Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Språkförbistring förvärrar problemen

 2008-08-31  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan   
I Kaukasien talas ett 40-tal språk vilket är fler än i någon annan del av världen bortsett från Papua Nya Guinea. I Kaukasien fungerar de höga bergen som skydd och erbjuder små etniska språkgrupper naturligt skydd mot andra större och mer aggressiva grupper. De kaukasiska språken är svåra och annorlunda och har inte gått att koppla till något annat språk på jorden även om man kan gruppera dem i tre grupper.
De många språken i Kaukasus säger en del om den aktuella konflikten i Georgien. Osseterna talar ett språk som är släkt med farsi och georgierna talar ett språk vars närmaste släkting anses vara baskiskan. Det har ett räknesystem med 20 som bas, besvärliga irregulära verb och många konsonanter som ordet “gvprtskvni”. (se Semantix hemsida).
Den etniska (språkliga) härvan blev plötsligt relevant när lokalt hat i Sydossetien urartade till den djupaste missämjan mellan Ryssland och väst sedan det kalla kriget. Georgier och osseter hävdar båda att de var först i Sydossetien. Osseterna betraktar dalen kring Tsjinvali som sitt hemland, georgierna ser osseterna som ”gäster”.
När alla var republiker i Sovjetunionen spelade språkskillnaderna en mycket mindre roll eftersom alla tvingades att tala ryska.
Om detta kan man läsa i International Herald Tribune:
The dozens of languages of the Caucasus say much about the Georgia conflict” Också I New York Times: “Barriers That Are Steep and Linguistic”.
Eller översatt i Tempus nr 35 sidorna 10-11.

Finnkampen 2008

 2008-08-30  Sport
 För två år sedan  För tre år sedan  
Den traditionella Finnkampen går av stapeln sista veckohelgen i augusti varje höst. I år var det Finlands tur att var arrangör. Jag hade sett fram emot denna långa TV-sändning som i år inleddes under fredagen på Svt24 för första gången. Jag värmde upp på min Crosstrainer och började lyfta hantlar och skivstång så på den fronten var allt okej. Men själva tävlingen kändes lite avslagen. Kanske var det en reaktion på alla TV-sändningar från den nyss avslutade olympiaden, kanske var det för att de stora svenska idrottsstjärnorna var frånvarande för att de prioriterade andra mästerskapstävlingar på annat håll - som Johan Wissman, Mustafa Mohamed, Magnus Arvidsson, Susanna Kallur, etc. - eller var det alla okända nya förmågor som man inte riktigt kunde identifiera sig med? Visst fanns det glädjeämnen som skånska Frida Persson från IFK Helsingborgs seger på 400 meter häck, Lunds Linus Thörnblads seger i höjdhopp som ju tyvärr hindrade Stefan Holm för att vinna sin sista finnkamp, den svenska trippelsegern på damernas 10000 meter m.m.
I det segrande laget i korta stafetten sprang Helsingborgs 17-årige Benjamin Olsson en utmärkt startsträcka. Det är ett mega-löfte.
Bilder på två Helsingborgsstjärnor.
Mina tidigare bloggar om Finnkampen 2007 och 2005.
Läs mer på Finnkampen.se

Utsikt i fyra väderstreck

 2008-08-28  Äspö. Söderslätt
För två år sedan  För tre år sedan 
I går stod jag på infarten till vår hästgård Gränsbo som ligger en kilometer söder om Östra Klagstorp på vägen mot Äspö och Smygehamn. Jag stod där för att jag väntade på att bli hämtad av min vän och partikollega Tord Olsson för vidare transport till det moderata Seniorrådets möte i Malmö. Jag har som oftast min kamera med mig. Det blev några bilder i det disiga vädret, en bild i varje väderstreck. De visar tydligt att jag nu bosatt mig på landet efter att ha bott i städer som Helsingborg och Malmö i nästan 40 år. I vilket väderstreck är Söderslätt vackrast? Ja, det är frågan!

       
Norr: Mot Klagstorps kyrka och Perssons Lanthandel Söder: Mot Äspö kyrka och Smygehuk Öster: Våra hästhagar med spannmålstornet i bakgrunden   Väster: Maggies nyskördade veteåker

Moderata Seniorrådet i Skåne

 2008-08-27  Äspö. Söderslätt
För två år sedan  För tre år sedan 
I eftermiddag var jag för första gången med på möte med moderata seniorrådet i Malmö.
Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Vi ska, vad gäller äldrefrågor, kunna var rådgivare till den moderata förbundsstyrelsen i vilken Rådets ordförande Käthe Berggren därför är ledamot. Vice ordföranden är Inga Dahlberg och Sven Borgvald. För att lösa våra uppgifter försöker vi hålla kontakt med länets Moderata Seniorer i de olika kommunerna. Det kan handla om en "senioransvarig" i föreningsstyrelsen eller en speciell Seniorförening (bildad av partiföreningarnas 60+ medlemmar). Seniorrådet finns presenterat på Skånemoderaternas hemsida men har också numera en egen sida på nätet.
Alla var inte närvarande men jag passade på att ta några bilder för att bättre minnas namnen.
   
 Käthe Berggren, Malmö och Tord Larsson, Trelleborg  Inga Dahlberg, Kristianstad och Sven Borgvald, Helsingborg
 
 Stig Lomholt, Malmö  Gert Johansson, Ängelholm

De två näst sista

 2008-08-26  Böcker, deckare
För två år sedan  För tre år sedan 
Nu är jag mycket nära mitt mål att läsa 500 svenska deckare "från Trenter till Willy Josefsson".
Senast läste jag två böcker av Jan Håkansson som jag lånat på biblioteket.
Dessa skrevs 1994 och 1995. I mitt eget "bibliotek" har jag emellertid sedan tidigare två böcker av samma författare och de har jag nu kompletterat med. Det är "Tigerkycklingen" från 1974 och "Rektorn som gick upp i rök" från 1980.
Alla fyra böckerna är skrivna i "jag-form" och jaget är adjunkten och språkläraren Erik Hedman. Hans vän kriminalinspektören Mikael Björn gör allt för utpeka alla oskyldiga som skrupelfria brottslingar.
Rektor Karl Liljebergs epokgörande uppfinning, den treskiktade närvaroblanketten med inbyggda karbonpapper väcker berättigad sensation inom skolvärlden. Han får ett tjänsterum på Skolöverstyrelsen för att vidareutveckla sin idé. Där försvinner han helt i den väldiga byråkratin. Eller kom han aldrig dit? Blev han mördad på Komvux klassfest? Läs mer här.
Den som läser "Tigerkycklingen" upptäcker till sin förskräckelse att den flumskola som Folkpartiet, Jan Björklund och Alliansregeringen nu försöker få bukt med tydligen har haft samma problem att brottas med i över trettio år. Flera miljoner svenskar har utsatts för denna fördärvliga skolla. Det är bara 40-talisterna och delvis 50-talisterna som kommit undan tack vare realskolan. Läs mer här.
Jag har bestämt att nr 500 ska bli Björn Hellbergs alldeles nyutkomna bok "Nattvandraren" (bild).

Muskot på medaljplats i Tingsryd

 2008-08-25 Hästar
För två år sedan  För tre år sedan
I går var det ponnytävlingar i Tingsryd. Tingsryd är en turbana för Muskot som redan i augusti 2005 vann en seger där. Förra året tog Muskot en andraplats där, men i år fick han nöja sig med att bli trea (bild till vänster).Vår andra tävlande travhäst Georg "Jojje" Scot hade kusken Nilla Tomelius större svårigheter med och han blev diskad för galopp. På bilden är Jojje (nr 4) på väga att passera nr 2 Lojstamille medan han jagas av nr 3 Rondessa och nr 5 Jösta, som slutade trea. Muskots kilometertid blev 1.57,2, några sekunder sämre än rekordet, men ändå en av hans bättre tider. I samma lopp som Jojje tävlade också Sanna Langmarker med sin häst Pirat. Han blev tyvärr också diskad.
Tingsrydstravets hemsida.

Ordschlingraren Schlingmann och FRA-lagen

 2008-08-24   Nyheter & Politik, svensk
 För två år sedan
Den 11 augusti skickade moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ut ett nytt nummer av det interna brevet "Veckonytt" till partiets företrädare. Brevet handlade om FRA-lagen. Per Schlingmann framhöll att kritik mot regeringen och mot ledningen för Nya Moderaterna inte bör framföras offentligt. Han ville också döpa om FRA-lagen till "antiterrorlag" så att vi ska tro att det bara är terrorister som riskerar att avlyssnas. Detta kan man läsa i Sydsvenskan idag, "Kritikerna uppläxade i moderat FRA-brev" (sidan A6-A7). Finns också på webbupplagan.
Per Schlingmann är kreativ när det gäller nyspråk men det går för långt när verkligheten förfalskas. Läs mer om Schlingmanns utveckling av Lakoff och Luntzs "framingstrategi" dvs att döpa om politiska fenomen och koppla bilder som människor förknippar detta nya uttryck med till sin egen politik i nr 26 av Fokus 2008. Exempel är "avknoppning" i stället för "privatisering"
Det är inte svårt att ana ett samband mellan denna uppläxning av kritikerna av FRA-lagen och det upprop på DN-debatt där 14 moderata kommunpolitiker, bland andra Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård och regionrådet Pia Kinkult som dessutom är medlem av partistyrelsen, skrivit under på att de vill att regeringen bör ompröva FRA-beslutet.
Det är tydligt att om Alliansen ska ha en chans att få regera också under nästa mandatperiod måste ännu några personer i moderatledningen snarast bytas ut.

Se tidigare bloggar om FRA-lagen: Bravo Ulf och Pia! 4.8.
Det duger inte att sova på saken och vänta på bättre tider 15.7.
Folkpartister mot FRA-lagen 14.7.
Stoppa den nya övervakningslagen! 15.6.

Mönstring på Bollerup

 2008-08-23 Hästar
För två år sedan  För tre år sedan
Idag var det dags för vårt drygt tre månader gamla föl Minton att mönstra in. Det krävdes att han tog med passet för att kunna legitimera sig. I detta kan man läsa att hans pappa är Junisorken. Hans mamma Mirella, vars föräldrar är Skotte och Memory, följde med på färden.
Fölmönstringen ägde rum på Bollerups Lantbruksinstitut där Birgitta Larsson var domare.
Minton bedömdes vara välutvecklad och maskulin och han visade god takt och energi i sitt trav. Det sammanlagda betyget räckte till en silvermedalj vilket tränaren och ägaren Nilla Tomelius var nöjd med. Han fick också Österlens Hästvänners hederspris.
Ett särskilt tack till Sanna Langmarker som ledde Minton framför domaren och Charlotte "Loppan" Ahlström som tog hand om Mirella.

Mer finns att läsa på Österlens Hästvänners hemsida. Blogg om Mintons födelsedag.

Helen Zille, ny president i Sydafrika?

 2008-08-22  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan  För två år sedan  
Förutsättningen är naturligtvis att Demokratiska partiet vinner nästa presidentval över ANC som suttit på makten i decennier. I dag är Thabo Mbeki president. I fjol förlorade han partiledarposten till Jacob Zuma som sedan menade att han därmed var självklar favorit till att efterträda Mbeki som president. Kritiken har länge varit stark mot Thabo Mbeki för hans vägran att behandla Hiv som en smittsam sjukdom, hans oförmåga att ta itu med Robert Mugabe i Zimbabwe och hans totala passivitet inför flyktingkrisen som Mugabes styre orsakat. Helen Zille, ledare sedan i maj i fjol för Demokratiska alliansen som är i opposition i parlamentet, anser att presidenten har svikit sitt land.
Jacob Zuma som är ledare för det regerande ANC-partiet är, å sin sida, åtalad på ett drygt tiotal punkter som förskingring, korruption, penningtvätt och bedrägeri - till en summa av uppemot 4 miljoner rand. En fällande dom skulle med största sannolikhet innebära ett långt fängelsestraff för Zuma och omöjliggöra hans försök att efterträda Mbeki som landets president nästa år (Chris McGreal i The Guardian 5 augusti 2008).
ANC tycks ha svårt att få fram oförvitliga presidenter. Kanske är det dags för en helt annan person att ta över rodret? Kanske dags för oppositionen att komma tillbaka i ledningen. Helan Zille,(bild) är borgmästare i Kapstaden, där hon föddes 1951 av föräldrar som lämnade Tyskland på 1930-talet. Både hennes morfar och hennes farmor var judar.  Presentation på engelska Wikipedia.
Läs hennes blogg.

Seniorer på Bokenäs konsthall

 2008-08-21  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går startade moderata seniorerna sitt höstprogram genom att erbjuda sina medlemmar ett besök på Bokenäs konsthall.
Konsthallen ligger i en nyrenoverad ladugårdsbyggnad på vägen mellan V. Tommarp och Hammarslöv en dryg halvmil från Trelleborgscentrum och är ett lysande exempel på vad man privat kan åstadkomma utan kommunala bidrag. Galleriägaren Britt-Marie Aulin Tonning tog emot oss och guidade oss sedan på ett charmant sätt bland egna och andras tavlor och visade också sin ateljé. Där fanns konst av mångahanda slag även textil- och keramikkonst. Hela byggnaden är för övrigt värd ett besök.
Britt-Marie som person är minst lika intressant som produkterna. Under kaffedrickningen i konstcaféet berättade hon om sitt brokiga liv. Hon berättade också om hur hon kom på sin senaste konstmodell "långhalsarna" som hon med enkla medel får att uttrycka hela skalan av känslor från glädje till sorg, från trygghet till oro. Britt-Marie vill gärna se sig som en mecenat för andra yngre konstnärer som för en billig peng kan inkvartera sig på sovloftet på den stora gården, studera konst och ställa ut sina tavlor i galleriet.
Det blev ett minnesvärt besök för alla deltagarna och vi rekommenderar gärna andra att ta sig en titt. Tider och utställningar kan man läsa på Bokenäs konsthalls hemsida.
Läs också en presentation av Britt-Marie på Svenska konstnärer och i konstnärslexikonet.

Tidigare blogg om Bokenäs konsthall.

Tre muntra damer framför långhalsarna  Britt-Marie visar hur idén växte fram  En intresserad publik
 Damerna avslöjar sitt intresse för vävnad  Bedårande interiör från loftet  Ateljén där långhalsarna växer fram

Höstens första badmintonkväll

 2008-08-20  Motion
  
I kväll spelade jag badminton på Aurahallen i Malmö. Det var länge sedan sist. Senaste speldagen var den 7 maj! Jag kände mig ringrostig men de andra hade inte heller spelat så det gjorde ingenting. Vi blev bara tre, förutom mig själv, Bengt-Göran och Kari, en kollega till Bengt-Göran. Per led av fotbollsskador och Pelle hade lovat komma men uteblev. Det gick överraskande bra, jag lyckades röra mig över förväntan och några servar gick riktigt bra. Det blev en bra träningskväll. En varm bastu, en kall dusch och sedan var allt perfekt.
Kari var extra glad därför att han redan på lördag ska ha semester och åka med sina två pojkar till Mallorca på en vecka. Tyvärr kan jag inte spela nästa onsdag eftersom jag då åker med Tord till moderaternas Seniorråd i Malmö.

Tidigare badmintonbloggar:
2008:
9 januari: Lyckopalatset Aura.

2007:
10 oktober: Badminton med förhinder.
5 september: Trevlig dubbelkväll.
15 juni Och så var vi bara fyra.

Upplevelsen av rymdfärder 2.0 är billigare med Google

 2008-08-19  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan För två år sedan 
För några veckor sedan fyllde USAs rymdfartsmyndighet Nasa 50 år. Den startade i rymdkapplöpningens femtiotal som svar på Sputnik, världens första satellit som sköts upp av Sovjetunionen i oktober 1957 och fick ytterligare fart av denförsta bemannade rymdfärden genomförd av Gagarin i april 1961. John F Kennedy lovade då att en amerikan skulle flyga till månen innan 60-talets slut.
I en artikel i The Economist ”Many happy returns? America's space agency has reached middle age. Will it now recapture the glory of its youth, or dwindle into decrepitude?” (översatt i Tempus nr 32 i år) diskuteras myndighetens utveckling främst i budgettermer. I dag har Nasa en budget på 17 miljarder dollar. En tredjedel går till obemannad forskning som sonder till Mars och andra planeter. Resten går till rymdfärjorna och rymdstation. Kanske kan rymdturism för penningstarka miljonärer bli ett sätt att förbättra budgeten i framtiden. Den bemannade verksamheten ger inte forskningen särskilt mycket men anses nödvändig för att motivera och skaffa pengar till den obemannade forskningen. Men i rymden ”2.0” menar artikelförfattaren kanske det inte blir så. Googles olika virtuella planeter är en förändring i ”andrahandsupplevelsernas” natur. 1969 slog TV-bilderna av de på månen kringstudsande Neil Armstrong och Buzz Aldrin med häpnad. Men Google (och andra leverantörer) kommer kanske att kunna erbjuda dessa upplevelser till de amerikanska skattebetalarna i framtiden utan att några mänskliga varelser behöver sätta sina fötter på månen eller på Mars. Det kan då bli svårt att äska stora penningsummor under lång tid för att eventuellt kunna åstadkomma detta. Viljan att betala för riktigt bemannade Marsfärder kan förbytas i en känsla av att det är ett fruktansvärt slöseri med pengar. Det räcker kanske lika bra med fejkade (virtuella) upplevelser även i framtiden? Tidigare blogg om månfärder "Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst", den 19 augusti 2006.
Läs original artikeln i The Economist eller läs här.

OS-reflektioner

 2008-08-18  Sport
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Jag tillåter mig några reflektioner så här mitt i OS-programmet. Den största besvikelsen har för mig varit Ida-Theres missade medalj i brottning. Hon är en av mina främsta favoriter inom svensk idrott. Men själv tycktes hon ta det med fattning och var redan helt inställd på nästa olympiad. Alla svenska brottare reagerar ju dessbättre inte på samma sätt som Abrahamian efter en förlust. Störst överraskning har det svenska damhandsbollslaget varit som genom segrar mot Brasilien och Tyskland tagit sig till kvartsfinal. Detta kommer säkert att sätta sina spår i intresset för handboll hos unga idrottstjejer som kanske om några år kan göra om vad herrlaget gjorde på 90-talet. Jag förbiser de två utomordentliga cykelprestationerna av Gustav Larsson och Emma Johansson som gav två svenska silvermedaljer därför att jag redan nämnt dem i min blogg.
Jag kan inte låta bli att kommentera Håkan Dahlbys insatser i dubbeltrap skytte. Han skröt före olympiaden vilt med att vara ett av Sveriges största guldhopp och framför allt startade han en kritikstorm mot Carolina Klüfts beslut att inte starta i sjukampen utan i stället satsa på tresteg och framför allt längd. Jag är övertygad om att denna hans insats inte har haft positivt inflytande på hur hon lyckas under olympiaden. Och hur gick det då för storskrävlaren och moralisten själv? Han gav ett visst ordspråk ett ansikte "stor i orden liten på jorden", eller som jag vill säga "lättare att truta brett än skjuta rätt". Läs om han OS-fiasko i Expressen.

Bra kört på Åbytravet

 2008-08-17 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan 
I helgen blev det en lång tur med två hästar till Göteborg och Åbytravet. För Muskot var det ingen ny erfarenhet, dessutom var han med bara som färdkamrat och psykologiskt stöd för tre-åringen George ”Jojje” Scot. Jojje kände dock igen sig när han kom av vagnen eftersom han kommer från Göteborg från början och stått uppstallad på Åby under ett halvår innan vi köpte honom. Den ”förlorade sonen” blev hälsad med glädje av många som minns honom. Jojje gick i tredje loppet som hade gemensam start och erövrade en fin andraplats bland de sex startande. Han sänkte sitt personliga rekord från 2.28,8 till 2.23,5. Segrade gjorde Mathias Sjöberg från Lövestad med Jösta. Vi gratulerar honom liksom Nilla Tomelius till andra platsen. Bild på Jojje i hagen på Gränsbo och med sin kusk Nilla på Åbytravet.
Några länkar: Åby-travet, Ponnytravklubbens hemsida, Ponnytrav i fokus, Stall Gränsbo.
Tidigare bloggar om ponnytrav: Jägersro 2 augusti, Vaggeryd 20 juli och Jägersro 13 juli. 

Anderslövs marknad 2008

 2008-08-16  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Årets marknad präglades av varmt och vackert väder. Stånden och knallarna var många liksom besökarna. Nytt för året var att det utöver korv och sillamacka också serverades grillspett. En annan nyhet var att man också öppnade upp för betydligt fler loppmarknadsstånd. Det är mer spännande att handla där än hos de professionella knallarna. Den nystartade Jw's Buffé & Café serverade dagen till ära både Texasburgare och en egenkomponerad Anderslövsbakelse!
Museet vid torget var öppet och jag passade på att ta mig en titt. Det var faktiskt första gången fastän jag bott tre år i Anderslöv, 2004-2007. Nyinflyttade Leif Nygren visade upp en gammal kamera för föreståndaren Börje Ekberg. Bloggar om tidigare höstmarknader, 2007 och 2006.
Julmarknad 2005,

       
Uppvisning i Capoeira, afrobrasiliansk kampsport Gittan Larsson och Agneta Svensson är erfarna loppisförsäljare Interiör från Anderslövs museum Börje Ekberg sköter om museet
       
Leif Nygren ville gärna donera en gammal kamera till samlingarna Stånden började vid Torget Många knallar och många besökare i år Nyhet för i år! Grillspett!!!

Bortkastad medalj

 2008-08-15  Sport
 För ett år sedan  För tre år sedan  
Igår fick Sverige sin tredje medalj i detta årets olympiska spel i Kina. Eller fick vi det? Kommer IOK att ta tillbaka den svenske brottaren Ara Abrahamians bronsmedalj?
Varför skulle det vara en så stor personlig skymf för Ara att ta emot ”bara” en bronsmedalj! En så stor förolämpning att han inte kan stå kvar på prispallen och artigt lyssna till nationalsången och delta i hyllningarna till guldmedaljören utan i stället kasta medaljen på golvet och gå därifrån! (bild) Ara gav verkligen ”den dåliga förloraren” ett ansikte. En bild som kommer att sitta kvar länge. Själv är han emellertid stolt över vad han gjorde.
Se Expressens bildspel över medaljkastningen.
Och hur går det med hans sponsorer? Tycker de nu att han är mest lämplige att representera varumärket. Är det den dålige förloraren de vill bli förknippade med? Hur nöjd är Gabriella Almqvist som är sponsoransvarig?
I alla idrotter som helt eller delvis bygger på domares subjektiva bedömningar så händer det ibland att de inte är överens med någon av de tävlande. Men reglerna är och måste vara att ”det är domaren som dömer” och om detta ifrågasätts på till exempel en fotbollsplan så kommer det röda kortet snart upp och det blir utvisning och avstängning den som protesterar.
Det som förvånar mig är hur en idrottsman kan ha kommit så långt som han ändå gjort tills i förrgår och samtidigt ha ett så dåligt omdöme och en så svag självbehärskning.
Hans uppträdande var en förolämpning mot alla svenska TV-tittare och jag hoppas att jag aldrig mer behöver se honom mer i en svensk tävlingsdräkt i internationella sammanhang.
Oympiadens officiella hemsida med tider och resultat.

P-piller och partnerval

 2008-08-14   Forskning & Vetenskap
  För två år sedan  
I människans evolutionära utveckling ingår ett system för kontroll av att barn med lämpliga egenskaper föds. Egenskaper som gör att mänskligheten går framåt. Så har det varit under många tusentals år.
Det har med feromoner att göra, det vill säga vissa kemiska ämnen som både män och kvinnor utsöndrar. Feromonerna ”avslöjar” vilka gener vi bär på, exempelvis vilka gener som styr vår motståndskraft mot infektioner och andra farliga substanser i vår omgivning. Ett barn har störst chans att bli stark både mentalt och fysiskt om föräldrarnas genuppsättning kompletterar varandra. Kvinnan har under årtusenden utvecklat en förmåga att lukta sig till var män med en kompletterande genuppsättning finns.
Idag rapporterar nyhetsmedia att forskning visar att kvinnor som använder p-piller förlorar eller åtminstone försämrar denna luktförmåga och därmed sin förmåga att välja rätt fäder till sina barn. Media betonar att detta kan leda till missfall och barnlöshet.
Man kan bara spekulera i huruvida denna minskade förmåga att välja rätt äktenskapspartner kan ligga bakom de senaste femtio årens många skilsmässor och att så många barn växer upp med bara en förälder. Kanske finns det också samband mellan p-pillerätande kvinnor och barn med allergier och kanske till och med med barns försämrade skolprestationer. Detta kan vara mycket allvarligt! Mycket farligare än den kommande klimatförändringen som det ju är så politiskt korrekt att tro på. Tänk om påven har rätt!
En annan tanke som osökt inställer sig är dansbanornas betydelse för människans genetiska utveckling. Där träffas många män och kvinnor ofta i giftasvuxen ålder. Där finns ett varierat utbud att välja från. Temperaturen är ofta hög och ännu varmare blir deltagarna när de svänger runt i dansen. Svettningen sätts igång och med den frigörs de DNA-avslöjande feromonerna. I den traditionella håll-om-varandra-dansen kommer män och kvinnor nära varandra och kan känna varandras lukter.
Så en bra förutsättning för fungerande äktenskap och en frisk och motståndskraftig avkomma kan alltså vara att mor och far en gång träffades på en dansbana och där svängde runt till ”Lill-Evertz” eller vad byaorkestern nu kan ha hetat. Och att mor inte hade börjat äta p-piller! Och kanske också att far inte använde för mycket herrparfym.

Efter ”Guld-Berndt” kom ”Silver-Gustav”

 2008-08-13  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Idag cyklade jag till Anderslöv för att klippa mig på Anderslövs frisörsalong. Det har jag gjort sedan juni 2005. På vägen hem var motvinden från sydväst stark utanför Fröjdenborg men plötsligt gick det lättare att trampa. På radion hörde jag rapporter från herrarnas linjelopp på cykel i Kina. En för mig okänd svensk cyklist som heter Gustav Larsson låg tvåa efter halva loppet. Senare tog han ledningen och det börjar lukta guld! Snabbt hemma slår jag på TVn och följer den spännande avslutningen. Tyvärr blev den dubble världsmästaren Fabian Cancellara från Schweiz honom för övermäktig till sist. Cancellara tog nu sin andra OS medalj i dessa spel. Jag känner igen den spänning jag kände 1976 då jag på TV följde OS-loppet på cykel i Montreal. Berndt Johansson bröt sig ur klungan, fick en stor ledning och sedan gällde det om klungan skulle köra i fatt honom eller ej. Det hoptryckta kameraperspektivet fick det att se ut som om klungan ibland var i fatt och man slets mellan glädje och förtvivlan tills han tog sin guldmedalj medan jag grät av glädje.
Vem hade trott att cykel skulle bli en så framgångsrik gren i OS i år. Emma Johansson tog ju också silver häromdagen i damernas linjelopp. Bilder på Gustav och Emma.
Berndt Johansson är imponerad över Gustavs bragd.

Bokenäs konsthall på Söderslätt

 2008-08-12  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
På onsdag den 20 augusti anordnar moderata seniorer i Trelleborg en utflykt till Bokenäs konsthall i Hammarlöv. Jag har inte varit där tidigare och ville därför ta mig en titt på hur den ser ut och hur man tar sig dit. Jag körde den vanliga vägen mot Trelleborg från Ö. Klagstorp via S. Åby till Gislöv. Där tog jag till höger mot Fjärdingslöv och passerade Gylle och Västra Vemmerlöv. Det är fantasieggande namn på nostalgiska gamla byar fulla av små hus, inget likt det andra. De ligger mitt ute på Söderslätt inramade av hundratals tunnland stora åkrar där skörden av den livgivande maten i form av spannmål just tagit sin början. Det är vete, råg och korn som odlas på ägorna på Söderslätt, Sveriges kornbod.
Vädret är mulet och duggregnet sätter torkarbladen i arbete, men landskapet är så vackert i det trolska ljuset att man blir lyrisk och mycket nöjd med att ha lämnat storstaden Malmö bakom sig.
Jag passerar sommarcaféet i Västra Vemmerlöv, (bild) alltid öppet 12-18, sommartid, vidare förbi Hammarlövs kyrka, där jag tar till vänster mot Västra Tommarp och snart har jag den till konsthall förvandlade bondgården på vänster hand.
Om man i stället kör från centrala Trelleborg, tar man Hedvägen västerut, korsar 108:an till Lund och direkt när man passerat Onoff, Willys och Överskottsbolaget tar man till höger in på Tommarpsvägen och fortsätter sedan riktning Hammarlöv. Efter 5 km dyker Bokenäsgården upp. Där finns gott om parkeringsplatser. (bild)
Här kan man läsa mer om konsthallen.
Här finns karta.

De va bättre förr...

 2008-08-11  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Jag har alltid varit intresserad av sport, när jag var barn följde jag och min tvillingbror med stor entusiasm och en nästan överdriven nit för detaljer, allt vi kunde komma över. Kanske just därför att det var så svårt att komma över något. I familjen fanns ingen TV och radion kunde bara ta emot mellanvågssändningar. Men där satt vi med örat in i monohögtalaren och följde allt som sändes särskilt landskamper i friidrott. Hastighetsåkning på skridsko var också ett stort intresse och glädjen var stor när vi fick in den norska radion och kunde följa paråkningen och notera "rundetiderne". Där var kampen mellan Sigge Eriksson, guldmedaljör vid OS i Cortina 1956, och Hjallis Andersen (bild) på 50-talet. Vi hade Mellersta Skåne som husorgan och dess ynkliga sportsidor kunde inte tillfredsställa oss. Vi smög därför upp tidigt på helgmorgnarna för att i smyg och olovandes läsa Sydsvenskan som tidningsbudet satt i dörren hos grannen. Jag tänker på detta när det enorma utbudet från OS i Kina sköljer över oss. Jag hade sett fram emot dessa veckor men upptäcker till min sorg och förvåning att jag nästan inte tittar alls. Kanske beror det på att utbudet är så stort och så lättillgängligt. Det är verkligen inte mängden som ger upplevelserna.

Jobbet avgör livslängden

 2008-08-10  Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Tänk om vi kunde göra som bina, välja en sysselsättning som föryngrar oss. Hos bina styrs åldrandeprocessen inte av djurens faktiska ålder utan i stället av deras sociala funktion i bikupan. När honlarver kläcks får de unga bina först jobb som uppassare hemma i bikupan. Där tar de hand om äggen och drottningen. Efter fyra veckor blir de nektar- och polleninsamlare och som sådana dör de inom några veckor. Om det blir ont om uppassare kan bina återgå till kupan och återta sina vårdtjänster som amnings- och putsbin. Detta kan förlänga deras liv många gånger om, upp till 10 månader!
De vårdande bina har en högre halt av vitellogenin, som är ett zinkhaltigt protein, än de producerande bina. Ny forskning tyder på att vitellogenin motverkar binas åldrande och har en livsförlängande effekt genom att stärka immunförsvaret. Nu skall forskare försöka lära av bina, för att undvika åldersbetingade sjukdomar som alzheimer och parkinson. Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskap nr 10/2008, sidan 48-51. Se också här.
Läs mer i Bio-Medicine och om Gro Amdam Lab.

Olympisk fotboll och Windows Vista

 2008-08-09  Datorer & Internet
 För två år sedan
I går började jag kampen med min nya dator, den bärbara ACER Aspire 5530 inköpt på Onoff i Trelleborg. Det är mycket som är nytt och dessutom har jag problem med de filer jag ”säkerhetssparat” på den externa hårddisken. Jag hade sparat alla ”Mina Dokument” i mitten av juli månad trodde jag. Den mappen visade sig emellertid vara tom och därför måste jag använda mig av den överföring till den externa hårddisken jag gjorde i mars månad! Där finns ett stort glapp och jag måste nog betala för en reparation av min gamla dator. Ett alternativ kanske är att plocka ut hårddisken, montera den i ett tomt ”skal” och koppla den som extern hårddisk till den nya. Igår genomförde jag i alla fall installation av Office ”Hem – och studentutgåva” 2007 och av Norton 360 2.0 All-in-one-security. Det var struligt men det gick till sist. Jag har också lyckats få kontakt med både det fasta och trådlösa Internetmodemet i köket.
Idag har jag plockat fram mina gamla datortidningar, PC för alla och PC-tidningen, och börjat gå igenom deras ”Vista- och Ofiice 2007-skolor”. Det har retat mig att jag inte haft någon användning för dem tidigare. Desto roligare att göra det nu.
Men jag har också hunnit med att se det svenska damlaget vinna över Argentina med 1-0 i det olympiska gruppspelet. Läs här. Jag såg också inledningsmatchen, förlust mot Kina med 2-1, tidigare i veckan. Medan jag tittade tränade jag på Crosstrainern och lyfte skrot.

Ny dator från Onoff

 2008-08-08  Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  För två år sedan
För några dagar sedan började jag få problem med min snart treåriga dator. Jag köpte den i august 2005. Se blogg 05-08-18.
Den är av märket ACER Aspire och går på WIN XP Home med Service Pack 2. Det började lukta om nätdelen, min hypotes är att det var den inbyggda transformatorn som bränts sönder med en elak lukt av bränd isolering som följd. I förgår bara slocknade den och gick inte att starta igen. Den var helt död. Jag hade köpt den på Onoff så i går åkte jag till Maskingatan i Trelleborg och lämnade in den. Det kostar mig 400 kr för att identifiera felet, och sedan minst 1800 för en reparation. Detta kommer att ta minst två veckor och eftersom jag längre funderat på att uppdatera mig till Windows Vista, Office 2007, ttrådlöst nätverk och en bärbar dator så passade jag på att köpa en ny dator när jag ändå var i affären. Det blev en ACER Aspire 5530 (se bild).
Det är mycket som är annorlunda med den nya datorn och det nya operativsystemet så jag ska tillåta mig en långsam inlärningsprocess.
Nytt igår var också att jag följde med min fru för att besöka en ungdoms väninna till henne som ingen av oss sett på många år. De bor i Karlskrona men är ofta i en sommarstuga som ligger i Bingsmarken, några hundra meter från havet vid kommungränsen mellan Skurup och Trelleborg. Det är en helt underbar plats med kilometerlång strand nästan vid tomtgränsen. Stolta husägare Jan och Ann-charlotte Thorén utanför sommarstugan (bild).

Ida-Theres på väg

 2008-08-06 Motion & Sport
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Häromdagen visade Aftonbladet på sin webbTV en bra intervju med Ida-Theres Nerell. Titta gärna på den. Hon hette tidigare Karlsson i efternamn och är en vass brottartjej som tävlar för Brottarklubben Snar i Boden men bor numera i Hässleholm i Skåne där hon går på socionomutbildning. Hennes farbror och tränare Jan Karlsson är en välkänd brottarlegend som tog både silver- och bronsmedalj i weltervikt i OS i München 1972.
Intervjun pekade på massmedias antiinformation. Det har tydligen talats om en bojkott mot massmedia som enligt Ida-Theres själv handlar om att hon behöver vila mellan de hårda träningspassen för att var på topp i OS. En förståndig åtgärd av den kloka tösen blev i massmedia en negativ aktion. Hon värjer sig också försiktigt mot att vara Sveriges största guldhopp i Kina OS och menar att marginalen mellan himmel och helvete är liten, en "hårfin gräns" mellan att lyckas och fiasko. Men för mig är hon en stor favorit och hon tillhör de svenska deltagare jag med störst glädje och förväntan ska följa. Hon var med i OS redan 2004 som 21-åring i Grekland. Då blev hon fyra i fristilsbrottning. I april i år tog hon sitt fjärde raka EM-guld. Se tidigare bloggar om henne 2007-09-24 VM-silver till Ida-Theres och 2006-10-28 Bra skrivet om Ida-Theres Karlsson. Priset för årets idrottsprestation 2008 väntar på dig Ida-Theres!
Läs också Chatt med Ida-Theres på lilla Sportspegeln 2007.

Äntligen görs det något för pensionärerna

 2008-08-05  Anderslöv & Söderslätt
  För två år sedan  För ett år sedan
Det café som hette Smaksak när jag flyttade till Anderslöv för fyra år sedan och som bytte ägare och blev Evas krog och som lades ner för ett år sedan är nu åter igång. Det öppnades igår av Veronika och Jörgen Wall. JW:s buffé och café, ett kombinerat lunch- och kaféställe utmed landsvägen. Se artikel i TA idag "Lunchbuffé ska väcka byn". Matstället ligger på "hundraettan" snett emot Thysells möbler. Förutsättningarna för att få kunder blir inte sämre av att Anderslövs Gästgivaregård just har slagit igen - igen frestas man med fog säga. Där serveras "pensionärbuffé" efter halv två på eftermiddagen för det facila priset av 49 kronor. Jag var där idag och kunde välja bland fyra rätter. Jag föredrog fisken tilapiafilé med kräftsås med kokt potatis vänd i varm olja. Det var väldigt gott. Tiliapia fisk hade jag varken ätit eller hört talas om tidigare. Att välja bland fanns också Pasta Bolognese, Riswok med fläskkött och Ugnsomlett med paprika. Till sallad blandade jag strimlade morötter och svarta och gröna oliver, mums! Bröd och smör och måltidsdryck ingick liksom gott och starkt kaffe efteråt. Tiliapia fisk hade jag varken ätit eller hört talas om tidigare. Det är tydligen en abborrliknande fisk som ursprungligen kommer från Afrika. Läs mer på Svensk Fisk. Bilder på Veronika Wall, buffén och dagens meny.

Rymmaren

 2008-08-04  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan
Det var med stor tveksamhet jag började läsa Thomas Bodströms bok "Rymmaren" (2008) efter att ha hört läst negativa kommentarer. Men boken är faktiskt riktigt bra för en ”nybörjare” i kriminalgenren. Bodström skriver en rak och tydlig svenska och den löper rakt fram utan för många onödiga tillbakablickar. Boken är spännande och trovärdig och mycket välskriven. Författaren är som advokat och före detta justitieminister väl initierad i de frågor som han behandlar.
Kriminalvårdschefen Stig Erlandsson kräver ständigt att få tillgång till spaningsregistret för att kunna kontrollera vilka personer som arbetar på anstalterna. Han vill kunna förhindra det kriminella ”samarbetet” mellan intagna och personal. Men kanske är det också för att få hållhakar på regering och riksdagsmän. I varje fall försöker justitieministern Gerd Lundin med alla medel förhala detta. Gerd Lundin är författarens verkliga hatobjekt. Man undrar om det är hans efterträdare som är förebilden.
En återkommande fråga är om det är lagligt med anonyma vittnen och om det är moraliskt riktigt att döma någon efter vad en person berättat som inte vill visa vem han är. Allt för den goda sakens skull att kunna låsa in representanter för den grova organiserade brottsligheten i Sverige menar länskriminalchefen Christian Pedersen medan hans medarbetare, kriminalinspektören Susanne Dahlgren, starkt ifrågasätter detta.
I boken finns också en kamp mellan den hederlige advokaten Mattias Berglund och den cyniske, totalkorrumperade Douglas Malm, som alltmer går de kriminellas ärenden.
Det handlar mycket om advokater och deras kontakter med tingsrätt och domare och åklagare – och med interner och andra brottslingar. Alla medel – nästan – är godkända när det gäller att få stopp på brottsligheten och fälla de skyldiga.
Recensenterna i våra dagstidningar är väldigt eniga i sitt fördömande av boken, det är nästan så att jag anti-socialdemokrat som jag är tycker synd om författaren.
Ibland får jag en känsla av att kritiken är politisk, Bodström kritiseras för att i boken svika sina socialistiska "ideal".

Recensioner: i DN Lotta Olsson, i Aftonbladet Åsa Linderborg, i SvD Magnus Eriksson, i Kristianstadsbladet Lotta Tholin, i HD Crister Enander, i Arbetarbladet Karin Månsson och i Nyheterna Rolf Asmundsson.
Bloggvärlden är mer positiv: Jinge, Dodzon, Du är vad du läser

Kina har fler Internetanvändare än USA

 2008-08-03  Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  
Kina hävdar att antalet Internetanvändare nu uppgår till cirka 253 miljoner vilket gör att landet nu gått förbi USA som landets största Internetmarknad. Uppgången har varit stor under de senaste åren främst bland tonåringarna. Bara i fjol ökade antalet med 50 %. Potentialen är enorm innan man når den sjuttioprocentiga internetanvändning som finns i USA, Japan och Sydkorea. Att det politiska innehållet på hemsidor i Kina är starkt censurerat och att utländska sajter verksamma i Kina inskränkts tycks inte bekymra dessa ungdomar som främst uppehåller sig på andra webbsajter. On-line spel, bloggar och sociala nätverks- och underhållningssajter är extremt populära (bild). Den mest populära bloggaren är skådespelerskan Xu Jinglei (bild). Detta blir en verklig utmaning för de amerikanska Internetjättarna som Google, Yahoo och Ebay.
Originalartikel i NY Times eller läs den här, översatt i Tempus nr 31 s. 13.
Populära sajter är Internetportalerna Sina och Tencent, ehandelssajten Alibaba.com och sökmotorn Baidu (där jag får tre träffar på tomelius).
Läs också Mats Larssons Kinabloggen.

Seger på Jägersro

 2008-08-02 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Vår ponnytravare Muskot trivs på Jägersro. Senast han var där den 13 juli (min blogg) sänkte han sitt personliga rekord till 1,55,6 och i går blev det en ny rejäl putsning till 1.52,4. I går kväll startade han i det tolfte och sista loppet i "Dubbeltravet". Han startade 120 meter från täten, fick en bra start och var i rygg på konkurrenterna redan på första rakan och började passera dem. Efter första varvet var han i rygg på ledarhästen. Han lade in en ny växel och vann med en hästlängd på ny personlig kilometertid (se målfoto) framför tvåan Niquila med Caroline Gustavsson. Bakom framgångarna i år - en seger och sex andraplaceringar - ligger Nilla Tomelius målmedvetna körning på de utmärkta träningsvägarna kring Gränsbo och Äspö, men kanske också en mental förändring hos Muskot som blivit "bonuspappa" och älskar att springa och busa med fölet Minton.

Fredrik och Marie på Gränsbo

 2008-08-01  Familj
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går hade vi besök på Gränsbo från Åkersberga som ligger i södra Roslagen en bit norr om kungliga huvudstaden. Min fru Annes enda syskon, Barbro bor där sedan länge. Det var Barbros yngste son Fredrik Pärnerteg som kom med sin fru Marie Pärnerteg, förskollärare på Bikupan i Österåker, och två speciellt försigkomna barn, Lucas och Timothy. Fredrik är kriminalvårdare på den slutna behandlingsanstalten Österåker. Där utspelar sig det mesta av Tomas Bodströms nya deckare Rymmaren. De kom inte direkt från Stockholm utan från ett sommarhus de hyr i Borrby som ligger i sydöstra Skåne bara några kilometer från Östersjökusten. Det var en varm och solig dag och vi uppehöll oss mest på gräsmattan i trädgården sedan de obligatoriska hästrundan genomförts. Det stora dragplåstret var ju som vanligt fölet Minton som busade runt och trivdes med uppmärksamheten. För några veckor sedan var Fredriks lillasyster Johanna Pärnerteg på besök. Hon kom i sällskap med partnern Staffan Gudin. De visade stolt upp flickan Moa.
Bilder på familjen Pärnerteg, kusinerna Lina och Fredrik, Timothy och Lucas i poolen samt Lina och "gammelmoster" Anne.