att försöka bevisa att Lomonosovryggen är ansluten till Grönland.
Artikeln finns i The Economist och är översatt till svenska i Tempus nr 32 sidan 5.
Mer om den kommande arktiska guldruschen i Business Week och om Rysslands allt större internationella ambitioner i The Economist.

Intyg om arbetsförmåga i stället för sjukintyg

 2007-08-10  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
Det nya förslaget om sjukskrivningsregler, se DN idag, särskilt vad gäller långtidssjukskrivna väcker debatt. Denna debatt tycks ta sin utgångspunkt i att det är en ”belöning” eller åtminstone rättighet att slippa arbeta. Därför menar man att förslaget försämrar villkoren för människor i Sverige. Men i många fall kan det vara precis tvärtom. En människa som inte trivs på sin arbetsplats därför att arbetsuppgifterna är för svåra beroende på att den inte fått rätt utbildning eller har en chef som är otydlig och inte kan leda och planera arbetet mår inte självklart bättre av att månad efter månad gå hemma, ständigt tänka på vad som gick snett på jobbet och bli alltmer deprimerad. Vad den människan behöver är hjälp att så snart som möjligt få ett nytt jobb med lämpliga arbetsuppgifter så att självförtroendet kommer tillbaka och åter kunna leva som en ”hel” människa! I många fall är det de långa sjukskrivningarna som skapar depression och känsla av utanförskap, inte tvärtom.
Sedan finns det personer som är sjukskrivna därför att de helt enkelt vill ägna sitt liv åt något annat än arbete. Kan de hitta något som är mer meningsfullt i livet än att arbeta så är de bara att gratulera. Men självklart ska de inte leva på våra skattepengar. Sin försörjning får de klara själva!
Tidigare artikel i DN ”Tidsgräns för sjukskrivningar”.

Bögjävlar

 2007-08-08  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan 
En av författarna till Bögjävlar som nyligen kommit ut (sic!), Tomas Hemstad, säger i ett av de chattliknande samtal som ligger mellan de fem artiklarna att: ”Jag skiter faktiskt i hur straighta tar emot den här boken.” Då jag är en av den straighta mansmajoriteten kan jag därför påstå att: Lågt självförtroende, fysisk svaghet och rädsla är egenskaper som bögen tycks bära med sig. Boken handlar mycket om att bögarna, eller puggorna som de vill kalla sig, själva måste börja med att skaffa sig en självrespekt i stället för att försöka efterlikna den straighta mannen, majoritetsmannen. Roger Wilson skriver om att respekt från samhället måste börja med att bögen skaffar sig självrespekt. Att känna respekt för att vara en man som vill ha sex med män och med rätt att prioritera ligg med så många män som möjligt även anonyma. Toleransen från andra ska inte uppnås genom att låtsas vara någon annan. Den bild av sig själva, som de kallar ”bögen version 2.0” och som lanserats under de senaste fem åren, som den som längtar efter partnerskap, äktenskap och adoption av barn känns mycket obekväm för de fem personer som tillsammans skrivit boken Bögjävlar och detta är bokens budskap. I slutet av boken säger Roger Wilson att riktiga bögar är barnlösa. Allt med barn är heterokultur.
Två avsnitt handlar om bögmode och popmusik. De ”arga” bögarna äcklas av ”schlagerbögarna” och deras devota beundran för Carola.
Jag lär mig om respektlösheten och rädslan men mer förstår jag inte. Det största hindret för förståelsen är Tomas Hemstads avslöjande att det bara finns exakt en skillnad mellan ”oss och straighta män. De föredrar fitta framför kuk. Allt annat är hittepå. Identitet är hittepå”. Ett sådant tänkande avslöjar en graverande okunskap om människan och dess biologi, historia och framtid.
Tilläggas kan att i Skåne använder vi ordet ”pugga” dialektalt för groda. Ordet kommer från danskans pugge. På Svenska invektiv får man veta att pugga är ett ålderdomligt uttryck för en liderlig, kåt, sexuellt besatt kvinna.
Recensioner i SvD, HD, DN, Borås Tidning, Tidningen Kulturen, Bloggrecension.
Blogg om Bögjävlar.
På bilden syns författarna (från vänster): Daniel Björk- skribent, delägare och redaktionschef på modetidningen Rodeo, Tomas Hemstad - skriver för Nöjesguiden och Kom ut, Stefan Ingvarsson - Redaktionsledare på bokförlaget Modernista, Petter Wallenberg - ska inte förväxlas med sin namne Petter och Roger Wilson - anställd på Sveriges Radios kulturredaktion.

Han älskar med hans fru

 2007-08-07  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Det är snarare regel än undantag att tidningsskribenter idag inte vet när de ska använda hans eller sin. Se Wikipedias lilla grammatik (3:3).
Flera skribenter skiljer inte på sin och hans, sin och hennes eller sin och deras. I Tempus som jag läser regelbundet sedan över 15 år, hittar jag ofta felaktiga översättningar av det reflexiva pronominet sig i possessiv form. Till för några år sedan skrev jag flera gånger till tidskriften och påpekade felaktigheterna, möttes inte av något översvallande intresse och gav upp. Nu ser jag i Forskning & Framsteg nr 5 2007, sidan 41, att särskilt bland ungdomar i Stockholm, Göteborg och Malmö håller sin på att försvinna. Det påstår i varje fall språkforskaren Sofia Tingsell från Göteborg. Hon tror att det är ”en trend som kommer att sprida sig” och med det menar hon förmodligen att vi som fortfarande skiljer på hans och sin blir allt färre, vi som skiljer mellan: ”Olle säger till Klas att han älskat med sin fru” och ” Olle säger till Klas att han älskat med hans fru”. Artikeln kan läsas här. Orsaken att ungdomar inte skiljer mellan dessa två olika betydelser antar jag är att de i skolan idag inte lär sig skillnaden tillräckligt väl – kanske inte ens deras lärare själva kan. Troligen kommer den första utsagan i framtiden att bli ”Olle säger till Klas att han älskat med sin egen fru” om man nu tycker att det är viktigt att skilja på de två fallen. Några fler klagobrev till Tempus blir det emellertid inte för min del. Den tiden tycks vara förbi.
(idag, den 16-08-06 ser jag att länken till Sofia Tingsell är bruten. Rätt: Sofia Tingsell, Hon har också skrivit, "Reflexivt och personligt pronomen. Anaforisk syftning hos ungdomar i flerspråkiga storstadsmiljöer". )

Nyfikna släktingar på besök

 2007-08-06  Dagbok, Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Helgen gick i släktens tecken. Många är nyfikna på vår gård och våra hästar. I lördags kom min frus syster, svåger och systerdottern Nina som normalt bor i Stockholmstrakten men som under sommaren mest är i sommarstugan utanför Båstad. Med sig hade de också Ninas ostyriga valp, Texas.
Vädret var soligt och varmt båda dagarna, söndagen nästan för het och för ovanlighetens skull inte en droppe regn.
I går var det min släkts tur från Höganäs. Min dotter Desiré, Fleming och de två barnbarnen Johanna och Joel. Till Johannas stora glädje sadlade Nilla en av de inhyrda hästarna så hon fick rida runt i paddocken. Jag passade på att gratulera Desiré som fyller år i morgon.
Trots besöken hann vi med att påla färdigt ”sommarhagen” och jag ta en ljuvlig cykeltur söderut i solskenet och den svaga sydvästan. I dag ska det bli ännu varmare lovar Radio Kristianstad, upp emot 28 grader på eftermiddagen!

Risky Business hos den nya böggenerationen

 2007-08-04  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  
En forskare vid Malmö Högskola, Ronny Tikkanen, har frågat ut 2500 ”män som har sex med män” om bland annat kondomanvändning inom ramen för sin avhandling: Risky Business? – en sociosexuell studie av män som har sex med män. Bara 40 % av de män som har sex med män och är under 25 år använder kondom medan 60 % av de äldre bögarna gör det. Forskaren anser att detta är ”en oroande utveckling” att så många har ”oskyddade analsamlag”. Personligen finner jag det märkvärdigt att inte alla vill skydda snoppen med en kondom, analöppningen används ju som bekant också till avföring och vem vill väl komma i kontakt med den?
Jag har börjat läsa den mycket omtalade boken ”Bögjävlar” (se också min blogg) och där finns en möjlig förklaring till att yngre bögar har ett annat beteende. I det andra bidraget i boken skriver reportern och webbredaktören Roger Wilson om den homosexuelle författaren Bengt Martin som var den förste som kom ut tillsammans med sin man Hans i Lars Ulvenstams diskussionsprogram Storforum 1968.
Roger Wilson pekar på de unga bögarnas historielöshet. Ålderssegregeringen är stenhård hos den yngre böggenerationen som ser sig vara ”den mest frigjorda, mest accepterade och mest jämställda någonsin (s. 34).
Se artikel i DN "Risk för fler unga hivsmittade" torsdag den 2 augusti 2007.

Kurdisk släktfejd går vidare i Malmö

 2007-08-03  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  
Det behövdes 30 poliser för att få lugn så att en rättegång kunde genomföras i tingsrättens säkerhetssal i Malmö i onsdags. Totalt var 15 polispatruller på plats. Ett nytt exempel på hur stridigheterna mellan två falanger av en stor kurdisk släkt som sedan många år är bosatt i Malmö kräver stora polisiära insatser som verkligen kunde ha använts på ett bättre sätt. Fyra personer ur släkten har redan dömts till kännbara straff. Nu gällde det en ny misshandelshistoria mellan de två falangerna av släkten som svarar för en stor del av den organiserade brottsligheten i Malmö.
Ett jätteslagsmål utbröt i väntrummet till rättssalen. "Knytnävar, blomkrukor, stolar och bord ven genom luften." Fem greps och tre fick föras till sjukhus.
För nästan precis ett år sedan fanns det anledning att skriva en blogg sedan Sydsvenskan gjort en granskning av personerna bakom den maffialiknande organisationen.

Bland strippor och modetidningar

 2007-08-02  Böcker
För ett år sedan   För två år sedan
Nathalie arbetar på en av Sveriges främsta mode/livsstils tidskrifter. Efter en våt kväll på krogen visar Douglas, en medelålders man, henne hur man på Internet kan sexchatta med strippor. Om man är beredd att använda sitt kreditkort kan man få ”personlig” kontakt. De är alla studenter vid de främsta högskolorna, företrädesvis i Polen, de är mycket välklädda och fräscha. De strippar bara för att de tycker att det är en kul grej. ”De är smarta och attraktiva affärskvinnor som valt att exponera sina kroppar mot betalning”, menar Nathalie som övertalar sin chef om att få göra en artikel om en av flickorna, polskan Agnes, i kommande nummer. Om detta handlar Sissy Lindbloms nya bo ”De skamlösa”. Vad betyder skamlös? Att skämmas, att känna skuld är ett vanligt skäl till att må dåligt och att gå in i väggen och bli utbränd. Man känner sig otillräcklig och blir stressad av det. I det perspektivet står ”skamlös” för något sunt och friskt. Motsatsen till det ”politiskt korrekta” är att vara skamlös. Det står för självständighet, kreativitet och mod att bejaka sina känslor, även de sexuella. Kanske kan detta kallas att ha en hedonistisk inställning.
Tyvärr tycks den skamlöshet som Sissy Lindbloms tre romanfigurer, Natta, Tito och Erik visar upp mer kunna exemplifieras med en person som mitt inne i folksamlingar börjar tala högt i sin mobiltelefon om intima saker. En person som saknar respekt för sina medmänniskor och som visar nonchalans och hänsynslöshet snarare än skamlöshet. När Nathalie berättar för Douglas om sina många försök att få göra en ”seriös” intervju med en kvinna som kallar sig Agnes, har han svårt att hålla sig för skratt inför hennes okunniga naivitet. Nathalie tar illa upp och tänker att ”Ibland är killar bara för mycket” (210).
Här blir hela boken för mig ”för mycket” och jag märker att soptunnans lock förväntansfullt är på väg upp!
Norstedts presentation av boken.
Recension i DN och i SvD.
Intervju i DN.
Recensioner i bloggar: Köpstopp.

Bokbusstop vid Perssons Livs

 2007-08-01  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan
Bokbussen i Trelleborg stannar vid Perssons Livs (affären har drivits sedan 1974, först av Bo Persson och numera av sonen Joakim Persson) i Klagstorp varje vecka. Ojämna veckor håller bussen tisdagar en timme på eftermiddagen. Dit har jag en kilometer att cykla. När jag var där i går slog det mig att jag nu för första gången i livet har användning för det mobila biblioteket. Jag har alltså hamnat på landet långt utanför tättbebyggt område. Det är inte riktigt sant. Mina första 13 år bodde jag i Askeröd, en dåtida järnvägsstation på Tomelilla-Eslöv järnvägen, men då var ju inte bokbussen uppfunnen. Vi lånade böcker redan då men jag minns inte var. Kanske var det i municipalsamhället Löberöd, en dryg halvmil därifrån.
Mitt, och min tvillingbrors, första riktiga upplevelse av bibliotek, blev därför i Eslöv, där vi gick på realskolan mellan 1956 och 1960 – jag har ännu den grå examensmössan från Tore Jönssons Hatt- och Pälsaffär på Storgatan 5, kvar. Det är att betrakta som mitt första ”andra” hem under många år. Därefter följde Helsingborgs nybyggda bibliotek under gymnasieåren 1960-63.
I bokbussen hittade jag, förutom en deckare av Björn Hellberg, Fanny Fanny, flera böcker om mitt nya ”närområde”. Där fanns böcker förutom om Klagstorp och Äspö, som nu är min adressort, också om grannbyarna Vallby och Brönnestad. De ska bli en intressant läsning under någon höstmånad.
Bokbussen ”uppfanns” faktiskt redan på 1940-talet. Den första körde i Borås 1948 enligt en magisteruppsats vid Bibliotekshögskolan i Borås.
Tidigare blogg om bokbussen i Trelleborg.