Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2011

Bertil Tomelius
Startsida

Rapport från paradiset

 2011-08-30  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Barbara Demicks bok "Inget att avundas", 2011. Eller vardagsliv i Nordkorea har inte fått all den uppmärksamhet den förtjänar beroende på att Nordkorea hamnat i skymundan på grund av upproren i arabvärlden, kärnkraftskatastrofen i Japan med mera.
Hennes bok innebär en fördjupning av tidigare artiklar i Los Angeles Times. Boken är resultatet av sju års resor till Nordkorea och intervjuer med människor som via Kina flytt till Sydkorea. Vi får veta att i Nordkorea är det de troende som går under först. Det är kommunistpartiets mest hjärntvättade medborgare, de som grät när den store ledaren avled, de som inte kan tänka sig att bryta mot föreskrifterna för att få mat för dagen. De har inget att sätta emot när misären sätter in. Men de blir allt färre och Barbara Demick skildrar hur systemet kollapsar ute i landen.
Inte ens människor som står varandra vågar anförtro varandra sina verklige tankar om ledaren och systemet.
På gränsen till Kina pågår hela tiden riskfyllda gränskorsningar. Företagsamma nordkoreaner flyr över gränsen. De får hjälp av smugglare som på återvägen har med sig varor som är eftertraktade i Nordkorea. "Inget att avundas" är en viktig bok.
Bokens hemsida: "Nothing to envy".

Bilderna får en att tänka på reklambilder för extrema religiösa sektor som "Livets ord" och "Jehovas vittnen".
Titeln refererar till en sång som alla nordkoreaner kan: "Vår far, det finns ingenting i hela världen vi behöver avundas. / Vårt hem vilar i Arbetarpartiets famn. / Vi är alla bröder och systrar. / Om så ett hav av eld skulle hota oss, behöver små barn inte bli rädda. / Vår far är här. / Det finns ingenting i hela världen vi behöver avundas." Partiets nyhetstidning: http://www.kcna.co.jp/index-e.htm.
Demick har koncentrerat sig på flyktingar från staden Chongjin i nordöst, en gång en sjudande industristad, nu nergången men med en livlig smuggelmarknad under de värsta hungeråren.

Monica Braw: "Rapporter från ett liv under Ledaren". Recension i SvD. Björn Gunnarsson i GP. Bertil Falk i Tidningen Kulturen "Ondskans diktatur".
Thomas Nordahl om boken.

Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget

 2011-08-28  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Matchen på Vångavallen i går var en ganska omväxlande under hållning, så länge det varade. Spelet var ganska jämt och målchanser saknades inte på något håll. Inte kunde man se att det var Halmstad som ligger klar sist i Allsvenskan. Det var mållöst i halvtid 0-0 och vi var nog många som förväntansfullt såg fram emot en trelleborgsk målkavalkad efter pausen. Men av detta blev inget. Halmstad tog kommandot och var nästan bäst på allt i andra halvlek.
Trelleborgarna gjorde ett intryck av feghet, trötthet och bristande koncentration.
Av de annars så goda målskyttarna Marcus Pode och Kristian Haynes märktes inte mycket, Fredrik Jensen sprang, kämpade och slet men precisionen på passningar och skott var dålig. "Vi måste kriga mycket mer då och vinna fler närkamper och springa mer än vad vi gör idag", säger Fredrik Jensen i en artikel i TA idag.
Bättre insatser av Magnus Andersson och Erdin Demir på backlinjen.
Joel Johanssons 1-0 till Halmstad (bild) var tyvärr helt rättvist. Lagets första bortaseger i år.
Tyvärr hägrar superettan vid horisonten. TFFs marginal till nedflyttning är inte stor. Se aktuell tabell.

Då var det betydligt trevligare att via fickradion parallellt med fotbollsmatchen följa inledningen av friidrotts VM i Daegu i Sydkorea. Det gick bra för Moa Hjelmer som på 400 m gick till semifinalen efter en tredjeplats i sista försöksheatet med tiden 52,26, (bild) hennes näst bästa lopp i livet, och Carro Klüft som i längdhopp redan i första försöket hoppade 6,60 och säkrade sig en plats i finalen som åttonde av tolv hoppare. Tidigare hade Isabellah Andersson knipit en imponerande sjundeplats på maraton och blivit bästa europé. Sämre gick det för herrarna, varken stavhopparen Alhaji Jeng eller släggkastaren Mattias Jons lyckades ta sig till final. Alhaji Jeng var nära, han tog 5,50 i första försöket. Det hade räckt till final om han inte rivit första försöket på 5,35! Jons kom på 32a plats efter ett godkänt kast på 67, 93, nästan elva meter efter den bäste och 6-7 meter efter sitt eget bästa.
Världsmästerskapens officiella hemsida.   IAAF Internationella friidrottsförbundet
Resultat Maraton.
Resultat försök 400 m K, Längdhopp K, Stavhopp H och Släggkastning H.

Moderatlunch på nya Dannegården

 2011-08-26  Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan   För fem år sedan För sex år sedan  
I går var det dags för höstens första "Moderatlunch", väl förberedd och planerad som vanligt av Marianne Ohrlander, Tord Larsson och Ove Carlsson. Den avhölls på Dannegården belägen i centrala Trelleborg.
Vi bjöds på oxrullader med potatismos och andra tillbehör. Till detta fanns ett salladsbord som åtminstone i min smak var förträfflig med grönsaker i alla dess (nyttiga) färger. Isvatten, kaffe och skorpor ingick i priset som var 95 kronor. Vita dukar på bordet och vita linneservetter förhöjde njutningen. Vi var tjugo personer och fick därför ett eget rum vilket alltid är bra eftersom ljudnivån snabbt blir hög.
Dannegården hade åter fått nya ägare sedan vi var där senast och heter nu Hotell Duxiana Dannegården. Och finns förstås på Facebook!
Nästa lunch blir på Restaurangskolan på Trelleborgs konferenscenter Forum och där kommer vi att hålla till under hösten med bland annat Gåsamiddag i november.
Efter lunchen på Dannegården gick flera av oss till Moderaternas (M)ötesplats på Algatan 76 där det var Öppet Hus fram till klocka 19 på grund av den pågående Palmfestivalen.
Tidigare Moderatlunch på Dannegården, 09-02-25.
Senaste bloggar om Moderatluncher:
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.
På Facebook: Hotell Duxiana   Dannegården

Väder-leken

 2011-08-25  Dagbok
För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Vilka väderförändringar vi har på Söderslätt! Under två dagar var det soligt och jag har suttit på min söderbalkong och läst, solat och njutit. När jag vaknade i dag vid halvsjutiden var det så mörkt att jag trodde att klockorna visade fel. Det hade regnat massor under natten och regnade fortfarande från en mörkgrå himmel. Det första jag gjorde var att flytta mina två balkonglådor till en från nederbörden skyddad plats. Det andra var att flytta ner cykeln till cykelförrådet. EU-mopeden står redan regnskyddat under ett plasthölje egentligen avsett för utegrillar.
Hela Trelleborg avvaktar med bävan väderutsikterna. Redan i kväll går ju den årliga Palmfestivalen i gång!
Jag har cyklat och promenerat en hel del under de soliga dagarna. Idag får det bli gymmet i stället. Tur att Fitness 24/7 på Nygatan är tillgängligt dygnet runt och till låga pensionärspriser.
Jag arbetar med inbjudan till Seniorrådets Höstträff i Hässleholm den 30 september och Moderata Seniorers hemsida hos Skånemoderaterna. Där har vi just fått stor hjälp av webbansvarige ombudsman Anders Lunderquist.
Ska väl också läsa ut en ny bok, Elias Palms första försök som är mycket lovande. Kom i höstas och heter Corpus Delicti. Två historier löper tillsammans. Dels en släktkrönika där rättsmedicinaren Ella Andersson själv är inblandad och dels en homoerotisk dödsolycka som någon vill dölja som ett självmord.
En ny bok kommer under hösten 2011 och heter Causa morta. Kanske en ny Håkan Nesser!
Kanske också lägga upp några album på FaceBook.
Författarens hemsida.   Ordfronts förlag.

Skarvar

 2011-08-24  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan   
Någon har under pseudonymen Måns Ripa skrivit fyra humoristiska och politiska spänningsromaner från Kalmartrakten, från kommunen Torsås. Den första trycktes 2008 och fick namnet "Skarvar".
Jag började läsa den tredje boken "Varggropen" och för några månader sedan den fjärde och senaste "Avsked på grått papper".
En ständigt återkommande person är Vendela Karlsson, alias Jessica Bengtsson liksom ortens poliskommissarie Karl Olsson. Hans närmaste medarbetare är Georg Hardemyr, Hägg och Löfkvist.
Vendela Karlsson är nu revolutionär skolelev, en liten smal, ung tjej, som tas om hand av barnavårdsnämnden efter diverse överspända aktioner. Senare visar hon sig vara skärpt och manipulativ, duktig på datorer och nummerkonton på Internet.
I Ripas böcker är det alltid någon, oftast någon bifigur som genom tur eller skicklighet, blir den som drar det längsta strået. I Skarvar heter han Eddie Fransson.
Nu väntar min fjärde och författarens andra bok "Till förväxling lik".
Persongalleriet. Baksidestexten.
Recension i Nyheterna.

Kvantfysik kan förklara medvetandet

 2011-08-23   Forskning & Vetenskap
 För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Ett slags proteiner som ger stadga åt cellerna kan rymma medvetandets gåta, enligt en omstridd teori.
Det fenomen i hjärnan som vi kallar medvetande och som ibland lite vårdslöst sägs vara det som skiljer människan från djuren vet ingen vad det är. Därför vill många att medvetandet ska vara något icke-kroppsligt, ett slags själ som de religiösa gärna vill se som något givet av gudomliga varelser.
Nu har en forskare i USA, Stuart Hameroff, under ett besök i Stockholm beskrivit sin hypotes om medvetande utifrån kvantfysiken. Tillsammans med kollegan sir Roger Penrose, matematisk fysiker vid universitetet i Oxford menar han att grunden för det vi kallar medvetandet måste vara strukturer i hjärnan som kan utföra kvantberäkningar.

Det finns något som kallas mikrotubuli i hjärnan. De bildar ett slags skelett av rörformiga protein-polymerer inne i kroppens celler . De består av proteinet tubulin och fungerar som transportvägar för signalämnen mellan själva cellkroppen och de långa utskottens kontaktpunkter med andra celler.
Dessa mikrotubuli har egenskaper som gör att de kan växla mellan ett stort antal kvantfysikaliska tillstånd.
Teorin är omtvistad bland hjärnforskare. Bild med mikrotubuli grönfärgade.

Läs också i tidskriften Forskning & Framsteg, nr 6, 2011 "Kvantfysik kan förklara medvetandet".

Sankte Per

 2011-08-22  Böcker, deckare
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Björn Hellbergs 18:e deckare med kommissarie Sten Wall. Den mytomspunne nyckelmannen Sankte Per vid himmelrikets portar tycks ha fått en ställföreträdare på jorden, men Wall inser förstås att det ligger världsliga motiv bakom de gräsliga brottsfall som skapar sådan skräck i bygden.
Det är nu trettio år sedan den rundlagde och hängivne kommissarien äntrade den litterära scenen i Gråt i mörker. Under de tre decennierna har Sten Wall erövrat positionen som en av landets populäraste fiktiva poliser. Här har den snart pensionsmässige kriminalaren sällskap av flera andra favoriter hos läsarna bland andra den kedjerökande länspolismästaren Helge Boström, puritanen Carl-Henrik Dalman, energiknippet Maggie Larsson och muskelbyggaren Otto Fribing.
Recensioner i:
Cecilia Isberg i Kristianstadsbladet: "Trivsamt Hellberg",
Nisse Scherman ger tre tomteluvor: "En god representant för ”Midsomergenren",
Webbtidningen: Blaskan "En utmärkt och lagom spännande roman med en välskriven dialog och mild humor mitt i det hemska".
Min senaste blogg om Björn Hellberg: Den flerfaldige mördaren.
En kort sammanfattning av några av Hellbergs böcker finns här. Ett kompendium kring "Sankte Per" finns här.

Hamnens dag

 2011-08-21   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
I går var alla välkomna till Hamnens dag i Trelleborg. Man demonstrerade bland annat hur hamnens stora truckar kunde lyfta hela containrar stora som lastbilsflak från järnvägsvagnar på vilka lasten kommit via de stora färjorna för vidare transport på lastbilar norrut i Sverige. Och naturligtvis behandlas den svenska exporten till Tyskland och andra EU-länder på samma vis. Trelleborgs hamn, transithamnen för svenska export och import!
Tullen demonstrerade för sin del hur speciellt utbildade hundar letar upp narkotika och andra illegala varor.
Längst var emellertid köerna till "korvkiosken", för dagen gratis liksom till pwcs stånd där det bjöds på sillamacka. På andra håll formerades ballonger till vackra prydnader att ha på huvudet. Och både barn och vuxna tog gärna emot världens längsta glasstång.
För de som ville de mer av hamnanläggningen fanns det guidade bussturer att hoppa på. Hoppa kunde man också göra på TT-lines sponsrade hoppanläggning för barnen. Matilda demonstrerade övertygande hur bra resorna till Rostock var. Och vädret var vackert. Solen sken och värmde denna sensommardag. Bra arrangemang som stärker varumärket Trelleborgs Hamn.
Bilder: Största lyftet! Emma sålde längsta glassen. Matilda lockade med resor till Rostock. Narkotikahunden hittar det gömda godset.
Artikel i Trelleborgs Allehanda.

Superantikropp kan utrota säsongsinfluensan

 2011-08-19   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Forskarna har funnit en antikropp som bekämpar alla varianter av det influensavirus som ligger bakom pandemierna.
Den kan ta sig an alla influensa A-virusets möjliga stammar, det virus som orsakar influensapandemier. Detta kan man läsa i tidskriften Science. Om antikroppen kan bevisas vara ofarlig kan den redan nu ges till sjukhuspersonal som arbetar i direkt kontakt med smittade. Traditionella influensavaccin gör att kroppen producerar proteiner med namnet hemag-glutininer på influensavirusets ändar och dessa förändras då viruset muterar. Därför behöver man ta fram nya vaccin till varje säsong. Superantikroppen fungerar annorlunda. Den fäster sig vid en del av hemag-glutininets stam som är gemensamt för alla influensa A-stammar och som inte verkar mutera. Virusets "akilleshäl" säger forskarna. Ett heltäckande influensavaccin skulle innebära stora förbättringar i hälsovården.

Läs artikeln i The Guardian "Flu vaccine based on 'super-antibody' could prevent all pandemic strains", eller läs den här, översatt i Tempus nr 31 2010.
Scientists have discovered an antibody that can tackle every strain of influenza A, the virus responsible for flu pandemics.

Som refererar till en Artikel i Science:
"A Neutralizing Antibody Selected from Plasma Cells That Binds to Group 1 and Group 2 Influenza A Hemagglutinins".

Bridesmaids, vulgärt kul

 2011-08-17       Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Jag har aldrig sett så många flinande ansikte när ljuset tändes i Salong 2 på Grand som när filmen Bridesmaids var slut. Aldrig heller fått den sista lediga platsen och sett andra människor besvikna återvända hem utan att ha fått plats. Filmen är tydligen populär i Trelleborg.
Många verkligen dråpliga situationer, flygfärden till Las Vegas, Montesumas hämnd i den eleganta bröllopsbutiken full av vita kläder, det överdrivna lysningskalaset som helt spårar ur.
den här ovanliga typen av filmer där kvinnor när de pratar med varandra om sina relationer, pratar om andra kvinnor och inte om män. Det hade den kvinnliga publiken tydligen förstått, männen i salongen var en försvinnande liten minoritet. När jag kom fördubblades antalet.
Nästan alla kvinnliga roller var huvudroller, männen var bara bifigurer, möjligen med undantag för den sympatiske poliskonstapeln.
Det finns rollfigurer jag kommer att minnas. Kristen Wiig är unik i sin förmåga att imitera aviga karaktärsdrag lika träffsäkert som hysteriskt roligt. Ellie Kemper från The Office.
IMdB  Sf.se
Recensioner:
Miranda Sigander i Expressen: "Castad med komiker i toppklass och högform",
Erik Augustin Palm intervjuar i SvD:" Minspelens mästarinna",
Jan Lumholdt i SvD: "Påhittig Vuxenkomedi",
Helena Lindblad i DN: "Balanserar genialt på gränsen mellan flabb och ångest",
Ingrid Stigsdotter i Sydsvenskan: "Fluffigt men kul i tärnträsket".

Tidigare sedda filmer under sommaren:
Bad Teacher, 11-07-24, Kronjuvelerna, 11-07-02, Lincoln Lawyer, 11-06-23, The King's Speech, 11-06-17, X-Men: First Class, 11-06-10

Zlatan på Swedbank Stadion

 2011-08-15  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För sex år sedan 
Verkligen fin show på Swedbank Stadion i Malmö i går kväll, söndag. Vänskapsmatch mellan MFF och Milan med Zlatan Ibrahimovic med i 60 minuter då han byttes ut efter vrickad fot. Han visade vilket oegennytig spelare han är med många kalaspassningar till sina medspelare. Det blev 2-2 vid fulltid sedan Milan kvitterat i slutet av matchen. Det blev straffläggning och sedan MFF bränt en straff vann Milan med 5-4.
Vilken publik, vilket engagemang, trummor, taktfasta applåder, sång och flaggviftande. En kokande gryta med 23500 personer. Zlatan spelade 60 minuter. Även det en upplevelse. En upplevelse man inte kan få på Vångavallen hur mycket man än gullar Trelleborgs FF. När det gäller publiken kan man omöjligen föreställa sig att TFF och MFF spelar i samma division.

Bild på Andreas Larsson som ordnat biljetter och på Ville med pappa Petri Ålderstam som björd på transport. På bilden med laguppställning ser man Zlatan Ibrahimovic till vänster med nummer elva på ryggen. Jag själv långt uppe på läktaren med en vidunderlig blick över planen och den gungande publiken, 23180 individer, kollektivt samlade som stående och viftande unisont sjunger med i Malmös "nationalsång", MFF-hymnen. Mäktigt är ordet. Det var den bästa match jag sett i mitt liv.
Matchrapport från MFF.

SM i friidrott på Gunder Hägg stadion

 2011-08-14  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan   
I år är SM i friidrott, som hålls i Gävle, extra intressant eftersom VM i friidrott stundar om några veckor. Det började redan på torsdagen med kulstötning för både herrar och damer. Där bröderna Arrhenius vann dubbelt, Niklas etta, Leif tvåa. Helena Engman vann förstås damtävlingen. Resultat torsdag.
Under fredagen övertygade Carolina Klüft genom att vinna 100 m (bild), Anna Söderberg imponerade genom att ta sitt 19:e raka SM-guld i diskus och Nil de Oliveira tog sitt första SM-guld på 100 m.
Johan Wissman vann sitt försök på 400 m men var långt ifrån kvalificeringstiden till VM, 46,24 mot 45,70. På 1500 m gick den blott 14-årige William Levay till final! VM-klara Alhaji Jeng vann stavhopp men utan att klara 553! Mattias Jons vann släggkastning men hans dryga 73 meter övertygade inte. Resultat fredag.
Under lördagen var den stora överraskningen att redan VM-klare Michel Tornéus inte vann längdhoppet. Han hoppade bara 779. Segern gick till Andreas Otterling som satte snyggt pers med 7,97! I diskus övertygade Niklas Arrhenius ned flera långa kast, längst blev det 63,09.
Johan Wissman vann överlägset 400 meters finalen, men segertiden 45,82 räckte inte till en VM-plats.
I damernas höjd gick både Emma Green Tregaro och Ebba Jungmark över 1,93.
Mest glädjande var att min favorit Moa Hjelmer (1990) överlägset vann 400 m med nästan tre sekunder till tvåan. Satte ett nytt svenskt rekord med 51,58. (bild) Tidigare årsbästa 53,34. Det gamla rekordet sattes 1986 på DN galan av legendariska Ann-Sofi Skoglund!
Ett annat glädjeämne var att unge (1990) Kim Amb från Bålsta IK tog sig över 80 meters gränsen och tog guld på 80,09. Resultat lördag. Resultat söndag.  

SM i friidrott 2011 i Gävle på Gunder Hägg stadion. Moa Hjelmer på Facebook.

Track and Field, allt om svensk friidrott.
Årsbästa män, Årsbästa kvinnor.
Friidrott.se.

Tidigare bloggar om friidrott: EM i friidrott, 100802, Folksam Grand Prix, 100701, VM i Berlin, 090821, Europacupen i Istanbul, 080622, VM i Osaka, 070903, EM i friidrott, 060807, VM inomhus i Moskva, 060311, VM i Helsingfors, 050807.

Dalai Lama avgår

 2011-08-13  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
När Dalai Lama dör kommer det att bli strid om vem som ska efterträda honom. Den kinesiska regimen har ett annat förslag på vem som är den blivande "inkarnationen" av Dalai Lama än vad Tibets buddhistmunkar har.
1959 flydde den nuvarande Dalai Lama till norra Indien där den indiska regeringe lät honom upprätta den tibetanska exilregeringen i Dharmsala. Nu lämnar han ledarskapet för att undvika risken att den nye ledaren blir styrd av Kina.
Lobsang Sangay, en Harvardutbildad akademiker som aldrig besökt Tibet har svurits in som chef för den tibetanska exilregeringen och ersatt Dalai Lama som ledare för det tibetanska folket. Han valdes till posten Kalon Tripa som motsvarar premiärminister.
Kina vägrar att erkänna Sangays legitimitet och framhåller att de enbart kommer att förhandla direkt med Dalai Lamas representanter.
De tibetanska buddisterna tillber Osel Hita Torres. För dem är han Lama Tenzin Osel Rinpoche. Själv vill han emellertid hellre vara student av filmvetenskap i Madrid än tro på tibetanska fantasier om "själavandring".
Se tidigare blogg "Den motvillige munken".
Läs artikeln i The Guardian: "Dalai Lama's political successor sworn in at Indian ceremony", eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2011.

Ett liv värt att dö för

 2011-08-12   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Åsa Nilsonnes femte och sista (?) kriminalroman blev henne bästa. Återigen har Åsa Nilsone lyckats med konsten att skriva en riktigt bra deckare. Ett liv att dö för är Åsa Nilsonnes femte bok om polisinspektör Monica Pedersen. Monica är tillbaka på halvtid efter sin sjukskrivning från skadan hon fick i förra boken Bakom ljuset. Hon får dela på en tjänst med Bosse, ett annat rehab-fall som varit sambandsman i ett år i Amman, Jordanien. De har mycket svårt att komma överens vilket visar sig bero på att Bosse känner sig underlägsen sin fru som är en avbild av Monica Pedersen!
Skickligt trollar Nilsonne bort läsaren i början av boken genom att avslöja mördaren redan i början. Vad nu? hinner man tänka innan man kastas in i en mycket mer komplicerad mordgåta.
Västvärldens patienter vill gärna få sina röntgenplåtar granskade av kända professorer. Det ger dem trygghet. Det är emellertid mycket billigare för sjukhusen att anlita kunniga läkare i tredje världen för detta. Det finns ett egyptiskt konsortium som arrangerar mellanhänder. Det handlar om stora pengar och då hemligheten är på väg att bli avslöjad är risken stor att patienterna i västvärlden förlorar förtroendet för läkarna. Detta får inte ske. Torpeder anlitas och flera röntgenläkare i tredje världen mördas.

Bokens titel syftar främst på en pappa som dödar sin utvecklingsstörd flicka som han älskar. Han skär sedan ut två hudbitar från hennes armar. Han är övertygad om att genetikerna i Sydafrika ska kunna klona fram en ny likadan flicka som inte kommer att vara förstörd av att ha en tung narkoman som mamma, Alison McClure Honkanen.
Men också på sjuksköterskan Gretas offer. Hennes dotter Cassie som blev mamma vid 16 år, dog ung. Hon blev smittad med hepatit av sin älskade pojkvän Mitch som var narkoman.
Nu är Helena, hennes barnbarn, hennes allt. När Juri, en värsting som många gärna vill bli av med, och som är ihop med Helena, testas positivt för hiv-virus, använder Greta alla medel för att skydda sitt barnbarn. Hon är full av samvetsförebråelser för att hon inte skyddade Cassie.

Mina bloggar om Åsa Nilsonnes tidigare böcker:
Bakom ljuset, Kyskhetsbältet, Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.
Nu är det fem år sedan Åsa Nilsonnes senaste kriminalroman kom ut. Jag undrar om det blir fler. Hon skrev sina fem deckare under samma period 1991 - 2006. Under samma tid skrev en annan psykiater, Ulf Durling, sex deckare från Tills döden förenar oss 1993 till Den svagaste länken 2008. Han skrev totalt 16 kriminalromaner varav hans tidigare var några av mina favoriter.

Allsång i parken

 2011-08-11   Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Kyligt och blött: vilken augustikväll, 13 C, stark vind och regnskurar, Allsångskväll i Stadsparken. Ett ovanligt dåligt augustiväder hindrade emellertid inte ett hundratal trogna lyssnare till Stadsparken i Trelleborg i går kväll. Kvällens tema var Östen Warnerbring - som dog 2006, blott 71 år gammal.
Den ordinarie dirigenten Michael Nordberg hade förståndigt nog åkt på semester och ersattes av Conny Månsson.
Söderslätts Musikkår inledde med "Sommar, sommar, sommar, det är dans i folkets park".
Vi fick höra "Den slaviska kvinnans avskedsmarsch, trumpetsolon och sjöng med i flera av Östen Warnebrings mest populära låtar som "Du borde köpa dig en tyrolerhatt", Det var längesen jag plocka några blommor och "Det var en lördagsafton".
Kvällens höjdpunkt var när Lasse Berggrensson tillsammans med dragspelande gästartisten Håkan Andersson sjöng "Kivikspolkan" med Bombi Bitt och Nick Carter. Så ska det låta på en allsångskväll!
Här kan man lyssna på en inspelning av Kivikspolkan som Östen själv gjorde.
Söderslätts Musikkår ger en höstkonsert söndagen den 16 oktober i Församlingshemmet i Trelleborg, med Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Danne Stråhed.

En artikel om Lasse Berggrensson i Skånska Dagbladet 2009 inför hans 60-års dag: "En tonårsidol som aldrig slutat sjunga"
Artikel om dragspelaren Håkan Andersson i TA i april i år: "Blås och bälgaspel".
Håkan Andersson är till vardags lärare i musikteori på Musikhögskolan i Malmö och kommer ursprungligen från Alfta i Hälsingland.

Kasta inte maten! (Detta är mitt 1800:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2011-08-10   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Det är matbrist påstår många. Men i jordbruken finns det snarare ett överskott. När fyrtiotalisterna var små fick vi lära oss att "kasta inte maten", en regel som det kan vara dags att lära också de nya generationerna.
Ungefär 1,3 miljarder ton mat per år når aldrig fram till konsumenten. Och sedan kastar en genomsnittlig konsument i Europa och USA cirka 100 kilo mat per år.
På uppdrag av FN:s fackorgan för mat och jordbruk, FAO, har forskare i Göteborg gjort den hittills största granskningen av världens slöseri med livsmedel. Ungefär en tredjedel av all mat når aldrig fram till tallriken. Men orsakerna till svinnet varierar - och beror på befolkningens levnadsstandard.
När det gäller den mat som klarar kraven och transporteras vidare mot tallrikarna i den rika världen sker det stora svinnet sedan sent i kedjan - hos konsumenter, restauranger och butiker som slänger en stor del av matvarorna. I fattigare länder försvinner maten tidigare i produktionskedjan. Brist på effektiva transporter och annan infrastruktur gör att maten ruttnar, och urbaniseringen leder till att ännu mer mat förstörs
Det är beklämmande. Vi borde ta fasta på att maten ska vara säker och hälsosam, och släppa fokus på att den ska vara fläckfri och ha rätt form, säger Jenny Gustavsson, miljökonsult på livsmedelsforskningsinstitutet SIK i Göteborg och medförfattare till den nya rapporten.
- En viktig del av lösningen för vår del är att uppfostra våra barn att inte slänga mat, säger Jenny Gustavsson.
Pressmeddelande från FN:s fackorgan för mat och jordbruk, FAO:.
Hela rapporten, " Global food losses and food waste", finns att ladda ner här.
Läs också i tidskriften Forskning & Framsteg, nr 6, 2011 "Svensk granskning av världens matsopor".

En fullträff för Öppna Sinnen

 2011-08-09   Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Open Minds sommarutställning på Köpmansmagasinet i Smygehuk blev mycket lyckad. Kommunalrådet Ulf Bingsgård invigde utställningen, Bodil Schrewelius höll ett inspirerande tal och 600 besökte utställningen på vernissagedagen lördagen den 6 augusti. Bodil Schrewelius som svarade för upphängningen av tavlorna betonade konstens viktiga uppgift att beröra oss och gärna också irritera så att vi börjar ifrågasätta våra förutfattade meningar om fenomenen vi har omkring oss och kunna se dem på nya sätt.
Det första man såg när man kom upp för trappan var Majbrit Nilssons akvarell "I syrenens tid" följd bland andra av Annicka Lundströms akryl "Öppna ditt Sinne" en god metafor för hela utställningen.
Se fler bilder från invigningen här.
Öppna Sinnens hemsida. Bodil Schrewwelius hemsida.

Oskar och Eli återfunna i Barcelona

 2011-08-08  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Boken "Låt den rätte komma in", en modern variant på Dracula slutade i ett vacuum. Vart tar huvudpersonerna vägen? frågade sig läsarna. Oskar och vampyren Eli.
Många ville nog veta vad som hände sen.
Nu har John Ajvide Lindqvist många år efteråt kommit med en ny bok som heter "Låt de gamla drömmarna dö". Den innehåller ett antal samlade noveller skrivna under en lång period.
En av dessa noveller heter just "Låt de gamla drömmarna dö" och den ska ge en fortsättning på "Låt den rätte komma in".
Den är skriven i jag-form och säger sig ha som avsikt att vittna om kärleken mellan två medelålders personer Stefan och Karin Larsson.
Men den främsta orsaken är att dessa två ska bära fram fortsättningen på vad som hände med Oskar och Eli. Det blir minst sagt krystat. John Ajvide Lindqvist bekräftar åter att han inte är någon god författare, bara en som kan skrämmas med "övernaturliga" exempel, som spöken och andra knytt.

Slutet på "Låt den rätte komma in": Oskar Eriksson, Grisen, Pissbollen och flickan/pojken, vampyren Eli efter blodbadet i badhuset. Polisen hittade mobbarna Jonnys och Jimmys avslitna huvuden på bassängbottnen. Oskar Eriksson blev hämtad av en ängel som kom flygande genom taket säger de mindre pojkarna. Biljettkontrollanten på sträckan Stockholm - Karlstad, Stefan Larsson klipper pojkens biljett. Pojken har en stor koffert på bagagehyllan. Och två andra kartonger. (En med pussel och den andra med pengar?). I Karlstad ser sedan Stefan Larsson Oskar sitta tillsammans med en flicka. De höll varandra i händerna tätt sammanflätade. Flickan hade en kniv i handen och Stefan känner sig hotad till livet. Båda hade skurit sig i händerna och blandade blod. (I Ajvides fantasivärld betyder detta att Eli "smittar" Oskar att bli vampyr).
Novellen handlar om denne Stefan Larsson och Karin 28 år efter blodbadet. Karin är pensionerad men kan inte släppa fallet.
Karin var polis och en av de ansvariga för utredningen av "Badhusmassakern i Blackeberg".
De träffades just under utredningens gång, Stefan som vittne och Karin som polis.
Båda är nu allvarligt sjuka. Senare skickar de ett vykort från Arlanda, de ska åka till Spanien.
På Karins skrivbord ligger ett kuvert med ett kort. Det är skickat från Rikspolisstyrelsen. På korten ser man Oskar Eriksson och en spenstlig flicka med långt svart hår. De står bakom en leende familj och ser mycket hotfulla ut. Pappan har en iPhone i handen. På kortets baksida står det Barcelona september 2008. (I Ajvides fantasivärld betyder detta att de båda martyrerna har utsett nya offer som leverantörer av det färska människoblod som vampyrer lever av). Nu ska de jaga oskyldiga turister i Barcelona.

Blogg: En modern variant på Dracula: "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist. Författarens hemsida.

Som en julklapp i augusti

 2011-08-07   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Vi är många som sett fram emot den andra upplagan av Äspöfestivalen som startade 2010. Och i går, lördagen den 6 augusti var det äntligen dags. Jag kom med bil från Magasinet i Smygehuk där jag varit med om Open Minds vernissage från klockan 11. Tog Äspövägen norrut mot Klagstorp. Jag räknade kilometrarna och metrarna sedan fram. Förväntningarna kändes som julafonseftermiddagarna som barn i Askeröd i väntan på tomten. Eller som under mitt först besök i London 1965 då jag besökte Beatles Head Quarter på Baker Street. Jag parkerade, tog mig fram till Backstage och fick träffa mina stora favoriter.
Nytt för i år är att festivalen håller öppen scen i en timme för festivalbesökare eller de som inte fick plats i det ordinarie spelprogrammet. Tanken är att de som vill ska kunna gå upp och köra en låt, menar Victoria Ahlberg som liksom Erika Rosén även i år svarade för arrangemangen.
Det många nya band som inte var med 2010. Scraps of tape, Sofia Härdig (bild), Sunshine Rabbits, Lonely Riders, if they ask tell them we´re dead och Apa state mental (bild). Många av musikerna var emellertid de samma men nu i nya band. Lotta Wenglén i Sunshine Rabbits och Christine Owman (bild) i " if they ask tell them we´re dead".
Scraps of tape - på Facebook - Blogg.
Apa State Mental - sjuttiotalspunkig garagerock - på Facebook. Artikel i Groove.
Sunshine Rabbits med bl a Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén och Petra Lilja - på MySpace.
if they ask tell them we´re dead - Facebook, med drottningen Christine Owman i spetsen. Hon finns på Revolving Records. Lyssna och ladda ner!
Bloggar om Äspöfestivalen 2010: Äspöfestivalen, Äspöfestivalen - efteråt.
Artikel i Skånska Dagbladet "Stort intresse för liten musikfestival".
Artikel i TA "Dubbel festivalyra".
Krönika i TA av Anna Thulin där jag fick sätta rubriken (!) "Som en julklapp i sommaren".
Bloggaren Ladyfest om Äspöfestivalen.

Måns Ripa slår till igen

 2011-08-05   Böcker
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Valborgsfirandet i den lilla byn Djursvik vid Kalmarsund har just tagit sin början, flammorna stiger upp ur bålet och kommunalrådet är mitt inne i sitt tal till våren. Då händer det oväntade och skräckinjagande. En kista dyker upp i bålet och ut faller ett brinnande lik.
Många drabbas av "ond bråd död" på det ena eller andra sättet i boken med den oförklarliga titeln "Avsked på grått papper". Vendela Fransson, späd 25-åring med samhällsrevolution som stort intresse är också med på ett hörn. Och naturligtvis är det hon som drar det längsta strået. På fritiden fördjupar hon sig i den socialistiska litteraturen, övar sig i pistolskytte, styrketränar och bedriver mullvadsarbete. Hon har en Beretta, rengjord, oljad och laddad. Södra Möre härads svar på Millennium-seriens Lisbeth Salander.
Det är bäst att inte avslöja för mycket för den som vill läsa boken. Och den uppfattningen delar jag med polismästare Enhörning i Kalmar som helst vill sopa allt under mattan. Polisinspektör Fredrik Hägg väljer motvilligt att böja sig för sin chef trots starkt moraliskt stöd från en ung kvinna på Kalmars stadsbibliotek som nästan blivit hans fästmö. Men "dom rige, dom kan". Det är bokens budskap. Rättvisan hinner fatt några av stadens ledande personer som i det förgångna med tvivelaktiga metoder tillskansat sig stora förmögenheter.
Personförteckning.
Förlagets presentation.   Måns Ripas Blogg.  Artikel i Östran.   Nyheterna.net.   Strahlerts blogg. Måns Ripas "nya" Blogg. På Facebook finn det ingen Måns Ripa. Dock en hel del Vendela Karlsson.
Min blogg om Måns Ripas förra bok:
Mästerlig Varggrop i Torsås,

Jag har lyckats skapa intresse för pseudonymen "Måns Ripa" på biblioteket i Trelleborg. Nu har Linnéa Jeschke, Anderslövs kulturängel. min favoritbibliotekarie alltsedan Anderslövstiden, beställt hem Ripas två första böcker, "Skarvar" och "Till förväxling lik" från ett annat bibliotek. Det gäller att luska ut huruvida det är Tomas Arvidsson som bytt namn och genre, han med mysdeckarna om studierektorn Jan Bertilsson. Själv skrev han 2008: "Jag har skrivit en deckare som utspelar sig i Torsås kommun, längs kusten till Kalmarsund ner mot Blekinge. Av flera skäl vill jag inte visa upp mig själv, varken på bild eller som författare till boken".

Moderata Seniorer på Hallongården

 2011-08-04   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Ett dussintal moderata seniorer tog sig i går den 3 augusti i det vackra sensommarvädret till Hallongården i Bodarp. Hallongården drivs av Kerstin och Johan Biärsjö med familj.
6000 löpmeter hallonbuskar av olika sorter, glenn ample är typisk vår/sommar art och polka heter hösthallonen.
Det är en hel vetenskap bakom för att lyckas med hallonodling, Johan är passande nog agronom medan Kerstin främst ägnar sig åt produkt- och kundutveckling. Bara fantasin sätter gräns för vad man kan använda hallon till, varför inte hallonketchup till exempel? En upplevelsepark finns också bland visionerna. Kompletterande odlingar av krusbär, blåbär och sparris ingår redan.
Vi fick en lång och innehållsrik visning av anläggningen, som också omfattar djur, bland annat ankor och får. Där finns och stora dammar med kräftor och nu börjar kräftkalasen med egenfiskade kräftor.
Sedan passade det bra att avnjuta kaffe och hallonmuffins i "hallongången". Se fler bilder här.
Hallongårdens hemsida.

Stadsparkskonsert utan musik kryss

 2011-08-02   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
När Trelleborgs storband radat upp sig på scenen i Stadsparken i Trelleborg kom Kommunfullmäktiges vice ordförande Nils-Gunnar Snygg fram och beklagade att musikkrysset inställts på grund av presentatören Bertil Ahlbergs hastigt påkomna indisponens.
Men vad gjorde det menar jag, vi fick ju höra gästartisten Sören Reiff (bild) som tillsammans med delar av storbandet framförde sig egen "Childrens song". Det var helt fantastiskt och var kvällens främsta behållning. På Facebook skrev han till mig: "Tack så mycket!! Det var jätte trevligt att få spela i parken ock met et storband!!"
Liksom vädret som var underbart, ingen vind och över 20 grader varmt. Och kanske en liten aning av höst i går kväll.
Gästartist var också Anna Pauline Andersson (bild) sjöng en nordisk folkvisa tillsammans med Sören Reiff.
För övrigt var det mest swingklassiker från 1930-talet och framåt.
Dirigent var Sven-Ola Dahlström, med ära och skicklighet. Fullt med folk var det, tydligen en mycket populär tradition, musik-krysset alltså. Men i går kväll gick det bra utan!
Lyssna på Childrens song här!

Sören Reiffs (danska) hemsida. På Facebook.    Anna Pauline Andersson på Facebook.    Artikel i Trelleborgs Allehanda.

Vernissage på Galleri Isietio

 2011-08-01   Högalid & Söderslätt
  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I lördags var det vernissage för årets sommarutställning på Galleri Isietio. Denna gång i Öppna Sinnens regi. Det är alltid lika roligt att komma till denna vackra byggnad och träffa galleristen Rolf Mårtensson. Utställningen pågår till den 21 augusti.

Utställare var:
Bodil Schöön, http://oppnasinnen.org/user/id/152
Birgitta Persson, http://www.birgittapersson.se/
Kerstin E Hansson, http://www.keh.se/
Kerstin Torssell, http://www.kevito.se/
Rolf Reimer, http://www.rolfreimer.se/
Inga-Lill Swedemyr, http://www.oppnasinnen.org/user/id/232
Anna Rydberg, http://sysse.blogspot.com/
Pia Allen, www.pallen-sculptor.se

Det var en färgsprakande utställning med stor variation. Mest gillade jag Anna Rydbergs alster men också Kerstin Torssells oljemålningar.
Problemet för mig är priserna, snarare över 4000 kr än under. Tål att tänka på innan man investerar. Men kanske!     Fler bilder finns här!
Blogg om utställning i juni 2011: Kroki vackra former.