Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2013

 2013-12-31  Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan åtta år sedan
31 december 2012 inledde jag "Bokslut 2012" Årets allra största händelse var att bli förälskad i Lena Welinder och sedan vinna hennes kärlek! Tilläggas bör att jag skilde mig från min tidigare hustru Anne efter ett långt äktenskap innan dess.
Nu bor vi tillsammans på Wemmenhögsgatan 32 sedan ett år tillbaka, jag håller på att hyra ut min bostadsrätt på Högalid och om en månad flyttar jag ut för gott.
Min dotter Lina har gift sig med Andreas och Nilla har skaffat pojkvän. Mitt barnbarn Johanna som fyller 20 till sommaren, har skaffat en ny pojkvän, Tobias Svanberg, Må de leva lyckliga allihopa.
I slutet på April var Lena och jag på semester i Turkiet (bilder).

Vad är det mer jag brukar skriva om på årets sista dag? Mitt politiska arbete har varit ovanligt hektiskt särskilt under hösten mycket beroende på att jag varit varit med i valberedningara i Skåne båda för riksdaglistan och Region Skåne.
Jag är ordinarie ledamot av kommunfullmäktige för Moderaterna. Jag sitter kvar som ledamot i Arbetsmarknadsnämnden och trivs med det. Jag är med i Seniorrådet i Skåne, numera vice ordförande. Fortfarande ordförande för Moderata Seniorer i Trelleborg. På senaste årsmötet för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland blev jag vice ordförande. Jag sköter föreningens hemsida. (bilder)

Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag fortsätter att träna flitigt. Tyvärr med vissa avbrott under året på grund av skador på handled och knän. Vi är en stor grupp som regelbundet spelar Boule på Malörtens boulebana (bilder).
Bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till några gånger i veckan. Facebook uppdateringarna är många och jag har över 600 vänner.

Jag har läst 17 deckare av 11 författare, flest, fyra, av Mari Jungstedt och två, av vardera Björn Hellberg och Kristina Ohlsson.
Sjutton "vanliga" böcker, bäst var Håkan Nessers "Styckerskan från Lilla Burma" och hans "Levande och döda i Winsford", vidare Angelika Klüssendorfs bok Flickan, 2013 (Das Mädchen, 2011) liksom Kupé nr 6 skriven av Rosa Liksom, pseudonym för Anni Ylävaara.
Sämre var "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson liksom "Surt sa räven om rabarberna" av Karin Brunk Holmqvist och
samt Catharina Ingelman-Sundbergs bok "Kaffe med rån", en ointressant skröna om äldrevård.

Hela december har kännetecknats av milt och regnigt väder. Inte en enda gång har vi tvingats skotta snö på trottoaren. Vädret fortsätter in på det nya året. Skönt!

Hundraåringen av som klev ut genom fönstret och försvann

 2013-12-30 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Boken var inte mycket att skryta med, jag orkade bara hälften, och filmen var inte mycket bättre. Det var komikern Robert Gustafsson som räddade filmen. Felix Herngren som regissör blev inte så lyckad. Men den drog publik i massor, som man sällan sett på Grand i Trelleborg då film visas. Annat är det med nyårsrevyer och Bokens Dag t ex. En tom film med ett visst underhållningsvärde. Tiden gick fort.
"Författaren Jonas Jonasson har inte gjort det enkelt för en framtida filmmakare: hans debutroman är sprängfylld av miljöer - från Malmköping till Bali, via Moskva, Paris och koncentrationslägret Gulag - och avverkar historiska personer som Stalin, Einstein och general Franco på löpande band. Felix Herngren antar utmaningen och ger sig inte förrän han återskapat Allan Karlssons 100-åriga liv in i minsta skruvade detalj".
Recensioner
Jan-Olof Andersson i Aftonbladet: "Puttrar filmen på i ett trivsamt tempo".
Jan Lumholdt i SvD: "Synd då att här också finns inslag av fars och buskis.
Mats Johnson i GP: "På tok för mycket är snott från Robert Zemeckis dramakomedi Forrest Gump".
Maria Brander i Expressen: "Det är roligt, varmt och godhjärtat, men med lite för mycket fylla och skrik".
Viking Almquist i Filmeye: "Roliga gubbar, men ojämnt tempo och ryckig handling".

Senaste sedda filmer på Grand: Hotellet, Captain Philips.
Blogg om boken "100 åringen".  

Mellandagsparty hos Nilla

 2013-12-29 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Familjen Söndergårds i Höganäs hade inte möjlighet att delta i firandet av julafton i Skegrie hos Annika och Petri. Därför hade Anne och Nilla ordnat ett extra mellandagsparty hemma i sin väldisponerade etta på Nygatan i Trelleborg. Och det krävdes eftersom det kom elva personer!
Mitt äldsta barnbarn Johanna, 20 år till sommaren, presenterade sin senaste pojkvän Tobias Svanberg från Blekinge. Det var en trevlig bekantskap som jag hoppas att hon håller fast vid länge.
Närvarande var också Lina och Andreas, nygifta sedan i somras, hela Söndergårdsfamiljen med Desiré, Flemimg, Johanna och Joel. Johanna fick jul- eller snarare nyårsgåvor av mig i form av presentkort från H&M respektive Intersport.
Det bjöds på slottsstek, köttbullar med en läcker sås och dito potatissallad.
På bilderna syns, till vänster, mina tre äldsta barn, Lina, Jörgen och Desiré och jag själv. Och till höger mitt äldsta barnbarn Johanna med sin senaste pojkvän Tobias Svanberg från Blekinge.
Och längs ner gör Nilla och jag en "selfie".

Julafton hos Annika och Petri Ålderstam i Skegrie.
Julfirande 2012, på Vallmogatan i Skegrie

Syrisk film förnedrar Saudiarabiens härskare

 2013-12-27 NP Internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Genom att lansera en engelskspråkig film, King of Sands, som framställer den saudiska monarkins grundare som en blodtörstig kvinnojägare, slår Syrien tillbaka mot Saudiarabien, som de anser har stött de rebeller som vill störta president Bashar al-Assad. Detta visar hur oerhört mycket relationen mellan de två länderna har försämrats sedan inbördeskriget i Syrien startade.
Syrien anklagar Saudiarabien för att finansiera upproret och sända grupper av självmordsbombare och extremister till Syrien. I Filmen porträtteras kung Abdul-Aziz Al Saud som en skoningslös härskare med sitt svärd ständigt dränkt i blod och som utnyttjar minderåriga flickor. Filmen har gjort den saudiska monarkin ursinnig. Den har "solkat bilden av en stor historisk gestalt". Den bryter mot urgamla tabun mot att kritisera Saudiarabien som är "väktare av islams helgedomar i Mecka och Medina".
Syrien säger att deras trupper bekämpar de radikala sunniextremister som är takfirister (takfir = att stämpla andra muslimer som falska, kättare etc.) och salafister. De kallas också wahhabis och representerar Saudiarabiens strikta tolkning av islam. "De fanatiska salafisterna är upphovet till terrorismen, en wahhabisk terroristideologi har blivit en epidemi som bör utrotas", säger filmens regissör Najdat Anzour.
Läs här om salafister och wahhabister. Filmens Trailer.
En tidigare blogg om Saudiarabien: Den förmögne terroristen från Saudiarabien.

Google hänvisar till en artikel i Washington Post, men den är borttagen 131227.
Men finns i stället i Denver Post National World: "Film taking aim at Saudi monarchy opens in Syria", eller läs den här, översatt i Tempus 51-52 2013

Julafton

 2013-12-25 Familjen
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nilla och Anne kom från Gränsbo, och på vägen till Skegrie hämtade de upp mig i god tid för att hinna fram till Kalle Ankas julafton klockan tre. Färden dit gick utan problem, vädret var av traditionellt slag i Trelleborg, milt - 8 grader varmt - och Söderslättsblåsigt. Vi skulle till Annika, syster till Andreas, gift med min dotter Lina. Där var mycket folk, Annikas make Petri och deras två barn Hanna och Ville, Linas svärföräldrar Britt-Marie och Roland Larsson. Vidare Rolands "lillasyster" Åsa, med make och två barn. En riktig familjejul alltså.
Min sambo Lena, å andra sidan, firade i Dalköpinge, med sina barn Pia och Peter och barnbarn samt Ex-maken Lennart. Ävet det en riktig familjejul.
Även idag, juldagen, är våra vägar skilda, när jag vaknade klockan sju, var Lena redan i Ljungkyrkan i Höllviken för att deltaga i julottan.
I Skegrie avlöstes Kalle Anka av ett läckert julbord, där ingenting fattades, sill och lax avlöste Janssons frestelse, sillsallad och prinskorvar, för att inte tala om stor skål med delikat Ris à la Malta med hallonsylt. Det blev många nyttiga kalorier där. Sedan traditionella julklappsutdelning, som äldst fick jag vänta till sist med att öppna mina. Sedan hade vi klappleken, med skrik, hets och adrenalinutsöndring. Ett alltid av alla uppskattat nöje.
Nilla bjöd på en egenkomponerad Musik-Quiz, där framför allt hennes syster Lina, visade upp imponerande vinnade kunskaper.

Julfirande 2012, på Vallmogatan i Skegrie
För två år sedan firades julafton hos Andreas syster Annika i Skegrie. Innan dess firade jag jul på gården Gränsbo mellan Klagstorp och Äspö.
Snörik julafton i Skegrie 2010.
Bloggar om tidigare jular: 2009, 2008, 2006 och 2005.

Fångade i det svarta hålet

 2013-12-23 FTM
två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
23:e och näst sista avsnittet av 2013 års Julkalender. Barna Hedenhös uppfinner julen. Först blir pappa Ben fångad i det svarta hålet. När resten av familjen tar sig dit för att rädda honom blir alla fångade i det svarta hålet varifrån inget kan ta sig ut. För barn är säkert årets julkalender extra spännande.
Hur ska det hela sluta? Ja, det får vi se imorgon då det är julafton och sista luckan ska öppnas.
Stenåldersfamiljen Hedenhös råkar ta sig till nutidens Stockholm. Där träffar de Stella, en ensam flicka vars pappa bara tänker på rymdraketen som ska åka till framtiden. ”Barna Hedenhös uppfinner julen” handlar om kulturkrockar, vänskap och magiska sagogryn som gör det omöjliga möjligt.
Knota är mamma i familjen Hedenhös. Hon tycker om att ta befälet och gillar kaffe. I hennes mage ligger bebisen Bumling. Ben Hedenhös är en kärleksfull pappa som är svag för smicker och älskar att uppfinna saker. 11-åriga Stella längtar efter sin pappa Sture som bara ägnar sig åt jobbet. Hon önskar att hon hade en familj som alltid höll ihop – precis som stenåldersfamiljen Hedenhös.
Statsminister Erland är allergisk mot gamla saker. Det enda han verkar tycka om är sin raket och framtiden.
Dessa fyra roller spelas av Sissela Benn, Fredde Granberg, Mirjam Kjellman och Sten Ljunggren.
Hemsida Barna Hedenhös uppfinner julen.

2013 års julkalender i radio heter "Alla barnen firar jul" och handlar om familjen Svennesson. De bor i en liten hyreslägenhet någonstans i Sverige och har 23 härliga barn. Persongalleriet.

Hemsida Sveriges radios julkalender.

Bloggar om tidigare julkalendrar:   
Tjuvarnas jul, en lovande inledning, 2011, Hotell Gyllene Knorren 2010, Superhjältekul 2009, En riktig jul 2007, Lassemajas detektivbyrå 2006.

100-åringen

 2013-12-21 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
"Hundraåringen av som klev ut genom fönstret och försvann" (2009) är en bok av Jonas Jonasson som de senaste åren blivit ett slags bestseller i Sverige men också översatts till flera främmande språk. Den handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner som av en slump kommit över många miljoner kronor. Men boken är också en resa genom 1900-talet, dock beskriven på ett sätt som bäst passar särskilt naiva skolbarn.
"Den konstant svärande rödhåriga kvinnan (som senare visade sig heta Gunilla Björklund) med yppig barm var ju som tagen ur en Paasilinnaroman!" Där har vi tydligen inspirationskällan till Jonassons bok. Men tyvärr håller inte hans bok alls samma klass. T ex saknar boken helt spänning och har lite humor, man drar bara på munnen några korta ögonblick då och då.
Blogg om: Paasilinna: De hängda rävarnas skog med flera böcker. Andra författare av skrönor att jämföra med är Karin Brunk Holmqvist med t ex Surt sa räven om rabarberna, Catharina Ingelman-Sundbergs bok Kaffe med rån, eller den bästa av alla, Måns Ripa slår till igen. Dessa läser man med större behållning.
Orsaken till att jag ändå gett mig på att läsa nästan hälften av boken är att filmen med samma namn ska ha premiär på Juldagen. Men mer än halva boken klarar jag inte av, sedan är det dags att lyfta på soptunnelocket. Bättre böcker väntar som Kristina Ohlssons Davidsstjärnor.
Recensioner:
Kristian Tallroth i Litterturmagazinet: "Genialisk berättelse som gör den långa resan mödan värd"

Jonasson har skrivit en andra bok "Analfabeten som kunde räkna" som kom ut i år. Den bedöms som sämre än den första.
Recension i Litteraturmagazinet, Emma Kreü: "Enerverande många klichéer och karikatyrer". Elise Karlsson i Svd: "Ideologin skymmer det roliga".
Om författaren: Efter 20 år med tidning, TV och kommunikation ryckte han upp sig själv med rötterna. Han sålde allt han ägde och sade upp sig. Nu bor han i stället i den schweiziska kantonen Ticino, inte långt från Italien. Där, med utsikt över Luganosjön, skriver han sina romaner.
Hemsida på Piratförlaget.

Nilla 25 årsdag

 2013-12-19 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Min dotter Nilla fyller 25 år den 19 december. Och det ville hon och familjen fira vid två tillfällen. Först den 13.12 då hennes syster Lina och Anne hade ordnat en festlig tillställning i Linas och Andreas hus i Skegrie. Då kom Nillas jämnåriga kompisar, främst de från gymnasietiden på Söderslätts gymnasium i Trelleborg men också många vänner och bekanta ponnytravsvärlden. Det blev mycket sång och glam och glädje och inte minst en Musikquiz som Nilla själv hittat på. Inbjudna var också min systerdotter Helena Tomelius och hennes make Bengt.
Den 19.12 bjöd Nilla och hennes nya pojkvän Nils på skaldjursafton i Gränsbo. Det blev många läckerheter på bordet. Förutom hummer fanns det krabbor, räkor och havskräftor. Det var familjen som träffades: Min fd fru Anne, jag, våra två döttrar, Lina och Nilla och deras respektive, Andreas och Nils.

Skegrie: Bengt, Helena, Bente och Anne Skegrie Skegrie: Nilla sköter Quizen.
     
Gränsbo: Läcker skaldjurstallrik   Gränsbo: Nilla öppnar presenterna Gränsbo: Nils, Anne, Bertil, Andreas Nilla

Julkalas både här och där

 2013-12-17 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kommunen bjuder på julbord för politikerna i kommunen, ett stort antal anställda, särskilt de som under kvällen förärats klockor och blommor för lång och trogen tjänst samt en del av kändisar och makthavare i Trelleborg utomlands. Så skedde också i år, i Parken, måndagen den 16 december kl 18, efter det att årets sista Kommunfullmäktigemöte genomförts klockan 13 - 1630. Vi var över 200 personer, det tog lite tid för alla att servera sig av de traditionella läckerheterna, men stämningen var hög och sällskapet angenämt.
Några dagar tidigare den 9 december, hade Arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg möte. Dagen till ära var detta förlagt till hotell Mossbylund i Skivarps kommun utanför Abbekås. Efter mötesförhandlingarna bjöds vi på ett intressant föredrag av Mattias Wikner, kvalitetsstrateg från Kommunledningsförvaltningen, avdelningen för strategi och kommunikation, om Resultatstyrningsmodellen tillämpad på Trelleborgskommun.
Därefter ägnades kvällen åt ett något annorlunda men ett verkligt gott julbord på Mossbylunds hotell.

       
Parken: Kommunfullmäktiges
ordförande Inger Hansson
och vice ordf. Nils-Gunnar
Snygg delar ut klockor 
Parken: Det skön-
sjungande lussetåget 
Ledningen för Arbets
marknadsförvaltningen
SD i nämnden.
       
Jan och  Sarka  Jane och Mariann Glöggmingel i väntan på
maten 
Sarka, Ina, Cecilia och Ola

Kul Jul med Trelleborgs Musikkår och Lisa Romée

 2013-12-15 Högalid & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Lena och jag var på Kul Jul med Trelleborgs Musikkår och Lisa Romée. Vi kom en kvart innan start, men redan var Malmrossalen på Hamngatan 8 i Trelleborg fylld. Två platser på första parkett till höger dög dock gott.
Den eminenta Trelleborgs Musikkår, för dagen klädd i rött och vitt med röda tomteluvor, inledde med Betlehems stjärna och därefter Larry Anderson's Sleigh Ride. Johan Rufelt gjorde sin officiella debut som dirigent. Stilig, skicklig och explosiv garanterade han en verkligt njutbar halvannan timme i eftermiddags.
Han hade god hjälp av Lisa Romée, som skönsjungande och charmant tog publiken med storm.
Hon inledde med "Julen är nära" och därefter "The Christmas Song". Senare sjöng hon Bing Crosbys "White Christmas" och lockade till eftertanke inför julen med Peter Jöbacks sköna "Gå inte förbi".
Sven-Ola Dahlström gjorde ett bejublat saxofonsolo med Karl-Bertil Jonssons julafton.
Och hela konserten avslutades med "Jultomtens vaktparad" till taktfasta applåder.
Lina Hansson, på valthorn, har spelat på Kronprinsessbröllopet, har blogg Linafina.
Konferencier var Bertil Ahlberg som på sedvanligt lättsamt och humoristiskt sätt lotsade programmet i hamn.

Soldater från Frankrike välkomnas

 2013-12-13 NP Internationell
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
CAR, Centralafrikanska republiken, håller på att sjunka in i ett läge av fullständigt kaos. Fruktansvärda händelser pågår.
I mars marscherade den allians av rebeller som kallar sig Seleka, bestående av UFDR och flera mindre rebellgrupper, från den norra muslimska delen av landet in i huvudstaden Bangui och störtade president François Bozizé som själv kom till makten i en militärkupp 2003. UFDR var med om att föra president François Bozizé till makten men som nu anser sig förfördelade av denne.
Muslimerna utgör 10-20 % av landets 4,6 miljoner människor.
Rebellerna härjar vilt, plundrar byar och våldtar kvinnor. Kristna har bildat nya militanta grupper som försvarar sig mot Seleka och andra radikala islamister. Striderna handlar om makt och kontroll över den ekonomiska sektorn i landet.
Amerikanska trupper befinner sig redan i landet för att hjälpa till i jakten på krigsherren Joseph Kony som leder de terrorister som kallar sig "Herrens motståndsarmé". Han tros gömma sig i CAR.
Landet har varit instabilt ända sedan självständigheten från Frankrike för drygt 50 år sedan.
Frankrike har meddelat att de kommer att skicka 1000 soldater till landet utöver de 420 som redan bevakar flygplatsen i huvudstaden.
Läs mer i The Washington Post: "The Central African Republic descending into 'complete chaos'", läs den här, översatt i Tempus 49 2013
Läs mer om Centralafrikanska republiken i The Guardian.

Hotellet

 2013-12-11 FTM
  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Erika har allt: ett bra jobb, god ekonomi, många vänner och en trygg relation. Tills den dagen då allt rasar samman. Plötsligen betyder det perfekta livet ingenting och känslorna som hon tidigare haft full kontroll över går inte att styra. Hon känner en stor social skam över att ha misslyckats med att föda ett "normalt" barn. Förhållandet knakar och hon börjar i gruppterapi och möter där andra människor med andra trauman i livet. En dag ställs frågan av gruppen: Varför ska inte vi få må bra, varför har vi inte rätt att leva med positiva tankar? Gruppen bestämmer sig för att ta sig till en plats där man kan vara helt anonym. Ta semester från sig själva och vara precis den de vill vara. En lika rolig som djupt rörande resa tar sin början.
Men egenterapin ger bara en lindring för stunden. När de på nytt hamnar i besvärliga och krävande situationer dyker demonerna och spökena upp igen.
En mycket gripande och engagerande film, en av de allra bästa svenska filmerna i år.
I huvudrollen ser vi Hollywoodstjärnskottet Alicia Vikander (bild 2 och 3 tillsammans med filmens regissör Lisa Langseth). På bild ett den förtjusande Mira Eklund som Ann-Sofie och David Dencik som Rikard.
Mira Eklund, född 1981, fick vid sexton års ålder diagnosen Tourettes syndrom och är sångerska i bandet The Tourettes.
Nu ser jag fram emot att se Anna Odells "Återträffen" premiär på Grand den 18.12 och Felix Herngrens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" Biopremiär 25/12. Ska väl läsa boken först. Alla andra tycks ju ha gjort det.

Recensioner:
Jan Söderqvist i SvD: "Spännande men utan styrfart"
Maria Brander i Expressen: "Sötsalt blandning av klassiskt svenskt svårmod och kaxig situationskomik"
Carl Vato i DN: "Alicia Vikander på flykt från verkligheten"
Johan Malmberg i HD "Sjukt imponerande"
22 recensioner.
Artikel i Fokus 2013.

Egna bloggar om Alicia Vikander:
Anna Karenina den 2013-05-03
Kronjuvelerna den 2011-07-02
Senaste sedda film på Grand: Captain Philips.

Den sanna historien om Pinocchios näsa

 2013-12-09 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I höstas kom Leif GW Persson med en ny bok med poliskommissarien i Solna, Evert Bäckström. Även de andra personerna är med liksom gangstergäng som Hell Angels och invandrargänget från Iran, The Brotherhood of the Ibrahims. Kändisadvokaten Thomas Eriksson var rådgivare under flera år åt dem. Gav mycket pengar men innebar också faror.
För boken börjar med ett mord, en homosexuell advokat som Bäckström inte gillar blir mördad och Bäckström firar med en extra fettindränkt och förstärkt frukost.
Egentligen är alla gamla bekanta med sedan "Den som dödar draken"
Leif GW använder gärna ord som bög och flata, korvryttare och surfitta, analakrobat och attackflata. Stockholms- eller polisslang?
Boken är lång, ja väldigt lång, över 600 sidor, och det är inte utan besvär jag läser den till slut.
Måtte Bäckström-serien nu vara avverkad.
Leif GW Perssons blogg. Ett eget läskompendium finns här.

Recensioner:
Belinda Graham i Tidningen Kulturen: "Att följa Bäckströms inre monolog är väldigt tröttsamt"
Viola Kondracki i LitteraturMagazinet: "En mer motbjudande huvudperson får man leta efter".
Paolina Helgesson i Svd: "Raffel med odräglig antihjälte"
Ann Charlott Altstadt, som börjar gilla den odräglige Evert Bäckström i Aftonbladet: "Polissvin tar över"
Håkan Lindgren i GP: "Den sanna historien om Pinocchios näsa"

Tidigare bloggar om Leif GW Perssons böcker
”Den som dödar draken”, 2008-07-08, "Faller fritt som i en dröm", 2008-02-07.

Sveriges 100 mäktigaste: Anders i topp!

 2013-12-07 Nyheter & Politik, svensk
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Tidskriften Fokus har presenterat sin årliga lista över Sveriges hundra mäktigaste personer. De har rangordnats utifrån kriterierna formell makt, informell makt, mediegenomslag med flera.
De två första är precis som 2011, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, men nu är det Borg som toppar. Stefan Löfven är trea, riksbankschefen Stefan Ingves har klättrat till 4:e plats och Jimmie Åkesson från 19:e till 5:e!
Annie Lööf som var trea 2011 har fallit till 18:e, Per Schlingmann som var femma 2011, finns inte längre på listan.
Övriga partiledare: Jan Björklund på 8:e, Göran Hägglund 14:e, Gustav Fridolin 16:e och Jonas Sjöstedt 19:e.

De sex främsta från den privata sektorn är Marcus Wallenberg (13), styrelseordförande SEB, LKAB med flera, Anders Sundström, (15) Styrelseordförande Swedbank och KF, LKAB med flera, Sverker-Martin Löf (17), ), styrelseordförande SEB Industrivärden med flera, Fredrik Lundberg (20) VD Lundbergföretagen, Leif Johansson( 21) Styrelseordförande Erikssoon och Astra Zenecka samt Göran Persson (22) Styrelseordförande Sveaskog.

Av de 50 främsta på listan är 15 kvinnor och 35 män. 2011 var siffrorna 13 mot 37.
Av de 15 kvinnorna är 10 politiker. Främst kommer Magdalena Andersson (9), Anna Kinberg Batra (10) och Birgitta Ohlsson (12). Bland icke politikerna toppar Anna Ekström (27) Skolverket, följd av Kronprinsessan Victoria 41 och Antonia Ax:son Johnsson.

Mäktigast i medievärlden är Peter Wolodarski, DN) (25), Karin Pettersson (AB) (63) och Thomas Mattsson (Expressen) (65).

Kungen Carl-Gustaf kommer på 70:e, med en nedåtgående trend, Jonas Gardell på 74:e (ny på listan)

Lämnade listan gjorde bland annat Peter Eriksson, Eskil Erlandsson, Maria Larsson, Gunilla Carlsson, Anna-Karin Hatt och Bo Lundgren. Alla dessa sex tillhörde topp 50 förra året!

Hela Listan 2013 i Fokus, Makthavarlistan 2012. Bilder på tre mäktiga kvinnor i Sverige, Magdalena Andersson (S), Anna Kinberg Batra (M) och Birgitta Ohlsson (Fp).

Årsavslutning - Julfest

 2013-12-05 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Sedan flera år tillbaka har moderaterna i Trelleborg haft ett medlemsmöte första veckan i december som en avslutning på arbetsåret och samtidigt som ett förmöte till julfirandet. Traditionsenligt är det jag och Gunilla Folkesson som står för arrangemanget, i år också med stor hjälp av Lena Welinder vars långa erfaranhet av liknande verksamhet kom väl till pass. Många bjöd in sig själva och tillsammans med de som jag "personligen" via epost fick att tacka ja blev det 45 anmälningar. En anmälde sedan förhinder. Tyvärr uteblev sedan flera andra så vi blev inte fler än 38 närvarande, två mer än vad vi dukat åt. Och förmodligen rekord för detta slag av arrangemang. Först fanns det glögg av tre sorter att välja på under minglet. När sedan alla satts sig ner gick ordet till den inbjudne gästen Bo Lundgren.
Han var partiledare för Moderata samlingspartiet 1999 - 2003 och sedan riksgäldsdirektör och chef för Riksgäldskontoret 2004-2013. Sedan 2012 är han ordförande för Sparbanken Öresund. Blev Hedersdoktor i Lund 2010.
Han höll ett föredrag fullt av nostalgi och humor men oockså med en skarp analys av det ekonomiska läget i Europa och Sverige och en sannolik kalkyl för framtiden och valet 2014.
Hela närvarolistan.
Fler bilder:
Torbjörn Lanker med flera, Matilda Malmgren med flera,
"Dubbelbordet", Ingegerd med flera.

Julskyltningssöndag

 2013-12-03 Högalid & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Minst 50 söndagar om året är en eftermiddag helt tom på folk i Trelleborgs centrum. Men så inte den 48:e söndagen i år! Då var det Skyltsöndagen! Då rör en massa människor på sig främst längs Algatan - Trelleborgs Ströget. Många med hopp om att få sig en gratis mugg glögg - Rådhustorget - eller kanske till och med en varm korv. Varma munkar kunde man också köpa. Utanför Söderslätts bok & papper fanns trevligare "inkastare", där inne hittade jag Pettsson & Findus, Tomtefar & Tomtemor. Verkligen bra marknadsföring av bokhandeln som var full av nyfikna (som jag) och presumtiva kunder.
På scenen i Stadsparken pågick ett musikljusspel.
Och så blev det då äntligen Trellebelle Ukulele Orchestra med förgrundsgestalten Gert Håkansson som utsågs att tända juleljusen i Trelleborg i år. Det kan väl ingen invända något emot.
Själv åt jag en korv på Rådhustorget och träffade mina goda vänner från Äspö Victoria Ahlberg och Anna Andersson med sin förtjusande dotter i barnvagnen.

     
 Högst: Julträdet på Gamla Torg Söderslätts bok & papper, med Pettsson &
Findus,Tomtefar & Tomtemor.
 Mest tomtar på PRO på Algatan
     
Imponerande, högrest symbol:
Gamla Vattentornet i Trelleborg.
 Ljusshowen i Stadsparken (M)ötesplatsen, Algatan 76,
smyckad för julen.

Julmarknad i Ljungkyrkan

 2013-12-01 Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Redan gått ett år sedan jag var för första gången på scouternas traditionella Julmarknad i Ljungkyrkan i Höllviken. I går var det dags igen! Och allt var som vanligt. Jag tog lotter i Lenas och Mirjam Karlsson delikatesslotteri (bild). Och vann igen fast inte så stora vinster som i fjol, dock.
Och Lenas son Peter Engholm och hennes svärdotter Marcelle var åter på plats för att lotta ut de stora varukorgarna. Hemsida "The Engholm Tribune".
Utanför kyrkan kunde jag direkt köpa mig en nygrillad korv för 10 kr och erbjöds sedan små pannkakor med lingon gratis liksam varm glögg. Inte dumt alls.
Det var mysigt och trevligt med mycket folk. Många lotterier av allehanda slag. Man kunde fika i kaféet, köpa hembakat, delikatesser, böcker, godis och hemslöjd. Eller bara titta på folk medan man lyssnade på levande julmusik. För den stod bland annat Elinor Gustafsson ackompanjerad av sin mor Anna, liksom Rickard Hallberg och Peter Karlsson (bild). Sjöng gjorde också Ungscouterna bland annat "I ett hus vid skogens slut" (bild)
Intäkterna går till kyrkans scout- och ungdomsarbete samt till församlingens arbete.
Ljungkyrkan, hemsida  Ljungkyrkan på Facebook.