Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Februari 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Flickor i väst – pojkar i öst

060228 Nyheter & Politik Internationell

Antalet pojkar minskar i hela västvärlden. Länge har det fötts 105 till 106 pojkar per 100 flickor och det har inneburit jämvikt eftersom fler pojkar dör under de första levnadsåren. Nu är förhållandet 103-104 pojkar mot 100 födda flickor och det betyder att upp i tonåren kommer det att finnas färre pojkar än flickor. Jämvikten är borta.
Forskarna vet att så kallade ”starka kvinnor”, det vill säga de som har mer manligt könshormon, testosteron, i blodet än andra kvinnor, oftare föder pojkar. Man antar att det är så för att det stödjer evolutionen. Varför det föds färre pojkar nu skulle då förklaras med att dessa starka karriärkvinnor idag inte ägnar sig åt att föda barn alls eller nöjer sig med ett barn. De ägnar sig åt yrkeslivet på ett helt annat sätt än tidigare och föder sent och oftast bara ett barn.
Ett annat skäl kan vara att fler familjer vill ha flickor. Evolutionens påverkan kommer i framtiden att bli mindre eftersom det idag är möjligt för kvinnan att på ett annat sätt än tidigare välja vilket kön hennes barn ska ha. Det finns avancerade metoder för att påverka barnets kön som till exempel spermiesortering och så kallad preimplantationsdiagnostik.
Vilken betydelse det kommer att få i framtiden med en bristande jämvikt är svårt att veta. Vad man vet är att det omvända problemet med fler unga män än unga kvinnor oroar kineserna i hög grad. Detta problem med för få flickor beror på det så kallade ”enbarnssystemet” som tillämpades under flera decennier i det kommunistiska Kina. Trenden att bara låta pojkar födas ökar emellertid i hela Asien. Det finns en bok med titeln ”Utrotningshotade döttrar”. Flickorna aborteras bort men många dödas också eller behandlas så illa att de dör. Prostitutionen ökar och kvinnor kidnappas som vuxna eftersom de är för få.
I framtiden får Europas överskottskvinnor ta sig till Kina och Asien för att hitta de män som saknas här, eller tvärtom kineserna komma till Europa för att hitta sig en fru! Allt i globaliseringens tidevarv.

Tre kronor blev till guld

060226 Sport

Så blev det då ytterligare en svensk guldmedalj på den sista olympiadagen i Torino. De tre kronorna förvandlades till guld efter ett avgörande 3-2 mål av Niclas Lidström (bild) mot Finland i början av tredje perioden.
Sverige tog i och med detta 14 medaljer - varav 7 av den ädlaste valören.
Anja Pärson tog tre medaljer, Anna-Carin Olofsson två, Björn Lind två och Tobias Fredriksson två och de sällade sig därmed till de verkligt stora svenska olympierna genom tiderna. Det skadar inte att upprepa att detta blev Sverige bästa vinterolympiad någonsin - all time high.
Jag följde femmilen för herrar medan jag cyklade på min motionscykel. När de hade motlut ökade jag cykelns motstånd och när det gick utför minskade jag det. Jag kände att jag var med. Det var spännande men trots mina ansträngningar på hemmaplan blev det ingen medalj i denna gren. Men bra kört av Anders Södergren (5), Mattias Fredriksson (10) och Johan Olsson (25).

Tänk att det blev guld för Anna-Carin

060225 Sport

Då var det bara att låta tårarna komma fram igen när det kändes helt säkert det som man knappast vågat hoppas på nämligen att guldmedaljen var klar för Anna-Carin Olofsson (bild). Idag visade hon på skidskyttets masstart hela kopplet av jagande framgångsrika tyskor, Kati, Uschi och Martina, var skåpet skulle stå och nådde så den framgång som hon så innerligt önskat sig under hela säsongen. Alltså att som guldmedaljör få en kram av kungen. Men det är ju helt vansinnigt. Inte kan väl Sverige ha tagit ännu en guldmedalj i dessa underbart historiska olympiska spel.

I herrarnas slalom låg André Myhrer på sjätte plats efter första åket bara 0,58 sekunder efter ledande Benjamin Raich från Österrike. Johan Brolenius låg åtta och Martin Hansson 14:e.
Det blev ett mycket spännande andra åk där Myhrer delade fjärdeplatsen med japanen Minagawa trehundradelars sekund från en bronsmedalj. Även Brolenius och Hansson gjorde bra insatser och slutade åtta respektive tia. Österrike tog trippeln, det vill säga alla tre medaljerna men Sverige var näst bästa slalomnation.

I herrarnas 15 km masstart skidskytte blev framgångarna inte alls desamma. Mattias Nilsson sköt bra men åker alldeles för långsamt för att vara med bland de främsta. Men hans 14:e plats är ändå ett fall framåt för denne 26 åring från Östersund. Björn Ferry blev 19:e och Carl-Johan Bergman 29:a.

Valpropaganda avslöjad

060224 Nyheter & Politik, Svensk

Socialdemokraterna är livrädda för de nya moderaterna. Så rädda att Mats Lindström som varit en central person i det socialdemokratiska partiets förberedelser inför valet i höst uppfattar det som sin uppgift att under täckmantel sprida dynga om motståndaren. Han har skickat lögnaktiga mejl dels till Reinfeldt själv, dels till olika journalister och insändarredaktioner.
Detta lömska och mindervärdiga sätt att bedriva valpropaganda tycks inte vara något nytt utan en beprövad metod för sossarna sedan tidigare. Det nya och det viktiga är att oppositionen nu vågar säga emot. Den tar inte åt sig socialdemokraternas lömska anklagelser utan vänder dem emot dem själva, visar på att de är felaktiga och att de metoder sossarna använder för att vinna politiska poäng är falska och mindervärdiga. Det är också bra att detta kommer fram i ljuset redan nu. I takt med att sossarna kommer att känna sig alltmer trängda och alltmer fruktar att de kommer att förlora valet och därmed den ”självklara” maktposition de länge haft kommer behovet av att ta till allt lägre stående metoder och allt mer "smutsiga metoder" för att svartmåla oppositionen. Det är bra att vara förberedd på detta, både för politikerna för att kunna försvara sig och för väljarna att genomskåda dessa lömska metoder. De förstår allt bättre vilka värderingar som råder på partihögkvarteret. För vissa där är vad som helst tillåtet - bara partiet vinner.

Olympisk alpin medalj för Anna Ottosson

060224 Sport

Allt tycks gå Sverige väg i OS i Torino. I kväll slog Sverige klart Tjeckien i ishockeyns semifinal med 7-3. Nu är det final och minst en silvermedalj (Sveriges trettonde) är bärgad. Tre Kronor har inte tagit medalj i ishockey sedan 1994.
I damernas slalom gick det inte riktigt bra för Anja Pärson i andra åket sedan hon legat på andra plats efter första åket utan hon slutade sjua. I stället tog Anna Ottosson (bild) steget fram och lyckades knipa en bronsmedalj efter att ha kört bäst av alla i det andra åket. Det förde henne från 16:e till tredje plats. Stort grattis till Anna för hennes första olympiska medalj! Detta är trettioåringen verkligen värd. Maria P-H gjorde ett bra andra åk och blev tia medan Jessica L-V hamnade på en artonde plats efter missar i andra åket.
Vet ni att de svenska tjejerna tagit åtta medaljer hittills i årets OS. Herrarna bara fyra. Kommer detta faktum att visa sig i hur SOK, Sverige Olympiska kommitté fördelar resurserna inför nästa vinterolympiad i Vancouver 2010?
Masstart 30 km är däremot inte de svenska damernas gren. Britta Norgren blev bäst med en 28:e plats, och Anna-Karin Strömstedt 30:e, 6 minuter efter segraren Katerina Neumanova från Tjeckien. Lina Andersson bröt loppet.

Herrarna körde 10000 m skridsko och där kom Johan Röjler på 10:e plats med tiden 13.29,50 nästan en halv minut efter segrande holländaren Bob de Jong.
Anna Ottossons hemsida. Johan Röjlers hemsida.
(Anna Ottossons hemsida existerar inte mer 2008. Nu får man läsa om henne på Wikipedia, där finns också en fin bild.

Anettes iskalla nerver gav femte guldmedaljen

060223 Sport

Det var det mest gastkramande jag sett som svenska deltagare varit inblandade i i detta VM, till och med värre än den fantastiska straffläggningen mot USA i ishockey och Anja Pärsons andraåk i slalom. Vem i hela världen har så iskalla nerver som Anette Norberg! Hur är det möjligt att fullständigt lyckas i ett läge som är helt avgörande - det var sista stenen i förlängningen - för om det ska bli en olympisk guldmedalj för första gången i historien för ett svenskt curlinglag? Jag är hyperimponerad över hennes kyla. Alla övriga lagmedlemmar, Cathrine Lindahl, Eva Lund och Anna Svärd pallade inte trycket lika väl men ska naturligtvis ändå ha en stor eloge för sin guldmedalj.

Anja, Anja, Anja!

060223 Sport

Alla vi svenskar är lika glada som du över att efter att ha tagit ett silver och tre brons i OS nu äntligen vann guld i slalom! Ingen är mer värd detta än du!
Blev onsdagen Sveriges främsta OS-dag genom tiderna? Klart är i varje fall redan nu att Sverige aldrig tidigare under någon olympiad i historien tagit fler medaljer. Det är all-time-high!
Anja guld i slalom, Björn Lind guld och Thobias Fredriksson brons i sprinttävlingen på skidor Dessutom slog damlaget Norge i curling med 5-4 och är därmed klart för final mot Schweiz (och därmed minst en silvermedalj) i morgon.
Och Tre Kronors seger mot Schweiz i kvartsfinalen med 6-2 är nästan också snudd på medalj. Vad har hänt med svensk vinteridrott sedan 1994 och 1998 då medaljskörden stannade vid tre - och inget guld alls. Det är de kvinnliga olympierna som varit mest framgångsrika.
Vad hände mer? På förmiddagen kunde man följa kvalificeringarna till damernas sprinttävling på skidor. Alla fyra svenska damerna placerade sig bland de 30 första som fick åka kvartsfinal under eftermiddag. Av 60 deltagare blev Lina Andersson 3:a, Anna Dahlberg 12:a, Britta Norgren 19:e och Emelie Öhrstig 21:a. Tyvärr gick det inte så bra i kvartsfinalerna. Bara Anna Dahlberg nådde en av semifinalerna där hon blev sist.
I damernas slalomtävling vann Anja Pärson. Bra gick det också för Therese Borssen som blev åtta. Anna Ottosson blev 18:e och Maria PH 21:a.
I snowboard, parallellslalom herrar gick två svenskar till åttondelsfinalerna, där de tyvärr båda blev utslagna, Richard Rikarsson, som tog silver i samma gren 2002 i Salt Lake City och Daniel Biveson.

Läggmatch på gång?

060221 Sport

Gårdagen (måndag) gav inga svenska medaljer om man bortser från de mycket välförtjänta silvermedaljer som de kvinnliga ishockeyspelarna fick ta emot av IOKs svenska ledamot Gunilla Lindberg för sin enastående bravad att slå USA i semifinalen.
Men det var nära. Den snart 37-årige, och därmed äldste deltagaren, Fredrik Nyberg boende i Seefeldt i Österrike gjorde ett mycket starkt första lopp i storslalom och placerade sig överraskande på en delad tredjeplats bara två tiondelar efter ledande fransmannen Francois Bourque. I andra åket föll han dock ner till en mycket hedrande femte plats.
I damernas super-G lyckades inte Anja Pärson få upp farten tillräckligt utan kom först på elfte plats med de tre andra svenskorna på platserna 21, 22 och 24. Glädjande nog var det Nike Bent som var bäst av de tre.
Idag hade jag tillfälle att se en mycket spännande tävling, sedan jag börjat dagen med ett pass på gymmet och sedan handlat frukt och fisk på torget i Anderslöv och samtidigt fått utlopp för en del sociala behov. På tal om det så pratade jag också med de tillfälliga ”kulturarbetarna” som i stora lådor återtransporterade de böcker till biblioteket i Anderslöv som varit förvarade på annat håll medan mögelsaneringen genomförts.
Tillbaka till tävlingen som var herrarnas skidskyttestafett 4 * 7,5 km. Sveriges position förbättrades hela tiden från reservens tolfteplats vid första växlingen. Tredjemannen Mattias Nilsson (bild) blev sträcksegrare och slutmannen Carl-Johan Bergman var så nära en bronsmedalj att målfoto fick avgöra, tyvärr till Sveriges nackdel.
Andra svenskar i elden var Johan Röjler på 1500 m skridsko, men 33:e platsen kan han väl knappast vara nöjd med?
I ishockeyns slutomgång är ett rävspel på gång för att skaffa sig den lämpligaste motståndaren i slutomgångens kvartsfinaler. Sverige möter under sena kvällen Slovakien och det är oklart om en seger eller en förlust är det bästa taktiken. För mig som är fyrtiotalist är allt resonemang om att av taktiska skäl ”lägga sig” nästan lika mycket fusk och etiskt oförsvarbart som att använda sig av förbjudna dopingmedel!
Bild på den duktige skidskytten Mattias Nilsson.

Skönheten är hormonstyrd

060220 Vetenskap & Forskning

Vi hör ofta att skönheten ligger i betraktarens ögon och egentligen är ju detta ganska självklart. Men varför är det så och vad styr vad vi uppfattar som kvinnlig skönhet? Nu har forskningen visat att unga kvinnors skönhet som det mesta annat mänskligt har biologiska orsaker. I det här fallet handlar det om det kvinnliga könshormonet östrogen.

Det visar en undersökning gjord vid University of St Andrews i Skottland, där psykologen Miriam K Law Smith och hennes kollegor fotograferade 59 osminkade kvinnor mellan 18 och 25 år och mätte deras nivå av det kvinnliga könshormonet östrogen. En panel på 15 män och 15 kvinnor i samma åldersgrupp ombads därefter att bedöma hur vackra och attraktiva de fotograferade kvinnorna var, och resultatet var helt entydigt. Kvinnorna med den högsta östrogennivån fick flest poäng i alla kategorier. Forskarna gjorde därefter två datorbilder - en som utgick från de tio kvinnor som hade mest hormon och en utifrån de tio med lägst nivå. Här var panelens slutsats den samma. Den konstruerade bilden utifrån de kvinnor som hade mest kvinnligt könshormon ansågs av alla försökspersoner som mest attraktiv. Unga kvinnors skönhet tycks alltså vara genetiskt bestämd. Föds man med gener som främjar östrogenproduktion så kommer man att anses vara vacker och attraktiv.

Ny stafettmedalj efter arton år

060220 Sport

Söndagen blev ännu en dag med medalj för Sverige. Denna gång var det herrarnas stafettlag som tog bronsmedalj. Det var nära att Mattias Fredriksson tagit tysken Angerer på upploppet och gett oss en silvermedalj. Italien var då redan i mål sedan länge. Mats Larsson gjorde en bra start och växlade i tätgruppen på fem åkare, Johan Olsson gjorde ett svagare lopp, blev 9:a på sin sträcka, och växlade som sexa, sex sekunder från täten. Anders Södergren förde upp Sverige till andra plats, efter Italien, vid sista växlingen sedan han presterat sträckans näst bästa tid. Första stafettmedaljen sedan Calgary 1988.

Efter söndagen har Sverige tagit 7 medaljer (jag inkluderar damkronornas redan säkrade medalj) och man får gå ända till Sarajevo 1984 och Calgary 1968 för att hitta en större skörd. Då ska vi dock inte glömma att de moderna vinterolympiaderna har fler grenar än tidigare.

Damernas super G blev inställd och går idag (måndag) i stället. En ny medaljchans för Anja. Som redan är en av de stora svenska olympiamästarna med de fyra medaljer hon tagit. Den legendariska Pernilla Wiberg tog ”bara” tre medaljer, varav dock två var guld.
Vad hände mer? Sverige gjorde en bra ishockeymatch och slog USA med 2-1.
I och med förlust 5-7 mot Tyskland och 3-8 mot Schweiz gled slutspelsplatsen för det svenska herrlaget i curling sin väg. Damerna förlorade mot Ryssland men är ändå med till slutspelet.

Anja-brons och stafettraffel

060218 Sport

Vilken dramatik, vilken spänning och vilken överraskning! De svenska olympiakvinnorna bjöd åter på en föreställning som höjde pulsen och skapade rysningar av glädje och spänning. Nära, nära att det blivit en ny medalj i damernas skidstafett på morgonen. Den spänningen varade ända fram till den sista halva procenten av loppet och då tycker jag att det ska bedömas efter vad som hände under de föregående 99,5 %-en. Det blev en fjärdeplats och bättre har tjejerna inte lyckats i stafett i en olympiad sedan 1968! Och som de körde. Tidigare har jag förstummats av Anna Dahlberg, Lina Andersson och Brita Norgren. Idag kom också Elin Ek till sin rätt och Anna-Karin Strömstedt (bild) var (liksom Brita) helt formidabel-fenomenal! Tack svenska tjejer för en ny svensk upplevelse i TV-fåtöljen.
Det var nästan så att Anja Pärsons andra bronsmedalj kom i skymundan. Hon rådde inte på Kostelic i den alpina kombinationen. Alla svenskorna kom på hedrande platser, Jessica Lindell-Vikarby blev åtta, Janette Hargin 12 och Nike Bent 14.

De svenska damerna tog sin sjunde seger i Curling, nu 10-5 mot Danmark.
I Super G fick Norge sin första guldmedalj. Patrik Järbyn blev 24:a – vad mer kan man vänta sig?
Tyvärr kom mina förhoppningar om guld för Anna-Karin Olofsson helt på skam. Hon gick ut som tvåa i jaktstarten i skidskytte men slutade på fjortonde plats efter sju bomskott! Men en silvermedalj har hon redan tagit! I stället vann en av mina favoriter överlägset, Kati Wilhelm, och hon ordnade med sin landsmaninna Martina Glagow tysk dubbelseger.
Det gick inte heller bra i herrarnas jaktstart med placeringar på 20, 27 och 40.
Erik Zachrisson blev diskvalificerad i skridskons 1 000 meter.
Dagens överraskning: Schweiz slog Kanada med 2-0 i ishockey. Sverige slog Litauen med 6-1.
Bilden är på på Anna-Karin Strömstedt som helt överträffade sig själv med en lysande insats som gladde mig och hela svenska folket:

Nya medaljer - Damkronorna i final!

060217 Sport

Vilken dramatik, vilken spänning och vilken glädje! Sverige slår USA i semifinalen i ishockey efter förlängning och straffläggning! Sverige är i final mot Kanada (eller Finland). Minst silvermedalj till ett lag som i sin helhet offrade sig, lyfte sig i håret och gav allt! Först gången som något lag – annat än Kanada - slog USA!
Maria Rooth från Ängelholm, det är min frus kusinbarn, jo, det är det faktiskt och det är just nu verkligen något att vara stolt över. Hon gör båda de svenska spelmålen i semifinalen mot USA och slår sedan in den avgörande straffen. Då har redan den blott 16-åriga Pernilla Winberg klarat den enorma olympiapressen och satt den föregående straffen sedan Sveriges två inledande straffskyttar missat. Kim Martin, den svenska målvakten, såg till att hindra alla USA-straffarna.
Skidor 15 km klassisk stil. OS-debutanten Johan Olsson tog en mycket hedrande sjätteplats. Södergren på 11:e, Mattias Fredriksson på 14:e och Mats Larsson på 20:e ger ändå hopp om medalj i den kommande stafetten. Om man räknar ihop platssiffrorna för ländernas fyra deltagare så var Sverige klart bäst, följt av Tyskland, Ryssland och Frankrike. OK, jag vet att stafett är stafett och inte statistik, men ändå!
I snowboard, bordercross för damer deltog Maria Danielsson och klarade sig bra. Hon blev femma i kvaltävlingarna och klarade en sjätteplats i finalen. Mer än godkänt för henne.
Curling herrar: Sverige-Finland 4-11 och Sverige-Storbritannien 2-8 och Sverige är utanför medaljdiskussionerna.
Damerna däremot vann den viktiga ”seriefinalen” mot Schweiz med 9-7 och leder nu serien. Två lag återstår att möta, Danmark och Japan, båda på nedre halvan av serien. Här stundar något stort.
Den alpina kombinationens störtlopp fick skjutas upp på grund av vädret. De två slalomåken gick som vanligt. Anja Pärson blev fyra efter M. Schildt, Kostelic och Kathrin Zettel. Jessica Lindell-Vikarby ligger på 14:e plats efter slalomåken, Janette Hargin 15:e och Nike Bent på 23:e.

Anna-Karin bättre än "Magda"!

060216   Sport

Så fick vi då se den ”riktiga” Anna-Karin Olofsson. Ny svensk OS medalj. Det blev en silvermedalj i skidskyttesprinten! Anna-Karin är därför redan olympiskt större än den legendariska Magdalena Forsberg. Magdalena tog aldrig mer än olympiskt brons – även om hon tog två. Anna-Karin har redan visat att hon kan ta silver! Och vilken inledning det blev till jaktstarten på lördag. Jag vågar sticka ut hakan och säga att det blir guld för Anna-Karin där.
Tar sedan Anja Pärson några medaljer till liksom herrarna och damerna i den individuella skidsprinten + Södergren på femmilen + ishockeylagen + curlinglagen etc etc så kanske denna vinterolympiad blir en av Sveriges bästa i modern tid. Man får gå tillbaka till Calgary 1988 då Sverige tog 6 medaljer – varav 4 guld. Det var på Gunde Svans och Tomas Gustafsons storhetstid. Vem hade anat detta efter de två inledande dagarna? Det var guldtjejerna Lina & Anna som visade vägen.
Britta Norgren visade att hennes placering på 15:e plats i söndags inte var en tillfällighet när hon idag tog en 11:e plats på damernas 10 km klassisk stil. Bättre gick det också för Elin Ek, 31:a i söndags, 23:a i dag. Lina Andersson, guldmedaljör från i förrgår hade däremot svårt att mentalt ställa om för ett nytt lopp och världsmästarinnan i sprint Emile Öhrstig blev bara 47:a. Tur att hon inte valdes att köra sprintstafetten, då hade det väl aldrig blivit guld där! Bra lagledare med känsla valde rätt.

Det blev två nya segrar för curlingdamerna. Först 8-4 mot Italien och sedan 5-4 mot USA. Efter fem omgångar ligger Sverige på delad första plats med Schweiz. Sverige har en mycket viktig (medalj)match i morgon mot Schweiz. Missa inte den. Stor chans för de svenska damerna att ta medalj precis som i Nagano 1998.
Men vad säger man om Sverige – Ryssland 0-5? Ska ”Vitrysslandsyndromet” från Salt Lake City 2002 åter drabba ”Tre Kronorna”?

Tre svenska deltagare i Snowboard – bordercross ska också nämnas. De kom på platserna: 12 Jonathan Johansson, 21 Jonte Grundelius och 28 Mattias Blomberg. I morgon blir det alpin kombination med Anja Pärson, Nike Bent, Jessica Lindell-Vikarby och Janett Hargin. Först störtlopp och sedan två slalomåk. Det blir spännande till tusen.
Det blir också semifinal i damishockey, Sverige – USA.

Medalj varje dag?

060215   Sport

Ny svensk OS medalj: Anja Pärson tar brons i störtlopp. En stor framgång för Anja. Övriga insatser mest besvikelse: Janette Hargin 17:e, Jessica Lindell-Vikarby 18:e och Nike Bent inte bättre än 22:a. Janica Kostelic, som är Anjas stora konkurrent startade inte.
Norge slår Sverige med 9-4 i curling. De svenska damerna slår Storbritannien med 8-6. Båda lagen har fortfarande medaljchans.
Säker svensk seger i Ishockey mot Kasakhstan med 7-2.
Herrar, puckelpist, tre svenskar deltog. Jesper Björklund tog en fin 5:e plats i finalen. Fredrik Fortkord blev 19:e medan Per Spett blev utslagen i försöken.

Själv ägnade jag mig mest åt att försöka montera det hemmagym för 2500 kr – MaxFit Pro 6000, jag köpt för medlemspris på Coop. Det levererades hem till mig idag. Det stod att det är ”enkelt att montera”. Jag använde en stor del av dagen till detta och den är fortfarande inte i körklart skick.

I morgon får Anna-Karin Olofsson chans till revansch i skidskyttesprinten. Jag tror på medalj för Anna-Karin. Vidare 10 km klassisk skidåkning för damer. Vad kan guldmedaljören Lina Andersson göra här?

Dubbla olympiaguld

060214   Sport

GULD, GULD, GULD: Underbart, underbart, underbart.
De svenska sprintamasonerna krigade ner allt motstånd och tog GULD! Lina Andersson och Anna Dahlberg; lyft dem till himlen och bär dem till paradiset!
25 minuter efteråt blir det SANSLÖST! GULD igen nu, är det den helt enastående Björn Lind och Tobias Fredriksson. (och det hade jag förmånen att via TV se ”live” medan jag cyklade på den nya motionscykeln. Bättre upplevelser kan man knappast få).
Efter 12 guldmedaljlösa år tar Sverige två guld på 25 minuter!

Inte mycket därför att gråta över att damerna förlorar curlingmatchen mot Norge med 10-3, att hockeydamerna förlorar stort mot Kanada (8-1) och att Markus Larsson och Johan Brolenius kommer på 25:e resp. 41:a plats i kombinationsstörtloppet. Det gick bättre efter slalomåken och totalt blev de elva respektive artonde man.

Hälften av de manliga skidskyttarna skötte dig däremot bättre i sprinttävlingen än i söndags. Mattias Nilsson blev 8:a och Björn Ferry 14:e.
Och Lag Peja Lindholm går som på räls. Tredje segern på rad kom mot Kanada med 8-7, sedan Kanada lett med 7-5.

De stora medaljgiganterna tycks bli Norge, USA, Ryssland och Tyskland. Norge har flest medaljer och Tyskland och USA flest guld.

I morgon onsdag är det ishockey Sverige – Kazakstan, störtlopp med Anja Persson och Nike Bent.
Lina Anderssons hemsida. Anna Dahlbergs sida.
(Lina Anderssons hemsida finns inte kvar 2008. I stället finns hon på SOKs sidor över aktiva och på Wikipedia.)

Tidiga deckare av Ulf Durling

060214   Böcker, Deckare

Ulf Durling är läkare och psykiatriker. Han är född 1940 och skriver fortfarande deckare. Han började skriva kriminalromaner 1971. Jag har nyss läst Ulf Durlings tre första deckare. De heter:
Gammal ost (1971), Hemsökelsen 1972 och Säg pip! (1975).
De handlar om "de tre vise männen", tre äldre män som regelbundet brukar träffas för att diskutera deckare, före detta faktorn Johan Lundgren, före detta bokhandlaren Carl Bergman och doktorn Efraim Nylander. De kalfatrar alla dödsfall som äger rum i Viberga för att motivera och bevisa att de alla handlar om mord. Detta bekymrar och irriterar Carl Bergmans son Gunnar som också är kriminalinspektör och dessutom en verklig tönt i klass med Jean Bolinders ”Jöran Bundin” och Jan Olof Ekholms ”Gör’han S(k)andahl” som båda dök upp i den svenska deckarvärlden i slutet av 60-talet. En sympatisk töntstämpel har också övriga polispersoner, den skäggige Ivehed, konstapel Melin som har slokmustasch och spasmer samt den myndige överkonstapel Gustafsson.
Det är humoristiska pusseldeckare om ond bråd död i varierande miljöer, som blir pysseldeckare för de tre pensionärerna. Mordmetoderna är ytterst originella om det nu handlar om mord, självmord eller olyckshändelser. Som läsare får man inte alltid klart besked och ibland får läsaren flera upplösningar att välja mellan.
I Hemsökelsen är det ett anonymt jag som driver berättelsen framåt. Först i slutet avslöjar hon sig som den höggravida Kerstin Bergman, kriminalinspektörens hustru (som i sin tur avslöjar stora likheter med makan Marianne till Jean Bolinders figur Jöran Bundin när det gäller rationellt tänkande och förmåga att lösa mordgåtor).
I ”Säg pip” är det en ”Bertil Andersson” som berättar. Han dyker sedan upp som ”Knut Johnson” och får sin älskade till slut (om man som läsare vill välja detta scenario). Alternativa slut presenteras

Träffsäkra stenar

060213   Sport

Svenska curlinglaget slog Nya Zeeland med 6-3. Senare på kvällen slog man Italien med 7-5. Det var det mest givande att följa på TV denna dag. Lag Peja Lindholm (bild) är verkligen värt att titta på. Här finns ett av Sveriges främsta medaljhopp.
Damernas curlinglag slog Kanada med 7-5.
Anna Olofsson kom på 16:e plats i kvalificeringsomgången i damernas snowboard, halfpipe, och var därmed utslagen från finalen.
I skidskytte 15 km missade medaljhoppet Anna-Karin Olofsson fem skott och kom på 16:e plats. Hon åkte näst snabbast av alla men fem minuters tillägg för bommarna blev för mycket.
I ishockey slog de svenska damkronorna Italien med 11-0. Det börjar också lukta medalj (brons).

På skridsko 500 m gjorde Erik Zachrisson en fullt godkänd prestation då han blir 20:e av 37 deltagare med två lopp på 35,80 och 35,81.
I damernas rodel och i konståkning hade Sverige ingen deltagare.

Hittills har 16 länder tagit medaljer. Norge har tagit åtta, USA, Ryssland och Tyskland 6 medaljer vardera. USA har tagit flest guldmedaljer (fyra).

I morgon är det sprinttävlingar i lag för både herrar och damer, då måste det väl ändå bli några medaljer för Sverige? Eller måste vi vänta på Anja Pärson?

Inte många ljuspunkter i Torino

060212   Sport

Under söndagen genomfördes åtta finaler i OS i Torino. I fyra fanns det inget svenskt deltagande alls: Backhoppning, Rodel, skridsko damer 3000 m och shorttrack herrar 1500 meter. Förväntningarna på de svenska deltagarna är nu inte högre än att den snart 23-åriga debutanten Britta Norgren (bild) från Östersund får betecknas som en stor positiv överraskning. Hon ledde loppet, Längdåkning damer, 7,5 + 7,5 km efter halva distansen och slutade på en mycket hedrande 15:e plats sedan hon tyvärr inte räckt till i den fria åkningen. Övriga svenska placeringar: Elin Ek blev 31:a och Anna-Karin Strömstedt 47:a!
I störtlopp deltog Patrik Järbyn född i Målsryd utanför Borås. Han var den äldste av alla femtiofem deltagarna på startlistan. Född 1969. Var finns de som ska ta över i Sverige efter honom? Järbyn kom på 33:e plats.
I Freestile Halfpipe klarade ingen av de tre svenskarna att gå till final. Efter de två kvalificeringsomgångarna kom Mikael Lundmark på 27, Mikael Sandy, på 36 och Stefan Karlsson, på 42 plats. Insatsen påminner om gårdagens skidskytte. Och samma kommentar: ”Hur kan de överhuvudtaget ha blivit uttagna?”

Det som räddade dagsäran blev herrarnas så kallade jaktstart. Anders Södergren skötte sig verkligen bra och tog ledningen strax innan slutet, klarade inte av spurten men slutade på en mycket hedersam 5:e plats. Övriga svenskar: Mattias Fredriksson 15:e, Johan Olsson 23:a och Jörgen Brink 31:a. Det var också den tävlingen jag valde att prova min nya motionscykel inför.
I morgon är det curling och Anna-Carin Olofsson i skidskytte: Lyfter det då?

OS-dag ett blev damernas

060211   Sport

Första OS-dagen i Torino blev utan tvivel Tysklands med två guldmedaljer eller kanske Norges, som inte fick något guld men imponerade med fyra medaljer totalt. De svenska herrarnas insatser blev inte mycket att skryta om. Johan Röjler blev 12:a på 5000 m skridsko och i skidskytte 20 km kom de svenska herrarna på 23, 28, 35 och 44 plats. Hur kan de överhuvudtaget ha blivit uttagna?
I nordisk kombination som är backhoppning och längdskidåkning i samma tävling hade Sverige
ingen representation alls, sporten existerar ju numera knappast i Sverige.
Nej, dagens behållning blev damkronornas 3-1 seger mot Ryssland i ishockey, en seger som nästan säkert ger minst semifinalspel och kanske till och med medalj igen? Det är tydligt att jag satsade på rätt sportgren när jag valde att prova min nya motionscykel framför ishockeymatchen på TV
Senare på kvällen ordnade Sara Kjellin en fjärdeplats i freestil, puckelpist.

Nytt hemmagym från COOP

060211   Motion

Vinterolympiaden börjar och jag tänker kombinera tittande på TV med att cykla på min nya motionscykel. Jag hade en cykel redan innan – ett stort åbäke jag köpte begagnad för 500 kronor av chefen för Aurahallen i Malmö för flera år sedan- men den lade av i januari. Nu går den bara frihjul och det ger ju inte mycket motion när hjulen rullar av sig själv. På Coop i Anderslöv har man som medlemserbjudande februari månad ut dels en motionscykel för 1500 kronor och dels ett hemmagym för 2500 kr – MaxFit Pro 6000 (låter proffsigt eller hur?). Det står att den är ”enkel att montera”. Det kommer väl att bli den första fysiska utmaningen att få den i användbart skick.
Cykeln hämtade jag i går, hemmagymmet som väger 100 kg ska komma omsider med lastbil. Att få upp det till mitt rum på andra våningen kommer också att bli en prestation. Hur det gick att montera cykeln? Det gick riktigt bra särskilt för att vara Sveriges minst tekniskt kunnige ingenjör. Alla delarna, bultarna och muttrarna fanns med även om jag minst tre gånger var helt övertygad om att det måste saknas någon väsentlig detalj för att få allt igång. Jag ska inviga den framför TVn med damishockeymatchen mot Ryssland.

Karikatyrbråket

060209   Nyheter & Politik Internationell

De många protestdemonstrationerna med anledning av teckningarna av Muhammed i den muslimska världen påminner mycket om de våldsamma reaktionerna på den indisk-brittiska författaren Salman Rushdies roman Satansverserna 1989. Då uttalade Ayatollah Khomeini en så kallad fatwa son innebar att Rushdie skulle straffas med döden eftersom han förtalat islam. Runt om i världen brände hatiska demonstranter hans bok och mördade utgivare och översättare. Kontroversen om Rushdies roman varade i flera år och det nya bråken kring karikatyrerna kommer också att bli långvariga.
Detta kommer att under lång tid innebära faror för turismen i många arabiska länder, för även om det brukar bli en övergående effekt så vore det väl konstig om inte västerlänningar och särskilt skandinaver som är kända för att semestra utomlands och vara spendersamma med pengar kommer att akta sig för länder där de befarar att utsätta sig för demonstrationer och attentat. Det finns risk för att alla länder med muslimsk majoritet kommer att undvikas. Själv hade jag tänkt åka till Marocko om en månad för att titta på ett nytt bostadskomplex i Agadir för att eventuellt köpa en lägenhet där. Det kommer nu nog aldrig att bli aktuellt. Målgruppen för bostadskomplexet är nordliga västerlänningar som vill ha en mild och varm vinter. Få kommer nu att våga sätta sin fot där. Andra icke-muslimska länder står beredda att ta över turistströmmen.
Om oroligheterna varar riktigt länge och utökas kommer många energiimporterande länder fråga sig om de vågar lita på arabiska länder som leverantörer i framtiden. Åtgärder som redan vidtagits att minska oljeberoendet av arabiska stater kommer att öka. En snabbare teknisk satsning på alternativa energislag kan också bli följden. Ett land som kommer att vinna på detta är Ryssland men även flera latinamerikanska stater. Resultatet kan bli, liksom när det gäller turismen en allvarlig minskning av internationell valuta till de arabiska länderna.
Den allmänna opinionen i många länder kommer att svänga och bli mer negativ mot muslimer i allmänhet och detta kan få som följd att det blir politiskt svårt för många västerländska regeringar att fortsätta som idag att betala ut stora penningbidrag till länder som stöder brännande av flaggor och hotar och attackerar ambassader och deras personal.

Anderslöv i "Vi i Femman"

060207   Anderslöv & Söderslätt

"Vi i Femman" är en traditionell kunskapstävling för elever på mellanstadiet i de lokala P4 kanalerna. I Radio Malmöhus är Roger Eriksson programledare. Domare är Magnus Bertilsson.
17 januari vann Anderslövs representanter klass "Omega 5" den andra kvartsfinalen. Då slog Adam Nyberg, Stellan Jacobsen och Victoria Nordgaard Jönsson klass 5, Löderups skola med 15-11. Löderup ledde till sista frågan men då satsade Anderslövsgänget på en fempoängare och gick förbi. I kväll var det dags för semifinalen nu mot Lukas Prabert, Carl Lundberg och Jennifer Lundmark från Amalienborg på Mellanhedsskolan i Malmö. Tyvärr gick det inte lika bra denna gång. Det blev 7-18. Det är bara att erkänna att Amalienborg kunde mer om de frågor som ställdes och framför allt var de snabbare på att svara - de vann snabbfrågsavdelningen med 8-1! Det är bara att gratulera och önska Amalienborg lycka till i finalen. Men naturligtvis ska de duktiga 5:e klassarna från Anderslöv ha stort beröm för att ha tagit sig så långt i tävlingen.

Krig om bilder av Mohammed

060204   Nyheter & Politik Internationell   

Sverige är i krig - eller åtminstone dess ambassader i vissa muslimska länder. Sverige som alltid har försökt att hålla sig utanför internationella konflikter, ibland av feghet ibland som ett led i en klok strategi. Nu tycks vi hamnat där ändå och detta tydligen för att de geografiska kunskaperna på sina håll är bristfälliga. I stora delar av världen skiljer man inte på de skandinaviska staterna. Danmark, Norge, Sverige - alla är lika skyldiga.
Det mest intressanta i hela "cartoon" kriget är att USAs regering helt har tagit avstånd från att provocera andra religioner genom att göra fula karikatyrer av deras heliga gestalter. Det amerikanska utrikesdepartementet säger att USA "kraftfullt försvarar rätten att uttrycka sig fritt i tal och skrift" men att det inte är acceptabelt att framkalla religiöst eller etniskt hat på detta sätt. För två år sedan kom USA på kant med det "gamla Europa" särskilt Tyskland och Frankrike för sitt engagemang i det muslimska Irak. Nu är det USA som ligger lågt medan flera europeiska tidningar kastar in ny ved i brasan genom att publicera karikatyrerna. Den amerikanska regeringens tydliga ställningstagande kan vara ett sätt att värna egna intressen i den muslimska världen, särskilt i den arabiska delen, men kan också vara ett uttryck för att amerikanerna är mindre sekulariserade än européerna och därför bättre förstår hu viktiga religiösa symboler kan vara för människor och vilken irritation det kan väcka om de "släpas i smutsen".

Palestinska grupper slåss inbördes i det "befriade Gaza"

060202   Nyheter & Politik Internationell 

När de israeliska styrkorna förra året lämnade Gazaområdet och samtidigt övriga israeliska medborgare blev oåtkomliga bakom effektiva hinder - den så kallade muren - så försvann den "fiende" som många välutrustade (men arbetslösa) män med vapen och ammunition behövde för att fördriva tiden, för att "få respekt" och visa sin manliga styrka.
Det blev verkligen ett problem för alla de grupper, familjer, klaner och partier som träter om vem som ska bestämma i den "befriade Gaza".
Miliserna i Gaza som tidigare bekämpade Israel vände nu sina vapen mot varandra. Stammar och familjer bekämpade varandra. De palestinska säkerhetsstyrkorna kan inte stoppa våldet eftersom miliserna har fler och bättre vapen. Våldet har trappats upp kontinuerligt ända sedan Israel drog sig tillbaka.
För några veckor sedan slogs de "alla mot alla" i vad som började likna ett blodigt inbördeskrig i Gaza. Denna situation har verkligen inte förbättrats av att Hamas överlägset vann parlamentsvalen och att presidenten Mahmoud Abbas trots detta förbjöd denna av USA och EU terroriststämplade organisation att bilda regering.
I det läget blev Jyllandspostens publicering av bilder på profeten Muhammed en bra förevändning att ena palestinierna och åter rikta sin ilska och hot mot en yttre fiende. Det blev i första hand mot Danmark (och av "misstag" mot Sverige). Nu har flera andra europeiska tidningar "allierat sig" med Danmark genom att utföra samma "hädiska" handling vilket fått de beväpnade miliserna att attackera EU-kontoret på Gaza. Vet de inte vem det är som levererar maten?
Gud bevare oss för väpnade palestinier! Det finns gott om dem: Islamiska Jihad, al-Aqsamartyrernas brigader, Kommittéerna för folkligt motstånd (PRC) etc. etc