Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
augusti 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Finnkampen 2009

 2009-08-30 Sport
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Första dagen var de svenska herrarna klart nederlagstippade men det blev många glada överraskningar. Exempel var länghopparen Michel Tornéus (bild) som i sitt näst sista hopp slog alla finländarna med 7,97 och "gamlingen" Rizak Dirshe som tog segern på 1500 m efter en sprinterspurt. Där fanns också under gårdagens tävlingar ett ögonblick av "glädjens minuter" då många positiva saker händer samtidigt, Linus Törnblad tar 2,23 i höjdhopp och säkrar segern, 20-årige Oscar Åbergs namn kommer upp på resultattavlan på fjärde plats, en hundradel för finnen Jarkko Ruostekivi, på 100 m och Anna Söderberg klämmer i med ett segerkast i diskus efter en svag inledning. Men den jag lade mest märke till är den unga sprintern Moa Hjelmer (bild) som först överraskade med en seger på 200 meter, på fina personbästa 23,84, för att mindre än en timme senare komma tillbaka och göra samma sak på 400 meter. Banne mig om vi inte här ser början på en efterträdare till Carolina Klüft! Hon är född 1990 och tävlar för Spårvägens FK.
Andra dagens tävling blev mycket spännande och underhållande. Det blev återvändarnas tävlingsdag. Oscar Jansson som haft en lång period av rehabilitering och inte tävlat i Finnkampen sedan 2002, höjde sitt årsbästa från 5,45 till 5,60 och tog segern i stavhopp! En annan återvändare var Philip Nossmy som efter flera års skador tog segern på 110 m häck. För att nu inte glömma Christian Olsson som inte deltagit i Finnkampen sedan 2004 som idag vann tresteg på 16,61. Sverige vann damtävlingen och i herrtävlingen blev sista grenen helt avgörande för slutresultatet. Inför 800 m ledde Sverige med 6 poäng. Och där tar tre unga, "okända" svenska löpare poängseger med 12-10! Joni Jaako, Johan Walldén och den 19-årige Anton Asplund. Otroligt bra!
Finnkampen 2009 i Göteborg, officiell hemsida.
Resultaten finns här.
Finska finnkampssajten
Bloggar om Finnkampen 2008 och 2007 och 2005.

La Paz lockar drogturister

 2009-08-29  Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan För tre år sedan  

I Bolivias huvudstad La Paz som ligger 3900 meter över havet finns den mest omsusade baren i hela Sydamerika, Route 36, världens första kokainsalong. Dit kommer ungdomar från hela världen. Denna nya trend av kokainturism kan härledas till en kombination av Bolivias ökänt korrupta myndighetstjänstemän, La Paz kaosartade låt gå-attityd och det nationella föredömet, presidenten Evo Morales har själv varit kokaodlare. Så även om kokain är olagligt i Bolivia håller Route 36 snabbt på att bli ett måste-besök för tusentals turister som återkommer varje år för att glatt prova på de lokala specialiteterna, berömda för sin lättillgänglighet, sitt låga pris (cirka 150 kr per gram) och sin renhet. Vid varje bord står stearinljus, vatten på flaska, och alla de sorters juice och läsk man kan tänka sig att vilja blanda sin drink med. Servitören kommer med sugrör och små svarta paket.
På resebloggarna får stället också god kritik. Men både säljare och konsumenter tycks ha glömt att kokain är som alla vet starkt beroendeframkallande, hälsovådligt och lätt att missbruka. Miljarder i årlig vinst har korrumperat stater över hela världen och La Paz, utan egen avsikt, verkar ha förvandlats till frontlinje i detta misslyckade narkotikakrig.
Artikel i Guardian: "The world's first cocaine bar", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2009.

Mord på hand

 2009-08-28 Böcker, deckare
 För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
En Stockholmsroman med många miljöbilder särskilt kopplade till bokens huvudperson kamreren på Tone-Film, Börje Dahls långa promenader. Boken heter "Mord på hand", föfattare är Edward Werner och kom ut 1953 på B. Wahlströms bokförlag.
Tidstypiskt är att han möter Glokar Well spänstigt trampande förbi på sin cykel. Glokar Well, pseudonym för Oscar Söderlund (1892-1965) var sportjournalist i Stockholms-Tidningen och ordförande i Svenska Boxningsförbundet 1931-1955, Wikipedia. Medan Narkotikapolisen Carl Marsh Detective-Lieutenant från Los Angeles i cyklisten igenkänner Doktor Woxman, nobelpristagaren i medicin 1952 och utvecklaren av antibiotikan streptomycin, Wikipedia.
Cigaretter i mångder liksom feta cigarrer röks i alla miljöer och stora groggar intas regelbundet både hemma och på krogen. Att beställa in några "sju och en halvor" gin med is och en flaska tonic är inte ovandligt eller stora whisky groggar. Börje Dahl an ringer upp Norrmalms och beställer varor för hemleverans. Han lagar till sparrissoppa och sjötunga. Och i väntan en liten råbiff på finmalen köttfärs, nersköljt med ett glas whisky. Börje Dahl tycks ha gott om pengar. Börje Dahl irriterar många med alla sina kvickheter men kan inte rå för det.
Mycket god underhållning, fin beskrivning av Stockholm för 50 år sedan. Lika mycket en vacker kärlekssaga som en amerikank gangsterskildring med en psykopatisk mördare.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.
Edward Werner är pseudonym för Nils Edward Werner Lundgren. Han har skrivit två deckare till: Motivet är mord, 1958 och Räddad för att dö, 1958.
Det finns en invecklad intrig som är intressant och spännande att följa. Som vanligt ligger emellertid sanningen närmare verkligheten. Det gillar jag, författaren får gärna luras.
Det finns en person i boken med en viss betydelse. Han är dansk och heter Volmer Jensen. Bland mina samlade böcker hittar jag en bok som heter "Hotad till livet" och kom på bokförlaget Gefion 1948. Författare är Boétius-Wolmer, vilket visar sig vara pseudonym för en dansk författare, Erik Volmer Jensen. Sådana slumpartade fenomen råkar jag ofta ut för.

Hans Larsson från Klagstorp och andra djupsinniga

 2009-08-26 Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Jag började idag gå igenom alla de papparskassar och -lådor av "psykologiböcker" jag samlat på från från studieåren och framåt. För att nu samla dem en gång till men nu mer systematiskt med indextermer och SAB-rubriker och allt vad det heter enligt bibliotekens system. Det var det första "tag"- systemet långt före det digitala. Alla böcker hittar jag när jag söker på Libris, De svenska universitets- och forskningsbibliotekens söktjänst. Bland böckerna hittar jag Hans Larssons (bild) Lärobok i psykologi från 1908. Den kom på P. A. Norstedts & Söners förlag och kostade 1 krona 25 öre. Säkert mycket pengar på den tiden. Boken har en gång tillhört Adolf Hillman på Floragatan 8. Hans bok "Psykologi" kom 1937 och var mer utvecklad. Hans Larssons bok "Logik" hittade jag också i mina samlingar. Den kom 1958.
Hans Larsson, var född 18 februari 1862. Han var filosof, professor vid Lunds universitet, ledamot av Svenska Akademien 1925-1944, stol 15. Larsson kallades "Kloke-Hans" (uttalades på skånska: "Kloge-Hans"). Men framför allt var han född i Klagstorp, där det finns en "Hans Larssons väg" och där jag bor nu. En annan bok är Karen Horneys "Den neurotiska nutidsmänniskan" som ju låter aktuell men faktum är att den skrevs 1937!
Men jag hittar också John Stuart Mills Om friheten "Ett av den politiska liberalismens klassiska verk". NOK 1967 originalet skrevs 1859.
det är ett glödande försvar för den individuella friheten, så långt den är förenlig med andras frihet. Stuart Mill beslyser också den makt som den allmänna opinionen kan utöva på medborgerliga friheter.
Andra verkliga klassiker är Immanuel Kants "Kritik av det rena förnuftet", Gleerups förlag, 1922. Kritik der reinen Vernunft, som först gavs ut 1781.
Albert Camus, nobelpristagare som dog som 47-åring i en trafikolycka, som i sin bok Myten om Sisyfos (1942) slog fast "Människan lever här och nu. Hennes öde kan aldrig förklaras, rättfärdigas, försonas i ljuset av ett ovisst paradishopp". Tänk vad man samlat på sig.

"Asiens anmärkningsvärda återhämtning"

 2009-08-25  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Asiens tillväxtekonomier leder vägen ut ur lågkonjunkturen. Nu måste de finna ett sätt att få återhämtningen att vara. De fyra asiatiska tillväxtländer som rapporterat BNP- siffror för andra kvartalet 2009 (Kina, Indonesien, Sydkorea och Singapore) har sett en tillväxt på över 10 % på årsbasis. Även det trögare Japan verkar återhämta sig snabbare än jämbördiga västländer. Sammanräknat verkar ett Asien i tillväxt växa med mer än 5 % i år medan de gamla G 7-länderna riskerat att sänka sin BNP med 3,5 %. Den inhemska konsumtionen i många asiatiska länder har ökat rejält igen på grund av att de finanspolitiska stimulansåtgärderna i regionen blev mer omfattande och har fått verkan snabbare än i väst. Låg skuldsättning i den privata sektorn har gjort hushållen och företagen långt mer benägna att spendera de statliga bidragen. De asiatiska bankerna var också i bättre form än de västerländska. I reda pengar kommer ökningen av konsumtionen i Asien i år mer än väl att täcka konsumtionsminskningen i USA och eurozonen. Denna förflyttning av konsumtionen kommer att bidra till att världsekonomin finner en ny balans.
Artikel i The Economist: "Asia: An astonishing rebound", eller läs den här, översatt i Tempus nr 34 2009.

Glimma har en bra vecka

 2009-08-24 Hästar
För ett år sedan  För tre år sedan 
Våra ponnytravhästar har varit ordentligt i farten under veckan som gått. Bäst klarade sig Ljungens Glimma, det vackra stoet. som i Tingsryd i går tog både en seger och en andraplats i ett autolopp och sänkte sin personbästa kilometertid med fem sekunder till 2.18. Hon har fått ett verkligt lyft nu liksom hennes halvbror Ljungens Pirat fick på Gotland en vecka tidigare. Även Mirella II gick bra, även om hon blev oplacerad i det starka fältet. Här finns alla resultat från Tingsrydstravet.
Tidigare under veckan gjorde vår travchampion Muskot åter ett mycket bra lopp på Jägersro. I tisdags blev han tvåa i ett s k "insprängt lopp" med nya personbästa på 1,50 lågt. Även Glimma var duktig på Jägersro, under torsdagens tävlingar, då hon tog två andra platser, båda i autolopp efter Fröken Fri ´resp. Emorin. Resultaten finns här.
Tidigare bild på Glimma på Tingsryd.

Blekna lilla stjärna

 2009-08-23 Böcker, deckare
 För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Ännu en deckare från det goda svenska sextiotalet. Inga Hammarströms bok "Blekna lilla stjärna" från 1967.
Hon skriver en mycket omväxlande, nyansrik och utvecklad svenska. Det är konstigt att hon bara skrivit två kriminalromaner. Kanske är det en pseudonym för en författare mer produktiv på andra områden.
Vi låter bokens huvudperson Lena Malmstöm komma till tals. Hon är är skulptris men försörjer sig på att göra mosaikgolv och - väggar. "En poliskommissarie med sorgflor på stämbanden ringde tidigt i ottan och talade om att jag blivit mördad. Det tog mig och kommissarie Bergfeldt drygt en kvart att bringa klarhet i det hela. Till slut hade det dock gått upp för oss att om det låg en ung kvinna mördad i min ateljé, som såg ut ungefär som jag men några miljoner vackrare, så var det inte jag utan min berömda tvillingsyster, skådespelerskan Mari Mark".
Mari Mark hade kommit med idén, att under en vecka skulle hennes syster Lena spela hennes roll vid den fransk-svenska filmfestivalen. Under tiden skulle Mari Mark resa upp till den norrländska gruvstaden, där det fanns en person som kanske skulle bli Maris man.
Vem var denne man, och var det han som hade bragt Mari om livet? Men varför skulle han i så fall ha följt efter henne ner till Mellansverige? Mordet hade mycket lättare kunnat ske i hans hemstad. Kunde mördaren ha tagit fel - hade han trott att Lena var hans offer? Frågorna hopade sig över Lena och kommissarie Bergfeldt innan den förbluffande lösningen på det gåtfulla dramat uppenbarade sig. Boken knyter an till nazismen och krigsförbrytelser under andra världskriget.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.
Inga Hammarström gjorde en lyckosam debut med "Hur blev hon stum?" I sin nya bok visar hon sig på nytt som en rapp och säker berättare med ett gott handlag inte minst i skildringen av norrlandsmiljön och med ett fast grepp om den uppfinningsrika och laddade intrigen. Man får en målande personbeskrivning av kommissarie Bergfeldt som har så svårt att få fyr på sin stinkande pipa, av politikern Martin Lundmark och av norrlänningarna.
Tidigare blogg om Hammarström: Hur blev hon stum?

En sund vecka

 2009-08-22 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Jag har gått ner några kilo till den här veckan, med sund kost, näringsriktig lågkaloridiet, och undvikande av öl och godis. Och mycket fysisk träning förstås! Snart kan jag knäppa den snygga nyinköpta kavajen. Jag tillhör verkligen inte de karaktärsstarka och om jag så lätt kan gå ner i vikt, trivas med det och verkligen må bra, så föreställer jag mig att detta är möjligt också för väldigt många andra överviktiga. De kan också förvandla sin kropp från överviktig till normalviktig. Termerna kommer från BMI enligt vilken den övre gränsen för normalvikt för en man med min längd är 77 kg, genomsnittet för normalvikt är 68 kg. Någonstans kring 72 kg vill jag hamna på. I början av detta år låg jag på omkring 86 kg! Det handlar bara om att skaffa sig andra saker att njuta av i livet än att proppa magen full med godis, chips, pizza, feta såser och öl, vin och brännvin! Tänker man lite efter så måste ju alla hålla med om detta! Alltså att det finns annat här i livet. Börja med att rensa i kylen, frysen och barskåpet. Köp sedan hem lågkalorimat med hög proteinhalt och börja motionera. Börja med 20 minuters promenad om dagen och öka sedan på. I dag cyklade jag 28 km, till Skurup och halvvägs till Veberöd. Fick lift hem av familjen som besökt fölet Minton som tillbringar sommaren på hingstbete utanför Veberöd

Se tidigare blogg, "Lätt och billigt att gå ner i vikt".

VM i friidrott i Berlin

 2009-08-21 Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Så bortskämda vi svenskar har varit när det gäller framgångar i fiidrottens stora mästerskap. Därför låg besvikelsen nära i årets VM.
Något bättre blev det under onsdagen som hade en klart bättre inledning åtminstone för svenskt vidkommande. Båda tiokamparna satte personblikt rekord i inledningsgrenen, 100 m, och blev tvåor i sina respektive heat. Daniel Almgren nådde 10,91 och Nicklas Wiberg 10,96. Av bara farten gör sedan Daniel Almgren 7,29 i längdhopp. Nicklas Wiberg 7,20.
De två diskuskastarna Anna Söderberg och Sofia Larsson, 54,28, är däremot många meter från final. Anna Söderberg inte mycket bättre, omkring 58 meter. Långt ifrån kvalgränsen 61,50. Flopp, flopp!
Linus Thornblad deltog i höjdkvalet. Linus Törnblad (bild) börjar höjdkvalet bra. 2,15 - 2,20 - 2,24 - 2,27. 2,30, kvalhöjden tar han i andra hoppet, och slutar som delad två:a i kvaltävlingen. I sanning en revansch efter allt ifrågasättande av honom i pressen. I torsdags hoppar Emma Green höjdfinal efter en bra kvaltävling. Motståndet är starkt. Hon lyckas inte överträffa sig själv genom att ta 1,98, utan stannar på 1,95 och en sjunde plats. På sjunde plats kom också Nicklas Wiberg (bild) i tiokamp. För detta krävdes en mycket bra andra dag som ledde till att han slog den legendariske Henrik Dafgårds 15 år gamla svenska rekord.
Annars var det inte så roligt: Robert Kronberg lämnade återbud till 110 m häck, Johan Wissman blev sjuk och missade semifinalen på 400 m. Jesper Fritz skadade hälsenan och kom aldrig till start i stavkvalet, Mattias Claesson blev bara 26:a i 800 meters kvalet, Mikael Tornéus 28:e med 7,78 i längdhopp (för 13 år sedan hoppade Mattias Sunneborn 8,21, nuvarande TV-kommentatorn), Cecilia Nilsson var 7 meter efter en kvalplats i slägga, ingen av damerna hade en chans i diskuskvalet o.s.v.
I var det dags för final för Linus Thörnblad. Finalen fick vi vänta länge på, startade nästan två timmar försenad av allt regnande. Linus tar 2,18 i första, 2,23 i första men han tar aldrig 2,28. Den höjden blev svår även för många andra så resultatet räckte dock till en femteplats, två placeringar bättre än Emma Green i damhöjd, och Sveriges hittills bästa placering i årets VM i friidrott.

VM i friidrott i Berlin 2009 officiell webbplats.
Hela programmet på SvT.
Resultaten finns här.
Bloggar om VM i Osaka 2007 och i Helsingfors 2005.

Kvinnors favoriter varierar under månaden

 2009-08-20 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan 
Ny forskning pekar på att pyskopatiskt och asocialt beteende hos män verkar ytterst attraherande på moderna kvinnor när de har ägglossning. I varje fall vill många kvinnor ha barn med män som skulle ha varit bra beskyddare och jägare under stenåldern men som är olämpliga för ett modernt parförhållande med gemensamt ansvar för barn och hushåll. Det kan man läsa i en bok av den populäre äktenskapsgurun John Grays bok "Män är från Mars, kvinnor är från Venus". Forskarna visar att kvinnan attraheras av två olika typer av män beroende på var hon befinner sig i sin menstruationscykel.
Maskulinitet tyder på goda gener. Maskulinitet kommer av höga halter av det manliga könshormonet testosteron. Detta ger ett sämre immunförsvar och därför måste detta paras med starka gener. Inom evolutionsforskningen menar man att det just är de goda generna som kvinnor är ute efter, när de har ägglossning och därför har chans att bli gravida.

Om John Grays bok i Aftonbladet.
Läs mer i en arttikel i Illustrerad Vetenskap nr 11 2009 s 30-35 "Kvinnor föredrar grottmän".

Har bloggen ett evigt liv?

 2009-08-19 Datorer & Internet
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Om vad som händer när bloggaren dör kan man läsa i en artikel i senaste Fokus, nr 27-33 sidorna 16-17 med anledning av tragedin i Stureby. På den döda 15-åringens blogg kommer det fortfarande in hälsningar liksom spekulationer om vem som mördat henne. Det är oklart hur det går till att spärra eller stänga ett konto när koderna dog med ägaren. Det kan vara komplicerat för någon anhörig att bevisa sin behörighet att ta över kontot.
Det finns också många som sägs vilja att deras digitala avtryck ska finnas kvar. Andra vill att deras fotspår ska raderas ut. Sofia Mirjamsdotter (Mymlan) som driver Bloggvärldsbloggen tillhör de förra.
I mitten av hösten lanseras Webwill, ett "digitalt testamente". Där ska man kunna lagra alla sina lösenord och välja om statusraden på facebook och Twitter ska ändras automatiskt och om det ska skickas ut ett sista mejl. Efter döden ska anhöriga kunna ta del av denna den avlidnes "sista önskan". Det är en affärsidé av två tjejer Lisa Granberg och Elin Tybring.

Min uppfattning är den att den egna digitala hemvisten är mest intressant för den som äger den och att därför intresset sjunker dramatisk efter döden. Men det kan vara viktigt innan döden att tänka på att det digitala arvet lever kvar. Alla vill ju att så många som möjligt ska minnas mig. Vad som i själva verket händer efter döden är ju helt ointressant för den som dött. Där jag finns finns icke döden och där döden finns finns icke jag. Något i den stilen sade redan Aristoteles.
Läs mer i bloggtidningen "Webwill: Årets webbtjänst 2009?"  

Mellan sänker igen

 2009-08-18 Hästar
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I helgen tävlade vårt sto Mirella II, mamma till hingstfölet Minton, på Gotland i det s k Dubbeltravet för ponnytravare. Gotland är ju russens födelselandskap. Med på resan var Sanna Langmarkers Ljungens Pirat. De hade hyrt en extra stor transportvagn, en Boj, för att få gott om plats både för hästarna och och allt "bagage" som måste med. Redan halv fem i tidig gryning gick avfärden i torsdags. På eftermiddagen kunde de stalla in hästarna på Skrubbs travbana i Visby. Fredag var första täclingsdagen. Då kvalade Pirat till Femårsbaggen. Han tog sig lätt till söndagens final med en femteplats med kilometertiden 2.05,9. Mirella sprang i lopp åtta där hon nådde en fin bronsplats på 2.07,8. Under den tävlingsfria lördagen deltog de två hästarna i en drop in utställning för deltagande hästar. Mirella nådde fina 39 av fyrtio poäng och fick medalj för detta. Detta är viktigt före fölande ston liksom bra kilometeretider. På söndagen gick finalen för Femårsbaggen med autostart. Här fick Pirat en meriterande 7:e plats bland 12 hästar och han sänkte sitt personbästa till finfina 2.02,1. I ett annat lopp sänkte Mirella sitt personbästa till 2.05,5 efter ett jättefint lopp.
För tre år sedan deltog vår nu åttaårige "mästertravare" Muskot i Femårsbaggen. Han blev då femma och sänkte sitt personbästa till 2.01,6. Nu var hans yngre kompis Pirat bara halvsekunden långsammare. Nu springer Muskot själv tio sekunder snabbare. Bild med Mirellas två priser och Nilla Tomelius (10) med Mirella och Sanna Langmarker med Ljungens Pirat.

Filippa Bark och döden

 2009-08-17  Film & TV & Media
För två år sedan För tre år sedan  
Jag hade verkligen stora förväntningar på att få se Sissela Benn i en dramatisk roll på teaterscenen och de kom inte på skam utan överträffades med råge. Jag satt helt trollbunden i en timme av denna otroliga Malmötös som har en mimik, ett ansikte, ögon och näsa som ingen annan. Ingen kan uttrycka känslor som hon. Även Bengt Nilsson och Therese Söderberg spelade utmärkt. . Det var en mycket dramatisk teater som leder tankarna till den absurda teatern med sina surrealistiska inslag från 60-talet med företrädare som Samuel Beckett och Eugène Ionesco.
Den fjortonåriga Filippa Bark är en missförstådd fjortis som har flyttat in i källaren på Uppsala Stadsteater med sin gosedjurskanin och sidekick Milky. Hon saknar sin pappa som flyttat till Kalmar med en ny familj och hatar sin mamma Yvonne som skaffat en ny karl. Hon mobbas i skolan för sina glasögon och sitt utseende. Hon fantiserar om Helen Sjöblom och klär ut sig till Kristina i Duvemåla (bild). Hennes tröst är en vit tygkanin. Denna vägrar hon att lämna och vägrar ta steget in i vuxenvärlden.
Filippa Bark och döden på SvT.
Recension av teaterföreställningen i Upsala Nya Tidning "Filippa Bark utför stordåd på Stadsteatern".
En artikel i UNT om skådespelaren Sissela Benn och regissören Ada Berger.
Fliippa Bark och döden i SvD, "Filippa Bark gör upp med sig själv".
Filippa Bark på Wikipedia. Sissela Benns blogg.

Anderslövs marknad 2009

 2009-08-16 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I år hade marknaden tur med vädret, även om de första timmarna i går blev något blöta. Men sedan blev det allt varmare och regnfritt och kvällen närmast idealisk. Det var något färre knallar än föregående år men besökarna trängdes som vanligt och allra mest trångt var det framför scenen på torget då motorsågsskulptören Alf Skaneby startade sitt verktyg för att modellera fram ett hjärta, Hjärtat som är symbolen både för byn Anderslöv och dess marknad. Tidigare bloggar om Anderslövsmarknad 2008, 2007 och 2006.

       
 Måns & Company,
sång och musik.
 Alf Skaneby, motorsågsskulptören, drog mest publik till scenen där han sågade fram ett hjärta.  Cillas Cottage. Prydnader och inredningsdetaljer av sällan
skådat slag.
 Grytlappskonst
       
 Anna-Lena Lindberg, konsthantverkare från Hönsinge,
var som vanligt på plats.
Säljer under sommaren vid
Köpmansmagasinet.
 Bengt Olsson, i äkta Vegamössa, berättade om sina
veteranmopeder.
 Kraftigt reducerade priser på Foppa Tofflor, vars varumärke försvann för ett år sedan men tydligen har återuppstått.  I väntan på kunder
       
 En fröjd för ögat?  En glad prick. Blev klappad av många.  JWs 'Buffé & Café hade
uteservering.
 

En dramatisk nostalgikväll

 2009-08-15 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan
I går kväll var jag och min fru på Smygehamns idrottsplats. Där spelar Östra Torps GIF, klubben som i år firar 75-års jubileum.
Östra Torp leder serien division 5 Sydvästra med sina 32 poäng och på tredjeplats ligger Askeröd som har tagit 28 poäng.
Askeröd vann division 6 Mellersta ifjol och flyttades upp vilket också Östra Torps GIF har gjort. Jag var där för att Askeröd är min födelseort och dess fotbollslag alltid legat mig varmt om hjärtat.
Matchen slutade 5-5 och det var ett rättvist resultat. Östra Torp tog ledningen hela tiden och Askeröd kvitterade hela tiden. Sedan Östra Torp fått en spelare utvisad i mitten av andra halvlek pressade dock Askeröd hårt och hade flera goda målchanser, bl a tre skott i trävirket, och var därför närmast segern. Rydsgård som ligger tvåa i serien och om två veckor spelar serifinal på Smygehamns IP tackar säkert Askeröd för hjälpen.
Mycket valuta för entrén på 40 kr. Många mål och mycket dramatik. Två röda kort och många gula delades ut av en alert domare. En spännande och öppen match där båda lagen verkligen ville göra mål och kämpade för det.
Jag hade glädjen att träffa två legendarer på Askeröds bänken, från den tiden jag var med för 50 år sedan, se bild från vänster Sigge Emilsson, Kjell-Yngve Andersson, nu hedersordförande och jag själv.
Korven kostade 20 kr och var god. Toaletterna var rena och i gott skick. Hemmapubliken var artiga och skrattade åt våra plumpa skämt.
Ännu mer positivt, glömde att min fru tog lotter på Smygehamns IP i går kväll och vann första pris: presentkort 150 kr på Smyge Fisk Rökeri. Det ska bli gott i helgen!
Hemsidor: Östra Torps GIF Fotboll och Askeröds IF. Tidigare blogg om Askeröd.

Cuba Red

 2009-08-14 Böcker, deckare
 För ett år sedan För tre år sedan 

Det är raffel på högsta nivå i denna Helsingborgskvinnan Bodil Mårtenssons sjätte kriminalroman från 2005. Den handlar om kriminella motorcykelgäng, torpeder och internationell brottslighet. Samtidigt som dessa terrorister är hänsynslöst farliga mördare så presenteras många av dem nästan som ett slags töntar och det kanske de också är.
"Cuba Red" är en helsvart, stor och muskulös man som just rymt från ett fängelse i Florida. Han är kuban och härstammar från svarta slavar som kom från Afrika till Amerika. Han får hjälp med att rymma av Toni Tong, svenskt adoptivbarn från Vietnam, som heter Toni Anders Abrahamsson.
Torpeden i undre världen Jonas D har ett kontrakt från Toni Tong på att döda "snutjäveln" kommissarien Joakim Hill vid Helsingborgspolisen. Kontraktet är utställt av MC-ledaren Terminatorn på att avrätta Hill. Terminatorn leder MC-gänget Gangsters ute i Lönnarp. Terminatorn var sur på Hill som han ansåg hindrat Gangsters från att få det kommunala kulturbidrag för medverkan i en kulturfestival aom han krävt.
250 000 kr är kontraktet värt. Uppgiften att Toni Tong just rymt från en permission från Kumla orsakar stort säkerhetspådrag i Helsingborg. Joakim Hill får nöja sig med skrivbordsarbete han vantrivs med. Och så är den rafflande händelseutvecklingen igång med ett mycket spännande och dramatiskt slut där även Joakims havande hustru Catharina och deras dotter Bea blir inblandade. Bodil Mårtensson: Läs storyn på egen risk här.
Den senaste boken jag läste av henne var Brottskod 09.
Ny bok, den tionde kommer i år och heter "Greppet".
Läs här om alla hennes böcker.
Författarens hemsida.

"Pengarna förirrar sig långt bort från gården"

 2009-08-13  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
EUs jordbrukspolitik, CAP, har 50 år på nacken, och mycket har hänt under denna tid. Det direkta produktionsstödet har förvandlats till arealstöd och stöd till landsbygdens utveckling. Bland dem som får dela på EUs pengar finns, förutom vanliga bönder, storgodsägare, hertigar, multinationella företag, sprittillverkare och Herrens tjänare. Förra året delade EU ut drygt 50 miljarder euro i världens största subventionsprogram för jordbruket. EU-subventionerna har en stark påverkan på den globala handeln och missgynnar fattiga bönder utanför EU. EU delar ut halva sin budget i jordbrukssubventioner. Det är fyra gånger så stort som USAs och kostar varje EU-medborgare runt 110 euro per år. Programmet skänker pengar till många mottagare som inte har ett dugg med jordbruk att göra - tyska godistillverkare, matleverantörer till lyxkryssare och rika markägare som drottning Elisabeth II av England och pris Albert II av Monaco.
I år var EUs 27 medlemsländer för första gången tvingade att redovisa hur de distribuerar jordbruksstödet, och Tyskland var det enda landet som inte efterkom kravet fullt ut. En datoriserad analys genomförd av The New York Times och International Herald Tribune ger en första detaljerad bild av vilka som får pengar. Den visar att CAP har expanderat utanför de ursprungliga målen att öka livsmedelsproduktionen och stödja de traditionella jordbrukarna i deras försök att hantera marknadsfluktuationer. Man bör ställa sig frågan om jordbruket överhuvudtaget ska subventioneras.

Artikel i New York Times: "European Subsidies Stray From the Farm", eller läs den här, översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

Framtidens (jord)bruk, version 2.0

 2009-08-12 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Jordens befolkning blir ständigt större och allt fler flyttar till städerna. Produktionen av mat har inte följt med.
Det nuvarande jordbruket medför många problem. Jordens sötvattenresurser används till stor del till bevattning. Denna leder till urlakning av näringsämnen som hamnar i vattendrag och hav.
Det behövs en omstart av jordbruket, en version 2.0 och inomhusodling i höghus är kanske den mest lovande tekniken. Då kan man bedriva odlingen under mer kontrollerade former och gårdagens bönder blir i framtiden laboranter och växtförädlare. Då kommer man att odla direkt i vatten utan jord, i s k hydroponisk odling. En amerikansk forskare, Dickson Despommier, vill ha smarta jordbruk på högkant inomhus - vertical farming . Ett enda höghus i 30 plan kan livnära 50 000 människor. Produktionen kan placeras nära konsumenterna och många långa transporter kan undvikas. Produktion kan ske året om, oberoende av vädret och med inga eller mycket lite bekämpningsmedel. Det innebär lägre vatten- och energiförbrukning och levererar färska råvaror till stadens invånare.
Om detta kan man läsa i Illustrerad vetenskap nr 10 2009 s. 60-67. Läs mer här: Bild 1, Bild 2 och Bild 3.

Brott i sol eller Vad fanns det under Silvergranen?

 2009-08-11  Film & TV & Media
För ett år sedan För ett år sedan För ett år sedan För ett år sedan 
Staffan Tjerneld skrev 1947 en svensk deckare som heter "Brott i sol" (se bild till höger). Staffan Tjerneld (1910-89) var journalist på DN och Expressen, men var mest känd som revy- och operettförfattare.
Samma år, 1947, gjordes en film utifrån boken med samma namn (se bild till vänster) med Birger Malmsten och Gunnel Boström i huvudrollerna. Denna film visades i dag på eftermiddagen i SvT 1.

Harry återvänder hem efter att ha vårdats för sinnessjukdom orsakad av alkoholism i sex år. (Psykoanalys tog lång tid). När han kommit hem gräver trädgårdsmästaren upp en silvergran som planterades för sex år sedan och hittar ett skelett. Detta får Harry att höra röster inom sig, han minns plötsligt vad som hände för sex år sedan.Den rike Raoul Kessler (Curt Masreliez) går ut i segelbåt tillsammans med Rickard (Ulf Palme) som är rasande därför att Roul har lurat Rickards fästmö Eva Winning. Det blir oväder, båten kapsejsar och bara Rickard kommer i land.
Harry bestämmer sig för att bjuda in personerna som var närvarande den dagen för att avslöja vem av dem som är en mördare. Det är en spännande film, engagerande och fylld av dramatik och starka känslor. Den har mycket av Hitchcock i sig.
Mer om filmen på IMDB och filmens story här. Eller läs den här.

Bröllopet på Solö

 2009-08-10  Film & TV & Media
För ett år sedan För ett år sedan För ett år sedan För ett år sedan 
Prästen citerar: "Tro, hopp och kärlek är treenigheten, men störst av alla är ..., nykterheten", skriker Kalle Österman, som spelas av Adolf Jahr. Han vet för den håller på att förstöra hans liv och hans familj.
Svensk komedi från 1946. Kalle Österman bor på Solö tillsammans med sitt rivjärn till hustru, Agneta. Det är bara när Kalle är full som han har något att säga till om på gården, annars står Agneta (Rut Holm) för alla beslut. Kalle Österman har en dotter, Ella, från ett tidigare äktenskap, och en fosterson, Torsten (Sven Magnusson). Torsten och Ella är kära i varandra och Ella lovar att vänta på Torsten när han skall gå till sjöss.
Agneta Österman försöker få sin man Kalles dotter från ett tidigare äktenskap att gifta sig med traktens rike man, handlaren och postmannen Anton Andersson, som spelas av John Elfström. Men Ella älskar Torsten som är tvungen att gå till sjöss. De skriver brev till varandra men alla brev tar handlaren hand om för att få Ella att glömma Torsten. Anton lockar den svage Kalle Österman med konjak och får honom att skriva under papper som tvingar honom att välja mellan att lämna gården eller ge handlaren sin dotter till fru. Men i sista ögonblicket dyker länsman upp och handlaren få fly med svansen mellan benen på själva bröllopsdagen.

Filmen premiärvisades 21 september 1946 på biograf Astoria i Stockholm. Filmen spelades in vid Sandrewateljéerna i Stockholm med exteriörer från Skeppsdal i Roslagen av Erik Blomberg. Som förlaga har man Oscar Wennerstens pjäs Bröllopet på Solö som uruppfördes på Södra Teatern i Stockholm 1915. Filmen är en fristående fortsättning av filmen Bröderna Östermans huskors. Även drängen Anders (Lasse Krantz) och pigan Anna (Emy Hagman) gör bra roller.

Jag ser denna dramakomedi på Svt 1 i dag på eftermiddagen. Den är riktigt spännande och dramatisk i vacker svensk roslagsmiljö. Kärlek och trofasthet ställs mot girighet och falskhet. Och så naturligtvis farorna med alkoholberoende.

Läs mer om filmen på Wikipedia. Information också på SFI.

Google presenterar framtidens epost

 2009-08-09 Datorer & Internet
För ett år sedan  För tre år sedan  
Google vill ändra sättet vi använder e-post. Den nya tjänsten, Google Wave ska släppas senare i år. Det är en kombination av traditionell e-post och sociala tjänster. Användarens e-post smälts samman med andra tjänster som till exempel Twitter och Facebook.
Google Wave har utvecklats av de danska bröderna Lars och Jens Rasmussen som även ligger bakom succén Google Maps. Det finns utvecklingsverktyg tillgängliga så att tredjepartsutvecklare ska kunna skapa tjänster kring Google Wave. Bland annat ska det gå att använda Google Wave på vanliga webbsidor.
Följ utvecklingen på wave.google.com.

Ny teori om hur allting började

 2009-08-08 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Och den innebär ungefär att när hela universum började så var det bara en fortsättning eller nystart på ett tidigare universum vars början i sin tur var en nystart på ett tidigare existerat universum. Nya undersökningar av strålning från universums tidigaste period tyder på att det existerat ett universum före detta och att egenskaper därifrån kanske har överlevt och bidragit till att skapa vår nuvarande värld. Enligt den gamla modellen startade universum i en "singularitet", där alla avstånd var lika med noll och där tätheten var oändligt stor. Innan Big Bang fanns "ingenting". I den nya modellen sker starten fortfarande med en Big Bang men inte från en nollpunkt och tätheten blir aldrig oändligt stor. Tiden sträcker sig i båda riktningarna, det finns existens också innan Big Bang. I år kommer Plancksatelliten att skicka upp. Den ska leta efter ännu finare nyanser i bakgrundsstrålningen och kanske kommer tecken på ett tidigare universum att avslöja sig här. I så fall kommer fysikerna att för första gången närma sig ett konkret svar på den gamla frågan om vad som fanns före Big Bang.

Om detta kan man läsa i nr 10 av Illustrerad Vetenskap s. 54-55. Universum föds igen... och igen och igen.

Hygglig standard på årets Mårtenson

 2009-08-07 Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Den produktive Jan Mårtensons senaste bok är hans 37:e om antikhandlaren Johan Christian Homan! Jan Mårtenson fyller i år 76 år (Wikipedia).
Om fjolårets bok, Dödssynden" instämde jag med recensenten Martin Strand på deckarmagasinet DAST med att önska ”bättre lycka nästa gång” och dessbättre stämde detta. Framför allt har han minskat ner antalet sidor med nästan hundra genom att låta bli att ta med alltför mycket av texter från Wikipedia och andra Internetsajter. som mycket sällan innehåller något intressant. För övrigt är det mesta som vanligt.
Den ene efter den andre förs fram som brottskandidat. Spelet mellan antikhandlaren Johan Kristian Homan - ständigt i den begynnande medelåldern - och chefen för rikskriminalen Carl Asplund går som på traditionellt manér. Homas som alltid finns först på brottsplatsen förhörs av den lokala polisen och blir allvarligt misstänkt men hans kontakter med Asplund ger honom som vanligt fri lejd.
Ovanligt lite om sambon, eller särbon Francine och hennes rika släktingar denna gång. Någon spänning finns inte möjligen en längtan hos läsaren efter att hitta den sista pusselbiten. Eller är det kanske bara en längtan efter att nå slutet och få ägna sig än en annan bok?
Det nya är Tessinska palatset och den inramning detta ger av konstvetare och arkitekter. Och att det pågår en hätsk kamp om en snart ledig professur. Och katten Cleo ger med sitt beteende Homan en insikt som leder till en dödlig upplösning.
Läs den avslöjande storyn på egen risk. Läs kompendiet.

Recensioner:
Jakob Tjernström i Allehanda: Mårtenson har hittat sin nisch i den svenska kriminalromanens lilla helgedom,
Nisse Scherman i DAST Magazine: En ganska tunn mordhistoria,
Fredrik Lindahl i Sundsvalls tidning: Mångsidig och klurig Homandeckare,
Sara Ullberg i Dalarnas tidningar.
Tankar från en samlares hjärna: Nisse Scherman ger bara en tomteluva.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.

Nordkoreas Gulag

 2009-08-06 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Bilderna och berättelserna från Nordkoreas arbetsläger blir allt otäckare och tydligare för varje år som går. Ett sammandrag av vittnesmål från överlevande och före detta fångvaktare som nyligen publicerades av det sydkoreanska advokatförbundet, ger en detaljerad beskrivning av det dagliga livet för uppskattningsvis 200 000 politiska fångar i de beryktade lägren. Dieten består huvudsakligen av majs och salt, vilket gör att tänderna faller ut och tandköttet svartnar. Skeletten blir sköra och äldre fångar går nästan dubbelvikta. De flesta arbetar 12-15 timmar per dag tills de dör i 50-årsåldern av sjukdomar orsakade av undernäring. Allt de har är en uppsättning kläder, vilket gör att de dör i smutsiga trasor.
Arbetslägren har aldrig besökts av utomstående vilket gör att vittnesmålen inte kan bekräftas av oberoende. Men tydliga satellitfotografier avslöjar flera, stora arbetsläger i de nordkoreanska bergen och de stämmer med de överlevandes berättelser. Bilderna visar öppningar till gruvor där före detta fångar säger att de arbetat som slavar, lägerhäkten, om vilka före detta vakter berättar att bångstyriga fångar torterades till döds. Vakttorn och elstängsel omger lägren, allt enligt fotografier.
Fånglägren har aldrig diskuterats i samtalet mellan amerikanska diplomater och representanter för Nordkorea. Allt har handlat om kärnvapenprov. Detta trots att lägren funnits i ett halvt sekel, det vill säga tolv gånger så länge som nazisternas dödsläger och dubbelt så länge som den sovjetiska gulagarkipelagen.

Artikel i Washington Post: "N. Korea's Hard-Labor Camps: On the Diplomatic Back Burner", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.
Tidigare bloggar om Nordkorea:
2006-10-10 Nordkoreas atombluff
2006-05-31 Tomma vapen skramlar mest
2005-09-27 Hopp även om Nordkorea

Smartare att växa upp på landet?

 2009-08-05 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Blir man smartare av att bo på landet? En amerikansk studie visar att barn som utsätts för mycket avgaser i fosterstadiet klarar sig betydligt sämre på IQ-tester än andra barn.
Studien genomfördes på 400 blivande mödrar och deras barn. Den visar att de barn som utsattes för avgaser över gränsvärdena under fosterstadiet fick närmare 5 enheter lägre resultat på vanliga IQ-tester och verbala tester när de nådde förskoleåldern. Fredrik Ullén (bild) som är docent i neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna och en av Sveriges mest framstående unga hjärnforskare finner det intressant att miljöfaktorer kan visa sig ha så stor betydelse på hjärnans utveckling.
Man kan tycka att en minskning av intelligenskvoten på fem enheter är liten men omfattar de många barn i Sverige kan detta få en betydelse för framtida prestationer i arbetslivet och i det svenska samhället för övrigt. Man bör nog ta de här resultaten på allvar, säger Fredrik Ullén, särskilt för barn som har inlärningssvårigheter.

Nyhet på Sveriges Television i morse "Barn på landet smartare än stadsbarn". Eller läs den här.

Årtiondets skandal inom svenska polisen

 2009-08-04 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  
Under flera års tid har stora resurser lagts ner på att kartlägga den organiserade brottsligheten i den undre världen, dokumenterat i Alcatraz-listan, för hela Sverige och Nova-listan för Stockholmsområdet. Listorna finns ute på den kriminella marknaden för försäljning. Detta är årtiondets skandal inom svenska polisen.
Chefen för länskriminalen i Stockholm heter Margareta Linderoth (bild) och är den högst ansvarige för polisens verksamhet i Stockholm. Polisens viktigaste uppgift är att förebygga brottslig verksamhet och självklart också förhindra brott inom polisens eget område. Hon tycker att "det är för jäkligt att det kommer ut" hemliga dokument. Hon säger också att "ingen polis är misstänkt" men det finns ju annan personal anställd också. Vilka har egentligen haft tillgång till dessa så kallade "hemliga dokument"? För en dryg månad sedan fick hon bekräftat att dokumenten fanns tillgängliga bland de kriminella. Det första som måste ske är att chefen Margareta Linderoth tar sitt ansvar och avgår. Fast det är väl att hoppas på för mycket. Själv menar hon att "läckan inte skadar polisens arbete". Höjden av trams och inkompetens! Jag har tidigare bloggat om de så kallade listorna: Grova brottslingar får fin julklapp av DI och Släpp listan fri!.

Artiklar i Dagens nyheter: Hemliga dokument säljs i den undre världen.
Bakgrund: Alcatraz- och Novalistan.

Hellbergdeckare med tennishistoria

 2009-08-03 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Efter sexton böcker, med start 1981, med kriminalkommissarie Sten Wall som huvudperson och tre böcker på 2000-talet om de två kvinnliga kriminalinspektörerna Carina Keller och Mona Ceder i den såkallade Loviken serien, kommer i år Björn Hellberg med en ny kriminalromansom som är helt annorlunda. Huvudperson i boken "Den vita döden" är en kvinnlig sportjournalist, Kim Stockman, som av den mäktige förlagschefen Anselm Lorin får ett intressant uppdrag: att skriva en omfattande dokumentär bok om tennis.
Och mycket om tennis blir det i boken. Allt detta är bara utfyllnad. Där finns t o m sju sidor tagna från en annan av Hellbergs böcker "Legendariska gestalter i tennishistorien" från 1979.
Boken är inget att läsa om man inte är intresserad av tennis och Båstad och Bjärehalvön. Den är dock betydligt bättre än Hellbergs fjolårsbok, Nattvandraren", men det betyget säger tyvärr inte mycket. Läs "Nattvandraren går vilse".
Sommaren 1991 blev Kim Stockman uttagen till Båstad för en sammandragning för lovande tennisspelare. Så småningom misstänker hon att någon långt i efterhand önskar tillfoga gruppen största möjliga skada. Den vita sporten förvandlas till den vita döden för de forna lägerdeltagarna, och Kim befinner sig själv i den direkta riskzonen. På tennislägret 1991 i Båstad fanns också hennes tidigare make Morgan Blanck. Tillsammans försöker de reda ut vem som ligger bakom de till synes oförklarliga dödsfallen.

Läs storyn på egen risk. Varning! Läs kompendiet här.
Recensioner:
Magnus Sjöholm i Norrköpingstidningen. "Likt en ordinär Allersnovell.".
Jean Bolinder i DAST Magazine. "Hellbergs klart bästa deckare och därtill en av de bästa svenska kriminalromanerna i år"!
Sara Schüldt i Folkbladet . "Spänning saknas i Hellbergs tennisdeckare".
Bengt Faleij i Västervikstidningen."Det blir väldigt mycket tennis".
Maria Karlsson i Helsingborgs Dagblad. "Björn Hellberg får aldrig skrivkramp".

DN Deckarsommar.
Intervju i Aftonbladet.

En marknad i mängden

 2009-08-02 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
På Gislövs marknad, där gjorde hela familjen - Bertil, Anne, Nilla, Lina och Andreas ett besök i går. Vädret var idealiskt, svag vind, drygt tjugo grader, och nästan molnfritt. Parkeringsvakten sa att han aldrig sett så många besökare på en marknadsdag i Gislöv tidigare. 20 kronor kostade det att parkera.
Sedan cyklade jag hem, via ett besök på Smygehuk, till Äspö Gränsbo, det blev drygt 15 km.
För 29 året arrangeras Gislövs marknad. Knallar, karuseller och musik, mat och glädje. Vi missade att "Pedalens pågar" skulle uppträda klovkan 19.
Alla skånska sommarmarknader ser mer eller mindre likadana ut. Det är samma knallar som säljer samma varor till samma priser. Om det är något som är starkt traditionsbundet så är det de skånska marknaderna från Gislöv till Hästveda. 12 kr hektot kostar marknadskaramellerna överallt. Avansen är hög.
Bild på de två döttrarna, för övrigt marknadsexteriörer inklusive lång kö till "Gislövarna", populära sillamackor.
       
       

Palestinske presidenten Abbas anklagas för mordkomplott mot Arafat

 2009-08-01 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Faruk Kaddum underblåser splittringen i Fatah med (sannolikt) falska mordanklagelser.
På en presskonferens i den jordanska huvudstaden Amman, riktade i början av veckan, Fatahrörelsens andreman och rörelsens ledare i exilen, extremt allvarliga anklagelser mot den palestinska presidenten Abbas. Han påstod att Abbas, tillsammans med sin före detta säkerhetsrådgivare, Mohammed Dahlan, och med israelerna planerat att förgifta palestiniernas historiske ledare, Yassir Arafat. Förutom de djupa motsättningarna mellan Fatah och Hams uppstår nu en oöverbrygglig klyfta inom Fatah.
Den palestinska regeringen menar att Kaddums beskyllningar grundar sig i att han är mot att en Fatahkongress hålls i Betlehem. Han riskerar där att förlora sin sista post i rörelsen på grund av att så få delegater tillhör diasporan. Kaddumi var Arafats "utrikesminister" under PLOs tid i exil i Tunis. Arafat dog i november 2004 i en ännu ouppklarad sjukdom som många palestinska ledare misstänker var en följd av förgiftning.
Läs mer här: "Qaddoumi reaffirms involvement of Abbas and Dahlan in killing Arafat, Fat'h Leaders Exchange Accusations" eller läs artikeln här.