Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2012

Bertil Tomelius
Startsida

En förmiddag i slutet av augusti

 2012-08-31  Dagbok, Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Dagen började med regnskurar och åska. Då passade det bra med några maskiner tvätt. Men bättre blev det.
I Anderslöv var jag på Biblioteket - fortfarande är Trelleborgs stängt på grund av renovering. Där satt Hanna Söderblom (bild), lika förtjusande som alltid, som rekommenderade mig Bokcirkeln som börjar i oktober. Hon och Linda Boström ska hålla denna. Jag är gärna med. Bokcirkel. Första boken att läsa i höst är "Extremt högt och otroligt nära" av Jonathan Safran Foer. Den berör viktiga känslor om sorg och förlust med elfte september som bakgrundsfond.
En mängd böcker och tidskrifter fick jag med mig hem.
Men egentligen var jag i Anderslöv eftersom jag hade tid hos Anna-Lena som åter en gång klippte både hår och skägg till stor belåtenhet.
Och en lång promenad hann jag också med i den fuktiga värmen, nu var det 24 grader, och vindstilla.
Det gav aptit och snart fastnade jag på Gästgivaregården för dagen rätt. Potatisgratängen var en smarrig sak med kryddig potatis och många tunna skivor av ben- och fettfri kassler.
Och till Seniorpris 60 kr, inklusive måltidsdryck, smör och bröd, kaffe och kaka. Som hittat. Dricks blev det förstås åt den förtjusande servitrisen Sofie. Hon serverade flera gånger vid våra "Moderatluncher" på Forum under gymnasietiden (bild). Nu har hon första jobb. Och lika kvalitets- och servicemedveten nu som då.
Senaste bokcirkeln jag var med i var hösten 2011, Lolita av Vladimir Nabokov.
Läckert på Europadagen.
Tidigare blogg: En dag i Anderslöv.

Presidentdotter kan bli president

 2012-08-30  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
Dottern till Sydkoreas tidigare ledare Park Chung-hee har nominerats som presidentkandidat för regeringspartiet. Om 60-åriga Park Geun-hye skulle vinna presidentvalet blir hon Sydkoreas första kvinnliga president. Hon vann utnämningen av sitt Saenuri parti med stor marginal, fick 84 procent av rösterna. De återstående rösterna delades bland fyra andra konkurrenter.
Hennes far ledde landet åren 1961 till 1979 då han lönnmördades av sin egen spionchef. Även hennes mor lönnmördades. Park Geun-hye har aldrig varit gift utan sägs vara gift med sitt land. Hon har tidigare sagt sig ha drottning Elizabeth I av England som sin förebild. Hon levde hela sitt liv som ogift.

Läs artikeln i Newyork Times: "Ex-Dictator’s Daughter Nominated for South Korean Presidency", läs den här, översatt i Tempus nr 34 2012.

Samkväm på (M)ötesplatsen

 2012-08-28   Lokal politik 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
I går den 27 augusti kl 16-18 bjöd Moderata Seniorer i Trelleborg in till ett samkväm på (M)ötesplatsen. Avsikten var att skapa en god och engagerande inledning på höstens politiska arbete.
Vi blev många fler än vi förväntat oss och det krävde en stora insats av våra flitiga damer att få ihop tillräckligt med assietter med mumsiga snittar att kalasa på. Ett bra arbete främst av Helny Feustel, Ingrid Möller Leo och Aino Feustel och ett varmt tack till dem.
Trelleborgs kommunalråd och kommunstyrelseordförande Ulf Bingsgård underhöll länge kring rubriken med den retoriska frågan "Trelleborg - en fläck på kartan eller en stad ett räkna med?". Att Trelleborg tillhör Sveriges 50 största och Skånes fem största städer i Skåne är ju svar nog. VI måste lära oss se Trelleborg som en del av hela sydvästra Skåne och öresundsområdet. Vi har Sveriges näst största hamn och Östersjöns klimatsmartaste. Ulf presenterade också ett förslag till ny kommunslogan, 3Ten, Trygghet, Trivsamhet och Tillväxtlighet.
Även moderaternas gruppledare Lars Mikkelä var med och fick flera frågor att besvara. En handlade om nya medlemmar och vilka olika roller dessa kan få i det politiska arbetet för moderaterna.
Efter Ulfs föredrag blev det nästan en timmes frågestund där många passade på att fråga och diskutera områden som utveckling av byarna i kommunen. Där kunde Ulf Bingsgård presentera att Utvecklingsbolaget har i uppdrag att under hösten presentera en färdplan för bland andra, Skåre, Gislöv och Smygehamn.

   
Bo Evanth, Aino Vastagh, Ingegerd Möller Leo,
Ina Liljeberg, Marianne Ohrlander och Clas Jönsson
Lars Fränngård, Anita Bingsgård, Ove Carlsson, Lars Mikkelä,
Helny Feustel. I förgrunden Jane Madsen-Kristersson,
Ingrid Malmquist och Inga Berggren.
   
Jan Regnell, Inger Persson, Marianne Ahlgren,
Sten Andersson, Torbjörn Lanker och Kerstin Gahne
Jane Madsen-Kristersson och Ingrid Malmquist
lyssnar på Ulf Bingsgård

Diplomater och dokumentärer

 2012-08-26   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Alla människor i Liberia är på jakt efter en film som släppts som DVD. Dokumentär följer den danske journalisten Mads Brügger på hans surrealistiska äventyr där han spelar en korrumperad liberiansk diplomat i Centralafrikanska Republiken där han låtsas sätta upp en tändsticksfabrik för en grupp pygméer. Men hans egentliga projekt är att smuggla diamanter. Charlatanen som beskrivs när han delar ut tjocka "kuvert fyllda med glädje", dansar med berusade pygméer och besöker diamantgruvor som drivs av milsmän handlar om hur Brügger i verkligheten drar både presidenten och ordföranden för det regerande partiet vid näsan. Ellen är rasande för att han lurat henne att göra honom till hederskonsul och ambassadör. Hon skrev personligen under papperen och en hel del pengar var inblandade i skojet. Hela Liberia skrattar medan Johnson Sirleaf vill få den journalisten Mats Brügger utlämnad.
Liberia försöker fly sitt förflutna. Många av dem, som Ellen Johnson Sirleaf, som var förgrundsgestalter i den gamla Liberia försöker nu övertyga världen om detta. Vad Bruggers film visar är vad alla i Liberia redan vet: Rötterna från den gamla tiden finns kvar överallt, utmaningen är att hålla dem i schack. Detta kan leda till framsteg i landet inte att låtsas som om problemen inte finns.

Läs artikeln i The Economist: "Diplomats and documentaries", läs den här, översatt i Tempus nr 33 2012.
Tidigare blogg om Liberia 2007-06-12: "Ett monster inför rätta"

När djävulen håller ljuset

 2012-08-24    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  
När djävulen håller ljuset, så heter Karin Fossums fjärde bok (2000), på norska "Djevelen holder lyset" (1998). Det är en oroväckande och spännande roman om hur människor lider av sina hemligheter och hur långt de kan gå för att inte tvingas avslöja dem. Det gäller särskilt bokens två huvudpersoner den 60-åriga Irma Funder och den 18-årige Andreas Winther.
Poliskommisssarie Konrad Sejer har till en början ingen anledning att se allvarligt på unge Andreas försvinnande. Inte ens när Irma, en udda varelse som ingen tar på allvar, ger antydningar om att en person inte kommer att leva så länge till. Allt för sent inser Sejer att något ohyggligt håller på att hända Andreas. Inte ens med hjälp av Jacob Skarres välkända intuitionsförmåga går det att bringa klarhet i vad det egentligen är som hänt. Varken för författaren eller för läsaren.
Vad jag inte tycker om i boken är det finns för många sidospår som ges stort utrymme utan att leda någon vart.
Av de fyra Sejer-böcker jag läst var detta den jag tyckte allra minst om, den tog emot att läsa.
Läs Storyn på egen risk. Men den ger inte heller någon klarhet. Slutar i ett frågetecken.

Recension i Bokmärkt.

Mina bloggar om Fossums tidigare tre tidigare böcker.
"Evas öga", "Se dig inte om" och "Den som fruktar vargen".   Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.
Recensioner av Helena Genberg i DAST och på Bloggen Bokmärkt.

Fossums hemsida på förlaget Forum.

Oavgjort mot Varberg efter otur

 2012-08-23  Sport 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Satt ånyo igår på min plats på sektion C rad 18 plats 5 och hade god utsikt. Har upptäckt att i stället för att förhandsköpa sittplatsbiljett via Ticknet och betala 15 kr extra för det tar jag med mig den gamla biljetten till biljettkassan och säger att jag vill ha en lika dan! Fint fotbollsväder, solsken, varmt men lite blåsigt i längdriktningen. Fint shortsväder i slutet av augusti!
Dåligt var bara att publiksiffran var uselt låg, 1145 personer! Men som sagt ingen kö till pissoaren i halvtid och inte heller till Bamsekorven efteråt. Den sitter alltid bra.
Avstod "After Game" i VIP-tältet, regnskyarna hängde tunga och jag ville inte bli genomvåt under hemfärden.
Matchen inleddes med en stark TFF press som fick Varbergs BoIS FC att agera statister. Och rent logiskt sätter Fredrik Jensen 1-0 efter 16 minuter. Jag har aldrig sett honom springa så mycket och snabbt som idag. Ett ständigt orosmoment i anfallet. Tyväörr missade han en liknande chans i 22.
Under hela halvleken ett orädd och omväxlande anfallsspel från TFFs sida. I 42 minuten hände vad som inte fick hända. Magnus Andersson får rött kort och visas från plan.
Första 20 minuterna i andra halvlek spelade TFF ett säkert försvarsspel med sina 10 man. Skönt att skåda.
Varberg kvitterade till 1–1 i den 72:a minuten men till publikens stora förtjusning satte Kristian Haynes snyggt en frispark till 2–1 bara minuter efteråt (suddig bild till höger).
Men mot slutet orkade man inte riktigt stå emot bortalagets anstormning. I den 88 minuten kvitterade därför Varberg till 2-2.

Ändå ett fall framåt eftersom både Värnamo, Umeå och Assyriska alla förlorade. TFF ligger idag tre, egentligen fyra poäng, över nedflyttningsstrecket.
Närmast står TFF inför två helt avgörande macher först Värnamo borta den 27.8 och sedan Assyriska hemma den 2.9. Här kan TFF i princip säkra (åtminstone) en kvalplats.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat. Varbergs BoIS FCs hemsida.

Senaste bloggar om TFF:
Seger efter lång väntan, 12-06-20,
Ny hemmaförlust för TFF, 120608,
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF minuter från segern.

Libyen har fått en provisorisk president

 2012-08-21   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Libyens nya generalförsamling har valt den forne oppositionsledaren Mohammed el-Megarif till landets interimspresident. Det var det senaste steget på vägen att etablera ett demokratiskt ledarskap efter årtionden av diktatur under den mördade Muammar Gaddafi. Han fick 113 röster och besegrade en annan oppositionsledare, mänskliga rättighetsjuristen Ali Ziadan som fick 85 röster. Båda männen var diplomater som hoppat av och arbetat mot Gaddafi i exil sedan 1980-talet.
Mohammed el-Megarif som har skrivit en rad böcker om Gaddafis förtryckarpolitik levde som en eftersökt flykting i åratal. Vid sin återkomst till Libyen efter förra årets beväpnade uppror, skapade han ett nytt parti, Nationella Fronten, som ser Islam som en bred riktlinje för statens affärer, men som inte trycker på införande av sharialagar.
En viktig uppgift nu är att se till att det skapas en ny konstitution.

Läs artikeln här "Mohammed el-Megarif elected as Libya's interim president", eller läs den här, översatt i Tempus nr 34 2012.

Tidigare egna bloggar om Libyen:
Svart och vitt i Libyen, 2011-11-16
Muammar Gaddafis uppgång och fall, 2011-09-15
EU viker sig för Libyens utpressning, 2007-07-19

Hamnens dag i Gislöv

 2012-08-19  Dagbok, Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Hamnens dag i Gislöv, underbart väder och sällskap, trevlig och svängig musik, Gert Gustafsson med orkester och sin klarinett, rent och fint på både toaletter och duschar, vad mer kan man begära? Jo, en skön cykeltur från Högalid.
Hamnens Dag i Gislöv i går den 18 augusti blev en ljuvlig dag med över 25 grader i skuggan, mest sol och nästan vindstilla. Och dit tar man sig naturligtvis på cykel, knappt 9 km från Högalid var det. Fina cykelbanor omväxlande med grusstigar längs kusten.
Senare gick vi hem till Jans bostad i Gislöv. Jan Ingvar Persson är trelleborgaren som efter 46 år i Schweiz blev återvändare för två år sedan. Jag träffade honom i Dresden i våras i samband med en bussresa i Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands regi. Han har en fantastiskt fin trädgård men överraskade oss ännu mer med sin omfattande samlingar bland annat av kopparföremål. Och sedan var det dags för att cykla tillbaka till Trelleborg.

       
 Den vackra småbåtshamnen i Gislöv
blänkte extrafint i solskenet
 
 Gert Gustafsson med sin klarinett
 och sångkör
 Den välbesökta hamnen  Två deltagare i Senior Sport School
till hösten i Trelleborg, Lena och Jan.

Den som fruktar vargen

 2012-08-17    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Den som fruktar vargen, så heter Karin Fossums tredje bok (1999), på norska "Den som frukter ulven" (1997). En faschinerande bok med mycket kriminalpsykologipsykologi och en överraskande avslutning. Den har en cliffhänger till nästa bok, "Man ser inte mycket när djävulen håller ljuset" säger Erkki Johrma tyst till Morgan, bankrånaren. Så heter nästa bok!
Erkki går som en vingskjuten kråka. 24 år är han. Dåliga höftleder. Han är svårmodig, och obehaglig och ovårdad. Han har en tröja med texten "Döda de andra". Han har ett beteende som bokstavsbetecknas idag, men är samtidigt klok och genomskådande.

Morgan hade planerat allt ned till minsta detalj. Banken, tidpunkten, flyktbilen, till och med vilka kläder han skulle ha på sig. Men han hade inte planerat att det skulle vara en annan kund i banken. En kund, som han var tvungen att ta med sig som gisslan och som senare visade sig vara en mentalpatient, Erkki Johrma som hade rymt från sin anstalt och dessutom var efterlyst för ett brutalt mord.

Mordoffret är den gamla änkan Halldis Horn som hittats ihjälslagen på sin gård. Kriminalkommissarie Konrad Sejer är den som utreder fallet, och efterforskningarna pekar snabbt på Erkki, som setts på gården av ett vittne, en tolvårige barnhemspojke, Kannick Snellingen som bor på Guttebakken. Hans främsta intresse är bågskytte.
Sejer sätter in alla resurser i jakten på den misstänkte mördaren, och det är bara Sara Struel - psykiatrier och Erkkis terapeut - som tror att han är oskyldig. En stor roll i polisutredningen spelar som vanligt den unge och stilige kriminalinspektören Jacob Skarre.
Men det är Konrad Sejer som får ihop det med doktor Sara Struel! Konrad som dittills bara levt för minnet av sin döda hustru i åtta år!
Ett slags kompendium.

Mina bloggar om Fossums tidigare två böcker.
"Evas öga" och "Se dig inte om".   Tidigare blogg om Karin Fossum: Sommarens deckare, del två.
Recensioner av Helena Genberg i DAST och på Bloggen Bokmärkt.

Fossums hemsida på förlaget Forum.

Bedårande countrymusik

 2012-08-15  Dagbok, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I går var det höststart för Vänskapsföreningen Sverige - Tyskland i Trelleborg. Första styrelsemötet efter sommaren. Ordförande Monica Rosenqvist ledde mötet med den äran. Det blev mycket diskussioner kring höstens aktiviteter. Främst en busstur den 22 september till Rügen. Den 23 oktober blir det ett medlemsmöte med föredrag av Per Rodahl om Svenska Pommern på programmet och den 27 november "Julfest" där pensionärskören "Glädjespridarna" underhåller.
På kvällen blev det konsert i Församlingshemmet. Som den sista sommarkonserten i Trelleborgs kyrka arrangerade Söderslätts Countryfestival en konsertkväll som en försmak inför den stundande Countryfestivalen.
Medverkade gjorde de lokala förmågorna countrysångerska Carina Gunnarsson och gitarristen Simon Böös men de som gav den stora upplevelsen var countrygruppen "Tall Dark Strangers".
Jonas Frank Jirhamn, störst och äldst, Brita Björs från Järvsö i Hälsingland, med sång, inspirerande mellanprat och ett otroligt engagerat kroppsspråk, Max Tellving på bas med stor inlevelse och Hanna Grahm på fiol. Alla mästerliga av hög klass. Medryckande rytmer och stor variation i låtvalet. Klassisk country varvat med Gospel Plow och andra amerikanska religiösa folksånger.
Jag stod upp och applåderade, och fick många med mig, stående ovationer. Har alltid älskat countrymusik men gårdagens gav upplevelser som aldrig förr, gick direkt till hjärtat.

En tidig artikel - innan bandet hittade fiolvirtuosen Hanna Grahm - finns i kulturtidskriften Tidskrift.nu.
Hanna Grahm på Facebook, "outbildad men engagerad förskolepedagog på Äppellundens waldorfförskola".
Brita Björs på Facebook, "Finabrita" på Myspace, Jarrsestinta i själ och hjärta, nu i exil i glada Malmö. Lill-Babs stipendiat. En kort snutt från "I huvudet på Brita Björs"-konserten i Malmö på Café Glassfabriken, 50 års jubileet, 1961 då Lillbabs sjöng "April, april" i Eurovision.

Söderslätts Countryfestival: Hela familjens countryfest den 8-9 september i Anderslöv!
Artikel i Trelleborgs Allehanda "Gungande country fyllde konsertsal"

Måndagar är lyckodagar

 2012-08-13  Dagbok, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Semestern är över. Politiken är här igen. Startade med ett trevligt möte på Skåneförbundets kansli i Malmö. Arbetsutskottet för Moderata Seniorrådet i Skåne var fulltaligt så när som på Elsa Tibblin som fått rycka in i Tingsrätten i Malmö med kort varsel. Käthe Berggren, ordförande, Karl G Högberg, Ulla Brobeck, Jan Backman och Bertil Tomelius (sekreterare). Det handlade mycket om förberedelser inför seniorrådsdagen den 24 september. Men också om utvecklingen av vår hemsida på Skånemoderaterna. På bilden saknas Jan Backman.
Kvällen lockade med Trelleborgs musikkårs sista sommarkonsert i bästa sommarvädret. Det blev en verklig upplevelse, inte minst beroende på mitt så trevliga sällskap. Joachim Bäckström sjöng helt fantastiskt fint men hade också ett charmerande och avslappnat "mellansnack" med orkestern och publiken. Dessutom signerade han sin senaste skiva, kön var lång. Joachim Bäckström är 2012 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris! Bara det alltså. (bild). Presentation av Joachim på Malmö Opera.
Dirigent Jörgen Flinck hade en extra god dag på jobbet och konferencier Bertil Ahlberg var extra rolig med musikkrysset kvällen till ära. Kul och känslosamt. Tofsvipa blev lösenordet i Musikkrysset i kväll.

Inte lika roligt var det förstås att TFF förlorade på bortaplan i kväll. IK Brage var det starkare laget i matchen och vann över Trelleborgs FF med 3-1. TFF kämpar fortfarande i bottenstriden.

Oljemiraklet smörjer världsekonomin

 2012-08-10   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Den förväntade ökningen av produktionskapaciteten av olja och gas fram till år 2020 blir den mest betydande sedan 1980-talet. Detta enligt en aktuell studie presenterad av John F. Kennedy School of Government vid Harvard University. Den är gjord av Leonardo Maugert och heter "Den mirakulösa ökningen av kapaciteten att producera olja och vad den betyder för världen", The Unprecedented Upsurge of Oil Production Capacity and What It Means for the World.
Oljan kommer tvärtemot vad en rad domedagsprofeter förutspått av allt att döma kunna smörja den globala ekonomin ytterligare många år framöver.
De flesta kända oljereserverna av okonventionellt slag finns i den västra hemisfären, 70 % av dem i Brasilien, Kanada och USA. Beroendet av oljan från Mellanöstern-länderna och Saudiarabien kommer att minska.
Det är främst utvecklingen av Shale Oil (oljeskiffer eller skifferolja) som ökar produktionskapaciteten i USA.
Många oljefält har fått ett andra och tredje liv med hjälp av ny teknologi eller bättre tekniktillämpning.
Man kan konstatera att den pessimistiska framtidsvisionen om "Peak Oil" (oljeproduktions-toppen) att oljeutvinningsmöjligheterna redan har nått sin topp inte är grundad på geologiska fakta utan på ekonomiska faktorer - den lättåtkomliga och därmed billiga oljan sinar, men med nya teknologiska framgångar finns det mycket kvar att hämta.
Det är inte omöjligt att produktionen av olja och gas kommer att öka så snabbt att den kommer att skapa ett utbudsöverskott som kan leda till prisfall.
I Harwardstudien nämns dessutom inget om "oljeboomen" i Afrika, där det varje vecka rapporteras om ytterligare nya fynd av olja och gas.

Läs artikeln här "Oil: The Next Revolution", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2012.
Hela rapporten i pdf: "The Geopolitics of Energy Project".

Till offer åt Molok

 2012-08-08    Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Ett slags lyckligt slut på Åsa Larssons bokserie? Åsa Larsson, världens bästa deckarförfattare!
I tredje Moseboken utlovas Guds vrede om någon offrar ett barn åt Molok. I överförd bemärkelse är det just vad som sker i Åsa Larssons nya spänningsroman. Den handlar om girighet som kan härledas flera generationer bakåt i tiden och där både barn och vuxna offras på girighetens altare.
Hjalmar Lundbohm, som var LKAB:s förste disponent i Kiruna och som anses i det närmaste ha grundat staden träffade Elina Pettersson, ung lärarinna som flyttat söderifrån sedan hon fått jobb i Kiruna. De två blir förälskade men med ett tragiskt slut. Hon blir med barn - Frans - han tror inte att det är hans. Sedan blir hon mördad av övergruvfogden Fasth. Elinas arbetskamrat Klara Andersson, "Flisan" kallad, tar hand om Frans som sitt eget barn.
Långt senare när Hjalmar är en döende föredetting möts de av en tillfällighet. Hjalmar känner igen sin tonårige son. Hjalmar är utfattig men har lyckats gömma undan flera aktiebrev som han vill ge till Frans. "Flisan" vägrar ta emot något av en person som handlat så illa mot Elina men Frans stoppar breven på sig av ren artighet. Det är om dessa brev som tycks vara värda hur många mord som helst över flera decenniers tid som boken handlar. Och den som kan reda ut detta till slut är naturligtvis alla vårs Rebecka Martinsson, alla läsares beundrade och älskade sedan debutboken "Solstorm" för snart tio år sedan. Hon blir misshandlad både fysiskt och fysiskt men får uppleva bästa happyenden med polisinspektören och hundföraren Krister Eriksson, han som Rebeccas fästman Mats i Stockholm kallar för "ufopolisen" därför att han drabbats av en brännskada i ansiktet som ung, och som länge älskat sin kollega Rebecka över allting men alltid tvingat sig att dölja det. Nu förstår Rebecca vem det är som är bäst och de möts i en ljuv kyss och så vidare. Och om Marcus tar de hand.

Storyn finns här att läsa på egen risk. Ett slags kompendium.
Tidigare bloggar om Åsa Larssons thrillerserie:
Till dess din vrede upphör,
Svart stig, en mästerlig bok, 14 dec 2007.
Det blod som spillts, 31 oktober 2007
Solstorm, 12 september, 2007

Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Det är miljöerna, människorna och den underliggande värmen som lyfter Åsa Larssons deckare",
Bengt Eriksson i Arbetet: "Behärskar antydningens konst",
Rose Marie Södergren i Kulturbloggen: "Kunde inte sluta läsa",
Nils Schwartz i Expressen: "En bortslösad begåvning",
Magnus Persson i DN: "Som ”Morden i Midsomer” med extra allt.

Flickor är en handelsvara i Niger

 2012-08-06   Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Niger har den högsta frekvensen barnäktenskap i hela världen. Hälften av alla flickor gifter sig före 15 års ålder. En del är inte äldre än sju. Den väl tilltagna brudpengen som föräldrarna - pappan - får är lockande. Niger har en av världens snabbast växande befolkningar. Den genomsnittliga kvinnan i Niger har fler än sju barn, den högsta fertiliteten i världen.
Nigers regering har infört lagar som förbjuder äktenskap för 15 års ålder men dessa står sig slätt mot sekelgamla traditioner och konservativa religiösa åsikter.
I många fattiga samhällen i Afrika och södra Asien betraktas flickor som en handelsvara som gifts bort till välbärgade familjer. Det anses också viktigt att de gifter sig tidigt så att de har oskulden kvar och därmed värda mer. Rädda barnen konstaterade att numera är Niger det sämsta landet på jorden att vara mor i. Tidigare var det Afghanistan. I Niger går en flicka fyra år i skolan och vart sjunde barn dör före 5 års ålder.
Den rådande matkrisen i stora delar av Sahelregionen ökar risken för barnäktenskap.
En tidigare blogg om Niger: "För många munnar att mätta", 2010-05-12.

Läs artikeln i The Washington Post "In Niger, hunger crisis raises fears of more child marriages", eller läs den här, översatt i Tempus nr 29/30 2012.

Äspöfestivalen år 3

 2012-08-05   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Äspöfestivalen 2012 fick en olycklig start då den utlovade filmvisningen klockan 14 av "Kyss mig" fick tekniska förhinder. Det blev en lång paus tills de bokade artisterna skulle börja klockan 17. Dessbättre befann sig konstnären och bildläraren Nina Pärnerteg (bild) på Gränsbo och hon hade inget emot att vi tog oss till Köpmansmagasinet i Äspö där vi bland annat tittade på utställningen Tantastygn - med och om broderi och om kvinnligt hantverk, lust och skapande.
Först ut var Andreas London, som i min smak var för mycket 70-tals nostalgiker. Han sjöng om objektifieringar och tidskriften Schlitz och sålde parfym för "feministiska män". Klart bättre var Rockbandet Sideburn Comfort som bildades våren 2011 och som består av Victoria Ahlberg på gitarr och sång (bild) och Martin Wegren på trummor och sång. Som följdes av Kitty Solaris, die Berliner Sängerin (bild). Då hade Jan Regnell (bild) kommit för att hålla mig sällskap.
Efter Kitty Solaris spelade i tur och ordning Vånna inget, Kajsa Grytt samt Svante och Bill Öhrström som ersatte stämbandssjuka Big Fox. Och som enligt "ögonvittnen" varit "Kanon bra! Men då hade jag gått hem.
Det bästa med årets festival var att det gav tillfälle att träffa många kära vänner och andra trevliga personer. Och att vädret var skönt och utan regn.
Blogg om förra årets Äspöfestival: Som en julklapp i augusti 2011.

Hallongården i repris

 2012-08-02   Lokal politik 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Det blev en tidig start för höstens aktiviteter i Moderata Seniorers regi också i år. En repris på förra årets besök i fjol.
Femton moderata seniorer (bild) tog sig i går den 1 augusti i det vackra sensommarvädret till Hallongården i Bodarp. Hallongården drivs av Kerstin och Johan Biärsjö med familj. Vi blev energiskt guidade av Kerstin (bild) som visade oss runt bland 6000 löpmeter hallonbuskar av olika sorter. Men vi fick också tillfälle att bekanta oss med tackan Lina och lammen Ola och Viktor och att klappa getterna. Och ta bilder på de vältvättade änderna (bild).
Ett tjugotal ungdomar arbetar med att plocka hallon och klassa dem i två kategorier. Kerstin berättar att man har provat svenska ungdomar men de tycker att jobbet är för ansträngande. Nu är det främst personer från Polen (bild) som plockar.
Men de viktigaste medarbetarna är faktiskt bina, som levereras av bidrottningen i Räng och som svarar för den så viktiga pollineringen.
Efter visningen av odlingar, ängar och dammar fick vi en presentation av alla de produkter som tillverkas av hallon och andra bär som odlas på gården. Även sparris som är en stor produkt på gården.
Och till sist bjöds vi på kaffe och hallontårta i "finrummet".
Deltagarna var så nöjda med eftermiddagens arrangemang att de "kollektivt" anmälde sig till nästa års besök i samma regi. Och vill ha det som en tradition i framtiden, första onsdagen i augusti månad!

Kerstin Biärsjös Facebook sida.
Hallongårdens hemsida. Bidrottningens hemsida.
Blogg om förra årets besök, 2011-08-04.