Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Augusti 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Blir vi människor snart överflödiga?

 2015-08-31  D & I
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  9 år sedan 10 år sedan 
Vissa forskare menar att det är omöjligt att skapa maskiner som är lika intelligenta som vi människor. Andra tror att det bara är en fråga om tid – och att nästa steg blir att maskinerna börjar tillverka ännu smartare maskiner, och så vidare. Vad händer med oss människor då?
Inom vissa områden har den artificiella intelligensen redan överskridit den mänskliga med råge. Frågan är om maskinerna kan bli som vi. Och om det händer, vad ska då hindra dem från att bli ännu smartare, ända tills de inte längre har något behov av sina skapare?

Varningarna har duggat tätt under den senaste tiden: superintelligensen är nära, och efter det kan det bara gå utför för oss människor. När maskinintelligensen överstiger vår, inträffar singulariteten då människan i bästa fall blir överflödig, i värsta fall utplånad.

”Jag tror att fullt utvecklad maskinintelligens skulle kunna innebära slutet för mänskligheten”, sade kosmologen Stephen Hawking häromveckan med sin speciella datorstämma. ”Utvecklad AI är det största hotet mot vår existens”, har entreprenören och IT-miljardären Elon Musk sagt. Bill Gates håller med.

Vet de något som vi inte vet? Att det är ett område som flödar av spekulationer och där åsikterna går starkt isär är kanske onödigt att säga. Vad ska man tro?

Läs mer i Forskning och Framsteg, nr 7 2015 "Kan vi skapa intelligens?".

Kommer vi någonsin att kunna få bort robotarna från Internet? Robot lärare i japansk sjätteklass.

Palmfestivalen

 2015-08-29  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Årets Palmfestival gick av stapeln mellan den 27 och 29 augusti.
Det inslag jag tyckte bäst om var eftermiddagsprogrammet på fredagen den 28e, framför allt med den stora ABF kören och Gert Gustafsson med Goodman-kvartetten. De inledde mycket svängigt med Down by the Riverside och When the Saints go marching, och flera andra populära jazzlåtar, riktiga svängiga örhängen. För att inte nämna soloinslag av Gert Gustafsson på sin klarinett.

Föreställningen varade två timmar, en skön underhållning som dessutom var gratis, och med fina platser längs fram i tältet.
Några glas öl till rimliga priser gjorde inte saken sämre, inte heller att frikostigt lovade mitt ett exemplar av Goodman-kvartettens senaste skiva.

Nils-Gunnar Snygg, tidigare Festivalgeneral, revyartist och Trelleborgsprofil, berättade roliga historier varvade med mer seriösa tänkvärda kommentarer till dagens besvärliga flyktingproblem.
Festivalgeneralen Mia Melander ledde ett Trelleborgs en frågesport där man skulle identifiera speciella händelser i stadens historia. Nog så svårt för en icke inföding som jag.

Palmfestivalen 2014, Programmet 2015

Almedalen har fallit

 2015-08-28  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
"Almedalen har fallit" är en gastkramande thriller om en terrorattack mot Sverige, skriven av en före detta underrättelseofficer med unik insikt i ämnet. Det är också en påminnelse om hur symbolen för det öppna samhället på ett ögonblick kan förvandlas till skådeplatsen för vår värsta mardröm.
Erik Lewin har mer än tjugofem års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete. Som 25-åring rekryterades han till Sveriges hemliga elitförband SIG (numera en del av SOG - Särskilda operationsgruppen. som är en del av Försvarsmaktens specialförband (FM SF) och har verkat sedan år 2011. Förbandet är förlagd i Karlsborg.
Det senaste decenniet har Erik Lewin arbetat som säkerhetsrådgivare i bland annat Mellanöstern och Centralasien, och han är numera vd för ett säkerhetsföretag.
Låter som ett alias för bokens huvudperson Ben de Clerk, här kallad Mr Svensson, med ursprung och hemvist från Sydafrika.
I skuggan av folkfesten, seminarierna, talen och minglandet i Almedalen tar sig en grupp tungt beväpnade män in genom ringmuren. Deras attack är lika välplanerad som brutal. På mindre än en timme har de okända terroristerna tagit kontroll över Visby. Tusentals människor, inklusive statsministern, överbefälhavaren och flera av näringslivets makthavare, tas som gisslan. Samtidigt som polis och militär försöker reda ut vem som ska leda landets styrkor fortsätter terroristerna att sätta sin plan i verket. Och de ligger hela tiden minst ett steg före.

Recensioner:
Jennifer Paterson i DN: "Almedalen under attack",
Wisemans Wisdoms: "Klart läsvärd bok som jag varmt rekommenderar"
Niklas Wiklund i SvD: "Terrorberedskap sinkas av Ådalenrädsla"
Ruben Agnarsson i Inblick:"Fiktivt ryskt terrordåd blev muslimskt".

Under pseudonymen Adrian Andersson har Lewin redan tidigare skrivit en bok om terrorism mot Sverige, "Operation Scimitar".

Har toppspionens mördare äntligen avslöjats?

 2015-08-26  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  9 år sedan 10 år sedan 

En brittisk konsultfirma som fördjupat sig i mordfallet på den ryske spionen Aleksander Litvinenko i Londom har lyckats avslöja sanningen. Det anser åtminstone hans änka, Marina Litvinenko.
Hon säger att hennes man, som ofta högljutt kritiserade Kreml, dödades av ryska agenter med president Vladimir Putins goda minne.
Slutrapporten väntas offentliggöras vid årets slut.
Två ryska män är efterlysta av den brittiska polisen för att ha förgiftat Aleksander Litvinenko på Millennium Hotel i London den förste november 2006 genom att hälla det radioaktiva ämnet polonium-210, i hans te. Alexander Litvinenko dog tre veckor senare. Innan han dog anklagade han president Vladimir Putin för att vara direkt inblandad i förgiftningen.
Litvenenko arbetade inte bara för Rysslands säkerhetstjänst, han arbetade också för brittiska M16 när han mördades. Moskva vägrar att ha något med Litvinenkos död att att göra och de två misstänkta ryssarna vägrar erkänna att deförgiftat spionen.
Marina Litvinenko advokat anser att Ryssland är den enda plats som producerar det radioaktiva ämnet till en så hög kvalitet som det som dödade Alexander Litvinenko; mycket koncentrerat och rent.

Läs mer i the Guardian "Alexander Litvinenko lawyer points finger at Putin as inquiry ends" eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2015

Trainwreck

 2015-08-24  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I går var Lena och jag på på bio på Grand och såg en amerikansk komedi som heter "Trainwreck", som inte direkt var vår stil, framför allt inte Lenas, "alltför mycket 'fuck'. Men inte för andra trelleborgare heller tydligen, knappt 10 personer i stora salongen en söndagskväll. Sista delen var dock romantisk och tilltalade åtminstone mig. Där liknade Trainwreck "Bridget Jones dagbok" med Renee Zellweger och Hugh Grant och där Amy Schumer också liknar Renee Zellweger.
Komikern Amy Schumer har både skrivit och spelar huvudrollen i ”Trainwreck”, som är baserad på hennes eget liv, och kronan på verket av ett års oavbrutna framgångar för hennes profana feministhumor.
På dagarna jobbar hon som reporter på mansmagasinet S'Nuff där den hårdhudade chefen (Swinton) beställer artiklar som "Är du gay eller är hon bara tråkig". Så en dag skickas Amy för att intervjua en kändisidrottsläkare, och inser efteråt att hon inte riktigt kan släppa tanken på honom. Därifrån följer filmen en någotsånär väntad romantisk kurva, fast med smartare, vassare, och mer igenkänningsskapande skämt för oss som inte har en chans på Hollywoodperfektionen.

Tidigare sedda filmer på Grand:
Jurassic World 150803, Prästen i Paradiset 150712  SPY, 150712, Gentlemen 15-01-08, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica.       
Ännu tidigare på Grand: Turist, 14-09-03, Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Sjösportens dag i Gislövs hamn

 2015-08-22  A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I går den 22 augusti firades Sjösportens dag med med bland annat Trelleborgsregattan i Gislövs hamn. Jag cyklade dit, ca 6 kilometer från Trelleborg, lite motigt i motvinden, men desto bättre på hemvägen. Jag fick några bilder av båtarna men blev aldrig klok på hur de kom i mål och vilken båt som vann regattan. Däremot kunde jag lyssna på Durspelsveteranerna som mest spelade dragspel. Åtta personer totalt. Framförde en del "sjömanslåtar" från "anno dazumal".
För mig var dagens höjdpunkt en smaklig TBS:are, dvs Trelleborgs Båtsällskaps sillamacka, grovt bröd och rikligt med stektsill, tomat och skivad lök.
Jag tittade på Sjöscouterna som visade upp sin tillverkning av varjehanda knopar, beundrade alster från Malmö Modell Båt klubb, tittade på Sirmiones skeppslags museum med sina många bilder som visade hur Gislövs hamn byggts upp och hur det såg ut innan dess.
     
 En del av Regattan  Miniatyrbåtbyggarna  Flottans män hade laxlotteri
     
 Durspelsveteranerna underhöll  Sjöscouterna visade upp sin verksamhet  En lyssnande publik

Jag värmer te med dina brev

 2015-08-21  Böcker
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
En bok av Conny Palmkvist.
Året är 1941 och nazisterna tågar in i Litauens huvudstad Vilnius. Den fjortonårige Jitschok ser sitt liv slås i spillror när hans familj tvingas in i de nya ghetton som inrättas. Andra familjer försvinner spårlöst. Inspirerad av poeten Abraham Sutzkever börjar han skriva dagbok för att dokumentera allt som händer i hans stad. Så att ingen någonsin ska glömma.
"Jag värmer te med dina brev" utspelar sig under den tyska ockupationen i Vilnius, där Jitschok Rudasjevskij dog i judegettot 1943, femton år gammal. Texten är baserad på hans dagbok, som upphittades i lägerspillrorna. Boken innehåller även delar av Abraham Sutzkevers vittnesmål under Nürnbergrättegångarna 1946. Under den tyska ockupationen 1941-44 förintades 165 000 judar i Litauen, det vill säga ungefär sjuttiofem procent av den judiska befolkningen.
Conny Palmkvist (f. 1973) är uppväxt och bosatt i Skåne. Han har skrivit fem romaner sedan den kritikerhyllade debuten 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. 2014 utkom hans bok Håll inte tillbaka kärleken, William Holden, och 2015 tilldelades han Selmapriset för De flyende skyldiga (2011).
Denna författarens femte roman är baserad på en dagbok skriven av den verklige Jitschok Rudasjevskij, som dog endast 15 år gammal i judeghettot. Det är en gripande, välskriven berättelse där fiktion flätas samman med realism på ett skickligt sätt."
Intervju av författaren i Kulturkollo.
Recensioner:
Nydahls Occident: Om en fasansfull skamfläck i den sovjetiska, tyska och baltiska historien"
Tidningen Kulturen: "Stilla som döden"

Talibanernas nya ledare kräver enighet

 2015-08-19  NPint
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Akhtar Mohammed Mansour kräver att talibanerna enas i sitt första uttalande efter utnämningen som talibanernas nye ledare. Hans yttrande kommer efter många rapporter om splittring i den islamistiska terrororganisationen, en söndring som uppstod i kölvattnet av att rörelsens enögde tidigare ledare, mulla Omar, rapporterades död.
"Splittring i våra led kommer bara att glädja våra fiender och orsaka ytterligare problem för oss", hävdade Akhtar Mohammed Mansour.
Bara några timmar efter det att Mansour valts till ledare ifrågasattes hans mäktigaste rivaler urvalsprocessen.
Mansours första kommentar syftar uppenbart till att avvärja att gruppen delas upp i en tid då det finns en växande meningsskiljaktighet riktad mot fredssamtalen med den afghanska regeringen.
"Vårt mål och slogan är att genomföra sharia och ett islamiskt system och vår jihad kommer att fortsätta tills den är klar", säger han också.
Bilder: vänster_Akhtar Mohammed Mansour, höger_mulla Omar.

Läs mer i Reuters.com "New Afghan Taliban leader appeals for unity in first public message",eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2015

En minnesceremoni för de som stupade

 2015-08-17  VFST
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I går eftermiddag hölls en kortare minnesceremoni med anledning av av100-årsminnet utväxlingen av krigsfångar under första världskriget. Plats var Invalidmonumentet på Norra kyrkogården i Trelleborg.
Närvarande var inbjudna representanter från Sassnitz och Marianne Pettersson, KF's ordförande, representanter för styrelsen för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland samt Gustaf Centervall, präst och kyrkoherde i Trelleborgs församling.
En delegation från Trelleborgs vänort Sassnitz, borgmästare Dieter Holtz, Hans Dietmar Hoffmüller och Jan Thürmer
lade ner en krans vid Invalidmonumentet för de 118 krigsfångar som dog i samband med fångutväxlingen under första världskriget. Utväxlingen av fångar gällde soldater från Tyskland och Österrike-Ungern å ena sidan och Ryssland å den andra.
Sex representanter för styrelsen för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland närvarade också vid cermonin och ordföranden Monica Rosenqvist nedlade en blomsterbukett.

     
Borgmästare Dieter Holtz välkomnas av Ingrid Tunestål, Birgit Holmberg, Monica Rosenqvist och Margarete Borgquist Många hade mött upp i det vackra sommarvädret för att hedra minnet av de 118 krigsfångar som dog i samband med fångutväxlingen under första världskriget  Vänskapsföreningens styrelse: Lena Welinder, Bertil Tomelius, Margarete Borgquist, Monica Rosenqvist, Ingrid Tunestål och Birgit Holmberg
     
 Borgmästare Dieter Holtz, Jan Thürmer och Hans Dietmar Hoffmüller kommunsekreterare Stefan Didrik och Borgmästare Dieter Holtz, Hans Dietmar Hoffmüller och Jan Thürmer från Sassnitz lägger en krans Monica Rosenquist hedrar minnet av de 118 krigsfångar som dog i samband med fångutväxlingen under första världskriget med en blomsterbukett

Medicis ring

 2015-08-15  Böcker deckare
1 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Toscana i Italien är skådeplatsen för årets Homandeckare, Medicis ring. Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren från Köpmangatan i Gamla stan, lockas med på en semesterresa av vännen, trätobrodern och kollegan tvärs över gatan, Eric Gustafson. Målet är den medeltida byn Panicale där tiden i de trånga gränderna verkar ha stått stilla i hundratals år.
De installerar sig i varsin charmig lägenhet i den pittoreska byn. Till Panicale kommer varje år ett gäng svenska stamgäster, och snart har Johan träffat dem alla. I sällskapet finns bl. a. en stenrik företagsledare och hans unga vackra hustru, en affärsman, en advokat, en konsthistoriker, en journalist, en läkare, en sjuksköterska och två lärarinnor. Alla har de kärleken till Italien gemensamt.
Kulturhistoriska utflykter, soldränkta viner, det italienska köket och värmen är precis vad de båda herrarna söker. Lugn och stillhet. Tid för avkoppling och laddning av batterierna efter en lång, trist vinter.
Dessutom attraherar det överdådiga kulturutbudet i Toscana Homan: Florens, staden där familjen Medici dominerade politik och kyrka under århundraden, Florens med sina många konstskatter och sin berömda arkitektur, Uffizierna, kyrkorna, palatsen. Och så vill han återse sin stora kärlek, den undersköna Venus på Botticellis stora duk, ”Venus födelse".

Men stillheten och friden varar inte så länge.
Snart avbryts den idylliska bildningsresan abrupt och motvilligt dras Homan in i en händelseutveckling med oanade konsekvenser. Det dröjer nämligen inte länge förrän det första dödsfallet inträffar – i en etruskisk grav. Och så sker ett giftmord på ett cocktailpar

Recensioner:
LitteraturMagazinet "Mord i Toscana",
Kerstin Bergman i Kristianstadsbladet: "För akademiskt och överlastat",
Nisse Scherman i DAST: "En av Mårtensons starkaste".

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Den grekiska hjälmen, 13-11-08, Mord i blått, 120606, Spionen, 12-05-25,  Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Min syster och jag

 2015-08-13  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Det var länge sedan jag tittade på vad jag kallade för "gamla svenska långfilmer" på SvT1. Den senaste var När syrenerna blomma som jag såg i juni 2012. Men nu har jag upptäckt att det regelbundet går sådana som matinéfilmer på eftermiddagarna. "Min syster och jag" var inte så bra men slutet det var gott. Det var mycket sång och musik. Nostalgifaktorn var hög man, sjunger om ""neger och eskimå, kära är de båda två".
Min syster och jag är en svensk komedifilm från 1950, regisserad av Schamyl Bauman. Ursprungligen en operett av Berr och Verneuil med musik av Ralph Benatzky. 1950 hade ännu inte varit på bio (i grannbyn Löberöd). Deubet skedde tre år senare, på 10-årsdagen, oförglömliga "Mästerdetektiven Blomkvist".
Den unga godsägarinnan Katarina Hassel (Sickan Carlsson) ska renovera sitt slott och anställer arkitekten Gunnar Stenwall (Gunnar Björnstrand). Hon blir väldigt förtjust i honom men han tycker att hon bara är en ytlig överklassflicka som helst festar. För att få honom intresserad berättar hon om sin tvillingsyster Birgitta som är servitris i Stockholm som Gunnar borde träffa. Fast hon har förstås ingen tvillingsyster utan åker själv till Stockholm och tar anställning som servitris...
Katarina Hassel åter träffar Gunnar Stenwall vill hon ge honom en komplimang, milt sagt otänkbar 60 år senare: "Du har förändrat dig till det bättre, till exempel nu röker du"!

Synopsis.

Senaste sedda svenska långfilmer: Saltstänk och krutgubbar, August Karlssons återkomst, Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslätt, "Söder om landsvägen" med Edward Persson, "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

Andra andningen

 2015-08-12  Böcker deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Sofie Sarenbrant, född 4 januari 1978, är en svensk författare och journalist. Hon debuterade 2010 med boken Vecka 36.
Hennes senaste bok läste jag nyss, för två månader sedan, Avdelning 73, Mitt omdöme om den boken var att hon "förefaller inte ha planerat innehållet och skrivit på måfå. Hon når inte alls upp till den nivån där vi hittar många andra kvinnliga författare av kriminalromaner från 2000-talets första decennium".
Mer imponerad blir jag inte nu av hennes näst sista bok.
Det blir nog inte fler för min del.

Författaren gjorde ett research av Stockholms Maraton som går i ösregn och kyla. Detta ville hon gärna göra en (spännings)roman av och försökte bygga på en spänningsintrig. Det blev inte bra, rörigt med många personer och inte blev det bättre av att man efter varje kapitel växlar mellan en bekrivning av maratonlöparna i "nutid" och ett gäng långdistanslöpande unga kvinnor som förbereder sig för kommande maraton.
Gänget leds av en 35-årig man, Måns Jansson, som alla flickorna är förälskade i. Som gjort för massor av svartsjuka och "crime passionnels". Och det är precis vad som händer.

Fakta visar att privat välfärd är effektivare än offentlig

 2015-08-10  NP svensk
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den rödgröna regeringen utreder nu hur företagande i välfärden kan bromsas. Allt för att tillfredsställa vänsterpartiet krav på inflytande i politiken.
Men en studie visar att verksamhetens kvalitet, personalens trivsel och lönerna är desamma eller högre i välfärdsföretag jämfört med i offentlig sektor. Samtidigt är vinsterna lägre än i andra delar av tjänstesektorn. Det skriver Svenskt näringslivs Mikael Witterblad.
Svenskt Näringsliv har i en studie som släpps i dag, måndag, låtit kartlägga den officiella statistiken på välfärdsområdet. Frågor som belyses är kvalitet, personalens trivsel, löner, ekonomisk lönsamhet och kvinnors karriärvägar. I studien jämförs privata utförare med offentliga eller med tjänstesektorn i stort. Rapporten innehåller delvis nya uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB). Annan statistik har tidigare inte redovisats som en helhet. Rapporten är skriven av HUI Research som också står för slutsatserna.
Vad man finner är att: Kvaliteten är densamma eller bättre för privata utförare. Kritik och anmärkningar från Skolverket var högre per elev i kommunala skolor än i fristående. Privatanställd personal är nöjdare. Lönerna i privat sektor är generellt de samma eller högre. Vinstnivåerna i skattefinansierade värfärdsföretag är förhållandevis låga.

Läs mer i en artikel i DN.Debatt söndagen den 9 augusti 2015: "Fakta visar att privat välfärd är effektivare än offentlig".
Mikael Witterblad, fil dr och ansvarig för svensk välfärdspolitik vid Svenskt näringsliv.

Födelsekalas gånger tre i Höganäs

 2015-08-09  Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I fredags den 7 augusti var Lena och jag på Bunkegatan i Höganäs eftersom det var min dotter Desirés födelsedag. Hon fyllde 49 år. Alltid roligt att träffa henne och resten av familjen. Jag firade också mina två barnbarns födelsedagar som inföll i slutet av maj eftersom vi inte hade tillfälle att åka dit då. Johanna och Joel fick sina traditionella kuvert, som i år innehöll extra mycket, och blev förhoppningsvis nöjda med dessa försenade presenter. Av mina övriga tre barn var Jörgen där liksom Lina med sin make Andreas. Nilla och hennes Niels var i Portugal. Släktingarna på Desires make Flemmings sida utgjorde resten av gästerna som var inalles 17 stycken. Vi bjöds på nyttig och god mat och dryck och solen kom fram så vi kunde äta utomhus. Ett riktigt trevligt släktkalas. Lite långt att köra från Trelleborg bara. Tur att Lena är en skicklig chaufför med erfarenhet av långa bilturer med och utan husvagn.

     
Mitt barnbarn Johanna sin faster och farmor. Min underbara dotter Desiré häller upp vin.  En underbar sommarkväll med god mat och dryck i trevligt sällskap i Höganäs.
     
Min första fru Elfriede Tomelius = Johannas mormor, med sin make Leif Stark  Mitt vackra barnbarn Johanna  Min son Jörgen, Flemings mor och Desirés bästa väninna Maria.

Medlemsmöte, Migration

 2015-08-07  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Hanif Bali, ofta på besök i sydvästra Skåne, eftersom han har en sambo i Staffanstorp, hälsade på oss på (M)ötesplatsen i i juni månad.
Hanif Bali, 28 år, är en svensk riksdagsledamot. Invald i riksdagen 2010, som ledamot i arbetsmarknadsutskottet där han har ansvar för integrationsfrågorna för Moderaterna.
Han började med en historisk exposé över människans och dess produktionsmedels utveckling från samlarstadiet för 10 000 år sedan till dagens reglerade tjänstesamhälle.
Den första revolutionen var jordbrukssamhället och sedan religionerna.

In flyttning till Sverige präglades av arbetskraftsinvandring på 70-talet och från och med 80-talet av asylinvandning. Vi måste ha en humanitär målsättning menar Hanif Bali.
Nu har vi fått "smugglarna" som grindvakter. Deras bedömning av sin riskminimering och vinstmaximering är det som avgör vilka flyktingar det är som tar sig till EU och till Sverige, vars bidragssystem lockar. Detta kan aldrig bli ett humanitärt system. Nej, menar Hanif Bali, det är bättre att satsa på FN:s kvotflyktingsystem som en säker väg för flyktingar till Sverige. Och
att permanenta uppehållstillstånd fortsatt ges till dem som kommer till Sverige via FN:s kvotflyktingsystem, men att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln för dem som anländer på egen hand.
Denna ökade kvotinvandring ska kombineras med en minskning av nuvarande flyktingssmuggling.
Detta är Hanif Balis recept på en moderat och humanitär invandringspolitik.
Läs mer om mötet här: Recept på en moderat och humanitär invandringspolitik.

Hanif Bali, född 10 april 1987 i Kermanshah i Iran, är en svensk riksdagsledamot. Invald i riksdagen 2010, boende i Solna kommun där han har kommunalpolitiska uppdrag. Han vara bara tre år när han kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Hanif Balis hemsida    Moderaternas 61 nya förslag till bättre invandring

Äntligen!

 2015-08-05  NPint
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I nästan 13 år har diplomater förhandlat med Iran om en för alla parter acceptabel uppgörelse om landets atomenergipolitik. Här presenteras de viktigaste tidpunkterna och besluten längs den långa vägen fram till ett avtal. Från 2002 till 2015.
Från start, augusti 2002: Den iranska oppositionsgruppen i exil, Irans Nationella Motståndsråd, avslöjar detaljer om Irans produktion av tungt vatten (D2O) i Arak och att landet är i färdmed att bygga en produktionsanläggning för kärnenergibränsle i Natanz. Detta väcker internationella farhågor om att Iran är på god väg att framställa kärnvapen.
På "upploppet": den 2 april 2015: Iran och världens ledare presenterar ett ramavtal som innebär en begränsning av Irans atomprogram i utbyte mot att sanktionerna lättas.
Den 14 juli 2015: Ett nytt avtal är klart som sätter punkt för 12 års dödläge och markerar början till en ny tid i relationerna mellan Iran och västvärlden. Avtalet kom till efter 17 dygn av nästan oavbrutna överläggningar.
Läs mer i The Guardian: "Iran nuclear talks: timeline", läs den här översatt i Tempus 29 2015

Bildtext: German Minister for Foreign Affairs Frank-Walter Steinmeier, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini, Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, Iranian ambassador to IAEA Ali Akbar Salehi and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov Photograph: Leonhard Foeger/Reuters

Jurassic World

 2015-08-03  FTM
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

22 år efter den första incidenten vid Jurassic Park (1993) är nu Isla Nublar en fullt fungerande dinosaurie temapark; Jurassic World.
Men efter 10 år i drift och fallande besökssiffror behövs en ny attraktion för att åter locka besökare. Parkens forskare skapar en helt ny dinosaurie med genetik vilket får oanade och skrämmande konsekvenser.
Allting började med boken Urtidsparken av Michael Crichton. På denna baserade "fritt" den första filmen "Jurissic Park"1993 av Steven Spielberg. Då såg jag den tillsammans med min förra fru, Anne Tomelius, född Olsson. Nu såg jag den fjärde filmen i serien med min senaste fru, Lena Welinder. Det var samma år som jag fyllde 50 år, och som familjen flyttade från Möllevången i Malmö till Björkgatan i Norra Sofielund.
Filmen försenades ett år på grund av författaren Michael Crichton.
Filmen jag såg 1993 minns jag fortfarande som oerhört spännande, ja nästan "olidligt". Med de minnena i bakhuvudet, blev jag verkligen besviken på gårdagens visning av Jurissis Park på Grand i Trelleborg. Men så är det väl alltid med upprepningar av det som tidigare blev succéer!

Senaste sedda filmer på Grand:
  15-07,12 Prästen i Paradiset, 15-07,12  SPY, 150712, Gentlemen, 15-01-08, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica.       
Ännu tidigare på Grand: Turist, 14-09-03, Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Sanning med modifikation

 2015-08-01  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Första boken i nya serien om Kouplans överlevnad. Han är mörkhyad, ensamkommande flyktingungdom, och heter Kouplan. Han är inneboende hos Regina. Hon har två barn, Liam och Ida. Han är från Iran.
Kouplan tar på sig uppdraget att hitta Julia.
En papperslös flykting som i desperation försöker försörja sig som privatdetektiv.
Kouplans första uppdrag blir att hitta en sexårig flicka, Julia, som försvunnit, kidnappad när hon släppte mammans, Pernillas, hand mitt i Stockholm. Mamman vill lika lite som Kouplan ha med polis och myndigheter att göra.
Men det som mamman berättar stämmer dåligt med verkligheten.
Jag kommer nog att följa serien några år framåt.
Piratförlaget om boken.

Några recensioner:
Therese Eriksson i SvD: "Sara Lövenstam blåser friskt syre i deckargenren",
Bella Stenberg i GP: "Läsarens normer utmanas",
Stig Larsson i Expressen Kultur: "Viktig bok för självgoda män",