Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Debatt mellan Miljöpartiet och Nya Moderaterna
(Detta är mitt 2400:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2014-08-30 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Nya Moderaterna i Trelleborg fick en inbjudan att debattera mellan Miljöpartiets Karin Svensson Smith, Första kandidat på riksdagslistan Skåne södra och klimatansvarig i Miljöpartiets partistyrelse och Nya moderaternas riksdagsledamot Anders Hansson, ledamot i försvarsutskottet.
Moderator för debatten var MP Trelleborgs ordförande Emil Samnegård.
Andra närvarande var bland annat Lina Wedin Hansson, 1:a på kommunvalsedeln.
Amanda Stjärnqvist och Tomas Tigererschiöld.
För Moderaterna i Trelleborg deltog bland andra, Ina Liljeberg, Nils Svensson, Bertil Tomelius, Anastasios Manetopoulos, Håkan Sjöberg, Mikael Rubin och Göran Gärtner.
Debatten i går lördag - under Palmfestivalen - eller snarare utfrågningen var strikt strukturerad. Den omfattade fyra områden: Jobb, försvar, infrastruktur och miljö - överraskande nog var inte välfärdsområdena, Skola, vård och omsorg med. Inom varje område ställde Emil Samnegård tre frågor. Inom området jobb, a. Hur skapas det jobb i Sverige, b. Vad kan arbetsförmedlingen göra bättre? etc. Anders Hanssons som är ledamot i försvarsutskottet i riksdagen fick goda tillfällen att visa upp sin stora kunskap på det området. Karin fick tala sig varm för höghastighetståg - för att minska på flygtransporterna, och förbjuda export av vapen till Saudiarabien. Samt att hon helst ville samarbeta med Socialdemokraterna.

Hemsidor
Karin Svensson Smith. MP Trelleborgs hemsida.

Ebola medicin skapar etiskt dilemma

 2014-08-28  NP Int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Fungerar den och vem ska han den i första hand?
Fram till förra veckan var Mapp Biopharmaceutical bara ett av alla små, obemärkta kaliforniska bioteknikföretag som forskar inom medicinsk vetenskap. I dag befinner sig företaget i centrum av den internationella kapplöpningen för att hitta ett botemedel mot Ebola - och i fokus för den etiska debatten om man ska använda oprövad medicin som potentiellt kan bota människor som smittats med det dödliga viruset.
Vi har idag en sjukdom med hög dödlighet utan någon godkänd behandling eller vaccin. Det finns dock ett "hemligt serum" - ZMapp - som ännu inte prövats tillräckligt. Läkemedlet tillverkas med hjälp av antikroppar från genetiskt modifierade tobaksplantor.
Det aktuella utbrottet av Ebola i Afrika skulle kunna vara ett perfekt tillfälle att testa nya läkemedel men det är inte riskfritt. Men vem tar beslutet och vilka ska få det, smittade personer i befolkningen eller sjukvårdsarbetare som slåss i frontlinjen?

Läs mer i Financial Times: "Experimental Ebola drug raises ethical dilemma", läs den översatt i Tempus 33 2014

Moderata Seniorer från sex Skånekommuner

 2014-08-26 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan   åtta år sedan nio år sedan
V6 består av seniora representanter från för skånekommunerna Skanör/Vellinge, Svedala, Staffanstorp, Skurup, Lund och Trelleborg, gruppen gemenligen kalla kallad "V6" (vi sex).
Vi samlades på Rådhuset i Staffanstorp i går. Vi var inbjudna av Sune Cederpil.
Ett vackert Rådhus beläget i ett mycket trevligt område i centrala Staffanstorp.
Vi samlades i lokalen "Uppåkra" som ligger på den översta våningen, den sjätte. (Bild 1)
Vi fick lyssna till Staffanstorps nya kommunstyrelseordföranden Christian Sonesson som oktober 2012 efterträdde kommunstyrelseordföranden Michael Sandin.
Christian Sonesson hade mycket att informera om sin kommun och avslutade riktigt nog med ett brinnande valtal som värmde och entusiasmerade. (Ove, Sune, Helny och Christian, Bild 2.)
Vi pratade bland annat om hur utdelningen av Skånebroschyrorna organiserats och hur de tagits emot av väljarna.
Det politiska läget i kommunerna presenterades och mer eller mindra vågade gissningar gjordes om hur läget kunde bli i kommunerna efter valet.

Vi var fler personer närvarande än vid något tidigare möte; från Skanör/Vellinge tre, från Trelleborg tre och vardera en från Skurup, Staffanstorp, Lund och Svedala. Skanör: Gunilla Björck, Ann-Margret Ohlsson och Jan Nyberg, Trelleborg: Helny Feustel, Ove Carlsson och Bertil Tomelius, Svedala: Lennart Kindmo, Staffanstorp: Sune Cederpil: Skurup: Kent Olsson och Lund: Birgitta Hansson.
Bild nere till vänster: Janne, Gunilla och Lennart. Nere till höger: Birgitta och Ann-Margret.
Det var ett trivsamt möte och vi beslöt oss för ett nytt möte måndagen den 27 oktober klockan 10. Birgittas Hansson arrangerar och bjuder in.

Se minnesanteckningar från senaste mötet den 28.5 2014 skriven av Lennart Kindmo
Se minnesanteckningar från V6 mötet den 6.2 2014 skriven av Bertil Tomelius
Se tidigare minnesanteckningar från V6 mötet den 27.9 2013 skriven av Mats Malmgre

Min mormor hälsar och säger förlåt

 2014-08-25 Böcker
 två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan åtta år sedan
Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Det är Fredrik Backmans andra bok.
Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.
Boken har ett stort hjärta. Det är en feelgood-bok. Den är skriven med känslor som berör läsaren. Men den är också alltför lång, och osammanhängande.
Men det är den förlåten för.
Den handlar om ensamma mobbade barn, har mycket goda och inkännande personbeskrivningar, som man hittar bakom humorn och ironin.
Och ett optimistiskt slut:
"Det går några dagar. Kanske några veckor. Men ett efter ett börjar andra annorlunda barn slå följe med Alex och Elsa på skolgården och genom korridorerna. Tills de är så många att ingen vågar jaga dem längre. Tills de är en egen armé. För om tillräckligt många är annorlunda så måste ingen vara normal.
På hösten börjar "pojken med syndrom" i första klass. När det är maskeraddisko kommer han utklädd till prinsessa. En grupp av de äldre pojkarna hånskrattar åt honom tills han börjar gråta. Elsa och Alex ser det och tar med honom ut på parkeringen och Elsa ringer sin pappa. Han kommer med en väska med nya kläder.
När de går tillbaka in är Elsa och Alex också utklädda till prinsessor. Spider Man -prinsessor.
Och efter det är de pojkens superhjältar.
För alla sjuåringar förtjänar superhjältar.
Och den som inte håller med om det är faktiskt helt dum i huvudet".

Recensioner:
Sam Sundberg i SvD: "En roman om en orimligt lillgammal sjuåring",
Maria Küchen i Sydsvenskan: "En saga i behov av trimning"
Emma Kreü i Litteraturmagazinet: "Backman blandar saga och verklighet"
Backmans första bok: En man som heter Ove.

Lena Ek, miljöminister berömde miljösatsningarna i Trelleborg

 2014-08-24 NP, svensk
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Fint besök i fredags i det ovanligt blåsiga och kyliga Trelleborg efter en lång och varm sommar. Miljöminister Lena Ek (G) kom för att vara med på invigningen av vindkraftverken och den nya dammanläggningen för dagvatten på fredagen. Dammarna som ligger inom hamnområdet ska rena dagvattnet dels från stadens östra delar dels från själva hamnområdet. Det nya systemet ska också minska risken för översvämningar.
Pumparna vid dammarna ska drivas med el från de sex nybyggda vindkraften som står på den östra pirarmen.
Lena Ek var mycket nöjd med vad hon såg och hörde. Och berömde de omfattande satsningarna som innebär ett lyft för både av miljön och ekonomin i Trelleborg. Miljösatsningarna i Trelleborg skapar också nya jobb och tillväxt, till exempel hamnflytten och biogasanläggningen i Jordberga.
Bilder från Trelleborgs Allehanda.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda.

Bristen på toaletter och motvilja mot att bajsa inomhus gör indierna sjuka och undernärda

 2014-08-22  NP Int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
"Take the poo to the loo!" Premiärminister Narendra Modi säger att Indien måste prioritera nya toaletter framför nya tempel. Allt bajsande på allmän plats ska vara borta 2019. Runt 130 miljoner hushåll saknar toalett och mer än 72 % av landsbygdsbefolkningen använder vägkanter, fält eller sätter sig bakom buskar för att uträtta sina behov. Det är omöjligt att hålla folk borta från odlingar, brunnar, mat och barns händer. Bakterier i maten och maskar sprider sjukdomar i synnerhet tarmrelaterare. De kan orsaka en kronisk sjukdom som hindrar kroppen från att ta upp näring. Det förklarar varför siffran på barn som är undernärda inte sjunker trotts högre inkomster. UNICEF uppskattar att hälften av Indiens barn är undernärda.
Hittills har politikerna varit för generade för att ta itu med frågan. Men nu ska det byggas 5,2 miljoner toaletter fram till september, en varje sekund!
Men det finns också ett kulturellt motstånd. Hinduistisk tradition uppmuntrar till att bajsa i det fria långt borta från hemmet för att upprätthålla "rituell renhet". Detta även om det finns tillgång till toalett i hemmet. Det står i Manus lagbok, en hinduistisk skrift, 2000 år gammal! Kastindelningen är en annan faktor. Det är bara det lägsta kastet, de "oberörbara" (daliterna) som tar hand om bajs.
En vanlig uppfattning är att toaletter bara är till för kvinnor, svaga och äldre. Bajsande på allmän plats lovprisas som hälsosamt och socialt.

Läs mer i The Economist: "Fixing dreadful sanitation in India requires not just building lavatories but also changing habits", läs den här, översatt i Tempus 30-31 2014

Kungen i gult

 2014-08-20 Böcker
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Vem, eller vad, är den mystiske gestalt som går under namnet Kungen i gult? Vilken ondskefull kraft genomsyrar den ökända boken med samma namn? Varför förlorar alla som bläddrar i dess blad förståndet? Vad sker på Carcosas skuggrika strand under de svarta stjärnorna?
Robert W. Chambers (1865-1933), en på sin tid mycket produktiv och framgångsrik författare, är idag mest känd för sin sällsamma novellsamling "Kungen i gult" (1895).
I denna nyutgåva från i år (2014) ingår de fyra första (korta) berättelserna "Ryktesreparatören" bild, "Masken", "I Drakgränden" och "Det gula tecknet" som alla innehåller övernaturliga inslag.
Det gott om märkligheter i Chambers noveller. Den första historien, den starkaste av dem, utspelar sig på 1920-talet - alltså i framtiden - och rymmer detaljer som en statlig avlivningskammare för självmordsbenägna, en ryktesreparatör utan öron och en demonisk mördarkatt. Men fasan härrör inte i första hand från de yttre effekterna utan kommer inifrån, från det mänskliga psyket, det spritt språngande vansinnet.

Denna utgåva är tryckt i 500 handnumrerade exemplar - mitt har nummer 479 - och är illustrerad av Jonas Wessel, som även står för översättningen.

Förlaget är Hastur och finns på Facebook.
Ann Lingebrandt har skrivit en recension i HD: "Läs om du vågar".
Blogg: Nördfavorit - Kungen i gult. LitteraturMagazinet.

Stimulerande valupptakt i Helsingborg

 2014-08-18 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Åtta trelleborgsmoderater var vi på Skånemoderaternas valupptakt på Helsingborgs Arena i går, söndags. 500 deltagare fick sig en riktig "kickon" och vitaminspruta som höjde arbetsmotivationen och viljan att kämpa hårt för en tredje valseger.
Jag fick skjuts dit och hem av min före detta fru Anne, vilket var bekvämt, med i bilen var också Ingegerd och Sanna. Totalt var vi åtta personer från Trelleborg, Ulf, Göran, Marianne och Matilda var också där. Alldeles för få tycker jag men många medlemmar tycker kanske inte att det är värt att "offra" nio timmar av en söndag. Men det var det verkligen. Det är som "Skånegeneralen" Lars-Ingvar Jungman, sa, "nu är det bara energi som gäller". Liksom för TFF, om man inte springer fort och ända fram till matchens slut, efter övertid och allt, så vinns ingen kamp. Något för fler att tänka på!

Det var fint och omsorgsfullt arrangerat, jag träffade många bekanta, och programmet var digert. Det var inspirerande att lyssna på Tomas Tobé ordförande i utbildningsutskottet, som Anne blev särskilt förtjust i, hon är ju i skolbranschen, vidare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, själv föredrog jag emellertid Tobias Billström. Fredrik Reinfeldt fick avslutningsvis som vanligt stormande applåder och såg glad och berörd ut av detta.
Vi trelleborgare satt allra längst fram så avståndet till Fredrik var inte många meter där han stod längst fram på scen.

Inte heller att förglömma Ulrika Fors Stenmarck, valledare för Regionen som presenterade Valmanifestet och speciellt den stora M-satsningen "Cancermiljarden" i par med Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande.
Båda två är mycket skickliga talare på hög retorisk nivå.
Vi fick av dem lära oss en ny slogan, inför regionvalet" "Håll Fritzon borta!"
Tobias Billström lärde oss att koppla alla samtal till väljare tillbaka till "Jobb, Skola och Ekonomi". Det är frågor som är viktiga för väljarna och där vi har de bästa argumenten och den bästa politiken! Så ska det gå till för att uppnå en tredje mandatperiod för Alliansen.

Bilder: 1. Bertil Tomelius i solstolen med Susana Apostel, Ingegerd Möller Leo och Anne Tomelius. 2. Ulf Bingsgård, Susana Apostel, Ingegerd Möller Leo, Göran Gärtner, Anne Tomelius 3. Anne Tomelius, Matilda Malmgren, Marianne Ohrlander

Nässpray mot ormgift kan rädda liv

 2014-08-15  F & V
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Ormbett dödar 84000 människor varje år. I Indien är dödsfallen högst.
Ett forskarlag i Kalifornien rapporterar att ett enkelt nässpray med neostigmin kan reducera dödsfallen. Om det kombineras med atropin, en substans som tas upp av näsan, skulle neostigminet ge få negativa bieffekter.
Mer än tre fjärdedelar av de som fallit offer för ormbett i Indien dör innan de hinner fram till sjukhuset.
Många dör av andningssvikt efter att ha förlamats av ormens nervgift.
Nässprejen skulle bli en billig, snabb och enkel metod för att förhindra den förlamning som inträder när man blivit ormbiten.
Att utveckla billiga, värmetåliga och lättanvända mediciner mot förlamning skulle ge behandling i ett tidigt stadium och rädda liv.
Läs mer i The Guardian: "India's snakebite victims could be offered lifesaving low-cost nasal spray", läs den här, översatt i Tempus 30-31 2014

En sommarvals

 2014-08-14  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I fjol vid samma tid och på samma plats, Rådhustorget i Trelleborg, kunde trelleborgarna njuta av en gratis teaterföreställning utomhus. Då med "Björnen".
Nu handlade det om ”En sommarvals – Ett Musikaliskt Lustspel”. Helt nyskriven med manus och regi av Jessica Andersson och med musik av Viktor Ståhl.
Lena och jag var med på premiären i fredags kväll den 8 augusti och blev riktigt förtjusta över denna komedi med mycket humor och förvecklingar.
På en herrgård i Skåne bor Patron Erik Gustaf och sonen Hans tillsammans med sitt trogna tjänstefolk drängen Sune och husan Berit. Hans vill helst spela fiol och läsa filosofi än att bli bonde. Hans vill bli akademiker vilket uppför hans far.
Men en vanlig, lugn sommarkväll när Patron bjuder hem sin gamle vän tant Helga och hennes unga skyddsling fröken Lina rörs det om på gården. Hans och Lina har ofta träffats under deras uppväxt men aldrig fallit varandra i smaken och så snart ett bröllop annonseras blir ingenting sig likt för någon av de inblandade.
I rollerna finner vi - alla är nya sedan fjolårets föreställning av "Björnen" förutom Aniz Niis och Nils-Gunnar Snygg.
Patron: Nils-Gunnar Snygg   Tant Helga: Jennie Eriksson   Hans: Johan Persson    Lina: Sara Carlsson    Sune: Aniz Niis   Berit: Emelie Larsson

Hemsida  Facebook  Sara Carlsson, Facebook Emelie Larsson, Facebook   Björnen på Rådhustorget i sommarsolsken, 2013-07-28.

     
Nils-Gunnar Snygg, Jennie Eriksson
och Emelie Larsson
Alla Sara Carlsson
     
Alla Sara Carlsson och Jennie Eriksson Fyra
     
Bertil med Sara Carlsson (Lina)  Johan Persson, Emelie Larsson
och Nils-Gunnar Snygg
Jennie Eriksson och Nils-Gunnar Snygg

Sommarutställning på Isietio, tredje utställningen

 2014-08-12 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Tredje sommarutställningen från den 9 till den 31 augusti.
Ännu en mycket imponerande utställning på Galleri Isietio.
Som vanligt var Lena och jag på Vernissaget lördagen 9 augusti kl 13.00.
Det var få utställare, vardera representerade med många objekt. Inget som lockade varken Lena eller mig till köpa. Galleristen Rolf Mårtensson hämtade förgäves röda lappar för att markera köp.
Utställare på denna den tredje sommarutställningen på Galleri Isietio på Söderslätt, norr om Smygehamn.
Leif I R Linden   Öppna Sinnen
Greta Wetterlöf-Rodin   Liljevalchs   Artikel i SkD
Anita Kinnman Facebook  konstnärslexikon Amanda
Nilserik Holmström  Öppna Sinnen  Facebook
Jeanette Jiménez  Blogg  Öppna Sinnen
Yvonne Andersson grafik/glas   Kjell A Nilsson    Bengt Bean Andersson    Susanne Silverbåge

14-07-13 Sommarutställning på Isietio, andra utställningen
14-06-15 Sommarutställning på Isietio, första utsttällningen
     
 Jeanette Jiménez: Harpspelaren  Nilserik Holmström: Ankommande tåg till
Hyllie Station
 Jeanette Jiménez: "Självporträtt tillsammans
med musikelev.
     
Anita Kinnman: Båtar i hamn   Leif LR Lindén: Gul buske  Greta Wetterlöf-Rodin:
Badliv i Skanör

Födelsedag i Höganäs

 2014-08-10 Familjen
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Den sjunde augusti fyllde min äldsta dotter, Desireé Elisabeth 48 år. Namnen engång utvalda av hennes mor Elfriede, nyss inflyttad till Sverige. Hon var också med på partyt i Höganäs. Desireé var ett vacker prinsessnamn och Elisabeth hette Elfriedes mor i Mattersburg, Burgenland.
Och för att jag tre år tidigare valt namnen till vår son, Hans-Jürgen Bertil.
Det var första gången Lena och jag var på ett kalas i Höganäs utan att mina andra barn var med. Lina och Nilla hade redan varit där för några veckor sedan med sina respektive, Andreas och Niels.
Det bjöds som vanligt överdådigt på mat, grillat med sallad, efterrätt och rikligt på dryck av allehanda smak. Trevlig stämning, man mådde bra. Jag räknade till 15 personer, de flesta Flemings släktingar, hans systrar med respektive och Desirés barn och far (jag).
Lena och jag åkte till Höganäs en timme tidigare för att efter tips från min dotter Lina ta oss en titt på den nya "Saluhallen" på Magasin 36: Shopping & detaljhandel · Mat och restaurang · Konst och underhållning. Allt mycket intressant. Verkligen värt ett besök.
Vi hann också med en runda till hamnen i Höganäs. Den var verkligen värd ett besök. Många vackra båtar och lättgångna bryggor att promenera på i den sköna sommareftermiddagen.
Höganäs saluhall. Magasin 36 på Facebook. Höganäs gästhamn. Höganäs båtsällskap.

     
Gästerna börjar samlas  Bertil fick present av Leif Stark   Elfriede med skön dotter Johanna
     
 Mitt barnbarn Joel i knät på
faster och farbror
 Bjarne, make till Flemmings syster  Magasin 36
     
 Saluhallen: Här finns många (och dyra)
delikatesser
 Dyra produkter på Saluhallen.
Kotletterna kostade 399 kr kilot!
 En underbar hamn med många
sköna båtar

Lyckad seniorkampanj i Trelleborg.

 2014-08-09 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Idag var det dags för andra lördagen på rad för lokal kampanj inför kommunvalet i Trelleborg 2014. Moderatera Seniorerna ville gärna få tillfälle att sprida sitt valmaterial "Moderata Seniorer i Trelleborg - Med ålderns rätt i valet 2014". En mycket fin broschyr, om jag får säga det själv eftersom jag själv haft stor del i dess utformning under våren. I samerbete med seniorer i andra kommuner kommuner i Skåne, särskilt i sydväst.
Förra lördagen var anslutning av medlemmar direkt dålig så under veckan som gått provade jag att skicka ett personligt mail med inbjudan till särskilt utvalda medlemmar i den Moderara seniorföreningen. Det blev ett gott resultat. Alla - utom en - som svarat positivt på inbjudan kom också.
Bilder på tio Moderata Seniorer samlade på (M)ötesplatsen inför Kampanj på Valens Köpcentrum och på Stortorget idag, för att tillsammans dela ut Seniorbroschyren "Moderata Seniorer i Trelleborg - Med ålderns rätt i valet 2014". Dessutom flera andra "yngre" medlemmar på Valens köpcentrum (bild) och några som deltog utan att fångas på bild, t ex Moderatkvinnornas ordförande. Årets talrikaste insats så långt. Nu kommer vi! Häng på!

Debatt Moderaterna - Socialdemokraterna

 2014-08-07 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Debatten mellan mellan kommunalråd Ulf Bingsgård (M) och oppositionsrådskandidaten Torbjörn Karlsson (S) på Rådhustorget i går eftermiddags blev en ganska lugn historia. Skillnaden mellan partierna föreföll små. I sitt inledningsanförande sa Torbjörn Karlsson bland annat "Svårt att göra kommunen lite bättre än den är". Bra beröm åt den styrande Femklövern tycker jag.
Ulf som var bäst påläst mötte inget större motstånd och var nöjd efteråt.
P4 Radio Malmöhus arrangerade debatten som föregicks av intervjuer på stan. Vad dessa avslöjade var mest en okunnighet om fakta om kommunen.

     
 Duellanterna Ulf Bingsgård och Torbjörn
Karlsson
 Ett 40-tal personer lyssnade  En nöjd och glad Ulf Bingsgård
efter duellen
     
Två supportrar Inger Persson och
Ulla Thornberg
Anhängare till Söderslättspartiet:
Rikard Lehmann och Madeleine Brandin
Fler supportrar, Ina Liljeberg, Kenneth Bingsgård, Anita Bingsgård och Lars  Mikkelä

Sommarens bästa cykeltur

 2014-08-06  Dagbok, Motion
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Onsdagen den 6 augusti blev en verkligt skön dag. Först spelade vi boule på Malörtens boulebana i en timme. Vi var sex personer, ovanligt god anslutning alltså. Det var jag och Lena, Lisbeth och Lennart, Sten och Marianne, vidare Kristina, Claes. Ulla och Lilian. Tre par och fyra "löshästar". Några hade lämnat förhinder; Birgitta, Karin och Kerstin. Nästan alla i den bästa åldern, det vill säga 70 plus. För dagen var också två av Lenas barnbarn, Baldur och Tor med. Kring banan finns träd och natur för dem att leka i.
Efter boulen hade vi picknick tillsammans. Där finns bord och bänkar att sitta på. Det var min och Lenas tur att arrangera. Det blev skink- ostfrallor och spettkaka därefter.
På bilden, tagen vid ett tidigare tillfälle, finns Lisbeth, Lennart, Lilian, Lena och Bertil
Efteråt cyklade jag till (nästan) Trelleborgs golfbana och tillbaka. Underbart cykelväder. Lagom mycket motvind på utfarten. Varmt men fartvinden svalkade min nakna överkropp. Härligt!
Sedan blir det avslappning på solsängen i trädgården tillsammans med några tidskrifter.
I morgon kväll åker Lena och jag till Höganäs där min äldsta dotter Desirée firar sin födelsedag.

Ny metod kan hitta Alzheimers tidigare

 2014-08-06  F & V
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Alzheimer är en invalidiserande sjukdom, som gör att hjärncellerna fortlöpande bryts ned. Drabbar många äldre och är en hemsk sjukdom.
Läkarna har stora problem bara med att ställa en säker diagnos. Omkring 20 procent av alla patienter som söker läkare med symptom på demens frias från att lida av alzheimer, även om sjukdomen i själva verket redan är i full gång med att bryta ned deras hjärnor.
Orsaken är att skadorna sitter djupt inne i hjärnan. Därför kan läkarma inte bara ta ett prov av hjärnvävnaden och analysera det i laboratoriet. I stället är de hänvisade till att använda skannrar, som kan titta in i kraniet. Sjukdomen måste dock vara mycket långt framskriden, innan hjärnan har krympt så mycket och fyllts med så stora, tomma hålrum att det direkt syns på skanningbilderna.
Nu har dock en grupp amerikanska forskare lyckats utveckla ett radioaktivt märkt ämne, florbetapir F 18, som binder sig till hjärnans skadade nervceller och får dem att lysa upp tydligt på skanningbilderna från en vanlig PET-skanner.
Kan behandlingen påbörjas tidigare kan patienter med alzheimer kanske får glädje av de redan nu existerande behandlingsmetoderna.

Läs mer här och här. I Illustrerad Vetenskap.

I väntan på Helena Josefsson

 2014-08-04  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Äspöfestivalen för femte och sista (?) gången.
Vi välkomnades som vanligt av Vicky, Erika, och Anna.
Victoria Ahlberg och Erika Rosén ansvariga för festivalen, inledde, tackade alla som bidragit och fick den talrika publiken i god stämning.
I år hade jag det bästa sällskapet någonsin nämligen min egen sambo Lena, som "härdade ut" i nästan två timmar- det var inte direkt hennes musik. Men jag gillade det.
Vi lyssnade på The Guilt som blev en god ersättare för Besk som fått förhinder. Punk-rock bandet Emma Wahlgren och Tobias från Malmö.
Finns på Facebook, Lyssna på deras skivor här Särskilt "Dance To The Revolution".
Och på Lundabandet Dokument #3 bestående av Karin Grönkvist, Samuel Thelaus, Tyra Örnberg och Elin Göransson som på svenska sjöng om om allt ifrån vardagsångest till brister i systemet och diverse relationer till människor.
Jag bjöd mig på en korv "med sting" hos ICA Persson mobila grill och sedan en smaskig kaka hos flickorna Erika, Alva och Unni.
Dokument # finns på Facebook.
Mer på Facebook Äspöfestivalen, Helena Josefsson.

Artikel i TA: "TA besöker sista Äspöfestivalen". Rockfoto.nu.

Bloggar om tidigare Festivaler:
Äspöfestivalen, nu ännu större, 2013
Äspöfestivalen år 3, 2012
Som en julklapp i augusti., 2011
Startåret, 2010

       
Lena med Anna Andersson
och Lovisa (?)
Fyra jätteduktiga flickor svarar
för läckra bakverk,
Erika, Alva och Unni.
Victoria och Erika inledde
och fick den talrika publiken
i god stämning.
Bästa lekplatsen: Som alltid
en höstack.
       
The Guilt blev en god ersättare
för Besk som fått förhinder.
 Dokument # på scenen. Den talrika publiken i väntan
på Helena Josefsson i den
annalkande skymningen 
Lena i röd jacka och blont hår.
Mitt i publiken.

Gislövs marknad

 2014-08-02  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
På Gislövs strandmark inleddes i går den hundrade marknadsdagen i Gislövs IF:s marknadshistoria. I 34 år har föreningen arrangerat den tre dagar långa marknaden på ortens gamla idrottsplats. Jag cyklade dit i det vackra sommarvädret. På hemvägen tog jag en runda inom Gislövs hamn för att få se något vackert och rogivande efter allt stök på marknaden. Alla skånska sommarmarknader ser mer eller mindre likadana ut. Det är samma knallar som säljer samma varor till samma priser. Letade länge efter något som skulle sticka ut.
På Axels Nöjesfält fanns det dock en del nyheter som "Thomson Navigator" och Monstret.
Trevligast var det att träffa John Rogers, odlare av miniatyrpalmer och andra medelhavsväxter. Han bjöd in oss till en visning av sin trädgård någon gång innan september månads slut
Tyvärr höll jag en 5:2 Dietdag så det blev inget av med varken en "äkta Gislövare", marknadskarameller eller chokladbullar.

Läs mer om John Rogers växter på Trelleborgspalmen.se. Och i Öppen Trädgård. Se även Rogersblommor.se.
Gislövs IF Hemsida.  Axels tivoli.

Tidigare blogg om Gislövs marknad: En marknad i mängden 090802

       
Programmet för de tre dagarna John Rogers, odlare av
miniatyrpalmer 
Monster 1 Monster 2
       
Två småflickor bestiger
jätterutchbanan
Axels nöjesfält bjöd på
nya överraskningar
Thomsons navigator,
säkert en upplevelse
Lugnare och vackrare,
Gislövs hamn

Framtidens bantningskur är bakterier

 2014-08-01  F & V
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Övervikt och fetma är enligt världshälsoorganisationen, WHO, den femte vanligaste dödsorsaken i världen. Sedan 1980 har antalet feta personer mer än fördubblats, och idag är över 500 miljoner människor feta. Risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer ökar med ökad fetman.
Men snart har vi kanske ett botemedel. Försök på djur visar att rätt bakterieflora i tarmen kan få ner övervikten. Bakterier från slanka människors kan skydda mött mot fetma. Läkarens tre nya verktyg är bakterier. Bakterieterapi, då en nya tarmflora läggs in i patientens steriliserad tarm. Sedan stimulera denna med till exempel växtfiber. Om tarmen får fel föda som mycket fett och socker kan de nyttiga bakterierna inte bita sig fast. Och för det tredje komplettera den nya tarmfloran med andra bakterier så att sammansättningen blir optimal.
Bilder: Bakterier kämpar förgäves mot fet kost och Fet kost hindrar rätta bakterier att få fäste i tarmen.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 7 2014 sidorna 38 - 43.