Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2005

Bertil Tomelius
Startsida

Årets balansräkning

051231  Dagbok

Jag hade 6 månaders ledigt, ”friår”, från april till oktober. Det lärde mig dels att det går att klara sig på en lägre inkomst och dels att jag kan fördriva min tid även utan ordinarie lönearbete. Bra att veta när pensionsåren kommer.
Jag har börjat blogga – Tack Erik Cronqvist för tipset jag fick och fastnade för. Jag började blogga i juni och har i och med detta gjort 119 inlägg, motsvarande 16-20 per månad.
Jag har tränat på gym 112 av årets dagar, inklusive 42 gånger i Anderslöv, 35 på Nautilus i Malmö, 13 gånger på Lernias eget gym på Valdemarsro och 11 på Club Oasen i Trelleborg, kompletterat med 11 gånger på mitt ”hemmagym”. Spelat Badminton i Aurahallen 34 gånger, tack till alla mina badmintonkamrater. Tagit många (32) och långa cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar, och köpt en ny cykel (min femte). Cykelsäsongen kröntes av Ringsjön Runt den 4 juni. Hela året har haft 252 dagliga träningspass. Övrigt har handlat om promenader, motionscykeln men också trädgårdsarbete och liknande fysiska övningar.
Jag har läst 60 ”gamla” svenska deckare fördelade på 22 författare. Flest av Jan Mårtenson (nio) och Ulla Trenter (sju). Det har blivit fyra böcker av Maria Lang och därmed har jag lästa alla hennes 42 böcker. Jag har börjat läsa sju författare som jag inte läst tidigare: Sven Sörmark, Kjell E Genberg, Joakim Bergman, Ulf Durling, Gösta Unefäldt, Nils Hövenmark och Torbjörn Ståhlmarck. Där finns mycket kvar att göra nästa år!
(En speciell nyårshälsning till Anderslövs bibliotekarie Linnéa Jeschke som skaffat fram många av böckerna!)

Jag har börjat läsa aktuell svensk skönlitteratur, men det gav inte mycket. Positiva undantag finns naturligtvis. Jag läste under sommaren Torgny Lindgrens tre senaste böcker: Hummelhonung (1995), Pölsan (2002) och årets Dorés bibel. Bra var också Klas Östergrens ”Gangsters” (årets bästa bok!) och hans Gentlemän (1979). Mikael Niemi: Populärmusik från Vittula och årets bok ”Svålhålet” är inte heller att förakta. Men däremot motsvarade inte Björn Ranelid, Inger Alfvén, Inger Frimansson, Marie Hermansson eller Ernst Brunner mina förväntningar.
Jag har skaffat mig ett skrivbord till. Detta kan höjas och lutas så att jag kan spara ryggen genom att stå och skriva. Jag har köpt en EU-moppe (bild), främst till min dotter, men jag har önskat mig en sådan sedan länge.
Aktierägarna har haft ett bra år, alla sparare – i aktier eller aktiefonder har fått en bra ökning under året.
Politiskt har jag blivit ännu mer tveksam till den ”regeringskoalition” vi har i Trelleborgs kommun. Spjutspetsskolans fantasier kunde varken SAP eller M genomskåda utan lät dilettanterna bland skoltjänstemännen genomdriva en försämring av skolan tack vare att de var så okunniga om de pedagogikens ramar (som alla lärare känner till) att de förväntade sig att projektet, som det bedrevs, skulle leda till en förbättring.
Om jag ska avlägga någon sorts nyårslöfte för 2006 så är det:
Att allt bättre använda min tid till att göra saker jag tycker om att göra och att försöka få gjort de andra ”nödvändiga” sakerna på ett sätt så att även de kan ge glädje och tillfredställelse.

Halkig promenad i snön

051228  Dagbok

Idag snöar det för tredje dagen i följd och enligt väderlekstjänsten ska det fortsätta i morgon för att sedan bli mildare på fredag. Det är ovanligt med så vita och kalla mellandagar och snön har bildat drivor så att det är svårt att ta sig fram på de mindre vägarna. Det är främst den södra halvan av Skåne som ”drabbast”. Jag har gett upp försöket att hålla infarten till huset snöfri, bara jag vänder ryggen till har snön åter tagit överhanden. Jag lyckades dock ta en längre promenad i byns utkanter idag, jag fick pulsa ordentlig i drivorna på sina ställen och det var så halt under nysnön att jag gick omkull och fick en ömmande skada i handleden. Några bilder från det snöiga Anderslöv.


 

 

Är det fult med jul?

051226   Nyheter & Politik Internationell

En del mediefolk och andra framträdande konservativa opinionsbildare i USA menar att jul har blivit ett fult ord. Och att det pågår ett lömskt ”krig mot julen”. De påstår att ”jul” tycks ha blivit nästan ett fult ord i ett politiskt korrekt samhälle där ”god jul” har ersatts av ”trevlig helg” på julkort och reklampelare bara därför att en del människor inte ska känna sig uteslutna. Mediekungen Rupert Murdochs TV-kanal Fox News bildar förtrupp i kampanjen. En av dess programledare anser att attacken mot julen har ”nått chockerande nivåer i år” och en annan har skrivit en bok med titeln ”Kriget mot julen: hur liberalernas konspiration mot den heliga kristna helgen är mycket farligare än du trodde”. Till och med president George Bush har anklagats av traditionella anhängare inom den kristna högern för att han inte nämner julen i Vita Husets 1,4 miljoner julkort.
Det är tydligt att Sverige är mycket mindre politiskt korrekt på detta område att döma av alla de miljontals ”God Jul” kort som brevbärarna burit ut de senaste veckorna. Inte kan Bajram-hälsningarna konkurrera här! Bajram är ju den muslimska helgen som markerar slutet på fastemånaden Ramadan och som närmast kan jämföras med den kristna julen.
Och på Googles ”sidor från Sverige” hittar man 600 gånger fler sidor på sökordet ”Jul” (196 miljoner träffar) än på ”Bajram” (0,35 miljoner).
(Samma sökning tre år senare, 2008-12, ger ungefär samma proportioner 862 miljoner träffar på "Jul" och knappt 3 på "Bajram").

Julafton 2005

051224  Dagbok

Julafton, frid och fröjd och familjen samlad, åtminstone är mina två yngsta barn här, även om det ena är sjukt. Jag är alltid sjuk till julen säger hon. Jag är rädd för att hon stressar för mycket i arbetet och därför blir sjuk när hon är ledig.
Riktigt ”normalt” julväder för att vara i södra Skåne, fem plusgrader, lite småregnigt och bitande västvindar. Dagen inleds med julklappsbyte i stallet, de två hästarna ska ju också känna av den juliga generositeten.
Efter en stunds stök och stim kring var ljusen ska sitta för att bäst komma till sin rätt är också julgranen pyntad och på plats i uterummet. Julklapparna får ligga en stund under granen.

Jag fick många fina julklappar

051224  Dagbok

Julnummer av Kronblom, Ermie och 91:an, tre av mina favoritserietidningar. Fast här jag ”fuskat” genom att köpa dem själv i oktober redan. Två syskon på min gata i Anderslöv säljer jultidningar och man måste ju beställa och vara en god kund eftersom deras morbror är (var) min chef på jobbet, Jörgen Aall-Flood.
Vidare en ny mp3-spelare (spelar också wma-formatet) som har ett minne på en GB. Äntligen kan jag lägga in alla Jill Johnson, Dr Hook, godingar från 60-talet etc. Jag fick också en Silva Pedometer så att jag får en objektiv mätning av mina promenader, hur långt går jag egentligen? En snygg kronometer så att jag vet på hur lång tid jag utför mina prestationer och så vidare. Allt mycket nyttigt och oumbärligt.
Jag fick också boken Da Vinci koden av min dotter. Jag hade inte tänkt läsa den men nu säger hon att den är så fantastisk så jag gör väl ett försök. Ännu fler julklappar fick jag men det håller jag för mig själv. Däremot delar jag gärna med mig av de upplevelser som ”Karl-Bertil Jonssons julafton” ger mig. Ett måste varje jul! Om ni vill se julgranen med alla julklapparna så får ni en bild här.

Varifrån kommer egentligen din DNA?

051223  Forskning & vetenskap

Vill du veta varifrån dina förfäder kommer sedan många generationer tillbaka? Då har du chansen nu. På National Geographics hemsida kan du köpa ett ”participation kit”. Paketet kostar 100 dollar och innehåller en DVD med en manual för hur du ska ta prov på ditt DNA genom att skrapa insidan av kinderna med en steril spatel. Du sänder sedan tillbaka provet för analys.
Du får en personlig kod med vilken du kan logga in på webbsidan och följa utvecklingen av din härstamning.
Ditt prov kommer att analyseras på Arizona Research Labs at the University of Arizona, via Family Tree DNA, det ledande företaget inom genetisk geneologi. Under de fem år som projektet pågår kommer din personliga historia att bli alltmer detaljerad.
Tre stora organisationer, varav det amerikanska National Geographic är en, ska genomföra ett stort forskningsprojekt, the Genographic Project, för att kartlägga människans erövring av jorden. 100000 blodprov av framför allt ursprungsfolk ska undersökas. Genetiska markörer ska avslöja våra förfäders vandringar.
Men vem som helst kan alltså delta i projektet genom att ta prov på sig själv.

Grattis Nilla!

051222  Hästar

Grattis säger jag till min dotter, Nilla Tomelius, som just har tilldelats Skånes Ponnytravklubbs ”Stora stipendium” på 5000 kronor i ponnyer kategori B. Motiveringen är:
”Hon är en kusk som utvecklats genom åren. Hennes främsta merit i år är att hon vunnit klubbchampiontiteln i kategori B. På meritlistan står också att hon har visat en stor bredd på deltagandet i olika storlopp. Slutligen deltog hon i Derbyt och Kriteriet med ett egentränat material”.
Tilläggas kan att pengarna söktes för inköp av en till tävlingssele, tömmar och ett huvudlag. Hon tävlar ofta med båda våra hästar, Muskot - presentation här - och Mirella – presentation här - i samma tävlingar och då finns verkligen behov av att ha två fullständiga tävlingsuppsättningar. Och en sådan kostar en hel del!
Vidare att Nilla är webbmaster för Skånes Ponnytravklubbs webbsidor sptk.nu som kräver mycket arbete.
Hon lägger ner samma koncentrerade energi på sitt skolarbete och sin webbverksamhet som på träning och tävlingskörning av egna och andras hästar.

Bloggmotiv

051221  Datorer & Internet

I en undersökning gjord av America Online, i vilken cirka 600 bloggare deltog, blev det tydligt att bloggning utgjorde ett slags terapi för närmare bestämt hälften av de tillfrågade. En tredjedel av dem som svarade sa att de återkommande skrev om ämnen som rörde självkänsla. Den näst största gruppen, 16 % bloggade för att de hade ett journalistiskt intresse. Andra orsaker var politik, nyheter och skvaller. 3 % gör det för att de tror att de ska bli uppmärksammade och berömda!
En sådan undersökning får en ju att fundera över varför jag själv skriver.
Jag tänker på mina arbetskamrater när jag skriver, på att de ska läsa. Det var ju Erik Cronqvist som en gång tipsade mig om att skriva när jag tog friår. Ett annat skäl är det vanliga nämligen att när jag väl ha börjat och ser hur inläggen växer så motiverar själva växandet att skriva vidare. Ett tredje är att det är trevligare att läsa tidningar och tidskrifter och följa media i allmänhet just därför att man där kan få uppslag till en blogg. Livet blir mer komplicerat i den positiva mening som min favoritpsykolog Mihaly Csikszentmihalyi menar. Det är väl samma sak som pastor Jansson en gång tolkad av Hasse Alfredsson menar med att ”Livet är som en påse, tom och innehållslös, om man inte fyller den med något!”

Jullunch

051220  Dagbok, Arbetet

Idag bjöd Lernia på jullunch i matsalen på Valdemarsro. Jag träffade många av mina arbetskamrater, det har blivit en hel del på de 25 år jag arbetat där. Det var bra mat och i lämpliga mängder så att man inte bara njuter av måltiden utan faktiskt kan må bra efteråt också. För min egen del spelade det säkert också in att jag varit och tränat på Nautilus några timmar innan lunchen och förbränt kalorier. På eftermiddagen åkte jag till stadsbiblioteket i Malmö där jag placerade mig allra högst upp och satt och läste medhavda tidskrifter medan jag njöt av utsikten. Jag lånade några böcker – t o m en svensk deckare som passade in i mitt projekt - och en bok om XML och sedan var det dags att åka hem till Anderslöv.
Några bilder från jullunchen bifogas. Det var trångt om saligheten. På en bild finns flera av mina medspelare i badminton.

Vad varje 40-talist bör veta

051219   Böcker

Den tredje boken för fyrtiotalister jag läst är ”Vad varje 40-talist bör veta!” av Ann Lindgren och Jonas Hellman. Den kan jag verkligen rekommendera för alla över 55 år. Boken är ”optimistiskt realistisk” och har en välgörande brist på pekpinnar. Ett kompendium i Word finns att ladda ner här!
Viktigast är kapitel ett ”Har du råd att gå i pension?” som noga går igenom Garantipensionen, kollektiv och individuell tjänstepension och privat pensionssparande. När det är lämpligast att ta ut dem och vad man förvänta sig av dem. Intressanta är också avdelningarna ”Kroppen och hälsan” och ”Vårdlabyrinten”. Kapitlet om golf läste jag inte men väl avsnittet om Utlandsboende.
Boken är pragmatiskt skriven. Man kan till exempel kolla väntetiden för olika åtgärder vid landstingens sjukhus på www.vantetider.se. Få lära sig mer om vilka rättigheter man har som patient.
Varje kapitel avslutas med ett stort antal länkar där man kan få mer information.
Precis som i Ludvig Rasmussons bok ”Åldersupproret” betonar författarna vikten av motion för att leva ett bra liv på äldre dar. Det är ännu mer betydelsefullt när man är över 60. Blodcirkulationen ökar och detta förbättrar minnet och inlärningen. Bra tillgång på vitamin B 12 kan också hjälpa till att hålla den fysiska och mentala vigören uppe. Det äter jag regelbundet sedan 55-årsåldern i form av kosttillskottet Q 10.
Ingenting är så dåligt för människan som fysisk – och psykisk – inaktivitet. Det Kronblomska sättet att åldras är inte att rekommendera.

Att stressa av är också viktigt, yoga och/eller motion är bäst. Kanske också Johannesört i form av Movina som jag också äter sedan flera år tillbaka – tack för tipset min gamle vän och kollega Per Öhlin!
Information om Johannesört.

Född moderat?

051218  Forskning & vetenskap

Politisk hållning ligger i generna
Människans spontana ställningstagande i politiska frågor som straff för våldsbrott, socialbidrag och egendomsbeskattning är fast förankrat i arvsmassan. Enäggstvillingar, som är genetiskt identiska, var betydligt oftare eniga än tvåäggstvillingar. Det konstaterar en forskargrupp under ledning av John Hibbing vid University of Nebraska, USA, mot bakgrund av försök med mer än 8000 tvillingar. Tvillingarna ombads att tala om huruvida de höll med om 28 påstående om politiska ämnen eller ej. Forskarna visade genernas betydelse genom att jämföra enäggstvillingarnas svar med tvåäggstvillingarnas. Försöket visade att enäggstvillingarna, som är genetiskt identiska, betydligt oftare var eniga än tvåäggstvillingarna. Min tvillingbror sitter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Södertälje. Kan han och jag verkligen vara enäggstvillingar? Man måste verkligen ställa sig den frågan sedan man läst detta.

En presentation av John Hibbing
Mer om undersökningen här.

Dreams come true

051217  Arbetet

Jag läser Jan Mårtensons 19:e deckare ”Ramses hämnd” (1991). Där finns ett kort avsnitt som handlar om Lernias föregångare ”AmuGruppen”.
Åter i Antikaffären sätter Johan Kristian Homan (som är Mårtensons ständiga antihjälte) på sin buckliga visseljohanna. Medan kaffet kokar upp bläddrar han i dagens post. Där läser han:

"Dagens tidningsclou var en liten notis som berättade om hur personalen vid AMU, det statliga arbetsmarknadsutbildningsverket eller vad de nu kunde heta, skulle resa på studieresa för 700000 kronor till Disney World i USA. Den officiella tanken bakom var att AMU ville lära sig hur nöjesparken fick ut sin affärsidé till personalen. Nåja, tänkte jag. Sämre lärare än Musse Pigg och Kalle Anka kunde svenska byråkrater ha." (106).
Jag var en av dem som i april 1992 hade förmånen att i Florida få vara med på denna
”The Disney Approach to People Management” som seminarierna kallades för och som var en del av Disney University. De gav mig en oförglömlig positiv bild av det amerikanska folket i allmänhet och Disney World i synnerhet. Att jag fick komma med var en följd av att jag skapat och regisserat en situation som fick min chef Tore Ekholm att framstå som en stor företagsledare inför ögonen på personalen och vår då allra största kund som var länsarbetsnämnden i Malmöhus län.

Man instämmer gärna i mottot för Disney World:
”Remember when magic was real
and dreams were possible
Come live that dreams again
Where magic is a place
And create new dreams together!"
Disneyworld

 

Åldersupproret

051216   Böcker

Den andra boken jag läst under hösten med anknytning till fyrtiotalister är Ludvig Rasmusson: Åldersupproret 2005 (om ungdomskult, fyrtiotalisterna och Sveriges framtid).
Den första var Göran Häggs ”Välfärdsåren”, som behandlar Sveriges nutidshistoria 1945-1986. Om denna kan man läsa här. Kompendium finns här.
Rasmussons huvudbudskap är att äldre diskrimineras. Det borde finnas en ”SeniorO” lika väl som en JämO och en HomO. EU beslutade år 2000 om ett förbud mot åldersdiskriminering i arbetslivet. Sverige begärde uppskov till 2005. Idag har 22 av EU-länderna infört lagen, men inte Sverige.
Rasmusson frågar sig varför det finns så få äldre politiker i Sverige i dag. Är den erfarenheten som de har ingenting värd för att vara med och styra Sverige. Varför anses trettioåringar veta mer?
I många år har Sverige haft en av världens ungdomligaste, minst erfarna och sämst utbildade regeringar”. (46)
Ju fler över 60 vi plockar bort i Sverige, desto mer kompetens förlorar vi.
Myten om de gemytliga danskarna: Det är en myt att man lever trevligare med cigarrer och alkohol. Danskarnas livslängd minskar. När man lever längre får man fler friska år, inte fler sjuka år. Man bör tala om ”uppskjuten sjuklighet”. Fyrtiotalisterna kommer inte att öka vårdbehovet förrän på 2030-talet! Men det förutsätter motion, ingen rökning och rätt kost. De som aldrig motionerar saknar begrepp om vad de går miste om. Man sliter ut sig mer om man tar det alltför lugnt än tvärtom.
Pensionärerna måste sluta med att betrakta sig själva som svaga. Det är första steget i att bryta diskrimineringen. Fyrtiotalisterna är den friskaste generationen hittills, de är många, de har bättre ekonomi än tidigare pensionärer och de har ända sedan de gjorde sin ungdomsrevolt på sextiotalet vant sig vid att ha makt och påverka.
Ett sätt är faktiskt att fortsätta att arbeta efter 65 år.
Jag skrev ett kompendium om boken medan jag läste den. Det finns här:
http://www.8ung.at/bertilarnold/Ludvig_Rasmusson_Aldersupproret.doc

Nu rår man sig själv

051214   Dagbok

Min första av många arbetsfria dagar. Det känns väldigt trevligt och det får man väl vara glad för. Enligt många politiskt korrekta opinionsspridare så är det ju de arbetsbefriade som lider mest i landet, de får ofta depressioner och blir långvarigt sjukskrivna. Att detta sedan mest beror på överintag av alkohol och narkotika talar man tyst om.
Jag har gett mig i kast med de många populärvetenskapliga tidskrifter och datortidningar som samlats på hög. Jag har hunnit läsa dagens Trelleborgs Allehanda i lugn och ro. Det hinner man inte när man arbetar.
Jag har också börjat läsa Jan Mårtensons 19:e deckare som heter ”Ramses hämnd” och handlar om det gamla Egyptens pyramider och den hotfulla inskriptionen över faraon Ramses II:s grav. Mårtenson började skriva om antikhandlaren Johan Kristian Homan redan 1973 i ”Helgeandsmordet”.
Boken ska jag läsa i bussen jag tar till Malmö från Anderslöv för att enligt en lång tradition spela badminton på Aura-hallen i eftermiddag. Men innan dess ska jag träffa Linnéa Jeschke i bokbussen bakom Konsum. Under tiden biblioteket utsätts för en omfattande mögelsanering är detta vår enda möjlighet att träffas.
Två interiörbilder från bokbussen med Linnéa Jeschke.

Sista dagen på jobbet

051213   Dagbok, arbetet

Idag arbetade jag min sista dag på Lernia. Där har jag arbetat i 25 år och 4 månader. Det är helt otroligt. Jag hoppade in som vikarie för Lars B. i augusti 1980 för att tjäna några kronor medan jag studerade. Efter att ha läst in en civilekonomexamen fortsatte jag med pedagogik och de första åren på 1980-talet försökte jag doktorera och vikarierade samtidigt på AMU, som det då hette. Inte drömde jag om att jag skulle vara kvar så länge. Men värre saker kunde väl ha hänt. I dag blev jag väldigt snällt behandlad, jag fick presenter av mina kolleger och av platschefen Annika fick jag blommor och presenter. Jag har öppnat den ena. Den uppskattar jag verkligen. Den andra som ser ut som en bok ska jag ge mig själv i julklapp. Tillsammans med John W som också ska sluta (om två dagar) bjöds kollegerna på pajer och en fantastiskt god efterrätt. Alla föreföll glada och nöjda. Här finns några bilder från avslutningsfesten: John W, Teresa, Veronica, Staffan och Vippan, Anja och Ola, Mats, Inga, Christina, Catharina och Ante, Björn, Lotta och Erik. Mona B var inte med men får självklart en bild i alla fall.


 

 
   
     

 

Tack snälla supporten!

051212  Datorer & Internet

I går fick jag problem med min Internetanslutning. Jag fick upp meddelandet att en nätverkskabel inte var ansluten när jag surfade på Internet. Men det var den ju. Och den diod bredvid kabelingången som ska lysa stadigt grönt blinkade bara. Då tänkte jag att det blivit brott på kabeln. Jag testade den i den andra datorn vi har och där fungerade den utmärkt. Jag provade olika ingångar på kabelmodemet men inget hände.
I morse ringde jag därför till Bredbandsbolagets support. Vi provade olika kombinationer av anslutningar, jag sprang upp och ner för trappan mellan de två olika datorerna och till slut var vi överens om att Internetanslutningen var OK ända fram till nätverkskabelns slut och ingången till datorn. Bredbandbolaget tyckte därför att det var läge för att lämna över ärendet till datorsupporten.

Därför ringde jag till Onoff-akuten där jag köpt datorn för 4 månader sedan. Datorn är en Acer Aspire E 300 (bild). De rekommenderade mig acercomputer.se och de gav mig också telefonnumret till supportavdelningen på svenska Acer. I väntan på att komma fram i kön gick jag in på sajten på den fungerande datorn och hittade en drivrutin till NVidia nätverkskort. Jag hämtade hem den och brände den på en CD. På min egen dator försökte jag sedan installera den men det gick inte. Installationsprogrammet hängde sig om och om igen. Detta berättade jag för supporten på Acer dit jag nu kommit fram. Jag gick in i enhetshanteraren utan att hitta några maskinvarufel. I felsäkert läge försökte vi förgäves flera gånger att avinstallera nätverkskortet. Men nej! Till sist gick det i normalläge sedan jag ”glömt” att starta i felsäkert läge. Hurra, äntligen något som fungerade! Nytt försök med att installera de nya drivrutinerna från den brända CD RW-skivan. Och har ni sett, nu gick installationen till sitt slut. Ny omstart av datorn och därefter trycka in nätverkskabeln i sitt hål. Och har ni sett, dioden lyste stadigt grönt. Ett snabbt klick på genvägen till tomelius.se och där kom den! Åter har jag kontakt med verkligheten.
Men det krävs verkligen tid (tre timmar) och tålamod och viss grundkompetens för att reda ut det.

Julfest på Rådjursvägen

051210  Familjen

Ända sedan förra hösten har vi funderat på att ha en inflyttningsfest sedan vi flyttat från Malmö till Anderslöv. Det har dock förblivit funderingar så långt. Tills nu. Idag hade vi en kombinerad inflyttnings- och julfest på Rådjursvägen sju. Det blev pajer, lasagne, sill, öl och julmust för att inte tala om efterrätterna som Toys’r Us säljaren Lina fabricerat. Allt mycket gott och därefter skrattframkallande spel. Det ena barnbarnet fick några förskottsjulklappar och höll sig lugn. Det andra hade fräckheten att vinna sällskapsspelet till förfång för sin far och morfar.
Bilder på:
1. min syster Birgit och svåger Lennart, nyblivna pensionärer i Västerstad
2. min dotter Lina och systerson Tomas, busschaufför som snart blir socionom.
3. barnen Nilla och Lina och barnbarnen Johanna och Joel


Uppkörning

051209   Arbetet

Min näst sista arbetsdag ägnade jag åt att ”vakta” på en skrivning. Det handlade om Nationella provet inom ”svenska för invandrare”. Att klara Nationella provet innebär för en invandrare att den får ”sfi-betyg”, en behörighet som för många är den första porten in i det svenska samhället. Några klarar detta redan efter sex månaders heltidsstudier medan andra (alltför många) behöver mellan ett och två år för att komma dit.
Det gällde idag att placera 19 personer på ett ”samarbetsskyddat” avstånd och sedan kontrollera att ingen kommunikation dem emellan ägde rum. Reglerna är strikta. Fyra olika deltester skulle vi igenom på fyra timmar med två korta pauser, verkligen en intellektuell prestation. Det handlade om läsförståelse, tolkning av tabeller mm, hörförståelse, jag spelade upp en särskild CD-skiva med ljud från telefonsvarare, vad olika personer har att säga i dagligvaruhandeln etc. En del var en uppsats som de skulle skriva kring ett givet ämne (vilket får inte avslöjas här). Jag tror att det gick bra för de flesta, och det är meningen. Det är ungefär som på en körskola. Ingen får köra upp förrän det är nästan helt säkert att den klarar uppkörningen.
För den som själv vill prova på finns det äldre nationella prov att ladda hem från Skolverkets hemsida här.
Här finns en bild över hälften av ”abiturienterna”. Främst sitter en glad Numan Rahman. Övriga i framkanten är Richard Murphy, Faruk Adilovic och Goran Vidakovic.

Lära av Frankrike?

051208   Nyheter & Politik Internationell

Den franska regeringen har nyligen presenterat sitt åtgärdsprogram för att komma tillrätta med oroligheter, missnöje och diskriminering. Premiärminister de Villepin kallar programmet ”den stora nationella kampanjen mot diskriminering”. Ett inslag är att nattklubbar och restauranger, arbetsgivare och fastighetsmäklare slumpmässigt ska kontrolleras så att de inte utsätter vissa kategorier människor för diskriminering. Ett annat att alla franska föräldrar ska hållas ansvariga för sina barn. Han föreslår ett slags ”kontrakt om föräldraskapets ansvar” mellan medborgare och samhället. Skolrektorer, socialarbetare och borgmästare får rätt att kräva att föräldrar ska skriva under sådana kontrakt. Om ett barn begår brott, skolkar eller visar tecken på att inte vara påpassat av sina föräldrar kan föräldrarnas sociala förmåner sättas in på ett bankkonto, som blockeras tills situationen har förbättrats. Ytterligare ett moment är skapandet av ett lärlingsprogram för fjortonåringar som ett alternativ till den traditionella skolan. Slutligen lovar den franska regeringen att de, trots en svag budget, kommer att hålla fast vid traditionen att ge en julbonus till arbetslösa och socialbidragstagare!
Kanske någonting att studera för svenska makthavare. Särskilt i Malmö som ett sätt att förebygga och förhindra att det kommer till samma våldsamma upplopp som i Paris.

En mot två blir aldrig dubbel

051207   Motion

Onsdagskväll och dags för sedvanligt badmintonspel på Aurahallen i Malmö. Vi blev tyvärr bara tre personer så någon verklig dubbelmatch blev det ju inte. Vi turades om att spela en mot två och det gav verkligen spring och motion. Det var bara svårt att hålla reda på huruvida man spelade på ”singelsidan”, med dess regler, eller på ”dubbelsidan” där andra linjer och mått gäller. Flera spelare kunde inte komma. Den främsta anledningen var förberedelser inför snart stundande julferier och ity långa semesterresor.
Bild på Lars, Vickan och Bengt-Göran. Anna var tyvärr inte med ikväll.

Homo sapiens nära utrotning

051206  Forskning & Vetenskap

För 74000 år sedan förmörkades himlen, då vulkanen Toba exploderade i Sumatra, det då största utbrottet på miljoner år. Den globala temperaturen sjönk med 4 grader och på delar av norra halvklotet med upp till 10 grader. Genforskare har påvisat att antalet av människans förfäder omkring denna tid reducerades till några få tusen exemplar. Homo sapiens blev med andra ord nästan utrotad som en följd av utbrottet. Det var nära att vi som lever idag aldrig hade fått chans att existera. Sådana är de naturens hänsynslösa villkor som människan lever under. Detta kan man läsa i en artikel om supervulkaner, vulkaner som har kapacitet att spy ut mer än 100 kubikkilometer aska vid ett utbrott, döda många miljoner människor och ödelägga landområde av Frankrikes eller halva Italien storlek och som genom den aska som sprids över större delen av jordklotet kan förändra klimatet mot nya istider. Artikeln hade beställts av den brittiska regeringen för belysa riskerna med supervulkaners utbrott. Den publicerades i brittiska Geological Society (2008-12, artikeln finns inte mer på webbplatsen).

Sista "lediga" måndagen

051205  Dagbok

Då var det måndag igen. En av mina sista "lediga" måndagar, eftersom jag snart kommer att vara ledig hela veckan, den årslånga "semester" som Lernia erbjudit mig och ett antal kolleger, för att de skulle kunna säga upp oss utan att behöva följa Lagen om anställningsskydds regler om "först in - sist ut".
Det regnar och det känns normalt. Så brukar det ju vara vid den här årstiden, milt och regnigt och inte som det varit sedan den 17 november, soligt och kallt (vissa dagar var morgontemperaturen minus sju grader). I fjol kom inte vintern till Anderslöv förrän i mars, då var det ett sådant snöoväder att vi blev insnöade. Enligt ortsbefolkningen så händer detta 1-2 gånger per år. Skolbarnen ser fram emot dessa skolfria dagar nästan som om det var julafton.
Eftersom det regnade körde jag min dotter till busshållplatsen varifrån hon tog bussen till gymnasiet i Trelleborg där hon snart avslutat tredje terminen. Sedan fortsatte jag med bil till gymmet (se bilder), kändes lyxigt, det tar bara tre minuter att cykla. Jag fick, som vanligt tidigt på morgonen, hela gymmet för mig själv. Det är också lyxigt och jag kunde spela min medhavda CD-skiva i allsköns ro. Gästgiveriets Dagens rätt tilltalade mig emellertid inte. Det blir ingen "Fylld falukorv" för mig idag. Jag får klara mig med resterna av kycklingen och potatissalladen från igår.
Här kan man läsa vad Gästgiveriet erbjuder. (2008 har det hänt mycket med Gästgiveriet men i december skedde en nystart i ny regi. Jag var där på premiärdagen. Läs mer här.)

Danmark i kallt krig med Kanada

051203  Nyheter & Politik, Internationel

Den globala uppvärmningen förväntas få många konsekvenser. En är att isen vid Nordpolen kommer att smälta så att denna region som är ett av världens mest otillgängliga och potentiellt energirika område blir mer tillgänglig. Bland annat kan man komma åt de enorma olje- och naturgastillgångarna som finns under öar och under kontinentsocklarna och som kan leda till att oljeberoendet från arabstaterna kraftigt minskar. (Vilka politiska följder detta i sin tur kommer att leda till i länder som Saudiarabien till exempel när dollarintäkterna tar slut är en annan fråga som man helst inte vill tänka på!). De länder som främst är på alerten är USA, Ryssland, Kanada, Norge och Danmark. Danmark som till viss del kontrollerar Grönland har ett stort försprång och är redan inblandat med Kanada i ett kallt ordkrig om rätten till "Hans ö" några hundra kilometer från Nordpolen. Båda har skickat ut krigsfartyg för att hävda sina rättigheter. Har lilla Danmark en framtid som "rik oljenation" om några decennier? Kanske dags att växla till danska kronor eller köpa de rätta aktierna?
Vad de fem länderna dock mest håller på med är att fredligt försöka dela upp regionen mellan sig. Mycket besvärlig forskning krävs för att ta reda på hur kontinentsocklarna, under vilka energifyndigheterna förväntas finnas, går och vilka kontinenter de är sammanbundna med. Grönland (och därmed också Danmark) kan visa sig ha rättighet till mycket stora delar av de områden som snart kommer att vara tillgängliga kring Nordpolen. Visst är det ett intressant scenario!

Bättre konkurrenskraft med kärnkraft

051202  Nyheter & Politik, Internationel

Finland är ensamt i Europa om att satsa på kärnkraft, och just nu bygger man världens hittills största reaktor. Den finska pappers-, metall- och kemiindustrin slukar mycket energi och den måste vara billig för att garantera landets konkurrenskraft. Man har redan Olkiluoto 1 och 2 i drift och i närheten byggs nu Olkiluoto 3 av ett tysk-franskt konsortium. Det är det mest omfattande industriprojektet i Finlands historia. Kraftverket som får kapacitet att producera 1600 megawatt, kommer att vara driftklart 2009. Regionen där kraftverket byggs välkomnar dessutom ett slutförvaringslager. Här kommer det inkapslade kärnavfallet från alla finska kärnkraftsreaktorer att begravas.
De få kärnkraftsmotståndarna har svårt att få gehör hos den finska befolkningen för vilken "rysshotet" fortfarande är en realitet. Landet har dessutom långa, kalla vintrar och har många gamla kraftverk som drivs med kol. Reaktorbygget i Finland har förmodligen betydelse för hela Europa och kan skapa medvind för hela kärnenergiindustrin och bli ett startskott för andra nya kärnanläggningar i Europa.