Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2010 (26)

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2010

 2010-12-31 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den största förändringen under året har varit att jag köpt en bostadsrätt på Högalid i Trelleborg och flyttat dit den 1 november. Det tar tid att vänja sig och att hitta var jag har alla prylarna. Men det var helt nödvändigt. Tre år på hästgården Gränsbo i Äspö var redan flera år för många. Nu har jag 71,5 kvadratmeter för mig själv, nytt historiskt rekord. Finns många bra saker, en gratis bastu att använda, och lugn och ro. Inget bus eller trafik. Varmt och gott. Nära till centrum.
Politiskt är det viktigaste naturligtvis att det varit valår. Jag deltog mycket aktivt och framgången för Moderaterna i Trelleborg blev enorm, från 10 mandat till sexton i kommunfullmäktige! Jag har en ersättareplats och har redan fungerat som ordinarie flera gånger. Jag är ledamot i den nya Arbetsmarknadsnämnden från 1 januari.
Jag läser fortfarande "gamla" svenska deckare men inte alls så många som tidigare, bara 13 detta år. Jag har börjat läsa Marie Jungstedts Gotlands-deckare och har nyss avverkat hennes sjätte bok "Den mörka ängeln". Av andra nyare deckarförfattare har jag läst "De ensamma" av Håkan Nesser, "Den döende detektiven" av LGW Persson och "Blodläge" av Johan Theorin.
Av årets övriga böcker jag läst vill jag särskilt framhålla: "Arvet från Darwin" av Birgitta Forsman, "Fallet Sandeman" av Gabriella Håkansson, "Igelkottsklubben" av Ann-Charlotte Alverfors och - bäst av alla - "Elefantskötarnas barn" av Peter Höeg.
Det har blivit få besök på biografen Grand i Trelleborg, Bara har sex filmer har jag sett, varav fyra sedan jag flyttat. Bäst i år har varit "I rymden finns inga känslor" och sämst "Farsan".
Motionerandet har fortsatt i samma utsträckning som tidigare med en stor förbättring, att jag skaffat årskort på gymmet gymmet Fitness 24seven på Nygatan i Trelleborg. En underbar plats. Jag ser också fram emot cykelturer mot nya okända mål bara snön vill försvinna. December har varit den kallaste månaden någonsin.
Bloggandet har fortsatt och jag har passerat 1600 bloggar sedan starten i juni 2005. Det blev nästan 300 nya under 2010.
Nämnas bör väl också den enorma kylan och stora mängder snö som drabbat Trelleborg under årets sex sista veckor. Om några dagar ska jag hämta ut en ny hörapparat från Hörseltjänst.

Den mörka ängeln

 2010-12-30 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Den mörka ängeln är titeln på Mari Jungstedts sjätte bok. Den skrevs 2008. Mats hade sett sin älskade lillebror Simon brytas ner och ville rädda hans liv genom att befria honom - och han själv - från modern. När han var barn såg han hennes som en ljus och vacker ängel som skulle komma och rädda honom en dag. Men hon var svart, ondskefull, tillintetgörande och med en förmåga att förinta människor i sin omgivning.
Mari Jungstedts sjätte kriminalroman kretsar kring relationen mellan barn och vuxna, ett återkommande tema i Maris författarskap.
Vi får träffa våra vänner från tidigare böcker: kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg och hans fru Emma Winarwe, och skådeplatsen är Gotland. Kriminaltekniker Erik Sohlman, åklagare Birger Smittenberg men den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen har hamnat på sjukhus och kan inte vara med, särskilt till Karin Jacobssons besvikelse.
Karin Jacobsson bestämmer sig för att söka upp sin dotter Lydia och Anders Knutas för att inte aldrig avslöja vad Karin gjorde på Gotlandsfärjan.
Bloggar om boken:
Böcker med mera, Du är vad du läser och Dagens bok.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004, "Den inre kretsen", 2005, "Den döende dandyn", 2006 och "I denna ljuva sommartid", 2007.

Pakistan föredrar talibaner i Afghanistan

 2010-12-29 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Nu ska den amerikanska krigsplanen "klämma livet ur" det talibanska upproret. General David Petraeus har redan lyckats kväsa upproret i Helmand och talibanernas hemprovins Kandahar.
En betydande orsak till det långa kriget i Afghanistan är förhållandet mellan de två kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Pakistans militärer och civila ledning fruktar inget så starkt som att Indien ska börja dominera den afghanska regeringen.
De har hellre talibaner vid makten än Indien. Pakistans militära ledning - och väldigt många civila pakistanier - betraktar därför fortfarande de afghanska upprorsmännen som allierade.
Talibanernas styrande råd, Quetta shura, har sitt högkvarter i en del av Pakistan, där USAs så kallade drönare, det vill säga pilotlösa flygplan inte har flygtillstånd. Där kan Shurans medlemmar och andra höga upprorsledare fortsätta att leda, rekrytera och försörja sina krigare från fristäder inne i Pakistan. Den dag Pakistan ändrar uppfattning och öppnar för USA att komma åt talibanledningen kommer kriget snart att var slut.
Snart är det dags för president Hamid Karzais säkerhetsstyrkor och civila administratörer att ta över efter USA och Natoalliansen men hittills har de inte verkat klara av uppgiften. De upproriska verkar säkra på att kunna härda ut minst två eller tre år till. Pakistan låter dem ju bakom ryggen.
Talibanerna kommer alltid att kunna slingra sig ur general David Petraeus klor så länge som de har säkra tillflyktsorter i Pakistan.

Läs artikeln i Newsweek, "Newsweek Afghanistan Feels the Squeeze", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2010.

Andra bloggar om Afghanistan: Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar? 2009-09-20 och NATO tar över i Afghanistan. 2006-07-21.

Drottingoffret lockar inte

 2010-12-28 Film, TV och Media
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går kväll startade en serie på SvT 1 som heter Drottningoffret.
Det är en fristående fortsättningen på tv-serierna Kronprinsessan och Kungamordet som handlar om kvinnor och makt i politikens toppskikt. Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport är tillbaka i rollerna som Elizabeth Meyer och Charlotte Ekeblad (på bild tillsammans med Sven Ahlström). Det är sex år sedan sist. Jag har inte sett tidigare delar och jag är inte intresserad av någon fortsättning heller. Jag tycker att den är full av stereotyper. De organisationer som slåss mot poliser i Sverige är ju snarare vänster- än högerextremister som tillhör AFA och de "autonoma" och står nära socialdemokraternas lierade vänsterparti. Ingen spänning förmår den heller att väcka. Helt misslyckad är den.

I "Drottningoffret" är det Elizabeth Meyer, socialdemokraternas partiordförande, som står i centrum. Suzanne Reuters rollfigur får mitt under brinnande valrörelse veta att hon lider av Alzheimers sjukdom. Hon bestämmer sig dock för att dölja sin sjukdom för alla och genomföra valrörelsen.
Säkerhetspolisen identifierar ett mordhot mot partiordföranden som hon helst negligerar.
Det antyds att högerextremister ligger bakom hotet som hon menar beror på att hon har judisk bakgrund.
Den socialdemokratiska partiledaren är besatt av makten och förstår inte Charlotte Ekeblad som inte vill offra sin familj för att ta över som partiledare. "Den som har förmågan har också skyldigheter" säger Elisabeth Meyer.
Hemsida på SvT.

Änglagård, tredje gången gillt

 2010-12-27 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Detta är en typisk julfilm, inte särskilt bra men av tradition går väldigt många och ser den ändå. Många av rollerna spelas av samma personer som tidigare. De har "bara" blivit 16 år äldre. Fast när det gäller Helena Bergström, kan man knappast tro det. Det främsta skälet att se filmen är hennes charm och magiska skönhet.
Den första Änglagårdsfilmen gjorde redan 1992 av Colin Nutley med Helena Bergström, Rikard Wolff och Sven Wolter i rollerna. Den följdes upp redan två år senare med Änglagård - andra sommaren. Jag hade nog fått ut mer av filmen om jag sett de tidigare filmerna. Å andra sidan, det är 16 år sedan. Troligen är det för lång tid emellan även för andra. För de som är under 25 år kan knappast ha några minnen alls.
Alla tre handlar mycket om vem som är far till vem vilka som är syskon eller kusiner.
Det löses på ett rationellt sätt mellan Axel Flogfält (Sven Wollter) och Ivar Pettersson (Tord Peterson) (på bild 1) genom en överenskommelse om "delat föräldraskap" till Fanny Zander (Helena Bergström).
Vem som är far till Fannys dotter Alice Zander, spelad riktigt bra av Molly Nutley är fortfarande oklart. Men det är i varje fall inte Mårten Flogfält (Jakob Eklund) för han och Fanny är syskon. Colin Nutley sparar kanske detta mysterium till en ny uppföljare liksom hur Fanny ska förvandla den gamla prästgården till ett internationellt spa!
Man lägger också märke till Reine Brynolfssons stackars präst (Henning Collmer, bild) som går runt och mumlar övertydlig filosofi och hans adjunkt och "lärjunge" Kristofer. Han spelas av Lindy Larsson (bild) som är en frisk fläkt men så är han också något speciellt nämligen en homosexuell resandeson.
Läs mer om honom i QX.
Om filmen Änglagård i Moviezine och IMDb.
Recensioner:
Miranda Sigander i Expressen, "Det är bara Reine Brynolfssons präst som kommer loss ordentligt", Maret Koskinen i DN, "Änglagård revisited", Annika Gustafsson i Sydsvenskan, "Den starka känslan av tillit och tolerans", Karoline Eriksson i SvD "Överflödig återblick",  GP "en funktionsduglig övergripande story saknas", Dalarnas tidningar "Änglagård tredje gången gillt går på tomgång", Norran "Skådespelarna är däremot genomgående duktiga".

Stjärnorna på slottet 2010

 2010-12-25 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Det finns knappt något TV-program som jag har så stora förväntningar på som det årligen återkommande " Stjärnorna på slottet". Dessa kom mig dock på skam denna gång. Första dagen var Dan Ekborgs (55) dag och i slutet av den första dagen säger han att han kommer att få svårt att sova "eftersom dagen varit så fantastiskt innehållsrik". För honom kanske men det är inget som en trogen tittare kan hålla med om. Tvärtom är det alldeles för lite som händer. Han startar visserligen bra med att avslöja vilken chock - särskilt ekonomiskt - som drabbade familjen när fadern Lars Ekborg dog av levercancer 1969, bara 46 år gammal. Då var Dan bara 13 år. Även Ulf Brunnberg, en annan "stjärna" säger sig vara överraskad, trots sin långvariga bekantskap med Dan Ekborg. Men sedan detta spelkort satsats fanns det inte mycket kvar i leken.
Ett intryck man får är att livet är hårt - men framstår som glamouröst - i nöjesvärlden, stor konkurrens gör det svårt att bygga upp ett självförtroende, lätt att man tar till droger av olika slag, vilket naturligtvis försämrar självförtroendet ännu mer. Det blir inte lättare av att ha (haft) en krävande far som förebild. Men vad ska jag annars ägna mig åt säger Dan Ekborg. Jag kan ju inget annat.
För allmänheten är han mest känd som "Kommissarie Grin i Jönssonligan". En tragisk tillvaro.
Nästa dag är det Monica Dominique (70) som står för arrangemangen. Sedan följer Niklas Strömstedt (52), Ulf Brunnberg (63) och Marie Göranzon (68). Blir 2010-11 den svagaste omgången? Lågbudgetens fel kanske. Svårt att samla ihop folk? Kanske prova andra än artister?
Det utspelar sig på Thorskogs slott, fyra mil norr om Göteborg, ligger omgärdat av sin engelska park på västra sidan om Göta älv mittemot Lödöse på älvens östra sida.
Bloggar om tidigare "Stjärnor": Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Så minns vi Lars Ekborg.

Snörik julafton i Skegrie

 2010-12-24 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan
Jag hade glädjen att bli inbjuden att fira julafton i Skegrie tillsammans med övriga familjen. Vi var hos Annika och Petri Ålderstam och deras två barn Hanna och Ville, förtjusande ungar. Annika är syster till Andreas Larsson som är förlovad med min dotter Lina. De har förresten köpt tomt och är på väg att bli Skegriebor de också. Så nästa jul är jag kanske julfirare i den västra delen av Skegrie i stället för som nu i den östra delen av Trelleborgsmetropolen. Linas blivande svärföräldrar var också där, det är Roland och Britt-Marie.
Jag blev hämtad på Högalid - god service - av Andreas och Lina som dessförinnan hämtat Anne och Nilla på Gränsbo utanför Klagstorp. Själva kunde de inte köra eftersom drivorna låg höga utanför gården. De fick plumsa 300 meter i snön över Maggis åker innan de kom på farbar väg.
Det bjöds på mycken god mat och goda och närande drycker av traditionellt slag till sillen och skinkan. Tomten kom och sedan blev det en lång julklappsutdelning. Jag fick många välkomna julklappar och en del av det dignande julbordet med mig hem.

     
 Lina, Andreas, Hanna och
Britt-Marie följer noga "julklappsleken"
 Hanna knäcker nötter  Nilla på jakt efter sina julklappar
     
 Äntligen kom tomten och
julklappsutdelningen kunde börja
 Rädda för tomten? Anne och Lina.  På bordet fanns allt man
kunde önska sig

Bloggar om tidigare julaftnar: Jul på Gränsbo 2009, Julafton 2008, Dan före dan, 2007, Nu är det jul igen 2006 och Jag fick många julklappar, 2005.

Flyktingar lämnar Trelleborg

 2010-12-23 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Under det senaste halvåret har många unga personer kommit till Sverige från andra länder. De kommer utan vuxna och benämnes i allmänhet "ensamkommande flyktingbarn". De allra flesta uppger att de kommer från Afghanistan, Irak eller Somalia.
Ovanligt många har kommit till Malmö och för ett antal av dem har Malmö kommun köpt hotellplatser inom Trelleborgskommun på så kallade "transitboenden". De som driver dessa boenden säger att 18 personer har flyttat därifrån i år utan att personalen vet vart de flyttat eller varför de flyttat. Siffran 18 sägs komma från sociala resursförvaltningen i Malmö.
Hypoteserna är lika många som osäkra. Ingen vet egentligen något.
Beddinge transit och Dalköpinge transit drivs båda av Attendo Care med Betim Jahiri som verksamhetschef. Han är orolig för att så många bara försvinner och säger sig inte veta vad som händer med dem. Alla är frivilligt på transitboenden och kan komma och gå som de vill.
Hälften av de som avvikit är så kallade "Dublin-ärenden". Det innebär att de först anlänt till något annat land i Europa, fått avslag på sin asylansökan och sedan provat samma sak i något annat EU land till exempel Sverige. Enligt EUs lagar ska alla skickas tillbaka till första landet. Läs mer i Trelleborgs Allehanda och Sydsvenskan.
Under 2009 och 2010 försvann 350 "ensamkommande flyktingbarn" som sökt asyl i Sverige. De försvann spårlöst och är fortfarande borta. Enligt Sveriges Radio.

Oppositionen växer i Sydafrika

 2010-12-22 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan För tre år sedan För fem år sedan
Ett parti som stöds huvudsakligen av vita och färgade sydafrikaner vinner sakta men säkert allt fler sympatisörer. För första gången sedan Afrikanska nationalkongressen (ANC) tog makten för 16 år sedan känner sig partiet hotat. Det lilla uppnosiga Demokratiska Alliansen (DA) nafsar ANC i hälarna inför de lokal valen nästa år. DA, hemmahörande i mitten-högerfältet bildades för tio år sedan. DAs ledare, Helen Zille, hoppas med en dåres envishet och tålamod kunna besegra ANC "i distrikt efter distrikt, och i stad efter stad" och sedan bygga förebilder av integritet, gott styre och effektiva samhällstjänster. Hennes parti började i Kapstaden där det besegrade ANC 2006 och där Helen Zille blev borgmästare. Förra året tog DA kontroll över regionen Västra Kap, partiets första regionala erövring. Där utgör färgade (blandrasiga) 60 % av befolkningen och de stöder DA. Omkring en tredjedel av DAs parlamentariker är icke-vita. Den blonda, hårt arbetande Helena Zille, som talar xhosa är populär bland alla grupper i Västra Kap. Hennes mod att utmana svarta, patriarkaliska auktoriteter beundras inte minst av unga, svarta kvinnor. ANC-medlemmar beskyller henne för att vara "rasist" och "vild hora" men hon ger igen med samma mynt.
Läs artikeln i The Economist, "Making a little difference", eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2010.
Andra bloggar om Sydafrika:
2010-06-12  Sydafrika, värdnation för fotbolls-VM
2010-01-09  Fler fruar för Zuma
2009-09-29  "Ut med de vita farmarna"
2009-03-04  Flykten från Sydafrika
2008-08-22  Helen Zille, ny president i Sydafrika?
2008-05-28  Sydafrikansk främlingsfientlighet.
Tidigare bloggar om Sydafrika, Låt alla arrestera alla, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Lugn avslutning på politiken

 2010-12-21 Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Årets sista möte med Kommunfullmäktige i Trelleborg blev också mitt tredje. Märkvärdigt nog har jag som ersättare för Moderaterna redan fått "tjänstgöra" under två av dessa eftersom flera av vår ordinarie fått lämna återbud. Det är helt klart mer intressant än att sitta som ersättare. Det inleddes lugnt med julmusik under välkomstkvarten.
Förra mötet präglades av många personval till nämnderna vilket innebar att vi ledamöter fick springa fram och tillbaka och lägga en valsedel i urnan. I går var det dags rösta i en öppen votering. Det var första gången för mig så för säkerhets skull skrev jag med stora bokstäver ett "Ja" på ett vitt papper. Jag ville inte drabbas av det hjärnsläpp som representanter för Sverigedemokraterna råkade ut för i början av förra mandatperioden. Då var det någon som svarade fel och försökte förgäves ändra på det efter klubbslaget. Nej den nesan ville jag verkligen inte råka ut för.
Det handlade mycket om inval till olika fonder och organisation. Valberedningens förslag klubbades rutinmässigt igenom och jag fick en plats i "Selma och A E Anderssons donationsfond", men med ett undantag. Valberedningens förslag till "Borgerlig representant" i Kockska Stiftelserna, Inga Berggren fick mothugg då Bertil Larsson, Söderslättspartiet, nominerade fullmäktiges ordförande Inger Hansson. Det blev sluten votering och Inger Hansson vann med 21 röster mot 14 och 16 blanka.
Se Trelleborgs kommuns Stiftelseförteckning.
Senaste fullmäktigemötena, "Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna" och "Lovande inledning på mandatperioden".

Nilla fyller 22

 2010-12-20 Familjen
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
I går var hela familjen i Malmö. Vi träffades på Jensens Böfhus. Det var Anne, Nilla, Lina, Andreas och jag.
Riktigt bra var det inte eftersom servitören presenterade en felaktig nota som var 200 kr för hög. Sedan vi påtalat detta kom han tillbaka inte med en ny nota utan med pengarna i handen. Och inget erbjudande om något som skulle kunna få oss att komma tillbaka efter denna incidenten, inte jag i alla fall. Dessutom var toaletten tämligen sunkig. Men trerättersmenyn med fläskfilé som Nilla, Anne och jag åt var god och värd sitt (rätta) pris. Det var Snackkorg, Jensen's Pork Steak, Dessert efter eget val inkl. kaffe eller te för 224 kr. Nilla bytte snackkorgen mot Räkcocktail vilket jag också borde ha gjort.
Den enda presenten Nilla önskat sig fick hon också. En massa pundsedlar som hon ska shoppa för i London under nyårshelgen.
Efteråt gick vi till Gustav Adolfs torg för att titta på "Musikhjälpen". För att besvikna konstatera att det var slut, bara nedmonteringen höll på. Jag bhade gärna bjudit en hel del för Filippa Barks (Sissela Benn) sombrero (se bild).
Bloggar om tidigare födelsedagar:
Nilla fyller 20, 2008
19 år 2007, Ny cykel från Fribergs.
18 år 2006, Klarar körkortsprovet.

Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo

 2010-12-19 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Misstankar om fusk fläckade valet i Kosovo. I tre vallokaler i Drenica där den sittande premiärministern Hashim Thacis parti PDK (Kosovos Demokratiska parti) har starkt stöd var det fler som röstade än som var registrerade, enligt en källa i valkommissionen. I en vallokal blev röstdeltagandet 149 %!
PDKs farligaste rival, Kosovos Demokratiska förbund, har också utropat sig som segrare. En trolig utgång är en uppgörelse mellan Thaci, före detta ledare av Kosovos befrielsearmé och det parti som tros ha kommit fyra i valet, Alliansen för Kosovos framtid. Detta parti leds av Ramush Haradinaj, en annan rebelledare vars korta tid som premiärminister tog slut när han åtalades för krigsförbrytelser av domstolen i Haag. Ramush Haradinaj blir föremål för förnyad prövning i Haag i början av nästa år.
Alldeles nyligen presenterade Europarådet en rapport som avslöjar att Kosovos befrielsearmé (KLA) under ledning av Hashim Thaci var inblandad i omfattande organiserad brottslighet, bland annat handel med mänskliga organ. 1999 identifierades Hashim Thaci som den farligaste av de "kriminella bossarna" i internationella underrättelserapporter.

Läs artikeln i The Guardian, "Kosovo election fraud suspicions undermine PM's victory claim", eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2010.
Tidigare bloggar om Kosovo.
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Hörseltjänst

 2010-12-18 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den 22 november cyklade jag från Högalid till min favoritbutik på Östergatan, Trelleborg där jag köpte färska frallor till frukosten. De är goda och billiga. Samma sorter finns varje dag.
Jag upptäckte då att snett mittemot på andra sidan gatan fanns en annan butik, Hörseltjänst. Jag hade varit där för något år sedan när min hörapparat börjat krångla men mer blev det inte den gången.
En styrelsekamrat i Kulturföreningen Öppna Sinnen hade emellertid berättat för mig att han nyligen ordnat en hörapparat på Hörseltjänst till ett överraskande lågt pris. Sagt och gjort, jag gick dit och träffade Kerstin Santén (bild), legitimerad audionom. Hon förhörde sig om mina problem, tittade mig i öronen och bad mig komma tillbaka som i förrgår, den 16 december. Nu blev det en grundlig undersökning där jag fick höra ljud och tal av olika styrkor och frekvenser. Den tog nästan en timme och kostade bara 200 kr.
Om ett par veckor den 5 januari är jag välkommen tillbaka för att prova hörapparaterna som är digitalt anpassade efter mina hörselsvagheter, en i varje öra. Detta kostar mig 800 kr, otroligt billigt för att förhoppningsvis kunna höra bra igen, lagom till första mötet med den nya Arbetsmarknadsnämnden. Ett stort tack, särskilt till politikerna i Region Skåne, som gjort denna tjänst möjlig.
Hörseltjänst i Skåne, hemsida.

Kärlek och svartsjuka, dödliga passioner

 2010-12-15 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
Ryttare i blått är en svensk långfilm från 1959 med dåtidens mest populära skådespelare. Den bjöd SvT1 sina tittare på den här veckan. Förlagan var Folke Mellvigs bok med samma namn. Folke Mellvig var en av de stora svenska deckarförfattarna från 40-50 talen. Andra storheter var Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson och Hans-Christer Rönblom. Folke Mellvigs "hjälte" var John Hillman, kapten titulerad. Alltid spelad av Karl-Arne Holmsten. Men inte i denna film - och bok. Här vinkas han av på Bromma flygplats av sin fru och assistent för att åka till London och hjälpa Scotland Yard. Själv ska Kajsa Hillman (Anna-Lisa Eriksson) resa till Strömsholms slott och ridskola för att gå på en Blå Stjärnan kurs. På slottet händer det underliga saker och Kajsa reder på egen hand ut fallet med den mystiske Blå ryttaren. I en bra deckare ska det finnas både spänning och humor och det finns det i Mellvigs böcker. För humorn står främst paret Freddy Sjöström (Nils Hallberg) och Sonja Svensson (Lena Granhagen) för. Andra skådespelare man minns med glädje är Gunnel Broström, Bengt Brunskog, Mona Malm, Gio Petré och Erik Hell, de flesta födda på 20-talet eller tidigare. Bilder på Nils Hallberg med Anna-Lisa Eriksson och kärleksrivalerna Gio Petré och Mona Malm med Björn Bjelfvenstam.
En underhållande film som tillfredsställer behovet av femtiotalsnostalgi. Bara lite för mycket hästar, honnörer, givakt och uniformer.
IMDb. Wikipedia. Recension.
Här finns filmens handling eller läs den här.
Folke Mellvigs böcker. Ryttare i blått läste jag för över tolv år sedan och skrev om.

Sydsudan ligger i startgroparna

 2010-12-14 Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Tre miljoner människor har registrerat sig inför folkomröstningen den 9 januari. Södra Sudans rätt att bli självständigt finns inskriven i ett fredsavtal från 2005, som satte punkt för 20 års inbördeskrig mellan det arabiska norr och det icke-arabiska syd. En separat och samtidig folkomröstning äger rum i Abyei, ett oljeproducerande område som gränslar gränsen mellan norr och söder. Tre fjärdedelar av Sudans dagliga oljeproduktion, ca 500 000 fat, kommer från söder. För närvarande delas intäkterna lika mellan norr och söder, men om södra Sudan blir självständigt skadas norra Sudan ekonomiskt. Vid de gemensamma valen i april i år förekom mycket valfusk. FN ska nu garantera ett fuskfritt val och att resultatet respekteras. Oberoende av hur det blir med valet i Abyei kommer ett delat Sudan att försvaga Omar al-Bashirs (bild) NCP-regering i Khartoum. Kanske kommer detta att leda till att han tar till våld för att hindra södra Sudans utträde.
Redan 1975 startade inbördeskriget mellan Sudans arabstyrda islamistiska regering i Khartoum och dess svarta, huvudsakligen kristna rebeller i söder. Minst en miljon människor har slakten skördat.
Läs artikeln i The Guardian, "Southern Sudanese independence vote stays on track as registration closes", eller läs den här, översatt i Tempus nr 49 2010.

En dag i Anderslöv

 2010-12-13 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I dag var jag i Anderslöv. Främsta skälet var att jag hade tid hos tandläkaren Claes-Jöran Frankman. Det var mitt tredje besök denna gång. Jag fick betala 3600 kr. Det är mycket på en gång men inte mer än 200 kr per månad eftersom det här halvannat år sedan jag var där förra gången. Besök i november.
Sedan var jag och tankade på Bilverkstaden. Halvljus på höger fram har inte fungerat på flera veckor. Jag köpte en ny lampa och en äldre man följde med ut, bad mig öppna motorhuven och på några minuter hade han bytt lampa. Vilken lyx och han var nöjd med vad jag erbjöd honom för hjälpen. Själv hade jag säkert behövt timmar och blivit halvt ihjälfrusen. Kan verkligen rekommendera den servicen.
Sedan tittade jag in på Gästgivaregården. Jag föll för en klassiker, riktig husmanskost, Korv Stroganoff med ris. Även denna enkla rätt lyckas man på Gästis piffa upp till läckerhet. Innan bjöds man på salladsbord med dressingar att välja på och nybakat grovt bröd med smör. Efter erbjöds kaffe och lussebulle. Som seniorer får man allt detta för 50 kr.
Till slut var jag på biblioteket, lånade en del tidskrifter och Mark Levengoods senaste bok "Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig".
Efter att ha uträttat några andra nödvändiga ärenden kom jag tillbaka till Högalidsvägen i Trelleborg strax innan skymningen. Lagom för att sköta min förkylning resten av dagen.
Blogg om tidigare tandläkarebesök.

Svinalängorna

 2010-12-12 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Eländes elände, så synd det var om arbetarna på 70-talet, särskilt om dem som invandrade från Finland. Eller det var kanske alkoholistbarnen det var synd om?
Boken Svinalängorna läste jag för drygt tre år sedan och imponerades inte alls. Filmen hade jag också kunnat vara utan. Även om jag naturligtvis tjusas av att åter se både den äldre och den yngre Lisbeth Salander den obeskrivliga hjältinnan från Millenium-serien. Då som nu spelade av Naomi Rapace och den blivande världsartisten Tehilla Blad.
Bara några dagar efter premiären på "Svinalängorna" som till stor del bygger på Susanna Alakoskis bok med samma namn såg jag och min fru den i kväll på Grand i Trelleborg.
Pernilla August regisserar och Lolita Ray har gjort boken mer filmisk. Den handlar om en flickas uppväxt i en finsk missbrukarfamilj i sjuttiotalets Ystad.
Lena (Noomi Rapace) lever i en kärnfamilj med man (Ola Rapace) och två barn. När hon en dag får ett samtal från ett sjukhus om att hennes mor, som hon inte träffat på länge, är svårt sjuk ger hon sig motvilligt iväg för att träffa henne. Hennes resa blir också en resa tillbaka till barndomen i Ystad, i miljonprogramsområdet Fridhem under 60 och 70-talet. Området fick öknamnet ”Svinalängorna”. Bokens författare Susanna Alakoski växte själv upp i detta område.

Recensioner i DN: Helena Lindblad "Det förflutnas material".
Magnus Nilsson i Aftonbladet "Svinalängor utan klass".
Emma Engström i GP "Filmen är svartare än boken".
Miranda Sigander i Expressen "En känslomässig pärs att se Svinalängorna".

Näckrosen

 2010-12-10 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jenny Berthelius har skrivit främst kriminalromaner. Hon debuterade med Mördarens ansikte (1968) och fick sitt genombrott med den psykologiskt skickligt utformade Den heta sommaren (1969) samt rysaren Mannen med lien (1970). Hennes böcker förenar klassiska pusselkarakteristika med psykologiska motiv, tempoladdad handling och effektiva skrämselelement. Huvudpersonen i flera böcker är kommissarie Paul Sanger.
Näckrosen har hon skrivit betydligt senare. Den kom 2007 och handlar om två kvinnor Rose Lindh och Anna Poitier som ofrivilligt blir inblandade i den ryska maffians handel med människor. Ganska snart misstänker läsaren att kvinnorna är två sidor av samma mynt. Det tar längre tid för Paul Sanger att komma på lösningen.
En ung krokimodell hittas naken och knivskuren i en skrubb på målarskolan. Medan hon ligger i koma får vi följa hennes tidigare förehavanden. En spännande pusseldeckare utan bestialiska mord.
Det är en lättläst, lagom spännande bok. Jag hittade den i det öppna arkivet på Trelleborgs bibliotek. Jag upptäckte också att Jenny Berthelius skrivit ytterligare fler böcker utöver de sexton jag läst och som skrev under perioden 1968-1984. Bland andra Farlig sommar 1981, En död i skönhet 1981, Mardrömmen 1983 och Mångudinnans barn 1986. Ska försöka få tag på dem också.
Erik Rodenborg läser Jenny Berthelius böcker. Han har läst alla. Wikipedia om Jenny Berthelius

Recensioner på DAST, i Ystads Allehanda och Kvällsposten.

Tidigare lästa böcker av Jenny Berthelius.

Äntligen tillbaka på gymmet!

 2010-12-08 Motion
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag har bara lite träningsvärk idag. Jag har inte tränat på gym på lång tid. Nu har jag äntligen kommit till skott. Jag fick en proffsig- och gratis - introduktion av "kroppsstylaren" Diana Eilts i går, sedan jag lyckats lära mig hur jag tar mig in. Efterson gymmet är tillgängligt dygnet runt, mesta tiden utan personal, så är det viktigt att hantera passerkortet rätt och att ha fått sitt fingeravtryck tillfredsställande fotograferat. Det känns säkert och bra med en omständlig digital inpasseringskontroll.
Fitness 24seven finns många olika apparater för uppvärmning och konditionsträning. De är lätta att hantera och ställa in liksom alla styrketräningsmaskiner.
Som pensionär betalar jag bara 99 kr i månaden! Halva priset, tala om förmåner för pensionärer!
Tidigare har jag tränat på Nautilus i Malmö, "Ett himla bra gym", Club Oasen i Trelleborg och Gymmet i Anderslöv.

Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna

 2010-12-07 Lokal Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För fem år sedan
Rena natta för röd politik i Trelleborg. Socialdemokraterna har inte förstått att de än en gång förlorat ett val. De har inte väljarnas förtroende för sin politik och därmed inte heller i kommunfullmäktige. Förra mötet för två veckor sedan utnyttjade (s)ocialdemokraterna möjligheten att med en tredjedel av fullmäktiges mandat kunna återremittera hela förslaget om ny politisk organisation tillbaka till Kommunstyrelsen för en ny beredning. De fick stöd för detta av Söderslättspartiets tre personer.
I går kväll var det därför ett extra inkallat fullmäktige. Nu var socialdemokraterna ännu mer förgrymmade. De krävde att alla nämnder skulle ha en andre vice ordförande som skulle ges till en socialdemokrat. Och så ville de att det under kvällen skulle beslutas om att Catherine Persson får fortsätta som oppositionsråd efter den 31.12 och vilket arvode (lön) hon får. Trots att denna fråga inte stod på dagordningen.
Då Catherine Per(s)son står för nästan 90 % av tiden i talarstolen skulle man kunna tro att hon är en god talare. Men det är hon inte. Aldrig har hennes framträdande varit så patetiskt som i går kväll. Den svartaste dagen i Trelleborgsocialisternas tidigare så stolta historia. Allt som återstår i dag är - historia.
Allting var bättre på Egil Ahls tid. Nu går allting i stället Trelleborgsalliansens , Femklöverns, väg.
Mötet som man hoppats vara avklarat på en timme tog nästan tre och en halv. En orsak var de långa inläggen från socialdemokrater som bedyrade att mötets viktigaste fråga var arvodet till Catherine Persson, en annan var att S tog "time out" vid flera tillfällen då CP inte visste hur hon skulle rösta men främst var det de långa voteringarna i personval som tog tid. I valet av vice ordförande till nio av nämnderna yrkade S på votering vilket betydde att 51 ledamöter i tur ordning nio gånger fick gå fram till "urnan" och lägga en papperslapp med kandidatens namn i den. Att socialdemokraterna förlorade varje votering med stor majoritet brydde som sig inte om.
Men visst är det sunda möten, man får tillfälle att röra på sig och för att stilla hungern finns bara frukt.
Bild på kommundirektör Christer Fredriksson, Kommunstyrelsen ordförande Ulf Bingsgård och vice ordförande Tina Järvenpää. Alla är lika glada då kvällen gått i Alliansens tecken.

Julian Assange erbjuds fristad i Ecuador

 2010-12-06 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Regeringen i Ecuador och president Rafael Correa erbjuder WikiLeaks grundare, Julian Assange, asyl. "Vi är beredda att ge honom en fristad utan villkor", säger landets ställföreträdande utrikesminister, Kintto Lucas. Från Ecuador kommer han att "få möjligheter att sprida all information och alla dokument som han förfogar över - inte bara via Internet utan också via andra offentliga fora". Lucas förklarade att hans land är bekymrat över de offentliggjorda dokumenten, som inte precis förbättrar förhållanden mellan Quito och Washington. Wikileaks påstår att det finns 1600 dokument att publicera som har "läckt ut" från den amerikanska ambassaden i Ecuadors huvudstad Quito.

Publicerades - på spanska - Ecuador Inmediator.
Nyheten finns också på BBC "Ecuador offers Wikileaks founder Assange residency"

Uselt val för spanska socialister

 2010-12-05 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Stora framgångar för den politiska höger-mitten i regionparlamentet i Katalonien.
Den spanske regeringschefen José Luis Rodríguez Zapateros socialistiska parti led ett svidande nederlag i de katalanska regionvalen i söndags. Storseger blev det däremot för de katalanska nationalisterna (CiU) som ökade från 48 till 62 mandat (av 135). Partiledaren Artur Mas blir ny regeringschef efter socialisten José Montilla.
José Montillas socialistiska parti fick bara 28 mandat mot 37 2006. Det är socialisternas sämsta val någonsin i det katalanska regionparlamentet.
Även flera mindre vänsterpartier förlorade tillsammans många mandat. Vänsterrepublikanerna (ERC) fick bara 10 mandat vilket var mer än en halvering av resultatet för fyra år sedan. Även Ekosocialisterna (ICV) gjorde ett dåligt val.
Det största spanska oppositionspartiet, Folkpartiet (PP) som hittills inte haft någon betydelse i Katalonien, gick starkt framåt i Katalonien och fick 18 mandat i Regionparlamentet.
Artur Mas har som mål att göra regionen helt självstyrande och inte betala något till centralregeringen i Madrid.
Läs artikeln i La Cerca, "La elecciones en Cataluña dan a CiU una rotunda victoria, el PSC y ERC se hunden y el PP obtiene su mejor resultado", översatt i Tempus nr 48 2010På engelska, CiU wins Catalan elections – without absolute majority.

I rymden finns inga känslor

 2010-12-04 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Såg i går filmen "I rymden finns inga känslor" gjord av Andreas Öhman. Det är en film som engagerar och väcker känslor som sitter kvar. Inledningen var lång och fick mig nästan att lämna lokalen men allt blev så mycket bättre efter hand. Det är verkligen en film att rekommendera.
Bill Skarsgård gör en mycket stark insats som Simon ("jag har Aspergers") men det gör också Martin Wallström som Simons bror Sam, som offrar allt för sin bror, flickvän och föräldrar. Mycket trevlig är också Cecilia Forss - från ICA reklamen - som Jennifer
Jag tror aldrig att jag varit så överens med att det blev I rymden finns inga känslor som Svenska Filminstitutet skickar som bidrag till Oscarsnomineringen 2010. Oscarsgalan hålls 27 februari 2011.
Filmen visar att diagnosen Aspergers inte är ett handikapp eller funktionsnedsättning som den politiskt korrekta termen lyder idag utan snarare tyder på egenskaper som är berikande om än ovanliga.
Simon löser problem med en vetenskaplig metod, för honom är vatten en stor cirkel med två små cirklar på "huvudet". Det förstår inte hans vänner som ser vatten som vågor och vått. Han låter inte känslor stå i vägen för rationellt tänkande. "Jag förstår inte" är hans svar på andras känslomässiga argument. Han är fixerad vid klockan och vid tider.

Recensioner:
Hynek Pallas i SvD: "Ett hjärtslag ifrån toppen",
Maria Domellöf-Wik i GP: "I rymden finns inga känslor"
Helena Lindblad i DN: "tvättunna förvandlad till en fantasirymdraket",
Expressen: "Sveriges Oscarsbidrag".

Torgny Lindgrens Minnen

 2010-12-03 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan
Man håller gärna med honom om att människan bara har "inbillningar", inga minnen. Det är längesedan hjärnforskarna lämnade psykiatrins omhuldade inbillning att allt vi varit med om och tänkt finns ograverat som en bandinspelning i hjärnan som bara väntade på att spelas upp. Torgny Lindgren är därför motvillig att ställa upp på sina förläggares förslag. Och boken blir därför inte bra. För mig som väntat i tre år på en ny bok av Lindgren är den en stor besvikelse. Det som räddar den är det underbara språket. Men Lindgrens fantastiska förmåga att gestalta en intressant berättelse kommer inte till sin rätt. Som i andra böcker som jag har läst: Hummelhonung från 1995, Pölsan från 2002 och Dorés bibel från 2005. De handlar om några små byar i det inre av Västerbotten och dess egenartade befolkning i Avabäck. De två senaste var en triptyk som avslutades med Norrlands Akvavit som kom 2007.
Det pratas ganska mycket i det här manuskriptet säger förläggaren, det har inte pratats så mycket i dina tidigare böcker. "Man kunde kanske", säger hon, "önska sig lite mer handling". Jag tror att många läsare, med mig, håller med förläggaren.
En presentation av boken av Eva Johansson, kulturjournalist i Böckernas klubb.
Recensioner:
Björn Gunnarsson i GP: "Filosoferar om sanningen och fantasin".   
Nils Schwartz i Expressen följer författaren på en vandring i dödsskuggans dal
Tom Hedlund i SvD: "Antagligen har det mesta hänt".
Crister Enander i Tidningen Kulturen "Svårmodet och ledan har närapå förtärt mig".

Den 50:e julkalendern

 2010-12-02 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan För fem år sedan
Detta är mitt 1600:e blogginlägg sedan starten i juni 2005.
En riktigt lovande inledning på årets julkalender i SvT 1. Maria Sid, den finländska skådespelaren man minns som Annika i långköraren Livet i Fagervik för några år sedan gör en mycket bra roll som Ritva Rantanen. Ritva tröttnar på sitt jobb på Finlandsbåten där hon får sköta alla jobb som inga andra vill ha. Hennes man Roger misslyckas som dammsugarförsäljare i Stockholm. Familjen Rantanen lämnar därför storstaden bakom sig för att driva hotell på landet i "det bortesta hörnet av östra glesbygden". De drömmer om idyll men de möts av något helt annat. Årets julkalender Hotell Gyllene Knorren, i regi av lokalbördiga Mikael Syrén, innehåller alltifrån otursförföljda grisar till lustiga spöken.
Årets julkalender bygger på Måns Garthons och Johan Unenges böcker men i extra julig tappning. Regissör Mikael Syrén lovar äkta julstämning.
Tv-julkalendern fyller i år 50 år. Julkalendrar från 1960 till 2009.
Roger Rantanen spelas av Peter Engman och deras två barn av Linnea Firsching och Buster Isitt. Se bilder.
Hotell Gyllene Knorrens Hemsida.

Expressens expertpanel ger julkalendern högsta betyg
GP: "En riktigt trevlig familjeserie".
UNT: "Bökiga griserier på udda hotell".
Bloggar om tidigare julkalendrar: Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.

Lärarförbunden, ett rött och ett blått?

 2010-12-01 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Regeringen vill införa spetsutbildningar också på högstadiet, där eleverna kan läsa gymnasiekurser i språk, matte, natur- eller samhällsorienterande ämnen. Än så länge handlar det bara om försöksverksamhet i ett fåtal skolor i landet.
Det finns flera goda skäl för detta. Det ena är naturligtvis att låta de som lär sig snabbare kunna börja på universitet tidigare och kanske kunna börja doktorera redan i 20-års åldern. De får då en längre yrkeskarriär och kanske kan svenskar i framtiden inte bara dela ut Nobelpris utan också få dem. För uppfinningar som leda till investeringar och arbetstillfällen i Sverige.
Det andra är att även de som lär sig snabbare har rätt att få utveckla sin fulla potential i grundskolan.
Det intressanta nu, och skenbart motsägelsefulla, är att medan Lärarnas Riksförbund anammar förslaget med hull och hår och ropar bravo, så är Lärarförbundet helt emot. De vill inte ens ha en försöksverksamhet. Eva-Lis Sirén, lågstadielärare från Karlstad, som är förbundsordförande sedan 2001, hänvisar till "både svensk och internationell forskning" och påstår att det blir sämre resultat om man ger vissa elever möjlighet att gå snabbare fram. Samma åsikt framför gemensamt från de tre rödgröna partierna. Eleverna själva och deras lärare däremot är "väldigt nöjda" i de spetsutbildningar som funnits sedan hösten 2009.
De två fackförbunden har olika historia och olika sorters medlemmar. Lärarnas Riksförbund har sina rötter i Svenska Lärarsällskapet, som bildades i Stockholm redan 1884. 1912 ändrades organisationen namn till Läroverkslärarnas Riksförbund och 1964 till Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbunds medlemmar utgjordes från början av realskolans lärare medan Lärarförbundet var folkskolans och yrkesskolornas lärare.
Lärarförbundet är störst. Det har 225 000 medlemmar, men bara cirka 30 % av medlemmarna är lärare i grundskolan, gymnasiet och komvux. Övriga är fritidspedagoger, förskollärare, studie- och yrkesvägledare, kantorer, rektorer m.m.
Artikel i Sydsvenskan i går: "Elitklasser på högstadiet splittrar lärarkåren".