Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2007

 2007-12-31  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
Det som mest utmärkt det gångna året 2007 för mig och min familj är för det första att vi flyttat från Anderslöv till Gränsbo, mellan Äspö och Klagstorp. Den förändringen var större för mig än när vi för tre år sedan flyttade från Malmö till Anderslöv. För det andra att jag blivit aktiv för Moderaterna i Trelleborg, där jag skriver i Blå Trelleborg och på hemsidan, är med i styrelsen för Moderata seniorer och adjungerad i föreningsstyrelsen. För det tredje att jag blev pensionär som 64- åring i mars. Jag är nu medlem i SPF Udden , Sveriges sydligaste pensionärsförening.
Min dotter Nilla tog studenten och har börjat arbeta samtidigt som hon ägnar fritiden åt sina hästverksamhet, hemma, på Jägersro och på sin webbsida. Lina är inne på sitt andra år på Lärarhögskolan och jobbar samtidigt en hel del inom skolan och förskolan i Malmö.

Mitt bloggande har blivit en ännu viktigare del av mitt liv. Genom att länka till vad jag skrev för ett resp. två år sedan blir bloggen också en historiebeskrivning av mitt liv. Jag lägger ner mer tid, de blir mer genomarbetade och kanske därför färre än i fjol. Det här året har jag gjort 291 "Funderingar". Läs mer här.
Den 24.3 gjorde jag mitt 500:e blogginlägg sedan juni 2005 och den 8.12 mitt 700:e. Möjligheten finns att jag skriver min tusende blogg kring nästa årsskifte, 2008/09.
Flytten till Gränsbo har inneburit att många fler motionsinsatser än tidigare förvandlats till praktiskt arbete på gården.
Jag har tränat på gym 74 av årets dagar (- 38 mot i fjol), spelat badminton i Aurahallen 17 gånger (+ 1), tagit många (63, +3) och långa cykelturer på Söderslätts utmärkta och vackra vägar och promenerat 40-60 minuter 57 gånger. Hela året har haft 309 tränings- och/eller arbetspass, vilket är 51 mer än i fjol. Skillnaden mot i fjol är allt slitsamt arbete med att klippa gräs, räfsa löv, röja hagar och annat hästarbete. (Läs mera här).
Jag har fortsatt med att läsa "gamla" svenska deckare som nu alltmer närmar sig nutid. Gösta Unefäldt, Björn Hellberg, Jan Mårtenson och Willy Josefsson skriver ju fortfarande. Det blev 43 (-22 mot 2006). Läs mer här. Totalt sedan 1999 har det blivit 485 och jag närmar mig alltmer mitt mål att läsa 500. Flest har jag läst av Hellberg (12), Unefäldt (7), Josefsson (6) och Ulf Durling (5).
I gengäld har jag läst många modernare deckare som Stieg Larsssons trilogi om Lisbeth Salander, Åsa Larssons trilogi om Rebecka Martinsson, alla Arnaldur Indríðasons isländska deckare, flera böcker av Håkan Nesser etc.

Av årets övriga böcker vill jag framhålla Torkel Klingbergs ”Den översvämmande hjärnan”, Tomas Lappalainens, ”Camorra – en bok om maffian i Neapel", Maria Hermanssons "Svampkungens son", Torgny Lindgrens "Norrlands Akvavit", Dan Browns "Änglar och demoner", Peter Höegs "Den tysta flickan" och Gabriella Håkanssons "Hjärnmänniskan".
Läs tidigare bokslut, 2005 och 2006.

Influensa och vårkänslor

 2007-12-30  Dagbok
 För ett år sedan   
Helt plötsligt har jag blivit sjuk, snuva, ont i halsen, täppt i näsan och tung i huvudet. Är det influensan som slagit till? Någon vidare vinter har det ju inte varit. Det blir till att stanna inomhus idag vilket är synd eftersom det nästan känns som om våren är på gång på Söderslätt. Vinden har mojnat och solen tittar fram efter flera veckor med himlen heltäckt av tjocka gråa moln. Barometern är på väg upp och det är sex grader varmt! Hästarna trivs riktigt bra i hagarna.
Jag ska tillbringa en stor del av dagen i sängen och läsa min julklapp, Leif G W Perssons nyutkomna bok ”Faller fritt som i en dröm”. Den handlar om Palmemordet för tjugo år sedan och är verkligen värd att rekommenderas! Boken ingår i en trilogi av kriminalromaner. Det kände jag inte till. De två tidigare heter ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld” (2002) och ”En annan tid, ett annat liv” (2003). Se Svenska Dagbladet.
Jag följde dock med min fru till ett outletställe Price Off i Granhyddan i Beddingestrand, 5-6 km hemifrån, för att köpa jacka, byxor, handskar och strumpor och varma underkläder. Snart är det dags att ta ut EU-mopeden. Jag handlade för 1200 kr.
Annars håller jag på med att gå igenom min deckarsajt och göra om den. Jag har börjat med Stieg Trenters 27 böcker. Jag kontrolläser och checkar stavningen, förbättrar formatet med hjälp av stilmallar, lägger in bilder och annat. Jag tycker att det blir en verklig ansiktslyftning. Se före och efter.

Magnus Härenstam på Slottet

 2007-12-29  Film & TV & Media
 För ett år sedan   
Andra avsnittet av Stjärnorna på Slottet blev betydligt bättre än det första som handlade om Bondbruden Britt Ekland. Nu var det Magnus Härenstam som stod i centrum. Magnus som under de senaste åren förlorat både sin fru och sitt mångåriga jobb som programledare för Jeopardy (1991-2005).
Det var dramatiska turer i små segelbåtar i Barsebäckshamn, tävlingar om vem som skulle bli "Ålakung" och en delikat supé på restaurangen "Magnus von Färsen". Magnus Härenstam visade sidor av sig själv som inte tidigare har blivit offentliga och gjorde ett mycket sympatiskt intryck.
Magnus Härenstam var Sveriges första stå upp komiker då han i slutet av 80-talet turnerade med sin enmansshow "Föredraget". Det är inte många som sedan dess nått upp till hans standard!  
Om Magnus på TV-planeten.
Under inspelningen av programmet i juli 2007 nåddes deltagarna av budskapet om att Peter Stromares mentor Ingemar Bergman avlidit. Om de starka reaktionerna på nyheten kan man läsa här.

Influensavirus trivs bäst på vintern

 2007-12-28  Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Influensan drabbar oss alltid någon gång i perioden november till mars. Det finns många föreställningar om varför. Somliga trodde att influensan kom på vintern därför att människor vistas mera inomhus eller för att barnen umgicks nära varandra i skolor och förskolor, där de smittades och sedan förde smittan vidare till sina familjer. Andra pekade på lägre motståndskraft på grund av lägre halter av D-vitamin eller melatonin när dagarna är kortare. Nu visar alldeles ny forskning att vårt beteende inte är någon förklaring utan det är själva viruset som blir annorlunda under vintern. I motsats till förkylningsvirus som sprids genom direkt kontakt, sprids influensavirus genom luften. Det är stabilare och stannar kvar i luften längre när den är kall och torr, vilket den ofta är under influensaperioden november till mars. En kall och torr vinter är därför farligare för människan än en regnig och mild. Den bästa strategin för att undvika influensan är att vaccinera sig.

Originalartikel i N Y Times ”Study Shows Why the Flu Likes Winter”. Översatt i Tempus nr 51 2007 eller läs mer här.
Nyheten finns också nämnd i senaste numret av Forskning & Framsteg, januari 2008.

Stjärnorna på Trolleholms slott

 2007-12-27  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Ett riktigt bra program då Stjärnorna på slottet startade på Annnandag jul. Förra gången jag såg det var för två år sedan, Blogg. Nya stjärnor åter på Trolleholms slott i Skåne, knappt en mil norr om Eslöv. Programmet spelades in under perioden 29 juli-4 augusti 2007.
Dag ett var Britt Eklands (se bild). Britt Eklands artistliv från 1962 till 2000. Av bilderna att döma var hon en ovanligt bedårande ungdom - en verklig pin-up flicka - med ett stort prestationsbehov. Idag har hon just passerat pensionsåldern och tycks ha en god självsäkerhet liksom behovet av att sköta sin kropp med regelbunden träning. Hon är singel efter att ha gått igenom stormiga äktenskap med en manodepressiv Peter Sellers och en otrogen Rod Stewarth. Hon älskar att vara singel och menar att en man har större behov av att ha en kvinna bredvid sig att visa upp som bevis på sin manlighet än vad en kvinna har. Hon vågar att vara sig själv och att bejaka den säregenhet som ofta förnekas idag, menade Peter Stormare. Med var också Jan Malmsjö som sa sig veta ”allt” om Britt Ekland, en mäkta imponerad Magnus Härenstam samt Arja Saijonmaa som såg glad ut och föreföll trivas väl. Kanske för att hon fick visa sin förmåga att träffa lerduvor?
Britt Ekland fick rollen som Mary Goodnight i Bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen 1974. Hur hade hennes liv gestaltat sig om hon inte fått rollen? Hennes insats förefaller inte ha varit den bästa:
”Britt Eklands roll som Mary Goodnight (se bild) finns det inte mycket snällt att säga om - det är definitivt en av de sämsta skådespelarinsatserna i hela Bondserien och sänker nästan filmen.” (Agent007). Även Maud Adams deltog i den filmen. Hon som var med i 2006 års ”Stjärnorna på slottet”. Se affisch med de två svenska Bond-brudarna.
1964 gifte sig Britt Ekland med Peter Sellers och tillsammans fick de dottern Victoria. Efter fyra år sprack äktenskapet. Tillsammans med skivproducenten Lou Adler fick hon 1973 sonen Nicolaj. Därefter hade hon ett uppmärksammat förhållande med Rod Stewart under några år på 1970-talet. 1984 gifte hon sig med rocktrummisen Slim Jim Phantom, som är pappa till hennes yngste son Thomas Jefferson, TJ. Paret skildes 1992. Man förstår att hon tycker att det är skönt att vara singel idag efter alla dessa relationer män.
Nästa program handlar om Magnus Härenstam. Artikel om programserien i Expressen.

Arn, Tempelriddaren

 2007-12-26  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Ett fantasifullt hopkok på Jan Guillous böcker om Arn Magnusson är Arn, Tempelriddaren som hade premiär igår på juldagen i 168 svenska städer. Den första boken om Arn, Vägen till Jerusalem, kom redan 1998. Vi hade köpt fyra biljetter i förväg till biografen Grand i Trelleborg så hela familjen kunde se den. Det var en lång film som varade nästan två och en halv timme och är den dyraste produktionen i svensk filmhistoria. Regi av Peter Flinth och huvudrollen har den ganska okända skådespelaren Joakim Nätterqvist. Han har häst och ridning i generna. Nu visade han sig också vara en fullgod skådespelare. Den kvinnliga huvudrollen, Arns kärlek Cecilia spelas av Sofia Helin, lika duktig som någonsin i Masjävlar.
Filmens genomgående tema är hur den manliga styrkan, hedern och ädelmodet blandat med trohet och gudsfruktan triumferade i Västra Götaland såväl som i Jerusalem och Det Heliga Landet, där Arn får titeln Al Ghouti, på 1100-talet. En mans hedersord kan man lita på även om det lämnas till en dödsfiende som Salah ad-Din, muslimernas högste ledare under tredje korståget.
Det blev ingen bortkastad kväll för mig och mina tre kvinnor var mer eller mindre förtjusta.
Vi ser fram emot del 2 som ska handla om hur Arn återvänder hem för att kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.
Bilder med Joakim Nätterqvist och Sofia Helin och med Stellan Skarsgård, Michael Nyqvist, Joakim Nätterqvist och Morgan Alling, samt Arn, tempelriddaren i Det Heliga Landet.
Filmens officiella hemsida och information på IMDB.
Vi har inte varit mycket på bio detta år, senast var faktisk den 3 januari då vi såg Göta Kanal 2 – Kanalkampen.
Blogg om Guillous bok Madame Terror, som jag läste i fjol.

Dan före dan

 2007-12-23  Äspö, Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan
I morse tog vi in julgranen och klädde den (bild). För ovanlighetens skull har jag själv huggit den. På vägen mellan Smygehus och Äspö såldes det nämligen granar på rot. Vi gick länge i den planterade granskogen tills vi hittade vår gran. Det är en Blågran, som väl kallas så därför att den är så vackert grön!
Sedan tittade jag på TV2s ”… slutet på historien” med min senaste favoritförfattare Åsa Larsson, Kirunas deckardrottning.
Vädret är sedan flera veckor mycket ovanligt; det är högtryck, nästan vindstilla och ”torreväder”. Det var därför skönt att ta en långpromenad ner förbi Äspö kyrka (bild) och Äspögården (bild) och sedan tillbaka via Källstorpsvägen (bild) och markvägen över ängarna. Tre av våra hästar stod och samspråkade i sina hagar. På kvällen kom min dotter Desiré med familj för att barnbarnen Joel och Johanna skulle få sina julklappar.

     
   Äspö kyrka    Äspögården    Vägen från Äspö till Källstorp
     
   Blågranen smyckad    Hedenborg, ett gammalt fint hus i Äspö kyrkby    Johanna och Desiré

Om Eva Ströms vånda under tystnadsplikten

 2007-12-22  Böcker, deckare
För två år sedan
Med ”Den fjärde punkten” (2002) har Willy Josefsson skrivit något så ovanligt som en prästdeckare. Det var längesedan. På rak arm minns jag bara Helena Poloni som skrev om prostinnan Astrid Brunelius och använde främmande ord som "subvalid" och "tidegärden". Och prästen i Kulladals församling i Malmö, Carl Greek som skrev underfundiga böcker om Jonas Carlesson, prosten i Losta under pseudonymen Anders Hellén. Detta hände på det glada 50-talet, då jag växte upp, upptäckte bibliotekens rikedomar och började läsa. Tidigare bloggar om Willy Josefssons böcker, 25 juni och 15 oktober 2007.

”Den fjärde punkten” handlar om prästen i Barkåkra, Eva Ström. Hon har varit med på ett hörn i några av Willy Josefssons tidigare böcker. Första gången i "Minnet av en mördare", 1999 och sedan i förra boken "Dödarens märke", året efter.
En av Eva Ströms pojkar i kyrkokören hittas mördad, till synes efter att ha blivit sexuellt utnyttjad. En flicka i kören reagerar känslolöst när de tillsammans pratar om vad som hänt. Eva Ström får för sig att flickan också utnyttjas. Hon besöker flickans mor och styvfar och möts bara av visat ointresse och förakt. Den mördade pojkens pappa vill inte heller ha någon hjälp från en kyrkans företrädare. De verkar likgiltiga för vad som hänt deras barn.

En främmande man söker upp prästen för att bikta sig. Hon uppfattar det som att han vill erkänna mordet på pojken. Det blir ett stort dilemma för henne eftersom hennes tystnadsplikt som präst kan leda till att hon får reda på vem mördaren är utan att kunna meddela polisen detta. Hon kanske t o m själv kan bli misstänkt utan att kunna använda sig av sin information. Detta är ett centralt tema i boken.
Jag blir upprörd över att kyrkan tvingar sina anställda att bära avskyvärd information utan möjlighet att diskutera den med andra på grund av tystnadsplikten. Gäller inte arbetsmiljölagen också präster?
Om tystnadsplikten som ”är identitetsmässigt grundläggande både för prästen och kyrkan” kan man bland annat läsa här.

Jag menar att det finns ett bättre sätt för den samvetsömme brottslingen att få lindring nämligen att erkänna sitt brott inför en domstol och sona sin missgärning genom att ta sitt straff! Han ska inte få hjälp genom att lägga sitt brott på en oskyldig präst! Hur kan samhället acceptera detta?

Meningen med livet och evigt liv

 2007-12-21  Dagbok, Funderingar
 För ett år sedan  För två år sedan 
I programmet ”Carin” på TV2 i går kväll säger kognitionsforskaren och den internationellt erkända filosofen Peter Gärdenfors att människorna söker efter en mening med livet. Det är ett sätt på vilket de skiljer sig från djuren. Och detta är säkert ett faktum och de många religionerna är ett exempel på detta. Men även Gärdenfors vet att det inte finns någon mening att leta efter. Det är ett falskt sökande. Det är slumpen som styr i Universum. Universum är inte avsiktstyrd. Det finns ingen som har en ”plan” varken med Universums, planeten jordens eller ditt eget liv. Varje människa får lösa sitt behov av mening genom att själv skapa den. Jag tror att det bästa sättet är att skaffa barn. Det engagerar nästan fullt ut både föräldrarna, mor- och farföräldrarna och andra släktingar. Det får konsekvenser som varar hela livet. En inte dålig bifeffekt är också att barnalstring ger ”ett evigt liv”. Mina gener fortsätter sitt liv också efter min död, vissa av dem kanske för evigt.
Så de människor som väljer att inte skaffa barn, eller kanske skaffa dem så sent i livet att det rent biologiskt har blivit omöjligt, ska veta att de väljer bort en av de främsta meningsskapande möjligheterna. Det är värt att reflektera noga över inte bara inför julen.
Peter Gärdenfors skrev ifjol boken ”Den meningssökande människan”.

Brittisk humor på topp

 2007-12-20  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Keeping up Appearances, (på svenska ungefär: "Håll skenet upp") en BBC TV-serie 1990-95, kan man nu beskåda i repris på TV4 plus. Det är en av mina absoluta favoriter och har varit så i många år. Det är brittisk humor när den är som bäst! En julspecial (Christmas Special 1992) QE II, som TV4 plus visade sent på tisdagskvällen, mellan 23 och 24, var själva höjdpunkten. Kanske också för att Hyacinths hela inbillade värld för ett ögonblick rasade när hon såg Daisy och Onslow intaga sin middag vid kaptenens bord på kryssningsfartyget QE II (Queen Elisabeth II). Onslow, som vunnit en en lyxkryssning på en tävling, låter sig emellertid inte imponeras av att han och Daisy "tvingas äta med personalen"!
Hyacinth Bucket, som hela tiden envisas med att namnet ska uttalas på franska, "bouquet", spelas av Patricia Routledge. Richard, hennes toffelhjälte till man spelas av Clive Swift. En mer karismatisk man och Rickards motsats är Onslow (Geoffrey Hughes). Hans kärlekskranka hustru och tillika Hyacinths syster Daisy spelas av Judy Cornwell.
Hyacinths enda intresse är att försöka stiga på samhällsstegen och inbilla sig själv och andra att hon är förmer. En local celebrity med sina "candlelight suppers".
Andra återkommande uttryck och situationer är när Hyacinth svarar i telefonen "the Bucket residence, the lady of the house speaking!", Onslows "Oh Nice" och Elisabeth som ständigt spiller kaffe av rädsla för sin dominanta syster Hyacinth.
Hemsida på BBC och en omfattande fansite, Kua-Central.

Den nittonde födelsedagen

 2007-12-19  Familj
 För ett år sedan  För två år sedan 
Den nittonde idag och min yngsta dotter Nilla fyller nitton år. På bilden syns hon i sin rätta miljön bakom favoriten och vinnarhästen Muskot. Av sin mamma fick hon ett teleobjektiv till sin digitala systemkamera. Hon är mycket intresserad av att fotografera och anlitas redan på hobbybasis främst inom travbranschen. Hästbilder hon tagit finns bland annat på sajten StallGränsbo.com. Av mig fick hon en ännu finare present nämligen ett presentkort på 5000 kronor till en ny cykel på Fribergs Motor & Cykel. Eftersom hon inte hade någon fungerande cykel och jag redan har minst tre, donerade jag min cykelvinst från Trelletrampet till henne – fast det hade varit kul med en ny Crescent! Nu lovar hon att cykla halvmilen till Smygestranden till sommaren. Kanske på en ny Crescent City Dana (bild)?
Själv tog jag en lång promenad till Perssons i Klagstorp och lunchutfodrade sedan fem hungriga hästar. Det finns inte mycket att mätta magen med i hagarna i december. Förra födelsedagen.

Bättre att titta än att spela

 2007-12-18  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
En fjärdedel av de som spelar poker på Internet får problem med spelandet. Det handlar om att man spelar för alltmer pengar och lägger ner alltmer tid på spelandet. Man lurar anhöriga och vänner för att få pengar till spel och missköter sig i allmänhet. Detta visar både Folkhälsoinstitutets statistik och en ny undersökning som gjorts från Stockholms universitet. Ett skäl till att just pokerspelet har större risker är att det har egenskaper som gör att det är lättare att fastna. Det är underhållande, slumpen är alltid med och där finns en skicklighetsfaktor, man blir skickligare eller åtminstone tror man det allteftersom man spelar. Man vinner mer och mer kanske men oftast så rasar ekonomin ihop.

Jag tittar själv ofta på nätpoker på TV, när andra spelar, det är underhållande och kan vara mycket spännande, det ger adrenalinkickar till och med åt tittarna - särskilt Texas hold'em som är det populäraste spelet och särskilt programmet Celebrity poker Showdown med den karismatiske Dave Foley och hans skicklige bisittare Phil Gordon (bilder).
Själv spelar jag inte alls. Lämnar jag in en tipskupong någon gång så glömmer jag att kontrollera den. Jag tror nämligen aldrig att jag vinner. Antagligen blev jag immun mot spel under de många terminer jag tillbringade på statistiska institutionen i den gamla trevliga byggnaden på norr i Lund på 70-talet.

Information från Statens folkhälsoinstitut
Rapporten från Stockholms universitet

Slut med den billiga maten

 2007-12-16  Nyheter & Politik, internationellt
 För ett år sedan  För två år sedan
Sedan flera decennier har maten bara blivit billigare och billigare. Nu är det dags att börja vänja sig vid motsatsen. Nu stiger matpriserna och de förväntas stiga ytterligare under många decennier framåt. Det finns två orsaker till detta. Det främsta är att rädslan för en klimatkris har kraftigt ökat efterfrågan på etanol som alternativt drivmedel för bilar. Majs går därför, främst i USA, till bränsleproduktion i stället för att ätas. Enligt Världsbanken går det åt lika mycket spannmål för att fylla tanken på en SUV som för att föda en människa ett helt år! Den andra orsaken är att världens medelklass ökar, särskilt märks detta i Indien och Kina. Fler människor har råd att äta kött och att producera kött kostar mycket spannmål. Det går åt tre kilo spannmål för att producera ett kilo griskött och åtta kilo för ett kilo nötkött. I början av september steg världspriset på vete till över 400 dollar per ton, all time high. I maj låg priset på 200 dollar. Tidigare i år översteg priset på majs 175 dollar per ton vilket också var världsrekord.
Att alla får betala mer för sina matinköp blir tydligen den första stora märkbara nackdelen av att jaga koldioxidutsläpp för att hindra klimatförändringen!
Särskilt drabbas fattiga i uländerna av högre maträkningar och FNs utdelning av mat i katastrofområden blir dyrare. Den har redan minskat till den lägsta nivån sedan 1973. Högre matpriser höjer också inflationen mer i fattiga länder än i de rika. I många utvecklingsländer är inflationen nu den högsta på 10 år vilket leder till räntehöjningar.
De som främst tjänar på utvecklingen är bönder i de rika länderna.
Originalartikel i the Economist eller här.

Korruptionen förvärrar hungern i Zimbabwe

 2007-12-15  Nyheter & Politik, internationellt
 För ett år sedan  
En tredjedel av människorna i Zimbabwe är beroende av utlandets hjälp och värst drabbade är de fattiga på landsbygden.
Samtidigt som president Robert Mugabe berättar om planer på ”Alla skördars moder” denna säsong vacklar många av hans undersåtar på randen till svält. Zimbabwe var för inte så länge sedan södra Afrikas kornbod som exporterade spannmål till grannländerna. Men 2000 började president Mugabes regering beslagta tusentals kommersiella farmer framför allt de som ägdes av vita. Mugabes behövde tillgångarna för att skänka dem till sina medarbetare och anhängare och till krigets veteraner för att försäkra sig om att de förblev lojala mot Mugabe. De nya ägarna drev snart farmerna i konkurs. Skördarna minskade katastrofalt, majsproduktionen sjönk med 74 % från 1999 till 2004 samtidigt som den ökade i grannlandet Zambia. En tredjedel av Zimbabwes invånare skulle i dag inte överleva utan hjälp utifrån. Men även den maten kommer inte alltid fram till de munnar den avser att mätta. Mycket används för att säkra röster på Mugabe vid nästa års presidentval och mycket behålls av distributörerna som säljer maten till hutlösa priser.
Originalartikel i Los Angeles Times eller här. Artikeln är översatt i Tempus nr 50 2007.
Tidigare bloggar om Zimbabwe: 070727 och 051016.

Svart stig, en mästerlig bok

 2007-12-14  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan
I slutordet skriver Åsa Larsson att ”halva serien är skriven”. För mig är emellertid ”Svart stig” tredje boken i en trilogi om Rebecka Martinsson som börjar som jurist på advokatfirman Meijer & Ditzinger. Måns Wenngren är hennes chef. Rebecka är besatt av kärleken som av en demon. Viljan mjuknar som smör. Man rår inte över sig själv. Det är Måns som är demonen. Kanske är det så att bara den kan älska som inte tror sig värd att älskas. Hon är ju inte snygg och hon är socialt handikappad så varför skulle han vilja ha henne.
Efter utflykter till sin barndoms Kiruna där hon bli inblandad i många förskräckliga mord och onda gärningar och hamnar på sluten avdelning på psyket tar hon till sist mod till sig och efter drygt ettusen boksidor, hämtar hem honom från ett hotell vid Riksgränsen där hennes före detta arbetskamrater tagit in. Det får bära eller brista. ”Jag har kommit för att hämta hem dig till mig”, säger hon. I bilen börjar han skratta när han tänker på hur galen hon är. Snart skrattar båda så tårarna rinner. Happy End!

Det finns i ”Svart stig” så många fängslande livsöden som starkt berör läsaren. Rebecka, Mauri och Ester har gemensamt att de tidigt förlorat sina föräldrar på grund av att dessa dött, förfallit i missbruk eller blivit sinnessjuka. Är det egentligen samma person som beskrivs som tre individer? Bokens dramatiska avslutning (på egen risk).
Boken är också en ”klassresa” för halvsyskonen Mauri och Ester Kallis och för syskonen Inna och Diddi Wattrang. Men uppkomlingar gör sig inte besvär. Inna och Diddi mördas sedan de tagit avstånd från Mauri Kallas affärsmoral. Ester blir aldrig den hyllade konstnär som kritikerna spekulerat i. Mauri, en Kirunabo som började med två tomma händer blir en mycket rik affärsman och får sin bild på framsidan av Business Week men slutar sina dagar som ett jagat villebråd rädd för sin egen skugga sedan han stött en misslyckad statskupp i ett afrikanskt land för att rädda sina investeringar där.
I boken finns också den samiska mystiken. Boktiteln "Svart stig" anspelar på den den löparslinga som Ester Kallis sprang dag som natt. Hon memorerade varje sten och ojämnhet. Hon ägnade sig också åt styrketräning, allt som en förberedelse för att kunna rädda livet på sin halvbror Mauri. Ester var synsk, hon "kunde minnas både bakåt och framåt"!
Boken är mycket bra. När jag i min förra blogg skrev ”Åsa Larssons trilogi är värd att läsas och berömmas minst lika mycket som Stieg Larssons om Lisbeth Salander” så tänkte jag att detta kanske var överord. Efter att ha läst de över fyra hundra sidorna av ”Svart stig” är jag helt övertygad om att Åsa Larsson tre böcker är mer läsvärda än Stieg Larsson. Tidigare blogg om Åsa Larssons "Solstorm".

Intervju i SvD, Recension i SvD, Intervju i Metro, Recension i Aftonbladet.
Recension i Jusektidningen.

Luciamorgon

 2007-12-13  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Började dagen innan halv sju med att koka kaffe och värma glögg. Framför TV intog sedan familjen lussekatter, pepparkakor och glögg med russin och mandel. Detta har jag inte gjort sedan barnen var små för flera decennier sedan. Idén fick jag när jag såg julkalendern i förrgår.
TV2 sände tre kvart från storstugan på Zorngården i Mora. Den första moderna lucian på Skansen var ju en flicka från Mora. Det var en verkligt fin föreställning med sång av bland annat barn- och ungdomskörer från Mora och Orsa. Årets tv-lucia heter Linnea Henriksson (bild).
Sedan luciasången tonat ut slog jag över på TV1 och såg avsnitt tretton av ”En riktig jul”. Den julfixerade Pascal Petersén (spelad av Johan Ulveson) jagar tomtenissan Elfrid. Han vill bli berömd genom att ta reda på Tomtens hemligheter.
Lagom till Lucia slutade äntligen de djupa lågtryck som legat över Söderslätt med sitt regnande och idoga blåsande. Sedan några dagar har vi ett starkt högtryck. Det är nästan vindstilla, inget regn och några plusgrader. Hagarna börjar torka upp. I den värsta ”sjön” hjälper en länspump till.
Men ärligt talat, vi lever ju i den digitala tiden. Varför gå upp så tidigt? Luciafirandet kan man ju se vilken tid som helst på SvT Play på datorskärmen i helbild. Där kan man också titta på alla avsnitten av ”Centralskolan” med min favorit Filippa Bark (bild).

Nya redskap i kampen mot klimatförändringen

 2007-12-12  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan
Medan delegater från många av världens länder satt och diskuterade ett nytt miljöavtal i Bali intervjuade The Guardian fjorton ledande tänkare om vad de tror är det viktigaste nu i kampen mot den globala uppvärmningen. En av dem var Rajendra K Pachauri (bild), som är ordförande i FNs panel om klimatförändring, som fick Nobels fredspris i år. Han säger att de största chanserna ligger i att varje enskild människa måste ha målet att personligen orsaka så lite utsläpp som möjligt. Alla ska använda miljövänliga bränslen och alla kan promenera till platser som är nåbara till fots.
Nu ska jag promenera till Perssons livs (bild) i Klagstorp och köpa frukostbullar. Mitt främsta motiv för att gå till fots i stället för att ta bilen eller mopeden är att få en sträcka att föra in i träningsdagboken. Kanske är en träningsdagbok åt alla, kombinerat med en stegräknare, ett seriöst förslag till en förbättring av det framtida klimatet. Den som använder dessa redskap kör inte heller omkring i staden för att hitta den närmaste parkeringsplatsen. Han parkerar tvärtom gärna en bit ifrån målet för att få några hundra meter extra till den dagliga dosen motion.
Originalartikeln i The Guardian eller läs här.

En riktig jul

 2007-12-11  Film & TV & Media
    
Jag såg i kväll det elfte avsnittet av SvT:s julkalender. Den heter ”En riktig jul”. Den var verkligen bra. Utmärkta rollprestationer av Olivia Nystedt som flickan Mila (bild) och Suzanne Ernrup som Elfrid Nilsson (bild), Nordpolens i särklass lataste tomtenissa. Johan Ulvesson var bra som rollfiguren Pascal, vem nu det ska föreställa. Helst tittade jag dock på Milas mamma Katerina, spelad av Vanna Rosenberg (bild). Henne träffade jag, min fru och dotter Lina på den östtyska badorten Binz i mitten på 80-talet när hon var där tillsammans med sin mor Annika Isaksson. Som då var skild från Göran Rosenberg, känd svensk kulturpersonlighet.
Jag tror faktiskt att jag ska se även nästa avsnitt. De vackra juldekorationerna och ljusen gav mig årets första julkänslor.
Recension i Sydsvenskan. Tidigare julkalender: 2006.

Den översvämmade hjärnan

 2007-12-10  Böcker, F & V
För ett år sedan  För två år sedan
När du samtidigt försöker följa med i CNN:s nyhetspresentation och läsa textremsan med aktiekurser i nedre delen av skärmen är din subjektiva känsla att du ligger på gränsen till vad du klarar av att ta emot och bearbeta. Hjärnan känns översvämmad. Analyserar man situationen genom att använda begreppet arbetsminne kan man konstatera att känslan motsvaras av något mätbart: simultansituationen är extremt arbetsminneskrävande. Vissa bestämda delar av pann- och hjässloben i din hjärna sätter gränsen för hur mycket du kan ta emot. Men känslan av att vara okoncentrerad kan också bero på fel relation mellan kraven och vår kapacitet. Och kapaciteten kan ökas genom träning. Genom att träna arbetsminnet får vi det att fungera bättre. Om vi låter oss utsättas för lagom mycket information blir vi smartare. Varför inte besöka ”mentala gym”? Bäst tycks vara att spela schack ty där tvingas vi att tänka ut flera drag framåt. Bra är också att läsa, helst lagom komplicerade texter. Titta på TV är inte lika nyttigt om du vill förbättra ditt arbetsminne och därmed också minska risken för tidig demens, även om bokförfattaren menar att flera TV-program har blivit mer komplicerade att följa och därmed ”nyttigare”. De slutsatser som professor Torkel Klingberg i sin bok ”Den översvämmande hjärnan” (2007) drar av den hjärnforskning han bedriver på Karolinska Institutet ligger mycket nära den amerikanske psykologen Mihály Csikszentmihalyi som för snart tjugo år sedan i sin bok Flow: The Psychology of Optimal Experience beskrev hur man genom att ägna sig åt uppgifter vars krav upplevs som att vara i balans med, eller i närheten av din maximal förmåga ökar din kompetens samtidigt som du upplever en känsla av ”Flow”, tillfredsställelse och glädje. Kanske är det meningen med livet att öka sitt arbetsminne. Åtminstone känns det så medan man håller på.
Läs båda böckerna men helst ”Flow”. Det är psykologins bibel. Klingberg refererar till en senare bok: Finna flow – den vardagliga entusiasmens psykologi. Den kom på svenska förra året.
Blogg om den översvämmade hjärnan. Recension i SvD. Fokus: Intelligensen har sina gränser.
Wikipedia om Flow. Presentation av Mihály Csikszentmihalyi .

Födelsedagsfirande på Åkersberg

 2007-12-09  Familjen
   För två år sedan
I dag var jag med min fru och mina två yngsta barn Lina och Nilla på stiftsgården Åkersberg i Höör för att tillsammans med ett 50-tal andra gäster fira min syster Birgits och hennes make Lennarts 70-åriga födelsedag. Birgit fyller den 12 december och Lennart har fyllt tidigare under året. Till lunch bjöds vi på Basilikamarinerad fläskfilé, rödvinssky och duchessebakelse. Därtill en läcker sallad och efteråt en delikat efterrätt som särskilt Nilla föll i hänryckning för. Sedan gjorde vi en paus, bland annat för att besöka det vackra Frihetens kapell. Sedan blev det kaffe och gräddtårta.

     
 Dagens jubilarer, Birgit & Lennart Persson  Nilla tänder ljus i Frihetens kapell  Jag själv, min systerson Tomas, min kusin Tomas, syskonbarnbarnet XXX och min dotter Lina
     
 Birgit inspekterar presentbordet  Lennart är som sig bör först på gräddtårten  Tomas tycks begrunda sitt öde
     
Lina som studerar på Malmö Högskola  Nilla, travkusken med högre intressen?  Sajtinnehavaren och bloggaren ser nöjd ut
     
Tre personer + Helenas svärmor  "Ungdomsbordet", 43 minus  Lennart underhåller sina gäster

Träning till Vinterstudion   

 2007-12-08  Motion, Sport
 För ett år sedan   För två år sedan
TV2 nya sportsatsning “Vinterstudion” som ska ge 130 timmars skidsport under vinterhelgerna startade idag. Programledaren André Pops hade hjälp av Magdalena Forsberg – Sverige bästa skidskytt genom tiderna.
Jag passade naturligtvis på att träna medan jag följde herrarnas 15 km längdåkning klassisk stil i Davos och därefter skidskytte, jaktstart 12,5 km i Hochfilzen i Österrike. Jag trampade på min nyinköpta Crosstrainer – den tränar verkligen både ben och armar - och i pauserna lyfte jag skivstång och hantlar. Det var skönt att vara inomhus. Ute var det blåsigt och ruskigt även om solen tittade fram emellanåt. Resultat från längdåkningen där Johan Olsson gjorde ett riktigt bra lopp, Mattias Fredriksson visade att han är på väg mot sin formtopp medan Södergren var en mindre besvikelse, kan man läsa på Fis-ski´s hemsida. Tysken Axel Teichmann (bild) gjorde en enorm avslutning och segrade klart. Norrmannen Ole Einar Björndalen (bild) var åter stark som en björn och vann skidskyttet trots tre missar i sista skjutningen. Carl-Johan Bergman, femma, och Björn Ferry på nionde plats gladde en svensk. Resultaten från Hochfilzen finns här.
Om några veckor är det VM i Östersund.

Camorran, här som där

 2007-12-06  Böcker
 För ett år sedan  
Camorran i Neapel är Italiens äldsta maffia. Camorran mördar fler människor än den sicilianska maffian och krigen mellan dess olika klaner är intensivare och mer militärt explosiva än maffiastriderna på Sicilien. Camorran är en del av den offentliga kulturen i Neapel - den vill synas och höras.
I Neapel finns 66 camorra klaner, 6500 personer är medlemmar i dessa och 50000 står dem nära. I hela Kampanien är 160 000 affärsinnehavare utsatta för utpressning och 150 000 tyngs av olaglig ockerverksamhet. Kampanien är det landskap där Neapel är huvudstad.
De olika klanerna strider inbördes om att behärska den inkomstbringande droghandeln och beskyddarverksamheten. I Neapel handlar det också om renhållningen och sophanteringen där vinsterna kommer från att dumpa farliga avfall.
När jag läser Tomas Lappalainens bok ”Camorra – en bok om maffian i Neapel” (Fischer & Co 2007) är det förvånande och obehagligt mycket som känns igen från Sverige. Den svenska maffian som tar sig uttryck i Hell Angels och Bandidos och andra ligor och i de så kallade kriminella ungdomsgängen som främst härjar i Malmö och Göteborgs förorter. Myndigheterna talar om videoövervakning av gatorna för att komma tillrätta med de många morden. Man vill beslagta de många vesporna som ofta är gärningsmännens fortskaffningsmedel, men dels finns det inte förvaringsutrymme och dels vänder sig opinionen och väljarna mot en sådan åtgärd. De regionala politiska ledarna förringar problemen vill inte att deras region eller kommun ska pekas ut.
De som försöker lämna maffian skjuts obönhörligen ner, på öppen gata eller på restauranger utan hänsyn till om andra skadas. I Neapel angriper ungdomarna angriper renhållningsarbetare och skadar dem. Maffian vill komma över renhållningen. Där finns vinster att göra när det gäller att ta hand om farligt avfall.
I Rosengård kastar ungdomarna sten på brandsoldaterna. Är det en protest från underlägsna mot myndigheterna? Eller är det ett sätt att hindra verksamheten och på sikt kunna ta över den?
Bara i Neapel finns det många hundratals människor som ingriper till de kriminellas försvar och mot den ordningsmakt som försöker utföra sin plikt.
”Vi borde göra de kriminella skräckslagna och få de hederliga att känna sig trygga” säger chefåklagare Franco Roberti. Det är ett måtto som man skulle önska att något svenskt politiskt parti, gärna flera, gjorde till sitt. Men de kriminella har ett stöd i alla de medborgare som blir oroliga och får ångest när det talas om hårda straff och som därför ständigt hävdar och gömmer sig bakom att det ”inte finns vetenskapliga bevis” för att straff avskräcker.(Liksom att det finns vetenskapliga bevis för att det är dåligt med betyg i skolan. Samma ångestfyllda personer.)

Recensioner i Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Norrköpings tidningar.

Bloggaren Ahmadinejad

 2007-12-05  Nyheter & Politik, internationellt
 För ett år sedan  För två år sedan
När Irans president Mahmoud Ahmadinejad, ville skapa ett forum för att trumpeta ut sitt populistiska budskap utan att störas av mediernas eller oppositionens protester lanserade han en egen blogg. Se en artikel i the Guardian, översatt i Tempus nr 48. Adressen till ”Mahmoud Ahmadinejads officiella blogg” finns här. Där finns plats för inlägg på persiska, arabiska, franska och engelska.
Han tycks ha bortsett från att mycket av kommunikationen i cyberrymden handlar om förtal och sarkasmer. Visst är många av kommentarerna devota hyllningar till presidenten – och misstänker jag liksom många kritiska kommentarer, att dessa är skenheliga och falska - men där finns också inslag av svidande kritik från kända och okända motståndare. På den franska utgåvan kan man som första bloggkommentar läsa: ”Bush va vous régler votre compte ainsi quaux autres terroristes - ungefär att Bush kommer att göra upp räkningen med er på samma sättt som med andra terrorister. En annan säger ”I think you are an evil leader. Freedom and tolerance are necessities in this day and age, and the fact that your country kills intellectuals, journalists, minorities, etc. is horrible and deeply disturbing.
Men den pladdrande politiska novisen Mahmoud anser sig väl stå över sådan kritik. Han har ju Allah och Mohammed på sin sida och alldeles särskilt Mahdi, den "tolfte imanen", som är shiiternas frälsare och som är på väg att återuppstå för att (tillsammans med Ahmadinejad?) "leda de förtryckta i en revolution".

Cykelvinster avhämtade

 2007-12-04  Motion
 För ett år sedan   
Vi var tre personer, Rosa Andersson, Agne Lindskog och jag Bertil Tomelius (se bild) som mottogs på Kommunal Teknik i Rådhuset i Trelleborg av projektledare Greger Persson. Det var vi som vunnit de tre presentkorten i Trelletrampet. 80 personer hade lämnat in rapport över att de cyklat minst de 750 km som krävdes för att få deltaga i utlottningen. Själv hade jag cyklat 1057 km vilket jag trott vara ett toppresultat, men i själva verket bara snäppet över genomsnittet som var 1030 km. De två andra vinnarna hade cyklat nästan det dubbla. Totalt hade deltagarna alltså cyklat 82400 km under sju månader vilket motsvarar över två gånger jorden runt! Det är ingen dålig prestation. Greger hade räknat ut att vi sparat 14000 ton koldioxid jämfört med om vi i stället kört bil samma sträcka. En bra miljöinsats för Trelleborgs kommun och ett extra nyttigt inslag i stadens 750-års firande.
Priset var inte dåligt. Jag fick ett presentkort på 5000 kronor i Fribergs Motor & Cykel på Algatan 69. Vidare en fin cykelhjälm som jag nu ska börja använda på allvar, ett diplom, en jubileumsmugg och ett extra grattis från kommunalrådet.
Vi blev intervjuade och fotograferade av Trelleborgs Allehandas Jenny Isaksson. Det blev en trevlig artikel med bild.
Tidigare bloggar om Trelletrampet: 21 mars, 4 oktober och 30 november.

Vinterstaden

 2007-12-03  Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan 
Vinterstaden är Arnaldur Indríðasons femte och senaste bok översatt till svenska. Den kom i år och på isländska kom Vetrarborgin 2005. Det är hans senaste bok om kommissarie Erlendur Sverinson, hans familj Eva Lind och Sindrei Snæer och hans två arbetskamrater Sigurður Óli och Elínborg. I denna bok finns mycket mer än tidigare om Erlendur och hans hemska skuldbelagda barndomsminnen om hur hans yngre bror Bergur försvann i en snöstorm och frös ihjäl på fjället. Erlendur själv hittades halvt ihjälfrusen, men brodern hittades aldrig. Även i den aktuella boken äger försvinnanden rum. Erlendur tror att försvinnanden är ett isländskt specifikt brott. Likgiltigheten är stor och det kan bero på en hundraårig gammal inställning. De helvetiskt hårda vintrarna på fjället där folk gick vilse, frös ihjäl och försvann som uppslukade av jorden. Boken kretsar kring en återfallsförbrytare, en pedofil som går under jorden, en försvunnen kvinna samt en thailändsk kvinna som kommit till Island för att gifta sig och vars pojke Elías dödas. Boken handlar om motsättningar mellan det isländska och främmande kulturer som tränger sig på.
Jag har läst alla hans fyra tidigare böcker som översatts till svenska, Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten och Mannen i sjön. Jag kan rekommendera alla böckerna av denne mångprisbelönta författare. Läs baksidestexten.
Recensioner i DN, NWT, Kristianstadsbladet.
Bloggar om Indríðason: Enn Kokk, Ett hem utan böcker, Peter Giger.
Bloggar om Vinterstaden.

Kramauktion på Blocket

 2007-12-01  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
Av alla bizarra sätt att samla in pengar är det som nu startats av Aftonbladet det mest tokiga. Det är ett samarbete med Blocket och Röda Korset.
Insamlingen som började i går, den 30 november - Karl XIIs dödsdag, består i en auktion på kramar från tio äldre eller medelålders halvkändisar av vilka flera redan passerat bäst före datum. Budgivningen slutar den 7 december. Buden är bindande!
Det enda som gläder mig är att den som fått högst bud är den enda jag skulle kunna tänka mig att få en kram av, nämligen Lotta Engberg. Anmärkningsvärt är att minst populära är Peter Harryson och Magnus Härenstam. Ingen vill bjuda mer än 1500 kr för dessa två.
Groteskt! Att de verkligen ställer upp. Och att Röda korset bidrar med sitt namn.
ICA är också med på ett hörn. Den som lägger högsta budet får ett presentkort på 1000 kronor.
Reklamidén är emellertid glänsande! Blocket och Röda korset får stor uppmärksamhet och det är läsarna som betalar!
Märkvärdigt är att inga bud har ännu offentliggjorts sedan sent i går kväll. Just nu, medan jag skriver ser jag emellertid att Lotta Engberg passerats av Linda Isacsson, programledare för ”Bonde söker fru” som fått ett bud på 5000 kr.
En särskild webbplats har skapats rodakorset.blocket.se.
Röda Korsets kramkampanj.