Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2006

2006-12-31

Det som mest utmärkt det gångna 2006 för mig privat är att har varit uppsagd från mitt arbete på Lernia med rätt att under uppsägningsåret göra vad jag vill. På tisdag ska jag därför gå till arbetsförmedlingen i Trelleborg för att söka jobb under det år jag har kvar till pensionen.
Det viktigaste är dock den borgerliga Alliansens seger i riksdagsvalet och den borgerliga ”sexklöverns” maktövertagande i Trelleborg. För första gången är det inte socialdemokraterna som styr!

Min dotter Lina har börjat på Lärarhögskolan och Nilla har tagit körkort – OK, hon kör upp den 10.1 – men allt pekar i rätt riktning. Anne har köpt en ny Volvo för långa hästtransporter under vår-höst tävlingsäsongen.
Mitt bloggande har intensifierats, främst har jag mina inlägg nu inte bara på http://www.spaces.msn.com/members/bertilius/ utan, för säkerhets skull också på min ”egen” server http://www.tomelius.se/ där de kan sökas dels månadsvis och dels efter någon av 15 kategorier. Jag har gjort 333 inlägg under 2006, inte långt ifrån ett om dagen.

Jag har tränat på gym 112 av årets dagar (exakt samma som förra året!), inklusive 54 gånger i Anderslöv, 22 på Nautilus i Malmö, 4 på Club Oasen i Trelleborg, kompletterat med 32 gånger på mitt ”hemmagym”. Spelat Badminton i Aurahallen 16 gånger, betydligt mindre än förra året, årets onormala snöfall gjorde att jag skadade axeln under idogt snöskottande.
Tagit många (60) och långa cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar. Hela året har haft 258 (6 mer än i fjol) dagliga träningspass. Övrigt har handlat om promenader, motionscykeln men också trädgårdsarbete och liknande fysiska övningar.

Jag har läst 65 ”gamla” svenska deckare (+5 mot 2006) fördelade på 19 (-3) författare. Flest av K Arne Blom (femton), Jan Olof Ekholm (tio) och Ulf Durling (åtta). Jag har börjat läsa Björn Hellberg som är en god pusselförfattare. Se vidare här och här. Sven Sörmarks ”De objudna” och ”Änglarna” och Ulf Durlings ”Lugnet efter stormen” är de som renderats 10 poäng.
Av årets skönlitteratur jag läst toppar Ninni Holmqvists ”Enhet” klart listan tillsammans med Stieg Larssons två postumt utgivna böcker ”Män som hatar kvinnor” och ”Flickan som lekte med elden”. ”Da Vinci koden” av Dan Brown får också godkänt – men filmen var bättre! Däremot går Mikael Niemis ”Mannen som dog som en lax” och Carina Rydbergs ”Den som vässar vargars tänder” till soptunnan.
Mitt nyårslöfte för ett år sedan har jag faktiskt hållit och de får bli även årets:

”Att allt bättre använda min tid till att göra saker jag tycker om att göra och att försöka få gjort de andra ”nödvändiga” sakerna på ett sätt så att även de kan ge glädje och tillfredställelse”.
Jämför också förra nyårsaftons balansräkning!

Systemet går i graven

2006-12-30  Anderslöv & Söderslätt

Jag tog några bilder några minuter innan den sista kunden expedierades på Systembolaget klockan 13 den 30 december. Nu har den trevliga personalen sålt sin sista dryck åtminstone i Anderslöv.
Söker man på Systembolagets hemsida så finns det numera bara 48 butiker i Skåne. Anderslöv är borta och har nu degraderats till division två den som består av 17 orter som Veberöd och Önneköp och som har "ombud" där man kan beställa varor. I Anderslöv är ombudet Coop Nära.
Det hjälpte inte att jag skrev en insändare i Trelleborgs Allehanda i somras när nedläggningsryktena kommit:
"Det är bedrövligt att höra att det finns planer på att lägga ner Systembolaget i Anderslöv. Det är nästan ett hån att samtidigt läsa om hur fantastiskt bra det blivit i Trelleborg sedan man där infört självbetjäning. Där kan man investera men i Anderslöv med sina nästan 3000 invånare ska det läggas ner. Ska vi verkligen vara tvungna att åka 15 km för att köpa en flaska rödvin till fredagskvällens grillade kött eller några starköl till TV-fotbollen? Vad är detta för affärsverksamhet? En nedläggning kommer dessutom att drabba annan företagsamhet i samhället. Att handla på Systembolaget kombineras ju ofta med andra inköp i affärerna på centralorten. På sikt finns därför risk för nedläggning också av andra affärer som en följd av nedläggning av Systembolaget. Nej, Systembolaget ska vara kvar!
Om nu Anderslöv inte genererar den vinst som det statliga aktiebolaget kräver så tycker jag att man ska låta andra ta hand om försäljningen. Det finns i Anderslöv både Gästgiveriet och Evas krog båda med fullständiga rättigheter och lång erfarenhet av att hantera både mat och alkoholhaltiga drycker – den sistnämnda med erfarenheter från vinlandet Spanien. Dessa kan ha hand om försäljningen, de är två så det blir konkurrens och vi slipper monopolet. Om detta är omöjligt så vill jag slå ett slag för att dessa krogar blir så kallade utlämningsställen där man kan hämta ransonen som man beställt dagen innan. Vilket lokalt politiskt parti lovar att verka positivt för Anderslövsborna och på vilket sätt? Det är ju valtider nu!"

     
     

Uppdaterad igen! Javisst!

2006-12-29  Datorer & Internet

Häromdagen var min dotter Lina på mellandagsrea och köpte mig en DVD-spelare (bild). Det var rea på ONOFF i Malmö och man kunde få en DVD-inspelare, modell DR7400 för 999 kr. Detta visade sig vara billigt. På prisjakt.nu ser man att ONOFF är billigast med sina 999 kr Övriga butiker har lägstapris 1244. Alina.se tar dubbla priset 1995. Den har in- och uppspelningsformat DVD +R/+RW, med maximal inspelningstid på 6 timmar. Den har ingen hårddisk utan inspelning måste ske på en DVD-R/RW. Den är liten, lätt och behändig. Den kan också läsa vanliga CD-skivor med musik (mp3) och bilder (jpeg). Lina har hjälpt mig med att ställa in alla 23 TV-kanalerna - fast nu upptäckte jag att jag hade 25 kanaler på Canal Digital. Jag har lärt mig hur jag spelar upp de Dvd-filmer som de jag fick i julklapp med "Helt hysteriskt" och jag kan också spela in och spara TV-program. Nu känns det nästan som om jag äntligen lämnat video/vhs världen! Vhs - Video Home System - var det format för videobandspelare som med kassettband lanserades i september 1976 av JVC eller Japan Victor Company.

Utmärkt Poirot på TV4

2006-12-28  Film & TV & Media

TV4 visade i går första delen av ”Poirot” som är en brittisk serie från 2000. Den handlar om Agatha Christies belgiske mästerdetektiv, den excentriske privatdetektiven Hercule Poirot (ärrkyll påarå). Första delen bygger på boken ” The murder of Roger Ackroyd” som skrevs 1926. Den kom på svenska bland annat i Wahlströms månadsdeckarserie 1964 med titeln ”Dolken från Tunis”. Filmen är utomordentligt bra, den är spännande och underhållande med utmärkta skådespelarprestationer. Man sitter fängslad de två timmar den varar.
Den berömde Hercule Poirot (bild) har slagit sig ner på landet för att leva ett nytt liv och odla pumpor. När hans gamle vän Roger Ackroyd blir mördad kan han dock inte låta bli att ta på sig uppdraget att lösa mordet. Han gör det med sedvanlig briljans som överglänser hans kollega och vän kommissarie Japp.

Bättre med eller utan?

2006-12-27   Forskning & vetenskap 

Under större delen av mitt liv har jag cyklat flera hundra mil varje år. Jag har aldrig använt cykelhjälm utom vid de tillfällen då detta varit obligatoriskt som när jag deltagit i motionslopp som Ringsjön Runt, Bjäre runt etc. Ibland har jag tyckt att detta varit ett vårdslöst beteende med en ökad risk för att olycksdrabbas.
En färsk brittisk studie ger en ny aspekt på detta. Ian Walker som är trafikpsykolog vid University of Bath har gjort ”provcyklingar” med och utan hjälm. Han har mätt hur nära honom som 2500 bilar har kört. Hans slutsats är att bilister håller ett större avstånd till cyklister som är utan hjälm. Störst avstånd fick han då han använde en peruk som gjorde honom långhårig! Han blev påkörd två gånger. Båda gångerna hade han hjälm. Bild: Kanske säkraste utrustningen i trafiken för en cyklist?

En soullegend är död

2006-12-25  Musik

På Aftonbladet kan man idag läsa att en av världens mest betydelsefulla musiker har avlidit under julnatten. Han kallades för soullegenden, “The godfather of soul" och Mr Dynamite.
Trots alla dessa imponerande epitet måste jag erkänna att jag aldrig hört namnet James Brown (se bild) förut.
Det hjälper inte ens att president George W Bush i förra månaden hyllade Brown "för hans bidrag till amerikansk kultur". Kanske beror det på att han på senare år påverkat hip-hop och rapartister som inte är de musikgenrer jag helst lyssnar på.
Jag får vidare veta att vid sidan om musikkarriären kantades James Browns liv av alkohol, droger och hustrumisshandel. Han har dömts till ett sexårigt fängelsestraff.
Jag har aldrig hört hans namn förut men jag känner igen hans ”I feel good” när jag hör den på radions P3 medan jag tar en lång promenad i det klara solskenet över Söderslätt den vackra juldagen 2006. Vid motsvarande tid i fjol såg vädret helt annorlunda ut.
James Brown har en hemsida, funky-stuff.com och en annan på Godfather of soul.
En bra presentation finns på Rockhall och på Wikipedia.

Nu är det jul igen

2006-12-24  Familj, Hästar

Så blev det då till slut julafton även om vädret och termometern antyder att våren redan är på väg.
Jag fick som vanligt, liksom min dotter Nilla (bild) alldeles för många, välönskade och överraskande julklappar som en Soda Stream Jet för att göra läsk och sodavatten, DVD med mina hyperfavoriter ”Helt Hysteriskt”, senaste deckarna av Björn Hellberg och Peter Gissy, dubbel samlings CD med store favoriten och countrysångaren Alf Robertson, seriealbum med Kalle Anka, Kronblom, Ernie och 91:an, När Var Hur 2007 etc. Sedan spelade vi en modern variant av Monopol (bild) där de fladdriga ”monopolpengarna” ersatts med 2000-talets kontokort och kortavläsare.
Det blev också ett besök i stallet och de julsmyckade boxarna (bild) med Muskot och Mirella som önskar alla läsare en särdeles God Jul!

         

Bob Marley och Haile Selassie

2006-12-23 Nyheter & Politik, Svensk

I mitt barndomshem i Askeröd fanns en bok som jag för drygt 50 år sedan ofta tittade i. Den handlade om när Italien invaderade Etiopien 1936. Där fanns många spännande bilder. Orsaken till att boken fanns där var att mina föräldrar var medlemmar i den svenska Evangeliska fosterlandsstiftelsen och att Etiopiens kejsare Haile Selassie (bild) hade mycket goda relationer till denna frikyrka som bedrev mission i Etiopien. Haile Selassie nämndes vördsamt och nästan som ett helgon i mitt hem.
Detta har jag knappast ägnat en tanke sedan dess förrän jag idag läste om att Mengistu dömts till döden för folkmord av en etiopisk domstol. Mengistu var en marxistisk diktator i Etiopien från 1977 till 1991. Under hans sista år dödades tiotusentals studerande och intellektuella i en kampanj kallad Röd terror, ”ett av Afrikas mest systematiska massmord begånget av en stat” enligt Human Rights Watch. Mengistu har anklagats för att personligen med egna händer ha mördat många av offren bland annat ska han själv ha strypt den 82-årige Haile Selassie i hans säng. Plötsligt kom dåtiden ifatt mig.
Detta gjorde mig intresserad och jag fann att Haile Selassie har en svensk webbsajt! Snart förstod jag att orsaken till detta är att Haile Selassie hyllas som ”Messias” av en grupp religiösa. De kallar sig ”Rastas” och ser honom som sin ledare, kung och Gud. Före sin kröning till kejsare hette han Ras Tafari Makonnen.
Vid tiden för Ras’ kröning, omkring 1930, skapades en religiös väckelse på Jamaica som kom att kallas ”rastafari”. Den har sedan spritts med reggae-musiken särskilt av Bob Marley (bild) till England och USA. Det anses finnas 700 000 rastas i världen de flesta alltså i Jamaica. Han anses vara Gud och argumenten för detta är att Selassie uppfyller de gammaltestamentliga profetiorna, han var av Davids släkt, och genom strider mot italienska trupper i andra världskriget uppfyller profetian att ha kämpat mot Rom.

På nya stolar livet ut

2006-12-21  Forskning & vetenskap

Igår den 20 december gjorde två kulturpersonligheter sitt inträde i Svenska Akademin vid dess högtidssammankomst. Det är stolarna 8 och 14 som ska besättas. Skåningen, antikspecialisten och forskaren i grekiska i Paris, Jesper Svenbro (se också SDS) (bild) och generalsdottern, författaren och teaterledaren Kristina Lugn (bild) är de nya ersättarna som blev akademiledamöter på livstid i går.
Det handlar om legendariska platser. På stol åtta satt Esaias Tegnér till sin död 1846. Han kom aldrig för att hämta priset den 20 december 1811 eftersom hans hustru skulle föda barn i Lund. Det blev hon som senare hämtade guldmedaljen, växlade in den och köpte 50 alnar lärft till särktyg för pigorna.
Verner von Heidenstam satt på samma stol – han fick Nobelpriset i litteratur 1916 och därefter den berömde författaren Pär Lagerkvist som efter sin storartade berättelse ”Barabbas” fick Nobelpriset i litteratur 1951.
Gustav III:s gunstling, den unge finländske friherren Gustaf Mauritz Armfeldt blev den första att inta stol 14. Därefter kom Erik Gustaf Geijer som skrev dikter som ”Odalbonden” och ”Vikingen”.
Närmast före tillträdande Kristina Lugn satt Lars Gyllensten, författaren och Svenska Akademiens ständige sekreterare 1977-1986. Han dog i maj i år 84 år gammal. Han anmälde sitt utträde ur Akademin (2009:01, artikeln finns inte kvar på Svenska Akademins hemsida men på Vetenskapsrådets kan man läsa om bakgrunden)  i samband med konflikten kring dödsdomen mot Salman Rushdie 1989. (Det gjorde också Kerstin Ekman och Werner Aspenström). De ansåg att Akademin agerade alldeles för lamt i sina protester mot Irans dödshot mot författaren.
Vackra dikter ur Svenbros författarskap. Dikter av Kristina Lugn.

Nilla fyller 18 år, blir myndig och klarar körkortsteoriprovet

2006-12-20  Familj

De senaste dagarna har min dotter Nilla använt till att fira sin myndighetsdag. Födelsedagen är den 19 december men redan i lördags var klasskamraterna på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg hemma hos oss. Sedan kom syskon och syskonbarn från Höganäs & Helsingborg och i går var det barndomskamraters tur. Inte nog med det igår klarade Nilla - med glans - teoridelen i körkortsprovet och sedan fick hon veta att hon fått 5000 kr i stipendier. Det är Jörgen Sjunnesson och hans sponsor Svanströms som delar ut stipendier till ponnykuskar mellan 8 och 20 år i Skånes ponnytravklubb. Nilla fick samma pris i fjol.
Några bilder från festligheterna: (klasskamraterna fick jag inte fotografera). Nästa år fyller hon 19 år!

 
Barn och barnbarn
 
Johanna spelar dataspel
 
Joel läser hästtidning
 
Jöreg och Desiré
 
Lina i fint sällskap
 
Nillas bardomskompis Madde
 
Festföremålet själv
 
Syskonen
 
Present och blombordet
     

Grova brottslingar får fin julklapp av DI

2006-12-19  Nyheter & Politik, Svensk

För några månader sedan kunde man läsa om en lista över de 100 värsta brottslingarna i Sverige, den så kallade 100-listan. Målet med listan var att de hundra som skulle ”punktmarkeras” skulle sluta upp med att råna, misshandla, hota och sälja narkotika och vapen. Medlet var att de skulle låsas in och hindras begå brott eller att de skulle uppleva det så besvärligt att vara yrkeskriminell att de slutade med det. Alla poliser i Sverige skulle genast med hjälp av listan veta vem de hade att göra med.
Nu agerar Datainspektionen "tomte" åt de yrkeskriminella bovarna i Sverige. DI säger att "listan inte är förenlig med bestämmelser i polisdatalagen" och att listan ska vara borta i januari. Ingen kommer då längre att ha någon överblick över helheten av de yrkesförbrytare som ständigt begår grova brott. Tidigare kallades de "återfallsförbrytare" men sedan socialtjänstlagen gjort det möjligt att försörja dem med skattemedel har de haft tid att ägna sig åt kriminalitet på heltid. Man tar sig för pannan. Måtte den nya regeringen snart ändra lagarna så att polisen får en chans att arbeta och göra livet mindre besvärligt för hederliga människor i det här landet.

Obehaglig lyteskomik

2006-12-17  Film & TV & Media

I går såg vi på bio i Malmö för ovanlighetens skull, det var på Filmstaden och det var fullsatt i salong 8. Vi tittade på ”Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan ”. Jag hade stora förväntningar och kanske därför blev jag ganska besviken. De första tjugo minuterna skrattade jag och den övriga publiken en hel del åt de dråpliga scenerna som beskrev Borat Sagdiyevs (spelad av Sacha Baron Cohen), hans familj och grannars liv i Kazhakstan och jag såg verkligen fram emot en höjdare till biokväll. (Bild på hemmet i Kazakhstan) Men när sedan skämten om handikappade, mentalt störda, judar, horor etc upprepades i över en timme och samtidigt blev allt plumpare så var det med en suck av lättnad jag lämnade salongen. En film man verkligen kan vara utan.
Nej. nu ser jag framemot Göta Kanal på Annandag Jul. Då naturligtvis på Grand i Trelleborg. Filmerna är bättre där!

Ett längre liv med Resveratrol?

2006-12-16  Forskning & vetenskap

Det har varit känt ett tag att organismer som lever på 30-40 % mindre föda än normalt blir resistenta mot de flesta åldersrelaterade åkommor, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Alzheimers och deras livslängd ökar med 30-50 %.
Men vem vill svälta sig till ett längre liv?
Forskarna tror att det är en gen kallad Sir2 eller andra så kallade sirtuingener som är orsaken till de hälsofördelar som följer med minskat kaloriintag.
Nu vill man försöka förlänga livet utan att behöva svältdieten. Resveratrol är en sirtuinaktiverande komponent (STAC). Även vid normalt kostintag verkar ämnet utomordentligt prestationshöjande – åtminstone hos möss.
Det finns resveratroltabletter att köpa. Det är möjligt att de både ökar prestationen och förlänger livet. Vem vågar ta risken att låta bli att börja äta dem?

Om detta kan man läsa i en artikel i Newsweek ”Can we slow aging” av forskarna David Sinclair och Anthony L. Komaroff (översatt i Tempus nr 50 2006).

Annat om Resveratrol:
Resveratrol skyddar kroppen mot åldrande
Resveratrol får möss att springa dubbelt så snabbt
Resveratrol skyddar feta möss mot sjukdomar
Wikipedia

Finns att köpa på Supersmart 90 kapslar för 29 euro (dagsdos 1-2)
Rewiews i Nature Therapeutic potential of resveratrol
Harward Medical School:
Small Molecule Increases Lifespan and "Healthspan" of Obese Mice

Pricka in formen rätt

2006-12-15  Nyheter & Politik, Svensk

Alla vet vi hur viktigt det är med rätt tajming. Det gäller att komma i form vid rätt tidpunkt. Det är vid de stora mästerskapen man ska göra de största prestationerna. Vad som händer däremellan är av mindre betydelse.
Partier som verkligen lyckades med att toppa formen till riksdagsvalet i september var Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna och i viss mån Vänsterpartiet. Socialdemokraterna däremot hade en allvarlig formsvacka just under valveckan. Detta visar den undersökning av partisympatierna som SCB just publicerat.
Socialdemokraterna mår tydligen bra av att vara utan partiledare och utan en tydlig partiledarkandidat. SAP har i november 15 % fler sympatisörer än väljare i riksdagsvalet i september. Det är kanske den taktik SAP ska vinna tillbaka makten med 2010?

Trygghetsrådet i Malmö – service och kompetens

2006-12-14  Arbetet

För nästan precis ett år sedan arbetade jag min sista dag på Lernia. Två månader tidigare hade jag blivit ”friköpt”. Jag och några andra som fyllt 62 år, fick erbjudandet att ”slippa” arbeta under uppsägningsåret om vi accepterade att bli uppsagda så att några yngre personer med kortare anställnings tid kunde få vara kvar. Nästan alla accepterade detta. Nu är detta uppsägningår snart slut och i går var jag därför på Trygghetsrådets (TRR) kontor på Kungsgatan 6 i Malmö. TRRs affärsidé är att hjälpa företag och anställda att hantera övertalighet.
Jag hade avtalat möte med Roland Nilsson. Jag var lite orolig, vad som ska hända, jag har ju ändå 14 månader kvar till pensionen och har aldrig tidigare varit arbetslös. Roland visade sig vara en lämplig person att arbeta på Trygghetsrådet. Jag fick bra svar på allt som jag som ”outplaced” behövde veta. Jag ska registrera mig som arbetssökande på amv.se, begära ett arbetsgivarintyg på Lernias personalavdelning, registrera mig på TRRs hemsida och åka till Arbetsförmedlingen i Trelleborg, ta en kölapp och vänta på min tur den 2 januari 2007. Den 24 januari träffar jag åter Roland Nilsson och fram till dess ska jag göra en lista på de bekantskaper jag har i arbetslivet och börja kontakta dem. TRR har ett Kunskapscentrum i Malmö med seminarier flera dagar i veckan som är gratis för alla TRR-klienter. Jag kommer att anmäla mig när januari månads program är spikat. Mitt första möte med TRR gav mig intrycket att där finns både en utmärkt service och hög kompetens.

Är det en sjukdom att handla över sina tillgångar?

2006-12-13  Nyheter & Politik, Svensk

Alltfler, särskilt unga kvinnor, handlar i dag dyra varor, mest kläder till priser och i mängder som de långt ifrån har råd med. En direkt orsak till detta är att bankerna har gott om pengar som de gärna vill låna ut. Olika typer av låneagenter använder sig av detta och finansierar lån till köp. Det finns till exempel SMS-lån som ger flera tusenlappar nästan på minuten. Det kan vara svårt att motstå när det är så lätt att skaffa pengar speciellt för den som inte har kunskap om sambandet mellan lån, avbetalning och ränta.
Ungdomarna idag får inte i skolan lära sig ordentligt sambandet mellan lån, sparande och inköp. Det borde vara nödvändigt för alla gymnasieelever att lyssna på Kronofogdemyndighetens informatörer och att sedan avlägga ett obligatoriskt prov. Det skulle nog få en del att vänta med inköpen tills de verkligen har pengar att handla för.
För en månad sedan bildades Köpberoendes riksförbund. De har hemsida här. Ordförande är Ann-Britt Aldeman (bild). I februari i år kunde man läsa i Expressen att för några år sedan förskingrade hon en miljon kronor från dagiset hon var föreståndare för. Pengarna gick till märkeskläder. ”Jag hade en inre känsla av tomhet som jag kompenserade med shopping”, säger hon. Idag lever hon på existensminimum (får ut endast 10000 kr av sin lön på 34000 kr som facklig ombudsman) enligt ICA-Kuriren och vill hjälpa andra att inte hamna i samma situation som hon. Hon vill att "köpberoende" ska klassificeras medicinskt som en sjukdom och att de sjuka ska få vård och bidrag. Läs om "Tvångsshopping - snart en sjukdom" där Forskning & Framstegs chefredaktör Björn Fjaestad menar att det snarare är "sociala faktorer som genomträngande reklam och frikostig kreditgivning som bidrar till det myckna shoppandet".

SD-politik i Australien?

2006-12-12  Nyheter & Politik, Internationell

I Australien har regeringen bestämt vilka regler som ska gälla för invandrare som vill bli medborgare i landet. De måste göra test som visar att de kan engelska språket tillfredsställande och att de har rimliga kunskaper om det australiska samhället. De måste också skriva under ett trohetslöfte mot landets lagar och värderingar. Premiärministern John Howard säger att det finns ett brett folkligt stöd för dessa krav.
Inte visste jag att framgångarna för Sverigedemokraterna i de senaste riksdags- och kommunalvalen i Sverige påverkat politiker och allmänheten ”down under” så att de genomför Sverigedemokraternas politik i Australien! Ett land som enligt den senaste mätningen med Human Development Index ligger tvåa på den internationella lyckoskalan efter Island.
Läs mer om Australien här.

Nörden är individualist

2006-12-10  Film & TV & Media

I dagarna kan man läsa i pressen om att Ugly Betty - America Ferrera (bild) är tv-världens först stora kvinnliga nörd och att det sedan några år tillbaka är trendigt att vara nörd. Jag har inte sett TV-serien på Kanal 5 och vet därför inte om detta är sant däremot är jag övertygad om att det aldrig blir trendigt att vara nörd.
De mest nördiga som visas på TV nu är väl alla dessa pokerturneringar och där kan ju både kvinnor och män delta på ett helt jämställt sätt.
Nörden är en individualist och individualister utmärks just av att inte titta på vad andra gör och inte följa trender.
Min favorit i nördarnas fotbollsklubb FCZ är Tore Kullgren (bild), snart civilingenjör i teknisk fysik som menar att en nörd är mest intresserad av att förverkliga sig själv, antingen det är i sitt yrke, studier eller hobby. Han tror inte att det finns någon nördtrend. Nördar är per definition inte trendiga. Jag håller helt med honom om detta.
Sedan kan ju TV-kanalerna påstå precis vad som helst, kanske har de märkt det minskade intresset för dokusåpor som bygger på mobbning eller utröstning och vill uppfinna en ny ”trend” som de kallar ”nörd” som kan locka de många tittarna som krävs för att dra in tillräckligt mycket pengar från de företag som köper reklam.
Att vara nörd kräver intelligens och förmåga att ha distans till sig själv. Nörden är individualist, han är mindre beroende av beröm från andra än av hur han värderar sig själv och sina handlingar. För honom är det de ”inre belöningarna” som gäller. I det förhållningssättet finns det inte mycket rum för tankar på status, moden eller trender. Nördegenskaperna är troligen till största delen medfödda och därför knappast ett mode eller en trend som man kan följa om man inte har förutsättningarna redan.
Egna kommentarer:
I Fokus nr 26 2007 finns det en intressant kulturartikel med titeln "Nörden är en man" där författaren Anders Rydell slår fast att "nörden är någon som passionerat och besatt hänger sig åt mer eller mindre intellektuella ämnen, på bekostnad av fysiska och sociala aktiviteter". Jag tror emelletid inte på detta med fysiska aktiviteter, det finns nog träningsnarkomaner bland nördarna, Rydell nämner själv fotbollslaget FC Z som exempel, och visst är väl Stieg Larssons hacker Lisbeth Salander ett praktexemplar på kvinnlig nörd?

Wallström i legendariskt sällskap av miljöhjältar

2006-12-08 Nyheter & Politik, Svensk

Dagligen diskuteras det i massmedia vem som ska bli Görans Persson efterträdare som partiledare för socialdemokraterna. Det är anmärkningsvärt att det nästan bara är kvinnor som nämns fastän partiet hittills alltid letts av män. Finns det inga manliga kandidater alls numera? Ser man frågan ur ett jämlikhetsperspektiv så är det kompetensen och inte könet som ska vara avgörande.
De fyra vanligaste namnen är Margot Wallström (bild), Carin Jämtin, Mona Sahlin och eventuellt LO-chefen Wanja Lundby-Wedin. Margot Wallström är verkligen värd ett bättre öde än att bli oppositionsledare för ett parti på väg utför i den svenska politiken. Den position Margot Wallström på egen hand och av egen förmåga skaffat sig som ledamot för den mäktiga EU-kommissionen sedan 1999, är unik för en svensk medborgare. Sedan 2004 är hon dessutom en av fem vice ordföranden i Kommissionen och inte nog med det hon är förste vice ordförande. Enligt EUs grundläggande fördrag så arbetar alla kommissionärer med EUs och alla medlemsländers bästa för ögonen. Det är alldeles fel att tro att Margot Wallströms uppgift som kommissionär är att försvara Sveriges intressen. Det vore i så fall ett grundläggande fel från hennes sida. Och ännu mindre är hennes uppgift att värna om de svenska socialdemokraternas önskemål. Hon ska vara helt partilös i sitt agerande. Den som tror något annat har blandat ihop Kommissionen med Parlamentet.
Ett exempel på hur uppskattad Margot Wallströms (miljö)kompetens är internationellt är att hon finns med på den lista över alla tiders hundra främsta miljöhjältar som den statliga brittiska miljöorganisationen Environmental Agency har låtit en expertpanel upprätta. På första plats kommer Rachel Carson, hon med boken ”Tyst vår”. Wallström nämns längre ner på listan tillsammans med den indiske ledaren Mahatma Gandhi, Charles Darwin och Siddhartha Buddha. I sanning inget dåligt sällskap. På listan finns också den svenske cancerforskaren Karl Henrik Robert som grundade miljönätverket "Det naturliga steget". Om detta kan man läsa i den brittiska tidningen The Guardian.
Så sluta att diskutera Margot Wallström som partiledare. Släpp fram Mona Sahlin i stället! Hon är en bra garant för att den borgerliga alliansen får fler mandatperioder vid makten.
Läs Margot Wallström blogg.

En skrämmande bok om ”Enhet”

2006-12-06  Böcker

I näst senaste numret av Forskning och Framsteg som har som TEMA ämnet ”Kroppens framtida reservdelar” kan man läsa angående xenotransplantation det vill säga att använda djurs organ i människor. Bäst passar organ från schimpanser som genetiskt står människan så nära. Hindret är att många människor ”skulle ha svårt att acceptera att man avlivar tusentals djur som i hög grad är medvetna om sig själva och sin omgivning”.
Men i Ninni Holmqvists (bild) framtidsfantasier är det redan en realitet att använda människor som reservdalsbank. I hennes bok ”Enhet” har man haft en folkomröstning huruvida banken skulle inrättas och svaret blev ja.
En sak som en man har svårt att emotionellt förstå men däremot rationellt kan analysera är de skräckblandade skuldkänslor som framför allt kvinnor får när de barnlösa närmar sig den ålder då barnafödande inte längre är möjligt. Denna skräck är bakgrunden till Ninni Holmqvists bok ”Enhet”. Man kan säga att Enheten materialiserar ångesten och ger den en diagnos.
Reservbanksenheten ombesörjer att alla kvinnor som fyllt femtio och alla män som fyllt sextio hämtas med en stor limousine med tonade rutor. De har fått diagnosen ”umbärliga” (överflödiga, oviktiga) därför att de inte är föräldrar, inte är gifta och inte ens kan visa papper på att de är älskade av någon man/kvinna. De är ofta kreativa och produktiva men det hjälper inte. Det är bara deras potential att leverera organ till andra människor som nu räknas.

Jag frågade mig tidigt i boken varför de umbärliga inte försöker rymma. De är ju dock dömda till döden inom en nära framtid. Men där finns ingen revoltstämning. Vad skulle hända om de ”obehövda” skulle göra uppror?
Huvudpersonen i boken får till och med en reservnyckel och en kod som gör det möjligt att lämna Enheten. Hon lyckas ta sig ut och lämna Enheten. Efter en timme har hon emellertid frivilligt återvänt. Friheten var tydligen för stor att bära. De hade lyckats anpassa henne så att hon hellre än friheten väljer att frivilligt föda sitt barn, få det överlämnat till en adoptivmamma och sedan fyra månader senare lämna över sitt hjärta och sina lungor. Överlämna sig till ”slutdonationen” och döden. Hon offrar sig för det allmännas bästa, för produktionen och för enheten.
Det är en otäck bok som fyller läsaren med sorg. Ninni Holmqvists första roman är en mycket stark bok. Kanske den bästa som skrivits i Sverige i år.

Recensioner: DN Kultur, Sydsvenskan, Sundsvalls Tidning, Barometern, Västerbottenskuriren, Arbetarbladet, Östersundsposten, Blogg Robert Planström.

Den byråkratiska polisdeckaren saknar vibrationer

2006-12-05  Böcker

Jan Arnald (bild) heter författaren, sedan 1998 skriver han under namnet Arne Dahl böcker om A-gruppen – Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art. Den nionde heter ”Efterskalv” (bild) och kom ut i höstas.
hemsidan beskrivs hans böcker som ”andlöst spännande, erkänt välskrivna, bitvis mycket roliga och djupt försänkta i samtiden. Svåra att lägga ifrån sig”. Värre exempel på falsk marknadsföring har jag sällan sett. ”Efterskalv” saknar totalt spänning åtminstone under den första halvan av de 400 sidorna, humor finns inte alls och det är inte svårt att lägga boken ifrån sig. Det känns tvärtom som den första njutning boken gett.
Den är pratig och tjatig, en detaljrik och byråkratisk beskrivning av polisarbetet efter det att en bomb exploderat i en tunnelbanevagn i Stockholm och dödat 11 personer. En okänd man som säger sig representera en organisation som kallar sig ” The Holy Riders of Siffin” tar på sig ”äran” för detta. Mycket detaljer om polisgruppens arbete och hur samarbetet dememellan fungerar.
Nej tacka vet jag en sådan deckarförfattare som Björn Hellberg. Han förmår skriva böcker som på bara halva Dahls sidantal förmår koncentrera sig och skapa intrig, sammanhang och spänning. Författare med denna talang måste inte dra ut alla lösa ändar i brist på förmåga. Eller för att framhålla en mer aktuell författare: Läs Stieg Larssons två böcker, där är spänning och intrig från början till slut!
Om boken: Nom.se, DN Kultur, Barometern.

Många undomar får förtidspension

2006-12-04 Nyheter & Politik, Svensk

I radionyheterna idag kunde man höra om att antalet unga som beviljas förtidspension (även om bidraget fått ett nytt namn ”aktivitetsersättning”) har blivit tre gånger så många de senaste tio åren. 3500 nya fall varje år blir det.
Nästan 23 000 personer mellan 20 och 29 år har aktivitetsersättning, alltså är förtidspensionerade.
Äldre personer pekar gärna på att de fått skador i arbetslivet som skäl för att kräva förtidspension. Unga däremot framhåller ofta att de inte hittar något jobb och/eller att de har problem med familjen som skäl för att kräva (och få) förtidspension.

I programmet fick vi hör att kostnaderna för samhället är omkring 700 miljarder kronor för alla som förtidspensionerats. Och att man för en 40-åring som förtidspensioneras räknar med att det kostar tre miljoner kronor till pensioneringen. Man räknar alltså med en kostnad på ungefär 10000 kr per månad för var och en som är förtidspensionerad. Men denna summa utgör ju bara det bidrag den personen får. Man glömmer ju alldeles bort kostnaden för den arbetsprestation som denna person inte kommer att leverera, och den är ju, även om man räknar med en så låg månadslön som 15000 kr, minst en kvarts miljon om året, inräknat sociala avgifter och vinst. Det är vad det kostar och då förstår ju alla att inget samhälle på jorden har råd med detta i längden.

Varför har det då på kort tid blivit så här?
- För det första bli många förtidspensionerade därför att möjligheten finns och troligen är kraven från dem som delar ut pensionen inte så stränga. Att få 10 000 kronor (netto) utbetalt varje månad utan en motprestation kan säker verka lockande för en hel del. Här spelar det säkert också en roll att det krävs alltmer av dem som arbetar, man ska vara snabb och arbetsam. Det frestar säker många att försöka komma undan detta hektiska arbetsliv.
- För det andra har värderingarna i samhället förändrats under de senaste 10-20 åren. Det ”inre” motståndet och sociala motståndet att leva på en förtidspension är i dag mycket lägre än tidigare. Det främsta skälet till värderingsförändringen är att de finns så många andra som lever på någon form av bidrag i Sverige idag så varför inte också jag?
- För det tredje är inte kompetensen särskilt hög hos en inte så liten del av våra ungdomar idag. Och det kan ju verka märkvärdigt för dem som gått på myten om att aldrig har ungdomar i Sverige haft så lång utbildning som idag. Men vilken kvalitet har den?
Hur klarade 40-talisterna av att komma ut på arbetsmarknaden? De flesta hade ju bara 7-årig skolutbildning med sig, idag har de flesta tolv år! Skillnaden var naturligtvis att det inte fanns något val på 50-60 talen. Det fanns ingen socialtjänstlag som kunde erbjuda alternativet pension direkt från början.

Let’s dance again med Erica!

2006-12-03  Film & TV & Media

Idag presenterade TV 4 deltagarna i nya Let’s dance som börjar i januari. Otroligt nog tänker jag titta på det programmet. Varför då? Jo, för att jag fått en personlig favorit att följa. Erica Johansson (bild), underbarnet i längdhopp som redan som 15-åring satte svenskt rekord och tre år senare, tog guld i junior VM. Hon har fortfarande det svenska rekordet på 6,99, inte ens fenomenet Carolina Klüft har rått på det. Se alla vackra foton på henne på hemsidan ”Longjump.se”. Hon ska dansa med Daniel da Silva som i förra årets tävling hade Carolina Gynning (bild på David och Carolina) som partner. Hon som vann Big Brother finalen 2004. Hon har mer hudnära bilder på sin sajt, ”carolinagynning.com”.

Julkalendern har startat

2006-12-01  Film & TV & Media

Första avsnittet av årets julkalender på SvT var trögt och långsamt. Två mesiga barn har bildat "Lassemajas detektivbyrå". Genom ett missförstånd får de kontakt med "polismästaren" som de tror vill ha hjälp att jaga bovar. Han vill emellertid ha med dem i sitt julspel att spela får och änglar.
Polismästaren i Valleby är den ende som man lägger märke till i första avsnittet. Kanske för att han spelas av Tomas Norström känd som "Olle" från "Pistvakt" (bild).
Årets kalender kan säker bli bra längre fram - en lång rad av goda skådespelare lär ju ha medverkat - men inledningen var i svagaste laget.
Att skapa intresse hos barn med barn som detektiver är ett gammalt knep. Mitt första biobesök gjorde jag när jag var tio år. Då såg jag "Mästerdetektiven Kalle Blomkvist och Rasmus" av Astrid Lindgren. Med kompisarna Anders och Eva-Lotta som de övriga "Riddarna av den vita Rosen". Den gjorde ett outplånligt intryck.
Visst var julkalendrarna bättre förr (?) När mina barn var små såg jag Teskedsgumman 1967 med Birgitta Andersson (bild) och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. 1969 var det "Herkules Jonssons storverk". Tage Danielsson skrev manus och hade en huvudroll.
Vad är bättre nu? Kanske att man kan ladda ner varje avsnitt och se dem på sin dator?