Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb.

 2013-08-31  Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vi blev 14 personer personer, Jan Hjertsson tvangs tyvärr att lämna återbud. Det var ett glatt och hjärtligt sällskap.
Det flesta åt "Dagens" för 80 kr. Då ingick citrondryck, sallad och kaffe, det vill säga ett rimligt pris.
Vi kunde välja på Biff Lindström, Pasta med Het Kycklinggryta och Varmrökt lax.
Maten var väl OK, och salladen också, dock fylldes det inte på i skålarna i takt med att de tömdes. Värst var att personalen var stressad så att servicen blev lidande.
Inger Persson som var med för första gången tyckte att det var gemytligt stund, ett bra sätt att träffa ny människor - läs medlemmar - och att utsikten över golfbanan och havet var ett plus.
Ett särskilt tack till Aino Vastagh och Eva Ekström som ordnat det hela.
Bild 1: Aino Vastagh, Birgitta Sandblom, vänster och Clas Jönsson, Bertil Tomelius och Sten Andersson, höger.
Bild 2: Ingergerd Möller Leo, Ulla Thornberg, Leif Malmstein och Sten. Övriga närvarande Marianne Ohrlander, Ove Carlsson och Marianne Ahlgren som fotograferade.
Bild 3. Jane Madsen, Bertil, Inger Persson och Lena Welinder.
Nästa Moderatlunch blir fredagen den 4 oktober klockan 1300 på Tegelbergs Golfklubb. Anmäl er gärna till Aino Vastagh redan nu, 0410-17028 alt aino.vastagh@bredband.net.
Därefter tar vi oss till Anderslövs Gästgivaregård fredagen den 8 november klockan 13.

Senaste moderatlunchen den 11.4: Moderatlunch i glada vänners lag.
Tidigare bloggar om Moderatluncher: Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 2012-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland

 2013-08-30 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland har haft sitt första styrelsemöte efter sommaren. Som vanligt i Vuxenskolans lokaler. Vi var åtta närvande -
Lena och Birgit hade förhinder. Det var höstens första styrelsemöte och vi överraskade Helge Olsson som under sommaren fyllt 80 år, med (skön)sång, hurrarop och present. Ordföranden Monica Rosenqvist såg tillbaka på många av de lyckade aktiviteter vi haft sedan sommarens början som Nationaldagsfirandet i Anderslöv tillsammans med ett tjugotal vänner från vänorten i Stralsund (bild höger). Och Midsommarfirande i Smygehuk med ett trettiotal gäster från Sassnitz (bild vänster).
Den 11 maj var Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland, tillsammans med ett trettiotal andra förenings-representanter från Trelleborg, på Internationella Museidagarna i Sassnitz.
Efter halva mötet tog vi en paus för att äta danska smörrebröd och medhavd dryck av diverse slag. Jag hade beställt och hämtat hos den "lille Danske" på Nygatan i Trelleborg. De var av trenne slag, ägg & räkor, skinka & mimosasallad och leverpastej & gurka. Allt passade bra.
Sedan var det planering inför hösten, närmast medlemsmöten den 15 oktober i Byahuset i V. Vemmerlöv, där Nils Brönnmark berättar om de gamla dansbanorna på Söderslät och 26 november med ett jultema, där Sven Ola Dahlström och Kidde Persson underhåller. Årsmötet 2014 blir den 25 februari. En resa till Hameln blir det i maj 2014 längs "Sagovägen" (Deutsche Märchenstrasse) i Tyskland (bild nedan).

Blogg om Nationaldagsfirandet 2013 i Anderslöv. Vänskapsutbyte i Sassnitz.

De är anställda för att ge "tummen upp"

 2013-08-28  NP, internationell, IT
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sju år sedan åtta år sedan
Brittiska programmet Dispatches på Chanel 4 avslöjade nyligen vad som kallas "klickfarmer" och att dess omfattning riskerar att förstöra förtroendet för vad som såg ut att vara en objektiv mätare. Klickfarmer kan skapa en falsk popularitet för nya varumärken.
I Dhaka i Bangladesh finns ett antal lågavlönade arbetare som har som jobb att lägga upp falska konton på Facebook, YouTube och Twitter och använda dessa för att klicka på "Gilla knappen" på företags Facebooks sidor, ordna "följare" på Twitter och så vidare. De kan skapa 1000 gillanden eller följa 1000 människor på Twitter för att tjäna 6-7 kronor på en dags arbete. Detta missleder både konsumenten och strider mot lagar om konsumentskydd.
Förmodligen hittar Facebook snart ett tekniskt "försvar" mot detta.
Läs artikeln i The Guardian: "How low-paid workers at 'click farms' create appearance of online popularity",eller läs den här, översatt i Tempus nr34 2013

2-4 efter uselt försvarsspel

 2013-08-26 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan 
Efter det snöpliga nederlaget mot Oddevold i den sista hemmamatchen innan sommaruppehållet, var TFF i det närmaste tvunget till att ta poäng när lagen möttes igen i Uddevalla. Och så blev det 1-0 till TFF. Sedan blev det seger med 2-1 hemma mot Karlstad och 1-0 mot Trollhättan borta. Söndagen den 25 augusti är det åter dags för en ny hemmamatch, nu mot tabellfyran IF Sylvia, två poäng efter och en svår konkurrent om kvalplatsen till Superettaan 2014. Sylvia är det näst bästa laget i Norrköping, det tredje är IK Sleipner. En sexpoängsmatch.
Kvällens match visade ett mycket gott spel från TFFs sida under första halvlek. Nyförvärvet Edward Ofere övertygade med att göra både 1-0 och 2-1. Under matchens sista tredjedel kroknade han efter att ha sprungit mycket och hela laget föreföll slut. Försvaret lade mer eller mindrr av och målen trillade in bakom Fredrik Perssom som ändå gjorde en godkänd insats med många fina räddningar.
Före matchen sade tränare Anders Grimberg att han aldig haft så starka spelare på "bänken", varför lät han inte fler byta av de trötta spelarna på planen? Bara ett byte gjordes. Sylvia gjorde trea byten.
Positivt var publiksiffran på nästan 800 personer. Men som sagt "ett nytt snöpligt nederlag" på hemmaplan. Bild på nyförvärvet Edward Ofere, "matchens lirare" och matchens verkliga ljuspunkt. Närmast väntar nu Lunds BK borta 2.9 och Huskvarna hemma 8.9.
Talande artikel i TA: "Mental kollaps fällde TFF". "Sur förlust hemma mot IF Sylvia".
Spelschema Div 1 Södra, IF Sylvias hemsida. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans,

Hamnens Dag 2013

 2013-08-24 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan 
Lena och jag kom dit vid 11-tiden. Redan då var det mycket folk och de blev alltfler senare. Vi försökte bok biljetter till rundan i Hamnen med båten Paddan men ingen ledig plats förrän klockan två. Väntetiden var lång också till bussturerna i Hamnen. Vi valde att köa till korvaköen och rill sillamackan. Allt var mycket gott och mättande. Många lyssnade på Ulf Bingsgård, Kommunalstyrelsen ordförande, som invigde Hamnens dag - på bild tillsammans med Hamnstyrelsens ordförande Jan Isaksson och Hamnbolagets VD Tommy Halén.. Lyssnade gjorde bland annat Lars-Olof Flink, Söderslättspartiet, Torbjörn Lanker, ersättare i Hamnstyrelsen och Lena Welinder.
Det var i princip samma program som de två föregående åren, dvs Ulf Bingsgård hamnade i vattnet och räddades av Sjöräddningens "vatten scoter". Demonstration av hur hamnens stora truckar kan lyfta hela containrar stora som lastbilsflak från järnvägsvagnar på vilka lasten kommit via de stora färjorna för vidare transport på lastbilar norrut i Sverige och Narkotikahunden sniffade fram gömd narkotika och fick sin belöning,
Hamnens revisorer som stekte sill till 600 mackor.
Trevligast var att det kom så mycket folk. Hamnen är tydligen ett kärt folknöje.

Artikel i TA "Tusentals strömmade till Hamnen".

Tidigare bloggar om Hamnens Dag: 2012-09-01, 2011-08-21.

Svarta korpar över Villette

 2013-08-23 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Det är oktober 2008 och kaos råder i världsekonomin. På en isländsk bank i Luxemburg kliver en sekreterare oväntat in på högste chefens kontor och störtar några minuter senare mot sin död i ett hisschakt. Samtidigt vänder sig uppretade belgiska småsparare till undersökningsdomaren Martine Poirot och kräver en utredning om den isländska bank i Luxemburg som försnillat deras sparpengar. Martine börjar nysta i bankhärvan och möter i Luxemburg en gammal vän som envist påstår att hans sekreterares död inte var en olycka som polisen anser, utan att hon mördats för att hon visste för mycket om banken. I en fiskeby på Islands östkust gräver under tiden Martines man, historikern Thomas, i en gammal historia om svek och hat och brinnande längtan efter hämnd.
Boken är tyvärr alldeles för lång - över 400 sidor - för att läsas ut. Jag avbryter efter hälften. En orsak är troligen att boken är den sjätte i en serie
av vilka jag bara läst två tidigare.
Antalet personer är också väldigt stort, jag räknar till ett femtiotal fram till halva boken. Vissererligen finns det en lista men den kommer till sist, och då är det ju så dags. Och dessutom finns bara hälften med där.
Senaste lästa bok av Ingrid Hedström, i juli 2012. Jag har läst hennes debutbok Lärarinnan i Villette tidigare.
Ingrid Hedströms hemsida.
Recensioner:
Lotta Olsson i DN: "Läser en deckare som är svår att släppa"
Monika Tunbäck-Hanson i GP: "Bjuder på mer än jakten efter en mördare".

God fortsättning

 2013-08-22    Senior Sport School
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sommarboule med picknick har har visat sig vara en god idé som utvecklats vidare. Senast var vi där i går, femte gången på rad, och nu har vi fått med både helt nya och nygamla deltagare. Flera veckor på rad har vi varit minst 8 deltagare vilket har inneburit att vi kunnat spela två matcher samtidigt med två personer i varje lag. Efter en inledande omgång har det sedan blivit en match mellan segrarna och en match om tredjepris. Lennart hade fräckheten att vinna finalen tillsammans med "återvändande" Karin Nilsson. Bild vänster ovan. I går var det Lisbeth och Lennart Nilsson som bjöd på fika. Lisbeth bjöd på kaffe med goda frallor och en läcker banankaka som efterrätt. Och hur var vädret då? Jo, strålande solsken, vindstilla och varmt!
För en vecka sedan åt vi sallads lunch hemma hos Sten o Marianne efter boulespelet och vi vi fick också kaffe o kaka, mycket uppskattat av alla. Inte de muntraste minerna direkt men maten var superb och sällskapet njutbart under denna afterboule måltid, väl skyddade från hällregnet utanför. Bild vänster nedan.
För två veckor sedan fick vi två helt nya deltagare, Lisbeth Nilsson och Lennart Nilsson hälsades särskilt välkomna. "Värvades" via Facebook. Bild höger nedan.
Sommarboule med picknick startade den 24 juli.

Anderslövs marknad 2013

 2013-08-18 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Anderslövs marknad 2013. Större än någonsin. Underbart väder. Varierande inslag och bra musik på Gästisscenen. Stående ovationer för Danne Stråhed som fick publiken att sjunga med i "När en flicka talar skånska".
Danne Stråhed den skånskaste av vissångare går alltid hem. Kommer på Countryfestivalen 13-14 september. Startade med "Det ordnar sig" från sin nya skiva.
Jimmy Ell, Facebook, och Jesper Rosdahl bjöd på Country musik.
Anton Nilsson, Griegspecialist från Klagstorp, spelade klassisk sommarmusik på sitt piano.
Sabina Kristiansson på sitt nyöppnade Mias café kunde räkna in många gäster på marknadsdagen.
Kul också att se att Systembolagets lokal nu har ersatts med LP Fitneess, ett välutrustat träningscentrum, Dock med tämligen höga priser och utan pensionärsarbatt.

Det enda negativa var att jag inte läst på programmet i förväg så att jag kom försent till Rockbandet Sideburn Comfort som består av Victoria Ahlberg på gitarr och sång och Martin Wegren på trummor, ett av mina favoritband från Äspöfestivalen. Får höra dem på Countryfestivalen i stället.
Jag letade efter Lena Lindberg som alltid brukade ha ett stånd på marknaden. Fick veta att hon nu har stånd i Lilla Huset i Smygehuk. Roligare var att jag var på marknaden tillsammans med Lena Welinder och hennes två förtjuande barnbarn Emma och Oscar.
Bengt Gunnarsson, fd skolstyrelseordförande för Moderaterna presenterade sig nu som "DIN ambassadör" i Anderslöv, för Söderslättspartiet.

Tidigare bloggar om marknaden: 2009, 2008, 2007 och 2006.  
Anderslövs marknad, hemsida. Söderslätts Countryfestival - Hela familjens Countryfest!

     
 Danne Stråhed, populärast av alla. Mycket folk på Stortorgets servering njöt av solen och festen.   Kommer på Countryfestivalen 13-14 september.
     
 Anton Nilsson, Griegspecialist från Klagstorp  Loi-Design och Honung sida vid sida. Ida Niehoff sjöng ackompanjerad av Joakim Niehoff. 
     
 Söderslättspolitiker på Marknaden Bengt Gunnarsson och Bertil Larsson  Nyöppnade Mias Café i Gamla biografen i Anderslöv.  Program och presentation

Den sista akten

 2013-08-16 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I och med "Den sista akten", som är Mari Jungstedts näst sista, har jag nu läst samtliga hennes elva böcker. Man kan fråga sig om vi nu fått reda på allt om hennes kända figurer kommissarie Anders Knutas, hans nuvarande käresta och kollega Karin Jacobsson, deras medarbetare kriminaltekniker Erik Sohlman, kriminalinspektör Thomas Wittberg, presstalesmannen Lars Norrby och åklagare Birger Smittenberg mfl. Liksom TV-reportern Johan Berg, hans fru Emma Winarve och deras barn, samt kollegorna Pia Lilja och Madeleine Haga.
I boken "Den sista akten" hittas den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, mördad på ett hotellrum i Visby, ett dåd som väcker dådet stor uppståndelse. Mordet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan. Utredningen pekar åt olika håll; ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare.
Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson tar sig an fallet. Men inte bara utredningen vållar de båda poliserna huvudbry. Vad ska de göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem?
Journalisten Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj, då bonusbarnens pappa omkomi en bliolycka.
Senast lästa bok av Jungstedt, "Du går inte ensam", som är hennes sista. Mari Jungstedts samtliga böcker. Mari Jungstedts hemsida.
Författarens Hemsida.
Recensioner:
Magnus Persson i SvD Kultur: "Överraskningen blir förväntad"
Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Villgärna se en mer rejäl nystart för Jungstedt",
Vivian Gustin i Kulturbloggen: "Slutet överraskar".

Säsongsstart för politiken

 2013-08-13  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Semestern är över. Politiken är här igen. Startade med ett trevligt möte på Skåneförbundets kansli i Malmö. Arbetsutskottet för Moderata Seniorrådet i Skåne var fulltaligt. Karl G Högberg, ordförande, Bertil Tomelius, vice sekreterare, Maja-Liisa Mogensen, sekreterare. Övriga ledamöter Barbro Sellman, Carl-Johan Carlborg och Elsa Tibblin.
Vi givk igenom föregående mötes noteringar, diskuterade och utvärderade vårmötet i Bara/Svedala samt Seniormässan i Malmö.
Mycket tid ägnades åt att planera Seniorrådsmötet i Malmö den 19 september och Höstträffen, även den i Malmö den 25 oktober.
Slutligen diskuterade vi lämpliga frågor att ta upp på Förbundsstyrelsen möte den 19 augusti.
På bilden syns från vänster Barbro Sellman, Höör, Karl-Gustaf Högberg, Simrishamn, ordförande, Elsa Tibblin, Malmö, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, sekreterare och Bertil Tomelius, Trelleborg, vice ordförande.

Politikstart för ett år sedan: Måndagar är lyckodagar.

Märkliga Hamburg

 2013-08-11 VFST, Hamburg
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En bussutflykt till Hamburg i Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands regi
Från torsdag morgon till söndag kväll med tre övernattningar på Radisson Blu Hotel i början av augusti 2013.
Utbudet av aktiviteter under weekendutflykten var stort och varierat. Där fanns något för alla så alla blev nöjda. Reeperbahn klarades av snabbt medan Fischmarkt i St Pauli kvarteren ägnades längre tid. Särskilt "Saluhallen" med sina restauranger och härlig musik av "Foxie B." en "hård" rockorkester. (Lyssna här)
Resans huvudmål var den berömda trädgårdsutställningen - Internationale Gartenschau" liksom ett långt besök med "märklinupplevelser" för pojkar i alla åldrar i det nostalgiska Miniatur Wunderland.
För kulturen stod ett besök på den svenska sjömanskyrkan där vi bjöds på kaffe med kaka och på ett föredrag "Wie es früher war" av Kristina Ekelund. om kyrkans långa och intressanta historia omfattande händelser under två världskrig.
Vi bjöds också på en rundtur genom det pampiga Rådhuset med gyllenläder på väggpanelerna såväl som på sittdynerna. Hamburg är en rik stad.
Tid fanns också tid för egna val av upplevelser i den stora staden Hamburg.
Kvällsmålet på lördagskvällen hölls på Gröninger BrauKeller, en av Hamburgs äldsta krogar. Högljutt och robust i trevligt sällskap och öl från stora fat.
Det blev extra festlig med levande dragspelsmusik av den lokale virtuosen Norbert och spontan allsång och professionell solosång av O sole mio på originalspråk av Stephen Bladh, som tillsammans med sin fru Gunilla är nyblivna medlemmar i föreningen.
Flera av resenärerna tecknade sig för medlemskap på hemvägen. Och med vädret hade vi också tur.
Ännu en lyckad bussresa till resmål i Tyskland i Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands regi.

Kackerlackorna

 2013-08-09 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kackerlackorna är de norske författaren Jo Nesbös andra bok om kommissarie Harry Hole. Den skrevs 1998 och kom på svenska 2007.
En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum.
Hans första bok Fladdermusmannen läste jag i en bokcirkel vid Trelleborgs bibliotek våren 2010. Huvudpersonen då som nu är antihjälten Harry Hole, en alkoholiserad polis.
En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum. Att statsministerns nära vän har foton på nakna småpojkar i sin portfölj får inte komma till allmän kännedom. På UD i Oslo vill man snabbt tysta ner mordet och i samråd med polisen skickas Harry Hole till Bangkok för att på ett diskret sätt hitta den skyldige. Väl på plats i den myllrande storstaden kämpar Harry för att vänja sig vid hettan, trafiken och ett liv utan alkohol.
För varje dag klarnar mystiken kring mordet allt mer det är något oroväckande som pågår i den norska kolonin i landet. Ljusskygga personer vill hindra att sanningen ska komma fram och Harry förstår att han måste vara allt annat än diplomatisk för att lösa fallet.
Motiven bakom morden är helt andra än Harry Hole förväntat sig och upplösningen blr oväntad också för läsaren.
Jag har skaffat mig bok nr 3 "Rödhake", funderar på att läsa den även om jag inte gillar honom särskilt. Den fick bra kritik av Bokhora.
Recensioner: Annikas kultur- och litteraturblogg: "Han beskriver livet i Bangkok så som det faktiskt är och inte som han tror att det är".

Nepal: Framgångssaga står och stampar

 2013-08-07  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I ett andra försök ska Nepal få en ny författning. Om partierna kan enas denna gång är oklart. Knäckfrågan handlar om att ge missgynnade grupper en starkare ställning genom federala strukturer. Politisk apati har brett ut sig. Nepal hankar sig fram i ett rättsligt vakuum. Nepals övergångsregering har annonserat val till en ny konstituerande församling den 19 november. Den ska fungera som Parlament efter det att den antagit en ny författning. Den stora knäckfrågan är decentraliseringen av makten. I Nepal lever över hundra olika etniska och religiösa grupper och kaster. Cirka 80 % är hinduer och knappt 10 är buddister. 30 % av befolkningen består av Bahun och Chhetri, det vill säga hinduer av den högsta kasten. Sedan monarkins avskaffande 2008 har de missgynnade grupperna stärkt sitt självförtroende. De starkaste av dessa tillhör Madhesi, som utgör knappt hälften av befolkningen. Även Daliterna, de oberörbara, det understa skiktet i kastsystemet, som utgör 13 % vill ha mer inflytande.
I den konstitutionella församlingen har maoisterna majoriteten.
Den politiska instabiliteten skadar landets näringsliv enormt. Investeringsklimatet är dåligt, arbetslösheten är låg och flera nepaleser lämnar sitt land för att söka lyckan i Gulfstaterna.

Läs artikeln i Neue Zurcher Zeitung: "Demokratisierung in Nepal: Eine ins Stottern geratene Erfolgsgeschichte",eller läs den här, översatt i Tempus nr27 2013

Tidigare blogg om Nepal: Maoistledare öppnar gerillastig för fotvandrare.

Om egyptier och demokrati
(Detta är mitt 2200:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2013-08-05  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Demokrati är inte bara fria val utan mycket mer.
Egyptens näste ledare står inför en uppsjö av utmaningar. Ta fram en ny författning som kan accepteras av en majoritet bland annat. Att ta fram en författning som tillåter religionsfrihet i ett muslimskt land lär bli en prövning.
En riktig demokrati betyder så mycket mer. Det handlar om mänskliga rättigheter, yttrande- och religionsfrihet, äganderätt samt inte minst tolerans mot oliktänkande.
Egypten är egentligen ett delat land där kampen står mellan den mer konservativa landsbygdens folk och städernas mer sekulära befolkning. Det ledande partiet Muslimska Brödraskapet har inte mycket till övers för det vi kallar demokrati.
Pew Forums världsomfattande studier av deras åsikter visar att Egypten och egyptierna utmärker sig på flera punkter på sätt som västerlänningar i allmänhet inte ser förenliga med demokrati
74 % av av egyptierna vill införa sharialagar,
75 % tycker att religiösa ledare ska ha politiskt inflytande,
81 % tycker att stening ska införas som straff för otrohet,
86 % tycker att dödsstraff ska gälla för dem som konverterar från islam,
55 % vill att sharialagarna ska gälla också för icke-muslimer.

Läs artikeln i NY Times: "Islamist Party a Surprise Force in a New Egypt",eller läs den här, översatt i Tempus nr27 2013
Se också Pew Forum: "Egypt, Democracy and Islam".

Äspöfestivalen, nu ännu större

 2013-08-04  Trelleborg & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Årets Äspöfestival, hade allt, många människor, det underbaraste vädret och de underbaraste människorna. Och naturligtvis god underhållning. Jag lyssnade på 9 of Spades - på Facebook, Hemsida, Pestens tid - på Facebook, Anna-Lena Brundin, hemsida och "chillwaveakten" Swim - Facebook. Swim som jag inte förstod mig på slutade efter 25 minuter och därför blev det för lång att vänta på Anna Järvinen och VED. Chillwave - Wikipedia.

I år hade jag sällskap av Torbjörn och Britt-Marie Lanker från Beddingestrand, efter att naturligtvis kramat hjärtligt om Vicky, Erika, Lotta, Monica och Agnete.
Jag var där i nästan fyra timmar och hann äta två gånger och dricka kaffe en gång. Dessutom hann jag titta på klädbytesdagen, musikmarknad och konstutställningen.
Äspöfestivalen på Facebook, Artikel i TA, Webb-TV i Skånska Dagbladet.

Blogg om förra årets festival: Äspöfestivalen år 3, 2011: Som en julklapp i augusti.

     
 9 of Spades  Pestens tid Anna-Lena Brundin, fick välförtjänta applåder
     
 Swim  Klädbytardag  Fikaförsäljning
     
 Programmet  Bajamajorna, 3-1 till damerna  Vicky får fint pris av Riffet
     
 Torbjörn och Britt-Marie på plats  Konstverk  Publiken i solskenet

Proffsig vårdcentral i Anderslöv

 2013-08-02  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vårdcentralen i Anderslöv, alltid proffsig och kundvänlig behandling.
På en endagsbussresa till Sassnitz och Rügen den 26 maj i lyckades jag falla så olyckligt att jag bara stöp i stenläggningen efter att ha snavat på en uppstickande gatsten. Jag slog mig på flera ställen bl a i höger knä. Efter en månads avhållsamhet från gymmet för läkning började jag på nytt för några veckor sedan. Då blev knät överansträngt, svullnade upp och gjorde väldigt ont (se bild). Jag blev nästan handikappad. I måndags kontaktade jag Vårdcentralen i Anderslöv, där jag är listad. Det gick snabbt, jag ringde klockan 0802, ombads att knappa in mitt person- och telefonnummer, blev uppringd efter en timme och kvart över tio steg jag in på Vårdcentralen, körd dit av min alltid så hjälpsamma sambo Lena.
Läkaren Tomas Kanter (bild) konstaterade snabbt att det svullna och mycket ömma knät handlade om Bursit eller slemsäcksinflammation, som beror på överansträngning av knäleden. Undersköterskan Linda Mohlin tog ett CRP-prov, så kallad snabbsänka, för att bekräfta inflammationen. Medicin skrevs ut, Naproxen Mylan, och tid för återbesök blev i torsdags.
Jag lade upp bilder och text på Facebook och fick många intressanta kommentarer bl a från Regionrådet Carl-Johan Sonesson och Anders Hansson: "Bra att du blev väl omhändertagen Bertil! Med Tomas o Linda är du i bra händer. Skall sända vidare dina lovord avseende vårdcentralen till hustrun min. Krya på dig!"
Men också från en FB-vän jag inte träffat IRL sedan 70-talet, Thomas Bergqvist, som skrev: "Vilket lustigt sammanträffande, Tomas Kanter är en kompis till mig. Jag träffar honom i Abisko 5/9".
I förrgår hade snabbsänkan gått ner från 41 till 30, rörligheten i knät har ökat och smätan minskat markant. Jag är på rätt väg. Jag fortsätter att ta medicinen en vecka till. Linda Mohlin träffade jag första gången i januari då min fobi mot blodprov snabbt avhjälptes och ännu bättre gick det denna gång. Fasan för att höra läkaren säga: "Och så går du till labbet", är förmodligen borta nu, åtminstone på Vårdcentralen i Anderslöv.

England stoppar grov porr

 2013-08-01  Datorer & Internet
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Alla hem i England och Wales får snart ett internetfilter som stoppar visning av grov porr, inklusive visning av porrfilmer.
Skottland har redan en betydligt strängare lagstiftning på området än England och Wales. Nu säger premiärminister James Cameron att han förväntar sig att åtstramningen ska visa pedofiler och sexförbrytare att det inte finns några säkra platser att gömma sig.
Miljontalens internetanvändare kommer snart att bli kontaktade av sina internetleverantörer, för att ta ställning till om de vill aktivera ett filter som blockerar porr, rapporterar BBC. Filtret kommer att aktiveras per automatik för alla som inte aktivt väljer att få det avstängt. Den porr man helst vill stoppa med hjälp av filtret är fingerade våldtäkter och barnporr.

Den brittiska regeringen kommer dessutom att arbeta för att:
- Visning av film och videor via nätet ska omfattas av samma stränga regler som filmer som säljs i butik.
- Sökmotorer som Google måste öka sina blockeringar av illegalt material senast i september i år.
Det ska dyka upp automatiska varningar, när användare söker efter illegalt material.
- En databas ska upprättas över barnpornografi ska användas för att hitta illegalt innehåll och pedofiler på internet.
Läs mer på BBC News: "Online pornography to be blocked by default, PM announces".