Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2011

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2011

 2011-12-31  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Första året på Högalid i Trelleborg har gått till ända. Nu bor jag här. Jag har anpassat mig och trivs bra. Utnyttjar flitigt bastun.
En stor orsak till detta är att min dotter Lina, tillsammans med sin fästman Andreas, flyttat från Limhamn till en nybyggd villa i Skegrie. Cykelvägen dit - min egen över åkrarna - är bara 7 kilometer så jag är där ofta. Jag har upptäckt fördelarna med att sola på balkongen i söder. Och att bo centralt i Trelleborg med lagom cykelavstånd 2-3 km till allt.

Har blivit 1:e ersättare i kommunfullmäktige för Moderaterna - i praktiken alltid "tjänstgörande" som ordinarie. Jag ärockså ledamot i Arbetsmarknadsnämnden. Jag är med i Seniorrådet i Skåne, ledamot i arbetsutskottet. Här har tillgången till min hörapparat varit till stor hjälp.
Har kommit med i styrelsen för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland.
En annan trevlig sak under hösten har varit Senior Sport School, där jag träffat många mycket trevliga personer, både ledare och deltagare.
Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag tränar flitigt, en uppgång jämfört med "Gränsbo-åren".
Bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till varannan dag. Jag har fortsatt att läsa böcker och ofta gått på bio.
Jag har deltagit i vårens och höstens bokcirklar på Biblioteket. Under hösten läste vi Thérèse Raquin av Emile Zola och Lolita av Nabokov.
Vårens handlade om systrarna Bronté:
Emely Bronté Svindlande höjder, Anne Bronté Agnes Grey och Charlotte Brontës Jane Eyre.
Bästa böckerna jag läst är:
Håkan Nesser, Himmel över London, Marie Hermanson, Himmelsdalen, Paul Auster, Osynlig och Peter Hoeg, Elefantskötarnas barn.
På deckarsidan vill jag framhålla Kristina Ohlssons Änglavakter, liksom Arnaldur Indríðasons "Svart Himmel" och "Mörka strömmar".
Åsa Nilsonne som är en av de många nya kvinnliga deckarförfattarna har jag börjat läsa under året. Hennes femte Ett liv att dö för kan särskilt nämnas.
En ny svensk favorit har dykt upp: Anders de la Motte med böckerna [geim] och [buzz]. Fortsättning följer.
Och en ny dansk favorit lika så:
Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen och Kvinnan i rummet (bäste sedan Millennium). Fortsättning följer.
Varit på Bio på Grand 14 gånger, nytt rekord.
Bäst var The Stig-Helmer Story och Jag är min egen Dolly Parton liksom The Girl With the Dragon Tattoo (en amerikansk "Män som hatar kvinnor").
Stig-Helmer sågades rejält av kritikerna och när jag såg Jag är min egen Dolly Parton var jag ensam i salong (för alldel den lilla). Nu sänds den på bästa sändningstid nyårsafton i SvT2. Dags att byta ut kritikerna.
I fjol nämnde jag den enorma kylan och stora mängder snö som drabbat Trelleborg under årets sex sista veckor 2010. I år är det tvärtom mildaste sex veckorna i mannaminne. Betydligt bättre.

The Stig-Helmer Story

 2011-12-30    Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan   
"En helgad stund" så kan man med frälsningssoldaten Annika Jönssons (Ida Högberg) ord beskriva hur det var var att se The Stig-Helmer Story på Grand. Sentimental nostalgi av allra bästa sort. Den bästa film jag sett på Grand sedan mars i år, med Lotta Wenglén och Nina Persson Jag är min egen Dolly Parton. En film för nostalgiska seniorer som får hjälp att blicka tillbaka på 50-talet.
Här var det Ole Bramserud (Jon Skolmen) som var den norske detektiven som hjälpte Stig-Helmer Olsson (Lars Åberg) att efter 50 år hitta sin första förälskelse som han aldrig kunnat glömma. Det var den dåvarande frälsningssoldaten Annika Jönsson (Ida Högberg) och vägen till Kinna var lång med många omvägar. Särskilt sedan norrmannen förväxlat orten med Kina.
De två yngre Stig-Helmer spelades utomordentligt bra av (12 år) och Tobias Jacobsson (20 år).
En annan mycket trevlig bekantskap är också Stig-Helmers kusin Hjördis (Tove Edfeldt) för att inte tala om Hjördis mamma Elisabeth Carlsson, som alltid är mycket sevärd.

Recensioner:
Jorun Amcoff i Expressen: "Ett smörgåsbord av igenkänning", Helena Lindblad i DN: "Stig-Helmer Åberg, "autistic-light". Mats Johnson i GP: "Tillbakablickarna förmedlar en 50-talskänsla, som känns genuin",
Erik Helmerson i Östran: "Livet före alla sällskapsresor"

Bilder: Ida Högberg och Tobias Jacobsson, Tobias Jacobsson och Tove Edfeldt, Jon Skolmen och Lasse Åberg, samt Lasse Åberg (12) - Filip Arsic Johnsson.

Grön vinter eller fortfarande höst?

 2011-12-29   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
En ovanligt grön jul har vi haft 2011. Temperaturer på över fem plusgrader. Även under nätterna så inte ens nattfrost med risk för morgonhalka har vi haft. Så bra!
Juldagen cyklade jag till Skegrie och tillbaka i riktigt skönt cykelväder. Den nya cykelvägen hade sommarväglag. Så var det verkligen inte i december 2009 eller 2010.
Ingen behöver frysa varken utomhus eller inomhus. Elen räcker, kanske behöver vi inte ens importera ström från Danmark.
Ingen behöver skotta snö, eller jaga efter snöskyfflar i varuhusen. Sjukhuspersonalen får julefrid eftersom de många skador som vanligtvis drabbar gående och cyklister som halkar eller cyklar omkull vid vinterväglag nu förblir oskadade. Bilolyckor orsakade av dåligt väglag uteblir också.
Gamla människor som bor avsides kan utan problem nås av hemtjänstpersonalen.
Ingen uteliggare fryser ihjäl och igelkottarna överlever.
Jul- och januarilönerena måste inte gå åt till inköp av nya varma kläder och pjäxor.
Men tefatsförsäljningen går i konkurs.
Är då våren på väg när nu de ljusare tiderna randas? Nej, det är fortfarande höst säger meteorlogerna. Även som snödropparna lär ha siktats i Falsterbo.
Läs bloggar om vintrarna. 2010: Tidig vinter på Söderslätt och 2009: Vinter på Söderslätt. Men visst kan vintern komma också i februari: "Dagen då 101:an blev gågata".
Bilder från Högalid i början av december 2010.

The Girl With the Dragon Tattoo

 2011-12-27    Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Kan verkligen rekommendera er att se "The Girl with the Dragon Tattoo". Regissören David Fincher låter Rooney Mara tolka Lisbeth Salander på ett trovärdigare sätt
än vad Stieg Larsson själv kunde. Lyfter Aspergers syndromet till nya oanade höjder. Inget öga är torrt. Daniel Craig spelar Mikael Blomkvist på ett sätt som får oss att glömma Mikael Nyqvist. Yorick van Wageningen som Nils Bjurman är ännu äckligare och kvinnoförnedrande än Peter Andersson. Och Stellan Skarsgård spelar psykopaten Martin Vanger på ett övertygande sätt.
Såg den på Grand i Trelleborg Annan Dag Jul med Anne, Andreas och Lina.
Men visst är Lisbet Salander ett offer. Som andra med svårigheter att visa känslor förälskar hon sig i Mikael Blomkvist. Hon är beredd att göra allt för honom men han kan inte tolka hennes känslor - och hon förstår inte detta. Hon räddar hans liv, hon räddar hans rykte som journalist och hon köper världens dyraste skinnjacka i julklapp. Bara för att få se hur hon blir försmådd då han ger sig iväg med sin älskarinna för att fira jul. En djupt tragisk scen man inte glömmer och som David Fincher ska ha stort tack för för att han ändrade i Stieg Larsson bok och i den svenska filmen.
Bloggar om den svenska förlagan "Män som hatar kvinnor, Boken: Da Vanger-koden, en svensk industriklans morbida hemligheter och Filmen: Noomi Rapace är Lisbert Salander.
Recensioner:
Mattias Oscarsson i Sydsvenskan: ""Hollywood ger mer av allt",
Helena Lindblad i DN: " Lyxig och nervig film som vida överträffar den svenska förlagan",
Karoline Eriksson i SvD: "Lisbeth Salander mer utsatt än hämnare".

IMDb CNN: 'Dragon Tattoo' screenwriter on changing the story. Bilder från The Girl With the Dragon Tattoo här.

Första stjärnan ut: Kim Anderzon

 2011-12-26    Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
På juldagen var det som vanligt säsongstart för årets "Stjärnorna på slottet". För första gången var programmet inspelat i Stockholm, på Görvälns slott.
Kim Anderzon är jämnårig med mig, född i mars 1943. Första dagen var hennes dag.
Tre saker lade jag märke till. Den ena var hur vilsna mediakändisarna visar sig vara när de träffar människor de inte känner och när de inte har manus utan måste "spela sig själva". Men de har ju sina varumärken att vårda och kanske oroar sig för att sätta en plump i protokollet.
Den andra är att producenterna tydligen fått för sig att programmets färdigstöpta form är optimal: Ingenting får ändras. Det är "the same procedure every year". Lite tröttsamt tycker jag.
Den tredje är att de två fyrtiotalisterna Johan Rabaeus och Kim Anderzon försökte framställa åren kring decennieskiftet 1960-1970, då när "alla låg med alla" i ett idealistiskt skimmer, "det fanns ju inga sjukdomar". Jag håller helt med Johan Rheborg, född 1963, som min son, som ifrågasatte detta, "det fanns väl i varje fall avundsjuka och svartsjuka". I den politiska vänstervärlden präglades ju tvärtom många relationer av detta, konkurrens, avundsjuka, intriger och svartsjuka. Perioden var en ovanligt sjuk tid. Vet ju jag som var med.
Mest sympatisk av de fem deltagarna var Louise Hoffsten, född 1965, sångerskan som fick sitt breda genombrott med albumet Rhythm & Blonde. 1996 fick Louise diagnosen multipel skleros men hon fortsätter att sjunga och skriva musik. Hon visade sin stora glädje över att klara av ridturen med töltgång som Kim Anderzon bjöd på. Hon kom med därför att Maria Lundqvist hoppade av. Vilken tur!
Alltid trevlig är också Christer Lindarw, full av självironi men vänlig mot andra. Han avslöjade att han och Kim haft samma älskare! Stor uppståndelse, men inga namn nämndes. Avslöjades gjordes däremot att den skådespelare som den tonåriga Kim Anderzon föll för då hon kom från Östersund till Stockholm var Börje Ahlstedt! Bild på Kim som utvikningsflicka i Lektyr.
En talande recension i Expressen.
Stjärnorna på slottet 2010. Bloggar om tidigare "Stjärnor": Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Julafton i Skegrie

 2011-12-25    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan
En mycket fin julafton upplevde jag i går. Det var hos min dotter Lina och Andreas i Skegrie. Deras första jul i det nya huset. En jul med alla generationer, från barnbarnsbarn till "gammelmormor".
Lina är första klassens expert på att ordna firande med mat av alla de slag. Men visst, hon hade fått hjälp av sin mamma Anne och även Andreas mor och syster, Britt-Marie och Annika.
På bordet fanns alla de klassiska rätterna men också nyttig mat som sallad, kalvsylta med rödbetor, löksill och lax. Ett överflöd av mat så jag är inbjuden på lunch också idag.
Tomten kom traditionsenligt, avslöjades på skorna av nioåriga Hanna, som dock lät lillebror Ville få ha kvar sina illusioner ett år till. Den som tydligast uppskattade sina julklappar var Donna, min dotter Nillas nyss införskaffade hund.
Uppskattatt var också "julklappsleken". Trevligare än vanliga sällskapsspel.
Också fick jag bland andra julklappar mitt önskade sängöverkast, varmt underställ, en ny Björn Borg necessär och en bok signerad av Björn Hellberg!
Tidigare julaftnar: Snörik julafton i Skegrie 2010. Jul på Gränsbo 2009. Julafton 2008!

 
En nyttig del av julbordet Man visste var man skulle sitta Jag med min dotter Nilla och Andreas mormor Rut
 
 Hanna med mamma Annika och mormor Britt-Marie Hanna och Ville får julklappar av tomten Jultomten själv framför julgranen

[Buzz]

 2011-12-23  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Vilken thriller avslutning. Oförutsägbar och spännande. Och med både cybervärlden och den internationella politiken inblandad. En given julklapp inte bara för nördar. Och glöm inte del ett [Geim] som man får till ett extra billigt pris till jul. Ett måste.
Boken slutar med flera spännande öppna frågor som garanterar att Anders de la Mottes tredje bok också kommer att sälja bra.
”[Geim]” utsågs till årets bästa debut av Svenska Deckarakademin 2010. Så visst har förväntningarna varit höga på Anders De La Mottes uppföljare ”[Buzz]”, del två i en trilogi om Henrik ”HP” Pettersson och hans storasyster, tillika polisinspektören Rebecca Normén.

Henrik "HP" Pettersson fruktar ständigt att Spelledaren är efter honom för att ställa honom till svars för att han förstört spelledningscentrum. Han är misstänksam mot alla nya personer han träffar under sin landsflykt som Mr Anderson. Han träffar Anna Argos, blir anklagad för att ha mördat henne blir förd till Dubai men släpps och blir hemskickad till Stockholm. Där får han jobb ArgosEye som är det företag som Anna äger men tvingats lämna kontrollen över till sin före detta make Philip Argos. ArgosEye hjälper sina kunder genom att ständigt bevaka allt som sägs om dem och av vilka. Och nästa steg är att påverka och kontrollera vad som sägs om dem. Knowledge - Security - Control.
Starta rykten är bästa sättet att få kontroll över "buzzet" - informationsflödet.
Henriks syster Rebecca Normén är i Darfur i Afrika som chef för en livvaktsgrupp. När gruppen är tillbaka i Stockholm får Normén reda på att hon är anmäld för tjänstefel och ska internutredas. I väntan på utredningen befrias Normén från sin tjänst med full lön.
Det sprids elaka rykten om henne och hennes kolleger på forum på Internet.

Om Buzz
Cecilia Isberg i Kristianstadsbladet: "Läs [geim] först",
Christian Johansson: "Läsarnas förväntningar är höga efter premiärboken",
Nisse Scherman i DAST: "Författaren hare en rakt utstakad lysande framtid som thrillerförfattare".

Blogg om förra boken [geim].

Känslosam avslutning

 2011-12-21    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Igår var det avslutning på Senior Sport School. Då fick vi träffa också Lena Andersson, administratör från Korpen Skåne/Halland, Charlotte Karlsson från Skåneidrotten och Susanne Larsson, vår egen spindel i nätet, folkhälsosamordnare från Trelleborgs Kommun. Bild på Lena Andersson och Susanne Larsson.
Alla i gruppen var med utöver Sigyn Karlsson som tyvärr var förhindrad av sjukdom. Men hennes make Sven var där och han fick med en blomma hem till henne. Bild på alla deltagarna och lärgruppsledaren Lina Larsson.
Och naturligtvis "lärgruppsledare" Lina Larsson som betytt så mycket för gruppen.
Gladde mig över Lina Larsson som delgav oss sin egen upptäckt från våra träffar att "ålder spelar ingen roll". En förnuftig insikt i denna tid av åldersdiskriminering.
Det var utvärdering av de 24 träffarna under hösten och funderingar inför framtiden. Alla verkade intresserade av att upprätthålla kontakterna.
Det finns något som kallas "Passion för livet", som är en studiecirkel där någon av oss kan få utbildning som cirkelledare. För Region Skåne svarar Jenny Önnevik, 044-3093304, jenny.onnevik@skane.se, för kontakterna.
Susanne Larsson lovade att hjälpa oss med lokaler och kontakter med personer och föreningar som vi kan få hjälp från.
Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta att träffas om inte förr så tisdagen den 24 januari klockan 10 på Fame Fitness på Hedvägen där Lina kommer att hålla ett gympapass.
En God Jul och ett riktigt Gott Nytt År med en God Fortsättning på "Senior Sport School" i vår egen regi.
Nio av elva deltagare finns på utskickslisten, plus Lena, Lina, Charlotte och Susanne. Karolina Borglin och Agnete Levenius lovar jag att hålla kontakt med per telefon.

Läs gärna mer på: Bloggar om Senior Sport School i Trelleborg, hösten 2011:
Bowling, Gym och Lill SpenningeInaktivitet är direkt livsfarlig! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.

Sopsortering ger mening i livet

 2011-12-19  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Sedan den förste december ska vi sortera även matavfall på Högalid, och förmodligen på flerområden i Trelleborg. Tanken är att utvinna biogas till drivmedel åt bilar och bussar och biogödsel till lantbrukarnas åkrar på Söderslätt.
I matavfallspåsen ska man lägga matrester men också kaffefilter, hushållspapper och servetter.
För min del blir det mest vegetabilier, apelsinskal, avokadoskal, trimningsrester från morötter, brysselkål, äppleskruttar med mera. Ibland behöver man också tömma kylskåpet.
Senast kom det med också det bortskurna fettet från den ovanligt feta julskinkan jag köpt.
Jag tycker att det är en bra idé att sortera matavfall. Jag har också ett påse för restavfall. Det tar nu lång tid innan jag behöver byta den.
Matavfallspåsen byter jag 1-2 gånger i veckan.
Naturligtvis sopsorterar jag också tidningar, kartong, glas och metall. Det blir en sport som ger en extra mening i livet.
Bild på första fyllda påsen.

BK Starke var för svagt

 2011-12-17   Sport
  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
För första gången i historien stod Trelleborg som arrangör för brottningsveriges mest klassiska tävling, A-Fyrstads.
De fyra främsta lagen i Sverige Örgryte IS, Arboga AK och Huddinge BK utmanade i Söderslättshallen BK Starke från Trelleborg.
De hade kvalificerat sig via två "semifinaler" där lag som Kungsbacka, Eslöv, Spårvägen och Enköping slagits ut.
Tyvärr räckte det reservbetonade BK Starke inte till. Det blev 0-7 mot både Arboga och Huddinge. I den tredje matchen vann dock både Keith Malmberg och Dennis Vollenweider. Så med en w.o. seger blev det bara 3-4 mot Örgryte.
Tyvärr saknade Starke Daniel Terkildsen och de två skadade Kim Malmberg och Anders Nilsson.
Huddinge BK, som vann Fyrstads 2010, hade ett hiskligt bra lag och förlorade bara en enda match.
Ett trevligt och välinitierat tal av Ulf Bingsgård invigde arrangemanget. Nationalsången sjöngs och Brottningsförbundets Ingela Andersson överräckte en gåva till Trelleborgsklubben.
Jag som inte sett brottning på decennier uppskattar de nya reglerna som gör matcherna snabbare och mer händelserika.

Alla matchresultat från Fyrstadsfinalen 2011.
Hemsidor: BK Starke, Arboga, Huddinge och Örgryte.
Skånes Brottningsförbund. Svenska Brottningsförbundet.
Brottningskalendern. Nya tävlingsregler.

BK Starke gav nostalgi känslor
Blogg om fristilsbrottaren och olympiasegraren Viking Palm.

Senior Sport School

 2011-12-15    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
I dag var det bowling på Söderslättshallen. För min del var det över 40 år sedan sist. Men det gick överraskande bra. Ingen strajk men väl några "spärrar" blev det. Bästa av oss från Senior Sport School var Torbjörn Lanker. Marianne Ahlgren på väg mot en strajk medan Jan, Kerstin Berit och Bertil pustar ut med kaffe och kanelsnäckor.
I måndags kom Lill Spenninge från Hushållningsällskapet och pratade om "Maten och våra sinnen" med särskild inriktning på julens kryddor och traditioner. Inte nog med det, vi bjöds också på glögg med tillbehör och som alltid på humor och glada skratt. Bild: Lill Spenning serverar glögg åt Jan Regnell.
I förra veckan handlade det om Hjärt & Lungräddning där vi fick lära oss använda den nya Hjärtstartaren. Björn Ladeland som arbetar som ambulanssjuksköterska inom Region Skåne men som också representerade företaget Via Medici AB, var lika professionell och pedagogisk som alla andra "föredragshållare" som programmet erbjudit under hösten.
Under förra torsdagen fick vi också tillfälle att besöka Word Class gymmet på Flockergatan där vi fick en fin introduktion och tillfälle att prova på många av gymmets otaliga träningsmaskiner (Bild: Jag Regnell, Sten Andersson, Marianne Ahlgren, Tanja, Kerstin Hansson, Katarina Borglin).

Känns vemodigt att den 20.12 är sista gången då vi med Lina Larsson avslutar och utvärderar höstens alla 24 träffar. Men kanske blir det en fortsättning under våren?

Tidigare bloggar om Senior Sport School som verkligen satt sina avtryck under denna höst i Trelleborg. Det blir många nya julkortsmottagare i år!
Inaktivitet är direkt livsfarlig
! Restaurangkväll på Liljeborgsskolan. Senior Sport School, Lina Larsson. Startträffen i september.
Bilder på deltagarna och Lina Larsson.

Ny strategi mot cancer

 2011-12-14    Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Cancer utvecklas långsamt. Därför kan läkarna förebygga på många stadier och etablera de första skydden redan hos de yngre åldergrupperna. Vaccination är det bästa sättet att förebygga sjukdom eftersom den riktar sig mot sjukdomen innan den uppstår. Flera cancerformer beror på infektion med bakterier eller virus. Kan vaccinet hindra mikroorganismerna från att skapa en infektion kan det också hindra cancern. Exempel är HPV-viruset som kan skapa livmoderhalscancer och bakterien Heliobacter pylori som ger magcancer.
En DNA-analys kan avslöja om våra gener har mutationer som kan vara cancerframkallande. Om vi hotas av cancer kan vi ändra livsstil, sluta röka, undvika brynt kött, låta bli pommes frites med sina transfettsyror och minska alkoholintaget.
Nya och mycket känsligare screening metoder är också under utveckling. Snart kan de första tecknen på cancer hittas långt tidigare än idag. En risk av detta är att även friska "patienter" kan diagnosticeras som sjuka!
Läs mer i Artikeln "Förebyggande ersätter behandling" i Illustrerad Vetenskap nr 16 2011, sidorna 70-79.
Några tidigare medicinska bloggar:
Superantikropp kan utrota säsongsinfluensan, 19 augusti 2011. Nytt ämne kan avslöja alzheimer, 20 april 2011.
D-vitaminets stora betydelse. 24 november 2011.

Sankta Psyko

 2011-12-12  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Johan Theorins femte handlar inte längre om Öland, utan om Sankta Patricias rättspsykiatriska regionklinik i den fiktiva staden Valla nära Göteborg.
Intill Sankta Patricia ligger förskolan Gläntan, där de intagnas barn går för att vara i närheten av sina föräldrar. Sjukhuset är en ointaglig fästning, men binds samman med förskolan utanför murarna via en källargång som barnen och deras ledsagare använder när de ska hälsa på föräldrarna. Huvudpersonen i boken är Jan Hauger, förskollärare. Han tar ett vikariat på Gläntan och vi förstår snart att han har alldeles speciella skäl till det. Han har nämligen fått veta att hans stora idol Alice Rami sitter inspärrad på Sankta Psyko (som sjukhuset förstås kallas). Han har också mörka hemligheter i bagaget och berättar inte gärna vad som egentligen hände den där gången en pojke försvann från en av de många förskolor han vikarierat på.

Vi får följa Jans liv under tre olika perioder. Dels som utsatt, svårt mobbad tonåring, därefter i början av hans förskolekarriär och slutligen när han tar vikariatet på Gläntan. Undan för undan mejslas Jans kamp för en dräglig tillvaro fram. Samtidigt som ondskan hela tiden ligger och lurar runt hörnet.
Ivan Rössel mördade därför att han är ond. Han är Satans son och vill vara herre över liv och död. Inte för att hade en besvärlig bakgrund som psykologerna önskar påstå.
Psykologernas samhälleliga funktion är att dölja det faktum att de finns onda människor som gör onda handlingar som av många betraktas som fasansfulla. Om samma problem handlar Marie Hermansons
"Himmelsdalen".
Boken handlar om ensamhet, utsatthet, trofasthet intill döden. Om pedofiler, ondska, och en rättspsykiatri med välmenande chefer som saknar kompetens för sitt jobb och som förlorat kontrollen över det. Om en om än omöjlig kärlek som varar för evigt. Om tillfälligheternas spel, missförstånd, förväxlingar, och kanske när allt är slut, ändå en happy end. En thriller, en stark bok. Mycket spännane till slut då författaren är på väg att knyta ihop de tre nivåerna. En riktig triller och det känns helt öppet och oförutsägbart hur boken kommer att sluta.Theorins absolut bästa av de fyra han skrivit.
Ett slags kompendium av boken.
Theorins förra bok var Blodläge. Tidigare bloggar om Theorins böcker: Skumtimmen och Nattfåk.

Författarens hemsida.
Recension i DAST, Kulturdelen och i Göteborgsposten. Om Johan Theorin på Akademibokhandeln.
Alice Rami finns på Facebook!

Kan doktorn komma

 2011-12-09  Film, TV, och Media
   För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För sex år sedan
En gammal svensk långfilm från 1942. Efter den välkände lappmarksdoktorn Einar Wallquists berättelser från vardagen som läkare. Att vara doktor i ödemarken innebär att man måste fungera som både präst och socialkurator och därtill kommer de strapatsrika resorna. I filmens början förbereder sig det lilla samhället på att fira midsommarafton, men doktorn (Olof Widgren) har annat att tänka på. Han har just fått bud från ett sameläger att han behövs där.
Efter flera timmars färd med bil, båt och till fots är han äntligen framme. Under färden har han fått sällskap med den unge nybyggaren Bengt (Björn Berglund). Anna i Kraja (Birgit Tengroth) har redan hunnit före honom och förberett hans arbete. Medan doktorn håller på med sin patient, språkas Anna och Bengt vid och kommer bra överens. Jon i Jovik (Emil Fjellström) är en kanalje av den gamla skolan som har svårt att förlika sig med "nymodigheter" som kronojägare, fiskeförbud och jakt endast på lovlig tid.
Anna insjuknar plötsligt i blindtarmsinflammation och doktorn ringer efter flygambulansen. Denna måste emellertid vända på grund av tjock dimma. Enda räddningen är att med båt forsla den sjuka till närmaste sjukstuga. Det blir en vådlig färd nedför virvlande forsar och vilda fall.
"Kan doktorn komma", en bok med läkarhistorier av Einar Wallquist.

Pilsnerfilm i fokus. Filmens handling finns här.
Senast sedda "Gammal svensk långfilm" var I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslät, "Söder om landsvägen" med Edward Persson och "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel.
Einar Wallquist på Wikipedia. Doktorn i Arjeplog. IMdB.

Julträff med vänner

 2011-12-08    Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
I går samlades ett trettiotal medlemmar i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland på Fackborgen i Trelleborg för att under några timmar glömma julhandel och pepparkaksbak.
Det blev några timmar under gemytliga former. Gemenskapen var stor med en blandning av gamla och nya medlemmar.
Föreningens ordförande Leif Jönsson hade fått permission för att tillsammans med sin hulda maka Irene fira deras gemensamma gulbröllopsdagar varma och soliga nejder. Vice ordförande Olle Pettersson vikarierade som värd med den äran.
Vi åt läckra landgångar som var himmagjorda av Harriet Welin (på bild med Bertil Tomelius) med flera, drack inget starkare än lättöl eller vatten.
Vi sjöng unisont många julsånger, de tyska gav mig nostalgiska känslor från lång tid tillbaka då jag tillbringade jularna med min två äldsta barn i Mattersburg i Österrike, då de träffade sina kusiner.
Oh, Tannenbaum, oh Tannenbaum…Luciasångerna, särskilt Staffan Stalledräng, erinrade mig om de många år då jag var stjärngosse i Luciatåget på AMU/Lernia i Malmö. Julstämningen var hög och spontana juldanser förekom kring låtar som "Så göra flickorna…
Sångerna leddes och ackompanjerades på ett trevligt sätt av Sven-Ola Dahlström och "Kidde" Persson.
Margareta Segerhagen (bild) deklamerade Viktor Rydbergs "Tomten" med stor inlevelse och bravur.
Birgit Holmberg (bild) visade hur väl insatt hon är i vår svenska Lucias historia och bakgrund. På bild också Helge och Anna Olsson.
Några tidigare artiklar om Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland:
Jubileumsfest, 2011-10-20, Busstur till Stade 2011-09-12, Utflykt till Sassnitz 2011-05-15.
Föreningens hemsida finns här.

Slaget om Sverige

 2011-12-06  Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan
Slaget om Sverige är ett frågesportprogram med premiär i söndags kväll den 4 december 2011 på TV4. Det leds av Ingvar Oldsberg med Björn Hellberg som domare.
Båda ser pigga ut, även Oldsberg som nyligen drabbades av cancer. Upplägget liknar mycket "På spåret" som de båda ledde tidigare under många år. Slaget om Sverige har ett lugnande tempo med färre effekter, är mer pedagogiskt och seniorinriktat. Åtminstone gäller detta reklaminslagen. Owe Törnqvist är med från Upsala likson bandyfinalen på Studenternas IP.
I varje program tävlar två lag med tre tävlande i varje lag, alla personer inom laget kommer från samma ort. De tävlande svarar på ett antal frågor i tur och ordning innan det är dags för final. I finalen deltar enbart lagledarna från de två lagen. De ska svara rätt på så många frågor som möjligt inom en begränsad tid. Tiden är lika många sekunder som antal procent av den totala poängen som den tävlandes lag fick ihop. Totalt deltar sex lag under varje säsong.
Den första kampen stod mellan Eskilstuna och Sveg. Maria Wetterstrand, fd legendariskt språkrör för Miljöpartiet, var lagledare för Eskilstuna. Hon tävlade tillsammans med sin barndomsvän Måns Vestin och sin mammas väninna Kersti Bauer Birgersson.
Erik Ekstrand, känd från Erik och Mackan på TV6, har tagit hjälp av sin pappa Alf Nilsson och gymnasievännen Maria Weimer.
Hur det gick? I den avgörande finalen slag Maria Wetterstand över Erik Ekstrand med 6 rätta svar mot 4.
Nästa söndag blir det Gustaf Hammarsten mot Belinda Olsson. Stockholm mot Göteborg.

Sveriges 100 mäktigaste

 2011-12-04    Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan 
Tidskriften Fokus har presenterat sin årliga lista över Sveriges hundra mäktigaste personer.
Fredrik Reinfeldt är etta och Anders Borg är tvåa, precis som i fjol, Jan Björklund har fallit en plats från tre till fyra och Per Schlingmann från 4 till 5, och detta beror på att Annie Löf, centerpartiets nya ordförande har gjort ett jättehopp från plats 62 i fjol till trea 2011.

Övriga partiledare: Gustav Fridolin (MP) är sexa, Håkan Juholt (S) är nia - har gjort ett hopp från 61 i fjol - Göran Hägglund är 18, Åkesson 24 och Lars Ohly 71 - har backat 59 placeringar!
De tre främsta från den privata sektorn är Marcus Wallenberg (12), styrelseordförande SEB, LKAB med flera, Sverker-Martin Löf (13), ), styrelseordförande SEB Industrivärden med flera och Jacob Wallenberg (14), styrelseordförande Investor med flera.

Av de 50 främsta på listan är 13 kvinnor och 37 män. Av de 13 kvinnorna är 12 politiker (4 är från M) Anna Ekström (37), är generaldirektör på Skolverket.
Kronprinsessan Victoria kommer 29, pappa kungen 66. Ingen alls från artist-, kultur- eller idrottsvärlden.
40 har försvunnit från listan 2010, bland annat Gudrun Schyman, Sven-Erik Österberg, Maud Olofsson, Nyamku Sabuni, Mona Sahlin, Anders Carlgren och Eva Hamilton.
De har rangordnats utifrån kriterierna formell makt, informell makt, mediegenomslag med flera.

Se hela listan här,
Fredrik Reinfeldt, etta även i fjol.

[geim]

 2011-12-02   Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  För sex år sedan   
Anders de la Motte är en ny stjärna på deckarhimlen. Han är säkerhetschef på ett stort internationellt it-företag och f.d. polis. Hans böcker är brett sålda internationellt och SF har köpt filmrättigheterna till [geim]. Boken har fått Svenska Deckarakademins debutpris med motiveringen "En roman, förankrad i vår tid, skriven på dagens språk, med humor och spänning".
Henrik HP Pettersson kommer en dag över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom. Via den blir han inbjuden att spela med i ett "realityspel". Efter det att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika spännande uppdrag som utspelar sig mitt bland det vanliga livet i Stockholm och som alla filmas via mobiltelefonen. Utmaningarna blir så småningom allt mer riskfyllda.
HP bor på Maria Trappgränd 7 på Södermalm, en tvårums bostadsrätt ärvd efter modern. Han är 31 år, 179 cm, ogift, saknar fullständig gymnasieutbildning och har en halvkriminell bakgrund.
Hans syster är Rebecca Normén, anställd vid Säpos livvaktsrotel och mycket ordentlig. Men någon tycks veta obehagligt mycket om hennes förslutna. Om sådant som ingen borde veta.
Henriks främste vän är Mange, mangelito, Mange the Muslim, som egentligen heter Magnus Sandström men som vill kallas Farook Al-Hassan. Har en liten butik med elektroniska prylar.
HP, Rebecca och kanske också Mange-Farook är namn på personer som kan komma att etsa sig in i medvetandet för en lång tid. Två böcker till är utlovade. De kan bli lika berömda som Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.
Ett slags kompendium av boken

Man kan inte motstå bokens inledning. Och inte heller slutet: Tala om cliffhanger till nästa bok!
Ska kontonumret fungera? Vem skriver de hotfulla meddelandena till Rebecka? Vilken roll spelar Mange i Spelet? Dessbättre väntar [Buzz] redan i bokhyllan.

Presentation av författaren på Alfabeta bokförlag.
Några bloggar:
Boktoka: Skriv något mer på en gång! Jag längtar redan.
Deckarhuset: Det här är en av de bästa böcker jag läst, kanske den bästa!

Tjuvarnas jul, en lovande inledning

 2011-12-01   Film, TV, och Media
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Årets julkalender "Tjuvarnas jul" är en saga i Charles Dickens anda, inspelad i gammal miljö på Skansen. Ett kriminellt gäng lett av pirathövdingen Madame och som bor i ett tjuvnäste i staden underjord har specialiserat sig på att stjäla julklappar. En av hennes tjuvar är den misslyckade trashanken Kurre, ficktjuven med hål i fickan. Han får besök av den föräldralösa flickan Charlie som med för papper på att hon är hans dotter. Först försöker han lämna henne på Himmelska fröjdens barnhem men får så dåligt samvete att han hämtar henne tillbaka.
Första avsnittet var absolut sevärt och jag är frestad att se fler avsnitt. Den 10-åriga Tea Stjärne, en verklig stjärna, gör en mycket bra prestation som Charlie. Liksom Gustaf Hammarsten som "Kurre". Andra skådespelare är Elisabet Carlsson och Claes Månsson, som den girige barnhemsföreståndaren.

Julkalenders hemsida. Tjuvarnas jul på Facebook.
Tjuvarnas jul på Facebook. Tea Stjärne på Wikipedia. Tea Stjärne på Facebook.

Recension i:
NSK: "Läskigt och kul i Tjuvarnas jul",
SvD: "Julkalender med klassikerpotential",
Allehanda: "Julkalender - en saga i Dickens anda".

Bildtext, ovan till vänster: Bert Gradin, Gustaf Hammarsten, Tea Stjärne, Siw Carlsson, Calle Carlswärd och Maria Kim i "Tjuvarnas jul".
Julkalendern på Radion: "Allt du önskar".

Bloggar om tidigare julkalendrar: Hotell Gyllene Knorren 2010, Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.