Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2008

 2008-12-31  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Min politiska aktivitet i Trelleborg har ökat markant under 2008. Jag blev i januari ordförande för Moderata Seniorer och fick därmed också en ordinarie plats i Moderata föreningsstyrelsen. Sedan i höstas har jag också en plats i det skånska Seniorrådet. Jag har varit mycket aktiv i vår medlemstidning Blå Trelleborg och på vår hemsida Trelleborgsmoderat.se. Jag deltog i maj i Moderata Seniorers årsstämma i Göteborg och på Temadagen i Stockholm i oktober.
Bloggandet har fortsatt och den 26 november skrev jag min 1000:ende blogg sedan starten i juni 2005. Jag har gjort några tekniska förbättringar.

Jag har nått mitt "mål" med att läsa 500 "gamla" svenska deckare har mer eller mindre lämnat denna hobby. Detta skedde i september med Björn Hellbergs "Nattvandraren". De 500 böckerna finns redovisade här i läsordning. I stället läser jag nu modernare svenska deckare som Åsa Larsson och Håkan Nesser och jag har börjat i år med Karin Alvtegen och Peter Gissy.

Det har blivit många besök på biografen Grand i Trelleborg, 10 filmer har jag sett, mest tillsammans med familjen. Bäst i år har varit Mamma Mia och Australia.

På hästsidan har Mirella fått sitt första föl, Minton, som redan är stor och stark och snart ska tillbringa några månader på "kollo" Linderödsåsen tillsammans med andra samma ålder. Det behövs för att Muskot "bonuspappan" och Mirella ska kunna börja förbreda sig för den kommande tävlingssäsongen. Vi har nu sex travponnyes i stallet, inklusive, en häst, Piraten, som hyr box hos oss.

Jag var långvarigt sjuk från den 10 mars till den 26.3. Det var en slags influensa som ledde till en svår och irriterande hosta som gjorde att jag bara kunde sova sittande. Det var en besvärlig period men gick över.
Flytten till Gränsbo har inneburit att många fler motionsinsatser än tidigare förvandlats till praktiskt arbete på gården. Jag har helt slutat med att åka bort för att träna på gym. I stället använder jag mig av utrymmen på gården. Jag har ett rum med motionscykel och träningsapparat och på kontoret har jag en nyinköpt "Crosstrainer" som jag kombinerar med hantlar och skivstång. Det har blivit 15 pass på "hemmagymmet" och 44 pass med Crosstrainern + styrketräning. Drygt en gång i veckan och det är kanske där det ska ligga framöver när jag nu närmar mig min 66:e födeösedag i mars.
Badmintonspelandet i Malmö har gått ned, det är för långt att köra till Malömö särskilt i mörker. 14 gånger blev det i år i år, -3 mot i fjol. Cyklandet har jag fortsatt med som tidigare. 61 cykelturer under året gav drygt 110 mil. Jag har promenerat 28 gånger knappt en timme åt gången.
Jag har gjort arbetspass på gården under 136 dagar, alldeles för mycket tycker jag själv. Det handlar om hästarbete, arbete i hagarna, röjning bland buskar och träd och många dagars gräsklippning. Jag har utövat någon form av motion alla dagar utom 76, varav 15 "förlorades" i mars månad då jag var långvarigt sjuk. Läs mera här

Av årets böcker jag läst vill jag särskilt framhålla:
Ismail Kadaré "Grymma april", Carl-Henning Wijkmarks ”Stundande natten", "Klas Östergrens "Orkanpartyt", Leif GW Perssons bok om Palmemordet "Faller fritt som i sen dröm" och Håkan Nessers "Berättelse om herr Roos".

Fest i byn med Tati

 2008-12-30  FTM
 För ett år sedan  För två år sedan
Jag började detta år med att återse Semestersabotören på TV 1. Se blogg.
I dag, på årets näst sista dag får jag tillfälle att se en annan Tatifilm lika legendarisk och rolig. Det handlar om "Fest i byn 1948" (Jour de fête) (även visad som Den glade brevbäraren) i SvT 1.
I den lilla franska byn förbereder man sig för fest. Nationaldagen ska firas med pompa och ståt. Ett kringresande tivoli anländer. En tältbio monteras upp. Och det är här som byns brevbärare François, spelad av Jacques Tati själv, storögt bevittnar en skrytfilm om det amerikanska postverket. Våghalsiga akrobater virvlar förbi och sprider sin post medels flygplan och motorcykel. Snabbt bestämmer han sig. Han ska effektivisera postbärandet.
På sin skraltiga cykel inleds en rad halsbrytande strapatser, lika kaotiska som älskvärda. Bland annat trampar han rätt in i tätklungan på Tour de France. "Rapidité! rapidité!"
Där finns många dråpliga episoder, som resningen av en flaggstång och den gamla krokiga gumman med geten som på sitt kluriga sätt kommenterar allt som sker. Det är en underhållande och avstressande film som man kan se många gånger.

Recension i "Russin.nu".
Presentation av Jacques Tati.

Homosexuella mäns mödrar föder fler barn

 2008-12-29  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan 
Homosexuella män blir sällan fäder och rent statistiskt borde därför deras antal med tiden minska och gå mot noll men så är det inte, deras antal förefaller ligga ganska stabilt på samma nivå.
Detta förklarar forskarna med att mammor till homosexuella män, alltså män som vill ha sex med andra män, föder fler barn än genomsnittet.
Detta visar forskning som professorerna Andrea Camperio Ciani and Giovanni Zanzotto vid universitetet i Padua i Italien, tillsammans med Paolo Cermelli vid universitetet i Turin, genomfört i år.
Om detta läste jag en sammanfattning i novembernumret av Illustrerad Vetenskap. Bättre förstår man emellertid sammanhangen om man går till ett abstract i Science News: "Gay men tied to population growth". ellerom man vill läsa hela artikeln i Plos One.
Kvinnor som föder pojkar som är (blir) homosexuella föder i genomsnitt fler barn än andra mödrar.
Kan det vara så att "naturen" kompenserar för den återvändsgränd som den homosexuelle pojken innebär när det gäller människans fortplantning.
Enligt forskarna finns orsaken i X-kromosomen. Där sitter några gener som ökar kvinnornas lust till män, så att de blir extra intresserade av att ha sex. Den evolutionära baktanken är naturligtvis att generera barn, så att arten förs vidare. Generna påverkar emellertid inte bara kvinnornas lust till män utan även sönernas lust till män. Med andra ord, mödrarna med dessa speciella gener blir kåtare och det blir också deras söner och objekten har samma kön. Huruvida den genetiska förändringen också ärvs av döttrarna förtäljer inte historien.

Stjärnorna på slottet 2008

 2008-12-28  Film, TV & Media
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan
I går såg jag andra delen (av fem) av årets "Stjärnorna på slottet). I år utspelade sig dramat på Häckeberga slott utanför Genarp i Skåne. Detta avsnitt var Janne "Loffe" Carlssons och det blev verkligen mycket intressant, spännande och fullt av humor. För detta svarade förutom Janne själv förstås, också i hög grad Jonas Gardell som visade vilken god människokännare han är. Detsamma kan man inte säga om varken Christina Schollin (71-årig affärskvinna) eller Kjerstin Dellert (pigg för sina 83 år) medan jag ingenting har att kommentera om den femte deltagaren som mest var tyst. Det var Staffan Scheja, professor i piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sedan 1997 och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2001.
Jag fick lära mig att namnet "Loffe" fick Janne från sin rollfigur i Jolos långa TV-serie "Någonstans i Sverige". Serien handlar om en grupp värnpliktiga i Sverige under andra världskriget och hade premiär på juldagen 1973. Jag lärde mig också att Kjerstin Dellert är den som lånat sin röst åt de glada och hjälpsamma mössen som syr upp Askungens klänning i den tecknade Disneyfilmen som visas på varje julaftons eftermiddag. Vidare att Janne är en så känslig person att han inte har kommit över den roll han spelade 1976 i Drömmen om Amerika. Han spelade Konrad Petterson Lundqvist Tector, den siste offentligt avrättade i Sverige, tillsammans med Gustav Adolf Eriksson Hjert.

Programmets hemsida på SvT.
Här kan man följa del 1.

Stjärnorna på slottet har sänts två gånger tidigare: julen 2007 med Peter Stormare, Magnus Härenstam, Britt Ekland, Jan Malmsjö och Arja Saijonmaa samt julen 2005 med Maud Adams, Mona Malm, Peter Harrysson, Börje Ahlstedt och Sven-Bertil Taube.

Selma

 2008-12-27  Film, TV & Media
För ett år sedan   För två år sedan 
Är detta SVTs juldrama? Med drama trodde jag menades dramatik men "Selma" kan snarare betecknas som helt händelselös, tråkig och ett sömnpiller. Den saknar både underhållningsvärde och spänning. Inte ens något avslöjande om Selma Lagerlöfs sexualliv som inte alla redan känner till. Om man inte med detta menar antydningar om sex med en prostituerad kvinna hon träffar på restaurangen. Jag har sett första delen som sändes fredagen den 26.12 klockan 21-22 på SVT 1. Visst gillar jag Helena Bergström men hennes Selma blir ett svagt mähä, som ständigt ler vad hon än utsätts för och som vet varken ut eller in.
Selma Lagerlöf är på besök i Taormina på Sicilien 1896 med sin "livskamrat" Sophie Elkan. Hon läser en positiv recension av George Brandes av sin bok Gösta Berlings saga i Politiken. Sophie föreslår en supé för att fira. Dit kommer också målaren Carl Larsson (bild) som vill måla hennes porträtt. Även den danska målaren Marie Kröyer är där.
Sophie Elkan är osäker på om hon är lesbisk eller om hon fortfarande attraheras av män. Mannen hon experimenterar med ger dock inget entydigt svar.
För första gången ser jag Helena Bergström i ett skådespel tillsammans med en kvinna som är vackrare än hon. Det är Alexandra Rapaport som spelar Sophie Elkan.
Ansvaret för manuset är Åsa Lantz som hittat på en egen historia med inspiration av brev mellan Selma och Sophie.
Jag kan inte låta bli att kopiera den lysande kulturkritikern från tidningen Kulturen, Crister Enander, som under rubriken "Selma blev ännu sämre", den 3 januari i Trelleborgs Allenda, kommenterar Sveriges Televisions Dramasatsning.

Läs mer på hemsidan på SvT. Se avsnittet på Webben. Om inspelningen i Dagens Nyheter.
Selma Lagerlöf.nu, Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem och Selma Lagerlöf-sällskapet.

Premiär på Grandbiografen

 2008-12-26  Film, TV & Media
För ett år sedan  För tre år sedan
Det romantiska eposet Australia ger tre timmar spännande underhållning, utmärkta skådespelarprestationer särskilt av Nicole Kidman som Lady Sarah Ashley och Hugh Jackman som Drover men även många andra rollfigurers insatser minns man med glädje. Där finns mycket dramatik men kanske framför allt många scener som väcker starka positiva känslor. Där finns oclså problematiken kring ursprungsbefolkningen aboroginerna och särskilt kring de s k halvbloden alltså barn med en engelsk och en aboroginsk förälder. Det framstår som pojkens största problem. Detta slutar dock med att han väljer att leva sin morfars ursprungsliv. Det är den tredje bästa film jag sett på Grand i Treelleborg, av tjugo totalt, bättre är bara Da Vinci koden och Mamma Mia.
Baz Luhrmann som skrev och regisserade "Moulin Rouge" har återvänt till sitt hemland Australien och jobbar med två av landets främsta filmstjärnor; Nicole Kidman och Hugh Jackman.
Det storslagna australiensiska landskapet utgör bakgrunden till denna historia om brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley som kommer till Australien i slutet av 30-talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch. När hon kommer fram finner hon maken död och att hennes enda tillgång är en boskapsranch lika stor som Belgien. För att rädda sin egendom måste hon tillsammans med en råbarkad boskapsfösare driva boskapen genom det oändliga, karga landskapet. Det blir en svindlande resa och tillsammans upplever de en kärleksaffär, hur andra världskriget drabbar Australien i och med Japanernas bombningar av Darwin och ställs inför val som kommer att förändra deras liv.
Landet down under upphör aldrig att fascinera.
Det är ändå landet Australien, den mytiska naturen och den mystiska kulturen, som är filmens verkliga huvudperson.

Officiell hemsida
Fakta hos IMDB

Recensioner:
Sveriges Radio Kulturnytt: Australien huvudperson i Australia.
Smålandsposten: Julbord à la Baz Luhrman.
Fyra stjärnor i Göteborgsposten.
Annika Gustafsson i Sydsvenskan.
Intervju med regissören i SvD.

Tredje Robert Krüger-deckaren

 2008-12-25  Böcker, deckare
 För två år sedan  För tre år sedan

Peter Gissys tredje bok om läkaren Robert Krüger kom ut för någon månad sidan och heter Diagnos: Gisslan. Det är den klart bästa av hans böcker i den serien hittills.
Boken har en intensiv start. Det är trevligt att känna igen personerna från de tidigare böckerna. Detta är den tredje boken jag läser av hans serie om läkaren Robert Krüger och hans sambo Jonna Hammar. Böckerna blir bättre och snart sällar sig Peter Gissy till de stora nutida deckarförfattarna som Håkan Nesser och Åsa Larsson.
Där finns mycket om hur relationerna utvecklar sig mellan Robert, hans sambo Jonna, deras 5 åriga dotter Hilda och Jonnas mor Siv. Alla är mycket oroliga över att Jonnas far, societetsläkaren Sven Hammar tagits som gisslan i samband med ett bankrån.
Roberts insatser för att få sin svärfar befriad varvas med andra akuta händelser på sjukhuset där Robert arbetar på traumaavdelningen som kirurg. Ett långt och detaljrikt besök hos obducenten får vi också vara med om.
Polisinspektören Mia Baltzarsdotter försöker komma i form igen efter skottskadan. Hon har förlorat ork både psykiskt och fysiskt. Hon får hjälp av Anders. Hur hennes relation med psykologen utvecklas.

Tidigare böcker av Peter Gissy: Diagnos: Strypt (2006) och Diagnos: Mördad (2007) läste jag i höstas.
Recension i DAST nr 5 2008 och intervju i Dalarnas Tidningar.
Peter Gissys hemsida.
Sammandrag av boken finns att läs här: Gissy: Gisslan.

Julafton 2008!

 2008-12-24  Familj
 För två år sedan  För tre år sedan

Julaftonsvädret är som vanligt i södra Skåne, dvs milt, lagom blåsigt och med några få solglimtar. Vid lunchtid är Lina och jag på Valen i Trelleborg. På torget står den gröna renen "Granulf" spanande efter den obefintliga snön. ICA Stormarknad har en egen julgran utanför kassorna.
Fölet Minton står luvprydd i stallet på julaftonkivällen och väntar på den efterlängtade "julgröten" bestående av betfor med morötter, äpplen, knäckebröd m.m. Tomten med egen skäggprydnad förbereder sig på julklappsutdelning på Gränsbo i Äspö. Vår egen gran blir barrfri i år. I sista stund bestämnde vi oss nämligen för att inte dra hem en stor gran från skogen utan att nöja oss med den plastgran som vi hade i förrådet på vinden. Den behöver inte vattnas och den är helt fri från de flera hundra sorters småkryp som följer med en "äkta" gran in för att leva upp i den goda stugvärmen. Och den kräver ingen återvinning. Men lika många julklappar som vanligt fick plats under granen. Mest nöjd var jag för min del med en fin grå, blå randig skjorta med lång ärm, sådana har jag få, ett par nya handskar och ett par träningshandskar. De lämnar övre delen av fingrarna bara och är i ställer förstärkta på andra ställen för en bekväm hantering av skivstång och hantlar. De passar också bra som cykelhandskar. Nilla fick bl a en extern hårddisk där hon kan ha en reservplats för sina tusentals hästbilder och Lina fick en hel del pengar till kläder av vilka hälften försvann direkt på två plagg i Valen i dag.

 

 

Skogarna växer!

 2008-12-23  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan

Mitt bland alla negativa prognoser om vår jords framtida möjligheter kommer en miljörapport med ett betydligt mer optimistiskt budskap. Jordens skogar växer! Mätningar visar att arealen med skog har ökat liksom biomassan. Det finns alltså skog på större områden och de har dessutom växt till sig. T ex i Kina har skogsarealen ökat från 96 miljoner till 143 miljoner hektar på 30 år. Ökningen är också markant i USA, Europa och Ryssland. Det finns tyvärr undantag, främst Afrika och Sydamerika - regnskogen krymper. Om skogen skulle vara jämt fördelad mellan jordens invånare skulle var och en ha 6200 kvadratmeter.
Skogarna förhindrar erosion, genom att dämpa vinden och bromsa regnvattnet. Träden binder koldioxid och skapar grund för en biologisk mångfald.
För den nya mätningen står professor Pekka Kauppi vid Helsingfors universitet som använt en ny metod som bygger både på satellitmätningar och observationer på marken.
Läs mer i Illustrerad vetenskap nr 15, 2008 "Skogarna växer"

Kändisskapets baksidor

 2008-12-22   Böcker
 För ett år seda  För tre år sedan
Kim Kärnfalk har skrivit en bok, eller kanske snarare någon har skrivit en bok åt henne, den är väldigt rapsodisk som om hon berättade olika saker hon minns. Men det spelar absolut ingen roll, den är verkligen värd att läsa. Den är ärlig och nästan för självutlämnande. Den avslöjar också mycket om andra, främst om hennes släktingar men också om andra namngivna kända personer.

Kim Kärnfalk gjorde världens "klassresa". Från en svår barndom med en fattig uppväxt till att på bara några månader bli en av Sveriges mest firade artister. Det kräver sin kvinna. Knappast någon har de personliga resurser som krävs för att klara detta. Scenframträdandena gav enorma kicker. Men när glädjesubstanserna i hjärnan ebbat ut efter några timmar är lätt att de underlägsenhetskänslor man bär med sig dyker upp. Dessa tvingades Kim dölja genom att spela över, visa sig överlägsen de andra i Friends och framhålla sig själv som bäst. Naturligtvis tröttnade dessa på henne - de hade ju själva liknande problem att brottas med - de sa att hon var divig och hade fel attityd, vilket ytterligare stärkte hennes underlägsenhetskänslor.
Hon skriver att "Friends-tiden sitter som ett djupt sår som fortsätter att blöda år efter år".
"Efter Friends sista spelning ville jag bara spy på alla, på alla utom Nina. Jag kände mig mobbad och utfryst. Jag drabbades av panikångestattacker. Jag tror att jag besökte nästan alla psykakuter i hela Sverige under våra turnéer".
Samtidigt var det en makalös upplevelse med "Friends på turné". Det var som en Eriksgata. Alla älskade oss. I december 2002 var allt slut.

Kim Kärnfalk har nu upptäckt att hon fortfarande är arbetarklas och har förstått att i medelklassvärlden är det vanligt och accepterat att låtsas. Mot detta har hon sin arbetarklasstuffhet. Det är mycket bättre.

Boken "Mamma, mormor och jag" är Kim Kärnfalks historia. Men det är också en berättelse om tre generationer kvinnor i Uddevalla. Om en mormor som drev skoaffär men drömde om ett glamourliv långt därifrån, om en barnskötarmamma som försökte räcka till men inte alltid klarade det, om Kim som förverkligade mormors drömmar om ett annat liv. I dag är Kim 34 år, "bonusmamma till tre, matte till två och fru till en" som hon presenterar sig på sin blogg. Läs Kim Kärnfalks blogg.
Kim på My Space.
Många fler bilder på Kim (och Nina) finns här.
En bra artikel i Aftonbladet för ett år sedan.
Kim Kärnfalk berättar om sitt liv i Uddevalla för att hjälpa andra.
Kim Kärnfalk: Var din egen superhjältinna.

Maria K Broman: i Expressen: "Jag hade svår ångest".
Agneta Ullenius i Svenska Dagbladet: Kim har blivit vän med sig själv.

Bilder på Kim Kärnfalk i Friends och idag, och med Rickard Sjöberg och Magdalena Graaf i Postkodmiljonären.

Final i Dansbandskampen!

 2008-12-21  Film, TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Finalen hade allt, där fanns känslor, spänning och dramatik, underbara melodier och mycket professionella orkestrar. Och främst av allt en underbar stämning präglad av vänlighet och generositet och sann humor. Allt var egentligen perfekt förutom att vinnaren inte var bäst musikaliskt. Det fanns minst tre som var bättre, själv ringde jag för Scotts och CC & Lee. Vinnaren Larz-Kristerz från Älvdalen behärskade emellertid tekniken vad gäller "röstningslogistik" bättre än alla andra deltagare och detta av utslag. Inget fel i det, även om vi som ville ringa på Scotts i den avslutande "Duellen" fick mycket kortare tid att göra det än de som ville stödjua Larz-Kristerz. Själv tror jag dock inte att detta avgjorde. Dessutom var faktiskt L-K, läs sångaren Peter, riktigt bra i den omgång som handlade om att sjunga helt nyskrivna låtar. Deras "Carina" kommer att bli ett örhänge på Svensktoppen 2009, sanna mina ord - och Magnus Carlsson som höll med. Riktigt bra var här också Jannez med "I djupet av mitt hjärta".
I den inledande omgången försvann två av finalisterna, Bengt Hennings som valt att sjunga “I was made for lovin you” och Shake som valt att sjunga “Mercy”. Jag hade tippat Bengt Hennings och Jannez. I andra omgången då varje band fick en nyskriven låt var alla lika bra och jag tänkte att alla skulle kunna klara sig bra både i Melodifestivalen och Svensktoppen. Jag var glad att inte vara tvungen att välja någon. Därför fick min lokalpatriotism ta över kommandot och jag ringde flera gånger på CC & Lee, som sjöng "Himlen kan vänta", som också fick en översvallande rspons av juryn. Men det räckte inte till "Duellen".

Övriga inledningslåtar var:
Jannez “Guenerina”, CC & Lee “Leende guldbruna ögon”, Larz-Kristerz “Purple rain” och Scotts “Jag ringer på fredag”.
Läs mer om finalbanden på deras respektive hemsidor:
Shake  Scotts  Bengt Hennings  Jannez  CC & LEE  Lars-Kristerz   

Nilla fyller 20

 2008-12-20   Familj
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I går den 19 december var det precis tjugo år sedan min yngsta dotter föddes. Hon är ett verkligt praktexemplar som för två år sedan klarade gymnasiet med goda betyg, tog körkort och nu jobbar på en förskola samtidigt som hon är travskoleinstruktör på Jägersro. Denna höst blev hon klar med sina studier till travskoleinstruktör. Samtidigt har hon under flera år tränat och tävlat med både våra egna travponnyers och andras och vunnit stora framgångar på travbanorna i Sverige.
Vi firade lite försiktigt inom familjen i går kväll. Den stora festen äger rum i Malmö i kväll. Nilla var nöjd med presenterna. Hon fick flera böcker, sminkattiraljer, ett antal dvd-boxar, kläder med mera. Av böckerna ska jag läsa "Förstå din hästs beteende". Det finns så många myter och vandringssägner i hästkollektivet så det kan behövas lite vetenskap som motvikt. Den bästa presenten var emellertid det senaste Wii-spelet, WiiSport, där man kan tävla mot varandra i bordtennis, tennis, bowling, boxning etc. Nillas syster Lina har svårt träningsvärk i dag efter att ha boxats vilt i går. Själv hade jag stora problem med att träffa bollen i tennis och till och med i bordtennis. Jag måste nog läsa bruksanvisningen och sedan träna i hemlighet. Bilder på Nilla med presenter och Lina och Nilla provar Wii-spelet framför TVn.
Tidigare födelsedagar:
19 år Ny cykel från Fribergs.
18 år Klarar körkortsprovet.

Tomten är kidnappad!

 2008-12-18  Film, TV & Media
För ett år sedan   För tre år sedan
En spännande julkalender 2008. Tomtemor och nissarna oroar sig för var tomten befinner sig.
Avsnitt 17 handlar om hur Renée (Sandra Huldt) i sin ingenjörsverkstad hittar en gannal bok om den hemliga organisationen Gallus Callus som visar sig vara en tomtehatarklubb. Är det den som kidnappat tomten? Är det direktör Dahmén som är ledare för klubben? Frågorna är många och Klas (Måns Nilsson) och Lage (Anders Johansson) beger sig till leksaksaffären för att spionera. En mobilsignal avslöjar dem emellertid och de grips av direktörens män.
Ett omväxlande och ganska spännande avsnitt får mig att vilja se fortsättningen.

Julkalenders hemsida på SvT
Julkalendern i Radion.
Tidigare julkalendrar:
"En riktig jul" 2007
                                      "Lassemajas detektivbyrå" 2006

Cykeldelningsprogram i Europas städer

 2008-12-17 Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan  För tre år sedan
Den ena staden efter den andra startar cykeldelningsprogram. Ny smart teknik gör programmen smidiga att använda.
Skälet att cykla är inte i första hand rekreation eller motion utan är ett lågprisalternativ till kollektivtrafiken. Det är billigare att cykla än att ta buss eller tunnelbana och går ofta snabbare. I Barcelona är gatorna under rusningstid fulla av pendlare på knallröda lånecyklar som tillhör Bicing. 600 cyklar står på 375 olika platser. Kunderna köper ett årskort för cirka 30 dollar. Med ett smart kort låser de upp cykeln. Kostnaden för användningen dras direkt från ett betalkort. Cykeln måste återlämnas inom två timmar på vilken som helst av uppställningsplatserna.
Man kan tala om en transportrevolution i centrala och södra Europa. Cykelprogrammen finns i Paris, Lyon, Pamplona, Düsseldorf, Köpenhamn med flera städer. Även amerikanska städer är på gång. Ett hinder där är hjälmtvånget.
Fördelar är minskade koldioxidutsläpp och att trafiken har lugnat ner sig. "Numera tillhör gatan alla. Staden har blivit mänskligare", säger borgmästaren i Lyon Gilles Vesco.
Läs mer i en artikel från International Herald Tribune "Bicycle-sharing mania takes hold in Europe" som är översatt i Tempus nr 50 och kan läsas här.

Bra start i ny regi på Gästis

 2008-12-16  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I går var det nypremiär på Anderslövs Gästgivaregård som har stått tom i ett halvår. Windsun Fastigheter HB har köpt det anrika huset och anställt Emelie Skårstedt som husfru.
Jag var där på premiärdagen och kan rekommendera stället, särskilt om man är pensionär, då äter man för 45 kr efter klockan 13. Jag åt Dagens rätt som var Pannbiff med lök, potatis, äppelgräddsås och rårörda lingon. I priset ingick en Ramlösa och kaffe med stor pepparkaka. Första veckan får man också efterrätt! Servering vid borden och man äter på vita dukar. Husmanskost med lyxglans till låga priser, vad mer kan man begära.? För er ”ungdomar” som  har fått flera skatterabatter av den borgerliga regeringen är priset 75 kr. På fredag är det jultallrik, den ska jag inte missa.
Veckans meny kan man läsa på hemsidan. 

Läs mer i en artikel i TA .
Förra gången Gästis nyöppnades var i maj i fjol. Se min blogg.
Då höll det i ett år. Få se hur det blir med konkurrensen med nyss nyöppnade Café och Buffé? Se blogg.

Vi hade i alla fall tur med vädret - igen!

 2008-12-15  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan

I går var hela familjen, fyra personer, på bio i Trelleborg. Det var en upprepning av filmen med samma namn för snart 30 år seda. En nostalgisk resa var planerad. Det är samma skådespelare i huvudrollerna som 1980, som Gösta Backlund ser vi Rolf Skoglund och som Gun Backlund ser vi Claire Wikholm. Barnen är dock utbytta och sonen Johan spelas av Robin Stagmar och dottern Lotta spelas av Magdalena in de Betou. I den här filmen finns även barnbarnen med, Magda spelas av bla. Mikaela Knapp, och hennes pojkvän Jens av Gustav Berg.

Året var 1980 när vi första gången fick stifta bekantskap med familjen Backlund på deras resa genom sommar-Sverige i kultförklarade tv-filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret". Nästan 30 år har gått och Gösta och Gun är pensionerade. Den här sommaren ska de resa till sonen Johans bröllop i Norrland. Gun har bestämt att de ska flyga, hon vägrar att åka i den gamla trånga husvagnen. Gösta vill emellertid återuppleva husvagnssemestern och byter det gamla husvagnsekipaget mot en modern och välutrustad husbil och till sist får han en mycket motvillig Gun med sig på resan. Ett vägande skäl är att hon vill komma ifrån uppvaktningen av en efterhängsen grek som är hennes teckningslärare.
Under resans gång inträffar flera episoder som är besvärliga för Gösta och inte särskilt lustiga att titta på heller. Gösta är en antihjälte, han har överdrivet höga tankar om sig själv men också snäll och hjälpsam. Han har turen med sig ock till sist når han sitt mål, en fiskerik fjällsjö i Norrland. Där kan han uppfylla en nära väns sista önskan då han sprider vännens aska i sjön.
Det är förbluffande att en så ogenomarbetad film verkligen släppts ut på biograferna. Resten av familjen var emellertid tämligen nöjda. Och delar tydligen den åsikten med många andra eftersom filmen blivit en publiksuccé.
Filmens hemsida på SF.
Jan Andersson sågar filmen helt i Expressen.
Mikael Hagner i Barometern ser inget kul alls.
Malena Janson, Svenska Dagbladet, "Ljumt återseende med Gösta och Gun".
"Ett sympatiskt drag är den humana synen på gestalternas åldrande. Den ser man inte så ofta i svensk film" skriver Annika Gustafsson i Sydsvenskan.
"Humorbefriad uppföljare" skriver Helena Lindblad i Dagens Nyheter.

Ingen kriminalroman för mig

 2008-12-14  Böcker, deckaree
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan
Den danska författaren Elsebeth Egholms Personskada 2007 (2005).
Dicte Svendsen är journalist, ensamstående mamma till tonårsflickan Rose och samboende med den 10 år yngre pressfotografen Bo Skytte. Rose är ihop med Aziz, en ung pakistansk muslim. Dicte har migrän och är orolig för sin dotter.
Dicte är orolig för att danskarna ska bli negativt inställda till muslimska invandrare. Alla hennes medarbetare på redaktionen delar inte hennes (uttalade) uppfattning om vilken tillgång de är för Danmark.
Dicte har lämnat bort sitt barn när hon var ung, nu lider hon av att inte veta var det finns.
Dictes väninna Ida Marie är gifte med John Wagner. De har svårt att få barn och funderar på adoption.
John Wagner är polisinspektör och tydligen huvudperson på "polissidan" i författarens samtliga kriminalromaner.
Dictes andra väninna Anne är adopterad från Korea. Hon lider av att inte veta om hon har släktingar i Korea.
Anne, som är barnmorska, har problem med att kurdiska kvinnor föder döttrar som de manliga släktingarna inte värderar högt. Och om huruvida tvångsäktenskap ska tillåtas i Danmark.

Och så håller det på hela tiden, åtminstone de första ett hundra sidorna som jag med allt större ansträngning tvingat mig igenom.
Kanske blir det bättre om man läst hennes två föregående böcker, som dock tycks ha samma tema som ovan: Dolda fel och brister, 2005 (Skjulte fejl og mangler) och Självrisk, 2006 (Selvrisiko).
Kanske skulle jag inte låtit mig luras av förlagspresentationen "Norge har Anne Holt, Sverige har Liza Marklund och Danmark har Elsebeth Egholm". Även om jag inte skattar Liza Marklund så högt så ligger hon flera klasser över Egholm.
Förlagets presentation.
Författarens hemsida på danska.

Äntligen finalklart i dansbandskampen

 2008-12-13   Nyheter & Politik, svensk
 För två år sedan  För tre år sedan 
Jag vet inte vad det beror på men det tycks vara omöjligt för någon av utmanarna att ta sig upp på finalplats. I kväll var det återigen Scotts från Lidköping och Älvdalengänget Larz-Kristerz som knep de två första platserna.
Lokalkonkurrenten från Lidköping, countrybandet Kindbergs, svek mina förhoppningar totalt och blev sist i första omgången. De är trevligare att lyssna på på Internet, Lyssna på oss.
Wahlströms från Vadstena lyckades bra med dansbandslåten  ”Ljus och värme”. Den är en av mina stora personliga favoriter. Lyssna gärna på originalet här: Ljus och värme.
Ännu bättre sjöng Jenny Salén den gamla Barbados låten ”Kom hem” även om Magnus Carlsson föredrog sin egen version. Lyssna på den här ”Kom hem”.

Det var första delen av kvällens föreställning. Den andra var att de tre jurymedlemmarna presenterade vilka tre av de tidigare utslagna banden som de vill ha med i finalen. Det blev Bengt Hennings (Thomas Deutgen), CC & Lee (Magnus Carlsson) och Shake (Anna Mourou).

Den tredje delen av föreställning kan jag genomföra på egen hand. Dansbandskampens hemsida kan du rösta fram ”Tittarnas Joker” som en sjätte finalist.
Jag väljer mellan Jenny Saléns och Jannez.
Första deltävlingen för två månader sedan.

Svensk barnomsorg världsbäst

 2008-12-12   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Det är inte sällan man får höra och läsa kritik mot den svenska barnomsorgen. Personal och föräldrar kritiserar och demonstrerar om öppettider, personaltäthet och förskolornas placering.
Allting är emellertid relativt. Sverige ligger i topp bland världens 25 rikaste länder när det gäller kvaliteten på barnomsorgen. Därefter följer de nordiska länderna och Frankrike. Det visar en ny studie från UNICEF där 24 OECD-länder ingår. OECD är en internationell samarbetsorganisation för ekonomisk utveckling. Studien omfattar 24 OECD-länder plus Slovenien.
I studien sätter forskarna upp 10 minimikrav på hur barnomsorgen ska fungera för att barns rättigheter ska tillgodoses under småbarnsåren. Sverige är det enda land som uppfyller alla tio kraven.
Några av kraven är att minst 1 % av BNP ska satsas på barnomsorgen, det ska finnas föräldraledighet i minst ett år med lägst 50 % av lönen, hälften av personalen ska vara högskoleutbildad och personaltätheten måste vara minst en personal på 15 barn. Högst 10 % av barnen får leva i familjer som räknas som fattiga. Hälso- och sjukvård ska finnas för alla barn.

Läs mer här ” The Childcare Transition”.

Hela rapporten kan laddas ner här:
Innocenti Report Card No. 8: The Childcare Transition. A League Table on Early Childhood Education and Care in Advanced Countries .

Låt indierna göra din läxa

 2008-12-11   Datorer & Internet
 För ett år sedan 
Låt andra göra jobbet har väl alltid varit måttot för de som har råd att betala för det. Senaste studentfusket åtminstone för de som studerar programmering och informationsteknik är att låta andra göra skrivningsuppgifterna åt dem. Enligt tekniksajten TG Daily kan det kosta en student så lite som 60 kr för att få en hemläxa gjord och bara dryga 1000 kr för en hel doktorsavhandling. Ett bra ställe att köpa tjänsten från är "Rent a Coder". Birmingham City University har sedan 2004 hållit ett öga på outsourcing sajter där vem som helst kan lägga ut programmeringsuppdrag som tillfaller det företag som gör uppdraget billigast. Universitet har funnit att så många som 1000 av deras studenter använt dessa sidor för att få sina skoluppgifter gjorda. Enligt Birmingham City University är det nästintill omöjligt att upptäcka fusket. Förhoppningsvis testar deras blivande arbetsgivare deras verkliga förmåga men tyvärr är det många som litar på de betyg och diplom de har från ansedda universitet. Vars anseende därför snabbt kan ifrågasättas.
Läs mer här: Look mom, I outsourced my homework to India!

Blåsningen, en skröna med verklighet?

 2008-12-10  Böcker
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan
Jag har tidigare skrivit en blogg om vilken reklam Trelleborgsförfattaren Ulf Persson (bild) får för sin bok ”Blåsningen” i Trelleborgs Allehanda och att jag skulle köpa boken hos bokhandlare Anders Löfberg på Algatan innan den blev slutsåld. Och det blev den också. Blåsningen är i särklass den bok som sålts mest i Trelleborg i år. Man kan ju fråga sig varför? Kanske söker läsarna verkligheten i skrönan?
Nu har jag läst den:
Hemspråksläraren Jarmo Donner "stjäl" den fagra informationschefen Julia Ljung från kommunalrådet Eskil Björk på dansgolvet. För det blir han av med alla möjligheter att få den höga politiska position som han hoppats på. Det är Eskils hämnd. Donner beslutar sig för att slå tillbaka. Han ska ge Björk världens blåsning. Han ska lura politikerna och skolcheferna att förändra skolans organisation till ett tayloristiskt industriföretag med sträng hierarki, många mellanchefer och en styrning med "hela handen". Avsikten är att få lärarna att revoltera mot denna organisationsförändring, skolan att braka samman och det viktigaste, att få socialdemokraterna att förlora valet och tvinga Eskil Björk från makten. Arbetsnamnet för förändringen blir "Pilspetsskolan".
Med hjälp av ett alkoholrikt restaurangbesök lurar Eskil Björk att anta förslaget. Sedan går det lätt att "blåsa" också politikerna i skolnämnden och gymnasienämnden liksom tjänstemännen i skolledningen. Skolnämndens ordförande Sten Lundkvist, känd för sitt innehållslösa blomsterspråk, prisar lyriskt nyordningen.
Det går emellertid inte som Donner tänkt sig. Tillräckligt många lärare köper i stället idén. Lärare köpes upp med löfte om löneförhöjning på 1500 kr. Vad mera är att de slipper en del undervisning, får rätt att bestämma över sina tidigare kolleger och erhåller försåtligt klingande titlar som processledare och programutvecklare. Lärare som inte vill vara med hotas med sämre scheman, löner och till och med uppsägning.

Boken har en lång, tråkig inledning så att jag är mycket nära att lägga den på hyllan för ogenomlästa böcker. Men så händer det något strax innan mitten. Den blir mer personlig och engagerande, flera lärares, Erik Sjöholm, Per Sonne, hemska öden griper tag i läsaren. Även humor får vi, främst i samband med bildandet av Skolpartiet, i form av den avdankade rektorn Tore Henriksson och den finska skolbibliotekarien Sofia Stålhandske med "motorsågen" och avhandlingen om Johan Ludvig Runeberg.
Så visst är den värd att läsa och särskilt, förmodar jag, för de som mer eller mindre motvilligt kommer att känna igen sig själva eller andra skol- och politikerkolleger.
Rektorerna Jan-Allan Svensson , Anna-Stina Olsson och Stina Malm är för mig okända personer bättre känner jag mig hemma med skolcheferna Ingrid Wetterberg och Bettan Selander för att inte tala om politikerna Eskil Björk och författarens verkliga hatobjekt Sten Lundkvist.
Författaren lägger in en brasklapp i baksidestexten:
"Boken är en skröna, det vill säga författaren har hittat på. Han ljuger. För dess händelser skulle ju inte kunna inträffa i en kommun närs oss (som i Trelleborg, min anmärkning)? Eller?"
Boken presenteras på UP Media. Intervju med författaren i Lokaltidningen. Recension i Skånska Dagbladet. Trelleborgs skolpartis hemsida.

Oppositionen formerar sig

 2008-12-09 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Nu har den ”röd-gröna röran” framträtt offentligt på en presskonferens med avsikt att framstå som ett regeringsalternativ inför riksdagsvalet 2010. Tre lag har slagit sig samman och kommit överens om att bilda ett nytt gemensamt lag. Sådana försök kan lyckas men det finns också många exempel på att överenskommelserna spricker och laget förlorar. Detta hände till exempel nyligen i Italien där Romano Prodis mitten-vänsterkoalition, som också innehöll ett kommunistiskt parti, sprack och Berlusconi kom tillbaka. Romani Prodi var inte en tillräckligt stark lagledare, man kan fråga sig om Mona Sahlin är bättre?
Det såg patetiskt ut med fyra personer bredvid varandra, ville de kopiera den framgång som ”Allians för Sverige” haft, eftersom de knuffat in båda språkrören från miljöpartiet för att se ”bredare ut”.
Om det ”röda laget” skulle vinna regeringsmakten 2010, så blir det den första gången som Sverige får kommunister med ministermakt! Är det något annat parti i Sverige som önskar detta? Kanske inte ens miljöpartiet. Hur länge kommer mp att vilja samarbeta med v? I Tyskland har de ”Grüne” länge samarbetat med SPD, men förefaller vara på väg att byta sida. I februari valde de gröna i delstatsvalet i Hamburg att alliera sig kristdemokraterna som därmed tog makten från socialdemokraterna. De gröna hoppas att i förbundsvalet nästa år kunna erövra så många röster att de tillsammans med Fridemokraterna ska kunna bilda regering tillsammans med CDU som då inte längre blir beroende av SPD.
Under nästan halva mandatperioden har socialdemokraterna haft höga opinionssiffror främst för att de inte presenterat något eget alternativ till alliansens regeringspolitik. Nu är det slut med detta. Nu har alliansen möjlighet att attackera den röda rörans ökade skatter, oansvariga budgetpolitik och riskabla utrikes- och säkerhetspolitik. Och verkligen avslöja för väljarna vad de har att vänta sig om de röstar på de röda.

Lekamliga njutningar

 2008-12-07 Dagbok
För tre år sedan
I dag har jag gjort något jag aldrig gjort förut. Jag har varit på ”spa”, närmare bestämt ”Spa & Konferenshotellet” på gamla regementsområdet i Ystad. Först fick jag helkroppsmassage både fram och bak, från hjässan till tårna – viss kroppsdel hoppades dock över. Det tog en timme och jag var angenämt tagen efteråt. Den sköna avslappnade känslan förstärktes sedan då jag fortsatte i bastun som var av verklig högt klass. Därefter tvagning och tvätt och ett besök i jacuzzin, där jetstrålarna och det heta vattnet gav kroppen ännu en omgång.
Massören kunde sin sak, han var också brottare i fjädervikt som nyss vunnit EM-medalj för veteraner, 35 +. Vi hade en lång pratstund om klassiska skånska brottarklubbar och brottare så tiden för behandlingen gick snabbt. Bild från relaxrummet.
När vi åkte hem passerade vi Skivarp med sin Byakrog. Jag var så hungrig efter dagens påfrestningar att jag hämtade hem ryggbiff med klyftpotatis, grönpepparsås och bearnaise och sallad. Det var en så stor portion att den inte är slut än. Krogen är värd ett besök, 0411-30775, om man nu inte föredrar Gästgiveriet med sitt julbord förstås.

Inget rubbar Scotts och Lars-Kristerz

 2008-12-06 Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan

Efter en veckas uppehåll var det dags för den sjunde omgången av "Dansbandskampen". Mycket hög klass på de tävlande banden. Mycket spännande kväll. Ett verkligen trivsamt och engagerande program. En stor skräll redan efter första omgången då Jives åkte ut efter vad jag tyckte var en mycket bra prestation. Jonas Näslund & Jive från Sundsvall som är Medelpads mest populära band sjöng "Every Breath You Take" (Police ) på ett mycket dansbandsvänligt sätt. I kväll ställdes Scotts från Lidköping mot ett samlat Norrlandsmotstånd, om nu Älvdalen ska räknas dit. Scotts hade under veckan skrivit kontrakt med Bert Carlsson. I andra omgången med dansbandslåtar fick Timråbandet Shake med "Vad har du under blusen Rut" mycket goda vitsord av juryn och dansbandsprofessorn Deutgen sprang upp på scenen och knäböjande kysste handen på sjönsjungande Christina Granholm (bild). Men det röstande svenska folket lät sig inte luras. Det blev som vanligt Larz-Kristerz från Älvdalen och Scotts från Lidköping som åter knep de två åtråvärda förstaplatserna. Inte heller Zlips som började på Timrå värdshus 1986 lyckades hota den framgångsrika duon. Själv hade jag hellre sett att Larz-Kristerz hade åkt ut, och den uppfattningen delade jag helt med Magnus Carlsson och Thomas Deutgen. Det är förbluffande vilket röstarstöd Älvdalingarna har oberoende av prestation. Ligger hela kommunen bakom?.

Läs Michael Nystås Dansbandsblogg för dig som vill veta mer.

Moderata uttalanden om integration

 2008-12-05  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan   För tre år sedan
Integrationen, eller snarare bristen på integration av invandrare i Sverige är en fråga som sysselsätter många invånares tankar i vårt land. Denna fråga kan förväntas påverka åtskilliga väljares val i september 2010. Det är därför mycket intressant att ta del av de "uttalanden om integration" som gjordes på moderaternas framtidskonvent i Sollentuna för en vecka sedan. Här finns många goda förslag som säkert inte bara jag hälsar med glädje och förtröstan. Nu gäller de att få med de egna medlemmarna och sedan de tre allianspartierna "på tåget".
Att integrationen ska präglas av arbetslinjen är ju ganska självklar men nytt är att ska skrivas ett "kontrakt" mellan en myndighet och den som flyttar till Sverige som flykting där den enskildes ansvar och samhällets stöd framgår.
Att lära sig svenska är mycket väsentligt och därför ska sfi kopplas till arbete och påskynda människors väg till arbete.
Idag är utanförskap och segregering kraftigt koncentrerade främst till storstäderna med arbetslöshet och trångboddhet som följd. Det ska därför skapas skäl för människor att flytta till de regioner och orter i Sverige där det finns arbeten och bostäder. Det ska naturligtvis vara fritt att bo var man vill men då får man vara beredd på att avstå helt eller delvis från försörjningsstödet. De som gör detta kan inte självklart räkna med att kommunerna i stället betalar socialbidrag, förändringar i socialtjänstlagen lär vara på väg.
Kontrollen av förfalskade svenska pass ska också förbättras för att få stopp på handeln med falska pass. Det finns ju också pass som är äkta men som tillkommit på oriktigt sätt med hjälp av mutor och hot av tjänstemän.
Sverige måste också underlätta för dem som på ålderns höst vill återvända till ursprungslandet.
Allt mycket bra, väl samlat och genomtänkt. Visst kan man ana min favoritminister bakom idéerna, skånepågen Tobias Billström!

Hela texten kan laddas ner här, uttalande_integration.

2008 är slutåret för sladdlösa analoga CT1-telefoner

 2008-12-04  Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan  
Om några veckor förbjuds jag att använda min sladdlösa telefon. Varför? Jo, det är en analog CT1 telefon och de förjuds i hela EU fr o m 1 januari 2009.
Vad händer om jag använder en sladdlös CT1-telefon efter den 31 december 2008? Risken är då stor att din telefon störs ut eller orsakar störningar i mobiltelefonitrafiken. För att vara laglydig måste man nu skaffa sig en digital telefon, en så kallad DECT telefon.

PTS (Post & Telestyrelsen) kommer att följa upp eventuella anmälningar om störningar som kommer in för att om möjligt hitta de telefoner som fortfarande används och som stör GSM-telefonin.
Jag har en Siemens Gigaset A1 sedan många år. Den är vacker, ligger bra i handen och jag vet att hantera den. Ska jag behöva lämna ifrån mig denna min goda vän därför att jag riskerar att störa mobiltelefonerna och de som inte hittar sin väg utan en digital karta?

Blodigt raskrig i Rwanda

 2008-12-03 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan   För tre år sedan
En Rwandisk regeringsrepresentant som för en tid sedan greps i Frankrike är en symbol för den bittra konflikten mellan regeringen i Kigali och den franska regeringen. Hon heter Rose Kabuye (på bild med president Kagame), är stabschef hos president Paul Kagame och en folkhjälte hos den etniska gruppen tutsi i Rwanda
Vem bär skulden för folkmordet 1994 - och dess följder i dagens Kongo? En fransk domstol ska nu söka svaret på frågan.
Detta är den i särklass bästa artikel jag läst om vad som händer i Rwanda och Kongos gränsområden till Rwanda. Grunden till problemen är att sedan ett halvt sekel tillbaka hatar de två raserna eller etniska grupperna, hutu och tutsi varandra. Inte bara hatar, de dödar också varandra regelbundet. Kulmen på blodbadet kom på försommaren 1994 när mordiska hutuer inom en period av 100 dagar begick det blodigaste folkmordet sedan andra världskriget.(Se bild på hutumilis från kriget 1994 med gängse beväpning). Mellan en halv och en miljon människor mördades på tre månader. Följderna av detta massmord är bland annat den blodiga orgie som just nu, och sedan flera år tillbaka, pågår i Kongo, på gränsen till Rwanda. Rebelledaren Paul Kagame, som är tutsi och nuvarande president i Rwanda lyckades besegra hutuerna och mördarna flydde till Kongo. Tutsiarmén följde med för att hämnas kriget i 1998-2003. Idag säger sig rebelledaren Laurent Nkunda (på bild med tutsimilis som livvakt) strida i östra Kongo för att skydda de kongolesiska tutsierna mot huturebellerna som flytt dit.
Alla är nog överens om att startskottet till folkmordet 1994 var ett mystiskt flygplansattentat. Den franske domaren Bruguière menar att det var tutsirebeller som avfyrade de två missiler som träffade flygplanet som transporterade dåvarande presidenten i Rwanda, Juvénal Habyarimana som var hutu. Rebelledaren Kagame skulle alltså paradoxalt nog själva ha utlöst folkmordet på sina etniska bröder.
Vad som ligger bakom det rasistiska hatet mellan dessa två etniska grupper är en annan historia, men går sannolikt tillbaka till kamp om jorden, den ena gruppen var ursprungligen bönder, den andra boskapsuppfödare och herdar. De senare är också längre till växten. Hudfärgen är densamma. Bild på flyktingläger i Kongo på gränsen till Rwanda.

Originalartikel i der Spiegel: "Shedding Light on the Rwandan Genocide" eller läs artikeln här.

Läs också en tidigare blogg om Rwanda: "Krigets rötter i östra Kongo".

Till dess din vrede upphör

 2008-12-02  Böcker, deckare
  För tre år sedan

Boken har en mycket dramatisk inledning. Här har hon inget att lära av Stieg Larsson. Åsa Larsson är en mycket skicklig författare.
Boken innehåller många anspelningar och anknytningar till tidigare böcker. Men upplever verkligen att Åsa skriver en serie. Det ska tydligen komma två böcker till.
Någon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö när de dyker efter ett plan i Vittangijärvi.
Vad är det för gammal hemlighet de har kommit på spåren? Och vem är beredd att mörda för att hindra att den kommer ut?
En mordutredning tar sin början där polisinspektör Anna-Maria Mella hotas och kammaråklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda.Sen har vi det där som kommit inom svensk kriminallitteratur på sistone, nämligen att en död får komma till tals. Jag vet inte vad det beror på, men flera författare har använt sig av greppet på senare år. Jag tror inte att man ska uppfatta det som om författaren tror på änglar och ett liv efter detta utan snarare som en teknik att föra berättelsen framåt. För min del får man gärna använda andra knep. Men för övrigt är boken av mycket hög klass. Där finns en djup emparti, en ärlighet i känsloformuleringarna och personbeskrivningarna, en intressant verklighetsnära historiebeskrivning, det kärva norrländska klimatet med isvakar och djupsnö samt romantik och spänning. Åsa Larsson har gjort det jag knappast trodde vara möjligt, genom att än en gång överträffa sig själv.
Storyn finns här att läsa på egen risk.
Tidigare bloggar om Åsa Larssons thrillerserie:
Svart stig, en mästerlig bok, 14 dec 2007.
Det blod som spillts, 31 oktober 2007
Solstorm, 12 september, 2007

Recensioner:
"Filmisk thriller" Erik Löfvendahl i Svenska Dagbladet
"Åsa Larsson är magisk" Anders Wennberg i Gävle Dagblad,
" Här planeras mardrömslika mord i norr Åsa Larsson" Karin Holm i Hallandsposten
"Till dess din vrede upphör" Per Planhammar i Göteborgsposten
"Mycket mer än bara mordgåtor" Lotta Olsson i Dagens Nyheter
"Familjen Krekula i Piilijärvi" Ingemar Nilsson i Tidningen Kulturen
"Till dess din vrede upphör" Birgitta Genberg i DAST Magazine
Malous bokklubb "Grymma mord och starka kvinnor i Åsa Larssons nya deckare".

Svårt att bjuda in fler länder till EU när Bulgarien är med

 2008-12-01 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan   
När Bulgarien och Rumänien 2007 bjöds in fanns förhoppningen att hålla dem utanför Rysslands inflytande. Detta har stått EU dyrt som betalar cirka elva miljarder euro i subventioner 2007-2013. I dag finns starka misstankar att en stor del av pengarna hamnar i händerna på kriminella.
Problem i Bulgarien - och även i Rumänien - med organiserad brottslighet och korruption gör det svårare för andra länder i Östeuropa att kvalificera sig för medlemskap i EU. Motståndet mot en utvidgning av EU österut mot länder som Georgien, Ukraina och Moldavien växer hela tiden.
Efter 22 månader i EU har den bulgariska regeringen bara några få veckor på sig att avvärja förlusten av miljontals euro i EU-subventioner och mycket hårda sanktioner från EU. I juli stoppades en halv miljard euro till Bulgarien efter en hårresande rapport från EU-kommissionen att pengarna var på väg in i bedragares fickor eller slösas bort. Hälften av summan kommer Bulgarien att gå miste om på grund av en utbredd korruption som inte har åtgärdats effektivt. Idag finns det nog en majoritet för att det hade varit bättre att stoppa EU-utvidgningen - åtminstone temporärt - vid 25 länder, dvs att ha hållit Bulgarien, men även Rumänien utanför. Det är något speciellt med dessa länder som hindrar dem att bli demokratiska, kanske en mentalitet som som skapade under sovjetväldets tid.

Originalartikel i International Herald Tribune "Bulgaria risks becoming EU cautionary tale" eller läs här.
Artikeln finns översatt i Tempus nr 48 2008.

3 tidigare bloggar om Bulgarien.
Korruptionen genomsyrar allt i Bulgarien 08-10-27.
Fortfarande ovälkomna 070712
Ovälkomna nya medlemmar 060420.