Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2012

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2012

 2012-12-31  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
31 december 2011 inledde jag "Bokslut 2011" sålunda "Första året på Högalid i Trelleborg har gått till ända. Nu bor jag här. Jag har anpassat mig och trivs bra".
Nu har andra året gått till ända och jag vet inte riktigt var jag bor. Lägenheten har jag kvar men använder den mest som "kontor". Övriga tiden bor jag i Lenas hus på Wemmenhögsgatan, tre km söderut härifrån och i centrala Trelleborg. Årets allra största händelse var att bli förälskad i Lena Welinder och sedan vinna hennes kärlek! Tilläggas bör att jag skilde mig från Anne efter ett långt äktenskap innan dess.
Den 4 juli sa det klick på en grillfest med deltagarna i Senior Sport School hemma hos Marianne och Sten på Piongatan (se bild) och efter några hektiska veckor i nov-dec blev vi ett "officiellt" par. Det är en förändring i mitt liv som är mycket nöjd och glad över. Det känns som om vi är "minst" särbos.

Vad är det mer jag brukar skriva om på årets sista dag? Har blivit ordinarie ledamot av kommunfullmäktige för Moderaterna. Jag sitter kvar som ledamot i Arbetsmarknadsnämnden och trivs med det. Jag är med i Seniorrådet i Skåne, ledamot dess arbetsutskottet. På senaste årsmötet för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland blev jag vice ordförande.

Jag var "lärgruppsledare" för Senior Sport School under hösten, där jag träffat många nya trevliga personer, både ledare och deltagare.
Vi hjälps åt att hålla ihop "Party och vandrargruppen" som nu är en epostlista med 16 namn som träffas regelbundet. Om några månader är det dags att starta vårvinterns boule-turneringar.

Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag fortsätter att träna flitigt, bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till några gånger i veckan.

Jag har läst 17 deckare av 10 författare, flest, fyra, av Karin Fossum och tre, av Jan Mårtenson. Jag har börjat med två "nya", Anna Jansson (Maria Waern) och norska Karin Fossum (Konrad Sejer).
Elva "vanliga" böcker, av vilka några varit verkliga ess och några usla.
Till de förra hör Kristina Ohlssons "Askungar" och "Paradisoffer" samt Sara Beischers "Jag ska egentligen inte jobba här".

Botten nivån, all-time-low är "Flickan i fönstret" av Anderslövsförfattaren Assar Andersson.
Paul Austers senaste bok "Sunset Park" blir en stor besvikelse för mig efter att ha läst hans två föregående.
Vill särskilt också nämna boken "Den vita kvinnan" av Pia Engholm, som jag haft förmånen att träffa, eftersom hon är dotter till Lena Welinder:

Nämnas ska också att min tvillingbror Börje Tomelius avled i november månad efter en längre sjukdom på Södertälje lasarett.
Min yngsta dotter Nilla, som nu fått en tillvidareanställning på Jägersro, flyttar in i en bostadsrättlägenhet den 1 februare alldeles centralt på Nygatan i Trelleborg, inte långt från Wemmenhögsgatan.

Efter en kortare period med kyla och snö i början av december avslutas 2012 med milt och regnigt väder.

Stjärnorna på slottet 2012-2013

 2012-12-30  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Den 29 december var det säsongstart för årets "Stjärnorna på slottet". Denna gång, den sjunde, var programmet inspelat på Bäckaskogs slott i Skåne (Kristianstads kommun) sommaren 2012.
Första stjärnan ut i år var Claes Malmberg, 51 år. Och det var en riktigt dålig start. Det handlade mycket om hans far, operettsångaren och alkokolisten, som dog när Claes var liten. Sedan pratades det om varför Claes blev alkoholist och sedan kokainist. Det var motbjudande att höra hur Claes nästan skröt med att han visste hur man tar till sig ett kokainrus. Detta är väl straffbart om jag förstår narkotikalagen rätt. Ingen höjdare heller att att yvas över ett program i gamla Tv5 som hette "Ett besök i Fettan". För övrigt Yoga, frukost och fotbollsträning. Claes gjorde inget större intelligent intryck.
Nyheter på SvT.
Nästa vecka är det Barbro "Lill-Babs" Svensson som står för programmet.

Precis som fjol fanns det anledning att notera producentens uppenbara motvilja (rädsla?) att ändra någonting programmet. Det ska vara "the same procedure every year", inget nytt under solen sedan programstart 2005-2006.
Claes Malmberg 51 år, presenteras på Wikipedia. Liksom Ewa Fröling 60 år, Robert Gustafsson 48 år, Barbro "Lill-Babs" Svensson 74 år, och Philip Zandén 58 år.   
Första stjärnan ut 2011: Kim Anderzon. Första stjärnan ut: Kim Anderzon.

Blandfärs

 2012-12-29      Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Kalle Lind som är nybliven programledare för Morgon i P4 Radio Malmöhus har skrivit en bok tillsammans med Kristoffer "Kringlan" Svensson som heter ""Blandfärs" (Ko-Gris) och som utspelar sig i en ICA-butik men som också innehåller mycket ironi och humor från radio-världen.
En ko-misk roman, de kallar den "Action Comedy" men erkänner att det handlar om en "lustig skröna".
Boken köpte jag till specialpris 200 kr på Bokens Dag i Trelleborg 2012.
Hur har Frank Lindström kunnat komma till sitt jobb på foodserviceföretaget varje dag under tjugotvå års tid, när han samtidigt arbetat heltid på gatukontoret? Vem är det egentligen som river upp stadens vägbulor om nätterna och hur kan en överkörd gotlandshöna sätta stopp för det största journalistiska scoopet i mannaminne? Det här är bara några av alla de frågor som väcks när den koffeinstinne Icahandlaren Stellan Kask upptäcker att det är något märkligt med blandfärsen i hans butik.
"Blandfärs" är en vansinnesfärd i högsta hastighet genom en modern storstad - mycket lik Malmö - som rymmer allt från misslyckade improvisationsskådespelare, kriminella restaurangägare som diggar sextiotalspop och koleriska livsmedelshandlare till ordenssällskap för äldre män i kåpa, nitiska radioreportrar och överbeskyddande hönsfarmare. De bägge författarna, Kalle Lind och Kringlan Svensson (bild), är också yrkesverksamma som komiker och de har föresatt sig att skriva en roman som man kan skratta åt.

Julfirande 2012

 2012-12-27  Familj
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Julen är familjens högtid. Det blev extra tydligt för mig detta år. Julafton var som vanligt vikt för en samling i Skegrie. På Vallmogatan i Skegrie hos Lina och Andreas liksom i fjol. Där var Anne och Nilla, men också Annes systerdotter Nina från Stockholm, liksom Andreas föräldrar Roland och Britt-Marie, syster Annika med familj samt hans faster med familj.
Nytt var att jag tillbringade juldagen på Wemmenhögsgatan i Trelleborg med min nya käresta Lena och hennes dotter Pia Engholm, svärson Gisli och deras tre barn Eldor, Baldur och Tor. Alla med vackra isländska namn efter pappan. Lena bjöd på en helt underbar lutfisk. Nästan utan ben. En riktigt trevlig stund. Lena plockade fram ett gammalt Kina-schack. Vem tror ni vann?
I går på Annandag Jul var jag åter inbjuden till Skegrie. Min dotter Lina har tagit på sig uppgiften att samla släkten. Nu var det min syster Birgits tur. Hon var där med sin make Lennart och sin dotter Helena - Linas kusin. Det var kusinträff, även Tomas Persson var där liksom Helenas make Bengt och två barn, Jakob och Joel..

För två år sedan fitrades julafton hos Andreas syster Annika i Skegrie. Innan dess firade jag jul på gården Gränsbo mellan Klagstorp och Äspö.
Snörik julafton i Skegrie 2010.
Bloggar om tidigare jular: 2009, 2008, 2006 och 2005.

Andra familjeträffar:
Födelsedagskalas i Höganäs, 2012
Linas 30-års kalas, 2011
Min födelsedag, 2011
Födelsedagsfirande på Åkersberg, Birgit och Lennart, 2007
Linas 25-årsdag firad i Anderslöv, 2006

Förbud för kvinnor att använda mobiler

 2012-12-20  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Byrådet i Sunderbari i den östindiska staten Bihar har förljudit kvinnor att använda mobiltelefon. Enligt rådet förgiftar kvinnors användning av mobiler den "sociala atmosfären" och uppmuntrar dem att rymma med älskare.
Ogifta kvinnor som ertappas riskerar över 1000 kronor i böter medan gifta kommer undan med cirka 200 kronor. Dock kan kvinnor få tala i mobilen i närvaro av en manlig familjemedlem.
"Okontrollerat bruk av mobiltelefoner främjar föräktenskapliga och utomäktenskapliga förbindelser", säger Manuwar Alam, byrådets ordförande som uppger att sex flickor och kvinnor rymt under det gångna året.

Läs artikeln i Huffington Post: "India's Women Cell Phone Ban: Sunderbari Village Bars Mobile Use For Females", eller läs den här, översatt i Tempus nr 50 2012

Mitt i julveckan

 2012-12-19  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Onsdagen den 19 december var det partaj för party- och vandringsgruppen. Aldrig har vi varit så många som hos Lena Welinder på Wemmenhögsgatan i Trelleborg, där jag också är bosatt sedan några veckor tillbaka. Party- och vandringsgruppen är en fortsättning på Senior Sport School hösten 2011, 9 personer - Sten Andersson och Marianne Ahlgren, Agnete Levenius, Kerstin Hansson, Katarina Borglin, Jan Regnell, Berit Lundahl, Torbjörn Lanker och Bertil Tomelius. Dessa har sedan komplatterats med 7 nya namn varav Ulla Thornberg, Birgitta Sandblom och Lena Welinder kommer från Senior Sport School 2012. Vidare Marina Thelandersson, Britt-Marie Lanker och Lilian Rosenqvist.
Jan Ingvar Persson var förhindrad att deltaga då han firar jul med vänner i Schweiz.
Stämningen var hög från början, kl 16, till slutet på småtimmarna. Lena hade ordnat intresseväckane ordvrängartävlingar och Berit svarade för allsångerna. Och många lyclönskningar fick Lena och jag som sedan en tid tillbaka befinner oss på väg in i ett nytt tillsammans eller för att citera Jan Regnell "Bertil har kommit i hamn och kan få ett stöd för att styra upp sitt liv".
Själv fick jag avvika några timmar på kvällen för att åka till Malmö och fira min yngsta dotter Nillas 24-årsdag. Pengar på ett presentkort från IKEA - hon ska snart flytta hemifrån till en bostadsrättslägenhet på Nygatan.
Det blev Jensen's Bøfhus - på Emporia i Malmö. Fläskfilén var ett under av mjällhet och sällskapet oklanderligt, Anne, Andreas och Lina.
Första gången på Emporia, blev förtjust. Fastnade för Sephora vars serviceinriktade personal visualiserade kedjans skönhetskoncept. Värt ett nytt besök.

Första partajet:
Knytkalas på Pionvägen, 7 juli

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

 2012-12-09  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 - hade en ännu långsammare inledning än del 1 - och "inledningen" vara nästan en timme! Lite mer action blev det till sist och det bästa var att "cliff-hanger" saknades. Detta hade del 1 och den fick mig att satsa en slant även på 2:an. Lena Welinder var mitt sällskap på bion, hon var helt uttråkad för att inte säga irriterad och båda sov vi till och från under den s k inledningen.

Bella och Edwin har blivit småbarnsföräldrar. Då lilla dottern Renesmee vortsätter att växa rekordsnabbt är de jobbiga småbarnsåren snabbt överstökade.
Den mäktiga italienska härskarklanen Volturi uppskattar dock inte alls att klanen Cullen har fått tillökning på ”olaglig” väg. Ryktet går att de tänker komma till nordvästra USA för att utöva rituell bestraffning. Under striderna kan man räkna till minst sex huvuden som slits av från kroppar i stridens hetta, folk både eldas upp och faller ner i glödande avgrundsdjup.
För under ledning av den menlöse regissören Bill Condon (och med Twilight-författaren Stephenie Meyer som producent) knyts alltså säcken ihop, klanen Cullen samlar sina bundsförvanter och den sista stora striden ska utkämpas. Bellas beundrare, varulven Jacob (Taylor Lautner) samlar förstås sin fyrbenta flock av vargar.
Men allt slutar väl. Klockan vrids tillbaka och alla fallna kämpar blir åter levande och oskadda.

IMDb,  The Twilight Sweden,

Fullsatt salong med jubel. Urusel enligt "experterna", 2011-11-21, The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1.

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 10.10 2012 Hypnotisören, 22.7 2012 Cockpit, 30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Den vita kvinnan

 2012-12-07      Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Boken inleds nästan på samma sätt som Anna Janssons "Alla de stillsamma döda" från 2001, där polisinspektör Maria Wern vaknar till liv inlåst i en betongbunker. Vem är det som är kidnappad?
På spanska kallas ofta kokain för “la mujer blanca”, dvs den vita kvinnan. Men så kallas också en av vulkanerna som vaktar över Mexico City. Iztaccíhuatl som vulkanen heter betyder den vita kvinnan på nauhatl (aztekernas språk).
Författaren Pia Engholm arbetade drygt fyra år i Mexiko, de tre första som chef för Exportrådet i Mexico, och skrev boken som ett "sidoprojekt".
Köpte boken av Lena Welinder (Pias mor) i höstas. Läste den med stort intresse. I dag ska jag träffa författaren. Ska bli kul, har en del frågor att ställa!
Boken handlar om Filip Berggren, en ung andresekreterare, på svenska ambassaden i Mexiko City. Filip är troende, I Mexiko upplever han att Gud är mer närvarande. Filip har varit svensk mästare i karate i två år. Han har en pojkvän som heter Mats.
Filip träffar Laura Fernandez, journalist, freelancer, har skrivit i tidskriften Reforma. Är intresserad av maktstrukturer, korruption och nepotism. Laura stöter på Filip och blir besviken över att han är både gift och gay.
Filip och Mats åker till Ciudad Juarez, världens farligaste stad., på gränsen till USA. Där finns gängen.
La Familia Michoacana är en knarkkartell. Den leds av El Más Loco (Nazario Moreno Gonzalez) som driver La Familia med stel disciplin och pseudo-evangeliska anda. Med det dubbla inflytandet både som politisk och social kraft är La Familia känd i Mexiko för sin narkotikarelaterade blodsutgjutelse och för extremt våld.
Läs mer om boken på Pia Engholms blogg.

Island är fredligast i världen

 2012-12-04      Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Global Peace Index 2012 (GPI) toppas av Island som världens mest fredliga land. Danmark kommer tvåa följt av Nya Zeeland, Kanada, Japan och Österrike.
I botten på listan ligger Pakistan, Israel, Ryssland, Nordkorea och Kongo.
Global Peace Index listar 158 länder och rankar dem enligt 23 parametrar som innefattar till exempel mordtal, vapentäthet, antalet inre och yttre konflikter, terrordåd och krigshandlingar. Sverige kommer på plats 14, på grund av vår stora vapenexport. Island, på förstaplats, har en av världens lägsta mordfrekvenser – och dessutom en extremt liten andel av sin befolkning fängslad, endast 47 per 100 000 invånare.
I den totala sammanställningen klättrar Sri Lanka snabbast. På ett år har landet seglat upp nästan 30 steg till plats 103. Syrien faller mest och rasar 31 steg till plats 147.
Global Peace Index 2012 publicras av Vision of Humanity.
Läs också artikel i Forskning & Framsteg nr 8 2012.

Julmarknad i Ljungkyrkan

 2012-12-01  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I dag var jag några timmar vid middagstid på scouternas traditionella Julmarknad i Ljungkyrkan i Höllviken. Vann tre vinster på de första fyra lotterna i Lenas delikatesslotteri! Bra start på en lyckad förmiddag på alla de sätt.Det var också roligt att träffas Lenas son Peter Engholm och hennes svärdotter Marcelle.
Hemsida "The Engholm Tribune".
Peter Engholms antavla.
Utanför kyrkan kunde jag direkt köpa mig en nygrillad korv för 10 kr och erbjöds sedan små pannkakor med lingon gratis liksam varm glögg.
Det var mysigt och trevligt med mycket folk. Många lotterier av allehanda slag. Enligt säker uppgift gick kommersen bra i Guds Hus. Man kunde fika i kaféet, köpa hembakat, delikatesser, böcker, godis och hemslöjd. Eller bara titta på folk medan man lyssnade på levande julmusik. Intäkterna går till kyrkans scout- och ungdomsarbete samt till församlingens arbete
Ljungkyrkan, hemsida