Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
augusti 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Väljarindex: Stor Alliansledning

 2010-08-30 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
I går presenterade Svenska Dagbladets det senaste resultatet från Väljarindex.
Den visar att Moderaterna är det största partiet i Sverige nu så här några veckor innan valet. Vidare att Allians för Sverige har ett klart försprång framför den rödgröna samarbetsgruppen, 48 % mot 44,5 %. Och att små allianspartier har en hygglig marginal till den så fruktade fyra procents spärren. Om inget betydelsefullt och oväntat inträffar så kommer det att bli svårt för de rödgröna att hindra Alliansen från att styra Sverige ännu en mandatperiod. Minst en sådan behövs för att vända på den utveckling som de tidigare socialdemokratiska regeringarna har lett till. Men nu kan man ha hopp om framtiden och ett nytt Sverige som hör det 21:a århundradet till. Bort från det socialism-inspirerade 1900-talet! Äntligen!
Väljarindex väger samman resultaten från de olika opinionsinstituten för att på så sätt ge en bättre bild av hur stödet för de olika partierna egentligen ser ut.
SVT:s Väljarindex, som tagits fram av Svensk Opinion, sammanställer undersökningar från sex opinionsinstitut: Demoskop, Novus, Sentio, Sifo, Synovate och United Minds.
Genom att sammanställa flera olika instituts opinionsundersökningar kan man skapa en tydligare bild av hur det verkliga opinionsläget ser ut.

Äspöfestivalen - efteråt

 2010-08-29 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Äspöfestivalen, ett försök att sprida musikkultur på Söderslätt blev en stor framgång. Mina förväntningar överträffades med råge och alla eventuella fördomar krossades utan pardon. Scenen låg på en nytröskad åker med vida utsikt över den skånska slätten. En häftig regnskur blötte ner under förmiddagen men när arrangören och Singer-songwriter Viktoria Ahlberg inledde hade solen kommit tillbaka och fortsatte att värma. Lotta Wenglen sjöng och ackompanjerade sig själv på akustisk gitarr. Hon inledde med en smäktande 60-tals låt som fick stora applåder och fortsatte sedan med eget matariel med en stark och njutbar röst. Efrter en skojig frågesport med tipsfrågor att fylla i kom sedan DunDun, ett nybildat "psykadeliskt superband" med bland andra Magnus Sveningsson och Lasse Johansson från Cardigans. Sjöng gjorde Christine Owman (soloartist) och Erika Rosén (båda på bild), där särskilt den första var strålande. De kunde gärna ha spelat hela kvällen.
Programmet fortsatte sedan med Neil Younginspirerade Arcane Willow med häftig och hög musik. Innan Christine Owman kommit i gång med sin show - där fanns en del tekniska problem - var klockan redan nio, mörkret hade sänkt sig i höstkvällen och jag travade hemåt de 400 meterna till Gränsbo medan festen ännu pågick. Mycket nöjd och överväldigad.
Fler bilder på Facebook.

Artikel i Skånska Dagbladet: Musikfestival i Äspö kan bli tradition.

Finnkampen i Helsingfors

 2010-08-28 Sport
För ett år sedan  För två år sedan   För fyra år sedan  För fem år sedan
I går startade årets finnkamp. Mest glädjande var att Carolina Klüft förefaller vara återställd från alla sina gamla skador. Hon vann 100 m överlägset på fina 11,60! Och gjorde en imponerande slutsträcka i korta stafetten. Är hon på väg mot storformen igen? I dag får vi se hennes i längdhopp
Lena Berntsson och Emma Rienas ordnade en svensk trippelseger på 100 m. Positivt var också att Michel Tornéus vann längdhoppet på goda 7,95 och än en gång besegrade det finska esset Tommi Evilä. Anmärkningsvärt är att Johan Wissman fick stryk av en svensk på 400 m. När hände detta sist? Det var Nil de Oliveira som blev för svår. Vidare att Mustafa Mohamed blev sämsta svensk på 5000 m, före var Oskar Käck (tvåa) och Johan Wallerstein. Svaghetstecken i höjdhopp i Linus Törnblads frånvaro: bästa svensk trea på 2,17!
Flera svenska segrare: Thomas Nikitin, 400 m häck, Niklas Arrhenius, Kula, Helene Bourdin, 400 m, Charlotte Schönbeck, 1500 m, Isabellah Andersson, 10000 m och Anna Söderberg i diskus.
Bilder på Oskar Käck som förlorar spurtstriden till Matti Räsänen och Anna Söderberg, segrare i diskusringen.

Efter första dagen leder de svenska damerna med 111-93 och de finska herrarna med 107-98, ur svensk favör ett bättre resultat än väntat.
I dag tävlar Trelleborgstjejen Tracey Andersson i slägga. Hon har bäst årsbästa av alla deltagarna. Håller tummarna för en seger.

Bloggar från tidigare finnkamper: 2009, då den unga sprintern Moa Hjelmer slog igenom, och från Finnkampen 2008 då skånska häcklöperskan Frida Persson från IFK Helsingborg segrade på 400 meter häck - i år blev hon tvåa efter målfoto - och 2007 och 2005.

Officiell hemsida för Finnkampen. Alla Resultat.

Äspöfestivalen

 2010-08-26 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan   För fem år sedan
Äntligen händer det något på vägen mellan Klagstorp och Äspö! Det senaste var väl då vi flyttade in på Gränsbo för tre år sedan. Våra nyinflyttade grannar Victoria Ahlberg och Anna Andersson ordnar Äspöfestivalen! Lördag 28 augusti 15-22. En musikfestival. Läs mer i TA: "En jämställd festival på nytröskad åker".
Victoria Ahlberg på Facebook. Erica Rosén på Facebook. Erica Rosén är musiker, solo och i Small Flowers Crack Concrete och relativt nystartade DunDun, och lärare i KME - (Kultur, Medie och Estetik). Victoria Ahlbergs blogg.
På bilden de två arrangörerna Victoria Ahlberg och Erica Rosén.

Anderslövs marknad

 2010-08-24 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I lördags var det det dags för årets traditionella marknad. Jag var där som vanligt men i år framför allt för att tillsammans med Charlotte Odell Zinn göra "reklam" för Trelleborgsmoderaternas lokala valprogram. Vädret var fint, marknadsanpassat skulle man kunna säga, och vi fick snart ut vårt valmaterial inklusive våra personkampanjer. Men så hade vi också Trelleborgs Allehandas opinionsundersökning i ryggen som visar att Moderaterna i Trelleborg ligger 4,5 procentenheter över valresultatet 2006 och att Allians för Trelleborg har goda förutsättningar för att styra kommunen ännu en mandatperiod. På marknades lyssnade jag på trevlig dansmusik framförd av halva "Ninnas orkester". De kommer på allvar till Rosenhagen den 16 oktober. Läs mer här.
En ny butik har öppnat i Anderslöv. Det är Bitte och Sten Ahlquist med "Rost o´ Lin o´ ...". Hemsida här.
I söndags åkte jag med min dotter Lina och svärsonen Andreas till Höganäs för att förära min äldsta dotter Desiré ett keramikkrus "Äpplet Keramik" på Lorensdal. Och naturligtvis för att hälsa på barnbarnen Joel och Johanna i Höganäs.

       
 Charlotte Odell Zinn pratar politik  Bra dansmusik severades av halva "Ninnas" Bitte framför sina designade linkläder  I Helsingör kan man äta röda pölser i samma kiosk som på 60-talet.
       
 Bertil på återväg från Helsingör  De e sånt som hör måsar till  Barnbarnen Johanna och Joel  Andreas, Flemming, Desiré och Lina

Stor framgång för M i opinionen

 2010-08-21 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I Trelleborgs kommun ökar Moderaterna från 19,6 % i valet 2006 till 24,0%! Detta visar en aktuell opinionsundersökning. De tre mindre partierna C, KD och FP går tillsammans bakåt med 2,1 procentenhet och får tillsammans 13,7 %. Allians för Trelleborg får 37,7 % (2006 35,5) en halv procentenhet mer än Socialdemokraterna. Om SPI som får 5,9 % väljer att stödja Alliansen eller t o m gå in i den blir denna klart störst i Trelleborg och kan fortsätta styra Trelleborg en mandatperiod till.
SD backar från 12,6 till 10,4 %, MP går fram från 2,8 till 3,6 % och Vänsterpartiet tycks förbli utanför fullmäktige även efter valet.
Intressant är att "Övriga partier" bara ökar från 2,8 till 3,1, vilket tyder på att nykomlingen Söderslättspartiet inte har något större stöd i opinionen i Trelleborg och får inget eller max ett mandat.
Detta kan man läsa i dagens nr av Trelleborgs Allehanda: "Fortsatt medvind för M".

Månadens Citybo

 2010-08-19 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Tog bussen till Malmö i dag för att vara med på ett möte med Seniorrådet för Skånes moderater. Jag tog bussen tillbaka till Anderslöv från Stadsbiblioteket 1244. Den kom inte. Jag stod och väntade. Varje minut var lång. Jag visste att Skånetrafiken ställt in vissa turer på grund av Malmöfestivalen som startar i morgon. Kollade åter tidtabellen. Plockade till mig ett ex av City Malmö Lund eftersom Metro var slut. Ringde upplysningen när sex minuter gått. Uppmanades trycka på "trean" för personlig service, kom fram och då tryckte jag bort samtalet. För då kom bussen.
Satte på säkerhetsbältet, troligen den enda i bussen som lydde den uppmaningen. Slog upp City. Blev varm i hela kroppen. Det fanns en jättebild på framsidan av Sissela Benn. En god granne som inte skriver arga lappar utan snarare lämnar anonyma förlåt mig-blomma till grannen. Sissela Klara Sivsdotter Benn, född 14 maj 1980.
Jag Har varit fascinerad av henne ända sedan hon blev rikskändis som högstadietjejen Filippa Bark.
Tidigare blogg om Sissela Benn, Filippa Bark och döden. Vem är Sissela Benn? Sissela Benn lär sig rida i Barnkanalen 2013.
Filippa Bark på Wikipedia. Sissela Benns blogg.

Kampanjdag

 2010-08-18 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Ännu en kampanjdag inför valet. Klockan kvart i tio öppnade jag dörren till vår partilokal, (M)ötesplatsen i Trelleborg på Algatan 76. Aino Vastagh och jag arbetade tillsammans med att dela ut valmaterial till förbipasserande och locka in dem i lokalen för att få bjuda på kaffe med dopp. Jag har gjort detta många gånger redan så jag börjar kunna rutinerna. Vi får nästan alltid ett mycket vänligt bemötande och ibland frestas man att tro att det övervägande är moderater som rör sig på stan i Trelleborg. Lovar gott inför valet!
Jag åkte hem efter välförättat värv och kontaktade Jenny Lundell för att få en vägbeskrivning till Arrieboden, Ateljé nr 7 på Lorensdal i Vellinge. Hon var skicklig med detta så jag hittade direkt. Men när jag kom dit för att köpa den presentkorg hon lovat mig så hade hon gått för dagen. En närbelägen ateljé i samma korridor var emellertid bemannad så att jag där kunde införskaffa mig en keramikskål i stället som present till min dotter Desiré på hennes nyss förlidna födelsedag. Den köpte jag hos Bitte Elnertz och Micke Löwgren som tillsammans driver Äpplet keramikverkstad.
På seneftermiddagen var det tid att kampanja igen. Nu var vi betydligt fler och till vår hjälp och inspiration hade vi riksdagsledamoten Ewa Thalén-Finné ( på bild med Lars Mikkelä och dessutom ingen mindre än kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Jag lyckades förstås kommamed på bild. Andra kampanjare var Jan Isaksson, Brith Fryklund och Mikael Rubin resp. Jonas Bjunö och Ina Liljegren på bild med prosten Gustaf Centervall.

Slavhandlarna

 2010-08-17 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag läste några böcker av Olof Svedelid, en av Sveriges mest produktiva deckarförfattare, under våren 2004. Jag tyckte att det var för mycket blodig misshandel och därför blev det inte mer. När jag nu provade på en annan Roland Hassel bok, "Slavhandlarna" från 1979, blev jag därför positivt överraskad. Visst var det lite slagsmål, men det hör du till en spaningspolis vardag, åtminstone enligt Olof Svedelid. Der grymmaste Hassel utsätts för är emellertid mer spekulativt och utstuderat djävulskt än vanligt. Han blir drogad och sedan medvetslös placerad i en lokal i Stockholms Terrarium. Mördaren slår sönder akvarier och burar så att livsfarliga reptiler kan anfalla honom. Till saken hör att Hassel har ormfobi.
Det var inte många som visste att det förekom slavhandel vid den tiden (för 30 år sedan) i Stockholm. Kriminalinspektör Roland Hassel visste det inte heller förrän han under ett spaningsuppdrag ramlade över ett gäng utarmade och hemlösa invandrare. Det är illegal arbetskraft som får städjobb, diskjobb och andra jobb som ingen annan vill ha. De utnyttjas samvetslöst av smarta skojare.
Läsaren får också en inblick i 70-talets organiserade brottslighet med den grekiska maffian i spetsen.
Roland Hassel hoppas ständigt på ett livstecken från sin älskade Virena. I boken "Beskyddarna" träffade Hassel Virena och lyckades stadga sig och köpa en fritidstomt. Men han låter hela sin framtid gå i spillror när han offrar Virena när hon tas som gisslan för att kunna rensa Stockholm från kriminell beskyddarverksamhet. Hon får så mycket stryk av torpederna att hon aldrig vill se honom igen.
I boken medverkar som vanligt kommissarie Yngve Napoleum Ruda som är chef för spaningsroteln, Sune Bengtsson, analytiker och bridgespelare, Simon Palm, sexbarnsfar med rysk hustru, Pelle Pettersson, muskulös, biltokig med hetsigt humör samt Bolinder och Rolf Öhman.
Tidigare lästa böcker av Olof Svedelid.
Olof Svedelid dog för knappt två år sedan. Han blev 76 år gammal.

Bröderna Karlsson, Stureplan möter Luleå

 2010-08-15 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   För fem år sedan

Jag är själv ena halvan i tvillingparet Bertil & Börje. Kanske därför jag gillar filmen jag såg på Grand i Trelleborg i kväll. Helt klart värd att titta på.
Bröderna Karlsson är en förväxlingskomedi som handlar om ett tvillingpar som till en början inte känner till varandras existens. Den ene, Niklas är en framgångsrik, pedantisk advokat i Stockholm. Den andre, Hasse som är bosatt i Norrland med fru och barn är en notorisk otrogen slarver.
I samband med en bouppteckning träffas de första gången. När Niklas, som är adopterad, får veta att hans biologiska mor avlidit får han även veta att han har en tvillingbror. När de var 10 månader tvingades modern adoptera bort ett av barnen, Niklas. Hasse letade länge efter sin försvunna bror.
Bröderna träffas för första gången i samband med en bouppteckning. Deras möte leder till kaotiska förvecklingar och vänder upp och ner på deras tillvaro. En dag ringer Hasse plötsligt på hemma hos Niklas, fast besluten att stanna i några dagar; något som Niklas motvilligt accepterar. En mängd förvecklingar följer på grund av tvillingbrödernas identiska utseende; vilket drabbar Niklas arbets- och kärleksliv.
Björn Bengtsson spelar rollerna som tvillingparet. Ibland vet man inte säkert vem av de två han spelar. Jag blir lurad flera gånger.
Tuva Novotny gör en mycket fin roll som Clara. Även Vanna Rosenberg Synnerholm är bra som Hasses fru Mona.
Vidare Jessica Zandén som Lisbeth, Johan Rabaeus som hennes make Bo och ståupparen Per Andersson som Jesper.

Bröderna Karlssons hemsida
Recensioner:
Jan Lumholdt i Svenska Dagbladet" En påver soppa trots god potential".
Miranda Sigander i Expressen: "Björn Bengtssons stora genombrott".
Mats Johnson i Göteborgs Posten:  "Mycket Bengtsson och lite humor".

Bröstcancer är ofta självförvållat i Europa

 2010-08-14 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  
Enligt den senaste cancerstatistiken diagnosticerades 87,9 av 100 000 kvinnor i Storbritannien med bröstcancer 2008 jämfört med 19,3 i Östafrika, inklusive Kenya och Tanzania.
Världscancerfonden pekar på livsstilsfaktorernas betydelse i en ny undersökning. En del av skillnaden kan bero på att man i Storbritannien är bättre på att hitta och registrera patienter med bröstcancer. Men Världscancerfonden menar att olika livsstilar är den viktigaste faktorn. Forskarna menar att runt 4 av 10 bröstcancerfall i Storbritannien skulle kunna förhindras genom viktminskning, lägre alkoholkonsumtion och mer motion. Även amning tycks minska risken för bröstcancer. Kvinnorna i Östafrika drick mindre alkohol, är inte lika feta och betydligt fler ammar sina barn. Världscancerfondens vice forskningschef Rachel Thompson menar att nästan hälften av alla bröstcancerfall kan undvikas genom att låta bli alkohol och hålla vikten genom mer motion och rätt diet.
Högst i Europa ligger Belgien med 109,4 fall per 100 000 kvinnor. Sverige ligger också högt med ca 85 av 100 000. Att Zimbabwe ligger lägst med cirka 10 fall av alla studerade länder bevisar att bröstcancer hos kvinnor till större delen är en så kallad "vällevnadssjukdom", dvs där man har pengar till att köpa alkohol och ha bil och köpa fet och sockerrik mat.
Läs artikeln i The Guardian, "British breast cancer rates 'four times higher than eastern Africa', says report", eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2010.

Islamismens seger

 2010-08-13 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
En bok av Magnus Norell, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och vid The Washington Institute for Near East Policy. Han har specialiserat sig på frågor som rör terrorism, politiskt våld och säkerhetspolitik i Mellanöstern och Centralasien.
Boken "Islamismens seger - från Libanon till Iran" tar sin utgångspunkt i kriget mellan Israel och Hizb’allah i Libanon sommaren 2006 som blev en seger för Hizb’allah och dess främsta vapendragare – regimen i Iran. Men framför allt blev kriget en seger för islamismen. Kriget och vad som följde avslöjade att hindret för fred i Mellanöstern inte i första hand handlar om ockupation eller bosättningar utan för att Hizb’allah och andra islamistiska organisationer som Hamas över huvud taget inte vill se någon fred med Israel. Israel ska försvinna som nation. Det är målet. Hos dess företrädare kallas denna doktrin Muqawama - det ständiga kriget. Raketbeskjutningar, kidnappningar och andra asymmetriska taktiska metoder kan användas även mot ett Israel som är militärt starkare. Det är också viktigt att metodiskt nöta ner motståndarens -Israels - moral. Det är alltså taktiskt att fokusera på Israels civila befolkning som ett mål för attacker.

Om boken, Bokförlaget Fri Tanke.
Recensioner av Frans Cohn och Sapere Audel.

Ingen flykting har uppnått SFI-bonus i Trelleborg

 2010-08-12 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Sedan förra hösten har Trelleborg varit en av 13 försökskommuner som testat det nya systemet med en penningbonus på upp till 12000 kr för de flyktingar som nyligen kommit till Sverige och eventuella anhöriga som nyligen kommit. Syftet med SFI-bonusen är att den ska stimulera dem att snabbare lära sig svenska. Bonusen är prestationsbaserad. Inom tolv månader från erbjuden sfi-start ska betyget Godkänd ha uppnåtts. Men ingen enda ansökan om bonus har kommit in, säger Elna Johansson som är rektor för SFI- svenska för invandrare. Hon menar att orsaken är att av invandrarna som kommit till Trelleborg de senaste åren är få flyktingar.
Bara 37 personer i hela riket har uppnått "bonusnivå". Elna Johansson säger också i en tidningsartikel i dagens Trelleborgs Allehanda att i höstas var en del av invandrareleverna irriterade för att det bara var flyktingar som fick chansen. Det kan man förstå och varför inte använda de 500 000 kronorna som försökskommunerna fick i "kvalitetshöjande medel" också till andra SFI-elever.

Artiklar i Trelleborgs Allehanda: Ingen har fått bonus i Trelleborg.  
Henrik Emilsson, departementssekretare på integrations- och jämställdhetsdepartementet: "Trelleborg har ju tagit emot väldigt få flyktingar de senaste åren".

Jules Verne-magasinet

 2010-08-10 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag lånade på Skurups bibliotek februarinumret av Jules Verne-magasinet, JVM, en liten tidskrift jag inte kände till. Det har funnits i många år men tycks nu vara på fallrepet. Det som fick mig att låna tidskriften var att den står för bland annat "patafysiken", de inbillade lösningarnas vetenskap, ett område som tilltalat mig ända sedan min tid i Vevey i Suisse Romand där jag för många decennier sedan kom i kontakt med den franska författaren Alfred Jarry och hans figur, den groteske Père Ubu. Alfred Jarry "uppfann" patafysiken på sent 1800-tal.
Författaren Claes Hylinger har nyligen skrivit intressant om patafysiken i sin bok "Utan ärende".
JVM startades 1940 och var på sin tid världens enda science fiction-veckotidning. Nu utkommer den med mer blygsamma 4 nummer om året, och redigeras sedan 1972 av Sam J. Lundwall.

Februarinumret innehåller främst "Brottstycken ur en världshistoria" av André Maurios. Le chapitre suivant (1927) - The Next Chapter - i översättning av Jonas Norén.
"A meditation on the gullibility of the masses, and the dangerous influence of newspapers. Ben Tabrit, a great Moroccan scientist, invents a revolutionary "wind-accumulator"; this is in 1963, during a period of worldwide peace engineered by five benevolent newspaper barons known as the Dictators of Public Opinion. Thanks to a combination of worldwide boredom, the prospect of unemployment in the coal and oil industries (because of wind energy), and squabbling among nations about ownership of the world's windiest places, a new world war seems imminent.
Two of the DPOs conspire to avert war by uniting the human race against a common outside enemy. (Hello, Alan Moore's Ozymandias.) The enemy? The imaginary inhabitants of the Moon, whom hoax newspaper stories soon accuse of wiping out remote villages around the world with powerful death rays. All goes well, and a Worldwide Wind Company is established. But then the scientist Tabrit invents a death ray of his own, and fires it at the Moon. Unfortunately, it turns out that the Moon really is inhabited, and the Moon-men blast the city of Darmstadt. The Earth retaliates. The novella's final sentences: "On February 7th, the cities of Elbeuf (France), Bristol, Rhode Island, and Upsala (Sweden) were burned to ashes by the Moon. The era of Inter-Planetary War had begun."
(The Next Chapter), bläddra ner på sidan.

Sam Lundwall finns på Facebook. Nytt på Wikipedia. Mycket nytt på engelsk Wikipedia. Artikel i DN på Lotta Olsson.
Sam Lundwall på en tysk sida (finns ej 2017). Artikel i minnesvärt.

Farsan, ingenting att glädja sig åt

 2010-08-08 FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
En långsamt framskridande film som glimtar till då och då. Ibland farsartade skämt ibland cynism och svart humor. Filmen driver med svenska män Jörgen - Torkel Pettersson, det finns bara en svensk man i filmen, deras vänlighet och artighet och jämställdhet är något att skratta åt. Män ska vara macho, ha stora kukar och "bara köra in den". En verklig man är Aziz - Jan Fares.
Utanför Jörgens Cykel sitter tre vänner. Jörgen är rädd för att bli lämnad, Juan oroar sig över hur labradoren mår, men Farsan, han är förträfflig. Han är snygg, lagar den godaste maten och vet vad en kvinna behöver. Snart ska han bli farfar också, till en perfekt liten pojke. Det är helt säkert. Men när han ger sig ut på jakt efter en kvinna är det inte mycket som går enligt planerna.
Josef Fares är regissör och Torkel Pettersson har gjort sitt första filmmanuskript och det får inte stort beröm.
Varken fars eller svart komedi. Mest genomfående tycks vara att visa hur naturlig och manlig som Aziz från Mellanöstern är i jämförelse med de svaga och förkvinnligade männen som inte vågar ta till våld när de blir angripna. Burdus och hänsynslös.
Det viktigaste tycks vara att man kan skryta med att ha en stor kuk!
Affischbilden visar Nina Zanjan som Amanda, Hamadi Khemiri som Sami, Jan Fares som Aziz och Torkel Petersson som Jörgen. På bild också Jessica Forsberg som Jörgens fru Lotta och Anita Wall som Jörgens mot Edith.

Johan Croneman, Recension i DN "Farsans världsåskådning skulle väl beskrivas – inte befästas?"
Malena Janson i SvD "Farsan är en riktigt dålig film."
Miranda Sigander i Expressen "Farsan blir en karikatyr".
Karolina Fjellborg i Aftonbladet "Ganska svagt manus".
Emma Engström i GP menar att Farsan är Josef Fares sämsta film hittills.

IMdB. Vujer.

Tärningen är kastad

 2010-08-07 FTM
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag såg verkligen fram emot att se denna film från 1960, en film efter manus av Vic Sunesson och Kerstin Ekman. Jag som älskar gamla svenska deckare i bokform från denna tiden. Men aj så besviken jag blev. Och ändå är filmen full av duktiga och legendariska svenska skådespelare.
Jerk Domare, författare till en populär deckarserie, är ständigt på jakt efter nya intriger och idéer. Hans nya uppslag blir hur man enkelt kan få ett mord att se ut som självmord. När man hittar ett lik i tv-studion dagen därpå kommer polisen fram till att mordmetoden är densamma som Jerk tidigare demonstrerat i studion. Misstankarna faller i första hand på Jerk, men även de övriga som medverkar i tv-serien blir utsatta för förhör och undersökningar. Regi: Rolf Husberg. Filmen är från 1960.
I rollerna:
Åke Falck - Jerk Domare, Anita Björk - Rebecka Striid, Sven Lindberg - Holger Palm, Gio Petré - Monica Sundberg, Gunnar Sjöberg - Leonard Brett, Sif Ruud - Elly Larsson, Sigge Fürst - Simon Odd, Toivo Pawlo - Hilding Björk. Allan Edwall - Dag Serén, Olof Thunberg - Didrik Cornelius, Jan Malmsjö - Leif Hagman.
Läs storyn på egen risk här.
IMdB, Svensk filmdatabas.
Wikipedia.

Gabriella Håkansson: Fallet Sandeman

 2010-08-06 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
För drygt tre år sedan läste jag Gabriella Håkanssons senaste bok "Hjärnmänniskan". Sedan dess har jag varit nyfiken på hennes tidigare bok "Fallet Sandemann" som kom fem år tidigare, 2002.
Är detta en parodi på agentromaner, som fler recensenter menar. Koder och anagram, pseudonymer och dubbelgångare. Eller en beskrivning av en absurd form av åldringsvård där den förmenta viljan att göra människor väl leder till ett fruktansvärt elände. Eller handlar boken om vad som är manligt/kvinnligt. Det "feminina konceptet". Om hur kläderna ger kvinnan både hennes egna upplevelser och avgör hur andra uppfattar henne? Särskilt viktiga är de högklackade skorna som ger kvinnans kropp en särskild S-kurva och ett feminint rörelsemönster.
Filosofer, matematiker och andra vetenskapsmän ägnar sig så helhjärtat åt sin verksamhet att de glömmer allt annat i livet, de letar förtvivlat och efter det ouppnåeliga "das Ding an sich". "De drivs av ett lika outsläckligt som vansinnigt begär att finna svaret på livets gåtor, på tillvarons outhärdliga mysterium"
Många drabbas redan i medelåldern av en mystisk sjukdom och hamnar på Hilberts Hotel i "det tomma hörnet" i den saudiska öknen. Det drivs av madame Qlan van der Risk tillsammans med den vietnamesiske dvärgen Chang.
Bokens jag är en ung kvinna. En kvinnlig agent under pseudonymen Anabel Shank. Hon arbetar på Femte Internationella Säkerhetsroteln i London. En agent, Sandemann - eller Maksim Ellington, har gått under jorden i Lissabon. Anabel Shank ska tillsammans med Korowski, alkoholist med spelmani och snart 65 år hämta hem Sandemann. Anabel är en Lisbeth Salander typ, det är bokens (enda?) styrka.
Sandemann reser tillsammans med Erik Bäcklund, schackspelaren, som skriver den "hypnagoga dagboken", världen mellan sömn och vaka. Anabel är chockerad över Sandemanns "vederstyggliga vanföreställningar om könet och världen", hans sjukliga självstympningar - den brända svarta tungan - hans kallhamrade tillvägagångssätt med Erik Bäcklund.
Vad är det som utspelar sig i "Mugamman", den stora statsförvaltningsbyggnaden i Kairo. Är det därifrån "exekutörerna" styrs.
En lång bok, nästan 500 sidor, äntligen är jag klar.
Läs baksidestexten.

Recension i Dagens bok Labyrintartad resa till mörkrets hjärta av Rikard Liljenskog.
Kristianstadsbladet En hjältinnas dubbla kamp av Ann Lingebrandt. Läs den!

Mangateckningarna riskerar påverka valutgången

 2010-08-05 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Seriesamlaren och översättaren Simon Lundström som dömts för innehav av japanska så kallade mangateckningar. Manga har olika innehållsgenrer, en är Hentai, pornografisk manga med
bland annat pornografi med innehåll av underåriga flickor (lolikon) http://sv.wikipedia.org/wiki/Shotakon och pojkar (shotakon).
Lagstiftningen jämställer fortfarande tecknade fantasier och bilder av verkliga övergrepp på barn.
Brottsbalkens SFS 1962:700 16:e kapitel Om brott mot allmän ordning, 10:e paragrafen.

DN Debatt den 3.8 hävdar Jens Liljestrand, litteraturvetare och författare, att barnporrlagen i fallet Simon Lundström har tillämpats på ett kulturfientligt sätt som omöjligen kan ha varit lagstiftarens syfte och som strider mot det allmänna rättsmedvetandet. Hans främsta argument är att inget verkligt barn har kränkts.
Och idag skriver straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud att barnpornografilagen bör enbart omfatta dokumenterade övergrepp på barn. Hon delar Piratpartiets krav på att serieteckningar inte bör vara barnpornografibrott.

Piratpartiet kräver I sitt nya kulturpolitiska utspel att lagstiftningen återgår till att enbart omfatta dokumenterade övergrepp på barn.
Hur är den allmänna opinionen, särskilt bland ungdomarna?
Kommer domen mot Simon Lundström att ge Piratpartiet vind i seglen bara en dryg månad innan valet? Blir det en utlösande faktor som kan ställa till det parlamentariskt och påverka regeringsbildningen efter valet?

Förbättra din inlärning

 2010-08-04 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
Hjärnans förmåga att förändras är mycket viktig för vår förmåga att läsa oss och för att komma ihåg vad vi lärt. Forskarna vet idag en hel del om hur hjärnans förändringsprocess kontrolleras. Förmågan att minnas ökar i takt med att nervsignalen mellan två nervceller i hjärnan blir kraftigare. Denna signal kan förstärkas på två sätt. Det ena är att öka signalen genom att öka mängden signalsubstans i hjärnan. Den elektiska signalen som ska överföras omvandlas i synapsen till en kemisk signal som kan vara tex Dopamin eller Glutamat. I den mottagande nervcellen återbildas den elektriska signalen. Ämnet Ritalin förstärker dopaminproduktionen (bild vänster)

Det andra är att öka antalet receptorer som kan reagera på signalsubstansen. Detta kan ske genom genmodifiering av genen NR2b för att få den mottagande nervcellen att bilda fler receptorer för signalsubstansen glutamat (bild höger). Bildningen av fler NR2b sker också naturligt under inlärning vid repetition och träning av minnet.

Ritalin eller metylenfenidat är ett amfetaminliknande ämne som används vid ADHD, så att man bättre kan koncentrera sig och vara alert. Vid krävande mentala uppgifter ökar ämnet förmågan att lösa problem och koncentrera sig också för andra än de med ADHD diagnos.
Enligt en amerikansk studie används Ritalin av inemot 15 % av alla forskare och studenter utan medicinsk indikation.
Ritalin kan köpas på Nätet, Trusted Online Pharmacy och Ritalin Store.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr. 6/2010 s. 68-73

Hjältar i gult och blått

 2010-08-03 FTM
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Svensk långfilm från 1940 visades på TV1. Det är ganska vanligt på måndagar men jag hade inte haft något emot om det skedde oftare. Det är dags att mobilisera ovh kalla in den militära reserven.Thor, som spelas av Thor Modéen, och som har en skräddarverkstad, blir i egenskap av löjtnant i reserven inkallad hösten 1939. Den tidigare smärte skräddaren är nu tjockare och äldre och föreslår en av sina anställda, Loffe, spelad av Elof Ahrle, att rycka in i hans ställe. I gengäld skall Loffe få bli delägare i skrädderifirman. Loffe accepterar, men en dag får också Loffe en inkallelseorder och Thor blir tvungen dra på sig uniformen, nu i Loffes namn. Givetvis hamnar de på samma kompani och skräddaren blir underställd Loffes befäl.
I denna tidiga militärfars med allvarliga patriotiska övertoner blir det gott om förväxlingar och förvecklingar, ofrivilliga vinterbad men också mannamod, heder och ära. Spänningen står särdeles klantiga spioner för - en spelad av en ung Sigge Fürst. Som vanligt mycket romantik med garanterad Happy End.
De två kvinnliga huvudpersonerna spelas av Barbro Kollberg (Louise Delmer) och Emy Hagman (Ulrika, tjänsteflicka).

Både Modéen och Ahrle stod på toppen av sin popularitet runt 1940. Till skillnad från tidigare komedifilmer om "livet i lumpen" kännetecknas den här av en tydlig patriotism och respekt för Sveriges armé. Anledning är förstås andra världskriget som utbrutit ett halvår innan filmpremiären.
Läs storyn på egen risk här

Svensk filmdatabas, IMDb.

EM i friidrott, slut

 2010-08-02 Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Så är då EM i friidrott i Barcelona slut och vi kan summera att det blev en medalj för de svenska deltagarna. En silvermedalj men med guldglans. Der var Emma Green som i kamp mot storheter som Blanka Vasic (etta) och Ariane Friedrich (trea), slog sitt personliga rekord två gånger, först med en centimeter till 1,99 och sedan med två till 2,01. Man kommer nästan att tänka på Benke Nilsson som under juli månad 1954 höjde svenska rekordet från 2,03 till världsårsbästa 2,10.
Men sedan blev det inte mer. Bara två poängplatser, en "förarglig" fjärdeplats av Linus Törnblad i höjd och en femteplats av Isabellah Andersson i maraton. Damlaget tog sig mycket glädjande till final och en sjundeplats på korta stafetten med Emma Rienas, Lena Berntsson, Ella Backman och Moa Hjelmer. De var nära att slå det svenska rekordet från Finnkampen 2005, då de "fantastiska damerna; tvillingarna + Carro + Emma Rienas" sätter svenskt rekord på korta stafetten och utklassar finskorna. I dag är det bara Emma som är kvar. En revansch?
Michel Tornéus, nia i länghopp, men en stor besvikelse. Helena Engman, nia i kulstötning, en habil insats, Jessica Samuelsson "persar" i sjukamp och blir tia, mycket bra, tre elfte platser: Tracey Andersson i slägga, en stor framgång för Trelleborgstösen, Carolina Klüft i längdhopp och Anna Söderberg i diskus.
Tilläggas kan att Johan Wissman blev utslagen i semifinalen på 200 m liksom Philip Nossmy på 110 m häck, Mustafa Mohammed utslagen i försöken på 3000 m hinder, Niklas Arrhenius i diskus, Gabriel Wallin i spjut med mera. Alla resultat finns här.