Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
December 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Bokslut 2015

 2015-12-31 Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I går när jag var på väg ut från sjukhuset slog det mig att jag trivs på (känner mig hemma med) Trelleborgs lasarett. För mindre än ett halvår sedan vore mig en sådan tanke orimlig. Början till förändringen inträffade fredagen den 23 oktober togs in på sjukhuset efter ett tillfälligt känslobortfall så kallad TIA, se blogg Drabbad av TIA. Första gången i mitt liv blev jag inlagd på ett sjukhus. Där jag fick en så bra behandling att jag nästan inte ville lämna min plats och åka hem, se blogg Återhämtad konvalescent, och Jag mår förträffligt.
Nu står det i mina papper Behandling: Orsak: Förmaksflimmer pch stroke. Jag har börjat äta Waran för att förtunna blodet och minska risken för förnyade strokes. Kommer att ha mycket att göra med "Waransyster" Eva (se bild).

Men nu till årets verkliga höjdpunkt: Bröllopet med Lena. Det tog nästan ett år sedan jag friat till henne, varefter vi förlovat oss.

Efter många och långa turer fick jag i mars sålt min bostadsrättslägenhet på Högalidsvägen 24 C i Trelleborg. Och därmed förbättrades min ekonomiska situation avsevärt.
Jag har kvar mina (ersättar) platser i Kommunfullmäktige, Arbetsmarknadsnämnden och Bildningsnämnden. Har lämnat styrelsen i Trelleborg och gjort allvar av att också lämna ordförandeposten i Moderata Seniorer. Jag avvecklar alltmer min politiska verksamhet. Ägnar i ställer mer tid åt min familj.

Norr om paradiset

 2015-12-30 Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan  
Norr om paradiset är den tredje och fristående delen i Thomas Engströms prisbelönta serie om den gamle Stasi-veteranen, krögaren och problemlösaren Ludwig Licht. Engström är tillbaka med sin tredje deckare. Till formen är Norr om paradiset en ganska klassisk konspirationsthriller, medan huvudpersonen Ludwig Licht snarast är en anti-hjälte ur den hårdkokta skolan.
Två bilbomber sprängs utanför en restaurang i Miami. De döda är ledande inom den exilkubanska anti-Castrorörelsen. När Ludwig Licht tillsammans med FBI utreder dådet dras han in i en mörk härva med förgreningar femtio år bakåt i tiden - och med livsfarliga konsekvenser för USA:s relation till både Havanna och Moskva.Tonen är cynisk och desillusionerad, men samtidigt finns det en humoristisk underton som är tilltalande.

Engströms förra bok: Väster om friheten.

Jonas Thente i Expressen: "Licht och fägring stor hos Thomas Engström"
Karl Hjelm i DAST Magazine: "Engströms förmåga att beskriva livet i både Kubas huvudstad Havanna och det myllrande livet i Miami är mer än godkänd"
Dan Sjögren i Hallandsposten: "Kliniskt - om än med en litterär ambition".

Stjärnorna på slottet

 2015-12-28  FTM
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Claire Wikholm är värd för den första dagen i årets Stjärnorna på slottet. Hon pratade om sin tuffa uppväxt. Hon säger rakt ut att hennes ensamstående mamma var knäpp och led av förföljelsemani.
Claire Wikholm är född 1944 i Stockholm, är en svensk skådespelare och skribent. Hon har sedan slutet av 1960-talet agerat på teater, film och TV och har länge varit knuten till Stockholms stadsteater. Mycket uppmärksammad har hon blivit genom adventskalendern Broster, Broster! och komedifilmen Vi hade i alla fall tur med vädret.

Det var en intressant och omväxlande inledning där alla deltagarna ger löfte om att leverera en god fortsättning. Det ser vi framemot. Närmast står Morgan Alling på tur och därefter Amanda Ooms.
"Vad vi har gemensamt? – Ja, jag tycker att över var och en av oss vilar det en stor sorg. Och, som någon sa, det blir nästan lite psykoterapi för att alla berättar om sina sorgliga barndomar. Så det har vi gemensamt" säger Claire.

Stjärnorna presenteras här. Programmets hemsida på SvT. Programmets historia på Wikipedia.

Stjärnorna på slottet 2014, Helena Bergström.

Dagbok vecka 5115

 2015-12-27 Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Måndag den 14.12 Magnetröntgen i Malmö av njurarna (MR njurkärl) på förmiddagen. Var ganska obehagligt. Dessbättre avslöjades inga fel.
Därefter på eftermiddagen Arbetsmarknadsnämndens möte. Det genomfördes på Smygehus. Tim Lundgren bjöd generöst på skjuts dit i sin stora Saab. Efter mötet bjöds tjänstemän och politiker på ett julbord. Ett (alltför) överdådigt sådant.
Tisdag den 15.12 Gruppmöte inför Bildningsnämdens möte dagen efter. Bara Lars, Sanna, Ylva och jag.
Onsdag 16.12 Årsavslutning för Bildningsnämnden i Trelleborg. Vi var på Östra Grevie folkhögskola som bland annat presenterade sin estetutbildning och ett projekt "Buy Art for Good Sake". Efter nämndsärendena bjöds det på ett läckert julbord och extra god dansk julmust. Tog bilen hem.
Torsdag 17.12 Sista mötet i Kommunfullmäktige för året. Småkiv om ett förslag till utredning om uteförskolor från Mps Lina Wedin Hansson. De äldre gentlemännen protesterade medan de yngre småbarnsföräldrarna gick upp i talarstolen och stödde förslaget.
Klockan sex var det julbord. Jag var inbjuen men upptäckte när jag läste placeringslistan att jag glömt anmäla mig. Hämtades av Lena. Lika bra det!

18.12 Hjärtmottagning. Efter flera undersökningar av min "huvudläkare" Dariuz blev jag satt på Waran. Slut på Trombylen. Och andra "finare" blodförtunningsmediciner tål inte mina njurar menar han. Kreatininhalten ligger fel i blodet. Så nu börjar en ny period i livet. Troligen blir det dock inte så dramatiskt som jag nu föreställer mig.
Bilder på Sofie som tog blodprov och Eva "Waransyster" som jag kommer att få tillfälle att träffa fler gånger i framtiden.
Dagbok vecka 5015,    Dagbok vecka 4915,    Dagbok vecka 4815,    
Andra bloggar : Återhämtad konvalescent, 151102, Jag mår förträffligt, 151116 och Besök på Njurmedicinska sektionen, Njurmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Julafton i Skegrie

 2015-12-25  Familjen
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Det blev en utmärkt inledning på julen. På Vallmogatan i Skegrie där främst Lina men också Nilla & Niels, Anne och Britt-Marie hjälpt till för att fixa ett julbord med arrangemang av hög klass. Vi startade redan klockan elva på julafton eftersom familjen Ålderstam samt Lina och Andreas redan tidigt på juldagen skulle sätta sig på flygplanet på Kastrup för transport till två veckor i Thailand! Mycket gott på julbordet, främst gillade jag räksalladen och grönkålen!
Jag hade med julklappar till mina döttrar Lina och Nilla och fick tillbaka en fin skjorta, tyvärr för liten, men den lovade Anne att byta till large. Vidare mitt favoritgodis, en bok om Karl-Bertil Jonssons julafton - mitt favorit TV-program och ett presentkort på fotvårdsbehandling!
Efter maten lekte vi den populära klappleken, och jag vann - en årsförbrukning tvättmedel!
På kvällen bytte Lena och jag julklappar som låg under granen, tittade på TV och hade det gott. Ute var det snarast ett blåsigt tidigt vårväder med termometern kring plus 10 grader.

     
Donna fick snabbt upp paketet som gömde hennes julklapp Jag, med min yngsta dotter Nilla som just fyllt 27 år Nilla och jag tillsammans med Nillas sambo Niels Sandgren
     
Här syns också Annika Ålderstam och hennes två barn Ville och Annika Petri, Lina, Nilla, Bertil, Andreas (skymd), Niels, Hanna, Annika, Ville, Britt-Marie och Roland. Hemma igen vid julgranen på Wemmenhögsgatan innan julklappsutdelningen


Bloggar om tidigare julaftnar: Julafton på Hyllie Boulevard 11 2014, Julafton hos familjen Ålderstam 2013, Julfirande på Vallmogatan i Skegrie 2012, Första Julafton på Vallmogatan 2011, Snörik julafton hos familjen Ålderstam 2010, Jul på Gränsbo 2009, Julafton 2008, Dan före dan, 2007, Nu är det jul igen 2006 och Jag fick många julklappar, 2005.    

Sånt är livet

 2015-12-23  Böcker
 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Rosa Liksom är en finsk författare som tuffade in i kritikernas hjärtan med "Kupé nr 6" (2012). I "Kupé nr 6" reser en ung kvinna transibiriska järnvägen genom ett land i sönderfall, före muren. Hennes ressällskap är en fördomsfull skitstövel som trots brist på elementära humanistiska kvaliteter fungerar som sällskap och följeslagare.
Nu återkommer hon med en betydligt tunnare bok, "Sånt är livet", som består av många korta berättelser, präglade av en grovkornig humor och ironi som gisslar många företeelser i dagens samhälle. Ibland bara några rader. Utan startsträckor slänger hon sin läsare rakt ner i en handling, burlesk, rå, tragiskt eller komisk, hur man nu vill se det. Det dröjer inte länge förrän vi får en knuff ut ur berättelsen. Och in i nästa.
Sammantaget blir hennes historiesamling, upplagd som freaky stories ur levande livet, en förvriden spegelbild av samhället.
Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara.
Blogg om Kupé nr 6, 13-06-07.

Maria Schottenius i DN BOK: "Grovkornig humor. Oemotståndliga skratt från samhällets sidlinje"
Martin Lagerholm i Ystads Allehanda: "Roligt ibland, hemskt hela tiden och ingenting undertecknad kommer att bläddra tillbaka i".
Lennart Bromander i Arbetarbladet: "Författaren Rosa Liksom gör sig rolig på andras bekostnad. Den här boken tycker vår recensent inte om, fy!"
Gunilla Brodrej i Expressen: "Burleskt barbari i rosa-liksoms-nya-bok"

Nilla, 27 år

 2015-12-22  Familjen
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Dagen efter Nillas födelsedag var Lena och jag, den 20 december, bjudna på brunch i Nillas och Niels gemensamma bostad på Bobergsängen 6 B i Malmö. Där var Lena och jag, Niels och Nilla, Lina och Andreas samt min fd fru Anne som sedan hon lämnat hästgården på Gränsbo, mellan Klagstorp och Äspö, till Malmö i en lägenhet alldeles i närheten av det stora köpcentrat Emporia i Malmö. Därför hade hon också haft vänligheten att göra mig tjänsten att köpa tre presentkort på Emporia. Men där var många andra personer, totalt var vi 24, särskilt från Niels familj Sandgrens härstammande från Eslöv. Nillas svärföräldrar, Åke och Linda och Niels bror Martin och dennes fru Rebecka och deras två-åriga son Wilhelm. Vidare Niels båda systrar och deras tre barn, med respektive, liksom väninnor till min dotter Nilla.

Vädret var bra för att köra bil från Trelleborg, nästa 10 grader varmt och uppehållsväder.
Maten var god och mättande, först en julbordsbuffé med sill, ägg, skinka och småvarmt, och hembakat bröd, sedan ostbricka och därefter kaker och godis av mångahanda slag. Av mig och Lena fick Nilla i födelsedagspresent, ett presentkort på Emporia på 1000 kr och 1000 kr i cash.

Tidigare bloggar: Nilla fyller 26 år, Nillas 25 årsdag.

Det som inte dödar dig stärker dig

 2015-12-21  F & V
1 år sedan 2 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vad är det i frukt och grönsaker som gör dem nyttiga? Ja, det är inte i första hand innehållet av antioxidanter och vitaminer, skriver den amerikanske neurovetaren Mark P. Mattsson vid John Hopkins University i Scientific Amerikan. Hans alternativa svar bygger på att många växter framställer lindrigt giftiga skyddsämnen, så kallade sekundära metaboliter, för avskräcka främst insekter.
När människor får i sig små mängder av de svagt giftiga substanserna stressas kroppens celler på ett sådant sätt att de bygger upp motståndskraft mot flera olika sjukdomar, bland annat alzheimer och parkinson.
Det skydd som människorna får av substanserna kallas hormes, som betonar att stora mängder kan vara livsfarliga.
Hormes finns på en rad områden. Vanlig fysisk träning är ett exempel.

Mer här eller i SANS nr 4 2015 sidorna 12-13

Jag är en tjuv

 2015-12-19  Böcker
1 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
"Häng en skylt på den skyldige!" Jonas Karlssons nya kortroman Jag är en tjuv berättar historien om när säkerhetsansvarige Roland oturligt nog lyckas ertappa en av snattarna på köpcentret och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på.
Vi befinner oss i en liten stad och den här gången i ett varuhus som har stora problem med svinn. Personalen har vid ett möte spånat fram ett nytt sätt att ta sig an snattarna. De ska få välja på polisanmälan eller att stå i entrén med en skylt om halsen som lyder: Jag är en tjuv. Säkerhetsansvarig Roland kläcker idén och snart tas den förste snattaren. Det som tycktes vara en så enkel och smart lösning utvecklar sig till ett etiskt och känslomässigt dilemma.
Om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Oväntade vändningar, generationsöverskridande handfallenheter och en händelseutveckling som sätter allting i nytt ljus.
"Jag är en tjuv är ytligt sett en sedelärande bagatell, men också en klasskildring som frågar hur mycket en Roland är värd, hur mycket hans strävan efter en inre resning ska tas på allvar."

Lättläst, och lagom lång, med en 60 plus man i centrum, med starka värderingar om rättvisa och dygder, liknar mycket Ove, i En man som heter Ove, av Fredrik Backman.

Cecilia Nelson i GP: "Skruvar till och skrattspeglar en svenskhet av urspårade dygder",
Therese Eriksson i SvD: "Motståndslös som en mjukglass",
Anna Lindblom i Skånska Dagbladet: "Lite bok som rymmer många tunga frågor",
Dan Sjögren i Hallandsposten: "Allt ljus på Roland blir inte helt lysande".

Dagbok vecka 5015

 2015-12-18  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Upptäckte en ovanlig hudförändring under nyckelbenet den 7.12. Ringde Anderslövs Vårdcentral den 8.12 och fick en tid samma eftermiddag. Togs emot av två läkare som efter att ha slagit sina kloka huvuden ihop visade mig vägen till operationsrummet. Efter drygt en kvart var jag lokalbedövad, fläcken bortopererad, såret ihopsytt och omplåstrad. Hudbiten hamnade i formalin för vidare transport till Malmö. Om en vecka får jag veta resultatet.
(Fick idag, 16012, ett glädjande besked från min listade läkare Henrik Skansjö på VC i Anderslöv att den misstänkta hudförändringen som togs bort för drygt en månad sedan nu efter undersökning visat sig vara en "ofarlig kärlförändring" ett s k hemangiom. Plats för att fira!)

Alla strokedrabbade får göra ett besök hos strokesjuksköterskan. Jag fick en kallelse till den 9 12. Vi pratades vid i nästan en och en halv timme. Jag fick - än en gång - berätta om allt som hänt mig fr o m den 23.10 se blogg Drabbad av TIA. Och intervjuade mig om mina levnadsvanor, motion, mat och dryck. Hon var inte nöjd med alla vanor.
Och Ramona som strokesjuksköterskan heter gav mig många goda råd på vägen.

Ny provlämning på Trelleborgs sjukhus den 10.12. Detta inför Magnetröntgen Njurkärl i Malmö den 14.12 på Diagnostiskt Centrum i Malmö, Ing Marie Nilssons Gata 49.
Det blev en ganska påfrestande procedur med rör i handleden för insprutning av kontrastvätska, en lång tid i "Magnetotronen" och många "hålla andan" pauser.

Torsdag den 17.12, besök hos distriktsköterskan på Anderslövs Vårdcentral för att ta bort styngen efter "operationen".

Andra bloggar : Återhämtad konvalescent, 151102, Jag mår förträffligt, 151116 och Besök på Njurmedicinska sektionen, Njurmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Spectre

 2015-12-16  FTM
2 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Handling: Daniel Craig återvänder för fjärde gången som Ian Flemings James Bond 007 i SPECTRE, den 24:e BOND-filmen i ordningen.
Inledningen av "Spectre" utspelas under Day of the dead-paraden i Mexiko City. Tusentals människor, James Bond hamnar så småningom i en spektakulär actionscen.
Ett kryptiskt meddelande från det förflutna skickar James Bond på ett tufft uppdrag i Mexico City och slutligen Rom, där han möter Lucia Sciarra, den vackra änkan till en ökänd brottsling. Bond infiltrerar ett hemligt möte och avslöjar förekomsten av den lömska organisationen känd som SPECTRE. När Bond beger sig mot hjärtat av SPECTRE får han kännedom om ett skrämmande samband mellan sig själv och fienden han söker...
Större delen av filmen handlar om actionäventyr, vilda biljakter, helikopteräventyr och sprängning av slott och borgar. Ljudet är obehagligt högt, storyn däremot svag och overklig. Egentligen ingenting att se.
Recensioner:
Jan-Olov Andersson i Aftonbladet: "Djävulskt bra Bond-skurk - men "Spectre" är ojämn".
Maria Brander i Expressen: "Så bra är nya Bondfilmen "Spectre".
Helena Lindblad i DN: "”Spectre” är en känslomässig fullträff som på ett smart och stilsäkert sätt knyter ihop de lösa trådarna från alla fyra filmerna med Daniel Craig".

Senaste sedda filmer på Grand:
En underbar jävla jul 151208, Grandma 151118, Trainwreck 150824, Jurassic World 150803, Prästen i Paradiset 150712  SPY, 150712, Gentlemen 15-01-08, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica

Frank Sinatra, 100 år, firades på Kulturhuset

 2015-12-15  NP musik
2 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Lördag den 12 december firade Jazz i Smyge Frank Sinatras 100-årsdag med en helkväll i skönsångarens ära. "Francis Albert "Frank" Sinatra, född 12 december 1915 i Hoboken i New Jersey, död 14 maj 1998 på Cedars-Sinai Medical Center i West Hollywood i Los Angeles i Kalifornien, var amerikansk sångare som anses vara en av de främsta genom tiderna.
- Han är ju en den störste entertainern av dem alla, säger Håkan Fredriksson, ordförande.
"A touch of Sinatra" går av stapeln 100 år efter Frank Sinatra föddes i Hoboken, New Jersey år 1915. För musiken står den relativt nybildade konstellationen Frank Sinatra Memory Band med jazzsångaren Bo Werholt i spetsen. inlevelse och mycket Han var verkligen bra, sjöng Sinatra-likt med stor inlevelse och mycket humor och intressant mellansnack. Övriga fyra i bandet gick inte heller av för hackor: Håkan Ekvall, saxofon, Bengt Ahlcrona, piano,
Bela Reller, bas och Kurt Arensparr, trummor.

Där fanns läge att ta med picknickkorg även med lämplig dryck vilket förhöjde stämningen hos lyssnarna.
Många gamla godingar fick vi lyssna till som "all of me", "I've got you under my skin", "the Summerwind", Strangers in the night, Pennies from Heaven etc. Avslutades med "New York, New York" till allas förtjusning.
Lena fick tillfälle att prata med en gammal arbetskamrat från gymnasiet och Ingegerd Håkansson tog tillfället att överlämna en blomma till sin favorit Bo Werholt.

Pågatåget - premiärtur med försening

 2015-12-13  A&S
4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
1240 i går den 12 december lämnade det första Pågatåget i historien Trelleborgs Central.
Som sista stad i Skåne fick nu Trelleborg sitt pågatåg, tala om att ligga i framkant!
Carl Fredrik Hill var en trevlig överraskning med många finesser.
Det var rymligt med plats för bagage och barnvagnar. Lättöppnad, lättillgänglig skräppåse, flera kläd och väskhängare och lättjusterbar solgardin. Extra rymlig toalett.
Turen från Trelleborgs Central till Hyllie gick snabbt och elegant, fylld med glada och uppspelta passagerare. Östra Grevie nådde vi efter 8 minuter och Hyllie efter 23 minuter.
Vi var lovade upplevelserik debutfärd och visst var det glatt förväntansfullt.
Men hemfärden var dystrare med flera stopp och långsam färd som innebar ankomst till Trelleborgs Central med 24 minuters försening.
Här åt vi dagen till ära Pölsemannens "två röda och ett bröd" för 20 kr.
Det bästa är nog Centralens många butiker av varierande slag. Lättillgängliga och förhoppningsvis kvällsöppna.

Julfest

 2015-12-12  VFST
2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands årliga julavslutning hölls i år i Immanuelskyrkan, Nygatan 10. Den 9 december. Som vanligt var det många medlemmar som mötte upp.
Huvudtemat var julseder och julstämning.
Ordförande Monica Rosenqvist inledde med presentera kvällens program, och berätta om föreningens närmaste verksamhet, årsmötet den 16 februari och resan den 2-5 juni till Osnabrück och Münster. Två fantastiska städer med många sevärdheter, mest kända för att
Westfaliska freden slöts där 1648 efter 30-åriga kriget.

Maten bestod av en "rund landgång" med flera av julens läckerheter, där var Lena i allra högsta grad inblandad men även jag hade några smärre uppgifter, lägga sås på laxskivorna och fördela citronskivorna och när kvällen var slut torka disken.
Mest uppskattat var Luciatåget med Lucia och hennes tärnor. Det var väldigt vackert där de stod framme i kyrkan och blickade ner på 60 medlemmar. Sången var utomordentlig och nästan lockade till tårar emellanåt. De avtackades med en rungande applåd.
Ett annat uppskattat inslag stod våra vänner från Sassnitz för, hedersgästerna Rose-Marie och Wulf Krentzien. Rose-Marie berättade (på svenska) om tyska julseder och hur dessa påverkats under olika epoker i den (öst)tyska historien. Under rubriken "Hur firade man jul i Tyskland under DDR-perioden". Visade autentiska bilder på julkort, julgranar och julprydnader. Hade med en modell av den populära Räucher Männchen, en populär julklapp i DDR.
Sedan sjöng vi en massa julsånger, både på svenska och tyska under utnärkt ledning av föreningens egen sångfågel Inger Berkmo.

Räucher Männchen på Ebay
Anmälda deltagare.

Blogg om julfesten 2013,

     
föreningens egen sångfågel Inger Berkmo Monika assisterar Rose-Marie Krentzien
som visar upp tyska julklenoder
Mest uppskattat Luciatåget med Lucia
och hennes tärnor.
     
Hedersgästerna Rose-Marie och Wulf Krentzien  från Sassnitz Elsie NIlsson med väninna Jan Delbrant beundrar den Räucher Männchen
     
Kjell & Elisabeth, Ingrid mfl Elke Bode med väninnor Thomas Sülau rivs gott i goda vänners lag
     
Evy och Börje Svensson  och Karin och Sven Sandgren    

Dagbok vecka 4915

 2015-12-10  Dagbok
2 år sedan   5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Veckan inleddes den 30.11 med möte med Bildningsnämnden där en moderat plats är vakant sedan Birgitta avlidit under hösten. Vilket innebär att jag nu är 1:e ersättare. Vi träffades redan klockan 1230 på Bastionskolan för att äta lunch i skolmatsalen - maten där är alltid god - och sedan gå runt och titta på anläggningarna. Det var mycket intressant att lyssna på elevernas egna presentationer av de fyra programmen, Bygg & Anläggning, Elprogrammet, Estetprogrammet och Naturvetenskap.

På kvällen gruppmöte med fullmäktigegruppen på (M)ötesplatsen. Det är numera många som samlas. I dag över 30 personer.
Det var ett livligt möte med många diskussioner. Dagordning. Närvarolista. Två bilder.

Onsdag den 2.12 träffades vi i Seniorrådets arbetsutskott på Länsförbundskansliet i Malmö. Efteråt åt vi lunch i gamla börshuset, numera Skeppsbron 2.
Deltog på mötet gjorde två representanter från Höganässeniorerna, Håkan Göthe och Dagmar Forsberg, på bild tillsammans med AnnChristine Kullgren från Sjöbo.
Inbjudan till AU. Protokoll från föregående möte.

Lördag den 5.12 blev det äntligen av att Lena och jag tog oss till Grand för att se "En underbar jävla jul". Detta måste vara den bästa film som Helena Bergström gjort. Den är full av humor, man skrattar så att skrattmusklerna nästan gör ont, tempot är högt, tiden går fort och temat är angeläget; homosexualitet, barnafödande och faderskap.

På onsdag den 9 december klockan 11 är det dags för en ny undersökning, ultraljud av hjärtat) Jag ska till "avdelningsnära mottagning" vid avdelning 9.
På torsdag den 10 december ska jag lämna prov inför en undersökning i Malmö måndag den 14.12 kl 1030, MR-skanning av njurarna.

En underbar jävla jul

 2015-12-08  FTM
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
27-åriga Simon (Anastasios "Stasse" Soulis) och Oscar (Anton Lundqvist) har varit ett par i tre år. Tillsammans med sin nära vän Cissi (Rakel Wärmländer) har de köpt ett "karaktärsfullt" hus i Bromma. Det är i stort behov av renovering men ett rum på övervåningen har de prioriterat. Barnkammaren. Den är klar! Cissi &auhml;r i nionde månaden. Vem är pappan? Det kan vara Oscar eller Simon. Eller båda två? Tillsammans ska trion bilda familj.
Detta är dock en hemlighet som de skjutit på att berätta för sina egna familjer i snart ett år. Nu finns det ingen återvändo, det kan inte vänta längre. Hemligheten måste fram! Och vilken tidpunkt vore mer perfekt än julafton - toleransens högtid. Dagen då alla måste älska varandra, och vara snälla mot varandra. Jesus födelsedag!

Helena Bergström är regissör och medverkar i filmen. Andra "kändisar" är Robert Gustafsson, Maria Lundqvist, Michalis Koutsogiannakis, känd från Millennium-trilogin, Inga Landgré, gift med Nils Poppe och Kajsa Ernst, Masdjävlar.

Detta måste vara den bästa film som Helena Bergström gjort. Den är full av humor, man skrattar så att skrattmusklerna nästan gör ont, tempot är högt, tiden går fort och temat är angeläget; homosexualitet, barnafödande och faderskap.

Senaste sedda filmer på Grand:
Grandma 151118, Trainwreck 150824, Jurassic World 150803, Prästen i Paradiset 150712  SPY, 150712, Gentlemen 15-01-08, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica.   

Bombmakaren och hans kvinna

 2015-12-07  Böcker
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Leif GW skriver bra, underhållande och spännande, han är välinformerad och gör goda prognoser för vad som kommer att hända. Man läser gärna alla 550 sidorna. Tack för ännu en god bok!
Helena Palmbergs bakgrund: Hon hade på 90-talet haft omfattande sexuella relationer med klanledaren Mohammed Khalid Hussein. Nu är hon familjens mullvad inom polisen. Hon har använt sig av vår egen generaldirektör som uppgiftslämnare!
Frank Motoele hittar en "holk" mitt emot Helena Palmgrens bostad varifrån han kan bevaka henne. Och vem äger den om inte Evert Bäckström - "den enda polisen i landet som är värd namnet" (514)
Därför har polisen full kontroll över henne då hon försöker ta sig till förskolan där Lisa Matteis dotter brukar vara, för att kidnappa henne. Men dottern Ella är på annat håll för att undkomma detta.
När Helena Palmblad grips av polisen tar hon till vapen och skjuter. För att hindra detta skjuter Frank Motoele henne till döds. Den livsfarliga islamfrälsta "mullvaden" är för alltid oskadliggjord.
Den politiska ledningen i Sverige får reda på Helena Palmblads samröre med Säpochefen = den sol-och-vårade generaldirektören. Denne grips och i stället får Lisa Mattei löfte om att ersätta honom som tillförordnad Säpochef.
Men vad som inte går att hindra är det självmordsattentat som hela den somaliska familjen planerat och genomfört. Med en stor "framlastare" som Abbdo Khalid köpt av Ove Kristiansson (som för övrigt dör i hjärnblödning på sjukhuset - hans osunda levnadssätt tar till sist ut sin rätt) kör Abbdo Khalid genom portarna och skyddsvallarna till Harpsund och in huset där han utlöser sin stora självmordsbomb.
Många dör, flera av ministrarna; särskilt hårt drabbas Miljöpartiets ledamöter.
En ommöblering av regeringen äger rum. En majoritetsregering av S och M bildas.
(Det är väl något som snart är på gång även i IRL i Sverige!)

Recensioner:
Crister Enander i Allehanda: "Leif GW Perssons patos bär nya romanen",
Ingrid Bosseldal i GP: "Texten är ojämn och ibland tappar styrfart",
Fredrik Sjöberg i SvD: "Leif GW Persson i formsvacka"
Kjell E. Genberg i DAST Magazine: "Bombmakaren och hans kvinna".

Mina bloggar om Leif GW Perssons fyra senaste böcker;
Den sanna historien om Pinocchios näsa, 2013-12-09
Den döende detektiven, 2010-11-08
"Den som dödar draken" och "Faller fritt som i en dröm".

Droghandlarna ska vaktas av krokodiler

 2015-12-05  NP int
2 år sedan   4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Chefen för Indonesiens antidrogverksamhet, Budi Waseso, har kommit med ett drastiskt förslag: Man ska förvandla en ö till ett fängelse och i havet runt omkring ska placera den farligaste sorten av krokodiler.
Många trodde att Waseso skämtade, men han intygar att förslaget är allvar.
Resonemanget bakom förslagt om krokodilerna är att krokodiler är oemottagliga för krorruption - vilket är ett stort problem i Indonesien.
- Man kan inte muta en krokodil, man kan inte övertala dem att låta fångarna fly, säger Waseso. Han har inte någon sympati för dömda narkotikasmugglare.
- De är "massmördare" och de dödar Indonesiens framtid.
Indonesiens nye president, Joko Widodo, som tillträdde förra året har deklarerat att Indonesiens drogproblem är en "nationell nödsituation" och påstår att nästan 4,5 miljoner människor i landet behöver rehabilitering på grund av narkotikamissbruk.

Läs mer i Washington Post: "Indonesia's drug czar thinks his country needs a prison guarded by crocodiles", eller läs den här, översatt i Tempus nr 47 2015

Ögat av Vladimir Nabokov

 2015-12-03  Böcker
2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
En av vår tids främsta stilister, Vladimir Nabokov, har äntligen kommit i nytryck. Nabokov, som först skrev på ryska, sedan engelska, och som även översatte sina böcker mellan de två språken, skriver på ett så utsökt vis att ibland spelar det ingen roll vad boken handlar om, bara jag får läsa meningarna som utgör historien.

I "Ögat" följer vi till en början en ung rysk man som lever i exil efter att ha flytt från Sovjetunionen i början av 20-talet. Han arbetar som privatlärare till två rika pojkar, och inleder snart en relation med en äldre dam. Men tillvaron travar inte på i den lunken särskilt länge. Kvinnans man söker upp berättaren och ger honom ett kok stryk som heter duga. Förödmjukad och skrämd flyr berättare till sitt förra hem, plockar fram sin pistol och skjuter sig i bröstet. När han senare vaknar, övertygad om att han bara har skärvor kvar av sitt medvetande, ser han på världen på ett nytt sätt. Han bosätter sig i ett hus och blir granne med en rysk familj i exil. Han gör deras bekantskap. I denna nya krets av människor får han sedan upp ögonen för en viss Smurnov. Nyfikenheten tänds, han vill veta allt om honom, och även vad de andra har att säga om denne man. Är han en spion, en bluff, eller bara en storstilad karl som är höljd i ett dunkel?

Ögat [1930], Vladimir Nabokovs koncisa fjärde roman, är lika mycket farsartad gåta som en svindlande filosofisk reflektion över identiteten som ett spel av förväntningar och roller, skriven många år innan dessa idéer blev på modet.
En klassiker som för första gången kommer på svenska. I översättning av Aris Fioretos och med ett efterord av författaren, ursprungligen publicerat som förord till den amerikanska utgåvan 1965.

Vladimir Nabokov [1899-1977] föddes i Sankt Petersburg. 1919 flydde han undan den ryska revolutionen till England och levde sedan i livslång exil i Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz. Sitt stora genombrott fick han efter att ha övergått från ryskan till att skriva på engelska. Hans mest läst verk är romanen Lolita [1955]. Utöver författarskapet var han även en erkänd fjärilskännare och konstruktör av schackproblem.

Bokens efterord: a b c.        För fyra år sedan läste jag Lolita av Vladimir Nabokov.

Klimatmöte i Paris

 2015-12-01  NP svensk
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I går öppnades officiellt FN:s stora klimatmöte COP21 i Paris. Mötet pågår enligt planerna till den 11 december och invigningen samlar de flesta av världens ledare. Huvudsyftet är att ena världens länder kring ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.
Länderna själva har fått komma in med sina egna frivilliga klimatåtaganden.175 länder har lämnat in sina planer, något som betraktas som en stor framgång. Den svenska strategin publiceras på regeringens webbplats:
Regeringens strategi inför COP21 på Regeringen.se
Klimatmötet COP21 i Paris på Regeringen.se

Inför COP21: Naturvårdsverket publicerade i veckan färska siffror om Sveriges klimatpåverkan:Naturvårdsverket: Fortsatt minskade utsläpp av växthusgaser i Sverige,
Vetenskap & miljö | Sveriges Radio: Uppvärmningen i siffror för Sveriges del
SMHI: Ny webbtjänst

Du kan följa konferensen i Paris genom rapporteringen i tre stora svenska medier och på den officiella webbplatsen:
Nyheter | SVT.se: "Det här är klimatmötet i Paris"
Sveriges Radio: "Klimatmötet"
DN.SE: "Klimatet"
United Nations conference on climate change: "COP21".

Läs mer på Inetmedia.nu