Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2014

 2014-12-31  Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan nio år sedan
  Min relation med Lena Welinder har utvecklats gott under året 2014. Vi har växt samman och vi har mer eller mindra bestämt att gifta oss under året. Formerna för bröllopet är ännu mycket oklara men jag har i alla fall friat och fått "Ja".
En bidragande orsak har säkert varit en förstärkt gemenskap på två resor tillsammans, under våren till Turkiet och under sommaren till Rhodos.
Trots att jag där blev bestulen och skaffade mig en hel del bekymmer att reda upp sedan vi kommit tillbaka.
Sommaren har varit extra lång och varm och solig och mycket tid har vi tillbringat i solstolar i trädgården med läsning.
En ovanligt negativ upplevelse var att jag drabbades av lunginflammation, särskilt obehaglig var hostmedicinen som innehöll morfin som gjorde mig nästan otillräknelig under flera dygn. Blev dock helt återställd.
Det blev en paus i träningen på gymmet men även där var jag snart i gång igen.
Det mest negativa var att jag hyrde ut min bostadsrättslägenhet till en medelålders kvinna som visade sig vara första gradens rättehaverist med skulder hos kronofogden och stora problem med att betala avtalad hyra. Sedan november har jag lyckats bli av med henne även om det kostade en del.
Annat negativt var att min hårddisk lade av utan full backup. Drabbades av "depression" någon vecka men tack vare Lena är detta tillstånd nu borta.
Under 2015 ska jag sälja både lägenheten och min bil som jag knappast använder. Det är ett nyhetslöfte.
Jag har fortfarande mycket goda relationer med mina fyra barn och också med min exfru.
Politiken har varit hektisk med två val, förutom det "vanliga" valet även val till Europaparlamentet.
Under kommande mandatperiod sitter jag både i Kommunfullmäktige, Arbetsmarknadsnämnden och Bildningsnämnden. Tänker dock lämna styrelsen i Trelleborg men fortsätter att kandidera som ordförande för Moderata Seniorer i Trelleborg och som vice ordförande för Moderata Seniorer i Skåne.
Liksom vice ordförande för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland (hoppas jag - årsmöte i februari)
Det fungerar mycket bra på gymmet, Fitness 24/7, och jag fortsätter att träna flitigt. Vi är en stor grupp som regelbundet spelar Boule på Malörtens boulebana (bilder).
Bloggandet har fortsatt även om jag försökt minska ner det till några gånger i veckan. Facebook uppdateringarna är många och jag har över 700 vänner.

Stjärnorna på slottet 2014, Helena Bergström

 2014-12-30 NP svensk
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Helena Bergström inledde årets första Stjärnorna på Slottet. Programmet är inspelat på Bjärsjölagårds slott i Skåne.
Det blev en långsam inledning - som vanligt får man väl säga men sedan kom Helena i gång och pratade själv nästan hela programmet igenom. För mycket av det goda blev det måste man säga. Men hon är trevlig och öppen hjärtlig och hittar på många hyss så det må vara henne förlåtet. Ska bli intressant att se om hon kommer att ta över de fyran andra gästernas "egna dagar" också.
Efter frukosten utmanade Helena de andra gästerna på hästhoppning. Visserligen var hindren låga eller inga alls och hästen leddes av en van hästtjej.
Helena berättade vidare om hur hon överföll Colin Nutley i en hiss och att deras utomäktenskapliga romans pågick samtidigt som inspelningen av den stora succén Änglagård. Medan filmen "Änglagård" gjorde succé pågick Colin Nutleys uppslitande skilsmässa.
När vi hade framgång på biograferna hade vi det tufft privat, det var innan Colin verkligen kom hem till Sverige. Colin sa "ge inte upp, en gång kommer vi att dra en barnvagn". Vi drog inte en, vi drog två, berättar Helena Bergström i programmet.
Rikard Wolff, Helena Bergström, Örjan Ramberg, Özz Nûjen och Harriet Andersson var stjärnorna som deltog.
Harriet Andersson, 82 år, Helena Bergström, 50 år, Özz Nujen, 39 år, Örjan Ramberg, 66 år, Rikard Wolff, 66 år.

Programmets hemsida på SvT      Stjärnorna på slottet, Wikipedia

Bloggar från tidigare omgångar:
Stjärnorna del fem, 2014, Lasse Åberg
Medianörden, med dödssjuk storebror, 2013
Första stjärnan ut: Kim Anderzon, 2012
Stjärnorna på slottet 2010, Tommy Körberg, ett verkligt föredöme, Svensk TV när den är som bäst, Magnus Härenstam på Slottet och Jag har sett på TV!

Decemberöverenskommelse i stället för Extra val

 2014-12-28 NP svensk
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Det blev inget extraval i mars 2015. Förmodligen för att opinionen för Sverigedemokraterna har ökat sedan Stefan Löven utlyste extraval för knappt en månad sedan. Många hade redan fruktat att så skulle ske sedan SD stärkts av att ha lyckats stoppa det sittande regeringsalternativet S + Mp budget för 2015. Nu får S + Mp styra Sverige fram till 1 januari 2016 med Alliansens budgetförslag som grund.
Alliansen har kommit överens om nya former för regeringsbildande som ska gälla, minst, till valet 2022. Slutar ett val utan en majoritet ska det det största av de två regerinsalternativen släppas fram som ny regering.
Alliansen erbjöd S + Mp detta förslag redan i början av december men S sa då nej. Nu är de sex partiledarna överens. Detta om formerna. Vad gäller innehållen i politiken så vill Alliansen + S + Mp att tidigare överenskommelser om Energipolitik, Försvar och Pensioner ska gälla. I framtiden ska fortsatta diskussioner äga rum.
Denna "Decemberöverenskommelse" innebär förmodligen att både Sd och V kommer att hamna utanför politiken. Och Mp kommer att tvingas balansera på slak lina.
Bra spelat av Anna Kinberg Batra och Allians för Sverige; SD och V borta, Mp på slak lina och stora möjligheter för Alliansen vid nästa val, "när det än kommer".

Kinas julfirande: "Tomtar som spelar saxofon och får som bär tomteluvor"

 2014-12-27 NP int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Kineserna har gripits av julyra - och det med besked! Julen varar i vissa fall året om med anventsstjärnor och annat pynt, men det är förstås så här års som den exploderar på allvar. Den kinesiska julen har ingenting med kristendom att göra, den är helt och hållet en hedonistisk historia. Kristusgestalten är mindra känd än jultomten.
Liksom i väst är julen i Kina en glädjens tid för att shoppa och köpa presenter.
Under de första decennierna av kommunistiskt styre i Kina förbjöds kristendomen och alla övriga religioner. Nu finns det tiotals miljoner kristna i Kina och religioner av alla slag har blommat upp. Men detta har lite att göra med landets snabbt växande fascination för julen.
I städernas shoppingcenter står får med tomteluvor. Det nya året som börjar i februari är nämligen "Fårets år".
Rent produktionemässigt är Kina julens mästare. Kina står för mer än 60 % av alla julprydnader i hela världen och förra året kom dessa från en enda by, "julbyn" Yiwu, i den östra provinsen Zhejiang.

The Economist: "Father Christmas Is Now Better Known Than Jesus In China", eller läs den här översatt i Tempus 51 2014

Julafton på Hyllie Boulevard 11

 2014-12-25  Dagbok, Familj
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Efter en helt snöfri december månad som blev det till slut en "vit" jul även i Trelleborg. Under natten till juldagen nådde snöbyarna fram och det blir nog till att sopa trottoaren halkfri fram på förmiddagen. Det hade jag knappast väntat mig efter veckor av dagsregn och 6-8 plusgrader.
Vad jag däremot väntat mig sedan länge var att fira julafton på Hyllie Boulevard 11 i Malmö, granne med Emporia. Där har min fd fru Anne köpt sig en exklusiv lägenhet sedan hon sålt hästgården Gränsbo belägen mellan Klagstorp och Äspö. Det var första gången jag såg lägenheten och bledv mäkta imponerad.
Vi var elva personer, förutom jag och Anne, två av mina döttrar, Lina och Nilla, Linas make Andreas och hans föräldrar Britt-Marie och Roland. Dessutom Andreas syster Annika, hans svåger Petri och syskonbarn Hanna och Ville. Det bjöds på mycket god mat och lagom med dryckjom och en gemytlig stämning. Dit - och hem - tog jag med 146-an till Mobilia öster och sedan buss 150 till Hyllie station.

Lena firade julafton i Böste med sin fd make Lennart och sin dotter Pia, svärson och sina tre barnbarn.
Julafton hos Annika och Petri Ålderstam i Skegrie.
Julfirande 2012, på Vallmogatan i Skegrie

Två nyfödda på Gränsbo.

Twist

 2014-12-23  Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Var börjar berättelsen?
Klas Östergrens nya roman skruvar sig fram mellan årtiondena fram till vår egen tid, från en given punkt på sextiotalet när sommaren var lång och The Beatles "Twist and Shout" fortfarande ekade i folks medvetande. Där väcks en kärlek, till en kvinna med många namn. Anna. Eller Anne-Marie. Eller Ami.
Twist är en berättelse om att utnyttja och bli utnyttjad. Den handlar om pengar som bytte händer när centrala Stockholm förvandlades för femtio år sedan. Men om mutor är en gråzon så har bedrägeriet i Twist också en verkligt svart sida, som berättaren bit för bit blir varse: de rörelser av pengar, information och inflytande som frigörs när muren mellan öst och väst faller i slutet av åttiotalet.
Ingen går fri. Alla är med i spelet: motvilligt, ovetande eller av fri vilja. Liksom i en roman av Graham Greene eller John Le Carré handlar Twist om själva sveket och vad det gör med de människor som deltar i det eller drabbas av det.

Enligt Daniel Suhonen skriver Östergren om "Paranoian som kommer av att leva i ett lögnaktigt samhälle och dessutom veta att de allra flesta av oss inte vill förstöra den goda stämningen genom att snacka om det. Istället kapslar vi in det i våra själar och tar ett glas till för att kunna sova gott om natten".

Bloggar om tidigare böcker av Klas Östergren:
Den sista cigaretten, 091229, Orkanpartyt, 080311,    Gangsters, 050929,    Gangsters 050922.  

Recensioner
Claes Wahlin i Aftonbladet: "Twist en underhållande och välsydd romanväv"
Cecilia Nelson i GP: "Kärleksroman, noir-thriller och mustig skröna"
Daniel Suhonen i Sydsvenskan: "Klas Östergren spårar det ruttnas rötter i "Twist"
Jan A. Johansson i SKD: "Kärleken skimrar i Östergrens värld"
Mats Gellerfelt i SvD: "Thrillern med själsdjup"

Kinas julfirande: "Tomtar som spelar saxofon och får som bär tomteluvor"

 2014-12-21 NP int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Kineserna har gripits av julyra - och det med besked! Julen varar i vissa fall året om med anventsstjärnor och annat pynt, men det är förstås så här års som den exploderar på allvar. Den kinesiska julen har ingenting med kristendom att göra, den är helt och hållet en hedonistisk historia. Kristusgestalten är mindra känd än jultomten.
Liksom i väst är julen i Kina en glädjens tid för att shoppa och köpa presenter.
Under de första decennierna av kommunistiskt styre i Kina förbjöds kristendomen och alla övriga religioner. Nu finns det tiotals miljoner kristna i Kina och religioner av alla slag har blommat upp. Men detta har lite att göra med landets snabbt växande fascination för julen.
I städernas shoppingcenter står får med tomteluvor. Det nya året som börjar i februari är nämligen "Fårets år".
Rent produktionemässigt är Kina julens mästare. Kina står för mer än 60 % av alla julprydnader i hela världen och förra året kom dessa från en enda by, "julbyn" Yiwu, i den östra provinsen Zhejiang.

Nilla fyller 26 år

 2014-12-19 Familj
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Denna gång är det på Pilåkersvägen 7 B i Malmö, där hon nu bor med sin sambo Niels. Jag har inte varit där innan och det var i sista ögonblicket därför att lägenheten är redan såld och de är på väg att flytta till en ny bostadsrättslägenhet, alldeles i närheten men betydligt större. Nilla firade i går men fyller egentligen först i dag den 19:e. Där var Lena och jag, Niels och Nilla, Lina och Andreas samt min fd fru Anne. Hon har också nyligen flyttat från hästgården på Gränsbo, mellan Klagstorp och Äspö, till Malmö i en lägenhet alldeles i närheten av det stora kopcentrat Emporia i Malmö.
Vi bjöds på mycket god - och mättande - tre rätter meny. Inte att förvåna sig över, Niels är ju kock och Nilla är också duktig på matlagning. Först en förrätt, smörbrynt bröd med champinjonstuvning, sedan mos på jordärtskocka och palsternacka plus långkok på högrev samt kladdkaka med grädde och frysta hallon. Rödvin genomgående för de som inte körde bil.
På bilden till vänster jag, Lena, Lina, Niels, Andreas och Anne. Nilla tog bilden. Bilden till höger tog jag och då är Nilla med.

Blogg från Nilla 25 årsdag.

Nytt politiskt styre i Trelleborg

 2014-12-18 Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Socialdemokraten Torbjörn Karlsson blev ny ordförande i kommunstyrelsen efter votering mot avgående ordföranden Ulf Bingsgård. Karlsson vann med med en klar majoritet, 34 röster mot 17. För Bingsgård röstade de 11 moderaterna, de två fokpartisterna samt de fyra tidigare avhoppade Sverigedemokraterna, nyblivna moderaterna.
För Karlsson röstade "majoriteten" den så kallade "Kvartetten", inklusive socialdemokraterna (17), Söderslättspartiet (5), Miljöpartiet (2) samt Centern (2) plus Sverigedemokraterna (7).
Enligt Helmuth Petersén (SD) var valet lätt.
- Ulf har tacksamt tagit emot de fyra avhopparna från vårt parti och efter det äventyret väger vågskålen klart över för Torbjörn. Ulf har kört med för mycket lögner på sistone, säger han, enligt Trelleborgs Allehanda.
Under gårdagens möte valdes också de ny representanterna i nämnder och kommunstyrelse. Se bilaga.
Det långa mötet i Kommunfullmäktige startade redan klockan nio på morgonen för att bli klart i god tid innan klockan sex så det dukats upp för julbord.
Detta sedan Sverigedemokraterna krävt "proportionella val" för alla ledamöter. Detta innebar att sammanlagt 918 röstsedlar skulle läggas ner i valurnan och sedan räknas under dagen. Det tog några timmar. Lång debatttid krävdes också innan den nya budgeten kunde klubbas i genom (se bild från TA 141219).

Åke Edwardsson Marconi Park

 2014-12-02 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan

Åke Edwardson, en av de verkliga pionjärerna i det som kallas det svenska deckarundret, är tillbaka med en ny Winter-roman, den tolfte i ordningen. Utgivningsår 2013.
Romanens titel är hämtad från ett nybyggt område i Göteborg, Marconi Park, uppkallat efter den italienske uppfinnaren och fysikern som var en av pionjärerna inom radiotekniken.
En plastpåse har trätts över mannens huvud. På mannens kropp ligger en avriven bit kartong på vilken någon med bred pensel skrivit en versal bokstav. Det blir fler offer, i Göteborg och Stockholm, med samma sorts våldsamt tecknade lappar. Samtidigt som Winter lägger pussel med lapparna för att kunna utläsa ett ord, försöker man alltmer deseperat finna ett samband mellan de mördade. Det är ett mysterium.

En av de verkliga pionjärerna i det som kallas det svenska deckarundret, Åke Edwardson, är tillbaka med en ny Winter-roman, den tolfte i ordningen.
Många människor att hålla reda på. Först poliserna,
Tre kriminalkommissarier: Chefen Erik Winter, Kriminalkommissarie Fredrik Halders och d:o Bertil Ringmar. Kriminalinspektörerna Gerda Hoffner och Aneta Djanali
Torsten Öberg blev nyligen chef över tekniska roteln.
Recensioner:
Monika Tunbäck-Hanson i GP: " Känslor och reaktioner, där brottningen med egna våndor ges rum får texten att växa ur sin genre och det är bra",
Jens Liljestrand i Expressen: "Kommissarie Winter är behållningen",
Kjell E Genberg i DAST Magazine: "Marconi Park".